GN Nijmegen-Noord

16 januari 2019

GN Nijmegen-Noord 16 januari 2019


Voorstelling 'Loet en Harry zijn verdwaald'

LENT - Op vrijdag 1 februari speelt Ruth Bakker om 15.00 uur in Bibliotheek Lent-De Ster de grappige peutervoorstelling ‘Loet en Harry zijn verdwaald’. De voorstelling is onderdeel van de Nationale Voorleesdagen in de bibliotheek, die plaatsvinden van 23 januari tot en met 2 februari. Kom jij ook?

Voorlezen is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. De activiteiten tijdens de Nationale Voorleesdagen staan dit jaar in het teken van het prentenboek van het jaar 2019: Een huis voor Harry van Leo Timmers.

Tijdens de voorstelling ‘Loet en Harry zijn verdwaald’ op 1 februari in Bibliotheek Lent-De Ster gaat Harry de kater voor het eerst naar buiten samen met Loet en Vera de Vlinder. Maar dan verdwalen ze. Samen met alle kinderen gaan ze op een grappige en muzikale tocht op zoek naar huis. Wil je hier bij zijn? Koop vooraf kaartjes via www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen. Bibliotheekleden betalen 3,- en overige bezoekers 4,- euro. De voorstelling is geschikt voor kleintjes vanaf twee jaar en duurt van 15.00 tot 15.30 uur.

Gratis vingerpopje

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de Bibliotheek Gelderland-Zuid. Als je je kind tijdens de Nationale Voorleesdagen bij de balie van een van onze vestigingen inschrijft, krijg je een vingerpopje van Harry de kat mee naar huis. Meer informatie staat op: www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Zadenruilochtend bij Warmoes

Zadencollectie. (foto: Marlies van Loon) Marlies van Loon

LENT - Op 18 januari is er van 10:00 tot 13:00 uur bij Warmoes een zadenruilochtend.

Heb je zaden over van 2018 en wil je dit jaar je collectie bloemen, groenten en kruiden uitbreiden, kom dan naar de zadenruilochtend. Deelname is gratis. Het café van Warmoes is ook geopend voor koffie, taart en lunch. Tevens kan iedereen een rondje over het erf en door de boomgaard wandelen.
Warmoes is een historische tuinderij (stichting) waar een grote groep vrijwilligers de oude teeltmethodes van de warmoezeniers van Lent en omstreken in ere houdt.

Blue Unicef Monday op de markt in Nijmegen

NIJMEGEN - De laatste jaren is 'Blue Monday' een begrip aan het worden. Wetenschappers hebben berekend dat de derde maandag van januari de meest sombere dag van het jaar is, maar daar gaan we wat aan doen!

Op maandag 21 januari houdt Unicef Nijmegen een Blue Unicef Day op de markt in het centrum van Nijmegen. Verschillende marktkramen kleuren blauw en schenken zo aandacht aan het werk van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Verder lopen er enkele Unicef-blauwe vrijwilligers rond die u graag informatie geven over het werk van het kinderfonds. En een donatie is natuurlijk altijd welkom! Give Blue Monday a smile - for every child. Meer info staat op: unicefnijmegen@hotmail.com.

Blue Unicef Monday op de markt in Nijmegen

NIJMEGEN - De laatste jaren is 'Blue Monday' een begrip aan het worden. Wetenschappers hebben berekend dat de derde maandag van januari de meest sombere dag van het jaar is, maar daar gaan we wat aan doen!

Op maandag 21 januari houdt Unicef Nijmegen een Blue Unicef Day op de markt in het centrum van Nijmegen. Verschillende marktkramen kleuren blauw en schenken zo aandacht aan het werk van Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

Verder lopen er enkele Unicef-blauwe vrijwilligers rond die u graag informatie geven over het werk van het kinderfonds. En een donatie is natuurlijk altijd welkom! Give Blue Monday a smile - for every child. Meer info staat op: unicefnijmegen@hotmail.com.

Pleisterplaatsviering Ressen: kracht van het alledaagse

RESSEN - Pleisterplaats Ressen werkt dit jaar met het jaarthema ‘Stap in de stilte, inspiratie uit het klooster’.

Niet voor niets gaan er juist in onze tijd zoveel mensen een of meerdere dagen naar een klooster. Daar vinden ze de stilte, de rust en de inspiratie die nodig is om de hectiek van het dagelijkse leven weer aan te kunnen. In het klooster ontdek je dat de meest alledaagse dingen en handelingen schoonheid en waarde in zich dragen.

