GN Arnhem

23 juni 2015

GN Arnhem 23 juni 2015


Toneelgroep Schuytgraaf speelt in nieuw theater MFC De Omnibus

ARNHEM - Op 27 en 28 juni opent toneelgroep Schuytgraaf met de familievoorstelling 'Buren' het prachtige nieuwe theater in Schuytgraaf. Deze voorstelling is speciaal geschreven voor de officiële opening van multi functioneel centrum De Omnibus.

Het stuk gaat over zes heel verschillende personages die met elkaar in één straat wonen. Ruzies, roddels, overlast, eenzaamheid en liefde. De buren uit deze straat komen het allemaal tegen. De grappige, droevige en kwetsbare dingen die ze meemaken zijn een herkenning voor iedereen.

Toneelgroep Schuytgraaf is een enthousiast gezelschap en bestaat uit vijf vrouwen en één man. Regisseur, actrice en scriptschrijver Sabine van Boven woont, net als de meeste spelers, zelf in de wijk Schuytgraaf. Drie jaar geleden is ze gestart met het geven van toneellessen in de wijk. Ze werkt graag vanuit improvisaties naar aanleiding van een thema. Het toneelstuk 'Buren' is echt gemaakt voor en door mensen uit de wijk.

De voorstelling is voor iedereen vanaf zes jaar en duurt ongeveer vijftig minuten. Te zien op zaterdag 27 juni om 19.30 uur en zondag 28 juni om 15.00 en 19.30 uur in het theater van MFC De Omnibus, Pallas Atheneplein 2 in Arnhem. Kaartjes reserveren kan via theatergroep.schuytgraaf@gmail.com of aan de kassa. Meer info staat op www.facebook.com/toneelgroepschuytgraaf.

Wijkdag Elderveld 2015 groter dan anders!

ARNHEM - Op zaterdag 4 juli van 10.30 tot 16.30 uur op de uitgebreide locatie rondom sporthal naar De Gaanderij via de Pettenstraat. Wijkdag Elderveld 2015 is groter dan anders! Niet alléén ruimtelijk is de wijkdag grootser van opzet. Verscheidene organisaties in de wijk - Wijkplatform, Elderveld in Beweging, Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en Wijkvereniging - zijn nauw betrokken bij de organisatie van deze dag.

Programma (ook nog in voorbereiding):

1. Jeugdattracties, onder andere multispringkussen, stormbaan, treintje.
2. Entertainment met live muziek en conferencier; optreden Diamond Girls en Dweilorkest.
3. Standhouders met veertig kramen; nog enkele plaatsen beschikbaar (huur via: wijkver.elderveld@hetnet.nl); kraamhuur eurotwintig (exclusief elektra.)
4. Rommelmarkt in De Gaanderij.
5. Heemtuinrondleiding en demonstratie.
6. Informatiestand Wijkplatform, Wijkvereniging en Elderveld in Beweging.
7. Ballonvaart (onder voorbehoud).
8. De wijkbewoners krijgen nog een flyer over deze dag.

De organisatie is in handen van de Wijkvereniging Elderveld, Elderveld in Beweging en De Gaanderij.

Wekelijks inloopspreekuur voor vragen over lezen en schrijven

ARNHEM - Iedere donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven, welkom in het Taalhuis van de Bibliotheek Arnhem. Iedereen kan gewoon binnenlopen met vragen. Het Taalhuis is er voor anderstaligen én voor mensen die hier geboren en getogen zijn.

Eén op acht mensen in Arnhem is laaggeletterd, dat houdt in dat zij moeite hebben met de Nederlandse taal goed te lezen en schrijven. In Nederland is dit gemiddeld één op de negen. Daarom heeft de Bibliotheek Arnhem haar Taalhuis geopend. Het Taalhuis is voor iedereen die de Nederlandse taal (beter) wil leren lezen en schrijven.

Vrijwilligers zetten zich in om mensen op een laagdrempelige manier te helpen. Het spreekuur vindt plaats in de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) bij de ingang van de Bibliotheek op de tweede verdieping. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig.

Historische wandeling over landgoed Oorsprong

OOSTERBEEK - De boswachter van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert op zondag 28 juni een historische wandeling over landgoed Oorsprong. Het is een mooi en gevarieerd gebied met bossen, akkers en waterpartijen. De boswachter neemt de deelnemers mee op reis door de tijd en vertelt over de geschiedenis van het landgoed.

Wie wist bijvoorbeeld dat water bepalend is geweest bij de ontwikkeling van De Oorsprong tot gerenommeerde buitenplaats? En wie heeft al eens gehoord dat er op het landgoed een suikerfabriek heeft gestaan? Wat is er allemaal gebeurd tijdens de slag om Arnhem in 1944? En wie heeft al eens een kijkje genomen bij het historische zwembad dat onlangs is gerestaureerd? De boswachter besteedt onderweg aandacht aan al deze onderwerpen.

De start is om 14.00 uur op de parkeerplaats 'Drielse Veer' aan de Veerweg in Oosterbeek onderaan de Westerbouwing en duurt drie uur. De kosten zijn vijf euro, kinderen van vier tot en met twaalf jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van GLK-pas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Pedro van Gogh (06 54654049).

Arnhem kiest voor led-verlichting

ARNHEM - Alle openbare verlichting in Arnhemse wordt volledig uitgevoerd met energiezuinige led-armaturen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Onderzoek wijst uit dat hiermee op termijn veertig bespaard kan worden op het elektriciteitsverbruik. Omdat de besparing op energiekosten de hogere aanschafkosten van de led-verlichting compenseert kan de gehele operatie kostenneutraal worden uitgevoerd.


Sinds 2012 wordt in Arnhem op de hoofd- en ontsluitingswegen al standaard gebruik gemaakt van led-verlichting. Daar komen nu de woonwijken, de fietspaden en bedrijventerreinen bij. Uitgangspunt is hierbij dat de led-verlichting zal worden geplaatst zodra de huidige verlichting aan vervanging toe is. Bij herstructurering of bouw van nieuwe wijken zal standaard gebruik gemaakt geworden van led-verlichting. De verwachting is dat over ongeveer 20 jaar heel Arnhem is voorzien van led-verlichting.

Energie made in [Arnhem]

Het besluit om in de stad over te gaan op energiezuinige led-verlichting past naadloos in de duurzame ambities die stad heeft met haar programma Energie Made in [Arnhem]. Ook wordt een bijdrage geleverd aan het Nationaal Energieakkoord uit 2013 waarin Nederland als geheel streeft naar een energiebesparing van vijftig procent in 2030.

Koning Willem Alexander op landgoed Bronbeek in Arnhem

ARNHEM - Op woensdag 17 juni bezocht Koning Willem Alexander het landgoed Bronbeek in Arnhem.

Het bezoek was naar aanleiding van de herdenking van vijfenzestig jaar opheffing Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL), vijfenzestig jaar Regiment Van Heutsz (RvH) en vijfenzestig jaar oprichting Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN). Ter gelegenheid daarvan vonden vandaag twee ceremoniële herdenkingsplechtigheden plaats voor gevallenen en vermisten van zowel het KNIL als het NDVN.

De Koning woonde het 'dodenappèl' bij voor de 124 gesneuvelde en vier vermiste militairen van het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN), dat in de periode 1950-1953 deelnam aan de oorlog in Korea. Vervolgens onderhield hij zich met Koreaveteranen van de Vereniging Oude Korea Strijders (VOKS) en de in het tehuis Bronbeek wonende Korea-veteranen. Tevens werd hem het eerste exemplaar aangeboden van de catalogus bij de permanente expositie 'Het verhaal van Indië' in Museum Bronbeek.

Mannen gezocht?! Het is ook overal hetzelfde liedje!

DRIEL - Koor Enjoy uit Driel heeft weer ruimte voor nieuwe leden! Het roept het zangtalent uit de Betuwe op om eens vrijblijvend mee te zingen en te ervaren wat het is om te zingen bij Enjoy!

"Met name mannelijke stemmen kunnen we weer gebruiken, vandaar deze ludieke (Loesje-achtige) oproep! Maar ook vrouwen zijn welkom. Aan het einde van het koorseizoen is het de ideale tijd om te ervaren wat het is om te zingen in een koor, vandaar dat we op woensdag 1 juli een speciale open repetitie gepland hebben. Niet dat de andere repetities besloten zijn, maar op deze avond hebben we alle tijd voor je.

Kom en ervaar de sfeer van Enjoy en voel hoe leuk zingen is! We repeteren in de RK-kerk in Driel op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur." Meer info staat op www.koorenjoy.com.

Multiple Sclerose, aan de buitenkant zie je vaak niks

ARNHEM - Zeventienduizend Nederlanders hebben Multiple Sclerose (MS). Aan de buitenkant zie je in veel gevallen niks. Toch hebben zij er dagelijks last van. "Ze zien niets aan me, dus ik ben niet ziek." Een groot probleem voor veel mensen met Multiple Sclerose.


Waarom kan je soms prima lopen en maak je de andere dag gebruik van een scootmobiel?Heb je de ene dag energie voor de dagelijkse dingen en de andere dag kan er bijna niks? Het is voor veel mensen niet te begrijpen. "Dat mensen zeggen dat je je aanstelt doet veel pijn."

Van 23 tot en met 28 november zetten vele partners, kinderen en familieleden zich in tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds. Zij erkennen en herkennen de symptomen zoals gezichtsverlies, uitval aan armen en benen en zetten zich in om MS een gezicht te geven. Ook heel veel mensen met MS doen mee met de collecteweek. Degene die niet kunnen of willen collecteren hangen de vlag uit tijdens de collecteweek.

Echter, we kunnen ons gezicht nog lang niet bij alle huizen laten zien. We zoeken nog meer mensen die MS een gezicht willen geven. Heb je twee uurtjes de tijd en wil je in jouw eigen buurt meer bekendheid geven aan MS? Meld je aan als collectant en help mee. Kijk voor meer informatie op www.nationaalmsfonds.nl.

Het Nationaal MS Fonds besteedt de collectegelden aan onderzoek (voor een beter leven nu én een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting. Een donatie wordt bijzonder gewaardeerd: giro 5057 te Maassluis (NL92 INGB 0000 0050 57). Het Nationaal MS Fonds is honderd procent afhankelijk van giften.

IVN Arnhem demonstreert bos

ARNHEM - Volgens Wikipedia is een bos een begroeiing die voornamelijk uit bomen bestaat. Wat er gebeurt als je niets doet en het bos het bos laat of juist wèl actie onderneemt, zie je in het Demobos. IVN-Arnhem nodigt uit voor een demonstratie daarvan tijdens een wandeling op zondag 28 juni.

Het Demobos, een afkorting van demonstratiebos, is een initiatief van de gemeente Arnhem in samenwerking met Hogeschool Larenstein.

Natuurgidsen van IVN-Arnhem willen je graag kennis laten maken met de verschillende vormen van bosbeheer. Tijdens een informatieve wandeling door het mooie landgoed Schaarsbergen krijg je daar een indruk van.

Al wandelend door het demobos geven de gidsen op verschillende plaatsen uitleg. Ze vertellen over de functie van het bos, over de eisen die bomen stellen aan hun groeiplaats en welke invloed de mens daar op probeert te hebben. Welke bomen maken gebruik van meer of minder licht, laten zich goed combineren en welke bomen gaan elkaar in de ‘weg’ staan. Je krijgt ook antwoord op vragen als waarom er bomen worden omgezaagd… en wat al die dode bomen en takken in het bos doen.

Iedereen mag om 14.00 uur gratis mee vanaf de parkeerplaats van het Demobos aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen, net voorbij de bushalte bij Casa Nova. De rondgang duurt anderhalf à twee uur. Meer info over activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

ArnhemProeft! nieuw culinair festijn

ARNHEM - ArnhemProeft! is een nieuw culinair festijn dat van donderdag 9 tot en met zondag 12 juli zijn première beleeft rond Musis Sacrum in de binnenstad van Arnhem. Zeventien horecabedrijven uit Arnhem en nabije omgeving richten daar hun eigen keuken en terras in.

