GN Berg en Dal Heumen Mook

26 juni 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 26 juni 2020


Bemmelse kunstenaars in Persingen

Koe in de Bemmelse waard. (foto: Leon Swinkels) leon swinkels

PERSINGEN/BEMMEL - Vier kunstenaars met Bemmelse roots, zagen onlangs hun geplande expositie door de corona-lockdown ten onder gaan. Maar zie; ook het Kerkje van Persingen is weer van het slot en de vier zullen daar in het weekend van 4 en 5 juli hun werken ten toon gaan stellen.


Jacqueline van Swelm maakt politiek pamflettistische acryl-schilderijen waarin ze met name de Midden-Oostensituatie op niet mis te verstane wijze verbeeldt. Rezie Hendriks is een duivelskunstenaar die zich zowel in twee- als driedimensionale uitingen thuis voelt. Wat zij exposeert blijft tot het laatste moment een verrassing. Zij beheerst een veelheid aan beeldende technieken waarmee ze de kijker een steelse blik in haar complexe binnenwereld gunt.

Leon Swinkels brengt portretten en daarnaast een ode aan het ons omringende rivierenlandschap in aquarel. Frank Timmermans vent onverminderd zijn sombere mens- en wereldbeeld uit met vaak wat ongemakkelijke, unheimische schilderijen. Voor het eerst vertoont hij nu ook fotopolymeer etsen, waarin zijn beeldtaal en thematiek zich eveneens makkelijk laten herkennen.

Het Kerkje van Persingen is voor deze expositie op 4 en 5 juli geopend van 11.00-17.00. Toegang is gratis. "Met de dan heersende coronamaatregelen wordt natuurlijk rekening gehouden, maar laat dat u niet weerhouden om er eens uit te wandelen of fietsen; er is ruimte genoeg!"

Postcoderoosproject Heumen I wordt vervolgd

HEUMEN - Na een eerste informatiebijeenkomst, die goed werd bezocht en leidde tot een substantieel potentiele deelnemers, zorgde Covid 19 ervoor, dat het vervolg van dit traject de nodige vertraging tot gevolg heeft gehad.


Om zowel de inschrijvers als alle andere bewoners van de gemeente Heumen nogmaals te informeren, zal de lokale zender GL8 op maandag 22 juni vanaf 09.00 uur en ieder uur daaropvolgend een uitzending wijden aan dit duurzame project.

Verder zal op woensdag 8 juli aanstaande de tweede informatieavond plaatsvinden. Inloop vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur. Men is welkom in multifunctioneel centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden. Gevraagd wordt zich vooraf aan te melden, gelet op de overheidsmaatregelen in het kader van Covid 19. Voor nadere inlichtingen graag mailen naar info@energiekheumen.nl.

Kerkberichten parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).


VIERING H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Donderdag 2 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Zaterdag 4 juli 19.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Zondag 5 juli 10.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Dinsdag 7 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 9 juli 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus


VIERING ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 1 juli 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Zondag 5 juli 09.30 H. Mis

Woensdag 8 juli 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Kerkberichten H. Antonius Abt Malden

MALDEN - Op zaterdag 4 juli om 19.00 uur zullen de weekenddiensten worden hervat. Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis. De Mariakapel is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur.


Iedereen die de kerk en de kapel betreedt, wordt gevraagd om minstens 1,5 meter afstand tot de ander te bewaren. Houd u zich s.v.p. ook aan de overige richtlijnen. Het secretariaat in de pastorie is nog gesloten. Het Parochiecentrum in Nijmegen is wél bereikbaar onder telefoon 024-3553630.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

GROESBEEK - De kerk is weer open! In juni mochten nog maximaal 30 mensen aanwezig zijn en moest u zich van te voren opgeven, in juli is dat niet meer nodig.


Wel blijven ook in juli de van overheidswege opgestelde regels om besmetting te voorkomen van kracht.


Zondag 5 juli zal voorgaan ds. G. Ruiterkamp.

