De Liemers Helemaal Goed Courant

22 november 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 22 november 2019


Leerlingen Liemers College gaan bouwen in Guatemala

Alle betrokkenen luisteren aandachtig naar Wessel Haverkamp (Champion op trui) die tijdens de laatste vergadering verslag uitbrengt van zijn zwemmarathon en de groep blij maakt met de opbrengst van 4000 euro. (foto: Anno Koning) Anno Koning

ZEVENAAR - Zes leerlingen van het Liemers College gaan in februari 2020 naar Guatemala om daar in het kader van de LCAward deel te nemen aan een bouwproject voor de meest kansarme gezinnen in Guatemala.

Door Piet van Breukelen

De projectgroep Guatemala, bestaande uit Teun Roos, Sidar Yilmaz, Indy Slagmeulen, Cas van Herpen, Jikke Derksen, Max Nabuurs en de begeleiders Jan van den Heuij en Anno Koning, ging daarom vorige week naar Soest om daar het 15 jarig jubileum mee te vieren van de Stichting Constru Casa. Deze stichting zet zich in voor arme gezinnen om die hoop te geven op een betere toekomst. De leerlingen kregen de gelegenheid zich te presenteren en gaven aan dat zij aan het einde van hun schoolcarrière in aanmerking willen komen voor de Liemers College Award en dat zij het maatschappelijke deel van die award willen uitvoeren in Guatemala.

Wesselhuis

Inmiddels heeft de groep via allerlei acties al veel geld bijeen gebracht (de reis is al geboekt en betaald) en zullen er nog meer acties volgen. Het leeuwendeel van het geld werd binnengehaald door Wessel Haverkamp, die tijdens de bijeenkomst terecht in het zonnetje werd gezet. Met zijn zwemtocht van 25 km over de Oude IJssel zwom hij liefst 4000 euro bij elkaar en aangezien dat ongeveer de prijs is van een te bouwen huis, krijgt het huis dat deze groep gaat bouwen zijn naam: 'Wesselhuis'. De stichting Constru Casa is blij met de steun uit Zevenaar en blijft nauw betrokken bij het project.

'Help, er zijn geen technici meer' Bedrijven, onderwijs en overheid bundelen krachten in Technoplaza

Door jonge kinderen op een leuke manier in aanraking te brengen met de veelzijdigheid van techniek, wordt ervoor gezorgd dat hun beeld positiever wordt

Auteur: Linda Ruijs.

ZEVENAAR – Basisschoolleerlingen in de Liemers krijgen ook de komende vijf jaar onderricht in techniek in Technoplaza, het technieklokaal van het Liemers College op Landeweer. Begin deze maand tekenden onderwijs, overheid en ondernemers daarvoor een nieuw convenant.

Er is in de toekomst steeds meer vraag naar technisch personeel. Uit een recente enquête van de technische universiteit Twente bleek dat kinderen wel interesse hebben in techniek en technologie, maar dat er maar weinig leerlingen doorstromen naar het techniekonderwijs. Daar proberen de vrijwilligers van Technoplaza al meer dan vijf jaar verandering in te brengen. Door jonge kinderen op een leuke manier in aanraking te brengen met de veelzijdigheid van techniek, wordt ervoor gezorgd dat hun beeld positiever wordt. Daardoor zullen ze eerder voor een technische opleiding en dus ook voor een technisch beroep kiezen. Technoplaza is dus meer dan alleen een uitje. Het gaat ook over kennisoverdracht. "Veel kinderen kunnen bijvoorbeeld niet zelf een band plakken", vertelt vrijwilliger Joost Grol. "Het is natuurlijk fijn dat ouders de kinderen helpen, maar ze leren het hierdoor nooit zelf." Drie bedrijven hebben nu samen met Technoplaza opdrachten ontwikkeld: Slim Opgewekt, Kremer Installatie en Buitink Technology. Kinderen kunnen hierdoor ook zien dat techniek heel breed is en bij bijna elk bedrijf een belangrijke rol speelt. Bij het project van Kremer maken leerlingen zelf een stoplicht. "Ze gaan helemaal zelf aan de slag met het solderen," vertelt Richard Kremer. "Natuurlijk krijgen ze ook wat hulp als ze vastlopen. Nadat het maken van het lichtje af is, is het tijd om te gaan programmeren. De leerlingen leren zo hoe ze een tijd en de juiste kleuren instellen. Aan het einde mogen ze ook een discolichtje maken." In het project van Slim Opgewekt maken kinderen een papieren huisje op school. Bij Technoplaza mogen ze het namaken van hout. Aan het eind komen er zonnepaneeltjes op het dakje. Op die manier leren de basisschoolleerlingen niet alleen iets over timmeren en bouwen, maar ook iets over duurzaamheidsambities. Zij vormen ook de generatie die later veel gaat merken van de gevolgen van klimaatverandering. Door dit soort projecten leren ze ook het belang van duurzame technologie. Het laatste project dat de leerlingen dit jaar kunnen doen, is het tassenproject van Buitink Technology. Michelle Ponsteen: "Ons bedrijf maakt zeilen, van gerecycled materiaal maken wij mooie tassen. Zo laten we zien dat techniek veel breder is dan alleen het standaardbeeld en maken we techniek aantrekkelijker voor meisjes." De projecten bestaan niet alleen uit drie tot vier keer per jaar een middagje naar het technieklokaal. Ook tijdens de schoollessen wordt er veel aandacht besteed aan de techniekprojecten. Zo maken de leerlingen online opdrachten die aansluiten bij de projecten.

2 / 28

Liemerse Sportprijs zet sporters in het zonnetje

Drie genomineerden: vanaf links Daan Dijkstra, Tani Joosten en Frank Futselaar. Foto’s: Sjoerd Geurts

LIEMERS - De nominaties voor de Liemerse Sportprijs zijn bekend. Toptennisser Wesley Koolhof uit Duiven strijdt in de klasse Sportman van het jaar met Westervoorter Frank Futselaar (atleet) en Didammer Enrico Lacruz om de titel.

De tweede editie van de Liemerse Sportprijs wordt op woensdag 11 december gehouden.

Na het succes van vorig jaar trekt de sportieve karavaan dit keer naar Zevenaar, waar Kunstwerk! Het Musiater het decor vormt voor de verkiezingsavond. De Liemerse Sportprijs zet sporters die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben verricht in het zonnetje. Het is een initiatief van regiocampagne De Liemers Helemaal Goed in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en de sportredactie van dagblad De Gelderlander. De eerste editie vorig jaar in De Ogtent in Duiven trok ruim 300 bezoekers.

Hoofdgast is dit keer De Graafschap-trainer Mike Snoei uit Didam. Snoei strijdt nu met de Superboeren om de titel in de Keuken Kampioen Divisie en was eerder trainer van Vitesse. De geboren Rotterdammer speelde in zijn actieve carrière voor Feyenoord, Excelsior en Sparta. Snoei reikt net als de Liemerse Sportwethouders enkele prijzen uit. Een band van het Candea College in Duiven zorgt voor de muzikale omlijsting, terwijl leerlingen van zowel het Liemers College als Candea College ook op andere fronten een bijdrage leveren aan de avond. Er zijn diverse categorieën waarin prijzen worden uitgereikt. Naast de sportmannen zijn in de categorie Sportvrouw genomineerd: springruiter Tani Joosten (Zevenaar), atlete Bregje Sloot (Lobith) en rugby speelster Willemijn ter Avest (Zevenaar). In de categorie Talent zijn genomineerd hockeyster Bo van Kempen (Zevenaar), turner Kasper Wiendels (Groessen) en korfballer Daan Dijkstra (Duiven). In de categorie Aangepaste sporter zijn genomineerd zwemster Esmee Anne de Meulmeester (Giesbeek) en para-amazone Demi Vermeulen (Zevenaar). In de categorie Coach zijn genomineerd volleybalcoach Erik Reitsma (Westervoort), tenniscoach Marco Kroes (Duiven) en atletiekcoach Titus Fierkens (Zevenaar).

In de categorie Sportteam zijn genomineerd voetbalteam Sportclub Doesburg 1, zeilteam WSV Giesbeek en de dansers van D-UNIT Dancecrew (Liemers). Op de website www.liemersesportprijs.nl zijn alle genomineerden met hun prestaties terug te vinden. Via die website kan ook gestemd worden. Binnen een dag nadat de stemming was geopend. waren er al 2.500 stemmen uitgebracht. Uiteindelijk worden de publieksstemmen gecombineerd met het oordeel van de vakjury. Het totaal levert de winnaars in de diverse klassen op. De verkiezingsavond begint op 11 december om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open.

Ongeveer anderhalve maand geleden ging mijn wens voor een baantje eindelijk in vervulling. Toen ik het voorstel kreeg om te komen werken bij deze krant verdwenen gedachten aan vakkenvullen of achter de kassa werken al snel op de achtergrond. Enthousiast vertelde ik aan vrienden en familie dat ik een baantje als redactrice voor de krant had weten te bemachtigen. Later kwam ik erachter dat het juiste woord journaliste is en niet redactrice. Hoe dan ook wil ik nu als journaliste een bedankje schrijven naar de krant en dan niet specifiek alleen naar de DLHG, maar naar de krant in het algemeen. Want wat is deze vriend ons toch al eeuwen trouw van dienst. Zowel landelijk als lokaal is de krant al eeuwen ingeworteld in onze maatschappij. In 59 v.Chr. werd er door Julius Caesar voor het eerst in de geschiedenis het initiatief genomen om dagelijkse berichten over diverse stads- en staatsaangelegenheden te publiceren. Het zou nog zo'n 772 jaar duren voordat de eerste (handgeschreven) krant gepubliceerd zou worden. Kranten waren lang alleen van functie om objectief informerende artikelen te schrijven. Het is iets van de moderne kranten om ook subjectieve artikelen te schrijven. De tijd heeft hem een mening gegeven. Buiten de informerende artikelen en subjectieve columns kan de krant, zoals de DLHG doet, ook een prachtig platform zijn om regio's en streken bij elkaar te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat het ook zeker belangrijk is om te weten wat er in je directe omgeving gebeurt en niet alleen op nationaal, continentaal of mondiaal niveau. Ik denk dat de DLHG dit nog beter en unieker doet door middelbare scholieren uit de regio de kans te geven de lokale kracht van de Liemers te doen verwoorden. Het is een ontzettend verrijkend en uitdagend baantje. Ik hoop nog veel te mogen schrijven om daarmee mijzelf en anderen aan het denken te kunnen zetten, maar vooral om hen een glimlach mee te mogen geven.

Frederieke Aaij

Bedrijvigheid op 7Poort

ZEVENAAR – Er is volop bedrijvigheid op Businesspark 7Poort Op woensdag 13 november vond de symbolische start plaats van de bouw van het XXL-distributiecentrum op BusinessPark 7Poort.

Gazeley, één van de grootste investeerders en ontwikkelaars van de logistieke warehouses en distributieparken ter wereld, gaat aan de slag met de bouw van fase 1 van het multifunctionele distributiecentrum: twee nieuwe warehouses van ca. 52.000 m². Eerder dit jaar gaf BusinessPark 7Poort haar grootste kavel van 19 hectare uit. Op de kavel wordt in totaal ruim 130.000 m² ontwikkeld tot distributiecentrum. Burgemeester Lucien van Riswijk en wethouder Nanne van Dellen zijn namens gemeente Zevenaar aanwezig bij het startmoment.

Daarnaast gaat CHEP Pallecon Solutions BV haar huidige vestiging uitbreiden op een tweede kavel van 6.288 m² op BusinessPark 7Poort. Op de kavel, die direct naast het huidige pand ligt aan de Nano, wordt het huidige logistieke centrum voor CHEP in de Benelux uitgebreid. Op dit moment werkt CHEP met zes laaddocks. Deze worden uitgebreid naar 10. Naar verwachting start constructiebedrijf Hardeman eind 2019 met de bouw en is de nieuwe bedrijfshal medio 2020 klaar voor ingebruikname. Nanne van Dellen: "Wij zijn blij met de uitbreiding van CHEP. Dit laat het vertrouwen zien in 7Poort en Zevenaar." CHEP is één van de grootste logistieke dienstverleners ter wereld. Het bedrijf houdt zich bezig met de verhuur van meermalige verpakkingssystemen. Het gaat dan om containers tot ongeveer 1000 liter waarin o.a. vloeibare producten vervoerd kunnen worden. Voorbeelden zijn cosmetica en toiletartikelen, voedingsmiddelen als vloeibare eieren en sauzen en bijvoorbeeld dranken en verschillende soorten olies.

Maar liefst driehonderd vogels werd er gekeurd tijdens de jaarlijkse vogeltentoonstelling van Witropaka op 8, 9 en 10 november in het clubgebouw aan de Visserlaan. Secretaris Jan Stoop (links) en Andries Groothedde (rechts ) werden tot kampioen gekroond. Andere winnaars waren: Antoon van Brandenburg, Frans Hendriks, Hendrik Evers, Jarno Wemmers, Rene van Duivenvoorden, Gre Sanders, Hennie Verlangen en Bertus Elsman. Foto: Eva Peters

Van de redactie

La Sinfonia Contea brengt sprookje in Kunstwerk! Het Musiater

Het projectorkest in vol ornaat

ZEVENAAR - La Sinfonia Contea voert op 1 december om 15.00 uur 'Peter en de wolf' op in Kunstwerk! Het Musiater in Zevenaar. In het projectorkest spelen 35 musici mee, onder leiding van dirigent Joop en concertmeester Symone Boerstoel. Kunstenares Rozemarijn Oosthoek uit Ubbergen voegt een bijzonder en uniek aspect toe aan de muziekuitvoering.

Het klassieke symfonieorkest La Sinfonia Contea is een orkest op projectmatige basis. In 2016 gaf het orkest een serie nieuwjaarsconcerten in de provincie Shanghai. Dat was zo'n succes dat er ook tijdens de jaarwisseling van 2017-2018 en 2018-2019 optredens in China waren. Symone: "Dit jaar hebben we besloten om niet naar China te gaan. Het organiseren van deze tours kost erg veel tijd. Mijn man Joop en ik doen dat met z'n tweeën, samen met onze orkestmanager. Daarom geven we drie concerten in Nederland. Behalve in Zevenaar spelen we ook in Zutphen en Steenwijk."

Symone geeft drie dagen per week muziekles aan basisscholen in Zevenaar en vioolles aan de muziekschool van Kunstwerk! "Ik zou wat dat betreft beter in Zevenaar kunnen wonen, maar Vorden is ook een hele mooie plek." Haar man Joop is dirigent, Symone is violiste. Samen hebben ze het projectorkest bedacht. "We wilden ons niet laten leiden door de ontwikkeling dat de overheden bijna geen geld meer beschikbaar stellen voor muziekoptredens en musici. We doen dit vanuit onze passie voor muziek. Die passie willen we overbrengen op veel andere musici. Iedereen die het leuk vindt om op projectbasis mee te spelen in het orkest kan meedoen, professional of amateur. We vinden het fijn onze passie voor muziek te delen."
De keuze voor Peter en de Wolf is bepaald door Jelle van der Meulen. Jelle is de vlogger van La Sinfonea Contea. Zijn grote jeugddroom is de verteller te spelen in het sprookje. Symone en Joop vonden het een goed idee om daar mee aan de slag te gaan. Uniek aan de voorstelling is de samenwerking met kunstenares Rozemarijn Oosthoek. Zij zal elke scene ter plekke uitbeelden via een decorkijkdoos. Symone: "Eigenlijk is de kijkdoos maar klein, maar door de projectie krijgt het publiek een heel mooi beeld voorgespiegeld van het decor. Dit is heel uniek."
De toegangsprijzen zijn laag. Voor kinderen tot 12 jaar is de voorstelling gratis. Dat geldt alleen voor Zevenaar. "We kiezen daar bewust voor, zodat alle mensen in aanraking kunnen komen met klassieke muziek in lichte vorm. Voor kinderen van 12 tot 17 kost een kaartje € 5,-- en volwassenen betalen € 10,--."

Het muzikale sprookje 'Peter en de Wolf' is in 1936 geschreven door de Russische componist Sergej Prokofjev. Hij componeerde het stuk om kinderen kennis te leren maken met muziekinstrumenten. Peter, die met zijn grootvader in het bos woont, gaat op een dag stiekem het bos in en beleeft daar een spannend avontuur, waar hij - de titel zegt het al - een wolf tegenkomt. Symone: "Het mooie aan 'Peter en de Wolf' is dat er zoveel verschillende instrumenten in te horen zijn. Elk instrument vertelt zijn eigen verhaal."

Bekoren

Wij kennen elkaar al heel mijn leven

Als klein kind zag ik u al werken

Geduldig staat u nog steeds op uw heuveltje, trouw wachtend op de wind

Nooit ongezien werkt u van morgenstond tot avondrood

Vertrouwd laten uw wieken het korenveld dansen, het hout zingen en de lucht doordringen

Uw solide uitstraling is bedaard en doortimmerd

Een oude werker, kenmerkend voor mijn land

Kenmerkend voor mijn stad

Ik ben trots op onze Buitenmolen

Moge u ons nog lang bekoren

Frederieke Aaij

Column Bert Frölich, de Verbinder

Alie Engelsman

Dynamictennisspelers uit Didam succesvol tijdens Gelderse kampioenschappen

Van links naar rechts: Ton Elshof, Mia Schouten, Ank Kaan en Mischa Rosanow. (foto: Huisfotograaf)

DIDAM - Het dames- en herendubbelteam van de dynamictennisafdeling van DSV Relax uit Didam waren zeer succesvol tijdens de Gelderse kampioenschappen in Gendt.

Op 4 november streden 64 koppels, verdeeld over zeven poules van vijftien verenigingen, om de prijzen. DSV Relax was vertegenwoordigd met een dames- en een herenkoppel. ‘s Morgens werd gestreden in poules van 4 en 5. De beide Relax-koppels eindigden in de middenmoot. Na rato van de plaatsing werd er ‘s middags op sterkte gestreden. Het dameskoppel, Ank Kaan en Mia Schouten, veroverde in de categorie (55+ B-klasse) een eerste plaats. Ook het herenkoppel, Ton Elshof en Mischa Rosanow, presteerde het om ‘s middags (55+ C-klasse) alle wedstrijden te winnen, dus ook een eerste plaats. Voor Relax is het weer een prestatief, sportief en gezellig toernooi geweest. Meer informatie over deze sport staat op de website.

De kampioenen van vogelvereniging Witropaka

LIEMERS - Op een de druk bezochte Vogeltentoonstelling van Witropaka met een goede kwaliteit aan vogels in het afgelopen weekend hoort ook een vermelding in de Liemers helemaal goed courant van de kampioenen.

