GN Berg en Dal Heumen Mook

20 maart 2020

GN Berg en Dal Heumen Mook 20 maart 2020


Eerste aflevering komt uit Heilig Land Stichting'Ouwe koeien uit de sloot'

Johanna: En zó is 't!. (foto: Ouwe koeien) Ouwe koeien

BERG EN DAL - ‘Ouwe koeien uit de sloot’ bestaat uit een aantal afleveringen, die geïnspireerd zijn op oude verhalen vanuit de dorpen in de gemeente Berg en Dal. Deze ‘ouwe koeien’ zijn op een theatrale manier verfilmd en zo kan iedereen kennis maken met elkaars verhalen.


De eerste aflevering ‘En zo is ‘t!’ wordt op zondag 22 maart om 19.00 uur uitgezonden bij Omroep Berg en Dal. De kijker wordt in het verhaal meegenomen naar Heilig Landstichting, in het jaar 1925. Het devotiepark ‘Heilig Land Stichting’ bestaat dan bijna 15 jaar. De beginjaren van het rooms-katholieke park waren verre van vredelievend... U ziet waar Boerke Peters gek van werd en hoe mevrouw Vroomans-Leclercq het onderspit delfde.

Kunt u Omroep Berg en Dal niet ontvangen, kijk dan live via www.omroepbergendal.nl. Donderdag 26 maart om 16.00 uur wordt de half uur durende film herhaald. Daarna kunt u de aflevering terug zien via het youtube-kanaal van Omroep Berg en Dal.

Beste lezers,

Ondanks dat iedereen hinder ondervindt door het coronavirus, blijft Hét Gemeente Nieuws u, juist in deze barre situatie, op de hoogte houden van wat er speelt in uw regio.


Ook als u de papieren krant onverhoopt niet in uw brievenbus ontvangt, hoeft u het regionale nieuws namelijk niet te missen! Op uw computer, laptop, i-pad of mobiele telefoon kunt u de krant volledig gratis lezen op www.gemeentenieuwsonline.nl.

Daarnaast blijft het insturen van uw berichten uiteraard gewoon mogelijk via de button ‘nieuws insturen’ op onze website. Voor vragen over het insturen van uw bericht blijven we telefonisch bereikbaar op 0481 464770.


Team Hét Gemeente Nieuws

'De telefoonlijn is niet besmettelijk'

BERG EN DAL -Veel kwetsbare mensen durven de deur niet uit vanwege de kans op besmetting met het coronavirus. Naar de bridgeclub, een kopje koffie drinken bij de lunchroom en zelfs boodschappen doen zit er dan ook even niet in voor deze groep mensen.


En zelf durf je nu ook even niet langs te gaan bij je gehandicapte zusje of je lieve oude oma. Heel begrijpelijk en als co-creatie Samen is niet alleen, snappen we dat gevoel. Wel doen we een oproep om juist deze mensen even te bellen. Dat ene bezoek van jou was namelijk een hoogtepunt van de dag. Om het gevoel van eenzaamheid te verkleinen is het goed om de telefoon op te pakken en op die manier in contact te blijven.

De co-creatie Samen is niet alleen uit Berg en Dal doet deze oproep.

In het centrum van Groesbeek kon je een kanon horen afschieten

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De normaal drukke Dorpsstraat in het centrum van Groesbeek was zondagmiddag stil en verlaten. Enkele wandelaars waagden het de straat op te gaan en automobilisten die waarschijnlijk een afspraak hadden waar ze heen moesten.


Voor de rest was het stil, heel stil zelfs wat eigenlijk nog nooit in de geschiedenis (buiten de oorlog) is voorgekomen. De mensen die het aandurfden om wat te gaan drinken of eten in een van de horecagelegenheden die Groesbeek rijk is, moesten ook om 18.00 uur vertrekken. Zij die aan het diner zaten mochten uiteraard hun gerecht nuttigen maar nieuwe klanten mochten de zaken niet meer in. Het zal de komende drie weken nog wel rustiger worden in Groesbeek en ook daarbuiten.

Zestig jaar of langer getrouwd?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestig jaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.


Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét Gemeente Nieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.

Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét Gemeente Nieuws.

Exposé John Lennon uitgesteld tot najaar

GROESBEEK – De stichting Historische Kerk heeft besloten het exposé over John Lennon, dat gepland stond voor zaterdagavond 21 maart, in verband met het coronavirus uit te stellen.


Getracht wordt om dit prachtige exposé dat gepresenteerd zou worden door Jan van Ramshorst in woord, beeld en geluid te verplaatsen naar het najaar. Nader bericht volgt.

Op een zondag in 1922: Bruukse gelovigen onderweg naar de dorpskerk voor bijwoning Heilige Mis

De foto (collectie GGD) is door Jan Hagemans gemaakt ter hoogte Pannenstraat nummer 14. Het op de achtergrond gelegen dubbelwoonhuis heeft huisnummer 16 en 18. (foto: Archief Gerrie Driessen)

Tot de opening in 1935 van de parochiekerk van Breedeweg bezochten de bewoners van de Bruuk, Nijerf, St. Antonius en Grafwegen de R.K. dorpskerk aan de Pannenstraat. Slechts enkele zullen zich per rijtuig verplaats hebben. De meesten liepen, of over de gebaande weg of over een eeuwenoud ‘kerkepad’, naar de dorpskerk. Vanaf 1920 kon de ‘kerkgang’ ook gemaakt worden met de omnibus van het in Breedeweg gevestigde vervoersbedrijf W. Peerenboom.


Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek


Op een zondag in 1922 vervoert de bus circa 20 kerkgangers, zes bovenop de bus en de rest, waaronder met hoed getooide dames, in de bus. Links op de motorkap zit Peter de Klein en rechts Jan Peters (d’n Apsolon). Op de bus W. Hendriks (Wiel de Kunning), ene Kersten (van Lappe Thij), H. Hendriks (Hent de Kunning) en ene Janssen (van Poppe Hent). Naast de bus staan zes jongens, waaronder tenminste drie uit de Bruuk: Hent Zwitserloot, Jan Peters (de Mol) en Hent Thijssen van de Plaksehei. Opmerkelijk is dat de jongetjes allemaal een pet op hebben, kennelijk was dat toen ‘in de mode’.


Oude bijnamen: Pop, Kunning en Apsolon

Het tussen 1756 en 1796 opgemaakte ‘Lijkdienstenboek’ vermeldt op 22-3- 1792 de bijnaam ‘Pop’ achter de naam Jan Janssen en op 5-4-1817 ‘Köning’ achter Willem Hendriks. Een andere bron (de in 1842 opgemaakte ‘Lijst van gedaagden’ wegens houtdiefstal) vermeldt Maria en Mattijs Peters, zijnde dochter en zoon van Apsolon. Ook genoemd worden: Jan Janssen ‘Pop’ en Hanne ‘Pop’. Verder de nog steeds gebezigde Bruukse bijnaam: ‘Bissups’, afgeleid van de in 1842 genoemde Bisschops Derk en Bisschops Pet, zijnde Derk en Peter Jansen. Bronnen: L. Berenbroek en A. Holla, ‘Gezinsstatenboek Groesbeek’, 1992. En de lijst van gedaagden, samengesteld door Johan Thissen, in ‘Van Gronspech tot Groesbeek’, 1990, pg 142.

Ondernemers gaan creatief om met beperkingen omtrent de coronavirus

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De Groesbeekse ondernemers zijn creatief dat hebben ze onlangs wel bewezen met de beperkingen die iedereen is opgelegd in verband met de coronavirus.


De horeca-ondernemers moesten hun zaak in ieder geval drie weken sluiten en zij waren evenals andere ondernemers bang dat de klanten niet meer zouden komen. Daarop besloten diverse ondernemers de spullen thuis te gaan brengen of de spullen te laten afhalen. Reny van EigenWeijs op het Dorpsplein liet weten dat de klanten tussen 11.00 en 14.00 uur hun lunch of maaltijd kunnen bestellen dat wordt dan tussen 12.00 en 14.00 uur gratis thuisbezorgd. Dit gebeurt ook bij Kaasplank Sebilla die ook de bestellingen -in Groesbeek- gratis thuis bezorgt.

