GN Berg en Dal Heumen Mook

2 december 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 2 december 2017


Kerstconcert Ooijse Toekomst en het Klokkenbergkoor

OOIJ - Muziekvereniging Ooijse Toekomst geeft op zondag 17 december haar jaarlijkse kerstconcert in de Sint-Hubertuskerk in Ooij. Het Klokkenbergkoor uit Nijmegen is te gast en verzorgt een deel van het programma.

In de prachtige en versierde kerk kan de bezoeker genieten van een veelzijdig repertoire in kerstsfeer. Het programma staat onder leiding van Paul Vlieks (Ooijse Toekomst) en Ineke van Hoogstraten (Klokkenbergkoor).
Iedereen is welkom. De entree is gratis. Het programma begint om 15.00 uur. Na afloop wordt het muzikale jaar samen afgesloten met een kopje warme chocolademelk of glühwein.

Muziekvereniging De Ooijse Toekomst

Beste lezer,

Deze krant is vanaf het eerste moment verspreidt door Willems Verspreidingen. Vanaf deze week is de verspreiding over naar een andere verspreider.

De bezorger die altijd trouw bij U de krant heeft bezorgd, zal dus vanaf deze week niet meer bij U bezorgen. Aangezien dit vrij kort bij de nieuwjaarswens is, is de keuze gemaakt om alsnog de bezorger van Willems met een nieuwjaarskaartje zijn wijk in te sturen.

U kunt dus nog een bezorger van Willems verspreidingen aan de deur verwachten om U een nieuwjaarwens toe te wensen. Dit zal een bezorger zijn met een nieuwjaarskaartje van Willems Verspreidingen met daarop de krantentitel Het Gemeente Nieuws.

Crossduathlon Groesbeek

parcours vol uitdaging Foto: Jan Alers

GROESBEEK - Zondag 17 december vanaf 11.30 uur staat voor de dertiende keer de Cerberus Crossduathlon op het programma.

Een crossduathlon is een wedstrijd waarbij gelopen, gefietst (atb) en opnieuw gelopen wordt op onverhard terrein. Een uitdagend evenement dat garant staat voor veel spektakel, zowel bij deelnemers als toeschouwers. Het programma en parcours is als vanouds: een korte (3,5 km lopen -10 km ATB, 3,5 km lopen) en een lange (7-20-3,5) afstand over een pittig, afwisselend parcours. De lange afstand kan ook als duo volbracht worden, waarbij de een loopt (twee keer) en de ander fietst. Het evenement is zowel geschikt voor wedstrijdatleten als voor meer recreatief ingestelde sporters. Alle benodigde informatie is te vinden op www.tvcerberus.nl. Daar staat ook de link naar het inschrijfformulier.

Beste lezer

Deze krant is vanaf het eerste moment verspreid door Willems Verspreidingen. Vanaf deze week is de verspreiding over naar een andere verspreider.

De bezorger die altijd trouw bij u de krant heeft bezorgd, zal dus vanaf deze week niet meer bij u bezorgen. Aangezien dit vrij kort bij de nieuwjaarswens is, is de keuze gemaakt om alsnog de bezorger van Willems met een nieuwjaarskaartje zijn wijk in te sturen.

U kunt dus nog een bezorger van Willems Verspreidingen aan de deur verwachten om u een nieuwjaarwens toe te wensen. Dit zal een bezorger zijn met een nieuwjaarskaartje van Willems Verspreidingen met daarop de krantentitel Hét Gemeente Nieuws.

Bachs Weihnachts-Oratorium in de Historische kerk

GROESBEEK - Geen feest ter wereld waarvoor zoveel muziek is geschreven als voor het kerstfeest. En geen componist die dit indrukwekkender kon verklanken dan Johann Sebastian Bach.


Op zaterdag 9 december kan men kennis maken met een multimediale presentatie die geheel is gewijd aan Bachs Weihnachts-Oratorium. Grootbeeldprojecties brengen in beeld hoe het kerstverhaal op muziek werd gezet, op een manier zoals alleen Bach dat kon. Veel wetenswaardigheden 'achter de noten' komen tevoorschijn, er worden dwarsverbanden gelegd met onder andere schilderkunst en mythologie. Het geheel wordt zeer visueel en begrijpelijk gebracht waarbij steeds de klinkende muziek centraal staat.

De avond vindt plaats op zaterdag 9 december om 19.30 uur in de Historische kerk aan de Groesbeek, Kerkstraat 18 in Groesbeek. De toegang is gratis (na afloop wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd). Voor aanvang en in de pauze zijn koffie, thee of een drankje verkrijgbaar in de aangrenzende Serre.
De presentatie is in handen van Jan van Ramshorst, een conservatorium-geschoold musicus. Voor meer informatie en reservering: www.muziekmonumenten.nl. Jan van Ramshorst komt in de loop van dit seizoen nog twee keer naar de Historische kerk; op zaterdag 17 maart geeft hij eenzelfde soort exposé over de Mattheus Passion (dit is een herhaling van zijn uitvoering in 2010). En in het najaar (datum wordt later bekend gemaakt) een presentatie/voorstelling van geheel andere aard: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, het iconische Beatles-album dat in de zomer van 1967 werd uitgebracht.

Inschrijving dropping Germania

GROESBEEK - Vanaf zaterdag 2 december (10:00 uur) kan men zich weer inschrijven voor de dropping van VV Germania die zal plaatsvinden op zaterdag 6 januari.

Inschrijfformulieren zijn te downloaden op www.germaniagroesbeek.nl of zijn te verkrijgen in het clubhuis van Germania. De adressen waar men de formulieren kan inleveren staan op het inschrijfformulier. Voorkeur starttijd wordt bepaald naar volgorde van inschrijving.

De Germania-dropping is na bijna twintig jaar uitgegroeid tot de grootste en mooiste van de regio waarbij de groep van Nevin Kamps haar titel zal moeten verdedigen. De komende editie beloofd volgens de organisatie weer een waar spektakel te worden en uiteraard zal ook worden gezorgd voor de inwendige mens.

Groepen moeten bestaan uit minimaal acht en maximaal uit zestien personen. De minimumleeftijd van deelname is 16 jaar en de deelnamekosten bedragen ook dit jaar 7,50 euro per persoon.

Gedicht

Aan alle lezers in deze streek.

Kennen jullie de drumfanfare BUB uit Beek.

Ze zijn op zoek naar nieuwe leden.

Anders behoort deze groep misschien tot het verleden.

Wil je een muziekinstrument leren bespelen.

Of gewoon je muzikale ervaring met hen delen.

Geen ervaring, geen paniek.

Je krijgt les in het maken van muziek.

Ze spelen mars-, sint-, kerst- en feestmuziek.

Geschikt voor groot en klein publiek.

Staat dit idee je wel aan.

Blijf dan niet buiten staan.

Loop gerust op woensdag om 19.30 uur binnen.

In het Kulturhus van Beek gaat dan de repetitie beginnen.

Leg de kerstmis vast

Het kerstfeest komt er aan Foto: Isabel van Baal

GROESBEEK - De adventsperiode, de vier weken voordat het kerst is. Langzaam ga je overal iets zien van de kerstsfeer. Waar zie jij de kerst? Wij zijn benieuwd naar hoe jij geïnspireerd wordt. Wat roept het kerstverhaal/feest bij je op? Stuur ons mooie foto’s, liederen, gedichten, muziek, of… (als het maar geen kerstrecepten zijn?)

Deel het op onze Facebookpagina: ‘Protestantse Kerk Groesbeek’ of ‘Parochie Cosmas en Damianus’. Je mag het ook sturen naar de pastores Janneke Ruijs: ruijsjanneke@hotmail.com of Isabel van Baal: isabel@cosmasendamianusgroesbeek.nl. Wie het mooiste kerstgevoel bij ons naar boven roept krijgt een recept voor een bijzonder kerstmenu. Voor de komende weken is ons motto: 'Keep calm and experience christmas'.

SVO1 behaalt periodetitel

Periodetitel binnen. Champagne!!!! Foto: Dick Braam

Foto: Dick Braam

OOIJ - Zondag 19 november werd de competitiewedstrijd SVO1 tegen SCD1 uit Deest gespeeld op sportpark De Kempkes. Voor SVO stond de eerste periodetitel in deze klasse op het spel. Bij winst of een gelijkspel zou deze behaald worden.

Al na enkele minuten werd de 1-0 gescoord door Ralf van den Heuvel. De hele eerste helft bleef SVO de betere ploeg maar kwam niet meer tot scoren! SCD kwam de tweede helft wat beter en feller uit de startblokken dan in de eerste helft, met als resultaat dat zij, ook al snel, na de hervatting de gelijkmaker scoorde. SVO ging hierop weer vol in de aanval om de volle winst binnen te halen. In de 70e minuut scoorde Maikel van de Bergh de 2-1.

Hierna kwamen er nog wel een paar kansjes voor de thuisploeg, maar er werd niet meer gescoord. De stand bleef dus 2-1 en hiermee had SVO de eerste periodetitel binnen.

Robijnen weekmarkt in Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Woensdagmorgen was het exact 40 jaar geleden dat de eerste weekmarkt in Millingen werd gehouden. Burgemeester Slinkman en wethouder Alex ten Westeneind waren naar het Kastanjeplein gekomen om stil te staan bij dit jubileum.

Burgemeester Slinkman memoreerde dat op één week na 40 jaar geleden de eerste weekmarkt op het gezellige Oranjeplein werd gehouden. Toentertijd waren er op de weekmarkt in totaal liefst 13 marktkooplieden en zij waren een verrijking van het winkelaanbod in Millingen. In de loop der jaren is het ook een ontmoetingsplaats geworden van veel Millingenaren, die wekelijks elkaar ontmoeten en een praatje maken. Ook worden de laatste nieuwtjes op de markt uitgewisseld.

Om succes te blijven houden moeten de bakens verzet worden vandaar het nieuwe onderkomen op het Kastanjeplein, aldus Slinkman in de hoop dat het plein meer bezoekers zal trekken en dat marktkooplieden Millingen weer zullen gaan ontdekken. Momenteel zijn er in Millingen nog maar vijf marktkooplieden te weten de poelier, brood en banket, groente en fruit, kaas en vis. Overigens van Rijswijk staat er al vanaf het eerste uur. Jo van Rijswijk staat al 50 jaar in Millingen, de eerste 10 jaar was er nog geen weekmarkt. 27 jaar geleden heeft de zoon Anthony van Rijswijk de zaak van zijn vader overgenomen en is Millingen ook nog altijd trouw gebleven.

De marktkooplieden kregen van het gemeentebestuur een fraai boeket bloemen, terwijl Anthony van Rijswijk er een speciale oorkonde bij kreeg. Naast de huidige marktmeester Stef van de Pol was ook de vorige marktmeester Chris Heijmink die van 1993 tot 2011 de scepter zwaaide aanwezig om het 40-jarig jubileum mee te vieren. Voor de bezoekers was er koffie met speculaas.

Dropping Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Zaterdag 13 januari staat de jaarlijkse dropping van Groesbeekse Boys weer op de agenda. Al jaren een succesvolle activiteit met veel vaste deelnemers. Dit keer de 34e editie.

Met bussen worden de deelnemers naar het droppunt gebracht waarna een wandeling door het mooie Groesbeekse bos volgt. Onderweg worden diverse activiteiten georganiseerd en zal de erwtensoep niet ontbreken. Na afloop krijgen de deelnemers nog iets lekkers geserveerd. Met DJ Bas Janssen in de kantine is er na afloop een geweldige muzikale sfeer op sportpark Breedeweg.

Groepen van minimaal acht en maximaal zestien personen kunnen zich vanaf nu inschrijven. Ook liefhebbers van een dropping die geen lid van Groesbeekse Boys zijn, zijn welkom. Kosten voor deelname bedragen zes euro en moeten bij aanmelding worden voldaan. Deelname is mogelijk vanaf zestien jaar.

Aanmelden kan bij Wim Peters 024 3974143 of Henk Thijssen 024 3973326. Inschrijfformulieren en aanvullende informatie over de activiteit zijn te vinden op www.groesbeekseboys.nl. Inschrijven is tot uiterlijk zaterdag 6 januari mogelijk.

Inwoners gemeente Berg en Dal richten energiecoöperatie op

Foto: Na afloop van de bijeenkomst in Het Kulturhus te Beek heffen de kersverse coöperatieleden het glas

BERG EN DAL - Op maandagavond 27 november hebben ruim vijftig inwoners uit verschillende dorpskernen van onze gemeente gezamenlijk besloten een energiecoöperatie op te richten en daarmee samen te werken aan de energietransitie.

De intentie is om met 75 deelnemers vier grote daken te voorzien van 750 zonnepanelen voor het opwekken van duurzame energie. Hierdoor kan de coöperatie jaarlijks de CO2 uitstoot met 100.000 kilogram CO2 terugdringen.

Men heeft unaniem gekozen voor de naam 'Energierijck coöperatie u.a.' en daarbij ook de eerste bestuursleden benoemd, te weten: Caroline de Greeff (voorzitter), Jan ter Wal (secretaris), Mieke van den Hengel (penningmeester) en André de Wijse (algemeen bestuurslid). Inwoners uit de gemeente Berg en Dal die ook interesse hebben of lid willen worden van de coöperatie kunnen contact opnemen via samen@energierijck.nl.

RepairCafé in december

GROESBEEK - Op zaterdag 9 december van 13.00-16.00 uur is er weer een RepairCafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1, Groesbeek.

Ook voor de laatste keer doet RepairCafé Groesbeek mee met de fietsverlichtingsactie van de ANWB. Iedereen wordt geholpen die met defecte verlichting naar het RepairCafé komt. In het RepairCafé staan vrijwilligers klaar voor reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kan men denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers, maar ook aan (oudere) audioapparaten.

Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. Men kan bij hen terecht met vragen over uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaar zitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen en een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer kan men ook gebruiken om aan te geven, als men een vervoersprobleem heeft. Repaircafé Groesbeek zorgt dat men wordt opgehaald en thuisgebracht.

´Een Nieuwe Dag´ voor alle Zonnebloem-zieken in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – 'Een Nieuwe Dag'. Dat is de nieuwste cd van de Groesbeekse zangeres Helen Liebers.

Zaterdagmorgen was Helen aanwezig op het vertrekpunt van de 22 Zonnebloem-zwarte-pieten met elf chauffeurs bij verenigingsgebouw De Sleutel in Breedeweeg die het jaarlijkse bezoek aan 185 zieken in Groesbeek gingen afleggen. De zieken worden allen verblijd met een Sinterklaascadeautje. Bij dat cadeautje zat ook de nieuwe cd van Helen met als titelsong 'Een Nieuwe Dag' waarmee Helen de zieken een hart onder de riem van de zieken steekt. De eerste cd was voor de voorzitter van de Groesbeekse Zonnebloem Teun van Grinsven. Helen deelde mede dat een gedeelte van de opbrengst van deze cd ook naar de Groesbeekse Zonnebloem gaat. Deze mensen zorgen er jaar in jaar uit voor dat mensen die door ziekte of ouderdom niet meer mobiel zijn een aantal malen per jaar een onvergetelijke dag hebben. Na het overhandigen van de cd gingen de Pieten op pad om de zieken te gaan bezoeken.

