niet de juiste De Liemers

8 juni 2018

niet de juiste De Liemers 8 juni 2018


Daar zit ik dan. Starend naar mijn laptop. Want hoe open je voor de eerste keer een échte krant. Al meer dan een jaar zijn wij, doodnormale leerlingen uit de Liemers, bezig met het maken van deze krant. Hoe spannend het een jaar geleden was, hoe normaler het schrijven van artikelen voor de krant nu is. Gek eigenlijk dat ik dit normaal begin te vinden… Wie kan zeggen dat zij vanaf haar vijftiende schrijft voor een krant die om de twee weken bij jullie thuis wordt bezorgd. Toen deze kans mij aangeboden werd, zei ik vol enthousiasme JA! Schrijven, een verhaal vertellen, heb ik altijd al leuk gevonden. Voor de oprichting van deze krant dacht ik dat ik alles uitgestippeld had. Ik wilde een theateropleiding doen en de theaterwereld verkennen. Maar door deze ervaring ben ik er achter gekomen dat dit is wat ik doen wil. Het mooie aan het schrijven, en eigenlijk het hele journalistieke vak, vind ik het doorgeven van een verhaal. Ik denk dat de schrijvers stuk voor stuk op sociaal vlak erg vooruit gegaan zijn; nu moeten we ons mondje opentrekken, waar we het eerder misschien niet deden. Steeds weer zijn we op zoek naar nieuwe onderwerpen in de buurt, steeds weer leren we iets meer over onze eigen woonplaatsen en steeds weer moeten we de onderwerpen vertalen naar goed nieuws. Want een positieve krant in de wereld kan écht geen kwaad.

In deze editie kunt u artikelen van mij lezen over de samenloop voor hoop, het wekelijkse world best news, en over de Liemerse Uitdaging. Vol trots kan ik tegen jullie zeggen 'veel leesplezier in onze krant'!

Camillia Stokman

Maak kans op een stimuleringsbijdrage van Leven in de Liemers

Wie dit jaar een culturele, kunstzinnige, creatieve of historische activiteit wil realiseren in de Liemers, kan zijn of haar idee aandragen voor een stimuleringsbijdrage van Cultuur- en Erfgoedpact Leven in de Liemers.

Initiatieven die de leefbaarheid en identiteit van de Liemers versterken met kunst, cultuur of erfgoed komen in aanmerking voor maximaal tweeduizend euro. Ideeën indienen kan tot en met 1 juli 2018.

Leven in de Liemers wil verbindingen leggen. Daarom is samenwerking tussen twee of meer Liemerse organisaties een belangrijk criterium van de stimuleringsbijdrage.

Een andere voorwaarde is dat de activiteit past binnen het thema 'Leven in de Liemers' en dat deze inspeelt op een behoefte of vraagstuk uit het gebied. Kijk voor alle criteria en de aanvraagprocedure op: www.levenindeliemers.nl/stimuleringsbudget.

Leven in de Liemers is het Cultuur- en Erfgoedpact van de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Samen met de provincie Gelderland maken de gemeenten de komende jaren geld beschikbaar voor kunst, cultuur en erfgoed in het gebied. Een overzicht van de activiteiten staat op: www.levenindeliemers.nl/activiteiten.

Kjeld valt op in zijn Green Thing Zevenaarder rijdt groen met zijn velomobiel

Kjeld: "Het fietst heel relaxed". Foto: Marcel Sloot

ZEVENAAR - Na twee mountainbike ongelukken raakte Kjeld Sloot gebonden aan een ligfiets. Hij maakte de bewuste keuze om zijn autorijbewijs niet te halen. Zo kwam Kjeld aan zijn unieke velomobiel 'The Green Thing', een ligfiets die bijdraagt aan een groene toekomst. Een echte eyecatcher op de Liemerse wegen.

Een velomobiel is een gestroomlijnde ligfiets gemaakt voor lange afstanden, zo kan een velomobiel heuvelafwaarts een snelheid bereiken tot wel zestig kilometer per uur zonder dat dit heel veel inspanning voor de fietser kost.

"Het fietst heel relaxed, je hoeft maar iets te trappen en je bent al aan het einde van de straat. En door de stroomlijn blijf je ook lang doorrollen, op snelheid", aldus de 27-jarige Zevenaarder. Kjeld heeft een Quattrovelo, een vierwieler. Die geeft meer stabiliteit tijdens het rijden ten opzichte van een driewieler. Er zijn ook elektrische modellen beschikbaar, maar hier heeft Kjeld niet voor gekozen. "Een motor belemmert het rijden alleen maar, er is dan een maximaal haalbare snelheid van 45 kilometer per uur. Met spierkracht kun je gemakkelijk sneller dan dat.'

Velomobielen zijn nog heel onbekend onder de mensen. Vaak schrikken weggebruikers ervan als er een op de weg rijdt en dan vergeten ze te reageren in het verkeer. Kjeld: "Een velomobiel hoort op het fietspad, maar als het breder is dan 75 centimeter mag het op de weg."

vervolg op pagina 13

Inschrijving Battle Of The Bands geopend

DUIVEN - De succesvolle eerste editie van de Battle of the Bands in 2017 krijgt in 2018 een vervolg. Tijdens dit muziekevent strijden zes Liemerse bands op vrijdagavond 28 september op het Remigiusplein om de titel 'Beste Band'. Bands die mee willen doen, kunnen zich nu al gratis inschrijven.

Uit alle bands die zich ingeschreven hebben, worden zes bands geselecteerd die mogen optreden. Daarbij wordt geluisterd naar de muzikale kwaliteit en de diversiteit. De bands mogen eigen werk en covers spelen. Op dit moment hebben de eerste bands zich al ingeschreven. "We proberen vooral bandjes te bereiken via social media. We zijn ook bezig om de jury samen te stellen, dat zijn allemaal mensen uit de Liemers die verstand hebben van muziek", zegt Maarten Leuverink, mede-organisator van Battle Of The Bands. Elk genre band mag zich inschrijven, er zijn echter wel twee eisen: de bands moeten bestaan uit drie of meer personen en ten minste één bandlid moet uit de Liemers komen.

Bij de Battle Of The Bands kunnen zowel beginnende als verder ontwikkelde bandjes een podium krijgen om zich te laten zien aan het publiek en een jury. De bands worden op verschillende onderdelen beoordeeld en de beste band wint een optreden ter waarde van 750 euro en een fotoshoot met een professionele fotograaf. De vorige editie was zeer succesvol, de opkomst was enorm en boven verwachting.

De winnende band was Smoking Alaska, bestaande uit Wiebe Beernink, Alex Nas, Frank Peters en Thijs Gieben.

Vervolg op pagina 9

Nina Elbers

Pien Heijneman

Theodorus ten Velde (94) en An Probst (87) vermaken zich prima tijdens de bingodag in de Pelgromhof in Zevenaar: bingo, liv-muziek, lekker eten en veel gezelligheid. Wat wil je nog meer? Foto: Jairo in der Beeck.

Filmmaker Paul Haans heeft

nog zoveel verhalen te vertellen

Theo Wolters teelt

eigen groente en fruit

Sylvia Verhaar geeft stokje

over aan Audrey Jeurissen

Door de redactie

HET HORSTERPARK: ONS PERSONEEL

Het personeel van het theepaviljoen en de kinderboerderij in het Horsterpark bestaat voor een belangrijk deel uit mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden in hun (dagelijkse) werkzaamheden begeleid door onze vaste medewerkers en op afstand kunnen we een beroep doen op de professionals van de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen en Zozijn.
Door deze wijze van dagbesteding wordt er een wezenlijke bijdrage geleverd aan het goed laten verlopen van de werkprocessen op het Horsterpark.

