GN Lingewaard

25 maart 2020

GN Lingewaard 25 maart 2020


deBOL Junior avondvierdaagse afgelast

A4D Bemmel route door de polder. (foto: deBol A4D) Foto: deBOL A4D

BEMMEL - "Wij vinden het écht ontzettend jammer voor al die kinderen die met zoveel enthousiasme en plezier meedoen aan de deBol A4D, maar helaas… door alle ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben wij moeten besluiten om de deBOL Junior Avond-4-Daagse die van 12 - 15 mei zou worden gehouden, in zijn geheel af te gelasten."


"Alle helpers die de routes al hebben gecontroleerd willen wij heel hartelijk bedanken voor al het werk dat zij al gedaan hebben. Ook de mensen die altijd controleren of iedereen de goeie route loopt, de limonade-uitdelers en de bezemfietsers, heel hartelijk dank! Ook jullie hebben al het nodige werk verzet. Wij hopen dat, als we straks na de zomer de A4D kunnen organiseren, jullie ook dàn samen met de verkeersregelaars en de dames van het startbureau ons weer willen helpen!"

"We proberen of we de A4Dgse na de zomervakantie kunnen organiseren, maar daar is op dit moment nog helemaal niets van te zeggen. Zodra we weten of en zo ja wanneer precies de A4D wordt gehouden na de zomer, laten we dat natuurlijk gelijk weten! Wij hopen dat alle kinderen dan weer met ons meewandelen met die altijd zo gezellige deBOL Junior Avond-4-Daagse Bemmel!"

Modekoopzondag 'Bemmel in de Mode' gaat niet door

BEMMEL - In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus gaat de op 19 april geplande modekoopzondag 'Bemmel in de Mode' niet door.


'Nadere informatie volgt te zijner tijd', aldus melden het bestuur van de ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' en organisatie Modekoopzondag.

Help elkaar waar kan, daar wordt je leven mooier van!'Mijn buurvrouw is op leeftijd en durft de deur niet meer uit'

LINGEWAARD - De adviezen vanuit de overheid zijn duidelijk. Maar als sociaal contact zoveel mogelijk moet worden vermeden en bezoek aan kwetsbare personen zoveel mogelijk moet worden beperkt, hoe komen zij dan aan hun maaltijden of medicatie bijvoorbeeld?


Mensen met een kwetsbare gezondheid, waaronder veel ouderen, durven door deze adviezen zowat de deur niet meer uit. Vaak kunnen deze mensen ook maar moeilijk of helemaal niet met sociale media overweg. Daar is natuurlijk wel een oplossing voor: Hét Gemeente Nieuws!

Wij zijn op zoek naar vrijwilligers en hun ideeën waarmee we in Lingewaard elkaar door deze coronacrisis kunnen helpen. Via Hét Gemeente Nieuws kunnen we alle inwoners van Lingewaard die hulp kunnen gebruiken, op een veilige manier bereiken en bovenal: kunnen we hen laten weten hoe zij de vrijwilligers kunnen bereiken, zonder dat hun gezondheid in gevaar komt. Help je mee?


Hoe werkt het?
Bedenk welke hulp je vrijwillig wilt aanbieden. Dat kan iets heel praktisch zijn zoals de hond uitlaten, een maaltijd brengen of een boodschap halen voor oudere mensen, maar dat kan ook iets heel gezelligs zijn, zoals een leuke kaart in de bus doen of muziek maken voor het kamerraam. Want vereenzaming onder ouderen ligt nu nog meer op de loer... Alle soorten hulp zijn denkbaar, zolang het maar vrijwillig wordt aangeboden en niemand gezondheidsrisico's loopt.

Stuur je idee in via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl. Daar klik je eerst op regio Lingewaard en vervolgens rechts bovenaan op 'Nieuws aanleveren'. Vul dan je gegevens in en typ bij 'bedenk een kop': Burgerinitiatief. Daarna typ je in het tekstvak wat je hebt bedacht om te gaan doen. Laat het ons ook weten, als je al iets hebt ondernomen om anderen te helpen, want zo brengen we elkaar op ideeën. We verzamelen de inzendingen en publiceren deze gratis in Hét Gemeente Nieuws!

Houd oog op de mensen om je heen, help elkaar waar dat kan, maar neem geen onnodige risico’s.

Modekoopzondag 'Bemmel in de Mode' gaat niet door


BEMMEL - In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus gaat de op 19 april geplande modekoopzondag 'Bemmel in de Mode' niet door.


'Nadere informatie volgt te zijner tijd', aldus melden het bestuur van de ondernemersvereniging 'Beleef Bemmel' en organisatie Modekoopzondag.

Bericht ter bemoediging aan parochianen H. Maria Magdalena

BETUWE - Het coronavirus heeft heel onze samenleving in de greep, ook onze Maria Magdalena parochie. We kunnen elkaar voorlopig niet meer ontmoeten zoals we dat gewend zijn. Parochiehuizen zijn gesloten, bijeenkomsten zijn afgelast, pastorale contacten beperkt tot alleen het hoogst noodzakelijke.


