GN Lingewaard

18 oktober 2017

GN Lingewaard 18 oktober 2017


Feestelijke opening waterveld MHC Bemmel 800

BEMMEL - Op zaterdag 21 oktober organiseert MHC Bemmel 800 een feestelijke opening van het gerenoveerde eerste veld. Speciale gast deze dag is meervoudig Europees, Wereld en Olympisch hockeykampioen Naomi van As.

Na de officiële opening rond 13.30 uur zal er een wedstrijd gespeeld worden door het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor de aanleg van het veld. De meiden zullen worden gecoacht door Naomi en het opnemen tegen een selectie van jeugdspelers uit de D-lijn.

Na afloop van de wedstrijd is er een meet en greet met Naomi. Ook zijn er rondom het veld diverse gratis attracties om er een gezellige middag van te maken. Special voor deze dag is er de 'Volvo Heroes Fotoactie'. Laat een gave actiefoto maken die je direct kan gebruiken voor je social media maar eventueel ook op posterformaat kan laten afdrukken. Verder kan je je uitleven op het springkussen of de stormbaan, een partijtje sumoworstelen of een behendigheidsparcours op het nieuwe veld afleggen en zo ervaren wel trucs je kan uithalen.

Met de aanleg van het waterveld naast het clubhuis maakt de hockeyvereniging de door haar zo vurig gewenste stap. Hockey wordt meer en meer op watervelden gespeeld en met de opening van het veld kan MHC Bemmel 800 haar leden een ontwikkeling tot complete moderne hockeyer bieden. Omdat het veld direct naast ons clubhuis ligt wordt ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de sportieve ambiance voor zowel de actieve als passieve beoefenaar van de hockeysport.

Jaarconcert van Cantilene Haalderen

Foto: Jamie Stoffels

HAALDEREN - Op zondagmiddag 22 oktober organiseert Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen haar jaarconcert. Het repertoire van het koor, dat al sinds de oprichting in 1979 onder leiding staat van Gerard Rutjes, is veelomvattend; werken van Verdi, Mozart en Karl Jenkins worden gezongen, maar ook de moderne werken zoals het Hallelujah van Leonard Cohen.

Hanneke Engels studeerde aan de ‘MusicAllFactory’ en vervolgens aan het conservatorium muziektheater te Tilburg. In 2009 studeerde ze af. In 2010 startte ze haar eerste uitvoerende baan bij de musical Soldaat van Oranje waar ze onder andere te zien was als hofdame Angela. In 2013 en 2014 was ze te zien als een van de nonnen in de hitmusical Sister Act. Momenteel richt ze zich vooral op haar (solo) zangoptredens en geeft ze privé- en musical lessen.


Martijn van Vuuren is zeer veelzijdig in de muziek. Van kleinkunst tot musical, van Nederpop tot evergreens. Je kunt veel kanten uit. Hij treedt regelmatig op als zanger bij diverse gelegenheden. Martijn is een alleskunner. Zanger, percussionist, presentator en clown en in zijn vrije tijd staat hij ook nog voor de klas (of was dat nu andersom?) Maakt het uit? Nee, want zijn passie is muziek en theater. Maar vanmiddag bij ons houdt hij zich vooral bezig met zang!

Het concert wordt gehouden in de RK Kerk in Haalderen. In de pauze wordt een kopje koffie of thee aangeboden. Aanvang 15.00 uur, de kerk is open vanaf 14.30 uur en de entree bedraagt 6,00 euro.

Natuurlijk in Evenwicht bij Vrouwengilde Doornenburg

DOORNENBURG - Mevrouw Jantine van Hoogstraten van Remedica, verzorgt op maandag 23 oktober het programma 'Natuurlijk in Evenwicht'.

Dit is een informatieve avond met gebruik van dia's, over homeopathie, fytotherapie en geneeskunde in samenwerking met A. Vogel. Tevens met een quiz, leefstijladvies, informatietafel en cadeautas met mooie probeerproducten.

De avond vindt plaats in zaal Kort Oisterwijk in Doornenburg en begint om 20.00 uur.

Jubileumviering bij Stichting Welzijn Ouderen Gendt

GENDT - Op zondag 22 oktober gaan de 250 aangemelde deelnemers van de activiteitengroepen hun 25-jarig jubileumfeestje vieren. Vanaf 10.00 uur drinken ze gezamenlijk in de zaal Providentia te Gendt een kop koffie of thee.

Voorzitter René Abels zal eenieder welkom heten. Daarna volgt, te beginnen om 11.00 uur, een optreden van een artiest. "Voor de deelnemers is het nog een verrassing wie dat zal zijn. Na het optreden gaan we met zijn allen genieten van een lunch.

Om 14.00 uur gaan de deuren van de Providentia open en kan eenieder die dat wil kennismaken met de activiteiten die wekelijks door het SWOG georganiseerd worden. Onze deelnemers zullen laten zien hoe ze schilderen en tekenen, bloemschikken, koersballen, jeu de boule, gymen, volksdansen, dynamic tennissen en sportief bewegen (Galm en Sport en Spel)."

Bezoekers kunnen zelf een spel spelen. Deelnemers van de activiteitengroepen Engelse taal, sportief wandelen, nordic wandelen, Soos, Kunstbeschouwing, biljarten en de fietstochten geven informatie over hun wekelijkse bijeenkomsten. Wellicht dat de groep zanglust nog enkele liederen gaat zingen. Mensen die belangstelling hebben om te gaan deelnemen aan een van de activiteiten, kunnen zich aanmelden.

's Middags wordt er twee keer een loterij gehouden. De opbrengst van de lotenverkoop is geheel besteed aan de prijzen die verloot worden. Er zijn mooie prijzen te winnen. Om 16.00 uur is de viering afgelopen.

500 jaar Reformatie: activiteiten in en rond kerk in Ressen

Kerk en kosterswoning in Ressen Fotograaf: Hans Rutgers

RESSEN - In het kader van het kerkelijk jubileumjaar '500 jaar Reformatie; 500 jaar Protestantisme', organiseert de werkgroep 'Ressens Historie' deze maand een aantal activiteiten in en rond de kerk van Ressen.

Door de leden is de afgelopen maanden hard gewerkt aan de totstandkoming van een boek: 'Reformatie in Ressen; geschiedenis van een eeuwenoud kerkje'.

Dit boek wordt gepresenteerd tijdens een tentoonstelling, die zal plaatsvinden van zaterdag 28 tot en met dinsdag 31 oktober in de kerk in Ressen. De tentoonstelling richt zich op de historie van Ressen en zijn kerk en op de rol en de functie die de kerk heeft gehad voor zijn omgeving, door de afgelopen vijf eeuwen van protestantisme heen.

De tentoonstelling wordt zaterdag 28 oktober 11.00 uur feestelijk geopend door wethouder Theo Peren van gemeente Lingewaard en tijdens de opening worden de eerste exemplaren uitgereikt van het boek. Tijdens de tentoonstelling en in de regionale boekhandels is het boek te koop. De tentoonstelling is iedere dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur, op maandag 30 oktober tot 20.00 uur.

De tentoonstelling wordt 31 oktober 's avonds 20.00 uur afgesloten met een feestelijke lezing in de Theaterkerk in Bemmel door historicus Emile Smit over 500 jaar protestantisme in Lingewaard. De Historische Kringen en kerkgenootschappen van Lingewaard verlenen hieraan hun medewerking.

De tentoonstelling en de lezing zijn gratis toegankelijk. Wel graag aanmelden voor de lezing via: ressenshistorie@outlook.com onder vermelding van 'lezing 31 oktober'.

Fusie nieuw dweilorkest: De Dreumels

BEMMEL - Per 1 oktober zijn de Boemels en de Dreugtrommels gefuseerd en vormen zij een nieuw dweilorkest 'De Dreumels. Beide orkesten uit Bemmel bestaan al sinds de 80'er jaren: de Boemels zijn opgericht op 1 april 1981 en De Dreugtrommels op 1 april 1982.

Al geruime tijd werkten beide orkesten samen en 'leenden' zij muzikanten van elkaar, en omdat deze samenwerking goed beviel, hebben beide orkesten onlangs besloten om voortaan samen als één orkest verder door het leven te gaan.

Het wordt nu een echt 'multibetuws' orkest bestaande uit 26 muzikanten (16 dames en 10 heren), waarvan er 15 uit Bemmel komen, en de rest uit Huissen, Haalderen, Lent, Angeren en zelfs één uit Nijmegen.

Afgelopen jaar hebben de twee orkesten al regelmatig onder de naam Dreumels gezamenlijk opgetreden bij diverse gelegenheden en festiviteiten: kerstmarkt in Düsseldorf en in Arnhem, in juni 2016 werd de Giro d'Italia muzikaal begeleid in Arnhem, in juli 2017 is er gespeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse: in Bemmel, in Groesbeek en op de Via Gladiola in Nijmegen.

Op 7 oktober stond het dweilfestival in Sneek op het programma en in december worden de kerstmarkten in Arnhem en Düsseldorf weer met stemmige kerstmuziek opgeluisterd. Kortom, er zit volop ambitie en potentie in dit nieuwe orkest dat onder leiding van Louis Peters, die ook de arrangementen schrijft, wekelijks repeteert in de prachtige accommodatie de Theaterkerk in Bemmel.

Het repertoire dat gespeeld wordt is heel gevarieerd van Jantje Smit tot André Hazes, van My Way tot Het Dorp, een Django Wagner Medley en een Russische medley, evergreens en polonaisemedleys, allemaal voor iedereen herkenbare gezellige muziek.

Voor optredens kan men contact opnemen met Gaby Wegdam: 06 25080142, e-mail: gabywegdammoormann@gmail.com. Voor inlichtingen kan men bellen met Toon Hoogveld: 06 55822302 of via e-mail: toonhoogveld@versatel.nl. (of kijk op facebook: De Dreumels).

Modeshow vrouwenvereniging Haalderen

HAALDEREN - Op 25 oktober is er een modeshow door Smits Mode Angeren bij vrouwenvereniging Haalderen


Het is een open avond. Niet-leden betalen vijf euro; een gratis kopje koffie is inbegrepen. Smits Mode presenteert op deze avond de najaars- en wintercollectie. Gestart wordt om 20:00 in De Tichel.

In een oogopslag

Woensdag 18 oktober

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering,
G. Peters

Zaterdag 21 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Exotherm

Zondag 22 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming kerk Huissen-Stad, eucharistieviering, Mgr. H. Woorts, Gemengd koor

Woensdag 25 oktober

09.30 uur: Dagkapel Gendt, eucharistieviering, G. Peters

Zaterdag 28 oktober

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten kerk Haalderen, eucharistieviering, A. Hulleman, Gemengd koor

Zondag 29 oktober

10.00 uur: O.L.V. Tenhemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Jubilarissen bij Zonnebloem Huissen

HUISSEN - Zonnebloem Huissen heeft afgelopen week drie zilveren jubilarissen in het Zonnebloem-zonnetje gezet.