Om de twee maanden vinden er in Ressen Pleisterplaatsvieringen plaats. Dit zijn laagdrempelige bijeenkomsten met muziek (zoals harp-, gitaar-, en pianomuziek), stilte, meditatieve teksten, liederen die iedereen mee kan zingen, een aansprekend verhaal en ontmoeting na afloop in de Kosterij. Laat je verrassen en kom op zondag 20 januari om 19:30 uur naar de prachtige oude kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 3) om op nieuwe manieren verdieping te vinden.

De viering is een initiatief van de commissie Pleisterplaats Ressen en maakt onderdeel uit van de Vierplek (www.pleisterplaatsressen.nl / www.4-plek.nl).

Tien jaar Ronald McDonald Huis Arnhem

ARNHEM - Op woensdag 20 februari van 19.00 - 22.00 uur houdt de Business Breakfast Club Arnhem een benefietavond voor Ronald McDonald Huis Arnhem.

Een sportieve avond met een Masterclass van sportverslaggever en spreker Jan Roelfs (NOS) en ex-sporter en sportverslaggever bij de NOS Herbert Dijkstra. Op zoek naar het Goud in Jezelf. Deze twee mannen weten hoe je jezelf en je team naar grote prestaties kunt leiden. Na de Masterclass is er een netwerkborrel en de kans om met deze twee heren na te praten. De opbrengst is voor Ronald McDonald Huis Arnhem en zal gebruikt worden voor de aanschaf van nieuwe bedden in het Huis.

"We zijn deze avond te gast bij topsport locatie Papendal. Tickets zijn te koop via https://www.eventbrite.nl, zoek naar 'Netwerkavond 10 jaar Ronald McDonald Huis Arnhem'. De kosten zijn 85 euro per ticket. Het ticket is tevens uw lotnummer, we verloten onder andere een heerlijk diner voor twee met hotelovernachting op Papendal! Meer informatie of kunt u iets anders betekenen voor ons Huis? Bel 026 3525260 en vraag naar Suzanne Brands."

Pubquiz in Randwijks Hof

RANDWIJK - Zaterdag 19 januari wordt er weer een pubquiz gehouden in Randwijks Hof aan de Bredeweg in Randwijk.

Tijdens de verschillende vragenrondes met verschillende thema's kan men zijn kennis testen. Dit allemaal onder het genot van een hapje en drankje. Stel met vrienden of familie een leuk team samen van maximaal vijf personen en ga de uitdaging aan om zoveel mogelijk punten te scoren. Op deze avond zijn er leuke prijsjes te winnen. Deelname is geheel gratis. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en we starten om 20.00 uur. We zien u graag op zaterdag 19 januari.

Muziek van The Beatles herleeft met Rock 4 - Abbey Road, 50 Years

BEMMEL - Zaterdag 26 januari kunt u getuige zijn van een prachtig eerbetoon aan The Beatles. Het tiende theaterprogramma van de Nederlandse a capella formatie Rock 4 staat namelijk in het teken van The Beatles, in het bijzonder van het gouden jubileum van Abbey Road, het legendarische album uit 1969.

Een ode gezongen door vier geweldige zangers met een geheel eigen identiteit, stijl en achtergrond, die samen al 15 jaar succesvol door Europa toeren.

Het eerste deel bevat eigenzinnige bewerkingen van bekende en minder bekende songs van de band uit Liverpool. Daarna is het tijd voor de integrale vocale uitvoering van Abbey Road, misschien wel het meest veelzijdige werk van The Beatles, met nummers als Come Together, Something, Here Comes The Sun en het prachtige Golden Slumbers. Liefhebbers van de nog altijd populaire muziek van The Beatles zijn met Rock4 verzekerd van een geweldige avond.

Zaal open 20:00, aanvang 20:30. Zitconcert. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 19,50 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Meldt uw supervrijwilliger aan voor een Rotary appeltaart

Een heerlijke Rotary appeltaart voor een supervrijwilliger! (foto: Rotary, J.W. Voogd)

VALBURG - De appeltaartactie 2019 van Rotaryclub Midden-Betuwe Valburg gaat van start. Tot 8 februari kunt u op de website van de Rotary iemand, die zich volgens u geweldig inzet voor anderen, aanmelden voor een (gratis!) appeltaart.

Supervrijwilligers, mantelzorgers, mensen die zich belangeloos inzetten voor anderen en voor maatschappelijke en goede doelen. U kent in de directe omgeving vast wel iemand die zich geweldig inzet voor onze samenleving. Rotaryclub Midden-Betuwe Valburg wil deze fantastische mensen in het zonnetje zetten door een heerlijke appeltaart bij hen thuis te bezorgen. En het mooie is: u mag tot uiterlijk 8 februari bij de Rotary aangeven wie er volgens u een (gratis!)appeltaart verdient.

