GN Berg en Dal Heumen Mook

22 november 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 22 november 2017


1 / 24

Zanggroep De Kèls uit Groesbeek bij Sint-Jan de Deo

MILLINGEN - Op zondag 3 december van 14.30 tot 16.30 uur treedt de zanggroep 'De Kèls' op in het Gasthuis.

Zoals de naam al zegt: het is een groep van 24 mannen ('De Kèls') uit Groesbeek en omgeving, die een gevarieerd repertoire ten gehore zullen brengen met nummers die iedereen wel kent: Sophietje, Save the last dance for me, Only the lonely, The Great Pretender of Que sera sera, om er maar een paar te noemen.

Deze middag is niet alleen voor onze bewoners bestemd. Iedereen is welkom, er wordt een entree van 2,50 euro gevraagd inclusief een kop koffie/thee. Mocht men geen vervoer hebben naar het Gasthuis dan kan men via de SWOM vervoer regelen.

John Rouw Prins d'n 8e van De Feestneus Groesbeek

Foto: Martijn Arents

Foto: Martijn Arents

GROESBEEK – Vrijdagavond is tijdens het prinsenbal van carnavalsvereniging De Feestneus, in de volle Nachtwacht van Partycentrum De Linde in Groesbeek, de nieuwe prins bekend gemaakt. Nadat Hofkok Ramon Hermsen het hoofdgerecht voor dit jaar bekend maakte, kwam de Groesbeker John Rouw van onder de closche, als de nieuwe Prins Feestneus d'n 8ste.

De 51-jarige John Rouw is op zijn elfde begonnen bij carnavalsvereniging De Banduuvels. Hij is getrouwd met Diana en heeft een zoon en een dochter. In het dagelijks leven is John CNC- draaier bij Makomar in Boxmeer. Hij wordt bijgestaan door de raad van elf, de raadsdames en zijn presidenten, hofkok Ramon Hermsen en Jan Zwitserloot. De hofdames zijn, Marleen Hermsen, Cathelijn Pleur, dochter Vera en schoondochter Debora van de Weerden.

Prins Feestneus d'n 8ste John bracht tijdens het prinsenbal zijn carnavalsschlager ten gehore, met de alleszeggende tekst "Zu trots as enne pauw".

Zijn motto zal dit jaar zijn: 'Dink me de Carnaval nie on ow eig ik, me die daag maake we same schik!'.

Extra: nakijken kerstverlichting Repair- en Internetcafé in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 25 november is er weer het maandelijkse Repair- en Internetcafé in Millingen aan de Rijn. U bent welkom van 10.00-12.00 uur in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan 115.

"Binnenkort is het alweer kerst. Wellicht dat de kerstverlichting wat hapert. Kom gerust, wij kijken of we het samen met u kunnen repareren. Kom ook even langs met kleine elektrische apparaten voordat u naar de DAR rijdt. Misschien krijgen onze vrijwilligers het apparaat samen met u weer aan de praat. Ook kleine reparaties aan kledingstukken zijn bij de vrijwilligers in goede handen." De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

"Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel? Ook dan zien wij u graag bij het Repair- en Internetcafé. Neem uw eigen apparaat mee en eventueel benodigde inlogcodes. Wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee is gratis." Het volgende Repair- en Internetcafé is op zaterdag 27 januari 2018.

Het Repair- en Internetcafé is een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Millingen. Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator, 0481 431105 of mail swom@hetnet.nl.

Weekmarkt Millingen eerste maal op nieuwe plek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – De weekmarkt in Millingen aan de Rijn is verkast van het Oranjeplein naar het Kastanjeplein langs de Heerbaan in het centrum van Millingen. Het is de bedoeling dat de markt als proef één jaar op de nieuwe locatie gehouden wordt.

Hierna zal worden geëvalueerd of het de definitieve plaats voor de Millingse weekmarkt zal worden. Met de nieuwe locatie hoopt men meer marktbezoekers te trekken en dat er meer marktkooplieden geïnteresseerd worden voor het Millingse. Er zijn inmiddels verkeersaanpassingen aangebracht om het plein vrij te houden van geparkeerde auto's op de marktdag. Er is een omleidingsroute aangegeven. Marktmeester Stef van de Poll toonde zich woensdagmiddag tevreden over het aantal marktbezoekers op de nieuwe locatie.

Biljarters welkom bij 't Fuske

MILLINGEN - Wij zijn een gezellige biljart vereniging die al ruim achttien jaar geleden opgericht is. Vanaf de eerste dag biljarten wij al in café-zaal 't Fuske in Millingen aan de Rijn.

Het libre-niveau van de spelers ligt tussen de 26 en 98 caramboles over 30 beurten; elk niveau is welkom. Eens per jaar organiseren wij het wel bekende driebandentoernooi, dit jaar was dat al weer voor de dertiende keer, en regelmatig spelen we tegen een andere biljartvereniging. "Als vereniging zijn wij dringend op zoek naar nieuwe leden zodat we weer een mooi gevulde competitie kunnen spelen. We spelen op de donderdag avond, mocht u de volgende dag vroeg op moeten voor het werk dan wordt hier met de wedstrijdindeling rekening mee gehouden. Lijkt het u leuk om eens te komen kijken, dan bent u welkom. U kunt zich ook direct aanmelden bij café-zaal 't Fuske: 0481 434006. Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook altijd terecht bij café-zaal 't Fuske."

Inzameling voor rommelmarkt

GROESBEEK - Het opleidingsorkest groeit gestaag, dat is fijn want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Maar dat brengt veel kosten met zich mee aan opleiding en instrumentaria. Daarom houdt fanfare Wilhelmina periodiek een rommelmarkt.

Inzameling hiervoor is elke zaterdagochtend van 11.00-12.00 uur op de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. De organisatie laat weten dat er veel vraag is naar: boeken, lp’s, dvd’s, lego, strijkijzers en pannen. Groot meubilair, pc’s, kleding en tassen kunnen helaas niet worden ingenomen. Kleinmeubilair en brocante zijn welkom. Dus mocht u gaan opruimen, denk dan even aan fanfare Wilhelmina.

Expositie Beeldende Vrouwen

San Gimignano 2017 Foto: Ilse Aarsman

PERSINGEN - Ilse Aarsman uit Elst (schilderijen) Liz Schieving uit de Molenhoek (zilveren sieraden en bronzen beelden) en Ans Hendriksen uit Beek-Ubbergen (beelden) houden een expositie in het Persings kerkje aan de Persingensestraat 7 in Persingen op 2 en 3 december van 11.00 - 17.00 uur met als thema: 'beeldende vrouwen'.

"Dit doen wij door onze kunst te bundelen en gezamenlijk dit te laten zien aan anderen, die kunnen meegenieten van deze prachtige samenstelling." Het wordt feestelijk geopend op zaterdag om 12.00 uur door Elisabeth Tuijnman en muzikaal omlijst door Rita Lusing, Joop Koopman en Rob de Waal.

Ilse Aarsman Elst, Overbetuwe. Haar schilderijen hebben een sterke kracht door de werking van licht en zijn warm en helder van kleur. Recenter werk wordt geïnspireerd door de natuur: krachtig neergezet met paletmes, alsof het beweegt. Haar werk kent een diversiteit aan technieken, gebruikmakend van acrylverf, inkt en krijt.

Ans Hendriksen Beek-Ubbergen. Boetseren doet ze haar hele leven. Ze maakt vrouwenbeelden in chamotte klei, grof of fijn en bij voorkeur met zwarte klei. Ze vindt het leuke aan het werken met klei dat klei zo gewillig is: het laat zich gemakkelijk bewerken. Ze werkt graag met haar handen en het is voor haar een uitdaging te zoeken naar de grenzen van wat haalbaar is.

Liz Schieving Molenhoek. Haar thema’s zijn vooral mens en dier: het vertellen van hun ‘verhalen’ door ze vorm te geven in beelden, die ook in brons worden uitgewerkt. In 2007 is haar liefde voor het maken van sieraden ontstaan, waarbij zij zich laat inspireren door uiteenlopende vormen en stijlen. Ze werkt niet alleen met zilver maar combineert dit vaak ook met hout, kunststof of email.

Het Pop Up Museum komt naar Groesbeek

Foto: Wim Gipman

GROESBEEK - Na twee succesvolle weekenden in dorpscentrum Kerstendal in Berg en Dal en gebouw van de fanfare Sint-Cecilia in Millingen krijgt nu Groesbeek de kans om de kunstverzameling van de voorgaande gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek te bewonderen.

Op initiatief van de stichting Monument en Landschap Berg en Dal is een selectie gemaakt van landschappen en dorpsgezichten die kunstenaars in de afgelopen decennia hebben geïnspireerd en die opgeslagen lagen in het nieuwe gemeentehuis. Kunstwerken die bijna niemand kent worden nu zichtbaar gemaakt!

De reacties van de honderden bezoekers waren zonder uitzondering lovend, vooral over de kwaliteit en de diversiteit van het gebodene, want naast de schilderijen is er ook een compilatie gemaakt van de 50 mooiste plekjes in onze gemeente. Deze foto´s, die op een beeldscherm vertoond worden, zijn door de inwoners zelf ingestuurd. Voorts is er een mooie videopresentatie te zien over de dertien dorpskernen, getiteld ´Berg en Dal, vroeger en nu´.

Het Pop Up Museum is voor het laatst te zien op 25 en 26 november in het nieuwe Nederlands Wijnbouwcentrum, Bredeweg 2 Groesbeek. Op 26 november wordt de tentoonstelling afgesloten met een kunstveiling van werken uit de collectie van de gemeente, aangevuld met schilderijen van andere gerenommeerde kunstenaars. Openingstijden 12.00 tot 17.00 uur. De veiling start op zondag om 15.30 uur. Aanvullende informatie staat op www.monumentenlandschap.nl.

Alzheimer Nederland-collecte

MILLINGEN - In de tweede week van november is er met tien collectanten op uit getrokken om te collecteren voor Alzheimer Nederland. Gezamenlijk is er ruim 900 euro opgehaald. "Millingen bedankt! Collectanten bedankt!"

"Maar het is nog lang niet genoeg. Verschillende straten in Millingen hebben geen collectant aan de deur gehad. Helaas... We kunnen dus best nog een flink aantal extra mensen gebruiken. Heb jij zin om volgend jaar in de tweede week van november een paar uurtjes bij plaatsgenoten langs de deur te gaan? Graag! Geef je op bij Ton Moors, Mozartstraat 59, 0481 432936 of mail naar amoo.gn@hetnet.nl", aldus Ton Moors.

Nieuwe contracten zorgaanbieders

REGIO - De gemeenten in de regio Nijmegen (Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar en Nijmegen) sluiten per 1 januari nieuwe contracten af met zorgaanbieders. Met een aantal organisaties die nu Wmo-zorg of Jeugdhulp bieden in de regio, wordt het contract volgend jaar niet voortgezet.

Cliënten van deze organisaties kunnen hun zorgtraject in principe gewoon met de huidige zorgverlener voortzetten. Zij ontvangen hierover uiterlijk 15 december een brief van hun gemeente.Het gaat om zorg vanuit de Wmo (begeleiding, dagbesteding, kortdurend verblijf) of Jeugdhulp (begeleiding, dagbesteding, dagbehandeling, behandeling, kortdurend verblijf).

Op de website robregionijmegen.nl (Zorgaanbieders 2018-2021) staat welke zorgaanbieders in 2018 een contract met de regiogemeenten hebben. Voor inwoners die hulp ontvangen van deze aanbieders verandert er niets.