Er was een gouden speldje en een oorkonde voor Ans Knipping, Bertha Klein Middelink en Ans van Vuuren.

Zonnebloemvrijwilliger zijn houdt in: gasten bezoeken met een luisterend oor. Middagen organiseren en uitvoeren. In het bestuur zitten, loten verkopen, voor opslag zorgen. Kortom: heel veel werk met een gesloten beurs. Vrijwilliger zijn doe je uit liefde.

Deze dames werden namens de gehele Zonnebloem bedankt voor zoveel trouwe jaren.

Show & Marchingband Sint-Sebastianus op weg naar mars

Foto: PR St. Sebastianus

GENDT - Op zaterdag 4 november zal de Show & Marchingband Sebastianus uit Gendt deelnemen aan het marsconcours in te Schiedam.

Het muziekkorps, onlangs aangevuld met enkele talentvolle muzikanten uit de eigen Academy, zal in de aanloop naar dit concours meerdere malen repeteren om op deze wijze een perfect optreden te verzorgen. De groep, bestaande uit vijftig muzikanten, heeft naast de wekelijkse repetities ook extra ‘training’.


De marsdiscipline in de exercitie moet extra ingestudeerd worden, evenals de muziek. Het muziekkorps zal per sectie, maar ook als geheel, streven naar perfectie en zal dit met passie doen. Deze passie is ook nodig om de prestatie van het vorige mars concours te evenaren, dan wel te verbeteren. Het muziekkorps werd toen namelijk tweede van Nederland en zitten nu in de hoogste klasse. Hiermee behoort het muziekkorps momenteel tot de betere korpsen in ons land als het gaat om marsmuziek. De Show & Marchingband staan onder muzikale leiding van de instructeurs Rob Gerritsen en Ed van Kommer. De marsdiscipline is in handen van choreograaf Wim Jansen.

Ode aan Stille Heldin

HUISSEN - Tijdens een bijzondere bijeenkomst werd mevrouw Jet den Biggelaar- Simmelink een ode gebracht. De uit Roermond afkomstige Jet verbleef in het najaar van 1944 in Huissen.In haar dagboek legde zij de oorlogstragiek vast en zij hielp daadwerkelijk de vele burgerslachtoffers van het geweld.

Reden voor Hans Hoen en Ton van Bon om haar te interviewen en om dit met oorspronkelijke filmbeelden vast te leggen in een unieke documentaire. De Historische Kring Huessen en het Exoduscomité sloegen de handen ineen om juist deze dame, deze Stille Held, alsnog te danken voor het inzet in deze moeilijke periode.

Uit handen van de voorzitter van de kring, de heer Emile Smit, kreeg de verraste Jet de Marigold Memorial pin opgespeld. Tijdens de gelegenheid werd het eerste exemplaar van het Marigold Memorial Certificaat uitgereikt door Martien van Hemmen van het Exoduscomité.

De druk bezochte bijeenkomst betekende voor mevrouw Simmelink en haar familie een onvergetelijke avond. Tevens was de avond een bevestiging dat de oorlogsperiode een niet te vergeten onderdeel is van onze historie. Op deze manier werd geschiedenis geschreven door voorbeeldige samenwerking tussen organisaties.

Entertainment voor vrouwen; stijlvol en vette knipoog; beperkt tickets Ladies Only Lingewaard voor tweede keer in De Buitenpoort

Dolle pret tijdens Ladies Only Lingewaard 2016 in De Buitenpoort. De tweede editie is op zondag 26 november. Entertainment voor alleen vrouwen! Foto: Benno Arends

LINGEWAARD - Ladies Only Lingewaard (LOL) wordt zondag 26 november in De Buitenpoort in Huissen gehouden. Met entertainment en meer voor alleen vrouwen! Na het succes van vorig jaar op veler verzoek voor de tweede keer georganiseerd. In de voorverkoop zijn de meeste tickets al gereserveerd, er is nog een beperkt aantal over.

De editie van vorig jaar was uitverkocht en een groot succes. De Buitenpoort zat vol met dolenthousiaste vrouwen die er zowel stoer als chique uitzagen. Het thema 'Moordwijven' indachtig. Als klap op de vuurpijl kwam de Nederlandse Robbie Williams optreden. Daarna bleef het op de afterparty, waar hun/de mannen geduldig wachtten nog lang onrustig.

Ook dit jaar belooft het een spraakmakend evenement te worden. Met als thema, voetbalvrouwen. Dat heeft te maken met het succes van de Oranje Leeuwinnen. Maar ook met de groeiende aandacht voor de wags, zoals ze in Engeland zeggen. De women and girlfriends van de (voormalig) voetballers en trainers. Van Melissa van Andy van der Meijde tot Shakira van Gerard Pique tot Truus van Louis van Gaal.

Beperkt aantal tickets

Vanaf 11.00 uur worden de vrouwen in de watten gelegd met een ontvangst op de rode loper, een exclusief fotomoment, (gratis) hapjes op tafel en een vier uur durend programma vol entertainment, zowel stijlvol als met een vette knipoog. Veel zang, snufje dans, gezonde dosis humor, mespuntje illusionisme en vleugje erotiek. Kosten: dertig euro. De Buitenpoort serveert tijdens Ladies Only Lingewaard de heerlijkste hapjes en lekkerste drankjes. Al zijn die uiteraard niet 'on the house'. Na afloop van het event (ca. 15.00 uur) is er de Afterparty, inclusief dj en zanger. De mannen zijn vanaf 13.00 uur welkom in het voorste (afgesloten!) deel van De Buitenpoort.

Wil je komen (met je vriendinnen) stuur dan een mail naar info@debuitenpoort.nl. Al is er wel haast geboden, want er is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bijna tweederde van de tickets is door vooraf geselecteerde (groepjes) vrouwen al gereserveerd.

Parencompetitie van Bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD - Uitgerust en vol bridge-energie zijn de 147 leden van 3 Sans-Atout op 7 september gestart met de eerste periode parencompetitie. Met op 28 september een druk bezochte ALV werd op 12 oktober de laatste zitting van de eerste periode gespeeld. Daarvoor is op 7 oktober de Goededoelendrive gespeeld, dit jaar ten behoeve van Scouting Zetten.

Met een deelname van 58 paren en de vele locale en regionale sponsoren overtrof de voorlopige opbrengst de stoutste verwachtingen van bestuursvoorzitter Gerrit-Jan Carsjens. Een grote wens, renovatie van de vuurplaats, kan nu zeker in vervulling gaan.

De vijfde avond parencompetitie, altijd spannend, handhaven, degraderen of promoveren? De uitslag van de eerste 5 paren per lijn.
A-lijn: 1e Wouter Toxopeus-Henk Wijers, 56,76% 2e Remie Vermeulen-Ton le Congé, 54,10%3e Bep en Cor Kalkhoven, 53,64%, 4e Magda vd Bosch-Jennette Hobbelt, 52,98%, 5e Els en Con lammerts, 51,39%. B-Lijn: 1e Ans Leupen-Rob vd Voort-vd Kleij, 57,55%P, 2e Rinie Broenland-Liesbeth Minks, 55,03%P, 3e Henk Pennings-Hans Cornelissen 54,27%, 4e Annet Gerritsen-Piet Janssen, 54,02%, 5e Linie Peereboom-Adje Crijns, 53,39%. C-Lijn:1e Corry Speijers-Johan Frentz, 58,34%P, 2e Niek Hartings-Theo Tonissen 54,46%P, 3e Thea en Jan vd Ven 53,54%P, 4e Diny Wentink-Trees Ketelaar, 53,05%, 5e Annie den Bruinen-Dinie Smelt, 52,41% D-lijn: 1e Greet Derksen-Wil Kappert 62,36%P, 2e Greetje en Jan Philips, 58,13%P, 3e Stien Hoogveld-Trees Hoppenreijs 56,03%P, 4e Tanny Snaar-Annie Kort 55,43%, 5e Cup Huisman + partner, 54,26%.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 24 oktober - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 te Bemmel

Woensdag 25 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 26 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Seizoenskaartenverkoop De Gentenarren

GENDT - Donderdag 2 november is in Providentia tussen 19.30 en 20.30 uur de seizoenskaarten verkoop van carnavalsgezelschap De Gentenarren. Wie nu al kaarten (24 euro per stuk) wilt bestellen, kan mailen naar info@gentenarren.nl en deze vervolgens dan 2 november ophalen.

Noteer nu alvast zaterdag 11 november in de agenda. Dan is het Prinsenbal. Wie, o wie wordt de nieuwe Prins van Gendt? De Pronkzitting is dit seizoen op zaterdag 27 en zondag 28 januari. Men mag dit niet missen. Gezien het aantal al gereserveerde kaarten zijn er ook dit seizoen weer twee pronkzittingen. Tijdens de pronkzitting wordt Providentia weer omgetoverd tot hèt theater van cabaret, zang, dans, buut en wat nog al niet meer.

Maatschappelijke Beursvloer groot succes

Foto: Ellen Koelewijn

BEMMEL - Op maandag 9 oktober organiseerde de Oost-Betuwse Uitdaging voor de derde keer een maatschappelijke Beursvloer. Van 17.00 tot 18.00 uur ging het in de Theaterkerk in Bemmel maar om één ding: zoveel mogelijk matches maken.

Maatschappelijke organisaties konden hun vragen voorleggen aan lokale bedrijven en ondernemers die belangeloos ondersteuning wilden bieden. In totaal schonken de aanwezige bedrijven en ondernemers menskracht, materialen en middelen aan de maatschappelijke organisaties met een geschatte waarde van 22.425 euro.

Om 17.00 uur werd de beurs geopend door Joost Frijlink van Watergoed, Betuwse ondernemer van 2017. Organisaties moesten zelf onderhandelen met de bedrijven over de invulling van hun vraag en een tegenprestatie. De vragen liepen uiteen van meubels tot een accountantsverklaring. In één uur tijd werden 24 matches gemaakt die ter plekke bekrachtigd werden door notaris mr. François van Schaik en op beeld werden vastgelegd door Ellen Koelewijn Fotografie.

Zo’n 50 lokale organisaties, bedrijven en ondernemers maakten de Beursvloer wederom tot een succes. Gulle gevers waren dit jaar onder andere de gemeente Overbetuwe, Nunes Juristen & Bedrijfsadviseurs, ONS Accountants en belastingadviseurs, Schrijverij Mooi Mens en Watergoed & Omnivents.

Stichting Oost-Betuwse Uitdaging bemiddelt in samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. Kijk voor meer informatie op www.oostbetuwseuitdaging.nl.

