GN Nijmegen-Noord

14 november 2018

GN Nijmegen-Noord 14 november 2018


Herfstlandschap bij Doornik

Verschillende vogels met in het midden een ekster. (foto: Gijsbert Peelen SLN)

BEMMEL - Herfstlandschap bij Doornik. Deze excursie voert door landgoed Doornik en langs de restanten van het dorpje Doornik uit de achttiende eeuw. Dit vormt dit keer het onderwerp van deze excursie samen met de voorbereiding van de natuur op de naderende winter.

Nu bestaat onze winter slechts uit het sluiten van deuren en ramen en het hoger draaien van de verwarming maar vroeger werden door onze voorouders wintervoorraden aangelegd. Wat gebeurt er in de natuur, met de planten en dieren in de polder? Hoe houden zij rekening met de klimaatverandering en hoe reageren zij erop? Verdorren de planten en bomen nog steeds en laten zij nog altijd hun bladeren vallen? Hoe doet de bever het ’s winters in de polder? Waar blijven insecten en andere kleine diertjes? Waarom is er vogeltrek en zijn de ganzen de enige gasten uit het hoge noorden?

Natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan op zondag 18 november van 14.00 tot 16.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Restaurant Zijdewinde in Doornik, (Waaldijk 28, Bemmel) de polder in voor een flinke wandeling. "Onderweg hebben we oog voor alles wat leeft en probeert te overleven. Tip: laarzen aan; kijker en fototoestel mee." Deelname kost 3 euro; voor kinderen 1,50 euro.

Nadere informatie: Gijsbert Peelen 06 10864179 of info@lingewaardnatuurlijk.nl.

Engelse koormuziek in Lent

LENT - Kom genieten van prachtige Engelse Koormuziek op zondag 18 november om 19:00 uur in Lent.

Deze Choral Evensong wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Maria Magdalena Parochie en de Protestantse gemeente de Vierplek. Het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van musicus-theoloog Hanna Rijken verzorgt de koorzang.

Een Choral Evensong is afkomstig uit de Anglicaanse Kerk en komt uit de kloostertraditie. De populariteit van de Choral Evensong groeit enorm in Nederland en dat bleek ook bij de eerste Choral Evensong in Lent in februari van dit jaar. De hoogwaardig uitgevoerde muziek in combinatie met een aantal eeuwenoude rituelen maakt dat mensen met, maar ook zonder kerkelijke achtergrond de Choral Evensong prachtig vinden.

De Evensong vindt plaats om 19:00 uur in de O.L.V. Maria Geboortekerk Pastoor van Laakstraat 42 in Lent. Vanaf 18.30 uur is de kerk open. De toegang is gratis. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Iedereen is welkom!

Mantelzorg-ontmoetingsochtend Dodewaard

DODEWAARD - Op dinsdagochtend 20 november start Huis van Dodewaard om 10. 30 uur met een mantelzorg-ontmoetingsbijeenkomst voor oudere inwoners. Deze ontmoetingsochtenden dragen een klein beetje bij aan het zware bestaan als mantelzorger.

Doel is vooral even ontspannen en samen koffie te drinken. Daarbij is er natuurlijk alle tijd en ruimte om zorgen en mooie momenten met elkaar te delen. De huisarts, predikant Martin Bil en de thuiszorg STMR zijn deze eerste ochtend aanwezig. Vrijwilligers begeleiden de ochtenden. Zij bespreken met de aanwezige mantelzorgers de invulling van volgende bijeenkomsten. Mantelzorgers die hun partner niet alleen thuis kunnen laten, kunnen contact opnemen met het Huis van Dodewaard.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met het Huis van Dodewaard via huisvandodewaard@gmail.com of door het inspreken van een bericht in op 06 82278064.

Feelgood film - The Leisure Seeker

The Leisure Seeker. (foto: pr)

ELST - Tijdens de filmavond op donderdag 15 november draait de 'The Leisure Seeker' in Theater De KiK in Elst. Aanvang: 20:00 uur en kaartjes zijn te bestellen via www.theaterdekik.nl.

The Leisure Seeker (romantisch drama): Ella en John hebben samen een prachtig leven gehad. Nu ze beiden ernstig ziek zijn, verlangen ze naar een laatste avontuur. Met hun oude camper, The Leisure Seeker, ontvluchten ze de benauwende bemoeienis van hun dokters en volwassen kinderen.

Het wordt een reis vol verrassingen, tegenslagen en herinneringen, van Massachusetts naar Florida. Onderweg vinden ze hun liefde voor het leven en voor elkaar terug.

Oscarwinnares Helen Mirren (The Queen) en Golden Globe-winnaar Donald Sutherland (JFK) schitteren in The Leisure Seeker, een romantische tragikomedie van de Italiaanse regisseur Paolo Virzì naar de gelijknamige bestseller van Michael Zadoorian.

Herfstbingo

BEMMEL - De Vrienden van Liduina organiseren weer hun jaarlijkse herfstbingo. Iedereen is welkom op donderdag 15 november - 19.00 uur in de recreatiezaal van verzorgingshuis Liduina aan de Gouden Appel 120 in Bemmel.

