GN Nijmegen-Noord

14 maart 2018

GN Nijmegen-Noord 14 maart 2018


Workshop bloemschikken

OOSTERHOUT - De eerste zonnestralen, fluitende vogels, krokussen en tulpen kleuren de tuin! Ook last van lentekriebels? Kom dan op donderdag 22 maart om 19.45 uur naar Tine Maters, op de boerderij op de Buitenplaats Oosterhout.

"We maken deze avond een voorjaarstaart met buxus, bolletjes, roosjes, gerbera, blauwe druifjes, kleine takken met mos en eventueel ander materiaal. Tijdens de workshop wordt u getrakteerd op koffie of thee met iets lekkers en na afloop met een drankje en hapje.

De kosten bedragen 15 euro voor leden van Groei en Bloei en niet-leden betalen 20 euro (maximaal 12 personen). Voor meer informatie en opgeven: genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com

Meisjes Running Team Simba Nederlands crosskampioen

NIJMEGEN - Op zondag 11 maart vonden in Amstelveen de Nederlandse cross Kampioenschappen plaats. De organisatie had, met hulp van de weergoden, in het Amsterdamse bos een loodzwaar parcours uitgezet. De atletes van Running Team Simba veroverden liefst drie medailles.

De meisjes B liepen twee rondes van twee kilometer. Manjorie Janssen uit Berg en Dal kwam in de eindsprint drie seconden te kort voor de overwinning en veroverde de zilveren medaille, Ellen van Doorn uit Nijmegen bereikte de zesde plaats terwijl Yasmine Abbes uit Mook de achtste plaats behaalde. Door deze drie zeer goede individuele prestaties veroverden ze in het teamklassement, allen zijn lid van A.V. Cifla, de gouden medaille.

In de ochtend had Tischa Bram uit Nijmegen een gouden medaille gewonnen bij de meisjes D, zij had na een gelopen afstand van 1,6 km een voorsprong van twee seconden op de nummer twee. Mare Frauenfelder uit Nijmegen bereikte bij de meisjes C de 32e plaats.

Retraitedag Ressen

RESSEN - Alweer de vierde Retraitedag dit seizoen in Ressen. Een mooie gelegenheid om even stil te staan bij waar je staat en wat van jou van waarde is.

Op deze dagen is er ruimte voor bezinning, tijd voor jezelf, verstilling en creativiteit in ruime zin. Deze keer is het thema ‘Schepping’ en staan we stil bij onze verbonden met de natuur, een belangrijk element in de Keltische Christelijke Spiritualiteit. Daarin speelt het besef dat in de hele schepping, in al het levende, een goddelijke, universele kracht werkzaam is.
Aandacht en tijd besteden aan en in de natuur geeft innerlijke rust. Respect hebben voor de kwetsbare aarde en hoe we in harmonie en verbondenheid met de natuur kunnen leven is juist in onze tijd van onmetelijk belang.

Wees welkom op zaterdag 17 maart van 10:30 - 16:00 uur. Lunchpakket en stevige schoenen zijn aanbevolen, voor koffie/thee en soep zorgen wij. De kosten bedragen 15 euro. Aanmelden bij Winny Eijbersen 06 14894540 of via de mail pleisterplaatsressen@4-plek.nl.

Jeugd Egerländerkapel Lingewaard zoekt jonge muzikanten

BEMMEL - Egerländerkapel De Leemkuulers uit Bemmel bestaat dit jaar 25 jaar. Ter gelegenheid van ons jubileumjaar willen we graag een speciaal orkest laten optreden. Daarom willen we graag eenmalig op projectbasis een jeugdkapel opzetten.

Je bent welkom als je een jonge muzikant bent tot ongeveer 16 jaar, lid van een muziekvereniging uit de gemeente Lingewaard, Er worden nummers gespeeld uit het Böhmische en/of Mährische repertoire. De repetities zijn in 'De Kinkel' in Bemmel op vrijdagavond van 18.30 - 19.30 uur. Het optreden is tijdens het Internationaal Kapellen Festival Bemmel op zondag 15 juli. Duur van het concert 15 tot 20 minuten en er zullen 5 tot 6 nummers gespeeld worden.

Mocht je vragen hebben dan kan je een mail sturen naar jeugdegerlanderkapellingewaard@gmail.com. Je kan natuurijk ook een van onze muzikanten bellen: Wilma Altena 06 22573427, Elly Tamboer 06 36320919 of Henry Meijer 06 46173659. Deelname is gratis.

Workshop biologisch moestuinieren met koken

BEMMEL - Voor het derde jaar op rij organiseert Groei & Bloei Overbetuwe-Lingewaard weer een work­shop biologisch moestuinieren.

De cursus zal bestaan uit één theorie- en één praktijkbijeenkomst én een kookworkshop met eigen geteelde groenten in augustus of september. Dinsdagavond 20 maart is de theorie-avond en zaterdagochtend 24 maart wordt het geleerde in de praktijk gebracht. Voor de kookworkshop wordt in overleg met de deelnemers een datum geprikt.

De bijeenkomsten zullen plaatsvinden bij De Minkhof in Bemmel en zullen begeleid worden door Henk van de Krol van De Minkhof en Wim Burgers en Annie van Wichen-Heezen van Groei & Bloei. De kosten bedragen 25 euro voor niet-leden en 20 voor leden van Groei & Bloei Over-Betuwe & Lingewaard. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via: genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

TOP-film: Gifted

BEMMEL - Op donderdag 22 maart staat de boeiende Amerikaanse film 'Gifted' op het programma van TOP. De voorstelling is om 20.00 uur in de Theaterkerk.