Rotary bakt en bezorgt

Elk lid van Rotaryclub Midden Betuwe Valburg zorgt voor vijf appeltaarten, zelf gemaakt of gebakken door vrienden, kennissen of collega’s. Elke taart wordt op zaterdag 16 februari persoonlijk door hen thuisbezorgd bij de genomineerden voor een appeltaart.

Hoe aanmelden?

Ga vòòr 8 februari naar de Rotary website www.rcmbv.nl en vul daar het aanmeldformulier in voor een appeltaart. Vermeld ook waarom u een appeltaart wil laten bezorgen en de desbetreffende persoon in het zonnetje wilt zetten.

Recycling: maak van oud nieuw!

BEMMEL - "Op 23 januari geef ik een workshop kaarsen maken in De Minkhof in Bemmel. Een paar weken geleden, zie ook Gemeentenieuws van 19 december 2018, heb ik een oproep geplaatst voor kaarsen resten en ik heb veel kaarsen resten mogen ontvangen (als je nog kaarsen resten hebt houd ik me aanbevolen)."

"Ik wil jullie graag uitnodigen om op woensdag 23 januari in De Minkhof op de Molenweg 57 in Bemmel langs te komen om samen met mij je eigen kaars te maken uit de verzamelde kaarsen resten. Voor een kleine bijdrage van 4,20 euro doe je mee met de workshop en krijg je een kopje koffie of thee.

De workshop is van 9.30 tot 12.00 uur, ik hoop op een grote opkomst en wij gaan er we een gezellige ochtend van maken", aldus Jasmin Sanders (email: jasmin@famsanders.com).

Start Rots en Watertraining

BEMMEL - Stichting Welzijn Lingewaard start vanaf 17 januari met een Rots en Watertraining voor kinderen die in groep zes of zeven zitten van de basisschool in Lingewaard zitten. Rots en Watertraining is bedoeld om jongens en meisjes sterk te laten zijn als een rots of te laten meebewegen als water.

Wat is Rots & Water? Rots & Water, een psychofysieke training voor jongens en meisjes en kan worden beschouwd als een weerbaarheids- en uiterst effectief antipestprogramma. Het programma bestaat uit een training die is gericht op weerbaarheid en de ontwikkeling van positieve sociale vaardigheden. Weerbaarheid en solidariteit, rots en water, worden in balans gepresenteerd en getraind.
Rots en Water heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen, communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn de preventie van (seksueel) geweld en het leren maken van eigen keuzes en het leren gaan van een eigen weg belangrijke thema’s.

Het programma bestaat uit zes trainingen van anderhalf uur en vindt op donderdag plaats van 15.30 – 17.00 uur en zal plaats vinden in de gymzaal op de Cuperstraat 9 in Bemmel. Deelname aan deze cursus is gratis. Men kan zich opgeven bij k.dreis@swlingewaard.nl.

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer: 'Meer respect voor elkaar'

Heumensoord. (foto: Martin van Lokven) Martin van Lokven

REGIO - Recreanten en gebruikers van de natuurterreinen in het Rijk van Nijmegen ervaren regelmatig overlast van elkaar.

Boswachter Ellen Luijks van Natuurmonumenten vertelt: "Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer nemen de klachten serieus en waar mogelijk ondernemen ze stappen om de verschillende gebruikers minder hinder van elkaar te laten ervaren en daarmee bij te dragen aan een positieve beleving van het gebied."

"Een van de zaken die aangepakt worden is dat we in het komende jaar de mountainbikeroute gaan verleggen", vult boswachter Lydie van Santen van Staatsbosbeheer aan. "Samen met de MTB clubs wordt voor deze doelgroep een nieuwe routenetwerk aangelegd. Daarnaast is in 2018 de gezamenlijke uitgave van een honden-los-loop-folder uitgebracht en kunnen we ook beter vertellen waar de honden wel en niet aan de lijn hoeven".

Ook de wandelaar gaat niets te kort komen. In 2019 wordt een eerste begin gemaakt met het wandelknooppuntensysteem in de gemeente Mook en Middelaar. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gaan kijken of het mogelijk is de uitgezette paaltjes wandelingen van de gebieden op elkaar aan te laten sluiten. De wandelaar kan zo kiezen tussen een wandeling van vijf kilometer, maar kan naar keuze de wandeling verlengen.

De wandelroutes zijn terugvinden via de websites van de beide natuurorganisaties; www.natuurmonumenten.nl: en www.staatsbosbeheer.nl. Folders over de verschillende natuurgebieden, de hondenfolder of de ontwikkelingen in de gebieden zijn verkrijgbaar bij VVV's, in de regio, enkele horecagelegenheden en bij landwinkel De Mookerheide.

Festivalwinnaar bij TOP: Wat doe jij?

BEMMEL - Zondag 20 januari om 14.30 uur is de bijzondere engelstalige theatervoorstelling ‘My Father Held a Gun’ te zien in de theaterkerk.

