GN Nijmegen-Noord

20 maart 2019

GN Nijmegen-Noord 20 maart 2019


Kijkje in de kerk

RESSEN - Trots zijn wij op ons oude kerkje in Ressen en dat steken wij niet onder stoelen of banken. Integendeel, we willen er graag mee pronken en veel mensen laten meegenieten. Daarom zetten wij tijdens de zomermaanden onze deuren wijd open, zodat iedereen die langs komt even binnen kan kijken.

Even uitrusten van het lopen of fietsen en de sfeer proeven van dit prachtige gebouwtje. Of zomaar even genieten van de stilte.
In ruim 700 jaar zijn hier heel wat kinderen gedoopt, huwelijken gesloten en begrafenisdiensten gehouden. Er hebben heel wat liederen en gebeden geklonken tijdens de wekelijkse erediensten. Indrukwekkend om tot je door te laten dringen wat zich hier door de eeuwen heen allemaal heeft afgespeeld. Het maakt onze kerk een bezoekje waard.

Van mei tot november is een ieder op zaterdag en zondag tussen 11.00 en 17.00 uur welkom. (Met uitzondering van de tijden dat er een dienst wordt gehouden.) Deze openstelling is een initiatief van de Coördinatiegroep Pleisterplaats Ressen en is mogelijk dankzij vrijwilligers die als gastheer/gastvrouw een of meerdere dagdelen in de kerk aanwezig willen zijn. Mocht u interesse hebben om als vrijwilliger mee te draaien, eenmalig dan wel structureel, neem contact op met ons op, via e-mail: info@pleisterplaatsressen.nl of telefonisch: 06 14894540.

De coördinatiegroep Pleisterplaats Ressen organiseert meerdere activiteiten op het gebied van zingeving en ontmoeting, zie hiervoor: www.pleisterplaatsressen.nl.

Voorjaarsconcert Politie BigBand

Politie BigBand Oost-Nederland. (foto: Daniëlle de Wit)

ARNHEM - Het bestuur en leden van de Politie BigBand Oost-Nederland nodigen iedereen uit voor haar voorjaarsconcert op zondag 31 maart in het auditorium van het Thomas a Kempis - Het Arentheem College aan de Thomas à Kempislaan 25 in Arnhem.


Het concert zal bestaan uit het bekende BigBand repertoire. Daarnaast spelen wij aan 'Europa' gerelateerde nummers. Laat u verrassen door deze ongebruikelijke BigBand composities en laat u meevoeren over de Europese grenzen heen met deze bijzondere gearrangeerde melodieën. Meer informatie staat op vernieuwde website: www.politiebigband.nl. Het concert is van 14:30-16:30 uur. Zaal open om 14:00 uur; vrije toegang.

Repair Café Nijmegen-Noord

Elektronica ter reparatie. (foto: Jan Rikken)

LENT - In het wijkvoorzieningenhart De Ster aan de Queenstraat 37b1 in Lent wordt op 23 maart van 14.00 tot 16.30 uur weer een Repair Café gehouden.

In het Repair Café kan men terecht voor kleine reparaties van elektrische apparaten, kleine meubels, houten voorwerpen, speelgoed, fietsen, tuingereedschap, computers en printers. Ook kan men hier terecht voor naai- en verstelwerk aan kleding. Het is de bedoeling dat men meekijkt met de reparatie of deze onder deskundige begeleiding zelf uitvoert. Gereedschappen en materialen zijn aanwezig. De reparatie wordt gratis uitgevoerd, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. En ook als je niets te repareren hebt, ben je welkom om mee te helpen bij de reparatie van iemand anders of voor een gezellig praatje. Meer informatie staat op www.repaircafenijmegen.nl/noord.

Schrijver Jaap Robben bij Kinkelacademie

BEMMEL - Maandagavond 25 maart geeft schrijver Jaap Robben een lezing die hij de titel gaf: 'Niet voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder!'

Jaap Robben schrijft romans, prentenboeken, poëzie en theatervoorstellingen. Niet voor een specifieke leeftijd, maar juist voor iedereen in het bijzonder. In zijn lezing zal hij voorlezen, laten zien hoe hij werkt en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. En hij zal uiteraard vertellen over de achtergronden bij zijn bekende romans Birk en Zomervacht.

Cultureel Centrum De Kinkel, van Ambestraat 1, BemmeL Kaarten voor 12,50 euro , inclusief kopje thee of koffie voor aanvang, via wwwdekinkel.nl (lezingen) en bij Boekhandel De Toren van Bemmel. Aanvang lezing 20.00 uur, na de pauze vragen, discussie, gesprek.

De 'armenkasboeken' van de NH-kerken Slijk-Ewijk en Herveld

SLIJK-EWIJK -Op woensdag 27 maart vertelt John Mulder, voorzitter van de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg over de armenkasboeken. De lezing vindt plaats in het Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk, aanvang 20.15 uur; de toegang is gratis.

De armenmeesters van Oosterhout, Slijk-Ewijk en Herveld hielden vanaf circa 1635 een kasboek bij waarin de uitgaven en ontvangsten werden genoteerd. Ze leefden in de verschrikkelijke tijd van de Tachtigjarige en Dertigjarige Oorlog. Plunderingen, diefstal en moorden, verkrachtingen door Spaanse, Staatse, Engelse, Schotse, Duitse, Franse et cetera. soldaten waren schering en inslag.

Vluchtelingen uit onder andere Duitsland, gevangenen uit Duinkerken en Turkije zochten hun heil in de Nederlanden en klopten aan bij de armenmeesters – en niet tevergeefs - om voedsel en geld. Maar de NH-kerk uit Slijk-Ewijk en Herveld droeg ook zorg voor hun armen. Ze kregen geld, voedsel en of kleren. Bij dijkdoorbraken zoals in 1644 en 1651 voeren de armenmeester in aken over de ondergelopen landerijen om brood en kaas aan de armen te brengen.

