GN Overbetuwe-Nederbetuwe

17 juli 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 17 juli 2019


Helpt u mee met het opruimen van zwerfafval?

Jong geleerd oud gedaan. (foto: Tijl Essens)

KESTEREN - Op zaterdagochtend 6 juli was er een bescheiden aftrap met vrijwilligers om de omgeving van Kesteren op te schonen. Er werden liefst acht volle vuilniszakken gevuld in slechts anderhalf uur wandelen. Dat is een mooie oogst, maar anderzijds toch ook wel opvallend veel afval.

Dit laat ook meteen zien hoe effectief deze aanpak is. Vooral blikjes en plastic verpakkingen werden er aangetroffen.

Met verschillende bewoners een aantal afmeldingen voor deze ochtend en verschillende nieuwe aanmeldingen met bewoners uit de omgeving (onder andere Kesteren, Ochten en Opheusden) begint deze groep aardig te groeien. De betrokkenen gaven aan een goed gevoel over te houden om hier samen mee bezig te zijn. Je ziet bovendien meteen resultaat.

"In de derde week van september organiseren we graag weer een opruimochtend. U bent van harte welkom hier aan deel te nemen. Gereedschap wordt geleverd. Voor de zwerfafvalbrigade maken verschillende organisaties zich sterk, waaronder stichting Landschapsbeheer Gelderland, de gemeente Neder-Betuwe, Stichting Welzijn Rivierstroom en NME Betuwe. Vragen of opmerkingen? Contactgegevens t.essens@landschapsbeheergelderland.nl, 06 14135745."

Kinder Vakantie Bijbel Club 'Schatrijk'

RANDWIJK - Op 12, 13, 14 en 15 augustus is het zo ver! Dan is er weer KVBC in Randwijk. Dit jaar is het thema 'SchatRijk'.

Er ligt een leerzaam, leuk, sportief en gezellig programma klaar! "Ben jij tussen de 4-12 jaar, dan ben je welkom! De KVBC begint maandagmiddag 12-8 om 13.30 tot 16.00 uur. Dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur. Donderdagavond afsluiting met een gezamenlijke maaltijd vanaf 17.30 uur. "We vinden het leuk als jij ook komt! (in de tenten rondom de Hervormde Kerk, Kerkstraat 1)." Meer info: Alettina van Rijswijk (0488 491531) of Mariska de Waal (06 26062066).

Cursus Sociale Hygiëne voor vrijwilligers in Ingen

INGEN - Vrijwilligersorganisaties die alcohol willen schenken hebben een vergunning van de gemeente nodig. Daarvoor is een diploma Sociale Hygiëne vereist. Op verzoek van Vv ISC Ingen organiseert Vrijwilligerssteunpunt Buren een cursus Sociale Hygiëne op de woensdagavonden 4 en 18 september.

Vrijwilligersorganisaties met een eigen kantine, soosruimte of andere gelegenheid waar alcoholhoudende dranken worden verkocht moeten zich houden aan de bepalingen in de Drank- en Horecawet. Het doel van deze wet is het verantwoord alcoholgebruik stimuleren en overmatig alcoholgebruik tegengaan. De wet stelt daarom eisen aan het schenken van alcohol.

Dorpshuizen, sportkantines en andere verenigingsgebouwen waar alcohol wordt geschonken moeten minimaal over twee (vrijwillige) leidinggevenden beschikken met een diploma Sociale Hygiëne. Het diploma geeft aan dat de vrijwilliger bekend is met de vakbekwaamheidseisen voor het werken in de horeca. De training van twee avonden plus zelfstudie bereidt voor op het examen Sociale Hygiëne.

Vrijwilligerssteunpunt Buren biedt Sociale Hygiëne voor vrijwilligers gratis aan. Het aan te schaffen boek en de examenkosten zijn wel voor eigen rekening of voor rekening van de organisatie waar de deelnemer vrijwilliger is. De cursus is op woensdag 4 en 18 september in de kantine van de Vv ISC Ingen van 19.00-22.00 uur. Aanmelden bij Welzijn Rivierstroom info@welzijnrivierstroom.nl.

Stroomdalflora in de Maneswaard

Maneswaard. (foto: Will Bemelmans) Will Bemelmans

OPHEUSDEN - Op zondag 21 juli houdt IVN RijnWaal een struinwandeling in de Maneswaard bij Opheusden.

