GN Berg en Dal Heumen Mook

11 januari 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 11 januari 2017


Hondennieuwjaarsduik Millingen brengt 403 euro op voor Dierenambulance

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

MILLINGEN AAN DE RIJN – Zaterdag vond voor de twaalfde maal de nieuwjaarshondenduik plaats in het Rijnwater aan de Rijndijk in Millingen aan de Rijn.

De baasjes van de honden werden welkom geheten door Erika en Willy van koffie- en eethuis 'De Gelderse Poort'. Het was zaterdagmorgen nog de vraag of deze editie wel doorgang zou vinden omdat het koud was en het ijzelde. Maar ondanks het koude weer kwamen er toch nog 15 honden vergezeld van hun baasjes naar de Gelderse Poort om een duik te gaan nemen in het koude Rijnwater.

Tijdens deze koude traditie hield de Dierenambulance Nijmegen een oogje in het zeil, maar zij hoefde niet in te grijpen. Traditiegetrouw werden de baasjes na de duik in De Gelderse Poort ontvangen en werden voorzien van een kop heerlijke erwtensoep met een broodje warme worst, terwijl de sportievelingen werden voorzien van de nodige brokjes. Ook dit jaar was er een vrijwillige bijdrage van 403 euro voor de Dierenambulance Nijmegen.

Groesbeekse Boys huldigt trouwe leden

BREEDEWEG - Afgelopen zaterdag werd de nieuwjaarsreceptie van Groesbeekse Boys gehouden. Leden en supporters kwamen naar sportpark Breedeweg om elkaar het beste toe te wensen. Voorafgaand aan de receptie werd onder winterse omstandigheden een voetbalwedstrijd gespeeld. De twee teams waren samengesteld uit spelers van het eerste en tweede elftal welke in seizoen 2008-2009 beiden kampioen werden.

In totaal werden achttien jubilarissen door voorzitter Harm Hubers gehuldigd voor hun langdurige lidmaatschap. Robert Janssen, John Pouwels, Rick Weijers, Leroy Kersten en Frank Langeveld waren aanwezig om hun speld in ontvangst te nemen. John en Michael Langeveld, J. Rutten, Jan Beers en Bram Smits waren om diverse omstandigheden niet aanwezig. De zes 40-jarige jubilarissen waren allen wel aanwezig. Ton de Bruin, Hermy Wijers, Frans van de Land, Wim Eeren, Richard Janssen en Gerard Ermers ontvingen eveneens een speech en hun speld. H. van Kesteren (70 jaar lid) was niet aanwezig. Bij het 70-jarig jubileum van Heinz Derksen werd daarna uitgebreid stilgestaan. Foto's van de nieuwjaarsreceptie en voetbalwedstrijd zijn via www.groesbeekseboys.nl te zien.

Geslaagde eindejaarsactiviteit Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Op donderdag 29 december organiseerde Groesbeeks Glorie voor haar leden een sportieve maar vooral gezellige eindejaarsactiviteit. Een mooi moment om samen terug te kijken naar het afgelopen handbaljaar en natuurlijk om te proosten op een sportief 2017.

Voor de H-jeugd, de kleinste sportievelingen binnen de vereniging, was er van 16:00-18:00 uur een handbal spelfeest georganiseerd. De kinderen hebben genoten van een mix van spelletjes waarbij ook broertjes, zusjes en vriendjes van harte welkom waren. Van 18:00-20:00 uur was het de beurt aan de overige jeugdteams om de uitdaging van een gezinsspellencircuit aan te gaan. Ook hiervoor waren vele sportieve ouders, broertjes en zusjes naar de sporthal gekomen om tegen elkaar te strijden voor de punten.

De avond werd traditioneel afgesloten met de partnerwedstrijden voor de B-jeugd en seniorenteams. In sportieve maar zeker fanatieke wedstrijden namen de handbaldames het op tegen hun eigen partners. Na afloop van alle activiteiten werd er gezellig nagepraat en geborreld in de kantine van sporthal Heuvelland. Groesbeeks Glorie kijkt terug op een zeer geslaagde eindejaarsactiviteit samen met de clubleden.

Jubilarissen bij Rood Wit

GROESBEEK - Op zondag 1 januari vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van voetbalvereniging Rood Wit plaats.

Voorzitter Sjaak Kamps blikte in zijn nieuwjaarstoespraak terug op een bewogen jaar waarin weer veel gebeurd is. Na alle aanwezigen de beste wensen over te hebben gebracht, werd begonnen met de huldiging van de jubilarissen. Dit jaar waren dat er zeven. Zij werden gehuldigd voor hun 25-, 50- of 70-jarig lidmaatschap.

25 jaar lid zijn dit jaar Arno Kuijltjes, Wiel Pouwels, Matje Spanjers, Pim Krebbers en James Hendriks. Bert Leenders werd gehuldigd voor zijn 50-jarig lidmaatschap en oud-voorzitter Frans Wijers is liefst 70 jaar lid. Sjaak Kamps had voor ieder een woordje en het bijbehorende speldje met oorkonde. De partners kregen een bloemetje.

Thema-rondleiding Hongerwinter voor blinden en slechtzienden

GROESBEEK - Op zondag 15 januari verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum aan de Wylerbaan 4 een themarondleiding over de Hongerwinter, speciaal voor blinden en slechtzienden.

De rondleiding is van 13.00 tot 14.30 uur en het motto van de dag is: kijken mag met je handen. De gids vertelt het verhaal van de hongerwinter in Nederland aan de hand van vele originele objecten. Daarnaast is er voor alle zintuigen iets te beleven: voel het gewicht van een granaat, hoor het geluid van Radio Oranje, ruik surrogaat koffie en proef bevrijdingsbrood naar origineel recept.

Wie met het openbaar vervoer komt wordt opgehaald bij bushalte De Oude Molen om 12.45 uur, aansluitend op het arriveren van bus 5 vanaf station Nijmegen. Na de rondleiding kunt u ook worden teruggebracht naar de bushalte.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Begeleiders en museumkaarthouders gratis toegang. Hulphonden toegestaan. Reserveren noodzakelijk: 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

De Klokkenluider van de Notre Dame

Foto: Bob Bronshoff

GROESBEEK - De Klokkenluider van de Notre Dame is een wervelende familiemusical vol muziek, dans en vrolijkheid. Hoog boven de stad Parijs, in de spectaculaire klokkentoren van de Notre Dame woont de verlegen klokkenluider Quasimodo.

Een toevallige ontmoeting met de beeldschone zigeunerin Esmeralda zet zijn hele wereld op z'n kop. Hij belandt in een spannend avontuur en leert dat mensen lang niet zo slecht zijn als hij denkt. Wat is goed of slecht? En zit echte schoonheid dan toch van binnen?

De cast bestaat uit Fred Butter in de rol van Frollo, de aartsdiaken van de Notre Dame. Rowan Smit kruipt in de huid van Quasimodo, Astrid Boerema en Lianne Artz spelen afwisselend de rol van Esmeralda. Zij worden bijgestaan door een ensemble van talenten van het Lucia Martha's Institute for Performing Arts.

Bij de voorstellingen van Stichting Cardo ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater! Al 20 jaar brengt Stichting Cardo een gevarieerd theaterprogramma van popconcert tot toneel en van cabaret tot dansvoorstelling, Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo...een bijzondere belevenis! Informatie hierover staat op de site www.stichtingcardo.nl

Stichting Cardo is onderdeel van Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen vanuit een groot aantal locaties in Gelderland, Noordoost Brabant en Noord-Limburg bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd. Meer informatie: www.pluryn.nl.

Opus One musical - Kindermusical: De Klokkenluider van de Notre Dame wordt opgevoerd bij Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9, Groesbeek op woensdag 25 januari om 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Kaarten kosten Kinderen tot 12 jr 12,50 euro en volwassenen 17,50 euro.

Proeftrainingen boksen in Millingen

MILLINGEN - Na het succesvolle begin van 'Boksen voor dames' in de accommodatie op sportpark De Hove in Millingen vindt op vrijdag 13 januari om 17:45 uur een proefles plaats voor een tweede groep dames. Opgeven daarvoor kan door een mailtje te sturen naar stichtingdehove@outlook.com met daarbij je naam en de tekst 'Groep 2'.

Op 13 januari zijn ook heren in de gelegenheid om kennis te maken met boksen. Die avond vindt om 20:30 uur een proefles plaats voor deze eerste groep heren. Opgeven daarvoor kan door een mailtje te sturen naar stichtingdehove@outlook.com met daarbij je naam en de tekst 'Groep heren'.