Ze serveren het publiek tijdens ArnhemProeft! een voorproefje van hun menukaart met verrassende drankjes en hapjes. Acht andere ondernemers presenteren in kramen hun culinaire koopwaar, variërend van streekproducten tot kookgerei.

"ArnhemProeft! wordt een heel toegankelijk evenement met typisch Arnhemse smaakmakers", zegt Arnhemmer Frans van Eck. Hij organiseert het culinaire festijn. "Door de intieme opzet in combinatie met live-muziek van studenten van ArtEZ en het World Street Painting Festival ontstaat er een relaxte sfeer."

Liefhebbers van lekker eten, bijzondere gerechten en streekproducten kunnen hun hart ophalen tijdens ArnhemProeft! belooft Van Eck. Hij heeft gezocht naar een mix van nieuw horecatalent, zoals Hans Eten en Drinken en Brasserie Zypendaal en bekende restaurateurs. "Het publiek kan kennis maken met nieuwe horecaondernemers en kan zich laten verrassen door de culinaire creativiteit van vertrouwde namen."

Openingstijden ArnhemProeft!:donderdag 9 en vrijdag 10 juli, 17.00-24.00 uur, zaterdag 11 juli 12.00-24.00 uur, zondag 12 juli, 12.00-22.00 uur; www.arnhem-proeft.nl.

Werknemers met e-bikes over nieuwe snelfietsroute Bedrijfsleven in de regio maakt zich op voor opening RijnWaalpad

ARNHEM – Veel sneller en makkelijker van en naar je werk fietsen. Dat ligt in het verschiet voor iedereen die woont en werkt nabij het nieuwe RijnWaalpad. De snelfietsroute tussen Arnhem en Nijmegen wordt 3 juli officieel geopend en het bedrijfsleven in de regio bereidde haar mensen deze week alvast voor: met lunchevents op vijf bedrijventerreinen en een 'E-bike Experience' voor werknemers die willen ervaren hoe het is om nog sneller van en naar het werk te fietsen.

Het RijnWaalpad is de eerste en meest bekende van de snelfietsroutes die de komende jaren worden gerealiseerd binnen de provincie Gelderland. Het zijn brede, directe en veilige routes waar fietsers zoveel mogelijk voorrang krijgen zodat zij comfortabel en snel kunnen reizen tussen woon-, werk- en winkellocaties. Met als belangrijk resultaat dat zij de auto laten staan en bijdragen aan minder files en een beter bereikbare regio.

In totaal werken er zo'n twaalfduizend mensen op de bedrijventerreinen De Aam, De Merm, Kerkenbos, Poort van Midden-Gelderland-Zuid en de industrieterreinen in de Trade Port Nijmegen-West. Een groot deel van deze werknemers reist dagelijks met de auto van en naar het werk. Met de aanleg van het RijnWaalpad wordt de bereikbaarheid van de terreinen verder vergroot en beschikken de werknemers ook over een aantrekkelijk alternatief dat qua snelheid en gemak de concurrentie aankan met de auto. Zeker wanneer zij daarbij gebruik maken van de e-bike.

Open vanaf 25 juni

Het nieuwe RijnWaalpad kan vanaf 25 juni worden gebruikt door het publiek. Op 3 juli om 16.30 uur vindt de officiële opening plaats en het publiek is daarbij welkom. Meer informatie staat op www.rijnwaalpad.nl/opening.

Stadsblokkenwerf van start

ARNHEM - De ontwikkeling van de Stadsblokkenwerf is van start gegaan. Er is hard gewerkt aan de infrastructuur, het terrein, de toiletwagen, het pontje, de PR en veel andere zaken.

Veel vrijwilligers hebben zich aangesloten en zijn actief geworden voor de Stadsblokkenwerf. Maar ook talrijke bedrijven en instellingen steunen de Stadsblokkenwerf. Iedereen is enthousiast ondanks dat de ontwikkelingen stapsgewijs gaan.

Vaartijden voetveer ASM 1

Tot 1 juli: zaterdag en zondag van 10:00 tot 18:00 uur.

Vanaf 1 juli: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur

Extra vaartijden in verband met activiteiten worden op de website vermeld.

Vragen of opmerkingen over het voetveer kunt u kwijt via: stadsblokkenpontje@gmail.com.

Zomerterras

Het zomerterras is bij mooi weer geopend:

Tot 1 juli: zaterdag en zondag van 12:00 tot 17:00 uur.

Vanaf 1 juli: woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur

Er zijn dan vrijwilligers aanwezig die u kunnen informeren over de ontwikkelingen van de werf. U kunt er een alcoholvrij drankje krijgen en genieten van het mooie plekje aan het water.

Zomerpaviljoen

Het zomerpaviljoen is in aanbouw. Het is een demontabel gebouw dat boven op de oude kraanbaan van de ASM zal worden geplaatst voor de seizoensgebonden horeca. Het is nog niet te zeggen wanneer het paviljoen in gebruik kan worden genomen.

Het Immerloo Parkfestival

ARNHEM - Genieten van een sfeervol evenement in de prachtige natuuromgeving, gelegen aan de wijken van Kronenburg, Vredenburg en Holthuizen, dát kan tijdens het Immerloo Parkfestival!

Na de grote opening op vrijdag 10 juli, met een kleurrijke zomerparade startend vanaf het Croydonplein, staat het Immerloo Park drie dagen in het teken van kunst, cultuur, natuur en educatie. Al deze elementen zijn verwerkt in een zeer divers programma. Het festival belooft de bezoeker een unieke combinatie van muziekoptredens, theatervoorstellingen en creatieve workshops in de openlucht, tenten en podia. Voor alle leeftijden is er van alles te beleven.

De toegang tot het festivalterrein is gratis, alleen voor deelname aan workshops wordt een kleine bijdrage gevraagd. Ook is er aandacht voor stadslandbouw, bewust omgaan met je leefomgeving en streekgebonden eten en drinken. Er is dus genoeg om te zien en te beleven. Zowel kinderen als volwassenen worden in dit evenement uitgenodigd om mee te doen!

Kinderworkshop: Dader gezocht, aan de slag met vingerafdrukken

ARNHEM - Woensdag 24 juni gaan kinderen (vanaf zes jaar) aan de slag met een heus vingerafdrukkenonderzoek in de Bibliotheek. Forensisch Instituut Forensicon begeleidt de kinderen en helpt ze met dit spannende onderzoek.

Vingerafdrukken kunnen de politie helpen bij het onderzoek van een misdaad. Dat komt omdat vingerafdrukken nooit helemaal gelijk zijn, zo kan je de juiste dader aanwijzen. Hoe zo'n vingerafdrukkenonderzoek in zijn werk gaat, laat Forensisch Instituut Forensicon zien tijdens deze leuke en spannende workshop. Kinderen gaan op zoek naar vingerafdrukken met hun eigen 'fingerprintpakketje' (inbegrepen bij de entreeprijs).

Deze activiteit wordt georganiseerd tijdens de Maand van het Spannende Boek en vindt plaats in lokaal 3.26 van de Bibliotheek Rozet, Kortestraat 16. Kosten voor het deelnemen aan de workshop zijn 7,50 euro. Meer informatie op en aanmelden op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

In Arnhem gemaakt...

ARNHEM - Vanaf 27 juni tot en met 10 januari presenteert Rozet In Arnhem gemaakt: een tentoonstelling over de industrie in Arnhem van vroeger tot nu. Grote bedrijven als Aku, Kema, Billiton en ASM bestaan niet meer maar voorzagen vroeger veel Arnhemmers van werk.

Jonge ontwerpers van nu leggen de focus op innovatie, creativiteit en duurzaamheid. Zij vormen de creatieve industrie van Arnhem. In de keramiekgalerij toont Rozet de Arnhemse keramiekindustrie van vroeger en van nu zoals de tegelfabriek Dtile of de afdeling Product Design van ArtEZ.

Speciale aandacht gaat uit naar de techniek van de toekomst, het zogenoemde 3D-printen. Roos Meerman en Lilian van Daal wonnen afgelopen jaar beiden de Gelderse Innovatieprijs. Zij tonen naast meer jonge Arnhemse ontwerpers hun werk in Rozet. AmbachtXDesign is een initiatief van SIZA
waarbij Sander Luske en Ruud Jan Kokke hun ontwerpen zoals bekers, vazen, tafels en stoelen laten uitvoeren door de bewoners Het Dorp. Hergebruik is een actueel thema; zo worden er door studenten Fashion & Design Support op het ROC Rijn IJssel van oude banieren unieke tassen gemaakt. Ooit had Arnhem een bloeiende lakenindustrie, nu zijn er vele kleine productieateliers die stoffen maken van Arnhemse modeontwerpers. Natuurlijk wordt er ook van alles getoond dat afkomstig is uit het modekwartier of de Kleefse Waard.

In Arnhem gemaakt vindt plaats tijdens het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland. Meer informatie staat op www.gemaaktingelderland.nl
Rozet is gevestigd aan de Kortestraat 16 in Arnhem, 026 3543100 (www.rozet.nl).

Nieuw theatergezelschap speelt op theaterfestival De Parade

ARNHEM - Moskoek is pas net gevormd door drie afstuderende actrices van ArtEZ Toneelschool, maar staat deze zomer meteen op theaterfestival De Parade met de voorstelling Show Me! or shoot me.

Drie spelers en makers laten zich inspireren door de prinsessendrama’s uit Elfriede Jelineks De Dood en het Meisje. In een spectaculaire en muzikale show geven ze de pracht en praal van hun levensverhalen bloot. Zo overvol van tomeloze schoonheid dat we ons afvragen of het niet allemaal een illusie is. Wat gaat er schuil achter die perfecte glimlachen? Moskoek speelt 21 tot en met 24 juli op De Parade in Utrecht, 25 juli op Roofgarden in Arnhem en 11 t/m 14 augustus op De Parade in Amsterdam. Meer informatie staat op www.moskoek.nl en www.facebook.com/moskoek.

Buurtbewoners en ouders bezoeken regenachtige Sieppe moestuin

ARNHEM - Afgelopen maandag kregen de buurtbewoners van de Lievensweg de kans om een kijkje te nemen in de moestuin van de Sieppe. Het was een regenachtige middag, maar gelukkig was er een aantal mensen die de weg naar de moestuin wist te vinden.

Zij werden hartelijk ontvangen door de kinderen van groep zes en voorzien van een kopje muntthee met worteltjescake. Na een rondleiding in de tuin, ging men met een tasje spinazie of raapstelen weer naar huis.

’s Avonds was de beurt aan de ouders, broertjes en zusjes. Ook zij kregen natuurlijk een kopje koffie, muntthee en een stukje taart. De kinderen konden nu goed laten zien wat ze iedere maandagmiddag in de tuin doen.

Bent u ook nieuwsgierig naar de tuin geworden? Neem dan eens een kijkje op www.moestuinsieppe.jimdo.com.

Dialezing en rondleiding over het landgoed Bronbeek

ARNHEM - De bijna tweehonderdjarige geschiedenis van het Arnhemse landgoed Bronbeek staat centraal in de dialezingen met rondleiding ‘Landgoed Bronbeek: een koninklijk geschenk voor veteranen’ op 8 juli en 5 augustus.

De presentatie duurt van 14.00 tot 16.30 uur en bestaat uit twee delen. Een rondleiding over het landgoed voert langs bijzondere bomen, de bron en de beek met zijn watervalletjes, beelden en de alom bekende ‘plantenkalender’; ook de architectuur van de monumentale gebouwen en de gedenktekens voor de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië worden belicht. Aansluitend brengt Niek Ravensbergen, sinds achttien jaar werkzaam op Bronbeek, in een lezing met veel dia’s het gebruik van het landgoed in de loop van bijna twee eeuwen in beeld.

De dialezing met rondleiding is onder meer interessant voor mensen met interesse in de Nederlandse koloniale geschiedenis en belangstelling voor groen erfgoed. Deelname met museumentreebewijs (Museumkaart, Veteranenpas en Donateurspas gratis). Reserveren is gewenst: (026) 3763555 of nb.ravensbergen@mindef.nl.

