niet de juiste De Liemers

25 mei 2018

niet de juiste De Liemers 25 mei 2018


'Opgeven is geen optie' Hilda en Mareen knallen drie keer Alpe d'Huez op

Hilda en Mareen hopen 15.000 euro op te halen in de strijd tegen kanker. Foto: Marieke van Londen.

ZEVENAAR – Het aftellen is begonnen. Hilda Hartholt en Mareen van Londen uit Zevenaar vertrekken binnenkort met hun team IBB Doetinchem naar Frankrijk om daar de Alpe d'HuZes te fietsen. Na vijf maanden hard trainen hebben Hilda en Mareen er alle vertrouwen in. "We gaan ervoor, want opgeven is geen optie."

Alpe d'HuZes is een tocht waarbij de berg Alpe d'Huez wordt opgegaan om zo geld op te halen voor de strijd tegen kanker. Ieder jaar nemen duizenden mensen deel aan de tocht, vooral wielrenners, maar ook lopers. De één bedwingt de reus één keer, de ander zes keer. Ieder heeft zijn eigen persoonlijke missie. Samen met hun team, bestaande uit vijf fietsers en één loper, vertrekken Hilda en Mareen op 2 juni naar Frankrijk om op 7 juni de berg op te kunnen knallen. Hilda deed vijf jaar geleden al een keer mee en Mareen trainde toen met haar mee. IBB Doetinchem hoopt 15.000 euro op te halen voor het goede doel. Sponsoren steunen het team met een gift, daarnaast hebben Hilda en Mareen ook spinningmarathons georganiseerd om zo geld op te halen. "We zetten ons in voor de strijd tegen kanker, maar ook specifiek voor een overleden collega van IBB. Natuurlijk kan dat ook op een andere manier, maar wielrennen is daarbij ook nog eens onze hobby", zegt Hilda. "Waarbij we graag onze grenzen verleggen en nieuwe uitdadingen aan gaan", vult Mareen aan.

Vervolg op pagina 13

Journalistieke uitdaging voor senioren

De Liemers Helemaal Goed Courant zoekt nieuw journalistiek talent.

De krant wordt op dit moment vooral door jongeren volgeschreven maar in de geest van Hope XXL, waar jongeren en ouderen samenwerken, zoeken wij uitbreiding onder senioren! Terwijl veel mensen in Nederland in de zomermaanden een paar weekjes vakantie opnemen, hebben we besloten dat onze krant in de vakantie niet hoeft uit te rusten. We gaan gewoon door. Dat betekent wel dat we journalistieke ondersteuning kunnen gebruiken. Want onze redacteuren hebben soms examens en proefwerkweken. Daarbij mogen zij in de zomer natuurlijk wel genieten van een welverdiende vakantie. In de geest van Hope XXL willen we bijvoorbeeld in de vakantieperiode handen en voeten geven aan de samenwerking tussen jong en oud. Interesse? Laat het ons weten. Bij ons ligt een prachtige journalistieke uitdaging voor senioren die graag positieve verhalen schrijven over de Liemers. Daarbij leggen we graag verbindingen tussen de verschillende leeftijdsgroepen.
Het idee om een 'goed nieuws krant' uit te brengen komt uit de koker van Hope XXL, een Liemers initiatief waarin jongeren streven naar een betere wereld. De regiocampagne De Liemers Helemaal Goed heeft het idee samen met onderwijsinstellingen Liemers College en Candea College omarmd. De krant wordt tweewekelijks verspreid in de Liemers. We maken de krant met een enthousiast team van jonge journalisten.
Heb je zin om samen met ons de krant te maken, neem contact op met hoofdredacteur Sjoerd Geurts, e-mail redactie@daadkrachtmedia.nl.

Toen ik voor het eerst hoorde van DLHG-courant, was ik meteen razend enthousiast. Ik was namelijk al langer van plan om iets te gaan studeren in de richting van communicatie en journalistiek en dit leek me, naast dat ik het leuk vind om te doen, een juiste plek om wat ervaring op te doen en natuurlijk om te kijken of het echt iets is wat ik wil. Tot nu toe valt het me absoluut niet tegen en schrijf ik met plezier voor de DLHG-courant. Dingen als taal en maatschappelijke onderwerpen spraken me altijd al erg aan. Sinds ik bij deze krant werk, is die interesse alleen maar gegroeid. Ik had zelf nooit verwacht dat ik op zo'n jonge leeftijd deel uit zou kunnen maken van een echte krant die om de week geleverd wordt. Het leuke aan deze krant, is dat deze krant, in tegenstelling tot andere kranten, alleen maar goed nieuws brengt. We gaan vooral in op wat er goed gaat. Zo kun je bijvoorbeeld denken in oplossingen in plaats van problemen. Want als u naar het journaal kijkt, ziet u zelf ook dat deze wereld wel wat positiviteit kan gebruiken. Wat ook erg leuk is aan deze krant is dat het alleen maar door jongeren wordt gemaakt. In deze editie kunt u op op de voorpagina mijn artikel lezen over twee enthousiaste mensen die meedoen aan de Alpe d'huzes. Behalve dat ik wat bijleer over het schrijven en interviewen, denk ik dat het ook goed is voor mijn algemene ontwikkeling. Ik leer bijvoorbeeld telefoontjes te plegen en mailtjes te sturen. Eigenlijk groeien wij als journalisten allemaal heel erg veel. Wij als redactie hopen in elk geval nog veel goed nieuws voor jullie te verzamelen en te verspreiden!

Ilse van Velsen

Klompenpaden veroveren de Liemers

ZEVENAAR - Klompenpaden veroveren de Liemers. Nu zijn het er drie, binnenkort vijf.

Na het Rijnweidepad in Spijk, het Husloapad in Loo en het Kandiapad in Groessen komt er een klompenpad in de omgeving van Babberich en één rondom Landgoed Bingerden. Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelroutes door (voormalig) agrarisch gebied. Liefst over onverharde paden dwars door het land van de boer, langs boerenerven en over landgoederen. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Het is de combinatie van natuur met cultuurhistorie die de Klompenpaden zo geliefd maken. In Gelderland en Utrecht zijn inmiddels 108 Klompenpaden ontwikkeld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Landschap Erfgoed Utrecht. De routes worden ontwikkeld en onderhouden samen met een groep lokale vrijwilligers. Op maandagavond 4 juni is er bij Centrum Reijmer de startavond voor het nieuwe Klompenpad in Babberich. De avond is bedoeld voor mensen die mee willen helpen om een eigen Klompenpad te ontwikkelen en/of kennis hebben over de cultuurhistorie van het gebied. De startavond begint om 19.00 uur.

Zoë, Annafay, Sophie, Fenne, Maud en Carlijn hebben goede zin: de hockeymeiden hebben een geweldige wedstrijd tegen jongs B1 gespeeld. Foto: Jairo in der Beeck

De hockeymeiden Zoë, Annafay, Sophie, Fenne, Maud en Carlijn lachen na hun geweldige wedstrijd tegen jongens B1. Foto: Jairo

Door onze redactie

Door onze redactie

Handballers Loo en

Groessen gaan samen

Ilse van Velsen

Gitarist Tijs Groen

verlegt grenzen

Fee Lindeman (10)

schrijft boek

Lezing: Nijmegen - Collaboratie en Verzet

Maandag 28 mei - Aanvang 20.00 uur - Gratis toegang

In Nijmegen, collaboratie en verzet laat Lennert Savenije zien welke invloed de Tweede Wereldoorlog had op het dagelijks leven in de Waalstad. Wat bewoog Nijmegenaren tot samenwerking met de Duitse bezetter? Wanneer, waarom en op welke manieren kwamen ze in verzet? Welke omstandigheden speelden daarbij een rol? Daarbij zal Lennert vertellen hoe dit verhaal ook De Liemers raakt.Het boek is een rijk geïllustreerde stadsgeschiedenis die zich afspeelt tegen een decor van crisis, oorlog en wederopbouw. Door de ogen van burgemeesters, priesters, politieagenten en andere Nijmegenaren maakt Lennert Savenije de dilemma's en standpunten van destijds inzichtelijk. Daarbij is er ook aandacht voor het verwoestende Amerikaanse bombardement van 22 feb '44 en de bevrijding in september van dat jaar. Het resultaat is een meeslepende geschiedenis van een Nederlandse stad in oorlogstijd. Lennert Savenije (1985) is als historicus verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij promoveerde op het onderzoek dat aan Nijmegen, collaboratie en verzet ten grondslag ligt.

Lezing - Adriaan van Dis

'In het Buitengebied', is een roman over alleen wonen. Een schrijver heeft zich gevestigd in een afgelegen vallei – ver van de stad en zijn vrienden. De stilte is tastbaar. In de lente hoort hij de vliesjes van de haagbeuk knappen, maar het sterkst klinkt een tergende binnenstem die de man confronteert met zijn angsten en obsessies. Van Dis toont hoe kwetsbaar eenzaamheid kan zijn en hoe obsessief het verlangen naar de dood. Ook geeft hij in het Buitengebied een prachtig tijdsbeeld van een veranderend Nederland. Niet altijd even vrolijk, al weet Van Dis het met zijn ironie en zelfspot gelukkig licht te houden. Ja, vrolijk zelfs.