Het programma voor deze avond: vanaf 19.00 uur zal er koffie/thee, met iets lekkers, worden aangeboden. 19.30 uur start van de verkoop bingoplankjes. Die kosten 2,50 euro per stuk en kunt u kunt dan drie ronden meespelen. Per ronde zijn er drie mooie prijzen te winnen.

De opbrengst van deze bingo komt geheel ten goede aan de bewoners. Ook zullen er weer enkele hapjes geserveerd worden aangeboden door Vrienden van Liduina.

Radboudumc zoekt mensen met beroerte en TIA voor onderzoek

NIJMEGEN - Het Radboudumc zoekt mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad voor onderzoek naar het evenwicht. Om veilig te kunnen lopen en bewegen is een goed evenwicht belangrijk. Mensen die een lichte beroerte of TIA hebben gehad hebben soms moeite met het bewaren van hun evenwicht.

Om meer inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van een lichte beroerte en TIA op het evenwicht, is de afdeling Revalidatie van het Radboudumc in samenwerking met de TU Delft een onderzoek gestart. Met het onderzoek willen we beter begrijpen hoe de handhaving van het evenwicht werkt en hoe het evenwicht samenhangt met het risico om te vallen. Uiteindelijk zullen de resultaten gebruikt worden om te bepalen welke mensen mogelijk baat hebben bij evenwichtstraining. Het Radboudumc zoekt deelnemers die ten minste zes maanden geleden een lichte beroerte of TIA hebben gehad en daarbij uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been hebben ervaren. Het maakt voor het onderzoek niet uit of deze verschijnselen nu nog merkbaar zijn.

Deelnemers komen eenmalig naar het Radboudumc. Tijdens het bezoek wordt het evenwicht gemeten met verschillende testen. Daarnaast houdt iedere deelnemer vier keer een week lang bij hoeveel hij/zij beweegt in het dagelijks leven met behulp van een soort stappenteller. Ook vragen wij deelnemers om gedurende een jaar bij te houden hoe vaak ze vallen. Reiskosten worden vergoed. Bent u een volwassene met een lichte beroerte of TIA die uitvalsverschijnselen en/of spierzwakte in het been heeft ervaren? Neem dan vrijblijvend contact op met Sanne Beurskens via 024 3668426 of moveon.reval@radboudumc.nl.

Open repetitie Koor Eigen Wijs

ELST - Heb jij zin om je zangervaring nieuw leven in te blazen?

Koor Eigen Wijs is na de zomer met dirigente Lisa Kézér (35, zangeres, songwriter, vocal coach en arrangeur) aan een nieuwe periode begonnen. Dit is bij uitstek een moment voor nieuwe leden om aan te haken. Eigen Wijs gaat de komende maanden aan de slag met nieuw repertoire, terwijl ook enkele oudere nummers onder leiding van Lisa een ander kleurtje zullen krijgen.

Geïnteresseerd? Kom meezingen tijdens onze open repetitie op 14 november, van 20.00 tot 22.15 uur in basisschool De Esdoorn, Chopinstraat 3 in Elst. Graag vooraf aanmelden via www.kooreigenwijs.nl.

Wijkplatform Elst-Noord wint Elsterdorpsquiz

Winnend team met Jan Bouwknegt, Feike Vlas, Piet Brocatus, Erna van Zadelhoff en Jan Hoekzema. (foto: Sipkje Schimmel)

ELST - Niet minder dan 25 teams van vijf deelnemers vulden de zaal van het Wapen van Elst tijdens de Elster Dorpsquiz op vrijdagavond 2 november. Deze dorpsquiz werd voor de elfde keer georganiseerd door Historische Vereniging Marithaime.


Wes Leurs was ook nu weer de quizmaster. Het team dat deze quiz mogelijk heeft gemaakt bestond uit Toon Osterloh, André Heezen, Wies Ras, Johan van Meegen, Toon Joosten en Eddy Brunekreeft. Niet als in de jubileumquiz van vorig jaar alleen maar vragen omtrent Elst maar weer thema’s als actualiteit, muziek, film, sport, geschiedenis maar ook (beeld)vragen betreffende het dorp Elst. De vragen waren over het algemeen goed te doen gezien de vele 100-procentscores van de teams. De verschillen tussen de teams in de totaalscores per ronde waren daarom klein. Na vier rondes van zestien vragen kwamen het team van Kersten & Co en die van Wijkplatform Elst-Noord bovenaan te staan met een gelijk aantal punten. Wijkplatform Elst Noord won uiteindelijk in de barrage op het podium na slechts één vraag: Jan Hoekzema van het Wijkplatform Elst Noord wist exact hoeveel (plak)plaatjes staan in het boek ‘Groeten uit Elst’ uitgegeven door een supermarkt uit Elst. Zijn opponent van Kersten & Co zat er naast.
Hoekzema mocht de trofee meenemen naar zijn team in de zaal.Het winnende team van Wijkplatform Elst Noord bestond naast Jan Hoekzema uit Piet Brocatus, Erna van Zadelhoff, Jan Bouwknegt en Feike Vlas.