Moord in het Prinsessenhotel in Erfgoedcentrum Rozet

ARNHEM - Zaterdag 20 juni is er in het Erfgoedcentrum Rozet het tweede verhaal in de serie: Arnhems verleden in verhalen en vertelsels. Van 16.00 – 16.30 uur neemt historicus Jan de Vries luisteraars mee op een Koninklijke tour langs de geschiedenis van hotel Bellevue.

Vanaf 1844 stond ‘bovenover’ de Utrechtseweg het luxehotel Bellevue. Een mooi uitzicht had het zeker: over de uiterwaarden ver de Betuwe in tot aan Nijmegen toe. Dat was ook één van de redenen dat Koningin-weduwe Anna Paulowna een vaste bezoeker was van het hotel. Voor haar werden alle registers opengetrokken en alle Arnhemse notabelen (en dat waren er nog al wat) maakten graag hun opwachting bij de Prinses uit het Russische Tsarenhuis.

Historicus Jan de Vries vertelt over de brandstichting, een te duur standbeeld, een failliete boedel en moord en doodslag in het hotel.

De presentatie is geschikt voor oudere kinderen, jongeren en volwassenen. Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig en de toegang is gratis. Meer informatie op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda

Dag van Park Lingezegen 'Goed eten en drinken'

ARNHEM/BETUWE - Op zondag 28 juni viert Park Lingezegen, het nieuwe landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen, de Dag van Park Lingezegen. Tijdens deze feestelijke dag kan iedereen kennismaken met de ondernemers en organisaties in het park. Speciaal voor de gelegenheid organiseren zij allerlei workshops, proeverijen, demo's en rondleidingen. Het thema is 'Goed eten en drinken'.

Voor elk wat wils. Van 11.00 tot 16.00 uur is er voor jong en oud van alles te proeven, zien en beleven. Bij Landerij De Park kan men pannenkoeken eten, mee op wildpluktocht, kanoën en luisteren naar muziek. Golfbaan Welderen organiseert Suppa Golf en serveert heerlijk ijs. Bij de Rijkerswoerdse Plassen kan je even stevig uit je 'fysieke' dak gaan. De Paardenmaat geeft clinics over omgang met paarden en heeft een weldadige theetuin. Het kerkje van Ressen biedt een podium voor veel muzikaal talent.

Circus Klomp tijdens Dag van Park Lingezegen 2014 Foto: Ivo Hutten

Er is nog veel meer! Het hele programma staat op parklingezegen.nl. De activiteiten vinden plaats door heel Park Lingezegen. Een concentratie vind je in het noorden (bij Landerij De Park, De Park 12, Elst) en in het zuiden (Bemmel/Ressen).

Wandeltocht Lingezegen

Vanuit Restaurant Sprok (Waaldijk 9 in Bemmel) start dit jaar de eerste editie van de Wandeltocht Lingezegen. Een tocht van 5, 10 of 15 km voert langs de mooiste plekken in Park Lingezegen. Onderweg staan allerlei stands met lekkere en gezonde hapjes en drankjes. Deelname is gratis. Er rijdt een duurzame Zonnetrein tussen station Nijmegen Lent en het startpunt.

De Dag van Park Lingezegen wordt georganiseerd door de gelijknamige gebruikersraad in samenwerking met de parkorganisatie.

Stadstheater Arnhem zoekt figuranten voor opera Mariken

ARNHEM - Stadstheater Arnhem en Opera2Day zoeken figuranten voor de opera Mariken in de tuin der lusten. Het gezelschap zoekt meisjes tussen de dertien en twintig jaar en mannen tussen de achttien en negenennegentig jaar.

De uitvoering van de opera is op 21 november in het Stadstheater. De figuranten hebben geen tekst, maar zijn fysiek aanwezig en voeren een aantal handelingen uit. Wie wil meedoen, hoeft geen gevierd acteur/actrice te zijn. Enige podiumervaring is wel handig.

Laatste bingo

ARNHEM - Zaterdag 11 juli is de laatste bingo van dit seizoen georganiseerd door wijkvereniging Vrehoek.

Deze vindt plaats in sport- en wijkcentrum Vredenburg aan de Slochterenweg 29. De zaal is open vanaf 19.30, de aanvang 20.00 uur. Er zijn leuke prijsjes te winnen.
Het thema van de maand juli is 'vakantie'. "De maand augustus liggen we stil, maar op zaterdag 11 september zijn we er weer met onze bingo.
Voor inlichtingen kan men contact opnemen met Martha de Vos - Boon (026 3232321).

Stadswandelingen

ARNHEM - Onder leiding van gidsen van het Gilde Arnhem worden stadswandelingen gehouden.

Meer informatie hierover staat op www.wandeleninarnhem.nl

Historisch Centrum di. 14:00

Jugendstil wo. 14:00

Historische Kelders wo. 14:00

Klarendal do. 14:00

Spijkerkwartier vrij. 14:00

Historische Kelders vrij. 14:00

Historische Kelders za. 14:00

Brei- en haakcafé in bibliotheek

ARNHEM - Voor iedereen die van breien en haken houdt, organiseert de Bibliotheek iedere eerste donderdag van de maand het brei- en haakcafé. Donderdag 2 juli van 14.00 tot 16.00 uur kan iedereen, net als in een echt café, gewoon binnenlopen. De deelname is gratis.

Iedere eerste donderdagmiddag van de maand verwelkomt Dominique Struik van wolwinkel Draadjes en Zo, de bezoekers van het café en geeft tips en advies waar nodig. Doel van het café is om gezellig samen te haken en breien, creatieve ideeën uit wisselen of om gewoon contact te hebben met anderen.

Inschrijven voor deze activiteit is niet nodig. Iedereen kan aan de grote tafel op de eerste verdieping in de Bibliotheek Rozet aanschuiven. Meer informatie staat op: www.bibliotheekarnhem.nl/agenda.

Workshop: E-books lenen bij de bibliotheek

ARNHEM - Iedereen die e-books wil lenen bij de Bibliotheek is op dinsdag 23 juni welkom bij de gratis workshop ‘e-books lenen bij de Bibliotheek’. De workshop vindt plaats bij de Bibliotheek Rozet.

Bibliotheekleden kunnen uit ruim zevenduizend titels literaire romans, thrillers, kinderboeken, non-fictie en poëzie kiezen. Tijdens de workshop zal getoond worden welke mogelijkheden er zijn om e-books te lenen en lezen. Vragen of onduidelijkheden worden beantwoordt door een medewerker van de bibliotheek.

Deelnemers nemen bij voorkeur hun eigen laptop, smartphone of tablet mee. Het is ook mogelijk een van de aanwezige computers van de bibliotheek te gebruiken. Indien er nog geen e-book account is aangemaakt, dienen leden hun lenerspas mee te nemen.

De workshop vindt plaats op dinsdag 23 juni van 14.00 tot 16.00 uur in lokaal 4.26 op de vierde verdieping van Rozet aan de Kortestraat 16. De workshop is gratis voor zowel leden als niet-leden; aanmelden via www.bibliotheekarnhem.nl/agenda is verplicht.

Christelijk Oratoriumvereniging Arnhem is niet meer...

ARNHEM - Christelijk Oratoriumvereniging Arnhem is per 1 april opgeheven. Eind mei is er een laatste bijeenkomst ter afscheid geweest, waarna is besloten om via de pers de opheffing algemeen kenbaar te maken.

Christelijke Oratoriumvereniging Arnhem is na 112 jaar van haar bestaan per 1 april 2015 opgeheven. Het bestuur en de leden hebben hiertoe in een bijzondere bijeengeroepen algemene ledenvergadering van 31 maart besloten.

Het koor en de vereniging hadden al geruime tijd te maken met een teruglopend ledenaantal en een te grote disbalans in de samenstelling van de stemgroepen in het koor. Door deze disbalans konden geen oratoriumwerken meer worden ingestudeerd en uitgevoerd. Daarnaast kon het koor, ondanks intensieve inspanningen geen nieuwe bestuursleden vinden, die een voltallig nieuw bestuur wilde vormen.

Christelijke Oratoriumvereniging Arnhem is in november 1903 opgericht, toentertijd onder de naam Christelijke Zangvereeniging voor Gemengd koor Halleluja te Arnhem. De Vereeniging had toen als doel "'de zang te beoefenen als een gave Gods tot verheerlijking van Zijn naam'. In 1928 veranderde de Vereeniging haar naam in Christelijke Oratoriumvereniging, omdat het veranderende repertoire meer samenging met een andere naam.

In 112 jaar heeft het koor dertien dirigenten gehad en vier pianisten/organisten. In de hoogtijdagen bestond het koor uit bijna honderd leden. Vanaf 2001 tot 2015 heeft het koor onder de bezielende leiding gestaan van dirigent Gert-Jan van der Pol, ondersteund door repetitor Ans van Scherrenburg. Het bestuur en koor is hen beiden zeer dankbaar voor hun muzikale en enthousiaste begeleiding. Het mag gezegd worden dat het koor onder hun leiding muzikaal hoogstaande uitvoeringen ten gehore heeft gebracht.

Zomertentoonstelling Over-leven Über-Leben

Christus die geweer breekt (zelfportret)

ARNHEM - Van 4 juli tot en met 13 september vindt in de Walburgis een tentoonstelling plaats, genaamd Over-leven Über-Leben, met werken van Otto Pankok (1893-1966).


Otto Pankok was een veelzijdig Duits beeldend kunstenaar die altijd zijn eigen weg is gegaan in zijn werk, maar ook in zijn politieke keuzes. Daarbij toonde hij zich maatschappelijk zeer betrokken. Met name het lot van zigeuners en joden trok hij zich aan.

Door de zeer genereuze medewerking van het Otto Pankokmuseum te Hünxe, Duitsland, is het ons mogelijk een overzicht van zijn werken te tonen.
Van zijn vroege werken, als exponent van het Duits expressionisme, tot de middelperiode tijdens en tussen de twee wereldoorlogen, waarin hij zijn grote maatschappelijke betrokkenheid toonde, tot het latere werk dat hij in Hünxe maakte, en waarin de natuur centraal stond.
Dat hij veelzijdig was blijkt niet alleen uit zijn onderwerpkeuze, maar ook uit de materiaalkeuze: van ets tot houtsnede, van houtskooltekening tot werken in brons en hout. Het is voor het eerst dat kunstwerken van deze belangrijke Duitse kunstenaar in Nederland te zien zijn.
Elke zondagmiddag vindt er een speciale activiteit plaats.

De openingstijden zijn op donderdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur en zondags van 13.00 tot 17.00 uur; de toegang is vrij.
Walburgis is gevesigd aan Walburgisplein 1 in Arnhem (026 44426469).

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van Stichting Bijzondere Noden, Sint-Eusebiusparochie Arnhem, Otto Pankok Museum en Haus Esselt in Hünxe. Meer informatie staat op www.pankok-museum-esselt.de en www.walbugisarnhem.nl.

Mirre wint de beste vakantiebaan van Nederland

ARNHEM – Mirre is na een spannende strijd uit bijna negenhonderd aanmeldingen geselecteerd voor de beste vakantiebaan van Nederland. Vanaf 1 juli fietst zij in honderd dagen alle vijfduizend kilometer fietspad van de vier Gelderse streken, de Veluwe, regio Arnhem Nijmegen, Rivierenland en de Achterhoek, en doet van de reis verslag op social media en via een blog.

"Heel cool, oh wow! Cool! Ik heb echt zoveel zin in om de komende maanden in de Gelderse streken te gaan fietsen. Echt heel erg leuk!" Afgelopen donderdag kwam Mirre na een selectiedag op de Veluwe als winnaar uit de bus.

Iedereen kan meedoen

Een deel van de route wordt voor de start op 1 juli vastgelegd, een ander deel ligt nog helemaal open. "We vragen onze Facebook-, Twitter- en Instagramcommunities ons te vertellen waar de fietser onderweg moet stoppen. Ook nodigen we onderweg allerlei mensen uit. We hopen zo dat Mirre op verborgen plekjes komt en dat er bijzondere ontmoetingen ontstaan met Mirres volgers en andere mensen die in Gelderland wonen of op bezoek zijn. We willen de 'echte' Gelderse streken laten zien en iedereen die wil, invloed op de route te geven", zegt Oosting.

