niet de juiste De Liemers

31 augustus 2018

niet de juiste De Liemers 31 augustus 2018


Annie is verliefd op country Alles in het teken van cowboys en Indianen

Annie Bouwmans in haar karakteristieke iconische blauwe jurk. Foto: Ted Prost

ZEVENAAR - Annie Bouwmans (65) danst er ondanks haar leeftijd flink wat vanaf. De hele dag door is Annie te vinden te midden van de schijnwerpers, ondersteund door de klanken die hun oorsprong in het zuiden van Amerika vinden: countrymuziek.

Het is voor velen een doodnormale zondagmorgen, maar Annie heeft andere plannen. "Alsof ze op hete kolen zit', maakt ze zich klaar om te vertrekken naar het jaarlijkse Spikker Country- en Westernfestival in haar woonplaats.

Uitgedost in haar blauwe jurk, compleet met hoepelrok en bijpassende hoed, stapt ze uit haar klassieke Ford Econoline.

Met haar hoofd al op de dansvloer, merkt ze niet dat haar fraaie jurk besmeurd is geraakt met vet afkomstig van het busje.

Probleem? Absoluut niet! Annie stoort zich nergens aan en laat haar momentje door niets of niemand afnemen. "Dansen is immers mijn leven", vertelt Annie trots in een plat accent.

De liefde voor country, van kleding tot hebbedingetjes, is onlosmakelijk verbonden met de flamboyante persoonlijkheid van de Zevenaarse.

Dertien jaar geleden werd Annie acuut verliefd op de charmes van country toen ze door een vriendin werd meegenomen naar ontmoetingscentrum De Maatjes. "Het dansen heeft altijd al in mij gezeten", vertelt ze. "Toen ik begon, wenste ik dat ik jaren eerder was begonnen."

Vervolg op pagina 3

200-jarige brandweer Didam viert feest

DIDAM – Brandweer Didam bestaat 200 jaar. Dit viert de brandweer op zondag 9 september met een open dag, defilé van oude en nieuwe voertuigen en een fototentoonstelling.

De officiële opening van de jubileumdag wordt om 12.00 uur verricht door burgemeester Peter de Baat. In de kazerne is vanaf dat moment een fototentoonstelling over 200 jaar Brandweer Didam te zien. Verder is de kazerne aangekleed met oude brandweertenues en –attributen. In de kantine draait een fotocollage en film van Wim Lubbers over het brandweerverleden. Zowel de tentoonstelling als film zijn samengesteld met medewerking van de Oudheidkundige Vereniging Didam (OVD).

Om 13.00 uur start het defilé van oude en nieuwe brandweervoertuigen. Er rijden zo'n dertig voertuigen mee, die een route afleggen door de voormalige gemeente Didam. Zo komen er wat oude brandweerwagens uit Doesburg en Borculo naar Didam, maar rijdt ook het eigen materieel mee. Verder is er onder andere een hoogwerker en Groot Water Transport (GWS) te zien.

Het defilé duurt ongeveer tot 14.30 uur. Tijdens en na het defilé kan het publiek ook binnenlopen in de kazerne aan de Burgemeester Kronenburglaan, waar ook voor de jeugd diverse activiteiten plaatsvinden. Er staat bijvoorbeeld een brandhuisje, dat de jeugdige bezoekers mogen blussen. Dat gebeurt met een Roemeense handspuit uit 1911 of met een ander blusinstrument.

De jeugd mag daarbij ook echte brandweerpakken aan. De activiteiten in de brandweerkazerne eindigen om 17.00 uur.

De zomervakantie is ten einde, een schooljaar vol nieuwe uitdagingen begint. Daarmee komt er helaas een einde aan mijn tijd als journalist bij De Liemers Helemaal Goed Courant. Ik kijk met een buitengewoon goed gevoel terug op het proces dat we als krant het afgelopen jaar hebben doorgemaakt. Onder begeleiding van docenten en professionele journalisten voegden steeds meer enthousiaste jonge schrijvers zich de afgelopen tijd bij onze redactie. De krant zelf groeide mee. Na een voorzichtig begin bereikt het positieve nieuws uit de Liemers inmiddels ruim 42.000 huishoudens. Ik durf wel te stellen dat al die mensen net als wijzelf waarschijnlijk niet hadden verwacht dat er zich zoveel moois afspeelt in hun eigen achtertuin. Het is dan ook een nobele taak om al die fascinerende verhalen van bijzondere mensen uit alle lagen van de samenleving zo goed mogelijk over te brengen naar de rest van de regio. De diverse artikelen en rubrieken zijn ontzettend leuk om te lezen, maar stiekem nog veel leuker om te maken. Als scholier is het maken van een krant een onvergetelijke praktijkervaring. Je leert niet alleen om vragen te stellen en om te luisteren, maar ook om anders naar dingen te kijken, om creatief te zijn, te improviseren, samen te werken, te plannen en om informatie op je eigen manier te presenteren. Want iedereen doet het anders. Iedereen leert van zichzelf en van elkaar. Zo worden we als krant én als Liemers telkens een stukje beter. Ik ben ongelofelijk trots dat ik mijn steentje aan dit unieke project heb mogen bijdragen en wens jullie de komende jaren ontzettend veel leesplezier in deze krant!