Op bovenstaande website staat ook welke organisaties vanaf 1 januari 2018 géén contract meer hebben met de regiogemeenten. De regio is in gesprek met de aanbieders over de gevolgen hiervan voor cliënten. Het uitgangspunt van deze gesprekken is dat deze aanbieders hun zorgtraject met de huidige cliënten gewoon afronden volgens de beschikking. Als de zorgaanbieder hiertoe geen kans ziet, dan zorgt deze in overleg met de cliënt voor een goede overdracht naar een andere zorgaanbieder. De gemeente zal er actief op toezien dat dit gebeurt.
Heeft de cliënt na dit traject een nieuwe indicatie voor zorg nodig, dan krijgt hij/zij hierover een gesprek met de lokale toegangspoort tot zorg (bijvoorbeeld het sociaal wijkteam) en een advies over passende gecontracteerde zorgaanbieders.
Vragen
Cliënten ontvangen uiterlijk op 15 december een brief van hun gemeente met definitieve informatie over de gevolgen van deze aanbesteding van zorgcontracten. Tot die tijd kunnen zij terecht bij hun eigen zorgaanbieder als zij vragen hebben.

DVSG ontmoet nummer laatst

GROESBEEK - DVSG speelde zondag tegen DVE-Trajanus, de nummerlaatst in deze poule.

Op een zwaar en ongelijk veld wordt de wedstrijd gestart. In de 7e min krijgt Menno Sillessen de bal ver van het doel. Hij schiet met een boog de bal richting doel. Hij valt over de keeper in het doel en DVSG staat met 1-0 voor
Enkele minuten later scoort de linksbuiten van DVE- Trajanus de gelijkmaker. Even een domper voor DVSG.

Toch voetbalt DVSG weer gewoon verder en in de 15e min wordt er voor buitenspel gevlagd door DVE-Trajanus. Iedereen staat stil en kijkt naar de scheidsrechter. Deze geeft aan ”doorvoetballen”. De bal ligt voor de voeten van Menno Sillessen en hij schiet de bal 'gewoon' in de lange hoek. Stand 2-1. Protesten volop, maar het doelpunt telt.

Na rust krijgt DVSG gelijk een goede schietkans, maar Koen Eemers schiet over. De mooiste aanval van DVSG vandaag wordt in de 58e min uitgevoerd. Hierbij zet Tijmen Heus Niek Derksen in vrije schietpositie op 10 meter van het doel. Niek schiet echter tegen de onderkant van de lat en de bal gaat weer het veld in.

De tweede helft was geen goede wedstrijd meer. Van beide zijden. DVE-Trajanus had veel commentaar op de leiding en kwam niet meer aan voetballen toe. DVSG kwam na de wissels van Tijmen Heus voor Roy Janssen en later nog Paul Vissers voor Nevin Kamps en per Berns voor Charl Jacobs niet meer aan voetballen toe.
Het laatste kwartier was het alleen maar tegenhouden. En dat is gelukt. Zo heeft DVSG haar tweede overwinning geboekt.

Volgende week speelt DVSG uit tegen Aquila.

Groesbeekse Boys onderuit bij koploper

GROESBEEK - In Druten moest Groesbeekse boys het opnemen tegen DIO '30. De koploper in de derde klasse D bleek deze middag een maatje te groot voor het team uit Groesbeek-Breedeweg. Na een snelle Groesbeekse openingstreffer trokken de gastheren het initiatief naar zich toe. Zij wisten het overwicht in een half dozijn doelpunten uit te drukken waardoor de eindstand op 6-1 kwam te staan.

De wedstrijd begon nog wel goed voor Groesbeekse Boys. Al vroeg kwam het op een 0-1 voorsprong. Een vrije trap genomen door Dave Kleijnen werd door DIO doelman Nick Degen gestopt maar Sander Bisseling was alert en schoot vanuit de rebound binnen.
Na vijfentwintig minuten voetballen kwamen de gastheren op gelijke hoogte door Arthur van den Eeckhout. Nog voor rust volgde ook de tweede Drutense treffer. Michel Falize schoot een vrije trap raak.

Na rust kwam de Drutense productie verder op gang. Michel Falize schoot een afgeslagen corner binnen. Dani Bloemberg stond aan het einde van een fraaie Drutense aanval en schoot een dieptepass vanuit de volley binnen.
Even later tekende hij voor een nieuwe treffer. Arthur van den Eeckhout scoorde eveneens zijn tweede treffer waardoor de 6-1 eindstand bereikt werd.

Het team van Groesbeekse Boys trainer Koen Renswoude krijgt hiermee opnieuw een tegenslag te verwerken. Met vier punten uit acht wedstrijden staat het op de voorlaatste plaats. Zondag 26 november wacht een nieuwe kans om te klimmen op de ranglijst. Op sportpark Breedeweg komt dan het gepromoveerde HAVO, dat op een mooie vierde plaats van de ranglijst staat, op bezoek. Aanvang van die wedstrijd is 14.00 uur.

Vierde generatie in Groesbeek

Van links naar rechts: Mamma van Anoek Marieke, overgrootmoeder Nelly met de kleine Anoek op haar schoot en oma Diny.

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Anoek van Duijnhoven die op 2 november in het Canisius Wilhelminaziekenhuis geboren is, heeft voor de vierde generatie in Groesbeek gezorgd.

Vrijdagmiddag kwamen overgrootmoeder Nelly Müskens – Peters (88) en voor de zestiende maal overgrootmoeder, oma Diny de Bruin – Müskens (59), moeder Marieke van Duijnhoven (29) bij elkaar in de woning aan de Heer Zegerstraat in Groesbeek. Allen waren trots en blij met de komst van de jongste telg binnen de familie. Voor oma Diny de Bruin – Müskens was het de eerste maal dat ze oma geworden is en was om die reden zo trots als een pauw.

Van links naar rechts; Mamma van Anoek Marieke, overgrootmoeder Nelly met de kleine Anoek op haar schoot en oma Diny.

7 / 24

8 / 24

9 / 24

De Treffers in de hoek waar de klappen vallen...

GROESBEEK - Wéér een nederlaag voor De Treffers, ditmaal in eigen huis. De ambiance in de druilerige novemberregen gaf de stemming na afloop goed weer. De roodzwarten krijgen de motor maar niet aan de praat en moeten zich ernstig zorgen gaan maken.

Het is niet alleen de plek op de ranglijst, maar met name ook het vertoonde spel, dat reden geeft tot droefenis. Tegen nieuwkomer Rijnsburgse Boys zakte het zelfvertrouwen, nadat de tegenstander vlak voor rust eigenlijk tegen de verhouding in op 1-2 kwam. Eindstand: 1-3.

In de derde minuut stond De Treffers door een persoonlijke fout al op achterstand. Joël Tillema mocht op links langs de achterlijn oprukken. Zijn voorzet was voor Donny van Oijen een binnentikkertje. Gelukkig kwam de thuisclub ook al snel weer op gelijke hoogte. In de negende minuut schoot Pim Balkestein de bal uit een hoekschop van Eef van Riel van dichtbij hard en laag over de grond in de touwen. De gelijkmaker leek de roodzwarten moed te geven. Was het eerst nog Wesley Goeman, die een waarschuwingsschot loste, dat door alles en iedereen werd gemist. In de achtendertigste minuut liet Jeffrey Jongeneel zien hoe het wel moet. Hij nam de bal over van Goeman en worstelde zich door de Treffersachterhoede om met een krachtig schot zijn ploeg opnieuw aan de leiding te brengen.

Na rust had Rijnsburgse Boys al snel de voorsprong kunnen vergroten. Uit een verre uittrap van Van Nieuwkoop pikte Tillema de bal op, ging er vandoor en schoot op de tweede paal. Deze keer ontsnapte De Treffers nog. Maar te zien was, dat het geloof in eigen kunnen langzaam verdween. En de 1-3 in de drieënzestigste minuut was daarvan een logisch gevolg. De Rijnsburgers veroverden de bal op eigen helft en zetten Jongeneel aan het werk, die vrij gemakkelijk tot in het strafschopgebied kon doordringen. Zijn voorzet werd lichtelijk acrobatisch door Van Oijen in doel gewerkt. Maar dat was een eenzame oprisping; de eindstand bleef 1-3.

Kerkberichten Groesbeek

Kerkberichten Groesbeek

Overleden: Paul Oscar Rutten

Horst/Breedeweg

Zaterdag 18 november 18.30 uur H. Vormsel m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Wim Kersten - Opa van Mats en Ymke Kersten; Hein Grutters – Opa van Roel Grutters; Leo Tebbens – Opa van Noortje Tebbens; Oma Guus, Opa Gerrit, Oma Hannie, Oma;s en Opa van Marit Janssen; Opa Jan - Opa van Vince Poelen; Oma Anny en Opa Bart Smits en Opa Weijers en overleden familieleden – Opa's en Oma en familieleden van Lukas Smits

Cosmas en Damianus

Zaterdag 18 november 19.00 uur H.Mis met samenzang

Misintenties: Zr. Jo Laming; Pastoor Swinkels i.v.m. sterfdag; Overled. Ouders Driessen-Nillesen en zoon Willy; Theo Bieleveldt en zus Riny, Huub Schipperheijn, Frans Derksen, Anne Driessen en Pieter Driessen;

Zondag 19 november 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Pastoor v.d. Leeden i.v.m. sterfdag

Zielboek

In de maand november zullen de ochtendvieringen op de dinsdag en donderdag niet plaatsvinden in plaats daarvan op dinsdag en donderdag om 19.00 uur gedachtenis van de overledenen, wier namen staan geschreven in het zielboek.

Sint-Antonius Breedeweg

Woensdag 15 november. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen

Zondag 19 november. 33e zondag door het jaar.

9.30 Eucharistieviering. Seniorenkoor Breedeweg

Misintenties: verjaardag van Gerrit Kuypers, Elisabeth Kersten, echtgenote, dochters Monique en Marijke en Wim Liebers; verjaardag van Paul Janssen, Catharina Janssen-Lamers de echtgenote en dochter Ria, en jaargetijde voor Maria Wilhelmina Janssen

Woensdag 22 november. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden. Intenties moeten ruim een week voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn.

Onderzoek sociale teams afgerond

BERG EN DAL -In de gemeente Berg en Dal bestaan sinds 2015 vier sociale teams voor inwoners met een vraag om ondersteuning of hulp. De afgelopen periode zijn twee onderzoeken uitgevoerd naar het sociaal domein: de evaluatie sociale teams (lokale toegangspoort) en het cliëntervaringsonderzoek (CEO).

Uit de onderzoeken blijkt dat de gemeente met de sociale teams een stevige toegang heeft neergezet tot maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en jeugdhulp en dat inwoners zich serieus genomen voelen door de teams. Ook heeft de evaluatie verbeterpunten opgeleverd.
Voor de evaluatie sociale teams is gesproken met professionals en actieve burgers. Voor het CEO hebben inwoners die jeugdhulp of een Wmo-voorziening krijgen een vragenlijst ingevuld over de toegang tot en de kwaliteit van zorg en ondersteuning.
Positieve conclusies onderzoeken Uit het CEO komt onder ander naar voren dat ±80% van de ondervraagden die contact heeft gehad met de sociale teams (zeer) tevreden is. Ze voelen zich serieus genomen en ze vinden dat beslissingen samen met hen genomen zijn.

