GN Berg en Dal Heumen Mook

7 juni 2019

GN Berg en Dal Heumen Mook 7 juni 2019


Midzomerstiltewandeling naar de Sint-Jansberg

GROESBEEK - Iedere donderdag organiseert Naar Buiten vanuit het Nederlands wijnbouwcentrum mooie wandelingen vanuit deze locatie.

Op 21 juni begint onze zomer. De langste dag met de daarbij de kortste nacht van het jaar. Een prachtige dag voor een ander soort wandeling, een uitnodiging om te genieten in de natuur en deze eens anders te beleven, in stilte. Want in de stilte zie, hoor, ruik en voel je veel meer. Midzomer is van oudsher een moment om dankbaar te zijn en stil te staan bij het licht en het donker. En dit in de schemer van de sprookjesachtige Sint-Jansberg.

"De avond begint om zes uur op het mooie terras van het Nederlands wijnbouwcentrum. Waarna we na een korte introductie op weg gaan naar een van de mooiste natuurgebieden in het rijk van Nijmegen de Sint-Jansberg. Waar we vanaf daar verder in stilte wandelen met tussendoor ruimte voor pauze en een passende oefening of meditatie. Ruim twee uur later zullen we weer terug zijn en sluiten we de avond af midden in de bloeiende wijngaard met thee en wat lekkers uiterlijk om negen uur sluiten we dan de avond af. Je kunt het Nederlands Wijnbouwcentrum vinden aan de Bredeweg 2 in Groesbeek.

En je kunt kosteloos met deze activiteit kennismaken en deelnemen aan deze manier van wandelen en natuur beleven. Ervaring is niet nodig en het wandeltempo is rustig. Zorg wel voor goede wandelschoenen. Het is wel van belang om je even aan te melden via de mail: social@nederlandswijnbouwcentrum.nl. Of telefonisch op 06 10180321 (Ron Hoenderboom). Via dit nummer is er ook meer informatie te verkrijgen."

Oproep kampioenen!

REGIO - Is jullie/jouw team kampioen geworden? Binnenkort maken wij van Hét Gemeente Nieuws een speciale kampioenenpagina.

Mail een onbewerkte foto in een zo hoog mogelijke resolutie (minimaal 300 kb) en een klein stukje tekst (maximaal 65 woorden) naar gemeentenieuws@starterspers.nl. Zorg dat je erbij staat!

Ga mee op speurtocht met de boswachter van Oerrr

MOOK - Ben jij een goede speurneus? Ga 10 juni op ontdekking langs de nieuwe speurtocht op Landgoed Mookerheide die de boswachter speciaal voor jou heeft uitgezet. Dit is de eerste keer dat je deze speurtocht kunt lopen, dus de boswachter van Oerrr gaat zelf ook mee. Om jou alles over deze nieuwe route te kunnen vertellen.

Hier, op een hoog punt van de Mookerheide, staat het jachtslot. Het gebouw is al meer dan 100 jaar oud. Rond het jachtslot liggen sier- en moestuinen met oude kassen en een parkbos. In de kassen en de moestuin kweken mensen groenten en fruit, lekker en gezond! Onderweg kom je langs paaltjes met een opdracht. Let ook goed op de figuren van het geheimschrift, want die heb je nodig om de plek van de schat te raden. Doe als eerste deze nieuwe speurtocht en meld je snel aan.

Tips van de boswachter: Trek stevige wandelschoenen aan. Draag kleding die passen bij het weer. Graag een kwartier voor aanvang aanwezig, zodat de groep op tijd kan vertrekken. Honden zijn niet toegestaan tijdens deze wandeling. Controleer jezelf achteraf altijd op teken.

Aanmelden

De tocht begint op 10 juni om 14.00 uur en is geschikt voor kinderen tussen de 7 en 11 jaar. Rond 16.00 uur is het weer afgelopen. Kinderen mogen alleen komen, maar als papa of mama het leuk vinden mogen die ook meekomen. Ze kunnen ook lekker bij Lagom op het terras gaan zitten. Gaan ze mee dan moeten ze ook een kaartje kopen. Kinderen van Oerrr of leden betalen 4 en niet-leden betalen 7 euro per persoon. Opgave is verplicht, via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide. Er kunnen maximaal twintig kinderen meedoen.

Zestig jaar getrouwd of langer?

REGIO - Zijn je ouders, schoonouders of je opa en oma zestigjaar of soms nog langer getrouwd en willen ze dat delen met familie, buren, kennissen en oude bekenden? Laat het dan weten.

Wij zorgen ervoor dat er een artikel met foto verschijnt in Hét GemeenteNieuws. Dan wordt dat heugelijke feit bekend in heel de gemeente Berg en Dal, gemeente Heumen en gemeente Mook en Middelaar. Bij een dergelijke gelegenheid komt in de regel de burgemeester bij het diamanten paar op bezoek. Laat dit weten aan Joop Verstraaten (06 22768479), dan wordt er een afspraak gemaakt en komt het goed.
Niet alleen bij een diamanten paar komen wij; ook voor briljant (65 jaar), platina (70 jaar), albast (75 jaar) en eik (80 jaar) komen wij graag naar u toe voor een reportage en foto. De komst van een verslaggever en fotograaf voor deze gelegenheden kost helemaal niets; dat is service van Hét GemeenteNieuws.

Wie wordt de beste volleybalklas van Groesbeek?

GROESBEEK -De afgelopen maanden hebben alle leerlingen van de Groesbeekse basisscholen volleyballessen gehad.

Op 14 juni wordt het eerste grasscholenvolleybal toernooi van Groesbeek gehouden. Dan kunnen de kinderen laten zien wie het meest heeft geleerd van deze lessen. In totaal hebben zich inmiddels vijf scholen met in totaal honderd kinderen zich aangemeld. Deze gaan tussen 14.30 – 17.15 uur de sportieve strijd met elkaar aan. Ieder team zal worden bijgestaan door een eigen coach terwijl de wedstrijden zullen worden geleid door leden van Volleybalvereniging Ikaros. "Vind je het leuk om de wedstrijden te bekijken en jouw team aan te moedigen? Kom gerust een kijkje nemen op vrijdagmiddag 14 juni vanaf 14.30 uur op Nieuweweg 34 in Groesbeek. De prijsuitreiking wordt omstreeks 17.15 uur verwacht.

Auto's zwaar beschadigd bij aanrijding in Groesbeek

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK-DE HORST – Bij een aanrijding op de kruising Cranenburgsestraat/Reestraat en Boersteeg in het kerkdorp De Horst zijn donderdagavond even na negen uur twee auto's met elkaar in botsing gekomen.

Het ongeval werd veroorzaakt door een automobilist uit Cuijk die op de Cranenburgsestraat reed en geen voorrang verleende aan een automobilist uit Amersfoort die op de Reestraat reed. Door de botsing kwam de auto van de inwoner uit Amersfoort in een sloot terecht. Er leek sprake te zijn van gewonden maar dat bleek – buiten de schrik – mee te vallen. Beide voertuigen zijn zwaar beschadigd door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Veel animo voor Oud-Hollandse spellen in winkelcentrum Bellevue

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Terwijl het centrum van Groesbeek in het teken stond van het Smartlappen Festival stond winkelcentrum Bellevue geheel in het teken van Oud-Hollandse spellen.

Door de jeugd werd van de Oud-Hollandse spellen gretig gebruik gemaakt. Bij ieder spel bij de deelnemende winkeliers kreeg men bij goed gevolg een stempel. Als men een volle stempelkaart had dan kreeg men bij elke winkelier een leuke attentie of een traktatie. Voor de allerkleinste kinderen stond er een mini-draaimolen. Ook kon de jeugd glittertattoos laten zetten, terwijl de oudere jeugd zich kon uitkuren op een dubbele Crazy – ladder. Deze Oud-Hollandse spellen bracht heel wat mensen op de been in winkelcentrum Bellevue.

Onverlaten dumpen rotzooi op Canadese Erebegraafplaats

(foto: Saskia Janssen) Foto: Saskia Janssen

GROESBEEK – Bezoekers van de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek die zaterdagmorgen een bezoek hebben gebracht aan de begraafplaats hebben zich flink geërgerd.

Onverlaten bleken rommel op de begraafplaats gedumpt te hebben en hebben daarmee de fatsoensnorm ernstig overschreden. Het is te hopen dat de dader(s) zo snel mogelijk gevonden worden. Op dit moment is er niemand van de Canadese Erebegraafplaats aanwezig om de rotzooi op te ruimen.

Parkeergarage onder Albert Heijn tijdens festival niet bereikbaar

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – In tegenstelling tot de verwijzingsborden naar de parkeergarage onder winkelcentrum Bellevue via de Hoflaan bleef de garage potdicht.

De gemeente Berg en Dal had borden geplaatst op de Burgemeester Ottenhoffstraat en Molenweg dat de parkeergarage via de Hoflaan bereikbaar was. Daar aangekomen zat het rolluik van de parkeergarage dicht en bleef dicht, ook de intercom reageerde niet. Het gevolg was dat de automobilisten achteruit weer terug moesten met alle gevolgen van dien. De gemeente heeft eerder met de ondernemers in het Groesbeekse centrum afgesproken dat bij evenementen deze garage voor de bewoners van Bellevue ook voor bezoekers toegankelijk is. Maar donderdag met het Smartlappen Festival bleek dat niet het geval te zijn. Later in de middag werd dit probleem opgelost, maar dat was voor velen te laat.

Ongeval N325 bij afslag naar De Rijksstraatweg in De Smorenhoek

(foto: Henk Burgers)

Tekst: Henk Burgers

BEEK - Zondag 2 juni vond er een aanrijding plaats op de N 325 bij de afslag naar De Smorenhoek.

Tijdens het oversteken werd een wielrenner aangereden door een personenauto. De onfortuinlijke wielrenner werd door een ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen vervoerd. Over de verwondingen is niets bekend.

Veel lof voor SV Heumen

(foto: Foto: Hans van Wijk) Foto: Hans van Wijk

HEUMEN - SV Heumen heeft zich van de beste kant laten zien op de 38e editie van het internationaal jeugdvoetbaltoernooi, mede mogelijk gemaakt door Euregio Rijn-Waal.

Donderdagavond werden de eerste buitenlandse gasten al ontvangen en vrijdagavond was er de jaarlijkse gala-avond voor de jeugd van sv Heumen. Vrijdagavond, zaterdag en zondag werden er driehonderdenzeventien wedstrijden gevoetbald, totaal werd er 1160 maal gescoord, De kenmerkende sfeer was er en het was warm voetbalweer. Het voetbal was boeiend en na veel inspanningen, emoties en zweetdruppels de volgende winnaars van de Autena Cup 2019:

U19 Super : Juliana'31 JO19-2 nld
U17 Super : Dio'30 JO17-1 nld
U15 Super : Westella U15 gbr
U15 Girls : Eendracht'30 MO15-1 nld
U14 Elite : Essener SG C2 deu
U14 Inter : Woezik JO14-1 nld
U13 Elite : Spondon Rovers U13-1 gbr
U13 Inter : Spondon Rovers U13-2 gbr
U13 Girls : Unitas'28 MO13-1 nld
U12 Elite : Juliana'31 JO12-1 nld
U12 Inter : Overasseltse Boys JO12-1 nld
U11 Elite : Hedon Eastside U11 gbr

U11 Inter : Vonderort E2 deu
U10 Elite : OSC JO10-1 nld
U10 Inter : Lowick DJK E2 deu
U9 Elite : OSC JO9-1 nld
U9 Inter : Burscheid'11 F1 deu
U8 Elite : de Treffers JO8-1 nld
U8 Inter : Vierlinden F2 deu
U7 Super : Dio'30 JO7 nld

De Theo Lenders Prijs voor de beste scheidsrechter ging naar Henk Koopman uit Malden. Op zaterdagavond was er een goed bezochte behendigheidswedstrijd voor de jeugd tot 11 jaar. Voor de overige jeugd een zeer geslaagd Bubbel Voetbal treffen. Op zondagavond werd het toernooi afgesloten. Alle activiteiten dit weekend stonden in het teken van het goede doel: stichting Mijn Liefste Wens. Een stichting die probeert het verblijf van kinderen in de drie Nijmeegse ziekenhuizen aangenamer te maken. De stichting Mijn Liefste Wens ontving een mooie cheque. Engelse gasten werden bedankt voor hun komst, speciaal Dave Speight, de secretaris van Sunbury Celtic in de jaren tachtig en negentig. Een fantastisch weerzien van de inmiddels krasse vierenzeventig jarige Engelsman. En tot slot was er een dankwoord van de voorzitter van SV Heumen. Hij was zeer trots op de vele loftuitingen, die hij tijdens het toernooi had ontvangen en vroeg daarom een applaus voor de talrijke onvermoeibare vrijwilligers tijdens deze dagen.

Dorpsagenda kern Berg en Dal

BERG EN DAL - Op woensdag 24 april is een start gemaakt met de dorpsagenda voor het dorp Berg en Dal. De volgende thema's zijn aan de orde geweest; Wonen, Jeugd en Jongeren, Communicatie, Veiligheid en voorzieningen/Ontmoeten.

