GN Berg en Dal Heumen Mook

1 oktober 2014

GN Berg en Dal Heumen Mook 1 oktober 2014


Leuth: de laatste kermis van het jaar in de 'nu nog' gemeente Ubbergen

LEUTH - Van 4 tot en met 7 oktober is de kermis in Leuth. Het is de laatste kermis in de regio in de 'nog' gemeenten Ubbergen en Millingen. Het is steeds weer als vanouds een leuke en heel gezellige kermis.

Op de zaterdag 4 oktober zal de alom bekende band Kaliber zorgen voor een gezellige feestavond in De Vriendenkring. Om te zorgen dat zij voldoende ruimte hebben, zullen zij niet in de zaal maar op het grote podium spelen. Hiermee hebben zij en alle bezoekers de ruimte om er een spetterend feest van te maken. Kaliber heeft tijdens de kermis in Leuth in het verleden voor grandioze feesten gezorgd tijdens die dagen en speelt ook op de zondag en de maandag. De band heeft ons verzekerd dat zij er mede voor zal zorgen dat het weer een kermis wordt als vanouds.

Tijdens het matinee op dinsdag speelt Wim Polman en zal ook de seniorenvereniging Leuth acte de présence geven. De kermis word afgesloten op de dinsdagavond met dj Robert Pouwels.

Op kermiszondag wordt pastoor Janssen opgehaald en een vendelhulde gebracht voor hem. Bij deze vendelhulde is het altijd gezellig druk op het Kerkplein en die traditie wil men in ere houden. Schutterij Vriendenkring bedankt het koningspaar Gertjan en Suze voor het afgelopen jaar. Net zoals de andere koningsparen hebben zij de traditie hoog gehouden om bij alle officiële gelegenheden aanwezig te zijn en representatief te zijn voor de schutterij. Mede door hen hebben wij vorig jaar een goede kermis gehad.

Infoavond stichting Thornsche Molen

Na jaren van verval wordt de Thornsche Molen in 1939 hersteld

OOIJ - Vrijdag 24 oktober houdt Stichting Thornsche Molen haar periodieke Infoavond voor de donateurs en andere belangstellenden. De aanvang is om 20.00 uur in zaal De Vink aan de Koningin Julianalaan 20 in Ooij.

Het jaar van de waarheid nadert snel. Eind 2015 moeten de wieken – geschonken door Geldersch Landschap en Kasteelen – van de dan voor de derde maal herbouwde Thornsche Molen weer het luchtruim kiezen. Dan ook zal de molen het landschap van Ooijpolder en Duffelt weer domineren, zoals hij dat vóór het alles vernietigende oorlogsgeweld in september 1944 vijf eeuwen heeft gedaan.

Vanaf 2006 heeft de stichting zicht beijvert om deze eens unieke molen, op een al even uniek plekje aan de grens met Duitsland herbouwd te krijgen. Tien jaar, één miljoen euro's en een stapel onderzoeksrapporten verder, lijkt het erop dat eind volgend jaar opnieuw de wieken van de Thornsche Molen in de feeststand kunnen worden gezet.

Tijdens de Infoavond wordt men bijgepraat over de stand van zaken en de verdere procedure. En geïnformeerd over de stand betreffende de donateurs, leden van de 'Club van 100' en de (potentiële) obligatiehouders.

Onder de titel 'De Thornsche Molen 1459-1944' wordt – ondersteund door een power pointpresentatie – een lezing gehouden over vijfhonderd jaar bewogen geschiedenis van de molen en zijn omgeving.

Kortom alle reden voor elke geïnteresseerde deze avond te bezoeken. De toegang is gratis.

Vergaderingen en bijeenkomsten van de gemeente Ubbergen

UBBERGEN - Binnenkort worden de volgende vergaderingen, voorlichtings- en inspraakbijeenkomsten gehouden. Alle bijeenkomsten beginnen, tenzij anders vermeld, om 20.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. De vergaderingen zijn openbaar. Mocht een vergadering of bijeenkomst niet doorgaan, dan wordt dat op het informatiebord bij de hoofdingang van het gemeentehuis gepubliceerd.

De raadsbijeenkomsten van 2 en 9 oktober gaan niet door. De raadsavond is verschoven naar 29 oktober. Of en wanneer er een voorronde plaatsvindt, bepaalt de agendacommissie op 6 oktober.

De stukken behorend bij de agenda kunnen worden ingezien op het gemeentehuis vanaf tien dagen voor de vergadering, voor zover deze het openbare gedeelte betreffen.

We kunnen helaas niet altijd de definitieve agenda's publiceren, omdat deze nog niet altijd zijn vastgesteld op het moment dat Hét Gemeente Nieuws uitkomt. De complete agenda's liggen vanaf tien dagen voor de vergadering ter inzage bij de informatiebalie van het gemeentehuis. De agenda's van de voorrondes en de raadsvergaderingen staan ook op www.ubbergen.nl.

Wandelsportvereniging De Bosbesjes Groesbeek

GROESBEEK - De Bosbesjes hebben als doel de wandelsport te stimuleren, want wandelen kan voor jong en oud een prima vrije tijdsbesteding zijn.

Het deelnemen aan wandelevenementen is een leuke, gezellige en sociale bezigheid. Wat er is nu leuker om tijdens of na een wandelevenement uw belevenissen met anderen te delen?

Sinds het jaar 2000 telt de vereniging ongeveer 100 leden waarvan velen nog actief deelnemen, ook buiten het wandelen om, aan diverse programma's zoals clubavonden en clubdagen die door de vereniging zelf grotendeels worden georganiseerd. Door onder andere deze activiteiten én een goede organisatie achter de schermen, blijkt dat onze club al na bijna zestig jaar nog steeds een positieve uitstraling heeft!

Voor op zaterdag 28 en zondag 29 maart 2015 organiseert de vereniging haar 23e Internationale Bosbesjestocht. De routes voeren de wandelaar grotendeels door het Duitse Reichswald en het natuurreservaat de Bruuk. Voor de inwendige mens zijn er diverse rustposten in het bos, waar de deelnemer kan genieten van een lekker bakje koffie, soep of een broodje worst. De Bosbesjestocht is een prima training voor wandelaars die aan de Nijmeegse Vierdaagse meedoen, alsmede voor de recreatieve sporter die eens een dagje uit wil. Er is keuze uit de afstanden 5-10-15-20-25-30-35 en 40 kilometer.

Meer informatie over de Bosbesjes en de Internationale Bosbesjestocht staat op www.bosbesjes.nl.

Parkeerproblemen en overlast bij nieuwe Lidl Groesbeek

GROESBEEK –Bij de nieuwe Lidl aan de Herwendaalseweg in Groesbeek zijn de nodige parkeerproblemen die voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. Ook de achterburen ervaren de nodige overlast van de nieuwe super. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering van donderdagavond 25 september.

Zo heeft Lidl meters hoge lantaarnpalen gerealiseerd die bij de achterburen de tuinen verlichten; daarnaast is er overlast van laden en lossen en de autoradio's alsmede de auto's, die gaan en komen verstoren de rust.

Harm Hubers sprak namens de buurtbewoners, die bang zijn dat hun woongenot nog meer wordt aangetast. De heer Albers (woordvoerder van Lidl) wil ook graag de verkeerssituatie verbeteren. "Wij willen met de huurder van de parkeerplaats De Hoeve, de ouders van de school die daar de auto's parkeren en gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen", aldus de heer Albers van Lidl. "Daarnaast zijn wij bereid 15.000 euro huur te betalen en het parkeerterrein te herinrichten om zo de overlast voor de omwonenden te verkleinen."

Mevrpuw Van de Scheur (GVP) vroeg zich af of er niet gerealiseerd kan worden dat er om het pand heen gereden kan worden. Weijers (VOLG) is voorstander dat het college onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om de problemen op te lossen. "Realiseer geluidswerende voorzieningen om zo de overlast aan achterburen te beperken", besloot Weijers. Vrijmoet (GroenLinks) is van mening dat Lidl alleen gedacht heeft aan zijn eigen voordelen. Hij is tegen om het bedrijf te faciliteren, maar er moet wel naar een oplossing gezocht worden. Schmiermann (PvdA) vond de brief van de buurt overduidelijk, maar voor de parkeerplaats ligt er al 26 jaar een huurcontract met De Hoeve, terwijl er nog door Lidl als de gemeente met De Hoeve gesproken is.

Vervolgens werd er een motie in stemming gebracht die met negen tegen acht stemmen werd aangenomen. In de motie wordt het College verzocht te onderzoeken op welke wijze aan de wens van Lidl en omwonenden tegemoet gekomen kan worden, zodat er een optimale parkeervoorziening ontstaat waarmee tevens de parkeeroverlast voorkomen kan worden.

'Leuk om in buitenland publiek te vermaken met kunstfietsen uit Millingen!'

MILLINGEN - Is het nu kunstrijwielvereniging Juliana of Juliana Bicycle Team? "Het maakt ons niets uit alleen naarmate we vaker in het buitenland ging optreden bleek dat het uitspreken van het woord kunstrijwielvereniging voor 'n Engels sprekende zeer lastig is."

"Vandaar dat we in 1991, toen we voor het eerst naar Canada zijn geweest, er Juliana Bicycle Team van hebben gemaakt. Dat klonk 'n stuk beter.
Onlangs, van 1 tot en met 8 juli, heeft 'Juliana voor de vijfde keer in Canada shows verzorgd voor een publiek van twaalfduizend bezoekers per avond in een compleet ongebouwd ijshockeystadion. Het is een prachtige ervaring om samen met een internationaal gezelschap van artiesten het publiek te vermaken met kunstfietsen uit Millingen aan de Rijn".

Ook Millingen kon Juliana zien tijdens de Millingen Bruist parade op 7 september. De 'oudfietsers', jeugd en de A-selectie waren volop aanwezig.
Voor het afsluitende avondprogramma in sporthal De Duffelt had elke groep een eigen show ingestudeerd die door het aanwezige publiek met veel enthousiast applaus werd gewaardeerd.

