GN Berg en Dal Heumen Mook

4 mei 2018

GN Berg en Dal Heumen Mook 4 mei 2018


Avondvierdaagse Berg en Dal eind mei

BERG EN DAL - De zesde editie van de avondvierdaagse Berg en Dal komt eraan! Dit sportieve evenement wordt gehouden van dinsdag 29 mei - vrijdag 1 juni. Houd deze week alvast vrij in je agenda als je van wandelen houdt!


Je kunt kiezen of je 5 kilometer of 10 kilometer per dag loopt. De 10 kilometer start elke dag tussen 18.00 en 18.15 uur, de 5 kilometer tussen 18.30 en 18.45 uur. Er zijn twee verschillende startlocaties. Op dag 1 en 4 is dat het Kulturhus in Beek (Roerdompstraat 6), op dag 2 en 3 wordt gelopen vanaf De Sprong in Ooij (Prins Bernhardstraat 3).


Inschrijven
Inschrijven voor de avondvierdaagse kan op de volgende momenten: woensdag 16 mei 14.00 - 15.00 uur in Kulturhus Beek, woensdag 23 mei 12.00 - 13.00 uur in De Sprong Ooij en vrijdag 25 mei 18.30 - 20.00 uur in Kulturhus Beek. Daarnaast kan op verschillende basisscholen in Nijmegen-Oost en Berg en Dal worden ingeschreven. Meer informatie via de scholen.

Na-inschrijving is nog mogelijk op dag 1 (dinsdag 29 mei) vanaf 17.00 uur op de startlocatie (Kulturhus, Beek). Meer informatie staat op www.avondvierdaagse-bergendal.nl en te volgen op Facebook.

De Treffers JO15-1 kampioen van de hoofdklasse

(Foto: Patricia Vos)

Foto: Patricia Vos

GROESBEEK – Afgelopen zaterdag is De TreffersJO15-1 kampioen geworden in de hoofdklasse. In de wedstrijd tegen de laatst overgebleven concurrent VIOD uit Doetinchem werd duidelijk wie de terechte kampioen is, einduitslag 5-0.


In een wat rommelige eerste helft zag het er nog niet zo uit, maar Martijn Thijssen wist toch twee maal te scoren. Na rust was het team van trainers Joep van der Linden en Marcel Janssen oppermachtig en wist de score uit te bouwen door doelpunten van Tijmen Roelofs, Milan Wolters en Pieter Hermsen.


Na het laatste fluitsignaal sprak jeugdvoorzitter Jan Wijers de jongens toe en reikte de schaal uit aan aanvoerder Bob Thissen. De Treffers is er trots op dat dit team, louter bestaand uit spelers uit de gemeente Berg en Dal promoveert naar de derde divisie. Voor dat het kampioensfeest pas echt begon, werd er een rondrit op de platte wagen gemaakt door Groesbeek.

Goed voorbereid naar evenement

REGIO - Met de zomer in aantocht gaan veel mensen naar festivals, sportevenementen, zomerfeesten en andere activiteiten. Veiligheid is voor veel gemeenten en organisatoren een belangrijk aspect bij evenementen. Natuurlijk kun je als bezoeker ook zelf een bijdrage leveren.

Bekijk vooraf op de website van de organisator of er nog tips zijn en hou het weer goed in de gaten. Bij binnenkomst is het altijd goed om een blik te werpen op de nooduitgangen en te weten waar de Ehbo-posten zijn.

Een vervelend risico tijdens een evenement is het uitbreken van paniek, met als gevolg dat er mensen in de verdrukking komen. Probeer zelf in ieder geval rustig te blijven en volg de aanwijzingen van de hulpdiensten of evenementorganisator op. Ga met de mensenstroom mee en help als het kan mensen die slecht ter ben zijn en til kinderen op. Meer tips staan op: http://www.vrgz.nl/wat-te-doen/evenementen.

Kerkberichten Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. In verband met de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid worden, is het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij onze pastorie, parochiecentrum) in te leveren.

Cosmas en Damianus

Vrijdag 11 mei 19.30 uur Meditatie

Zaterdag 12 mei 19.00 uur Gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Wim Kaal en echtg. Annie Kaal-van Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon; Truus Jacobs-v.d. Logt, van Sjaak, kinderen en kleinkinderen; Theo Eikholt vw verjaardag

Zondag 13 mei 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Meimaand-Mariamaand

In de kerk van H.H. Cosmas en Damianus wordt op de doordeweekse avonden in de meimaand om 18.30 uur de rozenkrans gebeden en kunt u naar Maria liederen luisteren en/of mee zingen. U wordt van harte uitgenodigd.

St. Antonius Breedeweg

Woensdag 9 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Donderdag 10 mei. Hemelvaart van de Heer.

9.30 uur: Eucharistieviering m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 13 mei. 7e zondag van Pasen.

9.30 uur. Viering van Woord, Gebed en Communie m.m.v. KK Horst Sion en Breedeweg.

Intenties: Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Woensdag 16 mei. 19.00 uur, Rozenhoedje gevolgd door Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Mededeling: In de meimaand wordt op woensdag 19.00 uur het rozenhoedje gebeden voorafgaande aan de eucharistieviering.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint-Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnummer afzender vermelden.

Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Berg en Dal

De namen van de gedecoreerden stonden vorige week al vermeld, maar deze blije gezichten zeggen natuurlijk veel meer! (Foto: Peter Hendriks)

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Op donderdag 26 april heeft burgemeester Mark Slinkman acht Koninklijke Onderscheidingen - 1 Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en 7 Lid in de Orde van Oranje Nassau - uitgereikt aan inwoners van de gemeente Berg en Dal.

De plechtigheid vond plaats tussen 10.30 en 12.00 uur in de raadszaal van het gemeentehuis. Alle decorandi hebben zich op uiteenlopende terreinen verdienstelijk gemaakt en zich op vele manieren ingezet voor onze samenleving.

Brandweer Ubbergen op pad voor oververhit pannetje parafine

OOIJ – De brandweer van Ubbergen is in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.00 uur gealarmeerd voor een brand in een schuurtje bij een woning aan de Prins Mauristsstraat in Ooij.

Daar bleek dat de eigenaar zaterdagavond in het desbetreffende schuurtje kaarsen gemaakt had en daarna vergeten had het kookplaatje met parafine uit te zetten. Daardoor is de pan oververhit geraakt en heeft voor enige rookontwikkeling gezorgd. De eigenaar heeft -nadat hij rook uit het schuurtje zag komen- zelf de brandweer gealarmeerd. De brandweer heeft het verbrande pannetje naar buiten gewerkt. De schade is in het schuurtje beperkt gebleven tot rondom het kookplaatje.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 13 mei houdt het werkcomité van Odio een bingo-avond in het clubgebouw op sportpark De Hove aan de Heerbaan 67 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond bestaat uit 1.070 euro aan geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Raboclubactie

fanfare Wilhelmina

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina uit Groesbeek doet mee met de Rabobank Clubkas Campagne 2018. Wie klant én lid van de Rabobank (Rijk van Nijmegen) is, ontvangt u op 15 mei een unieke stemcode.

De Rabobank (Rijk van Nijmegen) stelt 100.000 euro beschikbaar om het verenigingsleven in de regio te steunen. Leden van de Rabobank bepalen hoe dit bedrag wordt verdeeld over de verenigingen en stichtingen die meedoen.

Fanfare Wilhelmina hoopt op ieders stem. Het geld zal onder andere worden besteed aan nieuwe instrumenten voor de jeugdleden. Een stem uitbrengen kan tussen 15 en 30 mei.

Open huis bij

stichting 2ehands-

zorghulpmiddelen

GROESBEEK/DE HORST - Zaterdag 5 mei is het weer de eerste zaterdag van de maand, en dus 'open huis' bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Van 10.00 -14.00 uur kan men (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar de rollators – douchekrukjes – toilet-douchestoelen – toiletsteunen - shop-scoot mobiel – tilliften – bed kastjes – wandsteunen – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen kan een telefonische afspraak worden gemaakt op 06 42898537. Meer informatie staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

Gemeente plaatst borden over rattenoverlast

(Foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De gemeente Berg en Dal heeft onlangs borden in De Spoorbeek geplaatst met het verzoek de eenden niet te voeren in verband met rattenoverlast. Aanwonenden hebben de laatste tijd wel eens een rat zien lopen maar of die ratten er komen omdat de mensen de eenden voeren, is maar de vraag.

Het komt volgens insiders sporadisch voor dat kinderen wat brood aan de eenden – als die er al zijn - voeren, maar die eten het dan gelijk op. De gemeente is geadviseerd rattenvallen te plaatsen. Volgens een woordvoerster van de gemeente is dat al gebeurd en die zijn door baldadige jeugd in het water gegooid of ze zijn ontvreemd.

De gemeente weet momenteel niet waar ze de vallen nu moeten plaatsen. Als er inderdaad ratten zijn, dan wordt het hoog tijd dat de gemeente er maatregelen tegen neemt. Het plaatsen van drie borden in De Spoorbeek met de tekst 'Niet voeren (Rattenoverlast)' heeft volgens bewoners weinig of geen succes. Opmerkelijk is dat de gemeente in De Spoorbeek ter hoogte van het marktterrein geen borden heeft geplaatst. Of daar geen ratten komen, is zeer de vraag.

Motorrijder onderuit na schrikken van wielrenners

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Grafwegen in Groesbeek is zaterdagmiddag een 52-jarige motorrijder uit Groesbeek ten val gekomen.

De motorrijder kwam uit de richting Milsbeek en schrok van een Duitse wielrenner die vanaf het zandpad vanaf Duitsland de Grafwegen over stak. Een achteroprijdende wielrenner uit Nederland die uit hetzelfde pad kwam, ging rechtsaf richting Groesbeek. De motorrijder ging er van uit, dat ook hij de weg over zou steken. Hij ging toen voluit in de rem waarbij hij onderuit ging. Hij viel op het wegdek, terwijl zijn motor nog enkele tientallen meters doorschoof, de achterkant van een geparkeerde auto raakte en vervolgens tegen een boom tot stilstand kwam. Het slachtoffer liep hierbij wonder boven wonder slechts wat schouderletsel op en liet weten naar de dokterspost in Nijmegen te zullen gaan. Zijn totaal vernielde motor werd door een bergingsbedrijf opgehaald .

Voorjaarsreis KBO Groesbeek-De Horst met rondvaart en museumbezoek

GROESBEEK – Op donderdag 24 mei heeft het bestuur van KBO Groesbeek/De Horst weer een voorjaarsreis georganiseerd die er mag zijn.

Het is de bedoeling dat het Groesbeekse gezelschap om 10.00 uur aan komt in Beneden-Leeuwen waar ze worden ontvangen in het Streekhistorisch Museum Tweestromenland met koffie/ thee en appelgebak. Hierna wordt er een rondleiding gegeven in het prachtige oud nonnenklooster, vanwaar om 12.00 uur wordt vertrokken naar Moeke Mooren in Appeltern voor een driegangendiner.