Duidelijk is dat het thema wonen velen bezighoudt. Betaalbare woningen, zowel koop als huur om de jongeren en starters de mogelijkheid te geven zelfstandig in hun eigen dorp te wonen. Ook voor ouderen die kleiner willen gaan wonen en mensen met een zorgvraag is behoefte aan huisvesting. Vanuit meerdere invalshoeken wordt met smacht gewacht op het plan voor de herinrichting en ontwikkeling van de Vijverhof. De aanwezigen zijn er van overtuigd dat dit kansen biedt om de kern van Berg en Dal te versterken en te komen tot een integrale inpassing in de wijk met extra voorzieningen zoals gezondheidszorg. Daarnaast kwam de mogelijkheid om de lintbebouwing van het dorp te doorbreken aan bod door de Watermeerwijk toegankelijk te maken.

Wat veiligheid betreft was er veel aandacht voor de Oude Kleefsebaan waar handhaving van de snelheid en veilige oversteekplaatsen ook voor de schoolgaande jeugd zorgpunten zijn. Hierbij is een 30 km zone gesuggereerd zoals in het centrum van GroesbeekWat voorzieningen en ontmoeten betreft werd het feit dat Berg en Dal een mooi dorp is maar weinig te bieden heeft. Er zijn geen winkels, een café of koffiecorner ontbreekt en ook een klein buurtwinkeltje is er niet. Ontmoeten is mogelijk in dorpshuis Kerstendal en hier zou het voorzieningen niveau ook verbeterd kunnen worden, hierbij wordt onder andere gedacht aan een professionele kookruimte in Kerstendal voor de dagelijkse ontmoeting verzorgd door WMO en kookclubjes.

Het is nu nogmaals aan de inwoners van het dorp Berg en Dal om de dorpsagenda compleet te maken en hiervoor is een bijeenkomst gepland op woensdag 12 juni om 20.00 uur in dorpshuis Kerstendal. Tijdens deze avond zal per thema een korte pitch verzorgd worden waarna iedereen kan meepraten en ideeën of suggesties kan inbrengen. Alle inwoners, verenigingen, organisaties en bedrijven zijn hiervoor van harte uitgenodigd

Judobroers winnen goud

REGIO - Rick en Thomas Jaspers zijn zondag 2 juni kampioen geworden op het internationaal judo toernooi in Venray.

Rick komt uit in de klasse -100 kg en Thomas in de -90 kg. Rick won al zijn wedstrijden op ippon. Ook Thomas wist alle wedstrijden op ippon te winnen en deed dit zonder een score tegen te krijgen.                                                

Drie kleine zomerconcerten

Trio Surquin. (foto: John Woudt)

GROESBEEK - Op 16 juni presenteert hoboïste Lidia van der Vegt voor de 32e keer een seizoenen-concert. Het programma - dat deze keer het thema 'Verlangend, Vol en Vliedend' heeft meegekregen - bestaat uit drie verschillende miniconcerten van een half uur, waarin muziek afgewisseld met poëzie de zomer zal inluiden.

Aan de muur zijn er schilderijen te bezichtigen van kunstenaar Ron Claassen. In de pauzes kan men genieten van cake met aardbeien en vruchtendrank. (Omdat het ook vaderdag is krijgen vaders hun cake gratis.) Veel bezoekers genoten in de afgelopen seizoenen van alle drie de concertjes, maar ze zijn ook afzonderlijk te beluisteren. Het wordt een bijzondere afwisselende middag door de diverse stijlen muziek; Klassiek, Venetiaans, Zuid-Amerikaans en Portugese Fado. De Musici: 'Trio Surquin' bestaande uit zangeres Maria João Carmo (al eerdere optredens in Groesbeek), gitarist Raimond Surquin en ?uitist Miquel Padros.

De gedichten worden voorgedragen door Irma Bogers en John Woudt. Harry Janssen maakt weer prachtige creaties van zomerbloemen uit de vrije natuur. De miniconcerten beginnen 14.15, 15.15 en 16.15 uur. De deur is ruim een kwartier voor aanvang open. Entree bij binnenkomst eerste of tweede concert 12,50 euro (voor de rest van de middag), bij binnenkomst laatste concert 7,50 euro. Kinderen: 2,50 euro. Kerkstraat 18, Groesbeek. Reserveren is aan te raden. Mail daarvoor naar: <lidiafrancis@yahoo.com>.Zie ook<www.lidiafrancis.nl>.

De tuin van Loes

Tekst:

Gerie van der Land-Zijderveld

MOLENHOEK - "Agnes houdt gelukkig ook van tuinieren! En als er groepen komen verzorgt zij een lekkere lunch."

Vrolijk lachen George (71 jaar) & Agnes Wullems (66 jaar) uit Molenhoek naar elkaar. Drie jaar geleden zijn ze getrouwd. Samen hebben ze zes kinderen en vijf kleinkinderen waar ze volop van genieten en dat doen ze ook van hun tuin: 'Jardin de Louise.' 5000 m2 tuininspiratie aan de Middelweg 12a. Een witte tuin, een gele, roze, hier en daar kunst, een kas, kippen en geiten. Vijvers en varens, romantische rozen. Hosta's. Buxus. Kolossale bijenboom; te veel om op te noemen. Een feest om doorheen te lopen.

Bescheiden zegt Agnes: "Die tuin is vooral de tuin van George. En van Loes. Zij verdienen alle eer." George vertelt dat Loes, de moeder van zijn kinderen, is gestorven, maar dat haar naam in hun gezin vaak wordt genoemd en dat de tuin haar naam draagt. "31 jaar geleden ging Loes het braakliggend terrein met passie en creativiteit te lijf. Als dat geen lef is? Zij was de architect. Ik de tuinman. Onkruid stond tot haar knieën, maar dat deerde haar niet. Van lieverlee is het geworden tot wat het nu is. Haar passie is mijn levenswerk geworden. En nu ook van Agnes. Onze kinderen vinden het ook prachtig en komen graag."

Gedurende een bepaalde periode werkt George vijf tot zeven uur per dag in de tuin. "Volop in beweging. Fijn om te doen. 16 juni is de Open Tuinen Dag, dan moet alles er natuurlijk pico Bello uit zien, maar we zorgen er ook voor dat we genoeg tijd overhouden voor samen." Lachend: "Ja, Leven is Lef! Erg de moeite waard!" (www.jardindelouise.nl)

Leven is lef verschijnt in opdracht van Malderburch Welzijn Ouderen, gemeente Heumen. "Wilt u reageren? Of hebt u vragen over dit onderwerp? Bel naar 024 3570570."

Bikkeltraining 'Heee...Ik ben er ook nog!'

HEUMEN - Ben jij ook zo'n bikkel (tussen 10 en 12 jaar oud) die zorgt voor iemand in het gezin die ziek is? Of die zich zorgen maakt over iemand in het gezin die ziek is? Dan ben je niet de enige (al voelt dat misschien wel zo...!).

Erover praten is vaak niet makkelijk, of niet voor de hand liggend. De aandacht in het gezin kan daardoor soms wat anders verdeeld zijn en tijd om bij jezelf stil te staan, schiet er dan soms bij in. In deze bikkeltraining staan wij even stil bij jou! Samen met leeftijdsgenootjes kletsen we, doen we spelletjes en hebben we serieuze aandacht, maar maken we ook veel plezier. Kortom, hebben we aandacht voor jou!

Aanmelden bij Mantelzorg Heumen, Mook en Middelaar is noodzakelijk. Data: 17 september, 24 september, 1 oktober, 8 oktober, 22 oktober, 29 oktober en 10 december. Tijd: 15.30 - 17.00 uur. De locatie wordt nog bekend gemaakt.

Nieuw: cursus Ehbo/reanimatie/AED

Kinderen bij slachtoffer (foto: Hans Driessen)

MILLINGEN - Iets voor u? Als er iets mis gaat… weet u dan, wat u moet doen? Vindt u het belangrijk dat, als u iets overkomt, u goed geholpen wordt? Ongelukken gebeuren dagelijks, op het werk, in het verkeer maar ook in en rond het huis. Tijdens het werk voelt een collega zich niet goed, is het een beroerte, zijn hart?

Kunt u wat doen? Weet u, wat u moet doen, als iemand iets overkomt zoals snijwond, verbrandingen, hartfalen, botbreuk, verslikking et cetera? Zorg, dat je voorbereid bent. De ehbo-vereniging Millingen/Kekerdom start woensdag 4 september met een nieuwe basiscursus ehbo, inclusief reanimatie/ AED en een gedeelte kinder-ehbo. Deze nieuwe basisopleiding ehbo duurt twaalf woensdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur en wordt wekelijks gehouden in de kantine van het clubhuis van SC Millingen/ODIO op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

De kosten van deze basisopleiding ehbo zijn 185 (all-in prijs). Inclusief lesmateriaal, verbandmiddelen, instructieboekje, examen en diploma. Deze ehbo-basiscursus wordt medio december afgesloten met een officieel examen en erkend ehbo-diploma. Er zijn ziektekostenverzekeraars en ook werkgevers, die een ehbo-opleiding geheel of gedeeltelijk vergoeden. Informeer hiernaar, zeker de moeite waard.

Voor meer informatie en als voorbereiding op deze nieuwe basiscursus ehbo en reanimatie/AED bent u welkom op de informatie-avond ehbo woensdagavond 28 augustus om 19.30 uur in de kantine van het clubhuis van SC Millingen/ODIO op sportpark De Hove, ook de cursuslocatie. U mag zo binnenlopen en krijgt dan alle uitleg en informatie over de nieuwe basis-opleiding ehbo, de onderwerpen, reanimatie/AED, kinder-ehbo, de ehbo-vereniging Millingen/Kekerdom, haar activiteiten en de regelmatige oefenavonden.

U kunt zich voor deze nieuwe basiscursus ehbo opgeven via www.ehbomillingenkekerdom.nl of bij Berrie Pijnappels l.pijnappels@chello.nl (secretaris ehbo-vereniging) of telefonisch 0481 431696. Iedereen is welkom, ook buiten Millingen. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Receptie Groesbeekse Boys

BREEDEWEG - Ter ere van het onlangs behaalde kampioenschap in de zondag vierde klasse E biedt het bestuur van R.K.S.V. Groesbeekse Boys spelers en begeleiding een receptie aan.

Eenieder die hen persoonlijk wil feliciteren is vrijdag 14 juni tussen 18.30 en 20.30 uur welkom dit in de kantine van sportpark Breedeweg te komen doen.

Van 6 tot en met 12 juni

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS TWEELINGEN. Lichamelijk ligt de nadruk bij de tweelingen op de benen, armen en handen. Ze zijn erg beweeglijk en vaak lenig. Als ze praten dan doen hun handen altijd mee. Een zwakke plek zijn de luchtwegen. Ze hebben een aanleg voor COPD en astma. Roken wordt dan ook sterk afgeraden! Bewegen is goed voor ze. Dus wandelen, fietsen of fysiotherapie.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Het komende weekend kun je te maken krijgen met spanningen op relationeel vlak (zie 'relationeel' zo ruim mogelijk). Er zijn waarschijnlijk ergernissen. Volgende week dinsdag ben je in een hele creatieve bui. Misschien doe je wel een uitvinding! Je bent die dag erg gesteld op je vrijheid!

STIER van 21 april t/m 21 mei
Aanstaande zondag gaat jouw planeet Venus in tweelingen lopen. Dat maakt jou een stuk communicatiever en wendbaarder. Op zondag kunnen er op relationeel vlak wat misverstanden ontstaan. En dat leidt tot wrevel. Volgende week woensdag kun je samen goede afspraken maken.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Vlak voor het weekend heb je een paar geniale invallen. Schrijf ze op zodat je die later kunt uitwerken. Op zondag gaat de planeet Venus in jouw sterrenbeeld lopen. Dat geeft een periode van ruim drie weken waarin relaties centraal staan. Op materieel vlak kun je op kleine voordeeltjes rekenen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Aan het einde van de (werk)week ben je vooral chagrijnig omdat je voor zoveel keuzes staat. Gelukkig kom je in het weekend goed tot jezelf en overzie jij je eigen mogelijkheden voor de toekomst beter. Vandaar uit kun je volgende week beter keuzes maken en prioriteiten stellen.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Vrijdag voel jij je ijzersterk en hak je grote knopen door. Helaas voel jij je op zondag juist zwak en ben je een beetje de weg kwijt. Op maandag compenseer je dat door je ego flink op te blazen. Weet dat anderen dit doorzien! Op dinsdag staan jouw belangen haaks op die van de groep. Wie ga je dienen?

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Vrijdag zou je helemaal moeten reserveren voor je vriendenkring. Je beseft hoe belangrijk deze mensen voor je zijn en hoe ze je de afgelopen jaren op diverse vlakken geholpen hebben. Volgende week dinsdag staan voelen en denken haaks op elkaar. Neem daarom dan geen beslissingen!

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Jouw planeet Venus gaat aanstaande zondag naar het teken tweelingen. Daardoor sta je meer open om nieuwe mensen te leren kennen. Het is de komende drie weken ook een goed stand voor een korte trip. Een stedentrip bijvoorbeeld. Op woensdag heb jij meer behoefte aan zekerheid dan de ander.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op vrijdag voel jij je krachtiger dan ooit. Daarom durf je ook opener te zijn dan normaal. Op zondag zijn er relationele ergernissen waar jij weinig tot niks aan kunt doen. Waarschijnlijk dient de ander bepaald gedrag aan te passen. Op dinsdag doe je een bijzondere ontdekking die veel verklaart.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Aan het einde van de week wordt je min of meer overvallen door veranderingen die je niet ingecalculeerd had. Je kunt daar gespannen van worden. Reserveer het weekend om hiervan bij te komen en alles goed te overzien. Aanstaande maandag is het belangrijk dat je knopen doorhakt.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Het is tot en met het komende weekend belangrijk om te investeren in familie. Besef dat relaties belangrijker zijn dan je werk! Maandag probeer je onmogelijke dingen waar te maken. Vertil je hier niet aan! Volgende week woensdag is het heel belangrijk dat jij je gevoelens wel toont.

