GN Overbetuwe-Nederbetuwe

7 augustus 2019

GN Overbetuwe-Nederbetuwe 7 augustus 2019


Rivierenland Lingetocht door Versnellertje Ochten

Roermond clubtweedaagse. (foto: Det Janssen)

OCHTEN - Het Versnellertje houdt zaterdag 10 augustus de mooie Rivierenland Lingetocht.

De afstanden zijn 55-95-110 kilometers langs de prachtige Linge richting Asperen. De 55 kilometer gaat naar Kapel-Avezaath, met een stop bij Mc Donalds. Vervolgens weer terug naar Dodewaard (ook voor de e-bikes goed te doen).

De lange afstanden gaan naar Beesd, waar de controlepost is voor de 95-110 kilometers. De 110 gaat daar door naar Asperen en weer terug naar Dodewaard. De 110 sluit dan weer aan bij de 95 kilometer en later kom ook de 55 kilometer er weer bij.

Voorinschrijving kan via www.het-versnellertje.nl; de sluiting is op 9 augustus 23.00 uur. Bellen kan ook: 06 13551558. Start is bij de Dodewaardse IJsclub Bonegraafseweg 22 in Dodewaard. Vertrektijden zijn tussen 8.00 tot 9.00 uur 110 km en de 95 km tussen 8.00 tot 10.00 uur; de 55 km tussen 9.00 tot 11.00 uur.

Grote bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 10 augustus is er een grote bingo in Ons Dorpshuis in Kesteren.

Aanvang 20.00 uur, Zaal open 19.00 uur. Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a wordt verzorgd door vrijwilligers stichting swan. Voor info 0488-427882 of 06-12438723.

Ontmoetingscentrum De Loohof toont zijn kunsten

ZETTEN - Al gezien in Zetten in de etalage van de etalage van de oude Kruidvat? Al die mooie werkstukken van de deelnemers van de schilderclub van ontmoetingscentrum De Loohof.

"Wij vinden het leuk om te laten zien wat er gemaakt kan worden op de dinsdagmiddag, heel divers zijn de resultaten. Groot, klein, heel precies en wat ruwer een ieder zijn of haar stijl.

Wat wij niet kunnen laten zien is het plezier wat de deelnemers met elkaar hebben tijdens het werken. Er wordt tijdens het werken veel gesproken over elkaars werk en daardoor leren wij elke keer weer bij.

De sfeer is dan ook zoals bij alle activiteiten heel ontspannen. Er zijn al deelnemers uit Opheusden en Kesteren bij gekomen en die hebben zich ook bij de andere activiteiten aangemeld. Dit is dan ook de bedoeling van ons ontmoetingscentrum, een plek waar iedereen zich thuis voelt en op zijn eigen manier aan de activiteiten deelneemt. Wij hopen dan ook dat de uitbreiding zich voortzet en nog veel meer mensen de weg vinden naar de Stationsstraat1 in Zetten."

Swim to Fight Cancer brengt verkoeling

Ron Link met leden van het Swim to Fight Cancer team. (foto: archief Swim to Fight Cancer Nijmegen)

NIJMEGEN - Onder een heerlijk brandend zonnetje heeft Swim to Fight Cancer met een zwembadje wat extra verkoeling gebracht op de Grote Markt in Nijmegen. Het doel van deze ludieke actie is meer bekendheid geven aan Swim to Fight Cancer Nijmegen (StFCN) op 8 september in de Spiegelwaal.

Jong en oud komen pootjebaden, zo ook zanger en acteur Ron Link: ambassadeur van de ‘Swim’. Zelf zwemt hij samen met zijn team mee op 8 september. Opvallend is dat veel Nijmegenaren wel van Maarten van der Weijden hebben gehoord, maar niet van de Nijmeegse ‘Swim’.

Dit jaar vindt de zwemtocht voor de tweede keer plaats in Nijmegen. StFCN hoopt met de ‘Swim’ veel geld in te zamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF kankerbestrijding.

Om zoveel mogelijk Nijmegenaren te bereiken trekt het promotieteam de stad in. In veel cafés laten zij posters en flyers achter om de bezoekers te informeren en te enthousiasmeren. Ook bedrijven worden bezocht. De ‘Swim’ is namelijk de ultieme teambuilding voor bedrijven. Samen maken we een sportieve vuist tegen kanker.

Volwassenen die meedoen zwemmen een afstand van 1.500 meter. Houd je van een uitdaging? Het is voor volwassenen ook mogelijk een afstand van 3.000 meter af te leggen. Deelnemende kinderen vanaf 9 jaar met een A en B-diploma zwemmen 500 meter. Kinderen houden door het oefenen voor de ‘Swim’ hun zwemvaardigheid op peil. Ook is het gezellig om met een groep kinderen of samen met je ouders te oefenen en mee te doen.