De ontvangsten kwamen onder andere van pachthuizen en -boerderijen, van de opbrengst van gewassen op het land, van het verhuren van doodskleren, van collectes in de kerken, maar ook collectes door soldaten die op de redoutes langs de dijk Loenen tot Oosterhout verbleven. Kortom, de armen kasboeken geven een fantastisch beeld over het leven van de gewone mens in de zeventiende eeuw in onze streek.

Janne Schra brengt met Lalala Love ode aan muziek uit vervlogen tijden

BEMMEL - Zaterdag 23 maart staat top-zangeres Janne Schra op het podium in de Theaterkerk.

Na jaren als tiener eenzaam achter een piano te hebben gezeten begon het voor Janne pas echt met Room Eleven. Na de release van Six White Russians and a Pink Pussycat in 2006 ontving ze gouden en platina platen, won een Zilveren Harp, nam de cd Mmm.. Gumbo? op in New York en trad op in verre landen zoals Canada, Japan en Zuid-Afrika.

In deze persoonlijke voorstelling put Janne Schra uit haar hele oeuvre; van Room Eleven en Schradinova tot haar solowerk en weer terug. In een intieme bezetting speelt ze haar lievelingsnummers zoals ze wellicht zouden klinken in een rokerig klein theatertje in Parijs in de jaren 60 of gister in een jazzbar in New Orleans.

Lalala Love is een ode aan haar liefde voor muziek uit vervlogen tijden. Laat je meevoeren door de nieuw gearrangeerde liedjes, door haar rare, ontroerende en grappige verhalen en natuurlijk door haar betoverende stem. Aanvang 20:30 uur. Kaartjes kosten 17,50 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Lezing: help de bijen en vlinders

Bezige bijen. (foto: Kitty Peters)

GENDT - Op woensdag 27 maart houdt Stichting Lingewaard Natuurlijk samen met comité Hulhuizen200 een lezing over wilde bijen in Veerhuis Concordia, Waaldijk 19-23 in Gendt.

Dat het slecht gaat met de wilde bijen, vlinders en insecten is bekend. Veel soorten zijn de laatste jaren uitgestorven en daarbij groeit de Rode Lijst van bedreigde wilde bijen en vlinders elk jaar. Dit brengt de natuurlijke kringloop in gevaar, daarom is het nu tijd om samen de overlevingskansen van bijen en vlinders te bevorderen.

Jaap Molenaar van de Bijenstichting verzorgt deze lezing. Hij vertelt over het belang van de bijen voor onze voedselvoorziening en waarom bijen een belangrijke indicator zijn voor een gezond leefmilieu. Daarnaast krijgt de bezoeker tips ter verbetering van het leefklimaat van bijen en vlinders in de tuin. Het soort tuin maakt niet uit, je kunt altijd iets doen voor deze kwetsbare diersoorten.

Na de lezing geeft Jos van Betuw uitleg over het burgerinitiatief 'Heel Hulhuizen Zoemt'. Een project waarbij de bewoners van Hulhuizen werken aan een paradijselijke leefomgeving voor bijen en vlinders in het buurtschap. We leggen ook uit hoe je het beste de grond kunt bewerken voordat je gaat zaaien. Aanvang lezing 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Toegang gratis. Informatie: Jos van Betuw, 06 23738031.

Voorjaars- en paasmarkt Ingen

Op de markt is van allerlei leuks te koop. (foto: NH-kerk Ingen)

INGEN - Zaterdag 13 april is de paas- en voorjaarsmarkt van 10.00 tot 13.00 uur in Dorpshuis ‘In de Gaard’ aan het Dr. A.R. Holplein in Ingen.

Er zal weer van alles te koop zijn, zoals cadeau-artikelen, kaarsen en decoraties voor binnen en buiten (ook in paassfeer). Ze verkopen ook heel veel tweedehands boeken over allerlei onderwerpen, romans, cd’s, tijdschriften, enzovoort. Voor de kinderen is er kaarsjes dompelen in kleurtjes.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de Ingense kerk.

Samenwerking Tafeltje Dekje Elst

Voorzitter Eddie van Hattum (midden) ondertekent namens Algemene Hulpdienst Elst. (foto: Rogier Terhalle)

ELST - Inwoners van Elst die zelf niet in staat zijn een warme maaltijd te bereiden kunnen al vele jaren een koelverse maaltijd aan huis bezorgd krijgen door Vrijwilligers van de Stichting Algemene Hulpdienst Elst. De maaltijden worden tot 1 april in de keuken van Attent Zorg en Behandeling (Attent) bereid.

Om organisatorische redenen kan Attent deze dienstverlening niet meer verlenen, reden voor de Algemene Hulpdienst op zoek te gaan naar een andere leverancier van maaltijden. Dit heeft tot een unieke samenwerking geleid tussen Food Connect uit Almelo, Attent en de Algemene Hulpdienst. De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst vond donderdag 14 maart jl. plaats tijdens de beurs ‘Met Hart en Ziel voor de Zorg’ in de Jaarbeurs in Utrecht.

Food Connect is een landelijk opererende leverancier van maaltijden en staat garant voor een kwaliteitsmaaltijd voor een acceptabele prijs. Attent draagt zorg voor een veilige en gekoelde opslag in Elst (Tertzio) en vrijwilligers van de Algemene Hulpdienst bezorgen dagelijks de bestelde maaltijden bij cliënten thuis in Elst.

Cliënten kunnen dagelijks een keuze maken uit verschillende hoofdgerechten en hebben de vrijheid wel of geen voorgerecht, nagerecht en/of bijgerecht te bestellen. Desgewenst wordt rekening gehouden met diverse dieetvormen.

Meer weten over Tafeltje Dekje en de Algemene Hulpdienst Elst? Bel dan op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur naar 0481 374926 of stuur een e-mail naar info@hulpdienstelst.nl. Meer informatie is ook te lezen op www.hulpdienstelst.nl.

Rommel gezocht!

ANDELST - Dit jaar organiseert de Hersteld Hervormde Kerk in Andelst weer een rommelmarkt op het Europaplein (parkeerterrein tegenover het voormalige gemeentehuis). Naast rommel zal er nog allerlei lekkers en handigs verkocht worden.