Ook als geloofsgemeenschap samenkomen in de kerk op zaterdag of zondag kan voorlopig niet. Toch willen we elkaar in deze onzekere veertigdagentijd in geloof en vertrouwen bemoedigen en vasthouden. Daarom brengen we u op de hoogte van wat we in onze parochie doen om toch – hoe beperkt ook – met elkaar verbonden te blijven. 1. Op zondag 22 maart, zondag 29 maart en zondag 5 april gaat het pastoraal team voor in een eucharistieviering om 10.00 uur vanuit de Werenfriduskerk in Elst. Dit zijn vieringen zonder koor en zonder parochianen. U bent van harte uitgenodigd om op deze vieringen af te stemmen via www.kerkomroep.nl.

Zo kunnen we als parochie toch samen vieren, al is het virtueel. We blijven de nabijheid van God en van elkaar nodig hebben, zeker in deze moeilijke tijd. We bidden voor mensen die door het coronavirus zijn getroffen en voor hen die hen bijstaan met hun aandacht en zorg. Ook worden de opgegeven misintenties van deze zondagen gelezen.


2. Alle Mariakapellen in onze parochie zijn open. U kunt er naar binnen lopen voor gebed of stilte of om een kaarsje op te steken.


3. Op de woensdagen 18 maart, 25 maart en 1 april zullen de klokken van al onze kerken luiden van 19.00 – 19.15 uur, als teken van troost, hoop en verbinding. Voorafgaand aan het luiden is er een korte gebedsviering van 18.45 – 19.00 uur vanuit de Werenfriduskerk in Elst. Ook deze vieringen kunt u mee beluisteren via www.kerkomroep.nl. en met uw persoonlijk gebed aansluiten. Dit is een initiatief van de Raad van Kerken waar we als parochie graag aan deelnemen.


4. Het centraal secretariaat van onze parochie blijft op weekdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 – 16.00 uur via nummer 0481 451371. Actuele informatie omtrent maatregelen vanwege de coronacrisis en overige info vindt u op onze website www.rkparochiemariamagdalena.nl. 5. Uiteraard zijn de pastores telefonisch of via de mail bereikbaar. De gegevens vindt u op de website of in het parochieblad Ankerplaats. Wij wensen u veel sterkte toe in deze tijd van onzekerheid en onrust. In het omzien naar elkaar en in gebed blijven we met elkaar verbonden.

18 maart 2020
Pastoraal team

Bemmel en Jong Belegen verliezen markante manIn memoriam Ferdinand Ebben

BEMMEL - Midden in deze tijd van onzekerheid, was er volkomen onverwacht één absolute zekerheid. Onze gewaardeerde en zeer geliefde regisseur Ferdinand werd op 12 maart plotseling uit het leven gerukt.


Wie Jong Belegen zegt, zegt Ferdinand. Wie Ferdinand zegt, zegt Jong Belegen! We zijn niet zomaar een toneelvereniging. We zijn een bijna zelfgekozen familie! We hebben in al die jaren goede, mooie en vrolijke tijden gekend. Maar ook moeilijke en verdrietige momenten gedeeld. Ferdinand was daarin steeds de bindende factor.

Ruim 27 jaar was Ferdinand regisseur van Jong Belegen. Het geduld waarmee hij ons, soms ongeleide projectielen, steeds weer bij de les hield was Kunst met een grote K. Zijn passie om altijd het beste uit het toneelstuk, maar ook uit ons, als individu, te halen was bewonderingswaardig. Ieder jaar waren de twee uitvoeringen in De Kinkel snel uitverkocht.

Zijn talenten gingen echter veel verder dan regisseren. Tekenen, schilderen, ontwerpen, schrijven, zingen voor senioren, een buut, zijn creativiteit was onuitputtelijk. Daarmee heeft hij in het Bemmelse verenigingsleven een grote rol gespeeld.

Zijn heerlijke chaotische gedrag werkte vaak door in hilarische situaties.

Wat hebben we vaak gelachen als je wèèr eens de sleutel van de kast was vergeten. Jij appte "was het nou 09.00 of 09.30 uur" als de afspraak duidelijk 09.00 was. Jij je pet weer eens vergat en wij je terug riepen, Ferdinand je bent je pet vergeten! Jij je zwarte-pietkleding vergat, terwijl jij zelf voor Piet zou spelen. En als je zei, ik rij even naar huis, ben iets vergeten. Wat een prachtige momenten! Ook de maandagmorgen repetities waren onvergetelijk.

Zomaar wat feiten op rij: Je "ik kom er aan hoor" appjes. Je vergeetachtigheid. Je betrokkenheid bij ieder van ons. Je eeuwige zucht naar koffie. Je maandagmorgen mopjes. Je "sorry sorry" roepen als je het spel onderbrak. Je bescheidenheid op het podium. Je ontploffingen achter de schermen als het weer eens mis ging.