Con Amore op concertreis naar zustergemeente Usingen

(foto: F. Saltenberger / Usingen) F. Saltenberger (Usingen)

OOSTERHOUT - Naar aanleiding van eerdere muzikale uitwisselingen tussen de zustergemeentes Usingen (Duitsland) en Overbetuwe is muziekvereniging Con Amore uit Oosterhout uitgenodigd om op te treden tijdens het jaarlijkse benefietgala van de plaatselijke organisatie ‘Wir helfen’ en de seniorenmatinee.

In het weekend van 3 en 4 november reisden 45 muzikanten, een aanhanger vol met galakleding en muziekinstrumenten, en een busje met slagwerk af naar het stadje Usingen, in de deelstaat Hessen.

De muzikanten werden ondergebracht in een hotel, gastgezinnen en een vakantiewoning. Zij zijn een heel weekend verwend met heerlijk eten, gastvrijheid, ‘Kaffee mit Kuchen’. Andersom hebben zij twee bomvolle concertzalen verrast met zowel klassieke stukken van onder andere Strauss, Sjostakovitsj en Piazolla, moderne nummers van Queen, Bassey en David Bowie en een aantal onvervalste Duitse Schlagers.

Als dank was een Duits-Nederlandse afterparty georganiseerd, waarbij zowel de Nederlandse muzikanten als de Duitse concertgasten tot in de vroege uurtjes gedanst hebben. De banden tussen inwoners van beide gemeentes zijn op deze muzikale wijze weer op een bijzondere wijze aangehaald! Na afloop van het tweede concert keerde de bus op zondagavond weer terug naar Oosterhout. De commentaren in de lokale Duitse kranten op maandag waren zeer uitgebreid en lovend.

Open repetitie Koor Eigen Wijs

ELST - Heb jij zin om je zangervaring nieuw leven in te blazen?

Koor Eigen Wijs is na de zomer met dirigente Lisa Kézér (35, zangeres, songwriter, vocal coach en arrangeur) aan een nieuwe periode begonnen. Dit is bij uitstek een moment voor nieuwe leden om aan te haken. Eigen Wijs gaat de komende maanden aan de slag met nieuw repertoire, terwijl ook enkele oudere nummers onder leiding van Lisa een ander kleurtje zullen krijgen.

Geïnteresseerd? Kom meezingen tijdens onze open repetitie op 14 november, van 20.00 tot 22.15 uur in basisschool De Esdoorn, Chopinstraat 3 in Elst. Graag vooraf aanmelden via www.kooreigenwijs.nl.

Bewoners 'Overbetuwe Overbelast'

Gedeelte van de mensen van Overbetuwe Overbelast bij een eerder overleg. (foto: Overbetuwe Overbelast)

OVERBETUWE - Op dinsdagavond 20 november komen de bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast samen voor een openbare vergadering. Centraal staan de acties tegen de komst van een railterminal aan de Betuwelijn bij Reeth en Valburg.

De bezorgde bewoners klopten al aan bij de provinciale politiek en deden per brief en in het provinciehuis een oproep om de plannen te stoppen. Volgens ‘Overbetuwe Overbelast’ worden zo tientallen miljoenen gemeenschapsgeld en een hoop overlast voorkomen. Zo gaat de railterminal voor extra vrachtwagenverkeer zorgen en zo voor meer verkeersoverlast op de route Elst-Nijmegen.

Ondertussen heeft de actiegroep ook de ondersteuning van diverse deskundigen op het gebied van milieu, veiligheid en ook een advocaat die de bewoners ondersteunt met de voorbereiding van juridische acties. De procedures voor inspraak moeten nog beginnen. Ook wordt gewerkt aan een flyer waarin alle gevolgen van de railterminal op een rijtje gezet worden, zodat meer mensen uit de omgeving op de hoogte gebracht worden.

Ook meepraten en meedoen? De vergadering is op 20 oktober om 20.00 uur (locatie nader te bepalen). Aanmelden kan op overbetuweoverbelast@gmail.com. Volg Overbetuwe Overbelast op Facebook: https://www.facebook.com/OverbetuweOverbelast of op Twitter @overbelast.

Kindercollege over: hoe word je astronaut?

Astronaut André Kuipers

BEMMEL - Ben jij ook zo benieuwd, hoe het voelt om in een raket door de ruimte te zweven? Kom dan op woensdagmiddag 21 november naar Bibliotheek Bemmel. Ewald Nijenhuis gaat je dan precies vertellen hoe het is om astronaut te zijn. Wie weet word jij wel de nieuwe André Kuipers!

Wat doen astronauten eigenlijk de hele dag in een ruimteschip? Hoe voelt het om gewichtloos te zijn? En hoe lang ben je bezig als iemand zegt: loop naar de maan? Ewald Nijenhuis weet veel over ruimtevaart. Je kunt hem gerust de oren van het hoofd vragen. Hij zal je alles vertellen over de wereld van de ruimtevaart. Na afloop weet je precies wat de Nederlandse astronaut André Kuipers hoog boven de aarde allemaal heeft meegemaakt.