In samenwerking met Liemers Kunstwerk/Bibliotheek:
Aanvang 20.00 uur – Zaal Bij de Schutters
Entree € 7,50 | Kaarten te koop bij de Bibliotheek Duiven/Westervoort/Zevenaar
Café Bij de Buren – Remigiusplein 9 te Duiven en bij Bruna te Duiven

Za 26 mei

Militariabeurs
Aanvang 10.00 uur
Info: www.militariaplaza.nl

Za 26 mei

BuitenBios: Bij goed weer:
Vanaf 14.00 uur op het Remigiusplein

Ma 28 mei

Lezing Lennert Savenije
Verzet en Collaboratie tijden WOII in Nijmegen
Aanvang 20.00 uur - gratis entree

Do 31 mei

Filmhuis Bij Bert
Aanvang 20.00 uur – gratis toegang

Vr 1 juni

Adriaan van Dis
Aanvang 20.00 uur – entree € 7,50

Za 2 juni

Swingnight
Aanvang 21.00 uur – entree € 7,50

Zo 3 juni

Indisch Dansmatinee
Van 13.00 – 18.30 uur
Entree €12,50 / bij reservering €10,-

Wo 6 juni

Concert Alexej Revznes
Aanvang 20.00 uur
Entree € 7,50
in samenwerking met Kunstwerk

Za 9 juni

Concert Shake It!
Aanvang 19.00 uur – entree € 5,50

Za 30 juni

Militariabeurs
Aanvang 10.00 uur
Info: www.militariaplaza.nl

Zie ook: www.deogtent.nl

DERDE

BUITENBIOS

26 MEI

14.00 uur:

DIKKERTJES DAP


15.30 uur:

HOTEL DE GROTE L

17.00 uur:

FROZEN


18.45 uur:

MURDER ON THE ORIËNT EXPRESS

20.45 uur:

PIRATES OF THE CARRIBEAN

Op zaterdag 26 mei as. is de 3e BuitenBios Duiven.
Na de zeer geslaagde twee voorgaande edities van dit evenement is het de organisatie wederom gelukt een leuk programma samen te stellen. Zoals een ieder weet van de voorgaande dagen is de toegang geheel gratis dankzij de vele sponsoren. Mocht u nog niet benaderd zijn en dit evenement toch willen steunen, neem dan contact op met info@buitenbiosduiven.nl. U bent van harte welkom.
U kunt deze dag uw eigen stoelen meenemen of gebruik maken van de diverse terrassen. We gaan natuurlijk uit van mooi weer.

U ziet; een zeer gevarieerd programma. Voor elk wat wils, zelfs tijdens een drankje of een hapje op één van de terrassen van de HOPleden (Horeca Op het Plein).
We hopen vele toeschouwers te mogen begroeten.

De organisatie van dit evenement is in handen van: Stichting SPOED, Stichting zo!Diva en Filmhuis "Bij Bert".

Mei

NR. 171 | 25 MEI 2018

TruckParking in trek bij chauffeurs Truckers van ETB Freight overnachten en rusten in Duiven

Op een gemiddelde zondag staan er nu zeventig vrachtwagens. Foto: Stijn Kuster

DUIVEN – De beveiligde truckparking op bedrijventerrein Centerpoort-Noord in Duiven is inmiddels zes maanden open en begint steeds beter te lopen. Op een gemiddelde zondag staan er nu ongeveer zeventig vrachtwagens.

Toine Gijsbers, de beheerder van de truckparking, hoopt dat de truckparking aan de A12 de stijgende lijn voortzet en dat de parking aan het einde van het jaar vol staat. In totaal zijn er tweehonderd plekken.

De truckparking van 3,3 hectare is goed bewaakt met onder andere een hypermodern camerasysteem en bewegingsgevoelige hekken. Het biedt een veilige overnachtingsplek voor chauffeurs en voorkomt ladingdiefstal. Truckers kunnen er tegen betaling van veertien euro overnachten. Het eerste uur is gratis.

Geen omkijken

Volgens Toine Gijsbers zijn er steeds meer bedrijven die ladingdiefstal willen voorkomen en daarom de truck op de beveiligde truckparking aan de Marketing 19A parkeren.

De chauffeurs zijn zelf ook erg blij met het bewaakt parkeren. Ze hebben geen omkijken naar hun truck, die in de meeste gevallen ongegrendeld op de parkeerplaats staat, en ze kunnen gebruik maken van sanitaire voorzieningen, gratis wifi, wasmachines en een huiskamer met gratis koffie. En dat allemaal 24/7.

"Als de truckers in de wijk gaan parkeren hebben ze geen van deze voorzieningen en kan dit tot overlast lijden, wij voorkomen nu die eventuele overlast die de chauffeurs veroorzaken", zegt Gijsbers, die nu nog in zijn eentje alle voorzieningen onderhoudt, de voorraden bijhoudt en de vragen of problemen afhandelt.

Met de nek aangekeken

De truckers zijn erg blij met de voorzieningen en de manier waarop Gijsbers ze behandelt. "Bij veel tankstations worden de chauffeurs met de nek aangekeken door de verhalen die worden verteld over buitenlandse truckers die overlast veroorzaken. Hier behandel ik de truckers normaal en ik zorg ervoor dat ze het naar hun zin hebben. De sfeer blijft zo goed en de chauffeurs houden alles netjes,'' vertelt hij.

Verplicht overnachten

Deniz Yüce van ETB Freight is dolblij met de truckparking op zo'n zeshonderd meter van zijn onderneming aan de Impact in Duiven.

Dertig vrachtwagens telt zijn transportbedrijf, die door heel Europa gaan. Zijn internationale chauffeurs maken allemaal gebruik van de truckparking, in het weekend en doordeweeks. Verplicht, Yuce ziet alleen maar voordelen aan de parkeerfaciliteit. "Het bedrijf en de snelweg zijn dichtbij. Dat is ideaal met aan- en afrijden. Anders moeten ze eerst kilometers omrijden naar een tankstation en dat kost veel meer. Bovendien is het veel veiliger. Ze kunnen hun spullen met een gerust hart achterlaten. En dan zijn er nog de sanitaire voorzieningen en douches. Er zijn toiletten en ze kunnen er hun kleding wassen. Ideaal."

'We worden er allemaal beter van' Handbaltak van Loo en Groessen samen verder als Handbal Combinatie de Liemers

Jacqueline van Dijk en Erika Robbe gaan met hun clubs verder als HCL. Foto: Nynke Kooy.

LOO/GROESSEN - Om sport ook in de dorpen beschikbaar te houden moeten er soms veranderingen plaatsvinden. Daarom gaan de handbalafdelingen van SC Groessen en SC Loo volgend seizoen verder als één handbaltak onder de naam Handbal Combinatie de Liemers (HCL).

"Wij hadden bij SV Loo nog maar anderhalf damesteam," zegt Jacqueline van Dijk, voorzitter bij SV Loo. "Het is niet heel erg competitief om dan wedstrijden te gaan spelen." Ook voor Groessen is de samenwerking gunstig vertelt Erika Robbe, bestuurslid Technische Zaken Selectie: "Wij merkten dat de samenwerking met de jeugdteams met Duiven en Loo in het afgelopen jaar goed liep. Wij zagen in dat we elkaar kunnen versterken. Dat was een belangrijke reden om met Loo verder te gaan."

Proef gedraaid

De jeugd in de A, B en C-teams van Duiven, Groessen en Loo speelde in het afgelopen seizoen onder de naam DG&L samen. "Ze hebben veel van elkaar kunnen leren. Maar ook wij hebben gemerkt dat we elkaar goed aan kunnen vullen bij tekorten. Het gaat heel makkelijk en we worden er allemaal beter van." Uiteindelijk hebben Groessen en Loo besloten om samen verder te gaan. "Omdat wij allebei omniverenigingen wilden blijven. HV Duiven koos op haar beurt om als zelfstandige vereniging verder te gaan," vertelt Jacqueline. "We hebben een hele fijne samenwerking gehad met Duiven, dus daar lag het zeker niet aan."

De trainingen van HCL blijven gewoon plaatsvinden in sporthal Triominos in Duiven. "Daar staat de sporthal en dat was ook al onze thuishal", zegt Erika. Wel zullen de trainingen in het voorjaar afwisselend plaatsvinden in Groessen en Loo. "Loo krijgt vanaf september een kunstgrasveld en in Groessen komen velden voor beachhandbal. Dan zullen we de trainingen afwisselen. De ene week in Groessen en de volgende keer in Loo," stelt Jacqueline. "Wel hebben we ervoor gekozen om de allerkleinste jeugd in het eigen dorp te houden. Zij trainen daar in de gymzalen van basisscholen."