Er wordt stil gestaan bij de wijze waarop de rivier en ingrepen van de mens het landschap hebben gevormd. De Nederrijn, de kleiputten, de zandwinplas en de oude Rijnstrang hebben ieder hun eigen kenmerkende planten. "We gaan op zoek naar de krabbenscheer en genieten op de kribben van het bonte plantengezelschap." Vertrek is om 14.00 uur vanaf het bankje op de veerstoep tegenover het Veerhuis, Veerweg 1 in Opheusden. De wandeling is bedoeld voor jong en oud en duurt circa twee uur. Stevig schoeisel en vanwege de prikplanten, dekkende kleding wordt aanbevolen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De gids is Will Bemelmans (06 14510610).

Liever delen dan verspillen!

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

WESTERVOORT - Sinds woensdag 3 juli staat er, bij de Werenfriedkerk aan de Dorpstraat in Westervoort een buurtkastje. Een mooi initiatief dat anderen misschien ook zal inspireren voor in de eigen regio?

Een buurtkastje is een openbare voorraadkast, bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan en om elkaar te helpen. Mensen die iets kunnen en willen missen kunnen artikelen in die kastje leggen zoals bijvoorbeeld koekjes, pindakaas, rijst, tandpasta of zeep. Mensen die iets nodig hebben kunnen iets uit het kastje pakken. De voorwaarde is dat de artikelen goed en ongebruikt zijn. Het is niet de bedoeling dat er rookwaren of alcoholische dranken in geplaatst worden. Het principe is simpel. Pak wat je echt nodig hebt en geef wat je kunt missen.

Buurtkastje. (foto: Annie Jacobs)

Het buurtkastje is in Nederland geïntroduceerd door René Verhoogt van de stichting 'SoGOed', om iets te doen tegen de voedselverspilling. Het motto van de stichting is: Liever delen dan verspillen. Het kastje is gemaakt in de werkplaats van Grip, in Purmerend. In deze werkplaats werken mensen met een psychiatrische achtergrond, die na een periode van ziekte, de draad naar betaald werk weer willen oppakken.

Hopelijk wordt het kastje bij de kerk een succes! Mochten er anderen (wijkraden, particulieren, verenigingen) zijn die ook een kastje willen plaatsen, informatie is te vinden op www.stichtingsogoed.nl.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 20 juli
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen:19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Cantorum


Zondag 22 juli
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Projectkoor, Patroonsfeest Maria Magdalena
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering, Kardinaal Dr. W.J. Eijk, GK De Levensbron
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Samenzang

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Het onvergetelijke weekend van Wesley Kist

Wesley Kist op de Oranje-tribune. (foto: SWPN) SWPN

BETUWE - Afgelopen editie van de Jumbo Racedagen mocht Wesley zijn grote held al ontmoeten. Alles draait bij hem om maar één persoon, en dat is Max Verstappen. Wesley is al lange tijd ernstig ziek en via via werden wij van Stichting Zorgeloos Kind benaderd of wij zijn droom in vervulling konden laten gaan.

Uiteraard hebben wij geholpen en op zaterdag 18 mei stond Wesley dan oog in oog met Max Verstappen. Daar bleef het niet bij, want dankzij Verwelius = bouwen, Zwaar tafelen en Kunstenaar Jan Carel Koster mocht Wesley met zijn familie afgelopen weekend naar de F1 in Oostenrijk.
Wat keek Wesley hier naar uit, twee dagen met zijn rolstoel, boven op de Oranje tribune en deze reis werd voor hem en zijn familie er één om nooit meer te vergeten. Natuurlijk was het voor Wesley een lange reis, maar dit was wel wat hij graag wilde. Zowel de zaterdag als de zondag ‘onder stralende omstandigheden’ heeft Wesley mooie kwalificaties gezien en natuurlijk een fantastische race van Max Verstappen met een eerste plaats voor zijn held.

Zondagavond hebben ze nog een nachtje in het comfortabele huisje kunnen slapen, voor de lange thuis reis, maar wel met een enorme herinnering rijker. Afgelopen weekend hebben wij van Stichting Zorgeloos Kind Wesley gesproken en dan weten we weer precies waar voor we het allemaal doen. Zijn enthousiasme was bijna ontroerend, maar werkelijk fantastisch om te horen. Dit pakt niemand je meer af, Wesley!

Spreekuur huurdersvereniging

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20,00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder Vivare.

"Schroom niet om contact met ons op te nemen." Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Het spreekuur is iedere derde donderdag van de maand.

Spreekuur huurdersvereniging

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20,00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder Vivare.

"Schroom niet om contact met ons op te nemen." Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Het spreekuur is iedere derde donderdag van de maand.

Vrijwilliger voor mantelzorgwandeling?