De rommelmarkt wordt gehouden op 11 mei van 9.00 tot 14.00 uur.Natuurlijk kan een rommelmarkt niet zonder rommel. Heeft u nog iets bruikbaars thuis staan, maar wilt er graag vanaf? Lever dit dan in op de volgende data: vrijdag 29 maart 19.00– 20.00 uur en vrijdag 26 april 19.00– 20.00 uur.

Inleveren kan in De Poort (Kerkstraat 5, Andelst. "Wat wij niet onder rommel verstaan zijn: grote meubelen, zoals bankstellen, bedden en dergelijke koelkasten, diepvriezers, orgels, kleding, computers en kapot materiaal. Deze spullen nemen wij niet in. Graag tot ziens met uw rommel of op de rommelmarkt", aldus laat de activiteitencommissie Hersteld Hervormde gemeente Andelst-Zetten weten.

Leesclub De Minkhof bespreekt boek

De Minkhof. (foto: Mireat)

BEMMEL - Leesclub De Minkhof bespreekt op woensdagmiddag 27 maart 'Het einde van de eenzaamheid' van Benedikt Wells.

"Lees het boek ook en kom meepraten over deze prachtige roman op woensdagmiddag 27 maart van 13:30 – 15:30 uur. Elke laatste woensdagmiddag van de maand bespreken we een nieuw boek. Meldt u aan via coordinator@minkhof.nl of telefonisch op 0481 357185. De Minkhof (ma,wo,vr), Molenwei 57, Bemmel."

Informatiebijeenkomst dijkversterking Wolferen-Sprok

Waaldijk. (foto: Waterschap Rivierenland) Waterschap Rivierenland

REGIO - Waterschap Rivierenland gaat delen van de dijk tussen buurtschap Wolferen (Gemeente Overbetuwe) tot aan Sprok (Gemeente Nijmegen) verbeteren. Dit is nodig om voor de toekomst voldoende veilig zijn.

Het ontwerpteam is inmiddels gestart met de planuitwerking van de dijkversterking. Tijdens informatiebijeenkomsten eind maart 2019 stelt dit ontwerpteam zich voor en licht het proces toe van de planuitwerking en de planning ervan. Inwoners en belangstellenden zijn welkom op dinsdag 26 maart in De Schakel, Honsvoet 2 in Oosterhout of donderdag 28 maart in Dorpshuis, Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het programma begint om 19.30 uur; inloop vanaf 19.15 uur.

Samenwerking bij bescherming tegen overstromingen. Dijkversterking Wolferen-Sprok is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen. Omdat Nederland een ramp wil voorkomen, hanteren we strenge veiligheidsnormen voor onze dijken. Hierdoor staat het HWBP de komende jaren aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. De komende dertig jaar gaan we 1.100 km dijken versterken: de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Het HWBP is onderdeel van het Deltaplan Waterveiligheid. Meer informatie over dijkversterking Wolferen-Sprok staat op www.wsrl.nl/wos.

Septimbre - Laat je niet kisten

Septimbre pr

ELST - Op zondagmiddag 24 maart om 15:00 uur staat Septimbre met hun Theatershow 'Laat je niet kisten' in Theater De KiK in Elst.

In 'Laat je niet kisten' laten de zeven mannen van Septimbre zien dat er nog volop muziek zit in het leven, ook als je ouder wordt. Op weg naar een voltooid leven, of nog toekomstplannen? Heimwee naar vroeger of nieuwsgierig naar later? Humor, zelfspot en prachtige muziek uitgevoerd door een geweldige vijfmansband zijn de ingrediënten van deze cabareteske theatershow, die overal laaiende reacties oproept:

Septimbre is in september 2007 opgericht. De complete groep bestaat uit tien personen. De zeven uitvoerende mannen (septem) weten met elkaar een fantastische klankkleur (timbre) te creëren. Hun formule blijkt al jaren succesvol: de vele facetten van het ouder worden passeren met een knipoog de revue. Het succes is vanaf het eerste optreden groot.

Alle programma’s worden tot nu toe geprezen om de humor, herkenbaarheid, het hoge tempo en de grote muzikaliteit. Septimbre wordt vanaf de eerste show regelmatig geboekt en treedt elk jaar gemiddeld 12 keer op in diverse theaters in en buiten de regio. Vanaf de start in 2008 hebben ze de voor- en nadelen van het ouder worden en de vergrijzing in onze theatershows van vele kanten belicht. Nu 10 jaar later zou je je kunnen afvragen of deze kijk op het ouder worden is veranderd. Tijd om de balans op te maken.

Uitgevoerd door het Royal Opera House TOP-film: Don Quichot

BEMMEL - Op donderdag 28 maart staat de prachtige balletfilm Don Quichot op het programma in de Theaterkerk.

Liefde en vriendschap triomferen in Carlos Acosta's bruisende productie van dit duizelingwekkende ballet. Het verhaal van Cervantes over de klunzige ridder Don Quichot heeft talloze choreografen, musici en beeldend kunstenaars geïnspireerd. In 1869 creëerde Marius Petipa zijn sprankelende ballet over de wederwaardigheden van de Man van La Mancha en zijn trouwe schildknaap Sancho Panza. Centraal staat het virtuoos dansende liefdespaar Basilio en Kitri. Carlos Acosta koos deze vrolijke klassieker als zijn eerste productie voor The Royal Ballet. In zijn bruisende adaptatie figureert het complete dansgezelschap in de rol van uitgelaten dorpelingen, hartstochtelijke zigeuners en zelfs fantasiebloemen. Het verhaal volgt Don Quichot op zijn dwaze onderneming om goede daden te verrichten ter ere van zijn imaginaire geliefde Dulcinea. Zonnig, charmant, grappig en aandoenlijk - Don Quichot is een ballet dat net zo overloopt van positieve energie als van verbazingwekkende dansante hoogstandjes.