Kunstrijwielverenging Juliana en Juliana Bicycle Team is al 105 jaar jong en springlevend.
Meer informatie staat opwww.julianabicycleteam.com.

Grensovergang Wyler blijft onveranderd

GROESBEEK-WYLER - De gemeenteraad van Groesbeek was donderdagavond 25 september het erover eens dat er iets moet gebeuren aan de grensovergang bij Wyler. Momenteel ontbreekt het draagvlak aan Duitse zijde en drong er bij het College op aan de lobby met de Duitsers actief te houden om in de toekomst een correctie van de grensovergang alsnog gerealiseerd te krijgen. Het is van groot belang voor de verkeersafwikkeling aldus de gemeenteraad van Groesbeek aan het College.

Voor vrachtwagens die van Groesbeek komen of vrachtwagens die vanuit Wyler naar Groesbeek moeten blijft het een crime om de grens over te komen. In eerste instantie gaf de eigenaar van Hagemann Lotto en reisbureau te kennen zijn zijn voormalige leegstaande kantoor te verkopen zodat er een betere verkeersafwikkeling gecreëerd zou kunnen worden. Kreis Kleve wilde ook hun medewerking aan de verbeterde verkeersafwikkeling meewerken. Maar dat standpunt veranderde op slag toen Hagemann liet weten het voormalige kantoor toch niet wilde verkopen.

De inwoners van Wyler hadden Hagemann te kennen gegeven dat ze bang waren voor een toename van het vrachtverkeer wat Hagemann heeft doen besluiten het voormalige kantoor alsnog niet te willen verkopen. Kreis Kleve liet daarop weten geen medewerking meer te willen verlenen,

Kom de herfst

proeven…

LEUTH - Ha, eindelijk. Het weer slaat om, de blaadjes vallen van de bomen en het is weer vroeg donker. Na een laatste stuiptrekking is de zomer echt voorbij. Tijd voor bokbier dus. En wat hebben we er weer zin in. Dus ook weer tijd voor de Leuthse Bokbieravond. Het concept blijft onveranderd, drie verschillende bokbieren en Schrobbelèr voor een all-in prijs van 22.50 euro in de voorverkoop, aan de deur 25 euro.

We presenteren dit jaar weer de koppige Hertog Jan bock van de tap, met zijn uitgesproken romige smaak waarin je een vleugje karamel kunt ontdekken. Het heeft een prachtig robijnrode kleur met een alcoholpercentage van 6.5%.

De tweede bok die aangeboden wordt, komt van brouwerij Rodenburg uit Rha, in het buitengebied van gemeente Bronckhorst, in de mooie Achterhoek. Bronckhorster IJsselbock is door consumenten, tijdens de jaarlijkse verkiezing, verkozen tot het 'Lekkerste Bockbier van Nederland 2013'. Met veel volgers… Het is een bier met een bitter begin en een zoete afdronk, maar wel met 7% vol. Alc. En de derde komt uit dezelfde brouwerij, maar is een echte dubbelbock! De brouwer heeft hem een toepasselijke naam gegeven 'B®ock –in-de-keel' met 8.5% vol. alc. op de teller! Maar ondanks dat een erg zoete afdronk.

Tevens zal deze avond het, inmiddels bekende, Brabantse kruidenlikeurtje Schrobbelèr gedronken kunnen worden. Gemaakt uit 43 kruiden en een alcoholpercentage van 21.5%, een lekkere borrel voor de gevoelige maag.

Ook zal er weer een kok aanwezig zijn om heerlijke herfsthapjes te bereiden. De zaal zal herfstachtig aandoen om de ideale sfeer te creëren. De bokbieravond zal starten om 20.00 uur en eindigen rond 00.00 uur.

De voorverkoop via bokbieravond@live.nl. De avond wordt georganiseerd in samenwerking met Inbev en de stichting Triangel in De Vriendenkring in Leuth.

Jeroen Leenders in Cardo Theater

Foto: Emy Elleboog

GROESBEEK - Dinsdag 7 oktober om 20.00 uur treedt Jeroen Leenders op met zijn programma 'Geen idee'. Deze zitvoorstelling is bij Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek. Kaarten kosten 12,50 euro.

Zoals 'Sorry, ik ben Jeroen Leenders' een samenvatting was van zijn eerste jaren als comedian, is 'Geen idee' een echte Jeroen Leenders-belevenis. Het heeft een begin en een eind, maar niet per se in die volgorde. In amper vier jaar tijd heeft Jeroen Leenders dan ook een reputatie opgebouwd die hem vooruitsnelt. 'Die kerel is echt gek' is een veelgestelde diagnose.

'Geen idee' komt dichtbij, héél dichtbij. Het toont je niets nieuws, maar Jeroen verwoordt de dingen die we allemaal denken, maar eigenlijk niet durven zeggen omdat het niet sociaal wenselijk is. Je zult zien dat 'normaal' niet meer is dan een overeenstemming over een verzameling waanzinnigheden.

Als intelligentie ons natuurlijk voordeel is, dan is domheid de grootste bedreiging voor onze samenleving. In dat opzicht is de dood geen kwaad, maar een goed. En soms ook hilarisch.

Meer dan 'tonen' doet Jeroen niet. Geen uitleg, geen verklaring, geen waarom. Want 'Geen idee' is het eerlijkste antwoord dat een mens kan geven, ongeacht op welke vraag.

Jeroen Leenders won in 2010 het Leids Cabaretfestival en sindsdien woekert hij met succes in, over en door de Lage Landen. Aansluitend tourde hij twee seizoenen door zowel Nederland als België met zijn succesvolle debuutprogramma 'Sorry, ik ben Jeroen Leenders'. Hij is tevens oprichter van het Belgische stand-up comedygezelschap The Line-Up.

Samenwerking politieke partijen krijgt met lijstverbinding gestalte

GROESBEEK - De samenwerking van Groesbeekse Volkspartij, C'90 Ubbergen en GJS Millingen aan de Rijn krijgt gestalte. GVP, C'90 en GJS hebben besloten om door middel van een lijstverbinding te streven naar een stevige positie in de nieuw te vormen raad met ingang van 1 januari 2015. De datum waarop Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek één gemeente zullen vormen.

Met behoud van zelfstandigheid wordt inmiddels al intensief samengewerkt in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november. Elkaar versterken en aanvullen en vooral respect voor elkaar moet de basis vormen voor een goede verkiezingscampagne.

De krachten worden gebundeld om een herkenbaar lokaal gezicht te behouden en de inwoners en organisaties in staat te stellen invloed te blijven houden op het bestuur in de grotere gemeente. De lokale identiteit wordt hierdoor gewaarborgd en ook wordt hierdoor polarisatie tussen 'oude' gemeenten ten dele voorkomen

De drie partijen zullen gezamenlijk fractieoverleg gaan voeren en veelal zal tijdens raadsvergaderingen één woordvoerder namens de drie fracties spreken. Eventueel te leveren wethouder (s) zullen op regelmatige basis de fracties informeren.

Gemeente gaat zelf zwembad De Lubert exploiteren

GROESBEEK –Als het aan het gemeentebestuur van Groesbeek ligt dan gaan ze zelf zwembad De Lubert aan de Cranenburgsestraat exploiteren, dat stelt het college aan de gemeente raad voor.

De gemeenteraad van Groesbeek had donderdagavond 25 september nog de nodige vragen omtrent het in eigen beheer houden van zwembad De Lubert. Volgens Reichelt (VOLG) moet het mogelijk zijn een zwembad op een gezonde wijze te exploiteren die mening was ook Mevrouw Ten Doesschate (VVD) toegedaan, zij had totaal geen vertrouwen in weer een onderzoek. Poelen (CDA) was van mening dat privatiseren zelden tot een succes leidt, hou het dus in eigen hand. Vrijmoet (GroenLinks) was voor onderzoek om te kijken of in eigen beheer of privatiseren. Uiteindelijk stemde de raad voor een amendement om De Lubert in eigen beheer te houden en wilde naast de financiële consequenties een voorstel zien over de toekomst van De Lubert. In ieder geval blijft het zwembad open.

Duitse potloodventer aangehouden op Bisonbaai in de Ooij

OOIJ – De politie heeft maandagmiddag een 22-jarige inwoner uit het Duitse Kleef aangehouden omdat de man even ervoor met zijn geslachtsdeel stond te zwaaien naar twee dames toe.

De dames hebben direct de politie gebeld en konden een goed signalement van de potloodventer geven. Op het strand even verderop kon de man worden aangehouden. Hij was vanuit Kleef met de bromfiets naar de Ooij gekomen. De dames waren afkomstig uit Arnhem en Apeldoorn.

Vernieling voertuigen in Millingen

MILLINGEN – Vermoedelijk zijn op zondag 21 september diverse vernielingen gepleegd. bij autodemontage bedrijf Andijk aan het Molenveld in Millingen.

De dader(s) hebben met straatklinkers - die daar lagen in verband met de reconstructie van het Molenveld – de auto's bekogeld. Van zo'n twintig auto's zijn de ruiten en/of portieren vernield terwijl bij diverse auto's het plaatwerk onder handen was genomen. De aangerichte schade is aanzienlijk, veel onderdelen kunnen door de schade niet meer worden verkocht. Andijk heeft inmiddels bij de wijkagent aangifte gedaan.

Daarnaast is de Dixie van het bouwterrein van De Notenkraker achter Aandijk omgegooid. Vermoedelijk gaat het hier om dezelfde dader(s). Eventuele getuigen worden verzocht zich te melden 0900-8844.

Weekend voor

drukke vrouwen

GROESBEEK – In de hectiek van het dagelijks leven willen we een oase van rust aanbieden om stil te staan bij jezelf en je leven. Pastor Diny Booyink en dominee Janneke Ruijs (predikante van de Protestante gemeente) organiseren een bezinningsweekend in het klooster van de Minderbroeders Kapucijnen in Velp bij Grave.

