GN Lingewaard

13 november 2019

GN Lingewaard 13 november 2019


Riefkoekmiddag bij de Gendtse Ouderenvereniging

GENDT - Voor de leden van de Gendtse Ouderenvereniging staat er op woensdagmiddag 20 november een nieuwe activiteit op het programma.

Deze middag kunnen de leden van de OVG gaan genieten van echte onvervalste Gendtse riefkoek. In de volksmond ook wel bekend als 'piepeskoek'. Een hele klus om voor zo'n 125 aangemelde leden riefkoek te bakken. Maar toen men bij carnavalsvereniging De Waskniepers aanklopte om deze klus ter hand te nemen werd er gelijk enthousiast gereageerd. En dus staat de jarenlange ervaring in het riefkoek bakken van de riefkoekbakkers van De Waskniepers garant, voor een smakelijke riefkoekmiddag.

Natuurlijk moest deze middag ook nog verder gestalte krijgen in de vorm van een muzikale omlijsting. Hiervoor is een beroep gedaan op de entertainer Hans Vunderink die deze middag, geheel in stijl, een muzkaal programma brengt met Tiroler en Duitse schlagermuziek. Behalve een smakelijke wordt het dus ook een gezellige muzikale middag. Zoals gebruikelijk wordt eerst koffie met cake gepresenteerd en wordt er 'n consumptie aangeboden. Natuurlijk staat ook weer de gebruikelijke verloting op het programma, waarmee weer mooie prijzen te winnen zijn. De aanvang van deze middag is 14.00 uur en vindt plaats in de theatezaal van Providentia.

R1 Sjaak bij MCKO Doornenburg

Sjaak onderweg op ijs. (foto: Website Sjaak Lucassen)

DOORNENBURG - Vrijdag 22 november komt Sjaak Lucassen, bekend als R1 Sjaak, naar Motorclub Kort Oisterwijk in Doornenburg om een presentatie te geven over zijn avonturen.


Sjaak is een avonturier die met humor en plezier presentaties geeft over zijn mooie en opmerkelijke belevenissen met zijn Yamaha R1 racemotor. Daarmee reed hij jaren door alle continenten. Over hoge bergpassen, door hete droge woestijnen, kletsnatte en moeilijk begaanbare glibberige 'paden' in oerwouden, over besneeuwde en verijsde wegen van het hoge noorden in extreme kou. Niets is Sjaak te gek zolang hij met zijn speciaal geprepareerde motor op pad kan!

Sjaak’s presentatie gaat over zijn koude winterse avonturen, aangevuld met foto’s, filmpjes en humor. Dit alles in het clubhuis van MCKO, adres: Vijzelpad 13 in Doornenburg. De gratis koffie en thee staan klaar vanaf 19:30 uur, de presentatie start om 20:00 uur. "We vragen geen entree, een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd."

Zwerfvuil verzamelen in Haalderen helpt

HAALDEREN - Zaterdag 2 november is er in Haalderen opnieuw zwerfvuil verzameld.

"We zien dat er steeds minder zwerfvuil achtergelaten wordt en dat mag dan ook wel eens in de krant. Dank ieder die hieraan meewerkt.
De volgende zwerfvuilactie is op zaterdag 4 januari om 09.30 uur. We gaan dan de restanten van het vuurwerk in Haalderen opruimen. Verzamelen Sallandstraat 9 in Haalderen."

Hoe regel je je digitale erfenis?

BEMMEL - Op woensdag 20 en 27 november kun je in Bibliotheek Bemmel van 19.30 tot 21.30 uur aanschuiven bij een workshop over digitale erfenis.

Je leert hoe je je digitale leven inzichtelijk maakt voor nabestaanden. De workshop bestaat uit twee dagdelen en wordt verzorgd door Seniorweb. Steeds meer informatie over onszelf staat online. Denk aan e-mailadressen, foto’s, accounts op social media of de inloggegevens voor online bankieren. Als iemand overlijdt, weten nabestaanden vaak niet hoe ze toegang krijgen tot deze digitale informatie. In de workshop ‘Digitale erfenis’ leer je hoe je je digitale leven inzichtelijk houdt, zodat nabestaanden na jouw overlijden al jouw online informatie en persoonlijke accounts kunnen terugvinden.

Geef je op voor deze workshop door een mailtje te sturen naar msteegh@obgz.nl. Je kunt ook bellen naar 06 86807257. De kosten bedragen vijf euro voor bibliotheekleden en acht euro voor overige bezoekers. Wil je vaker naar cursussen of workshops in de bieb om digitaal vaardiger te worden? Neem een kijkje op www.obgz.nl/digitaalvaardig voor het aanbod.

Zwerfvuil verzamelen in Haalderen helpt

HAALDEREN - Zaterdag 2 november is er in Haalderen opnieuw zwerfvuil verzameld.

"We zien dat er steeds minder zwerfvuil achtergelaten wordt en dat mag dan ook wel eens in de krant. Dank ieder die hieraan meewerkt.
De volgende zwerfvuilactie is op zaterdag 4 januari om 09.30 uur. We gaan dan de restanten van het vuurwerk in Haalderen opruimen. Verzamelen Sallandstraat 9 in Haalderen."

Openingsavond bij De Kraonige Zwoane

Deelnemers Zwaonefestival 2018. (foto: Tom Levels)

HUISSEN - Op zaterdag 16 november wordt in ‘Zwaonetempel’ De Gouden Engel in Huissen de feestelijke openingsavond van het nieuwe carnavalsseizoen gehouden. Nadat om 20.11 uur Z.D.H. Prins Lucas op d’n Bok, samen met zijn hofhouding en uiteraard voorafgegaan door de Stads’elve’raod de zaal heeft betreden, kan het feest beginnen. En feest wordt het!

Dat het Huissens Carnaval nog steeds groeiende is, blijkt wel uit het feit dat er op de openingsavond én vele nieuwe medewerkers worden geïnstalleerd én zelfs een nieuwe geleding welkom geheten mag worden. Dit alles onder leiding van Stadspresident Bas Boerboom en onder muzikale begeleiding van huisorkest ‘De Rienbloazers’.
Omdat één van de prinsessen dit seizoen wegens een prachtige reden niet meer in de schitterende rode jurk paste en af moest haken, is de Prins op zoek gegaan naar een vervangster. En die is gevonden. Wie het is, zal tot de 16e groot geheim blijven. Maar die avond zal zij tevoorschijn komen en stralen naast de hoogheid.
De Zwaoninnekes en de Prinse’garde zullen optredens verzorgen en wellicht alvast een voorproefje geven van wat ons in de Pronkzitting te wachten staat. Aansluitend wordt traditioneel het Zwaonefestival gehouden waar Huissense artiesten, muzikanten en koren zullen strijden om die felbegeerde plaats op het Pronkpodium. Een avond met een overvol maar veelbelovend programma.
Wil je niets missen? Koop uw toegangskaarten via www.dekraonigezwaone.nl of bestel een vriendenpas en je bent alle avonden (inclusief de pronkzitting) aanwezig.

Keujesgat krijgt nieuwe dorpsprins

Prins Jochem de Kartrekker en hofdame Suzie. (foto: Henk Sluiter) Henk SLuiter

ANGEREN - Nog een paar nachten slapen en dan... weten we wie de komende twee jaar de scepter gaat zwaaien over het Keujesgat! Zaterdag 16 november is het zover. Op deze avond wordt er afscheid genomen van Prins Jochem de Kartrekker, zijn hofdame Suzie en adjudant Tom. Zij hebben de afgelopen twee jaar op voortreffelijke wijze de scepter gezwaaid over het Keujesgat.

Wie wordt de nieuwe prins, en regeert de komende twee jaar over het Keujesgat? Er wordt al veel over gesproken en er worden verschillende namen genoemd. De keuzecommissie wordt nauwlettend in de gaten gehouden; wat doen die drie mannen, waar gaan ze naar toe? Iedereen heeft zijn eigen theorie hierover. Of hun redenatie of misschien wel hun wens uitkomt blijft uiteraard geheim tot het allerlaatste moment. De spanning bij de aanstaande prins en zijn gevolg neemt toe. Bijna is de dag daar dat het grote geheim onthuld wordt. Bent u ook zo nieuwsgierig wie de komende twee jaar de scepter zwaait? Kom dan op zaterdag 16 november naar de openingsavond van AKG De Narrenpoel.

Tijdens de openingsavond wordt ook de nieuwe jeugdprins onthuld. Op deze avond zullen de verschillende groepen van dansgarde The Stars hun nieuwe dans laten zien. Zij hebben sinds dit jaar een nieuwe trainster; Sandra Huiskens. Er is dit jaar gekozen voor een andere opzet van de avond, zodat het officiële gedeelte minder lang is en er meer ruimte is voor feest! Kom het allemaal beleven en vier en dans mee met ons nieuwe prinsenpaar op muziek van DJ Mike. De openingsavond wordt gehouden in het dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren en begint om 20.11 uur. Entree is gratis!

'Jam en Flipje' bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Maandag 18 november verzorgen de heer en mevrouw Schipper voor de dames van het Vrouwengilde een avond met beeldmateriaal, met het thema 'Jam en Flipje'.

Ze vertellen over het ontstaan van jam. Wanneer werd jam voor 't eerst gemaakt en gegeten? Hoe is jamfabriek De Betuwe in Tiel terecht gekomen? Ze geven een kort kijkje in de fabriek. Er wordt aandacht besteed aan het Flipje en Streekmuseum Tiel. Zo komen ze, bij de geschiedenis van Flipje en wordt het verhaal van 'De geboorte van Flipje' gelezen. Men zal zich verbazen over de rijke en creatieve reclamecampagnes.

Het wordt voor de dames een avond vol nostalgie en voor velen een avond van herkenning. De avond vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk en begint om 20.00 uur.

Sinterklaasintocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 17 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Zaandijk heeft Sinterklaas en zijn Hulpjes beloofd onmiddellijk door te reizen naar Angeren.

Wij verwachten hem om 14.00 uur in de theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom! De zaal is vanaf 13.30 uur open en we weten dat rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met De Hulpjes van Sinterklaas en hun Pieten-band wordt het net als vorig jaar een heel mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we met elkaar gaan zingen en spelen en we leren vast ook weer een nieuwe pietendans!

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 18 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Dinsdag 19 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 20 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 21 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 21 november - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a in Haalderen (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17.00 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Sinterklaasintocht Angeren

ANGEREN - Zaterdag 17 november komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland! Direct na de aankomst in Zaandijk heeft Sinterklaas en zijn Hulpjes beloofd onmiddellijk door te reizen naar Angeren.

Wij verwachten hem om 14.00 uur in de theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom! De zaal is vanaf 13.30 uur open en we weten dat rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente.

Samen met De Hulpjes van Sinterklaas en hun Pieten-band wordt het net als vorig jaar een heel mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we met elkaar gaan zingen en spelen en we leren vast ook weer een nieuwe pietendans!

Berry en Brenda van Gendt naar Polen naar Curaçao 'In de supermarkt komen we vaak Barry Hay tegen'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: Berry en Brenda Mom (beiden 41) gingen vorig jaar zomer vanuit Gendt naar Polen. Maar wonen sinds enkele maanden in…. Curaçao! 'Helaas is alles niet even vlekkeloos verlopen in Polen.'

De in Nijmegen geboren Berry en de in Doornenburg ter wereld gekomen Brenda (meisjesnaam Stift) gingen in 2002 samenwonen in Huissen om in 2011 naar Gendt te verhuizen. Vorig jaar zomer emigreerden ze naar Polen om onder de rook van Warschau in het onderwijs aan de slag te gaan. ,,We wilden altijd al eens zo'n avontuur meemaken. Wonen, leven en werken in een ander land met een andere cultuur'', zeiden ze eerder.

Maar na een jaar ging het stel (en hun drie kinderen Kjeld, Thorsten en Liv) alweer terug naar Nederland. Berry: ,,Vanaf juni dit jaar hebben we vijf weken gelogeerd bij de ouders van Brenda in Doornenburg. Helaas is niet alles even vlekkeloos verlopen in Polen. Ondanks dat we het daar erg naar onze zin hadden, hield de internationale school van onze kinderen op te bestaan, nadat de directeur er met al het geld vandoor gegaan was. Maar we waren na pas een jaar eigenlijk nog niet helemaal klaar met ons avontuur.''

Er diende zich toen een vacature aan voor schoolleider op de Schroederschool, een Nederlandse school in Curaçao. ,,Brenda werd hiervoor aangenomen en ik vond al snel een baan als leerkracht op de Albert Schweitzerschool.''

BN'ers

Sinds 19 juli wonen ze op het Caraïbische eiland, een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. ,,We wonen op Blue Bay, een heel groot resort aan zee. Het is heel fijn dat het weer natuurlijk altijd goed is. Alle afstanden zijn klein, omdat het eiland niet groot is. We kunnen zwemmen wanneer we willen, de zee is prachtig als ook het leven daar in en er vliegen de mooiste vogels rond. Alleen die muggen...?"

Wat nog meer beter kan, volgens Berry: ,,De prijzen zijn beduidend hoger dan in Nederland en de iets te relaxte mentaliteit. Voor ieder bezoekje aan een overheidsinstantie moet je een dagdeel uittrekken en een goed boek meenemen. Onze kinderen vinden het erg fijn hier. Ze vinden hun nieuwe school erg leuk, ze hebben snel vriendjes gemaakt en ze genieten van de zee, het zwembad en het relaxen in de hangmat.''

Bezoek uit Nederland is er nog niet geweest, maar volgens Berry zijn door familie en vrienden al wel tickets geboekt voor 2020. Die lopen dan misschien wel BN'ers tegen het lijf. ,,Er zijn er natuurlijk heel wat die Curaçao als uitvalsbasis gebruiken. Barry Hay komen we regelmatig in de supermarkt tegen en laatst zaten we op het strand achter Tania Kross, die daar met haar familie vakantie vierde.''

