GN Lingewaard

21 februari 2018

GN Lingewaard 21 februari 2018


Creatief fotograferen met je mobiel

Kinderen leren creatief fotograferen met hun mobiel in de bieb

HUISSEN - Met je telefoon of tablet heb je altijd een camera bij de hand. Een tik op de knop en klaar! Maar wil je van je foto's iets bijzonders maken, dan heb je wat extra trucjes nodig. Kinderen van 10-13 jaar zijn op maandag 26 februari welkom voor een leuke workshop in Bibliotheek Huissen.

Met leuke tips, instellingen en apps maak je de mooiste plaatjes voor Snapchat of Instagram. Van een gaaf portret tot een kunstig stilleven. En waar moet je op letten wanneer je je foto online zet? Oefen samen met fotograaf Nienke Wiering.

Meld je vooraf in de bibliotheek of via huissen@obgz.nl bij Bibliotheek Huissen op maandag 26 februari van 15.30-17.30 uur. Prijs: 2,50 euro
Leeftijd: 10-13 jaar. Zelf meenemen: smartphone of tablet.

Training Zorg in Balans

LINGEWAARD - Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat er heel wat bij komt kijken spreekt voor zich, maar hoe zorg je dat je jezelf niet voorbij loopt? Welke praktische problemen kunnen zich voor doen en hoe pak je dat aan? Wanneer doe je het goed voor de ander, maar ook voor jezelf? Met welke gevoelens kun je te maken krijgen en hoe leer je daarmee omgaan?

Stichting Welzijn Lingewaard organiseert daarom in samenwerking met Zinzia Zorgroep speciaal voor mantelzorgers de training 'Zorg in Balans'. Deze training geeft je inzicht in je eigen situatie en de mantelzorgtaken die je hebt. Het kan je helpen om soms moeilijke keuzes te maken. Bovendien kan het je erg steunen als je herkenbare situaties of gevoelens hoort van andere deelnemers. Mensen die eerder aan de training hebben deelgenomen, geven aan dat ze zich gehoord en gesterkt voelen na het volgen van de training. Hierdoor kunnen ze de balans beter op orde houden tussen hun taak als mantelzorger en beter voor zichzelf zorgen.

Data: donderdag 22 maart, 5 april, 19 april en 17 mei van 19.30 -21.30 uur bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel. Cursusleiders: Monique Ritzen (mantelzorgconsulent SWL), Sjan van Goor (maatschappelijk werker van Zinzia Zorggroep). Kosten: 10,00 euro voor koffie/ thee. Aanmelden kan via mail: m.ritzen@swlingewaard.nl of via 06 22933258.

Training Zorg in Balans

Training Zorg in Balans

LINGEWAARD - Mantelzorg overkomt je, daar kies je niet voor. Dat er heel wat bij komt kijken spreekt voor zich, maar hoe zorg je dat je jezelf niet voorbij loopt? Welke praktische problemen kunnen zich voor doen en hoe pak je dat aan? Wanneer doe je het goed voor de ander, maar ook voor jezelf? Met welke gevoelens kun je te maken krijgen en hoe leer je daarmee omgaan?

Stichting Welzijn Lingewaard organiseert daarom in samenwerking met Zinzia Zorgroep speciaal voor mantelzorgers de training ‘Zorg in Balans’. Deze training geeft je inzicht in je eigen situatie en de mantelzorgtaken die je hebt. Het kan je helpen om soms moeilijke keuzes te maken. Bovendien kan het je erg steunen als je herkenbare situaties of gevoelens hoort van andere deelnemers. Mensen die eerder aan de training hebben deelgenomen, geven aan dat ze zich gehoord en gesterkt voelen na het volgen van de training. Hierdoor kunnen ze de balans beter op orde houden tussen hun taak als mantelzorger en beter voor zichzelf zorgen.

Data: donderdag 22 maart, 5 april, 19 april en 17 mei van 19.30 -21.30 uur bij Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9, Bemmel. Cursusleiders: Monique Ritzen (mantelzorgconsulent SWL), Sjan van Goor (maatschappelijk werker van Zinzia Zorggroep). Kosten: 10,00 euro voor koffie/ thee. Aanmelden kan via mail: m.ritzen@swlingewaard.nl of via 06 22933258.

Verdwenen winkeltjes en cafés

Bakkersvrouw Ria van Driel bij broodsnijmachine

GENDT - De Historische Kring Gente houdt op verzoek van de leden op woensdag 28 februari een PowerPoint presentatie over verdwenen winkels en cafés in Gendt. De avond vindt plaats in SKC De Leemhof, Dorpstraat 1, Gendt en begint om 20.00 uur. Henk Klaassen verzorgt de lezing die weer een schat aan herinneringen zal oproepen. De lezing is gratis, koffie/thee 1,00 euro.

In het verleden zijn er heel veel winkeltjes geweest en daar zijn er weinig van over. Van de negen echte bakkers van net na de oorlog is er niet een meer over, want ze hadden geen opvolger of het was niet rendabel meer. In hun plaats kwamen twee andere echte bakkers. Van de vijf slagers is er één in de plaats gekomen. Dat komt omdat de supermarkten brood en vlees/vleeswaren gingen verkopen.

Cafés of bierhuizen zijn er een dertigtal geweest, die allen druk bezocht werden. Door de drankzucht rond de eeuwwisseling kwamen veel gezinnen in de problemen. We komen de oude winkels en ondernemers op deze avond weer tegen.

Ontmoetingsdag voor inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg

DOORNENBURG - Op woensdag 4 april is een ontmoetingsdag voor de inwoners van Gendt, Haalderen en Doornenburg. Deze dag vindt plaats in het ontmoetingscentrum van Doornenburg.

Aanvang: 10.00 uur, de dag eindigt om 16.15 uur. Kosten: vijf euro. Indien u gebruik maakt van ons vervoer, dan zijn de kosten zeven euro. "We starten met een viering in het ontmoetingscentrum. Verder wordt u deze dag vermaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Het programma blijft een verrassing.

Als u deze dag mee wilt maken, vragen wij u dit voor 28 maart door te geven aan een van onderstaande personen.

Voor Gendt: Marian Lamers, Thorbeckeplein 8, 425505; voor Haalderen: Betsie Janssen, Lage Zandsestraat 8, 461659; voor Doornenburg: Dorothé Kamps, Pannerdenseweg 79, 424569.

Wie sluit zich aan bij Tourclub De Grote Plaat?

HUISSEN - Wij zijn een jonge fietsvereniging met meer dan 30 leden. Ons fietsseizoen is van maart - oktober. Graag willen wij het ledental laten groeien zodat we met meerdere groepjes op verschillende niveaus onze rondjes kunnen trappen.

Jong of oud die graag willen gaan fietsen en zich bij een vereniging willen aansluiten, kunnen in de maand maart vrijblijvend in groepsverband het fietsplezier gaan beleven. Wij fietsen elke woensdag om 19.00 uur en zondags om 9.00 uur vanaf De Valom in Huissen. Het is geheel op vrijwillige basis. Heb je een keer geen zin of geen tijd is dit geen enkel probleem. Het lidmaatschap is 7,50 euro per maand, dit is inclusief lidmaatschap bij de NTFU, waardoor je dan meteen verzekerd bent bij ongevallen en je fiets ook is meeverzekerd.

Heb je zin om een keer mee te fietsen en te kijken of dit iets is voor jou, sluit dan een keertje bij ons aan in de maand maart op de zondagochtend om 9.00 uur, we starten altijd bij zalencentrum De Valom, poets je fiets op en haak lekker aan, ook zal Kenny van Hummel ex profwielrenner het aankomend voorjaar enkele clinics bij de verenging gaan geven.

"Meld je aan op onze site tourclubdegroteplaat.nl onder vermelding van proefritten maart. Als je jezelf op tijd aanmeldt dan ben je ook tijdens de proefritten verzekerd", aldus het bestuur TC De Grote Plaat

Geschiedenis Egerlanderkapel De Leemkuulers (9)

25 juni 2018 bestaat Egerlanderkapel De Leemkuulers, uit Bemmel, 25 jaar als zelfstandige kapel. In deze serie kunt U lezen hoe het de kapel deze 25 jaar vergaan is.

2000. Dit jaar zijn we voor de tweede keer naar Lauterbrunnen afgereisd. De heenweg verliep niet zoals verwacht. Een gsm die te laat kwam en een cruisecontrol die zijn werk niet naar behoren deed en een technisch mankement van de bus. Hierdoor kwamen we pas om 22.30 uur aan, in plaats van de geplande 18.00 uur. Al die tijd had ons eten staan pruttelen, zodat het bijna niet meer te eten was.

Op de zaterdag hebben we een uitstapje gemaakt naar de Aaherslucht, zeer indrukwekkend. 's Avonds hebben we een optreden gehad en het publiek was razend enthousiast. Op de zondag hebben we deel genomen aan het Musik Tal Treffen, met andere korpsen uit de omgeving.

Het jaarconcert, wederom een volle bak, werd goed bezocht. Ons optreden kreeg extra glans omdat we een nieuw decor hebben geplaatst. Dit decor is door enkele leden geschilderd en op 'maat' gemaakt. (Berglandschap met een alpenhut en dennenboom ervoor).

In november zijn we weer op concours gegaan in Bergeijk. Hier hebben we een geweldige eerste prijs behaald en in de bus terug hebben we dit goed gevierd.

Dit jaar weas voor het eerst dat we niet hebben opgetreden bij het carnaval gebeuren. We spelen alleen nog maar in het verzorgingshuis Liduina tijdens de mini-pronk.

Dit was het laatste jaar als zelfstandig gemeente Bemmel, vandaar dat er een 'Night of the Proms' werd georganiseerd waaraan alle muzikale verenigingen van de gemeente hebben mee gedaan.

Ook wij hebben hier ons steentje aan bijgedragen met onder andere een mooi afscheidslied van de gemeente Bemmel en vol vertrouwen in de nieuwe gemeente.

Bijzondere activiteiten in dit jubileumjaar

--11 maart Brunchconcert in zalencentrum De Kolk, Haalderen. Aanvang 11.00 uur gepland einde 14.30 uur. Kosten 20 euro. Kaarten bestellen via info@deleemkuulers.nl of 06 51600818 of 06 48864983.

--Vierdaagse zondag,15 juli Internationaal Kapellen Festival Bemmel op de markt in Bemmel. Aanvang 11.30 uur gepland einde 17.00 uur. Dit is het eerste lustrum. Gratis toegang.

--Zaterdag 29 september jubileumconcert in zalencentrum De Kolk, Haalderen. Aanvang 20.00 uur, gepland einde 22.30 uur. Kosten 5 euro.

--15 december slotconcert samen met zangkoor Meander in de Theaterkerk, Bemmel. Aanvang 20.00 uur gepland einde 22.30 uur Tevens is er een mini-kerstmarkt verzorgd door en voor goede doelen (SOL, Buddyhuis, Vlinderfonds).

Vergadering tennisclub Haalderen

HAALDEREN - De algemene ledenvergadering van Tennisclub Haalderen is op donderdag 22 februari.

Aanvang 20.00 uur. Intekenen vanaf 19.30 uur on clubgebouw ‘t Groene Greffeltje, Notenboomstraat 20 in Haalderen. Tijdens deze bijeenkomst zullen de volgende onderdelen de revue passeren: Verslag 2017 Jeugdcommissie; Verslaglegging kascontrolecommissie; Financieel Jaarverslag 2017 en begroting 2018; Informatie betreffende “Haalderen Leeft” initiatief; Discussie over de manier waarop onze club verder kan / verder gaat; Voorstellen nieuw lid/ nieuwe leden bestuur en/of commissies (nog in behandeling); Activiteiten voor en gedurende open toernooi (19-26 maart 2018).