Tijdens de dienst wordt gecollecteerd voor het Binnenlands Diaconaat: Actie Vakantietas, voor kinderen die in Nederland opgroeien in armoede en in deze tijd van coronacrisis extra worden getroffen.

Digitaal doneren kan ook, via NL08 INGB 0000961922 t.n.v. Diaconie Prot. Gem, Groesbeek. Actie vakantietas. De viering begint om 10.00 uur, vanaf 9.45 uur staat de deur open!


Vrijwilligerswerk Berg en Dal

BERG EN DAL - Het Vrijwilligerssteunpunt verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiele vrijwilligers aan organisaties.


De weggeefwinkel is een inwonersinitiatief in Groesbeek. Zij zijn op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het innemen en weggeven van kleding. Klanten ontvangen, sorteren van kleding, vouwen en helpen met kratten en rekken plaatsen. Er is sprake van enige fysieke belasting in verband met tillen en bukken. Wil jij helpen op maandag of woensdag ochtend? Contactpersoon is Lisanne Bron, lisanne.bron@fortewelzijn.nl 06 83544053.


Tafeltje dekje in Groesbeek is op zoek naar chauffeurs. Met eigen auto worden dagelijks van 11.30-12.30 uur warme maaltijden aan huis bezorgd. Wil jij één keer per week mensen blij maken? Contactpersoon is Saskia van den Anker info@fortewelzijn.nl; 085 0406066.


Of wil je graag een maatje voor iemand zijn? Kijk voor de vele mogelijkheden op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal Contactpersoon is Anke Jacobs vspbergendal@fortewelzijn.nl; 085 0406066. Staat er geen geschikte vacature voor je bij dan gaan we graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Balletje slaan?

Leden van de tennisvereniging nodigen jou uit!

GROESBEEK - Tennisvereniging Groesbeek heeft een eigen versie van de landelijke campagne 'Balletje slaan?'. Deze campagne is op initiatief van Robin Haase gestart. Bij deze actie openen tennisverenigingen in het hele land hun deuren voor alle niet-tennissers in Nederland.


Het is de missie van Robin Haase, maar natuurlijk ook van tennisvereniging Groesbeek, om meer mensen in Nederland én in Groesbeek te laten sporten. Juist nu mensen lang en veel thuis hebben gezeten en er sowieso meer bewogen moet worden door jeugd en volwassenen. Iedereen is welkom!

Hoe gaat dit in zijn werk? Ken je iemand die lid is van tennisvereniging Groesbeek? Dan kan deze persoon jou een keer meenemen naar de tennisbaan en dan kunnen jullie samen een ‘Balletje slaan'. Dit is geheel kosteloos. Op deze manier kun je ontdekken of tennis misschien iets voor jou is.

Meld je samen met je partner (die lid is van de tennisvereniging) aan via info@tvgroesbeek.nl en geef door welke dag en tijd jullie voorkeur heeft om samen een 'Balletje te slaan'. Vergeet niet je telefoonnummer door te geven. Na bevestiging van dag en tijd kunnen jullie de baan op.
De actie ‘Balletje slaan” is geldig op vrijdag, zaterdag en zondag van 9.00 tot 22.00 uur. Op andere dagen dient er een introducékaart gekocht te worden.

Deze actie loopt tot en met 15 augustus en ieder lid mag (in totaal) maximaal vijf verschillende personen meenemen, één persoon per keer. Reserveren van een baan is verplicht!

Diamanten huwelijk in Groesbeek

Diamanten echtpaar. (foto: Piet Spanjers)

GROESBEEK - Donderdag 2 juli zijn Ton Cillessen en Margreet Cillessen-Nicolasen zestig jaar getrouwd. Ton komt uit een gezin van zes kinderen en groeide op in de Bosstraat in Groesbeek. Margreet, op een na de jongste uit een groot gezin, groeide op aan de Rijksweg in Malden.