In deze film moet de alleenstaande oom Frank Adler, een rol van Chris Evans, zien te voorkomen dat zijn slimme nichtje Mary, voor wie hij de zorg draagt, in handen valt van zijn Britse moeder die nooit naar haar kleinkind heeft omgekeken. Wat de zaak extra ingewikkeld maakt, is dat Mary een buitenbeentje is dat net als haar gestorven moeder een ongekend wiskundig talent in zich draagt. Oma Evelyn, zelf wiskundige, wil het talent van Mary tot wasdom laten komen en trekt een leger academici uit de kast om het kind te onderwijzen. Ondertussen strijdt Frank samen met zorgzame buurvrouw Roberta en Mary's lerares Bonnie om de ouderlijke macht.

Kaartjes kosten zeven euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nog ruimte voor enkele bassen en tenoren Nieuw koor 50Ways treedt op

50Ways tijdens een repetitie

NIJMEGEN - Het koor 50Ways treedt zondag 18 maart van 15.30 tot 17.00 uur op in zaal 't Zwaantje aan de Sint Agnetenweg 77 in Nijmegen. Het is het debuutoptreden van het koor dat onder leiding staat van Emiel Hoefnagel. Op het repertoire staat een mix van nummers: van moderne popliedjes tot en met het meer klassieke werk.

Voorbeelden van popliedjes zijn 'Can't stop the feeling' van Justin Timberlake en 'Human' van Rag 'n' Bone Man. Bijzonder is het nummer 'Call it Luck' van Roel van Velzen: de uitvoering van dit nummer is een eigen arrangement van dirigent Emiel Hoefnagel. Verder kun je ook genieten van het prachtige 'May it Be' van Enya (bekend van Lord of the Rings) en de jonge klassieker 'Hallelujah' van Pentatonix. In het meer klassieke genre zul je uitvoeringen horen van Ave Verum Corpus van Mozart en het Russische Otche Nash.

50Ways telt ongeveer twintig vrouwen en mannen die recent de vijftig gepasseerd zijn. De leden hebben behoorlijk wat zangervaring en dat is te horen. Er is nog ruimte voor enkele talentvolle bassen en tenoren om de koorklank verder uit te balanceren. Belangstellende mannen met een goede zangstem worden dus expliciet uitgenodigd om het concert bij te wonen. Repetities zijn in de even weken van 20.00 tot 22.00 uur in 't Zwaantje (waar ook het optreden is). De zaal is open vanaf 15.00 uur, de toegang is gratis.

Sponsor bedankt

(foto: Ans Schenning)

OVERBETUWE - Maandag 26 februari (in de ijzige koude) kreeg het bestuur van Ons Overbetuwe windjacks en poloshirts overhandigd door Peter Zwartkruis van www.pzverpakkingen.nl/ uit Valburg. Naast het beeld van Knillis natuurlijk!

"Peter had ons een gedeelte gesponsord en daar zijn wij erg blij mee. Kent u onsoverbetuwe.nl, het online dorpsplein gemaakt voor en door bewoners van Overbetuwe? Op deze site (en op facebook en twitter) kunt u informatie vinden over onze mooie gemeente. Activiteiten, buurtverhalen, vraag en aanbod en nog veel meer is er te vinden. Vindt u het leuk om ook iets te plaatsen of iets te betekenen voor je buurt? Maak een gratis profiel aan en kijk eens rond op de site. Deelname is vrijblijvend en kostenloos voor bewoners, organisaties, stichtingen, verenigingen, zzp'ers en bedrijven. Schrijf je eigen nieuwsbericht, verkoop iets op het prikbord, deel een foto van je omgeving onder buurtfoto's... er zijn veel mogelijkheden. Voor vragen kan men mailen: contact@onsoverbetuwe.nl. Binnenkort zullen jullie ons in diverse kernen van onze gemeente vinden in onze nieuwe kleding. Bedankt Peter!"

Schaakmuziek van Kees Schoonenbeek

De Nederlandse componist Kees Schoonenbeek beleeft een kroonjaar en geeft een lezing op het 3e Nationale Schaak Concert op 26 maart, 13.00 uur in het Kerkje te Ressen voor jong en oud over zijn unieke schaakmuziek. (Foto: Karen Langerwerf)

RESSEN - De Gelderse componist Kees Schoonenbeek beleeft dit jaar 2018 een kroonjaar. Hij is 70 jaar geworden, is een geboren en getogen Gelderlander en blaakt van energie! Hij vertelt tijdens het Nationaal Schaakconcert op 25 maart vanaf 13.00 uur over zijn schaakmuziek.

In 1997 kreeg Kees een opdracht van het toenmalige conservatorium waar hij werkzaam was om voor een belangrijk internationaal schaaktoernooi een muzikale toegift te schrijven. Het idee werd geboren om een schaakballet op te voeren. Kees koos een bijzondere schaakpartij en schreef muziek voor een voortschrijdende koning, een lopende loper, een huppelend paard en wie weet misschien wel een stijgerend balletstuk... we gaan het beleven!

Kees vertelt in klanken, beelden en woorden, klassiek en modern, met en zonder computer hoe zijn schaakmuziek tot stand is gekomen. En wat is er toepasselijker dan het Nationaal Schaak Concert op de Koningshof in Ressen?

"We nodigen u uit om Kees op zondag 25 maart te feliciteren met zijn kroonjaar en om naar zijn vertelling te komen luisteren: Van harte welkom! Dit is een bijzondere gebeurtenis voor kinderen, ouders en ouderen."

De entree bedraagt vijf euro voor alle elementen die dag: lezing Kees, muziekklokjes met uitleg en een leuke muziek intervalrace, schaaklesjes en een echt schaaktoernooi: een schaaktriade. Daarnaast is er een speurtocht, leuke knutselactiviteiten en natuurlijk schaken en muziek.

Het team van ANBI Stichting T. Metissimo, zet zich vrijwillig in voor Talentontwikkeling van jong en oud. Meer informatie staat op www.TalentoMetissimo.nl.

Muzikale bingo met de Zonnebloem

BEMMEL - Wat was het gezellig op 28 februari in De Kinkel. We hadden Kees Bos weer uitgenodigd voor de verzorging van een muzikale bingo. Ondanks de zeer strenge vorst overdag kwamen de gasten van de Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen bijna allemaal.