Of ze daar tot een bepaalde datum blijven en dan weer terug gaan naar Nederland? ,,We hebben na ons Poolse avontuur maar afgesproken dat we geen einddatum meer plannen, het loopt toch altijd anders. Maar we zijn wel zeker van plan om weer een keer terug te komen naar Nederland. Want ook daar woonden we fijn en ook daar missen we mensen/dingen.''Onze kinderen genieten van de zee, het zwembad en relaxen in de hangmat'

Prinsenbal Haalderen

Prins William du Verve, Prinses Hanneke, Hofdame Floor. (foto: Evelien Kaandorp) Evelien Kaandorp

HAALDEREN - Op zaterdagavond 23 november is er Prinsenbal bij De Kolk in Haalderen. Vanaf 20.00 uur nemen Prins William du Verve, Prinses Hanneke & Hofdame Floor afscheid als Prinsenpaar, maar niet van De Kleibakkers.

William gaat de Raad versterken en Hanneke neemt het penningmeesterschap op zich. Ook zijn er optredens van dansgarde De Kluutjes. En vanaf 21.00 uur staat de avond in het teken van de onthulling van het nieuw Prinsenpaar. Wie oh wie neemt de scepter over? Vele namen gonzen er al door Haalderen. Bent u ook nieuwsgierig ? Kom dan kijken. Na de onthulling is er alle tijd om te feesten en dansen. Het nieuw Prinsenpaar heeft er zin in. U ook? De avond wordt muzikaal omlijst met drive-in dj. Entree 7,50 euro, gratis op vertoon van lidmaatschapskaart.

Lezing over de geschiedenis van het boerenbedrijf in de regio

Familie met landbouwwerktuigen. (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

BEMMEL - Stichting Lingewaard Natuurlijk nodigt u uit om deze lezing bij te wonen. René van Hoften en Wim Ebben zijn onze gastsprekers en vertellen in hun presentatie over de geschiedenis van het boerenbedrijf van 1850-1940. Aan de hand van een unieke fotocollectie laten zij ons een historische reis maken langs de boerderijen in de buurt.

Er worden verschillende typen boerderijen gepresenteerd. Daarnaast staan ze stil bij de introductie van de tractor. Hoe de agrarische samenleving in die tijd werkte wordt duidelijk aan de hand van voorbeelden. De akkerbouw, veeteelt, kersenpluk, warmoezerij, paardenfokkerij en varkensslachterij worden belicht. Ook laten zij ons zien wat de verschillen zijn tussen herenboeren en keuterboeren. En hoe moeilijk het voor de boeren was om de draad weer op te pakken, na dramatische overstromingen, veepest en andere dierziekten.

De vele oude boerderijen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor nieuwbouwwoningen en bedrijfsterreinen. In het boerenbedrijf zijn andere tijden aangebroken met vele veranderingen. Iedereen is welkom op donderdag 28 november in De Veldschuur aan Sportlaan 1M Bemmel. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

De kosten voor de lezing zijn 7,50 euro per persoon inclusief koffie of thee. Houders van de Vriendenkaart van 2019/2020 van Stichting Lingewaard Natuurlijk hebben gratis toegang. Vriendenkaarten kunt u kopen voor de lezing. Meer informatie staat op: info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Collecte MS Fonds in Angeren

ANGEREN - Van maandag 18 tot en met zaterdag 23 november is het de landelijke week voor de MS Collecte. Vele vrijwilligers gaan met een collectebus langs de deuren, om geld op te halen voor het MS Fonds, dat strijdt voor een beter leven met Multiple Sclerose.

Duizenden mensen in Nederland lijden aan MS, een aandoening van het centrale zenuwstelsel. Met het opgehaalde collectegeld kan het Nationaal MS Fonds onderzoek mogelijk maken en begeleiding en voorlichting bieden aan MS-patiënten.


MS is geen spierziekte, het leidt niet altijd tot ernstige invaliditeit en is niet besmettelijk. Wat het wel is: het is niet te genezen en het gaat niet vanzelf weg. Het is een chronische aandoening die in het centrale zenuwstelsel zorgt voor een verkeerde reactie in het lichaam, waardoor de boodschappen vanuit de hersenen niet meer goed worden doorgegeven en lichamelijke functies verstoord raken.

Collectanten voor Angeren?

In Angeren wordt de collecte georganiseerd door Caren Borgers en Gea Boerboom, die nog op zoek zijn naar vrijwilligers die het collectantenteam willen versterken. Hebt u nog wat tijd over en wilt u wat doen voor het goede doel: het MS Fonds? Meldt u zich dan snel aan bij Caren en Gea, via 026 3275470. Het is een hele uitdaging voor de collectanten om in dit jaargetijde, waarin het vroeg donker is en het flink kan regenen, langs de deuren te gaan. Laat u de collectant niet in de kou staan?

Sint-Sebastianus kondigt tweede editie wintergala aan

Het Wintergala van 2018. (foto: PR Sebastianus Gendt)

GENDT - Na het succes van de editie van 2018, kondigt Sint Sebastianus Gendt een vervolg aan op het wintergala. Op deze avond zal Sint-Sebastianus Gendt, samen met enkele gastartiesten, hun vrienden, een gemixt programma verzorgen. Wie deze vrienden zijn, wordt de komende weken bekendgemaakt via de sociale mediakanalen.

Onder het genot van een hapje en een drankje zal Sint-Sebastianus een ieder warm verwelkomen in de Providentia in Gendt. De muzikale klanken zullen beginnen te klinken op zaterdag 14 december om 20:30 uur. Net als vorig jaar zijn entreekaarten in de verkoop aan de deur ook zullen er op dinsdagavond en donderdagavond voorverkopen plaatsvinden. Een entreekaart staat tevens gelijk aan een kopje koffie. Vervolgens kan men een mooi plekje in de zaal van de Providentia uitzoeken.

Het belooft een muziekfestijn in winterse sferen met een gala-uitstraling te worden, met de gezelligheid van een skihut…

Gemeentecafé: Wat weet u van Cuba?

HUISSEN - Sommigen zijn er op vakantie geweest. Als vakantieganger zie je meestal een rooskleurig beeld van het land en z’n inwoners. De keerzijde is minder rooskleurig en dagelijkse werkelijkheid. Waar heeft de Cubaanse bevolking dan ‘last’ van?

Wist u dat de cultuur van Cuba is ontstaan uit een mengeling van verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen diverse roots. Afrikaanse slaven en de Spanjaarden namen hun eigen cultuur en muziek mee naar Cuba. Wat is daar nog van te merken in het huidige Cuba? De Cubaanse Revolutie was een revolutie in de eilandstaat Cuba. Fidel Castro vestigt een stevig communistisch regime op het eiland. Wat heeft dat nu nog voor gevolgen voor de samenleving? Haal de echte smaak van Cuba in huis: hij ziet er goed uit, is fris en is super simpel om te maken: de Mojito Cocktail. Naast populair is de Mojito ook gewoon heel lekker om te drinken. Zin gekregen in zo’n Mojito of een andere mocktail?

Op alle bovenstaande vragen krijgt u antwoord op de Cubaanse avond die de diaconie organiseert in het kader van een Gemeentecafé op donderdag 14 november, inloop vanaf 19.30 uur.

Naast alle informatie, iets Cubaans te eten en te drinken wil de diaconie extra gelden op halen voor het project Rodolfo. Rodolfo woont en werkt als predikant in Cuba en ondersteunt met betrekking tot onze financiële steun kleinschalige initiatieven om de bevolking verder te helpen in hun ontwikkeling.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 17 november 10.00 uur, ds. Pieter Dirk Wolthaus (emeritus), Groningen. Vrijdagmiddag inloop van 14-16 uur. Vrije toegang.

Harry Mattijssenwilddrive bij Doublet Bemmel

Winnaars Harry Mattijssen Wilddrive. (foto: Henny van Gogh)

BETUWE - Voor de tweede maal werd in het Parkrestaurant Golfbaan Welderen in Elst de Harry Mattijssenwilddrive gehouden. De organisatie was in handen van wedstrijdleider Bert van BC Doublet. In een mum van tijd was de inschrijving volgeboekt en een maximaal aantal paren trad aan.

De zaal was smaakvol versierd, de prijzentafel rijkelijk voorzien van fraaie prijzen, onder andere geleverd door diverse sponsoren, de hapjes tussendoor en het wilddiner waren overheerlijk. Evenals vorig jaar kwamen de deelnemers uit alle windstreken en toezeggingen voor volgend jaar komen al binnen. Een ovatie voor de organisatie aan het eind van de dag gaf uiting aan een ontspannen en gezellige dag.

De eerste prijs ging naar Riet en Piet met de mooie score van 65,87%, tweede Mieke en Miriam met 63,60%, derde Daniëlle en Gerhard met 62,20%. Lid worden van Doublet? Bel of e-mail ons secretariaat: Annemarie Ariëns, e-mail secretariaat.doublet@gmail.com, of bezoek onze website: http://www.nbbclubsites.nl/club/15030.

Sinterklaas in dorpshuis De Tichel

HAALDEREN - Op 16 november zullen Sinterklaas en zijn vrolijke Pieten weer een bezoek brengen aan dorpshuis De Tichel in Haalderen.

"Wij doen het deze keer anders dan andere jaren, en zullen niet verzamelen op het Mariaplein." Wel zal het dorpshuis vanaf 14.30 uur geopend zijn zodat de kinderen vooraf kunnen verzamelen in de zaal.

Als de kinderen een leuk plekje hebben uitgezocht zullen Sinterklaas en zijn Pieten vanaf 15.00 uur de zaal betreden voor een feestelijke middag. Dan kan er samen gezongen en gedanst worden en kunnen de kinderen met Sinterklaas op de foto. Het feest zal rond 17.00 uur afgelopen zijn en hopelijk heeft de Sint weer leuke presentjes meegebracht.

De entree is weer gratis. Kortom het wordt een hele gezellige middag voor iedereen die de Sint een warm hart toedraagt.

Herdenking overledenen in het kleine kerkje in Angeren

ANGEREN - November is de tijd om te gedenken. Als de herfst invalt gedenken we hen, die gestorven zijn. Op Allerheiligen en Allerzielen, 1 en 2 november. Of op de laatste zondag van het kerkelijk jaar of zoals dit jaar in het kleine kerkje aan de dijk, op 17 november staan we stil bij wie van ons zijn heengegaan.

Ook het seizoen en de kalender nodigen daartoe uit. De natuur neemt afscheid van wat groeide en bloeide, de vruchten zijn verzameld. Wij maken ons op voor de winter. De natuur toont haar sterfelijkheid en gaat under cover. Dit alles bepaalt onze gedachten ook bij de liefde die geweest is en die, al is het in een andere vorm, nog altijd blijft bestaan. In de dienst van 17 november worden leden van de gemeente herdacht die overleden zijn, maar er is de gelegenheid voor ieder die dat wil om een kaarsje aan te steken ter nagedachtenis aan mensen die gestorven zijn en die we willen gedenken. Met zang, gedachten en gedichten zal er een stemmige herdenkingsviering zijn. Welkom aan ieder die stil wil staan bij dierbaren en of die willen mijmeren over leven en dood.

Molenstraat 1, Angeren. Els de Clercq, predikant.

Jij bent precies die mentor die we zoeken!

LINGEWAARD - Je bent die energieke of juist rustige persoon die een steuntje in de rug kan zijn voor een jongere in het voortgezet onderwijs.

Je begrijpt een puber, laat je niet zo snel uit het veld slaan en snapt hoe belangrijk jouw rol als mentor kan zijn. Je kunt meebewegen en grenzen stellen; je kunt hulp bieden bij planning en het zelfvertrouwen helpen ontwikkelen. Momenteel zijn er in Lingewaard nog vier jongeren die wachten op een vrijwillige mentor. Met een uurtje per week kun jij verschil maken. Kun jij de klik maken met onze jongeren? Ben jij daadwerkelijk precies die mentor die we zoeken?

Neem dan contact op via info@schoolscoollingewaard.nl of bel 06 83337092. Voor meer informatie kun je ook de website van School’s cool Nijmegen bezoeken: www.schoolscoolnijmegen.nl.

Prinsenonthulling in Gendt

GENDT - Zaterdag 16 november zullen we het eindelijk weten. Na maanden van geruchten, geheimen en roddels wordt eindelijk antwoord gegeven op de vraag: 'Wie worden de nieuwe Prinsen van Gendt?'.

De uiterst geheime prinsencommissie van Carnavalsgezelschap De Gentenarren heeft zijn uiterste best gedaan om ook voor de komende twee jaar weer een prachtig, enthousiast paar te vinden, die samen de functie van Prins Carnaval van ’t SprauweNest willen gaan vervullen. Waardige opvolgers van Prins Jan-Willem de Buutegewone en zijn schoonheid Anita. De commissie is hier, naar eigen zeggen, zeer goed in geslaagd. Daarnaast is de jeugdcommissie op beiden basisscholen in Gendt opzoek gegaan naar een nieuwe jeugdprins, een adjudant, twee hofdames en nieuwe leden voor de jeugdraad van XI, ook dit is wederom goed gelukt. Veel enthousiaste kinderen uit groep 7 en 8 hadden zich hiervoor opgegeven.

De prinsenonthulling zal starten met het onthullen van de nieuwe jeugdprins, zijn hofdames en adjudant en het installeren van de nieuwe jeugdraadsleden van De GenteKuukens. Daarna zullen op spectaculaire wijze de nieuwe Stadsprins van Gendt en zijn schoonheid onthuld gaan worden. De avond zal worden opgeluisterd met diverse optredens, dans en muziek en zal afgesloten met een gezellige borrel ter ere van de nieuwe Prinsen.

Ben je ook zo benieuwd? Kom dan naar Hofresidentie de Providentia op zaterdag 16 november. Het belooft een gezellige, drukke en spannende avond te worden. Je bent van harte welkom vanaf 19.45 uur in Providentia Gendt.

Welk nummer in de TOP 2000 staat op 1 in Bemmel?

