De Liemers Helemaal Goed Courant

22 juni 2018

De Liemers Helemaal Goed Courant 22 juni 2018


Dag van Aerdt komt met een gezellig programma

AERDT - Zondag 24 juni is er weer de Dag van Aerdt. Net als voorafgaande jaren hebben we weer een gezellig programma voor u georganiseerd voor jong en oud. Vanaf 13.00 uur zondagmiddag is iedereen welkom op het parkeerterrein naast het dorpshuis in Aerdt. Toegang is gratis!

De internationale kunstrijwielvereniging Juliana 1909 zal deze dag meerdere keren een spectaculair optreden verzorgen. Ook is er een fietsenverzamelaar aanwezig om zijn collectie bijzondere fietsen te laten zien. De hele dag is er de mogelijkheid voor jong en oud om te darten, waarbij natuurlijk mooie prijzen te winnen zijn.

Voor de wat oudere jeugd is er de 'Gyro Space' een metalen geraamte die allerlei richtingen op draait, en een springkussen waarop iedereen zich uit kan leven.Voor de wat kleinere onder ons is er ook een springkussen. Er is ook een mogelijkheid om pony te rijden en zich te laten schminken.

De muzikale omlijsting wordt dit jaar verzorgd door twee bands die afwisselend op gaan treden. 'Brood op de plank' is een band waarbij het publiek het voor het zeggen heeft. Als tweede band hebben we 'Music4u' een allround coverband die muziek brengt van de jaren '80 tot nu, waaronder disco, funk, pop,en soul. Onze dorpsgenoot Benthe Heymen zal enkele optredens verzorgen met zang en dans. En natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten dus eten en drinken is volop aanwezig. De dag wordt afgesloten met een grote verloting waarbij prachtige prijzen te winnen zijn. Al met al reden genoeg om langs te komen tijdens de Dag van Aerdt.

Brommertoertocht door De Liemers

GROESSEN – Brommerliefhebbers komen flink aan hun trekken tijdens de brommer-toertocht door de Liemers, die start en finisht in Groessen. De organisatie is voor het tweede jaar in handen van ‘Gruosna 838’, een activiteitencommissie van carnavalsvereniging De Deurdreiers.

Vorig jaar werd er een kleine twintig deelnemers geteld, dit jaar hoopt men op vijftig brommers uit te komen. Commissievoorzitter René van Brandenburg: ‘Omdat we dit jaar deel uitmaken van de grote manifestatie ‘Das Groessen’, is het nog aantrekkelijker voor brommerfanaten om deel te nemen of hun brommers te showen.’ Op een apart terrein naast het Schuttersplein worden bijzondere exemplaren te kijk gezet, waaronder die van de deelnemers aan de toer. Halverwege de tocht is een pitstop ingericht voor een consumptie en de brommer-mini-kwis. Daarmee zijn extra punten te verdienen om de bokaal winnen, die na de finish wordt uitgereikt aan de beste rijder met de mooiste brommer.

IAanmelden kan bij voorkeur vooraf middels een mailtje naar info@deurdreiers.nl. Het inschrijven gebeurt ter plaatse op 24 juni vanaf 11:00 uur. Deelname kost 7,50 euro waarbij de routekaart, consumpties onderweg en een herinneringsplaat zijn inbegrepen. Graag aanwezig zijn rond 11:00 uur, zodat optimaal kan worden genoten van alle brommende pronkstukken. De start is om 13:00 uur bij de dorpspomp aan de Dorpstraat in Groessen.

Tiroler Orkest Klein Babberich 25 jaar

Affiche jubileum Jan Janssen

BABBERICH - Tiroler Orkest Klein Babberich viert zijn zilveren jubileum. Om dit te vieren organiseren ze op zondag 8 juli een jubileumconcert. Van 11.00 tot 15.00 uur zal Egerländer en Moravische muziek klinken bij café Huis Den Dijk aan de Kwartiersedijk 1 in Babberich.

Tiroler Orkest Klein Babberich is op 25 januari 1993 opgericht door een stel muziekliefhebbers die elkaar tegenkwamen tijdens een frühshoppen in Westendorf Oostenrijk. De 25-jarige bruiloft van één van hen is aanleiding geweest voor het eerste optreden. Momenteel telt het orkest tien leden, drie leden zijn er vanaf het eerste uur bij.

(Foto: Jan Janssen)

Tiroler Orkest Klein Babberich trapt het concert af, gevolgd door gastorkesten De Grenzkapel, De Iseldonkse Muzikanten en dweilorkest Azum’s Aosum. De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Mega-vlooienmarkt in Giesbeek

GIESBEEK - Fanfarekorps Sint-Gregorius organiseert op zondag 1 juli de jaarlijkse Mega-vlooienmark. Het dorpsplein van Giesbeek zal vol staan met fleurige kramen Ook zal dit jaar de kwaliteit – waaronder antieke en meubelen uit groot moeders tijd - beter en het aanbod nog groter zijn dan voorgaande jaren.

Ook zullen er mensen aanwezig zijn die vanwege de voorjaarsschoonmaak hun zolder, schuurtje, vliering of garage hebben opgeruimd en zo op deze markt de spullen die ze niet meer nodig hebben, aan de man of vrouw proberen te brengen. Spullen waar men op uitgekeken is, krijgen op een vlooienmarkt weer een nieuwe kans. Meer dan ooit blijkt er in deze tijd weer plaats te zijn voor oude goederen, een radio, T.V. en een gaskachel zijn gewilde voorwerpen voor jongelui die na de vakantie op kamers gaan wonen. Kleding en schoeisel wordt gestreken en/of schoon aangeboden, in een uitstekende staat en van goede kwaliteit zijn deze artikelen begeert bij velen, zeker bij degenen die in deze moeilijke tijd van een uitkering moeten leven. Maar er is natuurlijk veel meer te koop: verzamelingen boeken, tijdschriften en geïllustreerde bladen, serviesgoed, snuisterijen, potten en pannen, machines, bestek, kinderfietsen, gereedschap, lampen, tafels en stoelen, poppen en beren.

Wat er te vinden zal zijn, is door niemand te voorspellen, voor iedereen zal er iets bij zijn en de prijzen liggen gunstig; het loven en bieden geeft sfeer aan de markt. Naast dit alles zal een palingroker zijn vakmanschap laten zien en kan de bezoeker de kwaliteit proeven; het is zeker de moeite waard een pondje mee naar huis te nemen en in alle rust daarvan te genieten.

Op een van de terrasjes kan men genieten van een hapje, een drankje en onder het genot van gezellige muziek van saxofonist Ben Wissink – die voor KiKa speelt, bijkomen van het geslenter langs de kramen. Een bezoek aan deze markt is zeker de moeite waard. De vlooienmarkt is geopend van 9.00 tot 16.00 uur op zondag 1 juli. De toegang bedraagt 2,50 euro voor volwassenen. Kinderen tot 12 jaar mogen onder begeleiding van hun ouders gratis naar binnen. Info / kraamhuur: 06 10252829.

De Lantaern sluit seizoen af met Bandera Latina

Bandera Latina

ZEVENAAR - Op zaterdag 30 juni sluit Muziekcafé De Lantaern het seizoen af met een spetterend optreden van Bandera Latina. Het belooft een heerlijk feestje te worden om alvast in de stemming te komen voor de naderende vakantietijd. Aanvang: 21.00 uur, maar de deuren zijn al om 20.15 open. De toegang is tien euro.

Bandera Latina treedt al 20 jaar op in binnen en buitenland met een spetterende en virtuoze mix van Spaanse, Italiaanse en Zuid-Afrikaanse muziek. Wat de Lantaern betreft een hele goede manier om het muziekseizoen af te sluiten en in vakantiestemming te komen.

Het grensgebied van Mediterrane wereldmuziek, pop en jazz, dat is het werkterrein van Bandera Latina. Met als vertrekpunt de Rumba Flamenca stijl. Onder leiding van gitaarvirtuoos Salvatore Giuseppe Sichi en met de indrukwekkende vocalen van diens zus Silvana, onstaat een uniek geluid. Swingend, ritmisch en een met nonchalance neergezette virtuositeit.

Bandera Latina is van alles een beetje. Het repertoire bestaat uit: zigeunerjazz, Bossa Nova, Cubaans, rumba Flamenca en Italiaans. Het repertoire wordt aangevuld met eigen nummers, zoals de hits 'Chica Latina' en 'La Galina'. Hiermee krijgt u met deze groep het beste van twee werelden, Spaanse ritmes, Italiaanse melodieën en passie en boven alles, professionele musici die zelfs na jaren van samenspel nog met veel plezier hun vernieuwende en mooie repertoire brengen! Bandera Latina is dé band voor iedereen die écht eens iets anders wil.

Bij voldoende aanmeldingen woningbouw voor jongeren mogelijk in Aerdt

AERDT – Als voldoende jongeren in Aerdt aangegeven in eigen beheer hun woning te willen bouwen, is CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) mogelijk in het dorp. Wethouder Hans Winters heeft aangegeven dat bij voldoende belangstelling hij zich sterk wil maken voor een dergelijk project.

Op woensdag 27 juni om 18:00 uur kunnen jongeren in gesprek hierover op het gemeentehuis. De dorpsraad zoekt samen met 't Bonte Paard minimaal zeven kandidaten om het project op te starten.

Iedere jongere uit Aerdt die interesse heeft is ook uitgenodigd voor een voorgesprek bij de familie Derksen thuis, aan de Heuvelakkersestraat 2 op woensdag 20 juni aanstaande om 19:00 uur. Op die avond kan de projectontwikkelaar alvast vragen beantwoorden over de mogelijkheden en de voorwaarden. Vragen die gaan over het hoe en wanneer, de financieringsmogelijkheden en wat CPO concreet inhoudt. Een unieke kans dus om in Aerdt te bouwen voor de toekomst en een bijzonder project dat voordeel oplevert voor jongeren die in Aerdt willen blijven wonen.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij Dorpsraad Aerdt via info@dorpsraad-aerdt.nl of Roy Barthen van T Bonte Paard via info@tbontepaard-advies.nl.

Wethouder Ineke Knuiman opent kinderzwerfboekenstation in Huis van Droo

DUIVEN - Op 13 juni gebeurde iets spannends in Huis van Droo: een geheimzinnig groot cadeau werd onthuld door wethouder Ineke Knuiman! Wat was het? En waarom kwam de wethouder voorlezen uit een van haar favoriete kinderboeken?

Dat kon maar 1 ding betekenen: Het kinderboekenzwerfstation werd officieel geopend! Vanaf nu kun je 'zomaar' een boek komen ophalen (leeftijdscategorie 0-12 jaar) en wanneer je het uit hebt kun je het op een plaats neerleggen waarvan je weet dat er andere kinderen komen.

Het boek kan op die manier gaan zwerven. Ver weg zelfs, want stel je voor dat je het boek meeneemt wanneer je gaat logeren of op vakantie gaat… dan komt het ver buiten Duiven terecht en wordt het daar weer gelezen door een ander kind. Op www. kinderzwerfboeken.nl kun je nakijken waar je boek na jou terecht is gekomen.

Heb je een boek dat je zelf niet meer leest en dat je graag wilt laten zwerven? Lever dan je boek in bij Humanitas Home-Start (op de eerste verdieping net als de boekenkast), dan plakken we de stickers er in en gaat jouw boek daarna een eigen leven leiden. Vraag wel eerst even na of je ouders het goed vinden!

De kinderzwerfboekenkast én de boekenruilkast voor volwassenen (in de lounge van Huis van Droo) werden mogelijk gemaakt doordat Mikado en Humanitas Home-Start de Liemers gezamenlijk het initiatief omarmden en uitvoerden. In samenwerking met het Nationaal Fonds Kinderhulp in Deventer.

Fietstocht ZijActief Zevenaar

ZEVENAAR - De jaarlijkse fietstocht van ZijActief is op 11 juli. De dames worden om 10.30 uur verwacht op parkeerplaats Lentemorgen.

"We fietsen via Didam en Loil naar Laag-Keppel waar we bij Freubelhof ontvangen worden met koffie en gebak. Daarna fietsen we door naar Hoog-Keppel waar we de cottagetuin van Ingeloes Witte gaan bezichtigen. De tuin is een feest van bloemen en kleuren. Aan de dames wordt gevraagd zelf een lunchpakketje mee te nemen. Onkosten voor deze fietstocht: 3 euro. Opgave niet nodig.

Op 5 september draait de film 'Wild' in het Filmhuis. Aanvang 14.30 uur Na de film gaan we naar de stadsbrouwerij voor een hapjesplank en een drankje of biertje proeven. Totale kosten 15 euro. Opgave per mail, app of telefonisch bij het bestuur."

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- De Hulpdienst van Caleidoz zoekt een chauffeur die (met de eigen auto) mensen naar arts, ziekenhuis vervoert. Ook zoekt men nog een chauffeur voor de Samen Uit-activiteit (elke derde donderdag van de maand).

- Sport- en speluitleen zoekt een medewerker die de klanten helpt, kleine reparaties verricht en de administratie hiervan verricht.

- Technoplaza heeft nog enkele begeleiders nodig voor de technieklessen van basisschoolleerlingen uit groep 6, 7 en 8 (10 – 12 jaar).

- Voedselbank Zevenaar-Rijnwaarden zoekt een uitgiftemedewerker die tweewekelijks op de vrijdag wil helpen met de uitgifte van de voedselpakketten..

Voor meer informatie over deze en circa 300 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). Men kan ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Alzheimer Café

ZEVENAAR - Op de komende avond van het Alzheimer Café (dinsdag 26 mei) is het thema 'Samen in beweging.

Rik Verstegen van Fysiotherapie Gimbornhof en één van zijn collega's zetten u in beweging in de Beweeg- en Ontmoetingstuin aan de Vondellaan. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. (Bij slecht weer wordt de activiteit verplaatst naar een ruimte bij Fysiotherapie Gimbornhof).

Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen die zelf aan dementie lijden, maar ook hun partners, familieleden, vrienden en hulpverleners.

Let op: dit keer een afwijkende locatie! Deze activiteit vindt plaats in de Beweeg- en Ontmoetingstuin aan de Vondellaan in Zevenaar. De activiteit start om 19:30 uur. De inloop is vanaf 19:00 uur. De toegang is gratis.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

24 juni 8.45 u drs. P. Houtman; 16.00 u ds A. Balk

1 juli 8.45 u ds R.A. Nijhoff; 16.00 u ds A. Balk

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 in Zevenaar.