Hennie Albers Prins Ummenie de 58ste van Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In een volle zaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is zaterdagavond de 48-jarige Hennie Albers uitgeroepen tot de nieuwe Prins Ummenie de 58ste van Groesbeek.

Hennie is getrouwd met José en is in het dagelijks leven hoofd technische dienst bij de Groesbeekse deurenfabrikant Kegro. Hij is geen onbekende in het carnavalsgebeuren. Vanaf 2011 is hij lid van de Raad van Elf van carnavalsvereniging Net Aecht en als vorst stond hij afgelopen carnavalsseizoen aan de zijde van Prinses Ida. Daarnaast was hij hofheer in de Hofstaat van prinses Henriette in 2015. Ondanks deze grote staat van dienst was de verrassing groot toen hij na het spelen van de zogeheten Prinsenjacht compleet met koffertjes en koffergirls achter het grote gouden koffer vandaan kwam.

Hij zal namens carnavalsvereniging Net Aecht tijdens het komend carnavalsseizoen samen met zijn zes hofdames en de vorsten Willie en Patrick de scepter zwaaien over Het Keulen van Gelderland zoals Groesbeek tijdens de carnaval genoemd wordt. Ook zal hij met zijn gevolg de regio intrekken en veel ambtsgenoten bezoeken op feestavonden en recepties. Tijdens deze avond werd afscheid genomen van Hans Kersten Prins Ummenie de 57ste van Groesbeek, die namens carnavalsvereniging De Feestneus een geweldig carnavalsseizoen achter de rug heeft. Zelf zal Prins Ummenie de 58ste de felicitaties in ontvangst nemen op zondag 7 januari in De Linde in Groesbeek waar carnavalsvereniging Net Aecht hem een receptie aanbiedt.

Feestelijke afsluiting jubileumjaar

Bandje Speciaal Foto: Michael Makaay

MILLINGEN - Zaterdag 18 november werd het jubileumjaar, 165 jaar schuttersgenootschap OEV, gevierd met feestmuziek van Bandje Speciaal. De zeskoppige formatie had vanaf de start de aanwezigen meteen op de dansvloer.

De avond begon met de onthulling van een OEV-feestvlag door het koningspaar, Joop Peelen en prinsgemaal René Honing. De oud-koningen waren uitgenodigd om de vlag, die door de vereniging aan hen aangeboden werd, in ontvangst te nemen. Na het openingswoord volgde de uitreiking aan de aanwezige koningsparen door koning Joop. Tijdens de kermisdagen zal in Millingen aan de Rijn de vlag bij de Dreuge schutters aan de gevel wapperen.

Hierna kon het feest beginnen, Bandje Speciaal maakte er met leuke medleys een super gezellige avond van die pas vroeg in de volgende morgen tot een einde kwam. Van Hollandse hits, disco stampers tot 'stage diving' op de hardrock nummers, Bandje Speciaal zorgde er met hun repertoire voor dat deze avond een echte jubileumfeestavond werd. En bij een Bandje Speciaal hoort natuurlijk een bitterbal op zijn tijd. Op naar het volgende feest!

Vossenhol en project Voor Elkaar...

Foto: Peter Hendriks

Foto : Peter Hendriks

GROESBEEK – Maandagmiddag werd in groep 8 van basisschool 't Vossenhol van juf Xandra Kersten de laatste hand gelegd aan het vrijwilligersproject 'Voor Elkaar'. Vorige week hadden de leerlingen zich ook al gebogen over het project en maandagmiddag kon het doel en het programma worden vastgesteld in het bijzijn van wethouder Sjaak Thijssen van de gemeente Berg en Dal.

De 29 leerlingen hadden gezamenlijk besloten wat te doen voor de ouderen van De Meent. Zo zijn ze van plan met de ouderen de karaoke, high tea, een dansje en een praatje met de ouderen maken. Het lag in de bedoeling om met de ouderen kaarten te maken, maar omdat het merendeel nogal bibbert is daar vanaf gezien. "Misschien kopen we kant-en-klare kaarten waarbij wij de ouderen dan helpen met schrijven."

Het project werd geleid door Sanne Verburg van Forte Welzijn. Wethouder Thijssen liet weten het leuk te vinden om in de groep te mogen komen. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst, aldus Thijssen. Hij vond het een leuk idee dat de leerlingen wat gaan doen voor de ouderen in De Meent, want zij hebben zorg nodig. Ook had Thijssen de complimenten voor het leuke programma dat jullie voor de ouderen opgesteld hebben. "Om jullie wensen te realiseren hebben jullie ongetwijfeld geld nodig; daarom krijgen jullie van de gemeente Berg en Dal een cheque van 350 euro, zodat jullie je doel kunnen verwezenlijken." De ouderen van De Meent zullen worden verwend op maandag 15 januari in Het Trefpunt van De Meent.

DVSG op bezoek bij Aquila

GROESBEEK - DVSG speelde in Dreumel tegen de nummer 5 in deze poule. Op voorhand een moeilijke wedstrijd, gezien de stand op de ranglijst, maar ook het spelen op een zwaar en ongelijk veld.

Daarbij komt dat DVSG door blessures Max Thijssen en Toon van Eck al in de basis moet laten starten. Aquila is bekend vanwege hun gevaarlijke spits Conte Mamadou, de topscoorder van deze competitie. Maar tevens wegens hun fysieke kracht, met soms ook hard spel.Vandaag krijgt Aquila al meteen een goed kans in het begin, maar mist deze. In de 12e min is er opbouwend een fout bij DVSG en scoort Conte de 1-0. DVSG weet zich niet te herpakken en even later staat het al 2-0. In de 21e min creëert Toon van Eck een goede kans en schiet hard onderkant lat. De bal die terug het veld in gaat levert meteen via de counter de 3-0 op.

Voor DVSG is deze wedstrijd nu al verloren. Zeker als 10 minuten later de 4-0 gemaakt wordt. Nog net voor rust heeft Toon van Eck nog een goede kans, maar gaat de bal over het doel.Na de rust is er qua posities bij DVSG in het veld een en ander omgezet, maar uit een corner in de 46e minuut maakt Tijs de Jong hands op de doellijn. Dit resulteert in een penalty en dus de 5-0, maar belangrijker voor DVSG is de rode kaart.. Aquila kan vrijuit spelen en Conte Mamadou speelt zijn wedstrijd van het jaar. Hij scoort bijna alle doelpunten.DVSG verlaat met 8-0 verlies het veld. aanwezig.

Volgende week kan de jonge selectie van DVSG thuis tegen Unitas’28 laten zien dat het weer een stapje verder is in hun ontwikkeling.

Ontmoeten en knutselen in het peutercafé Leuth

LEUTH - Op 11 december is er een peutercafé in het kulturhus van Leuth. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders, opa’s, oma’s en gastouders ontmoeten.

Dit keer is er in de drukke decembermaand weer een gezellige ontmoeting, én -samen met de peuters- kerstknutselen! Het peutercafé Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur. Voor dit gratis peutercafé hoeft je niet aan te melden. Het is bedoeld voor Leuth en omliggende dorpen. Een kopje koffie of thee staat klaar.

Geen heerlijk middagje voor De Treffers

In de donkere dagen voor Sinterklaas

Opnieuw een nederlaag voor De Treffers, helaas.

Tegen het eveneens laag geplaatste VVSB uit Noordwijkerhout

Gingen de Groesbekers opnieuw in de fout.

Het was nog niet eens zo'n slecht begin

Maar de bal ging het doel maar niet in.

Nadat Coen Maertzdorf een goede voorzet gaf

Schoot Eef van Riel recht op de doelman af.

En bij een hoekschop van Nick de Bondt

Was het weer doelman Ruben Valk, die in de weg stond

Op een kopbal van Joris Janssen

En zo waren er dus wel enkele kansen.

Maar het is zonde, dat ik het zeg

Na een half uur zakte De Treffers weer behoorlijk weg.

Met een snelle combinatie door het midden heen

Kwam VVSB erg gemakkelijk toen op 0 – 1.

Met een fraaie lob over doelman Jordy van de Kracht

Was het Frans van Niel, die zijn ploeg op voorsprong bracht.

En tja, dan missen de roodzwarten een persoonlijkheid,

Iemand die bij achterstand voorop gaat in de strijd.

Eef van Riel moest geblesseerd het veld verlaten

Na een forse overtreding, maar dat had scheidsrechter Bijl niet in de gaten

Zoals hij wel meer dingen over het hoofd zag.

Neen, ook hij had in dit duel bepaald niet zijn dag.

De tweede helft, dat zeg ik zonder overdrijven

Was ook al niet om over naar huis te schrijven.

Te vaak werd de lange bal gehanteerd

En dat ging nogal eens verkeerd.

De Treffers slaagde er niet in om een goede aanval op te bouwen

Een totaal gebrek aan zelfvertrouwen.

Het was pas de slotfase, die weer spektakel bood:

Balkestein en tegenstander Vijlbrief moesten eraf met rood.

Een gevalletje van irritatie over het slechte spel

Agressie op het verkeerde moment, dat wel.

Het leek erop, alsof dat pas het startsein was

Want daarna gaven de roodzwarten nog een keer gas

Maar hoe zeer ze toen pas de tegenstander naar achter drukten

Het was te laat, niets meer lukte.

DVSG op bezoek bij Aquila

GROESBEEK - DVSG speelde in Dreumel tegen de nummer 5 in deze poule. Op voorhand een moeilijke wedstrijd, gezien de stand op de ranglijst, maar ook het spelen op een zwaar en ongelijk veld.

Daarbij komt dat DVSG door blessures Max Thijssen en Toon van Eck al in de basis moet laten starten. Aquila is bekend vanwege hun gevaarlijke spits Conte Mamadou, de topscoorder van deze competitie. Maar tevens wegens hun fysieke kracht, met soms ook hard spel.Vandaag krijgt Aquila al meteen een goed kans in het begin, maar mist deze. In de 12e min is er opbouwend een fout bij DVSG en scoort Conte de 1-0. DVSG weet zich niet te herpakken en even later staat het al 2-0. In de 21e min creëert Toon van Eck een goede kans en schiet hard onderkant lat. De bal die terug het veld in gaat levert meteen via de counter de 3-0 op.

Voor DVSG is deze wedstrijd nu al verloren. Zeker als 10 minuten later de 4-0 gemaakt wordt. Nog net voor rust heeft Toon van Eck nog een goede kans, maar gaat de bal over het doel.Na de rust is er qua posities bij DVSG in het veld een en ander omgezet, maar uit een corner in de 46e minuut maakt Tijs de Jong hands op de doellijn. Dit resulteert in een penalty en dus de 5-0, maar belangrijker voor DVSG is de rode kaart.. Aquila kan vrijuit spelen en Conte Mamadou speelt zijn wedstrijd van het jaar. Hij scoort bijna alle doelpunten.DVSG verlaat met 8-0 verlies het veld. aanwezig.

Volgende week kan de jonge selectie van DVSG thuis tegen Unitas'28 laten zien dat het weer een stapje verder is in hun ontwikkeling.

Gevelconcert in Beek

BEEK - Zondag 10 december vanaf drie uur 's middags op het Schellingshofplein kunnen alle bezoekers genieten van een heerlijk middagje Kerst-Proeven, Kerst-Kijken en Kerst-luisteren vol verrassingen!

Horeca-Beek, de Harmonie KNA en Zingend-Beek komen samen om in kerstsferen er een lekker en gezellig middagje van te maken. Voor ieder is er wat te eten, te drinken, te horen en ook te zien!

Zo zal de Duivelsberg zijn vermaarde poffertjes (recept van vader op Johannes) opdienen en zal de Brasserie voor bbq-lekkernijen en overheerlijke soep zorgen, die vooral gelardeerd is met Bourgondische roots van de uitbater. Ook wordt - de bij deze tijd van het jaar passende-hazenpeper geserveerd door de Mösschenberg (hoogstpersoonlijk door Maria opgeschept!).

En wellicht laat zij u ook proeven van haar vermaarde spezzatino, een romige Italiaanse varkenshaas-schotel in cognacsaus met nog veel meer ingrediënten. Het recept wil zij-vooralsnog-niet prijsgeven. En om nog even in Italiaanse kerstsferen te blijven, zullen Carine en Cees den Hartogh, onze nieuwe/oudbakken horecaondernemers uit Italië (Casa Re Sole) zorgen dat er, al dan niet als voorafje of gewoon voor de kleinere eter onder ons, een heus Italiaans vleesplankje speciaal wordt gecomponeerd: Uno piatto di carne speciale Italiana. En het spreekt als vanzelf dat al dit lekkers het best kan worden 'afgedronken' met een zachte Limoncello van eigen makelij!

Voor wat betreft het 'vloeibare aanbod' van dit Preuvenement zullen Jos Peters en Martijn van de Hogen alle overige koude en warme drankjes voor hun rekening nemen. Van een schuimend biertje tot een lekkere dampende glühwein en van een lekker glaasje fris voor jong tot een Hollandsche jenever voor de oudere aanwezigen. Enfin voor iedere inwendige mens wat wils.

Ook aan de jongere kinderen is gedacht; een speciaal kerstkussen zal worden opgeblazen. De gehele middag zal muzikaal omlijst worden door een heuse dj, of iemand die daar verdacht veel op lijkt. Tussendoor zal deze dj-muziek plaatsmaken voor live gezongen kerstmuziek door twee koren uit onze gemeente. En als klap op de vuurpijl zal harmonie de KNA als de duisternis is ingevallen deze dag in passende kerststijl afsluiten met een uniek gevelconcert.

Regen verpest rondgang Sinterklaas in Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – De traditionele rondgang met Sinterklaas door Kekerdom is zondagmiddag is zondagmiddag verkort door een fikse regenbui.

Iedereen wist geen raad om zo snel mogelijk naar het UNA gebouw te gaan. Daar werd het pas echt een Sinterklaasfeest. Pastoor Eric Smits alsmede wethouder Alex ten Westeneind van de gemeente Berrg en Dal waren bij het Sinterklaasfeest aanwezig en vervulden er ook nog een rol in dit tot groot genoegen van de jeugd. Tijdens het Sinterklaasfeest speelde schutterij EMM en muziekvereniging UNA sinterklaasliedjes.

Foto's Sint-intocht op 't net

MILLINGEN - Het Sint-Nicolaas Comité is iedereen dankbaar voor de vrijwillige bijdrage/werkzaamheden vooraf en achteraf en tijdens de intocht van 19 november van het Sinterklaasfeest.

Foto's en filmpjes van het feest staan op de website (www.sintinmillingen.nl).

Foto's Sint-intocht op 't net

MILLINGEN - Het Sint-Nicolaas Comité is iedereen dankbaar voor de vrijwillige bijdrage/werkzaamheden vooraf en achteraf en tijdens de intocht van 19 november van het Sinterklaasfeest.