Een conclusie uit de evaluatie is dat de sociale teams vragen van inwoners goed in kunnen schatten en kunnen beantwoorden. De teams bestaan uit deskundigen met een verschillende achtergrond. Ze hebben kennis van ouderen, jeugd, psychiatrie, verstandelijke beperking, veiligheid, en over hulpmiddelen die vooral ouderen in staat stellen langer zelfstandig te leven. In gesprekken kijken ze zorgvuldig naar de vragen van inwoners, wat ze zelf kunnen, en welke ondersteuning of hulp nodig is. Ze geven die hulp zelf, of ze schakelen andere instellingen in.


Verbeterpunten

De onderzoeken laten ook verbeterpunten zien. Zo geeft rond de 35% van de ondervraagden in het CEO aan dat ze minder tevreden zijn over de snelheid waarmee hulp geregeld wordt. Enkele verbeterpunten uit de evaluatie:

- Vooral gericht op hulp en ondersteuning De sociale teamleden zijn veel met individuele vragen bezig, en willen graag helpen. Ze mogen meer oog krijgen voor de mogelijkheden die mensen zelf hebben, of te vinden zijn in hun omgeving.

- Versterken van buurten en kernen (opbouwwerk) De mogelijkheden in buurten en kernen kun je versterken door actieve inwoners te ondersteunen, ook via clubs en verenigingen. De sociale teams komen hier niet aan toe.

- Investeren in samenwerking met partners zoals school, huisartsen, andere instellingen De sociale teams werken samen met een groot aantal partijen. Dat kan nog beter dan nu gebeurt, onder andere door betere communicatie.

- Kostenreductie Zowel het aantal vragen aan de sociale teams is toegenomen, als de complexiteit ervan. Om die ontwikkeling op te vangen zijn er meer en hoger opgeleide professionals bij de teams gaan werken, waarvan een deel op inhuurbasis. Kosten kunnen onder andere beperkt worden door minder externen in te huren en lopende contracten om te zetten in een dienstverband.

In de evaluatie zitten veel aanbevelingen voor de teams zelf, en voor de gemeente. Het gaat dan vooral om de manier waarop de teams georganiseerd zijn. Tevens wordt gesteld dat de sociale teams nog volop in ontwikkeling zijn en dat verbetering een doorlopende opgave is.
Wat gebeurt er met de onderzoeksresultaten? De gemeente en de sociale teams gaan de komende periode aan de slag met de aanbevelingen uit de evaluatie. Met sommige aanbevelingen kunnen de teams direct starten. Complexere aanbevelingen worden eerst verder uitgewerkt tot concrete uitvoeringsplannen.
Meer informatie Het CEO en de evaluatie van de sociale teams staat op www.bergendal.nl.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 3 december. 1e Zondag van de Advent. Voorganger: da. A. van der Woude uit Nijmegen, met muzikale medewerking van Chioma en Pieter (zang en gitaar)

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Gast Nijmegen. Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Wielie de fluitende dolle draaier Prins van Boemelgat

Foto: Hein van Deursen

MILLINGEN - Beloftes moet je nakomen. Dat deden de Deurdouwers in Millingen aan de Rijn en dat deed ook hun nieuwe heerser.

In 1970 was Prins Willem van de Leut(h) de derde prins van Millingen. Zijn, toen nog zeer jonge zoon, beloofde hem eens zijn opvolger te worden. De belofte is nu ingelost. René Wieland zoon van Wim en Riet is prins van Boemelgat. Hij werd op de elfde van de elfde door de deurdouwers geproclameerd tijdens een uitstekende pronkzitting in hotel Millings Centrum.

Een avond die, conform de belofte van de Deurdouwers, volledig gepresenteerd werd door Millingse artiesten. De beide buuts van Barry van Heumen en Wilco Janssen vonden zeker waardering bij het publiek, dat dusdanig massaal was toegestroomd dat de zaal volledig was uitverkocht. Ook de play backgroep en de dansgardes maakten met show en gardedans de avond tot een genot om naar te kijken. Bijzonder was het eerste optreden van de mini’s. Een nieuwe dansgroep van kinderen van 4 tot 6 jaar. De dans was naast erg leuk ook erg vertederend. Ook de beide andere gardes (Puppies en Rellebellen) lieten zien dat er stevig getraind was. Vermeldenswaard was hierbij dat de Rellebellen volledig in het nieuw gestoken waren. De Puppies zullen op de eerstvolgende zitting dit voorbeeld volgen , zo beloofde de voorzitter. Daarnaast was het afsluitende feest meer dan gezellig. De nieuwe prins was al direct in zijn element en liep volop de polonaise. Een uitstekende opmaat voor het komend carnaval.

SchlagerQuiz bij De Linde in Groesbeek

Presentatoren Wout en Dirk Sanders met de trofee Foto: Fred Sanders

GROESBEEK - Het nieuwe carnavalsschlagerseizoen in Groesbeek start op zaterdag 23 december met de Gruusbekse SchlagerQuiz bij De Linde in. Welk team verslaat de winnaar van vorig seizoen Un Poar Moije?

Deelnemers die in de carnavalsperiode (of zelfs buiten deze periode om) de hele dag door Groesbeekse carnavalsschlagers draaien en niet weg te slaan zijn bij het Groesbeekse carnavalsschlagerfestival maken een goede kans. "Heb je zin in een gezellige avond met een hoog meezinggehalte? Schrijf je dan nu in met je vriendengroep, je carnavalsvereniging, je sportteam of je familie. Mail je groepsnaam en de naam en het telefoonnummer van je contactpersoon door naar Schlagerquiz@delinde.nl. Zo ben je verzekerd van deelname. Het aantal deelnemers per team maakt niet uit; ook enkelingen en duo’s mogen meedoen."

Op enkele verbeterpunten na, is de opzet van deze SchlagerQuiz hetzelfde als eerste succesvolle editie. De winnaar krijgt de Hentje Rouw Wisseltrofee, oftewel ’t Zilveren Eekhönje. De avond wordt weer gepresenteerd door Wout en Dirk Sanders. De zaal is om 20.30 uur open en de eerste ronde begint stipt om 21.30 uur. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig ben voor een mooie plek voor het extra grote videoscherm, waar alle vragen, foto’s en videoclips te zien zijn.

Speurneuzentocht

REGIO - Waar zijn de dieren geweest en hoe zie je dat? Ga op woensdag 22 november met ons mee op een spannende speurtocht langs de Waal en ontdek het!

In natuurgebied de Stadswaard gaan we op zoek naar eet-, loop- en jaagsporen en proberen we erachter te komen welke dieren het zijn geweest. We hopen veren, haren en pootafdrukken te vinden en de dieren te spotten. Een avontuurlijke speurtocht voor kinderen van 4 tot 9 jaar en hun ouders!

De tocht begint om 14.30 uur bij de wandelbrug Ooypoort bij het Meertje / de Kaaij aan het begin van de Stadswaard. Het wandeltempo is laag en wandelschoenen zijn hard nodig in verband met de struinpaden en strandjes die we bezoeken. We sluiten af met een speurverhaal en een kopje chocomel. Om 17.00 uur zijn we weer terug bij de wandelbrug. Deelname kost 3,00 euro. Schrijf je vooraf in bij De Bastei, telefoon 024 3297070 of via info@debastei.nl.

Onder de naam WaalWoeMi organiseren De Bastei, Dijkmagazijn Beuningen en Bezoekerscentrum De Grote Rivieren het hele jaar door buitenactiviteiten in het rivierengebied in en rond Nijmegen voor kinderen en jongeren. Meer informatie staat op www.debastei.nl.

Rood Wit verslaat koploper

GROESBEEK - Beuningse boys was naar Groesbeek gekomen om de periodetitel veilig te stellen. Een goed spelend Rood Wit wist dat met een mooie 5-0 overwinning te voorkomen. Beide ploegen gingen voortvarend van start. Er waren mogelijkheden voor Rood Wit maar het duurde toch tot de 20ste minuut eer er een doelpunt kon worden gemaakt.

Luc Poos werd vlak buiten het strafschopgebied aangetikt en kwam ten val. De vrije trap werd door Bas Thijsen keurig in de verre hoek langs de muur ingeschoten en de voorsprong was een feit, 1-0. Rood Wit was de betere ploeg en speelde goed samen en werkte goed voor elkaar. In de 30ste minuut kregen de gasten de eerste kans. Tot de rust veranderde er niets ondanks wat beter spel van de gasten die iets meer grip op het spel kregen maar door toedoen van een goed spelend Rood Wit werd er niets gecreëerd. Na de thee ging Rood Wit meteen weer in de aanval en werd er in de 55ste minuut gescoord. Khalid el Haddouti speelde zich goed vrij en wist met een bekeken schot in de korte hoek de keeper te verrassen, 2-0. Rood Wit had daarna opnieuw een groot veldoverwicht en bleef de aanval zoeken. In de 79ste minuut werd er door een speler van de Beuningse boys hands gemaakt in het strafschopgebied. De strafschop werd door Glen Wijnhoven onberispelijk ingeschoten, 3-0. In de 84ste minuut werd Luc Poos goed aangespeeld en schoot de bal goed in, 4-0. In de 89ste minuut werd de bal tot slot door Bas Thijssen goed in de verre hoek geschoten en zag de doelman van de gasten er niet best uit, 5-0. Door deze overwinning handhaaft Rood Wit zich keurig in de bovenste regionen van de ranglijst. Volgende week gaat de reis naar de Trekvogels in Nijmegen. De wedstrijd daar begint om 14.30 uur.

Belangrijke en

verdiende zege

Germania

GROESBEEK - Germania heeft in de belangrijke wedstrijd onderin tergen Concordia Wehl een belangrijke 5-2 zege behaald. Dat was heel erg nodig in een competitie waarbij de onderlinge verschillen uiterst miniem zijn.

Daar waar Germania in diverse eerdere wedstrijden de bovenliggende partij was, maar dat niet wist om te zetten in punten, slaagde de ploeg van Piet de Kruijff daar deze keer wel in. Piet de Kruijff had in zijn elftal een aantal wijzigingen doorgevoerd die vooral betrekking hadden op het wel of minder hebben van werklust en dat pakte uitstekend uit. Zonder tot goed voetbal te komen, slaagde Germania erin door een enorme portie energie in deze wedstrijd te leggen, de winst naar zich toe te trekken. In de tiende minuut kwam Germania op voorsprong nadat een prima vrije trap door Frenk Wouterse door Melvin de Klijn met het hoofd werd verlengd naar de lange hoek waardoor de doelman van Concordia kansloos was: 1-0. Concordia verweerde zich uitstekend en kwam ook tot kansen. In de 17e minuut was een schitterende reactie van doelman Jaap Omvlee van Germania noodzakelijk om de gelijkmaker te voorkomen. Van de 20e tot de 25 minuut verloor Germania beide vleugelverdedigers door blessures en moest de ploeg zich weer aanpassen. In de 35e minuut werd Melvin de Klijn van Germania neergelegd binnen de beruchte lijnen dat leidde tot een penalty voor Germania en een veldverwijzing voor de verdediger van Concordia die de overtreding had genaakt. De toegekende strafschop werd onberispelijk ingeschoten door Jordy Wijnhoven: 2-0. Germania raakte hierna de draad enigszins kwijt want in de 39e minuut kwam Concordia dichterbij toen ze enkele onoplettendheden in de Germania defensie afstraften: 1-2. Met nog vijf minuten te gaan voor de rust kwam Germania onbegrijpelijk onder grote druk te staan tegen 10 man uit Wehl maar gelukkig werd de rust gehaald met een 2-1 voorsprong.