Ferdinand we gaan je vreselijk missen. Afscheid nemen is niet loslaten. Het is een andere manier van vasthouden. Ieder van ons blijft jou vasthouden in haar of zijn hart. Onze gedachten gaan uit naar Els en de kinderen.

Leden Jong Belegen: Ben Roelofs, Bert Gerritsen, Doortje Roelofs, Dorien van de Vlist, Greet Middelveen, Jet Wieland, Piet Gaertner, Toos Kemperman, Thea Derksen, Tineke Hensen, Wim Lintsen.

De Minkhof gesloten

De Minkhof (foto: Ria Nienhaus) Foto: Ria Nienhaus

BEMMEL - Zoals iedereen weet zijn er door de regering drastische maatregelen getroffen om het coronavirus zo goed als mogelijk is te bestrijden.


In heel Nederland zijn evenementen afgelast en wordt aan ouderen en risicogroepen geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Gegeven deze omstandigheden is door het bestuur van De Minkhof besloten om De Minkhof voor alle activiteiten te sluiten tot en met 6 april.

"Via onder andere onze website zullen wij u informeren over eventuele vervolgstappen en wanneer De Minkhof weer opengaat voor onze deelnemers."

Lentegroet van Noabers Pruimenhof Bemmel

BEMMEL - Recentelijk heeft een ieder in Hét Gemeente Nieuws kunnen lezen dat De Pruimenhof in Bemmel via het Project Noaberschap, een initiatief van Senioren Netwerk Bemmel in samenwerking met KBO Bemmel-Doornenburg, helemaal gerenoveerd is.


Dat de bewoners van de hof er blij mee zijn blijkt wel uit bijgaande foto. Gezamenlijk wordt onder het genot van een kopje koffie het begin van de lente gevierd! Overigens, tot eind dit jaar kan nog een aanvraag voor inrichting en financiering van een deelproject worden ingediend bij de Projectgroep Noaberschap. Dat kan bij de projectleiding telefonisch (0481 354615) of via een e-mailtje (bplatenkamp@hotmail.com). "Wees er snel bij, want de bodem van de subsidiepot is in zicht!"


Van 26 maart tot en met 1 april

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS RAM. De ram is een echte pionier met veel fysieke kracht. Menig nieuw initiatief komt uit de koker van een ram. Qua sporten is hij een echte solist (body building bijvoorbeeld) of hij is de spits in een (voetbal-)team. Hij of zij is uitermate geschikt voor zwaar fysiek werk. We vinden rammen dus veel in de bouw waar ze bergen verzetten. Ondernemen zit hem in het bloed. Vaak is de ram een ZZP’er.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Komende donderdag ben je snel geagiteerd. Maar in het weekend ben je juist heel ontspannen. Vanaf maandag gaat jouw planeet Mars in het teken waterman lopen. Dat geeft een periode waarin er veel nieuwe initiatieven van de grond kunnen komen. Maar op dinsdag moet je daar zeer hard aan trekken.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Het wordt voor jou een druk weekend. Op zaterdag ben jij graag in en om het huis bezig. Maar de natuur is ook een plek waar je veel kunt genieten. Je hebt behoefte aan ruimte en uitzicht! Zondag is een uitstekende dag om dichter bij elkaar te komen. Woensdag 1 april is (geen grapje!) zeer gezellig.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Donderdag en vrijdag heb je veel last van ingrijpende beslissingen van anderen. Je kunt daardoor niet doen wat je graag zou willen. Maandag ben je een beetje chagrijnig. Volgende week woensdag moet je inventief zijn om toch contact te houden met diegenen waar je echt om geeft. Klaag daarbij niet teveel.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Komende donderdag loop je vooral tegen onmogelijkheden op. Je wordt er rebels van! Het komende weekend is echter een gouden tijd. Je bent zeer creatief in het verzinnen van leuke activiteiten. Volgende week maandag ben je nogal nukkig. Op woensdag kun je zaken gelukkig wat relativeren.

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Komende donderdag is een intense dag voor jou. Maar dan vooral in positieve zin. Je geniet van de invloed die je op een positieve manier op anderen kunt hebben. Aanstaande zondag kun je nader tot een bepaald familielid komen. Volgende week woensdag heb je nergens zin in, en dat is te merken!

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag baal je van de wonderlijke omstandigheden waarin jij je bevindt. Dat laat je luid en duidelijk merken! Volgende week maandag ben je even uit balans. Woensdag wordt een merkwaardige dag waarop je veel commentaar op anderen hebt. Maar je toont ook je goede wil.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Het wordt voor jou een heel interessant weekend. Op zaterdag wissel je meningen uit waarbij zowel jij als de ander rijker hieruit komen. Op zondag is elk contact dat je maakt intensief. Je moet wel over een grens gaan. Volgende week woensdag kun je dankzij iemands inbreng een en ander goed relativeren.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Donderdag en vrijdag heb je de neiging om je teveel zorgen te maken. Maar door jouw persoonlijke kracht, en die voel je, kom je hier doorheen. Tijdens het weekend komt iemand naderbij! Dat is een prettige verrassing. Vanaf volgende week maandag ga jij je meer richten op je vriendenkring.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Komende donderdag botsen de meningen. Maar dat is niet erg. Je zult moeten toegeven dat eenieder recht heeft op een eigen kijk op bepaalde zaken. Ga alleen niet te lang door met elkaar vliegen afvangen. Tijdens het weekend tel jij je zegeningen. Door zo in het leven te staan ben jij een rijk mens!