Tim Janssen de Keurslager bezorgt vanaf maandag ook gratis thuis bij besteding van 25 euro. In zijn slagerij was het maandag drukker als op voorgaande maandagen, dat had ik niet verwacht, aldus Tim. Groente- en fruitspecialist Hemmy van Haaren is ook vanaf maandag met de dagelijkse bezorgservice gestart. Bij besteding van 15,00 euro wordt er gratis in Groesbeek bezorgd elders komt er 2,00 euro bij. Inmiddels zijn de kant en klaar maaltijden aangepast. Niemand had verwacht dat de snoep- en delicatessenzaak van ’t Soetrijck ook thuis zou bezorgen maar niets is minder waar. Mede-eigenaar Wesly Simons is er zeker van dat oudere mensen – die nu de deur niet uitkomen – ’s avonds genieten van een lekker bonbonnetje of een Italiaanse lekkernij en voor de kleinkinderen een snoepje. Dat brengen wij vanaf 10,00 euro gratis thuis en dat wordt gewaardeerd, laat Wesley weten.

'Vraag je buren of zij extra boodschappen nodig hebben'

BERG EN DAL - Veel kwetsbare mensen durven de deur niet uit vanwege de kans op besmetting met het Coronavirus. Naar de bridgeclub, een kopje koffie drinken bij de lunchroom en zelfs boodschappen doen zit er dan ook even niet in voor deze groep mensen.


"Helpt u een handje mee? Vraag eens aan uw buren of ze iets nodig hebben van de winkel? U zult immers zelf ook boodschappen moeten doen." De co-creatie Samen is niet alleen uit Berg en Dal doet deze oproep.

Op goede vrijdag het Stabat Mater in kerk Berg en Dal

Koor Les Etoiles bij optreden op 2 februari 2020. (René Wolf) René Wolf

BERG EN DAL - De Italiaanse componist Pergolesi schreef veel kerkmuziek. Het is echter zijn Stabat Mater(1736) voor sopraan, alt en orkest dat de meeste bekendheid geniet.


Het Stabat Mater is een cyclus verzen van zevenhonderd jaar oud over Maria, die ‘door smart bevangen’ bij het kruis staat waaraan haar zoon hangt. Dat is ook de reden dat het stuk bij voorkeur op goede vrijdag wordt uitgevoerd. Pergolesi bewerkte de verzen tot een compositie van zeven tweestemmige delen en vijf soli.

Vrouwenkoor Les Etoiles zingt onder leiding van Anja Kwakkestein met begeleiding op orgel door Frank van Merwijk. De solostukken worden door koorleden gezongen. Deze tien de uitvoering wordt extra sfeervol door de bijdrage van Meesterverteller Godfried Beumers.

Dit indrukwekkende concert kan een ieder bijwonen op goede vrijdag 10 april om 19.30 uur in de kerk OLV. van het Heilig Hart, Oude Kleefsebaan 123a in Berg en Dal. Entree is 12,50 euro. Kinderen vijf euro. Kaartjes zijn aan de deur te koop vanaf 19.00 uur.

Knusse KBO-middag in Beek ondanks afgelasting

(foto: Rene Hendriks)

BEEK - Donderdagmiddag 12 maart kon de themamiddag met Forte Welzijn, in hotel `t Spijker, helaas geen doorgaan vinden. Ook hier was ziekte de boosdoener, deze interessante middag waarnaar werd uitgekeken, wordt natuurlijk later alsnog gehouden.


De leden en belangstellenden konden over de afgelasting niet meer worden geïnformeerd, dus werden zij, zoals altijd door de KBO Beek, gewoon ontvangen met een kopje koffie of thee. Niemand keerde meteen weer om, het werd een hele knusse middag met vragen en antwoorden over en weer, vragen over wat de KBO Beek dit jaar allemaal nog wil gaan ondernemen voerden de boventoon. Aan een heerlijke fijne ontspannen middag kwam na enkele uren, nadat de KBO Beek tussendoor de gasten had verwend met een consumptie een einde.

De KBO Beek doet altijd en in iedere omstandigheid is gezelligs voor en met haar leden. "Wilt u ook alles meemaken wat de KBO Beek dit jaar nog voor u in petto heeft, lid worden is de passende oplossing", aldus Gérard Tesser, voorzitter KBO Beek, voor informatie 024 3226377.

Jaarconcert Edelweisz in Berg en Dal afgelast

BERG EN DAL - In het eerste weekend van maart startte Muziekgezelschap Edelweisz de donateursactie van dit jaar. Hiervoor bezorgden de leden huis aan huis brieven waarin de inwoners van Berg en Dal werden uitgenodigd voor het jaarconcert 'In vrijheid kiezen' op zaterdagavond 4 april.


De uitbraak van het coronavirus zorgt er voor dat wereldwijd activiteiten niet door gaan. Ook muziekgezelschap Edelweisz besloot volgens de nieuwe richtlijnen van het RIVM deze maand niet meer bij elkaar te komen voor de repetities. Het jaarconcert van zaterdag 4 april is afgelast. Zo gauw de ontwikkelingen het toelaten wordt hiervoor een nieuwe datum gezocht en wordt dit gecommuniceerd via kranten en social media.

Bijeenkomst Ondermijning voor raadsleden Tweestromenland

(Eigen foto)

WIJCHEN - Op maandagavond 9 maart kwam een groot aantal raadsleden van gemeenten uit Tweestromenland bijeen in het Kasteel van Wijchen om te leren herkennen wat ondermijning is en hoe ondermijning in onze regio aangepakt kan worden. De burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie van de zes gemeenten in Tweestromenland organiseerden deze bijeenkomst samen met de Gelderland Academie.


Ondermijning ontstaat als door met criminele activiteiten verkregen geld wordt gebruikt in het dagelijks leven. Als raadslid kun je in aanraking komen met criminele activiteiten. Dit is alleen niet altijd even duidelijk en zichtbaar. Ook daarom is het belangrijk om de raadsleden te informeren over ondermijning. Iedereen kent in zijn of haar gemeente wel voorbeelden van verdacht gedrag. Bijvoorbeeld die weldoener bij de voetbalclub die plots een verbouwing mogelijk maakt. Die ene kennis die grote bedragen alleen contant wil betalen of het groepje hangjongeren dat niet meer voor overlast zorgt, maar wel over dure merkkleding beschikt.

Wanneer boven- en onderwereld met elkaar verweven raken en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid afneemt spreken we van ondermijning.

Infomeren en uitwisselen
De raadsleden kregen een inleiding van Officier van Justitie Sandra Wiarda en Politiechef district Gelderland-Zuid Aart Garssen. Beiden gingen in op de laatste ontwikkelingen op het gebied van ondermijning in Tweestromenland. Daarna kregen raadsleden door middel van een film, een bezoek aan een opgestelde drugscontainer en een drietal workshops informatie over ondermijnende activiteiten.

Bibliotheek Gelderland-Zuid sluit tijdelijk alle vestigingen

Bibliotheek Groesbeek. (foto: Marcel Krijgsman) Marcel Krijgsman

REGIO - Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluit de Bibliotheek Gelderland Zuid in ieder geval tot en met maandag 6 april alle bibliotheekvestigingen in haar werkgebied.


De veiligheid en gezondheid van de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop. Daarom heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid besloten om van maandag 16 maart tot en met in ieder geval maandag 6 april alle bibliotheekvestigingen te sluiten. Dit geldt voor alle vestigingen in de zes gemeenten in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid: Nijmegen, Heumen, Berg en Dal, Beuningen, Overbetuwe en Lingewaard. Afgelopen vrijdag annuleerde de bibliotheek al alle activiteiten in de vestigingen. Nu bekend is geworden dat per direct ook alle scholen dichtgaan, betekent dit dat alle dienstverlening van de bibliotheek tijdelijk stopt. Dit geldt ook voor de dienstverlening aan het onderwijs.


