GN Lingewaard

19 juli 2017

GN Lingewaard 19 juli 2017


Kennismaken met een jeu de boulestoernooi

HUISSEN - Na het succes van de actie met het boulen op de dinsdagmiddag wil Jeu de boulesclub Lingewaard de bewoners uit de regio een compleet toernooi aanbieden. Dit Promotie Zomertoernooi wordt gehouden op zondag 23 juli om 11.00 uur.

"Er wordt wel van u gevraagd om drie partijen uit te spelen. Een partij duurt gemiddeld een half tot een uur. Ook dient u zich aan te melden voor 21 juli. Indien u niet over een setje boules beschikt, kunnen wij dat aan u uitlenen. Er zijn, behalve voor eventuele consumpties, geen kosten aan verbonden. De spelvorm is doublette melee. Dat wil zeggen dat u voor elke partij wordt ingeloot en dus voor elke partij een andere medespeler krijgt toegewezen. Bij de teamindeling wordt ernaar gestreefd teams van gelijke sterkte te maken."

Jeu de boulesclub Lingewaard is gevestigd op het adres Kampstuk 23 in Huissen (een zijstraat van de Bredestraat). Voor inlichtingen en aanmeldingen kan men terecht bij toernooileider Geert Klein Middelink, 026 3252967; www.jbcl.nl.

'Zet buitenspelen hoog op politieke agenda'

LINGEWAARD - Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen roepen gemeenten op: zet in op een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Eén op de vijf kinderen in Nederland speelt minder vaak buiten dan ze willen. Daar is wat aan te doen door de gemeente. Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen daarom een oproep aan alle lokale politieke partijen. Zij doen dit in een brief en via de website buitenspelen2018.nl. Zij richten zich daarmee tot alle partijen, die hun verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen 2018 maken: "Zet buitenspelen hoog op de politieke agenda."

Een kindvriendelijke buitenruimte waar kinderen leuk kunnen spelen is belangrijk voor alle inwoners van de gemeente. Het draagt er aan bij dat kinderen spelenderwijs gezond kunnen ontwikkelen. Ruimte voor spelen en sporten vergroot de leefbaarheid van een buurt. En het bevordert integratie, sociale cohesie en veiligheid. De speelplekken bieden kansen om via burgerparticipatie mensen te betrekken bij hun omgeving.

Jantje Beton en de Branchevereniging spelen roepen lokale partijen op in te zetten op een kindvriendelijke gemeente met een leefbare omgeving. Plaats buitenspelen hoog op de agenda met de volgende punten:

1. In onze gemeente maken we ruimte voor buitenspelen

2. Wij betrekken kinderen bij buitenspelen

3. Onze gemeente stimuleert activiteiten om kinderen naar buiten te halen

Gemeenten kunnen faciliteren dat buitenspelen vanzelfsprekend wordt. Zo stimuleren ze ontmoeting en beweging voor jong en oud. En verder is buitenspelen gewoon leuk en maakt het kinderen blij!

"Ondersteun deze oproep op buitenspelen2018.nl." Jantje Beton en de Branchevereniging Spelen en Bewegen doen ook een oproep aan organisaties die de kracht van buitenspelen onderschrijven. Zij kunnen de oproep aan de gemeenten steunen, via de website buitenspelen2018.nl. Onderaan de website kunnen zij hun naam invullen. Alle namen komen op de website te staan.

Open avond van slagwerkgroep Doornenburg

DOORNENBURG - Een open repetitie voor alle belangstellenden aan de vooravond van het WMC zal voor de slagwerkers de allerlaatste test zijn voor het Wereld Muziek Concours.

Op donderdagavond 20 juli om 19.30 uur opent men de deuren van het Ontmoetingscentrum om de allerlaatste test te horen en zien, zoals dat een dag later om 13.00 uur zal gaan uitvoeren in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Onder leiding van dirigent Casper Traa zullen 25 slagwerkers, solist Hans Cornelissen, een rockband en een strijkerskwartet zal het 45 minuten durend programma ‘Diamonds’ worden uitgevoerd.

Het thema Diamonds staat in het teken van het zestigjarig bestaan van de slagwerkgroep. De zaal is vanaf 19.15 uur geopend aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg

Sponsor bedankt!

Van links naar rechts. Gert Bravenboer -  Hans Kersten - Peter Lentjes  Remco Maassen Jos Jansen en Arno van Swaay 

LINGEWAARD - De Mont Ventoux – wielerploeg bedankt sponsoren. Na vele maanden van voorbereiding was het dan eindelijk zover dat zes renners een vierdaagse trip Ventoux en de omgeving van Zuid Oost Frankrijk hebben gereden.

Een geweldige ervaring waarbij de groep één van de hoogste maar ook één van de mooiste bergen hebben gefietst: de Mont Ventoux. Via deze weg willen de renners de sponsoren bedanken voor het beschikbaar stellen van de prachtige tenues. - Schaars verzekeringen Haalderen - Fietstech Bemmel - Kunstzinnigetherapieviolet Huissen - Autobedrijf G.J. Bouwman Angeren en Milremo kleding.

In een oogopslag


Vieringen in parochie De Levensbron

Woensdag 19 juli

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

19.30 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Concert door de Zwitserse Harmonie Musik Kriens.

Zaterdag 22 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Vox Clara

Zondag 23 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 26 juli

09.30 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 29 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 30 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Samenzang

Bridgeles: de weg naar een hobby voor het leven

LINGEWAARD - Bridge wordt over de hele wereld volgens dezelfde regels gespeeld en is dus altijd en overal te spelen. Een sociale denksport. Je speelt met een partner tegen anderen, die (op een club althans) telkens na een aantal spellen wisselen.