Op de foto een groep mantelzorgers die al wandelend door De Blauwe Kamer in de vogelhut uitkwamen. (foto: Frederike Burgers)

NEDER-BETUWE - Vind je wandelen leuk, ben je bekend met mantelzorg en houd je van de natuur? Welzijn Rivierstroom en NME Betuwe zijn op zoek naar inwoners uit Neder-Betuwe en Buren die na het volgen van een training maandelijks met mantelzorgers willen wandelen.

Het doel is wandelen, de doelgroep zijn mantelzorgers maar de maandelijkse wandeling wordt geen zorgwandeling. Het gaat om lekker wandelen en om delen, niet om zorgen.

Deze nieuwe vrijwilligers gaan na de startbijeenkomst (training) zelf de wandelingen organiseren. Natuurlijk word je daarbij ondersteund door Welzijn Rivierstroom en NME Betuwe. Woon je in Neder-Betuwe of Buren en heb je interesse? Neem dan voor meer informatie contact op door te mailen naar folkertkooistra@welzijnrivierstroom.nl of naar nmebetuwe@gmail.com. Bellen kan ook naar 06 19544160.

Streetdance-uitvoering DGV

De jongste streetdanceleden van DGV. (foto: Thomas van Beek) Thomas van Beek

DODEWAARD - Al maanden waren ze bezig met de voorbereidingen en op zaterdagavond 29 juni was het dan eindelijk zover: De jaarlijkse uitvoering van de streetdancegroepen van DGV Dodewaard. Dit keer werd de voorstelling Beauty and the Beast opgevoerd.

In een prachtig decor, met erg professioneel licht en geluid en voor een sporthal vol publiek ging de uitvoering van start
met de jongste leden. Wat spannend om voor zoveel mensen te dansen, maar het ging ze goed af. Elke groep variërend van 4 jaar tot 14+ jaar liet twee dansen zien, die pasten in de speciaal voor deze avond aangepaste en moderne versie van het verhaal. Tussen de dansen door werd het verhaal van Belle en het Beest verteld en werden de rollen van Belle en het beest gespeeld door twee assistenten van de streetdancelessen. Uniek in deze voorstelling dat er voor het eerst ook twee liveacts te horen waren. Esmee liet een knap staaltje drumwerk zien. Noa en Laura zongen samen prachtig het themalied van de voorstelling.

Tijdens de avond werd er ook gedanst voor de clubkampioenschappen. Tijdens het juryberaad was er een freestyle danswedstrijd. Hierbij kwam het aan op het improvisatietalent van de dansers. Er werd uitbundig gedanst tot er uiteindelijk één danser overbleef. Daarna was de prijsuitreiking. Iedereen die niet in de prijzen viel mocht een diploma ophalen waarna er uiteindelijk per groep drie overbleven die op het podium plaats mochten nemen. Zo gingen er liefst 21 dansers met een mooie medaille naar huis.

Het was een erg geslaagde avond. Nu gaan alle groepen van DGV genieten van een welverdiende zomervakantie.

Ingezonden brief

Het Knooppunt stopt

Het KMO is binnenkort niet meer! Weggegooid door iemand met teveel ambitie, die geen rekening hield met de vele uren (soms wel 15 jaar lang) die vele vrijwilligers er in hebben gestoken. Opgeslokt door een andere organisatie. Wat er precies gebeurd is en waarom is voor de vele vrijwilligers nog altijd een raadsel. In september 2017 werd nog uitgebreid gevierd dat het Meldpunt Mantelzorg 25 jaar bestond. De naam veranderde in Knooppunt Mantelzorg Overbetuwe en we vierden feest. Er kwam een nieuw logo en alles wat daarbij hoorde.

En nu staan we met lege handen. Laat ik bij mezelf blijven. Ik kwam nog maar relatief kort geleden (bijna 5 jaar) bij de club, omdat ik graag iets erbij wilde doen en ook omdat ik zocht naar contacten met mensen, die ik ook vond. Heel lang was er een hechte groep van 10 dames, die dagelijks de telefoon beantwoordden en mensen op allerlei gebieden de weg konden wijzen. We konden altijd op elkaar terugvallen bij ziekte, vakantie enzovoort. Er viel nooit een onvertogen woord en iedereen wilde best een keer nog een tandje bijzetten. Dat was wat ik zocht.

Zoals gezegd, heeft dat voor mij bijna 5 geduurd. En nu is het afgelopen, zo maar ineens. Het Knooppunt houdt op te bestaan, ik blijf met lege handen achter zonder te weten waarom. En niet alleen ik… dat is een beetje troost. Gelukkig is er nog genoeg te doen! Met toch een beetje pijn in het hart ga ik op zoek naar ander vrijwilligerswerk.

Annemie Stax, Bemmel

Combinatie lichaamsyoga en hersenyoga levert je wat op!