Na rust een energieker Germania dat de ploeg uit Wehl onder grote druk zette. Dat leidde tot een enorme scrimmage voor het Concordia doel maar vooralsnog leidde dit niet tot een grotere voorsprong. Sterker nog: Na een onnodig overtreding in de 64e minuut werd een vrije trap toegekend aan de mannen uit Wehl. De hard ingeschoten bal belandde in de muur maar de terugkomende bal werd op fantastische wijze ingeschoten waardoor de stand tegen de verhouding in 2-2 werd. Vijf minuten later kwam de goed spelende Donny de Groot goed op en loste een keihard schot dat in eerste instantie werd gekeerd door de Concordia doelman. De terugkomende bal werd echter meteen opgepikt door Donny en prachtig ingeschoten: 3-2.

In de 75e minuut werd Melvin de Klijn onderuit gehaald binnen het strafschopgebied en de toegekende penalty werd wederom goed genomen door Jordy Wijnhoven: 4-2. Hierna kreeg Germania nog diverse kansen om de score hoger op te voeren maar met name aan Karen Tevoynan waren deze mogelijkheden niet besteed. Tot twee maal toe verscheen hij alleen voor de doelman, maar beide keren wist hij niet te scoren. Ook de ingevallen en weinig inspirerend spelende Nassim Saber kwam nog alleen voor de doelman maar ook hij faalde jammerlijk in de afwerking. Het slotakkoord werd gezet door Karen Tevoynan die een goed genomen corner tegen zich aankreeg waardoor de bal in het doel belandde: 5-2. Germania haalde hiermee een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie want door deze uitslag is van alles weer mogelijk in deze klasse waar de krachtsverhoudingen heel dicht bij elkaar liggen.

Auto zwaar beschadigd

Foto: Marcel Vink

Foto : Marcel Vink

GROESBEEK – Op de Cranenburgsestraat in Groesbeek is donderdag een personen auto zwaar beschadigd door een vrachtwagen.

De chauffeur van de vrachtwagen ontdekte dat hij verkeerd was en wilde op het terrein van De Lubert/Resort Groesbeek keren. De chauffeur nam vervolgens de bocht te kort waardoor zijn auto uitzwenkte en een geparkeerde auto die in een parkeervak stond van een inwoner uit Groesbeek schampte. De auto werd hierbij zo zwaar beschadigd dat de verzekering de auto total loss verklaarde. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

DOORLOOP Linkerkolom

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Alfred Arts' tweede cd vol Groesbeekse klassiekers 'Wor ik geboren zie': een cd die je moet hebben!

Foto: Eigen foto

Eigen Foto

GROESBEEK - Het kon eigenlijk niet uitblijven. Een vervolg op zijn eerste succes-cd-album 'Een keer nog gelukkig zijn' is een feit. Op 1 december zal het nieuwe album 'Wor ik geboren zie' van Alfred Arts uitkomen en met een geweldige feestavond gepresenteerd worden.

Het nieuwe album bevat achttien nummers die in het dialect gezongen worden. Het zijn echte Gruusbekse klassiekers. "Het idee van het tweede album is eigenlijk gekomen door de vele mooie reacties die ik heb gekregen op mijn eerste cd. De mensen herbeleefden de tijden van weleer door de liedjes die erop stonden. Nu konden ze thuis hun favoriete muziek draaien. Ik dacht waarom kan dat niet met de vele liedjes die we hebben gemaakt in ons eigen mooie dialect. Deze liedjes zijn alleen nog sporadisch op de radio te beluisteren, maar de liefhebbers thuis hebben deze liedjes niet om te draaien op verjaardagen en feestjes."

Daar moest maar eens verandering in komen, dacht Alfred en dook met ras-entertainer Tom Meuwese weer de studio in. Tom Meuwese die ook de productie van de eerste cd voor zijn rekening nam, kwam ook deze keer samen met Alfred met achttien 'diamantjes' van tussen de heuvels. De geweldige samenwerking van deze twee met daarbij de muzikale toevoeging (zang en koor) van niemand minder dan Angelien Liebers (The Moonlights) is het een cd geworden die niet mag ontbreken bij een ieder in zijn of haar collectie.

Met Gruusbekse klassiekers als 'Ik heb van ow gehalle', 'Reuzenrad' , 'Ut huuske beej ut wald' en zijn eigen 'Wals met Maria' bestaat de cd uit vijftien liedjes en drie medleys met in totaal meer dan vijfentwintig Gruusbekse toppers. "Ik hoop dat de mensen ook deze cd in de armen sluiten en hem massaal thuis gaan draaien, zodat deze mooie muziek nooit verloren gaat."

De presentatie is op vrijdag 1 december in de Tuinzaal van De Linde aan de Cranenburgsestraat 33 in Groesbeek. Het belooft een geweldig gezellige avond te worden met allemaal Gruusbekse meezingers, muziek van Tom Meuwese en een gastoptreden van niemand minder dan Henny Weijmans (ex-leadzanger van The New Four) bekend van zijn hits 'Meisje ik ben een zeeman' en 'Nog een keertje met jou'. De presentatie is in handen van Arno, de broer van Alfred. De zaal van De Linde is vanaf 19.00 uur open; het programma begint om 20.00 uur.

Wereldmaaltijd

GROESBEEK - Op vrijdag 8 december is weer de jaarlijkse Wereldmaaltijd in de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat.

Er is in onze wereld meer dan genoeg voedsel. 'Eerlijk delen' is het motto voor een menswaardig bestaan voor iedereen. Honger in de wereld is geen gevolg van gebrek maar van een oneerlijke verdeling. Bij de wereldmaaltijd staan we stil bij het feit dat honger niet hoeft. Meer informatie staat op: www.wereldmaaltijd.nl.

Er wordt heerlijk gekookt en na aftrek van de kosten gaat de opbrengst naar een goed doel. Er is een verhaal tijdens de maaltijd en een leuke quiz. Ook kinderen zijn welkom bij deze gezellige, lekkere en voedzame maaltijd.

Om te weten voor hoeveel mensen er gekookt moet worden, graag aanmelden voor 5 december bij Marian Tabak: 024 3978648 of peereboomtabak@hotmail.com.

De maaltijd is van 18.00-20.00 uur. Kosten drie euro (kinderen gratis). Zelf bord, bestek en beker meebrengen.

Clubkampioenschappen PVBeek

BEEK - Vorige week werden in de hal van PVBeek de clubkampioenschappen gespeeld.

Er werden drie ronden gespeeld, waarvan de eerste ronde was voorgeloot. De tweede en derde ronde werden ingedeeld op basis van de behaalde resultaten. Na de laatste wedstrijd werd de eindstand opgemaakt, op de derde plaats eindigde Jan Arnts. De tweede plaats behaalde Rob Greve en de clubkampioen van 2017 werd Marian Hoogma.

Open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen

GROESBEEK - De laatste keer van dit jaar! Zaterdag 2 december is het de eerste zaterdag van de maand, en dus van 10.00 - 14.00 uur open huis bij stichting 2ehands-zorghulpmiddelen aan de Reestraat 5 in Groesbeek.

Men kan (zonder afspraak vooraf) komen kijken naar rollators - douchestoeltjes - toiletsteunen – rolstoelen – scootmobiel – tilliften – bedkastjes – wandsteunen – loeplampen – trippelstoelen – kinder-werkstoeltjes – luierbroekjes et cetera. Voor alle andere keren dat men langs wilt komen, èn als men grotere artikelen nodig heeft (zoals elektrisch verstelbare hoog/laag bedden, statafels/sta-ortheses of kinderfietsen), kan een telefonische afspraak gemaakt worden op 06 42898537. "Spreek zo nodig een bericht in, en u wordt teruggebeld.
Raadpleeg www.2ehands-zorghulpmiddelen.nl. We houden zo goed mogelijk op de site onze voorraad bij.
De opbrengst wordt geheel aan een goed doel geschonken: 'fun' voor gehandicapte kinderen (denk aan aangepast paardrijden, buitenschools sporten, speelweek, atletiek)."

Millings Jaarboek dikker en gevarieerder dan ooit

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Het zaterdagmiddag in De Gelderse Poort gepresenteerde Millings Jaarboek bewijst het bestaansrecht van deze jaarlijkse bundeling van historische verhalen over het dorp Millingen. Niet alleen is het boek dikker dan ooit, ook de inhoud was nog nooit zo divers. Van wetenschappelijk onderbouwde geschiedschrijving tot persoonlijke verhalen van vroeger, ze zijn te vinden in deze twintigste editie.

Ook de presentatie is inmiddels een evenement van formaat. Voor veel (oud-)Millingenaren is deze bijeenkomst in november een dag om naar uit te kijken. Afgelopen zaterdag werden ze niet teleurgesteld. Peter Scholten, voorzitter van de Stichting Millings Jaarboek, opende met de hem eigen combinatie van charme en bravoure de bijeenkomst. Johan Bekhuis sprak over Millings buitendijks grondgebied Klaverland dat door de bisschop werd toegewezen aan de Kekerdomse parochie. Bas van der Hoeven hield een quiz over de Millingse werf Bodewes en het daar gebouwde ziekenschip Henry J. Dunant. Ook 'onthulde' de oud-journalist de grote plannen van Gerd de Swart (Gérard le Noir) met de in 2013 gesloten scheepswerf. De gebroeders Tonnie en Willie Hol zongen zelfgeschreven liedjes in Millings dialect en kregen iedereen aan het meezingen. De gebroeders kregen tot hun grote verrassing na hun optreden het eerste exemplaar van Millings Jaarboek 2017 uitgereikt. Veel bezoekers bleven na het officiële gedeelte hangen om te genieten van elkaars gezelschap, een drankje en het weer voortreffelijke Millings Jaarboekbuffet.

Sinterklaas als eerste in Berg en Dal en Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Sinterklaas heeft als eerste in de gemeente Berg en Dal een bezoek gebracht aan Berg en Dal. Daar werd de Sint zondagmorgen om 10.15 uur ontvangen aan de Waldeck Pyrmontlaan waarna het gezelschap in optocht naar Kerstendal vertrok voor het Sinterklaas feest.

Zondagmiddag werd de Goedheilig man met zijn Pieten rond half drie ontvangen op de Loswal in Millingen waar kinderen die met hun ouders op de Sint stonden te wachten. Hier werd Sinterklaas welkom geheten door wethouder Alex ten Westeneind. Na de ontvangst toog het gezelschap naar sporthal De Duffelt waar het Sinterklaas feest werd voortgezet.

Zaterdagmiddag 25 november zal Sinterklaas met zijn Pieten op het bordes van het gemeentehuis aan het Dorpsplein worden ontvangen door burgemeester Slinkman. Na de ontvangst vertrekt de bonte stoet naar sporthal Heuvelland waar de Theaterpieten van de Sint twee voorstellingen zullen verzorgen.

Zondagmiddag 26 november komt Sinterklaas in Kekerdom. Wethouder Alex ten Westeneind vertrekt vanaf 13.15 uur vanuit de school met de kinderen on Sinterklaas en zijn Pieten op te halen. Vervolgens nemen ze Sinterklaas met zijn gevolg mee naar zaal UNA waar een groots Sinterklaasfeest zal losbarsten.

Ook zondagmiddag zal Sinterklaas aankomen in Leuth. Vanaf de Vriendenkring lopen de kinderen samen met wethouder Erik Weijers naar de Bredestraat om Sinterklaas en zijn Pieten op te halen. Hierna keert de stoet weer terug naar De Vriendenkring waar het Sinterklaasfeest zal beginnen. Ook in Beek wordt de Sint om 14.00 uur ontvangen ter hoogte van de Kerkberg, vandaar in een rondtocht door Beek naar het Kulturhus voor een groots feest. Als laatste brengt Sinterklaas op zondag 3 december een bezoek aan de Ooij. Om 11.00 uur zal de Sint bij de Speulplek aankomen. Vervolgens gaat de stoet in optocht naar dorpshuis De Sprong waar het Sinterklaas feest zal losbarsten.