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Sjors Sportief en Creatief

Foto: SWL

LINGEWAARD - Vanaf woensdag 11 oktober 15.00 uur mogen alle basisschoolleerlingen uit gemeente Lingewaard zich op www.sjorssportief.nl inschrijven voor één of meerdere kennismakingscursussen van Sjors Sportief en Creatief.

Maandag 9 oktober kregen de eerste scholen de boekjes in hun klas uitgereikt. In deze boekjes staat het aanbod van sport- en cultuurorganisaties van gemeente Lingewaard. Leerlingen uit groep 1 - 8 van de basisschool kunnen kennis maken met diverse sporten en creatieve bezigheden binnen de gemeente. Dit gebeurt door middel van kennismakingscursussen. Dinsdag 10 oktober kregen de andere scholen hun boekjes en de inschrijving start op woensdag 11 oktober om 15.00 uur op www.sjorssportief.nl.

Voor Jordi Jansen van Pius X was er nog een mooie prijs. Hij is de winnaar van de tekenwedstrijd! Hij kreeg tien stemmen meer dan de nummer twee, Annelieke Milder van De Vonkenmorgen! Uit handen van wethouder Theo Janssen (portefeuille sport en cultuur) kreeg Jordi het eerste Sjorsboekje en een waardebon voor een interactieve rondleiding op kasteel Doornenburg met de hele klas! Omdat Annelieke er zo dicht achter zat , werd haar de eer gegeven om haar tekening op de achterkant van het boekje te drukken.

Sjors Sportief en Sjors Creatief maakt het mogelijk dat kinderen op vrijblijvende wijze kennis kunnen maken met diverse takken van sport en/of cultuur. Meer informatie staat op http://www.swlingewaard.nl/sub.php?page=603.

Lezing Jeroen Jeroense: ‘De ziel van Luther’

BEMMEL - Op 31 oktober is het 500 jaar geleden dat Maarten Luther het wereldbeeld hervormde. Wie was deze man en wat heeft hij ons vandaag nog te vertellen?

In deze lezing proberen we de ziel van Maarten Luther bloot te leggen. We bekijken leven en werk van deze kerkhervormer nu eens niet vanuit een theologisch maar vanuit een psychologisch perspectief. De Kinkelacademie heeft ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie dr. ds. Jeroen Jeroense, predikant uit Elst, uitgenodigd om op maandag 6 november om 20.00 uur hierover een lezing te geven.

Jeroen studeerde theologie in Utrecht en promoveerde op het maatschappelijk theologisch debat in de theologie van Arend Th. Van Leeuwen. Daarna volgde hij een master pastorale theologie en rondde hij Klinisch Pastorale Vorming af. Hij is lid van de stuurgroep 'Op Goed Gerucht' een landelijke werkgemeenschap van theologen die op zoek zijn naar meer creativiteit, lef, spiritualiteit en humor in de kerk.

Wilt u een interessante en boeiende avond meemaken? Via de www.dekinkel.nl -agenda-6 november is meer informatie beschikbaar over deze lezing. Kaarten zijn te bestellen op: www.dekinkel.nl/kinkelacademie.html en bij boekhandel De Toren van Bemmel, Dorpsstraat 42, Bemmel. Deze kosten inclusief kopje koffie/thee bij aanvang 12,50 euro.

De Kinkelacademie wijst u op de mogelijkheid om voor de vier komende lezingen nog een passe-partouts te bestellen. Men betaalt voor deze vier lezingen 40 euro..

De lezing is maandag 6 november 20.00 uur in cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1 in Bemmel.

Paddenstoelenexcursie

BEMMEL - Op zondag 22 oktober is er een paddenstoelenexcursie onder leiding van een natuurgids van Stichting Lingewaard Natuurlijk.

Vanaf 13.45 uur staat de koffie en thee of limonade klaar. De excursie begint om 14.00 uur vanaf De Veldschuur, Sportlaan 1M Bemmel en duurt tot ongeveer 16.15 uur.

Volksverhalen vertelden ooit over het schuim uit de bek van het paard van Wodan, dat witte spikkels vormde op de vliegenzwam. In het begin van het christendom bedelden de rondtrekkende predikers om brood. Waar ze bruine kruimels lieten vallen groeiden giftige paddenstoelen. Witte kruimels leverden eetbare paddenstoelen op. Zo zouden truffels ontstaan uit het zaad van bronstige herten.

Biefstukzwam, braakrussula, tonderzwam en elfenbankje zijn zomaar enkele namen die gegeven zijn aan deze vruchten van deze schimmige schimmels. Sommigen ruimen afval op, anderen maken afval door de boom te doden, waarin ze groeien. Weer anderen leven samen met de wortels van de bomen en daar worden zij allebei beter van.

Deze tocht biedt een mooie gelegenheid om verhalen van vroeger weer te doen herleven. Tip: de juiste kleding, spiegeltje en fototoestel mee. Deze excursie is uitermate geschikt voor het hele gezin, maar vooral voor kinderen. Kosten, inclusief kopje koffie/thee/limonade vooraf: volwassenen 6,-, kinderen 3,- euro. Aanmelden wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht. Inlichtingen: Gijsbert Peelen 06 10864179 www.lingewaardnatuurlijk.nl.

Aftrap 11/11 in Huissen met nieuwe prins

HUISSEN - De opening van het nieuwe carnavalsseizoen zal op zaterdag 11-11 om 11.11 uur plaatsvinden bij De Zwaon op de markt. Aansluitend zal een dag vullend muzikaal (buiten)programma aangeboden worden bij de deelnemende horecagelegenheden: De Buitenpoort, Het Moment, De Kater en Borrelzz.

Dit dagprogramma zal om 18.30 uur overgaan in het openingsbal bij De Gouden Engel. Hier wordt om 19.11 uur afscheid genomen van Z.D.H. prins Danny. Het hoogtepunt van de dag, de onthulling van de nieuwe prins en prinsenvrollie, staat om 21.11 uur gepland.

Vanaf 10.11 uur worden alle carnavalisten verwacht in De Buitenpoort van waar we onder muzikale begeleiding van diverse blaaskapellen omstreeks 10.41 uur naar de Markt vertrekken waar het officiële startschot van het nieuwe carnavalsseizoen wordt gegeven. Na de officiële aftrap staan diverse activiteiten, waar onder de herplaatsing van de krössel nabij de Paterslaan en het Zwaonefestival, op de rol.

Omdat het een lange dag dreigt te worden bieden we alle deelnemers tegen betaling van 22,00 euro middels een bonnenboekje, naast een lunch en een stamppotmaaltijd (bij De Buitenpoort) ook 3 x 2 consumpties aan. (In te wisselen bij Het Moment, De Kater en Borrelzz). Dit bonnenboekje dient, in verband met verzorging maaltijden, uiterlijk 8/11 te worden aangeschaft. Deze boekjes zijn verkrijgbaar bij de deelnemende horeca, Foto Van Eimeren en Slijterij Degen in de Elsstraat op ’t Zand.

Het bonnenboekje geeft ook toegang tot het openingsbal en dus de onthulling van de nieuwe prins.

9 / 24

Column

Ouwehoer

1996, het debat laait op. Tussen een pissige Amsterdammer en de fractievoorzitter van de PvdA. Je bent nog nooit bij een Amsterdammer op visite geweest, schampert de inspreker. Ach, flikker toch een eind op, ik woon in De Baarsjes ouwehoer, zei het Amsterdamse raadslid Eberhard van der Laan. Afgelopen vrijdag gaf Amsterdam de laatste groet aan zijn geliefde burgemeester Van der Laan. Er was een erewacht met onder andere daklozen. Daklozen? In 1985 heb ik weekblad De Brug een verhaal aangeboden over daklozen in Nijmegen. Ik volgde een dag lang een dakloze ex-aannemer. Raakt in de WAO, huis verkocht, vrouw verlaten, schulden en kwam op straat. Ik liep met hem mee, bezocht zijn plekken waar hij gratis koffie kon pakken. Vooral in openbare wachtruimten. We besloten de dag in een opvang voor daklozen aan de Waalkade. Ik heb toen schrijnende dingen gezien en gehoord. Het meest bijgebleven is dat ik bewust daklozen heb gesproken die het vertrouwen in de samenleving hadden verloren. Daklozen, uitschot van onze samenleving? Tuurlijk, volgens het rechtse kabinet vallen ze niet onder De Gewone Nederlander. Daarom steekt het me dat burgemeester, wethouders en raadsleden dreigen te ageren tegen de komst van Skaeve Huse in Nijmegen. Net over de grens van hun lieflijke Ressen. Skaeve Huze biedt onderdak aan (ex) daklozen en mensen vaak met een psychiatrische aandoening die niet in een woonomgeving met veel mensen kunnen verblijven. Ressen is alweer de klootzak. Eerst de slagschaduw van windmolens en nu het woongenot op spel zetten door daklozen van Nijmegen? Daklozen zouden bovendien gebruik kunnen maken van voorzieningen in Bemmel, vreest wethouder Johan Sluiter. Lingewaard heeft ervaring met één dakloze die in Huissen zwerft en dat geeft veel meldingen en onrust. Lingewaard denkt aan een Trumpiaanse oplossing. Een walgelijke muur om Lingewaard om het stadse uitschot buiten hun grens te houden. Ga ik te ver? Ach, flikker toch een eind op, ik woon ook in Lingewaard ouwehoer.
Sjaak

Lot Gendtse geitenhouderij in handen van gemeenteraad

De kans is erg groot dat de geitenhouder zijn veestapel drastisch moet inkrimpen. (foto Sjaak Veldkamp)

GENDT – Het college zit in de maag met een geitenhouderij in Gendt. Er is daar in al die jaren van alles gebeurd, zo omschrijft handhavingswethouder Theo Janssen in negatieve zin de geschiedenis van bedrijf aan de Angerensestraat. Een aanvraag voor uitbreiding wil het college niet honoreren. De geitenboer loopt zelfs de kans dat zijn milieuvergunning zijn bedrijvigheid niet dekt en hij daardoor zijn veestapel moet halveren.

De discussie wordt nog aangewakkerd dat er verband zou bestaan tussen geitenhouderijen en gezondheidsrisico's voor de omgeving. De gemeenteraad is straks aan zet.

In 2015 is een aanvraag gedaan voor een extra geitenstal met zes sleufsilo's. Een deel van het plan viel echter buiten het agrarisch bouwvlak zoals dat in het bestemmingsplan staat beschreven. Niemand kan bouwen op grond van een ander, zegt wethouder Jan Sluiter. Het was het begin van een complexe procedure waar de rechter zich mee moest bemoeien.

De geitenstal staat op de plaats waar vroeger een varkensstal heeft gestaan, die door brand werd verwoest. Na herbouw werd het een caravanstalling om later een geitenhouderij te worden. De eigenaar van het pand lag regelmatig in de clinch met de gemeente Gendt en later de gemeente Lingewaard. Het bedrijf was inmiddels overgaan van vader op zoon. Vorig jaar begonnen omwonenden zich te roeren. Met het bezwaar van zeven dag per week stank- en geluidoverlast door het af en aanrijden met luidruchtige grondverzetmachines van en naar de stallen. En dat van 7.00 tot 23.00 uur. De bezwarencommissie zag toen geen aanleiding om het college te adviseren om handhavend op te treden.

