GN Lingewaard

25 juli 2018

GN Lingewaard 25 juli 2018


Huissense dag, hét zomerevenement van Lingewaard

HUISSEN ­– Iedereen weer helemaal startklaar voor het meest gezellige zomerevenement van Lingewaard dat dit jaar plaatsvindt op dinsdag 31 juli van 10.00 tot 01.00 uur in het centrum van Huissen?! De organisatie van de Huissense Dag met muziek en braderie, dit jaar voor de 42e keer, is in handen van Stinase waar men achter de schermen hard bezig is geweest met de samenstelling van een aantrekkelijk programma.

Het feest van het jaar in Huissen begint al op maandag 30 juli vanaf 20.00 met de Huissense Avond. Flashback, een voor huissenaren bekende formatie, geeft de aftrap met stevige rocksolo’s en prachtige ballads. Op dinsdag 31 juli start om 10.00 uur de kleurrijke braderie met een gevarieerd aanbod aan koopwaar. Ook voor de kinderen is er volop vertier. De braderie eindigt om 17.00 uur.

Op de verschillende terrassen in het centrum zijn er mogelijkheden voor een rustpauze met een lekker kopje koffie en een heerlijk stuk gebak of lunch. Het muzikale dagprogramma van 10.00 tot 01.00 wordt gevuld door artiesten als de Rijswijkse Samantha Steenwijk, de zes sprankelende persoonlijkheden van MMooZZ, de hitscorende Stef Ekkel, de rasmuzikant Erik Adams, de 100% live spelende Seven Days Music, het Drutense Feestduo Happy Ouwer en de allrounder Thomas Berge.

Buiten de twee grote podia om zijn er in het centrum ook nog diverse kleine podia die in het teken van muziek staan. Kortom, een dag voor elk wat wils! Het laatste nieuws staat op www.huissensedag.nl.

Bevertocht in de Bemmelse polder

(foto: Stichting Lingewaard Natuurlijk)

BEMMEL - De Bemmelse Waard is al jaren een leefgebied voor bevers. Inmiddels wonen er rond de twintig exemplaren. Op donderdag 26 juli kan men samen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk ontdekken hoe bevers leven en de natuur rondom hen, naar hun hand zetten.

"Wij trekken door de ruigte van het ooibos, langs de oude baggergaten en de vroegere rivierloop. Onderweg zoeken we naar sporen van bevers, zoals wissels waarlangs ze zich verplaatsen, afgeknaagde takken die ze eten en burchten waarin ze wonen. Als het gaat schemeren zullen we ons verdekt opstellen, zodat wij de bevers kunnen zien met hun dagelijkse bezigheden."

Op donderdagavond 26 juli kan men samen met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk deze bevertocht meemaken. Samenkomst om 18:45 uur in De Veldschuur, Sportlaan 1M in Bemmel. Vertrek om 19:00 uur. Gezinnen zijn welkom met kinderen vanaf 6 jaar. Voor minder-validen is deze tocht niet geschikt. Deelname volwassenen exclusief consumptie kost 3,- en kinderen 1,50 euro. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld maar is niet verplicht. Tip: trek geschikte kleding, laarzen of stevig schoeisel aan en neem een verrekijker mee. Voor informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 en www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Gendtse Paarden- en Ponymarkt richt zich volledig op de keuring

GENDT - Stichting Gendtse Paarden- en Ponymarkt slaat een nieuwe weg in. De Gendtse Paarden- en Ponykeuring heeft een nieuw bestuur en afscheid genomen van de handel. Daardoor heeft het zich volledig gericht op keuring en traditie. Nieuw element is de versier-je-paard-of-ponywedstrijd.

De paarden- en ponyhandel op kermisdinsdag in Gendt loopt al jaren terug. Dat de handel al jaren geen hoofdaangelegenheid meer is, weet ook de nieuwe voorzitter Pieter van den Broek. "Om er dan maar helemaal mee te stoppen, daar heeft het vorige bestuur gelukkig nooit aan willen denken." De drijfveer om de puur Gendtse traditie in ere te houden staat als een huis. Gendt heeft voor vele rassen de grootste niet-officiële buitenkeuring in de regio. En dat gooi je niet zomaar aan de kant, stelt Pieter met nadruk.

Voor ieder deelnemend paard en/of pony dat voor de keuring verschijnt, ontvangt de eigenaar tien euro bovenop het prijzengeld. Er zijn verschillende rubrieken. De jeugd wordt opgeroepen om hun paard of pony feestelijk te versieren voor de versier-je-paard-of-ponywedstrijd. Een viervoeter van familie of kennis mag natuurlijk ook. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Vorige maand is de lotenverkoop gestart. De stichting heeft de inkomsten hard nodig om het evenement kostendekkend te houden. De verkoop kan nog beter, meent de voorzitter. De hoofdprijs is 500 euro in de vorm van cadeaubonnen van de Gendtse Winkeliers Vereniging. De Gendtse Paarden- en Ponykeuring vindt plaats op dinsdag 28 augustus. De keuring begint om 9.00 uur.

Vijfde editie festival Under the Milky Way

Het nu nog lege festivalterrein (foto: UTMW-Benno Arends)

HUISSEN - Nu is het terrein aan de Badweg in Huissen nog helemaal leeg. Op 1 september moet dat anders zijn. Gevuld met muziek- en festival liefhebbers. Want dan is het eerste lustrum van het festival een feit. Het thema dit jaar: 'Flower Power', waarmee terug wordt gegaan naar de tijd van 'Love, peace and happiness' en dat kunnen we in de deze tijd best wel gebruiken.

Het terrein wordt kleurrijk ingericht en het kinderprogramma staat geheel in het teken van het thema. Dus voor de kinderen een goede reden om naar het festival te komen en hun ouders mee te nemen. Zij kunnen verderop op het terrein namelijk vanaf 13.00 tot 00.30 uur genieten van de live-muziek. Van rock tot blues, rock ’n billy en funkachtige muziek. Op de twee podia Drive by Wire, Bootleg Betty, Misty Grooves, The Tiger Love Machine en natuurlijk Grim Tim. Intieme concerten zijn er ’s middags op de relaxweide met singer-songwriter Frank Blueka en Mood (uit Bemmel). In de avond zal 'Jangle' in de 'Secret Pleasure Kot' zorgen voor dampende sferen. Ook aanwezig met heerlijke hits DJ Guus.