Doe jij ook mee? Schrijf je nu in via: www.fightcancer.nl/nijmegen.

Jeugd Vakantie Werk in Herveld-Andelst van start

HERVELD - Op maandag 12 augustus gaat Jeugd Vakantie Werk weer van start. Met dit jaar als thema 'Het JVW-festival'.

De jeugdweek is bestemd voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Tijdens de week gaan we natuurlijk hutten bouwen en zijn er ook vele andere activiteiten. Op woensdag gaan we met de bussen van de Betuwe Express op verrassingsuitje.

JVW zal traditiegetrouw plaatsvinden op het speelveldje achter zalencentrum De Hoendrik.

Inschrijven kan op zaterdag 10 augustus vanaf 14:00 uur, achter zalencentrum De Hoendrik. Let op: maximaal tweehonderd kinderen. De kosten voor deze week zijn 20,00 euro per deelnemend kind. Verdere informatie staat op: www.jvwha.nl.

Dierengeluiden Soms... ja soms

HETEREN - Veren vind je bij ons, op de boerderij en het landgoed Overbetuwe aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren, altijd heel veel. In de eendenwei en bij de boerderij natuurlijk veren van eenden, kippen, duiven, ganzen en kalkoenen.

Over het hele terrein veren van pauwen. Nu is het weer de tijd dat de pauwen de lange staartveren los laten, ze hebben ze niet meer nodig om te pronken want ze hoeven geen indruk meer te maken op de vrouwtjes. Ja die lange veren met die mooie kleuren zijn wel indrukwekkend. Ook andere veren van pauwen vinden we regelmatig. Maar dat zijn allemaal veren van dieren die bij ons op het landgoed 'wonen'. Dat is dus voor ons niet meer zo speciaal, maar er liggen natuurlijk ook veren van vogels die overvliegen of die bij ons een nest in een van de vele bomen gemaakt hebben. Zo vinden we regelmatig zwarte veren van kraaien en kauwen, veren van duiven, maar soms, heel soms vinden we ook mooie gekleurde veren van wilde vogels zoals het veertje op de foto. Dit veertje is ongeveer vier centimeter lang en heeft een prachtige kleur blauw. De vogel die zo’n mooie blauwe kleur heeft is de gaai (vroeger noemden we die vlaamse gaai). De vleugels hebben een klein stukje dat deze mooie blauwe kleur heeft, verder is de vogel heel licht tot midden bruin met zwart, maar als je hem ziet vliegen dan is het een kleurrijke vogel. Het is een neefje van de kauw en net zo brutaal al deze zwarte vogel, maar ik merk dat ik dat van de gaai beter kan hebben dan van de kauwen en kraaien. Misschien door die mooie blauwe kleur op de vleugels?

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 10 augustus
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, J. Rademakers, Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: woord- en communieviering, M. Sanders, koor niet bekend
St. Willibrordus Herveld: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, samenzang
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: woord- en communieviering, Lit. werkgr. R.K.G.K.I.
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 19.00 u:eucharistieviering N. Sales, samenzang.

Zondag 11 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, G. Peters, koor niet bekend
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, koor niet bekend
St. leonardus Oosterhout: 11.00 u: M. Sanders, Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, ?elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Buitenzorg kortebaandraverij

Finalerit tussen Eliot Charisma (winnaar) en Calistokingsdeep. (foto: Jan Willemsen)

Door Jo de Haar

BEMMEL - Over een paar dagen is het weer zover, De Teselaar verandert weer in een zandvlakte, een racebaan. Een start en een eind vak volledig met zand gevuld van stoeprand tot stoeprand. Daar tussen twee stroken zand waarop de paarden kunnen lopen, gescheiden door een strook gras. De dranghekken worden weer geplaatst en de vlaggen hangen weer in de lantaarnpalen. Welk paard zal er tegen het eind van de middag met de krans triomfantelijk de ereronde lopen?

Er wordt in het land alweer volop gekoerst. Op het ogenblik zijn er twee paarden die met kop en schouders boven de rest uitsteken en zodoende al een paar overwinningen hebben behaald. We hebben het hier over Eliot Charisma en Doc Holiday.

Eliot Charisma, de winnaar in Bemmel 2018, heeft al drie overwinningen behaald dit jaar met zijn vaste rijdster Lindsey Pegram, het bijzondere is dat hij dit jaar van alle starts in de omlopen er pas één verloren heeft, als je dan even rekent met drie overwinningen zijn dat dertig omlopen gewonnen. En degene die hij verloor was tegen Doc Holiday met rijdster Bo Sprengers.