Boetevrij

De bibliotheek hanteert tussen vrijdag 13 maart en 6 april een boetevrij beleid. Voor materialen waarvan de uitleentermijn in deze periode verloopt, hoeft geen telaatgeld te worden betaald. Opgebouwde boetes voor en na deze periode moeten uiteraard wel worden betaald.


E-books en luisterboeken

Bibliotheekleden kunnen gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek, zoals het lenen van e-books en luisterboeken. Geleende materialen kunnen online worden verlengd via ‘Mijn Bibliotheek’ op www.obgz.nl of via de Bibliotheek Wise-app. De bibliotheek denkt de komende tijd na over alternatieve dienstverlening.

De meest actuele informatie staat op www.obgz.nl.

Geen gebrek meer aan woningnood voor vogels op Galgenhei Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten) Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Landschaps Beheer Groesbeek (LBG) zou in het teken van NL Doet nestkastjes maken en hangen op het prachtige natuurgebied De Galgenhei samen met wethouder Sylvia Fleuren.


Door de commotie rond het coronavirus adviseerde de organisatie van NL Doet het geheel af te blazen. Echter de Groesbeekse natuurmensen besloten het ophangen van de nestkastjes bedoeld voor de koolmezen, pimpelmezen en spreeuwen alsnog op te hangen in het open gebied van de Galgenhei. Bemand met ladders en boren om de nestkastjes een definitieve plaats te gaan geven waren de twaalf mensen van Landschaps Beheer Groesbeek druk bezig om deze klus voor elkaar te krijgen . In totaal werden er 21 kastjes opgehangen en na het hangen hadden ze al direct belangstelling van enkele koolmezen die polshoogte kwamen nemen bij hun nieuwe onderkomen. In ieder geval de woningnood op de Galgenhei voor de vogels is vanaf heden verleden tijd.

De LBG is met regelmaat op de Galgenhei te vinden voor het onderhoud van het natuurgebied voor onder andere het bijhouden van de brem, het verwijderen van dode eiken en het verzorgen van de appel- en kersenbomen, aldus Paul Leenders één van de actieve leden van LBG. De kinderen vermaakten zich inmiddels op de stronk van een bijzondere boom.

Geen raadsvergadering op 2 april

BERG EN DAL - De raadsvergadering van donderdag 2 april gaat niet door. Dit heeft de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Mark Slinkman, besloten in overleg met de fractievoorzitters. De reden is dat een raadslid van de gemeente Berg en Dal besmet is geraakt met het coronavirus. Of er ook andere raadsleden besmet zijn is nu nog niet bekend.


Wat zegt het RIVM hierover? Gezien de incubatietijd van het coronavirus, de maatregelen van het kabinet en de adviezen vanuit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is het niet geoorloofd om de raadsvergadering op 2 april door te laten gaan. Daarom is nu alvast besloten deze vergadering af te gelasten.


De punten die op de agenda stonden voor 2 april, worden doorgeschoven naar de eerstvolgende raadsvergadering. Die staat vooralsnog gepland voor 14 mei, maar dit is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus.


Burgemeester Slinkman heeft dinsdagmiddag 17 maart telefonisch contact gehad met het getroffen raadslid en zijn medeleven overgebracht. Mark Slinkman: “Juist in deze moeilijke tijd is het van belang dat de raad over de toestand in de gemeente kan spreken. De veiligheid en gezondheid van de raadsleden en van onze medewerkers moet nu echter voorop staan. Daarom wordt er voorlopig niet vergaderd.” Aldus burgemeester Slinkman in een verklaring .

9 / 32

10 / 32

11 / 32

12 / 32

13 / 32

14 / 32

Bibliotheken Gelderland-Zuid sluiten

Interieur Bibliotheek Malden.

REGIO - Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluit de Bibliotheek Gelderland Zuid in ieder geval tot en met maandag 6 april alle bibliotheekvestigingen in haar werkgebied.


De veiligheid en gezondheid van de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop. Daarom heeft de Bibliotheek Gelderland Zuid besloten om van maandag 16 maart tot en met in ieder geval maandag 6 april alle bibliotheekvestigingen te sluiten. Dit geldt voor alle vestigingen in de zes gemeenten in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid: Nijmegen, Heumen, Berg en Dal, Beuningen, Overbetuwe en Lingewaard.

Afgelopen vrijdag annuleerde de bibliotheek al alle activiteiten in de vestigingen. Nu bekend is geworden dat per direct ook alle scholen dichtgaan, betekent dit dat alle dienstverlening van de bibliotheek tijdelijk stopt. Dit geldt ook voor de dienstverlening aan het onderwijs.


Boetevrij

De bibliotheek hanteert tussen vrijdag 13 maart en 6 april een boetevrij beleid. Voor materialen waarvan de uitleentermijn in deze periode verloopt, hoeft geen telaatgeld te worden betaald. Opgebouwde boetes voor en na deze periode moeten uiteraard wel worden betaald.


E-books en luisterboeken

Bibliotheekleden kunnen gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek, zoals het lenen van e-books en luisterboeken. Geleende materialen kunnen online worden verlengd via ‘Mijn Bibliotheek’ op www.obgz.nl of via de Bibliotheek Wise-app. Kijk voor de meest actuele informatie op www.obgz.nl.

Repair- en Internetcafé in Millingen gaat niet door!

Vlag repaircafé. (foto: swom) swom

MILLINGEN - Door de landelijk vastgestelde richtlijnen omtrent het coronavirus gaat het repair- en internetcafé van zaterdag 28 maart niet door.


Graag zien wij u op zaterdag 25 april. Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator via 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Lichtoptocht in Millingen afgelast

MILLINGEN - Dit jaar geen lichtoptocht in Millingen. Op last van de overheid zijn dit soort activiteiten vooralsnog tot 31 maart verboden.


"Uiteraard hebben wij als organisatie alle begrip voor deze maatregel. Ook bij ons is gezondheid belangrijker dan vertier. Jammer blijft het. Graag willen wij volgend jaar weer in volle glorie met alle lempkes aon weer door de straten van Millingen trekken. Graag tot dan" aldus de optochtorganisatie De Deurdouwers in Millingen aan de Rijn.

Boek & Buffet Kekerdom afgelast

KEKERDOM - Gezien het toenemende aantal besmettingen in ons land vinden wij het niet verantwoord om Boek & Buffet doorgang te laten vinden op 9 april in Kekerdom.


"We stellen de bijeenkomst daarom tot nader bericht uit en hopen een ieder gezond weer terug te zien."


Bingo in Mallemolen voorlopig afgelast


GROESBEEK – De wekelijkse bingoavond op de donderdagavond in het Groesbeekse Culturele centrum De Mallemolen kan voorlopig geen doorgang vinden in verband met de coronavirus-crisis .


De organisatie zal zo spoedig mogelijk mededelen wanneer de bingoavonden weer worden opgestart.

Onthulling evacuatiemonument en opening wandelroute afgelast

(foto: Peter Hendriks)

PERSINGEN - Woensdagmiddag 11 maart vond er in de Thornsche Molen aan de Thornschestraat 20 in Persingen een persbijeenkomst plaats over de onthulling van het Evacuatiemonument en de grensoverschrijdende wandelroute.


Hierbij waren aanwezig om de pers tekst en uitleg te geven Henny Driessen en Gertrud Kersten van de stichting Thornsche Molen, Monique Wolsing (gemeente Berg en Dal) en Eric de Gans van Ster. Er werd uitleg gegeven over de twee geplande gebeurtenissen die gepland stonden op vrijdagmiddag 20 maart zowel de grensoverschrijdende wandelroute alsmede de onthulling van het evacuatiemonument. Echter om verdere verspreiding van het coronavirus te vermijden worden alle evenementen met meer dan 100 personen – en dat is hier het geval – af te gelasten. Waarschijnlijk zal het op een later tijdstip gaan gebeuren .

Laatste restjes carnaval nog zichtbaar bij gemeentehuis Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Tijdens de verlate carnavalsoptocht in Het Keulen van Gelderland op zondag 8 maart liep het Groesbeekse trio Un Kloek Trupke mee met het idee ‘Weej make gen slippertje met de carnaval‘.