Bingo met jackpot

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen is afgelopen donderdagavond 16 november blijven staan en staat nu op 300 euro.

Donderdagavond 23 november is er samen met de traditionele hoofdprijs 550 euro in de wacht te slepen te weten. De zaal van De Mallemolen is donderdagavond om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes rollen om 20.00 uur.

Het Ooijs ommetje, de run van de Ooij

Start 5 en 10 km het Ooijs ommetje Foto: Henk Baron

OOIJ - Zondag 12 november is in Ooij de twaalfde editie van het Ooijs ommetje, de run van de Ooij gelopen. De omstandigheden om te lopen waren goed. De dag begon met regen maar tijdens de run was het droog. Al met al een geslaagde dag voor organisatie en lopers.

Om 09.45 uur werd begonnen met de warming up voor kinderen. 51 kinderen verschenen aan de start. Bij de mannen is bij de 10 km de winnaar Jay Sauer met een tijd van 34:30; bij de 5 km Joost van Wijngaarden met een tijd van 17:16. Bij de vrouwen is bij de 10 km de winnaar Muriëlle Ferraye met een tijd van 41:35; bij de 5 km Rosalien van Erp met een tijd van 21:34. Alle overige uitslagen staan op Uitslagen.nl en bij hetooijsommetje.nl.

Er is geen parcoursrecord gebroken. De beste lopers uit het dorp Ooij zijn bij de mannen 10 km Jochem Tolsma en bij de 5 km Jurgen Emsbroek. Bij de vrouwen 10 km Jacqueline Kaldenberg en bij de 5 km Rosalien van Erp.

Op verzoek van Stichting Bastenrun heeft Fysiotherapie Ooij hardloopclinics gegeven aan de kinderen van de bovenbouw van basisschool Op Weg om zo te proberen de kinderen enthousiast te maken om mee te lopen. De organisatie rondom de school is gedaan door Mynthe Brouwers. Ondanks de clinics en de enthousiaste inzet van Mynthe is de inschrijving ver achter gebleven bij eerdere jaren. De opbrengst van de kinderloop komt ten goede aan basisschool op Weg.

Tevens is er door Run2Day 1 cadeaubon van 125 euro beschikbaar gesteld. De cadeaubon is verloot onder de lopers van de 10 en 5 km en is gewonnen door Herman Lindhout.

Winnaars driebandentoernooi 't Fuske Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - In het weekend van 10, 11 en 12 november was voor de dertiende keer in café-zaal 't Fuske het jaarlijks terugkerende driebandentoernooi van biljartvereniging 't Fuske.

Weer was het een spannend en sportief toernooi met de gebruikelijke vaste deelnemers en een paar nieuwe deelnemers. Door 25 biljarters werd er in twee klasse gestreden om de eerste prijs. In de B-klasse eindigde Tonnie Peters door het spelen van een constant toernooi op de eerste plaats, de tweede plaats was voor Peter Gesthuizen, de derde plaats was voor Frits Plass.

In de A-klasse eindigde John Romein op de eerste plaats door in de kruisfinale te winnen van John Buil die als tweede eindigde en Henk Andringa die als derde eindigde. De prijs voor de kortste partij in de B-klasse was voor Tonnie Peters, 10 caramboles in 11 beurten. In de A-klasse was de prijs voor de kortste partij voor Eef Schouten, 16 caramboles in 17 beurten.

Volgend jaar is het driebandentoernooi op 12, 13 en 14 oktober.

Berg en Dal zet nogmaals in op 'Berg en Dal werkt'

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal geeft een vervolg aan 'Berg en Dal werkt '.

Daarvoor is er voor de locatie Millingen aan de Rijn en locatie Beek en Groesbeek voor 2018 voor elk 68.400 euro gereserveerd. Daarnaast wordt er voor onvoorzien 15.000 euro gereserveerd, terwijl er voor nieuwe projecten 71.482 euro gereserveerd staat. Het doel van 'Berg en Dal werkt' is het bevorderen van de arbeidsparticipatie van inwoners van Berg en Dal met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij een traject richting werk kan worden ingezet waardoor de inwoner gedeeltelijk of volledig in eigen levensbehoefte kan voorzien.

Sinterklaasinloophuis al open in Groesbeek

GROESBEEK - Om alle kinderen in Groesbeek een kans te bieden om met Sinterklaas en Piet op de foto te gaan en even de echte Sinterklaassfeer en een handje vol pepernoten te proeven is op persoonlijk initiatief besloten om dit jaar het Sinterklaasinloophuis te openen.

De opzet is bedoeld om vooral kinderen van mensen met een minimum inkomen de kans te bieden om ook hun kind(eren) dichterbij Sinterklaas te brengen, er is dus geen maximum aan het bezoekersaantal gesteld, Iedereen is welkom!
Het Sinterklaashuis is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de Coop en de Kringloop Groesbeek. Het adres is Dorpsstraat 6 (voormalige winkel Horen en Zien) tussen Kapsalon Haarfijn en Huis Valois.
Het Sinterklaasinloophuis is afgelopen zondag voor de eerste maal open gegaan. Woensdag 22 november is het Sinterklaasinloophuis geopend van 09.00 – tot 14.00 uur en vrijdag 24 november van 18.00 – tot 21.00 uur.

Wijziging

aanleveren redactie

REGIO - Zoals u misschien al heeft gelezen zal de verspreiding van het Gemeente Nieuws in gemeente Berg & Dal veranderen. In plaats van dinsdag/woensdag valt het Gemeente Nieuws vanaf week 48 op zaterdag of zondag bij u in de brievenbus.

Dit heeft consequenties voor het aanleveren van persberichten. Houdt u er rekening mee dat activiteiten die in het weekend plaatsvinden, het beste al een week eerder geplaatst kunnen worden. De deadline voor aanleveren komt te liggen op dinsdagmiddag 17.00 uur.

Let op! De editie van 29 november komt te vervallen. In het weekend van 2-3 december komt dan de eerste weekendverschijning. De deadline voor deze editie is op dinsdag 28 november 17.00 uur. Persberichten aanleveren gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.
Een bericht mag 1625 tekens bevatten en u mag daarbij een foto (liefst liggend) plaatsen.
Heeft u vragen? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op: 0481 464770.

Drukte bij World Press Photo in Afrika Museum

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – Voor de eerste maal in het 60-jarig bestaan van World Press Photo is deze wereldbekende tentoonstelling nu te zien in het Afrika Museum aan de Postweg in Berg en Dal. In de fantastisch ingerichte zaal was het merendeel van de 143 mooiste, ontroerendste en de meest spraakmakende foto's van het afgelopen jaar te bewonderen.

In totaal zijn foto's van 45 prijswinnaars uit 25 landen te bewonderen met in totaal 143 foto's verdeeld over acht categorieën: Dagelijks leven, Hard nieuws, Hedendaagse kwesties, Langetermijn – projecten, Natuur, Mensen, Reportage en sport. In elke categorie is een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Het wachten was op wethouder Fleuren van de gemeente Berg en Dal die aanwezig zou zijn bij de opening, maar zij liet verstek gaan. Directeur de heer Schoonderbroek opende vervolgens onder grote belangstelling de tentoonstelling.

"Veel foto's zijn confronterend, stellen onrecht bloot en tonen zaken die onacceptabel zijn met andere woorden. Alles wordt u op deze tentoonstelling voorgeschoteld. Wij maken ons druk over zaken zoals dividendbelasting, daar word je verdrietig van als je dit allemaal ziet. Het Afrikamuseum is trots dat deze World Press Photo hier staat en hoopt dat velen er een bezoek aan zullen brengen", aldus Schoonderbroek.

De voorzitter van Stichting World Press Photo Lars Boering was blij zo´n mooie locatie in het Rijk van Nijmegen gevonden te hebben, het is een geweldige plek. Hij raadde de aanwezigen aan de foto´s te bekijken met hun hoofd, hart en soms met de maag. De tentoonstelling is te bewonderen van 17 november tot 4 maart. Het Afrikamuseum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Buurt ergert zich aan dumpen rotzooi in woonwijk

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-BREEDEWEG – De buurtbewoners wonende aan de Abeelstraat –Hulststraat en Cyprusstraat ergeren zich mateloos doordat tot nog toe onbekende vuil hebben gedumpt in de paden achter de woningen.

In een van de paden zijn twee betonnen bakken met rotzooi gedumpt, wat vooral 's avonds een gevaar oplevert voor de bewoners die gebruik maken van de achterom paden in hun wijk. Bewoners hebben wooncombinatie Oosterpoort enkele weken geleden al geïnformeerd over illegaal dumpen van de rotzooi in hun wijk. Oosterpoort zou het opruimen, liet ze weten. Echter nu na vier weken ligt het er nog steeds. Afgelopen week werd weer telefonisch contact opgenomen met Oosterpoort en toen liet men weten dat klachten schriftelijk ingediend moeten worden. De bewoners snappen er niets meer van, op deze manier wordt het van kwaad tot erger en verloedert hun wijk, wat niemand wil.

Wijziging aanleveren redactie

Wijziging aanleveren redactie

REGIO - Zoals u misschien al heeft gelezen zal de verspreiding van het Gemeente Nieuws in gemeente Berg & Dal veranderen. In plaats van dinsdag/woensdag valt het Gemeente Nieuws vanaf week 48 op zaterdag of zondag bij u in de brievenbus.

Dit heeft consequenties voor het aanleveren van persberichten. Houdt u er rekening mee dat activiteiten die in het weekend plaatsvinden, het beste al een week eerder geplaatst kunnen worden. De deadline voor aanleveren komt te liggen op dinsdagmiddag 17.00 uur.

Let op! De editie van 29 november komt te vervallen. In het weekend van 2-3 december komt dan de eerste weekendverschijning. De deadline voor deze editie is op dinsdag 28 november 17.00 uur. Persberichten aanleveren gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.
Een bericht mag 1625 tekens bevatten en u mag daarbij een foto (liefst liggend) plaatsen.
Heeft u vragen? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op: 0481 464770.

Expositie in Persings Kerkje

PERSINGEN - Ilse Aarsman uit Elst (schilderijen) Liz Schieving uit de Molenhoek (zilveren sieraden en bronzen beelden) en Ans Hendriksen uit Beek-Ubbergen (beelden) houden een expositie in het Persings kerkje in de Ooij op 2 en 3 december van 11.00 - 17.00 uur met als thema: 'beeldende vrouwen'.

"Dit doen wij door onze kunst te bundelen en gezamenlijk dit te laten zien aan anderen, die kunnen meegenieten van deze prachtige samenstelling." Het wordt feestelijk geopend op zaterdag om 12.00 uur door Elisabeth Tuijnman en muzikaal omlijst door Rita Lusing, Joop Koopman en Rob de Waal.

Zalmpodium met Karel Bosman

MILLINGEN - Zondag 26 november om 14.00 uur is er een optreden door Karel Bosman in het Kerkje Zalmstraat in Millingen aan de Rijn

Karel Bosman voelt zich een zanger, componist en tekstdichter zonder mandaat, met een grote liefde voor poëzie. Jarenlang stond hij als medewerker en muzikale begeleider op het podium met zijn vriend en grote voorbeeld Willem Wilmink. De dichter is dood, maar de zanger houdt hem in leven door zijn teksten te blijven vertolken en in eigen werk zijn adviezen op te volgen.