Foto's en filmpjes van het feest staan op de website (www.sintinmillingen.nl).

Koffie mèt… de diëtiste

GROESBEEK - Op maandag 11 december is er weer de maandelijkse editie van 'Koffie met…'. Deze keer is het onderwerp: 'de diëtiste'.

'Een mens ìs wat hij eet…'. Of deze zin helemaal voor jou op gaat, durven we natuurlijk niet te zeggen. Maar voeding heeft natuurlijk wel grote invloed op ons als mensen. Zeker als je als mantelzorger behoorlijk belast bent met de zorgen voor jouw naaste, kan het zinvol zijn eens te kijken naar jouw voeding. Er is eten waardoor je je veel fitter gaat voelen. Maar ander eten zorgt ervoor dat je je juist vermoeider voelt.

Het is goed om als mantelzorger ook van dit onderwerp op de hoogte te zijn. Je hoort wat je kunt doen om je goed en fit te blijven voelen. Ook in drukke perioden! Diëtiste Marielle Klaasen heeft veel ervaring op dit terrein en gaat over dit onderwerp in gesprek.

'Koffie met…' vindt plaats in cultureel centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. Begonnen wordt om 14.00 uur en gestopt om 15.30 uur. Je kunt vanaf 13.30 uur binnen komen. 'Koffie met…' is één van de activiteiten van Mantelzorg Berg en Dal. Het is bedoeld voor mensen die langdurig voor een ander zorgen (mantelzorgers) uit de hele gemeente Berg en Dal.

Zijn er nog vragen? Laat het ons weten per mail via info@mantelzorgbergendal.nl of bel ons op werkdagen tot 13.00 uur: 085 0406066.

VoorleesExpress zoekt vrijwilligers

REGIO - Vrijwilligerswerk is ondenkbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of gastheer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

"Het Vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

Als voorlezer van de VoorleesExpress kom je 20 weken lang in een gezin in de Gemeente Berg en Dal. Alle kernen doen mee! Je introduceert het voorleesritueel bij de ouders. De ouder moet ook aanwezig zijn, tijdens het voorlezen. Het is geen verkapte vorm van oppassen. Je leest 1 uur in de week voor aan een kind van 3 tot 8 jaar. De boeken kun je op de voorleespas lenen bij de bibliotheek. Je gaat ook met het gezin (1 keer) samen naar de bibliotheek om hen de gang naar de bibliotheek te leren maken.

Is deze vacature iets voor u? Neem dan contact op met contactpersoon: Rimmie den Uyl; e-mail: voorleesexpress@obgz.nl.

Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

De mooiste Duitse en Poolse kerstliederen...

Het Sankt Cäcilienchor in de Cosmas en Damianuskerk tijdens de grote Karl Leisnerherdenking op 29 oktober Foto: Piet Spanjers

Foto: Piet Spanjers

WYLER-DE HORST - Het Sankt Cäcilienchor van de Sankt Johannes Baptistkerk in Wyler gaat tijdens de adventsconcerten de mooiste Duitse en Poolse kerstliederen voor koor en orkest uitvoeren.

Kerstin Jansen-Verhoeven, sopraan en Chris Jansen, bariton nemen de solopartijen voor hun rekening. Deze adventsconcerten vinden plaats op zaterdag 9 december om 15.00 uur in de Sankt-Johannes Baptistkerk in Wyler en op zaterdag 16 december om 16.00 uur in de kerk Het Goddelijk Hart van Jezus (de witte kerk) op De Horst in Groesbeek en duren ongeveer anderhalf uur.

Het zal vooral een feest der herkenning worden. De Duitse kerstliederen zijn prachtig getoonzet door Heinrich Fidelis Müller in de vorm van een Weihnachts-Oratorium met liederen als 'O Heiland reiβ die Himmel auf'; 'Es ist ein Ros' entsprungen'; 'Stille Nacht'; 'Laβ uns das Kindlein grüβen' et cetera afgewisseld met recitatieven en aria's.

De Poolse kerstliederen zijn fantastisch gearrangeerd voor koor en orkest door Matthew Jaskiewicz zoals 'Bóg sie rodzi'; "'Gdy sie Chrystus rodzi' en natuurlijk 'Lulajze, Jezuniu' et cetera. Ook worden de Polnische Katholische Mission Niederrhein in Kleve en de R.K. Poolse Gemeenschap in Nijmegen uitdrukkelijk van harte uitgenodigd. Deze concerten zijn gratis toegankelijk. De concerten zijn mede mogelijk gemaakt door de Euregio Rijn-Waal in het kader van het Iinterreg V A programma Duitsland-Nederland.

Middag tegen de eenzaamheid

GROESBEEK - Op zondag 3 december is er een middag tegen de eenzaamheid, Deze is in samenwerking met AH Groesbeek en wordt gehouden in De Sleutel aan de Bredeweg in Breedeweg van 12.00 tot 16.00 uur.

Gestart wordt met een brunch met daarna een gezellige muziekmiddag onder leiding van Theo van Blitz. Voor deze middag moet men zich wel nodig aanmelden via André 06 11199935; uiterlijk aanmelden tot 30 november.

Extra voorstellingen Spek&Spam

BEEK - De voorstelling Spek&Spam in de voormalige slagerij aan de Nieuwe Holleweg 23 in Beek is inmiddels meermaals gespeeld. Alle keren puilde de 'winkel' uit. Het publiek is enthousiast en verrast door de vele vondsten, het verhaal en de locatie zelf.

Het atelier, eerder een bekende slagerij, is met vele kleine kunstwerken door eigenaar/kunstenaar Myrna Rasker opnieuw tot winkel gemaakt. In dat decor wordt een verhaal over twee slagerszussen gespeeld waarbij het publiek gniffelt, voluit lacht en dan weer stil valt.

De voorstellingen op 26 november en 10 december zijn uitverkocht, maar er kunnen nog plaatsen gereserveerd worden voor de volgende extra ingelaste voorstellingen: zondag 17 december 15.00 uur, zondag 7 januari 15.00 uur en zondag 4 februari 15.00 uur

Reserveren kan op www.bureaubuitenkans.nl of aan de deur bij Atelier Rasecht, Nieuwe Holleweg 23, Beek gem. Berg en Dal.

Dick Siecker 10 jaar vrijwilliger SWOM

jubilaris Dick Siecker Foto: Thea de Wijse

REGIO - Omdat Dick Siecker niet op de jaarlijkse brunch aanwezig kon zijn heeft SWOM hem alsnog de vrijwilligersspeld, gemaakt door Wil Wevers, uitgereikt.

Dick begon tien jaar geleden met het bezorgen van warme maaltijden. Al snel werd de overstap gemaakt naar de vervoersservice. Dick vervoert de cliënten graag en is altijd inzetbaar. SWOM bedankte Dick en hoopt nog lang een beroep op hem te kunnen doen.

Protestantse gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 10 december. 2e Zondag van de Advent. Voorganger: ds. J. Brezet uit Duiven, m.m.v. Pieter en Chioma (zang en gitaar).

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen. Na de dienst is er koffie en thee in de Serre. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Bloemen uit millingen: de kerstworkshops starten weer

MILLINGEN - Bloemen uit Millingen: de kerstworkshop starten weer. Er zijn nog enkele plaatsen vrij op dinsdag 12 december, maandag 18 december en dinsdag 19 december. Voor de kinderworkshops op vrijdag 15 december zijn ook nog enkele plaatsen vrij. Aanmelden kan in de winkel of via de website www.bloemenuitmillingen.nl op deze website staan ook de data.

Bloemen uit Millingen, Heerbaan 174,Millingen aan de Rijn. Telefoon: 06 30830750; e-mail: bloemenuitmillingen@gmail.com; www.bloemenuitmillingen.nl. Ook te vinden op Facebook Bloemen uit Millingen

244 bijzondere vogels op vogelshow in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Vrijdagavond is de jaarlijkse vogelshow van de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger officieel geopend in het Voorzieningen Hart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. In de normaliter mannenwereld was het de kersverse voorzitster Diny Kuijpers die de aanwezigen van harte welkom heette.

Dankzij de tentoonstellingscommissie is er weer een vogelshow die er mag zijn. Zij weten het weer telkens voor elkaar te krijgen zonder ook maar één cent subsidie van de gemeente, aldus Diny Kuijpers. Liefst 244 bijzondere vogels van parkieten tot kanaries en wildzang zijn het hele weekend te bewonderen. De tentoonstelling heeft een internationaal tintje gekregen door de deelname van enkele Duitse inzendingen.

Het is alleen jammer dat er helaas geen nieuwe leden bij komen, ook niet van de jeugd, liet Kuijpers weten. Wethouder Sjaak Thijssen vond het eveneens jammer dat de jeugd minder is geïnteresseerd in het houden van vogels. "In Groesbeek zeggen ze 'Mussen'. Daarom hebben jullie de schooljeugd bij de tentoonstelling betrokken zij sieren de tentoonstellingsruimte met kleurplaten. Jullie hebben zorg en aandacht voor de natuur. Het komend weekend staat 'Op De Heuvel 'in het teken van fleur en zang en zal er ongetwijfeld driftig worden gefloten. Mijn complimenten voor de organisatie en hoop dat jullie een geslaagd weekend hebben", aldus Thijssen die vervolgens de prijsuitreiking verrichtte. Hij begon met jeugdkampioen Sven Croonen, met zijn geel intensieve wildzang. Algemeen kampioen werd Jan van Kessel met zijn wildzang Sijs.

Leden van Verdienste De Treffers

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Tijdens een druk bezochte vrijwilligersavond van De Treffers zijn vrijdagavond liefst vijf Leden van Verdiensten gekozen. Het is een goed gebruik deze avond de 'Vrijwilliger van het Jaar' te kiezen die dan de speciale erkenning 'Lid van Verdienste' ontvangt.


Het was een bijzonder gezellige vrijwilligersavond waarbij de feest DJ Mike voor de muzikale omlijsting zorgdroeg. De leden van Verdiensten waren dit jaar drie mannen die al jaren zeer actief zijn binnen de jeugd en trouw diverse functies vervullen. Zowel het jeugdbestuur als het algemeen bestuur waren het unaniem eens dat zij deze verdiende titel in ontvangst mochten nemen, te weten: Frank van Elst, Henri Thissen en Hans Liebers. De drie vrienden zijn al van kinds af aan betrokken bij De Treffers en zijn sinds vele jaren actief binnen het jeugdbeleid.

Later op de avond verraste Jan Driessen met een speciaal woord van dank namens de gehele vereniging aan voorzitter Bert Janssen en zijn vrouw Marian. Bert is altijd degene die lovende woorden uitspreekt aan andere clubgenoten, maar deze avond werd hij en zijn vrouw in het zonnetje gezet. Als erkenning voor jarenlang onvolprezen voorzitterschap en vrijwilligerswerk binnen de vereniging kregen ook hij en zijn vrouw Marian de oorkonde van 'Lid van Verdienste'. Marian is zelf als vrijwilliger al jaren actief binnen de maandagmiddagschoonmaakgroep Madaram, verzorgt de administratie van de kledingborg, alsmede de administratie van de zittribune. De Treffers dankte alle vrijwilligers, want zonder vrijwilligers is er geen vereniging.

'De Steenmakers' van Wim Ebben

Steenfabriek Kekerdom. De arbeiders met klompen werken aan de pers. Op blote voeten de modderkruiers. Foto: Collectie Wim Ebben Foto: Collectie Wim Ebben

REGIO - Vanaf 16 december is te koop het boek ‘De Steenmakers’, de arbeiders van de steenfabrieken in de Ooijpolder door Wim Ebben Het boek is een gezamenlijke uitgave van: Het Kwartier van Nijmegen; Heemkundekring De Duffelt; Stichting Van Steen en Natuur. Dit rijk geïllustreerde fotoboek te koop voor 20,00 euro in de winkels en boekhandel.

Dit boek toont het harde bestaan van de toenmalige steenoven-arbeider. Het waren niet alleen mannen: ook vrouwen en kinderen verrichtten werk op ‘d’n oven’. Aan de hand van unieke en vaak niet eerder vertoonde foto’s wordt het leven, werken en wonen van deze mensen in de Ooijpolder getoond en verteld. In het eerste hoofdstuk beschrijft René van Hoften de verhouding tussen de arbeider en de steenfabrikant. In de volgende hoofdstukken ‘vertellen’ de foto’s het verhaal.

Dit alles kon tot stand komen dankzij de rijke collectie foto’s van Wim Ebben. Over een reeks van vele jaren heeft hij vele families en instanties benaderd, hun (familie)albums met foto’s gekopieerd en thuis gedigitaliseerd. Zo is zijn passie uitgegroeid tot een omvangrijke verzameling van duizenden foto’s, hieruit zijn de foto’s gehaald met de ‘steenoven en het steenovenvolk’ als onderwerp. Uit dit alles is een unieke verzameling foto’s uit het leven, werken en wonen van een aantal generaties in de Ooijpolder in dit boek bijeengebracht.

De beschrijving van de foto’s met vermelding van de daarbij behorende namen geven dit boek een toegevoegde waarde.

13 / 32

14 / 32

1 December 20 jaar, 't is heel wat

ja Sjors, maak je dorst maar nat!

Het is echt waar,deze kanjer wordt 1 december 9 jaar.
Van harte gefeliciteerd lieve Thijs.

Dikke kus van opa Jan en oma Astrid.

Lieve (o)pa en (o)ma,
Na 40 jaar nog steeds
hartstikke verliefd.
Van harte gefeliciteerd
met jullie trouwdag.
Liefs de (klein)kinderen

Kippetjes

Hiep hiep hoera!
Op 1 december zijn deze
vrolijke kippetjes 5 jaar samen!
Gefeliciteerd!
Liefs, de (klein) kinderen

49 oude sokken op een rij, op 2 december komt de 50e erbij.
Gefeliciteerd Anne!

Liefs je kids en aanhang

50 jr. getrouwd

Vrijdag 1 december 50 jaar getrouwd!
Van harte gefeliciteerd.
Veel liefs en een dikke kus,
Betty, Bertus, Judith, Gijs en Daan

Dit is geen grapje, deze knappe kerel wordt 1 december 70 jaar!
Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren.
Harrie en Lenie

Joop & Hannie

Hiep hiep hoera!
Op 1 December zijn Joop & Hannie
alweer 50 jaar een prachtig paar!
Liefs de kinderen
en kleinkinderen xxx

Hoera, Fleur wordt 3 december
9 jaar
Gefeliciteerd Fleur
Kusjes
Opa's en Oma's

Bruidspaar

25 -11-2077 / 25-11-2017
Van harte gefeliciteerd
en nog vele jaaaaaaren!
Lieve groetjes

Aquarel van Margo van Vegchel valt in de prijzen in Amerika

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een aquarel van de Groesbeekse kunstenares Margo van Vegchel is onlangs in Amerika in de prijzen gevallen.