ELST - Ouderdom komt met gebreken is een veel gehoorde uitspraak. Maar ouderen zijn zelf verantwoordelijk of ze dat passief accepteren of er actief iets tegen gaan doen.

"Deze cursus van Forte Fit, onder leiding van de ervaren yogadocente Gerda Wolff, kan U hiermee op weg helpen. De cursus gaat uit van het principe dat de geest gezond(er) wordt, als je lichaam en hersenen gelijktijdig en met regelmaat traint. In deze combinatie zorgt het voor een positief effect op langere termijn. Bij elke sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen losgemaakt. Daarna wordt, via opdrachten in spelvorm, gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen (grotendeels met stoeloefeningen). Deze cursus is ook geschikt voor mensen in een rolstoel!"

Effecten die deze cursus wil (helpen) bereiken, zijn het verbeteren van:
* het vermogen om dingen te onthouden;
* het reactievermogen;
* het probleem oplossend vermogen.

Start: 2 september in cultureel centrum De Wieken, Elst. Informatie te verkrijgen bij Nelleke Beckering. E-mail: bewegen.fortefit@fortewelzijn.nl. Telefoon: 0481 840708.

Ook uw bericht in de krant?

BETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Bingo in De Loohof

ZETTEN - Ontmoetingscentrum De Loohof houdt 18 juli om 20.00 een bingo met mooie prijzen.

Er worden vijf rondes gespeeld en, afhankelijk van deelname, een extra ronde waarbij een grote prijs kan worden gewonnen. De prijs voor vijf rondes is vijf euro met abonnement. Zonder abonnement 7,50 euro. Het belooft weer een gezellige avond te worden. Iedereen is welkom.

Spreek Spaans

in Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Spreek je Spaans en wil je graag beter Nederlands leren spreken? Voor iemand uit Neder-Betuwe die Spaans wil leren zijn wij op zoek naar een maatje.

Echt een win-win situatie. Zo leert iemand beter Nederlands spreken en leert deze mevrouw beter Spaans spreken. Dus spreek je Spaans of ken je iemand die Spaanstalig is en beter Nederlands wil leren spreken, mail dan naar folkertkooistra@welzijnrivierstroom of bel 06 19544160.

Activiteiten

in De Loohof

Woensdag 17 juli: 10.00 uur koffiedrinken met Cees , 14.00 uur sjoelen met Els en Zeinab.

Donderdag 18 juli: 10.00 uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief met Ans Huys,19.00 uur: bingo met Ben.

Vrijdag 19 juli: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur: kaarten Joker Troef met Nel.

Maandag 22 juli: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur eten met Christien (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 23 juli: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten met Cees, 14.00 uur: schilderen met Jack.

Kinderyoga

in Kesteren

KESTEREN - Donderdagmiddag 5 september starten opnieuw kinderyogalessen in het Kruisgebouw aan de Torenstraat in Kesteren.

In deze periode zijn er dertienlessen en deze zijn van 17.45 tot 18.35 uur voor kinderen van 7 jaar tot 12 jaar. Yoga laat kinderen bewegen en zorgt voor een balans tussen concentratie en ontspanning. De creativiteit wordt bevorderd in bewegen en denken. Aandacht wordt gegeven aan de ademhaling gecombineerd met concentratie en zintuigspelletjes

De kinderen leren samenwerken en elkaar te respecteren. Yoga geeft zelfvertrouwen en levert handvatten voor wat ze zelf kunnen doen als ze bang, overprikkeld, vermoeid, teveel energie of onrustig zijn.

De lessen worden gegeven door yogadocente Jantine Heijstee en zijn voor kinderen uit de gemeente Neder-Betuwe. Informatie en opgave bij Jantine Heijstee jantineheijstee@gmail.com of via 06 45254040.

Simon Oegema opnieuw gul!

Simon Oegema als gulle gever. (foto: Dick Wevers)

OCHTEN - Afgelopen week weer voor de zevende maal de Ochtense avondvierdaagse gehouden.

Waterspuitende eenhoorn. (foto: Dick Wevers)

Rijschoolhouder Simon Oegema stond voor de zevende maal langs het parcours met een verrassing voor de jonge lopers. Was het voorgaande jaren ijs of snoep, dit keer was het een wandelschoen gevuld met lekkers. Om het voor de jeugd extra leuk te maken, had hij een waterspuitende eenhoorn opgesteld, waarvan de jeugd zichtbaar genoot.

Spreek Spaans in Neder-Betuwe

NEDER-BETUWE - Spreek je Spaans en wil je graag beter Nederlands leren spreken? Voor iemand uit Neder-Betuwe die Spaans wil leren zijn wij op zoek naar een maatje.

