GN Arnhem

27 augustus 2016

GN Arnhem 27 augustus 2016


Oogstmarkt Steenen Camer voor het hele gezin

Foto: Niek van de Veen-Aerts

ARNHEM - Park De Steenen Camer is van 12.00 tot 17.00 uur het decor voor de jaarlijkse oogstmarkt: 45 kramen in het teken van natuur, biologisch, milieu en dit keer ook Romeins. Toegang is gratis.

Tuinders van BTV-Elderveld showen trots hun oogst op showtafels of op hun open-tuinen. Kinderen kunnen zich laten schminken of maken selfies met of als een Romein. Scouting Schutgraaf gaat spannende dingen doen op en rond de waterplas naast De Schuur. Er zijn rondleidingen door de boomgaard en mooie volkstuintjes, naar de plantjeskwekerij, naar de Romeinse tuin en naar het weer gevisualiseerde Castellum in Meinerswijk. Allemaal gratis.

Romeinse tuin. Bezoek ook de in 2015 door vrijwilligers ingerichte Romeinse tuin. Hier ziet u gewassen die door de Romeinen alhier zijn geïntroduceerd. Op de plek van deze tuin kweekten Bataafse boeren verse groenten, fruit en kruiden voor de 450 legionairs in Castra Herculis. Bataafse en Romeinse figuranten vertellen waarvoor die gewassen door hen werden gebruikt. Leuke of lugubere verhalen uit die Romeinse tijd,

Proef van de Romeinse kip-groentesoep met Romeins brood. En er is een informatiekraam met boeken over de Limes, de Romeinen et cetera. Smul van de biologische pompoen- en/of courgettesoep, verse oogst en multi-culturele hapjes. Dj Dennis verzorgt gezellige achtergrondmuziek, muziekgroep Krebbel vroegmiddeleeuwse Romeinse muziek.

In clubhuis De Schuur kan men terecht voor een kopje koffie, biologische thee, drankje of een versnapering. Kortom een bijzondere markt voor het hele gezin, waar u ongedwongen een middagje kunt vertoeven.

Dag van de ouderen met Schip Ahoy

ARNHEM - Vrijdagmiddag 7 oktober treedt het zeemanskoor Schip Ahoy op in De Petersborg aan de Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid. Het verzorgt een woelig optreden.

Het shantizingen begint om 15.00 uur en we eindigen om 17.00 uur. De zaal gaat open om 13.00 uur. De entreeprijs voor deze gezellige middag inclusief één consumptiebon is 4,50 euro. Op vertoon van een Gelrepas betaalt men 3,50 euro. De entreekaart is tevens de gratis consumptiebon.

Er wordt ook gezorgd voor een gezellig buffetje. De kaartverkoop is vanaf maandag 5 september tot en met vrijdag 30 september bij de receptie van De Petersborg.

Open dag onder de naam 'Wij doen het samen'

ARNHEM - Op 10 september verzorgt Wijk en Sportaccommodatie Vredenburcht een open dag onder de naam 'Wij doen het samen'. Deze open dag is van 10:00 tot 16:00 uur in Wijk & Sportaccommodatie Vredenburcht aan de Slochterenweg 29 in Arnhem. Extra bij droog weer is er een vrijmarkt voor de kinderen.

De wijken Vredenburcht en Holthuizen bestaan al meer dan 40 jaar. Tijd om eens te bekijken wat er zoal in de wijken leeft, wat is er veranderd en wat kunnen wij als bewoners doen om elkaar te vinden op allerlei gebied. Hobby's, Sport en spel, workshops op divers gebied aangepast aan deze tijd. Vraag is: "Moeten wij nieuwe communicatie opzetten naast de wijkkrant en websites. (Nieuwsbrieven)? Ideeën verzamelen over de behoeften in onze mooie wijken. Regelmatig ontmoet je mensen die er een leuke hobby op na houden van achter de keukentafel, die mogelijk leuker zou kunnen worden in clubverband. Wij denken dat er heel veel zijn, maar hoe haal je die in de bekendheid. De gemeente zet wijkteams in, hoe weten wij, wat zij te bieden hebben en hoe leggen wij contact?"

Kinderavondwandeling op landgoed Mariëndaal

ARNHEM - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen verzorgt op zondag 21 augustus een avondwandeling voor kinderen op landgoed Mariëndaal. Zo kunnen de kleintjes lekker genieten van de natuur en buiten zijn.

Kinderen kunnen vaak veel langer wandelen dan men verwacht, vooral als ze ondertussen worden gewezen op de bijzonderheden van de natuur en zich kunnen uitleven tijdens een aantal leuke en leerzame opdrachten. Na afloop krijgen alle kinderen een kleine verrassing mee naar huis. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen.

Start: 19.00 uur op parkeerplaats Mariëndaal: ingang via Mariëndaal, zijstraat Utrechtseweg (N 225) tussen Arnhem en Oosterbeek, 200 m voorbij boogtunnel onder spoorlijn. GPS DM (decimale graden): 51.989998, 5.864342.
Duur: 1,5 à 2 uur. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 tot en met 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Informatie: Pedro van Gogh (06 54654049) of Dick Wijnveldt (06 42475520).

Nieuwe oogst!

RESSEN - Bij fruitbedrijf en landwinkel De Woerdt in Ressen zijn de eerste appels van het seizoen geplukt: de Delbar, een friszure zomerappel.