Sam Dijkstra

Open repetities Shake It! op 17 en 24 september

DUIVEN - Is zingen je passie en doe je dat graag met anderen? Kom dan een keer kennismaken met jeugdpopkoor Shake It! In Duiven, een gezellig en enthousiast koor.

Shake It! bestaat uit twee jeugdpopkoren in de leeftijd van elf tot vijftien jaar en van vijftien tot vijfentwintig jaar.

Zij zingen meerstemmige top veertig nummers. Iedere maandagavond wordt er met dirigente Mirjam van Wijk hard gewerkt aan het instuderen van nieuw repertoire in de OGtent in Duiven.

Shake It! treedt in de omgeving van de Liemers op.

In november wordt opgetreden in huize Vredenburg in Westervoort en in de OGtent. Ook worden er samenwerkingen met andere koren aangegaan.

Wie tussen de elf en vijfentwintig jaar is, kan op maandagavond 17 of 24 september eens een keer te komen kijken mee zingen. De repetities zijn in zaal 'bij opa' in de OGtent, Remigiusplein 9 in Duiven. Er wordt gerepeteerd van 19.00 tot 20.00 uur en van 20.15 tot 21.30 uur.

Informatie over Shake It! of aanmelden voor de open repetitie kan via de website: https://shakeitduiven.nl, www.facebook.com/jeugdpopkoorShakeIt.

Of door te mailen naar shakeitduiven@gmail.com.

Door onze redactie

Eerste stap klompenpad

Babberich gezet

Foto: Jairo in der Beeck

Een zinvolle dagbesteding: Jan van Wakere, Nienke Peters en Jona van Steeg schillen appels dat het een lieve lust is. En dat allemaal voor de appeltaarten die worden verkocht in het theehuis in het Duivense Horsterpark. Foto: Jairo in der Beeck.

SONY DSC

Veertigjarig Doedorp

leeft als nooit tevoren

Olympia's Tour

komt door de Liemers

Door onze redactie

2 / 8

Zo 2 september        

Indisch Dansmatinee
van 13.00 – 18.30 uur
entree € 12,50
(bij reservering € 10,-)

Do 6 september

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur
Entree € 4,-

Vr 7 september        

Folkcafé De Liemers – aanvang 20.30 uur – gratis entree

Za 8 september

Swingnight
Aanvang 21.00 uur
Entree € 7,50

Do 13 september

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur
Entree € 4,-

Za 15 september        

Kledingbeurs
Verkoop van 12.00 – 14.00 uur        
www.kledingbeursduiven.nl

Di 18 september        

Lezing Rembrandtvereniging
Aanvang 20.00 uur
Entree € 7,50

Wo 19 september        

Kid's filmhuis
Aanvang 14.30 uur
Gratis entree

Do 20 september

Filmhuis
Aanvang 20.00 uur
Entree € 4,-

Annie Bouwmans: 'Linedancen is mijn leven' Flamboyante 65-jarige Zevenaarse struint alle country & westernfestivals af

Annie in actie tijdens het Spikker Country & Westernfestival.

vervolg van voorpagina

Na het samenstellen van haar, haast iconische, outfit, begon Annie Bouwmans samen met haar man de verschillende countryfestiviteiten af te reizen en fleurde ze deze feesten met haar enorme passie.

De kritische lezer die zich wellicht afvraagt in hoeverre daar de mogelijkheid voor is, zal aangenaam verrast zijn door de hoeveelheid country-evenementen in de regio. Geen festival op het moment? Ook geen probleem voor Annie! Met haar club 'De Maatjes' bezorgt ze ook de bewoners van diverse ouderencentra een leuke tijd. "Soms vragen we mensen op het podium. Iedereen doet mee, iedereen heeft het gezellig." Deze gezelligheid is voor Annie een grote drijfveer.

Hoe kan Annie dansen zonder passende achtergrondmuziek? "Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan", legt Annie uit. Zelfs wanneer Annie een dans of nummer niet kent, denk dan maar niet dat ze aan de zijlijn zal staan. Het liefst danst ze op The Mavericks. Maar ze is niet eenkennig en praat ook leuk over de Dire Straits en de Stones.

Decoraties en snuisterijen

Haar countryfeest eindigt niet met enkel dans en muziek, Annie heeft daarnaast heeft Annie nog de grote hobby om rommelmarkten af te struinen op zoek naar nog meer decoraties en snuisterijen om haar woning mee te versieren.