Dit zijn: Kanarie lipochroom A. van Brandenburg met 93 pnt, Kanarie melanine Fr. Hendriks 93 pnt, Kanarie vorm en houding A. Groothedde 93 pnt, Tropen J. Wemmers 93 pnt, Wildzang R. de Greef 92 pnt, Grasparkieten R. van Duivenvoorde 92 pnt, Forpussen J. Stoop 91 pnt, Bourkes Gre Sanders 93 pnt, grote parkieten H. Verlangen 93 pnt, Duifjes H. Verlangen 91 pnt, en bij de tropen van de Speciaalclub R. Blankhorst 94 pnt, J. Stoop 93 pnt, P. Kuijper 92 pnt en de mooiste vogel was van Freek van Eldik met liefst 95 pnt. De Stammenkampioen was B. Elsman met 368 pnt, en de Stellen kampioen was ook B. Elsman met 183 pnt. De beste vijf vogels waren van Fr. Hendriks met 458 pnt.

´Stan & Ollie´ bij Filmhuus Westervoort

(foto: 2018 Entertainment One)

WESTERVOORT - Woensdag 11 december is bij Filmhuus Westervoort in Huize Vredenburg de film ´Stan & Ollie´ te zien. Stan & Ollie is het waargebeurde verhaal over wat het spectaculaire afscheidstournee van het duo had moeten worden.


Stan & Ollie vertelt het verhaal van ’s werelds en Hollywoods bekendste duo: Stan Laurel & Oliver Hardy. Met hun hoogtijdagen ver achter zich, plannen Stan & Ollie een laatste theatertour door het naoorlogse Engeland en Ierland. Ondanks de hoge druk en de hectische planning, maar met de steun van hun lieftallige vrouwen Lucille en Ida – een duo act ansich – herontdekken ze de liefde voor het optreden en voor elkaar wanneer ze de harten van hun publiek opnieuw proberen te stelen met hun komische acts.

Programma
Om 19.30 uur is iedereen welkom in Huize Vredenburg. Het eerste kopje koffie of thee is gratis. De film start om 20.00 uur en halverwege de avond is er een pauze. Slechthorenden kunnen dankzij de aanwezige ringleiding met een hoortoestel het geluid van de film beluisteren zonder storend omgevingsgeluid.

Tickets
De tickets van vijf euro per stuk zijn te reserveren op www.filmhuuswestervoort.nl. Gereserveerde tickets liggen bij Huize Vredenburg klaar tussen 19.15 en 19.45 uur. Daarna komen reserveringen te vervallen.

Jaarkaart
Wil men zeker weten dat men bij elke film in 2020 een plekje heeft, koop dan nu een jaarkaart en haal ze alle 10 in huis voor 45 euro. Men krijgt dus één kaartje gratis. Ook leuk om als (kerst)cadeau te geven. Een jaarkaart is op www.filmhuuswestervoort.nl te bestellen.

Taxatie oude boeken in Zevenaar

Arie Molendijk.

ZEVENAAR - Denkt u zeldzame boeken (bijvoorbeeld (staten)bijbels, oude (handingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, et cetera, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten of prenten in uw bezit te hebben?

Schroom dan niet om langs te komen voor een taxatie bij de in den lande bekende taxateur van oude boeken Arie Molendijk uit Rotterdam. Meer dan 2000 taxatiedagen heeft hij inmiddels op zijn naam staan. Tot zelfs in Canada, de Verenigde Staten, Australie, et cetera is hij op dit gebied een (internationaal) begrip. 1 december 2018 heeft hij zijn jubilleum van ruim 2000 taxatiedagen gevierd in de fraaie Oude Pelgrimvaderskerk in Delfshaven. De taxaties die hij verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen. Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Twee jaar geleden was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen met twee andere experts.

De taxaties vinden alleen plaats op deze taxatiedagen. Kosten voor een taxatie zijn vijf euro van één tot circa tien boeken of seriewerken. Iedereen is welkom en wordt vriendelijk ontvangen in het hotel, Hunneveldweg 2A op dinsdag 26 november van 13.00 tot 15.30 uur. Informatie: www.molendijkboeken.nl. (niet bij het hotel).

Repair Café Westervoort-Duiven en 2Switch Westervoort werken nauwer samen!

WESTERVOORT - Elke laatste vrijdag van de maand is er nu ook een Repair Café in de winkel van 2Switch aan Het Vergun 17 in Westervoort. Mensen kunnen hier terecht tussen 13:00 en 16:00 uur met hun kapotte apparatuur of voor advies. 29 november is de eerstvolgende en ook op 27 december is het Repair Café van de partij.

2Switch is een maatschappelijke onderneming. Zij willen als innovatief bedrijf bijdragen aan een betere, meer duurzame woon-, leef- en werkomgeving van mensen. Ze zijn actief op het gebied van mensontwikkeling en hergebruik van goederen. De openingstijden van de Kringloopwinkel in Westervoort zijn als volgt: Maandag -vrijdag van 10:00 tot 18:00 en zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Het Repair Café legt de focus op het tegengaan van milieuverspilling en niet persé een specifieke doelgroep. Als iets repareren meer gaat kosten dan de aanschaf van een nieuw apparaat dan kiezen de meeste mensen voor nieuwkoop. Dus ben je in wezen geen concurrent van de professionele reparateurs want die krijgen deze klusjes toch niet. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen als ze dit willen aan de slag, of repareren we het voor hun. Zo valt er altijd wel wat te leren. Het Repair Café is elke woensdagmiddag tussen 13:00-16:00 open en we zitten aan de Noordelijke Parallelweg 1 in Westervoort.

Baston Wonen bestaat 100 jaar Woningcorporatie viert jubileum met woonbeurs

Britney den Balvert (stagiair communicatie HAN), Roos Godschalk, Marlyn le Fèvre en Ramon Lucas. (Foto: Nina Elbers)

ZEVENAAR - Stichting Baston Wonen bestaat op 14 december precies honderd jaar. Het eeuwfeest wordt op 29 november niet groots, maar wel gepast gevierd, samen met de bewoners.

De geschiedenis van de woningstichting begint al na de Eerste Wereldoorlog. Veel was verwoest en er waren nog weinig bewoonbare en vooral betaalbare huizen in de gemeente Zevenaar. Daarom werd in 1919 de Rooms-Katholieke Woningstichting Sint Joseph opgericht die later verder ging onder de naam: Algemene Stichting Woningbouw Zevenaar. Samen met Stichting Volkshuisvesting Zevenaar waren zij de voorgangers van wat in 2005 Baston Wonen is geworden. Door de jaren heen heeft Baston Wonen altijd een vaste doelstelling gehad: betaalbare woningen kunnen aanbieden aan mensen die het niet zo breed hebben. Om dat te kunnen doen, moet de organisatie met veel dingen rekening houden. Roos Godschalk, sociaal consulent legt uit: "We letten heel erg op onze interne uitgaven binnen de organisatie. Zo hebben we bijvoorbeeld de keuze gemaakt om de bovenverdieping van ons kantoor te verhuren. Nu zitten we met meer mensen op een kantoorkamer, maar houden we de kosten van onze huisvesting lager." Momenteel verhuurt Baston Wonen ongeveer 4000 woningen in de gemeente Zevenaar. In de loop van de jaren is er wel veel veranderd. Sociaal consulent Ramon Lucas zegt: "De kwaliteit van de woningen is erg vooruitgegaan de laatste jaren. Ook is de samenwerking veranderd tussen ons, de bewoners en partners: zoals bouwbedrijven, de gemeente en schildersbedrijven. Vroeger waren wij ingesteld op wat wij dachten dat goed was voor de huurders. Nu doen we veel meer samen, en hebben de huurders (en partners) meer inspraak, want zij weten zelf wat goed voor ze is." Een van de langst hurende bewoners bij Baston Wonen, is mevrouw Hendriks uit Babberich. Ze vertelt: "In 1958 deed ik een aanvraag op een huis en in 1959 kreeg ik een woning toegewezen. De woning was voor die tijd prima, maar vergeleken met nu heel anders. Zo hadden we toen geen warm water en in de badkamer was geen douche. Nu heb ik een douche, warm water en zelfs centrale verwarming. Ook kwamen ze toentertijd de huur ophalen aan de deur, dat lag dan rond de 8 gulden per week. Er is heel veel veranderd, maar een goede samenwerking met de organisatie is er altijd geweest."

De viering van het 100-jarige bestaan van Baston Wonen vindt op 29 november plaats in Sporthal Lentemorgen. Marlyn Le Fèvre, adviseur communicatie, licht toe: "We vieren deze mijlpaal samen met onze huurders en samenwerkingspartners (op uitnodiging) met een gezellige woonbeurs. Wat er precies allemaal gaat gebeuren, is nog een verrassing, maar het heeft alles te maken met: van je huis een nog fijner thuis maken."

'Hersenletsel is heel omvangrijk' Niet-aangeboren hersenletsel? Ga naar het breincafé!

Fred Vermorken, Liesbeth Prikken en Monique Joosten: ‘In het breincafé heb je een uitlaatklep’. Foto: Kyra Sannes

LIEMERS - 1 op de 4 mensen krijgt hersenletsel. Dit is niet altijd aangeboren, maar kan ook komen door een ongeluk of een val. Voor deze mensen is er het breincafé in Zevenaar.

Monique Joosten heeft in 2011 twee herseninfarcten gehad. Bij Liesbeth Prikken werd in 2008 een hersentumor geconstateerd en ze heeft twee keer hersenvliesontsteking gehad. Beide vrouwen hebben hier hersenletsel aan overgehouden, alhoewel niet zichtbaar. "Het wordt dan ook niet vaak begrepen," aldus het tweetal. Liesbeth legt uit wat bij hersenletsel vaak het probleem is: "Normaal gesproken kun je prikkels als geluid en licht blokkeren, maar bij ons werkt dat filter niet. Het komt dan drie keer zo hard binnen." Monique en Liesbeth hebben samen met Nybia Heideveld in 2015 het breincafé opgericht. Eind 2018 is Fred Vermorken in beeld gekomen. Monique vertelt: "We hadden een voorzitter nodig, het liefst iemand zonder hersenletsel." Zoals Fred het zelf lachend verwoordt: "Ik ben 'de ouwe gast' hier. Als voorzitter regel ik bijna alles rondom het lotgenotencontact. Ik loop nu bijna honderd dagen mee en ik kan gerust stellen: hersenletsel is heel omvangrijk."

Liesbeth en Monique kwamen op het idee door het NAH-café (niet-aangeboren hersenletsel) van stichting MEE. "Daar stonden we vaak 's avonds nog lang na te kletsen om ervaringen uit te wisselen," zegt Liesbeth. "Het gaat bij ons om persoonlijk contact met lotgenoten. Wat bijzonder is: ook vrienden, familie en mantelzorgers zijn welkom." Fred legt de toegevoegde waarde van het breincafé uit: "Na de revalidatie mag je naar huis. Dan is de theorie achter de rug, maar dan begint de praktijk. Zowel voor jou als je partner. Hier heb je een uitlaatklep: een ontmoetingsplaats om verhalen en ervaringen uit te wisselen." Monique knikt. "Ik zit hier nu bijna vier jaar en iedere keer hoor ik weer nieuwe dingen, die mij ook nog helpen."

Het breincafé is een vrijwilligersinitiatief, dat de ruimte mag gebruiken van Liemerije en bij het opstarten is geholpen door Caleidoz. De bijeenkomsten zijn elke tweede dinsdag van de maand bij Liemerije van 10.00 tot 12.00 uur; vanaf januari 2020 ook op de eerste dinsdag. "Verder zijn wij onderdeel van de patiëntenvereniging hersenletsel.nl regio Gelderland. Dat is eigenlijk ons bestaansrecht." Zonder hulp kan het breincafé dus niet bestaan. Het 'samen'-gevoel zie je ook terug tijdens de sessies zelf. Fred: "Er is een zekere veiligheid in deze groep. Dat helpt als het lastig is om je verhaal te vertellen." Voor jongeren van achttien tot veertig jaar is er een aparte groep, deze bijeenkomsten zijn op iedere laatste maandag van de maand van 19.30 tot 21.30 uur bij stadsbrouwerij Wittenburg. Gaandeweg heeft Liesbeth deze groep opgestart met Eric Lenderink. Ze vertelt: "De gemiddelde leeftijd bij NAH cafés is vaak 50+. Zelf was ik 32 toen ik hersenletsel kreeg. Je zit dan in een totaal andere levensfase." In het jongerencafé is er geen thema. "Jongeren willen gewoon gezellig samen zijn, een spelletje spelen of over voetbal praten." Monique wil nog één ding over het breincafé benadrukken. "Mensen denken vaak dat het alleen maar geklaag is. Maar bij ons is er aandacht voor elkaar, er wordt geluisterd. Natuurlijk kan er ook gehuild worden, maar het is hier vooral humor en lachen!"

Bijschrift: Fred Vermorken, Liesbeth Prikken en Monique Joosten: 'In het breincafé heb je een uitlaatklep'. Foto: Kyra Sannes

Nina Elbers

Kyra Sannes

Kerstontmoeting en -viering voor senioren

DUIVEN - Op woensdag 18 december houden we weer onze gezamenlijke kerstontmoeting voor senioren in de Samen-op-weg Kapel in Duiven, ingang achter het gemeentehuis.

Het programma ziet er als volgt uit:

15.00 uur Ontvangst en ontmoeting in de hal met koffie of thee

16.00 uur De kerstviering in de Kapel

Bij de uitgang van de kapel is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

17.00 uur Gezamenlijke broodmaaltijd

18.00 uur Afsluiting

Opgave vóór 1 december op dit emailadres; diaconie@pkn-duiven.nl. Of per telefoon-0316 261751.

De kerk is vanaf 15.00u open.

Mocht u na aanmelding toch op 18 december niet aanwezig kunnen zijn, dan graag een bericht van verhindering; dit in verband met de catering. We hopen op een grote opkomst bij dit gezellig samenzijn. De OASE, PCOB, GKv en de Diaconie PKN Duiven verwelkomen u graag!

Spiritueel café in Lobith

LOBITH - Eva Ouwehand, geestelijk verzorger bij Altrecht GGZ, heeft promotieonderzoek gedaan naar spirituele ervaringen bij bipolaire stoornis en zal hierover een inleiding houden.

De bipolaire stoornis is een ernstige psychiatrische ziekte waarbij iemand ernstige stemmingswisselingen kan hebben. (Hypo)manieën en depressies wisselen elkaar af. Tijdens manieën hebben sommige mensen religieuze of spirituele ervaringen die door een psychiater vaak gezien worden als onderdeel van de ziekte, maar die door mensen met een bipolaire stoornis toch als spiritueel ervaren worden. Zo hebben mensen bijvoorbeeld eenheidservaringen, waarbij zij zich verbonden voelen met de natuur of de kosmos, ervaringen van de aanwezigheid van God, of het gevoel dat alles met elkaar te maken heeft. Ook mensen die helemaal niet gelovig zijn opgevoed, kunnen zulke ervaringen hebben. Het vinden van een evenwichtige houding in geloof of spiritualiteit is een belangrijk thema voor mensen met een kwetsbaarheid voor psychosen of de bipolaire stoornis.

Iedereen is welkom om deze boeiende lezing bij te wonen op 24 november. De deur van de Ontmoeting aan de Markt in Lobith, bij de protestantse kerk, is open vanaf 19.00 uur. De bezoeker krijgt koffie of thee en de bijeenkomst begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er een mandje waarin men zijn bijdrage in de onkosten kan geven.

Stichting Sportactiviteiten Duiven zoekt nieuwe recreatieve volleybalteams

Recreanten in actie. (foto: Jack Buermans)

DUIVEN - Sinds de jaren ’90 bestaat de SSD. Wat ooit begon als een 'stratenvolleybal' met eens in de zes weken twee speelavonden in de Spelleward Duiven voor recreatieve volleybalteams is door de jaren heen aanzienlijk veranderd.

De SSD (Stichting Sportactiviteiten Duiven)heeft dringend behoefte aan nieuwe volleybalteams die eens in de zes weken op een door de weekse avond in de Triominos Sporthal gezellig recreatief volleyballen. Om het volleybal recreatief te houden zijn er extra spelregels gemaakt.

Zo dienen er per team minimaal twee dames te worden opgesteld. Ook een servicewissel na drie gemaakte punten zorgt voor het behoud van het recreatieve karakter. Spreekt deze oproep jou aan en wil je het voortouw nemen om een vrienden- of straatvolleybalteam samen te stellen meld je dan aan bij de voorzitter van SSD jarends54@hotmail.com.

Aan de deelname zijn kosten verbonden.Voor zestig euro per seizoen kun je met je team tenminste zes gezellige avonden volleyballen. Deze recreatieve competitie wordt jaarlijks afgesloten met een eindtoernooi. Teams uit de gehele Liemers Regio worden uitgenodigd om deze uitdaging met twee handen op te pakken. Reageer snel zodat je met een team in januari al van de partij kunt zijn voor een gezellige avond volleybal in een ontspannen sfeer.

Grote vogelshow Ons Genoegen Didam

DIDAM - Vogelvereniging Ons Genoegen en met samenwerking van parkietenspeciaalclub De Zon, Gelders kampioenschap sec regio 3 houden zaterdag 23 en zondag 24 november hun jaarlijkse onderlinge vogeltentoonstelling.

Dit jaar zullen de leden van Ons Genoegen, psc DeZon en de sec regio3 weer hun beste en mooiste vogels showen. Voor deze show hebben 33 leden 360 eigen gekweekte vogels ingezonden. Deze zullen door acht keurmeesters worden gekeurd op kleur, vorm en tekening.

De vogels zijn onder verdeeld in verschillende categorieën zoals kleur- en postuurkanaries, Australische en Afrikaanse prachtvinken, Europese cultuurvogels, hybriden en agaponiden en grote parkieten. Tijdens de show is er een verkoopklasse voor de vogels en een tombola met mooie prijzen.

De tentoonstelling wordt gehouden in zalencentrum G. Luiking aan de Van Voorstweg 1, Greffelkamp-Didam. De tentoonstelling is geopend op zaterdag 23 november van 10.00 tot 18.00 uur en op zondag 24 november van 10.00 tot 16.00 uur.

Aanschuifdiner bij Het Palet

DUIVEN - Op woensdag 27 november organiseert Het Palet Trefpunt Duiven weer het maandelijkse aanschuifdiner. Onder het motto samen gezellig eten en elkaar ontmoeten.

Het menu bestaat uit een verrassingsgerecht in buffetvorm en een toetje. De zaal gaat open om 17.00 uur. Aanmelden en de betaling van de kosten (8.00 euro exclusief drank) dienen te worden voldaan vóór zaterdag 23 november in Het Palet bij een vrijwilliger tijdens een van onze activiteiten of door overmaking van 8.00 euro op rekeningnummer NL54 RABO 0315 4762 57 ten name van Stichting Seniorensociëteit Duiven met vermelding van de datum van het diner.
Begeleiders zijn ook welkom. Heeft u een vervoersprobleem bel Hulpdienst graag gedaan 026 4440094. Voor meer informatie zie www.hetpaletduiven.nl.