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 24 februari

19.00 uur: Maria Geboorte Driel, eucharistieviering, V. Bulthuis, Enjoy

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Herenkoor

19.00 uur: St. Leonarduskerk Oosterhout, woord- en communieviering, J. Kallen, St. Leonarduskoor

Zondag 25 februari

10.00 uur: St. Werenfridus Elst, eucharistieviering met kinderwoorddienst, N. Sales, St. Caeciliakoor

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, G. Peters en R. Heinen, Gemengd koor

11.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, V. Bulthuis, In B'Tween

09.30 uur: O.L.V. Onbevlekt Ontvangen Heteren, eucharistieviering, V. Bulthuis, Ubi Caritas en Magna Voce

Doordeweekse vieringen in R.K. Parochie H. Maria Magdalena

Maandag

Heteren, 18.30 uur , Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag

Huissen-Stad, 19.00 uur, dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag

Oosterhout, 09.00 uur, dagkapel, 1e dinsdag van de maand

Woensdag

Angeren, 09.30 uur uur, sacristie/kerk, 1e woensdag van de maand

Doornenburg , 09.30 uur, kerk , 2e woensdag van de maand

Gendt, 09.30 uur, dagkapel, 4e woensdag van de maand

Herveld, 19.00 uur, kapel Hoge Hof, 1e woensdag van de maand

Huissen-Zand, 09.30 uur , dagkapel , 3e woensdag van de maand

Lent, 19.00 uur, St. Jozef, 2e woensdag van de maand

Donderdag

Elst, 10.30 uur, Tertzio, 1e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 2e donderdag van de maand

Elst, 10.30 uur, Tertzio (wcv), 3e donderdag van de maand

Elst , 09.30 uur, De Hoeksteen, 4e donderdag van de maand

Elst, 09.30 uur, De Hoeksteen, 5e donderdag van de maand

Vrijdag

Bemmel, 10.00 uur,kapel Liduina,1e vrijdag van de maand

Huissen-Stad, 10.00 uur, Sancta Maria, 1e vrijdag van de maand

Valburg, 09.00 uur, sacristie, rozenkrans, elke vrijdag

Valburg, 09.30 uur, sacristie, elke vrijdag


Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Met tjokvol programma vechten tegen degradatie Hoe 'onze' voetbalclubs zich redden

Beeld van Jonge Kracht-EDS, begin dit seizoen. De verwachting is dat 'de rooien' eindelijk gaan vlammen en de nacompetitie halen. (Foto: Hans Schmeinck)

Na enkele afgelastingen en het voetballoze carnavalsweekend, wordt het de komende maanden keidruk voor de Betuwse amateurverenigingen. Met mogelijk meerdere doordeweekse (inhaal)wedstrijden in het verschiet. Waar staan de clubs uit Lingewaard (en Overbetuwe) nu én waar eindigen ze, naar verwachting?

Tekst: Hans Schmeinck

Hoofdklasse: van de 16 clubs staat De Bataven elfde met 17 punten uit 15 wedstrijden. Niet slecht, echter maar één zege in de laatste vijf duels. Omhoog kijken zit er even niet meer in voor de Gendtenaren. Verwachting: trainer Rob Bouman krijgt de oranjehemden (weer) op tijd scherp en eindigt netjes, maar ook kleurloos, in de middenmoot.

RKHVV is 14e met 17 uit 16. Een nacompetitieplek, en dus het degradatiespook. Cruciaal worden de drie uitbeurten in 15 dagen. Van 25 februari tot en met 11 maart speelt RKHVV bij Alphense Boys, aartsrivaal De Bataven en Leonidas. Verwachting: met een sluwe(re) speelwijze worden ook in uitduels zeges geboekt -tot nu pas drie remises in acht duels- mede omdat de (vertrekkende) spelers alles op alles zetten om trainer Frans Koenen en de club met klassebehoud uit te zwaaien.

1E: Bemmel bivakkeert met 17 uit 13 op plek 6. Maar scoorde pas negen goals. De komende vier duels zijn loodzwaar, eerst uit bij achtervolger Heino. Daarna thuis tegen nummer 3 ROHDA Raalte en nummer 2 RKZVC. Verwachting: de aanvallers weten het net weer te vinden, maar Bemmel loopt juist op doelsaldo nét nacompetitie mis.

Onneembare veste

3D: HAVO staat 11e (van de 14), maar de ploeg van Bert Willemsen heeft drie duels tegoed. Toch moeten de Haalderenaren alle zeilen bijzetten om degradatie te voorkomen. Verwachting: dat lukt op de laatste speeldag, thuis tegen –ook geel-zwart- Brakkenstein.

4F: een knappe vierde plek voor GVA. Verwachting: mede vanwege het relatief makkelijke programma behalen de ridders van Doornenburg onder aanvoering van de ervaren interim-trainer Ronald Grotenbreg nacompetitie om promotie.

Jonge Kracht staat, teleurstellend, zesde. Verwachting: trainer Johan Scholten krijgt zijn pupillen eindelijk het voetbal wat hem voor ogen staat uitgelegd, met nacompetitie als toetje.

Een voorlaatste plaats voor Angeren, maar nog wel drie duels tegoed. Verwachting: het bijtekenen van trainer Edwin Geldof straalt af op de ploeg, die punten sprokkelt en sportpark De Poel eindelijk weer tot een onneembare veste omtovert en in zo in de middenmoot afsluit.

NB: alle standen van vrijdag 16 februari jl.

[kader]

Rest Betuwse clubs

Hoogstspelend is Spero, in de tweede klasse en eerste zelfs. Verwachting: de Elstenaren worden, ondanks een smalle selectie, kampioen. Primeur: eerste klasse! In 3D staat Driel staat keurig vierde, maar ook daar een smalle selectie. Verwachting: linkerrijtje. In 4F staan DVOL uit Lent, OSC uit Oosterhout en het Elster Elistha respectievelijk op nummer 2, 3 en 11. Verwachting: DVOL promoveert via nacompetitie, OSC haakt gaandeweg bovenin af en eindigt in de middenmoot, Elistha belandt in de nacompetitie.In 5D speelt SDOO uit Heteren geen rol van betekenis, evenals SVHA uit Herveld-Andelst in 5E. De verwachting is dat beide clubs als grijze muizen eindigen.In de zaterdagse vierde klasse A is de verwachting dat Excelsior Zetten nét naast de titel grijpt maar via de nacompetitie alsnog promoveert. Dat lukt Dodewaard niet. En EMM Randwijk en Valburg sluiten het seizoen kleurloos af.

HAVO uitgeroepen tot Grootste Kleibakker

HAALDEREN - De Haalderse voetbalclub HAVO is zaterdag 10 februari uitgeroepen tot Grootste Kleibakker. Deze titel is voor één of meerdere personen die veel voor het dorp betekenen. Het eerste team werd vorig jaar kampioen en promoveerde een klasse.

HAVO, wat zoveel betekent als Haalderen Vooruit. Het is een van de eerste zinnen die je leest als je de geschiedenis van de voetbalclub uit Haalderen erop naslaat. En ‘Haalderen vooruit’ hebben ze ook letterlijk genomen. Vorig jaar was een topjaar voor HAVO. De club bestond negentig jaar. Dat is op zich al bijzonder. Maar wat het nog specialer maakt is dat het eerste elftal kampioen werd en na veertig jaar promoveerde het team van de vierde naar de derde klasse. Dit onder de vleugels van Haaldenaar Fred Razing, die toen al enkele jaren het eerste trainde.

De promotie gaf HAVO een ultiem goed gevoel, iets wat ze verlengden met de nodige feesten. Daarmee liet het kampioenselftal zien dat ze niet alleen goed zijn in de eerste en tweede helft, maar dat ze ook raad weten met de derde helft. Daar blinken carnavalisten ook in uit…
‘Supertrots zijn wij als dorp dat het eerste team van Havo kampioen is geworden. En daarom is trainer Fred Razing samen met het complete kampioenselftal de Grootste Kleibakker van 2017 geworden’, aldus voorzitter Anja Verhoeven, die Fred het bijbehorende beeldje van pottenbakkerij Het Ambacht overhandigde.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 27 februari - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 28 februari - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 1 maart - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Donderdag 1 maart - 17.00u - De Tichel, Kolkweg 5a (van tevoren aanmelden bij de bar van De Tichel of bellen op maandag tussen 12 en 17 uur naar 0481 464409)

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag - donderdag tussen 10.00 - 16.00u via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Scouting Bemmel eigenaar blokhut

Blokhut Scouting Bemmel (foto: Patrick Zweers) Foto: Patrick Zweers

BEMMEL - Op 9 februari heeft de officiële ondertekening van de akte en aankoop van de blokhut plaatsgevonden. Eind 2012 gaf gemeente Lingewaard te kennen een uniform maatschappelijk huurtarief voor alle accommodaties in Lingewaard door te willen voeren. De huur bleek op 10.000 euro per jaar uit te komen, een huurverhoging van 350 procent!

Het dieptepunt was eind 2014, toen het bestuur enorm onder druk werd gezet door gemeente Lingewaard om een nieuwe huurovereenkomst te ondertekenen, voor de duur van een jaar, waarna we de blokhut zouden moeten verlaten. "Tegelijkertijd werden wij ook gesommeerd om alle voorzieningen rondom de blokhut die (onterecht) als illegaal werden bestempeld te verwijderen.

Wij hebben toen steun gezocht en gevonden bij de raadsfracties PvdA en SP. Begin 2015 heeft Theo Anema, SP-fractielid in de gemeenteraadsvergadering kritische vragen gesteld over de gang van zaken. Kort daarna verscheen er een artikel in Hét Gemeente Nieuws over de plannen van de wethouder om scouting onder te brengen in De Kinkel. Ook oud-burgemeester Henk Bergamin en oud-gemeentesecretaris Henk de Ruijter hebben een lans gebroken voor Scouting Bemmel.

In 2015 is besloten om de blokhut aan te kopen voor 40.000 euro, waarvan de helft voortkomt uit donaties van de lokale fondsen Mi Corazon, Bemmel-Haalderen- en MGZ-Stichting. In 2017 is de koopovereenkomst voor de aankoop van de blokhut en gebruiksovereenkomst voor de omliggende grond inclusief toestemming voor onze voorzieningen ondertekend. Dank aan iedereen die Scouting Bemmel in welke vorm dan ook de afgelopen jaren geholpen en gesteund heeft in dit traject."

Seniorenmiddag bij Essentia

BEMMEL - Elke dinsdagmiddag is er een seniorenmiddag van TTV Essentia. Een mooie groep van 55+-ers slaan tussen 14.00 uur en 16.00 uur een balletje in De Schaapskooi in Bemmel. Het fanatisme is groot, terwijl er ook ruimte is voor gezelligheid en humor.

Volgende week dinsdag is er natuurlijk weer een mogelijkheid om een bal te slaan. Iedere 55+-er die interesse heeft om mee te doen is van harte welkom. Op deze manier kunt u in een ongedwongen sfeer contact hebben met leeftijdsgenoten en ook in beweging zijn. Mocht u interesse hebben dan zien we u graag op een van de dinsdagmiddagen.

Los van deze activiteit is er natuurlijk ook de mogelijkheid om op vrijdagavond vanaf 20.15 uur te spelen in De Schaapskooi. Meer informatie is te verkrijgen op www.essentiabemmel.nl of via info@essentiabemmel.nl. De club is natuurlijk ook te volgen op Facebook.

De Vonkenmorgen ervaart kunst

GENDT - Lessen in kunst & cultuur worden gecoördineerd door onze interne cultuur coördinaten, die samen met de Open Academie jaarlijks een programma samenstellen waar scholen van De Linge aan deelnemen. "Voor IKC De Vonkenmorgen een pré dat wij twee kunst & cultuur coördinatoren binnen ons eigen team hebben."

Vanaf 19 februari zullen zowel de peuters als kleuters werken rondom het thema 'Kunst'. Op creatief vlak trekken we dit thema ook door in alle andere groepen. Alle groepen kiezen een schilder en gaan zich verdiepen in de stijl. Uiteindelijk wordt er per groep ook een schilderij op groot doek gemaakt. Deze worden ook tijdens onze open avond en open dag op 15 en 16 maart aan nieuwe ouders en kinderen tentoongesteld op de onderbouwlocatie aan de Schoolstraat in Gendt.

Met groep 1 tot en met 8 genieten we van verschillende voorstellingen. Afgelopen maand was dat de theatrale vertelling 'Stormkracht' en de dansvoorstelling 'Koning Kramp', waarbij ook mime en poppenspel aan bod kwamen.

De kinderen uit de middenbouw brengen jaarlijks een bezoek aan het kasteel in Doornenburg en vormen samen een orkest voor de CMK Blazersbende. De bovenbouwleerlingen krijgen een cultureel rondje door Gendt en Doornenburg aangeboden. Op maandag 19 februari stappen we met de groepen 8 om 7.15 uur 's morgens weer in de bus voor een actief bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. In het Rijksmuseum kunnen ze toneelspelen of tekenen naar aanleiding van de door hun gekozen richting in het museum. Een geweldige ervaring!

Jongste leden Tweestroom speelden hun toernooien

GENDT - Bij de mini nivo-1 kwam teamp-5 op de 7de plaatst met 2 punten. Bij nivo-3 eindigde team-4 as 3de met 5 punten. In de andere poule kwam team-3 niet verder van de 5de plaatst met 0 punten…

Bij nivo-5 zien we team-2 op de 6ede plek met5 2 punten. Team-1 kwam in de andere poule met 10 op een fraaie tweede plek in de rangschikking te staan. Op zondag, 25 februari spelen alle teams hun volgende wedstrijden in toernooivorm.