Geloofsgemeenschap H. Andreas Groessen

Vieringen: Zo 24-6-18 geen viering, maar….De kerk is vanaf 11.00uur de gehele dag geopend, want ook onze geloofsgemeenschap doet mee aan de manifestatie Das Groessen. Komt u gerust eens binnenlopen, want is er genoeg te zien en te horen. U bent van harte welkom.

Zo 1-7-18 om 09.30uur Woord- & Communieviering o.l.v. parochianenvoorgangers Wim Herbes en Piet Peters m.m.v. In Between.

Intenties: Zo 1-7-18: Ouders Vermeulen-Kiewiet en Theo, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Jan en Bep Buurman-Bruins, jaargedachtenis Paul Derksen, ouders Bolder-Raasing, Wim en Riet Driessen-Teunissen, jaargedachtenis Rienie Bouwman-Staring, ouders van Ditshuizen-Roelofsen, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Jan te Witt, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Kloppenburg, Bertus Driessen, Bart Vermeulen, familie Lendering-Delsing, Henk en Toos Derksen-Schlief, Bep Elfrink, Matheus Janssen,

Kunstwerk! Het Musiater

Liz Snoijink & Raymonde de Kuyper e.a. in
Kunst & KitschDe komedie met een twist

Dit komische toneelstuk dat door Jon van Eerd speciaal bewerkt werd voor de topactrices Liz Snoijink en Raymonde de Kuyper, biedt een fenomenaal staaltje comedy-acteren. Het stuk werd geschreven voor Maggie Smith (bekend van 'Downton Abbey' en 'Harry Potter'). Liz Snoijink speelt een tourgids van een oersaai landhuis. Zij wordt echter op staande voet ontslagen omdat zij met haar fantasie de details van de rondleiding wat spannender maakt door de feiten flink te kleuren. Haar chef krijgt echter wroeging en besluit bij haar langs te gaan om hulp te bieden.

Toneel. Donderdag 27 september 20.15 uur. Prijs 27,50

Blind Date
Verrassingsvoorstelling

Wij hebben een date! Een theaterdate wel te verstaan, samen met alle schouwburgen in Oost-Gelderland. Want in dit weekend vieren we de start van een kersvers theaterseizoen. Speciaal hiervoor hebben wij allemaal een (andere) heerlijke theateravond in petto met één overeenkomst: de kaartjes kosten slechts een tientje! Wie er waar te zien is blijft nog even geheim, het is immers een blind date… Maar we mogen wel alvast verklappen dat het een heerlijk avondje lachen wordt in Het Musiater!

Seizoensopening. Zaterdag 29 september 20.15 uur. Prijs 10,-

Petra Berger
Tribute to Barbra Streisand

Om het repertoire van Barbra Streisand te vertolken, heb je een topzangeres nodig. En die hebben we in Nederland: Petra Berger. Petra is zelf ook een award winnende zangeres. Tel daar haar persoonlijke bewondering voor Streisand bij op en alle ingrediënten voor een tribute-concert zijn aanwezig.

Petra en haar band brengen vertolkingen van klassiekers als People en The Way We Were, pophits als Woman In Love en Guilty en natuurlijk nummers uit de vele films en musicals waarin Streisand straalde. Beleef met Petra Berger en haar band een unieke avond Streisand.

Theaterconcert. Vrijdag 12 oktober 20.15 uur. Prijs 23,-

Liemers Jeugdkoor (7 - 11 jaar)

Samen zingen

Word jij ook zo blij van zingen? Dan is het Liemers Jeugdkoor echt iets voor jou! Onder begeleiding van het Liemers Jeugdorkest wordt toegewerkt naar twee spetterende Sinterklaasvoorstellingen op zondag 18 november. We gaan hippe, coole en vette liedjes instuderen waaronder ook Engelstalige liedjes. Voor de liefhebbers is het mogelijk om een solo te zingen. Meld je snel aan er is beperkt plek!

Docent : Sander Spaan

Start cursus: 20 september donderdag,
koor 1: 15.30 – 16.30 uur

koor 2: 16.45 – 17.45 uur

Locatie: Het Musiater, Zevenaar

Aantal : 7 repetities + generale en 1 voorstelling per koor

Prijs: gratis.

Muziekfestival Pannerden

Slagwerkgroep Wilhelmina tijdens een eerdere editie van het Muziekfestival

PANNERDEN - Op zondag 8 juli zal in Pannerden voor de vierde keer het Muziekfestival plaatsvinden. Na het succes van voorgaande edities heeft de organisatie er ook dit jaar weer alles aangedaan om er een geweldige middag van te maken. Om 12.30 uur is het terras bij de muziekkoepel aan de Claudius Civilisstraat geopend en vanaf 13.00 uur kunt u genieten van diverse optredens.        

Dit jaar zullen drumfanfare PCL Lobith, fanfareorkest Crescendo Ooij, harmonie Volharding Stokkum en zowel het harmonieorkest als de slagwerkgroep van Wilhelmina Pannerden, in een doorlopend programma, een zomers optreden verzorgen. Speciale aandacht is er dit jaar ook voor het SpelenderwijsOrkest van basisschool ’t Scathe. In tien lessen wordt er op school, in samenwerking met een docent van Kunstwerk! en Het Musiater, een optreden voorbereid. Dit zullen zij, samen met muzikanten van Harmonie Wilhelmina, op 8 juli presenteren!

Op het terras rondom de muziekkoepel kan men heerlijk ontspannen naar de verschillende optredens luisteren en daarbij genieten van een drankje en verschillende hapjes. Ook voor de kinderen zal er genoeg te doen zijn en er zal zelfs een heus strand worden aangelegd!

Het programma duurt tot ongeveer 17.30 uur en de toegang is gratis. Mocht het geen strandweer zijn, dan gaat het festival alsnog door, maar dan overdekt.

Tiroler Orkest klein Babberich treedt op in Meulenvelden

DIDAM - Op dinsdag 26 juni organiseert Liemerije een muzikale avond in Meulenvelden met medewerking van Tiroler Orkest Klein Babberich.

Het orkest is opgericht op 25 januari 1993 en bestaat uit tien gezellige muzikanten die overwegend Tiroler-, Egerländer- en Moravische muziek maken. In de loop der jaren is de bezetting van het orkest enigszins veranderd. Op feestjes wist men nieuwe leden te werven. Zo is het Tiroler Orkest ook aan een drummer gekomen

De heren zijn blij en trots dat ze iedere keer weer hun muzikale kwaliteiten mogen vertonen op feesten, partijen, braderieën en in verzorgingshuizen. Het wordt ongetwijfeld weer een gezellige avond met voor elk wat wils.

De theaterzaal in Meulenvelden, Waverlo 13 in Didam, is open vanaf 19.00 uur, de avond begint om 19.30 uur en is om 21.30 uur afgelopen. De entree bedraagt drie euro. Belangstellenden uit Didam en omstreken zijn welkom.

Voor informatie kan men terecht bij het Servicepunt (088 0441400) of e-mail servicepuntmeulenvelden@liemerije.

Geloofsgemeenschap Sint-Franciscus Babberich

Zondag 24 juni om 9.30 uur Eucharistieviering met de jaarlijkse sacramentsprocessie

Voorganger is Pastoor Thanh Ta met medewerking van dames en herenkoor, ritmisch koor, Gilde St.Jan, drumfanfare St.Jan en de harmonie St. Franciscus.

Woensdag 27 juni is er om 18.30 uur een Eucharistieviering in de kapel met als voorganger Paters Capucijnen.

Misintenties:

Albert en Henkie van Dinther

Dieneke en Henk van Dinther

Ome Paul en tante Marie Reijmer – Aaldering

Overleden ouders Geven – Hoffman

Tonny van der Lugt

Ouders Burgers – Hendriks

Ouders Bouwman – Bodd

Ouders Kluitman – Berentsen

Henk Peters

Jan Lenting en Annemarie

Leo en Ria Gieling – Jansen

Overleden ouders Bodd-Dicker

Jan en Fien Verhoeven

Thea Martens

Overleden familie Tiemessen – Stam

Overleden familie Sweers - Etzroth

Telefoon: 0316 247216 Email: babberich@rkliemers.nl

Sacramentsprocessie Sint-Franciscus Babberich

BABBERICH - De jaarlijkse Sacramentsprocessie wordt gehouden op zondag 24 juni om 9.30 uur. Na de intocht in de kerk van de voorganger Pastoor Thanh Ta, samen met het gildebestuur, onder muzikale begeleiding van drumfanfare Sint-Jan en harmonie Sint-Franciscus, zal de processieviering geopend worden met een woord van welkom met daarna de verering van het Heilig Sacrament door de vendeliers met een vendelhulde.


Daarna trekken wij in processie, vanuit de kerk naar de tuin van ’s Heerenhof om de eucharistie te gaan vieren rond de vijver en de calvarieberg in deze tuin. Ook dit jaar zal de 'Hemel Baldakijn' in de processie meegedragen worden door vier leden van de erewacht. Voorgegaan wordt door pastoor Than Ta, met medewerking van het dames en herenkoor, het ritmisch koor, drumfanfare Sint-Jan, harmonie Sint-Franciscus en gilde Sint-Jan.
De processie wordt afgesloten in de kerk met het Het Tantum Ergo en de zegen met het Allerheiligste en het samen zingen van het slotlied. "Wij nodigen allen, binnen onze geloofsgemeenschap, maar ook van daarbuiten, uit om aan deze processie deel te nemen. Willen we ook in de toekomst deze mooie processie blijven houden dan moeten we kunnen blijven rekenen op deelnemers."

Geloofsgemeenschap H.Andreas Groessen

Vieringen: Zo 24-6-18 geen viering, maar….De kerk is vanaf 11.00uur de gehele dag geopend, want ook onze geloofsgemeenschap doet mee aan de manifestatie Das Groessen. Komt u gerust eens binnenlopen, want is er genoeg te zien en te horen. U bent van harte welkom.

Zo 1-7-18 om 09.30uur Woord- & Communieviering o.l.v. parochianenvoorgangers Wim Herbes en Piet Peters m.m.v. In Between.

Intenties: Zo 1-7-18: Ouders Vermeulen-Kiewiet en Theo, Theodorus en Riek van Ditshuizen-Peters, Jan en Bep Buurman-Bruins, jaargedachtenis Paul Derksen, ouders Bolder-Raasing, Wim en Riet Driessen-Teunissen, jaargedachtenis Rienie Bouwman-Staring, ouders van Ditshuizen-Roelofsen, Bernard Bouwman, Gerrit en Leike Driessen, Jan te Witt, Wim en Lies Melchers-Derksen, familie Kloppenburg, Bertus Driessen, Bart Vermeulen, familie Lendering-Delsing, Henk en Toos Derksen-Schlief, Bep Elfrink, Matheus Janssen,

JO11-1 schrijft geschiedenis voor SC Rijnland

J011-1 SC Rijnland met hun trainers Raymond Giesen en Patrick van de Kamp

LOBITH - JO11-1 heeft dit seizoen geschiedenis geschreven voor SC Rijnland Lobith.

Het team werd 26 mei ongeslagen kampioen en won ook nog eens de KNVB bekerfinale op 2 juni. De spelers werden natuurlijk in stijl gehuldigd met een rondje op de platte kar.

Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Duiven-Velp

De diensten worden gehouden in de SoW Kapel Rijksweg 56B te Duiven

24 juni 8.45 u drs. P. Houtman; 16.00 u ds A. Balk

1 juli 8.45 u ds R.A. Nijhoff; 16.00 u ds A. Balk                                

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk Honigstraat 3 in Zevenaar.

Ingezonden brief

Nederland is tolerant?

We staan niet meer in de top tien als het gaat om tolerantie voor homo’s, lesbo’s en transgenders. Ik luisterde naar de radio, maar hoorde ik dat wel goed?

Ja inderdaad, Nederland loopt achter en we kunnen een voorbeeld nemen aan Malta, Noorwegen en Finland. “We moeten toleranter worden”, werd er gezegd. “Per wet moet geregeld worden, dat iedereen de liefde voor elkaar moet kunnen tonen zonder in elkaar geslagen te worden.” Echt waar? Tjonge, wat een regelzucht. Kun je dit wel regelen per wet? Gaat het niet meer om mentaliteit?

Zoenende mannen op straat, dat moet kunnen, vindt men. Maar het levert agressie op. Oké, ze horen niet in elkaar geslagen te worden, maar zoenen op straat? Moet dat nou? Ik vind een heterostel dat uitgebreid staat te zoenen op straat ook provocerend. Doe dat gewoon thuis!

Maar goed, misschien zijn die twee homo’s, waar je zo van walgt, wel heel leuke, sympathieke mensen en zijn die aardige hetero-buren in hun slaapkamer bezig met de meest walgelijke dingen.

Gelukkig is het allemaal niet belangrijk. Al die mensen om je heen zijn homo, of hetero, of transgender, of wat al niet meer. Het maakt niet uit. Als ze in de omgang sympathiek zijn zie ik er geen probleem in. En wat ze thuis doen? Ik hoef het niet te weten.

Conclusie: Waar maken we ons druk over? Waarom zou je moeten weten wat de seksuele voorkeur is van de mensen om je heen? Alleen van je eigen partner is het handig als je het weet.

A. Pauelsen

De Zonnebloem in De Snippenhof

Agnes Feddes heet de gasten van De Zonnebloem welkom (foto: Hans Jansen)

DUIVEN - De zon schijnt volop als de gasten van De Zonnebloem plaatsnemen op het terras van restaurant De Snippenhof in Duiven.

Voorzitster Agnes Feddes heet iedereen welkom, speciaal de gasten van de jongerengroep. Het is namelijk voor het eerst dat de jongerengroep samen met de middengroep aan dezelfde activiteit deelnemen. Al snel wordt de bestelling opgenomen. De gasten hebben de keuze uit zeven pannenkoeken tegen een gereduceerd tarief. Terwijl er nog volop bijgepraat wordt door de gasten en de teamleden, die elkaar via de activiteiten kennen, heeft de kok het eten bereid. De pannenkoeken worden bijna tegelijk opgediend, hetgeen een prestatie op zich is.
Iedereen geniet van dit gerecht en er wordt gesproken over de volgende activiteiten: een barbecue bij de jongerengroep, happy painting (van bijvoorbeeld de dikke dames) en een gezellige film. Zo is de gezamenlijke activiteit bij De Snippenhof een groot succes.

Programma Kreatieve Kring Westervoort

Willemstad (foto: Riky Rothengatter)

WESTERVOORT - Het programmaboekje 2018-2019 van de Kreatieve Kring Westervoort is uit! Een dezer dagen ontvangen alle inwoners van Westervoort en omgeving het nieuwe boekje in de brievenbus.