Daarnaast heeft de dagbesteding ook een positieve invloed op de persoonlijke ontwikkeling van de cliënten. Sommigen cliënten ontwikkelen zich zodanig dat er minder beroep hoeft te worden gedaan op de zorg. Het overstappen van begeleid wonen naar zelfstandig wonen is hiervan een mooi voorbeeld.

Uitgangspunt is al bijna 13 jaar niet de vraag wat onze speciale medewerkers niet kunnen, maar wat ze wél kunnen.
We zijn geen pamperend zorgclubje, maar een bedrijf dat zich heel goed kan vinden in het motto van Zozijn: Gewoon waar het kan, speciaal als het moet. Er moet gewerkt worden, taarten gebakken, schoongemaakt, de stallen geschrobd, het vee gevoerd, het gras gemaaid, de bomen gesnoeid, het terras ingericht en nog veel meer.

Meer dan 30 mensen vanuit de hele Liemers vinden zo hun werk en het belangrijkste is wel;

Dat ze ertoe doen, want zonder hen kunnen we de boel wel sluiten.

3 / 12

Second Chance Shirts gaan de hele wereld over Jacqueline Driessen: 'Ik wil mensen een glimlach geven'

Wilma Driessen (links) van Second Chance Shirts krijgt een oud shirt voor het goede doel. Foto: Maaike Hageman

DIDAM - Jacqueline Driessen uit Didam startte vijf jaar geleden het project Second Chance Shirts. Nu komen mensen uit alle hoeken bij haar om hun oude T-shirts in te leveren. Het doel van de stichting: tassen vol kleding naar landen te brengen waar ze het wat minder goed hebben.

Het begon met een reis naar Zanzibar. Jacqueline ontmoette een vissersjongetje dat totaal versleten kleding droeg. Eigenlijk wilde Jacqueline wel iets voor hem doen, maar op dat moment had zij niks bij zich. Na terugkomst van die reis besloot ze voor zichzelf een project op te starten. Dit kon niet zomaar, hier was steun voor nodig.

Die kreeg ze van verschillende mensen, onder andere van Wilma van der Borne uit Didam. Zij maakt gratis tassen voor Jacqueline waar de kleren in kunnen, zodat het gemakkelijk mee te nemen is op reis.

De zoon van Jacqueline nam in 2013 de eerste tas mee naar een Berberfamilie in Marokko.

Inmiddels is Second Chance Shirts goed bevoorraad. Naast T-shirts, komen er ook leesbrillen, kleine knuffeltjes en andere kleding van licht gewicht terecht. Elke tas die Jacqueline vult, bevat in principe vijf pakketjes met shirtjes op maat, van baby tot en met volwassene. "Gemiddeld ben ik er in de week vijf tot tien uur mee bezig", zegt Jacqueline. 'Ik heb het werk ook graag in eigen hand, want dan houd ik er overzicht over."Het project is erg milieuvriendelijk, omdat alles wordt hergebruikt. Zelfs de tassen worden van restmateriaal gemaakt.

Mensen blij maken

Jacqueline: "Ik kan met Second Chance Shirts niet de wereld redden, maar wel iemand een glimlach op het gezicht geven. Alleen maar door iets kleins." Die glimlach verschijnt trouwens niet alleen bij de ontvanger, vier groepen hebben namelijk plezier van de Second Chance Shirts: de oprichtster zelf, de mensen die spullen komen brengen, degene die het meeneemt op reis en de persoon die het krijgt. "Juist omdat er geen dubbeltje in omgaat, is het zo'n mooi iets." En dat is ook meteen het doel van Second Chance Shirts: mensen blij maken met iets kleins, waar alleen een kleine moeite voor is gedaan.

Door bezig te zijn met haar project heeft Jacqueline veel contacten gelegd met mensen van andere projecten en organisaties. Omdat zij met dit project vrijwel de enige is in de omgeving, vindt ze het belangrijk om iedereen te informeren over Second Chance Shirts. Eerder heeft zij al eens in het magazine de Libelle gestaan.

Tassen wegbrengen

Ondertussen hebben volwassenen, maar ook veel jongeren al honderden tassen weggebracht naar Nepal, Sri Lanka, Uganda, Kaapverdië en nog veel meer landen, en als het aan Jacqueline ligt, stopt dit nog lang niet.

Iedereen die op reis gaat of stage gaat lopen in het buitenland, mag een tas meenemen voor de mensen die het goed kunnen gebruiken. Voor meer informatie: bel 06-50746230 of stuur een privébericht via de facebookpagina Second Chance Shirts.

Duivense jongeren gaan voor Baywatch Een filmavond voor en door de jeugd in de Ogtent

Van links naar rechts: Jasmijn, Vera en Yasemin. Foto: Rahma Maqboul

DUIVEN - Binnenkort kunnen jongeren in de Ogtent genieten van een film die door jongeren zelf is gekozen. Het idee van een filmavond voor en door jongeren kwam van de 17-jarige Vera, Yasemin (16) en Jasmijn (13) van het Candea College in Duiven.

''Wat missen we hier in Duiven?'', vroegen jongerenwerk Mikado en de gemeente Duiven zich af. De klasgenoten Yasemin en Vera uit havo 4 en Jasmijn uit mavo 2 gaven daarop aan dat er niets aantrekkelijks was voor jongeren in Duiven. Vervolgens vormden de dames een werkgroep om zo hun idee van een filmavond te verwezenlijken.
Bart Hoesté van Mikado zou eerst inventariseren welke mogelijkheden er waren. Hij kwam er gauw achter dat Chris van de Ven (Ogtent) en Stef Schaap (Filmhuis) graag zouden willen helpen bij dit initiatief. ''Zo hebben wij van hen ruimte en vrijheden gekregen om de bijeenkomsten zelf te organiseren", vertellen de drie scholieren. "Wel moeten we ervoor zorgen dat de jongeren netjes met de zaal omgaan en alle rotzooi opruimen'', vult Bart Hoesté aan.

Doelgroep

De bedoeling is er filmavonden worden georganiseerd voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar, al zou de organisatie het leuk vinden als uiteindelijk ook volwassenen aanschuiven.
Daarnaast maakt het Filmhuis het mogelijk dat jongeren goedkoop naar de bioscoop kunnen. De entreeprijs is namelijk maximaal 4 euro.
Dit is ook te danken aan Chris van de Ven van de Ogtent. Hij gaf immers aan geen winst te hoeven maken op het Filmhuis, zo blijven de kosten laag.

Pilot

Zaterdag 30 juni is er een pilot avond, dan wordt gekeken of er inderdaad behoefte is aan de filmavond. Als dit het geval is, zijn de dames van plan om vanaf september maandelijks filmavonden te draaien. De film wordt gekozen door middel van enquêtes via Instagram en op het Candea College. Er is keus uit acht films, voor de pilot op 30 juni kreeg Baywatch onder 66 jongeren de voorkeur. Deze filmavond vindt plaats in de filmhuiszaal in de Ogtent in Duiven, ook wel de 'Bioscoop Duiven' genoemd. De dames zijn met veel mensen en organisaties in gesprek geweest over hun idee en ze hebben er dan ook veel moeite in gestoken. "In het begin kost het veel tijd, dan is het nog vooral zoeken. De afspraken vinden buiten school plaats en we proberen altijd allemaal aanwezig te zijn. Nadat de grootste dingen zijn geregeld en gepland, is het een kwestie van uitvoeren'', benadrukken de dames nog. Het kost tijd, maar met doorzettingsvermogen willen zij dit waarmaken.