Het weekend is voornamelijk bedoeld voor vrouwen die druk zijn met hun gezin, werk en soms ook nog met mantelzorg. In dit weekend zal mem met verschillende werkvormen in gesprek gaan over wat hun verlangens zijn en onze bronnen van kracht. Er wordt samen gegeten met de broeders en daarnaast is er de mogelijkheid om de gebedsbijeenkomsten bij te wonen. In het programma is er nog volop gelegenheid om iets te ervaren van de rijke kloostertraditie.

Drukbezette vrouwen zijn van harte uitgenodigd om zichzelf een weekend van rust en bezinning cadeau te doen. Misschien zijn er wel partners die hun vrouw zo'n weekend willen schenken. Iedere deelneemster beschikt tijdens dat weekend over een eenpersoonskamer. Opgave is uiterlijk tot 1 november mogelijk; er kunnen niet meer dan tien vrouwen deelnemen. De kosten (exclusief reiskosten) bedragen honderd euro. Opgave kan bij Diny Booyink telefoon 06 23949774 of bij Janneke Ruys telefoon 024 3976628.

Themabijeenkomst veilig in en om huis

GROESBEEK - KBO-afdeling Groesbeek Centrum/De Horst en Steunpunt Mantelzorg Groesbeek houden donderdag 2 oktober een voorlichtingsbijeenkomst over veiligheid in en om huis. Dit gebeuren vindt plaats in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek van 14.00 tot 16.30 uur.

Deze voorlichting gaat in op preventieve maatregelen om de babbeltruc, woningovervallen, brand, inbraak en vallen in huis tegen te gaan. Het gaat hierbij om bewustwording en gedragsverandering als preventieve maatregelen om zo een veiliger huis te creëren.

De voorlichting wordt door middel van een presentatie met korte filmpjes gegeven. Met dit project wil men mee helpen dat mensen langer zelfstandig en veilig thuis kunnen blijven wonen. Aandacht voor veilig thuis leven draagt bij tot rust in de directe woonomgeving en tot het vergroten van de zelfstandigheid. Het voorkomt dat men in een sociaal isolement raakt en het vergroot de kans op een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het verminderen van een gevoel van onveiligheid heeft een positief effect op het voorkomen van gevoelens van angst en depressie.

Tijdens deze themabijeenkomst is er voldoende gelegenheid tot het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen.

Programma

Cardo Theater

GROESBEEK - Bij de voorstellingen van Stichting Cardo ontmoeten mensen elkaar in de intieme sfeer van ons eigen theater. Al achttien jaar brengt Stichting Cardo een gevarieerd theaterprogramma van popconcert tot toneel en van cabaret tot dansvoorstelling.

Cardo Theater biedt voor iedereen een leuk en altijd verrassend programma. Cardo... een bijzondere belevenis. Informatie hierover op www.stichtingcardo.nl. Stichting Cardo is onderdeel van Pluryn. Pluryn ondersteunt mensen vanuit een groot aantal locaties in Gelderland, Noordoost Brabant en Noord-Limburg bij wonen, werken, leren, dagbesteding en vrije tijd. Meer informatie: www.pluryn.nl.

07 oktober 2014, Jeroen Leenders – Geen idee, € 12,50, 20.00 uur

23 oktober 2014, The Beatles Revival - The Beatles Story, € 15,00, 20.30 uur

13 november 2014, Roué Verveer – FF wat anders, € 17,50, 20.00 uur

26 november 2014, Re-Piet Sinterklaasvoorstelling, € 7,50, 14.00 uur

9 december 2014, Loïs Lane - theatertour, € 15,00, 20.30 uur

17 december 2014, Capetown Opera Chorus – African Angels, € 19,50, 20.00 uur

12 januari 2015, Jeans – Tropical Heat, € 12,50, 20.30 uur

21 januari 2015, Junglebook, € 17,50, 14.30 uur

5 februari 2015, Rob en Emiel – Da's sterk, € 17,50, 20.00 uur

6 maart 2015, Grand Master Mix Ben Liebrand – dance, € 12,50, 21.00 uur

10 maart 2015, De Ronnie Tober Jubileum Show, € 0,00, 14.30 uur

19 maart 2015, Mon Amour – 50 jaar Palingsound, € 17,50, 20.30 uur

9 april 2015, Ronny Ruysdael en Danny Droes – Tranen met tuiten, € 12,50, 20.30 uur

23 april 2015, René Froger "30 Jaar hits in concert"; € 35,00, 20.00 uur

12 mei 2015, Opera Familia – Swing along on '45 – gast Amira, € 17,50, 20.00 uur

Kaartverkoop

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera vestigingen in Nederland

Algemene informatie over Cardo Theater, informatie over de kaartverkoop en de beschikbaarheid van kaartjes staat op www.cardotheater.nl. Contact opnemen met de Cardo kan ook via de infolijn 088 7792094.

Tot Zangs zoekt mannenstemmen!

MILLINGEN - Bij het koor Tot Zangs zingen dertig zangers/zangeressen met veel plezier onder leiding van de altijd enthousiaste dirigent Frans Coerwinkel.

"Wij zingen van klassiek tot pop, in allerlei talen. En mannen zijn bij ons nog van harte welkom!"

"Zondagmiddag 19 april 2015 geven wij een prachtig voorjaarsconcert in de Antonius van Padua kerk in Millingen aan de Rijn. Ons koor zal zich hier wat meer van de klassiekere kant laten zien." Meer info staat op www.tot-zangs.nl.

Groesbeekse Rob de Nijs steelt de show bij The Voice of Holland

GROESBEEK – De 25-jarige Rob de Nijs – oud-inwoner van Groesbeek – heeft onlangs de show gestolen tijdens The Voice of Holland.

Rob woont momenteel al zeven jaar in Amsterdam, maar stamt uit een muzikale familie uit Groesbeek. Opa Nick de Nijs en ome Henri maakten vroeger veel muziek in amusementsorkesten in Groesbeek. Daarnaast leerde opa Nick en opa Wiel de jonge Rob gitaar en accordeon spelen.

Na de lagere school op De Sieppe ging Rob naar de NSG in Nijmegen en vervolgens naar het conservatorium wat Rob met succes wist af te sluiten. Al jaren is Rob een bekende achtergrondzanger en begeleidt het merendeel van de bekende Nederlandse artiesten tijdens hun optredens in binnen- en buitenland.

In The Voice of Holland doet Rob een gooi naar een solocarrière. In oktober zal Rob het moeten opnemen tegen een collega uit de stal van Ilse de Lange. Weet Rob dit te winnen dan is hij te zien in de live shows van The Voice.

Kerk op De Horst in Groesbeek wordt onttrokken aan erediensten

GROESBEEK – Als het aan het parochiebestuur ligt, zal de kerk in de Horst per 1 januari 2016 worden onttrokken aan alle erediensten. Het parochiebestuur heeft inmiddels besloten dit verzoek te doen aan de bisschop van Den Bosch.

Van nu tot 2015 zullen er nog activiteiten plaatsvinden in de kerk, zolang de verwarming het blijft doen. Het parochiebestuur heeft tevens besloten geen geld meer uit te trekken voor groot onderhoud van deze kerk, maar er wordt alleen gezorgd dat de kerk wind- en waterdicht zal blijven. Het parochiebestuur is tot dit besluit moeten komen vanwege de teruglopende inkomsten van de parochie alsmede de oplopende kosten van de kerk op De Horst.

Omdat de kerk Op De Horst is aangewezen als gemeentelijk monument zal in samenspraak met de inwoners van De Horst en het gemeentebestuur van Groesbeek gezocht moeten worden naar een nieuwe bestemming die passend is als een profaan gebruik van dit kerkgebouw. Met het gemeentebestuur zal overlegd moeten worden, welke functies het huidige kerkgebouw in het huidige bestemmingsplan heeft en kan hebben en welke functies in een mogelijk nieuw te ontwikkelen bestemmingsplan mogelijk en wenselijk worden geacht. Om onrust onder de bevolking van De Horst te voorkomen zij uitdrukkelijk vermeld dat het kerkhof bij de kerk zal blijven bestaan en onderhouden blijft worden.

Op donderdag 30 september heeft er een open avond plaatsgevonden in dorpshuis De Slenk waar met de aanwezigen van gedachten is gewisseld over de toekomst van de kerk.

Groesbeekse Paula van den Brink promoveert tot doctor-ingenieur

GROESBEEK – De in Groesbeek geboren en getogen Paula van den Brink (34) is onlangs gepromoveerd tot doctor-ingenieur in de BioTechnologie.

Paula heeft de lagere school doorlopen op basisschool 't Vossenhol aan de van Ruysdaelweg in Groesbeek en heeft daarna het gymnasium gedaan aan het Canisius College in Nijmegen. Vervolgens heeft zij aan de Wageningen – universiteit de studie bioprocestechnologie afgerond. Daarna is Paula aan de Technische Universiteit Delft een specialistische vervolgstudie gaan doen, waarbij zij is gaan werken bij onderzoekinstituut Wetsus in Leeuwarden. Dit instituut is gespecialiseerd in duurzame watertechnologie. Daar is Paula momenteel nog werkzaam en geeft daarna les aan de Van Hall Larenstein Hogeschool eveneens in Leeuwarden.

Bij Wetsus heeft zij haar promotieonderzoek gedaan naar membraanvervuiling bij het gebruik van membraan bioreactoren voor de behandeling van huishoudelijk afvalwater. Dit onderzoek is (onder andere) begeleid door de Technische Universiteit Delft onder leiding van Prof. Dr.ir. M.C.M. van Loosdrecht en Dr. A. Zwijnenberg van Wetsus. De bevindingen zijn vastgelegd in het proefschrift 'Gel layer formation on membranes in membrane bioreactors '.

Op 16 september heeft Paula haar proefschrift aan de TU Delft verdedigd en heeft zij de graad van doctor-ingenieur verkregen. Paula is momenteel woonachtig in Leeuwarden.