Sahebdivani en Rodan, storytellers en goede vrienden, zijn afkomstig uit landen die vijandig tegenover elkaar staan: Iran en Israël. Zij besluiten de confrontatie aan te gaan met hun verleden; zonen van vaders die oorlogen en revoluties overleefden. Kunnen zij zich meten met deze krachtige mannen die zo’n sterk voorbeeld zijn in hun leven? Zij realiseren zich dat als het leven een iets andere wending had genomen, hun beider vaders hun geweren op elkaar zouden kunnen hebben gericht. Wat betekent dit voor hun onderlinge vriendschap?

En wat doe jij in een oorlogs- of andere levensbedreigende bedreigende situatie: sla je met geweld terug, of ontwapen je, laat je je wapen zakken? Door die vraag ben je niet langer toeschouwer, maar uitgedaagd positie te kiezen. De geschiedenis van beider vaders wordt er bij gehaald, bijzondere verhalen uit de 1e wereldoorlog evenals de hedendaagse conflicten, nationaal en internationaal: de wereld staat op scherp en wat doe jij?

Kaarten: Om het voor u nog aantrekkelijker te maken de voorstelling bij te wonen, heeft TOP de toegangsprijs verlaagd naar €7,50! www.topbemmel.nl of bij ‘De Toren van Bemmel’ en aan de kassa. Zaal open om 14.00 uur.

Blazersbende Play-In

Kinderen spelen trompet. (foto: Bart Auceps)

BEMMEL – Inschrijving voor de Blazersbende Play-In is nog mogelijk tot 1 februari 2019

De Blazersbende Play-In is een reünie voor iedereen die ooit heeft meegespeeld in de Blazersbende. Maar niet een gewone reünie, waarbij je alleen maar herinneringen ophaalt. "We gaan ook wat doen: muziek maken! We organiseren dit evenement op zondag 17 februari in De Kinkel in Bemmel voor alle (ex) blazersbende spelers.

We beginnen in De Kinkel om 13.00 uur. Wij zorgen dat er een instrument voor je klaar ligt. Na een korte inleiding verspreiden de muzikanten zich over vier groepen. Zoals we bij de blazersbende gewend zijn is er voor elke instrumentgroep (hout, koper en slagwerk) een docent. Nieuw is echter de vierde groep voor gevorderden. Onder leiding van Hans van Gemert, onze gastdirigent, studeert deze groep een eigen programma in.

Om 16.30 uur besluiten we de middag met een concert. Wil je mee doen, geef je dan op via de volgende sites:

https://www.openacademie.nl of https://muziekleslingewaard.wordpress.com/links. Wees er snel bij, want er kan een beperkt aantal deelnemers mee doen", aldus Hans, Henri en Jetty (Open Academie).

Persoonlijke aanpak bij uw (echt)scheiding

HUISSEN - Het nieuwe jaar is begonnen en de balans is opgemaakt, scheiden is onvermijdelijk. Een scheiding is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Zeker wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een scheiding gaat over emoties, over praktische zaken en over geld. Hoe kom je daar samen uit?

Mediation. Eugenia van Bon uit Huissen is MfN-registermediator en een ervaren financieel adviseur. Zij heeft een jarenlange ervaring in het begeleiden van stellen die uit elkaar gaan. Zij is op persoonlijke wijze betrokken in een vaak beladen en onzekere periode van jullie leven.

Van A tot Z. Jullie komen voor veel keuzes te staan. Over de zorg voor jullie kinderen. Over gezamenlijke bezittingen en schulden en minimaal één verhuizing. Over kinder- en partneralimentatie, toeslagen en pensioen. Met Eugenia als echtscheidingsmediator hebben de (ex-)paren te maken met één aanspreekpunt die voor jullie doorrekent en coördineert, financieel, fiscaal en juridisch.

Samen afspraken maken over de afwikkeling van de scheiding betekent samen beslissen over de toekomst van jezelf en de kinderen, zodat je beiden verder kunt met je leven. En niet onbelangrijk, mediation is sneller èn goedkoper dan een scheiding met advocaten.

Wanneer partijen al de stap naar een advocaat hebben gezet, is er vaak behoefte aan een second opinion over de financiële kanten van de scheiding. En ook na de scheiding kunnen er nog vragen zijn. Daarvoor kun je ook bij Eugenia terecht. Eugenia begeleidt naar een stukje rust.