Zou Lindsey het huzaren stukje kunnen uithalen om hier dit jaar wederom te winnen. Ze deed dit in 2017 met Calistokingsdeep en vorig jaar met Eliot Charisma. Afgelopen jaar reed ze in Bemmel weer beide paarden en ze presteerde het om met beide in de finale te staan.

Volgens de laatste berichten start dit jaar Dutch Buitenzorg ook weer in Bemmel. Dit hebben we vernomen van Djimmy Schneider, de eigenaar. Vorig jaar raakte Dutch geblesseerd en kon zodoende niet starten, maar volgens de eigenaar is hij weer in topvorm. Ook het paard Boucher Le Blanc heeft een Bemmelse achtergrond. Hij is in Bemmel geboren en opgegroeid totdat hij als tweejarige vertrok om te leren hardraven, wat hij ook goed kan, een paard om een gokje op te wagen als hij hier komt lopen. Van Stal De Groningers komen ook altijd goede paarden en de eigenaar is erop gebrand om hier in Bemmel ook de ereronde te willen rijden. Goede paarden van hun zijn Ronny Brandt, Barbert, Archance de Jiel, Chief One en Smart Dilli. Aad Pools komt ook, waarschijnlijk weer met enkele goede cracks waaronder Blackpearl Trans R en Contador. Ook de rijders Ruud Pools, Jaap van Rijn, Manon Pools, John de Leeuw en John Dekker zijn er om in de gaten te houden, ze slepen geregeld een overwinning uit het vuur.

Het is ook leuk om eens een gokje te wagen op een paard wat als outsider getipt staat. Winnen deze paarden, dan is de uitkering vaak hoog. Het mooie om een gokje te wagen is de spanning. Het lijkt of je medebezitter van het paard bent.

Hopelijk werkt het weer mee, niet te warm voor de paarden en droog. De organisatie staat weer garant voor een succesvolle middag met op het einde van de middag een glorieuze winnaar, die trots met de sierdeken en krans op De Teselaar mag lopen. Het bestuur wenst eenieder een mooie middag met toppaardensport toe op dinsdag 13 augustus.

Zomermarkt in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Op zondag 11 augustus vindt tussen 10.00 en 16.00 uur de jaarlijkse zomermarkt in Slijk-Ewijk plaats, georganiseerd door CV De Waalkanters. Kom een kijkje nemen op wat "een van de gezelligste markten van de Betuwe" wordt genoemd.

Kraamhouders komen uit het dorp zelf en van (ver) daarbuiten, en zorgen dat de markt een breed aanbod kent. De zomermarkt vindt plaats rondom het dorpshuis.

Dit jaar is er weer vers gerookte paling te verkrijgen. De palingroker Harrie Buis is Nederlands kampioen palingroken, kwaliteit gewaarborgd dus. Er zijn nog plaatsen vrij; wie iets te verkopen heeft, is welkom. Info J. Blom, 06 49882609.

OBHR: Spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Geef uw hersenen frisse lucht!

Vul de hersenen met frisse lucht. (foto: H. B. via Pixabay ) H. B. via Pixabay

ELST - De Hersenyoga-activiteit van Forte Fit start eerder (26 augustus!) dan gepubliceerd (2 september).

Gelukkig zijn de oude deelnemers hierover al ingelicht, maar voor de nieuwe mensen (inclusief degenen die zich nog niet hebben aangemeld) is het van belang de juiste datum te weten.

Ga zelf actief de bij ouderdom optredende gebreken te lijf. De ervaren yogadocente Gerda Wolff kan de deelnemer hiermee op weg helpen. Uitgangspunt is dat de geest gezond(er) wordt, als je lichaam en hersenen gelijktijdig en met regelmaat traint. Bij elke sessie worden eerst lichaam en hersenen via ontspanningsoefeningen losgemaakt. Daarna wordt, via opdrachten in spelvorm, gewerkt aan de relatie tussen geheugen en bewegen (grotendeels met stoeloefeningen).

Deze cursus is zeker ook geschikt voor mensen in een rolstoel! Op 38 maandagmiddagen van 14.00 tot 15:00 uur in cultureel centrum De Wieken in Elst. Inschrijven (uiterlijk 23 augustus) bij Nelleke Beckering via mail (nellekebeckering3@gmail.com) of per telefoon (0481 840708 / 06 82798479).

Ontdek de Romein in jezelf!