Tweestroom-MC1 speelde thuis tegen Pegasus-MC3 en begon slecht aan de wedstrijd. Gaande weg kwam men beter in het spel. In de 3de set werd, was de winst voor het grijpen. Helaas werd de set nipt verloren.(23-25) Ondanks het verlies, werd er goed meegespeeld voor de winst. Helaas niet genoeg voor de punten.(0-4)(08-23/19-25/23-25/17-25)

Uitslag verloting

verlichte optocht Gendt

GENDT - De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs 0448

2e prijs 0359

3e prijs 0436

4e prijs 0219

5e prijs 0289

6e prijs 0306

7e prijs 0305

8e prijs 0697

9e prijs 0510

10e prijs 0096

11e prijs 0792

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt.

Vlooienmarkt Bemmel

BEMMEL - In sporthal De Bongerd aan de Sportlaan 1 is er zondag 25 februari van 10.00 tot 17.00 uur een vlooienmarkt.

Het is een grote vlooienmarkt waar weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop wordt aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. De markt wordt georganiseerd door Animo vlooienmarkten bv.

De markt bezoeken kost 3,00 euro voor volwassenen en 2,50 euro voor 65-plussers; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. De sporthal zorgt voor de catering !

Uitslag verloting verlichte optocht Gendt

Uitslag verloting

verlichte optocht Gendt

GENDT - De prijzen zijn gevallen op de volgende lotnummers:

1e prijs 0448

2e prijs 0359

3e prijs 0436

4e prijs 0219

5e prijs 0289

6e prijs 0306

7e prijs 0305

8e prijs 0697

9e prijs 0510

10e prijs 0096

11e prijs 0792

Prijzen zijn waardebonnen beschikbaar gesteld door de Gendtse winkeliersvereniging en zijn af te halen bij schoenmakerij Nico Jansen, Julianastraat 25 in Gendt.

Menu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 26 februari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: Voorafje, gevulde aubergine en gebakken aardappelen én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9, Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Show- en demodagen bij Lozeman Tuinmachines Elst

ELST - Ondanks dat de winter zich nog even laat gelden, gaan we toch al weer langzaam richting het voorjaar waarin alles in bloei komt te staan en het groenonderhoud weer tot uw werkzaamheden behoort. De tuinmachines hebben een winterbeurt gehad en waarschijnlijk heeft u de balans op gemaakt of de machines nog een jaartje mee kunnen of dat deze toe zijn aan vervanging.

Om goed voorbereid te zijn voor het voorjaar, organiseren wij show- en demodagen van tuin- en parkmachines voor uw groenonderhoud. U kunt de machines bekijken en vrijblijvend uitproberen. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om de machines met elkaar te vergelijken en te onderzoeken welke machine het best bij u past.

U bent welkom bij: Lozeman Tuinmachines BV, Bemmelseweg 64 in Elst (Gld); 0481371423. Op vrijdag 23 februari van 15:00 tot 21:00 uur, zaterdag 24 en zondag 25 februari van 10:00 tot 17:00 uur

"Tijdens deze dagen staan wij voor u klaar om u te informeren en al uw vragen te beantwoorden. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd. Kortom: het worden zinvolle, enerverende dagen die u niet wilt missen. Schrijf de data in uw agenda. Wij zien u graag tijdens deze dagen. Wanneer u vooraf aangeeft of u komt en met hoeveel personen, maakt u bij uw aanwezigheid tijdens deze dagen kans op een leuke verrassing. Gelieve dit te mailen naar evenementen@lozeman.nl."

Uniek concert in het Witte Kerkje Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - De Volkoren Tour 2018 doet op vrijdag 23 februari Slijk-Ewijk aan voor een intiem concert. Het Nederlandse muzieklabel ‘Volkoren’ viert het vijftienjarig bestaan met een tour. Kenmerkend is dat de aangesloten artiesten een ingetogen aard hebben, en een christelijke achtergrond hebben.

Onder hen tegenwoordig ook David Åhlén uit Zweden en de fransman Charles Henri Maulini. David Åhlén brak vorig jaar definitief door met ‘Hidden Light’. En eind februari zijn deze bijzondere artiesten te zien en te horen in Galerie 1400.

Sommige mensen eten omdat ze moeten eten, dus kopen goedkoop en eenvoudig voedsel. Geen delicatessen, geen verrassingen. Gewoon eten om je maag te vullen. Volkoren ziet muziek net zo, en wil zich daarin onderscheiden. De mensen achter Volkoren delen een passie, een passie voor echt goede muziek. Volkoren serveert dan ook heerlijke, subtiele, rustig bewegende muziek.

Vanaf de beginjaren was Volkoren het enige muzieklabel in Nederland dat gerund werd door mensen met een christelijke achtergrond en dat christelijke muzikanten de ruimte bood. Er volgde een ontwikkeling naar de huidige rustigere, kwetsbare muziek, mede door de komst van meer muzikanten met een wat ingetogener stijl.

Halverwege de tour komt Volkoren met twee internationaal bekende artiesten naar Slijk-Ewijk. Voor 10,00 euro kan men vanaf 20:00 uur in de galerie genieten van dit unieke concert. Galerie 1400 is vanaf 19:30 uur open. Reserveer via de button onder 'Agenda' op de website Galerie1400.nl.

Intertoys Huissen verhuist

HUISSEN – Na meer als 25 jaar op hetzelfde adres gezeten te hebben, verhuist Intertoys Huissen naar de overkant van de straat. Paul en Carla van Driel hebben er al veel zin in, omdat ons eigen pand waar we voorheen een videotheek hadden leeg staat, gaan we per vrijdag 23 februari naar Langestraat 31.

Het assortiment blijft hetzelfde, alleen alles in een nieuw jasje. De winkel is weliswaar iets kleiner maar met ons online punt in de winkel wordt dit opgevangen. Op dit online punt kun je het hele assortiment van Intertoys vinden en wordt binnen één dag bezorgt. Dus het gemak van online en de service van de winkel, dat is twee vliegen in één klap.

De eerste drie dagen van de heropening krijgt iedere klant een leuke verrassing. Dus kom snel kijken bij ons speelparadijs in Huissen. Spelen is leuk, leerzaam, spannend en fun voor jong en oud.

Intertoys Huissen, Langestraat 31; 026 3256418.

Je rijbewijs halen bij een geboren instructeur! Waarom lessen bij Bjorn van Rijschool Simpelweg?

ARNHEM – Arnhem heeft een nieuwe verkeersschool. De ervaren Bjorn Lodder is gestart met zijn eigen rijschool: Simpelweg. In een Volkswagen Polo (nieuwste uitvoering) geeft hij de leerlingen les. En in de komende maanden maart en april biedt hij aantrekkelijk geprijsde lespakketten, waar bij aanschaf ervan ook nog eens een proefles gratis is!

Eigenlijk kon een eigen rijschool ook niet uitblijven. In dit vak is Bjorn een kanjer en geliefd bij zijn leerlingen. Het is een plezier om bij Bjorn van Simpelweg te lessen. Hij spreekt de taal van zijn leerlingen en weet hen op een efficiënte en prettige wijze te motiveren. Bijzondere aandacht is er voor leerlingen met faalangst.

Bjorn van Rijschool Simpleweg hanteert flexibele lestijden. Het is mogelijk om zowel overdag als 's avonds en ook op de zaterdag te rijden. Theorie kan worden gevolgd via internet volgens de speciale iTheorie. Eventueel aangevuld met een extra boek van de rijschool.

Het werkgebied van Rijschool Simpelweg is Arnhem en Lingewaard en omgeving. Meer informatie staat op de website www.rijschoolsimpleweg.nl. Met ook filmpjes over zowel de gang van zaken tijdens het theorie- en praktijkexamen. "Ik verwelkom je graag bij Rijschool Simpelweg en wens je alvast veel rij-plezier!", aldus Bjorn Lodder.

Openingsaanbieding:
35 (uur) lessen inclusief praktijk examen en iTheorie met gratis proefles van 1499 euro. Nu voor slechts 1399 euro. De betaling is in overleg en op vertoon van dit artikel.

Rijschool Simpelweg, Ulvenhoutstraat 22, Arnhem; www.rijschoolsimpelweg.nl; 06 43729029.

The Brew 4 maart in De Buitenpoort Huissen

The Brew (foto: The Brew)

HUISSEN - De Britse psychedelische rockband The Brew komt opnieuw naar De Buitenpoort in Huissen. Een van hun laatste optredens van hun 'Shake Of Tree'-tour, hier in Nederland is in De Buitenpoort.

Met duidelijke invloeden van The Who en Led Zeppelin en hedendaagse bands als Wolfmother, staan de mannen garant voor stevige melodieuze rock. The Brew: met de charismatische frontman Jason Barwick op gitaar/zang) pakt met gemak hun delen uit de jaren zestig en zeventig en steken de rock in een erg verfrissend nieuw jasje. Op bas de ervaren Tim Smith en op de drums Kurtis Smith, die ook wel de 'Bruce Lee of the Drum Kit' wordt genoemd. Op het podium spat de energie er vanaf! De band is een verplichte kost voor de rockers. Ken je ze nog niet. Laat je dan verbazen door de 120 procent 'on stage'.
Support: Stennes: 'in the honour of Rory Gallagher'. Deze jonge band uit het land van Maas en en Waal speelt het repertoire toegespitst op de jaren '70 van Gallagher, waarmee ze in 2018 op de bühne gaan staan. Hun kick off is in De Buitenpoort.

Deur open: 15.00 uur. Aanvang 15.30 uur. Entree 13 (aan de deur 17 euro). Kaartverkoop online via debuitenpoort.nl, of bij de vvk-adressen CD-shop Kroese- Arnhem, Foto Van Eimeren in Huissen en cafetaria Braulio in Angeren.

Dames 2 MHCBemmel800 kampioen in de zaal

Dames 2 MHCBemmel800. (Foto: Sander Schinkel)

BEMMEL - Wat een mooie prestatie van Dames 2, kampioen in de zaal. Zoals elke competitiedag werden er twee wedstrijden gespeeld. De eerste werd gewonnen, daarmee was de kans op het kampioenschap al vrij groot geworden.

De laatste wedstrijden werd gespeeld tegen de directe concurrent uit Dieren. Helaas werd deze wedstrijd niet gewonnen maar door het ruimte verschil in aantal doelpunten voor Bemmel werd de champagne open getrokken! De club is trots op dit kampioensteam.

9 / 28

10 / 28

11 / 28

12 / 28

Musical Supernova in theaterzaal van dorpshuis Angeren

(foto: Rank)

ANGEREN - Op zondagmiddag 25 februari wordt de prachtige musical Supernova door muziektheatergroep Rank opgevoerd in de theaterzaal van Dorpshuis Angeren. Aanvang 16.00 uur, Tickets voor alle leeftijden kosten vijf euro.

Ook dit jaar heeft Rank een gloednieuwe voorstelling gemaakt, die in premiere is gegaan tijdens het Sprookjesfestival in Arnhem. Supernova was die hele week twee keer per dag uitverkocht en kinderen en hun ouders en oma en opa waren super enthousiast. Er waren zelfs families die twee keer kwamen kijken!

Supernova is een voorstelling voor alle superhelden van de basisschool en natuurlijk ook voor super(groot)ouders! Moet je kunnen vliegen om een held te zijn? Of moet je onzichtbaar kunnen zijn? Nova, een meisje waarvan de ouders zeggen dat ze vaak de wereld redt, gaat op zoek naar antwoorden. Reis met haar mee en ontdek welke krachten je nodig hebt om een echte superheld te zijn!

Heb je een kind, ben je een kind, voel je je een kind of voel je je gewoon je eigen leeftijd, kom kijken! Deze voorstelling is voor alle leeftijden. Leuk detail is dat twee van de vier spelers van geboorte Angerenaar zijn: Anke Lensen en Tom Schraven. De laatste is overigens ook verantwoordelijk voor alle muziek die te horen is.

Piet Driessen overleden

Piet Driessen leert kinderen Huissens (2016). (Foto: Jeanette Eeuwes)

HUISSEN - Op 17 februari is Piet Driessen, beheerder van het Stadsmuseum De Hof van Hessen, overleden. Voor de Kring en haar leden is dit een groot verlies.

Hoewel Piet zich er graag op liet voorstaan, dat hij geboren was in Doornenburg, was hij toch op de eerste plaats een markant Huissenaar. Hij was op vele terreinen actief. Van beroep was hij leraar geschiedenis. Politiek was hij in actief in de jaren ’70. Enige jaren was hij lid van Provinciale Staten van Gelderland. Maatschappelijk was hij een zeer betrokken mens. Voor zijn voetbalclub Jonge Kracht was hij tientallen jaren de sturende kracht. Meer dan een halve eeuw was hij betrokken bij het Jongerenkoor Huissen-Stad, nu het Zangkoor Exotherm. Piet was bovendien initiatiefnemer van de Huissense Boekenmarkt en bij vele Huissense activiteiten ook een enthousiasmerende spreekstalmeester.