Informatie? Ga je naar www.underthemilkyway.nl en/of naar de facebookpagina. Kaartverkoop à 10 euro bij de vvk-adressen Foto Van Eimeren in Huissen en cafetaria Braulio in Angeren. Online kan natuurlijk ook via de site. Aan de kassa, indien voorradig 12,50 euro; dus pak je voordeel. Jeugd tot 18 jaar heeft gratis toegang. Kom op 1 september naar het festival. Leun achterover, neem een drankje en hapje en geniet van de sfeer en muziek. Het terrein gaat om 12.30 uur open.

Kinderdorp Haalderen wordt groot spektakel

HAALDEREN - Nog een paar weken en dan slaat het spektakel van de zomervakantie zijn tenten weer op aan de Notenboomstraat in Haalderen.

Want van vrijdag 3 - 10 augustus wordt weer het kinderdorp Haalderen georganiseerd. Elk kind van 4 - 15 jaar mag weer meedoen. Samen met vele andere kinderen uit Lingewaard wordt er gebouwd aan een prachtig, gezellig en leerzaam kinderdorp. In de acht dagen worden de kinderen vermaakt met allerlei activiteiten zoals survivaltochten, buikschuiven, sport en creativiteit. Eigenlijk te veel om op te noemen in deze 46e editie.

Op vrijdag gaat het dorp open en mag er vanaf 10.00 gebouwd worden aan de hutjes. Ouders en andere begeleiders mogen hierbij helpen. In de middag volgt er een groepsprogramma in één van de drie groepen. Het kinderdorp is namelijk verdeelt in verschillende groepen op basis van leeftijd. De jongste groep voor de 4-, 5- en 6-jarigen, de middengroep voor de 7-, 8- en 9-jarigen en de oudste groep van de kinderen vanaf 10 jaar. Het kinderdorp in Haalderen kent geen voorinschrijving. Kinderen kunnen zich vanaf vrijdag 3 augustus 10.00 uur inschrijven aan het evenement aan de Notenboomstraat. Het inschrijfgeld bedraagt 12,50 euro voor de gehele week.

Op de zaterdag is er, naast het groepsprogramma in de ochtend, een gezellige feestmiddag voor de kinderen. De invulling van deze middag blijft een verrassing, maar het belooft een groot spektakel te worden. Op zondag 5 augustus wordt het dorp officieel geopend om 14.00 door de kinderen van de middengroep. Na de opening is er een gezellige fancyfair, waarbij allen uitnodigd zijn en waar men mag spelen om de prijzen en kan genieten van een hapje en een drankje! Voor het kinderdorp is dit een belangrijke dag omdat het kinderdorp grotendeels georganiseerd wordt van de inkomsten van deze dag.

Op dinsdag 7 augustus presenteren alle kinderen zich tijdens KIVAC got Talent! Tijdens deze avond treden kinderen op met een playback of een andere leuke act. Natuurlijk ontbreekt de rommelmarkt niet. Zich alvast opgeven voor zowel de KIVAC got Talent! als voor de rommelmarkt kan via info@kinderdorphaalderen.nl.

Op vrijdag 10 augustus start de dag met een groepsprogramma, waarna er om 12.00 gestart mag worden met het slopen van de hutjes. In de avond is de laatste tocht van de wandeldriedaagse. Rond de klok van 20.00 verwachten we alle groepen op het Mariaplein voor een grootse intocht.

Het gehele programma van het kinderdorp staat op www.kinderdorphaalderen.nl. Hierop staan ook handige tips en informatie.

Ton Tinnebroek wint de eerste jonge duivenvlucht vanuit Geel

Ton Tinnebroek

HAALDEREN - De eerste jonge duivenvlucht op zaterdag 14 juli vanuit Geel (104 km) 8.30 uur gelost was meteen een goede test voor de jonge.

Met warm weer met noordoostelijke wind was het Ton Tinnebroek uit Bemmel die de eerste in de klok had bij De Vliegende Post uit Haalderen waar negen deelnemers 205 duiven inkorfden.Tijd van 9.50.30 werd de duif geklokt met een snelheid van 1278,529 p/min.

Uitslag als volgt:

T. Tinnebroek 35 mee 12 pr. 1,3,4,5,10,11,17,29,43, 45,46,47.

H. Janssen 11 mee 2 pr. 2,42.

Chr. Graven 30 mee 14 pr 6,7,8,9,13,20,21,22,23,26,27,28,31,37.

Comb.Weijers 25 mee 8 pr. 12,14,19,32,34,36,38,44.

Th. Rutjes 14 mee 3 pr. 15,39,48.

René van Zadelhoff 16 mee 3 pr. 16,30,33.

Comb. Muller de Wijse 29 mee 5 pr. 18,24,25,35,40.

L.Meijer 22 mee 2 pr. 41,52.

H.J.A. Leemreise 23 mee 3 pr. 49,50,51.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 30 juli kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: soep, pizza en salade én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te brengen. "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Amnesty Lingewaard op Huissense Dag

HUISSEN - Net als de afgelopen drie jaar zal Amnesty Lingewaard weer actie voeren op de Huissense Dag.

"We verzamelen dan handtekeningen voor Wang Quanzhang, een Chinese advocaat. Hij werd in 2015 werd opgepakt bij een klopjacht op mensenrechtenadvocaten en activisten. Hij wacht nog steeds iop zijn rechtszaak en mag geen bezoek ontvangen van familie of van zijn verdediger. Het is niet duidelijk hoe hij het maakt. Daarnaast voeren we actie voor de Egyptische Ola al-Qaradawi en haar man. Op vakantie in Egypte werden ze opgepakt omdat ze de staatsveiligheid in gevaar zouden brengen. Maar ze zitten naar alle waarschijnlijkheid vast omdat Ola al-Qaradawi de dochter is van een invloedrijke islamitische geestelijke, die door Egypte als terrorist wordt gezien.

Het gaat slecht met hun gezondheid. Ola al-Qaradawi zit al ruim een jaar opgesloten in een kleine donkere cel zonder contact met de buitenwereld. Ze ging eind vorige maand uit protest in hongerstaking. Amnesty roept de Egyptische autoriteiten op het echtpaar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Steun deze acties op de Huissense dag. Vind je het ook belangrijk om je samen met andere enthousiaste mensen je in te zetten voor mensenrechten, neem dan contact op met Paul Wouters, 026 3257986." Meer informatie staat op lingewaard.amnesty.nl.