De Anseltaler gast op Bierfeest

GROESBEEK – Naast de wijnfeesten die eind september wederom met groot succes werden gehouden heeft Groesbeek ook zijn eigen bierfeest. Op zondag 19 oktober presenteert Muziekexpress in samenwerking met café ut Huus-ke een groot bierfeest in de feesttent op het Marktterrein.

De aanvang van dit gebeuren is om 12.45 uur en duurt tot ongeveer 19.00 uur. Er zijn optredens van liefst twaalf Groesbeekse schlagergroepen, die gaan strijden wie het beste 'Bierlied' ten gehore kan brengen.

De jurering is in handen van niemand minder dan Jan Boezeroen, die uiteraard ook zijn eigen bekende hits ten gehore zal brengen. Daarnaast is er een optreden van het trio 'Ohne Gewähr' terwijl om 14.00 uur het dak van de biertent er compleet vanaf zal met de hoofdact van het Bierfeest 'De Anseltaler'.

Voor het zover is, vertrekt er om 11.00 uur vanaf café ut Huus-ke aan de Kloosterstraat een stoet, onder leiding van dweilorkest 'Drek Pak Ow' naar de biertent met een heuse bierwagen. Bij aankomst in de biertent zal het eerste fust bier worden aangeslagen door Burgemeester Keereweer van Groesbeek. De kaarten zijn verkrijgbaar voor zes euro bij www.muziekexpress.com, www.anseltaler.nl, café ut Huus-ke, café De Comm en tankstation Argos aan de Pannenstraat in Groesbeek.

Smaak van zwemmen te pakken?

GROESBEEK - "Heeft uw kind de smaak van zwemmen te pakken? Na het Zwem-ABC kan hij/zij aan de slag met zwemvaardigheid, wedstrijd zwemmen of snorkelen. Bij zwemvereniging Groesbeek kan uw kind op verschillende manieren aan sport doen…"

Zwemvaardigheid:. Hier leert uw kind de fijne kneepjes van de diverse zwemslagen, als uw kind de vaardigheden onder de knie heeft,mag hij/zij op voor diploma's zwemvaardigheid.

Snorkelen: Hier leert uw kind met duikbril en snorkel en zwemvliezen, de vaardigheden van snorkelen.

Wedstrijd zwemmen: Na verloop van tijd, als de techniek goed is aangeleerd, kunnen zwemmers over gaan naar de wedstrijd zwemgroep…..

Regelmatig wordt er een maandsprint georganiseerd waarbij de zwemmers geleidelijk en spelenderwijs wennen aan het wedstrijdelement.

info staat op www.zwemvereniginggroesbeek.nl.

Uniek concert De Fraps en De Kèls

OOIJ - Op zondag 12 oktober vindt er in Dorpshuis De Sprong in de Ooy een uniek concert plaats van blaaskapel De Fraps en de Groesbeekse zanggroep De Kèls.

De zaal van De Sprong is om 14.00 uur open terwijl het concert begint om 14.30 uur. Het concert is uniek te noemen omdat Egerländermuziek met Schwung en tijdloze evergreens elkaar in De Ooy ontmoeten. De entree voor dit speciale concert bedraagt twee euro per persoon.

13 / 24

Gezellig shoppen in de tweedehands kelder van Ineke in Beek

BEEK – In de tweedehands kelder van Ineke Jacobs aan de Schellingshof in Beek-Ubbergen is het gezellig en vooral knus winkelen. 'NeNiNi' (Net Niet Nieuw) is de naam die Ineke samen met een stel vriendinnen vijftien jaar geleden onder een glas wijn bedacht hebben.

Doordat Ineke een streng aanname beleid hanteert is de kleding die in de kelder aan de rekken hangt bijna niet van nieuw te onderscheiden. Van Arnhem tot Cuijk weten de mensen de kelder van Ineke te vinden om kleding in te brengen maar uit die grote regio komen ook haar kopers vandaan. Ineke heeft kleding voor elk wat wils, van kinderkleding vanaf maat 86 tot dames en herenkleding.

Wat Ineke vooral opvalt is dat de laatste jaren de mannen haar kelder ook ontdekt hebben. Vroeger nam de vrouw de kleding voor haar man mee maar nu komen ze zelf een overhemd of broek uitzoeken. Wat Ineke mist is de groep van twintigplussers, die moeten de tweedehands kelder nog ontdekken.

"De klanten die bij NeNiNi komen, komen uit alle gelederen", aldus Ineke. Dat heeft volgens haar te maken aan de diversiteit en kwaliteit van de kleding, dat trekt de klanten aan. Wekelijks worden zo´n tweehonderd kledingstukken vervangen zodat er klanten bij zijn die iedere week gezellig komen kijken of er iets van hun gading bij is. In de kelder zijn ook sieraden, terwijl sjaals, tassen en schoenen zowel nieuw als tweedehands te koop worden aangeboden. Tegenwoordig kunnen de klanten ook pinnen en ze hebben een parkeerplaats voor de deur.

Lekker en gezond afvallen met EGA Dorien in Groesbeek en Millingen

REGIO - EGA is een landelijk club voor betere voedingsgewoonten en Dorien Vernooij leert mensen gezond eten en daarbij afvallen zodat ze weer lekker in hun vel zitten.

Dorien geeft al cursus in Nijmegen op verschillende locaties, Groesbeek ,de Betuwe, Arnhem en gaat per 6 oktober ook naar Millingen aan de Rijn.

De aanpak is heel simpel, als je gezond en afwisselend eet gaat het bijna van zelf, eenzijdig eten is nooit goed, het gaat op de eerste plaats vervelen maat je krijgt ook niet al je vitamine en mineralen binnen, we weten allemaal waar we te zwaar van geworden zijn en het houden aan het eet advies van Dorien is eigenlijk een manier van leven!

Het wonder om af te vallen bestaat nog steeds niet maar omdat EGA Dorien de cursusgroep elke week bij elkaar laat komen is succes verzekerd.

Nieuw in Millingen aan de Rijn vanaf 6 oktober om 9.00 uur in het Kultuurhuis "Loop gewoon eens binnen op een groep bij u in de buurt of kijk op www.ega-dorienvernooij.nl. U mag ook bellen natuurlijk 0481 461413."

Coppes Hoorzorg Groesbeek bestaat bijna twee jaar

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK – Het is al weer bijna twee jaar geleden dat Coppes Hoorzorg zich ging vestigen in het pand naast Le Monde aan de Dorpsstraat 34 in Groesbeek, waar een groot groen oor aan de voorzijde prijkt.

Na acht jaar ervaring te hebben opgedaan bij landelijk bekende ketens besloot Jochem twee jaar geleden een eigen zaak te gaan beginnen, waarbij service, kwaliteit en aandacht voor de klant hoog in het vaandel staan, iets wat hij bij de landelijke ketens had gemist.

De StAr gediplomeerde audicien -afkomstig uit Druten- koos voor Groesbeek omdat het centrum steeds in ontwikkeling is en steeds aantrekkelijker gaat worden. Uniek in de regio is dat zij over de nieuwste meetapparatuur beschikken, niet merk-gebonden zijn en gespecialiseerd zijn in de zware gehoorverliezen en tinnitusproblemen.

"In de twee jaar voelen wij ons nu al betrokken bij de Groesbekers en hebben wij inmiddels al een vaste klantenkring weten op te bouwen." geven Jochem Coppes en zijn partner Sharon aan. "Dit komt ongetwijfeld door onze klantgerichtheid en diepgaande audiologische kennis." De mensen dachten in het begin dat ik veel duurder zou zijn dan de landelijke ketens, maar dat is beslist niet waar, wij zijn net zo voordelig, alleen tillen wij de service en mogelijkheden naar een hoger niveau.

Indien de klanten slecht ter been zijn kan Jochem zijn klanten thuis of in de verzorgingscentra bezoeken. Coppes Hoorzorg heeft met alle zorgverzekeraars contracten, wij doen beslist niet onder voor de anderen, integendeel zelfs. Jochem heeft zijn kennis toegelegd op alle merken hoortoestellen die in Nederland verkrijgbaar zijn en bezoekt om die reden ook regelmatig beurzen, congressen én symposiums om up-to-date te blijven. Naast hoortoestellen kan men bij Coppes Hoorzorg ook terecht voor gehoorbescherming, zwem – en slaapdoppen en telefoons voor slechthorenden, zowel vast als mobiel. Samen met zijn partner Sharon worden de klanten prettig ontvangen en staat de koffie altijd klaar!

15 / 24

Maar na een eeuw ook degelijk supermodern met een webshop! Nog ouderwetse service voor de klant bij Het Kleine Winkeltje in Millingen

MILLINGEN – Al meer dan honderd jaar is Het Kleine Winkeltje een begrip in de regio. Een zaak, die al vanaf 1891 bestaat en werd gestart door de opa van Joke van der Velden, de huidige eigenaresse. De vijfde generatie dient zich ondertussen al aan: Rinske Schuijling (in de winkel) samen met Joeri Smolders, die zich voornamelijk achter de schermen bezighoudt met de jongste tak van Het Kleine Winkeltje: een webshop, waarmee de zaak landelijk (en zelfs internationale) bekendheid geniet.

En als je ook weet dat zo'n winkel dan wol, handwerken, véél patronen, fournituren, bed- en badtextiel, baby-, kinder-, nacht- en werkkleding verkoopt, dan vraag je je af, wat het geheim achter Het Kleine Winkeltje is. Het antwoord hierop wordt door de klanten snel gegeven. Het Kleine Winkeltje is een zaak, waar je ouderwets persoonlijk wordt geholpen, nog een degelijk advies en volop informatie krijgt. En natuurlijk omdat er uitsluitend kwaliteit wordt geleverd. Merken als Scheepjes, DMC, Prym en Beeren Bodywear spreken al boekdelen.

