GN Lingewaard

6 september 2017

GN Lingewaard 6 september 2017


Historische Kring Angeren tijdens Open Monumentendag

ANGEREN - De Historische Kring Angeren (HKA), gaat met het thema van de Open Monumentendag 'Burgers, boeren, buitenlui', de boer op gaat.

Angeren kende vroeger een rijk boerenleven. In de Boerenhoek (kan het passender) op boerderij De Walbeekschen hof, wil de HKA je het boerenleven van vroeger laten (her)ontdekken. Op zondag 10 september is er van 10.00 tot 17.00 uur een fototentoonstelling/dia-presentatie en is oldtimerclub Angeren aanwezig met landbouwtrekkers van vroeger. Tevens is er volop gelegenheid om een kijkje te nemen in de schuren van de Walbeekschen hof. De Sasa (actieve senioren Angeren) en HKA zorgen voor de ontvangst en heten je graag welkom op de Walbeekschenhof; entree, koffie, thee gratis. De huidige eigenaar van de Walbeekschen hof ontvangt je graag om een stukje geschiedenis van de hof te vertellen. De hofstede was in 1788 eigendom van “'Mevrouw de Baronnesse van Walbeek' en komt zodoende aan de naam (bron Robert Melchers).

Foto: archief Ben Otters

De fototentoonstelling geeft een overzicht van de mechanisatie in en om de Angerse boerderijen. In de dia-presentatie staan vooral de steenfabrieken centraal. Oldtimersclub Angeren toont met liefde voor het vak en enthousiasme voor de hobby haar landbouwtrekkers van vroeger. Tevens zullen ze op gezette tijden een demonstratie ploegen verzorgen. Kom zondag 10 september tussen 10.00 en 17.00 uur naar de Open Monumentendag op boerderij De Walbeekschen Hof aan de Boerenhoek/Lodderhoek.

Traditonele schutterskermis in Doornenburg

DOORNENBURG - Van zaterdag 16 tot en met dinsdag 19 september vindt weer de traditionele schutterskermis van schutterij Gijsbrecht van Aemstel plaats. Voorafgaand aan dit jaarlijks terugkerende schuttersfeest vindt op zondag 10 september om 11:00 uur in het schuttersgebouw de kermisvergadering plaats.

Tijdens deze ledenvergadering wordt het kermisprogramma, de toegang tot het schuttersgebouw en de hoogte van de consumptieprijzen besproken. De hoogte van de entreegelden en consumptieprijzen worden door de ledenvergadering vastgesteld. Verkoop entreebewijzen en aanmelden nieuwe leden kan van woensdag 13 tot en met vrijdag 15 september tussen 19:00 en 21:00 uur in het schuttersgebouw in Doornenburg. Aanmelden voor het koningschieten kan uitsluitend schriftelijk tot woensdagavond 13 september 00:00 uur bij de president van de schutterij.

Programma

Zaterdag 16 september

14:00 uur Opening schutterskermis

14.30 uur Prijsschieten en koningschieten op de vogel aan de Sterreschans in Doornenburg

20:00 uur Schuttersfeest met muziek van The Perfect Showband

Zondag 20 september

10:00 uur Eucharistieviering gevolgd door een muzikale vendelhulde voor de vrijwilligers en medewerkers van geloofsgemeenschap Sint-Martinus

20:00 uur Schuttersfeest met muziek van The Perfect Showband

Maandag 21 september

09:00 uur Eucharistieviering voor de overleden leden van de Schutterij gevolgd door een kranslegging bij Kruisbeeld Kerkstraat/Kasteelsepad

10:15 uur Huldigingen jubilarissen met aansluitend de uitreiking van De Gijsbrecht

11:00 uur Schuttersfeest met muziek van The Perfect Showband

12:00 uur Ontvangst jubilarissen en winnaar van de Gijsbrecht

20:00 uur Schuttersfeest met muziek van The Perfect Showband

Dinsdag 22 september

09:30 uur Huldiging Koningspaar en familie uitreiking van de Koningsringen

11.00 uur Schuttersfeest met muziek van The Perfect Showband

11:30 uur Ontvangst van het koningspaar in het Schuttersgebouw

20:00 uur Schuttersfeest met muziek van The Perfect Showband

21:00 uur Vendelhulde aspirant- en jeugdvendeliers aan het Koningspaar

Geslaagd voor ehbo-diploma

BEMMEL - Op maandag 28 augustus heeft de ehbo-vereniging Bemmel-Haalderen weer twaalf cursisten het ehbo-diploma mogen overhandigen.

De cursisten hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit diploma, na een officieel examen van het Oranje Kruis, in ontvangst te mogen nemen. "Mocht u in de toekomst ook een ehbo-cursus willen volgen, houd dan onze website en Facebook in de gaten voor meer nieuws hierover:
www.ehbo-bemmel.nl, www.facebook.com/ehbobemmel. Een e-mail sturen mag ook: cursus@ehbo-bemmel.nl."

Kobra komt naar Bemmel!

BEMMEL - Op zondagmiddag 1 oktober om 16.00 uur speelt Kobra de muziek-theatervoorstelling 'What the Waf' in de Theaterkerk in Bemmel.

Wie of wat is Kobra?Het Kobra Ensemble bestaat uit zes jonge vrouwen, die elkaar kennen vanuit het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor. Zij zingen een mix van klassieke en hedendaagse muziek, volks- en popmuziek. In hun voorstellingen gaan zang en theatrale verbeelding hand in hand.

Waarom in de Theaterkerk in Bemmel? Dit is een plek die nostalgische gevoelens oproept. Een plek met een fantastische culturele bestemming heeft door een krachtig burgerinitiatief. En een plek die het verdient om mooie voorstellingen in huis te krijgen.

Wat is 'What the Waf'? Een muziek-theatervoorstelling gewijd aan Nelly van Doesburg en haar relatie met Theo van Doesburg. In het jaar van De Stijl - de kunststroming met onder andere Rietveld, Mondriaan en Van Doesburg - weet Kobra met regisseuse Jorinde Keesmaat van dit gegeven een prachtige voorstelling te maken. Dit intrigerende gegeven krijgt op het podium gestalte in een zestal personages die 27 stukken zingen. Het stuk ging in première tijdens het Grachtenfestival in het Muziektheater. Vier keer uitverkocht, vier keer een groot succes. Met Jorinde Keesmaat maakte Kobra twee eerdere voorstellingen in het Concertgebouw.

Waarvan kunnen we Kobra kennen? Van onder meer Podium Witteman, Vrije Geluiden, NTR Klassieke Muziek Kwis, Grachtenfestival, DWDD, festival Down the Rabbit Hole. Meestal is Kobra te zien en te horen in de Randstad, maar nu eindelijk ook eens in deze contreien. Kaarten bij Cyriel Kegels 06 82924760 of bij de Theaterkerk. (www.theaterkerkbemmel.nl en www.kobraensemble.nl).

Repair Café Bemmel op LingewaardUIT! in Huissen

LINGEWAARD - Omdat de maandelijkse editie van het Repair Café Bemmel dit jaar samenvalt met het jaarlijkse evenement LingewaardUIT! komen de vrijwilligers van Bemmel naar Huissen om daar ter plekke op de vrijwilligersmarkt spullen te repareren.

Zij staan met hun kraam op 9 september van 12.00-16.00 uur op de Markt in Huissen. Terwijl uw kapotte spullen gerepareerd worden, kunt u meteen genieten van de gezelligheid in het centrum van Huissen, meedoen aan een sportieve challenge of een ronde langs de andere kramen doen. Een prima gelegenheid voor een middagje uit in het mooie Lingewaard!

In het Repair Café kan iedereen kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies en dergelijke hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat u het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

Data van Repair Cafés in de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder 'ParticipatiePunten’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien.

Nostalgie: vliegers maken

BEMMEL - Welke opa (oma) wil nog een keer kind zijn? Dat kan in het Dijkmagazijn in Bemmel. Daar kan opa met zijn kleinkind(eren) vliegers maken, die hij als kind vroeger gemaakt heeft, in verschillende soorten en maten.

De data zijn: zaterdag 9 en woensdag 13 september van 14:00 – 16:00 uur. Al het benodigd materiaal is aanwezig (inclusief kranten!). De vliegers worden opgelaten op een groot grasveld, vlakbij het Dijkmagazijn. Wie wordt kampioen? De kosten bedragen inclusief consumptie 7,50 euro. De vliegers met haspel en 100m touw mogen meegenomen worden. Aanmelden noodzakelijk: dijkmagazijnbemmel@gmail.com of een telefoontje naar Kees van der Heijden, 0481 461712.

Het Dijkmagazijn is een natuurmuseum waar honderden vogels, dieren, insecten enz. in een natuurlijke omgeving opgesteld staan. Verder zijn er veel doe-activiteiten waarbij kinderen en volwassenen uren bezig kunnen zijn. Verreweg de meest gehoorde opmerking is dan ook 'We komen zeker nog een keer terug, want we hebben lang niet alles gezien'.

Het Dijkmagazijn is aan Waaldijk 1 Bemmel. (www.lingewaardnatuurlijk.nl)

Nieuws vanuit De Tichel

HAALDEREN - Bingo: Iedere 1ste en 3de woensdagavond is er om 20.00 uur een bingoavond. De eerstkomende bingoavonden zijn woensdag 6 sept./20 sept./4 nov./18 nov./6 dec./13 dec.