Het college heeft vorige week het besluit genomen de raad voor te stellen om uitbreiding van de geitenhouderij te voorkomen. De raad kan besluiten wel of niet een 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven, zoals het wordt genoemd. De toekomst ligt in handen van de politiek.

Gezien de zorgelijke gevoelens in de raad moet de Gendtse geitenhouder zich zorgen maken.

Fort Pannerden neemt je mee naar de duistere kant

DOORNENBURG - Vier Halloween op één van de spannendste locaties van Nederland, Fort Pannerden! Op 28 oktober wordt het fort omgetoverd tot Halloween spektakel. Overdag van 11.00 tot 17.00 uur wordt het spannend voor de kleine, dappere helden. Om 19.00 uur gaan de deuren open voor bezoekers boven de 16 jaar, waar je levend naar het dodenrijk wordt gebracht. Weet jij er ook weer levend uit te komen?

Overdag staat het fort in het teken van 'Willem het spookje'. Op het fort aangekomen komt Willem het spookje hele gekke, spannende en een klein beetje enge dingen tegen. Help Willem om niet meer bang te zijn voor wat zich in het fort afspeelt! Maar waarom spookt Willem op Fort Pannerden? Naast deze spannende route kun je vieze smurrie maken, pompoen hollen of jezelf laten schminken!

In de avond verandert het fort in Spookfort Pannerden. Wanneer Fort Pannerden de status van 'geen militaire klasse' krijgt, raakt het langzaam maar zeker in verval. De soldaten worden ontdaan van hun wapens en gaan opzoek naar andere, duistere middelen om zich hiertegen te verzetten. Dit hadden ze beter niet kunnen doen…

Pannerden is overgenomen door wiens duistere krachten. één voor één verdwijnen de soldaten, maar wat heeft de soldaten doen laten verdwijnen?
Tot op de dag van vandaag is het nog steeds niet duidelijk wat er met de laatste soldaat is gebeurd. Ga op pad, vind de soldaat, overleef de duistere kracht van Spookfort Pannerden. Of ga al dwalend langs alle duistere figuren en probeer niet bang te zijn.

Tickets overdag: 7,50 euro. Tickets avond inclusief 1 consumptie: 11 euro.
Ga naar fortpannerden.eu fortpannerden.eu/bezoek/entreeprijzen/ en koop je ticket. Vol is vol.

Feelin'Good, niet zomaar een koor...

Foto: Erika Derksen

HUISSEN - Vind je zingen leuk en zoek je een nieuwe hobby, kom dan eens kijken en luisteren op de repetitieavond van Feelin'Good, het gemengde koor van Huissen en omgeving.

"Ons koor, met ruim 45 enthousiaste leden, heeft een breed repertoire: van muziek uit de zestiger en zeventiger jaren tot meer actuele hits, musicalnummers en soms ook folk. We zingen vierstemmig onder leiding van onze dirigent Maarten van Veen.

We zijn nu druk aan het oefenen voor het eerstvolgende optreden 'Huissen bij kaarslicht' op 9 december. Woensdagmiddag 3 januari zingen we in het Openluchtmuseum in Arnhem en zondag 8 april geven we een concert in de kerk van Ressen.

Toch kunnen we wel wat versterking gebruiken. Ervaren zangers en zangeressen zijn uiteraard welkom, maar wordt het jouw eerste keer, heb geen drempelvrees want het zingen leer je tijdens de repetitie.

Tot slot nog een paar goede redenen om je bij een koor aan te sluiten: zingen werkt ontspannend, geeft energie en is op tal van manieren gezond, het verhoogt de weerstand, is goed tegen stress en je wordt er ook nog eens blij van.

We zien je graag op een van onze repetitieavonden, te weten woensdag van 20.00 tot 22.00 uur in de protestantse kerk Huissen, Raadhuisplein 35. Meer informatie staat op www.koorfeelingood.nl."

Workshop kaarsen maken op De Minkhof in Bemmel

BEMMEL - De tijd is aangebroken om de kaarsjes aan te steken. De wintertijd staat voor de deur en dan is het heerlijk om een kaarsje voor uw raam te zetten… Kaarslicht geeft sfeer, heeft iets magisch en kan bijvoorbeeld niet ontbreken op een mooi gedekte tafel. Kaarsen passen in elk interieur.

Nu is het ook nog mogelijk om zelf uw kaarsen te maken. Op De Minkhof kan dit op maandagochtend 23 oktober van 10:00 tot 12:00 uur. Onder deskundige begeleiding leert men om creatief twee grote en twee kleinere kaarsen te gieten. De kosten bedragen inclusief de materialen 12,50 euro, ook de koffie/thee ontbreekt niet. Zich inschrijven kan bij de coördinator@minkhof.nl, 06 41575409 op maandag, woensdag en vrijdag tussen 10:00 en12:00 uur.

Ook zijn de vrijwilligers van De Minkhof al druk bezig met het plannen van de kerstactiviteiten. "Wij willen zeker niet te vroeg zijn en ook Sinterklaas de ruimte geven op 3 december in onze boerderij, maar weet dat u daarna ook zeker een sfeervolle kerst bij De Minkhof tegemoet kunt zien!"
Meer info staat op www.minkhof.nl.

Inloopmiddag en -avond natuurontwikkelingsplan Gendtse Waard

GENDT - K3Delta en Rodruza B.V. houden op woensdag 25 oktober een inloopmiddag en -avond over het natuurontwikkelingsplan voor de Gendtse Waard. Belangstellenden zijn welkom om tussen 15.00 en 20.00 uur op een voor hen geschikt moment binnen te komen lopen in steenfabriek De Zandberg, Polder 8 in Gendt.

Er is uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen en het geven van reacties en suggesties op het voorlopige plan. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.

Natuurontwikkeling
De Gendtse Waard heeft een oppervlakte van ruim 360 hectare. Gezien deze grote omvang en de aanwezige natuurwaarden, heeft de uiterwaard potentie en ruimte voor verdere natuurontwikkeling en waterberging in het westelijk deel van de polder. Samen met Staatsbosbeheer, steenfabriek De Zandberg en eigenaren van verschillende gronden is er een plan gemaakt voor een integrale herinrichting van het westelijk deel van de Gendtse Waard, aansluitend op het recent gerealiseerde plan 'Groeten uit de Gendtse Waard'. De wens is om meer ruimte te bieden aan de dynamische riviernatuur, het vergroten van de recreatiemogelijkheden van de uiterwaard en het behouden en versterken van het cultuurhistorisch landschap. De economische basis voor deze gebiedsontwikkeling ligt in de ontgronding van klei en zand uit het gebied. Er is nu een eerste concept inrichtingsplan ontwikkeld. Tijdens de inloopmiddag en –avond willen K3Delta en Rodruza B.V. de plannen graag in een vroeg stadium met geïnteresseerden bespreken.

Zijn er op voorhand al vragen? Dan kunt u contact opnemen met Luuk Donderwinkel van K3Delta BV via telefoonnummer 024 3488833 of per mail via l.donderwinkel@k3delta.nl.

Feestelijke presentatie Dorpsontwikkelingsplan Haalderen

HAALDEREN - Na een geslaagde startbijeenkomst heeft de werkgroep Haalderen Leeft! de voorgestelde ideeën, wensen en knelpunten van de inwoners van Haalderen onderzocht.

Dit heeft geleid tot de samenstelling van een Dorpsontwikkelingsplan voor de komende jaren. "Graag willen wij dit plan aan alle inwoners presenteren en nodigen wij u van harte uit op maandag 30 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in dorpshuis De Tichel. De zaal is open om 19.30 uur.

Inschrijving voor Gendtse kerstmarkt

GENDT - Zondag 17 december organiseert de Gendtse Winkeliers Vereniging (GWV) weer de jaarlijkse kerstmarkt. Ook dit jaar zal het festijn plaatsvinden op het Julianaplein en duurt van 13.00 – 17.00 uur.

35 kramen zullen dit jaar opgesteld staan om de inwoners van Gendt en omliggende dorpen te voorzien van leuke kerstspullen, fantastische aanbiedingen, een hapje en een drankje.

Ook voor de kinderen is er van alles te doen, waardoor de Gendtse kerstmarkt een waar gezinsfeest kan worden. De afgelopen jaren hebben vele gezinnen elkaar dan ook getroffen op het plein. Ook dit jaar zal de kerstman op een creatieve manier met zijn eigen 'band' aanwezig zijn en zal er live gezongen worden door een aantal koren.

Dit keer kan er voor het eerst ingeschreven worden om een kraam te huren. De beschikbaarheid is echter wel beperkt, dus reageer snel als je een kraam wilt huren. Om de kerstmarkt voor zowel de consument als de kraamhouder interessant te houden, zal de Gendtse Winkeliers Vereniging de kramen toewijzen.

Aanmelden is mogelijk tot en met 30 november via info@wijnzinnig.eu. Ook voor verdere vragen kan men terecht bij Guido Lenting van WijnZinnig Gendt.

Vriendschap is een kunst!

GENDT - Van 13 oktober tot en met 1 december exposeert een 'vriendengroep' in De Kijkruit.

"Wij zijn een 'gewone' vriendengroep uit Gendt. Onze vriendschap bestaat al jaren. Inmiddels beseffen wij ons dat onze groep niet meer zo gewoon is. Wij zijn met 28 personen en al ruim 25 jaar goede vrienden. Lief en leed wordt gedeeld.

Elk jaar is er een aantal hoogtepunten waar we allemaal naar uitkijken. Ons jaarlijkse weekendje weg is daar één van. Er worden dan allerlei activiteiten georganiseerd waarbij het vooral gaat om de gezelligheid, hoewel het fanatisme er nog steeds behoorlijk vanaf straalt. Afgelopen maart hebben we tijdens ons weekend een workshop schilderen gehad van onze eigen leermeester Judith. Opdracht was: maak een schilderij met het thema Vriendschap!

We gingen allemaal enthousiast aan de slag en het eindresultaat bleek prachtig. Wat onze groep kenmerkt, is de verscheidenheid en dat zie je terug in de schilderijen. Alle 28 zijn ze verschillend en toch een prachtig totaal geworden.

Wat een kunst om samen toch een mooi geheel te zijn! En dat mag wel een keer tentoongesteld worden!"

Zeemanskoor Schip Ahoy zingt in Haalderen

HAALDEREN - Woensdag 25 oktober treedt het zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren op voor alle deelnemers van Bejaard maar Jong en alle senioren uit Haalderen.