Kerstconcert Fallen Angels in De Ogtent in Duiven

Fallen Angels. (foto: Dennis Slutter)

DUIVEN - Donderdag 12 december om 20.15 uur geven de Fallen Angels, gevormd door Louis Roes en Gerard Slutter, een kerstconcert in cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9 in Duiven.

De toegang is gratis. Kaarten af te halen bij café Bij de Buren, Remigiusplein. Wees er op tijd bij, want vol is vol. Louis Roes en Gerard Slutter treden al vanaf 2001 samen op met hun kerstconcerten. Behalve de traditionele Nederlands-, Engels- en Duitstalige kerstliedjes maken de beide heren ook graag gebruik van zelfgeschreven liedjes en verhaaltjes in de kerstsfeer. Met hier en daar ook een gospel of spiritual. De meerstemmige zang en hun subtiel op elkaar afgestemd gitaarspel is een lust voor het oor. Ieder jaar verzinnen ze wel iets nieuws in hun programma. De aankondigingen van de liedjes door Louis is vaak cabaretesk en met een knipoog naar de actualiteit en inhakend op de tekst van het volgende lied. Daardoor zijn deze concerten vermakelijk, luchtig, niet plechtig, en goed te verteren voor de feestdagen. Info: www.deogtent.nl.

Oudejaarsdrive BC Angerlo

ANGERLO - Bridgeclub Angerlo organiseert weer de Oudejaarsdrive op zaterdag 28 december in De Meent, Margrietlaan 3A in Angerlo.

Aanvang 13.00 uur, prijsuitreiking 19.00 uur, kosten 22,50 euro. Zoals elk jaar zijn er aantrekkelijke prijzen. Er worden acht keer vier ronden gespeeld van 32 spellen. Voor deelname kan men zich aanmelden bij bcangerlo@gmail.com, of via 0313 473969, of via de website.

Crowdfundingactie voor kunstwerk op Paul Verhoef-rotonde

“De kunstwerken moeten gebaseerd zijn op de kenmerken van ons karakter”

DUIVEN - Kunstenaar Maarten van der Geest wil graag een grootschalig kunstwerk maken op de Paul Verhoef-rotonde. Iets waardoor de inwoners van Duiven, Groessen en Loo zich meer verbonden voelen met de gemeente en met elkaar. Inwoners mogen meedenken en kunnen via crowdfunding een bijdrage leveren.

"Ik wil ons herinneren aan de solidariteit in onze gemeente en de waardering voor wat wij hebben," valt Maarten van der Geest met de deur in huis. De basis van het kunstwerk op de rotonde op de kruising van de Rijksweg en de Burgemeester van Dorth tot Medlerstraat bestaat uit een stalen buizenconstructie waarin enkele figuren verwerkt zijn: een hartslag, fabriek, huis, boom en poort. "De hartslag kan tevens symbool staan voor het reliëf in ons landschap. De fabriek staat voor ons grote industrieterrein en bedrijfsleven. Het huis staat op zijn beurt voor de veilige en fijne omgeving waarin we leven en de poort herinnert aan de tolpoort van Duiven die zich vroeger op deze plek bevond. Deze poort stelde toegang tot onze gemeenschap voor en daar is het kunstwerk dan ook naar vernoemd."

Op deze stevige basis komen acht kunstwerken. "Kunstwerken niet gebaseerd op de kenmerken van de dorpen zelf, maar op de kenmerken van ons karakter." Maarten roept daarom iedereen op om ideeën op te sturen die dat karakter representeren. De grote vraag waar Maarten een antwoord op zoekt in het creatieproces is 'Wat maakt jou nou een Duivenaar?' Hebben Duivenaren dat trotse gevoel zoals bijvoorbeeld de Rotterdammers, die zich geen Rotterdammer voelen, maar een Rotterdammer met een natte T, een rollende R en nadruk op de 'dam'? Zijn wij de Duivenaar, met een tortelende r op het einde? Zijn wij de Duivenaar die geen grenzen kent en zo vrij is als de vogel zelf? Wat is er anders aan ons omdat we opgegroeid zijn in deze gemeenschap? Inwoners kunnen hun ideeën opsturen naar maartenvandergeest@chello.nl. Vanuit die ideeën kiest Maarten de acht voornaamste kenmerken die hij gaat uitwerken tot een sculptuur. Dit doet hij door samen te gaan werken met ongeveer vijfhonderd kinderen van alle basisscholen uit de geemeente Duiven. Die gaan tekeningen maken van deze kenmerken die vervolgens als basis dienen voor de uiteindelijke ontwerpen. Zo krijgen de belangrijkste kenmerken van de Duivense gemeenschap de creativiteit en verwondering van een kind mee.

Maarten's project kreeg in juni toestemming van de gemeente, maar het project moet hij wel zelf financieren. Daarom hoopt Maarten op steun van lokale ondernemers en burgers via een crowdfunding. Dat kan via de site: www.doneeractie.nl/actie/39068. "Ik hoop dat het een kunstwerk wordt waar we allemaal trots op zijn en dat het werk aanzet tot saamhorigheid en solidariteit zoals deze wordt vormgegeven binnen onze gemeente. Één ding is zeker: het werk zet ons al aan het denken nog voordat het er staat en dat is misschien wel het meest belangrijke van kunst!"

Op zoek naar je eigen stijl De Wijkern organiseert eerste Happy en Healthy Lifestyle Event

Sabina van de Wissel, eigenaresse van Sabiens Schuurtje is aanwezig op het Healthy en Lifestyle Event. Foto: Nina Elbers

LOO - Geluk en een gezonde leefstijl. Dat zijn de pijlers van het Happy en Healthy Lifestyle Event dat op zondag 1 december plaatsvindt in Loo. Op die dag kunnen geïnteresseerden zich laten informeren, adviseren en workshops volgen bij verschillende ondernemers op dit gebied.

Nadat vorig jaar een leefstijlevenement nog niet goed te realiseren was besloot de WijKern, het Sociaal Centrum voor Ontmoeting & Activiteit in Duiven, het dit jaar opnieuw te proberen. En met succes: zondag 1 december 2019 vindt van 11.00 tot 17.00 uur het Happy & Healthy lifestyle Event plaats in Zalencentrum Berentsen in Loo. De dertig aanwezige stands worden bezet door een grote verscheidenheid aan ondernemers en freelancers uit de regio. Enkele deelnemers zijn: Beauty by Oriflame, Creatieve Coaching, De Helende Roos, One Moment a day, Reiki Praktijk Duiven, WeightWatchers en Your Travel. Tijdens het event worden er ook een paar kleine workshops gegeven, zoals 'stippen op keramiek' door Creatief Stippen. Natuurlijk kunnen bezoekers tijdens hun rondgang ook even uitrusten. Het team van Zalencentrum Berentsen zorgt voor gezonde broodjes en andere consumpties. Het Lifestyle Event is voor jong en oud. De entree bedraagt 3,50 euro.

De zaal wordt ingericht met routes naar uiteenlopende onderwerpen, uiteraard wel allemaal leefstijl gerelateerd. Er zijn twee hoofdthema's, namelijk: happy en healthy.

Bij het thema happy kan men bijvoorbeeld denken aan reizen, kunst, literatuur en fashion. Op deze route staat ook de ondernemer van Sabiens Schuurtje. Eigenaar Sabina van de Wissel is haar eigen onderneming gestart met betaalbare damesmode van maat 36 t/m 52. Ze vertelt: "Ook fashion is een onderdeel van lifestyle. Het heeft alles te maken met hoe je je voelt. Een goede outfit draagt bij aan je zelfvertrouwen. Dat is een belangrijk onderdeel van een goede en gezonde lifestyle."

Bij het thema healthy gaat het onder andere om yoga, geestelijke gezondheid, massagepraktijken en voedingsdeskundigen. Ook is Cosmed Huidkliniek aanwezig met voorlichting over huidverzorging, verbetering, verjonging en make-up. Daarnaast is het mogelijk om een huidanalyse op maat te ontvangen via een huidcamera. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor allerlei leefstijlen en wordt er veel gesproken over wat nu het beste is. Marika Biacsics, voorzitter van De WijKern, vertelt: "Het is een trend dat mensen zich steeds bewuster worden van het milieu, maar ook van hun eigen lijf en leven. Er zijn verschillende leefstijlen en dat kan voor iedereen anders zijn. Of je nu één keer per week sport of vier keer per week, dat is voor iedereen een persoonlijke keuze. We organiseren het event, zodat mensen zich kunnen oriënteren op wat er allemaal mogelijk is. Ik heb er veel zin in om samen met andere bestuursleden en vrijwilligers een geslaagde dag te verzorgen. We hopen natuurlijk dat we veel bezoekers mogen ontvangen en dat ze het erg naar hun zin zullen hebben."

Milou Sinke

Nina Elbers

Ton Hendrikx bouwt aan Dickens

Niet te missen zijn de karakteristieke decors die Dickens maken tot wat het is.

DUIVEN - Met onder meer vierhonderd Victoriaanse outfits, moet er nog veel gebeuren voordat op 6 december het Dickens-festijn kan beginnen. Niet te missen zijn natuurlijk de karakteristieke decors die Dickens maken tot wat het is. Daar kan vrijwilliger Ton Hendrikx gelukkig veel over vertellen.


Als vrijwilliger in het bouwteam is Ton al vanaf maart druk bezig met het zagen en timmeren van idyllische huisjes. Deze en andere decors zullen tijdens de avonden van Dickens een onmisbare sfeer met zich meebrengen in geheel oud-Engelse stijl. "Ik kan er ontzettend veel creativiteit in kwijt," vertelt Ton met gepaste trots. "Het samen bouwen nodigt uit tot de nodige vindingrijkheid." Samen met de andere vrijwilligers werkt Ton iedere week vanaf maart minstens één avond per week in de aanloop naar het bekende Liemerse feest. "Het is tijd die ik tekort kom, geen inspiratie," grapt Ton. Voorheen deed Ton samen met anderen klusjes op de basisschool van hun kinderen. Hoewel dit goed beviel, hield na een serie van fusies dit werk voor hen op. "Niets doen is geen optie, dus we gingen op zoek naar iets anders." Dit 'anders' vonden de klussers bij Dickens in de Liemers, waar ze met open armen ontvangen werden. Hier vinden Ton en de anderen van het bouwteam constant de uitdaging die ze nodig hebben. Ton is, met vele anderen, erg te spreken over het evenement waar hij aan meewerkt: "Het is voor iedereen leuk, jong en oud, maar het meest indrukwekkende is de manier waarop alles wordt gecoördineerd en de motivatie van de mensen die helpen." Met minstens evenveel van de door hem benoemde motivatie, maakt Ton zich strijdbaar voor nóg betere decors, nóg indrukwekkendere bouwwerken en een nóg beter Dickens voor iedereen die betrokken is of wil komen kijken. Zelf komt Ton natuurlijk ook langs op de avonden en mag hij stiekem best trots zijn op wat hij samen met de rest van het bouwteam in elkaar heeft gezet.

De slag om de Rijn II

Het doorprikken van een aantal dammen bij de rivier de Roer hield in het voorjaar van 1945 het geallieerde offensief om Rijn over te kunnen steken voor een aantal weken op.

Gedurende deze tijd was het niet mogelijk voor de Duitse soldaten aan de Westerse kant van de Rijn om zichzelf terug te trekken naar de andere bank, aangezien Hitler het bevel had uitgevaardigd dat elke meter grond behouden moest worden. Op het moment dat het water weer zijn natuurlijke niveau terugkreeg, na ongeveer twee weken, maakten de geallieerden zich op om de Rijn over te steken. Amerikaanse soldaten konden de Rijn op twee punten relatief gemakkelijk oversteken. De terugtrekkende Duitse legers konden in de haast een belangrijke brug niet onklaar maken, wat de Amerikanen de mogelijkheid gaf, tot hun verbazing, om snel een groot bruggenhoofd te slaan. De Britse legers werden iets opgehouden, omdat de Rijn om de aan hen aangewezen oversteekplaatsen veel breder was dan elders. Soldaten onder de Britse commandant Montgomery poogden bij Rees en Wesel over te steken. Deze oversteek werd mogelijk gemaakt door een lang bombardement dat voorafging en grote aantallen parachutisten en zweefvliegtuigen die aan de andere kant van de rivier konden landen. Ondanks heftige verdediging slaagden de geallieerden er uiteindelijk in om de andere banken van de Rijn te veroveren. Na het slaan van het bruggenhoofd werd er snel een legerkorps gestuurd naar Nederland, omdat het noorden van het land nog altijd bezet was.

De Britse premier Winston Churchill bezocht gedurende de Britse operatie het hoofdkwartier van maarschalk Montgomery. Hij kon dan ook persoonlijk getuige zijn van de voorafgaande beschietingen en maakte op een zeker moment, na de vijandelijkheden, tevens zelf de oversteek naar de andere kant.

TR8-project 4: Duiven in Vuur en Vlam voor Vrede

De Vuurwachters in actie.


Op 5 mei herdenken en vieren we in Nederland de bevrijding en het einde van Wereld Oorlog II.

HOPE XXL heeft als uitgangspunt het streven naar een wereld waarin mensen hun leven beoordelen met een 8. Als startpunt daarvoor noemen we bij HOPE XXL vaak het einde van de WO II en het toen ontstane inzicht dat oorlog koste wat kost moet worden voorkomen. Frankrijk en Duitsland, die elkaar over en weer eeuwenlang hebben bestreden, kwamen tot afspraken en betrokken daarin de buurlanden. Het resultaat is 75 jaar vrede op het continent dat daarvoor, 600 jaar lang, gemiddeld twee oorlogen per jaar voerde.
HOPE XXL introduceerde in 2016 een activiteit die mede werd omarmd door loopgroep FROS, Candea College, Gemeente Duiven, Ondernemers aan het Horecaplein in Duiven en fotografe Anne Makaske.
In de middag van 5 mei komen de mensen van loopgroep FROS met het vredesvuur, dat die nacht is opgehaald in Wageningen, naar het Remigiusplein. Daar is een grote houten troon geplaatst en staan diverse houtkorven. De door Guus Carpay gecomponeerde Duuvense Vredeshyme wordt ten gehore gebracht, de burgemeester spreekt de mensen toe en ontvangt het Vredesvuur. Dat vuur wordt overhandigd aan De Vredesvuurwachter en zijn vier kompanen. Dit alles in een Game of Thrones-achtige setting. De Vredesvuurwachter is dan voor een jaar benoemd en mag ongevraagd advies geven indien er conflicten zijn die beslecht zouden kunnen worden door een interventie.
Op houten blokken kunnen kinderen en volwassen en hun wens voor de toekomst noteren. Grote banners met foto's van onder andere verzetsstrijders, gemaakt door Anne Makaske, hangen aan de gevel van het Cultureel Centrum. Er speelt een band. Op enig moment wordt de troon in de brand gestoken en kunnen de mensen hun blok hout met wens op het vuur gooien.

'Wij mogen trots zijn op de Liemers'

: 'Samen met ruim dertig collega’s leveren wij isolatiemateriaal door heel Nederland, België en Duitsland’. Foto: Ilya van Kersbergen

'Wij mogen trots zijn op de Liemers'

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we regelmatig een ondernemer of

medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Tim van Haaren, ik woon in Didam. De naam van mijn bedrijf is De Isolatieshop."

Bedrijf?

"In 2010 begon ik, samen met mijn compagnon Martijn Aaldering, met de verkoop van

Isolatiemateriaal in een pand van mijn schoonvader Joop de Kinkelder. Sindsdien is er veel veranderd. Tegenwoordig hebben we aan de Hengelder 40 in Zevenaar een opslag die zo'n 22.000 vierkante meter groot is. Samen met ruim dertig collega's leveren wij isolatiemateriaal door heel Nederland, België en Duitsland. We verkopen A-keuze, B-

keuze en outlet-partijen. Ook bieden we maatwerk aan: een dienst die de klant veel tijd oplevert, omdat wij het voorwerk al voor hen hebben gedaan. Het plaatsen van

isolatiemateriaal is niet alleen goed voor de portemonnee, het is ook beter voor het milieu. Verder geven wij ook advies over isolatiemateriaal."

Vrije tijd?

"Ik breng graag tijd door met mijn gezin, familie en vrienden!"

Liemers?

"Ik woon en werk hier al mijn hele leven. Ik vind de Liemers een zeer prettige omgeving met

prachtige gebieden, veel natuur en tal van mooie bedrijven. Daar mogen wij als Liemers best

wel trots op zijn."

Mooiste plekje?

"Voor mij is dat de Gelderse Poort. Zoals het unieke Rijnstrangengebied tussen Pannerden

en Zevenaar. Rietvelden, dijkjes en trekpontjes. Heerlijk. Dit is een mooi gebied om hard te

lopen en te fietsen. Of om gewoon even alles achter je te laten en te ontspannen."

De Liemers Helemaal Goed?

"Ik woon en werk in de Liemers. Deze regio heeft mij van alles te bieden. Het is voor mij niet

meer dan logisch om initiatieven zoals de campagne 'de Liemers helemaal goed' te steunen.

Het is goed om trots te zijn op de plek waar je vandaan komt."

Sylvain Thöni

Kyra Sannes

Van de redactie

De Computerspecialist van Gelderland

Team Computershop Arnhem. (Foto: Ilona Kuster)

ARNHEM - Computerwinkels zijn er in Arnhem steeds minder, computerspecialisten zijn er nog minder. Maar Computershop Arnhem is er nog steeds. U kunt hier terecht voor de aanschaf van een nieuwe of gebruikte desktop- of notebookcomputer, randapparatuur, kabels, inktcartridges en nog veel meer!

Maar Computershop Arnhem repareert zelf ook bijna alle computerapparatuur. Heeft u last van virussen of een langzame computer?
Ook dan kunt u terecht in deze winkel. Computershop Arnhem staat al bijna 20 jaar voor u klaar met goede service en een duidelijk advies.


Nieuwe computer of upgrade?
Computershop Arnhem kan uit voorraad en groot aantal desktop computers en notebooks leveren. Heeft u een nieuwe computer nodig dan kan u dus (bijna) direct weer aan de slag. Maar misschien is het nog de moeite uw computer te upgraden. Met een nieuwe (SSD)schijf of meer geheugen kan u computer vaak best nog een tijdje mee. Kom langs voor een eerlijk advies.


Windows 7
Gebruikt u nog Windows 7? Vanaf januari 2020 wordt Windows 7 niet langer meer ondersteund door Microsoft. Updates en verbeteringen verschijnen dan niet meer waardoor een computer met Windows 7 steeds onveiliger zal worden. Als uw computer nog snel genoeg is dan is een upgrade naar Windows 10 nog steeds mogelijk. Kom langs voor advies!


Waarom Computershop Arnhem?
* Deskundige medewerkers die u eerlijk en duidelijk helpen * Eigen technische dienst * Grote collectie uit voorraad leverbaar * Gratis parkeren voor de deur.

Computershop Arnhem, Gamerslagplein 2 (achter winkelcentrum Presikhaaf), 6826 LA Arnhem, 026 3628250; www.computershoparnhem.nl.