Op de zomerfair (zaterdag 27 augustus) kan men de Delbar ook zelf komen plukken. Op deze dag is er van alles te beleven; een politiehondenshow, streekmarkt, boomgaardtrein, zelf appelsap persen en nog veel meer.

Ook op alle zaterdagen in september kan men zelf appels komen plukken. Lees meer op www.dewoerdt.nl.

Lokale McDonald's restaurants in actie voor Ronald McDonald Huis

ARNHEM - Vanaf deze week krijgen gasten bij diverse McDonald's restaurants, die aangesloten zijn bij Ronald McDonald Huis Arnhem, naast de gebruikelijke vragen tijdens hun bestelling, van de servicemedewerker ook de vraag of zij met één euro het Ronald McDonald Huis in Arnhem willen steunen. Dit kan door middel van het kopen van een rood polsbandje met daarop de tekst 'hart voor het Ronald McDonald Huis'.

Alle kinderen willen graag dichtbij hun ouders zijn. Ook als ze zijn opgenomen of behandeld worden in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Dankzij de Ronald McDonald Huizen hoeft een kind zijn ouders niet te missen. Daarom is McDonald's al meer dan 30 jaar een belangrijke partner van het Ronald McDonald Kinderfonds. Naast de landelijke steun staan in alle restaurants donatieboxen. Alle donaties komen 100 procent ten goede aan de Ronald McDonald Huizen.

Elk gezin met een kind dat behandeld wordt in revalidatiecentrum Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate is altijd welkom in het Huis in Arnhem. Zij kunnen hier logeren of overdag gebruik maken van de Huiskamer en alle andere (speel)ruimtes. Daarnaast is Ronald McDonald Huis Arnhem één van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Voor veel gezinnen met een kind met een ziekte of beperking is een vakantie of weekendje weg niet vanzelfsprekend. In Huis Arnhem zijn ook zij welkom.

Het Huis biedt al deze kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes een warm en gastvrij (t)Huis waar zij samen kunnen zijn. Mede dankzij de donaties van McDonald's gasten en opbrengsten van acties als de polsbandjes actie. "We zetten ons graag in voor 'ons Huis', zoals we Ronald McDonald Huis Arnhem op de werkvloer noemen. Dankzij de inzet en betrokkenheid van vrijwilligers is het Huis 365 dagen per jaar open. Alleen met (financiële) steun van iedereen die Ronald McDonald Huis Arnhem een warm hart toedraagt, kunnen gezinnen nu én in de toekomst in het Huis verblijven. We zijn er blij mee dat we met de polsbandjes actie een extra steentje mogen bijdragen en juichen van harte toe dat iedere collega en gast een polsbandje gaat dragen om deze steun zichtbaar te maken", aldus de betrokken franchisenemers.

Rommelmarkt in De Malburcht

ARNHEM - Op zondag 25 september is er weer een rommelmarkt buiten.

Een kleine kraam kost 15,00, een grote kraam 25,00 euro. De markt wordt gehouden op De Malburcht. Heeft u interesse om een kraam te huren dan kunt u mailen naar silvia.danen@arnhem.nl. Of kom gezellig naar De Malburcht aan de Graslaan 97c.

Gilde Stadswandelingen Arnhem

Foto: Rob Slepicka

ARNHEM - Zaterdag 27 augustus is er een rondleiding Historische Kelders van Arnhem onder leiding van gidsen van Gilde Arnhem. Start 14.00 uur Oude Oeverstraat 4a. Kosten Volwassenen 5,00, kinderen tot en met 12 jaar 3,50 euro. info: www.wandeleninarnhem.nl.

Historische Kelders van Arnhem: Een uniek stukje Arnhem. Jarenlang heeft een dertigtal eeuwenoude kelders in de Rijnstraat praktisch ongebruikt onder de grond gelegen. Maar daar is in 2003 verandering in gekomen. Deze kelders zijn in oude glorie gerestaureerd en middels doorgangen onderling met elkaar verbonden. Zo vormen zij een bijna mysterieuze plek onder de grond van de binnenstad. Een stad onder de grond met een zichtbare herinnering aan een ver verleden.
Zo’n bijzonder project vraagt natuurlijk om een bijzondere invulling. Bewust is gekozen om de Historische Kelders in haar authentieke vorm te houden en een breed publiek te laten genieten van deze unieke historische locatie. Meer info staat op www.wandeleninarnhem.nl.

Zomerfeest MFC Presikhaven

ARNHEM - Op vrijdag 2 september van 13:00 tot 16:00 uur houden Kinderclub De Werf en De Bakfiets het jaarlijkse zomerfeest, met een loungehoek voor ouders en kinderen waar gelegenheid is voor een kop koffie of wat fris. Voor kinderen tot en met zes jaar is er een apart speelhoekje met een ballenbad en speciale luchtkussens.

Verder is er een draaimolen, bungyjump, een wipe-out baan en heel veel springkussens. Er zijn diverse optredens van onder andere clown Pat en Pet. Ook zijn verschillende workshops waaraan je kunt meedoen. Gratis entree (alleen voor chips en snoep moet je betalen).

Dit feest is op de parkeerplaats van het MFC Presikhaven, Laan van Presikhaaf 7. Meer info staat op www.kinderclubs.nl of bel ervoor 026 3637059.

