GN Nijmegen-Noord

9 januari 2019

GN Nijmegen-Noord 9 januari 2019


Trots op uw groene stek?

Deelnemende tuin. (foto: Rob Halsema)

NIJMEGEN - Bent u trots op uw groene stek en lijkt het u leuk om die eens aan andere tuinliefhebbers te laten zien? Dan is de Nijmeegse Open Tuinendag daar een mooie gelegenheid voor!

De organisatie van de Nijmeegse Open Tuinendag zoekt tuinbezitters in de Gemeente Nijmegen die het leuk vinden om op zaterdag 8 juni hun tuin open te stellen. "Om mee te doen aan de Open Tuinendag hoeven niet alle blaadjes keurig gerangschikt aan de bomen te hangen en is het niet nodig uw tuin perfect op orde te hebben. Ook al heeft uw tuin het formaat van een postzegel, voldoende is dat u plezier in tuinieren heeft en dat graag aan andere tuinliefhebbers laat zien. En denk niet te snel dat uw tuin daar niet voor in aanmerking komt! Open uw tuinpoort en u zult ontdekken dat deze dag u zelf ook veel moois oplevert!"

Opgave vóór 15 februari 2019 en/of inlichtingen bij Loes Halsema, 024 3565883. Meer info staat op www.nijmeegsestadstuinen.nl.

Leuke voorstelling in De Klif

Benjamin van der Velden speelt op 12 januari in Theater de Klif. nvt

NIJMEGEN - Kom je ook naar Theater de Klif op 12 januari? Dan speelt aanstormend talent Benjamin van der Velden zijn voorstelling Ik Ben.

Zondag 29 april 1990 begon als een mooie zonnige lenteochtend. Het geluid van kerkklokken schalde over de kippenschuren van de Gelderse Vallei. Vrome mensen gingen naar de kerk en zondaars sliepen uit. Tussen het gekletter van de klepels tegen de gietijzeren klokken klonk een krijs, een gil en een laatste puf. Benjamin van der Velden kwam op aarde....

Benjamin - als autodidact afgestudeerd aan het Conservatorium - ademt muzikaliteit en bevlogenheid. In ‘Ik Ben’ is hij kwetsbaar, dwars en observerend.

Benjamin won de juryprijs op het Griffioen/Zuidplein Festival 2016 en de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival 2016. Dat wordt een mooie avond! De voorstelling begint om 20.00 uur, entree 14,50 (inclusief pauzedrankje). Meer info en tickets via www.theaterdeklif.nl.

Film in Theater De KiK Bankier van het verzet

Barry Atsma in Bankier van het verzet Foto: pr

ELST - 'Bankier van het Verzet' is het waargebeurde, onbekende verhaal van Nederlands grootste verzetsheld. Op donderdag 10 januari draait deze film in Theater De KiK in Elst. Aanvang 20:00 uur en kaartjes (inclusief drankje) à acht euro te reserveren via www.theaterdekik.nl.

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) in de Tweede Wereldoorlog wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer, Gijs van Hall (Jacob Derwig), bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van het bankier van het verzet.

Theologisch café: Eer je vader en je moeder

ELST - Het Theologisch café heeft woensdag 9 januari als thema ‘Eer je vader en je moeder’ en wordt gehouden in Stamtafel ‘De Ruimte’ van 20.00-22.00 uur

Het theologisch café opent in het nieuwe jaar weer haar deuren voor een inspirerend gesprek. Deze avond willen we ons buigen over het gebod: ‘Eer je vader en je moeder’. Een interessant gebod. Want wat wordt hiermee bedoeld? Moeten we onze ouders eren wanneer we als kind psychisch zijn mishandeld? Wie zijn eigenlijk onze ouders? Zijn onderwijzers, inspirerende theologen of filosofen ook niet een soort ouders voor mensen? Kortom: voldoende voer voor een inspirerende dialoog. Deze avond is theoloog en schrijver Victor Bulthuis de inleider. Hij zal een praatstuk schrijven om het gesprek op gang te brengen. Dit stuk is te vinden op de website van de PG-Elst. De afgelopen jaren is er aan de stamtafel een vrolijke oecumenische mix ontstaan van bezoekers. Daarnaast weten ongebonden spirituelen, agnosten en atheïsten ook de weg naar stamtafel te vinden. Inspirerend om met respect elkaars geloofsvragen te delen. Halverwege de avond wordt er voor de liefhebber een heus kloosterbier geschonken. Om daarna met volle vaart weer verder in gesprek te gaan. (Ds. Jeroen Jeroense).