Dit concert begint om 14.00 uur in zalencentrum De Kolk aan de van der Mondeweg en de toegang is gratis. Het concert wordt aangeboden door het Vlinderfonds Huissen dat komend najaar 25 jaar bestaat. Tijdens het concert krijgt de bezoeker ook een gratis kopje koffie of thee met iets lekkers erbij.

Het Vlinderfonds, de nieuwe naam voor het Providentiafonds, is ontstaan als beheerfonds van het kapitaal, na de fusie van de Spaarbank Holding met de Stichting Bondsspaarbank Huissen.

Het Vlinderfonds heeft in de loop der afgelopen jaren verschillende verenigingen en initiatieven financieel ondersteund en wil met de reeks uitvoeringen aandacht vestigen, binnen de gemeente, op het bestaan van het fonds. “Bij een zilveren jubileum kun je natuurlijk denken aan een receptie, maar het past veel beter in onze doelstelling om alle Lingewaardse Senioren te trakteren op een middagje of avondje uit”, zegt de voorzitter van het Vlinderfonds Maurice Hoekjan.

Een huis voor God

HUISSEN - Salomo liet een Huis voor God bouwen waarbij 400 granaatappels werden gebruikt (Koningen 7:42). Vast en zeker verguld. De granaatappel heeft een veelzeggende betekenis.

In het boek Hooglied (4:13) lees je hoe de afgesloten hof als een granaatappelparadijs wordt beschreven om haar kostelijke vruchten. Ons kerkgebouw en wij als gemeenteleden willen iets zichtbaar maken van een begin van een paradijs. Van zondag tot zondag. Of anders gezegd: een hof van vrede en recht.

In de oudheid zag men de granaatappel met haar grote hoeveelheden zaden als een heilige plant. Ze werd geassocieerd met vruchtbaarheid. Zoals een gemeente wil zijn. Een heilige plek. Van waaruit wordt gevierd, gedoopt, getrouwd en begraven. Een warme plek willen we zijn met aandacht voor mensen, muziek, liturgie en dat wat boven het alledaagse uitgaat. Op zoek naar de betekenis van de grote heilswoorden: liefde, vrijheid, zegen, gerechtigheid…. Een plek om elkaar te ontmoeten door alle generaties heen. Soms vluchtig, soms heel intens. Om denkbeelden, gedachten en ervaringen uit te wisselen. Kortom, ga de uitdaging aan en laat je inspireren. Gooi je schroom af en stap over de drempel. Kom en vier mee!

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 22 oktober, aanvang 10.00 uur, voorganger ds. Margreet de Bree, Gendt. Met koffie/thee na afloop. En de kerk is ook iedere vrijdagmiddag open van 14-16 uur. U bent van harte welkom!

Meld je nu aan voor Rots- & Watertraining!

LINGEWAARD - Speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool biedt Stichting Welzijn Lingewaard de Rots & Water training aan. Rots & Water is een training waarbij kinderen steviger in hun schoenen leren staan en beter voor zichzelf leren op komen.

Bij de training gaat het om de mentale en fysieke weerbaarheid bij kinderen te vergroten en te versterken. In een kleine groep werken ze aan zelfbeheersing, zelfvertrouwen en leren ze communiceren van uit de Rots- & Waterhouding. Hierdoor worden zij bewuster van hun eigen gedrag en hoe dit op anderen over komt.

Stichting Welzijn Lingewaard biedt deze training aan op een laagdrempelige en toegankelijke manier. Speciaal voor minima die niet bij commerciële Rots & Water training aan kunnen kloppen vanwege niet toereikende financiële middelen.

De training start op 26 oktober (15.30 – 17.00 uur) en er zijn nog enkele plekken. De trainingsdata zijn: 26 oktober, 2, 9. 16. 23 en 30 november in sportzaal De Hoenderik, Ponylaan 6, Bemmel. Voor meer informatie of aanmelden mail: jongerencoach@swlingewaard.nl of bel: 088 2552555.

Eerste vriendjes- en vriendinnetjes trainingsmiddag hv Huissen

HUISSEN - Woensdag 11 oktober organiseerde hv Huissen voor het eerst een vriendjes- en vriendinnetjestrainingsmiddag.

De handbalsport zit in de lift! Dit was ook woensdag duidelijk te merken, het waren druk bezochten trainingen door vele enthousiaste kinderen in alle leeftijdscategorieën. Wil je ook graag mee trainen? Geef je dan snel op via Sjors Sportief (blz 19), of stuur een mail naar jeugdvoorzitter@hvhuissen.nl.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Weet u waar dit voor staat: OBHR?

BETUWE - Weet u waar dit voor staat: OBHR? Over Betuwse Hartrecreanten Sportgroeppatiëntenvereninging. En weet u voor wie deze groep bestemd is? Voor hartpatiënten die willen en ook eigenlijk moeten sporten onder begeleiding van mensen die er voor opgeleid zijn om te sporten met mensen met een beperking.

"Wij zijn aangesloten bij de 'Hart en Vaatgroep'-onderdeel van de Hartstichting en is een Patiëntenorganisatie van en voor mensen met een hart-of vaatziekte. Wij sporten op woensdag van 18.30 tot 19.30 uur en dat bestaat uit sport en spel met als motto 'alles mag, niets moet'. Wij sporten met vrouwen en mannen, de mannen hebben de overmacht dus we zouden graag wat meer vrouwen er bij hebben, de leeftijd van onze groep is van 23 tot 87 jaar, dus je pas er altijd bij.

Onze leden worden in de gelegenheid gesteld om in één avond het AED-certificaat te halen en jaarlijks te verlengen en dat wordt door de club georganiseerd en betaald. U kunt op iedere woensdag komen kijken en als u sportschoenen mee brengt kunt u gelijk mee doen, u kunt 2 maanden gratis mee lopen en doen, ik zou het toch eens doen, want u weet niet wat u mits. En na het sporten verzorgt de club koffie of thee.

Verder kunt u voor meer informatie naar onze pas geopende website gaan daar leest u nog veel meer www.OBHR.nl. Wilt u gelijk bellen dat kan ook 0481 421850 of mailen info@obhr.nl of kom woensdag tussen 18.30-19.30 langs bij sporthal Walbrugen aan de Nijmeegsestraat 65c in Gendt."

Bijzonder concert in de Toren van Ressen

RESSEN - Op zondag 5 november vindt vanaf 14.00 uur een bijzonder concert plaats in de Toren van Ressen voor jong en oud.

Na bestudering van de toren aan de binnen- en buitenkant gaan we aan de slag met klein-metselwerk om de toren na te bouwen, tekenen en metselen. Na de eerste start vindt er een toepasselijk concert plaats waarbij jeugdige talenten van zich laten horen.

In de pauze is er heerlijke sap (of koffie/thee) uit de enige echte Betuwse appeltap met het welbekende appelflapje. Na de pauze bouwen we verder en is er (weer) een verrassing voor diegene die geïnteresseerd zijn in muziektheorie, ook daar bouwen we verder! T. Metissimo maakt eigen onderwijs modules en het metselconcert is een onderdeel van de Open-Science onderwijsmodule RekenToren. Hierbij worden meerdere vakken gecombineerd. ANBI Stichting Talento Metissimo zet zich in door het geven van uniek top-onderwijs in Beta en Cultuur. Ieder talent telt! Van harte welkom! Het belooft een gezellige middag te worden. Zin om mee te doen? Entree inclusief een sapje en een flapje kost vijf euro(overige consumpties voor eigen rekening). Het is fijn als u zich van te voren aanmeld, niet verplicht. Meer informatie staat op www.TalentoMetissimo.nl en verkrijgbaar via 0481 465786 of 06 25506566.

Geloven, ik geloof het wel?

RESSEN - Voor wie meer wil weten over het christelijke geloof en wat dat juist in onze tijd betekent is er nu 7plus1, basiscursus geloven. Maar 7plus1 is er ook voor wie toe is aan een upgrade van het geloof, omdat de antwoorden ‘van toen’ niet meer passen bij je vragen van nu.

Iedereen is welkom om aan de cursus deel te nemen: gelovig en niet gelovig, lid of geen lid van een kerk. 7plus1 is een mooie gelegenheid om andere mensen te ontmoeten van ongeveer 25 tot 40 jaar, die ook op zoek zijn naar zingeving en verdieping.


De cursus bestaat uit zeven avondbijeenkomsten en één dag. Het wordt geleid door Wilma Hartogsveld, sinds begin dit jaar predikant van de 4-plek. "We beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Na een eigentijdse inleiding gaan we met elkaar in gesprek." Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: ‘Geloven is altijd anders’, ‘Inspiratie vinden’ en ‘God ervaren door drieduizend jaren’.

De bijeenkomsten zijn op 2, 16 en 30 november, 11 en 25 januari, 8 februari (van 18:30-21:30 uur) en op 17 februari (10:00-15:00 uur) in de Kosterij (Kerkenhofstraat 5, Ressen). De kosten bedragen 5 euro per avond, inclusief de warme maaltijd, het cursusboek is 13,90 euro.

Voor meer informatie kun je terecht op de site van de Vierplek: www.4-plek.nl, en bij Wilma Hartogsveld: 0481 355578. Ook is veel informatie over 7plus1 te vinden op www.7plus1.nl. Lijkt het je wat? Meld je dan aan via wilma@4-plek.nl.

UDI, Rotdweilers, Elke & Mike; Stan & Roland: Fundamenten Theaterkerk op de proef gesteld 100% in de zevende Hemel

BEMMEL - Een van de eerste bouwkundige aanpassingen die uitgevoerd werden bij de ombouw van de Bemmelse Donatuskerk tot Theaterkerk, was het versterken van de oorspronkelijke fundamenten. Of dat wel echt noodzakelijk was, zal precies een jaar na de heropening van de kerk op de proef gesteld worden tijdens de vijfde uitvoering van '100% in Concert'.

Dit tweejaarlijkse feestje van muziekvereniging UDI in samenwerking met de Bemmelse dweilbands, zal na drie jaar opnieuw gevierd worden. Deze extra pauze van een jaar heeft alles te maken met de voorkeur van de organisatoren om deze spetterende feestavond op de planken van juist de Theaterkerk te brengen. Zowel UDI als feestband De Rotdweilers repeteren hier wekelijks en zijn zich hier het afgelopen jaar volkomen thuis gaan voelen.

En daarom nu dan, eindelijk weer, en zelfs twéé avonden achter elkaar '100% in de zevende Hemel'; een gevarieerde muziekavond vóór en dóór jong en oud: UDI zet zowel een 9-jarige trombonist, als een 80-jarige klarinettist op de bühne en alles wat daar aan leeftijden en instrumentarium tussen in zit.

