GN Lingewaard

22 februari 2017

GN Lingewaard 22 februari 2017


Carnavalsfeest met publiek in Angeren

ANGEREN - Veel dorpen in de Betuwe bereiden zich voor om in het weekend van 25 en 26 februari de jaarlijks terugkerende carnavalsparade door het dorp zien te trekken. Zo ook in Angeren (tijdens carnaval Keujesgat) waar sinds jaar en dag de mooiste optocht te zien is uit de Betuwe.

De laatste weken wordt er in menig schuur, loods, corridor in de Betuwe gebouwd aan de mooiste praalwagens. De thema's sluiten vaak aan op landelijke items, maar ook het lokale nieuws wordt uitvergroot. Niet alleen wordt er aandacht geschonken aan de prachtige bouwwerken, maar zeker ook aan de presentatie.

"Hoe ziet het eruit, welke kleding past bij het onderwerp, wordt er iets uitgedeeld en hoe vermaken we het publiek"?

Over het algemeen wordt over het laatste veel nagedacht. Angstvallig wordt er de dagen voor de optocht ook gekeken hoe het weer zal zijn. Gaat het sneeuwen, regenen of schijnt er toch een lekker voorjaarszonnetje? Zowel de deelnemers van de optocht als ook het publiek geniet met volle teugen als onze lieve Heer de hemel blauw heeft geschilderd.

Maar toch… ondanks alles staan ze er; de mensen die er altijd zijn; weer of geen weer, koud of warm; in Angeren staat er altijd publiek. Op sommige plaatsen wel een rij of tien dik. Het enthousiasme en waardering vanuit dit publiek is de drijfveer voor loopgroep de Loatbløjers, maar ook voor de andere deelnemers van de optocht, om er volgend jaar weer tegenaan te gaan.

In Angeren begint de optocht op 26 februari om 13.30 uur vanaf de Zahnstraat.

Taarten bakken met Lingewaardse Prinsen

Foto: Niels Sparnaaij - Foto Mireat Gendt

LINGEWAARD - Het was weer een gezellige drukte bij Providentia in Gendt. De prinsen van Lingewaard hadden zich bij de Gentenarren verzameld voor het jaarlijkse taartenbakken. Robert Braam van banketbakkerij Gerritsen hielp de Prinsen vakkundig met de taarten. De Prinsen geven een taart aan een persoon, vereniging of instelling als blijk van waardering.

Prins Dick van het Roode Wald en Prinses Yvonne van de Narrenpoel gaven hun taart aan Johan van Gelder voor het jarenlang bouwen van de decors voor the Stars. Helaas stopt hij daar nu mee.

In Haalderen gaf Prins Edwin de Bedrievige met Prinses Esther, de taart aan zijn moeder Annelies Roelofs. Voor de dansgarde van De Kleibakkers staat ze al vele jaren klaar en de RvE wordt goed verzorgd met lekkers tijdens de optochten.

Prinses Mirjam en Adjudant Jan van ’t Koakelnest gaven hun taart aan Jan Rosse van De Minkhof. Met zijn leef- en doeboerderij heeft hij een unieke ontmoetingsplek voor senioren weten te realiseren.

Wim Hofs kreeg in Huissen de prinsentaart van Prins Danny d’n Ütvlieger. Al 17 jaar lid van de raad en al vele jaren als hofschenker zorgt hij ervoor dat de prins rijkelijk wordt voorzien van een natje en droogje. Ook als taxichauffeur voor het hof staat hij klaar.

In het Sprauwennest ging de prinsentaart van Prins Bram de Stoemper en schoonheid Danielle naar Tino Lippmann. Hij krijgt deze taart voor zijn verdienste in Gendt. Tino is Oud prins en was 9 jaar actief als president. Tegenwoordig is Tino voorzitter bij de Gendtse Pony en paardenmarktcommissie, lid van wielerclub ’t Servetje en lid van het Piratenkoor in Huissen.

'Mens, wie ben je?'

HUISSEN - Op donderdag 9 maart van 15.00 - 21.45 uur vindt het programma ‘Mens, wie ben je?’ plaats in Dominicanenklooster Huissen.

Het boek ‘De weg van de mens’ van filosoof Martin Buber (1878-1965) vormt de basis van deze dag. Met lezingen en in gesprek gaan we samen op zoek naar wie we zijn en hoe we ons hebben te verhouden tot anderen en het Hogere.

In de avond gaan we op ontdekkingstocht naar onszelf door het zingen van Mantra’s onder leiding van Jan Kortie. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.
Begeleiding: Welmoed Vlieger in samenwerking met magazine De Verwondering. Meer info en aanmelding via www.kloosterhuissen.nl/p/1228.

Traditionele kindermiddag bij De Waskniepers Gendt

GENDT - Dinsdagmiddag 28 februari worden traditioneel getrouw alle Lingewaardse kinderen uitgenodigd om samen met De Waskniepers carnaval te komen vieren en er samen weer een dolle boel van te maken. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan en dat ook de jeugd flink feest kan vieren is door de jaren heen wel gebleken door de grote opkomst.

Ook dit jaar zullen de Knieperinnen weer de sterren van de hemel dansen met prachtige dansen. De jeugdprins of prinses (dat is nog een verrassing)en de dansgarde van basisschool De Vonkenmorgen zullen de vereniging met een bezoek vereren. Natuurlijk zal ook Prins Bram de Stoemper met zijn schoonheid Danielle en een delegatie van de Gentenarren aanwezig zijn.

Voor de kinderen is er de hele middag gelegenheid om zich te laten schminken, halverwege de middag krijgen de kinderen natuurlijk iets te drinken en er zal ’n mysterieuze 'gast' aanwezig zijn.

Ook wordt er gezellige muziek gedraaid door een echte dj met volop gelegenheid voor een polonaise. Aan het eind van de middag wordt er ’n prijsje uitgereikt aan het leukst verklede jongetje en meisje en krijgen de kinderen bij vertrek nog een warme snack, reden genoeg dus om deze middag mee te vieren.

Locatie is bij De Klok Horeca Gendt, Markt 1 in Gendt. Het feest begint om 14.00 uur en eindigt om 16.30/17.00 uur. Entree: kinderen 3,00; volwassenen 2,50 euro.

Reumafonds zoekt collectanten in Huissen

HUISSEN - Reumafonds zoekt collectanten in Huissen, Wilt u zich inzetten voor een beter leven met reuma vandaag en een toekomst zonder reuma? Doneer dan iets van uw tijd en word collectant of medeorganisator voor de collecteweek van het Reumafonds van 13 tot en met 18 maart.

U kunt hiervoor contact opnemen met Annemieke Arends, telefoon: 026 3254371, mobiel: 06 12233290 en Mechteld Dicker, telefoon: 026 3259333, mobiel: 06 30988360.

Reuma: meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Elke dag krijgen 700 mensen de diagnose reuma. In totaal kampen 2 miljoen Nederlanders met een vorm van reuma, zoals artrose, reumatoïde artritis of jeugdreuma. Dat is 1 op de 9 Nederlanders. Daarmee is reuma de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Door veel onderzoek en verbetering in de behandeling van reuma is het 'typerende beeld' van reumapatiënten met kromme vingers of zittend in een rolstoel achterhaald. Reuma is nu een onzichtbare ziekte, maar heeft nog steeds grote impact op het dagelijks leven. De grote meerderheid van de reumapatiënten wordt dagelijks beperkt door pijn, vermoeidheid of verminderde mobiliteit. De sleutel om reuma helemaal de wereld uit te helpen is nog meer wetenschappelijk onderzoek.

Televisiepresentatrice Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds: 'Het Reumafonds is de belangrijkste financier van onafhankelijk wetenschappelijk reumaonderzoek in Nederland. Het Reumafonds is volledig afhankelijk van giften van particulieren en bedrijven. Als collectant of mede-organisator van de collecteweek bent u dan ook van groot belang. Als u meehelpt, helpt u het leven van 2 miljoen Nederlanders te verbeteren.' Reumafonds De afgelopen 90 jaar heeft het Reumafonds al veel bereikt in de strijd tegen reuma. Naast het financieren van wetenschappelijk onderzoek geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunen we patiëntenactiviteiten en komen we op voor de belangen van mensen met reuma bij politiek en zorg.

Wilt u ons ook helpen reuma de wereld uit te krijgen? Geef het Reumafonds door dat u wilt meehelpen via www.reumafonds.nl/help-mee Bel voor meer informatie met: [naam en telefoonnummer organisator] of met het Reumafonds in Amsterdam: 020 5896471. U kunt ook een mail sturen naar: vrijwilligers@reumafonds.nl.

Ingezonden brief

Bewoners Blokland voelen zich geschoffeerd door gemeente Lingewaard

Door de afsluiting van Grient in verband met de werkzaamheden rond Hopland en Grient is de verkeersdruk volkomen op Blokland komen te liggen nl. zwaar verkeer, bezorgers die de straat inrijden en ergens moeten keren om er weer uit te komen en extra parkeerders.

Veel van de overlast had voorkomen kunnen worden door 2 lullige paaltjes tijdelijk weg te halen die Hoplang afsluiten van de doorgang naar de parkeerplaats Grevenveld. Maar nee, de gemeente is eens komen kijken en vond de situatie niet dringend genoeg om tot deze simpele handeling over te gaan, met alle gevolgen vandien.

Al op 13 September 2016 hebben de bewoners van Bloklandbij de vergadering van het wijkplatform Zilverkamp Zuid, waar vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig waren, de te verwachte problematiek aan de orde gesteld en werden toen gerustgesteld met de mededeling dat Hopland tijdelijk zou worden ontsloten.

Toen bij aanvang van de werkzaamheden bleek dat de paaltjes bij Hopland niet werden weggehaald en wij geconfronteerd werden met grote verkeersoverlast hebben we contact met de gemeente opgenomen.

In eertste instantie bleek dat men het niet nodig vond, we zijn nu in de fase dat de gemeente vindt dat we een punt hebben en houden het in beraad.

Als puntje bij de 2 paaltjes komt zijn de werkzaamheden zo meteen voorbij en zullen we wel een bericht krijgen dat het beter geweest was om Hopland tijdelijk te ontsluiten.

Hoe simpel is het om 2 paaltjes te verwijderen en 40 huizen van Blokland een veilige en minder drukke straat te geven.

Ga zo door gemeente dan roepen we binnenkort 'Blokland Vrijstaat' uit.

Bram Krijger Blokland

Dolle dagen in het Keujesgat!

ANGEREN - Kom gezellig carnaval vieren in het Keujesgat onder het motto van Prins Dick van 't Roode Wald en prinses Yvonne; "Wij make'graag overal 'n feestje van!"

Zaterdag 25 februari: Bouwersbal. Het is weer tijd voor de opwarmer van de optocht: het bouwersbal. Op deze feestavond, met muziek van Keep Movin, wordt alvast een stukje van de sluier opgelicht over de onderwerpen van de diverse bouwgroepen. Aanvang 20:11 in het dorphuis. De entree is 5.00 euro Kom allen naar dit grootse, gezellige en drukbezochte carnavalsfeest in Angeren.

Zondag 26 februari: Angerse optocht

Kom kijken naar de mooiste optocht van Lingewaard! De lange, gekleurde optocht start om 13.30 uur vanaf het kermisterrein aan de Zahnstraat. Tijdens en na de optocht kunt u weer stemmen uitbrengen voor de publieksprijs. U kunt stemmen via de briefjes die worden uitgedeeld tijdens de optocht of u kunt mailen naar; info@narrenpoel.nl. De briefjes kunt u achter op de prinsenwagen in de daarvoor bestemde bussen doen. Mailen kan tot dinsdag 28 februari, 12.00 uur. Het eindpunt is het dorpshuis. Hier zal tevens rond 17.00 uur de prijsuitreiking zijn. In het dorpshuis kan op de muziek Vision nog nagefeest worden.

Maandag 27 februari; Rosenmontagfestival

Het Rosenmontagfestival Lingewaard! Een carnavalsfestival voor het hele gezin. Op carnavalsmaandag vanaf 12.30 uur in zaal Providentia in Gendt, georganiseerd door de Gentenarren, de Narrenpoel en de Waskniepers. Voor de kinderen is er in de foyer een kidspodium. Er is gezorgd voor gratis busvervoer tussen Angeren en Gendt. Voor meer info zie www.narrenpoel.nl en de facebookpagina van A.K.G. De Narrenpoel.

Dinsdag 28 februari: Afsluiting van de carnaval

Even als vorige jaren is de afsluiting van de dolle dagen en het carnavalsseizoen tijdens de afterparty in het Dorpshuis. Aanvang 20.11 uur. Op deze avond zal de uitreiking zijn van de publieksprijs. Burgemeester Schuurman zal op deze avond de sleutel weer op komen halen. Om 24.00 uur gaan de steken af. De avond wordt traditioneel afgesloten met haringhappen. De muziek wordt verzorgd Dubbel live Muziek. De entree is gratis.

Volkstuintjes in Doornenburg

DOORNENBURG - Op de laatste zeer goed bezochte jaarvergadering van Volkstuinvereniging Doornenburg met een opkomst van 70 procent van de leden, waaronder een groot aantal nieuwe tuinders, waren er diverse positive dingen te melden.

"Vooral dat de nieuwe tuinders ook nog eens uit Gendt kwamen en verder dat we dus voor het derde jaar het moestuinen voor de school gaan doen. Ook hadden we een financiële meevaller dit te danken, door het 3D-project dit in het teken van de kern van Pit, waarvoor vooral voorzitter Harry Drost zich had in gezet.

Ook hebben we weer een stuk grond vrij gemaakt, zodat we nog een aantal tuinders kunnen plaatsen dit voor het nieuwe seizoen dat in april gaat beginnen."

Mochten er dus nog liefhebbers zijn voor een tuintje kan men zich melden bij H. Drost 0481 421566 of bij H. Gerdsen 0481 424560. "Ook zijn we nog op zoek voor ons scholenproject van de moestuin naar 200 stoeptegels. Als u er over heb en weg willen doen vernemen wij dit graag."

Reuzenpanda's in Angeren

ANGEREN – Het is bijna niet te geloven, maar echt waar. Op zondag 26 februari zijn reuzenpanda’s te bewonderen in Angeren. Vanuit een samenwerkingsverband tussen China en Nederland, met als doel de bescherming van de reuzenpanda’s, kan Ouwehands Dierenpark Rhenen binnenkort twee reuzenpanda’s verwelkomen.

De pandaberen verblijven vanaf dit voorjaar in een splinternieuw verblijf, genaamd Pandasia. Ouwehands Dierenpark heeft veel moeite gedaan om het verblijf helemaal in orde te maken voor deze twee bijzondere gasten.

Vorige week kwam er een telefoontje uit China met de mededeling dat geen twee, maar vijf reuzenpanda’s aankomen in Rhenen. Ouwehands Dierenpark had niet op vijf pandaberen gerekend. In paniek belden ze naar een groep enthousiaste carnavalsvierders, die dit jaar voor het eerst meelopen in de mooiste optocht van Lingewaard. Toen Ouwehands Dierenpark belde hoefde ze geen moment na te denken en na goed overleg hebben ze besloten om de reuzenpanda`s een onderkomen te geven in Angeren. Dit is uniek en Angeren heeft een primeur.

"Wil jij vijf reuzenpanda`s zien en hun Angerse onderkomen kom dan op 26 februari om 13.30 uur naar de Angerse carnavalsoptocht kijken. De reuzenpanda’s maken met hun verzorger een rondtoer door het mooie Angeren. Je mag de reuzenpanda`s aaien, maar niet voederen. Ook mag je met ze op de foto. We hopen jullie allemaal te zien op dit unieke moment in Angeren. Wij zijn zo trots als een pauw!"

Inwoners Doornenburg winnen 50.000 euro

DOORNENBURG - Twee echtparen uit de straat De Meulenberg in Doornenburg zijn afgelopen weekend verrast door prijswinnaarbegeleider van de Postcode Loterij, Bea Post. Op hun postcode 6686 DV is in de januaritrekking de PostcodeStraatprijs gevallen.

Rob en Karin en hun buren Harrie en Mieke winnen ieder 25.000 euro. Daarnaast winnen Harrie en Mieke ook een gloednieuwe BMW. Deze auto wordt verloot onder alle winnaars van deze Straatprijs.

De vier bewoners van De Meulenberg konden hun geluk niet op. Karin: "Dit is niet te bevatten, wat een mooi nieuws! Wij zijn samen met Harrie en Mieke de enige in de straat die meespelen met de Postcode Loterij. We zaten er op nieuwjaarsdag nog over te fantaseren wat we zouden doen als we de Loterij zouden winnen, en nu is het raak! Rob en ik willen het geld graag besteden aan een nieuwe badkamer. Geweldig dat Harrie en Mieke ook nog een BMW hebben gewonnen! We gunnen hen dat enorm."