Cursus druiventeelt bij Mea Vota

HUISSEN - Hoeveelheid watergeven, welke voeding of helemaal (terug-)snoeien na het seizoen zijn vragen die voorbij komen. Om op al deze vragen een antwoord te krijgen organiseert Mea Vota een cursus druiventeelt. In een paar zaterdagen leert men van 9:30 tot 12:00 uur de fijne kneepjes van het vak.

Tijdens de cursus komt o.a. aan de orde: wintersnoei, bemesting en ziektebestrijding, eerste snoei, zomersnoei en krenten. De kosten voor deze cursus, die uit vier dagdelen bestaat, bedraagt inclusief koffie of thee veertig euro.

Mea Vota ligt aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen. De cursus start op zaterdag 27 januari om 9.30 uur. De cursus start bij minimaal zes deelnemers. Opgeven kan met vermelding van naam, e-mail adres en telefoonnummer via info@mea-vota.info. Meer informatie te verkrijgen via 06 24642651.

Kaartmarathon SVHA

HERVELD/ANDELST - Op zaterdag 19 januari is er weer de gezellige jaarlijkse kaartmarathon bij SVHA in de kantine van sportpark Jan van Baal aan De Zandakkers in Herveld.

Na de koffie starten we met de gezellige marathon, tussendoor verzorgen wij een heerlijke boerenkoolmaaltijd. Aanvang: 09.30 uur; einde: 16.00 uur. Kosten (inclusief warme maaltijd) 12.50 euro per persoon. Zich opgeven voor rikken / klaverjassen of jokeren kan bij Diny van Baal 0488 452318.

Bridgeclub 3 Sans-Atout Sinterklaasdrive en kerstdrive

De Kerstcrea's van bridgeclub 3 Sans-Atout Foto: Henk Pennings

HERVELD - Als deze 'pluim' een ieder bereikt, zijn de kortste dagen al weer voorbij en zijn de goede voornemens óf nog voornemens óf realiteit. De pluim is voor de evenementencommissie van Bridgeclub 3 Sans-Atout die zowel voor de Sinterklaas- als de kerstdrive enorm hebben uitgepakt.

Op 29 november werden alle leden verrast met een wervelende Sinterklaasdrive inclusief de enige echte Sinterklaas. De aankleding, de cadeautjes, de versnaperingen bij de koffie, de gedichten en een rasechte Zwarte Piet zorgden voor de vertrouwde Sinterklaassfeer.

Op 20 december werd het nog eens dik over gedaan met de kerstdrive. 128 leden in kerstdresscode bewonderden bij binnenkomst de prachtige door de evenementencommissie en haar helpers gemaakte kerststukken op de met kaarslicht verlichte prijzentafel. Na vijf ronden bridge werd de zaal omgetoverd tot een ware kerstambiance waar de leden werden uitgenodigd aan tafels van acht personen voor de jaarlijks afsluitende kersttraktatie.
Voorzitter Ton van Amsterdam blikte terug en vooruit en prees de vereniging onder andere met zijn vele vrijwilligers. Zij werden allen in het zonnetje gezet en ontvingen als dank een heerlijke banketstaaf.
Hierna volgde de prijsuitreiking van de drive en als klap op de vuurpijl werden zowel de kerststukken als de flessen wijn, waarvan er op elke tafel één stond, verloot onder de leden die aan de bewuste tafel zaten.
Elkaar mooie kerstdagen wensend gingen de leden, met of zonder prijs, met een warm clubgevoel naar huis.

Inloop-informatiemiddag over gebruik computer, tablet of smartphone

Wegwijs in digitale vaardigheden. (foto: Seniorweb)

ELST - Voor senioren uit de gemeente Overbetuwe verzorgt Forte Fit op woensdag 16 januari in Elst een inloop-informatiemiddag over het gebruik van de computer, tablet of smartphone.