Gelukkig konden we deze dag extra chauffeurs krijgen die nog gasten gingen ophalen en weer netjes thuis brachten. Waarvoor veel dank was. Kees wist de sfeer er meteen in te brengen en de gasten waren geconcentreerd bezig met het invullen van de kaart want er waren weer leuke prijzen te winnen. Ook werd er meegezongen en tijdens de pauze werden er herinneringen opgehaald. Onze vrijwilligers zorgden ondertussen dat het de gasten aan niks ontbrak. De gasten kregen koffie/thee met cake en sap en een hapje en we sloten heerlijk af met een wijntje en sommige gasten zaten heerlijk te genieten van hun advocaatje met slagroom en bittergarnituur. De gasten gingen om 17.00 uur heel tevreden terug naar huis. Kees en alle vrijwilligers werden hiervoor bedankt en... op naar de volgende activiteit. Cora Sluiter, voorzitter Zonnebloemafdeling Bemmel, Haalderen en Ressen.

Lezing Ferdinand van Hemmen: In de branding van de Waal

Doorbraak van de Waaldijk bij Doornik-Bemmel in 1799 (foto: Historische Kring Bemmel)

BEMMEL - De Historische Kring Bemmel organiseert een lezing door Ferdinand Van Hemmen over de rijke cultuurhistorie van de Waaldijk en wat we hiervan kunnen leren in een tijd dat het water op-en-top gaat uitdagen.

De rivieren deden weer van zich spreken in januari. De uiterwaarden liepen onder en zelfs binnendijks kwamen stukken land blank te staan (kwel). Maar de dijken hielden stand. Om zeker te zijn dat dit in de toekomst ook gebeurt worden ze flink op de schop genomen. Dat gebeurt vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Intussen worden plannen uitgewerkt voor een grondige aanpak van de Waaldijken tussen Gorinchem en Lent-Doornik. Weldra begint ook de planvorming voor de Waaldijk in Lingewaard. Reden voor landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen om in een lezing het erfgoed van die dijk in de schijnwerpers te zetten. Het landschap van de Waaldijk laat zich nog lezen als een spannend geschiedboek. Zo vertelt het nog verbluffend veel over het vroegere leven bij de rivier, over de heroïsche strijd tegen het water, over de ondervonden rampspoed en over de inventiviteit bij het vinden van oplossingen voor dijkherstel en dijkonderhoud.

Ferdinand van Hemmen kijkt niet alleen naar het verleden maar ook naar de toekomst. Het klimaat verandert, de zeespiegel stijgt. Het water gaat weer uitdagen, in allerlei opzichten. Hebben de oude dijkbouwers nog wijze lessen voor ons in petto, om duurzaam te kunnen wonen in de delta?

De lezing wordt op 20 maart gehouden in het Wapen van Bemmel en begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.45 uur. Entree gratis, koffie staat klaar.

Inschrijven voor marktkraam op Koningsdag in Bemmel

Deelnemers vlooienmarkt 2017 (foto: Foto: John Regensburg)

BEMMEL - Het 111 jaar oude Oranje-Comité Bemmel-Ressen is gestart met inschrijvingen voor de vlooienmarkt Koningsdag 2018.

Reserveer een kraam en verkoop spulletjes op deze gezellige dag! Koningsdag op het Kinkelplein in Bemmel is de meest bezochte dag in de gemeente Lingewaard met veel (gratis) attracties voor de kinderen en gezellige horeca voor de volwassenen. In de ochtend is er de versierde fietsenoptocht en kleurwedstrijd. Daarna de kindervrijmarkt.

Koningsdag in Bemmel is altijd een geslaagde feestelijke dag. Kijk voor meer informatie en het inschrijfformulier op http://www.oranjecomitebemmel.nl/vlooienmarkt.htm Bezoek ook eens de nieuwe Facebookpagina (zoek op Oranje-Comité Bemmel-Ressen).

Openingsweekend bij Forellenvijvers Gendt

GENDT – Het is een heerlijke buitenactiviteit en erg gezellig om met vrienden, familie of collega's samen te doen. Ook voor kinderen is forelvissen leuk. Benieuwd hoe dat gaat? Op 24 en 25 maart worden er demonstraties gegeven, kun je zelf een hengel uitgooien en valt er van alles te beleven bij Forellenvijvers Gendt.

Wie op forel vist is actief bezig. De forel is namelijk een jager en die moet je proberen te verleiden door het aas regelmatig door het water te bewegen. En juist omdat het jagers zijn happen ze graag. Dat maakt forelvissen zo leuk, zeker ook voor kinderen. Voor kinderfeestjes is Forellenvijvers Gendt dan ook een aanrader want ze hebben altijd beet! Compleet met friet, mayo en frikandellen beleven ze een dag die ze niet snel zullen vergeten. 'We geven uitleg en zorgen voor een drankje. Zowel bij een kinderfeestje als ook bij volwassen groepen', aldus Geert van Hoogen. Samen met zijn partner Aniek Basten opende hij in juli 2017 Forellenvijvers Gendt.

Inmiddels liggen er drie schitterende visvijvers en is de vierde in aanleg op een prachtige locatie. Forellenvijvers Gendt biedt diverse groepsarrangementen. Zo kun je een 'eigen' vijver huren waarin (zalm)forellen worden uitgezet en de dag gezellig afsluiten met een barbecue waarop je eigen vangst wordt gegrild. Of je komt de volgende dag je eigen vangst heerlijk gerookt ophalen! Aniek: 'Op 24 en 25 maart hebben we een rookkast staan, is er een springkussen en worden er demonstraties gegeven. Bovendien worden er dan 'Kanjers' uitgezet. Deze zalmforellen wegen soms wel 4 à 5 kg!' Wie komt ze dat weekend vangen? Kijken op www.forellenvijversgendt.nl en op Facebook kan, maar zelf beleven is zoveel leuker! 24 en 25 maart van 08.00 tot 17.00 uur bij Forellenvijvers Gendt, Zandvoort 46.