Haar man deelt haar hobby en heeft zelf een forse collectie indianenspullen bijgedragen aan het 'kleine museum', een werkelijk fascinerend gezicht. De twee delen elkaars passie sinds ze elkaar hebben ontmoet. "Hij was net een cowboy", vertelt Annie met een lach op haar gezicht. Hun gasten, met regelmaat mede-countryfanaten, worden overdonderd door de collectie van het echtpaar. "Moet je dit dan allemaal afstoffen?" vragen ze Annie met glazige oogjes.

Annie zelf lacht er om en grapt dat ze er ondertussen behoorlijk goed in is geworden. Van alle (rommel)markten thuis, zou je zeggen.

Een lach en een traan

Wie Annie los ziet gaan op het Raadsplein tijdens het Spikkerfestival zou niet direct denken dat dansen naast een hobby ook een uitlaatklep is voor de 65-jarige vrouw.

Noodlottig getroffen door borstkanker, heeft Annie de afgelopen jaren ook een hoop verdriet gehad. "Zoiets zet je aan het denken: wat wil ik?" Onder het mom dat je elke volgende dag 'met je neus omhoog kan liggen', heeft Annie besloten het beste van het leven te maken. "Als je in de put zit, ga ik niet zitten kniezen, dat maakt alleen maar somber. Je moet er voor gaan en er het beste van maken, het leven gaat gewoon verder."

De dans is voor Annie een moment van vrijheid, waar ze haar gedachten achter zich kan laten en kan genieten van hetgeen dat er voor haar toe doet. Al met al weerhoudt niets Annie er van met volle teugen te genieten van de dingen waar ze haar plezier uit haalt. Het leven is eigenlijk ook wel een beetje als een dans. Ook een dans kan verschillen in tempo en in stijl, en leer je met vallen en opstaan. Voor Annie wordt deze dans gekleurd door plezier en passie.

Eerste stap klompenpad Babberich is gezet Dorpsbewoners kunnen hun ideeën en wensroute kenbaar maken

Pierre Jans wijst. Tonnie Burgers en Willy van Dinther kijken toe.

BABBERICH – Klompenpaden zijn overal te vinden in Utrecht en Gelderland, 108 zijn er om precies te zijn. Als het aan Willy van Dinther, Pierre Jans en Tonnie Burgers van Dorpsraad Babberich ligt komt er in hun dorp eentje bij. Op 4 juni werd de eerste stap gezet tijdens een informatieavond bij 't Centrum Reijmer. De bewoners zijn nu aan zet.

Vol enthousiasme ontvouwen Willy van Dinther, Pierre Jans en Tonnie Burgers hun plannen in Kulturhus de Borg. "Mensen willen terug naar de natuur, grijpen terug naar de historie. Dat vinden ze mooi. Babberich en omgeving is een broedplaats van prachtige plekken en oude verhalen. Een klompenpad brengt de natuur, geschiedenis én het landschap weer tot leven. Het verhoogt de leefbaarheid in ons dorp, je hebt er weer een mooie activiteit bij dichtbij huis waarmee je de mensen uit huis haalt. Wandelen en dan na afloop een kopje koffie met een gebakje, heerlijk. Daarnaast trekt het ook mensen van ver buiten het dorp. Stichting Landschapsbeheer Gelderland Landschap en Erfgoed Utrecht promoten de klompenpaden landelijk."

Beide organisaties zijn de initiators van de klompenpaden in hun provincies. De routes worden samen met een groep lokale vrijwilligers ontwikkeld en onderhouden. Tonnie Burgers: "Stichting Landschapsbeheer Gelderland steekt geld in energie in de ontwikkeling. Het is de bedoeling dat het pad na één of twee jaar kostenneutraal is. Dat betekent dat we met lokale mensen een onderhoudsclubje gaan vormen. Grondeigenaren moeten zeker weten het goed onderhouden wordt. "

Voordat het zover is moet er nog wel heel wat water door de Rijn. Klompenpaden gaan over onverharde, historische routes over boerenerven en landgoederen. In de winter kunnen de paden modderig en zwaarder zijn. Goede, stevige schoenen heb je wel nodig. Vandaar de naam. Het maakt het lopen van een Klompenpad voor veel wandelaars avontuurlijk. Net als het betreden van terreinen die normaal niet openbaar zijn. Zoals boerenerven, weilanden en akkers.Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Dat vraagt om een goede afstemming en afspraken met grondeigenaren en natuurbeheerorganisaties over openstelling en inrichtingsmaatregelen zoals overstapjes en hekjes. Honden zijn op alle Klompenpaden verboden.Er zijn boeren die weigeren wandelaars over hun terrein te laten lopen. Soms is er echt overredingskracht nodig. Of een lange adem.