Afgewisseld én samen met de Rotdweilers en de gerenommeerde zangers Elke Rouwmaat en Mike Pruyn zal een daverende en zeer gevarieerde muzikale show gebracht worden. Vanwege het debuut van '100% in Concert' in de Theaterkerk, zal de gepresenteerde muziek (losjes) gebaseerd zijn op kerkelijke, hemelse en goddelijke associaties…: Van Bach's 'Toccata et Fuga' (met Jos Meijland op het gerestaureerde kerkorgel!) via 'Take me to Church', 'God is a DJ' tot Adele's 'Skyfall': alles komt voorbij!

De cabareteske presentatie is in handen van het duo Roland Verheugd en Stan Aarntsen. Na afloop tijdens de al 9 jaar beroemde en beruchtgezellige nazit in de foyer zult u zich afvragen of u genoten hebt van een muziekspektakel of een cabaretvoorstelling met verdomd goeie muziek…

Kortom: '100% in de zevende Hemel': een totaalervaring! Te bezoeken vrijdag 27 én zaterdag 28 oktober om 20.00 (zaal open 19.30 uur) in de Theaterkerk, Bemmel. De vriendelijk geprijsde kaarten a tien euro zijn verkrijgbaar in boekhandel De Toren van Bemmel in de Dorpstraat van Bemmel. Meer info staat op: https://www.muziekvereniging-udi.nl/ http://www.derotdweilers.nl/ en http://www.100procentinconcert.nl/.

Modeflitsen bepalen straatbeeld in Huissen

Fotobijschrift: Niki Smit, kinderboekenschrijfster van o.a. 100% Coco (foto: Renée Bounin)

HUISSEN - Fashion Weekend Huissen staat voor de deur. Tijdens dit fashionfeestje op 28 en 29 oktober staat alles in het teken van fashion, lifestyle en gezelligheid. Hier hoort, naast de nieuwste najaarscollecties, natuurlijk ook muziek en een lekker drankje bij. Alles komt samen in één flitsend weekend met activiteiten voor groot en klein.

Diverse winkels presenteren modeflitsen met hun najaarscollecties op podia die in de winkelstraten staan opgesteld. Flitsende presentaties van dames-, heren- en kindermode, schoenen, sieraden, accessoires, sportoutfits en lingerie, zodat je kunt zien hoe je hip en trendy het najaar ingaat. Maar ook podia met woonaccessoires die inspireren hoe je je woon- of slaapkamer gezellig maakt voor de donkere tijd van het jaar. En wat is een modefeest zonder fashiondrankjes?

Zondag 29 oktober wordt er voor modebewuste kids een contest georganiseerd; 'Wie zijn dé Fashionista's (j/m) van Huissen?' Kids komen in hun meest fashionable outfit naar 'La Boutique d'Huissen' en laten zichzelf vastleggen voor de camera.
Voor de jury hebben we niemand minder dan kinderboekenschrijfster Niki Smit gevraagd. Zij wordt geassisteerd door kinderjurylid Ninthe. Samen kiezen zij uiteindelijk de Fashionista's (j/m) van Huissen. Niki Smit is aanwezig om te signeren of een selfie te maken met iedereen die dat wil.

Laat je dit weekend inspireren of complimenteren door de modepolitie. Neem een kijkje in de winkels voor de totale collectie. Een aankoop wordt bij veel winkeliers beloond met een korting of presentje. Sluit je Fashion Weekend gezellig af op één van de vele terrassen, in de restaurants of cafés die Huissen rijk is. We zijn tenslotte niet voor niets Heerlijk (in) Huissen.

De modeflitsen zijn op zaterdag 28 oktober tussen 10:00 en 17:00 uur en op zondag 29 oktober tussen 13:00 en 17:00 uur. De kidscontest is van 13:00 tot 15:30 uur. Niki Smit signeert tussen 14:00 en 15:30 uur.

Handbalvereniging Angeren bestaat vijftig jaar

ANGEREN - Met een erg geslaagde dag voor de leden heeft Handbal Vereniging Angeren haar 50-jarig bestaan heeft gevierd.

Als handbalvereniging organiseren we op 18 november (vanaf 20.00 uur) een reünie in De Letste Stuyer in Angeren. "Wij nodigen graag (oud) leden, (oud-)bestuursleden, (oud-)trainers / begeleiders, sponsoren, supporters en vrijwilligers uit. De entree is gratis inclusief koffie en een consuptie.

Wil je erbij zijn, meld je dan op tijd aan via: reuniehandbal@outlook.com. Mochten er nog leuke foto’s of anekdotes zijn, geef ze even door op bovenstaand mailadres."

Adreswijziging voor Gerarduskalenders

GENDT - Voor Gerardusdagkalenders, inzameling van kerst-, vakantie- en andere kaarten én oude mobiele telefoons, postzegels is het adres gewijzigd.

Het nieuwe adres is familie Niels-Gelsing is nu Nijmeegsestraat 31e in Gendt.

Sponsor bedankt!

BEMMEL - Met behulp van het Vlinderfonds was Eska Bemmel in de gelegenheid om drie nieuwe trompetten aan te schaffen. Via sponsor BizziBi.nl was het nieuwe kwartet compleet.

Vervangen en uitbreiding van de huidige cornetten was dringend nodig. Door het groeiende aantal leerlingen in het afgelopen jaar, acht stuks waarvan vier op trompet, was een gebrek aan instrumenten aanstaande. "Wij wensen Marlou, Marjo, Ilja en Jadon veel plezier met hun nieuwe instrument."

Adreswijziging voor Gerarduskalenders

GENDT - Voor Gerardusdagkalenders, inzameling van kerst-, vakantie- en andere kaarten én oude mobiele telefoons, postzegels is het adres gewijzigd.

Het nieuwe adres is familie Niels-Gelsing is nu Nijmeegsestraat 31e in Gendt.

Scoutingband Huissen zoekt slagwerkers

HUISSEN - Scoutingband Huissen is op zoek naar nieuwe muzikanten, voornamelijk op het slagwerk. Vind jij het leuk om op de grote- of kleine trom te slaan, dan zijn wij op zoek naar jou! Zowel ervaren muzikanten als leerlingen zijn welkom.

De lessen worden gegeven door een ervaren slagwerker. Tijdens onze gezamenlijke repetitie is er om de week een gediplomeerd dirigent aanwezig. Scoutingband Huissen is een gezellige groep muzikanten die regelmatig optreedt in Huissen en omstreken. Je hoort de scoutingband onder andere tijdens de Umdracht, avondvierdaagse, Sint-Maartenoptocht in Arnhem, pronkzitting en bij scoutingactiviteiten zoals het landelijk band concours, Sint-Jorisdag en overvliegen.

De repetities zijn iedere maandagavond van 20:00 tot 21:30 uur in het gebouw van Scouting Dannenburcht aan de Kloosterlaan in Huissen. Kom gerust de eerste twee maanden op proef meespelen.

Wil je meer informatie, kijk dan op onze Facebookpagina of stuur een e-mail naar band@scoutingdannenburcht.nl. Je bent welkom om op maandagavond te kijken bij een repetitie!

Koffieconcert Ons Verzetje

DOORNENBURG - Zondag 22 oktober geeft het gezelligheidskoor Ons Verzetje in het ontmoetingscentum weer het gezellige koffieconcert. Het koor staat bekend in wijde omgeving door hun gezellige optredens. Het zingt liederen voor ieder wat wils.

Het koor dat is opgericht in 2005 heeft koorleden die komen van omliggende dorpen, maar ook van uit Zevenaar en Didam. Het koor treedt op bij Zonnebloemverenigingen, zorginstellingen, bruiloften, buurtfeesten, et cetera. Het motto luidt nog steeds: 'als het maar gezellig en sfeervol is'. Ervaring is niet nodig, wel enthousiasme.

Ons Verzetje staat onder leiding van Wim Zweers. Elke woensdagavond is er repetitie van 20.30 tot 22.30 in het ontmoetingscentrum. Het belooft dan ook een zangspektakel te worden. De aanvang is 11.00 uur; de zaal is open om 10.30 uur. Entree is geheel gratis.

Ontmoetingscentrum staat aan de Kerkstraat 3 in Doornenburg. Informatie bij José Stoffels, 06 21865841 of 0481 464590 en José Burgers 0481 424063.

'Slippers' is van alle tijden

Foto: Annie Jansen

HUISSEN - In Theater Kees in Huissen wanen we ons weer even in de zeventiger jaren. Een oranje telefoon met draaischijf, luie stoelen en een platenspeler met muziek die je terugbrengt naar die tijd.

In het hart van Londen deelt Ginny Withaker (Jessica Lenting) met haar vriend Gregory (Thomas Veldhuizen) een flatje. Ze heeft echter te kampen met haar baas, met wie ze een verhouding heeft gehad die ze nu wil verbreken.

Intussen vindt Greg een paar slippers en een adres. Als hij nieuwsgierig vraagt van wie die zijn, verzint Ginny een leugentje om bestwil: “De slippers zijn van een vriendin en het adres is van mijn ouders”.

Als Ginny op zondag naar haar ouders gaat, besluit Gregory , die serieuze trouwplannen heeft, haar te verrassen en reist, zonder dat zij het weet, ook naar het platteland. Daar ontmoet hij Sheila (Heidi Drenth) en Philip (Oscar Peters), die zijn vrouw ervan verdenkt een verhouding te hebben, maar met wie? Het ene misverstand stapelt zich op het andere.

Een onderwerp dat van alle tijden is. Goed gespeeld door de vier leden van Theatergroep Koperen Kees en geregisseerd door Erwin Teering. De dames van Dames Platform Huissen hadden de eer om de try-out te zien en waren het er over eens: een geweldige voorstelling.

Nog te zien op 20-21-27 en 28 oktober in Theater Kees, Kampstuk 23 in Huissen. Aanvang 20.00 uur. Informatie en tickets via www.theater-kees.nl.

Ingezonden brief

Wmo in Lingewaard

Uit persoonlijke nood en min of meer gedwongen door 2 van mijn volwassen kinderen heb ik enkele weken terug het wmo-loket gebeld met verzoek om informatie mbt mijn problematische persoonlijke situatie als burger van de gemeente Lingewaard. Na 20 minuten in de wacht te hebben gestaan, kreeg ik contact met een wmo-medewerkster, mevrouw t.v. na een uitvoerige uitleg over mijn persoonlijke situatie en de reacties en antwoorden van deze medewerkster kreeg ik het gevoel met het wma-loket contact te hebben (wet maatschappelijke 'afwijzing'). Ik was behoorlijk ontstemd en heb mijn ervaringen aan enkele politieke partijen toegestuurd, heb het wmo-spoeddebat in de gemeenteraadsvergadering bijgewoond en heb mijn gram over deze wmo-ervaringen tevens in een artikel in deze krant gedeeld. Het toegezegde keukentafelgesprek kwam veel sneller dan verwacht. Een wmo-consulente, mevrouw w.h., bezocht mij thuis en deed mijn negatieve wmo-impressie onmiddellijk omslaan in een positieve. Ze kwam inlevend over, was deskundig mbt mijn aandoeningen, had diverse suggesties en aanbevelingen en legde dit vast in een keurig objectief concept-besprekingsverslag, waarop ik mijn opmerkingen kon loslaten. Mijn complimenten voor het optreden van deze consulente. Mijn wma gevoel werd weer een wmo gevoel. Er was sprake van ondersteuning zoals de wet dat ook voorschrijft. Tevens werd ik, na een aktie van een aangeschreven gemeenteraadslid (h.a.), uitgenodigd voor een gesprek met twee medewerkers uit het wmo-domein. In een open en goed gesprek heb ik mijn negatieve ervaringen kunnen overbrengen. Ook hier hield ik een positieve indruk aan over. Hoe het vervolg gaat lopen, dat wacht ik af. Maar ik ben blij nu ook eens een positieve wmo-reactie met de lezers te kunnen delen.