Muziek krijgt vleugels als je 't samenspeelt

ARNHEM - Misschien hebben jullie als wel eens van Jerry Bock gehoord? Hij was een van de meest succesvolle componisten op Broadway. Zijn naam is relatief onbekend, maar zijn muziek kent waarschijnlijk iedere westerling. Wie kent er niet 'If I were a rich man'?

Lijkt het je leuk om dit samen te spelen in een orkest? Dan kun je terecht op de musicaldag. Op 8 oktober geeft Huismuziek Arnhem een musical workshop van de musical The Fiddler on the roof.

Je speelt die dag in één groot ensemble geleid door een professionele dirigent, in dit geval Hester van Vliet. In samenspelen ontdek je de genoegens en de geheimen van musiceren, samen een musical spelen is nu eenmaal leuker. Hester maakt je wegwijs in de wereld van de musical. De muziek krijg je ter voorbereiding thuisgestuurd, laat je verassen!!

De workshop is zaterdag 8 oktober van 11.00 uur tot 16.00 uur in de Opstandingskerk, Rosendaalseweg 505. De muziek wordt digitaal toegestuurd. De kosten zijn 27,50 voor leden Huismuziek Arnhem, 32,50 euro voor niet-leden. Opgave bij het secretariaat Huismuziek Arnhem o.v.v. naam, adres, telefoon, instrument en e-mail.(inschrijving is definitief na betaling). Secretariaat Huismuziek Arnhem; 026 3612252, arnhem@huismuziek.nl.

ArtEZstudenten exposeren artistieke interpretatie koloniaal erfgoed

ARNHEM - Op 27 augustus start in museum Bronbeek een expositie met werk van zes eindexamenstudenten Graphic Design & Interaction Design van ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

De studenten ontwikkelden drie installaties, die zijn gebaseerd op en geïnspireerd door het koloniale erfgoed in museum Bronbeek en tonen hoe je met nieuwe ogen naar een oude museale collectie kunt kijken. Het duo Julia Janssen en Madelon Balk selecteerde en vergeleek de spullen van Indische repatrianten uit de jaren 1950-'60 met die van hedendaagse Afghaanse en Syrische vluchtelingen: 'Wat zou je meenemen als je je thuis moet ontvluchten? '.

Cas Spoelstra en Amy Whittle hebben een fysieke voorstelling gemaakt van onduidelijke elementen in luchtfoto's van Indië uit de jaren 1940-'50 om daarmee nieuwe cartografische interpretaties te creëren: 'Koloniaal erfgoed: een speculatie'

Jennifer Scheffer en Ernst van Hoek interviewden in tehuis Bronbeek wonende Indiëveteranen over herinneringsdoeken uit de periode 1945-'50 in de Bronbeekcollectie. Zij maken duidelijk in hoeverre deze veteranen hun ervaringen van de dekolonisatie-oorlog van 1945-'50 terugzien in het design en de patronen van batikdoeken uit die periode: 'Ter herinnering aan mijn diensttijd in Nederlands-Indië'.

De expositie is een van de resultaten van de samenwerking tussen Museum Bronbeek en ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Dierengeluiden: Iets te vieren?

HETEREN - Iets te vieren? Doe dat bij landgoed Overbetuwe met een natuurexcursie. In onze poelen vissen we met netten naar allerhande waterdieren. Het is echt verrassend wat je allemaal bij ons kunt vangen.

Kikkers verwacht iedereen, maar er zitten bij ons ook staafwantsen, ook wel de wandelende tak van het water genoemd, of allerlei waterkevers en -torren, waaronder ook de zeer agressieve geelgerande watertor. Zelfs de larven van deze tor zijn al roofzuchtig en hebben kaken waarmee ze visjes kunnen doden en uitzuigen. En er zijn nog veel meer diertjes te vangen.

Waterdiertjes niets voor u, dan is een vogelexcursie wellicht meer uw idee. We beginnen met het plaatsen van platen van vogels op de plaats waar je ze in de natuur kunt aantreffen op een natuurplaat en luisteren daarbij naar de zang van de vogels. Als we dan gezien hebben hoe de vogels eruit zien en waar ze ongeveer leven gaan we proberen ze te 'spotten'. Want je kunt op ons landgoed veel vogels zien.

Aansluitend kunnen we zorgen voor iets lekkers te drinken met taart om het extra feestelijk te maken.

Landgoed aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren, het telefoonnummer is 026-4720707. U kunt ook langs komen, op dinsdag tussen 11.00 en 13.00 geeft Janny u alle informatie die u wenst.

Actuele vacatures bij Voedselbank Arnhem

ARNHEM - Voedselbank Arnhem is op zoek naar collega's voor diverse afdelingen:

Floormanagers, Medewerkers administratie, Magazijnbeheerder, Medewerkers Koeling, Medewerkers Goederenontvangst, Medewerkers Versafdeling, Chauffeurs/Bijrijders, Medewerkers Uitgiftepunt, Medewerkers Opslag & Pakketverwerking, Fondsenwerver, Accountmanagers, Communicatiemedewerker en Coördinator Opslag & Pakketverwerking.

Informatie over deze actuele vacatures staat op www.voedselbankarnhem.nl.