Waar de contouren van het pad komen te lopen is nog koffiedik kijken. Aanknopingspunten zijn er genoeg. Richting Herwen? Of een verbinding met Duitsland? Dat zou uniek zijn. Wellicht zijn er dan subsidiemogelijkheden vanuit Euregio. "Maar eerst willen we van onze inwoners hun ideeën weten", sluit Willy van Dinther af. Op 20 september zitten we weer om tafel met Dagmar Kroezen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Voor die tijd hopen we voldoende input te hebben gehad. Mensen weten ons te vinden." Informatie/ideeën: Willy van Dinther, 06-22397155.

Door onze redactie

World's Best News: zomerse hittegolven

Zomer 2018: hitte en droogte leiden tot meer bosbranden.

De hittegolven waren deze zomer de oorzaak van veel rampen. De warme dagen zorgden voor extreme droogte, vissterfte door het te warme natuurwater, verslechterde luchtkwaliteiten en niet te missen: bosbranden. Door de orkanen en overstromingen in het buitenland, lijkt 2018 een rampjaar te worden als het gaat om natuurrampen.

In een duidelijke grafiek, heeft de Duitse econoom Max Roser, recente aantallen verwerkt. Alle dodelijke slachtoffers staan erin van alle natuurrampen die vanaf 1900 hebben plaatsgevonden: stormen, overstromingen, droogtes, etcetera.

2017 leek ook een rampenjaar. Totdat we keken naar de cijfers. Het aantal dodelijke slachtoffers door natuurrampen, was ontzettend gedaald. Dat vergeleken met de jaren net na 1900, waarin miljoenen mensen stierven, waren het er 'nog maar' 9066 in 2017.

Indur M. Goklany is een Amerikaanse wetenschapper die al eerder in hetzelfde onderzoek een zelfde daling bewees.

Goklany kijkt voornamelijk naar rampen die voorkomen uit het klimaat, bijvoorbeeld overstromingen, stormen, hittegolven en droogtes. Voor hem er zijn twee dingen belangrijk: hoe vaak er extreem weer was en hoeveel doden daarbij waren.

Hij bevestigt dat het klimaat verandert. Hoewel het aantal rampen omhoog ging, werd het aantal doden een stuk minder.

Goklany denkt dat wij onszelf steeds beter kunnen beschermen tegen extreem weer. Dat doen wij door middel van stevigere huizen bouwen, snellere evacuties, betere medische zorg. En we ontwikkelen volgens hem betere werking van waarschuwingen.

Ook deze zomer was een hete en droge zomer. Desondanks waren er niet meer doden dan normaal. Met dank aan de ventilatie en zonweringen.

De Nederlandse krijgsgevangenen

De Nederlandse soldaten die door de Duitsers krijgsgevangen genomen werden, kwamen te voet in groten getale door Zevenaar 's straten gemarcheerd, om in beestenwagens naar Duitsland te worden getransporteerd.

Zij waren zeer vermoeid, eerst door de gevechten en dan door het lange lopen in de brandende zon. In Zevenaar kregen ze van de mensen fris water en vooral van de winkeliers chocolade, koek, gebak, brood en sigaretten. De winkels werden er letterlijk leeggedeeld. Zelfs was er een winkelier - zijn naam zal ik niet noemen - die toen zijn winkel leeg was, begon met zijn geldlade leeg te delen en handen vol zilveren dubbeltjes en kwartjes weg gaf. En zo deed ieder wat hij kon. Toen de Nederlandse militairen reeds in de wagens waren, werden er nog kisten sigaretten van de Turmacfabriek en levensmiddelen en fruit gebracht.

Enige weken later kwamen de Nederlandse militairen uit Duitsland terug. Op Poelwijk was een kamp ingericht waar de soldaten die met treinen aankwamen, eerst werden gereinigd, voordat ze naar hun familie in Nederland terugkeerden.

Zaterdag 8 juni is de wei van Poelwijk herschapen in een feestterrein, omdat aanstonds treinen met Nederlandse krijgsgevangenen zullen aankomen. Grote tafels zijn gedekt en voorzien van boterhammen met kaas en koffie, etcetera. Pas op zondag 9 juni 's morgens om half acht komt de eerste trein met krijgsgevangenen aan. Deze trein rijdt door tot Westervoort. Om half twee komt de tweede trein binnen. Nu worden de soldaten op Poelwijk verzorgd. Zij vertellen dat zij in Duitsland beter zijn behandeld dan de krijgsgevangenen van andere landen. De officieren hadden tamelijke bewegingsvrijheid in Duitse krijgsgevangenschap.

Maandag 10 juni en de volgende dagen komen steeds Nederlandse krijgsgevangen uit Duitsland terug. Zij worden op Poelwijk verzorgd.