Zij leerden elkaar kennen op de dansvloer tijdens de Hatertse kermis. Daar sloeg de vlam over en na korte tijd was het vaste verkering. Kort na hun trouwen betrok het paar een woning in de Jan Steenweg waar ze tot op de dag van vandaag met veel plezier wonen en waar dankzij de groene handen van Ton de tuin er altijd keurig bijligt. Ton en Margreet kregen drie kinderen en hebben acht kleinkinderen waar ze dol op zijn en die ze met veel liefde en betrokkenheid hebben zien opgroeien.

Ton is vanaf zijn zestiende jaar tot aan zijn pensioen huisschilder geweest en heeft met veel plezier Groesbeek en wijde omgeving een kleurtje gegeven. Volgend jaar is Ton vijftig jaar lid van het kerkkoor Sint-Caecilia in de Cosmas en Damianus. Margreet heeft 23 jaar in de thuiszorg gewerkt en zodoende veel mensen in Groesbeek leren kennen. Samen zijn ze nog steeds verknocht aan Groesbeek.

Door alle beperkingen die er momenteel gelden, stellen zij het feest uit tot een latere datum. Het diamanten huwelijk wordt die dag in kleine familiekring gevierd.

Zaaien en oogsten in schoolmoestuin Molenhoek

De oogst van Ilse en Mirre. (foto: Bert Janssen)

MOLENHOEK - Leerlingen van groep 6 van basisschool De Grote Lier hebben de afgelopen weken niet stil gezeten. Door de coronacrisis werd er, de corona-richtlijnen in acht nemend, aangepast getuinierd op het volkstuincomplex Middelwaert.


De schoolmoestuin is zes jaar geleden op initiatief van natuur-en milieugroep Animo opgezet. Met medewerking van leerkracht Joy de Jong, Animo-leden en een aantal vrijwilligers mag de schooltuin inmiddels landelijk als voorbeeldtuin dienen.

Telkens vier kinderen beheren hun eigen perceeltje, leren samenwerken en ervaren dat groenten niet alleen uit de supermarkt komen maar dat je ze zelf kan telen. Eerst zaaien van radijs, wortel en spinazie en de al voorgetrokken groenten zoals sla, rode biet en koolrabi uitplanten.

Molenhoekers zullen inmiddels gewend zijn aan de wekelijkse sliert fietsende kinderen die getooid in kleurrijke hesjes richting schoolmoestuin gaat. Brachten de kinderen eerst nog louter spinazie mee naar huis, al snel kon daar sla en suger snaps aan worden toegevoegd. Daar komt nu ook snijbiet en koolrabi bij. Na het oogsten en water geven nog snel wat boontjes poten dan aardbeien eten en als toegift van Ria, voorzitter van de volkstuinvereniging, nog iets lekkers met limonade.

Afgaand op vorige jaren kunnen we nu al tegen de ouders zeggen dat over enkele weken de kinderen met zakken vol boontjes thuis zullen komen en niet te vergeten heerlijke komkommers en courgettes! Vol beladen met oogst koerst men om 14.00 uur weer op school aan. Zoals blijkt op de foto zijn de enthousiaste tuiniersters Ilse en Mirre maar wat trots op hun oogst.


Nieuws van KBO Beek

(foto: René Hendriks)

BEEK - Voor de KBO Beek-gymgroepen Dans Je Fit en Bewust Ouderen Fitness is het stilzitten en afwachten voorbij, deze groepen begonnen onder de bezielende leiding van Chiquita Zonneveld, op maandag 8 juni weer met hun activiteiten in de buitenlucht, de KBO-huisfotograaf was daar uiteraard bij om het vast te leggen op de digitale plaat.


Bijzonder blij was men om elkaar weer te ontmoeten en dan nog op een fijne plaats in onze fraaie gemeente, alles werkte mee, het weer was prima, af en toe nog een zonnetje, goede temperatuur om oefeningen te doen op het gras van het Wylerbergmeer, ook werd er nog een wandeling met rek en strek langs het meer gemaakt tot volle tevredenheid van onze deelnemers, die allemaal hun uiterste best deden.