Het nieuwe cursusprogramma gaat in september in en biedt een breed scala aan lang- en kortlopende cursussen en workshops: van tekenen/schilderen, beeldhouwen en keramische vormgeving tot kunstbeschouwing, glas in lood, mozaïek en fotografie. Geheel nieuw komend seizoen zijn de korte cursussen aquarel schilderen, tekenen/schilderen met pastelkrijt en een korte beginnerscursus boetseren.

De cursussen en workshops worden verzorgd door vakbekwame, enthousiaste docenten in een gezellige, ontspannen sfeer. De Kreatieve Kring beschikt over moderne atelierruimtes in Kulturhus de Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

Kijkt u het boekje beslist even door. Er zit wellicht ook een gezellige en interessante cursus of workshop voor u bij! Of kom naar onze Open Dag op zondag 2 september van 11.00-16.00 uur in Kulturhus De Nieuwhof. "Mocht u het programmaboekje gemist hebben, dan zijn deze ook verkrijgbaar bij de bibliotheek, Kulturhus De Nieuwhof of bij de cursusadministratie. Voor nadere informatie over aanmelding en inschrijving kan men contact opnemen met Riky Rothengatter, 026 3119659 of raadpleeg de website www.kreatievekringwestervoort.nl.

Inschrijving Liever de Liemers Fietsronde

ZEVENAAR - Wie zondag 30 september zin heeft om te fietsen, is van harte welkom bij de Liever de Liemers Fietsronde. De fietstocht van zo’n 35 kilometer gaat door het Liemerse landschap. Tegelijkertijd steunen deelnemers het goede doel ‘Eindeloos Musiceren’. Vanaf nu is het mogelijk om online in te schrijven.

Met de Liever de Liemers Fietsronde brengt Rotaryclub Zevenaar een fietstocht met beleving. Van culinair tot cultureel en zelfs met ambachtelijk vermaak. De fietsroute bedraagt zo’n 35 kilometer en heeft als vertrekpunten ’t Centrum aan de Dorpstraat in Babberich en het Horsterpark in Duiven. Ook voor kinderen is de route erg geschikt. Kinderen tot en met 12 jaar fietsen zelfs gratis mee. Vooraf inschrijven kan op www.lieverdeliemersfietsronde.nlen kost 7,50 euro per persoon (inclusief twee consumpties). Op de dag zelf kost deelname 10 euro per persoon.

De opbrengst van de Liever de Liemers Fietsronde is bestemd voor het goede doel ‘Eindeloos Musiceren’. Dit project is een muzikale buurtzorg die het werk van mantelzorgers en verzorgenden makkelijker maakt en het welzijn verhoogt van mensen met dementie. Met de opbrengst van de Liever de Liemers Fietsronde kunnen er Mp3-spelers, luidsprekers, koptelefoons en spotify-abonnementen worden aangeschaft. Daarnaast wordt het mogelijk om vrijwilligers te trainen, zodat zij in hun eigen buurt of dorp de persoonlijke favoriete muziek kunnen achterhalen van degene met een dementie.

Meer info staat op www.lieverdeliemersfietsronde.nl. Of volg de fietsronde op @lieverdeliemers.

Sint-Martinuskerk Giesbeek

Dinsdag 3 juli om 10 u. H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 7 juli om 19 u. Woord- en Communie, Pastor J. Heemink, Caeciliakoor

Zaterdag 21 juli om 19 u. Woord-en Communie, Mw. B. Hakvoort, Samenzang

Zaterdag 4 aug. om 19 u., Woord- en Communie, Pastor M. Smits, Samenzang

Dinsdag 7 aug. om 10 u, H. Eucharistie, Pater G. Remmers, Samenzang

Zaterdag 18 aug. om 19 u., Woord- en Communie, Mw. T. Looman, Samenzang

DuReVo volleybalt én kookt

Jaaruitje 2018 DuReVo (foto: Pim Stoopendaal Foto: Pim Stoopendaal

DUIVEN - De recreanten volleyballers van DuReVo uit Duiven hielden op 23 mei hun jaaruitje bij het Kulturhus in Westervoort en hadden daar een geweldig lekkere en leuke culinaire workshop onder leiding van Mireille de Koning.

Talentenjacht in De Lantaern

Yara Beeks, de winnares van 2017

ZEVENAAR - Op zaterdag 1 september opent muziekcafé De Lantaern het nieuwe seizoen met de talentenjacht ‘De Lantaern omarmt talent’. Deze talentenjacht wordt voor de derde keer op rij gehouden en is bestemd voor iedereen vanaf 12 jaar die iets op het podium wil laten zien of horen. In tegenstelling tot andere avonden in De Lantaern begint de talentenjacht om 20.00. De toegang is gratis.

Iedereen vanaf 12 jaar die iets kan op het gebied van zang, dans, muziek, gedichten schrijven, cabaret, verhalen vertellen of een toneelstuk spelen kan zich opgeven voor de talentenjacht van Muziekcafé De Lantaern. Het optreden mag maximaal tien minuten duren en wordt beoordeeld door een vakjury en een publiekjury. Naast een toepasselijk aandenken krijgen de artiesten die één, twee en drie zijn geworden ook de mogelijkheid om een optreden te verzorgen van een half uur op een van de Open Podiumavonden.

Yara Beeks, de grote winnares van 2017 timmert al aardig aan de weg. Zij heeft na haar deelname al vele optredens verzorgd. Maar ook de nummers twee en drie: Ton Roelofs en Anita hebben zo hier en daar al op diverse podia gestaan. Het duurt nog wel even voordat het 1 september is, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Geef je voor 15 augustus op via j_oudendijk@hotmail.com en ga aan de slag. De medewerkers van De Lantaern en de jury’s zijn benieuwd naar het eindresultaat.

Meld je aan voor Eindeloos Musiceren!

LIEMERS - Eindeloos musiceren is bedoeld voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, mensen met Parkinson en dementie. Maar ook eenzame en licht gedesoriënteerde ouderen hebben baat bij muziek. De muziek kan thuis, in zorginstellingen of door medewerkers van de thuiszorg gebruikt worden. Door Eindeloos Musiceren in te zetten, krijgt de mantelzorger meer rust en ondersteuning.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek de kwaliteit van leven en de interactie met de omgeving kan verbeteren. Het blijkt dat muziek ook letterlijk iets doet in de hersenen. Het activeert de hersenen en kan zelfs nieuwe verbindingen maken. Daarnaast kan muziek invloed hebben op de pijnbeleving, energie beïnvloeden en bijdrage leveren aan een betere motoriek.

Een vrijwilliger van Eindeloos Musiceren komt bij de cliënt langs om samen te bepalen welke muziek een belangrijke rol in het leven heeft gespeeld en maakt een afspeellijst. Het effect van muziek is het grootst als de muziek van betekenis is geweest in het leven en emoties en herinneringen oproept. Via Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers is het mogelijk om de muziek kant en klaar aan te bieden op een IPod, inclusief koptelefoon en speaker.

De Leo Harmonie verzorgt optredens in diverse zorginstellingen in de gemeente Zevenaar. Door herkenbare muziekstukken te spelen, zal het geheugen geprikkeld worden. Door de juiste muziek op de juiste momenten in te zetten, verloopt de verzorging vaak makkelijker. Daarnaast worden mensen vaak rustiger en vertonen ze minder probleemgedrag.

Als vrijwilliger van Eindeloos Musiceren krijg je twee gratis trainingen, zodat je individuele afspeellijsten kunt samenstellen. Aan het eind van de training krijg je een certificaat.

Eindeloos Musiceren biedt ook de Aubade en het Herinneringskoor aan. Bij de Aubade verzorgt een muziekdocent samen met leerlingen een intiem concert in zorginstellingen. Daarnaast ondersteunt het team van Eindeloos Musiceren zorginstellingen en gemeenten bij het opzetten van een Herinneringskoor. Een Herinneringskoor bestaat uit mensen met dementie of een andere chronische ziekte, mantelzorgers, familie, vrijwilligers. Samen zingen verbindt!

Via de website van Kunstwerk! Het Musiater en Kunstwerk! de Bibliotheek Liemers kun je je aanmelden voor het project Eindeloos Musiceren. Wil je je niet digitaal aanmelden? Bij iedere vestiging van de bibliotheek liggen inschrijfformulieren voor je klaar.

Wil je vrijwilliger worden of meer informatie? Neem dan contact op met Kunstwerk! via info@liemerskunstwerk.nl. Eindeloos Musiceren is een initiatief van: Kunstwerk ! Culturele Voorzieningen in de Liemers, AlzheimerMuziekGeluk, Ignar Rip Liemerije deskundige zorg voor ouderen en Leo Harmonie, Lobith. Wil je ook partner worden? Laat het Kunstwerk! dan weten via Info@liemerskunstwerk.nl.

Beverloo 3D wint eerste vaatje haring

Patrick Beverloo heeft symbolisch het eerste vaatje haring ontvangen van MKB Montferland voorzitter Edwin Sap. Rechts op de foto José Broekhof en Linsy Tjalkens, de juffen van de St. Jozefschool die de opbrengst van de veiling in ontvangst namen. (foto: Dies Goorman) Foto: Dies Goorman

REGIO - De jaarlijkse barbecue van MKB Montferland was op dinsdag 5 juni bij Havezathe Carpe Diem in Vethuizen. Inmiddels is het een traditie om symbolisch het eerste vaatje nieuwe haring te veilen.

Ondernemers konden het vaatje winnen door gedurende een vooraf bepaalde tijd vijf euro of een veelvoud daarvan te deponeren. De ondernemer die bij het afgaan van de wekker het laatst een bedrag doneert, is de winnaar. Na een spannende veiling van ruim twintig minuten werd het vaatje gewonnen door de firma Beverloo 3D works in ’s-Heerenberg. Patrick Beverloo was blij verrast dat hij uiteindelijk met de eer ging strijken en de trotse eigenaar werd van het vaatje, dat gesponsord wordt door Vishandel Wennekes. Volgens Dave Wennekes zijn de verwachtingen over de kwaliteit van de haring dit jaar hoog.

Vanaf 13 juni zijn de eerste Hollandse Nieuwe bij de gerenommeerde vishandel in 's-Heerenberg verkrijgbaar. De opbrengst van de veiling gaat naar de Sint-Jozefschool in Azewijn. De juffen José Broekhof en Linsy Tjalkens waren aanwezig om de opbrengst van 495 euro in ontvangst te nemen. Het geld wordt gebruikt om boeken voor de schoolbibliotheek aan te schaffen. Dit is nodig omdat de bibliobus helaas gaat stoppen.

Eerste openluchtvlooienmarkt in Hoog-Keppel

HOOG-KEPPEL - Zondag 8 juli van 10-17 uur is er een vlooienmarkt op de oude voetbalvelden naast in de Hessenhal aan de Monumentenweg 30 in Hoog-Keppel.

Er wordt weer veel tweedehands, antiek, curiosa, snuisterijen, brocante, huisraad en kleding te koop aangeboden. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Of als u nog overtollige spullen heeft en wilt u deze te koop aanbieden, huur dan ook een kraam. Een kraam is 4 meter met dakje en kost 25 euro. Grondplaatsen met auto kosten 12,50 euro en met aanhanger of bus 15 euro. Via www.animo-vlooienmarkten.nl of telefonisch 06 39108152 te bestellen.

De markt bezoeken kost het drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis. Bij slecht weer is de vlooienmarkt in de Hessenhal. Sportcafé De Heerlykheid van de Hessenhal verzorgt de catering en een leuk terras.

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Geloofsgemeenschap H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Kerkdiensten in Andreaskerk: 22 juni - 5 juli.                        

Zondag 24 juni 9.30 uur: Eucharistieviering. Voorganger: pater G. Remmers - Stille viering.

Intenties: Eef Jansen, Familie Steens-Degen, Dick Ghijben, Jaargetijden Aloys Leub en overleden familie Leub- Geurts.

Zondag 24 juni 11.30 uur: Eucharistieviering/1e H.Communie. Voorgangers: pastoor Thanh Ta en pastor J. Heemink met koor Pur Sang.

Intenties: Opa Piet Berendsen jaargetijde, Jan Boxstart, Opa Jan van Alst, Jan en Marietje Thus, Opa Arnold van Aalst.

Zondag 1 juli 9.30 uur: Eucharistieviering / Schuttersmis. Voorganger: pater G. Remmers met                                                                                                                                 zang van het A.M.K. koor.

Intenties: Annie Bruns, Ouders Dukkerhof-Könning en zoon Jan, Familie Stoffels-Okkerman,

Gerda Duis-Kaak, Ouders van Onna-Dercksen, Ria Kooolen-van Grol, ouders Kelderman-Casterop.

Zondag 1 juli: 12.30 uur Doopviering.

Overleden:

Op 2 juni: Jan Rietbergen, 75 jaar, voorheen wonende Zevenaar, nu in Doetinchem.

Ontmoetingskerk Zevenaar

Op zondag 24 juni is er om 10.00 uur in de Ontmoetingskerk een viering, waarin mw. ds. H. van Loon-Kuiper uit Doetinchem zal voorgaan.

Na afloop van deze viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in gebouw ‘Ons Huis’ onder het genot van een kopje koffie of thee.

Op zondag 1 juli is er om 10.00 uur een viering waarin ds. C. van Alderwegen uit Doorwerth zal voorgaan.

In gebouw ’Ons Huis’ is er eveneens om 10.00 uur Jeugdkerk en kindernevendienst.

Heilige Werenfridus Westervoort

Misintenties zondag, 1 juli 2018

Wim en Dien Steentjes, Maria Hendrikx-Toonen, Theet van Kesteren, Corrie Messing-Disteli, Rob Bisselink, Engelien Bisselink, Jan Jansen, Paul Compen, ouders Rekswinkel-Reyers, Geert Jansen, Doortje van de Linde, Catharina Bus, Johannes Snik, fam. Holtslag-Teunissen, Wim en Annie Jansen-Grefen, Wim en Johanna van Loon-Bouman.

7 en 8 juli is er in Westervoort geen viering.

Isseltaler Musikanten en blaaskapel Judaska in een non-stopprogramma

Blaaskapel Judaska op Woodstock der Blasmusik (foto: Judaska)

BABBERICH - Op zondagmiddag 14 oktobe hebben onder de noemer ‘Zweimal Blasmusik’ twee bekende blaaskapellen hun komst naar Kulturhus De Borg in Babberich aangekondigd: de Isseltaler Musikanten zelf en Blaaskapel Judaska. De aanvang is 14.00 uur en de zaal is open om 13.00 uur.