Ben maasman

Angeren

Modeshow bij Vrouwenvereniging Angeren

ANGEREN - Dinsdag 24 oktober om 20.00 uur wordt in het Dorpshuis door de Vrouwenvereniging Angeren een modeshow gehouden.

Deze show wordt verzorgd door Smits Mode. Door de mannequins worden vooral de najaar en wintercollectie getoond. Ans Smits is zelf de spreekstalmeester op deze avond en zal op een leuke manier de show presenteren. Enkele mannequins zijn leden van de vrouwenvereniging.

Introducees zijn welkom op deze avond tegen betaling van vijf euro. Dit is inclusief een kopje koffie.

Oud papier in Doornenburg

DOORNENBURG – Op zaterdag 21 oktober halen leden van de harmonie Sint-Caecilia in Doornenburg vanaf 8:30 uur het oud papier weer op bij uw op.

Alle inwoners van Doornenburg worden verzocht het papier tijdig en goed verpakt aan de straat te zetten.

Gezellige middag in De Lingehof

BEMMEL - Op vrijdag 27 oktober én op vrijdag 24 november organiseert verpleeghuis De Lingehof in Bemmel een gezellige middag in het Grand Café.

Niet alleen de bewoners zijn enorm welkom, maar ook familie, vrienden, bekenden en mensen uit de buurt die van een gezellige middag houden. Het thema is de eerste keer: Oktoberfest. DJ Joep regelt passende muziek. U bent welkom vanaf 14.15 tot 17.00 uur. De entree is gratis, diverse drankjes tegen betaling verkrijgbaar. Heeft u vragen? Neemt dan contact op met de receptie van De Lingehof: 0481 470700

Zien en Horen in balans

HUISSEN - Donderdag 2 november staat bij Berendsen Optiek in het teken van oog- en oorzorg. Op deze dag slaan wij de handen inéén met het fysiotherapiepraktijk Broersen en Van Oeyen en osteopathie Van Eenennaam om u te informeren over verschillende oog-, oor- en duizigheidsproblemen evenals problemen betreffende oorsuizen (tinnitus).

Naast dat wij deze dag zullen stil staan bij de verschillende oog- en oorproblemen. Zullen er ook enkele leveranciers aanwezig zijn op deze dag zoals Rodenstock en Widex. Rodenstock (glasleverancier) zal aanwezig zijn met een DNEYE scanner hier volgt spoedig meer over. Widex (hoortoestelleverancier) is aanwezig om Widex toestellen te repareren maar u kunt ook uw hoortoestel (van een ander merk) laten reinigen.

Volgende week staat ook in deze krant een artikel vinden over deze open dag. "Daarnaast kunt ons op social media volgen, Facebook en Instagram."

Polman Opticiens toont grootste brillen- collectie van Nederland op het Eyewear Event

ARNHEM – Op 22 oktober kijkt u uw ogen uit in de Eusebiuskerk in Arnhem, tijdens het unieke Polman Opticiens Eyewear Event. Nergens is er zo'n grote collectie kinder-, heren-, dames- en zonnebrillen bij elkaar! Tussen 11.00 en 18.00 uur wordt de bezoeker hartelijk ontvangen door vakkundige optiekspecialisten.

Polman Opticiens mag de titel 'Nederlands Beste Opticien 2016' dragen, dus van het Eyewear Event mag men wel wat verwachten. Zo zullen diverse internationale topmerken vertegenwoordigd zijn. Van gerenommeerde merken zoals Lindberg, Adidas, Bentley, Cartier, Gucci en Ray-Ban zijn de nieuwste modellen te zien, aan te meten en te bestellen.

De bezoeker wordt geïnformeerd over de nieuwste technieken zoals onder andere de dyslexiebril. Deze bril is een uniek hulpmiddel dat kinderen maar ook volwassenen met dyslexie kan helpen met het leren lezen. "Of laat u verwonderen door een demonstratie van de Orcam MyEye. Deze bril kan gedrukte tekst lezen en zelfs gezichten van bekenden herkennen die al eerder in beeld zijn geweest! Voor slechtzienden geeft het een vertrouwelijk gevoel om te weten wie er voor ze staat. Kom het ervaren in de Eusebiuskerk aan het Kerkplein 1 in Arnhem en maak tevens kans op een reischeque ter waarde van 250 euro."

Kinderopvang Zonnekinderen op studiereis naar Pistoia in Italië

LINGEWAARD - Van 1 tot en met 4 oktober bezocht een groep medewerkers van Zonnekinderen de stad Pistoia in Italië. IKC directeuren, stafmedewerkers en teamcoördinatoren deden inspiratie op over het gedachtegoed van Reggio Emilia waar deze streek ook bekend om staat.

Binnen Reggio Emilia ligt de nadruk op het luisteren in plaats van op het vertellen. Er gaat veel aandacht naar het creëren van een uitnodigende, inspirerende omgeving, waardoor kinderen zich gestimuleerd weten zich te uiten en hun creativiteit te ontwikkelen. Een belangrijke rol is hierin niet alleen weggelegd voor de pedagogisch medewerkers, maar ook voor de ouders. Ieder kind is hier het stralend middelpunt, iets wat perfect aansluit op het motto van Zonnekinderen en de IKC's.

Middels het bezoeken van een aantal kinderdagverblijven en kleuterscholen hebben de medewerkers volop ideeën op gedaan om de kwaliteit van de opvang verder te verhogen. Er is veel tijd besteed aan het maken van de vertaalslag vanuit de Italiaanse cultuur naar de Nederlandse, maar wel passend binnen de filosofie van Zonnekinderen. Iedereen heeft veel zin om aan de slag te gaan met de ideeën en te zien hoe de kinderen hiervan profiteren. Als laatste stond er een bezoek aan Florence op het programma, een mooie afsluiter van een inspirerende studiereis.

Volop circulaire kansen voor de regio Arnhem-Nijmegen

BETUWE - De regio Arnhem-Nijmegen biedt volop kansen voor ondernemers die de stap willen zetten naar circulair ondernemen. Zo blijkt uit de scan die de Rabobank heeft laten uitvoeren om de circulaire kansen in de regio in beeld te brengen. Het rapport werd op 12 oktober gepresenteerd in het circulaire energiepositieve kantoorgebouw van Alliander in Duiven. Ondernemers en belanghebbenden uit de regio kwamen daar bij elkaar voor de aftrap voor de Circular Economy Challenge.

Het onderzoeksrapport laat zien welke kansen er voor ondernemers zijn op het gebied van circulaire economie binnen diverse. Concrete voorbeelden zijn warmte delen, alternatieve brandstoffen voor vervoer, hergebruik van bouwmaterialen, enzovoort. Naast de vele duurzaamheidsinitiatieven die er al zijn in de regio, is er ook veel potentie. Bovendien willen zowel overheid als ondernemers sneller ontwikkelen richting circulaire economie. Met het rapport en de Challenge willen de Rabobanken uit de regio ondernemers stimuleren om zelf met de kansen aan de slag te gaan.

De challenge helpt enthousiaste ondernemers bij hun circulaire ambities. Een selectie van twintig bedrijven gaat de uitdaging aan om een circulair businessplan op te zetten. Een bedrijfsscan maakt inzichtelijk wat de circulaire kansen van de deelnemers zijn. Tijdens workshops kijken lokale ondernemers concreet naar hun circulaire businessplan: hoe kunnen zij meer circulair gaan ondernemen, wat levert dat op en waar liggen kansen.

De Circular Economy Challenge is een initiatief van de Rabobank in samenwerking met KPMG en MVO Nederland. Het onderzoeksrapport is beschikbaar via de websites van de Rabobanken Arnhem en omstreken, Rijk van Nijmegen en Oost Betuwe. Bedrijven die interesse hebben in deelname aan de Challenge kunnen mailen naar communicatie.oostbetuwe@rabobank.nl

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende locaties voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Woensdag 25 oktober van 10.00 – 12.30 uur in het Hof van Breunissen (Kloosterplein 4) in Gendt

Woensdag 25 oktober van 19.30 – 21.30 uur in dorpshuis De Tichel (Kolkweg 5a) in Haalderen

De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

LT Woninginrichting: de vloerspecialist met de scherpste prijzen!

ARNHEM – Alle bekende merken vloerbekleding, of dat nu tapijt, laminaat of hout is, LT Woninginrichting levert het u tegen de meest aantrekkelijke prijs van de regio! En uiteraard wordt het ook vakkundig en netjes voor u gelegd.

De keuze voor een nieuwe vloer kan soms best lastig zijn. Een vloer moet voor langere tijd liggen en is vaak zeer bepalend voor de sfeer in een ruimte. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de intensiteit van het gebruik ervan. Maakt u dan eens een afspraak met de specialisten van LT Woninginrichting voor deskundig advies bij u thuis. Geheel vrijblijvend natuurlijk. LT Woninginrichting neemt dan een reeks van stalen van de diverse vloeren mee. Dat is ideaal, want bij u thuis kunt u de vloer dan goed bekijken met het licht in de kamer waar de vloer moet komen. Bovendien is het fijn dat u de kleur van uw nieuwe vloer bij uw meubels of bij uw keuken kunt bekijken. Het licht in een showroom is namelijk altijd anders dan bij u thuis. Ook het bekleden van uw trap is bij LT Woninginrichting in zeer goede handen. Voor slechts 199 euro (inclusief vloerbedekking) wordt uw trap netjes in orde gemaakt. Met 25 jaar ervaring is daar geen twijfel over mogelijk. U bent er altijd verzekerd van een klantvriendelijke service én garantie uiteraard. De positieve reviews van klanten, die te lezen zijn op Werkspot.nl, spreken voor zich.

Een vrijblijvend advies bij u thuis is met één telefoontje te regelen: 06 12734738. LT Woninginrichting komt graag bij u over de vloer!

Hoera!
Dani is 18 oktober jarig
Gefeliciteerd

Liefs Ryan en Fenna

HIEP, HIEP, HOERA
65 jaar!
Gefeliciteerd met je verjaardag
Een hele fijne dag!