Centrummanagement Elst slaat nieuwe weg in

Links: de nieuwe voorzitter Paul Kok; op de foto rechts de vertrekkende voorzitter Peter de Waard.

ELST - Het Centrummanagement in Elst wordt financieel mogelijk gemaakt doordat circa 150 ondernemers in het centrum van Elst reclamebelasting betalen. In een formele stemming hebben zij hiermee in 2014 ingestemd. Er wordt intensief samengewerkt met vastgoedeigenaren en de gemeente Overbetuwe. De gemaakte afspraken lopen tot 2020.

Door wijziging in de regelgeving zal Centrummanagement Elst zich anders moeten gaan organiseren. Het bestuur bereidt zich voor op de vorming van een Bedrijfs Investerings Zone (BIZ). Daarin zal de bestaande samenwerking tussen ondernemers en vastgoedeigenaren nog verder ingevuld worden.

Deze voorbereiding zal plaatsvinden onder een nieuwe voorzitter. Per 1 maart heeft Peter de Waard het voorzitterschap van het bestuur overgedragen aan Paul Kok. Peter was medeoprichter van de Stichting Centrummanagement Elst. Vanwege zijn VVD-lijsttrekkerschap voor de komende gemeenteraadsverkiezingen stopt hij nu. Paul Kok is notaris van beroep met als specialisatie 'de ondernemer in al zijn facetten' en commercieel vastgoed. Hij kan zijn ervaringen uitstekend gebruiken als voorzitter van Centrummanagement Elst.

Elst heeft een bijzonder succesvol centrum. Binnen Centrummanagement Elst zetten meer dan 70 vrijwilligers zich hiervoor in. Tijdens de jaarbijeenkomst van 28 februari presenteerden de tien werkgroepen hun resultaten en plannen. Centrummanagement Elst bouwt onder leiding van de nieuwe voorzitter Paul Kok verder aan een gezonde toekomst voor het prachtige centrum van Elst!

Fietsclub zoekt nieuwe leden

Impressie van voor de start (foto: N. van Kleef)

BETUWE - "Wij zijn een gezellige fietsclub die bestaat sinds 1992. Momenteel zijn we allemaal 50 jaar of ouder daarom willen we graag versterking van nieuwe leden (mag ook van boven de 50 jaar zijn).

"We fietsen vijf zaterdagen per jaar tussen mei en september. De fietsafstanden zijn tussen de 40 en 45 kilometer per dag. We vertrekken iedere keer vanaf een andere startplaats. Daarom is een auto met fietsendrager wel nodig en de afstanden met de auto zijn maximaal 60 km. Om de 2 jaar organiseren we een fietsdriedaagse en overnachten we ergens in Nederland in een hotel. Meedoen is op vrijwillige basis.

De meeste leden wonen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, maar uit andere plaatsen is men ook welkom. Hebt u interesse neem dan contact op met Nollie van Kleef, 0481 371341 of per mail via ch.vankleef@kpnplanet.nl."

Tweedehands buitenspeelgoed- en kinderkledingbeurs in Elst

"Wil je kleding of speelgoed verkopen? Dat kan! Verkopen via de kinderkledingbeurs in Elst is makkelijk en snel! Vraag dan via kledingbeurs@zonnet.nl een verkoopnummer aan. Je mag zelf thuis de kleding prijzen en deze bij ons inleveren op vrijdag 23 maart tussen 13.30 en 14.00 uur en tussen 18.30 tot 19.00 uur.


Zaterdagmiddag tussen 17.00 uur en 17.30 uur rekenen wij de verkochte kleding met je af en kun je niet-verkochte kleding weer ophalen.
Je betaalt 0,75 euro voor een verkoopnummer en van de verkoopprijs is 10 procent voor de kledingbeurs en 90 procent voor jou.

Van 12.00 uur tot 13.30 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen in de aula van het Westeraam aan het Auditorium 6 in Elst.
Het is beslist de moeite waard om hier mooie (merk)kleding en speelgoed voor een leuke prijs te kopen. Met een groep vrijwilligers zorgen we ervoor dat alle artikelen overzichtelijk worden gerangschikt op maat en soort. Dit is een flinke klus en we zijn dan ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Het is een dag van hard werken maar ook een erg gezellige dag. Interesse? Stuur een mail naar kinderkledingbeurs@zonnet.nl en we sturen je verdere informatie." Meer informatie staat op www.kinderkledingbeurselst.nl.

Cabaret van de bovenste plank met André Manuel

BEMMEL - Zaterdag 24 maart is het bij TOP genieten van cabaretier André Manuel. Zijn shows zijn actueel, pijnlijk relevant, inhoudelijk en uiterst geestig. André gaat in zijn 632ste programma De Onzen op zijn eigen compromisloze wijze op zoek naar geluk.

Over vluchtelingen die in ieder geval wat te doen hebben versus de Tokkies die daar ook naar verlangen. Wars van ambitie maar toch. Als Trump de president van de Verenigde Staten van Amerika kan worden, dan mag Manuel dit programma maken.

Het is 2017. We bombarderen nog steeds moslims in het Midden Oosten. En in de media galmt de vraag, waarom zijn ze zo boos op ons.

André Manuel gebruikt het podium precies waar het voor is bedoeld: een plek waar je de dingen onomwonden kan zeggen. De Volkskrant schreef: “Het is lovenswaardig hoe hij actuele thema’s als moslimterrorisme en racisme onverschrokken te lijf gaat. Het zet je aan het denken.” het NRC kopte: “Satire van Manuel zoekt humor op gevaarlijk terrein.”

Aanvang optreden 20:30. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kermis en braderie in Herveld

HERVELD - Ook dit jaar organiseert de Oranjevereniging van Herveld-Andels, Wolferen en Loenen een kermis en een braderie in Herveld. Van donderdag 5 tot en met zondag 8 april staat de kermis op het Dorpsplein in Herveld.