Echt een win-win situatie. Zo leert iemand beter Nederlands spreken en leert deze mevrouw beter Spaans spreken. Dus spreek je Spaans of ken je iemand die Spaanstalig is en beter Nederlands wil leren spreken, mail dan naar folkertkooistra@welzijnrivierstroom of bel 06 19544160.

Activiteiten De Loohof

Woensdag 17 juli: 10.00 uur koffiedrinken met Cees , 14.00 uur sjoelen met Els en Zeinab.

Donderdag 18 juli: 10.00 uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief met Ans Huys,19.00 uur: bingo met Ben.

Vrijdag 19 juli: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur: kaarten Joker Troef met Nel.

Maandag 22 juli: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur eten met Christien (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 23 juli: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten met Cees, 14.00 uur: schilderen met Jack.

Zangmaatje gezocht

OPHEUSDEN - Houdt u van het zingen van psalmen of vindt u het fijn om hierna te luisteren?

Een 83-jarige man uit Opheusden zou het fijn vinden om psalmen te zingen en over het geloof te praten. Hij zoekt een maatje van ongeveer zijn eigen leeftijd, die bij hem thuis komt. "Wanneer u interesse heeft, kunt u contact opnemen met Esther Seijkens van Welzijn Rivierstroom op nummer 06 33421037."

Kinderyoga in Kesteren

KESTEREN - Donderdagmiddag 5 september starten opnieuw kinderyogalessen in het Kruisgebouw aan de Torenstraat in Kesteren.

In deze periode zijn er dertienlessen en deze zijn van 17.45 tot 18.35 uur voor kinderen van 7 jaar tot 12 jaar. Yoga laat kinderen bewegen en zorgt voor een balans tussen concentratie en ontspanning. De creativiteit wordt bevorderd in bewegen en denken. Aandacht wordt gegeven aan de ademhaling gecombineerd met concentratie en zintuigspelletjes

De kinderen leren samenwerken en elkaar te respecteren. Yoga geeft zelfvertrouwen en levert handvatten voor wat ze zelf kunnen doen als ze bang, overprikkeld, vermoeid, teveel energie of onrustig zijn.

De lessen worden gegeven door yogadocente Jantine Heijstee en zijn voor kinderen uit de gemeente Neder-Betuwe. Informatie en opgave bij Jantine Heijstee jantineheijstee@gmail.com of via 06 45254040.

Yoga op donderdagochtend

KESTEREN - Yoga is een combinatie van eenvoudige fysieke oefeningen met een bewust gebruik van de ademhaling & ontspanningstechnieken. De ontspanningstechnieken geven een diepere ontspanning van het lichaam en brengt mentale rust. Het geeft je fysieke kracht, lenigheid en ontspanning.

De cursus bestaat uit vijftien lessen van een uur per week. De lessen worden gegeven op donderdagochtend van 9.00 tot 10.00 uur in het Kruisgebouw, Torenstraat 3 in Kesteren door yogadocente Jantine Heijstee. De cursus start op donderdag 5 september.

Meenemen: grote handdoek en dekentje. Aantrekken: makkelijk zittende kleding. Informatie en opgave voor 2 september bij Jantine Heijstee, jantineheijstee@gmail.com of 06 45254040.

7 / 14

8 / 14

Officiële opening mountainbikeparcours HPC Zetten

Docent Lubos Kyncl bij het bord van het parcours. (foto: HPC Zetten)

ZETTEN - Op vrijdag 5 juli vond de officiële opening plaats van het nieuwe mountainbikeparcours van HPC Zetten. Het parcours is met hulp van 70 leerlingen gemaakt.

Onder toeziend oog van leerlingen, docenten en genodigden werd met een startsein het parcours geopend door rector Gijs Beekhuizen en initiatiefnemer docent Lubos Kyncl.

Het mountainbikeparcours heeft de grootte van 500 m². Naast dat het parcours bestaat uit afwisselende hoogtes en scherpe bochten, bevat het diverse uitdagende hindernissen. De leerlingen en docenten zijn erg trots op het eindresultaat.

Lubos Kyncl: “Het is een ontzettend leerzaam project geweest. Leerlingen hebben vol passie mee- en samengewerkt en mogen trots zijn op hun bijdrage. Het resultaat mag er zijn en nu mogen de leerlingen het parcours eindelijk in gebruik gaan nemen!”

Leerlingen, ouders en docenten hebben veel werk verzet om het mountainbikeparcours te realiseren. Door het afgraven en ophogen van de vlakte werd de basis voor het parcours gelegd. In de volgende fase zijn er materialen voor de hindernissen verzameld. Deze materialen zijn vervolgens op maat gemaakt en op de juiste posities ingegraven.

