GN Berg en Dal Heumen Mook

14 juni 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 14 juni 2017


Terrasconcert Ooijse Toekomst bij de Thornsche Molen

Foto: Herman Linssen

OOIJ - Op zondag 18 juni zal muziekvereniging Ooijse Toekomst een terrasconcert houden bij de Thornsche molen.

Er zal vooral lichte muziek ten gehore worden gebracht om ontspannen naar te gaan zitten luisteren. Dit concert is mooi te combineren met een fietstocht door de polder, immers de Thornsche molen ligt aan en kruispunt van fietsroutes. Het terrasconcert begint om 15.00 uur.

Co Stompé op darttoernooi bij De Treffers

GROESBEEK – Niemand minder dan darter en sportcommentator Co Stompé is zaterdag 17 juni te gast op het darttoernooi 'Samen met De Treffers ' in de kantine van het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Het toernooi start zaterdag 17 juni om 13.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per persoon. Inschrijven voor dit toernooi of informatie krijgt men via dartenopzuid@gmail.com. Daarnaast is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.

Nog drie SchuldHulpBuddy’s gezocht

BERG EN DAL - In september start Stichting SchuldHulpBuddy een nieuwe opleiding voor schuldhulpbuddy’s. Er is nog plek voor drie vrijwilligers die naast de al aangenomen buddy’s mensen willen ondersteunen, die door allerlei omstandigheden in de schulden zijn geraakt.

Je wordt begeleid door een coördinator en werkt altijd met een andere buddy samen. De opleiding bestaat uit 2 dagdelen en een digitale cursus van het Nibud en wordt vormgegeven door 2 financieel deskundigen. Zij verzorgen ook regelmatige bijscholing.

SchuldHulpBuddy is een stichting van en voor mensen in de gemeente Berg en Dal, die nu ruim een jaar actief is. Er hebben zich inmiddels 32 hulpvragers gemeld. Tot nu toe wordt de begeleiding gedaan door 11 buddy’s.

De cijfers geven aan dat veel meer mensen problematische schulden hebben. Om de toegankelijkheid van SchuldHulpBuddy te vergroten, wordt na de zomer gestart met inloopspreekuren. Daarom zijn er meer buddy’s nodig om verdere uitbreiding van de werkzaamheden mogelijk te maken. Nieuwe buddy’s en nieuwe hulpvragers kunnen zich melden bij de coördinator Marinus Wijnsma, via telefoonnummer 06 13081734 of via info@sshb.nl. Verdere informatie staat op www.sshb.nl.

Co Stompé op darttoernooi bij De Treffers

GROESBEEK – Niemand minder dan darter en sportcommentator Co Stompé is zaterdag 17 juni te gast op het darttoernooi 'Samen met De Treffers ' in de kantine van het clubgebouw van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Het toernooi start zaterdag 17 juni om 13.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro per persoon. Inschrijven voor dit toernooi of informatie krijgt men via dartenopzuid@gmail.com. Daarnaast is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen.

PERSINGEN - Op zondag 18 juni zal muziekvereniging Ooijse Toekomst een terrasconcert houden bij de Thornsche molen.

Foto: Herman Linssen

Er zal vooral lichte muziek ten gehore worden gebracht om ontspannen naar te gaan zitten luisteren. Dit concert is mooi te combineren met een fietstocht door de polder, immers de Thornsche molen ligt aan en kruispunt van fietsroutes. Het terrasconcert begint om 15.00 uur.

Kaartverkoop Kindervakantieweek

Foto: Ria Janssen Klaassen

GROESBEEK - Van donderdag 17 tot en met vrijdag 25 augustus is het tijd voor Kindervakantiewerk Groesbeek 2017. Het thema van deze editie 49 is ‘Vlieg mee met KVW’.

"Mede dankzij de 150 vrijwilligers die zich in mei hebben opgegeven gaan we in acht dagen de wereld rond. De kaartverkoop is op zaterdag 24 juni vanaf 16.00 uur. Vanaf dit jaar is het mogelijk om te pinnen tijdens de kaartverkoop! Tijdens de kaartverkoop kunt u ook een T-shirt bestellen. We verkopen geen T-shirts meer tijdens de week zelf. Voor meer informatie over de voorverkoop en de benodigde formulieren verwijzen we u naar onze vernieuwde website: www.kvwgroesbeek.nl."

Miniconcert Muziekopleiding Ooij

OOIJ - Op vrijdag 23 juni zal de stichting Muziekopleiding Ooij zijn jaarlijkse miniconcert houden in dorpshuis de Sprong in Ooij.

Tijdens het miniconcert, dat jaarlijks wordt gehouden aan het einde van het schooljaar, laten de leerlingen hun vorderingen zien onder toezicht van hun docent, en met de trotse ouders, ooms,, tantes, opa’s en oma’s in de zaal. Leerlingen die een diploma hebben gehaald krijgen dat tijdens het miniconcert uitgereikt. Verder zijn er optredens van het leerlingenorkest en de blokfluitgroep samen met muziekvereniging Ooijse Toekomst en drumfanfare Eendracht.

Het belooft een leuke avond te worden. Iedereen is welkom. Als u interesse hebt om uw zoon of dochter muziekles te laten volgen op een koper- riet- of slagwerkinstrument is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de activiteiten en de docenten van de Stichting Muziekopleiding Ooij. Voor iedereen is er koffie, thee en limonade. Aanvang: 19.00 uur.

Omgeving kasteelpoort opgeknapt en in ere hersteld

Foto: Jan Norp

Foto: Jan Norp

GROESBEEK – Op de plek waar vroeger het kasteel van Groesbeek heeft gestaan – nu het woonstraatje kasteelhof bij de oude ingang van Mariëndaal – is een aantal jaren geleden op verzoek van de Heemkundekring Groesbeek door de gemeente Groesbeek gezorgd voor de reconstructie van een poortgebouw met gebruikmaking van natuurstenen van het kasteel van de Heren van Groesbeek.

Bij die muurpartij werd toentertijd een stenen bank geplaatst alsmede een afbakening van de locatie met natuurstenen. In verband met de realisering van respectievelijk de woon– en winkelbebouwing Bellevue, het boven de grond halen van de Groesbeek en de reconstructie van de Hoflaan was er in de directie omgeving enige jaren sprake van een erg rommelige situatie rond het desbetreffende poortgebouw. In goed overleg met de gemeente Berg en Dal is er onlangs voor gezorgd dat het er rond het poortgebouw weer prima uitziet. Zittend op de bank kan men in alle rust deze voor Groesbeek historische plek weer beleven en daarnaast kan men een blik werpen op onder meer het daar aanwezige informatiepaneel. De Heemkundekring hoopt tevens dat deze plak voor de passanten en toeristen nu ook de aandacht zal krijgen die het verdient.
|

Oecumenische viering Stüppkesmarkt in Kranenburg

KRANENBURG - De oecumenische viering van de Stüppkesmarkt vindt plaats op vrijdag 30 juni om 18.00 uur op de Marktplatz (tegenover bakker Derks) in Kranenburg.

Die viering vormt de opening van de Stüppkesmarkt die van 30 juni tot 2 juli plaatsvindt met kramen met ambachten, muziekgroepen en liefst honderd kramen met spelen en activiteiten, ook voor de jeugd. Meer informatie staat op www.stueppkesmarkt.de.

Het Sankt Cäcilienchor en De Siesmejénnekes zingen beide keren lekkere, vlotte liederen met ritmes als tango, mambo, samba, carnavalito, wals met begeleiding van piano (Gerard Rutjes), accordeons, steeldrum (Theo Jetten), conga's (Lennart Jansen) en slagwerk (John Rutten). Ook de zangsolisten Kerstin Jansen, sopraan en Chris Jansen, bariton zullen van zich laten horen. Beide keren worden financieel ondersteund door de Euregio Rijn-Waal.

Nieuwe directeur Bibliotheek Gelderland Zuid

Bert Hogemans_fotograaf Michelle Scherpenborg

Foto: Michelle Scherpenborg

REGIO - Bert Hogemans start op 21 augustus als nieuwe directeur-bestuurder van de Bibliotheek Gelderland Zuid. Hij volgt Dianne Weersink op. Hogemans: “Niet alleen het leesplezier, maar ook de maatschappelijke functie van de bibliotheek trekt me enorm. De bieb draagt bij aan de verrijking en ontwikkeling van mensen, dat is bijzonder waardevol.”

Hogemans werkte de afgelopen 12,5 jaar in de publieke sector namens een zakelijk dienstverlener. Sinds enkele jaren is hij daar verantwoordelijk voor strategie en beleid, organisatieontwikkeling en partnerships. Zijn overstap naar de Bibliotheek Gelderland Zuid wordt gedreven door zijn wens en ambitie een maatschappelijke bijdrage te leveren. “De activiteiten, aanpak, uitstraling en resultaten van de Bibliotheek Gelderland Zuid zijn prachtig. Daar het gezicht van mogen zijn is een voorrecht.”

In de bibliotheken wordt, naast leesplezier, het prikkelen en ondersteunen van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker. Zo heeft de bibliotheek een nauwe samenwerking met scholen op taal- en digitaal gebied en een breed aanbod voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal of ondersteuning nodig hebben bij digitale vaardigheden.

De Bibliotheek Gelderland Zuid is met 23 openbare bibliotheken en ruim 40 bibliotheken op scholen een van de grootste bibliotheekorganisaties in het land. Na de zomer worden er nog twee nieuwe vestigingen geopend in de gemeente Lingewaard.

Zilveren Zalmpodium presenteert 'Taaftere' Brabantse folkmuziek met een knipoog naar Rowwen Hèze

MILLINGEN - Feest in het Zalmkerkje. En dat niet alleen omdat het dan vaderdag is, maar vooral omdat die dag het 25ste Zalmpodium plaatsvindt op zondag 18 juni om 14.00 uur.

Uiteraard wordt hieraan niet zomaar voorbij gegaan, daar hoort een feestje bij. Speciaal daarvoor is de Brabantse folkgroep Taaftere uitgenodigd. Deze is in mei 2015 ook al eens te gast geweest, en het publiek heeft toen aangegeven dat het heel graag Taaftere nog eens terug wilde zien.

Nou, dat is gelukt. De Brabanders wilden heel graag nog eens in dat mooie kerkje komen spelen. Taaftere is een driekoppige formatie, bestaande uit: Mark Söhngen, Mario van der Linden en Willy Verkuijlen. In Brabant hebben zij al duidelijk naam gemaakt met hun aanstekelijke muziek. In Friesland is hun cd onlangs de 'Cd–van-de-maand' geweest.

In het Zalmkerkje brengen ze deze middag zelfgeschreven liedjes met onderwerpen die veelal ontleend zijn aan alles wat met Brabant te maken heeft. Uiteraard zullen de aanwezigen de kenmerkende Brabantse gezelligheid en gemoedelijkheid en ook humor in hun optreden terugzien. Meezingen gaat dan soms een beetje vanzelf. "Wilt U nog meer van hen weten, horen of zien, kijk dan op: www.taaftere.com."

De entree is gratis; zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken! Komt op tijd…want : "Vol is vol", zei de pastoor!

Dankzij feest Jubilate Deo zijn Jaap en Grada Welberts – Peters al 63 jaar bij elkaar

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG - Het is allemaal te danken aan een feest van fanfare Jubilate Deo in het café van Toon de Rouwe aan de Sint-Antoniusweg in Groesbeek, dat Jaap Welberts (85) en Grada Peters (82) nu al 63 jaar bij elkaar zijn.

Sinds die feestavond in 1954 hebben ze elkaar niet meer uit het oog verloren. Het was liefde op het eerste gezicht laten beiden weten in hun boerderij / woning aan de Bruuk 111 in Groesbeek. Na drie jaar verkering te hebben gehad, ging het stel bij de ouders van Jaap inwonen en daar wonen ze nu nog steeds. Het spreekwoord 'je kunt maar een heer tegelijk dienen' is bij Jaap niet opgegaan. Naast het runnen van de boerderij heeft Jaap gewerkt waar hij maar werken kon. Hij pakte letterlijk alles maar dan ook alles aan, hij was nergens te beroerd voor.

Grada heeft jaren bij de damesconfectiefabriek Jelsma in Groesbeek gewerkt en daarna het huishouden gerund. Ze hebben vier dochters en één zoon gekregen, negen kleinkinderen en één achterkleinkind. De grootste hobby van Jaap was het fokken van pony´s, die over heel Nederland terecht zijn gekomen en tuinieren. Grada naaide graag kleren voor de dochters en zoon.

Burgemeester Slinkman heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht bij het diamanten paar. Het bezoek ging vergezeld van een ingelijste trouwakte van 1957 alsmede een fraaie bloementaart.

Imkers houden open huis

REGIO - Benieuwd naar het werk van een imker? Wil je weten hoe honing wordt gemaakt? Of hoe bijen hun raten bouwen? In het weekend van 8 en 9 juli houden imkers op meer dan 200 locaties open huis.