Vervolgens is er een Maasoever cruise over het prachtige natuurgebied De Oude Ham, die bijna twee uur zal duren. Na deze cruise krijgt men in het restaurant nog een kopje koffie / thee aangeboden waarna de terugreis naar Groesbeek wordt aanvaard en waar men rond 18.00 uur zal arriveren. De kosten voor deze voorjaarsreis bedraagt 55,50 euro per persoon.

Open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK/DE HORST - Zaterdag 5 mei is het weer de eerste zaterdag van de maand, en dus 'open huis' bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Van 10.00 -14.00 uur kan men (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar de rollators – douchekrukjes – toilet-douchestoelen – toiletsteunen - shop-scoot mobiel – tilliften – bed kastjes – wandsteunen – loeplampen – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wil komen kan een telefonische afspraak worden gemaakt op 06 42898537. Meer informatie staat op www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl.

De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, speciaal spelmateriaal, speelweek, atletiek).

Raboclubactie fanfare Wilhelmina

GROESBEEK – Fanfare Wilhelmina uit Groesbeek doet mee met de Rabobank Clubkas Campagne 2018. Wie klant én lid van de Rabobank (Rijk van Nijmegen) is, ontvangt u op 15 mei een unieke stemcode.

De Rabobank (Rijk van Nijmegen) stelt 100.000 euro beschikbaar om het verenigingsleven in de regio te steunen. Leden van de Rabobank bepalen hoe dit bedrag wordt verdeeld over de verenigingen en stichtingen die meedoen.

Fanfare Wilhelmina hoopt op ieders stem. Het geld zal onder andere worden besteed aan nieuwe instrumenten voor de jeugdleden. Een stem uitbrengen kan tussen 15 en 30 mei.

Maak kennis met tennis op Vriendjesmiddag

GROESBEEK - Op vrijdag 25 mei is het Vriendjes- & Vriendinnetjesmiddag bij tennisvereniging Groesbeek. Er zijn verschillende korte lesjes te volgen, je mag tegen het ballenkanon gaan tennissen of je kunt vrij tennissen en midgetgolfen.

Midgetgolfen is alleen mogelijk onder begeleiding van een volwassene. Opgeven voor deze gratis activiteit gaat via www.sjorssportief.nl (via sportstimulering Berg en Dal). Voor de deelnemende kinderen is er een speciaal aanbod: Maak kennis met tennis! 5 lessen van 50 minuten voor 20 euro. "We starten op 4 juni. Je kunt kiezen uit de volgende dagen en tijden: maandag 17.00 - 17.50 uur, woensdag 15.50 - 16.40 uur en donderdag 15.00 - 15.50 uur. Je kunt een voorkeursdag opgeven, maar dit is dan nog niet definitieve dag en tijd. Dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en de groepsgrootte. Onze voorkeur gaat uit naar kleinere les groepen. Aarzel niet en geef je snel op via Sjors Sportief!

Feest op school Op De Horst voor zilveren poetsvrouw Mary Eikholt

(Foto: Karola Hendriks)

Foto: Karola Hendriks

GROESBEEK – DE HORST – Verrassing na verrassing, dat viel Mary Eikholt donderdagmorgen ten deel omdat zij al 25 jaar de poetsvrouw van de school is. Daarnaast is Mary met hart en ziel betrokken bij de school, de kinderen, de ouders en niet te vergeten bij het team van basisschool Op De Horst aan de Plakseweg.

Mary en haar man Henk werden in een exclusieve limousine thuis aan de Hermelijnstraat opgehaald en arriveerde rond half elf bij de school. Daar stonden alle leerlingen en leerkrachten met vlaggetjes de jubilerende poetsvrouw Mary en haar Henk op te wachten. Nadat zij met het team koffie met appeltaart hadden genuttigd, waren inmiddels alle kinderen verzameld in de aula waar iedere groep een stukje voordroeg. Vervolgens mocht één leerling uit elke groep samen met Mary en haar gezin lunchen. Iedere groep had iets voor Mary in elkaar geknutseld, wat zij in ontvangst mocht nemen.

Nadat de kinderen huiswaarts waren gekeerd werd er met het team nog gezellig geborreld en kreeg Mary een gepast cadeau overhandigd. "Dit heeft Mary verdiend", liet locatiedirecteur Daphne Laukens desgevraagd weten. "Mary heeft al 25 jaar ervoor gezorgd dat je op onze school eigenlijk van de grond kon eten en daarnaast was zij ontzettend bij de school betrokken in alle facetten", aldus Daphne Laukens.

NL-Alert: Direct informatie bij een noodsituatie

REGIO - NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Als je NL-Alert op je telefoon hebt geïnstalleerd, ontvang je een bericht bij een noodsituatie bij jou in de buurt. Daarin staat wat er aan de hand is, waar dat is en wat je moet doen.

Twee keer per jaar ontvang je bovendien een testbericht, zodat je weet dat jouw telefoon goed staat ingesteld. Op maandag 4 juni om 12.00 uur wordt het eerstvolgende testbericht verstuurd.

Sommige mobiele telefoons zijn bij aankoop al ingesteld op het ontvangen van NL Alert. Anderen moet je zelf instellen. Het is heel eenvoudig, maar verschilt per telefoon. Al bijna 70 procent van de Nederlanders heeft NL Alert geïnstalleerd op zijn of haar telefoon. Hoe meer mensen NL Alert hebben geïnstalleerd, hoe beter we met z'n allen reageren op een (dreigende) noodsituatie. Op NL-Alert instelhulp staat uitgelegd hoe je je mobiel goed in kunt stellen.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is.

Dag van Europa

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op woensdag 9 mei staat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek stil bij de Dag van Europa.

De gehele dag van 10.00-17.00 uur is er een doorlopend filmprogramma in de filmzaal van het museum over de wording van Europa.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart geldig. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Kringloop Groesbeek verrast gezinnen voedselbank met kinderen

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zeventien gezinnen die gebruik maken van de voedselbank in de gemeente Berg en Dal zijn bijzonder blij verrast met de geste van Kringloop Sint-Michael aan de Industrieweg 19 in Groesbeek.

André Brouwer van de Kringloop wilde wat extra's doen voor die gezinnen die gebruik maken van de voedselbank en kinderen hebben tot 12 jaar. Hij kwam op het idee om die gezinnen te verrassen met een gezinskaart van park Tivoli in Berg en Dal. Daar kunnen dan die gezinnen het gehele jaar terecht zonder hun portemonnee te moeten trekken. André ging met zijn idee naar park Tivoli die dit jaar liefst zestig jaar bestaat. Ook Tivoli vond het een prachtig idee van de Kringloop en gaf aan korting te willen geven op de in totaal zeventien gezinskaarten met in totaal 53 personen.

Voor deze bijzondere actie heeft Kringloop Groesbeek enkele duizenden euro's gespendeerd. De gezinnen die in aanmerking komen zijn enkele weken geleden op de hoogte gesteld met het verzoek pasfoto's in te leveren van de gezinsleden die er gebruik van mogen maken. Niet alleen zij waren blij verrast, ook André van De Kringloop geniet als hij mensen blij kan maken met een actie zoals deze. Het hele seizoen kunnen zij elke dag terecht in Tivoli, omdat voor hen een vakantie er niet in zit. Kringloop Groesbeek is geopend op maandag, donderdag , vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur (ook inname van spullen op deze dagen van 10.00 tot 13.00 uur ) en op de laatste zondag van de maand van 12.00 tot 16.00 uur.

Erespeld grensland Europeaan 2018 voor ex-milieu minister Barbara Hendricks uit Kleve Een nieuw begin voor Europa

Lofrede voor Thomas Ruffmann door oud-burgemeester Paul Wilbers (foto: Peter Hendriks)

REGIO - Woensdag 9 mei organiseren de PvdA-afdelingen Berg en Dal en Nijmegen en de SPD afdelingen Kranenburg en Kleve voor de vijfde maal samen de Dag van Europa.

BarbaraHendricks, lid van de Duitsland en oud-minister van milieu, natuurbescherming, bouwen en reactorzekerheid.oeu

Dit jaar in de Hortus aan de d'Almarasweg 22d in Nijmegen. Het programma van de Dag van Europa ziet er als volgt uit: na de opening om 19.00 uur worden de Europarlementariërs Jens Geier (SPD) en Paul Tang (PvdA) geïnterviewd door Andreas Gebbink en Esther-Mirjam Sent. Daarna speelt de Nijmeegse gitarist Frank Holweg het nummer Europa van Santana. Het Rode Koor Nijmegen zingt enkel oude bekende strijdliederen uit de rijke traditie van de sociaal democratie. Daarna volgt Professor Dr. Han van Krieken, rector magnificus Radboud Universiteit Nijmegen, met een prikkelende column. Tot slot zal dit jaar de Erespeld Grenzlans Europäer 2018 worden uitgereikt aan Dr. Barbara Hendricks, lid van de Duitse Bondsdag en oud-minister van Milieu en Natuurbescherming, Bouw en reactorzekerheid. Het formele programma wordt op tijd afgesloten zodat er voldoende ruimte overblijft voor informele gesprekken met sprekers en andere aanwezigen. Op het festival terrein vinden de bezoekers kunstwerken gemaakt vanuit de inspiratiebron de Plastic Soep, gemaakt door de Nijmeegse kunstenaars Anita Waltman en Wieke Van Leeuwen. Meer informatie wordt gegeven door Willem van het Hekke 06 25510733.

Winkelcentrum Bellevue pakt flink uit op hemelvaartsdag

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De winkeliers van het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue hebben de handen ineen geslagen en pakken op donderdag 10 mei hemelvaartsdag flink uit.

De winkels zijn nagenoeg alle open van 12.00 tot 17.00 uur. Voor acht winkels staan er oudhollands spellen. Alle kinderen en volwassenen krijgen een stempelkaart met daarop de logo's van de deelnemende winkels. Met de volle kaart kan men naar iedere winkel die op de kaart staat een traktatie halen en heeft men aan het eind een zak vol verrassingen.

Om het winkelcentrum op die dag nog aantrekkelijker te maken is er een draaimolen en wordt er voor muziek gezorgd. De winkeliers van Bellevue zijn van plan om vaker gezamenlijk activiteiten te gaan organiseren zoals Mobiele Beauty op zaterdag 12 mei. Dan is er in winkelcentrum een verrassing voor alle moeders en oma's. Op die dag rijdt er een Mobiele Beauty in het Groesbeekse winkelcentrum Bellevue rond, waar moeders en oma's zich mooi kunnen laten opmaken voor moederdag.

Rondleiding door de Cenakelkerk

HEILIG LANDSTICHTING - Op 16 mei vanaf 14.00 uur is er voor mantelzorgers een boeiende rondleiding door de heel bijzondere Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1 in Heilig Landstichting.

Aanmelding voor deelname kan tot en met 4 mei via 085 0406066 of info@mantelzorgbergendal.nl. "Vervoer is mogelijk als u de behoefte daaraan kenbaar maakt bij uw aanmelding." Aanmelding kan ook bij SWOM 0481 431105.

Dienstregeling zonnetrein Ooijpolder

BEEK - In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie.