De basis is eenvoudig. Maar het spel heeft een geweldige diepgang. Om die te doorgronden is het aan te bevelen een cursus te volgen bij een docent, die daarvoor door de NBB (Nederlandse Bridge Bond) is opgeleid. Zo’n cursus volgen kan bij Steef Weijers (0481462834, e-mail: steefweijers@hotmail.com). In september start hij een beginnerscursus.

Met bridge houd je je hersens goedkoop in topconditie. Een avondje spelen bij onze clubs kost beduidend minder dan 2 euro, inclusief het lidmaatschap van de NBB met alle voordelen daarvan zoals maandblad Bridge, voordelige literatuur, software, speelmateriaal en gadgets.

"Door ons samenwerken zijn wij in staat om je, na afloop van de cursus, in je eigen tempo wegwijs te maken in het club- en competitiebridgen en je het plezier daarvan te laten beleven. Wij spelen in:
- Huissen in Het Koelhuis, Koelhuisstr. 3 op dinsdagavond BCH (www.nbbclubsites.nl/club/7033) en op woensdagavond Cool Down (www.nbbclubsites.nl/club/7042).
- Bemmel in De Kinkel, Van Ambestraat 1, op dinsdagavond B.C. Doublet (www.nbbclubsites.nl/club/15030).
- Gendt, café De Klok, Markt 1, op dinsdagavond bij B.C. Gendt (www.nbbclubsites.nl/club/15024).
- Elst, Onder de Toren, St. Maartenstr. 34 op maandag-, dinsdag- en donderdagavond en woensdagmiddag EBC (www.nbbclubsites.nl/club/7037).

Uitbreiding Sportpark Ressen van start

Vanaf september kan ook op deze plek worden gevoetbald. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – Sportpark Ressen gaat deze week op de schop. Voor een bedrag van ruim 1,1 miljoen euro wordt het sportpark ten gunste van Mixed Hockeyclub Bemmel en Sportclub Bemmel uitgebreid. De gewenste uitbreiding van kleedkamers heeft vertraging opgelopen.

Sportpark Ressen is 17 jaar geleden geopend. De ruimteproblematiek speelt al jaren. In de sportnota 2015 staat het zwart op wit dat Sportpark Ressen dringend toe is aan uitbreiding. In de politieke discussie kwam MHC Bemmel onder vuur te liggen. De stormachtige groei van het aantal hockeyleden zou vooral komen door aanwas uit Nijmegen-Noord. Een deel van de raad bedacht daarom dat de gemeente Nijmegen Bemmel een financiële bijdrage moest leveren. De Waalstad gaf geen krimp.

De knelpunten op het sportpark worden opgelost door een voetbalveld te voorzien van kunstgras, zodat het efficiënter gebruikt kan worden. Door de discussie over rubberkorrels heeft de gemeente in overleg met de Lingewaardse voetbalclubs besloten om het nieuwe kunstgras in te strooien met zogenoemde Holo-korrels. Dit materiaal wordt gezien als een goed en veilig alternatief voor de tot nu gebruikte rubberkorrels. Ook de eigenschappen om op te voetballen zouden beter zijn.

MHC Bemmel krijgt er een half hockeyveld bij. De ruimte wordt bereikt door een voetbalveld te draaien.
De bedoeling was om gelijk met de sportvelden de uitbreiding van kleedkamers op te pakken. Maar door een aanvullend archeologisch onderzoek is de bouw vertraagd tot medio oktober. De oplevering staat gepland voor het volgend voorjaar. De sportvelden moeten uiterlijk 14 september worden opgeleverd.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij het volgende eetcafé om gezellig samen een vorkje te prikken:

Woensdag 26 juli - 17.30u – RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Vieringen in parochie De Levensbron

Woensdag 19 juli

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

19.30 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Concert door de Zwitserse Harmonie Musik Kriens.

Zaterdag 22 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Vox Clara

Zondag 23 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Woensdag 26 juli

09.30 uur: H. Martinus Gendt, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 29 juli

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 30 juli

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad (EC), eucharistieviering, G. Peters, Samenzang

Kersenmiddag Zonnebloem Doornenburg

DOORNENBURG - Kersenmiddag Zonnebloem Doornenburg werd druk bezocht. Deze middag werden de gasten welkom geheten bij eetcafé De Waay.

Eerst kreeg men een kop koffie met monchoug-ebak. De gasten kregen genoeg tijd om gezellig met elkaar te kletsen,. Ieder werd verrast met een bakje heerlijke kersen, waarvan werd genoten.Terwijl er door de vrijwilligers rondjes bingo werden gedraaid, was er tijd voor een drankje zoals een wijntje, biertje en natuurlijk niet te vergeten het advocaatje met slagroom.

De prijzen waren geschonken door camping De Waay. Als afsluiting van de middag genoten de zonnebloemgasten van een wafel met ijs en warme kersen. Mede door de inzet van de vrijwilligers gingen de gasten met een goed gevulde buik tevreden naar huis.

Ingezonden brief

Ophalen snoeiafval

De data voor het ophalen van snoeiafval is door gemeente Lingewaard vastgesteld op 4x per jaar. Dat wil zeggen op 10 april en 8 mei… en daarna op 9 oktober en 13 november. Dus toen ik mijn snoeiafval in juni aanbood via het digitale systeem, kreeg ik de melding dat het 9 oktober wordt opgehaald. 4 ½ maand wachten dus! Zo lang wil ik niet kijken naar een hoopje tuinafval. Dan maar een andere oplossing zoeken: we brengen het zelf wel weg op de aanhanger of we maken een vuurtje en stoken het wel op.