PostcodeStraatprijs
Wekelijks verrast de Postcode Loterij winnaars met de PostcodeStraatprijs. De meeste winnaars ontvangen 25.000 euro per lot, omdat zij met de StraatprijsVerdubbelaar meespelen. Anders is het winnende bedrag 12.500 euro per lot.

Jubileumconcert Schip Ahoy

ANGEREN - Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren heeft afgelopen zondag 12 februari haar jubileumconcert gegeven. Het koor bestaat vijf jaar en vierde haar eerste lustrum. Het is inmiddels uitgegroeid naar een koor van ongeveer 60 mannen en een vrouw. Het beschikt over een uitgebreid repertoire aan zeemansliederen maar schuwen ook een verbreding in hun genre niet.

Zondag 12 februari gaven zij een concert in het Dorpshuis van Angeren voor een lang van te voren uitverkochte zaal. Er werd luid meegezongen en gewiegd en hiermee werd ook dit concert een daverend succes.

Er werd tot grote verrassing een jarige uit het publiek gehaald, zij kreeg een grote bos bloemen en er werd voor haar gezongen. Deze dame werd deze dag 92 jaar maar wilde haar verjaardag te midden van dit koor vieren. Haar dag was geslaagd!

Onder leiding van de zeer bezielde dirigent werd deze middag eentje, die erg geslaagd genoemd mag worden.

Nieuws Platform Angeren

ANGEREN - Op woensdag 1 maart is de maandelijks terugkerende vergadering van wijkplatform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat. De aanvang is 19.00 uur.

"Normaliter vergaderen we maandelijks op de laatste dinsdag van de maand. In verband met carnaval is de eerstvolgende vergadering verzet naar woensdag 1 maart. We hanteren een inloopuurtje van 19.00 tot 19.30 uur, waarin iedereen welkom is om zijn idee, suggestie, klacht en/of opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar kunt maken. Elke opmerking van iedereen nemen we serieus, zullen we noteren en in de vergadering bespreken. Op deze manier proberen we samen bij te dragen aan een zo optimaal mogelijke leefbaarheid en veiligheid in ons dorp."

"Bent u niet in de gelegenheid om op 1 maart even langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar: platformangeren@gmail.com. Ook is er nog de mogelijkheid, om uw opmerking te deponeren in de daarvoor bestemde brievenbus in ons dorpshuis. Wij zien u graag op woensdag 1 maart om even met ons mee te denken over veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Papa en mama gaan jullie met mij mee dansen en hossen?

BEMMEL - "Ik zou zo graag carnaval willen vieren bij De Piejassen. Ieder jaar is er in de Kinkel kindercarnaval voor jong en oud. Mijn klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes gaan ook. De papa’s, mama’s, opa’s en oma’s mogen natuurlijk ook mee. Gezellig juist, want dan kan ik samen met jullie carnaval vieren."

"Zondagmiddag 26 februari doen De Piejassen eerst mee aan de Bemmelse optocht. Daarna komen ze naar De Kinkel om met alle kinderen te hossen, dansen en springen. Op zondag is er dan gratis entree in De Kinkel, op en top familiecarnaval! Op maandag 27 februari en dinsdag 28 februari kunnen we wéér naar De Kinkel toe om daar samen met ‘prins Lars de Snelle van Baal’ en zijn ‘prinses Floortje’ te feesten. Hoe leuk is dat pap en mam? De zaal gaat om 13.30 uur open (entree: volwassenen 2,50 en kinderen 2,00 euro). Vanaf 14.11 tot 17.00 uur is er een programma met optredens, loterijen en zijn er andere prijsjes te winnen.

Sommige kinderen doen ook mee aan ‘Bemmel got talent’. Ze laten dan zien wat ze kunnen bijvoorbeeld een dansje, een playback of misschien wel een muziekinstrument bespelen. Als ik dat ook wil kan ik me tijdens de carnavalsdagen opgeven bij een van De Piejassen. De winst, een wisseltrofee! Op school ga ik vrijdag de Piejassendans doen en dit zullen we in de zaal ook nog wel een aantal keertjes doen. Willen jullie ook nog even oefenen dan kunnen jullie nog even spieken op www.depiejassen.nl of volg ze op Facebook. Papa en mama, dit zijn toch genoeg redenen om met de carnavalsdagen in De Kinkel te zijn?"

Wilt u mee sparen?

LINGEWAARD - Wij zamelen plastic doppen en harde plastic deksels in. De opbrengst is voor blinden geleidehonden. Helpt u ons mee sparen?

Inzameladressen:

Familie Niels-Gelsing, Nijmeegsestraat 31b, Gendt; 0481 424773.
School De Tichelaar, Gendt
Mevrouw L. Grootjen-Rensen, Rijnstraat 33 Doornenburg; 0481 422650        
Ineke Niels, Beatrixstraat 23, Angeren; 026 3255541

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 28 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 1 maart - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 2 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 2 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel!)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ’Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Kindercarnaval in De Valom

HUISSEN – Dinsdag 28 februari is er weer kindercarnaval in De Valom. Onderdeel van deze kindercarnaval is de jaarlijkse playbackshow voor en door de kinderen.

Sinds jaar en dag barst op dinsdagmiddag het Kindercarnaval los in Huissen in De Valom. Het wordt een wervelende middag. Met onder meer: een optreden van HJC de Krössels en de Zwaoninnekes. Ook zijn er diverse jeugdprinsen en prinsessen te bewonderen. Dit jaar is er weer een optreden van een bekende clown te bewonderen: Clown Click!

Via de website www.dekraonigezwaone.nl kun je je opgeven voor de playbackshow (onder het kopje webshop staat het formulier). Durf jij op het podium voor honderden fans op te treden?

De middag start om 14:00 (vanaf 13:30 is de zaal open) en duurt tot ongeveer 16:00 met een afterparty tot uiterlijk 17:00. Het entree is 2 euro per persoon. Als het afgelopen is, is er nog een verrassing voor alle kinderen!

Kunstroute Huissen-Angeren

LINGEWAARD - Ook dit jaar organiseert Kunst in Mea Vota op zaterdag 10 en zondag 11 juni weer een kunstroute door Huissen en Angeren. Woon je in Huissen of Angeren en wil je werk exposeren, dan ben je van harte welkom om mee toe doen. Het aanmeldformulier en alle informatie is te vinden op www.kunstinmeavota.info.

Wanneer je mee wilt doen heb je de keuze uit twee opties: Het exposeren van uw werk in het land en tuinbouwmuseum 'Mea Vota' of exposeren op een locatie in Huissen of Angeren zoals een tuin, kerk, atelier of andere ruimte op 10 en 11 juni van 12.00 tot 17.00 uur. In het tuinbouwmuseum is het ook mogelijk om in de gerenoveerde kassen te exposeren.

Om de kunstroute compact houden behouden we het recht om in overleg de locatie te verplaatsen. We kunnen zo nodig ook bemiddelen wanneer je op een locatie met anderen wilt exposeren. De ervaring leert dat meerdere mensen op een locatie en een muzikale omlijsting meer bezoekers aantrekt.

De kosten bedragen 20 euro per deelnemende kunstenaar voor de administratie en drukwerk (folders en posters en gebruik beachflags in huis stijl), dit drukwerk wordt ook onder de deelnemers verspreid en professioneel gedrukt.

Bij het aanmeldingsformulier graag een foto (jpg bestand) van een nieuw werk of een die representatief is voor je werk. Aanmelden kan tot 1 april.

Jeugdclubkampioenschappen bij badmintonclub Gendt

GENDT - Zaterdag 11 februari waren bij badmintonclub Gendt weer de clubkampioenschappen voor de jeugd.

Er werd gespeeld in het enkel spel, en het gemengd dubbel spel. Het was een mooie middag en werd werd onderling geweldig gestreden. Er waren voor de winnaars mooie bekers te winnen en voor elke deelnemer was er een medaille.

Winnaars in de diverse klassen waren:

onder 11jaar dubbelspel: Ian verhoeven en Anouk Romijn.

onder 11 enkel spel: Sep Roelofs.

onder 15 dubbelspel: Remco juffermans en Jesse Cools.

onder 15 enkelspel: Jens van Sommeren.

onder 19 dubbelspel: Jordy van Sommeren en Lianne Derksen.

onder 19 enkelspel: Bram Cornelissen.

Foto's en overige uitslagen staan opwww.bcgendt.nl of kijk en de facebookpagina. Badmintonclub Gendt is een leuke badmintonvereniging waarbij sportiviteit en plezier belangrijke elementen zijn. Er is een aantal competieteams binnen de club, zowel in de regio als ook in recreantencompetitie.

Lijkt het je leuk en heb je interesse om een keer te proberen dan is dat geen enkel probleem. je mag vrijblijvend een aantal keren meedoen. er zijn badmintonrackerts aanwezig, dit geld zowel voor de jeugd als ook voor de senioren.

De jeugdleden spelen op dinsdagavond van 17:30 tot 18:30 uur voor de jeugd tot 13 jaar en van 18:30 tot 19:30 uur voor de jeugd t/m 18 jaar.

De senioren spelen op woensdagavond van 20:00 tot 22:30 uur. Kom gerust een keer langs.
Voor informatie of contact zie onze website.

Kinderdisco in Angeren

ANGEREN - De kinderdisco begint dinsdag 28 februari om 14.00 uur in het dorpshuis in Angeren. De muziek wordt verzorgd door DJ Guus Hegeman. Tevens worden op deze middag de jeugdprijzen van de deelnemers aan de optocht uitgereikt.

Prins Dick van het Roode Wald en prinses Yvonne met hun gevolg brengen een bezoek aan de disco. Prins Stijn de notenblazer en prinses Lynn kiezen de mooist verkleedde kinderen uit. "Er zijn leuke prijzen te winnen, dus doe je best!"

Prins Stijn de Notenblazer en prinses Lynn hopen dat alle kinderen uit Angeren en omstreken komen meedansen, om er samen één groot feest van te maken.

In een Oogopslag

Zaterdag 25 februari

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, koor Remember, Carnavalsviering

Zondag 26 februari

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm, Carnavalsviering

11.11 uur: H. Martinus Gendt, woord- en communieviering, C. Driessen, LEF, Carnavalsviering

Woensdag 1 maart (Aswoensdag)

19.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, gebedsviering, G. Peters, I.van Cuijk en J. Kallen, Gemengd Koor

Zaterdag 4 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Middenkoor

Zondag 5 maart

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming (EC) Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters en I. van Cuijk, gezinsviering, koor Spetters.

Column

Nijntje

Ik ben een zwevende kiezer. Een hopeloze burger in het stemlokaal. Een hopeloze burger die gek wordt van een tsunami aan informatie over verkiezingsbeloften, peilingen, commentaren en nepnieuws. Politici lopen de deur plat bij praatprogramma's. Zelfs koffietijd ontkomt niet aan een gast van het Binnenhof. En allemaal mogen ze, met opgestroopte mouwen en zonder stropdas, uitleggen dat Nederland na 15 maart er heel anders uit gaat zien. En van deze hopeloze burger wordt verwacht dat die een stem uitbrengt, waar die na 15 maart geen spijt van krijgt. Zaterdag werd ik van dagblad Trouw niet veel wijzer. Op de voorpagina staat dat politieke partijen advertenties plaatsen met bekende Nederlanders er onder, die betaald worden. De SP, goed in de slappe was, is er mee begonnen. De methode is volgens hoogleraar Gerrits Voermans later ook gebruikt door PvdA, SGP en VVD. Bah! Ik voel me een zwevende kiezer, dolend in een schemerig bos met populistisch huilende wolven, zoekend naar vertrouwen.

Op de voorpagina staat ook Nijntje. Dick Bruna is overleden. Uit de rechterstip vloeit één dikke traan. De kracht van Bruna om te minimaliseren. Was de politiek maar zo helder. Nijntje was toch zo verdrietig, wie heeft dit boekje niet voorgelezen? Bruna is dood, ik had graag zijn verhaal over wethouder Theo Peren willen lezen. Wethouder Pluis heeft de media uitgenodigd om er bij stil te staan dat Lingewaard 10.000 m2 restgroen heeft verkocht aan burgerkonijntjes. Pluis verwacht nog 20.000 m2 te kunnen verkopen. Een mijlpaal, meldt het communicatiekonijntje. Wethouder Pluis staat samen met het Huissense konijntje Voets in haar uitgebreide tuin aan de Windzoom. De pers mag beeldmateriaal maken en aan wethouder Pluis en de aanwezige burgerkonijntjes vragen stellen. Konijntjes van Windzoom 3 tot en met 6 komen ook aanhuppelen. Dat is sterk. Het boekje bestaat! De titel is 'de tuin van Nijntje'. Nijntje krijgt van vader Pluis haar eigen tuintje in de grote tuin. Een mooi voorleesverhaal voor opa Peren.
Sjaak

Huibers prolongeert titel op Luchtgeweer-marathon

BEMMEL - Gedurende vijf uur moesten de 23 geweerschutters, (staande-, opgelegde- en visuele-), 250 schoten lossen. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Johan Huibers evenals verleden jaar een vlotte en overtuigende overwinning zou gaan behalen.

Na twee uur had hij met een totaal van 993 punten, een voorsprong van respectievelijk 6 en 7 punten op Stine Andersen en broer Ben opgebouwd. Na het derde uur slonk zijn voorsprong echter tot 3 en 4 punten op diezelfde achtervolgers.

Tijdens het vierde uur gebeurde het dan toch. Johan schoot 491 punten bij elkaar, terwijl zijn beide concurrenten 497 punten scoorden. Daardoor kreeg de rangorde een ander aanzien, nl. Stine op één, Ben op twee en Johan op drie.

Een sensatie hing in de lucht! Echter, Johan herpakte zich in het laatste uur met 496 punten, terwijl zijn beide tegenstrevers niet verder kwamen dan 492 punten. Daarmede kwam er een einde aan een strijd waarvoor een scenario van Alfred Hitchcock model had kunnen staan met Johan met 2472 punten op één, Stine op twee en Ben op drie met een onderling verschil van slechts één punt.

Op eerbiedige afstand van genoemde drie kemphanen eindigde de visueel gehandicapte Benjamin Masselink op een fraaie vierde plaats met 2442 punten en liet daarmede een hele reeks tegenstrevers achter zich. Deze streden om de eer van een zo hoog mogelijke persoonlijke score en om een goede klassering.

Van de debutanten mag zeker de prestatie van de visueel gehandicapte jeugdschutter Milan Boekhoudt genoemd worden. Met een 14e plaats in het sterke deelnemersveld maakte hij zijn goede vorm, welke hij vooraf in de trainingen al had getoond meer dan waar.

Met een gezellige afsluiting kwam er een einde aan een bijzonder geslaagde Luchtgeweer Marathon en werd er al weer reikhalzend uitgekeken naar de vierde editie volgend jaar.

Flip Nijhoff: Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger

BEMMEL - Zaterdag 18 februari is Flip Nijhoff van de Werkgroep Vrijwillige Weidevogel-bescherming Randmeerkust verkozen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger van 2017. Tijdens de Provinciale Startdag Vrijwillige Boerenlandvogelbescherming in De Veldschuur in Bemmel maakte Arjan Vriend, directeur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), de winnaar bekend.

Flip Nijhoff ontving een glazen kievit en een oorkonde. De Provinciale Startdag is de aftrap van het weidevogelseizoen voor zo'n 450 vrijwillige boerenlandvogelbeschermers in Gelderland. Elk jaar zetten zij zich in voor de bescherming van weide- en akkervogels.

Vrijwillige weidevogelbescherming
In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Binnenkort roepen en baltsen kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp weer boven akkers en weilanden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van agrariërs en loonwerkers zouden weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot krijgen. Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers zoals Flip Nijhoff worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht. In 2016 hebben de Gelderse weidevogelvrijwilligers maar liefst 5749 weidevogelnesten beschermd.

Nieuwe boerenlandvrijwilligers zijn nog steeds nodig. Kijk voor meer info op www.landschapsbeheergelderland.nl/vrijwilligerswerk. SLG coördineert al ruim 20 jaar de uitvoering van de vrijwillige boerenlandvogelbescherming in onze provincie. Vrijwilligers worden voorzien van materialen, informatie en advies.

Volleybalspeeltuin voor sportieve kleuters

GENDT - Vrijdag 24 februari vindt de tweede volleybalspeeltuin/ kleutergym plaats, georganiseerd door sportvereniging Tweestroom uit Gendt. De volleybalspeeltuin is gericht op kinderen tussen de 4 en 6 jaar. Tijdens deze sportieve middagen maken zij op speelse wijze kennis met de vaardigheden van volleybal.