Dit kindercollege duurt van 16.00 tot 17.00 uur en is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar. Zeker zijn van een plaatsje? Zet het college in je agenda en meld je vooraf aan via bemmel@obgz.nl of in de vestiging. Het kindercollege is helemaal gratis.

Het hele jaar door vinden in verschillende vestigingen van de Bibliotheek Gelderland Zuid kindercolleges plaats. De kindercolleges zijn geschikt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Meer informatie staat op www.obgz.nl/kindercolleges.

Sinterklaasintocht Bemmel

Ook Sinterklaas heeft er ieder jaar weer zin in. (foto: Loes Bouwens)

BEMMEL - Op zaterdag 24 november doet Sinterklaas Bemmel weer aan. De goedheiligman komt met zijn eigen oldtimerpakjesvrachtwagen om 14.00 uur aan op het marktplein bij de Theaterkerk, uiteraard vergezeld door de nodige pieten. Dit alles onder muzikale begeleiding van drumfanfare Eska.De intocht wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Geintrappers, in samenwerking met de Bemmelse ondernemersvereniging. Het programma is speciaal voor kinderen van de basisschool tot en met groep vijf. Ook kinderen van omliggende dorpen zijn welkom. Het programma op het marktplein begint om 13.30 uur, Sinterklaas zelf maakt een halfuur later z’n opwachting. Hij zal worden verwelkomd door burgemeester Marianne Schuurmans en kinderburgemeester Cas Vermaas. Het wordt een spannend feest met medewerking van Showcase, dat tot ongeveer 15.15 uur duurt. Na afloop krijgen kinderen een traktatie en is er gelegenheid om met pieten op de foto te gaan.

Route optocht
De start is bij de oefenruimte van Eska (Sportlaan), waarna Sinterklaas rechtsaf de Wardstraat in gaat. Aan het einde van de weg linksaf (Dijkstraat) en vervolgens de tweede weg linksaf de Klappenburgstraat in. Deze weg zal worden gevolgd tot aan de ijssalon, waarna de stoet linksaf gaat (vernieuwde winkelpromenade). Aan het eind slaat Sinterklaas rechtsaf de Loostraat in om te eindigen op het marktplein.

Meer informatie
Aanvullende informatie over de sinterklaasintocht of alles over De Geintrappers is terug te vinden op de website (www.degeintrappers.nl).

Openingsbal Blauwe Striekske

VALBURG - Het carnavalsseizoen staat weer voor de deur. Ook komend jaar gaat Prins Robbert de Kleivruuter met zijn hofdames Marieke en Brigitte de Strieken weer voor in de polonaise.

"Een jaar waarin we op 18 en 19 januari opnieuw pronken bij Watergoed en op dolle zaterdag het grandioze succes van de verlichte optocht proberen te evenaren. Houd onze website (www.blauwestriekske.nl) en facebook-pagina in de gaten voor de laatste nieuwtjes op dit gebied.

Maar geen prinsenbal om het jaar mee te openen dit jaar dus! Het openingsbal op 17 november staat wel in het teken van een afscheid. Dit keer niet van een prins, maar van een President: Bas den Ambtman hangt na 11 jaar de microfoon aan de wilgen. In die 11 jaar is Bas uitgegroeid tot één van de gezichten, maar zeker ook de stem van carnaval in Striekenburg. Gelukkig blijft hij wel behouden voor onze vereniging, Bas treedt toe tot de senaat van ’t Blauwe Striekske. Uiteraard laten we het afscheid niet ongemerkt voorbij gaan, tijdens het openingsbal zullen wij Bas op gepaste wijze uitzwaaien. Ook een aantal andere leden heeft besloten een stapje terug, opzij of voorwaarts te maken, ook hieraan zullen wij de nodige aandacht besteden. De avond vindt plaats in café De Viersprong; de zaal opent om 20:30. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens het openingsbal zullen ook voor het eerst de Striekenmunten 2019 te koop zijn. Nog ‘oude’ blauwe 2018 munten over? Geen nood, deze kunnen tijdens het openingsbal nog (voor het laatst!) worden ingeleverd."

Spreekuur 'Kinderen en kanker'

NIJMEGEN - Het gratis spreekuur Kinderen en kanker is is op afspraak elke eerste en derde donderdag van de maand. De eerstvolgende is donderdag 15 november van 18.30-20.00 uur.

Het pedagogisch spreekuur wordt gehouden door Masja van Bokhorst, orthopedagoog in een medische setting. Voor iedereen die informatie zoekt over het omgaan met kinderen die te maken hebben met kanker. Voor ouders en grootouders, maar ook leerkrachten of andere professionals die met kinderen werken, zijn welkom op het spreekuur.

Meer info en aanmelding: www.marikenhuis.nl. Aanmelden kan ook telefonisch tijdens de openingsuren van het Marikenhuis (024 30131522).