Bemmelse muzikanten heten een ieder van harte welkom bij 100% in Concert. (foto: Thijmen Peters) Thijmen Peters

BEMMEL - Leo Blokhuis en Mathijs van Nieuwkerk draaien alweer warm voor de Top 2000 ten aller tijden. Maar voordat zij Nederland de laatste week van het jaar in hun greep gaan houden met hét media-event van het jaar, kunt u al in Bemmel terecht.

In het weekend van 7 & 8 december presenteren Alarmfase 3, De Rotdweilers en muziekvereniging UDI de Bemmelse versie van de Top 2000. En wie zou daar dan op nummer 1 staan? Tijdens alweer de vijfde editie van '100% in Concert' wordt het duidelijk als zij een greep uit de lijst-der-lijsten gaan spelen. En dat in een Top 2000-café-achtige ambiance in de Bemmelse Theaterkerk.

De presentatie is in handen van entertainer/zanger Martijn van Vuuren, die in elk geval al veel beter zingt dan Mathijs en Leo samen. De Bemmelse zangeres Hanneke Engels zal de orkesten vocaal bijstaan. Zij heeft haar sporen al ruim verdiend als actrice en zangeres en speelde in onder andere de musical Soldaat van Oranje en Sister Act.

Om aan de wensen van iedereen te voldoen is er dit jaar gekozen voor een staconcert en een zitconcert. Op zaterdagavond kunt u lekker swingen op de populaire Top 2000 nummers. Op zondagmiddag kunt u op de luxe tribune genieten. Voor welk concert u kiest, een ding is zeker. De muzikanten zorgen voor een geweldige show! U kunt uw toegangskaartje kopen bij de leden van de orkesten, of bij boekhandel de Toren van Bemmel. De toegangskaartjes kosten tien euro. De voorverkoop is inmiddels gestart.

Zaterdagavond 7 december vanaf 20:00 en zondagmiddag 8 december 14:00 uur. Theaterkerk Bemmel.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 16 november
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Spetters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Lent: 19.00 u: eucahristieviering, K. Donders, St. Caeciliakoor


Zondag 17 november
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering K. Donders, Musica Amare
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Herenkoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Boekenmarkt Gendt

GENDT - Zaterdag 16 en zondag 17 november van 10.00 tot 15.00 uur kan men tussen boeken, cd's, puzzels en dergelijke snuffelen in De Leemhof in Gendt. Alles voor een prikkie, uitzoeken maar!

En ja, ook op zondag heeft het koor De Notenkrakers de deuren geopend voor een ieder die voor sinterklaas, kerst en de aankomende lange winteravonden een goed boek willen lezen of een mooie legpuzzel willen maken. Er zijn voorleesboekjes, kinder- en jeugdboeken en kinderpuzzels. Voor de muziekliefhebbers vele cd's, lp's, dvd's. Oók is er een gratis grabbelton voor de kleintjes! Op zondag is er een happy hour, met véél voor nóg minder!

Sinterklaasintocht in Doornenburg

DOORNENBURG - Op 16 november komt de Sint en zijn Pieten naar Nederland. De Sint weet nog niet precies hoe, boot, trein, fiets, auto of kano maar hij heeft al wel toegezegd dat hij na de intocht in Apeldoorn zo spoedig mogelijk naar Kasteel Doornenburg komt.

Maar eerst zal hij zijn middag dutje doen. Als hij uitgeslapen is en dat zal rond 16.00 uur zijn wil hij met de Doorneburgse kinderen een feestje bouwen in Doornenburg. Harmonie Sint-Caecilia zal samen met de pietenband voor de muzikale ondersteuning zorgen tijdens de intocht. Ook zal Schutterij Gijsbrecht van Aemstel een vendelhulde aan Sinterklaas brengen. Na de intocht zal er in het Ontmoetingscentrum een groot Sinterklaasfeest plaatsvinden. Iedereen is van harte welkom bij de intocht en bij het sinterklaasfeest in het Ontmoetingcentrum.

Ontmoetingcentrum open vanaf 16.00 uur. Entree twee euro aan de kassa. Kaarten in de voorverkoop (1,50 euro) verkrijgbaar bij het Ontmoetingcentrum en bakkerij Van Kol. Ouders/begeleiders hebben gratis toegang.

Boekenmarkt Gendt

GENDT - Zaterdag 16 en zondag 17 november van 10.00 tot 15.00 uur kan men tussen boeken, cd's, puzzels en dergelijke snuffelen in De Leemhof in Gendt. Alles voor een prikkie, uitzoeken maar!

En ja, ook op zondag heeft het koor De Notenkrakers de deuren geopend voor een ieder die voor sinterklaas, kerst en de aankomende lange winteravonden een goed boek willen lezen of een mooie legpuzzel willen maken. Er zijn voorleesboekjes, kinder- en jeugdboeken en kinderpuzzels. Voor de muziekliefhebbers vele cd's, lp's, dvd's. Oók is er een gratis grabbelton voor de kleintjes! Op zondag is er een happy hour, met véél voor nóg minder!

Grip op de energierekening

Energierekening Martin Bieleman. (foto: Martin Bieleman)

ANGEREN - Voor veel mensen is het onduidelijk hoe de energierekening in elkaar zit, terwijl het een ‘vaste last’ is, een flinke uitgave elke maand weer. Lingewaard Energie denkt graag met u mee, om inzicht te geven in uw energiegebruik en de rekening omlaag te krijgen.

"We organiseren op 14 november een thema-avond. Dan leggen onze techneuten uit hoe de rekening is opgebouwd. En we bespreken hoe u daar invloed op krijgt. Als u persoonlijk op uw eigen situatie in wil gaan, vragen we u om uw eigen energierekening op te zoeken en deze mee te nemen. Ook is er deze avond uitgebreid aandacht voor woningisolatie.

We zien u graag op 14 november vanaf 19.30 uur in het dorpshuis in Angeren, Emmastraat 23. Om 20.00 uur start het programma. De avond eindigt rond 21.30 uur. Entree en koffie zijn gratis.

Lingewaard Energie is een initiatief van burgers, vooral bekend van het drijvend zonnepark en het energieloket. Voor alle thema-avonden en activiteiten zie: www.lingewaardenergie.nl.

Weekmenu Afhaalpunt Lingewaard

BEMMEL - Op maandag 18 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30u het volgende menu afhalen: boerenkoolstamppot, spek met rookworst én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Sasa-activiteitenmiddag

ANGEREN - Vrijdag 15 november houdt Sasa haar jaarlijkse activiteitenmiddag.

Voeding heeft invloed op onze gezondheid. Ilse Hendriks, diëtiste bij La Vita Sana Voedingsadviesbureau, komt vertellen waarom het goed is om bewuster te eten en te bewegen vooral bij het ouder worden. En dat betekent niet dat we allemaal op dieet moeten, want gezonde voeding kan ook heel lekker zijn. Bij een drankje en een hapje kan er gespeeld worden met de oudhollandse spellen en gedanst op de muziek van de '3 musketiers'. Locatie: Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. Toegang is gratis.

Luke Roelofs on fire bij Bemmel 'Wil ooit met broertjes spelen in Jonge Kracht 1'

Arnhemse Boys (blauwe broek) in de greep van en bij RKSV Driel. Laatstgenoemde won de derby en kelderkraker van 3D West met liefst 6-1.

Tekst en foto: Hans Schmeinck

BEMMEL/HUISSEN – Zijn eerste seizoen bij Sportclub Bemmel was leerzaam, maar ook goed en leverde bijna promotie naar de hoofdklasse op. In zijn tweede seizoen heeft Luke Roelofs (22) zijn draai inmiddels wel gevonden. De van Jonge Kracht afkomstige aanvaller was zondag in de (sub)topper tegen Heino goed voor een goal en een assist. 'Maar de rebound van de penalty had er wel in gemogen'.

RKSV Driel tegen Arnhemse Boys was nooit een derby. Maar wél sinds de 'Ernemse jungskes' in 2009 hun intrek namen op sportpark Schuytgraaf in de gelijknamige nieuwbouwwijk. Dat ligt hemelsbreed op zeven kilometer afstand van het complex van Driel aan de Dorpsstraat. En de dorpelingen zijn maar wat blij met derby's, zeker sinds ze dit seizoen zijn ingedeeld in de westelijke klasse 3D. 'Een kloteklasse', aldus routinier Jeroen Peters (zie ook kader).

Met bijna alleen maar clubs uit de Randstad, een uit Ede (koploper FC Jeugd) en VDZ, SML, Eldenia uit Arnhem. En de Boys uit de stad dus. Die er, net als Driel, niet florissant voor staan. Laatstgenoemde stond voorlaatste met drie punten uit zes duels en Arnhemse Boys een plekje hoger, met vijf uit zeven. Tot aan de 'burenruzie' afgelopen zondag.

Want de Drielenaren lieten op niet misverstane wijze weten dat er niets te halen viel. Sterker nog, het in de traditionele outfits gestoken team (rode broeken met witte shirts en rode V) van de nieuwe trainer Adrie van Roosmalen liet geen spaan heel van Arnhemse Boys: 6-1 winst.

Gewild

Driel kwam na een half uur wel op achterstand (doelpunt: Joel Libiana), maar vrijwel direct maakte Sidar Özcelik de al mooie 1-1. Maar de 2-1 van hem vlak voor rust was nog fraaier, een diagonaal afstandsschot. Na rust drongen de Arnhemse Boys aan, maar scoorde juist Driel. Özcelik kreeg een penalty, die werd benut door Leroy Neumann. Wegens commentaar op de leiding werd vervolgens Boys-trainer Marcel Omvlee weg gestuurd.

Waarna niet veel later ook een Arnhemse speler dat lot wachtte, Stefan Ordelman. Voor het neerhalen van… Özcelik. Waarmee toch wel de man de wedstrijd is genoemd. De snelle en behendige aanvaller blinkt vaak uit. En lijkt een gewild speler voor clubs uit de regio. Maar vooralsnog straalt zijn ster in Driel. Dat via goals van Wesley Vree (4-1 en 6-1) en Bob Peters (5-1) het halve dozijn tegen de buurman vol maakte. En Arnhemse Boys voorbij ging in de stand en en passant het doelsaldo een draaglijker aanzien heeft gegeven.

Peters uitgeschakeld

Jeroen Peters was zijn nopjes met de 6-1 zege op buurman en concurrent Arnhemse Boys afgelopen zondag. Maar baalde ook. Onlangs liep de routinier van RKSV Driel – wederom – tegen een blessure aan. ,,Ik krijg deze week de uitslag van de MRI-scan, hopelijk valt het mee. Maar dit is niet echt leuk meer.'' De 40-jarige alleskunner had namelijk eerder al te kampen met een andere, fikse blessure. Peters weet (uiteraard) nog niet wanneer hij zijn rentree zou kunnen maken.

VluchtelingenWerk Lingewaard zoekt vrijwilligers

Vrijwilliger en vluchteling. (foto: Goedele Monnens)

LINGEWAARD - Stel je voor dat je in een vreemd land terecht komt, waar je de taal niet spreekt en de weg niet kent. Wat zou het dan fijn zijn als iemand je wegwijs maakt in die nieuwe wereld, zodat jij je thuis kunt voelen op je nieuwe plek. VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers die hen op weg willen helpen, onder andere maatschappelijk begeleiders, taalmaatjes en administratief vrijwilligers.

Maatschappelijk begeleider
Als maatschappelijk begeleider help je bij het regelen van allerlei praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan zaken in en rondom het huis, verzekeringen, het zoeken van een huisarts, basisschool, het aanvragen van huurtoeslag, etc. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week.

Taalmaatje
Als taalmaatje bied je mensen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn extra ondersteuning. Het leren van de Nederlandse taal staat hierbij centraal. Het gaat hierbij zowel om vluchtelingen die aan het inburgeren zijn, maar ook andere vluchtelingen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. Tijdsbesteding: 2 uur per week.

Administratief vrijwilliger
Als administratief vrijwilliger ben je medeverantwoordelijk voor de administratieve verwerking van cliënt- en vrijwilligersgegevens van de locatie. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week.

Interesse? Kijk dan voor meer informatie op onze website: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/lingewaard en kijk bij de vacatures. Je kunt je aanmelden via het aanmeldformulier.
Je kunt ook een mail sturen naar vrijwilliger-oost@vluchtelingenwerk.nl.

Intocht Sinterklaas Bemmel

Sinterklaas en zijn pieten voor aanvang van de intocht. (foto: Rezie Leenders)

BEMMEL - Op zaterdag 23 november bezoekt Sinterklaas Bemmel. Met de nodige pieten en na een optocht door het dorp, die om 13.00 uur begint, komt de goedheiligman onder begeleiding van drumfanfare Eska aan op het marktplein. Een deel van het programma vindt plaats in de Theaterkerk.

De intocht wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers, in samenwerking met de Bemmelse ondernemersvereniging en speciaal voor basisschoolkinderen tot en met groep vijf. Ook kinderen van omliggende dorpen zijn welkom.

Op het marktplein begin om 13.00 uur een voorprogramma. Sinterklaas maakt een halfuur later z’n opwachting, waarna hij in de Theaterkerk zal worden verwelkomd door waarnemend burgemeester Josan Meijers en kinderburgemeester Tess Elbers. De entree is gratis. Er mogen per gezin maximaal twee volwassenen mee naar binnen. Andere belangstellenden kunnen in de foyer meekijken. ‘Het wordt een spannend feest’, aldus organisatoren Trudy en Johan van Schaijk. ‘Na afloop is er voor kinderen gelegenheid om op de foto te gaan en krijgt iedereen een traktatie aangeboden.’

Route optocht
De start is bij de oefenruimte van Eska (Sportlaan), waarna Sinterklaas rechtsaf de Wardstraat in gaat. Aan het einde van de weg linksaf (Dijkstraat) en vervolgens de tweede weg links de Klappenburgstraat in, helemaal tot aan de voormalige Marskramer. De stoet gaat dan linksaf (winkelpromenade). Aan het eind rechtdoor via de Dorpsstraat en dan de eerste straat rechtsaf de Pollenbrink in (cafetaria Moos). Tot slot gaat de stoet op het kruispunt linksaf de Loostraat op naar het marktplein.