Op zondag 8 april is er weer een braderie in de Hoofdstraat in Herveld van 10:30 – 17:00 uur. Ondernemers en/of andere geïnteresseerden voor een kraam op de braderie kunnen contact opnemen met THIB-organisatie: 071 5790090 of 06 54776694 of info@thiborganisatie.nl. Voor verdere vragen kunt u ook contact opnemen met Richard Gerritsen van de Oranjevereniging (06-23369192).

Oproep reünie Mariaschool Bemmel

BEMMEL - "Wij zijn op zoek naar klasgenoten van de zesde klas Mariaschool Bemmel jaar 1972/1973. Op 15 april is er een reünie bij Café 61 in Bemmel."

"We hebben nog niet iedereen kunnen traceren. Ben jij of ken jij iemand die in het schooljaar 1972/1973 op de Mariaschool in Bemmel in de zesde klas zat, en nog niet op de hoogte is van de reünie, neem contact op met gerdads@live.nl of margasmitshoek@hotmail.com.

Meneer Boek leest voor in Bibliotheek De Mariënburg

NIJMEGEN - Meneer Boek gaat tijdens de Boekenweek voorlezen uit zijn eigen prentenboek Meneer Boek. In de Bibliotheek De Mariënburg op de jeugdafdeling op woensdagmiddag 14 maart om 15.00 uur.

In het prentenboek staan veel feesten van het jaar. Meneer Boek kiest voor deze dag zijn verhaal over pasen. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Geel is de kleur van het paasfeest, en van narcissen en van paaseieren. Maar Meneer Boek ontdekt dat het paasfeest ooit een feest was voor het wakker maken van de natuur uit een winterslaap. Meneer Boek is een creatie getekend en geschreven door Clémence Leijten en Joris Leijten en is als prentenboek verschenen bij Joleijt, Educatieve producten, Nijmegen. Acteur en docent Robert Heijnen zal Meneer Boek spelen. Hij leest voor uit het prentenboek. Deze voorstelling vindt plaats twee weken voor Pasen. Daarom is gekozen voor het paasfeestverhaal van Meneer Boek. Meneer Boek zal daarna met de aanwezige kinderen praten over wat hij heeft verteld. Meer informatie www.meneerboek.nl.


Het prentenboek is geschreven voor kinderen vanaf zes jaar en hun ouders. Meneer Boek is een nieuwsgierige man die altijd in boeken van de bibliotheek zoekt naar schatten van verhalen, nu is hij op zoek naar het verhaal achter het paasfeest. Toen Meneer Boek dacht aan paaseieren en narcissen de kleur geel van pasen, vroeg hij zich verwonderd af: "Wat is dat dan, paasfeest?" Meneer Boek gaat vervolgens op zoek naar het antwoord.
Meneer Boek zegt: "Mensen hebben feesten nodig [...] Mensen worden blij van feesten. Als je blij bent, kun je beter tegen nare dingen die gebeuren."

Duizendste aanmelding voor buurtbemiddeling

De woonconsulente Hanneke van Waardwonen (rechts) werd door de coördinator buurtbemiddeling Gabrielle Langhout verrast met een traktatie voor de duizendste aanmelding bij buurtbemiddeling.

LINGEWAARD - De duizendste aanmelding voor buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe is onlangs gedaan door de woonservice van Waardwonen. Woonconsulente Hanneke werd door de coördinator Gabrielle Langhout verrast met een traktatie voor deze mijlpaal. Buurtbemiddeling bestaat sinds september 2008. En nu is dus duizendste verwijzing een feit.


Dat kwam ook omdat in 2017 een recordaantal van 142 casussen is behandeld. Dat is 16 procent meer dan de twee jaren daarvoor. Door de inzet van 22 vrijwillige buurtbemiddelaars in 2017 lukte het om 73 procent van de burenruzies in beide gemeenten op te lossen. Aanmeldingen komen van wijkagenten (27 procent), woonconsulenten (25 procent), gemeenten (8 procent) en natuurlijk de buren zelf. Dat er nu in bijna tien jaar duizend aanmeldingen zijn gedaan betekent dat buurtbemiddeling een vast onderdeel geworden is van de dienstverlening aan de inwoners van Lingewaard en Overbetuwe.

Buurtbemiddeling werkt het beste in gevallen waar de onenigheid en irritaties nog niet heel hoog opgelopen zijn. De bemiddeling houdt in dat getrainde onafhankelijke vrijwilligers naar het verhaal van beide partijen luisteren en het bemiddelingsproces begeleiden. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. De kracht van buurtbemiddeling is dat, met hulp van de vrijwillige bemiddelaars, de buren zelf hun problemen oplossen. Deze service is gratis en wordt uitgevoerd door Sterker sociaal werk.

"Heeft u ook een probleem in uw buurt waar u zelf niet uitkomt en waarvoor u hulp wilt vragen? Kijk op www.buurtbemiddelingsterker.nl of bel 088 00 11 333 of stuur een e-mail sturen naar: buurtbemiddeling@sterker.nl."

Jong Belegen speelt in De Kinkel

BEMMEL - Toneelgroep Jong Belegen van Senioren Actief Bemmel (SAB) is al maanden druk aan het repeteren voor een nieuwe avondvullende toneelvoorstelling.

De toneelgroep onder leiding van Ferdinand Ebben speelt op zaterdag 21 en zondag 22 april in De Kinkel. Dit keer wordt 'Boer Hendrik in zijn hemd gezet' gespeeld. Een klucht vol doldwaze taferelen.

Op een boerenerf leidt boer Hendrik, met zijn vrouw Stien en twee zoons, een tevreden bestaan. Tot hun rustige leventje volkomen ontregeld raakt door een bezoek aan de gezusters van Brackhout, de nieuwe buren.

Vanaf 26 maart liggen de kaarten á 7,50 euro in de verkoop. Verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en Modehuis Poortman. De zaal is geopend vanaf 19.30 uur en de aanvang is om 20.00 uur.