En zo zijn er dan de korte verhalen op muziek over kleine helden, over kleine avonturen en over de geur van het nieuwe die alles ooit had. Over de kalme kwaliteit van een oude volksbuurt, over de dromers van toen die veel te laat alleen maar naar bed gingen om wakker te worden in een betere wereld… Herinneringen aan wat voorbij ging, de eerste liefdes, het grote verlangen zonder te weten waarnaar… Aan het zoeken naar evenwicht, aan het rebelse gevoel in bruine kroegen waar de nicotine van de zoldering droop! Verhalen van een babyboomer die ook wel weet dat er geen eer meer te behalen is aan de idealen van weleer… Maar is het dan voor zwijgen nu al tijd?

Karel Bosman schrijft en zingt liedjes, weemoedig soms, maar de toon is licht en de humor nooit ver, want hij heeft goed naar Willem Wilmink geluisterd…

De entree voor dit uniek concertje is gratis, maar zoals gewoonlijk zal aan het eind de mooie zwarte hoge hoed zijn rondje maken! Komt op tijd…want : "Vol is vol", zei de pastoor!

Nieuw cd-album Helen Liebers

Foto: Ton Niessing

Foto: Ton Niessing

GROESBEEK - Zaterdag 2 december verschijnt het nieuwe cd-album van de Groesbeekse zangeres Helen Liebers.

Het resultaat is een album met elf verrassende liedjes er op. Verrassend omdat er achter diverse liedjes een verhaal zit. Zoals bijvoorbeeld een opname samen met haar vader Wim Liebers, eens de leadzanger van het orkest The Sunstreams, die in 2016 overleed. Ze zingt ook een duet met Theo Peters (Theetje Bruuns). Een lied getiteld 'Samen zijn, maar toch alleen' dat gaat over 'dementie' waar iedereen in zijn omgeving wel mee te maken heeft.

Naast een aantal nieuwe liedjes staan er ook enkele bekende Duitse liedjes op die zij afgelopen jaren vaak tijdens optredens zong en nu zijn voorzien van Nederlandse tekst. Het album is geproduceerd door Huub Arents die samen met Helen ook de meeste liedjes schreef. De opnames vonden plaats bij Geerling Media in Valkenburg. Will Geerling heeft er mede door het vele pianowerk prachtige arrangementen van weten te maken.

De presentatie van het album vindt plaats op 2 december bij café De Post in Groesbeek. Vanaf 20.00 uur zal Helen de liedjes van het album ten gehore brengen en zullen er diverse optredens zijn van Theo Peters, Theo van Blitz, Diana Honig, Marcello en Marcel van Kempen. Iedereen is welkom en de entree is gratis!

De prijs van de cd bedraagt tien euro en is die avond daar te koop. Ook op de kerstmarkt van De Kringloop op 17 december, waar Helen optreedt, is deze verkrijgbaar. Natuurlijk is het album ook te beluisteren en te downloaden bij alle bekende downloads portals zoals Spotify, I Tunes en Deezer.

De Gekleurde Zanger houdt internationale tentoonstelling

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 november een vogeltentoonstelling in Voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

De tentoonstelling krijgt een internationaal tintje door de deelname van enkele Duitse inzenders. Zoals gewoonlijk zijn er prachtige exemplaren vogels te bewonderen. Ook de leerlingen van basisschool 'Op De Heuvel 'zijn bij de vogeltentoonstelling betrokken in de vorm van het maken van kleurplaten. Wethouder Erik Weijers zal vrijdagmorgen 24 november om 10.00 uur groepjes leerlingen begeleiden op de tentoonstelling en zal dan tevens de prijsuitreiking van de kleurplaten verrichten. Wethouder Sjaak Thijssen zal vrijdagavond om 19.30 uur de tentoonstelling officieel openen. De openingstijden van de tentoonstelling zijn vrijdag van 19.30 tot 21.30, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 10.00 tot 14.45 uur

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek wordt op 28 november een schrijfavond voor Amnesty gehouden.

Er worden brieven geschreven en gestuurd naar regeringsleiders van landen die het met de Rechten van de Mens niet zo nauw nemen. In de brieven wordt aandacht gevraagd voor politieke gevangenen die geen juridische of medische bijstand krijgen. De schrijfavond begint om 19.00 uur. Er liggen die avond voorbeeldbrieven en er zijn leden van de schrijfgroep aanwezig. Meer informatie op tel.024 3972786/3978225.

Algemene ledenvergadering DVSG

GROESBEEK - Op woensdag 22 november 2017 houdt DVSG de jaarlijkse ledenvergadering. De vergadering begint om 20.00 uur in zaal-café Hopmans.

Voor het eerste deel van de vergadering worden nadrukkelijk ook ouders van jeugdleden uitgenodigd. "We willen hierin bespreken: 'Wat betekent DVSG voor jou, nu en in de toekomst'." Na de pauze is de avond met name gericht op jaarlijks terugkerende zaken, zoals jaarverslag, begroting en cijfers over het afgelopen jaar.

Week van Respect

GROESBEEK - Het belang om samen actief te investeren in een inclusieve samenleving waar we respectvol met elkaar omgaan is groot en misschien wel actueler en urgenter dan ooit. In heel Nederland stond van 6-12 november het thema 'Respect' dan ook vol in de schijnwerpers.

In de gemeente Berg en Dal nam wethouder Sylvia Fleuren het initiatief voor een gastles op het Montessori College locatie Groesbeek in het kader van de Week van Respect. Sylvia Fleuren vertelde eerst wat haar functie zoal inhield. De leerlingen verbaasden zich over de miljoenen die omgingen binnen de gemeente. En enkele Groesbeekse leerlingen vroegen of er nog iets gedaan kon worden aan de gemeentenaam Berg en Dal, want dat zat deze leerlingen niet lekker. Sylvia gaf aan dat de naam op basis van een democratische meerderheid was gekozen. Daarmee zit er niets anders op dan om de naam te respecteren.

Om het onderwerp respect te behandelen, schreven groepjes leerlingen voorbeelden van respectvol en respectloos gedrag op. Het ene blad ging over gedrag op school, een ander blad over gedrag thuis. Ook gedrag op straat en in de kerk moest benoemd worden. Leerlingen bleken hiertoe zeer goed in staat. Ze weten heel goed wat respectvol en respectloos gedrag inhoudt en zij waren het daarover snel en makkelijk eens. Dat het soms moeilijk is om te kiezen voor respectvol gedrag was ook duidelijk. Iedereen wil graag respectvol behandeld worden, maar niet iedereen behandelt een ander altijd respectvol. Iets om bij stil te staan. De leerlingen hebben dat tijdens het bezoek van de wethouder zeker gedaan. En ze hebben ervaren wat zoal gezien wordt als respectvol, want zoals Imke zei: "Het betekent dus ook iemand aankijken als je hem of haar de hand schudt."

Kerkberichten NS

Opgeven van intenties: Intenties moeten 10 dagen voor het verschijnen van de krant opgegeven zijn. I.v.m. de gewijzigde dag waarop de weekbladen in ons dorp verspreid gaan worden, zal het tijdstip voor het aanleveren van kopij aan de redactie van de weekbladen ook aangepast moeten worden. Aan u het verzoek om voortaan uw misintenties vóór maandag 12.00 uur bij ons (Pastorie, Parochie centrum) in te leveren s.v.p.

GROESBEEK

Cosmas en Damianus

Zaterdag 2 december 19:00 uur H.Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Zr. Jo Laming; Hendrikus Jansen v.w. sterfdag; Johannes Lambertus Lamers vw jaargetijde

Zondag 3 december 10:00 uur H.Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Jacobus Lamers en Wilhelmina Hendriks de echtg.; Siem Lamers; Wil Smeding-Melis

Vrijdag 1 december 19.30 uur Adventsmeditatie

Dinsdag 5 december 14.00 uur Gebedsviering, voor en met zieken

Vrijdag 8 december 18.00 uur Wereldmaal, Serre Prot. kerk

ST. ANTONIUS BREEDEWEG

Woensdag 29 november. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Zondag 3 december. 1e zondag van de Advent

9.30 Eucharistieviering met samenzang.

Misintenties: Antonius Jacobs en Wilhelmina Janssen de echtgenote.

Verjaardag van Hendrikus van Breemen, Hendrina Janssen de echtgenote en dochter Bertha; Diaken Jacques van Montfort

Woensdag 6 december. 19.00 uur, Eucharistieviering.

Intentie: voor vrede in de wereld en het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg. Naam en telefoonnr. afzender vermelden.

In verband met gewijzigde tijden van het verschijnen van Het Gemeente Nieuws moeten de intenties 10 dagen voor het verschijnen opgegeven zijn, d.w.z. op maandag in de week voorafgaande aan het verschijnen.

Acht gemeentelijke monumenten erbij in Millingen

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal is van plan om op advies van de monumentencommissie acht panden in Millingen aan de Rijn aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Het gaat om liefst zeven panden aan de Heerbaan en een aan de Pastoor Graatweg.

Aan de Heerbaan betreft het de panden Heerbaan 129 (vrijstaande villa uit 1937), Heerbaan 131 (vrijstaande villa uit 1920), Heerbaan 161 (villa met praktijk uit 1911), Heerbaan 175 (villa met praktijk uit 1964), Heerbaan 179 – 179A-181 – 183 (fabrikantenvilla uit circa 1870), Heerbaan 182 (vrijstaande villa uit 1918) en Heerbaan 224 (voormalige T-boerderij/cafe, thans woning / gezondheidscentrum uit circa 1950). Aan de Pastoor Graatweg betreft het huisnummer 40 (voormalig zuivelfabriekje uit 1915 en thans woonhuis).

De eigenaar van een gemeentelijk monument komt in aanmerking voor subsidie van zowel de gemeente Berg en Dal als de Provincie Gelderland. Als een pand wordt aangewezen op de gemeentelijke monumentenlijst betekent het niet dat er niets aan het pand mag worden veranderd. Bescherming als monument brengt wel met zich mee dat er bij herstel of onderhoud rekening moet worden gehouden met de in de beschrijving genoemde waarden te weten architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden. Bij een wijziging van een van de genoemde waarden dient een vergunning te worden aangevraagd bij de gemeente Berg en Dal. Als kleine compensatie staat dat het gemeentelijk monument de mogelijkheid biedt tot het verkrijgen van subsidie. Daarnaast is bij het aanvragen van een omgevingsvergunning – waarbij alleen het onderdeel monument moet worden getoetst – geen leges zal worden geheven. De eigenaren van de panden zijn inmiddels op de hoogte gesteld.

Leuke luitjes uit Berg en Dal willen met jou een hapje gaan eten

Dames op stap Foto: Shironosov

Foto: Shironosov

REGIO - Samen een hapje eten. Leuke luitjes doen het graag, maar liever niet alleen. Diverse 60-plussers uit Nijmegen en omgeving hebben zich daarom aangemeld op www.leukeluitjes.nl. Samen is toch leuker dan alleen. "Wil je mee? Meld je dan aan op www.leukeluitjes.nl. Wij brengen je in contact met andere Leuke luitjes bij jou in de buurt."

Wat is www.leukeluitjes.nl? Leuke luitjes is een initiatief uit Oosterbeek. Via Leuke luitjes kun je in contact komen met mensen in de buurt (60+) die dezelfde hobby’s hebben als jij. Je bent echt niet de enige die iemand zoekt om mee op stap te gaan. Aanmelden bij Leuke luitjes is simpel en gratis. Het aanmeldformulier staat op de website www.leukeluitjes.nl. Buurtgenoten met dezelfde interesse krijgen elkaars e-mailadres om contact te leggen. Deelnemers houden daarbij zelf de regie. Meestal maken ze dan eerst een afspraak voor een kopje koffie om kennis te maken. Daarna volgen afspraken voor uitjes.