TOP-film: De Dirigent

BEMMEL - Donderdag 21 november is het in de Theaterkerk genieten van de mooie film ‘De Dirigent’. In de film speelt Christanne de Bruijn de rol van de 24-jarige Antonia Brico, een Nederlandse vrouw die als kind met haar ouders naar de Verenigde Staten is verhuisd.

Ze wil naar het conservatorium, maar niemand neemt haar ambities serieus. Ze kan maar beter gewoon trouwen en baby’s krijgen. Met die woorden probeert een dirigent Antonia Brico te ontmoedigen. Wat nou conservatorium? Waarom zou een vrouw in hemelsnaam pianist moeten worden, in het Amerika van de jaren twintig? Haar werkelijke ambitie heeft Brico dan nog niet uitgesproken: ze wil dirigent worden. Dat klinkt haar tijdgenoten zo mogelijk nog absurder in de oren. Op dat moment heeft er nog nooit een vrouw op de bok gestaan voor een groot symfonieorkest. Voor de ambitieuze Brico zelf is dat een ¬detail waar ze zich niet door uit het veld laat slaan. Na een muzikale opleiding in Amerika wordt ze uiteindelijk in1938 aangesteld als de eerste vrouw die voor het New York Philharmonic Orchestra staat.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

Komende week organiseert SWL weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Dinsdag 19 november van 13.30 – 15.30 uur in het Dorpshuis in Angeren (Emmastraat 23).

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Jubilarissen samen 280 jaar bij Hendriks Coppelmans

(Foto: Fons Strijbosch)

UDEN/HUISSEN - Trouwe medewerkers zijn van onschatbare waarde. De Udense bouwgroep Hendriks Coppelmans is zich daarvan bewust en ontwikkelde vanuit de filosofie ‘fluitend naar je werk’ een personeelsbeleid dat werkt. Dat blijkt onder andere uit het aantal jubilarissen dat de onderneming op vrijdag 1 november kon huldigen.

Twaalf medewerkers vierden op deze dag hun 12½- , 25- en 40-jarig jubileum. De jubilarissen werden in Theater Markant in Uden feestelijk in de spotlights gezet. De jubilarissen maakten een spectaculaire entree. Vanaf het theaterbalkon kwamen ze één voor één via een kabelbaan naar het podium ‘gevlogen’. De medewerkers die samen verantwoordelijk zijn voor 280 dienstjaren zijn: Eduard van Bommel uit Odiliapeel, Koen van der Velden uit Geffen, Joris de Vroom uit Schijndel, Bas Zijlmans uit Rijen (allen 12½ jaar), Oltjan Akkerman uit Huissen, Michel Brugmans en Erik Janssen uit Uden, Pieter Driessen uit Vlierden, Marco Fleuren uit Oeffelt, Mark Thoonen uit Haps (25 jaar), Hein Verhoeven uit Boekel en Frans van der Waarden uit Veldhoven (40 jaar).

In het officiële gedeelte van de jubileumviering bedankte de directie de twaalf medewerkers voor hun inzet. “Als woonspecialist willen we wonen geweldig maken. Dat kan alleen met vakbekwame, gemotiveerde en initiatiefrijke medewerkers. Collega’s die graag een stapje verdergaan voor zowel opdrachtgevers als bewoners. Dat zit bij onze mensen wel goed en dat waarderen we enorm”, aldus Bart Hendriks.

Bijeenkomst over meerwaarde kruidenrijk grasland

Koeien in kruidenrijk grasland. (foto: Rob Geerts)

BETUWE - Collectief Rivierenland organiseert een bijeenkomst om agrariërs te informeren over de meerwaarde van kruidenrijk grasland en weidevogelbeheer voor het (melkvee)bedrijf.

Natuurinclusief werken op het agrarisch bedrijf wordt steeds actueler. Kruidenrijk grasland past uitstekend in een natuurinclusieve bedrijfsvoering en staat momenteel flink in de belangstelling. Deels vanuit het streven om de biodiversiteit in het landelijk gebied te versterken, maar ook vanuit de eisen in duurzaamheidsprogramma’s van zuivelbedrijven.

Maar wat is de meerwaarde van kruidenrijk grasland of weidevogelbeheer voor een (melkvee)bedrijf? Hoe past kruidenrijk grasland in de bedrijfsvoering? Wat is de opbrengst en kwaliteit van het ruwvoer en hoe gaat de koe er mee om? En zeker niet onbelangrijk: wat levert het u financieel op?

Collectief Rivierenland is een agrarisch collectief waarvan de leden bestaan uit deelnemers aan de provinciale subsidieregeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Geïnteresseerde agrariërs zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn, ook als zij geen deelnemer ANLb zijn.

Deelname aan de bijeenkomst is gratis dankzij medefinanciering vanuit Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De bijeenkomst is dinsdag 19 november van 12.30 – 16.30 uur op de boerderij van de familie Weiman aan de Waalbandijk 82, Echteld. Zich opgeven kan via info@collectiefrivierenland.nl. Op www.collectiefrivierenland.nl staat meer informatie.

Europees Metsel & Mozaïek

Midden in de herfst-architectuur

staat een knus lokaal in de tuin natuur

met spannende reken-educatie van Science & Cultuur.

thuisonderwijs op de Plakse Wei, heerlijk puur!


Op vrijdagmiddag en – avond, op 15 november al ras,

is er ruimte voor 2 groepen aan de natuurlijke Oeverplas.

Dat is al aardig kort dag, echter wederom:

voor beide groepen is er de Europees Metsel- als Mozaïek activiteit alom,

Kom op, je bent welkom!

Jazeker, dat is de dag vóór dat Sinterklaas en zijn Pieterheren

weer in Nederland komen te arriveren

en we bij T. Metissimo druk in de weer zijn met metselen leren.

We bekijken daken, we meten, tekenen, rekenen en smeren,

want hoe bouw je een schoorsteen, voor naast je schoen?

Kom op, als je mee wilt doen!

Juweela sponsort met echte baksteentjes op mini formaat

waardoor ons reken- en wiskundepakket voor talenten zo aanslaat!

Science & Cultuur in een notendop

met het Pythagoreïsch Bemmeltje op en top.

En voor de wiskunde dames en heren

die graag nog méér willen leren...?

Kom op, we leren je met wiskunde nieuwe Europees Metsel & Mozaïek te creëren!

Info 15 november: De activiteit duurt circa 2 uur. Vrijdagmiddag is voor BS leerlingen vanaf 3 uur. Vrijdagavond vanaf 7 uur, voor VO leerlingen, studenten, post doc et cetera. Prijs is vijf euro per persoon, inclusief materialen en consumpties. Gratis voor jaarleerlingen (20 talentlessen à 25 euro per schooljaar). Zie www.TalentoMetissimo.nl of bel/app: 06 25506566 (Karen/Margriet).

Column

Frustratie

Een anonieme brief aan GroetenuitGendt.eu van een gefrustreerd verenigingslid die het bestuur in een kwaad daglicht wil zetten. Ik heb het naar de vereniging gebracht. Wat een achterbaks gedoe. Een ambtenaar uit zijn frustratie naar deze stukjesschrijver. Het is op het gemeentehuis een chaos. Mijn grijze hersencellen gaan bij zo'n machtig azijngeluid ongecontroleerd trillen. Het signaal wordt tijdens het persuurtje op tafel van het college gelegd. Ze gaan vissen. Deksels. Wie is hun klikkende ambtenaar? Wethouder Sluiter daagt mij uit om zo transparant te zijn als het college. Voor mij schuddebuikende wethouders. Maar mijn azijn klotst tegen de plinten. Wat een onbegrijpelijke opmerking. Ik zeg dat ik transparantie kwijt wil, zoveel als het college. Tot ziens bij begrotingsbehandeling 2020. Ook daar was ik erbij. Lianne Duiven van GroenLinks verbaasd: een gefrustreerde stukjesschrijver bij deze raadsvergadering? Mwah, ik kom luisteren en tijdens de schorsing graag aanschuiven bij het buffet. Het raadsdebat zal zoals gewoonlijk wel een saaie bedoeling worden. Uh, knetter, sodeju. Misvatting. Mijn azijncellen beginnen te hyperen. Wethouder van financieren Helga Witjes krijgt van de oppositie er stevig van langs. In rap tempo dreigt het volgend college te maken te krijgen met een opgesoupeerd spaarpotje. Jeetje. De tekorten van miljoenen vliegen me om te oren. Het college is de financiële controle kwijt, zo is het geschetste schrikbeeld. Het is toch mijn Lingewaard waar mijn belasting naar toe moet. En dan sta ik voor het uitgebreid buffet. Van varkenshaas tot frikandel. Mijn eetlust is naar de sodemieter. Frites, sla en 2 satéstokjes. Ik wil niet profiteren van een armlastige gemeente. En hoe zou het de geplaagde Helga na schorsing vergaan? Ik wacht dat niet af en ga naar huis. Ik loop raadslid Freek den Houting van lingewaard.NU tegen het lijf. De coalitiepartijen hebben vanavond de rijen al lang gesloten, fluistert hij. Geen probleem voor Helga. Zat ik bij een niet transparant toneelstuk? Thuis stilt deze gefrustreerde stukjesschrijver zijn eetlust met opgewarmde gehaktballetjes. Eerlijk gemaakt door mijn geliefde.
Sjaak

Doe mee... met de Bemmelse carnavalsoptocht!

BEMMEL - Het carnavalsseizoen gaat weer van start. Zondag 23 februari trekt de optocht met vele mooi wagens en uitgedoste mensen weer door Bemmel.

Bemmel en omgeving doe mee aan deze gezellige optocht en win dankzij onze sponsoren mooie geldprijzen. Dus raap je familie, vrienden, buurt en vereniging bij elkaar en bedenk een leuk en creatief ontwerp voor de deelname en kijk wat je kunt (her)gebruiken. Het publiek dat het weer trotseert zal hier zeker van genieten.

Heb je een ruimte voor het opbouwen van een wagen tot je beschikking mag je dit aan de BOK laten weten. Wellicht kunnen er meerdere groepen gebruik van maken. Voor info of contact zie www.bok-bemmel.nl.

Jaarlijkse Winterfair Liduina en De Lingehof

Gezellige fair in winterse sfeer. (foto: RijnWaal Zorggroep)

LINGEWAARD - Ook dit jaar houden RijnWaal Zorggroep, locatie Liduina en Zinzia, locatie de Lingehof hun jaarlijkse Winterfair in het gezamenlijke complex aan de Gouden Appel 120-122 in Bemmel. Op vrijdag 6 december is iedereen hier tussen 14.00 uur tot 18.30 uur weer welkom.

De winterfair heeft een leuk aanbod van zelfgemaakte artikelen, zoals kaartjes, kaarsen, borduurwerk, sieraden, bloemstukjes en nog veel meer. Ook de inwendige mens wordt uiteraard niet vergeten. Want wat is een kerstmarkt zonder warme chocomelk, glühwein en andere lekkernijen? Om het geheel compleet te maken, is er live muziek. Uiteraard is de kerstman ook aanwezig. Namens Liduina en de Lingehof: “Graag tot ziens op onze gezellige jaarlijkse winterfair!”

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Van 14 tot en met 20 november

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS SCHORPIOEN. Dit is hét teken van alles of niets. Dus of een ijzeren gestel, of doodziek met bijvoorbeeld zeer hoog oplopende koorts. Je warm aankleden is belangrijk want een blaasontsteking ligt op de loer! Aandoeningen aan de seksorganen horen ook bij dit teken. Bij deze binnenvetters kan de energie makkelijk naar binnen slaan met als gevolg cysten of tumoren.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op vrijdag reageer jij spontaan en warm. Maar op zondag lopen de emoties bij jou hoog op. Daar zitten anderen niet op te wachten. Vanaf dinsdag de 19e loopt jouw planeet Mars naar het teken schorpioen. Dat geeft de komende weken intense ervaringen. Op woensdag draag je water naar de zee.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op donderdag ben je even de weg kwijt. Wat is er nog waardevol voor jou? Maar op vrijdag vind jij houvast bij 'oude' zekerheden. In het weekend vraag jij je af wie je nog een vriend(in) kunt noemen. Na het weekend zoek jij vertier in bevredigende belevenissen. Pas op dat je niet teveel 'eet'.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vlak voor het weekend omring jij je graag met mensen waar je écht om geeft. In het weekend zelf zoek jij het meer bij familie of bij oude bekenden. Op maandag ben jij net iets teveel aan het woord. Op die manier kun jij je afvragen of jouw boodschap wel overkomt. Grote kans dat dit zo niet lukt.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op zaterdag zoek jij vooral afleiding en plezier. In je achterhoofd speelt wel dat je bepaalde belangrijke zaken negeert. Op zondag voel jij je sterk maar loop je met die houding wel het risico dat je in een machtsstrijd belandt. Volgende week begint rommelig, maar op woensdag vind jij je eigen weg.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
In het weekend geniet jij van de warme mensen om je heen. Daardoor voel jij je uitgenodigd om ook meer warmte te verspreiden en zeer open te zijn over bepaalde gevoelskwesties. Rond volgende week dinsdag geef jij openheid over jouw toekomstplannen. Je enthousiasme werkt aanstekelijk!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Aan het einde van deze werkweek ben jij toe aan de broodnodige ontspanning. Neem bijvoorbeeld extra dagen vrij (donderdag én vrijdag). In het weekend trek jij het liefste op met bekenden of familie. Na het weekend krijg je het zo druk dat je genoodzaakt bent om je plannen te herzien.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag raak jij uit balans door heftige emoties. Maar op vrijdag heb jij de boel weer onder controle door je vast te houden aan jouw vaste patronen. In het weekend zijn de mensen om je heen erg nerveus. Dat heeft ook z'n effect op jou! Op maandag deins je niet terug voor heftigheid.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Voor het weekend ben jij relaxed. In het weekend sta je emotioneel onder spanning. Maandag is iemand zeer vriendelijk tegen jou! Vanaf dinsdag loopt jouw planeet Mars in jouw eigen sterrenbeeld. Dat geeft gedurende anderhalve maand zeer heftige gebeurtenissen die jou aangrijpen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van de werkweek heb jij het eventjes helemaal gehad. Daarom kies jij voor een heel rustig en stil weekend. Volgende week maandag heb jij weer eens het hoogste woord. Maar je vertelt wel heel warrig. Op dinsdag geef jij vol overtuiging je mening. Men is daarvan erg onder de indruk.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op donderdag en vrijdag ben je lief voor de ander én voor jezelf. Je verwent jezelf zomaar! In het weekend spelen er allerlei zaken binnen de familie. Je vraagt je af of je een kant moet kiezen. Waarschijnlijk hoeft dat niet en kun je voor iedereen iets betekenen met je luisterend oor.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Vrijdag is een goede dag om met iemand die jij graag mag op stap te gaan. Dat wordt reuze gezellig! Op zaterdag kies je vooral voor je eigen pad in plaats van dat van je familie. Op zondag baal je dat je niet kunt afspreken met bepaalde vrienden. Volgende week woensdag heb je goede invallen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Vlak voor het weekend krijg je vooral te maken met onbegrip. Maar in het weekend is er een bekende die jou veel steun schenkt. Rond dinsdag moet jij je hoofd koel houden terwijl iedereen zich over bepaalde zaken opwindt. Ga niet in op allerlei kritiek en kies vooral voor jouw eigen weg!