Zweimal Blasmusik is de vlag die de lading dekt. Het is bedoeld als een serie van blaasmuziekevenementen, waarbij twee topblaaskapellen in een non-stopprogramma op het podium gaan plaatsnemen. In een gezellige entourage kunt u genieten van blaasmuziek op topniveau. Allereerst treden de Isseltaler Musikanten voor u op. Dit orkest wordt om 16.15 uur opgevolgd door Blaaskapel Judaska. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd door drumfanfare Sint-Jan Babberich.

Isseltaler Musikanten (foto: Paul Schouten)

Blaaskapel Judaska

Blaaskapel Judaska uit de regio Noord-Limburg speelde zich de afgelopen jaren in de harten van veel fans. Zij hebben talrijke optredens op hun naam staan, waaronder optredens op de belangrijke Duitse festivals 'Kronjuwelen der Blasmusik en Woodstock der Blasmusik.

Op het grote blaasmuziekfestival Woodstock der Blasmusik, dat in het eerste weekeinde van juli 2017 plaatsvond in Ort im Innkreis (Oostenrijk) had Judaska de taak om na het 'Gesammtspiel' onder leiding van Ernst Hutter hun muzikale uurtje op Mainstage te vullen. Blaaskapel Judaska heeft zich staande gehouden tussen de merendeels professionele muzikanten op het festival.

Het dure schooljaar staat weer voor de deur!

LIEMERS - Basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn kosteloos in Nederland, maar scholen mogen wel een vrijwillige bijdrage vragen van ouders. In de praktijk worden ouders voor aanvang van een nieuw schooljaar vaak geconfronteerd met een flink bedrag aan school gerelateerde kosten, waarvan het vrijwillige karakter niet altijd even duidelijk is.

Het gaat dan bijvoorbeeld om een ouderbijdrage, een bijdrage voor een schoolreis of de aanschaf van een computer. Niet alle ouders kunnen dit betalen. Stichting Leergeld vraagt aandacht voor deze problematiek, en roept scholen op om hier verantwoordelijkheid in te nemen en er, eventueel samen met stichting Leergeld, voor te zorgen dat álle kinderen kunnen meedoen.

Via 100 lokale stichtingen, die samen actief zijn in 260 gemeenten, biedt Stichting Leergeld kinderen uit minimagezinnen kansen om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Stichting Leergeld ondersteunt daarom hun ouders met bijvoorbeeld de aanschaf van schoolspullen, een bijdrage voor een schoolreis, een computer of een fiets of met de contributie voor een sportvereniging. Zodat kinderen niet aan de zijlijn hoeven te blijven staan, maar zich kunnen ontwikkelen! Zelfs als uw kind naar de basisschool gaat en wil deelnemen aan de Vakantiespelen kunt u dit jaar een beroep doen op Stichting Leergeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met coördinator Daniëlle Hoppen van stichting Leergeld de Liemers; 0316 764000 of email: info@stichtingleergelddeliemers.nl.

Evenement Ploggen in het Hosterpark

Eef Spies, Marloes Heebing, Wendy van Heumen, Peggy Blaauw en Rob Jansen organisatoren evenement ploggen

DUIVEN - Loopgroep FroS en Stichting GoClean De Liemers, beiden winnaars van de vrijwilligersprijs 2017 van de Gemeente Duiven, hebben de handen ineengeslagen. Samen organiseren zij op 25 augustus een Plogging Run.


Ploggen is tijdens het hardlopen zwerfafval opruimen. Ploggen is overgewaaid uit Zweden en een samenvoegsel van het Zweedse woord Plocka up (oprapen) en jogging. "Hou jij ook van hardlopen en stoor jij je ook aan zwerfafval in de natuur, dan is ploggen echt iets voor jou! Plogging is goed voor het milieu, maar ook voor je conditie. Iedereen die kan hardlopen is van harte uitgenodigd. Jong, oud en rolstoelgebonden.

Start en finish van de run zullen in het Horsterpark bij het theepaviljoen zijn. De aanvangstijd is 10.00 uur.
Voor kinderen is er een aparte route alsook voor rolstoeldeelnemers. Voor overige deelnemers zorgen wij voor meerdere afstanden. "Handschoenen, hesjes, vuilniszakken en wimmers worden geregeld. Met elkaar zorgen we voor een gezellige ochtend en een Clean Duiven en Westervoort."

Voor opgave en meer informatie kan gemaild worden naar info@goclean-deliemers.nl.

Bijenstallen open voor publiek

DUIVEN/GROESSEN - Op zondag 15 juli van 11.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij de bijenstallen in het Horsterpark in Duiven en ook in Groessen, bijenstal De Waai (aan de Vossendel op het oude zwembadterrein dicht bij de Lijkweg).

Imkers geven voorlichting over bijen die men ongehinderd van dichtbij kan bekijken onder het genot van koffie of thee (limonade voor de kinderen). Voor kinderen zijn er tal van activiteiten in de stal in Groessen, zoals gaten boren in kleine stammetjes voor de insecten, zaadbommetjes maken en dergelijke. Honing proeven kan natuurlijk ook. Vorig jaar was een groot succes met veel bezoekers.

"Iedereen kan meehelpen om de bijenstand te bevorderen door de juiste planten in de tuin te zetten. Wij hopen dat deze Landelijke Open Imkerijdag bijdraagt in de verbetering van de positie van onze bijen", aldus Jos Eskes van imkervereniging Liemers

Feest in park Oud-Zevenaar

OUD-ZEVENAAR - Parkfeest zaterdag 23 juni! Feest in het Park in Oud-Zevenaar! Live muziek, hapje, drankje en vooral heel veel sfeer. Georganiseerd door de jongens en meiden van de Wip-Inn.

Deze groep bouwt in het weekend van 23 juni het Tichelpark om tot een mooie feestlocatie, en bezorgt hopelijk iedereen een supergezellige avond. Een avond voor jong en oud en inmiddels een ware reünie voor sommigen. Het wordt een parkfeest met medewerking van de band Storm en de eigen party-dj's.

Storm doet zijn naam eer aan: Storm is niet alleen muzikaal tot in de puntjes verzorgd, je zult de band als een wervelwind over het podium zien vliegen. Jarenlange ervaring heeft Storm geleerd wat een zaal nodig heeft, elk feest wordt zoals het zou moeten zijn!

Het park is aan de Oud-Zevenaarseweg in Zevenaar (Tichelkamp). Aanvang 20:00 uur. Entree vijf euro. Meer informatie staat op www.stormlive.nl www.facebook.nl/wipinn.

Hollandse hits & hapjes bij De WijKern in Duiven

DUIVEN - Op zondag 8 juli luidt De WijKern vrolijk de zomer in met 'Hollandse hits & hapjes'. Moderne en gouwe ouwe smartlappen verzorgt door d.j. Martin Ubing, in combinatie met typische Hollandse hapjes.

De middag start om 13.00 uur. Men kan genieten van de muziek van D.J. Martin, die uit een grote eigen verzameling van artiesten kan putten, zoals Frans Duijts, Frans Bauer, Jan Smid, de 3-J's, Nick & Simon, Marco Borsato en nog veel meer. Er mag gezongen en gedanst worden onder het genot van een drankje en hapjes. Om 16.00 uur is de middag afgelopen.

De entree bedraagt vijf euro en is inclusief een kop koffie of thee met Tompouce en gratis hapjes. Consumpties zijn voor eigen rekening. Aanmelden is niet nodig. Betalen kan ter plaatse. De WijKern bevindt zich op Eilandplein 300 (ingang aan de Vlielandlaan onder De Waddenborgh). Voor meer informatie over deze activiteit kan men contact opnemen met: Marika Biacsics: 06 51222505. Meer informatie over de De WijKern staat op www.dewijkern.nl.

Heilige Werenfridus Westervoort

Misintenties zondag, 1 juli 2018

Wim en Dien Steentjes, Maria Hendrikx-Toonen, Theet van Kesteren, Corrie Messing-Disteli, Rob Bisselink, Engelien Bisselink, Jan Jansen, Paul Compen, ouders Rekswinkel-Reyers, Geert Jansen, Doortje van de Linde, Catharina Bus, Johannes Snik, fam. Holtslag-Teunissen, Wim en Annie Jansen-Grefen, Wim en Johanna van Loon-Bouman.

7 en 8 juli is er in Westervoort geen viering.

Geheugenspreekuur Zevenaar

ZEVENAAR - Op woensdagochtend 11 juli wordt van 10.00-11.00 het geheugenspreekuur gehouden in De Hooge Bongert, De Hooge Bongert 3, in Zevenaar.

Dit geheugenspreekuur is bedoeld voor mensen van 55 jaar en ouder uit de gemeente Zevenaar, die vragen hebben over hun geheugen of over andere klachten zoals piekeren, concentratieproblemen of somberheid. Het geheugenspreekuur is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met secretariaat Preventie: 088 9331180.

Op het geheugenspreekuur kan men zonder verwijzing van de huisarts terecht. In een persoonlijk gesprek beantwoordt een deskundi­ge uw vragen. Indien van toepassing kan een korte geheugentest afgenomen worden. Het gesprek wordt afgerond met een vrijblijvend advies. Elke bezoeker krijgt een boekje met geheugentips.

Iedereen vergeet wel eens een naam of waar de sleutels zijn gebleven. De vraag of er sprake is van gewone vergeetachtig­heid, ouderdomsvergeetachtigheid of dementie komt om de hoek kijken. Dit kan veel onzekerheid met zich meebrengen en mogelijk zelfs leiden tot het ontstaan of een toename van de (lichamelijke) klachten. Men vindt het moeilijk om het onderwerp aan te snijden of meent dat er aan geheugenklachten weinig te doen is. Dat laatste is echter vaak onjuist. Door niet over geheugenklachten te praten kan men zich onnodig ongerust maken of te lang rondlopen met een probleem dat mogelijk verholpen zou kunnen worden. Op het geheugenspreekuur heeft men de tijd en de deskundigheid om een eerste inschatting te maken wat de oorzaak van de geheugenklachten zou kunnen zijn en of verdere hulp nodig is.

Toerrit klassieke motoren

Opstellen voor de start van de rit (foto: PR ASOM) Foto: PR ASOM

ZEVENAAR - MC Asom verzorgt op zaterdag 7 juli voor de zesde keer de klassieker rit. Na het succes van de afgelopen jaren worden de bezitters van oude motoren weer uitgenodigd aan deze rit deel te nemen.

De motoren moeten minimaal 25 jaar oud zijn. Normaal staan deze motoren keurig opgepoest en goed onderhouden in de garage of schuur, maar het ultieme genot beleef je natuurlijk pas als je op je klassieker of oldtimer een rit kunt maken en je de enthousiaste blikken van de kenners onder hen waarneemt. De lengte van de rit is ongeveer 75 km. Het clubhuis is om 13.15 uur open voor een kop koffie en een mooie gelegenheid om met anderen over je gezamenlijke hobby te praten. Ook voor de 'motorliefhebbers' een gelegenheid om de gestalde motoren te kunnen bewonderen. De rit start om 14.00 uur. Iedereen is welkom op zaterdag 7 juli bij het clubhuis van MC Asom Edisonstraat 3 in Zevenaar.

Vlooiensnuffelmarkt in Giesbeek

GIESBEEK - Zondag 1 juli is een vlooienmarkt in Giesbeek. Deze wordt voor de 26ste keer gehouden achter Het Hof van Giesbeek en op het aansluitende dorpsplein.                        

Het aanbod van tweedehands goederen is zeer groot, veel deelnemers hebben zich reeds gemeld en zullen deze dag opfleuren met leuke hebbedingetjes op het kleurrijke marktterrein. Het is de moeite waard deze vlooienmarkt te bezoeken voor 2,50 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.

Een ambachtelijke palingroker zal zijn vakmanschap laten zien en de kwaliteit laten proeven. Ook zal er muziek zijn door saxofonist Ben Wissink, die ook deze keer weer voor KiKa speelt en de dag een muzikaal tintje zal geven. Er is voldoende gelegenheid om na al het geslenter langs vele goed gevulde kramen uit te rusten op een van de gezellige terrasjes. Naast de vele kramen is er ook nog een heuse rommelhoek, waar het ondenkbare te koop is.

Een bezoek aan deze markt die open is van 9.00 tot 16.00 uur, valt warm aan te bevelen. Info / kraamhuur 06-10252829 (2 kramen 45 euro).

Dialectavond Schrieverspad

Dialectavond op landgoed Kotmans 9FOTO: Dialectkring Achterhook en Liemers-PR) Dialectkring Achterhook en Liemers (PR)

REGIO - De Dialectkring Achterhook en Liemers houdt op donderdag 5 juli een dialectavond bij het Schrieverspad op landgoed Kotmans aan de Kotmansweg in Winterswijk-Miste.

Johan Eppink (1947) uit Steenderen leest verhalen voor van verschillende schrijvers. Gert Hiddink (1941) uit Toldijk draagt gedichten en korte verhalen voor uit eigen werk en heeft een viertal bundels op zijn naam staan. Johan Hoftijzer (1933) uit Aalten leest voor uit eigenwerk en heeft onder andere twee boeken uitgegeven. Van Gert Hiddink is ook werk te vinden in 'De Moespot', het driemaandelijks tijdschrift van het Verbond van Nedersaksische Dialectkringen.

De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur, de toegang is gratis. Ook niet-leden van de Dialectkring zijn welkom. Een eventuele vrije gift ten bate van het Schrieverspad is welkom. Meer informatie staat op www.dialectkring.nl.

Programma Filmhuis Zevenaar

Trashed (foto: Filmhuis Zevenaar) Foto: Filmhuis Zevenaar

TRASHED ‘Change the way you live and you save our planet!’ In het Liemers Museum is van 15/6 t/m 9/9 de expositie Nu, de Nieuwe Vorm van het Verleden, over gebruik van afval in de kunst. Wij vertonen de documentaire Trashed, waarin acteur Jeremy Irons onderzoekt hoe de milieuproblematiek er wereldwijd voorstaat. Gelukkig blijken steeds meer mensen te beseffen dat het zo niet langer kan! Met prachtige muziek van Vangelis. Na de film is er een rondleiding in het Liemers Museum. Zo 1/7, 12.00u. Entree € 10,- incl. rondleiding museum en koffie/thee.