Margo heeft twee aquarels ingezonden voor de Experimental Water Media Exhibition 2017 van de Northerm Arizona Watercolor Society in Amerika. Een van de aquarellen is in de prijzen gevallen en werd derde van de acht inzendingen. De aquarel is direct verkocht aan een inwoonster uit Sedona in de staat Arizona voor 479 dollar. Voor het behalen van de derde prijs won Margo ook nog eens 150 dollar. Van de 66 ingestuurde aquarellen waren er in totaal 44 tentoongesteld Margo gaat met regelmaat een kopje koffie drinken in lunch café en restaurant De Spil aan Bellevue in Groesbeek.

Steeds verbaast Margo zich over de inrichting van het etablissement in het hart van Groesbeek. Niet alleen de inrichting van De Spil ziet er perfect uit maar ook de versieringen op de tafels is voor Margo een lust voor het oog. Deze versieringen in De Spil zijn te danken aan de creativiteit van de eigenaresse Welmoed Stekhuizen die samen met haar man Michael de succesvolle zaak runnen. Tijdens een van de kopjes koffie is Margo van Vegchel geïnspireerd geraakt door de versieringen op de tafels en heeft dit vastgelegd in een aquarel die onlangs in Amerika in de prijzen is gevallen. Margo wil met haar aquarellen af van het traditionele werk. Voor Margot is dit bijzonder maar zeer zeker ook voor Welmoed dat haar versieringen in een aquarel zijn vastgelegd en momenteel in een woning – villa in Arizona hangt. Voor Welmoed is het jammer dat deze aquarel gelijk verkocht is, want die had ze graag in mijn zaak gehad, laat Welmoed Stekhuizen weten. De facebook van beide dames is: atelier van Vegchel en De Spil Groesbeek.

Onterecht verlies Germania

GROESBEEK - Germania heeft een onterecht verlies geleden tegen Voorwaarts. In een sportieve wedstrijd had de ploeg van Piet de Kruijff bijna de gehele wedstrijd de overhand maar een vrije trap in blessuretijd van de eerste helft werd de Groesbekers fataal.

Germania speelde de beste wedstrijd van het seizoen maar werd daarvoor onvoldoende beloond. Waaruit maar weer eens blijkt, dat niet altijd de beste ploeg de wedstrijd wint. Germania had vanaf het begin het initiatief en dat resulteerde in de 11e minuut al in een uitstekende kans voor Jordy Wijnhoven. Na een onachtzaamheid in de Voorwaarts defensie ontfutselde hij de bal aan de laatste man en kon ongehinderd opstomen naar de doelman. Helaas voor Germania ging zijn lage schot net naast. Voorwaarts stelde daar weinig tegenover want Germania dekte vrij kort en de groen-witten wonnen bijna elk duel op het middenveld. Dit leidde in de 39e minuut tot de fraaiste aanval van de wedstrijd, Frenk Wouterse ging op links goed door en zijn afgemeten voorzet werd door Melvin de Klijn keihard ingeschoten. Helaas voor Germania ging deze inzet echter net naast waardoor Germania niet op een verdiende voorsprong kwam. Vlak daarvoor kwam de goed spelende Tijn Jellema net een teenlengte tekort nadat hij in stelling was gebracht door de hardwerkende Rens van Laanen. Maar zoals zo vaak in het voetbal viel de treffer aan de andere kant. Een onnodige overtreding vlak voor het 16 meter gebied van Germania leidde tot een vrije trap die onberispelijk werd ingeschoten door Voorwaarts 1-0. Eigenlijk de eerste keer dat de ploeg uit Twello gevaarlijk voor het Germania doel kwam en meteen was het dus raak.

Na twee minuten in de tweede helft kreeg Germania ook een vrije trap op ongeveer dezelfde plaats, maar die werd door Tijn Jellema keihard in de muur geschoten. Germania bleef Voorwaarts terugdrukken en kreeg diverse mogelijkheden om de stand gelijk te trekken. In de 56e minuut was Frenk Wouterse dicht bij de 1-1 maar zijn uitstekende schot werd weg gestompt door de Voorwaarts doelman. Melvin de Klijn pikte de rebound op en werd binnen de lijnen neergelegd maar de scheidsrechter zag hier geen penalty in. In de 75e minuut was Kevin Tevoynan dichtbij de gelijkmaker nadat hij een uitstekende voorzet van Frenk Wouterse met het hoofd verlengde maar ook deze kopbal ging net naast. Enkele minuten later overkwam Tijn Jellema hetzelfde toen hij na een slim genomen vrije trap vrij voor de Voorwaarts doelman kon inkoppen. Maar ook zijn kopbal trof geen doel maar ging net over.

Vlak voor tijd was Max Nass nog dicht bij de gelijkmaker toen hij uit weer een vrije trap de bal op de wreef nam maar ook dit schot ging over. Zo verloor Germania onterecht tegen het hooggeplaatste Voorwaarts en na afloop was iedereen het erover eens dat de Groesbekers meer hadden verdiend. De ploeg van Piet de Kruijff sloot een prima gespeelde wedstrijd daardoor met verlies af waarmee maar weer eens duidelijk werd gemaakt, dat niet altijd de beste ploeg een wedstrijd wint.

Nieuwe cd '10 jaar De Kèls' te koop

GROESBEEK – De nieuwe cd van de zanggroep De Kèls die onlangs tijdens het tienjarig bestaan werd gepresenteerd is vanaf heden te koop voor zes euro.

De cd is te verkrijgen bij Rikjo, Herwendaalseweg 3 en bij Le Monde aan de Dorpsstraat 32a. Ook kan men de cd bestellen via e-mail bij contact@zanggroep-de-kels.nl. Uiteraard zijn de cd's ook te koop tijdens de optredens van De Kèls. Raadpleeg regelmatig de agenda van De Kèls op www.zanggroep-de-kels.nl.

Kerstconcert voor de Vrijheid in Antoniuskerk Breedeweg

Singer-songwriter Maarten Peters Frank van Engelen

BREEDEWEG - Zondag 17 december om 15.00 uur houdt het Nationaal Bevrijdingsmuseum in samenwerking met de Politiekapel Gelderland-Zuid en singer-songwriter Maarten Peters een 'Kerstconcert voor de Vrijheid' in de Antonius van Padua kerk, Sint Antoniusweg 2 in Groesbeek (Breedeweg).

De Politiekapel en singer-songwriter Maarten Peters zullen gezamenlijk een repertoire van diverse kerstliederen ten gehore brengen. Buurtmarkt Breedeweg zal voorafgaand aan het concert, in de pauze en na afloop een bijzondere kunstmarkt verzorgen.

Voor 10,00 euro per persoon kunt u genieten van een mooie zondagmiddag in kerstsferen. De opbrengst van het kerstconcert zal worden besteed aan de educatieve programma’s van het Bevrijdingsmuseum.

Kaarten zijn te koop bij de Buurtmarkt Breedeweg en de Bruna in Groesbeek, de Primera-vestigingen in Beek en Gennep en bij het Bevrijdingsmuseum aan de kassa. Ook voorafgaand aan het concert kunt u nog kaarten kopen in de kerk.

Zonnepanelen op andermans dak

Een van de locaties voor zonnepanelen bij Groenhouten in Leuth

BERG EN DAL - Er is veel animo in onze gemeente voor het plaatsen van zonnepanelen op andermans dak ofwel het vormen van een Postcoderoos. Mensen die zelf een te klein dak of veel schaduwval hebben, een woning huren of in een monument wonen kunnen meedoen en toch investeren in zonnepanelen.

Er werden de afgelopen weken drie informatie-avonden georganiseerd in Groesbeek, Beek en Millingen aan de Rijn. “In totaal hebben we 105 mensen mogen verwelkomen en iedereen kunnen informeren over het Postcoderoosproject in de gemeente Berg en Dal. Al bijna 70 huishoudens willen zich voor 600 panelen aansluiten bij de energiecoöperatie u.a. in oprichting. "Een geweldig resultaat tot dusver”, aldus de organisatie Energierijck Berg en Dal.

'Er is nog ruimte voor meer panelen en u kunt zich ook aanmelden voor deelname aan dit duurzame project. Het is al mogelijk in te schrijven vanaf één paneel, waarbij we rekenen op een rendement van 3-5 procent per jaar. Op de website www.energierijck.nl vindt u meer informatie en we vragen u om, bij belangstelling, uw inschrijving z.s.m. door te geven via e-mail samen@energierijck.nl. We houden u dan op de hoogte van de vervolgstappen. Zo wordt er dit jaar nog een belangrijke bijeenkomst georganiseerd voor de oprichting van de Energiecoöperatie u.a. en alle potentiële leden worden daarvoor uitgenodigd."

Kerstlunch

voor mantelzorgers

OOIJ - "Wij als Mantelzorg Berg en Dal weten als geen ander dat tijdens de feestmaanden de zorg voor jouw ouders, buren of vrienden gewoon doorgaat. Om de mantelzorgers in Berg en Dal ook tijdens de decembermaand iets aan te kunnen bieden, organiseren we op woensdag 13 december een speciale kerstlunch in dorpshuis De Sprong in Ooij."

Je bent als mantelzorger van harte uitgenodigd om van deze lunch te komen genieten! Vorig jaar was de lunch een groot succes. Daarom organiseren we het ook dit jaar weer! Maak je gebruik van dit aanbod, meld je dan eenvoudig bij ons aan. Er zijn geen kosten aan verbonden. Reageer wel voor 6 december en kom genieten van een smakelijk en mooi moment samen met andere mantelzorgers!

Aanmelden kan via info@mantelzorgbergendal.nl of bel even naar 085 0406066 (op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur). We hopen je te zien op woensdag 13 december! De geheel verzorgde lunch vindt plaats in dorpshuis De Sprong, Prins Bernhardstraat 3 in Ooij. De aanvang is om 12.00 uur en we stoppen rond de klok van 14.00 uur. Mocht vervoer een probleem zijn, geef dit dan bij ons aan.

Met Zonnebloem naar Intratuin

OOIJ - Op woensdag 13 december gaat de Zonnebloem afdeling Ooijpolder, naar Intratuin in Malden.

"Vindt u het leuk om mee te gaan geef u dan voor maandag 4 december op. Wij willen om 9 uur vertrekken en ontbijten dan bij Intratuin. Na het ontbijt kunt u dan in de winkel rondkijken en tegen 12.00 uur vertrekken we dan weer richting Ooij.

Kosten voor deze dag bedragen 3 euro. Opgeven kan tot 4 december bij Erna Driessen, telefoon 024 6633103 of 06 13651285."

Met Zonnebloem naar Intratuin

Met Zonnebloem naar Intratuin

OOIJ - Op woensdag 13 december gaat de Zonnebloem afdeling Ooijpolder, naar Intratuin in Malden.

"Vindt u het leuk om mee te gaan geef u dan voor maandag 4 december op. Wij willen om 9 uur vertrekken en ontbijten dan bij Intratuin. Na het ontbijt kunt u dan in de winkel rondkijken en tegen 12.00 uur vertrekken we dan weer richting Ooij.

Kosten voor deze dag bedragen 3 euro. Opgeven kan tot 4 december bij Erna Driessen, telefoon 024 6633103 of 06 13651285."

Donderdag bingo

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs is wekelijks 250 euro, terwijl de jackpot kan oplopen tot wel 400 euro. Dat is het maximale bedrag dat in de jackpot mag zitten. Als die met dat bedrag niet sneuvelt, worden er vier extra rondes gespeeld van ieder 100 euro. De opbrengst van deze bingoavonden komt ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen gaat iedere donderdagavond om 19.00 uur open; de bingo begint om 20.00 uur.

Dit zijn de dartwinnaars!

Mike Baartman Foto: rob braam Foto: rob braam

NIJMEGEN - Mike was met afstand al reeds eerder kampioen, en was niet meer in te halen in de Janssen en Janssen Leaue. Daar werd om de promotie plaatsten gespeeld die door Sven en Franck werden gewonnen.

In de Premier League van DCM'99 was Niels de rode draad van de avond, want hij won van alle kanshebbers op de titel waardoor alleen Sjord en Jan over bleven voor de Titel en clubkampioen. Sjoerd was te sterk voor Jan die het hele seizoen de ranglijst aanvoerde, en Sjoerd won met 3-1. Hoogste finish van de de avond was van Frank Erinkveld met 119, en de goed gevulde misterypot was voor Robby Meert; hij cashte een mooi bedrag met een 109-finish. DCM99 is Janssen & Janssen dankbaar voor de goede samenwerking en sponsoring van het afgeopen seizoen.

Sjoerd v Haaren Foto: rob braam

Goed bezochte training 'Nieuwe Nederlanders en ik'

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BEEK - De grote toestroom van vluchtelingen zorgt ervoor dat je in het dagelijkse leven vaker in aanraking komt met nieuwe Nederlanders. Dit kan zijn in je buurt, op het werk en op allerlei publieke plekken. En als je een goede buur, professional of vrijwilliger wil zijn en de nieuwkomers wil helpen is het wel handig als je weet wat do's en don'ts zijn.

De training 'Nieuwe Nederlanders en ik' bood woensdag 22 november in Kulturhus in Beek informatie over culturele verschillen en gelijkenissen en over het aanleren van Nederlands als tweede taal. De goede opkomst van 45 bezoekers uitte zich in buurtbewoners, een paar professionals en een hoop vrijwilligers. En iedereen zei geïnspireerd naar huis te zijn gegaan na de 2,5 uur durende training.

Dat kan ook niet anders met twee ervaren sprekers. Jet Wijdeveld, docent bij het ROC Nijmegen en in 2016 verkozen tot 'Taalheld' van Gelderland (in de categorie taalbegeleider) heeft specifiek op Taal handvatten gegeven aan de bezoekers. Zo vertelde Jet dat de woordenschat van Nieuwkomers na het behalen van het inburgeringsexamen onder dat van een vierjarig Nederlands kind ligt dat net naar school gaat.
De tweede spreker is de van oorsprong Griekse Catherina Dracopoulou, die jaren als ombudsvrouw voor etnische minderheden heeft gewerkt bij gemeente Nijmegen. Vanuit haar persoonlijke ervaringen, haar ervaringen als arts in Afrika en haar ervaring als ombudsvrouw kon ze de bezoekers wat vertellen over de misverstanden die tussen culturen kunnen ontstaan door de verschillen die er zijn. Zo is onbeleefd om bezoek te weigeren of naar huis te sturen in sommige culturen, waardoor men te laat of niet op een afspraak komt.

"Kon u er niet bij zijn en zou u graag nog eens een training als deze willen bijwonen, mag u een e-mail sturen naar lisanne.bron@fortewelzijn.nl."

Geen stunt Groesbeekse dames

GROESBEEK - Afgelopen zaterdagavond kwam de nummer twee van de competitie op bezoek in Groesbeek, de dames van G.H.V. uit Goirle.