Uitslagen Vogelvereniging Onder Ons

Prijswinnaar Onderlinge T.T. (foto: Jan de Haan)

BETUWE - Vogelvereniging Onder Ons heeft op 1, 2 en 3 november haar 52ste onderlinge vogeltentoonstelling gehouden. Samen met de bevriende verenigingen De Martel uit Huissen en Kantropa uit Oosterhout werd ook een onderlinge streekcompetitie gehouden.

Bij de opening werden de jubilarissen Terwindt en De Vries extra in het zonnetje gezet vanwege hun 50-jaar lidmaatschap van de vereniging! Onderstaand de uitslagen:

Algemeen Kampioen Kleurkanaries en Bondskruis: W. Vos

Algemeen Kampioen Europese Cultuurvogels: W. Vos

Algemeen Kampioen Postuurkanaries: M. Janssen

Algemeen Kampioen Tropen: T.H.J. Demon

Algemeen Kampioen Parkieten: J.M.A. Peters

Kampioen Groep 3.011: W. Vos

Kampioen Groep 3.021: W. Vos

Kampioen Groep 4.406: H.J.A. Damen

Kampioen Groep 4.441: M. Janssen

Kampioen Groep 4.442: M. Janssen

Kampioen Groep 7.001: T.H.J. Demon

Kampioen Groep 11.001: H. Demon

Kampioen Groep 15.015: W. Vos

Kampioen Groep 19.001: J.M.A Peters

Kampioen Groep 19.002: J.M.A Peters

Kampioen Groep 34.001: J.M.A. Peters

Kampioen Stam: W. Vos

Kampioen Stel: W. Vos

Kampioen Vrije Derby: W. Vos

Kampioen Derby: H.J.A. Damen

Kampioen Open Klasse: R. Wieland

Klassement Streek 2017: 1. W. Vos, 2. Th. Boetzel,

3. J. Huisman, 4. H. Damen, 5. M. Janssen                

Aanmoedingsprijs Bondsmedaille G. Barten.

Herfststruintocht bij Doornik

Gaai. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

LINGEWAARD - De struintocht voert door het Spiegelbos, Doornik natuurakkers en langs de kolk. Aan het einde van de 18e eeuw is deze kolk ontstaan. Daarbij verdween het dorpje Doornik.

"We besteden aandacht aan deze onderwerpen en kijken ondertussen naar wat we tegenkomen. Planten en dieren bereiden zich voor op de komende koude periode. Vragen zijn onder andere: Hoe houden planten rekening met het klimaat, de veranderingen en hoe anticiperen zij hierop? Verdorren de planten en bomen nog steeds en wanneer laten zij hun bladeren vallen? Hoe doet de bever het hier in de polder ’s winters? Waar en hoe overwinteren insecten en andere dieren? Waarom is er vogeltrek en zijn de ganzen de enige gasten uit het hoge noorden?"

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan op zondag 17 november van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur de polder in voor een flinke wandeling. Onderweg hebben we oog voor alles wat leeft en probeert te overleven. "Wij vertrekken vanaf de parkeerplaats bij Restaurant Zijdewinde te Doornik, Waaldijk 28 Bemmel. Gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Deze tocht is niet geschikt voor minder-validen." Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee. Deelname drie, kinderen anderhalve euro. Informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Kinderdorp Bemmel sluit het jubileumjaar af

BEMMEL - Het Kinderdorp ligt al weer enkele weken achter ons en wat was het fantastisch. Met 315 kinderen hebben we een zeer actieve en feestelijke week beleefd met als hoogtepunt ongetwijfeld ons bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn.

De kinderen hebben gedurende de eerste dagen de meest prachtige hutten gebouwd in één van de thema’s van de afgelopen jaren. Daarbij bleek het thema Halloween verreweg het meest populair, gevolgd door feest. Het jeugdbestuur had als jury dan ook een lastige taak om uit de 32 prachtige hutten de winnaars voor het bouwtechnisch hoogstandje en mooist aangeklede hut te kiezen.

Het Kasteel: 30 spijkers heeft de prijs gewonnen voor bouwtechnisch hoogstandje. Naast een prachtige trofee, voor het tiende jaar op rij door Marlou Stoffels voor ons Kinderdorp gemaakt, hebben zij ook toegangskaarten voor Jumpsquare gewonnen. De prijs voor de mooist aangeklede hut is gewonnen door De Griezelaars. Zij mochten afgelopen woensdag 6 november op bezoek bij ijsfabriek Gelati Granucci aan de Nijverheidsstraat in Bemmel. Daar hebben zij genoten van een uitvoerige rondleiding, hebben zij alles uitgelegd gekregen over hoe het ijs door hun gemaakt wordt en hebben zij heerlijk gesnoept van supervers ijs. Ook hebben zij donuts en ijslolly’s versierd.

"Wij bedanken Gioia en Didi voor hun gastvrijheid en al het lekkers, het was geweldig! Daarmee hebben wij ons jubileumjaar afgesloten en willen wij als bestuur iedereen nogmaals van harte bedanken die aan ons Kinderdorp bijgedragen heeft, in welke vorm dan ook."

Lingewaards Sportakkoord

BEMMEL - Op vrijdag 25 oktober werd het Lingewaards Sportakkoord, in het bijzijn van meer dan 55 partners, gepresenteerd én ondertekend.

In een volle sporthal in Bemmel werd tijdens een persconferentie op vrijdag 25 oktober het Lingewaards Sportakkoord gepresenteerd. 58 partners waren getuige van dit bijzondere moment. Zij ondertekenden het sportakkoord en werden daarmee trotse ambassadeurs van het sportakkoord.

Lingewaard is één van de eerste gemeenten die een gezamenlijk sportakkoord sluit. Het sportakkoord is onderdeel van een landelijke beweging die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is ingezet. Het ministerie stelt ook een bedrag beschikbaar om handen en voeten te geven aan de uitvoering van het sportakkoord in 2020 en 2021.

Samen verder

Het Lingewaards Sportakkoord kwam tot stand samen met lokale sport- en beweegaanbieders, zorg- en onderwijspartners, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de gemeente Lingewaard. Het doel van het sportakkoord is dat iedere inwoner van de gemeente Lingewaard meer gaat bewegen voor een gezond leven. De komende periode worden stappen gezet om de actiepunten uit het sportakkoord te kunnen uitvoeren.

Alle informatie over het sportakkoord staat ook op www.lingewaardssportakkoord.nl.

Lezing 'Eet jezelf gezond' door Juglen Zwaan

HETEREN - Ontmoeting & Inspiratie Heteren (HOI-IOH) verzorgt op donderdag 21 november de lezing 'Eet jezelf gezond: de heilzame aspecten van voeding'.

Spreker is Juglen Zwaan. De lezing is van 20:00-22:00 (inloop vanaf 19:30) in zalencentrum De Bongerd in Heteren. Entree: 8,50 euro, inclusief kop koffie/thee.

Wat kan je nu het beste eten en welke effecten kan voeding op onze gezondheid hebben. Groente, fruit, noten, zaden, peulvruchten, granen, zuivel en kruiden. Welke zijn het gezondst? Waar kan je op letten? Hoe zit het precies met koffie en thee? Welke voeding werkt ondersteunend bij veelvoorkomende klachten? Juglen Zwaan is een bekend spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij combineert de moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Hij is een voorstander van puur natuur. En hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies.

Na deze lezing is je kennis niet alleen up-to-date. Juglen geeft je ook praktische tips in handen om je gezondheid met natuurlijke voeding te verbeteren.

Aanmelden graag! Via inspiratie.ontmoeting.heteren@gmail.com; www.spirituele-ontmoeting-heteren.com.

Uitnodiging bijeenkomst 'Voldoende arbeidskrachten in de kas'

Bijeenkomst Rabobank thema Arbeid. (foto: Sandra de Beijer) Sandra de Beijer

ELST - Op dinsdag 19 november wordt bij de Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe aan de Industrieweg Oost 16 in Elst, een bijeenkomst gehouden met als thema ‘Voldoende arbeidskrachten in de kas’.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door Greenport Arnhem-Nijmegen en Glastuinbouw Nederland. De arbeidsmarkt staat onder spanning en het is steeds lastiger om gemotiveerde medewerkers te vinden en vast te houden.

Ook in de regio Arnhem-Nijmegen hebben tuinbouw-ondernemers met deze uitdaging te maken. Er liggen zeker kansen om personeel langer te binden en om nieuwe medewerkers te vinden, echter het is niet makkelijk. Voorzitter van Glastuinbouw Nederland Sjaak van de Tak, zal één van de sprekers zijn die over het onderwerp ‘Arbeid’ in gesprek gaat. Daarnaast zullen Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland en het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen aanwezig zijn, om te vertellen wat de mogelijkheden zijn om met geïnteresseerde medewerkers in contact te komen en welke trajecten daarvoor beschikbaar zijn. "Dus mocht u aan de slag willen met uw werkgeversbeleid dan wilt u deze avond zeker niet missen." Deelname is kosteloos. Inloop bijeenkomst om 19.45 uur en start om 20.00 uur. De avond is omstreeks 22.00 uur afgelopen.

Het Lingewaards Mannenkoor verbaast zich

HUISSEN - "We hebben met elkaar een geweldig feestje gemaakt en meegemaakt: 100 jaar mannenzang in Huissen. Wat klonk dat allemaal mooi! Een kerk vol mensen die genietend de verschillende koren aanhoorden. Er was veel lof voor ons koor. Maar als kers op de appeltaart kregen we ook nog het predicaat : Cultuurprijs 2019!"

"Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik loop in de stad constant met m’n neus naar beneden op zoek naar weer een tegel! Ik zie op sommige plaatsen een dertig x dertig cm betonnen steen waarop onze tegel zo mooi mogelijk uit moet komen. Er wordt inmiddels gezocht naar een stel vrijwilligers om de plaquette regelmatig te poetsen!

Ook verbazend en dat heeft alles te maken met de aantrekkelijkheid en de kwaliteit van het koor: mocht je ook jouw stem eens willen laten horen, kom naar de Muntstraat 10 in Huissen op dinsdagavond van 8 tot 10 uur zingen en daarna is van alles mogelijk. Bel even met Theo Vermaas op 026 3257408 of met Hans Koster op 0653 966931. Tot gauw ziens!"

Gehoorbescherming in Café de Roskam?

Menno J. en de Pins. (foto: S. Leenders) S. Leenders

BEMMEL - Traditiegetrouw gaat CV De Blauwe Pony ’81 ook dit seizoen weer van start met haar fameuze Oordupkesfestival. Deze wordt op zaterdag 30 november voor de 38e keer gehouden. Onder de aanwezigen zal ook ons prinsenpaar, prins Frans de Stenenschuuver met prinses Moniera zijn en natuurlijk ons jeugdprinsenpaar prins Job de vliegende keep met prinses Nikki. Het belooft weer een spektakel van jewelste te worden. De inschrijving is inmiddels gesloten.

Naar verwachting zullen ze in De Roskam weer 'met de benen buiten hangen' en met artiesten zoals bijvoorbeeld; Menno J. en de Pins, Floppers 5.0, De Bonbonnetjes en onze eigen Veulens , is men van een nieuw succes eigenlijk al verzekerd. Ook zijn we benieuwd wie dit jaar het ‘gouden hoefijzer’ krijgt.

De repetities van de diverse artiesten zijn al weken in volle gang, carnavalsvereniging De Blauwe Pony zet de laatste puntjes op de i en De Roskam is er zelfs al helemaal klaar voor. De zaal en het café van De Roskam zullen weer worden omgetoverd tot een weergaloze schouwburg, waardoor de artiesten op het podium het gevoel van een warm bad zullen krijgen om vervolgens hun bijzonder fraaie klanken over de toeschouwers uit te kunnen strooien.

"Indien je dus een geslaagde feestavond wilt beleven, zet dan zaterdag 30 november nog even snel in je agenda. Aanvang van het ODF-festival is 20.11 uur, maar de zaal van De Roskam zal zaterdagavond vanaf 19.00 uur al open zijn. Meer informatie kun je desgewenst nog verkrijgen bij: Menno Meijer (men_peet@msn.com) of via het secretariaat van BP ’81 (Petra-van.driel@klm.com)."

Hartveilig Wonen op de Zilverkamp

HUISSEN - De actie voor extra buurt AED’s in de Zilverkamp is een groot succes geworden. Inmiddels is er in twee wijkdelen voldoende geld om twee extra AED’s aan te schaffen. Deze worden geplaatst op de Wieken en Hazeleger. De volgende belangrijke stap om de Zilverkamp hartveilig te maken is de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde hulpverleners.