Waar vind je nog dat verkopers tijd nemen voor de klant? In deze hectische periode zien we elkaar nauwelijks meer staan! Toch is het bij Het Kleine Winkeltje niet alleen maar pure nostalgie. Je kunt er ook bestellen via de webshop, waarbij dezelfde service en kwaliteit wordt geboden. Mét veel aanbiedingen! Vele fietsende toeristen, die aan de Pastoor Graatweg Het Kleine Winkeltje hebben ontdekt, zijn al webklanten geworden!

Het Kleine Winkeltje, Pastoor Graatweg 36, Millingen aan de Rijn, telefoon 0481 431539; www.hetkleinewinkeltje.nl.

Altijd de hypotheek die bij u past

GROESBEEK - Bent u van plan een huis te kopen? En wilt u daarvoor een hypotheek afsluiten? Dan staat u voor een belangrijke keuze. Want waar gaat u naartoe? Welke adviseur geeft u het beste advies? En belangrijker nog, wat
is de beste hypotheek?

Die laatste vraag kan ik niet één, twee, drie voor u beantwoorden. Dat is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw wensen. Wat ik wel weet, is dat voor iedereen een andere hypotheek de beste is. En om die beste hypotheek te kunnen vinden, moet u kunnen kiezen.


Maatwerk
Een hypotheek is maatwerk. Die moet bij u passen. Omdat geen enkele hypotheek en hypotheekverstrekker identiek is, is het belangrijk dat u uit het ruime aanbod een weloverwogen keuze kunt maken. U moet een vergelijking kunnen maken op basis van hypotheekvormen, rentevaste periodes en voorwaarden, om maar eens wat te noemen. Een vergelijking van te betalen rentepercentages alleen is niet genoeg. De rente zegt niet alles. De hypotheekrente kan laag zijn, maar de maandelijkse aflossing van de schuld of de verzekeringspremie hoog. Of misschien krijgt u nu als nieuwe hypotheekklant een lage rente geboden, maar schotelt de betreffende geldverstrekker u op termijn bij renteverlenging, als uw rentevaste periode is afgelopen, een hogere rente voor. Of misschien krijgt u wel een lage rente, maar kunt u de hypotheek en de voorwaarden bij een eventuele verhuizing niet 'meenemen'. Misschien wordt u wel geconfronteerd met een boete als u na de verkoop van uw woning uw hypotheekschuld wilt aflossen.


Keuze
U wilt natuurlijk graag dat de voorwaarden die voor u het belangrijkste zijn, terug komen in uw nieuwehypotheek. En dus is het belangrijk dat uw adviseur u een keuze kan bieden uit het ruime aanbod van hypotheken en hypotheekverstrekkers. SNS Bank heeft als enige bank in Nederland naast eigen hypotheken ook hypotheken van verschillende andere hypotheekaanbieders. Bijvoorbeeld van Delta Lloyd of Nationale
Nederlanden. Daardoor kan ik u altijd een hypotheek aanbieden die bij u past,

Dorpsstraat 20 te Groesbeek

Dr Poellstraat 2-C te Bemmel

't Sfeerhuis Groesbeek voor ieder interieur

GROESBEEK – De 43 jarige Edward van Megen begon op 9 maart 2002 in het voormalig bankgebouw aan de Molenweg in Groesbeek met 80 m2 verlichting, want dat was eigenlijk de insteek.

Om de verlichting goed over te laten komen had hij in de winkel drie eethoeken staan zodat de klanten konden zien of de verlichting er bij paste of niet. Naast de lampen die werden verkocht was Edward binnen een week ook alle drie de eethoeken kwijt. Edward die afkomstig was uit de lampenwereld is gezien het succes met de eethoeken vanaf die datum ook begonnen met meubels en woningdecoratie.

Dat heeft hem beslist geen windeieren gelegd. Het succes was van dien aard dat hij in 2007 de winkel uit ging breiden met 280 m2 zodat de totale oppervlakte van 't Sfeerhuis nu 360 m2 bedraagt. Edward kan het nog als de dag van vandaag herinneren dat drie jaar geleden de Boeda's-rage eraan kwam. De Boeda's in alle maten en soorten waren gewoon niet aan te slepen.

Vele honderden Boeda's gingen vanuit Groesbeek het hele land door zelfs daarbuiten. Ook de vele toeristen van Groningen tot Maastricht die Groesbeek jaarlijks aandoen keren met een of enkele Boeda's huiswaarts of zoeken meubels uit die gratis worden bezorgd.

Het bijzondere van 't Sfeerhuis is dat alle meubels uit voorraad leverbaar zijn terwijl bijna overal een afleveringstijd van enkele weken tot maanden de gewoonste zaak van de wereld is volgens Edward. Als 't moet worden de meubels dezelfde dag nog thuisgebracht, waar dan ook in Nederland, dat is mijn sterke punt is Edward van mening. Momenteel heeft 't Sfeerhuis liefst zeventig modellen stoelen. Iedere week is er in 't Sfeerhuis variatie in decoratie, verlichting en meubels. Begin dit jaar is Edward begonnen met een eigen import daardoor kan ik de prijs met iedere meubelzaak aan. Sinds enkele maanden is 't Sfeerhuis dealer geworden van By Boo (vloerkleden, stoelen en salontafels) en zijn ook uit voorraad leverbaar. 's Maandags is 't Sfeerhuis gesloten, dan is Edward met de inkoop druk doende.

Wilskracht, doorzettingsvermogen en samenwerking beloond in Leuth Het complete verhaal achter de flappentap...

Van links naar rechts: Willem Derksen (Burgers Makelaardij Assurantiën RegioBank); Johan Looijschelder (Spar); Leidy van der Aalst (wethouder Gemeente Ubbergen); Hans van de Bor (directeur RegioBank).

LEUTH – Al ruim vier weken maken inwoners van Leuth en omgeving dankbaar gebruik van de pinautomaat, die eind augustus werd geïnstalleerd in de Spar supermarkt. Pinnen in eigen dorp staat momenteel erg ter discussie. Grote banken willen niet of nauwelijks investeren in deze dienstverlening. Tot in de Tweede Kamer wordt deze ontwikkeling ook nauwlettend in het oog gehouden. Des te opmerkelijker is, dat een geldverstrekker en initiatiefnemer als de RegioBank en Burgers Makelaardij/Assurantiën, samen met de Gemeente Ubbergen een pinautomaat binnen Leuth wist te realiseren.

Willem Derksen van de RegioBank en Burgers Makelaardij/Assurantiën nam het initiatief. Hij legde contact met wethouder Leidy van der Aalst van de Gemeente Ubbergen. "Natuurlijk heb ik in de regio veel te maken met huizen, kopen, verzekeren en met bankzaken. Maar ik wil ook graag bewust maatschappelijk ondernemen in deze kleine gemeenschap. Eigenlijk zijn we één grote familie en we helpen elkaar waar we kunnen."

Met die instelling overlegde Derksen met zowel de moederbank van de RegioBank als met de gemeente. Ze kwamen tot een akkoord: de kosten voor de aanschaf van de automaat worden gedeeld. "De gemeente betaalt voor een proefperiode van twee jaar tienduizend euro én... de andere benodigde tienduizend euro wordt door Burgers Makelaardij/Assurantiën betaald. De exploitatie wordt gedaan door de RegioBank", aldus Willem Derksen. "Na deze periode wordt bekeken, of en hoe men verder gaat. Dus hoop ik dat er veel gebruik van deze flappentap wordt gemaakt. Zodat deze behouden blijft voor Leuth."

Even kennismaken?

Foto: Robert Kuster

BEEK-UBBERGEN - Een spiksplinternieuwe krant met nieuws uit de MUG-gemeente! Huidverzorging Keller-Cremers uit Beek-Ubbergen sluit zich daar graag bij aan met nieuws op het gebied van huidverzorging, make-up en diverse specialisaties. We zijn al jaren een vertrouwd adres in Beek-Ubbergen, maar stellen ons via een kleine 'speeddate' ook graag nog eens voor aan de lezers van deze krant.

Wie zijn we? Huidverzorging Keller-Cremers is een schoonheidssalon met alleen gediplomeerde schoonheidsspecialistes, die bovendien door diverse verzekeraars, de GGD en onze vakorganisatie gecertificeerd zijn om speciale behandelingen uit te voeren. Met vele jaren ervaring en hart voor het vak dienen wij je graag van advies.

Benieuwd naar wat wij (extra) doen? Naast alle gangbare schoonheidsbehandelingen en make-up advies bieden wij een palet aan specialiteiten. Zo hebben we al ruim twintig jaar ervaring met het aanbrengen van permanente make-up, die onder alle omstandigheden perfect blijft zitten. Vind je het moeilijk zelf een eyeliner te tekenen of wil je mooi gevormde wenkbrauwen of lippen, dan is permanente make-up dé oplossing.
En ook voor elektrische ontharing of acnébehandelingen ben je bij ons aan het goede adres.

Nieuwsgierig naar wat we nog meer bieden? Elke maand staat een product van Shiseido, Payot of OPI in de schijnwerpers. Mét een aantrekkelijke korting natuurlijk. Of in een extra grote en voordelige verpakking of met een verrassend cadeautje erbij. Leuk om jezelf te verwennen of als cadeau voor de feestdagen natuurlijk!

Oud en vertrouwd, maar ook hip & happening? Naast een up-to-date assortiment van onze merken, brengen we ook nieuwe producten.
Al een tipje van de sluier oplichten? Vanaf deze week vind je in onze salon de nieuwe geur Red Carpet van modekoning Addy van den Krommenacker! Met in oktober vijftien procent korting ter kennismaking. Een aanrader!

Wil je meer weten na deze korte speeddate? Op onze website www.kellercremers.nl vind je alle informatie over behandelingen, producten en prijzen.

Of wil je na deze speeddate verder kennismaken? Voor een afspraak kun je ons natuurlijk altijd bellen: (024) 6843447.