Heerlijk wat anders, vond men, buiten is toch heel wat anders dan normaal in de zaal al moeten oefeningen en spelen natuurlijk wel worden aangepast aan deze situatie.

Ook de maandag fietstocht heeft de pedalen weer laten ronddraaien op 15 juni werd er richting Ooij en Zyflich gefietst met een gemaximeerd aantal leden, een kopje koffie onderweg bij de Thornsche Molen maakte de middagdag compleet.

"De KBO Beek is de seniorenvereniging waar u altijd en overal op kunt rekenen, een vereniging die uw steun meer dan verdiend. KBO Beek volop actief met open ogen naar de toekomst. Daar moet u bij zijn, graag, voor 20 euro per kalender jaar maak u alles mee", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek (024 3226377).

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Zondag 28 juni 11.00 uur: H. Mis (maximaal 30 personen)

Dinsdag 30 juni 19.00 uur: H. Mis, voorafgegaan door rozenkrans gebed om 18.30 uur.

Zondag 5 juli 10.00 – 12.00 uur: kerk open voor persoonlijk gebed en/of kaarsje.

Elke woensdag 10.00 – 11.30 uur: kerk open voor persoonlijk gebed en/of kaarsje.

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

Kerk Mook

www.vommmm.nl; parochiemook@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Zondag 28 juni 9.30 - 10.30 uur: kerk open voor persoonlijk gebed en/of kaarsje

Vrijdag 3 juli 9.00 uur: H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Zondag 5 juli 9.30 uur: H. Mis

Bij bezoek aan kerk alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!

8 / 20

9 / 20

10 / 20

Word informatievrijwilliger bij Natuurmonumenten

Boswachter bij informatiekar. (foto: Natuurmonumenten)

NIJMEGEN - Weet je veel over natuurgebieden in het Rijk van Nijmegen? Gaan natuurbeheer en -ontwikkeling je aan het hart? Natuurmonumenten zoekt mensen die enthousiast over de natuur en het werk van Natuurmonumenten kunnen vertellen. Word jij een van onze nieuwe informatievrijwilligers?


Als informatievrijwilliger geef je voorlichting over de gebieden van Natuurmonumenten aan bezoekers. Met name in de gebieden Heumensoord, Mookerheide, Sint-Jansberg. Natuurmonumenten staat met haar mobiele informatiekar in de weekenden in de natuurgebieden of soms op evenementen in de buurt. Je maakt mensen enthousiast voor de natuur in hun buurt en kunt ze alles vertellen over de rol die Natuurmonumenten daarin vervult. Je bent hun vraagbaak en kunt de bezoeker wegwijs maken in de gebieden. Mensen zien jou als een van de boswachters van het gebied. Daarmee ben je ze echt van dienst!

"Wie zoeken wij? Je houdt van natuur en woont in de omgeving. Je bent een echte gastheer/-vrouw met een klant- en servicegerichte instelling, enthousiast en betrokken. Je kunt goed luisteren en de juiste vragen stellen, communiceert duidelijk. Je bent flexibel en initiatiefrijk, kunt omgaan met klachten en ontevredenheid.

Wij bieden uitdagend werk bij een organisatie met een breedmaatschappelijk draagvlak, benodigde materialen, opleiding en training, onkostenvergoeding vervoer, vrijwilligerspas, jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst.
Is deze functie iets voor jou of wil je meer informatie? Reageer dan naar boswachter Ellen Luijks, via rijkvannijmegen@natuurmonumenten.nl."

De kanjers van Tafeltje Dekje...

(foto: Fleur Buijs)

GROESBEEK - De vrijwillige chauffeurs van Tafeltje Dekje zorgen dat mensen die niet meer zelf kunnen koken toch lekker kunnen eten.


Ook in deze tijd staan de kanjers van Tafeltje Dekje klaar voor de bewoners van Groesbeek. Soms is het eten afgeven wat lastiger door de coronamaatregelen, maar er wordt altijd voor een passende oplossing gezorgd. Op deze manier zorgen onze vrijwilligers ervoor dat deze mensen toch kunnen genieten van heerlijke verse maaltijd!