Het uitgangspunt van de volleybalspeeltuin is dat kinderen door middel van spelletjes leren hoe ze om moeten gaan met zaken als winnen, verliezen en samenwerken. Maar het belangrijkste: ze leren hoe leuk het is om te bewegen, rennen, springen, gooien en vangen. Je hoeft van tevoren niet van alles te kunnen; niets moet, alles mag... dus mag je 24 februari ook in je carnavalsoutfit komen en neem vooral je vriendje/vriendinnetje mee.

De volgende speeltuinen staan gepland op 24-2, 24-3, 21-4 en 19-5, van 16.00 tot 17.00 uur in sporthal Walburgen - Gendt. De kosten bedragen 2,50 euro per les, na vier lessen is de volgende speeltuin gratis. Meer informatie staat op www.tweestroomsv.nl.

MHCBemmel800 Meiden MB4 zaalhockeykampioen

BEMMEL - Afgelopen zondag zijn de meiden van de MB4 zaalhockeykampioen geworden.

In Arnhem werd ondanks veel tegenstand van HCM het kampioenschap binnengesleept. Het was een spannende competitiestrijd waarin het kampioenschap in de allerlaatste wedstrijd werd beslist. Felicitaties gingen richting deze dames, en natuurlijk ook naar coach Jeroen Reusen.

Een boottocht over de Linge

Foto; Hannie Evers

HUISSEN - Op 15 februari zijn we met een bus vol deelnemers van de Zonnebloem Huissen door de Betuwe naar Leerdam gereden. Het weer zat mee, de uitgebreide lunch was heerlijk en de tocht was prachtig.

In de bus vertelde de chauffeur ons van alles over het landschap waar we doorheen reden en op de boot ging zijn verhaal verder over het fort, de waterlinie, de Linge en het vakwerk waarmee de sluis werd bediend. Met het zonnetje op ons gezicht werd deze dag een superdag. Dit is een van onze gezellige dagen die wij organiseren voor onze deelnemers.

"Mocht u/ jij zin hebben om mee te helpen aan een van deze dagen, sluit u dan aan als vrijwilliger van De Zonnebloem afdeling Huissen. Vindt u het gezellig om onze deelnemers thuis een bezoekje te brengen bent u natuurlijk ook welkom. U kunt zich opgeven bij Hannie Evers, 026-3252934 en Adri Weenink, 026 3816571."

B06 komt met eigen plan inbreiding centrum Gendt

De Batouwestraat is wat B06 betreft een mogelijke inbreidingslocatie. IKC de Vonkenmorgen zou dan verplaatst moeten worden. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – In Gendt zijn op dit moment te weinig inbreidingslocaties om bouwplannen te realiseren. Eventueel toekomstige sloop is daarbij buiten beschouwing gelaten. Met dit antwoord van het college kan B06 aan de slag met hun eigen planontwikkeling voor het centrum van Gendt. Inbreiding aan de Batouwestraat hangt in de lucht.

Fractievoorzitter Frans Schut hoopt het plan volgend jaar te kunnen presenteren. Er is niets concreets, waarschuwt hij. “Wij willen goed kijken naar mogelijkheden van inbreidingslocaties in het centrum voor woningbouw in alle diversiteit.”

Volgens de Nota Wonen is er in Gendt tot 2025 behoefte aan 160 nieuwbouwwoningen, vooral goedkope koopwoningen. Vooral om huurders een kans te bieden om de overstap te maken naar koop, waardoor scheefheid kan worden teruggedrongen.

Volgens Schut komt zijn aandacht voor woningbouwplannen niet zomaar uit de lucht vallen. In 2010 was hij als wethouder er al mee bezig. Na Bemmel en Huissen is nu Gendt aan de beurt. Hij wil in overleg met het college aanjager zijn van een goede invulling van mogelijke inbreidingslocaties. Vorig jaar verweet B06 het college er van te weinig feeling te hebben met wat er leeft onder de Gendtse burgers.

In de werkgroep zijn ook dorpbewoners actief. De locatie Vonkenmorgen is serieus besproken, ook gezien de krimp van het aantal leerlingen. Dat de financiering van een nieuwe school voor rekening komt van de gemeente, is volgens Schut geen reden om de gedachte als onbetaalbaar overboord te gooien. “We moeten wel vooruit denken wat we over vier of vijf jaar willen bereiken.”

Boeiende avond over Domotica bij De Minkhof

BEMMEL - Ouder worden willen we allemaal, maar dan wel het liefst in onze eigen omgeving waar we ons veilig voelen en waar er op ons gelet wordt.

Gelukkig zijn er tegenwoordig veel technische hulpmiddelen die dat zelfstandig wonen kunnen ondersteunen. We noemen dat 'domotica' en de technologische ontwikkelingen rond zelfstandig wonen gaan snel. Woensdag 8 februari heeft De Minkhof het bureau Hesticare, dat gespecialiseerd is in domotica, uitgenodigd om daar wat meer over te vertellen. Ruim 60 mensen hebben als belangstellenden deze avond bezocht. Dat waren mantelzorgers en hulpverleners, maar ook de doelgroep zelf was ruim vertegenwoordigd.

Marjolein Delsing en Robbert Bakker legden op een toegankelijke manier uit welke toepassingen in en om het huis aangebracht kunnen worden en zij lieten aan de hand van filmpjes of met meegebrachte hulpmiddelen zien hoe dat werkt. De demonstratie van de deurbel waarmee je ook op honderden kilometers afstand kunt zien wie er voor de deur staat, riep veel reacties op.

De vele vragen werden vakkundig door de mensen van Hesticare beantwoord en na de bitterballen en het glaasje na afloop ging iedereen met nieuwe kennis naar huis.

Gezellige tennismiddag op zondag 19 maart

LINGEWAARD - Op zondagmiddag 19 maart verzorgen de zes Lingewaardse tennisverenigingen weer een labelmiddag voor alle leden van 18 jaar en ouder. Deze middag is van 13.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde tennisser.Het doel van deze middag is om kennis te maken met en te spelen tegen andere spelers/speelsters van gelijke speelsterkte. Je mag zelf bepalen in welke categorie je wilt spelen. Dus de categorie op je KNLTB pas mag je volledig negeren bij je inschrijving. Inschrijven kan vanaf heden op www.toernooi.nl.

Heren dubbel, dames dubbel en gemengd dubbel partijen worden gespeeld. Door loting speel je in verschillende partijen met wisselende partners tegen wisselende tegenstand(st)ers van gelijke speelsterkte.

De labelmiddag zal dit keer plaatsvinden op het tennispark van TC Bemmel. De kosten zijn 2,50 euro. Verdere informatie en inlichtingen zijn te verkrijgen bij Jan Janssen (0481 463374) of via: lingewaardlabelen@outlook.com.

De organisatie is in handen van de Lingewaardse tennisverenigingen.
T.V. Angeren, T.C. Bemmel, T.C. Doornenburg, L.T.C. Gendt, T.C. Haalderen en T.V. Huissen.

Verkoop Zandse Kerk kan doorgaan

HUISSEN - Vorige week heeft stichting De Zandse Kerk het bericht ontvangen dat de verkoop van de Zandse Kerk door kan gaan. R.K. Parochie De Levensbron heeft laten weten dat het Bisdom haar heeft gemachtigd om de verkoop af te wikkelen. Binnenkort zal de overdracht volgen.


Stichting De Zandse Kerk is al enige tijd bezig om de ZandseKerk over te nemen, sinds R.K. Parochie De Levensbron te kennen heeft gegeven dat dit kerkgebouw afgestoten zou worden. De stichting is sinds november 2015 gestart met een inzamelingsactie voor het behoud van dit prachtige kerkgebouw. In februari 2016 heeft er een hoorzitting plaats gevonden, waarin de gemeenschap werd geraadpleegd over het voornemen om de Zandse Kerk aan de goddelijke eredienst te onttrekken, en te verkopen aan stichting De Zandse Kerk. Op 9 november 2016 is vervolgens door het Bisdom besloten om de Zandse Kerk te onttrekken. Eind december is vervolgens de laatste hand gelegd aan de koopovereenkomst en hebben beiden partijen gesproken over de mogelijke overname van het huidig inventaris.

Dit alles is naar het bisdom gestuurd, om toestemming te krijgen voor de verkoop. Vorige week is dit besluit ontvangen en kan de overname ingepland worden. Er wordt nog wel gewerkt aan het scheiden van de vaste aansluitingen, omdat zowel de pastorie als het kerkgebouw in de meeste gevallen deze aansluitingen nu delen.

"Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, of nalezen welke plannen de stichting heeft met het kerkgebouw? Bezoek onze website www.zandsekerk.nl of volg onze Facebookpagina. Wij zullen u tijdig informeren als er ontwikkelingen zijn."

EHBO-cursus voor beginners

BEMMEL - Op maandag 13 maart start de ehbo-vereniging Bemmel - Haalderen weer een ehbo-cursus voor beginners.

De cursus zal bestaan uit 13 avonden van twee uur, op de laatste avond zal het examen afgenomen worden. "Hierna heeft u een geldig ehbo-diploma volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor deze cursus. Bent u geïnteresseerd? Neem dan contact op via: cursus@ehbo-bemmel.nl. De kosten voor deze cursus kunnen eventueel vergoed worden door uw zorgverzekering. Raadpleeg uw verzekeraar of u recht heeft op deze vergoeding. De cursus zal iedere lesavond in Bemmel gegeven worden en start om 20.00 uur.

Vierdaagsewandelaars

REGIO - Voor de tiende keer organiseert de stamceldonorbank (Stichting Matchis) de Vierdaagse actie. Wandelt u de Vierdaagse van Nijmegen, heeft u verzorging nodig en wilt u ons steunen? Maak dan gebruik van de verzorgingsposten die stichting Matchis in samenwerking met de PV Radboud en NXP aanbiedt.

Sommige vormen van kanker kunnen uitsluitend genezen worden door gebruik te maken van een stamceltransplantatie. Ernstig zieke kinderen en volwassenen (bloedziekte, zoals leukemie) hebben dan naast de chemotherapie en bestraling stamcellen nodig om te kunnen genezen. Deze stamcellen komen van een donor. In eerste instantie wordt gekeken of een broer of zus past, de kans hierop is 30%. De overige 70% van de patiënten is afhankelijk van een onverwante donor. Hiervoor wordt stichting Matchis ingeschakeld. Als zij een match gevonden hebben, krijgt hij of zij een goede kans op toekomst. Om deze kans te vergroten hebben we hulp nodig. Meld je aan als stamceldonor of steun ons.

"Ben jij een van de gelukkigen met een ticket voor de 101e editie van de Nijmeegse Vierdaagse? En vind je de werving en typering van nieuwe stamceldonoren van levensbelang? Dan is het misschien een idee om mee te lopen voor Matchis, de Nederlandse stamceldonorbank.
Om mee te kunnen doen met de actie zamel je minimaal zeventig euro in voor Matchis. Voor dat geld word je voor, tijdens en na de Vierdaagse in de watten gelegd door Matchis. Meld je gratis aan via https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/goede-doelen/matchis-voorheen-stamceldonorbank-nijmegen. Heb je vragen neem dan contact op met Margot van den Akker, 024 3614160."

School’s Cool Lingewaard van start!

LINGEWAARD - Jaarlijks biedt School's Cool Nijmegen kansrijke, kwetsbare leerlingen extra ondersteuning. In gezinnen kunnen er omstandigheden zijn waardoor kinderen/jongeren wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Dit jaar gaan Daniëlle van Deutekom en Heidy Daatzelaar van start binnen de Gemeente Lingewaard. "We starten met twee programma’s, namelijk 12- en 12+. In het 12- programma richten we ons op de kwetsbare doelgroep die op de basisschool zit. Zij komen in aanmerking voor extra hulp bij rekenen, taal en lezen, met als doel dat kinderen makkelijker meekomen in de groep. Ondersteuning zal gericht zijn op de leerdoelen van het kind, die worden aangegeven door de leerkracht.

Binnen het 12+ programma zijn we gericht op de kwetsbare jongere die de overstap gaat maken naar het voortgezet onderwijs. De stap van de basisschool naar de brugklas is groot. Het doel van School's cool is de kans op een succesvolle loopbaan in het voortgezet onderwijs te vergroten en vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen.

De leerlingen krijgen een eigen mentor die hen wekelijks ondersteunt. De mentor is een goed opgeleide vrijwilliger die met geduld, aandacht en enthousiasme een leerling gedurende enige tijd extra aandacht geeft. De leerlingen ontwikkelen hun kwaliteiten en talenten beter en krijgen meer zelfvertrouwen.

"Wilt u meer weten over School’s Cool Lingewaard? Of lijkt het u wat om mentor te zijn van een kwetsbaar kind? Neem dan contact met ons op! U kunt mailen naar: info@schoolscoollingewaard.nl of bel naar Daniëlle 12- (06 57214070) of Heidy 12+ (06 39213585). Volg ons op Facebook!"

Bemmelloop 5 maart: schrijf je nu in!

Foto: Hans Rutgers

BEMMEL - De voorbereidingen voor de 24e Bemmelloop op zondag 5 maart zijn in volle gang. Wil jij je conditie testen, en jezelf of anderen uitdagen? B.o.d. de Sprinters ziet jou graag aan de start verschijnen. De Bemmelloop is een recreatieve loop voor jong en oud.

Voor de jeugd tot en met 15 jaar is er de 1.500 meterloop. Daarnaast is er een Kids Run over 700 meter voor jeugd tot en met 10 jaar, en natuurlijk de 5 en 10 km voor dames en heren. Het parcours van alle afstanden is door de Atletiekunie nagemeten en gecertificeerd. Voor alle deelnemers is een presentje aanwezig.

Mooi en uitdagend parcours
De Bemmelloop is een recreatieve loop waaraan iedereen kan deelnemen. De jeugd loopt op onze 400 meterbaan. De 5 en 10 kilometer voert de lopers door de mooie Bemmelse Waard.

Je kunt je inschrijven via www.inschrijven.nl. Het inschrijfgeld voor de jeugd tot 16 jaar bedraagt bij voorinschrijving 3 euro (na-inschrijving: 6 euro). En 7 euro (na-inschrijving: 10 euro) voor de overige categorieën. Tot 30 minuten voor de start is inschrijving in ons clubgebouw ook nog mogelijk.

Starttijden
10.00 uur: Kids Run 700m (jeugd t/m 10 jaar)
10.10 uur: 1.500m (jeugd t/m 15 jaar)
10.30 uur: 5 km en 10 km.

Meer informatie staat op www.boddesprinters.nl.

Eska benoemt nieuwe voorzitter

Foto: Bart Braam

BEMMEL - Op maandag 13 februari heeft Edka Bemmel tijdens haar jaarvergadering Felix Kleinpenning benoemd tot nieuwe voorzitter. Felix werd door het bestuur voorgedragen en vervolgens werd hier unaniem door alle aanwezigen mee ingestemd.

Tevens werd aftredend voorzitter Hans Gradussen benoemd tot erevoorzitter. Het bestuur en de leden hebben Hans bedankt voor al zijn inzet de afgelopen 13 jaar en wensen Felix heel veel succes met deze nieuwe uitdaging. Eska heeft sinds 1 januari ook een nieuwe penningmeester. In Frank van Alst heeft ze een toegewijde financiële man gevonden, die als vader van twee spelende leden dicht bij de vereniging staat. Ook is Patrick van Moerkerk na een jaar als aspirant bestuurslid, toegetreden tot het dagelijks bestuur van Eska.

De muzikale leiding tijdens optredens zal na de carnaval worden overgenomen door Nanko Stinissen. Wegens werkverplichtingen is Dennis Janssen genoodzaakt om de functie als tambour-maître neer te leggen. Eska heeft binnen de gelederen een geschikte vervanger gevonden en wenst Nanko veel succes in zijn nieuwe rol als tambour-maître.

"Ben jij enthousiast geworden en zou je graag een muziekinstrument leren bespelen? Bezoek onze website voor meer informatie www.eska.nl. Kom eens langs in het EskaDome of meld je aan via secretaris@eska.nl."

Veiligheid en kwaliteit hoog in het vaandel tijdens fruusjoppe in Huissen

HUISSEN - Ook dit jaar moeten alle carnavalisten op carnavalsmaandag in Huissen, in het kader van de alcoholwetgeving, verplicht een polsbandje aanschaffen. Een aantal jaar geleden is dit fenomeen ontstaan vanuit een samenwerking tussen carnavalsvereniging De Kraonige Zwaone, De Horeca in Huissen en gemeente Lingewaard.

Naast controle op gebruik van alcohol door carnavalisten onder de 18 jaar krijgt ook de veiligheid en kwaliteit van het buitencarnaval extra aandacht. Op nadrukkelijk verzoek van de gemeente Lingewaard worden dit jaar beveiligingsmedewerkers op de straten in de kom ingezet. Ook worden er zowel voor de dames als de heren extra toiletvoorzieningen geplaatst. Naast de gebruikelijke plaszuilen komt er een toiletunit bij het stadsmuseum 'Hof van Hessen' en een unit in de omgeving van de Doelenstraat.