Voor het achtste jaar op rij organiseert de Nederlandse Bijenhoudersvereniging de Landelijke Open Imkerijdag, het grootste imkerevenement in Nederland. Tijdens het open huis van de NBV ontdek je van alles over bijen. Je krijgt uitleg over werksters, darren en de (bijen)koningin en krijgt praktische tips over het bij-vriendelijke maken van eigen tuin en balkon. Je ziet hoe honing wordt gemaakt en gaat in bijenkast op zoek naar de koningin.

Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 8 en 9 juli zien wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 9000 imkers waarvan 80 procent is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op. Dit jaar zijn dat er meer dan 1.000. Kijk voor een open huis locatie bij jou in de buurt op www.bijenhouders.nl.

Wim Benders wordt nieuwe voorzitter VV Germania

GROESBEEK - Per 1 augustus zal Wim Benders aantreden als de nieuwe (interim)voorzitter van vv Germania. Hij neemt hiermee het stokje over van Ronald Sillessen, die de club drie jaar heeft geleid maar het voorzitterschap niet langer kon combineren met zijn functie als bedrijfsmanager.

De functie van voorzitter was al een tijdje vacant bij de Groesbeekse volksclub. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering in december zal Wim Benders officieel aangesteld worden.

De 70-jarige Wim Benders is al meer dan dertig jaar verbonden aan de club van de Stekkenberg. Hij was in de jaren `90 trainer van het eerste elftal en ging later aan de slag als technisch coördinator. Deze rol zal hij overigens blijven vervullen in combinatie met zijn nieuwe functie als voorzitter.

Benders heeft de afgelopen jaren bij Germania nog diverse andere functies bekleed en verschillende commissies bijgestaan: in 2014 werd hij uitgeroepen tot Grûtste Germaan een titel voor mensen die uitzonderlijke prestaties voor de club hebben geleverd. Het bestuur van Germania is daarom zeer verheugd dat Wim Benders het nieuwe boegbeeld wil worden van 'Noord' en ziet hiermee de toekomst positief tegemoet.

Recorddrukte op Horster Spektakeldag in Groesbeek

Foto: Helma Kersten

Foto: Helma Kersten

GROESBEEK-DE HORST – De Horster spektakeldag die het pinksterweekend voor de 19de maal werd gehouden heeft voor een recorddrukte gezorgd. Liefst 28 teams hadden zich aangemeld om het tegen elkaar op te nemen bij de 18 spellen die op de velden van voetbalvereniging DVSG waren opgesteld.

Het evenement werd zaterdag geopend met een mixtoernooi van alle elftallen van DVSG dat met een volle tent werd afgesloten met een succesvolle 'Hoppie Dance'-avond. Eerste pinksterdag kwamen alle 28 teams van 10 personen (waaronder er in elk team minstens twee vrouwen moeten zijn) opdraven om op een sportieve wijze het tegen elkaar op te nemen. Ook nu waren er weer drie waterspelen die zoals gewoonlijk erg in trek waren bij de deelnemer(ster)s. De enkele bui die over het kerkdorp trok werd door de deelnemer(ster)s getrotseerd.

De vele belangstellenden zorgden ervoor dat er zo'n 700 belangstellenden aanwezig waren om de sporters gade te slaan, aan te moedigen en te genieten van de gezellige spontane sfeer. Na het sporten was er de traditionele dienstenveiling om de kas van DVSG te spekken. Zo werd onder de hamer gebracht het nieuwe shirt van Jasper Cillessen van Barcelona, een midweek in een appartement in Oostenrijk van Guido Oomen en onder andere een speenvarken. Nadat alle spelen van de velden verwijderd waren, werd koe Bertha 19 op de hoofdveld van DVSG losgelaten. Het veld was verdeeld in 340 vakken, waar Bertha ging schijten diegene die de desbetreffende kavel gekocht had viel in de prijzen. Met de after party werd de 19de editie van de Horster spektakeldag afgesloten. Het volgend jaar is de 20ste editie (4de lustrum) en dan wordt er extra uitgepakt.

Tweede Streekmarkt Breedeweg met nóg meer lokale producten

BREEDEWEG - Van boerderijvlees tot wijn en bier. Het is allemaal verkrijgbaar op de Streekmarkt in Breedeweg. Zaterdag 17 juni vindt de tweede editie plaats, uit de zomerreeks van vier.

De eerste markt met lokale producten was half mei een groot succes. De Streekmarkt is van 10.00-16.00 uur te bezoeken op het Kerkplein in Breedeweg, bij Groesbeek. Bezoekers vinden op de gezellige markt kramen van lokale (boeren)bedrijven, met onder andere zuivel (kazen, geitenkaas, yoghurt), bloemen en planten, paling, groente (zoals asperges) en fruit (zoals aardbeien), boerderijvlees, wijn, bier, ijs, fruitsappen, zelfgemaakte frieten, koffie en thee. Voor de kinderen zijn er poffertjes en een suikerspin.

Kok Theo kookt heerlijke gerechten van lokale producten, die iedereen kan komen proeven. Live muziek zorgt voor extra sfeer.

Burg. Ottenhoffstraat in 1938 met vooraan rechts de in 1928 te koop zijnde Villa Wilbartina

Foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK - 20 september 1928 werd in Hotel Gelria bij toeslag te koop aangeboden: de VILLA 'WILBARTINA' aan de Ottenhoffstraat, met GARAGE, KIPPENHOK en SIERTUIN, thans tot 1 oktober a.s. bewoond door den heer E.A. van den Dungen. Middengedeelte groot circa 29.10 are, ingezet voor f. 4000,- benevens 3 percelen BOUWTERREIN. Daarnaast aan de Ottenhoffstraat, hoek Zevenheuvelenweg, een MOESTUIN, groot circa 15 are, ingezet op f 1450,-, een BOOMGAARD groot circa 9,50 are ingezet op f 480, - en een KWEEKTUIN groot circa 7,50 are ingezet op f 180.-.De generale massa is ingezet op f 11.800,-.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

Op deze tien jaar later gemaakte foto is te zien dat er van de drie naast de villa aangeboden bouwterreinen intussen twee zijn bebouwd. In 1931 met een dubbelwoonhuis door de aannemer R. Driessen, wiens nazaten er nog steeds wonen. Aanpalend heeft Th. Kaues in 1932 een woonhuis met schoenfabriekje gebouwd. Circa 1942 gekocht door A.M. Hendriks, die daar een confectieatelier opende. Tien jaar later wordt het huis gekocht door de aannemer W. Bögels, wiens familie eind jaren negentig uit het huis vertrekt. Het derde bouwterrein wordt pas in 1951 bebouwd met een winkelhuis, betrokken door stoffeerder Küsters. In het naastgelegen pand is tegenwoordig de huisartsenpraktijk Ottenhoff gevestigd, gebouwd op de plek waar tot 1945 het op de foto afgebeelde witgeschilderde huis stond. Rechts vooraan zien we de Villa Wilbertina, die in 1925 als Villa Montenberg te koop werd aangeboden.

Het pand was in 1908 gebouwd door de rentmeester D.G. Montenberg, telg van een eeuwenoud Groesbeeks geslacht, die het in 1925 wegens faillissement kwijt raakte. Toen gekocht door de bovengenoemde Nijmeegse chocoladefabrikant Van den Dungen, die in 1909 aan de overzijde van de Ottenhoffstraat al een vrijstaand woonhuis gebouwd had en daarnaast in 1910 een woonblok van vier woningen.

De Villa Montenberg – Wilbartina is na in 1928 verkocht te zijn, opgesplitst in twee woningen en een winkelhuis. In de loop der jaren heeft het pand verschillende bewoners en bestemmingen gehad, te veel om hier op te noemen.

De Fraps luistert jubileumontbijt OEV 1 Millingen op

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Blaaskapel De Fraps uit Leuth heeft zondagmorgen het jubileumopenluchtontbijt opgeluisterd op het feestplein voor het home van de Millingse schutterij OEV 1 (De Natte) in Millingen.

De feestwerkgroep van de schutterij is er in geslaagd om van het 115 jarig-bestaan van de schutterij een groots feest te maken voor de gehele Millingse bevolking van jong tot oud. Vrijdagavond werd de spits door de jeugd afgebeten, die mede dankzij Qmusic het schuttershome op de kop wisten te zetten. Zaterdagavond was het clublokaal van OEV1 wederom vol, dit was de danken aan de populaire Limburgse band AnderKovver.

Zondagmorgen was het feestplein overkapt met een groot parachute doek tijdens het openluchtontbijt, waarbij De Fraps uit Leuth voor de muzikale omlijsting zorgde. Van dit geweldige ontbijt, verzorgd door de plaatselijke slager Kees van de Velden en dorpsbakker Peter Selten, maakten liefst 150 van de 350 leden tellende schutterij gebruik.

Nadat de Fraps het podium had verlaten, was het de beurt aan DJ Robert Pouwels die tijdens het Fladderschieten voor de nodige sfeer zorgdroeg. De aangekondigde Mystery Guest was niemand minder de Duitse imitator van Heino 'Otto Lagerfett' die vrijwel alle Heino-hits over het feestplein strooide. Jan Jansen van de werkgroep OEV1 was een tevreden man, het was een geweldig feest, zo liet hij desgevraagd weten.

Rommelmarkt Rood Wit op 25 juni

GROESBEEK - Evenals voorgaande jaren organiseert Rood-Wit ook dit jaar weer een rommelmarkt. Dit jaar op zondag 25 juni van 10.00 tot 14.00 uur.

Zoals altijd kan men weer mooie spullen kunnen kopen. "Op zaterdag 24 juni zullen wij tussen 10.00 en 16.00 uur in de wijken ten zuiden van de Nieuwe Drulseweg en De Mansberg weer spullen ophalen. Wij halen ook kleding op. Bewoners kunnen spullen duidelijk zichtbaar aan de straat plaatsen. Computers en spullen die kapot zijn zullen wij niet meenemen. Iedereen uit de rest van het dorp kan ook zelf spullen komen brengen bij Rood Wit op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor nadere informatie kunt u bellen naar 024 3971130. Wij zien u allen graag weer bij onze rommelmarkt, waar ook een lekker kopje koffie gedronken kan worden."

College wil mogelijkheden begraafplaats Heselenberg in Groesbeek verruimen

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal wil de mogelijkheden op de gemeentelijke begraafplaats Heselenberg gaan verruimen.

Het plan is om onder andere vijf keldergraven te realiseren en die vervolgens aan te gaan bieden. omdat er volgens het college vraag naar is. Zo wil een familie vijf kelder graven reserveren omdat ze bij elkaar willen liggen. De familie heeft aangegeven hiervoor de jaarlijkse vergoeding voor te willen betalen. Een grafkelder is 1.200,-- duurder als een gewoon graf. Nabestaanden die zich ergeren aan de grond die naast het graf komt te liggen bij begrafenissen kunnen er voor kiezen dat de grond tijdelijk wordt opgeslagen. Maar daar zit wel een kostenplaatje aan vast van 250 euro. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden voor het plaatsen van een subtiel gedenkteken ter nagedachtenis van een asverstrooiing.

Het gemeentebestuur wil op deze begraafplaats overigens geen gebied aanwijzen voor meer vrijheid in de keuze van gedenktekens zoals in Millingen aan de Rijn het geval is. Dat komt de uniformiteit van de begraafplaats niet ten goede, is het college van mening.

Vrijwilligersavond SC Millingen / Odio

Foto's: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagavond 10 juni werd het jaarlijkse vrijwilligersfeest gevierd in het clubhuis van SC Millingen / Odio. Dit feest is speciaal voor alle vrijwilligers, die op welke wijze dan ook wijze betrokken zijn en werkzaamheden verrichten op vrijwillige basis bij
SC Millingen of Odio.

In het openingswoord werden de vrijwilligers door beide voorzitters hartelijk bedankt voor hun inzet het afgelopen seizoen en deden ze een oproep voor werving van nieuwe vrijwilligers voor beide clubs. Omdat de spelers van het eerste elftal dit weekend verhinderd waren, verzorgden spelers van het zevende elftal en enkele A-junioren de koffie, deden de bediening, werkten achter de bar en liepen de polonaise. Feest-DJ Mike zorgde prima voor de muzikale omlijsting.

Annie Frieling, Annie Schmitjes, Bets Eerden en Joke Gerritzen werden bij Odio als vrijwilliger van 2017 uitverkozen en gehuldigd. Deze vier dames hebben zich buitengewoon ingezet en verdienstelijk gemaakt en doen dat nog altijd op allerlei terrein binnen Odio. Joke Gerritzen was niet aanwezig.

Bij SC Millingen werd voor de negende keer een Blauw-Zwarter van het jaar gekozen. Dit jaar is het Tonnie IJsvelt, die als een stille kracht, maar zeker onmisbaar heel veel keukenwerk en bardiensten in de kantine verricht. Voor Tonnie was er een mooi boeket bloemen en een waardebon.