De meeste vrijwilligers zijn al lang bekend bij ons. Ze hebben gekozen voor Tafeltje Dekje, omdat ze graag iets sociaals doen. Ze hebben vaak ook meegemaakt hoe fijn iemand in hun omgeving het vond dat ze gebruik konden maken van Tafeltje Dekje.

Naast het bezorgen van de maaltijden hebben onze toppers ook een belangrijke signalerende functie. Ze houden een oogje in het zeil. Mochten er zorgen zijn over iemand dan bellen ze Forte welzijn. Op deze manier kunnen we samen kijken of er hulp ingeschakeld kan worden. Daarom is het zo belangrijk dat deze kanjers er zijn.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Stuur uw bericht in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.


Klik bovenaan eerst op de regio waarover uw bericht gaat. Alleen voor die regio stuurt u het in. Als u uw bericht ook graag in andere regio's geplaatst wilt hebben, kunt u dit aangeven bij 'Opmerkingen'. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws insturen'. Een poster of flyer hoeft u niet bij te voegen, want die wordt niet geplaatst. Een (rechtenvrije) foto uiteraard wel. Vragen? Bel: 0481-464770

Excursies bij Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen

Jachtslot De Mookerheide. (foto: Bob Luijks)

MOOK - De boswachters van Natuurmonumenten in het Rijk van Nijmegen staan te trappelen om je weer prachtige natuur en cultuur in het Rijk van Nijmegen te laten zien.


Vanaf juli kun je corona-proof met ons op pad. We organiseren mooie excursies in kleine groepen, dus extra speciaal. Aanmelden kan alléén vooraf via www.natuurmonumenten.nl/agenda. Wees er snel bij, want er is beperkt plaats.


Jachtslot Mookerheide
Het jachtslot wordt weer toegankelijk met excursies. Ook hier hebben we maatregelen genomen en zullen de groepen per excursie nog kleiner zijn. Wegens de grote vraag naar excursies op het Landgoed Mookerheide zijn er extra data ingepland. Zo krijgt iedereen de kans een keer mee te gaan met deze bijzondere excursies over het landgoed en in het jachtslot. Deze excursies zullen ook doorgaan tijdens de restauratiewerkzaamheden.


Veilig welkom

Tijdens excursies die het jachtslot bezoeken zijn er maximaal acht personen en tijdens een excursie in een van de andere gebieden in het Rijk van Nijmegen zijn er maximaal vijftien deelnemers mogelijk. De boswachter heeft desinfectiemiddel bij zich en houdt uiteraard anderhalve meter afstand. Bij verkoudheidsklachten mag je niet komen. Mee doen met een excursie kan alleen door je van te voren aan te melden via www.natuurmonumenten.nl/rijk-van-nijmegen en dan doorklikken op agenda.

Leden PvdA Heumen akkoord met coalitieakkoord

Joep Witsiers, beoogd fractievoorzitter PvdA Heumen. (foto: PvdA Heumen)

HEUMEN - Een grote meerderheid van de leden van de PvdA in Heumen gaat akkoord met het nieuwe coalitieakkoord. Volgens de reglementen van de Partij van de Arbeid is goedkeuring door een meerderheid van de leden noodzakelijk om deel te nemen. De ledenraadpleging vond digitaal plaats vanwege de coronacrisis.


Titel van het coalitieakkoord, waarover de afgelopen maanden onderhandeld is met VVD, CDA, D66 en PvdA, is ‘Een plek voor iedereen’. Het nieuwe bestuur van de gemeente heeft te maken met flinke uitdagingen: er zal bezuinigd moeten worden. PvdA Heumen is onder andere blij dat inkomensondersteunende regelingen zoals de 110% van de bijzondere bijstand en de 130% norm voor kindregelingen niet aangetast worden. Ook zet het nieuwe college in op woningbouw. Afgesproken is dat er deze periode niet gebouwd wordt in het Lierdal tussen Malden en Molenhoek.