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Aan het einde van de (werk)week komen bepaalde zaken in een stroomversnelling. Misschien niet op een manier die jij ziet zitten maar jij kunt je plannen hieraan aanpassen. Rondom volgende week dinsdag lijkt iedereen heel chagrijnig. Maar jij blijft je spontane zelf. Je flapt er van alles uit.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Je schrikt aanstaande donderdag enorm van iets onverwachts. Zoek op vrijdag en zaterdag steun bij vriendinnen. Die kunnen het wat relativeren. Op zondag krijg jij je zin niet maar kan het geen kwaad je aan te passen aan de ander. Volgende week maandag is het goed om bepaalde plannen bij te stellen.

Wie wint de erfgoedprijs 2019 in de gemeente Heumen?

HEUMEN - De Werkgroep Rood is onderdeel van het Erfgoedplatform Gemeente Heumen en reikt voor het eerst een Erfgoedprijs uit voor de hele gemeente. Dit gebeurt tijdens de Open Monumentendag op zondag 15 september.

"Met het toekennen van de prijs willen we waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten en tevens het erfgoed in onze gemeente onder de aandacht brengen. De erfgoedprijs zal nu in september uitgereikt worden aan een persoon, die op eigen initiatief met veel inzet en financiële inbreng een bouwwerk met historische waarde heeft onderhouden of gerestaureerd."

De onafhankelijke commissie zal onderstaande criteria hanteren bij de beoordeling:

Architectuur- en bouwhistorische waarde: Bijzondere architectonische kwaliteit door toepassing van bijzondere materialen en/of ornamenten.

Ligging: Landschappelijke of stedenbouwkundige waarde door de plaats in de omgeving met markante hoek- of zichtlocatie en oriëntatiepunten.

Gebruiksgeschiedenis: huidige of oorspronkelijke functie als café, winkelpand, melkfabriek, smederij of postkantoor of bewoning door belangrijke personen uit heden en/of verleden.

"Inwoners van de gemeente Heumen kunnen zich aanmelden door een beknopte omschrijving van het pand te geven aangevuld met foto’s en/of bouwtekening en de redenen waarom u vindt dat u hiervoor in aanmerking zou willen komen. U kunt de informatie voor 15 juni 2019 zenden naar ons emailadres: rooderfgoedheumen@gmail.com."

Wel-kom in de kerk!

(foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

GROESBEEK - De fraaie kerk aan de Kerkstraat is een parel in het dorp! In de voortuin ontspringt de beek de Groesbeek, de toren stamt uit de veertiende eeuw en de akoestiek wordt alom geprezen.

Ook mening beeldend kunstenaar is blij met de sobere ruimte die de kracht van hun werk ondersteunt. Vorig jaar was de ‘Zomeropenstelling Kerk aan de Groesbeek’ een succes. Daarom dit jaar weer. De kerk is vanaf 21 juni tot halverwege september iedere vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Doel van de opening is om alle inwoners van Groesbeek en de nabije regio én vakantiegangers gelegenheid te geven kennis te maken met dit fraaie monument en goed onderhouden kerkhof met daarop de unieke gedenkboom.

Vrijdag 21 juni exposeert kunstschilder Ron Claassen, Ron Art uit Nijmegen zijn kleurige schilderijen en is er een muzikaal optreden van organist Arie Hogendoorn uit Beuningen. Zangeres Tineke Rietberg (www.zorgvoorzang.nl) uit Mook zingt. Zij verzorgt dan ook een zangworkshop. “Dat wordt een feestje!” Opgeven voor de zangworkshop kan via info.pkn.groesbeek@gmail.com. Iedereen, jong en oud kan zich daarvoor aanmelden. Maar ook mensen die zich daarvoor niet vooraf aanmelden kunnen meedoen. Wel-kom! www.pkn-groesbeek.nl. (Tekst en foto: Gerie van der Land-Zijderveld)

Kerk Mook

Parochie H. Antonius Abt
Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.
Vrijdag 14 juni: 9.00 uur H. Mis met aansluitend barmhartigheidsrozenkrans.
Zondag 16 juni: géén Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Middelaar om 10.00 uur.

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida
Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98
Woensdag 12 juni: 9.00 uur H. Mis.
Zondag 16 juni: 10.00 uur gezamenlijke VOMMMM-viering met koor.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Koor Ap/Art zingt in vormselmis

MILLINGEN - Op maandag 10 juni tweede pinksterdag, zullen opnieuw een aantal kinderen het vormsel doen in de Heilige Antonius van Padua- kerk in Millingen aan de Rijn.

De kinderen zullen, geheel in de sfeer van pinksteren, zelf hun geloof bevestigen en met de beschermende handen van hun ouders/verzorgers op hun schouder gezalfd worden met chrisma. Koor Ap/Art, onder de enthousiaste leiding van Frans Coerwinkel en begeleid door eigen band, zal deze bijzondere gebeurtenis op geheel eigen wijze muzikaal omlijsten. Zo zullen onder andere de nummers 'Dochters' en 'Don't worry about me' uitgevoerd worden en het lied 'Can't stop the feeling' zal de viering afsluiten. "Vanaf 10.30 uur zingen we u toe en we hopen voor alle vormelingen en andere aanwezigen een mooie bijdrage te leveren aan deze speciale dag."

Mentor boeiende vrijwilligersjob met een 'bite'

NIJMEGEN - De Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland is in de regio Nijmegen dringend op zoek naar mentoren. Vrijwilligers die zich samen met een cliënt buigen over hun zorg en welzijn.

Hanneke Hochstenbach verzorgt de coördinatie van de mentoren en is eerste aanspreekpunt in de regio Arnhem/Nijmegen. Op dit moment is zij intensief bezig om een gestructureerd netwerk op te zetten en signaleert zij dat de vraag naar het vrijwillig mentorschap toeneemt. Zij heeft nieuwe mentoren nodig en tegelijkertijd zijn nieuwe cliënten natuurlijk ook welkom.

Omdat onze mentoren onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een multidisciplinair overleg om de belangen van een cliënt zo goed mogelijk behartigen, worden ze benoemd door de rechter. "In de praktijk gaat het om belangenbehartiging van kwetsbare cliënten met bijvoorbeeld dementiële klachten, psychiatrische stoornissen of een verstandelijke beperking. Het is belangrijk dat cliënt en mentor matchen, want een vertrouwensband is de basis van goed mentorschap. Een goede begeleiding op meerdere vlakken (scholing, casusbespreking, mentoren overleg) is dan ook essentieel.

De inzet van een mentor is echt een meerwaarde voor die kwetsbare cliënt. Hij of zij heeft nu iemand die voor ze op komt. Dat geeft voldoening aan beide kanten en versterkt zeker de band die je samen opbouwt. Goed mentorschap uit zich in een combinatie van professionele kwaliteit en persoonlijke aandacht.’’ H. Hochstenbach 06 23499076 of 06 12527895 of mailen naar h.hochstenbach@mentorschapog.nl.

Bingo in Groesbeek

GROESBEEK – Iedere donderdagavond wordt er bingo gespeeld in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek.

De hoofdprijs bedraagt wekelijks 250 euro. Daarnaast is nog de jackpot in de wacht te slepen. Als de jackpot de 400 euro bereikt heeft, worden er vier extra rondes gespeeld van 100 euro. De opbrengst van deze bingo-avonden komt geheel ten goede aan zes verenigingen. De zaal van De Mallemolen is al om 19.00 uur geopend. De bingoballetjes gaan om 20.00 uur rollen. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Gedicht van de week

Graf. (foto: Charlotte Selten) Charlotte Selten

Vader herinnerd

Jaarlijks gedenken we onze ouders

op een speciale zondag.

Op Vaderdag denken we aan onze moeder,

die levenslang in de schaduw van hem leefde.

Hij was een rijzige, dominante man,

katholiek van overtuiging, blijmoedig

positief, vol besef van plichten in het leven.

We gedenken hem met ontzag;

hij was een man van stavast;

hij was meer meester dan warme vader;

door moeder liet hij zich gelukkig verzachten.

Frits Litmaath

Koor Ap/Art zingt in vormselmis

MILLINGEN - Op maandag 10 juni tweede pinksterdag, zullen opnieuw een aantal kinderen het vormsel doen in de Heilige Antonius van Padua- kerk in Millingen aan de Rijn.

De kinderen zullen, geheel in de sfeer van pinksteren, zelf hun geloof bevestigen en met de beschermende handen van hun ouders/verzorgers op hun schouder gezalfd worden met chrisma. Koor Ap/Art, onder de enthousiaste leiding van Frans Coerwinkel en begeleid door eigen band, zal deze bijzondere gebeurtenis op geheel eigen wijze muzikaal omlijsten. Zo zullen onder andere de nummers ‘Dochters’ en ‘Don’t worry about me’ uitgevoerd worden en het lied ‘Can’t stop the feeling’ zal de viering afsluiten. "Vanaf 10.30 uur zingen we u toe en we hopen voor alle vormelingen en andere aanwezigen een mooie bijdrage te leveren aan deze speciale dag."

Kerk Middelaar

Parochie H.H. Lambertus en Brigida

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98

Woensdag 12 juni: 9.00 uur H. Mis.

Zondag 16 juni: 10.00 uur gezamenlijke VOMMMM-viering met koor.

De eerste steen van Fort Pannerden

Verwondering alom: is de eerste steen van Fort Pannerden een misbaksel?

DOORNENBURG - Op de kop af 150 jaar geleden is de eerste steen van Fort Pannerden gelegd. Een ambitieus project, vertelt Liesbeth Tuijnman, voorzitter van de Stichting tot Beheer en Instandhouding Fort Pannerden, maandag 27 mei tijdens de officiële opening van de tentoonstelling die tot eind september gratis te bezoeken is. Tot ieders opluchting was de eerste steen geen misbaksel, maar is hij te bewonderen in een van de lokalen van de commandant.

Zoals wel vaker heeft de bouw heel wat voeten in de aarde gehad. Dit begon al in 1819 toen Cornelis Krayenhoff een eerste opzet besprak met Napoleon. Dit plan kwam echter niet tot een uitvoering. Het ontwerp werd in 1867 opnieuw uit de kast gehaald en aangepast, zodat in 1869 met de bouw begonnen kon worden. In drie jaar stond het enorme fort er. Ruim dertienmiljoen stenen, gebakken in steenfabrieken in de omgeving van Doornenburg, werden door plaatselijke werklieden en jongens verwerkt tot een fort met voor die tijd zeer moderne voorzieningen. Op het Westplein is een overzichtstentoonstelling ingericht. Er zijn diverse ontwerpen te zien, de definitieve tekening van Van der Hart Beek, verhalen over bedrijven en mensen die betrokken waren bij de bouw, een maquette van het fort als slot op de kraan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en natuurlijk de eerste steen. Voor kinderen is er de mogelijkheid om zelf een stukje fort te bouwen.

De tentoonstelling is gratis. Wanneer men daarna de pareltjes van het fort, zoals de imposante kruitkamer met schitterend knipvoegmetselwerk of de inpandige waterafvoer wil bekijken, geldt de normale toegangsprijs. (www.fortpannerden.eu)

Parochie Groesbeek

Opgeven van intenties: Het verzoek is om voortaan uw misintenties 12 dagen voor verschijnen van de krant in te leveren (vóór maandag 12.00 uur bij ons Parochie centrum).

Overleden: Elisabeth Johanna van Doorn-de Valk

H.H. COSMAS EN DAMIANUS

Zaterdag15 juni 17.00 uur H. Mis Trefpunt de Meent, m.m.v. Seniorenkoor Breedeweg

15 juni 19.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

Zondag 16 juni 10.00 uur H. Mis m.m.v. KK St. Caecilia

Misintenties: Jan van Dam en overl. ouders Van Dam-Rikken; Wim Wijnhoven vw trouw- en vaderdag.

Dinsdag 18 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Donderdag 20 juni 09.00 uur H. Mis Cosmas en Damianus

Vrijdag 21 juni 09.00 uur H. Mis Kapel Kloostertuin

SINT-ANTONIUS BREEDEWEG

Zondag 16 juni 09.30 uur H. Mis m.m.v. KK Horst Sion Breedeweg

Misintenties: Henk Janssen vw verjaardag, van echtg. kinderen en kleinkinderen; Elisabeth-Kuijpers- Kersten vw verjaardag, Gerrit Kuijpers de echtg., dochters Monique vw verjaardag en Marijke en schoonzoons Wim Liebers en Johan Wiendels, Pastoor Hoek, Johanna Janssen en Cor Schoofs vw verjaardagen; Piet Krebbers van Thea, kinderen en kleinkinderen; Jaargetijde voor Henricus Ebbers en Catharina Linders de echtg. van fam. Ebbers

Woensdag 19 juni 19.00 uur H. Mis

Misintentie: voor vrede in de wereld en voor het welzijn van de parochianen.

Opgeven van intenties: op zondag en woensdag voor en na de Eucharistieviering of een enveloppe in de bus Sint Antoniusweg 2 met vermelding: Misintentie Breedeweg; naam en telefoonnr. afzender vermelden.