Op de Instagram-pagina @biosduiven zal alle informatie over de films worden gedeeld. Voor vragen, opmerkingen en reserveringen kan een e-mail gestuurd worden naar:

biosduiven@gmail.com .

Maaike Hageman

Rahma Maqboul

ARCHIEF HOPE-XXL

Erwin Booltink (links) houdt alles scherp in de gaten.

Wat zien we hier? Het is maart 2014. Links op de foto Erwin Booltink van Booltink Security uit Giesbeek. Hij houdt scherp in de gaten hoe op een van onze HOPE XXL-KINDERCONFERENTIES het jeugdjournaal onze spreker van dienst filmt. Het is één dag voordat de wereldleiders Den Haag aandoen voor een nucleaire topconferentie.

Het hele gebied is al afgezet en de veiligheidsvoorschriften zijn enorm. Barack Obama komt ook. Onze 'eigen Obama' spreekt in het Haagse Museon over hoe hij de wereld graag ziet. Als winnaar van een speechwedstrijd voor schoolkinderen viel hem de beurt toe.

Samen met toenmalige burgemeester van Den Haag Josias van Aartzen tekent hij vervolgens de 'Verklaring van de Dingen die we moeten doen', een andere naam voor onze Liemers List. Sprekend achter het katheder waar ook Kofi Annan sprak. Met dezelfde overtuiging, maar een stuk jonger!


Mooiste shot

In de uitzending van het jeugdjournaal was het mooiste shot toen hij naar het toilet ging, met achter hem aanlopend: Erwin Booltink. Hij houdt de cameraman tegen bij de entree van de toiletgroep, opent de deur en gaat er breeduit voor staan met een blik in zijn ogen: hier komt even niemand voorbij.

Enorme veiligheidsoperatie

Het AD schreef over de beveiliging:
'Het wordt een enorme veiligheidsoperatie, de nucleaire top die in maart in Den Haag wordt gehouden. Op het land, in de lucht en op en bij het water, overal is extra beveiliging. Er worden vier keer zoveel agenten ingezet als bij de troonswisseling vorig jaar. Het gaat per dag om 13.000 agenten.'

Dat alles een dag na onze conferentie die deze kinderen nooit meer zullen vergeten!

MUSEUM OVERLOON

Het oorlogsmuseum Overloon is het grootste (oorlogs-)museum dat gevestigd is in Nederland. Tevens is het museum een van de oudste van zijn soort in Europa. Het is gebouwd nabij de plaats waar gedurende de Tweede Wereldoorlog de slag om Overloon plaatsvond.

Deze veldslag werd uitgevochten met zowel grote aantallen tanks en manschappen, veel materieel moest na de slag dan ook worden achtergelaten. Overloner Harrie van Daal, die het slagveld in mei 1945 bezocht, meende dan ook dat van de plek een monument gemaakt moest worden. Dit is er uiteindelijk gekomen in de vorm van een permanent museum.

Oorlogsmuseum Overloon stelt een grote collectie met authentiek materieel uit de Tweede Wereldoorlog tentoon. Bijzondere stukken hierbij zijn een gerestaureerde Duitse Panther-tank, een functionele Russische T-34 tank, een Britse B-25 bommenwerper die ook betrokken was bij de slag om Overloon en vijf Amerikaanse Sherman tanks. De totale collectie bestaat uit 150 voer-, vaar-, en vliegtuigen waarvan de meeste ingezet zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog. Bijzonder hierbij is, dat de meeste voertuigen opgesteld staan in een historisch diorama, zodat de bezoeker een goede indruk kan krijgen van het werkelijke gebruik van het materieel. Recentelijk heeft het museum een nieuwe vaste tentoonstelling geopend over het leven van alledag in Nederland gedurende de Duitse bezetting van 1940-1945. De tentoonstelling vertelt verhalen over de bezetting vanuit het perspectief van bekende personen zoals Koningin Wilhemina en rijkscommissaris Seyss-Inquart. Er wordt echter ook aandacht geschonken aan de gewone mensen die leefden gedurende de Duitse bezetting en over de manier waarop hun leven hierdoor werd veranderd. Het museum wordt ook gesteund door het vfonds. Voor openingstijden en verdere info: www.oorlogsmuseum.nl.

Niet weg ermee, maar Repair Café!

Marcel Kinkelaar bij het Repair Café. Foto: Ilse van Velsen

WESTERVOORT – In Repair Café Westervoort-Duiven aan de Parallelweg 1 zitten vrijwilligers elke woensdagmiddag klaar om kapotte spullen te repareren. Steeds weer is het een verrassing waar bezoekers mee komen. Maar één ding is zeker: duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de reparateurs, ICT'er en coupeuse. Samen hebben ze al heel wat apparaten en kleding nieuw leven ingeblazen.

"Mensen kunnen op woensdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur met kapotte spullen binnenlopen', vertelt Marcel Kinkelaar van het Repair Café. Het aantal bezoekers en te repareren spullen verschilt per week. Wat aangeboden wordt, is heel divers, van stofzuiger tot plasma-tv." Het repair Café in Westervoort bestaat nu 1,5 jaar. Daar zijn de bezoekers welkom met hun boor-machines, grasmaaiers, speelgoed, fietsen, strijkijzers, printers of kleding, om maar wat te noemen. Als de spullen gerepareerd kunnen worden, gaan de mensen weer blij de deur uit. "De vrijwilligers zetten zich graag in voor anderen en ze doen zo zelf ook ervaring op. Vaak hebben ze wat tijd over en dan is dit een leuke en nuttige dagbesteding. Er zijn negen vrijwilligers die de reparaties uitvoeren, daarnaast is er ook een bestuur van drie personen", vervolgt Marcel Kinkelaar.

Goed voor het milieu

Het succes van de Repair Cafés is groot. Dichtbij is ook in Zevenaar en Didam een Repair Café te vinden. "Repair Cafés zijn ook goed voor het milieu", besluit Marcel Kinkelaar. Wat gerepareerd wordt, hoeft immers niet worden weggegooid. Zo wordt het duurzaam gebruik van spullen bevorderd. Bovendien is het ook nog eens goed voor de portemonnee.
Repair Café Westervoort-Duiven, Parallelweg 1, Westervoort. Geopend: woensdag 13.00-16.00 uur.

Sylvain Thöni

Ilse van Velsen

5 / 12

'Er zijn nog zo veel verhalen te vertellen' Filmmaker Paul Haans uit Westervoort draait maar door

Paul Haans (links) met Jeroen Wielheesen tijdens de opname van Voor Galg en Rad. Foto: Het Filmhuus

WESTERVOORT – Op zijn elfde ging Paul Haans samen met een vriendje en zijn vader voor het eerst naar een film: Gladiator. Deze maakte zo'n indruk op hem dat hij meer wilde weten van films. Hij begon met het sparen van videobanden, en later dvd's, tot zijn hele kamer ermee vol stond. Nu, 18 jaar later, is hij zelf degene die films maakt en ze vertoont op het witte doek.

Paul Haans (29) is al vanaf zijn vijftiende bezig met het maken van films. Op zijn vijftiende begon hij met zijn eerste film. "Mijn eerste verhaaltje mocht ik verfilmen met de camcorder van mijn ouders", vertelt hij. "Vrienden en klasgenoten speelden de rollen. Die film mochten we in première brengen in de aula bij ons op school."