Eetcafé: wij hebben sinds kort toestemming van wethouder Theo Janssen om het eetcafé in de voormalige ruimte van de SKAR te mogen organiseren. Hier zijn we heel blij mee. Momenteel zijn we nog in overleg met de SWL hoe we dit verder gaan oppakken. De bijdrage is vier euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. De inkomsten zijn ten bate van de Stichting Welzijn Lingewaard, die dit open eetcafé met behulp van vrijwilligers organiseert.

Binnenkort wordt ook een dependance van bibliotheek Gelderland geopend in de ruimte die door de peuterspeelzaal werd gebruikt. De openingstijden et cetera zullen nog gepubliceerd gaan worden. De bibliotheek zal met een leuke openingsaanbieding gaan komen.

Bij het participatiepunt kunt u terecht voor al uw vragen over maatschappelijke ondersteuning, leefbaarheid, zorg et cetera. Dit is telkens op de maandagmiddag in de even weken van de maand van 13.00 tot 15.00 uur.

Het repaircafé is de laatste woensdagavond van de maand vanaf 19.30 tot 21.30 uur

Wilt u informatie over de verenigingen, die hun clubhuis in De Tichel hebben, dan kunt u op de website van De Tichel kijken of bij de betreffende verenigingen. Ook kunnen onze medewerksters u altijd doorverwijzen naar activiteiten.

Zoekt u ruimte voor vergaderen, repeteren, cursussen, lezingen, musiceren of welke activiteit dan ook, wij komen graag aan uw wensen tegemoet. Kijk eens op: www.dorpshuisdetichel.nl.

3 Oever Festival en de kunst

Foto: foto Nemeton van SJI Parts, fotograaf Barbara Beekman. Foto: foto Nemeton van SJI Parts, fotograaf Barbara Beekman.

REGIO - Tijdens het 3 Oever Festival, van 15-17 september in de hele Gelderse Poort, zijn ruim 400 artiesten en kunstenaars actief, op allerlei locaties en met heel veel verschillende kunstvormen.

Een aantal kunstenaars is speciaal voor het 3 Oever Festival aan de slag gegaan voor een bijzondere productie. Zo heeft choreografe Steffi van Leth meerdere plekken van het festivalterrein bezocht. Uiteindelijk heeft ze besloten om in de Millingerwaard, aan de oever van de Waal, een dansvoorstelling te gaan ontwikkelen. Het is een eerbetoon aan de 8000 jaar oude, versteende, eikenstammen, die hier het natuurlijk kunstwerk Woodhenge vormen. Het is de voorstelling 'Nemeton' geworden. Samen met danseres Annemarie Oerlemans en zanger Gerben van den Bosch zal zij op zaterdag- en zondagmiddag haar ervaring met het publiek delen. Het is mogelijk voor deze voorstelling te reserveren via www.3oeverfestival.nl/programma.

Een voorstelling als deze past bij uitstek bij het 3 Oever Festival, waar natuur en cultuur met elkaar worden verbonden. Het publiek kan niet lui achterover hangen, maar moet actief op pad, van locatie naar locatie, door het bijzondere landschap van de Gelderse Poort.

Veel voorstellingen en tentoonstellingen zijn gratis, soms wordt 'voor de pet' gespeeld, voor een aantal voorstellingen (zoals Nemeton) wordt een toegangsprijs (vaak 5 euro) gevraagd. Meer informatie over locaties en programma staat op www.3oeverfestival.nl.

Museum Mea Vota tijdens Open Monumentenweekend

HUISSEN - In het kader van het Open Monumentenweekend is het museum Mea Vota op 10 september van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Mea Vota ligt aan de Boskoops Glorie 33 in Huissen.

De echte Huissense druiven beginnen goed te rijpen er is dan ook gelegenheid voor het publiek om een kijkje in de kassen te komen nemen om de trots van Mea Vota met eigen ogen te aanschouwen. Tijdens deze dag is er tevens de mogelijkheid om onze heerlijke druiven te kopen. Als thema is dit jaar gekozen voor: ‘Boeren, burgers en buitenlui’. De nadruk ligt hiermee sterk op mensen en op hun onderlinge economische en culturele relaties. Het thema verbindt stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, en het verbindt uiteenlopende historische perioden met het heden.

Er zijn die dag verschillende activiteiten georganiseerd; vanaf 13.00 uur wordt er elk uur een rondleiding verzorgd door de kassen met druiven onder begeleiding van een ervaren tuinder. Ook is er weer de een wijnproeverij van de heerlijke Mea Vota druiven met op de achtergrond een muzikale omlijsting.

Zangvereniging uit Haalderen zoekt nieuwe leden

HAALDEREN - Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen zoekt versterking voor alle partijen.

De vakanties zijn voorbij; de scholen zijn weer begonnen, (bijna) iedereen is weer aan het werk en ook de verschillende koren in deze regio zijn weer gestart met de repetities. Ook Gemengde Zangvereniging Cantilene in Haalderen heeft de muziekstukken weer opgepakt. Cantilene is een koor met een geweldige groep van 41 zeer enthousiaste zangers en zangeressen waar je je als nieuw lid direct thuis zult voelen. Tijdens de repetities wordt er goed en geconcentreerd gerepeteerd, waarbij ontspanning toch voorop staat!

Al vanaf het moment van oprichting staat het koor onder leiding van dirigent Gerard Rutjes uit Bemmel. De leden komen niet alleen uit Haalderen, maar uit de hele regio. "Wij zijn op zoek naar nieuwe leden! Voor alle partijen, met name de bassen kunnen wel wat versterking gebruiken. Hou jij ook van zingen, vind je het leuk om dat samen met anderen te doen? Kom dan eens kijken en luisteren bij Cantilene! De instap bij ons koor is heel laagdrempelig; er hoeft niet te worden voorgezongen maar op eigen verzoek kunnen we samen bepalen welke stem er in je schuilt."

"Heb je interesse loop dan gerust eens binnen. Je bent welkom! De voorzitter en de dirigent ontvangen je graag. Schroom dus niet en kom gerust eens aan. Wij repeteren elke dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur in dorpshuis De Tichel in Haalderen. Voor meer informatie kun je bellen met de voorzitter P. Demon. Hij is bereikbaar via 0481 463220."

Inloopspreekuur bij Platform Gendt

De voormalige straatlantaarn in herinnering

GENDT - Het inloopspreekuur is elke éérste donderdag van de maand (nu 07 september) van 19.00 tot 19.50 uur in het SKC De Leemhof aan de Dorpstraat 1 in Gendt.

Iedereen mag zonder afspraak binnenlopen of eventueel vooraf een afspraak maken voor het spreekuur. Onder het genot van een kopje koffie of thee, kan men bij het platform terecht over opmerkingen, suggesties of klachten betreffende leefbaarheid en veiligheid in de straat of wijk. Dit wordt in de aansluitende platformvergadering besproken en zo nodig doorgestuurd naar de Gemeente en/of Politie.

"Als u niet kunt komen op het afgesproken tijdstip kunt u ook e-mailen naar informatie@platformgendt.nl. Voor klachten over groenvoorzieningen, verlichting en trottoirtegels et cetera kan men rechtstreeks contact opnemen met de Gemeente Lingewaard, Kinkelenburglaan 6 in Bemmel telefoon 026 3260111. Wilt u meer informatie? Bent u geïnteresseerd in het werk van het platform of wilt u er meer van weten, neem dan vrijblijvend contact op met de voorzitter e-mail voorzitter@platformgendt.nl."

Meer informatie over uitvoeringen van platform Gendt staat op www. Platformgendt.nl.

Verhalen over Mozart en Chinese geschiedenis

HUISSEN - Vanaf donderdag 14 september is iedereen weer welkom in Bibliotheek Huissen om kennis te maken met verrassende onderwerpen.

De ‘Universiteit’ van de bieb laat regionale experts zoals Stan de Kort en Mieke Melief aan het woord. De laagdrempelige colleges bieden je de mogelijkheid je te verdiepen in uiteenlopende onderwerpen en mensen uit de regio te ontmoeten.

Wil je meer weten over Mozarts Die Zauberflöte? Stan de Kort vertelt in het eerste college op 14 september van 20.00 tot 22.15 uur over dit sprookje voor volwassenen vol tovenarij, idealisme, mystiek en spiritualiteit. Voor het tweede college op 12 oktober komt auteur Mieke Melief van 20.00 tot 21.30 uur naar de Bibliotheek Huissen. Haar tante bewaarde stapels brieven en foto's van hun Hollandse familie die in China een nieuw leven probeerde op te bouwen. Dit vormde de basis van haar boek 'Hier in het Oosten alles wel'. Neem met Mieke een kijkje in een periode in de Chinese geschiedenis (1919-1947) die in Nederland niet vaak onder de aandacht komt.

Na deze eerste colleges staan er nog zes colleges op het programma met uiteenlopende onderwerpen zoals het kiezen van de juiste wijn door Theo Kuijpers, de geschiedenis van de windmolen door Jan Meurs en de historie van Huissen door Jeanette van Nigtevegt-de Graaf. Voor bibliotheekleden en studenten zijn de colleges 2,50 euro, overige bezoekers betalen er vier. Kijk voor meer colleges en het kopen van een kaartje op www.obgz.nl/universiteiten of kom naar de bibliotheek.