Na de zomervakantie gaan we in de parochie weer van start met de vormselvoorbereiding. Ook al zit je nu nog in groep 7, toch willen we je al vragen om je in te schrijven, want de vormselvoorbereiding zal direct na de zomervakantie beginnen! Wil jij ook meedoen? Kijk dan op onze website www.cosmasendamianusgroesbeek.nl voor meer informatie en geef je voor eind juni op bij miekgiebels@chello.nl.

Bingo bij Odio

MILLINGEN - Zondag 9 juni houdt het werkcomité van Odio een bingoavond in haar clubgebouw op sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 in Millingen aan de Rijn.

Het prijzenpakket van deze avond is 1.070 euro bestaande uit geldprijzen. De hoofdprijs van deze avond is 230 euro en er zijn twee bonusronden met een eerste prijs van 50 euro. Voor iedereen is er een gratis kopje koffie of thee. De aanvang is om 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.00 uur.

Protestantse gemeente Groesbeek

(foto: Jannie Schaapman) Jannie Schaapman

Zondag 16 juni. Aanvang: 10.00 uur. Voorganger: ds. J. Dorst uit Nijmegen.

Tijdens de dienst wordt er gecollecteerd voor INLIA: Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven te behoeve van asielzoekers.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Caféhouders in 1973 in actie voor verlening sluitingstijd van 12 tot 1 uur

(foto: Archief Gerrie Driessen)

Rond 1970 telde het dorp Groesbeek ruim 20 dranklokalen. Het café was de ontmoetingsplek bij uitstek voor volwassenen en jongeren. Nachtbraken was niet mogelijk, want de cafés moesten om 24.00 uur sluiten. Met uitzondering van de vrijdag en de zaterdag: dan was 01.00 uur 'politie -uur'. Dat de sluitingstijd voor de zondagavond op 12 uur gehandhaafd bleef, kwam omdat het gemeentebestuur van mening was dat de arbeidende klasse op maandagmorgen fit en uitgeslapen op het werk diende te verschijnen.

Door Gerrie Driessen, Heemkundekring Groesbeek

Aan de sluitingstijd werd streng de hand gehouden; de politie kwam regelmatig controleren. In het begin van de jaren zeventig vonden de caféhouders en hun klanten dat het tijd werd dat deze bevoogdende verordening versoepeld werd. Tijdens een caféhouders vergadering begin 1973, waar het onderwerp voor de zoveelste maal aan de orde kwam, werd besloten een delegatie naar het gemeentehuis te sturen om met de burgemeester te gaan praten. Uiteindelijk besloot de raad om de sluitingstijd vast te stellen op 01.00 uur, voor alle dagen van de week. Verder zou de mogelijkheid gegeven worden om een beperkt aantal avonden in het jaar tot 02.00 uur open te zijn. Op die avonden moest een bon á f 5,-, later f7,50, voor het raam geplakt worden. De politie kon dan zien dat de zaak legaal open was. Vooruitlopend op de goede afloop, ging de delegatie herbergiers na het onderhoud met de burgemeester een glaasje drinken in de gelagkamer van hotel -café 'In De Locomotief'. De waard zag het als een historisch moment in de dorpsgeschiedenis en vroeg zijn vrouw Els een foto van de delegatie te maken. Slechts één van hen zou het nog aankondigingen: 'Hoogste tijd! Politie- uur!'

Hendrika Janssen – Kersten (Driek van Peter) van 'Ottenhoff', 59 jaar, overleden in 1981. Links (1) de 45 -jarige Wim Derks van 'De Linde', overleden in 1990. (2) J. de Jong, consulent Horeca Nederland, overleden in 1979. (3) Joop Joosten van 't Trefpunt, overleden in 1983. (4) de 37 -jarige Gerrie Driessen en rechts de 48 -jarige Matthijs Peters (Thies d'n Bissem) van café Breedeweg, overleden in 2005.

Expositie in het LOP Molenhoek

MOLENHOEK - Expositie in het LOP Molenhoek van werken door Jan Peelen.

Jan Peelen werd na zijn pensionering geïnspireerd door het tekenen van zijn kleinzoon en nam met veel genoegen zelf potlood, kleurstift en penseel ter hand. Hij begon te tekenen - potlood en houtskool - en maakte daarna de overstap naar acrylverf. De sfeer van het landschap en dorpen inspireert hem. Uitdagend vindt hij ook het schilderen van expressieve hoofden en dierenmotieven. Met veel plezier exposeert hij in het LOP (winkelcentrum Molenhoek) van begin juni tot 12 juli. De werken zijn uitgevoerd in houtskool en acrylverf. Graag nodigt hij een ieder uit een kijkje te komen nemen. Tips en feedback kan men sturen naar: peelendaamen@plant.nl.

17 / 36

18 / 36

19 / 36

Groesbeekse Boys Zondag 2 kampioen

Groesbeekse Boys zondag 2 viert het kampioenschap. (foto: Sandra Eeren)

BREEDEWEG - Zondag 26 mei moest Groesbeekse Boys Zondag 2 aantreden tegen DVE/Trajanus 2. Met een overtuigende 4-1 overwinning werd het kampioenschap in de reserve derde klasse binnengehaald.

Het talententeam bestaat uit jeugdige spelers uit de jeugdafdeling van Groesbeekse Boys en vanuit Groesbeek. Afgelopen seizoen stonden de trainers Frank Klaassen en Ronald Verhoeven aan het roer. Trainer Patrick van Tongeren gaat deze taak aankomend seizoen overnemen. Naast voetbalplezier staat doorstroming naar het eerste elftal centraal. Door het kampioenschap kunnen zij zich nu in de reserve tweede klasse verder doorontwikkelen.

C1-team Groesbeeks Glorie kampioen

C1 kampioensteam Groesbeeks Glorie. (foto: Susan Mulder)

GROESBEEK - In het handbalseizoen 2018-2019 zijn de meiden van de C1 van handbalvereniging Groesbeeks Glorie kampioen geworden in de 1ste klasse van de breedtesport.

Op 7 april jongstleden wist het C1-team het kampioenschap veilig te stellen in een thuiswedstrijd tegen PSV uit Eindhoven. Een volle tribune zag na afloop van de wedstrijd een stand van 16-9 op het scorebord staan waarna het kampioensfeest kon beginnen.

Leerlingen Canisius College vertellen levensverhalen van aantal begraven soldaten

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – De leerlingen van de tweede klas van het Nijmeegse Canisius College hebben de spits afgebeten met het scholenproject van hun stichting Faces To Graves op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

De leerlingen hebben 35 levensverhalen geschreven van enkele soldaten, die er begraven liggen. De levensverhalen werden twee aan twee voorgelezen bij de desbetreffende graven. Voor de luisteraars waren de verhalen indrukwekkend.

Drukte van belang tijdens fladderschieten bij OEV1 Millingen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Ondanks de hitte was het afgelopen zondag een drukte van jewelste en was het oergezellig tijdens het traditionele fladderschieten van schutterij OEV 1 op het schietterrein aan de Zeelandsestraat in Millingen.

De aanwezigen lieten zich tegoed doen aan het goudgele vocht, dat met de hitte wel in de smaak viel.

Partytent in Ooij krijgt vleugels en belandt op carport

(foto: Foto: Marcel Vink) Foto: Marcel Vink

OOIJ – Bij een woning aan de Koningin Wilhelminastraat in Ooij heeft dinsdagavond tijdens de hevige storm een partytent van 6 x 3 meter vleugels gekregen en is op een carport in dezelfde tuin beland.

Hierbij heeft de partytent ook nog een kweekkas vernield. De partytent kan als verloren worden beschouwd. Of de carport schade heeft opgelopen is niet bekend.

Kampioenen

Team Heren 1 TVM. (foto: TVM) TVM

MALDEN - Heren 1, TennisVereniging Malden. Wat een sterk team. Afgelopen zaterdag (1-6) alweer kampioen geworden!

Promoveren naar de Hoofdklasse. Dat worden spectaculaire wedstrijden volgend jaar, bij TVM in Malden!

Junior Beach Circuit in Millingen

De winnaars van het JBC 2019. (foto: STAM)

MILLINGEN - Op zondag 26 mei werd voor de tweede maal het Junior Beach Circuit (JBC) gehouden op sportpark De Hove in Millingen aan de Rijn. Het toernooi vond plaats tijdens het grote buitentoernooi van Switch ’87 dat voor de 45e maal werd georganiseerd en waaraan meer dan 160 teams deelnamen die op gras speelden.

Op de beachvelden van Sportpark De Hove konden zondagmorgen zeven meisjesteams in twee poules het zand beproeven. Rond 10.00 uur zijn de plaatsingswedstrijden gestart waarna de kruisfinales volgden. Vervolgens werd een winnaars- en verliezerspoule samengesteld voor het bepalen van de ranking. Na de middag konden de winnaars gehuldigd worden: de nummers 1 tot 3 ontvingen een Nevobocertificaat en een beker. Alle teams ontvingen van de toernooiorganisatie een vaantje en consumptiebonnen voor een hapje en een drankje.

Het was heel leuk om te zien hoe fanatiek en goed deze meisjes het beachvolleybal al onder de knie hebben, verschillende deelnemers reizen dan ook elk weekend door Nederland om zo veel mogelijk toernooien te bezoeken. Uiteraard bijgestaan door ouders en bekenden die de logistiek verzorgen.

Uitslag JBC 26 mei Millingen, categorie jonger dan 15 jaar

1. Pien Grooters/Roos Grooters

2. Jeske Zeilstra/Laure Zweverink

3. Jana Bitter/Lynn Lettink

4. Geeke de Klijn/Sandy Verheijen

5. Carine Stormezand/Mariette Vilier

6. Bibi Zhang/Jet Grooters

7. Cato van Uden/Eelke de Klijn

Het was een prachtige 'stranddag' en weer een mooie ervaring zowel voor de speelsters als de organisatie STAM.

Zwemmen tegen kanker in de Spiegelwaal Love life Fight cancer

Actie tijdens Swim to Fight Cancer Nijmegen 2018. (foto: Davy Derksen Fotografie) Davy Derksen Fotografie

NIJMEGEN - Swim to Fight Cancer Nijmegen, een recreatief zwemevent, vindt plaats op 8 september in de Spiegelwaal in Nijmegen. De opbrengst komt geheel ten goede aan Fight Cancer, een stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF Kankerbestrijding.

Het is een bijzonder evenement, omdat deelnemers ieder vanuit hun eigen motivatie meezwemmen, vaak met een bepaald persoon in gedachte. Het is ook bijzonder omdat het met elkaar zwemmen een sportieve, hechte en vaak ook emotionele beleving is. Ook meedoen? Je kunt zwemmen, doneren of als vrijwilliger op 8 september meehelpen. Samen maken we een sportieve vuist tegen kanker. Op de website www.fightcancer.nl/Nijmegen staat alle informatie.

Meezwemmen
Deelnemers zwemmen 1.500 meter, als individu of als team. Degenen die een extra uitdaging willen, kunnen 3.000 meter zwemmen. Voor kinderen vanaf 9 jaar, die in het bezit zijn van zwemdiploma A en B, is er een speciale Kids Swim van 500 meter. Door te trainen voor de Kids Swim houden kinderen hun zwemvaardigheid op peil.

Vrijwilligers
Naast zwemmers en donateurs hebben we veel vrijwilligers nodig. Enthousiaste mensen die het leuk vinden om mee te helpen. Je kunt bijvoorbeeld helpen bij: Begeleiding van zwemmers, ontvangst en registratie van deelnemers, verkeersregeling, parkeren, het opbouwen en afbreken op de locatie, schoonmaken. Wil jij bijdragen om er een fantastische dag van te maken? Reserveer dan alvast 14 augustus, vrijwilligersavond van 19:30 – 21:00 uur met uitgebreide informatie over de Swim. Meld je aan via onze site: www.fightcancer.nl/nijmegen.

Ingezonden brief

Dansgroep Stream van DanceDepartment-Malden danst 'Dijkverschuiving', een choreografie van Meike Derks. (foto: Wilbert Kruijsen)

Lentefestival Maasvensters

Een eerdere goede ervaring brengt ons deze keer met vier vrienden naar Maasvensters in Overasselt. Opnieuw zijn we onder de indruk. We worden overal hartelijk ontvangen. In de deel van een boerderij geeft Sarah Lee Ketner een verrassende kijk op sterke vrouwen door de eeuwen heen, inclusief glazen plafond. Knap spel en prachtig verbeeld. In het NH kerkje luisteren we naar het Projectkoor van Wilbert Friedrichs: liederen over Nijmegen, die professioneel meerstemmig worden gezongen, met een goede presentatie bovendien.

We genieten van dansgroep Stream die ons op blote voeten in een weiland, goed duidelijk maakt hoe iedereen behoefte heeft aan erkenning. Er wordt bewonderenswaardig mooi gedanst. In een veld langs de Maas draagt dichteres Ans van Kessel voor uit eigen werk.Onderweg zien we decoraties', waaronder versierde stokken en bloemen van 'Dichterbij'. Gedichten van basisschoolleerlingen lezen we bij de molen en bij de dorpsvijver, waar het koor Splendid met veel enthousiasme zingt. De grootte van het koor verrast. In een boomgaard, brengt een muzikaal duo ons met luisterliedjes zover dat we meezingen. In de modderige poel bij Den Tempel houdt Marjolein Pieks ons in haar greep met veel zeggingskracht en niet bestaande woorden. Tot slot zitten we nog een poosje bij de Veldschuur aan de dijk, waar de band ‘Blow the Base’ afsluit met een spetterend optreden.

Wat zijn er hier veel mensen met culturele dingen bezig! We hebben enorm genoten met veel gelach en soms een traan van ontroering. Een heerlijke middag!