De traditie van de Huissense kalender...

Voorblad kalender 2019 (foto: Gilden Huissen)

HUISSEN - Tijdens de Huissense dag zal de Huissense kalender weer zijn primeur beleven. Ook dit jaar hebben de Gildenbroeders weer een schitterende kalender gemaakt voor het jaar 2019.

Met prachtige afbeeldingen van Huissen in al zijn vormen. Zo hebben de samenstellers in der loop der jaren al heel wat moois van Huissen laten zien. In deze editie, die ook weer geheel in kleur is uitgevoerd, is weer aandacht aan de omgeving besteed. Ook zijn de Huissense evenementen en Gildenbijeenkomsten vermeld en er is nog voldoende ruimte vrijgehouden voor eigen notities.

De kalender is een mooi cadeau voor iedereen die woont in Huissen en daarbuiten. Bovendien steunt men hiermee de Huissense Gilden. Met de opbrengst van de kalender wordt het aloude erfgoed onderhouden. Ook voor de jeugdleden kunnen er nieuwe jeugdvaandels aangeschaft worden. Na de Huissense dag is de kalender is te koop bij Slijterij Degen, Primera in winkelcentrum De Brink, Stadsmuseum Hof van Hessen en VVV Huissen. De kalender kost vijf euro. Meer info staat op www.gildenhuissen.nl.

Winter bij kinderdorp Doornenburg

Kinderdorp Doornenburg (foto: Carmen Leenders)

DOORNENBURG - Van 13 -17 augustus presenteert StiKiDo weer het kinderdorp in Doornenburg, op het terrein naast de speeltuin aan de Van Heekstraat. Dit is voor alle kinderen (vanaf vier jaar) die op de basisschool zitten of er dit jaar vanaf gaan. Dit jaar is het thema winter.


Op maandag wordt het kinderdorpterrein veranderd in het dorp Skikido. De kinderen gaan aan de slag met het maken van hun eigen hutten. ‘s Avonds is er een kijkavond en is iedereen welkom om de hutten van de kinderen te bewonderen. De dinsdag wordt gestart met een muzikale ochtend! ‘s Middags is er een vlaggenparade door Doornenburg met eigen gemaakte vlaggen. Woensdag is er een groot festijn met luchtkussens. Donderdag vermaakt iedereen zich de hele dag met verschillende spellen op het veld. Vrijdags is het groot feest in Skikido. De kinderen laten hun talenten zien door bijvoorbeeld te playbacken of dansen. Op vrijdagavond sluiten we het kinderdorp af met een feestelijke rommelmarkt, loterij en met livemuziek met een gezellig terras, dit is vanaf 18.00 uur.
Inschrijven voor deze week kan op zaterdag 11 augustus vanaf 10:00 uur. Het inschrijfgeld is zes euro per kind. Er kunnen maximaal vijf kinderen door één persoon worden ingeschreven. De inschrijving geschiedt middels een inschrijfstrook, die te downloaden zal zijn op www.stikido.nl. Er is plaats voor 250 kinderen in Skikido.
Voor de begeleiding van de kinderen is de organisatie op zoek naar enthousiaste leid(st)ers van vijftien jaar en ouder. Interesse? Stuur een mail met daarin je naam, geboortedatum en telefoonnummer naar info@stikido.nl.

Opbrengst collecte Huntington

BEMMEL - In juli hebben zo'n twintig vrijwilligers in Bemmel gecollecteerd voor de ziekte van Huntington.

De opbrengst van de collecte bedroeg 1.965 euro en is voor 100 procent bestemd voor fundamenteel onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte van Huntington. Zonder de vrijwillige inzet van onze collectanten en de gulheid van de mensen hadden wij dit niet kunnen realiseren! Hiervoor is de organisatie iedereen erg dankbaar!

Wie de collectant van het Campagneteam Huntington is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.campagneteamhuntington.nl of sms CTH 1, 2 of 3 naar 4333 voor een eenmalige donatie van één, twee of drie euro.

Lotus Vulgaris Doornenburg

DOORNENBURG - Zondag 29 juli wordt de zesde wedstrijd voor het Koningschap bij Lotus Vulgaris gevist.

Het loten is om 7.00 uur bij eet en drinkfestijn De Waay. Gevist wordt er van 8.00 tot 11.30 uur.

7 / 16

8 / 16

9 / 16

Nederland van het gas af, wat betekent dit voor mij?

REGIO - In 2030 moet Nederland 50% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Om deze doelstelling te realiseren hebben verschillende partijen de afgelopen maanden flink onderhandeld over het Klimaatakkoord. Gaslichtafsluiten.nl zocht uit wat wat er concreet gaat gebeuren, en wat je als woningeigenaar zelf al kunt doen.

De regering wil de komende jaren in rap tempo van het aardgas af. In 2050 moet er geen enkele woning meer verbonden zijn met het aardgasnetwerk. Concreet betekent dit dat elk jaar honderdduizenden woningen van het gas af moeten. Daarnaast moeten zoveel mogelijk nieuwbouwwoningen worden opgeleverd zonder gasaansluiting.

Om dit te bereiken gaat de belasting op gas omhoog, terwijl de belasting op stroom naar beneden gaat. Daarnaast moet het aanbod van isolatiemaatregelen en duurzame warmtebronnen omhoog en de prijs ervan worden verlaagd. Op die manier wordt het financieel aantrekkelijk om je woning te isoleren en duurzaam te verwarmen.

Huizenbezitters die hun woning willen verduurzamen, kunnen dat straks doen met een speciale groene lening. Deze lening is gekoppeld aan de woning, en niet aan de bewoner. Daardoor is het financiële risico een stuk kleiner. Gemeenten moeten uiterlijk in 2021 een plan hebben gemaakt waarin per wijk wordt omschreven hoe de omslag wordt gemaakt.

In vier stappen naar een energieneutrale woning. Concreet wordt het gas steeds duurder, terwijl stroom goedkoper wordt. De overheid biedt royale subsidies voor alternatieve warmtebronnen. Daarnaast zijn er op lokaal niveau interessante duurzaamheidsleningen om energiebesparende maatregelen te financieren. Een gasloze of energieneutrale woning wordt dus steeds interessanter. Maar hoe bereik ik dat?