Leuke luitjes

Diverse 60-plussers schreven zich al in bij Leuke luitjes. Een deel van hen vond al een nieuw maatje om mee op pad te gaan. Mogen we jou ook blij maken? Leuke luitjes zijn echt dichterbij dan je denkt!

Leuke luitjes is speciaal voor mensen vanaf 60 jaar. Wandelen en fietsen zijn populair, maar ook voor andere hobby’s kun je op www.leukeluitjes.nl een buurtgenoot vinden. Samen koken, samen een hapje eten, kaarten, naar een museum of naar een concert bijvoorbeeld. Het is allemaal welkom. Meld je aan, dan kijken wij of we voor jou een buurtgenoot kunnen vinden die hetzelfde leuk vindt. Gezellig!

Waardwonen zet trouwe huurders in het zonnetje

Groepsfoto van alle huurders, enkele medewerkers van Waardwonen en wethouder Alex ten Westeneind Foto: Foto Mireat

MILLINGEN - Vijftig jaar of langer huren van Waardwonen of een van haar voorgangers. Dat doen de 32 huurders die op 8 november in het zonnetje werden gezet. Reden voor de corporatie om haar trouwe huurders te belonen met een lunch in hotel Millings Centrum in aanwezigheid van bestuurder Hanke Gielen en wethouder Alex ten Westeneind.

“Het is heel bijzonder dat u al zo lang in een woning van Waardwonen woont en we vinden het belangrijk om dit met u te vieren”, verwelkomde Hanke Gielen de huurders. Vervolgens nam ze de mensen mee in de lange historie die de volkshuisvesting in Millingen aan de Rijn kent. In 1912 bouwde de Bouwvereniging Millingen de eerste twaalf arbeiderswoningen aan de zo genoemde Bloedakker. Een enkele bewoner had als kind nog in deze eerste woningen gewoond, die in de jaren '70 gesloopt zijn. De bouw van een groot aantal woningen volgde en samen met huurders werd teruggeblikt aan de hand van foto’s en verhalen. Wethouder Alex ten Westeneind vertelde als echte Millingenaar vervolgens kort over zijn herinneringen. Leuk weetje is dat ook zijn moeder een van de huurders is die vijftig jaar of langer huurt.

De huurders kregen daarna een uitgebreide lunch aangeboden, die muzikaal ondersteund werd door troubadour Anouk Balin. De huurders waren erg enthousiast over de middag. “Over tien jaar weer”, was een veelvoorkomende reactie. Over twee weken zijn de trouwe huurders in de gemeente Lingewaard aan de beurt.

Vluchtelingenwerk zoekt spreekuur-

medewerker

REGIO - Het Vrijwilligerssteunpunt van gemeente Berg en Dal verzamelt alle vacatures uit de gemeente en bemiddelt potentiële vrijwilligers aan de organisatie die de vacature heeft geplaatst. De Vacature die het Vrijwilligerssteunpunt deze keer uitlicht is:

In iedere gemeente in Nederland wonen vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Deze mensen hebben zich na een periode van onzekerheid in een stad of dorp mogen vestigen. Vluchtelingen die al langer in een gemeente wonen, kunnen langskomen op het informatie- en adviespunt (spreekuur) van VluchtelingenWerk, waar ze hun vragen kunnen stellen aan vrijwilligers.

Als spreekuurmedewerker ben je op vaste tijden werkzaam tijdens spreekuren op een kantoor van VluchtelingenWerk. Je taken bestaan uit: Beoordelen van hulpvragen van cliënten, Bieden van concrete diensten zoals het invullen van formulieren of treffen van betalingsregelingen, Uitleg geven over instanties, wetten en regelgeving in de Nederlandse samenleving, Ondersteuning bieden bij vragen en problemen omtrent verblijfsrechtelijke zaken, Cliënten doorverwijzen/overdragen naar andere instanties en indien nodig bemiddelen bij instanties, Administreren van gegevens in het cliëntenregistratiesysteem, Deelnemen aan teamoverleg.

VluchtelingenWerk is op zoek naar vrijwilligers met mbo werk- en denkniveau, die zich voor een periode van tenminste één jaar, minimaal twee dagdelen per week, willen inzetten. Is deze vacature iets voor u? Neem dan contact op met: Ellie Franken, efranken@vwon.nl.

1800 handtekeningen voor behoud van bus in Beek

BEEK - Op woensdag 29 november om 17.45 uur zullen de ingekomen handtekeningen worden aangeboden aan gedeputeerde mevrouw Bieze.

Dit zal plaatsvinden in hotel-Rrestaurant De Musschenberg Rijksstraatweg 154 in Beek.

1800 handtekeningen voor behoud van bus in Beek

1800 handtekeningen voor behoud van bus in Beek

BEEK - Op woensdag 29 november om 17.45 uur zullen de ingekomen handtekeningen worden aangeboden aan gedeputeerde mevrouw Bieze.

Dit zal plaatsvinden in hotel-Rrestaurant De Musschenberg Rijksstraatweg 154 in Beek.

Hoera, 24 november
wordt Luuk 4 jaar.
Van Harte gefeliciteerd.
en veel leerplezier op de Basisschool.
Liefs van Oma Ria

Hiep hiep hoera
4 December is de dag,
dat Lizzy verjaren mag.
Lizzy wordt 5 jaar.
Van harte gefeliciteerd.
Liefs, Oma Ria

Abraham, van harte gefeliciteerd met je verjaardag op 23 november.
Papa & Mama, Twan, Jan & Audrey + Stan en Lindsey.

Hoera! Noa Ruzette 5 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag.
XXX Papa, Mama en Lea.
See you later, Alligator!

Een grijze haar, een rimpel
hier en daar.
Maar wat wil je,
tante Gitte is nu 50 jaar.
Kusjes Tom en Fleur.

hiep hiep hiep hoera
Mijn lieve Carice wordt 29 november 4 jaar.
Gefeliciteerd.
xxxsjes, Oma

Schuimkoffie voor onze stoere Vince,
die 26 november 2 jaar wordt.
Hartelijk Gefeliciteerd.
Opa en Oma de Leeuw en
Opa en Oma Hulzebosch.

Hiep Hiep Hoera,
Onze kleindochter Pleun
wordt 24 november 10 jaar
Namens opa en oma
GEFELICITEERD!

Hiep Hiep Hoera
Daan en Femke zijn zondag
4 jaar geworden dus gaan.
Nu naar de Basisschool.
Dikke knuffels van de
Opa's en Oma's

28 november zijn onze ouders
en grootouders Bart en Annie Dulos
60 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd!
Ook namens Fleur en Jaxx

Landelijk Nieuws Groesbeek wil geannexeerd worden - Een gemeente die niet kan bestaan. - Verzoek om opheffing van Groesbeek.

In de ' Werkverschaffing', 48-urige werkweek, uurloon 24 cent.

Op 11 april 1930 bericht de Nijmeegsche Courant, dat in de vergadering van de vereniging 'Berg en Dal' te Nijmegen een motie werd aangenomen tegen het financieel beleid der gemeente Groesbeek, waardoor de belastingen in de gemeente hoog worden opgevoerd. Men sprak zich uit voor een vereniging met de gemeente Nijmegen of Ubbergen. Er zal actie worden gevoerd teneinde dit doel te bereiken.

Door Gerrie Driessen. Heemkundekring Groesbeek

Het voorval speelt zich af in de tijd dat er hier een enorme werkloosheid was, waardoor de toch al armlastige gemeente veel steun moest uitkeren. Naar aanleiding van het voorgaande bericht meldt op 15 april 1930 het Nieuwsblad van Friesland: 'GROESBEEK WIL GEANNEXEERD WORDEN. Terwijl andere kleine gemeenten vaak strijden voor behoud en zelfstandigheid, biedt Groesbeek zichzelf aan ter verdeling onder de gemeenten Nijmegen en Beek -Ubbergen. Want Groesbeek kan het financieel niet meer bolwerken. De belasting is enorm gestegen, vooral door vertrek (of uitsterven, GGD) van vermogende families. De kosten van gas, waterleiding, elektrisch licht enz. zijn veel hoger dan in Nijmegen. Een groot deel van de bevolking is in den winter steun trekkend wegens werkloosheid. Groesbeeks bestaan als gemeente is niet meer mogelijk. In een buurtvergadering is in een motie uitgesproken, dat zij moet worden opgeheven en verdeeld onder Nijmegen en Ubbergen'. Het werd groot nieuws, zelfs 'De Banier: staatkundig gereformeerd dagblad' maakt er melding van. De afscheidingsactie was een initiatief van een aantal min of meer vermogende inwoners van Berg en Dal. Maar, je houdt het niet voor mogelijk, ook te Groesbeek werd het door sommigen ondersteund. Dit blijkt uit een op 2 juni 1930 gepubliceerde ingezonden brief. Ondertekend door de landbouwer en ondernemer P. Hendriks. Hij schrijft dat belastingbetalende uit Groesbeek (middenstanders, landbouwers en werklieden) 'in opheffing het enige heil zien'. Hoe groot zijn achterban was, is niet bekend. Kennelijk onvoldoende om het onzalige plan verwezenlijkt te krijgen.

Kerst Top 100 bij Radio 024

REGIO - Radio 024 presenteert voor de allereerste keer de Kerst Top 100. De luisteraars van Radio 024 en de bezoekers van Regio024.nl bepalen samen de lijst met de honderd grootste kersthits. De Kerst Top 100 is op vrijdag 22 december van 09:00 - 18:00 uur bij Radio 024 te horen.

Wie woont, werkt of recreëert in regio 024 kan zijn favoriete kersthits doorgeven. Stemmen kan van 6 - 17 december via Regio024.nl of de Media 024-app. De Kerst Top 100 is op vrijdag 22 december vanaf 09:00 uur bij Radio 024 te horen. Op eerste kerstdag zijn de honderd grootste kersthits nogmaals te horen; vanaf 14:00 uur zendt Radio 024, speciaal voor bij het kerstdiner, de lijst non-stop uit.

Erwin Loenen, directeur van Radio 024: "December is dé feestmaand. Ook Radio 024 en Regio024.nl pakken uit. Vanaf 6 december is het bij ons de mooiste tijd van het jaar. Radio 024 zorgt voor het ultieme kerstgevoel met de beste classics & hits, de mooiste cadeaus voor onder de boom en de grootste kersthits in de Radio 024 Kerst Top 100. Op Regio024.nl spelen we een speciale kersteditie van het spannende spel 'Op Jacht Naar De Gouden Envelop' en gaat de allereerste editie van de film 'Het 024 Kerstavontuur' exclusief in première."

024 is de muziek- en nieuwszender voor Nijmegen, Wijchen, Beuningen, Heumen en Berg en Dal en is te beluisteren via de webplayer op de regionale nieuwssite Regio024.nl, de gratis Media 024-app, Sonos, Tunein en alle internet-radio's.

Wijziging aanleveren redactie

REGIO - Zoals u misschien al heeft gelezen zal de verspreiding van het Gemeente Nieuws in gemeente Berg & Dal veranderen. In plaats van dinsdag/woensdag valt het Gemeente Nieuws vanaf week 48 op zaterdag of zondag bij u in de brievenbus.

Dit heeft consequenties voor het aanleveren van persberichten. Houdt u er rekening mee dat activiteiten die in het weekend plaatsvinden, het beste al een week eerder geplaatst kunnen worden. De deadline voor aanleveren komt te liggen op dinsdagmiddag 17.00 uur.