Docenten van Forte Fit en SeniorWeb geven deze middag individueel antwoord op uw vragen bijvoorbeeld over Windows 10, veilig internetten, e-mailen met outlook.com of gmail.com, foto’s overzetten of over het gebruik van app’s op de computer, tablet of smartphone. Ook geven zij vrijblijvend informatie over het aanbod van computer-, tablet- of smartphonecursussen en workshops in 2019 en is er gelegenheid tot inschrijven.

Computer-, tablet- of smartphonecursussen

Begin februari start Forte Fit in samenwerking met SeniorWeb en de Bibliotheek Gelderland Zuid weer met diverse computer-, tablet- of smartphonecursussen voor senioren. Het cursusaanbod is vooral gericht op senioren die nog geen of weinig ervaring hebben met het werken op een computer, tablet of smartphone. Voor wat meer ervaren gebruikers zijn er echter ook interessante cursussen. Ook kunnen op aanvraag korte workshops over verschillende onderwerpen aangeboden worden.

De inloop-informatiemiddag vindt plaats op woensdag 16 januari tussen 13.30 en 16.00 uur in sociaal cultureel Centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst. Aanmelden vooraf is niet nodig. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met Koos de Bondt, 06 44606844 of mailen naar: computer.fortefit@fortewelzijn.nl.

Open repetitie bij PWA Elst

Orkest PWA aan het repeteren. (foto: Wouter Simons) Foto: W

ELST - Wil je 2019 muzikaal goed beginnen? Kom dan meespelen tijdens de Open Repetitie van Orkest PWA!

Op maandagavond 14 januari houdt muziekvereniging PWA een open repetitie voor iedereen die graag muziek wil maken. Je bent welkom in ons repetitielokaal PV De Toekomst, De Pas 1 in Elst. Vanaf 19.30 uur zal je ontvangen worden met een kopje thee of koffie. Van 19.45 tot 21.15 uur zal er gerepeteerd worden onder leiding van onze dirigent Guus Janssen.

Het Orkest van PWA is een orkest voor lichte muziek en kenmerkt zich door een breed repertoire van bekende hits van toen en nu. Twee grote concerten staan elk jaar centraal; Overbetuwe Zingt Mee waarbij de nadruk ligt op het begeleiden van zangers/zangeressen en een meezingend publiek op een drukbezocht dorpsplein, en een Jaarconcert waarbij de nadruk ligt op instrumentale muziekstukken waarbij het orkest haar kwaliteiten laat horen aan donateurs, familie, kennissen en muziekliefhebbers. Daarnaast is het orkest te horen en zien tijdens evenementen in Elst als Koningsdag, dodenherdenking, de Nacht van Elst en de Sinterklaasintocht.

De bezetting bestaat uit de volgende instrumenten: trompet, trombone, bariton, hoorn, saxofoon, klarinet, hobo, dwarsfluit, elektrische gitaar, basgitaar, toetsen en drums.

Lijkt het je leuk om de open repetitie met PWA mee te spelen? Neem dan contact op met manager Wouter Simons - orkest@pwa-elst.nl - 06 48522883.

Dominee uit Elst neemt deel aan doorlopende vieringen in Den Haag

Asielkerkdiensten. (foto: Willem Otto)

ELST/DEN HAAG - Sinds oktober wordt in Den Haag in de Bethelkapel asiel verleend aan de Armeense familie Tamrazyan door er doorlopende vieringen te houden.

Vanuit heel Nederland komen voorgangers om daaraan bij te dragen. Het doel is de regering te bewegen tot een humaner asielbeleid. Op donderdag 10 januari reist ds. Ineke van Middendorp - voor de tweede keer - naar Den Haag om er van 12.00 - 13.00 uur voor te gaan. Ga/doe je mee? Mail naar kvmidson@planet.nl. Nadere info: www.protestantsekerkdenhaag.nl/kerkasiel.

Vrijwilligers kinderboerderij zoeken versterking!