Maar waarom is er toch gekozen voor deze datums? Als reactie van de gemeente op deze vraag kreeg ik het volgende antwoord: “Dit jaar zijn de data van de grof snoeihout inzameling minder goed afgestemd op de groeiperiodes. Uiteraard gaan wij de data volgend jaar hierop beter afstemmen.” Dan blijkt maar weer dat dit dus verzonnen is door mensen die weinig zelf doen in de tuin.

Sandra Bak, Bemmel

Documentaire over Dick van Altena 40 jaar singer-songwriter

REGIO - Op vrijdag 28 juli om 17.20 uur zendt TV Gelderland de documentaire uit met als titel '1094 liedjes, Dick van Altena 40 jaar singer-songwriter'.

Het programma wordt die avond en nacht ieder uur herhaald. De filmmaker Angelo Damen volgde Dick de afgelopen weken onder andere thuis, in de studio en tijdens optredens. Hij geeft een kijkje in de ziel van een liedjesschrijver bij uitstek. Hoe wordt een liedje geboren? Welke strijd gaat daar aan vooraf en wat maakt de liedjes van Dick van Altena zo bijzonder?

Ook zijn er in de boeiende documentaire fragmenten te zien van een speciaal opgenomen concert vanuit het Kulturhus in Angeren. Daar speelt en zingt Dick met een voltallige band en gasten. Van deze opnames wordt ook een dvd uitgebracht die in het najaar te koop zal zijn.

Angelo Damen maakte al eerder een serie documentaires over Gelderse topartiesten zoals Thijs van Leer, Harry Sacksioni en Bert Heerink en was winnaar NL.Award 2001 en genomineerde NL.Award 2008.

Toon Hermans Huis gaat verhuizen

ARNHEM - Het Toon Hermans Huis gaat verhuizen! In april 2013 heeft het Toon Hermans Huis Arnhem (THHA) voor het eerst zijn deuren geopend in een prachtig en sfeervol pand aan de Eusebiusbuitensingel 34.

Sinds de opening heeft het THHA een gestage groei doorgemaakt. Steeds meer bezoekers, zowel (ex-)patiënten als hun naasten, weten het huis te vinden. Daar worden zij ontvangen door gastvrouwen die een luisterend oor bieden en zo nodig, een arm om de schouders. Gasten kunnen meedoen aan een mooi en divers aanbod aan activiteiten voor ontspanning, informatie en lotgenotencontact.

In de afgelopen jaren is gebleken, dat het pand aan de Eusebiusbuitensingel niet geschikt is voor gasten qua toegankelijkheid binnen het huis door veel en steile trappen. Ook de hoge parkeertarieven voor de deur werken drempelverhogend.

Het THHA vestigt zich daarom per 1 augustus in het fraaie en karakteristieke voormalige Sint-Peters Gasthuis aan de Stadhoudersstraat 60 in Arnhem en gaat hiermee een nieuwe fase in. In het nieuwe pand zijn alle ruimtes op de begane grond, waardoor het voor iedereen toegankelijk is. In de buurt is voldoende en gratis parkeergelegenheid. Bovendien is de Stadhoudersstraat ook goed bereikbaar met het OV.

Het THHA is van 17 - 31 juli gesloten. Vanaf 1 augustus is iedereen welkom om binnen te lopen en een kijkje te nemen in het nieuwe THHA. Vanaf september zijn er weer volop activiteiten om aan mee te doen. Op www.thharnhem.nl staat meer informatie over het huis, activiteiten en openingstijden.

Energiebank op zoek naar energiecoaches

REGIO - De Energiebank wil energie als eerste levensbehoefte bereikbaar houden. Energie is essentieel voor ons welzijn en onze welvaart. Zonder energie kunnen we ons huis niet verwarmen, niet koken en niet communiceren. In Nederland hebben ongeveer 750.000 huishoudens moeite om hun energierekening te betalen.

De Energiebank wil een bijdrage leveren om energie voor hen bereikbaar te houden. Dit doen we door huishoudens met een minimum inkomen, hulp te bieden, bij betaling, bij besparing en bij bewustwording. "Wil jij je horizon verbreden, meewerken aan een duurzame wereld, energie krijgen van energie geven, vrijwilligerswerk doen wanneer het voor jou past en ben je circa 4 uur per maand beschikbaar. Dan nodigen wij je graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Stuur je reactie via een whatsapp bericht naar: Marjan Jansen: 06 15028143, of e-mail: marjan.jansen@energiebanknederland.nl. Meer info staat op: www.energiebanknederland.nl.

Expositie 'Stitch Art' in Gendt

GENDT - In het kerkje van Gendt aan de Torenlaan is nog op zondag 23 en 30 juli de expositie van 'Stitch Art' van Mieke Plug uit Wageningen te bekijken.

Bovendien is op 23 juli de kunstenares ook zelf weer aanwezig om uitleg te geven bij haar Textiele Naaldkunst. De kerk is open van 14.00 tot 17.00 uur. Omdat de kerk aan de dijk ligt, vormt het een mooi rustpunt voor mensen die een fietstocht maken over de dijk.

Mieke Plug heeft altijd veel interesse gehad voor het werken met textiel. Ze groeide ook op in een gezin, waarvan vader meubelstoffeerder was. Al vroeg verzamelde ze merklappen. Bij de expositie is dan ook een combinatie gemaakt van oude merklappen en de moderne textiele werken van Mieke. Sommige merklappen zijn door Mieke meegenomen, andere zijn bijeengebracht door de gemeenteleden van de kerk.Mieke vindt haar inspiratie in een collectief waar ze bij aangesloten is QS2(www.qs2textielgroep.nl). De expositie is zeker de moeite waard om te bekijken, net als het mooie kerkje. Iedereen is welkom. Op de foto staat een zeer oude merklap afgebeeld.