FOXTROT. Een film als een dans, waarin op onconventionele wijze de uitzichtloze situatie wordt belicht in Israël en het Midden-Oosten. Michael en Dafna, krijgen het hartverscheurende bericht dat hun zoon Jonathan is overleden tijdens zijn dienstplicht als wachter bij een verlaten grenspost. De film vertelt het verhaal In drie delen vanuit het perspectief van vader, moeder en zoon. De film is sterk in zijn kwetsbaarheid, groots in zijn kleinheid, en zal de kijker nog lang bijblijven. Do 28/6, zo 1/7 20:15u en di 3/7 10:30u.

FINDING YOUR FEET. Op de dag dat de chique Sandra (Imelda Staunton) zich laat ontvallen voortaan graag als Lady Abbott te worden aangesproken, hoort ze dat haar man al jaren vreemdgaat. Dus verlaat ze hun statige herenhuis en trekt in bij haar sociaal geëngageerde zus Bif (Celia Imrie), die in een huurflatje woont. Sandra zou niet meer kunnen verschillen van de openhartige en vrijgevochten Bif. Swingende feel-good film. Za 30/6, ma 2/7 20:15u en di 3/7 14:30u.

Meer informatie staat op www.filmhuiszevenaar.nl.

Zondagmiddagliedjes met Hans Hamers in Gemaal Oude Rijn

Hans Hamers aan de oever van de Waal (foto: Ineke van Middelkoop) Ineke van Middelkoop

PANNERDEN - Op zondag 1 juli zingt Hans Hamers in Gemaal Oude Rijn aan de Deukerdijk in Pannerden Nederlandstalige luisterliedjes op het terras bij Gemaal Oude Rijn, onder de oude notenboom.

Hans Hamers speelt eigen werk. De thema’s van de liedjes zijn gebaseerd op ervaringen tijdens reizen, maar ook op ervaringen dichter bij huis. De stijl is divers en leunt soms tegen de blues, dan weer tegen folk op pop ballads aan. Soms ingetogen, soms expressief, maar steeds met eigenheid. Hij krijgt geregeld te horen dat hij qua stijl / genre te vergelijken is met zanger-liedjesschrijvers als Dimitri van Toren, Gerard van Maasakkers en Boudewijn de Groot. Hans wordt begeleid door Martien Nijkamp (bas, percussie) en Ton van Nispen (percussie).

De toegang is gratis, Hans begint om 15.00 uur te zingen. Het concert is onderdeel van de serie ‘Gemaal & Muziek’, waarbij op elke eerste zondag van de maand een optreden wordt georganiseerd in en bij het unieke Gemaal Oude Rijn in Pannerden. Afhankelijk van de weersvooruitzichten wordt er binnen of buiten gespeeld.

Gratis naar de markt met SMZ

SMZ op de markt (foto: SMZ)

ZEVENAAR - Onder auspiciën van SOZ verzorgt de Stedelijke Muziekvereniging Zevenaar op zaterdagmiddag 30 juni een concert op de markt in Zevenaar. De aanvang van dit concert is 15.00 uur.

Er is gekozen voor een muzikaal buitenprogramma met veel herkenbare nummers. Gouden oudjes als Liverpool Sound Collection en The Eighties worden afgewisseld met nummers als Tribute to Harry James en South Rampart Street Parade. En natuurlijk mag op een zomermiddag Root Beer Rag niet ontbreken.

De muzikale leiding is die middag in handen van Sander Waamelink. Dit alles kan beluisterd worden op de terrassen van de markt. Dat terras is dan wel weer voor eigen rekening. Kortom met droog weer alle ingrediënten voor een mooie middag.

Openluchtconcert met Spelenderwijs Orkest Sprankel

Repetitie van het Spelenderwijs Orkest Spranken (foto: Lisette van Deelen-Hoede)

HERWEN - Muziek, en vooral zélf muziek maken, draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Met deze achterliggende gedachte hebben Kunstwerk! Het Musiater, Basisschool Sprankel, Koninklijke Muziekvereniging Sint-Caecilia uit Herwen en drumfanfare Eensgezindheid uit Aerdt de handen ineen geslagen.

Al enkele jaren wordt samen gewerkt om muziekles een vaste plek te geven in het lesaanbod op de basisschool in de vorm van AMV lessen en muzieklessen met instrumenten. Hierop is dit jaar de aanvulling gekomen van het Spelenderwijs Orkest. Kinderen die tijdens schooltijd ervaren hebben hoe bijzonder het is om samen muziek te maken, krijgen nu ook buiten schooltijd de kans om in een groep muziek te maken.

Vanaf april 2018 heeft zich een groep van zes leerlingen gevormd die allemaal op hun eigen instrument samen een orkest vormen. In de lessen staat vooral samenspel en plezier centraal. Om te ervaren hoe het klinkt om met een compleet orkest mee te spelen, zal er een gezamenlijke uitvoering gehouden worden. Zowel Koninklijke Muziekvereniging Sint-Caecilia en drumfanfare Eensgezindheid participeren in dit mooie project. Er wordt al een aantal weken gerepeteerd om gezamenlijk een aantal nummers ten gehore te brengen.

Op woensdag 4 juli zal er een openluchtconcert plaats vinden vanaf 19.00 uur op het buitenterrein van basisschool Sprankel in Herwen. Uiteraard is iedereen welkom en is de toegang gratis om naar deze unieke samenwerking te komen kijken en vooral luisteren.

Liemerse bedevaart naar Kevelaer

LIEMERS - De Liemerse bedevaart naar Kevelaer vindt plaats op donderdag 6 september. Op het programma staan een pelgrimsmis (11:30 uur), de kruisweg (14:30 uur) en het lof (17:00 uur).

De geestelijke begeleiding is in handen van de Paters Remmers en Veldkamp. Vanuit het pastoraal team gaat pastoraal medewerker Maarten Smits mee. De koren van Babberich en Elten/Hüthem zullen muzikale ondersteuning bieden. In Kevelaer zal men wellicht ook mensen van de Zonnebloem tegenkomen.

Een groep zieken en vrijwilligers gaat op die dag eveneens naar Kevelaer. Zoals de meesten gewend zijn, reizen ze met de bus vanuit de Liemers naar het bedevaartsoord. De kosten voor de busreis zijn 15,00 euro per persoon. Een misintentie kost 3,00 euro. In de kerken hangen posters met de namen, waar men zich kan aanmelden. Meer informatie geeft Ria van Hall via 0316 543831 of 06 52695157 en per e-mail: riavanhall@hetnet.nl.

Kledingbank Montferland gesloten in zomervakantie

DIDAM - Tijdens de zomervakantie is Kledingbank Montferland gesloten. Van 9 juli tot en met 17 augustus is het niet mogelijk om kleding in te leveren bij haar vestiging in Didam.

De vrijwilligers rusten dan uit van een drukke periode. In het eerste halfjaar werden ruim vijfhonderd personen van kleding voorzien. Deze personen kwamen vooral uit de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek, Zevenaar en Duiven.

De laatste mogelijkheid om kleding in te leveren voor de vakantie is zaterdag 7 juli van 10.00 tot 12.30 uur. Na de vakantie pakt de kledingbank de draad weer op. Met ingang van woensdag 22 augustus is men weer welkom met kleding (Lockhorststraat 10, Didam). Alle kleding, mits schoon en heel, kunnen we heel goed gebruiken om de medemensen te helpen. De kleding wordt gratis gegeven aan personen en gezinnen die het tijdelijk zelf niet kunnen betalen. Zo krijgt kleding een tweede leven: een goede bestemming in een situatie van daadwerkelijke nood.

Zomerfeest Pannerden

PANNERDEN - Zondag 24 juni gaan de remmen weer los in Pannerden tijdens het jaarlijks zomerfeest. Het is een gratis uitje voor het hele gezin.

Een diversiteit aan kramen, kindervermaak, goochelaar, demo' dansen en kickboksen, muziek en natuurlijk de gezellige terrasjes. Het feest is van 11.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom in Pannerden.

Spetterend Zomertennis- toernooi bij TVZ

ZEVENAAR - Voor alle tennissport liefhebbers organiseert Tennis Vereniging Zevenaar net als voorgaande jaren, van 16 tot en met 22 juli het bekende (voormalig Brandon Toernooi) Zomer Toernooi.

Er wordt vanaf categorie 3, 4, 5, 6, 7, 8 gespeeld in zowel singles als dubbels. "Als we even zoveel inschrijvingen krijgen als vorig jaar kunnen we zeer spannende partijen tegemoet zien. Dus wees er tijdig bij en schrijf je in via Toernooi.nl of via de link die te zien is op de Web-site van TVZ. Bij de meeste in de regio aanwezige tennisverenigingen is een poster opgehangen, waarop je nog het een en ander kunnen nalezen of informatie omtrent de opzet van het toernooi kunnen zien. Wij als toernooicommissie van Tennis Vereniging Zevenaar zullen jullie graag met open armen ontvangen."

Lezing voor vogel- en kippenliefhebbers

SPIJK - De Lobithse Klein Dierenvereniging en de Vogelvrienden Tuindorp hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat is dat we vanaf nu de lezingen en show gezamenlijk zullen houden.

"Voor donderdag 28 juni hebben we de uit Wapenveld afkomstige Klaas van der Hoek uitgenodigd. Klaas is keurmeester van hoenders en secretaris van de keurmeesters vereniging hoenders. Behalve over hoenders kan hij ook boeiend vertellen over Zuid-Amerikaanse vogels. Het eerste deel van de avond gaat over hoenders en na een korte pauze komen de vogels aan de beurt. Daarom willen we iedereen uitnodigen om naar deze spreker te komen luisteren.

De bijeenkomst is donderdag 28 juni om 20.00 uur in dorpshuis De Spieker, Willibrordusweg 1a in Spijk (gemeente Zevenaar) De entree voor leden van de LKV Oude Rijn uit Lobith en De Vogelvrienden uit Tolkamer is gratis; aan niet-leden wordt om een kleine bijdrage gevraagd.

H. Antonius Abt Loo

Zaterdag 23 juni Woord en communieviering. Voorganger T. Menting in samenwerking met het Dames- en Herenkoor.

Zaterdag 30 juni Woord en Communieviering. Voorganger W. Herbers. Zang Dames- en Herenkoor.

Retificatie Loo Budget Concert;

Eerderis vermeld dat Paul Mulder, de Troubadour van de Liemers op 23 september optreedt, dit moet zijn op 16 september. Onze excuses hiervoor.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zondag : 24 juni om 10.00 uur. Gildeviering.
Voorganger: Diaken A. van Zundert. Koor: Dames en Herenkoor.

Zondag : 1 juli om 11.00 uur. Eucharistieviering.
Voorganger: Pastoor Thanh Ta. Koor : Herenkoor Groessen.

Gebedsintenties 24-06-2018: Luus van den Anker-Vossebeld, Els en Eeke Schampers, Riekie Peters-Wieleman, Michel Thuyns, Wim van Huet, Ans van Hummel-Barten.

Gebedsintenties 01-07-2018: Dieneke en Jan Krus-Duis, Herman Derksen, Ouders Neijenhuis-Klein Goldewijk, Michel Thuyns.

Mededelingen : Het Remigius secretariaat is wegens vakantie gesloten van maandag 9 juli t/m donderdag 16 augustus. In deze periode zijn we WEL elke vrijdagmorgen geopend van 10.00 – 12.00 uur.

Kunstwerk! Het Musiater

(foto: Patrick Laan)

Jeans: Blame It On The Boogie
De wervelende nieuwe show van The Magic of Jeans!Met 'Blame It On The Boogie', komt Jeans met een geheel nieuwe productie; begeleid door een live-band wordt het een spetterend muzikaal feest en een lust voor het oog, voor jong & oud! Ga mee op een swingende reis langs diverse muziekstijlen en grote hits; zowel die van vandaag de dag als uit de jaren 90 terug tot aan de jaren 50.
'Put on your dancingshoes, come on down and boogie with us all night long!'

Show/muziek. Donderdag 4 oktober 20.15 uur. Prijs 25,00 euro.

Tangarine: Uiteen

Het leven heeft ze uit elkaar gedreven: de tweelingbroers Sander en Arnout Brinks van het muziekduo Tangarine. Ze delen nog altijd dezelfde tourbus en ze staan nog elke avond zij aan zij op het podium, maar hun levenswegen zijn van elkaar afgebogen. Het is voor het eerst in hun bestaan als eeneiige tweeling dat hun levens niet langer gelijk oplopen. Deze wrange broederschap klinkt door in hun nieuwste theatertour en op hun nieuwste album. Tangarine is niet langer een loepzuivere folkband. Hun muziek is grilliger en meeslepender geworden.

Theaterconcert. Donderdag 11 oktober 20.15 uur. Prijs 21,00 euro.

Zomerfeest Pannerden

Zomerfeest Pannerden

PANNERDEN - Zondag 24 juni gaan de remmen weer los in Pannerden tijdens het jaarlijks zomerfeest. Het is een gratis uitje voor het hele gezin.

Een diversiteit aan kramen, kindervermaak, goochelaar, demo' dansen en kickboksen, muziek en natuurlijk de gezellige terrasjes. Het feest is van 11.00 tot 17.00 uur. Iedereen is welkom in Pannerden.

Lezing voor vogel- en kippenliefhebbers

PIJK - De Lobithse Klein Dierenvereniging en de Vogelvrienden Tuindorp hebben de handen ineengeslagen. Het resultaat is dat we vanaf nu de lezingen en show gezamenlijk zullen houden.

"Voor donderdag 28 juni hebben we de uit Wapenveld afkomstige Klaas van der Hoek uitgenodigd. Klaas is keurmeester van hoenders en secretaris van de keurmeesters vereniging hoenders. Behalve over hoenders kan hij ook boeiend vertellen over Zuid-Amerikaanse vogels. Het eerste deel van de avond gaat over hoenders en na een korte pauze komen de vogels aan de beurt. Daarom willen we iedereen uitnodigen om naar deze spreker te komen luisteren.

De bijeenkomst is donderdag 28 juni om 20.00 uur in dorpshuis De Spieker, Willibrordusweg 1a in Spijk (gemeente Zevenaar) De entree voor leden van de LKV Oude Rijn uit Lobith en De Vogelvrienden uit Tolkamer is gratis; aan niet-leden wordt om een kleine bijdrage gevraagd.

Kledingbank Montferland gesloten in zomervakantie

DIDAM - Tijdens de zomervakantie is Kledingbank Montferland gesloten. Van 9 juli tot en met 17 augustus is het niet mogelijk om kleding in te leveren bij haar vestiging in Didam.

De vrijwilligers rusten dan uit van een drukke periode. In het eerste halfjaar werden ruim vijfhonderd personen van kleding voorzien. Deze personen kwamen vooral uit de gemeenten Montferland, Oude IJsselstreek, Zevenaar en Duiven.