Positief verrast

Maar hoe dachten de leden over het samengaan van de vereniging? "We wisten niet wat we konden verwachten en hebben een bijeenkomst georganiseerd om de leden te informeren", vertelt Erika. "We werden toen positief verrast. Mensen reageerden goed en willen het een kans geven. Maar je merkte wel dat er ook spanning heerste. Vooral de dames vroegen zich af hoe het allemaal zou gaan, maar na de eerste training werd gelijk gezegd dat het allemaal heel vertrouwd en goed was." Jacqueline heeft ook geen negatieve klanken gehoord. "We hebben wel wat leden gehad die er na de kennismaking met HV Duiven voor gekozen hebben om over te stappen. Maar anderen vonden het bij SV Loo en SC Groessen heel leuk en gezellig en zijn hierheen gekomen. Zo zijn er dus over en weer wat uitwisselingen geweest."

Stijn Kuster

World's Best News: afname criminaliteit

Het aantal inbraken is verminderd.

''Dat gelooft niemand!'', was de eerste reactie van vele mensen. Toch is het waar, volgens cijfers van het CBS is in 35 jaar de criminaliteit in Nederland nog nooit zo laag geweest.

Vorig jaar werden er door de politie 49 misdrijven per duizend inwoners geregistreerd. Dit is bijna de helft van het aantal misdrijven gepleegd in 2001 en 2002; dat waren er 93 per duizend inwoners. De daling is vooral te danken aan de vermindering van het aantal diefstallen, inbraken en vernielingen. Het aantal moorden is tevens gehalveerd.

In heel West-Europa is deze verandering te zien. Het aantal misdrijven steeg sinds 1960 juist erg hard. Intussen zijn we na een piek rond 2000 weer terug op het criminaliteitsniveau van 1980. De afname is gedeeltelijk te verklaren door vermindering van aangiftebereidheid, meldde het CBS. De veiligheidsmonitor laat een zelfde ontwikkeling zien. Zij vragen jaarlijks aan 150.000 of zij slachtoffer zijn geworden van misdadighede

Na het nieuws verspreidde de reactie van ongeloof zich. Het nieuws is bijna te mooi om waar te zijn. Het blijkt dat het veiligheidsgevoel van 'De Nederlander' niet overeenkomt met wat de feiten vertellen. Jaap van Ginniken, massapsycholoog wijt dit vooral aan de nieuwe media. ''Alle verschrikkelijke gebeurtenissen worden gelijk gedeeld, alles over de hele wereld kunnen we vrijwel direct in volle glorie waarnemen,'' zegt hij. Een andere mening heeft Marc Schuilenberg, criminoloog aan de Vrije Universiteit. Hij wijst op de rol van populisten die eindeloos blijven hameren op de onveiligheid en criminaliteit. Het CBS twijfelt niet aan de daling, al is er geen concrete verklaring voor te vinden. Mogelijke oorzaken zijn de verbeterde beveiliging en preventie tegen diefstal en inbraak en de afname van het aantal heroïnegebruikers.

Historische Kring Duiven-Groessen-Loo

uit: Ik herinner me..... Dhr. J. Wieleman

Tijdens de oorlog was wapenbezit voor burgers verboden. Ook de jagers - en dat waren haast alle boeren hier in de omgeving - hadden hun geweren moeten inleveren. Wie als jager geregistreerd stond, kon in het jachtseizoen voor enkele weken zijn geweer terugkrijgen. Zo konden we in oorlogstijd toch nog jagen.

Zo ook in het najaar van '43, mijn broer en ik gingen erop uit, in Het Broek en op De Plak. Op een keer zagen we in de takken van een appelboomgaard aan een parachute een raar uitziend kastje hangen. Het was zwart bakeliet en zag er in onze ogen nogal geheimzinnig uit. We hebben het mee naar huis genomen en daar heeft het een tijd op de kast gestaan. We repten er met niemand een woord over, want in die tijd was het beter maar niet teveel te vertellen.

Een half jaar later vroeg een goede vriend van mijn vader- werkzaam bij de PGEM - of wij als jagers niet toevallig iets vreemds gevonden hadden? Het bleek dat het verzet op een zendinstallatie gerekend had, maar nooit gevonden.....

Uit dankbaarheid wilde men ons graag een dienst bewijzen. Mijn vader gaf aan dat aansluiting van elektriciteit op de Welleveldsestraat en dus ook huis Welleveld en daar omheen liggende huizen heel welkom zou zijn.

En zo werden in de zomer van 1944 kabels getrokken en brandde er begin september voor het eerst elektrisch licht bij ons. We hadden drie lampen, meer mocht niet vanwege de schaarste. De vreugde was echter van korte duur. Even later werd Nijmegen bevrijd en daarmee was de stroomtoevoer naar het nog bezette deel afgesneden.

De Duitsers braken alles weer af en namen alle materialen mee. Het duurde tot enkele weken na de bevrijding voor er weer elektriciteit was op Welleveld.

Airborne at the Bridge

Het Airborne at the Bridge museum is gevestigd in de nabijheid en met uitzicht op de John Frost brug, een van de bruggen waarom het hardst werd gevochten gedurende operatie Market Garden.

Airborne at the Bridge vertelt de persoonlijke verhalen van de Britse luitenant John Grayburn, de Duitse Hauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner en de Nederlandse kapitein Jacob Groenewoud die op deze plek vochten en sneuvelden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944.

De Slag om Arnhem is de grootste luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog die in september 1944 in en rond Arnhem plaatsvond als onderdeel van Operatie Market Garden. Doel van de operatie was het veroveren van belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren door Poolse, Britse en Amerikaanse luchtlandingsdivisies waardoor grondtroepen via deze bruggen konden oprukken. Dit liep echter anders…

Airborne at the Bridge laat je kennismaken met onze heftige geschiedenis en geeft stof tot nadenken. Deze plek staat voor vrijheid en het herdenken van iedereen die zich voor onze vrijheid heeft ingezet.
Momenteel is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de rode baret, de luchtmobiele brigade in Nederland. Deze tentoonstelling is te bezichtigen tot eind augustus.

Toegang tot het Airborne at the Bridge museum is voor iedereen gratis. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 en is enkel gesloten op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

Airborne at the Bridge is een museale dependance van Airborne Museum Hartenstein. Het is in nauwe samenwerking tussen de gemeente Arnhem en het museum tot stand gekomen, dankzij financiële bijdragen van het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de Provincie Gelderland.

Archief HOPE XXL

Maarten met Leonie Engel.

Op het Candea College organiseert Rene de Bruin met twee collega's DE HOPE XXL. Academy 35 leerlingen met vader of moeder bezoeken vijf keer per jaar een speciale avond in de HOPE XXL collegezaal, waarbij gasten een lezing houden en vragen beantwoorden.

Zoals Maarten van Rossem. Hij heeft al twee maal een lezing gehouden. Maarten van Rossem? Is dat niet die brombeer die wat commentaar geeft bij het programma De Slimste Mens? Ja, dat is hij.
Maar hij is ook emeritus hoogleraar geschiedenis en Amerika-deskundige. Hij heeft voor HOPE XXL al zeker een keer of tien tijdens bijeenkomsten act de présence gegeven. Na Jan Terlouw is hij een van de vaste sprekers en meedenkers van HOPE XXL. Hoogtepunt was in 2016 toen Van Rossem meeging naar New York. Elk jaar gaat HOPE XXL met ongeveer twaalf jongeren naar de Verenigde Naties. Met Maarten als reisgenoot, never a dull moment! Drie dagen lang als 'gids' in zijn stad waar hij een deel van zijn studie had gedaan. Overal verstand van. Gek op ijsco's die, door het mooie weer, op elke streetcorner werden aangeboden. De jongeren hoefden tijdens de wandeling door Central Park maar een vraag te stellen of hij stopte met lopen en gaf, terwijl de jeugd op gras ging zitten, een uitgebreid college. Kostelijk. Vijftien tot twintig minuten duren zijn antwoorden op vragen die ook met een eenvoudig ja of nee kunnen worden afgedaan. Het zijn echter geen antwoorden, het zijn beschouwingen met tal van uitweidingen, maar alles is relevant en…leuk.
Van Rossem, een somberende mopperende brombeer? Zeker niet, hij ziet het leven in Nederland als een lot uit de loterij. Daar gaat wel eens wat mis, en daar kan hij zich over opwinden, maar veel meer gaat er goed. Hij is dan wel geen lachebekje. Toch op deze foto naast Leonie Engel, wie goed kijkt, ziet iets van een glimlachje. Kostelijke man! En een vat vol kennis!