"Het doel van de Voedselbank: Mensen in een moeilijke financiële situatie (tijdelijk) steunen met een voedselpakket en voedselverspilling voorkomen. Wij werken op professionele wijze en uitsluitend met vrijwilligers. Heb je interesse voor een functie of wil je informatie, stuur een email naar: Willy Knelissen, coördinator vrijwilligers, vrijwilligers@voedselbankarnhem.nl.?

Roofvogelshow op sportcentrum Valkenhuizen

ARNHEM - Op vrijdag 2 september organiseert Jeugdland een roofvogelshow. Tijdens deze spectaculaire vogelshow wordt er van alles geleerd over roofvogels.

De vogels vliegen zo dicht over de bezoekers heen dat je de wiekslag van de vogels kunt voelen. Verder wordt precies uitgelegd welke vogel je op dat moment ziet vliegen en aan het eind van de show is er de mogelijkheid om met een roofvogel op de hand een foto te nemen.

De activiteit is toegankelijk voor jong en oud en vindt plaats op sportcentrum Valkenhuizen aan de Beukenlaan op het veld achter de hoofdingang. Bij slecht weer vindt het plaats in de sporthal. Het begint om 14.00 en duurt tot 15.30 uur. De entreeprijs is 2,00 euro op vertoon van een Jeugdland Vakantie Paspoort en 3,00 euro zonder paspoort en voor volwassenen. De kassa gaat om 13.30 uur open.

Wil je je opgeven als vrijwilliger of meer over Jeugdland weten? Kijk dan op www.jeugdland.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Henriette Verhoeven van Stichting Jeugdland, Vissteeg 5, Arnhem; 026 4422062. Jeugdland komt tot stand dankzij een samenwerking met Sportbedrijf Arnhem, Kinderopvang Skar en Stichting Rijnstad.

Nieuwe kluscursussen voor vrouwen weer van start

Foto: Marleen Kuipers

ARNHEM - Vanaf september gaan de kluscursussen bij Mevrouw Spijker weer van start. In de werkplaats aan de Molenbeekstraat in Arnhem zijn er kluscursussen voor vrouwen. Ook his er een klussendienst voor alle inwoners van Arnhem en omstreken.

In de beginnerscursus komen verschillende technieken aan bod: boren, zagen, ophangen en bevestigen en klein elektra. Deze cursus wordt gegeven op drie verschillende dagen, zowel in de ochtend, ’s avonds en op zaterdag. In de vervolgcursus worden deze en andere technieken uitgebreider behandeld.
Voor dit najaar zijn op verzoek nieuwe cursussen ontwikkeld. Langere cursussen met een specifiek onderwerp zijn metselen, elektra, deuren schilderen en houtbewerking. Korte cursussen van een dagdeel zijn behangen, laminaat leggen en bevestigen en ophangen.

Hoge korting met de GelrePas
Vanaf dit najaar krijgen cursisten met een GelrePas 75 procent korting op het cursusgeld voor één cursus per kalenderjaar. Deze korting geldt voor alle inwoners van deelnemende gemeenten die deze pas verstrekken.

De cursussen worden gegeven in een professionele werkplaats en zijn alleen voor vrouwen. De lessen worden gegeven in kleine groepen en zijn een combinatie van theorie en praktijk. In de schoolvakanties zijn er geen lessen. Voor meer informatie en aanmelding: www.mevrouwspijker.nl/kluscursus; www.facebook.com/mevrouwspijker; (06) 40865333; 026 7504901.

Aanmelden verkoop kinderkleding Rijkerswoerd

ARNHEM - Binnenkort is er weer een tweedehands kinderkledingbeurs in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd. Wanneer u uw kinderkleding hier wilt verkopen, kunt u zich aanmelden op donderdagavond 8 september van 19:30 - 20:00 uur of maandagavond 12 september van 19:30 - 20:00 uur in het Activiteitencentrum Rijkerswoerd, Mr. P.S. Gerbrandysingel 45 in Arnhem Rijkerswoerd. Inschrijven kost 2 euro. U kunt alleen uzelf aanmelden, niet anderen.

U kunt herfst- en winterkleding van maat 74 t/m 182 verkopen: alleen kinderkleding, kinder(winter)sportkleding, kinderschoenen en -laarzen en accessoires zoals (kinder)riemen, mutsen, hoeden, handschoenen en dergelijk. Geen sokken, ondergoed of beddengoed. Dat wat u verkoopt dient schoon, gewassen en onbeschadigd te zijn.

Doet u mee, dan kunt u de geprijsde kleding inleveren op vrijdagavond 16 september tussen 19:00 - 20:00 uur. De verkoop is op zaterdag 17 september tussen 13:00 - 15:00 uur. U kunt uw niet-verkochte kleding ophalen en de opbrengst van uw verkochte kleding (minus 10 procent voor onze onkosten) afrekenen op zaterdag 17 september tussen 18:00 - 18:30 uur. Dan bestaat ook de mogelijkheid om uw niet-verkochte kleding te doneren aan een goed doel. Verdere informatie staat op tweedehandsbeurzen.wordpress.com.

Budgetcheck helpt schulden voorkomen

ARNHEM - Mensen kunnen te maken krijgen met een inkomensdaling wanneer ze bijvoorbeeld werkloos worden, gaan scheiden of hun partner verliezen. Deze ingrijpende gebeurtenissen hebben vaak grote gevolgen voor het budgetplaatje.