De Betuwse Aanspanning in Winterswijk

HUISSEN - Enkele aanspanningen hebben meegedaan aan de paardenvierdaagse in Wintersijk.

Mooie routes, gastvrije mensen en geweldig weer voor mens en dier. Een evenement dat draait op vrijwilligers en de gastvrijheid van boeren. Wat geweldig om mee te maken.

6 / 18

7 / 18

8 / 18

9 / 18

11 / 18

Column

Ik

Ik ben de beheerder van mijn land, tegenwoordig moestuin genoemd. Het beleid, voorbereiding en onderhoud liggen volledig in mijn handen. Inkoop van planten en zaden doe ik een beetje in overleg. Selderij is dit jaar uit de hand gelopen, maar mijn geliefde weet een oplossing door het in te vriezen. Andijvie vindt ze ook heerlijk, maar het kan ook te veel worden. Zonder morren wordt de andijvie gewassen en gesneden en verdeeld onder onze kinderen en haar kennissenkring. Er staan meer rode bieten dan mijn geliefde lief is, maar ter compensatie kon ik haar vorige week trakteren op vers geplukte biologische doperwten. Pluksla, rucola en kruiden staan voor het grijpen. Ik had dit jaar als probeersel koolrabiplanten geplant. Geweldig, het groeit als kool en het vraagt geen ziektebestrijding, zo is mijn ervaring. Mijn geliefde had het heerlijk klaargemaakt, inclusief een kaassaus. Tijdens het heerlijke eten komt onze dochter binnen. Het ruikt in de keuken zoals in het bejaardenhuis van oma, zegt ze. Nou, die klap komt net voor mijn verjaardag hard aan. Ik word komende week 64 jaar. Ben ik volgens mijn dochter een oude man? Tijdens de laatste raadsvergadering spookte dat door mijn hoofd. Er was weer een moment van doorgeschoten inspraak en democratie. Toe maar, beginnen mijn stukjes op oudemensenpraat te lijken? In Bemmel wordt aan de Dorpsstraat een mooi complex met sociale huurwoningen gebouwd. Deskundigen hebben en plan bedacht, inclusief ontsluiting. Iedereen blij. Totdat aanwonenden roeptoeteren, geen autoverkeer voor mijn voordeur. Ontsluiting via onze straat zorgt voor onveilige situaties. Welwillige raadsleden roeptoeteren opeens dat ze ook verkeersdeskundigen zijn en stellen een ontsluiting voor via een andere straat. Ik denk dan, stel dat de deskundige aanwonenden niet hadden geroeptoeterd, zouden de deskundige raadsleden dan nog steeds geageerd hebben tegen de voorgestelde ontsluiting? Ik vind dat een groeiend aantal raadsleden zonder ballen op het pluche zit en voelbaar last krijgt van het verkiezingsvirus. Maar ja, wie ben ik.
Sjaak

Rondje om en in de kerk

HUISSEN - Op 28 juli houdt de KBO Huissen voor haar leden een wandeltocht door het centrum van Huissen en een rondleiding in de kerk. Een fijne wandeltocht en in ins en outs van de Huissense Stadsparochiekerk.

Men start om 18.00 uur bij de kerk in de Langekerkstraat. Na de wandeling is er een kopje koffie in de kerk. Hierna een zeer interessant rondje in de stadsparochie kerk met Jan Wannet. Jan vertelt over de kleine dingen die je in de kerk ziet maar het fijne er niet van weet. De activiteit is rond 20.30 uur afgelopen. Men kan zich hiervoor aanmelden bij Corry Huisman, Wilgenstraat 4. Huissen-Zand (026 3254762).

Kerkdienst protestantse

gemeente Huissen

HUISSEN - Zondag 23 juli 10 uur, voorganger mw Elly Morelissen, Huissen.

Het leven vieren en elkaar ontmoeten. Met na afloop van de dienst een kopje koffie of thee. Bijpraten kan ook op de vrijdagmiddaginloop: van 14-16 uur bent u van harte welkom.

Inloopactie

bij Loopgroep Huissen

HUISSEN - Afgelopen loopseizoen hebben leden van Loopgroep Huissen een diversiteit aan trainingsvormen beleefd, aangeboden door trainers die hun fantasie de vrije loop lieten. Zoals gebruikelijk trainen de hardlopers van Loopgroep Huissen vanaf april tot en met augustus in de bossen rondom Arnhem en de wandelaars en nordic walkers in de buitengebieden van Lingewaard.

De trainingsvormen die zijn aangeboden zijn vormen van (hard)lopen: obstaclerun, trail, fartlek, spinnewebloop, oriëntatieloop, en dergelijke. Bij aanvang of aan het einde van de trainingen werden oefeningen gedaan als core stability en yoga gerelateerde rekoefeningen. Deze afwisseling in trainingsvormen is hogelijk gewaardeerd door de 'pupillen'. Er wordt dan ook met enige weemoed de naderende vakantieperiode tegemoet gezien waarin de trainingen even stil liggen.