Activiteiten gestart in De Kinkel in Bemmel

BEMMEL - Gedurende de zomer is De Kinkel drie weken gesloten geweest en is deze periode gebruikt om nog een aantal taken op het gebied van groot onderhoud uit te voeren. Zo is het gebouw voorzien van nieuwe brandmelders en een nieuwe brandmeldcentrale, is de elektriciteitsvoorziening gemoderniseerd en zijn kleefmagneten aangebracht op alle gangdeuren.

Alles is gereed om onze gebruikers weer optimaal de ruimte te geven om hun activiteiten uit te voeren.

Kermisvergadering bij Schutterij Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondag 10 september zal de kermisvergadering van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen plaatsvinden.

Op de agenda staan onder andere de bespreking van het programma van de schuttersfeesten, die zullen plaatsvinden van 16 tot en met 19 september aanstaande. Verder zullen de consumptie- en entreeprijzen door de schutters worden vastgesteld. De vergadering is in het Schuttersgebouw en begint om 11.00 uur. De schutters van De Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen zijn van harte uitgenodigd deze kermisvergadering bij te wonen.

Buurtbemiddeling beste oplossing bij burenruzies

BETUWE - Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur en in de verte twee ruziënde buurtbewoners… Buurtbemiddelaars komen de meest uitlopende problemen tussen buren tegen. Problemen waardoor mensen zich soms niet meer prettig voelen in hun huis of buurt. Terwijl met bemiddeling de situatie enorm kan opknappen.

Liefst 70 procent van de aangemelde zaken werd goed opgelost. 2564 getrainde bemiddelaars hielpen vorig jaar ruim 50.000 mensen bij het oplossen van burenconflicten. Dit blijkt uit de jaarlijkse benchmark Buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).

Lingewaard en Overbetuwe

In de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe waren in 2016 122 meldingen. Er zijn 22 vrijwillige buurtbemiddelaars actief. De meeste meldingen komen uit Huissen (35), Elst (26) en Bemmel (20). In deze gemeenten bestaat buurtbemiddeling al vanaf 1 september 2008 en was in 2016 het oplossingspercentage 75 procent. De verdeling van aanmeldingen over de beide gemeenten lag bijna 50/50: 63 meldingen in Lingewaard en 59 in Overbetuwe. Bijna 50 procent (60 aanmeldingen) kwamen direct van betrokken buren zelf. De top 3 van meest voorkomende klachten dit jaar is: geluidsoverlast, ergernissen rond huis en tuin en intimidatie.

Meer informatie over buurtbemiddeling Lingewaard en Overbetuwe op www.buurtbemiddelingnim.nl en voor tips hoe om te gaan met de buren staan op www.problemenmetjeburen.nl. Men kan ook tijdens kantooruren bellen naar 024 3232751 en vragen naar buurtbemiddeling.

School’s Cool Lingewaard zoekt vrijwilligers

LINGEWAARD - Jaarlijks biedt School's Cool kansrijke, kwetsbare leerlingen extra ondersteuning. Hiervoor zoeken wij vrijwillige mentoren die leerlingen willen ondersteunen bij schoolse zaken.

Afgelopen januari zijn Daniëlle van Deutekom en Heidy Daatzelaar van start gegaan binnen de Gemeente Lingewaard. Het project omvat twee programma’s. In het 12- programma richten we ons op de kwetsbare doelgroep die op de basisschool zit. Zij komen in aanmerking voor extra hulp op sociaal- emotioneel gebied en bij rekenen, taal en lezen. "We streven ernaar dat kinderen met meer zelfvertrouwen makkelijker meekomen in de groep. Binnen het 12+ programma zijn we gericht op de kwetsbare jongere die de overstap gaat maken naar het voortgezet onderwijs. De stap van de basisschool naar de brugklas is groot. Voor een aantal kinderen te groot. Het doel van School' s Cool is de kans op een succesvolle loopbaan in het voortgezet onderwijs te vergroten en vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen."

De leerlingen krijgen een eigen mentor die hen wekelijks ondersteunt. De mentor is een goed opgeleide vrijwilliger die met geduld, aandacht en enthousiasme een leerling gedurende enige tijd extra aandacht geeft. De leerlingen ontwikkelen hun kwaliteiten en talenten en krijgen meer inzicht in eigen kunnen.

"De eerste ondersteuningstrajecten zijn inmiddels opgestart. Toch zijn er meer mentoren nodig om aan de hulpvraag van scholen en ouders te voldoen. Bent u onze mentor? Of wilt u meer weten over School’s Cool Lingewaard? Neem dan contact met ons op! Mail naar: info@schoolscoollingewaard.nl. Volg ons op Facebook!"

Koffieconcert met zeemanskoor Schip Ahoy

GENDT - Zondagmorgen 17 september staat er bij de Gendtse Ouderenvereniging het jaarlijkse koffieconcert op het programma.

Ditmaal gooit kapitein Gert Huting deze morgen in de theaterzaal van Providentia de trossen los, om er met het zeemanskoor Schip Ahoy weer een gezellige morgen van te maken. Het koor heeft in korte tijd een behoorlijke reputatie opgebouwd als het gaat om 'n paar uurtjes een gezellige en ontspannende sfeer te kweken. Het repertoire is ondertussen ook van dien aard, dat er voor iedereen wel herkenbare meezingers tussen zitten. Ook het buitenlandse repertoire wordt niet meer geschuwd kortom, genoeg redenen om 17 september massaal naar Providentia te komen voor een zondagmorgen vol vrolijke zang. Iedereen is van harte welkom.

Niet-leden betalen drie euro entree en dat is inclusief koffie met een plak cake. Bovendien is de kans groot, dat men met een mooie prijs naar huis gaat, want tussen de bedrijven door, is er de traditionele verloting waar weer mooie prijzen mee te winnen zijn. De aanvang van deze klank en luisterijke morgen is 11.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat in Gendt.

Eerste hulp bij energiebesparing (3)

Energie besparen? Graag! Maar hoe?

Wassen en drogen:

Was alleen als het noodzakelijk is op 60 graden. Met de nieuwe wasmiddelen is wassen op 30 of 40 graden vaak voldoende, en kost 50% minder energie. Een besparing van zo’n 25 euro per jaar. Probeer altijd te wassen met een volle machine.

Minder was in de droger? Hang de helft van de wasjes, die normaal in de droger belanden, aan de lijn. Beter voor het milieu en het spaart zo’n € 30 per jaar uit aan energiekosten. Buiten drogen in de wind en de zon is helemaal gratis!

Ook bij de vaatwasser geldt : laat hem pas draaien als hij vol is. En gebruik het ecoprogramma: u bespaart al gauw zo’n 25 euro per jaar.

Koelen en Vriezen:

Een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege. Als u toe bent aan een nieuwe koelkast, koop deze dan “op maat” en let op het energielabel. Ontdooi producten uit de vriezer (tijdig) in de koelkast. Zorg dat de deuren goed sluiten. Koel warm eten eerst af, voordat u dit in de koelkast zet. Kies voor een koelvriescombinatie, want deze gebruikt altijd minder stroom dan twee aparte apparaten.

Precies genoeg water koken:Zet je water op voor thee, of kook je water voor de pasta of de aardappels? Verwarm niet meer water dan nodig is en bespaar zo’n 20 euro per jaar.

Meer informatie : Lingewaard Energie

www.facebook.com/LingewaardEnergie/

www.lingewaardenergie.nl info@lingewaardenergie.nl

Het volgende spreekuur van het Energieloket is woensdag 6 september van 14.00 tot 16.00 uur bij het participatiepunt SWL in Bemmel, 20 september van 14.00 tot 16.00 uur in Huissen.

Feestelijke onthulling Dijkdiorama II

Fotografie: Edwin Smits

BEMMEL - In november verscheen Dijkdiorama I aan de dijk in Bemmel. Het beeld associeerde op de waterrijke omgeving en kreeg talloze reacties.

Opnieuw is water de inspiratie, maar nu laat de fantasie het beeld in het nieuwe diorama nog meer drijven in dromen. Eefje Benning maakt met muziek de onthulling tot een bijzondere gebeurtenis. Naast een stuk van Wayne Siegel voor bariton saxofoon wekt ze met de klanken van haar instrument het nieuwe diorama tot leven.

Fotografie: Edwin Smits

Iedereen is welkom om getuige te zijn van de bijzondere onthulling aan de Waaldijk 16 in Bemmel op zaterdag 16 september om 16.00 uur.

Kattenluikje naar de eeuwigheid

HUISSEN - De scholen zijn weer begonnen. Het dagelijkse leven neemt weer zijn loop. We zijn druk, hebben veel te doen. Werk, huishouden, boodschappen, kinderen, vrienden, sport, facebook, WhatsApp, twitter, et cetera. Geen tijd om je te vervelen.

En toch is er zo af en toe behoefte aan een moment van rust. Even een pas op de plaats, even stil zijn. Het is goed om dan te weten dat er een plek is waar je een dak boven je hoofd vindt en grond onder je voeten. Waar je samen kunt dromen en tegelijkertijd vol energie de wereld in kunt gaan. Waar een traditie levend wordt gehouden en je je bewust bent van je achtergrond. Dan is het fijn dat je in een kerk bij elkaar kunt zijn. Dat het over echte dingen gaat en niet over oppervlakkige. Een plaats waar het stil is en waar één uur in de week ‘het kattenluikje naar de eeuwigheid kleppert’. (Marja Huson-ter Avest, n.a.v. ds. Henk Leegte, Tenachon 16, Stichting Pardes)

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen, zondag 10 september, 10.00 uur, ds. Matthijs Glastra. Met koffie/thee na afloop. Net als iedere vrijdagmiddag van 14-16 uur. U bent van harte welkom!