Aanvang 19:30 uur (zaal open 19:00 uur). Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 15,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Nationale Lente SchaakConcert

Ensemble the Young Ones onder leiding van Lucie Gieles.(foto: Toine Langerwerf)

RESSEN - Allen van harte welkom op het Nationale SchaakConcert in Ressen op de eerste lentezondag van 2019, voor de vierde keer onder de vlag van Talento Metissimo. Dit jaar staat het geheel in het teken van Natuurbehoud Ontzandingsplas Plakse Wei en haar ijsvogels.

De muzikale opening start om 13.00 uur in de rustieke kerk en ligt in handen van blaas-ensemble The Young Ones onder leiding van Lucie Gieles. Aansluitend klinkt de Muziek Interval Race met de muziekintervalklokjes. De carrousel aan activiteiten wordt voortgezet met een schaaktriade bestaande uit: teamschaak, doorgeefschaak en Metissimo's Simultaan. Voorafgaand zijn er weer de bekende schaaklessen van de schaaktrainers. Traditioneel is er de authentieke creatieve heraldiek als ook de mogelijkheid om even heerlijk buiten te struinen in het rustieke Ressen met de Ouessante schaapjes, de groene speurtocht te volgen, alsook de sfeermuziek door jonge talenten.

Er zijn diverse prijzen te behalen door deelname aan de Muziek Interval Race en de Schaaktriade. De uitreiking volgt zodra de uitslag bekend is. De entree inclusief 1 consumptie met programmaboekje bedraagt vijf euro. "Het is fijn als men zich voor deelname aan de Schaaktriade vooraf wilt op geven.Vindt u het leuk om een keer mee te jureren? Bel gerust naar onze contactouders: 06 25506566 of 06 28722478. Voor informatie zie: www.TalentoMetissimo.nl.

ANBI Stichting Talento Metissimo zet zich (landelijk) in voor educatieve talentontwikkeling in Beta en Cultuur.

Skeelerseizoen begint

Op de skeelers Park Lingezegen ontdekken. (foto: José Vens)

BEMMEL - Het mooie weer komt eraan; de skeelers kunnen weer tevoorschijn gehaald worden. Op donderdagavond 4 april 19.15 uur starten de skeelertrainingen bij b.o.d. De Sprinters aan het Drieske 7 in Bemmel.


Alle leden, jong en ouder kunnen dan weer onder begeleiding van ervaren trainers op de baan hun rondjes gaan rijden. Dat geldt ook voor geïnteresseerden, die kennis willen maken met de skeelersport. Heb je vroeger veel geskeelerd en zou je graag weer beginnen met deze leuke sport? Kom dan je techniek opfrissen.
Skeeleren wordt pas echt leuk als je beschikt over de juiste techniek zodat je veilig buiten kunt rijden. Bijvoorbeeld door Park Lingezegen, het mooie natuurpark tussen Nijmegen en Arnhem met z’n prachtige skeelerpaden.
Op donderdagavond 28 maart om 19.30 uur is er een informatieavond voor volwassenen en jeugd (vanaf 7 jaar) in het clubhuis aan het Drieske 7 in Bemmel. Op deze informatieavond krijg je informatie over het materiaal, bescherming en veiligheid en remtechniek.
Meer informatie staat op www.boddesprinters.nl onder Skeeleren. Voor eventuele vragen kun je mailen naar skeelers@boddesprinters.nl.

Opfriscursus skeelertechniek

Heerlijk skeeleren na opfriscursus. (foto: Hans Verwei)

BEMMEL - Heb je vroeger veel geskeelerd en zou je graag weer beginnen met deze leuke sport? Kom dan je techniek opfrissen bij skeelerclub b.o.d de Sprinters in Bemmel. Iedere donderdagavond trainen we van 19.15 tot 20.30 uur.

Remtechniek en andere praktische oefeningen onder begeleiding van ervaren trainers, zodat je daarna weer veilig en vol zelfvertrouwen eropuit kunt gaan. Op donderdagavond 28 maart is er een informatieavond in het clubhuis aan het Drieske 7 in Bemmel van 19.30 tot 20.30 uur. De trainingen starten 4 april.

Zondagmiddagconcerten muziekbuurt Elst van start

Elles Springs en Mark de Grauw. (foto: Lex Hulscher)

ELST - In de Elsterse muziekbuurt start de serie huisconcerten op zondag 31 maart. De eerste keer staat in het teken van lichte muziek.

Elles Springs, bekend voor haar deelname aan de Voice of Holland, zingt rustige Americana-liedjes, die zich goed lenen voor een huiskamersetting. Ze zingt samen met haar muzikale partner Mark de Grauw. Twee gitaren, twee keer zang. De andere muzikant is Alex B. De muziek van Alex B. is een mix van Engelstalige countrymuziek, rock, blues en easy listening. Hij legt het accent op melodie en beeldende teksten.

De concerten beginnen om 14.30 uur en vinden plaats op twee locaties. Na drie kwartier wandelt het publiek naar het andere gasthuis. Daar wordt men ontvangen met een drankje en dan volgt een tweede optreden. Om 16.30 kan men tot 17.00 uur nog even napraten met de muzikanten, initiatiefnemers en met de buurtgenoten.

De toegang is gratis, dankzij de cheques die de gemeente heeft geschonken en die in grote getale verzilverd zijn. Voor het drankje mag men een vrijwillige bijdrage geven. Opgeven kan per mail bij mverp@kpnmail.nl of met een briefje in de bus bij Haydnstraat 44 beide met vermelding van naam, adres en datum. De adressen waar de concerten gegeven worden zijn deze eerste keer in de Haydnstraat. U krijgt een toegangskaartje in uw brievenbus of per mail. Bij veel belangstelling geldt de volgorde van aanmelding. Als er plaatsen over zijn, zijn ook mensen die niet in de muziekbuurt wonen welkom. Het volgende zondagmiddagconcert staat gepland op 23 juni.