Boksen draait niet om een ander zo hard mogelijk te slaan, maar gaat om techniek, uithoudingsvermogen, snelheid, focus, zelfvertrouwen en behendigheid. De bokslessen in De Hove vinden plaats onder deskundige leiding in een veilige les sfeer, met individuele aandacht.
De training bestaat na de warming-up uit het aanleren van bokstechnieken, het ‘sparren op de bokshandschoenen’ en bokszaktraining.
De proefles op 13 januari is een geheel vrijblijvende, gevarieerde training waarvoor bokshandschoenen en lesbenodigdheden aanwezig zijn. Na de proeftraining wordt geïnventariseerd of en op welke tijd met de groepen begonnen kan worden. "Wees welkom voor een kennismaking met de bokssport en wordt in korte tijd fit."

Jubilarissen bij VV Germania

GROESBEEK - Op 1 januari werden bij VV Germania de volgende leden gehuldigd:

Theo Kersten is 25 jaar lid, Roy Beers, Perry Peters, Perry Heynen en John Eijkholt, 40 jaar lid en Jan Beers 50 jaar lid. Piet Gerrits en Gerrit Willems zijn beide al liefst 60 jaar aan Germania verbonden.

Zonnebloemnieuws Ooijpolder

OOIJ - Op zaterdag 11 februari zal weer het jaarlijkse Lionsconcert plaatsvinden in de Vereniging in Nijmegen, uitgevoerd door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Het is voor gasten van de Zonnebloem mogelijk om hier bij te zijn. Het concert is van 14.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis. U kunt zich hiervoor aanmelden, voor maandag 30 januari bij een van de volgende personen; er zijn maar een beperkt aantal kaartjes, dus vol is vol.

Leuth/Erlecom bij Door Rutten; 024 6633044 en Ooij/Persingen bij Erna Driessen; 024 6633103.

Pim Balkestein verlengt contract bij De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Afgelopen week werd bekend dat verdediger Pim Balkestein zijn contract bij De Treffers met een jaar verlengd heeft. Dit werd binnen alle geledingen van de club met gejuich ontvangen. Door dit gejuich voelt De Treffers zich geroepen om even dieper in te gaan op de verlenging en Pim in het algemeen.


Het gejuich was overigens niet alleen aan De Treffers zijde te horen. 'Ik ben zelf ook heel erg blij met de verlenging, De Treffers is voor mij de ideale club.' De 29-jarige Pim werd in Gouda geboren en vanaf de E-jeugd speelde hij bij sc Heerenveen. Op 19-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste profcontract, maar de doorbraak bleef uit. De boomlange centrale verdediger ging in 2008 naar Ipswich Town in Engeland waar hij een twee jarig contract tekende (33 duels). Via The Championship (Ipswich Town), League One (Brentford en Rochdale), League Two (AFC Wimbledon) keerde Pim terug in Nederland bij VVV Venlo waar hij twee seizoenen speelde (60 duels) en trof 4 maal doel.

In het seizoen 2015/2016 vertrok Pim naar de Oosterburen het Duitse team SV Elversberg. 'Dit was helaas geen gelukkige combinatie waarop ik op zoek ben gegaan naar een Nederlandse club.' Via Bas Hendriks kwam Pim in contact met De Treffers waar Pim zijn tweede leven startte. Pim kende de Groesbekers al van naam; 'Als je vier amateurverenigingen in Nederland op moet noemen zit De Treffers er in 90 procent van de gevallen bij. Het is één van de beste amateurverenigingen met een hele goede naam. De faciliteiten die we op sportpark Zuid hebben zie je bijna nergens in het amateurvoetbal. Het is een grote familieclub.'

Diverse clubs in de Jupiler League hadden interesse in Pim, maar dat deerde hem niet. Zijn keuze stond vast: De Treffers. 'Het liefst wil ik mijn voetbalcarrière bij De Treffers afsluiten', besluit Pim Balkestein.

Mevrouw Van der Velden-Otten eerste erelid KBO Ooij in 2017

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ - Op 1 januari jongstleden werd mevrouw Marietje van der Velden uit Ooij 90 jaar. Dit vierde zij samen met haar kinderen, kleinkinderen, familie en kennissen op zaterdag 7 januari in zaal Vink in Ooij.

Voor het bestuur van de KBO afdeling Ooij reden om Marietje van der Velden haar met enkele bestuursleden op te zoeken en te feliciteren met deze bijzondere heuglijke dag. Zij werd benoemd tot erelid van KBO afdeling Ooij en ontving uit handen van secretaris Mientje Huisman een prachtig boeket bloemen terwijl penningmeester Ton Leurs haar de bijbehorende oorkonde overhandigde.

Nieuwjaarsinstuif OEV

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Zondag 8 januari werd tijdens de gezellige nieuwjaarsinstuif nog even achterom gekeken naar 2016. De dag begon voor de vrijwilligers als dank voor hun bijdrage aan het voorbije verenigingsjaar met een brunch.

Na een woord van voorzitter Tonja Nijenhuis werd het glas geheven op het nieuwe jaar. Traditiegetrouw werd de statiefoto aan het koningspaar Willem en Corrie Neijenhuis overhandigd, om deze te laten ophangen in de fotogalerie. De foto is weer door Peter Hendriks gemaakt. Daarna waren er huldigingen waaronder de volgende jubilarissen.

25 jaar lid OEV: Marco Janssen, Michel Kiviets en Willi Tienissen; 50 jaar lid OEV: Jenk Hendriks, Chris Heijmink en Karel van der Velden; 60 jaar lid OEC: Henk Driessen.; Lid van verdienste: Chirs Heijmink. Onder het genot van muziek een hapje en drankje werden er nog een paar gezellige uurtjes aangeknoopt.

7 / 20

8 / 20

Nieuwjaarswandeling met de burgemeester van Kranenburg

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG – Burgemeester Steins van Kranenburg heeft voor de traditionele nieuwjaarswandeling niet alleen de inwoners van Kranenburg uitgenodigd, maar ook de grensbewoners uit Groesbeek.

Zondagmorgen hadden zich enkele honderden mensen verzameld bij het gemeentehuis van Kranenburg, van waar men om 11.00 uur vertrok voor een wandeling van twee uur, die door het mooie buitengebied van Kranenburg voerde. Normaal loopt een burgemeester voorop in de stoet, maar burgemeester Steins liet de sportievelingen voorgaan en sloot de stoet af. Rond 13.00 uur eindigde de nieuwjaarswandeling bij het ´Bürgerhaus Katharinenhof´, waar tientallen wandelaars met volle teugen genoten van een echte ´Niederrheinische koffietafel´. Tijdens deze uitgebreide koffietafel hield burgemeester Steins zijn traditionele nieuwjaarstoespraak.

Nieuwjaarsborrel De Smorenhoek

BEEK - Op zondag 8 januari waren de leden van de buurtvereniging De Smorenhoek vanaf 16.00 uur uitgenodigd om elkander de beste wensen over te brengen voor het komende jaar onder het genot van een drankje en een hapje.

"Om 17.30 uur vroeg de voorzitter Jelbrich de Vries even het woord om het wel en wee van het afgelopen jaar en het komende jaar de revue te laten passeren. Het hoogtepunt het afgelopen jaar was toch wel de doorkomst van de Giro Italia door onze buurt, gevolgd door een geweldig buurtfeest. De financiën van de vereniging zien er goed uit en vanaf januari ontvangen we een subsidie van de Gemeente Berg en Dal. Ook waren er wat minder leuke dingen in onze buurt. Helaas was er een inbraak en een poging tot. We zijn een Watts App gestart en hopen dat veel bewoners zich hierbij aanmelden zodat we met z'n allen kunnen bijdragen aan een veilige buurt. Voor het komende jaar staan nog op de planning: Jaarvergadering, een rondleiding door Persingen met onze gids Wiel, het ouderwetse buurtfeest en de paasviering. Ideeën zijn welkom.Vermeld mag ook wel dat Jan Hendriks al 20 jaar lid en mede oprichter is van onze buurtvereniging. Harrie en Ria Phillipsen werden bedankt voor het vele werk dat zij voor de buurtvereniging verzetten. Hierna kon het glas worden geheven op een goed gelukkig en veilig 2017", aldus buurtreporter Henk Burgers.

Bingomiddag bij seniorenvereniging

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 17 januari is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

10 / 20

Filmvoorstelling over Rome, Istanbul en Italië in De Mallemolen

Foto: Jan Driessen

Foto: Jan Driessen

GROESBEEK – Zondagmorgen 15 januari wordt er weer een filmvoorstelling gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

Filmmaker Jan Driessen neemt ditmaal de gasten mee naar Rome, Istanbul en het Italiaanse Ravenna. De Romeinen noemden de stad Rome 'Caput Mundi', hoofdstad van de wereld. Er wordt als eerste een bezoek gebracht aan de Sixtijnse kapel met de beroemde fresco's van Michelangelo. Daarna brengt men een bezoek aan de Engelenburcht, vervolgens aan de Trevifontein en de Spaanse trappen met de fontein della Baraccia. Daar ziet men het Pantheon en de Campo dei Fiori, de openluchtmarkt.