Nationaal Monument Kamp Vught

Het Nationaal Monument Kamp Vught is gebouwd op de overblijfselen van het concentratiekamp Kamp Vught, één van de drie concentratiekampen in Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Na de oorlog is het grootste gedeelte van het kamp ontmanteld en afgebroken. Het Nationaal Monument biedt echter nog wel toegang tot een van de originele kampbarrakken zodat de bezoeker een impressie kan krijgen van de omstandigheden waarin de gevangenen moesten leven. Tevens is er op ongeveer de helft van het oorspronkelijk kamp een reconstructie gemaakt van de plaatsen die eerder tot het kamp behoorden.

Naast het gedeelte dat buiten te bezichtigen is, is er een herinnerings-centrum opgericht. In dit centrum is het mogelijk om de vaste expositie en wisselende exposities te bezichtigen.

Momenteel is de wisselende expositie "Vrouwen in het Verzet". De expositie vertelt het verhaal van Johanna Schaft en de zusjes Freddie en Truus Overstegen. Gedurende de oorlog waren zij de drie meest gezochte vrouwen in Nederland. Hoewel alle drie de vrouwen nog tieners waren aan het begin van de oorlog besloten zij toch in het verzet te gaan. Hiervoor pleegden zij gewapende aanslagen op Duitse eenheden en zochten zij bijvoorbeeld ook naar onderdak voor voortvluchtige Joodse kinderen. Johanna Schaft heeft hierbij uiteindelijk het leven gelaten, toen zij op 17 april 1945 werd geëxecuteerd. De beide zusjes Overstegen hebben de oorlog overleefd. De expositie "Vrouwen in het Verzet" is te bezichtigen tot 31 oktober 2018.

Het Nationaal Monument Kamp Vught is op werkdagen geopend van 10.00 tot 17.00 en tijdens het weekend en op feestdagen van 12.00 tot 17.00. De toegangsprijs bedraagt €7,50 voor volwassenen en €3,- voor jongeren tot 17 jaar.

ARCHIEF HOPE XXL: Kofi Annan

HOPE XXL'er Luck van Leeuwen met Kofi Annan.

Op deze plek kijken we terug op de tienjarige geschiedenis van HOPE XXL. Dit keer haalt de werkelijkheid ons echter in. Van de Annan-foundation kregen we op 18 augustus een mail dat hij was overleden. Hij droeg ons een warm hart toe en we zaten is zijn mailingbestand. Op 20 augustus een tweede mail van zijn familie, die we hier willen delen.


Annan, uit dat hout zijn er niet veel gesneden.

On August 18, the world lost a leader and a statesman: Kofi Atta Annan. And we lost a brother, a husband, a father, a grandfather, and an uncle – a man of deep conviction who was as committed to instilling the values of fairness, integrity, kindness, and service in each of us, as he was to advocating for peace and human rights around the world.

He was as present with each of us and the family as a whole, as he was with every crisis, every mission, and every intervention.

No call, email, or text went unanswered. No personal crises unaddressed.
No major family milestones or celebrations unattended, no matter what was happening in the world.So while we shared him with the world, we were never poorer for it. Today, buoyed and comforted by the outpouring of love and support we have received from around the world, we are richer for having shared him with you. Stubborn optimist that he was, he would want us all to look forward with hope, and keep striving to create a freer, fairer, more peaceful world.
Daddy, may you rest in perfect peace knowing the depth of our love for you and gratitude for the tremendous role you played in each of our lives. Atta says, "Bye bye Grandpa, enjoy heaven!"


The Annan Family

Piet Bus

Foto: jan van den heuij

Maaike Hageman

5 / 8

Door onze redactie

Doedorp leeft als nooit tevoren

Maar liefst zevenhonderd basisschoolleelingen deden aan Doedorp mee. Foto: Jairo in der Beeck

ZEVENAAR - De activiteitenweek Doedorp werd dit jaar alweer voor de 40e keer in Zevenaar gehouden en de formule is nog steeds niet aan sleet onderhevig. Integendeel, tijdens deze jubilieumeditie van 13 tot en met 17 augustus bij de Breuly deden negentig kleuters en 640 basisschoolleerlingen mee.