De laatste mogelijkheid om kleding in te leveren voor de vakantie is zaterdag 7 juli van 10.00 tot 12.30 uur. Na de vakantie pakt de kledingbank de draad weer op. Met ingang van woensdag 22 augustus is men weer welkom met kleding (Lockhorststraat 10, Didam). Alle kleding, mits schoon en heel, kunnen we heel goed gebruiken om de medemensen te helpen. De kleding wordt gratis gegeven aan personen en gezinnen die het tijdelijk zelf niet kunnen betalen. Zo krijgt kleding een tweede leven: een goede bestemming in een situatie van daadwerkelijke nood.

Geloofsgemeenschap Sint-Martinus Oud-Zevenaar

Zondag 24 juni getijdenviering 05.15 uur - 13.30 uur - 21.55 uur:

Met medewerking van projectgroep, projectkoor en muzikanten.

Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is er geen viering in deze kerk.

Viva la Vlo in Hengelo

HENGELO - Op het terrein De Hietmaat, Zelhemseweg 15 in Hengelo (gld) is er zaterdag 23 juni van 10-17 uur een vlooienmarkt en kofferbakmarkt.

Er zijn kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding te koop. Vorig jaar een groot succes. Leuk als bezoeker om te komen snuffelen. Als u nog overtollige spullen heeft en deze te koop wilt aanbieden huur dan ook een kraam voor 22,50 euro of 2 kramen voor 40 euro. Er is ook kofferbak grondplaats voor 10 euro. Als u gaat staan kan de auto achter de kraam of uw grondplaats

Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel met Monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! De vereniging De Hietmaat zorgt voor de catering en een leuk terras.

Hoe bereidt kanshebber Koen Rutjes zich voor?

Koen Rutjes

DIDAM - In aanloop naar de Triathlon Didam op zaterdag 7 juli lichten wij een vijftal deelnemers uit. De tweede in de reeks is grote kanshebber Koen Rutjes die om 8:45 uur voor de middenafstand aan de start zal verschijnen.

Talent Koen Rutjes uit Huissen is relatief nieuw in de wereld van de triathlon. Slechts 6 jaar geleden bezocht hij als toeschouwer de triathlon in Gendt. “Met open mond zag ik topper Evert Scheltinga op het fietsparcours langs vliegen, om vervolgens de wisselzone in te duiken en met een moordend tempo aan het hardlopen te beginnen. Ik denk dat iedereen die dat ziet direct hetzelfde wil doen, ik in ieder geval wel!” vertelt Koen terwijl de passie in zijn ogen zichtbaar is. “Wie had toen ooit kunnen denken dat deze topper een paar jaar later mijn trainer zou zijn?”

Het trainen legde Koen geen windeieren. Bij zijn allereerste wedstrijd in Veenendaal wist hij zich al te meten aan de top en finishte overall 15e op de 1/8e triathlon. “Toen was er geen weg meer terug, ik was besmet met het virus,” grapt Koen.

Zijn talent bleef niet onopgemerkt en al snel werd Koen benadert door team Broekman – To Count On. Samen met zijn teamgenoten richten ze zich nu op langere afstanden en op de lokale wedstrijden. “Ik neem nu voor de derde keer deel aan de triathlon in Didam en natuurlijk wil ik een betere tijd neerzetten dan voorgaande keren. Een podiumplaats zou erin moeten zitten dit jaar,” zegt Koen met een knipoog.

Gregoriaanse getijden op de langste dag

Deze foto werd gemaakt door Katrien Wolters tijdens de eerste getijdenviering van het projectkoor in 2016.

REGIO - Op 24 juni werd traditioneel het feest van Sint-Jan gevierd. Deze dag werd eeuwenlang als de langste dag van het jaar werd beschouwd. In heel Europa werden in de zogeheten midzomernacht Sint-Jansvuren aangestoken. In de Over-Betuwe en de Liemers was het tot voor zo'n dertig jaar nog gebruik Sint-Janstrossen aan de huizen te hangen.

In de Sint-Martinuskerk Oud-Zevenaar wordt op deze bijzondere feestdag teruggegrepen op het eeuwenoud gebruik in abdijen en klooster om verspreid over de dag de getijden van Sint-Jan te zingen. Een speciaal Gregoriaans projectkoor met zangers uit Duiven, Groessen, Oud-Zevenaar en Zevenaar zingt bij zonsopgang (om 5.15 uur), rond het middaguur als de zon de hoogste stand bereikt (om 13.35 uur) en bij zonsondergang om 22.00 uur.

In alle drie vieringen zullen bij het tijdstip behorende oude psalmteksten en gedichten van moderne dichters als Rutger Kopland worden voorgedragen. Bij zonsopgang staan de vroegmiddeleeuwse Ambrosiaanse metten centraal. Bij de middagviering is het bekende zonnelied van Sint Franciscus het richtsnoer. De vespers om 22.00 uur zijn vooral geïnspireerd op het vroegmiddeleeuwse avondgebed, het lucernarium.

Zorg voor de inhoud dragen Wim van Heugten en Theo Salemink. Martijn van Leeuwen dirigeert het projectkoor. Medewerking verlenen verder Anny Weenink (voordracht) en verzorgen Mieke Smits en Mayke van den Broek muzikale reflectiemomenten terwijl Wim Wismans de coördinatie heeft. Belangstellenden zijn welkom.

Kinderen helpen mijnheer De Pauw

Nu is de staart nog kaal... (foto: Hanny Scheers)

LIEMERS - Op de kinderboerderij woont mijnheer de Pauw. Ooit zat zijn lange, lange staart vol prachtige kleuren. Niet alleen maar blauw en groen, er glansde ook rose en paars tussendoor.


Maar nu zijn de kleuren van de staart verdwenen! Daar gaan de kinderen van de groepen 1 en 2 van de Liemerse basisscholen iets aan doen. Op de kinderboerderij zie je ook konijnen en cavia’s en geiten en schapen. Maar voelt hun vacht hetzelfde? En hoe zien hun keuteltjes eruit? En eten ze ook hetzelfde?
De kinderen gaan dit met behulp van een serie opdrachten ontdekken. Elke opdracht die ze klaar hebben maakt de staart van mijnheer De Pauw weer een stukje mooier.

Liemers Kookfestijn

LIEMERS - Tijdens het Smaakfestival op 26 mei vond de aftrap van het Kookfestijn plaats. Het is een kookwedstrijd voor kleinkinderen tussen 10 en 15 jaar en hun grootouder. Samen vormen zij een ‘kookstel’ en gaan de lekkerste wedstrijd aan met andere kookstellen.

Elk ‘kookstel’ wordt gekoppeld aan een bekende Liemerse chef-kok. Samen ontwikkelen ze een hoofdgerecht gebaseerd op lokale producten. Ook een toetje uit grootmoeders tijd maakt deel uit van het menu, dat zij tijdens de finale zullen bereiden. Van juni tot en met september koken zij een keer per maand onder leiding van de chef-kok lekkere gerechten met Liemerse ingrediënten. Zij maken zo kennis met de snufjes van het vak én met al het lekkers dat de Liemers te bieden heeft.

Kookstellen gezocht: kleinkind (10-15 jaar) mét grootouder. Naast de workshops zijn er leuke en leerzame onderdelen zoals een excursie naar lokale producenten. Tijdens de finale dit najaar wordt duidelijk welk kookstel het beste van de Liemers is en de fraaie hoofdprijs wint. De finale vindt plaats op zaterdag 13 oktober tijdens de Slotmanifestatie van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. Aanmelden kan tot 29 juni bij info@destreekfabriek.nl of op 06 33778790.

Het Kookfestijn maakt deel uit van het project Korte Ketens in het Liemers Landschap. Dit project is bedoeld om het lokaal productschap én lokale consumptie te bevorderen. Hoe dichter bij de bron geconsumeerd wordt, hoe beter voor het milieu én voor de lokale economie.

Summer Night met Ferry Doedens

NIJMEGEN - Op vrijdag 29 juni zet Holland Casino Nijmegen in op Summer Night. Een feestelijke avond vol met 'zomerse gezelligheid'. Laat u deze avond op tropische wijze verwelkomen. Gooi uw heupen los tijdens de opzwepende, Braziliaanse parade door het casino en zing mee tijdens het optreden van Nederlands tropische verrassing Ferry Doedens.

Waan u deze avond op de golven van een helderblauwe zee en show uw coolste moves op de surfsimulator of test uw kennis en maak gratis kans op Holland Casino prijsjes. Op de speelautomaten zijn extra jackpots te winnen. Speel mee en maak onder andere kans op geldprijzen, weekend naar Scheveningen en een BergHoff barbecue. Het belooft een gezellige avond te worden. U komt toch ook?


Holland Casino brengt het spannendste spel, altijd gastvrij en betrokken. Jaarlijks bezoeken circa 5,8 miljoen gasten één van de veertien vestigingen van Holland Casino. Een uniek aanbod van spel in een veilige en betrouwbare omgeving staat centraal. Holland Casino is wereldwijd toonaangevend op het gebied van veilig en verantwoord spelen. In samenwerking met verslavingszorg heeft Holland Casino het Preventiebeleid Kansspelen ontwikkeld. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. De speelautomaten in Holland Casino hebben gemiddeld een uitkeringspercentage van ongeveer 92% (de wettelijke norm is 80%). Bij een tafelspel als Roulette kan dit oplopen tot 97,3%. Meer informatie is beschikbaar op de website of volg Holland Casino Nijmegen op Facebook.Ferry Doedens speelt sinds april 2009 de rol van Lucas Sanders in Goede Tijden Slechte Tijden. Voor die tijd was hij actief als zanger en heeft hij onder andere deelgenomen aan Idols. Vanaf 2011 heeft hij meerdere singels uitgebracht en ondertussen is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse showbusiness. Zo heeft hij diverse musicalrollen op zich genomen, waaronder een rol in Grease en Wicked, deelgenomen aan Expeditie Robinson en een gastrol gespeeld in The Bold & The Beautiful. In 2018 staat de carrière van Ferry, naast Goede Tijden Slechte Tijden, weer in het teken van muziek.

Ree-zo Electroworld Duiven opent nieuw pand

Links: Djaira; rechts: Ayesha en Marco Kreté

DUIVEN – Op vrijdag 8 juni is de nieuwe locatie van Ree-zo Electroworld Duiven officieel geopend.

Op de foto is te zien hoe Djaira en Ayesha Kreté, dochters van eigenaar Marco, het lint doorknippen en daarmee was de opening een feit. Marco en zijn team heteniedereen graag van harte welkom aan de Pastoriestraat 9-11 in Duiven.

Streekmarkt De Liemers: Lekker Pruuve in Duuve!

DUIVEN - Op zaterdag 7 juli zal voor het achtste achtereenvolgende jaar de streekmarkt De Liemers plaatsvinden in het centrum van Duiven.

Ambachtelijke bedrijven uit De Liemers en omstreken presenteren hun streekproducten rechtstreeks van de bron. Het publiek kan informatie verkrijgen over de herkomst van de producten, deze proeven en kopen. Daaromheen heeft de organisatie voor de bezoekers van de streekmarkt een aantal leuke activiteiten georganiseerd zoals optredens van het dweilorkest De Duitekluiters en van clown Babello vanaf 13.00 uur.

De streekmarkt begint om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Het thema van de streekmarkt: Lekker Pruuve in Duuve!

19 / 36

20 / 36

21 / 36

22 / 36

23 / 36

24 / 36

25 / 36

26 / 36

27 / 36

29 / 36

30 / 36

Programma Filmhuis Zevenaar

Finding your feet (foto: Filmhuis Zevenaar)

HOSTILES, een pijnlijke, imponerende western. Kapitein Joe Block (Christian Bale) haat Native Americans maar moet het doodzieke Cheyenne-opperhoofd Yellow Hawk en zijn familie escorteren naar hun geboortegrond in Montana. Onderweg ligt geweld altijd op de loer. Het Amerika van 1892 is een natie die ‘de Ander’ opsluit in kampen en genocide heeft gepleegd. Maar ook de indianen zelf zijn gewelddadig, getuige een aanval van Comanches op een onschuldig gezin. Za 23/6, ma 25/6 20:15u en di 26/6 14:30u.

FINDING YOUR FEET. Op de dag dat de chique Sandra (Imelda Staunton) zich laat ontvallen voortaan graag als Lady Abbott te worden aangesproken, hoort ze dat haar zojuist geridderde man al jaren vreemdgaat. Dus verlaat ze hun statige herenhuis en trekt in bij haar sociaal geëngageerde zus Bif (Celia Imrie), die in een huurflatje woont. Sandra zou niet meer kunnen verschillen van de openhartige en vrijgevochten Bif. Swingende feel-good film. Zo 24/6 20:15u en di 26/6 10:30u en wo 27/6 14:30u.

AUS DEM NICHTS is een confronterende film over familie, recht en wraak. Politiek drama van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin (Gegen die Wand) over Duits-Turks gezin, dat bestaat uit de blonde, blauwogige Katja, de Turkse ex-crimineel Nuri en hun zoon Rocco. Wanneer vader en zoon slachtoffer worden van een bomaanslag, wijst de politie automatisch op Nuri’s drugsverleden. Maar Katja denkt in een heel andere richting in deze aangrijpende film over verdriet, vooroordelen en gerechtigheid. Ma 25/6 14:30u en wo 27/6 20:15u.

Voor meer informatie www.filmhuiszevenaar.nl

Grote belangstelling voor manifestatie Das Groessen

Net als twee jaar geleden vindt op het podium de wedstrijd 'Slimste wethouder van Groessen' plaats (foto: Gerard van Hunen)

GROESSEN - Bijna tachtig bedrijven en verenigingen uit Groessen nemen op zondag 24 juni deel aan de tweede editie van de manifestatie Das Groessen. Het wordt een bruisende dag vol demonstraties, presentaties, muziekoptredens, een groot terras en veel kraampjes.

Drie jaar geleden stond de manifestatie Das Groessen voor het eerst op het programma. Het succes smaakte naar meer en daarom maakt iedereen in Groessen zich op voor de tweede editie. Op zondag 24 juni tussen 11.00 een 18.00 uur vormt het Schuttersplein van Groessen het decor voor een levendige manifestatie. Om 11.00 uur wordt het event geopend. De ‘markt’ stopt om 16.00 uur, waarna het terras tot 18.00 uur geopend is.