"Mijn eerste verhaaltje mocht ik verfilmen met de camcorder van mijn ouders". Foto: Het Filmhuus
"We vullen elkaar goed aan". Foto: Het Filmhuus

Plannen voor een volgende film had hij op dat moment niet, maar iemand in de zaal was zo enthousiast geworden dat hij hem aanbood om de volgende film van de groep te sponsoren. "Dat was te gek. We hebben toen besloten om een film te maken over een maatschappelijk thema: alcohol en drugs." Maar niet alleen de onbekende kijker zag potentie in zijn werk, ook de gemeente wilde het project ondersteunen. Met die sponsoren spaarden ze een klein budget bij elkaar om een nieuwe film te maken. Deze duurde uiteindelijk 70 minuten. "Ik wilde de film graag in de bioscoop in première brengen. Dat heb ik toen opgezet en uiteindelijk geregeld", vertelt Paul. Dat gebeurde in 2006 in het Rembrandt Theater in Arnhem. "We hadden daar 100 mensen voor uitgenodigd, maar in de zaal waren 500 plaatsen. Doordat het in verschillende kranten en op TV Gelderland was aangekondigd liep de zaal die zondagochtend helemaal vol. Er zaten toen 400 onbekende mensen in de zaal die geïnteresseerd waren en onze film wilden zien."

Dit succes zorgde ervoor dat Paul aangemoedigd werd om door te gaan met het maken van films. "Met hetzelfde team hebben we in 2008 nog een lange film gemaakt, maar dit keer met een bekende acteur erbij." Ook deze film werd in het Rembrandt Theater in première gebracht, ditmaal op meerdere avonden die ook weer zo goed als uitverkocht waren. "Hierna werd ik getipt om eens na te denken over een korte film. Het voordeel daarvan is namelijk dat je mee kunt doen aan filmfestivals. Dat vond ik wel interessant." In 2010 begon hij met zijn nieuwe project: een korte oorlogsfilm. Bij deze film wilde hij gaan werken met professionals en het was zijn enthousiasme dat ervoor zorgde dat dit lukte. "Ik had 200 euro voor catering en geen budget om mensen te betalen. Wat ik wel had waren mijn verhaal en enthousiasme. Dit heb ik overgebracht naar de mensen met wie ik wilde werken. Tot mijn verbazing wilden ze allemaal meedoen", vertelt hij glimlachend.

Voor Galg en Rad

In de films die volgden is het historische genre terug te vinden. Ook in de film waar Paul nu mee bezig is staat een verhaal uit de historie centraal. Voor Galg en Rad speelt in 1743 en gaat over Matthijs en Mathias Ponts, vader en zoon. Matthijs is de eerste leider van de bokkenrijders: een groep mensen die overvallen pleegt op rijke boeren en edelen om zelf te overleven. Als Mathias ziet dat Matthijs een overval pleegt gaat hij op onderzoek uit. Dit loopt nergens op uit omdat zijn vader wordt opgepakt en veroordeeld. De film laat in 18 minuten de relatie tussen vader en zoon zien in de laatste paar dagen voor de berechting van Matthijs.

In 2012 werd het project gestart. In het eerste jaar was Paul vooral bezig met het uitwerken van het idee. "We moesten bedenken of we een lange of een korte film wilden maken. Een lange film was financieel niet haalbaar. Maar ook als dit wel mogelijk was geweest zou ik de kans waarschijnlijk voorbij hebben laten gaan. De stap van korte naar lange films is groot en ik heb nog niet genoeg ervaring om te beginnen aan een lange film." De film hoefde hij niet alleen te regisseren. Jeugdvriend Jeroen Wielheesen hielp hem. "We vullen elkaar heel goed aan. Jeroen richt zich meer op het beeld en het technische aspect van de film. Ik ben daarentegen degene die communiceert met de acteurs. Af en toe hebben we het samen over inhoudelijke stukken van scenes, maar over het algemeen houden we ons allebei met andere aspecten bezig."

Tygo Gernandt en Joes Brauers

De rollen van Matthijs en Mathias Pons zijn ingevuld door bekende acteurs: Tygo Gernandt en Joes Brauers. Maar hoe overtuig je zulke populaire acteurs om mee te doen aan jouw film? "Ik heb Tygo eerst proberen te strikken via zijn management. Ik heb hier alleen niet zoveel mee omdat zij je vaak afwimpelen als ze je niet interessant genoeg vinden. Dit gebeurde dus ook. In die tijd werkte ik met Eddy Zoey. Hij had het telefoonnummer van Tygo en gaf deze aan mij. Dit vond ik echter weer te direct. We hebben toen een plan bedacht. De beste vriend van Tygo zou hem een bericht sturen met mijn idee en de vraag of ik hem mocht bellen. Dat vond hij prima en na een afspraak heeft hij de rol gekregen."

Toekomst

Na deze film is hij zeker nog niet van plan om te stoppen. Voor de toekomst zijn er nog vele ambities, zoals bijvoorbeeld het maken van een lange film. "Van begin af aan heb ik al het idee dat ik ooit een lange film, dus een speelfilm, zou willen maken. Ik wil natuurlijk ook nog een paar korte films doen. Ik beperk me altijd tot Nederland, maar ik zou in de toekomst nog best een keer een Engels-, Frans-, of Spaanstalige film willen maken." Ook sluit Haans niet uit dat hij in de toekomst een hedendaags verhaal gaat verfilmen. "Ik ben weg van verhalen die zich in de historie afspelen, maar iets anders zou ik ook graag proberen. Ik ben wel een beetje allergisch voor het beeld waar je in leeft. Ik probeer het publiek aan te spreken door ze visueel in een andere wereld te zetten."

Een film in de Liemers

Ook de plek waar zijn roots liggen vergeet Paul niet. Hij zit nog midden in de productie van Voor Galg en Rad, maar tegelijkertijd is hij ook al druk bezig met een verhaal dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Het doel is om deze film in 2020 af te hebben, omdat het dan 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd. "We willen daarvoor graag een korte film maken die gelinkt is aan een fietstocht in de Liemers en een stuk van Duitsland." Plannen voor een film in de Liemers zijn er sowieso. "Op het gebied van fictie is nog maar heel weinig gedaan in de Liemers. We weten nog niet of het een verhaal gaat worden dat zich afspeelt in het verleden, het heden of de toekomst. We willen meerdere korte films ontwikkelen die zich in dit gebied afspelen. Die zouden dan bijvoorbeeld kunnen dienen als promotie van het gebied. Maar we willen wel een fictieverhaal gebruiken. Er is namelijk nog zoveel te vertellen over deze regio."

6 / 12

SamenLoop voor Hoop op zoek naar eregasten Organisatie houdt op 13 juni een informatieavond in de Ogtent

De eerste editie bracht 57.000 euro op. Foto: Walter Verwaal

LIEMERS - De SamenLoop voor Hoop is een landelijke wandelestafette op initiatief van het KWF, die regionaal wordt georganiseerd. Ook in de Liemers. Het evenement vindt voor de tweede keer plaats op 8 en 9 september in het Horsterpark in Duiven. De organisatoren zijn druk bezig met de voorbereiding. Hun missie: nog meer eregasten.

Tijdens de samenloop is het de bedoeling dat teams vierentwintig uur achtereen een parcours afleggen. Steeds kan men afwisselen zodat dit hele etmaal iemand aan het wandelen is.

Daarmee zamelen de teams geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Zo werd er tijdens de eerste editie van 2016 57.000 euro opgehaald.

Daarnaast zijn er gedurende het etmaal nog vele acties voor dit prachtige goede doel. Teams kunnen zich inschrijven voor de samenloop op de website www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers.