Het was niet zo druk als voorgaande jaren, maar daarentegen heel gezellig! Rond 21.45 uur verzorgde Splithof Catering (www.top-buffet.nl) het heerlijke, ruime en uitstekend gepresenteerde hapjesbuffet.

Gedeelte asfalt

rotonde vervangen

GROESBEEK – Zaterdagavond om 20.00 uur is een start gemaakt met het vervangen van een gedeelte van het asfalt van de half jaar oude rotonde aan de Nieuweweg / Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Een stuk asfalt bij de afslag naar de Nieuweweg was slecht en moest hoognodig vervangen worden, omdat de in het asfalt zittende steentjes loslieten. Volgens een medewerker is de oorzaak te wijten aan het slechte weer tijdens de asfaltering een half jaar geleden. Toen er met het asfalteren werd begonnen was het weer goed maar plotseling begon het te regenen dan kun je niet zomaar stoppen. Het gevolg is dat het laatste stuk asfalt van zo'n 30m2 er nu uit moest om te worden vervangen. Voor de onderaannemer is dit een extra kostenplaatje van enkele tienduizenden euro's. Zaterdagavond rond 11.00 uur was de klus grotendeels geklaard. Verkeersbegeleiders hebben tijdens de werkzaamheden het verkeer in goede banen weren te leiden.

College: mogelijk-

heden begraafplaats Heselenberg

verruimen

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal wil de mogelijkheden op de gemeentelijke begraafplaats Heselenberg gaan verruimen.

Het plan is om onder andere vijf keldergraven te realiseren en die vervolgens aan te gaan bieden. omdat er volgens het college vraag naar is. Zo wil een familie vijf kelder graven reserveren omdat ze bij elkaar willen liggen. De familie heeft aangegeven hiervoor de jaarlijkse vergoeding voor te willen betalen. Een grafkelder is 1.200,-- duurder als een gewoon graf. Nabestaanden die zich ergeren aan de grond die naast het graf komt te liggen bij begrafenissen kunnen er voor kiezen dat de grond tijdelijk wordt opgeslagen. Maar daar zit wel een kostenplaatje aan vast van 250 euro. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden voor het plaatsen van een subtiel gedenkteken ter nagedachtenis van een asverstrooiing.

Het gemeentebestuur wil op deze begraafplaats overigens geen gebied aanwijzen voor meer vrijheid in de keuze van gedenktekens zoals in Millingen aan de Rijn het geval is. Dat komt de uniformiteit van de begraafplaats niet ten goede, is het college van mening.

Kringdag Rijk van Nijmegen De Betuwe

Tekst en foto: Henk Burgers

BEEK - Op zondag 11 juni vond de kringdag plaats van het schuttersgilde Rijk van Nijmegen de Betuwe.

Na een optocht door Beek in verband met het jubileum van de organiserende vereniging B.U.B. uit Beek vonden er diverse wedstrijden plaats op de velden van B.V.C. Diverse disciplines streden om de felbegeerde eer. Het was weer een geslaagde dag en er werd nog lang nagefeest in een geweldige sfeer en een bijna tropische hitte.

Geslaagd internationaal E-Toernooi bij SC Millingen

Foto's: Gerrie Gerritzen

en Hans Driessen

MILLINGEN - Zondag 4 juni werd het vierde internationale E-Toernooi gehouden bij SC Millingen op sportpark De Hove. Er werd gestreden om de E-League cup (1e klasse / 2e klasse) en om de Runners-Up Cup (3e klasse en lager). Er hadden zich 24 E-teams gemeld en ingeschreven voor dit jaarlijkse toernooi, waarvan vier teams uit Duitsland.

Al vroeg was de organisatie druk bezig met de eerste voorbereidingen, waarna rond 8.30 uur de eerste teams zich meldden. Rond 9.30 uur was er een teampresentatie voor de tribune, waarbij alle teams in het zonnetje werden gezet met hun clubvlag. Er werden mooie foto's gemaakt door de plaatselijke en persoonlijke pers.

Na de presentatie werd er begonnen met de wedstrijden. Met het zonnetje hoog aan de hemel werden er mooie duels uitgevochten. Tussen de bedrijven door was er een voetbaldartspel, waar ook leuke prijzen mee te winnen waren, aangeboden door Vergeer Montage. Nieuw was het Penaltypuntenspel. Iedere speler en trainer mocht 3x schieten op een puntendoek, waarna de punten per team werden opgeteld. Na de poulewedstrijden werd er gestreden om de ereplaatsen.

De finale in de E-League Cup ging tussen Arnhemse Boys E1 en Sporting Krommenie E2. Na een spannende strijd was het uiteindelijk Sporting Krommenie (0-1), die voor de tweede keer de felbegeerde wisselbeker mee naar huis mocht nemen en zich kampioen van de E-League mag noemen. De Runners-Up Cup was een onderonsje tussen Duitse teams, SG HO/HA Kessel Asperden E1 en SV Rindern 1929 E1. SV Rindern was met 1-0 te sterk en won de wisselbeker.
Felicitaties van de organisatie waren er voor de teams voor hun behaalde overwinning en persoonlijke resultaten. Alle teams kregen na afloop een mooie medaille (aangeboden door het JAC) en een mooie beker (aangeboden door de supportersvereniging).
De eerste prijs van het Vergeer Montage voetbaldartspel ging naar Arnhemse Boys E1 en van het penaltypuntenspel naar GSV Moers uit Duitsland.
De toernooicommissie is alle vrijwilligers ontzettend dankbaar, evenals de terreinmeesters, ehbo, JAC, kantinecommissie, supportersvereniging, Multimate, scheidsrechters, fotografen, Vergeer Montage en iedereen, die deze dag mogelijk heeft gemaakt. Volgend jaar wordt het vijfde internationale E-Toernooi gehouden op zondag 17 juni.

Koorscholing Zomerschool Beek-Ubbergen

BEEK - Onder leiding van dirigent Hans Lamers is er een zomerse tweedaagse zangworkshop op locatie van de aula Havo Notre Dame, Kasteelse Laan 50, Ubbergen.(lamusique.nl)

In het weekend 19 en 20 augustus worden koorstukken uit de opera's van Monteverdi, Von Gluck en Offenbach uitgewerkt rond het thema 'Orpheus en Euridice'. 'Zing, wat je zeggen wil': de verbeelding van het operalied.

Na inschrijving worden de partituren doorgestuurd. Oefenbestanden volgen via de mail. Op 12 augustus van 13.00-17.30 uur vindt een voorbereidende repetitie plaats onder leiding van Karel Barten. Locatie Havo N.D. Voor info en inschrijving: Leny Scheepers, h.a.j.scheepers-smit@xs4all.nl.

Tijdens Streekgala op De Duffelt unieke presentatie kaarsmakerij

KEKERDOM - Op zondag 25 juni neemt uiteraard ook de Kekerdomse molen De Duffelt deel aan het Streekgala.

Er zijn vele activiteiten tijdens het streekgala: Kinderen kunnen hun eigen graan malen op de kweersteen. Rondleidingen door de molen. Informatiemarkt met film 'Windvanger in De Duffelt'. Demonstraties en echte Riefkoek eten. Bijzonder is de deelname van De Tonkerij uit Klarenbeek. In een doorlopende presentatie zal getoond worden hoe op ambachtelijke wijze kaarsen gemaakt worden en zelf voor kinderen is dit een unieke gelegenheid om hun eigen kaars te maken.

Zie ook de website www.streekgala.nl of de www.molendeduffelt.nl of via Facebook https://www.facebook.com/Streekgala/# of https://www.facebook.com/Kekerdomse-molen-de-Duffelt.

11 / 32

12 / 32

13 / 32

14 / 32

Popkoor Trente Plus op vaderdag

GROESBEEK - De parken Het Groeske en Mariëndaal zijn door het Jan Linders Fonds als het lokale goede doel voor 2017 gekozen. In het kader van deze activiteiten biedt het koor Trente Plus een optreden in het Amfitheater aan, met als thema 'Trente Plus onderweg naar de zomer'. Speciaal voor vaderdag is er een wat stoerder repertoire en extra noten op onze zang.

Popkoor Trente Plus; Een gezellig zingend, swingend popkoor bestaande uit 35 leden, begeleid door een viermans band. Staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar. Het koor heeft diverse optredens op haar naam staan zoals in Groesbeek, op de Floriade, Gondelvaart Bredevoort, Amusing Hengelo en op de kerstconcerten in Aken.

Dus neem vader mee voor een wandeling in het prachtige park. Bij slecht weer vindt het concert in de Adelbrecht Windekindschool plaats aan de Cranenburgsestraat. Zondag 18 juni, aanvang 15.00 uur, locatie Amfitheater park Het Groeske aan de Hoflaan. In de pauze is er koffie, thee en fris!

Milsbeekse Aspergefeesten met Wir Sind Spitze

MILSBEEK - Op 24 en 25 juni verzorgt carnavalsvereniging De Diepenkikkers, in samenwerking met familie Berns, de eerste 'Milsbeekse Aspergefeesten'. Op de landerijen van de familie Berns aan de Rijksweg 35B in Milsbeek zal een heus feestterrein worden ingericht van waaruit een prachtig evenement wordt gehouden.

Het programma start op zaterdag 24 juni om 20.30 uur met een feestavond in de grote feesttent met medewerking van de topformatie 'Wir sind Spitze'. Kaarten à 12,50 euro zijn in de voorverkoop te koop bij de Spar (Milsbeek), Het Hof (Gennep), Texaco Oomen (Groesbeek) en à 15,00 euro aan de kassa.

Op zondag 25 juni zal er vanaf 13.00 uur een culinairfestival plaatsvinden in het teken van de asperge. Deze dag zullen diverse lokale en regionale ondernemers zich presenteren met heerlijke culinaire hapjes en drankjes met de asperge als basis. Er zijn rondleidingen, loterij, muziek, jeugdactiviteiten, demonstraties asperge steken enzovoort.

Entree op deze dag bedraagt 2,50 euro per persoon (vanaf 16 jaar). De bezoeker kan dan gebruikmaken van de diverse proeverijen. Verder wordt er een portie heerlijke verse asperges ‘op zijn Limburgs’ geserveerd door Restaurant 't Töpke. Deze asperges kan men nuttigen onder het genot van een echt aspergebiertje of wijntje op het schitterende binnenterrein. Voor een portie asperges (inclusief entree!) is een voucher te koop in de winkel van Kwekerij Berns, bij Restaurant ’t Töpke of via www.diepenkikkers.nl.

Gerda Sollie derde op EK

GROESBEEK - Zaterdag 10 juni werden de Europese Kampioenschappen ‘halve triatlon’ gehouden in Denemarken. De Groesbeekse Gerda Sollie deed mee, en heeft na 1900 meter zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer hardlopen de derde plaats behaald.

De triatlon bestond uit verschillende ‘agegroupers’, oftewel leeftijdscategorieën. Naar eigen zeggen ging het zwemmen heerlijk, maar door de sterke wind en de vele heuvels was het fietsen tamelijk zwaar. Daarnaast was het met een temperatuur van ruim twintig graden ook behoorlijk warm.

Gerda is erg trots op haar derde plaats, ondanks dat dat ze niet helemaal tevreden was met haar tijd, mede door het gevolg van kramp in de laatste loopronde. De volgende uitdaging ligt in de EK ‘Hele Triatlon’ in september, die gehouden wordt in Almere.

Scheidsrechters SC Millingen bedanken René Wieland

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De scheidsrechters van SC Millingen hebben namens alle spelers, leiders en trainers René Wieland bedankt voor z’n inzet als coördinator van de scheidsrechters de afgelopen jaren.

Iedere week zorgde René voor het rooster en de indeling, zodat elke voetbal-wedstrijd een scheidsrechter heeft en de scheidsrechters wisten, welke wedstrijd ze moesten fluiten. Het opleiden van nieuwe scheidsrechters was één van zijn hoofdtaken en op z’n tijd deed hij er ook een oordeel aan vastknopen. Zo konden de scheidsrechters zich op juist die bepaalde punten verbeteren. Na het vorige voetbalseizoen, 2015/2016, heeft René aangegeven te willen stoppen met coördineren. Patrick de Wijse heeft de functie van scheidrechtercoördinator van René overgenomen.


René blijft wel actief als scheidsrechter bij de thuis-wedstrijden van SC Millingen. Als waardering en onder applaus ontving René Wieland op de barbecue voor scheidsrechters vrijdagavond 2 juni op het terras van het clubhuis een cadeaubon van opvolger Patrick de Wijse.

Achilles J012-1 wint bekerfinale

GROESBEEK - Achilles J012-1 heeft zaterdag 3 juni de bekerfinale gewonnen van FC Zutphen met 5-3.