Vanaf zondag 6 mei wordt de dienstregeling van de zonnetrein van de stichting Van Steen en Natuur hervat. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker te Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker. Kaartjes kosten voor volwassenen vijf euro en drievoor kinderen (tot 12 jaar).

Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06 55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl.

Nadere informatie over de stichting Van Steen en Natuur staat op www.steenennatuur.nl.

Dag van Europa 9 mei in Hortus Nijmegen 'Een Nieuw Begin voor Europa'

NIJMEGEN - Op 9 mei wordt in Hortus aan de d'Almarasweg voor de vijfde maal De Dag van Europa georganiseerd door de SPD-afdelingen Kleve en Kranenburg en de PvdA-afdelingen Nijmegen en Berg en Dal.

Europa en de wereld zijn in een enorme stroomversnelling geraakt. De hiermee gepaard gaande problemen zoals toenemende sociale ongelijkheid, armoede, milieuvervuiling en klimaatverandering, nationalistische tendensen, belastingontduiking en schijnconstructies zijn niet meer te bestrijden op enkel nationaal niveau. De Europese Commissie alsmede het Europees parlement blinken niet uit in een snelle en sociale aanpak van de problemen. Hoogste tijd voor 'Een Nieuw Begin Voor Europa' van een liberaal-conservatief Europa van banken en ondernemingen naar een sociaal en democratisch Europa van en voor de mensen, daarvan zijn de eerste stappen gezet.

De Dag van Europa gaat onder andere over het klimaatakkoord, brievenbusfirma's en de richtlijnen om plastic tegen te gaan. De dag wordt geopend om 19.00 uur waarna de Europarlementariërs Jens Geier (SPD) en Paul Tang (PvdA ) worden geïnterviewd. Daarna zal de Nijmeegse gitarist Frank Holweg het nummer Europa van Santana brengen. Het Rode Koor brengt vervolgens enkele oude strijdliederen ten gehore. Een prikkelende column zal worden gebracht door Professor Dr. Han van Krieken. Tot slot zal de Erespeld Grenzland Europäer 2018 worden uitgereikt aan mevrouw Dr. Barbara Hendricks, lid van de Duitse Bondsdag en oud-minister van Milieu en Natuurbescherming. De dag begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur, de entree is gratis.

Mini's van de maand

(Foto: Mieke van Swelm)

Foto: Mieke van Swelm

MILLINGEN - Zaterdag 21 april was de laatste wedstrijd van het seizoen voor Switch '87 Dames 1. Deze keer waren er drie mini's van de maand: Iris, Eva en Puck.

De mini's deze week spelen op niveau 5 en dat was ook te zien. De mini's mogen altijd de wedstrijd openen. Stoer als onze dametjes zijn, werd dit gedaan met een bovenhandse service! Het was nog even opletten voor de tegenstander SSS D3 want Iris en Eva gingen tegelijkertijd serveren. De service ging bij alle drie heel goed over het hoge net.

Tijdens de wedstrijd hielden de meiden het tweede telbord goed bij en na afloop mochten ze de Topper van de Dag bekend maken. Vandaag was dat Emmie van Swelm.

Protestantse gemeente Groesbeek

(Foto: Jannie Schaapman)

Zondag 13 mei. Voorganger: ds. J. Brezet uit Duiven.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor Stichting Gast uit Nijmegen. Deze stichting helpt vluchtelingen in afwachting van hun procedure en vluchtelingen die zijn uitgeprocedeerd maar niet terug kunnen naar eigen land.

Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Spionagetraining

GROESBEEK - Volg een spoedcursus om spion te worden op dinsdag 8 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur, speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Het programma staat geheel in het teken van spionage en geheimschrift ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ga na afloop met een spionnendiploma naar huis!

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Spionagetraining

GROESBEEK - Volg een spoedcursus om spion te worden op dinsdag 8 mei in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek! Kinderprogramma van 14.00-15.30 uur, speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Het programma staat geheel in het teken van spionage en geheimschrift ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ga na afloop met een spionnendiploma naar huis!

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Informatiebijeenkomst aspirant-gezinshuisouders moederkindhuis

Aspirant gezinshuisouders nemen -ook letterlijk- een kijkje in de keuken van het moederkindhuis in Groesbeek Foto: H. Tjalsma

Foto: H. Tjalsma

GROESBEEK - Ruim vijf jaar geleden startten Harold en Margriet Tjalsma in Groesbeek het eerste moederkind-gezinshuis van Nederland. Het is een perspectiefhuis. Met een zelfontwikkeld fasemodel worden de opvoedvaardigheden van de moeders in kaart gebracht. Aan het eind van het traject wordt voor moeder en kind een geschikte vervolgplek gezocht met passende begeleiding.

Harold: “We konden ons moederkind-gezinshuis ontwikkelen binnen de franchiseformule van Driestroom. Als gezinshuisouders borgen we de continuïteit van zorg. Als zelfstandige zorgondernemers bewaken we de kwaliteit van zorg en zijn we verantwoordelijk voor de aansturing van het begeleidingsteam en bedrijfsvoering. Eigenlijk een dubbelfunctie”. “We hebben de kracht van een behandelgroep gecombineerd met de warmte van een gezinshuis.” vult Margriet aan.

Dit vernieuwende zorgconcept blijft niet onopgemerkt. Harold: “We krijgen met regelmaat de vraag van aspirant-gezinshuisouders of ze een kijkje in onze keuken mogen nemen. Op dinsdag 24 april hebben we voor het eerst een informatiebijeenkomst gepland.” Vier echtparen uit verschillende regio’s in Nederland hebben zich aangemeld. Er werd gepresenteerd over de methodiek goed genoeg ouderschap. Gedeeld uit ervaring. Uiteraard was er een rondleiding. De aspirant-gezinshuisouders kregen antwoord op vele vragen over het werken en leven in een moederkindhuis.

Of het een vervolg krijgt? Nieuwe aanvragen komen alweer binnen via de website. “In het najaar kunnen we wel weer zo’n informatiebijeenkomst organiseren", aldus Harold.

Hervatting veemarkt te Groesbeek op 3 april 1912

Veemarkt in de Dorpsstraat in 1912. Op de achtergrond de veranda van Hotel Hurkmans (nu Dorpsplein) en rechts de gevel van Café-pension G. Driessen. (nu gemeentehuis) (foto: Archief Gerrie Driessen)

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

De redactie vervolgt: 'Groesbeek heeft zelf veel en puik vee en daarom is het jammer, dat de markten door den onbeduidende aanvoer immer achteruit gingen. Nu heeft zich een commissie gevormd, die, met flinken steun van de gemeente, den Boerenbond, de VVV Groesbeeks Belang en particulieren, door het houden van gratis verlotingen onder al wie runderen ten verkoop heeft naar deze de markt te brengen. Een groot aantal prijzen is beschikbaar en naar verluidt zijn de Groesbeekse boeren reeds eensgezind besloten al wat maar poten heeft aan de lijn te zetten. Als er nu ook maar kopers komen opdagen, en die zullen stellig niet wegblijven, dan belooft deze markt voor Groesbeek iets 'nie dagewesenes'te worden'.

Onder de kop GROESBEEKSE VEEMARKT schrijft de redactie van de Prov. Gelderse en Nijmeegse Courant: 'Men verzoekt ons te wijzen op een advertentie in dit blad, waarin de grote vrije jaarmarkt voor rundvee op woensdag 3 april te Groesbeek wordt aangekondigd' (foto: archief Gerrie Driessen)

Op 4 april 1912 wordt van deze markt als volgt verslag gedaan: 'De heden gehouden eerste Groesbeekse veemarkt met gratis- verloting is, naar men ons uit Groesbeek meldt, uitstekend geslaagd. Er werden 123 runderen aangevoerd. De handel was zeer levendig, vooral ook omdat veel vreemde kooplieden aanwezig waren. De prijzen waren hoog. Het is te hopen dat de volgende markt, heden over 14 dagen, een even gunstig resultaat moge hebben; dan is te verwachten, dat Groesbeekse veemarkt in de toekomst haar vroegere roem heroveren zal'.

Ruim tien jaar gaat het goed, maar op 6 nov. 1934 moet worden afgekondigd dat het aantal veemarkten te Groesbeek verminderd zal worden. Markten van runderen, varkens, klein en pluimvee voortaan nog maar vijf keer per jaar. Verder nog vier markten van uitsluitend varkens, klein en pluimvee tussen mei en oktober.

Rondleiding door historisch centrum van Kranenburg 'Nauwe straatjes en dikke muren'

KRANENBURG – Onder het motto 'Nauwe straatjes en dikke muren' vindt op zondag 6 mei om 14.00 uur een rondleiding plaats door het historisch centrum van Kranenburg.

De gids neemt de aanwezigen tijdens de ongeveer anderhalf uur durende rondleiding mee langs diverse bezienswaardigheden van Kranenburg. Buiten de bezichtiging van de molentoren -het karakteristieke bouwwerk van de gemeente- gaat de rondleiding langs de stadsmuur, door de nauwe straatjes in het historisch centrum en wordt de bedevaartkerk Sint-Peter en Paul bezocht.

Gestart wordt bij het Tourist Info Centrum Alter Bahnhof aan de Bahnhofstrasse 15 in Kranenburg. Aanmelden kan men zich ook telefonisch 0049 28267959 of via touristik@kranenburg.de De deelnemersprijs bedraagt vijf euro voor volwassenen en voor kinderen tot 12 jaar is het gratis.

15 / 32

16 / 32

Kinderen genieten van Doe Dag bij De Treffers

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zo'n zeventig kinderen in de leeftijd van 4 tot 11 jaar hebben dinsdag met volle teugen kunnen genieten van de Doe Dag met als thema 'Sport en Spel' op de velden van De Treffers aan Het Nijerf in Groesbeek.

De kinderen van de basisscholen uit Groesbeek, de Buiten Schoolse Opvang Zuid en De Treffers verzamelden zich om 10.00 uur bij De Treffers. Daar kregen zij uitleg over de activiteiten van de Doe Dag. Zo werd er honkbal gespeeld in de vorm van voetbal, was er een blindparcours (waar ze moesten samenwerken), estafette, hindernisbaan en er was een parcours uitgezet waar de deelnemer een pingpongballetje op een lepel moest overbrengen. Ook was er een latjespaalgoal.

Binnen kon er nog gesjoeld worden en was er een sportquiz. Om 12.15 uur gingen alle kinderen naar binnen waar in het clubgebouw broodjes knakworst en limonade klaarstond, gesponsord door Jumbo Groesbeek. De tien vrijwilligers waren om 15.00 uur blij dat alles bijzonder goed verlopen was. Er was zelfs nog geen druppel water gevallen...

Peutercafé Leuth

LEUTH - Op 14 mei is er weer een peutercafé in het Kulturhus van Leuth. Elke keer opnieuw is het gezellig druk met kinderen en volwassenen.

"Deze keer gaan we naar buiten. Samen met je kind het blote-voeten-pad lopen! Peuters en ouders gaan hun blote voeten voelen en ervaren. Spannend en leuk! Maar ook het effect van deze ervaring wat intelligentie, spierversterking en stabiliteit betreft. Wanneer kinderen op blote voeten lopen ervaren zij allerlei sensaties die de intelligentie stimuleren. Er wordt ook wat verteld over de voordelen: je staat gewoon steviger op je voeten, kunt je vrijer bewegen en geeft een beter evenwicht en stabiliteit!

Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Je bent met je kind bij het peutercafe welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s / oma’s of gastouders ontmoeten."

Voor dit peutercafé hoef je je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Daarbij is het gratis en de koffie en thee staat voor je klaar!

CWZ-bijeenkomst over schildklier

NIJMEGEN - Van 14 tot en met 18 mei is de Week van de Schildklier. Schildklier Organisatie Nederland (SON) organiseert in tal van ziekenhuizen activiteiten voor mensen met een schildklieraandoening.

Op dinsdag 15 mei is in het CWZ van 18:30 tot 21:00 uur een informatieavond met als thema 'Eigen regie over uw Schildklier'. Tot 8 mei kan men zich aanmelden via e-mail: schildklierpolikliniek@cwz.nl. Vermeld naam, aantal personen en telefoonnummer. Tijdens de avond zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON met een informatiestand aanwezig.

Optimaal instellen luistert precies
Dit jaar staat het thema 'optimaal instellen luistert nauw!' centraal. Goed instellen op schildklierhormoon is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de normaalwaarden vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden 'normaal' zijn. Als een schildklierpatiënt bij 'normale waarden' nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een groot verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus precies, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt.
SON heeft een gratis folder ontwikkeld die inzicht en handvatten biedt voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Meer informatie over de Week van de Schildklier staat op www.weekvandeschildklier.nl.

Informatiebijeenkomst CWZ over de schildklier

NIJMEGEN - Van 14 tot en met 18 mei is de Week van de Schildklier. Schildklier Organisatie Nederland (SON) organiseert in tal van ziekenhuizen activiteiten voor mensen met een schildklieraandoening.

Op dinsdag 15 mei is in het CWZ van 18:30 tot 21:00 uur een informatieavond met als thema ‘Eigen regie over uw Schildklier’. Tot 8 mei kan men zich aanmelden via e-mail: schildklierpolikliniek@cwz.nl. Vermeld naam, aantal personen en telefoonnummer. Tijdens de avond zijn ervaringsdeskundige vrijwilligers van SON met een informatiestand aanwezig.

Optimaal instellen luistert precies
Dit jaar staat het thema ‘optimaal instellen luistert nauw!' centraal. Goed instellen op schildklierhormoon is vaak lastig. In de praktijk blijkt dat veel patiënten (nog) niet goed zijn ingesteld. Dat wil zeggen dat de bloedwaarden ondanks medicatie buiten de normaalwaarden vallen. Daarnaast houden sommige mensen (ernstige) klachten, ook als de bloedwaarden ‘normaal’ zijn. Als een schildklierpatiënt bij ‘normale waarden’ nog klachten heeft, is verfijnen van de dosering gewenst (fijn-instelling). Bij veel patiënten is niet bekend dat een kleine aanpassing van de dosering een groot verschil kan maken voor de kwaliteit van leven. Het proces luistert dus precies, vraagt inzicht van de patiënt en een goede samenwerking tussen arts en patiënt.
SON heeft een gratis folder ontwikkeld die inzicht en handvatten biedt voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Meer informatie over de Week van de Schildklier staat op www.weekvandeschildklier.nl.

Unitas'28 - DVSG: tweede aflevering

GROESBEEK - DVSG speelde in het weekend van het 70-jarig bestaan thuis tegen Unitas’28. Het tweede elftal is nu in staat om de selectie te ondersteunen en staan Robin Klaassen, Paul Vissers en Patrick Janssen uit het tweede in de basis.

In de zesde minuut heeft Paul Vissers een kansje, maar zijn lobbal is niet hoog genoeg over de keeper. In de 16e minuut wordt door Unitas een bal van de lijn gehaald. DVSG is duidelijk aanvallend en scoort in de 21e minuut uit een vrije trap. De eerste inzet van Gijs Bach wordt nog geweerd, maar uit de rebound schiet Niek Derksen DVSG onberispelijk naar 1-0. Unitas oogt wat getergd, zeker na de overwinning van afgelopen week.

In de 26e minuut scoort Unitas door een kopbal uit een corner de gelijkmaker. Jammer dat DVSG deze voorsprong niet langer kon vasthouden. Luuk Rikken moet gewisseld worden en Stan Weijers komt erin. In de tweede helft is het vooral Unitas dat aanvalt en DVSG komt nog maar sporadisch aan aanvallen toe. In de 55e minuut valt dan ook de 1-2.

Bram Reijnen komt na jaren afwezigheid weer zijn rentree maken in het eerste elftal en laat zien ervaren en nog steeds erg snel te zijn. Patrick Janssen wordt gewisseld voor Rick Goossens.

DVSG probeert de gelijkmaker te maken en mede door goed keperswerk van Stan Peters blijft DVSG in de race. Helaas wilde het vandaag niet lukken om nóg een doelpunt te scoren. DVSG heeft als team laten zien dat het weer kan knokken, en gefocust spelen.

Volgende week speelt DVSG uit tegen Heumen en wellicht kan daar weer een puntje gepakt gaan worden.

De Treffers MO19 zoekt speelsters

GROESBEEK - De Treffers MO19 is op zoek naar speelsters die dit topteam komen versterken!


Daarom organiseert De Treffers een aantal trainingen waarin je kunt laten zien wat je kwaliteiten zijn. De trainingen zijn van 19.45 tot 21.00 uur op dinsdag 8, 15, 22, en 29 mei.Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Dat kan via het telefoonnummer 06-53714101

Kunst & Kitsch Route in Groesbeek

GROESBEEK - De tweede Kunst & Kitsch Route in Groesbeek is op 26 en 27 mei van 11.00 tot 17.00 uur

Na het succes van vorig jaar wordt in Groesbeek dit jaar voor de tweede keer de Kunst & Kitsch Route georganiseerd. Groesbeekse amateur- en professionele kunstenaars exposeren in hun eigen omgeving hun werk, om zo voor een zo breed mogelijk publiek kunst in de breedste zin van het woord onder de aandacht te brengen. Te zien zijn verschillende werken in uiteenlopende stijlen: schilderen, beeldhouwen, fotografie, glaswerk, keramiek, stoffen, om maar een paar disciplines te noemen.

Gezellig op de fiets, te voet of met de auto er op uit om kunst te kijken. Met behulp van een duidelijke routebeschrijving, waarop de adressen met nummers zijn aangegeven, kunnen de plaatsen gemakkelijk worden gevonden. Een leuk uitje op zaterdag of zondag 26 en 27 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

www.kunstenkitschroute.com

De Treffers MO19 zoekt speelsters

De Treffers MO19 is op zoek naar speelsters die dit topteam komen versterken!
Daarom organiseert De Treffers een aantal trainingen waarin je kunt laten zien wat je kwaliteiten zijn.
De trainingen zijn op:
Dinsdag 8 mei van 19.45 – 21.00
Dinsdag 15 mei van 19.45 – 21.00
Dinsdag 22 mei van 19.45 – 21.00
Dinsdag 29 mei van 19.45 – 21.00
Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Dat kan via het telefoonnummer 06-53714101

Muzikale inloopmiddag Kulturhus Beek

(Foto: Rene Hendriks)

Foto: René Hendriks

BEEK - Zaterdagmiddag 28 april was de tweede muzikale inloop in het Kulturhus in Beek. Na op het laatste moment van afzeggen van De Klepper Boys, kwam Zonnebloemvoorzitter Marian Bekker-de Roos met live entertainer Perry op de proppen.

Het waren enkele gezellige uurtjes met deze sfeermaker, een routinier in het circuit voor wat betreft seniorenamusement. Alle credits voor deze middag gaan naar Marian Bekker- de Roos, die KBO-voorzitter Gérard met verve verving. De ontvangst was zoals altijd met een kopje koffie of thee en tussendoor werden de aanwezigen voorzien van enkele hapjes. De volgende muzikale inloopmiddag is zaterdag 23 juni met Theo van Bliz.

Nederlands-Duits Festival in Zyfflich met JB Meijers

ZYFFLICH - Op vrijdag 1 en zaterdag 2 juni vindt de vijftiende editie plaats van het Nederlands-Duitse Festival in Zyfflich. Met traditiegetrouw één avond 'Woodstock' en één avond 'Blues', en dit jaar als 'special guest' JB Meijers (vooral bekend als één van de Common Linnets, met ondermeer Ilse de Lange).

Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via www.festivalinzyfflich.de of bij diverse voorverkoopadressen in Arnhem, Nijmegen, Groesbeek, Beek en Millingen. Zyfflich ligt vlak over de Duitse grens bij Nijmegen. Normaal is het dorp een oase van rust waar mensen naar toe komen om ganzen en ooievaars te bekijken of om te genieten van de weidse uitzichten. In het weekend van 1 en 2 juni wordt Zyfflich voor de vijftiende keer omgetoverd tot een bruisend festivaldorp. Op het dorpsplein en in de Dorfscheune ontvangen de vele Nederlandse en Duitse vrijwilligers van het festival het publiek met open armen.

Met een indrukwekkende line-up en dit jaar als 'special guest' JB Meijers. Deze multi-instrumentalist is bekend als producer, songwriter en zanger, bij onder meer De Dijk, Acda en de Munnik, Peter Maffay, Bløf en Solomon Burke. Het grote publiek kent hem als één van de Common Linnets. Deze band, met Ilse de Lange, brak door op het Europees Songfestival met 'Calm after the storm'. Niemand kon bevroeden dat het nummer zo'n gigantisch succes zou worden. Nummer 1 in een 20-tal landen, twee platinum en goud bekroonde albums. Recentelijk heeft JB Meijers het MTV Unplugged album van Peter Maffay geproduceerd, et wie hij zo nu en dan ook op tournee gaat. Voor 2018 staat een nieuw solo-album op stapel. Op Festival in Zyfflich zal JP samen met een aantal van zijn muzikale vrienden zijn opwachting maken.

Balkon van Groesbeek wordt verrijkt met mini-brouwerij

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal staat positief tegen de komst van een mini-brouwerij in een gedeelte van een schuur van de familie Poelen aan de Derdebaan 12 in Groesbeek. Daar is nu het tuinbouwbedrijf met pompoenen gevestigd alsmede B&B met vijf kamers en een gemeenschappelijke ruimte met kleine keuken en een buitenterras.

De locatie aan de Derdebaan het 'Balkon van Groesbeek ' biedt uitzicht over het glooiende landschap langs de Zevenheuvelenweg. Aanvrager Mulders wil met zijn twee zoons hun microbrouwerij participeren in het bedrijf van de familie Poelen. Drie jaar geleden zijn zij gestart met het brouwen van bier in de garage bij hun woning aan de Bosstraat in Groesbeek. In de schuur bij het tuinbouwbedrijf is een ruimte van 25 m2 beschikbaar, waarin de bierbrouwerij in gevestigd kan worden. Daarnaast kan op een klein stuk van het veld van de pompoenenkwekerij de hop worden geteeld. Het bestaande terras kan worden ingezet voor bierproeverijen. Aanvullend is hun wens (één van de zoons volgt een koksopleiding) om maandelijks een seizoens-streekdiner aan te bieden voor maximaal vijftig personen. Volgens de gemeente geeft het plan op verschillende manieren invulling aan de economische visie en vanuit ruimtelijk oogpunt bestaan er geen bezwaren tegen de vestiging van een minibrouwerij. De initiatiefnemers moeten bij de ODRN een omgevingsvergunning 'afwijken bestemmingsplan' aanvragen en bij de gemeente Berg en Dal een drank– en horecavergunning.

