GN Lingewaard

3 januari 2018

GN Lingewaard 3 januari 2018


Gendtse film uit 1949 bij Omroep Gelderland

GENDT - De nieuwe TV-serie ‘Ons Dorp’ van Omroep Gelderland neemt de kijker mee terug naar de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw. De jaren waarin de Enschedese ondernemer Johan Adolfs met zijn Bolex-camera stad en land afreisde om zijn dorpsfilms op te nemen. Adolfs heeft ook in Gendt gefilmd in 1949 en de Historische Kring Gente heeft die film uit het kringarchief ter beschikking gesteld aan de omroep.

Gendt bijt de spits af. Vanaf 9 januari is iedere dinsdag om 17.20 uur een dorpsfilm te zien bij Omroep Gelderland. Kijken en luisteren kan ook online. Via de website van Omroep Gelderland (TV Gelderland: www.gld.nl/tv) en natuurlijk via de gratis Omroep Gelderland app.

Als eerste van de reeks wordt de Gendtse film uitgezonden en wel op dinsdag 9 januari. In deze aflevering: De oorlogsschade is soms nog te zien maar de winkels doen alweer goede zaken, verder een stukje Hulhuizen met Vahali, timmerfabriek De Kroon en uitgebreid de steenfabriek maar ook de noodwoningen en in de Kommerdijk alweer nieuw opgebouwde huizen. De opnames eindigden veelal met een optocht, ook deze keer met mensen als Dr. Burg, Hendrik Braam, Chris Milder, Wim de Klein, eindigend bij het klooster met de nonnen.

Riet Berends en Ria Schouten, bestuursleden van de Historische Kring Gente, hebben de film van commentaar voorzien. De uitzending wordt ieder uur herhaald en kan online ook teruggekeken worden.

Nieuwjaarsconcert in Weense stijl

Bevrijdingsconcert 2016. Foto: Henk Sluiter .

HUISSEN - De goede gewoonte van de Huissen-Zandse muziekvereniging Volharding, om na een kerstconcert in 2016 een jaar later een nieuwjaarsconcert te geven, wordt op zondagmorgen 7 januari voortgezet.

In een al gedeeltelijk verbouwd Zands kerkgebouw aan de Van Wijkstraat in Huissen wordt het concert vanaf 11.00 uur gegeven voor haar donateurs en iedereen die de harmoniemuziek een warm hart toedraagt. Er wordt gezorgd voor typisch Weense sfeer gezien het samengestelde programma.

Na een zeer geslaagd themaconcert van vóór de zomervakantie gaat de harmonie een prachtig Nieuwjaarsconcert verzorgen onder leiding van enthousiaste dirigent Casper Braafhart. Walsen van onder andere Johan Strauss en Shostakovich zullen daarom niet ontbreken. Een mooie selectie van muziek uit de animatiefilm ‘Frozen’ staat eveneens op het programma en de topper ‘Hotel California’ van ‘The Eagles’, met als afsluiting natuurlijk de Radetsky mars.

In de pauze zal een kopje koffie/thee aangeboden worden. Direct daarna zal het Instaporkest onder leiding van Jasper Arts van zich laten horen. Volgens de laatste gegevens wordt het concert gegeven in een perfect verwarmde kerk. De entree bedraagt vijf euro. Onder de 16 jaar is de toegang gratis. Men kan in deze mooie kerk tevens een bezoek brengen aan de mooiste en grootste kerstkribbe van de regio. Deze is opnieuw weer met enkele meters uitgebreid. eer info staat op www.volhardinghuissen.nl.

Interview met persoon uit DDR?

BEMMEL - "Wij, Sander Lamers en Daan Kersten, zijn leerlingen van Havo 5 van het OBC Bemmel college."

"Wij zoeken voor ons profielwerkstuk een persoon die vroeger in de DDR (Oost-Duitsland) heeft gewoond om diegene te kunnen interviewen als praktisch onderdeel. Komt u uit de DDR of kent u iemand die in de DDR gewoond heeft? Dan zouden we graag van u horen, want dat helpt ons enorm. Contact graag via mobiel: 06 27353173 / 06 19095007; email: sanderlamers2000@gmail.com."

Waarom een dominee predikant wordt genoemd...

(foto: Johan Dijkstra) Foto: Johan Dijkstra

HUISSEN - In een kerkdienst wordt gezongen, gebeden, uit de Bijbel gelezen, gepreekt en gecollecteerd. Vaste momenten in de viering. En gratis entree! Bij binnenkomst word je welkom geheten. En ben je nieuw dan wijzen we je graag de weg.

Er klinkt orgelmuziek en er wordt een praatje gemaakt. Nadat de dominee en twee kerkenraadsleden (kerkbestuurders) binnenkomen begint de viering. Dat gebeurt met een welkom en enkele mededelingen. Er wordt tevens vermeld wie het boeket na de dienst ontvangt. Het boeket is een liturgisch onderdeel van de dienst waarmee onder andere de kleur van het kerkelijk jaar wordt verbeeld. Met het uitspreken van een votum en groet vertrouwen we ons aan God toe en klinken er woorden namens God: ‘genade en vrede zij met u’. Het te lezen Bijbelgedeelte wordt uitgelegd in de preek. En daarom wordt een dominee ook wel predikant genoemd. De term preek heeft een beetje een zware weerklank. Maar het mooie is dat er in de preek juist een link wordt gelegd met het dagelijkse leven. Soms vanzelfsprekend. Soms heel verrassend. Maar altijd gaat het over jou en mij, over ons en de mensen om ons heen. Zowel binnen als buiten de kerk. Kortom, een plek waar ruimte is voor het leven in al zijn facetten. Betekenisvolle momenten over God en mensen, liefde en geluk, verdriet en pijn. Geloof, hoop en liefde… Een uurtje om tot jezelf te komen. En iets van de ‘Eeuwige’ te ervaren (Marja Huson-ter Avest, scriba).

Protestantse Gemeente Huissen:

Kerkdienst zondag 31 december, oudjaarsdag. Voorganger ds. Bram Grandia, Doesburg. Vrijdagmiddaginloop van 14-16 uur. Van harte welkom.

De Leemkuulers vijfentwintig jaar (2)

BEMMEL - Op 25 juni bestaat Egerlanderkapel De Leemkuulers, uit Bemmel 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt u lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

1993: Na verscheidene vergaderingen inzake statuten en huishoudelijk reglement kan uiteindelijk op 25 juni de statuten gepasseerd worden bij de notaris. Vanaf dit moment is Egerlanderkapel De Leemkuulers een zelfstandige vereniging en wordt aldus ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij de oprichting van de kapel zijn 18 leden lid. Ons repetitielokaal is de peuterspeelplaats in de oude Kinkel. (hier staat nu verzorgingshuis Liduina). Eerst al het speelgoed in de zandbank en dan de stoelen erin en dan repeteren.

De Leemkuulers zijn muzikaal aanwezig bij de ontvangst van de Zwitsers tijdens de Zwitserse week in Bemmel, ook spelen zij tijdens de doorkomst van de vierdaagse wandelaars bij poortman (tegenover de RK kerk)

Op 24 oktober wordt het winkelcentrum van Bemmel geopend, ook daar zijn De Leemkuulers muzikaal present. Ook tijdens de pronkzitting en Oordupkesfestival laten De Leemkuulers zich van de beste kant zien. Helaas is de dirigent bij dit festival niet aanwezig, aangezien hij geveld was door een hartinfarct. Gelukkig heeft de kapel een tweede kapelmeester, Wim de Hartog, die deze taak over kan en wilt nemen.                                                                                                                                                                                        

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

• 11 maart: Brunchconcert in zalencentrum De Kolk te Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro.

• Vierdaagsezondag: Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt te Bemmel. Aanvang 12.00 uur, gepland einde 17.30 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

• 29 september: jubileumconcert in zalencentrum De Kolk te Haalderen. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur. Kosten 5 euro.

• 15 december: slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk te Bemmel. Aanvang 20.00 uur, gepland einde 22.30 uur. Tevens is er een 'mini'-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (onder andere Zonnebloem, cliënten van Driestroom, Makers en Merken).

OBC Huissen in Berlijn

examenleerlingen in Berlijn Foto: OBC Huissen

HUISSEN - Een paar dagen naar Berlijn in kerstsferen! Dat wilden de veertig examenleerlingen van OBC Huissen wel. Vier dagen lang bezochten zij de bruisende Duitse hoofdstad.

Er is een bezoekje gebracht aan de Berliner Mauer en het Brandenburger Tor. Ook de Reichstag, het Olympiastadion en het museum ‘The Story of Berlin’ met een atoomschuilkelder werd bezocht. Daarnaast was er natuurlijk ook ruimte voor ontspanning: een Segway tour op vliegveld Tempelhof en schaatsen op de kerstmarkt vóór het Rote Rathaus. Kortom een druk programma maar ontzettend leuk en leerzaam voor de leerlingen. “Het was een gezellig kerstavontuur in ons laatste jaar op OBC Huissen”, aldus een leerling.

Smartlappenkoor trots op succesvol jaar

Smartlappenkoor Lingewaard Foto: Ivo Hilgenberg

LINGEWAARD - Mede dankzij de sponsors (zie: www.slk-lingewaard.nl.) kijken de leden van Smartlappenkoor Lingewaard met trots terug op 2017.

"In maart hebben wij ons 12,5-jarig jubileum uitbundig gevierd met natuurlijk veel gezang. Naast diverse optredens bij festivals en instellingen organiseerden wij met veel succes het Pinksterkorenfestijn in Hulhuizen en het smartlappenfestival 'Bemmel Zingt'. Ons succes is voor een belangrijk deel te danken aan Harry Demon, de sublieme dirigent, arrangeur en geluidstechnicus. Ook bij optredens en festivals zorgt hij voor de geluidsapparatuur."

"Wij hebben succesvol 2017 afgesloten met een zang- en sfeervolle kerstviering waar onze saamhorigheid van af spatte. Ondanks de nog steeds verdere bezuinigingen op activiteiten in zorginstellingen is onze agenda in 2018 toch weer gevuld waar we óók trots op zijn. Ben je geïnteresseerd in ons koor, kom een keer vrijblijvend meezingen en bezoek onze website."

Gendtenaar Elwin van Alst al jong naar Canada Op zoek naar vriendin en werk (in Nederland?)

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Elwin van Alst, die met zijn ouders twintig jaar geleden vanuit Gendt naar Canada emigreerde. 'Ik heb een heleboel gemist'.

Tekst: Hans Schmeinck

Gemist, qua familie. Haast Van Alst (24) zich te zeggen. ,,Zoals verjaardagen, bruiloften, geboortes. Ik was nog maar vier jaar toen ik weg ging, maar ik herinner me nog wel een jaartje op de Vonkenmorgen met Meneer Willy (Evers) en dat mijn zus en ik op de fiets met oma zaten. Een voor- en een achterop.''

De geboren Gendtenaar groeide op zonder grootouders, ooms en tantes en nichtjes en neefjes. ,,Of dat echt slecht is of juist goed dat ik een heleboel heb gemist in Gendt weet ik niet. Ik ga nog meer missen, dat is wel jammer. Ik weet ook niet of ik een beter leven zou hebben gehad als we niet naar Canada waren verhuisd. Want wij hebben zelf ook mooie dingen meegemaakt. De enige heimwee die ik heb is dan ook naar familie, zoals naar mijn grootouders.''