Al na vijf minuten stond Achilles met tien man op het veld, wegens hands kregen ze een rode kaart én een penalty tegen. De wedstrijd ging een tijdje gelijk op maar Achilles bleek toch de sterkste en de beker kon mee naar Groesbeek.

Een prima prestatie van de jongens. Afgelopen winter was het team reeds kampioen geworden en nu dus ook nog de bekerwinst. Het was een geslaagd en gezellig seizoen!

Pinksterkermis in Kranenburg

Tekst en foto: Henk Burgers

KRANENBURG - Na een optocht door de schutterijen van Frasselt, Schottheide, Beek-Ubbergen, Kranenburg en het Martinusgilde uit Gennep werd de nieuwe koning Uwe Bongers geïnstalleerd en gelukgewenst door de aanwezige schutterijen.

Voor het eerst werd er dit jaar tijdens de kermis een trodelmarkt gehouden. Al met al werd het een gezellige boel mede door toedoen van de geweldige band Sweet Dreams, die tot laat in de avond de stemming er goed in hadden. Maandag tweede pinksterdag begon weer met de trodelmarkt gevolgd door een optreden van de Egerlandermuziekgruppe Die Orginal Maastalel uit Heijen. Om 14.00 uur begon de kindermiddag. Al met al een kermis om met tevredenheid op terug te kijken.

Nieuwe bordsponsor voor ODIO

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Biljart-Dart-Café Janssen & Janssen in Millingen aan de Heerbaan 55 is sponsor geworden van DKV ODIO.
Donderdag 1 juni is deze samenwerking op foto vastgelegd.

All Stars van DCM'99 kampioen

Terry, Roy, Wout, Frank, Wally, Sjoerd, Jan en Geert-Jan

REGIO - Rivierenland Darts Bond 3e divisie F . Dit 'nieuwe' team van DCM'99, All Stars , werd al reeds op 14 april kampioen in hun divisie.

In speelweek 23 al, vier weken voor het einde van de competitie, wisten zij de nodige punten te verzamelen om het kampioenschap binnen te halen. Het zeer ervaren team aangevuld met enkele 'nieuwkomers' werd uiteindelijk kampioen met een ongekend hoog puntentotaal van 193 punten (gemiddelde van 7.5 per wedstrijd) 35 punten verschil op de nummer 2, met 15 keer 180 scores en 8 keer 100+ finishes in totaal.

Op de finaledag van de kampioenen in Herveld op 28 mei stranden zij in de halve finale in een mooie gelijk opgaande wedstrijd tegen de latere algemeen 3e divisie kampioen Ons Hoekje 5.

Presentatie boekje: Tuin ‘de Villa’

PERSINGEN - Op woensdag 31 mei vond in de tuin van Lily en Fried Frederix aan de Leuthsestraat 6 in Persingen (www.tuindevilla.nl) de presentatie van het boekje Tuin ‘de Villa’ Een tuin met gedichten in de Ooijpolder plaats.

Dit gebeurde in aanwezigheid van allen, die aan het boekje meegewerkt hebben. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan schrijver en dichter Noud Bles uit Gendt, de samensteller van het boekje. De foto’s zijn van de bekende Duitse tuinfotografe Marion Nickig. Het boekje is in de tuin te koop tijdens tijdens het open tuinweekend op 17 en 18 juni voor 8 euro. De tuin is dan open van 11.00-17.00 uur. De entree bedraagt inclusief koffie en thee 4 euro.
Deze keer is er een mooie expositie van Anne-Marie Perquin (www.anne-marieperquin.nl) uit Beek. Haar beelden staan binnen in de expositieruimte, maar ook buiten op verrassende plekken in de tuin.

Muzikale start kermis Wyler

Foto: Koor

Foto: Koor

WYLER - Het Sankt Cäcilienchor onder leiding van Theo Giesbers van de Sankt Johannes Baptistkerk uit Wyler luistert samen met het accordeonorkest Con Amore uit Wijchen onder leiding van Hans van Schuppen en het dialectzangkoor De Siesmejénnekes uit Groesbeek de kermismis in Wyler en de oecumenische viering van de Stüppkesmarkt in Kranenburg op.

De kermismis met de Sint-Johannes Schützenbruderschaft Wyler-Lagewald in Wyler is op zondag 25 juni om 12.15 uur in de Sankt Johannes Baptistkirche in Wyler. Daarna is het meteen feest in de tent met 'kaffee und kuchen' en bier en zal ook het Koningschieten plaatsvinden.

D2 team van SVO uit Ooij

OOIJ - Op de foto het D2 team van SVO uit Ooij. Het is clubkampioen geworden. De sporters hebben de meeste punten behaald van de jeugd van SVO, over het seizoen 2016/2017. Volgend jaar gaat iedereen mede geïnspireerd door het clubkampioenschap door naar de C-3.

Tandartsenpraktijk Strijbos veertig jaar

GROESBEEK - Het is alweer 40 jaar geleden dat Brigitta den Boer en Els Strijbos hun tandartspraktijk zijn gestart aan het Dorpsplein in Groesbeek. Toen het plein in 2006 op de schop ging zijn zij naar de Kloosterstraat verhuisd en hebben ze daar een nieuwe moderne praktijk ingericht.

Vanaf het eerste uur is Hanny Janssen als assistente bij de praktijk betrokken en zij heeft mede het gezicht van de praktijk bepaald. Zij viert nu ook haar 40-jarig jubileum. Aanvankelijk was zij de enige maar al gauw kreeg zij het te druk en moesten er meerdere assistenten bijkomen. Eén van hen, Henrice Thijssen, ook jubilaris op 1 juni, zij werkt er dan 25 jaar! Inmiddels zijn er tien medewerkers aan de praktijk verbonden waaronder 3 tandartsen, 1 mondhygiëniste, 5 (preventie-)assistenten en een tandprothetiker.

Tandarts Den Boer is in 2014 gestopt met werken en voor haar zijn twee jonge tandartsen (Sissie en Lianne) in de plaats gekomen. Om al deze jubilea te vieren gaan ze met het hele team half juni een paar dagen naar Parijs. Daarna gaan ze weer voor jaren enthousiast aan het werk.

Jaarlijkse open dag De Veldruiters

MILLINGEN - Zondag 25 juni houden De Veldruiters van 10.30 tot 16.30 uur de jaarlijkse open dag.

"Op deze dag presenteren wij ons aan belangstellenden. We laten door onder andere met demonstraties zien wat het inhoudt om met pony`s en paarden om te gaan. Tevens kan je tijdens deze dag al het overige ervaren wat onze club te bieden heeft. Wij hopen via deze dag een breed publiek te bereiken en door middel van de demonstraties en openstelling van ons terrein de mensen enthousiast te krijgen. Uiteraard kunnen de kinderen proeven door middel van kleine ritjes.

Wij bestaan al meer dan 35 jaar en werken zonder winst oogmerk. Een belangrijk uitgangspunt van de Veldruiters is: kinderen leren omgaan met de dieren. Dat houdt naast het leren berijden ook het leren verzorgen in. Laatste met alles wat daar bij komt te kijken, zoals toiletteren van de dieren, onderhoud stallen en weides.

De lessen worden door de weeks in de avonduren gegeven. Op zaterdag lessen we in de ochtenduren. Daar waar er geen lessen worden gegeven is de rijbak in principe beschikbaar voor al onze leden. Daarnaast wordt er ook al een drietal jaar Voltige gegeven (acrobatiek op een pony). Ook deze kinderen rijden wedstrijden uitgeschreven door de gehele regio."

Info over de club is terug te vinden via Face Book en www.veldruitersmillingen.nl. De Veldruiters heeft de accommodatie aan Molenveld 20, Millingen aan de Rijn,

Internationaal gevierde sopraan Johannette Zomer zingt Vivaldi

BEEK - Zaterdagavond 17 juni geeft Johannette Zomer met haar Tulipa Consort een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek. Op het programma staan werken van Antonio Vivaldi. Aanvang 20:15 uur, toegang kost 22,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Johannette Zomer laat zich misschien wel het best omschrijven als de ‘Emma Kirkby van de Lage Landen’. In 2013 richtte zij het Tulipa Consort op om die muziek uit te voeren die haar het meest na aan het hart ligt. Voor deze avond heeft zij een selectie gemaakt uit de geestelijke werken van Antonio Vivaldi. Dit optreden wilt u niet missen: Vivaldi is altijd opwindend en Johannette Zomer zingt altijd adembenemend mooi!

Toen na eeuwen vergetelheid Vivaldi’s muziek omstreeks 1920 weer onder het stof vandaan kwam, werd duidelijk dat de geschiedenis der muziek er zonder hem anders zou hebben uitgezien: Telemann, Händel en Bach hebben het ambacht van het schrijven van sonates en concerten van hem afgekeken. Bijna niemand wist echter dat Vivaldi ook kerkmuziek schreef. Het bleef tot 1939 een van de best bewaarde geheimen uit de muziekhistorie. In dat jaar werd in Turijn het manuscript van het Gloria van Vivaldi opgespoord. Sinds de jaren 50 zijn ook de andere circa vijftig vergeten partituren met Vivaldi’s kerkmuziek weer langzaam tot leven gekomen. Een mooie bloemlezing daaruit is deze avond te horen.

Snuffelen in de natuur

Groep 1/2B actief als ware onderzoekers

Foto: BS Op De Horst

GROESBEEK - Evenals vorig jaar hebben alle leerlingen van basisschool Op De Horst in Groesbeek weer een middag les in de vrije natuur gevolgd. Langs De Groesbeek moesten een drietal opdrachten worden uitgevoerd.

Voor de leerlingen waren de natuuractiviteiten, met ondersteuning van (groot)ouders van leerlingen, een leerzame middag. Voor elke groep waren de opdrachten afgestemd op de leeftijd van de kinderen. Gelukkig zorgde het water van De Groesbeek, naast een beker limonade (aangeboden door camping Bij Ons), voor de nodige verkoeling tijdens het warme weer.

Deze buitennatuurlessen worden tweemaal per jaar georganiseerd voor de leerlingen van basisschool Op De Horst in Groesbeek, een school waar ervaringsgericht onderwijs centraal staat. Hierbij vormen zelf ervaren en ontdekken door kinderen de basis van het leerproces. Met veel praktische opdrachten vergroten de leerlingen op een natuurlijke wijze hun kennis en kunde. Dit onderwijs wordt verzorgd door een enthousiast onderwijsteam en met steun van ouders. Meer informatie over de school en ervaringsgericht leren kunt u krijgen bij de school: 024 3976072 of www.bs-opdehorst.nl.

Gemeente breidt laadpalen voor elektrisch vervoer fors uit

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal is van plan om de laadpalen voor het elektrisch vervoer tot 2020 uit te breiden tot in totaal 30 laadpalen. Op dit moment zijn er in de gemeente Berg en Dal drie publieke laadpalen.

De laadpalen zullen op strategische plekken en op aanvraag van bewoners geplaatst gaan worden. De provincie Gelderland is bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe aanbesteding voor de plaatsing van laadinfrastructuur in openbare ruimte. De provincie heeft de gemeente Berg en Dal aangeboden deze aanbesteding samen met de provincie Overijssel te verzorgen, de financiering te organiseren en het contractmanagement gedurende de exploitatieperiode van tien jaar te verzorgen.

Met de verwachte groei van het aantal elektrische auto's zal volgens het college de behoefte van inwoners van de gemeente Berg en Dal voor openbare laadinfrastructuur aanzienlijk gaan toenemen. De gemeentelijke bijdrage per laadpaal wordt maximaal 500 euro. Bij een gunstig aanbestedingsresultaat kan dit bedrag per paal nog lager uitvallen. Voor dit bedrag worden de laadpalen geplaatst, onderhouden en gedurende tien jaar geëxploiteerd. De laadlocaties worden alleen met instemming van de gemeente gerealiseerd. De gemeentelijke financiële bijdrage is daarmee aanzienlijk lager dan wanneer de gemeente ervoor had gekozen om de laadpalen zelf aan te gaan schaffen. Uit een opgevraagde offerte komt de prijs per laadpaal uit op 2.916 euro exclusief abonnementskosten van 18,50 euro per maand per laadpaal. De eerste laadpalen zullen in januari 2018 geplaatst worden, het ligt in de bedoeling er tot 2020 tien per jaar te plaatsen.

Laatste oproep: Bodewesmede- werkers gezocht met verhalen

MILLINGEN - Millingen was de werf en de werf was Millingen, bijna een eeuw lang, daarover is de voorstelling ‘een eeuw Bodewes’ gemaakt, waarvan een korte filmimpressie te zien is op de website www.vleugelmoer.nl.

Tientallen mensen zijn geinterviewd, maar er zijn nog veel meer Millingenaren die een groot of klein deel van hun leven hebben doorgebracht op de Bodeweswerf; aan die mensen hebben we nog een aantal vragen. Bijvoorbeeld: Van welke schepen heeft u nog littekens? Om welke grappen kan u nog steeds grinniken? Waar was u trots op? Hoe zorgde u dat u meer verdiende?