(foto: ReversePixel Photography) ReversePixel Photography

BETUWE - Landerij De Park is met spoed op zoek naar vrijwilligers voor de kinderboerderij.

"Heb je belangstelling en heb je zin om mee te draaien in een hecht en leuk team? Kom dan (helemaal vrijblijvend) naar de voorlichtingsbijeenkomst op 18 januari van 16.00 - 17.00 uur (locatie: De Park 12, Elst). Je krijgt daar te horen wat het werk precies inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Voor deze bijeenkomst kun je je aanmelden via: info@landerijdepark.nl."

De kinderboerderij zoekt: een assistent beheerder Voor het dagelijks beheer van de kinderboerderij voor minstens één dag per week van 11.00 tot 17.15. Je bent minimaal 18 jaar en opleidingsniveau is MBO+. Verder ook dierverzorgers voor 6 à 24 uur per week van 11.30 - 17.00 uur.

Kijk voor de uitgebreidere beschrijving van beide functies op de website: www.landerijdepark.nl."

Nijmeegse Valkhofkapel en Walk of Wisdom sparen voor vogelbescherming

Moestuinlabels met groene intentie in de Valkhofkapel. (Walk of Wisdom) Walk of Wisdom

NIJMEGEN - Het afgelopen jaar hebben honderden pelgrims en passanten in de Nijmeegse Valkhofkapel een intentie voor een groene leefstijl geschreven op een moestuinlabel om die vervolgens te 'planten' in een schaal met aarde. De actie was een samenwerking tussen de kapel en de Walk of Wisdom in het kader van Nijmegen groene hoofdstad van Europa 2018.

Bijna 700 mensen kwamen tot een 'groene' intentie en deden samen zo'n 275 euro in het spaarpotje. Deze opbrengst wordt door de Walk of Wisdom meer dan verdubbeld dankzij haar zogenoemde landschapsbijdrage: voor iedere pelgrim die zich inschrijft, legt de pelgrimsroute een euro apart voor het natuur- en cultuurlandschap op de route. Het totaal van zeshonderd euro gaat naar de lokale vogelbescherming: Vogelwerkgroep Nijmegen.

Vogelwerkgroep Nijmegen overlegt over een nuttige besteding en denkt aan de aanschaf van nestkasten voor vogels die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, zoals de huis- en gierzwaluw en de huismus. Hierover binnenkort meer.

Schaakprobleem 4

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen twee weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl.

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

Rotary helpt aardbevingsslachtoffers Nepal

Zangensemble Marcato Foto: Uit archief Marcato

BEMMEL - Op zondag 13 januari houdt Rotary Lingewaard de Benefietmasterclass 'Het wonder van harmonie' in de theaterkerk, Markt 5 in Bemmel van 14:00 - 16:30 uur.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de aardbevingsslachtoffers in Nepal. Deze aardbevingsslachtoffers leven nu, drie jaar na de aardbevingen, nog onder erbarmelijke omstandigheden. Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Rotary hoopt met de opbrengst van de masterclass een badhuis te kunnen financieren.

Programma Masterclass
Of het nu om een hit van Adele gaat of om een symfonie van Mozart: vrijwel iedereen voelt aan wanneer het slotakkoord komt en welke tonen daarbij wel of niet passen. Daar hoef je geen muziek voor te hebben gestudeerd. Is dit puur gewenning?
Wilbert Friederichs (zanger en koorleider, tekstschrijver en componist) legt dit uit tijdens de Masterclass met spannende klankexperimenten en klankvoorbeelden, met opvallende weetjes en de inzet van de zangers van Marcato.

Na de pauze brengt zangensemble Marcato een muzikaal programma vol humor, passie, lichtvoetigheid en drama met onder andere nummers uit The Lion King, Aida en Les Miserables. De groep bestaat vanaf 2000 en treedt sindsdien op in verschillende samenstellingen maar met een vaste kern en veel enthousiasme.
Zo verzorgden de zangers en zangeressen jarenlang ‘musicaldiners’ in Noord Brabant en Gelderland, reist de groep jaarlijks naar België voor het Sunshineproject en verzorgden ze menig optreden door het hele land.