Liefs van ons allemaal x

Op 19 oktober wordt onze lieve Fleur 16 jaar.
Dat vieren wij dit jaar weer lekker thuis.
Gefeliciteerd
Liefs van ons allemaal xxx

Deze sportieve dame is gek op alle dieren

en wordt op 23 oktober al 8 jaar !

Een dikke verjaardagsknuffel van opa en oma's.

"Hieperdepiep Hoera onze lieve papa
wordt 20 oktober 40 jaar!
Wij houden van jou! Dikke kus
Jelmer, Melle en mama natuurlijk."

Dit bruidspaar is op
25 oktober 50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd!
Liefs van ons zessen.

Deze mooie vrouw wordt
24 oktober 60 jaar.
Proficiat xxx
Liefs van ons 2.

Deze toppers hebben hun
zwemdiploma B gehaald.
Gefeliciteerd Owen en Roan!
Neil, Ryan, Glenn en Fenna

Hoera Hoera!
Onze Gerrit en Wouter Vink
uit Dodewaard gaan met pensioen.
Jongens geniet er van…
Groetjes van jullie Collega's Jan,
Teunis en Dirk

Hiep Hiep Hoera
Lisa wordt 24 oktober 5 jaar
Hartelijk Gefeliciteerd
Liefs van Bennie en Lea

Winnaars fotowedstrijd dierenartspraktijk

BETUWE - Afgelopen zaterdag op 7 oktober vond de jaarlijkse open dag voor dierenartspraktijken plaats. Het werd een leuke middag, met puppycursussen, de knuffeldokter, diverse boeiende lezingen en als afsluiting de bekendmaking van de winnende foto van je huisdier!

Op de foto’s staan de winnaars van de categorie 'Kat van het jaar' en ‘Hond van het jaar’, uitgereikt door dierenarts Laura Wagenaar van dierenartspraktijk Oost-Betuwe.

Het aankomende jaar zullen deze afbeeldingen van deze mooie huisdieren op de uitnodigingskaart voor vaccinaties verschijnen! Het was weer een geslaagde dag!

Feestavond van hengelsportvereniging De Snoek

GENDT - Op 28 oktober is het weer zo ver!! De jaarlijkse feestavond van hengelsportvereniging De Snoek bij De Klok Horeca Gendt.

Een spetterende avond waar de koningen en koninginnen worden gehuldigd. Tijdens deze avond is er ook weer de grote verloting, met elk jaar weer prachtige prijzen. Er is live muziek en een hapje en een drankje!

Het belooft weer een gezellige avond te worden. De avond begint om 20.00 uur. De entree is voor leden en partner gratis; introducés betalen 7,50 euro. Opgeven voor deze avond kan door een email te sturen naar hsvdesnoekgendt@gmail.com of 0481 421043 te bellen.

Hutaf 1 en 2 lijden nederlaag in Klazienaveen

HUISSEN - Hutaf 1 en 2 speelden afgelopen zaterdag beide in het Drentse Klazienaveen tegen de hoogste twee jeugdteam van De Treffers ’70.

Op basis van de ranglijst beloofde de wedstrijd van Hutaf 1 een spannende te worden. Na een hoopvol begin met een winstpartij van Mats Janssen duurde het tot de laatste wedstrijd voordat het tweede Huissense punt op het scorebord kwam. Joeri van Ekeren was hiervoor verantwoordelijk. Door deze 8-2 nederlaag bezet Hutaf 1 momenteel de onderste plaats op de ranglijst.

Ook Hutaf 2 had het lastig ondanks de voorsprong op de ranglijst. Dankzij twee overwinningen van Sam ten Westenend en één overwinning voor zowel Jaimie Brans als Matthijs van Hilten wist het team de nederlaag te beperken tot 6-4. Omdat concurrent Dokkum 1 met dezelfde cijfers verloor is de strijd om de koppositie ongemeend spannend.

In ’t Koelhuis speelde Hutaf 4 tegen de Treffers uit Arnhem. Danny Schuurman en Britt Stellaard wonnen beide twee wedstrijden terwijl Sarah Teunissen puntloos bleef. Hierdoor bleven slechts vier van de tien punten in Huissen.

In de derde klasse speelde Hutaf 6 in Veenendaal tegen SKF 5. Luca Goris wist knap twee overwinningen binnen te slepen. Daar waar Pawel Jansen zijn meerdere moest erkennen in al zijn tegenstanders wist Floris Koerts één partij uit het vuur te slepen. Ondanks dat ging de wedstrijd met 6-4 verloren.

De Snertrit van Angerse Oldtimer Club

ANGEREN - Op zondag 8 oktober heeft de Angerse Oldtimer Club de Snertrit gereden. Met hier en daar een donker wolkje aan de lucht zag het er betrouwbaar uit. Het aantal aanmeldingen was groot dus de deelnemers gingen van het beste uit.

Tijdens het inschrijven van de deelnemers bij ons clubhuis De Letste Stuyver was het erg gezellig. Onder het genot van een kopje koffie kwamen er weer sterke verhalen ter tafel. Rond 10.30 uur begaven de deelnemers zich naar de voertuigen om te starten. Het vertrek liep vlekkeloos.

De rustplaats was deze rit bij het Skoda Museum in de Krakkedel. Eigenaar Hans Hubers was zo gastvrij om dit mogelijk te maken. Hans is in het bezit van oude Skoda's in elke uitvoering en model. Onder het genot van een kopje koffie en een appelpunt konden de deelnemers een rondgang maken door het museum.

Na afloop zijn Hans en partner bedankt en in de bloemetjes gezet. De tweede helft van de rit bracht ons via een mooie omweg naar het clubhuis. Waar Gerben en Danielle de goed gevulde snert (erwtensoep) warm hadden. Aangevuld met een pannenkoek. De deelnemers lieten het zich smaken. Onder het drinken van een drankje werd de geslaagde dag doorgenomen. Hier en daar hebben de deelnemers nog wel een buitje gehad. Ondanks dit is het goed verlopen. Op naar het seizoen 2018 wat het buitengebeuren betreft.

Afsluiten moestuinseizoen van klas 7a en 7b van de Pius X 'Ik ga de tuintjes erg missen'

BEMMEL - Het is altijd spannend wat er uit de grond komt. Groente meenemen is tof, maar de eerste keer kwam ik met een zak onkruid thuis. Ik vind spinnen eng, niet doorvertellen hoor. Eén bij vind ik eng, maar tussen veel bijen in de bijenstal staan, weer niet. Onkruid wieden was het leukst… het haalt alle onkruid weg, maar meteen ook alle gedachten. Ik en de moestuin zijn gelukkig met elkaar… ga zo door tuintjes.

Dit zijn enkele zinnen uit ‘mijn moestuin’. Met het rooien van de laatste zonnebloem is het seizoen voorbij. Gelukkig waren er nog wat toetsvragen, zodat wij weten hoe het is ervaren. Eigen groenten telen en ze thuis opeten, vonden de kinderen het leukst. Ook water geven en elkaar helpen werd ook leuk gevonden. Onkruid wieden en gereedschap schoonmaken was minder favoriet. Wat met de bietjes thuis gebeurde weten wij niet. Veel kinderen vinden ze op deze leeftijd nog niet lekker.

Naast het werken in de moestuin ging ook de uitleg over allerlei onderwerpen erin als koek. De boerderij van Herman bezoeken, in de bijenstal van imker Hans rondlopen, bodemdieren bekijken, de kruiden van Greet ruiken, proeven en er thee van maken, en je eigen tomatenplant thuis verzorgen zijn ervaringen die je elk schoolkind zou gunnen.

Wat tenslotte voor kinderen heel moeilijk lijkt, is om een putje van 15 centimeter diep te maken en een aardappel met de oogjes naar boven te poten of om een geultje te trekken en het spinaziezaad goed te verdelen. Het lijken redactiesommen, die je met de handen moet uitvoeren!

Tot ziens kinderen… wij gaan jullie missen.

Jan de Moor en Johan Hesselink

Eerste hulp bij energiebesparing Energie besparen? Graag! Maar hoe?

LINGEWAARD - In de voorgaande artikelen hebben we u tips gegeven hoe u energie kunt besparen door andere gewoontes, zoals de gordijnen ’s avonds sluiten, lampen niet laten branden in ruimtes waar u niet bent, korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten.

Wij willen u nu gaan informeren over maatregelen, die wel geld kosten, maar ook een gunstig effect hebben op uw energieverbruik, zodat u op termijn geld bespaart.

Het isoleren van de woning

Het isoleren van naden en kieren, van spouwmuren, van vloer en kruipruimte en van ramen en dak. U legt dan als het ware een schil om uw huis, waardoor er minder warmte verloren gaat. Als bijkomend voordeel wordt de woning ook droger, en daarmee comfortabeler. Misschien bent u er niet zeker van of deze maatregelen nodig zijn in uw woning. U kunt gratis advies vragen bij Het Energieloket, dat eens per twee weken spreekuur houdt, afwisselend in Bemmel en in Huissen (www.energieloketlingewaard.nl)

Ook kunt u lid worden van Coöperatie Lingewaard Energie. Elk nieuw lid heeft recht op een warmtescan van de woning met een warmtebeeldcamera. Dan wordt duidelijk waar eventueel warmtelekken zitten en wat u er tegen zou kunnen doen (NB: dit kan alleen in de koude maanden). Ook kunt u hulprijgen bij een offerte-traject zonnepanelen en/of zonneboilers, inclusief beoordeling van offertes.

De contributie bedraagt 20 euro per jaar, en daarmee hebt u ook toegang tot themabijeenkomsten en voordeelacties.

Meer informatie : www.lingewaardenergie.nl

Het eerstvolgende spreekuur van het Energieloket is op woensdagmiddag18 oktober 14.00 tot 16.00 uur in Bemmel

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 23 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, wortel-ui stamppot met gehaktbal én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

"Wilt u ook genieten van zo'n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu's beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Feestavond van hengelsportvereniging De Snoek

GENDT - Op 19 oktober is het weer zo ver!! De jaarlijkse feestavond van hengelsportvereniging De Snoek bij het clubhuis in Gendt.

Een spetterende avond waar de koningen en koninginnen worden gehuldigd. Tijdens deze avond is er ook weer de grote verloting, met elk jaar weer prachtige prijzen. Er is weer een hapje en een drankje!

Het belooft weer een gezellige avond te worden. De avond begint om 17.00 uur. De entree is voor leden en partner gratis; introducés betalen 7,50 euro. Opgeven voor deze avond kan door een email te sturen naar hsvdesnoekgendt@gmail.com of 0481 421043 te bellen.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 23 oktober kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: soep, wortel-ui stamppot met gehaktbal én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Gevraagd wordt zelf drie afsluitbare bakjes mee te nemen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het Bemmels afhaalpunt is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).