"Behalve medewerkers van de werf, zoeken we ook middenstanders met verhalen over hun belevenissen met de werf, en echtgenotes, moeders, buurvrouwen en tantes van medewerkers. Wat maakten jullie mee met de werf? We willen graag die persoonlijke verhalen van mensen over de scheepswerf opschrijven. Een interview duurt maximaal 1,5 uur. Bel Hanneke Beld op 06 10761036 of mail naar info@vleugelmoer.nl om een afspraak te maken."

Van de verhalen maakt Stichting Vleugelmoer een boek dat vanaf de zomer van 2018 verkrijgbaar is.

Muzikale reis tijdens midzomernacht

HEILIG LANDSTICHTING - Op vrijdagavond 30 juni om 20.00 uur brengt Projectkoor Gelderland in samenwerking met Begraafpark Heilig Land Stichting een zomeravondbelevenis onder de titel Reis door de Nacht. Tijdens deze avond vormt het Begraafpark het decor van een eenmalige en wel heel bijzondere muzikale reis.

Onder de indrukwekkende beuk waar het voltallige koor de avond opent, start de belevenis. Terwijl het laatste zonlicht langzaam verdwijnt en onder het gebladerte de schemering invalt, gaan de bezoekers in kleine groepjes op bezoek bij vocale ensembles en instrumentalisten die zich hebben opgesteld in de prachtige natuur van het Begraafpark.

Het programma is speciaal voor deze nocturne samengesteld rond het thema van de zonnewende: een tocht naar vervoering en verstilling. Ook speciaal omdat het totale aantal uit te geven kaarten beperkt is. Bestel dus tijdig uw muzikale reisbewijs! Entreekaarten zijn verkrijgbaar via de website van Projectkoor Gelderland en op de avond zelf aan de kassa.
Het adres van de locatie is Mgr. Suyslaan 4 in Heilig Landstichting. Meer informatie staat op www.projectkoorgelderland.nl en www.heiliglandstichting.com.

Winkeliers begin Dorpsstraat Groesbeek: 'Wij horen er ook bij!'

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De winkeliers aan het begin van de Dorpsstraat vanaf Chinees restaurant Lee Ho Fook tot en met Bruna voelen zich flink te kort gedaan door de gemeente Berg en Dal. Het centrum van Groesbeek is jarenlang vanaf Lee Ho Fook tot aan Huis Valouis geweest. Maar sinds de komst van het winkelcentrum en appartementencomplex Bellevue met de bijbehorende parkeergarage horen ze er in een keer niet meer bij...

Volgens insiders heeft de gemeente met de bouwer afspraken gemaakt dat de parkeergarage altijd bereikbaar moet blijven, dit in verband met de verkoop en verhuur van de winkelruimtes. Met als gevolg dat bij evenementen zoals kermis, jaarmarkt, Smartlappenfestival, jaarmarkt en dergelijke het stuk Dorpsstraat vanaf Chinees Lee Ho Fook tot aan Bruna open moet blijven voor al het verkeer, zodat de parkeergarage bereikbaar is. Een delegatie van de ondernemingen in dat deel van de Dorpsstraat. te weten Mooi Hair en beautysalon, E.van E., juwelier Esma D'or, Eten en drinken Le Monde, Groentespeciaalzaak Van Haaren, Hans de Echte Bakker, Kruidvat, Imprezz mode en Bruna hebben een gesprek gehad met wethouder Alex ten Westeneind.

Hij heeft toegezegd deze problematiek opnieuw in het college aan de orde te zullen stellen. Een van de ondernemers liet weten dat zij wel verplicht zijn de BIS-belasting te moeten betalen, terwijl zij buitengesloten worden.

Supervleesbingo bij De Gekleurde Zanger

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 17 juni een supervleesbingo.

Op deze avond zijn vleesschalen, barbecueschalen, rollades, tassen boodschappen en als klap op de vuurpijl een supervleesschaal in de wacht te slepen. De bingoavond wordt gehouden in Op Den Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. De zaal is om 19.00 uur open; de bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Er worden in totaal 18 rondes gespeeld. Een grote kaart kost tien euro.

Gerecht in magnetron zorgt voor veel rook

GROESBEEK - De brandweer van Groesbeek werd maandagmiddag rond vijf uur gealarmeerd door een automatische melding dat er brand zou zijn in Zorgcentrum De Meent aan de Gooiseweg in Groesbeek.

De brandmelder was afgegaan omdat op een afdelingsruimte een gerecht in de magnetron was gedaan dat er te lang ingezeten had. Twee begeleidsters hadden het brandalarm al ge-reset en stonden ervan te kijken dat ondanks dat de brandweer op de stoep stond. De brandweerlieden zijn vervolgens onverrichter zaken weer naar de kazerne vertrokken.

Bingo senioren

van Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 20 juni is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 10 euro. Iedereen is welkom, dus ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel. En speciaal voor alle leden van Seniorenvereniging Sionsheuvel zal op 27 juni een gezellig jaarfeest worden gehouden. Alle leden zijn van harte welkom dit feest te komen vieren onder het genot van een drankje en een heerlijk buffet.

Bingo senioren van Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 20 juni is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. De jackpot staat op 10 euro. Iedereen is welkom, dus ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel. En speciaal voor alle leden van Seniorenvereniging Sionsheuvel zal op 27 juni een gezellig jaarfeest worden gehouden. Alle leden zijn van harte welkom dit feest te komen vieren onder het genot van een drankje en een heerlijk buffet.

GROESBEEK - De brandweer van Groesbeek werd maandagmiddag rond vijf uur gealarmeerd door een automatische melding dat er brand zou zijn in Zorgcentrum De Meent aan de Gooiseweg in Groesbeek.

De brandmelder was afgegaan omdat op een afdelingsruimte een gerecht in de magnetron was gedaan dat er te lang ingezeten had. Twee begeleidsters hadden het brandalarm al ge-reset en stonden ervan te kijken dat ondanks dat de brandweer op de stoep stond. De brandweerlieden zijn vervolgens onverrichter zaken weer naar de kazerne vertrokken.

Auto Groesbeekse zanger Rob de Nijs vermoedelijk in brand gestoken

Foto: Remco Wildeman

Foto: Remco Wildeman

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag rond half een werden bewoners van De Bezembinder in Groesbeek opgeschrikt door harde knallen. Toen zij poolshoogte gingen nemen bleek dat er een auto in lichterlaaie stond.

De gealarmeerde brandweer van Groesbeek kon niet meer voorkomen dat de personenauto – een blauwe Volkswagen Fox - geheel verloren ging. De auto was eigendom van de 27-jarige backingsvocalist en deelnemer aan The Voice of Holland Rob de Nijs. Rob, die onlangs een huis heeft gekocht in Rotterdam was het pinksterweekend bij zijn ouders die aan De Bezembinder wonen. De politie gaat uit van brandstichting en heeft het verkoolde wrak laten afslepen voor onderzoek. Binnen een maand tijd is dit de derde personenauto die in brand is gestoken: te weten in de Distelstraat, Marterstraat en nu in De Bezembinder. Bij één brand was er sprake van brandstichting in de relationele sfeer.

Lezingen Ciran en Fes in Groesbeek

GROESBEEK - Er is een speciale lezing over en voor mensen met de aandoening Fibromyalgie en andere belangstellenden zoals partners, familieleden, vrienden en (bedrijf)artsen.

Ciran verzorgt de lezing over revalidatiebehandeling en arbeid re-integratie voor mensen met fibromyalgie. De Fes verzorgt de lezing over 'Fibromyalgie: Je staat er niet alleen voor'.

Ciran houdt die lezingen samen met Fes, (Fibromyalgie en Samenleving) op dinsdag 20 juni van 19.30 - 21.30 uur in het moderne gebouw van Ciran op het terrein van Dekkerswald aan de Boslaan 2 in Groesbeek. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor mensen met de aandoening fibromyalgie. Natuurlijk zijn ook de partners, familieleden en vrienden welkom van mensen met de aandoening fibromyalgie.

Bikkelrun Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 2 juli is verzorgt stichting De Groesbeek een bikkelrun. Een survivalparcours voor kinderen van 6 - 12 jaar, door Park Mariëndaal en Park ’t Groeske.

Het doel is om plezier te hebben met klimmen, klauteren en vies worden. In samenwerking met Outdoor Fit en Axitraxi zijn hindernissen geplaatst in het park en het water. Je start in kleine groepjes met leeftijdgenoten. Meedoen is belangrijker dan winnen.

Iedereen is welkom om bij dit evenement te komen kijken en de deelnemers aan te moedigen. Restaurant Gasterij ’t Groeske opent haar deuren en terras voor een hapje en een drankje. Aanvang Bikkelrun is om 13:00 uur. Meer informatie via de scholen en op Facebook: Bikkelrun Groesbeek.

Provincie wil eerder genomen besluit over zebrapad Breedeweg opnieuw overwegen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het werkbezoek dat commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje afgelopen donderdag bracht aan het college en vervolgens aan de gemeenteraad heeft voor de Breedeweg zijn vruchten afgeworpen.

Inmiddels zijn er in Breedeweg al jaren werkgroepen bezig om op de doorgaande weg een zebrapad gerealiseerd te krijgen, dit voor de veiligheid van overstekende inwoners van Breedeweg. Echter omdat de Breedeweg een provinciale weg betreft, bleek dit niet te lukken. Donderdag werd de kans aangegrepen om dit probleem nog eens onder de aandacht te brengen van de commissaris tijdens de extra raadsvergadering. Tot ieders verbazing liet Cornielje weten dat de provincie bereid is om het eerder ingenomen standpunt te heroverwegen. Maar dat gaat niet zo maar, hield hij de raadsleden voor. Op de oude plaats bij de buurtsuper is het vanwege de veiligheid (lag net na een bocht) niet mogelijk. Ook bij de Parachutistenstraat is voor de provincie geen optie, wel ter hoogte van cafetaria Rikken, zo liet hij weten.

Maar dan wel een zebra op een verhoging om zo de snelheid van de automobilisten eruit te halen zou een optie zijn, aldus Cornielje. Wij zijn bereid om met het gemeentebestuur in overleg te treden betreffende het aanleggen van het zebrapad en het kostenplaatje. Raadslid Johanna Brouwer was een blij mens, zij heeft zich al enkele jaren in diverse werkgroepen ingezet voor een zebrapad en nu lijkt het vruchten af te werpen. Ook raadslid Hans Peters - die ook eerder raadsvragen over dit onderwerp had gesteld, was blij met de heroverweging, zodat er eindelijk uitzicht op een zebrapad komt.

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Het werkbezoek dat commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje afgelopen donderdag bracht aan het college en vervolgens aan de gemeenteraad heeft voor de Breedeweg zijn vruchten afgeworpen.

Inmiddels zijn er in Breedeweg al jaren werkgroepen bezig om op de doorgaande weg een zebrapad gerealiseerd te krijgen, dit voor de veiligheid van overstekende inwoners van Breedeweg. Echter omdat de Breedeweg een provinciale weg betreft, bleek dit niet te lukken. Donderdag werd de kans aangegrepen om dit probleem nog eens onder de aandacht te brengen van de commissaris tijdens de extra raadsvergadering. Tot ieders verbazing liet Cornielje weten dat de provincie bereid is om het eerder ingenomen standpunt te heroverwegen. Maar dat gaat niet zo maar, hield hij de raadsleden voor. Op de oude plaats bij de buurtsuper is het vanwege de veiligheid (lag net na een bocht) niet mogelijk. Ook bij de Parachutistenstraat is voor de provincie geen optie, wel ter hoogte van cafetaria Rikken, zo liet hij weten.

Maar dan wel een zebra op een verhoging om zo de snelheid van de automobilisten eruit te halen zou een optie zijn, aldus Cornielje. Wij zijn bereid om met het gemeentebestuur in overleg te treden betreffende het aanleggen van het zebrapad en het kostenplaatje. Raadslid Johanna Brouwer was een blij mens, zij heeft zich al enkele jaren in diverse werkgroepen ingezet voor een zebrapad en nu lijkt het vruchten af te werpen. Ook raadslid Hans Peters - die ook eerder raadsvragen over dit onderwerp had gesteld, was blij met de heroverweging, zodat er eindelijk uitzicht op een zebrapad komt.

Wereldrecord poging bellenblazen ook bij Zeeman in Groesbeek

Foto: Mariska van Hemert

Foto : Mariska van Hemert

GROESBEEK – Ook het filiaal van Zeeman in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue heeft zaterdagmiddag deelgenomen aan de poging wereldrecord bellenblazen.

Deze wereldrecord poging is zaterdagmiddag om 14.00 uur gestart in 1285 filialen van Zeeman in liefst zeven landen. In totaal zijn er 7.000 werknemers werkzaam bij Zeeman. Omdat Zeeman bekend staat om de goedkope bellenblazen werd deze poging ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Zeeman georganiseerd.