Met dit idee doelde de carnavalisten ook op de gevaarlijke roosters die op het Dorpsplein liggen voor het gemeentehuis. Deze roosters worden bijzonder glad als er blad of dergelijke op ligt of als het geregend heeft. De gladde roosters hebben al voor de nodige valpartijen geleid, waarbij er al diverse gewonden te betreuren waren. Daarop heeft het gemeentebestuur besloten deze roosters die bedoeld zijn voor de wateropvang te gaan vervangen voor een ‘antislipversie'. Daarop heeft ‘Un Kloek Trupke' aardig ingespeeld door op een van de roosters hun eigen rubberen rooster le leggen met als tekst ‘Vur ut gemeentehuus gén slippertje mer'.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

www.vommmm.nl; parochiemiddelaar@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

In verband met de coronacrisis vervallen de weekendmissen tot 31 maart.

De doordeweekse Missen in Molenhoek en Mook gaan wel door.

Op www.vommmm.nl vindt u een gebed van de bisschoppen ter bescherming tegen corona.


Geen bingo's

sc Millingen


MILLINGEN - In verband met de genomen maatregelen van sluiting van sportpark De Hove en het clubhuis tot en met 6 april vanwege het coronavirus zijn er op vrijdag 27 maart en zondag 5 april geen bingo-avonden.

Concert It’s Showtime afgelast

GROESBEEK - Helaas heeft het bestuur van fanfare Wilhelmina moeten besluiten het themaconcert op 4 en 5 april niet door te laten gaan in verband met het coronavirus.


Diegenen, die al kaartjes hebben gekocht: deze blijven geldig. Fanfare Wilhelmina zal zo spoedig mogelijk een nieuwe datum voor het themaconcert plannen! Het bestuur van de fanfare hoopt op ieders begrip. Blijf op de hoogte via www.fanfarewilhelminagroesbeek.nl.

Bingo in Mallemolen voorlopig afgelast

Bingo in Mallemolen voorlopig afgelast


GROESBEEK – De wekelijkse bingoavond op de donderdagavond in het Groesbeekse Culturele centrum De Mallemolen kan voorlopig geen doorgang vinden in verband met de coronavirus-crisis .


De organisatie zal zo spoedig mogelijk mededelen wanneer de bingoavonden weer worden opgestart.

Geen bingo's sc Millingen

Geen bingo's sc Millingen


MILLINGEN - In verband met de genomen maatregelen van sluiting van sportpark De Hove en het clubhuis tot en met 6 april vanwege het coronavirus zijn er op vrijdag 27 maart en zondag 5 april geen bingo avonden.

Jaarvergadering van De Zeelt

MILLINGEN - Op zaterdag 14 maart vond de jaarlijkse ledenvergadering plaats in café-bar ‘t Fuske in Millingen.


Zoals te doen gebruikelijk was er tijd en aandacht voor het huldigen van de jubilarissen; T. Brouwer (50 jaar lid), H. Tielkens (50 jaar lid), P. Tielkens (40 jaar lid) en J. Hock (25 jaar lid). Zij werden allen onderscheiden met een oorkonde van De Zeelt en een mooie bos bloemen. Tevens werden de 50-jarige jubilarissen benoemd tot erelid.

Naast deze feestelijkheid was er vooral aandacht voor het project Molenkolk. De voortgang van het project werd visueel ondersteund met een fotoreportage, die in de pauze werd vertoond. Hier en uit de uitgebreide toelichting blijkt dat er al veel werk is verzet en er grote vorderingen zijn gemaakt met de herinrichting van het terrein en de kolk. Dat neemt niet weg dat er nog het nodige aan geplande werkzaamheden verricht moet worden. Helaas zijn er ook enkele tegenvallers waardoor het project enige vertraging heeft opgelopen en de realisatie is uitgesteld van maart naar november. Ondanks het bovenvermelde heeft het bestuur volledig vertrouwen in haar uiteindelijke doelstelling: “Een mooie en vooral goed toegankelijke vislocatie binnen het dorp voor jong en oud, waar alle visdisciplines mogelijk zijn.” In dit kader heeft er in december vorig jaar een visuitzetting plaatsgevonden van zowel roof- als witvis. Voorlopig geldt er een catch and release gebod voor deze kolk zodat de uitgezette vissoorten de gelegenheid hebben om zich te 'zetten'.

Naast de Molenkolk werd ook de actualiteit van de ander viswateren: Kaliwaal, Nevengeul (gat van Prick) en Vossengat en de samenwerking met Staatsbosbeheer besproken. Het wedstrijdprogramma 2020 werd bekendgemaakt en de nieuwe puntentelling zoals deze in de landelijke wedstrijdsportvisserij wordt gebruikt, werd aan de leden uitgelegd.

Aanmelden voor de wedstrijden kan sinds de digitalisering tot een week voor aanvang van de wedstrijd via www.hsvdezeelt.mijnhengelsportvereniging.nl. Ook niet-leden kunnen op onze site alle nieuwtjes en ontwikkelingen van de vereniging volgen.

Omdat HSV De Zeelt een milieu- en visvriendelijke sportvereniging wil zijn, was er aandacht voor het loodvrij vissen. Enkele demomodellen van loodvervangers waren door Hertog Hengelsport Nijmegen ter beschikking gesteld en konden door de leden beoordeeld worden. Het bestuur wenste alle leden een sportief en milieuvriendelijk visjaar toe.

Nadat de andere agendapunten waren besproken werd er onder het genot van een hapje en drankje nog gezellig nagepraat.

Annulering culturele avond in Mook

Annulering culturele avond in Mook


MOOK - Omdat verscheidene gasten niet zullen optreden in verband met het coronavirus is het besluit genomen de culturele avond, die gepland stond op 25 maart in Ons Mok's Café te annuleren.


Protestantse Gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Vanwege het coronavirus zijn de kerk en de Serre achter de kerk, voorlopig tot 6 april, gesloten.

In deze tijd zijn er dus geen vieringen en worden alle geplande activiteiten tot nader order uitgesteld.

Wel zullen op zondagmorgen, als teken van verbondenheid, de klokken luiden!

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

 

Van 19 tot en met 25 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS VISSEN. We zitten in het staartje van het teken vissen. Nog even over gezondheid en vissen. Nederland is een vissenland en als echte globetrotters nemen we van alles mee uit het buitenland; van bedwantsen tot en met corona. Als vissenland zijn we extra kwetsbaar. Niet voor niets heeft een vissenstad als Tilburg de meeste corona-gevallen. Het enige dat echt helpt is zeer zorgvuldige hygiëne!


RAM van 21 maart t/m 20 april
Komende vrijdag begint de lente en dus ook de ramperiode van dit jaar. Dat gebeurt met een extra hoeveelheid energie. Het is een goede zaak om die meteen om te zetten in lichamelijk activiteit. Volgende week maandag staan de sterren slecht voor eventuele strijd. Dat dreigt dan uit de hand te lopen.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Op vrijdag ben je vooral ontevreden. Het leven zou best wel wat rustiger en meer ontspannen mogen zijn naar jouw smaak! Na een toch wel rustig weekend is er volgende week maandag genoeg ruimte om van het leven te genieten. Maar pas op voor onmatigheid! Verleidingen zijn dan supergroot.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Het einde van de week is uitermate rustig. Té rustig naar jouw smaak. Op zaterdag lopen gevoelens en gedachten door elkaar heen. Grote kans dat je té emotioneel reageert. Op zondag heb jij vooral aandacht voor jouw netwerk/vriendenkring. Het is goed om met hen dan veel tijd door te brengen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Donderdag en vrijdag ben jij vooral bezig om een veilig heenkomen te zoeken. Je sluit je bewust af! Zaterdag is een sociale dag en jij praat dan honderduit. Volgende week maandag ben jij hypergevoelig maar laat je allerlei kansen niet liggen. Op dinsdag heb jij de touwtjes strak in handen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag ben jij een echte regelneef. Je doet dat goed! Het begin van de lente op vrijdag geeft jou ook een hoop extra energie. Je hebt er (weer) zin in. Volgende week dinsdag kies jij vooral voor het belang van de groep. En op woensdag kies jij op een creatieve manier voor jezelf.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Na een rustig einde van de (werk-)week ben jij op zaterdag vooral bezig met allerlei familie kwesties. Je bent weliswaar (zoals altijd) kritisch op anderen, maar je laat ook merken dat je bepaalde voorkeuren hebt. Op zondag krijg je te maken met andere denkbeelden die jou wel aanspreken.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aan het einde van de (werk-)week heb jij het zo’n beetje gehad met bepaalde mensen in jouw directe omgeving. Ze ontregelen naar jouw smaak jouw bestaan, en dat pik je niet. Volgende week maandag staan de sterren goed voor een romantisch samenzijn. Maak het op z’n minst erg gezellig!