Legionairstraining kinderen. (foto: Museumpark Orientalis) Museumpark Orientalis

HEILIG LANDSTICHTING - Kom deze zomer naar Museumpark Orientalis en kruip in de huid van een Romein! Tijdens de Romeinse Zomer is t/m 25 augustus een bomvol programma gepland voor jong en oud. Zodra je de Romeinse Straat binnenstapt, bevind je je in de wereld van de Romeinen.

Kinderen kunnen meedoen aan een Romeinse soldatentraining, waarbij een Romeinse legionair gaat testen of jij geschikt bent voor het Romeinse leger. Laat zien hoe snel, fit en slim jij bent en verdien je legionairsdiploma!

Ook is er een echte Romeinse beautysalon, waar je je haar op Romeinse manier kunt laten opmaken en een Romeinse massage kunt krijgen. Geniet van een heerlijke Romeinse maaltijd in de herberg en laat je inspireren door verschillende Romeinse ambachten!

De hele Romeinse Zomer zijn de Romeinenrugzakjes voor kinderen gratis. In de rugzak vind je een speurtocht én alles wat je nodig hebt om leuke Romeinse opdrachten door het park te doen! (maximaal twee rugzakjes per volwassene).

Op www.museumparkorientalis.nl staat het programma!

'Heteren got Talent' op slotavond speelweek

HETEREN - Nog een paar dagen en dan start op 12 augustus de elfde speelweek van de Fun4kids in Heteren. Tijdens de voorverkoop is een record aantal weekkaarten verkocht, dat geeft aan hoe populair de speelweek in al die jaren is geworden.

"We hopen dat we geen stop op de inschrijvingen moeten doen in verband met onvoldoende vrijwilligers. De voorverkoop bij de Jumbo in combinatie met de appelflappenactie is daarmee weer een geslaagde actie geworden. De verkoop van de appelflappen heeft ruim 300 euro opgebracht met dank aan de Jumbo, die ze voor ons bakt en waar we alleen de kosten aan af hoeven te dragen. Verder is er op die dag spontaan door bewoners 150 euro gedoneerd."

"Het programma is rond en de vrijwilligers zijn ingevuld. Wie net terug is van vakantie en zich nog niet heeft opgegeven als vrijwilliger kan dat nog doen, alle hulp is welkom; zeker met zoveel inschrijvingen. Op zaterdag 10 augustus vanaf 09.30 uur gaan we opbouwen bij de manege, ook daar bent u van harte welkom.

Tijdens de slotavond op vrijdag doen we niet meer zoals gebruikelijk de playbackshow, maar doen we 'Heteren got Talent'. Kinderen kunnen zich hiervoor tijdens de speelweek opgeven en hun talenten voor een groot publiek laten zien. Dit mag natuurlijk ook playbacken zijn, maar ook jongleren, balletje hoog houden, een dans op muziek, kunstje met je huisdier of ander bijzonder talent. Het is eens wat anders en je hoeft niet meer persé muzikaal te zijn. Denk er over na en meld je volgende week aan bij de organisatie.

Mocht je nog vragen hebben of je aan willen melden als vrijwilliger, mail dan naar info@fun4kidsweek.nl."

Buurtbemiddelaar worden?

RHENEN - Buurtbemiddeling is nu bijna een jaar geleden van start gegaan in Rhenen en steeds meer mensen weten hun weg hiernaar te vinden. Een en ander betekent dat het huidige team buurtbemiddelaars het steeds drukker krijgt! We zijn daarom op zoek naar mensen die het huidige team buurtbemiddelaars willen komen versterken!

Beschikt u over goede sociale vaardigheden? Kunt u onbevooroordeeld naar anderen luisteren en kiest u geen partij in een conflict? En wilt u bijdragen aan de leefbaarheid van Rhenen? Dan horen wij graag van u. Buurtbemiddeling biedt boeiend, nuttig en afwisselend vrijwilligerswerk.

In trainingen leert u de kneepjes van het voeren van een bemiddelingsgesprek. Er is begeleiding om de gesprekken te evalueren en er is bijscholing. U gaat samen met collega-bemiddelaars op pad om van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen.

U kunt contact opnemen met Jolanda Huizinga: 06 47547277 of jolandahuizinga@welzijnrivierstroom.nl of via het contactformulier op de website www.welzijnrivierstroom.nl/gemeenterhenen/buurtbemiddeling-rhenen/

Flipje wordt nationaal erfgoed

Alles van de Betuwe is ideaal van kwaliteit, ook het archief! (foto: RAR) RAR

BETUWE - Het RAR digitaliseert 100 jaar archief van Mij. De Betuwe met financiering van Metamorfoze.

Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft geld gekregen van het ‘Nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed’, Metamorfoze. Met het toegekende bedrag mag het RAR komend jaar het volledige archief van de Koninklijke Maatschappij De Betuwe materieel verzorgen en digitaliseren. De commissie heeft geoordeeld dat dit archief uniek materiaal bevat en van nationaal belang is.

Het archief wordt regelmatig geraadpleegd door allerlei onderzoekers. Het is een waardevolle informatiebron die het RAR nu nog beter en makkelijker toegankelijk kan gaan maken.

Meer informatie staat op https://regionaalarchiefrivierenland.nl/flipje-wordt-nationaal-erfgoed.

Activiteiten De Loohof

Woensdag 7 augustus: 10.00 uur koffiedrinken met Cees, 14.00 uur sjoelen met Joke en Wim.

Donderdag 8 augustus: 10.00 uur bloemschikken met Anneke, 14.00 uur creatief.

Vrijdag 9 augustus: 10.00 uur koersbal met Jack, 19.00 uur kaarten Joker Troef.

Maandag 12 augustus: 10.00 uur koffiedrinken met Chelo, 17.00 uur samen eten (inloop vanaf 16.30 uur).

Dinsdag 13 augustus: 10.00 uur koffiedrinken met Joke, 13.30 uur kaarten, 14.00 uur:schilderen met Jack.

7 / 14

8 / 14

Altijd éérst om het dansplezier bij Wijgers

DRIEL - NVD dansschool DansCentrum Wijgers te Driel, kijkt terug op een mooie eerste helft van 2019.

Voor het vierde jaar op rij heeft deze social-dans georiënteerde dansschool aan het Sosabowskiplein 2 opnieuw een Nederlands kampioen 2019 en ook diverse top 3-finalisten 'stijldansen' mogen afleveren in de diverse wedstrijdklassen en nationale wedstrijden.

Petra Wijgers: gezellig social stijldansen of La Blast®(en) …dus gewoon voor je hobby, plezier of je wekelijkse portie beweging staat altijd nummer één in deze dansschool. Maar natuurlijk zijn we er ook trots op om wedstrijddansparen naar een hoger niveau te brengen.

2019 belooft nog méér een mooi jaar te worden met onder andere het swingende televisieprogramma 'Dancing With the Stars' vanaf. September. Bekende Nederlanders zullen samen met prof-dansers 'live' de dansvloer betreden in een zinderende strijd om de danstitel. DansCentrum Wijgers is als gecertificeerd LaBlast® - Fitness Powered By Dance Locatie nauw betrokken bij Louis van Amstel uit Amerika, die in de vakjury zit van deze sprankelende televisieshow. Kijk jij ook?!

Dit danscentrum in het groene hart van de Overbetuwe staat regionaal en ver daarbuiten bekend als een gezellige professionele dansschool zonder al te veel kouwe drukte. Gewoon leuke en goede danslessen met véél dansplezier en in niet al te grote groepen. Mensen van alle leeftijden vinden elkaar hier wekelijks voor de leukste les: …dansles. En daarnaast ook met regelmaat tijdens de gezellige 'open voor iedereen' vrije dansavonden op zaterdagavond.
Danscentrum Wijgers start in september weer met het nieuwe lesseizoen zie www.dc-wijgers.nl.

Danscentrum Wijgers, Sosabowskiplein 2, 06 49406381.

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Activiteiten Stichting Samen Zorgen

Liefkenshoek Heteren

Donderdag 8 augustus: 11.00 uur meer bewegen, 14.30 uur Bingo.

Vrijdag 9 augustus: 10.30 uur Zingen met begeleiding, 18.30 Weeksluiting.

Maandag 10 augustus:11.00-12.00 uur Sociaal kernteam, 18.30 uur R.K. dienst, 19.45 uur Bingo

Dinsdag 11 augustus: 10.00 uur Schilderen met Hennie, 10.00 uur Bibliotheekservice, 14.30 uur Koersbal.

Woensdag 12 augustus: 10.00 Schilderen met Hennie, 14.00 Sjoelen en Rummikub, 14.00 Kaartclub, Liefkenssmullerij s ávonds gesloten.

De Hoge Hof Herveld

Donderdag 8 augustus: 10.00 uur Handwerken met Jannie, 13.30 uur Schilderen met Hennie, 14.15 Repetitie Hoge Hof koor. 16.00 uitzending Videoteam in de huiskamer

Vrijdag 9 augustus: 09.30 uur Kaarten borduren met Nellie, 10.00 uur Geheugentraining, 14.30 uur Bingo.