Een versierde kom

Om het straatbeeld in de kom carnavalesk te versieren treffen De Kraonige Zwaone verschillende maatregelen. Zo wordt de omgeving van de rotonde bij de Helmichstraat 'aangekleed', worden er stadspoorten bij entree van de kom, op de hoogte van De Gouden Engel en het Huessenaartje, geplaatst en wordt de kom voorzien van vlaggen en wimpels.

Fruusjop Orde

Door deze maatregelen komt bij aanschaf van een polsbandje ad € 2,50 de consumptiemunt te vervallen. In plaats van deze munt worden alle carnavalisten voorzien van een Fruusjop Orde.

Burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven is blij met de samenwerking. “Door vooraf na te denken over veiligheid en kwaliteit kan iedereen rekenen op een mooi carnaval in Huissen."

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

Programma carnaval De Kleibakkers

Van links naar rechts: President Roy Demon, prinses Esther en prins Edwin de Bedrievige.

HAALDEREN - Altijd al eens echt feest willen vieren? Vier dan carnaval met De Kleibakkers. Tijdens carnaval vind je in het Baggergat de onvervalste gezelligheid die de vereniging uit Haalderen zo kenmerkt.

Programma: Vrijdag 24 februari: jeugdsleuteloverdracht om 15.30 uur in zalencentrum De Kolk.

Zaterdag 25 februari: officiële sleuteloverdracht in Haalderen. Om 10.00 uur verzamelen bij De Tichel en om 10.30 uur naar De Kolk. Burgemeester Schuurmans overhandigt de sleutels en er zijn optredens van verschillende carnavalsverenigingen. Vanaf 20.11 uur is het feest! Met onder andere het optreden van de Kluutjes en de huldiging van de Grootste Kleibakker. Kom verkleed, hiermee zijn prijzen te winnen. Zaal open vanaf 19.30 uur en de entree is vrij voor leden (niet-leden 7,50 euro).

Zondag 26 februari: de optocht. Start om 13.00 uur bij De Kolk. Daarna prijsuitreiking en een gezellige middag. Wie heeft de mooist versierde straat en mooist versierde huis? Ook hier zijn prijzen voor. Vrij entree.

Maandag 27 februari: frühshoppen! Om 12.00 beginnen bij De Tichel, om 14.00 uur naar Hents Café en rond 16.00 uur naar De Kolk. Daar is vanaf 18.00 uur de jeugddisco voor kinderen van zes t/m vijftien jaar. Einde: 21.00 uur.

Dinsdag 28 februari: ’s Middags tussen 13.30 en 17.00 uur een speciale jeugdmiddag. Entree: 3,50 euro. ’s Avonds treedt de dansgarde op en is er gelegenheid om je nog één keer uit te leven. Om middernacht nemen we afscheid van een hopelijk onvergetelijke carnaval. De avond is vrij toegankelijk en begint om 20.11 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).

Carnaval – de clown van God

HUISSEN - 'Het leven is een feest, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.' Je moet er zelf iets van maken. Soms lukt dat, soms ook niet. Omdat er ook die andere kant is: dat leven geen pretje is. Er is licht en donker, vreugde en verdriet, leven is een lach en een traan.


Ik denk aan het verhaal van een jonge vrouw, ’al’ twee keer gescheiden. Zij gelooft intens in de liefde (misschien wel steeds meer!). En ze vertelt van haar vader die plotseling wegtrok uit zijn gezin voor een andere vrouw. Hij begon een nieuw leven, waar haar moeder bleef vastzitten en hangen in het oude leven. Boos, verbitterd over het gebroken gezin, een verhard hart, ontevreden, verdrietig. Als jong meisje probeerde ik het een beetje goed te maken, haar op te vrolijken. Ik was de clown en ben dat altijd in mijn leven gebleven. Een grapje, een geintje. Niet meegaan in de donkere verhalen. Een heel andere wending geven aan een gesprek.
Iemand heeft Jezus wel eens de clown van God genoemd. Hij hangt de slingers op van Gods liefde. Hij is Gods glimlach. Carnaval , de vooravond van de veertigdagentijd/vastentijd doet mij daaraan denken. Het is meer dan ‘zo maar’ een feestje. God gelooft in het leven! (Matthijs Glastra)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen is zondag 26 februari om 10.00 uur met voorganger ds. Matthijs Glastra. Nieuwsgierig? Kom langs. Iedere zondagmorgen 10.00 uur en vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open. Om stil te worden of elkaar te ontmoeten. Van harte welkom.'

Drie Hutaf-spelers bij de beste twaalf van Nederland

HUISSEN - Afgelopen zondag stonden in Assen de halve finales van de Nationale Jeugdmeerkampen (NJM) op het programma. Voor dit toernooi hadden zich vijf Hutaf-spelers geplaatst. Inzet van het toernooi was het bereiken van de finales van de NJM die in mei gespeeld worden in Panningen.

Hier spelen de beste twaalf spelers van Nederland per leeftijdscategorie tegen elkaar. Om zich voor deze finales te plaatsen moest in Assen een plaats bij de eerste drie gehaald worden.

Voor Ricco Gerritsen was de opgave nog zwaarder. Bij de jongens junioren plaatsten alleen de beste twee spelers zich voor de finale. Deze opgave bleek te zwaar voor Ricco, hij eindigde in zijn poule als vierde. Britt Stellaard had zich bij de meisjes kadetten verrassend weten te plaatsen voor de halve finale. Het niveau was dit keer duidelijk hoger en Britt wist zich dan ook niet te plaatsen bij de eerste drie.

Sam ten Westenend kende een moeizame toernooistart bij de jongens pupillen. Door te beginnen met twee nederlagen moest hij zich terug knokken om kans te houden. Hij deed dit knap en wist zich uiteindelijk als tweede in de poule te plaatsen. Met dit resultaat verdiende hij bovendien een A-licentie.

Stijn Stellaard wist zich, na zijn toernooiwinst van vorige week, bij de jongens welpen, ook door deze zeskamp heen te vechten. Met drie overwinningen en twee nederlagen plaatste hij zich als derde in de poule.

Bij de meisjes pupillen kende Anne van Bolderen weinig problemen. Zij plaatste zich eenvoudig voor de NJM in Panningen door haar poule ongeslagen te winnen. Drie Hutaf-spelers behoren dus tot de beste twaalf van Nederland!

Ingezonden brief

Carnaval leeft, dus doe mee!

Nu de carnavalkoorts weer hoog oploop en iedereen weer druk is met wagens bouwen en om kostuums te maken kunnen we wel zeggen dat carnaval niet iets is van beneden de rivieren maar dat het in deze regio ook leeft en ook de optochten worden ieder jaar mooier en groter en aan publieke belangstelling geen gebrek.

Denk hierbij aan de verlichte optocht in Gendt, Angeren laat zich ook elk jaar weer van de beste kant zien en zo ook Bemmel, Huissen maar ook in Haalderen is het een gezellige optocht.

Dus voor iedereen die dit jaar weer meedoet fijne carnaval en drink niet te veel.

Lenie Disveld, een carnavalist.

Jubileumrommelmarkt in Elst

ELST - Het Sint-Maartenskerkkoor in Elst bestaat dit jaar 75 jaar. Om dit feest goed te kunnen vieren, wordt er een rommelmarkt gehouden op 20 mei.

"Heeft u oude, verkoopbare spullen waar u niets meer mee doet? Graag halen we die per direct op bij u thuis. Alles is welkom: huishoudelijke goederen, kleding (schoon en heel), speelgoed, VD's, CD's, boeken, et cetera. Geen grote goederen zoals meubels, koelkasten, tv's, of piano's.

Heeft u wel iets? Bel daarvoor naar Albert Luijpen, 0481 373258 of stuur een mailtje naar a.luijpen@chello.nl."

Verlichte carnavalsavondoptocht Gendt

GENDT - De bonte stoet van carnavalisten en verlichte praalwagens zal ook dit jaar weer te bewonderen zijn wanneer ze zondagavond 26 februari de straten van Gendt doorkruisen. Een optocht die steeds drukker wordt bezocht. Vele deelnemers uit Gendt en omliggende plaatsen zijn weer volop bezig met de bouw van hun praalwagens.

Ook mogen we weer enkele loopgroepen bewonderen. De start van de optocht is 19.30 uur bij 'Villa Gannita', het voormalige gemeentehuis. Nadat ook de ouderen onder ons die woonachtig zijn in het Zorgcentrum St. Jozef, 'Hof van Breunissen', hebben kunnen genieten van de voorbij trekkende Verlichte Carnavals optocht, doet deze karavaan het centrum van Gendt aan.

Dit jaar is er een kleine wijziging in de route en presentatie optochtdeelnemers. Bij zaal Providentia zal een bruisend spektakel plaatsvinden en zullen de optochtdeelnemers aan het publiek gepresenteerd worden. Dit alles wordt verzorgd door De Gentenarren. Het einde van de optocht is ongeveer 21.00 uur in de Nijmeegsestraat.

De deelnemers weten het enorm te waarderen wanneer het vele publiek langs de optochtroute staat om de outfits en praalwagens te bewonderen.

Verzamelplaats loopgroepen en enkelingen: vanaf 18.30 uur bij zaal Providentia. Om 19.15 uur vertrek onder begeleiding samen met de prins en presidente wagen naar Villa Ganita naar start optocht.

Aanvoer route en opstellen praalwagens: is de weg volgen naar de rotonde Kruisstraat - Langstraat en neem de afslag naar de Kruisstraat richting Kommerdijk en Poelwijklaan.

Start optocht om 19.30 uur bij 'Villa Gannita' (voormalige gemeentehuis)

Route: Nijmeegsestraat, Bernhardstraat, Ventweg/parallelweg Langstraat, Hendrik Braamstraat, Wilhelminastraat, Dorpstraat, Markt, Torenlaan, Burchtgraafstraat, Dijkstraat, Dorpstraat Nijmeegsestraat alwaar de optocht wordt beëindigd.

Na de optocht zijn optocht deelnemers en carnavalsvierders welkom in zaal Providentia te Gendt. Hier vindt een vrolijke after optocht party plaats en de toegang is gratis.

Nadat de jury de puntentelling gecontroleerd heeft zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Ook de prijs trekking van de carnavalsloterij zal dan plaatsvinden.

De prijzen hiervan zijn vanaf woensdag 1 maart af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen.

De uitslag verlichte avondoptocht en loterij zullen ook op de website van de Gentenarren (optochtcommissie) worden vermeld.

Een dringend verzoek voor de bewoners van de optochtroute: Vanaf 17.00 uur tot na afloop van de optocht uw auto niet langs de weg te parkeren voor een goede doorstroming van de optocht.

Eventuele bezoekers erop attenderen hun auto ergens anders te parkeren. Bij problemen contact opnemen met 06 46002670 of 06 21583002. Email: verlichteoptochtgendt@hotmail.nl.

Ex-medewerkers van Vreedenhoff gezocht

REGIO - "Wij zijn op zoek naar ex-medewerkers van verzorgingshuis Vreedenhoff in Arnhem. Op 18 november 2017 is er een reünie."

"Er zijn al veel aanmeldingen. Maar we zijn nog steeds op zoek. Aanmelden kan op reunievreedenhoff@gmail.com", aldus Hans Jansen.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 26 februari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Voor de kinderen zal er tijdens de viering een leuke en gezellige activiteit zijn. Alle kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervoor uitgenodigd. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert de carnavalseditie

HUISSEN - Zaterdag 25 februari begint niet alleen de voorjaarsvakantie, maar ook is dit het carnavalsweekend. Dat betekent dat er maskers worden gemaakt.

"Echte carnavalsmaskers. Maskers van kartonnen bordjes. Gebruik confetti om erop te plakken, serpentines, veertjes, stickers en pareltjes om hem super mooi te maken. Wat voor een masker maak jij voor de carnaval?"

Deze activiteit is van 10.00-13.00 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

VMBO-leerlingen ‘daten’ met beroepsbeoefenaren

Leerlingen maken kennis met beroepsbeoefenaren Foto: Greg Smiths

BETUWE - Ruim 950 vmbo-leerlingen uit de gemeentes Lingewaard en Overbetuwe maakten op 9 februari in CineMec Nijmegen – Lent een afspraak met minimaal twee van de ruim 225 aanwezige beroepsbeoefenaren. Bij hen gaan ze kennismaken met de beroepspraktijk tijdens de Doe Dag op 23 februari.

Het was feestelijke, in drie rondes georganiseerde happening. Elke groep van 320 leerlingen werd daarvoor de zaal binnengeleid door een band. De leerlingen hadden hun huiswerk piekfijn in orde. Ze wisten precies met wie ze een afspraak wilden maken, en ze stapten met een open houding op hen af, visitekaartjes bij de hand.

Er waren beroepsbeoefenaren uit vier sectoren: Groen en natuur, Handel en economie, Zorg, welzijn en maatschappij, en Techniek. Enkele bouw- en installatiebedrijven presenteerden zich gezamenlijk, een initiatief van branchevereniging Bouwend Nederland Uneto-VNI Zuidoost Gelderland. Ze willen zo de instroom van jongeren stimuleren.

Wethouder Ron van Hoeven prijst Betuwe on Stage: “Gemeente Overbetuwe en gemeente Lingewaard steunen de aanpak omdat de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven één van onze beleidsspeerpunten is. Betuwe on Stage is één van de manieren om dat mogelijk te maken. We ontvangen zelf ook leerlingen op het gemeentehuis. Zo goed voorbereid als de leerlingen hier binnenkomen vandaag. Ze leren ook onbekende beroepen kennen. Dat verbreedt toch je horizon?”

Winkeliersvereniging De Zilverkamp organiseert de carnavalseditie

HUISSEN - Zaterdag 25 februari begint niet alleen de voorjaarsvakantie, maar ook is dit het carnavalsweekend. Dat betekent dat er maskers worden gemaakt.

"Echte carnavalsmaskers. Maskers van kartonnen bordjes. Gebruik confetti om erop te plakken, serpentines, veertjes, stickers en pareltjes om hem super mooi te maken. Wat voor een masker maak jij voor de carnaval?"

Deze activiteit is van 10.00-13.00 uur. Meer informatie staat op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 26 februari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur.

In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Voor de kinderen zal er tijdens de viering een leuke en gezellige activiteit zijn. Alle kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervoor uitgenodigd. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Vlogger Bradley Braafhart komt naar HJC De Krössel 2.0

HUISSEN - Vrijdag 24 februari is het feest bij HJC De Krössel. Dit spetterende feest is van 19.00 tot 22.00 uur in De Gouden Engel in Huissen.

Het feest is toegankelijk voor alle jeugd vanaf 9 tot 14 jaar. Tijdens deze avond zal Suitz de boel weer gezellig op zijn kop zetten en zal DJ Dylan het feest ondersteunen met geweldige deuntjes. Klapper van de avond zal een bezoek zijn van vlogger Bradley Braafhart, een bekende vlogger uit Zeeland die zijn eigen kanaal op youtube heeft onder de naam bradleysawkwardlife.

Tijdens zijn bezoek aan HJC De Krössel is er de mogelijkheid om Bradley een vraag te stellen tijdens de Q&A. Dus heb je zin in een carnavalsfeest 2.0 en heb je een goede, serieuze of geweldige vraag voor Bradley Braafhart, kom dan carnalval vieren bij HJC de Krössel! Meld je aan via: http://www.huissensjeugdcarnaval.nl.

Moestuinieren met Groei en Bloei

BEMMEL - Na een succesvolle eerste serie workshop moestuinieren in 2016, nu het vervolg. Vorig jaar jaar bundelden Groei en Bloei en de Minkhof voor het eerst hun krachten om de Betuwe de moestuin in te krijgen. De reacties waren enthousiast en deelnemers van vorig jaar willen dit jaar op herhaling.

Cursusleider Henk van der Krol probeert een zo veel mogelijk op maat gemaakt programma aan te bieden, waardoor zowel beginners als gevorderden in de moestuin aan de slag kunnen. De workshop zal ook dit jaar bestaan uit een avond theorie op woensdag 15 maart om 20.00 uur en een praktijkochtend op zaterdag 18 maart. Beide activiteiten vinden plaats op leef- en doe-boerderij De Minkhof, Molenwei 57 in Bemmel.

De kosten voor deze workshop zijn 20 euro voor GenB-leden en 25 euro voor niet-leden. (Dit is inclusief cursusmateriaal).

Vragen of aanmeldingen via genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

Koffieplus ‘Effe d’r uut!’ in Gendt

GENDT - Woont u nog zelfstandig thuis en wordt het moeilijker om contacten te onderhouden, dan is de maandelijkse Koffieplus een welkom uitstapje. ‘Effe d’r uut’ en samen koffie drinken, andere mensen ontmoeten, gezellig bijpraten!