Omdat die inmiddels in de tachtig zijn reizen ze al enige tijd niet meer af naar Canada. Van Alst's ouders wonen in het landelijk gelegen Sydenham, Ontario. Van Alst zelf woont inmiddels in de wereldstad Toronto. Voor Canadese begrippen dicht bij elkaar, zo'n drie uur rijden. Voorheen kwamen de opa's en oma's met grote regelmaat en bezocht het gezin Van Alst even zo vaak de familie in Gendt/Nederland.

Stagedive

Zelf was hij juist dit jaar nog een lange tijd hier. ,,De gehele zomer. Door mijn werk (Van Alst rondde een opleiding als tv-/fimproducent af en is nu set- en studio-assistant, HS) kan ik zelf bepalen wanneer en hoe vaak ik wil komen. Meestal kwam ik dus maar twee weken over en dan was alles strak gepland. Maar nu kon ik echt het dagelijkse leven in Gendt meemaken. Ik heb de onderlinge band met de familie goed aan kunnen halen. Zoals boodschappen doen met oma. We fietsten ook door Flieren en Zandvoort en ik hoorde van opa verhaaltjes die ik nog niet kende. Heel leuk.''

Niet leuk, aldus Van Alst, de dorpjes hier die aan elkaar groeien. ,,In plaats van de mooie natuur, boerderijen en weiland komen er woningen. Kijk naar Lent, dat vind ik dus echt jammer.'' Zijn ouders trokken destijds juist ook vanwege de ruimte en de rust en de hoop op een goed/beter bestaan naar Canada. ,,Ik heb erg naar m'n zin daar. Het is mooi en rustig, veel bos en meren en weilanden. De mensen zijn ook vriendelijk hier. Al kunnen ze qua feest vieren wel wat leren van Nederlanders.''

Van Alst was hier de afgelopen maanden tevens op zoek naar werk. ,,Heb nog wel gesprekken gevoerd hier en daar, maar helaas.'' Dus hij is nog op zoek. Ook naar een vriendin. ,,Want ik ben nog vrijgezel.'' En zijn familie? ,,Ik Skype veel en zit in Whatsapp-groepjes, dus zo hou ik contact.'' En mist hij minder…

[streamer]

'Qua feesten kunnen de Canadezen wel wat leren van Nederlanders'

.

Pleisterplaatsviering Ressen

RESSEN - De Keltische traditie is de laatste jaren door velen opnieuw ontdekt als een waardevolle inspiratiebron. In die traditie spelen een aantal thema’s een belangrijke rol die we als uitgangspunt gekozen voor alle activiteiten van Pleisterplaats Ressen dit seizoen.

Na het thema ‘Wees gezegend’ op 3 september en ‘Gerechtigheid en Vrede’ op 5 november zal op 7 januari het thema ‘Pelgrimage’ centraal staan. Het leven kan worden ervaren als een weg waarop je gaandeweg jezelf leert ontdekken en waarop bijzondere ervaringen en ontmoetingen plaatsvinden. Een zoektocht met onverwachte wendingen vaak!

Zoals in elke Pleisterplaatsviering is er ruimte voor inspirerende teksten, stilte, meditatieve muziek en liederen uit onder andere Taize en Iona. Muzikale medewerking van Jeroen Otten op caisa, Maarten Noordzij op gitaar en Henny Klaasenbos op piano.

De vieringen vinden plaats in de kerk van Ressen (Kerkenhofstraat 4), starten om 19:30 uur, duren ongeveer drie kwartier en worden afgesloten met koffie/thee/ontmoeting in de Kosterij. Iedereen is van er welkom!

Oproep

BETUWE - Wie heeft familie of vrienden die uit Bemmel, Elst, Huissen, Zetten, Gendt, Driel, Angeren, of andere plaatsen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan? En graag zijn/haar verhaal in de rubriek Betuwenaar in het Buitenland wil delen? Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com. Daarin vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid of vriend(in) binnenkort in Hét Gemeente Nieuws!

Driebandentoernooi Bemmel

BEMMEL - Van 16 tot en met 21 januari is het jaarlijkse OBK-driebandentoernooi in café-bar De Roskam in Bemmel.

Bij voldoende aanmeldingen wordt begonnen op dinsdag 16 januari met het toernooi, waar zal gespeeld worden in poules van vier personen op vier biljarttafels. De nummers 1 en 2 in de poule gaan door naar de volgende ronde. Dit gaat net zolang door totdat op zondag er nog zestien over zijn op onze mooie finaledag.

Het inschrijfgeld bedraagt 12,00 euro. Voor de nummers 1 tot en met 4 zijn er leuke prijzen te verdienen.

Er zijn nog plaatsen over om mee te doen. Bij interesse graag aanmelden per email bij R.Polman@OBKBemmel.nl.

Grijze dagen...

Foto: Joyce Derksen

LINGEWAARD - Het waren donkere grijze dagen voor Kerst. Ver weg kijken was lastig met al die mist, maar niet getreurd schoonheid bevindt zich ook vaak vlak onder onze neus. Mist en dauw in Doornenburg, vastgelegd door Joyce Derksen.

RKHVV sluit 'verloren zoon' alweer snel in armen Nick Stienstra terug op oude nest

Na nog geen half jaar bij tweededivisionist Lienden is Nick Stienstra alweer terug bij RKHVV. De Huissenaar kwam niet aan spelen toe bij de club van Hans Kraay jr. Bij 'de blauwen' wil hij weer minuten maken, het spelplezier terugvinden en RKHVV behouden voor de hoofdklasse.

Tekst: Hans Schmeinck

Sommige fans van RKHVV grapten al: 'Hij kon het niet vienden in Lienden'. Bij de club uit de Nederbetuwe kon Nick Stienstra z'n draai inderdaad niet vinden. In de 15 competitieduels die de club dit lopende seizoen afwerkte in de tweede divisie moest de 21-jarige Huissenaar het doen met welgeteld één invalbeurt. Van vijf minuten! Veel te weinig voor het talent dat altijd uitkwam voor RKHVV als ook twee jaar bij de Vitesse Academie speelde.

Stienstra had zijn transfer naar de club van Hans Kraay jr. afgelopen zomer juist verdiend vanwege een persoonlijk prima seizoen bij RKHVV. Zijn team beleefde daarentegen een jaargang met twee gezichten, de eerste seizoenshelft werd met sprankelend en aanvallend spel bovenin de landelijke hoofdklasse A meegedraaid. Maar na de winterstop maakten 'de blauwen' een vrije val. En werd op de laatste speeldag pas klassebehoud veilig gesteld. Ook nog eens met behulp van tegenstander MSC.

Degradatie
Maar na afloop van die wedstrijd c.q. een paar pilsjes van opluchting was Stienstra al enigszins met zijn hoofd bij zijn nieuwe club. Lienden, dat acht jaar eerder huidig bekerwinnaar Vitesse uitschakelde in de strijd om de KNVB-beker. Toen ook al onder leiding van de flamboyante trainer annex voormalig prof annex tv-bekendheid Kraay jr.

,,Mijn samenwerking met hem is goed geweest. Maar ik miste door vakantie een deel van de voorbereiding en was de eerste wedstrijd geschorst en toen stond de basis al. Ondanks enkele blessures bij spelers is me toch geen speeltijd gegund.''

Uiteindelijk vroeg de middenvelder om uitgeleend te worden, aan zijn 'cluppie'. ,,RKHVV ja. Ik woon en werk hier bij Huisman Sport en mijn vriendin woont hier. En ik ken de jongens en de trainer. Al moest ik wel even nadenken over de overstap want het team draait niet goed.'' Wat heet, RKHVV staat voorlaatste. Al pakte het de laatste twee duels wel vier punten. Stienstra zal er alles aan doen om zijn team (wederom) voor degradatie te behoeden. ,,Ik wil spelen.'' Daarvoor ziet hij zelfs af van zijn vergoeding bij Lienden. Als dat geen clubliefde is.

[kader]

Jermo Wilsterman wél basisspeler bij Lienden

Een andere topper uit het regionale voetbal, Jermo Wilsterman, maakt, in tegenstelling tot Nick Stienstra, wél speelminuten bij Lienden. Volop zelfs. De rechtsback die in juni 2016 na twee sterke seizoenen bij De Bataven, klassegenoot van Stienstra's RKHVV, overstapte naar Lienden, speelde dit seizoen 12 van de 15 competitieduels. Waarvan 11 keer in de basis. Zeven keer maakte hij de 90 minuten vol. Wilsterman scoorde een keer.

In zijn eerste seizoen kwam de rechtervleugelverdediger liefst 31 keer uit voor de club uit de tweede divisie. Volgens de website Transfermarkt.nl is de marktwaarde van de voormalig speler van (Jong) De Graafschap 50.000 euro.

Geslaagde Gelderlandshow

REGIO - In het weekend van 15, 16 en 17 december vond in de Olympichallen in Wijchen de Gelderlandshow plaats. Tijdens deze grote landelijke kleindierententoonstelling werden ruim 2.700 konijnen, cavia's en sierduiven door professionele keurmeesters beoordeeld en vervolgens tentoongesteld. Helaas mochten vanwege de vogelgriep geen hoenders en watervogels deelnemen.


De organisatie van deze tentoonstelling was in handen van kleindierenverenigingen uit de regio waaronder de Betuwse Kleindier Vereniging (BKV) uit Lingewaard. Veel bezoekers uit Lingewaard en verre omgeving waaronder ook veel Duitsers, bezochten de show.
De resultaten van de leden van BKV.

In de diergroep konijnen waren als volgt: Kevin Tiellemans uit Angeren en Jo Brugmans uit Haalderen behaalden het predicaat ZG (zeer goed) met respectievelijk een Blauwe Wener en een Tan Zwart. Peter Evers uit Huissen behaalde een F (Fraai) predicaat met 95 punten met een Blauwoog Pool. Henk Huisman uit Gendt werd met een Ram in het ras rexdwerg Castor predicaat F 96 punten beste van de clubdieren van BKV. Kenneth Bouwman uit Gendt behaalde met een jonge Rex Castor Ram een F 97. Bij de collectie van vijf konijnen werd hij zelfs tweede van de gehele Gelderlandshow.
Het tentoonstellingsseizoen voor de kleindierenliefhebbers loopt nu bijna ten einde en de fokkers gaan zich voorbereiden op het fokseizoen. De meeste jonge dieren worden in het voorjaar geboren.

Vogels spotten in de Gendtse waard

Grauwe gans in de Gendtse waard. Foto: Herman Hendriks

GENDT - De Gendtse waard tussen de Waaldijk en de steenfabriek is een prachtig natuurgebied met veel water en mooie struinpaden. Het gebied is in 2016/2017 gedeeltelijk fraai heringericht.

De begroeiing langs en in het water, op de dijken en de daar tussenliggende velden is voor vogels een rijk voedsel- en rustgebied. De excursie staat onder leiding van Ben Brouwer die enthousiast over de vogelwereld kan vertellen. Deze IVN RijnWaal vogelaar verwacht dat wij wintervogels te zien krijgen zoals eenden, futen, grauwe en kolganzen, meeuwen en blauwe en zilverreigers. En natuurlijk is er altijd een kans om een buizerd, torenvalk of ijsvogel te spotten. Ben is voor deze excursie bereikbaar op 06 53927477

Grote zilverreigers in de Gendtse waard. Foto: Herman Hendriks Herman Hendriks

De start is zondag 7 januari om 09.00 uur bij de afrit van de Waaldijk naar steenfabriek De Zandberg (Rodruza) in Gendt. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Wandelschoenen of laarzen en een verrekijker worden aanbevolen.

Meer informatie over deze excursie en IVN RijnWaal staat op: www.ivn.nl/afdeling/rijnwaal.