Tips? Iedereen kan via 5000kmgeldersestreken.nl een tip achterlaten voor Mirre. De tocht gaat op 1 juli van start.

Taalcafé in bibliotheek Rozet

ARNHEM - Iedere eerste en derde vrijdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur kan op ontspannen wijze met de Nederlandse taal geoefend worden. Het Taalcafé is er voor iedereen die graag (beter) Nederlands wil leren lezen en schrijven.

Het Taalcafé is een initiatief van de Bibliotheek Arnhem en vindt plaats in restaurant Momento in Rozet. Op een interactieve en laagdrempelige manier wordt met woorden gespeeld. Bijvoorbeeld door taalspelletjes, beeldgebruik en het gebruik van verschillende thema’s als ‘tradities’, ‘Koningsdag’ en ‘wonen’. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met niveauverschillen en tempo van de deelnemers.

In september 2014 werd in de Bibliotheek Rozet al het Taalhuis geopend. Bij het Taalhuis kunnen mensen terecht met al hun vragen over de Nederlandse Taal. Het Taalcafé bouwt hier op verder door extra begeleiding te bieden aan anderstaligen of laaggeletterden. Het Taalcafé vindt plaats in de Bibliotheek Rozet (Kortestraat 16) in restaurant Momento op de begane grond. De toegang is gratis, en aanmelden is niet nodig. Voor koffie of thee wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Benefietconcert Matthijn Buwalda voor Roemenië

ARNHEM - Singer-songwriter Matthijn Buwalda treedt donderdagavond 2 juli op in Arnhem. De avond begint om 19.00 uur in de Baptistenkapel aan de Willem van Kleeflaan 6.

Met zijn ontroerende liedjes weet hij al jaren in heel het land volle zalen te trekken. Zijn verhalen over liefde, lijden en hoop zijn treffend herkenbaar en raken een gevoelige snaar bij jong en oud. Zelf haalt Matthijn zijn inspiratie uit zijn geloof in God. De opbrengst van het benefiet-concert is voor hulp aan kinderen in Roemenië.

Een groep van tien jongeren uit de Baptistengemeente Arnhem-Centrum reist deze zomer af naar Oradea in Roemenië. Met hulp van de Arnhemse Mariska en Jeroen van Velden, die al jaren met hun gezin in dit land verblijven, gaan zij zich inzetten voor de kwetsbaren van de Roemeense samenleving. Eerst werken zij in een tehuis voor gehandicapte leeftijdsgenoten. Deze zorginstelling wordt niet onderhouden door de overheid en er is veel achterstallig werk te doen aan het gebouw. Vervolgens organiseren de jongeren kinderclubs in Dumbrava, een dorp waar veel zigeunerkinderen leven. Met een programma van sport, spel, muziek en bijbelverhalen bieden zij deze kinderen een leuke vakantieweek.

Om verf, laminaat, meubilair en speelgoed te kunnen kopen, hebben de jongeren de laatste maanden al veel acties georganiseerd. Deze acties worden afgesloten met het benefietconcert op 2 juli. Ze hopen dat de acties genoeg hebben opgeleverd om naast alle geplande uitgaven ook nog een grote trampoline aan te kunnen schaffen voor hun gehandicapte leeftijdsgenoten. Omdat de tien christelijke jongeren muzikaal en creatief zijn, zullen zij zelf op 2 juli het voorprogramma verzorgen. Kaarten voor het concert kosten vijf euro en zijn te reserveren via benefitbgac@gmail.com. Mochten er op de avond zelf nog kaarten over zijn, dan worden deze verkocht aan de kassa vanaf 18.30 uur. Meer info staat op www.baptisten-arnhem.nl.

Jeugdland op zoek naar enthousiaste vrijwilligers/stagiaires

ARNHEM - Ook dit jaar organiseert Stichting Jeugdland allerlei zomeractiviteiten van 20 juli tot en met 28 augustus voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. "Voor het succesvolle verloop van onze bouwdorpen zijn we nog op zoek naar enthousiaste mensen die graag met kinderen werken en spelen en van aanpakken weten. Wil jij mee helpen om honderden kinderen een fijne zomervakantie te bezorgen? Meld je dan snel aan als vrijwilliger of stagiaire!"

De Instuif speelt zich af in en rond een grote witte tent en een door de kinderen zelf te bouwen huttendorp. "We werken met een thema: een verhaal dat als een rode draad door het programma loopt en in alle dagthema's weer terugkomt. Per dag verwachten we zo ongeveer 150 à 250 kinderen. Wij stimuleren de kinderen in hun spel en hun creativiteit, we helpen hen bij het bouwen en houden waar nodig een oogje in het zeil. Op dit project werken dertig tot veertig vrijwilligers en twee professionele begeleiders."

De Instuif vindt vier keer plaats: van 20 tot en met 24 juli in De Laar, van tot en met 31 juli in Geitenkamp, van 17 tot en met 19 augustus in Malburgen en van 24 tot en met 28 augustus in Schuytgraaf.

Meewerken als vrijwilliger of stagiaire

"Als je mee wilt doen moet je minimaal zeventien jaar zijn. We verwachten van je dat je kunt en wilt werken met kinderen. Je doet dit samen met andere vrijwilligers, onder begeleiding van ervaren begeleiders. Voorafgaand aan de instuif vindt er een training plaats. Tijdens deze avond maak je kennis met alle andere vrijwilligers en wordt duidelijk wat er van je verwacht gaat worden.

Hier staat tegenover: een onkostenvergoeding van vijf euro per dag, gratis lunch, koffie, thee en frisdrank, t-shirt, een WA- en ongevallenverzekering en: een fantastische vakantiebesteding! Jeugdland kan in overleg meetellen voor je stage/studiepunten. Er is professionele stagebegeleiding aanwezig.

\Meer informatie?

"Wil je je opgeven als vrijwilliger of meer over Jeugdland weten? Kijk dan op www.jeugdland.nl. Je kunt je via de site opgeven. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Stichting Jeugdland, Vissteeg 5, 6811 DB Arnhem (026 4422062). Jeugdland komt tot stand dankzij een samenwerking met Sportbedrijf Arnhem, Kinderopvang Skar en Stichting Rijnstad.

Arnhem kiest voor duurzame electriciteit

ARNHEM - In 2020 staat Arnhem in Nederland en erbuiten bekend als dé stad waar bedrijfsleven en onderwijs doorbraken creëren op het gebied van duurzame electriciteit. Arnhem heeft in 2020 in de eigen stad ontwikkelde trolleybussen die van de draad verder kunnen rijden op accu's.

Er liggen 125.000 zonnepanelen op daken, die zoveel mogelijk gekoppeld zijn aan laadpalen voor elektrische auto's. Er zijn ook vijf zonnevelden en vier windturbines gebouwd. Grote energiegebruikers in Arnhem-Noord zijn aangesloten op het warmtenet. Dat staat in het zojuist vastgestelde programmaplan New energy made in [Arnhem].

Focus

"De afgelopen vier jaar heeft Arnhem hard gewerkt aan duurzaamheid onder de noemer Energie made in [Arnhem]", zegt wethouder Henk Kok. "Met mooie resultaten. Wel hebben we geconstateerd dat de partners meer focus willen. Een duidelijke en realistische koers met een Arnhemse identiteit en sterkere profilering: dat is wat zij verlangen. Immers: vrijwel iedere organisatie heeft tegenwoordig duurzaamheidsbeleid, maar geen enkele gemeente beschikt over de mix van kennis en kunde die Arnhemse partijen samen bieden. Die kracht kan veel beter worden benut."


Wereldspelers

Sinds 2004 is de EMT-sector gegroeid met circa dertig procent. De branche biedt tegenwoordig werk aan ongeveer 7.500 mensen in Arnhem. Dat staat gelijk aan ongeveer één op elke veertien banen.

Sinds 1949 rijdt de elektrische trolleybus in Arnhem. De stad is bovendien de thuishaven van wereldspelers in de energiebranche, zoals de landelijke netbeheerder TenneT, de regionale netbeheerder Alliander, HyET Solar, DEKRA, DNV GL, MTSA, Nedstack en Hygear.

Netwerk
Henk Kok: "Ons netwerk zit letterlijk en figuurlijk boordevol energie. De Arnhemse ondernemer van het Jaar, MTSA, bouwt nu in China de grootste energiecentrale op waterstof ter wereld. Dat is geweldig. En symbolisch. De komende jaren gaan we met onze EMT-partners én andere betrokkenen focussen op de meest kansvolle projecten om internationaal furore te maken en thuis meters te maken bij het verduurzamen van onze energieconsumptie. De gemeente voert regie en geeft in de eigen bedrijfsvoering het goede voorbeeld. Het doel is dat in Arnhem per jaar 1,5 procent energie wordt bespaard, de lucht tien procent schoner wordt, en in 2020 veertien procent van alle gebruikte energie duurzaam wordt opgewekt."

Binnenstadbewoners gezocht!

ARNHEM - "Voor de volgende bewonersvergadering van Arnhem6811, hét platform voor de belangen van de binnenstadbewoners van Arnhem, zoeken we betrokken bewoners. Op maandag 29 juni komen de werkgroepen Zorg & Welzijn, Groen & Onderhoud, Wonen & Veiligheid en Communicatie bij elkaar om een aantal belangrijke zaken te bespreken."

Zo zijn wij bijvoorbeeld door de gemeente Arnhem gevraagd mee te denken over het nieuwe huisvuilplan voor de binnenstad. Ondergrondse containers, meerdere ophaaldagen, wat is het beste voor de binnenstad? Wij zijn daarom op zoek naar bewoners, voornamelijk van de noordelijke helft van het centrum, die hierover hun licht willen laten schijnen.

De werkgroep Zorg & Welzijn is op dit moment in gesprek met Driegasthuizen en de Kohlmanstichting om te bekijken of er een vast zorgloket in de binnenstad kan komen. Ondertussen wil de werkgroep Zorg & Welzijn nog meer plannen uitwerken en daarbij kunnen ze nog wel wat extra hulptroepen gebruiken.

Andere plannen waarbij de werkgroepen actieve bewoners kunnen gebruiken zijn: Het opzetten van een Whatsapp-groep. Buurtbewoners kunnen elkaar zo attent maken op zaken die spelen in de buurt, samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie.
Het uitbrengen van een wijkkrant. Een sportief initaitief om voornamelijk ouderen aan het bewegen te krijgen en tegelijkertijd uit hun (mogelijke) isolement te halen.

Daarnaast heeft Arnhem6811 een wijkbudget om initiatieven in de binnenstad te ontplooien. Heb je samen met buurtbewoners een leuk idee of wil je een gezamenlijke activiteit voor je straat of de wijk organiseren? Doe dan een aanvraag voor een bijdrage! Het gaat vooral om het 'samen doen', actieve inzet en betrokkenheid in de wijk.

Woon jij in postcodegebied 6811 én wil je actief en positief meedenken over de ontwikkeling van een mooiere binnenstad? Kom dan naar de speciale bewonersvergadering – werkgroepen op maandag 29 juni om 19.30 uur in 'In de Weerd' aan de Weerdjesstraat 168.

Meer informatie over Arnhem6811 staat op http://www.arnhem6811.nl/ en https://www.facebook.com/Arnhem6811.

Wereldkampioene Nadine Broersen opent outdoor fitnessfaciliteit

ARNHEM - Nadine Broersen is wereldkampioen op de vijfkamp in de atletiek en weet hoe belangrijk sport is voor de gezondheid. Op vrijdag 5 juni opende Nadine in het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen in Elst een gratis toegankelijke Outdoor Fitness Zone. De zone in het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen is door zijn grootte en volledigheid van toestellen uniek.

Op een ondergrond van kunstgras staan toestellen waar sporters helemaal op los kunnen gaan: springen, gewichtheffen, touwslingeren of uitvoeren van coördinatieoefeningen. Initiatiefnemer en eigenaar Uiterwaarde stimuleert hiermee een gezonde leefstijl van bezoekers en verlaagt de drempel om voldoende te bewegen. Tegelijkertijd maakt Uiterwaarde haar recreatieaanbod met de komst van de Outdoor Fitness Zone minder weersafhankelijk.

