GN Arnhem

30 juli 2016

GN Arnhem 30 juli 2016


Rabo Bridge to Bridge op nieuw parcours

ARNHEM - De 31e editie van de Rabo Bridge to Bridge voert de lopers over een ander parcours dan andere jaren. Aanleiding voor deze verandering is dat het traditionele finishpunt, de Markt, niet beschikbaar is op 11 september. Samen met diverse betrokken partijen is daarom een nieuwe route ontworpen met de John Frostbrug als middelpunt.

Het startschot wordt gegeven aan de voet van de brug aan de brede Eusebiusbinnensingel. Vanaf daar vertrekken de sportievelingen over de John Frostbrug richting het zuiden. Ook de binnenstad van Arnhem ligt op de route. Cultuurliefhebbers kunnen onderweg hun hart ophalen op de Korenmarkt, langs de Eussebiuskerk en het Duivelshuis.

De finishes voor alle afstanden liggen net voor het Airborneplein (Berenkuil), met vlak daarvoor nog een keerpunt op de brug. Deze nieuwe finishplek biedt de lopers voldoende ruimte om met hun medaille hun weg te vervolgen richting stadscentrum waar een Kidsarea, Sponsorarea en Horecaplein zullen worden ingericht.

Ook de starttijden zijn enigszins aangepast. De deelnemers aan de KidsRun 1 Engelse Mijl bijten het spits af om 12.00 uur, de KidsRun 2 Engelse Mijl volgt om 12.30 uur, waarna de 10 en 6 Engelse Mijl tegelijk starten om 13.00 uur. Om 15.30 uur wordt 'de Bridge' afgesloten met de 3 Engelse Mijl.

Om de verbinding met 'de Slag om Arnhem' nog meer te benadrukken zullen er ook vele nevenactiviteiten worden georganiseerd. Er zullen speurtochten worden uitgezet, oude legervoertuigen zullen rondrijden en te bezichtigen zijn, langs het parcours zullen historische foto's worden geplaatst, de John Frostbrug wordt feestelijk 'aangekleed' en diverse bandjes zullen langs het parcours hun repertoire ten gehore brengen om de lopers een hart onder de riem te steken.

Inschrijven kan nog tot en met 10 september, tot en met 14 augustus gelden nog voordelige tarieven.

De nieuwe routes en tijden:

3EM
starttijd: 15.30 uur (ook businessteams)

Direct na de start de John Frost-brug op, daarna de Malburgse Bandijk op en via de Mandelabrug naar de binnenstad. Langs de Korenmarkt, Eusebiuskerk en door het Stadhuis heen. De John Frost-brug weer op en bijna midden op de brug keren en finishen net voor de het Airborne plein (Berenkuil).

6EM
starttijd: 13.00 uur (ook businessteams)

Start de John Frost-brug op, daarna de Malburgse Bandijk op. Niet de Mandelabrug op, maar eerst een rondje door Meinerswijk. Daarna wel de Mandelabrug op. Via de Mandelabrug naar binnenstad. Langs de Korenmarkt, Eusebiuskerk en door het Stadhuis heen. De John Frost-brug weer op en bijna midden op de brug keren en finishen net voor het Airborne plein (Berenkuil).

10 EM
starttijd: 13.00 uur (ook businessteams)

Start de John Frost-brug op, daarna de Malburgse Bandijk op. Niet de Mandelabrug op, maar eerst een rondje door Meinerswijk plus een extra lus over de nieuwe fietspaden langs de Rijn naar de Bakenhof. Via de Malburgse Bandijk terug naar de Mandelabrug. Via de Mandelabrug naar binnenstad. Langs de Korenmarkt, Eusebius en door het Stadhuis heen. De John Frost-brug weer op en bijna midden op de brug keren en finishen net voor het Airborne plein (Berenkuil).

Mantelzorgmiddag 13 augustus

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 13 augustus van 13.00 tot 17.00 uur verzorgt Resto VanHarte in samenwerking met MVT Arnhem een middag voor mantelzorgers samen met diegene waar ze voor zorgen.

Deze middag vindt plaats in MFC De Bonte, Wetering 89, Arnhem. De middag staat in het teken van ontspanning en er is een aantal leuke maar ook leerzame workshops.

Wilt u bij deze middag aanwezig zijn, geeft u zich dan op bij Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Arnhem via 026 3703540 of 026 3270174 of via de mail m.braam@mvtarnhem.nl. Na aanmelding bent u welkom.

Stratenvolleybaltoernooi Rijkerswoerd

ARNHEM - Dit jaar zal het 18e Stratenvolleybaltoernooi gehouden worden in sporthal Rijkerswoerd op zaterdag 24 september van 11.00 -16.00 uur. Ook familie-/straten-/vriendenteams uit andere wijken van Arnhem - Zuid zoals Kronenburg, Holthuizen, De Laar of Schuytgraaf kunnen weer mee doen.

Een team bestaat uit minimaal 6 spelers (advies is 7/8 spelers) waarvan minimaal 2 dames. Ook mogen er maximaal 2 competitie spelers in zitten. Dit om het recreatieve aspect van het toernooi te benadrukken. Een minimumleeftijd is er niet. Die verantwoordelijkheid laten wij aan de teams zelf over. De wedstrijden duren 2 x 11 minuten.

De opzet is: 6 teams voor de wedstrijdklasse (meer geoefende spelers) en 6 teams voor de recreatieklasse (gelegenheidsteam, die zo incidenteel volleyballen). De organisatie zal voor scheidsrechters zorgen. De teams hoeven alleen maar te tellen bij hun eigen te spelen wedstrijd. De inschrijving sluit zaterdag 3 september 12.00 uur.

Vorm een gezellig volleybalteam en geef je op onder jullie straatnaam. Meerdere teams per straat is toegestaan. Een mailtje naar keesvandongen1@outlook.com volstaat. (Wel aangeven wedstrijd- of recreatieklasse). Het inschrijfgeld bedraagt 21 euro per team.