Informatie
Kaartjes bestellen à 16 euro per stuk (exclusief betalingskosten, maximaal 0,45 euro) via www.rotarylingewaard.nl.

Paulusreis naar Griekenland

Paulus zet voet aan land in Europa. (foto: Yvonne Vos) Yvonne Vos

BETUWE - We volgden Paulus al eerder op zijn zendingstochten door Klein-Azië (het huidige Turkije). Deze keer trekken we met Paulus mee op zijn eerste schreden door Europa. Op een nacht tijdens zijn verblijf in Troas heeft Paulus een visioen waarin een man uit Macedonië hem smeekt over te steken.

Paulus maakt hieruit op dat God hem roept. Hij gaat dan ook de volgende dag aan boord van een schip dat vaart naar Neapolis waar hij voor het eerst voet op Europese bodem zet.

Tijdens onze reis volgen we Paulus op zijn tocht door Griekenland en bezoeken we vele hoogtepunten en bijzondere plaatsen. Een prachtige reis die niet alleen een indruk geeft van de weg die Paulus is gegaan maar ons ook voert naar de wortels van onze eigen cultuur en beschaving.

De reis vindt plaats in de periode van maandag 7 oktober - maandag 21 oktober. Aan de reis gaan vijf studieavonden vooraf: 11 febr., 11 mrt, 8 apr., 20 mei en 17 juni, van 19.30 – 21.30 uur in De Hoeksteen, Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Infoavond maandag 14 januari om 19.30 uur in De Hoeksteen. Graag voor deze avond aanmelden vóór 11 januari bij Yvonne Vos, 06 28546892, wy.vosjes@gmail.com.Organisatie en begeleiding zijn in handen van Janine Kallen (pastoraal werkster) en Yvonne Vos.

Alzheimer Café Overbetuwe

OVERBETUWE - Woensdag 16 januari vindt weer een bijeenkomst plaats van het Alzheimer Café Overbetuwe, een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familie, professionals en andere belangstellenden.

De bijeenkomst is voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met dementie. Vanaf nu is zalencentrum Onder de Toren de nieuwe locatie voor de bijeenkomsten van het Alzheimer Café.

De bijeenkomsten van het Alzheimer Café vinden plaats in zalencentrum Onder de Toren, Sint-Maartenstraat 34 in Elst. Men is welkom vanaf 18.30 uur. Het programma duurt van 19.00 tot 20.30 uur en om 21.00 uur sluiten de deuren. De toegang is gratis, evenals de koffie en de thee. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: Renate Buitenhuis, coördinator Alzheimer Café Overbetuwe, via 06 11197525 of R.Buitenhuis@alzheimervrijwilligers.nl.

Hele triatlon tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

deBol gaat voor het goede doel op pad!

BEMMEL - Stichting deBol verzorgt op zaterdag 3 februari een 'sponsor-snert-wandeltocht' ten behoeve van het goede doel: stichting Duchenne.

Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren breken je spieren langzaam maar zeker af en word je steeds minder sterk. Als het lopen niet meer gaat worden kinderen afhankelijk van een rolstoel en als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden is beademing nodig. Ook de hartspier wordt steeds zwakker waardoor Duchenne spierdystrofie uiteindelijk een fatale ziekte is.

Deze actie voor dit belangrijke doel belooft een sportieve en gezellige happening te worden en de dames van deBol zullen garant staan voor een goede Bolsfeer! Dus, kom mee wandelen en neem familie, vrienden en kennissen mee! Iedereen, jong en oud kan meedoen! Er zijn wandelroutes van 8 en 15 kilometer. Bij de finish is er voor alle deelnemers een heerlijke kop erwtensoep met roggebrood en spek!

Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar, waarvan een gedeelte ten goede komt aan het goede doel. Men kan starten bij De Kinkel tussen 09.30 en 10.30 uur (15 km) en tussen 10.00 en 11.00 uur (8 km). De finish is om uiterlijk 16.00 uur. Doe mee, kom in beweging, steun het goede doel en geniet vooral zelf van een goed besteedde en gezonde sportieve zaterdag! Meer informatie staat op: www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063 / 06 27507051. Eventueel vooraf inschrijven via email: stichting.debol@planet.nl.