Wanneer dit niet goed opgevangen wordt, liggen schulden op de loer. Via het project Budgetcheck biedt Rijnstad inwoners van Arnhem advies om financiële problemen te voorkomen.

Doel van dit project is om schulden te voorkomen. Medewerkers van Rijnstad bieden inwoners van Arnhem één of twee persoonlijke gesprekken aan. Allereerst wordt het inkomen beoordeeld. Krijgt de inwoner wel alle voorzieningen waar die recht op heeft? Zo nodig vindt ondersteuning plaats bij het aanvragen hiervan. Vervolgens ondersteunt de medewerker de inwoner bij het maken van een budgetoverzicht en geeft een budgetadvies. Indien meer hulp nodig is, vindt verwijzing naar het sociale wijkteam plaats.

Inwoners kunnen zichzelf aanmelden, maar ook wijkcoaches, medewerkers van de sociale dienst, het UWV en andere hulpverleners kunnen inwoners direct digitaal aanmelden voor Budgetcheck via het aanmeldformulier op www.rijnstad.nl/budgetcheck.

Open dag Mediatrefpunt Arnhem-Zuid op 3 september

ARNHEM - Op zaterdag 3 september is er een open dag van het Mediatrefpunt Arnhem-Zuid te Elderveld. Hier kunt u kennismaken met het aanbod van klassikale en individuele computer- en tabletcursussen voor volwassenen en senioren. Deze cursussen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers en zijn gericht op het bevorderen van digitale zelfstandigheid.

Tegenwoordig wordt het steeds meer vanzelfsprekend geacht dat mensen over bepaalde (basis)pc-vaardigheden beschikken, zoals bijvoorbeeld internetten, e-mailen, internetbankieren en digitaal aangifte doen voor de belasting. Heeft u daarom behoefte aan meer kennis over het gebruik van uw pc of tablet, of kent u mensen voor wie een cursus interessant is, dan is deze open dag een prima gelegenheid u nader te informeren. De cursussen richten zich zowel op beginners als gevorderden.

Er zijn cursussen voor Windows 10, (met een gering aantal plekken) tablets (zowel Android als I-Pad) en digitale fotobewerking. De cursussen worden in kleine groepen (maximaal zes personen) of individueel gegeven. Ook zijn er inloopochtenden voor hulp en advies.

Voor meer informatie over Mediatrefpunt Arnhem zie ook www.mediatrefpuntarnhem-zuid.nl. Als u belangstelling heeft, bent u welkom! De open dag is van 10.00 tot 14.00 uur in locatie De Gaanderij van de SWOA, Driemondplein 1, vlakbij het winkelcentrum Elderveld.

Mediatrefpunt Arnhem-Zuid is een onderdeel van SWOA en is aangesloten bij SeniorWeb.

Dag van De Laar op 4 september

ARNHEM - De Dag van De Laar wordt een spetterend evenement voor jong en oud, georganiseerd door wijkvereniging De Oostelaar.

Van 11.00 - 16.00 uur is er veel te beleven rondom boerderij De Kroon aan de Randweg en in het aangrenzende Bingelradepark. Er rijdt een (gratis) treintje door zowel De Laar-Oost als De Laar-West. Verder is er een kleedjesmarkt voor kinderen en presenteren scholen, bedrijven, sociale instellingen, hobbyisten en wijkvereniging De Oostelaar zich.

Andere attracties: demohuis brandveilig wonen van de brandweer, 'hondenpakwerk', wensambulance, dierenambulance en nog veel meer. Voor de kinderen is er een draaimolen, springkussen en klimwand en deelt Elmo gratis popcorn en suikerspin uit. De dj van de Vinylmobiel draait plaatjes uit vervlogen tijden. Breng zelf ook een langspeelplaat mee! Dit is slechts een kleine greep uit het geheel. Het programma met alle activiteiten is vanaf eind augustus te lezen op de website www.oostelaar.nl.

15 / 28

Heeren van de Zee scoort hoog bij landelijke haringtest

ARNHEM – Jaarlijks worden er op liefst 144 adressen door heel Nederland haringen getest. Als je dan een bijzonder goede beoordeling krijgt met het cijfer 8,5, dan mag je terecht trots zijn! Jonge ondernemers Arjen en Gerhard, samen de spil van Heeren van de Zee, vierden onlangs hun driejarig jubileum. Een jonge onderneming die nu al zulke hoge kwaliteiten laat zien, dat zegt wel iets!

En trots, dat zijn beide 'Heeren' zeker: 'Na deze haringtest mogen we dus gerust zeggen dat wij de beste haringen hebben van Arnhem!' Met hun prachtige wagen staan zij iedere donderdag in Arnhem-Noord (Geitenkamp) en iedere dinsdag en zaterdag in Arnhem-Zuid (Rijkerswoerd).

De passie voor het vak komt duidelijk naar voren als zij erover vertellen. Arjen: 'Toen ik in '97 van school kwam, kwam ik per toeval in de vishandel terecht. Hier ontdekte ik hoe bijzonder het werk van een visspecialist is. Het vak boeide me ontzettend en toen ik Gerhard daar leerde kennen, ontstond gaandeweg ons plan om samen als zelfstandigen aan de slag te gaan.' Arjen en Gerhard zijn samen met medewerker Bas, ware specialisten in hun vak. Arjen: 'En kwaliteit gaat heel goed samen met gezelligheid. Dat maakt ons werk iedere dag extra leuk!' Kom op dinsdag, donderdag of zaterdag dus eens een lekker visje én gezelligheid proeven bij de Heeren van de Zee, of kijk op Facebook.