'Het voelt als

één grote familie'

''Veel mensen kunnen tegenwoordig zeggen dat ze iets met de ziekte te maken hebben gehad. Het evenement is bedoeld om iedereen een hart onder de riem te steken en het leven te vieren. Je bent niet alleen. Bij het hele evenement hangt een fijne, saamhorige sfeer'', zegt Paula van Remmen die de PR en communicatie verzorgt voor het evenement.

Ceremonies

Tijdens het evenement zijn er een aantal ceremonies. De dag start met een openingsceremonie, in de avond zal er een kaarsenceremonie zijn en aan het einde van de 24 uur is er natuurlijk een sluitingsceremonie. ''De kaarsenceremonie is heel indrukwekkend. Er komt dan iemand die zijn persoonlijke verhaal vertelt. De eregasten lopen dan met fakkels richting de ceremonie'', vertelt Marieke. Zij was in 2016 zelf eregast. Ook kinderen komen aan hun trekken. Er is een speciaal programma voor de kinderen en zondags is er een kinderloop, waarin ook kinderen een estafette van vierentwintig minuten mogen lopen. Verder zijn er allemaal acties en optredens en worden er persoonlijke verhalen gedeeld.

Eregasten

Gedurende de samenloop worden zogenoemde eregasten in het zonnetje gezet. Eregasten zijn mensen die zelf kanker hebben of hebben gehad. Zij kunnen de hele dag leuke workshops doen, een hapje en een drankje drinken of vertroeteld worden bij de visagie en nagelstyliste.

''De eregasten zijn de gasten van het evenement, ze hoeven dan ook niet te betalen. Mensen zijn heel betrokken. Iedereen loopt met hetzelfde doel, want iedereen heeft een ervaring met de ziekte, iedereen wil ertegen vechten. Het voelt als één grote familie. Ik krijg er weer kippenvel van als ik er aan terug denk!'' aldus Marieke over het evenement. Marieke is dit jaar samen met Ed Ooms de captain van het team voor de eregasten, ze regelen alles voor de eregasten deze dag. Door dit soort evenementen kan er meer en meer onderzoek worden gedaan naar de ziekte, zodat deze ooit, beetje bij beetje makkelijker te verdragen wordt. Alle kleine beetjes zijn dus van harte welkom.

Speciaal brood van Koenen

Vanaf 1 juni is er een speciaal samenloop-voor-hoop-brood te verkrijgen bij Bakkerij Koenen waar van elk verkochte brood 0,25 cent gaat naar de samenloop. Bij ijssalon Pisa te Zevenaar is er ook ijs te koop waarvan een deel van de opbrengst naar de samenloop gaat. De SamenLoop voor Hoop is nog steeds opzoek naar eregasten. "Je kan de rol van eregast zelfs cadeau doen aan iemand", vertelt Marieke. "De eregast mag daarnaast nog een begeleider meenemen, samen kun je een onvergetelijke dag beleven!" Meelopende teams en andere vrijwilligers zijn ook nóg steeds welkom.

Op 13 juni is er een informatieavond in de Ogtent voor alle geïnteresseerden.

'Kunst vormt de leidraad voor verbinding' Burgerinitiatief ontwerpt beeldenroute van hartje Zevenaar naar outlet

Wim van den Boom en Herman de Bruin: "We willen vooral jonge kunstenaars stimuleren om kunst te creëren"

ZEVENAAR - Kunst zorgt voor ondersteuning, uitbreiding en verbetering van de leefomgeving. De nieuwe beeldenroute is een burgerinitiatief om Zevenaar een regionale functie te geven en kunst met een verhaal te tonen.

De mannen en vrouw van het burgerinitiatief de beeldenroute zijn Henk Denters, Henk Wenting, Nan Hoesté, Wim van den Boom, Rokus van de Akker en Herman de Bruin. Zij willen met de beeldenroute een breed draagvlak creëren, zodat de politiek zich ermee gaat bemoeien. "Kunst zal zorgen voor verbintenis tussen het centrum van Zevenaar en het toekomstige outletcentrum aan de snelweg A12," vertellen de zes kunstliefhebbers. De loop- en fietsroute is als toeristische attractie ontworpen en heeft kunstzinnige richtingaanwijzers, kunstkluizen en wisselkunst langs de route. De kunstzinnige richtingaanwijzers zijn hogere beelden die de richting wijzen. Kunstkluizen zijn ongeveer 2,5 bij 2 bij 2 meter en elke kunstkluis zal verschillend zijn. "De kunstkluis is al een kunstwerk op zich, maar in de kunstkluis zullen nog één of meerdere kunstwerken te zien zijn." De overige kunst is wisselkunst en zal dus om de zoveel tijd gewisseld worden.

Jonge kunstenaars

"Om veel verschillende kunst te creëren zijn er meerdere kunstenaars nodig om de richtingaanwijzers, kunstkluizen en de kunst te bedenken en te maken. Ook kunnen mensen van buitenaf kunst leveren voor in de kunstkluizen en zo een draagvlak creëren. Zolang de kunst maar verrassend, uitdagend en educatief is." Naast veel verschillende kunstenaars is er medewerking van de gemeente Zevenaar en van het outletcentrum nodig om de route te kunnen realiseren. De route zal ongeveer vier kilometer worden en moet nieuwsgierigheid opwekken. Het burgerinitiatief wil vooral jonge kunstenaars stimuleren om kunst te creëren en hun fantasie de loop te laten. Ze moeten out-of-the-box denken om verrassende kunst te maken.

Vier stadspoorten

Naast beelden op de beeldenroute, wil het burgerinitiatief ook beelden in het centrum van Zevenaar om de historie terug te brengen. Op het Raadhuisplein willen ze een overdekte markthal maken waar streekgebonden producten verkocht kunnen worden en waar plek is voor dagelijkse activiteiten. Daarnaast is er de werkgroep stadspoorten bestaande uit Henk Wenting, Wim van den Boom, Rokus van de Akker, Herman de Bruin en John Olie. Zij willen de vier stadspoorten die in de zeventiende eeuw bij de ingangen van het centrum van Zevenaar stonden terugbrengen op een bijzondere, kunstzinnige manier. Zo zal er virtuele kunst in de vorm van bijvoorbeeld projecties bij de poorten te zien zijn die het verhaal van Zevenaar vertellen. Dit zorgt voor verbinding van de plaatsen in Zevenaar.Het burgerinitiatief de beeldenroute én de werkgroep stadspoorten willen een breed gedragen initiatief vormen die aansluit bij de gemeente en de bevolking. "Kunst is de leidraad die zorgt voor verbinding." Hun motto is 'eerst vormt de mens zijn omgeving, daarna vormt de omgeving de mens'.

Camillia Stokman

Kim Kleijkers

Cultuur- en erfgoedpact: de kunst van het maken

Podium voor kunstenaars tijdens Buitenblik 2018 aan de Breuly. Foto: Buitenblik

LIEMERS - Stichting Buitenblik en partners willen de beeldende kunst van de Liemers in de schijnwerpers zetten door workshops te geven op festivals in het nieuwe deelproject van het Cultuur- en erfgoedpact van Leven in de Liemers.

In het vorige stuk over de deelprojecten van Cultuur- en erfgoedpact van Leven in de Liemers kwam het feestelijke gezicht van de Liemers aan bod: wij zijn een regio met een fors aantal jaarlijkse evenementen en festivals. Naast de cultuur die zich schuilhoudt in onze feesten, drukt de Liemerse identiteit zich ook uit in onze kunst of, specifieker, het maken van deze kunst. Helaas is de beeldende kunst in onze regio tot nu toe nog ondervertegenwoordigd, maar niet voor lang meer.