Let op! De editie van 29 november komt te vervallen. In het weekend van 2-3 december komt dan de eerste weekendverschijning. De deadline voor deze editie is op dinsdag 28 november 17.00 uur. Persberichten aanleveren gaat heel eenvoudig via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.
Een bericht mag 1625 tekens bevatten en u mag daarbij een foto (liefst liggend) plaatsen.
Heeft u vragen? Neemt u dan gerust telefonisch contact met ons op: 0481 464770.

Derde editie Kerst 'Sfeer en Meer'

Trente Plus

GROESBEEK - Het lijkt nog ver weg maar voordat je het weet zitten we alweer in december. De tijd van speculaas en kerstkransen.

Een maand waarin Trente Plus en Vivace de handen in één slaan om samen met nog drie koren een mooie avond vol muziek aan te bieden. De voorbereidingen zijn in volle gang. Noteer vast in uw agenda: zondagavond 17 december, Cosmas en Damianuskerk in Groesbeek!

Ingezonden brief

Waterpartij in centrum Groesbeek Foto: José Knijnenburg

Ratten in het centrum

van Groesbeek

In het centrum van Groesbeek is een mooie waterpartij gecreëerd, maar als je daar langs het water wandelt kun je zomaar een rat voor je voeten krijgen. De ratten komen af op brood en voedselresten die door bewoners en wandelaars in het water worden gegooid voor de eenden en meeuwen. Die kunnen echter prima zelf aan hun kostje komen.

De afdeling groen van de gemeente Berg en Dal zegt hierover: "Dat er ratten in het centrum bij de watergang leven is bekend. Ratten hebben bij het water een mooi leefgebied. Daarbij voeren bewoners ze royaal met brood- en vetresten. Vooral deze combinatie zorgt voor de aanwezigheid van ratten."

Ratten zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten die een gezondheidsrisico kunnen zijn voor mensen en huisdieren. Ze verspreiden de ziektekiemen via hun uitwerpselen, urine en speeksel. De gemeente heeft op tactische plekken bestrijding zoals vergif en vangkooien uitgezet. Bewoners kunnen helpen door de beesten niet meer te voeren.

José Knijnenburg

Wim van Deelen 60 jaar vakbondslid

Wim van Deelen 60 jaar vakbondslid Foto: Hans Driessen

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In een zaal van het NEC-stadion De Goffert in Nijmegen werden vrijdagavond 17 november in totaal zo’n vijftig jubilarissen gehuldigd met een langdurig lidmaatschap van de vakbond FNV.


Deze gezellige feestavond was prima georganiseerd door vrijwilligers van FNV regio Rijk van Nijmegen. Alle leden met een 25, 40, 50, 60 en zelfs 70-jarig jubileum werden in het zonnetje gezet en gehuldigd door de FNV-districtsbestuurder. Direct na de huldiging werd een prachtige statiefoto van de jubilaris gemaakt met als achtergrond de Waalbrug en de Sint-Stevenstoren van Nijmegen.

Wim van Deelen (75 jaar) uit Millingen aan de Rijn is sinds zijn 15e jaar lid van de vakbond en bereikte de mijlpaal van 60 jaar lid. In 1957 is Wim lid geworden van de vakbond en onafgebroken lid gebleven. Ook na zijn pensioen (in 2007) is Wim FNV-lid gebleven.

Toch punten voor Groesbeeks Glorie

GROESBEEK - Afgelopen zondagmiddag stond een uitwedstrijd voor de dames van Groesbeeks Glorie op het programma. Om kwart voor tien in de ochtend vertrokken de dames naar Oisterwijk om tegen Taxandria dames 1 te spelen.

Meteen de eerste aanval wist Taxandria tot score te komen. Al snel volgde daar een aantal doelpunten achteraan. In de eerste vijf minuten stonden de dames uit Groesbeek niet sterk. Wat al snel resulteerde in een stand van 5-2 voor de thuisploeg. Na een flinke toespraak vanaf de zijlijn probeerde de Groesbeekse dames zich te herpakken. Ze begonnen als een team te spelen. In de verdediging werd er goed bijgesloten. Aanvallend werd er druk gezet en wachten ze de kansen af. Vanaf verschillende posities werden die kansen ook benut.

Groesbeek wist terug te komen tot een gelijke stand van 6-6. Dit spel wisten ze vol te houden wat resulteerde in een ruststand van 6-14 voor Groesbeek. In de kleedkamer werd er weinig besproken. Dit spel volhouden was de taak. Ondanks dat er in de tweede helft vrij kort achter elkaar twee dames van Groesbeek tegen een 2-minuten tijdstraf aanliepen. Konden ze het verdedigend toch goed dicht houden. Al snel wist Groesbeek de score te vergroten. Taxandria had daarentegen weinig te vertellen. Groesbeek bleef kansen creëren en benutten. Wat uiteindelijk zorgde voor een eindstand van 10-28 in het voordeel van Groesbeeks Glorie. Volgende week zaterdag staat er een thuiswedstrijd op het programma voor Groesbeek. Om 20.00 uur speelt Groesbeeks Glorie dames 1 tegen de nummer twee van de ranglijst GHV dames 1.

Peter Maas stapt over van Volg naar GroenLinks

BERG EN DAL - Sinds het najaar 2013 is Peter Maas lid van Volg. In 2015 is hij voor Volg-raadslid geworden. Peter heeft te kennen gegeven dat hij er de voorkeur aan geeft zich aan te sluiten bij Groen Links.


Volg kijkt met plezier terug op de periode dat zij Peter in hun midden hadden. "Wij wensen Peter dan ook veel wijsheid en alle succes toe in het vinden van een omgeving waarin hij zijn idealen verder kan nastreven. Wij danken hem voor de bijdragen die hij geleverd heeft", aldus het bestuur van Volg.

Informatieavond over brandwonden

GROESBEEK - Donderdag 23 november om 19.30 uur verzorgt ehbo-vereniging Groesbeek een informatieavond over brandwonden. Elk jaar rond de jaarwisseling krijgt een aantal mensen helaas te maken met brandwonden.

Welke eerste hulp kun je zelf bieden en wanneer moet je professionele hulp inschakelen? Behalve het beantwoorden van deze vragen zal er de nodige informatie gegeven worden omtrent brandwonden. Naast alle leden van ehbo-vereniging Groesbeek zijn ook alle overige belangstellenden welkom. De toegang is gratis in Montessori College, Spoorlaan 16 te Groesbeek.

Dini Blom Grootste Deurdouwer

Foto: Hein van Deursen

Millingen – CV de Deurdouwers is het nieuwe seizoen gestart met een weekend om niet te vergeten!

Op zaterdag de elfde van de elfde was de pronkzitting. Op deze 100% Millingse avond werd afscheid genomen van Prins Tom de Meesterlijke en was de onthulling van onze nieuwe Prins van Boemelgat. Dit jaar zwaait Prins Wiele de Fluitende Dolle draaier zijn scpeter over Boemelgat. De avond was gevuld met optredens van eigen bodem. Op de zondag werd het programma nog eens dunnetjes overgedaan met hierbij ook de onthulling van de Grootste Deurdouwer 2017. Dit jaar is Diny Blom verkozen. Dini kreeg deze hoge onderscheiding voor het vele extra werk dat zij belangeloos doet voor de Millingse bewoners van het verzorgingshuis Sint-Jan de Deo. Daarnaast doet Dini erg veel voor de plaatselijke vereniging Switch. Dini werd samen met haar Jos door voorzitter Rein Strijker volledig terecht warm toegesproken. We kunnen terugkijken op een geweldig weekend, waarbij wij de Millingse artiesten, maar zeker ook het Millings publiek willen bedanken. We gaan er samen een mooi jaar van maken. Graag tot ziens, wellicht op de Prinsenreceptie op zondag 26 november a.s.

Gemeentebestuur wil mogelijk motie Sociaal Groesbeek terugdraaien Gratis ophalen grofvuil kost handen vol geld

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal stelt op 14 december tijdens de raadsvergadering de raadsleden voor het aangenomen voorstel van Sociaal Groesbeek om het grofvuil gratis op te halen terug te draaien.

Bij nader inzien ziet het college het voorstel van Sociaal Groesbeek niet zitten. Op dit moment kunnen de inwoners uit Berg en Dal het grofvuil laten ophalen. De kosten bedragen per inzamelvoertuig 37,50 euro aan voorrijdkosten en daarnaast een tarief van 0,14 per kilogram. Het college heeft de motie van Sociaal Groesbeek eens nader bekeken en is tot de conclusie gekomen dat bij het gratis aanbieden de 37,50 euro aan kosten komen te vervallen. De gemeente heeft berekend dat de kosten jaarlijks maximaal 579.000 euro zullen gaan bedragen.

Het beleid van de gemeente is dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn en dat door het voorstel van Sociaal Groesbeek de afvalstoffenheffing op termijn met 37,50 euro verhoogd zal moeten worden. Sociaal Groesbeek heeft de motie ingediend omdat het volgens hen niet voor iedereen mogelijk en makkelijk is om het afval naar de milieustraat te brengen. Het is de vraag of de gemeenteraad de motie van Sociaal Groesbeek zal terugdraaien.

Meedoen met buiten/beweeglessen

REGIO - Eveline, van Kwiek Actieve Leefstijl, is op zoek naar 15 tot 20 inwoners van 40 jaar en ouder die hun leefstijl willen verbeteren.

De media staat vol van bewegen op een matig intensief niveau zodat jouw conditie vooruit gaat en de kilo’s eraf vliegen. Regelmatig wandelen, misschien wel 10.000 stappen per dag maken is dé manier om dit te bereiken. Een hele opgave die je alleen vaak niet voor elkaar krijgt. Door een landelijke subsidie en medewerking van de apotheek en de gemeente, kan Kwiek Actieve Leefstijl wekelijkse trainingen en coaching met behulp van een fitbit (stappenteller) aanbieden aan 15 tot 20 deelnemers.

De eerste ontmoeting is donderdag 23 november om 9.30 uur in de koffieruimte van de basisschool Op de Heuvel in de Ericastraat in Groesbeek. In deze ontmoeting wordt alles uitgelegd en volgt de eerste training. Inwoners van 40 jaar en ouder die graag wandelen, leefstijl willen verbeteren, wat willen afvallen, misschien wel diabeet zijn, zijn welkom. De kosten zijn 30,00 euro voor 27 trainingen en een kleine borg voor het horloge zijn de kosten. "Geef je alvast op via de site www.kwiekactieveleefstijl.nl of bel 06 13260571."

Kerstbomen voor De Horst

GROESBEEK - De kerststalbouwers van De Horst zullen dit jaar geen grote boom meer vóór de kerk van De Horst plaatsen. Daar zijn meerdere redenen voor.

De kerk zal wel versierd worden met twee kleinere bomen bij het portaal van de kerk. Die bomen zullen worden voorzien van verlichting. Daarmee blijft toch een bijzonder mooie kerstsfeer bij de kerk behouden.

"Wij zoeken nu twee kerstbomen van 4-5 meter hoogte. Uiteraard moeten ze een mooi model hebben. Sparren, elke soort, zijn welkom. Let op: de stronk in de grond laten we staan!

Ook zoeken we vier of vijf kleinere bomen, van 1,5 - 3 meter hoogte, voor plaatsing rond de kerststal in de kerk. Wie bomen wil aanbieden kan contact opnemen met Simon Meilink: 024 3972934, s.meilink@upcmail.nl. U zult zo spoedig mogelijk worden benaderd, waarna we de bomen komen bezichtigen. De locatie moet liever niet te ver van De Horst verwijderd liggen!", aldus de kerststalbouwers van De Horst.