Zaterdag 10 augustus : 10.00 uur Bibliotheek met Annie.

Maandag 11 augustus: 9.30 uur Workshop kaarten maken met de Gerdie (met vakantie), 14.00 uur 3d kaarten maken met Truus. 14.00 Biljart, 14.30 Roll-bal

Dinsdag 12 augustus: 11.00 uur: Geheugentraining, 14.00 Rummikub en spelletjes, 14.30 uur Handwerken met Els, 19.00 uur Bingo.

Woensdag 13 augustus: 14:00 Sjoelen en Kaartclubs, 17.00 uur Eet- en drinkcafé

                                                                                

Gezocht: sprekers voor de eerste Pecha Kucha-avond

ELST - Heb je al eens eerder gehoord van een Pecha Kucha-avond? Vast niet. In Elst is, naar wij weten, nog niet eerder een dergelijk evenement georganiseerd. En dat terwijl in andere delen van het land de mensen in de rij staan om het mee te kunnen maken.

Wat is het dan precies? Een Pecha Kucha-avond (spreek uit: Petsja Koetsja) is een evenement waarbij deelnemers een diavoorstelling van 20 afbeeldingen presenteren, in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt daarbij precies 20 seconden getoond.

Het leuke aan dit concept is dat het geen saaie lezing, seminar of vermoeiende presentatie zal worden, maar het initiatief spoort de sprekers juist aan om creatief en to the point te zijn. En het kan over van alles gaan. Een nieuwe uitvinding, een cool ontwerp, een inspirerende vakantie, een wijs levensverhaal, een apart idee... Zolang het maar interessant is en de moeite van het vertellen waard. Er zijn geen restricties betreffende de inhoud van de presentatie zolang het maar geen louter commercieel praatje is.

Heb je zelf iets interessants te melden? Twijfel dan niet en meld je aan! We hebben plaats voor maximaal 10 sprekers op een avond. En natuurlijk helpen we desgewenst bij het maken van een mooie presentatie.

Informatie over de avond zelf: 25-09; 20.00 – 22.00 uur; locatie:         Onder de Toren in Elst; aanmelding: jan.zwier@chello.nl.

Zomerbridge op vijf donderdagen

VALBURG - Op alle vijf donderdagen in augustus is er Zomerbridge bij de Bridgeclub Valburg. Iedereen die het bridgespel beheerst kan mee komen spelen in het Wapen van Valburg (als u weet wat de Stayman en Jacoby conventies zijn, kunt u al meespelen en u hoeft geen inwoner van Valburg te zijn).

We starten stipt om 19:30 uur met 6 ronden bridge. De avond is dan zo rond 22:30 uur ten einde. U kunt elke donderdagavond in augustus mee komen spelen. Elke avond zal er een prijs te verdienen zijn.

Mocht u interesse hebben en mee willen doen, dan kunt u zich het beste vooraf aanmelden via e-mail op bcvalburg@gmail.com of via onze wedstrijdleider Ad Brouwer (telefoon: 06-23455216). Geef uw niveau daarbij even door. Bij voor-aanmelding via email dient u om 19:15 uur aanwezig te zijn. U kunt ook zonder voor-aanmelding op de betreffende donderdagavond terecht, maar dan dient u zich om 19:00 uur ter plekke te hebben geregistreerd. De zaal is vanaf 18:30 uur open.

Als u mee wilt spelen, dan betaalt u voor de bridgeavond 2,50 euro per persoon wanneer u lid bent van de NBB. Wanneer u géén lid bent, betaalt u drie euro. Neemt u wel uw NBB lidmaatschapsnummer mee, anders kunnen we u niet goed registreren en kunnen we u de korting niet geven.

Zomerbridge is een leuke manier om u te bekwamen in het bridgen en om onze bridgeclub eens van binnenuit te leren kennen. We hebben een gezellige club met leden vanuit de hele regio rondom Valburg. Kom eens meespelen met ons.

Bos Vishandel op Bemmelse ponymarkt

BEMMEL – Maandag 12 augustus is het weer Bemmelse ponymarkt en de traditie zet zich voort dat de familie Bos er ook weer staat. Van 06.00 tot 17.00 uur wordt er volop lekkere verse vis verkocht.

Ter plaatse wordt er op ambachtelijke wijze de overheerlijk paling gerookt. Met twee rookkasten wordt er volop doorgewerkt om aan de vraag te kunnen voldoen.

Natuurlijk kan een ieder er ook weer terecht voor de mesverse Hollandse Nieuwe, broodje paling of een lekker bakje (met goud bekroonde) kibbeling. Ook op donderdag 15 augustus staat Bos Vishandel gewoon weer in Angeren en op de Bemmelse weekmarkt.