SylvainThöni

Camillia Stokman

5 / 11

'Ik ben altijd op zoek naar mijn grenzen' Gitarist Tijs Groen reist de zon en zijn gevoel achterna

Tijs Groen in actie aan de oevers van de Breuly tijdens Buitenblik 2018

DIDAM – Stilzitten is niks voor Tijs Groen. Zijn tomeloze energie leverde hem als hardloper drie Nederlandse atletiektitels op. En als gitarist veroverde hij in 2013 de tweede plek tijdens de finale van 'De Beste Gitarist van Nederland'. Zijn passie voor gitaarmuziek won het uiteindelijk van de topsport en voerde hem, vaak in zijn eigen bestelbus, de halve wereld over. Nu is de Didammer terug in Nederland. Voor een paar dagen dan.

Tijs Groen (32) komt net terug uit Spanje, het land waar hij in 2014 naar emigreerde om zijn muzikale hart te volgen. In eerste instantie was hij van plan om er vooral veel rond te reizen. Het Spaanse klimaat en de gitaaroptredens op straat bevielen hem echter zo goed, dat hij zich al snel vestigde in La Herradura, een dorp in een paradijselijke baai in Andalusië. Daar bleek het wennen aan de Spaanse cultuur en mentaliteit. "Afspraak betekent daar niet altijd afspraak," ervoer Tijs Groen. "Dan werd een optreden van mij gecanceld zonder dat ik daar zelf over werd ingelicht. En Engels spreken ze daar niet, dus ik heb mezelf de Spaanse taal aan moeten leren om dingen voor elkaar te krijgen."

Live in Lissabon: "Ik wil het liefst de beste gitarist worden die er bestaat"

Maar alles went. Inmiddels voelt Tijs zich zelfs meer Spanjaard dan Nederlander. "Ik ben snel relaxter geworden, wilde gewoon lekker muziek maken. Het leven als muzikant is daar fantastisch. Elke avond speelde ik ergens op straat, in een kroeg of op een boot. Je bent natuurlijk financieel afhankelijk van je publiek, maar je kunt elk moment van de dag geld verdienen met iets dat je leuk vindt, gewoon door de straat op te gaan en te spelen." En de mensen zijn daar veel socialer dan in Nederland, viel hem op. "Iedereen helpt elkaar, tolerantie is vanzelfsprekend. Ik geniet van de vrijheid die dit leven me biedt," vertelt hij enthousiast.

Bruisen van energie

De drang naar vrijheid was ook de reden dat Tijs in 2013 op 28-jarige leeftijd stopte met hardlopen op topsportniveau. "Ik begon pas laat met hardlopen. Toen ik op m'n twintigste een keer meeging naar een training van Titus Fierkens in Zevenaar ontdekte ik dat ik talent had." In het begin klapte Tijs er vol overgave in. "Titus motiveerde mij heel erg, en op die leeftijd bruiste ik van de energie. Ik bleef maar doorgaan. Op m'n vierentwintigste was m'n niveau zodanig, dat ik kon leven van het rennen door start- en prijzengeld." Een seizoen lang was hij écht goed. In 2011/2012 won hij drie Nederlandse titels: twee keer de korte cross en één keer de 3.000 meter indoor. "Op dat moment was mijn niveau misschien hoog genoeg voor de Europese subtop. Maar dan is het verschil met de internationale top nog zo groot, dat wordt vaak onderschat." Tijs erkent dat hij misschien veel verder had kunnen komen in de atletiek. "Maar ik kon me eigenlijk nooit langer concentreren dan zes weken. Het is elke dag keihard werken en trainen en het levensritme van de gitarist in mij begon steeds meer de overhand te krijgen." Toch sluit Groen niet uit dat hij in de toekomst zijn hardloopcarrière weer nieuw leven inblaast. "Wie zal het zeggen? Ik leef in het moment, mijn opinie verandert zo'n beetje drie keer per uur. Mochten de omstandigheden ideaal zijn, dan kan ik de topsporter in mij niet tegenhouden. Maar voorlopig train ik alleen af en toe bij Titus als ik Nederland ben. Verder richt ik me volledig op het verkennen van mijn muzikale mogelijkheden."

Drie studioalbums

Want ook in de muziek is Tijs Groen op zoek naar zijn grenzen. "Ik wil het liefst de beste gitarist worden die er bestaat. Niet per se om het te zijn, maar om het te kunnen, om het beste uit jezelf te halen. En als ik iets leuk vind, ben ik ook makkelijk bereid om er heel veel tijd in te stoppen." Tijs heeft inmiddels drie studioalbums uitgebracht en richt zich steeds meer op het schrijven van eigen repertoire. Toch voelt het spelen van covers nog steeds veiliger. Lachend: "Het blijft toch een beetje eng om te zien wat het publiek van je eigen werk vindt." De voornaamste muziekstijl die hij speelt, gypsy jazz, wordt wel populairder, merkt Tijs. "Het is een hele technische en ritmische stijl, die tegenwoordig vaak gemixt wordt met een moderne beat. Veel mensen vinden de sound authentiek."

Groen merkt dat hij groeit in zijn spel en zijn intentie is dan ook om meer in grote zalen te gaan spelen. Dat gaat nog niet zo makkelijk. "Ik heb er misschien wel het niveau voor, maar nog niet de bekendheid." Muziek maken en verkopen zijn twee verschillende dingen en daar heeft Tijs nog weleens moeite mee. "Veel mensen willen alleen luisteren naar iets dat bekend is, dat miljoenen views heeft, puur omdat het in de spotlights staat. Kwaliteit lijkt dan vaak ondergeschikt en dat vind ik jammer."

Bijpraten met familie

Wat Tijs allemaal gaat doen nu hij weer in Nederland is? "Allereerst veel bijpraten met mijn familie. Ik verblijf momenteel in mijn ouderlijk huis in Didam en heb een paar optredens in Arnhem en Doetinchem. Ook ga ik nog even op bezoek in Amsterdam. Daar woont mijn broer Kobus, die bassist is bij Miss Montreal." Tijs komt sowieso wel uit een muzikale familie. "Alle negen broers en zussen van mijn vader zijn muzikant. Ik ben opgegroeid met familiefeesten, waar altijd muziek was. Ik dacht als kind dus dat het normaal was dat iedereen muziek maakte. Ik wilde graag afwijken van het normale, dus ging ik in eerste instantie liever sporten," herinnert hij zich. Tijs is niet van plan om al te lang in Nederland te blijven. "Ik wil de wereld graag verder gaan verkennen. Daarbij reis ik de zon achterna. Als je in een bus woont heeft het klimaat namelijk grote invloed op je humeur en je prestaties. Ook vanwege mijn hooikoorts past een warm klimaat beter bij mij." Zuid-Amerika heeft tot nu toe de grootste indruk op hem gemaakt. "Ik heb daar mijn vriendin ontmoet tijdens een busreis en ik vind de cultuur van leven op straat onwijs interessant. Ook zou ik graag nog een keer naar een Aziatisch land willen gaan. In eerste instantie als toerist, maar ook om het land en de mensen een beetje te leren kennen. Zijn ze sociaal of juist afstandelijk? Daar ben ik heel nieuwsgierig naar." Op dit moment omschrijft Tijs Groen zijn leven als 'van de hak op de tak'. Hij gaat naar waar het leuk is, volgt zijn gevoel en de zon. In de toekomst wil hij wat meer gaan plannen. "Ik heb nu voor het eerst ook rekening te houden met iemand die een eigen agenda heeft en voor me maakt", duidt hij op zijn vriendin. Ze vertrekken binnenkort samen met de bus voor een paar weken naar het noorden van Engeland. Of naar het zuiden. "Ligt eraan waar de zon schijnt," sluit Tijs lachend af.

Sam Dijkstra

Herbeleving van oude herinneringen PIT ontwikkelt beleefkamer voor dementerenden

"De beleefkamer is een kamer die zich kan aanpassen aan het individu door een chip", aldus Maaike Thissen en Rens Brankaert. Foto: Rene Nijhuis

DUIVEN - Zorgaanbieder Pleyade wil ouderen ondersteunen door technologie met zorg te combineren. Het nieuwste idee is een beleefkamer voor dementerenden, die door het Pleyade Innovatieteam (PIT) is ontwikkeld. Woonzorgcentrum Thuvine heeft de primeur.

In heel het land is er een stijging van mensen met dementie zichtbaar. Daarnaast is er veel vraag naar ouderenzorg. Om de zorg gemakkelijker te maken voor het zorgpersoneel en familieleden gaat het PIT-team samen met studenten van de Technische Universiteit Eindhoven op zoek naar oplossingen voor problemen binnen de ouderenzorg. Hiervoor heeft het team contact met zorgpersoneel op verschillende locaties binnen Pleyade. Contact met zorgpersoneel en dementerenden door PIT en de studenten is dus erg belangrijk voor innovatie.