Na tien seconden keek Groesbeek al tegen een achterstand aan na een goed uitgespeeld één-tweetje met de cirkel. Groesbeeks Glorie herpakt zich snel en kwam halverwege de eerste helft op voorsprong, mede door een aantal goede reddingen van de keeper en goed uitgespeelde aanvallen. Er werden veel penalty's gegeven doordat er vooral in de cirkel verdedigd werd. Groesbeek wist deze kansen goed te benutten. De thuisclub ging comfortabel de rust in met een ruststand van 9-7.

Na rust ging het mis. Open kansen werden gemist en er werden vlak na elkaar twee tijdstraffen uitgedeeld. Groesbeek kwam hierdoor met vier man kwam te staan. Van de opgebouwde voorsprong was dan ook snel niets meer te zien. G.H.V. kwam beter op schot en profiteerde van de overtal situaties. Groesbeek kon hier niets meer tegenin brengen en heeft de tweede helft steeds tegen een achterstand aangekeken. De penalty’s die in de eerste helft overwegend benut werden, werden helaas gemist in de tweede helft. Groesbeek bleef kansen missen en G.H.V. verzaakte niet om te scoren. De eindstand was dan ook in het voordeel van de nummer twee uit Goirle, 14-18. Volgende week zaterdag 2 december staat er een uitwedstrijd op de planning voor de dames tegen Roef dames 1 in Moergestel.

Bingo voor senioren

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 5 december is er bij de seniorenvereniging Sionsheuvel een Sinterklaasbingo.

De aanvang is om 14.00 uur. De zaal is open om 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten 6 en de kleine kaarten 1 euro. Een tweekaart kost 2 euro. De jackpot staat op 65 euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. De locatie is te bereiken met de buurtbus, bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Viering hoogste punt van De Heeren van Ooij

Foto: Marcel Vink

Foto: Marcel Vink

OOIJ - Donderdagmiddag 23 november werd samen op het binnenterrein van het in aanbouw zijnde appartementencomplex met een aantal toekomstige bewoners en betrokken partijen het hoogste punt van het complex 'De Heeren van Ooij' aan de Kerkdijk in Ooij gevierd.

Het openingswoord was aan directeur Michel van Wijk namens Jan Oosterhout ontwikkeling b.v. Hij werd gevolgd door wethouder Alex ten Westeneind namens de gemeente Berg en Dal. Aansluitend was de eer aan de eerste kopers, de heer en mevrouw Teunissen uit Apeldoorn, die samen met wethouder Alex ten Westeneind, het nieuwe gevelbord met de tekst 'De Heeren van Ooij' onthulden. Dat bord zal bij de oplevering van het appartementencomplex een vaste plaats op het gebouw krijgen. De verwachting is dat de oplevering in het voorjaar zal zijn.

Geld inzamelen voor activiteiten ouderen Mariëndaal Grootse kerstmarkt op unieke locatie in centrum Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 16 en zondag 17 december wordt er in het centrum van Groesbeek een grootse kerstmarkt gehouden op een bijzondere locatie. De kerstmarkt vindt plaats in het gehele park van Mariëndaal alsmede een gedeelte van het marktterrein voor Bellevue.

De opbrengst komt geheel ten goede aan de activiteiten voor de ouderen van Mariëndaal. Ilona Peters samen met een vijftal vrijwilligers die al vanaf september jongst leden samen met vijf vrijwilligers met de organisatie bezig, is de drijvende kracht achter dit kerst gebeuren. In en rondom het Mariëndaal park zullen zo'n 60 kramen verschijnen waar voor elk wat wils te verkrijgen zal zijn. Midden in het park zal voor de eerste maal in Groesbeek een schaatsbaan verrijzen van honderd vierkante meter.

Ook zal het park door een gespecialiseerd bedrijf op een bijzondere wijze verlicht worden. Daarnaast zijn er diverse demonstraties zoals zaterdag Total Spirit sportschool terwijl zondag Denny Kraaij met zijn motorzagen de mooiste figuren weet te creëren. Daarnaast is er een bijzondere kinderactiviteit te weten een kerstkinderknuffelfarm.

Ook leerlingen van de Montessori- en het Kadinskycollege zullen hun medewerking verlenen aan deze kerstmarkt. De jongerenwerker heeft het voor elkaar gekregen dat de jeugd de kerstmarkt mee komen helpen opbouwen. Op beide dagen zullen de jongeren kerststerren aan de man gaan brengen waarvoor ook een gedeelte bestemd is voor de ouderen van Mariëndaal. Ook de brandweer van Groesbeek heeft demonstraties aangekondigd.

In het park komt tevens een eetplein met onder andere riefkoekjes van Kakki, erwtensoep, broodjes hamburgers en braadworst, glühwein en warme chocomel. Aan muziek zal het evenmin ontbreken zo zal Muziek Express op zaterdag One Line radio verzorgen samen met de Groesbeekse piraten van weleer. Ook The Moonlights, smartlappenkoor Ochaarm, Alfred Arts en Foek aus Holland zullen optredens verzorgen terwijl 'Henkie' zaterdagmiddag om 16.00 uur speciaal voor de kids een optreden verzorgt. Alle schoolgaande kinderen in totaal 1250 hebben een tempex kerstbal gekregen die ze mogen versieren. De prijsuitreiking is zondagmiddag om 17.00 uur. Op zondag 17 december is er tevens een kerstmarkt op het Dorpsplein die aan zal sluiten naar de grote kerstmarkt in het park Mariëndaal. De kerstmarkt is op beide dagen geopend van 12.00 tot 21.00 uur, terwijl de schaatsbaan op beide dagen is geopend van 12.00 tot 22.00 uur.

Koningin bezoekt legeroefening op de Groesbeekse heide, 1912

Foto: Archief Gerrie Driessen

Foto: Archief Gerrie Driessen

De Nieuwe Tilburgsche Courant van 14 sept. 1912: De Koningin Wilhelmina bij militaire oefeningen. Gisterochtend te 7 uur 6 min. Is H.H. per extra-trein te Nijmegen aangekomen. (…) Vandaar ging zij naar Heumen. (…) Het bezoek duurde vijf minuten. Daarna werd naar den Plasmolen gereden waar even werd getoefd en een blik geslagen op de Mookerheide.

Door de gemeente Groesbeek werd vervolgens getuft naar de Groesbeekse heide. Op korte afstand van het in aanbouw zijnde R.K. Sanatorium werd te 8 uur 25 min. op den Groesbeeksen -weg gestopt, waar kolonel Quack H.M. verwelkomde. Op de heide daar werd een oefening gehouden door een colonne, onder bevel van majoor Van der Grinten, die, langs den Groesbeeksen -weg in de richting van Nijmegen marcherende, beveiligd door een afdeling op de rechterflank, een bataljon infanterie tegen den vijand afzond, die deze flankbedekking plotseling onder vuur nam. De ontwikkeling van het bataljon in het dal was op de standplaats van de Koningin duidelijk te volgen. Kolonel Quack gaf H.M. inlichtingen en vergezelde haar op den verdere tocht, welke ongeveer halftien werd voortgezet over den Groesbeeksen -weg. Bij Dekkerswald stond een erepoort, waar de bestuurders van het sanatorium en de burgemeester van Groesbeek H.M. begroetten, en dochters van de dokters Jongmans en Spanjer bloemen aanboden. Vervolgens ging het over de Fransestraat (…) tot zover de Courant.

Foto is uit het weekblad De Prins met het onderschrift: 'H.M. de Koningin, begeleidt door Kolonel Quack, bij de gevechtsoefeningen van het Elfde Regiment Infanterie op de Groesbeekse heide; de tegen elkander agerende partijen, onder bevel van hoofdofficieren staande, gaven blijk van grootte activiteit, vlotheid in beweging en geestdrift. De mitrailleurs, die bij de manoeuvres gebruikt werden, gaven een indruk van de vernietigende kracht en de overstelpende uitwerking in tijd van oorlog. – H.M. de Koningin betuigde den Kolonel Haar grootte tevredenheid over de gehouden oefeningen. Ter rechterzijde op onze foto ziet men Jonkvrouw Six.                

Zieke beuken worden vervangen door nieuwe beuken Tijdelijke afsluiting Meerwijkselaan

BERG EN DAL - Wegens het kappen van zieke beuken is de Meerwijkselaan in Berg en Dal -tussen de Zevenheuvelenweg en Postweg- afgesloten van 27 november - 6 december. De afsluiting geldt van 8.00 tot 16.30 uur.

Op landgoed De Watermeerwijk in Berg en Dal worden in deze periode 45 beuken gekapt. Deze bomen blijken onherstelbare schade te hebben opgelopen door de honing- en reuzenzwam. Het risico bestaat dat tijdens een storm deze bomen op de Meerwijkselaan terecht komen. Uit veiligheidsoverweging is besloten de aangetaste beuken te kappen en vervangen door nieuwe beuken. Tijdens de werkzaamheden is ter plekke een omleidingsroute aangegeven via de Nijmeegsebaan en de Zevenheuvelenweg.

Vanwege de Wet natuurbescherming is er een ecologisch onderzoek uitgevoerd. Dit wil zeggen dat de bomen gecontroleerd zijn op de aanwezigheid van (beschermde) dieren en planten. Tijdens het onderzoek zijn geen vaste verblijfplaatsen of jaarrond beschermde vogelnesten gevonden. Ook heeft de kap geen negatief effect op verblijfplaatsen, vliegroutes en foerageerkwaliteit van het gebied voor vleermuizen. Door de herplant zal het unieke lanenstelsel van de Watermeerwijk compleet blijven.

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Vijf nieuwe carrouselleden gemeente Berg en Dal

Remco Hammer Foto: Remco Hammer

BERG EN DAL - Dit zijn de vijf nieuwe carrouselleden die op donderdagavond 30 november om 19.45 uur worden beëdigd in de raadszaal van het gemeentehuis in Groesbeek door burgemeester Slinkman.

Remco Hammer (30) is getrouwd en is woonachtig in Groesbeek. Zijn huidige beroep is docent projectleider op de opleiding integrale veiligheidskunde aan Avans Hogeschool in 's Hertogenbosch en Breda. Remco is sinds 2008 lid van de VVD. "Als overtuigend liberaal was dat voor mij de enige keus. Welke zaken ik in de carrousel ga behandelen wordt nader met de fractievoorzitter en overige carrouselleden afgestemd", aldus Remco.

Peter Zwitserloot Foto: Peter Zwitserloot
Jelena Vovk Foto: Jelena Vovk
Christel Arts Foto: Christel Arts
Ruud Verstraaten Foto: Ruud Verstraaten

Peter jaar VOLG ( Foto 2 )

Peter Zwitserloot (47) is woonachtig in kerkdorp De Horst in Groesbeek, is gehuwd en heeft twee kinderen. In het dagelijks leven is Peter beroepsmilitair als officier bij de Koninklijke Landmacht. Sinds afgelopen zomer is Peter lid van VOLG. Zijn interesse in de carrousel is veiligheid en leefbaarheid.

Jelena Vovk (33) is ongehuwd en woonachtig in Groesbeek. In het dagelijks leven is Jelena Jurist en functionaris gegevensbescherming gemeente. Sinds zomer 2017 is Jelena lid van de Groesbeekse Volks Partij. Welke zaken Jelena gaat behandelen in de carrouselvergaderingen hangt af van welke onderwerpen er op de raadsagenda worden geplaatst.

Christel Arts (38) is ongehuwd en woonachtig in Groesbeek. In het dagelijks leven is Christel staffunctionaris Kwaliteit en Veiligheid. Christel loopt een half jaar mee in de politiek bij de plaatselijke partij GVP. Later zal worden bekeken welke zaken zij in de carrouselvergadering zal behandelen.

Ruud Verstraaten (33) woont samen en woont in Groesbeek en heeft een zoon. In het dagelijks leven is Ruud Hoofd Administratie / P&O bij Megens Installaties. Ruud is sinds 9 maanden actief bij de Groesbeekse Volks Partij. Wat hij gaat behandelen in de carrouselvergadering hangt af van de onderwerpen die aan de orde komen.

Kerstbomen van Bas Beijer: verser kan het niet...

GROESBEEK – Bas Beijer is er al helemaal klaar voor. Op zijn eigen terrein aan Klein Amerika 3 staan en liggen momenteel al enkele honderden kerstbomen – zij het zonder ballen, versiersel en pieken – op de nieuwe eigenaren te wachten.

Bas is in 2009 in het bedrijf gekomen. Toen zijn vader Theo plotseling overleed, heeft hij samen met zijn oom Leon het bedrijf voortgezet. In januari 2016 is het in Groesbeek bekend staande bedrijf gesplitst. Bas heeft de landwinkel, asperges en kerstbomen op zich genomen. Ook dit jaar is Bas er van overtuigd dat vele honderden kerstbomen hun weg naar de huiskamers zullen vinden.

Sinds vorig jaar verkoopt hij ook de Nordmannen kerstbomen van tuincentrum Groen Groesbeek. Bas zaagt de Nordmannen iedere dag vers af op het land, dus verser kun je de bomen niet krijgen. Ook de kleine kerstboompjes 'Omorika' zijn de laatste jaren erg in trek. Veel mensen zien af van een kunstboom en kopen een originele kerstboom, alleen al voor de reuk, volgens Bas.

Bas heeft er een extra service bij: hij verkoopt ook Easyfix kerstboomstandaards. Hiervoor heeft hij een speciale boor aangeschaft waarmee hij een gat boort in de stam, die exact in de standaard past zodat de boom altijd rechtop blijft staan en water kan krijgen.

De bomen worden netjes verpakt, zodat men de bomen zonder teveel knoeien kan vervoeren. De verkoop is van 5 tot 24 december, 7 dagen in de week van 09.30 tot 18.00 uur en donderdags en vrijdagsavonds koopavond tot 21.00 uur. In het weekend wordt er glühwein geschonken (024 3975839).

Pop-up Museum trok 800 bezoekers

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Het Pop-up Museum heeft in totaal 800 bezoekers mogen begroeten. Zondagmiddag 26 november was de apotheose in de vorm van een kunstveiling in het Nederlands Wijncentrum aan de Bredeweg.

Er kwamen werken uit gemeentelijk bezit onder de hamer van kunstenaars als Sam Middleton, Richard Smeets, Hugo Claus, Simon Vinkenoog, Corneille etc. Bovendien had Fred Tittse nog diverse werken ter veiling aangeboden van kunstenaars als Joep van Baars, Marjolein Richtering, Hein de Bruyne en anderen. Veilingmeesters waren Theo Giesbers en Fred Tittse. De veiling heeft in totaal 3000 euro opgebracht, waarvan 1700 euro voor de kunstwerken van de gemeente. Van de 20 door de gemeente ingebrachte werken zijn er 12 verkocht. De 1700 euro zal besteed worden aan het project van de Heemkundekring Groesbeek om hun archief te digitaliseren en daarmee te ontsluiten.