Inzameling oudpapier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 5 januari wordt het oudpapier weer ingezameld.

Wilt u zorgen dat het papier vóór 18.00 aan de straat staat! De opbrengsten zijn, zoals iedere maand, voor basisschool De Wieling.

Inzameling oudpapier Haalderen

Inzameling oudpapier Haalderen

HAALDEREN - Op vrijdag 5 januari wordt het oudpapier weer ingezameld.

Wilt u zorgen dat het papier vóór 18.00 aan de straat staat! De opbrengsten zijn, zoals iedere maand, voor basisschool De Wieling.

Met liefde gekapt

Nanda zegt gedag Foto: martien van hemmen

HUISSEN - Bijna 20 jaar is ze werkzaam geweest in haar vooroorlogse pandje in de Vierakkerstraat te Huissen. Velen zeiden toen dat een kapsalon erbij misschien wel teveel van het goede was. Die kregen ongelijk, want het werd niet teveel van het goede. De Harmony of hair ontwikkelde zich al snel tot een Michelinster waardige speciale kapsalon.

Bijna ieder seizoen een aangepaste inrichting bracht een bijzondere sfeer. Met liefde voor het vak en kwaliteit werd men er geknipt en gekapt. Nanda verlaat Huissen niet om bedrijfsredenen. Integendeel: de speciaalzaak voegt tot op de dag van vandaag iets toe aan het winkelbestand. Nanda heeft gekozen voor meer tijd aan haar gezin in combinatie met haar vak in Herveld. Fans kunnen haar bereiken op de site van Harmony of hair.

Nanda dankt iedereen voor de positieve ervaringen die ze mocht beleven. Met een gevoel van weemoed neemt ze afscheid van haar geliefde plek met uitzicht op de kloostergracht. En laat ze het pandje leeg achter? Niet lang, want deze plek blijft markant in Huissens bedrijvigheid. Daarover later meer.

Speciale informatieavond bij OBC Bemmel

BETUWE - Op donderdagavond 11 januari verzorgt OBC Bemmel een speciale informatieavond voor leerlingen, ouder(s)/verzorger(s). Tijdens deze avond worden het vwo (TOP-projecten), tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, Lifestyle vmbo-t, Sportprogramma havo en Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits extra belicht.

Het programma start om 19:00 uur op zowel de vmbo-t locatie (De Essenpas) als op de havo-vwo locatie (De Heister). Het vwo van OBC Bemmel heeft een uitdagend programma met onderzoeksprojecten gericht op Talentontwikkeling, Onderzoekende houding en Praktijk (TOP-projecten). Het veelzijdige programma biedt leerlingen veel keuzemogelijkheden op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, kunst, cultuur en de eigen omgeving.

OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO certificaat en de uitzonderlijke goede resultaten behoort het OBC tot de top van Nederland.

Tijdens de informatieavond wordt Lifestyle vmbo-t belicht. Jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en alles wat daarbij komt kijken, komen zeker aan hun trekken met dit programma. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om op het vmbo-t Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits te volgen. De leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

Op de havo kunnen leerlingen het speciale Sportprogramma havo volgen. De leerlingen hebben vijf uur sportactiviteiten per week, waarin veel aandacht is voor vaardigheden zoals organiseren en samenwerken.

Informatieavond en open dag

Tijdens de informatieavond zijn er algemene voorlichtingsrondes. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. De informatieavond zal plaatsvinden op donderdag 11 januari om 19.00 uur. Daarnaast zijn geïnteresseerden van harte welkom tijdens de open dag op zaterdag 3 februari vanaf 10:00 – 15:00 uur. Voor meer informatie kan men terecht op www.obc-bemmel.nl.

Nieuwe evenementen moeten meer bezoekers naar Fort Pannerden lokken

Barbecuefeest in 2017 van De Buitenpoort. De omzet van de horeca moet volgens het stichtingsbestuur aanzienlijk omhoog om de oplopende investeringskosten te kunnen dekken. Foto: Sjaak Veldkamp. 

DOORNENBURG – Fort Pannerden kan 2017 niet afsluiten met een sluitende exploitatie. Het aantal bezoekers voor het rijksmonument blijft onder de maat. Het stichtingsbestuur heeft het budget voor PR en marketing opgeschroefd om het rijksmonument vanaf dit jaar steviger op de kaart te zetten.

De boeken laten een operationeel verlies zien van 30.000 euro. Maar door hulp van de gemeente, provincie en sponsoren blijft de stichting in staat om te blijven investeren in een gezonde exploitatie, meldt de stichting.

Sinds april 2016 is het fort in beheer van Stichting tot beheer en instandhouding van Fort Pannerden. Met financiele steun van het Rijk, provincie en anderen is het fort gerestaureerd en verbouwd tot een informatie- en beleefcentrum. Lingewaard heeft 50.000 euro geschonken en staat bij de bank garant voor een lening van 50.000 euro. Vorig jaar werd nog eens 10.000 euro overgemaakt vanwege een dreigend tekort.

De start in 2016 liep al niet zoals verwacht. Het jaarlijks te verwachten aantal van 20.000 bezoekers werd met 10.808 niet gehaald. De groei van het aantal bezoekers blijft ook in 2017 bescheiden, zo meldt het stichtingsbestuur aan de gemeente.
2018 wordt ingezet om hierop antwoord te geven. Directeur Eric Creemers heeft nieuwe evenementen op de kalender gezet wat meer bezoekers moet trekken. Contracten met leveranciers worden herzien om kosten te besparen. De omzet van de horeca moet aanzienlijk omhoog om de oplopende investeringskosten te kunnen dekken. In 2017 kwamen circa 24.000 bezoekers naar het fort, waarvan 12.513 een toegangskaart hebben gekocht. De rest kwam uitsluitend voor de vrij toegankelijke ruimtes. De uitkijkpost was favoriet, op de tweede plaats de horeca.

Europa's beste Bee Gees tributeshow naar Arnhem

ARNHEM - Na de uitverkochte shows in concertgebouw De Vereeniging en tijdens de eerste landelijke tour vorig jaar kon een vervolg niet uitblijven: de heren van Night Fever keren terug naar de grote theaters en concertzalen van Nederland. Meer shows, andere steden en nog steeds het omvangrijke muziekrepertoire van de gebroeders Gibb. De show staat als een huis en is een must see voor iedere Bee Gees liefhebber.

Wie aan de Bee Gees denkt, denkt aan dansen. Maurice, Barry en Robin waren de helden van de disco. Maar het trio produceerde niet alleen de megahits 'More than a woman', ' Stayin' Alive' en 'You should be dancing', maar schreef ook wereldberoemde nummers voor onder andere Barbra Streisand, Celine Dion en Frankie Valli. De 7-mans formatie Night Fever uit Duitsland speelt de discoklassiekers uit de tijd van de strakke jumpsuits en glitters, maar laat ook de oude sound met nummers als 'Spicks and specks' en 'To love somebody' live horen. Night Fever wordt vergezeld door een zangeres die enkele bekende duetten van de broers voor haar rekening neemt. Het indrukwekkende tributeconcert is een waardig eerbetoon aan één van de bekendste popgroepen ter wereld en benadert het origineel bijzonder nauwkeurig. Eerder stond de band al voor uitverkochte zalen in Nijmegen, Eindhoven, Apeldoorn en Leeuwarden. Tickets voor het semi-staconcert op 2 februari in Arnhem zijn nu te koop via arnhemsepodia.nl. (Night Fever – the very best of the Bee Gees. Vrijdag 2 februari 20.00 uur, Musis Arnhem; www.bestofthebeegees.nl)

Voor elfde keer nodigt Rotary Lingewaard alleenstaanden van 65+ uit Midwinterdiner 2018: nieuwe contacten 65-plussers

Sfeerimpressie Midwinterdiner Foto: Clemens Hendriksen

LINGEWAARD - Buitenpoort Catering staat garant voor een smaakvol driegangendiner en de Rotaryleden voor een vakkundige bediening. Tussendoor is er een quizronde, een verrassingsoptreden en luistert popkoor 2000 uit Bemmel de avond op met een swingend optreden.

De tafelschikking vindt dit jaar plaats op basis van de hobby’s van de deelnemers, zodat nog sneller nieuwe contacten worden gelegd. Het diner wordt mede mogelijk gemaakt door opbrengsten van het jaarlijkse Lingewaards Dictee, een bijdrage van de stichting Maatschappelijke GezondheidsZorg (MGZ) en Buitenpoort Catering.

De avond begint om 18.30 uur en duurt tot circa 22.00 uur. Er is ruimte voor maximaal honderd gasten. Wilt u meedoen? Geef u dan op voor 18 januari. Rond 20 januari worden de uitnodigingen verzonden via mail of brief, afhankelijk van de wijze van aanmelden. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk nieuwe gezichten bij toewijzing van de plaatskaarten. De gratis kaarten voor deze avond zijn alleen vooraf te verkrijgen per mail: midwinterdiner@rotarylingewaard.nl of per brief: Midwinterdiner Rotary Lingewaard, De Plak 13, 6681 DN Bemmel onder vermelding van de volgende gegevens: aantal kaarten, namen van de deelnemers, adressen, telefoonnummers, hobby’s en eventuele dieetwensen per deelnemer.

Voor iedereen die nog voor het midwinterdiner een gezellige middag wil beleven, organiseert Rotary Lingewaard een masterclass De Viool ‘Meester’ op 14 januari van 14.00-16.15 uur in de Theaterkerk Bemmel. Voor meer informatie en het goede doel dat ermee wordt gesteund: https://www.rotary.nl/lingewaardbemmel.

9 / 24

10 / 24

11 / 24

Abacus verrast Sancta Maria

Bewoners van Sancta Maria genieten van de verrassing. Foto: Marcel Koldeweij

LINGEWAARD - Wat is er leuker dan tijdens de kerstperiode verrast te worden door anderen. Dat dachten de leerlingen van IKC De Abacus ook. Daarom hebben verschillende groepen zich ingezet om de bewoners van Sancta Maria vast in de kerstsfeer te brengen.

De kinderen hebben mooie kerstkaarten en prachtige kerststukjes gemaakt. Deze cadeaus hebben ze, op dinsdag 19 december, aangeboden aan alle bewoners van Sancta Maria. Maar dat was nog niet alles. Want zij hebben daar ook een kerstviering verzorgd met liedjes en gedichten. Een van de meiden uit groep 8 heeft een stuk op de piano gespeeld. En met z’n allen wisten zij de bewoners te ontroeren.

Het was een gezellige ochtend voor de bewoners van Sancta Maria en voor de kinderen van IKC De Abacus! "Verder zijn we met het gehele IKC bezig geweest met het inzamelen van voedsel voor de Voedselbank regio Arnhem. Ook dit was een groot succes. We hebben twintig volle kratten kunnen doneren!"

Jaarlijkse collecte Banneuxgroep Gendt

GENDT - Van maandag 8 tot en met zaterdag 13 januari zullen de collectanten van de Banneuxgroep Gendt weer aan de deur komen voor de jaarlijkse collecte.