Oproep nieuwe leden voor De Lofstem-Oosterbeek

OOSTERBEEK - Christelijke Gemengde Zangvereniging De Lofstem – Oosterbeek zoekt leden voor het koor. "We zijn een koor die regionaal optreedt. Onze leden komen niet alleen uit Oosterbeek maar ook uit de regio."

"We zijn een christelijk koor maar met een breed repertoire, dus naast het christelijke lied ook gospel, opera en oratorium. We zijn op zoek naar enthousiaste zangers en zangeressen vooral mannen zijn in dit koor in de minderheid. We zijn jonger dan het lijkt, met een enthousiaste dirigent op de bok."

"Er staan drie optredens op de rol: zaterdag 29 oktober ons jaarlijks concert; woensdag 14 december kerstsamenzang in de Kruiskerk Arnhem-Zuid en zondag 18 december volkskerstzangdienst in de Ontmoetingskerk Doorwerth. Daarom kunnen we steun van nieuwe leden goed gebruiken.

We zingen elke maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de Vredebergkerk in Oosterbeek. Kom gewoon eens op een repetitieavond luisteren en als je wilt zing mee. Misschien sta je dan bij onze optredens in het koor. Wil je informatie dan kun je bellen of mailen naar 026 3612914; email: j.gerritsen89@upcmail.nl."

Waterdiertjes vangen

HETEREN - Op landgoed Overbetuwe zijn volgende week weer leuke activiteiten. Op dinsdag 9 augustus kun je met je netje waterdiertjes vangen en daarna met Janny kijken of je op de zoekkaart kunt ontdekken hoe het diertje heet.

Als je om twee uur bij de kantine van de camping bent, dan zorgen we samen voor een gezellige excursie met een lekker bekertje drinken. Vrijdag 12 augustus is er voor de volwassensen yoga om 10.30 uur. Als het weer het toelaat gaan we buiten in de frisse lucht een uurtje bewegen en ontspannen. Op vrijdagmiddag om 14.00 uur organiseren we een bootcamp&marsmallow op het grasveld bij de kantine.

Het landgoed Overbetuwe is aan de Uilenburgsestraat 1b in Heteren. Meer informatie staat op www.facebook.com/Kinderboerderijoverbetuwe of je kunt ervoor bellen met 026 4720707.

Piekerbingo en eten met buurt...

MALBURGEN - Donderdag 11 augustus is er in De Petersborg, Slochterenweg een Piekerbingo. Dit wordt gegeven door Indigo.

U krijgt allerlei vragen omtrent het thema Piekeren, waarbij u ook prijsjes kunt winnen. Wij vragen een eigen bijdrage van 1,00. De bingo is van 14.00 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom

Het Wijkrestaurant is iedere eerste- en derde maandag van de maand geopend om samen te eten: veel gezelliger en je leert je buurtgenoten kennen. De kosten bedragen 5,00, mensen met een Gelre-pas betalen 3,00 euro. Van 17.30 uur tot 20.00 uur Telefonische aanmelding via 026 3230850. Iedereen is welkom.

Rondleiding door station Arnhem Centraal

Foto: Rob Slepicka

ARNHEM - Zondag 31 juli is er een rondleiding door het station van Arnhem Centraal onder leiding van een gids van Gilde Arnhem.

Op 19 november is het nieuwe station van Arnhem feestelijk geopend. Het futuristisch vormgegeven ontwerp voor het station is gemaakt door architectenbureau UNStudio ( Ben van Berkel). Bij het ontwerp is rekening gehouden met de hoogteverschillen die er van nature zijn rond het station.

Zo heeft het glooiende vormen en wordt het gekenmerkt door meerlaags grondgebruik. Daardoor is het station makkelijk toegankelijk en overzichtelijk. Licht, ruimte en comfort zijn elementen die centraal binnen het ontwerp staan. Het was bijzonder lastig om te bouwen, maar het is gelukt. Nieuwsgierig geworden naar dit staaltje van architectuur? De gidsen van Gilde Arnhem vertellen u er graag over. Info: www.wandeleninarnhem.nl.

Waarom ehbo?

ARNHEM - Weet jij wat je moet doen? Iedereen weet het: een ongeluk ligt in een klein hoekje, maar weet je dan ook wat je moet doen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wanneer iemand zich in een levensbedreigende situatie bevindt en er niemand is die adequaat kan helpen, kan zo'n persoon gewoon doodgaan. Ruim 300.000 mensen zijn in het bezit van een ehbo-diploma: zij wéten wat ze moeten doen!

De ehbo-cursus leidt op voor het door het Oranje Kruis erkend diploma Eerste Hulp. In slechts 8 lessen leert men wat er gedaan moet worden maar vooral wat men moet láten. Men leert reanimeren in geval van een acute hartstilstand en tevens een Automatisch Externe Defibrillator (AED) te bedienen. De cursus wordt afgesloten met een examen. De cursus start op 19 september. De kosten bedragen 125 euro per persoon, inclusief materialen en examen. Informatie en aanmelding via de website van Ehbo Arnhem: www.EhboArnhem.nl.of 06 83856101.

Het is zo van belang dat meer mensen deze cursus gaan volgen, zodat iedereen die een ongeluk krijgt, er profijt van ondervindt.

Ehbo Arnhem wil u graag opleiden voor dat éne moment dat uw naaste familie, vriend of vriendin, uw buur of zomaar iemand op straat, ú nodig heeft en van ú hulp kan ontvangen omdat ú daarvoor geleerd heeft.

Dansbingo in De Gaanderij

ARNHEM - In De Gaanderij in Arnhem wordt zaterdag 30 juli 14.00 tot 17.00 uur een dansbingo gehouden.