Ans Stunnenberg werd vorige week door de PvdA-(steun)fractie voorgedragen als kandidaat-wethouder. Zij zal worden opgevolgd als raadslid en fractievoorzitter door Joep Witsiers. Joep wordt het jongste lid van de gemeenteraad. De benoeming en beëdiging van Ans Stunnenberg en Joep Witsiers was voorzien voor donderdag 25 juni.

Een nieuwe multifunctionele loods voor Daamen in Kekerdom

KEKERDOM - Aan de Duffeltdijk in Kekerdom is Daamen gestart met de bouw van een nieuwe loods. De oude loods is bijna volledig verdwenen en de beginselen van de nieuwe loods beginnen langzaam vorm te krijgen.


Deze loods vervangt de oude loods die jarenlang dienst deed als opslag, onderdak, werkplaats en tevens de plek waar eind vorig jaar nog de Oogstbarbecue werd georganiseerd. De nieuwe loods zal minstens evenveel nut hebben als de oude, aangevuld met honderden zonnepanelen en duurzame bouwmaterialen waarmee ook aan duurzaamheid wordt gedacht.

De zonnepanelen zullen overigens niet alleen de loods voorzien van energie. De energieopbrengst zal deels ook worden terug geleverd aan het net waardoor de opbrengst van groene energie voor de hele regio beschikbaar is.

“Wij willen als bedrijf zoveel mogelijk bijdragen aan duurzaamheid. Wij zijn van mening dat als er nog zoveel dakoppervlak beschikbaar is je deze vooral eerst moet benutten boven het gebruiken van landbouwbouwgrond voor het opwekken van duurzame energie. Wij hopen dan ook dat benodigde materialen op tijd geleverd kunnen worden zodat we de SDE+ subsidie ten volle kunnen benutten. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen aan een duurzame toekomst, dus wij ook!”


Meer weten?

Wil je meer weten over de loods of over de bestemming ervan? Stuur je vraag naar info@daamen.nu of bel naar 0481 431238. Volg daarnaast ook de social mediakanalen van Daamen (Facebook en Instagram) Daar houden we alle volgers doorlopend op de hoogte van alle vorderingen en ontwikkelingen.

13 / 20

14 / 20

15 / 20

16 / 20

Ingezonden brief

Tweeling als licht geboren

'Tweeling als licht geboren' is de titel van een boek over Christina, een meisje met een bijzonder talent. Ze werd geboren in de Paasnacht 2001 samen met haar zusje Elena.. Elena woog 600 gram, Christina 570. Na maanden op de intensive care stierf Elena. Christina overleefde.


Al heel jong gaf ze blijk van een verrassende wijsheid en een intense band met de dieren en de natuur. Ze was wat je noemt een hoog-sensitief kind met een sterk verruimd bewustzijn en veel paranormale gaven. Daarmee behoort ze tot die nieuwe generatie kinderen en jonge mensen, die zo anders in het leven staan: uitzonderlijk open en liefdevol. Worden zij straks onze nieuwe geestelijke leid(st)ers? Zij laten ons zien waar we als mensheid heen gaan en hoe we onze grote problemen (klimaat, ziektes, armoede discriminatie) kunnen oplossen. Christina, nu 19, geeft lezingen door heel Duitsland soms voor meer dan 1000 mensen.. Zij schrijft:

“Ik ben op aarde gekomen om de mensen een nieuw bewustzijn te geven. Ik wil ze laten zien hoe ze vanuit onvoorwaardelijke liefde op een constructieve manier met ‘onlicht’ kunnen omgaan. Ook wil ik mensen hoop geven en ze laten zien welke innerlijke waarde en grootsheid ze bezitten”.