500 m2 aan voetbalschoenen en kleding op nieuwe locatie in het centrum Sport Gifts Arnhem wordt '100% Voetbal'

ARNHEM – Sport Gifts Arnhem is drie keer zo groot geworden. Hiervoor is de voetbalspeciaalzaak verhuist deze zomer naar een compleet nieuwe vestiging onder de naam '100% Voetbal Arnhem'. Op 500 m2 kunnen voetballiefhebbers hun keuze maken uit de grootste collectie voetbalschoenen van Gelderland. Ook opent hier een exclusieve Vitesse Fanshop.

100% Voetbal Arnhem opent de deuren in hartje centrum aan de Bovenbeekstraat 26, schuin tegenover het huidige Sport Gifts Arnhem. Sport Gifts Arnhem wordt voorlopig een outlet. Vanaf november sluit deze zaak definitief de deuren.

Exclusief verkoper van New Balance en Under Armour
100% Voetbal Arnhem heeft de grootste collectie voetbalschoenen uit de provincie. Ook zijn hier het grootste aantal merken voetbalschoenen te vinden. Remko Barten, eigenaar van 100% Voetbal Arnhem: "Bovendien zijn wij exclusief verkoper van de nieuwe voetbalmerken New Balance en Under Armour."

Gratis bedrukking bij aankoop voetbalschoenen
Bij 100% Voetbal Arnhem profiteren klanten van een speciale aankoopactie. Schaffen zij nieuwe voetbalschoenen aan, dan drukt 100% Voetbal Arnhem gratis de desgewenste naam erop. Ook kunnen klanten hun voetbalshirts en ander textiel laten bedrukken met namen, rugnummers, logo's en slogans. Midden in de winkel staan de drukpersen. Klanten kunnen dus 'live' zien hoe dat gaat, een shirt bedrukken. En: de bedrukking is klaar terwijl de klant wacht.

Sport Gifts Arnhem
Sport Gifts Arnhem bestaat sinds 1997 en is in de volksmond beter bekend als 'de voetbalshop'. Vier jaar geleden is Sport Gifts Arnhem overgegaan op de 100% Voetbal-formule. Eigenaar Remko Barten: "De komende maanden blijven 100% Voetbal Arnhem en Sport Gifts Arnhem nog naast elkaar bestaan. U bent voorlopig dus van harte welkom in beide zaken."

Wegens succes geprolongeerd: Huissen ruimt op! Kortingen tot 90%! Mega-uitverkoop in winkels Huissen-centrum

HUISSEN – De uitverkoop al voorbij? De ondernemers in Huissen-centrum gaan nog even door! Onder de noemer 'Huissen ruimt op!' worden topproducten zaterdag 27 augustus aangeboden met kortingen vanaf minimaal 50%. Die soms oplopen tot wel 90%!

Deze megagrote 'sale' is met succes geprolongeerd. De voorgaande keren waren het zulke succesnummers dat de Ondernemersvereniging Huissen nu wederom een dergelijke absolute uitverkoop organiseert.
'Huissen ruimt op' is het knallende sluitstuk van de 'sale' die bij de meeste winkeliers rond de zomer startte. De topproducten uit de uitlopende collecties worden zaterdag 27 augustus aangeboden tegen kortingen van 50 tot zelfs wel 90 procent. Dé mogelijkheid om 'voor weinig' je gewenste artikel in je bezit te krijgen. Voor zover de voorraad strekt uiteraard. En van 10.00 tot 17.00 uur.

Nieuwe collecties

Met de mega-uitverkoop willen de ondernemers in Huissen-centrum in hun winkels ruimte maken voor de nieuwe collecties van het najaar. Maar is het zonde om de 'oude' collecties (nou ja, oud… eigenlijk van het afgelopen jaar, of zelfs… seizoen!) op te bergen in een magazijn. Vandaar 'Huissen ruimt op'. 'Huissense ondernemers staan voor hun product, service en zijn zeer consument gericht, ook met deze actie laten ze wederom zien waar ze voor staan!'

Speciale braderie Drie Gasthuizen; opbrengst naar uitje bewoners

ARNHEM - Op zondag 28 augustus wordt er een speciale braderie georganiseerd bij woonzorgcentrum Drie Gasthuizen aan de Rosendaalseweg in Arnhem. De opbrengst van deze dag komt geheel ten goede aan de bewoners van Drie Gasthuizen, voor wie leuke uitjes worden georganiseerd.

Er is die dag van alles te doen voor jong en oud. Zo zijn er verschillende kraampjes met voor ieder wat wils en is het terras geopend voor wat lekkers te eten of te drinken.
De organisatie van deze braderie is in de handen van Theo Leenders, zoon van een bewoonster van de Drie Gasthuizen. De opbrengst zal besteed worden aan een uitje voor de bewoners van Drie Gasthuizen. Zij gaan naar Bronbeek en daarna een hapje eten bij de Wetering op de Geitenkamp.
Iedereen is van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen op deze braderie. De braderie vindt plaats bij woonzorgcentrum Drie Gasthuizen aan de Rosendaalseweg 485 van 11.00 tot 16.00 uur.