Tijdens de oprichting in 1978 was Doedorp nog een kleinschalig event. Jongerenwerker Barbara van Hall: "Doedorp is destijds opgericht voor kinderen die niet op vakantie konden. Door Doedorp konden ze toch iets leuks doen tijdens deze periode: gezellig kamperen, spelletjes en af en toe leuke uitstapjes. Nu is dat anders. Doedorp is een stuk groter. Het evenement is erg gegroeid en in de toekomst proberen we weer uit te breiden door nieuwe activiteiten te bedenken." Het thema van dit jaar was 'Sprookjesdorp'. De kinderen bouwden prachtige hutten en namen deel aan verschillende activiteiten. Een kind, dat druk aan het werk was, liet zien waarmee ze bezig was: "Kijk, ik ben nu een leuk hartje van spijkers aan het maken." Een aantal kinderen maakte bij de knutselhoek mooie vlaggen. Eentje had zelfs een verboden toegang bord gemaakt, om te laten zien dat er niemand zonder toestemming in de hut mocht komen. Ook bij het tin gieten was het druk. Daarnaast konden de kinderen zelf een leuk krantje maken. Of zelf met een camera door het Sprookjesdorp lopen en een tekst schrijven op een computer. Op donderdag was er een marktje. "Ik vind het zelf verkopen het leukst, want daarmee kun je veel duiten verdienen," zei één van de doedorpverkopers. De kinderen waren vonden het een geslaagde week: "Alle activiteiten waren ontzettend leuk", vertelde Patries Overmars. "Mijn groepje had een hele litte hut gemaakt. We hadden zelfs een hippe loungebank in de hut. Het leukste vond ik dat er bij de schmink- en haarhoek een hartje in mijn haar was gevlochten, dat zag er echt mooi uit."

Hulpactie voor inwoners op Lombok

Yudi Ayrtana deelt namens Villa Campi Sorga goederen uit aan de bevolking die met het geld van de donaties zijn gekocht.

DUIVEN - Marieke van 't Veld, docente op het Candea College in Duiven, is een inzamelingsactie begonnen om de lokale bevolking weer op de been te helpen na de aardbevingen op Lombok.

Lombok, tot voor kort een geliefd toeristenoord, maar tegenwoordig lijkt het er een oorlogsgebied. Toen op 29 juli het Indonesische eiland noodlottig werd getroffen door de eerste van meerdere aardbevingen, stortte het gewone leven daar letterlijk in. Marieke van 't Veld, gaat al twintig jaar lang ieder jaar naar Kampung, een dorpje op Lombok. Samen met haar familie heeft ze daar een woning met een resort: 'Villa Campi Sorga'. Voor iemand die zo hecht met de lokale bevolking is, komt de klap hard aan. "Je kent de mensen, je begroet ze wanneer je over de markt loopt, je haalt je flesje benzine bij ze, het is onwerkelijk om dit zo mee te maken," vertelt Marieke.

De vader van Marieke is een ervaren tandarts en implantoloog. Hij heeft de afgelopen jaren zijn expertise ingezet door de inwoners van Lombok te assisteren met praktijken die variëren van tandtrekkingen en hulp bij mondhygiëne, tot chirurgie en zelfs poetsinstructies op basisscholen. De door hem opgerichte DDFI (Dental Development Foundation Indonesia) kent veel dankbaarheid in de regio voor de inzet voor de mensen daar. Elke septembermaand vliegt hij met een kleine delegatie Nederlandse tandartsen naar Indonesië om in samenwerking met de lokale tandartsen directe hulp te bieden aan wie het ook maar gebruiken kan. Volgens Marieke is het gezien de politieke situatie moeizaam om dit vrijwilligerswerk te organiseren. "De overheid is grotendeels corrupt en het is zeer lastig om de hulp en goederen dan ook bij de armen en hulpbehoevenden te krijgen," spreekt ze haar bezorgdheid uit. "Welvarendheid in Indonesië hangt bovendien nog sterk af van je plek in de maatschappij; het zijn de rijksten die de grootste voordelen ontvangen, terwijl het gros van de armen deze juist het hardst nodig heeft."

Het is momenteel onmogelijk om dit werk voort te zetten, gezien de tragische gebeurtenis van afgelopen maand. Toch heeft de familie Van 't Veld besloten om op andere wijze haar steentje bij te dragen en de bevolking te helpen. Dankzij de 'aardbevingbestendigheid' van hun woning op Lombok, hebben de gebouwen van de 'Campi Sorga' het grotendeels overleefd, in tegenstelling tot de huizen van de lokale bewoners. "Wat je in de media ziet, komt nauwelijks in de buurt van hoe erg de situatie echt is," doet Marieke een boekje open. 'Campi Sorga' verschaft nu elektriciteit en drinkwater aan de omwonenden om zo iets terug te geven aan de mensen met wie zij jaren lang een goede band hebben gehad. "Voor ons is het een tweede thuis," zegt Marieke. "Het zijn de mensen in Kampung die geholpen moeten worden."

Aanvullend wordt er via mond-tot-mond reclame geld ingezameld voor de slachtoffers van de aardbevingen in de regio. Via Facebook en contactenkringen proberen Marieke en haar naasten de financiële middelen bijeen te krijgen om op locatie eten en straks, wanneer dat mogelijk is, ook bouwmaterialen te kopen. "De dankbaarheid van de mensen is niet in woorden te beschrijven. Het doet er dan ook niet toe hoeveel geld er gedoneerd wordt. Het is de intentie die belangrijk is." Bij Marieke thuis helpen haar kinderen ook hard mee om Indonesische souvenirs te verkopen voor geld om mee te helpen. "Een jongetje van vijf kwam zelfs met zijn spaarpotje in zijn handen aangelopen om mee te helpen. Sterker nog, hij vroeg of hij mee mocht naar Indonesië om de mensen daar te troosten."