Aangezien de trainingen in de avonduren plaats vinden is het vanaf september met een kortere daglichtperiode beter terug te keren naar de verlichte bebouwde kom en daarmee naar het 'asfalt'. Dit biedt echter weer kansen voor de minder getrainde (startende) (hard)loper om zich in het winterseizoen voor te bereiden op de komende loop-uitdagingen. Loopgroep Huissen biedt aan geïnteresseerden de gelegenheid om kennis te maken met de loopsport (hardlopen, sportief wandelen en nordic walken).

'Gedurende de maand september kun je kosteloos meetrainen op de reguliere trainingsmomenten. Wanneer je daarna besluit om lid te worden ben je voldoende getraind om komend zomerseizoen de afwisselende buitentrainingen mee te maken. Aanmelden of informatie: www.loopgroephuissen.nl.'

Huissense Dag begint al op maandag

HUISSEN - De Huissense Dag start tegenwoordig al op maandag en wel op 31 juli. Vanaf 20.00 uur treedt dan de Huissense formatie Flashback op. Flashback is een, zeker voor Huissenaren, een bekende formatie.

Flashback staat voor aanstekelijke meerstemmigheid, stevige rocksolo's, prachtige ballads, dansbare muziek uit de jaren zestig, zeventig en tachtig die worden gespeeld door een stel super enthousiaste muzikanten. Om 24.00 uur is het einde van deze avond en kan op dinsdag 1 augustus de Huissense Dag van start gaan. De start van de Huissense Dag is om 10.00 uur met de braderie. Op de braderie is een zeer gevarieerd aanbod van allerlei koopwaar. Maar tussendoor is er ook ruimte voor de kinderen. Een aantal kinderattracties zoals een draaimolen, trampolines of 'eendjes hengelen' maakt de braderie leuk voor het hele gezin. Misschien wil je wel op de foto met een echte uil?

Ben je misschien een beetje moe van het kijken naar de inhoud van de kramen, rust dan lekker uit op één van de gezellige terrassen op de braderie. Genietend van een lekker kopje koffie met een stukje gebak of een lekker fris drankje is het vanaf een terras leuk mensen kijken. Tijdens de braderie is er natuurlijk ook live muziek. Op de Markt klinken vanaf 10.00 uur de muzikale klanken van Eric Adams. Een zanger-entertainer met een breed repertoire. Vanaf 15.00 uur moet je echt zorgen dat je op de Markt bent. Zorg ervoor dat je een leuk plaatsje kan bemachtigen. Want dan komen er drie mooie en excentrieke persoonlijkheden. Het blijken zeer sterke persoonlijkheden die niet met elkaar kunnen optreden, dus zullen alle drie een aparte show brengen.

Om 19.30 uur zal Huissen in het teken staan van veel muziek Naast de diverse podia bij de plaatselijke cafés zijn er ook twee grote podia. Op de Markt zal het trio de Helden van Holland optreden. Dit brengt een show waarbij het publiek denkt dat ze bij De Toppers in de Arena zijn. Iedereen kan gewoon meezingen met de diverse songs, en ken je de tekst niet helemaal… geeft niet, want de tekst staat op grote schermen. Als de zangers even pauze hebben zal een dj zorgen dat de sfeer blijft bestaan op het plein door in dezelfde stijl de diverse nummers te draaien.

Op het Raadhuisplein staat de band Mmoozz. De groep speelt al een aantal jaren op de Huissense Dag met veel succes. Deze muzikanten weten precies wat het publiek op de Huissense Dag wil horen. Een formatie die niet alleen zingt, maar ook echt een show brengt met lichteffecten en zelfs vuur.

Natuurlijk kan de Huissense Dag ook niet zonder artiesten. Dit jaar zullen John West een Maan optreden. John West is een bekende volkszanger die ook samenwerkt met andere bekende artiesten zoals Lange Frans. John West zal er voor zorgen dat Huissen geheel in feeststemming komt, mocht dat dan nog niet het geval zijn. Zangeres Maan is op dit moment veel te zien geweest van het programma De Beste Zangers. Hierin bleek zeker ook dat ze ook opera kan zingen. Maan is ook veel te gast bij de programma's van radiozender 538. Ze zal ook binnenkort te zien zijn in het T.V.- programma Dance Dance Dance. Maan is een veelzijdig artiest en zal op de Huissense Dag zeker de grote hit Perfect World zingen. Deze hit heeft ze samen gemaakt met niemand minder dan DJ Hardwell. De laatste informatie staat op www.huissensedag.nl.

SASA gaat door in de zomer

ANGEREN - Afwijkend van een jarenlange traditie is het Dorpshuis in de zomer van 2017 niet zes weken geheel gesloten. Iedere maandag is het dorpshuis open voor publiek.

De Sasa heeft ook aansluiting bij dit aanbod gezocht en heeft gemeend om voor de senioren een afwisselend programma aan te bieden. Voor leden van de Sasa zijn de activiteiten een verlenging van het bestaande aanbod, van iedereen wordt er echter een deelnemersbijdrage gevraagd. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Alle activiteiten gaan door bij voldoende deelname. Het programma is als volgt:

31 juli en 14 augustus.

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

10.00 – 11.00 Gym

11.00 – 12.00 Gym

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten

24 juli en 21 augustus

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten

7 augustus in verband met Angerse kermis geen activiteiten van de SASA

Meer info staat op www.sasa-angeren.nl.

Kerkdienst protestantse gemeente Huissen

HUISSEN - Zondag 23 juli 10 uur, voorganger mw Elly Morelissen, Huissen.

Het leven vieren en elkaar ontmoeten. Met na afloop van de dienst een kopje koffie of thee. Bijpraten kan ook op de vrijdagmiddaginloop: van 14-16 uur bent u van harte welkom.