Chip

De visie van PIT is belevingsgerichte zorg. PIT richt zich op alle fases van de dementie en heeft al verschillende ideeën in de praktijk toegepast. Zo is er nacht- en dagkleding, is er een kroeg en worden huishoudelijke taken geoefend met apps. Verder is het team bezig met het verbeteren van het prototype van een kussen met muziek erin, dat mensen met dementie kan helpen zich dingen van vroeger te herinneren. De beleefkamer is het nieuwste idee van het PIT-team. "De beleefkamer is een kamer die zich kan aanpassen aan het individu door een chip. Deze chip zit in een persoonlijk sieraad van de dementerende. In de chip zitten voorkeursinstellingen die zijn doorgegeven door familie en vrienden. Zodra de chip geactiveerd wordt, verschijnen de voorkeuren met behulp van een virtueel raam, foto's, licht en geluid," leggen Maaike Thissen en Rens Brankaert van het PIT-team uit.

Voormalig ouderlijk huis

"De beleefkamer bestaat uit verplaatsbare muren, waardoor de kamer ergens geplaatst kan worden waar het de dagelijkse gang van zaken niet verstoort. Het beste is om de kamer in een afgesloten ruimte te plaatsen, zodat de dementerende niet te veel prikkels van buitenaf ontvangt. Achter het raam van de kamer zit een televisiescherm, waarop bijvoorbeeld het uitzicht van het voormalige ouderlijk huis van iemand kan worden geprojecteerd. De beleefkamer wordt geactiveerd als de chip in het sieraad in de kamer komt. Aangezien de chip gepersonaliseerd is, is de kamer door meerdere personen te gebruiken. Op dit moment moet vooral de opzet van de beleefkamer nog verbeterd worden, maar de techniek erachter werkt," aldus het tweetal. Deze week is het prototype van de beleefkamer binnen Pleyade op de gesloten afdeling van Thuvine in Duiven geplaatst.

Dit is in samenspraak met Kim Aleven, gebiedsmanager van Pleyade. De dementerende bewoners en hun familieleden hebben de mogelijkheid de beleefkamer te testen en feedback te geven aan PIT. Op dit moment ontvangt PIT al veel positieve reacties op de kamer. Uiteindelijk hoopt het PIT-team op basis van de feedback een versie 2.0 van de beleefkamer te maken die op meerdere locaties ingezet kan worden.

Jan de Vries gelooft niet in 'de goede oude tijd' Docent Liemers College genomineerd als beste geschiedenisleraar

Jan de Vries" "Ik zou Jezus nog wel een keer willen ontmoeten"

ZEVENAAR – Al op negenjarige leeftijd wilde Jan de Vries niets anders worden dan geschiedenisleraar. Zijn droom kwam uit en na op diverse scholen en in verschillende plaatsen les te hebben gegeven, is hij nu werkzaam op het Liemers College in Zevenaar. Met veel plezier én succes.

Dit jaar is Jan de Vries één van de vijftien genomineerden voor de titel Beste Geschiedenisdocent van het Jaar.

"Dat ik ben opgegeven ben door leerlingen is het mooiste compliment dat je kunt krijgen als leraar", vertelt de leraar.

De initiatiefnemer voor het opgeven van Jan de Vries is Lois Eppink (16). Toen zij de wedstrijd voorbij zag komen dacht ze meteen aan haar eigen leraar De Vries.

'Ik denk wel dat

ik een streepje

voor heb'

Volgens zijn leerlingen geeft de Arnhemmer de leukste lessen. Daarnaast heeft hij een persoonlijkheid waar iedereen bevriend mee is. Humor en wederzijds respect zijn de basis van zijn lessen. De lestijden worden ingevuld met dansjes van vroeger, liedjes uit het verleden en natuurlijk de leerstof. Zijn liedjes en dansjes zijn zo verwerkt dat je de stof beter onthoudt. Al 37 jaar lang is De Vries leraar, maar door eigen afwisselingen gaat het hem niet vervelen. Ieder schooljaar probeert hij ten minste één nieuwe werkvorm te bedenken.

En hoewel hij veel tijd steekt in zijn werk, maakt hij ook tijd voor zijn vrouw en kinderen. Verder is hij graag sportief bezig met onder andere wandelen en volgt hij zijn favoriete voetbalclub Vitesse op de voet.

Goede kans

Al eens eerder heeft Jan de Vries awards gewonnen. Zoals in 2006. Toen won hij de Ruyterprijs wegens bijzondere verdiensten voor het geschiedenisonderwijs. Deze keer is het een wedstrijd vanuit het Rijksmuseum in samenwerking met de publieke omroep NTR en het Nationaal Archief in Den Haag.

Zelf denkt hij een goede kans te maken: "Ik denk streepje voor te hebben op de andere genomineerden omdat ik schoolboeken (de digitale methode Tijd voor Geschiedenis, MH) en artikelen heb geschreven, nieuwe werkvormen heb bedacht (Actief Historisch Denken, MH) en veel presentaties en workshops in het land gegeven heb en dat vanaf 1981."

Ontmoeting met Jezus

Met zoveel geschiedeniskennis vertelt hij dat het dagelijks leven in deze tijd het beste is om te leven. De 'goede oude tijd' en 'dat alles vroeger beter was' zijn uitspraken waar De Vries niet in gelooft.Wel zou hij graag Jezus willen ontmoeten. "Niet zo zeer omdat ik gelovig ben, maar omdat ik denk dat hij wel heel bijzonder was." Eind oktober 2018 wordt de winnaar bekend gemaakt in het Rijsmuseum. De winnaar is een jaar lang ambassadeur van het geschiedenisonderwijs en mag drie klassen meenemen naar het Rijksmuseum.

Kim Kleijkers

Maaike Hageman

De Ashton Brothers blijven verrassen in uitverkocht Musiater

De Ashton Brothers in het Musiater. Foto: Nomi Vermeulen Foto: Nomi Vermeulen

ZEVENAAR - Ashtonia, de wervelende nieuwe show van de Ashton Brothers is in juni te zien in slot Zeist. Op een aantal plekken in het land vonden try-out voorstellingen plaats. In Zevenaar speelde Ashtonia Try-Out op 9 mei in een uitverkocht Musiater. Ik had alle geluk van de wereld om hier voor de De Liemers Helemaal Goed Courant bij te mogen zijn.

In de voorstelling van de Ashton Brothers gebeurt veel. Het theaterspektakel lijkt een beetje op een circusact. Al je zintuigen staan op scherp.

Er wordt gedanst, gezongen, gegoocheld en er worden allerlei acrobatische stunts uitgevoerd. Aan het circustheater van de Ashton Brothers doet een hele crew mee, maar de kern bestaat uit Pim Muda, Joost Spijkers en Friso van Vemde Oudejans.

Ashtonia Try-Out

Tijdens de try -out in het Musiater kreeg het publiek een avontuurlijke reis voorgeschoteld met Latijns-Amerikaanse invloeden.
Er kwamen veel verschillende karakters en bijbehorende kostuums voorbij, die meestal erg grappig waren. Het lachende publiek werd zelf echter ook betrokken bij de voorstelling.
Zo werden er mensen uit het publiek gehaald om mee te doen met de show, terwijl anderen verbaasd en verwonderd achterbleven. De meeste acts gaven zoveel troep, dat het podium bijna tussen elke scène door schoongemaakt moest worden.
Dat gebeurde snel, maar het publiek kreeg daardoor net even een mooi rustmomentje om weer op adem te komen na al dat gelach.

Interview

Na de show mocht ik de Ashton Brothers interviewen. Hoe vonden zij zelf de show gaan?

''De show ging erg goed, maar het was vandaag wel een beetje een zware. We hebben namelijk voor deze show veel dingen veranderd en wat toegevoegd. We hebben ook veel nieuwe dingen uitgeprobeerd'', vertelt Joost Spijkers. Op de vraag hoe de Ashton Brothers zijn ontstaan, antwoordt hij: ''Twintig jaar geleden zijn wij bij elkaar gebracht door een regisseur die aan ons vroeg of wij vier acrobaten wilden zijn (tot 2014 zat namelijk Pepijn Gunneweg ook nog bij de groep, daarna is de groep doorgegaan met drie man, NV). De regisseur noemde ons toen 'The 4 Amazing Ashton Brothers', gebaseerd op de acrobatengroep 'The 5 Marvelous Ashton Brothers' uit Australië." Over de shows zelf, vertelt Joost: ''Iedere keer is anders door nieuwe acts, andere dingen of een andere volgorde van de scènes. Soms doe je een ontdekking die heel goed is, en soms valt het een beetje tegen. Maar zo weten wij hoe de voorstelling uiteindelijk moet worden.

Onze inspiratiebron is eigenlijk altijd hetzelfde: de zigeuners en het reizende circus. Het moeilijkste aan een nieuwe show maken is dat je nooit weet of het publiek het leuk gaat vinden. Maar ik hoop dat het weer gaat lukken.''

Conclusie

Persoonlijk vond ik de voorstelling heel goed gelukt. Bij sommige bezoekers liepen de tranen over de wangen van het lachen, dat zegt genoeg over het humorgehalte. De voorstelling is een aanrader voor jong en oud.