R.K. Parochie Maria Magdalena

Zaterdag 23 maart
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, G. Peters, GK De Levensbron
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communieviering, Lit. werkgroep, Enjoy

Zondag 24 maart
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, St. CaeciliakoorO.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, Presentatieviering Pastoraatsgroep, G. Peters en J. Kallen, Herenkoor
St. Leonardus Oosterhout: 11.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 9.30 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Dameskoor

Woensdag 27 maart
St. Jacobus de Meerdere Valburg: 10.00 u: ouderenviering, J. Rademakers, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. Parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg 09.30 u. kerk, 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel, 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Overdekte vlooienmarkt in Bemmel

BEMMEL - In de sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 24 maart van 9.00 tot 16.00 uur een grote overdekte vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Maak kennis met tennis in Valburg

Tennispark TC Valburg. (foto: Willem Wunderink)

VALBURG - Tennis is een uitermate gezonde sport die voor iedereen geschikt is. Om mensen de gelegenheid te geven verzorgt KNLTB-trainster Shanna de Cortie op zondag 31 maart om 11.00 uur een tennisclinic voor senioren. Daarna is er de hele dag nog gelegenheid om een balletje te slaan.

Een professionele gediplomeerde trainster als Shanna de Cortie weet daarbij feilloos haar programma aan te passen op jouw behoeften en mogelijkheden. Zij wil dat graag demonstreren in een kosteloze clinic voor volwassenen op zondag 31 maart. Iedereen die geen lid is wordt uitgenodigd om deel te nemen, om erachter te komen of deze sport iets voor jou is. Kom op tijd, want ze start om 11.00 uur. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon even komen kijken en informatie vragen.

Tennis is een vrij technische sport, maar kan op elk niveau met veel plezier beoefend worden: dat maakt het juist zo leuk! Tennis is een gezonde sport voor jong en oud, de leeftijden van onze leden lopen uiteen van 6 tot 76 jaar! Tennis is een sociale sport, waardoor je veel mensen leert kennen en er na het sporten ook veel gezellige uurtjes in de kantine worden doorgebracht. Bovendien wordt al het werk door vrijwilligers verricht, van het baanonderhoud tot de bemanning van de kantine, van de boekhouding tot de toernooiorganisatie. Dat schept een band. Een groot deel van de leden komt dan ook van buiten Valburg.

Tennis is een veelzijdige sport. Je gebruikt je hele lichaam, van benen en armen tot romp en heupen, maar ook je hersenen worden uitgedaagd.

Bemmelse Dweildag: goed voor een portie Vitamine V

Gaby Wegdam, vrijwilliger en bestuurslid van de Bemmelse Dweildag. (foto: Anniek van de Berg)

BEMMEL - Al decennia lang komen op de 2e zondag van juni duizenden dweilmuzikanten en bezoekers naar Bemmel, dat dan wordt omgetoverd tot Dweilhoofdstad van Nederland. Maar welke mensen zorgen er nu voor dat die Dweildag ieder jaar kan plaatsvinden? Deze keer spreken we bestuurslid Gaby Wegman.

Gaby: “Ik ken de Dweildag al heel lang. Voor ik bij het bestuur ging, speelde ik met mijn dweilorkest De Dreugtrommels op de Dweildag. Het is een leuke en gezellige club mensen om mee samen te werken; zowel het bestuur als de vrijwilligers en de mensen die de Dweildag bezoeken."

Op de vraag wat er allemaal bij het bemannen van de infostand komt kijken, antwoordt Gaby: “In de aanloop naar de Dweildag inventariseer ik hoeveel orkesten er komen en hoeveel vrijwilligers er zijn. Op basis daarvan bepaal ik hoeveel etensbonnen, drankbonnen en T-shirts er nodig zijn. In het Dweilweekend zelf kleden we het terrein en de infostand aan. Ondertussen worden wij goed voorzien van koffie, broodjes en een gezellige lunch. Allemaal door vrijwilligers! Op de ochtend van de Dweildag ben ik, meestal samen met José van Rossum, al vroeg present om de orkesten te verwelkomen."

Gaby: “Ik vind het geweldig dat iedereen altijd zo vrolijk is. De orkesten hebben er zin in en kijken uit naar een – meestal – zonovergoten dag muziek maken.” De Bemmelse Dweildag vindt dit jaar plaats op zondag 9 juni. Gaby: “Ik kan iedereen aanraden om die dag naar Bemmel te komen voor een goed portie vitamine V (van vrolijkheid)". Ook vrijwilliger worden? Neem dan contact op via info@bemmelsedweildag.nl.

Batouwe Basketball in finale van nationale beker!

Speelster Anne van Vlijmen tegen Loon LIons. (foto: Fons Sluiter) Fons Sluiter

BEMMEL - Kom 30 maart kijken naar de nationale bekerwedstrijd in Bemmel.

De dames van Lekdetec.nl hebben de finale van de nationale beker gehaald, een knappe prestatie. Grasshoppers uit Katwijk werd in de halve verslagen en daarmee bereikt het team van coach Daan de Heus opnieuw de finale. De nationale beker werd in de geschiedenis van de club drie keer eerder gewonnen, in 2013, 2016 en 2017.

Zaterdag 30 maart nemen de dames van Lekdetec.nl het op tegen Loon Lions uit Landsmeer. De wedstrijd start om 20.30 uur en wordt gespeeld in De Schaapskooi in Bemmel.