'Ik nodig jullie uit voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.'

www.scheidingsbegeleiding.com; eugeniavanbon@scheidingsbegeleiding.com; T 06 26628726.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 19 januari
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, Presentatie EHC, Spetters
St. Jacobus de Meerdere Valburg 19.00 u: eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 20 januari
St. Werenfridus Elst:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Presentatie EHC, kinderprojectkoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: eucharistieviering G. Peters, Exotherm
H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u: eucharistieviering, N. Sales, Enjoy
H. Martinus Gendt: 10.00 u: oecumenische viering PKN kerk, J. Kallen en M. de Bree
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren: 10.00 u: oecumenische viering, ds. A. Melzer, samenzang
H. Maria Geboorte Lent: 10.00 u: oecumenische viering, J. Rademakers en W. Hartogsveld, St. Caeciliakoor Lent en St. Leonarduskoor Oosterhout

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Themamiddag: Luisteren naar de stilte

ELST - Steeds meer blijkt dat veel mensen in het jachtige leven behoefte hebben aan rust, aan momenten van stilte, om weer op adem te komen. Bij het zoeken naar rust en stilte blijken bezoeken aan een klooster zeer in trek. Er is behoefte aan meditatie, mindfullness, meer tot jezelf komen.

De stilte wordt steeds meer aanbevolen als een kostbaar geschenk, de stilte toelaten in je leven als waarde voor jezelf maar ook voor de samenleving. Waar wordt de stilte nog ervaren en hoe geven we ruimte aan de stilte in ons leven? Maar stilte kan ook een bedreiging zijn die je soms naar de keel kan vliegen. Hoe ga je met die stilte om? En hoe ervaren we in de stilte iets dat met God van doen heeft. Hoe kun je thuiskomen in de stilte en wat betekent de stilte toelaten in een dagelijks ritme. Eigen ervaringen en inbreng kunnen ons kansen bieden voor een interessante samenspraak. Een thema waarbij dominee Dick Snijders wegwijzers biedt.

De themamiddag is woensdag 23 januari en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Prinses Irenestraat in Elst. Voor meer informatie: John Rademakers, ccrademakers@gmail.com of 06 49408965 en Dick Snijders: dsdjas@gmail.com.

TOP-film:

Todos lo saben

BEMMEL - Op donderdag 24 januari is de Spaanse film Todos lo saben te zien op het witte doek in de Theaterkerk.

Laura (gespeeld door Penelope Cruz) komt met haar 2 dochters uit Buenos Aires terug naar haar geboortedorp in Spanje om een huwelijk bij te wonen. De grote reünie met familie, vrienden en haar oude vlam Paco (Javier Bardem) wordt ruw verstoord door de verdwijning van Laura’s oudste dochter. De onverwachte wending leidt tot een zoektocht waarin familiegeheimen boven komen drijven.

Aanvang 20:00. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op de website www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Themamiddag: Luisteren naar de stilte

ELST - Steeds meer blijkt dat veel mensen in het jachtige leven behoefte hebben aan rust, aan momenten van stilte, om weer op adem te komen. Bij het zoeken naar rust en stilte blijken bezoeken aan een klooster zeer in trek. Er is behoefte aan meditatie, mindfullness, meer tot jezelf komen.

De stilte wordt steeds meer aanbevolen als een kostbaar geschenk, de stilte toelaten in je leven als waarde voor jezelf maar ook voor de samenleving. Waar wordt de stilte nog ervaren en hoe geven we ruimte aan de stilte in ons leven? Maar stilte kan ook een bedreiging zijn die je soms naar de keel kan vliegen. Hoe ga je met die stilte om? En hoe ervaren we in de stilte iets dat met God van doen heeft. Hoe kun je thuiskomen in de stilte en wat betekent de stilte toelaten in een dagelijks ritme. Eigen ervaringen en inbreng kunnen ons kansen bieden voor een interessante samenspraak. Een thema waarbij dominee Dick Snijders wegwijzers biedt.

De themamiddag is woensdag 23 januari en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De bijeenkomst vindt plaats in ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Prinses Irenestraat in Elst. Voor meer informatie: John Rademakers, ccrademakers@gmail.com of 06 49408965 en Dick Snijders: dsdjas@gmail.com.

Burgemeester Bruls opent voorleesproject in Lent

Burgemeester Bruls. (foto: Marcha van Druuten) Marcha van Druuten

LENT - Op woensdag 23 januari om 10.15 uur opent de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls het project ‘Boekstart in de kinderopvang’ bij kinderdagverblijf Bij Ons in Lent. Aansluitend leest de burgemeester het prentenboek van het jaar ‘Een huis voor Harry’ voor als aftrap van de Nationale Voorleesdagen.

Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Het vergroot hun woordenschat, versterkt hun taalgevoel en prikkelt hun fantasie. Daarom gaat kinderdagverblijf Bij Ons in Lent van start met het project ‘Boekstart in de kinderopvang’. De Bibliotheek Gelderland-Zuid stelt recente boeken beschikbaar om aan de kinderen voor te lezen. Ook krijgen de pedagogisch medewerkers een training interactief voorlezen en is er extra aandacht voor kinderen die wat meer moeite hebben met taal.