Marianne en Jan de Leur

Dagbesteding 'Inn de Natuur'

GROESBEEK-DE HORST – De kleinschalige dagbesteding van stichting Inn de Natuur is er voor mensen met een lichte vorm van dementie en mensen die zich eenzaam voelen.

De basis van de dagbesteding is: Gehoord en gezien worden, schik maken, gesprekken en dingen doen die de deelnemers kunnen, leuk vinden en aandragen. Meer vaste activiteiten (wandelen, gespreksrondje en het maken van de lunch) worden afwisselende activiteiten gedaan zoals spellen, knutselen en wat er ook op het pad van de deelnemers komt maken de dag helemaal compleet. De dagbesteding in de natuur is op dinsdag, woensdag en de vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en wordt gehouden in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in Groesbeek-De Horst. De vergoeding wordt geregeld via het Persoonsgebonden budget via het Sociaal Team van de gemeente Berg en Dal. Meer info over de kosten van deze dagbesteding staat op www.inndenatuur.nl of via de email: Stichting@inndenatuur.nl. Voor meer informatie of een persoonlijk gesprek kan men contact opnemen met Hans Hocksenaar, 024 3974495.

Renners Giroesbeek fietsen 500 euro bijeen voor stichting Letje

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – De wielrenners van Giroesbeek hebben weer een prestatie achter de rug. Zij hebben onlangs in elf dagen tijd een rondje Nederland gemaakt en dat werd door de eigenaar van BikeLife Sjef van Bergen William beloond met een cheque van 500 euro voor een goed doel.

De wielrenners zijn in Groesbeek vertrokken naar Groningen, vandaar naar de afsluitdijk maar die zat helaas dicht. Via Zeeland zijn ze weer teruggefietst naar Groesbeek. Het goede doel waarvoor zij gekozen hebben is stichting Letje (anorexia nervosa) in de hoop dat er beter en meer aandacht komt voor de behandeling van patiënten met anorexia nervosa. Tonnie en Marian Verweij hebben door deze ziekte hun dochter Nicolette verloren. Zaterdagmorgen werd de cheque overhandigd aan Tonnie en Marian Verweij in het bijzijn van de gulde gever William van Bergen van Bikelife Sjef van Bergen en de wielrenners Wim Houben en Lucie Godschalk.

Deurwaarders ontdekken wietkwekerij in Millingen

(foto: Peter Hendriks)

MILLINGEN – Deurwaarders die woensdagmorgen op een adres aan de Rustenburgweg in Millingen moesten zijn, ontdekten bij het open doen van de woning dat er zich in de woning een wietplantage was.

Daarop werd de politie van Berg en Dal gewaarschuwd die ter plaatse kwam en inderdaad op de bovenverdieping van de duplex woning een wietplantage aantrof. De politie heeft een man die zich in de woning bevond aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. In totaal werden er zo'n tweehonderd wietplanten aangetroffen. Een speciaal bedrijf heeft zowel de wietplanten alsmede alle apparatuur ter vernietiging meegenomen. De stroom bleek illegaal afgetapt te zijn daarvoor is Liander gewaarschuwd. Volgens buurtbewoners is het nu al de derde maal dat in de desbetreffende woning –waar vreemdelingen wonen- een wietplantage aangetroffen.

KBO-film Malden juni-juli

MALDEN - Op dinsdag 11 juni wordt in Cine Twins in Malden in samenwerking met KBO Malden om 15.45 uur de volgende film vertoond: The Bookshop.

Drama 113 minuten. Weduwe Florence Green besluit het leven weer op te pakken door een eigen boekhandel te openen. Het rurale dorpje probeert dit echter op beleefde wijze tegen te houden, waardoor haar beslissing meer stof doet opwaaien dan verwacht! Op vertoon van uw KBO-lidmaatschapskaart geldt een gereduceerd tarief 7 euro. Dit telt ook als u voor 1948 geboren bent. Geldig legitimatie bewijs tonen! U kunt gratis reserveren via 0246221346 of via internet www.cinetwins.nl adres Kerkplein 2B in Malden. De volgende voorstelling is op dinsdag 2 juli met de film Only The Brave.

Nieuws insturen?

REGIO - Wilt u graag iets onder de aandacht brengen in de regio? Dat kan geheel kosteloos in Hét GemeenteNieuws!

Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klikt u bovenaan het scherm eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren' De rest wijst zich vanzelf. De deadline is op dinsdag 17.00 uur.
De krant verschijnt in het weekend en mag tot zondagavond bezorgd worden. Let op dat u uw bericht op tijd instuurt. Bij vragen belt u: 0481 464770.

Keurslager Hermanussen Overasselt heeft zin in de zomer!

(foto: Privé. Met toestemming van Vleesmagazine.)

Tekst:

Gerie van der Land-Zijderveld

OVERASSELT - De spareribs van Hermanussen zijn een bijzondere lekkernij en landelijk bekend. In 2014 zijn de Overasseltse spareribs uitgeroepen tot de lekkerste van Nederland en meerdere keren belandde William met zijn spareribs in de top 10. Dit jaar weer! "Sommige klanten geven ze cadeau! En vakantiegangers nemen ze mee naar huis om daar nog eens lekker na te genieten."

De winkel is ruim. En Fris. Met zorg zijn de koelvitrines ingericht en daarop altijd iets lekkers wat je mag proeven. Het is zelden dat je de enige klant in de winkel bent en er is voor iedereen een hartelijk woord. Niet alleen de dorpsbewoners weten de winkel van William en zijn vrouw Irma te vinden. De klanten komen ook uit de dorpen daaromheen.

Het assortiment is met zorg samengesteld. Vriendelijke medewerkers geven goed advies. William: "Wij kiezen uitsluitend voor vlees uit de regio. Hoogwaardige producten en altijd alles vers." Hermanussen is slager met hart en ziel. Houdt van zijn beroep en houdt ervan om het klanten naar de zin te maken. Ook de klanten die vegetarisch zijn. "Met plezier geven wij bereidingsadviezen en verzorgen ook de complete catering voor trouw en rouw. Daarover is alles te lezen op onze website." Die ziet er net zo fris uit als zijn winkel en geeft een goede indruk van de mogelijkheden.

"Zin in de zomer William?" Daar hoeft hij niet lang over na te denken. "Jazeker! Lekker buiten! En dan een mals stuk vlees op de BBQ. Dat is een feestje!" www.hermanussen.keurslager.nl

Montessori College wekt voortaan eigen stroom op

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Het Montessori College heeft maandagmiddag de 418 zonnepanelen officieel in gebruik genomen. Samen met het vervangen van de verlichting door ledverlichting wekt de school de energie zelf op, volgens rector/bestuurder Berni Drop.

'De zonnepanelen op het dak van de school leveren 126.000 kWh op terwijl wij 146.000 kWh verbruiken, maar met de ledverlichting daarbij zijn wij als school energie neutraal bezig', aldus Drop. Daarnaast heeft Slim Opgewekt Scholen de Montessori bijgestaan met een educatief bewustmakingsprogramma. Het duurzame mes heeft aan drie kanten gesneden bij het Montessori college te weten: 1. Energie besparen, 2. Zelf duurzame energie opwekken en 3. De leerlingen van het Montessori College zijn hier nauw bij betrokken.

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

In de aula van de school komt een energie scherm te hangen waarop de leerlingen dagelijks kunnen zien hoe de opwek van de panelen is. Het Montessori College bespaart door deze maatregelen elk jaar 70.000 kg CO2. Als dit op een andere wijze gecompenseerd zou moeten worden moeten er 3.460 volwassen eikenbomen worden geplant, besluit Drop haar toespraak. Burgemeester Slinkman die er met wethouder Annelies Visser ook was, was blij dat het Montessori College het goede voorbeeld gaf en hoopte dat meerdere zullen volgen. "De klimaatverandering zorgt er regelmatig voor dat plaatsen in Berg en Dal onderlopen bij fikse buien", aldus Slinkman. "Daarom is het belangrijk dat we met z'n allen de CO2 uitstoot verminderen. We zijn in Berg en Dal nog veel platte daken die vol gelegd kunnen worden met zonnepanelen", volgens Slinkman die vervolgens een trottoirtegel aanbood met als tekst 'Montessori is opgewekt 2019', die een plaats zal gaan krijgen op de speelplaats.

Bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg Vijftig verhalen op bijzondere locatie

(foto: Joop Verstraaten) Foto: De Duivelsberg

BERG EN DAL – In het Vaderdagweekend zaterdag 15 en zondag 16 juni wordt in een weide bij pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg voor de zesde maal het vertelfestival gehouden. Dit jaar is gekozen voor het thema 'Da's Sterk'.

Verschillende vertellers zullen in dat weekend ruim vijftig verhalen vertellen voor jong en oud op twee vertellocaties in een speciaal ingerichte weide met tenten: één voor verhalen bestemd voor alle leeftijden en één voor de 10-plussers. De eerste verhalen zijn te beluisteren op zaterdagmiddag 15 juni van 13.00 tot 18.00 uur. Voor de zaterdagavond zijn speciaal spanende verhalen geschreven, die bij uitstek geschikt zijn voor volwassenen. Deze spannende Midzomernachtvertellingen zijn - naar aanleiding van het succes van voorgaande jaren - te horen van 20.00 tot 23.00 uur.

Zondag 16 juni (vaderdag) zijn verhalen te horen van 12.00 tot 18.00 uur. Voor de vaders is dit een unieke gelegenheid om samen met het gezin te genieten van pannenkoeken en daarnaast te luisteren naar een van de verhalen die door ervaren versteller(ster)s ten gehore worden gebracht. Bij de vertelweide is ter gelegenheid van dit vertelfestival een gezellig caféterras ingericht. Voor meer informatie: http://www.duivelsbergvertelfestival.nl.

Veilig onkruid

wegbranden

REGIO - Gaat u het onkruid in uw tuin met een onkruidbrander te lijf, pas dan op dat je met het onkruid niet je hele huis wegbrandt. De brandweer heeft met meerdere woningbranden te maken gehad die zijn ontstaan door onkruidbranders.

Ga veilig te werk en zorg dat u op afstand blijft van bebouwing. Pas op bij muren. Kom met de vlam in ieder geval niet in de buurt van ventilatiegaten, dan kan het vuur het isolatiemateriaal tussen de muren in brand steken. Enkele seconden verhitten van het onkruid is genoeg, u hoeft de plantjes niet tot de grond toe weg te branden. Met een onkruidbrander verhit u het onkruid enkele seconden, hierdoor barsten de cellen van de plant en droogt de plant uit. Vervolgens verkleurt de plant en sterft hij af. Het wegbranden van de plant herhaalt u na een paar weken, zo verdwijnt het onkruid helemaal.
Op de brandweer.nl (https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/onkruid-wegbranden) is een speciale pagina ingericht met meer praktische tips met voorlichtingsfilmpjes.

NL-Alert:

Direct informatie

bij een noodsituatie

REGIO - NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Als men een NL- Alert op de telefoon heeft geïnstalleerd, ontvangt men een bericht bij een noodsituatie bij hen in de buurt. Daarin staat wat er aan de hand is, waar dat is en wat men moet doen.

Tweemaal per jaar ontvangt men bovendien en testbericht, zodat men weet dat de telefoon goed staat ingesteld. Sommige telefoons zijn bij aankoop al ingesteld op het ontvangen van NL- Alert berichten, anderen moeten het zelf instellen. Het instellen is heel eenvoudig, maar dat verschilt van telefoon. Meer dan 70 procent van de Nederlanders heeft NL-Alert geïnstalleerd op zijn of haar telefoon. Hoe meer mensen NL Alert hebben geïnstalleerd, hoe beter we met z'n allen reageren op een (dreigende) noodsituatie. Op NL-Alert instelhulp staat uitgelegd op welke wijze de mobiel ingesteld kan worden. NL – Alert werkt op basis van cellbroadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is.

Crisiscommunicatie: Snel alarmeren en informeren

REGIO - Bij een flink incident of een crisis in uw buurt worden er verschillende manieren gebruikt om mensen te alarmeren en te informeren. De wijze waarop is afhankelijk van het incident. Bij bijvoorbeeld een grote brand zullen de hulpdiensten in de directe omgeving deur aan deur gaan om te checken of de bewoners al gevlucht zijn voor het gevaar of wordt men geholpen te vluchten.

Vervolgens wordt in samenspraak met een communicatieadviseur de aanpak bepaald die het beste past bij het incident. Zo kunnen de besluiten voor een bepaald gebied (waar bijvoorbeeld de rook naar toe trekt) een NL-Alert versturen, de sirenes aanzetten of te kiezen voor een Twitter (link) of Facebook (link). Ook kan er een speciale website online geplaatst worden waar de informatie verzameld wordt.
Daarnaast staan de woordvoerders de media te woord, waardoor men via verschillende kanalen goed geïnformeerd blijft. En in de meest extreme situatie kan Omroep Gelderland dienen als rampenzender.
Maar zelf kan men ook iets doen te weten. Wilt u direct informatie dan is het advies om sowieso NL-Alert te activeren op uw telefoon. Daarnaast kunt u de Veiligheidsregio volgen via sociale media en de frequentie van Omroep Gelderland (89.1 Mhz en 99.6 Mhz) in te stellen op uw (auto)radio.

Zuidmolenbraderie

in Groesbeek

GROESBEEK – Traditiegetrouw heeft ook dit jaar de jaarlijkse Zuidmolenbraderie plaatsgevonden op hemelvaartsdag en is hiermee de eerste braderie in de regio.