Kaarten zijn nog beschikbaar via batouwebasketball.nl

11 / 16

van 21 tot en met 27 maart

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. Ram is een echte haantje de voorste. Vol ongeduld kan hij niet wachten tot hij in actie kan komen. Het is een zeer actief en sportief type. Maar wel een solist (tenzij hij bij voetbal de spits mag zijn). Het ondernemerschap (zzp'r) zit hem echt in het bloed. Overleggen is niets voor hem. Hij gaat liever meteen van start. Toch kan hij af en toe heel charmant uit de hoek komen. Hij is zeer recht voor zijn raap. Maar het is wel zo dat hij eerst doet, en dan pas nadenkt.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Deze week begint met een conflict. De belangen staan recht tegenover elkaar. Daarbij heb je het gevoel dat wat je ook doet, het door de ander niet gewaardeerd of niet gezien wordt. In het weekend ben je vooral bezig met het blussen van een vuurtje in de familiesfeer. Erg vervelend.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aan het einde van deze week speelt er een relationeel conflict. Dat kan op jou betrekking hebben maar het kan ook in je omgeving spelen. Met jouw wijsheid kun je goede adviezen geven! Vanaf dinsdag gaat jouw planeet Venus in het teken vissen lopen. Dat geeft een kalme en ontspannen sfeer.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
In het komende weekend wil je helemaal niks! Dus geen bezoekjes, geen telefoon, zelfs facebook gaat niet aan. Wat je op z'n hoogst kunt verdragen is wat rustige muziek. Volgende week dinsdag staan gevoel en verstand weer eens haaks op elkaar. Toch wijst je gevoel je altijd vlekkeloos de weg.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Op donderdag is het volle maan. En dat voel jij aan je onrust. Die houdt nog aan tot zondag, want dan pas kom je écht tot rust. De werkweek daarna begint nogal onrustig. Er is op maandag wel iemand die jou steunt. Op woensdag heb je hele briljante ideeën over jouw eigen toekomst. Hou die vast!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op donderdag en vrijdag kun jij oude oplossingen en nieuwe ideeën heel goed combineren. Daardoor ontstaan hele originele constructies. Na een heel rustig weekend weet je volgende week maandag precies wat je wilt en hoe je het wilt. Besef wel dat je hiermee nogal dwingend kunt overkomen.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Tijdens het komende weekend word jij geconfronteerd met complete chaos. Alles loopt in de soep! En jij als geordende maagd kan hier echt niet tegen. Misschien is hiervan weglopen wel het allerbeste advies. Aanstaande dinsdag is het belangrijk om voor jezelf uit te maken wat de hoogste prioriteit heeft.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Aan het einde van deze week komt het goed van pas dat jij zo'n diplomatiek type bent. Je kunt dit namelijk gebruiken om twee mensen die elkaar niet begrijpen dichter bij elkaar te brengen. Vanaf dinsdag gaat jouw planeet Venus in het teken vissen lopen. Een goede stand om wat afstand te nemen.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Eind deze week lopen jouw zaken niet zo goed. Het lijkt wel alsof niemand mee wil werken. En alles wat je probeert te ondernemen loopt zeer stroef. Doe in het weekend het liefst niets en wacht op maandag. Want dan is jouw energieniveau enorm hoog en kun je bergen verzetten op eigen kracht.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van deze week komen er leuke voorstellen jouw kant op. Je hoeft zelf geen initiatief te nemen. Sterker nog, als je dat wel doet, eindigt dat in een teleurstelling. Laat het dus maar lekker op je afkomen. Volgende week woensdag ben je in een uitgelaten stemming met veel gevoel voor humor.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Aanstaande vrijdag krijg je veel belangstelling. Je werkzaamheden worden door vrijwel iedereen gewaardeerd en deze erkenning doet jou erg goed. Je zelfvertrouwen groeit hierdoor. In het weekend ben je nog aan het nagenieten! En het motiveert jou om volgende week door te gaan.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Op donderdag en vrijdag maak je ineens mee dat je ideeën bij anderen in goede aarde vallen. Je wordt geroemd en geprezen om jouw originaliteit. En iedereen wil mee doen! Daar sta je in eerste instantie niet voor open. Maar in de loop van volgende week ga je toch de samenwerking aan.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Het einde van de week heeft een kleine verrassing voor jou in petto. Maar helaas ook een kleine domper. Het leven blijft bitter-zoet. In een gezellig weekend komen er heel wat verhalen los. Je geniet van het gezelschap. Vanaf 26 maart staan de planeten goed voor de liefde. Dat wordt daten!

RegioBank kiest voor de regio

(foto: Sjaak Veldkamp) Foto: sjaak veldkamp

HAALDEREN - In dorpen en kleine steden verdwijnen steeds meer banken en winkels. RegioBank kiest bewust voor de regio. En zet zich in om ervoor te zorgen dat lokale basisvoorzieningen blijven bestaan. Daarom heeft RegioBank een lokale actie.

Een actie waarvoor Obdam Financieel Advies een mooie samenwerking met DA van Appeldoorn en AJ Drinken en Eten uit Bemmel heeft. Mensen die met een betaalrekening naar RegioBank overstappen vóór 28 juni 2019, krijgen een cadeaubon van DA van Appeldoorn of AJ Eten en Drinken ter waarde van 25 euro cadeau. Hiermee hoopt Obdam Financieel Advies, zelfstandig adviseur van Regiobank, nieuwe klanten te verwelkomen en zo ook het lokale ondernemerschap te bevorderen. Want het hebben en houden van winkels, horeca en een bank in de buurt maakt het wonen in uw buurt een stuk prettiger.

RegioBank is de bank in de buurt waar mensen voor persoonlijke contact gewoon even binnen kunnen lopen. Daarnaast biedt RegioBank alle gemakken van deze tijd zoals internet en mobiel bankieren. 'Eigenlijk het beste van twee werelden, waarbij de klant zelf bepaalt of hij langskomt bij ons op kantoor of dat hij het zelf online regelt.' Aldus Rinus Obdam. Mensen kunnen bij RegioBank terecht voor alle bankzaken: betalen, sparen en hypotheken. Obdam Financieel Advies heeft ook verzekeringen en financieringen in haar assortiment, zowel voor particuliere- als zakelijke relaties.

Overstappen is zo geregeld

Als zelfstandig adviseur van RegioBank zorgt Obdam Financieel Advies met de Overstapservice dat u gemakkelijk van bank overstapt. Zij weten precies wat er moet gebeuren en helpen u hier ook bij. Deze persoonlijke service waarderen klanten. Want de betaalrekening van RegioBank krijgt volgens recent onderzoek van de Consumentenbond de hoogste waardering, namelijk een 9,2. Voor service en voor Internet en Mobiel Bankieren heeft RegioBank ook het hoogste cijfer van alle banken: een 8,6. Bron: betaalrekening, Bankenmonitor Consumentenbond 2018.