Van idee naar werkelijkheid
Vernieuwingen in het lessenplan zorgden ervoor dat mountainbiken een belangrijk onderdeel in het lesprogramma werd. Helaas ontbrak het de school aan een geschikte mountainbikelocatie in de buurt. Docent Lubos Kyncl zag potentie in een perceel naast sporthal. Met de bouwtekening die daarop volgde werd ook de rest van de school enthousiast.

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De 39e Zomermarkt georganiseerd door CV De Waalkanters is op zondag 11 augustus in Slijk-Ewijk gehouden.

Een bijzondere markt met ruim 80 kramen waar oude en nieuwe spullen verkocht zullen worden en waar Slijk-Ewijkse verenigingen zich presenteren. De markt is van 10.00 – 16.00 uur. Met het voet/fietsveer van Beuningen naar Slijk-Ewijk is de markt makkelijk bereikbaar.

Dit jaar hebben we weer een kraam met vers gerookte paling. Deze paling wordt oor u gerookt door de Nederlandse kampioen palingroken Harrie Buis uit Enkhuizen.

Aanmelden voor een standplaats op deze markt kan nog. Hiervoor dient u contact op te nemen met de heer Blom. Voorkom teleurstelling en reageer tijdig voor 8 augustus. Ook dit jaar hopen we er weer een succesvolle en gezellige dag van te maken.

Voor informatie kan men contact opnemen met J. Blom, Waaldijk 17, 6677 MA Slijk-Ewijk; 0481 482988 of 06 49882609 of via de mail: waalkanters@gmail.com.

Geldersch Landschap & Kasteelen trakteert op magazine

IJsvogel-kaal. (foto: Geldersch Landschap & Kasteelen)

REGIO - Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) zet zich al negentig jaar in voor het behoud van natuur, landgoederen en kastelen in Gelderland. Dat kunnen ze doen dankzij de inzet en giften van vele Gelderse inwoners. Daarom geven ze wat terug en kan iedereen die dat wil een prachtig, kleurrijk én gratis magazine aanvragen.

In de feestelijke uitgave van het magazine Mooi Gelderland vind je er-op-uit tips, achtergrondverhalen en vertellen bekende Gelderlanders aan de hand van thema’s zoals klimaat, duurzaam tuinieren, architectuur en wandelen in de natuur wat de provincie voor hen bijzonder maakt. Lodewijk Hoekstra vertelt bijvoorbeeld over zijn duurzame tuin projecten. Conservator Paul Rem vertelt over de band tussen de Oranjes en Gelderse kastelen. Margot Ribberink blijkt een meteoroloog met een missie en maar liefst 3 ex-commissarissen van de Koning(in) kijken terug op hun tijd in 'de mooiste provincie van Nederland'. Vraag het magazine aan op www.glkmagazine.nl.

Kinder Vakantie Bijbel Club 'Schatrijk'

RANDWIJK - Op 12, 13, 14 en 15 augustus is het zo ver! Dan is er weer KVBC in Randwijk. Dit jaar is het thema ‘SchatRijk’.

Er ligt een leerzaam, leuk, sportief en gezellig programma klaar! "Ben jij tussen de 4-12 jaar, dan ben je welkom! De KVBC begint maandagmiddag 12-8 om 13.30 tot 16.00 uur. Dinsdag-, woensdag- en donderdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur. Donderdagavond afsluiting met een gezamenlijke maaltijd vanaf 17.30 uur. "We vinden het leuk als jij ook komt! (in de tenten rondom de Hervormde Kerk, Kerkstraat 1)." Meer info: Alettina van Rijswijk (0488 491531) of Mariska de Waal (06 26062066).

Markt recreatiepark De Linie

OPHEUSDEN - Recreatiepark De Linie organiseert op zaterdag 20 juli de Romeinse markt op De Linie. Dit vindt plaats bij de Romeinse wachttoren die gevestigd is op de Rijnbandijk in Opheusden.

Een gezellige kleinschalige markt waar mensen staan met nieuwe en gebruikte spullen. De Romeinse wachttoren is open voor een hapje en een drankje. De markt begint om 10.00 tot 16.00 uur. "Wilt u ook op de markt staan? Neem dan contact op met Marjolein Brienissen, via marjolein@campingdelinie.nl of bel naar 06 23000026."

Hiep hiep hoera onze lieve Jill wordt 21 juli alweer 5 jaar.
GEFELICITEERD
xxx
lieve groetjes
opa Wiely en oma Annie.