De Nederlandse Hartstichting heeft berekend dat één procent van de bevolking hulpverlener zou moeten zijn. Als we dit op de Zilverkamp toepassen dan betekent dat we op een bevolking van 6500 inwoners, er 65 hulpverlener moeten zijn. Terwijl er op dit moment maar 40 hulpverleners zijn aangemeld bij de stichting HartslagNu.

In de komende periode gaan we ons dan ook richten op het werven van vrijwilligers die een cursus reanimeren willen volgen. Bewoners kunnen zich aanmelden via de website “KloppendHartVoorLingewaard.nl”. Op deze website vind je alle cursussen en data. Als je een aanvullende verzekering hebt, kun je het cursusbedrag verhalen op je ziektekostenverzekering.

Naast het opleiden van nieuwe hulpverleners, blijkt dat er veel mensen in de wijk wonen die via hun bedrijf als BHV-er zijn opgeleid. Ze zijn echter niet bekend bij stichting HartslagNu.nl. Mijn oproep aan deze BHV-ers zou zijn; meld je aan, wat daar wordt onze wijk een stuk hartveiliger van. Voor meer informatie neem je contact op met Will Hulshof, email: w.hulshof@hetnet.nl

Jeugdtennisevent

DOORNENBURG - In de frisse herfstzon op donderdag 31 oktober vond het tennisevent in de categorie 'Tenniskids Rood en Oranje' plaats bij TC. Doornenburg.

Zo’n dertig fanatieke kinderen uit Doornenburg en Angeren speelden tegen elkaar sportieve partijen onder toeziend oog van begeleiders Ron Tijshen en Berry Arends. Dit ter afsluiting van de najaarscompetitie. Na afloop wachtte er een smakelijke verrassing, verzorgd door de barcommissie van TC Doornenburg. Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen twee tennisclubs.

Sponsor bedankt!

Het veteranen L- team van MHC Bemmel 800. (foto: Tim Pott)

BEMMEL - De L-veteranen van de Mhc Bemmel 800 zijn voorzien van nieuwe trainingspakken. Hiervoor werd een substantiële bijdrage verleend door Sahin & Stoetzer Advocaten, HomEvap klimaatregeling en Henk Scholten Volvo.

Sint en Piet bij Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 26 november 20.00 uur komen Sinterklaas en Piet op bezoek bij de Vrouwenvereniging Angeren in het Dorpshuis.

Net als andere jaren hebben ze voor iedereen een cadeautje uit Spanje meegebracht. Tussendoor speelt Ria Visser wat Sinterklaas-liedjes op haar keyboard. Het wordt vast een gezellige avond en gehoopt wordt dan ook dat er veel leden aanwezig zullen zijn!

De Minkhof in Bemmel op zoek naar coördinatoren

BEMMEL - De Minkhof -gezellige ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor jongere en oudere senioren in Bemmel- groeit en bloeit.

Mede daardoor is er behoefte aan een drietal coördinatoren. Het betreft coördinator vrijwilligers, coördinator deelnemers en activiteiten, en coördinator Public Relations en administratie. Het drietal vormt samen een team dat het reilen en zeilen op De Minkhof coördineert. Voor deze functies is teamspirit, empathie voor ouderen en het kunnen omgaan met vrijwilligers een vereiste. Voor deze taken wordt een redelijke vergoeding verstrekt. Interne sollicitanten hebben bij gebleken geschiktheid voorrang. Heeft u interesse of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met de bestuursvoorzitter van De Minkhof, Cor van Dalen, per mail voorzitter@minkhof.nl of telefonisch 06 55335519. De volledige taakomschrijving staat op www.minkhof.nl. Reageren kan tot maandag 25 november.

Vrij biljarten en activiteiten op De Minkhof

Biljarten op De Minkhof. (foto: PR de Minkhof)

BEMMEL - Houdt u van biljarten: elke maandagmiddag van 13:30 tot 16:00 uur is er op De Minkhof gelegenheid om - met begeleiding - vrij te biljarten op het mooie nieuwe biljart.

Naast biljarten biedt De Minkhof meer activiteiten aan, zie voor alle activiteiten www.minkhof.nl. Zoals de Sinterklaasbingo op woensdagochtend 4 december, yoga op de stoel (20 november en 4 december) en gezellig meezingen met de accordeonisten op vrijdagochtend 15 november. Kom gerust langs voor koffie of thee en informatie bij De Minkhof (ma, wo en vr), Molenwei 57 in Bemmel of bel: 0481 357185.

Succesvolle inspiratiemarkt Zilverkamp doet!

HUISSEN - Inspiratiemarkt Zilverkamp Doet! deed maandag 4 november zijn naam ruimschoots eer aan! Zo'n 120 wijkbewoners waren naar SCC De Brink gekomen om dit inspirerende evenement mee te maken. De avond was georganiseerd door wijkbewoners, in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard en de gemeente Lingewaard.

Het programma sloot goed aan bij de interesse van de bezoekers. Er was een markt met veertien bewonersinitiatieven, deels nieuwe, deels bestaande. Bezoekers kregen daar informatie over activiteiten in de wijk. Aan het eind van de avond hebben zich bij diverse kramen geïnteresseerde bewoners aangemeld, die de komende tijd ook een bijdrage willen leveren. De markt werd omlijst met live muziek van Silver Music. Dit is één van de nieuwe initiatieven, bedoeld om inwoners van de Zilverkamp die samen muziek willen maken, bijeen te brengen. Verder waren er inspirerende presentaties en een workshop met de uitdagende naam "Durf te vragen". Al deze ingrediënten samen zorgden voor volop enthousiasme en een zeer gezellige sfeer. Wethouder Helga Witjes, die ook rondliep op de markt, verwoordde het als volgt: "Ik word blij van al die initiatieven en al die positieve energie hier!"

Sint en Piet bij Vrouwenvereniging Angeren

(foto: Ria Visser)

ANGEREN - Dinsdag 26 november 20.00 uur komen Sinterklaas en Piet op bezoek bij de Vrouwenvereniging Angeren in het Dorpshuis.

Net als andere jaren hebben ze voor iedereen een cadeautje uit Spanje meegebracht. Tussendoor speelt Ria Visser wat Sinterklaas-liedjes op haar keyboard. Het wordt vast een gezellige avond en gehoopt wordt dan ook dat er veel leden aanwezig zullen zijn!

Sponsor bedankt!

Team met sponsor Jan Rikken. (foto: Yannick Bolder)

GENDT - Op donderdag 31-10 speelde Tweestroom dames 1 een thuiswedstrijd tegen Ikaros dames 2, een mooie gelegenheid om Jan Rikken van Rikken montage te bedanken voor de gesponsorde tassen en vesten.

Dames 1 loopt er weer piekfijn bij en met zulke mooie spullen kun je niet anders dan winnen. De einduitslag was dan ook 4-0 voor de Gendtse dames. "Jan, bedankt!"

Spectaculaire opening carnaval in Huissen op het Odeon

(Foto: Ton Straver)

HUISSEN - Op maandag 11-11-2019 was er een primeur in Huissen, de opening van het carnavalsseizoen vond voor de eerste keer plaats vanaf het Odeon in Huissen.

Op spectaculaire wijze werd het nieuwe seizoen door de Huissense carnavalisten ingeluid. Het Odeon heeft inmiddels bewezen na de opening in juli om letterlijk een podium te bieden voor allerlei activiteiten in Huissen, zoals de Huissense Dag, Sardijns feest, Vleiskeuren, straks intocht Sinterklaas en Huissen bij kaarslicht.

Kortom, het Odeon heeft zijn bestaansrecht in deze korte tijd al ruim bewezen.

Lezing Historische Kring Bemmel: Het pokerspel met het water

Britse soldaten aan het verdronken front in de Over-Betuwe. (foto: publiek domein) publiek domein

BEMMEL - Het pokerspel met het water gaat over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-45. Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, gaat in op het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta en de gebeurtenissen aan het verdronken front.

Op zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken naar het Ruhrgebied. Maar de onderwaterzetting loopt uit de hand. Op 6 december bezwijkt de Liniedijk tussen Ochten en Opheusden: het dwarsdijkje dat het inundatiewater had moeten tegenhouden. Met geweld stroomt het water richting Tiel en de West-Betuwe.

Er ontstaat een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om bij het kanaal de opmars van het water te stuiten. Duizenden mensen, gewapend met spaden en schoppen, stromen toe om te zorgen dat de kanaaldijken worden versterkt en standhouden.

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de heroïsche rol van Betuwse poldermensen bij de pogingen om een groot menselijk drama af te wenden. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd. Omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een pokerspel.

De lezing wordt op woensdag 20 november gehouden in Het Wapen en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Entree gratis, koffie staat klaar.

Wethouder Slob: Biomassa een tijdelijke voorziening

Snoeihoutscentrale Bergerden. (foto: Sjaak Veldkamp)

BEMMEL – De biomassacentrale lijkt in Nederland van zijn duurzame troon gevallen. Burgers in het land hebben met succes de strijdbijl opgraven uit angst voor fijnstof, luchtvervuiling en klimaatschade. GroenLinks en B06 trekken al geruime tijd gezamenlijk kritisch op over de geplande snoeihoutscentrale Bergerden. Tot nu toe zonder enige resultaat. De vergunning is verstrekt en het past binnen het bestemmingsplan, zegt het college. Toch beweegt er wat.

Het terugdringen van het gebruik van aardgas, daar gaat het om. Veertien ondernemers willen een biomassacentrale om warmte te leveren voor het warmtenet waarop ze zijn aangesloten. Dat verbruikt nu nog 25 miljoen kuub aardgas uit Groningen, maar die kraan gaat met ingang van 2021 dicht. Het kabinet stelt ruim 53 miljoen subsidie beschikbaar voor de bouw van de Lingewaardse biomassacentrale, die gestookt wordt met snoei- en afvalhout. Volgens GroenLinks is er jaarlijks 42.700 ton snoeihout nodig.
De landelijke kritiek op biomassa zwelt aan. De uitstoot van schadelijke stoffen is juist hoger dan bij kolencentrales. Dat betekent een grotere klimaatbelasting, maar ook dat omwonenden te maken kunnen krijgen met een lagere luchtkwaliteit.

Biomassacentrale is in de praktijk een stuk minder duurzaam. Wethouder duurzaamheid Aart Slob weet dat ook. Hij zegt er een spijt van te hebben dat de bouw van snoeihoutscentrale Bergerden niet is tegen te houden. De vergunning ligt er. Hij is er zich van bewust dat er een verhitte discussie groeit. De wethouder zegt wel behoefte te hebben om alle feiten in beeld te brengen om een standpunt te kunnen bepalen. "Het zou dom zijn om dat voor de toekomst niet te doen."
Volgens Slob is de snoeihoutscentrale Bergerden een tijdelijke voorziening. Er moest wat gebeuren, zegt hij. De tuinders kunnen niet wachten om van het gas af te gaan. Hij verwacht dat over pakweg vijftien jaar de energielevering er heel anders uitziet.

Slagwerk-examens in Huissen

Van links naar rechts: Bo van Asten, Sem Maters Roel van de Kwast en onder voor Thomas Peek. (foto: Hennie Bierman)

HUISSEN - Op zaterdag 5 oktober was het weer de examen dag voor slagwerkers van de muziekbond Gelderland-Flevoland, gehouden in het gemeenschapshuis in Huissen. In totaal hebben vijftien slagwerkers deelgenomen uit onder andrere Angeren, Afferden, Huissen en Puiflijk,

Van Volharding hebben vier spelers examen gedaan, die alle vier met een prachtig cijfer 8 zijn geslaagd, te weten: Thomas Peek- drums 1-A, Roel van der Kwast- pauken 3-C, Bo van Asten- Marimba 1-A en Sem Maters- drums 1-A.

Voor alle vier slagwerkers waren er de hartelijke felicitaties namens de examen commissie en het bestuur van Volharding voor al deze mooie cijfers en een geslaagde examendag. De volgende examens voor slagwerk worden gehouden in april in Afferden.

Wil je ook muziek leren maken meld je dan aan bij muziekvereniging Volharding Huissen. Je kunt ieder moment beginnen met de opleiding op zowel slagwerk instrumenten als ook alle blaasinstrumenten. Je krijgt, dan door concservatorium opgeleide docenten, een gedegen muzikale opleiding en kunt al heel snel in de slagwerkgroep of het harmonie orkest samen muziek maken. Meer informatie staat op www.volhardinghuissen.nl.

De kabouters willen je ontmoeten! Kom je kennis maken?

ELST – Heb je altijd al willen weten hoe het echte leven van kabouters eruit ziet? Dan is dit je kans! De kabouters nodigen jou uit, samen met papa en mama, in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 november bij Intratuin Elst. Wel een beetje bukken bij het kabouterdeurtje dan...

Dat kabouters je willen meenemen in hun wereldje dat is uniek, dus mis het niet! Zodra je via het kabouterdeurtje binnenstapt, krijg je eerst een echte knapzak. De kabouters laten je graag zien wat ze zoal de hele dag doen en... jij mag meedoen. Zo mag je bijvoorbeeld zelf kabouterbroodjes bakken en meedoen met het spelletje dennenappels gooien. Ook hebben de kabouters speciaal voor dit weekend een heuse kabouterspeurtocht uitgezet. Je mag dan met een speurkaart verschillende bosdieren gaan zoeken. Een hert of een zwijntje of misschien vind je wel een uil. En als je daarna je speurkaart inlevert, dan ligt er een leuke kabouterverrassing voor je klaar. Ben je best een beetje stoer? Dan mag je de kabouters ook meehelpen timmeren in hun kaboutertimmerfabriek. Of, als je het liever iets rustiger aan doet, mag je natuurlijk ook lekker gaan luisteren naar mooie verhalen van de sprookjesverteller in het kabouterbos. Misschien kom je dan ook de magische tovenaar tegen. Die maakt heerlijke kabouterdrankjes die je mag proeven. De kabouters zelf zijn daar dol op.