Obdam Financieel Advies, Van der Mondeweg 74 Haalderen; 0481 464855, www.regiobank.nl.

Betuwe Onderneemt Beter zet regio op de kaart met 'storytelling'

Journalist Roelof Hemmen presenteert 26 maart De Betuwe Draait Door, een avond voor en door ondernemers. (foto: Walter Kallenbach)

BETUWE - Storytelling. Dat is waar Betuwe Onderneemt Beter dit jaar om draait. Want onze regio is er een om trots op te zijn. En de verhalen van onze ondernemers zijn het meer dan waard om verteld en gehoord te worden. Betuwe Onderneemt Beter organiseert daarom op 26 maart ‘De Betuwe Draait Door’. Journalist Roelof Hemmen legt die avond prikkelende stellingen voor aan ondernemers en politieke kopstukken.


Op dinsdagavond 26 maart zijn ondernemers uit Overbetuwe en Lingewaard van harte welkom bij ‘De Betuwe Draait Door’. De ontvangst is vanaf 18.00 uur. Om 19.00 uur start Betuwe Onderneemt Beter. Journalist Roelof Hemmen ontvangt in Theater De Kik in Elst spraakmakende gasten uit onze regio en gaat met hen in gesprek, onder andere over de zakelijke aantrekkingskracht van de regio en de kansen die ondernemers zien. Natuurlijk staan verhalen van ondernemers centraal: zo schuiven onder andere Hans Geveling (Albert Heijn Huissen) en Theo van Workum (Rent-All) aan tafel aan. Maar ook kopstukken uit de Overbetuwse en Lingewaardse politiek ontbreken niet.

Anders dan anders
Betuwe Onderneemt Beter is in 2019 anders dan anders. Donny Meeusen, voorzitter van Stichting Betuwe Onderneemt Beter: “Ondernemers komen ons dit jaar vooral vaker tegen. Niet alleen tijdens de twee events die we organiseren, ook op social media. Want onze ondernemers mogen vaker in de spotlights staan, ook online.” De verkiezing van de ondernemer van het jaar en Rabobank Talent Award blijft natuurlijk deel uitmaken van het programma. Meeusen: “Op maandagavond 17 juni is dat het slotstuk”. Meer info en aanmelden: www.betuweonderneemtbeter.nl

Durftevragen bij Vrouwen met Lef

SLIJK-EWIJK - Ken je dat knagende gevoel van hulp willen vragen bij een goed idee en telkens stel je het uit? Kom dan op donderdagavond 21 maart naar de bijeenkomst van Vrouwen met Lef Overbetuwe in Galerie 1400 (‘Het witte kerkje’, Dorpsstraat 70) in Slijk Ewijk.

Durftevragen is een werkwijze om te helpen je plannen of dromen te realiseren. Mentor bij de School voor Wereldverbeteraars Mieke Miltenburg en docent Learning & Development Sheila Baas verzorgen de avond.

Samen belichten ze de kracht van durftevragen en laten zij het je vooral beleven! Vaak is de enige stap tussen een sterk idee en een succesvolle uitvoering ervan, het moment waarop je gaat vragen. Durftevragen is een beproefde manier van werken. Door te leren te putten uit de aanwezige overvloed aan spullen, hulp en kennis van elkaar kan iedereen makkelijker dingen voor elkaar krijgen.
Zin in een avond vol energie en inspiratie? Meld je aan via: info@vrouwenmetlefbetuwe.nl. De avond is gratis voor leden en niet-leden betalen tien euro. De avond start om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Meer info staat op https://vrouwenmetlefbetuwe.nl, Facebook: Vrouwen met Lef Betuwe.https://www.facebook.com/Lefvrouwen.

Inschrijven bij 'De Soeptafel'

ELST - Ook zin in gezelligheid en samen soep koken? ‘De Soeptafel’ organiseert in 2019 belangeloos terugkerende gezellige soepdagen waaraan ouderen in Elst kosteloos kunnen deelnemen.

Samen koffie drinken, groente snijden, verhalen delen, soep koken en tot slot samen soep eten. Elke bijeenkomst wordt een feestje! Inschrijven is nog mogelijk! Data: 29 maart, Rijksweg Noord 18 Elst; 26 april, Sint-Maartensstraat 32b (De Ruimte); 24 mei, Albert Heijn Elst; 28 juni, Sint-Maartensstraat 32b (De Ruimte). Inschrijven bij Maaike: 06 44986453 of mvanbeek1966@gmail.com.

14 / 16

Hoera kevin 4 jaar

Gefeliciteerd veel liefs

Papa, mama en Lieke

Lieve pa gefeliciteerd met je 75e verjaardag.

En op dezelfde datum ook 50 jaar getrouwd met Dieny.

Liefs van ons xxx

Hoera!
Op 21 maart wordt Jos,
onze pa en opa 65 jaar
Van harte gefeliciteerd!
Liefs van ons allemaal

Ongelofelijk maar waar
Dit bezige bijtje wordt 23 maart
60 jaar.
José, hartelijk gefeliciteerd.
Raad nu maar van wie.

Deze prinses Mette wordt maandag 25 maart alweer 3 jaar!

Dikke knuffel van Opa en de Oma's

Op 22 maart samen 160 jaar oud!
Van harte proficiat
vd fam. Doorman en aanhang.

Deze Lieve meid is alweer
!2 jaar geworden!
Hartelijk Gefeliciteerd Lisanne.
Liefs van Jan, Mama, Eddy,
Oma en onze diertjes

Deze fantastische vrouw en moeder Sabine mag 22 maart 40 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd dikke kus van Marco, Charon en Niels.

Hiep Hiep Hoera

Gefeliciteerd Puck
met je zwemdiploma.