Deze braderie wordt gehouden rondom de Zuidmolen en de Pannenstraat tot aan restaurant Huis Valois. Op deze braderie was ook nu weer ruimschoots aandacht voor de hobbyist en brocante. Ook voor de kinderen was er volop vertier. Ook was er gedacht aan de inwendige mens terwijl er diverse optredens waren. Over belangstelling had de Zuidmolenbraderie evenmin niet te klagen.

Eerste braderie in de regio: de 'Zuidmolenbraderie' in Groesbeek

Eerste braderie in de regio: de 'Zuidmolenbraderie' in Groesbeek

GROESBEEK – Traditiegetrouw heeft ook dit jaar de jaarlijkse Zuidmolenbraderie plaatsgevonden op hemelvaartsdag en is hiermee de eerste braderie in de regio.

Deze braderie wordt gehouden rondom de Zuidmolen en de Pannenstraat tot aan restaurant Huis Valois. Op deze braderie was ook nu weer ruimschoots aandacht voor de hobbyist en brocante. Ook voor de kinderen was er volop vertier. Ook was er gedacht aan de inwendige mens terwijl er diverse optredens waren. Over belangstelling had de Zuidmolenbraderie evenmin niet te klagen.

Bejaarde met scootmobiel belandt in sloot in Persingen

(foto: Marcel Vink)

PERSINGEN – Een bestuurder van een scootmobiel uit Leuth is donderdagavond tegen 18.00 uur op de Persingsestraat in Persingen door onbekende oorzaak van de weg geraakt en ineen sloot beland.

Voordat de gealarmeerde brandweer van Ubbergen ter plaatse was, hadden passanten het slachtoffer op het droge gebracht. De brandweer heeft vervolgens de scootmobiel op het droge gebracht. Het slachtoffer is met de schrik vrijgekomen.

Lieke Bouman doet openbaar D-examen bij fanfare Wilhelmina

(foto: Fanfare Wilhelmina)

GROESBEEK – Lieke Bouman speelt bugel bij de Groesbeekse fanfare Wilhelmina.

Samen met haar muziekdocent Femke Tijenk heeft ze al maanden gerepeteerd voor haar openbaar D-examen, dat zal plaatsvinden op maandag 17 juni. Tijdens het openbaar examen zal Lieke verschillende stukken met de fanfare spelen waaronder 'Libertango van Astor Piazolla' en 'Rhapsody van Andre Waignein'. Verder zal Lieke een duet spelen en een paar stukken samen met een samengesteld kwartet. Het openbaar D-examen is maandag 17 juni om 18.45 uur in het repetitielokaal van fanfare Wilhelmina aan de Kloosterstraat 7 in Groesbeek. Iedereen is er welkom.

NL-Alert Direct informatie bij een noodsituatie

NL-Alert Direct informatie bij een noodsituatie

REGIO - NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Als men een NL- Alert op de telefoon heeft geïnstalleerd, ontvangt men een bericht bij een noodsituatie bij hen in de buurt. Daarin staat wat er aan de hand is, waar dat is en wat men moet doen.

Tweemaal per jaar ontvangt men bovendien en testbericht, zodat men weet dat de telefoon goed staat ingesteld. Sommige telefoons zijn bij aankoop al ingesteld op het ontvangen van NL- Alert berichten, anderen moeten het zelf instellen. Het instellen is heel eenvoudig, maar dat verschilt van telefoon. Meer dan 70 procent van de Nederlanders heeft NL-Alert geïnstalleerd op zijn of haar telefoon. Hoe meer mensen NL Alert hebben geïnstalleerd, hoe beter we met z'n allen reageren op een (dreigende) noodsituatie. Op NL-Alert instelhulp staat uitgelegd op welke wijze de mobiel ingesteld kan worden. NL – Alert werkt op basis van cellbroadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is.

Vedisch cultureel huisprogramma Berg en Dal

Krishna. (foto: Leo De Kruis)

BERG EN DAL - Zondagmiddag 16 juni wordt in Berg en Dal voor de vijfde keer een Vedisch Cultureel huisprogramma gehouden.

De Vedische cultuur vindt zijn oorsprong in het oude India. De Vedische geschriften zijn de spirituele literatuur van deze cultuur, eerst mondeling overgeleverd en later opgeschreven in het Sanskriet. De teksten gaan over uiteenlopende onderwerpen, zoals spirituele ontwikkeling, geneeskunde, landbouw, astrologie en leiderschap. Een samenvatting van de Vedische wijsheid is te vinden in de Bhagavad Gita, die 5000 jaar geleden door Heer Krishna is gesproken. De Bhagavad Gita is het belangrijkste boek over de Vaishnava-filosofie. In dit geschrift spreekt Heer Krishna over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld het proces van hoe we blijvende vrede en geluk kunnen bereiken, maar ook het verschil tussen het lichaam, de ziel en het bewustzijn, de voordelen van yoga en meditatie en het belang van kennis en onzelfzuchtig handelen.

De middag begint om 14.00 uur met een inloop tot half 3. Hierna begint het huisprogramma met kirtan, gezamenlijke mantra-zang. Aansluitend is er een lezing over een onderwerp uit de Bhagavad Gita, deze keer door Amitakrishna Das. Hij verdiept zich al tientallen jaren in de Veda’s als Krishna-toegewijde. Na de lezing is er gelegenheid om met Amitakrishna Das en met elkaar van gedachten te wisselen. Daarna is er nogmaals een kirtan. De middag wordt rond half zes afgesloten met een gezamenlijke vegetarische maaltijd.

U kunt zich voor deze middag aanmelden via tonnybol@hetnet.nl of 06 30883292. Voor deelname aan deze middag wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Mook viert 25-jarig bestaan met Tsjechische Pribyslav

MOOK - Op 14 en 15 juni viert de gemeente Mook en Middelaar het 25-jarig bestaan van de stedenband met de gemeente Pribyslav in Tsjechië. Daarvoor zullen 25 gasten uit Pribyslav naar Mook komen en met een feestelijk programma zullen beide gemeenten stilstaan bij 25 jaar vriendschap.

Het idee voor een stedenband of jumelage ontstond na de Tweede Wereldoorlog en beleefde een revival na de val van de Muur in 1989. Mook en Middelaar werd in 1994 'tweelingstad' met Pribyslav en ging via de Stichting Pribyslav aan de slag met het opbouwen van een goede vriendschapsband. Dat gebeurde aan de hand uitwisselingsprogramma’s en met hulp van lokale organisaties.

Ereburger
Inmiddels zijn er in 25 jaar tussen Mook en Pribyslav tal van uitwisselingen geweest. Daarbij waren scouts, voetballers, tennissers, zangers, muzikanten, tuiniers, jagers, brandweerlieden, gemeentebestuurders en leden van de Stichting Pribyslav en van het “Comité voor buitenlandse betrekkingen” in Pribyslav betrokken.
Bijzonder is dat Pribyslav twee keer, 2005 en 2015, aan de Nijmeegse Vierdaagse deelnam, en Piet Martens in 2014, bij het 20-jarig jubileum, benoemd werd tot ereburger van Pribyslav.

Mook meets Pribyslav
Voor belangstellenden is zaterdag 15 juni interessant als in 't Moks café van 13.30 tot 16.30 uur de manifestatie 'Mook meets Pribyslav' plaatsvindt. Met een fototentoonstelling wordt 25 jaar stedenband in beeld gebracht en men kan er verenigingen uit Mook en Pribyslav ontmoeten, die bij de stedenband betrokken zijn. Iedereen is welkom.

Kerk Heumen, Nederasselt en Overasselt

Mededeling: Tweede Pinsterdag Eucharistieviering op de Kapelberg in Bergharen aanvang 10.00 uur

Heumen-St Georgius

Zaterdag 15 juni 19.00 uur Eucharistieviering; Dankviering Communicanten/Vormelingen; m.m.v. New Challenge; Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Jan en Dora de Valk; Gerrit en Mientje Vroom-Paau; Gerard van Elferen; Annie Thoonen-Welte; Jan Beelen; Gerrit Kesseler.

Nederasselt-H.Antonius Abt

Zondag 16 juni 09.30 uur Eucharistieviering Dankviering Communicanten/Vormelingen; m.m.v. Mazing Joy; Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Toon van Haren; Lambert en Dien Bruijsten-Janssen; Lies Bruijsten-Spierings en Jan Bruijsten; Henk Kroes; Herman van Beuningen Loes van Beuningen-Peters; Jan Ariens; overleden fam. Ariens-van den Berg.

Zondag 16 juni 13.30 uur Doopviering Tieme Toenders.

Overasselt-H Antonius Abt

Donderdag 13 juni 19.00 uur Donderdagavondgebed in het Parochiecentrum

Zondag 16 juni 11.00 uur Eucharistieviering Dankviering Communicanten/Vormelingen; m.m.v Gemengd koor; Aloys van Velthoven.

Gebedsintenties: Jos de Haas; Til Kamps-Janssen; Gerard Arts; Thé van Haren; Joost Derks; Leo Arts

Jongen door plafond gevallen

(foto: Joop Verstraaten)

GROESBEEK – Op de Cranenburgsestraat in Groesbeek is zaterdagmiddag in een voormalige boerderij een 12-jarige jongen op de eerste verdieping van een schuur door het plafond gevallen en op de betonnen vloer terecht gekomen.

Naast de enorme bult op zijn hoofd viel het slachtoffer telkens weg, waarna hulpverlenende instanties werden gealarmeerd die met spoed kwamen. Ook de traumaheli landde tegenover de plek des onheils. De jongeman die op familiebezoek was, is met onbekend letsel overgebracht naar en ziekenhuis in Nijmegen. De Cranenburgsestraat is tijdelijk afgesloten geweest voor het doorgaande verkeer, totdat het slachtoffer naar het ziekenhuis was vervoerd.

Ondanks de voorspellingen van Buienradar 'Droge' en geslaagde volleybalfeesten in Millingen

Kopkunst bij de Joinvolleybalbus. (foto: Daisy Minten)

MILLINGEN - Indien wij Buienradar een week vóór het toernooi zouden hebben geloofd, dan was de moed om verder te gaan met organiseren van het 45e Buitentoernooi ons diep in de schoenen gezakt, slechter weer kon het niet worden.

Maar het werd prachtig volleybalweer, in het zonnetje op zaterdag met een debuutoptreden van DJens en wat bewolkt op zondag en dat kwam velen wel goed uit na het knalfeest op zaterdagavond onder aanvoering van Anderkovver. Uiteindelijk viel er geen druppeltje, Feest DJ Mike maakte zich ook nog wat zorgen om dezelfde Buienradar voor zondagmiddag: om 13.00 uur werd nog rond half vijf een plensbui verwacht: geen druppel uit de lucht, maar genoeg vocht uit de tap.

Uiteindelijk hadden 173 teams zich ingeschreven inclusief zeven jeugdteams voor het Junior Beach Circuit dat zondag werd gespeeld. Ook op zaterdag waren de beachvelden vol bezet met twee herenpoules en een damespoule. De mini’s waren dit jaar wel wat minder vertegenwoordigd maar de attributen van de Joinvolleybalbus werden volop benut. De stand van Kinderopvang Humanitas/Humankind werd ook goed bezocht en was een leuke samenwerking om gezamenlijk sport en bewegen voor kinderen te promoten.

Ook Odio en SC Millingen waren in het weekend actief om de competitiewedstrijden af te ronden. Wat dat betreft is De Hove een prachtige locatie waar veel sporten en activiteiten tegelijkertijd kunnen plaatsvinden zonder elkaar noemenswaardig hinder te bezorgen. Met dank aan allen die gezorgd hebben dat dit weer een mooi feestweekend werd. Stichting Toernooi Activiteiten Millingen. Meer foto's staan op stamvolleybal.com.

Bijzonder bezoek van 97-jarige veteraan Harold C Johnson aan Groesbeek

(foto: Piet Spanjers)

GROESBEEK –Het is bijna 75 jaar geleden dat Harold C Johnson voor het eerst is teruggekeerd in Groesbeek. Harold landde op 17 september 1944 op Klein Amerika, samen met tientallen para's van het 376 Parachute Field Batallion. Het was zijn eerste en enige combat jump als parachutist van de US 82nd Airborne Division.


Samen met zijn dochter Jill en gids Wilbert werd Harold deze week door enkele Groesbeekse Airborne Vrienden meegenomen naar het tracé van het Bommenlijntje in het Groesbeekse bos aan de Knapheideweg. "Ik landde in het bos", vertelt de sympathieke veteraan, "en heb enkele dagen na de landing via het postkantoor mij parachute naar huis opgestuurd. Die parachute ligt er nog", laat Harold lachend weten. De 75mm houwitsers die in onderdelen aan parachutes naar beneden kwamen, hadden Harold en zijn mannen de volgende dag hard nodig. Duitse troepen hadden de landingszone ingenomen die bestemd waren voor honderden zweefvliegtuigen, die al onderweg waren vanuit Engeland.