Binnen de Historische Kring Huessen was hij actief van 1985 tot 2011. Hij zette de sectie genealogie op poten. Nadat in 1995 het museum tot stand was gekomen, wierp Piet zich op als de coördinator en de beheerder. Als zodanig ontving hij honderden gasten. Graag ontving Piet Driessen ook grote groepen scholieren in het gebouw en hij onderwees de kinderen dan in het Huissens dialect. Groepen volwassenen konden desgevraagd rekenen op een leuke rondleiding door de stad Huissen. De laatste jaren voerde Piet ook de eindredactie over het kringperiodiek Mededelingen.

Het was al enige tijd duidelijk, dat de gezondheid van Piet te wensen overliet. Toch kwam zijn overlijden nog onverwacht. Het kringbestuur leeft mee met zijn vrouw Annie en zijn (klein)kinderen.

Jim van der Zee bij Top Music Fest

BEMMEL - Jim van der Zee heeft afgelopen vrijdag The Voice gewonnen. Op 21 april kun je hem live horen en zien tijdens het Top Music Fest in de Theaterkerk in Bemmel.

Volgens velen kon er maar één winnen: Jim van der Zee. Een rustige singer songwriter met een wereldstem. Ontroerend en breekbaar als hij Vincent zingt van Don Mclean, rauw als hij Bruce Springsteen zingt. TOP is er trots op dat Jim hoofdact is tijdens het Top Music Fest. Hij is al maanden geleden vastgelegd in de verwachting dat hij wel eens de winnaar kon worden van The Voice.

Jim is niet alleen, want er zijn meer artiesten geboekt. De hele Theaterkerk staat op 21 april in het teken van live muziek: funk, soul en jazz verspreid over twee podia. Je kunt dus lekker rondlopen en je eigen keuze maken. Kom bijvoorbeeld ook genieten van Sarah Jane, met haar geweldige soulstem en haar dynamische performance. En dan is er Supermoon, een funky band met een dikke groove en zeer dansbaar. De single van deze band ging onlangs in première op NPO Radio 2. Succes gegarandeerd. Wild Organs & Drums is een veelbelovende, soulachtige 2-koppige band. Een toetsenist en een drummer.

En zo zijn er nog meer artiesten. Meer informatie over het programma volgt snel. Een nieuwe formule van TOP, waarvan we hopen dat het een traditie wordt: Top Music Fest. Koop nu al je kaarten want het gaat hard nu Jim gewonnen heeft (www.topbemmel.nl).

15 / 28

Column

Catering

Meestal kan ik rond de ochtendpauze met mijn geliefde thee drinken en later lunchen. Mijn diensten als ondernemer zijn divers. Zo heb ik aan tafel een gesprek met Syrische statushouders, dan weer een zakelijk gesprek met een schoonheidsspecialist, slager, of een VVD-burgemeester die ooit tegen mij heeft gezegd dat ze mijn stukjes niet leest. Dan daal ik graag tot een openhartiger wereld. Naar de keukentafel op de boerderij. Verhalen te over. Boetes voor een 0.2 geboren kalf wordt bij controle bestraft. De koekjes schuiven vrijelijk over de tafel. Gastvrij boerencatering noem ik het. Dat is iets anders dan aan tafel zitten bij een theateraal transparant college. Door omstandigheden wordt het persuurtje in de Tabaksschuur gehouden. De ruimte waar ambtenaren hun middagpauze houden. Ik heb er 8 jaar rondgelopen. De gemeentebode maakte een paar blikken soep warm en iedereen was tevreden. De boterham en het fruithapje van thuis. Anderen maakten een rondje door het dorp en hapten wat lekkers van een lokale ondernemer. En nu prikt een reclame op mijn nestvlies. Appèl: bedrijfscateraar met accent. Een cateraar uit den Bosch die de lunch voor de ambtenaren mag verzorgen? Niet lokaal? Nee, het moet Europees aanbesteed worden, verdedigt Helga. Dit wekt mijn nieuwsgierigheid en ik vraag om ambtelijke uitleg. 'Het drempelbedrag voor EU aanbestedingen voor leveringen en diensten is 221.000 euro. Cateringdiensten vallen niet onder deze categorie.' En dan trekt de ambtenaar een mistgordijn op. 'Cateringdiensten zijn diensten die vallen onder bijlage XIV van de Europese aanbestedingsrichtlijn 2014/23/EU.' De ambtenaar is nog niet klaar. 'Het professioneel verstrekken van eten en drinken vraagt om specifieke kennis en verplichte opleidingen.' Helga Witjes, lijsttrekker VVD, heeft in haar dorp heel slim gratis stuumkes met slemp uitgedeeld. Natuurlijk lokaal gekocht, verwacht ik. Stuumkes in ruil voor stemmen op 21 maart. Ge-ni-aal! Zonder specifieke kennis verstrekt omdat ze niet vallen onder het Europese aanbestedingsrichtlijn 2014/23/EU. Ik zou bijna op de VVD stemmen.

Sjaak

Damvereniging VBI sluit seizoen af

met royale winst

HUISSEN - In de laatste wedstrijd van de nationale damcompetitie speelde Damvereniging VBI tegen de inmiddels gedegradeerde hekkensluiter RDC uit Rijnsburg. Zoals verwacht werd deze wedstrijd een walk-over voor de Huissenaren. Daarmee sloot het team een teleurstellend seizoen af met een vierde plaats in de rangschikking.

Jos Stokkel kreeg wel enig voordeel tegen de geroutineerde Wim Bremmer maar dat bleek te weinig voor winst. Bij Jasper Lemmen kwam tegen Thomas Wielaard een vergelijkbaar spel op het bord. Toen volgden vijf winstpartijen op rij. Johan Krajenbrink trakteerde de Zuid-Hollandse kopman Cor van Dusseldorp in een remiseachtige stand op een zetje. Alexander Baljakin trof in Steven den Hollander een onverwacht goede tegenstander. Na een omsingeling speelde Alexander de partij echter fantastisch uit. Invaller Emiel Leijser maakte zijn debuut in het eerste team. De topscorer van team 2 raakte niet geïmponeerd door de hogere rating van Arjen de Mooij en maakte na een doorstoot de partij in stijl af. Fred de Koning kwam in een spannende partij tegen Pieter Jan Rijken een schijf voor en kon afwerken naar winst. Geert van Aalten rondde zijn sterke seizoen af met een vierde overwinning na een tactische fout van Erik Hogewoning in de beginfase. Gérard Jansen kwam tegen Richard Meijer wel het eerste op dam maar kon niet winnend afsluiten. Joost Hendriksen kreeg wel de overhand tegen Richard Kromhout maar vergat in de finale de winnende zet te doen. Guntis Valneris bepaalde tenslotte de einduitslag op 6-14. Na een offer besliste hij later de partij in zijn voordeel.

Gildenjeugd

zoekt versterking

HUISSEN - Open middag op zaterdag 24 februari. De zomer is weer voorbij en de vendeliers en tamboers gaan weer druk oefenen voor het nieuwe seizoen.

Ook de leden van het jeugdvendel Sint-Antonius. Het jeugdvendel is speciaal opgericht voor alle jongens en meisjes tussen de 6 en 18 jaar. En de jeugdleden zouden graag wat meer jongens en meisjes erbij willen krijgen. Tamboers en vendeliers zijn welkom.

Vendelen is niet zomaar een vlag zwaaien, het is topsport, en best wel cool, zoals de jonge vendeliers zeggen. En zonder tamboers kunnen ze niet vendelen. Dus ook teamwork. Zou je het ook leuk vinden om mee te doen met de Huissense Gilden? En hoe oude tradities tegenwoordig weer helemaal in zijn. En een keer een anders sport wil doen? Of wil je gewoon weten wat de gilden zijn en doen? Op zaterdag 24 februari zijn de vendeliers en tamboers aan het oefenen voor de wedstrijden. De vendeliers gaan meedoen met het Gelders kampioenschap jeugdvendelen. Ook zullen de kruisboogschutters er zijn met hun bogen om samen met de jeugd te schieten voor beste jeugdschutter. Heb je interesse? Kom dan kijken op zaterdag 24 februari, vanaf 14:00 uur in het Rijnstedegebouw, De Jongstraat in Huissen (www.gildenhuissen.nl).

Huissense gildenjeugd zoekt versterking

HUISSEN - Open middag op zaterdag 24 februari. De zomer is weer voorbij en de vendeliers en tamboers gaan weer druk oefenen voor het nieuwe seizoen.

Ook de leden van het jeugdvendel Sint-Antonius. Het jeugdvendel is speciaal opgericht voor alle jongens en meisjes tussen de 6 en 18 jaar. En de jeugdleden zouden graag wat meer jongens en meisjes erbij willen krijgen. Tamboers en vendeliers zijn welkom.

Vendelen is niet zomaar een vlag zwaaien, het is topsport, en best wel cool, zoals de jonge vendeliers zeggen. En zonder tamboers kunnen ze niet vendelen. Dus ook teamwork. Zou je het ook leuk vinden om mee te doen met de Huissense Gilden? En hoe oude tradities tegenwoordig weer helemaal in zijn. En een keer een anders sport wil doen? Of wil je gewoon weten wat de gilden zijn en doen? Op zaterdag 24 februari zijn de vendeliers en tamboers aan het oefenen voor de wedstrijden. De vendeliers gaan meedoen met het Gelders kampioenschap jeugdvendelen. Ook zullen de kruisboogschutters er zijn met hun bogen om samen met de jeugd te schieten voor beste jeugdschutter. Heb je interesse? Kom dan kijken op zaterdag 24 februari, vanaf 14:00 uur in het Rijnstedegebouw, De Jongstraat in Huissen (www.gildenhuissen.nl).

Orde van de Vlinder voor Willem Bosma

BEMMEL - In een afgeladen De Roskam heeft onder andere Willem Bosma tijdens de sleuteloverdracht zaterdag 10 februari de Orde van de Vlinder ontvangen uit handen van burgemeester Marianne Schuurmans. De orde is een gemeentelijke onderscheiding voor personen die achter de schermen veel werk verzetten en door Lingewaardse carnavalsverenigingen worden voorgedragen.


Elf jaar geleden begon hij zijn carrière bij De Kleibakkers. Een echte Fries is hij, maar doordat hij verkering kreeg met Gemma Jansen leerde hij carnaval kennen. ‘Hij omarmde de carnaval, maar ook onze vereniging. En zijn goede ideeën kwamen ons goed van pas’, zegt voorzitter Anja Verhoeven. ‘Hij begon met de website en zorgde ervoor dat deze een van de best bezochte websites werd van alle carnavalsverenigingen in Lingewaard. Supertrots is hij daarop en terecht. Wij zijn ook supertrots op hem. Maar daar bleef het niet bij. Al snel ging hij zich creatief met ons boekje, het Pottekiekertje, bemoeien. De inhoud en de voorkant zijn ieder jaar weer een blikvanger. En zodoende werd het een professioneel boekje. Ook de publiciteit nam hij daarna voor zijn rekening. Dat ligt hem als journalist na aan het hart. Zijn hart en ziel stopt hij erin. Hij is punctueel, perfectionistisch en niets is hem te veel. Hij is journalist, redacteur, tekstschrijver, vormgever, webdesigner, creatieve duizendpoot en zijn naam is Willem Bosma.'

Voor Willem werd de sleuteloverdracht een bijzondere dag die hij niet snel zal vergeten. Hij vierde deze dag namelijk ook nog zijn verjaardag.

Debutant wint Luchtgeweer Marathon

Van links naar rechts: Ben Huibers, Raoel Valentijn en Johan HUibers. (Foto: Frank Streng)

LINGEWAARD - Voor de eerste maal deelnemer aan de L.G. Marathon en meteen maar winnen. Dat presteerde Raoel Valentijn, overigens na een felle strijd met de gebroeders Ben- en Johan Huibers en Stine Andersen.

Gedurende vijf uur moesten de 25 geweerschutters (staande- opgelegde- en Visuele-), 250 schoten lossen. Na drie uur had Ben de leiding met 1489 punten, op één punt gevolgd door Raoel, terwijl Stine en Johan gelijk stonden met 1480 punten.

Ook na het vierde uur had Ben nog steeds de leiding, en wel met 1985 punten. Dat waren er twee meer dan Raoel en respectievelijk 8 en 10 meer dan Johan en Stine.Tijdens het laatste uur ging het echter mis met Ben en bereikte Raoel met een totaal van 2480 punten de eerste plaats voor Ben met een achterstand van drie punten. Johan en Stine eindigde met een onderling verschil van één punt op de derde en vierde plaats.