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Komende vrijdag voel jij je heel sterk. En je hebt uitgesproken gedachten over hoe jij bepaalde zaken aan wilt pakken. Meteen handelen is dan ook aanbevolen. Het ijzer is nu heet! Volgende week maandag staan de sterren min of meer goed om met vergaande maatregelen te komen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Komende vrijdag is een goede dag om met nieuwe dingen te beginnen. Jouw directe en spontane actie(s) hebben meteen effect. Volgende week maandag voel jij je heel ontspannen en kun je veel van de ander hebben. Op woensdag heb jij een heel persoonlijke mening uit te dragen.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Komende donderdag sta jij in het middelpunt van de belangstelling. Dat mocht wel weer eens een keer! Op zondag gaat jouw planeet Saturnus over naar het teken waterman. Daar verblijft hij gedurende drie jaar. Dat geeft mogelijkheden tot vernieuwing en verbetering van jouw leven.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
De komende periode is goed om kleine stapjes voorwaarts te maken. Vanaf zondag gaat de planeet Saturnus voor drie jaar in jouw sterrenbeeld lopen. In die periode mag je blij zijn als je inderdaad kleine stapjes voorwaarts kunt maken. Het is een goede stand om situaties te bestendigen.


VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Komende vrijdag sta jij ineens je mannetje (of je vrouwtje – womenpower!) Je komt op voor jezelf en je geeft duidelijk je grenzen aan. Na een rustig weekend ben jij op maandag heel vergevingsgezind. Je zoekt aansluiting. Volgende week woensdag kun jij je op een hele creatieve manier uitdrukken. Men ziet jou!

Richard Meeussen krijgt Speld van Verdienste en bord Biesselt

MOOK - Zondagmiddag 5 januari ontving Richard Meeussen van Herberg Restaurant ’t Zwaantje in Mook de Speld van Verdienste van de gemeente Mook en Middelaar.


Deze eervolle onderscheiding werd hem opgespeld door burgemeester Willem Gradisen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst die werd bijgewoond door tal van goede bekenden van Richard, onder andere buurtgenoten van De Bisselt en medewerkers van ’t Zwaantje, die tijdig waren ingeseind, zonder dat Richard hier lucht van kreeg.

In april krijgt deze plechtigheid een vervolg door de plaatsing van een speciaal bord 'Biesselt' bij de hoek van de Groesbeekseweg en De Bisseltsebaan nabij ’t Zwaantje. Dit bord wordt gemaakt door smederij Kerkhoff uit Bredeweg-Groesbeek, die ook de poort maakte van de Boskapel De Biesselt. Boskapel en bord Biesselt zijn een initiatief van de stichting Cultuur-Historisch en Natuurlijk Erfgoed De Biesselt met Richard Meeussen als voorzitter. De locatie is symbolisch: op grens Mook en Groesbeek, en Limburg en Gelderland. Daar staat al de handwijzer met twee leeuwtjes die wijzen naar Mook en Groesbeek. Die plek wordt nu verrijkt met het bord Biesselt.

Voor meer informatie: www.boskapeldebiesselt.nl en bestuurslid Wim Meeussen, 024 6961920. Wim Meeussen is ook op de hoogte van de datum van plaatsing van het bord Biesselt.

LOP Molenhoek gesloten

LOP Molenhoek gesloten


MOLENHOEK - Het bestuur van Dorpsraad Molenhoek heeft na raadpleging van professionals besloten het Lees- en OntmoetingsPunt met onmiddellijke ingang te sluiten om risico op verspreiding van het coronavirus te voorkomen.


Tot nadere berichtgeving blijft het LOP gesloten en zijn alle geplande activiteiten afgelast. Zodra de situatie verandert zal dit via de nieuwsbrief bekend worden gemaakt en op www.dorpsraadmolenhoek.nl te vinden zijn.


Gedicht van de week

Leegte in park. (foto: Charlotte Selten)

Verveling

Als je niets om handen hebt,

kun je je gaan vervelen;

dat heette vroeger ledigheid,

het oor van de duivel kussen.

Arbeid adelt, is behoeder

van verderf, zorgt voor brood

op de plank, brengt vreugde

en zinvolheid in het leven.

Nu lijkt verveling een bezigheid

als afwisseling met druk, druk;

men is immers continu onderweg

naar een hogere levensstandaard.

Als er ooit kans is op ledigheid dan is

dat nu: bij gebrek aan ontmoetingen.

De drukke mens komt vol van leegte

raakt zonder bezigheid in de verstilling.

Frits Litmaath

Feestje ‘The Dublin Moles ‘ in D’n Drul verstoord door besluit kabinet

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Het feestje in Brouwerij D’n Drul met hun lievelingsduo ‘The Dublin Moles' is zondagmiddag danig verstoord door de kabinetsmaatregel dat alle horecabedrijven vanaf 18.00 uur gesloten moesten zijn om zo te proberen de uitbraak van het Coronavirus in de kiem te kunnen smoren.


Ook horeca- en overige eetgelegenheden moesten vanaf dat tijdstip hun deuren sluiten. ‘The Dublin Moles', die om 17.00 uur een feestje wilde gaan bouwen tijdens de voor hun Sint-Patricksdayweken in hun vertrouwde nest brouwerij D’n Drul viel enigszins wat in het water. Het duo zou tot 19.30 uur spelen, maar daar maakte het kabinetsbesluit een einde aan door te verordenen dat alle café’s in Nederland om 18.00 uur gesloten moesten zijn, een maatregel voor de komende 3 weken tot 6 april geldt.

Gemeente Berg en Dal staat afhaal en catering voor bestaande horecagelegenheden toe

BERG EN DAL - Dinsdag 17 maart gaf burgemeester Slinkman toestemming aan de bestaande horeca in Berg en Dal om eten thuis te gaan bezorgen. Ook afhalen is mogelijk.


Het toestaan van thuisbezorgen en afhalen beperkt economische schade en stelt mensen in gemeente Berg en Dal ook beter in staat in thuisisolatie te blijven. Belangrijk is wel dat men rekening moet houden met de bestaande maatregelen van het RIVM. Houd 1,5 m afstand. Ook is het belangrijk dat het bezorgen en betalen wel veilig gaat zodat het virus zich niet verder verspreidt.

Mark Slinkman: “In deze moeilijke tijd willen we onze ondernemers bijstaan en steunen. Ook voor mensen die met corona besmet zijn, of dat juist kost wat kost willen voorkomen is het fijn dat er eten thuis bezorgd kan worden.”

Tijdelijk geen activiteiten in beweegtuin Millingen

Beweegtuin Millingen. (foto: swom) swom

MILLINGEN - Door de landelijk vastgestelde richtlijnen omtrent het coronavirus heeft stichting De Hove besloten om in ieder geval tot eind maart het sportpark te sluiten.


Daarmee vervallen ook de activiteiten van de beweegtuin. "Wij houden u mede namens de coaches op de hoogte", zo laat het bestuur SWOM weten.

22 / 32

23 / 32

Parochie Maria ten Hemelopneming

MILLINGEN - Coronavirus beperkt per direct kerkelijke vieringen en activiteiten. Inmiddels worden we wereldwijd geplaagd door het coronavirus. Het schijnt zich veel sneller te verspreiden dan goed nieuws, zoals het evangelie.