Between Two Rivers zingt in het Openluchtmuseum

Between Two Rivers, Gofferttheater 2018. (foto: Han Winters) Foto: Han Winters

ARNHEM - Op zaterdag 19 januari treedt barbershopkoor Between Two Rivers op in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In het Zeeuwse kerkje zingen zij om 12:00 uur, 12.45 uur en13.30 uur het beste van hun repertoire.

Het winterconcert in het Openluchtmuseum is inmiddels een jarenlange traditie. De bijzondere lichte close harmony klank van het koor sluit dan ook perfect aan bij de intieme sfeer van het kerkje. En met hun bijpassende performance maakt Between Two Rivers er ook visueel een feestje van!

Zeeuwse kerk, Nederlands Openluchtmuseum. (foto: Between Two Rivers) Foto: Between Two Rivers

De kerstliedjes zijn weer in de kast gezet. Op 19 januari zingen de vrouwen van Between Two Rivers hun eigen favorieten! Onder enthousiaste leiding van dirigent Bram Versteegen zingen zij meeslepende ballads en vrolijke uptempo’s. Kenmerkend is dat elke song een eigen verhaal vertelt, waardoor het publiek wordt meegenomen. Het concert is zaterdag 19 januari om 12:00, 12.45 en13.30 uur in het Zeeuwse kerk in het Nederlands Openluchtmuseum aan de Hoeferlaan 4 in Arnhem en is gratis toegankelijk voor museumbezoekers.

Between Two Rivers is altijd op zoek naar nieuwe leden. Ervaring of noten lezen is niet nodig! Enthousiasme wel. Repetities: elke woensdag vanaf 20.00 uur in basisschool De Ark in Elst.

Meer informatie over Between Two Rivers: www.facebook.com/B2Rbarbershop

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Januari is voor velen een lange saaie maand. Dan is het prettig als er dan een onderbreking te vinden is.

Die onderbreking is er op zaterdag 19 januari in dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk. Er wordt dan een gezellige bingo gehouden met mooie prijzen. Er zijn geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en een hoofdprijs van 70 euro. Het adres van dorpshuis Beatrix is: Dorpsstraat 15 in Slijk-Ewijk. De bingo begint om 20.00 uur. Om 19.00 uur is de zaal open.

deBol gaat voor het goede doel op pad!

BEMMEL - Stichting deBol verzorgt op zaterdag 3 februari een 'sponsor-snert-wandeltocht' ten behoeve van het goede doel: stichting Duchenne.

Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren breken je spieren langzaam maar zeker af en word je steeds minder sterk. Als het lopen niet meer gaat worden kinderen afhankelijk van een rolstoel en als de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden is beademing nodig. Ook de hartspier wordt steeds zwakker waardoor Duchenne spierdystrofie uiteindelijk een fatale ziekte is.

Deze actie voor dit belangrijke doel belooft een sportieve en gezellige happening te worden en de dames van deBol zullen garant staan voor een goede Bolsfeer! Dus, kom mee wandelen en neem familie, vrienden en kennissen mee! Iedereen, jong en oud kan meedoen! Er zijn wandelroutes van 8 en 15 kilometer. Bij de finish is er voor alle deelnemers een heerlijke kop erwtensoep met roggebrood en spek!

Het inschrijfgeld bedraagt 7,50 euro voor volwassenen en 5 euro voor kinderen tot 12 jaar, waarvan een gedeelte ten goede komt aan het goede doel. Men kan starten bij De Kinkel tussen 09.30 en 10.30 uur (15 km) en tussen 10.00 en 11.00 uur (8 km). De finish is om uiterlijk 16.00 uur. Doe mee, kom in beweging, steun het goede doel en geniet vooral zelf van een goed besteedde en gezonde sportieve zaterdag! Meer informatie staat op: www.debolbemmel.nl of te verkrijgen via 06 54975063 / 06 27507051. Eventueel vooraf inschrijven via email: stichting.debol@planet.nl.

Woont u in het buitengebied? Help (mee met) de bijen!

Een bijenhotel is een door mensen gemaakte plek waar bijen hun eitjes kunnen achterlaten.