Wasto Service dé was- en stomerij- service voor bedrijven, scholen, zorg- instellingen, hotels en verenigingen

(foto: Ilona Kuster)

LIEMERS – Bent u op zoek naar een professionele oplossing voor alle was- en stoomgoed binnen uw organisatie? En wilt u er zeker van zijn dat uw bedrijfskleding, uniformen, handdoeken, dekbedden, gordijnen of horecatextiel professioneel en vakkundig wordt gereinigd? Neem dan eens contact op met de Wasto bedrijvenservice.

Wasto Service is al 18 jaar een vertrouwd adres voor het wassen en stomen van alle soorten kleding en textiel, tafelkleden, linnengoed, maar ook voor vloerkleden, alle soorten dekbedden, kussens of leder. De wasexperts van Wasto zijn gespecialiseerd in het (chemisch) reinigen en of stomen van kleding en beschikt over een eigen strijkservice.

Het chemisch reinigen gebeurt uitsluitend geheel milieuvriendelijk. Zo wordt al het was- en stomerijgoed fris en schoon, perfect gestreken en keurig gevouwen. Al het was- en stoomgoed worden dan in overleg gratis opgehaald en gebracht bij uw bedrijf, school, zorginstelling, hotel of vereniging.

Wasto Service zoekt servicepunten
Start vandaag een servicepunt en realiseer extra omzet en traffic in uw winkel zonder investeringen. In uw winkel kunnen klanten hun te reinigen artikelen afgeven en na reiniging op hetzelfde adres weer ophalen. Wasto verzorgt alle materialen die nodig zijn voor de aanname van kleding en de verwerking ervan. We halen het wasgoed op en brengen het schoon terug."

Voor meer informatie kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Wasto Service, Oremusplein 3, Arnhem (achter Ziekenhuis Rijnstate), 026 4451261; www.wastowasserettearnhem.nl.

Expositie 'schilderen met zijde' en portretfotografie in verpleeghuis Liemerije

Giel en Lia van den Hoven. (foto: Roline Trapman)

ZEVENAAR - Lia van den Hoven schilderde in het verleden aquarellen, acryl- en olieverfschilderijen in diverse stijlen en afmetingen. Het experimenteren met zijdelont vormt sinds anderhalf jaar voor haar een nieuwe uitdaging.

Na diverse technieken te hebben uitgeprobeerd vond zij een manier om met zijde te kunnen schilderen en daarna de vormen en kleuren te accentueren met handmatig aangebrachte borduursels. De expositie omvat een tiental in zwart passe-partout ingelijste werken die een heel bijzondere uitstraling hebben.

Lia heeft de afgelopen 25 jaar wekelijks les gehad bij diverse professionals in de regio. Als lid van de fotoclub Doesburg raakte Giel van den Hoven geïnspireerd door een project waarbij foto’s identiek moesten zijn aan de schilderijen van Rembrandt, Jan Steen en Vermeer. Vooral de lichtval fascineerde hem. Hij besloot een eigen serie foto’s met een modern tintje te gaan maken. Tien jonge vrouwen poseerden met bijzondere kragen en hoofddeksels, met een belichting zoals de oude meester Rembrandt de portretten schilderde. Het resultaat is een bijzondere serie portretfoto’s die een middeleeuwse én moderne uitstraling hebben. De foto’s zijn 80 x 80 cm en geprint op Dibond (aluminium). Door een geconcentreerde belichting op het gezicht en een geheimzinnige achtergrond zijn de portretten verrassend.

De expositie van dit kunstenaarsechtpaar is van 9 november - 7 februari te zien in het bewonerscafé en de aansluitende gangen in verpleeghuis Liemerije locatie Zevenaar, Hunneveldweg 12 en is dagelijks vrij toegankelijk van 8.00 tot 20.00 uur.

Kent u Max Vitaal nog niet?

Bowling De Griethse Poort in Zevenaar. (foto: Dennis Daamen)

ZEVENAAR - Iedereen is natuurlijk al lang bekend met Sjors Sportief. De meeste jeugd weet dit al gelijk begin oktober te vinden in het boekje Sjors Sportief dat de school uitdeelt. Maar wat is max vitaal nu eigenlijk?

Max vitaal is voor senioren vanaf 55+ tot ongeveer 70 jaar. Het komt op hetzelfde neer, je wilt nog actief blijven, dan is dit je mogelijkheid om hier gebruik van te maken. Bowlingvereniging Zevenaar werkt hier ook aan mee. Wat gaan we met bowlen doen voor 55+? In totaal drie avonden 15, 22 en 29 januari van 19.30-20.30, proberen we jullie de basis van het bowlen bij te brengen.

Bowlen is een leuke sport, zeker voor 50+ want in september is er iemand vanuit Arnhem naar het WK bowlen voor 50+ in Las Vegas gegaan. Dat geeft aan dat je het nog makkelijk kan gaan doen. Het is ook een mooie manier om je zinnen te verzetten contact met leeftijdgenoten. Een leuke avond weg. "We geven een korte introductie hoe je het beste kan bowlen en daarna gaan we de bowlingbaan op. Alle materialen zijn aanwezig op de bowling zoals ballen en schoenen. Het beste is om makkelijk zittende kleding aan te trekken. Interesse gewekt? Geef je dan snel op via: https://www.maxvitaal.eu/ want vol is vol! We hopen je te mogen begroeten in de gezelligste bowling van de Liemers, De Grietshe Poort in Zevenaar.

Maatjesproject Zevenaar zoekt nieuwe vrijwilligers

ZEVENAAR - Stichting Maatjesproject Zevenaar en Omstreken bestaat sinds 2010 en biedt tijdelijke begeleiding aan mensen, die de weg naar de oplossing daarvan niet zien, geen raad weten met procedures en brieven waar ze mee te maken krijgen. Onze vrijwilligers bieden hulp aan particulieren om uit de schulden te komen.

De stichting werkt nu met tien veldwerkers die worden aangestuurd door vijf vrijwillige bestuursleden. Omdat onder andere het werkgebied uitgebreid gaat worden naar het Gelders Eiland is de stichting op zoek naar meer vrijwilligers om mensen met een hulpvraag te helpen.

De cliënt wordt geleerd met leefgeld om te gaan en hoe allerlei toeslagen aangevraagd kunnen worden. Dit laatste kan ook door onze vrijwilligers worden gedaan. Het geeft de mensen lucht, vooral als er zicht komt op de papieren rompslomp. Het tijdelijk beheren van het persoonlijke budget kan snel uitkomst bieden. Ingewikkelde zaken rond de schuldeisers is voor veel mensen niet te overzien. Onze vrijwilligers kunnen de contacten leggen met uitkeringsinstanties, schuldeisers en met hun ruimte werkervaring mensen op weg helpen en hen motiveren om de financiële weg terug te vinden.

Stichting Maatjesproject is een instelling die onder meer samenwerkt met de gemeente Zevenaar, Caleidoz Welzijn, huisartsen, Baston Wonen en Stichting Leergeld. Via deze instellingen ontmoeten wij onze cliënten en gaan vervolgens in huiselijke sfeer met hen in gesprek.

Heeft u interesse neem dan contact op met de Stichting Maatjesproject Zevenaar, email: info@smzeo.nl, 06 17248219 of kijk op www.smzeo.nl.

Enthousiaste vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Gymnastiekvereniging Thor-Zwaluwen zoekt een secretariaatsmedewerker die de mails bijhoudt, de bestuursvergadering notuleert (eens per 6 weken) en helpt met het maken van het jaarverslag.

- Caleidoz Welzijn Zevenaar zoekt voor de Hooge Bongert versterking van het barteam. De werkzaamheden bestaan uit: het ontvangen van de bezoekers, drankjes inschenken achter de bar en afrekenen met de kassa.

- Liemerije zoekt een winkelmedewerk(st)er, die onder andere de winkelvoorraad aanvult en kassawerkzaamheden verricht. De werkdag is op dinsdag van 09.00 tot 14.00 of op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

- Wereldwinkel Zevenaar zoekt verkoopmedewerkers voor het bedienen van de klanten; voorlichting geven over de achtergrond van de artikelen, inpakken van cadeautjes en computerkassa bedienen.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316-243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/zevenaar of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Per 18 november is Caleidoz Vrijwilligersentrale tijdelijk verhuisd naar Ondernemerscentrum De Pelikaan, Ringbaan Zuid 8, Zevenaar.

SSCW ondersteunt Jubileumcommissie OBK

WESTERVOORT - Muziekvereniging OBK bestaat volgend jaar liefst 100 jaar. Om dit goed te gaan vieren is de jubileumcommissie van OBK al een tijdje druk met de voorbereidingen voor allerhande activiteiten.

Om deze activiteiten te kunnen organiseren is er uiteraard naast de nodige inspanningen van alle vrijwilligers geld nodig. In deze hoedanigheid heeft de jubileumcommissie dan ook een beroep gedaan op de nieuwe stichting ‘Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort’ (SSCW) voor een ondersteunende donatie.

De SSCW ondersteunt waar het kan culturele activiteiten voor- en door Westervoorters en zijn blij dat ze de oudste vereniging van Westervoort in hun geweldige jubileumjaar kunnen ondersteunen. Deze activiteiten passen prima binnen de doelstelling van de stichting.

Tijdens het najaarsconcert van OBK, tevens de officiële start van het jubileumjaar van OBK, reikten William Boekhorst en Monique Wigman namens de SSCW een cheque uit van 500 euro aan de jubileumcommissie.

Dit geld zal gebruikt worden als stimulans om activiteiten te realiseren als concert marinierskapel, nieuwjaarsconcert speciaal voor senioren en een concert voor- en door de basisschooljeugd.

Stem mee voor de Duivense TOP10!

TOP2000dienst. (foto: Jolande van Baardewijk)

DUIVEN - November is dé tijd om bij kaarsjes eens terug te kijken. Wil je jouw herinneringen delen via muziek? Op zondagmiddag 29 december is in de TOP2000dienst je kans!

Stuur je 10 meest favoriete songs rond thema 'SAMEN' naar: top2000duiven@gmail.com. Licht je nummer 1 toe: waarom is deze je favoriet?

In deze promo een smaakmakertje om in de stemming te komen mee te stemmen: https://www.dropbox.com/s/egrtxpm8pc1vqa8/Top2000%20Promo%202019.mov?dl=0!

Gratis cursus Klik en Tik bij Kunstwerk! de Bibliotheek

ZEVENAAR - Wil je ook leren browsen, navigeren en e-mailen? Kunstwerk! de Bibliotheek start weer met Klik & Tik trainingen. Hiermee ga je onder begeleiding aan de slag met het online cursusprogramma Klik & Tik.

Na afloop van de cursus kun je zelfstandig het internet op. Deze cursus is ook zeer geschikt voor mensen die via het UWV naar de bibliotheek komen. Kunstwerk! helpt je graag op weg in werk.nl. De Klik & Tik cursus bestaat uit zes bijeenkomsten, waarbij de volgende onderwerpen behandeld worden: 1. Het internet op; 2. Websites bekijken; 3. Zoeken met een zoekmachine; 4. Invullen van aanvragen; 5. E-mailen; 6. Downloaden.

Inschrijven kan via de Kunstwerk! de Bibliotheek, activiteitenbibliotheek@liemerskunstwerk.nl.

17 / 28

Vrijdag 22 november Herwen

Korfbal clinic bij Sporthal De Cluse
Vrijdag 19.00 tot 20.00 uur / Gratis toegang
Info: ledenwerving@dezwaluwen.nl

Vrijdag 22 november Lathum

v.l.n.r. achterste rij: Minel - Ellemijn - Yara - Veerle / voorste rij: Fidan - Kamil - Carmen

Lemon Squeeze in Lathumse kerk.
Aanvang 20:00 uur / Entree € 10,--
Kaarten bestellen vvlk@chello.nl of tel 0313-631915.

Zater- 23 en zondag 24 nov. Zevenaar

Expositie, georganiseerd door Landgoed Huis Sevenaer,
Aanvang 13:30 uur / Gratis toegang

Zaterdag 23 november Duiven

In het Horsterpark organiseert "Gruweltocht.nl" 'PHOBIA: een gruwelijke wandeltocht (vanaf 16 jaar - leeftijd 12 t.m 15 onder begeleiding van een volwassene).
Aanvang: 19:00 uur / Entree € 12,50
www.gruweltocht.nl

Zater- 23 en zondag 24 nov. Zevenaar

Winterfair bij Groenrijk Landwinkel aan de Pannerdenseweg
Van 10:00 tot 17:00 uur / Gratis toegang

Zaterdag 23 november Zevenaar

Jan Otting Band bij Muziekcafé "De Lantaern" met hun voorstelling: 'Greuien'
Aanvang 20:30 uur / Entree € 15,--
www.janottingband.nl

Zater- 23 en zondag 24 november Didam

Expositie Meulenvelden (Hoek Waverlo/Kerkstraat): met Ellen Moorman, Anke Mosselman en Dewi Verf
Aanvang 12:00 uur / Gratis toegang
www.huissevenaer.nl/activiteiten/unieke-expositie-kunstwerken/

Zaterdag 23 november Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
PEPPA PIG met VERRASSINGSFEEST
Een familiemusical voor kinderen vanaf 2 jaar
Aanvang: 13:30 en 16:00 uur / Entree € 17,50

Zondag 24 november Aerdt

Expositie Gelderse kunstenaars in de Kerk
Origami , sieraden en schilderijen.
Aanvang: 14:00 uur / Gratis toegang
www.kunstkrinhghe.nl

Zondag 24 november Aerdt

Najaarsconcert met "De Ulftse Nachtegalen" in de kerk
Aanvang: 16:00 uur / Gratis toegang met donatie na afloop
www.kunstkringhge.nl

Zondag 24 november Duiven

Concert in de Remigiuskerk: "Passione d'Italia" door "Opera Gelderland-Oost"
Aanvang: 15:00 uur / Entree € 15,--
www.operago.nl

Zondag 24 november Westervoort

Concert in "Huize Vredenburg": Theaterzanggroep "Schudden voor Gebruik" met a-capella-muziek
Aanvang: 14:00 uur / Entree € 5,--
www.hkwestervoort.nl / www.schuddenvoorgebruik.com

Zondag 24 november Didam

Vlooienmarkt in de Markthal
Geopend van 10:00 tot 16:30 / Entree € 2,50
(tot 12 j. onder begeleiding gratis)

Maandag 25 november Duiven

Storytelling (voorlezen) bij "De Stek" voor groep 1 t/m 4
Aanvang: 14:15 uur / Gratis toegang

Maandag 25 november Zevenaar

Thema-avond over lymfeklierkanker bij het Braamhuis aan de Reisenakker 12
Aanvang: 19:30 uur / Gratis toegang
Info: 0316- 332111 / www.braamhuis.nl
Graag van tevoren aanmelden!

Dinsdag 26 november Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Workshop Patroontekenen door Eva van de Top: het patroon van een strakke rok maken.
Aanvang 19.30 uur uur / Kosten € 25,00 (betalen aan docente)
www.liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/

Woensdag 27 november Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
CHRISTEL DE LAAT met ZIJN DAAR NOG VRAGEN OVER?
Aanvang: 20:15 uur / Entree € 18,25

Donderdag 28 november Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
PINK PROJECT met PINK FLOYD'S ANNIVERSARY SHOW PART 2
Aanvang: 20:15 uur / Entree € 28,50 incl. pauzedrankje

Vrijdag 29 november Westervoort

Blackfriday bij schoonheidssalon Odeon
Aanvang: 9:00 uur / Gratis toegang
www.odeonbeauty.nl

Zaterdag 30 november Zevenaar

Kunstwerk! Volksuniversiteit
Workshop Borduren door Eva van de Top:
aan de slag met het borduren van een vlinder.
Materiaal kosten € 15,00
Tijd: 9:30 tot 12:00 uur / Cursuskosten € 25,00 (betalen aan docente)
www.liemerskunstwerk.nl/volksuniversiteit/

Zaterdag 30 november Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
MUZIEKVERENIGING VOLHARDING BEEK met VOLHARDING SPEELT TOP 2000
Een avond vol klassiekers, eendagsvliegen en andere muzikale pareltjes uit het legendarisch rock, pop, soul en Nederbeat repertoire vanaf de sixties tot nu.
Aanvang: 20:00 uur / Entree € 18,00

Zaterdag 30 november Zevenaar

Sounds of Freedom in "Hal-12"
Stichting Veteranen de Liemers organiseert een benefietconcert, uitgevoerd door het orkest van de Koninklijke Luchtmacht.
Aanvang: 20:00 uur / Entree € 15,00
www.benefietconcert-zevenaar.nl

Zaterdag 30 november Zevenaar

The Fureys (een Ierse folkgroep) treedt op in muziekcafé 'De Lantearn'
Aanvang 20:30 uur / Entree 20,--

Zaterdag 30 november Zevenaar

Volharding Beek speelt een theaterconcert in teken van de TOP 2000 bij Kunstwerk! Het Musiater
Aanvang: 20:00 uur / Entree € 18,00
www.volharding-beek.nl

Zondag 1 december Braamt

Sinterklaasfestijn bij Jan Klaassen
Leeftijd 1-9 jaar
Aanvang 10:00 uur / Entree € 20,00 p.p. inclusief extra's
www.janklaassen.nl/nl/evenementen/evenement/openbaar-sinterklaasfestijn

Zondag 1 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
PETER EN DE WOLF met LA SINFONIA CONTEA
Aanvang: 15:00 uur / Entree € 10,00
Toegang 5 t/m 12 jaar toegang gratis
Toegang 13 t/m 17 jaar: € 5,00
Toegang 18+ jaar: € 10,00

Woensdag 4 december Zevenaar

Kunstwerk! Het Musiater
KARIN BLOEMEN EN DE OLD SCHOOL BAND met BILLIE, ARETHA, NORAH, AMY… KARIN!
Aanvang: 20:15 uur / Entree € 25,-- incl. pauzedrankje

Woensdag 4 december Zevenaar

Taaipop versieren bij "Hal 12
Aan de Pietenbalie in de bibliotheek kan je je aanmelden.
Aanvang 14:00 uur / Entree € 5,--

Donderdag 5 december Duiven

Buurtsoos De Woerd, bij Kerk van Nu.
Aanvang 13:30 uur / Gratis toegang

Weekmarkten:

DINSDAG:
Duiven 8:30-12:00 / Angerlo 9:00-13:00 / Giesbeek 13:30-18:00


DONDERDAG:
Pannerden 9:00-12:00


VRIJDAG:
Didam 11:00-18:00 / Lobith 9:0012:00 Westervoort 8:30-12:30 / Zevenaar 12:30-18:00

Informatie Filmhuizen in De Liemers


www.filmhuiszevenaar.nl
www.filmhuuswestervoort.nl
www.filmhuisdidam.nl
filmhuis Bij Bert zie pagina 2

Volleybalvereniging zoekt recreanten in Duiven

Training recreanten. (foto: Jack Buermans) Jack Buermans

DUIVEN - Volleybalvereniging Livo uit Duiven biedt 'de oplossing' om eens per week even los te komen van alledaagse beslommeringen van ons wellicht hectische leven. Livo heeft in Duiven twee gemengde recreanten volleybalteams. Op dinsdagavond traint R1 van 21.00-22.30 uur in Triominos.