Haar moeder, Bernadette van Dreien, heeft twee boeken over haar geboorte en opgroeien geschreven. Christina zelf heeft een boek geschreven met samenvattingen van haar lezingen en voordrachten’. Het heet: “Bewustzijn schept vrede”. Ze geeft op youtube een spirituele kijk op corona: https://youtu.be/RIhQ9paFFwQ

Ook in ons eigen omgeving groeien steeds meer hoog-gevoelige kinderen op. Gelukkig ontstaat er steeds meer begrip voor hen.

                                                                
Pastoor Jos van Rooij, Groesbeek.

Protestantse gemeente Heumen

Zicht op het koor van de Joriskerk in Heumen/ (foto: PKN Heumen)

Vanwege de coronamaatregelen mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Daarom beperken wij ons tot de gemeenteleden. De vieringen beginnen om 10.00 uur in de Joriskerk in Heumen.


Gemeenteleden en gasten worden in drie groepen verdeeld op alfabetische volgorde van achternamen. Zo kan iedereen eenmaal per drie weken naar de kerk en beide andere diensten online volgen. Er is geen kindernevendienst en koffiedrinken.


Zondag 28 juni. Voorganger is mw. H. Oudelaar uit Ottersum. We nodigen graag iedereen uit waarvan de achternamen beginnen met één van de letters A t/m H. De eerste collecte is voor het Tweede Huis in Nederasselt.


Zondag 5 juli. Voorganger is dhr. J. Velema. We nodigen graag iedereen uit waarvan de achternamen beginnen met één van de letters I t/m R. De eerste collecte is voor Stichting de Vrolijkheid.


Aanmelden en terugkijken

Als u een dienst wilt bijwonen, stuur dan een mail naar scriba@pknheumen.nl. In juni worden de diensten in beeld en geluid opgenomen door GL8. Als u dit terug zou willen kijken, stuur dan een mail naar voornoemd mailadres. De kerkenraad komt nog bijeen om te kijken of er aanpassingen plaatsvinden in het houden en uitzenden van kerkdiensten vanaf juli.

Digitale hulplijn in de zomer

Bel de digitale hulplijn als je vragen hebt over de computer, tablet of telefoon.

REGIO - De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft tijdens de coronacrisis een digitale hulplijn opgezet voor mensen met vragen over de computer, telefoon of tablet. Mensen die graag meer willen weten over bijvoorbeeld videobellen, e-books of WhatsApp kunnen bellen naar 024 3274999.


Een ambassadeur van SeniorWeb beantwoordt de telefoon. In de maanden juli en augustus is de hulplijn bereikbaar op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur.

Meer uitgebreide hulp met digitale zaken? Vanaf september start de bibliotheek weer met computercursussen, workshops en het Digitaal Café. Uiteraard wordt rekening gehouden met de voorschriften van het RIVM. Kijk voor meer informatie op www.obgz.nl/digitaalvaardig.

18 / 20

Dit paar bestaat al 50 jaar!
Van harte gefeliciteerd
Ingrid, Rutger, Jeroen, Michelle, Wouter, Eline en Romy

Corrie en Willy op 30 Juni 60 jaar getrouwd.
Van Harte Gefeliciteerd. Peter, Jutta, Ute, Wim, Chris, Lisa, Leonie.

Lief bruidspaar, van harte gefeliciteerd
met jullie 45 jarig huwelijk. Blijf genieten van elkaar.
Liefs kinderen en kleinkinderen

Op 30 juni wordt deze
hele meneer 21 jaar,
gefeliciteerd!

Deze twins worden 25 juni 13 jaar!
Vanaf nu zijn ze tieners!
Hartelijk gefeliciteerd.
Liefs Oma Bep xx

Hieperdepiep hoera!
Gefeliciteerd met je
4e verjaardag Mirte!
Liefs en kusjes van
papa, mama en Elin

Al 50 jaar een paar en nog steeds gek op elkaar.
Trots op jullie

Veel liefs van Desiré, Ralph, Petra, Emiel en kleinkinderen

Hiep hiep hoera, 24 juni
Is onze kanjer alweer 2 jaar.
Gefeliciteerd liefs,
Papa, Mama, Job en Saar

Ja,Ja, Jarige Job, met je papieren mutsje op!
Hiep hiep hoera!
Christa 26 juni 55 jaar!
Van ons!