Isoleren: Wanneer je huis goed geïsoleerd is, heb je minder vermogen nodig om je huis te verwarmen. Een spouwmuurisolatie is een goed begin, maar denk ook gevel- en vloerisolatie. Een andere nuttige maatregel is het plaatsen van HR++ glas.

Ventileren: Isoleren betekent ook ventileren. Voor een goed geïsoleerde woning is ventilatie essentieel. Ga voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld balansventilatie of vraaggestuurde ventilatie.

Duurzaam verwarmen: Koken en stoken kost veel gas. Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor de gasgestookte CV-ketel. Verderop sommen we een aantal alternatieven op.

Zonnepanelen: Woningen gebruiken vandaag de dag veel stroom. Denk maar aan alle apparaten die we gebruiken. Maar ook een warmtepomp of zonneboiler gebruiken veel stroom. Met zonnepanelen kan je deze stroom (deels) zelf opwekken.

Wat zijn duurzame alternatieven voor de CV-ketel?

Zelfstandige warmtepomp. Onttrekt warmte uit buitenlucht, grondwater of bodem, en zit dit om naar warm water, verwarming of koeling.
Geschikt voor: woningen met goede isolatie en vloerverwarming. Kosten: 15.000 - 20.000 euro voor warmtepomp met bodembron. Subsidie: tot 2.800 euro.Voordeel: Volledige vervangen van de CV-ketel, koelt de woning in de zomer Nadeel: Dure installatie + je moet er ruimte voor hebben.

Hybride warmtepomp. Haalt warmte uit ventilatie- of buitenlucht. CV-ketel springt bij als extra warmte benodigd is. Geschikt voor: ook voor matig geïsoleerde huizen met radiatoren. Kosten: 3.000 tot 5.000 euro. Subsidie: tot 1.800 euro. Voordeel: Ook geschikt voor bestaande bouw, gemakkelijk te plaatsen Nadeel: klein deel aardgas blijft nodig

Biomassaketel. Werkt volgens hetzelfde principe als een CV. In plaats van gas verstookt het houtsnippers, blokken of pellets. Geschikt voor: woningen met redelijke isolatie Kosten 6.000 euro. Subsidie: Circa 2.500 euro. Voordeel: Hoge subside + efficiënter dan een houtkachel Nadeel: Stoot relatief veel fijnstof uit.

Zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt water via speciale zonnecollectoren op het dak. Geschikt voor: Nieuwbouw en bestaande bouw, vooral voor huishoudens die relatief veel warm water gebruiken. Kosten: circa 3.000 euro voor boiler met 200 liter (geschikt voor vier personen) Subsidie: Ongeveer 650 euro. Voordeel: Efficiënt zelf warm water opwekken, relatief goedkoop Nadeel: Ruimte nodig op je dak, CV-ketel blijft nodig voor centrale verwarming.

Infraroodpanelen. Infrarood panelen bieden warmte op een specifieke plek, maar kunnen ook een heel huis verwarmen. Geschikt voor: Indien het als hoofdverwarming wordt gebruikt alleen voor zeer goed geïsoleerde huizen. Zonnepanelen zijn wel een vereiste (gezien stroomverbruik). Wat kost het: circa 4.000 euro voor panelen door de hele woning. Subsidie: Geen. Voordeel: Voor plaatselijke verwarming geschikt, eenvoudig installeren Nadeel: Geen subsidie, verbruikt veel stroom (zonnepanelen vereist).

Pheidippides Loper: Hardloophorloge

HUISSEN - In de jaren dat ik hardloop heb ik verschillende sporthorloges gehad. Het begon met een eenvoudig, een horloge met stopwatch. Dat was moeilijk te bedienen door de piepkleine knopjes en mijn (nogal) forse vingers. Het volgende klokje had forsere knopjes. Dat was een stuk handiger.

Toen, na een paar jaar trouwe dienst het bandje het begaf bleek dat de wegwerpmaatschappij haar intrede had gedaan. Het bandje kon niet vervangen worden. Dat maakte me best wel even kwaad en teleurgesteld. Ik was aan dit klokje gehecht geraakt. Maar ja, er bleken veel geavanceerdere meetinstrumenten te zijn om tijdens een training te gebruiken. De hartslagmeter was op de markt gekomen en ja, er kwam zo'n ding om mijn pols. En een band om mijn borst. Het bleek eerst best moeilijk te zijn om alle gegevens ervan in een training tot hun recht te laten komen. Veel trainers deden er nog niet hun, en mijn, voordeel mee. Het was leuk om te zien wat mijn hartslag was. Ik ontdekte dat de vuistregel loop op maximaal 180 slagen min je leeftijd voor mij leidde tot slenteren in plaats van hardlopen terwijl een van mijn mede hardlopers zich volkomen leeg kon lopen zonder ook maar in de buurt te komen van onze maximale hartslag. Volkomen willekeur dus en volstrekt oneerlijk. Ik wilde blijven hardlopen dus trokken we samen de conclusie dat onze maximale hartslag niets met die vuistregel te maken had, maar volkomen individueel bepaald zou moeten worden. Een hele opluchting voor mij. Ik kon blijven hardlopen zoals ik het zelf voelde.

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zondag 12 augustus wordt door De Waalkanters de 38e zomermarkt in Slijk-Ewijk gehouden.

Het is een bijzondere markt met ruim 80 kramen waar oude en nieuwe spullen verkocht zullen worden en waar Slijk-Ewijkse verenigingen zich presenteren. De markt is van 10.00 – 16.00 uur. Met het voet/fietsveer van Beuningen naar Slijk-Ewijk is de markt makkelijk bereikbaar.

Aanmelden voor een standplaats op deze markt kan nog. Hiervoor dient men voor 8 augustus contact op te nemen met de heer Blom, Waaldijk 17 in Slijk-Ewijk, 0481 482988/06 49882609 of via de mail: waalkanters@gmail.com.

Fotoclub Lingewaard exposeert in Gendt

GENDT - In de kleine kerk van Gendt aan de Torenlaan is van 8 tot en met 12 augustus een expositie van prachtige foto's van de Fotoclub Lingewaard. Het thema van de expositie is 'De Schepping'. Het zijn voornamelijk hele mooie foto's, die genomen zijn in de natuur.