Grote bingo in Kesteren

KESTEREN - Zaterdag 10 augustus is er een grote bingo in Ons Dorpshuis in Kesteren.

Aanvang 20.00 uur Zaal open 19.00 uur. Deze bingo aan de Nedereindsestraat 27a wordt verzorgd door vrijwilligers stichting swan. Voor info 0488 427882 of 06 12438723.

Een drone is er niets bij!

25 juli. Een glazenmaker (grote libelle) rustend op bloem van de gewone agrimonie. (foto: Henk van der Kooij)

BETUWE - Boven bloemrijke bermen en tuinen in het Rivierengebied zijn momenteel volop glazenmakers te zien. Glazenmakers behoren tot onze grootste libellen.

U ziet op de foto duidelijk de drie onderdelen: een lang smal achterlijf, een borststuk met vleugels en een kop met twee grote ogen. Glazenmakers vallen op doordat ze veel vliegen. Het zijn echte jagers en altijd op zoek naar insecten. Ze kunnen daarbij stil in de lucht hangen, maar ook boven een berm of plantenrijke sloot regelmatig rondjes vliegen. Het zijn net mini-drones! Schitterend wat een fijne bouw. Menselijke glazenmakers droegen vroeger het glas dat ze in de vensters moesten plaatsen op de rug. Daarbij stak aan beide kanten een flink stuk glas uit. Let op de fijn gebouwde vleugels en u begrijpt de naam glazenmaker. Helaas ben ik geen echte kenner van deze libellen. Het kan zijn dat de foto een paardenbijter te zien geeft. Nee, niet schrikken. Paardenbijters duiken op het vee om... dazen en andere insecten te pakken. Paarden zijn er blij mee. Maar als u denkt dan de foto een andere soort glazenmaker te zien geeft, laat het me weten. Henk v.dr. Kooij.

Aanpassingen parkeerterrein Dorpsplein Dodewaard

Parkeerterrein Dorpsplein Dodewaard. (foto: 3JetFotografie) 3JetFotografie

DODEWAARD - Het parkeerterrein Dorpsplein Dodewaard ondergaat binnenkort aanpassingen: de in- en uitrit wordt aangepast en de laad-losstrook zal niet meer gebruikt kunnen worden om het parkeerterrein te bereiken of te verlaten.

De ideeën liggen nu op de tekentafel. Naar verwachting kan het werk eind 2019 worden uitgevoerd.

In 2018 is het Neder-Betuws Verkeer- en Vervoerplan (NBVVP) vastgesteld na actualisatie van de vorige uit 2011. Nieuwe verkeerssituaties zijn erin opgenomen net als de aanpak van knelpunten die mede door inwoners zijn aangedragen. De situatie op het parkeerterrein Dorpsplein Dodewaard is zo’n knelpunt. In 2019 staat het werk op de planning en is het geld ervoor beschikbaar zodat, in overleg met de betrokken ondernemers, dit werk binnenkort wordt uitgevoerd.

Drukbezocht plein

Wethouder Stefan van Someren: “Het is bekend dat aanpassingen wenselijk zijn zodat het plein makkelijker, overzichtelijker en ook veiliger te gebruiken is. Het is dan even puzzelen wat betreft tijd, geld en overleg met betrokken ondernemers. Maar er zit nu schot in. En verder vind ik het een goed teken dat aanpassingen nodig zijn want steeds meer mensen komen hun boodschappen hier doen en maken gebruik van deze parkeerplaats.”

Wel de snelheid, niet de resultaten voor SWPN

Wayne Tessels in actie op het circuit van Schleiz. (foto: SWPN)

DODEWAARD - SWPN, partner van Stichting Zorgeloos Kind heeft niet de resultaten behaald waarvoor zij naar Schleiz zijn gekomen.


SWPN rijders Ricardo Brink, Wayne Tessels en Melvin van der Voort begonnen vrijdag goed tijdens het raceweekend in Schleiz. Brink mocht vanaf de achtste startpositie aan de eerste race beginnen en had een hele goede start. In de beginfase reed de 21-jarige coureur op een vijfde plaats. Hij kwam uiteindelijk als negende over de finish. In de tweede manche moest hij vechten met zijn fysieke problemen. In de beginfase reed hij op een zesde plaats, hij kwam als achtste over de finish.