De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Mariakapel aan de Schoolstraat en een bijdrage voor de gasten die in 2018 mee naar Banneux willen gaan. "Mogen wij ook deze collecte weer op u rekenen. Indien u graag een keertje mee wilt gaan naar Banneux dan kunt voor informatie, telefonisch contact opnemen met Trees Janssen (0481 422537). In 2018 gaan we in het voorjaar van vrijdag 25 tot en met dinsdag 29 mei.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 7 januari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Column

Kerstgevoel

Rare week. Veel zondagen, kerstgevoel, volwassen pubers geven een slomp geld uit aan vuurwerk, Oudjaar, Nieuwjaar en ik mag in 2017 mijn laatste stukje tikken dat pas in 2018 wordt gepubliceerd. Mijn enige houvast is dat we een heel gezellig Kerst hebben gehad. Eerste Kerstdag, het kerstgevoel in zorgcentrum St. jozef in Gendt gefotografeerd en met mijn geliefde burgerlijk gegourmet. De volgende dag met kinderen en kleinkinderen de gezamenlijke kookkunsten op tafel gezet. Niks tafeldekken, maar smikkelen in ongedwongen sfeer. Aan tafel, op de bank en de kinderen mogen rondlopen. Ondertussen een sjoelcompetitie. Stan en Max kraaiden van plezier toen ze opa op de grond wisten te werken. Het ultieme kerstgevoel. Terugblikken kan leuk zijn, maar ik tuur naar een leeg scherm. Lezers zitten in 2018 niet te wachten op een terugblik van het afgelopen politieke jaar in Lingewaard. Ik ook niet. Snel vergeten. Behalve dat dit college ons ruim honderd euro door de neus heeft geboord met hun precario heffing. Niet vergeten bij de gemeenteraadsverkiezingen. Stem je op de VVD, dan stem je ook op de gehaaide belastingwethouder Helga Witjes uit Doornenburg. Ik vind haar aardig, maar ze is wel lijsttrekker van de VVD. Met trots toont Helga op Twitter een foto waar Mark Rutte zijn arm om haar schouder slaat. De eerste verkiezingsfolder ligt al op de deurmat. Er zijn geen brievenbusstickers voorhanden met de boodschap JA reclame / NEE borstklopperij. Dus, laat het dan in godsnaam maar komen. Lokaal Belang trapt af met hun lijstrekker en wethouder Johan Sluiter. Graag informeert hij over behaalde successen van zijn Lokaal Belang in de afgelopen periode. Geen woord gerept over coalitiepartijen waar hij 4 jaar ogenschijnlijk innig mee heeft samengewerkt. Lees: De raadsleden van CDA, lingewaard.NU en VVD hebben hun wethouders in het collegezadel gehouden. Nu de verkiezingen. Dat betekent in de politiek, eigen belang eerst. Iedere partij voor zich, God voor ons allen. 2018, weg kerstgevoel. Rare week.

Sjaak

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 7 januari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Seniorenzitting in Bemmel

BEMMEL - De Opperstalmeesters van carnavalsvereniging De Blauwe Pony ’81 presenteren op dinsdag 13 februari de seniorenzitting.

Ook in 2018 zal er een hele gezellige seniorenzitting gehouden worden in café/zaal De Roskam aan de Dorpsstraat 95 in Bemmel op dinsdag 13 februari. De Opperstals van De Blauwe Pony gaan er weer een grandioos feest van maken en nodigen alle 50-plussers uit Bemmel en omgeving graag uit om deze carnavaleske middag mee te komen vieren. Het programma staat garant voor een oergezellige middag met muziek, zang én dans. Ook de buut zal niet ontbreken.

Deze seniorenzitting begint om 14.30 uur. De zaal gaat open om 14.00 uur. De toegang is gratis en natuurlijk krijgt de bezoeker een lekker kopje koffie/thee en een drankje aangeboden! "Wij vinden het erg gezellig als u in carnavalssfeer verkleed komt, maar dat is zeker niet verplicht, u bent allen welkom!" Meer informatie te verkrijgen via 06 54975063 (Marianne van Eechoud-Bierens).

Jeugdafdeling 't Verzetje

Kampioen jeugd t/m 12 jaar: Tycho Jansen. Foto: 't Verzetje

BEMMEL - Zaterdag 28 oktober hebben de jongste clubleden van wielervereniging 't Verzetje afscheid genomen van het zomerseizoen met een supergezellige middag. Naast de diverse activiteiten werden ook de clubkampioenen bekend gemaakt.

Naast de volwassenen heeft ook de jeugd van de gemeente Lingewaard het racefietsen omarmd. De vele jeugdleden laten zien dat het nog wel meevalt met de social media verslaafde jeugd. Deze groep jongeren bewijzen dat zij sporten en met name het fietsen erg belangrijk voor ze is en zeker als zij hun krachten met elkaar kunnen meten.

De volgende jeugdleden mogen zich de kampioenen van 2017 noemen:

Tijdritten bij de jeugd (tot en met 12 jaar):

Tycho Jansen

Ty Pricken

Fleur Martens

Tijdritten junioren:

Bram Gerritsen

Joey Gubbels

Stijn Tiemessen

Toerklassement:

Bram Gerritsen4115 km.

Tycho Jansen1545 km.

Rik Leensen1460 km.

Ook de jeugd gaat zich in de winter voorbereiden op het volgend zomerseizoen met mountainbiken en spinning.

Kinkelbestuur in gesprek met… Ehbo Bemmel-Haalderen bij elk evenement in touw

BEMMEL - Onopvallend maar alert lopen ze tussen de feestvierders. Bij elk evenement zijn ze er. Eerste hulp bieden, als ambulance, brandweer en politie nog onderweg zijn of assisteren, zoals bij reanimatie en ongevallen. De vergunning verplicht hun aanwezigheid. We praten met Steef Spaan (74) en Mientje Janssen (75) van de ehbo en wonen de opfrisavond in De Kinkel bij.

Steef en Mientje praten over vroeger. De toonzetting is serieus. Mientje: de vereniging is vlak voor de oorlog opgericht door dokter Noordzij en Johanna Bus, dochter van een boer. Verder weten wij niet veel. Het archief is verloren gegaan tijdens het hoge water in ‘93. De kelders van de Brugdijk waren toen ondergelopen.

Nu hebben wij 42 leden. Het aantal is wel wat teruggelopen, zegt Steef. Zeker ook door de opkomst van de BHV. Bij hen volstaat een eenvoudiger cursus, in plaats van een ehbo-diploma. Ehbo’ers treden op bij acuut gevaar, als er nog geen professionele hulp aanwezig is, zoals bij ongevallen met bloedingen, hartproblemen en verslikken. Reanimeren met en zonder AED staat natuurlijk hoog in het vaandel. Daar ging de opfrisavond over. Alles wordt nog eens herhaald om mensen met hartproblemen eerste hulp te kunnen bieden.

Maar waarom actief lid van de ehbo? Paraat zijn en bij nacht en ontij opgeroepen kunnen worden, is niet niks. André: je doet iets, het kost weinig tijd en reanimeren is niet moeilijk; Joost: gewoon burgerplicht; José: je bent er vlug bij als het in de familie gebeurt of op het werk. Ja...! Deze mensen verdienen eigenlijk een vette pluim!

Jan de Moor en Johan Hesselink

Wie wint Kapelaan Walters Trofee 2018?

Oprichter Kapelaan Stef Walters (midden) met zijn St.Caecilia in 1916. Foto: Archief St.Caecilia

DOORNENBURG - Op zaterdagavond 6 januari houdt harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg haar traditionele nieuwjaarsbijeenkomst in het plaatselijke Ontmoetingscentrum.

Tijdens programma zullen slagwerkgroep en harmonieorkest kort terugblikken op het succesvolle afgelopen jaar. Ook zal Sint-Caecilia een zestal jubilarissen huldigen en zal voorzitter Rob van de Sant alvast vooruit gaan kijken naar nieuw en verwachtingsvol muzikaal jaar.

In het kasteeldorp wordt ook jaarlijks uitgekeken naar bekendmaking van de Kapelaan Walters Trofee. Deze prijs is genoemd naar de oprichter van Sint-Caecilia en zal voor achtste maal worden uitgereikt aan de persoon die zich op uitzonderlijke wijze heeft ingezet voor de vereniging. Voor de commissie die dit beoordeelt zal het ditmaal geen eenvoudige keuze gaan worden. De afgelopen jaren is de vereniging actief met evenementen waarvoor veel leden zich op diverse manieren zeer intensief hebben ingezet. De vraag is dus wie na Theo Rutten (2011),Theo Peters (2012), Joop van Alst (2013) Anja Rasing-Peters (2014), Johan Otters (2015), beschermheer Leonard van Nispen (2016) en Walter Frehe (2017) deze bijzondere benoeming in ontvangst mag komen nemen.

Na het officiële deel dat ongeveer een uur zal duren, is er voor belangstellenden gelegenheid de jubilarissen en winnaar van de Kapelaan Walter Trofee te feliciteren en samen feestelijk te toosten op het muzikale jaar 2018. Aanvang van deze nieuwjaarsbijeenkomst is 19.00 uur in het plaatselijke ontmoetingscentrum. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd, de toegang is gratis.

Ondernemers Schieten bij Op de Korrel Bemmel

BEMMEL - Op de Korrel Bemmel organiseert al een aantal jaren het Ondernemers Schieten. Ook in 2018 staat het evenement weer op de kalender op de avonden: vrijdag 2, donderdag 8, vrijdag 9, donderdag 15 en vrijdag 16 maart. Op die avonden vinden de voorronden plaats, terwijl de finaleavond is vastgesteld op zaterdag 24 maart.

Het deelnemen aan het Ondernemers Schieten is enerzijds een vorm van promotie voor onze vereniging en het bekend maken met de schietsport, anderszins is het voor de deelnemende bedrijven een vorm van teambuillding. Het bevordert de saamhorigheid binnen het bedrijf en draagt ook bij aan de werksfeer.

Om te kunnen deelnemen dienen er teams van vier- of minimaal drie schutters te worden geformeerd. Mocht het voor een bedrijf lastig zijn om een team samen te stellen dan staat het u vrij om familieleden, vrienden of anderen daarbij te betrekken. Elk team schiet op één tevoren afgesproken avond. De beste schutter van het team plaatst zich voor de finaleavond.

Aan de deelname is geen inschrijfgeld verbonden. Voor verder informatie wordt verwezen naar de website (www.svopdekorrel.nl) of naar de contactpersoon: telefoon 0481 450246 of via de mail ondernemersschieten@svopdekorrel.nl.

.

Doneer statiegeld aan KWF bij AH

BEMMEL - "Beste bewoners van Lingewaard. Graag vraag ik u om t volgende:

Zou u zo vriendelijk willen zijn om uw statiegeld te doneren aan mijn doel Alpe D'huZes 2018. Ik word deze maand 47 jaar en mijn vader stierf op deze leeftijd aan een hersentumor. Ter ere en nagedachtenis van hem fiets ik deze tocht om kanker de wereld uit te helpen. Vanaf 8 tot en met 28 januari staat mijn emballagebox bij de AH in Bemmel. Maar u mag mij ook steunen op https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/iwankersten. Met sportieve groet, Iwan Kersten.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 9 januari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 10 januari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 11 januari - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Eetcafé te zien.

Mooie kerstviering bij Sasa

Angerse bariton. Foto: Henk Sluiter Foto: Henk Sluiter

ANGEREN - Het Sasa-koor Zang en Vreugde brengt de zaal direct in kerstsfeer met mooie liedjes terwijl de aanwezigen genieten van koffie met kerstbrood. De liedjes gaan over vrede die, zo zegt de dirigent, zo belangrijk is. Ds. Klaas Touwen vertelt over de grote plagen die de mensen bedreigen, oorlog, honger en verderf, maar waarin de onschuld van het kind de hoop op een goede toekomst symboliseert.

In de pauze worden de drankjes rondgebracht en worden er lootjes verkocht. Je kunt er mooie prijzen mee winnen. Na de pauze opent oud-pastor van Angeren Ronald Heinen zijn kersttoespraak met een anekdote. Hij gaat nog twee keer per jaar in Angeren naar de tandarts, maar als hij vaker komt zegt hij, is het mis dan heeft hij gaatjes. Zijn verhaal gaat over de nieuwe koning, de nieuwe ster.