Nieuwkomers mogen na aanmelding de eerste maand gratis en vrijblijvend meetrainen. Na deze proefperiode kun je bij Livo lid worden. Livo biedt in teamverband ontspanning en gezelligheid die elk mens goed doet. En wie heeft daar nou geen behoefte aan?

Heb je interesse en wil je een actiever en sportiever leven twijfel dan niet. Neem contact op met de recreanten coördinator Livo afdeling Duiven, jackbuermans@gmail.com. Aarzel niet en kom in actie. Je zult je er goed bij voelen. Iedereen is welkom bij deze gezellige volleybalvereniging!

Discoavond met DJ Hans Kok in De Lantaern

ZEVENAAR - Vanwege het grote succes van de vier voorgaande jaren organiseert muziekcafé De Lantaern op zaterdag 7 december weer een ouderwetse discoavond. Ditmaal met DJ Hans Kok achter de knoppen.

Het wordt een heerlijke avond vol van herinneringen uit vervlogen tijden waarop de dansvloer niet gemeden mag worden. De zaal gaat om 20.15 uur open en de eerste plaat wordt om 20.30 uur gestart. De toegang is helemaal gratis.

Hans Kok begon al eind 1970 met maandelijkse disco avonden op zijn zolder onder de noemer Club 71. Later is dat uitgegroeid tot een drive-in-show. Dit heeft hij gedaan tot zijn dertigste. Op deze avond pakt hij zijn oude hobby weer op en zal de bezoekers laten genieten van muziek uit de jaren '60, '70 en '80, maar ook van eerdere en latere periodes. Afwisselend disco, soul, funk, ska, latin, slow en rock-’n-roll enzovoort. Uiteraard kunnen er ook verzoeknummers aangevraagd worden. Het wordt dus een echte dansavond.

Lekker mee blèren met hits al ‘Paradise by the dashboard light’ en ‘Bohemian Rapsody’. Of knus tegen elkaar aan schuifelen op nummers van de Every Brothers. Weer helemaal verliefd worden op jouw eigen partner. Op de dansvloer uit je dak gaan tijdens opzwepende bekende disconummers. Herinneringen ophalen uit een onbezorgde jeugd. Weer de sfeer voelen van toen. De hit weer horen van een fantastische vakantie. Dat kan allemaal in muziekcafé De Lantaern.

Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni in Zevenaar

Harry Sacksioni met Smoky Strings. (foto: Design & Zo) Design & Zo

ZEVENAAR - In het nieuwe soloprogramma Smoky Strings speelt gitaarvirtuoos Harry Sacksioni composities die schuren tegen de (fingerstyle) blues of op een andere manier de snaren van zijn gitaren doen smeulen.

Naast zijn eigen composities, maakt Harry Sacksioni in zijn nieuwe programma Smoky Strings het (bijna) onmogelijke waar door op 1 gitaar grote bandnummers als U2’s With or without you, Queen’s Killer Queen en het ultieme gitaarnummer van The Beatles While my guitar gently weeps te spelen. Niet voor niets is hij onlangs voor het negende jaar op rij uitgeroepen tot de Beste Akoestische Gitarist van de Benelux!

Theaterconcert in Het Musiater (Zevenaar) op donderdag 12 december 20.15 uur. Prijs 19 euro. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Zevenaars 7 bokbierenpreuvenement

Rick Witjes met de wisseltrofee. (foto: Werner Hetterscheid)

ZEVENAAR - Op zondag 27 oktober vond in Stadsbrouwerij/Proeflokaal Wittenburg in Zevenaar het eerste Zevenaars 7 bokbierenpreuvenement plaats.

Meer dan 75 bierliefhebbers hebben blind de zeven ingezonden bieren van de thuisbrouwers van Biergilde De 7 Aeren geproefd.Uiteindelijk werd het 'Holthuuzer' bokbier van Rick Witjes als beste en lekkerste beoordeeld. Trots kon Rick dan ook de Wittenburg Bok wisseltrofee in ontvangst nemen .

Keltische Evensong

Verlichte engel. (foto: Jolande van Baardewijk)

DUIVEN - Een Keltische Evensong vindt in de witte kapel aan Rijksweg 56b in Duiven plaats op zondagavond 18.30 uur.

Carols uit de Keltische, Ierse en Engelse folktraditie zijn gekozen. Folkzangeres Gabriele Kohl en fluitist Willem Lindeman verlenen hun medewerking. Kapel open: 18.15. Entree gratis. Welkom!

Sinterklaas leest voor in de bieb!

(foto: Yvonne Kaats de Swart)

LIEMERS - Op woensdag 27 november komt Sinterklaas hoogstpersoonlijk met zijn piet voorlezen in Kunstwerk! de Bibliotheek.

Sinterklaas is dol op voorlezen en neemt dit jaar ook zijn grote spannende boek weer mee. Wil je horen wat daar in staat? Schuif gezellig aan…
Bibliotheek Westervoort: 13.30 tot 14.15 uur
Bibliotheek Duiven: 14.30 tot 15.15 uur
Bibliotheek Lobith: 15.30 tot 16.00 uur
Bibliotheek Zevenaar 20, 27 november en 4 december a.s. 14.15 tot 15.15 uur

Sinterklaasworkshops

(foto: Yvonne Kaats de Swart)

ZEVENAAR - Op woensdag 20, 27 november en 4 december kun je Sint en zijn Pieten ontmoeten in de Bibliotheek in Zevenaar voor een gezellig kletspraatje, voorleesmoment en het inleveren van je verlanglijstje….

Ook zijn er voor de kinderen diverse leuke workshops. Zo kun je op woensdag 20 november een taaipop versieren, woensdag 27 november een pepernotenkrans maken en op woensdag 4 december een taaipop versieren. Alle workshops zijn van 14.00-16.00 uur.

Aan de Pietenbalie in de bibliotheek in Zevenaar kun je je aanmelden voor de workshops, kosten vijf euro.

The Fureys komen weer naar De Lantaern

The Furey's.

ZEVENAAR - Op 30 november staat de Ierse folkgroep The Fureys weer in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. Zij zingt en speelt snelle Ierse liedjes, mooie ballads en prachtige emotionele nummers. Volgens kenners wordt dit een avond om nooit te vergeten. Aanvang: 20.30 uur. Entree: twintig euro.


De legendarische band The Fureys is één van de oudste en bekendste folkgroepen uit Ierland. Dit jaar bestaat de band 41 jaar en dat vieren ze met een uitgebreide tournee waarmee ze ook De Lantaern zullen aandoen. De band, die bij oprichting bestond uit de vier broers Eddie, Paul, George, Finbar Furey en Davey Arthur heeft tientallen albums uitgebracht en stond in verschillende landen in de singles- en albumlijsten. Hits als When You Are Sweet Sixteen, The Green Fields of France,The Lonesome Boatman, I Will Love You en The Red Rose Café komen tijdens de show uiteraard voorbij.

In de loop der jaren hebben er verschillende bezettingswisselingen plaatsgevonden. Eddie en George Furey zijn de overgebleven leden. Ze zingen, spelen gitaar, mandoline, banjo, bodran en laten zich bijstaan door de doorgewinterde kroegmuzikanten Camillus Hiney (accordeon, fluit), Tony Murray (bas) en Pio Ryan (banjo). The Fureys ademen hun thuisland: muzikaal brengt de band traditionals, balades en jiggles op merendeel oorspronkelijke en akoestische instrumenten. Ook de anekdotes in onvervalst dialect brengen de bezoeker naar het zo geliefde Ierland. Een concert van The Furey’s is er eentje om nooit te vergeten.

Programma Filmhuis Didam

Ballon onbekend

Ballon
Maandag 25 november om 20.00 uur.
Ballon is het waargebeurde verhaal van twee families die, ten tijde van de Koude Oorlog, in een race tegen de klok alles op alles zetten om van Oost- naar West-Duitsland te vluchten. De historische thriller toont een van de meest spectaculaire ontsnappingen in de geschiedenis. Het is 1979 en in de toenmalige Duitse Democratische Republiek verlangen twee families naar vrijheid en een betere toekomst. Ze bedenken een gewaagd plan om met een zelfgemaakte luchtballon naar het Westen te vluchten.

Fisherman’s Friends
Vrijdag 29 november en maandag 2 december om 20.00 uur.
Fisherman’s Friends is een hartverwarmende film gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een groep vissers uit Cornwall die met zeemansliederen onverwacht de hitlijsten van Engeland bestormt. Als de bijdehante Danny, een muziekproducent uit Londen, met zijn collega’s in Port Isaac is voor een vrijgezellenfeest, ziet hij de Fisherman’s Friends op de kade zingen en wordt hij gegrepen door hun optreden.

Fisherman's Friends. (foto: Rob Youngson) Rob Youngson

La Promesse de l’Aube
Vrijdag 6 december en maandag 9 december om 20.00 uur.
Een moeilijke jeugd in Polen, pubertijd in het zonnige Nice, studentenjaren in Parijs en een harde pilotentraining tijden WOII…Romain Gary leefde een uitzonderlijk leven. Zijn hunkering naar avontuur en de droom om een beroemd schrijver te worden, dankte hij aan zijn moeder Nina. Hij werd een van Frankrijks grootste auteurs van de twintigste eeuw.

Filmhuis Didam, Meulenvelden, Waverlo 2 Didam.
Meer informatie over films of het filmhuis en reserveren: www.filmhuisdidam.nl.

Muzikale rondreis langs de grootste hits

LOBITH – De TOP 2000-concert Leo-Harmonie Lobith: laat u meenemen op een muzikale rondreis langs de grootste hits allertijden.

Op zaterdagavond 30 november houdt de Leo-Harmonie Lobith voor de tweede maal een TOP 2000 concert in het Gildehuis, aan de Dorpsdijk in Lobith. Het evenement begint om 20.00 uur. Kaarten zijn te verkrijgen bij slagerij Marc Voss (Tolkamer) en bloemisterij Cor Stuyt (Lobith). In de voorverkoop kost een entreekaart tien euro, aan de deur van de zaal 12,50 euro.

Na een succesvolle eerste editie van dit evenement in 2018, kon een vervolg niet uitblijven. Het belooft weer een spetterende avond te gaan worden met medewerking van diverse lokale artiesten. Janet Elshout, Mieke van der Steen, Joey IJsveld, Katja en Sally Loef, Marloes Wemmer, Mees Korving jr, Hans Stinissen, Rowan Langenhof, Laura Plant en Edwin Stevering brengen hun vocale kwaliteiten ten gehore, onder begeleiding van de Leo Harmonie, die voor deze gelegenheid is uitgebreid met een aantal gastmuzikanten.

Het programma wordt omlijst met een wervelende lichtshow. Naast de begeleiding van de artiesten brengen zowel de slagwerkgroep als het harmonieorkest van de Leo Harmonie zelf ook een aantal werken ten gehore. Nummers van Nederlandse bodem passeren de revue, maar ook hits van Janis Joplin, de Duitse superster Helene Fischer of de rockband Train ontbreken niet ontbreken in het programma. De avond duurt tot circa 22.45 uur. Het programma bestaat uit twee delen met tussendoor een pauze. In de pauze is er een loterij met fraaie prijzen.

Jeugdbieb in Babberich

BABBERICH - Kunstwerk! de Bibliotheek wil het leesplezier vergroten en alle kinderen stimuleren om meer te lezen; op school én thuis. Want kinderen die meer lezen, zijn beter in taal en hebben betere schoolresultaten. In samenwerking met de Schoolbibliotheek St. Franciscus in Babberich is besloten om de faciliteiten van de Bibliotheek op School uit te breiden voor alle jeugdleners in Babberich.

In basisschool Sint-Franciscus te Babberich is een schoolbibliotheek ingericht als fysieke bibliotheek. De bibliotheek levert de collectie voor deze schoolbibliotheek. De collectie is actueel, gevarieerd en afgestemd op de leesinteresses van de kinderen en de leesbehoeften van de groepen.

Elke vrijdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur kunnen alle kinderen, ouders, opa's en oma's met hun (klein)kinderen en een jeugdpas boeken lenen in de schoolbibliotheek. Kunstwerk! de Bibliotheek heeft een extra collectie ter beschikking gesteld om zo de jeugd van Babberich die niet regelmatig naar Hal 12 kan komen toch toegang te verlenen tot boeken. Meer informatie staat op www.liemerskunstwerk.nl.

Sint-Martinus Oud-Zevenaar

In het weekend van zaterdag 23 november en zondag 24 november is er geen viering in de Sint Martinuskerk van Oud-Zevenaar.

Zondag 1 december (1e zondag van de Advent) 11.00 uur:

Adventviering met werkgroep vrijwilligers en zang van het Joko Nieuw-Wehl.

Gebedsintenties:

Johan en Grada Engelen-Polman en dochter Ria

Nel Bitter

Gerrit en Dineke Gudden-de Kinkelder, kinderen en kleinkind

Gisela Kleinpenning

Bennie van Schaik

Wim en Diny Wanders-Berntsen

Frits en Betty Hugen-Wienhoven

Theo en Mia van Alst-Postma

Trees van Haren-Rieswijk

Harry de Reus

Leny ter Bogt-van den Berg

Wim Th. Willemsen

Gerrit en Mientje Hendriksen-Fontein

Wim Joseph Willemsen

Maria Driessen-van Rumund en dochter Maria

Collecte:

Bisschoppelijke Adventsactie en eigen geloofsgemeenschap

Zondag 1 december 12.30 uur: Doopviering met Pastoor Thanh.

Gedoopt zal worden: Koen Zweers, Ooysedijk, Ooy-Zevenaar.

Zondag 1 december 16.00 uur:

Getijdengebed met Wim van Heugten, Theo Salemink, Anny Weenink, Wim Wismans

en medewerking van het Gregoriaans koor.

De eerstvolgende viering is op dinsdag 17 december 14.00 uur:

Kerstviering Senioren met Pastoraal werker M. Smits en het AMK koor.

Dieren kinderboerderij Rosorum zoeken sponsors

Konijnen van de kinderboerderij. (foto: Marijke de Both) Marijke de Both

ZEVENAAR - Diersponsoring is een fijne mogelijkheid voor kinderen die zelf geen dier kunnen houden, om toch een band met een konijn, cavia of geitje op te bouwen. Het bedrag dat de kinderboerderij hiervoor ontvangt is een bijdrage in de kosten voor de verzorging en het voer van de dieren.

Afgelopen jaren hebben al veel ouders en kinderen van deze gelegenheid gebruik gemaakt. De bijdrage is afhankelijk van de grootte van het dier. Iedere sponsor ontvangt een mooie sponsorkaart met foto’s van het gekozen dier. In de loop van het jaar volgen een aantal foto’s en korte berichtjes hoe het met het sponsordier gaat. Kijk op de website wat de mogelijkheden zijn.

Hoe kan een dier gesponsord worden? Een bezoekje aan de dieren op de kinderboerderij voor de echte kennismaking met het dierenvriendje is natuurlijk wel het leukste. De dieren vinden het altijd leuk om bezoek te krijgen en ieder is van harte welkom op de kinderboerderij Rosorum, Methen 2b in Zevenaar. Via https://www.kinderboerderijrosorum.nl/sponsor-een-dier/ kan de sponsoring geregeld worden.

Vrienden van de kinderboerderij. Ook bedrijven kunnen de kinderboerderij ondersteunen als Vriend van de kinderboerderij. De jaarlijkse financiële bijdrage van de gemeente Zevenaar dekt slechts een klein deel van onze exploitatie. Daarom is de kinderboerderij voor het grootste gedeelte afhankelijk van sponsorgelden en andere giften. Kijk voor de mogelijkheden op https://www.kinderboerderijrosorum.nl/vrienden-van-de-kinderboerderij/. Uiteraard is iedereen welkom om een kijkje te nemen en nadere informatie te vragen.

Jan Ottink band in De Lantaern

Jan Ottink Band.

ZEVENAAR - Op zaterdag 23 november speelt de Jan Otttink in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. De grote schare fans komen weer volledig aan hun trekken op deze bijzondere avond. Aanvang: 20.30 uur. Entree: 15,00 euro.

Jan Ottink is al zo’n 25 jaar een begrip in het Nedersaksisch taalgebied. Niet alleen in heel Oost Nederland maar ook in het Duitse grensgebied kennen velen zijn muziek. Hij is een veelzijdig muzikant. Hij is zanger, maar evengoed ook liedjesschrijver, theatermaker, gitarist, bassist en saxofonist. Een creatieve duizendpoot, die verhalen van zijn leven zingt en speelt in prachtige, gelaagde teksten in een kleurrijke klanken van de Nedersaksische taal. Altijd direct herkenbaar aan zijn onnavolgbare doorleefde stem. Vaak solo als singer-songwriter, maar gelukkig ook steeds vaker met zijn eigen geweldige Jan Ottink Band.

Jan Ottink gaat dus al een jaar of wat mee, maar zijn muziek blijft zich ontwikkelen en met een deels nieuwe band blijft hij groeien. Hoog tijd dus voor de 'Laot toch Greuien Toer 2019-2020'. Samen met z’n heerlijke band neemt hij ons mee… 'Zolange ’t nog kan'. Hoewel…als ’t aan hem ligt nog zo vaak mogelijk… 'Veur d’r gedonder kump'….‘Greuien’ is een theaterconcert met veel nieuwe en ook ‘oudere’ liedjes. In een breed scala aan thema’s, muziekstijlen, verhalen en veel ‘live’ projecties en lichtbeelden. Geëngageerd, romantisch, vrolijk en soms ook om even goed over na te denken; van zacht en subtiel tot stevig swingend.

Unieke expositie kunstwerken geïnspireerd op Landgoed Huis Sevenaer.

Koeien van Landgoed Huis Sevenaer. (foto: Joyce van Katwijk)

ZEVENAAR - Zaterdag 23 en zondag 24 november worden in het Liemers Museum bijzondere kunstwerken geëxposeerd. De expositie, georganiseerd door Landgoed Huis Sevenaer, betreft het slot weekend van het kunstevenement 'Vreugdevolle inspiratie' en is gratis te bezoeken.

Het kunstevenement is één van de activiteiten die georganiseerd worden in het kader van het 100e geboortejaar van wijlen Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer. De Jonkheer streed 65 jaar lang voor behoud van het landgoed als kasteelboerderij in het centrum van Zevenaar en ontwikkelde zijn visie op het komen tot balans tussen voedselproductie en natuur. Met het uitdragen van het verhaal van Huis Sevenaer kijken we vooruit; zowel de visie zelf als de toepassing in de praktijk dienen daarbij als inspiratiebron. Begrippen als duurzaamheid, ecologie en biologisch zijn nu zeer actueel; ze werden door hem al tientallen jaren toegepast. Landgoed Huis Sevenaer gaat de toekomst tegemoet, kwetsbaar, maar sterk waarvoor ze staat.