Op 27 juni wordt Sandra 50 jaar.
Gefeliciteerd zus!!

Twee maanden Zomer Challenge bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Zomerstop bij voetbal of hockey? Doe mee aan de Zomer Challenge bij tennisvereniging Groesbeek!


Speel je een teamsport en heb je een zomerstop, maar wil je toch graag fit blijven in de zomer? Of sport je vaak binnen en wil je in de zomer graag naar buiten? Dan dagen we jou en je vrienden uit voor de Zomer Challenge!

De Zomer Challenge is een zomerlidmaatschap, voor jong en oud, waarbij je nog twee maanden vrij kunt tennissen wanneer het jou uitkomt en je kunt meespelen met de racket toss op maandagavond. Je ontvangt een zomerlidmaatschap voor de maanden juli en augustus om vrij te tennissen wanneer het jou uitkomt. Je kunt meedoen met de racket toss op maandagavond van 19.00-20.00 uur (wel aanmelden). Kosten: 33,33 euro per persoon (normaal 50 euro per drie maanden).

Ben je na deze twee maanden helemaal enthousiast bent geworden en wil je graag nog verder tennissen? Met een kleine bijbetaling wordt het Zomer Challenge-lidmaatschap omgezet naar een jaarkaart. Je lidmaatschap loopt dan tot 1 april 2021. Ook in de wintermaanden is het tennispark gewoon geopend, je kunt dus het hele jaar door tennissen! Voor meer informatie of aanmelden, neem contact op met Stef van Rijn. Per e-mail: ledenadministratie@tvgroesbeek.nl.

Kookhus - Leuth stopt na vijf jaar

LEUTH - Vorige week kregen alle vaste bezoekers van ’t Kookhus in Leuth een brief in de bus met de mededeling dat ’t Kookhus stopt met zijn activiteiten: “We vinden het ontzettend spijtig dit besluit te moeten nemen en snappen ook heel goed dat dit geen leuk bericht is voor u als vaste bezoeker.”


Sinds januari 2015 werd er met ontzettend veel plezier elke week in het Kulturhus een maaltijd bereid en telkens waren de koks erg trots hoe daarmee de gasten konden worden verrast. Bijna deze hele periode hebben met name Neeltje en Eef als vrijwilliger hard gewerkt om dit steeds weer voor elkaar te krijgen, maar nu hebben zij te kennen gegeven dat het te veel energie kost om dit nog langer te doen.


Gedurende de hele periode is er ook regelmatig geprobeerd andere mensen te vinden die hen zouden kunnen ondersteunen of het werk konden overnemen; helaas is dat niet gelukt. Natuurlijk was er nu en dan wel hulp van anderen, maar het is niet mogelijk gebleken mensen te vinden op wie structureel een beroep kan worden gedaan om te koken. Daardoor kan er niet meer worden gegarandeerd dat er wekelijks een verantwoorde maaltijd wordt geserveerd. Helaas moest er daarom worden besloten om te stoppen en dat was geen gemakkelijk besluit, omdat hiermee veel mensen worden teleurgesteld.

Ergens in dit najaar, als de corona-maatregelen het weer toelaten, zal er nog een bijeenkomst worden georganiseerd in het Kulturhus om met elkaar afscheid te kunnen nemen van elkaar en van ‘t Kookhus.Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemiddelaar@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 111 94 630.

Zaterdag 27 juni 19.00 uur: H. Mis (maximaal 30 personen)

Zaterdag 11 juli 19.00 uur: H. Mis

Voor persoonlijk gebed en een kaarsje zijn twee Mariakapellen de hele dag open: Eindweg in Middelaar en Riethorst in Plasmolen.

Bij bezoek aan de kapellen alle maatregelen van de overheid in acht nemen op het gebied van aantal, afstand, hygiëne en gezondheid!