Greet zingt, begeleid door Harry op de piano, het lied van Claudia de Brei 'Mag ik dan bij jou' en het hele koor zingt het refrein. Met zijn donkere bariton klinkt het eerste kerstlied van René Borgers door de zaal. René is in Angeren geboren en 35 jaar geleden naar de Achterhoek verhuisd. Hij vindt het bijzonder om hier terug te zijn en hier op te treden. Met instrumentale ondersteuning van zijn audio recorder zingt hij bekende nummers, zoals Dreaming of a white Christmas, Going Home en Hallelua. Helaas, na deze mooie nummers laat de apparatuur hem in de steek. Maar niet getreurd, René zingt net zo gemakkelijk a-capella en samen met het koor zingt hij de kerstpotpourri waarbij de zaal ook enthousiast meedoet. Hij eindigt met 'We wish jou a merry Christmas'.

Één team, één taak: rugby doe je met z'n allen

BEMMEL - Lijkt het jou ook leuk om onderdeel uit te maken van een hecht team, dat samen de strijd aangaat met de tegenstander? Denk dan eens aan rugby.

Rugby is een teamsport, waarbij iedereen tot zijn recht komt of je nu een rouwdouwer of snelle Jelle bent: iedereen is nodig. Voor de 'scrum' zijn de zwaardere mensen nodig, terwijl je 'in de lijn' het van snelheid en behendigheid moet hebben. En winnen doe je alleen als er een goede balans is tussen deze spelelementen.

"Ben jij benieuwd naar wat 'in de lijn' of in de 'scrum' staan voor jou zou kunnen betekenen? Kom dan eens vrijbijvend mee trainen tijdens onze introductie - trainingen begin januari. Wie? Meiden en jongens, vrouwen en mannen vanaf 6 jaar. Waar: sportpark De Heister (achter het OBC te Bemmel op dinsdag 9, vrijdag 12, dinsdag 16 en vrijdag 19 januari. Tijden: 6 - 12 jaar van 18.30 en 19.30 uur, 13 - 18 jaar van 19.00 - 20.00 uur & 19 jaar en ouder van 20.00 - 21.30 uur. Kom in een sportieve outfit (voetbalschoenen zijn handig, maar niet noodzakelijk). Deelname is gratis. Heb jij vragen of wil je jezelf aanmelden? Mail dan naar: info@rugbyclubbetuwe.nl."

Kerstspel verpleeghuis De LIngehof

Foto: kees stoffels

BEMMEL - Afgelopen vrijdag werd het jaarlijkse kerstspel weer opgevoerd door vrijwilligers en medewerkers van verpleeghuis De Lingehof voor bewoners en hun familie. Dit was weer een groot succes!

Buutgala carnavalvereniging De Waskniepers

GENDT - Op zaterdag 6 januari verzorgt de canarvalsvereniging De Waskniepers uit Gendt weer haar jaarlijkse buutgala-avond. Evenals voorgaande jaren staat deze avond garant voor spektakel en gezelligheid en er zullen bevriende canrnavalverenigingen aanwezig zijn.

Er zullen vier buutreedners optreden. Zij zullen deze avond ervoor zorgen dat de lachspieren goed getraind worden door hilarische optredens. Uit deze buutreedners zal er door het publiek een winnaar uitgekozen worden die aan het eind van de avond een publieksprijs in ontvangst mag nemen.Tevens zal er een duo van de carnavalsvereniging De Gentenarren een optreden verzorgen. Daarnaast zal de dansgarde van de vereniging De Knieperinnen het publiek weer verrassen met spetterende optredens.

De muzikale omlijsting zal dit jaar verzorgd worden door DJ Dave van Nunes en het licht en geluid zal verzorgd worden door Leroy Schlüter. Na afloop van het officiële programma zullen zij iedereen uitnodigen op de dansvloer om er samen een feestje van te maken. Het programma begint om 19:30 uur. De deuren openen vanaf 19:00 uur bij De Klok Horeca Gendt, Markt 1 in Gendt.

Telefonisch reserveren is mogelijk vanaf nu bij Natasja Bouwman: 06 28510132. Men kan ook via mail reserveren: natasjabouwman77@hotmail.nl. Kaarten kosten bij reservering 5,00 euro per stuk en aan de kassa 7,50 euro per stuk. Gereserveerde kaarten kunnen worden opgehaald bij Trees Janssen(bel even van te voren 0481 422537). Tafels worden alleen gereserveerd na afhalen van de kaarten.

Clubkampioenen wielervereniging 't Verzetje

Clubkampioen Michiel Ahoud. Foto: 't Verzetje

BEMMEL - 't Verzetje timmert al jaren aan de weg met allerlei activiteiten en de club wordt door fiets minnend Lingewaard erg gewaardeerd. De zomeractiviteiten zijn beëindigd en de winter zorgt voor het buiten fietsen: mountainbiken en cross fietsen, maar leden kunnen ook binnen het spinnen oppakken.

Tijdens de geslaagde feestavond werden de volgende kampioenen in het zonnetje gezet:

Toerklassement dames/heren:

Dylan Boshoven15.750 km.

Irene Gerritsen10.220 km.

Gerrit Prinsen 9.405 km.

Klimmerstroffee heren:

Koen Vaassen10.25 min.

Coen van Wezenburg11.49 min.

Ricardo Coppelletti11.55 min.

Klimmerstroffee dames:

Christine Vilters13.48 min.

Froukje Kersten13.48 min.

Ieke Kuypers14.01 min.

Bijzonderheid bij de klimmerstroffee is de manier hoe dit klassement berekend wordt: er zijn drie verschillende hellingen uitgekozen en deze worden via Strava gemeten en bijgehouden. De renners weten ook van elkaar de resultaten en hebben de mogelijkheid om de tijden van elkaar te verbeteren.

Tijdritten dames:

Irene Gerritsen

Tijdritten niet licentiehouders:

Julius Janssen

Brhane Dberay

Bram Esselaih

Tijdritten licentiehouders:

Michel Ahoud

Ruud Steeghs

Eric Bouwmeister

Michel Ahoud mocht de wisselbeker mee naar huis nemen als algemeen clubkampioen.

Schuttersdienst en ledenvergadering Sint-Sebastianus

Schuttersdienst 2017. Foto: Corrienne Huisman, St. Sebastianus

GENDT - Op 14 januari vindt rond 11.30 uur de algemene ledenvergadering van schuttersgilde Sint-Sebastianus plaats in Providentia. Dan wordt er teruggekeken op het afgelopen jaar en worden de activiteiten voor het nieuwe jaar toegelicht.

Voorafgaand aan de algemene ledenvergadering is er een schuttersdienst verzorgd door parochie De Levensbron met medewerking van Jong Sint-Sebastinus, de Show- en Marchingband en het gilde van Sint-Sebastianus. Dit concert zal plaatsvinden in de theaterzaal van Providentia, aanvang 10.00 uur, en is voor alle inwoners van Gendt gratis toegankelijk (vol is vol).

Na dit concert kan er nog wat gedronken worden in de foyer van Providentia en zal de theaterzaal verbouwd worden tot vergaderruimte voor de algemene ledenvergadering.

Agenda algemene ledenvergadering:


- opening;
- vaststellen agenda;
- korte toelichting notulen algemene ledenvergadering 2017 en het algemeen jaarverslag 2017 die ter inzage liggen bij het secretariaat;
- financieel verslag door de penningmeester;
- bestuursverkiezing;
Tijdens de algemene ledenvergadering zijn de bestuursleden Renske Nienhaus, Christel Dillesen en Robert-Jan Derksen aftredend en herkiesbaar.
- mededelingen;
- rondvraag;
- sluiting.

"Wij nodigen iedereen van harte uit voor het bijwonen van deze schuttersdienst en wij nodigen in het bijzonder al onze leden uit voor deze dienst met aansluitend onze algemene ledenvergadering."

Nieuwjaarsreceptie dorpshuis De Tichel

HAALDEREN - Dinsdag 2 januari opent het dorpshuis weer zijn deuren, na het kerstreces. Begonnen wordt traditioneel met een nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 6 januari voor de gebruikers en de inwoners van Haalderen.

De bijeenkomst start om 15.00 uur en eindigt om 17.30 uur. "We zijn blij met de toezegging van de accordiongroep Betuwe Oost, die de receptie muzikaal zal omlijsten. Deze groep, die veel ervaring heeft, repeteert sinds enkele jaren in ons dorpshuis. Zoals gebruikelijk zullen wij voor een hapje en drankje zorgen en we hopen dan ook vele mensen te mogen begroeten. Bent u nog niet zo bekend met dorpshuis De Tichel, dan is dit een prima gelegenheid om het dorpshuis te leren kennen en indien nodig informatie te ontvangen over de diverse verenigingen en activiteiten. De eerste bingoavonden in 2018 zijn op woensdag 3 januari / 17 januari / 7 februari / 21 februari."

Nieuwe kindertheatershow van Jochem van Gelder en Ron Bons

BEMMEL - In hun nieuwe theatershow, De Wereldverbeteraars, nodigen Jochem van Gelder en Ron Bons kinderen in heel Nederland uit om samen met elkaar een masterplan te bedenken om de wereld beter te maken.

Is de wereld dan niet goed? Jawel hoor, er gaat veel goed op deze planeet, er wordt gefeest, gelachen, gedanst, gesport en er worden mooie dingen gemaakt. Maar het kan en moet echt nog veel beter! Zo zijn er ongeveer 250 miljoen kinderen die leven in armoede, geen dak boven hun hoofd hebben of bijvoorbeeld de hele dag moeten werken op een smerige vuilnisbelt. Gewoon omdat ze de pech hadden dat ze in India, Ghana of Indonesië geboren zijn en niet in een land als Nederland.

In de show worden de kinderen uitgenodigd om hun idee te vertellen. Het idee dat ervoor moet zorgen dat álle kinderen van de wereld gelukkig kunnen zijn. Er wordt gezongen, gelachen en serieus 'vergaderd'. Geluksdeskundige Sip van der Triest vertelt waarom de Nederlandse kinderen de gelukkigste zijn. In de finale van de show wordt ‘live’ geschakeld naar een plek in het buitenland waar mensen hard werken om de leefomstandigheden van kinderen te verbeteren. Een deel van de ticketprijs (één euro) wordt beschikbaar gesteld aan SOS Kinderdorpen. Zo hebben de kinderen daadwerkelijk meegeholpen om de wereld weer een stukje beter te maken.

Datum: 7 januari om 14:30 uur. Kaartjes kosten 10,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Vier generaties

LINGEWAARD - Met de komst van de kleine Marilou vier generaties in de familie!

Mevrouw H Verbeek- Van Brouwershaven (84) overgrootmoeder, Trudy Verbeek (56) oma en Sabina van Velsen-Willems (31) moeder van de kleine Marilou. Heel opmerkelijk en bijzonder is dat alles dames jarig zijn in september waarbij moeder en oma zelfs op dezelfde dag!

Menu 'Bemmels afhaalpunt'

BEMMEL - Op maandag 8 januari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: Soep, preischotel en drumsticks én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt om zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! "Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie ken men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Icar Keukens: Na ruim 38 jaar draagt Wim Frentz het stokje over

HERVELD - Op 1 januari 1980 openden Wim en zijn vrouw Willie Frentz in samenwerking met Martien Raaijmakers een nieuwe vestiging van 'Ikar Keukens' in Herveld. Ikar profileert zich vanaf het begin door zuiver maatwerk van hoge kwaliteit af te leveren, waarbij klanten profiteren van de voordelen van een klein bedrijf; een vertrouwd gezicht met een gezonde prijs-kwaliteitverhouding.