Er kan deze middag zoveel bingo gespeeld worden als worden gedanst op de muziek. De zaal gaat om 13.30 uur open. De kosten bedragen 3 euro per plankje en 5 lootjes voor een euro. De toegang is gratis. De muziek wordt verzorgd door One step todey.Iedereen is van harte welkom.

Kunst in Het Bruishuis: Intuïtief schilderen

ARNHEM - Iedere woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur is er intuïtief schilderen in Het Bruishuis op de zesde verdieping.

Leer met verschillende technieken uw gevoel te uiten onder deskundige begeleiding van Laura Oostdam. Graag eigen materiaal meebrengen.

Er is altijd wat te doen op Landgoed Overbetuwe!

OVERBETUWE - Het is altijd leuk om met je netjes diertjes uit de poelen te vissen en ze dan goed te bekijken waarna we proberen, met hulp van zoekkaarten, ze een naam te geven.

Op 1 augustus om 14.00 ben je weer welkom bij de kantine van de camping Landgoed Overbetuwe om in onze poel naar diertjes te vissen.

Doe je liever iets met vogels? Dat kan ook! Op 2 augustus om 9.00 uur gaan we plaatjes van vogels die hier voorkomen plaatsen op een grote natuurplaat. Als we dan weten waar we moeten kijken gaan we proberen de vogels te spotten. Superleuk als je een vogel die je niet bij jezelf in de tuin ziet hier kan zien. Voor meer informatie van beide activiteiten kun je terecht op de facebookpagina www.facebook.nl/kinderboerderijoverbetuwe kijken.

Jazz bij de molen

ARNHEM - 20 augustus is voor de zestiende keer op het molenterrein van molen De Hoop in Elden het gratis toegankelijke jazz-avondconcert.

Dat betekent traditionele oude-stijl- jazz en voor de 16e keer een superswingende happening bij het ambachtelijk monument, dat jaarlijks vele honderden bezoekers trekt. Zoals alle jaren beginnen we op deze zaterdagavond om 19.30 uur. Dit jaar heeft het bestuur de The Charlestown Jazz Band en de The New Orleans Revival Stompers weten te contracteren. Twee fantastische, zeer veel gevraagde bands, met ook vele internationale optredens.

Wanneer de weergoden ons gunstig gestemd zijn, belooft het op zaterdag 20 augustus een ouderwets swingende, sfeervolle jazzavond te worden. De toegang is gratis (www.molendehoopelden.nl).

Ingezonden

Foto: Ronald Wilfred Jansen

Vanaf donderdag 7 juli is het mogelijk een handtekening te zetten om een referendum over de toekomst van Stadsblokken- Meinerswijk mogelijk te maken. Woensdag 6 juli plaatste de gemeente Arnhem een openbare bekendmaking op de gemeentepagina in de Arnhemse Koerier. Reden voor mij om mijn bezorgdheid te uiten over dit openbare natuurpark.

Meinerswijk heeft veel mooie natuur, cultuur en landschappelijke waarden. Ik heb 20 jaar in Arnhem gewoond (1987-2007) en woon nu in Drenthe. Desondanks of juist hierom bezoek ik nog steeds graag Meinerswijk. Ik geniet dan van de natuur vooral bij zonsopkomst als het stil is. De talrijke fluitende vogels beschouw ik dan als 'leuk lawaai'. Het is een hele belevenis om vanuit mijn schuiltent een ijsvogel te kunnen fotograferen bij de sluis. Vanuit Meinerswijk heb ik aan de Noordzijde een mooi uitzicht over de Rijn/Rosandepolder en aan de oostzijde over de Rijn/Arnhem-Noord. Na mijn verhuizing naar Drenthe ervaar ik pas
dat het uniek is dat centraal in de bruisende stad Arnhem zo'n mooi uiterwaardgebied ligt.


Ik vind het positief dat het gebied voor bezoekers toegankelijker is gemaakt door middel van verharde (fiets)paden en een voetgangersbrug bij de Meginhardweg. Ik maak me echter zorgen om de grootschalige bouwplannen, zeker in een tijd waarin deregulering en privatisering hoogtij vieren en er veel geld te verdienen valt met grootschalige projecten, grondexploitatie en subsidies. De bouw van woonwijken leidt ook tot de aanleg van straten en parkeerplaatsen. Het toenemende autoverkeer zal de stilte doorbreken. Hoogbouw leidt bovendien tot horizonvervuiling, zowel vanuit Meinerswijk als de Rijnkade bezien.
Tevens kan de bouwwoede leiden tot watersportfaciliteiten, jachthavens, restaurants e.d.

Grootschalige bouw in Meinerswijk zal de reputatie van Arnhem als groene gemeente geen goed doen en op termijn zou ook de Rosandepolder e.d. te prooi kunnen vallen aan beton.

Dit vind ik jammer want de modale drukke stadsbewoner wil zich in Meinerswijk graag vrij voelen, door de ruigtes kunnen struinen, door de modder kunnen lopen, frisse lucht kunnen ademen zonder tegen huizenblokken aan te kijken. De politiek zou er ook voor kunnen kiezen het 'wonen langs de Rijn' voor de 'happy few' hier in te dammen en een aangesloten natuurgebied Meinerswijk – Stadsblokken creëren. Een groot aaneengesloten leefgebied is goed voor ons, de natuur en de bevers. Zo blijft Meinerswijk het Groene Hart van Arnhem en kunnen komende generaties Arnhemse burgers nog hiervan de vruchten plukken.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

Glennis Grace toegevoegd aan programma Bridge to Liberation Experience

Foto: Uit Arnhem

ARNHEM – De John Frostbrug in Arnhem is op vrijdag 16 september opnieuw het decor voor de beleving rond de Slag om Arnhem. Aan de lijst met artiesten is Glennis Grace toegevoegd. Zij zal naast Remy van Kesteren, Willeke Alberti, Michael Prins met Het Gelders Orkest enkele nummers vertolken op de Rijn.