Niet onvermeld mag blijven de felle strijd tussen de drie visueel gehandicapte schutters Benjamin Masselink, John Kuster en Milan Boekhoudt. Na 60 schoten stonden zij n.l. gelijk met 577 punten. Daarna schakelde Benjamin een tandje hoger en bereikte uiteindelijk een knappe vijde plaats over-all. Van de staande schutters werd Stine uiteindelijk knap vierde en Jasper Klomp eindigde als twaalfde over-all. Met een gezellige afsluiting kwam er een einde aan een bijzonder geslaagde L.G. Marathon.

33x alaaf, het was supergaaf!

BEMMEL - De carnavalsdagen zijn alweer voorbij en iedereen pakt het normale ritme van de dag weer op.

"Wat hebben wij een supergaaf verjaardagsfeest gehad, met veel blije gezichten van jong tot oud, veel traktaties, geweldige optredens en een mega hoofdprijs kunnen uitreiken in de loterij. Daarnaast hebben De Piejassen de kinderen van de Bemmelse basisscholen kunnen verrassen met een mooi rugzakje en een doeboek genaamd 'Piejas'. En dit hadden wij niet kunnen realiseren zonder een bijdrage van het Vlinderfonds. Daarom namens alle kinderen, super bedankt! Ook willen wij alle bezoekers en alle sponsoren super bedanken die ons feest tot een succes hebben gemaakt."

Voor alle foto's van dit mooie verjaardagsfeest verwijzen wij jullie naar www.depiejassen.com.

Jubileumjaar met 60 jaar Eska en 45 jaar Taptoe Bemmel

BEMMEL - Op zaterdag 8 september verzorgt Eska voor de 45e keer Taptoe Bemmel.

Tevens is dit het jubileumjaar waarin Eska haar 60e verjaardag viert. Reden te meer voor een speciale editie van de taptoe: voor het eerst organiseert Eska een speciale Jeugdtaptoe in combinatie met een avondtaptoe. De voorbereidingen hiervoor zijn al een tijd in volle gang om een mooi programma samen te stellen voor beide evenementen.

"Wilt u deze special editie van Taptoe Bemmel niet missen, zet dan zaterdag 8 september alvast in uw agenda. Kijk ook op onze website www.eska.nl of www.taptoebemmel.nl."

Auto bekrast in Haalderen

HAALDEREN - Op de nacht van 17 op 18 februari is mijn auto bekrast met een sleutel aan de Notenboomstraat in Haalderen.

Dit is vaker gebeurd hier in de buurt en de inzender van het bericht wil andere mensen waarschuwen.

Vrijwilligers Goed Spul in zak en as door onzekerheid

De Syrische vrijwilligers Nezha, Rania en Saraa worden bijgepraat over de stand van zaken door Henny Campschroer. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Wie meldt zich eerst. De slopershamer of een nieuwe huurbaas die in Gendt het ruilwinkeltje Goed Spul een onderkomen kan bieden. Het burgerinitiatief is na ruim een jaar gratis huisvesting op zoek naar een oplossing voor huisvesting en financiering. De vrijwilligers zijn bezorgd. Niemand heeft nog een passende oplossing. De politiek, gemeente en Woonstichting Gendt niet.

Het project valt onder Participatiepunt Gendt. Goed Spul is een ruilwinkeltje voor speelgoed en klein huishoudelijke artikelen. Het is uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor statushouders en bewoners van het dorp. Woonstichting Gendt heeft als eigenaar van het pand gratis onderdak geboden totdat de plannen rond zijn voor de bouw van drie appartementen. Geschikt voor jongeren met op de benedenverdieping eventueel senioren. Wanneer de slopershamer zijn werk moet doen is nog onduidelijk. "Op dit moment is nog niet aan te geven wanneer de bouw gaat starten. Wij zitten nog in de voorbereidingsfase", zegt directeur bestuurder Michel Hodes.

Het kan nog even duren. Toch zitten de initiatiefnemers en alle vrijwilligers van Goed Spul in zak en as. De onzekerheid speelt hun parten. Het winkeltje wordt bemenst door enthousiaste statushouders die in Gendt woonachtig zijn. Rania, woont ruim 1 jaar in Gendt, ziet Goed Spul als een geweldige ontmoetingsplek, zegt ze bevlogen. "Ik heb door het winkeltje meer contact met andere mensen. " Vooral het leren van de Nederlandse taal gaat haar veel gemakkelijker af. In het winkeltje is de voertaal Nederlands. Je leert daarom Nederlands beter dan de lessen uit de boeken, vult Nezha aan die net als Saraa ruim 2.5 jaar in Gendt woont. Saraa legt uit dat het winkeltje is gegroeid tot een begrip in Gendt. Kinderen komen uit school kijken wat ze nu weer te bieden hebben, om later met hun ouders terug te komen.

En dan zijn er de koffieochtenden. Een smeltkroes van vrouwelijke nieuwkomers uit Syrië, lrak, Afghanistan en Marokko. Rania begrijpt het zonder Hollandse uitleg als hun koffieochtend wordt vergeleken met een kippenhok. Het gaat er inderdaad luidruchtig aan toe, geeft ze toe. Maar ook dan is de voertaal Nederlands.

Participatiepunt Gendt heeft de gemeenteraad benaderd. "Laat onze mensen niet in de kou staan en blijf met ons de Participatiegedachte vorm geven door ons te helpen aan een (tijdelijke) nieuwe ruimte." Wethouder Theo Janssen mag van de gemeenteraad een oplossing zoeken, maar heeft ook geen lege panden beschikbaar zegt hij. Bovendien mag een gemeente geen ruimte gratis beschikbaar stellen. Afgelopen week heeft hij deze boodschap persoonlijk overgebracht aan Participatiepunt Gendt. Duidelijk is geworden dat Goed Spul meer is dan een ruilwinkeltje, weet Janssen. De geweldige inburgering in de Gendtse samenleving van statushouders was onderbelicht, zegt hij. Janssen gaat in gesprek met De leemhof of daar Goed Spul een ruimte kan huren. In het verzoek om de leegstaande ruimte in het voormalige gemeentehuis te betrekken, ziet hij weinig mogelijkheden De kaarten in Lingewaard liggen gunstiger voor een financiele oplossing om de toekomstige huurpenningen te kunnen betalen.

Michel Hodes houdt zich even op de vlakte. Woonstichting Gendt heeft zijn maatschappelijk rol vervuld. "Vanaf het begin was duidelijk dat dit tijdelijk was en vanuit onze maatschappelijke positie hebben wij destijds gemeend dat wij deze ruimte moesten aanbieden. Nu het een groot en mooi succes is dragen wij gedeelde verantwoordelijkheid, maar zijn ons inziens andere partijen ook aan zet. " Toch blijft Woonstichting Gendt meedenken, verzekert Hodes. "Er is niets voorhanden, maar dat kan morgen weer anders zijn."

StairKees speelt Puck van de Slettenflat

Het decor staat bijna, de techniek nog wat aanpassen... (Foto: StairKees)

HUISSEN - Het afgelopen jaar hebben de jongeren van StairKees hard gewerkt aan de (anti) musical: Puck van de Slettenflat.

‘’Puck heeft zojuist haar Gymnasium+ diploma behaald, plus, dat betekent net even iets meer, net even iets beter, net even iets gedisciplineerder, net wat uitmuntender dan de rest, en dat mag de hele wereld weten. Puck heeft een fijne tijd gehad bij haar ouders, maar Puck wil meer, Puck wil op kamers! Na lang en heftig hospiteren belandt Puck in de Slettenflat, waar ze tijdens haar studententijd veel avonturen zal beleven!"

Deze absurdistische anti-musical vol met seks, drank en interne hoofdconflicten laat het ware studentenleven zien van een groentje, anderhalve macho en een dikke directeur in de Slettenflat’’

Voor vijf euro is op zaterdag 3 maart de try-out van de voorstelling te zien. De reguliere voorstellingen zijn van vrijdag 9 - zaterdag 24 maart te zien voor 8,50 euro in Theater Kees aan het Kampstuk 23 in Huissen. Info & reserveren: www.theater-kees.nl.

Vergadering platform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 27 februari is er een vergadering van het platform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur.

"We hebben een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin u welkom bent om uw opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar te maken. Elke opmerking nemen we serieus, zullen we noteren en bespreken. Zo proberen we samen met u bij te dragen aan leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Met trots kunnen we zeggen, dat dit inloopuurtje in 2017 vaak en goed bezocht is en kwamen er dorpsgenoten binnen lopen met een goed idee. Mede dankzij hun bijdrage zijn er een aantal projecten gerealiseerd. U kunt hierbij denken aan meer bladkorven, meer veiligheid bij het zebrapad in de Jan Joostenstraat, de 60 km-snelheidsaanduiding in de Kampsestraat, meer afvalbakken bij de bushaltes, opknapbeurt van de speeltuin aan de Emmastraat, ondergrondse glas/kledingcontainers bijsupermarkt de Coop en zo zijn er nog een aantal zaken, die op deze manier verwezenlijkt zijn. Wilt u alle ingediende projecten bekijken, bezoekt dan onze vernieuwde website www.platform-angeren.nl. Lukt het u niet om even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar platformangeren@gmail.com. Het is ook mogelijk, om uw opmerking aan ons kenbaar te maken, door onze brievenbus in het dorpshuis te gebruiken. Wij zien u graag op 27 februari om mee te denken over méér veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Aanmelden Gerrit Jeurissen Award

Winnaar Gerrit Jeurissen Award 2017. (Foto: Gerrit Jeurissen Fonds)

HUISSEN - Heeft jouw vereniging of stichting een goed idee? Tot 15 maart kun je nog een aanvraag indienen voor de Gerrit Jeurissen Award 2018. De drie beste initiatieven ontvangen een bedrag van 3.000, 1.500 of 500 euro. Ook is er een publieksprijs van 250 euro beschikbaar gesteld door ONS Accountants en Belastingadviseurs.


Kan jouw vereniging of stichting nog wel wat financiële hulp gebruiken? Je kunt een aanvraag indienen op het gebied van kunst, cultuur, sport, natuur of maatschappelijk welzijn in Huissen. Zo won in 2017 Stichting Mea-Vota 3.000 euro voor de herbouw van een kas voor educatieve activiteiten. Ook Theatergroep de Koperen Kees en de Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid vielen in de prijzen.

Aanvraag indienen
Graag ontvangen wij jouw aanvraag uiterlijk vóór 15 maart. De uitreiking van de Award zal plaatsvinden op dinsdagavond 24 april 2018 in de Valom in Huissen. Ga naar www.gerritjeurissenaward.nl voor meer informatie over de aanmeldprocedure.


De Gerrit Jeurissen Award is een initiatief van Stichting Gerrit Jeurissen Fonds. Deze award wordt vanaf 2014 jaarlijks toegekend aan initiatieven met een sociale en/of ideële strekking ten behoeve van het algemeen maatschappelijk belang in Huissen. De stichting is opgericht door wijlen Gerrit Jeurissen. Voor meer informatie zie www.gerritjeurissenfonds.nl.

Drukbezochte kindermiddag bij Waskniepers

GENDT - Dinsdagmiddag 13 februari waren traditioneel getrouw alle Lingewaardse kinderen uitgenodigd om samen met De Waskniepers carnaval te komen vieren en er samen weer een dolle boel van te maken. En een feestje is het geworden samen met de allerkleinsten van Lingewaard.

De Knieperinnen hebben weer de sterren van de hemel gedanst. Prins Jan Willem de Buutegewone met zijn schoonheid Anita en een delegatie van de Gentenarren waren aanwezig en natuurlijk de Jeugdprins Ties ut Feestbeest met zijn twee hofdames. Voor de kinderen was er de hele middag gelegenheid om zich te laten schminken en halverwege de middag was er natuurlijk iets te drinken voor al die dorstige keeltjes en werden ze getrakteerd op ’n zakje chips. Rond 15.30 uur kwam de Mascotte van Monkey Town (Indoor Speelparadijs in Arnhem) op bezoek.

De hele middag door werd er gezellige muziek gedraaid door Kinder D.J. Blijwin, die de kinderen vermaakte met spelletjes, ‘n bellenblaasmachine en waar volop de gelegenheid was voor een polonaise. Tegen het eind van de middag werden de kinderen nog getrakteerd op ’n frietje met snack en kregen ze nog ’n appeltje mee voor onderweg.

Carnavalsvereniging De Waskniepers kan terugkijken op een geslaagde kindermiddag en mede door de sponsoring van de Coop, No.19, AH, Boerderij De Geer, op een prachtige carnavalsoptocht voor de kinderen.

Vergadering platform Angeren

ANGEREN - Op dinsdag 27 februari is er een vergadering van het platform Angeren in het Dorpshuis aan de Emmastraat om 19.30 uur.