Wie een donatie wil doen voor de getroffen mensen op Lombok kan dat doen via H. van 't Veld ING NL77INGB0002496675.

1 september Hollandse avond in Westervoort

Locatie: Cafe bar Change, Dorpsplein 112. Entree gratis. Met medewerking van Roy Wilting en Arjan Koenen. Vanaf 19.30 uur.

1 september Dag van de Lakenvelder Lobith

Locatie: Landgoed de Houberg. Open dag vanaf 10.00 uur. Een dag om boeren, burgers kennis te laten maken met veeras de Lakenvelder.

1 september muzikale lezing Paul Mulder in Zevenaar

Locatie: Muziekcafe De Lantaern. Entree: gratis. Aanvang 21.00 uur. Een muzikale lezing over zijn boek 'De leeshond'. Voorafgaand treden Carla Herlfterkamp en Theo Scholten op. De avond wordt afgesloten met country en western songs gezongen door Alysa.

2 september Excursie 'Op zoek naar de grindduinen'

Organisator IVN, bijzondere excursie naar 'daar waar de Rijn Nederland binnenkomt. De tocht duurt ongeveer 3 uur. Deelname is gratis. Aanvang 9.00 uur, Kerkstraat 12 in Spijk.

5, 6, 7 september Oranjefeesten 2018 Angerlo

Locatie: De Meent.

8, 9 september Najaarsfestival Muziekstad Zevenaar

Zaterdagavond, koopzondag vanaf 13.00 uur dweilorkesten en koren.

SONY DSC

Limonade Dromen

Een paar maanden geleden dronken we limonade uit glazen flessen in de prille maar warme februari-zon

droeg ik een bril als fashion statement en hij enkelbandjes

Maanden later zitten we op het station

Wachtend op de trein terug naar huis

Mijn brillenglazen zijn gebroken toen ik van de fiets af viel

Hij gaf zijn enkelbandjes aan iemand anders

maar in Zevenaar drinken we nog altijd samen limonade uit glazen flessen

FvL

SONY DSC

Linda Ruijs

Ideeën


1301


Het eeuwige leven in een paradijs lijkt me de hel. Heel de dag gelukkig en huppelend van de ene leuke naar de andere aantrekkelijke activiteit met dierbaren die al voor mij zijn gestorven.

En dat heel de week door, wat zeg ik…maand na maand, jaar na jaar, eeuw na eeuw. Dat er geen eind aan lijkt te komen. Hoe saai en uitzichtloos.

Dat hele volksstammen zich hierdoor hebben laten paaien, is me een raadsel. Dat mensen zich op aarde laten kalmsussen en grotendeels hun onnodig lijden voor lief nemen door een valse belofte die ook nog eens 'leeg' zal zijn. Hoe dom kunnen mensen zijn?

Ik ben nog op zoek naar de naam van de ziekte die dat verklaart. Het laatste oordeel ten overstaan van een gefabriceerde god die wikt als een arts op het perron van Auschwitz en links of rechts af gebaart aan hen die voor hem verschijnen. Die god zou eens voor een laatste oordeel geroepen moeten worden. Een soort van Neurenberg-proces voor al die goden. Dat wij over hen oordelen.


1302


Gelukkig ga ik dood en ik hoop gelukkig dood te gaan. Is dat morgen dan zij het zo. Als ik mag kiezen dan graag ergens in 2045. Heel bedaard op een donderdag in maart. "Hij die niet weet te sterven verstaat het leven niet".


1303


Haal ME uit de HEMEL en je hebt de HEL.
Zet Me in de HEL en je hebt de HEMEL.
Zegt op zich niet veel, maar opmerkelijk is het wel.

Multatuliaanse reactie

Het leven na de dood, een onbekende ruimte of leegte, een hel of paradijs. Door een godheid wordt je een gebied gewezen, afhankelijk van hoe je geleefd hebt. Die god beoordeelt ons op hoe we geleefd hebben, alsof hij dat niet weet. Het is immers diezelfde god die ons op die manier liet leven, ons onze keuzes liet maken. We hebben immers geen eigen wil, het lot is al bepaald. Is het lot dan niet een god? Zijn wij marionetten in het leven, een experiment van een hogere macht? Tot zover reikt onze wetenschap niet. We weten niets over de hemel of de hel. Twee werelden die misschien wel een en dezelfde zijn. Bij de Grieken was er alleen maar de hel, de hemel was alleen voor de goden, niet voor de doden. Al het beste voor de goden, de hogere macht, het lot dat misschien alleen maar in ons hoofd zit. Denk er maar eens over na. Elke religie heeft zijn eigen god, zijn eigen godin, misschien wel meerdere. Goden werden gebruikt voor verklaringen.