In memoriam Prof. Doctor M.C van den Toorn (1929, overleden 23 nov. 2017)

Toen Maarten van den Toorn zich eind jaren negentig te Groesbeek vestigde en kort daarna lid van de Heemkunde Groesbeek werd, had ondergetekende geen idee welk een prominent persoon lid was geworden. Deze had zich wel laten ontvallen neerlandicus en docent Nederlands te zijn geweest, maar verder een en al bescheidenheid. Verheugend was de mededeling dat hij genegen was teksten over de Groesbeekse geschiedenis op spelling te controleren. En van dit aanbod werd onverwijld gebruik gemaakt. De eerste uitgave die met zijn medewerking tot is stand gekomen, verscheen begin 1999 en de tweede eind 1999. Sindsdien is het onafgebroken doorgegaan, in hoog tempo, tot twee weken geleden. Geduldig en nauwgezet heeft hij circa twintig manuscripten en honderden afzonderlijke teksten en artikeltjes nagelezen, om een spelfout met potlood te onderstrepen. Hij lette alleen op de spelling, niet op de stijl of zinsbouw; al zullen zijn tenen weleens krom getrokken zijn. Nooit pochte hij op zijn staat van dienst, die aan het licht gekomen was toen hij in mei 2000 benoemd werd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De versierselen werden hem overhandigd wegens zijn verdienste voor de Nederlandse taal en als pleitbezorger van de Nederlandse taal in al zijn facetten, waarbij zijn werkterrein zich uitstrekte tot Duitsland en België. Als Nederlands taalwetenschapper werkzaam aan de universiteit van Munster, docent aan het Nieuwe Lyceum in Hilversum, medewerker Rijksuniversiteit Utrecht, hoogleraar Kath. Universiteit Nijmegen tot 1992. Daarna voorzitter van de spellingswerkgroep van de Nederlandse Taalunie en had als zodanig een belangrijk aandeel in spellingswijzigingen van 1996 en 2006. Wegens zijn inzet werd hij benoemd tot erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse taal en - letteren in het Belgische Gent. Van den Toorn was mede -auteur van het lijvige tweedelige standaardwerk Algemene Nederlandse Spraakkunst Band 1 en 2, waarvan de eerste druk in 1984 verscheen en de 2e herziene editie in 1997. Verder was hij vijf jaar jurylid bij het Nationaal Dictee. Het mag dan ook duidelijk zijn dat de Heemkundekring Groesbeek verguld was met zijn lidmaatschap. Meer dan duidelijk zal zijn dat die vereniging en vooral ondergetekende hem veel dank verschuldigd is voor zijn onbaatzuchtige taalkundige medewerking, verleend over een periode van achttien jaar. Zijn heengaan veroorzaakt een niet in te vullen leemte. Maarten van den Toorn zal erg gemist worden.

Mede namens de Heemkundekring Groesbeek

Gerrie G. Driessen (voorzitter)

Rood Wit scoort net niet

GROESBEEK - In de wedstrijd tegen de Trekvogels had Rood Wit in de eerste helft weinig in te brengen. Dat zorgde ervoor dat de gastheren met 2-0 de rust ingingen. Rood Wit wist in de tweede helft het tij nog wel te keren met heel goed voetbal maar het lukte net niet de stand nog gelijk te krijgen ondanks een aantal goede mogelijkheden.

In de in de 21ste minuut kreeg Rood Wit haar eerste kans. Kahlid el Haddoutti schoot goed op doel maar de keeper wist de bal te pakken. In de 24ste minuut werd de score geopend. Een vrije trap van de hoek van de 16-meter werd goed bij de tweede paal ingetikt, 1-0. Er waren veel protesten maar de scheidsrechter was niet bereid om op zijn beslissing terug te komen. De bal was met de arm in het doel gewerkt en had dus niet toegekend moeten worden. In de 38ste minuut werd een voorzet door Marc Gunterman goed op de lat gekopt. De scheidsrechter floot ook dat af vanwege buitenspel wat het zeker niet was. Drie minuten voor de rust werd een fout in de achterhoede van Rood Wit genadeloos afgestraft met een doelpunt, 2-0. De keeper zat er nog wel aan maar de bal rolde net aan de binnenkant van de paal het doel in.

Na de thee kwam Rood Wit als herboren uit de kleedkamer en nam het heft in handen en zette de tegenstander voortdurend onder druk. Kansen kwamen er en in de 54ste minuut kopte Marc Gunterman een voorzet van Omar over. In de 57ste minuut werd de aansluitingstreffer gemaakt. Met een mooie rush wist Niek Schoofs de bal vrij te maken en met een goed schot de paal te raken. In de rebound was Marc Gunterman precies op de goede plaats om de bal in het net te schieten en de 2-1 te scoren. Rood Wit zette door en rook bloed maar zag geen kans meer om aan de nederlaag te ontkomen. Volgende week kan de ploeg het opnieuw gaan proberen punten te pakken. Dan komt Driel op bezoek op het Kapittelland. Aanvang 14.00 uur.

KBO-kerstviering in De Mallemolen

GROESBEEK – Ook dit jaar houdt KBO Groesbeek-De Horst weer de jaarlijkse kerstviering in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De leden zijn op donderdag 14 december vanaf 13.00 uur welkom om gezamenlijk de kerstviering te vieren. Het programma begint om 13.30 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Het eerste uur zal ingevuld met een kerstverhaal gebracht door een van de leden van de schrijfgroep, terwijl de kerstgedachte zal worden uitgesproken door pastor Jos van Rooij. Zowel het kerstverhaal als de kerstgedachte zal muzikaal worden begeleidt door het eigen zangkoor 'De Zingende Heuvelen'.

Na de pauze wordt het kerstprogramma vervolgt met het trio 'Franje ' die een sfeervol programma met kerst– en musicalliedjes onder de titel 'Een Heel Gelukkig Kerstfeest'. Zowel koffie/ thee als overige consumpties zullen worden uitgeserveerd.
Om de kerstviering goed te kunnen voorbereiden verzoekt het bestuur de leden zich voor 11 december aan te melden.

Linde en Kiki: mini van de maand

Foto: Els Boer

Foto: Els Boer

MILLINGEN - Zaterdag 25 november waren Linde Peters en Kiki Gesthuizen mini van de maand november tijdens de wedstrijd van Switch Dames 1 tegen LIVO Dames 2 uit Duiven.

Kiki en Linde trainen en spelen allebei op niveau 6. Op maandag trainen ze bij Niek en op donderdag wisselend bij Emmie, Mieke en Marise (Els). De meiden hebben het keurig gedaan. Allebei deden ze heel stoer een bovenhandse serve (hier waren ze wel een beetje nerveus voor, maar het ging prima) en allebei vingen ze de bal keurig weer op. Gelukkig hadden ze afgelopen maandag bij Niek nog geoefend op de bovenhandse serve.
Tijdens de wedstrijd hebben ze de punten bijgehouden en tussendoor nog even de verkiezing van de topper van de dag begeleid. De topper van de dag was: Kristel. Maar volgens dames 1 waren Kiki en Linde het! Helaas hebben de dames niet gewonnen, maar dat lag zeker niet aan de inzet van deze twee super mini's...

Omgaan met (beginnende) dementie: zorgeloos op vakantie

REGIO - We weten dat het aantal mensen met dementie de komende jaren verder gaat stijgen. Ook deze mensen en hun partners, gezinnen of vrienden willen graag op vakantie. Nu ervaren zij vaak nog een drempel om op vakantie te gaan. Eén van die drempels is bijvoorbeeld dat zij te maken hebben met onwetendheid bij personeel in de toeristische sector. Dit personeel weet vaak niet goed hoe om te gaan met gasten met dementie. Dat gaat ten koste van de gastvrijheid die iedere ondernemer wil uitstralen.

Binnen de beweging RvN2025 en het project 'Zorgeloos op vakantie' werken zeven gemeenten in het Rijk van Nijmegen, onder aanvoering van de gemeente Berg en Dal, samen met Rabobank, RBT KAN en de STER Berg en Dal en zorgpartijen aan een regio waar je zorgeloos op vakantie kunt gaan. Dat doen we onder andere door ondernemers te informeren over wat er nodig is om mensen met een beperking een zorgeloze vakantie te bieden. Op 11 december bieden wij een eerste pilotworkshop aan om medewerkers van toeristische bedrijven in de gemeente Berg en Dal te leren omgaan met gasten met dementie. De workshop wordt georganiseerd en begeleid door Home Instead Thuisservice Nijmegen.

Het doel is inzicht krijgen in het gedrag van mensen met dementie en het leren om beter met hen om te gaan, zodat gasten met beginnende dementie van een zorgeloze vakantie in onze regio kunnen genieten. Bestemd voor werknemers en managers in de toeristische sector in het Rijk van Nijmegen.

Vragen, die aan de orde komen zijn: Hoe herken ik beginnende dementie bij mijn klanten. Wat zijn mijn eerste neigingen in de omgang met hen en wat is daarvan het effectIs het gedrag van mensen met dementie te begrijpen. Kan ik mijn gedrag aanpassen zodat zowel de klant als ik een goede klantrelatie ontwikkel en 'Take home messages'.

Programma: Deel 1: Dementie gedrag begrijpen vanuit de werking van de hersenen. Deel 2: Uitspelen van herkenbare situaties / scenes door acteurs en interactief. Er wordt een aantal scènes voorbereid. Daarnaast kunnen deelnemers zelf situaties, die zij uit de praktijk herkennen, inbrengen. (2 uur)

De gratis pilotworkshop is maandag 11 december van 14.00 tot 17.00 uur in Fletcher Hotel Erica, Molenbosweg 17, Berg en Dal. Inschrijven kan door een antwoordmail te sturen aan e.d.gans@bergendal.nl. Er zijn maximaal 30 plaatsen beschikbaar.

Themamiddag KBO Beek en ZZG

Foto: Rene Hendriks

Foto: René Hendriks

BEEK - Donderdagmiddag 22 november was er een educatieve themamiddag van de KBO Beek en de ZZG in hotel 't Spijker.

"Nadat onze gasten ontvangen waren met een kopje koffie of thee, verwelkomde de voorzitter de aanwezigen en natuurlijk in het bijzonder Hennie Gesthuizen van de ZZG, een graag geziene gast bij de KBO Beek en Anouk Verhulst, arts specialist ouderen i.o. Er werd begonnen aan een heel leerzame middag over het ge- en misbruik van alcohol, een middag die volgend jaar een vervolg krijgt vanuit de landelijke KBO-PCOB. De dames vertelden de aanwezigen uitgebreid, dat een teveel aan alcohol diverse aandoeningen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten, tot gevolg kan hebben.

Tijdens de pauze werd door de KBO Beek een verfrissing aangeboden, waarvan de meeste leden toch een alcoholische versnapering van maakten, waarna er een informatief spel gespeeld werd. Ook kregen de winnaars een kleine attentie mee van de ZZG. De dames werden bedankt voor hun tomeloze inzet bij ons. Zo ging een middag, waar veel op te steken viel voor uw gezondheid ten einde. Wanneer u dit nu leest en u denkt daar had ik het mijne ook wel over willen weten, de KBO Beek heeft u regelmatig thema middagen waar u wat van opsteekt. Lid, of donateur, van de KBO Beek worden, wij ontvangen u met open armen, tot 1 januari 2019 voor dertig euro", aldus Gérard Tesser, voorzitter van de KBO Beek, die er graag alles over vertelt.

Woon- en behandelvoorziening voor 18-plussers geopend

Foto: Peter

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Donderdagmiddag is onder grote belangstelling een woon– en behandelvoorziening voor 18-plussers van Pluryn officieel geopend op het terrein van Werkenrode. Op het terrein stond nog een pand leeg te weten De Bijenkorf dat geheel is verbouwd en gemoderniseerd voor deze doelgroep.

Met de ingebruikname van De Bijenkorf op de locatie Werkenrode beschikt Pluryn over een unieke woon– en behandelvoorziening voor jongeren met een matig verstandelijke beperking, die op diverse fronten zijn vastgelopen en vaak tussen wal en schip raken als de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. Inmiddels zijn er al 22 cliënten in De Bijenkorf en is er al een wachtlijst ingesteld.

Het gebouw dat donderdag officieel geopend is, telt leefgroepen met elk zeven studio's en een crisisplaats. Daarnaast zijn er nog zes appartementen voor jongeren die niet goed in een groep kunnen wonen. Er is in De Bijenkorf 24 uur begeleiding aanwezig. Voor manager Alfred Kip was het donderdag een heuglijke dag maar zeer zeker ook voor het voltallige team die dit project voor elkaar gekregen hebben. Het is een nieuwe voorziening op dit terrein die voor deze groep veiligheid uitstraalt zodat ze sterker worden in de samenleving.

"Deze complexe jongeren bieden we een goed perspectief", aldus Alfred Kip. Vervolgens kwamen er enkele begeleiders en cliënten aan het woord waarna een cliënt hard door een tempex deur liep van De Bijenkorf waardoor de opening een feit was. De aanwezigen kregen een rondleiding door de woningen verzorgd door bewoners en medewerkers.

De nieuwste multifocale glazen bij Mol Optiek in Millingen

MILLINGEN - Multifocale brillenglazen zijn er in veel varianten. "Dagelijks krijgen wij de vraag, waarin zit het verschil , multifocaal is toch multifocaal? Terwijl de ene brildrager enthousiast is over haar of zijn multifocale brillenglazen, ligt deze bij de ander in de kast. Uiteraard zijn we allemaal verschillend, ook qua acceptatie wat betreft ons zicht."


Onze ogen en hersenen hebben tegenwoordig dan ook heel wat te verduren, drukte in het verkeer, digitale werkzaamheden zoals smartphone , computer et cetera. De afwisseling in ons zicht, van veraf naar dichtbij is nog nooit zo intensief geweest als nu het geval is. Dit gegeven noemen we visuele stress. Waar voor de één een basis multifocaal brillenglas voldoet, wil de ander een zeer geavanceerd brillenglas.

Onlangs introduceerde Nikon het nieuwste multifocale brillenglas, Nikon Presio Master. Nikon is leider in de markt, wat betreft het creëren van hoogwaardige lenzen. Door de deelname aan pool-en ruimtevaartexpedities wordt unieke optische kennis verzameld. Deze kennis is verwerkt in de NODE-technologie (Nikon Optical Design Engine.) Dit is de basis voor het verfijnde multifocale brillenglas. "Uw persoonlijke kenmerken worden in dit brillenglas verwerkt (montuurkeuze, houding zowel veraf als lezen et cetera), dit zorgt ervoor dat u een zo breed mogelijk zicht ervaart, zowel veraf, dichtbij en in het tussen gebied, stressvrij zicht.
Wilt u meer informatie over verschillende soorten multifocale brillenglazen en welke variant eventueel het beste bij uw wensen en leefsituatie past? Kom gerust eens aan Heerbaan 132b in Millingen aan de Rijn; 0481 769113."

Spar Looijschelder wint prijzen

LEUTH - Afgelopen weekend tijdens de afsluitende feestavond van de Spar spelen mocht Spar Looijschelder diverse prijzen in ontvangst nemen.