Switch '87 deelnemer Rabobank Clubkas Campagne

MILLINGEN - Stem op Switch ’87: als lid van Rabobank Rijk van Nijmegen kunt u tijdens de Rabobank Clubkas Campagne van 15 - 30 mei stemmen op sportvereniging Switch ’87.

"U kunt totaal vijf stemmen uitbrengen, waarvan maximaal twee op Switch ’87. Op basis van het aantal behaalde stemmen ontvangt Switch ’87 van de Rabobank een sponsorbedrag, waarmee wij onze jeugdvolleybalopleiding nog beter willen maken door: het (door)ontwikkelen van een technisch jeugdbeleidsplan, het opleiden en bijscholen van trainers voor de uitvoering van het jeugdbeleidsplan en het opzetten van trainersbegeleiding waardoor trainers kwalitatief goede en nog leukere trainingen kunnen verzorgen.

Een heel uitdagend project waarbij met name ook input en medewerking wordt gevraagd van de leden en ouders van de jeugd. Dit project gaat Switch ’87 komend seizoen samen met de Nederlandse Volleybalbond uitvoeren binnen de vereniging. Dat kost geld en daar willen wij graag de bijdrage uit de Rabo Clubkas Campagne voor gebruiken."

"Twee stemmen voor Switch ’87, wat te doen met de drie overige stemmen? Wij hebben met SC Millingen, VVLK, TV PIT, Klim Op en Stichting Fietsmaatje afgesproken dat de overblijvende drie stemmen bij voorkeur naar deze verenigingen gaan. Wij krijgen dan stemmen van hen terug, zo helpen wij elkaar aan een sponsorbijdrage van de Rabobank Clubkas Campagne. Stem dus van 15 - 30 mei, u ontvangt binnenkort bericht van uw Rabobank. Meer informatie staat op www.clubkascampagne.nl/rvn en www.switch87.nl."

Hapjestocht door Zyfflich

ZYFFLICH – Zaterdagmiddag 26 mei om 14.00 uur is er in Zyfflich een twee uur durende culinaire tocht met Elisabeth Thönissen door Zyfflich.

Met kleine vertrouwde hapjes worden de deelnemers door de historie van het dorpje met de 100-jarige Sint-Martinuskerk geleid. Ook de kleine criminele intriges uit het verleden zullen niet onvermeld blijven. Gestart wordt vanaf de parkeerplaats bij de Sint-Martinuskerk in Zyfflich. De kosten voor deelname bedragen voor volwassenen 9,00 euro per persoon en voor kinderen tot 12 jaar 6,00 euro. Aanmelden kan men bij Tourist Info Center Alter Bahnhof: 0049-28267959 of per e-mail touristtik@kranenburg.de.

Hapjestocht door Zyfflich

ZYFFLICH – Zaterdagmiddag 26 mei om 14.00 uur is er in Zyfflich een twee uur durende culinaire tocht met Elisabeth Thönissen door Zyfflich.

Met kleine vertrouwde hapjes worden de deelnemers door de historie van het dorpje met de 100-jarige Sint-Martinuskerk geleid. Ook de kleine criminele intriges uit het verleden zullen niet onvermeld blijven. Gestart wordt vanaf de parkeerplaats bij de Sint-Martinuskerk in Zyfflich. De kosten voor deelname bedragen voor volwassenen 9,00 euro per persoon en voor kinderen tot 12 jaar 6,00 euro. Aanmelden kan men bij Tourist Info Center Alter Bahnhof: 0049-28267959 of per e-mail touristtik@kranenburg.de.

SVO getrakteerd op een gevoelige en terechte thuisnederlaag tegen DSZ

Maikel vd Bergh word ten val gebracht binnen de 16. Penalty (foto: Dick Braam sr.)

Tekst: Bart Willems
Foto: Dick Braam sr.

OOIJ - SVO moest op donderdagavond 26 april de inhaalwedstrijd tegen DSZ voetballen. De gastheren begonnen uiterst zwak aan de wedstrijd en na tien minuten spelen stond het al 0-2 voor de ploeg uit Boven Leeuwen. Daar kwam SVO nog genadig mee weg.

Gaandeweg de eerste helft kreeg SVO wel wat meer grip op het spel van DSZ maar het bleef voetballend erg mager. 10 minuten voor rust mocht Joris Weeren middels een penalty de spanning teug brengen in de wedstrijd (1-2). Na rust startte SVO een stuk energieker en mocht het aanspraak maken op de gelijkmaker. Helaas waren de manschappen van trainer Bas Hendriks niet gelukkig in de afronding! DSZ bleef echter erg gevaarlijk vanuit de omschakeling en dat resulteerde in de 72ste minuut in de 1-3. Daarmee was het verzet van SVO gebroken en was de 1-4 van DSZ enkel alleen nog voor de statistieken. Het was een fysiek stevige pot met zes gele kaarten voor de gasten uit Boven Leeuwen! Dat neemt echter niet weg dat DSZ de beter voetballende ploeg was en de winst verdiend was.

Een gevoelige nederlaag voor SVO wat FC Kunde qua punten langszij zag komen. Het won namelijk de inhaalwedstrijd met 4-0 van AVIOS/DBV. SVO heeft nog wel één wedstrijd minder gespeeld. Zaak voor de Ooijse ploeg om snel de boel weer op de rit te krijgen. Volgende wedstrijd is op zondag 6 mei. Dan speelt SVO uit tegen AVIOS/DBV.

Meer foto's van deze wedstrijd staan op www.svovoetbal.nl. SVO'68 viert op 8-9 en 10 juni het 50-jarig bestaan van de voetbalclub. Er worden diverse activiteiten georganiseerd! Meer info hierover staat op de website!

Cursus kunstgeschiedenis bij KBO Groesbeek-De Horst

GROESBEEK – De Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek/De Horst houdt vanaf september voor het vijfde jaar op rij een cursus kunstgeschiedenis.

Deze cursus vindt plaats evenals de voorgaande edities in de benedenzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De cursus wordt in principe op de eerste maandagavond van de maand gehouden van 19.30 tot 21.15 uur. De cursus wordt gegeven door docente Marjon Rath uit Nijmegen en er is plaats voor maximaal 25 cursisten.

De data van de cursus zijn onder voorbehoud: 3 september,1 oktober, 5 november, 3 december, 7 januari, 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei en 3 juni. De kosten voor leden van de KBO Groesbeek / De Horst bedragen voor tien bijeenkomsten 70 euro per persoon, niet-leden moeten 82,50 euro betalen. In deze cursus wordt er gekeken naar de kunst van de vroeg-renaissance, met de grote vernieuwde kunstenaar als Giotto en Massachio tot de hoog-renaissance met Rafael en de Homo Universalis a Vinci. Grote invloed op de kunst van de renaissance had de Medicifamilie; ook deze wordt behandeld en daarnaast wordt er gekeken naar enkele van hun paleizen met ook de beroemde Bobolituinen in Florence.

Inschrijven voor deze bijzondere cursus is vanaf nu mogelijk middels een mail te sturen naar Wim Moll w.moll@kpnmail of per telefoon 024 3974353.

Gezellige plantenmarkt Groenopleidingen Werkenrode

GROESBEEK - Daags voor moederdag vindt op het terrein van Werkenrode Jeugd in Groesbeek de jaarlijkse plantenmarkt plaats. Ideaal voor iedereen die nog op zoek is naar een leuk cadeautje of gewoon zijn of haar tuin of balkon wil opfleuren.

Leerlingen van de groenopleiding aan het REA College en Werkenrode School kweken in een professionele kas op het terrein planten. Eens per jaar verkopen zij deze zelfgekweekte planten, samen met planten afkomstig van stagebedrijven. Dat gebeurt tijdens een gezellige plantenmarkt, die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 12 mei en zaterdag 13 mei. Verkrijgbaar zijn onder meer perkgoed, begonia's, gemengde hangpotten, salvia's, mini-tomatenplanten en bloeiende kuipplanten, zoals de thunbergia en rhodochiton.

Daarnaast is er ook veel gezelligheid. Koffiehuis en branderij Coffyn is present met zelfgebrande koffie en met thee van Bloesem Theehuis. Voor de kleine trek zijn huisgemaakte brownies en carrotcake verkrijgbaar. Ook is er een kraam ingericht met koffie, thee, cadeaupakketten, snoepjes, cafétières en andere leuke (cadeau)artikelen.
De plantenmarkt vindt plaats op vrijdag 11 mei van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur bij de kas op het terrein van Pluryn-locatie Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Bordjes op het terrein wijzen de weg.

Monteur broodsnijmachine Hans de Echte Bakker Groesbeek in de boeien

(Foto: Joop Verstraaten)

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Geert van Stippen (47) uit Balgoij -van beroep monteur bakkerijmachines- kreeg zaterdagmorgen een storing door, dat er bij Hans De Echte Bakker aan de Dorpsstraat in Groesbeek de broodsnijmachine haperde.

Omdat Geert dienst had toog hij naar Groesbeek om de broodsnijmachine te repareren. Toen hij in Groesbeek aankwam had een zestiental vrienden van Geert zich op het terras van Le Monde tegenover Hans De Echte Bakker verzameld. Toen hij uit zijn wagen stapte, kwam de vriendengroep in actie. Hij moest een gevangenispak aantrekken en daarmee ging het voor Geert geheel verrassende vrijgezellenfeest van start. Op vrijdag 18 mei gaat Geert trouwen met Lieke Albers uit Afferden. De storing was door het bedrijf waar Geert werkzaam is in scene gezet. De vriendengroep had een hele dag voor het vrijgezellenfeest uitgetrokken.

Gezellige plantenmarkt Groenopleidingen Werkenrode

GROESBEEK - Daags voor moederdag vindt op het terrein van Werkenrode Jeugd in Groesbeek de jaarlijkse plantenmarkt plaats. Ideaal voor iedereen die nog op zoek is naar een leuk cadeautje of gewoon zijn of haar tuin of balkon wil opfleuren.

Leerlingen van de groenopleiding aan het REA College en Werkenrode School kweken in een professionele kas op het terrein planten. Eens per jaar verkopen zij deze zelfgekweekte planten, samen met planten afkomstig van stagebedrijven. Dat gebeurt tijdens een gezellige plantenmarkt, die dit jaar plaatsvindt op vrijdag 12 mei en zaterdag 13 mei. Verkrijgbaar zijn onder meer perkgoed, begonia's, gemengde hangpotten, salvia's, mini-tomatenplanten en bloeiende kuipplanten, zoals de thunbergia en rhodochiton.