De Ashton Brothers spelen Ashtonia op meerdere data in de maand juni in slot Zeist.

Info: www. ashtonia.ashtonbrothers.nl.

Voor andere leuke voorstellingen in het Musiater, zie het programma op: www.hetmusiater.nl

10-jarig schrijftalent schrijft eerste boek

In de kleuterklas schreef Fee al verhaaltjes. Foto: Sjoerd Geurts

ZEVENAAR- Fee Lindeman is nog maar tien jaar oud en heeft nu al een boek geschreven: Madelijn het middagkonijn.

In de kleuterklas begon Fee al met verhaaltjes schrijven en nu ze in groep 6 zit heeft ze haar eerste boek af. Het is een fictief verhaal en heeft twaalf hoofdstukken. Het verhaal gaat over een meisje Madelijn, die om half 1 's middags verandert in een konijn, maar dat mag niemand weten, want anders blijft ze voor altijd een konijn. Fee heeft het boekje helemaal zelf gemaakt. Het heeft ongeveer een jaar geduurd voordat het af was. "Dan ging ik na school op de bank of op mijn kamer schrijven als ik er zin in had", zegt Fee. Een inspiratiebron voor Fee was het boek Dolfje Weerwolfje. Dolfje verandert 's nachts in een weerwolf, maar Madelijn verandert overdag in een ander dier. De tekeningen in het boek en die van de omslag zijn getekend door haar zus, Mikki Lindeman.

Iedereen in de omgeving van Fee vindt het leuk dat ze zo goed schrijft. "Er zijn al een paar juffen, kinderen uit mijn klas en kinderen die ik van dansen ken, die het boek gekocht hebben. Steeds meer mensen willen er ook een aanschaffen. Dat is heel leuk," vindt Fee. Het boekje is te koop op: Speelgoedjungle.nl.

"Ze kan heel erg goed schrijven en doet dat met beleving. Ze heeft veel fantasie en ze is gewoon heel erg geïnteresseerd in schrijven en lezen," zeggen de ouders van Fee. Fee heeft ook al meegedaan aan een schrijfwedstrijd en won toen de hoofdprijs. Op de school van Fee, basisschool Lindenhage, zijn ze maar wat trots. Fee mocht daar eerder al op het podium een stukje voorlezen. Binnenkort houdt ze haar eerste boekpresentatie bij Boek en Buro Rebers in Zevenaar.

Ondertussen is Fee alweer bezig met twee nieuwe boeken. Het ene boek schrijft ze op school en het andere boek schrijft ze thuis. Waar de boeken over gaan is nog een beetje geheim.

26 mei Bevrijdingsconcert in Didam

Met het Liemers Mannenkoor en De Club uit Didam in sporthal de Muizenberg. Aanvang 19.30 uur. Toegang € 15.

26 mei Buitenbios Duiven

Vijf gratis films op het Remigiusplein tussen 14.00 en 23.00 uur.

26 mei Liemers Smaakfestival Babberich

Op het Babborgaplein van 11.00 tot 16.00 uur genieten van Liemerse smaken.

26 mei Open dag Nova Pannerden

Nova is een zorgbedrijf voor mensen met een arbeidsbeperking die mee willen werken op een boerderij of in een atelier. Rijndijk 2. Toegang gratis. Aanvang 11.00 uur

26 en 27 mei Power Horse Competitie Duiven

Locatie: Horsterpark. Aanvang 8.30 uur. Gratis.

27 mei Korenfestival Duiven

Centrum. Toegang gratis. Vanaf 12.00 uur.

27 mei Loo Budget Concerten Loo

In de H. Antonius Abt Kerk, optreden van Vrouwenkoor Colours uit Westervoort. Toegang € 7,50 inclusief consumptie. aanvang 15.00 uur.

3 juni Didam op Stelten

In hartje Didam. Met verschillende activiteiten: onder meer een belevingspark, zeepkistenrace en streekproductenfestival. Vanaf 12.00 uur.

10 juni Braderie de Bijland

Van 11.00-17.00 uur bij watersportcentrum de Bijland, Bijland 2a in Tolkamer. Entree gratis.

gelukzoekers

we blijven zoeken naar geluk

we zwemmen

vinden het water te koud

zitten op de rand van de brug

glimlachen naar vreemden

we wachten

wachten op iemand

terwijl we in werkelijkheid alleen staan

oh zo autonoom en oh zo stoer

zoeken wij zelfstandigheid in anderen

zo houden wij stand

FvL

Didam staat op 3 juni wéér op stelten Sfeermarkt en belevenispark in hartje Diem

Didam kleurt roze op 3 juni.

DIDAM - Het is bijna zover, op zondag 3 juni vindt het evenement Didam op Stelten voor de 41e keer plaats. Al meer dan 140 kramen hebben zich aangemeld. De grote sfeermarkt is over het hele centrum verspreid. Didam zal weer roze kleuren!

''Het hele dorp staat letterlijk en figuurlijk op stelten'', vertelt Inge Jentink, die de communicatie en de PR verzorgt. De sfeermarkt is de absolute eye-catcher van Didam op Stelten. Op deze sfeermarkt staan kramen met een divers aanbod van producten. Tussen de sfeermarkt door kunnen bezoekers leuke activiteiten voor kinderen vinden, op de horecaplekken bandjes en in het Vink Belevenispark laten Didamse verenigingen zich van hun beste kant zien. Voor jong én oud is er genoeg te beleven.

WK steltenlopen

Er is veel animo voor het jaarlijks terugkerend evenement. ''Wij zijn er allemaal erg trots op dat wij al 41 jaar mogen én kunnen terugkeren. Door de jaren heen is er natuurlijk veel veranderd.'' Vorig jaar met het jubileum heeft de organisatie een tijdlijn gemaakt van veertig jaar Didam op Stelten.

Het evenement is ooit ontstaan omdat ondernemers voor vertier wilden zorgen. ''Er zijn toen allemaal activiteiten georganiseerd voor ondernemers, door ondernemers. Waaronder de welbekende steltenloop. Oftewel Didam op Stelten!'' aldus Inge.

De toen georganiseerde steltenloop groeide later uit tot het WK steltenlopen. Het doel van het evenement is altijd geweest om Didam beter op de kaart te zetten.

Promo-dames

De dag begint voor de organisatoren om 6.00 uur. Ook de Scouting is dan al aanwezig om te helpen met de opbouw van het evenement.

Denk hierbij aan het opzetten van de kraampjes, want om 8.00 uur komen de eerste ondernemers al om hun spullen klaar te zetten.

Daarnaast zijn de promo-dames aanwezig om het evenement op te fleuren. Het bestuur bestaat uit zeven man. Het bestuur is voor dit jaar aangevuld met twee nieuwe leden: Lars Wolters en Kaylee Ferrier. ''Nieuwe leden zorgen voor andere visies. We kunnen onszelf daar alleen maar door verbeteren'', vindt Inge.

Elk bestuurslid is tijdens het evenement verantwoordelijk voor een deel van het dorp. Het bestuur is al sinds november bezig met de voorbereidingen. Het begint allemaal met een brainstormavond en eindigt als een ware manifestatie.

Plattegrond

Op de homepage van www.didamopstelten.nl staat een plattegrond. Alles wat er op 3 juni te doen is, is op deze kaart te vinden. Ook het nieuwe Do-It-Yourselfplein, waar men verschillende workshops kan volgen. In de huis-aan-huis verspreide Didam op Steltenkrant staan nóg meer leuke weetjes en verhalen over de voorbereidingen op het evenement. Didam Op Stelten begint om 12.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De verschillende horecagelegenheden blijven tot 19.00 uur open.

Liemers Smaakfestival in Babberich Eerste editie van culinair en cultureel evenement op 26 mei

De proeverij van streekproducten bij de molen in Oud-Zevenaar in 2017 was een groot succes Foto: onbekend

BABBERICH - Zaterdag 26 mei is de allereerste editie van het Liemers smaakfestival 2018. Het Babborgaplein in Babberich wordt dan omgetoverd tot een groot evenementplein. Bij het Liemers Smaakfestival staat 'smaak' niet alleen voor eten, maar ook voor muziek en sportieve activiteiten.

Liemers Trots, Harmonie St.Franciscus, Stella Maris, Centrum Reijmer en Kulturhus De Borg organiseren gezamenlijk dit evenement. Het zijn allemaal verschillende verenigingen en stichtingen uit Babberich en omgeving. Omdat de harmonie dit jaar haar 95-jarig bestaan viert, wilde de vereniging iets bijzonders organiseren en daarom werd contact gemaakt met Jeroen Peters, vicevoorzitter van stichting Liemers Trots. Liemers Trots heeft als missie streekproducten uit de regio op de kaart te zetten. Vorig jaar werd een proeverij georganiseerd tijdens Nationale Molendag. Deze proeverij bij de molen in Oud-Zevenaar was een groot succes en trok ongeveer 1200 bezoekers.