De burgemeester leest voor

Burgemeester Bruls opent op 23 januari om 10.15 uur officieel het project bij kinderdagverblijf Bij Ons. Aansluitend leest hij voor uit ‘Een huis voor Harry’ van Leo Timmers, dat verkozen is tot prentenboek van het jaar 2019. Hij opent hiermee tegelijkertijd de Nationale Voorleesdagen, die duren van 23 januari tot en met 2 februari. Tijdens de Nationale Voorleesdagen is er op scholen, in kinderopvangcentra en in bibliotheken extra aandacht voor voorlezen.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen vinden in diverse vestigingen van de Bibliotheek Gelderland-Zuid leuke voorstellingen plaats voor peuter en kleuters. Zeker zijn van een plaatsje? Koop vooraf een kaartje in de bibliotheek of via www.obgz.nl/nationalevoorleesdagen.

Natuur omarmt De Vleugel

De Vleugel als onderdeel van de regenbogen. (foto: Jentje Bootsma)

BETUWE - Groot was de verrassing toen we kennis namen van een bijzondere nieuwjaarswens. Op 25 augustus vorig jaar fietste Jentje Jaarsma ter hoogte van het Rijn Waal Pad en het Frontlijn Pad nabij de Linge.Daar staat de markante metafoor WO II De Vleugel.

Hij wist een bijzonder speelmoment vast te leggen. De natuur omarmde bijna symbolisch deze moderne markering door aan weerszijden een regenboog te tonen. Jentje maakte er de nieuwjaarswens van wetend dat 2019 ook het jaar is dat breed stil gestaan gaat worden bij 75 jaar na Market Garden.

De foto maakt nu onderdeel uit van de presenaties op www.exodushuissen.nl. Binnenkort komen diverse partijen weer bijeen om onder begeleiding van de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe initiatieven nader uit te werken.

De provincie Gelderland en het vfonds stimuleren die initiatieven, vooral als er onderling verbanden ontstaan en samengewerkt wordt. Doel daarbij is, dat in diverse vormen ook het Betuwse oorlogsverhaal een integeraal onderdeel wordt van de activiteiten WO II in de regio.

De foto laat zien, dat De Vleugel heel natuurlijk in onze omgeving past.Over de activiteiten van de diverse kringen en organisaties zult u voortdurend worden geïnformeerd. Veel van de informatie staat op www.exodushuissen.nl.

Succesvol Batouwe Familie & Vriendentoernooi

BEMMEL - Traditiegetrouw eindigt het jaar voor Batouwe Basketball met het Familie & Vriendentoernooi. De thuisbasis van Batouwe Basketball, sportcentrum De Schaapskooi, stond zaterdag 29 december vol met enthousiaste spelers, klaar voor een middagje basketballen in gemoedelijke sfeer.

Er werd deze keer gespeeld met twee poules; een poule voor de ‘professionals’ en een ‘young ones’-poule bestaande uit jonge fanatieke Batouwe Basketball spelertjes samen met hun –eveneens fanatieke- ouders.

De professional teams startten enthousiast aan de eerste wedstrijden en deze samengestelde teams met onder andere spelers uit Lekdetec.nl (Dames 1) en Dreamfields Dolphins (Heren 1), samen met vrienden en ouders, speelden de wedstrijden alsof er een landstitel te winnen viel! Uiteindelijk gingen de spelers van Joeri's Angels met de felbegeerde eerste prijs naar huis.

Bij de young ones was de winnaarsmentaliteit niet minder! Vaders en moeders renden over het veld samen met hun kinderen om zoveel mogelijk te scoren, waarbij menigeen de volgende dag met spierpijn uit bed kwam. Maar, alles om te winnen en ook hier kwam uiteraard een winnaar uit en gingen de trotse Meatballs naar huis met de eerste prijs.

Na afloop konden de hongerige spelers aanvallen op een heerlijk stamppot buffet en werden de plannen voor het Familie & Vriendentoernooi 2019 alweer gesmeed.

Clubkampioenschappen bij TTV Essentia Bemmel

BEMMEL - Op zondag 20 januari vinden de clubkampioenschappen plaats bij tafeltennisvereniging Essentia. Zowel de senioren als de junioren gaan de strijd aan met elkaar om te bepalen wie zich de beste van Bemmel mag noemen.

Bij de Senioren A wordt er veel verwacht van Sjaak Reijnen. Zijn concentratie en uithoudingsvermogen zijn in de loop van de jaren flink vooruit gegaan waardoor hij moeilijk te kloppen is. Maar ook Luc Claessens zou hoge ogen kunnen gooien als hij in staat is met de favorietenrol om te gaan.