De fotoclub Lingewaard heeft haar thuisbasis in Angeren en de leden komen op vastgestelde data bij elkaar om elkaars werk te bespreken. Ook maken ze samen uitstapjes naar andere fotografie evenementen. Een van de leden van de fotoclub is ook lid van de PKN gemeente Gendt-Doornenburg en zo kwam deze expositie tot stand. Zijn vrouw heeft bij alle foto's een Bijbeltekst gevonden en zo is het een mooie kerkelijke expositie geworden. Maar natuurlijk is iedereen welkom! Tijdens een mooie fietstocht kan men even uitrusten in het kerkje en krijgt men iets te drinken aangeboden, terwijl men de foto's kan bekijken. De kerk is open op zondagmiddagen van 14.00 - 17.00 uur tot en met 12 augustus.

Men's Night met John de Wolf

NIJMEGEN - Is het weer tijd voor een mannenavond? Nodig de 'mannen' dan uit voor een spannende 'Players Only avond' op vrijdag 27 juli in Holland Nijmegen. Een Men's Night met extra spellen, extra uitdagingen én John de Wolf! Daag op deze avond uw vrienden uit voor een spannende voetbalquiz met oud-voetballer en trainer John de Wolf als quizmaster. Of speel gratis een speelronde bij Amerikaanse Roulette en maak daarmee kans op twee bioscoopkaarten voor de nieuwste Mission Impossible film.

Wordt het spel u even te spannend? Neem dan plaats in de barbershop en laat u op ontspannende wijze verzorgen door de barbier. Uiteraard mag een glas bier niet ontbreken. Speciaal voor deze avond bieden we een bierproeverij aan. Bovendien, maakt u met de loterij ook nog eens gratis kans op Bongo Sensatie cadeaubonnen. Welke player daagt u deze avond uit? Graag tot ziens op 27 juli in Holland Casino Nijmegen.

Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92 procent (de wettelijke norm is 80 procent). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3procent . Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.

Gendtse Paarden- en Ponymarkt richt zich op de keuring

De 'Versier je pony' wedstrijd

GENDT - Stichting Gendtse Paarden- en Ponymarkt slaat een nieuwe weg in. De Gendtse Paarden- en Ponykeuring heeft een nieuw bestuur en afscheid genomen van de handel. Daardoor heeft het zich volledig gericht op keuring en traditie. Nieuw element is de versier-je-paard-of-ponywedstrijd.

De paarden- en ponyhandel op kermisdinsdag in Gendt loopt al jaren terug. Dat de handel al jaren geen hoofdaangelegenheid meer is, weet ook de nieuwe voorzitter Pieter van den Broek. “Om er dan maar helemaal mee te stoppen, daar heeft het vorige bestuur gelukkig nooit aan willen denken.” De drijfveer om de puur Gendtse traditie in ere te houden staat als een huis. Gendt heeft voor vele rassen de grootste niet-officiële buitenkeuring in de regio. En dat gooi je niet zomaar aan de kant, stelt Pieter met nadruk.

Voor ieder deelnemend paard en/of pony dat voor de keuring verschijnt, ontvangt de eigenaar tien euro bovenop het prijzengeld. Er zijn verschillende rubrieken. De jeugd wordt opgeroepen om hun paard of pony feestelijk te versieren voor de versier-je-paard-of-ponywedstrijd. Een viervoeter van familie of kennis mag natuurlijk ook. Er zijn mooie prijzen te winnen.

Vorige maand is de lotenverkoop gestart. De stichting heeft de inkomsten hard nodig om het evenement kostendekkend te houden. De verkoop kan nog beter, meent de voorzitter. De hoofdprijs is 500 euro in de vorm van cadeaubonnen van de Gendtse Winkeliers Vereniging. De Gendtse Paarden- en Ponykeuring vindt plaats op dinsdag 28 augustus. De keuring begint om 9.00 uur.

Win een ballonvaart voor twee personen bij Anchalee Massagesalon!

BEMMEL - Afgelopen jaar wonnen Twan en Petra Wagener een reis naar Zuid-Spanje bij Anchalee Massagesalon. "Deze zomer gaan we niet voor een vliegreis, maar voor een ballonvaart", aldus Anchalee.

Maar hoe kun je deze mooie prijs in de wacht slepen? Door een duo-massage te nemen. Een duomassage is een massage voor twee personen op hetzelfde tijdstip op dezelfde massagekamer. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt door partners, collega's, kennissen, ouders en kinderen enzovoort. Beide personen mogen bij een duomassage van een uur een kaartje invullen. Bij een duomassage van 1,5 uur mogen door beiden twee kaartjes ingevuld worden en bij een massage van twee uur mogen beiden drie kaartjes invullen.

Als de actie, die loopt van maandag 23 juli tot 13 augustus, afgelopen is, wordt er één kaartje getrokken. Deze persoon wint een ballonvaart voor twee personen. Bel snel voor een afspraak naar Anchalee Massagesalon, Deken dr. Mulderstraat 6b (boven notariskantoor) in het centrum van Bemmel, telefoonnummer 06 57060794.

School's Cool zoekt geduldige mentoren

LINGEWAARD - School's Cool Lingewaard zoekt vrijwillige mentoren voor vijf kinderen tussen de 12 en 14 jaar die in Huissen en Gendt wonen.

Mentoren bezoeken de kinderen wekelijks thuis, zo'n anderhalf uur. Naast aandacht voor schoolse zaken staat voorop dat het met het kind goed gaat. Dankzij individuele coaching is er meer kans op betere leerresultaten, overgaan naar het volgende leerjaar en voorkomen dat de leerlingen vroegtijdig school verlaten. De meeste van de vijf kinderen starten in de brugklas en deze grote verandering is voor hen erg spannend. Mentoren kunnen een kind wegwijs maken in het voortgezet onderwijs. Inhoudelijke vakkennis is niet nodig, het is geen bijles. Enthousiasme, inlevingsvermogen en geduld zijn belangrijke voorwaarden. Aanmelden via: info@schoolscoollingewaard.nl of bel naar Heidy Daatzelaar 06 39213585 of Daniëlle van Deutekom 06 57214070.

Thuis-pc.nl voor particulier, zzp'er én mkb

ARNHEM – Als particulier of zzp'er heeft u veel geld uitgegeven aan een goede computer. Inmiddels is hij een stuk trager, loopt soms vast, maar u heeft geen garantie meer. U heeft geen zin in hoge reparatiekosten, maar hij moet wél vakkundig gemaakt. Wat nu?