Dit kan voortaan iedere derde dinsdag van de maand van 10.00 - 15.00 uur in het Hof van Breunissen, Kloosterplein 4 in Gendt. Voor 8 euro krijgt u daar ook een lekkere warme maaltijd bij.

De Koffieplus ‘Effe d’r uut’ wordt georganiseerd door medewerkers van het ParticipatiePunt in samenwerking met Rijn Waal Zorggroep. De ParticipatiePunten zijn contactpunten waar vrijwilligers, ondersteund door Stichting Welzijn Lingewaard, inwoners op weg helpen met vragen over wonen, welzijn of (vrijwilligers) werk. Ook organiseren zij samen met inwoners leuke activiteiten waar iedereen aan mee kan doen.

Kijk op de website voor een ParticipatiePunt bij u in de buurt en openingstijden: www.swlingewaard.nl, onder het kopje ‘Actief in wijk en buurt’.Voor informatie over de Koffieplus kan men bellen met het ParticipatiePunt Gendt: 088 2552510.

Aanmelden kan tot de laatste zondag voor de eerstvolgende Koffieplus bij: Henny Campschroer: 0481 421758 of Rijn Waal Zorggroep: 0481 421338.

"Als u geen eigen vervoer heeft, maak dan gratis gebruik van de e-car. U wordt thuis opgehaald en na afloop weer teruggebracht. Reserveren? Bel: 06 19192882."

De Kleine Komedie bestaat 30 jaar

BEMMEL - Ter gelegenheid hier van spelen ze de Zoone vaen Toone, een volksmusical in het Gelders dialect. De musical is een kroniek omtrent de lotgevallen van het gezin van Toone en Sien.

De volksmusical met het accent op 'volks', beslaat vier tijdsperioden.In de musical zijn een vijftiental liedjes (te spelen door accordeon, drum en gitaar) verwerkt waarvan de melodieën allemaal stammen uit de tijd waarin de zes scènes zich afspelen. Deze gesitueerde musical laat op herkenbare wijze het dagelijkse wel en wee van het gezin van Toone en Sien zien. Er valt veel te lachen, maar ook hier en daar ook ruimte voor een traan.

De volksmusical begint in het jaartal 1934 de crisisjaren. In het gezin van Toon is het klaore aerremoei. Maar desondanks zingt Toon met zijn zonen: Nie veul te ete, mar wel un emmer vis, de bakker zingt dat hij levert 'aon rijke stinkerds en aon de goot'.

Na de crisisjaren belanden we in 1944 de oorlogsjaren en dan de vijftiger jaren van de weder opbouw en de toenemende welvaart. Een van de zoons heeft zelfs een auto op de kop getikt, "Allemaal weelde", aldus Toon. Maar wat doet die koloniaal bij het gezin van Toon? En waarom schiet Toon vol als hij zingt: "Ik heb un foto vaen jou aon de muur".

Daarna komen de jaren zestig. De hippies en de provo's. Toon rookt op zijn laatste levensdag zelfs een hashpijp? Hoe het afloopt en u kunt mee genieten uit al die jaren dat kunt u komen zien op zaterdag 4 maart in cultureel centrum De Kinkel Bemmel en op zaterdag 25 maart in zalencentrum De sleutel Groesbeek om aanvang 20.00 uur.

Kaarten zijn te koop aan de zaal vanaf 19.00 uur of te reserveren via website www.dekleinekomedie-rivierenland.nl.

Collecte Hersenstichting

LINGEWAARD - Van 30 januari tot en met 4 februari vond in Bemmel en Haalderen de collecte van de Hersenstichting plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen.

Deze enthousiaste inzet heeft in Haalderen 597 en in Bemmel 2092 euro opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting is iedereen dankbaar voor deze bijdrage.

"Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860, Hersenstichting, Den Haag. Meer informatie staat op www.hersenstichting.nl.

Kennismaken met duiksport

NIJMEGEN - Duikteam De Bevers organiseert op vrijdagavond 10 maart in het nieuwe Erika Terpstra sportfondsenbad weer een avond waarop je kosteloos kunt kennismaken met de duiksport.

Op vrijdagavond is dit nieuwe zwembad in Nijmegen-oost de vaste trainingslocatie van De Bevers en speciaal voor onze duiksport is er een vier-meter diep duikgedeelte gerealiseerd.
"Ben je 16 jaar of ouder en wil je kennismaken met de wonderschone wereld onder water, dan is dit een uitgelezen kans. Je kan die avond met een instructeur van onze vereniging gratis een introductieduik in het zwembad maken. Lijkt je dit wel wat, bekijk dan onze website (www.deBevers.nl) en stuur ons een mail op duikteamdebevers@gmail.com. We nemen dan contact met je op om alles voor die avond goed te regelen."

Moestuintjes voor schoolkinderen in Huissen

HUISSEN - Wie wil graag eten van biologisch geteelde groenten? Zelf zaaien en oogsten van groenten is toch geweldig! De worteltjes, boontjes, sla, komkommers en nog vele andere groenten hebben hun oorspronkelijke smaak en dat vinden de meeste mensen heel lekker. Daarnaast zijn de voedingsstoffen gezond.

Stichting Lingewaard Natuurlijk nodigt alle Huissense basisschoolkinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar uit om met een eigen moestuintje te beginnen. In Bemmel zijn basisscholieren al enkele jaren enthousiast bezig met schoolmoestuintjes.
Voor Huissense kinderen is dit nu ook mogelijk. Stichting Lingewaard Natuurlijk beschikt in De Hoeve over een prachtig stuk grond dat ingericht wordt met moestuintjes. "Wij zijn er trots op, dat wij dit de basisschoolkinderen kunnen aanbieden."

In Huissen is dit een buitenschoolse activiteit. De basisscholen hebben nog geen tijd kunnen reserveren, om dit in hun lesprogramma op te nemen. Gereedschappen en water zijn aanwezig. "Plantjes en zaden mogen de kinderen zelf mee nemen als ze dit willen, maar wij kunnen daar ook voor zorgen."

Ervaring met het verzorgen van een moestuintje is niet noodzakelijk. Er zijn deskundige begeleiders die de kinderen gaan helpen. "Uiteraard is ondersteuning van ouders, opa’s en oma’s heel fijn. Zij zijn welkom. Wij hopen dat kinderen van veel mensen in hun omgeving iets kunnen leren over het houden van een moestuintje."

"Ben je ook enthousiast geworden en wil je mee doen? Meld je dan aan bij:
Cor van Dalen, e-mail vandalen@lingewaardnatuurlijk.nl. Graag wel voor 1 maart omdat wij begin april willen beginnen."

OVERBETUWE - De inschrijving voor de MHB Overbetuweloop is geopend. Dit hardloopevenement in Elst vindt dit jaar plaats op zondag 18 juni. De Overbetuweloop kent vier afstanden: volwassenen kunnen meedoen aan de 5 kilometer en 10 kilometer, voor de jeugd zijn er Kidsruns over 500 meter en 1 kilometer. Inschrijven kan via www.overbetuweloop.nl/inschrijven. Nieuw dit jaar is de Loop-samen-met-je-Vaderdagloop tijdens de Kidsrun over 500 meter.

Het inschrijfgeld voor de jeugdwedstrijden over 500 meter en 1 kilometer is 3 euro. Deelnemers aan de 5 en 10 kilometer betalen 10 euro. Alle deelnemers aan de Kidsrun krijgen gratis een medaille. Volwassenen kunnen bij hun inschrijving aangeven of ze een speciale herinneringsmedaille willen bestellen (1,50 euro).

Loop-samen-met-je-Vaderdagloop

We hopen dat sportieve kinderen van 4 en 5 jaar hun vader kunnen overhalen met hen mee te doen aan de 500 meter. Dit jaar kent dit onderdeel van de Kidsrun de speciale Loop-samen-met-je Vaderdagloop. Na afloop is er voor vader en kind een leuke herinnering. Vaders die meelopen met de Kidsrun, hoeven zich hier niet apart voor in te schrijven. Uiteraard mag in plaats van de vader ook moeder, opa of oma meelopen.

Start en finish in het centrum van Elst

De start en finish van de 5 en 10 kilometer zijn op het dorpsplein voor het gemeentehuis in Elst.De routes voeren via de Dorpsstraat van Elst naar het buitengebied en langs het riviertje de Linge. De Kidsruns over 500 meter bestaat uit een volle ronde door het centrum van Elst. De Kidsrun over 1.000 meter bestaat uit twee ronden van 500 meter.

Taizéviering in Ressen

RESSEN - In samenwerking met verschillende protestantse gemeenten uit de omgeving is er op zondagavond 5 maart een Taizéviering in de protestantse kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 5).

De aanvangstijd is 19.30 uur. De viering wordt georganiseerd door het jongerenwerk van de protestantse gemeenten en heeft een heel eigen stijl. Er wordt veel gezongen, eenvoudige liederen in verschillende talen die je een tijdje herhaald zodat je tot rust komt. Er worden een paar teksten gelezen en er is een stilte. De viering heeft een bijzondere sfeer met veel ruimte voor je eigen gedachten, gebeden en rust. Na afloop is er de mogelijkheid om een kopje thee/koffie te blijven drinken. Iedereen is van harte uitgenodigd. De toegang is gratis.

Kennismaken met de duiksport bij duikteam De Bevers

Kennismaken met de duiksport bij duikteam De Bevers

NIJMEGEN - Duikteam De Bevers organiseert op vrijdagavond 10 maart in het nieuwe Erika Terpstra sportfondsenbad weer een avond waarop je kosteloos kunt kennismaken met de duiksport.

Op vrijdagavond is dit nieuwe zwembad in Nijmegen-oost de vaste trainingslocatie van De Bevers en speciaal voor onze duiksport is er een vier-meter diep duikgedeelte gerealiseerd.
"Ben je 16 jaar of ouder en wil je kennismaken met de wonderschone wereld onder water, dan is dit een uitgelezen kans. Je kan die avond met een instructeur van onze vereniging gratis een introductieduik in het zwembad maken. Lijkt je dit wel wat, bekijk dan onze website (www.deBevers.nl) en stuur ons een mail op duikteamdebevers@gmail.com. We nemen dan contact met je op om alles voor die avond goed te regelen."

Met deBol op pad: puur genieten!

Foto: Toon Hendriksen

BEMMEL - Op woensdag 15 februari vertrokken 80 wandelaars van deBOL uit Bemmel naar de Ooijpolder om daar te genieten van de prachtige natuur, de bijna zomerse temperatuur en de gezellige sfeer.

Bij Oortjeshekke werd na 5,5 km koffie gedronken en kon iedereen even lekker uitrusten en bijpraten in dit oergezellige café. Na de koffie was het nog 4,5 km lopen naar de startplaats waar de auto’s stonden geparkeerd en enkele toch nog een beetje moeite hadden om weg te komen toen bleek dat door de dooi de grond hier en daar te drassig was geworden. Het was weer puur genieten!

De volgende 50+ wandeltocht wordt georganiseerd op woensdag 15 maart (de tocht van 1 maart komt vanwege de carnavalsvakantie te vervallen).

Van 19 tot en met 22 april organiseert deBol de elfde 50+wandelvierdaagse ter gelegenheid van het vierde lustrum van het deBol Wandelcomité 50+ Bemmel. "Hiervoor kunt u inschrijven via de website: www.debolbemmel.nl Het is ook mogelijk om 1, 2 of 3 dagen mee te lopen. Doe mee en maak er voor uzelf én voor de organisatie een feestje van! Informatie: 06 54975063 / 06 22540214."

Rosenmontag Festival Lingewaard Spetterend carnavalsfestival voor jong en oud

GENDT - Op maandag 27 februari vindt in Providentia Gendt het Rosenmontag Festival Lingewaard plaats. Na het enorme succes van afgelopen jaar kan iedereen opnieuw genieten van dit carnavalsfestival voor de hele familie. Het Rosenmontag Festival begint om 12:30 uur en eindigt om 19:00 uur.

Bezoekers krijgen opnieuw een zeer compleet en gevarieerd programma voorgeschoteld, belooft Wim Meijer van het organiserend comité: “We hebben goed geluisterd naar alle wensen en hebben opnieuw een keur aan artiesten kunnen vastleggen om er weer een geweldig carnavalsfeest van te maken. Het is een festival met doorlopend vertier op twee podia.”

Programma grote zaal

In de grote zaal treedt de ervaren Brabantse carnavalsband Nightwind op. Daarnaast maken artiesten als Gustav und Otto, Die Tolle Leute en Hugo Peeters hun opwachting. Tussen de bedrijven door houden de Deurdweilers en de ZwabberBent de carnavalssfeer erin.

Programma kinderzaal

In de foyer wordt voor de kinderen een zaal met een eigen podium ingericht. Er komt een carnavalsdisco en er zijn optredens van de Knieperinnen en de PrinseParels. Kinderen kunnen tussendoor ook naar de grote zaal. Er is toezicht bij de buitendeur; kinderen mogen niet naar buiten zonder ouderlijke toestemming.

Gratis pendelpus

Gedurende de hele middag pendelt er een gratis Rosenmontagbus tussen Gendt en Angeren. De eerste bus vertrekt om 12:15 uur bij het Dorpshuis in Angeren. Grote groepen kunnen op afspraak in de hele gemeente Lingewaard gratis worden opgehaald en gebracht.

Zondagsopening 5 maart bij De Minkhof Met het stampottenbuffet op weg naar de lente

BEMMEL - Op zondag 5 maart opent De Minkhof weer haar deuren van 11:00 tot 14:30 uur. Deze keer gaan de vrijwilligers van De Minkhof een stamppottenbuffet creëren!

"Terwijl de moestuin langzamerhand al weer gereed wordt gemaakt voor de lentekost en de zaadjes voor de sla al liggen te popelen om groot te worden, gaan wij met z’n allen nog lekker smullen van de stamppot! Samen eten, een gezellige zondag met elkaar doorbrengen en energie opdoen voor de aankomende week. Daar gaan we voor…

Bent u ook toe aan de lente, dan is deze zondag een mooie afsluiting van alle winterperikelen met deze overheerlijke winterkost! De stamppotten worden voorafgegaan door een voorgerecht en een nagerecht sluit de rij.

Inschrijven (graag vooruitbetaling) kunt u bij De Minkhof op onderstaande openingsdagen. De kosten bedragen voor deze ochtend/middag € 7,50 (bij inschrijving te voldoen). Molenwei 57 (einde Flierenhofstraat/dijk), Bemmel; www.minkhof.nl; 0481 357185 (alleen op maandag, woensdag en vrijdag)."

Kick off Betuwe Onderneemt Beter

BETUWE - In de Betuwe sta je samen sterk! Dat is het motto van Betuwe Onderneemt Beter 2017. Op maandag 13 maart vindt de kick off plaats van dit ondernemersevent. Ondernemers uit de regio Lingewaard en Overbetuwe zijn hierbij van harte welkom.

De kick off start om 16.00 uur bij hoofdsponsor Rabobank Oost Betuwe aan de Industrieweg Oost 16 in Elst.

BOB 2017: In gesprek met je eigen tafelheer of -dame. Netwerken, verbinden, ontmoeten, zaken doen. Daar draait het om bij Betuwe Onderneemt Beter. Het ondernemersevent geeft hier elk jaar een vernieuwende invulling aan. Deze keer zijn er boeiende gesprekken met verrassende ‘tafelheren en -dames’. Geen Humberto Tan of Matthijs van Nieuwkerk, maar bekende gezichten uit de regio. Samen gaan ze in gesprek over ondernemen, visie en succes. Want door kennis en ervaring te delen, helpen ondernemers in de Betuwe elkaar verder. Na een diner wordt ’s avonds de Ondernemer van het Jaar gekozen.

Betuwe Onderneemt Beter 2017 vindt plaats op maandag 26 juni. De locatie wordt nog bekend gemaakt. Het aantal deelnemersplaatsen is beperkt. Tijdens de kick off krijgen belangstellende ondernemers meer informatie.

Cursus over de steenuil op 10 en 13 maart

LINGEWAARD - Het logo van Stichting Lingewaard Natuurlijk is een steenuil. Het diertje heeft daarom onze bijzondere belangstelling.

Bent u ook geïnteresseerd in deze kleine uil? Wilt u ook weten wat voor vogel dat nu eigenlijk is? Waar en waarvan hij leeft? En bent u eventueel bereid om ons te helpen om het vóórkomen van deze vogel in onze gemeente te inventariseren?

In maart organiseren wij in samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland een korte cursus over deze dieren. De cursus bestaat uit een theorieavond (10 maart, avond) en een veldbezoek (13 maart, eind middag / begin avond).

"Tijdens de theorieavond gaan we kort in op het voorkomen van de verschillende uilensoorten in de gemeente Lingewaard, met de nadruk op de steenuil. Naast informatie over de ecologie van de steenuil vertellen we meer over de maatregelen waarmee het leefgebied van de steenuil kan worden verbeterd. Tijdens het veldonderdeel laten we zien hoe een inventarisatie van steenuilen in zijn werk gaat.