HUISSEN - Afgelopen loopseizoen hebben leden van Loopgroep Huissen een diversiteit aan trainingsvormen beleefd, aangeboden door trainers die hun fantasie de vrije loop lieten. Zoals gebruikelijk trainen de hardlopers van Loopgroep Huissen vanaf april tot en met augustus in de bossen rondom Arnhem en de wandelaars en nordic walkers in de buitengebieden van Lingewaard.

De trainingsvormen die zijn aangeboden zijn vormen van (hard)lopen: obstaclerun, trail, fartlek, spinnewebloop, oriëntatieloop, en dergelijke. Bij aanvang of aan het einde van de trainingen werden oefeningen gedaan als core stability en yoga gerelateerde rekoefeningen. Deze afwisseling in trainingsvormen is hogelijk gewaardeerd door de ‘pupillen’. Er wordt dan ook met enige weemoed de naderende vakantieperiode tegemoet gezien waarin de trainingen even stil liggen.

Aangezien de trainingen in de avonduren plaats vinden is het vanaf september met een kortere daglichtperiode beter terug te keren naar de verlichte bebouwde kom en daarmee naar het ‘asfalt’. Dit biedt echter weer kansen voor de minder getrainde (startende) (hard)loper om zich in het winterseizoen voor te bereiden op de komende loop-uitdagingen. Loopgroep Huissen biedt aan geïnteresseerden de gelegenheid om kennis te maken met de loopsport (hardlopen, sportief wandelen en nordic walken).

'Gedurende de maand september kun je kosteloos meetrainen op de reguliere trainingsmomenten. Wanneer je daarna besluit om lid te worden ben je voldoende getraind om komend zomerseizoen de afwisselende buitentrainingen mee te maken. Aanmelden of informatie: www.loopgroephuissen.nl.'

Grote opkomst voor wandeling door Ressen

RESSEN - Op 12 juli ontving Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR) statenleden, bestuurders, raadsleden en maatschappelijke organisaties voor een rondwandeling door Ressen. Het kastelenterrein, Klompenpad, monumentenroute, Ressensestraat, de NH kerk, Dorpensingel Light en de Oude Postweg werden onder andere bezocht.

Tijdens de route vertelden bestuurders van de VDR, Historische Kring Bemmel, bewoners, de Regioarcheoloog en vrijwilligers over de onderwerpen die in de kern leven. De rode draad in alle verhalen is een pleidooi voor behoud van de historische dorpskern. Infrastructuur, woningbouw en ontwikkelingen zoals de Hornbach raken Ressen direct en indirect. "Wij zijn niet tegen maar we willen juist samenwerken met de diverse partijen", aldus Edwin Schouten (VDR). "Bovendien is een toetsing nodig van deze ontwikkelingen op onze leefomgeving. De praktijk is nu dat het bestemmingsplan het leidend kader is en dat is niet altijd wenselijk."

Om het pleidooi kracht bij te zetten overhandigde Gijs Bouwman namens onder andere de Historische Kring Bemmel en Cultuurhistorisch Platform Lingewaard, de kerk en de VDR een brief aan het college van B&W Lingewaard met de boodschap rekening te houden met de kwaliteiten in en om Ressen.

Bovendien hoopt de VDR dat het historische hart toegankelijker wordt voor recreanten. De laatste maanden wordt goed samengewerkt met Park Lingezegen. Ook gemeente Lingewaard denkt mee als het gaat om inpassing van de verlichting voor het RijnWaalpad in Ressen. De VDR wil in augustus verder praten met het college van Lingewaard en de fietsersbond over de samenwerking.

Koppelwedstrijd jeugd Sint-Petrus Huissen

HUISSEN - Dinsdagavond 11 juli was de jaarlijkse koppelwedstrijd voor de jeugd samen met een volwassene. Een mooi moment om Lars nog een keer te feliciteren met een bloemetje voor zijn eerste plaats, die hij behaalde tijdens de jeugd Betuwe-combinatie in de leeftijdscategorie 12/15.

Daarnaast was er voorafgaand aan de wedstrijd een smakelijke verrassing, verzorgd door Jolanda. Iedereen werd verwend met een flinke portie kibbeling, die vlak daarvoor vers gebakken was in het Vishuis in Huissen centrum. En dan het vissen: 22 vissers zaten er deze avond aan de waterkant, en al deze vissers hebben vis op de kant weten te krijgen. Maar er was uiteindelijk maar één koppel wat de meeste vis wist te vangen.

Opa Joop wist samen met Damian 466 centimeter bij elkaar te vangen en zo ruim op de eerste plek te eindigen. Nikki met vader Michael werden knap tweede met 289 centimeter. Op de derde plek zijn Naïma met opa Tonny geëindigd met 197 centimeter. De prijzen waren deze avond verdubbeld; iedereen ging met luxe waardebonnen van de Welkoop richting huis.

Zaterdag 15 juli heeft de jeugd het seizoen afgesloten tijdens een middagje forelvissen in Gendt.

ANGEREN - Afwijkend van een jarenlange traditie is het Dorpshuis in de zomer van 2017 niet zes weken geheel gesloten. Iedere maandag is het dorpshuis open voor publiek.

De Sasa heeft ook aansluiting bij dit aanbod gezocht en heeft gemeend om voor de senioren een afwisselend programma aan te bieden. Voor leden van de Sasa zijn de activiteiten een verlenging van het bestaande aanbod, van iedereen wordt er echter een deelnemersbijdrage gevraagd. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Alle activiteiten gaan door bij voldoende deelname. Het programma is als volgt:

31 juli en 14 augustus.