Daarnaast is er ook veel gezelligheid. Koffiehuis en branderij Coffyn is present met zelfgebrande koffie en met thee van Bloesem Theehuis. Voor de kleine trek zijn huisgemaakte brownies en carrotcake verkrijgbaar. Ook is er een kraam ingericht met koffie, thee, cadeaupakketten, snoepjes, cafétières en andere leuke (cadeau)artikelen.
De plantenmarkt vindt plaats op vrijdag 11 mei van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur bij de kas op het terrein van Pluryn-locatie Werkenrode, Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Bordjes op het terrein wijzen de weg.

Segwaytocht door omgeving rondom Kranenburg

(Foto: Tourist Service Kranenburg)

Foto: Tourist Service Kranenburg

KRANENBURG – Zondagmorgen 27 mei biedt Tourist Info Center Alter Bahnhof in samenwerking met Segwayspass Sonsbeck een speciale segwaytocht van ongeveer twee uur door de omgeving van Kranenburg.

De tocht begint om 10.00 uur bij Tourist Info Center Alter Bahnhof aan de Bahbhofstrasse 15 in Kranenburg. Na een korte instructie en proefrit op de segway gaat de tocht vervolgens door de gemeente Kranenburg en doet daarbij de dorpen Wyler, Zyfflich en Mehr aan. De kosten voor deze exclusieve segwaytocht inclusief instructie bedraagt 54 euro. Voorwaarde is standvastig schoeisel alsmede een bromfiets- of een autorijbewijs. Aanmelden kan men bij Tourist Info Center Alter Bahnhof: 0049 28267959 of per e-mail touristik@kranenburg.de.

Anne Frankmiddag

Anne Frank

GROESBEEK - Maandag 7 mei kunnen kinderen in de leeftijd van 10-13 jaar alles te weten komen over het leven van Anne Frank tijdens een speciale Anne Frankmiddag in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Het programma duurt van 14.00-15.30 uur. Na een inleiding wordt de film 'Het korte leven van Anne Frank' (Nederlands gesproken, Duitse ondertiteling) vertoond. Daarna is er een bezoek onder leiding van een gids aan de vaste tentoonstelling met thema’s rondom Anne Frank. Als afsluiting kunnen de kinderen een wens voor Anne in de Vrijheidsboom hangen.

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

Parachutistentraining (foto: Archief Bevrijdingsmuseum)

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Woensdag 9 mei is er van 14.00-15.30 uur een parachutistentraining in het Nationaal Bevrijdingsmuseum, speciaal voor kinderen van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2!

De standaardtarieven van het Bevrijdingsmuseum worden gehanteerd. Museumkaart geldig. Begeleidende (groot)ouders vijf euro per persoon. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek

Noviomagumtocht van wandelvereniging Magnus

HEILIG LANDSTICHTING - Ondanks de slechte weersvoorspelling hebben toch 964 wandelaars deelgenomen aan 21e Noviomagumtocht op zondag 29 april. De wandelaars waren zeer enthousiast over de uitgezette routes en over de totale organisatie.

Een wandelaar schreef de volgende leuke reactie: 'Vandaag hebben mijn schoonvader en ik de tocht gelopen samen met mijn hond Mexx. Echt alle lof voor jullie, hoe jullie met mijn hond om zijn gegaan! Bij de rustposten kreeg hij knakworstjes, water en vele aaien van alle vrijwilligers! Het was op en top geregeld en dat mijn hond zo welkom was ontzettend fijn! Daarom duizendmaal dank!'.

Volgend jaar is de Noviomagumtocht op zondag 28 april.

Digitaal goochelen met woorden in Millingse bieb

Digitaal goochelen met woorden in de bieb (Foto: Marcel Krijgsman)

Foto: Marcel Krijgsman

MILLINGEN -In Bibliotheek Millingen aan de Rijn kunnen kinderen van 8 tot 13 jaar digitaal leren goochelen met woorden. Tijdens de workshop in de bieb leer je hoe een ambigram in elkaar zit en hoe je hem digitaal tot leven brengt.

Wat is een ambigram? Een goede ambigram lijkt wel een goocheltruc, goochelen met woorden. WOW is MOM ondersteboven. Of wat denk je van 'nou' op z’n kop? Of ZON een kwartslag gedraaid? Misschien weet je er zelf ook al eentje?

Als je eenmaal bent begonnen, is dit goochelen met woorden verslavend. Start tijdens deze workshop op papier en laat jouw woorden daarna op je laptop vliegen en draaien met de programma's Scratch en Inkscape. Zo kun je je vondsten op een leuke manier online delen. Wiskundige Chris Eggermont laat zien hoe.

In Bibliotheek Millingen aan de Rijn zijn er twee workshops op vrijdag 18 mei of vrijdag 25 mei van 15.30 tot 17.00 uur. Ook in de Maldense bieb wordt de workshop gegeven, daar ben je welkom op maandag 28 mei of maandag 4 juni van 16.00 tot 17.30 uur.

Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of op de website via www.obgz.nl/agenda-millingen of www.obgz.nl/agenda-malden. Neem zelf een laptop mee.

Peter Marsman van Tandprothetische Praktijk Dukenburg laat u weer lachen Heeft u een goede 'klik' met uw kunstgebit?

NIJMEGEN – Als u problemen ervaart met uw gebitsprothese dan heeft dat een zeer negatieve impact op uw dagelijks leven. Uw gebit kan te los zitten of pijn veroorzaken. Vaak is dat een reden dat men bij Peter Marsman terecht komt. Peter is gespecialiseerd tandtechnieker en tandprotheticus: 'Een brood haal je toch ook bij de bakker en niet bij de fietsenmaker?'

Peter maakt het helaas nog te vaak mee dat men pas op zoek gaat naar een professional als er problemen zijn ontstaan. 'Ik begrijp dat het verleidelijk is om in te gaan op reclames waarin men een 'gratis' gebit aanbiedt, maar het laten aanmeten van een goed passende gebitsprothese is toch echt vakwerk'. Een goede prothese biedt meerwaarde aan iemands leven. Heerlijk breeduit kunnen lachen en genieten van lekker eten dat moet u zonder zorgen kunnen doen!

Tandprothetische Praktijk Dukenburg beschikt over een eigen laboratorium, waar gebitsprotheses volledig op maat en naar wens wordt vervaardigd. Peter: 'Ik vind het belangrijk om voor iedere patiënt de tijd te nemen. Hoe meer ik met iemand praat, hoe beter ik weet wat men wel of niet wil.' Een perfect passend gebit hangt met veel factoren samen en ook esthetisch moet een gebit meer dan naar wens zijn. 'Daarom wordt er ook gekeken naar de vorm van het gezicht en de kaak.' Overweegt u een gebitsprothese of ervaart u momenteel problemen met uw huidige gebitsprothese? Laat u niet eerst misleiden maar maak direct een afspraak bij Tandprothetische Praktijk Dukenburg, een consult kost u niets! Telefoon: 024 3430896. Zij zijn gespecialiseerd op het gebied van (klik)protheses en u kunt er rekenen op eerlijk advies en vakkundig maatwerk. (Lid van O.N.T.) www.jouwgebit.nl, Aldenhof 70-02, Nijmegen.

Het leukste moederdag cadeau koopt u bij Hans Dé Echte Bakker

GROESBEEK – Op zoek naar een origineel moederdagcadeautje? Dan heeft u het gevonden, want Hans Dé Echte Bakker heeft iets leuks voor u georganiseerd. Voor mijn lieve mama of oma...

Op woensdag 9 mei tussen 13.00 en 15.00 uur kunnen de kinderen naar de bakkerij in Groesbeek komen om daar hun handje te laten zetten in en plak overheerlijke Callebaut-chocolade. Zo heb je een persoonlijk en lekker cadeau voor mama of oma. Dit cadeau kunt u dan, tegen betaling van 7,95 euro, ophalen op vrijdag 11 mei of zaterdag 12 mei in de bakkerij aan de Dorpsstraat 37 in Groesbeek.

Kleintje Kermis Ooij weer daverend succes

OOIJ - Op zaterdag 21 april is er door schutterij EMM en topband KalibeR voor de tweede keer het feest Kleintje Kermis gehouden. Schutterij EMM Ooij organiseert al jaren samen met KalibeR een feestavond, voorheen het Guldenfeest en sinds 2017 Kleintje Kermis.

Kleintje Kermis is in 2017 ontstaan waarbij alle schutterijen waar KalibeR op de kermis speelt, waren uitgenodigd. "Vorig jaar hebben we vijf schutterijen mogen ontvangen en waren er veel positieve reacties om gezamenlijk op deze wijze het schutters / kermisseizoen te openen. Voor 2018 hadden we, buiten alle schutterijen waar KalibeR speelt, ook de schutterijen van de kring uitgenodigd. Het resultaat hiervan was dat we dit jaar zes schutterijen hebben ontvangen en moest er helaas een aantal schutterijen afzeggen in verband met andere verplichtingen."

Nadat de schutterijen naar hun tafel waren begeleid werden zij welkom geheten door schutterij EMM Ooij met een vendelhulde en een defilé, waarna er voor de koningsparen een openingsdans werd gespeeld door KalibeR. Vervolgens kon de kermisavond los gaan met muziek van KalibeR.

Halverwege de avond werd het Nederlandse lied ten gehore gebracht door twee lokale zangers, Anthony en Erwin, die de toch al gezellige sfeer nog verder opvoerden. "Nadat we in 2017 een optreden hadden van John de Bever was dit jaar Stef Ekkel met zijn woonboot afgezakt vanaf de Amstel naar Ooij. Na een geweldig optreden van Stef Ekkel moest Stef helaas door naar een ander optreden, maar niet zonder dat iedereen die met Stef op de foto wilde dit had kunnen doen. Stef gaf later in de kleedkamer aan dat hij graag tot het eind was gebleven, hij had het erg naar de zin gehad wat hij overigens ook uitstraalde."

Hierna was het weer de beurt aan KalibeR. Iedereen die wel eens een kermisavond heeft meegemaakt met KalibeR -en wie heeft dat niet- weet wat het betekent als deze band gas gaat geven. De tent stond op z'n kop en helaas werd het al snel tijd voor het Il Silenzio, waarbij alle koningsparen als aandenken nog een fles wijn aangeboden kregen.

"Wij kijken, als organisatie, terug op een fantastische avond met erg veel positieve reacties van zowel de bezoekende schutterijen en de overige bezoekers. Vandaar hebben we ook voor 2019 Kleintje Kermis al weer vastgezet, de derde editie van Kleintje Kermis zal worden gehouden op zaterdag 13 april 2019 in schuttersgebouw EMM Ooij.

Voor een sfeer-impressie van Kleintje Kermis 2018 zijn foto's te bekijken op de geheel nieuwe website www.schutterijemm.nl.

Serenade voor gouden bruidspaar Paul en Agnes Arnts uit Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Het is een Ooijse traditie geworden dat bij bijzondere gelegenheden de muziekvereniging Ooijse Toekomst en schutterij Eendracht een serenade en vendelhulde brengen.