Er is veel te doen. De Heilige Andreaskerk – de kathedraal van de Liemers – opent de deuren. Er vinden rondleidingen plaats en de kerktoren kan beklommen worden. Wat opvalt is dat er veel verbindingen worden gemaakt tussen bedrijven onderling. Zo organiseren Derksen Schoenmode, Bloemberg Mannenmode en Petra Styling samen een modeshow.
Heel opvallend is de actie voor het recent overleden Das Groessen-bestuurslid (en slager) Theo Scholten. De beroemde droge metworst is volgens zijn recept nagemaakt door slagerij De Groene Weg Bas Derksen en kon de afgelopen weken besteld worden. Er zijn 1100 worsten (!) gemaakt.
Voor kinderen is er veel te beleven in het ‘kinderdorp’. Bij schutterij EMM kan er geschoten worden voor de titel Das Groessen Koning en Koningin. Het podium bij het terras is de hele dag bezet met optredens. Jongerensoos Rinoceros tekent na zessen voor de afterparty. Meer info staat op www.dasgroessen.nl.

Kunst in de tuin

Tuin met beelden (foto: Frans Giesen) Foto: Frans Giesen

LOIL - In vijf tuinen vlak bij elkaar in Loil en Nieuw Wehl zijn 7 en 8 juli uiteenlopende kunstvormen te zien. De tuinen liggen allemaal rond oude boerderijen zoals De Negelaer, De Ward, Peppelpark, Daaldersmaat en ‘t Lamslag en zijn op de fiets of lopend te bezichtigen. Een route is bij de deelnemers mee te nemen.

1. Loil Doesburgseweg 8, Daaldersmaat. Bij Carla Aukes is het thema textiel in haar bloemrijke tuin. Verschillende kunstenaars die werken met textiele werkvormen exposeren er hun werk en ook zijn er de enorme quilts van Carla.

2. Loil Groenestraat 4, Peppelpark. Menige uil heeft Frans Giesen al 'gehakt' uit boomstammen. Zijn dierenbeelden en abstracte werken staan in zijn tuin en de schilderijen van Irma Giesen hangen tussen de bomen.

3. Nieuw-Wehl Wardsestraat 15, De Ward. De tuin van Ronald Kanne nodigt uit voor een rondje om de vijver. Hij is houtdraaier en maakt o.a. schalen en vazen, te bewonderen in zijn werkplaats/cursusruimte. Daar is ook keramiekwerk van Laurens Goldewijk wat hij samen met Ans Buiting ook demonstreert.

4. Nieuw-Wehl, Monseigneur Hendriksenstraat 25, De Negelaer. Rondom het rijksmonument De Negelaer ligt de riante tuin van Trudy Volman. In de cursusruimtes is het nieuwe werk, creaties in keramiek van Trudy en haar cursisten te zien.

5. Loil Bosslagstaat 20, ‘t Lamslag. Van de weg af ligt de tuin van Janine van der Hoeven. Rondom de boerderij is het een dierenparadijs en Janine maakt kleine kadootjes met de zogeheten decoupage-techniek. Ook is er glaskunst en dierenportretten te zien.

Alle tuinen zijn gratis te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur.

Jumbo Heemskerk verbindt naam aan Summerparty

Gerrie Uffing (links) en Jan Heemskerk (foto: Susan Wiendels)

ZEVENAAR – De Summerparty van Muziekstad Zevenaar heeft een nieuwe naam. Het derde grote evenement van Muziekstad Zevenaar van dit jaar krijgt de naam Jumbo Heemskerk Summerparty.

Voorzitter Gerrie Uffing van Muziekstad Zevenaar is dolblij met de nieuwe naamsponsor. “Onze evenementen zijn allemaal gratis toegankelijk. Dat is een bewuste keuze, we willen het zo laagdrempelig mogelijk houden: iedereen moet kunnen genieten van onze activiteiten. Dat betekent wél dat we volledig afhankelijk zijn van sponsorbijdragen.”

Dat de supermarkt haar naam geeft aan de Summerparty van Stichting Muziekstad Zevenaar, is geen wonder. “Wij maken onderdeel uit van een prachtig stuk Zevenaar”, vertelt Jan Heemskerk, eigenaar van de twee Jumbo-vestigingen in Zevenaar. “De vrijwilligers van Muziekstad zetten elk jaar met passie vijf prachtige muzikale evenementen neer, waar inwoners, winkeliers en ondernemers in Zevenaar van profiteren. Graag willen we ons steentje bijdragen aan een levendig en actief Zevenaar, waar het prettig wonen, werken en winkelen is.”

De Jumbo Heemskerk Summerparty vindt plaats op 23 juni vanaf 20.00 uur op het Raadhuisplein. De grote publiekstrekker is Queen Forever.Vanaf 21.15 tot 23.45 uur speelt Queen Forever alle favoriete ‘Queen’-nummers tijdens een set van twee uur. Niet alleen bootst de band het geluid van Queen na, de leden kleden zich ook als de mannen van toen, waardoor je als publiek de volledige audiovisuele ervaring en ‘Queen’-nostalgie krijgt. DJ Job brengt de sfeer er tijdens het voorprogramma al vast in.

Kermis bij schutterij Sint-Andreas Zevenaar

De schutterij Sint-Andreas ít Grieth Zevenaar (foto: Herman Vreman) Foto: Herman Vreman

ZEVENAAR - Van 30 juni tot en met 3 juli viert schutterij Sint-Andreas ’t Grieth Zevenaar haar jaarlijkse kermisfeest. Dit doet ze samen met de muziekbands Perfect Showband, Cabrio, Kiep Movin en Kaliber. De feestavonden beginnen om 20.00 uur en de entree hiervoor bedraagt 7,50 euro per avond.Op 30-06 verzorgt Perfect Showband de muziek. De Perfect Showband staat al meer dan twintig jaar aan de Nederlandse top en wordt gezien als de succesvolle band uit het oosten. Het belooft dan ook een spetterende avond en een feestelijke opening van de kermis te worden. Hier wil je bij zijn!

Op 01-07 speelt Cabrio, een frisse band die flink aan de weg timmert en steeds gezellige feesten heeft waarbij het dak eraf gaat. Kortom, de zondagavond is bij de Cabrio in goede handen.

Op maandagmiddag, vanaf 11.30 tot 15.30, speelt Kiep Movin, dat garant staat voor een zeer gezellige kermismiddag waar vooral veel gedanst wordt. Kom gerust eens kijken en meedansen, de entree is gratis.

Op 02-07 speelt Kaliber. Kaliber heeft beloofd er weer topfeestavond van te maken. Ze treedt regelmatig op bij Sint-Andreas en maakt er iedere keer weer een groot feest van. Op de dinsdag 30 juliis de afsluitende feestmiddag. Omstreeks 14.00 begint Kaliber tot 19.00 uur. Met deze topband sluiten de kermisfeesten van 2018 af.

Kom kijken, luisteren en feestvieren met schutterij Sint-Andreas. De locatie is: het schuttersgebouw Sint-Andreas aan de Oude Doesburgseweg 1 in Zevenaar.

Geen SamenLoop voor Hoop zonder Eregasten

Sfeerimpressie van de SamenLoop voor Hoop De Liemers 2016 (foto: Fotic, Walter Verwaal, Duiven)

DUIVEN – SamenLoop voor Hoop is een evenement waarin we stil staan bij kanker en het leven vieren. Teams wandelen 24 uur in estafettevorm in het Horsterpark in Duiven. Deze wandelestafette staat in het teken van iedereen die – direct of indirect- met kanker te maken heeft gekregen. Zodat ze even de zinnen kunnen verzetten. De vrijwilligers zetten onze eregasten tijdens de SamenLoop in het zonnetje.

Marieke Jansen: “Ik weet zelf wat het is om dag in dag uit bezig te zijn met deze ziekte. Eerst als oncologie-verpleegkundige, maar inmiddels ook als patiënt. In 2016 ben ik Eregast geweest tijdens de 1e SamenLoop voor Hoop de Liemers. Ik zag er een beetje tegenop, maar het warme bad waarin ik terecht kwam, heeft me een positieve drive gegeven. Vooral door de saamhorigheid van iedereen die de uitdaging van de SamenLoop aanging. Ik gun iedereen deze speciale ervaring.”

Ken jij een Eregast? Mensen die kanker hebben of hebben gehad, willen graag dat het er ‘even niet’ is. Ken jij iemand die je een mooie dag wilt laten ervaren? Die het verdient om zich een dag lang gesteund te voelen door mensen die wandelen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Stuur dan een mail naar deliemers@samenloopvoorhoop.nl. Marieke Jansen of Ed Ooms nemen dan contact met je op. Onze eregasten worden verwend met optredens, workshops en lekker eten.

Op 8 en 9 september wordt de SamenLoop voor Hoop de Liemers gehouden in het Horsterpark in Duiven. Meer informatie staat op www.samenloopvoorhoop.nl/de-liemers.

Struintocht door Kandia-Noord

Oude Rijnstrang (foto: Jac. Willemsen)

REGIO - Op zondag 24 juni verzorgt IVN-werkgroep De Liemers een struintocht door het gebied van Kandia Noord, meestal in deze regio 'De Keel' genoemd.

Kandia Noord is het uiterste puntje van het Rijnstrangen-gebied. Het is een klein gebied met stromend water van de Oude Rijnstrang, poelen voor kikkers en padden een een moerasgebied met een beverburcht. Met wat geluk zien we de ijsvogel, die hier ook nestelt. Start 14.00 uur bij de Mammoet aan de Kandiadijk. Duur ongeveer 2 uur. Stevig schoeisel of laarzen worden aanbevolen, en een verrekijker komt ook goed van pas. Informatie: Jac.Willemsen, 06 36532250. Zie ook: ivn.nl/afdeling/de-oude-ijsselstreek.

OBW JO 15-3 wint KNVB-beker

(foto: Timo Fränzel)

ZEVENAAR - OBW JO 15-3 heeft zaterdag 2 juni op schitterende wijze de bekerfinale gewonnen tegen Orion JO15-6 met 2-0.

De finale werd gespeeld tegen Orion JO 15-6 in Nijmegen op het schitterende complex van SCE. Natuurlijk was er voor deze wedstrijd zowel bij de jongens als het kader enige spanning te voelen. Ze kregen veel steun van ouders, broers/zussen, opa's en oma's bij deze belangrijke wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter kon bij OBW en hun aanhang het feest losbarsten. Naar verluidt bleef het nog lang onrustig in Nijmegen en Zevenaar.

Insectenhotel geopend in Aerdt

AERDT – Afgelopen vrijdag werd bij fruitkwekerij De Drie Dorpenpolder van teler Bert van Schip een heus insectenhotel geopend. Een initiatief van de dorpsraad na het verkrijgen van een landschapssubsidie van Stichting Landschap Rijnwaarden. Samen met de Aerdtse en Herwense schoolkinderen groep 7/8 van basisschool Sprankel werd het insectenhotel afgemaakt en geopend.

Lokaal hoveniersbedrijf Van Schip heeft de handen uit te mouwen gestoken en het insectenhotel gebouwd. Met een stevig basis, een bakstenen karkas en een dakpannen dak is een toekomstbestendig hotel van formaat gerealiseerd.

Door een insectenhotel te plaatsen worden onder andere de solitaire bij, de roofwesp, de gaasvlieg, het lieveheersbeestje en zelfs vlinders onderdak geboden. De aanwezigheid van deze insecten helpt niet alleen bij de bestuiving van de fruitbomen met kersen en appels, maar zorgt ook voor natuurlijke vijanden in de boomgaard tegen ander schadelijk gedierte. Bij de activiteit werd onder het genot van een appel en een vers appelsapje van de tap door Carin Holtslag meer verteld over het nut en de noodzaak van insecten. Zij is actief voor de NME en weet de kinderen te boeien met meegebrachte spulletjes.

Om het geheel af te maken zal er later een informatiebordje worden ontworpen voor plaatsing bij het insectenhotel, zodat passanten en bezoekers aan het fruitbedrijf hierover meer kunnen lezen.

Gratis nestkasten voor huismussen in Duiven, Groessen, Loo en Zevenaar

Huismus (foto: Henk van den Burg)

REGIO - Woont u in Duiven, Groessen, Loo of Zevenaar en wilt u meehelpen om de achteruitgang van huismussen aan te pakken? Dan kunt u contact opnemen met de Nestkasten Werkgroep Liemers. Zij geven gratis nestkasten voor huismussen weg en komen de kasten zelfs gratis plaatsen.

Huismussen stellen prijs op een rommelige menselijke omgeving, met struikgewas, schuren, weilanden met vee, gemorst graan en zo verder. Ze zijn het talrijkst in dorpen en in oudere buitenwijken, met rommelige tuinen. Helaas is de afgelopen decennia het aantal huismussen in ons land gehalveerd, waardoor de vogel op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels terecht kwam. Het verdwijnen van nestgelegenheid is niet de enige, maar wel een belangrijke oorzaak voor de achteruitgang. Help de mussen in uw omgeving met een mooi onderkomen.

Plaatsen huismussenkasten

De Nestkasten Werkgroep Liemers is in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland een actie gestart, waarbij inwoners in Duiven, Groessen, Loo of Zevenaar een huismusnestkast 3-in-1 kunnen krijgen. Mussen broeden graag in de buurt van elkaar en daarom biedt de werkgroep gratis ruime nestkasten aan die ruimte biedt aan drie huismussenfamilies. Ook nestkasten voor gierzwaluwen worden gratis weggegeven en opgehangen. Wanneer u interesse heeft in een nestkast voor de huismus en/of gierzwaluw, dan kunt u contact opnemen met Jan Beerntsen, voorzitter van de Nestkasten Werkgroep Liemers, via telefoon 0316 843111 of e-mail j.beerntsen6@upcmail.nl. Het aantal nestkasten is beperkt.

Na uw aanmelding bekijken vrijwilligers van de werkgroep of uw perceel of tuin geschikt is voor een nestkast. Wanneer dat zo is, hangen de vrijwilligers de nestkast(en) voor u op. De vrijwilligers van de werkgroep komen regelmatig terug om de nestkast(en) te onderhouden en te monitoren om te kijken naar het broedsucces van de vogels. Zij maken hierover met u afspraken.

Nieuwe naam: Nestkasten Werkgroep Liemers

Nestkasten Werkgroep Liemers is sinds 14 juni de nieuwe naam van Nestkasten Werkgroep Zevenaar. De werkgroep is in 2002 opgestart door een aantal mensen, die bezorgd waren over de toekomst van onze holenbroeders. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een gezonde vrijwilligersorganisatie met veel vogelvrienden als drijfveer. De werkgroep heeft al meer dan 900 kasten voor steenuilen, kerkuilen en torenvalken opgehangen. Dit aantal wordt elk jaar verder uitgebreid. Omdat de groep niet alleen meer in Zevenaar, maar in de hele Liemers actief is, is de naam veranderd in Nestkasten Werkgroep Liemers.