Opa & Oma

Nico,
onze tuinklusser,
is nu een 50 plusser

Onze Lieve kleindochter Laura
8 jaar

Veel liefs van opa en oma

Sophia gefeliciteerd met je prijs op school. Van oma.

Luisa, oma is trots op je.
Veel succes op High School.

Hiep, hiep, hoera!
Henk en Liesbeth, 50 jaar getrouwd!
Gefeliciteerd!
Xxx de trotse (klein) kinderen.

Heel veel geluk.
Edwin & Monique,
Jos & Marianne,
Michel en Monique.

Heel veel geluk samen.
Dikke kus Lara

15 / 16

Nederland onderschat moderne houtkachel als duurzame hernieuwbare energiebron Houtstook in verdomhoek door gebrek aan kennis

GENDT - ,,Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over één kam scheren met een pelletkachel of de haarden en kachels van nu'', zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. ,,Die kun je niet met elkaar vergelijken. Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook. Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits u de juiste haard kiest.''

Overlast door ondeugdelijke installatie en verkeerd stookgedrag

De brancheorganisatie deelt de mening dat verouderde open haarden niet meer passen in het tijdsbeeld en dat daarvoor strengere regels mogen komen. ,,In ons dichtbevolkte land wordt het geluid steeds sterker dat stoken op hout ongezond is en hinderlijk voor omwonenden. De belangrijkste oorzaken van overlast zijn open haarden, verouderde haarden, foutief rookkanaal, ondeugdelijke installatie en verkeerd stookgedrag. Daarom maakt de branche zich hard voor het aanscherpen van de regelgeving om de leefomgeving te verbeteren en overlast te voorkomen. Een totaalverbod van stoken op hout is niet aan de orde. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft in januari 2019 besloten dat er geen categorisch verbod komt op houtstook. Houtstook is immers met de juiste manier van stoken co2 neutraal." Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vraagt de Nederlandse Haarden & Kachelbranche (NHK) ook om de Ecodesign-richtlijn voor nieuw verkochte kachels vanaf 1 januari 2020 versneld in te voeren. Verder wil de bewindsvrouw een goede voorlichtingscampagne starten en gemeentes in staat stellen om overlastsituaties aan te pakken. Het advies is om erkende leden van het NHK (in de regio Arnhem / Nijmegen is dit Home Garden Shop in Gendt) te betrekken bij de oplossing.

Bestaande open haarden aanpassen is eenvoudig

Het probleem is volgens de brancheorganisatie mede ontstaan in 2003. ,,Toen heeft de overheid de landelijke kwaliteitseisen voor houtgestookte toestellen losgelaten. Sindsdien gelden Europese richtlijnen, die veel minder streng zijn dan de toenmalige standaard die in Nederland gold. Nieuwe kachels van eigen bodem voldoen echter aan typekeuringen die onder andere in Duitsland en Oostenrijk worden gehanteerd. Als alle toestellen in Nederland daaraan voldoen, zal dat voor een enorme verbetering zorgen. De consument wordt geadviseerd zich te oriënteren op haarden, kachels en installaties voorzien van een keurmerk. Daarnaast is een goed advies noodzakelijk, evenals het volgen van een stooktraining. Die optelsom komt niet alleen ten goede aan het rendement, maar vooral ook aan het milieu en de gezondheid. Een bestaande open haard renoveren en upgraden is in vrijwel elke situatie eenvoudig te doen door een erkend installateur. Het rendement gaat dan van 15-20 naar 75-85 procent en het is vaak een aantoonbare oplossing in situaties waar sprake is van overlast.''

Oproep tot betere samenwerking tussen belangenorganisaties

Gert Kooij roept organisaties als Milieu Centraal op tot nog nauwere samenwerking en beter overleg. ,,Hoewel houtstook nu in de hoek staat, werkt de branche op dit moment actief samen met diverse belangengroepen in een landelijk Platform, met als doel de overlast door houtstook in kaart te brengen en waar mogelijk aan te pakken. Milieu Centraal is overigens één van de partijen aan tafel. Als branche wijzen we al jaren de weg naar oplossingen. We willen onder andere de stoker bewust maken van zijn verantwoordelijkheid in de bebouwde omgeving door het geven van informatie en stookadvies. Zo zijn bij diverse vakzaken in Nederland stooktrainingen te volgen. Stookadvies is in de regio Arnhem / Nijmegen te vragen bij Home Garden Shop in Gendt. Hout stoken in een verouderde haard en zomaar alles in het vuur gooien is niet meer van deze tijd. Dat kan inderdaad overlast en irritatie veroorzaken. Goed stookhout bijvoorbeeld moet aan voorwaarden voldoen. Op onze website www.sfeerverwarming.nl staat de 'Brancherichtlijn Houtstook', met daarin alle informatie over het verantwoord stoken van hout. Het moment waarop je stookt is ook van belang. Doe dat bijvoorbeeld niet bij mist of windstil weer. Zorg voor droog hout, een goede installatie, het juiste rookkanaal enz. Om de stoker daarin maximaal van informatie te voorzien is door de branche het zogenaamde stookalert ontwikkeld, te vinden via www.stookalert.nl, dat aangeeft wanneer je wel of beter niet kunt stoken. Van hout stoken moeten mensen vooral genieten en de voordelen ervaren. Als iedereen zich aan de richtlijnen houdt, worden de nadelige effecten van houtstook geminimaliseerd.''

Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK)

De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is een platform waar voortdurend de kwaliteit van de toestellen, alsmede de installatie hiervan, en het opleidingsniveau van de installateurs wordt bevorderd. De NHK vormt daarnaast ook het aanspreekpunt voor onder andere de overheid voor het ontwikkelen en toepassen van wet- en regelgeving op het gebied van milieu en duurzame veiligheid. Dit alles komt tevens tot uiting in de Vakopleiding Installateur Haarden, Kachels en Rookkanalen die door de NHK wordt verzorgd. Binnen de NHK zijn zowel fabrikanten (SHR) als detaillisten (SVG) actief.

Uw erkend installateur: Home Garden Shop BV, Biezenkamp 2 Gendt, 0481 424341.