Dit veranderde niet nadat Wim en Willie in 2014, in goed overleg, zelfstandig verder gingen onder de naam Icar Keukens. Een weloverwogen beslissing waarbij zij als partners samen zijn blijven werken met Ikar Keukens. Zo worden de maatwerkkeukens nog steeds vervaardigd in de fabriek in Sint-Oedenrode.

Nu, vier jaar later, heeft Wim de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en draagt hij per 1 januari het stokje over. Hij heeft in Jan Meeuwsen de juiste kandidaat gevonden. Jan heeft reeds vijftien jaar ervaring als verkoper en adviseur in de keukenbranche. In de regio Gendt is hij dan ook een bekend gezicht voor velen. Met zijn kennis wil hij de kwaliteit en vakmanschap waarborgen zoals klanten die van Icar Keukens Herveld gewend zijn.

U bent van harte welkom in de showroom aan de Kruisstraat in Herveld voor een kopje koffie en een vrijblijvend advies. In de showroom staan zo'n 20 keukenopstellingen van modern tot klassiek. Staat de keuken van uw gading er niet bij? Dan maakt Icar Keukens met veel passie en vakmanschap de keuken die u wilt, exact op maat en geheel naar wens. Graag tot ziens!

Cursus 'Schrijven over je leven'

Schrijven over je lven. Foto: Hans Rutgers Foto: Hans Rutgers

RESSEN - Lijkt het je leuk om te schrijven over je eigen leven? Wil je dat je kinderen weten wie je bent? Of voel je dat het goed voor jezelf is om je verhalen op te schrijven? Dan ben je met een cursus ‘Schrijven over je leven‘ aan het goede adres.

Onder begeleiding van schrijfdocente Marijke de Kruijff doe je schrijfoefeningen om je herinneringen op te frissen en leer je de dingen die je ontdekt op te schrijven. Je komt uit bij punten in je leven die misschien vergeten leken. Elke tekst die je schrijft is een fragment dat bijdraagt aan het mozaïek van jouw leven. Schrijfervaring is niet nodig, het gaat niet om spelling of zinsbouw, maar om het plezier van herinneren en die herinneringen vervolgens in woorden vast te leggen.

"We werken in een groep van maximaal acht personen. De cursus is afgestemd op mensen met een leeftijd van ongeveer vijftig jaar en ouder. De schrijfcursus (zeven ochtenden, eens per twee weken) zal op dinsdagmorgen en donderdagmorgen aangeboden gaan worden. De eerste dinsdagmorgencursus is op 23 januari en de donderdaggroep start op 1 februari, van 10.00 tot 12.30 uur.

De cursussen worden gegeven in gemeenschapshuis De Kosterij (naast het kerkje), Kerkenhofstraat 3 in Ressen. Voor verdere informatie en aanmelding: 06 17829303 of via mail: marijkethuis@hotmail.com.

Voor cabaret 'Niet Schieten' is het tijd voor een trio

BEMMEL - De bij TOP bekende heren van Niet Schieten, Arend Edel en Maarten Hennis, in de herfst van hun leven, plukken een fris groen blaadje: Esmée van Kampen: een blaadje om van te houden, om mee te pronken en misschien om hun eigen gebreken mee te maskeren.

Maar het blaadje blijkt een eigen willetje te hebben met een niet te temperen energie. Met een enorme dosis humor worden de mannen ongenadig bij de ballen gepakt en geconfronteerd met hun Midlife. Maar ook de twijfeldertiger Esmee krijgt het flink voor haar kiezen. Ach, ze houden veel van elkaar en juist daarom sparen ze elkaar niet.

'Tijd voor een Trio': een kwetsbaar, herkenbaar en vooral een hilarisch cabaretprogramma over leeftijdsconflicten, afhankelijkheid en persoonlijke crisissen. Bent u bekend met Dertigerdilemma’s of heeft u uw Midlifecrisis doorleefd, dan wordt dit een feest van herkenning. Het belangrijkste is dat je erom kunt blijven lachen.

Datum optreden is zaterdag 6 januari om 20:30 uur. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en zijn ook verkrijgbaar bij Eyewish en aan de kassa in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Heil en zegen

HUISSEN - Pater Jan van Kilsdonk beschrijft in een van zijn boeken hoe hij als dorpskind voor het eerst de grote stad – Nijmegen – aan de hand van zijn moeder binnenliep. En wat hem het meest imponeerde waren niet de grote huizen, de trams of de drukte - maar dat de mensen in de stad elkaar niet groetten.

Zijn hele leven is dat thema terug blijven komen: de zegen en heelmaking van mensen die elkaar groeten. Een groet kan mensen heel maken. Een mens weet zich gezien, herkend en erkend.

Daar groei je van! ‘Met het licht van jouw ogen – zegen mij’. Een gebed in lief en leed, als het leven zwaar valt of licht beweegt. Een enkele keer gebeurt het dat iemand op zijn sterfbed zijn kinderen zegent: dat het jullie goed mag gaan. Heil en zegen. Het kan een uitgebreide groet zijn of een klein knikje. In mijn dagelijkse tijd is er tijd voor de ander.
We wensen elkaar heil en zegen in het nieuwe jaar. We ‘groeten’ het nieuwe jaar. Dat het een jaar mag zijn waarin mensen elkaar willen zien. Dat we elkaar niet beschadigend omlaag halen, maar uitnodigend omhoog weten te halen. ‘Gegroet jij jij die om liefde komt en licht – gegroet!’. Een hartelijke groet – vrede en alle goeds in 2018 (Matthijs Glastra).

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen:

Zondag 7 januari 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Met aansluitend nieuwjaarsbegroeting. Ook op vrijdagmiddag 5 januari is de kerk open voor een kopje koffie/thee en ontmoeting. Van harte welkom.

Uitverkochte première van Aladdin bij Koperen Kees

In het paleis van de sultan. Foto: Valentijn Kempkes

HUISSEN - Op tweede kerstdag werd de première van Aladdin de musical gespeeld aan het Kampstuk 23 in Huissen. Nog niet gereserveerd? Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Reserveer via www.theater-kees.nl. Kaarten kosten 8,50 euro per stuk. U dient de kaarten direct via Ideal online te betalen, uit te printen en mee te nemen naar Theater Kees, waar ze worden gescand. De musical is voor iedereen vanaf zes jaar en wordt nog gespeeld op 5, 6, 7, 12 en 13 januari. De middag voorstellingen beginnen om 14.00 uur, de avond voorstellingen worden om 19.00 uur gespeeld.

Het verhaal van de dappere straatjongen Aladdin speelt zich af in de mysterieuze stad Agrabah. Aladdin droomt van een rijk leven in het paleis van de Sultan. Wanneer hij smoorverliefd wordt op prinses Jasmine wilt hij niets liever dan met haar trouwen. Jafar, de sluwe grootvizier van de Sultan probeert de macht over te nemen met behulp van de wonderlamp uit de wondergrot.

De spelers van Theatergroep Koperen Kees hebben er weer een prachtige voorstelling van gemaakt. De spannende beginscene met de gemene Jafar en zijn hulpje Kadeem, de sultan in haar paleis, de marktvrouwen en natuurlijk prinses Jasmine en Aladdin. En niet te vergeten de geest uit de lamp. Ze kwamen allemaal voorbij tijdens de met dans en zang doorspekte voorstelling. Het mooie, eenvoudige doch doeltreffende decor, de rekwisieten, kleding, techniek, het kwam allemaal samen om er een mooi schouwspel van te maken onder regie van Florian Slangen.

Ingezonden brief

De gemeente Lingewaard en hun 'wijsheid'

Dat het nivo van gemeentebesturen laag scoort is al uitgebreid aan de orde geweest in diverse nieuwsberichten, neem er nog het programma RADAR bij dan blijkt dat de meeste gemeentebesturen niet alleen qua nivo laag scoren doch ook qua sociale betrokkenheid met hun inwoners (denk bijvoorbeeld aan de rentetarieven voor leningen voor de minima die niet meer bij de banken terecht kunnen).

Alsof de gemeenten nog niet inhalig genoeg zijn blijkt wel weer dat er belasting door de inwoners betaald moet worden omdat er leidingen in hun grond liggen: jawel hoor, niemand ziet ze, niemand struikelt erover en de burgers hebben er alleen maar voordeel van. Ah... vandaar de precario belasting: inwoners mogen geen voordeel hebben, alweer een melkkoe naast de OZB heffing. Ja zal de gemeente zeggen: de belasting is voor Vitens maar ze weten dat deze door berekend gaat worden aan de inwoners, nog schijnheilig ook!

De gemeentelijke politiek gaat aardig qua denkvermogen naar de Landelijke politiek: wat meer netto verdienen (als je tenminste werkt) maar veel meer gaan betalen voor je boodschappen (van 6 naar 9%), energie, brandstof, auto (61%), en nu dus ook op drinkwater. zodat je op het eind toch (veel) minder overhoud en dat alles na ook nog eens een belasting van 35 tot 50% van je inkomen!, je betaald dus meerdere keren belasting over het inkomen. En dan vergeten we de grafrechten maar: van 529 naar 1341, zelfs de doden worden belast! En hoe glad waren de wegen bij u in de wijk?, slechts enkele toegangswegen werden ijsvrij gehouden, de rest zoekt het maar uit.

Zelfs op de ouderenzorg wordt er fors bezuinigd, een lage prijs is vele malen belangrijker dan de kwaliteit: het is immers een groep die verder niet veel oplevert qua financiën dus niet belangrijk voor de gemeente (en voor het rijk) en dan het inkomen van 65-plussers, dat kan toch niet! Wie weet komt er in de toekomst een verplichte euthanasie voor mensen met gebreken zodat je ook daar veel geld kunt besparen. De gemeente is er niet voor u, nee de gemeente is er voor uw geld.

Maar er is goed nieuws: de gemeenteverkiezingen komen eraan: laten we de huidige kliek wegstemmen en kiezen voor een zo normaal en sociaal mogelijk bestuur of is dit een utopie? De landelijke politiek is natuurlijk niet veel beter: Rutte is slechts een marionet, het koningshuis ontvangt 20 miljoen voor een verbouwing van het woonpaleis (daar bouw je zo'n 150 sociale huurwoningen van, en een meer dan riant inkomen) en de multinationals die ontvangen jaarlijks miljarden, goed voor het op orde brengen van het gehele onderwijs en de zorg.

Nederland een democratie?, welnee, we mogen stemmen op 'n partij en daarna houd het op: geen enkele inspraak in de samenstelling van de regering, zelfs niets te zeggen over de keuze van de burgemeester en de ministers. En ook Europa denkt na over nieuwe belastingen (o.a. op financiële transacties) zodat we belasting betalen aan de gemeenten, de provincie, het rijk en Europa, leuk vooruitzicht. Euro-parlementariërs ontvangen maandelijks 4000 euro (boven hun exorbitante salaris) voor het inrichten en draaiende houden van een kantoortje thuis: ja...dan kom je al snel geld tekort.

Wat ook zo'n mooie belasting is, is de rioolbelasting: je betaald niet alleen voor het gebruik maar ook apart voor de aansluiting, er is niet veel denkwerk voor nodig om te zien dat het gebruik alleen maar mogelijk is met een aansluiting, valt nog mee dat ze daar geen ander mooi woord voor hebben gevonden. En het aantal sterk groeiende voedselbanken in ons dictatoriale landje?, is dat omdat het zo goed gaat?, wanneer worden we wakker?, tot nu toe staan we erbij en kijken we ernaar!