Tessels had voorafgaand aan het evenement nog maar weinig meters gemaakt in Schleiz. De coureur uit Lopik wist zich constant te verbeteren in de trainingen. Het deelnemersveld stond dichtbij elkaar en dat was ook te zien in de races. Vanaf de vierde startrij kwam hij in de hectiek terecht en verloor daarbij wat plaatsen, waardoor hij de kopgroep miste. Hij finishte als elfde. In de tweede race was praktisch hetzelfde beeld te zien, waardoor Tessels opnieuw elfde werd.

Voor de jonge Van der Voort was de Schleizer Dreieck nog volledig nieuw en belangrijkste voor hem is om constant progressie te blijven maken tijdens zijn debuutseizoen in het IDM. Hier slaagde de 14-jarige coureur uitstekend in. Vanaf de negentiende startpositie reed Van der Voort naar een zestiende positie in de eerste race. In de tweede race scoorde hij zelfs punten voor een tiende plaats.

Van 9 - 11 augustus komt SWPN met hun drie rijders in actie op het circuit van Most in Tsjechië.

Uniek podiumkunstenfestival aan het water

DODEWAARD - Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september vindt het festival ‘Het Betuwepodium’ plaats. Het Betuwepodium is een podiumkunstenfestival waar onder andere toneel, dans, cabaret, muziek en marionettentheater te zien is.

Het festival wordt gehouden aan ‘De Kolk’, vlak naast Waalbanddijk 130 in Dodewaard. Zaterdag wordt er opgetreden van 14:00 tot 22:00 uur. Zondag vindt het festival plaats van 13:00 tot 19:00 uur. De entree bedraagt 9 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Een passe-partout voor twee dagen kost 15 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. Tickets zijn verkrijgbaar op het festivalterrein, pinnen is mogelijk.

Het Betuwepodium wordt georganiseerd door Toneelvereniging de Vriendenkring. De vereniging speelt zelf de familievoorstelling Pip en twee groepen van het Jeugdtheater zullen hun eigen voorstelling spelen. Een kleine greep uit de podiumkunsten: een voorstelling van Rivor Theater Tiel, een cabaretvoorstelling van Mariël Doedens, zang door het koor In B’tween en een voorstelling door theatercollectief de Muzen uit Tiel.

Natuurlijk is er tijdens het Betuwepodium voldoende eten en drinken te verkrijgen. We hebben een aantal nationale en internationale gerechten op het menu staan. Tot slot is er een ‘beeldende’ tent, waar je zelf kunstwerken kunt maken, een vlot om het water over te steken en een gedichtenroute rondom de Kolk. Voor meer informatie kunt u terecht op www.betuwepodium.nl of onze Facebook-pagina www.facebook.com/betuwepodium.

Huurdersvereniging zoekt kandidaten voor award

ELST - Huurdersvereniging HvOB is op zoek naar kandidaten Leefbaarheidsaward.

Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari 2020 tijdens haar nieuwjaarsreceptie voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Voorbeelden om te kunnen worden voorgedragen zijn: het op vrijwillige basis organiseren en bevorderen van projecten voor het algemeen belang kortom alles moet te maken hebben met de leefbaarheidsbevordering.

Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de Huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Hoera
Onze stoere Viggo wordt 12 augustus alweer 8 jaar,
gefeliciteerd met je verjaardag.
Dikke knuffel opa & oma Charlie/Yolanda

Hiep hiep hoera! Op 6 augustus
is Fiene 3 jaar geworden!
Heel veel kusjes van opa, oma,
ome Jan en tante Mij.

HOERA tis echt waar , deze knappe vent
wordt 7 augustus 60 jaar ! Henk van harte
gefeliciteerd , lieve groetjes v/d Eerdentjes .

Lieve (O)pa en (O)ma,
van harte gefeliciteerd met jullie
diamanten huwelijk. Veel liefs
van jullie kinderen en kleinkinderen.

Lieve Stijn, van harte proficiat met je 9e verjaardag.
Een geweldige feestdag namens papa, mama,
Thijs en Carmen toegewenst.

Lieve Thijs, van harte proficiat met je 11e verjaardag.
Een geweldige feestdag namens papa, mama,
Stijn en Carmen toegewenst.

"Zij houdt van hem, hij houdt van haar,
vanaf 12 augustus zijn Viviane en Nick
een ECHTpaar. Veel geluk samen".
Herman en Marieke

Lieve Oma Gerrie
Van harte gefeliciteerd met
jouw 73ste verjaardag.
Van: Luuk Lieve en Evi
We komen er aan

Deze lieve (moeder,oma,overgroot oma en tante)
wordt op 7 augustus 96 jaar, van harte gefeliciteerd.
We wensen haar een geweldige dag toe
namens Rudy & Ans

Deze 'alt' bijna 50 jaar alt.