Fenomeen in De KiK

(foto: Jeroen Les) Foto: Jeroen Les

ELST - Een fenomeen beschrijft de wereld zoals we die ervaren, niet per se zoals die bestaat. Een fenomeen kan ook duiden op een bijzonder begaafd persoon of opvallend verschijnsel.

Rayen Panday vindt zichzelf absoluut geen fenomeen! In 2008 debuteerde én won Rayen Panday op het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hij brak in 2016 definitief in Nederland door met de voorstelling ‘Niet Verder Vertellen’ en is momenteel één van de meest gewilde namen in de cabaretwereld. Tien jaar na zijn debuut en vele optredens in binnen- en buitenland is het zo ver: Rayen maakt met ‘Fenomeen’ dé voorstelling die het hele spectrum omvat. Persoonlijk, actueel, muzikaal en er wordt geen enkel onderwerp geschuwd.

Rayen Panday is te zien op 17 maart in Theater De KiK, Dorpsstraat 39 in Elst. Aanvang 20:30 uur. Kaarten en meer informatie op www.theaterdekik.nl.

Jan Siebelink gast in hartstochtelijk theaterconcert van de Andersons

De Andersons (foto: Roxanne Hellevoort)

BEMMEL - Op zondag 25 maart is ‘Hier Dooft Niets’ te zien in de Theaterkerk in Bemmel. De Andersons zullen tijdens de voorstelling een bijzondere gast uit de regio ontvangen, deze middag is dat schrijver Jan Siebelink.

Samen met Arjen Lubach maakten De Andersons eerder de voorstelling ‘Stockholm Sneeuwt‘ en veroverden menig hart met hun muzikale hoogstandjes, poëtische pareltjes en onbedwingbare enthousiasme. In hun kleurrijke voorstelling ‘Hier Dooft Niets’ gaat het over verwondering. Een begrip dat De Andersons opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen: de jongste non van Nederland.

Dit sprankelende kleinkunstgezelschap neemt je mee in een hartstochtelijk en humoristisch theaterconcert over opnieuw beginnen en de luiken openen. Met liederen en verhalen vol levenslust, liefdeslust en troost trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid. En dat doen ze niet alleen: elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit en deze middag is dat schrijver Jan Siebelink. Met zijn bekroonde roman 'Knielen op een bed violen' veroverde hij een breed publiek. In zijn romans en verhalen gaat het altijd om gewone mensen, maar door intens licht op hen te laten vallen, komen ze los van de werkelijkheid en worden tot raadselachtige personages. Als onderdeel van dit theaterconcert zal hij vertellen en voordragen over wat hem verwondert, beweegt en inspireert.

Zondag 25 maart om 14:30 uur in de Theaterkerk in Bemmel. Kaarten kosten 15 euro en zijn te reserveren via www.topbemmel.nl.

Lente-excursie in Bemmelse polder

Futen. (Foto: Gijsbert Peelen)

BEMMEL - Maart roert zijn staart, laat de oude volkswijsheid weten. De kans is groot dat we dit iemand horen zeggen. In maart kondigt het voorjaar zich al duidelijk aan en hopen wij op lenteweer.

Overal hoor je vogels zingen om vrouwtjes te imponeren en een leefgebied af te bakenen. Jonge rammelaars houden schijngevechten en rennen achter elkaar aan, terwijl de oude ervaren haas er met de dames vandoor gaat. De voorjaarsbloeiers grijpen hun kans, klein hoefblad komt met zijn gele bloemen tevoorschijn en ook het speenkruid bloeit volop. Op het water kunnen we de futen zien met hun beroemde paringsdans, en in de wei buitelen de kieviten over elkaar heen. De mannetjes draaien met hun borst kuiltjes in het gras en laten trots hun rode stuit zien aan passerende dames. Als je goed oplet is dat op afstand te bewonderen. Wilt u het zelf allemaal eens meemaken? Ga dan mee met onze natuurwandeling in de Bemmelse polder?

Op zondag 18 maart is er een Lente excursie onder leiding van een natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk. Deze excursie is geschikt voor het hele gezin. Kinderen vanaf 6 jaar zijn welkom. Om 13.45 uur staat een gratis kop koffie, thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur Sportlaan 1M in Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur. Kosten volwassenen 6, kinderen 3 euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Voor minder-validen is deze tocht niet geschikt. Tip: laarzen aan, verrekijker en fototoestel mee. Voor nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Spreekuur huurdersvereniging

ELST - HVOB houdt spreekuur van 19.00-20.00 uur voor haar leden, die inlichtingen willen en /of problemen hebben met hun verhuurder (Vivare).

"Schroom niet om contact met ons op te nemen. Het spreekuur is in het kantoor van HVOB aan de Verdistraat 27a in Elst. Dit geldt voor iedere derde donderdag van de maand."

Gezocht: Soldaten Fort Pannerden

(foto: Fort Pannerden) Foto: Fort Pannerden

DOORNENBURG - De werkgroep History van de 'Vrienden van Fort Pannerden te Doornenburg' is op zoek naar namen en foto’s van soldaten die ooit in Fort Pannerden gelegerd waren.

"Als uw (schoon)vader, opa of oom op het fort soldaat is geweest hopen we dat u contact met ons opneemt." Namens de werkgroep: Wim Haafs 06 10685566 of mailto:wim.haafs@planet.nl.

Gastles burgemeester op OBC Bemmel

BEMMEL - Maandagmiddag 5 maart stond in plaats van hun vertrouwde lerares, mevrouw Kienhuis, opeens burgemeester Schuurmans voor de klas. VWO 4 en VWO 6 leerlingen spraken met mevrouw Schuurmans over een aantal thema’s rond de verkiezingen.