Parochie

H. Maria Magdalena

Zaterdag 17 november
19.00 uur: H. Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, G. Peters, Enjoy
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, GK De Levensbron
19.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, woord- en communieviering, J. Kallen, Leonarduskoor


Zondag 18 november
10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, N. Sales, Musica Amare
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm
10.00 uur: O.L.V. Van Zeven Smarten Haalderen, IGEE-viering in Prot. Kerk Huissen stad,
                 V. Bulthuis en ds. M. Glastra.
09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, woord- en communieviering J. Kallen, Ubi Caritas

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Loek Peters speelt voorstelling 'Ma' (van Hugo Borst)

Loek Peters - Ma. (foto: Annemieke van der Togt)

ELST - Op zondag 25 november om 15.00 uur speelt Loek Peters de voorstelling 'Ma' (van Hugo Borst) in Theater De KiK.

Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait ‘meneer Alzheimer’ de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? De solovoorstelling Ma is gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Loek Peters vertolkt zijn dilemma’s, angsten en moederliefde.

Het boek Ma won een Hebban Award in de categorie beste non-fictie. Het luisterboek van Ma werd genomineerd voor een Hebban Award voor Beste Luisterboek. Samen met Carin Gaemers won Hugo Borst de Machiavelliprijs 2016 voor hun manifest ‘Scherp op ouderenzorg’. Volgens de jury schreven zij politieke geschiedenis door in recordtempo het onderwerp uit de politieke sfeer vandaan te halen.

Kaartjes en verder informatie via www.theaterdekik.nl.

Dagje uit voor zilveren Zonnebloem Oosterhout

Zonnebloem Oosterhout en vrjiwilligers. (foto: Tamara Hagen)

OOSTERHOUT - De Stichting Zonnebloem Oosterhout bestond in juni van dit jaar 25 jaar. Om dit te vieren werd een jubileumdag georganiseerd, die in samenwerking met de stichting Barenbrug Helping with Hands mogelijk is gemaakt. Een dagje Biesbosch en Werkendam met Zonnebloem Oosterhout.

Op maandag 5 november vertrok een groep van ongeveer vijftig personen (deelnemers en vrijwilligers, waaronder medewerkers van Barenbrug Holland BV) met de bus vanuit Oosterhout naar de Biesbosch.
De eerste stop was in Werkendam. Bij de Biesbosch Schuur stond koffie met heerlijk appelgebak klaar.
Aansluitend werd er met de bus een mooie rondrit gemaakt door het prachtige natuurgebied van de Biesbosch. De gids gaf veel informatie over de Biesbosch dat de afgelopen vijf jaar, in het kader van de maatregel 'Ruimte voor de Rivier', een belangrijke functie heeft gekregen om het gevaar van de steeds verder stijgende waterstanden van zowel de rivieren als de Noordzee het hoofd te bieden. Na een heerlijke lunch ging de groep met de bus op weg naar het museum in Werkendam. Het Biesbosch Museum laat vooral zien op welke wijze de mens vanaf 1421 tot heden zijn brood in het gebied verdiende en door zijn handelen het uiterlijk van de Biesbosch heeft bepaald. Als afsluiting van deze bijzondere dag werd iedereen getrakteerd op een overheerlijk diner. Het was een bijzonder mooie dag voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers van de Zonnebloem Oosterhout.

Begint het alweer te kriebelen? De winter komt eraan!

ELST - Je doet er goed aan om je lichaam voor te bereiden op de wintersport. Op de piste merk je de voordelen. Je bent minder gevoelig voor blessures, hebt een groter uithoudingsvermogen en minder spierpijn!

Vanaf dinsdag 20 november geeft Elistha fitness in het teken van de voorbereiding op de wintersport. In de Kruisakkers, van 20:00 – 21:00 uur. Loop ook eens binnen en kijk mee hoe jij je het beste kunt voorbereiden. Ski-Fit bij Elistha: stuur een mail naar info@elistha voor meer informatie.

Afscheid van de jubileumprins: Wie wordt prins van Duppertdurp?

ELST - Op zaterdag 17 november is het zo ver: dan wordt de neie prins van Elst bekendgemaakt. Een heel jaar lang mag hij regeren over het Duppertdurp.

Op deze zaterdag zullen we om 20.11 uur afscheid gaan nemen van Z.D.H. Prins Arno van de Paplepel en zijn Adjudant Dave. Carnavalsseizoen 2017-2018 stond in het teken van het jubileumjaar van carnavalsvereniging De Batsers. Dit jaar bestond de vereniging namelijk 55 jaar. De Prins kijkt terug op een mooi jubileumjaar.

"Het was fantastisch om jubileumprins te mogen zijn. Het is en blijft een hele bijzondere ervaring om Prins te zijn. Je mag je club vertegenwoordigen in een heel speciaal jaar. Alle activiteiten heb ik als speciaal ervaren. Voor mij in het bijzonder was het een eer om het Batsersboekje 'Dingetjes en Dingskes' het levenslicht te laten zien en het als eerste uit te mogen reiken aan, op dat moment in verwachting zijnde, dames van onze club. En hoe mooi is het om je eigen onderscheiding uit te mogen reiken aan alle carnavalisten, waaronder vele mensen die mij lief zijn. En misschien wel het dierbaarste dat je carnaval mag vieren met 'de Paplepels'; onze beide gezinnen, van mijn adjudant Dave en van mij. In totaal elf carnavalisten die van heel dichtbij het Prinsschap hebben meebeleefd. Het was bijzonder, speciaal en een belevenis die ik/wij nooit zullen vergeten."