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Donderdag erger jij je aan het gedrag van een bepaald familielid. Niet opkroppen, steenbok. Laat je horen. In het weekend verloopt alles gelukkig een stuk soepeler. Volgende week dinsdag moet jij echt je schouders ergens onder zetten. Dat doe je met veel geduld. Je bent een echte volhouder!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Donderdag ben jij degene die snel door heeft hoe iets in elkaar steekt. De rest staat erbij en kijkt ernaar. Vanaf maandag loopt de planeet Mars in jouw sterrenbeeld. Dat geeft nieuwe initiatieven van jouw kant waarbij anderen zich graag aansluiten. Woensdag is er een klein misverstand.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag zegt je verstand iets anders dan jouw gevoel je ingeeft. Het is het beste als jij op je gevoel afgaat. Die wijst je zo vaak de goede weg! Tijdens het komende weekend voel jij je heel happy en kan niets en niemand jouw goede humeur verpesten. Op maandag ben je even in de war.

Kerken luiden gezamenlijk in Angeren


ANGEREN - Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommigen sterven er zelfs aan.


Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten. Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de komende drie woensdagen van 19.00 - 19.15 uur de kerkklokken te luiden. De Raad sluit hierin aan bij een lokaal initiatief van de Oud-Katholieke Paradijskerk in Rotterdam. Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

In Angeren zullen klokken van de protestantse en de rooms-katholieke kerken op de woensdagavonden 25 maart en 1 april van 19.00 – 19.15 uur afwisselend en gezamenlijk luiden.

Exoduscomité neemt drastische maatregelen

Gezamenlijke bloemlegging Massagraf Huissen in 2019. (foto: Van Hemmen)

BETUWE - 2020 is het jaar van Gelderland Herdenkt. Dat geldt ook voor de Betuwe. Een van de gebruikte slagzinnen luidt: 75 jaar vrede is geen vanzelfsprekendheid. In een periode waarin premier Rutte en president Macron spreken over een oorlog met het coronavirus wordt de gemeenschap flink door elkaar geschud.


Er gelden andere regels. Besluiten maken het iedere dag helderder dat er sprake is van een noodsituatie. Het Exoduscomité maakt onderdeel uit van Gelderland Herdenkt en heeft samen met anderen moeten besluiten bestaande initiatieven uit te stellen of zelfs stoppen. Kabinetsbeleid en het RIVM zijn leidend.

Om die reden op een latere datum de boekpresentaties van het boek Vleugellam door Michel Bongers. Hopelijk kan de theatervoorstelling In plaats van... met 80 vrijwilligers later dit jaar plaats vinden. Dat geldt ook voor het geplande 1e Marigold Symposium. De komst van de groep Canadezen op 26 april gaat wellicht niet door. Harde maatregelen en hard voor de vele vrijwilligers. "Ook voor ons geldt dat de veiligheidsregels nageleefd worden. We wensen ieder het allerbeste en hopen dat deze oorlog met het virus gewonnen gaat worden. Kijk op exodushuissen.nl voor actuele informatie."

Sponsor bedankt!

Thetis D1 met sponsoren. (foto: Janne Versteegen) Janne Versteegen

GENDT - Thetis dames 1 bedankt sponsoren Flintrop en De Klok.


Dames 1 van zwem- en waterpolovereniging Thetis is ontzettend blij met de caps, de sporttas en het vest dat cafetaria Flintrop en De Klok Horeca uit Gendt mede gesponsord hebben. Hierbij willen wij hen ontzettend bedanken!


Kerken luiden gezamenlijk in Angeren

ANGEREN - Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommigen sterven er zelfs aan.


Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten. Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om de komende drie woensdagen van 19.00 - 19.15 uur de kerkklokken te luiden. De Raad sluit hierin aan bij een lokaal initiatief van de Oud-Katholieke Paradijskerk in Rotterdam. Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

In Angeren zullen klokken van de protestantse en de rooms-katholieke kerken op de woensdagavonden 25 maart en 1 april van 19.00 – 19.15 uur afwisselend en gezamenlijk luiden.

Ingezonden brief

Klein, klein kleutertje...


Wie langs de Wardstraat wandelt, kan nu de fleurige resultaten bewonderen van de bollenaanplantactiviteit in het najaar door een groep aanwonenden.
De krocussen in verschillende kleuren waren er al vroeg. Nu staan de forse paarse exemplaren te pronken. Her en der steken gele kleine narcissen dapper de trompet, zie je ook witte soorten ontluiken, piept een tulpje in het groen of een bosje blauwe druifjes.