Tijdens het event staan duizenden mensen op een historische plek stil bij wat oorlog met ze doet; wat vrijheid betekent en wordt ook bewustwording gecreëerd voor de toekomst. Door de creatieve kracht van de stad Arnhem een vooraanstaande plek te geven tijdens de grootste herdenkings-experience van Nederland, wordt goed zichtbaar waar Arnhem voor staat en wat het DNA van de stad is. Het publiek wordt dit jaar meegenomen in een verhaal over liefde in oorlogstijd, verteld vanuit vrouwelijk perspectief.

Toen

Met de Slag om Arnhem werd de Gelderse stad het wereldtoneel van één van de belangrijke veldslagen in de in de geschiedenis van Europa. Een grote geallieerde invasie beoogde in september 1944 om de Duitse oorlogsindustrie te vernietigen en zo een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de bijbehorende strijd om Arnhem bleek de Rijnbrug 'een brug te ver'. Het werd een catastrofe die een sleutelrol speelde in het verdere verloop van de oorlog. Sinds 1945 staat in Arnhem het derde weekend van september in het teken van de herdenking van de Slag om Arnhem.

Nu

Arnhem wil het verhaal van september 1944 graag overdragen op de jeugd. Pas wanneer jongeren zich aangesproken voelen om de Slag om Arnhem te herdenken, is er een basis voor herdenken in de toekomst, meent ook burgemeester Herman Kaiser. "Deze nieuwe vorm van herdenken die heden en verleden verbindt, draagt er aan bij herinnering en lessen over te dragen aan toekomstige generaties."

Toekomst

De afgelopen twee jaar heeft stichting Bridge to Liberation in Arnhem het nieuwe herdenken geïntroduceerd met de multimediale Bridge to Liberation Experience. Dankzij de steun van gemeente Arnhem, vfonds en Provincie Gelderland vindt het evenement in ieder geval tot en met 2018 plaats.

Programma op vrijdag 16 september 2016, Arnhem (meer informatie: http://bridgetoliberation.nl)

19.00 uur: Herdenking Slag om Arnhem - Airborneplein

20.30 uur: Bridge to Liberation Experience - Jacob Groenewoud Plantsoen

Met de bus langs bloeiende heidevelden

Foto: Arie de Knegt

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen nodigt liefhebbers uit om op zaterdag 20 augustus met de boswachter in de bus te stappen voor een tocht langs de bloeiende heidevelden in het zuiden van de Veluwe.

De Heidebustocht volgt een prachtige route via diverse mooie locaties van Geldersch Landschap & Kasteelen, zoals Huis te Eerbeek, de Loenermark en Spelderholt. Kijk voor de precieze route en reservering op www.glk.nl/evenementen.

Start om 9.00 uur vanaf station Velp (na aankomst van de stoptrein uit Arnhem), einde om ca. 17.00 uur. Deelname: 55,00 euro; donateurs GLK 49,50. Tijdens de bustocht wordt een paar keer in- en uitgestapt en worden (korte) stukken gelopen. Rolstoelen kunnen niet mee, rollators wel. Reserveren is noodzakelijk. Dit is mogelijk tot en met 13 augustus via www.glk.nl/evenementen of 026 3552555. Informatie: Harro Frieling; 055 3557247 / 06 51382111.

Ruime keus in opslagruimte bij Bart Boxx

HUISSEN – De ene self storage is de andere niet. Ruimte is immers een ruim begrip. Als u echter eens gaat kijken bij Bart Boxx in Huissen, zal het verschil u direct duidelijk worden. 'De speerpunten zijn voor ons vooral veiligheid, gemak en ambiance', aldus Bart Selman, eigenaar van deze opslag in Huissen.

Bart Boxx beheert ruim driehonderd boxen voor opslag, al vanaf één kubieke meter. Alle opslag wordt bewaakt met camera's, zowel het buitenterrein als ook binnen, en een alarminstallatie. Naast deze voorziening is er ook dagelijks iemand van Bart Boxx aanwezig. Iemand die als aanspreekpunt fungeert en indien nodig ook hulp kan bieden. Doordat er altijd iemand aanwezig is, kunnen er ook pakketten / ladingen in ontvangst worden genomen door Bart Boxx. In overleg is het zelfs mogelijk dat, met een sleutelafspraak, betreffende lading in de box van de huurder wordt geplaatst door Bart Boxx. Het pand is voorzien van een goederenlift en een laadperron om het efficiënt laden en lossen mogelijk te maken. 'Bovendien mogen huurders gratis gebruik maken van onze aanhangwagens welke op het terrein aanwezig zijn', aldus Bart Selman.

Bart Boxx is praktisch gelegen aan de Primulalaan nr. 2 in Huissen. Op zoek naar (tijdelijke) opslagruimte? Bel: 085 4017673, kijk op bartboxx.nl of kom even langs. Per 1 augustus is Bart Boxx dagelijks toegankelijk van 06.00 tot 23.00 uur. Bart Boxx, particulier en zakelijke opslag vanaf één kubieke meter.

Unieke samenwerking

ARNHEM - De voormalige Sint-Jan de Doperkerk van Klarendal is in de afgelopen jaren omgebouwd tot Memorarium Gelderland, een multireligieuze rouw- en trouwlocatie met een gescheiden ruimte voor urnen, bestaande uit een columbarium voor burgers en een speciaal veteranen-columbarium.

In de bijgebouwen is een 24-uurs kamer ingericht, waarin rouwenden dag en nacht bij hun dierbare kunnen zijn om afscheid te nemen. Verder is het gebouw voorzien van een complete keuken, voor het verzorgen van buffetten en maaltijden tijdens plechtigheden en evenementen die er plaats vinden. Dank zijn deze voorzieningen kan tegemoet gekomen worden aan de persoonlijke wensen en ideeën van alle gebruikers van dit historische gebouw.