Al enkele maanden strijden de Sparwinkels tijdens de Sparspelen voor de ultieme prijs: 'Wie wordt in de regio uitgeroepen tot Beste Spar 2017?'. De afgelopen vier jaar heeft Spar geïnvesteerd in verbeterprogramma's op het gebied van brood, AGF en vers algemeen. De Spar spelen zijn een afronding van deze programma's die samenkomt in een winkelwedstrijd waarbij ondernemers door te blijven focussen op klantgerichtheid, vers, kennis van producten en ondernemerschap. Het unieke van de Spar Spelen was dat tijdens en na alle rondes de 'Best Practices' met ondernemers werd gedeeld. Onder de noemer 'leren en kopiëren' was elke ondernemer daarmee in staat het beste uit zichzelf en het team te halen.

De deelnemende winkels werden beoordeeld op het gebied van kwaliteit, service, marketing, ondernemerschap, personeelsbeleid, klantvriendelijkheid, (voedsel-) veiligheid en hygiëne.

In de categorieën AGF en Brood kwam Spar Looijschelder uit Leuth als beste uit de bus. Bij de beoordeling van de totale scores op alle onderdelen behaalde Spar Looijschelder een prachtige derde plaats!

Buurtmarkt Breedeweg laat waterschade achter zich

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – Eind augustus werd de Buurtmarkt Breedeweg getroffen door wateroverlast die zijn weerga niet kende.

Tijdens een fikse hoosbui stond de voorraadkelder tot aan de nok toe vol water. Het gevolg was dat diepvriezers, koelkasten, levensmiddelen, brood en banket alsmede meel voor het bakken van brood en gebak en vers vlees lagen te zwemmen in de kelder. De schade beliep ruim 100.000 euro. "Gelukkig waren wij goed verzekerd", aldus manager Hans Nelessen. De eigenaar van het pand heeft direct daarna een muur gemetseld voor de kelderingang om te voorkomen dat het overtollige regenwater de kelder weer inloopt. "Het is te hopen dat de gemeente Berg en Dal ook maatregelen zal nemen om de overlast van het water zoveel mogelijk te beperken", aldus Hans Nelessen. Nu na ruim drie maanden tijd is de klus geklaard, waarmee het hele team van Buurtmarkt Breedeweg blij is. "En dat we in ieder geval met de kerst vooruit kunnen." In de kelder zijn inmiddels twee diepvriescellen geplaatst. Medewerker Philip Phijffer legt de laatste hand aan het witten van de kelder. Buurtmarkt Breedeweg is er weer helemaal klaar voor.

Bescherming tegen overstomingen in Ooijpolder en Duffelt

OOIJ - Het is al weer een tijd geleden dat een ieder geïnformeerd is over de activiteiten van het Hoogwaterplatform. Op zich goed nieuws want dat betekent betrekkelijke rust aan het Waterfront. Dat is wel eens anders geweest...

"De reden dat we na de turbulente ontwikkelingen in de beginfase niet zijn gestopt als vereniging, heeft te maken met soms onverwachte ontwikkelingen die zich kunnen voordoen. Zoals enige jaren geleden bleek toen in een studie de Ooijpolder als retentiegebied werd opgenomen en we meteen succesvol in verzet zijn gekomen. Het is goed om de ontwikkelingen alert te blijven volgen. Daarom nodigen we leden en belangstellenden uit op dinsdag 12 december om 20.00 uur voor onze algemene jaarvergadering in dorpshuis De Sprong in Ooij.

Na het officiële gedeelte geeft om ongeveer 20.30 uur Bert Voorman een presentatie. Hij is werkzaam bij Rijkswaterstaat en projectleider van een studie die onderzoekt welke maatregelen het beste in ons gebied en grofweg tussen Lobith en Arnhem genomen kunnen worden om ons te beschermen tegen overstromingen. Hoe staat het nu met een mogelijke dijkteruglegging in Ooij, blijft de verdeling van het Rijnwater over Waal en IJssel hetzelfde? Vindt er de komende jaren ook dijkversterking tussen Millingen aan de Rijn en Nijmegen plaats? Hoe wordt aan ruimtelijke kwaliteit een plek gegeven in de afwegingen? Dergelijke en andere vragen komen allemaal aan de orde en u hoort mogelijke antwoorden nu uit de eerste hand. Het bijwonen van de jaarvergadering van het Hoogwaterplatform in de Sprong meer dan waard", aldus Harry Sanders, voorzitter bestuur Hoogwaterplatform.

Nieuwjaarsreceptie SVO

OOIJ - Op 1 januari vindt er in het clubhuis van SVO weer de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. Vanaf 15:00 uur is iedereen welkom om samen met feest-dj Mike het jaar feestelijk te beginnen.

Voor de kinderen is er een leuke speelhoek met een springkussen en draait er een leuke film. Deze middag zal er ook een leuke activiteit plaatsvinden die dit jaar wordt verzorgd door SVO-Korfbal. Kortom: kom allemaal op 1 januari naar SVO om samen
2018 in te gaan!

Jaarvergadering Rood Wit

GROESBEEK-BREEDEWEG - De algemene leden- en jaarvergadering van de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit wordt dit jaar gehouden op vrijdag 8 december in de kantine aan het Kapittelland.

De aanvang is om 20.00 uur. Op de agenda staan onder andere het verslag van de vorige vergadering, de terugblik op het afgelopen seizoen door de voorzitter, de mededelingen, het jaarverslag van de penningmeester, de verkiezing van de kascontrole commissie, de verkiezing van de aftredende bestuursleden en niet te vergeten: de rondvraag. Alle leden worden door het bestuur van harte uitgenodigd voor deze belangrijke vergadering.

Vrouwenweekend

in Groesbeek

GROESBEEK – Drie krachtige ondernemende vrouwen, onderneemsters uit Groesbeek: Lisette Sillessen, Ida Furer en Laura Poelen houden op 15, 16, en 17 december een PPP-weekend in Groesbeek. PPP staat voor Puur, Passie en Power. Het weekend is bedoeld voor vrouwen vanaf dertig jaar uit alle windstreken die hun passie en power willen delen, die van een stevige wandeling houden, willen onthaasten, ontspannen en sparren.

Het weekend is voor vrouwen die zich afvragen waar sta ik nu, wat zijn mijn waardes en welk doel heb ik voor ogen. Blijven dromen verlangens of ga ik mijn dromen waarmaken ? Hoe ga ik dat doen en wie of wat heb ik daar voor nodig. Leef ik zoals ik leven wil ?

De drie vrouwen hebben deelnemerservaring met soortgelijke evenementen en bewaren daar goede herinneringen aan. Enthousiast vertellen ze: "Die inspireerde ons! Even weg uit de dagelijkse beslommeringen, pas op de plaats, even tijd voor jezelf, verdiepende gesprekken en ervaringen delen geeft zoveel energie, kracht en zin. Dat gunnen we andere vrouwen ook!"

Op de drempel van 2017 terugkijken en vooruit kijken. De plek is fantastisch te weten het balkon van Groesbeek aan de Derdebaan en het uitzicht adembenemend. Wandelen met aandacht, mediteren, koken, pret maken en stil zijn. Praten, lachen, luisteren en dan geïnspireerd weer naar huis. Het weekend is compleet verzorgd, lekker, luxe, comfortabel en feestelijk! Kleine groep, maximaal 16 personen.

Van de deelneemsters wordt verwacht dat zij het geboden [programma volgen en van harte meewerken om er voor alle deelneemsters een topweekend van te maken. De aanvang is vrijdag 15 december om 19.00 uur en het einde zondag 17 december 16.00 uur.
Voor meer informatie en zich aanmelden kan voor 8 december via www.pppweekend.nl of bij Lisette 06 22275895, Ida 06 33434913 of Laura 06 43571252.

Sinterklaas op bruin paard...

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Sinterklaas heeft zaterdagmiddag een bezoek gebracht aan Groesbeek. Samen met een 40-tal zwarte pieten werd Sinterklaas opgewacht door fanfare Wilhelmina.

Na een rondtocht door het centrum stond burgemeester Slinkman om de goed heilig man te ontvangen op het Dorpsplein, waar zich al honderden kinderen met hun ouders hadden verzameld. Op het bordes van het gemeentehuis liet burgemeester Slinkman weten blij te zijn dat Sinterklaas tijd heeft gevonden om ook naar Groesbeek te komen.

Hier wonen alleen maar lieve kinderen, aldus Slinkman. De burgemeester vroeg zich af waarom Sinterklaas niet op de schimmel Americo naar Groesbeek was gekomen. Sinterklaas liet weten dat Americo wat grieperig is en heeft om die reden vandaag gekozen voor Valk het bruine zwartepietenpaard. Sinterklaas liet weten de hele middag in Groesbeek te zullen blijven. Hij heeft om die reden een hoop theaterpieten mee naar Groesbeek genomen. Zij zullen twee theatershows verzorgen in sporthal Heuvelland een perfectie locatie, aldus Sinterklaas. Nadat de pieten op het Dorpsplein een dans hadden verzorgd, vertrok het bonte gezelschap naar sporthal Heuvelland. De eerste show werd gegeven voor ruim 400 kinderen met ouders waar ze bij de ingang al werden verwelkomd door de zwarte pieten. Bij de tweede show waren er 200 kinderen aanwezig. Na beide shows mochten de kinderen samen met Sinterklaas of pieten op de foto.

Eindelijk weer winst Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Nadat de afgelopen drie wedstrijden verloren gingen wist Groesbeekse Boys eindelijk weer te winnen. Op sportpark Breedeweg werd HAVO met 1-0 verslagen. De overwinning geeft het team van trainer Koen Renswoude vertrouwen voor de komende wedstrijden.

Hoewel de uitslag mogelijk anders doet vermoeden kregen de supporters een leuke wedstrijd te zien. Beide teams zochten de aanval waardoor zij diverse kansen wisten te creëren. Groesbeekse Boys had in de eerste helft de beste kansen. Sander Bisseling was met een kopbal en schot in de openingsfase dichtbij een treffer. Maarten van de Burg had het geluk aan het einde van de eerste helft niet aan zijde. Binnen één minuut zag hij een volley naast gaan en wist HAVO doelman Steven Paul redding te brengen.

Aan het begin van de tweede helft ging HAVO aanvaller Sjors Venselaar alleen op Boys doelman Jeffrey Hoogenbosch af maar werkte naast en schoot Thijs Barten namens de bezoekers van dichtbij over. Thom Jochoms wist daarop een corner wel hard binnen te koppen. In het verloop van de tweede helft bracht Jeffrey Hoogenbosch een aantal keren redding. Hij tikte een schot van Kefas Schut over, stopte een schot van Sjors Venselaar en ronselde een kopbal uit de bovenhoek. Aan de overzijde mocht Bram de Bruin alleen op de HAVO doelman af. Hij werd gestopt waarna Dave Kleijnen de rebound vanaf 25 meter maar net naast schoot.

Zondag 3 december staat de uitwedstrijd tegen sv Hatert op het programma. Groesbeekse Boys staat op de twaalfde positie, Hatert met één punt meer op de negende. De wedstrijd in Nijmegen begint om 14.00 uur.

Jaarvergadering Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK-BREEDEWEG - De algemene leden- en jaarvergadering van de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit wordt dit jaar gehouden op vrijdag 8 december in de kantine aan het Kapittelland.

De aanvang is om 20.00 uur. Op de agenda staan onder andere het verslag van de vorige vergadering, de terugblik op het afgelopen seizoen door de voorzitter, de mededelingen, het jaarverslag van de penningmeester, de verkiezing van de kascontrole commissie, de verkiezing van de aftredende bestuursleden en niet te vergeten: de rondvraag. Alle leden worden door het bestuur van harte uitgenodigd voor deze belangrijke vergadering.

Kerstfeest met Holland Baroque

Sophie Junker Foto: Christina Raphaelle

BEEK - Zaterdagavond 16 december kan men in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek luisteren naar een optreden van het ensemble Holland Baroque.

Vocale solisten zijn Sophie Junker & Jowoon Chung – sopraan, Franz Vitzthum – altus, Jan Van Elsacker – tenor en Dingle Yandell – bas. Op het programma staat kerstmuziek uit de 16de en 17de eeuw van onder anderen Hassler, Pachelbel, Bouzignac, Böddecker en Carissimi. Aanvang 20:15 uur, toegang is 23,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek (alleen contante betaling), Boekhandel Roelants in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Holland Baroque doorkruist Europa, duikt in het erfgoed van kloosters, kapellen en kathedralen en geeft nieuwe glans aan de allermooiste kerstpareltjes uit de 16de en 17de eeuw, waaronder de motetten van Guillaume Bouzignac: ‘heilige verhalen’ die de kerstnacht schetsen. Centraal staan vijf gerenommeerde zangers die het ene moment samenklinken in vijfstemmige motetten om het andere moment virtuoos te soleren.

Holland Baroque, geleid door Judith en Tineke Steenbrink, wil muziek op een innovatieve manier programmeren en zowel dynamisch als historisch verantwoord voor het voetlicht brengen. Barokmuziek staat centraal, maar er worden ook bruggen geslagen naar andere tradities en kunsten. In de loop der jaren groeide HB uit tot een internationaal geliefd specialistisch ensemble dat met ongekende levendigheid en spelplezier van elk concert een feestje maakt. Geniet dus van een stralend optreden van de kersverse winnaar van de Edison Pubklieksprijs 2017!

Omloop der Zevenheuvelen groeit

Het peloton op de Zevenheuvelenweg. Foto: Zjari Stadhouders

BERG EN DAL - De Omloop der Zevenheuvelen vindt in 2018 plaats op zondag 8 juli. De tweede editie van het nationale wielerevenement krijgt met de toevoeging van de KNWU Clubcompetitie voor elite renners een stevige impuls. Naast deze wedstrijd op hoog niveau, is er ook weer volop aandacht voor de breedtesport met een toertocht en wedstrijden voor amateurs en recreanten.

Het parcours wordt ten opzichte van afgelopen editie enigszins uitgebreid. Hiermee wordt een veilige en selectieve ronde gegarandeerd en wordt tevens voldaan aan de eisen die de KNWU stelt aan een klassieker binnen de Clubcompetitie. De Zevenheuvelenweg dient net als bij de eerste editie nog altijd als scherprechter. De renners rijden de beruchte heuvelachtige weg vanuit Groesbeek in noordelijke richting. De start en finish zijn wederom getrokken aan het eind van de Zevenheuvelenweg in Berg en Dal.

De organisatie is reeds in een vergevorderd stadium met een partner om samen de toertocht uit te breiden ten opzichte van vorig jaar. Met een variëteit aan afstanden is de toertocht voor elk type fietser geschikt. Naast een eigen start- en finishlocatie, verzorgingsposten onderweg en het 'Village Départ' met alles wat de wielerliefhebber begeert dichtbij het wedstrijdparcours, zullen de deelnemers weer verrast worden met schitterende routes door de prachtige omgeving van Berg en Dal.