Koffieconcert met zeemanskoor Schip Ahoy

GENDT - Zondagmorgen 17 september staat er bij de Gendtse Ouderenvereniging het jaarlijkse koffieconcert op het programma.

Ditmaal gooit kapitein Gert Huting deze morgen in de theaterzaal van Providentia de trossen los, om er met het zeemanskoor Schip Ahoy weer een gezellige morgen van te maken. Het koor heeft in korte tijd een behoorlijke reputatie opgebouwd als het gaat om 'n paar uurtjes een gezellige en ontspannende sfeer te kweken. Het repertoire is ondertussen ook van dien aard, dat er voor iedereen wel herkenbare meezingers tussen zitten. Ook het buitenlandse repertoire wordt niet meer geschuwd kortom, genoeg redenen om 17 september massaal naar Providentia te komen voor een zondagmorgen vol vrolijke zang. Iedereen is van harte welkom.

Niet-leden betalen drie euro entree en dat is inclusief koffie met een plak cake. Bovendien is de kans groot, dat men met een mooie prijs naar huis gaat, want tussen de bedrijven door, is er de traditionele verloting waar weer mooie prijzen mee te winnen zijn. De aanvang van deze klank en luisterijke morgen is 11.00 uur en vindt plaats in de theaterzaal van Providentia aan de Dorpstraat in Gendt.

Ontmoetingscafé in Bemmel

BEMMEL - In het Ontmoetingscafé komen mantelzorgers bij elkaar om kennis rondom een bepaald thema op te doen en ervaringen te delen. Het Ontmoetingscafé is er voor familieleden die voor iemand zorgen en andere belangstellenden.

Op dinsdagavond 19 september van 19.30 tot 21.00 uur vindt er weer een Ontmoetingscafé plaats in Grand Café verpleeghuis De Lingehof aan de Gouden Appel 122 in Bemmel. Het thema van deze avond is 'Wilsbeschikking bij dementie'. Hoe maak je zo’n lastig onderwerp bespreekbaar? Voor iedereen is nadenken over wensen met betrekking tot de laatste levensfase belangrijk. Maar bij dementie ligt dat ingewikkelder. Daarom is het van groot belang deze wensen te bespreken en vast te leggen op een moment dat dat nog kan. Welke zaken zijn goed om vooraf te regelen en hoe doe je dat? Wie mag tijdens het leven de beslissing nemen bij wilsonbekwaamheid? Notaris Bob van Elst van Lingewaerd Notarissen zal tijdens deze avond uitleg geven over bovenstaande zaken. Medewerkers van de deelnemende organisaties zijn ook aanwezig voor het beantwoorden van uw vragen.

SWL organiseert deze bijeenkomsten in samenwerking met huisartsenpraktijk De Teselaar, Zinzia Zorggroep locatie verpleeghuis De Lingehof en RijnWaal Zorggroep. Voor aanmelding kan men contact opnemen met het Meldpunt SWL, 088 2552555 of mailen naar: meldpunt@swlingewaard.nl.

Gratis inloopavonden over directe hulp bij schulden

ARNHEM - Er zijn weer gratis inloopavonden 'directe hulp bij schulden'.

"Vraag hulp voordat het echt een prbobleem wordt wacht niet stel niet uit, kom langs. Wij www.stichting-sbbo.nl staan klaar met onze vrijwilligers/sters om directe hulp te bieden bij problematische schulden. Geneer u niet! De avonden zijn gepland op 2 oktober op 6 november en op 11 december. tijden tussen 19.00 & 21.00 uur in een ongedwongen sfeer in boerderij De Kroon aan de Randweg in De Laar-Oost."

Er is gratis parkeren aan de overkant van de weg achter de Jumbo. De koffie staat klaar. We zijn er ook voor belastingzaken en andere problemen met overheden, deze worden wel per geval bekeken of dit pro deo kan of niet. Wij nodigen zeker ook ZZP-ers uit en startende ondernemers. Goede raad hoeft niet duur te zijn."

Parochies De Levensbron en Sint-Benedictus Avond over Vormselproject

BETUWE - In het najaar van 2017 zal worden gestart met het vormselproject in de parochies Sint-Benedictus en De Levensbron. De voorbereiding op het H. Vormsel is bestemd voor leerlingen die in het eerste jaar van de middelbare school zitten.

De voorbereiding begint na de herfstvakantie en bestaat uit een gezamenlijk weekend en een aantal bijeenkomsten. De voorbereiding wordt na de toediening van het sacrament van het H. Vormsel afgesloten met een activiteit. Voor een belangrijk deel wordt gewerkt in kleine groepjes onder leiding van de leden van de werkgroep. Ouders en aanstaande vormelingen zijn welkom op de informatieavond op woensdag 27 september van 19.00 tot 20.30 uur in ontmoetingscentrum De Hoeksteen aan de Prinses Irenestraat 58 in Elst.

Deze avond krijgen kinderen en ouders informatie over wat het H. Vormsel inhoudt en hoe het programma van de voorbereiding in elkaar steekt. Aan het einde van de avond kan uw zoon of dochter zich inschrijven voor deelname aan de voorbereiding. Later tijdens de voorbereiding maken de kinderen zelf een definitieve keuze om het sacrament van het H. Vormsel te ontvangen.

Aanmelding kan via het secretariaat van Sint-Benedictus, 0481 451371 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur) of via een e-mail aan: secretariaat@stbenedictus.nl, tot uiterlijk donderdag 14 september.

Column

Gevoel

De Gendtse kermis is een feest voor inwoners en oud-Gendtenaren. Voor mijn website heb ik in vier dagen het gevoel van 'onze kermis' in beeld gebracht. Vier lange dagen noeste arbeid. Maar het was de moeite waard. Mooi feest, mooie reportages van mensen die plezier beleven aan hun kermis. Maar voor deze 64-jarige fotograaf en webbeheerder is zo'n klus slopend. Het was daarom heerlijk om op een gewone ochtend weer aan tafel te zitten met een boterham en de krant. En dan land je bikkelhard op deze knotsgekke wereld. Kip zit vol resistente bacteriën, kopt de voorpagina van Trouw. Mijn krant vindt terrorisme kennelijk minder nieuws om pas op pagina 4 melding te maken dat ook Rotterdam heeft besloten om in uitgaansgebieden obstakels te plaatsen om aanslagen met trucks of auto's te voorkomen. Amsterdam was al op die weg. Moet Lingewaard volgen? Moet mijn dorpse kermis ook met betonblokken worden beveiligd tegen terroristen? Nee, zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Je moet kijken door de bril van een terrorist. Terroristen zijn op zoek naar bekende plekken, waar altijd camera's zijn en waar je het wereldnieuws kunt halen. Dat moet voor ons Lingewaarders toch een hele geruststelling zijn. Ons wereldnieuws is dat raadslid Sjaak van der Welk schriftelijke vragen stelt over de slechte staat van het fietspad langs de Duisterestraat in zijn dorp. Sjaak heeft zelfs nog meer fiets- en voetpaden gevonden die onderhoud vragen. Ons wereldnieuws is dat het college met drie wethouders vertegenwoordigd was op de Gendtse paardenmarkt. En wat doen ze? Ik zag ze met zijn drieën gezellig keuvelen. Bekijk het positief, want het kan zonder bewapende beveiligers en betonblokken op straat. Terug naar het koelbloedige raadslid Sjaak. Zijn partij vindt veiligheid van verkeerswegen, fiets- en voetpaden in heel Lingewaard erg belangrijk. Heerlijk, de symboliek van de stoeptegel is terug in politiek Lingewaard. Terroristen zoeken wereldnieuws, geen dorpse kneuterigheid. Ik heb het veilige gevoel van Lingewaard gevonden.

Sjaak

RKVV Havo klaverjassen

HUISSEN - De klaverjasclub van Havo organiseert dit voetbalseizoen twaalf klaverjasavonden. Tijdens deze avonden speelt men telkens met een vaste maat.

Van de twaalf avonden tellen de tien best gespeelde avonden mee voor het algemeen klassement. Per speelavond en voor het algemeen eindklassement zijn er diverse mooie prijzen te winnen. Deelname bedraagt 3,50 euro De aanvangstijd van elke avond is 20.00 uur. De opbrengst van de klaverjasavonden is bestemd voor de Havo-jeugd.

Dit seizoen wordt er op de volgende avonden gekaart: 29/09/17 – 13/10/17 – 03/11/17 – 17/11/17 – 08/12/17; 12/01/18 – 02/02/18 – 16/02/18 – 02/03/18 – 16/03/18 – 06/04/18 – 20/04/18.

Noodkreet Tafeltje dekje

BEMMEL - Vrijwilligers gezocht voor Tafeltje dekje Bemmel / Haalderen. "Onze organisatie is bijna 40 jaar geleden opgericht door vrijwilligers en wordt nog steeds gerund door een enthousiaste en zeer betrokken groep mensen."