Harold moest in 1942 in dienst en koos voor de opleiding bij de parachutisten en kwam in 1943 aan land in Noord-Afrika. Na Sicilië vocht Harold in Anzio (Italië), Holland en de Ardennen. "Pas in 2010 begon Harold ongeremd over zijn oorlogsjaren te vertellen", aldus zijn dochter Jill.
Airborne Vriend Jan Bos uit Nijmegen schreef een uniek boek met als titel 'Fields of Little America', dat de acties van de eenheid van Harold beschrijft. Bos wist foto's op te duiken van Harold als machinist op een smalspoortrein. Het vermoeden bestaat dat die foto's genomen zijn in het voormalige munitiedepot tussen Groesbeek en Mook. Het bekende bommenlijntje dat vanuit het centrum van Groesbeek door de Drul over de Knapheideweg in het bos eindigde kende naast een gewone spoor ook een smalspoor.
Inmiddels zijn Harold en zijn dochter Jill afgereisd naar Normandië. Als een van de laatst levende WO2-veteranen verheugt Harold zich op de geplande ontmoeting met President Trump. Groesbeek en Nijmegen zegt hij 'zal hij nooit vergeten'.

Duurzame Dorpen Tour trekt

via Berg en Dal

naar Groesbeek

BERG EN DAL - In het GemeenteNieuws van 31 mei stond abusievelijk vermeld dat er een informatieavond had plaatsgevonden over duurzaamheid in het dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. Ook stond daarbij het Duurzaamheidsloket van de gemeente Berg en Dal genoemd als organisator.

Deze avond in Berg en Dal vond echter plaats in het kader van de Duurzame Dorpen Tour die telkens in een ander dorp wordt georganiseerd door het Duurzaamheidscafé Berg en Dal. Het Loket Duurzaam Wonen van de gemeente was wel aanwezig in de persoon van Jos van der Lint die een presentatie hield.

Daarvoor was het programma al geopend door Wil Meertens met een bevlogen verhaal over het verduurzamen van je eigen woning. Verder was er Dirk Wim in ’t Hof die namens de gemeente als projectleider Aardgas-vrij wonen, een helder verhaal hield over de prognose hoe we mogelijk gaan naar een aardgas-vrije gemeente. Met Caroline de Greeff over energiecoöperatie Energierijck en Lies van Kampen van de dorpsraad Heilig Landstichting werd het programma zeer gevarieerd. Lies en Mireille vertelden over de verbindende kracht van duurzaamheidsinitiatieven in de Heilig Landstichting. Tot slot kwam Gerard Titulaer van Oregional aan het woord over lokaal en duurzaam voedsel, waar veel belangstelling voor was gezien het grote aantal mensen dat na de pauze bij hem aan tafel kwam zitten om er meer over te horen.

Op woensdag 18 september komt de Duurzame Dorpen Tour op bezoek in Groesbeek. Voor contact of meer informatie kunt u mailen naar: samenduurzaambergendal@gmail.com

Wandelclub De Roodborstjes

GROESBEEK - Wandelclub De Roodborstjes verzorgt op de tweede vrijdag van de maand haar maandelijkse bingoavond in het dorpshuis De Sprong in Ooij. De eerstvolgende is op 14 juni om 20.00 uur. Deze is voor eenieder toegankelijk.

Dit keer zijn er diverse geldprijzen beschikbaar. Tevens is de club op zoek zijn naar nieuwe leden, omdat de vereniging aardig uitgedund is. "Wij bestaan reeds meer dan 50 jaar ,en proberen eens in de twee weken ergens in de omgeving een wandelmars te lopen, en door het jaar heen wat activiteiten te organiseren zoals De Poldermars, Sint-Nicolaasavond en de Roodborstjesdag."

Meidendag bij BVC

Activiteit. (foto: Lianne)

BEEK - Afgelopen hemelvaartsdag werd er een meidendag gehouden bij BVC’12. Het weer zat mee ondanks de slechte weersverwachting.

Helaas was er weinig animo, maar de twaalf meisjes die aanwezig waren hebben er voor gezorgd dat het een geslaagde dag werd. Ellen van Eldik heeft een voetbalclinic met techniek gegeven. Balcontact was zeer belangrijk! Julian van Badbeek was druk in de weer met Skills2play. Heel enthousiast werd het parcours afgelegd. Na een korte pauze twee clinics door ROC studenten. Een oefening met tweetallen, zorgen dat je scoorde en een looptraining. Even rust een quiz over het Nederlands vrouwenelftal en als afsluiting gezellig genieten van de high tea.

Ondanks het feit dat de opkomst minimaal was is het een zeer geslaagde activiteit geweest. "Mocht je het gemist hebben en toch willen proeven aan het meisjesvoetbal; je bent welkom om mee te trainen. Kijk voor de trainingen (leeftijden) op www.bvc.nl."

Felicitaties voor honderdjarige Lies Weijers – Kersten

MALDEN – In de recreatiezaal van zorgcentrum Malderburch aan de Broekkant in Malden was het donderdagmiddag feest voor de 100-jarige Lies Weijers – Kersten.

Naaste familie, vrienden en kennissen waren naar Malderburch gekomen om Lies te feliciteren. Namens de gemeente Heumen was wethouder en loco-burgemeester René Waas aanwezig met een fraai boeket bloemen om de eeuweling de hand te drukken. Lies is geboren en getogen in Groesbeek liefst 99,5 jaar. Een half jaar geleden moest Lies noodgedwongen verhuizen en kwam uiteindelijk in Malderburch terecht waar ze het bijzonder naar haar zin heeft. Gisterenmiddag was Lies zichtbaar tevreden en genoot met volle teugen van het bezoek wat haar ten deel viel en in het bijzonder de kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Koningschieten in Beek

Tekst: Henk Burgers

BEEK - Op een zonovergoten schietweide bij Zorgcentrum vond zondag 2 juni het koningsschieten van Schutterij B.U.B. plaats.

Tegen de klok van 18.00 uur lukte het Gijs Arts na twee eerdere pogingen de romp van de vogel naar beneden te halen en mocht zich koning van Schutterij B.U.B. noemen. De jeugdkoningin prolongeerde haar titel om opnieuw de vogel met een gemikt schot naar beneden te halen. Bij temperaturen van om en nabij de dertig graden was het voor de schutterij weer een geslaagde middag met veel aanwezigen die de warmte even lieten voor wat het was, om met een lekker koud pilsje zelf te aanschouwen wie dit jaar de nieuwe koning of koningin zou worden.

Groesbeekse bedevaart naar het Belgische Banneux

GROESBEEK – Op zondag 21 juli is er vanuit Groesbeek een bedevaart naar het Belgische Banneux.

De bedevaartgangers gaan met een bus naar de bedevaartplaats waar een H. Mis en een ziekenzegening zal plaatsvinden alsmede een lof. De kosten voor deze bedevaart inclusief de bus, koffie bij aankomst en een diner bedragen 45 euro per persoon. Aanmelden voor deze bedevaart kan men doen via André telefonisch 06 11199935.

Kerk Molenhoek

Parochie O.L.V. van zeven Smarten.

Pastoor Martinus Rijs, tel. 06 13 47 67 98.

Maandag 10 juni: 11.00 uur H. Mis Tweede Pinksterdag.

Dinsdag 11 juni: 19.00 uur H. Mis voorafgegaan om 18.30 uur door rozenkransgebed.

Zondag 16 juni: géén H. Mis i.v.m. gezamenlijke viering in Middelaar om 10.00 uur.

Cursus kunst-

geschiedenis

voor KBO-leden

GROESBEEK – KBO Groesbeek-De Horst houdt vanaf september voor de zesde maal een cursus kunstgeschiedenis. Deze vindt plaats in de benedenzaal van cultureel centrum De Mallemolen in principe op de eerste maandag van de maand van 19.30 tot 21.15 uur.

Er is plaats voor 25 – 30 personen. Docente is mevrouw Marjon Rath uit Nijmegen, docente culturele en kunstzinnige vorming aan het Karel de Grote College in Nijmegen.. De kosten voor leden van KBO Groesbeek / De Horst bedragen 70,00 euro voor tien bijeenkomsten. Niet-leden moeten 82,50 euro betalen. De data voor deze cursus zijn onder voorbehoud: 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december, 6 januari 2020, 3 februari 2020, 2 maart 2020, 6 april 2020, 4 mei 2020 en in verband met pinksteren op 8 juni 2020.
In de cursus wordt er gekeken naar de kunst en de tijd van de Gouden eeuw; de positie van de Nederlanden na de Spaanse overheersing en de oorzaak en gevolgen van de groei van Amsterdam en daarmee de bloei van de kunsten op beeldend vlak en architectuur. Beroemde schilders zullen aan bod komen zoals Rembrandt, Vermeer en Hals. Ook wordt er een kijkje genomen bij de buren in de tijd die onder stijlperiode barok vallen zoals Velasques en Rubens. Een boeiende tijd met onder andere de VOC en de tulpenmaniek. Inschrijven is nu al mogelijk via een mail naar Wim Mol: w.mol@kpnmail.nl of 024 3974353.

Protestantse

gemeente Heumen

Kerkdienst zondag 16 juni 10.00 uur, Dorpsstraat 19, Heumen.

Voorganger ds . W.H. ten Boom, Didam. Dienst van Schrift en Tafel.

De collectes zijn bestemd voor Het Tweede Huis Nederasselt en de Diaconie.

Broodfonds

Solidariteit

in een nieuw jasje

NIJMEGEN - Het broodfonds is inmiddels een succes door heel Nederland. In zo'n collectief spreken zelfstandigen af om elkaar te steunen bij ziekte. Het is een sociaal vangnet voor en door ondernemers. De broodfondsen bestaan nu dertien jaar met landelijk al 500 groepen waar meer dan 23.000 ondernemers aan mee doen. Nijmegen krijgt er een Broodfonds bij na een speciale informatieavond op 18 juni.

Veel ondernemers hebben geen financieel vangnet als zij ziek worden. Als oplossing ontwikkelde een groep ondernemers het Broodfonds waarin de deelnemers elkaar kennen en vertrouwen. Iedereen die meedoet stort maandelijks een bedrag op een eigen rekening, wordt iemand ziek dan ontvangt diegene van iedereen een bedrag om van te leven. Volgens de initiatiefnemer André Jonkers valt deze solidariteit bij de ondernemers in goede aarde omdat het kleinschalig en overzichtelijk is, weten ze precies wat er met hun geld gebeurt.
Het Broodfonds is voor alle soorten ondernemers zowel zzp-ers als zelfstandigen met een BV of VOF. De maximaal 50 deelnemers leggen geld in op individuele rekeningen. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt, krijgt die van de anderen tijdelijk financiële steun. De informatieavond op dinsdag 18 juni is voor mensen die een groep zoeken om bij aan te sluiten of zelf een Broodfonds willen gaan starten. Een kort filmpje is te zien op www.broodfonds.nl. De avond is in Start Up Nijmegen aan het Stationsplein 26, aanvang 19.30 (inloop 19.00 uur). Aanmelden via de website.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 15 juni om 19.00 uur H. Mis met J. Geelen en zang door het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Smartlappen Festival zorgt voor een bomvol centrum van Groesbeek

(foto: Peter Hendriks)

GROESBEEK – Voor de elfde maal heeft het Smartlappen Festival 'Het Tranendal tussen de Heuvels' op hemelvaartsdag in Groesbeek weer voor een bomvol centrum van Groesbeek gezorgd.

Ook ditmaal waren er liefst 19 smartlappenkoren afkomstig uit heel Nederland, die hun smartlappen en niet te vergeten de alom bekende meezingers over het centrum van Groesbeek strooiden vanaf de terrassen bij de veertien horecagelegenheden in het centrum van Groesbeek. De spits werd om 12.00 uur afgebeten door het medeorganiserende smartlappenkoor van eigen bodem 'Ochaarm', dat met de smartlappen tevens het startsein gaven op het bomvolle Marktterrein.

Hierna vertrokken de 19 koren naar de voor hen gereserveerde terrassen, waar ze beurtelings hun smartlappen ten gehore brachten. Bij elke horecagelegenheid konden de koren rekenen op een grote belangstelling, zodat het een gezellige boel werd waarbij op de bevolkte terrassen uit volle borst werd meegezongen. Ook aan de activiteiten voor de kinderen was ruimschoots gedacht, op drie locaties in het centrum konden zij zich voortreffelijk vermaken met onder andere springkussens in diverse vormen. De leden van Ochaarm brachten vervolgens de eigen gemaakte fleurige 'Smartlepkes' aan de man om de kosten te dekken van deze grandioze dag. Ochaarm sloot de dag weer op een bomvol Marktterrein af waarna de plaatselijke band Regroove de dag spetterend afsloot. Het kan gezegd worden dat het Smartlappen festival een van de grootste activiteiten is die Groesbeek rijk is, wat te danken is aan het organiserende comité en Ochaarm.

Barbecue jij brandveilig?

REGIO - Het weer is weer aangenaam en dat betekent dat we lekker buiten gaan leven. Veel mensen steken dan graag de barbecue aan, in de tuin, op balkon of bij tent of caravan. Gelukkig gaat het meestal goed. Maar wat doet u als de brandende barbecue omvalt of iemand vindt dat de barbecue niet snel genoeg brandt en er spiritus bij gooit?

Hier enkele tips om veilig te barbecueën;
Neem de tijd, reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien, dus niet meer vlammen, dan
kunnen de spiesjes erop.
Ga nooit in huis barbecueën. Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af. U loopt dan het ge-
vaar op koolmonoxidevergiftiging .
Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver kan worden
gelopen.
Scherm de barbecue af met een windscherm of kies een windvrije plaats en houd rekening met de
windrichting ( overwaaien van vonken ).
Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
U kunt niet overal barbecueën, houd je aan de plaatselijke regels.

Meer tips staan op https://www.brandweer.nl/brandveiligheid/barbecueen.

Kerk H. Antonius Abt Malden

Kerk H. Antonius Abt Malden

Zaterdag 15 juni om 19.00 uur H. Mis met J. Geelen en zang door het Herenkoor.
Iedere woensdag om 9.00 uur is er een H. Mis met aansluitend aanbidding.