32 kunstenaars doen mee aan het evenement en hebben een dag lang inspiratie opgedaan op het landgoed. Daarna kregen ze een maand de tijd om met de opgedane inspiratie een kunstwerk te vervaardigen. De makers presenteren tijdens de expositie met trots hun vervaardigde kunstwerken, die allemaal uniek zijn en zo een bijzondere verbinding met elkaar en met het landgoed hebben.

De expositie is gratis te bezoeken, zowel op zaterdag 23 als op zondag 24 november tussen 13.30 en 16.00 uur. Het adres is Kerkstraat 16 in Zevenaar (Liemers Museum).

Sponsor bedankt!

(foto: Maikel Bouwman`) Foto: Maikel Bouwman

ZEVENAAR - SDZZ JO17-1 is onlangs voorzien van nieuwe polo's. Dit is mogelijk gemaakt door Ballen Op Maat en Vis-It Support. Een samenwerking tussen SDZZ en twee sponsors die enorm goed bij elkaar passen omdat zij allen maatwerk willen leveren aan hun leden/klanten.


Zo levert Ballen Op Maat topkwaliteit ballen volgens KNVB richtlijnen, speciaal aangepast voor elke vereniging of bedrijf met keuze uit verschillende lay-outs die aanpasbaar zijn met eigen logo en kleur. Dat noemen we dus Ballen op Maat! Ook voor promotie doeleinden kun je door Ballen Op Maat een geschikte bal laten maken! Daarnaast biedt Ballen Op Maat diverse accessoires aan zoals hesjes, polo's, tassen en nog veel meer. Kijk gerust rond op de website www.ballenopmaat.nl.

Vis-it Support
is een flexibele, ervaren dienstverlener binnen de gemeentelijke overheid en biedt algehele ondersteuning en applicatiebeheer op het gebied van Werk, Inkomen, Zorg, Jeugd en Onderwijs. Vis-It Support is nauw betrokken geweest bij veel implementatie- en optimalisatietrajecten. Dit bij zowel grote als kleine gemeenten en in projecten variërend van een paar dagen tot een aantal maanden. Meer weten over Vis-it Support? Neem dan een kijkje op de website www.vis-itsupport.nl.

Samen met deze sponsors gaat de JO17-1 van SDZZ dit seizoen het voetbal in Zevenaar en omgeving promoten. Wil je dit eens live aanschouwen en tevens zien hoe fantastisch de JO17-01 van SDZZ er uitziet met deze polo's, kom dan gerust eens kijken op sportpark De Griethse Poort. Tot ziens!

Handicap NL-Fonds Gehandicaptensport steunt Pigons On Wheels

Links voorzitter Taco Jansen met de gesponsorde rolstoel en rechts Bjorn Freriks Basketbalvereniging Pigeons. (foto: Pigeons Basketbal) Pigeons Basketbal

DUIVEN - Inmiddels is rolstoelbasketbal een gewoon onderdeel van basketbalvereniging Pigeons. Terugkijkend is het verbazingwekkend hoe snel het ging van niets naar een team dat speelt voor het kampioenschap. Een succes dat niet tot stand kon komen door de enthousiaste steun van veel sporters, instellingen en bedrijven.

Zo stond Fonds Gehandicaptensport - Handicap NL, Pigeons met raad en daad bij. De laatste daad is het verstrekken van een subsidie voor de aanschaf van een sportrolstoel voor een jeugdige speler. Vorig seizoen probeerde Pigeons On Wheels ook een jeugdteam op te zetten. Daarvoor was wel belangstelling, maar uiteindelijk te weinig om een team mee op te zetten. Toch besloot Pigeons een sportrolstoel aan te schaffen voor een wat ouder jeugdlid, dat mogelijk nog aansluiting kan vinden bij het seniorenteam. Dat is mogelijk dankzij de subsidie van Handicap NL - Fonds Gehandicaptensport.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

24 november 8.45 u dr. H.R. v/d Kamp; 16.00 u dr. H. R. v/d Kamp

1 december 8.45 u ds. J.J. Poutsma        

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk dr Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u ds R.A. Nijhoff

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

Zaterdag 23 november. Viering onder leiding van parochianen.

Misintenties: Wim den Balvert (jgt), Henk Heijmen, Elly Geraerdts-D'hondt, Corrie Messing-Disteli, Co Messing, Jan Karsten, Wim en Annie Grefen-Wanders, ouders Reijers- Willemsens, Paul Compen, Harrie en Riet Kemperman-Schröder, Geert Jansen.

Zondag 1 december. Eucharistieviering, voorganger Pastoor Than Ta. Dames en herenkoor.

Misintenties: Henk Heijmen, Wim van Maanen, overleden leden van het dames en herenkoor, Geert Jansen.

Ontmoetingskerk

Zevenaar

Op zondag 24 november is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin de overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht. De voorganger is ds. A. Jonkman. Na afloop is er gelegenheid om elkaar bij koffie of thee in 'Ons Huis' te ontmoeten.

Op zondag 1 december gaat in de viering om 10.00 uur ds. I. Pijpers uit Zophen voor.

Sint-Franciscus

Babberich

Zondag 24 november om 09.30 uur Communieviering met pastoraal Werker Maarten Smits en zang van het gemengd koor. Dit is de St. Caeciliaviering.

Gebedsintenties:

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Bertus en Doortje Driessen-Steenkamp

Overleden ouders Berndsen-Tiemessen'

Henk Arends en dochter Cissie

Nol Köning

Iedere woensdag is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in onze kapel.

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl

Ulftse Nachtegalen

in Aerdt

AERDT - Op 24 november om 16.00 uur wordt het najaarsconcert in de kerk van Aerdt verzorgd door de Ulftse Nachtegalen.

Het koor is in 2018 uitgeroepen tot het beste koor van Gelderland. Het koor zingt onder leiding van Ben Simmes prachtige liederen in een zeer uitgebreid programma. Deze zondag kan men ook de lopende expositie bezichtigen met origamiwerk van Jeanine van Dalen, sieraden van Zilvergilde L'Uniek en schilderwerk van Agnes Oosthuis-Weelink.

De kerk is vanaf 14.00 uur open. Adres: Kerkweg 26, Aerdt. De toegang is gratis. Vrije donatie na afloop.

Geloofsgemeenschap St. Franciscus Babberich

Zondag 24 november om 09.30 uur Communieviering met pastoraal Werker Maarten Smits en zang van het gemengd koor. Dit is de St. Caeciliaviering.

Gebedsintenties:

Dineke en Henk van Dinther

Albert en Henkie van Dinther

Bertus en Doortje Driessen-Steenkamp

Overleden ouders Berndsen-Tiemessen’

Henk Arends en dochter Cissie

Nol Köning

Iedere woensdag is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in onze kapel.

Telefoon: 0316 247216; email:babberich@rkliemers.nl

H. Antonius Abt kerk Loo

De kerk in Loo. De H Antonius Abt. vrij van rechten

Op zaterdag 16 november om 18.00 uur Woord en Communieviering. Voorganger Pastor M Smits. Zang Antonius Koor o.l.v. J. Holland. Orgel S. Joosen.

Op zaterdag 23 november om 18.00 uur Woord en Communieviering o.l.v. Parochianen is samenwerking met het Dames-Herenkoor.

Vanaf zondag 17 november tot en met 22 december is er de expositie "Tussen Kunst en Kitsch"

De expositie laat tekeningen en schilderijtjes zien van de hand van Harry IJzermans. Zijn geëxposeerde schilderijen zijn te koop voor een schappelijke prijs. De 'glas in lood -werken gemaakt door Wim Rosendahl zijn niet te koop, maar worden weggegeven tegen een aannemelijk bod. De opbrengst gaat naar een goed doel. Openingstijden: Zondag van 14.00 tot 17.00 uur. adres Loostraat 34 in Loo of op afspraak Peter Koopmans; 0316 261612, via de mail p.koopmansgodschalk@upcmail.nl.

Op het Tollus bun ik thuus

Prins Robbert den Erste. (foto: Henk Koelewijn)

LOBITH - Carnavalsvereniging Het Olde Tollus, uit Lobith-Tolkamer, heeft het afgelopen weekend drie Pronkzittingsavonden georganiseerd. Zoals ieder jaar waren kosten nog moeite gespaard, om er een aantal mooie avonden van te maken.

Drie avonden was de zaal goed gevuld met Tollemennekes en Tollewiefkes. De zitting droeg de naam 'Pronkzitting the musical tonight'. Aan alle gespeelde en gezongen stukken zat een tintje van een musical, zoals een spectaculaire opening met het lied van de Lion King, waarbij de spelers als dieren waren uitgedost. Verder ontbraken natuurlijk ook niet de Soldaat van Oranje, Dirty Dancing, Mama Mia en nog vele andere.

De prinsengarde had Sister Act ingestudeerd. Uit dit stuk kwam de Prins voor de carnavalsjaar 2019/2020 te voorschrijn, Prins Robbert den Erste. Hij is geen onbekende in de dorpsgemeenschap. Zijn familie, maar ook zijn broer, secretaris van de vereniging, waren zeer verrast net als het publiek. Het aankomende seizoen zullen de carnavalsvierders zich moeten houden aan zijn leus 'Op het Tollus bun ik thuus'. Verder was het een avond, waar werd geluisterd en gezongen door het publiek en waarbij de stemming er goed inzat. Inmiddels druppelen de reacties ook binnen en de algemene tendens is, dat het een goede zitting was, die zeker goed scoorde bij het publiek.

Heilig Vormsel 2020 in parochie Sint-Willibrordus

ZEVENAAR - "In onze parochie besteden we veel aandacht en zorg aan het voorbereiden van de kinderen op het H. Vormsel. Van de viering maken we graag een feest voor de hele familie en de parochie."


Wie doen er mee? Kinderen in groep 8 ontvangen via de basisschool een uitnodigingsbrief. Wanneer u de uitnodiging niet heeft ontvangen, kunt u uw kind zelf aanmelden. U kunt hiervoor gebruik maken van het aanmeldformulier op de website (sacrament/ Vormsel) of contact opnemen met het Centraal Secretariaat in Zevenaar, telefoonnummer 0316-52 34 68, secretariaat@rkliemers.nl. Aanmelden graag vóór 15 december.

De informatieavond is op dinsdag 14 januari 2020, 18.45-20.30 uur in de H. Andreaskerk in Zevenaar. De feestelijke vormselviering vindt plaats op zondag 10 mei 10.30 uur in de H. Andreaskerk in Zevenaar. Hulpbisschop Mgr. H. Woorts is de vormheer.

Ulftse Nachtegalen in Aerdt

AERDT - Op 24 november om 16.00 uur wordt het najaarsconcert in de kerk van Aerdt verzorgd door de Ulftse Nachtegalen.

Het koor is in 2018 uitgeroepen tot het beste koor van Gelderland. Het koor zingt onder leiding van Ben Simmes prachtige liederen in een zeer uitgebreid programma. Deze zondag kan men ook de lopende expositie bezichtigen met origamiwerk van Jeanine van Dalen, sieraden van Zilvergilde L’Uniek en schilderwerk van Agnes Oosthuis-Weelink.

De kerk is vanaf 14.00 uur open. Adres: Kerkweg 26, Aerdt. De toegang is gratis. Vrije donatie na afloop.

Kerkdiensten Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 24 november is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin de overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht. De voorganger is ds. A. Jonkman. Na afloop is er gelegenheid om elkaar bij koffie of thee in ‘Ons Huis’ te ontmoeten.

Op zondag 1 december gaat in de viering om 10.00 uur ds. I. Pijpers uit Zophen voor.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Op zondag 24 november om 9.30 uur: Eucharistieviering, Caeciliaviering, Voorganger: Pastoor Thanh Ta met medewerking van het A.M.K. koor. De collecte is voor het pastoraat van onze parochie.

Intenties: overleden ouders van Gool-van Abeelen, Wil Hermans-du Buf, familie Degen-Evers, Stien Jansen –verjaardag, Thea van Haaren-van de Velden en overleden familie, mevr. C. van Huet-Wieland, Herrie Geurtzen, ouders Kelderman-Casterop, Mia Arends-ter Bogt –jaargetijde, ouders Folkers-van der Plas, ouders Grimmelijkhuizen-van Ditshuizen,Theo en Mies Smits-te Dorsthorst, levende en overleden leden van het AMK-koor.

Op zondag 1 december, 1e zondag van de Advent, om 9.30 uur: Eucharistieviering, Voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het koor Stella Maris. Collecte: voor het pastoraat van onze parochie en Bisschoppelijke Adventsactie. Intenties: Toine Struyck, Wilhelmien van Aken en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak, Riek Sanders, Jo Hueskes, mevr. C. van Huet-Wieland, Frans Gieling.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van “Pelgromhof”.

Geloofsgemeenschap Sint-Werenfridus

Zaterdag 23 november. Viering onder leiding van parochianen.

Misintenties: Wim den Balvert (jgt), Henk Heijmen, Elly Geraerdts-D'hondt, Corrie Messing-Disteli, Co Messing, Jan Karsten, Wim en Annie Grefen-Wanders, ouders Reijers- Willemsens, Paul Compen, Harrie en Riet Kemperman-Schröder, Geert Jansen.

Zondag 1 december. Eucharistieviering, voorganger Pastoor Than Ta. Dames en herenkoor.

Misintenties: Henk Heijmen, Wim van Maanen, overleden leden van het dames en herenkoor, Geert Jansen.

Heilige Andreaskerk Groessen

Kerkberichten: De openingstijd van het locatiesecretariaat van de Heilige Andreaskerk te Groessen wordt per 1 december a.s. aangepast:Voortaan is het locatiesecretariaat geopend op dinsdag en vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur. Hiermee komt de vrijdagavond te vervallen.

Zaterdag 30 november is er voor alle vrijwilligers van de Heilige Andreas te Groessen een vrijwilligersavond in het Dorpshuis. Aanvang 20.00uur.

Overleden: 4-11-19 overleed in de leeftijd van 87 jaar dhr Jozef (Joep) Johannes Derksen. Dat hij mag rusten in vrede en wij wensen allen die zich met hem verbonden voelen veel sterkte toe in het verlies van hun dierbare.

Vieringen: zo 24-11-19 om 09.30uur: woord-/communieviering Parochianen voorgangers Wim Herbes en Piet Peters met medewerking van In Between. Zo 1-12-19: geen viering.

Intenties: zo 24-11-19: Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, jaarged. Vader Degen en moeder, Wim Vermeulen, Hennie en Diny van Kempen en Willy, vader en moeder Gieling-Stokman, familie Roordink-Becker, fam Busink-Janssen, Antoon Willemsen, Saskia Roos-Willemsen, Jan Elfrink, Wim en Lies Raasing-de Hair, Joep Derksen, Piet en Trudy Steenkamp-Willemsen, Tonnie Visser.

H. Remigius Duiven

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag : 23 november 2019 om 19.00 uur. Ceaciliaviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Dames en Herenkoor.

Zaterdag : 30 november 2019 om 19.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : Herenkoor Groessen.

Gebedsintenties 23-11-2019: Toos Bus, Gerrit en Dinie Hagen, Loes Oosterman-Geurtsen, Marie Lahaije-Hovestadt, Harrie en Riet Kemperman-Schröder.

Gebedsintenties 30-11-2019: Els en Eeke Schampers, Marga van Haren van Kerkhoff, Familie van Kerkhoff en familie van Haren, Marie Lahaije-Hovestadt, John Francis Post.

Jaargedachtenis: Jan Post , Albert Leerentveld.

Overleden : Marie Lahaije-Hovestadt in de leeftijd van 81 jaar.

Mededelingen : Op zaterdag 23 december is er een extra collecte i.v.m. Nationale Jongerencollecte.

Het Remigius secretariaat is in de Kerstperiode gesloten van maandag         23 december 2019 t/m vrijdag 3 januari 2020. In deze periode zijn ook de Mariakapel en de Gedachteniskapel gesloten i.v.m. eventueel overlast vuurwerk.

Vooraankondiging concerten in de H. Remigiuskerk.

Donderdagavond 19 december 2019 concert van het Neva Ensemble St. Peters- burg. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 21 december 2019 Warm Winter Concert van Liemers Harmonie Duiven met projectkoor. Aanvang 19.30 uur.

Zondag 19 januari 2020 concert van het Rei Ensemble. Aanvang 14.00 uur.

Ledenvergadering schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij E.M.M. Groessen houdt op dinsdag 26 november haar ledenvergadering.

De vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

December feestmaand in winkelcentrum De Wyborgh in Westervoort

WESTERVOORT - Op woensdag 27 november is er van 14.30 tot 16.30 uur een Meet en Greet met Sinterklaas en zijn pieten op de Wyborgh evenals op zaterdag 30 november geeft Sinterklaas met zijn muzikale pieten invulling aan een gezellige decembermaand.

Op zaterdag zal Sinterklaas er zijn van 12.00 tot 14.00 uur beide ontmoetingen zullen zijn in De Wyborgh ter hoogte van de Hema. Op de foto met de Sint en zijn Pieten, een liedje zingen, een dansje maken of een tekening brengen? Het kan allemaal, Sinterklaas neemt er op deze middag alle tijd voor.

Kerstmarkt op De Wyborgh

Kerstmarktorganisatie Westervoort houdt in samenwerking met winkeliersvereniging De Wyborgh op vrijdag 13 december van 16.00 tot 21.00 uur een kerstmarkt met vele kraampjes. Winkelcentrum De Wyborgh zal omgetoverd worden tot een prachtige kerstsetting. Bezoekers kunnen genieten van dansdemonstraties en er zal live-muziek worden gemaakt, verzorgd door Westervoortse verenigingen. Kraampjes met erwtensoep en koek en zopie zullen vanzelfsprekend niet ontbreken. Ook zullen er kinderactiviteiten en kinderworkshops gehouden worden. Niets is door winkelcentrum De Wyborgh aan het toeval overgelaten om tijdens de kerstmarkt in een passende ambiance te kunnen shoppen en ideeën op te doen voor sfeervolle kerstdagen.

Met een Plateau van Keurslager Marc Voss maak je van elke avond een feest

TOLKAMER – Wat zet je met kerst op tafel? En wat presenteer je aan lekkers op oudejaarsavond? Vraag dan Keurslager Marc Voss eens naar 'zijn' Plateau. Deze is verrassend lekker. Het Plateau van Voss heeft met een lengte van anderhalve meter ruimte voor liefst 32 verschillende gerechten. Geef iedereen een bordje, een vorkje en... heerlijk pikken maar! Eens helemaal anders dan fonduen of gourmetten. Kom verrassend voor de dag met het Plateau van Voss! Het plateau is uiteraard geschikt voor elk feestje.

Tweeëndertig verschillende gerechten liggen je smakelijk aan te kijken: van tapenade, Spaanse vleeswaren, vijgenbrood, wrap met zalm tot aan olijven, vitello tonnato, rauwe ham met meloen tot aan de huissalade... Een plank vol is genoeg voor acht personen. Je kunt het als gourmetten lekker samen aan tafel gebruiken, maar ook heerlijk over de avond verdeeld ervan prikken.