Tenslotte gaat men naar het Colosseum, waar wagenrennen en gladiatorengevechten werden gehouden. Drinken cappuccino op een van de vele terrasjes op de Piazza Navona. Hier ziet men tekenaars, kunstschilders, acrobaten, verkopers en nog veel meer wat het plein levendig maakt.
De tweede film gaat over Istanbul, de stad aan de Bosporus. Ze ligt voor een deel in Europa en een deel in Azië. De stad heette vroeger Byzantium en was de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk en later Constantinopel en werd de hoofdstad van het Osmaanse Rijk. We zien de grote bazaar ,de Galata brug, veel buitenverblijven, paleizen en tenslotte de enorme grote hangbruggen over de Bosporus, die meer dan een kilometer lang zijn.


In de derde film gaan we naar Ravenna in Italië, een van de meest vermaarde kunststeden ter wereld. De stad is bekend om haar mozaïekkunst. Hier staat de basiliek San Vitalis. Deze is gebouwd in het jaar 527 in Byzantijnse stijl. Hier staan afbeeldingen in mozaïeken van keizerin Theophano, die met keizer Otto de tweede getrouwd was. Zij bracht in het Keteldal in het Reichswald een zoon ter wereld, Otto de derde. Zij bouwde in Nijmegen de Carolinische kapel. Ook gaf zij de namen Cosmas en Damianus aan het eerste katholieke kerkje in Groesbeek. De parochiekerk in Groesbeek heeft de naam te danken aan keizerin Theophano uit het Byzantijnse Rijk.
De aanvang van de filmvoorstelling is om 11.00 uur, de toegangsprijs bedraagt inclusief een gratis kopje koffie/thee twee euro.

Stoffelijke resten Amerikaanse parachutisten geïdentificeerd

Tijdens de Monumententocht op 17 september 2011 plaatsten de drie onderzoekers Paul Geutjes, Rick Hermsen en Mario Wijnhoven bloemen bij een provisorisch monument ter nagedachtenis aan de gevonden Amerikaanse parachutisten Foto: Stichting Ons Historisch Erfgoed

Foto: Stichting Ons Historisch Erfgoed

GROESBEEK – Toen op 8 september 2011 de veldgraven van twee Amerikaanse parachutisten werden ontdekt, kon niemand vermoeden dat het ruim vijf jaar zou duren voordat de identiteit van beiden bekend zou worden.


Drie onderzoekers, vrienden, die al jarenlang de Groesbeekse akkers en bossen afzoeken met hun metaaldetectors stuitten op 8 september 2011 op twee veldgraven aan de Wylerbaan in Groesbeek. Onmiddellijk werd de politie hiervan in kennis gesteld alsmede de Bergings – en Identificatiedienst van de landmacht uit Soesterberg. Al snel werd duidelijk dat het hier om de stoffelijke resten van twee Amerikaanse para's van de 82nd Airborne Division ging. Deze divisie kwam op 17 september 1944 (Operatie Market - Garden) bij Grave, Overasselt en Groesbeek aan de grond en vocht bijna acht weken lang onafgebroken in het Rijk van Nijmegen.

De veldgraven werden geruimd en de stoffelijke resten met ander achtergebleven materiaal overgebracht naar Hawaii, waar het laboratorium van de Amerikaanse defensie organisatie DPAA is gevestigd. DPAA (Defense POW.MIA Accounting Agency) is verantwoordelijk voor het vinden en repatriëren van hun vermisten uit de recente conflicten zoals Vietnam, Korea en de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van DNA en in het veldgraf achtergebleven persoonlijke attributen kon vrij snel de identiteit van de eerste para worden vastgesteld. Private First Class Gerald Kight van het 504 Parachute Regiment, vermist geraakt op 28 september 1944, werd op 19 met 2012 in zijn geboortedorp herbegraven in het bijzijn van zijn drie vinders.


De identificatie van de tweede para liet onverwacht lang op zich wachten. Historici van DPAA, die zelf de veldgraven hadden bezocht en veel gegevens hadden verzameld, konden niet tot een positieve identificatie komen. Er waren tenslotte een aantal kandidaten (vermisten) die hiervoor in aanmerking kwamen. Dankzij waardevolle informatie van de Bergings – en Identificatiedienst en de drie onderzoekers werd die lijst vermisten steeds kleiner en kon uiteindelijk met behulp van een DNA-test de identiteit worden vastgesteld van Private Gene j Appleby.

Gene sprong op 17 september 1944 boven de Wylerbaan met zijn onderdeel Co A van het 508 Parachute Infantry Regiment. Twee van zijn kameraden zagen dat Gene tijdens het verzamelen van zijn spullen door vijandelijk vuur aan het hoofd werd geraakt, en viel. Daarna is niks meer van hem vernomen en een jaar later op 18 september 1945, werd Gene officieel als vermist verklaard.

Momenteel zijn er nog 45 vermisten van de 82nd Airborne Division in het Rijk van Nijmegen.

Studenten politie-academie houden verkeerscontrole in Groesbeek

GROESBEEK-BREEDEWEG – Studenten van de politie-academie hebben woensdagmorgen een verkeerscontrole gehouden op de Sint-Antoniusweg in Breedeweg-Groesbeek. Er werd gecontroleerd op veiligheid en technische staat van het voertuig, bijhorende documenten en snelheid.

Op de snelheid van de voertuigen ter plaatse werden geen overtredingen geconstateerd. In iets meer dan een uur werden in totaal 5 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere een maal niet kunnen tonen van een rijbewijs, twee maal voor het niet dragen van de autogordel, een keer geen werkende ruitensproeier (die ontbrak aan het voertuig), een keer was de lading niet vastgezet.
Bij een voertuig waren geen autogordels aanwezig, maar dit wordt door de studenten van de politieacademie onderzocht of die wel in het betreffende voertuig hadden moeten zitten.

Winterclinic 2017 bij SC Millingen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Woensdag 4 januari was het weer zover..! Op sportpark De Hove werd van 10.00 tot 13.30 uur de Winterclinic georganiseerd, buiten op het kunststof-grasveld. Zo’n 35 kinderen deed mee aan deze Winterclinic, die onder leiding stond van Daan Arnts en Joey Wijnhoven.

Alle pupillen en JO13 van SC Millingen mochten deelnemen. In het kader van Football & Friends, waarbij SC Millingen voetbal en vriendschap bij elkaar wilt brengen, mochten de voetballers deze keer een vriendje meenemen om mee te spelen. Diegene hoefde geen lid te zijn.

Onder het toeziend oog van vijf trainers deden de kinderen diverse spelvormen, (kop)baloefeningen, techniektraining, duels en andere voetbalactiviteiten. In de pauze waren er heerlijke broodjes in het clubhuis. Hovy ging met enkele voetballertjes op de foto.

Na de pauze werd er een klein onderling voetbaltoernooi met bekende internationale clubs gespeeld, waarbij FC Barcelona de winnaar werd. Al met al een zeer geslaagde en leerzame dag..!

Menno Houkes, Luuk van Haren en Loek Huisman hielpen ook mee bij de uitvoering en werden door de organisatie bedankt voor hun hulp en inzet bij deze Winterclinic. De organisatie hoopt, dat alle voetballertjes de Winterclinic leuk en leerzaam vonden, maar vooral, dat ze plezier hebben gehad. In de meivakantie zal er op het sportpark weer een clinic georganiseerd worden. De organisatie was in handen van Daan Arnts en Joey Wijnhoven.

Groesbeekse oorlogsgeschiedenis bij Omroep Gelderland

GROESBEEK - Op 16 januari wijdt Omroep Gelderland een tv-uitzending aan het Oorlogsdagboek van Petronella Dozy uit Groesbeek.

Het tijdstip van de uitzending is 17.20 uur en wordt vervolgens telkens elk uur herhaald. In de uitzending komt Paul Scharp aan het woord. Hij is de zoon van Jan Scharp en Elly Scharp-Halberstadt. Petronella Dozy was een tante van hem. Zij beschrijft in haar dagboek vanuit Groesbeek over de ellende van de oorlog in heel Nederland, maar vooral over Groesbeek. Het boek is in 2015 uitgekomen en verkrijgbaar bij het Bevrijdingsmuseum.