OVERBETUWE - U weet vast dat bijen belangrijk zijn in het landschap van Overbetuwe. Bijen zorgen voor de bestuiving van planten. Dit is nodig om onder andere fruit te laten groeien.

Op dit moment gaat het slecht met de bijen in Nederland. Als bewoner van het buitengebied kunt u helpen de leefomgeving van bijen te verbeteren. Daarom organiseren we binnenkort avonden waar we u informeren over de mogelijkheden. We nodigen u uit voor één van de twee informatieavonden die gemeente Overbetuwe samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren. SLG legt uit hoe u planten, bomen en struiken op een 'bij-vriendelijke' manier aanplant en verzorgt en wat u nog meer voor bijen kunt doen. Heeft u bijvoorbeeld al wel eens gehoord van een bijenhotel?

U kunt kiezen uit de volgende informatieavonden: maandag 14 januari om 19:30 uur in zalencentrum De Bongerd, Flessestraat 54, Heteren; woensdag 16 januari om 19:30 uur in zalencentrum De Hoendrik, Het Dorpsplein 22, Herveld.

Gratis beplanting en advies

Tijdens de informatieavond kunt u een afspraak maken voor een gratis advies voor bij-vriendelijke beplanting (aanmelden kan tot 25 januari). Een medewerker van SLG komt dan in de periode 20 januari tot 1 maart bij u thuis om een beplantingsplan op te stellen. Daarna moet u zelf de beplanting aanleggen. De gemeente Overbetuwe stelt de aan te planten bomen en struiken in maart gratis ter beschikking.

Voorwaarde deelname

U komt in aanmerking voor een erfbezoek en een beplantingsplan als u een hoogstamboomgaard gaat inrichten met minimaal 15 fruitbomen en/of ten minste twintig laan- of knotbomen of een houtsingel gaat aanplanten en/of tien are bos gaat aanleggen. Het project is dus niet bedoeld voor kleinschalige beplanting op het erf. Dit project is mogelijk vanwege de subsidie van de gemeente Overbetuwe en de Provincie Gelderland.

Heeft u een groot erf en wilt u een bijenhotel? Graag kijken wij met u of het één van de acht locaties is waar we een bijenhotel plaatsen.

Aanmelden voor erfbezoek voor het opstellen van een beplantingsplan kan bij SLG via een aanmeldformulier op de website, zie https://landschapsbeheergelderland.nl/aanmelden-voor-erfbezoek-en-bijvriendelijk-beplantingsplan-overbetuwe.

10 / 12

Lieve Lukas,
Voor de 10e keer.
Van harte proficiat, Kanjer!

Dikke kussen van Oma en Opa!

Hoera onze kleinzoon
Jelle van Blitterswijk wordt op
14 januari 8 jaar.

Hartelijk gefeliciteerd met een dikke kus van Opa Bart en Oma Wenda.

Gefeliciteerd opa van elk 90 jaar.
Theo Jolanda
Marco Karlijn
Edwin Dion
Susan Rick

Lieve Ziven,
Van harte gefeliciteerd met het behalen
van jouw zwemdiploma B, je bent een kanjer!
Oma en Opa Helsdingen

Tim veel plezier op de basisschool,
wij gaan je missen.
Oma en opa poes.

Talentenavond OBC Bemmel

BETUWE - Op donderdagavond 17 januari presenteert OBC Bemmel een speciale talentenavond voor leerlingen en ouder(s)/verzorger(s).

Tijdens deze informatieavond worden het vwo (TOP-projecten), tweetalig onderwijs (TTO) havo en vwo, Lifestyle vmbo-t, Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits, Leerling in Beeld (LiB) en Sportprogramma havo (LiB) extra belicht. Het programma start om 19:00 uur (inloop vanaf 18.45 uur) op zowel de vmbo-t locatie (De Essenpas) als op de havo-vwo locatie (De Heister).

VwoHet vwo van OBC Bemmel heeft een uitdagend programma met onderzoeksprojecten gericht op talentontwikkeling, Onderzoekende houding en Praktijk (TOP-projecten). Het veelzijdige programma biedt leerlingen veel keuzemogelijkheden op het gebied van onder andere techniek, natuur, wereldhandel, milieu, talen, kunst, cultuur en de eigen omgeving.