Geslaagd en al een baan.
Opa en oma zijn trots op jou.
Hartelijk Gefeliciteerd.

Jayden

Onze lieve kleinzoon Jayden
wordt dinsdag 16 juli 4 jaar.
Van harte gefeliciteerd
van oma Annette en opa Dick.

Directeur

Directeur Frans gaat met pensioen,
we gaan hem missen. Geniet er van!
Groetjes de leerlingen en O. R v/d Houtkoperschool.

11-07-2019
(O)pa Ben en (o)ma Mariannne Cornelissen
alweer 51 jaar een echtpaar!
Proficiat!

Lisa, Esmée, Cas, Miranda, Robert-Jan en Tinja

Hieperdepiep hoera!
Gefeliciteerd lieve Liselotte met je
3de verjaardag!
Kusjes papa en mama

Huurdersvereniging zoekt kandidaten Leefbaarheidsaward

ELST - Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari tijdens haar nieuwjaarsreceptie, voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst en op deze wijze het wonen in ons dorp extra plezierig heeft gemaakt.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Ook uw bericht in de krant?

BETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

VakantieBijbelWeek 'SchatRijk' in IJzendoorn

Er zijn veel vossen te vinden tijdens de speurtocht/vossenjacht. (foto: VBW IJzendoorn) VBW IJzendoorn

IJZENDOORN - In IJzendoorn wordt dit jaar weer een mooie VakantieBijbelWeek georganiseerd voor alle leeftijden. Van zaterdag 20 tot donderdag 25 juli gaan ze in IJzendoorn ontdekken wanneer je echt SchatRijk bent. Er is deze week van alles te beleven in museum SchatRijk.

Op zaterdag 20 juli begint de VakantieBijbelWeek met een fietspuzzeltocht vanaf 12.30 uur. Om 17.00 uur kan er heerlijk gegeten worden (wel opgeven van te voren), waarna om 18.30 uur de startavond begint.

Zondag 21 juli is iedereen welkom in de kerkdienst die om 10.00 uur begint om ook daar te horen hoe je SchatRijk kunt worden. Daarna is het gezellig koffie drinken en liederen zingen in het verenigingsgebouw 'De Kandelaar'.

De kinderen van 4 t/m 12 jaar zijn van maandag 22 juli tot donderdag 25 juli welkom van 9.30-12.00 uur. Ze zingen met elkaar, ze kijken naar een sketch, luisteren naar een bijbelverhaal en ze knutselen iets moois. Op de woensdagmorgen is er spelletjesmorgen/zeskamp (tot 13.00 uur).

Maar ook 's avonds is er voor oud en jong wat te doen. Op maandagavond kan iedereen op speurtocht, op dinsdagavond is er de talentenjacht en op woensdagavond kan iedereen zich uitleven met zeskamp. Donderdagavond is de afsluitingsavond, zodat iedereen nog kan horen en zien wat we ontdekt hebben over SchatRijk.

De VBWY wordt gehouden in De Kandelaar aan de Dorpsstraat in IJzendoorn. Iedereen is welkom! Het hele programma en verdere informatie is te lezen op www.hervormdijzendoorn.nl. of op Facebook VBWIJzendoorn.

Juweeltjes uit de Betuwse schatkist

9 juli 2019. Brede wespenorchis met vele kommetjes met nectar in berm Rijnbandijk. (foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - Er valt nog veel moois te ontdekken in ons Rivierengebied. Wat vindt u bijvoorbeeld van orchideeën. Orchideeën zijn in het algemeen zeldzame planten en ze staan daarom allemaal op de Rode Lijst.

De orchideeën die ik in de nazomer van 2018 in de berm van de Rijnbandijk vond waren uitgebloeid. Ze waren wel herkenbaar: allemaal brede wespenorchissen. Natuurlijk heb ik dit jaar de vindplaats in de gaten gehouden. En… begin juli zag ik de eerste exemplaren. Op 9 juli deze plantensoort gefotografeerd. Schitterend, wat een ongelooflijke schoonheid. Op de foto ziet u een deel van de lange rechtopstaande stengel met een deel van de aarvormige tros met bloemen. De bloem telt zes bloemdekbladen. Van de drie binnenste bloemdekbladen heeft het onderste de vorm van een vergrote lip. Deze lip heeft twee knobbels om insecten te helpen de weg in de bloem te vinden. Het achterste deel van de lip vormt een kom waarin nectar gevormd wordt. Nectar is een suikerrijke vloeistof die door de plant wordt geproduceerd om bestuivers, veelal insecten, aan te trekken. Op de foto ziet u de minisoepkommetjes met nectar hangen. Je zou toch op de fiets over de Rijnbandijk knetteren en leeg zijn. Als ik kon, wat zou ik smullen! Hoewel, genieten doe ik toch. Op 9 juli telde ik 33 brede wespenorchissen vanaf het fietspad. Allemaal juweeltjes van de schatkist van de Betuwe!