Jeugdmuziekdag van Fanfare Wilhelmina Groesbeek

GROESBEEK - Namens de jeugdcoördinatie groep van de muziekverenigingen uit de gemeente Berg en Dal organiseert Fanfare Wilhelmina Groesbeek op zaterdag 21 januari een jeugdmuziekdag.

Op deze dag wordt zowel een blaasorkest als een slagwerkorkest gevormd die muziekpartijen in gaan studeren. De dag start om 9.00 uur in cultureel centrum De Mallemolen en zal worden afgesloten met een spetterend eindconcert. Aanvang van het eindconcert is 19.30 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Van iedere jeugddeelnemer wordt enige (jeugd) orkestervaring verwacht. De leeftijd van de muzikanten ligt tussen 8 en 20 jaar. De kosten zijn 12,50 euro inclusief twee consumpties, lunch, een warm buffet en een activiteit.

Verenigingen kunnen zich aanmelden door een inschrijfformulier te downloaden op www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl. Tevens is het ook mogelijk om individueel aan te melden tot 15 januari bij Theo Roelofs 024 3977222 of bij Marijke Bouwman 024 3978550.

Geef een glimlach cadeau!

REGIO - 'Goede verzorging van jezelf maakt dat je je beter voelt.' Dit geldt ook als je ziek bent. Daarom organiseert stichting Look Good Feel Better in samenwerking met schoonheidsspecialisten voor de tweede keer de landelijke actie Geef een glimlach cadeau.

Vanaf zaterdag 4 februari, Wereldkankerdag, geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker. De actie duurt de hele maand februari. "Uiterlijke verzorging bij kanker is veel belangrijker dan de meeste mensen denken." Ingeborg vertelt over haar ervaring met het verwenmoment. "Tijdens mijn behandelingen tegen borstkanker merkte ik dat ik het vertrouwen in mijn lichaam was kwijtgeraakt. Het verwenmoment was voor mij echt een moment voor mijzelf. Even in het nu zijn en gewoon genieten van de liefdevolle aanraking van de schoonheidsspecialist en ontspannen. Ik was verrast over het effect dat dit verwenmoment op mij had. Ik voelde me weer helemaal Ingeborg. Deze ervaring gun ik iedereen! Het geeft je energie."

Alle deelnemende schoonheidsspecialisten stellen minimaal vijf verwenmomenten beschikbaar. Vrouwen met kanker melden zich via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl direct aan bij een schoonheidsspecialist bij hen in de buurt. Meer informatie over het verwenmoment is na te lezen op linhuidverzorging.nl/glimlach/

REGIO - 'Goede verzorging van jezelf maakt dat je je beter voelt.' Dit geldt ook als je ziek bent. Daarom organiseert stichting Look Good Feel Better in samenwerking met schoonheidsspecialisten voor de tweede keer de landelijke actie Geef een glimlach cadeau.

Vanaf zaterdag 4 februari, Wereldkankerdag, geven schoonheidsspecialisten door het hele land gratis verwenmomenten aan vrouwen met kanker. De actie duurt de hele maand februari. "Uiterlijke verzorging bij kanker is veel belangrijker dan de meeste mensen denken." Ingeborg vertelt over haar ervaring met het verwenmoment. "Tijdens mijn behandelingen tegen borstkanker merkte ik dat ik het vertrouwen in mijn lichaam was kwijtgeraakt. Het verwenmoment was voor mij echt een moment voor mijzelf. Even in het nu zijn en gewoon genieten van de liefdevolle aanraking van de schoonheidsspecialist en ontspannen. Ik was verrast over het effect dat dit verwenmoment op mij had. Ik voelde me weer helemaal Ingeborg. Deze ervaring gun ik iedereen! Het geeft je energie."

Alle deelnemende schoonheidsspecialisten stellen minimaal vijf verwenmomenten beschikbaar. Vrouwen met kanker melden zich via de actiewebsite www.geefeenglimlachcadeau.nl direct aan bij een schoonheidsspecialist bij hen in de buurt. Meer informatie over het verwenmoment is na te lezen op linhuidverzorging.nl/glimlach/

Scouting Keizer Karel Nijmegen bestaat 105 jaar

NIJMEGEN - Scouting Keizer Karel in Nijmegen bestaat 105 jaar. En als oudste groep vier je dat natuurlijk! Op zaterdag 14 januari houden we een sport- en spelmiddag. Dit past in het thema van ons jubileum: De Olympische Spelen.

"We zijn een levendige groep met bijna 100 leden in de leeftijd van 7 tot 80 jaar. Onze leden komen uit Nijmegen en de omliggende dorpen. We hebben vier speltakken met jeugdleden tot 18 jaar en daarnaast nog twee volwassen groepen.

Lijkt het je wat om jouw steentje bij ons bij te dragen? Is leiding geven aan jeugdleden wat voor jou? Dan zijn we op zoek naar jou! Laat je uitdagen!

Wil je zaterdag 14 januari een kijkje komen nemen? Dat kan. Je vindt onze blokhut aan de Sophiaweg 450 in Nijmegen. Tussen 14.00 uur en 16.30 uur zijn we actief. Bekijk www.scoutingkeizerkarel.nl of mail info@scoutingkeizerkarel.nl."

Bingoavond in Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de wekelijkse bingoavond is op donderdagavond 12 januari is 450 euro in de wacht te slepen.

De hoofdprijs van deze avond is 250 euro, terwijl de jackpot is gegroeid tot 200 euro. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend; het spel begint om 20.00 uur. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. Iedereen is op deze avond welkom.

Dropping DVSG

DE HORST - Op zaterdag 14 januari is de jaarlijkse dropping van DVSG. Aanmeldformulieren hiervoor zijn bij café-zaal Hopmans te verkrijgen; 024 3971766 of mail; cafe.hopmans@hetnet.nl.

Het aantal deelnemers per groep varieert van 6 tot16 personen. De kosten voor deelname bedragen 10 euro en moeten bij aanmelding worden voldaan. Er wordt gestart tussen 18.00 en 21.30 uur bij café-zaal Hopmans.

Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd en wordt de avond met muziek en een drankje afgesloten bij café-zaal Hopmans. De exacte starttijd krijgt de contactpersoon van de groep nog voordien te horen.

Buffet en Boek

KEKERDOM - Woensdag 1 februari om 18.00 uur vindt in het Kulturhus van Kekerdom het eerste 'Buffet en Boek' plaats, in navolging van de recente succesvolle bijeenkomst in Leuth.

Iedereen, dus ook uit de omringende dorpen, mag komen. Je bent welkom, ook als je alleen maar voor de gezelligheid en de maaltijd wilt aanschuiven. Tussen de drie gangen door zal iemand spreken over een favoriet boek of geliefde schrijver, en iets voorlezen. Lijkt het je leuk om zelf iets te vertellen en voor te lezen, laat dit dan even weten bij je aanmelding.
De kosten voor de drie gangen (waarbij ook met vegetariërs rekening wordt gehouden) bedragen, inclusief een drankje en koffie of thee 5 euro. Opgeven kan via een bericht aan vitaalkekerdom@gmail.com of telefonisch 0481-432800. Graag reageren voor vrijdag 27 januari.

Expositie in Kerkje van Persingen

Van links naar rechts: Edu Gijsbertse, Cynthia van Ginneke en Barbara Koornneef

PERSINGEN – Het Duivense schilderscollectief exposeert op zaterdag 21 en zondag 22 januari in het Kerkje van Persingen, van 11.00-17.00 uur.

Cynthia van Ginneke uit Arnhem, Barbara Koornneef uit Huisen en Edu Gijsbertse uit Duiven tonen hun brede scala aan schilderwerken, waarin 'water in verschillende verschijningsvormen', 'alledaagse mensen en objecten in een ongebruikelijke setting' en 'een diversiteit aan onderwerpen en technieken' worden verbeeld.

De drie trekken artistiek al jaren met elkaar op en werken samen met veel passie, stimulans en het leren van elkaar. Alle drie de kunstenaars zijn aanwezig om aan belangstellenden hun schilderwerken nader toe te lichten. Het kerkje ligt aan de Persingsestraat 7 in Persingen.

Repaircafé Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren!

GROESBEEK - Op zaterdag 14 januari van 13.00-16.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek (zoals elke tweede zaterdag in de maand).

"Na het laatste Repaircafé van 2016 werden we verrast met een donatie van 100 euro van de Bromfietsclub D’n Blauwe Walm uit Groesbeek. Hiervoor zijn we erg dankbaar."

In het repaircafé kan men terecht voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. "Bij huishoudelijke apparaten kunt u denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera, maar ook aan audioapparaten zoals casettedecks en platenspelers."

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. "U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen. Wij adviseren u graag en zo mogelijk voeren wij dit ook voor u uit. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine voor u klaar zitten om verstelwerk te doen.