En dan stellen sommige dat Sjaak negatieve stukjes schrijft: maar goed dat hij niet verder in het duistere gemeentewereldje duikt, want dan komt het woord 'positief' nooit meer voor en na het lezen van deze ingezonden brief vallen zijn stukjes best mee.

Inwoners, denk na en stem niet op de partij met de meest belovende beloftes maar op de partij die duidelijk tegen al dit soort inhalige trekjes is en dat ook op papier durft te zetten, stem niet uit gewoonte op een partij, laat je niet verlagen tot het twijfelachtige nivo van de besturen.

En anders.....slaap zacht.

Nieuw woord voor 2018: Belasting wordt Ballast.ing.

Donar van Dreumel

Rotary helpt Medora met benefietmasterclass De Viool 'Meester'

Kinderen in Nepal leren handenwassen. Foto: Uit archief Medora

BEMMEL - Op zondag 14 januari verzorgt Rotary Lingewaard de BenefietMasterclass De Viool 'Meester' in de theaterkerk, Markt 5 in Bemmel. De opbrengst komt volledig ten goede aan het project Yauralitar in Nepal van de Stichting Medora (www.medora.nl).

Medora is in het straatarme Yauralitar gestart met het aanleggen van een voorziening voor schoon drinkwater. Hierna volgt een Brush at School project, waarbij de kinderen op school basale hygiëne leren: tandenpoetsen, handen wassen en het opgeruimd houden van hun omgeving. Omdat medische en tandheelkundige zorg hier niet of nauwelijks voorhanden is, is preventie extra belangrijk. Op het wensenlijstje van Medora staan ook nog een dagelijkse maaltijd voor de kinderen en warme kleding en schoenen, zodat ze ook in de winter de lange tocht (2 à 3 uur) naar school kunnen maken.

Programma Masterclass
Van 14:00 tot 14:05 uur vertelt Fons Plasschaert over de fascinerende wereld van de viool, Na een korte pauze geeft Plasschaert samen met Gerard Op het Veld achter de vleugel een concert dat duurt tot 16:15 uur. Zij spelen: Mozart W.A.: Sonate KV 379; Beethoven L. van: Sonate no. 4, Opus 23; Fauré G.: Berceuse.

Informatie
Kaartjes zijn 15 euro per stuk. Op 14 januari aan de kassa verkrijgbaar of te bestellen via masterclass@rotarylingewaard.nl. Maak tegelijkertijd het geld over op Stichting Goede Doelen Rotary Club Lingewaard: NL54 INGB 0002 5429 70 en vermeld daarbij je e-mailadres. Je ontvangt een bevestiging waarmee je de kaartjes 14 januari kunt afhalen in de Theaterkerk. Donaties zijn op dit nummer ook welkom.

Vakantie ParticipatiePunten

LINGEWAARD - Tijdens de kerstperiode hebben de vrijwilligers bij de ParticipatiePunten ook even vakantie!

ParticipatiePunt Gendt is tot 8 januari gesloten, evenals alle daaraan verbonden activiteiten in die periode. De ParticipatiePunten Bemmel, Haalderen, Huissen, Doornenburg zijn tot 2 januari gesloten.

De Open Eetcafés zijn gesloten tot 8 januari. Over & Weer kledingruil is gesloten tot 8 januari. Bemmels Afgehaald is gesloten van tot 8 januari. Het Brei & Haakcafé Bemmel is tot 2 januari gesloten. Het Crea Café Huissen is op 29 december gesloten.

20 / 24

Helende energie en helderziende gaven; Janneke Peters helpt er dagelijks mensen mee

HUISSEN – Je hebt een goede baan, een fijn gezin en leuke vrienden. Toch slaap je slecht of heb je veel pijn in schouders, nek, hoofd of rug, waarvoor geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden. Maak dan eens een afspraak met Janneke Peters in haar praktijk In Verbinding.

Iedereen kent wel het gezegde: 'Waar je mee omgaat word je mee besmet'. We worden gevormd door ouders, leraren, collega's en vrienden. Maar weet je nog wel wie je zelf eigenlijk bent? Wat je diep van binnen zelf eigenlijk wilt? De naam van Jannekes praktijk: 'In Verbinding' zegt het al: Janneke brengt je weer in verbinding met je diepste gevoelens. Dankzij haar helderziende gaven kan Janneke komen tot de kern van je probleem. Soms blijkt dan zelfs dat de oorzaak van je klachten in een heel ver verleden liggen. Tijdens een sessie voelt Janneke precies welke behandeling het meest past bij jou. Dat kan een behandeling van de chakra's zijn of een van de verschillende soorten healings bijvoorbeeld. In combinatie met haar helderziende waarnemingen weet Janneke waar en waarom er blokkades in je energiebanen zijn ontstaan. Door het energetisch veld te bewerken kan zij je energie weer vrij laten stromen, waardoor je jezelf vaak al na drie behandelingen veel beter voelt! Waarvoor kan men bij Praktijk In Verbinding terecht? 'Onder andere voor pijnverlichting, traumaverwerking, ondersteuning en verminderen van verslavingen en depressies. Ook bied ik verschillende cursussen aan, ter ondersteuning van je persoonlijke groei', aldus Janneke. Op www.praktijk-inverbinding.nl legt Janneke uitgebreid uit wat je kunt verwachten in haar praktijk, maar al na één afspraak ervaar je zelf hoe wonderlijk het is...

Jos en Esther Hendriks al 25 jaar het gezicht van cafetaria Leenders

HUISSEN – Wat zou hij trots geweest zijn; Jan Leenders, grondlegger van cafetaria Leenders. Vooral bekend geworden om de ambachtelijke salades en sauzen volgens zijn eigen recept. Samen met zijn echtgenote Wil bouwde Jan een naamsbekendheid op die nu nog steeds tot ver buiten de regio reikt.

Toen Jan Leenders de zaak over deed aan Willy en Els Leijser, bleven zij zich trouw aan Jans ambachtelijke recepten houden. En nu is het precies 25 jaar geleden dat huidige eigenaren Jos en Esther Hendriks het stokje overnamen van Willy en Els. Esther: 'Ook wij maken nog altijd alle salades, soepen en sauzen ambachtelijk, volgens Jans recept!' Van heinde en verre komt men daarvoor nog steeds naar Huissen. Jos: 'Zelfs toen Jan Leenders al in Verzorgingshuis Sancta Maria zat, kwam hij hier nog helpen. Toen zijn leeftijd dat niet meer toeliet overleed hij een jaar daarna...'

Jos en Esther zetten met trots voort waar Jan voor leefde; zijn ambacht en zijn klanten. Esther: 'En dat geldt ook voor de grote porties van Leenders. We geven nog altijd liever wat meer, zodat klanten echt tevreden zijn.' Van 4 tot en met 7 januari kun je bij Leenders profiteren van een kortingspakket, om de vingers bij af te likken! 'Maar let op', zegt Esther, 'Op 9 januari zijn we vanaf 19.00 uur gesloten om ons feestje te vieren met onze medewerkers.'

Naast hun zonen Kevin, Jesse en Wesley werkt ook Jannie bij Jos en Esther. Al twintig jaar maar liefst. Collega Marian werkt al 33 jaar bij cafetaria Leenders, waarvan 25 jaar bij Jos en Esther en Ferrero la Cruz is in mei al 12 ½ jaar in dienst. Dat wordt gevierd bij cafetaria Leenders! Van Kleefplein 13a, Huissen. T. 026 3251449. (Ook op Facebook).

Basiscursus fotografie voor jong en oud in kleine groepen

ELST - Wil je gaan starten met fotografie of ben je beginnend fotograaf en wil je de vele mogelijkheden van je eigen camera onder de knie krijgen? Vanaf januari 2018 starten er workshops die in kleine groepjes (maximaal 4-6 personen) gegeven worden voor jong en oud.

Door het volgen van de workshop leer je wat diafragma, sluitertijd en ISO inhoudt, welke camera's en objectieven er zijn en leer je schitterende foto's maken door niet in de automatische stand te fotograferen. De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van drie uur waarin theorie en praktijk met elkaar afgewisseld worden. De cursisten worden bij voorkeur ingedeeld in groepen (kinderen, volwassenen en ouderen) en worden op meerdere dagdelen in de week gegeven in Elst (gld) door de fotografen Bas ter Weele (allround fotograaf met als specialisatie portret- en productfotografie) en Jeroen Meuwsen (werkzaam als internationaal voetbalfotograaf en tevens Google gecertificeerd fotograaf).

Voor het bedrag van 149 euro inclusief BTW, leert u de basis van het fotograferen onder de knie krijgen. Voor fotografen die de basis onder controle hebben starten in 2018 ook vervolgcursussen (denk hierbij aan portretfotografie, sportfotografie, nachtfotografie, studiofotografie en fotobewerking). Tevens bestaat er een mogelijkheid om één op één lessen te nemen voor de mensen die niet in groepsverband een cursus willen volgen. Bel voor meer informatie naar Bas 06 48528573 of Jeroen 06 23855603 of stuur een email naar info@jeroenmeuwsen.nl.

Nieuw fenomeen: de New Year Party in De Buitenpoort in Huissen Met Otto Lagerfett en Summerland!

De topacts van de eerste New Year Party op zaterdag 6 januari in De Buitenpoort in Huissen: Otto Lagerfett en Summerland.

HUISSEN - Huissen staat bol van tradities. En daar komt er één bij. De New Year Party in De Buitenpoort. Dat multifunctionele horecabedrijf in Huissen heeft op zaterdag 6 januari de primeur van dit nieuwe fenomeen. Mét de toppers Otto Lagerfett en Summerland. Om 2018 meteen goed te beginnen.

Om meteen duidelijkheid te scheppen, de New Year Party heeft niets van doen met het feest in de nacht van zondag 31 december op maandag 1 januari. De S(w)ing along Sylvester Party, dé Oud & Nieuw-happening van de regio met Dj Kinki Sminki & Friends. Al zijn er wel drie vergelijkingen: beide evenementen vinden voor het eerst plaats, hebben beide een 100% feestgarantie én de mooie locatie is hetzelfde, De Buitenpoort in Huissen.

De primeur van de New Year Party is op zaterdag 6 januari en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met entertainmentbureau Lukassen Producties. Dat vaardigt meteen twee van haar grootste toppers uit haar stal af. De Duitse volbloedhengst Otto Lagerfett en de raspaarden van Summerland.

Otto Lagerfett

Om te beginnen met de hilarische Otto; de grootste Schlager König van dit moment. Hij gaat in stijl naar elk optreden en kleedt zich zoals zijn oudere broer Karl Lagerfeld (de bekende Duitse designer). Al heeft Otto niets met mode maar wel alles met muziek te maken. Met meerdere Top #1-Hits en diverse Goud- en Platina-albums heeft Otto alle tot nu toe bestaande records in platenland verbroken met nur bekende Duitstalige schlager hits. Zoals: Ein Festival der Liebe, Du, Fiesta Mexicana, Griechischer Wein und Marie der letze tanz ist nur für dich.

Summerland

Allround coverband, een zeer groot begrip in alle Nederlandse zalen, feesttenten en discotheekcircuit. Jan van Rijswijk (drums en zang), Jody van Zoelen (toetsen en zang), Gary Massarella (Basgitaar en zang), Sjaak van den Heuvel (Leadgitaar en Zang), Frans Hondijk (zang en doedelzak!), Marloez Lamers (zang) laten al sinds mensenheugnis geen dak van welke locatie dan ook heel.