Aan de hand van een inleiding en een aantal stellingen werd er enthousiast door de leerlingen gediscussieerd. Een voorbeeld van zo’n stelling was: Nederland moet terug naar 90 gemeenten. De burgemeester vroeg de leerlingen om mee te doen aan de hand van de ‘Lagerhuisdebat opstelling’. Uitgangspunt is de basismening en door telkens meer informatie te krijgen konden leerlingen die mening wel of niet bijstellen. In het begin wilden de leerlingen vooral dat het blijft zoals het is, maar na meer argumenten zag je dat een aantal leerlingen ‘overliepen’ naar de kant van minder gemeenten. Toch bleven ook veel leerlingen voor het aantal gemeenten van nu; “omdat er dan nóg meer belangen meespelen wanneer gemeenten samengevoegd worden’’.

Ook kwamen thema’s zoals: de gekozen burgemeester, het referendum, digitaal stemmen via stem-apps en de leeftijd waarop je in de gemeenteraad zou mogen plaatsnemen, aan de orde.

De leerlingen waren erg betrokken bij de les. Vooral de VWO 6 groep, waarvan een deel 18 is en dus stemgerechtigd. Door het horen van de kennis van een professional als de burgemeester werden de leerlingen aan het denken gezet en eventueel geënthousiasmeerd om in de toekomst een actieve politieke rol te vervullen.

Inwoners planten streekeigen bomen en struiken

LINGEWAARD - Bewoners in het buitengebied van gemeente Lingewaard planten binnenkort 5597 struiken, 64 laanbomen, 180 knotbomen en 207 hoogstamfruitbomen. Op zaterdag 17 maart is de feestelijke uitdeeldag van streekeigen plantmateriaal aan deelnemers van het project Lingewaard in het Groen bij Landwinkel de Woerdt aan de Woerdsestraat 4 in Ressen.

Bij dit project werken de Gemeente Lingewaard, Vereniging Dorpsbelangen Ressen (VDR), Provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen om het buitengebied van de gemeente Lingewaard te versterken. De VDR opent om 11.00 uur de feestelijke uitdeeldag, waarna wethouder Johan Sluiter de eerste boom van het beplantingsproject aanplant.

Aansluitend geeft een adviseur van SLG een instructie aan bewoners over de aanplant en snoei van onder meer fruitbomen. Tot slot kunnen de deelnemers het plantmateriaal afhalen. Hierbij helpen de inwoners van Ressen mee om het beplantingsmateriaal uit te delen. Bewoners planten op hun perceel inheemse soorten aan als sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos.

Programma uitdeeldag

11.00 uur Ontvangst en inloop met koffie en thee.

11.15 uur Welkomstwoord door:

- Edwin Schouten van de VDR

- Johan Sluiter, wethouder van de gemeente Lingewaard.

11.30 uur Gezamenlijk aanplanten van de eerste bomen door wethouder, Edwin Schouten en Nico van Olst (eigenaar Landwinkel).

11.45 uur Uitleg over vervoer en aanplant van het materiaal door Ruud Borkes, adviseur SLG.

12.00 uur Afhalen van het plantmateriaal.

13.00 uur Afsluiting.

et project Lingewaard in het Groen wordt gesubsidieerd door de Provincie Gelderland en de Gemeente Lingewaard. Alle deelnemers aan het project hebben samen met de adviseur van SLG voor hun perceel een inrichtingsplan gemaakt dat aansluit bij het omliggende landschap. Door aanplant van streekeigen soorten wordt het landschap weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het erf en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

'Regelen van hulp en zorg bij dementie'

ELST - Woensdag 21 maart zal weer het Alzheimer Café Overbetuwe plaatsvinden, ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden. Kortom voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie.

Als dementie in je leven komt dan komt er veel op je af. Je weet vaak niet welke professionele zorg en hulp je kunt krijgen. Heb ik recht op thuiszorg? Hoe regel ik huishoudelijke hulp? En hoe zit het met dagbesteding en vervoer? Jeanet Vonk, senior WMO consulent bij de gemeente Overbetuwe, bespreekt met ons de rol van de gemeente hierbij. Maar ook welke organisaties er nog meer zijn die hulp kunnen bieden om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Het café vindt plaats in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 29 in Elst. Iedereen is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, net als de koffie en thee. Men hoeft zich vooraf niet aan te melden. Voor meer informatie belt u Annet Fleer, coördinator van het Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 53544019 of alzheimercafe.overbetuwe@gmail.com.

Internationaal av-voorjaarsfestival

NIJMEGEN - Voor vijf euro maakt men zaterdag 17 maart vanuit de theaterstoel een reis om de wereld. Dertig audiovisuele presentaties zullen de bezoeker een dag lang boeien. En tussendoor kan men bij een drankje ook spreken met de auteurs en met elkaar.


"Ontdekt hoe u meer kunt met de foto's die u maakt. U wordt zelf de regisseur in theaterzaal De Klif, Pijlpuntstraat 1, Nijmegen-Oosterhout van 10.30 – 16.30 uur (ontvangst vanaf 09.30 uur)."

14 / 16

Hiep hiep hoera
ons zoontje kevin wordt
18 maart alweer 3 jaar
Veel liefs van papa en mama.

Op 19 maart is dit stel
25 jaar getrouwd en
nog steeds gek op elkaar!

Onze Opa Jos wordt 65 jaar Gefeliciteerd.

Dikke knuffel van Chloë, Dewie, Quincy en Liz.

Diny je bent ouder dan gister,
maar jonger dan morgen!
Hartelijk gefeliciteerd met je
65e verjaardag

Familie Witjes uit de van Heekstraat

15 maart is José 50 jaar
Als je haar ziet feliciteren maar.

Dikke kus van Albert Abe en Max

Hoera!
Tom alweer 4 jaar!
Succes op de basisschool!
Dikke kus van papa en mama

Hartelijk Gefeliciteerd met jullie 50 jarig huwelijk

Namens Broer en Zussen Buurman.