Piet Hoogland, eigenaar van Thuis-pc.nl, herkent dit probleem als geen ander. 'Ik repareer en verkoop nu al meer dan zes jaar pc's en laptops. Mensen zijn steeds weer verbaasd als ze zien hoe snel ik hun computerprobleem heb opgelost.' Een virus, een kapotte harde schijf of traagheid zijn voor de leek nu eenmaal niet eenvoudig zelf op te lossen. Thuis-pc.nl repareert, adviseert én verkoopt ook nieuwe en tweedehands computers en laptops.

De nieuwe trend: hulp op afstand
Thuis-pc.nl werkt vanaf eigen locatie of komt bij u langs. Liever hulp op afstand? Thuis-pc.nl maakt rechtstreeks verbinding met uw pc en lost zo online uw problemen op! In de webshop vindt u allerlei IT-benodigdheden. Zoekt u iets wat niet in de webshop staat? Bel dan gewoon Piet: 'Alles wat mijn klanten op PC-gebied nodig hebben, regel ik voor ze. Makkelijker kan ik het niet maken.'

Thuis-pc.nl, voor particulier, ZZP én MKB, Bingelradestraat 3 (nabij woonboulevard Arnhem-Zuid);(06) 81469489, www.thuis-pc.nl.

Vierdaagselopers steunen psychologische zorg bij kanker

NIJMEGEN - Van 17 - 20 juli vond de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse plaats. Ruim 40.000 wandelaars deden mee aan het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Onder hen waren vijf wandelaars die meededen met een missie: het Helen Dowling Instituut (HDI) financieel ondersteunen. Het HDI biedt psychologische zorg aan kankerpatiënten en hun dierbaren, onder andere in Arnhem en Nijmegen.

De wandelaars hadden allen een persoonlijke motivatie om aan de Nijmeegse Vierdaagse mee te doen voor het HDI. Deelnemer Piet is getroffen door blaaskanker en nog midden in de behandelingen, maar toch liep hij vele kilometers om het HDI te steunen. Ook Patricia en Henny, psychologen bij het HDI in Arnhem, liepen mee. Henny: "Vorig jaar liep een cliënt van mij de Vierdaagse voor het HDI, ondanks zware omstandigheden. Dat ontroerde me zó, dat ik besloot zelf te gaan lopen in 2018."

De diagnose kanker zet je wereld op zijn kop. Het komt vaak voor dat kankerpatiënten en hun dierbaren angstig, somber of vermoeid raken. Soms zijn de klachten zo heftig dat professionele hulp nodig is. In dat geval kunnen mensen terecht bij het HDI voor individuele, relatie-, gezins- of groepstherapie. Daarnaast biedt het HDI online therapieën gericht op het verminderen van vermoeidheid en angst voor terugkeer van kanker. Om haar werk voort te kunnen zetten, is het instituut deels afhankelijk van donaties.

School's Cool zoekt geduldige mentoren

LINGEWAARD - School’s Cool Lingewaard zoekt vrijwillige mentoren voor vijf kinderen tussen de 12 en 14 jaar die in Huissen en Gendt wonen.

Mentoren bezoeken de kinderen wekelijks thuis, zo’n anderhalf uur. Naast aandacht voor schoolse zaken staat voorop dat het met het kind goed gaat. Dankzij individuele coaching is er meer kans op betere leerresultaten, overgaan naar het volgende leerjaar en voorkomen dat de leerlingen vroegtijdig school verlaten. De meeste van de vijf kinderen starten in de brugklas en deze grote verandering is voor hen erg spannend. Mentoren kunnen een kind wegwijs maken in het voortgezet onderwijs. Inhoudelijke vakkennis is niet nodig, het is geen bijles. Enthousiasme, inlevingsvermogen en geduld zijn belangrijke voorwaarden. Aanmelden via: info@schoolscoollingewaard.nl of bel naar Heidy Daatzelaar 06 39213585 of Daniëlle van Deutekom 06 57214070.

Met de parochie op bedevaart naar Lourdes

De Bron in de Grot van Massabielle Lourdes (foto: Jalune)

LINGEWAARD - Het verhaal van Bernadette die Maria ontmoet in Lourdes inspireert mensen al meer dan 150 jaar. Inspiratie, kracht, geloof, rust en bezinning zijn allemaal redenen waarom mensen deze reis maken.

Van 16 tot en met 21 september gaat de RK parochie H. Maria Magdalena op bedevaart naar Lourdes.

Grot van Massabielle Lourdes (foto: Jalune) Jalune

Lourdes is een bedevaartsoord, vanwege de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous. Tijdens deze verschijningen ontsprong er een waterbron in de Grot van Massabielle die een heilzame werking heeft. Jaarlijks bezoeken miljoenen pelgrims uit de hele wereld deze plek. In september is er een volledig verzorgde bedevaart per vliegtuig.

"Zondag 16 september vertrekken we per bus naar vliegveld Maastricht. Hierna vliegen we naar Tarbes, vlakbij Lourdes. Deze 6-daagse reis is op basis van volpension, inclusief vliegreis en transfer. In samenwerking met de Vereniging Nationale Bedevaarten is er een Nederlandstalig programma met eigen pastorale en medische reisbegeleiding. Vanuit onze parochie is de begeleiding in handen van diaken Ronald Heinen, Ria Vos en Annelies Mulder. Bent u geïnteresseerd in de bedevaart vanuit de parochie H. Maria Magdalena, neemt u dan contact op met één van de contactpersonen. Zij kunnen u verder helpen. Er zijn nog enkele vliegtuigstoelen vrij!", aldus de VNB parochie-coördinatoren Ria Vos (06 51047878), Annelies Mulder (06 14287712 / lourdeswerk@rkparochiemariamagdalene.nl) en Pierre Spaan (06 12681870 / p.spaan6@upcmail.nl).

Gilden of schutterij bij KBO Huissen

Gildekapel Huissen (foto: Gilden Huissen)

HUISSEN - Gilde of schutterij de uitleg bij KBO Huissen. Bij velen is het nog steeds onduidelijk, wat is het nu gilde of schutterij en wat is dan het verschil.

Binnen de muren van de stad Huissen zijn ze actief. Recentelijk nog met het 'Beleg en Ontzet' gevolgd door het koningschieten. Maar wat is nu de oorsprong en de bedoeling van deze club mensen, wat hadden ze voor nut? Jan Wannet is archivaris en hoog onderscheiden binnen het gildewezen.