Fitnesstoestellen in de buitenlucht stimuleren sporters om op laagdrempelige manier te trainen, zonder dat zij moeten betalen voor de sportschool. Deze manier van sporten is dan ook een trend. Zowel in de openbare ruimte, als betaalde buitensportlocaties schieten massaal uit de grond in verschillende varianten (bootcamp, calisthenics of fitnesstoestellen die vergelijkbaar zijn met de indoor producten). De Outdoor Fitness Zone in het recreatiegebied De Rijkerswoerdse Plassen, is geschikt voor alle drie. Het verschil? Iemand die calisthenics beoefent, doet gymnastische oefeningen met het eigen lichaamsgewicht, bijvoorbeeld gestrekt horizontaal aan een stang hangen. Dit fitnessprogramma in de buitenlucht is onder jongeren populair als krachttraining stimuleert een gezonde leefstijl en sociale interactie.

Bezoekers van het recreatiegebied mogen vrij gebruikmaken van de toestellen, die verspreid staan over een oppervlak van meer dan vijfhonderd vierkante meter. Direct na plaatsing ruim twee weken geleden, hebben de eerste groepen hun trainingsuren er al op zitten. Reacties zijn positief.

World Streetpainting Festival 'Inspired by Van Gogh'

ARNHEM - De binnenstad van Arnhem wordt in de week van 9 tot 12 juli verfraaid met geweldige straatkunst. Op verschillende pleinen worden streetpaintings gemaakt in 2D of 3D, in grootte variërend tussen vier tot 170 vierkante meter.

De betoverende krijttekeningen worden door internationale streetpainters gemaakt. Met ruimtelijk inzicht, fantasie, krijt en een stuk straat maken de streetpainters kunstwerken waar het publiek gratis van kan genieten. De kunstwerken zijn tot 7 september te bekijken.

Van Gogh

In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Dit moment wordt aangegrepen om de beroemde Nederlandse kunstenaar te eren met het thema 'Inspired by Van Gogh'. De streetpainters laten zich tijdens World Streetpainting Festival inspireren door het werk van Van Gogh dat resulteert in verschillende vertalingen in 2D en 3D.

Contest

Een nieuw element tijdens het festival is de wedstrijd. Op zondag 12 juli beoordeelt de vakjury alle streetpaintings en kiest de beste 2D en 3D werken uit als winnaars van editie 2015. Voor de publieksprijs mag het publiek tot 6 september via de website haar stem uitbrengen.

Het World Streetpainting Festival is van 9 tot en met 12 juli en Streetpainting tot en met 7 september: expo @ Binnenstad Arnhem. Meer informatie staat op www.worldstreetpainting.nl. Het World Streetpainting Festival kan alleen bestaan en is tot stand gekomen dankzij steun van Arnhem Ambassadeurs, Gemeente Arnhem, Stichting Ondernemersfonds Arnhem en Akzo Nobel.

Sonsbeekmarkt 5 juli met aansluitend film Big Fish op megagroot scherm

ARNHEM - De Sonsbeekmarkt is de lekkerste markt in het mooiste park van Nederland tijdens alle seizoenen van het jaar. Verder zijn wij een vrolijke mix tussen een streekmarkt en een buitenfestival.

Op elke eerste zondag van de maand bieden kleurrijke kramen - foodtrucks én aparte mobiele keukentjes hun 'streetfood' en creatieve producten in hun puurste vorm aan.

Lekker eten, drinken, muziek, dans, fashion, straattheater, hebbedingetjes, workshops maar vooral heel veel plezier in de frisse buitenlucht. Dat is ook het zusje van de Sonsbeekmarkt.

Op elke laatste zondag van de maand tref je het Zusje van de Sonsbeekmarkt in Park Presikhaaf aan. De eerst volgende gelegenheid om met familie – vrienden en kennissen het zusje te bezoeken is 28 juni aanstaande.

Gedurende de dag zijn er live optredens van de live band Improvisions Quartet, dat naast jazz - funk - soul ook nog een heleboel andere fijne nummers speelt.

Op zondag 5 juli vindt er aansluitend aan de Sonsbeekmarkt en na zonsondergang een geweldige silent movie in het Sonsbeekpark plaats. Op een megagroot scherm en in de meest filmische setting die je je maar voor kunt stellen, vertonen we eenmalig Big Fish (2003). Het vertelt het beste verhaal van filmmaker Tim Burton tot nu toe.

De film is te volgen via speciale koptelefoons. En zorgt voor een bijzondere ervaring op een prachtige locatie. Iedere bezoeker kan tickets bestellen via de website van de Stadsvilla: http://www.stadsvillasonsbeek.nl/tickets. De film wordt aangeboden door de Sonsbeekmarkt en Stadsvilla Sonsbeek.

"Het is aan te raden om met openbaar vervoer te komen. De Sonsbeekmarkt tref je tussen 11:00 en 17:00 uur op vijf minuten lopen vanaf het stadscentrum en het NS station.

Kom je met de fiets? Ga dan vooral op de lekkere geuren en vrolijke deuntjes af. Er stoppen (trolley)bussen recht voor de ingang van het park. Het zusje van de Sonsbeekmarkt vind je tussen 11:00 en 17:00 uur tegenover winkelcentrum Presikhaaf en naast het T-huis.

Meer informatie over de markt staat op www.sonsbeekmarkt.nl (06 23183001).

Hoe gretig durf jij te leven?

HUISSEN – Op enig moment kom je tot het, soms pijnlijke, besef, dat je als persoon volkomen vastzit in patronen. De gretigheid in je leven dreigt weg te glippen en daarmee ook het levensgenot. Je wilt wel veranderen, maar hoe dat moet gebeuren is een vraagteken. Ingrid Kälin en Miranda Logtenberg hebben een training ontwikkeld die speciaal gericht is op het doorbreken van die belemmerende patronen, waardoor de gretigheid naar het leven weer terugkeert.

Ingrid is eigenaresse van Councellingpraktijk Sisu in Huissen, terwijl Miranda een GGZ achtergrond heeft. De verschillende achtergronden van de dames zorgt ervoor dat zij ieder een eigen invalshoek hebben en daarom vullen zij elkaar perfect aan. "De training bied de deelnemers inzicht in hun eigen patronen. We proberen handvatten te geven om de patronen te doorbreken doormiddel van het vaststellen van concrete doelen om na te streven", legt Ingrid, geregistreerd counsellor, uit. Miranda vult aan: "Om elke deelnemer voldoende aandacht te kunnen geven houden we de groepen op maximaal acht personen."

Begin juli staat er een, reeds volgeboekte, pilot op het programma, maar op 24 augustus en 6 september staan de volgende trainingen gepland in de rustgevende en veilige omgeving van het Huissense Domincanen Klooster. De training 'Hoe gretig durf jij te leven?' kost 120 euro en dat is inclusief een lunch.

Meer informatie over de training is te vinden op www.counsellingpraktijksisu.nl. Of via de facebookpagina: www.facebook.com/counsellingpraktijksisu. Inschrijven kan telefonisch bij zowel Miranda via 06 50476920 als bij Ingrid via 06 42590107.

Atlantis wok- & wereldrestaurant viert feest met geslaagden

ARNHEM – De maanden juni en juli is het feest bij Atlantis scholieren die geslaagd zijn voor hun eindexamen kunnen voor de helft van het geld genieten van een onbeperkt all-in diner, dat is onbeperkt genieten tegen een vast bedrag inclusief frisdrank, bier, wijn, koffie en thee en luxe desserts. Alleen de geslaagde krijgen vijftig procent korting op onbeperkt all-in diner.


U betaalt niet voor het eten, maar voor de tijdsduur van uw verblijf. Voor tweeënhalf of drie uur onbeperkt eten en drinken… Ook in de zomeravonden kunt u genieten bij Atlantis.
Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste Wereldkeukens restaurants in Nederland. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle culturen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen van de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking!

Voor de kinderen
Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!


Atlantis wok- & wereldrestaurant, Hollandweg 6, Arnhem; telefoon 026 3831610; www.wokatlantis.nl.

Margot Peters Praktijk voor Natuurgeneeskundige Therapie

ARNHEM/ELDEN - De zomer komt eraan. Zou het niet heerlijk zijn om daar volledig van te kunnen genieten en deze zomer symbool te laten zijn voor jouw nieuwe start? Weer in balans zijn, meer innerlijke rust ervaren... Je weer ontspannen en energiek te voelen… Beter kunnen slapen… Minder pijn… Energetische therapie kan uitkomst bieden bij tal van klachten van lichamelijke of psychische aard.

Margot Peters is HBO gecertificeerd Register Therapeut en heeft sinds 2009 haar praktijk voor natuurgeneeskundige therapie. De energetische therapie is in Nederland wat omvang betreft de grootste onder de alternatieve geneeswijzen en kent een eigen natuurlijke methode van behandeling. Blokkades in de energiestromen worden gelokaliseerd, afgevoerd en aangevuld waardoor het energetisch evenwicht herstelt en dit stimuleert op een krachtige positieve manier het zelfgenezend vermogen. Goed te behandelen zijn stress gerelateerde klachten, vermoeidheid, slaapproblemen en fysieke klachten.

Heb je belangstelling en wil je ervaren wat energetische therapie voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op en dan maken we een afspraak voor de intake. Goed om alvast te weten: Als je aanvullend bent verzekerd voor alternatieve geneeswijzen, dan worden de behandelingen vergoed door de zorgverzekeraar.

Kijk op de site: www.margot-peters.nl voor meer informatie. Praktijk voor Natuurgeneeskundige Therapie, Klapstraat 6, Elden, telefoon 06 48103445.

Schrijf je nu in voor een teamsport!

ARNHEM - Vanaf 1 september wil BewegeninArnhem.nl weer teamsporten aan gaan bieden. De teamsporten zullen op een recreatieve manier aangeboden worden in samenwerking met de sportaanbieders uit de buurt. Op deze manier kunnen leden van de Sportkaart een teamsport beoefenen zonder verplichtingen zoals competitie of om te trainen.

De opzet is om vanaf september een drietal teamsporten op te nemen in de sportagenda van BewegeninArnhem.nl, mits er genoeg animo voor is vanuit de wijk(en).In samenwerking met voetbalvereniging ESA wil BewegeninArnhem.nl veld- en of zaalvoetbal aan gaan bieden. Er zal dan een trainer van de voetbalvereniging ESA aanwezig zijn. De trainer kan een vooraf bedachte training verzorgen maar er kan ook gewoon lekker een potje voetbal worden gespeeld, de keuze is aan de deelnemers.

Ook handbal komt dan weer in de sportagenda van BewegeninArnhem.nl te staan. In samenwerking met handbalvereniging AAC 1988 gaat BewegeninArnhem.nl elke week handbal aanbieden voor leden van de Sportkaart. Ook het handballen staat in het teken van recreatief bewegen zonder verplichtingen.

Volleybal gaat ook deel uitmaken van de sportagenda. Volleybalvereniging Volvera gaat vanaf september zaalvolleybal aanbieden in Rijkerswoerd en in de nieuwe wijk Schuytgraaf.

Vanaf nu kun je inschrijven voor een of meerdere van deze teamsporten. Sturen een mail naar administratie@bewegeninarnhem.nl. Ook voor meer informatie kan je terecht op www.bewegeninarnhem.nl.

Hoe komen meer mensen met een beperking aan werk?

ARNHEM - Een van de ambities van dit Kabinet is om honderdduizend banen te scheppen voor mensen met een beperking. Alleen al in de regio Arnhem zijn er twintigduizend mensen met een beperking, die een baan zoeken. Wat is nodig om aan zoveel banen te komen?

Wat weerhoudt werkgevers om mensen met een beperking in dienst te nemen, maar ook: wat valt er te leren van succesvolle ervaringen op dit terrein? Deze vragen staan centraal in een debat onder leiding van Angelique Kruger, dat de samenwerkingspartners 'In de Weerd', samen met VNO-NCW Arnhem-Nijmegen en De Onderwijsspecialisten op woensdagavond 1 juli organiseren.