Ten tijde van het schrijven van dit stuk was nog niet bekend of Rene Frentz tijdig fit zal zijn om mee te kunnen strijden om de titel bij de senioren B. De concurrentie is echter groot, gezien de prachtige ontwikkeling die Dick Wismans heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren. Vorig jaar bereikte hij al de finale, maar dit jaar zou hij zomaar de titel kunnen binnenslepen. Maar dan zal hij ook moeten afrekenen met Adri Leissner die als grote outsider geldt.

Er zal een zinderende strijd gevoerd worden bij de Junioren. Zowel Thijs Stalpers als Robin Peperkamp zijn in bloedvorm waardoor ze waarschijnlijk ver zullen komen! De strijd bij de Junioren mag u niet missen!

Ook interesse om te komen tafeltennissen? De junioren trainen op vrijdagavond om 18.15 uur, de oudere junioren om 19.15. Vervolgens trainen de senioren om 20.15 om daarna vrij te spelen. Op dinsdagmiddag (14.00-16.00, inclusief theepauze) is er de mogelijkheid voor 55+ers om een balletje te slaan.

Meer informatie is te vinden op www.essentiabemmel.nl of via info@essentiabemmel.nl.

Grootste kerststal langer te bezichtigen

Grootste kerststal van Europa. (foto: Museumpark Orientalis) Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Vanwege overweldigende belangstelling en voor iedereen die de kerststal nog niet bezocht heeft of deze nog eens op zijn gemak wil bekijken, blijft het hoofdgebouw waar de kerststal staat opgesteld, extra weekenden open voor bezoekers.

In de weekenden tot 1 maart, dus de zaterdagen en zondagen, is het diorama van 12.00 tot 16.00 uur tegen gereduceerde prijs, te bezichtigen. De rest van het park is wel gesloten. Op 1 maart gaat het reguliere seizoen weer van start. Meer informatie staat op www.museumparkorientalis.nl. Museumpark Orientalis is gevestigd aan Profetenlaan 2 in Heilig Landstichting (024 3823110).

Budovereniging Elst in de prijzen

ELST - In december heeft ook een groep van negen taekwondoka's uit Elst meegedaan aan het jeugdtoernooi Yoo-Sin 2018.

Een Taekwondowedstrijd is een spannend schouwspel van wervelende aanvallen, spectaculaire ontwijkmanoeuvres en tegenaanvallen, die elkaar in een snel tempo opvolgen. Om aan een wedstrijd te kunnen deelnemen is een goede techniekbeheersing noodzakelijk. Aangemoedigd door veel toeschouwers, bestaande uit familieleden en vrienden, hadden de deelnemers het goed naar hun zin. Het was zeker een spannende en geslaagde dag.

Resultaten: 1e plaats: Daan uit de Bosch, Quinty de Vrije, Anne Engels en Chesney Tutuarima. 2e plaats: Quinten Wouters. 3e plaats: Marsha Jansen, Tiego Hermsen, Noah Mittelmeijer en Ruben Derksen.
Coaches: Hamid Reza Aghassi, Sonja Reza Aghassi en Shavanno Tamo
Voor informatie, of voor een gratis vrijblijvende proefles, kijk op: www.budovereniging-elst.nl.

10 / 12

3 jaar is Lieve
En dat is feest
Zingen en dansen
Als oma en opa zijn geweest

Gefeliciteerd Oma en Opa Huessen

Op 25 januari ziet dit kjelje ABRAHAM.

Alvast gefeliciteerd.

Team VC

Hiep, Hiep Hoera, op 15 januari wordt onze lieve kleinzoon Kian alweer 5 jaar.

Een fijne verjaardag en een dikke knuffel van Opa Gerard en Oma Ria

Gonnie Sluiter 65 jaar.
Gefeliciteerd.

Willie, Sharon, Michel, Lars, Marcella, Jeffrey en de kat Luna.

Deze toffe peer, is 19 januari geen 49 meer!

Xxx Wilma, Eline, Stan en Martijn

Hé vakman, ken ik jou niet ergens van?

(foto: Ellis Regina Photography) Foto: Ellis Regina Photography

REGIO - Zie jij ze ook steeds vaker? Advertenties achter op busjes, steeds meer vacatures in week- en dagbladen… Bedrijven zijn volop op zoek naar personeel, vooral in de technische sector. Met de actie 'Hé vakman, ken ik jou niet ergens van?' gaan onze eigen vakmensen op zoek naar nieuwe, mannelijke en vrouwelijke collega's.

Praktisch en zonder drempel. Geen sollicitatiebrieven, geen lastige gesprekken en moeilijke vragen. Je loopt gewoon op één van onze projecten bij de teamleider binnen en gaat het gesprek aan. Je krijgt een beeld van ons bedrijf, van wat we doen en wie je nieuwe collega's kunnen worden.