Hij zal op 27 juli in de Gildekapel in de Stadparochiekerk in Huissen voor de leden van de KBO Huissen en de ouderen van Huissen alles in geuren en kleuren vertellen. Waarvoor dient het zilver, waarom een Gildekapel en waarom twee gilden binnen de stad Huissen. Dit is maar een greep uit de onderwerpen die aanbod kunnen komen.

De inloop is vanaf 18.30 uur met een kopje koffie en de presentatie begint om 19.00 uur. Hoelang het duurt is altijd weer een verrassing. Iedereen is welkom.

Spreekuur gezonde voeding

NIJMEGEN - Maandag 6 augustus is er van 13.30-14.30 uur in Marikenhuis een spreekuur natuurvoedingskundige voor vragen over voeding tijdens of na de behandeling voor kanker.

De ziekte kanker maar ook de bijwerkingen van de op de tumor gerichte behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie kunnen veel effect hebben op de eetgewoonten. Zo is misselijkheid een veel voorkomend probleem dat door het moeilijk binnen houden van de voeding weer direct in verband staat met ongewenst afvallen door ondervoeding. Hierdoor kan verzwakking optreden, met als negatief effect de kans op complicaties, trager herstel, en mindere kwaliteit van leven. Toch is en blijft voeding en drinken van groot belang. Tijdens het consult kijken we samen naar hoe u bijvoorbeeld een dagmenu kunt samenstellen. Het spreekuur is bedoeld voor diegene die vragen hebben over hun voeding en hoe nu verder en is maandagmiddag van 13.30-14.30 uur door: Gina Beijen, natuurvoedingskundige en energetisch therapeut. Het spreekuur is bedoeld voor diegene die vragen hebben over hun voeding en hoe nu verder. Iedereen in of na het traject van behandeling van kanker. Ook hun naasten zijn natuurlijk welkom op dit spreekuur.

Aanmelden niet nodig. U kunt tussen 13.00 en 14.00 uur vrij binnenlopen in het Marikenhuis. Wilt u een vaste tijd afspreken (13.00 uur of 13.30 uur) , stuur dan een mail aan info@marikenhuis.nl met datum en tijd van uw voorkeur. U kunt uw voorkeurstijd ook invullen op het aanmeldformulier in het Marikenhuis.

Spreekuur gezonde voeding

NIJMEGEN - Maandag 6 augustus is er van 13.30-14.30 uur in Marikenhuis een spreekuur natuurvoedingskundige voor vragen over voeding tijdens of na de behandeling voor kanker.

De ziekte kanker maar ook de bijwerkingen van de op de tumor gerichte behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie kunnen veel effect hebben op de eetgewoonten. Zo is misselijkheid een veel voorkomend probleem dat door het moeilijk binnen houden van de voeding weer direct in verband staat met ongewenst afvallen door ondervoeding. Hierdoor kan verzwakking optreden, met als negatief effect de kans op complicaties, trager herstel, en mindere kwaliteit van leven. Toch is en blijft voeding en drinken van groot belang. Tijdens het consult kijken we samen naar hoe u bijvoorbeeld een dagmenu kunt samenstellen. Het spreekuur is bedoeld voor diegene die vragen hebben over hun voeding en hoe nu verder en is maandagmiddag van 13.30-14.30 uur door: Gina Beijen, natuurvoedingskundige en energetisch therapeut. Het spreekuur is bedoeld voor diegene die vragen hebben over hun voeding en hoe nu verder. Iedereen in of na het traject van behandeling van kanker. Ook hun naasten zijn natuurlijk welkom op dit spreekuur.

Aanmelden niet nodig. U kunt tussen 13.00 en 14.00 uur vrij binnenlopen in het Marikenhuis. Wilt u een vaste tijd afspreken (13.00 uur of 13.30 uur) , stuur dan een mail aan info@marikenhuis.nl met datum en tijd van uw voorkeur. U kunt uw voorkeurstijd ook invullen op het aanmeldformulier in het Marikenhuis.

Supergrote openlucht- vlooienmarkt in Arnhem

ARNHEM - Zondag 5 augustus van 10-17 uur is er op het parkeerterrein Olympus 1 naast de Rijnhal een vlooienmarkt met tweehonderd deelnemers.

Het is een leuke grote vlooienmarkt met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een viermeterkraam met dakje voor 27,50 euro. Een grondplaats kost vanaf 17,50 euro. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost het 3,00 euro entree voor volwassenen, voor 65-plussers 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Toiletten en catering met terras zijn aanwezig!

Country&Western op jaarmarkt camping Waalstrand

Gezeligheid tijdens de Jaarmarkt op Camping Waalstrand (foto: Anciella Tap)

GENDT - Op camping Waalstrand wordt zaterdag 28 juli van 13.30 tot 20.00 uur de traditionele jaarmarkt gehouden.

Er is een leuke braderie, een rad van avontuur met mooie prijzen, een springkussen, verschillende live optredens, een huifkar en natuurlijk ontbreken de riefkoeken en hamburgers niet. Iedereen is welkom op deze jaarmarkt én verkleed als cowboy of indiaan wordt zeer gewaardeerd!

Camping Waalstrand ligt aan de Waaldijk 23A in Gendt.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 1 augustus - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Barbecue op De Minkhof

BEMMEL - Zondag 5 augustus van 11:00 tot 14:30 uur is het weer zo ver. De enthousiaste kookgroep van leef- en doeboerderij De Minkhof organiseert haar jaarlijkse bbq.

De prijs voor de bbq is tien euro, bij opgave contant te voldoen. Zich van tevoren aanmelden kan tijdens de openingsdagen van De Minkhof. Meldt u gauw aan. Iedereen is welkom.

De Minkhof is wekelijks geopend op maandag, woensdag en vrijdag met uiteenlopende activiteiten. Loop gerust eens binnen samen met familie of buren! (0481 357185, Molenwei 57, Bemmel; www.minkhof.nl; info@minkhof.nl).

14 / 16

Op 26 juli wordt onze lieve mama 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd en kusjes van Lois & Jazz


Deze grote brandweerman wordt 29 juli alweer 6 jaar.
Rens gefeliciteerd
opa Johan, opa Gerrie, oma Tonnie en oma Ria

Joyce Knuiman en Wietse de Waal: Het lange wachten is beloond jullie zijn de trotse ouders geworden van dochter Lena geboren op 15 juli 2018.
oma Wilma
ome Swen en tante Henny.