Koffie- en eethuis De Gelderse Poort zet prijswinnaars in het zonnetje

MILLINGEN - Op zondag 7 september was Millingen aan de Rijn in de ban van Millingen Bruist.

De Heerbaan stond vol met leuke standjes van ondernemers. Bij de stand van Koffie- en eethuis 'De Gelderse Poort' werd een lolly actie gehouden met diverse prijzen zoals een gratis pannenkoek, een gratis zondagmorgen ontbijt en een gratis 2e drie gangen menu.

De hoofdprijs was een all-in barbecue arrangement voor twintig personen. Deze is gewonnen door Wendy Verwijst en op vrijdag 26 september hebben ze hier gebruik van mogen maken. Bij de opening van het buffet werd ze nogmaals gefeliciteerd en werd er een bos bloemen uitgereikt.

Pétanque Vereniging Beek

BEEK - PV Beek speelt met drie teams in de wintercompetitie; de eerste wedstrijd thuis is 4 oktober. Dan speelt PVBeek 3 het team van Henk Gunsing thuis tegen Plop 7 uit Uden.

Op 11 oktober speelt PV Beek 1, het team van Kees Rijk, thuis tegen De Teerling 1 uit Tiel. Het team van Frans van Heumen team 2 speelt ook thuis op 11 oktober thuis tegen Boules de Boeuf 7 uit Oss.

Alle wedstrijden beginnen om 12.00 uur; toeschouwers zijn welkom.

Naast de wintercompetitie speelt PV Beek ook zomercompetitie, afgelopen jaar speelde PV Beek met vier teams in deze competitie. Naast de zomer- en wintercompetitie is er voor alle leden gelegenheid om mee te doen aan toernooien of uitwisselingen met andere verenigingen.

Belangstelling om ook lid te worden? Dat kan, want PV Beek zoekt nog enkele dames en heren in de leeftijd van twintig jaar en ouder die lid willen worden van Pétanque Vereniging. Beek. Iedere woensdagmiddag is er inloopmiddag vanaf 14.00 uur.

Verder is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een tienrittenkaart Jeu de boulen voor vijfentwintig euro. Met deze tienrittenkaart kan men tien keer op de woensdagmiddag meespelen. "Ook leuk om aan iemand cadeau te geven."

Voor inlichtingen: secretaris Kees Rijk ,024 6842711. 0f voorzitter Frans van Heumen, 024 6842593. Ook kunt u met een groep, familie of personeelsuitje de banen huren voor een gezellige middag of avond boulen. Informatie hierover bij Elly Plass, 024 6842483.

Inbraak vakantie-

woning Groesbeek

GROESBEEK – Op villapark De Zevenheuvelen aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek is vorige week ingebroken in een vakantiewoning.

Door het slaapkamerraam te forceren zijn de inbrekers de woning binnengekomen en zijn er vandoor gegaan met verzorgingsartikelen. De eigenaresse is een inwoonster uit Nijmegen.

Koningsschieten in Leuth levert een koningin op!

Foto: Robert Kuster

LEUTH - Op zondag 21 september vond in Leuth het koningschieten plaats voor een nieuw koningspaar voor het schuttersjaar '14/'15.

Om twee uur trok de schutterij, muzikaal vooraf gegaan door muziekvereniging DES, uit om het koningspaar Gertjan Gerritzen en Suze Broersen af te halen. Na een rondgang door Leuth werd het keizerspaar Henri en Mieke Lemmers afgehaald en kwam de stoet terug bij de Vriendenkring, om daarna naar het schietterrein af te marcheren om te gaan schieten voor de prijzen en het uiteindelijke koningschot.
Het koningschieten werd geopend door president Gert Verriet. Het schieten op de prijzen verliep volgens plan. De prijzen waren bij de senioren voor Sibrand Seegers (kop), Harm Nas (rechter vleugel) en Antoine Lamers (linker vleugel). Bij de jeugd was het Jorg van Eck (kop), gevolgd door Jesse Wilting met de rechter vleugel en Ties Vink (linker) vleugel. Er volgde toen een korte pauze waarin liefhebbers voor het koningschot gevraagd werden.

Voor het koningsschot meldden zich twee kandidaten: Geert Vink en Suze Broersen. Na een enerverende strijd schoot Suze Broersen het laatste stuk van de romp naar beneden en mag zich koningin van De Vriendenkring noemen voor het schuttersjaar 2014-2015.

Aansluitend werd een vendelhulde gebracht voor de diverse hoogheden op het schietterrein en volgde in De Vriendenkring nog hele gezellige 'uurtjes' met muzikale medewerking van het orkest TheBand.

Aan het werk voor verbetering looproutes

Foto: Robert Kuster

KEKERDOM/LEUTH - In Kekerdom en Leuth zijn de werkzaamheden ter verbetering van de looproutes voor ouderen, minder validen en ouders met een kinderwagen zo goed als afgerond. Vorige week nam wethouder Ria Barber (op foto tweede van links) een kijkje op de Botsestraat in Leuth. Hier werd onder andere een verhard trottoir aangelegd naar een bank op een heuveltje.

De werkzaamheden ter verbetering van de looproutes zijn divers. Op- en afritten zijn aangepakt, stoepen hersteld en obstakels op het trottoir waar nodig verwijderd. Het project draagt er onder andere aan bij dat ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen wonen, omdat ze de voorzieningen in het dorp goed kunnen bereiken.

Alle inwoners van Kekerdom, Leuth, Beek en Ooij konden meedenken over de verbetering van de looproutes. Huis-aan-huis zijn dit voorjaar brieven bezorgd met daarin de uitnodiging voor een informatie-avond. Bewoners konden knelpunten op de looproutes aangeven. Er zijn per dorpskern inventarisaties gemaakt. Klankbordgroepen van bewoners hadden een actieve inbreng. Een extern bureau adviseerde over de haalbaarheid van de verbetervoorstellen.

Net voor de zomer is er een tweede informatieronde geweest in de vier kernen. Tijdens deze avond werden de definitieve verbeterplannen gepresenteerd. Daar waar ingrijpende projecten werden uitgevoerd, kregen bewoners een brief in de bus. Dat zal ook in Ooij en Beek gebeuren. Ook op www.ubbergen.nl is informatie over het project verbetering looproutes te vinden.

Veel commotie om afgeplakte rookmelder in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagmorgen 21 september om 06.00 uur werd door buurtbewoners van de Tuier in Groesbeek alarm geslagen omdat zij een piepend geluid bij de buren hoorden.

Omdat zij er vrijwel zeker van waren dat de buren thuis waren, werd niet op hun bellen en kloppen gereageerd. Twee politieauto's, een brandweer en ambulance togen ter plaatsen, maar konden de woning niet binnenkomen.

De politie is - op aanwijzingen van buurtbewoners – naar de vader van een van de bewoners gegaan om daar de sleutel van de woning op te halen. In de woning bleken de bewoners niet aanwezig te zijn, het geluid bleek van een afgeplakte rookmelder afkomstig te zijn. De hulpdiensten konden onverrichter zaken huiswaarts keren.

Programma kermis Leuth

Zaterdag 4 oktober
Op zaterdag 4 oktober is er om 19.00 uur een Schuttersmis. Hierbij is het koningspaar, het keizerspaar en zijn de schutters functioneel aanwezig. Na de schuttersmis wordt de kermis vooraf gegaan door een feestavond, die muzikaal wordt opgeluisterd door het orkest Kaliber.

Zondag 5 oktober
Op zondag 5 oktober is om 15.00 uur appèl voor de schutters. De schutters halen vervolgens het zittende koningspaar Gertjan en Suze op en keizerspaar Henri en Mieke. De stoet trekt daarna naar het Kerkplein waar een vendelhulde gebracht wordt en van hieruit volgt een rondwandeling door het dorp naar de Vriendenkring, hier vindt om ongeveer 16.15 uur de troonsoverdracht plaats. Na de kroning worden ook de schuttersprijzen opgespeld, die behaald zijn bij het koningschieten op zondag 21 september. Om 20.30 uur begint het feestgebeuren en eindigt om 01.30 uur. De avond wordt muzikaal opgeluisterd door het orkest Kaliber.

Maandag 6 oktober
Op maandag 6 oktober bezoekt het, voltallig bestuur het koningspaar om gezamenlijk een kermisborrel te drinken. Om 09.45 uur is er appèl voor de schutters. Om 10.00 uur trekt de schutterij uit en er wordt afgemarcheerd naar het keizerspaar en het koningspaar op de Hoeting. Het koningspaar wordt een vendelhulde gebracht en door de schutters wordt een heildronk uitgebracht op het koningspaar. Daarna gaat de optocht naar de Vriendenkring voor het matinee, dat aansluitend begint en waar onder de muzikale leiding van Kaliber er een ouderwetse kermismaandag volgt. Om 18.00 uur sluit het matinee.

Dinsdag 7 oktober
Dinsdag 7 oktober begint het matinee om 11.00 uur. De kermis eindigt met het schuttersbal, dat om 20.30 uur begint en wederom eindigt om 01.30 uur. De muzikale omlijsting op dinsdag wordt tijdens het matinee verzorgd door Wim Polman en op de sluitingsavond presenteert Robert Pouwels zijn show.

Najaarsrommelmarkt van Fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 5 oktober kan men weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of prima klein meubilair. Het is op zondag 5 oktober namelijk weer tijd voor de najaarsrommelmarkt, georganiseerd door Fanfare Wilhelmina Groesbeek.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de muziekvereniging, en dan kan gedacht worden aan opleidingen of instrumenten. Er worden verschillende kraampjes met divers koopwaar uitgestald in een hal van het voormalige pand van Hofei, aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek.

Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is iedereen welkom. De entree bedraagt anderhalve euro.

Met gestolen snorfietsplaatje misdrijf gepleegd in Nijmegen

NIJMEGEN – De politie van Nijmegen heeft twee inwoners uit die plaats aangehouden wegen fietsendiefstal.