Protestantse gemeente Heumen

Protestantse gemeente Heumen

Kerkdienst zondag 16 juni 10.00 uur, Dorpsstraat 19, Heumen.

Voorganger ds . W.H. ten Boom, Didam. Dienst van Schrift en Tafel.

De collectes zijn bestemd voor Het Tweede Huis Nederasselt en de Diaconie.

Tafelgesprek bij Inspiratieplek EigenAardig

Adelheid dekt de tafel in Inspiratieplek EigenAardig. (foto: Cees Bakker) Cees Bakker

GROESBEEK - Wil je geestverwanten ontmoeten, wil je geïnspireerd worden door iemands passie en persoonlijke verhaal of ontdekken wat er allemaal te doen is in Groesbeek en omgeving op gebied van bewustwording en kunst, dan zijn de Tafelgesprekken in mijn ontmoetingsruimte een sfeervolle gelegenheid.

We schuiven om 18.00 uur aan voor een eenvoudige, maar smaakvolle biologische maaltijd met een ayurvedisch tintje. Je kunt dieeetwensen doorgeven. Na het eten houdt deze eerste keer Adelheid Jochemsen haar verhaal als initiatiefneemster van Inspiratieplek EigenAardig. Wat bezielt haar, wat is haar passie, waar loopt ze warm voor in haar persoonlijk leven en hoe krijgt dit vorm in EigenAardig? Afsluitend is er gelegenheid voor vragen, uitwisseling en ontmoeting. Een leuke vorm van netwerken! Bij ieder Tafelgesprek is er een andere gast die het woord krijgt.

Woensdag 12 juni 18.00 uur, verder iedere tweede woensdag in de maand, te beginnen na de zomer op 9 september. Kosten zijn tien euro voor de maaltijd plus vrije bijdrage voor de activiteit. Tijdig aanmelden moet bij Adelheid Jochemsen, Haydnstraat 51, Groesbeek; 06 17009796, a_jochemsen@hotmail.com www.inspiratieplekeigenaardig.nl (wordt nog aangewerkt).

Voet– en fietsveer tussen Ooij en Bemmel steeds dichterbij

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

OOIJ - Wethouder Sylvia Fleuren liet tijdens de informatieavond over het voornemen om een veer in gebruik te nemen voor voetgangers en fietsers tussen Ooij en Bemmel voor haar geen discussie punt kan zijn.

Ondanks dat zullen er nog wel wat hobbels genomen dienen te worden. "Maar daar voor ben ik niet bank", zo liet zij de volle Thornse Molen weten. Het merendeel van de aanwezigen was het met Fleuren eens, terwijl anderen vreesden voor drukte met het verkeer. "Het moet een toeristische attractie gaan worden, waar je u tegen zegt", hield Fleuren de aanwezigen voor. Wethouder Janssen van Bemmel houdt een soortgelijke informatiebijeenkomst op 12 juni in kasteel De Kinkelburg in Bemmel.

Het wijkplatvorm Bemmel – Oost is al jaren lang in de weer om deze verbinding gerealiseerd te krijgen. De steiger van het veer moet wel zo ver mogelijk van de huizen van de Bemmelse Waard komen te liggen om eventueel overlast te voorkomen. Ook de bestuurders van Lingewaard zien deze verbinding wel zitten. Het is ongetwijfeld een stimulans voor de toeristische trekkers zoals Kasteel Doornenburg en Fort Pannerden. Een veer tussen Ooij en Bemmel is een mooie aanvulling voor de fietsroute 'Rondje Pontje'.

Pannenkoekrestaurant De Duivelsberg grijpt net naast MVO-Award

(foto: Bert Roodbeen) Foto: Bert Roodbeen

NIJMEGEN – Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg was een van de drie genomineerde voor de MVO Award 2019 (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen), die maandagavond werd bekend gemaakt in het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen.

De andere twee genomineerde waren Hotel Credible uit Nijmegen en Prode in Wijchen, een bedrijf in webdesign en online marketing. Berg en Dalse wethouder Sylvia Fleuren (voorzitter van de jury) maakte de prijzen bekend. De jury heeft bepaald dat Hotel Credible in aanmerking komt voor de MVO Award 2019 omdat het hotel een indrukwekkende groei gepaard heeft laten gaan met mooie duurzame resultaten voor personeel, gasten en omgeving. Leveranciers komen bij voorkeur uit de streek terwijl het contact met de buurt erg belangrijk wordt gevonden. Zo is een initiatief gestart om samen met andere horeca-ondernemers de afvalverzameling in de binnenstad te verbeteren, waardoor de buurt minder last heeft van stank, geluid en ongedierte, aldus Sylvia Fleuren bij de uitreiking van de Award.

Pannenkoekenrestaurant De Duivelsberg werd geroemd om de lange dienstverbanden van het personeel en het lage ziekteverzuim. Ook het steunen van goededoelenorganisaties met een Topper van de Maand-pannenkoek is volgens de jury een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast zijn er plannen voor biogas in de keuken van het restaurant. Voor de mensen die minder mobiel zijn is er de beschikking over een dikkebandenrolstoel om zo het onverharde gebied rondom De Duivelsberg te kunnen verkennen. Prode uit Wijchen let goed op het energieverbruik, duurzame afvalscheiding en groene leveranciers van dichtbij, aldus Sylvia Fleuren, die het een geweldig bedrijf vond om bij te werken.

Netwerkdag voor muziekdocenten

MOLENHOEK - Muziekdocenten zijn tegenwoordig vaak noodgedwongen ZZP-er omdat veel muziekscholen zijn wegbezuinigd. Dit heeft als gevolg dat ze alles zelf moet regelen: leerlingen werven, administratie bijhouden, op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen enzovoort.

Hilde Desmet en Nicole Schmaloer willen muziekdocenten met elkaar in contact brengen en elkaar laten inspireren. Hoeveel goede ideeën zwerven er wel niet rond? Wie heeft er al lang een oplossing voor een probleem waar een andere docent mee worstelt? Hoe weet je dat jouw muzieklessen kwalitatief goed zijn? Waar haal je informatie vandaan?
Hiervoor wordt een netwerkdag georganiseerd. Met elkaar in verbinding komen, uitwisselen van ideeën, knelpunten oplossen, enthousiasme delen, samen musiceren en nieuwe inzichten verkrijgen.

Kom ook op zondag 30 juni naar de basisschool De Grote Lier in Molenhoek. De ochtend is speciaal voor dwarsfluitdocenten, de middag staat open voor alle muziekdocenten.
De kosten zijn 15,00 voor de hele dag of 10,00 euro voor een halve dag. Voor meer informatie en aanmelden (voor 20 juni) kun je terecht bij: Hilde Desmet: hilde_desmet@yahoo.com (024 3568498) en Nicole Schmaloer: info@deventerfluitschool.nl (0570 514655).

Bram

Hiep hiep hoera Bram wordt 7 jaar.
Gefeliciteerd lieverd
Dikke kus van oma Astrid en opa boef.

Abraham

Deze handige doe het zelf klusser
Roger Jansen ziet 6 Juni ABRAHAM
een hele fijne dag met inwijden van
jouw nieuwe zelfgemaakte buitenkeuken
Liefs Mam

Mam

Mam van harte gefeliciteerd
80=PRACHTIG! XXX

Deze jongeman wordt 14 juni 16 jaar.
wij houden heel veel van jou.
Gefeliciteerd van oma Lies en opa jan.

Bas 50 jaar!
Gefeliciteerd!
Groeten Fam. Jansen

Romy

Hiep Hiep Hoera
Romy wordt 4 Juni
alweer 2 jaar.
Kus Opa Riny en Oma Anita

Baksje

Baksje, bloas ze alle vieftig mar vas op!!

Van "schone"zoon naar schoonzoon...
Hoera voor het bruidspaar op 7 juni 2019

dankjewel Twan,
dat ik bij je mocht logeren
toen mijn baasjes
op vakantie waren.
Veel likjes van Fam

Deze Bob de Bouwer wordt 16 juni
4 jaar en gaat naar school.
Dikke kus van Opa Eef en Oma Lies

Lieve Tessa we zijn ontzettend trots
op jou! Gefeliciteerd met je A-diploma.
Dikke kus van papa, mama, luuk en thijs

Het viel misschien niet altijd mee,
maar je hebt nu tóch je diploma B.
Goed gedaan meid, we zijn trots op je!
Papa en mama

Pap en mam, 10 juni 50 jaar getrouwd! Wat een mijlpaal!

Trots en dankbaar zijn we! Liefs en knuffel van ons!

Al 40 jaar een gelukkig paar!!!

Lieve felicitaties van Tina XX

Applaus voor Jeraino Klaver
voor de aankoop van zijn droomauto
een rode Ferrari

Vr gr max verstappen

Open Boerderijdag in Groesbeek

GROESBEEK - Op maandag 10 juni van 10.00 tot 16.00 uur is er een Campina Open Boerderijdag bij de familie Nillesen aan de Lage Horst 6 in Groesbeek.

Op deze dag wordt het bedrijf opengesteld voor bezoekers. Er zijn allerlei spellen en activiteiten te doen voor het hele gezin. Middels deze activiteiten laten boeren zien waar Campina zuivel vandaan komt en welke weg de melk aflegt van de koe in de wei tot de melk in het glas. Enkele activiteiten zijn: zuivelbar en terras, rondleiding op de boerderij, ontmoet de koe, voer de koe, skippy-koe-race, melkpak vissen, productenmemory, melkwegrace, schminken en kleuren. Alle producten van Campina worden gratis aangeboden.

Vuurvliegwandeling: een sprookje op de donkere Sint-Jansberg...

De groene lijnen zijn de beweging van vuurvliegjes in het donker bos. In het echt levendiger dan op deze foto. (foto: Bomen en Mensen)

PLASMOLEN - Wandelen in het donkere (en soms stille bos) en genieten van de ze speciale lichtgevende kevers. Tevens een oefening in wandelen in het donkere bos, ontdekken hoe je andere zintuigen gaan werken. Vertrouwen op je voeten.

De wandeling is op zaterdag 22 juni en zaterdag 29 juni. Opgeven vooraf verplicht. Kosten 17.50 euro per persoon. Minimaal 6 - maximaal 10 deelnemers. Beide keren starten 21.30 bij de slagboom van Natuurmonumenten vanaf de ingang Rijksweg (naast restaurant Plasmolense Hof – Rijksweg 203, 6586 AA Plasmolen). Daar schuin tegenover zijn openbare parkeerplaatsen. Er is een bushalte (lijn 83). Einde circa 24.00 (of 0.15), dat valt niet precies te voorspellen.

Opgeven en informatie bij: Info@bomenenmensen.nl, 024 377885; www.bomenenmensen.nl.

Supervleesbingo bij De Gekleurde Zanger Groesbeek

GROESBEEK – De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 15 juni weer een supervleesbingo in Voorzieningshart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek.

Tijdens deze bingoavond die om 20.00 uur begint zijn vleesschalen, fondueschalen, rollades, tassen boodschappen en een supervleesschaal in de wacht te slepen. Er worden in totaal 18 rondes en 1 superronde gespeeld. Een grote kaart kost tien euro. De zaal van Op De Heuvel is om 19.00 uur geopend. Iedereen is welkom op deze avond.

Kinderen bereiden zich voor op Heilig Vormsel in toren kerk Millingen

(foto: Peter Hendriks) Foto: Peter Hendriks

MILLINGEEN – Het gebeurt niet alledaags dat er een bioscoop wordt ingericht in de kerktoren van de Heilige Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Eens per jaar is de kerktoren beschikbaar voor kinderen die het Heilig Vormsel gaan ontvangen.

Dinsdagavond was het weer zover. Onze fotograaf Peter Hendriks had evenals voorgaande jaren in de kerktoren een kleine bioscoop ingericht waar de film over de zeven sacramenten te zien was. Pastoor Eric Smits heeft de kinderen samen met enkele ouders – die aan de voorbereiding meewerken – begeleid. Daarnaast was er in de kerk een fotospeurtocht, waarbij de kinderen leuke details in de kerk moesten ontdekken en werd er een kruiswoordspel gespeeld om te lezen wat het woord is werden vragen gesteld die te maken hadden met het geloof. Ongetwijfeld zien de kinderen het Heilig Vormsel gunstig tegemoet.

Inloop Ehbo in Leuth

Tekst en foto: Henk Burgers

LEUTH - Reanimeren kun je leren. Onder dit motto vond op maandag 3 juni een avond plaats om mensen bekend te maken met reanimatie AED en de diverse verschillende graden van brandwonden en de hulpverlening daarbij.

Zeker nu het barbecueseizoen weer van start gaat is het belangrijk om te weten wat te doen bij een verbranding. Na een inleiding door Angela Konings (kaderinstructrieçe eerste hulp en AED) en Martien en Gerda Seegers konden de twaalf belangstellende beginnen aan hun proef in reanimeren het bedienen van de AED en het verzorgen van de diverse brandwonden.

Dankzij deze twaalf belangstellende, waaronder zes medewerkers van Triangel kunnen we weer iets veiliger de zomerperiode tegenmoed zien. De deelnemers hebben het als zeer leerzaam ervaren en weten nu beter te handelen in een noodsituatie. Met dank aan Angela Konings Martien en Gerda Seegers en de medewerkers van de lotus die met hun gegrimeerde verwondingen de werkelijkheid zo goed mogelijk aan de deelnemers lieten zien.

.