"De beeldend kunstenaar werkt sterk solistisch en is slecht of niet zichtbaar voor de lokale burger. De drempel om een werkatelier binnen te lopen is onder een breed publiek nog vrij groot", aldus Rokus van den Akker van stichting Buitenblik.

Denk eens aan het secure schilderen, het behartigenswaardige beeldhouden of het precieze pottenbakken, in elk werk zit, naast een hoop tijd en moeite, een interessant creatieproces verstopt. Stichting Buitenblik wil zich inzetten om de beeldend kunstenaars die zich normaliter terug hebben getrokken om zorgvuldig in een eigen atelier te werken, een plek te geven op een podium. Dat gebeurt tijdens het jaarlijkse Buitenblikfestival aan de Breuly. Ook tijdens bijvoorbeeld het SevenArt, MidzomerNachtFestival Liemers of het 3 Oever festival, worden kunstenaars uit onze regio gevraagd om performances te geven en hun talenten te delen met de belangstellende bezoekers van de verschillende festivals. Niet enkel worden de Liemerse artiesten uitgenodigd, ook kunstenaars uit het aangrenzende Duitse gebied (Niederrhein) zijn van harte welkom. Zo wordt grenswerking verminderd en de recreatie bevorderd. De presentatievorm zal kunst, cultuur en innovatie voor het voetlicht brengen door de inwoners en toeristen in de Liemers oog in oog te brengen met een pluriformiteit aan kunstzinnige kunsten, waarbij professionele ambachtslieden maakactiviteiten en -workshops begeleiden. Het mes snijdt aan twee kanten wanneer de professionele kunstenaars en andere creatieve of innovatieve makers een podium krijgen om hun talenten te exposeren voor een groot publiek. Deze expositie zal op vernieuwende, experimentele wijze worden vormgegeven.

Het genoemde podium zal een kunstwerk op zich worden. Door een samenwerking met ArtEz en de Hogeschool Arnhem Nijmegen, worden de jonge makers uit de regio ook betrokken bij het project van het Cultuur- en erfgoedpact. Studenten en kunstenaars worden uitgedaagd om mee vorm te geven aan een flexibel en multi-inzetbaar kunstpodium dat de festivals in onze streek zal afreizen. De kunst van het maken is niet enkel een effectief middel om jong en oud in contact te brengen met culturele innovatie, het is tevens ook een uitdaging voor de inwoners van de Liemers om een connectie te maken met de verborgen en mysterieuze kunstzinnigheden om ons heen. In samenwerking met het Liemerse Voortgezet Onderwijs en de combinatiefunctionarissen worden ook scholen betrokken bij het invullen en inkleuren van de festivals in de Liemers. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat jongeren aan de slag gaan met een zogeheten 'inspiratieplein' waar geëxperimenteerd wordt met nieuwe media. Kunst in alle vormen en maten krijgt een plaats op het kunstpodium: oud, nieuw, heel uitbundig of juist wat meer ingetogen.

Ongeacht wat, is alles bijzonder en is er voor elk wat wils. De veelzijdigheid van kunst wordt sterk onderschat. Laat u dus vooral verrassen en verbazen tijdens de culturele en innovatieve festivals, gewoon hier in de Liemers.

2.0

Het is nu al drie jaar geleden dat de tijd gepauzeerd werd
Althans dat denk ik dan
Ik heb constant de secondes geteld door te tikken met mijn tenen en zette streepjes op een papier die dienden als minuten
Ik weet dat ik gemiddeld zo'n acht uur slaap zonder wekker dus na wat simpele berekeningen ben ik drie jaar verder
Uit het raam hangen begint wel te vervelen
De buurman beweegt tot mijn ergernis nog steeds niet
Het gezoem van mijn oplaadkabel is nog steeds stabiel
En die verdomde lantaarnpalen doen het al te lang te goed
Ik verveel me
Ik ben alleen
Ik wil meer

F.v.L.

9 juni Lobith on the beach

Beachvolleybaltoernooi op de parkeerplaats van de burgemeester Habeshal. Organisatie: ROHDA. Van 11.00 tot 17.00 uur.

9 juni Concert vier jeugdkoren Duiven

Shake It! uit Duiven, jeugdkoor In Between en Kinderkoor Zang en Vriendschap uit Emst ontmoeten elkaar tijdens een uniek samenwerkingsconcert. Het concert start om 19.00 uur in de Ogtent. Kaarten: € 5,50.

9, 10 juni Gelderse Poort Wandeltocht

Deelnemers kunnen kiezen uit 5, 10, 15, 25 of 40 kilometer wandelen door de natuur van het Gelders Eiland. Aanvang 9.00 uur bij Zaal de Oude Waal in Pannerden. Entree: € 3,50.

10 juni Braderie de Bijland Tolkamer

Van 11.00-17.00 uur bij watersportcentrum de Bijland, Bijland 2a in Tolkamer. Entree gratis.

11 juni Film 'Finding your Feet' Didam

Filmhuis Didam in Meulenvelden. Aanvang 20.00 uur. Entree € 7,00.

23 juni 'Queen Forever' in Zevenaar

Hoofdact tijdens de Jumbo Heemskerk Summerparty van Muziekstad Zevenaar, een tribute aan de legendarisch Britse rockformatie. Voorprogramma DJ Job, vanaf 20.00 uur op Raadhuisplein. Entree: gratis.

Tweede Battle Of The Bands de Liemers

Smoking Alaska, de winnaar van vorig jaar. Foto: Demi Manders

Vervolg van voorpagina

Bandlid Alex Nas vertelt over de deelname en winst van vorig jaar: "We gingen er een beetje sceptisch in, maar er waren verassend veel mensen en goede bands, dat was erg leuk.

We hebben na het winnen van Battle Of The Bands veel optredens gedaan. Nu hebben we even een break zodat we aan nieuwe nummers kunnen werken. Het is heel bijzonder om te kunnen zeggen dat je de Battle Of The Bands de Liemers hebt gewonnen!"

Stichting HOP

Voor dit jaar zijn de voorbereidingen alweer in volle gang, er moet nog veel geregeld worden.

"We gebruiken zo veel mogelijk hetzelfde draaiboek als vorig jaar en we werken dit jaar weer samen met Stichting HOP waar we heel blij mee zijn. Op het moment liggen we met alle voorbereidingen goed op schema", zegt Leuverink.

'We hebben na de

winst vorig jaar veel

optredens gedaan'

De organisatie hoopt dit jaar nog meer aanmeldingen te krijgen dan vorig jaar. "Muziek maken is gewoon heel erg leuk en met een enthousiast publiek is het helemaal geweldig", vervolgt Leuverink. "De Battle zal ook dit jaar weer een gezellige avond worden en voor behoorlijk wat leven in het centrum van Duiven zorgen. Het is natuurlijk helemaal mooi om de Battle Of The Bands de Liemers 2018 te winnen! Bands die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via het email adres: battleofthebands.deliemers@gmail.com. Vorig jaar deden er veel bands mee uit Duiven, dit jaar hopen we ook op meer bands uit andere plaatsen in de Liemers."

Nina Elbers

8 / 12

'We vinden het gewoon heel erg leuk' Familiebedrijf De Stokhorst teelt en verkoopt eigen groente en fruit

Theo Wolters: "We willen gaan samenwerken met verschillende partijen." Foto: Nynke Kooy

GROESSEN – Steeds meer mensen kopen hun fruit en groente in de supermarkt, maar dit betekent niet dat de fruitkweker niet meer bestaat. Theo Wolters, eigenaar van fruitkwekerij De Stokhorst in Groessen, teelt en verkoopt zijn eigen groente en fruit. "Dat vinden we gewoon heel leuk."