"Deze mensen bezorgen minimaal eens per week maaltijden. De maaltijden worden rond het middaguur bezorgd en dit neemt slechts anderhalf uur in beslag. Om deze voorziening te handhaven zijn we echter dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers en bestuursleden. We zoeken mensen met een auto voor de bezorging aan huis (hiervoor is een autokostenvergoeding), maar we hebben ook mensen zonder auto nodig voor de bezorging van de maaltijden voor de aanleunwoningen van De Gouden Appel.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Jan te Boekhorst, voorzitter (0481 461759/ 0628936171)."

Huis Zypendaal tijdens Open Monumentendag

ARNHEM - Op zondag 10 september is huis Zypendaal met korting te bezichtigen in het kader van Open Monumentendag. Huis Zypendaal is een in oude stijl ingerichte buitenplaats, gebouwd in de jaren 1762-1764 door de Arnhemse regentenfamilie Brantsen.

De hoofdverdieping is museaal ingericht. In de overige ruimtes is het centraal kantoor van Geldersch Landschap & Kasteelen gevestigd. Huis Zypendaal ligt op 20 minuten wandelen vanaf station Arnhem.

De rondleidingen beginnen om 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Entree: 6,00 euro, kinderen 4 - 18 jaar 2,80 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders hebben gratis toegang. Adres: Zypendaalseweg 44, Arnhem.

Gratis inloopavonden over directe hulp bij schulden

ARNHEM - Er zijn weer gratis inloopavonden 'directe hulp bij schulden'.

"Vraag hulp voordat het echt een prbobleem wordt wacht niet stel niet uit, kom langs. Wij www.stichting-sbbo.nl staan klaar met onze vrijwilligers/sters om directe hulp te bieden bij problematische schulden. Geneer u niet! De avonden zijn gepland op 2 oktober op 6 november en op 11 december. tijden tussen 19.00 & 21.00 uur in een ongedwongen sfeer in boerderij De Kroon aan de Randweg in De Laar-Oost."

Er is gratis parkeren aan de overkant van de weg achter de Jumbo. De koffie staat klaar. We zijn er ook voor belastingzaken en andere problemen met overheden, deze worden wel per geval bekeken of dit pro deo kan of niet. Wij nodigen zeker ook ZZP-ers uit en startende ondernemers. Goede raad hoeft niet duur te zijn."

Start cursus 'Schrijven over je leven'

RESSEN - Lijkt het je leuk om te schrijven over je eigen leven? Wil je dat je kinderen weten wie je bent? Of voel je dat het goed voor jezelf is om je verhalen op te schrijven? Dan ben je met een cursus ‘Schrijven over je leven' aan het goede adres.

Onder begeleiding van schrijfdocente Marijke de Kruijff doe je schrijfoefeningen om je herinneringen op te frissen en leer je de dingen die je ontdekt op te schrijven. Je komt uit bij punten in je leven die misschien vergeten leken. Elke tekst die je schrijft is een fragment dat bijdraagt aan het mozaïek van jouw leven. Schrijfervaring is niet nodig, het gaat niet om spelling of zinsbouw, maar om het plezier van herinneren en die herinneringen vervolgens in woorden vast te leggen.

"We werken in een groep van maximaal acht personen. De schrijfcursus (zeven ochtenden, eens per twee weken) zal op dinsdagmorgen in de bibliotheek van Bemmel aangeboden worden en op vrijdagmorgen in gemeenschapshuis De Kosterij in Ressen (naast het kerkje), van 10.00 tot 12.30 uur. De cursus in Bemmel start op 26 september en in Ressen op 29 september.

Voor verdere informatie en aanmelding: 06 17829303 of via mail: marijkethuis@hotmail.com.

Jonge duivenvlucht Peronne: winst voor Eef van Aalten

HUISSEN - Zondag 13 augustus werden de duiven met prachtig weer om 09.15 gelost op een afstand van 306 kilometer.

De snelheid lag rond de 80 kilometer per uur. De eerste duif landde om 13.05 uur op het hok van Eef van Aalten. 2e. C. Vermeulen. 3e. T. Sas. 4e. C. Neijenhuis. 5e. P.J.H. van Ooijen.

Kunstlokaal Bemmel op landgoed Doornik

REGIO - Op en rond het landgoed Doornik zullen in het weekend van 9/10 september aanstaande diverse activiteiten plaats vinden in het kader van het Festival De Oversteek en de Open Monumentendag.

In het programma van het Festival De Oversteek staan de Doornikse natuurakkers centraal. Op zondag 10 september vindt er een rondleiding plaats op het landgoed met bezichtiging van het landhuis, de schuur, de prachtige tuinen erachter en als toetje de zalmrokerij. De wandelingen starten om 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

De kunstenaars van Kunstlokaal Bemmel hebben hierbij aansluiting gezocht. Beide dagen is er werk te zien in diverse disciplines (schilderijen, keramiek, stenen en bronzen beelden, etsen). Tussen 12.00 en 17.00 uur zullen enkele kunstenaars aanwezig zijn. Alles bij elkaar een aantrekkelijk 'menu' voor enkele aangename uren.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee: op zaterdag 9 september van 14.00 – 16.00 uur bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel. De data van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Dubbele winst voor Nissen & Vermaas

DOORNENBURG - Op 26 augustus stonden er weer twee vluchten op het programma: een natourvlucht vanuit Chimay (235 km) en de laatste jonge duivenvlucht vanuit Troyes (435 km).

De eerste vlucht van de dag was die vanuit Chimay hieraan deden 207 duiven van 9 liefhebbers, zij werden gelost om 12.15 uur.
Nissen & Vermaas 20 mee 17 pr. 1 t/m 6, 8, 9, 10, 14, 16, 20, 22, 23, 24, 28, 37
P. C. Engelen 33 mee 4 pr. 7, 34, 50, 52
Van Olderen & Meuwsen 82 mee 14 pr. 11, 15, 19, 25, 29, 30, 32, 38, 40, 41, 42, 43, 48, 51.
W. Geurtz & Zn 20 mee 6 pr. 12, 33, 36, 44, 45, 46
G. Peters 9 mee 6 pr. 13, 21, 31, 39, 47, 49
H. van Hal 19 mee 5 pr. 17, 18, 26, 27, 35

De tweede vlucht vanuit Troyes werd gelost om 10.45 uur, hieraan deden 200 duiven mee van elf liefhebbers.
Nissen & Vermaas 38 mee 9 pr. 1, 7, 9, 17, 26, 36, 45, 47, 48
P.C. Engelen 13 mee 7 pr. 2, 12, 13, 27, 29, 32, 39
H. van Hal 11 mee 3 pr. 3, 41, 49
J. Pauwelsen 16 mee 2 pr. 4, 8
A.A. Engelen 28 mee 9 pr. 5, 14, 20, 25, 30, 33, 38, 44, 46
Van Olderen & Meuwsen 33 mee 5 pr. 6, 16, 23, 37, 43
J. van de Scheur 13 mee 3 pr. 10, 34, 42
W. Geurtz & Zn 20 mee 6 pr. 11, 15, 18, 28, 35, 40.
G. Peters 10 mee 2 pr. 19, 24
W. Tijssen 15 mee 4 pr. 21, 22, 31, 50

Theater De Klif vernieuwd 'Belangrijk om theater te behouden voor de wijk'

NIJMEGEN-NOORD - Vijftien jaar geleden was er nog geen Nijmegen-Noord, alleen grasland. Maar waar toen de koeien graasden, is nu een wijk verrezen met alles wat daarbij hoort, zoals winkels, scholen en ziekenhuis. Maar er is nog iets in Nijmegen-Noord wat maar weinig mensen weten: een theater, dat bovendien is vernieuwd.

Theater De Klif wordt dit jaar voor het eerst geleid door een enthousiaste groep vrijwilligers uit de wijk. Ze doen de programmering, communicatie en alles wat er verder bij het besturen van een theater komt kijken. Op de vernieuwde website kunnen online-kaartjes worden gekocht en via facebook kan iedereen op de hoogte blijven van het laatste nieuws.

Deze vrijwilligers hebben een mooi programma gemaakt voor het nieuwe seizoen, met een mooie mix van nieuwkomers zoals Fabian Fransiscus en oudgedienden als Loes Luca. Inge Nuijten, een van de initiatiefneemsters, zegt: “We hebben met vier buurtbewoners de programmering van de gemeente overgenomen, omdat we het belangrijk vonden dat de theaterfunctie voor de wijk behouden bleef. De theateravonden zijn altijd verrassend. En door het intieme karakter van de zaal vervaagt de grens tussen artiest en publiek. Heel bijzonder!”

Zaterdag 30 september is de kick-off van seizoen 2017/2018 met De Enge Buren. Na het optreden is er gelegenheid voor napraten in het – ook al vernieuwde - café van De Klif. Het café heeft in de zomervakantie een make-over gekregen en is prachtig geworden met een heerlijk relaxte sfeer. Meer informatie staat op www.theaterdeklif.nl of mail ervoor naar contact@theaterdeklif.nl.

Groei & Bloei organiseert rondleiding met wijnproeverij

BETUWE - Groei & Bloei Overbetuwe/Lingewaard organiseert op vrijdag 22 september een rondleiding met wijnproeverij op het prachtige landgoed De Heikant in Groesbeek.