Hieperdepiep hoeraaa!
Ons mooie lieve Sophie wordt
27 juli 7 jaar. Gefeliciteerd kanjer,
dikke kus Papa en Mama.

Lieve Florian,
Gefeliciteerd met je 9e verjaardag
op 29 juli. We wensen je een fijne
verjaardag en een fantastische vakantie.
Groetjes, opa en Ria

De 4-daagse 2018 was weer een
feest, met dank aan "de Bol"
en mijn lieve vrouw Rietje.

Hoera 27 juli ons Rij-maatje jarig!!!
Profiat lieve Sophie.

Pius X-school uit Bemmel rooit aardappelen

BEMMEL - Vijftig kinderen van de Pius X kijken aandachtig als Rinie laat zien hoe je aardappelen rooit. Het is doodstil bij haar instructietuintje. Het geroezemoes op de achtergrond gaat gewoon door. Dan wauw… als de aardappelen boven komen. “Daar heb ik van gedroomd”, zegt er een. Dan stuiven de kinderen naar hun eigen tuintje. Tibor, de leraar, roept tegen mij: Jan… ‘rooien met de riek gaat te snel’ en naar de kinderen: ‘graaf maar met het schepje en je handen’.


Ik zit op mijn hurken bij Lucas. Een voor een worden de aardappelen tevoorschijn gehaald en op het tegelpad gelegd. Ademloze stilte… hij ziet en hoort niets. Het opgraven duurt een half uur. Het gaat ook om twéé planten. Het lijkt een soort schatgraven, even spannend als archeologisch onderzoek. Wat voor onbekends geeft de grond prijs? Dan vindt Lucas de verschrompelde pootaardappel. Hij legt de relatie met het boerderijbezoek van een week eerder: Gerard (Steenhof) had toch een heel veld van dat soort aardappelen, niet? Terwijl ik nog zit te denken dat de waarde van de schooltuin ook ligt in het leggen van verbanden, toont Aniek een misvormde aardappel met een krieltje: “Moeder en kind”.
Wat later. De kinderen hangen in groepjes bij elkaar. Het is snikheet. De aardappelen zitten in de rugzak of de fietsbak. Dan gaat het nog om de ‘grootste’ en de ‘meeste’. Tide heeft de grootste, Jasper meer dan vijftig. De vrucht van twee Frieslanders…niet te geloven. Tot slot krijgen de vrijwilligers nog een daverend applaus.

Jan de Moor

Bijdrage voor Goed Spul

LINGEWAARD - Stichting Welzijn Lingewaard ontvangt van het Oranje Fonds een bijdrage van zesduizend euro voor Goed Spul.

Goed Spul is een ruilwinkel waar vrijwilligers en statushouders samenwerken. Dit initiatief is ontstaan vanuit inwoners van Gendt die iets voor deze doelgroep willen betekenen. De ruilplaats is inmiddels uitgegroeid tot een ware ontmoetingsplaats waar behalve geruild, een luisterend oor geboden wordt, gewoonten uit land van herkomst en Nederland uitgewisseld worden, hulp en ondersteuning aangeboden wordt. Hierdoor worden nieuwkomers sneller wegwijs in hun nieuwe woonomgeving.

Mensen hebben vaak huis en haard verlaten en komen in een totaal vreemde omgeving. Ze willen graag iets terug doen voor de gastvrijheid die ze ondervinden in hun nieuwe thuisland. Bij Goed Spul komen deze dingen samen. Op een laagdrempelige manier maken nieuwkomers contact met mede dorpsbewoners en leren zij spelenderwijs de taal.

Ruim anderhalf jaar heeft Goed Spul gratis gebruik kunnen maken van een van een pand van Woonstichting Gendt. Dit pand gaat plaatsmaken voor nieuwbouw en dus zijn er financiële middelen nodig voor een ander onderkomen. Goed Spul is nu tijdelijk gehuisvest in een pand van Hans Geveling Vastgoed bv en kijkt met de Gemeente Lingewaard en Stichting Welzijn Lingewaard naar een duurzame oplossing.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met 31 miljoen euro zo'n 9.300 initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. Goed Spul wordt naast het Oranje Fonds mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Gemeente Lingewaard/Stichting Welzijn Lingewaard.

Nationaal hitteplan actief: extra aandacht voor kwetsbare groepen

REGIO - Tot en met vrijdag is er een grote kans op hitte en een hoge zonkracht. Het nationale hitteplan is vanaf vandaag van kracht. Doel ervan is om gezondheidsproblemen als gevolg van extreme hitte, te voorkomen. Met name bij kwetsbare groepen. GGD Gelderland-Zuid geeft een aantal adviezen.

Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, verwardheid en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen huidklachten optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Het RIVM verwacht een hoge zonkracht deze week. Bescherming van de huid tegen UV-straling is daarom belangrijk. Warm weer gaat vaak samen met meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan ook leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma), met hart- en vaatziekten en mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht, zijn gevoelig voor deze klachten. Ouderen, jonge kinderen, sociaal geïsoleerde en/of bedlegerige mensen hebben meer last van de hitte. Ook mensen met een (chronische) ziekte, zoals diabetes of een hart- of longaandoening, zijn kwetsbaar. Houd deze mensen in uw omgeving de komende dagen goed in de gaten.

Tips bij hitte

Zorg voor elkaar: let op mensen in uw omgeving die uw hulp misschien nodig hebben.Drink voldoende: drink meer dan u normaal doet, ook als u geen dorst heeft. Drink liever geen alcohol.Doe rustig aan: span u zo min mogelijk in. Vooral niet op de warmste uren van de dag (tussen 12 en 16 uur). Doe uw boodschappen bijvoorbeeld in de ochtend.Zorg voor verkoeling: leg een vochtige doek in uw nek of neem een koel (voet)bad of een douche. Gebruik een ventilator of airco.Gebruik zonnebescherming: smeer uzelf en uw kinderen in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, waardoor minder UV-straling de huid bereikt.Kwetsbare groepen uit de zon: laat kinderen zoveel mogelijk in de schaduw spelen, in elk geval tussen 12.00 en 16.00 uur. Voor ouderen (80+) en zieken is het advies om overdag binnen te blijven, of rustig buiten in de schaduw te gaan zitten.