Helaas vond ik op een dag een hele bos afgeplukte gele narcisjes zomaar in het gras. Die staan nu dus maar in een vaasje bij mij thuis. En dan... een moeder met twee kleuters. Vrolijk en vrij zijn de kinderen handenvol van de gele narcisjes aan het plukken. Hoog tijd dus om de moeder aan te spreken en de kinderen Iets te vertellen over deze bloemen, hen te laten kijken en ruiken.

De bloemen zijn toch voor de bijtjes bedoeld. En voor de passerende wandelaar die steeds weer andere bloemen zal kunnen ontdekken. Wellicht lukt het hondenbezitters ook hun viervoeter buiten de bloemperken te houden.

Met vriendelijke groet,
Alie Verbaas, Bemmel

8 / 16

9 / 16

Groepsvaccinaties HPV en Meningokokken uitgesteld

LINGEWAARD - De geplande groepsvaccinaties HPV en Meningokokken ACWY gaan niet door. Het RIVM heeft dit besloten om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

GGD Gelderland-Zuid heeft aan scholen in de regio gevraagd of zij jongeren hierover willen informeren.

HPV
Meisjes krijgen hiervoor opnieuw een uitnodiging via het RIVM. Met uitstel van een halfjaar komt de bescherming niet in gevaar.

Meningokokken ACWY
De vaccinatie tegen Meningokokken ACWY wil de GGD zo snel mogelijk opnieuw aanbieden, individueel of in kleine groepen. Jongeren die voor deze prik in aanmerking komen krijgen opnieuw een uitnodiging.

Andere vaccinaties vanuit het Rijksvaccinatieprogramma
De individuele vaccinaties voor kinderen van 0-4 jaar op het consultatiebureau gaan wel gewoon door. De DTP/BMR groepsvaccinatie (9-jaars prik) wordt uitgesteld. Hiervoor had het RIVM nog geen uitnodigingen verstuurd. Op de website van GGD Gelderland-Zuid staat bij Jeugd & Opvoeden meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma.

Uitstel Nationale Diabetes Challenge Lingewaard

LINGEWAARD - De Bas van de Goor Foundation heeft vanwege alle ontwikkelingen rondom het coronavirus maatregelen getroffen. Deze hebben ook betrekking op de Nationale Diabetes Challenge. De informatiemiddag en de start van de wandelchallenge zijn uitgesteld.


Omdat het wordt afgeraden in groepen samen te komen, heeft de Bas van de Goor Foundation besloten de start van de challenge uit te stellen. "We staan als lokale organisaties achter dit besluit vandaar dat ook de informatiebijeenkomst van 14 april uitgesteld wordt naar een nog nader te bepalen datum. Via Hét Gemeente Nieuws zullen we jullie zoveel mogelijk op de hoogte houden voor een nieuwe datum. Je mag je ook aanmelden bij sportcoach Quint van de Ven dan zal hij je persoonlijk op de hoogte houden."

Afhankelijk van de ontwikkelingen de komende tijd is de planning nu als volgt:

Start wandelingen: 24 juni
Afsluiting challenge: 14 november

De wekelijkse wandelingen stellen we dus nog even uit. In de tussentijd zijn er wel andere manieren om tijdens deze coronatijden in beweging te blijven! Word lid van de besloten Facebookgroep ‘Nationale Diabetes Challenge Deelnemers’ en volg de beweegtips van de Bas van de Goor Foundation en de andere deelnemers.

"Namens initiatiefnemers Huisartsenpraktijken Polseweg en Bles & Poels en de Bas van de Goor Foundation wensen we iedereen veel sterkte de komende tijd. Voor vragen neem contact op met sport- & cultuurcoach van SWL Quint van de Ven: 06 13966536, q.vandeven@swlingewaard.nl."

11 / 16

Opening museumseizoen Mea Vota uitgesteld


HUISSEN - Het bestuur van Mea Vota heeft besloten de start van het museumseizoen uit te stellen in veerband met de maatregelen rondom het coronavirus.


Eigenlijk zou de start op zaterdag 4 april zijn, maar dit is dus tot nader bericht uitgesteld. Wanneer museum De Hofstèj haar deuren weer opent, zal via de website www.,mea-vota.nl, facebook en Hét Gemeente Nieuws bekend worden gemaakt.

Vieringen protestantse kerk Angeren afgelast

klokkentoren Protestantse kerk Foto: Marcel Smit

ANGEREN - De Taizé-viering van 22 maart in het Kleine Kerkje aan de dijk wordt, zoals alle andere samenkomsten in de kerk tot nader order afgelast.


Wel zal de kerk samen met de Rooms Katholieke kerk in Angeren van zich laten horen. De klokken zullen op de woensdagavonden 25 maart en 1 april worden geluid. Rooms-katholiek en protestant zullen afwisselend beieren.

Jaarvergadering en Lentefeest KBO Huissen gaan niet door


HUISSEN - Het bestuur van KBO Huissen heeft ook haar jaarvergadering van 8 april en het Lentefeest van 3 mei afgelast in het kader van de corona-maatregelen.