Sinds ruim een jaar werkt Memorarium Gelderland samen met Johan Uitvaartzorg en hebben op deze unieke locatie al meerdere uitvaarten plaatsgevonden. Diverse families uit de regio Arnhem hebben op bijzondere en persoonlijke wijze afscheid kunnen nemen van hun dierbaren in deze "Parel van Arnhem". Meerdere urnen van overledenen zijn bijgezet in het columbarium. Memorarium Gelderland wordt voor steeds meer bezoekers een plek om te gedenken en lotgenoten te ontmoeten. Daarnaast zijn inmiddels diverse exposities, concerten en netwerkbijeenkomsten georganiseerd en er staat al weer een groot aantal evenementen op de agenda voor het nieuwe seizoen.

Memorarium Gelderland is gevestigd aan de Verlengde Hoflaan 74 te Arnhem. Voor info, agenda en openingstijden zie www.memorarium.nl en www.johanuitvaartzorg.nl.

Geslaagde sponsorloop voor Bushi Arnhem

ARNHEM - Een geslaagde sponsorloop afgelopen vrijdagavond 8 juli, een succes! Er is hard gelopen en druk gestempeld. Mooi om te merken hoe iedereen zich inzet voor de club en enthousiast en plezier heeft in sport.

De sponsorloop startte vanaf sporthal De Laar West waar Bushi Arnhem, na de vakantie, een start maakt in een nieuwe dojo. Om de start een succes te laten zijn was iedereen opgetrommeld voor de sponsorloop voor nieuwe sportmaterialen. Alle judoka's hebben zich die afgelopen vrijdagavond in het zweet gelopen, echt top!

Mevrouw Hester Ebbers van de rotary van Arnhem-Zuid/Huissen was onder de indruk van de inzet en het enthousiasme van de kinderen en de vrijwilligers. Ze deed de toezegging van een donatie van 1000 euro. De rotary vindt het belangrijk om lokale initiatieven in Arnhem-Zuid te ondersteunen en de jeugd te stimuleren om te gaan sporten. "Als u naar aanleiding van deze sponsorloop als particulier of als sponsor Bushi Arnhem wilt steunen kunt u hierover contact opnemen met info@bushiarnhem.nl."

Als klap op de vuurpijl kwam de judoka Tessie Savelkouls ook nog even kijken naar de club en de sponsorloop. Tessie gaat naar de Olympische Spelen in Rio en komt uit bij de dames in de gewichtsklasse +78. Uiteraard was dat voor veel kinderen een gelegenheid om nog een handtekening te bemachtigen!

De nieuwe judozaal in de sporthal De Laar West sluit ook goed aan bij de wens van het wijkplatform De Laar voor meer sportactiviteiten voor de jeugd in de wijk. Bushi Arnhem hoopt vanaf maandag 5 september met het nieuwe lesrooster te kunnen starten voor recreanten, wedstrijdjudoka's en judoles voor senioren.

Wie meer informatie wil over judo of de Bushi Arnhem kan die vinden op www.bushiarnhem.nl of op facebook.

Geldersch Landschap & Kasteelen zoekt gastvrouwen/gastheren

Foto: Michel Molenaar

ARNHEM - Geldersch Landschap & Kasteelen zichtbaar maken in heel Gelderland. Dat is de belangrijkste taak van het promotieteam van de stichting. Om dat werk goed te kunnen doen zijn veel vrijwilligers nodig die een paar keer per jaar in de provincie met promotiemateriaal op markten en evenementen willen staan.

"Het promotieteam plant het eerste zaadje", zegt Anne van den Hul, medewerker van Geldersch Landschap en Kasteelen (GLK) "Zij zorgen voor het eerste contact met mensen en leggen uit hoe belangrijk het is om het historisch erfgoed en de natuur in Gelderland te beschermen. Als mensen daarna weer iets zien of horen van GLK, herkennen ze ons. Daardoor neemt onze bekendheid toe en wellicht leidt dat op een gegeven moment ertoe dat ze donateur worden."

Momenteel bestaat het promotieteam uit 22 vrijwilligers. Dat aantal is niet voldoende om alle evenementen – van bijenmarkt tot herfstfair - in Gelderland te bezoeken. Daarom is GLK op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

Anne: "Het werk neemt 10 dagen of dagdelen per jaar in beslag. De vrijwilligers gaan altijd met zijn tweeën ergens naar toe. Zij werken vanuit onze promotiewagen of promotiekraam. Het belangrijkste is dat zij mensen enthousiasmeren over het werk van GLK en wellicht weten over te halen donateur te worden."

Omdat niet alle terreinen bereikbaar zijn met openbaar vervoer is bezit van rijbewijs B een vereiste. In bezit zijn van rijbewijs B/E heeft een pre, omdat GLK ook tekort heeft aan vrijwilligers die de promotiewagen kunnen vervoeren. Reiskosten worden vergoed en iedereen krijgt een korte training. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met Anne van den Hul (026 35525533; a.vandenhul@glk.nl). Ook kunt de website van GLK raadplegen; www.glk.nl/wat-wij-doen/werken-bij-glk.

Park Open zondag 31 juli

ARNHEM - Mooi weer, Park Open! Park Open is een gratis toegankelijk openluchtconcert midden op de Ronde Weide, dat iedere zomerse zondag terugkeert. Dit keer is het progamma gevuld met hiphop-muziek van De Nachtdienst, Altijd Onderweg en OostCoast.

De Nachtdienst doorbreekt conventies. Het achtkoppige Amsterdamse hiphopensemble loopt over van de energie en muzikaal geweld. De rauwe, groovende jazzhiphop gecombineerd met absurde teksten vol betekenis zorgen voor een sensatie die prikkelt. Een trip naar een prettige nachtmerrie.