De angst voor de verspreiding ervan en de besmetting ermee legt bovendien in menig land het maatschappelijke leven plat. Zelfs Rome is een ‘dode stad’ geworden. Ook Nederland ontkomt nu niet aan drastische maatregelen. In aansluiting bij het recente advies van overheid en RIVM hebben de bisschoppen op 13 maart besloten per direct alle weekendvieringen en andere samenkomsten, zoals koorrepetities en voorbereiding op Communie en Vormsel in elk geval tot 31 maart af te gelasten dan wel te ontraden.

In kleine kring kan een door-de-weekse eucharistie, een doop of uitvaart plaatsvinden, met inachtneming van fysieke afstand tussen de gelovigen. Ook vragen de bisschoppen om kerken waar mogelijk open te stellen en zo mensen de gelegenheid te bieden voor persoonlijk gebed.


Gevolgen voor onze parochie
Tot en met 31 maart worden alle weekendvieringen en activiteiten afgelast. Er zal dan alleen in de kerk (niet de dagkapel!) in Millingen van dinsdag tot en met vrijdag dagelijks een eucharistieviering zijn om 9.00 uur, met verzoek tot inachtneming van fysieke afstand. Tevens zal deze kerk elke dag open zijn van 16.00 – 17.00 uur en op zondag bovendien van 11.00 – 12.00 uur (zie ook website parochie: www.mariatenhemelopnemingparochie.nl).


Zalmpodiumconcert Inter-mezzo uitgesteld

Zalmpodiumconcert Inter-mezzo uitgesteld


MILLINGEN - Na overleg met beide spelers van 'Inter-mezzo; heeft de organisatie van het Zalmpodium besloten om hun concert op zondag 22 maart in het Zalmkerkje niet door te laten gaan vanwege alle commotie rondom het coronavirus.


Voorlopig is als nieuwe datum zondag 13 september ingepland. "Hopelijk kunnen we dan alsnog 'viruszorgenvrij' genieten van dit mooie concert."

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden


Tot 31 maart wordt de wekelijkse H. Mis op zaterdagavond afgelast.

Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding. Op de eerste woensdag van de maand wordt deze H. Mis om 10.00 uur opgedragen in de kapel van Malderburch.

Het secretariaat in de pastorie is geopend op dinsdag en donderdag van 10-12 uur. Telefoon 024 3580476.

(foto: Bert Roodbeen)

OOIJ – Nadat begin dit jaar en vaker daarvoor het bushokje bij dorpshuis De Sprong aan de Prins Bernhardstraat het moest ontgelden met ingegooide ruiten, was vrijdagavond of -nacht 13 maart de abri aan de Nassaustraat in Ooij aan de beurt.


Daar werd de achterruit ingegooid met vermoedelijk een vol limonade flesje dat als getuige achter bleef. Opnieuw een schadepost voor de gemeente Berg en Dal, dus de belastingbetaler van rond de 1500 euro, wat waarschijnlijk nog aan de lage kant is. Van de dader(s) ontbreekt op dit moment nog elk spoor. De politie is op zoek naar getuigen van deze ergerlijke vernieling.

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt

www.vommmm.nl; parochiemook@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

In verband met de coronacrisis vervallen de weekendmissen tot 31 maart.

De doordeweekse Missen gaan wel door.

Op www.vommmm.nl vindt u een gebed van de bisschoppen ter bescherming tegen corona.

Vrijdag 27 maart 9.00 uur: H. Mis; aansluitend Barmhartigheidsrozenkrans

Vers van de Dorpsdichter

Covid-19


We worden stiller, luister maar

gedachten worden in een zakdoek gelegd

angsten huilen in de elleboog

we zijn vaker alleen

terwijl we wennen aan een ziekte

die onze zintuigen scherpt

contemplatie als vaccin

tegen economische groei

Marjolein Pieks

Dorpsdichter gemeente Heumen

Glas- en Graveeratelier Decorama geniet bekendheid in heel Nederland en zelfs daarbuiten

(foto: Joop Verstraaten)

MALDEN – Het glas- en graveeratelier Decorama van Arjan Bouckaert aan de Hoge Brug 24a in Malden geniet bekendheid in heel Nederland, België en Duitsland, zelfs in Zuid-Afrika zijn de glaskunstwerken te vinden.


Arjan is gespecialiseerd in het ambachtelijke bewerken van vlak glas. Het op maat maken van een klein glasplaatje voor in je hanger of een groot glasmonument in de door jouw gewenste kleuren en of gewenste diktes, afmetingen en vormen, worden mogelijk door een groot assortiment van professionele machines voor zagen, slijpen, polijsten of boren.

Voor naambordjes aan de gevel van een woonhuis of bedrijfspand is Arjan de hofleverancier. Vrijwel alle naamplaatjes zoals bij schoenreparatie zaken en doe-het-zelfwinkels zijn afkomstig van Decorama. Tevens voor spiegels met ledverlichting ben je hier bij Decorama op het juiste adres. Glas-in-lood kan geheel op maat en in de gewenste kleuren worden gemaakt, zelfs in isolatieglas. En zoals de naam het al zegt, graveren de specialiteit bij Decorama door middel van laser of zandstralen, kan op vele materialen, niet alleen op glas of spiegel maar ook op metaal, steen, hout of kunststof met elk ontwerpen dat je kunt bedenken.

Om kennis te maken met de ambachtelijke technieken worden er met regelmaat workshops gehouden. Daar leert men zandstraal graveren, sieraden maken van glas, fusen van schalen of raamhangers, glaskunstwerken maken met randlood of glas-in-lood en het beter bekende tiffany. Zelfs voor grotere groepen en kinderfeestjes kunnen je bij Decorama terecht.

Arjan kan alles maken op glasgebied. Voor een uniek product ben je bij Decorama op het juiste adres. Decorama is telefonisch te bereiken op 024 6758758, geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur en zaterdags van 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag en donderdag uitsluitend op afspraak. Email: info@decorama.nl.

Groesbeekse breidt uit met webshop in relatiegeschenken

Sonja tussen de bedrukte pennen (foto: Annelies de Bruin fotografie)

GROESBEEK - Dat de Groesbeekse Sonja van Duijnhoven van La Touche Magique als personal gift shopper door het leven gaat, is misschien al bekend. Daarnaast is ze onlangs een webshop met relatiegeschenken gestart; magischerelatiegeschenken.nl.


Aan de ene kant bedenkt én regelt Sonja cadeaus voor onder meer verjaardagen, jubilea, pasen, secretaressedag, sinterklaas en kerst. Zonder standaard assortiment, dus afgestemd op de persoon, de organisatie of het event. Aan de andere kant verzorgt ze relatiegeschenken, de zogenoemde give aways. Producten waarmee een bedrijf opvalt of waarmee relaties in het zonnetje gezet kunnen worden.

De webshop is in het leven geroepen, omdat Sonja merkte dat er voor sommigen een bepaalde drempel bestaat om persoonlijk contact op te nemen. Plus voor degenen die graag zelf shoppen of alvast even willen neuzen. Bij gebrek aan creativiteit of tijd om iets passends te regelen, als het perfecte relatiegeschenk er niet tussen staat, of als de minimale afname niet overeen komt met de wensen, dan kan er te allen tijde contact opgenomen worden met Sonja. De mogelijkheden zijn legio.


Dan nog twee cadeautjes

Degenen die via de webshop bestellen, krijgen aan het einde van het jaar tien procent korting op de factuur van speciaal voor hen samengestelde kerstpakketten (niet op de standaardpakketten). Én: voor elke opdracht die Sonja als personal giftshopper verzorgt, wordt 0,5 procent van de totaalsom geschonken aan een goed doel met ANBI-erkenning. Dit bij een besteding vanaf 100 euro, met een minimum bedrag per order van 5 euro.

Magischerelatiegeschenken.nl.

Werkzaamheden aan de Kerkstraat in Groesbeek

GROESBEEK – Vanaf 23 maart tot eind mei zijn delen van de Houtlaan, Kerkstraat en Bosstraat in Groesbeek afgesloten wegens werkzaamheden.