Op zoek naar bijzondere planten, insecten en vlinders in de polder

HAALDEREN - Op zondag 28 augustus wordt door IVN RijnWaal een natuurtocht georganiseerd. In de Haalderense polder vinden we veel bloemenpracht, libellen, vlindersoorten en watervogels.

Soms domineren in een natuur gebied plotsklaps andere plantsoorten. Zo plaatst het leven ons voor verassingen, soms mooie en soms verdrietige: De zomer was vochtiger dan gewenst. We gaan de schoonheid in de uiterwaarden zoeken en lopen wat langer. We bewonderen de grote kolk en de oogst van de zomerzon, zaden, bloemen, insecten, struiken, vruchten en rozengallen. We lopen een stuk langs een soms modderig pad en gaan de ruigte verkennen. Dit jaar weet de wilde peen van geen ophouden. Ook de kaardenbol kan men niet over het hoofd zien. Wat bloeit er nog meer en door welke insecten worden deze bloemen bezocht. We gaan het er samen over hebben.

Een lange broek, stevige schoenen of laarzen zijn aan te raden. Neem, indien mogelijk een fototoestel, kijker of loep mee! De start is zondag 28 augustus om 11.00 uur; de tocht duurt circa 2 uur. Verzamelen is op de parkeerplaats op de hoek van de Mondeweg en de Kolkweg bij Cafetaria Moos in Haalderen

Bridgeles, de weg naar een hobby voor het leven

REGIO - Bridge speelt men over de hele wereld volgens dezelfde regels. Het is dus altijd en overal te spelen. Bridge is een sociale denksport. Je speelt niet alleen, maar met een partner tegen telkens wisselende tegenspelers. En na het leggen van de laatste kaart kan er natuurlijk volop worden nagepraat en niet uitsluitend over bridge.


De basis van bridge is eenvoudig. Maar het spel heeft een geweldige diepgang. Om die te doorgronden is het aan te bevelen een cursus te volgen bij een docent, die daarvoor door de NBB (Nederlandse Bridge Bond) is opgeleid. Een cursus volgen kan bij Steef Weijers, 0481 462834, e-mail: steefweijers@hotmail.com. Op 21 september start hij een beginnerscursus.

Met bridge houd je je hersens goedkoop in topconditie. Een avondje spelen bij onze clubs kost beduidend minder dan twee euro, inclusief het lidmaatschap van de NBB met alle voordelen daarvan zoals maandblad Bridge, voordelige literatuur, software, speelmateriaal en gadgets.

Kom eens kijken op onze site of speellocatie: In Huissen in het Koelhuis, Koelhuisstr. 3 op dinsdag vanaf 20.00 u. bij BCH. (http://www.nbbclubsites.nl/club/7033) en op woensdag vanaf 19.30 u. bij Cool Down (http://www.nbbclubsites.nl/club/7042).
In Bemmel in de Kinkel, van Ambestraat 1, op dinsdag vanaf 19.30 u. bij B.C. Doublet (http://www.nbbclubsites.nl/club/15030)
In Elst, Onder de Toren, St. Maartenstr. 34 op maandag, dinsdag en donderdag vanaf 19.30 u. en woensdag vanaf 13.30 u. bij EBC. (http://www.nbbclubsites.nl/club/7037
In Gendt, café de Klok, Markt 1, op dinsdagavond vanaf 19.30 u. bij B.C. Gendt (http://www.nbbclubsites.nl/club/15024)

Gratis bloeddrukmetingen in Thuiszorgwinkel Velp

ARNHEM - De bloeddruk is een duidelijke graadmeter om te checken hoe gezond het lichaam is. Vegro Thuiszorgwinkel organiseert daarom iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen. Woensdag 7 september is men tussen 10.00 en 15.00 uur welkom in Vegro Thuiszorgwinkel Velp, gevestigd aan de Hoofdstraat 117. Een afspraak maken is niet nodig.

Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit het hart door het lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent. Deze bloeddruk is bij iedereen en op elk moment van de dag anders. De bloeddruk kan een hoop vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren.

Bij de Vegro Thuiszorgwinkels zijn diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een bloeddruk- of vetmeter, om ook regelmatig zélf de gezondheid te checken. De Vegro medewerkers kunnen geen medisch advies aan de meting verbinden. Bij afwijkende waarden kan contact opgenomen worden met een huisarts. Kijk voor meer informatie op www.vegro.nl of bel gratis naar 0800 2887766.

Voedselbank Arnhem op zoek naar collega's

ARNHEM - Voedselbank Arnhem is op zoek naar collega's voor diverse afdelingen: Floormanagers, Medewerkers administratie, Magazijnbeheerder, Medewerkers Koeling, Medewerkers Goederenontvangst, Medewerkers Versafdeling, Chauffeurs/Bijrijders, Medewerkers Uitgiftepunt, Medewerkers Opslag & Pakketverwerking, Fondsenwerver, Accountmanagers, Communicatiemedewerker, Coördinator Opslag & Pakketverwerking.