Tweetalig onderwijs (TTO): OBC Bemmel is een echte specialist in tweetalig onderwijs, voor zowel vwo als havo. Met het senior TTO-certificaat en de uitzonderlijke goede resultaten behoort het OBC tot de top van Nederland.

Lifestyle vmbo-t en VTO Duits: Jongeren die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding, een gezonde leefstijl en alles wat daarbij komt kijken, komen zeker aan hun trekken met Lifestyle vmbo-t. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om op het vmbo-t Versterkt Talenonderwijs (VTO) Duits te volgen. De leerlingen krijgen een verdiepend programma aangeboden, waarbij het spreken van de Duitse taal en 'feeling' krijgen met de Duitse cultuur de volle aandacht krijgt.

NIEUW in leerjaar 1 Leerling in Beeld (LiB) en Sportprogramma havo (LiB): Op de havo kunnen leerlingen nu het unieke en persoonlijke programma Leerling in Beeld (LiB) gaan volgen. Eigen keuzes maken, samenwerken, een grotere stem in het leerproces en plezier in het leren staan centraal. In deze leerstijl wordt ook het Sportprogramma havo aangeboden.

Talentenavond en open dag

Tijdens de talentenavond op donderdag 17 januari (start programma: 19:00 uur, inloop 18:45 uur) zijn er algemene voorlichtingsrondes. Bezoekers kunnen ook gesprekken voeren met leerlingen en docenten. Daarnaast zijn geïnteresseerden welkom tijdens de open dag op zaterdag 9 februari vanaf 10:00 – 15:00 uur. Meer informatie staat op www.obc-bemmel.nl.

Pronkzitting De Geintrappers: Het komt vastgoed!

De vorige pronkzitting was een feest, met onder andere een optreden van AtotZ. (foto: Loes Bouwens) Foto: Loes Bouwens

BEMMEL - Het nieuwe jaar is amper begonnen en de carnaval staat alweer voor de deur. Op 12 januari gaat carnavalsvereniging De Geintrappers weer pronken in café De Roskam. Het is de eerste zitting voor prins Frans de Stenenschuuver en prinses Moniera, die de komende twee jaar de scepter zwaaien over Het Koakelnest.

De vereniging beschikt over een dansgarde die het hele jaar traint. Het is een eer om dat te mogen doen, aldus trainsters Sabrina Hoekjan en Mariska Vermeulen. Tijdens de pronkzitting zullen De Kinkeltjes met trots zowel de gardedans als de eerste keer hun nieuwe showdans laten zien.

De optredens maken deel uit van een gevarieerd programma. Zo is bij een pronkzitting ook de buutreedner niet weg te denken. Duo ‘t Is Gruun en ‘t Blief Gruun is al meer dan elf jaar een gouden gegeven op de bühne bij de ‘gruune’. Ze nemen de Lingewaardse politiek en vele Bemmelse mensen op de hak. Het publiek mag met dit ludieke stukje cabaret, De Kinkeltjes en nog meer vanuit eigen gelederen op een mooie avond rekenen. President Jeroen Knipping, die in november Frank Hoekjan opvolgde, verzorgt de presentatie.

Informatie
De pronkzitting vindt plaats in café De Roskam (Dorpsstraat 95, Bemmel). Aanvang: 20.11 uur. Zaal open: 19.30 uur. Iedereen is welkom, de entree is vrij. Informatie over het carnavalsprogramma en meer staat op www.degeintrappers.nl.

Uitreiking eerste prijs loterij De Geintrappers

BEMMEL - Op vrijdag 28 december heeft Wim Sip, bedrijfsleider van Het Wapen in Bemmel de eerste prijs van De Geintrappers-loterij uitgereikt.

Simon Romijn kocht in november het winnende lot en ontving een dinerbon van 200 euro, waarmee hij zeer content is. De volgende prijswinnaars hebben zich nog niet gemeld: 1146, 0393, 0853, 1350 en 1033. Staat op uw lot een van de genoemde nummers? Bel dan na 18.00 uur met 0481 465057.