Lekker vlees

Het kerstaanbod in de slagerij bestaat uit verschillende gourmet- en fondueschotels, diverse soorten rollades en wild. Dat zijn met de varkens- en ossenhaas de hardlopers. Neem bijvoorbeeld een rollade gevuld met abrikoosjes. Verrukkelijk! Of wat dacht u van een heerlijke rib-eye. Kortom, we hebben alles in huis voor smakelijke kerstdagen. Voor het bestellen van het Plateau en rollades is het aan te raden deze van tevoren te bestellen.

Keurslager Voss, Rijnstraat 10, Tolkamer; telefoon 0316 541317; www.voss.keurslager.nl; info@voss.keurslager.nl.

Cursus pastel/aquarel tekenen en schilderen bij Kreatieve Kring

WESTERVOORT - Op donderdagmiddag 9 januari van 14.00-16.00 uur begint bij de Kreatieve Kring Westervoort een korte combinatiecursus pastel/aquarel tekenen en schilderen. Een leuke, leerzame cursus om het nieuwe jaar creatief mee te beginnen!

De cursus omvat zes lessen. Bij deze cursus kan men zelf de keuze maken zich nader te verdiepen in het tekenen en schilderen met pastelkrijt of met aquarelverf. Bij pastel tekenen/schilderen - een laagdrempelige techniek - maakt men met zacht pastelkrijt op speciaal papier zachte veloursachtige tekeningen, die zowel abstract als realistisch kunnen zijn. Aquarelleren is een moeilijker techniek, waarbij met verf en water op speciaal papier wordt gewerkt. U leert de beginselen van het aquarelleren, zoals de manier van water- en verfgebruik, het onder controle houden van de verf en diverse penseeltechnieken, zoals droog of nat in nat.

Cursuslocatie: Kulturhus De Nieuwhof, Rivierweg 1, Westervoort. Prijs inclusief verf en papier 98 euro. Voor nadere informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl of neem contact op met Riky Rothengatter, 026 3119659.

Gun je oude stoel of bank nog een nieuwe kans

(foto: Ilona Kuster)

ARNHEM – Dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt gevonden, merkt ook Maurice Van Den Akker, eigenaar van de gelijknamige meubelstoffeerderij. Een doorgezakte stoel of een bank waarvan de stof vuil of versleten is, worden niet meer zomaar afgedankt, maar komen bij Maurice terecht in zijn werkplaats.

Naast het opnieuw laten stofferen, wordt er namelijk steeds vaker ook voor reparaties en het vervangen van een vulling een beroep gedaan op de vakmensen van Van Den Akker. Het reclamespotje van Sire op tv: 'Waardeer het, repareer het', waarin we geattendeerd worden om spullen te laten repareren in plaats van weg te gooien, draagt daar zeker aan bij. In de werkplaats van Van Den Akker werken uitsluitend professionele stoffeerders. Uw stoel, bank, motorzadel, autostoelen, caravan- of bootkussens zijn er dan ook in goede handen. Letterlijk en figuurlijk, want het stofferen is nog altijd puur handwerk. Het ambachtelijke, maar ook de afwisseling in opdrachten, maken dat eigenaar Maurice nog altijd passie heeft voor zijn vak. 'Vanaf het najaar, als de caravan, boot of camper naar de stalling gaat, krijgen we regelmatig daar de kussens en matrassen van om opnieuw te bekleden', vertelt hij. 'Maar richting het voorjaar krijgen we juist weer eerder een lederen motorzadel ter reparatie.' Pas als een antieke stoel, vakkundig gerestaureerd en bekleed met een hippe stof, de verwachting van de klant overtreft, dan heeft Van Den Akker zijn doel bereikt.

Meubelstoffeerderij Van Den Akker, Malburgse Sluis 5c, Arnhem. 026 4421182; www.vanden-akker.com.

Europa's beste Bee Gees eerbetoon Night Fever weer naar Arnhem

(foto: Administrator) Foto: Administrator

ARNHEM - Na de vorige uitverkochte show in Musis, komt de Bee Gees tribute Night Fever weer naar Arnhem op zaterdag 11 januari. Deze keer met de XL 'Nights on Broadway' show: een 2,5 uur durende show vol Bee Gees hits, een decor van led walls, een gastzangeres en het bekende gezelschap uitgebreid met twee muzikanten. Grootser, indrukwekkender en dit theaterseizoen alleen in de grootste zalen van ons land te zien.

De negenmans formatie speelt alle wereldberoemde songs, de nummers die het trio onder andere voor Frankie Valli, Barbra Streisand en Dolly Parton schreef én liedjes voor de echte fans. Geïnspireerd door de 'One Night Only' concerten van de gebroeders Gibb trekt de Duitse tributeshow door Europa. Met natuurlijk de discoklassiekers 'More than a woman', 'Stayin' Alive' en 'You should be dancing, yeah', maar ook de oude sound van 'Massachusetts,' 'Spicks and specks,' 'Words' en 'To love somebody' die door muziekkenners als steengoed bestempeld wordt. Deze show staat als een huis!

Maak je klaar voor een onvergetelijke avond met de beste Bee Gees show van Europa, een must see voor iedere Bee Gees liefhebber. De 'Nights on Broadway' show is op zaterdag 11 januari te zien in Musis Arnhem, maar komt daarnaast ook in Eindhoven, Kerkrade, Utrecht, Apeldoorn, Enschede, Den Haag en Groningen. Voor meer informatie en tickets ga je naar www.bestofthebeegees.nl.

Christel de Laat met nieuwe cabaretvoorstelling

Christel de Laat komt naar Het Musiater. (foto: Rijk in beeld)

ZEVENAAR - Christel de Laat: Zijn daar nog vragen over? Deze cabaretvoorstelling is woensdag 27 november om 20.15 uur in Het Musiater.

De titel van de nieuwe show van Christel de Laat 'Zijn daar nog vragen over?' geeft aan dat zij de interactie met haar publiek niet uit de weg gaat. Heb je geen vragen? Geen probleem. Christel heeft er des te meer. Waarom kussen we elkaar bij een ontmoeting drie keer? Waarom is koffie en thee bestellen tegenwoordig zo’n gedoe? Waarom moeten we zoveel keuzes maken? Geen wereldproblemen, maar alledaagse zaken die vragen bij Christel opwerpen. Je gaat ongedwongen een avondje ontspannen lachen over alledaagse dingen. Zijn daar soms nog vragen over?

Bestel online kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Extra concert in Aerdt

AERDT - In een wereld waar mensen het gebruik van smartphones, sociale media en drukte beu zijn biedt het Trio de Jong/ Rebane/ Kantonen eigentijdse muziek die rust geeft en oproept tot nadenken.

Zij brengen hun eigen compositie, daarin hoor je dat het trio geïnspireerd is door een grote variëteit aan muziek. Invloeden als Noord-Europese volksmuziek, Jazzimprovisatie en de nocturnes van Chopin weten de drie jonge muzikanten tot een dynamisch geheel te maken. Vergelijkingen zijn snel gemaakt met het Tord Gustavsen Trio en het Esbjörn Svensson Trio.

Het internationale gezelschap heeft elkaar op het Conservatorium van Amsterdam getroffen. Op piano Jetse de Jong, op basgitaar Robert Rebane(Estland) en op drums Roope Kantonen(Finland).

In 2017 verscheen hun debuut-ep 'Prana' en afgelopen mei namen ze het album 'Intercities' op, dat zij op 7 december in Aerdt zullen presenteren.

Vogelshow in Lobith

LOBITH - Vogelvereniging Vogel-Eiland houdt zaterdag 30 november en zondag 1 december haar jaarlijkse grote vogelshow. In zalencentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 in Lobith vindt het jaarlijkse evenement plaats met meer dan driehonderdtwintig vogels.

Er wordt een grote verscheidenheid aan vogels tentoongesteld, zoals kanaries, tropen, diverse soorten kromsnavels en Europese cultuurvogels. Dit jaar zijn er ten opzichte van vorig jaar meer vogels te bewonderen.

"Tijdens de show verwelkomen we vogelliefhebbers van andere verenigingen maar ook nieuwgierige uit de hele regio. Ook mensen die zelf geen vogels hebben komen graag een kijkje nemen. Voor hen is de vogelshow leuk omdat ze dan een aantal vogels te zien krijgen die ze waarschijnlijk nog nooit gezien hebben.

Vogelliefhebbers van onze vereniging brengen hun vogels om deze op donderdag te laten keuren. Er zijn vijf erkende keurmeesters aanwezig van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Zij vertellen precies of de vogel voldoet aan de gestelde eisen. Zo weten de eigenaars wat ze goed doen maar ook wat er beter kan. Van de keurmeesters krijgen ze een keurbriefje waarop precies te lezen valt wat de conditie van de vogel is. De vogels zullen onder meer op kleur, postuur en conditie worden gekeurd. In de onderlinge competitie strijden de leden van Vogel-Eiland om prijzen en eer."

Openingstijden zijn zaterdag 1 december van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 2 december van 10.00 tot 16:00 uur. De toegang is gratis.

Popkoor Repeat met kerstgroet in Het Musiater

Popkoor Repeat met een kerstgroet. (foto: Tom Harder)

ZEVENAAR - Popkoor Repeat treedt op vrijdag 20 en zaterdag 21 december met Christmas Greetings from Repeat in Musiater.

Popkoor Repeat wist het publiek in april nog te raken met hun bijzondere theatervoorstelling Passion! in een viermaal uitverkocht Musiater. Deze kerst zijn ze terug met een muzikale kerstgroet: Christmas Greetings. Onder bezielende leiding van dirigente Juliette Dumoré en regisseur Richard Sprokkereef brengt Repeat opnieuw een verrassend avondvullend programma naar Het Musiater; van traditionele ballads tot swingende feelgood kerstsongs. Een prachtige avond uit verzorgd door hét popkoor uit de Liemers in samenwerking met Kunstwerk!. Komt u samen met hen kerst beleven? Aanvang: 20.15 uur. Prijs 17,50 euro. Bestel online kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.        

Jeugdavond in volkssterrenwacht Corona Borealis

De Sterrenwacht. (foto: Jan Adelaar)

ZEVENAAR - Tijdens de jeugdavond op vrijdag 6 december wordt van 19.00 tot 20.15 uur door leden van de sterrenwacht Corona Borealis aan de Breulylaan 3 in Zevenaar een presentatie gegeven voor de jeugd vanaf 6 jaar.

De presentatie gaat veelal over ons zonnestelsel. De zon, aarde, maan, maar ook de overige planeten worden dan besproken op een begrijpelijke manier. Ook kunnen vragen op het gebied van de astronomie worden gesteld. Na de presentatie kan bij heldere hemel door de telescoop worden gekeken. Entree jeugd 2,50 euro; volwassen begeleider gratis.

Verdere informatie staat op www.coronaborealis.nl/home.html.

Karin Bloemen gaat 'old school'

Karin Bloemen met haar nieuwe voorstelling. (foto: Nick van Ormondt) Nick van Ormondt

ZEVENAAR - Karin Bloemen en de Old School Band: Billie, Aretha, Norah, Amy… Karin! Karin Bloemen gaat ‘old school’ helemaal voor de muziek op woensdag 4 december om 20.15 uur in Het Musiater.

De eerste grote liefde van de veelzijdige performer Karin Bloemen is: zingen! In dit programma gaat ze ‘old school’ helemaal voor de muziek en komt het allemaal voorbij: van eigen stukken tot en met covers uit het rijke repertoire van Billie Holiday, Aretha Franklin, Norah Jones, et cetera… Ze doet dit samen met de soulvolle jazz/funk formatie Old School Band.

Prijs 25 euro. Bestel online je kaarten op www.liemerskunstwerk.nl.

Pink Project terug naar de Nederlandse theaters

Pink Project. (foto: Nico Alsemgeest)

ZEVENAAR - Pink Project (Pink Floyd’s Anniversary Show Part 2) komt donderdag 28 november 20.15 uur naar Het Musiater.

Pink Project komt na ‘Pink Floyd’s Anniversary Show’ terug naar de Nederlandse theaters met een sensationele opvolger. ‘Pink Floyd’s Anniversary Show Part 2’ staat voor een groot deel in het teken van het 25-jarig bestaan van Pink Project. Al een kwart eeuw weten zij de muzikale nalatenschap van Pink Floyd vlekkeloos neer te zetten in de theaters. Met quadrafonische sound, een spectaculaire lichtshow en indrukwekkende visuals is het alsof de legendarische Britse band nooit heeft opgehouden te bestaan.

Prijs theaterconcert 28,50 euro. Bestel online kaarten op www.liemerskunstwerk.nl

Lezing over gezonde leefstijl

DUIVEN - Ine Hermsen van 'Coachingspraktijk voor Verandering' geeft een lezing over gezonde leefstijl. Zij zal aangeven aan welke tien stappen je moet denken en waarom- en vervolgens wordt je bijgepraat over het (gratis) traject 'Coaching op Leefstijl'.

Een ongezonde leefstijl leidt tot allerlei welvaartsziektes zoals hoge bloeddruk, suiker, alzheimer, CPOD, of tot allerlei hart en vaataandoeningen. Los van het feit dat je je niet lekker in je vel voelt, en niet fit bent. En dat je snel moe bent of slecht slaapt. Je hebt al een aantal pogingen gedaan om af te vallen maar die lukten niet. Of het lukte wel maar de kilo's kwamen er net zo hard weer aan. Je kan hierbij ondersteuning zoeken, iemand die je aanmoedigt om je eigen gedrag daadwerkelijk aan te passen op een manier die bij je past, stap voor stap. Niet iemand die jou wel eventjes vertelt wat je doen moet, maar iemand die jou aanmoedigt zelf de stappen te zetten en eventuele problemen op te lossen. Individueel en in een kleine groep mensen die dezelfde worstelingen kennen.

Sinds 1 januari 2019 is Leefstijl Coaching in de basisverzekering gekomen. Iedereen met overgewicht kan, zonder dat het eigen risico hoeft te worden aangesproken, gebruik maken van Coaching op Leefstijl. De lezing is 26 november van 19.30 – 21.30 uur in De WijKern. Geen kosten, consumpties voor eigen rekening. Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via: info@dewijkern.nl. Meer informatie staat op: dewijkern.nl.

Open Dagen bij Houtenbeeldenatelier Will Schropp

DUIVEN - Traditioneel heeft het houtenbeeldenatelier van Will Schropp, op Rijksweg 62 in Duiven, weer open weekenden. Deze keer op 23 en 24 november en vervolgens op 30 november en 1 december.

Hoewel de plannen om de boerderij te restaureren vaste vormen aannemen, worden er in het atelier nog steeds volop houten beelden gemaakt. De tuinbeelden staan tussen de gekleurde herfstbladeren vóór het atelier. De andere beelden staan binnen waar de kachel brandt. Naast beelden van de bekende Nederlandse houtsoorten als taxus en walnoot, zijn er ook schalen te zien van de apenboom, een boom waarvan je niet zou verwachten dat het hout zo bijzonder is. De serie beelden van het duizenden jaren oude zwarte moereik is ook weer uitgebreid. En er zijn zelfs een paar beelden waar hout in is verwerkt uit gezonken schepen, de belangstelling daarvoor was, bij tentoonstellingen in de buurt van Frankfurt, opvallend.


Tijdens de open dagen is het atelier te bezoeken van 11:00 tot 17:00 uur. Meer informatie staat ook op www.houtenbeelden.nl.

AOV voor zzp'ers: wel of niet?

Paul Koning.

ZEVENAAR - Het Pensioenakkoord 2019 raakt vrijwel iedereen. Voor zzp'ers betekent dit onder andere dat ze gemakkelijker deel kunnen nemen aan een pensioenregeling. Een andere belangrijke verandering is de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering' (AOV).

Veel zzp'ers geven aan dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering veel te duur is. 'Natuurlijk hoop je dat je als ondernemer geen gebruik hoeft te maken van een dergelijke verzekering. Ik raad zzp'ers toch aan om een dergelijke verzekering af te sluiten', zo geeft Paul Koning aan. 'Je moet er toch niet aan denken dat je je gezin niet meer kunt onderhouden?'

Volgens Paul Koning zijn er voldoende mogelijkheden om de juiste arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, passend bij de situatie van de ondernemer. 'Belangrijk is om eerst een risico inventarisatie te maken om naar de financiële situatie te kijken. Met dit als basis kunnen we op onderstaande punten een advies samenstellen:

- In welke gevallen heb ik een uitkering nodig?

- Welke periode kan/wil ik overbruggen?

- Tot wanneer heb ik de uitkering nodig?

Op basis van de uitkomsten gaan we op zoek naar een passende dekking. Hierbij zoeken we dan de beste verzekeraar uit. Een AOV sluit je af voor de lange termijn en moet minimaal voorzien in een basis leefstijl, meer is luxe. Een goede AOV is een maatwerkverzekering. Ik raad ondernemers dan ook aan om regelmatig, bijvoorbeeld eenmaal per jaar, het pakket met ons door te nemen en aan te passen als dat noodzakelijk is. Onze medewerkers denken graag met u mee. Ons vak is u te adviseren over de risico's die u loopt en hoe u deze op de juiste manier af kunt dekken. Goedkoop is ook hier vaak duurkoop.' Laat u gerust eens door ons adviseren.

Koning Financiële Diensten, Voltastraat 9, Zevenaar; 0316 527925; www.koningfd.nl.

Turks specialiteitenrestaurant mét kegelbaan: sfeervol én altijd voordelig Samen naar 't kerstbuffet bij Saray Garten in Kleve!

KLEVE – Er is sinds enkele maanden net over de grens in Kleve een nieuw Turks specialiteitenrestaurant geopend: Saray Garten. Een kwaliteitsrestaurant waar je als gast op een uitstekende wijze wordt bediend, en waar je ook erg voordelig uit bent! Bovendien beschikt Saray Garten over vier kegelbanen. Kom eens kennismaken, of reserveer er het feestelijk kerstbuffet!

Saray Garten biedt plaats aan 120 gasten in het restaurant, plus 150 extra in de terrastuin. De prijzen variëren van 4,50 euro voor een pittige salsa als voorgerecht tot 18,50 euro voor het duurste vleesgerecht. Er is een ruime keuze: van döner tot aan lamskebab en köftes. Kies maar uit vis-, kip- en vleesgerechten, ook van de houtskoolsgrill! Naast eten à la carte, kunnen groepen ook – eveneens gecombineerd met de kegelbaan- vanaf 20 personen een lopend buffet reserveren (vanaf 16 euro per persoon).

Feestelijk kerstbuffet!

Op eerste en tweede kerstdag heeft Saray Garten een feestelijke kerstbuffet. Ideaal voor gezin, familie en vrienden. Er zijn twee zittingen van 15.00 tot 19.00 uur en van 19.15 uur tot sluitingstijd!

Reserveer!