De cursus is in eerste instantie bedoeld voor natuurgidsen en andere vrijwilligers van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Bent u geen vrijwilliger bij onze stichting en wilt u toch deelnemen aan de cursus? Neem dan even contact op met onze secretaris via 06 10766778.

De cursus kost 15 euro. Degenen die meehelpen met inventariseren kunnen de cursuskosten achteraf vergoed krijgen. Geïnteresseerd? U kunt zich tot uiterlijk 5 maart aanmelden bij info@lingewaardnatuurlijk.nl."

Jeugdvissen Huissen 2017

HUISSEN - Dit jaar wordt alweer het derde jaar dat HSV Sint-Petrus actief zijn met én voor onze jeugdvissers.

2017 wordt een jaar waarin we allereerst een nieuw commissielid mogen introduceren: Thomas van Embden gaat ons team versterken. Thomas is een fanatiek visser en leraar van beroep. Hij is onlangs met 'goud' geslaagd voor zijn diploma: 'Viscoach.'.

Ook zal er een nieuwe wedstrijd worden toegevoegd aan het programma: de jeugdBetuwecombinatie, die dit jaar wordt georganiseerd door HSV De Snoek uit Gendt.

Alle wedstrijden van dit jaar zullen worden gevist vanaf halverwege mei tot halverwege juli. In totaal gaat het dan om zeven wedstrijden.

Meer informatie over de wedstrijden zal worden verteld op de informatie-avonden, die dit jaar worden gehouden op 11 en 12 april in het clubgebouw De Ark. Tijdens deze avonden zal er visles worden gegeven door de vismeester en wordt er daarna samen geoefend in diverse vis-vaardigheden.

De precieze tijden volgen te zijner tijd nog in Hét Gemeente Nieuws en online op facebook en de website!

Kom naar Räökelaovend in Café ’t Moment

HUISSEN - Vrijdag 24 februari is het zover. Een nieuw spektakel 'De Räökelaovend' moet het Huissens carnaval oprakelen, het is de opvolger van de Foekepotavond. Het Räökeliezergenootschap heeft een gevarieerd programma samengesteld, met als hoogtepunt de uitreiking van het Räökeliezer door prins Danny d’n Ütvlieger , een nieuwe onderscheiding. En dat alles onder het motto: “Goeie Vréjdag, bèter Aswoensdag’

Deze onderscheiding is bedoeld voor mensen die zich op een of andere manier in de schijnwerper hebben gezet. Mensen die iets voor elkaar willen krijgen en niet te beroerd zijn om het vuurtje op te stoken en dat kan zowel goed als verkeerd uitpakken.. Wie deze onderscheiding als eerste krijgt? U maakt het zelf mee als u erbij bent.

De avond begint om 20.30 uur en daarin gaan we terug in de tijd, waarbij u filmbeelden en muziek uit vroeger tijden te zien en te horen krijgt. Het wordt allemaal gebracht door het Piratenkoor, De Slubkes, duo Peter en Elly, Chantal en De Bevelander Muzikanten.

Het belooft een hete avond te worden waar de leut en de gein voorop staat. Wil je het carnaval mee oprakelen? Kom dan naar café Het Moment te Huissen op 24 februari, aanvang 20.30 uur.

Optreden 't Ploegje in Liduina

BEMMEL - Op donderdagavond 30 maart treedt het smartlappenkoor ’t Ploegje op in de recreatiezaal van woon- en zorgcentrum Liduina, onderdeel van RijnWaal Zorggroep. Aanvang van het optreden is 19.00 uur.

’t Ploegje is een meerstemmig koor dat is opgericht in januari 2004. Het koor bestaat uit 38 enthousiaste vrouwen en mannen. Onder leiding van dirigent Wim Polman heeft het koor een breed repertoire. Diverse smartlappen, zeemansliederen maar ook levensliedjes komen aan bod. 't Ploegje nodigt u uit om te komen meezingen. Ook de buurtbewoner is welkom!

Om de kosten te dekken wordt inclusief koffie of thee en een consumptie voor een drankje een entree gevraagd van 7,50. euro Adres van Liduina: Gouden Appel 120, Bemmel.

25 / 32

De wielen weer in de juiste positie?

GENDT - Heeft uw auto de neiging om naar rechts of links te trekken? Dan is de kans groot dat hij auto uitgelijnd moet worden. De wielen van de auto staan niet in de juiste stand ten opzichte van je auto.

Bij het uitlijnen van de auto wordt de stand van de wielen gecontroleerd en voor een optimale wegligging weer in de juiste positie afgesteld. Twijfel je of je auto uitgelijnd moet worden? Voor 35 euro controleren wij de wielstand van uw auto met onze 3D uitlijnapparatuur.

Waarom uitlijnen?

Zijn uw banden scheef afgesleten, trekt uw auto naar links of rechts? Of zijn er delen van de wielophanging vervangen? Dan raden wij aan om uw auto uit te lijnen. Een correcte uitlijning zorgt ervoor dat uw banden minder snel slijten. Ze gaan langer mee en helpen u bovendien om brandstof te besparen. Het uitlijnen verbetert ook de veiligheid omdat uw auto minder zal trekken of opzij zwenkt. Een goed uitgelijnde auto rijdt gewoon veel fijner!

Wat is 3D uitlijnen?

Wouter Hageman beschikt over geavanceerde 3D uitlijnapparatuur, hiermee wordt uw auto vakkundig uitgelijnd door onze gediplomeerde technici. Wij maken gebruik van het Hunter HawkEye Elite 3D Uitlijnsysteem. Met behulp van 3D HD-camera's wordt de stand van uw banden zeer nauwkeuring uitgelezen. En bij Wouter Hageman doen we dat voor een hele vriendelijke prijs.

"Wilt u weten of uw auto uitgelijnd moet worden? Dan hebben we een leuke actie voor u. Voor 35 euro sluiten wij onze 3D uitlijnapparatuur aan op de wielen van uw auto en controleren wij of uw auto uitgelijnd moet worden.

Direct een afspraak maken? Stuur een WhatsApp bericht naar 06 22556065 of plan online uw afspraak op www.wouterhageman.nl/werkplaatsafspraak."

Voor industriële sectionaaldeuren naar Boerboom Deuren

BEMMEL - Een Boerboom Deur is namelijk steeds weer net even anders, hij voldoet aan uw specifieke wensen en eisen. De deur kan verschillen in vorm, functie, detaillering en mogelijkheden, wij denken in oplossingen. Een stukje kwaliteit dát kunt u van ons verwachten.

Deuren worden toegepast in uiteenlopende branches en gebouwen. Van bedrijfshal tot garage en van laaddock tot fabriek. Boerboom Deuren komt u daadwerkelijk overal tegen.
De ISO 40 mm sectionaaldeur combineert uitstekende warmte-isolerende en geluiddempende eigenschappen met modern vormgegeven, microgeprofileerde panelen. De mogelijkheden in vormgeving en invulling zijn onbegrensd, waardoor de deur altijd perfect te configureren is voor elke situatie. Kies uit tal van venstervarianten, hoogtes en breedtes en een uitgebreid pallet met standaard

RAL-kleuren
De ISO 60 mm sectionaaldeuren zijn extra goed isolerende en afdichtende overheaddeuren die gebruikt worden op plekken waar de scheiding tussen klimaatzones belangrijk is. Wilt u uw productiehal of opslagruimte gelijkmatiger op temperatuur houden, dan komt de ISO 60 extra goed tot
zijn recht. De panelen beschikken over uitstekende geluiddempende en warmte-isolerende eigenschappen en zijn uitermate weerbestendig.
Nieuw in het assortiment is de super snelle, ruimtebesparende overheaddeur die ook nog eens uitzonderlijke isolatiewaarden laat zien: de Helix deur. De Helix spiraaldeur opent zes keer sneller dan vergelijkbare sectionaaldeuren en is daardoor uitermate geschikt in omgevingen waar dagelijks veel
logistieke bewegingen plaatsvinden. Juist omdat de deur snel opent, afhankelijk van het deuroppervlak tot 1,1 m/s, kan een reële energiebesparing worden verkregen.
Frequent gebruikte deuropeningen werden eerder vaak voorzien van twee deuren waarbij de een bedoeld was voor nacht-afsluiting en de tweede voor gebruik overdag. De nieuwe Helix / S600 maakt de toepassing van een snelroldeur achter de overheaddeur of roldeur overbodig. Een investering die
zich snel terugverdient dus!

Boerboom deuren heeft verschillende projecten voorzien van een industriële sectionaaldeur.
- Heteren een schitterende deur met een loopdeur en een glassectie voor voldoende licht binnen.
- Bemmel aan de Groenstraat in Bemmel 2 dichte deuren voor een strakke uitstraling.
- Angeren een Iso 60 voor extra Isolatie waarde.
- Elst een Iso 40 met veel licht voor een garagebedrijf
Onze deur staat altijd voor uw open voor een goed advies.
Boerboom Deuren, Groenestraat 2, Bemmel; 0481 350208.

Wat weegt zwaarder? Afvallen of uitstellen?

HUISSEN – 'Morgen begin ik...' Herkenbare uitspraak? Stel je doel om af te vallen niet langer uit, maar maak vandaag nog een afspraak met Rianne Steverink voor een gratis intakegesprek. Onder begeleiding van Rianne gaat het je namelijk lukken!

Rianne Steverink, eigenaresse van Ri-Beauty & Health weet als voedingsdeskundige wat de valkuilen zijn tijdens het afvallen. 'Bij veel diëten worden vaste menu's voorgeschreven. Dat doe ik echt anders. We kijken samen naar wat er in jouw levensstijl past. En, niet onbelangrijk: wat vind je lekker? Want als er in een dieetmenu gerechten worden voorgeschreven die je niet lekker vindt, of die lastig zijn om te bereiden of mee te nemen naar je werk, dan ga je dat niet volhouden.' Bij Ri-Beauty & Health wordt niet gewerkt met shakes of andere maaltijdvervangers, maar met een programma, dat de stofwisseling naar een optimaal niveau brengt en het lichaam ontzuurt.

'Er wordt gewoon (h)eerlijk en gezond gegeten', vertelt Rianne enthousiast. Bij Ri-Beauty & Health krijg je persoonlijke begeleiding en ondersteuning tijdens het hele traject. Soms hoeft iemand echter niet zo nodig op dieet, maar ergert iemand zich alleen maar aan die welbekende 'love-handles': de vetbobbels boven de gordel. Of van dat buikje. Ook hiervoor biedt Ri-Beauty & Health een geweldige oplossing: Cryolipolyse. Vetcellen worden bevroren waardoor ze gaan kristalliseren en vervolgens door het lichaam worden afgevoerd als afvalstoffen. Ideaal om van plaatselijke vetophopingen af te komen.

Een gezond lichaam om blij van te worden, of blijven uitstellen? Wat weegt zwaarder? Bel Rianne: 06 29044568 en vraag naar de zomeracties!
Ri-Beauty & Health, Loostraat 53, Huissen. www.ri-beauty.nl.

GENDT - Het Participatiepunt Gendt start samen met vrijwilligers en Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) het Mantelzorgcafé voor inwoners van Gendt. Het Mantelzorgcafé zal tweemaandelijks plaatsvinden.

Als je voor langere tijd onbetaalde zorg verleent aan iemand uit je familie of omgeving die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is, dan ben je mantelzorger. Diegene voor wie je zorgt staat heel dichtbij: een partner, ouder, kind, familielid, vriend/ vriendin of buur. Mensen die voor iemand zorgen kunnen tegen allerlei zaken aanlopen. Andere mensen ontmoeten die in een vergwlijkbare situatie zitten en het delen van ervaringen kan dan fijn zijn. Misschien herken je wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoor je praktische tips en oplossingen van anderen die ook jou tot steun kunnen zijn. Het Mantelzorgcafé biedt een ontspannen en vertrouwde omgeving. Woon je in Gendt of de gemeente Lingewaard, dan ben je welkom. Enthousiaste vrijwilligers, die zelf mantelzorger zijn begeleiden deze middag.

Het eerste Mantelzorgcafé in Gendt vindt plaats op dinsdag 7 maart van 14.00 tot 16.00 uur in Providentia, Dorpstraat 5, Gendt . Het thema is 'Ontmoeten en informatie over mogelijkheden van ondersteuning bij de zorg'. Onder het genot van een kopje koffie/ thee kan je in contact komen met andere mantelzorgers en medewerkers van welzijn- en zorgorganisaties. De kosten zijn 2,00 euro en inlichtingen worden gegeven door Henny Campschroer, vrijwillig coördinator,0481 421758; opgeven kan via het SWL Meldpunt: 088 2552555 of per mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Duitse leerlingen een dagje op bezoek bij OBC Bemmel

BEMMEL - In het kader van het programma Versterk Talenonderwijs (VTO) Duits op OBC Bemmel vmbo-t kwamen leerlingen van partnerschool Hamminkeln uit Duitsland een dagje op bezoek.

Woensdag 15 februari in de ochtend. De bussen arriveren en zo’n 40 Duitse leerlingen uit Hamminkeln kijken vol verwachting naar de school. Een dagje doorbrengen met Nederlandse leerlingen is natuurlijk best spannend. Al gauw wordt het ijs gebroken door de eerste activiteit, een speurtocht door Bemmel. Volledig bedacht door de vmbo-t-leerlingen die het programma VTO Duits volgen.

De speurtocht zorgt voor de nodig trek. Ook daar is aan gedacht. De broodjes en lekkere, warme soep staan op de leerlingen te wachten. Ook de coördinatoren nemen even pauze. “Dadelijk vertrekken we naar Berg en Dal. Daar gaan we naar het Afrika museum. Het thema is carnaval wereldwijd. De leerlingen krijgen de opdracht foto’s te maken van diverse vormen van ‘carnaval vieren’, inclusief hun eigen manier. Vervolgens maken de leerlingen posters en deze sturen we naar elkaar op. Het doel vandaag is natuurlijk dat de leerlingen zoveel mogelijk elkaars taal proberen te spreken. We merken dat dit erg leerzaam voor hen is.”

De leerlingen hoeven niet lang te wachten voordat er weer een bezoekje terug wordt gebracht. 23 maart worden de rollen omgedraaid.

Teamcaptain en topscorer Remco Vredenberg

HUISSEN - Na het behalen van het Nederlands kampioenschap door het eerste team van damvereniging VBI konden de Huissenaren nog een nieuwe titel op de erelijst bijschrijven. Het eerste provinciale team werd voor de vijfde achtereenvolgende keer Gelders kampioen.

De beslissende zege werd behaald tegen CTD Arnhem dat met een 14-2 nederlaag onverrichter zake naar huis werd gestuurd. De overwinningen werden geboekt door Arno Arends, Jo Weijman, Remco Vredenberg, Dirk Joosten, Jos Stokkel, Maarten Linssen en Jan van Loenen. Alleen Rob Schrooten wilde iets te veel en moest na een damafname opgeven. Doordat runner-up Wageningen zijn wedstrijd tegen Harderwijk verloor waren de Huissenaren al één ronde voor het einde kampioen. Teamleider Remco Vredenberg is met 16 uit 9 topscorer in dit team. De laatste ronde wordt gespeeld in en tegen Lent waar het team als een waar kampioen zijn sportieve plicht hoopt te doen om ook deze wedstrijd te winnen.

Ook het tweede provinciale team was dit seizoen succesvol. Het behaalde het kampioenschap in de eerste klasse Zuid. In de voorlaatste ronde scoorde het team een 8-4 overwinning tegen VTD Tiel. Leen de Rooij, Jan Segeren en Jos Lamers haalden de volle buit binnen. Harry Hendriksen en Gerard Boogaars speelden remise en alleen Jacob Reiffers moest een nederlaag incasseren. In een superieure stand verrast zijn tegenstander hem met een combinatie. In de laatste ronde tegen het sterke team van Groesbeek (nummer 3 op de ranglijst) zullen de Huissenaren trachten hun ongeslagen status te handhaven.

NL-Doet in Wereldwinkel Elst

Foto: Jane Grob

ELST - Wereldwinkel Elst doet ieder jaar mee aan de landelijke vrijwilligersactie NL-Doet. In het hele land gaan vrijwilligers dan aan de slag om een klusje/activiteit te doen, daar waar het nodig is en men niet zonder vrijwillige hulp kan.

De Wereldwinkel in Elst zou niet kunnen draaien zonder de hulp van haar vrijwillige medewerkers. Daarom doet men ieder jaar mee aan deze actie. Om tegelijk de gedachte achter Fair Trade nog meer uit te dragen geeft vrijwilligster Toos Braam ieder jaar een gastles op een basisschool in Elst. De laatste jaren op basisschool De Wegwijzer. Leerlingen uit groep 8 maken kennis met producten uit de derde wereldlanden en leren dat door de aankoop van Fair Trade producten de makers hiervan een betere levensstandaard genieten. Zij hebben vaste inkomsten, waardoor gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting gegarandeerd zijn.