"We hebben een inloopuurtje van 19.30 tot 20.00 uur, waarin u welkom bent om uw opmerking over leefbaarheid en veiligheid in ons dorp aan ons kenbaar te maken. Elke opmerking nemen we serieus, zullen we noteren en bespreken. Zo proberen we samen met u bij te dragen aan leefbaarheid en veiligheid in ons dorp. Met trots kunnen we zeggen, dat dit inloopuurtje in 2017 vaak en goed bezocht is en kwamen er dorpsgenoten binnen lopen met een goed idee. Mede dankzij hun bijdrage zijn er een aantal projecten gerealiseerd. U kunt hierbij denken aan meer bladkorven, meer veiligheid bij het zebrapad in de Jan Joostenstraat, de 60 km-snelheidsaanduiding in de Kampsestraat, meer afvalbakken bij de bushaltes, opknapbeurt van de speeltuin aan de Emmastraat, ondergrondse glas/kledingcontainers bijsupermarkt de Coop en zo zijn er nog een aantal zaken, die op deze manier verwezenlijkt zijn. Wilt u alle ingediende projecten bekijken, bezoekt dan onze vernieuwde website www.platform-angeren.nl. Lukt het u niet om even bij ons langs te komen, dan kunt u ons ook mailen. Mailt u dan naar platformangeren@gmail.com. Het is ook mogelijk, om uw opmerking aan ons kenbaar te maken, door onze brievenbus in het dorpshuis te gebruiken. Wij zien u graag op 27 februari om mee te denken over méér veiligheid en leefbaarheid in ons dorp."

Koersbal voor KBO Huissen

HUISSEN - Koersbal is al een eeuwenoud spel waar 'beweging' een groot deel van uit maakt. Het spel wordt binnen gespeeld zodat men niet afhankelijk is van het weer. De koffie blijft warm en het drankje gekoeld.

Men speelt elke woensdagmiddag en de aanvang is 14.00 uur. De locatie is de zaal van De Gouden Engel aan de Helmichstraat in Huissen. De speeldagen zijn: 14 – 21 -28 februari. Voor de Koersbal betaalt men een bijdrage van twee euro per maand. Iedereen is welkom. Voor nadere mededelingen let op bericht KBO Facebook of KBO website: www.kbohuissen.nl en Hét Gemeente Nieuws.

Korting bij lokale ondernemers met ledenpas supportersvereniging Angeren

ANGEREN – Supporters Vereniging Angeren (kortweg SuVe) is in 1971 opgericht om activiteiten voor de supporters te organiseren en later om voor de SV Angeren extra inkomsten te genereren door middel van sponsoring. De SuVe is dankbaar dat zij veel trouwe leden en sponsoren aan zich mag binden. Een aantal sponsoren bieden nu zelfs korting op hun producten en/of diensten als u lid bent van de SuVe!

Voor 7,50 euro per seizoen kunt u lid worden van de supportersvereniging. Hiermee draagt u, samen met sponsoren, een financieel steentje bij aan SV Angeren. Daar heeft de voetbalvereniging veel voordeel van. Zo kunnen er voetbalclinics en leuke kampen voor de jeugd worden georganiseerd en investeringen in de gebouwen en het materieel worden gedaan. Maar ook voor uzelf biedt het voordelen, want u ontvangt dan namelijk de nieuwe SuVe-ledenpas. Op vertoon van uw ledenpas krijgt u nu korting bij lokale ondernemers!

Een aantal aangesloten ondernemers geeft aantrekkelijke kortingen aan leden van de supportersvereniging. Van dierenspeciaalzaak en kapper tot slager en bloemenwinkel. Of wat dacht u van korting op uw fietsreparatie of korting in de elektrozaak of woonwinkel? Zo haalt u meer uit uw SuVe-lidmaatschap en kunnen de aangesloten sponsoren zichzelf op een nog extra vlak profileren met mogelijk weer nieuwe klanten als gevolg.

De supportersvereniging is erg blij met deze toegevoegde waarde aan de ledenpas. Het wordt zo namelijk niet alleen erg aantrekkelijk om voor 7,50 euro lid te worden, maar de betrokken sponsoren kunnen zo ook meer klanten verwachten. Alleen maar winnaars dus! Ledenpas aanvragen? Dit gaat heel eenvoudig door het formulier in te vullen op www.svangeren.nl (Klik op suve / lidmaatschap / aanmelden).

Cyriel Graven van Huissen naar Lommel (B) 'Belgen zijn zelf gierig'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze nieuwe rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Cyriel Graven, die met vrouw Cheryl en kinderen van Huissen emigreerde naar… België! Het –Bourgondische- leven bevalt er goed, maar een ernstig auto-ongeluk drukt al lang een grote stempel.

Tekst: Hans Schmeinck

De datum van het ongeluk staat bij Cyriel Graven (43) in het geheugen gebeiteld: 23 oktober 2012. ,,Toen sloeg het noodlot toe. Een zwarte bladzijde. De dag die tot nu nog een grote stempel drukt op ons gezin.'' Wat gebeurde er? Graven woont al drie jaar in het Belgische Lommel. Hij is van zijn bedrijf in het Brabantse Bladel op weg naar huis. ,,En dan word ik aangereden door een andere auto. Met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis in Veldhoven, op de intensive care. Een schouder is op vijf plaatsen gebroken, de rug op drie plekken, twaalf ribben gebroken en een teen. Plus een klaplong.''

Naar later blijkt heeft Graven ook hersenbeschadiging opgelopen. ,,Daar gaan je dromen, je hobby's. En de rest van mijn leven moet ik met morfine pleisters en andere medicijnen pijnen onderdrukken. Wat trouwens niet lukt.'' En de toekomst ziet er daarvoor er nog wel zo goed uit voor hem en zijn vrouw Cheryl (43) en zoon Jordy (18) en dochter Naomi (16).

Tot de verhuizing naar Lommel zo'n negen jaar geleden woont het gezin in Huissen, samen met (schoon)ouders Leo en Thea de Man. Graven krijgt de kans mede-eigenaar te worden van een bedrijf dat polyester dakkapellen maakt en plaatst. In Bladel, zoals gezegd. ,,Omdat het werk lichamelijk zwaar is hebben we ervoor gekozen om te verhuizen.'' Ook om dichterbij de onderneming te wonen.

Gierige Belgen

,,We hebben een vrijstaande opknapper gekocht in Lommel. Na een verbouwing zijn we 1 mei 2009 officieel naar België geëmigreerd. Cheryl heeft haar werk voortgezet in Duiven bij Euroclaining b.v., ze werkt daar twee dagen in de week. De eerste jaren waren hard werken met ook nog de verbouwing van ons huis erbij, in de weekenden.''

De kinderen passen zich al snel aan en doen het goed op school. ,,Jordy gaat studeren in Hasselt en Naomi volgt de kappersopleiding. Zij is 'verbelgiest'. Het leven bevalt goed, de Belgen zijn echte Bourgondiërs.'' Verbeterpunten: ,,Ze zeggen dat wij Nederlanders gierig zijn, maar zelf zijn ze dat in het kwadraat. En Belgen kunnen absoluut niet op tijd komen. Zij moeten er dan weer aan wennen dat wij geen blad voor de mond nemen.

De kleine bierglazen en de kleine frietbakjes in Nederland mis ik trouwens niet, haha. We voelen ons echter geen Belgen. We kijken alweer uit naar de Huissense Dag.''

Het gezin komt iedere maand terug voor bezoek aan familie en vrienden, of zij komen naar België. ,,Ik zit op dit moment nog steeds thuis. Ben volledig arbeidsongeschikt en vrees dat ik nooit meer aan de bak kom. Doordat ik lichamelijk weinig tot niets meer kan, rust er een grote last op de schouders van Cheryl. Tja, elk huisje heeft zijn kruisje.''

[streamer]

'Ik ben door het ongeluk volledig arbeidsongeschikt geraakt'

Uitslag loterij bestuurscomité Huissens carnaval

HUISSEN - Tijdens de pronkzitting van de Kraonige Zwaone is er een loterij gehouden. De trekking is inmiddels verricht.

Een prijs van 50 euro is gevallen op de lotnummers 4451, 4957, 5170, 5543, 6199 en 7821. Een prijs van 25 euro is gevallen op de lotnummers 4097, 4275, 5362, 5525, 5840, 6079, 6398, 6735, 7105, 7360, 7528 en 7684. Tegen inlevering van het winnende lot zijn de prijzen af te halen op Muntstraat 3 te Huissen, tel. 026-3255029.

Ingezonden brief

Openbare toiletten in de gemeente Lingewaard

Mijn naam is Joke Opgenoort. Ik heb een chronische darmaandoening en moet vaak en snel van een toilet gebruik kunnen maken. Als ik boodschappen wil doen in Huissen is al een groot probleem, omdat je bijna nergens naar het toilet mag, als je het vraagt. Behalve bij Broekman, de Albert Heijn, de VVV-winkel en bij de Coop-supermarkt. In de horeca kan het alleen als ze open zijn, of je moet een consumptie nemen. Er zijn zoveel mensen die een openbaar toilet zouden waarderen, terwijl die er in ons land nauwelijks zijn. Daarbij denk ik ook aan mensen met blaas en prostaat problemen en mensen die plastabletten gebruiken. Ook zij moeten vaker een toilet kunnen bezoeken. Er zijn in een winkelgebied meerdere toiletten nodig die toegankelijk zijn. Hieraan kan het bedrijfsleven ook aan bijdragen. Een mooi voorbeeld is bij de Lidl in Bemmel. Zij beschikken over een schoon klantentoilet!

Ik hoop dat er nog velen zullen volgen, zodat ik en velen met mij met een gerust hart kan blijven winkelen, want mensen met blaas en/of darmproblemen hebben al beperkingen genoeg.

Met vriendelijke groeten.

Joke Opgenoort

Trekking carnavalsloterij HV Huissen

HUISSEN - Uitslag trekking carnavalsloterij HV Huissen:

1ste prijs lotnummer 743, 2de prijs lotnummer 549, 3de prijs lotnummer 3960, 4de prijs lotnummer 2082, 5de prijs lotnummer 3262, 6de prijs lotnummer 1431, 7de prijs lotnummer 626, 8ste prijs lotnummer 1920, 9de prijs lotnummer 2881, 10de prijs lotnummer 1754, 11de prijs lotnummer 3535, 12de prijs lotnummer 3926, 13de prijs lotnummer 2912, 14de prijs lotnummer 64 en de 15de prijs lotnummer 4293. Ophalen van prijzen kan bij Patricia Willemsen, Zandsedwarsstraat 19 in Huissen. Graag even vantevoren bellen op 06 53557445.

Politieke debat voor en door jongeren

BEMMEL - Het jongerenwerk hoort dagelijks de mening van jongeren over lokale aangelegenheden, met daarna meestal een opmerking als: "Ze doen hier op het gemeentehuis toch niets mee", "Dit is vast niet belangrijk voor politici. Ze denken te weten wat voor ons het beste is, maar weten ze dat ook echt wel?”

Reden voor de jongeren- en straatcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) om een politieke avond te organiseren waarop jongeren via stellingen met de politiek in gesprek kunnen. Want invloed uitoefenen gaat gepaard gaat met je laten horen en stemmen. De stellingen gaan over zaken die van invloed kunnen zijn op het dagelijks leven van jongeren. Zowel stemgerechtigde als niet-stemgerechtigde jongeren zullen bij deze avond aanwezig zijn. Hoe eerder jongeren politiek geïnteresseerd zijn hoe beter dat is voor de toekomst!

Middels een politiek jeugddebat wil SWL jongeren meer betrekken bij de Lingewaardse politiek het gesprek tussen jongeren en politici op gang brengen en onderling meer begrip creëren. Lijkt het je leuk om mee te denken over de toekomst van Lingewaard? Kom dan op woensdagavond 28 februari naar de politieke avond in de Cuperstraat 9 in Bemmel.

De avond start om 19.00 uur en eindigt, onder het genot van een hapje en drankje, om 22.00 uur. Opgeven kan via de app: Maarten Marsen: 06 49881089, Instagram: @SWLingewaardig.

Cursus Muziek Maak Je Zelf

Leerlingen tijdens de uitvoering. (Foto: Cor Neijenhuis)

HUISSEN - Er staat bij voldoende deelname weer een cursus Muziek Maak Je Zelf gepland te starten op de eerste vrijdag in maart. Deze cursus Algemene Muzikale Vorming is bedoeld voor leerlingen van groep 4 - 7 en beoogt bij kinderen het plezier in het zelf muziek maken te stimuleren. De kinderen leren muzieknoten lezen; op een blokfluit spelen; samen zingen en ze maken kennis met de muziekinstrumenten, die in een orkest voor komen.