Dit was zaterdag 28 april het geval bij dorpshuis De Sprong, waar de bewoners van Het Koetshuis bij de Kasteelschehof, Paul en Agnes Arnts- Spierings hun 50-jarig huwelijk vierden met een drukbezochte receptie. Paul is al vele jaren lid van het officierenkorps van de schutterij en draagt daarnaast zorg voor onder andere het schietgebeuren tijdens de kermis en concoursen, terwijl Agnes lange tijd voor schutterij Eendracht het fotoarchief beheerde. Het gouden paar genoot zichtbaar van hetgeen hen ten deel viel.

Open bandstoottoernooi 't Luifeltje

KEKERDOM - Op woensdag 30, donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni houdt biljartvereniging 't Luifeltje uit Kekerdom een open bandstoottoernooi in zaal Una.

De wedstrijden worden gespeeld over 30 beurten. De te maken caramboles is 2/3 van de te maken caramboles in het libre, minimaal 17 caramboles. De wedstrijden beginnen om 19.00 uur. Bij voldoende deelname wordt er op twee biljarts in twee poules gespeeld. Je opgeven kan voor 28 mei bij Geert Frieling: 0481 431478 of 06 53440615. Mailen kan ook: geert.frieling@gmail.com. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro per persoon. De eerste prijs is 50 en de tweede 25 euro.

Stichting 2ehands-zorghulpmiddelen deelt uit aan Fun voor gehandicapte kinderen!

De cheque van 7.000 euro Foto: Eigen foto

GROESBEEK - De stichting 2ehands-zorghulpmiddelen verkoopt de haar aangeboden hulpmiddelen voor het goede doel: 'fun' voor gehandicapte kinderen. De balans over 2017 is weer opgemaakt. Hierdoor kon er liefst 7.000 euro worden uitgedeeld !

In maart 2018 zijn aan vier organisaties de volgende bedragen overgemaakt: 3.000 euro ter ondersteuning van het paardrijden zoals georganiseerd door de stichting CAP (Centra voor Aangepast Paardrijden); 1.800 euro voor de Speelweek 2018 (voor kinderen met een beperking), georganiseerd door het GVO in Nijmegen; 1.200 euro voor aangepast speelmateriaal aan de ZMLK-school De Kom in Druten; 1.000 euro voor de invulling van de Jumbo-Run, de jaarlijkse toertocht voor kinderen met een lichamelijke beperking.

"In totaal konden we 7.000 euro weggeven. Heeft u ook een hulpmiddel nodig of in te brengen? Bel 06 42898537 of bekijk ons aanbod op internet: www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl (klik op 'kopen'). U kunt ook mailen: info@2ehands-zorghulpmiddelen.nl."

Ehbo-vereniging vraagt secretaris

Vlag Ehbo Millingen (Foto: Hans Driessen)

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom bestaat sinds 1946. De vereniging heeft ruim vijftig leden, zeven ereleden, enkele donateurs en het ledenaantal is flink groeiende.


Regelmatig worden er voor de leden en andere geïnteresseerden herhalingslessen ehbo en
AED/Reanimatie-avonden gehouden in het clubhuis van SC Millingen/Odio, waarbij de instructeur samen met de Lotussen de lessen verzorgen. Ook zijn leden van de ehbo-vereniging op veel regionale evenementen aanwezig om, indien nodig, eerste hulp of reanimatie te verzorgen.
Naast het Bestuur wordt de ehbo-vereniging door meerdere personen op allerlei terrein ondersteund.

In het dagelijks bestuur is een vacature van secretaris ontstaan. De huidige secretaris heeft aangegeven te willen stoppen met het bestuurswerk. "Voelt u zich geroepen om het bestuur van de ehbo-vereniging op secretarieel terrein te assisteren en wilt u wat voor de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom betekenen, dan is dit uw kans en reageer..! Voor meer informatie over de inhoud van de functie kunt u vrijblijvend contact opnemen met de voorzitter van de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn-Kekerdom: Alex Janssen 06 10434247 of per mail alexdoortje@kpnmail.nl."

Dorpsstraat met smartlappenfestival en jaarmarkt dicht voor verkeer

GROESBEEK – In 2017 is er een proef genomen om de Dorpsstraat met evenementen zoals het smartlappenfestival en jaarmarkt geheel af te sluiten. Ook nu hebben de ondernemers aan de Dorpsstraat via de BIZ het verzoek gedaan om de Dorpsstraat weer en ook in de toekomst op beide dagen de Dorpsstraat geheel af te sluiten.

Op die dagen zal de parkeergarage onder winkelcentrum Bellevue alleen via de Hoflaan en Kasteelhof bereikbaar zijn. De ondernemers van de Dorpsstraat willen op beide evenementen ook activiteiten ontplooien. Op de AH-vestiging na zijn de ondernemers blij dat de Dorpsstraat geheel wordt afgesloten. AH is van mening dat de parkeergarage onder het winkelcentrum Bellevue via de Dorpsstraat bereikbaar moet blijven.

Het college is akkoord gegaan met de gehele afsluiting tijdens beide evenementen. Er is wel een kostenplaatje aan verbonden: er moeten borden geplaatst worden voor de omleidingsroute en daarnaast moeten er twee verkeersregelaars worden ingehuurd om te zorgen dat de automobilisten niet bij Vestia gaan parkeren. De kosten bedragen 1.500 euro per evenement. De gemeente heeft besloten deze kosten voor haar rekening te nemen en zullen het bedrag van 3.000 euro per jaar structureel opnemen in de begroting.

De Treffers pakt punt in Haarlem

HAARLEM - In een winderig koud Haarlem heeft De Treffers met 1-1 gelijk gespeeld tegen Koninklijke HFC. Een punt, terwijl de concurrentie in de strijd tegen degradatie meerdere punten pakten. Dat was teleurstellend en zo ook de wedstrijd.


De Treffers ging voortvarend van start en zocht direct de aanval. Grote kansen vielen daarbij niet te noteren. Toch waren er momenten in de eerste helft waarin de meeste kans op een doelpunt waren. In de tweede helft ging HFC voortvarender van start dan de ploeg van Anton Janssen. Vreemd aangezien er voor HFC niets meer op het spel staat en de Groesbekers alle punten goed kunnen gebruiken in de moeilijke strijd tegen lijfsbehoud.
Nadat een vrije kopkans na een corner onschadelijk werd gemaakt door Niels Kornelis was het in de 56e minuut wel raak. Vanaf een meter of 25 haalde Tim van Soest uit en ondanks dat de bal houdbaar leek, was hij wel doeltreffend, 1-0.

Alsof code rood voor de rood-zwarte nog niet binnen was gekomen bracht de paal in de 59e minuut redding op een vrije trap van Gert-Jan Tamerus. Met nog een half uur op de klok haalde Anton Janssen Boy van de Beek van het veld. Boy werd vervangen door Nick de Bondt. Dezelfde Nick de Bondt was in de 74e minuut belangrijk. Een mooie steekpass van Niek Versteegen op Nick de Bondt werd op waarde geschat. De voorzet van Nick kwam bij Niek uit die doeltreffend uithaalde en de 1-1 op het scorebord bracht. Drie minuten later had Niek Versteegen een kansje om de 1-2 op het scorebord te zetten. Zijn schotje ging echter voorlangs.

Het bleef bij 1-1 en hiermee schieten de Groesbekers helemaal niets op. Concurrenten AFC, FC Lisse en TEC wonnen alledrie en hierdoor zakt De Treffers een plaats op de ranglijst. De 15e plaats wordt nu bezet en dit betekent aan het einde van het seizoen nacompetitie. "Laten we hier nu niet op zitten te wachten. Volgende week spelen we thuis tegen directe concurrent TEC uit Tiel. Wederom een hele belangrijke, maar dit roepen we al een wedstrijd of tien."

Koffie met... 'n aangepaste woning

REGIO - Binnenkort is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…' . Dit keer een gesprek met Nicole van Tongeren, sociaal wijkconsulent bij woningcorporatie Oosterpoort. Op uitnodiging van Mantelzorg Berg en Dal geeft Nicole informatie en beantwoordt zij vragen over seniorenwoningen, toegankelijkheid van woningen, woningtoewijzing en –regels, urgentie en daarmee samenhangende zaken.

Een ieder is welkom op maandagavond 14 mei van 19.30 – 20.30 uur in Groesbeek in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek en op dinsdagmiddag 15 mei van 14.00 – 15.00 uur in Dorpshuis Kerstendal, Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. De deuren zijn beide keren een half uur voor aanvang geopend.

'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal. Maar andere mensen met interesse in het onderwerp zijn ook welkom.

Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066. Kijk ook eens op www.mantelzorgbergendal.nl.

Nationale Dodenherdenking

Foto: Archief Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Vrijdag 4 mei, tijdens de Nationale Dodenherdenking, is er om 19.00 uur een stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanuit Berg en Dal.

De tocht wordt gevolgd door een plechtigheid op de Canadese begraafplaats. Na afloop van de ceremonie is er een bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Locatietheater strijkt neer bij de kolk van Doornik

zij is gaan snuffelen en vond in het archief van het Rijksmuseum een paar prenten over de dijkdoorbraak in Doornik!De huizen die ze heeft gebruikt zijn letterlijk de huizen die onder het water liggen. (Foto: is ontworpen door Marga van den Heuvel, www.maartsehazen.nl)

REGIO - De kolk bij Doornik in Bemmel is vanaf 7 juni acht avonden en twee ochtenden het decor van theatervoorstelling Doornik, verdronken dorp, door Theatergroep Spaanse Peper.

Doornik, verdronken dorp is een fysiek beeldende voorstelling waar een licht absurdistische wereld zich ontvouwt. Een muzikaal gedicht waar tijd en droom in het hier en nu door elkaar lopen als een verloren ziel onder je arm. Een reis over het verdwenen land, waar, als je je oor te luister legt, de verhalen nog kunt horen. Neem plaats aan het water waar beelden aanspoelen als een troost om wat verloren is gegaan. Een ode, omdat we ook zijn wat we verloren hebben.

De voorstellingen vinden plaats van op 7, 8, 9, 10, 14, 15, 16, 17 juni om 20.15 uur. Voor liefhebbers van het ochtendgloren is op zondag 10 en 17 juni een extra voorstelling om 07.15 uur met ontbijt. Het verzamelen is vanaf een half uur voor aanvang bij Sprok aan de Waaldijk 9 in Bemmel / Lent Na afloop van de voorstelling is er een theatrale nazit. Geadviseerd wordt warme en makkelijke kleding aan te trekken voor het bezoeken van deze locatievoorstelling.

Meer informatie over kaartverkoop staat op www.spaanse-peper.nl / Facebook.com/spaanse-peper. De voorstelling maakt deel uit deel uit van het Erfgoedfestival Gelderland dat als thema 'Grenzen van Gelderland' heeft.

Muzikale theatervoorstelling door doofblinde acteurs Toneel Mooi Uitzicht speelt 'Beek'

BEEK - Toneel Mooi Uitzicht, onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden, speelt op 7, 9 en 10 juni de muzikale theatervoorstelling 'Beek'. De voorstellingen zijn gratis en worden opgevoerd bij Kalorama, Nieuwe Holleweg 12 in Beek.