In Groesbeek namen in totaal 31 personen – waaronder het merendeel kinderen - aan deze poging mee. Vanwege de stortbui die op dat moment boven Groesbeek trok vond de poging niet voor Zeeman maar in Zeeman plaats. In Nederland moesten er gemiddeld 27 belleblazers per filiaal deelnemen om kans te maken op het wereldrecord. "Daar voldoen wij met 31 ruimschoots aan", aldus een tevreden assistentbedrijfsleider Mariska van Hemert.

Auto's beschadigd bij kop-staartbotsing in Beek

Foto: Joop Verstraaten

BEEK – Bij een kop-staartbotsing op de Nieuwe Rijksweg in Beek ter hoogte van de verkeerslichten bij de Sint-Hubertusweg zijn woensdagmorgen twee personenauto's beschadigd.

Toen de voorste automobiliste moest afremmen voor de verkeerslichten werd dit te laat opgemerkt door een automobilist, die achter haar reed. De gealarmeerde ambulance heeft de bestuurders gecontroleerd; ze bleken bij de aanrijding niet gewond te zijn geraakt. Beide auto's liepen blikschade op.

Molenaar Rob de Bruin geslaagd

KEKERDOM - Na een lange opleiding, vele uren trainen op vele molens en een provinciaal examen is Rob de Bruin uit Kekerdom tijdens het landelijk examen op 17 mei geslaagd voor molenaar.

Rob is niet alleen een zeer deskundig en bekwaam vakman bij de uitvoering van de vele werkzaamheden aan de oude molen, maar nu ook geslaagd molenaar. De felicitaties zijn verdiend.

Nog meer Taalmaatjes gezocht

BERG EN DAL - Sinds februari is het project Taalmaatjes bij Forte Welzijn gestart. Het project helpt nieuwkomers in de gemeente Berg en Dal te oefenen met de Nederlandse taal door een wekelijks contactmoment te hebben met een taalmaatje.

Taalmaatjes oefenen samen de taal bij elkaar thuis, in de bibliotheek of tijdens uitstapjes. Vanaf de start van het project hebben zich inmiddels ruim 60 vrijwilligers aangemeld en zijn er ruim dertig matches tussen vrijwilligers en nieuwkomers ontstaan.

Om ervoor te zorgen dat de Taalmaatjes de goede dingen doen, maar ook signalen kunnen doorgeven is er elke maand een taalmaatjescafé. Inmiddels hebben er al twee van deze café plaatsgevonden met een gemiddelde opkomst van twintig vrijwilligers. Taalmaatjes kunnen hier uitwisselen en tips aan elkaar en aan de organisatie geven.

Er is veel vraag naar een taalmaatje vanuit nieuwkomers door de gehele gemeente. Hierdoor is een nieuwe oproep nodig en dan voornamelijk in het gebied: Ooij, Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn. Wilt u meer informatie of zich aanmelden? Dat kan bij Lisanne Bron: lisanne.bron@fortewelzijn.nl.

Beker De Treffers MO17-1 is binnen

Foto: De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK - Na een bloedstollende finale is de triple dit jaar binnen. Twee maal kampioen en de beker in een seizoen voor de meiden onder de 17 van De Treffers.

De zenuwen in Lichtenvoorde waren er snel af als binnen vier minuten Kim de bal uit een corner snoeihard binnen kopt. De keepster volkomen kansloos latend. Binnen tien minuten lijkt de wedstrijd al beslist als Nele een prachtige aanval afrond: 0-2. Kansen zijn er genoeg maar gescoord wordt er niet meer. Be Quick laat inmiddels ook zien dat hun finaleplaats terecht is door de snelle en beweeglijke mensen voorin. Gescoord wordt er echter niet meer. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht.

Ook in de tweede helft worden er kansen gecreëerd alleen gaat het allemaal wat stroever. Be Quick profiteert hiervan als hun rechtsbuiten, af en toe op het randje spelend, een prachtige actie, dito afrond: 1-2. De spanning is terug.
Enkele minuten later een vrije trap op 20 meter van de goal voor de thuis spelende Zwollenaren. Een poeier, maar Gemma houdt ons op de been door een prima reflex. Tot wederom Nele uit een corner de bal met een halve omhaal met een boog in het doel laat verdwijnen. 1-3 meteen gevolgd door een prima actie van Didy die zichzelf vrij speelt en met een bekeken schot de wedstrijd definitief beslist.1-4!
Na een bijzondere terugreis stappen we bij 't Zwaantje over op de platte kar, inclusief rondrit door het dorp. De dames hebben op 18 juni nog een internationaal toernooi in Cuijk.

Organisatie Omloop der Zevenheuvelen blikt vooruit tijdens Kick-off event 'We willen het wielrennen in Berg en Dal weer op de kaart zetten'

BEEK - "De Omloop der Zevenheuvelen moet het wielrennen in Berg en Dal en omgeving weer op de kaart zetten", blikt organisator Joost van Wijngaarden tijdens de avond vooruit op het evenement. "Jarenlang is er geen vaste wielerkoers meer geweest in de schitterende heuvels die deze regio rijk is, daar gaan wij verandering in brengen."

Stichting Wielerevenementen Mercurius hoopt met de organisatie van hun evenement weer iets blijvends neer te zetten op het gebied van wielrennen in de regio. "Dit nieuwe evenement heeft de potentie uit te groeien tot een echte klassieker. Als we zien hoeveel enthousiasme de aankondiging van ons evenement onder deelnemers en wielerfans teweeg heeft gebracht, is het wel duidelijk dat er vraag naar een evenement als dit is", concludeert Van Wijngaarden.

Het is een gezellige bedoeling in de brasserie van het Kulturhus in Beek, als de organisatie haar plannen uit de doeken doet. Naast informatie over het evenement en een ludieke wielerquiz, is er ook aandacht voor de historie van wielrennen in de omgeving. Organisator van de voormalige Ronde van Beek Jan Drijdijk vertelt vol trots hoe het er destijds aan toe ging tijdens het selectieve rondje over de stuwwal. "Doodzonde dat zoiets de afgelopen jaren ontbrak in deze regio. Tijd om daar iets aan te doen!", richt organisator Van Wijngaarden de aandacht weer op het nieuwe evenement.

De eerste editie van de Omloop der Zevenheuvelen vindt over een maand plaats op zondag 9 juli. Het evenement kent onderdelen voor fanatieke wielrenners met een wedstrijdlicentie, maar ook de breedtesport wordt bediend. Zo staat er een wedstrijd voor recreanten op het programma en wordt er een toertocht uitgepijld door de omgeving. "Deze toertocht, die 9 juli in de ochtend plaats heeft, is geschikt voor de fietser die het lekker rustig aan wil doen en van de mooie omgeving wil genieten. Zowel getrainde toerrijders, als ook ouderen op elektrische fietsen en mindervalide fietsers komen in aanmerking voor deelname aan onze toertocht. We vinden het belangrijk dat het echt een evenement voor iedereen wordt."

De verzamelde wielerfans maakten er samen nog een gezellige avond in Beek, geholpen door de uit Beek afkomstige DJ Lennaeet Stronks, die de avond van muzikale omlijsting voorzag. Meer informatie over de Omloop der Zevenheuvelen is te vinden op www.omloopderzevenheuvelen.nl. Hier kunnen wedstrijdrenners en toerfietsers zich bovendien inschrijven.

Energierijck Berg en Dal in actie

BERG EN DAL - In de gemeente Berg en Dal worden steeds meer zonne-energieprojecten opgestart. Voor het duurzaam opwekken en gebruiken van hernieuwbare elektriciteit is samenwerking op een coöperatieve basis erg waardevol.

Via Energiericjk Berg en Dal (coöperatie in oprichting) kunnen inwoners en bedrijven samen investeren in zonnepanelen op een ander dak (dan het dak van de eigen woning). Er zijn nu diverse eigenaren van grote daken waaronder ook Biologische Zuivelboerderij Groenhouten in Leuth (zie ook www.groenhouten.nl). Dit bedrijf maakt prachtige zuivelproducten en tegelijkertijd is er veel aandacht voor welzijn en gezondheid van dier en bodem.

Op 18 juni wordt hier (Botsestraat 8a, Leuth) een biomarkt gehouden waar ook Energierijck Berg en Dal aanwezig zal zijn voor informatie-uitwisseling. Burgers en bedrijven die via Energierijck Berg en Dal samen willen investeren in zonnepanelen zijn welkom tussen 12:00 en 14:30 uur. Daarnaast kan men ook contact opnemen met Arjan Vernhout via 06 38280817 of via email: samen@energierijck.nl.

Zakenvrouw van het jaar 2009 Meiny Prins op seminar Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op 31 mei vond er in de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek een seminar plaats over onder andere besparing van het gasverbruik.

Het vastgoedbeheer gaat steeds minder vaak over stenen en beton maar over duurzaamheid en verduurzaming. Zo'n veertig procent van al het energieverbruik wordt gebruikt voor de verwarming of koeling van gebouwen.

Zo'n vijftig afgevaardigden van ondernemingen en instellingen waren naar het gemeentehuis gekomen om deze interessante middag met inspirerende sprekers bij te wonen. Nadat wethouder Erik Weijers de aanwezigen welkom had geheten, gaf hij het woord aan de zakenvrouw van het jaar 2009 Meiny Prins, algemeen directeur van Priva (Duurzame Klimaat beheersing voor tuinbouw, utiliteit en industrie). Zij wierp haar blik op uitdagingen van de wereld van morgen en over de energiebesparing in de bebouwde omgeving. Een mooi voorbeeld is de gemeente Berg en Dal zelf die onlangs heeft geïnvesteerd in een stukje regeltechniek, waarmee ze de afgelopen maanden liefst 25 procent gasverbruik hebben bespaard. De investering heeft zich in vier maanden tijd al terugverdiend.

Michel Tap van Cloud Energy Optimizer legde de aanwezigen uit op welke wijze deze realisatie tot stand is gekomen. Namens de NUON sprak Heleen Martina en Roel Derks van Cloud Energy Optimizer over de alternatieven voor het gebruik van gas en op welke wijze warmte – en elektriciteitsnetten dit gat in de toekomst moeten opvullen.

In memoriam Andy Peters

MILLINGEN - Op 29 mei is onze vereniging erelid Andy Peters verloren. Zaterdag 3 juni hebben velen van ons Andy naar zijn laatste rustplaats begeleid. In zijn jeugd werd Andy lid van toenmalig M.V.V. '18. Naast voetballend lid heeft Andy diverse functies binnen zowel M.V.V. '18 als SC Millingen bekleed.

Zo heeft Andy 25 jaar geopereerd in het bestuur als onder andere secretaris en is hij 3 jaar voorzitter geweest van SC Millingen. Naast zijn bestuurlijke activiteiten was Andy ook betrokken bij de oprichting van de fusieclub en jaren actief in diverse technische commissies. In het seizoen 2009/2010 is Andy tot erelid van SC Millingen benoemd. Andy was een graag geziene gast bij de vele verenigingen in onze regio.
Onze vereniging is een voetbal-man in hart en nieren ontvallen. Er zal een leegte vallen binnen de vereniging door zijn afwezigheid en niet in de laatste plaats op zijn vaste stekkie bij wedstrijden naast de dug-out van SC Millingen waar hij tot de laatste wedstrijd van seizoen 2016/2017 was te vinden.


Als leden en vrijwilligers van SC Millingen zijn we dankbaar dat we Andy hebben gekend en hetgeen hij aan ons achter laat. Andy, we gaan je missen en verliezen in jou een geliefd en gepassioneerd verenigingsman.
Wij wensen Astrid, Ruud en Saskia veel sterkte toe!

Bestuur SC Millingen

Berg en Dal wil wandelgemeente van Nederland worden

BERG EN DAL – Als het aan het gemeentebestuur van Berg en Dal ligt worden ze in 2018 of 2019 de wandelgemeente van Nederland. Daarvoor haalt het alles uit de kast om dat doel te bereiken.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld hiervoor een bedrag van liefst 75.720 euro tot eind 2018 beschikbaar te stellen. Dit bedrag is bedoeld om alle wandelroutes in kaart te brengen daarnaast moet er een centraal punt komen waar wandelaars kunnen melden dat er op een of andere wandelroute een paaltje of bordje van een wandelroute verdwenen is of omgehangen. Daarnaast moeten er ook meer rustpunten gecreëerd worden. Ook het onderhoud van diverse wandelpaden laten te wensen over wat geen promotie is voor Wandelen in Berg en Dal. Ook daar zal aandacht aan worden besteed.