De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama: 06 10474589. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Derde editie Bridge Open Berg en Dal

MILLINGEN - Na de twee succesvolle eerdere edities in 2015 en 2016, vindt op zaterdag 28 januari voor de derde keer het Bridge Open Berg en Dal plaats. Na Groesbeek (gastheer De Groebelton) en Ooij (gastheer Hoog-Laag) is nu Millingen aan de Rijn aan de beurt. De locatie is Hotel Millings Centrum, thuisbasis van de Millingse bridgevereniging Embece '94.

Deelnemers van vorige jaren weten dat er tijdens de Berg en Dalse drive naast het bridgen ook kennismaking met elkaar en gezelligheid voorop staat. Van 12.15 tot 13.15 uur is de ontvangst en om 13.20 uur wordt met de eerste ronde gestart. Er wordt gespeeld in vier naar sterkte ingedeelde lijnen. Er zijn zes ronden. Voor de winnaars van elke lijn en bepaalde plaatsen zijn prijzen beschikbaar. De wisseltrofee van de gemeente Berg en Dal zal aan het paar met de hoogste score worden uitgereikt door wethouder Weijers. Deze prijsuitreiking vindt plaats om 17.30 uur. Daarna is er gelegenheid om nog na te borrelen.

Voor deze drive wordt een bijdrage gevraagd van 10,00 euro per paar, contant te voldoen met gepast geld bij het ophalen van het loopbriefje in de speelzaal. In dit bedrag is een kopje koffie bij aanvang inbegrepen. Alle inwoners van Berg en Dal zijn van harte uitgenodigd om aan deze open bridgedrive deel te nemen.

Voor deelname kunt u zich opgeven vóór 23 januari bij jgh.schenning@hetnet.nl. Graag aangeven of men een beginnende, een geoefende of een ervaren speler of speelster is. Het aantal deelnemers is beperkt tot maximaal 160. Wie het eerst komt, het eerst maalt.

MILLINGEN - Mantelzorg Berg en Dal organiseert in januari en februari weer activiteiten voor alle mantelzorgers van de gemeente.

Woensdag 18 januari van 10.00-11.30 uur: Mandala tekenen bij Nieske van de Wetering, Dennenstraat 22 in Milllingen aan de Rijn. Nieske heeft zich verdiept in het mandalatekenen. Het ontspant en je kunt het gewoon tussendoor aan de keukentafel doen. Fijn als je even je gedachten wilt verzetten en er niet op uit kunt gaan omdat je voor iemand zorgt. Kom het eens proberen!

Woensdag 15 februari van 10.00-11.30uur: Pottenbakken bij Marian van der Meer, Lincolnstraat 16, Millingen aan de Rijn. Pottenbakken bij Marian: Door met je handen bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg! Voor je het weet is er, onder begeleiding van Marian, iets moois ontstaan. Iedereen is welkom.

Er is voor beide activiteiten een beperkt aantal plaatsen. Bij grote belangstelling zal er nog een extra cursus gegeven worden op een later tijdstip. "Heeft u belangstelling, dan kunt u zich tot vrijdag van tevoren opgeven bij Mantelzorg Berg en Dal 06 13859106 of Thea de Wijse, 0481 431105. Email: info@mantelzorgbergendal.nl.

Beweegtuin weer open

MILLINGEN - Beweegtuin Millingen weer geopend vanaf 9 januari.

De coaches van de beweegtuin zijn sinds 11 januari weer elke woensdag van 14.30-15.30 uur en donderdag van 10.00-11.00 uur aanwezig. Na afloop is er gelegenheid op eigen kosten een kopje koffie op thee te drinken. Iedereen is welkom!

Activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente

MILLINGEN - Mantelzorg Berg en Dal organiseert in januari en februari weer activiteiten voor alle mantelzorgers van de gemeente.

Woensdag 18 januari van 10.00-11.30 uur: Mandala tekenen bij Nieske van de Wetering, Dennenstraat 22 in Milllingen aan de Rijn. Nieske heeft zich verdiept in het mandalatekenen. Het ontspant en je kunt het gewoon tussendoor aan de keukentafel doen. Fijn als je even je gedachten wilt verzetten en er niet op uit kunt gaan omdat je voor iemand zorgt. Kom het eens proberen!

Woensdag 15 februari van 10.00-11.30uur: Pottenbakken bij Marian van der Meer, Lincolnstraat 16, Millingen aan de Rijn. Pottenbakken bij Marian: Door met je handen bezig te zijn, raakt je hoofd even heerlijk leeg! Voor je het weet is er, onder begeleiding van Marian, iets moois ontstaan. Iedereen is welkom.

Er is voor beide activiteiten een beperkt aantal plaatsen. Bij grote belangstelling zal er nog een extra cursus gegeven worden op een later tijdstip. "Heeft u belangstelling, dan kunt u zich tot vrijdag van tevoren opgeven bij Mantelzorg Berg en Dal 06 13859106 of Thea de Wijse, 0481 431105. Email: info@mantelzorgbergendal.nl.

Bingoavond

bij Roodborstjes

OOIJ- Wandelsportvereniging De Roodborstjes in Ooij organiseert een bingoavond, die plaats vindt op vrijdag 13 januari.De avond is in het Dorpshuis De Sprong in Ooij. De aanvang van deze bingo avond is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro. Het bestuur van wandelsportvereniging De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

OOIJ- Wandelsportvereniging De Roodborstjes in Ooij organiseert een bingoavond, die plaats vindt op vrijdag 13 januari.De avond is in het Dorpshuis De Sprong in Ooij. De aanvang van deze bingo avond is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro. Het bestuur van wandelsportvereniging De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Carnaval bij Omroep Berg en Dal!

BERG EN DAL - Ook dit jaar besteedt Omroep Berg en Dal weer veel aandacht aan het carnavalsgebeuren in de gemeente Berg en Dal. Elke zaterdag tot aan de carnaval draait het radioprogramma 'Mooi oud is niet lelijk' de mooiste carnavals hits uit de jaren 70/80/90 en van 14.00 tot 16.00 uur hoort men wekelijks de allernieuwste plaatselijke carnavalsschlagers gepresenteerd door Martijn Schmierman.

Omroep Berg en Dal TV schenkt ook volop aandacht aan de carnaval met reportages van onder andere de Pronkzitting, het Millings Schlagerfestival en het Regionaal Schlagerfestival. Als op 4 februari het jaarlijkse schlagerfestival van Groesbeek weer los barst, zal ook de omroep daar niet ontbreken. In een rechtstreekse radio-uitzending vanuit sporthal Heuvelland en de studio in De Mallemolen kan men dit spektakel thuis ook mee maken. Van het gebeuren wordt ook een TV-registratie gemaakt en zal op een later tijdstip worden uitgezonden.

Ook is de TV live aanwezig bij de sleuteloverdracht op 24 februari. Op de zaterdag voor carnaval zendt de radio vanaf 13.00 uur non-stop carnavalsmuziek uit zodat men tijdens de carnavalsoptochten langs de route de luidsprekers buiten kan hangen. Het hoogtepunt is natuurlijk de jaarlijkse optocht in 'Het Keulen van Gelderland' op zondag. Men kan dit thuis op de televisie, maar ook wereldwijd op www.omroepbergendal.nl, live mee beleven. De radio zendt vanaf 12.00 uur non-stop carnavalsmuziek uit.

Van de andere optochten en activiteiten in de gemeente zullen tijdens de carnavalsdagen volop TV-reportages worden gemaakt die op een later tijdstip worden uitgezonden. Ook op de kabelkrant vindt men in de carnavalsperiode veel informatie over dit gebeuren, zodat men dagelijks op de hoogte wordt gehouden wat er allemaal te doen is in de gemeente Berg en Dal.

Geen punten Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Na een aantal vrije weekenden door de kerstperiode, speelde Groesbeeks Glorie de eerste wedstrijd van 2017 op 8 januari uit in Bathmen tegen dames van ABS. ABS bekleedt bij aanvang van de wedstrijd een vijfde plaats, waar Groesbeek met slechts twee punten de ranglijst sluit.

De openingsdoelpunten in de wedstrijd kwamen van de dames uit Bathmen. Na 5 minuten stond er een stand van 3-1 op het scorebord. Groesbeeks Glorie had moeite met het snelle spel en de offensieve verdediging van ABS en kwam nauwelijks tot scoren in de beginfase van de wedstrijd. ABS benutte deze zwakke periode van de Groesbeekse dames. Na 20 minuten hadden zij een voorsprong van 9-3 opgebouwd. Toch gaven de dames van Groesbeek niet op en toonden veerkracht. Binnen 8 minuten drongen zij de achterstand terug tot 10-7. De verdediging liet geen steken vallen en Maud de Bruin trof 3 maal het doel. Na een slordige laatste minuut, gingen beide teams rustten met een stand van 11-7.