35 Werkgeversservicepunten in Nederland - waarbinnen werkgevers, werknemers, UWV en gemeenten samenwerken – hebben de opdracht om samen die honderdduizend banen scheppen. Vertegenwoordigers van het Werkgeversservicepunt regio Arnhem vertellen hoe zij dit in onze regio gaan aanpakken. Een aantal Arnhemse werkgevers (onder andere Wisa; Scapino; Randstad; Noppen De Vries Goemans-advocaten) legt uit waarom de participatie van medewerkers met een beperking in hun bedrijf succesvol verloopt.

Mensen met een beperking die een baan hebben gevonden, vertellen welke factoren cruciaal zijn geweest bij het vinden van die baan, maar ook welke barrières zij op hun weg vonden. De bedoeling van het debat is om te inventariseren welke factoren de inschakeling van mensen met een beperking tot een succes maken, maar ook welke die participatie frustreerden. Het debat sluit af met de vraag aan de aanwezige werkgevers, wethouders en andere bestuurders, wat zij concreet kunnen doen om de succesfactoren te versterken en de frustraties weg te nemen. Het debat is van 20.00 tot 21.30 uur in 'In de Weerd', Weerdjesstraat 168 Arnhem. Nadere informatie is verkrijgbaar bij c.vdbos@via-arnhem.nl, 026 4422833.

Memorabel jaar voor bibliotheek

ARNHEM - Bibliotheek Arnhem wist in 2014 mooie resultaten te behalen. Zowel de aantallen leden, bezoekers en uitleningen als de hoeveelheid informatieve, educatieve en culturele activiteiten namen in 2014 een vlucht. "Een bijzonder en memorabel jaar met een resultaat om trots op te zijn", aldus directeur-bestuurder Ria Oudega.

De Bibliotheek droeg de, in het najaar van 2013 verkregen, titel de Beste Bibliotheek van Nederland met verve en wist deze te verzilveren in aansprekende jaarresultaten. Het ledenaantal steeg, tegen de landelijke tendens in, met liefst tien procent. Vooral de jeugd (plus tien procent) en studenten (pus 71 procent) wisten de Bibliotheek goed te vinden. Ook het aantal scholen en instellingen met een abonnement steeg met vijfendertig procent. Het bezoekersaantal over alle vestigingen steeg in totaal met twintig procent.

De Bibliotheek sluit, met Rozet als vliegwiel, waar mogelijk aan bij de ontwikkelingen in de netwerk- en kennissamenleving. Kennis delen, samenwerken, co-creatie en verbinden zijn hierbij belangrijke sleutelwoorden. Het aantal activiteiten voor volwassenen, verdeeld over de vijf kernfuncties van de nieuwe Bibliotheekwet, groeide met liefst 79 procent. Zo werd in 2014 onder andere gestart met activiteiten in het kader van de Bibliotheek voor ondernemers en het Taalhuis (voor laaggeletterden). Daarnaast werd veel samengewerkt met andere culturele en maatschappelijke partners in Arnhem.

Alle ontwikkelingen en cijfers zijn te vinden in het jaarverslag 2014. Het jaarverslag is te lezen en te downloaden op de website van de Bibliotheek www.bibliotheekarnhem.nl.

Landwinkel De Oogsthoeve: Ga voor puur!

HETEREN – Aan de rand van Heteren, omringd door zijn vele hectaren boomgaarden, ligt landwinkel De Oogsthoeve. Een prachtigere locatie kunt u zich niet bedenken. De Landwinkel is een coöperatie van melkveehouders, fruit- en groentetelers, die ieder een onderscheidend assortiment aan boerderij- en streekproducten aanbieden. Puur! want natuurlijke eerlijke producten, dat is waar het bij de landwinkel om draait.

Zo kunt u bij De Oogsthoeve heerlijk verse fruitsappen en jam van eigen label vinden. Lekker puur, zonder kunstmatige toevoegingen. Natuurlijk is er ook een ruim assortiment in groenten. Of wat dacht u van een fles biologische wijn met daarnaast keuze uit diverse soorten kaas? Er is zelfs zoveel interesse voor de kazen, dat De Oogsthoeve het huidige kaasassortiment nog verder gaat uitbreiden. "Maar men komt niet alleen om eerlijke streekproducten te halen hoor. Er valt hier namelijk ook van alles te beleven!", aldus Frans van Brandenburg, eigenaar en spil van De Oogsthoeve.

Want 'Leven in de brouwerij!', dat zou zo maar een lijfspreuk van Frans kunnen zijn. Met groot enthousiasme legt hij uit wat er zoal te doen is bij De Oogsthoeve: "Regelmatig organiseren wij proeverijen en themadagen. Je kunt dan denken aan Voorjaarsdag, Appeltaartdag of Zelf-pluk-dag. Leuk voor het hele gezin; met z'n allen de boomgaard in om je eigen fruit te oogsten. Wij staan nooit stil. Er is altijd wel iets nieuws in ontwikkeling. Zo gaan we ook boerenijs toevoegen aan ons assortiment, en zijn we vanaf heden ook op de vrijdagochtend vanaf 10.00 uur geopend."

Smaakt het al naar meer informatie? Kijk dan eens op www.oogsthoeve.nl of kom gezellig langs!

Landwinkel De Oogsthoeve, Boltweg 1, Heteren; 026 4742837.

Lunchroom Luciano: Culinair genieten tijdens het winkelen

ARNHEM – Sinds medio 2013 heten Bektas en Ayekin en hun team u welkom in lunchroom Luciano op het plein tussen Albert Heijn en de SuperCoop in het winkelcentrum Presikhaaf.

U heeft de keuze om binnen te zitten in de gezellige lunchroom, waar gebruikt gemaakt is van frisse heldere tinten en comfortabele zitbanken en tafels of gebruik te maken van het grotendeels overdekte terras.

Vanuit de lunchroom heeft u zicht op de keuken waarin een keur aan Turkse, Italiaanse en Nederlandse gerechten worden bereid.
Het assortiment bestaat uit veel zelfgemaakte producten waarronder pizza's met een deeg van eigen recept , pasta en lasagne en een rijke keuze aan vleesschotels. Er wordt in de keuken veel gebruik gemaakt van verse groentes.

Lunchroom Luciano biedt een rijk assortiment van kleine warme hapjes en snacks tot volledige maaltijden van een uitstekende kwaliteit tegen een vriendelijke prijs.
Sinds kort bestaat er ook de mogelijkheid telefonisch of via thuisbezorgd uw maaltijden te bestellen en te laten bezorgen in Arnhem, Velp en Rozendaal..
Parkeren bij winkelcentrum Presikhaaf is nooit een probleem en bovendien gratis.

Lunchroom Luciano, Hanzestraat 147, telefoon 026 4452728

Heemtuin Presikhaaf

ARNHEM - De heemtuin van Presikhaaf is onderdeel van Natuurcentrum Arnhem en is in 1980 op initiatief van het IVN, Vereniging voor Natuur en Milieueducatie aangelegd.

Op een oppervlakte van bijna twee hectare van het voormalige landgoed Presikhaaf liggen twaalf verschillende landschapselementen, zoals akkers, heide, grasland, moeras of bos. Hét kenmerk van deze heemtuin is de aanwezigheid van reliëf en een stromende beek, die gevoed wordt door water uit het naburige park Angerenstein.

Het noordelijk deel is een afspiegeling van de droge, zanderige en voedselarme Veluwerand. Hier vind je heide, eikenhakhout en eiken-berkenbos. Het zuidelijk deel vertegenwoordigt het vochtige, kleiige, voedselrijke stroomgebied van de grote rivieren met uiterwaard, dijk, essen-iepenbos en houtsingels.

In de heemtuin van Presikhaaf maak je een wandeling door 'de landelijke omgeving van Arnhem'. Je loopt er ook terug in de tijd, naar het platteland van ruim een eeuw geleden. Je treft hier de natuurlijke omgeving waarin mens, plant en dier samenleefden en samenwerkten.

De Heemtuin is het hele jaar overdag toegankelijk, maar niet op zaterdag. Na een eerste kennismaking via een rondleiding door IVN-Arnhem of andere educatieve organisatie, zien we hier vaak enthousiaste bezoekers terug

Natuurcentrum Arnhem beheert de Heemtuin van Presikhaaf en ligt tegenover de Stadsboerderij aan de Ruitenberglaan 4. Meer info over het (Heemtuin)activiteitenprogramma van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

De Gastronoom door de AD-friettest beoordeeld als 'uitmuntend'

ARNHEM - De Gastronoom is onlangs uitgeroepen door de AD friettest 2015 met een negen en een half en is daarmee vijfde van Nederland geworden. Smaakoordeel en conclusie van de jury: "Een stevige portie, maar er zijn van die momenten dat je daar als klant helemaal geen bezwaar tegen hebt. Gewoon verrukkelijk. Mooi krokant, hapt geweldig weg."

De Gastronoom is het meest bekende cafetaria in de regio. Een begrip in Arnhem, voor sommige mensen heeft De Gastronoom zelfs een heuse cult-status! Maar natuurlijk moet ook een legendarische zaak wel een beetje met de tijd mee.
Snacks en friet worden op een ambachtelijke manier zelf bereid. Zij streven ernaar om onze producten steeds te verbeteren en ook gezonder te maken. Daarnaast kunt u er terecht voor de specialiteit van het huis; een frietje kapsalon. Dit is friet met shoarma of döner kebab, saus naar keuze en belegd met kaas. "Wilt u ook eens proeven van onze heerlijke, zelfgemaakte friet en snacks?"

Gastronoom Volkerakstraat 6, Arnhem; 026 3614500; www.degastronoom-arnhem.nl. (Bezoek ook eens de andere twee vestigingen
Het Broek, Johan de Wittlaan 51; 026 8404007; Nieuw in Velp: Hoofdstraat 238, 026 3823517.)

Reformhuis Schaper

ARNHEM - Sinds 1981 is Reformhuis Schaper al een begrip in Arnhem en omgeving.
Het Reformhuis staat onder andere bekend om zijn prettige sfeer en professionele werkwijze.

Het team van Schaper krijgt jaarlijks diverse trainingen om de klanten deskundig te adviseren. Er is een ruime keuze aan kwalitatief hoogwaardige producten. Door de klantgerichte instelling en ervaring weet het team zich al bijna vijfendertig jaar te onderscheiden.

Bij het Reformhuis staan vriendelijkheid, service, kwaliteit, deskundigheid, en klantgerichte adviezen bovenaan.
De winkel wordt elke dag bevoorraad; zo kunnen de klanten altijd binnen vierentwintig uur voorzien worden van speciale bestellingen. "Bestellingen voor 15.00 uur kunt u de volgende dag in de winkel na 12.00 uur afhalen. U kunt ook bestellen via de website met een ruime keuze van meer dan 50.000 artikelen. Er worden geen verzendkosten of bijkomende kosten aan u doorberekend."

"Onze winkel is gevestigd op winkelcentrum Presikhaaf en is ook nog eens goed bereikbaar met het openbaar vervoer en u kunt er gratis parkeren.
U kunt gratis een boekje fytotherapie in de winkel afhalen."

Reformhuis Schaper, Hanzestraat 24, Arnhem, telefoon 026 3617831, winkelcentrum Presikhaaf (tegenover Zeeman en de Wibra), www.schaper-reformhuis.nl.

Louwman Arnhem is verhuisd

Foto: Eerste klant in het nieuwe pand Louwman Arnhem

ARNHEM - Op 20 juni heeft Louwman Arnhem haar gloednieuwe vestiging geopend aan Meander 123 in Arnhem. Vanaf nu kunnen autoliefhebbers terecht bij Louwman Arnhem op het nieuwe adres voor hun nieuwe Toyota of Lexus, een betrouwbare occasion en vakkundig onderhoud.

Gezonder, groener, schoner. Het nieuwe pand is ontworpen en gebouwd volgens de normen van Breeam-NL Nieuwbouw en Renovatie. Het voldoet aan de strengste duurzaamheidseisen en scoort– als eerste vestiging van Toyota en Lexus – vier sterren. De investering wordt deels terugverdiend met exploitatievoordelen en levert bovenal een beter gebouw op: gezonder, groener en schoner.