Van Andre Hazes tot John Farnham, van Justin Bieber tot Tina Turner, de band speelt alles. Zelfs op verzoek. Met een geweldige geluidssysteem en lichtshow zal Summerland deze eerste New Year Party op spetterende wijze afsluiten. En 2018 knallend inluiden.
Op zaterdag 6 januari gaan de deuren van De Buitenpoort om 20.30 uur open. Bestel kaarten (à 10 euro) vooraf via www.debuitenpoort.nl (Agenda & Tickets). Wees er snel bij, want de kans op een uitverkocht huis voor dit nieuwe fenomeen is groot. Eventueel zijn er nog tickets aan de deur beschikbaar.

Herstart wijkplatform Bemmel-West

BEMMEL - Op 12 december zijn elf bewoners uit de wijken Klein Rome, Klaverkamp, Schaapskamp en Ressen bijeengekomen om het wijkplatform Bemmel-West opnieuw leven in te blazen. Er zijn veel voorbeelden waarbij een wijkplatform van nut kan zijn. Samen met de gemeente bespreken buurtbewoners wijkproblemen of nieuwe ideeën voor hun wijk.

Denk daarbij aan het project van de gemeente Nijmegen om op de grens met Bemmel acht wooncontainers te plaatsen voor dak- en thuislozen. Of de gekozen locatie hiervoor geschikt is, is de vraag. Vanuit de omgeving worden daarover zorgen geuit. De ervaring is dat alleen met voldoende begeleiding zo’n project kans van slagen heeft. Andere voorbeelden zijn het doortrekken van de A15, parkeerproblemen, gevaarlijke verkeerssituaties, speelgelegenheden voor de diverse leeftijdsgroepen en voorzieningen voor ouderen.

In Ressen zijn met het samenwerkingsverband Park Lingezegen bijvoorbeeld al vergevorderde plannen ontwikkeld om, daar waar in het verleden ooit een kasteel heeft gestaan, een park aan te leggen. De opzet is om de contouren van het kasteel weer zichtbaar te maken. Dit soort onderwerpen willen wij graag met zo veel mogelijk buurtbewoners en betrokken instanties bespreken. Bewoners van bovengenoemde wijken zijn daarom van harte welkom en kunnen zich aanmelden voor deelname aan het wijkplatform bij Gerrit Kurvers (G.Kurvers@lingewaard.nl).

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. "We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!"

SWL organiseert binnenkort weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: Zaterdag 6 januari van 14.00 – 16.00 u in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

De kerk in Ressen

Avondmaalsstel - 1702 Foto: Frans Kup, Nijmegen

RESSEN - In zijn artikel 'Het Kasteel en de Kerk te Ressen' beschrijft Gerard van Olst (1877-1958) de kerk te Ressen. Dit artikel werd in 1936 in deel 39 van Bijdragen en Mededelingen Gelre gepubliceerd. In het artikel beschrijft hij onder meer de vroegere klok van Ressen.

Deze luiklok, een uurwerk ontbreekt, en door meester klokkengieter Peter (V) van Trier vervaardigd, is in 1688 geschonken door Casper Antonis van Lynden tot Ressen aan het kerspel Ressen en Doornik. In de Tweede Wereldoorlog is deze bronzen klok door de Duitsers verwijderd en omgesmolten tot oorlogsmateriaal. Na de oorlog is een nieuwe klok opgehangen, maar die vond Van Olst niet 'klinken'.

Een anekdote vertelt door dochter Riet Breunissen-van Olst luidt dat haar vader daarom niet wilde dat de klok tijdens zijn begrafenis geluid zou worden. De wens van de overledene werd in 1958 gerespecteerd. Tot de inventaris van de kerk behoort onder meer het avondmaalszilver bestaande uit een beker, een schaal uit 1702 en een avondmaalskan. In 1707 verkoopt de kerkeraad voor honderd Carolus gulden aan Casper Antonis van Lynden tot Ressen de gerfkamer tot gebruik van een eeuwig durend familiegraf. Van deze grafkelder is niets meer terug te vinden, tegenwoordig staat hier de verwarmingsketel.

Speciale dank aan Riet Breunissen-van Olst voor haar medewerking en het schenken van het uniek boekje van haar vader aan de Historische Kring Bemmel. Dit laatste artikel uit het vierluik over Gerard van Olst is na te lezen door het intoetsen van 'Gerard van Olst' in de zoekbalk van de website van de Historische Kring Bemmel.

Activiteiten deBol in 2018

bestuur ST.deBOL Foto: Rener Arnts

BEMMEL - Tijdens de laatste wandeltocht werd in de prachtige NH-kerk in Bemmel het Boljaar 2017 sfeervol afgesloten. Het was erg fijn om met meer dan honderd wandelaars en belangstellenden 'kerst' te vieren en samen ook nog even te kunnen denken aan de wandelvrienden', die er niet bij konden zijn.

Het bestuur gaat weer met heel veel enthousiasme beginnen aan het jaar 2018. De eerste activiteit zal de woensdag 50+ wandeltocht op 17 januari zijn, maar men zal zeker op nog veel meer leuke, gezellige, sportieve of muzikale activiteiten kunnen rekenen in 2018, want: deBol gaat ervoor en met deBol op pad = (altijd) puur genieten!

Het bestuur van stichting deBol hoopt ook in 2018 weer velen te mogen ontmoeten en te verwelkomen bij de activiteiten. "We wandelen onder andere twee keer per maand met 50-plussers, we gaan op 3 februari een sponsor-snerttocht organiseren voor een goed doel, we zullen van 29 mei -1 juni de deBol Junior Avond4Daagse organiseren en nog veel meer!" Iedereen is bij deBol welkom. Meer informatie: www. debolbemmel.nl / emailadres: stichting.debol@planet.nl.

22 / 24

Lieve Sem,
Hiep hiep hoera!
Vandaag vieren wij jouw eerste verjaardag.
Groetjes Opa ,Oma en tante Judith.

Hiep hiep hoera Gerrit heeft zijn zwem-Diploma A gehaald!
Top gedaan kanjer!
Liefs opa en oma

Jaap, gefeliciteerd met het behalen van het najaarscompetitie met jouw voetbalteam.
Knap gedaan kanjer!
Liefs opa en oma

Gefeliciteerd met jullie 25 jarig jubileum van jullie zaak, gefeliciteerd namens medewerkers

Gefeliciteerd met je 25 jarig jubileum.
namens je collega's.

NK Tijdrijden 2018 in Bemmel

De winnaars van het NK Tijdrijden Masters 2016 in Bemmel Foto: Lisette Derksen

BEMMEL – Het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden 2018 voor Masters zal in Bemmel worden verreden. Net als in 2016 ligt de organisatie van de nationale titelstrijd tegen de klok in handen van TWC 't Verzetje.

De Bemmelse Toer- en WielerClub combineert het kampioenschap op 16 september met het Open Lingewaards Kampioenschap Tijdrijden (OLKT), Dikke Banden Race en de Wielerronde van Bemmel. De strijd om het felbegeerde rood-wit-blauwe tricot zal na een jaar afwezigheid weer in de gemeente Lingewaard plaatsvinden. In de laatste editie van het NK Tijdrijden voor Masters stonden in Bemmel ruim honderd renners aan het vertrek. Aankomend jaar wil de organisatie graag nog meer KNWU-licentiehouders in de Mastercategorieën 30+, 40+, 50+ en 60+ de gelegenheid geven om zich een jaar lang Nederlands Kampioen Tijdrijden te mogen noemen. Informatie omtrent de nationale strijd tegen de klok zal te zijner tijd bekend worden gemaakt via www.nktijdrijden.nl.

Klantvriendelijkste ondernemer Bemmel 2018 Stem mee en maak kans op een prijs van 100 euro

BEMMEL - De ondernemers van Bemmel doen er alles aan om u als klant zo goed mogelijk van dienst te zijn. Klantvriendelijkheid is hierbij een van de belangrijkste pijlers.

"Als ondernemersvereniging Bemmel zijn wij natuurlijk zeer benieuwd hoe u als klant oordeelt over onze ondernemers. Daarom willen graag we samen met u via deze online enquête de klantvriendelijkste ondernemer van Bemmel 2018 uitkiezen. Deze prijsvraag loopt van medio december tot en met 31 januari. In februari wordt bepaald wie de winnaar is en wie zich tweede en derde mag noemen!

U als klant bepaalt de winnaar! We vragen hierbij uw medewerking om via onderstaande vragen kenbaar te maken wie volgens u de klantvriendelijkste ondernemer van Bemmel is. U kunt op alle ondernemingen in Bemmel uw stem uitbrengen dus zowel winkels, horeca en dienstverlenende bedrijven.

Hoe kunt u meedoen? Er is een extra pagina beschikbaar op de website van de OVB: www.beleefbemmel.nl/winactie. Op deze pagina kunt u aangeven wie volgens u de nummers 1, 2 en 3 zijn. Er worden drie prijzen van elk 100 euro verloot onder de stemmers aan deze winactie. Deze prijzen zijn te besteden bij alle ondernemers in Bemmel. Onze hartelijke dank voor uw deelname!"

Onbeperkt mooi sportfeest in De Brink

HUISSEN - Tientallen Huissense vrijwilligers gaan op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar sporten met leden van de Klup Over-Betuwe in gemengde teams van mensen mét en zonder verstandelijke beperking. Deze nieuwjaarstraditie, de Integrade, beleeft in 2018 alweer haar 33e editie. Het wordt ongetwijfeld opnieuw een onbeperkt mooi sportfeest in sociaal cultureel centrum De Brink in Huissen.

De Klup Over-Betuwe is een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking uit Lingewaard, Overbetuwe, Nijmegen en Arnhem wekelijks een leuke ontspanningsavond bezorgt. Eenmaal per jaar wordt de groep vrijwilligers uitgebreid met vele actieve sporters en anderen uit de regio Huissen. De jaarlijkse Integrade bewijst dat plezier in sport- en spel heel goed gezamenlijk kan worden beleefd door mensen die een passie voor sport en spel delen.

Het programma voor 6 januari ziet er in grote lijnen als volgt uit:

10.30 – 10.45 uur: Vlaggenparade onder muzikale begeleiding van De Scouting Band uit Huissen, daarna wordt de opening verricht door de voorzitter van de De Klup en wethouder Ron van Hoeven van de gemeente Overbetuwe.

10.45 – 12.15 uur: Sport en spel

12.15 – 13.15 uur: Muzikale lunch

13.15 – 15.00 uur: Sport, spel en de muziekquiz

tot 16.30 uur: Amusement met medewerking van De Bevelanders uit Huissen

Prijsuitreiking door wethouder Theo Janssen van de gemeente Lingewaard.

Afsluiting door de voorzitter van De Klup Over-Betuwe.

Iedereen is welkom op de publieke tribune in De Brink.

Op zoek naar leuke bijbaan?

LINGEWAARD - Willems Verspreidingen is verantwoordelijk voor de verspreiding van Hét Gemeente Nieuws in onder andere de gemeente Lingewaard. Wij zijn op dit moment op zoek naar enthousiaste bezorgers die voor ons de krant en de daarbij behorende folders wilt bezorgen.

Ben jij op zoek naar een leuke bijbaan en heb jij op de dinsdag of woensdag tijd om te bezorgen, dan zijn wij op zoek naar jou. Of je nu 13 jaar jong bent of 65 jaar geweest, je bent van harte welkom!

Heb jij interesse, ga dan naar onze website www.willemsverspreidingen.nl en meld je aan!