Aankomend jaar zal een neie prins regeren over het Duppertdurp. Tegen de neie prins wil Prins Arno van de Paplepel zeggen: "Blijf vooral jezelf, geniet er met volle teugen van en bereid jezelf zo goed mogelijk voor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Koester het Prinsschap, samen met je directe omgeving en beleef er heel veel plezier aan."

De Batsers bedanken Prins Arno van de Paplepel en zijn Adjudant Dave voor een prachtig carnavalsseizoen en wensen de neie prins alvast heel veel plezier in het aankomende seizoen. Kaarten voor het Prinsenbal zijn verkrijgbaar bij Bruna Herberts en Dierspecialist Moniek

Lezing over teelt van oude granen

Eenheid. (foto: Louis Dolman)

SLIJK-EWIJK - Op woensdag 21 november spreekt Louis Dolmans over oude granen in Dorpshuis Beatrix, aanvang 20.00 uur. De avond wordt organiseerd door de Historische Kring Oosterhout, Slijk-Ewijk, Valburg e.o.

Louis Dolmans teelt op zijn Doornik Natuurakkers op biologisch dynamische wijze oude graanrassen. ‘Ik maakte als jongen de kaalslag van de ruilverkavelingsprocessen van dichtbij mee en die gingen me dwars door de ziel. Toen besloot ik, ooit word ik boer en ga ik alles terug planten. Vanaf 2010 teel ik graan, lupine en pompoenen en sinds kort vinden ook fruit- en notenbomen een plaats op mijn akkers. Ik merk dat door mijn manier van natuurlijke landbouw, met veel akkerranden, heggen, bomen en bosjes, in totaal 33 hectares, het aantal broedvogels heel sterk toeneemt. Oók een aantal rode lijstsoorten, zoals patrijzen en kneutjes, keert in het gebied terug en dat gaat verrassend snel.’

Van veel kanten is er waardering voor de natuurakkers. Zo liet Staatsbosbeheer in 2012 weten: 'De akkers met de kruidenrijke randen liggen er prachtig bij terwijl de heggen een verrijking voor het landschap zijn.' In datzelfde jaar beloonde de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap Louis Dolmans met de 'Gouden Mispel' als waardering voor getoonde moed en tomeloze energie. In de zomermaanden vinden iedere woensdagavond graanwandelingen plaats zodat het publiek kennis kan nemen van deze innoverende manier van akkerbouw. Meer weten? zie: www.doorniknatuurakkers.nl.

Graag tot ziens op 21 november, de toegang is gratis.

TOP-Film (livestream): Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethoven en Brahms

BEMMEL - Op donderdag 22 november kan men via livestream getuige zijn van een prachtige concertfilm. Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethovens Vierde pianoconcert en de Tweede Symfonie van Brahms, topstukken uit de klassiek-romantische periode.

Vierde pianoconcert van Beethoven: Het orkest bundelt hier zijn krachten met sterpianist Yefim Bronfman. Deze Russisch-Israëlisch-Amerikaanse meester staat bekend als een zwaargewicht, uitblinkend in tumultueuze stukken. Nu buigt Bronfman zich echter over het subtielste en tederste pianoconcert dat Beethoven componeerde.

Tweede Symfonie van Brahms: Johannes Brahms begon relatief laat met het componeren van symfonieën. Zijn respect voor Beethoven was zó groot dat hij zich er lange tijd niet aan waagde. Uiteindelijk schreef hij er vier, elk met een eigen karakter. De Tweede wordt qua karakter vaak vergeleken met Beethovens Pastorale: orkestmuziek als een zomerwandeling. Volgens Brahms zelf echter was het werk ´ondraaglijk melancholiek´.

Aanvang 20:00 uur in de Theaterzaal. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Kinderschaatsbaan en straattheater op kerstmarkt Bemmel

BEMMEL - Tijdens de kerstmarkt Bemmel, die op zondag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur wordt gehouden, is op het plein voor de Hema dit jaar een heuse kinderschaatsbaan. Daarnaast zijn er allerlei leuke kinderactiviteiten.

Dit is mogelijk gemaakt door de Hema Bemmel, die alles samen met het Oer-kind organiseert. Ook zullen er dit jaar straattheater-acts in het centrum te zien zijn. Hiervoor heeft een groot aantal kleinere ondernemers zich collectief als ambassadeur bij de kerstmarkt Bemmel 2018 aangesloten. Evenals andere jaren is er de traditionele kerstmarkt, treden koren op en is op de Markt weer een overdekte proeverij. Ook het wensboomproject ontbreekt dit jaar niet. Natuurlijk zijn tijdens de kerstmarkt alle winkels en horecagelegenheden geopend. Het wordt gezellig winkelen en genieten van een hapje en een drankje. Parkeren is overal gratis.

Zowel zaterdag 8 als zondag 9 december vindt van 11.00 tot 17.00 uur in kasteel De Kinkelenburg voor de vijfde keer de expositie 'Kunst in het Kasteel' plaats. Dertien professionele kunstenaar laten de bezoekers een grote variëteit aan kunstwerken zien. Meer informatie staat op www.expo-kinkelenburg.nl.