Aan het eind van de cursus van 15 lessen is er een afsluiting van de leerlingen met een diploma uitreiking en een optreden van het orkest. Na de cursus kunnen de kinderen doorgaan met individuele lessen op een muziek instrument via de Stedelijke. De lessen zijn wekelijks op vrijdagmiddag van 15.45 – 16.45 uur. Alle lessen worden gegeven in Muziekgebouw Het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen.

Al zover om direct een muziek instrument te leren bespelen? Er wordt bij de Stedelijke door gediplomeerde docenten enthousiast les gegeven in het leren bespelen van een breed scala aan instrumenten. Bij voorbeeld: trompet, saxofoon, fluit, trombone of slagwerk.

Meer weten over de cursus of lessen bij de Stedelijke Muziekvereniging Huissen? Neem contact op via telefoonnummer 06 21844411; via e-mail: opleidingen@stedelijkemuziekhuissen.nl of kijk voor meer informatie op de website www.stedelijkemuziekhuissen.nl onder 'nieuws'.

Topzanger Jürgen Rijkers in Theaterkerk

BEMMEL - Vrijdag 2 maart kunt u uw oren weer de kost geven bij TOP. Dat het een muzikaal spannende avond zal worden is zeker, want Arnhemmer Jürgen Rijkers heeft een geheel eigen sound. Als zeer getalenteerd gitarist combineert hij vintage instrumenten en versterkers met zijn warme en authentieke stemgeluid. Jürgen wisselt stevige rocknummers vol improvisatie af met ballads met een gevoel voor soul.

Hij zingt over persoonlijke verhalen met liefde en verbondenheid als thema, maar is af en toe ook maatschappijkritisch. Wat hij ook zingt, zijn indringende rauwe stem lijkt recht uit zijn hart te komen. Samen met bassist Leo Mongula en Florian Hoefnagels verovert Jürgen podium voor podium het Nederlandse publiek. Tijdens een avond met de band heb je soms het gevoel terug te gaan naar de seventies, met rauwe rocknummers en wilde improvisaties. En dan keer je plots weer terug naar het singer-songwriter tijdperk, met indringende persoonlijke liedjes. De muziek van Jürgen Rijkers moet je vooral vóélen, dus mis deze TLC Session niet!

Aanvang 20:30. Kaartjes kosten tien euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Klaar voor de start?!

HUISSEN - Zondag 11 maart Kliederkerk van 13.30 - 16.30 uur in de protestantse kerk in Huissen, Raadhuisplein 35. Samen ontdekken, vieren en eten rondom het thema 'Klaar voor de start?!'.

Een nieuwe start, een nieuw begin. In de Bijbel staan veel verhalen die hiermee te maken hebben. We ontdekken over de verhalen van de zaaier en van de man die zijn huis op het zand bouwde. Was dat wel slim? Maar ook staan we aan het begin van een nieuw seizoen; de lente. De natuur start weer op, bolletjes komen uit de grond, insecten worden wakker en komen uit hun holletjes. Vogels leggen eitjes in een nest en ook wij komen weer vaker buiten. Zin om met ons mee te knutselen, bouwen, racen en spelen? Neem je vader, moeder, opa en/of oma mee en sta samen klaar voor de start! Voor meer informatie: 06 16764999 of mail naar kliederkerkhuissen@gmail.com. Check onze FB-site voor de laatste informatie.

Op maandagmiddag 26 februari bent u welkom op de ontmoetingsmiddag in de kerk. Een plek om anderen te ontmoeten. Om bij te praten en iets te drinken. Maar ook voor een boeiend thema. Dit keer zal Herman Schimmel, cantor-organist van de Protestantse Gemeente met ons aan de slag gaan. Het thema is ‘Het lijden van Jezus in de kunst’ aan de hand van beeld en geluid, kruiswegen en passies. Inloop vanaf 14.30 uur, programma 15.00 - 16.30 uur.

Kerkdienst zondag 25 februari

Reminiscere – gedenk uw barmhartigheden, 2e zondag in de 40-dgn-tijd, 10.00 uur, voorganger Elly Morelissen. Ook op vrijdag bent u welkom, van 14-16 uur, voor een praatje en een kopje koffie of thee.

Vrouwenvereniging Angeren

(Foto: Ria Visser-Huijnk)

ANGEREN - Dinsdag 27 februari om 20.00 uur komt het Gezelligheidskoor Ons Verzetje uit Doornenburg optreden bij de Vrouwenvereniging Angeren.

Dit alles onder begeleiding van muzikaal leider W. Zweers. Het koor zingt gezellige liedjes,en probeert er voor iedereen een leuke avond van te maken. Alle leden zijn welkom op deze avond in het Dorpshuis van Angeren.

Sponsor bedankt

Team E1 HVA. (Foto: H.Molthoff)

ANGEREN - We willen graag de sponsor bedanken die het jeugdteam van Handbalvereniging Angeren (HVA) voorzien heeft van een mooi nieuw tenue. Team E1 wordt gesponsord door Huisman Sport in Huissen.

Bridgedrive bij De Minkhof

(Foto: De Minkhof)

BEMMEL - Samen met Bridgeclub Doublet organiseert Stichting De Minkhof op zaterdagmiddag 3 maart de vijfde Minkhof bridgedrive. Iedereen is welkom, jong en oud, geoefend of onervaren, maar ook de thuisbridger wordt van harte uitgenodigd deel te nemen. Het doel is een gezellige middag zonder prestatiedruk met leuke prijzen.

Inschrijving gaat via secretariaat@minkhof.nl. Gezien het gezellige, kleinschalige karakter sluit de inschrijving bij 24 paren. Het inschrijfgeld is 7.50 euro per persoon. Koffie/thee met iets lekkers, hapje en een drankje zijn inbegrepen. De inschrijving sluit op zondag 25 februari. Zonder tegenbericht kunt u er van uitgaan dat u en uw partner kunnen meespelen. Zaterdag 3 maart van 13.00 tot 17.00 uur op De Minkhof. Na inschrijving beginnen we om half twee met de bridgedrive op De Minkhof, Molenwei 57, Bemmel.

Vastenmeditaties in Ressen

RESSEN - De veertig dagen voor pasen zijn al vanaf de eerste eeuwen van onze jaartelling een periode van voorbereiding, inkeer en verstilling. Van oudsher wordt in deze periode gevast, maar er zijn meerdere manieren om deze periode tot een bijzondere en waardevolle tijd te maken.

Zoals regelmatig meedoen aan de ochtendmeditaties in het prachtige kerkje van Ressen! Hier zijn we stil en geven we stem aan ons verlangen naar heelheid, naar de ervaring van het Geheim achter alle dingen, naar leeftocht voor onderweg, oases in de woestijn.

Van 14 tot en met 30 februari is er dagelijks een vastenmeditatie in Ressen op elke werkdag. Er is een afwisseling van stilte, meditatieve muziek, gebed, inspirerende teksten en een zegenbede. Deze ochtendmeditatie in de Veertigdagentijd is onderdeel van de dagelijkse ochtendgebeden die in de kerk van Ressen, Kerkenhofstraat 3, worden gehouden op iedere werkdag van 9:00 – 9:15 uur.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                        

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies e.d. hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 28 februari van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 28 februari van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Snarenvirtuoos Richard Durrant speelt Stringhenge: Bach-Durrant-British-Folk

BEMMEL – Zaterdag 10 maart concerteert de Britse meestergitarist Richard Durrant in De TheaterKerk in Bemmel. Werken van Bach, Purcel, Britse Folk en stukken van eigen hand zullen uiterst zuiver en helder weerklinken in de akoestische zeer sterke ambience van de TheaterKerk.

Buiten categorie - The Royal Albert Hall, The Royal Philharmonic Orchestra maar ook Herbie Flowers – van de befaamde basloop in Lou Reeds Walk on the Wild Side – en de band Sky zijn muzikale instituten, waaraan Durrant zijn naam verbonden weet. Klassiek, folk, pop, jazz, Durrant bewandelt de meest uiteenlopende paden en laat zich leiden door zijn muzikale inner voice: muziek opent de deur naar de oneindige uitgestrektheid en schoonheid van het onbekende.

Snaargevoeligheid – Richard speelt Bach op de banjo, op de ukelele en tijdens zijn 'Stringhenge Tour' op een gitaar van 5.000 jaar oud moeras eiken. Zo laat hij het verleden in het heden spreken en verbindt hij ons middels de magie die muziek ontsluiert. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via www.topbemmel.nl en aan de avondkassa.

Vastenmeditaties in Ressen

RESSEN - De veertig dagen voor pasen zijn al vanaf de eerste eeuwen van onze jaartelling een periode van voorbereiding, inkeer en verstilling. Van oudsher wordt in deze periode gevast, maar er zijn meerdere manieren om deze periode tot een bijzondere en waardevolle tijd te maken.

Zoals regelmatig meedoen aan de ochtendmeditaties in het prachtige kerkje van Ressen! Hier zijn we stil en geven we stem aan ons verlangen naar heelheid, naar de ervaring van het Geheim achter alle dingen, naar leeftocht voor onderweg, oases in de woestijn.

Van 14 tot en met 30 februari is er dagelijks een vastenmeditatie in Ressen op elke werkdag. Er is een afwisseling van stilte, meditatieve muziek, gebed, inspirerende teksten en een zegenbede. Deze ochtendmeditatie in de Veertigdagentijd is onderdeel van de dagelijkse ochtendgebeden die in de kerk van Ressen, Kerkenhofstraat 3, worden gehouden op iedere werkdag van 9:00 – 9:15 uur.

Band of Friends bij VoorJaarsBlues Westervoort

(Foto: Band of Friends presskit)

WESTERVOORT - Voorjaarsblues 2018 op zaterdag 24 maart bij Zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11. Drie bands en een gevarieerd programma in Westervoort bij de 12e editie van de VoorJaarsblues.

Ramblin' Dog, de 4 mans akoestische bluesband, speelt als eerste band mede door de brede instrumentale bezetting met passie een grote variëteit aan blues.

Vervolgens is het podium aan Bootleg Betty Deze dames deinsen er niet voor terug om je alle hoeken van de rootsmuziek te laten horen. Vol energie vuurt het Nijmeegse vijftal haar meerstemmige mix van rockabilly, pop, country en rock-'n-roll op je af. De eigentijdse benadering van deze traditionele invloeden resulteert in een herkenbaar geluid waarvan je gaat genieten.

Het slot van de avond speelt tijdens hun Europese toernee de Band of Friends, die bestaat uit enkele voormalige bandleden van Rory Gallagher. Een must voor fans van Gallagher maar vooral een enorme aanrader voor liefhebbers van blues en blues rock. Band of Friends is inmiddels vanwege hun energieke, enthousiaste optreden niet meer weg te denken uit de blues rock scene. Je gaat uit je dak met het optreden van Gerry McAvoy (basgitaar), Brendan O"Neill (drums) en uit Nederland Marcel Scherpenzeel (gitarist).

Voorverkoop 15 euro bij de adressen: Hobbycentrum Evers Westervoort, zalencentrum Wieleman Westervoort, Cigo Westervoort (winkelcentrum dDe Wyborgh), Bodywear Superstore Duiven, Berings ICT Diensten Westervoort

Ticketkantoor 15.80 euro. Klik op www.muziekinwestervoort.nl voor online tickets. Aan de zaal 18 euro (indien nog beschikbaar!). Zaal open: 20.00 uur.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 25 februari is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan. De aanvangstijd is 10 uur. In deze viering zal ds. M. de Bree voorgaan.

De collecte is bestemd voor het project SchuldHulpMaatje. Steeds meer mensen in Nederland hebben tijdelijk of blijvend schulden. Alleenstaande moeders zijn extra kwetsbaar. Een moeder uit Amsterdam vertelt: ‘Ik heb geen gat in m’n hand, maar moet alles in m’n eentje regelen. Door een fout met de kinderopvangtoeslag raakte ik in de schulden. Gelukkig heb ik nu een maatje die mij helpt.’ In 2011 heeft Kerk in Actie samen met andere kerken en christelijke organisaties het project SchuldHulpMaatje opgezet. Binnen dit project worden vrijwilligers tot ‘maatjes’ opgeleid om mensen met schulden te begeleiden en te coachen. Na afloop van de viering is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen welkom!

Zondagsbrief

Sinds kort verschijnt er vanuit onze gemeente een gratis zondagsbrief met informatie over komende vieringen en activiteiten. Bent u hierop al geabonneerd? Meld u dan snel aan, en stuur een mailtje met uw naam en mailadres naar website@kerkgendtdoornenburg.nl of via de website: www.protestantsegemeentegendt-doornenbrug.nl.