Wyborgh Westervoort klaar voor feestweekend

WESTERVOORT - Winkeliersvereniging De Wyborgh organiseert ieder jaar het Wyborghfeest. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement en dat door de winkeliersvereniging wordt aangeboden aan het dorp en aan al hun dagelijkse consumenten. De winkeliers zorgen voor de catering.

Gelukkig hebben wij de medewerking van een aantal vrijwilligers en de bewoners die belangeloos hun balkon beschikbaar stellen. Alles zal plaatsvinden op Zaterdag 30 Juni op het Dorpsplein in Westervoort. Vanaf 20.00 uur zal het podium worden bezet door regionale artiesten met als opening de Westervoortse Feestzanger Roy Wilting gevolgd door Bianca Frieling en aansluitend een William Bonne. Zij zullen het publiek al lekker in feeststemming brengen.

Balkoncocert

Dit unieke concert vindt dit jaar voor de zevende keer plaats en zal aanvangen vanaf 22.00 uur. Ruim zeventig muzikanten staan op balkons van het winkelcentrum en doen hun uiterste best om er weer een geslaagd en verrassend concert van te maken. Deelnemende muziekverenigingen zijn OBK, Liberte, De Diesseltrekkers, Excelsior, De Borrelnootjes Tis Niks en wurd Niks, MP3. Alles zal worden uitgelicht met een spectaculaire lichtshow en Wy staan Borgh voor een gezellige sfeervolle avond. De toegang is gratis.

Open dagen houtenbeeldenatelier

DUIVEN - Atelier en beeldentuin van Will Schropp, op Rijksweg 62 in Duiven, liggen op dit moment verstopt in het groen.

De boerderij en het atelier lijken op een decor uit het sprookje van Doornroosje. Omdat de plannen om het pand te restaureren steeds concreter worden, is het misschien wel de laatste zomer dat tuinbeelden in dit weelderige groen staan uitgestald. In het atelier, een bijna honderd jaar oude stal, staan weer tientallen nieuwe sculpturen van de mooiste Nederlandse houtsoorten. Enkele zijn gemaakt van onlangs in Noord-Duitsland gevonden moereik van duizenden jaren oud. In het midzomerweekeinde van 23 en 24 juni is het atelier tussen 11 en 17 uur vrij te bezoeken.

Atelier en Beeldentuin Will Schropp zijn gevestigd aan de Rijksweg 62 in Duiven (www.houtenbeelden.nl).

RKPSC pupillentoernooi daverend succes

Strijd tijdens de voetbalwedstrijden (foto: GiP Images) GiP Images

PANNERDEN - Zaterdag 16 juni werd door voetbalvereniging RKPSC uit Pannerden sinds jaren weer een pupillenvoetbaltoernooi gehouden.

Met dertig teams in de ochtend (JO7, JO8 en JO9) en nog eens twintig teams in de middag (JO10 en JO11) was het een drukte van jewelste op het zonovergoten sportpark De Pauwengaard. Naast de wedstrijden, die op de groene mat door de teams werden gespeeld, was er voor elk team een speciale teamopdracht. Bij de stormbaan met sponzen kreeg het team dat het meeste water naar de overkant bracht een mooie beker.
Dankzij de enthousiaste deelnemers, alle toeschouwers en de vele vrijwilligers werd het een dag om niet snel te vergeten en zeker voor herhaling vatbaar is. De inschrijving voor het toernooi 2019 zal rond december starten.

Geniet van overheerlijke zomer bij Villa Copera

SPIJK - Villa Copera serveert ambachtelijk Italiaans schepijs! Tijd voor een overheerlijke zomer! "Vanaf 19 juni zijn wij zes dagen geopend. Wij zijn dan geopend van dinsdag tot en met zondag. Goed nieuws: onze onbeperkte hapjesavond voegt er dus nog een dag aan toe!"

"De gehele avond genieten van onze hapjes voor 29,50 euro. Tevens gaan wij de lunchtijden uitbreiden. U bent welkom vanaf donderdag tot en met zondag om te komen lunchen. Ook is er hierbij gedacht aan onze kleine gasten met een aparte kinderkaart. Elke zondag staat er zelfs een springkussen voor ze klaar. Heeft u een drukke dag gehad of wilt u er gewoon even lekker uit? Kom dan genieten van een drankje en een hapje in onze mooie en rustgevende tuin met uitzicht op de Rijn. Voor verkoeling kunt u ook terecht bij Villa Copera. Deze zomer serveren wij namelijk op alle openingsdagen ambachtelijk Italiaans (schep)ijs. Een ding is zeker, wij zijn klaar voor de zomer! Wees welkom!" (www.villa-copera.nl; 0316 542816).

Vlooienmarkt Braamt

BRAAMT – Op het terrein van Markant Outdoorcentrum aan de Gildeweg 7 is zondag 1 juli van 10-17 uur de tweede van drie geplande zomermarkten: een vlooien- en kofferbakmarkt met braderie.

Op deze openluchtvlooienmarkt (& more) zijn er kramen en grondplaatsen met tweedehands, antiek, curiosa, snuiserijen, brocante, huisraad en kleding. Ook zijn er nieuwe artikelen te koop. Elk jaar weer een groot succes, door Animo Vlooienmarkten georganiseerd,

Leuk als bezoeker om te komen snuffelen of als u nog overtollige spullen heeft. En wilt u deze zelf te koop aanbieden, huur dan ook een kraam met dakje voor 25 euro. Er is ook kofferbakverkoop; een grondplaats kost met auto 12,50 en auto- aanhanger 15 euro. De auto kan achter de kraam of grondplaats staan. Boeken kan via www.animo-vlooienmarkten.nl of bel ervoor met monique: 06 39108152.

De markt bezoeken kost drie euro entree voor volwassenen en voor 65+ is dat 2,50 euro; kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis! Alle data van de openluchtvlooienmarkten & more van Animo op terrein Markant Outdoorcentrum Braamt zijn: zo. 1 juli en zo. 30 september. Markant Outdoorcentrum zorgt voor de catering en een leuk terras!

Onderling Genoegen trotseert zinderende hitte op concours

GIESBEEK - Op zondag 10 juni hield schutterij EMM uit Giesbeek het kringconcours van Kring de Liemers. Vol frisse moed betrad Schutterij Onderling Genoegen uit Duiven in de vroege ochtend de vers gemaaide sportvelden.

Nadat de openingswoorden waren gesproken volgde een traditionele vendelhulde en oorverdovende kanonschoten. Giesbeek was wakker, het concours was gestart. In de zinderende hitte oplopend naar dertig graden stond een mars van ruim vier kilometer door de wijken op de agenda waarbij de kunsten van het marcheren en defileren aan bod kwamen.

Terug op het concoursterrein werd er gestreden om de diverse prijzen voor het vendelen, schieten en bij de markententsterwedstrijd. De schutters van Schutterij Onderling Genoegen behaalden de volgende prijzen: Handboogschieten Arjan de Jonge 1e, Antoine Bouwmeester 2e en Richard Rozeboom 3e prijs.

Individueel acrobatisch vendelen Bram van den Born 1e prijs, Suzan Klappers 2e prijs en Bram Beumer 3e prijs.

Marcheren 1e prijs en Defileren 2e prijs.

Marketentsters 2e prijs.

Senior vendelen 1e prijs, junioren vendelen 3e prijs en aspirant vendelen 2e prijs.

Traditionele DAPwedstrijd Pannerden

Klaus Jansen van HSV De Rietvoorn (foto: Frans Willemsen) Foto: Frans Willemsen

PANNERDEN - DAB viswedstrijd zonder HSV Flipper Angeren. Door interne omstandigheden heeft de vereniging Flipper Angeren niet deel kunnen nemen. Men hoopt dat dit kronkeltje eenmalig is.

Vijftienvisfanaten waarvan negen Lotus Vulgaris Doornenburg en zes van de organiserende vereniging HSV De Rietvoorn Pannerden deelnamen. De vangsten waren toch verschillend. Op de bovenstroom totaal 16 kg en 920 gram. De onderstroom zeer zeker de helft minder 7 kg. 900 gram. De categorie Strekvissers allen van de Rietvoorn brachten het gezamenlijk tot 12 kg en 850 gram. In totaal werden 37 kg en 770 gram gevangen, wat voor dergelijke zomers dag tot goed genoemd kan worden.

Uitslag onder:

1 Mart Verhoeven 2800,gram Lotus Vulgaris
2 Gert Peters 2100,gram Lotus Vulgaris

3 Theo Willemsen 15,00 gram Lotus Vulgaris
4 Jan van Beek 15,00 gram na dobbelen.


Uitslag boven:
1 Roy van Moerkerk 7900 gram Lotus Vulgaris
2 Ger Rensen 4500 gram Lotus Vulgaris
3 Henk Mazen 2800 gram Lotus Vulgaris
4 Wil Gouma 1600 gram Rietvoorn
5 Jan Cornelissen 0.120 gram Lotus Vulgaris.
Uitslag Strek:
Rolf Visser 6000 gram Rietvoorn
Willie Groenen 4100 gram Rietvoorn
Klaus Jansen 4000 gram Rietvoorn
Harry Reulink 0750 gram Rietvoorn

Buiten zijn zinvolle besteding

Geheel rechts Chris Terhorst ondersteund door de dames (foto: Hanny Scheers)

PANNERDEN - Medewerkster van Liemerije Zevenaar Angelique Bekker laat bewoner van Liemerije Zevenaar genieten van een prachtige vismiddag. Naast andere mogelijkheden bij Liemerije bedacht Angelique zich geen moment om de wens van de tachtigjarige Chris Terhorst die woont in de afdeling De Iep, Liemerije Zevenaar in vervulling laat gaan.

Bij HSV De Rietvoorn Pannerden is een vijver voor handen die geschikt is voor gehandicapten, kinderen en dames. Angelique dankte de vereniging voor hun gastvrijheid omdat ze onmiddellijk een kaart voor onbepaalde tijd aangeboden kregen zonder enige kosten. "Door dit gebaar van De Rietvoorn kunnen wij daar gebruik van maken met onze mensen die een middagje willen vissen. 5 juni was het dan zover. Er werden ook vissen gevangen. Voor de visspullen werd gezorgd, naast ondersteuning tijdens het vissen. Na afloop vertelde Chris Terhorst zeker genoten te hebben en dankte ieder voor de ondersteuning.

Middagje jeu de boules met De Zonnebloem

Zonnebloem gasten aan het Jeu de Boulen (foto: John Snijders) John Snijders

REGIO - Op 14 juni stonden onze gasten gereed bij de Jeu de Boulesclub in Zevenaar om een gezellige middag jeu de boules te spelen. Maar allereerst werd er een heerlijke broodjeslunch en krentenbollen met koffie, thee of melk geserveerd om goed beslagen op de court te komen.

De eerste helft werd buiten gespeeld omdat het lekker weer was, gezond is alsmede een sportieve rivaliteit in het spel ontstond. Tijdens de pauze kregen de gasten een drankje, een heerlijke bonbon en zoute knabbeltjes om aan te sterken. Na de pauze begon het helaas te regenen, waardoor de tweede helft, om plek 1, 2, 3, én de poedelprijs, weer losbarstte in de grote binnenhal.

Na een half uur spelen was de strijd gestreden, waarna een kopje koffie of thee met een lekker soesje klaar stond. Als afsluiting werden de plaatsen 1, 2, 3 én de poedelprijs onder applaus bekend gemaakt. Ook was een groot dankjewel en applaus voor de vrijwilligers van de jeu de boulesclub Zevenaar op zijn plaats voor de goede verzorging en accommodatie.
Een leuke middag kwam weer tot een einde, mede ook door de fijne ondersteuning van de Zonnebloem Zevenaar Oost / BOOZ vrijwilligers, waarna iedereen goed gemutst weer naar huis ging.

Zinderende finale koningschieten bij Sint-Anna in Oud-Zevenaar

Koningspaar 2018: Cees&Elsenore Soeters en jeugdkoning Gijs Stokman (foto: Bert Rinkel) Foto: Bert Rinkel

OUD-ZEVENAAR - Cees en Elsenore Soeters zijn ook in 2018 weer het koningspaar van schuttersvereniging Sint-Anna in Oud-Zevenaar. Gijs Stokman is de nieuwe jeugdkoning.

Bij het prijsschieten was de linkervleugel voor Glen Stokman. Maria Bouwman won de prijzen voor de kop, rechtervleugel en staart door de rest van de vogel naar beneden te schieten.

Bij het jeugdkoningschieten meldden zich zeven kandidaten voor deze eretitel. Maar deze titel kon toch echt alleen gaan naar diegene die de meeste schoten raak zou schieten. Twee ronden en daarna kampen tussen de twee laatste kandidaten, door te schieten op de lepeltjeskast, brachten de nieuwe jeugdkoning: Gijs Stokman.

Bij het koninsschieten kwam in een spannende strijd bij het 75e schot het grootste deel van de klos naar beneden. Maar voor het laatste flinterdunne stukje kwam nog flink wat schutterskunst kijken. Alle drie kandidaten waren even fanatiek en de spanning was van de gezichten te lezen. Het 96ste schot bracht de uitslag: Cees Soeters zal na 2017 ook in 2018 schutterskoning van Sint-Anna zijn.

Daarna kon de kermis echt beginnen met een daverend feest met Cabrio. En we zien alweer uit naar ons schuttersfeest op zaterdag 1 en zondag 2 september 2018.

Promotie Dames1 MHC De Westerduiven

(foto: Richard Spaan) Foto: Richard Spaan

DUIVEN - Het dames 1-team van MHC De Westerduiven uit Duiven wist directie promotie naar de tweede klasse af te dwingen door als tweede in de competitie te eindigen.

Op de foto van links naar rechts: Boven: Tess van de Beeten, Sharon de Jong, Marleen vd Broek, Roos Vermeulen, Esmee Lamers, Vivian Putman. Midden: Kevin Heerink (trainer), Neomi Geurts, Jikke Bosveld, Esmee Gardien, Manon Bomhof, Marly Wetzels (coach), Hester Peters (trainer-coach). Onder: Benthe Jansen, Eva Peters, Dena Sparenberg, Lisanne Schellens, Laura Spaan, Janna Sneller, Britt van de Velde. Op de foto ontbreekt Mischa Schijvens.