Nieuw in Bemmel is ook de Uitvaartbeurs, die zondag 9 december van 11.00 tot 17.00 uur in en om de theaterkerk wordt gehouden. Deze wordt georganiseerd door Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard. Meer informatie ervoer staat op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl.

Inschrijven voor deze unieke kerstmarkt kan nog tot uiterlijk 1 december via www.kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook meer informatie.

Gedenken van iemand die u dierbaar is... Voor wie brandt u een kaarsje? 'Moment van herdenken'

(foto: Copyright www.leechris.eu 2013) Foto: Copyright www.leechris.eu 2013

BEMMEL - Mag ik je vragen
dichtbij mij te blijven
mij telkens te vinden
als de tijd mij vergeet

Mag ik je vragen
een kaarsje te branden
de vlam te bewaken
als ik 't niet meer weet

Op zaterdag 8 december organiseert Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard voor het tweede jaar het 'Moment van herdenken'. U bent welkom vanaf 15.00 uur in de Theaterkerk aan de Markt 5 in Bemmel.

Programma

15.00 uur Ontvangst in de foyer

15.30 uur Aanvang 'Moment van herdenken' door gastsprekers Marcel Ras en Willeke Tydings

17.00 uur Afsluiting

17.15 uur Samenzijn tot ongeveer 18.00 uur

Muzikale begeleiding door Jochem Macaré op piano en het Donatuskoor Bemmel.

"Wij willen dan onze dierbaren herdenken die niet meer in ons midden zijn. Wij ontsteken een lichtje voor hen omdat wij ons willen blijven
herinneren wie zij waren. Gastsprekers Marcel Ras en Willeke Tydings zullen samen met Constantijn Koen invulling geven aan het 'Moment van herdenken'. Na afloop is er gelegenheid om samen na te praten en herinneringen op te halen.

Nabestaanden die wij de afgelopen jaren hebben mogen begeleiden en ondersteunen, kunnen zich aanmelden door uiterlijk woensdag 28 november het aanmeldformulier in te vullen op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl/moment-van-herdenken. Wij stellen uw komst zeer op prijs. Meer informatie over het 'Moment van herdenken', vindt u op www.uitvaartverzorging-lingewaard.nl."

Nieuw: grote vlooienmarkt in Elst

ELST/ OVERBETUWE- In sporthal De Helster aan de Schubertstraat 1 is er zondag 18 november van 9.00 tot 16.00 uur een vlooienmarkt.

Veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding wordt er te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv. (06 39108152, www.animo-vlooienmarkten.nl).

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering.

Gezellige meetingavond voor hengelsportliefhebbers

OOSTERHOUT - Op vrijdag 23 november vanaf 20.00 uur is er in dorpshuis De Schakel in Oosterhout een gezellige meetingavond voor alle hengelsportliefhebbers.

Tijdens deze avond zal het team van KH Baits and Tackle aanwezig zijn, waaraan de bezoeker alles kan vragen over alle disciplines van de hengelsport. Karper-, wit-, roofvis of barbeel, het maakt niet uit. Ook is er de gelegenheid om onderlijnen te knopen en diverse systemen te bespreken. "Wilt u liever tijdens een gezellige avond een praatje maken met je vismaten en/of collega vissers, dan bent u ook van harte welkom." Gratis toegang. Consumpties zijn voor eigen rekening. Dorpshuis De Schakel staat aan De Honsvoet 2 in Oosterhout.

10 / 12

De leukste juf van het land.

Staat vandaag als jarige Jet in de krant.

Hoera D.V. 17 november 50 jaar!

Feliciteert u haar?

Hiep hiep hoera.
19 november is de dag dat,
Sofie 1 kaarsje uitblazen mag!
Van harte gefeliciteerd
Liefs van Oma Ria.

Gefeliciteerd
papa en mama met jullie huwelijk van een kwart eeuw!

XXX
Sven en Wessel

Hiep hiep hoera!!
14 november wordt mijn liefste Oma 73 jaar.
Gefeliciteerd! Liefs van
Opa - Maickel - Bep en Kevin.

Oost-Betuwse Uitdaging komt met vierde Beursvloer

BETUWE - Dit jaar vindt de Beursvloer plaats 26 november bij Rabobank Maas en Waal – Oost-Betuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst. Inloop is vanaf 16.30 uur en om 17.00 start de beurs.

Alle verenigingen en stichtingen uit gemeenten Overbetuwe en Lingewaard kunnen, zoals voorgaande jaren, hun vragen voorleggen aan de aanwezige lokale bedrijven en ondernemers. Zij bieden belangeloos hulp aan. Denk aan financieel – en communicatieadvies, klusdiensten, materialen, vervoersdienst of uitjes voor vrijwilligers. In ruil daarvoor bieden aanvragers een passende dienst of ludieke tegenprestatie aan.
In totaal schonken in 2017 de aanwezige bedrijven en ondernemers menskracht, materialen en middelen aan de maatschappelijke organisaties met een geschatte waarde van 22.425 euro.