De dieven verplaatsten zich met een snorfiets die op naam stond van een inwoonster uit Groesbeek. Het verzekeringsplaatje bleek in Nijmegen van de snorfiets van de Groesbeekse afgehaald te zijn maar had nog geen tijd gehad aangifte van diefstal te doen. Voordat zij aangifte had gedaan, had de politie de daders al achter slot en grendel zitten.

Groesbeker pleegt schennis

NIJMEGEN – Vrijdagmiddag 26 september heeft de politie in Nijmegen een vijftigjarige inwoner uit Groesbeek aangehouden wegens het plegen van schennis ten overstaan van enkele minderjarige meisjes.

De jeugdige slachtoffers zette de man op de foto en waarschuwde de politie. Die wist de schennispleger even later in de nabije omgeving aan te houden. Volgens de meisjes zat de man zich te bevredigen in zijn auto op de Malderburchtstraat. De Groesbeker is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Mailtje Sint aan kinderen in Leuth

LEUTH - Sint is tegenwoordig ook al modern en heeft een mail gestuurd vanuit Spanje.

Sint schrijft dat hij Leuth een bezoek brengt op zondag 16 november. Vanaf 14.00 uur zal Sint binnengehaald worden door DES vanaf de Bredetraat. Zijn Pieten hebben het hele jaar weer hard gewerkt in Spanje en zullen vanaf 14.30 uur er een gezellig feest van maken in De Vriendenkring.

Voor alle kinderen tot en met groep zes heeft Sint al laten weten dat hij een verrassing bij zich heeft.

Siemelemies, riefkuukses en balkenbrei: Stekkenbergs Pruuvenement komt eraan!

Oude streekgerechten, kookles, wedstrijden voor de smaakpapillen, een gezellige marktsfeer, koorklanken, een sferemoniemeester…! Dat is in één zin het recept van het Stekkenbergs Pruuvenement op 11 oktober a.s. van 15.00 uur tot 20.00 uur bij het voorzieningenhart Op de Heuvel in Groesbeek-Noord.

Jong en oud, groot én klein, iedereen is welkom om te ervaren wat de kracht en gezelligheid van dit stukje Groesbeek is. Ontmoeten, proeven, een drankje drinken, herinneringen delen die de oude streekgerechten oproepen, of juist inspiratie opdoen met gerechten die u nog niet kent. Voor de snoeperds onder u: ook de zoete kant komt aan bod. U kunt zich tijdens de middag verder inschrijven voor een kookles. Er zijn wedstrijden voor groot en klein waarin smaken en gerechten een hoofdrol spelen en het koor History Sound treedt op. De kleintjes kunnen cupcakes versieren en lekker spelen in het speelgedeelte buiten.

We zien u graag op 11 oktober!

Deelnemer ATB-tocht Groesbeeks Gruwelijkste overleden

GROESBEEK – Een 47 jarige deelnemer van de ATB-tocht Groesbeeks Gruwelijkste is op de Nijmeegsebaan in Groesbeek overleden. Het slachtoffer liet aan zijn fietsmaat weten zich niet lekker te voelen en even daarna viel hij van zijn ATB-fiets.

Het slachtoffer afkomstig uit Beuningen bleek een hartstilstand te hebben gekregen. Direct werd groot alarm geslagen, het slachtoffer werd al door het medisch team van de ATB tocht gereanimeerd voordat de ambulance ter plaatsen was, die het reanimeren overnam. Deze hulp mocht echter niet baten, de man overleed ter plaatsen. Het slachtoffer was in het dagelijks leven politieman in Waalwijk en laat een vrouw en twee dochters achter.
De vijftienhonderd deelnemer(ster)s aan deze ATB-tocht – die voor de derde maal gereden werd – hebben 62.000 euro bij elkaar gefietst voor de stichting Energy4all.

Gillen van plezier tijdens de griezeltocht in Leuth

Foto: Robert Kuster

LEUTH - In de Ooijpolder ligt het dorp Leuth tussen de Waal en de stuwwal.Het lijkt zo op het oog een rustige gemeenschap maar niets is minder waar.

In de polders rondom Leuth hebben zich vroeger raadselachtige taferelen afgespeeld. Zo hadden we vroeger de buurtschappen De Zandbult, Mosqouw en Estul. De buurtschap Estul lag tussen het Duitse Zyfflich, Niel en Leuth, maar wel aan de Hollandse kant van de grens. Over Estul werd heel minachtend gesproken, omdat er nogal vreemde figuren woonden! Grûne Gerrit, geboren als priesters zoon en opgegroeid in het mooie maar minachtende pittoresk dorpje Estul is zo'n iemand.

"Ga jij mee op 15 november om te kijken of de geest van Gerrit nog ronddwaald in de polders rondom Leuth? Meer info en mogelijkheid tot aanmelding staan op www.griezeltochtleuth.simpsite.nl.

Samen een buurtsoepie maken...

Foto: Robert Kuster

BEEK-UBBERGEN - Maandag 13 oktober van 12.00 tot 14.00 uur wordt er in de Buurtkamer in het Kulturhus aan de Roerdompstraat 6, in Beek-Ubbergen samen soep gemaakt.

"U vindt het gezellig om andere mensen te ontmoeten (maar misschien ook een beetje spannend)? Kom mee doen met het Buurtsoepie! Iedereen is welkom: jong, oud, man, vrouw. Om 12.00 uur ontmoeten we elkaar in de Buurtkamer in het Kulturhus. De boodschappen zijn dan al gedaan."

"Samen koken we soep met verse ingrediënten en dekken we de tafel. Er zijn broodjes en beleg, en natuurlijk koffie of thee. Het is gezond, gezellig, gemakkelijk en goedkoop, en 's avonds kunt u het koken overslaan. Er is nog hulp nodig bij het boodschappen doen en het recept bedenken. Als u dat leuk vindt hoor ik, dat graag van u", aldus Dorien Kuster,

Deze keer is de soep gratis, daarna kost het (inclusief koffie en thee) 3,50 euro. Kinderen onder de zes jaar betalen één euro.

"Doe voor aanmelding een briefje in de brievenbus van de Buurtkamer, Roerdompstraat 6 Beek-Ubbergen. Of stuur een mailtje naar juffrouwdokus@hotmail.com (Dorien Kuster). Vermeld eventuele dieetwensen. Er is plaats voor maximaal twintig personen."

Nieuw Ladiesday in de Ooij

OOIJ - Op 2 november vindt voor het eerst een Ladiesday plaats. Een dag georganiseerd door vrouwen voor vrouwen.

Van 11.00 tot 15.00 uur zijn er verschillende artiesten en acts voorbij komen op het podium. Zoals talent uit eigen polder, duo Bart en Alex, Zjonnies Kofferbend, Hazes act en M.J. dansact!

En als klap op de vuurpijl staat er een spetterende act als afsluiting waar nog lang over nagepraat zal worden. Omdat dit onze eerste keer is en om alles waar te maken wil de organisatie graag de kaarten op tijd verkopen, zodat de organisatie de artiesten definitief kunnen vast leggen.

Vanaf 15.00 uur zal ons dj Robert Pouwels nog lekker door draaien en zijn de mannen welkom.

Er is nog een mooie loterij waar leuke prijzen mee te winnen zijn. Vijftien euro kost een entreekaart inclusief een welkomstdrankje en hapje. De kaarten zijn te koop bij café De Vink, Koningin Julianalaan 20 in de Ooij.

De veegwagen komt er aan!

LEUTH/OOIJ - De veegwagen komt er aan. Op 8 oktober in Leuth en op
15 oktober in Ooij.

"Parkeert u uw auto op die dagen alstublieft ergens anders, dan krijgt ook uw straat een schoonmaakbeurt. Door onvoorziene omstandigheden kan de veegwagen op de geplande dag soms niet het hele traject vegen. Wordt uw straat niet op de aangekondigde dag geveegd? Dan komt uw straat een week later op woensdag aan de beurt."

Militaire oefening in Ubbergen

UBBERGEN - Van 6 tot en met 17 oktober oefenen militairen van de Koninklijke Landmacht in de gemeente Ubbergen.

De oefening speelt zich onder andere af op de openbare weg. Hierbij staat de veiligheid en het gebruik van de wegen conform de wegenverkeerswet voorop. Verder zijn er waar men zich op privé terrein begeeft afspraken gemaakt met de eigenaren van terreinen. Er zal alles aan gedaan worden om hinder of overlast voor burgers en het verkeer te voorkomen.

Feestelijke opening Op de Heuvel

GROESBEEK - Bewoners, gebruikers, iedereen is enthousiast over Op de Heuvel. Dit nieuwe voorzieningenhart in Groesbeek-Noord ziet er niet alleen fris en ruim uit. Dankzij het delen van ruimten bevordert het ook de samenwerking tussen gebruikers en de ontmoetingsmogelijkheden in de wijk.

Vrijdag 10 oktober van 13.30 tot 18.00 uur, wordt het officieel geopend. Iedereen is van harte uitgenodigd voor de opening van Ericastraat 39 in Groesbeek.

In voorzieningenhart Op de Heuvel huizen verschillende organisaties en groepen, waaronder de gelijknamige basisschool, een kinderdagopvang, een peuterspeelzaal, een bibliotheek en het Sociaal Team. Er zijn activiteiten voor jong tot oud. Verder zijn er kantoor-, vergader- en ontmoetingsruimten en er is een sportzaal. Het gebouw bevordert door zijn constructie en inrichting nieuwe contacten en dwarsverbanden.

Bijzondere buitenruimte

Bijzonder is de groene buitenruimte, waar delen zijn ingericht voor kinderen van verschillende leeftijden. Kleintjes hebben andere behoeften dan groten. School en kinderopvang maken bovendien gebruik van het nabijgelegen Avonturenbos, een extra en unieke buitenspeelplek.