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

10.00 – 11.00 Gym

11.00 – 12.00 Gym

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten

24 juli en 21 augustus

10.00 – 16.30 Open en gelegenheid tot koffie en thee

13.30 – 15.00 Dynamic tennis

13.30 – 16.30 Kaarten

7 augustus in verband met Angerse kermis geen activiteiten van de SASA

Meer info staat op www.sasa-angeren.nl.

Herman Horzelenberg draagt bedrijf over aan nieuwe eigenaar

DOORNENBURG – Niet alleen in deze regio, maar ook ver daarbuiten kom je Horzelenberg Boomverzorging B.V. tegen. Sinds de start in 2001 maakte dit dynamische bedrijf namelijk een mooie groei door. En nog steeds zijn er ontwikkelingen gaande, die Horzelenberg Boomverzorging tot een van de meest toonaangevende bedrijven in deze branche maakt!

Als grondlegger mag Herman Horzelenberg (38) dan ook enorm trots zijn. Hij begon ooit in zijn eentje en had toen nog niet durven dromen dat hij met zijn bedrijf al snel in de piekperiodes vijftien vakmensen aan het werk zou hebben. Van boomverzorging en landschapsbeheer tot aan bestrijding van de eikenprocessierups, bij Horzelenberg ben je verzekerd van professionaliteit.

Inmiddels zijn we zestien jaar ervaring verder en kiest Herman ervoor om meer tijd vrij te maken voor andere ambities en uitdagingen. In Bas Gijsberg (38) vond hij de beoogde nieuwe eigenaar van zijn bedrijf; zeer ervaren, vakkundig en ambitieus. Bas: 'Ik was al een tijdje op zoek naar een goed lopend bedrijf in mijn vakgebied, maar wel een bedrijf met nog steeds groeipotentie. In gesprek met Herman kwam naar voren dat mijn kennis en ervaring een aanvulling is op alle vakkennis, die Horzelenberg al in huis heeft. Dat schept mogelijkheden om een totaalpakket te kunnen gaan aanbieden'.

Bas heeft alle mogelijke opleidingen genoten op het gebied van boomverzorging en is daarnaast een ervaren vakman in tuinaanleg en -onderhoud. Zijn echtgenote Inge Gijsbers–Van Blommestein is met haar bedrijf 'De Groenkamer' gespecialiseerd in tuinontwerpen en -advies. Dat maakt de cirkel rond!

Op 1 juli droeg Herman officieel het stokje over aan Bas, maar voorlopig zal Herman ter ondersteuning nog even betrokken blijven bij het bedrijf. Horzelenberg Boomverzorging B.V., Koffiemolen 13, Doornenburg; 026 8484328; www.horzelenberg.nl

Het Rabo Starterstraject: de ideale start van uw onderneming

BETUWE - Bent u een (potentiële) startende ondernemer die graag een vliegende start wil maken? Dan deelt de Rabobank graag haar kennis met u. Tijdens het Rabo Starterstraject krijgt u antwoord op tal van ondernemersvraagstukken en deelt u ervaringen met andere startende ondernemers. Om zo een vliegende start te maken.

Deelnemers aan het Starterstraject worden tijdens vijf themagerichte avonden meegenomen in onderwerpen die voor startende ondernemers interessant zijn: van ondernemersvaardigheden en juridische zaken tot (online) marketing en bedrijfsadministratie.
Hoge waardering

Het voorgaande Starterstraject werd met een 8.6 hoog gewaardeerd door de aanwezige deelnemers. "Voor ons reden genoeg om voor nieuwe, ambitieuze starters weer een Rabo Starterstraject te organiseren", licht Joep van Hoek, accountmanager MKB bij Rabobank Oost Betuwe, toe. "Door de verschillende thema's die voor iedere starter relevant zijn, is het Starterstraject interessant voor iedereen die een eigen bedrijf wil beginnen of die stap recent hebben gemaakt. En om de startende ondernemer ook regionaal te versterken, organiseren we het Starterstraject dit jaar voor het eerst samen met Rabobank Arnhem en Omstreken,"gaat Joep verder. "Zo helpen we de startende ondernemers van beide banken aan een breder en uitgebreider netwerk."

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk het inspirerende programma op www.rabobank.nl/oostbetuwe. Het Starterstraject vindt plaats op vijf maandagavonden in oktober en november, afwisselen op het Adviescentrum van Rabobank Oost Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst en Rabobank Arnhem en Omstreken, Mr. D.U. Stikkerstraat 11 in Arnhem. De bijeenkomsten starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Deelname is kosteloos. Het aantal plaatsen is beperkt!

Symbolische eerste paal geslagen in Huissense bouwgrond Eerste heipaal nieuwbouw AH in Huissen

Slaan van eerste symbolische heipaal nieuwe Albert Heijn Foto: Foto Van Eimeren

HUISSEN - Afgelopen vrijdagmiddag was het zover; de eerste 'symbolische heipaal' voor de nieuwbouw van AH is de grond in gegaan. De bouw van de nieuwe supermarkt van Albert Heijn is hiermee officieel van start gegaan. Een heuglijk moment voor eigenaar Hans Geveling en de mensen van Albert Heijn.