De Stokhorst is een familiebedrijf. In 1982 namen Theo en zijn vrouw Anja het bedrijf van zijn ouders over. "Het was eerst een gemengd bedrijf", vertelt hij. "Maar wij zijn verder gegaan met fruit en groente. Dat is onze basis."

Wat bijzonder is, is dat het bedrijf het hele jaar geopend is. Vroeger ging de boerderij dicht tussen half mei en half juli. Als de eerste pruimen in juli weer kwamen gingen de deuren weer open. Maar met moderne technieken is het mogelijk om het bedrijf het hele jaar draaiende te houden. "Onze aardbeien plukken we vanaf begin mei, rond Moederdag, tot en met 1 november. Dan bewaren we alles in ULO-cellen (Ultra Low Oxygen). Hier gaat de zuurstof uit zodat we het fruit kunnen bewaren tot het lekker stevig is."

Facebook

Dat de Groessense fruitkweker meegaat met de digitale tijd is ook te zien aan het gebruik van sociale media. Waar hij vijf jaar geleden een mobiele telefoon had voor de noodzaak, is hij nu actief op Facebook. "We zijn helemaal om." Dat het platform handig is voor het bedrijf blijkt. "We wilden op een gegeven moment graag naar Ameland toe, maar we hadden zoveel vollegronds aardbeien dat dat niet ging lukken. Toen hebben we het op Facebook gezet en binnen een uurtje hadden we honderd mensen aan het plukken. Sindsdien vind ik Facebook geweldig." Het sociale netwerk zorgt niet alleen voor hulp bij het werk, ook klanten komen erdoor naar de Stokhorst toe. "Veel mensen zien een berichtje en binnen een uur staan ze hier. Op die manier geven ze reactie. Dat hadden we nooit gedacht. Vroeger dacht ik dat Facebook alleen voor pietluttigheden was, maar het is harstikke leuk."

Duurzaam

Ook duurzaamheid is een thema dat tegenwoordig hip is. "Hier zijn wij eigenlijk altijd al mee bezig", vertelt Theo. "Alles moet nu duurzaam zijn, maar bij veel bedrijven valt het tegen als het erop aankomt. Wij proberen ervoor te zorgen dat ons fruit niet verloren gaat." Ook bij de keuze van de gewassen heeft hij duurzaamheid in zijn achterhoofd. "We kiezen vooral rassen die weinig ziektegevoelig zijn."

Toekomst

Voor de toekomst van het bedrijf zijn er nog genoeg dromen. "We proberen onze activiteiten iets te verleggen. Onze basis blijft groente en fruit, onze producten. Maar we willen deze ook op andere plekken gaan aanbieden. Hierbij denken we aan bijvoorbeeld ziekenhuizen of verpleeghuizen.

Ook hebben we een samenwerking met de gemeente Duiven. Wij zorgen voor fruit in sportkantines. Dat is het idee voor de komende jaren: samenwerken met verschillende partijen."

De kracht van speciaalzaak De Pompernikkel 'Doorbreek de sleur, geef je leven kleur. Producten van de specialist, u proeft het beslist'

André Seubring verwelkomt burgemeester Rik de Lange in zijn speciaalzaak.

DUIVEN - Voeding en kwaliteit, André Seubring heeft er flink kaas van gegeten. 25 jaar geleden startte hij zijn eigen delicatessenzaak 'De Pompernikkel' in Duiven. De locatie van de winkel is in de loop van de jaren meermaals veranderd, de drijfveer van de ondernemer niet: zijn 'feeling' voor eten. Seubring ondernemer vertelt over de kracht van zijn speciaalzaak.

"Voeding is alles", vertelt de zelfaangewezen Bourgondiër. In een door voedsel-geobsedeerd 2018, waarin biologisch eten en chemische toevoegingen de spil vormen van verhitte discussies, laat Seubring zich de kaas niet van het brood eten en weet hij zich te onderscheiden van de rest.

De bovenkant van de markt, daar gaat het André om. "Het is belangrijk dat mensen goed eten en weten waar het vandaan komt", deelt Seubring zijn mening. Zijn expertise als chef-kok heeft zeker bijgedragen aan de bovengemiddelde belangstelling voor bewuste producten. Voordat hij in 1993 De Pompernikkel begon was hij chef-kok bij verschillende restaurants in de Liemers.

De voormalige chef-kok zoekt nu in de regio naar samenwerkingen met lokale boerderijen om zo, met de producten van de Liemers en de kracht van de streek, zijn assortiment verder uit te breiden.

Poëtische woorden

'Doorbreek de sleur, geef je leven kleur. Producten van de specialist, u proeft het beslist', zo luiden de poëtische woorden die in de nabije toekomst op de voorruit van de Pompernikkel verschijnen.

'Kennis over

producten wordt

erg gewaardeerd'

Leek de speciaalzaak voorheen enkel het domein voor fijnproevers en dat de supermarkten de touwtjes in handen hadden, volgens Seubring is dat absoluut niet het geval. Mensen blijven volgens hem altijd een voorkeur bewaren voor de 'producten van de specialist'. Het feit dat de Pompernikkel dan ook pal naast een supermarkt aan de Thuvinestraat staat geparkeerd, vindt Seubring alleen maar aangenaam. Zijn kazen, wijnen en delicatessen vinden gretig aftrek. "Voordat mensen in hun auto's stappen, is de drempel laag om toch nog even langs dat winkeltje in te gaan voor een worst of een kaas", aldus André Seubring.

Expertise

Niet enkel weet Seubring zijn klanten te voorzien van goed eten. Met zijn expertise en kennis van de verschillende producten verkoopt hij toegevoegde waarde. "Dat wordt erg gewaardeerd en draagt bij aan de charme van de speciaalzaak."

Door betrokken te blijven met het dorp en de omstreken, houdt De Pompernikkel zijn klanten bij zich. Met wekelijkse proeverijtjes in de buitenlucht, wordt de drempel om een kijkje, of een hapje, te nemen wel erg laag.

Al met al neemt Seubring de toekomstige tekst op zijn ruit erg serieus, het is immers zijn taak om de 'sleur' van het dagelijks leven te doorbreken.

Bedrijvigheid

Ideeën

Idee 1291

Op zoek naar een vaste procentuele landsbegroting. Denk mee en als het u interesseert kunt u zelfs reageren. Laten we de landsbegroting van 2018 als uitgangspunt nemen. De cijfers zijn niet exact, maar dat is hier niet van belang. De Nederlandse staat geeft 277 miljard uit van de 285 die ze ontvangt.
De verdeling in procenten is globaal als volgt, mijn voorstel staat tussen haakjes erachter:
Zorg - 30% (25%) - Sociale zekerheid en arbeidsmarkt - 28% (25%) Onderwijs, cultuur en wetenschap - 12,6% (15%) Gemeente en provincie - 8,6% (8,5%) Buitenlandse Zaken en internationale samenwerking - 4,3 % (7,5%) Veiligheid en justitie - 3,6% (5%) Infrastructuur en milieu - 2,8% (5%) Defensie -2,8% (3%) Rente 2,1% (2%) Economie - 1,8% (1,5%) Wonen en rijksdienst - 1,4% (1%) Financiën - 0,7% (0,5%) Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties - 0,4% (0,5%) Overig - 0,9% (0,5%)
De verantwoording van de aanpassingen mijnerzijds spreken voor zich als u zich de moeite getroost u te verdiepen in de Liemers List en het gedachtegoed van HOPE XXL. Ik wil daar in latere Ideeën nog wel op terugkomen, maar voor nu is het evident dat, als je een beetje je gezond verstand gebruikt, je uitkomt op de nieuwe verdeling. Toch? Ik stel voor dat we dit voor 2020 inhoudelijk regelen en vervolgens in de grondwet vastleggen. Dat duurt lang! Het is trouwens goed dat het lang duurt, omdat het een zorgvuldig proces moet zijn. We kunnen er wel naartoe werken dat in 2030 de gewenste percentages zijn bereikt. Dat zal ongetwijfeld ongeveer de Multaboni-verdeling worden, maar ik wil u de ruimte bieden er zelf achter te komen. Soms verbaas ik me over het feit dat niet iemand eerder met dit idee gekomen is. Indien u deze opmerking pedant vindt, hebt u gelijk, maar dat doet niets af aan de inhoud van de opmerking. Die staat, hoe pedant u het ook vindt. Over pedant volgende keer meer!