Het is bekend dat 44 procent van de toeristen die Berg en Dal aan doen hierheen komen voor de mooie natuur. Maar niet iedereen is blij dat de gemeente Berg en Dal zich focust om meer wandelaars binnen haar gemeentegrens te trekken. Zo klagen de agrariërs dat vooral wandelaars her en der langs de routes de nodige schade aan de gewassen aanrichten en de nodige rommel achterlaten. Het zou goed zijn volgens de agrariërs om tegelijkertijd ook naar de opvoeding van de wandelaars te kijken.

KBO Beek ook uw fietsmaatje

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - De KBO Beek is ook actief in het fietsmaatjes project Beek. Leden van onze toch al zeer sportieve seniorenvereniging, ondersteunen die leden, maar natuurlijk ook die, die (nog) geen lid zijn van de KBO Beek, om samen er is fijn op uit te trekken met de verschillende daartoe bestemde fietsen, er is door de leden een prettige route uitgestippeld, die langs de mooiste stukjes van Beek en omstreken gaat.


Wel even nog een nuttige tip voor de dames, een rok/ jurk is niet aan te raden voor het fiets experiment. Om het geheel nog meer te stimuleren ging KBO-Beek-fotograaf René Hendriks mee om de rit en de omgeving op de digitale plaat vast te leggen. De foto`s zijn te bekijken op www. inhetlaag.nl van Bert Roodbeen en op de TV kabelkrant van omroep Berg en Dal.
"Genieten op de fiets, doe je met de KBO Beek en met fietsmaatjes Beek. De KBO Beek, de seniorenvereniging waar je bij wilt horen en voor 20 euro per kalender jaar is dat ook mogelijk. Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, geeft alle informatie.

BERG EN DAL – Als het aan het gemeentebestuur van Berg en Dal ligt worden ze in 2018 of 2019 de wandelgemeente van Nederland. Daarvoor haalt het alles uit de kast om dat doel te bereiken.

Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld hiervoor een bedrag van liefst 75.720 euro tot eind 2018 beschikbaar te stellen. Dit bedrag is bedoeld om alle wandelroutes in kaart te brengen daarnaast moet er een centraal punt komen waar wandelaars kunnen melden dat er op een of andere wandelroute een paaltje of bordje van een wandelroute verdwenen is of omgehangen. Daarnaast moeten er ook meer rustpunten gecreëerd worden. Ook het onderhoud van diverse wandelpaden laten te wensen over wat geen promotie is voor Wandelen in Berg en Dal. Ook daar zal aandacht aan worden besteed.

Het is bekend dat 44 procent van de toeristen die Berg en Dal aan doen hierheen komen voor de mooie natuur. Maar niet iedereen is blij dat de gemeente Berg en Dal zich focust om meer wandelaars binnen haar gemeentegrens te trekken. Zo klagen de agrariërs dat vooral wandelaars her en der langs de routes de nodige schade aan de gewassen aanrichten en de nodige rommel achterlaten. Het zou goed zijn volgens de agrariërs om tegelijkertijd ook naar de opvoeding van de wandelaars te kijken.

26 / 32

wat gaan de jaren met een vaart

15 juni staan er 6 kaarsjes op mijn verjaardagstaart

Proficiat lieverd en gezellig feestje

Dikke knuffel van ons allemaal

raar maar waar
Thea word 50 jaar

Sarah kusjes van
Marcel, Eva en Kitty

Tuut tuut tuut
en 50 is die Ruud
Gefeliciteerd
groetjes de versierploeg.

Lieve Wilma,
Nog 2 weekjes te gaan,
En dan zal Sarah ook bij jou staan!
XXX

Hoera,
Opa john is jarig.
Gefeliciteerd!

Dikke kus van
alle kleinkinderen.

Hekken niet bestand tegen rukwind

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De hekken die rondom de bouwput aan de Gooiseweg bij het appartementencomplex Molenborgh bleken niet bestand te zijn tegen de windvlagen.

Rondom de bouwplaats staan de hekken opgesteld in verband met de veiligheid van wandelaars en ook om de bouwplaats te beveiligen tegen eventuele diefstal. Echter de hekken – die overigens in betonnen voeten staan - bleken niet bestand tegen de heftige rukwinden en dreigden in de bouwput van enkele meters diep te vallen. Bouwvakkers die aan het werk waren hebben met vereende krachten de hekken weer overeind wetten te krijgen zonder dat er schade was ontstaan.

Dierenwei Kerkstraat helemaal op de schop

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bekende dierenwei aan de Kerkstraat / Houtlaan in het centrum van Groesbeek ligt momenteel helemaal op de schop. Op deze belangrijke ontmoetingsplek voor groot en klein komen dagelijks de dieren voeren en tevens genieten van de dieren.

Al 45 jaar beheert de familie Van de Ven deze dierenwei naar ieders tevredenheid en steekt er veel tijd en energie in. De laatste jaren zijn er ook cliënten van Pluryn in de dierenwei te vinden, zij verzorgen mede de dieren en onderhouden de weide. Vanwege het achterstallig onderhoud heeft het gemeentebestuur van Berg en Dal besloten de gehele dierenwei te gaan herinrichten, waarmee een bedrag is gemoeid van 93.000 euro.

Zowel Pluryn als de beheerder heeft aangegeven te zullen bijdragen in de kosten. Onlangs is begonnen met de werkzaamheden zoals het aanleggen van een geheel nieuwe vijver en de nieuwbouw van de dierenverblijven. Daarnaast zal er een veilige ingang gecreëerd worden op het terrein van Pluryn, waar tevens een parkeergelegenheid voor de bezoekers van de dierenwei gerealiseerd wordt. Alle dieren zijn inmiddels ondergebracht nabij de Muntberg aan de Dr. Visscherlaan in Groesbeek.

Borden bij ingang nieuwe parkeerplaats voor voertuigen boven 2,5 ton

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinds kort zijn er bij de nieuwe parkeerplaats bij de supermarkten Aldi en Jan Linders aan de Spoorlaan twee verbodsborden geplaatst bij de ingang van de parkeerplaats dat de parkeerplaats verboden is voor voertuigen die meer wegen van 2,500 kilogram.

Naar verluidt is de bestrating op het parkeerdek boven de parkeergarage de bestrating met de hand gelegd, omdat er geen kraantje op de parkeerplaats mocht komen. Wat hier de reden van is, is momenteel niet bekend. Bij navraag bij de gemeente is er niets mis met zowel de parkeergarage als het parkeerdek.

Korfbalvereniging E2 kampioen

MILLINGEN - Deze Toppertjes van Odio zijn zaterdag 27 mei kampioen geworden met een 11-0 overwinning! Gefeliciteerd ODIO E2, trainsters en leidsters!

Open Berg en Dalse Voetgolfkampioenschap

GROESBEEK - Voetbalvereniging Germania organiseert dan de vierde editie van het 'Open Berg en Dalse Voetgolfkampioenschap'. Op sportpark Noord is weer een geheel nieuw en uitdagend parcours met 16 holes aangelegd. De teams van elk vijf spelers dagen elkaar op sportieve wijze uit en strijden om de titel 'Berg en Dals voetgolf kampioen 2017'.

Iedere hole vormt een unieke uitdaging en wordt speciaal voor dit kampioenschap gemaakt in samenwerking met de sponsor van een specifieke hole. Bij voetgolf gaat het om behendigheid met de bal, onderlinge uitdaging, spelplezier en natuurlijk de eer om gehuldigd te worden als winnaar van de champions-league van het voetgolf. Dus ook als je geen Messi of Ronaldo heet, kun je sportief strijden om de roem, eer en een prachtige bokaal.

Je speelt tegen teams van bedrijven, verenigingen, clubs en maatschappelijke organisaties uit gemeente Berg en Dal en daarbuiten. Inschrijven doe je als team met vijf personen. "De deelname is gratis omdat we ondersteund worden door fantastische sponsors!"

Natuurlijk kan ieder bedrijf, vereniging of organisatie met meerdere teams inschrijven. Dat maakt de competitie alleen maar leuker. Naast het super parcours voor de deelnemers, wordt natuurlijk ook gedacht aan partners en kinderen. Op het schitterende terras aan de rand van de Groesbeekse bossen is vertier voor jong en oud. Natuurlijk is er een grote keuze aan versnaperingen waaronder een heerlijke barbecue. Dit alles onder begeleiding van een gevarieerd muziekprogramma met voor elk wat wils. De kinderen kunnen zich uitstekend vermaken op diverse speeltoestellen en springkussens die één van onze sponsors ter beschikking stelt. "Schrijf je team direct in door middel van een e-mail aan: info@germaniagroesbeek.nl of neem contact op met je contactpersoon van de organisatie."

Het toernoooi is zondag 18 juni vanaf 11:30 uur bij Germania, Sportpark Noord, Groesbeek. Alle verdere informatie staat op www.footgolfchampionship.nl. "Zijn jullie als team sportief en ambitieus? Dan mag je de volgende editie zeker niet missen: damesvoetbal is een groeiende tak van sport die eigenlijk niet mag ontbreken tijdens dit evenement. We nodigen daarom zeker ook damesteams uit om zich in te schrijven!"

Ivana van den Berg bakt lekkerste taart

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De Groesbeekse Ivana van den Berg is zondagmiddag door de jury eensgezind uitgeroepen dat zij de lekkerste en mooiste taart bakt tijdens de tweede editie van 'Berg en Dal bakt'.


Dit evenement vond dit jaar plaats bij dorpshuis Kerstendal wat een perfecte locatie bleek. De jury moest in totaal twintig taarten keuren - vorig jaar 31 - van zoete taarten, koelkast taarten, hartige taarten tot zelfs misbaksels toe. De jury bestond naast burgemeester Slinkman uit de dames Anne en Ellen IJzendoorn - de twee dochters van Hans de Echte Bakker - en Jos Verstegen voorzitter van Dorpshuis Kerstendal.

Anne IJzendoorn liet weten dat er onwijs goede baksels onder de inzendingen aanwezig zijn. "Meld je bij ons aan als een van onze banketbakkers ziek is, want jullie kunnen er wat van", aldus Anne. Ook burgemeester Slinkman was vol lof over de inzendingen, de taarten zijn kwalitatief goed. "Het is dit jaar een goede taart jaargang en dat was smullen geblazen", aldus Slinkman.

De jury was totaal verrast door het uiterlijk van de zoete taart van Ivana van den Berg uit Groesbeek. Die spande de kroon en zeer zeker zorgde ook de smaak ervoor dat zij de grote winnares van 'Berg en Dal bakt' werd. Zij ging dan ook terecht met de wisselschaal naar huis "De eerste editie kon ik er niet bij zijn omdat ik in verwachting was. Maar volgend jaar ga in beslist de wisselschaal verdedigen", aldus Ivana.

REGIO - Dit jaar zijn er 17 deelnemende tuinen in Beuningen, Deest, Wijchen, Molenhoek, Nederasselt, Overasselt, Berg en Dal en Persingen. In diverse tuinen zijn exposities, muziek, enzovoort.

In de meeste dorpen zijn 17 en 18 juni meerdere tuinen te bezichtigen wat een leuke fietstocht oplevert door een mooie omgeving! Voor meer info over de deelnemende tuinen en adressen zie www.nijmegen.groei.nl.

Pleinfeest Millingen aan de Rijn groot succes

MILLINGEN - De organisatie van het Pleinfeest, dat afgelopen pinksterweekend plaatsvond in het verenigingsgebouw en het prachtige plein tegenover OEV, is alle leden, vrijwilligers, barpersoneel, beveiligers, sponsoren, artiesten en natuurlijk bezoekers dankbaar voor het doen slagen van dit unieke driedaagse evenement.

"Het is onmogelijk om iedereen persoonlijk te bedanken. Jullie kwamen namelijk in zeer groten getale en uit alle windstreken van ons land. De organisatie heeft ontzettend genoten van de ontspannen sfeer waarin dit festijn heeft plaatsgevonden. Voetjes op de tafel, lekker uitrusten. Schuttersvereniging OEV 1 hoopt jullie weer terug te zien tijdens de kermisdagen van zaterdag 22 tot en met dinsdag 25 juli 2017", zo luidt het dankwoord.

Automobilist wijkt uit voor kat en belandt in sloot

Automobilist wijkt uit voor kat en belandt in sloot

GROESBEEK – Een automobilist uit Nijmegen is donderdagavond op de Derdebaan in Groesbeek -zoals hij tegenover de politie verklaarde- uitgeweken voor een kat en is daarbij aan de linkerkant van de weg in een sloot terecht gekomen.

De bestuurder is bij de uitwijkmanoeuvre met een klap in de sloot terecht gekomen en is enkele tientallen meters verderop in de sloot tot stilstand gekomen. De gealarmeerde ambulance constateerde dat de man een arm gebroken heeft en is naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Omdat in de wagen diverse bierblikjes lagen vermoedde de politie dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Dat werd in het ziekenhuis duidelijk. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt. De auto is flink beschadigd en is door een takelbedrijf uit de sloot gehaald en afgevoerd. Het kan een kater geweest zijn in plaats van een kat die de weg over stak.