"Wij heten u om 15.00 uur welkom op het Wijnchateau aan de Cranenburgsestraat 47 in Groesbeek. De eigenaresse verzorgt de rondleiding over het landgoed en in de wijnkelders om vervolgens drie heerlijke wijnen te laten proeven met bijpassende kaas en hapjes. Aanmelden is verplicht. Meer informatie staat op http://over-betuwe.groei.nl of stuur ervoor een mail naar genb.lingewaard.overbetuwe@gmail.com.

Kunstlokaal Bemmel op landgoed Doornik

REGIO - Op en rond het landgoed Doornik zullen in het weekend van 9/10 september aanstaande diverse activiteiten plaats vinden in het kader van het Festival De Oversteek en de Open Monumentendag.

In het programma van het Festival De Oversteek staan de Doornikse natuurakkers centraal. Op zondag 10 september vindt er een rondleiding plaats op het landgoed met bezichtiging van het landhuis, de schuur, de prachtige tuinen erachter en als toetje de zalmrokerij. De wandelingen starten om 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

De kunstenaars van Kunstlokaal Bemmel hebben hierbij aansluiting gezocht. Beide dagen is er werk te zien in diverse disciplines (schilderijen, keramiek, stenen en bronzen beelden, etsen). Tussen 12.00 en 17.00 uur zullen enkele kunstenaars aanwezig zijn. Alles bij elkaar een aantrekkelijk 'menu' voor enkele aangename uren.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 september kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 18.00 uur het volgende menu afhalen: groentesoep, rode bietjes met speklapje én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555.

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550).

Dames Platform Huissen weer van start

HUISSEN - De vakantie zit er weer op en dus begint het Dames Platform Huissen weer. Het bestuur is er dit nieuwe seizoen weer in geslaagd om een mooi en gezellig jaarprogramma samen te stellen met als hoogtepunt het tachtig jarig jubileum.

Op dinsdag 12 september is de openingsavond en kan men na de mededelingen genieten van een optreden van de StarlightSisters. Helemaal in stijl zorgen de StarlightSisters voor een weergaloos optreden. De StarlightSisters willen er samen met de dames een geweldige happening van maken. Voor niet-leden is de entree vijf euro. Een ieder is welkom om eens vrijblijvend kennis te komen maken met het DPH.
Op de www.dph-huissen.nl staat het hele jaarprogramma. De avond begint om 19.45 uur in zalencentrum De Valom in Huissen.

AH Sportactie en Nationale Sportweek bij TTV Essentia

BEMMEL - Tafeltennisvereniging Essentia uit Bemmel doet mee aan twee mooie initiatieven.

Allereerst vindt er de AH Sportactie plaats. Voor elke 10 euro aan boodschappen bij de AH ontvangt u een AH Sportzegel. Bij 10 zegels is de kaart vol en heeft u toegang tot 5x sporten bij TTV Essentia. Kijk voor meer informatie op www.ahsportactie.nl.
Daarnaast is er de Nationale Sportweek waarbij kinderen gratis kunnen kennismaken met een sport. TTV Essentia doet hier natuurlijk ook aan mee. Het doel hiervan is om alle basisschoolleerlingen de mogelijkheid te geven vrijblijvend kennis te maken met deze prachtige en wereldberoemde sport. Meer informatie hierover staat op www.nationalesportweek.nl.

Voor elke leeftijdscategorie is er een mogelijkheid om aan te sluiten bij onze trainingen. Hieronder het overzicht:
55 plus:
- di 05/09 14.00-16.00
- di 12/09 14.00-16.00
- di 19/09 14.00-16.00
- di 26/09 14.00-16.00

Jeugd

- vr 15/09 18.15-19.15

- vr 22/09 18.15-19.15

- vr 29/09 18.15-19.15

Senioren

- vr 15/09 20.15-21.15

- vr 22/09 20.15-21.15

- vr 29/09 20.15-21.15


"Graag zien we u terug op een van deze momenten. We kijken uit naar weer een prachtig tafeltennisseizoen. Meer informatie is te verkrijgen via www.essentiabemmel.nl en info@essentiabemmel.nl. Vergeet ook niet de Facebook-pagina van TTV Essentia te liken!"

Winst voor T. Sas en E. van Aalten

HUISSEN - Op zaterdag 19 augustus werd er een jonge duivenvlucht vervlogen vanaf Nanteuil le Haudouin over een afstand van 384km. De eerst arriverende duif was van T. Sas.

De duiven waren om 11.00 uur gelost en deze duif kwam om 15.07 uur aan. 2e C. Vermeulen, 3e H. Hegeman, 4e E. van Aalten, 5e P.J.H. van Ooijen, 6e C. Neijenhuis.

Diezelfde dag werd er ook een natour vlucht vervlogen vanaf Isnes over een afstand van 179km. De duiven werden om 10.15 uur gelost en de eerste duif arriveerde om 11.57 bij E. van Aalten op het hok. 2e Comb. van Ingen & Zn., 3e H. Hegeman, 4e Comb. Kiezenberg, 5e T. Sas, 6e Th. Peters, 7e J. van Kalkeren, 8e C. Vermeulen, 9e P. Eeuwes, 10. C. Neijenhuis, 11e H.M.C. de Wit.

Laatste jongeduivenvlucht voor C. Vermeulen

HUISSEN - Op zaterdag 26 augustus werd de laatste jonge duivenvlucht vervlogen vanaf Troyes over een afstand van 425 km.

De duiven werden om 10.45 uur gelost en vlogen met een snelheid van 75km./uur naar huis. C. Vermeulen draaide om 16.24 uur als eerste een duif. 2e C. Neijenhuis, 3e T. Sas, 4e H. Hegeman, 5e E. v. Aalten, 6e P.J.H. v. Ooijen.

Ook werd er die dag een natour vlucht vervlogen vanaf Chimay. De af te leggen afstand was 236km. De duiven werden om 12.15 gelost en om 15.14 uur arriveerde bij E. van Aalten als eerste een duif. 2e Comb. van Ingen & Zn., 3e H. Hegeman, 4e T. Sas, 5e C. Neijenhuis, 6e Comb. Kiezenberg, 7e C. Vermeulen, 8e P. Eeuwes, 9e J. van Kalkeren, 10e H.M.C. de Wit, 11e Th. Peters.

Ingezonden brief

Kermis, gezelligheid en milieu in Gendt

Ik wil mezelf niet als een milieu-activist neerzetten of een 'geitenwollen sokkenpersoon' maar hoe kunnen we mensen bewust maken om afval netjes in de afvalbak te deponeren en dus NIET op straat. Na afloop maandagmiddag van de altijd zo gezellige Gendtse kermis kan ik me mateloos irriteren aan die ene scooterrijder in de Wilhelminastraat die zo nodig op de scooter nog bier moet drinken en vervolgens schaamteloos het lege plastic bekertje op de straat moet gooien. Schaam je diep, idioot! Als bedrijf word je keer op keer door (met name de linkse politieke partijen) beschuldigd van slecht dierenwelzijn en milieubelastende bedrijfsaspecten, maar beseft iedereen dat wij met z'n allen de grootste vervuilers zijn? Misschien kan de 'linkse progressieve' politiek dit eens op de agenda plaatsen. Vraagje aan iedereen: kunnen jullie dit bericht doorsturen naar Jesse Klaver en Marianne Thieme?

Joost van Rossum

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 12 september - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9, Bemmel

Woensdag 13 september - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 14 september - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 255 2555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen wordt aangeraden om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op.

Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘ParticipatiePunten'. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

In een oogopslag

Vieringen in parochie De Levensbron

Zaterdag 9 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, G. Peters, Herenkoor

Zondag 10 september

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, G. Peters, Gemengd koor De Levensbron

10.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, Ark-dag, M. Sanders, Projectkoor

Woensdag 13 september

09.30 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, A. Hulleman

Zaterdag 16 september

19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis

Zondag 17 september

10.00 uur: O.L.V. Ten Hemelopneming Huissen-Stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Middenkoor InVoice

10.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, A. Hulleman, Herenkoor, kermis

10.00 uur: H. Martinus Gendt, oecumenische viering, ds. M. de Bree en J. Kallen, Koor Jubilate en Harmonie
St. Caecilia.

Maandag 18 september

09.00 uur: St. Martinus Doornenburg, eucharistieviering, A. Hulleman, kermis

Dinsdag 19 september

19.00 uur: St. Bavo Angeren, woord- en communieviering, J. Kallen, Gemengd koor De Levensbron, Opening seizoen Vrouwengilde

Woensdag 20 september

09.30 uur: Pastorie Huissen-Zand, eucharistieviering, G. Peters

Modeshow Over & Weer op LingewaardUIT!

LINGEWAARD - Op zaterdag 9 september zullen vrijwilligers van Over & Weer kledingruil een spetterend optreden verzorgen tijdens LingewaardUIT! Bezoekers kunnen genieten van een heuse modeshow midden op de Markt in het centrum van Huissen.

Dat Over & Weer kledingruil inmiddels een begrip is mag duidelijk zijn. Sinds 2014 werken Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), Driestroom en een enthousiaste team vrijwilligers/participanten vruchtbaar samen in dit succesvolle initiatief. Mensen met verschillende achtergronden en redenen participeren en werken samen binnen Over & Weer kledingruil. Er is samenwerking met de Voedselbank, Maatschappelijk Werk, RIBW, Vluchtelingenwerk en andere doorverwijzende instanties. Iedereen is welkom bij Over & Weer om kleding te ruilen met of zonder doorverwijzing. De vrijwilligers zijn altijd in voor een praatje en er kan op woensdagmiddag ook contact gelegd worden met het ParticipatiePunt in Bemmel voor vragen op het gebied van welzijn, zorg of wonen.