Altijd Onderweg neemt jullie mee op een muzikale reis. In de muziek hoor je verschillende stijlen terug: van reggae tot balkan en van rock tot pop, maar de basis blijft altijd hiphop. Altijd Onderweg schrijft als collectief oprechte teksten en brengt muzikaal de juiste energie over, waardoor het moeilijk wordt om niet te dansen. Na al eerdere jaren van samenwerking ontstond in 2014 de formatie OostCoast. Dit Arnhemse hiphopcollectief bestaat uit MC's Dizzow, Drift en producer Henning. Met Hiphop als leidraad, experimenteert dit collectief met de meest uiteenlopende stijlen zoals Funk & Grime. Henning maakte eerder al naam in het binnen- en buitenland als G-Funk producer.

Naast muziek, kun je bij Park Open heerlijk eten en drinken en op je kleedje chillen in het gras! Voor de kleinere Park Open liefhebbers wordt er een leuk en creatief en actief kinderprogramma georganiseerd. Weer of geen weer, Park Open gaat altijd door. Kom lekker lopend, op de fiets of met het ov. Parkeren rondom het park is lastig gezien de drukte en het levert al snel overlast op voor de omgeving.

Bingomiddag in De Gaanderij

ARNHEM - In De Gaanderij in Arnhem wordt vrijdag 5 augustus van 14.00 tot 16.30 uur een bingomiddag gehouden.

De zaal gaat om 13.30 uur open. Kosten per plankje 2.50 euro. De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Bridget Vermeer van EZ&PC schittert tijdens Jaargangfinale

Bridget Vermeer Foto: Debby Vermeer

ELST/ARNHEM – Traditioneel werd ook dit zwemseizoen voor de minioren afgesloten met de Speedo SportEmotion Jaargangfinale in het 50M-bad in Dordrecht.

Jaarlijks gaan daar de snelste 24 minioren van Nederland per leeftijdscategorie per afstand van start. Dat EZ&PC dit jaar liefst 3 minioren had die voldaan hadden aan één of meerdere richttijden was al een opmerkelijke prestatie, maar de drie zevende plaatsen die de Arnhemse Bridget Vermeer in Dordrecht op haar naam zette waren van absolute klasse.

Voor Danee Sandifort kwam het seizoen als gevolg van een polsbreuk helaas vroegtijdig ten einde, hetgeen tot gevolg had dat zij niet meer kon deelnemen aan de regionale en landelijke finales. Eline Baas had bijzonder knap voldaan aan de richttijd, maar kwam desondanks een fractie tekort om te mogen deelnemen. Dat de lichting meisjes minioren 5 (geboren in 2005) van EZ&PC van hoog niveau is werd echter bewezen door Bridget Vermeer, die op drie afstanden zevende van Nederland werd.

Bridget kwam aan de start op de 400M vrije slag, 200M vrije slag en 100M vrije slag en zette tijden op de klok van respectievelijk 5.39.11, 2.40.24 en 1.13.37, waarmee ze fors klom op de verschillende ranglijsten en indrukwekkende prestaties neerzette.

Junioren EZ&PC sluiten seizoen succesvol af

Foto: Debby Vermeer Links Ymke Vermeulen en rechts Jill Wind

ELST - Voor de junioren-zwemmers van EZ&PC was het einde van het seizoen zeer succesvol. Een opmerkelijk groot aantal junioren nam deel aan de Gelderse Kampioenschappen, terwijl liefst drie junioren-meisjes zich daarnaast nog wisten te kwalificeren voor deelname aan de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen Lange Baan.

Dat de ploeg van EZ&PC tijdens de Gelderse Kampioenschappen naar huis ging met liefst 7 medailles was al een bevestiging van de stijgende lijn die het afgelopen seizoen werd doorgezet.

Naast Sem van Lith ( 2 x zilver en 2 x brons ) was Ymke Vermeulen daar goed voor 2 zilveren plakken ( 200M schoolslag en 200M wisselslag ) en won Jill Wind knap brons op de 50M vrije slag.

Ook de diverse andere deelnemers zwommen zich daar in de kijker en naast Ymke en Jill wist ook Lisa Bakarbessy zich daar te plaatsen voor deelname aan de Nederlandse Junioren en Jeugd Kampioenschappen Lange Baan die in juni plaatsvonden in Dordrecht. Voor alle dames een mooie en zeer leerzame ervaring om zich te kunnen meten met de top van zwemmend Nederland! Deelname was voor deze drie zwemtalenten al een prestatie op zich, maar vermeldenswaardig zijn zeker de twee top 20-klasseringen die Ymke daar wist te bewerkstelligen op de 50M en 200M schoolslag.

Festival De Luie Hond terug op Arnhemse Stadsblokken

Foto: Rafael Dimiionatis

ARNHEM - Funk, soul en reggae op een vernieuwd festivalterrein rondom de oude ASM-haven in Arnhem. Festival De Luie Hond vindt dit jaar plaats van 29 tot en met 31 juli.

Headliners zijn Jungle by Night, The Upsessions, Steffen Morrison en The Gospel sessions feat Michelle David.

Puppy Palace. Dit jaar meer aandacht voor de kids. Op de speciaal ingerichte Puppy Palace kidsplayground staat een ranjakoe, worden regenboogpannekoeken gebakken, kan je sokkenpoppen maken, workshops volgen en nog veel meer.

Foodstreet. In de nieuwe terreinindeling is plaats gemaakt voor een langgerekte Foodstreet met ruim opgezette terrassen. Dit jaar is er plaats voor bijna 20 foodtrucks met een divers aanbod uit alle windstreken, van simpel festival eten voor een kleine prijs tot uitgebreide culinaire verrassingen

Festival De Luie Hond, Stadsblokken Arnhem. Dagkaart 5,- (tot 12 jaar gratis); vrijdag 29 juli 16.00 tot 23.00, zaterdag 30 juli 13.00 tot 23.00 en zondag 31 juli 13.00 tot 21.00 uur.

Meer info staat op www.festivaldeluiehond.nl en Facebookevent: http://bit.ly/FDLHZomer2016.