De gemeente Berg en Dal laat weten dat de riolering wordt vervangen en dat er aam beide zijde van de Kerkstraat een voetpad zal worden aangelegd. Verder zal de weg aangepast worden zodat deze ook als omleidingsroute ( voor bussen ) gebruikt kan worden.
De afsluiting is van de kruising Burgemeester Ottenhoffstraat / Bosstraat en Kerkstraat tot de ingang van de parkeerplaats De Weem. De doorgaande route van de Mooksebaan naar de Burgemeester Ottenhoffstraat is dus gestremd. De parkeerplaats achter De Weem blijft bereikbaar vanaf de Houtlaan. De omleidingsroute voor beide richtingen is via de Burgemeester Ottenhoffstraat, Dorpsstraat, Pannenstraat en Mooksebaan en andersom. Deze omleiding zal ter plaatsen worden aangegeven .

Van november tot januari hebben de nutsbedrijven onder andere de waterleiding en gasleiding ter plaatsen vervangen. Om die reden was er eenrichtingsverkeer in de Kerkstraat. Helaas konden deze werkzaamheden niet tegelijk of direct aansluitend aan elkaar worden uitgevoerd.

Bevrijdingsdag in Leuth

LEUTH - 5 mei 75 jaar Bevrijding Leuth: waard om te vieren. Doe mee!

        

Programma 5 mei Leuth

9.30 uur verzamelen Kerkplein

9.45 uur overdracht bevrijdingsvuur Wageningen, aansluitend ontbijt met verschillende optredens

11.00 – 11.30 uur start Dorpsquiz

14.00 uur Afsluiting

U kunt zich aanmelden voor ontbijt én quiz of voor één van beide.

Dit kan vanaf 1 april bij supermarkt De Spar, via de huis-aan-huis verspreide folder of vraag het aanmeldformulier aan via bevrijdingsdagleuth@gmail.com

Meer informatie staat ook op de site www.laatleuthleven.nl. Deelname aan ontbijt én quiz kost tien euro per persoon of vijf euro voor één van beide activiteiten. Kinderen tot 5 jaar kunnen gratis deelnemen.

Vragen of opmerkingen? Mail ons via bevrijdingdagleuth@gmail.com (Herdenkingscomité Leuth: Willem, Wim, Marian en Annelies en organisatie Dorpsquiz: Mireille, Daska, Lia, Marjon en Yvonne)

Negen inwoners van Leuth proeven van boeken lezen in Kulturhus Leuth

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

LEUTH – De Bibliotheek van Leuth heeft dinsdagavond voor de eerste maal een Boekenproeverij gehouden in het Kulturhus. Dit gebeurde dinsdagavond 10 maart midden in de Boekenweek.


De echte lezers uit Leuth wilden hun leesplezier met anderen delen. Bijna alle lezers hadden zelf hun mooiste boek meegebracht om dat bij de andere lezers vooral onder de aandacht te brengen. Dat boek gold tevens als entreebewijs.

Er lagen ook boeken van romans, thrillers, oorlogsromans tot aan persoonlijke geschiedenissen. De lezers schoven aan een lange tafel, waar je tijdens het lezen een speld kon horen vallen. Na enige tijd werd er gerouleerd. Hierdoor konden de lezers de nieuwe titels leren kennen. Ook handig voor hen die het moeilijk vonden een keuze te maken. Tijdens de pauze halverwege de avond kregen de lezers koffie/thee met wat lekkers. Op het eind van de avond werden de boeken in vogelvlucht aan elkaar verteld en wat ze vonden van de boeken die ze gelezen hadden.

Kerk en pastorie in Leuth verkocht

LEUTH - Met dezelfde gemengde gevoelens als bij de verkoop van de Grote Bartholomeuskerk in Beek deelt het bestuur van de Parochie Maria ten Hemelopneming - gedwongen door teruglopend kerkbezoek en dalende kerkbijdragen - mee, dat het bestuur de H. Remigiuskerk en de pastorie in Leuth verkocht heeft aan Beleggings- en Beheersmaatschappij Dornick B.V. van de heer Ton Hendriks.


Dornick B.V overweegt in het kerkgebouw appartementen te bouwen waarbij de structuur van de kerk zoveel mogelijk in stand wordt gehouden. Voor de gelovigen in Leuth blijft de Mariakapel onder de toren vijftien jaar gratis beschikbaar voor vieringen. Na die vijftien jaar kan de kapel desgewenst gehuurd worden.


Het kerkbestuur heeft een stuk grond, waarop de oorlogsmonumenten inclusief het nog te plaatsen monument voor de bij de bevrijding van Leuth gevallen geallieerde soldaten geplaatst kan worden, buiten de verkoop gehouden. De twee monumenten die er al staan worden een kwartslag gedraaid en een stukje in de richting van het kerkplein opgeschoven en vanaf het kerkplein toegankelijk gemaakt. De grond wordt geschonken aan het Herdenkingscomité 4 en 5 mei Leuth, dat daartoe op kosten van de parochie in een stichting zal worden omgezet.

De afscheidsviering van de Sint-Remigiuskerk is gepland op zaterdag 18 april om 19.00 uur

Vrachtwagens in Leuth uitgebrand

(foto: Marcel Vink)

LEUTH – In de nacht van zondag op maandag zijn op het Leuthse bedrijventerrein Lieskes Wengs liefst vier vrachtwagens in vlammen opgegaan, de vijfde vrachtwagen kon nog op het nippertje in veiligheid worden gebracht.


De brandmelding kwam even voor middernacht bij de brandweer van Millingen binnen. Ter plaatse bleken er meerdere vrachtwagens in lichterlaaie te staan, waarna ook de brandweer van Ubbergen werd gealarmeerd. De brandweerlieden konden niet meer voorkomen dat vier vrachtwagens geheel in de vlammen opgingen, maar hebben wel kunnen voorkomen dat de hevige brand kon overslaan naar de naastgelegen panden.

De schade is enorm en loopt in de vele tienduizenden euro’s. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken. Een onbekende man op een scooter kwam om die tijd het parkeerterrein afrijden en riep tegen een inwoonster uit Leuth, die haar hond aan het uitlaten was ‘maak maar dat je wegkomt'. De politie is een onderzoek gestart.

Kleding- en speelgoedbeurs Millingen afgelast

MILLINGEN - Zoals u wellicht heeft vernomen gelden er nieuwe maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Eén daarvan is dat alle bijeenkomsten met meer dan honderd personen in heel Nederland worden afgelast. Deze maatregelen worden tot en met 31 maart gehanteerd.


"Om die reden zijn ook wij genoodzaakt om onze beurs van 28 maart geen doorgang te laten vinden. Voor informatie omtrent de genomen maatregelen verwijzen we u naar de site van RIVM. Voor informatie over de volgende beurs op 26 september raadpleeg regelmatig onze site (Stichting Beurs voor een Kind).

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

www.vommmm.nl; parochiemolenhoek@vommmm.nl

Voor praktische zaken: parochietelefoon 06 23 76 68 73.

Voor dringende zaken: Kapelaan Marc Kessels, tel. 06 55 41 67 09.

In verband met de coronacrisis vervallen de weekendmissen tot 31 maart.

De doordeweekse Missen gaan wel door.

Op www.vommmm.nl vindt u een gebed van de bisschoppen ter bescherming tegen corona.

Zondag 22 maart 10.00 – 12.00 uur: kerk open voor persoonlijk gebed.

Dinsdag 24 maart 19.00 uur: H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 29 maart 10.00 – 12.00 uur: kerk open voor persoonlijk gebed.

Dit prachtige echtpaar is op 19 maart 50 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd en nog vele mooie jaren erbij gewenst,
namens zussen en zwagers

Het is haar niet aan te zien,
maar 19 maart werd Germa 5x10.
Van harte gefeliciteerd van ons allemaal.

Hiep hiep hoera!
Deze jonge blom alweer 68 jaar.

Gefeliciteerd namens de kinderen en kleinkinderen

Lieve (O)Pa en (O)Ma, van harte gefeliciteerd met jullie 35 jarig huwelijk!

Liefs, Marco, Lisette, Reinier, Angela, Emma en Bumper.