De officiële opening van de hei-ceremonie begon met een korte speech van wethouder Johan Sluiter. Hij vertelde vereerd te zijn hier te mogen staan met de voeten in het zand, op de basis van het bouwproject waar hij zich volledig voor heeft ingezet, maar ook waar hij als klein jochie in had gespeeld. Gevolgd door de woorden van een trotse Hans Geveling: ''Na een lange periode van voorbereiden, waarbij er meerdere tegenslagen op ons pad kwamen, ook tijdens de eerste graafwerkzaamheden, kunnen wij u nu met trots mededelen dat vanaf komende week, de funderingspalen de grond in gaan."
Na nog een (hopelijk) laatste vertraging - dit keer van de weergoden - werd de eerste heipaal door acht personen, waaronder wethouder Johan Sluiter, oud-grondeigenaresse Mw. Mali, centrummanager Wendy Tiebosch en natuurlijk Hans Geveling zelf, middels een Oudhollandse heistelling 'symbolisch' geslagen. Het was niet de eerste officiële heipaal, ook niet de laatste heipaal, want de komende weken zullen in totaal 250 heipalen de grond in gaan. Deze worden echter geboord, omdat heien een te zware belasting zou zijn voor de omliggende historische woningen. Naar verwachting zal de nieuwe AH-supermarkt medio mei 2018 worden geopend.

De komende tijd is de bouw te volgen via de facebookpagina van AH Huissen: www.facebook.com/ahhuissen.

Sponsorrun een groot succes

HUISSEN - Op 16 juni vond er een sponsorrun plaats op Obc Huissen. Ruim 350 leerlingen liepen een run voor het goede doel Stichting Zorgeloos kind.

`s Ochtends startten de leerlingen van leerjaar 2, in de middag waren de leerlingen van leerjaar 1 aan zet. Het programma bestond uit de sponsorrun waarbij de leerlingen 1,5 kilometer om de voetbalvelden van RKHVV moesten rennen. Daarnaast waren er andere activiteiten georganiseerd zoals voetballen, stormbaan en knotsen gevecht.


De onderbouw leerlingen van Obc Huissen hebben ontzettend hun best gedaan om zoveel mogelijk geld bijeen te lopen voor Stichting Zorgeloos kind. Stichting Zorgeloos kind organiseert ontspannende activiteiten voor ernstig zieke kinderen, met name voor kinderen met kanker. Ze gaan bijvoorbeeld een dagje naar de Winter Efteling, of een voetbal wedstrijd van de eredivisie.

Inmiddels is de cheque overhandigd aan Stichting Zorgeloos kind. De leerlingen hebben samen 6004,75 euro opgehaald. Dat is een geweldige prestatie. Kortom, een geslaagde sponsorrun.

Opbrengst Collecte Campagneteam Huntington

GENDT - In de week van 3 - 8 juli hebben ruim 20 vrijwilligers in Gendt gecollecteerd voor de ziekte van Huntington.


De opbrengst van de collecte bedroeg 2.367,91 euro en is voor 100 procent bestemd voor fundamenteel onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte van Huntington. "Zonder de vrijwillige inzet van onze collectanten en de gulheid van de mensen hadden wij dit niet kunnen realiseren! Hiervoor zijn wij hen erg dankbaar! Wie de collectant van het Campagneteam Huntington is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.campagneteamhuntington.nl of sms CTH1, 2 of 3 naar 4333 voor een eenmalige donatie van 1, 2 of 3 euro."

Gedeputeerde Schouten opent Forten van Boven

DOORNENBURG - Op donderdagmiddag 27 juli om 15.00 uur vindt de officiële opening van Forten van Boven plaats bij Fort Pannerden, aan de waaldijk 1 in Doornenburg.

Gedeputeerde Bea Schouten zal deze middag de foto expositie van alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie openen met een officiële bijeenkomst voor genodigden. De zes vierkante metergrote luchtfoto's zullen tot en met 22 oktober te zien zijn op Fort Pannerden. Daarna gaat de tentoonstelling weer door naar een ander Fort.

Na de opening, die plaats vind bij de gracht van het Fort, krijgen de genodigden de kans om deze unieke beleving zelf te bewonderen. Meer informatie over Forten van Boven staat op www.fortenvanboven.nl.

GENDT - In de week van 3 - 8 juli hebben ruim 20 vrijwilligers in Gendt gecollecteerd voor de ziekte van Huntington.De opbrengst van de collecte bedroeg 2.367,91 euro en is voor 100 procent bestemd voor fundamenteel onderzoek naar een geneesmiddel voor de ziekte van Huntington. "Zonder de vrijwillige inzet van onze collectanten en de gulheid van de mensen hadden wij dit niet kunnen realiseren! Hiervoor zijn wij hen erg dankbaar! Wie de collectant van het Campagneteam Huntington is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.campagneteamhuntington.nl of sms CTH1, 2 of 3 naar 4333 voor een eenmalige donatie van 1, 2 of 3 euro."

Hoi Britt, een nieuw hoofdstrik in je leven.
Dus veel succes en leerplezier, straks op 't OBC.
Liefs je trotse Oma.

Niets meer aan doen, want dit is zonneklaar...
Ons Gertje wordt op 22 juli al weer 50 jaar!
Liefs van je meiden.

Hoera! Ons stoere
vriendinnetje wordt
21 Juli alweer 9 jaar.
Gefeliciteerd
Liefs Anke en Manuel

Hiep hiep hoera!
Annelies word 22 juli
65 jaar. Kus Aart, Kelly,
Raymond Simone Senna & Ties

Het is echt waar
deze meid wordt 22 juli
alweer 14 jaar. Proficiat Romy!
1.2.3. je weet wel van wie...

Je wilde er niks van weten,
maar wij zijn je niet vergeten.
BAM...20-07-2017 wordt je 50 jaar!
Gefeliciteerd van ons allemaal.

50 kaarsen aangestoken voor onze pa!
Hieper de piep HOERA!
Liefs van uw kinderen

Samen al vijf jaar
een heel gelukkig paar!