Een latere datum voor de jaarvergadering wordt te zijner tijd bekendgemaakt.

Viering Goede Week vervalt


LINGEWAARD - De pastores van de parochie H.Maria Magdalena en de werkgroep diakonie Huissen-Angeren hebben besloten in verband met het coronavirus de viering van de Goede Week op 7 april in de Valom te laten vervallen.

Oecumenische themamiddag gaat niet door


LINGEWAARD - Op 31 maart zou de themamiddag over het boek 'De trooster' van Esther Gerritsen plaatsvinden. In verband met het coronavirus is deze middag afgelast.

21 maart 2019 kreeg je van mij een nieuwe nier,
de energie die je nu weer hebt mam,
doet me veel plezier. Happy first kidney-year
Liefs Annita

Hiep hiep hoera!
Deze grappenmaker wordt de 24ste
alweer 7 jaar. Van harte gefeliciteerd Tim!
Kusjes Mama en Papa

Het is echt waar, Paul wordt 27 maart 50 jaar!
Gefeliciteerd!
Liefs van Miranda, Kyra en Tygo

Hoera, Onze kleindochter Mette wordt vandaag 4 jaar.
En mag ze eindelijk naar de basisschool.
Dikke knuffel van Opa en de Oma’s

Lieve Frank,
Op 27 maart wordt je 60, van harte gefeliciteerd.
Het feest komt nog. Heel veel liefs van Helma xxx

Martijn

Onze lievelingsneef Martijn wordt 30 maart
alweer 30 jaar. Van harte gefeliciteerd.
Liefs Rombout, Jolanda, Roy & Isabel

Ons lieve schatje Zoë
wordt 27 maart 4 jaar
Dikke kus en knuffel van opa Jo, oma Wilma,
ome Remco en tante Patricia

Hoera, Bas 18 jaar.
Gefeliciteerd!
Liefs van mams ,Tijs, opa en oma zand!

Christiaan Vermeer gefeliciteerd
met je 25-jarig jubileum.
Van alle collega’s!

Hiep hoera, Chantal Scholten
werd 19 maart alweer 34 jaar!
Gefeliciteerd van moeders.

Op 28 maart wordt oma Diet Bierman 96 jaar.
Gefeliciteerd! Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Coronahulp Lingewaard

LINGEWAARD - Overheid, gemeenten en organisaties hebben ingrijpende maatregelen genomen om het coronavirus te bestrijden. Scholen, sport, ontmoetingscentra en horeca zijn gesloten. Het sociale leven van veel mensen is tijdelijk stil gelegd. Voor iedereen in Nederland heeft dit grote gevolgen.


Gelukkig zien we dat veel mensen hulp krijgen van bijvoorbeeld de kinderen, vrienden of een buurman. Maar niet iedereen kan makkelijk een beroep doen op buren of familie. Bovendien beperken we de sociale contacten deze periode zo veel mogelijk.


Oog voor elkaar

Daarom bieden organisaties als Stichting Welzijn Lingewaard en het Rode Kruis hulp. Voor inwoners die op dit moment hulp nodig hebben en bij wie niemand in de omgeving kan helpen. Bijvoorbeeld bij het doen van boodschappen. Maar ook om gewoon een praatje te maken of wanneer inwoners vragen hebben.


We doen het samen

Inwoners uit Lingewaard kunnen hiervoor contact opnemen met Stichting Welzijn Lingewaard of het Rode Kruis. Medewerkers en vrijwilligers van deze organisaties bieden hulp, een luisterend oor en geven advies. Wij volgen wel de landelijke en lokale richtlijnen. We werken zoveel mogelijk telefonisch of digitaal en anders met zo min mogelijk fysiek contact. Boodschappen plaatsen wij voor de deur en alle contacten zijn telefonisch.

Helpt u mee? Deelt u dit bericht in uw krant of op uw website? Zo helpt u ook onze inwoners die het hard nodig hebben. Zo helpen de lokale organisaties van Tafeltje Dekje mee om een flyer te verspreiden. De flyer over deze hulp nemen zij mee naar de mensen die een maaltijd krijgen.


Wilt u of uw organisatie iets voor een ander betekenen dan is uw hulp van harte welkom en kunt u ook contact opnemen met SWL.


#coronahulplingewaard #wedoenhetsamen #oogvoorelkaar


Stichting Welzijn Lingewaard Meldpunt Telefoonnummer: 088 2552555 of via de mail: vraag@swlingewaard.nl.

Rode Kruis hulplijn Het Rode Kruis heeft een speciale hulplijn voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten geopend. Telefoonnummer: 070 4455888.

Bibliotheek Gelderland-Zuid sluit tijdelijk alle vestigingen

REGIO - Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluit de Bibliotheek Gelderland Zuid in ieder geval tot en met maandag 6 april alle bibliotheekvestigingen in haar werkgebied.


De veiligheid en gezondheid van de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop. Dit geldt voor alle vestigingen in de zes gemeenten in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid, waaronder de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Nu bekend is geworden dat ook alle scholen dichtgaan, betekent dit dat alle dienstverlening van de bibliotheek tijdelijk stopt. Dit geldt ook voor de dienstverlening aan het onderwijs.