Workshop Goed zaken doen
Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs verzorgt ook dit jaar de workshop Goed zaken doen ter voorbereiding op de beurs. Deze vindt plaats op dinsdag 20 november en duurt van 19.00 tot ongeveer 21.00 uur. Deelnemers zijn welkom vanaf 18.45 uur. De workshop vindt plaats op de locatie Rabobank Maas en Waal – Oostbetuwe, Industrieweg Oost 16 in Elst, waar ook de Beursvloer dit jaar plaatsvindt.

Meedoen?
Alle verenigingen en stichtingen in gemeenten Overbetuwe en Lingewaard zijn van harte welkom. Meedoen aan de Beursvloer is gratis, net als deelname aan de workshop Goed zaken doen. Meld je aan via info@oostbetuwseuitdaging.nl. Vermeld daarbij naam en telefoonnummer, je organisatie en om welk onderdeel het gaat.

Korting op alle bomen bij Boom-Element Doornenburg

DOORNENBURG – Ruim een jaar geleden nam Bas Gijsbers het boomverzorgingsbedrijf van Herman Horzelenberg over. Inmiddels is de bedrijfsnaam volgens afspraak veranderd naar Boom-Element BV. Een groeiend bedrijf met alle kwaliteiten van Horzelenberg Boomverzorging in huis, aangevuld met de specialistische vakkennis van Bas Gijsbers, zijn echtgenote Inge en hun team. Om de nieuwe naam te vieren biedt Boom-Element in januari en februari 2019 korting op alle bomen!

Als in de herfst en de winter de bomen in ruststand gaan, is dat voor bomen de meest ideale periode om ze te rooien en/of aan te planten. Nog idealer is het, nu alle bomen bij Boom-Element verkrijgbaar zijn met tien procent korting. Het leveren van bomen naar keuze is overigens één van de onderdelen uit het totale dienstenpakket van Boom-Element. Schakelt u Boom-Element in, dan haalt u specialistische kennis in huis. Boombeheer en -verzorging zijn bij hen in goede handen en ook voor onderzoek en advies bent u bij Boom-Element aan het juiste adres. Onderzoek naar de gezondheid van een boom bijvoorbeeld maar ook naar veiligheid: 'Boomcontrole, zoals we ook regelmatig voor de gemeente doen, wordt gedaan conform de VTA methodiek. Daardoor kunnen problemen, zoals afbrekende takken, worden voorkomen', legt Bas uit. Veiligheid op openbare terreinen is van groot belang, maar ook voor bomen op privéterrein is het aan te bevelen deze eens te laten controleren. Want uw aansprakelijkheid komt in het geding als een verkeerd groeiende tak van uw boom bij stormachtig weer plots afbreekt en terecht komt op... U moet er toch niet aan denken? Bel: 026 8484328 Meer informatie: www.boomelement.nl.

Tribute Queen bij Ons Huis in Elden

ELDEN - Grote Queen fans, zo omschrijven Giuseppe Maggioni (vocals), Giordano Bruno (gitaar), Michele Carminati (basgitaar) en Roberto Previtali (drums) van Vipers zichzelf. Sinds 2002 hebben ze meer dan duizend live optredens gegeven waarbij ze de legendarische tracks van deze Britse band tot in detail proberen na te bootsen.

Uiteraard door de nadruk te leggen op de muzikale kracht van de bekendste band ter wereld, maar ook door de kenmerkende kledingstukken en kapsels te gebruiken waar Freddie Mercury en z'n mannen bekend om stonden. Na optredens op festivals als Huntenpop, Tributeland en Paaspop, staat deze Italiaanse band nu te trappelen om ook de toffe (pop)zalen plat te spelen. Met twee sets van een uur vol louter tophits wordt het gegarandeerd een feest der herkenning.

De tribute zal plaats vinden op zondag 18 november in zaal Ons Huis in Elden. Aanvang van het concert is om 16.00 uur en de zaal gaat open om 15.00 uur. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 13,50 euro en aan de kassa voor 15 euro. www.onshuiselden.nl, De Brink 9 Elden; 026 2131598.

Korting tijdens Looppadsale bij Jansen Totaal Wonen

HUISSEN - Zij gaan weer opruimen! Daarom houdt Jansen Totaal Wonen van donderdag 15 november tot en met zondag 18 november een grote looppadsale; alles móet weg. Niet alleen toonzaalmodellen, maar ook de magazijnvoorraad wordt met enorme korting verkocht.

Al deze geselecteerde modellen treft u aan in de looppaden van onze toonzaal. Zo loopt u de korting letterlijk tegemoet! Kom profiteren van deze extreem hoge kortingen tot 70 procent op diverse banken, stoelen, relaxfauteuils, kasten en tafels. De looppadsale wordt ook gehouden bij Trendhopper Huissen en Profijt Meubel Huissen.

Grijp dus uw kans om mooie meubels-bankstellen-fauteuils-kasten-bedden-accessoires et cetera tegen zeer gereduceerde prijzen te scoren. Geen last van lange levertijden: u kunt uw aanwinst direct meenemen. Winkelen wordt helemaal leuk met onze looppadsale!

Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen; 026 3269900; www.jansentotaalwonen.nl.