Deze lieve meid heeft haar diploma A gehaald en is ook nog 6 jaar op 10 maart geworden!
Gefeliciteerd lieverd!
Papa, mama & Laura xxx

hiep hiep hoera,
Hans 50 jaar

" het moet niet gekker worden "

Lieve Mars,
Van harte gefeliciteerd met je
50e verjaardag
"Je wordt niet oud, je neemt toe in waarde!"

Veel liefs "de Hofjes"
Philly, Pien en Loek

Bijna is het zover, Twan, maar voor nu van harte met je 10-de verjaardag!

opa en oma, Familie en Ben de Buizerd

Patricia, heel veel succes met je nieuwe baan.

Liefs je collega`s Obstetrie.

16 maart wordt onze kleinzoon Louk Sciarone 1 jaar.
Gefeliciteerd!

Opa & Oma XXX

Op 13 maart wordt Peter 50 jaar,

Gefeliciteerd namens de vrienden van Abraham!

Dit knappe stel is op 16 maart alweer 12,5 jaar getrouwd van harte gefeliciteerd

Pa en Ma Straatman.

Optredens Rosco P. en Prix 'd-Amis

gecanceld

BEMMEL - De geplande optredens van Rosco P. en Prix 'd-Amis op zaterdag 24 maart in De Kinkel gaan niet door.

R.K. Parochie

H. Maria Magdalena

Zaterdag 17 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 18 maart

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, Cantorum, Boeteviering

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, Heteren, eucharistieviering, G. Peters, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 17 maart

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, Gemengd koor

19.00 uur: Maria Geboorte Lent, eucharistieviering, G. Peters, Young at Heart19.00 uur: St. Jacobus de Meerdere Valburg, eucharistieviering, F. Bomers, Dameskoor

Zondag 18 maart

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, Cantorum, Boeteviering

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen, Heteren, eucharistieviering, G. Peters, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Open dag Liduina Bemmel; maak kennis met kunde!

BEMMEL - Op zaterdag 17 maart wordt in wooncentrum Liduina Bemmel aan de Gouden Appel 120 van 14.00 – 16.30 uur in samenwerking met Stichting Welzijn Lingewaard een open dag gehouden. Deze open dag is een initiatief van regionale werkgeversorganisaties in zorg en welzijn. In het hele land zetten diverse zorgorganisaties hun deuren open voor jong en oud.

Wooncentrum Liduina Bemmel maakt deel uit van RijnWaal Zorggroep. Een groep van wooncentra voor ouderen, thuiszorg en diverse andere diensten zoals dagverzorging en persoonsalarmering. U heeft tijdens de open dag gelegenheid om kennis te maken met deze wereld van zorg, welzijn en wonen onder het genot van een hapje en een drankje. Zo kunt u een rondleiding door het wooncentrum krijgen. Hierdoor krijgt u een indruk hoe het is om in het wooncentrum te wonen of om deel te nemen aan activiteiten.

Wij nodigen geïnteresseerden van harte uit om tijdens de open dag te ontdekken of een baan interessant is bij RijnWaal Zorggroep. U kunt vragen stellen en een gesprek aangaan met onze medewerkers van Personeel & Organisatie. Bent u geïnteresseerd om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Bezoek dan het vrijwilligerscafé! Onze vrijwilligers en medewerkers vertellen daar graag meer over de mogelijkheden en het belang van vrijwilligerswerk.

Wilt u meer weten over de open dag bij Liduina of heeft u een ander vraag? Neem dan gerust contact op met de Klantenservice van RijnWaal Zorggroep, 0481 470660, of stuur een mail: klant@rijnwaal.nl.

Presentaties van vwo-profielwerkstukken op OBC

Sven Ledder en Midas Diepstraten, de winnaars van de OBC PWS Prijs 2018. In het midden Gea Boerboom, hun PWS-begeleider.

BEMMEL - Op de OBC Wetenschapsavond – donderdag 1 maart op het Over Betuwe College in Bemmel - hebben alle leerlingen van vwo 6 hun profielwerkstukken gepresenteerd aan het publiek dat bestond uit leerlingen van vwo 5, ouders van V6-leerlingen en docenten.

De presentatie bestond eruit dat de leerlingen eerst een soort ‘marktkraam’ hebben ingericht en bemenst. Ze mochten op die manier het publiek naar hun volgende, officiële presentatie ‘lokken’. In een lokaal kregen de leerlingen tien minuten de gelegenheid om een mondelinge presentatie te geven over hun PWS.
De avond werd afgesloten met de uitreiking van de OBC PWS Prijs (voor vwo-leerlingen). De OBC PWS Prijs 2018 bestond uit een certificaat, een vvv-bon en het blad Quest voor beide makers van het beste werkstuk. Aan drie oud-docenten van het OBC is gevraagd om zich te buigen over zeven werkstukken, die door de begeleiders van de profielwerkstukken waren genomineerd. De ingeleverde werkstukken boden gezamenlijk een breed spectrum aan onderwerpen: wonen op het water, het glazen plafond, ADHD-symptomen, muziek en het geheugen, zwerfafval en nudging, kindertekeningen en gescheiden ouders, vleugelprofielen.

De jury was unaniem in haar oordeel dat Midas Diepstraten en Sven Ledder de prijs in ontvangst mochten nemen. Deze leerlingen hebben zich gebogen over de vraag wat de invloed is van muziek op het geheugenreproductievermogen. De jury was met name erg te spreken over het maatschappelijk relevante onderwerp, de manier waarop de tekst van het PWS prikkelde tot verder lezen en de duidelijke afbakening van het onderzoek.

Oproep reünie Mariaschool Bemmel

BEMMEL - "Wij zijn opzoek naar klasgenoten van de zesde klas Mariaschool Bemmel jaar 1972/1973. Op 15 april is er een reünie bij Café 61 in Bemmel.

"We hebben nog niet iedereen kunnen traceren. Ben jij of ken jij iemand die in het schooljaar 1972/1973 op de Mariaschool in Bemmel in de zesde klas zat, en nog niet op de hoogte is van de reünie, neem contact op met gerdads@live.nl of margasmitshoek@hotmail.com.