Je laat alles op je inwerken en je bepaalt zelf of en wanneer je toe bent aan de volgende stap. Is het gevoel goed? Dan praten we graag met je verder. Over een leuke baan bij een vastgoedonderhoudbedrijf, dat in jouw eigen omgeving actief is. Waarbij je veel vrijheid en doorgroeimogelijkheden hebt. En ook al heb je een heel ander soort opleiding of beroep: heb je affiniteit met bouw en onderhoud, loop gerust eens binnen. Op onze website vind je meer informatie over de bouwplaatsen die je kunt bezoeken en collega's met wie je in gesprek kunt gaan. We spreken elkaar!

Voor onze regio Arnhem-Doetinchem zijn we verder op zoek naar een projectleider en een projectondersteuner. Mensen die de projecten waarin onze vakmensen actief zijn, in goede banen kunnen leiden. Neem voor meer informatie contact op met onze collega's van personeelszaken op 0800 7107.

We horen graag van je, als je belangstelling hebt voor een fijne plek in ons team!

Winnaar luchtballonvaart bij Anchalee Massagesalon bekend

BEMMEL - Afgelopen jaar wonnen Twan en Petra Wagener een reis naar Zuid-Spanje bij Anchalee Massagesalon. In de zomer van 2018 startte er een nieuwe actie, geen vliegreis, maar een ballonvaart voor twee personen.

Onder de klanten die kwamen voor een duomassage (twee personen die tegelijk op dezelfde kamer een massage ondergaan), zou de prijs verloot worden. Corine Bakker is winnares geworden en zal samen met haar man Ed de regio vanuit de lucht gaan bewonderen.

"Over een paar maanden starten wij weer een actie voor een grote prijs", aldus Anchalee. "Tot die tijd verloten wij iedere week een cadeaubon voor een proeftraining van een uur van Sven's Fit Elements. Onder begeleiding van deze personal trainer, die tevens voedingsadviezen geeft, kan je ervaren dat de combinatie van sport en voeding de sleutel is naar een beste versie van jouzelf. De tegoedbon is ook in te leveren voor een bootcamp. Kijk voor meer informatie op www.fit-elements.nl."

Namens alle masseuses willen wij Corine en Ed een bijzonder fijne ballonvlucht wensen. In januari 2019 is er tevens een actie voor mensen die de massagesalon aan de Deken dr. Mulderstraat 6b in het centrum van Bemmel willen bezoeken: 75 minuten massage voor de prijs van 50 euro. Reserveren via 06 57060794.

Mantel Elst verhuist naar nieuwe locatie in centrum Elst

ELST - Sinds 1981 is Mantel een vast gegeven in de Dorpsstraat in Elst. Mantel staat bekend als dé plek waar je terecht kunt voor fietsonderhoud, fietsreparaties of het aanschaffen van een (nieuwe) fiets.

Mantel merkt echter dat steeds meer klanten vaker online kopen of in de superstore, maar het wél prettig vinden als reparatie of onderhoud in de buurt mogelijk is. Per 10 januari is Mantel Elst verhuisd van de Dorpsstraat naar een nieuwe prachtige locatie in het centrum: Halve Morgen 44.
Hierbij is de nieuwe locatie ingericht als servicepunt. Dit betekent dat de Mantel-vestiging in Elst het 'kleine broertje' wordt van de Mantel superstore in Arnhem.

Servicepunt
Bij het servicepunt in Elst kun je terecht voor fietsonderhoud en reparaties. Mantel heeft hier een klein assortiment aan veel verkochte fietsonderdelen zoals binnenbanden, fietsverlichting en fietstassen. Het hart van het servicepunt is de werkplaats. Adres: Halve Morgen 44, Elst

Superstore
De superstore in Arnhem is de grootste fietsenwinkel van Nederland. Je vindt er stadsfietsen, mountainbikes, racefietsen, fietsonderdelen, fietskleding en accessoires. Er zijn volop testmogelijkheden, een enorme voorraad en specialisten die je graag helpen bij je keuze. Dus of je nu voor jezelf, je partner of voor de gehele familie op zoek bent, één bezoekje is genoeg. Adres : Overmaat 72, Arnhem

Mantel.com
Geen tijd om de deur uit te gaan en morgen al iets nodig? Dan kun je terecht op mantel.com. Naast razendsnelle bezorging, kun je altijd makkelijk en gratis retourneren. Door de blog, online koopgidsen en duizenden klantreviews kun je altijd thuis de beste keuze maken. Voor 22.00 uur besteld, is morgen in huis. Niet thuis? Je kan je online bestelde pakketje ook (gratis) in servicepunt Elst laten bezorgen en daar afhalen.