Kerkberichten van de Protestantse Gemeente Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 18 juni om 10.00 uur is de kerkdienst van de protestantse gemeente met als voorganger ds. J. Brezet uit Duiven.

In deze dienst zal muzikale medewerking zal worden verleend door het Praise- en Opwekkingskoor Menorah uit Harderwijk. Menorah bestaat uit zestig enthousiaste zangers en zangeressen en zingt meerstemmige Engels- en Nederlandstalige praiseliederen.

Dirigent is Johan de Jong, pianist Jan van Vulpen en dwarsfluitiste Mathilde van den Beukel zorgen voor muzikale ondersteuning. Tijdens de dienst is er een collecte voor het Binnenlands Diaconaat. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom. Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Automobilist

belandt in sloot

GROESBEEK – Een automobilist uit Nijmegen is donderdagavond op de Derdebaan in Groesbeek -zoals hij tegenover de politie verklaarde- uitgeweken voor een kat en is daarbij aan de linkerkant van de weg in een sloot terecht gekomen.

De bestuurder is bij de uitwijkmanoeuvre met een klap in de sloot terecht gekomen en is enkele tientallen meters verderop in de sloot tot stilstand gekomen. De gealarmeerde ambulance constateerde dat de man een arm gebroken heeft en is naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Omdat in de wagen diverse bierblikjes lagen vermoedde de politie dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde. Dat werd in het ziekenhuis duidelijk. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt. De auto is flink beschadigd en is door een takelbedrijf uit de sloot gehaald en afgevoerd. Het kan een kater geweest zijn in plaats van een kat die de weg over stak.

Warm onthaal Commissaris van de Koning

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Commissaris van de Koning Clemens Cornielje is tijdens zijn werkbezoek aan Groesbeek warm onthaald zowel door het college van burgemeester en wethouders als door de gemeenteraad.

Eerst vond er een gesprek plaats met het college van Burgemeester en wethouders waarna er voor de extra ingelaste raadsvergadering een foto werd gemaakt op het bordes van het gemeentehuis. Cornieje dankte in het begin van de raadsvergadering Berg en Dal voor de mand met allemaal producten uit Berg en Dal, die hij tijdens zijn ziekte heeft ontvangen. 'Ik ben inmiddels met een derde medicijn bezig en dat slaat aan, dat stemt mij hoopvol. Ik hoop dat dit zo doorzet, want ik voel mij goed', aldus Clemens Cornielje. Na de raadsvergadering liep het hele gezelschap richting De Groesbeek waar wethouder Thijssen Cornielje de nodige uitleg gaf over het gehele centrum project. In Gasterij 't Groeske werd het werkbezoek op een informele wijze afgesloten.

Duizend deelnemers Zwitserloot Dakrun Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ondanks de hitte, diverse jeugdkampen en evenementen in de regio heeft een kleine duizend hardlopers deelgenomen aan de 19de Zwitserloot Dakrun, waarvan liefst ruim 600 kids.

Bij de start van het parcours aan de Houtlaan hadden zich enkele honderden ouders, opa's en oma's langs de weg verzameld om hun kroost aan te moedigen. Bij de start liepen de jongelui of hun leven ervan afhing, terwijl toen zij bij de finish aankwamen er sommigen het er best moeilijk mee hadden, maar wisten toch de eindstreep te halen.

De grootste groep waren de kids tussen de 3 en 6 jaar. 115 jongens en 112 meisjes verschenen om 15.00 uur aan de laatste Axitraxi kidsrun om de 1000 meter tegen elkaar op te gaan nemen, aangespoord door een grote menigte. Zij lieten elkaar niet kennen en liepen allen de 1000 meter uit. De een vlugger dan de ander, maar de eindstreep hebben ze allemaal gehaald.

De beste school was basisschool 't Vossenhol. Deze leerlingen legden beslag op liefst acht bekers. Een van de aanwezige onderwijzeressen van 't Vossenhol Juf Miekewas was zichtbaar blij dat uit haar klas vijf leerlingen in de prijzen waren gevallen: Iris Nieuwenhuis, Pien Nieuwenhuis, Jesse Wijers, Vince van Loon en Joris Lensen. Het weer was de hele dag goed maar tijdens de laatste prijsuitreiking om 15.30 uur begon het te regenen. Dat was voor de organisatie best jammer, omdat veel ouders met hun kroost huiswaarts keerden. Het volgend jaar is het vierde lustrum. Dan wordt er extra uitgepakt.

Bingo-jackpot blijft stijgen

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen in Groesbeek is ook donderdagavond blijven staan, zodat die op donderdagavond 15 juni al op 300 euro staat.

In totaal is er voor de gelukkige bingospeler(ster) liefst 550 euro in de wacht te slepen! De zaal is donderdagavond om 19.00 uur geopend. Het bingospel begint om 20.00 uur.

Prins Tom de Meesterlijke geeft startsein vijfde avondvierdaagse Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Prins Tom de Meesterlijke heeft dinsdagavond het startsein gegeven voor de vijfde editie van de Millingse avondvierdaagse die vanaf sportpark De Hove vertrok.

De eerste lustrumavondvierdaagse had in totaal 375 wandelaars getrokken. 85 wandelaars gingen voor de 10 kilometer, terwijl het overgrote deel (290 wandelaars waaronder veel kinderen) 5 kilometer per dag voldoende vonden. De eerste van de vier wandeldagen is op een enkel buitje en wat wind na perfect verlopen.

Ouderwetse dansavond met seniorenorkest Aldörum Groesbeek

Foto: Aldorum

Foto: Aldörum

GROESBEEK – Op vrijdagavond 16 juni wordt er in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek weer een ouderwetse gezellige dansavond gehouden waar seniorenorkest Aldörum de hoofdrol zal vervullen.

Dit is de laatste dansavond voor de zomervakantie. Door het orkest zullen muzieknummers van vroeger en nu elkaar afwisselen. De dansavond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 5,00 euro per persoon inclusief de warme hapjes. Iedereen is op deze ouderwetse dansavond welkom.

Drukte op rommelmarkt Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - De achttiende editie van de jaarlijkse rommelmarkt van voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers heeft ook ditmaal niet over belangstelling te klagen gehad.

In en om het verenigingsgebouw van De Deurdouwers aan het Ons Genoegen Pad was het een drukte van jewelste. De entree van 1,50 euro konden de bezoekers niet deren, omdat de opbrengst geheel ten goede komt aan de jeugd van zowel SC Millingen als De Deurdouwers.

Ook bij de alom bekende veiling verruilden diverse mooie kavels van eigenaar zoals een landschapsschilderij met een molen erop, oude klok, oude kapstok en onder andere modelauto's. Daarnaast hadden de budgetboxen ook gretig aftrek; diverse dozen gingen met onbekende inhoud naar een nieuwe eigenaar voor een schappelijk prijsje. Al met al is de achttiende rommelmarkt een groot succes geworden.

Koninklijke onderscheiding voor zilveren brandweerman in Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft vrijdagavond in het bijzijn van familie, vrienden, bekenden en collega's van de Millingse brandweerman Arthur Verriet bij zijn afscheid na 25 jaar een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Arthur is van 01-01-1992 tot 01-03 -2017 lid van de vrijwillige brandweer geweest. Eerst bij het korps in Ubbergen en later bij het korps in Millingen aan de Rijn. "Hiermee geeft u een langdurige bijdrage geleverd aan de openbare veiligheid in de voormalige gemeente Ubbergen en Millingen aan de Rijn, de gemeente Berg en Dal en de regio", aldus burgemeester Slinkman. "Voor deze 25 jaren dienstverlening mag ik u namens Koning Willem Alexander decoreren als Lid in de Orde van Oranje Nassau." Gezien het applaus dat losbarstte was iedereen het met deze Koninklijke onderscheiding eens.

Zomerconcert Groesbeeks Gemengd Koor

REGIO - Deze maand zijn er twee concerten van het Groesbeeks Gemengd Koor (GGK). Het koor heeft de afgelopen jaren heel gevarieerd en verrassend werken uitgevoerd.

Dit jaar is het concert samengesteld uit liederen rond Maria Magdalena. De vrouw die door Christus werd bemind en die door Paus Franciscus werd geëerd met een feestdag, gelijk aan die van de apostelen: “Een grote stap in de waardering van de rol van vrouwen in de kerk", aldus Radio Vaticana.

Het is een gedurfd project. De naam Maria Magdalena komt meermaals voor in de bijbel en wordt genoemd in de evangeliën van Lucas en in die van Johannes. Haar naam wordt ook genoemd in vele legenden. Kortom, deze vrouw inspireerde kathedraalbouwers, schilders, romanschrijvers (de Da Vinci-code!), en componisten.

GGK-dirigent Eugène Ceulemans verzamelde een collectie prachtige liederen aan haar gewijd, variërend van middeleeuwse antifonen via een 18e-eeuwse opera tot hits uit de musical Jezus Christ Superstar, en bewerkte ze waar nodig voor een vierstemmig koor.

Het koor wordt bijgestaan door de sopraan Claudia Wijers en tenor Emiel Hoefnagels en begeleid pianist Leo Driesenaar en barokcelliste Marit Broekroelofs, die ook de gamba zal bespelen.

Het concert wordt uitgevoerd op:
23-06-2017 - 20:00 uur - NH Kerk in Groesbeek
25-06-2017 - 15:00 uur - Ontmoetingskerk Nijmegen.

Entree 10 euro. De kerken zijn een half uur voor aanvang geopend en in de pauze is er koffie, thee en fris.

MeisterO Millingen staat voor de deur

MILLINGEN - Na maanden van voorbereiding door de commissie en uren lessen van de deelnemers zal zaterdag 17 juni MeisterO plaatsvinden.

Het middagprogramma staat in het teken van de jeugd en de zes kandidaten zullen het jeugdorkest dirigeren. De winnaar zal in het avondprogramma ook zijn dirigeercapaciteiten mogen tonen en dan met het grote orkest mogen dirigeren. Tijdens het avondprogramma zullen de zeven bekende Millingenaren in een onderlinge strijd uitmaken wie zich MeisterO van Millingen mag noemen.

Een deskundige jury zal hun optreden beoordelen en ook het publiek zal invloed kunnen hebben op de uitslag. Het applaus zal zeker een rol spelen in de beoordeling van de kandidaten. Ook zal fanfare Sint-Cecilia en zangvereniging Vivace enkele werken samen ten gehore brengen. Het belooft een prachtig schouwspel te worden waarbij de toeschouwers op twee grote beeldschermen de verrichtingen van deelnemers op de voet kunnen volgen.

Na MeisterO zal er een afterparty zijn met een dj in het horeca gedeelte plus spiegelzaal. "Bij ons kun je pinnen. Wilt u verzekerd zijn van een plaats bij MeisterO junior of MeisterO Millingen dan kunt u deze via de site van fanfare Sint-Cecilia bestellen of bij Primera. Aan de kassa van sporthal De Duffelt zijn eventueel nog kaarten te verkrijgen."

Het Duivelsberg Vertelfestival

BERG EN DAL - In het vaderdagweekend wordt op de Duivelsberg het jaarlijks Vertelfestival gehouden. Verschillende vertellers zullen verhalen vertellen voor jong en oud. Zaterdag 17 en zondag 18 juni hebben de verhalen als thema 'Verschil?!'.

Ruim 50 verhalen zijn op zaterdag van 13.30 tot 18.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur te horen. Er zijn twee vertellocaties. Eén voor verhalen van alle leeftijden en één voor de verhalen voor 10+. In het weiland bij de Duivelsberg zijn tenten neergezet waar de verhalen verteld zullen worden. Voor de gelegenheid is daar een gezellig caféterras bij gemaakt. In het weekend staan alle verhalen aangekondigd op de Duivelsberg.

Zaterdagavond vinden weer de Midzomernachtvertellingen plaats. Prachtige verhalen tot het donker wordt. Speciaal hiervoor zijn nieuwe spannende verhalen geschreven, bij uitstek geschikt voor volwassenen. Deze verhalen zijn te beluisteren op zaterdag 17 juni van 20.00 tot 23.00 uur.

Parkeerplaats supermarkten Spoorlaan niet voor iedere auto toegankelijk

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De parkeerplaats bij de onlangs geopende supermarkten van Aldi en Jan Linders aan de Spoorlaan is niet voor iedere auto toegankelijk. Zo ook de auto van Dick Blaauboer.

Blaauboer kan met zijn Landrover -die voorzien is van een roofdeck- niet op de parkeerplaats komen omdat de doorrijhoogte 2.10 meter bedraagt. En wat te denken aan de toeristen die met een camper boodschappen willen doen? Ook zij kunnen er ook niet op komen. "Als dat te maken heeft met het dek van de parkeergarage, dan moeten ze dáár de doorrijhoogte instellen en niet op de hele parkeerplaats", aldus Blaauboer.