De bibliotheek hanteert tussen vrijdag 13 maart en 6 april een boetevrij beleid. Voor materialen waarvan de uitleentermijn in deze periode verloopt, hoeft geen telaatgeld te worden betaald. Opgebouwde boetes voor en na deze periode moeten uiteraard wel worden betaald.

Bibliotheekleden kunnen gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek. De meest actuele informatie staat op www.obgz.nl.

Ook HarmoVision-concert Angeren getroffen door coronavirus

(foto: H. Sluiter) H. Sluiter

ANGEREN - Vol enthousiasme waren de leden van de Harmonie in Angeren begonnen aan de laatste fase van de voorbereidingen van het themaconcert, het HarmoVison Songcontest.


Samen met de solisten en zangensembles werden de afgelopen weken de door hen te zingen nummers doorgenomen. De resultaten waren van dien aard dat al erg naar de uitvoering werd uitgekeken.
En toen kwam het besluit om de verspreiding van het corona-virus ‘maximaal te controleren’. Alle begrip voor de maatregel en het feit dat het Dorpshuis in Angeren werd gesloten. Maar zodra de openstelling hervat wordt, zal de resterende tijd té kort zijn om het programma te brengen zoals men dat van ons gewend is. Daarom is besloten om het concert niet door te laten gaan.


Besloten is dat het (echte) Eurovisie songfestival verschoven wordt naar mei 2021. De Harmonie heeft daarop besloten om haar HarmoVision-concert te verplaatsen naar medio april 2021. Te zijner tijd volgt meer informatie. Mensen die al kaartjes gekocht hebben, kunnen die – zodra het dorpshuis weer open is – op donderdagavond in het dorpshuis inleveren onder teruggave van het betaalde.

Er zijn nu plannen om dit kalenderjaar alsnog af te gaan sluiten met een sprankelend concert. De voorgenomen inhoud ervan houden we nog even achter de kiezen. Én als het weer en de coronabestrijding meewerken, zal er vóór aanvang van de zomervakantieperiode nog een buitenconcertje volgen. Zodra daar meer over bekend is, volgt er nieuwe informatie.

Anti-crisistips Werner ten Westeneind (De Kruijf & De Waal adviseurs ‘Huissen’)Van uitstel aangifte tot verlaging voorlopige aanslag

HUISSEN - De Kruijf & De Waal adviseurs is onder de indruk van het corona-virus en vooral de gevolgen ervan. ‘We leven op persoonlijk vlak mee met iedereen die getroffen is. Maar ook zakelijk, zeker met onze cliënten, meest ondernemers en veelal Mkb’ers. We staan hen met al onze kennis en ervaring en inzet bij’, aldus Werner ten Westeneind. De Register Belastingconsulent (RBc) van ‘filiaal’ Huissen geeft een reeks anti-crisis tips.


De Kruijf & De Waal adviseurs met hoofdkantoor in Oosterbeek heeft veel ondernemers en ZZP’ers als cliënt. ,,De meesten worden keihard geraakt door de gevolgen van het corona-virus. Wij leven, ik leef met hen mee en probeer ze zakelijk zo goed mogelijk te adviseren’’, aldus Werner. Die uiteraard weet dat de aangifte Inkomstenbelasting 2019 voor 30 april a.s. bij de Belastingdienst binnen moet zijn. ,,Ondernemers die bij een kantoor, zoals het onze, zijn aangesloten kunnen sowieso uitstel krijgen tot april 2021.’’


En ten aanzien van het plotse en vaak grote omzetverlies dat bedrijven al hebben geleden, nu lijden en nog zullen lijden: ,,Wij kunnen de voorlopige aanslag ten aanzien van vennootschaps- en/of inkomsten-belasting aanpassen c.q. lager stellen. Dat betekent dus liquiditeitsvoordeel op korte termijn’’, aldus Werner, Register Belastingconsulent (RBc) én vroeger zelf ondernemer. Ofwel Kwaliteitsslagerij Ten Westeneind in Huissen. ,,Ik spreek de taal van Mkb’ers.’’Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem

Hij stipt verder de regeling aan die Rutte en co vorige week instelden; de tegemoetkoming in de loonlasten. ,,Daar kunnen wij u ook over adviseren. Tevens over de toegezegde tijdelijke ondersteuning voor zelfstandigen zonder personeel, ZZP'ers. De gemeente Arnhem verzorgt dit voor ondernemers uit Lingewaard, Overbetuwe en, uiteraard, Arnhem zelf. In deze gemeenten zijn veel van onze cliënten actief. Vers van de pers, uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen komt er ook aan.’’

Bovendien hebben ‘grote’ banken aangekondigd rente- en aflosverplichtingen tot wel zes maanden te willen opschorten, aldus Werner. Op de site van De Kruijf & De Waal (www.kwadviseurs.nl) meer informatie over specifieke regelingen van de overheid voor ondernemers, zoals verstrekking van kredieten. ,,We actualiseren die informatie dagelijks. Mail intussen gerust naar huissen@kwadviseurs.nl als u zich bij ons kantoor aan wilt sluiten of vragen heeft. Sterkte in deze barre tijden!’’