Kom je het allemaal meebeleven? De kabouters kunnen niet wachten om je te ontmoeten en kabouter Plop en Kwebbel willen met je op de foto. Niets moet, alles mag. Je mag zelfs verkleed komen. Alle papa's, mama's, opa's en oma's mogen natuurlijk mee. De kabouters zijn er op zaterdag 23 november van 11.00 tot 17.00 en zondag 24 november van 12.00 tot 17.00 uur. Intratuin Elst, Nieuwe Aamsestraat 94. (www.intratuin.nl)

Familieavond van Liduina

Jong en oud beleven een gezellige avond samen. (foto: Natasja Wolf) Natasja Wolf

BEMMEL - Woont uw moeder of vader, of misschien broer, zus, opa of oma in Liduina in Bemmel? Kom dan op 21 november van 19.00 tot 21.00 uur naar de familieavond.

Het belooft een gezellige avond te worden met hapjes en drankjes, muziek en verschillende kraampjes met handige informatie. Bijvoorbeeld over het gebruik van tilliften, uitleg over welzijn, informatie over de wasdienst en nog veel meer. Men gaat niet met lege handen naar huis, ook aan een goodiebag is gedacht! Iedereen is welkom op Liduina, Gouden Appel 120 in Bemmel!

Schaakprobleem 2

Wit geeft mat in 2 zetten

Wit geeft mat in 2 zetten.

Oplossing mailen binnen drie weken na plaatsing in Hét Gemeente Nieuws naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat na drie weken op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om een keer een partij mee te schaken loop dan op donderdag avond een keer binnen bij Onder de Toren in Elst. Ook de externe competitie is weer begonnen. In de eerste ronde speelde Elster Toren 1 tegen Zutphen. Uitslag 4,5 – 3,5 in het voordeel van de Elster Toren.

Europees Metsel & Mozaïek

Midden in de herfst-architectuur

staat een knus lokaal in de tuin natuur

met spannende reken-educatie van Science & Cultuur.

thuisonderwijs op de Plakse Wei, heerlijk puur!


Op vrijdagmiddag en – avond, op 15 november al ras,

is er ruimte voor 2 groepen aan de natuurlijke Oeverplas.

Dat is al aardig kort dag, echter wederom:

voor beide groepen is er de Europees Metsel- als Mozaïek activiteit alom,

Kom op, je bent welkom!

Jazeker, dat is de dag vóór dat Sinterklaas en zijn Pieterheren

weer in Nederland komen te arriveren

en we bij T. Metissimo druk in de weer zijn met metselen leren.

We bekijken daken, we meten, tekenen, rekenen en smeren,

want hoe bouw je een schoorsteen, voor naast je schoen?

Kom op, als je mee wilt doen!

Juweela sponsort met echte baksteentjes op mini formaat

waardoor ons reken- en wiskundepakket voor talenten zo aanslaat!

Science & Cultuur in een notendop

met het Pythagoreïsch Bemmeltje op en top.

En voor de wiskunde dames en heren

die graag nog méér willen leren...?

Kom op, we leren je met wiskunde nieuwe Europees Metsel & Mozaïek te creëren!

Info 15 november: De activiteit duurt circa 2 uur. Vrijdagmiddag is voor BS leerlingen vanaf 3 uur. Vrijdagavond vanaf 7 uur, voor VO leerlingen, studenten, post doc et cetera. Prijs is vijf euro per persoon, inclusief materialen en consumpties. Gratis voor jaarleerlingen (20 talentlessen à 25 euro per schooljaar). Zie www.TalentoMetissimo.nl of bel/app: 06 25506566 (Karen/Margriet).

Vlooienmarkt Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 17 november van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Ook uw bericht in de krant?

LINGEWAARD - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw eigen regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar uw bericht over gaat. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' . Uiteraard kunt u ook een bijpassende (rechtenvrije) foto toevoegen. De rest wijst zich vanzelf. Komt u er toch niet helemaal uit? Belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Opening Mauritstoren in Bemmel

Mauritstoren in Bemmel. (foto: Jeroen Hoogstraten)

BEMMEL - Zaterdag 16 november is de opening van de Mauritstoren in Bemmel. De inloop is vanaf 13.30 uur in De Veldschuur te Bemmel; om 14.30 uur is de officiële opening door wethouder Theo Janssen (gemeente Lingewaard).


In de 80-jarige oorlog vormde de Mauritslinie, bestaande uit versterkte steden, schansen, forten en wachttorens, de zuidelijke grens van de Noordelijke Nederlanden. De wachttorens, in onze tijd bovengronds nergens meer te zien, waren bedoeld om vijandelijke bewegingen en invasies van de Spanjaarden te voorkomen en plunderaars tegen te houden.

Iedereen is er welkom. Toegang is gratis, wel aanmelden via eventbrite zie 'opening Mauritstoren'. Of op www.onzewaal.nl bij agenda of www.facebook.com/onzewaal.

Sponsor bedankt

GENDT - Tijdens de truckrun van dit jaar heeft Ronnie Meeuwsen van Cafe nr. 19 in Gendt met een ludieke actie 150 euro ingezameld.

Hij verkocht broodjes beenham en plate snitzel. Een percentage daarvan heeft hij geschonken aan Stichting Enjoy Transport voor de jaarlijkse truckrun. De stichting is Ronnie zeer dankbaar.

Jubileumconcert Cantilene Haalderen

Het koor is druk aan het oefenen voor het Jubileumconcert in de RK kerk in Haalderen. (Foto: MarielleStokkink)

HAALDEREN - Op zondag 24 november organiseert Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen een jubileumconcert, ter ere van haar 40-jarig bestaan.

In de r.k.-kerk in Haalderen zingt het koor voor de pauze werken van veertig jaar Cantilene. Werken die door de leden zelf zijn uitgekozen. Elk lid heeft zijn / haar drie mooiste liederen uitgekozen waaruit een definitieve keuze werd gemaakt.

Na de pauze wordt het grootse Gloria van Vivaldi uitgevoerd. Kerkmuziek werd de Italiaanse violist en componist Antonio Vivaldi met de paplepel ingegoten. Zijn vader was musicus aan de San Marco-basiliek in Venetië, een kerk waar veel aan muziek werd gedaan. Vivaldi zelf werd muziekleraar en componeerde hoofdzakelijk instrumentale werken. In 1703 werd hij tot priester gewijd, waardoor ook kerkelijke werken op zijn programma kwamen te staan.

Tijdens het Gloria wordt het koor begeleid door Ensemble Conservatoire uit Nijmegen. Dit orkest staat onder leiding van Rob Engels; hij studeerde (barok)viool en blokfluit en bekwaamde zich in koor- en orkestdirectie. Het Ensemble Conservatoire is een begeleidingsorkest dat bestaat uit een vaste kern van enthousiaste, professionele musici. Het orkest staat garant voor hoogstaand orkestspel van barok en romantische muziek en streeft naar een zo authentiek mogelijke klankbenadering wat betreft de uitvoering.

Kom luisteren naar dit bijzondere concert dat wordt gehouden in de r.k.-kerk in Haalderen en begint om 15.00 uur. De entree is gratis, er wordt na afloop een open-schaal collecte gehouden.

Een Mondriaan in Gendt!

GENDT - Een Mondriaan. Geschilderd door de bewoners van de Burchtgraafstraat Gendt.

Tijdens de burendag mocht ieder een kleine Mondriaan schilderen. Veertig kleine zijn bewerkt tot twee grote. Deze zijn opgehangen in de hal van de trappenhuizen.

Sponsor bedankt

GENDT - Tijdens de truckrun van dit jaar heeft Ronnie Meeuwsen van Cafe nr. 19 in Gendt met een ludieke actie 150 euro ingezameld.

Hij verkocht broodjes beenham en plate snitzel. Een percentage daarvan heeft hij geschonken aan Stichting Enjoy Transport voor de jaarlijkse truckrun. De stichting is Ronnie zeer dankbaar.

Thetis Dames 1 op stage in Budva, Montenegro

De klim naar fort Sveti Jovan volbracht. (foto: Zoran Stanisic)

LINGEWAARD - Van 13 - 17 oktober is dames 1 van Thetis op trainingsstage geweest in Budva, Montenegro. In dit land is waterpolo de nummer 1 sport. Het wordt uitsluitend gespeeld op professioneel niveau en is er alleen voor mannen. In dat opzicht waren wij een vreemd clubje.

De trainingsstage werd verzorgd door top trainer/coach Zoran Stanisic van Power Swim. We trainden elke ochtend en elke avond 1,5 tot 2 uur. We hebben erg veel geleerd, onder andere over schieten, instarten en midachterverdediging. Tijdens sommige trainingen waren ook de heren van Vaterpolo Klub Budva aan het trainen. Erg indrukwekkend om hen aan het werk te zien. Sommige heren hebben ons enkele technieken gedemonstreerd en geassisteerd bij bepaalde oefeningen.

Elke middag was er tijd voor een uitstapje. Het was fantastisch weer, waardoor we heerlijk op het strand konden liggen en zelfs hebben gezwommen in de azuurblauwe, heldere Adriatische zee. Een dag later zijn we naar een privéstrand gevaren. Daar hebben we heerlijk gerelaxt met onze voetjes in de zee, een heerlijke lunch gegeten en een teambuildingssessie op het strand gehad. Op de laatste dag zijn we naar de beroemde stad Kotor gegaan. Daar hebben we de 1300 trappen naar het fort Sveti Jovan beklommen. Het uitzicht boven was prachtig!

Sport en Ondernemen Lingewaard en Scheepvaartbedrijf T.H.G Berns werden nogmaals bedankt voor het mogelijk maken van deze onvergetelijke ervaring!

Tweestroom H1 weet niet volle buit te pakken

GENDT - De heren van Tweestroom gingen donderdag 7 november met een sterk uitgedunde selectie van slechts zeven spelers op bezoek bij Pegasus 9, de eerste set lieten de heren zien dat ze het konden, die wonnen ze met 25-17, de tweede set begonnen ze slecht, al snel stonden ze 6-0 achter, met veel vechtlust wisten ze zich terug te knokken maar helaas werd de set met 30-28 verloren.

Daarna ging het iets beter, al werden er nog veel fouten gemaakt, maar set 3 en 4 werden overtuigend gewonnen. Dus toch een 3-1 overwinning. D3 ging op bezoek bij Heyendaal 9, de eerste drie sets hadden ze weinig in te brengen, die gingen met overtuigende cijfers naar de tegenstander, de laatste set maakten ze het spannend en die wisten ze zelfs te winnen met 26-24. Dames 5 ging op bezoek bij Isala 77, zij gingen overtuigend van start en wonnen de eerste set, daarna werd het minder al kwamen ze in de derde set nog erg dichtbij, helaas wisten ze die net niet te winnen, dus 3-1 verlies. Dames 1 kreeg BSV uit Beekbergen op bezoek voor de beker, er werd wel een behoorlijk niveau gehaald, maar onze dames hadden moeite met de servicedruk en verloren met 3-0

Zaterdag 2 november gingen de Meiden B2 op bezoek bij Vocasa, helaas kwamen ze elk set net iets te kort, waardoor met 4-0 werd verloren. Jongens C1 ging naar Boemerang Komeet, de tegenstander was duidelijk een maatje te groot, dus 4-0 verlies.

Zondag 3 november was er een mini 456 toernooi in Bemmel, hier waren onze 2 mini 5 teams ook van de partij, er werd een aantal wedstrijden gespeeld met wisselende resultaten. Het laatste nieuws staat op Tweestroomsv.nl.

Nieuws insturen?

REGIO - Uw bericht kunt u online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de juiste regio. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. De rest wijst zich vanzelf. Vragen? Bel: 0481-464770.

Sinterklaas thuis op bezoek? Theatergroep Koperen Kees helpt!

HUISSEN - Sinterklaas is weer aantocht en hij is, samen met zijn Pieten, weer van plan om alle gezette schoentjes van iets leuks of lekkers te voorzien.

Om de goedheilig man te helpen, regelt Theatergroep Koperen Kees op 30 november, 1,4 en 5 december de huisbezoeken van Sint en zijn Zwarte Pieten in en om Huissen. U kunt informatie verkrijgen via sint@theater-kees.nl Deze sint actie van Theatergroep Koperen Kees wordt volledig door enthousiaste vrijwilligers van de vereniging georganiseerd. Alle verdiensten komen ten goede aan de voorstellingen die weer op het programma staan.

Nog zes weken, dan is het weer zover; tweede Kerstdag en de première van de familievoorstelling van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen. Dit jaar wordt in de kerstvakantie de musical Ja Zuster Nee Zuster gespeeld. Een middag of avond vol herkenning met de liedjes uit de tv-serie voor de ouderen en een kennismaking met het rusthuis van zuster Klivia voor de jongeren onder ons. Informatie www.theater-kees.nl

In februari speelt Jeugdtheatergroep StairKees het toneelstuk “Salestijgers”. Ook dit jaar is het script weer zelf bedacht en het hele proces door de deelnemers, tussen 14 en 18 jaar, zelf gemaakt. Op de website www.stairkees.nl staat meer informatie.

Ook wordt er elke zaterdagmorgen druk gerepeteerd voor de voorstellingen van Kindertheater Kleine Kees in de meivakantie van 2020. Dertig kinderen spelen dan liefst vijftien keer het mooie verhaal van Belle en het Beest. Kijk eens op de website www.kleine-kees.nl daar vind je alle informatie over deze groep.

De Oscars in de schoonheidsbranche De Beauty Award 2020

HUISSEN - Wendy Meyer van Perfect Skin & Beauty doet dit jaar mee aan de Beauty Award! De Beauty Award wordt georganiseerd door de Beauty Trade Professionals ter bevordering van het professionele imago en kwalitatieve kernwaarden van de schoonheidsbranche.

De Beauty Award is dan ook dé vakwedstrijd voor schoonheidsspecialisten. De Beauty Awards zijn prijzen die door een onafhankelijke vakjury uit de professionele beautybranche wordt gegeven aan de beste schoonheidsspecialisten en schoonheidssalons van Nederland! Een Beauty Award winnen is een droom van veel beautyprofessionals. Het is immers een kroon op je werk, en laat zien dat je over vele vaardigheden beschikt op het gebied van PR, ondernemen, organisatie, bedrijfsvoering, commercie en natuurlijk bovenal vakkennis en vaktechniek! Nu is het wachten op de mysteryguest! Hierna wordt bepaald of we doorgaan naar de finale! De finale vind plaats tijdens een gala avond op 19 april in Nieuwegein!