Op 7, 8, 9 en 10 maart komen de leerlingen op de fiets in groepjes van twee naar de winkel, waar zij voor een uurtje, gekleed in T-shirt met NL-Doet logo klanten mogen helpen, een cadeautje mogen inpakken en eens ervaren hoe het is om in deze winkel als vrijwilliger mee te draaien. Ieder jaar blijkt weer dat kinderen hiervan genieten, vooral als vaders en moeders, opa’s en oma’s een kleinigheid bij ze kopen.

De vrijwillige medewerkers van de Wereldwinkel in Elst doen er alles aan om de inwoners van Elst en omgeving enthousiast te maken voor de bijzondere, originele, vaak handgemaakte producten. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom!

Inzameling van verhalen en foto's over de Gendtse polder

GENDT - Zoals veel mensen in Gendt al gemerkt hebben, wordt er druk gewerkt in onze polder. Allemaal met de bedoeling om het nog mooier te maken dan het al was. Nu weten we dat de polder in het leven van veel Gendtse mensen een belangrijke plaats in neemt, velen hebben er gewerkt, gewandeld, gefietst, hun eerste liefdes beleefd, van de natuur genoten, foto’s gemaakt, gedichten geschreven en ga zo maar door.

Eind juni, begin juli, als de werkzaamheden klaar zijn is het de bedoeling dat er een feestelijke opening komt met allerlei activiteiten. Er is een werkgroep bezig om dit te organiseren. Een van de dingen die op het programma staat is het verzamelen van verhalen en foto’s over de polder waar we een boekje van proberen te maken. Een aantal verhalen zal ook in een koker worden gestopt en ergens in de polder worden bewaard voor het nageslacht.

Wij vragen om uw verhalen in te leveren bij Henny Campschroer, Dijkstraat 39 in Gendt of te mailen naar info@zepplinn.nl. Er staan verspreid door Gendt ook vijf bussen waar u verhalen en foto’s in kunt stoppen. De plaatsen waar deze bussen te vinden zijn volgen hier: Hal van Hof van Breunissen, bij de bibliotheek, bij Albert Heyn, bij slagerij Buurman en Providentia.

Foto’s kunt u ook afgeven of doormailen bij bovengenoemde adressen. De mooiste foto’s zullen ook een plaats krijgen ergens in Gendt.

Leren werken met de digitale overheid

BETUWE - In de Bibliotheek Bemmel en de Bibliotheek Elst gaat begin maart opnieuw de gratis cursus 'werken met de digitale overheid' van start. De cursus is bedoeld voor mensen die daar wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Vanaf 2017 is het de bedoeling dat iedereen vrijwel alles digitaal moet kunnen regelen bij de overheid, maar dat is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend. Cursisten leren in deze cursus daarom hoe ze DigiD kunnen gebruiken, in kunnen loggen op overheidssites en online aanvragen kunnen doen voor bijvoorbeeld een toeslag of uitkering. In enkele bijeenkomsten maakt de cursist op deze manier kennis met werken met de digitale overheid.

Cursist Lintly Zimmerman: "Ik heb 16 jaar in de vleesverwerking gewerkt en nooit een computer nodig gehad. Nu ben ik op zoek naar een baan en werd ik door het UWV doorverwezen naar de bibliotheek. Na de basiscursus 'Klik en Tik' ben ik gestart met de cursus 'Werken met de digitale overheid'. Deze kennis heb je nodig wanneer je op zoek bent naar een baan."

De cursus is opgezet in samenwerking met de gemeente Overbetuwe en Lingewaard, geïnteresseerden kunnen deze cursus gratis volgen. Geef je snel op in jouw bibliotheek.

De Bibliotheek Gelderland Zuid helpt mensen met diverse cursussen en spreekuren graag verder op digitaal gebied. Voor mensen met weinig of geen computerervaring, heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid de gratis computercursus Klik&Tik. Ook hiervoor kunnen mensen zich in de bibliotheek aanmelden.

Waar is dat feestje?

BEMMEL - Wanneer is dat feestje? U heeft het vast wel gehoord of gezien op de posters en flyers die in het dorp verspreid zijn: de Opperstalmeesters van carnavalsvereniging De Blauwe Pony ’81 organiseren op dinsdag 28 februari voor de derde keer de seniorenzitting!

Hier is dat feestje! Alle 50-plussers uit Bemmel en omgeving worden van harte uitgenodigd in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat in Bemmel. Het programma begint om 14.30 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur. De toegang is gratis en alle 50-plussers krijgen een kopje koffie en een drankje aangeboden.

Op het programma staan onder andere zang, dans en muziek, twee fantastische buuts en een optreden van het Koor van de vorige eeuw! En natuurlijk heel veel gezelligheid in de zaal met een nieuw decor op het podium dat gemaakt werd door de super-opperstals Ferdinand Ebben en Jan Verhoeven.

"Het zou leuk zijn als u verkleed komt maar dat is zeker niet noodzakelijk op dit mooie feest! Mocht u een plaats voor de seniorenzitting willen reserveren bel dan voor zondag 20 februari naar 06 54975063. Om alvast in carnavalsstemming te komen gaat u natuurlijk naar de Bemmelse carnavalsoptocht kijken op zondag 26 februari! De Opperstals zullen ook meerijden in hun Gouden Koets. Met dank aan de sponsor de Stichting MGZ Bemmel."

Van de coachtafel naar de keukentafel…

ANGEREN - Ieder kind komt weleens in een periode waarbij het niet zo lekker in zijn vel zit. Dit kan zich thuis of op school op verschillende manieren uiten (concentratie-, werkhoudings- en motivatieproblemen, omgaan met emoties en zelfvertrouwen et cetera). Als ouder krijg je dan 'negatieve' signalen van en over je kind.

Gelukkig zijn er volwassenen, die zien en durven erkennen, dat het kind soms een handje nodig heeft. Kindercoach Jenny reikt graag dat handje aan, met kortdurende en laagdrempelige begeleiding. 'Het kind staat bij mij centraal. Ik vind het belangrijk dat kinderen zichzelf echt leren kennen en op zichzelf leren vertrouwen. Wat kan het kind goed en waar heeft het moeite mee. En vooral welke vaardigheid/ oplossingen heeft dat kind nodig om lastige situaties te verbeteren. Uit ervaring weet ik dat kinderen deze oplossingen zelf goed weten te vinden en toe te passen. En daarmee succeservaringen opdoen', aldus Jenny van Aalten. Als coach begeleidt ze kinderen vanaf 6 jaar om eigen, haalbare doelen te bereiken. Het is ook belangrijk dat kinderen zichzelf leren accepteren zoals ze zijn, ze mogen tevreden zijn met zichzelf. Op basis van de huidige ervaring weet ze dat ze niet alleen iets voor kinderen kan betekenen, maar juist ook voor ouders en school.

'Ik versterk en vertrouw op de samenwerking tussen kinderen, ouders en leerkrachten, zodat het welbevinden van het kind verbetert', vertelt Van Aalten. Ze streeft erna om de oplossingen van de coachtafel naar de keukentafel te verplaatsen, zodat kinderen en ouders na het begeleidingstraject, samen weer sterker verder kunnen, met een positieve ervaring en meer zelfvertrouwen. Op dit moment zijn er mogelijkheden tot vergoeding en een snelle start van het traject.

Kindercoach Jenny, Kampstraat 22 Angeren, www.kindercoachjenny.nl of 06 57330774.

Start 'nieuwe' optocht bij Buitenpoort; dinsdag Deutsche Mitttag Carnaval Huissen vier je in De Buitenpoort

Fotobijschrift: Carnavalisten, zoals altijd, uit hun dak tijdens vier dagen carnaval in de Buitenpoort in hartje Huissen. Foto: Benno Arends

HUISSEN – Van zaterdag 25 tot en met dinsdag 28 februari is het Carnaval! De Buitenpoort is helemaal klaar voor vier dagen vertier. Voor jong tot oud uit Huissen én wijde omgeving. Met nieuwigheden als: start optocht voor de deur en op dinsdag -ganz neu- de Deutsche Mittag Carnaval!

Om daar maar meteen mee te beginnen. De Buitenpoort biedt op de laatste dag van het feest der feesten een gratis (!) brunch aan vanaf 11.30 uur. Voor een goed begin van de dag. Steun overigens het goede doel en krijg een goed gevoel, koop koffie en thee ten bate van Stichting Loes. Bij het Buitenpoort Büffet ook Duitse lekkernijen, want het is dus Deutsche Mittag Carnaval. Vanaf 11.30 uur muzikaal begeleid door DJ & Moderator Hansi Schimanski.
Na het eten start om 13.00 uur De Buitenpoort Bier Bahn. Een hindernisbaan, net zo hilarisch als voorloper de Biersjouwrace, maar dan lekker binnen. Durfalduo's geven zich op via: info@debuitenpoort.nl. Vanaf 14.00 uur is er live muziek, een primeur op de dinsdag. Ohne Gewähr speelt de (verwarmde) tent/zaal plat met de beste Schlagers en grootste (Deutsche) partyhits. Van Kufsteinlied tot Ich bin wie du tot Anton aus Tirol. Jetzt geht's los!

Start optocht bij Buitenpoort
Op zondag nog iets nieuws, een andere route voor de optocht van de Kraonige Zwaone. De start is bij De Buitenpoort. ,,Bij ons heb je een prima plek als je de praalwagens en groepen en individuele lopers allemaal goed en tijdig wilt zien'', aldus Buitenpoort-eigenaar Herman van Gellecum. ,,Dus wees er zeker vanaf 13.00 uur bij.''

Op zaterdagavond is dé kick-off voor de carnaval. Niet meer weg te denken is de dolkomische lokale talentenjacht Carnaval Idols (20.00 uur, toegang 18+, entree 10 euro). ,,Deze avond is al jaren telkens uitverkocht, er is geen voorverkoop, dus zorg dat je op tijd binnen bent!''

Op maandag is het al vanaf 10.00 uur Frühschoppen geblazen (vergeet niet een 18+bandje à €2,50 te kopen). De bekende DJ Antoine draait zowel zaterdag, zondag als maandag de lekkerste feesthits. In de verwarmde tent/overkapping (Danny's Feesttunnel, vernoemd naar Prins Carnaval Danny) doet feestdj René hetzelfde. ,,Pretletters en fuifnummers, wees welkom. Huesse' Helau!''

Let op: op Facebook.com/debuitenpoorthuissen iedere dag 'verse' partyfoto's. Nu wordt er al afgeteld met de Carnaval Countdown. Like de pagina en maak kans op prijzen

KNLTB haalt World Team Cup en Doubles Masters naar Nederland

BEMMEL - De Internationale Tennis Federatie (ITF) heeft twee grote internationale rolstoeltennistoernooien aan de KNLTB toegewezen: de BNP Paribas World Team Cup (mei 2018) en de UNIQLO Wheelchair Doubles Masters (november 2017 en november 2018). De World Team Cup wordt georganiseerd in Apeldoorn. De UNIQLO Wheelchair Doubles Masters vinden plaats bij Sportcentrum de Schaapskooi in Bemmel. De locaties van de evenementen zijn toegewezen aan Gelderse tennisverenigingen, als onderdeel van het programma Gelderland Sport!ITF President David Haggerty: "We zijn zeer verheugd dat de UNIQLO Wheelchair Doubles Masters en de BNP Paribas World Team Cup beiden zullen terugkeren naar Nederland, omdat Nederland een enthousiast en deskundig rolstoeltennisland is met een rijke traditie in het organiseren van toonaangevende evenementen. Daarnaast is Nederland het thuisland van enkele van de bekendste spelers in de geschiedenis van de sport."

Evenementen
De World Team Cup is het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams, en te vergelijken met de Davis Cup en Fed Cup. In de afgelopen 31 jaar heeft het Nederlands vrouwenteam 29 keer de titel gewonnen. In 2014 werd de World Team Cup voor het laatst in Nederland georganiseerd, in Alphen aan den Rijn. Bij de Doubles Masters komen de beste rolstoeldubbelspelers in actie. Het is inmiddels vier jaar geleden dat de Doubles Masters in Nederland zijn georganiseerd.
Erik Poel, Algemeen Directeur KNLTB: "Als toonaangevend land in het rolstoeltennis voelde de KNLTB de verantwoordelijkheid om de grootste wereldwijde rolstoeltennisevenementen naar Nederland te halen. Op deze manier hopen we de bekendheid van rolstoeltennis te vergroten en mensen (met en zonder) beperking kennis te laten maken met rolstoeltennis en de mogelijkheden daarvan. Daarnaast kunnen onze nationale toppers nu in eigen land laten zien wat ze in huis hebben."

Nederland top rolstoeltennisland
De afgelopen decennia is Nederland invloedrijk in het internationale rolstoeltennis. De Nederlandse rolstoeltennisselectie behoort al jaren tot de wereldtop, zowel bij de dames als de heren. Bij de dames domineren de Nederlandse rolstoeltennissters. Jiske Griffioen is de nummer één van de wereld, en Diede de Groot, Marjolein Buis en Aniek van Koot nemen ook een plek in de top zes in. Maikel Scheffers is de nummer acht van de wereld bij de heren.


De Doubles Masters vinden plaats van 14 tot en 19 november in Sportcentrum de Schaapskooi in Bemmel.

Beweegkriebels op De Vonkenmorgen

GENDT - IKC De Vonkenmorgen organiseerde 15 februari een bijzondere thema-avond voor ouders. Het thema was eetplezier & beweegkriebels. Tijdens deze avond kregen ouders informatie over gezond eten en bewegen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Een lekker actief en gezond kind willen we allemaal. Maar wat als je kind niets wil eten? Of als er veel strijd aan tafel is? Wat moet je doen als een peuter het liefst de hele dag binnen zit? Hoe zorg je dat je kind genoeg kansen krijgt om lekker te bewegen? Tijdens de thema-avond zagen ouders filmpjes met herkenbare, belangrijke opvoedmomenten. Een kinderfysiotherapeut gaf uitleg over wat er belangrijk is bij het bewegen.

Pedagogisch medewerkers en ouders gingen met elkaar in gesprek over hoe we de kinderen op een leuke manier kennis kunnen laten maken met bewegen en eten. Er werden volop vragen gesteld aan de deskundigen en ervaringen gedeeld met andere ouders. De thema-avond werd goed gezocht en gewaardeerd door ouders en verzorgers van de baby's en peuters van de kinderopvang en peutergroepen. Er komt zeker een vervolg op deze avond!

Hulhuizen 200 jaar Nederlands

HULHUIZEN - Op 1 maart, de officiële dag dat het buurtschap Hulhuizen 200 jaar geleden Nederlands werd, organiseert de Historische Kring Gente in samenwerking met Hulhuizen200 een lezing over het meest bekende buurtschap van Gendt.

Oud-voorzitter van de kring, Geert Visser, vertelt over de geschiedenis van Hulhuizen en gaat in op het feit dat de buurtschap langer Duits dan Nederlands was. Op 1 maart 1817 werd de oude Kleefse enclave Nederlands en werd Hulhuizen ingedeeld bij de gemeente Gendt. De lezing begint om 20.00 uur in de zaal bij café Concordia aan de Waaldijk 19-23 in Gendt.

In deze lezing, die uit twee delen bestaat, wordt verteld over de lange geschiedenis van Hulhuizen. Het eerste deel gaat over de ‘buitenlandse tijd’, de periode tot 1817. Aan bod komt dan onder andere de geschiedenis van het kasteel Hulhuizen dat rond 1660 ten prooi viel aan het steeds maar oprukkende Waalwater.

Het deel na de pauze gaat over de tijd dat Hulhuizen deel van Nederland is. Onderwerpen als Vahali, Hulhuizer Omdracht, Munnikhof, veerhuis Concordia, Pinksterfestijn, speeltuinvereniging en de voetbalclubs die Hulhuizen binnen zijn grenzen gehad heeft komen aan bod.

De lezing begint met de grenzen van Hulhuizen. Wat is Hulhuizen eigenlijk, waar lag/ligt het en wie mag zich Hulhuizenaar noemen? Op die vragen zullen wel meerdere antwoorden mogelijk zijn.

Mini's van de maand

HUISSEN - Deze maand waren er twee mini’s van de maand. Sofie van Brenk (10 jaar) en Donna-Joy van de Schee (11 jaar) spelen beiden op CMV niveau 4.

Als mini’s van de maand mochten zij aanwezig zijn bij de wedstrijd van het Dames 1 team tegen Gemini Dames 2. De wedstrijd was super spannend en maar er werd helaas met 2-3 verloren. Sofie en Donna-Joy hebben genoten van deze bijzondere happening. Ze mochten meedoen met de warming-up en in de rust meehelpen bij de verzorging. Tijdens de time-outs luisterden ze goed mee naar de tips van de coach.