OBHR: dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

(Foto: E. Milder)

LINGEWAARD - OBHR is dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in de gemeente Lingewaard en aangesloten bij de Hart & Vaatgroep en richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Mensen met een hartziekte kunnen net als ‘gezonde’ mensen verschillende redenen hebben om aan sport te doen. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten.

"Bovenaan ons lijstje staat: sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. "Als sportbegeleider van deze groep vind ik het een mooie uitdaging om een balans te vinden tussen de verschillende individuele verwachtingen en mogelijkheden. Wij bieden een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit."

"Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen (bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en patiënten die een cardiaal event hebben doorgemaakt) leidt tot een toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden, kwaliteit van leven, afname van mortaliteit en morbiditeit. Daarbij komt dat wij een enorm veelzijdige, gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren?

Kom vrijblijvend bij ons sporten, onder deskundige begeleiding en op uw eigen niveau. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur. Kom langs, neem een kijkje op www.OBHR.nl, bel 0481 421850. Wij sporten in sporthal Walburgen, Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Ingezonden brief

Er waren eens een paar dorpen, die gingen fuseren, om zich tegen de steden te weren. Politiekelingen wilden het samenraapsel 'Betuwestad' noemen. 'Don't think twice, it's allright', zong Bob Dylan. Gelukkig dachten de burgers wel drie keer na en werd het samenraapsel uniek in den lande door het eerste naamgevingsreferendum af te dwingen. Burgers stijgen boven zichzelf uit en zelfs bestuurders feesten blij mee. Die laatste club reageert met het verstrijken van de tijd spastisch: Een referendum in gang zetten wordt 10 keer zo moeilijk. Ze trekken nog een les uit dit burgerinitiatief: we gaan burgerparticipatie prediken. Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Niet! Vanuit het pluche worden de muziekgezelschappen en de opslag van de dweildag, de dag waarop menig vipper de trotste bestuurder uithangt, gesommeerd het zwembad te verlaten. Geen poot wordt er uitgestoken om een nieuwe opslag te vinden voor 'hun' trots. De burgers die in de kerk een nieuw theater realiseren, krijgen nog geen eens morele steun. Het uurwerk in de toren, waar de bestuurders ook op zien hoe laat het is, krijgt geen subsidie voor renovatie. Elk dingetje, dat in de kerk wordt georganiseerd, kan een telefoontje over komen vanuit het 'grote huis' met de vraag: 'sinds wanneer hebben jullie daar vergunning voor?' En dat terwijl de regenten in dezelfde kerk ook hun feestjes vieren. Er zijn nog ontiegelijk veel voorbeelden. Burgerparticipatie? Wanneer gaat de politiek participeren? Mijn deelname hebben ze. Binnenkort gaan we stemmen; ik hoef geen advies.

Groet Jan Meurs

Meet and greet met Nick en Simon voor Carlijn uit Huissen

HUISSEN - Met vier wensvervullers van Wensstichting ShaMaJo zitten we klaar bij Je theetafel in Veenendaal. Door de gezellige sfeer van deze knusse tearoom en de gastvrijheid van eigenaresse Jorina voelen we ons direct thuis. De wensdag wordt nog even doorgesproken. Alles moet immers tot in de puntjes geregeld zijn voor onze drie VIP's.

Eén van deze drie VIP's is Carlijn (19). We ontmoeten haar en haar ouders Hans en Trudi bij De Basiliek in Veenendaal. Carlijn woont in Huissen bij haar ouders en heeft het Bardet-Biedl syndroom. Dit is een aandoening met grote gevolgen voor haar gewicht en zicht. Moeder Trudi vertelt: "Ondanks haar beperkingen denkt ze altijd aan anderen. De hele dag luistert ze naar Nederlandstalige muziek en boven haar bed hangen posters van Nick en Simon. Haar grote wens is om Nick en Simon een keer te ontmoeten. Helaas valt ze bij veel wensstichtingen buiten de doelgroep omdat ze te oud is. Toen ik op internet verder ging zoeken, kwam ik al snel uit bij ShaMaJo"

Het is bijna tijd voor de meet and greet, maar eerst drinken we nog wat in de grote hal. De spanning is nu duidelijk af te lezen van de gezichten van onze VIP's en er vloeien nog wat traantjes. Uiteindelijk mogen we backstage waar het wachten is op de twee BN'ers. Opeens gaat de deur open en staan we oog in oog met Nick en Simon. De spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon en direct zien we drie stralende VIP's. Na het bijzondere fotomoment nemen we plaats in de zaal en genieten we met volle teugen van de mooie muziek en de soms hilarische uitspraken van deze twee sympathieke zangers. Carlijn kan niet stil blijven zitten in haar rolstoel. Na afloop van het concert nemen we afscheid van elkaar. Maar één ding is zeker: Carlijn heeft een plekje veroverd in ons hart.

De Marangdweilers tijdens de kindercarnaval in Angeren

De Marangdweilers in actie. (Foto: Henk Sluiter)

ANGEREN - Tijdens carnaval in Angeren hebben de Marangdweilers weer van zich laten horen.

De Marangdweilers is een gelegenheidsorkest van muzikantjes die op basisschool de Marang zitten, aangevuld met muzikale ouders, broers, zussen en buren. Op vrijdag tijdens de schoolcarnaval hebben alle kinderen van Marang kunnen genieten van Hallo allemaal, Cowboys en indianen en Hupsakee. Tijdens de kindercarnavalsmiddag die georganiseerd wordt door de @pestaartjes, bestond de Marangdweilers uit wel 50 muzikantjes. Alle kinderen in de zaal mochten meedoen met extra meegebrachte instrumentjes. Het werd een swingend optreden.

Muziek maken is goed voor de ontwikkeling van kinderen en natuurlijk is het ook hartstikke leuk. Wil je kind ook muziek maken, kijk dan voor de mogelijkheden op www.stbavoangeren.nl of harmonie-angeren.nl.

Hiep Hiep Hoera 60 jaar... en geen feestje....dus dan zo maar....

Groet van de spelletjes club.

Hiep, hiep, hiep hoera,
Nora word 25 februari al weer 3 jaar.
Van harte gefeliciteerd Oma Marian en Opa Hans.

21 februari 2018
Hoera, het is echt waar
Onze lieve (o)ma Cornelissen wordt 73 jaar
Liefs, Lisa, Esmée, Cas, Ben, Robert-Jan, Tinja en Miranda

Op 23 februari zijn onze (groot)ouders 50 jaar getrouwd.
Van harte gefeliciteerd!
Liefs van ons allemaal

Dit Vrolijke meisje Alana
wordt 23 februari 6 jaar.
Succes in groep 3.
XXX opa's en oma's,
zusje Alissa en nichtje Eleni

Deze grote vriend
van Opa en Oma
wordt 21 februari 9 jaar.
Dikke knuffel.

Op 18.2 werd onze
kanjer Tobi al weer 14 jaar.
Nogmaals gefeliciteerd jongen.
Kus Mama, Papa en Kiki

Hiep Hiep Hoera
Onze lieve Fenna 4 jaar
Gefeliciteerd knappe meid
Kusjes Papa, Mama & Ivo

Hoera!
Op 24 februari wordt onze grote meid alweer 6 jaar
Gefeliciteerd!


Liefs Papa, mama en Ryan

Annelies 70 jaar! Van harte
gefeliciteerd lieve oma!
Dikke knuffels van Ruben en Kristie!

Rieky BEDANKT voor het
maken van onze kleding, het
zag er super uit!
'de Bijdehandjes'

25 Februari wordt Sjors 3 jaar.
Gefeliciteerd Hij is altijd vrolijk
en lief. Hij is en blijf mijn hartendief.
Liefs: Oma Ria

Lieve Dennie, gefeliciteerd met je 25-ste verjaardag een hele fijne dag dikke kus van ons. Liefs Mama, Melchior, Esther, Nena en Zoë.

Ze willen het niet weten,
maar toch is het waar
23 feb. 50 jaar een paar.
Gefeliciteerd van ons allemaal.

50 jaar, hiep hiep hoera!

Abraham het is echt waar!

Dikke kus van Bryce, Brent en Natascha

Aanmelden Kunstroute Huissen en Angeren

Kunst in Mea Vota (foto: Gemma Brands)

HUISSEN - Ook dit jaar organiseert Kunst in Mea Vota op zaterdag 16 en zondag 17 juni weer een kunstroute door Huissen en Angeren. Woon je in Lingewaard en wil je werk exposeren, dan ben je welkom om mee toe doen. Het aanmeldformulier en alle informatie is te vinden op www.kunstinmeavota.info.

Wanneer je mee wilt doen heb je de keuze uit twee opties: Het exposeren van uw werk in het land en tuinbouwmuseum Mea Vota of exposeren op een locatie in Huissen of Angeren zoals een tuin, kerk, atelier of andere ruimte op 16 en 17 juni van 12.00 tot 17.00 uur. In het tuinbouwmuseum is het ook mogelijk om in de gerenoveerde kassen te exposeren.

kunstroute op locatie (foto: Gemma Brands)

We willen de kunstroute compact houden en we behouden dan ook het recht om in overleg de locatie te verplaatsen. We kunnen ook bemiddelen als je op een locatie met anderen wilt exposeren. De ervaring leert dat meerdere mensen op een locatie en eventueel een muzikale omlijsting meer bezoekers aantrekt.

De kosten bedragen 20 euro per deelnemende kunstenaar voor de administratie en drukwerk (folders en posters en gebruik beach flags in huis stijl), dit drukwerk wordt ook onder de deelnemers verspreid en professioneel gedrukt. Bij het aanmeldingsformulier graag een foto (jpg bestand) van een nieuw werk of een die representatief is voor je werk. Aanmelden kan tot 1 april.

Ingezonden brief

toestand van de brug. (Foto: Frits Botterblom)

Brug over de Linge nabij het Baalsepad

Als inwoner van de gemeente Lingewaard heb ik melding te maken van een naar mijn mening onveilige situatie. Het betreft de brug over de Linge nabij het Baalse pad. Deze brug wordt veel gebruikt, vooral door schoolgaande kinderen die vanuit Angeren of Doornenburg over het Lingepad, via de brug naar Bemmel fietsen. Dan mag je er vanuit gaan dat de brug in goede staat is. Doch niets is minder waar. Het brugdek bestaat uit planken waarvan sommige in slechte staat. Als je er over heen fietst lijkt het wel of je over de kasseien van Luik-Bastenaken-Luik fietst. Ook de bouten die het brugdek op hun plek moeten houden beginnen te roesten. Mijn conclusie:onderhoud dringend gewenst. De ambtenaar die ik heb gesproken beloofd mij heel snel antwoord. Die kwam ook, nog dezelfde dag kreeg ik te horen wie de eigenaar van de brug is: Waterschap Rivierenland in Tiel. Ik heb ze opgebeld en hun antwoord: wij gaan over het water en niet over de bruggen. Maar ze zouden gaan informeren en zo komen we bij B.V. Recreatiemij. Rivierengebied die in eerste instantie toegeven dat ze de eigenaar zijn. Nou, dacht ik, eindelijk resultaat, helaas vergeet het maar, er volgt een spelletje waar het Nederlands elftal goed in is, mekaar de bal toespelen op eigen helft, het oogt mooi maar levert weinig resultaat.

In ons geval gaat ook deze brug van de een naar de ander, niemand weet wat te doen als ze de brug toegespeeld krijgen. Er gebeurt dus niets, er wordt gewacht tot de eerste fietser valt en laten we hopen dat die niet over de, naar mijn mening te lage leuning, in de Linge belandt.

Frits Botterblom
Angeren

Langste carnavalsslinger van Bemmel en omstreken

Kleuters werken aan de slinger. (Foto: Annemarie van de Vlugt)

BEMMEL - Tijdens de carnavalsdag op IKC de Regenboog kregen alle klassen dertig minuten de tijd om een slinger te maken.

Groep 1 - groep 8 hebben keihard gewerkt. Bij elkaar was deze slinger ruim 1 km lang! Welke Bemmelse school zal volgend jaar het record verbreken?

Inloopavond badmintonclub Gendt voor basisschool

GENDT - Dinsdagavond 27 februari verzorgt badmintonclub Gendt een inloopavond voor basisschooljeugd vanaf zeven jaar uit de kernen Gendt, Doornenburg, Angeren en Haalderen.

Het badmintonspel zal op speelse wijze uitgelegd worden en aansluitend zullen er wedstrijdjes gespeeld worden. De avond begint om 18:30 uur en duurt een uur. "Heb je zin om deze leuke sport een keer te proberen zorg dan dat je rond 18:20 uur aanwezig bent in sporthal Walburgen aan de Nijmeegsestraat 65C in Gendt. Neem wel sportkleren mee natuurlijk, een badmintonracket hebben wij voor je te leen."