Eerste klant ontvangen in de nieuwe showroom
Paul Evers, verkoper bij Louwman Arnhem heeft de eerste klant in het nieuwe pand de hand mogen schudden. Meneer H. Heineman, 92 jaar, gepensioneerd architect heeft als eerste koper in het nieuwe pand de nieuwe Toyota Auris hatchback gekocht. Hij is al jaren klant bij Louwman Arnhem en enthousiast Prius rijder. Omdat hij zeer gecharmeerd is van de hybride techniek van Toyota kiest hij opnieuw voor een Toyota. Maar nu voor de nieuwe Toyota Auris Hybrid, omdat hij met dit model ook zijn Fiets mee kan nemen om er lekker op uit te trekken. Wij feliciteren meneer Heineman met deze aankoop en wensen hem nog vele jaren rijplezier en een heleboel prachtige fietstochten toe.

Louwman Arnhem, Meander 123, 026 3644655, www.louwman.nl.

Meedoen in de wijk Presikhaaf

Foto: Wijkbewoners serveren Marokkaans ontbijt aan wijkbewoners

ARNHEM - In MFC Presikhaven zitten veel instellingen waaronder het opbouwwerk- en participatiewerkteam van Rijnstad 'actief in de wijk'. Meedoen kan op veel manieren.

"Wilt u iets doen voor andere mensen of voor uzelf en weet u niet op welke manier u dat kunt aanpakken? Het team 'actief in de wijk' brengt samenwerking tussen bewoners onderling en tussen bewoners en instanties op gang. We kennen de wijk en weten welke organisaties actief zijn. We hebben contact met bewoners en andere partijen in de wijk zoals het wijkteam, woningcorporaties, politie, gemeente, bibliotheek en scholen

"We ondersteunen bewoners(groepen) en helpen bij het uitwerken van initiatieven, het opzetten van (nieuwe) activiteiten of het zoeken naar vrijwilligerswerk. We werken vraaggericht dus vanuit en samen met de bewoners! Bewoners doen het zelf, wij ondersteunen waar nodig.
In het MFC worden veel activiteiten georganiseerd waar u aan mee kunt doen. Veel activiteiten worden uitgevoerd door wijkvrijwilligers. Activiteiten zoals: babybabbels, sporten voor vrouwen, de schilderclub voor volwassenen of de praatgroep. De wijkkrant van Presihaaf wordt door vrijwilligers gemaakt en rondgebracht!"

Het overzicht van de wekelijkse activiteiten staat op www.Presikhaafnet.nl. "Ook kunt u zich als wijkbewoner aansluiten bij diverse bewonersgroepen op diverse thema's; leefbaarheid, kunst en cultuur of activiteitengroepen. Meer informatie? bel of mail i.sieljes@rijnstad.nl 06 52710766."

Car Cleaning Enes: een oude bekende in een nieuw gepoetst jasje

ARNHEM – Car Cleaning Enes is een ''oude bekende in Arnhem'. In 2001 startte eigenaar Bülent Ilbay met een familielid al een Carcleaningbedrijf en bouwde deze in de loop van de jaren uit met een vijftal vestigingen. Door samenloop van omstandigheden kwam er een breuk tussen beide familieleden. Na een aantal mooie jaren besloot Bülent twee jaar geleden om geheel zelfstandig verder te gaan onder de naam Car Cleaning Enes.

Car Cleaning Enes is een modern ingericht ruim opgezette werkplaats, dat plaats biedt om uw auto vakkundig van binnen en van buiten te reinigen.
Het poetsbedrijf biedt diverse reinigingsdiensten aan autodealers, bedrijven, particulieren en handelaren. Zo kunt u uw camper, caravan, vrachtwagen of boot te laten reinigen en poetsen.

Diensten
Bij het Car clean bedrijf kunt u voor praktisch alles terecht dat met reinigen te maken heeft. Zo verzorgen zij onder andere voor het handmatig wassen, poetsen en krasverwijdering, interieurreiniging, lederreiniging en kleurherstel, ontstickering en polijsten. De dienstverlening wordt afgestemd op uw wensen. Eventueel is er een gratis haal- en brengservice voor uw auto.

Car Cleaning Enes, Veldoven 11 (oude Fiatgarage op industrieterrein IJsseloord 1; 06 22441189; www.carcleaning-enes.nl.

Op IJsseloord twee vind je verrassende bedrijven

ARNHEM - Niet alleen kantoren en grote bouwmarkten maar ook het gezellige Grand Café van Bob Berends. Tussen de middag drukbezocht voor de lunch van de werknemers van IJsseloord maar verder ook de hele dag open voor passanten en wijkbewoners voor een kopje koffie, een broodje, een borrel of zelfs een hele maaltijd.

Op het zonnige terras is het heerlijk toeven en er is een groot gratis parkeerterrein.
Het gezellige Grand Café wordt veelvuldig gebruikt voor feestjes en partijen, ook kunt u in een prettige entourage uw bijeenkomsten organiseren in een van de vergaderzalen.

"Wilt u eens uw verjaardag uitgebreid vieren, een barbecue organiseren of een feest geven dan bent u bij Grand Café Facility Point aan het juiste adres. Ook voor catering op locatie.. Mocht u eens in de buurt zijn loop dan eens binnen en verbaast u over de prettige sfeer en het vriendelijke personeel."

Grand Café Facility Point is op werkdagen geopend van 8.00 tot 19.00 uur en in het weekend op afspraak. Voor meer info kunt u kijken op www. Grandcafe-facilitypoint.nl, Meander 251, 026 3763460.

'Zusje' voor de Sonsbeekmarkt

ARNHEM - Voortaan niet alleen elke eerste, maar tevens elke laatste zondag van de van de maand: kleurrijke kramen en mobiele keukentjes en hippe foodtrucks met homemade 'streetfood' en eerlijke voeding uit de streek én wereldse, creatieve en duurzame producten, in twee van Arnhems tofste achtertuinen.

Lekker eten, drinken, muziek, dans, fashion, straattheater, hebbedingetjes, workshops maar vooral heel veel plezier in de frisse buitenlucht. Dat is niet alleen de Sonsbeekmarkt in het Sonsbeekpark, maar nu heeft ook Park Presikhaaf haar eigen Zusje van de Sonsbeekmarkt.
Het zusje heeft dezelfde natuur als de Sonbeekmarkt, alleen met een ander pittig karakter. Waar je een afspiegeling vindt van de exotische en dynamische wijk Presikhaaf.

Programmering
Vanaf 13:00 uur kun je genieten van live optredens van 'Improvisions Quartet. De muzikanten spelen naast jazz en funk, ook soul en andere fijne nummertjes (https://www.facebook.com/improvisions.kwartet?fref=ts). Verder zijn er gedurende de dag kekke kinderworkshops die door Tante Jetje worden verzorgd (https://www.facebook.com/tante.jetje?fref=ts).

Informatie
De Sonsbeekmarkt is er op elke eerste zondag van de maand in het Sonsbeekpark tussen 11:00 en 18:00 uur. Het Zusje van de Sonsbeekmarkt is er op elke laatste zondag van de maand tussen 11.00 en 17.00 uur. Naast het Thuis: Laan van Presikhaaf 3, http://sonsbeekmarkt.nl.

Trimsalon de 4voeter: het belang van uw hond staat voorop

ARNHEM - 1 april 2014 is hondentrimster Linda van den Driesschen begonnen met haar hondentrimsalon 'Trimsalon de 4voeter' in de Arnhemse wijk Elsweide. Hiermee kwam na een theoretische- en praktijkopleiding van anderhalf jaar, een lang gekoesterde droom uit. Nu na bijna iets meer dan één jaar, staat de agenda met afspraken goed gevuld.

De Trimsalon is gevestigd aan huis, Hofwijkstraat 32 in de Arnhemse wijk Elsweide.
Wanneer een hond een dikke, lange of wollige vacht heeft is verzorging geen overbodige luxe. Een goede vachtverzorging zorgt er voor dat uw hond gezond blijft en de overlast van verharen stukken minder is. Naast het trimmen, komen er ook honden voor alleen een wasbeurt.

"Bij Trimsalon de 4voeter staat het belang van uw hond voorop, en nemen wij de tijd voor elke behandeling in onze prettige salon. Vooral het persoonlijk contact met hond en baas maakt dit tot een geweldig beroep", aldus eigenaresse Linda van den Driesschen.


"Tevens proberen wij de prijzen voor een trim- en of wasbeurt redelijk te houden, want het leven is al duur genoeg. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen of mailen, of kijkt u op onze website."
Trimsalon de 4voeter, Hofwijkstraat 32; telefoon 06 41429920, info@trimsalonde4voeter.nl, www.trimsalonde4voeter.nl.

De ideale badkamer vindt u bij Badkamervoordeelshop.nl

ARNHEM - De Badkamervoordeelshop met winkels in Arnhem en Doetinchem biedt online en in de winkels voordelige badkamers aan.

Eigenaar Robert Jan Helmink vertelt: "Na onze start, ongeveer zes jaar terug in Doetinchem, kwam er eind 2013 een tweede winkel bij in Arnhem. En we denken zelfs aan nog verdere uitbreiding. In totaal denken vijf personeelsleden met u mee. Ons concept is laagdrempelig. Naast het aanbod van voordelige badkamers vanaf 1799 euro is er behoefte bij de klant voor een deskundig advies en begeleiding bij de aankoop. Afmetingen van de badkamer zetten wij om in een mooie, overzichtelijke 3-D tekeningen en de klant krijgt direct een offerte mee naar huis.

Voor de installatie van de badkamer werken wij samen met goede, betrouwbare vakmensen uit de regio. De klant kan hierdoor zelf een scherpe deal maken met de installateur en heeft hierdoor de laagste prijs.

In onze winkel hebben wij veel badmeubels, radiatoren, baden, en allerlei toebehoren opgesteld. Wij verkopen ook woonkamervloeren voor een hele scherpe prijs. De collectie is ten alle tijde opgebouwd met materialen met de nieuwste trends. Kom gerust eens kijken bij ons in de showroom om de producten te zien en te voelen. Onze openingstijden staan op onze website vermeld; www.badkamervoordeelshop.nl."


Arnhem, Veldoven 11, 026 3823379; Doetinchem Fabriekstraat 36, 0314 363680.

Van 8.30... tot de klus is geklaard Autoservice Yakup staat garant voor perfectie

ARNHEM – "Niet geld, maar gevoel staat voorop", aldus Yakup Polat, trotse ondernemer met inmiddels dertig jaar ervaring in de autobranche.
"Ik ben tevreden als onze klanten tevreden zijn. Indien gewenst halen wij zelfs bij onze klant de auto thuis op voor onderhoud of reparatie, en brengen wij deze ook weer netjes thuis. Net dat stapje meer zetten, dat is waar wij zoveel waardering voor krijgen."

Als u uw auto voor reparatie of onderhoud aan Yakup toevertrouwd, is één van de zekerheden dat u nooit voor onverwachte onkosten komt te staan. Yakup: "Dat is een kwestie van goed luisteren naar onze klant, vervolgens de auto nakijken en een prijsopgave maken. Dan overleggen wij met onze klant en geven wij onze adviezen daarin. Vanzelfsprekend leggen we dan ook de keuze voor om te kiezen voor nieuwe- of tweedehands onderdelen. Pas als de klant zijn/haar wensen heeft aangegeven, gaan wij aan de slag. Duidelijkheid en openheid dus. Een jaar garantie op nieuwe onderdelen en op werkzaamheden is óók een zekerheid."

Autoservice Yakup heeft het merk Audi en Volkswagen als specialisatie, maar is uiteraard sterk in elk merk. Of het nu voor een APK-keuring is of voor schadeherstel, bij Yakup kunt u rekenen op perfectie. Ook voor het kopen van onderdelen en accessoires kunt u bij Autoservice Yakup terecht.
Veldoven 11/8 (industrieterrein Arnhem Presikhaaf) – telefoon 026 3610565 mobiel: 06 84610387.

Bouw je mee met Natuurcentrum Arnhem?