Op één plek

Ouders vinden het prettig dat alles op één plek zit: opvang, school en kinderactiviteiten. Omdat peuters en kleuters elkaar tegenkomen en samenspelen en doordat de gebruikte methoden (Peuterplein en Kleuterplein) op elkaar aansluiten, verloopt de overgang van peuters naar de basisschool lekker soepel.

Opening

Het openingsprogramma op vrijdag 10 oktober ziet er als volgt uit:

Om 13.30 uur verricht Burgemeester Keereweer de openingshandeling, samen met kinderen van de kinderopvang en de basisschool. Daarbij zal zijn naam een ludieke rol spelen.

De hele middag presenteren de gebruikers van het voorzieningenhart zich. Zo zijn er lessen van de school, laat de wijkverpleegkundige iets zien van haar werk, maar u kunt er ook genieten van linedance, bijvoorbeeld.

Er zijn kinderactiviteiten, georganiseerd door bewoners zelf. De middag eindigt om 18.00 uur.

Woonmarkt in het Zomagebouw

GROESBEEK - Op zaterdag 4 oktober van 11.00 tot 15.00 uur is de Woonmarkt in het ZOMA-gebouw in hartje Groesbeek. Tijdens de Woonmarkt worden de diverse bouwprojecten in Groesbeek gepresenteerd. Daarnaast zijn er stands om de bezoeker te informeren en adviseren over alles wat met wonen te maken heeft, van het bouwen van een huis tot de inrichting van de woning.

Tijdens de markt is er ook aandacht voor duurzaam wonen en de financiële aspecten van wonen. De Woonmarkt is bedoeld voor starters tot ouderen en voor mensen met een zorgindicatie.

Nieuw: bezoek de bouwlocaties

De Woonmarkt is voor de woningzoekende of belangstellende extra aantrekkelijk, omdat men dit jaar onder leiding van een gids ook een kijkje kan nemen op de diverse locaties van de bouwprojecten om de sfeer te proeven. Een aantal woningen wordt opengesteld zodat men ook binnen kan kijken en er is vervoer geregeld naar de diverse locaties en weer terug naar de Zoma.

Een greep uit de bouwprojecten

De nieuwe bouwprojecten zijn heel divers. Het gaat om woningen en appartementen voor de verkoop en de verhuur, in de vrije en de sociale sector. Er zijn woningen waar men een grote keuzevrijheid heeft in de afwerking van de woning. Er zijn ook bouwkavels te koop waar een huis naar uw eigen wensen en smaak gebouwd kan worden. Over de volgende bouwprojecten is informatie op de Woonmarkt:

Bellevue/centrum (koop- en huurappartementen);

Drulse Beek (koop- en huurwoningen, koop- en huurappartementen, kavels);

De Heikant (koopwoningen, kavels);

Hüsenhoff (koopwoningen, kavels);

De Kuul (koopwoningen, kavels);

Stekkenberg (koop- en huurwoningen, kavels);

en Park Dekkerswald en Mariëndaal (huurappartementen met zorgindicatie).

Naast deze projecten zijn er nog diverse andere bouwplannen in Groesbeek. Als men graag wil weten welke dat zijn, kan men dit navragen bij de stands van de deelnemende partijen.

Uiteraard is de gemeente Groesbeek vertegenwoordigd met een stand waarin te zien is wat de plannen zijn voor de inrichting van de openbare ruimte in het centrum. Maar ook als men meer wil weten over de mogelijkheden tot bijvoorbeeld gevelverbetering van een eigen pand in het centrum, kan men bij de stand terecht. Daarnaast zijn er stands voor advies over hypotheken, woninginrichting en duurzaam wonen.

De Woonmarkt in het Zoma-gebouw in hartje Groesbeek is gratis te bezoeken op zaterdag 4 oktober van 11.00 tot 15.00 uur aan de Spoorlaan 5A in Groesbeek. (Direct achter Scapino en Hema / Marktplein. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid rondom het gebouw.)

Einde kortingspas ouderenvervoer

Ubbergen in 2015

UBBERGEN - De gemeente Ubbergen heeft vanaf 2001 een kortingspas voor ouderen. Met die kortingspas kunnen mensen die ouder zijn dan zestig jaar en die een laag inkomen hebben (anderhalf keer het norminkomen) tegen gereduceerd tarief gebruik maken van de Stadsregiotaxi voor maximaal 125 zones per jaar.

De gemeenteraad heeft op 11 september besloten dat deze regeling eindigt per 1 januari 2015. Deze regeling past niet binnen het huidige Wmo-beleid (Wet maatschappelijke ondersteuning). Voor inwoners met een handicap of beperking bestaan binnen de Wmo mogelijkheden om de extra kosten voor vervoer vanwege deze handicap of beperking te compenseren. Alleen de leeftijdsgrens van zestig jaar is onvoldoende grond om een kortingspas te verstrekken.

Overgangstermijn

Voor mensen die gebruik maken van de regeling is een overgangstermijn geregeld tot 1 april 2015. De gemeente informeert deze mensen voor 1 oktober over deze wijziging.

Informatie

Voor meer informatie kunt u bellen met de Wmo-klantmanagers van de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling gemeente Ubbergen. Iedere werkdag zijn zij te bereiken tussen 9.30 uur en 11.00 uur via het nummer 14024.

Reizen met korting kan ook via Breng

REGIO - Met het Breng Vrij Actie-abonnement reizen 65+-ers voor honderd euro een jaar lang onbeperkt na 09.00 uur en in het weekend de hele dag op alle buslijnen van Breng in de regio Arnhem-Nijmegen.

Wie het 65 plus-abonnement vóór 1 oktober 2014 bestelt, kan een jaar lang op maandag tot en met vrijdag ook al voor 09.00 uur 's morgens reizen. Op www.breng.nl staat meer informatie over dit abonnement.

Groesbeekse Wijnfeesten succes

GROESBEEK – Ook nu waren de weergoden de Groesbeekse Wijnfeesten goed gezind. Voor de achtste maal werd dit feest georganiseerd en niet zonder succes.

Vrijdagavond werd de spits afgebeten door de topband Nits die voor een gezellig gevulde feesttent op het marktterrein zorgden. Al bij de start van de wijnfeesten zaterdagmiddag genoot het publiek dat in grote getale aankwam van de wijnkramen uit binnen- en buitenland. Zij hadden hun beste wijnen mee naar Groesbeek genomen om aan de man te brengen. Zowel op het Marktterrein, Dorpsplein, Dorpsstraat en Kerkstraat was het gewoon gezellig druk en in de loop van de middag werd het steeds drukker.

Op het verwenplein (Dorpsplein) zorgde saxofonist Rob Lamme van Swing That Music voor een gezellige sfeer. Er waren vooral veel toeristen op de wijnfeesten afgekomen. Velen van hen maakte van de gelegenheid gebruik om met de gratis pendeldienst de wijngaarden te bezoeken, waardoor de Groesbekers niet opvielen. Zaterdagavond zette de elfkoppige formatie The B Machine de hele tent op z'n kop. Zondagmiddag was het ook weer een drukte van jewelste en was er bijna geen doorkomen meer aan.

Wijnkoningin Liëtte en de prinsessen Juul en Jessie kunnen moe maar voldaan terugkijken op de Wijnfeesten 2014 die als een groot succes de boeken in zullen gaan.

Bijeenkomst mantelzorgers SWOM

MILLINGEN AAN DE RIJN - Zorgt u voor een ander? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u! Ongeveer één op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben.

De volgende activitieit ivan Swom is in Nijmegen: Historische Stadswandeling in Nijmegen op woensdag 8 oktober. De duur van de wandeling is twee uur. De start (rondleiding) is om 14.00 uur bij Den Ienloop, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn om 13.15 uur. De kosten zijn vier euro per persoon. Aanmelden kan bij Iraida Peeters, telefoon 0481 432262 of iraidapeeters@gmail.com. Opgeven is mogelijk tot uiterlijk 6 oktober.

Buren storen inbrekers in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – Oplettende buren hebben zaterdagavond een inbraak in een woning voorkomen aan de Koning Davidlaan in Heilig Landstichting.

De buren meenden wat te horen en gingen poolshoogte nemen. Daarop sloeg een tweetal lieden op de vlucht in een oudere zilvergrijze personenauto. Er was nog geen braakschade aangericht.

Groesbeker aangehouden voor mishandeling

GROESBEEK – Donderdagmiddag rond twaalf uur is op de Hüsenhof in Groesbeek een zestigjarige inwoner aangehouden door de politie inzake mishandeling.

De politie kreeg de melding dat er ruzie zou zijn in de betreffende woning. Met enkele patrouillewagens is de politie ter plaatsen gegaan en hebben de Groesbeker aangehouden voor mishandeling en is voor onderzoek ingesloten.

Groesbeker aangehouden voor mishandeling

Groesbeker aangehouden voor mishandeling

GROESBEEK – Donderdagmiddag rond twaalf uur is op de Hüsenhof in Groesbeek een zestigjarige inwoner aangehouden door de politie inzake mishandeling.

De politie kreeg de melding dat er ruzie zou zijn in de betreffende woning. Met enkele patrouillewagens is de politie ter plaatsen gegaan en hebben de Groesbeker aangehouden voor mishandeling en is voor onderzoek ingesloten.

Buren storen inbrekers in Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING – Oplettende buren hebben zaterdagavond een inbraak in een woning voorkomen aan de Koning Davidlaan in Heilig Landstichting.

De buren meenden wat te horen en gingen poolshoogte nemen. Daarop sloeg een tweetal lieden op de vlucht in een oudere zilvergrijze personenauto. Er was nog geen braakschade aangericht.

Hennepplanten tussen maïs

GROESBEEK – Een landbouwer die zaterdagmorgen 27 september de maïs op zijn land aan de Grafwegen aan het knevelen was, stuitte tien meter vanaf de weg op een viertal hennepplanten.

De landbouwer waarschuwde de politie die de hennepplanten – die nog in de bloesem stonden – in beslag nam ter vernietiging. Het is niet bekend van wie de hennepplanten waren.

Lees ook