Het dondert, Zeus is boos; de aarde bestaat, omdat God deze in zeven dagen met al zijn pracht maakte. We weten nu hoe die dingen echt in elkaar zitten, door de wetenschap, door na te denken. En toch bestaan er nog steeds goden. Zijn goden intrigerend of fantastisch adembenemend dat de goden nog steeds bestaan? Is het een ontsnapping aan de werkelijkheid, iets om je aan vast te grijpen, iets om je mee bezig te houden?

Is het misschien daarom dat er fantasie boeken ontstonden? Is de wetenschap dan alleen een obstakel in ons zicht van de ontsnapping, hetgeen ons ervan weerhoudt te zijn wie we moeten zijn en alles bepaalt in ons leven in plaats van de goden of het lot. Misschien, we kunnen immers niet meer zonder de technieken van de wetenschap, alles wat we nu zijn, wie we nu zijn, is ontstaan door te denken en door wetenschap. Is de wetenschap dan niet een god?

Samenloop voor Hoop de Liemers maakt zich op voor tweede editie Wandelend een vuist maken tegen kanker

Samenloop voor Hoop is volgens voorzitter Iris Melis samen het leven vieren. Foto: Walter Verwaal Foto: Walter Verwaal

DUIVEN - De eerste editie twee jaar geleden verbaasde iedereen. Samenloop voor Hoop de Liemers leverde niet alleen 55.000 euro op voor de strijd tegen kanker, maar was volgens voorzitter Iris Melis vooral ook een 'bijzonder en warm' evenement.

Reden genoeg om een tweede editie te organiseren. Op 8 en 9 september wordt er in het Horsterpark in Duiven 24 uur gewandeld. Teams, maar ook individuele deelnemers kunnen zich inschrijven. Zij zamelen geld in voor de strijd tegen kanker. Tien procent gaat naar Het Braamhuis in Zevenaar. Dit is een inloophuis waar de deuren open staan voor mensen die kanker hebben, er van genezen zijn of te maken krijgen met kanker in hun omgeving. De rest van het geld is voor onderzoek van KWF Kankerbestrijding.

Onderzoek loont

Voorzitter Iris Melis van Samenloop voor Hoop de Liemers is trots op dit bijzondere evenement. "Iedereen kent wel iemand die met kanker te maken heeft gehad of er aan is overleden. Dat is een verbindende factor die centraal staat tijdens Samenloop voor Hoop. Vanuit mijn bedrijf, ik ben haarwerkspecialist, krijg ik er wekelijks mee te maken. Dat bracht me nu alweer vier jaar geleden op het idee om het landelijke evenement Samenloop voor Hoop ook naar de Liemers te halen. Als niemand iets doet, gebeurt er ook niets. Met Samenloop voor Hoop kunnen we namelijk écht iets doen. Natuurlijk gebeurt er al veel - kijk naar alle collectes en de elfstedentocht van zwemmer Maarten van der Weijden - maar onderzoek loont echt! Daar is dan wel veel geld voor nodig. Wij leveren op onze manier een mooie bijdrage."
Met een team van zo'n honderd vrijwilligers wordt het evenement in goede banen geleid. Het programma is meer dan alleen de loop. Het startschot wordt gegeven op zaterdag 8 september om 14.00 uur. Tijdens de hele loop zijn er tal van optredens. Koren, bands, zangers, zangeressen, vanaf het podium wordt de sfeer verhoogd en dat geldt ook voor de kraampjes die er op het terrein staan. Heel bijzonder is de kaarsenceremonie.

Elkaar steunen

Iris Melis: "Om 22.15 uur verlichten zogenaamde kaarsenzakken met persoonlijke boodschappen het parcours. Met een speciale kaarsenceremonie worden dierbaren herdacht die door kanker zijn weggevallen, steunen we elkaar en vieren we dat mensen de ziekte hebben overwonnen. Een moment om even samen stil te staan."
Zondagmorgen om 11 uur is er een speciale kinderloop, terwijl om 14.00 uur Samenloop voor Hoop de Liemers feestelijk wordt afgesloten met de bekendmaking van de opbrengst.
Iris Melis: "Natuurlijk is het belangrijk dat we een mooi bedrag bij elkaar wandelen. Maar het samen deze uitdaging aangaan is ook belangrijk. Samenloop voor Hoop is een evenement met een lach en een traan. Fijn om te mogen doen."

Nog steeds kunnen teams en individuelen zich aanmelden. Via de website www.samenloopvoorhoop.nl (link 'Alle Samenlopen' en vervolgens Liemers) is alle informatie te vinden.

Kim Kleijkers

Door onze redactie