Groesbeeks Glorie begon de tweede helft in ondertal doordat in de slotfase van de eerste helft één van de speelsters een 2 minuten tijdstaf opliep. Hier maakte ABS gretig gebruik van. In slechts 5 minuten breidden zij hun voorsprong uit naar 15-7 en stelden daarmee de zege veilig. ABS groeide in de wedstrijd en bleef het tempo verhogen. Groesbeeks Glorie vocht voor wat het waard was, maar kon de knop niet meer omzetten. Slordige passes werden onmiddellijk afgestraft en leidden tot onnodig balverlies. Hierdoor kon ABS in de break-out en kon ook keepster Roos Peters deze ballen niet stoppen. Met nog 10 minuten op de klok was de stand 24-12 en daarmee bleef een spannende slotfase uit. Invalster Francette Belvroy passeerde in de laatste minuut nog eenmaal haar verdedigster en maakte daarmee het laatste doelpunt van de wedstrijd: 28-13. De volgende wedstrijd staat gepland op zaterdag 14 januari, dan speelt Groesbeeks Glorie thuis om 20:15 uur tegen SDOL.

Museum zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - Omdat de bezoekersstromen blijven groeien zoekt het Bevrijdingsmuseum op korte termijn dringend versterking van het vrijwilligersteam:

Gastheer/gastvrouw entree/winkel: medewerker die de bezoekers professioneel, klantvriendelijk en enthousiast kan ontvangen. Inzet: hele dagen, minimaal twee keer per maand zowel door de week als in het weekend.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 is een historisch-educatief museum over de gebeurtenissen rond de bevrijdingsge­schiedenis van Nederland en Europa in 1944 en 1945. Ook worden de ontwikkelingen van internationale samenwerking in Europa na 1945 belicht, evenals de actuele thematiek van vrijheid, democratie en mensenrechten.

Het museum biedt een plezierige werksfeer, een professioneel opleidingstraject, een reiskostenvergoeding en een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de coördinator personeelszaken, de heer Hans Bredewoud. Telefonisch via 024 3974404 of per e-mail: info@bevrijdingsmuseum.nl.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 15 januari:

Aanvang 10.00 uur; Viering van het H. Avondmaal.

Voorganger is da. J. Ruijs.

Tijdens de dienst is er een avondmaalscollectecollecte.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Na afloop van de dienst is er een neiuwjaarsreceptie.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Foto's van de Groesbeekse fotograaf Luijben (2)

Door Gerrie Driessen

Heemkundekring Groesbeek


GROESBEEK - Deze foto is gemaakt in de zomer van 1945 aan de Colonjes / Knapheideweg. De mannen, waaronder A. van Bentem, zijn aan het werk bij een nieuw opgetrokken Zweedse barak, waar ze met pikhouweel en schop grond egaliseren.

Vlak na de oorlog zijn er in het dorp circa tien van deze houten barakken neergezet, ieder bewoond door vier gezinnen. Wegens de enorme woningnood zijn er elf jaar later nog verschillende barakken bewoond. Onder andere de hier afgebeelde, zo blijkt uit de notulen van de B&W -vergadering van 9 nov. 1955: 'Gevraagd zal worden om met het toegewezen vervangingscontingent de Zweedse barak aan de Colonjes voor afbraak in aanmerking te laten komen'.
Voor meer over het woningvraagstuk en de stand van zaken in 1955 zie: 'Groesbeek zal Herrijzen, de periode 1945 -1955 in vogelvlucht', blz. 172 en 173.

Drukke nieuwjaarsreceptie

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Woensdagavond was het een drukte van jewelste tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Berg en Dal die gehouden werd in hotel Millings Centrum aan de Heerbaan in Millingen een de Rijn.

Ruim 400 afgevaardigden van diverse verenigingen waaronder in groten getale schutterijen en carnavalsverenigingen, politiek, wijkagenten en diegene die het afgelopen jaar een Koninklijke Onderscheiding hadden ontvangen, en zeker ook niet te vergeten de brandweervrijwilligers – de uitnodiging die het vorig jaar op hoog niveau is blijven steken - lieten zich niet onbetuigd.

Het korps van Beek-Ubbergen had zelfs de echtgenotes meegebracht. Ondanks de drukte was de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Slinkman voor iedereen goed te horen. Slinkman blikte terug op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar -de tweede verjaardag van de gemeente Berg en Dal– die in het eerste jaar nog Groesbeek heette. Voor Slinkman was 2016 vooral een sportief jaar zoals de 100ste Vierdaagse, Special Olympics en niet te vergeten de Giro d 'Italia.

Ondanks het negatieve wereldnieuws van oorlogen, aanslagen en oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen zijn er dichter bij huis positieve ontwikkelingen, aldus Slinkman. 'We zijn de crisis te boven en de huizenmarkt trekt weer aan terwijl de werkeloosheid daalt. Ook op gemeenteniveau gaat het goed sinds de herindeling en de gemeentefinanciën zien er ook niet slecht uit. De toekomst zal er een van duurzaamheid zijn en we gaan uit van een gemeentedekkend Whats–appnetwerk om de inbrekers zoveel mogelijk buiten de gemeente te houden", hield Slinkman de aanwezigen voor. Het volgend jaar zal de nieuwjaarsreceptie gehouden worden in het Afrikamuseum, zo liet Slinkman al weten.

Nieuwjaarsbijeenkomst van Ehbo-vereniging

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Vrijdagavond 6 januari zijn tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom in Grand Café De Taverne in Millingen vier leden gehuldigd voor hun jarenlange lidmaatschap.


Voorzitter Alex Janssen gaf in zijn Nieuwjaarstoespraak aan dat, als je bereid bent om je jarenlang in te zetten voor de plaatselijke ehbo-vereniging, dit zeker een beloning waard is. Ook vermeldde hij dat, ondanks het langzaam dichtdraaien van geldkranen, de ehbo-vereniging groeit, aanwezig is op lokale evenementen en het ledental stijgende is. Als kleine gemeenschapsclub is het niet makkelijk om het hoofd boven water te houden.

De jubilarissen waren Marga Hendriks 10 jaar, Leo van Alst 15 jaar, Bart Berning 20 jaar en Angela Groothuizen-Giesen 25 jaar. Door voorzitter Alex Janssen werden de jubilarissen gehuldigd, ontvingen een jaarspeld en een boeketje bloemen. Uit handen van secretaris Berry Pijnappels ontving voorzitter Alex Janssen een jaarspeld vanwege 5-jarig voorzitterschap. Daarna werden enkele personen in het zonnetje gezet voor hun bijzondere verdiensten voor de lokale ehbo-vereniging.
Hans Driessen als fotograaf, René Severijnen (kinderchirurg Radboud UMC, momenteel gepensioneerd) voor zijn specialistische medische inbreng en Theo Burgers voor het beheer van alle AED-apparaten. Ze ontvingen allen een mooi boeket bloemen.

Bent u geïnteresseerd bent in de nieuwe basisopleiding ehbo of Reanimatie/ AED, bel dan Alex 06 10434247. Kijk eens op: www.ehbomillingenkekerdom.nl of op Facebook: ehbo Millingen aan de Rijn / Kekerdom.

Achilles'29 huldigt jubilarissen

GROESBEEK - In goede en in slechte tijden. Dat was het thema van de nieuwjaarsreceptie bij Achilles'29. De club kwam zondagmiddag bij elkaar om iedereen het allerbeste voor het nieuwe jaar toe te wensen. Uiteraard bleven de prestaties van het vlaggenschip niet onbesproken, maar juist in tijden dat het niet zo goed loopt, is het zaak elkaar vast te houden.

En juist dat gevoel van het 'onverwoestbare Achilles', voerde deze middag de boventoon. En één boodschap was deze middag duidelijk: Met de harde kern van de echte Achillesmensen gaan we in de komende maanden de strijd aan om het vege lijf te redden in de Jupiler League.

Naast de jaarrede van de voorzitter, was er ook een woord voor alle trouwe leden die dit jaar een jubileum vierden bij de club. Veertien jubilarissen werden gehuldigd vanwege hun trouwe lidmaatschap:
60 jaar: Jan van Kesteren, Henk Nillessen en Marinus Kersten;
50 jaar: Henk Wellesen
40 jaar: John van Loon, Michel Verriet, Joop Lieffers en Remie van Loon
25 jaar: Joost Derks, Luuk Wijnhoven, Bas Eemers, Sjaak Thissen, Ton Veulings en Henk Kerkhoff.