Perfect Skin & Beauty, dè salon voor huidverbetering, staat voor professionaliteit en persoonlijkheid. De cliënt wordt ten alle tijden optimaal geholpen en samen werken we aan het verbeteren van uw huid. U krijgt een op de huid afgestemd advies en de huidverbeterende behandelingen zijn heerlijk ontspannend!

U kunt in de salon terecht voor onder andere de volgende huidproblemen: pigmentatie, acné (mogelijk vergoed door de zorgverzekeraar) rosacea, couperose. overbeharing, littekens, gerstekorrels, steelwratjes (fibromen), droge, vette of vochtarme huid, grove poriën, huidveroudering, rimpels

Perfect Skin & Beauty, Dè salon voor huidverbetering, Limes 84, Huissen; info@perfectskinenbeauty.nl; 06 53306334.

Duizendste bezoekster eetcafe

DOORNENBURG - Vrijdag 8 november was het zover: de vijftigste keer dat er eetcafe was in Doornenburg.

Vier jaar geleden gestart met 20 gasten en is uit gegroeid naar 50 gasten die eens per maand kunnen genieten van heerlijke maaltijd die bereid is door vast team vrijwilligers in het Ontmoetingscentrum van Doornenburg. Ook werd de duizendste bezoekster in het zonnetje gezet met bloemen en een tegoedbon voor een gratis maaltijd die ze kan besteden bij het eetcafe. Mevrouw Derksen was de gelukkige en erg verrast.

We hopen nog heel wat jaartjes te mogen genieten van het maandelijkse eetcafe, een uitje, zo word het genoemd. Met geweldig team vrijwilligers dat zich elke keer weer inzet om de gasten te laten genieten van een verse maaltijd en gezellige dag.

Buitenkansjes

SLIJK-EWIJK - Onlangs heeft Galerie 1400 meer dan dertig eigen werken uit de kunstuitleen teruggehaald.

Voordat ze opnieuw weggaan, staan alle werken uitgestald in Het Witte Kerkje aan de Waalbandijk in Slijk-Ewijk, waar Galerie 1400 permanent exposeert. Mocht u al enige tijd met de gedachte rondlopen om een werk aan te schaffen, dan is dít de kans om kunst te kopen tegen een aantrekkelijke prijs. Lincy Hoogveld toont tevens diverse studiedoeken, waar regelmatig om gevraagd wordt.

"We heten u van harte welkom in het weekend van 16 en 17 november. Beide dagen tussen 13.00 en 17.00 uur. U wordt verwelkomd met een hapje en een drankje. Kijk voor meer informatie op de website en Facebookpagina van Galerie 1400. Zet ook 7 en 8 december in uw agenda. Dan is er een sfeervolle kerstfair in en om Galerie 1400." Galerie 1400, Dorpsstraat 70, Slijk-Ewijk (Nijmegen Noord).

30 / 32

Mees

Mees is 50 jaar , dus gefeliciteerd en
we hopen nog vele "member vergaderingen"
te mogen hebben !

Hiep, hiep.. hoera,
Onze lieve meid en trotse zus is 10 november 3 jaar geworden.
Gefeliciteerd schatje!
Dikke kus,
Papa, Mama, Jaylin & Nyla

Onze lieve (o)pa Henk is 12 november alweer 80 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd namens ons.
Jan & Desiree
Lisa & Julia

Ja, deze lieve vogelaar
is nu 50 jaar.
Van harte gefeliciteerd en geniet van deze mooie dag!
Liefs van Lenie en Janine
en een pootje van Mila

Deze vrolijke meid Eleni wordt 16 november 5 jaar
Xxx opa en oma,
Alana, Alissa en Noud

Het is feest want op 14 november zijn Gerard en Thea Janssen 50 jaar getrouwd.
Van Harte gefeliciteerd liefs van Maickel Bep en Kevin Xxx

Na jaren werk is het tijd om het rustig aan te doen,
dus geniet nu maar lekker van je pensioen.

wie heeft dat gedacht ?
Liselotte is niet 1,
Maar is deze maand 8!
Gefeliciteerd van opa Maart

Hiep hiep hoera
De zusjes vieren samen feest.
Sofie wordt 2 jaar.
Lizzy wordt 7 jaar.
Van harte gefeliciteerd
Liefs van: Oma Ria.

Hiep hiep hoera!
Oma wordt 14 november 74 jaar
Gefeliciteerd van Opa, Maickel, Bep en Kevin.

Hiep hiep hoera!
Dit echtpaar is op 14 november 50 jaar getrouwd
Van harte gefeliciteerd!
De kinderen

12 november ziet ook deze jonge dame Sarah!

Gefeliciteerd!!

VC

Deze lieve alleskunner is alweer 60 jaar jong op 12 November!

Van harte gefeliciteerd!

Dit paar van goud is 50 jaar getrouwd!

Gefeliciteerd en liefs van ons! xxx

Dulos is de klos!
Bon bon anniversaire.

Sinterklaasintocht Huissen

HUISSEN - Zondag 17 november komen Sint en zijn Pieten met pakjesboot 26 aan in Huissen. Rond 14:00 uur verwachten zij aan wal te stappen, op de kade bij het pont Looveer.

Hier stapt Sint in de koets en lopen en fietsen de pieten met hem mee om via het Looveer en de Stadsdam naar podium Odeon op de Markt in het centrum van Huissen te gaan. Sta je langs deze route? Dan kun je Sint en zijn Pieten goed zien en misschien wel een handje schudden… en als je lief bent geweest, krijg je vast wat lekkers.

Om 15:00 uur zal de stoet bij podium Odeon op de Markt arriveren. Kinderen, vaders en moeders, opa's en oma's… iedereen is hier welkom om samen met de burgemeester én de kinderburgemeester van Gemeente Lingewaard Sint en zijn Pieten welkom te heten. Sinterklaas zal de Huissense kinderen toespreken en de Pieten maken er vast een feestje van! Rond 15:30 uur neemt Sint afscheid van iedereen om even uit te rusten van zijn lange reis. Waar hij dat precies zal doen, heeft hij nog niet laten weten. Daar komen we op 17 november vast wel achter…

Nadat Sint en zijn Pieten zijn uitgezwaaid, is er de mogelijkheid om naar de Buitenpoort te gaan, waar een kindermiddag wordt georganiseerd met een voorstelling van Troef Kindertheater (toegang vanaf 15:00 uur). Sint en zijn pieten hebben al laten weten dat ze daar rond 16:30 uur ook een kijkje komen nemen en de aanwezige kinderen begroeten en misschien kunnen zij dan wel een selfie met hen maken.

Ga je liever ideeën opdoen voor jouw verlanglijstje? Een aantal winkels zijn deze middag tot 17:00 uur geopend. Of ga gezellig ergens warme chocomelk drinken in één van de vele horecagelegenheden van Huissen. Het wordt sowieso een heerlijk middagje!

Programma
14:00 uur: Aankomst pakjesboot op 't Looveer
15:00 uur: Feestelijk ontvangst bij podium Odeon op de Markt
15:00 – 18:00 uur: Kindermiddag in de Buitenpoort met rond 16:30 uur een bezoek van Sint en zijn Pieten.

13:00 – 17:00 uur: Aantal winkels en horeca geopend (kijk op de website/Facebookpagina van ondernemers om er zeker van te zijn wie die middag de deuren open hebben)

Ladies Night bij Tuincentrum De Pas

(foto: Ilona Kuster)

GENDT – Op woensdag 20 en donderdag 21 november 18.30 tot 21.30 uur kunnen dames weer hun hart ophalen bij Tuincentrum De Pas tijdens de jaarlijkse Ladies Night. Van sieraden tot verzorgingsproducten en lekkere hapjes, het is er allemaal!

Tijdens deze gezelligste 'vriendinnenavond' van de regio is er van alles te doen, uit te proberen, te zien en natuurlijk te proeven. Sabine: 'Onder andere mooi om te zien zijn de prachtige gepresenteerde voorbeelden en nieuw dit jaar geven wij die avond een workshop waar iedereen kan aanschuiven om een mooie creatie te maken, altijd leuk en inspirerend om aan deel te nemen!'

Tuincentrum De Pas is inmiddels volledig ondergedompeld in kerstsfeer. Alle nieuwe kersttrends en nieuwe kleuren zijn er volop te bewonderen. 'Dit jaar zijn natuurlijk ook weer onze prachtige kerstbomen Nordman en zilversparren te verkrijgen bij ons alle soorten en maten vers van het land start verkoop zaterdag 30 november. Kortom; het is Sabine & Vincent weer gelukt om samen met hun team het tuincentrum volledig om te toveren. Zeer de moeite waard om te komen kijken, dat wordt weer heerlijk genieten dames! Kom gezellig inspiratie opdoen, profiteer tijdens de Ladies Night van 10 procent korting en krijg een leuke goodiebag mee naar huis! Tot ziens bij Tuincentrum De Pas, Angerensestraat 46, Gendt. (www.tuincentrumdepas.nl)

Stikstofproblematiek en Poort van Huessen

HUISSEN - Wij merken dat er, begrijpelijkerwijs, veel vragen en onzekerheden zijn met betrekking tot de stikstofproblematiek en de mate waarin wij daar binnen dit nieuwbouwproject last van zullen hebben.

Een paar weken geleden hebben wij alle stukken aangeleverd die nodig zijn voor deze procedure. Een gespecialiseerd advies- en ingenieursbureau heeft de taak op zich gekregen om vast te stellen wat precies de stikstofuitstoot en stikstofdepositie is in de huidige situatie, vanwege de bouwactiviteiten en vanwege de toekomstige gebruikssituatie. Om aan de huidige regelgeving van de Wet natuurbescherming te voldoen moet de uitstoot en depositie vanwege de bouwactiviteiten én de toekomstige gebruikssituatie minder zijn dan de uitstoot en depositie in de huidige situatie. Aan deze eis wordt voldaan. Het is dus voornamelijk een kwestie van tijd tot we de vergunning op grond van de Wet natuurbescherming rond hebben. Voor deze procedure staat 13 tot 20 weken. Aangezien wij een aantal weken geleden de documenten hebben aangeleverd zal dit niet heel lang meer op zich laten wachten. Daarnaast merken wij op dat de rijksoverheid momenteel met spoed werkt aan een drempelwaarde voor middelgrote en kleine bouwprojecten tot 200 woningen. Voor dit nieuwbouwproject zal in dat geval überhaupt geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming meer nodig zijn.

Er is nog een aantal appartementen beschikbaar, wij denken graag met u mee. Bel voor een afspraak naar 026 3886683 – Ron Pieters Makelaardij

De Scootmobielspecialist in Nijmegen voor reparatie en onderhoud van alle merken scootmobielen

NIJMEGEN - Op uw scootmobiel moet u kunnen vertrouwen. Dag in dag uit. Het voertuig zorgt immers dat u mobiel bent. Goed onderhoud en tijdige reparatie van mankementen is daarom belangrijk. Bij de Scootmobielspecialist in Nijmegen aan de Cargadoorweg 29 kunt u terecht voor service, onderhoud, reparatie en schadeherstel van uw scootmobiel.

Professionele werkplaats voor alle scootmobielen. Heeft uw scootmobiel een servicebeurt nodig? Moet er een reparatie worden uitgevoerd? De Scootmobielspecialist in Nijmegen beschikt over een eigen professionele werkplaats met deskundige en betrokken monteurs. "Ook als u uw scootmobiel niet bij ons heeft gekocht, helpen wij u graag. Ongeacht het merk of model van uw vervoermiddel", licht vestigingsmanager Debby Wilschut toe.

Reparatie aan huis

Is uw scootmobiel stuk? En kunt u niet naar de werkplaats komen? Geen nood. U kunt de Scootmobielspecialist in Nijmegen ook bellen voor een reparatie aan huis. Bij spoed wordt u dan binnen twee werkdagen geholpen. Lukt dat niet? Of duurt een reparatie onverhoopt langer? Dan kan er vervangend vervoer geregeld worden, zodat u tijdens de reparatiewerkzaamheden toch eropuit kunt.

Onderhoudscontract scootmobiel

Periodiek onderhoud van uw scootmobiel is belangrijk. Het vermindert de kans op storingen en verlengt de levensduur van uw scootmobiel. De Scootmobielspecialist in Nijmegen biedt u daarom de mogelijkheid een betaalbaar onderhoudscontract af te sluiten bij aankoop van een nieuwe scootmobiel. Zo bent u ervan verzekerd dat uw scootmobiel altijd in topconditie is.

Wilt u meer informatie over het repareren of onderhouden van uw scootmobiel? Bel dan De Scootmobielspecialist in Nijmegen: 024-2200112 of kom langs aan de Cargadoorweg 29.

Redesign Partners neemt Alustaal over

GENDT - Redesign Partners heeft per 1 november het in Gendt (Gld) gevestigde constructie bedrijf Alustaal b.v. overgenomen. Alustaal is een 36 jaar oud familiebedrijf opgericht door de heer Joop Hendriks en voortgezet door zijn zoon Roel Hendriks.

Roel Hendriks alsmede het voltallige personeel blijven bij het bedrijf werkzaam. Onder leiding van Redesign Partners die onder andere in de bouw actief is met de firma's
Doornenbal Timmerfabriek, Holland Houtwerk, Woodjoint , Timmerfabriek Overbeek en Holland Stairs, zal het bedrijf zich gaan concentreren op hoogwaardige constructies ten behoeve van de scheepsbouw, procesindustrie, interieurbouw en transport.

Het bedrijf bezit de benodigde certificaten voor het produceren van hoogwaardige las- en constructiewerken in RVS, aluminium en staal. De leiding wordt in handen gegeven van de heer Bernard Doorenbos.

Alustaal b.v., Nijverheidsweg 5, Gendt; 026 3263000; E-mail algemeen@alustaal.nl.