Lieve (o)pa en (o)ma, 21 maart hopen jullie 40 jaar getrouwd te zijn!
Van harte gefeliciteerd! Liefs van de kinderen en kleinkinderen.

Ja het is echt waar Jacqueline is 18 maart ook 50 jaar!
Gefeliciteerd!

Liefs van Lisa , Astrid en Cees

Lieve Koen,

Met zwemdiploma A in de hand,

Kom je zeker in de krant.

Gefeliciteerd!

Echte vrienden

Applaus voor een paar echte vrienden,
die je tuin opknappen terwijl jij in de lappenmand zit.
Bedankt toppers.

Senioren kunnen rekenen op een warme maaltijd aan de deur

HEUMEN - Nu omwille van het coronavirus steeds meer winkels sluiten of minder goed worden bevoorraad, dreigt er paniek onder kwetsbare ouderen. ‘Hoe kom ik aan mijn maaltijd, nu ik geadviseerd wordt binnen te blijven?’


Ouderen die doorgaans zelf de weg naar de supermarkt weten te vinden, doen hun boodschappen daarentegen niet zo vanzelfsprekend op het internet. Familie, mantelzorg en thuiszorg signaleert de hulpvraag steeds vaker in de afgelopen dagen.

In de gemeente Heumen wordt op de achtergrond door zorgverleners en vrijwilligers hard gewerkt om deze ouderen een vers bereide maaltijd te garanderen. Warme of koelverse maaltijden worden netjes aan de deur geleverd. Ook kan er rekening worden gehouden met dieetwensen bij een bestelling. Dit gebeurt in de regio Heumen onder meer door welzijnsstichtingen en Hofmans Catering. "Op die manier kan de zorg wat worden ontlast en we zien het ook als een stuk zorgplicht", aldus Tim Hofmans. Op deze manier hopen ze ouderen, voor wie dit extra spannende tijden zijn, een beetje te ontlasten.


Hofmans Catering: Tim Hofmans 024 3586076; www.hofmanscatering.nl.


Voor betaalbare en exclusieve kwaliteitsbedden en boxsprings gaat u naar Francois Nuijen

NIJMEGEN – Voor wie op zoek is naar een betaalbare en exclusieve bedden en boxsprings moet beslist eens langs gaan bij het Nijmeegse familiebedrijf Nuijen. De familie Nuijen is met drie generaties al bijna tachtig jaar gespecialiseerd in exclusieve bedden en boxsprings. Daarnaast levert eigenaar Francois een breed assortiment aan boxsprings, elektrische boxsprings, matrassen, toppers en bedbodems.


De boxsprings en bedden zijn geheel handgemaakt en worden op ambachtelijk wijze door Francois zelf gefabriceerd. Omdat Francois geen hoog arbeidsloon rekent en geen dure showroom heeft op A-locatie kan hij scherpe prijzen hanteren voor zijn kwaliteitsproducten.
Gecombineerd met de uitstekende service maakt dit van Francois Nuijen uw ideale adres voor boxsprings en bedden. Zo heeft u heeft al een eenpersoons boxspring inclusief hoofdbord en matras voor slechts 295 euro. Doordat alle boxsprings en bedden uitsluitend worden gemaakt van hoogwaardige en duurzame materialen kan Francois ook 3 jaar garantie geven op bedden en boxsprings.


Uw bed of boxspring kunt u volledig naar eigen wens samenstellen, zo bent u verzekerd van een goede nachtrust. Zo kunt u kiezen in diverse maten, stofsoorten, kleuren, matrassen, topmatrassen en hoofdborden. Voor het ultieme ligcomfort kunt u zelf uw eigen droombed samenstellen.


Aanbieding:
Elektrische verstelbare boxspring inclusief matrasstopper, splittopper, matrassen, gestoffeerd met hoofdbord, 160 X 200 cm van 1895 euro nu voor slechts 1295 euro. In diverse kleuren en maten leverbaar. (Geldig tot en met 18 april 2020)

Francois Nuijen, Heidebloemstraat 45, Nijmegen; 024 3503355.

Vietnamese afhaalcentrum Kim bezorgt bij u thuis

MOLENHOEK - Vanwege de ontwikkeling rondom het coronavirus neemt Vietnamese afhaalcentrum Kim uit Molenhoek maatregelen die zijn gebaseerd op de adviezen en richtlijnen van het RIVM en de regering.


Afhalen blijft alleen mogelijk (na telefonisch contact) om drukte te vermijden. Vanaf heden kunt u veilig en contactloos uw gerechten en of maaltijden thuis laten bezorgen vanaf 20 euro.

Vietnamese afhaalcentrum Kim, Prinsenweg 29, Molenhoek. Voor bestellingen: 06 40888331 (whatsapp mogelijk) of 024 6647901.

Grote belangstelling voorBerg & Dal Cross-Duathlon

Hendrik Venema, organisatieteam Berg & Dal Cross-Duathlon. (foto: John Veenstra)

GROESBEEK - Op zaterdag 18 april staat de eerste editie van de Berg & Dal Cross-Duathlon op de kalender. De aanmeldingen gaan voortvarend en met nog maar anderhalf maand voor de boeg is de deelnemerslimiet reeds in zicht.


Atleten uit liefst twaalf provinciën en 135 verschillende woonplaatsen maken zich op voor één van de uitdagendste crossduathlon wedstrijden in Nederland. Van de beschikbare vierhonderd startplekken zijn er nog enkele tientallen beschikbaar.

De Berg & Dal Cross-Duathlon is een offroad multisport-evenement bestaande uit trailrun – mountainbiken – trailrun. Met als uitvalsbasis het terrein van de camping De Hoge Hof in Groesbeek staat het evenement garant voor een mooie wedstrijd op een sfeervolle locatie en prachtige uitzichten op het heuvellandschap. De Berg & Dal Cross-Duathlon geldt voor zowel mountainbikers, (trail)runners, du- en triathleten als een pittige uitdaging.

De pittige 'Lange afstand' bestaat uit 7km hardlopen, 21km mountainbiken en 3km hardlopen. De 'Korte afstand' bestaat uit 4,5km hardlopen, 10km mountainbiken en 2km hardlopen. Je kunt de afstanden individueel of als duo volbrengen. Bij deelname als duo neemt één iemand beide looponderdelen voor zijn rekening en de ander het mountainbiken.

Met de voortvarende aanmeldingen in de afgelopen periode heeft de organisatie de verwachting dat de limiet eind maart zal worden behaald. Indien de limiet is bereikt, stopt de inschrijving. Deelnemers kunnen zich nu nog aanmelden voor de Berg & Dal Cross-Duathlon via de website www.bergendalcrossduathlon.nl.

Parochie Groesbeek

De kerkvieringen van de zaterdag en zondag komen in verband met maatregelen van de bisschop te vervallen, dit geldt ook voor de Kloostertuin.


De bisschoppen wijzen op de mogelijkheid om thuis op zondag de Eucharistie op televisie te volgen, via KRO-NCRV, vanaf 10.00 uur op NPO 2. Verder zendt radio Maria iedere ochtend en avond een Eucharistieviering uit om 09.00 en 19.00 uur.


H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Dinsdag 31 maart 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 2 april 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus


ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 25 maart 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

Woensdag 1 april 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede en welzijn van de parochianen

De reeds opgegeven intenties worden gebeden als de openbare vieringen weer doorgaan.

Uitgestelde speeldata Next Level

Spelersgroep kids toneelvereniging Steeds Hoger. (foto: Maria Schut)

MALDEN - "Wegens het coronavirus zijn wij helaas genoodzaakt om de uitvoeringen van onze Kids, The Next Level een aantal weken op te schuiven."


De nieuwe speeldata zijn zaterdag 16 mei om 19.00 uur en op zondag 17 mei om 14.30 uur in multifunctioneel centrum Maldensteijn, Kerkplein 8 in Malden. "Wij verheugen ons erop u dan in Maldensteijn te ontmoeten", aldus bestuur en spelers van Steeds Hoger.

Meer informatie staat op www.steedshogermalden.nl, www.facebook.com/SteedsHoger en www.twitter.com/steedshoger.