Een maand voor het evenement, op donderdag 7 juni, vindt de jaarlijkse Kick-off van de Omloop der Zevenheuvelen plaats. De inschrijvingen openen in 2018.

Winters genieten tijdens Winter Wonderland

Foto: Dennis Vloedmans

Foto: Dennis Vloedmans

MILLINGEN - Op zaterdag 16 december om 20:30 uur komt de razendpopulaire, negenmansformatie KnockOut naar het verenigingsgebouw OEV I (De Natte) aan de Heerbaan 117 in Millingen aan de Rijn. Dit keer wordt het een winters avondje uniek genieten tijdens het Winter Wonderland spektakel. Haal je schaatsen en de warme chocomel maar tevoorschijn, grootvadertje vorst staat weer voor de deur!

Earth, Wind & Fire maakte eind jaren zeventig een schrijffout toen zie een wereld hit scoorden met het liedje Boogie Wonderland. Just Kidding, of toch ook weer niet? Desalniettemin, KnockOut sleurt je mee, met op de menukaart vette Hits uit het heden en verleden. KnockOut bestaat uit negen enthousiaste, ervaren muzikanten die elk optreden voor 100 procent 'In Tha Party Mode' staan! De hits worden gebracht met een te gekke blazerssectie en meerstemmige zang. De medleys en mash-up’s zijn een feest van herkenningen. Entertainment op het podium, interactie met het publiek en een volle dansvloer zijn dus gegarandeerd.

Zin in een Bourgondisch muzikaal avontuur met winterse belevingen, waar het biertje, wijntje of fris rijkelijk vloeit? Kom dan in decembersferen, op zaterdag 16 december om 20:30 uur in het verenigingsgebouw van OEV I (De Natte) in Millingen aan de Rijn. Entree bedraagt vijf euro (leden gratis).

Nieuws vanuit het Gasthuis

MILLINGEN - Nieuws vanuit het Gasthuis: De komende maand zijn gastvrijheid, delen en gezellig samen zijn de belangrijkste ingrediënten!

Vanaf 1 december starten we dagelijks met het bezorgen van warme maaltijden in Kekerdom en Leuth. Wilt u zich opgeven voor deze maaltijdvoorziening of heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met de administratie van Gasthuis Sint-Jan de Deo in Millingen aan de Rijn, 0481 431644 (tussen 09.00 en 13.00 uur).

Op zondag 3 december van 14.30 tot 16.30 uur treedt zangroep ‘De Kèls’ op in de Gasterij waarbij men welkom is. Optredens van deze zanggroep worden altijd druk bezocht dus zorg dat u op tijd bent! De entree is 2,50 euro inclusief een kop koffie

Op zondag 17 december vindt de jaarlijkse kerstfair plaats en deze is uitgebreider dan voorgaande jaren. Behalve het vertrouwde Rad van Fortuin (met diverse prijzen geschonken door de Millingse Ondernemersvereniging) zijn er diverse kraampjes met kerstartikelen, doe-het-zelfspullen, kaarten, handwerkspullen. En uiteraard de overbekende verse oliebollen en appelbeignets. Deze dag begint om 10.00 en eindigt rond 16.30 uur. De opbrengsten van deze middag komen geheel ten goede aan activiteiten voor de bewoners.

Op woensdag 20 december om 12.00 uur is het jaarlijkse kerstdiner met onze bewoners. "Ook u kunt daarbij zijn voor 12,50 euro per persoon waarbij u een geweldig kerstdiner krijgt opgediend. De Gasterij is uiteraard omgetoverd in kerstsfeer. Opgeven kan via 0481 431644.

Jongerencentrum Maddogs zoekt vrijwilligers

BERG EN DAL - Vrijwilligerswerk is ondenkbaar in onze huidige samenleving en wordt op veel plekken gedaan en/of gevraagd. Zo worden er mensen gezocht om iets voor ouderen te betekenen, om een gastvrouw of gastheer functie te bekleden of om een voetbalteam te coachen.

Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

Het jongerencentrum in Groesbeek, de Maddogs, zoekt een vrijwilliger voor ondersteuning in beheer. De Maddogs is een jongerencentrum voor jongeren en oudere jongeren, waar activiteiten worden georganiseerd en waar je je gewoon thuis kunt voelen. En dit alles gebeurt op volledige vrijwillige basis.

De Maddogs zoekt een vrijwilliger, ouder dan 18 jaar, die in de middagen aanwezig kan zijn. De jongeren, die de Maddogs bezoeken, zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie maar het is fijn als een vrijwilliger mee kan kijken.

"Is deze vacature iets voor u? Neem dan contact op met: e-mail: info@ojcmaddogs.nl. Bent u geïnspireerd geraakt om eens rond te kijken tussen de diverse vrijwilligersvacatures? Neem dan eens een kijkje op de vacaturebank van het Vrijwilligerssteunpunt Berg en Dal op www.vrijwilligerswerkgelderland.nl/bergendal."

Nicolausmarkt in Kranenburg

Foto: Gemeente Kranenburg

Foto: Gemeente Kranenburg

KRANENBURG – Voor de 32ste maal wordt in het weekend van 9- en 10 december de traditionele Nicolausmarkt gehouden rondom het Bürgerhaus.

Deze markt organiseert de gemeente Kranenburg samen met de plaatselijke VVV. De Nicolausmarkt wordt op zaterdag 9 december om 14.00 uur geopend door burgemeester Steins samen met Manfred Janssen van de VVV. Naast muziek en dans zullen er 50 kraamhouders aanwezig zijn om hun waren aan de man te brengen. Daarnaast zingen diverse kinderkoren alsmede het Grensland vrouwenkoor.

Ook dit jaar zal de Museumplaats bij de Nicolaus markt worden betrokken en zal een podium worden opgebouwd waar hoornblazers van de Kranenburgse muziekvereniging om 18.00 uur een blaasconcert geven. Tot 21.00 uur kunnen de aanwezige genieten van de kerstsfeer. Zondag 10 december begint de Nicolausmarkt om 11.00 uur en rond 16.00 uur zal Nicolaus met een koets aankomen. Op zondag om 11.00 uur start ook een kinderprogramma in het Bürgerhaus dagen zijn er kinderactiviteiten. Op beide dagen is Museum Katharinenhof en Mühlenturm geopend en zijn gratis te bezichtigen.

Concert in het kleine Bartholomeuskerkje

Guido en Hugo. Foto: Wil Gipman Foto: Wil Gipman

Foto: Wil Gipman

BEEK - Vrijdag 24 november vond in het Kleine Bartholomeuskerkje in Beek het traditionele concert plaats. De Stichting Kleine Bartholomeuskerkje organiseert jaarlijks een concert voor haar Vrienden en belangstellenden.

In dit prachtige monument in het centrum van Beek speelden Guido Jansen (viool) en Hugo Doesburg (cello) lichtklassieke werken van Glière, Halvorsen en nog een aantal korte salonwerken. Men werd ontvangen vanaf 19.30 uur met een kopje koffie of
thee, waarna het concert om 20.00 uur begon. In de pause werd een feestelijk glaasje aanboden. Daarna speelden Guido en Hugo enkele nummers! Velen genoten van het optreden en de gezelligheid!

Wandelen met aandacht

GROESBEEK - Op donderdag 7 december is er een meditatieve winterwandeling door de bossen van Groesbeek. De start is bij de Serre van de protestantse kerk in Groesbeek. De wandeling begint om 9.45 uur.

De deelnemers krijgen een thema mee voor de wandeling. Er wordt een uur gewandeld in een rustig tempo. Al wandelend wordt er stilgestaan bij het leven. Maar ook bij elkaar, ook die ontmoeting krijgt zijn plaats en het bos wordt met aandacht ervaren.

Het eerste half uur is de wandeling in stilte, het tweede half uur kunnen gedachtes met elkaar gedeeld worden. Rond 11.15 uur is de afsluiting in de kerk met het aansteken van een kaarsje, daarna is er een kopje koffie/thee. Iedereen is welkom. Opgave vooraf is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden.

Anne Veenstra Pupil van de Week

Anne Veenstra Pupil van de Week. Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Zondagmiddag 26 november speelde SC Millingen 1 haar thuiswedstrijd in de 3e klasse D op Sportpark De Hove tegen Eldenia uit Arnhem. Uitslag 0 - 4. De pupil van de week was Anne Veenstra, 9 jaar.


Anne is de dochter van Niels en Daphne Veenstra uit Millingen. Anne is voor het tweede seizoen voetballer bij SC Millingen en zij is verdediger in het meisjespupillenteam MO11 - 1 (Meisjes Onder 11 jaar). Haar favoriete club is NEC en haar favoriete speler is Ronaldo. Het team van Anne, MO11-1 (Team van de Week), was ook aanwezig en Hovy was er, zoals altijd, ook bij.

Foto: Arrianne Kersten

Donderdagavond 23 november werden de herenteams van Switch blij verrast met nieuwe bidonrekjes. Alle drie de teams kregen een nieuw bidonkratje met bidons van de sponsors Buitengewoon Keukens uit Leuth, Fruithandel René Smijers uit Millingen en A.S.E. Repair B.V. / VCC B.V. uit de Ooij.

Aangezien alle herenteams een thuiswedstrijd hadden, werd er gelijk een gezamenlijk foto gemaakt met de nieuwe kratten bidons.

De sponsors Ron, René en Mark werden door de herenteams bedankt met een fles drank.

Jubilarissen kerkkoor Sint-Caecilia Cosmas en Damianuskerk

jubilarissen Mevr. C v Loon en Mevr. A Noij. Foto: m jacobs

GROESBEEK - Onlangs heeft kerkkoor Sint-Caecilia van de Cosmas en Damianuskerk haar jaarlijkse feestavond gehouden.

Er waren drie jubilarissen te huldigen: Corry van Loon, 50 jaar lid; Henk Hermsen die 40 jaar lid is, was wegens familieomstandigheden niet aanwezig. En Ans Noij 25 jaar lid. Als dank voor hun inzet met hun stemmen werden onderscheidingen, oorkondes een gouden speld en bloemen, die daarbij horen, uitgereikt. De avond werd verder met een gezellig samenzijn een drankje en etentje ingevuld.

De Groesbeekse Kwis al na één editie enorm populair

Foto: Andrew Helder

Foto: Andrew Helder

GROESBEEK – De eerste editie van 'De Groesbeekse Kwis' heeft gelijk al voor een grote rage gezorgd en is een schot in de roos gebleken. 27 teams hebben zaterdagavond het eerste Kwisboek 2017 in ontvangt genomen en zijn direct aan de slag gegaan. In heel Groesbeek is zaterdagavond een ware quiz-stress ontstaan.

De teams bestaande uit 15 personen of meer hebben zelfs de hulp in geroepen van familieleden, vrienden en bekenden die voor zover mogelijk allemaal aan de slag zijn gegaan om de honderden vragen in het Kwisboek te kunnen beantwoorden. Het Kwisboek was verdeeld in 10 categorieën te weten; De geheime opdracht, Groesbeek 2017, Groesbeeks dialect, De hort op, Groesbeek sportief, Hersenkrakers, Mooi oud Groesbeek, Doar zit muziek ien, Van alles wat en vragen over de vrienden van de Groesbeek Kwis (de sponsoren).

Alle teams zijn zaterdagavond vanaf 17.00 uur bij elkaar gekomen met laptops, tablets en telefoons terwijl enkele van hen op pad moesten om buitenshuis de vragen te kunnen beantwoorden. De deadline was zaterdagavond tussen 23.00 en 23.15 uur toen moesten alle Kwisboeken ingevuld en wel ingeleverd worden in café De Comm in Groesbeek.

De reacties waren overweldigend , de deelnemer(ster) waren zo enthousiast dat zij meedeelden het volgens jaar zeer zeker weer van de partij zullen zijn, want het was een geweldige avond. Ook de hulptroepen die door de afzonderlijke teams benaderd werden kregen gelijk de smaak te pakken en lieten weten het volgend jaar zeer zeker mee te doen. Ook de reacties op sociaal media liegen er niet om. De organisatie heeft nog drie weken om alle kwisboeken na te kijken .De organisatoren worden bedankt voor het vele mooie werk dat zij geleverd hebben voor de eerste Groesbeekse Kwis. Op zaterdagavond 16 december zal tijdens een gezellige feestavond in zaal Verploegen aan de Pompweg 2b de uitslag van De Groesbeekse Kwis bekend worden gemaakt.

Kerkberichten

Cosmas en Damianus

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

Vieringen H.H. Cosmas en Damianus Groesbeek

Cosmas en Damianus

Zaterdag 9 december 19:00 uur Gezinsviering m.m.v. Jeugdkoor Mikado

Misintenties: Zr. Jo Laming; Wim Kaal en echtgenote Annie Kaal- van Kesteren, Catharina Jacobs, Thea Hendriks en zoon;

Zondag 10 december 10:00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Thé Schreven en Marie Schreven-de Bruin; Martinus Thijssen en Wilhelmina Vissers de echtg., Derk Müskens en Theo Rikken; Albertus Jacobs, Wilhelmina Jacobs-Schreven vw verjaardag, zonen en dochters Ben Ebbing; Petrus Albers en Maria Petronella Albers-Föllings; Wim Wijnhoven vw verjaardag;

Vieringen Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 6 december. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 10 december. 2e zondag van de Advent

9.30 Eucharistieviering. Kerkkoor Horst-Sion-Breedeweg.

Intenties: : Regien, Johanna en Theodorus Kersten en voor het welzijn van de parochianen.

Verjaardag voor Wilhelmina Leenders-Jacobs, voor Theodorus Leenders, de echtgenoot , zoon Jan, schoondochter Leida en schoonzoon Hans.

Verjaardag van Catharina Janssen-Lamers, Paul Janssen de echtgenoot en dochter Ria.

Woensdag 13 december. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

In verband met gewijzigde tijden van het verschijnen van de krant moeten de intenties 10 dagen voor het verschijnen opgegeven zijn, d.w.z. op maandag in de week voorafgaande aan het verschijnen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Sinterklaas feestelijk ingehaald in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

LEUTH – Zondagmiddag 26 november bracht Sinterklaas een bezoek aan Leuth.

Om 14.00 uur hadden de kinderen met hun ouders zich bij zaal De Vriendenkring verzameld om vervolgens met de muziek van Muziekvereniging D.E.S voorop naar de rand het dorpskom in de aan de Bredestraat om de Sint op te wachten en te verwelkomen. Daar arriveerde de Sint in een open bolide met liefst twaalf zwarte Pieten. De optocht ging daarna verder via enkele straten door Leuth weer naar zaal De Vriendenkring, waar de kleintjes vol verwachting zaten te wachten.

Het thema dit jaar was sport en spel en dans,. De jongste kinderen van dansschool D&D lieten een ingestudeerde dans zien. Namens de gemeente Berg en Dal was wethouder Erik Weijers aanwezig. Alle kinderen kregen een cadeautje mee met een bekertje sinterklaassnoepgoed.