Brandwondenstichting zoekt collectanten

BETUWE - De Brandwonden Stichting zet zich in voor mensen met brandwonden. Dit jaar is de collecteweek van 6 tot 12 oktober.

"Voel jij er iets voor om voor brandwondenslachtoffers te collecteren? Dan kan jij je aanmelden als collectant op www.brandwondenstichting.nl/collectant."

Meximum Dikkenbandenrace

OCHTEN - De Ronde van Ochten is een van de langstlopende en onafgebroken wielerrondes van Nederland. Op zaterdag 20 juli aanstaande worklinkt het startschot van de 69e editie. Naast vele fanatieke renners, mogen ook de lokale kinderen hun strijdlust tonen.Ook dit jaar wordt de Meximum Dikkebandenrace gehouden op het parcours van de Ronde van Ochten. Deze staat onder toezicht van de KNWU-jury. Deelname is mogelijk tot twaalf jaar en uitsluitend op een school- of stadsfiets. Deelnemers met racefietsen of die lid zijn van de KNWU zijn uitgesloten van deelname.

Om 14.00 uur vindt de inschrijving plaats in het Dorpshuis aan de Dokter M. van Drielplein 2. Iedere deelnemer krijgt een rugnummer en als hij of zij geen fietshelm heeft, dan heeft de organisatie deze in bruikleen.

De winnaars van elke leeftijdscategorie worden op het podium gehuldigd en alle deelnemers ontvangen na afloop een aandenken van de organisatie en een cadeaupakket van Meximum Promotions.

Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Woensdag 17 juli: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 14.00 uur Sjoelen en Rummikub, 14.00 uur kaartclub, 16.30 uur Liefkenssmullerij

Donderdag 18 juli: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 19 juli: 10.30 uur Zingen met begeleiding.18.30 Weeksluiting.

Maandag 22 juli:10.00-12.00 uur, 11.00-12.00 uur Sociaal kernteam, 13.15 uur Bridge, 18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 23 juli: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal, uur Bewonerskoor.

De Hoge Hof Herveld

Woensdag 17 juli: 14.00 uur Sjoelen en kaartclubs, 17.00 uur Eet en drink café.

Donderdag 18 juli: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Repetitie Hoge Hof koor, 16.00 uur Uitzending videoteam in de huiskamer.

Vrijdag 19 juli i: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo,

Zaterdag 20 juli : 10.00 uur Bibliotheek met Annie. 14.30 Superbingo

Maandag 22 juli i: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie (met vakantie), 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus.

Dinsdag 23juli: 11.00 uur: Geheugentraining, , 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Zomermarkt op camping De Vijverhof

OMMEREN – Op camping De Vijverhof aan de Ommerenveldseweg 51 in Ommeren is zaterdag 20 juli van14.30 tot 19.00 uur een zomermarkt.

De opbrengst van deze markt is bestemd voor stichting Stephanos, die hulp en scholing biedt aan weeskinderen in Malawi. Op deze markt vindt men onder andere kinderkleding, speelgoed, sieraden en cadeauartikelen. Er is een stand van Tupperware, Jemako, Aloë Vera, Capasbed en vele andere.

Ook zijn er diverse mensen bezig geweest met het maken van knuffels en speelgoed. Bij de blinde pool maakt de bezoeker kans op twee prachtige geborduurde schilderijen voor de kinderkamer. Ook is er een unieke, zelfgemaakte, grote kinderspeeltipi geschonken die te winnen is bij een verloting.

Natuurlijk wordt er ook aan de inwendige mens gedacht: puddingbroodjes, oliebollen, noten, biologische appelsap, chocolade en ijsjes zijn verkrijgbaar. Vanaf 17.00 uur kan men frietjes en snacks eten.

Voor de kinderen is er een grabbelton en ze kunnen heerlijk spelen in de speeltuin van camping De Vijverhof. Meer informatie staat op https://www.facebook.com en https://www.instagram.com/explore/locations/868723773145923/camping-de-vijverhof.

Ook uw bericht in de krant?

BETUWE - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Brandwondenstichting zoekt collectanten

BETUWE - De Brandwonden Stichting zet zich in voor mensen met brandwonden. Dit jaar is de collecteweek van 6 tot 12 oktober.

"Voel jij er iets voor om voor brandwondenslachtoffers te collecteren? Dan kan jij je aanmelden als collectant op www.brandwondenstichting.nl/collectant."