Nog meer live-programma's bij Omroep Berg en Dal

BERG EN DAL - Al enige tijd kan men op de vrijdagavond op de radio van 19.00 tot 22.00 uur luisteren naar B&D Sportcafé, een succesvol live-sportprogramma met veel aandacht voor de sport in het weekend in de gemeente, live verslagen en gesprekken met gasten, gepresenteerd door Twan Vissers.

Vooral op de zaterdag vindt er een verandering plaats. Na het natuurprogramma 'Kiek Dor' dat om 10.00 uur live wordt uitgezonden kan men vanaf 11.00 uur de gehele dag luisteren naar 'gezellige muziek op de zaterdag'. Het spits wordt afgebeten door het gevarieerde muziekprogramma 'Mooi oud is niet lelijk' gepresenteerd door Henk Eerden en Frits Driessen.

Het programma 'Muziek Nostalgie' van Huub Arents en Herman Nillessen maakt na jaren plaats voor een twee uur durend muziekprogramma van 14.00 tot 16.00 uur met veel aandacht voor plaatselijke muziek. Vanaf nu tot de carnaval wordt dit programma ingevuld met heel veel plaatselijke carnavalsmuziek gepresenteerd door Martijn Schmiermann onder de naam 'Een rondje Polonaise'.

Nieuw op de zondag is het klassiek muziekprogramma "Begin de zondag met Klassiek" wekelijks van 07.00 tot 09.00 uur gepresenteerd door Paul Ekelschot.

In 2016 heeft er een belangrijke uitbreiding van uitzendtijd van Omroep Berg en Dal TV plaatsgevonden. De TV-programma's zijn van maandag tot en met zaterdag te zien om 09.00 uur 's morgens en 's avonds om 19.00 en 22.00 uur. Een keer in de maand is er een unieke samenwerking met De Gelderlander die met de Omroep het live TV-programma 'Gelderlander Nieuws Café' maken. Ook wordt maandelijkse de gemeenteraadsvergadering live in de huiskamer gebracht.

Onder het motto 'Het venster op het dorpsleven' heeft de kabelkrant ook een facelift ondergaan. Het is door beheersbare fotoreportages veel overzichtelijker geworden, zodat er meer aandacht besteed kan worden aan het nieuws, beleving in de wijken en informatie uit de gemeente Berg en Dal.

Ook de website is verruimd. Voor luisteraars en kijkers die buiten de gemeente Berg en Dal wonen kan men nu ook overal in de wereld op www.omroepbergendal.nl de radio, kabelkrant en TV-uitzendingen live volgen! De grootste kracht van Omroep Berg en Dal blijft natuurlijk het uitzenden op uw TV of radio thuis op de kabel. Deze zijn te volgen bij KPN/ Telfort op TV kanaal 597 en radio kanaal 997. Bij Ziggo TV kanaal 36 en radiokanaal 915.

Fotolezing Helma Groenen

Foto: Helma Groenen

GROESBEEK - Helma Groenen is misschien wel de grootste natuurliefhebster in Groesbeek. Geboren aan de rand van het natuurreservaat De Bruuk kreeg ze de natuur al met de paplepel ingegoten en de liefde voor al wat buiten te zien is speelt een belangrijke rol in haar leven.

Om al dit moois met anderen te delen probeert zij door middel van foto's iedereen het bijzondere van de natuur te laten zien. Omdat ze een studie Biologie heeft gevolgd en steeds leergierig blijft in alles wat er buiten speelt weet ze er ook heel veel over te vertellen. Met haar fotografie groeit ook haar visie en krijgt ze steeds meer oog voor de details in de natuur. Maar ook de techniek wordt door ervaring steeds verbeterd.

Er wordt een tweetal fotolezingen georganiseerd: Op dinsdag 24 januari op een metersbreed scherm in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Aanvang 20 uur en de toegangsprijs bedraagt 2 euro, inclusief kopje koffie of thee. Reserveren via info@mallemolengroesbeek.nl is mogelijk.

Op zondag 29 januari in De Waard van Kekerdom, Weverstraat 94 in Kekerdom. Aanvang 13 uur. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd om dit mediaspektakel mee te maken. Duur ongeveer 2 uur. Bekijk een voorproefje op www.wonderendernatuur.nl. Laat u meenemen in de natuur van Berg en Dal en omgeving!

Paul van Tongeren: Leven is een kunst

BEEK - Paul van Tongeren spreekt 19 januari over zijn boek: Leven is een Kunst. Een filosofiegroepje bestudeerde het boek dit jaar en wil graag met hem erover in gesprek. Zij nodigen andere geïnteresseerden daartoe uit.

Paul van Tongeren zal een lezing geven, waarna hij in gesprek gaat met de aanwezigen. Zijn speciale terrein: de moraalkritiek, is zeer actueel in deze tijd van' Geertjes' buiten de politieke arena, het café, de straat, de media en in eigen kring.

De lezing is in De Musschenberg Rijksstraatweg 154 Beek op 19 januari van 19.30 tot 21.30 uur en kost 10 euro. Opgave kan via wylerbergkring@ludiek-pedagogiek.eu voor 15 januari.

Run op nieuwe restafvalzakken in gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - Op 1 januari is de nieuwe manier van inzamelen in Berg en Dal gestart. In de hele gemeente Berg en Dal zamelen we nu op dezelfde manier afval in. Daarbij horen ook nieuwe betaalde blauwe restafvalzakken.

Inwoners van de gemeente Berg en Dal hebben de nieuwe grote en kleine restafvalzakken (50 en 25 liter) massaal ingekocht. De vraag naar de nieuwe restafvalzakken is nog groter dan verwacht. Dit heeft helaas tot gevolg dat bij diverse verkooppunten in de gemeente Berg en Dal vooral de grote restafvalzakken tijdelijk niet op voorraad zijn. De restafvalzakken worden met spoed opnieuw geleverd aan de verkooppunten. Vanaf aanstaande woensdag 11 januari zijn bij alle verkooppunten de restafvalzakken weer verkrijgbaar.

Verkooppunten en meer informatie over afvalinzameling in de gemeente Berg en Dal: www.dar.nl/bergendal

De blauwe betaalde restafvalzakken met opdruk van de oude gemeenten Groesbeek en Millingen aan de Rijn, kunnen door inwoners niet meer in de supermarkt worden gekocht. Deze mogen wel worden opgemaakt en gebruikt worden voor het aanbieden van restafval.

3 Oever Festival 2017 al volop in voorbereiding

REGIO - Tijdens het derde weekend van september vindt in de Gelderse Poort weer het 3 Oever Festival plaats. Het lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Tijdens dit 3-daagse festival is het gebied rondom de Kop van Pannerden, met daarbij grote delen van de gemeenten Berg en Dal, Rijnwaarden, Zevenaar en Lingewaard, onderdeel van één groot festivalterrein.

De rivieren, uiterwaarden, dijken en dorpen worden gevuld met optredens, met exposities, met verhalen. De bezoekers gaan van plek naar plek om natuur en cultuur te proeven, in een unieke mix.

Het 3 Oever Festival is een samenwerking tussen kunstenaars, verenigingen, onderwijs, ondernemers en bezoekers. Samen maken ze dit weekend tot een onvergetelijke belevenis. Tenminste, als er voldoende mensen meedoen. Afgelopen jaar bleek het festival vele mooie momenten te bieden. Dit jaar worden de bewoners in en rond het festivalgebied nog uitdrukkelijker gevraagd mee te doen.

Vrijwilligers zijn nodig om plannen uitgevoerd te krijgen. Wie wil er bijvoorbeeld mee als fietsgids voor een ontdekkingstocht over de 3 oevers, langs verschillende podia? Wie wil er helpen om op hele speciale plaatsen in het landschap voorstellingen mogelijk te maken? Wie wil er helpen om routeborden te plaatsen? Welke muziek- of toneelverenigingen hebben zin om, samen met andere verenigingen of professionals, speciaal voor het festival optredens te bedenken? Dit zijn slechts enkele mogelijkheden.

Samen kan hier iets moois ontstaan. Voor meer informatie: mail info@3oeverfestival.nl , bel Servaas Beunk (06 46151597) of kijk op www.3oeverfestival.nl.

Jan van Kesteren erelid Achilles'29

GROESBEEK - In zijn nieuwjaarsrede memoreerde voorzitter Harrie Derks de vele Achillesmensen die zich week in week uit belangeloos inzetten voor de club. Zonder deze mensen zou Achilles'29 niet kunnen draaien en de club is hen dan ook veel dank verschuldigd. Sommige mensen onderscheiden zich echter op een heel bijzondere manier en Jan van Kesteren is er daar een van.