Volwassenen betalen 22,50 euro per persoon en kinderen tot en met twaalf jaar slechts 12,50 euro. Gasten kunnen kiezen veel kleine gerechten uit de authentieke Turkse keuken. Uit soepen, vlees-, kip-, vis-, grill- en ovengerechten. Daarnaast zijn er heerlijke salades, voorgerechtjes, hapjes en heerlijke Bulgur rijst. Mét keuze uit vier toetjes: van ijs, fruitcoctail tot baklava! Het is aan te bevelen te reserveren via telefoon 0049-2821-5903569 of www.saraygarten.de.

Saray Garten is (tot januari) alle dagen geopend van 16:00 tot 23:00 uur; op zondag al vanaf 14.00 uur.

Saray Garten, Ernst-Goldschmidt Strasse 26, Kleve; 0049-2821-5903569; www.saraygarten.de; saraygarten@outlook.de; ook te volgen op facebook.

Perfect Day voor basketbalvereniging Pigeons

Links voorzitter Taco Jansen die een cheque overhandigd krijgt van Henry Slot (AVR Duiven) (foto: Pigeons Basketball) Pigeons Basketball

DUIVEN - Een dag waarop alles loopt. Een dag zonder ongelukken, emissies of overschrijdingen, zonder ongeplande stops en ook nog binnen het budget. Dat is een Perfect Day.

Sinds 2011 levert iedere Perfect Day 100 euro op die AVR aan een goed doel schenkt. Medewerkers dragen goede doelen aan. Dit maal heeft medewerker AVR & trouwe Pigeon, Henry Slot, de Pigeons voorgedragen. Woensdagavond 6 november heeft voorzitter Taco Jansen de cheque van liefst 1000. euro in ontvangst mogen nemen. Een cheque werd uitgereikt door medewerker van de AVR en tevens trouwe Pigeon Henry Slot. Dit bedrag draagt bij aan het mede mogelijk maken van de mooie ambities die basketbalvereniging Pigeons heeft. Iets waar iedereen binnen de vereniging iets aan heeft.

Meer informatie over basketbalvereniging Pigeons staat op www.depigeons.nl.

Een snertduik als afsluiting van het duikseizoen

Duikers maken zich gereed voor de laatste buitenduik van het seizoen. (foto: PR duikteam Sub Aqua Libera)

LOBITH - Afgelopen zondag sloot duikteam Sub Aqua Libera (SAL) haar buitenduik seizoen gezellig af met een traditionele snertduik. Liefst 17 duikers maakte in clubverband de laatste duik van het buitenduik seizoen van dit jaar.

Het was een mooie heldere duik waar onderwater hele scholen baarzen voorbij zwommen. De duikers doken in water van 12 graden en na afloop verzamelden de duikers en hun familie zich in het clubhuis voor heerlijke, traditionele erwtensoep en een gezellig gesprek. De grote pan soep van wel 40 liter werd voor het tiende jaar op rij gemaakt door Paul Keuben. Komend winterseizoen start er weer een duikopleiding voor beginnende duikers die in het voorjaar samen met de andere leden het buitenwater in gaan bij de opening van het duikseizoen in 2020.

Duikteam SAL organiseert jaarlijkse verschillende activiteiten voor haar leden en biedt opleidingen aan voor beginnende en gevorderde duikers vanaf veertien jaar. Ook bieden wij speciale jeugdlessen voor kinderen vanaf tien jaar en starten wij dit najaar met 'Snorkel je Fit', een programma speciaal voor senioren. Wil jij kennis maken met deze gezellige vereniging? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende introduik via www.subaqualibera.nl. Hier vind je ook meer informatie over opleidingen, jeugdlessen, kinderfeestjes en Snorkel je Fit.

Eerste zege heren Basketiers '71 is een feit

Fragment heren 1 tegen Red Giants. (foto: Basketiers '71)

ZEVENAAR - Zaterdag 9 november moest het gebeuren. De heren van de Basketiers ‘71 stonden nog op nul zeges uit zeven wedstrijden dit seizoen. De Red Giants uit Meppel waren de tegenstander. De Basketiers begonnen overweldigend. Na het eerste kwart was de stand 19-5 voor de mannen uit Zevenaar.

De wedstrijd werd erg fysiek waarbij de scheidsrechters veel toelieten. De ruststand werd bereikt met een stand van 30-15. Na de pauze werd de tegenstander uit Meppel sterker en door het missen van de kansen aan de zijde van de Basketiers werd het nog spannend. Via 42-26 na het derde kwart werd de eindstand uiteindelijk 56-45. De eerste zege van het seizoen is een feit en dat smaakt naar meer.

Deze zaterdag speelden zowel de Dames 1 als Dames 2 een uitwedstrijd tegen respectievelijk de Uitsmijters en Trajanum. Beide damesteams verloren helaas. 60-43 en 62-42. Voor heren 2 stond een uitwedstrijd tegen Challenge op het programma. Zij verloren met 89-45 in Beuningen.

Vier jeugdteams speelden dit weekend thuis. U12-1 won ook zijn zevende wedstrijd dit seizoen. Dit keer werd Batouwe met 51-26 verslagen. De beide U14 teams speelden een heuse derby. Zij vochten in Heerenmaten onderling om de zege. De meiden van de U14-1 trokken uiteindelijk aan het langste eind en wonnen met 31-62. hun derde zege van het seizoen. Tot slot vocht de U16 tot het laatste moment voor de zege tegen BCE uit Ede. Uiteindelijk werd met 33-45 verloren.

Thijs Steentjes en Dani Stokman nieuwe prinsen bij De Deurdreiers Groessen Prins Thijs de 1e en adjudant Jelle Roordink

Vlak na de onthulling, op het podium samen met de bestuursleden van CV De Deurdreiers: van links naar rechts Geert Smits, Ralf Diesvelt, Kristy Leenders, Prins Thijs de 1e, Adjudant Jelle, Carla Hakvoort, Willy Driessen en Marcel Willemsen. (foto: Eddy de Wild)

GROESSEN - Zaterdag 9 november bleek dat Thijs Steentjes en Jelle Roordink het ‘best bewaarde geheim van Groessen’ waren toen ze uit hun mini-prinsenburcht stapten. Als Prins Thijs de 1e en Adjudant Jelle regeert het duo een jaar lang over Deurdreiersdarp met hun leus: ‘lekker nemme, wi-j zun niet te temmen!’

Prins Roland (Vedder) de 1e en zijn Adjudant Ralph Meijer namen afscheid en werden door hun vrienden en buren afgevoerd in een badje gehuld in badjassen. Jarenlang stonden ze bekend met hun pronkoptreden onder naam ‘de badjassen’. Feestburcht Gieling was sfeervol aangekleed en DJ Tom Gerritsen verzorgde de muziek.

De jeugd beleefde ’s-middags in jongerensoos Rinoceros een eigen prinswisseling. Daar werd eerst afscheid genomen van Prins Nathan Vedder en Prinses Lotte Wilting. Voor de functies prins en prinses was van ieder één gegadigde, dus was al gauw bekend dat Dani Stokman de nieuwe jeugdprins werd en Jackie Gieling prinses. De overig functies kwamen door loting tot stand, waaronder het presidentschap dat door Catharina de Jong vervuld mag worden. Tijdens het prinsenbal mochten ze getuige zijn van de onthulling van de ‘grote’ prins.

Succesvol benefietconcert voor Namibië

In de pauze van het concert gaven Luuk van Zelst (r) Laura Stokman, Lieke Mulder en Vera van Eck (vlnr) een presentatie van hun project in Namibië. (foto: Jan van den Heuij)

ZEVENAAR - In het kader van de LCAward organiseerden vijf leerlingen van het Liemers College (Luuk van Zelst, Lieke Mulder, Laura Stokman, Vera van Eck en Elisa Meijles) een benefietconcert door de drumfanfare Sint-Anna om geld bijeen te brengen voor een project in Namibië. Met bijna 1400 euro was de groep heel blij en tevreden.

Door Piet van Breukelen

De vijf klasgenoten van havo 4 willen in oktober 2020 twee weken naar Namibië om daar in Otjiwarongo (ten noorden van de hoofdstad Windhoek) een project te verwezenlijken dat in het teken staat van het verbeteren van de leefomstandigheden. Op de eerste plaats voor de leerlingen van The Primary School (basisschool) Outjo in Otjiwarongo. De begeleiders Anno Koning en Jan van den Heuij hebben hierover al contact gehad met het gemeentebestuur van Otjiwarongo om te overleggen wat haalbaar is.

Kostbaar project

Er is veel geld nodig voor dit project en als jeugdige trompettist van de drumfanfare Sint-Anna kreeg Luuk direct alle medewerking van dirigent Harald Franken en de vereniging. De bezoekers kwamen niet alleen luisteren naar muziek met een Afrikaans tintje, maar ze konden ook genieten van een wervelende turn- en dansshow van gymvereniging Thor-Zwaluwen. De entree was gratis, maar dankzij de opbrengst van de bar en een loterij, waarvoor een aantal Zevenaarse bedrijven gratis prijsjes beschikbaar hadden gesteld, kwam er het nodige geld in het laatje. Natuurlijk willen de jongelui met hun project in aanmerking komen voor een gouden LCAward, maar op de eerste plaats komen ze in actie voor de ontwikkeling van een dorp in Namibië.

Jos Van Zijl Vrijwilliger Van Het Jaar Bij Duikteam SAL

Links Jos van Zijl, rechts Wilbert Stapelvoort. (foto: PR duikteam Sub Aqua Libera) PR duikteam Sub Aqua Libera

LOBITH - Tijdens het jaarlijkse kaderfeest van duikteam Sub Aqua Libera (SAL) uit Lobith werd Jos van Zijl uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar.


Ieder jaar organiseert duikteam SAL een kaderfeest om al haar vrijwilligers te bedanken voor hun inzet als trainer, duikinstructeur, vuller, bardienstmedewerker, bestuurslid of een van de vele andere vrijwilligersfuncties. "Alle vrijwilligers die zich inzetten voor de vereniging is wat onze club zo bijzonder maakt." De club heeft een groot kader en jaarlijks wordt daarvan iemand extra in het zonnetje gezet door hem of haar uit te roepen tot vrijwilliger van het jaar. Dit jaar ging deze eer naar Jos van Zijl. “Jos heeft zich dit jaar enorm ingezet voor de pr van onze vereniging en de duiksport in het algemeen. Door onder andere het maken van foto's en filmpjes bij activiteiten, het maken promotiemateriaal en het jaaroverzicht is Jos een onmisbare vrijwilliger”, aldus Wilbert Stapelvoort, voorzitter van duikteam SAL.

Duikteam SAL geeft lessen aan beginnende en gevorderde duikers vanaf 14 jaar. Ook bieden wij speciale jeugdlessen voor kinderen vanaf 10 jaar en starten wij dit najaar met 'Snorkel je Fit', een programma speciaal voor senioren. Wil jij kennis leren maken met Jos en zijn gezellige vereniging? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvende introduik via www.subaqualibera.nl. Hier staat ook meer informatie over opleidingen, jeugdlessen, kinderfeestjes en Snorkel je Fit.

Open Huis in kerstsfeer bij biologisch restaurant Heerlijckheid Herwen

HERWEN - Op zondagmiddag 22 december van 12.00 tot 17.00 uur houdt biologisch restaurant Heerlijckheid Herwen een Open Huis in kerstsfeer met proeverij, heerlijke hapjes en drankjes, kookdemo, live muziek, levende kerststal, kunstexpositie en biologische markt. Kortom een gezellige kerstmiddag voor jong en oud.

Heerlijckheid Herwen is een biologisch restaurant, eko- gecertificeerd, en gevestigd in een karakteristieke boerderij in Herwen. Bij Heerlijckheid Herwen wordt heerlijk en eerlijk gekookt. Het restaurant verbouwt achter de boerderij haar eigen groente of koopt deze zo veel als mogelijk bij biologisch gecertificeerde leveranciers in de regio. De keuken van het unieke restaurant is wekelijks geopend op vrijdag en zaterdag vanaf 17.00 uur en verder op reservering. Regelmatig worden er ook speciale activiteiten georganiseerd op de boerderij.

Naast het gebruik van biologische ingrediënten, probeert het restaurant ook op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen zich te onderscheiden. Het EKO-keurmerk stimuleert je verder te ontwikkelen en extra activiteiten te ondernemen om duurzaamheid te bevorderen op het gebied van gezondheid, ecologie, sociaal en zorg. Heerlijckheid Herwen vindt het belangrijk om naast lekker en eerlijk te koken, ook voorlichting te geven over keuzen die gemaakt wordt ten behoeve van de wijze waarop wordt gekookt en met welke ingrediënten, hoe bewust wordt gekeken naar het gebruik van schoonmaakmiddelen, naar energie reductie, naar gescheiden afvalinzameling en vermindering van afval en voedselverspilling. Heerlijckheid Herwen wil ook een goede buur zijn en een rol spelen in de samenleving, neemt initiatieven of steunt deze op het gebied van duurzaamheid, behoud natuur en educatie biologische voeding en organiseert activiteiten waar mogelijk. Zo was de Heerlijckheid in september pleisterplaats tijdens het 3 Oever Festival en wordt nu de kerstactiviteit aan het programma toegevoegd. Heerlijckheid Herwen is aan de Molenstraat 9 in Herwen.

Opening gezondheidscentrum Lentemorgen Zevenaar

Attributen bij de prikpost.

ZEVENAAR - In de gemeente Zevenaar is op zaterdag 2 november het nieuwe gezondheidscentrum De Lentemorgen geopend. Rond 13:00 uur begon de inloop en konden vele bezoekers al een kijkje nemen in het nieuwe gebouw. Maar dan gaat om half twee het brandalarm opeens af.

Door Lisa Hoekstra. RTV-Favoriet

Burgermeester van Rijswijk, Heer en mevrouw van Keulen.

Gelukkig is het alleen het middel waardoor iedereen naar buiten loopt waar Wim van Keulen iedereen opwacht. Van Keulen is de eigenaar van het pand en nadat hij zijn woordje heeft gedaan, volgt die van de burgemeester van Zevenaar Luciën van Riswijk. Aan het eind van zijn speech is het tijd om het lintje door te knippen en daarmee het gezondheidscentrum echt te openen.

Confetti schiet door de lucht, er wordt zelfs een openingsdans opgevoerd door de mensen die allemaal in het gebouw werkzaam zijn. Met deze bijzonder feestelijke stemming mag iedereen weer naar binnen. Bij binnenkomst staat er een hapje en drankje voor iedereen klaar.

In het nieuwe pand, waar voorheen de bibliotheek haar intrek had, zijn nu vier zogenoemde pleinen gekomen. Het eerste plein is van de huisartsenpraktijk. Als tweede plein is er het Vrouwenplein waar onder andere een verloskundige, vrouwencoach zit. Binnenkort komen daar nog twee gynaecologen bij. Het consultatiebureau zit op het derde plein en het vierde en laatste plein is voor het kinderdagverblijf.

Dat er veel belangstelling voor dit gezondheidscentrum is wordt onderstreept door het grote aantal bezoekers bij de opening. Zevenaar is een fraai gezondheidscentrum rijker dankzij Wim van Keulen die hiermee blijk geeft van een visionaire blik op de toekomst.

Demi Automobielen al meer dan twintig jaar een vertrouwd adres

WESTERVOORT – De monteurs van Demi Automobielen zijn gespecialiseerd in onderhoud en reparaties van uw auto. Het autobedrijf is een erkend Bovag-garage en tevens leerbedrijf voor de mobiliteitsbranche, daarom bent u altijd verzekerd van vakmanschap.

U kunt bij Demi terecht voor onder andere: onderhoud, reparatie, Apk-keuring (klaar terwijl u wacht) banden (verkoop en balanceren) ruitenherstel, schadetaxatie en reparatie, autotransport, inkoop, taxaties, aircoservice, storingsdiagnose (motormanagement, airco, airbags, automatische transmissies). In overleg is er vervangend vervoer (auto of scooter) beschikbaar!

Financiering
"Ons motto is dat iedereen moet kunnen rijden in de auto die men bij ons uitzoekt. Op financieel gebied hoeft dat dus ook geen belemmering te zijn, aangezien wij met 15 gerenommeerde en zeer flexibele kredietmaatschappijen samenwerken. Als u door een andere garage bent afgewezen, kom dan toch even een praatje maken met ons. Wij kunnen voor u het krediet verzorgen wat exact bij u past. Natuurlijk tegen de laagste rentetarieven."


Winteractie
De maanden november en december kunt u profiteren van een de airco aanbieding. U ontvangt een aircoservicebeurt met UV-behandeling, inclusief compressor-olie
voor slechts 60,50 euro voor het oude type airco gas. Nieuwe type airco gas is tussen 200 en de 250 euro afhankelijk van het model of type auto.Bel eens voor een vrijblijvende afspraak.
Altijd minimaal 60 auto's op voorraad tot 10.000 Euro.
Alle prijzen zijn inclusief aflevering!

Demi automobielen Westervoort, Het Hazeland 36-38. 6931 KB Westervoort
026-3119009 of 0651-405200, www.demiauto.nl

Hoe zit het nu werkelijk met parteralimentatie, kinderalimentatie, co-ouderschap en alimentatie?

Johan Bosveld. (foto: Bosveld) Bosveld

LIEMERS - Alimentatie is een hekel onderwerp. Er zijn vele meningen, maar hoe zit het nu precies. Bij Bosveld scheidingsbemiddeling is er elk half jaar een thema-avond over dit onderwerp. Donderdag 28 november ben je weer van harte welkom.

Johan Bosveld van Bosveld Scheidingsbemiddeling is al veertien jaar een specialist op het gebied van alimentatie rekenen. Hij zal jullie deze avond wegwijs maken over alles wat met alimentatie te maken heeft. Over alimentatie bestaat nog steeds heel veel onduidelijkheid volgens Bosveld.

Bosveld vertelt: "Mensen horen wat, vergelijken wat en er ontstaat een eigen beeld van hoeveel alimentatie er betaald zou moeten worden en of er wel alimentatie betaald zou moeten worden. Een feit is echter dat geen enkele situatie hetzelfde is! Tijdens de thema-avonden probeer ik dan ook zoveel mogelijk in simpele bewoordingen uit te leggen hoe alimentatie wordt berekend en wanneer alimentatie (niet) meer betaald hoeft te worden. We bespreken ook de regels die per 1 januari 2020 in gaan. Het wordt een interactieve avond waarbij er ook ruimte is om vragen te stellen".

Wil jij graag kosteloos een van onze thema-avond bijwonen dan kun jij je telefonisch aanmelden via ons algemene telefoonnummer: 085 4010839, per mail een berichtje sturen naar info@scheidendoejesamen.nl. Locatie: Facility Point Arnhem aan de Meander 251 in Arnhem (nabij Velperbroekcircuit), industrieterrein IJsseloord II (nabij de Karwei). Datum: donderdag 28 november; tijdstip aanvang: 19.45 uur tot ca. 22.00 uur.