Jeroen Peters: "Nu kwam de vraag of we voor het jubileum van de harmonie ook iets konden betekenen. Zo is het balletje gaan rollen. Er kwamen steeds meer mensen bij die ook hun bijdrage aan dit evenement wilden leveren. De gemeente Zevenaar bijvoorbeeld, heeft het logo ontworpen, drukwerk gedaan en de communicatie geregeld."

Er zijn verschillende activiteiten tijdens het Liemers Smaakfestival 2018. Allereerst is er veel gevarieerde muziek: de harmonie, het koor Stella Maris, het ritmisch koor en een open podium met verschillende bands en artiesten. Voor de kinderen is er een springkussen, een traptrekkerbaan en ze kunnen hun eigen pizza bereiden in een pizzaoven. Daarnaast staan de Liemers Trots-leden opgesteld in een rij met kraampjes. Ze bereiden eten, laten het proeven en verkopen het. Er zijn enkele restaurants die eten bereiden met producten uit de Liemers. Daarnaast wordt er ook een onderzoek uitgevoerd dat op eten is gericht. Bezoekers van het evenement kunnen op een placemat schrijven wat zij belangrijk vinden met betrekking tot eten. Een andere activiteit die deel uitmaakt van het Smaakfestival op 26 mei is de Streekproductenroute, een fietsroute van 25 kilometer. Deze gaat vanaf het Babborgaplein naar het restaurant Thoen & Thans in Zevenaar, waar koffie en gebak klaar staat. Vervolgens fietst men weer terug naar de plek van het evenement, het Babborgaplein. "Als Liemers Trots hebben we de missie om streekproducten in de regio op de kaart te zetten," vervolgt Jeroen Peters. "De samenwerking tussen de verschillende verenigingen voor het Smaakfestival 2018 leidt er toe dat we echt iets kunnen neerzetten wat uit de regio komt, zo heb je dus muziek hier uit de regio, hapjes uit de regio en worden er streekproducten verkocht.

We willen er een jaarlijkse editie van maken en dan elk jaar op een andere plek staan, misschien met andere partijen en vrijwilligers, maar dat staat allemaal nog niet vast. Dit jaar is het in Babberich op het Babborgaplein. Bij heel slecht weer is het binnen in het Kulturhus, ook aan het Babborgaplein. De toegang is gratis."

Nina Elbers

Camillia Stokman

Evenementen

Multatuliaanse reactie

Commentaar

Nadenken, nadenken en nadenken. Opnieuw worden we aangezet tot nadenken. Nadenken en reageren wanneer we ook het laatste deel van idee 1291 voorgeschoteld hebben gekregen en hebben kunnen lezen. Nadenken en reageren op het laatste deel van idee 1291 en nadenken en reageren op de eerste twee delen van het idee. Ja, nadenken is zeker weer van groot belang bij dit idee. Maar misschien heeft u wel geen zin om na te denken over dit idee. Zijn uw hersens oververmoeid van het nadenken op een drukke werkdag of van het lezen van de Multaboni ideeën. Wilt u uw hersens op stop zetten en gewoon even nergens meer aan denken? Ik vraag me af of dat ons ergens zou brengen, nergens aan denken. Het kan sowieso niet, in ons leven, nergens aan denken. Altijd denken we aan iets, al is het dan niet per se zo dat we nadenken. Zouden we nog iets denken als we niet meer leven, dood zijn? Dan is het de vraag wat er na de dood komt, het grote onbekende. Misschien een leven na de dood, al geloofde Multatuli daar niet bepaald in. Maar ja, we zijn een democratie, dus ik mag mijn mening uiten. Daarbij heb ik de kans mijn mening hier te uiten, met commentaar op ideeën van Multaboni eigenlijk, maar afwijken van onderwerp is een van mijn zwaktes. Al kunt u het ook als sterke eigenschap beschouwen. Meer om over na te denken, want ik schrijf, vind ik zelf, geen onzin. Wel, merk ik, dwaal ik nu erg af van het commentaar op idee 1291, maar wat kan ik zeggen, mijn hersens werken en denken na. En daar komt nu dit commentaar vandaan. Niet geheel commentaar op het idee, maar ik heb in dit commentaar toch wel punten uit idee 1291 genoemd: democratie, nadenken, reageren en wie weet wat onbewust nog meer. Ja, we zijn denkdieren. Mijn hersens denken en nu kunnen uw hersens ook aan het werk, aan het werk met nadenken.

Ideeën Multaboni

Idee 1291, deel 2

Pak de vorige krant erbij als u het eerste deel hebt gemist! Er komt ook nog een derde deel.

Voor het fantastische Nederland komt de Gini uit op 0,25. Bewijs geleverd, want laat het na om Nederland geen fantastisch landte vinden. Absoluut en relatief kunt u maar het beste in Nederland geboren worden. Als u wilt inbrengen dat Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Denemarken, Zweden, Liechtenstein en Luxemburg niet voor Nederland onderdoen, dan vindt u mij geheel aan uw zijde. Er is veel kritiek op de democratie als systeem. Van algemeen kiesrecht verwacht ik niet veel goeds. Toch ben ik er voor. Wel zeker. Aldus Multatuli. Er is brede consensus dat we er niet iets beters voor in de plaats kunnen stellen. Dat als feit vastgesteld te hebben kunnen we wel gaan nadenken om de democratie te verfijnen, op een hoger plan te brengen. Wellicht helpt het als we een optimale procentuele begroting voor het land opstellen. Deze verankeren in de grondwet en dat de politiek in het vervolg niet meer gaat over hoeveel we gaan uitgeven via een specifiek ministerie, maar hoe en waaraan.

Laten we de landsbegroting van 2018 als uitgangspunt nemen. De cijfers zijn niet exact, maar dat is hier niet van belang. De Nederlandse staat geeft 277 miljard uit van de 285 die ze ontvangt.

Ik stel voor dat we dit voor 2020 inhoudelijk regelen en vervolgens in de grondwet vastleggen. Dat duurt lang! Het is trouwens goed dat het lang duurt zodat het een zorgvuldig proces is.

De verdeling van de staatsuitgaven in procenten en het Multaboni-alternatief krijgt u de volgende editie voorgeschoteld. Dan met de vraag om er op te reageren. Maatschappelijk debat. Denk ondertussen zelf na wat u een goede verdeling van de gelden over de diverse ministeries vindt! We zijn denkdieren!

Leren is leuk en kan overal, ook in Berlijn

Suze Berendsen, Sanne Walraven en Eva ter Maat voor de Berlijnse Muur.

Veel leerlingen zien leren als een verplichting. Het doel van Liemerse scholen is het laten inzien dat leren ook leuk kan zijn. ''Leren is leuk en kan overal'' is de tweede belofte van het Liemers Lijstje.

Scholen verzinnen verschillende activiteiten om het nut van leren duidelijk te maken. Leerlingen volgen nu aardrijkskunde of Duits zodat zij later deze kennis kunnen gebruiken. Scholen kunnen niet ''zomaar' leuke activiteiten ondernemen. Altijd moet er een leerdoel achter zitten. Afgelopen week zijn de voorexamenklassen van het Liemers College op werkweek geweest. Leerlingen konden van te voren een bestemming kiezen. Aan het kiezen van zo'n bestemming hingen voorwaarden, want voor sommige bestemmingen moest je een bepaald vak hebben. Wanneer leerlingen naar Madrid wilden, dan moesten zij het vak Spaans in hun pakket hebben. Zo oefen je in Madrid Spaanse vaardigheden zoals spreken en luisteren. De projectweken zijn een goed voorbeeld dat leren ook echt leuk kan zijn en dat je hiervoor niet altijd in een klas hoeft te zitten. Daarnaast zijn de maatschappelijke stages, waarin jongeren zich inzetten voor de maatschappij en excursies goede voorbeelden.

Suze Berendsen, leerlinge van het Liemers College, bezocht afgelopen week Berlijn. ''Het is heel vreemd om in een écht Duits gezin te verblijven", vertelt ze. "Ook al wonen we niet ver van de grens toch zijn er veel verschillen tussen Duitse en Nederlandse gezinnen. We hebben deze week veel geleerd over de geschiedenis van Berlijn. We hebben de muur, de gedachteniskerk, de Rijksdag en veel monumenten uit de Tweede Wereldoorlog bezocht. Het is erg indrukwekkend om verhalen te horen over de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich in Berlijn hebben afgespeeld. Mijn Duitse taalvaardigheden zijn tevens wat opgepoetst! We hebben het erg leuk gehad!''

Hilda en Mareen rijden Alpe d'huZes

"De knop omzetten en doorgaan." Foto: Marieke van Londen.