Nieuwe trainers ENC Arnhem

ARNHEM - Met ingang van het seizoen 2016/2017 heeft waterpolovereniging ENC Arnhem voor zowel heren 1 als dames 1 nieuwe trainers langs de kant staan. Voor de dames is dat Stan Dobrotvorski en voor de heren Ron Loos.

Stan Dobrotvorski was het afgelopen waterpoloseizoen zeer succesvol als trainer van de herenselectie en coach van heren 1 van ENC Arnhem. Hij heeft een rijke ervaring als trainer van zowel heren- als damesteams. Naast het trainen en coachen zal hij tevens de talentontwikkeling en doorstroming binnen het dames waterpolo van ENC Arnhem vorm gaan geven. Dames 1 van ENC Arnhem speelt met ingang van volgend seizoen in de Eerste Klasse Bond, het op één na hoogste niveau in Nederland.

Ron Loos is aangesteld als verantwoordelijke voor het verder ontwikkelen en implementeren van het jeugdbeleid binnen de vereniging. Ron Loos kan bogen op een lange en succesvolle carrière als coach, veelal in combinatie met het ontwikkelen van jeugd, bij gerenommeerde eredivisionisten. Naast deze rol zal Ron Loos de herenselectie trainen en het heren 1 team coachen. Dit biedt hem de mogelijkheid om het jeugdbeleid direct in actie om te zetten.

Met deze aanstellingen wordt gewerkt aan de ambitie om binnen vijf jaar bij zowel de dames als de heren door te groeien naar een stabiele eerste klasse positie, waarbij voldoende talenten vanuit de eigen jeugd doorstromen wat uitzicht geeft op verdere groei naar boven. ENC Arnhem heeft het volste vertrouwen in het nieuwe waterpoloseizoen met deze ervaren en enthousiaste trainers.

ENC Arnhem is de (enige) waterpolovereniging van Arnhem. Ze is in 2004 voortgekomen uit de moederverenigingen ESCA Zwemmen en Neptunus en heeft hiermee een grote waterpologeschiedenis. Met verschillende mini's, pupillen-, aspiranten-, jeugd-, heren- en damesteams heeft ENC Arnhem veel te bieden op het vlak van het Nederlandse en Arnhemse waterpolo. De vereniging telt in totaal meer dan 600 leden. Kijk voor meer informatie op www.enc-arnhem.nl. Voor meer informatie: Frank-Jan Evers. voorzitter ENC Arnhem 06 30452267.

Jubileum Airborne Wandeltocht

ARNHEM - Als op 22 juli de laatste wandelaar op de Via Gladiola in Nijmegen bij de 100e Vierdaagse over de finish is gekomen, wacht het wandellegioen al snel weer een volgend jubileum. Op zaterdag 3 september wordt in Oosterbeek de 70e jubileumeditie van de Airborne Wandeltocht gehouden. Deze grootste eendaagse wandeltocht van de wereld, is de traditionele herdenkingswandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem in september 1944.

Al vroeg na de bevrijding in mei 1945 ontstond bij de Politie Sportvereniging 'Renkum' het idee om ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Britse en Poolse militairen bij de Slag om Arnhem, een herdenkingsmars te houden. Tijdens deze eerste wandeling gingen twee keer zoveel wandelaars op pad, als waar op gerekend was. Zo groeide dit evenement tot meerdere duizenden wandelaars. Met toestemming van Majoor Generaal Roy Urquhart van de 1e Britse Airborne divisie, werd de trotse naam Airborne Wandeltocht.

In de tweede helft van de vorige eeuw groeide de wandeltocht uit tot een internationaal event, dat tussen de vijftiger en negentiger jaren aanzienlijk meer wandelaars trok dan de Vierdaagse van Nijmegen. In 1987 kreeg de Airborne Wandeltocht het predicaat 'grootste eendaagse wandeltocht van de wereld' met ruim 36.000 wandelaars uit zo'n 20 landen. De komende jubileumeditie zal naar verwachting dit aantal gaan overtreffen.

Vanuit een sterke militaire en politieachtergrond, is de wandeltocht uitgegroeid naar een traditioneel familie-event. De hardcore wandelaars gaan voor de 40 of de 25 km; veel jongeren voor de 15 en ouders met kinderen zie je veel terug op de 10 km afstand. Het zijn ook die laatsten, net als de militaire groepen die in het begin van de route de Airborne begraafplaats bezoeken. Daar staan de meesten even stil bij de gevallenen en betuigen er hun respect. Ouders dragen hun kennis van deze rust- en gedenkplaats over aan hun kinderen, zo gaat dat al jaren. Elk jaar weer horen zij dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Jarenlang mocht de Airborne Wandeltocht zich verheugen op de aanwezigheid van veel veteranen en hun familie. Gelet op hun inmiddels hoge leeftijd is dit nauwelijks meer het geval, maar hun (kinds)kinderen zijn nog regelmatig van de partij. Arnhem veteraan en voorzitter van de Arnhem Veterans Club, Johnny Peters, was tot zijn plotselinge overlijden in 2014, bij de wandeltocht het laatste boegbeeld van de veteranen en geliefd bij jong en oud.

De 70e editie markeert de laatste mijlpaal in de zogenoemde 70-trilogie. In 2014 de 70e herdenking van de Slag om Arnhem, in 2015 was het 70 jaar bevrijding. De Airborne Wandeltocht sluit met dit jubileum de serie af met de 70e editie. De wandeltocht vormt ieder jaar de opmaat naar de Airborne herdenkingen in Oosterbeek, Arnhem, Driel en Ede. Ook dit jaar zullen er weer parachutisten boven de Ginkelse Heide worden gedropt, tenminste als het weet het dit keer wel toelaat.