Kortom reden genoeg om kennis te maken met de vrijwilligers van Over & Weer tijdens LingewaardUIT! De openingstijden zijn: dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 14.00 uur en woensdag van 9.30 tot 16.00 uur. Iedereen is welkom in de Cuperstraat 9 in Bemmel in het gebouw van de SWL!

Voorverkoop Maestro concert gestart

DOORNENBURG - Op zaterdag 25 november zal harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg een unieke muzikale avond organiseren onder de naam 'Maestro van Doornenburg 2017'. De avond zal een unieke ervaring worden voor de deelnemers en het publiek.

De inhoud van de muzikale avond is geïnspireerd op het populaire Avro/Tros-programma Maestro waarvan eind dit jaar het vierde seizoen zal worden uitgezonden. In Doornenburg zullen bekende en unieke Doornenburgers en Lingewaarders hun best doen om de beste maestro te worden. Hierbij strijden zij naast eeuwige roem ook om de enige echte gouden dirigeerstok!

De avond bestaat uit een bijzonder concert van de harmonie met een gevarieerd en swingend repertoire waarbij hun eigen dirigent Emile Stoffels regelmatig zijn plek zal afstaan aan één van de maestro’s. Iedere maestro zal een zelfgekozen werk dirigeren en proberen een eigen draai aan het muziekstuk te geven. De optredens van de maestro’s worden beoordeeld door een echte vakjury. Daarnaast zal ook het publiek zijn stem kunnen uitbrengen.

Afgelopen week is Luuk Timmers – oud huisarts en voorzitter van de Historische Kring Doornenburg – als eerste deelnemende maestro bekend gemaakt. En komende weken zullen er steeds meer namen van deelnemende maestro’s bekend worden gemaakt. Het concert vindt plaats in het zojuist prachtig vernieuwde Ontmoetingscentrum. Entreekaarten voor het concert kosten 2,50 euro per stuk en zijn vanaf 1 september te koop bij het Ontmoetingscentrum en Spar Witjes in Doornenburg.

Rouwverwerking: Rafaëlgroep

ELST - Rouwen kun je samen doen…. In de R.K. parochies Sint-Benedictus en De Levensbron start ook dit jaar in oktober de Rafaëlgroep. Deze gespreksgroep richt zich met name op mensen die ongeveer een jaar geleden een dierbare door de dood hebben verloren en die graag met lotgenoten hun gevoelens en ervaringen willen delen.

De gespreksgroep wordt aangeboden op twee verschillende locaties. Op maandagavonden van 19.00-21.00 uur in De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58 in Elst. Op 9 en 23 oktober, 6 en 27 november, 18 december en in 2018 op 8 en 29 januari, 19 februari. De terugkombijeenkomst is 14 mei. Op dinsdagmiddagen van 14.00-16.00 uur in het Parochiecentrum, Markt 7 in Bemmel op 10 en 24 oktober, 7 en 28 november, 19 december en in 2018 op 9 en 30 januari, 20 februari. Terugkombijeenkomst 15 mei.

Opgave voor deelname vóór 18 september bij het secretariaat R.K. parochie De Levensbron, Markt 7, 6681 AE Bemmel e-mail: secretariaat@parochiedelevensbron.nl of Centraal secretariaat Sint-Benedictusparochie, Markt 7, 6681 AE Bemmel; e-mail: secretariaat@stbenedictus.nl; 0481 451371 (keuze 1). "Graag informeren wij een ieder nader over deze gespreksgroep en heten iedereen daarom welkom op donderdag 14 september van 19.30 – 20.30 uur in Ontmoetingscentrum De Hoeksteen, Pr. Irenestraat 58, Elst. Op deze avond zijn de mensen die de Rafaëlgroep begeleiden aanwezig. Komt u graag in gezelschap van een familielid of bekende, dan is daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. Iedereen die belangstelling heeft, is van harte welkom." Opgave voor de informatieavond vóór 13 september bij genoemde secretariaten ter attentie van de Rafaëlgroep.

Ingezonden brief

Misleiding

Van gedachten wisselen over in- en uitbreiding is een interessant onderwerp: meer gezinnen de kans geven in een kindvriendelijk dorp te leven, is prima. Dat B06 iets wil doen om de leefbaarheid van Gendt te handhaven en te verbeteren, is uitstekend. Maar er een dubbele agenda op na houden is verwerpelijk. Dat blijkt uit een artikel over een centrumplan voor Gendt. Met name de kop 'Centrumplan Gendt heeft genoeg aan één basisschool' roept vraagtekens op.

Hoe dan ook, het genoemde artikel bevat dwalingen, zoals 'Door krimp zou er in 2020 geen ruimte meer zijn voor 2 basisscholen.' En: 'Volgens prognoses van B06 zal in Gendt tot 2020 het aantal benodigde klaslokalen gehalveerd zijn.' Dit kan niet anders uitgelegd worden dan misleiding van de Gendtse bevolking.

Want kijkend naar de échte cijfers, telt Gendt nu en in de nabije toekomst zoveel kinderen dat er met gemak 2 scholen in stand gehouden kunnen worden. Sterker nog, dit is noodzakelijk, om huidige en toekomstige ouders een bewuste keuze te kunnen laten maken voor een goede school. Dat er nu 2 scholen zijn - naast de katholieke Vonkenmorgen, het hooggewaardeerde en bloeiende IKC de Tichelaar - is te danken aan de inzet van ouders die zich destijds niet konden vinden in het toenmalige beperkte aanbod. De Tichelaar voldoet duidelijk aan een behoefte en telt intussen dan ook ruim 220 leerlingen. Een groei die de komende jaren doorzet.                                                

W. Queens

Stichting ATOS

Theatergroep Koperen Kees speelt hilarische komedie 'Slippers'

HUISSEN - Dit jaar speelt Theatergroep Koperen Kees de hilarische komedie 'Slippers', geschreven door Alain Ackbourn en geregisseerd door Erwin Teering. Het stuk werd in 1965 voor het eerst opgevoerd en behoort tot Ayckbourns beste komedies. De voorstelling wordt ook wel hogeschoolkomedie genoemd.

Na het succes dit jaar in de Nederlandse theaters, waar het stuk gespeeld werd door Plien en Bianca en de heren van Droog Brood, is het nu de beurt aan de spelers van Theatergroep Koperen Kees uit Huissen.

Gini Witacker, een levenslustig meisje deelt met haar vriend, Gregory, een flatje in het hart van Londen. Gini heeft echter te kampen met haar baas, met wie ze een verhouding heeft gehad maar deze nu kost wat kost wil verbreken. Wanneer Gregory onder Gini's bed een paar slippers vindt en geconfronteerd wordt met een voor hem al even onbekend adres, houdt Gini hem om bestwil een leugentje voor. De slippers zijn van een vriendin en het adres is dat van haar ouders.

Gregory heeft serieuze trouwplannen met Gini en besluit daarom stiekem haar ouders te gaan opzoeken en de hand van hun dochter te vragen. Wat volgt, is een ontmoeting die tot hilarische misverstanden leidt…

De voorstellingen worden gespeeld op 13-14-20-21-27 en 28 oktober, aanvang 20.00 uur bij Theater Kees, Kampstuk 23, Huissen. Kaarten kosten 9.50 euro en te bestellen via www.theater-kees.nl.

Decathlon Dikke Banden Race Bemmel

BEMMEL - Ben je tussen de 7 en 12 jaar oud? En vind je fietsen leuk? Doe dan mee aan de Decathlon Dikke Banden Race in Bemmel op 17 september.

Je mag gewoon meedoen op je eigen (stads)fiets - géén racefiets - en je rijdt op het échte parcours van de wielerronde! Een helm is verplicht en mocht je geen helm hebben, dan kun je er één lenen. Er wordt gereden in drie verschillende leeftijdscategorieën:

Categorie 1: meisjes en jongens geboren in 2009-2010

Categorie 2: meisjes en jongens geboren in 2007-2008

Categorie 3: meisjes en jongens geboren in 2005-2006

Check de website www.dikkebandenrace.nl voor meer info en meld je nu aan op de kalender - 17 september. Uiteraard kun je ook nog op de dag zelf inschrijven bij het Decathlon inschrijfbureau.

Fototentoonstelling in De Kijkruit Gendt

GENDT - De fototentoonstelling 'Abstracte begrippen: kleur en vorm' is nog tot en met 13 oktober in De Kijkruit. Deze expositie, die eerder in april 2015 plaats vond in de Stevenskerk in Nijmegen, is een vervolg op het innovatieve project ‘The Box Transparant’ (TBT).

Aan The Box transparant namen vijf personen deel in de leeftijd van 52 tot en met 74 jaar. Alle personen lijden al jarenlang aan afasie: als gevolg van hersenletsel functioneren een of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer. In het project lag het accent op een zelfgekozen onderwerp en ingezet op abstracte begrippen en het leren hanteren van de tablet. Door het zelf maken van de foto’s, het focussen op een begrip als rond en/of een kleur als rood, heeft tot gevolg het her- ontdekken van de directe leefwereld.