ARNHEM - Het Natuurcentrum Arnhem werkt in de stad aan het besef dat de natuur een kernwaarde is in een duurzame samenleving. Belevend leren en genieten staan hierbij centraal.

Het verzorgt natuur- en milieueducatie voor alle basisscholen in Arnhem. Ook helpt het onder ander scholen bij het vergroenen van hun schoolplein. Dit gebeurt vanuit twee ecologische stadsboerderijen: Stadsboerderij De Korenmaat in Arnhem-Zuid en Stadsboerderij Presikhaaf.

Bij Stadsboerderij Presikhaaf verzorgen en fokken ze verschillende dieren, zoals koeien, varkens, geiten, konijnen en kippen. Kinderen kunnen stoom afblazen in de speeltuin. Direct naast de boerderij ligt een prachtige heemtuin, volgens kenners misschien wel de mooiste van Nederland!

Natuurcentrum Arnhem bouwt aan de eerste stroomneutrale stadsboerderij van Nederland! Door middel van de plaatsing van 117 zonnepanelen en het vervangen van alle lampen door duurzame LED-verlichting voorziet de locatie Presikhaaf vanaf nu volledig in haar eigen stroombehoefte.

Dat is niet het enige wat ze aan duurzaamheid doen. Met ingezamelde glazen flessen bouwen ze een Flessenfort onder het motto: afval bestaat niet! Als je mee wilt helpen, kan je glazen flessen inzamelen en inleveren op de boerderij. Je kan zelfs mee helpen bouwen.

Meer informatie staat op de website: NatuurcentrumArnhem.nl of StadsboerderijPresikhaaf.nl.

Ontstaan van de wijk Presikhaaf

ARNHEM - De naam Presikhaaf dankt haar naam aan ene Sander van Presichaven.
In de middeleeuwen was het landgoed eigendom van de Graaf van Gelre. In 1354 kwam de "grond" in eigendom van Sander van Presichaven, maar volgens andere berichten zou het van 1380 tot 1450 in bezit zijn geweest van de familie Van Presichave, die haar naam aan het goed schonk.

In de 17e eeuw stond er reeds een Huis Presikhaaf. In de 19e eeuw was er Huis Klein Presikhaaf en in 1870 stond er Huis Groot Presikhaaf.
Er staat genoteerd, dat de eigenaar van het goed in 1350 waarschijnlijk 'Presinck' heette, en omdat zijn bezitting zo'n fraaie 'hof' was, zou de naam 'Presickhof' zijn ontstaan. Edoch: er bestaat een lijst van bezittingen van de kloosterorde sinds de twaalfde eeuw, waarop vermeld staat, dat in Westfalen het woord 'presik ook 'proost' betekende, zodat met 'Presikhaaf' dus als 'Het Hof van den Proost' kon worden aangeduid.

De Arnhemse wijk Presikhaaf ligt ten oosten van het stadscentrum van Arnhem en ten westen van plaats Velp, grenzend aan de autosnelweg A 12 richting Achterhoek en Duitsland. De wijk heeft ongeveer 15.000 inwoners.

Presikhaaf is gevarieerd: inwoners van Nederlandse en niet-Nederlandse afkomst. De wijk kent veel groen met parken, een variatie van koop- en huurwoningen, zowel hoog- als laagbouw. Het is een prettige woonwijk met veel voorzieningen zoals winkels, gezondheidscentrum en sportcomplexen.
Presikhaaf is een van de eerste Arnhemse wijken van na de tweede wereldoorlog.
Sinds 2004 zijn diverse buurten door middel van het Ontwikkelingsplan Presikhaaf grondig vernieuwd.
De wijk Presikhaaf beschikt over drie bedrijventerreinen: IJsseloord 1 en 2, en de IJsselburcht. De wijk Presikhaaf is onder verdeeld in Presikhaaf 1, 2, 3, Elsweide en over het lange water en het winkelcentrum.

Presikhaaf 1
Is de oudste buurt van de wijk Presikhaaf. De bouw is gestart in 1948 en bestond uit portiekflats en laagbouw woningen.


Presikhaaf 2
De oude naam voor Het Deltakwartier is medio de vorige eeuw gebouwd. De buurt heeft een winkelstrip aan de Volkerakstraat. Het Gezondheidscentrum van Presikhaaf bevindt zich eveneens aan deze straat.

Over Het Lange Water
Is de meest oostelijke deel van de wijk Presikhaaf. Grenzend aan de snelweg A12 en gescheiden van Presikhaaf 3 door de weg Het Lange Water.
De buurt Over het Lange Water is gebouwd in de periode 1960 - 1970.

Elsweide
Is gebouwd tussen 1963 - 1968.
Elsweide bestaat uit enkele straten met rijtjes laagbouw woningen en bungalows.

Station Arnhem Presikhaaf
Is geopend op 28 september 1969. Het station wordt veel gebruikt door studenten op weg naar de campus van de nabijgelegen Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Bron: 'Geschiedenis van een landgoed' door Piet Schreuder en Presikhaafnet.nl.

Winkelcentrum Presikhaaf en de bedrijventerreinen

ARNHEM - In 1965 werd het Winkelcentrum Presikhaaf geopend en Arnhem had daarmee als een van de eerste gemeenten een winkelcentrum. Het was een van de modernste winkelcentra in Europa. Grote winkelketens zoals Albert Heijn, Coop, Hema en C&A openden een filiaal en zijn nog steeds aanwezig in het winkelcentrum.
In de late jaren tachtig is het winkelcentrum gemoderniseerd en zijn de luifels vervangen door glazen koepels. Er zijn wederom plannen om het winkelcentrum een opknapbeurt te geven.

Bedrijventerrein IJsselburcht. In januari 1998 opende het Lorentz haar deuren en binnen een jaar waren er veertig ondernemers in het Lorentz gehuisvest. De bezetting steeg hierdoor veel sneller dan geprognosticeerd naar honderd procent. Het enthousiasme van de huidige ondernemers en de blijvende vraag uit de markt naar de formule van het lorentz waren aanleiding om onderzoek te doen naar uitbreidingsmogelijkheden. Dit resulteerde in een businessplan dat in de zomer van 1999 unaniem door de aandeelhouders is goedgekeurd. Naast het aanbieden van extra bedrijfsruimte is het mogelijk nog meer service te bieden. Door de uitbreiding kunnen alle ondernemers profiteren van schaalvoordelen van een groter gebouw.

Bedrijventerrein IJsseloord I
Presikhaaf op de oostgrens van Arnhem en met goede aansluitingen naar de A12 en de A15 biedt ruime mogelijkheden voor het vestigen van een bedrijf. Hiervoor zijn een 3-tal bedrijventerreinen aangelegd. IJsseloord I ligt aan de noordkant van de Pleyroute, en is aangelegd in de jaren tachtig en is alom bekend om de autobedrijven die er gehuisvest zitten.

IJsseloord 2
Is een kwalitatief hoogwaardig businesspark
In het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) gebied neemt het bedrijventerrein een unieke positie in; IJsseloord 2 is een businesspark dat vooral bedoeld is voor de grotere regionale bedrijven en bedrijven afkomstig van buiten het KAN-gebied. Op IJsseloord 2 is een uiterst geavanceerde, 'toekomstvaste' en 'calamiteitenongevoelige', glasvezelkabelring aangelegd, waarover data-, spraak- en beeldcommunicatie verlopen. Dankzij dit glasvezelnet kunnen ondernemingen ook aansluiting verkrijgen op een zeer hoogwaardig systeem van centrale gebouwen- en parkbeveiliging. Deze en andere centrale voorzieningen worden beheerd door een actief en dynamisch parkmanagement.

Bron: Presikhaafnet.nl

Nieuwe tarieven bij Kniest Hair- en Beautysalon

ARNHEM - Kapsalon Kniest bestaat al bijna vijftig jaar op winkelcentrum Presikhaaf en is daarmee een begrip in Arnhem. Het team van Kniest bestaat uit vakbekwame hairstylisten en een schoonheidsspecialiste die voor service en kwaliteit staan.

Kapsalon
Er zijn nieuwe tarieven in de salon voor de klanten. Komt u binnen drie weken knippen betaalt u 12,50 euro, komt u binnen vier weken weer knippen betaalt u 17,50 euro en tondeuseklanten 14,95 euro. Dit zijn herentarieven, voor dames is dit binnen drie weken knippen 14,95 euro en komt u binnen vier weken weer knippen 19,95 euro. Dit is zonder afspraak, maakt u een afspraak dan betaalt u 1,50 euro extra.

Beautysalon
Nieuw in de beautysalon zijn de Wwimperextentions van het merk Lash Extend! U kunt ook voor een gezichtsbehandeling of microdermabrasie bij Kniest Hair- en Beautysalon terecht; dit kan uitsluitend op afspraak.

Iets te vieren?
Een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeestje organiseren? We geven regelmatig leuke workshops – over hairstyling, make-up of haarvlechten, bijvoorbeeld. Op onze Facebookpagina vindt u een impressie hoe wij secretaresses in het zonnetje zetten.

In de kapsalon kunt u ook zonder afspraak terecht en de koffie staat altijd klaar! Ook kunt u vanaf heden online een afspraak maken op onze vernieuwde website www.hairstyling-kniest.nl.
Kniest Hair- en bBeautysalon, Hanzestraat 22; 026 3610068.

Abrepetus: Graag wil ik me voorstellen

ARNHEM - Mijn naam is Saskia Plantinga en ik ben vanaf 2006 gediplomeerd uitvaartondernemer in Arnhem. Ik doe dit werk vanuit mijn hart.

"U bepaalt zelf –onafhankelijk van de verzekeringsmaatschappij- door wie u de uitvaart wilt laten verzorgen. Het melden van het overlijden bij de verzekeringsmaatschappij en het verzorgen van de uitbetaling van de verzekering wordt desgewenst kosteloos verzorgd door Abreptus.

De hoogte van de kosten van de uitvaart variëren per uitvaartverzorger. Op www.abreptus.nl ziet u een overzicht van de tarieven. De kosten van de uitvaart kunnen worden aangepast aan uw financiële mogelijkheden.

Nabestaanden hebben altijd te maken met één vaste contactpersoon die hun de hele uitvaart begeleidt. Na de uitvaart kom ik desgewenst langs voor een kosteloos nazorggesprek/nabespreking. Ik heb door mijn diploma SPD Bedrijfsadministratie een administratieve achtergrond waardoor ik nabestaanden kan helpen met 'papierwerk'.

Er kan vooraf veel geregeld worden met een 'uitvaartcodicil' waarin alle wensen over de uitvaart kunnen worden vastgelegd zodat nabestaanden op de hoogte zijn van de wensen. Wilt u hierover met mij praten of heeft u vragen, maakt u dan een vrijblijvende afspraak met mij."

Abreptus Uitvaartverzorging & Nazorg; 026 3623699 en 06 53448234, info@abreptus.nl, www.abreptus.nl.

Autoservice Van Duren houdt Autorijden betaalbaar

ARNHEM - Sinds enkele jaren is aan de Kamphuizenlaan 73 in Arnhem Autoservice Van Duren gevestigd. Het bedrijf wordt gerund door Rolf en Astrid van Duren en ze worden ondersteund door Koen van de Steeg en sinds kort uitgebreid met Jeffrey.

Rolf en Koen zijn allebei APK keurmeester en zijn beiden eerste monteur. Rolf heeft ruim dertig jaar ervaring in het autovak en Koen ruim zes jaar en Jeffrey is een monteur in opleiding.

De werkplaats van Autoservice Van Duren is uitgerust met alle moderne apparatuur, inclusief GMTO labscoop, om op een snelle en correcte manier diagnose te kunnen stellen bij storingen en bij totaal onderhoud.
De combinatie van jarenlange ervaring en moderne apparatuur geven u de mogelijkheid voor een prima totaal onderhoud en tevens verzorgt het autobedrijf ook schadereparaties en aircoservice.

Ook voor in- en verkoop van auto's bent u er op het juiste adres. Het streven is om autorijden betaalbaar te houden voor iedereen.

Autoservice Van Duren, Kamphuizenlaan 73, telefoon 026 3614251, www.autoservicevanduren.nl.

32 / 32