Hij voetbalde bij Achilles'29 en was vrijwilliger op allerlei terreinen. Veel meer was Jan echter ook de man met de visie en het lef en hij heeft door de inzet van zijn kennis en ondernemerschap er voor gezorgd dat de club enorme stappen voorwaarts maakte. Ogenschijnlijk is hij de man op de achtergrond en ja, hij is een man van weinig woorden. Maar zoals Jan ook vele jaren op een bescheiden manier zijn bedrijf leidde, zo speelt en speelde hij bij Achilles'29 ook een belangrijke rol in de vooruitgang van de club. Met zijn kennis, inzet en drive heeft hij de vereniging mede gebracht op de plek waar die nu staat.

Erelid word je niet zomaar. Deze titel is alleen weggelegd voor mensen die in het historisch perspectief gezien een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Achilles'29. Bij zijn 60 jarige verbintenis aan Achilles'29 kreeg Jan van Kesteren deze eervolle titel toegekend en dat is gezien zijn bijdrage meer dan verdiend. Niet onvermeld mag blijven dat Jan bij al zijn activiteiten altijd de onvoorwaardelijke steun krijgt van zijn vrouw Dinie. Deze eretitel komt dus ook Dinie zeker toe! "Dank jullie wel Jan en Dinie voor alles wat jullie tot nu toe voor Achilles'29 hebben gedaan."

Nieuwjaarsconcert: Spotlights on Jubilate Deo

GROESBEEK - Op zaterdag 14 en zondag 15 januari verzorgt fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert in verenigingsgebouw De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek. Sinds jaar en dag wordt op deze manier het nieuwe jaar muzikaal ingeluid.

Op zaterdag 14 januari zal het concert om 20.00 uur beginnen. Vanaf 19.30 kan men terecht in verenigingsgebouw De Sleutel. Op zondag 15 januari start het concert om 14.00 uur en kan men vanaf 13.30 uur terecht in verenigingsgebouw De Sleutel. De toegang is gratis.

Nieuwjaarsinstuif bij SC Millingen / Odio

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zaterdagavond 7 januari was de nieuwjaarsinstuif van SC Millingen en Odio in het clubhuis.

Voor de Nieuwjaarsinstuif zou de traditionele nieuwjaarswedstrijd tussen JO19 (A1) en het Jeugdkader van SC Millingen gespeeld worden. Vanwege de barre weersomstandigheden is deze voetbalwedstrijd afgelast. In de nieuwjaarstoespraken bedankten beide voorzitters, Annemieke Cronenberg van Odio en Jan Scholtens van
SC Millingen, de vele vrijwilligers van beide verenigingen, in het bijzonder Alex Janssen, die vorig jaar een Koninklijk lintje ontving.
Rond 20.30 uur begon de gezellige Nieuwjaarsinstuif. De muzikale omlijsting werd uitstekend verzorgd door dj Piet.

Vrijdag de dertiende bij De Deurdouwers: Schlagerfestival

MILLINGEN - Op vrijdag de dertiende, 13 januari verzorgen De Deurdouwers het Schlagerfestival. En zeker niet voor de eerste keer! Al sinds jaren, aan het begin van het nieuwe jaar, net wanneer de oliebollen wat verteerd zijn, is het tijd voor een leuk muziekfestijn.                                        

Een gezellige muzikale avond met leuke melodietjes, voorzien van zelf geschreven teksten en met een hele grote knipoog, de lokale carnavalskrakers. Vooral de humor staat bovenaan bij de deelnemers uit de directe regio en onze mooie gemeente Berg en Dal.                

Natuurlijk zijn er prijzen te winnen voor het leukste, grappigste of mooiste nummer of optreden. En hoewel men er echt voor zal gaan om één van deze prijzen in de wacht te slepen en de zaal op hun hand te krijgen, het meedoen blijft toch belangrijker dan het winnen!

Mocht je niet kunnen meezingen met de lokale schlagers en ben je een beetje bevreesd dat je de teksten van de gezongen schlagers nog niet kent. Boekjes en cd zullen in de zaal verkrijgbaar zijn. Maar lekker anoniem meezingen in de zaal en feesten met bekende knallers uit de feestmuziek kan natuurlijk ook met hulp van Tom Meuwese. Deze rasartiest uit Nijmegen heeft er zijn vak van gemaakt om mensen te entertainen... en hoe! De hele avond live muziek en een gastoptreden van de Groesbeekse schlagerzanger Alfred Arts.

"We beginnen om 20:00 uur in de zaal van Hotel Millings Centrum en de entree is gratis. De deur is al vanaf 19.00 uur open, dus kom gerust even kijken en meegenieten met Prins Tom de Meesterlijke, hofdames Manon en Angeline en de rest van De Deurdouwers."

Wedding Inspiration Day

REGIO - Op zondag 22 januari vindt de Wedding Inspiration Day plaats! Ga je trouwen of heb je een vriend(in) die verloofd is? Heb je nog geen idee wat je wilt, of moet je nog de laatste puntjes op de i zetten? Dan is de Wedding Inspiration Day bij Landgoed Bergzicht de Raaf in Heumen de perfecte dag om inspiratie op te doen voor je bruiloft.

De Wedding Inspiration Day wordt volledig in bruiloftsstijl gepresenteerd. Proef heerlijke taartjes, laat je fotograferen, ontdek hoe gemakkelijk het is danspasjes te leren, maak kennis met de leukste trouwambtenaren en zie vakmensen aan het werk. Dus geen trouwbeurs met ouderwetse taferelen, maar vernieuwende inspiratie volgens de laatste trends en voor elk budget.

Bekijk de nieuwste collecties bruid- èn bruidegomsmode van PerfectDress Bruidsmode uit Kranenburg tijdens 1 van de 2 modeshow. Mariëlle Jongmans, bekend van het RTL4 programma 'Married at first sight', zal jullie tijdens een workshop alvast een paar do's en dont's voor tijdens de trouwceremonie verklappen.

Er zijn fantastische prijzen te winnen die aan het einde van de dag verloot worden onder de aanwezigen, dus zorg dat je er bij bent! Meld je vooraf gratis aan via www.weddinginpirationday.nl en ontvang een goed gevulde goodiebag! Like ook de facebookpagina en blijf op hoogte van het laatste nieuws en de winacties.

De Treffers huldigt 34 jubilarissen

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - De nieuwjaarsreceptie van De Treffers was ook dit jaar weer erg gezellig, druk bezocht en goed verzorgd. Tijdens de receptie werden traditiegetrouw alle jubilarissen gehuldigd. Dit jaar 34, onder wie twee leden die 75 jaar lid zijn van onze club.


Vele familieleden en vrienden waren met de jubilarissen meegekomen om te luisteren naar de huldigingen door de voorzitter en genoten van heerlijke koffie en gebak. Na de huldigingen werd de groepsfoto, in verband met de weersomstandigheden niet buiten maar in de sportzaal van het clubgebouw gemaakt. Al vooraf aan de receptie werd het drukker in de kantine met velen die graag een stukje clubhistorie aanhoorden en mede-leden van De Treffers gehuldigd wilde zien worden. Na de receptie was het tijd voor de traditionele Nieuwjaars instuif, om "samen met De Treffers" een borreltje te drinken op het nieuwe jaar. De Treffers dankte alle aanwezigen voor hun belangstelling en aanwezigheid op deze prachtige middag en wenste eenieder een prachtig, sportief en gezond 2017!

25 jaar lid: Dhr. H.A. Thijssen, Dhr.T. Albers, Dhr.H. Kersten, Dhr. G.C.I. van Ooijen, Dhr. R.J. Peters, Dhr. S.I. Muskens, Dhr. J.P.M. Pouwels, Dhr. W.T.A.J. Claassen, Dhr. N.A. Klaassen en Dhr. G.J. de Leeuw.
40 jaar lid: Dhr. W.P. de Bruin, Dhr. H.P. v.d. Ven, Dhr. W.J. de Valk, Dhr. J.J.M. Rikken, Dhr. M.W. Willems, Dhr. E.L. Hendriks en Dhr. M.J. de Haan.
50 jaar lid: Dhr. J.L. Wijnhoven, Dhr. H.T. Kuijpers, Dhr. W. Gerrits, Dhr. J.L. Peters, Dhr. J. Jacobs, Dhr. J.H.G. Janssen en Dhr. H.A. Cillessen.
60 jaar lid: Dhr. P.A. Visser, Dhr. A.P. Visser, Dhr. F.M. Kersten, Dhr. P.H. Langeveld, Dhr. P.A. Janssen en Dhr. J.G. Bögels.
70 jaar lid: Dhr. L.W. Kersten en Dhr. K.J. Peters.
75 jaar lid: Dhr. P.J. Jochoms en Dhr. J.G. Jacobs.