Veel Arnhem veteranen roepen na afloop van de herdenkingen of op andere momenten: 'See you in September' naar elkaar. Ze weten dat ze elkaar dan weer in Arnhem hopen te ontmoeten. Deze uitspraak is ook in wandelland langzaamaan een begrip geworden. Wandelaars weten dan dat ze elkaar in Oosterbeek zullen treffen bij de volgende editie van de Airborne Wandeltocht.

Smaak– en muziekdag in Dominicanenklooster Huissen

HUISSEN - Houdt u ook van lekker eten en prachtige klassieke muziek? Op zaterdag 3 september komt het samen in en rondom het Dominicanenklooster.

Het Cascata Strijktrio van Het Gelders Orkest verzorgt een masterclass, muzikale workshops en een afsluitend concert. Daarnaast geniet u van heerlijke hapjes, onbeperkt koffie en thee en zijn er rondleidingen. Het programma duurt van 11:00 tot 17:00 uur. Kosten: 39,50 euro.

Voor meer informatie en aanmelden: www.kloosterhuissen.nl/p/1161. Dominicanenklooster Huissen ligt aan de Stadsdam 1 in Huissen.

Sama Sama Eten Drinken Ontmoeten

ARNHEM – Het bruist van de activiteiten in Malburgen. Zoals in het oude verpleeghuis Akker 71 aan de Akkerwindestraat bij Sama Sama. Saskia Kraaijeveld en Shirley Jonathans runnen al ruim een jaar een restaurant, waarin eten, drinken en ontmoeten centraal staan.

Sama Sama is een restaurant met een gemoedelijke huiskamersfeer, waar de bediening en de bereiding van het eten mede wordt gedaan door leer/werkers. Inmiddels zijn er al aardig wat gasten die geregeld bij Sama Sama terug keren, om van het eten en de sfeer te genieten. Daarnaast organiseren zij verschillende activiteiten, van jamsessie tot verjaardagspartijen. Wanneer er activiteiten op het programma staan, laten zij het de wijk Malburgen weten doormiddel van flyers en reclame via radio, Het Gemeente Nieuws, facebook en de website.

Ook komen er steeds meer wat buurtbewoners een kijkje nemen, de bedoeling is om meer betrokken te zijn met de wijk Malburgen. "We gaan daarom ook proberen om meer te kijken wat er leeft in de wijk en hier op inspelen. Zodat de buurt, Sama Sama zoals wij dit bedoeld hebben toen we hier gestart zijn als een echt wijkrestaurant gaat zien. Maar ook wat nog belangrijker is het voelen, van de sfeer, de laagdrempeligheid en de gelijkwaardigheid onder de mensen."
Als er hoop is voor deze wereld, dan ligt die in kleine gebaren van menselijke vriendelijkheid en deze vindt
u bij Sama Sama!
Via Facebookpagina: Sama Sama Eten Drinken Ontmoeten leest u het dagmenu.

Sama Sama. Eten. Drinken. Ontmoeten. Akkerwindestraat 71, Arnhem; 06 15961754,
06 53274611; www.samasama.info.

Repair Café in De Groene Vos

ARNHEM - Zaterdag 30 juli is er tussen 11.00 uur en 14.00 uur een Repair Café in De Groene Vos aan de Hommelseweg 41. Iedereen is welkom zijn spullen te (laten) repareren. Reparaties zijn gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Kapotte spullen belanden meestal snel op de afvalberg. Maar vaak zijn ze met een eenvoudige reparatie te maken en kunnen ze weer jaren mee. Dat zo'n reparatie goedkoop kan bewijst het Repair Café, waar mensen hun spullen tegen materiaalkosten kunnen (laten) repareren. Tijdens het Repair Café repareren handige vrijwilligers van alles en nog wat: Senseo's, strijkijzers, fietsen, speelgoed en meer. Bezoekers worden betrokken bij de reparatie en worden uitgedaagd deze zoveel mogelijk zelf uit te voeren, uiteraard onder begeleiding van de reparateurs.

Reparatie van je smartphone beeldscherm of computer. Wil je tijdens een Repair Café het scherm van je mobiele telefoon (laten) repareren? Stuur dan zo spoedig mogelijk een e-mail naar repaircafe@degroenevos.nl met daarin een beschrijving van je telefoon. Voor overige reparaties is aanmelden niet nodig.

Meer informatie over het Repair Café staat op www.degroenevos.nl.

Veertigste editie van de Huissense Dag

HUISSEN - Dinsdag 2 augustus is het dan weer zover. Op deze dag is er in het centrum van Huissen weer veel te beleven. De jaarlijkse Huissense Dag, de 40-ste editie. Een feestelijke dag!

Stinase, de organisator van de Huissense Dag, is weer een heel jaar bezig geweest met de voorbereidingen voor deze dag. Het bestuur is blij met alle positieve samenwerking bij de realisatie van deze dag. Want alleen gaat het niet! Zonder de steun van de officiële instanties, de horeca, winkeliers, vrijwilligers en andere verenigingen zou er geen Huissense Dag meer zijn.

Dit jaar is er natuurlijk weer de traditionele braderie vanaf 10.00 uur in het hele centrum van Huissen. Naast een gevarieerd assortiment is er ook genoeg te beleven voor de kinderen. Vanaf de vele terrassen kunt u, genietend van een hapje of een drankje, kijken naar de vele langslopende mensen.

Stinase is zeker blij met het initiatief van de V.V.V. Lingewaard om tijdens de Huissense Dag een fietstocht te organiseren, eigenlijk weer een stukje terug naar het ontstaan van de Huissense Dag. Dit jaar steekt de route zelfs de rivier over.

Natuurlijk is er ook veel amusement. Overdag gezellige muziek en drie keer een verschillend optreden van Bennie Solo. In de avond is het tijd voor de grote podia. Naast de twee geweldige bands komen er vijf artiesten langs, onder wie André Hazes jr., Peter Beense en de Gebroeders Ko.

Kortom, genoeg reden om naar Huissen te komen. Meer informatie staat op www.huissensedag.nl.