Na de wedstrijd kregen ze een wedstrijdshirt met alle handtekeningen van de Dames 1. Een geweldig leuke ervaring! Lijkt volleybal jou ook leuk? Wij zijn nog op zoek naar kinderen vanaf 7 jaar die onze teams komen versterken. Cool Moves Volley bestaat uit zes niveaus die speciaal ontworpen zijn voor elke leeftijdscategorie en zo aansluiten bij de motorische ontwikkeling van de kinderen. Cool Moves Volley is een sport met ‘coole moves’ zoals: opslag, pass, set-up, smash, blok en duik.

"We trainen op donderdag tussen 16.30 en 19.00 uur in sporthal De Brink. Kom kijken en/of train lekker een keer met ons mee!"

Hamonie Sint-Caecilia Doornenburg presenteert 'Sound of Liberty'

DOORNENBURG - Het Promsconcert 'A Century of Music' en het uitwisselingsconcert 'The Best of the Lowlands!' zijn slechts een selectie uit de uitermate succesvolle optredens van harmonie Sint-Caecilia Doornenburg tijdens het jubileumjaar 2016.

Hiermee heeft het orkest de lat voor zichzelf heel hoog gelegd. Deze uitdaging gaat het orkest echter niet uit de weg en is inmiddels onder leiding van dirigent Emile Stoffels volop in voorbereiding voor een nieuw veelbelovend optreden. 'Sound of Liberty' is de titel van het bevrijdingsconcert dat plaatsvindt op 9 april in de Sint-Martinuskerk in Doornenburg (aanvang 14.00 uur). Deze datum is gekozen omdat deze ligt omstreeks de datum waarop Doornenburg in 1945 is bevrijd.

Het bevrijdingsconcert Sound of Liberty heeft een uiterst gevarieerd programma met onder andere themamuziek uit de films Soldaat van Oranje en Schindler`s List en een aantal klassiekers waaronder 'We’ll meet again'. De immens populaire musical Soldaat van Oranje mag natuurlijk niet ontbreken, het orkest zal dan ook een compilatie van nummers uit deze musical ten gehore brengen. Het damestrio Bubbles & Boa’s neemt op professionele wijze het vocale gedeelte voor haar rekening met onder andere een Star Sister-act. Daarnaast kent het programma nog een aantal andere muzikale surprises. Kortweg een interessant en kwalitatief hoogstaand programma dat men zeker niet mag missen.

Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar op de volgende voorverkoop adressen: Spar Witjes in Doornenburg, Ontmoetingscentrum Doornenburg en Bruna in Gendt.

Nationaal Schaak-Concert in Lenteweekend

De simultaan tijdens het eerste Nationale schaakconcert 2016 te Ressen door Europees Schaakkampioene Anna Maja Kazarian uit Den Haag.

RESSEN - Op zondag 26 maart start vanaf half 2 in het rustieke kerkje, de kosterij en de tuinen in Ressen weer het Nationaal Schaak-Concert. Talentontwikkeling in lentesfeer: horen, zien en doen: welkom!

Na de gezamenlijke opening door het jeugdige orkest van Udi kunt u vanaf 14.00 uur uw eigen programma samenstellen:

Kerkje (muziek): Een superleuke lezing over Heraldiek door genealoog Adri Stuart met een knipoog uit Lingewaard. Heraldisch tekenen in Nationale schaak- en muziekstijl hoort erbij! Ook nieuw is het Basileitrio: Astrid, Ikira en Carola musiceren een verhaal op klarinet, altviool en piano op composities van Röntgen en Shuman.

Buiten/Binnen: Een frisse neus kun je beleven tijdens de lente speurtocht op Rustiek Erfgoed Ressen in historische schaak- en muzieksfeer.

Kosterij (schaak): Schaaklesjes, puzzels en analyses door een Koningstrio van trainers onder leiding van T. Metissimo's KNSB trainer uit Huissen: Rob Knuiman. Dit trio vergezelt de Europees jeugdschaakkampioene en Chess Queen AnnaMaja! Om 16.00 uur start de bekende simultaan op de Koningshof.

Kosten: Een donatie is welkom. Prijzen van verrijkingsmaterialen zoals speurtocht, programma, tekening of analyse zijn 1 of 2 euro per stuk. Reserveren kan/mag voor 2 euro . Consumpties voor eigen rekening.

Goede Doelen

Het team van Stichting T. Metissimo (met ANBI) zet zich in voor Talentontwikkeling van jong en oud. Kenmerkend zijn haar unieke en effectieve verrijkingen in Beta en Cultuur voor jong en oud! Uw bijdrage is nodig: NL82 INGB 0007 099 526 t.n.v. Penningmeester T. Metissimo. Voor info zie: www.TalentoMetissimo.nl.

Voor Exoduscomité en Rode Kruis: 1 + 1 = 3?

De besturen bevestigen met plezier de voortzetting van de samenwerking. Foto: Rode Kruis

LINGEWAARD - Velen kennen inmiddels de Exoduswandeltocht. Het is de tocht, die verbonden is aan het WO II-thema van de vluchteling in oorlogstijd. Destijds, in de oorlogsperiode '44-'45, was met name het Rode Kruis belast met begeleiding, opvang en eventueel opsporen van vluchtelingen.

Het was dus een vanzelfsprekendheid dat vijf jaar geleden een partnerschap tot stand kwam. Concreet betekent het ook dat het Rode Kruis de Goede Doelenpartner is van deze wandeltocht.

Jaarlijks draagt het Exoduscomité een bedrag van minimaal 750 euro af aan het Rode Kruis. Zodra het aantal wandelaars de 1500 te boven gaat, zoals in 2016, wordt dit bedrag per deelnemende wandelaar verhoogd.

Het partnerschap in de wandeltocht leidt tot bredere samenwerking. Zeer bijzonder was de her-uitgave door het Exoduscomité van het bijzondere boekje 'Zij, die voor U paraat stonden' van Rode Kruisveteraan Chil Szerkowski (1945). Dit was een doorslaand succes en nog regelmatig worden de boekjes gekocht.

Samenwerken zit zowel het Rode Kruis als het Exoduscomité in het bloed. Onlangs werd dit tijdens een 'formele' bijeenkomst bevestigd. Voor de komende vijf jaar geldt dat het Rode Kruis weer de Goede Doelen partner is voor het Exoduscomité. Het Rode Kruis staat dus weer als vertrouwd paraat met zijn professionele vrijwilligers om de wandelaars van de Exodustocht te ondersteunen. Uw deelname betekent dat u het Rode Kruis steunt.

De Exoduswandeltocht laat u kennis maken met WO II elementen en natuur in de Betuwe in een pracht gebied dat zich globaal uitstrekt van Doornenburg tot aan Meinerswijk. Reserveer 24 juni en kijk voor meer info: www.exodustocht.nl.

Tweestroom-MA4 fier aan de leiding

GENDT - Iasala'77-DS2 ontving Tweestroom-DS2, die de 1ste set wonnen. De 2de set was voor de gastdames, terwijl die ook 3de set nipt wonnen. Gelukkig werd de 4de set gewonnen zo ook de 5de set.(2-3)(16-25/25-22/25-23/12-25/12-15).

Tweestroom-DS3 speelde uit bij Vocasa-DS9. Onze dames zitten in een dip, want ook tegen de rede lantaarnpaal werd er niet gewonnen.(3-1)(26-11/25-22/20-25/25-17)

Trivos-DS7 ontving Tweestroom-DS5. Onze dames speelde een goeie wedstrijd, vol met strijd en bleven lang meedoen om de punten. Helaas werd alleen de 2de set overtuigend gewonnen.(3-1)(25-12/16 -25/25-22/25-20)

Tweestroom-MA1 ging opbezoek bij Setash-MA1, speelde een goede wedstrijd, maar niet voldoende voor punten.(4-0)(25-20/26-21/25-16/25-21)

Gemini-MA3 ontving Tweestroom-MA3. Onzen meiden zijn/waren zeer gemotiveerd om ook deze wedstrijd de volle 5 punten mee naar Gendt te nemen. De tegenstand was miniem, wat de wedstrijd werd vrij gemakkelijk gewonnen.(0-4)(07-25/12-25/14-25/08-25)

Tweestroom-mix-JB1 speelde uit bij Youche-JB1 en kon alleen de 3de set winnend afsluiten. In de overige sets speelde men wel goed mee, maar niet voldoende voor de setwinst.(3-1)(25-19/256-15/1-25/25-17)

Tweestroom-MC1 ging op bezoek bij Kerkemeijer-Gemini-MC2 e kon in iedere set we meekomen tot de 15 punten, maar daarna was de tegenstand op en over. Ondanks het goede spel, toch niet gewonnen.(4-0)(25-16/25-19/25-16/25-17)

Prijsuitreiking kleurwedstrijd lampionoptocht Bemmel

De trotse prijswinnaars, het Oranje Comité Bemmel-Ressen, Madelief Regensburg en Song van IJssalon Bemmel

BEMMEL - De jaarlijkse lampionoptocht door Bemmel (georganiseerd door het Oranje-Comité Bemmel-Ressen) gaat samen met een kleurwedstrijd; op de achterkant van de uitnodiging voor de lampionoptocht staat altijd een kleurplaat. Woensdag 15 februari vond de prijsuitreiking plaats in IJssalon Maarten Liet in Bemmel.

Dit jaar was het weer een hele opgave om alle ingeleverde kleurplaten te beoordelen. Het deskundige en ervaren jurylid Madelief Regensburg (12) heeft uiteindelijk de klus geklaard. Er waren heel veel mooie inzendingen; uiteindelijk zijn dit de winnaars geworden:

Jasmijn van Eldijk in de categorie 3-4 jaar.

Morgan de Freese in de categorie 5 jaar.

Dani Arends in de categorie 6 jaar.

Lieke Kersten in de categorie 7-8 jaar.

Nicci Pallada in de categorie 9 jaar en ouder.

Foto's van de lampionoptocht staan op http://www.oranjecomitebemmel.nl.

Prinsentaart Sprauwennest voor Tino Lippmann in Gendt

Foto: Niels Spaarnaaij - Foto Mireat Gendt

GENDT - De prinsentaart van Prins Bram de Stoemper en Schoonheid Danielle ging dit jaar naar Tino Lippmann. Hij krijgt deze taart voor zijn verdienste in Gendt.

In het seizoen 2006 – 2007 was Tino prins van de Gentenarren. Onder de prinsennaam Prins Tino de Vurige zwaaide hij twee jaar met zijn Tineke het scepter over het Sprauwennest. Daarna is hij 9 jaar actief geweest als president en had hij zitting in de programma commissie van de Gentenarren.

Samen met Semper Crescendo per Grolschum is Tino ook jarenlang mede eigenaar geweest van thuishonk Providentia. Tino heeft er samen met Semper mede voor gezorgd dat Providentia hiermee behouden bleef voor Gendt. Met zijn vrienden van Semper heeft Tino overigens ook vele jaren opgetreden tijdens de Gendtse Pronkzittingen.

Iedereen kent Tino natuurlijk ook van de Gendtse Brandweer. Dertig jaar lang heeft hij zich hier vrijwillig ingezet. Vele jaren als korpscommandant. Voor deze verdienste ontving Tino al een koninklijke onderscheiding. Tino is tegenwoordig voorzitter van de Pony- en paardenmarkt in Gendt. Daarnaast is hij actief bij het piratenkoor in Huissen en de Gendtse wielerclub ’t Servetje.

Lunchroom of restaurant? Gewoon: Ice–Kitchen–Bar! Bij 't Pleyn proef je vooral liefde en passie...

ARNHEM – Gewoon een kop koffie. Gewoon? Nee, bij 't Pleyn in Elden is het een kopje buitengewoon. Buitengewoon van kwaliteit, buitengewoon lekker. Een kopje koffie van Peeze, vergezeld van een huisgebakken koekje en een glaasje likeur met slagroom. En altijd met passie geserveerd. Net als de high tea, de drank, wijn en binnenkort ook het niet te versmaden Italiaans ijs...

Elden heeft in het centrum van het dorp sinds vorig jaar mei er een prima horecazaak bij: 't Pleyn. Het is de zaak van vinoloog Jan Mark en zijn echtgenote Cecile Stienissen, die een enorme liefde voor de keuken heeft. Een ideale combinatie voor 't Pleyn, waar je overdag kunt binnenstappen voor een (lunch)hap en drankje. En als het weer het toelaat even uitrusten op het terras, genietend van bijvoorbeeld een Italiaans ijsje of een heerlijk glas wijn.

Is 't Pleyn een restaurant, bistro of lunchroom? 't Pleyn is (buiten)gewoon: Ice – Kitchen – Bar! Even wennen aan die typering? Kom maar eens binnen en geniet van de geboden kwaliteit. Dat kan ook in de avonduren aan de bar of in de intieme zithoek. Jan Mark weet alles van wijn en Cecile tovert van alles in de (open) keuken. Naast een beperkte kaart is er steeds ook iets verrassends met vaak producten uit de eigen streek. En wat te denken van de befaamde borrelplanken? 't Pleyn is ook ideaal voor een besloten feestje. Ga maar eens kijken!

't Pleyn, Rijksweg West 45, Arnhem; 026 3828034; www.tpleyn.nl.

Prins6 - heerlijke taart!

BEMMEL - Zaterdag 18 februari vond het jaarlijkse traditiegetrouwe taartenbakken door de Prinsen en Prins6 van de Gemeente Lingewaard plaats.

Dit jaar was het voor Prinses Mirjam van het Festijn en haar adjudant Jan de eer om een prachtige taart de decoreren. Prinses Mirjam en haar adjudant hadden voor dit jaar de keuze gemaakt om de taart aan te bieden aan Jan Rossen. Jan is de initiatiefnemer van boerderij Be Minkhof, een plaats waar senioren zich kunnen ontspannen en deel kunnen nemen aan diverse activiteiten waar hun voorkeur en behoeftes naar uit gaan. Dus een zinvolle dagbesteding voor deze doelgroep.

De Prinses en haar gevolg werden hartelijk ontvangen door het team van De Minkhof. Dr. Rossen was onder de indruk van de woorden die werden gesproken over dit prachtige project.

Sponsor bedankt

BEMMEL - "Wij willen Frans Knorth Makelaardij hartelijk danken als nieuwe sponsor! En uiteraard de bijpassende paalbeschermers."

31 / 32

Geboren in Elst, 50 jaar gelee
Ze stonden in de krant, je zag ze op tv.
En nu op 24 februari 2017, het moment is daar.
Staan ze weer in de krant "ze zijn 50 jaar".
Gertjan - Adrie en Gerda
Gefeliciteerd van ma, broers en zussen

21 februari 2017
Hoera, het is echt waar
Onze lieve (o)ma Cornelissen
wordt 72 jaar
Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben,
Robert-Jan, Tinja en Miranda

Hiep, hiep hoera, Nora wordt
op 25 februari al weer 2 jaar.
Van harte gefeliciteerd
van Opa Hans en Oma Marian.

Deze zéér knappe fietsenmaker wordt op 24 februari 50 jaar. Je hoort nu bij de bejaarden. Nee hoor, je ziet er nog goed uit.
Hartelijk gefeliciteerd.
Tante Beppie - Colette

Tijl van Blitterswijk heeft zijn bewijs van vaardigheid voor de Witte Band met gele slip behaald.
Hartelijk gefeliciteerd en een hele dikke knuffel van
Opa Bart en Oma Wenda.

Op 24 februari wordt deze
kleine rakker, 2 jaar.
Van harte gefeliciteerd en
een dikke kus
Opa en Oma Brouwer
Opa en Oma den Otter

Onze schoondochter Marjolein ziet op 28 februari Sarah.
Hartelijk gefeliciteerd
Wim & Wilma

Opa en Oma Koeien
50 jaar getrouwd

Liefs van Tom, Fleur, Lot en Bas Buurman.

Tijdens de drie dolle dagen wordt deze kanjer 47, dus nog 3 jaar zoeken naar de feestmosterd!

Ooh wa is ut leve tog prachtig
Ron, over dartig joar bun gij tachtig!

Drie zussen. De oudste 52 jaar,
de jongste 48 jaar, de
middelste wordt 50 jaar. Samen 150!
Gefeliciteerd. De Botterblumkes.

Deze grote meid Alana wordt
23 februari alweer 5.
Opa's en oma's
Ooms en tante
Zusje Alissa en nichtje Eleni

Deze sportieve knul,wordt alweer 3 met één 0
Gefeliciteerd Bart.
Liefs Pa,Ma, Jeroen en Sofie
Sam &Jack

Deze lieve prinses wordt 22 februari al weer 4 jaar.

Hiep Hiep Hoera
Onze lieve Opa 85 jaar!

Liefs je kleinkinderen.