MULTATULIAANS COMMENTAAR

Het gaat dit keer over cijfers, een streven. Het is het derde en laatste deel van idee 1291 en elk deel sluit bij de andere aan. Verbetering en verbeteren, dat is waar het om draait. En nadenken natuurlijk, want in elk deel worden we aangezet tot nadenken. Dit keer over cijfers, over een voorstel. Dan is er ook de pedante opmerking, ervan uitgaande dat we de opmerking pedant vinden. Multaboni vindt de opmerking van Multatuli pedant.


Verder ingaand op Multatuli, want wat valt er nog over het derde deel van idee 1291 te zeggen? Dat deel en het hele idee trouwens, lijkt me volkomen duidelijk. Dus nu Multatuli, het is een tijd geleden dat ik een idee van hem geplaatst heb met commentaar. Hier volgt daarom idee 6: ´De slotsom der oordeelveilingen van veel onbekwame menschen waarborgt niet meer kans op juistheid dan 't oordeel van één onbekwaam mensch.'
Bij dit idee heeft Multatuli zelf nog aanvullingen, of beter gezegd verbeteringen. Het komt vaker voor dat hij zijn ideeën van commentaar voorziet door aanvullingen of verbeteringen, maar ik vond het eerder niet nodig deze te vermelden. Bij dit idee is zijn commentaar echter zeer interessant, hier volgt het: 'Een gewaarborgde kans is geen kans meer. De juistheid, niet de kans, heeft waarborg noodig. Bovendien had ik in-plaats van 'niet meer' moeten zeggen: 'minder'.' De onduidelijkheid is groot als je het idee met het commentaar vergelijkt. Het hele idee lijkt niet meer te kloppen, of misschien klopt het deels. Ik weet het niet meer, weet u het?

Mijn hersens zijn gekraakt, gekraakt en overspoeld met ideeën waar ze geen raad mee weten. Hoeft ook niet, ik hoef niet alles te weten, al geef ik toe dat het fijn is om het te begrijpen en niet in onwetendheid voort te dolen. Maar ach, dat is de mens. Wij willen alles kennen en begrijpen, terwijl we eigenlijk niks weten. We weten niks, onze hoofden zijn leeg, we zijn leeghoofden.

'Wat is dat voor een groen ding?'

Kjeld naast zijn grote trots: The Green Thing. Foto: Marcel Sloot

Vervolg voorpagina

Kjeld: "Er worden heel wat velomobielrijders aangehouden door de politie, omdat agenten niet op de hoogte zijn dat ze ook de weg op mogen." Velomobielmakers willen dan ook dat een velomobiel een aparte categorie wordt, zoals er ook een duidelijk verschil is tussen een auto en een fiets, zodat er meer bekendheid komt.

Groene toekomst

De velomobiel is hét voorbeeld voor een groene toekomst. Op dit moment rijden er iets meer dan 1500 in Nederland, nog niet zoveel dus. Het is een hele groene manier van rijden, omdat ook lange afstanden slechts op spierkracht afgelegd worden. Ook nemen ze heel weinig ruimte in, dus als iedereen een velomobiel zou rijden, zouden de wegen maar half zo breed hoeven te zijn.

Wachttijd

Wel duurt het even voordat je een velomobiel hebt. Het maken van een velomobiel is echt handwerk, op deze manier kan alles naar wens worden aangepast. Er is al een flinke wachtrij ontstaan, op dit moment duurt het een jaar om je bestelde fiets daadwerkelijk binnen te krijgen.

Duizend kilometer op de teller

Voor Kjeld was dit wachten het waard: "Ik heb mijn velomobiel nu drie maanden en ik heb al meer dan duizend kilometer op de teller staan. Ik gebruik mijn fiets niet alleen om ergens te komen, van het rijden zelf kan ik enorm genieten." Ook is het leuk dat elke fiets echt uniek is en dat iedereen zijn fiets een naam geeft. Zo heeft Kjeld zijn felgroene velomobiel 'The Green Thing' genoemd, omdat hij groen is op twee manieren, natuurlijk qua kleur, maar ook omdat het een zuinige manier van rijden is. Bovendien omdat mensen denken: 'Wat is dat groene ding?' als ze Kjeld voorbij zien komen.

Liemerse Uitdaging toe aan vernieuwing

Sylvia Verhaar (rechts) geeft het stokje over aan Audrey Jeurissen.

LIEMERS - We hebben het bij de Liemerse Uitdaging niet over zomaar een vernieuwing. Manager en initiatiefnemer Sylvia Verhaar stopt na vijf jaar met het uitoefenen van haar functie. Ze geeft het stokje door aan Audrey Jeurissen. Wel blijft Sylvia nog steeds betrokken als nieuw bestuurslid van de Liemerse Uitdaging.

Audrey heeft een ondernemersachtergrond en voelt zich erg aangetrokken tot vrijwilligerswerk, de eisen voor een nieuwe manager. Al een aantal maanden liep ze mee in de organisatie. Ze vertelt: ''De regio de Liemers beschikt over veel maatschappelijk betrokken ondernemers, die zich graag - zonder dat er geld aan te pas komt - inzetten voor lokale verenigingen en stichtingen. Daar word ik nou enthousiast van!''

Sylvia kijkt trots terug op de afgelopen vijf jaar. Ze stond aan de wieg van de ontwikkeling van de regionale Uitdaging. In 2016 gingen de Montferlandse Uitdaging en de Duivense Uitdaging samen over in de Liemerse Uitdaging. 744 matches (tot en met 2017) ter waarde van 876.230 euro was de uitkomst van deze ontwikkeling.

Stichting de Liemerse Uitdaging is een bedrijvennetwerk dat bemiddelt in de vragen van maatschappelijke organisaties en het aanbod van het bedrijfsleven in menskracht, materialen en middelen. Wordt een vraagstuk opgelost binnen het netwerk, dan is er sprake van een 'match'. Daarnaast beschikt de Liemers Uitdaging over een Spullenbank, waar bedrijven hun overtollige spullen een tweede leven in kunnen laten blazen bij maatschappelijke organisaties.

Het nieuwe bestuur bestaat nu uit: Jan Ummenthum (voorzitter), John Aaldering (penningmeester), Rianne de Jong (secretaris), Dirk Hoogland, Aletta Haarberg, Harald Wiggers en Sylvia Verhaar.

Informatie: www.liemerseuitdaging.nl

Pien Heijneman

Camillia Stokman

10 / 12

Door onze redactie

12 / 12