Bevrijdingsweekend Doornenburg uitgesteld

DOORNENBURG - Ook de bevrijdingsactiviteiten van koor Jekadee en de Historische Kring Doornenburg in het kader van 75 jaar bevrijding gaan niet door. De activiteiten worden doorgeschoven naar 9, 10 en 11 oktober.


Voor het bevrijdingsconcert ‘Geef vrijheid een stem’ en de fietstocht met verhalen zijn al veel kaarten verkocht. Deze blijven gewoon geldig!

"Heeft u een kaartje voor:

Bevrijdingsconcert vrijdag 3 april > dan is deze geldig op vrijdag 9 oktober.
Bevrijdingsconcert zaterdag 4 april > dan is deze geldig op zaterdag 10 oktober.
Fietstocht/Belevingstocht/Waay Express zondag 5 april > dan is deze geldig op zondag 11 oktober.

U hoeft daarvoor niets te doen. Stel dat u verhinderd bent, dan kunt u het kaartje inleveren en uw geld terugkrijgen. Dat kunt u doen door voor 1 juli contact te zoeken met Irma Weijsenfeld concert@jekadee.nl of fietstocht@jekadee.nl. Ook voor vragen kunt u daar terecht."

Afhaalfuchsia bij Epric

HUISSEN - Jaarlijks heeft stichting Epric bewortelde fuchsia stekken te koop om zo de zorgkwekerij te steunen die men runt. Door het coronavirus is er een flinke streep door de rekening gemaakt dit jaar, omdat voor bescherming van de cliënten er geen mensen meer in de kwekerij mogen.


"We hebben nagedacht en een oplossing gevonden. Er is een afhaalchinees, de McDrive en nu is er de afhaalfuchsia. Op onze webpagina www.epric.org hebben we een lijst staan met aanwezige stekken. U kunt ze dan per email bestellen en van tevoren betalen. U geeft aan wanneer u ze wilt hebben en dan zetten wij deze voor u klaar. Probleem dat u dit jaar anders geen fuchsia’s heeft opgelost! U kunt het na lezen op www.epric.org."

Naar de kwekerij komen op ‘goed geluk’ kan helaas niet. We zijn alleen geopend op deze manier omdat we het coronavirus ver van onze mensen willen houden. Steunt u ons met de aankoop in deze moeilijke tijden?" Stichting Epric, Nieuwediep 9a, Huissen.

Beperkte openstelling Rabobank-kantoren

BETUWE - Rabobank Maas en Waal – Oost Betuwe sluit aan bij de door de RIVM en de Nederlandse overheid afgekondigde extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Als gevolg daarvan zijn de kantoren in Beneden-Leeuwen, Elst (Industrieweg Oost), Huissen en Zetten gesloten tot nader order, in ieder geval tot en met 6 april.


Afspraken en bezoek. Vanwege de gezondheid van klanten en medewerkers worden gesprekken bij voorkeur online of via de telefoon gehouden. Als het écht nodig is, zijn fysieke afspraken voorlopig mogelijk op het kantoor in Druten en Elst (Dorpsstraat). Bezoekt u het kantoor dan verzoeken wij u de aanwijzingen van onze medewerkers op te volgen. Houd hierbij de volgende richtlijnen aan:
- blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of hoesten, keelpijn of koorts;
- begroet zonder handdruk;
- houd een gepaste afstand van 1,5 meter.

Beide kantoren zijn geopend van maandag - vrijdag van 09.00 - 17.00 uur. Kijk voor de actuele informatie over onze openingstijden bij ‘Actueel’ op rabobank.nl/mwob.

Bibliotheek Gelderland-Zuid sluit tijdelijk alle vestigingen


REGIO - Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, sluit de Bibliotheek Gelderland Zuid in ieder geval tot en met maandag 6 april alle bibliotheekvestigingen in haar werkgebied.


De veiligheid en gezondheid van de medewerkers, vrijwilligers en bezoekers staan voorop. Dit geldt voor alle vestigingen in de zes gemeenten in het werkgebied van de Bibliotheek Gelderland Zuid, waaronder de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Nu bekend is geworden dat ook alle scholen dichtgaan, betekent dit dat alle dienstverlening van de bibliotheek tijdelijk stopt. Dit geldt ook voor de dienstverlening aan het onderwijs.


Boetevrij

De bibliotheek hanteert tussen vrijdag 13 maart en 6 april een boetevrij beleid. Voor materialen waarvan de uitleentermijn in deze periode verloopt, hoeft geen telaatgeld te worden betaald. Opgebouwde boetes voor en na deze periode moeten uiteraard wel worden betaald.


E-books en luisterboeken

Bibliotheekleden kunnen gratis gebruik blijven maken van de online diensten van de bibliotheek. De meest actuele informatie staat op www.obgz.nl.