Informatie over deze actuele vacatures staat op www.voedselbankarnhem.nl. Het doel van de Voedselbank is mensen in een moeilijke financiële situatie (tijdelijk) steunen met een voedselpakket en voedselverspilling voorkomen. "Wij werken op professionele wijze en uitsluitend met vrijwilligers. Heb je interesse voor een functie of wil je informatie, stuur een email naar:
Willy Knelissen, coördinator vrijwilligers, vrijwilligers@voedselbankarnhem.nl."

OpenDag KultuurKlup: muziek, dans & theater

ELST - De KultuurKlup aan de Dorpsstraat in Elst zet de deuren tijdens de OpenDag van zondag 4 september open. De vaste gebruikers van De KultuurKlup (Muziekschool All Music, De Balletboetiek en Theater De KiK) organiseren open lessen, mee-doe-lessen, presentaties en een filmmiddag. Iedereen heeft de mogelijkheid om De KultuurKlup (mét theaterzaal) van binnen te bekijken en informatie in te winnen over de dagelijkse activiteiten van de gebruikers.

Tijdens open lessen kunnen belangstellenden kijken hoe het eraan toe gaat. Kinderen kunnen zich laten schminken. De hele dag kunnen bezoekers zelf actief aan de slag. Docenten informeren over het bespelen van een muziekinstrument en helpen met geluid uit onder andere een viool, drumstel, gitaar of dwarsfluit te krijgen. Ook kan er gedrumd worden. Tijdens korte ballet-, streetdance- en musicallessen krijgen kinderen, jongeren én volwassen de mogelijkheid mee te doen. Voor de allerkleinsten en hun ouders is er een mee-doe-les Muziek op Schoot. Kinderen kunnen instrumenten uitproberen bij de Instrumentenspeelplaats en proeven hoe het is om een circusartiest te zijn. Muzieklessen alleen voor kinderen? Ab-so-luut niet! Volwassen kiezen vaak bewuster voor een instrument en hebben jarenlang plezier van het bespelen van een instrument en het volgen van een cursus. Stap over de drempel en kom vrijblijvend informeren!

Film

Tijdens de OpenDag wordt er in de theaterzaal de film Binnestebuiten (Inside Out) vertoond.

Alle activiteiten tijdens de open dag zijn gratis. In de week ná de open dag starten diverse cursussen. Kijk voor info op de websites van de gebruikers van De KultuurKlup via de link op www.kultuurklup.nl.

Vakantieperiode inbraakgevoelig "Wel geïnvesteerd in beveiliging, nog steeds onze spullen weg"

ARNHEM - Het is lastig om uw huis of bedrijfspand niet achter te laten met het beeld 'wij zijn op vakantie'. Organisatorisch zijn hier wel maatregelen te nemen zoals verlichting, post weghalen, gordijnen open of dicht.

Om het echte vakantiegevoel te realiseren is het belangrijk om uw woning of pand goed inbraakwerend achter te laten. Het is hierbij essentieel om alle aspecten van de beveiliging goed te overzien. Hiervoor is een specialistische aanpak noodzakelijk. Het gebeurt te vaak dat er ad-hoc maatregelen worden getroffen maar dat deze qua inbraakweerstand niet in balans staan. Inbrekers weten deze zwakke schakels te vinden met een inbraak tot gevolg.

Omdat we met diverse elementen zoals ramen, bovenlichten, deuren, ruiten te maken hebben, is het essentieel de juiste inbraakwerende producten te adviseren, die een gelijke inbraakweerstand hebben. Met name de ramen zijn vaak erg inbraakgevoelig en doelwit van inbrekers.
Al meer dan 40 jaar adviseren wij onze klanten om hun panden te beveiligen tegen inbraak. Onze ervaring willen wij graag met u delen en vertalen in een duidelijk advies.
Gratis Security Check Dit houdt in:
- Merk onafhankelijke en integere advisering
- Optimale bouwkundige beveiliging, advies afgestemd op uw risico
- Advies overeenkomstig verzekeringsnormen
- Certificering conform Borg/Dekra
- Zeer ervaren er gescreende technici en adviseurs

Voor een afspraak kunt u contact opnemen met: Van den Hoogen Security, Bruningweg 4, Arnhem; 026 3610909; info@vdhoogen.nl; www.vdhoogen.nl.

Kaarten op het water

Foto: Jan Kokke

REGIO - Kaart Bond Nederland organiseert liefst zes kaarttoernooien tijdens de cruise van Arnhem naar Cochem (Duitsland) van 10 tot en met 15 oktober.

De volgende plaatsen worden bezocht: Keulen, Bonn, Alken, Cochem, Koblenz en Düsseldorf. Er zijn nog enkele hutten vrij. Deelname aan het kaarten is niet verplicht. Kijk op: http://www.kaartbondnederland.nl/reizen-cruises/cruises/cruise-cochem-2016. Opgeven kan bij mevrouw A. Kokke, 026 3793635 / 06 15357617.

Dans-bingomiddag

ARNHEM - Op maandagmiddag 12 september kan men in De Petersborg aan de Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid dansen op live muziek en meedoen met de bingo, die op dezelfde middag wordt gehouden. Een gezellige dans-bingomiddag dus!

De muziek wordt verzorgd door het Duo Pardon, een graag gezien tweetal in De Petersborg. Iedereen is welkom. Aanvang 14.00 uur. De zaal gaat open om 13.30 uur.