'Beek' is een geheel eigen productie geïnspireerd op het prachtige dorp Beek in de gemeente Berg en Dal. Het dorp Beek is in de loop der jaren voor vele kunstenaars een inspiratiebron geweest. Hildebrand, Nescio en vele anderen schreven, schilderden en maakten kunst vanuit deze schitterende omgeving. De stromende beek, de tram die vroeger in het dorp reed, het jaarlijkse carnaval, de heks met de 'heksenketel' een oude wasvrouw en zelfs een kabouter. Ze komen natuurlijk allemaal voorbij. De rollen, scènes en teksten uit de voorstelling 'Beek' zijn compleet zelf bedacht.

Toneel Mooi Uitzicht

Toneel Mooi Uitzicht is een onderdeel van Kalorama Centrum voor doofblinden in Beek. Dit betekent dat de acteurs allen moeite hebben met horen en/of zien. Deze theatergroep gaat niet uit van de beperkingen, maar werkt vanuit talent! Door met elkaar samen te werken, worden de spannendste verhalen gemaakt en gespeeld. Deze groep verzorgt met elkaar in hun voorstellingen de 'Mooiste Uitzichten'. De muzikale begeleiding is live en wordt gespeeld door een zeer enthousiaste band. Voor de voorstelling 'Beek' zijn er twee violisten die de voorstelling extra kleur geven.

Groot spektakel

'Beek' is een megaproductie. Toneel Mooi Uitzicht heeft een grote groep van spelers, begeleiders, een band, een decorgroep, catering, grimeurs, publieksbegeleiders en ga zo maar door! Ieder jaar verzorgt deze groep een grote voorstelling in de maand juni. Ook dit jaar belooft het weer een groot spektakel te worden!

"Mis deze unieke voorstelling niet! U betaalt geen entree en u bent welkom op de volgende dagen en tijdstippen: donderdag 7 juni om 19.00 uur, zaterdag 9 juni om 19.00 uur en zondag 10 juni om 14.00 uur. Wij vragen u wel om uw kaartje te reserveren. Dat doet u door een mail te sturen naar toneelmooiuitzicht@gmail.com Geeft u duidelijk het aantal en de datum van de voorstelling aan? Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen en consumpties zijn voor eigen rekening. Meer informatie staat op www.kalorama.nl."

Expositie mondiale ongelijkheid

GROESBEEK - Tot 11 juni is er in bibliotheek Groesbeek een fototentoonstelling van stichting Share Nederland.

De expositie heeft als thema: mondiale ongelijkheid en de basisbehoeften van de mens. Uitspraken van politiek en geestelijk leiders als Nelson Mandela, paus Fransiscus en Malala Yousefzai zijn als onderschrift gekozen. Share Nederland wil hiermee de overtuiging uitdragen dat wereldwijd samen delen van voedsel, delfstoffen, kennis en technologie de enige weg is naar wereldvrede.

De bibliotheek is gevestigd in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De toegang voor de expositie is gratis.

Verzorging 4 - Daagselopers

Alex met shirt 'Blessurevrij' (foto: Hans Driessen)

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De 102e editie van de 4-Daagse is van dinsdag 17- vrijdag 20 juli. Ook dit jaar is het mogelijk om zich tijdens de 4-Daagse van Nijmegen door het Team Verzorging 4-Daagselopers te laten verzorgen. Men kan hierbij denken aan het behandelen van blaren, afplakken, tapen en masseren.


Deze verzorging voor de 4-Daagselopers gebeurt in het clubhuis van SC Millingen/Odio op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn aan de Hoefseweg 21. "In de week van de 4-Daagse zijn wij elke avond in het clubhuis aanwezig. Dan kunnen wij u verzorgen, zodat u de volgende morgen weer fris aan de start verschijnt. Wanneer u bij trainingen een blessure oploopt, kunt u de komende maanden, bij ons ook terecht. Samen met sportmasseurs en blarenprikkers staan Alex en Ans klaar voor de verzorging van blaren, voeten, benen en rug. Bent u geïnteresseerd, dan kunt u zich nu al aanmelden. Vol is vol.
In de voorbereiding op de 4-Daagse en om klachten en blessures te voorkomen tijdens de 4-Daagse is er nu, ruim voor de 4-Daagseweek en tijdens de trainingen of andere wandelmarsen, de mogelijkheid uw voeten te laten bekijken of te verzorgen. Ook willen wij graag de aangemelde wandelaars vóór de start van de 4-Daagse minstens één keer zien voor advies en om blessures en blaren tijdens het lopen van de 4-Daagse te voorkomen of tegen te gaan. Voor aanmelding of meer informatie kunt u met Alex Janssen of Ans Albers contact opnemen: Alex Janssen 06 10434247 of via mail alexdoortje@kpnmail.nl en Ans Albers 06 12253059 of via mail Info@ansalbers.nl."

Tranendal tussen de Heuvels

Foto: Eigen foto

Foto: Eigen foto

GROESBEEK - De tiende editie van Tranendal tussen de Heuvels is op hemelvaartsdag 10 mei. Het comité met Ria Weyers, Ellen Jetten, Gerard Rikken en Mariëlle Poelen heeft er samen met het Groesbeekse smartlappenkoor Ochaarm de schouders onder gezet. Het heeft af en toe bloed zweet en tranen gekost, maar er staat weer een mooie dag te wachten.

Tijdens Tranendal tussen de Heuvels kunnen de duizenden bezoekers genieten van twintig koren en muziekgezelschappen, afkomstig uit geheel Nederland. Van Etten-Leur tot Amersfoort, van De Zilk tot Macharen.

Het smartlappenfestival start om 12.00 op het Marktplein. Smartlappenkoor Ochaarm, onder leiding van Mariëlle Poelen, toetsenist Hemmie Hermsen en twee accordeonisten Tinie en Marian zullen het startsein geven, waarna alle koren hun plaatsen innemen bij de diverse cafés, restaurants, cafetaria en andere eetgelegenheden in het centrum van Groesbeek. De deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan de roze ballonnen. Rond de klok van 17.00 uur verzamelen alle koren zich op het Marktplein, waar Ochaarm smartlappen ten gehore brengt. In verband met het tienjarig bestaan wordt het programma op het Marktplein voortgezet.

Op diverse locaties is er na 17.00 uur nog live muziek tot 21.00 uur. De gebroeders Martijn en Dirk Schmiermann van het welbekende nummer 'Weer terug in Groesbeek' en de meer dan 25 jaar bestaande 'Thuisband' uit Nijmegen zullen de bezoeker van een middag- en avondvullend programma laten genieten. Het repertoire van de Thuisband bestaat uit nederpop van De Dijk tot Doe Maar, van Marco Borsato en Het Kleine Orkest tot Het Goede Doel.

Het festival is gratis, maar om de kosten te dekken worden er weer fleurige 'Smartlepkes' verkocht, die gemaakt zijn door de leden van Ochaarm. Mis dit collectors item niet! Je maakt er jezelf en de dag nog fleuriger door. De flyers zijn overal in het dorp te verkrijgen. Het wordt ongetwijfeld weer een geweldige dag in het centrum van Groesbeek waar de smartlappen hoogtij vieren.

Zomerexpositie Stichting Jacques van Mourik

MOOK - Op zaterdag 12 mei 2018 wordt in het Gemeentehuis van Mook om 11.30 uur de zomerexpositie van Stichting Jacques van Mourik officieel geopend. 'Pinckers & Van Mourik' is een expositie
'nieuwe stijl'; een sprong naar het heden zonder het verleden uit het oog te verliezen. We zien landschappen, schildersmateriaal, portretten van TOEN samen met voornamelijk grafisch werk van nu, een verrassend geheel!

De Zomerexpositie is te bezoeken op zaterdag 12 mei, 9 juni, 8 september en 13 oktober 2018 telkens van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Elke open dag geeft Ietje Pinckers om 14.00 uur een rondleiding voor slechts één euro per persoon. Een deel van haar werk is te koop. Locatie: Gemeentehuis, Raadhuisplein 6, 6585 AP Mook. Iedere belangstellende is van harte welkom! Voor meer informatie zie website: www.stichtingjacquesvanmourik.nl

Zomerexpositie Stichting Jacques van Mourik

MOOK - Op zaterdag 12 mei 2018 wordt in het Gemeentehuis van Mook om 11.30 uur de zomerexpositie van Stichting Jacques van Mourik officieel geopend. 'Pinckers & Van Mourik' is een expositie
'nieuwe stijl'; een sprong naar het heden zonder het verleden uit het oog te verliezen. We zien landschappen, schildersmateriaal, portretten van TOEN samen met voornamelijk grafisch werk van nu, een verrassend geheel!

De Zomerexpositie is te bezoeken op zaterdag 12 mei, 9 juni, 8 september en 13 oktober 2018 telkens van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. Elke open dag geeft Ietje Pinckers om 14.00 uur een rondleiding voor slechts één euro per persoon. Een deel van haar werk is te koop. Locatie: Gemeentehuis, Raadhuisplein 6, 6585 AP Mook. Iedere belangstellende is van harte welkom! Voor meer informatie zie website: www.stichtingjacquesvanmourik.nl

Boeiende spoedcursus spionage training in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944 - 1945 aan de Wylerbaan in Groesbeek was voor de jeugd van 8 tot 12 jaar dinsdag de start van een spoedcursus om spion te worden.

21 kinderen raakten geboeid door de spionverhalen van Martin Arts en Pieter Geijsberts, die al jaren tijdens de schoolvakanties deze spoedcursussen verzorgen en met succes. Steeds zitten de cursusleiders volgeboekt. De kinderen leren in anderhalf uur de kneepjes van het vak om later eventueel spion te worden. Echter ten opzichte van de WOI en WOII is er op dat gebied veel veranderd, lieten Martin en Pieter weten. "Vroeger werden gegevens verzameld en in geheimschrift doorgegeven of werd er een kleine radio-ontvanger in een boek verstopt en werden persoonspapieren vervalst."

Ook hadden enkele kinderen zelf een idee om te kunnen spioneren zoals een van hen opperde: 'In dienst treden in het leger van de vijand en dan de gegevens doorspelen'. De deelnemende kinderen gingen na afloop met spannende spionverhalen huiswaarts en kregen allen een spiondiploma, dat ongetwijfeld een mooi plaatsje in hun slaapkamers krijgt. Op dinsdag 8 mei zal de spoedcursus spionagetraining worden herhaald. Men dient wel te reserveren via info@bevrijdingsmuseum.nl.

31 / 32

Onze sportieve BOL.Gerrie nu 65.
Ze danst, fietst, wandelt en zwemt volop
en werkt nog wat. Liefs, jouw Kees.

Gefeliciteerd Jax met je A-diploma!!!! Goed gedaan!!!!!!

High five van Luuk en natuurlijk de rest vd familie

Lieve Pien
Wat ben jij een toppertje zeg....
Goed gedaan!!!!
Xxx van Tessa en de rest van de familie

Gefeliciteerd kanjer Rens,
met het behalen van je zwemdiploma A.
Opa Johan, oma Tonnie,
opa Gerrie en.oma Ria.

Postbode Thijs gaat met de vut.