Vervolg van voorpagina

De reacties op hun deelname aan Alpe d'HuZes zijn verschillend. "We zien verbaasde gezichten als we vertellen dat we deelnemen. Maar ook veel positieve reacties van mensen die trots op ons zijn of dankbaar zijn voor onze deelname."

Wat ook opvalt is de persoonlijke verhalen die veel mensen met hen delen. "Vaak komt er ook een persoonlijke ervaring met kanker in het gesprek naar voren. Dat is ook waar je het voor doet en straks op die berg aan denkt. Hilda en Mareen denken dat het fietsen zeker zwaar gaat worden, maar op dat moment zullen ze zeker denken aan de mensen die kanker hebben en bedenken dat ze het helemaal nog niet zo zwaar hebben. Zo krijgen ze weer kracht en dat motiveert ze om door te gaan met fietsen.

Volgens Mareen wordt het naast een sportieve uitdaging ook een mentale uitdaging waarbij emoties heen en weer zullen gaan. "Ik weet nu al bijna zeker dat we op 7 juni die berg met een lach en een traan gaan opfietsen. We hebben het doorzettingsvermogen en de mentale kracht om boven te komen. De knop omzetten en blijven doorgaan".

De dames hopen drie keer de berg op te kunnen fietsen. "Het is erg belangrijk dat je je eigen tempo houdt, want ga je sneller of langzamer dan wordt het alleen maar zwaarder", geeft Hilda aan. "We zullen onze mannen uit de groep waarschijnlijk niet bijhouden, maar dat is ook niet erg want het is voor iedereen een uitdaging en we gaan met elkaar de uitdaging aan en het beleven."

Sponsoren

Mareen en Hilda sponsoren en bijdragen aan de strijd tegen kanker kan via de website https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/ibbdoetinchem.

Kim Kleijkers

Camillia Stokman

Multaboni

Ilse van Velsen

Twee ere-ambassadeurs voor de Liemers Oud-wethouders Sjef van Groningen en Arthur Boone gehuldigd

Vanaf links Jos Lamers, Anja van Norel, Arthur Boone, Sjef van Groningen, Pascal Lindeman. ZIttend: Sjoerd Geurts, Pablo van Dick. Foto: PhotoMY.

LIEMERS - Sjef van Groningen en Arthur Boone zijn benoemd tot ere-ambassadeur van de regiocampagne De Liemers Helemaal Goed. Beide oud-wethouders stonden zeven jaar geleden aan de basis van de regiocampagne.


De Liemers Helemaal Goed heeft daarmee vier ere-ambassadeurs. Eerder ontvingen ook oud-wethouders Jos Lamers en Anja van Norel deze titel. De vier wethouders waren er in 2011 bij toen het eerste zaadje werd geplant op de bovenste verdieping van het BAT-gebouw in Zevenaar, het huidige gemeentehuis. Sjef van Groningen oreerde daar tijdens een bijeenkomst van Liemerse colleges van burgemeesters en wethouders vol enthousiasme waarom de Liemers zo geweldig is en waarom het goed is deze regio samen uit te dragen. Het idee sloeg in als een bom. Acht weken later werd het eerste concept gereed en daarmee de basis van De Liemers Helemaal Goed gelegd met als motto: 'De Liemers compleet in zijn diversiteit'.

Uit beeld

Met het afscheid van de wethouders Van Groningen (Duiven) en Boone (Westervoort) zijn de 'founders' van De Liemers Helemaal Goed uit beeld verdwenen. Hun politieke opvolgers zijn de wethouders Belinda Elfrink (gemeente Zevenaar), Gemma Koning (gemeente Duiven) en Hans Sluiter (gemeente Westervoort). Zij worden in de stuurgroep vergezeld door Bert Frölich (Kunstwerk! Het Musiater), Leon Lucas (Candea College), Henk Dekker (Lindus) en Jan Ummenthum (Rabobank Arnhem en Omstreken).

Zij sturen de projectgroep aan die bestaat uit Pablo van Dick, Sjoerd Geurts en Pascal Lindeman.
Tijdens de twee afscheidsrecepties werd er in de diverse toespraken veelvuldig gewezen naar de Liemerse connectie van de scheidende bestuurders. Ook de projectgroep bedankte de beide heren voor hun inzet. Sjoerd Geurts roemde Sjef van Groningen voor zijn betrokkenheid bij de Liemers en zijn onuitputtelijke energie en enthousiasme waarmee hij deze regio op de kaart zet. Pablo van Dick benadrukte in Westervoort de belangrijke rol die Arthur Boone in al die jaren heeft vervuld. "Arthur Boone ademt de Liemers in al zijn vezels."

Avonturen

Beide heren keken ook nog terug op enkele humorvolle avonturen. Zoals het Liemerse carnavalsnummer dat jaren geleden werd uitgebracht en in alle Liemerse horecagelegenheiden was te horen. "Zelfs bij TV Gelderland werd door het wethoudersteam dwars door de studio heen een polonaise ingezet."
Het vertrek van de laatste twee wethouders van het eerste uur, betekent overigens niet dat De Liemers Helemaal Goed nu aan een rustige periode toe is. Pascal Lindeman: "Vol enthousiasme en in samenwerking met de stuurgroep blijven we ons inzetten om deze mooie regio uit te dragen. We hebben diverse acties op touw staan en de voorbereiding voor enkele activiteiten loopt. De Liemers heeft veel moois te bieden. Daar blijven we aandacht voor vragen!"

LiemersRond, cadeau voor de wandelfanaat Wandelroutes in en rond De Liemers nu met elkaar verbonden

Eind april opende Belinda Elfrink LiemersRond. Foto: Renske Hamstra

ZEVENAAR - Tien wandelvrienden liepen 25 jaar geleden het bekende Pieterpad. Daarna volgden nog zestien lange afstandspaden en vele maandelijkse wandelingen. Ze bedachten al de Liemerse Knooppaden, kort geleden is daar de grote verbinder LiemersRond bij gekomen.

In 1993 liep de legendarische Jan Berens met drie vrienden het Pieterpad. Hij vond het samen lopen zo leuk dat hij ook met een grotere groep lange wandelingen wilde maken. Uiteindelijk ging hij met een groep van tien mannen het Pieterpad wandelen, de route van Pieterburen naar Maastricht. Daarna legden ze nog zestien lange afstandspaden af. Bij elkaar liepen ze ongeveer zevenduizend kilometer. Jan Berens, die in 2002 overleed, zei ooit: 'Ik wil ook wel routes maken voor andere mensen.' Toen de vriendengroep vijftien jaar bestond, kreeg deze gedachte gevolg. De wandelaars bedachten het Liemers-Knooppad voor regio De Liemers, de omgeving waar de meesten van hen vandaan komen.

Afwisseling

Het Liemers-Knooppad bestaat uit zeven wandelroutes tussen de Duitse grens, Oude IJssel, IJssel, Pannerdensch Kanaal en Rijn. De routes bieden afwisseling tussen dorp, stad, cultuurlandschap, buurtschap en natuur en zijn tussen de 16 en 24 kilometer lang. Op een aantal routes is het mogelijk om een kortere versie te lopen. Naast de zeven knooppaden hebben Hans Versteegen en Erik Jan Hamstra, twee vrienden uit de groep, ook twee kunst- en parkenpaden in Zevenaar ontwikkeld, die samen 22 kilometer lang zijn.

LiemersRond

Kort geleden is er nog een nieuwe route bijgekomen: LiemersRond! Van de oorspronkelijke zeven knooppaden raakten maar enkele routes elkaar, en dat was jammer vonden ze. In LiemersRond staan alle paden met elkaar in verbinding. "Het idee was er al tien jaar en dat is nu eindelijk gerealiseerd", zeggen de vrienden. "In maart gingen we de route van 71 kilometer stickeren en op 29 april opende wethouder Belinda Elfrink LiemersRond. Ben Lamers, uitbater van het etablissement Kade 5-7 in Tolkamer, heeft ervoor gezorgd dat de herinneringsplaat er is gekomen. Je kunt nu via de knooppaden de hele Liemers rondlopen en dat was onze doelstelling. Je kunt korte wandelingen maken, maar ook lange, keuze genoeg. Het belangrijkste is dat wij als wandelfanaten iets wilden doen in onze regio. Nu kan iedereen die het wandelen een warm hart toe draagt de routes lopen."

De routes gaan door een prachtige omgeving met veel water, landerijen en bos. "Dat is genieten", vinden Erik Jan Hamstra en Hans Versteegen. "Nu zijn er bij elkaar tien routes in de Liemers waar we supertrots op zijn. Op de routes kom je op stukjes en dan denk je: 'och wat een ongelofelijk mooi gebied is dit'. Als je over straat rijdt, kom je daar niet. Als wij met mensen uit het westen lopen, dan zijn ze allemaal verbaasd over hoe mooi het hier is en iedereen geniet er ontzettend van." Alle routes zijn uitgezet op gps, op papier en bestickerd. Info: www.wandelenindeliemers.nl

Door onze redactie

Nina Elbers