TBT heeft tot interessante resultaten geleid: een deelnemer kan zijn vrouw weer bij haar naam noemen; een ander heeft zo veel zelfvertrouwen gekregen dat ze met eenzijdige verlamming meedoet aan een dressuurwedstrijd en 3de wordt; weer een ander pakt zijn oude hobby op en stapt in een beoordelingscommissie voor fototentoonstellingen. Bij de logopedische tests zijn alle personen verbeterd, zeker betreffende het benoemen; want niet meer op een woord kunnen komen is voor een persoon doorgaans een heftige frustratie.

De methode ‘The Box transparant’ sluit nauw aan op het huidige overheidsbeleid waar van mensen gevraagd wordt te participeren in de maatschappij. Met deze benadering wordt zichtbaar dat ook voor mensen met een ernstig afasie er meer mogelijkheden zijn dan doorgaans gedacht wordt. Meer informatie staat op www.strenatui.nl, strenatui@strenatui.nl, www.facebook.com/strenatui.

Samen een vuist maken tegen kanker met Swim To Fight Cancer

BEMMEL - Op zondag 17 september zwem ik voor de tweede keer mee met Maarten van der Weijden en vele anderen voor de KWF-actie Swim To Fight Cancer in het Apeldoorns kanaal.

"Hiermee willen wij zoveel mogelijk geld ophalen. Geld dat nodig is voor meer onderzoek naar betere behandelmethoden voor mensen met kanker. Zodat zij een grotere kans maken en meer tijd krijgen om samen met hun geliefden te zijn. Iedereen maakt deze ziekte vroeg of laat mee bij familie, vrienden, bekenden.

Ik besef me wat een gelukkig mens ik ben; Ik ben nu 51, woon 24 jaar in Bemmel samen met Rob de Beijer en twee studerende kids Ismay en Mischa, heb een leuke commerciële baan in de logistiek, een eigen massagepraktijk, maar bovenal, een goede gezondheid!

Het geeft enorm veel voldoening om deze tocht te zwemmen en met elkaar iets te kunnen betekenen voor de vele kanker patiënten. Geef ze meer kans en gun ze meer tijd! Help jij ook mee? Het zou geweldig zijn als je mij wilt steunen met een donatie voor Fight Cancer. Elke euro is welkom. Ga naar: swimtofightcancer, Apeldoorn, en doneer via mijn deelnemersprofiel: Elvira den Hertog. Alvast heel hartelijk bedankt!"

Wijkplatform Huissen-west

HUISSEN - Wijkplatform Huissen West heeft weer een goed jaar achter de rug. Vele problemen in de wijk zijn opgelost of aangekaart bij de gemeente.

"Wij willen graag Rob, Frans, Gudrun, Thea, Chan, Gijs, Anco en ook Scott bedanken voor hun inzet. Natuurlijk willen wij Anne van de gemeente niet vergeten voor haar inzet en aanwezigheid bij de vergaderingen. Wij als wijkplatform willen alle mensen in Lingewaard oproepen om zich ook in te zetten voor hun wijk. Meedoen in een wijkplatform is een mooi recht in onze democratie. Google eens op 'wijkplatform Lingewaard' en vindt uw eigen wijkplatform."

Mantelzorgcafé Gendt

GENDT - In het volgende mantelzorgcafé staat het thema 'Kinderen met autisme' centraal. Voor ouders met een kind met autisme is het fijn om ervaringen te kunnen delen met mensen die weten wat het betekent om een kind met autisme te hebben.

In de praktijk blijkt dat deze ouders zich vaker onzeker en alleen voelen staan als het gaat om bijvoorbeeld hoe om te gaan met mijn kind en het vinden van de juiste ondersteuning.

Anja Wagener, moeder van een zoon met autisme en leerkracht die kinderen met autisme begeleidt, zal de avond inleiden en ingaan op haar eigen ervaringen als moeder en leerkracht. Tegen welke zaken is zij aangelopen en wat heeft haar geholpen.

De avond heeft een open karakter en heeft vooral als doel dat ouders ervaringen met elkaar kunnen delen en uitwisselen. De vrijwilligers die in samenwerking met de mantelzorgconsulent van SWL de avond begeleiden, zullen zorgen voor een vertrouwde en veilige sfeer.

De avond is woensdag 13 september van 20.00 tot 22.00 uur in Providentia, Dorpstraat 5, Gendt. De kosten zijn 2,00 euro. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Henny Campschroer, vrijwillig coördinator, via 0481 421758. Graag opgave bij deelname bij het Meldpunt SWL : 088 2552555 of via E-mail: meldpunt@swlingewaard.nl.

Minkhof-vrijwilligers genieten

BEMMEL - De vele vrijwilligers van De Minkhof genieten vaak. Zij genieten als zij de prachtige plek zien waar de Minkhof is gevestigd.

Zij genieten als zij zien dat de deelnemers op De Minkhof zich goed voelen en blij zijn met de vele activiteiten die worden aangeboden. Zij genieten als ze zien dat de deelnemers zich de verse maaltijden goed laten smaken. Zij genieten als zij zien dat er leuke contacten ontstaan. Maar vrijdagavond 25 augustus stonden de vrijwilligers zelf centraal! Zij genoten van een heerlijke barbecue die Pim Scheperkamp, eigenaar van Jumbo Scheperkamp, hen had aangeboden. Pim Scheperkamp staat, als maatschappelijk betrokken ondernemer, midden in de Lingewaardse samenleving, net als De Minkhof dat doet. Daarom is De Minkhof Jumbo Scheperkamp dankbaar voor zijn bijdrage aan een prachtige avond!

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT - Op zondag 10 september om 10.00 uur is er een bijzondere kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.


Op deze zondag vindt de startzondag plaats. De viering is voorbereid door de startzondagcommissie in samenwerking met ds. Margreet de Bree. Veel plaatselijke kerken beginnen het nieuwe seizoen met een startzondag. Ook in de protestantse gemeente Gendt-Doornenburg wordt er weer een start gemaakt met allerlei activiteiten.

Het thema van de startzondag is: Een open huis. Een open huis is een plek waar een ieder welkom is en mensen elkaar in vriendschap kunnen ontmoeten; waar je thuis kunt komen en je gezien mag weten. Tijdens de viering zal er ook kinderkerk zijn. Alle kinderen uit Gendt, Doornenburg en Angeren tot en met 12 jaar zijn hiervoor uitgenodigd. Na de viering is er een creatieve en leuke activiteit voor jong en oud. Allen welkom!

Ingezonden brief

Foutje maar toch bedankt gemeente Lingewaard

Parochie De Levensbron is eigenaar van het volkstuincomplex "Oisterwijck" naast het kerkhof aan de Pannerdenseweg in Doornenburg. De tuintjes van de volkstuinvereniging liepen tot ongeveer 1 meter van het trottoir. Bekend was dat een kleine strook van de tuintjes eigendom was van de gemeente was. Het parochiebestuur heeft in overleg met de volkstuinvereniging besloten om af te zien van koop van de strook restgroen van de gemeente.

Door een medewerker van het restgroen-team werd een foutje gemaakt waardoor over een strook van 5 meter breed de pas gepote aardappelen werden verwijderd van 3 volkstuintjes. Toen de fout werd geconstateerd werd naar een oplossing gezocht. Deze werd gevonden in het plaatsen van een hekwerk op de grens van de groenstrook van de gemeente en de tuintjes van de volkstuinvereniging. De 3 benadeelde tuinders kregen als 'schadevergoeding' een waardebon van de gemeente Lingewaard.

Zo kan een foutje ook worden opgelost. Gemeente Lingewaard verdient hiervoor een compliment.

Harry Drost

Kinderkledingbeurs zoekt vrijwilligers

BEMMEL - "Voor onze tweedehandskinderkleding- en speelgoedbeurs in Bemmel op zaterdag 23 september zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers."

"Op de kinderkleding- en speelgoedbeurs wordt goede en betaalbare tweedehands (merk)kleding en speelgoed voor de verkoop aangeboden. Een deel van de opbrengst en de overgebleven artikelen gaat naar goede doelen. Om alles goed te kunnen laten verlopen voor, tijdens en na de beurs zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Lijkt het jou gezellig en leuk om ons een aantal dagdelen te komen helpen dan ben je welkom. Bovendien profiteer je als vrijwilliger natuurlijk van een aantal voordelen. Voor meer informatie kun je bellen met Sandra Kuster 06 10201556. Je kunt ook een mail sturen naar kinderkledingbeursbemmel@gmail.com. Op onze site staat ook informatie voor vrijwilligers, verkopers en kopers vermeld, zie www.kinderkledingbeursbemmel.nl. De uitgifte van verkoopnummers is inmiddels gestart, dus mocht je nog belangstelling hebben om te verkopen neem gerust contact op."

Muzikanten welkom bij harmonie in Gendt

GENDT - Ook zin om een muziekinstrument te leren bespelen of heb je vroeger een instrument bespeeld en je wilt dit weer oppakken? Dat kan bij harmonie Sint-Caecilia Gendt!

Je kunt les krijgen op een blaas- of slagwerkinstrument of verder gaan waar je ooit bent gestopt. Jong en oud! Leeftijd maakt niets uit! Kom gerust eens vrijblijvend langs op een repetitieavond. De repetities vinden plaats op de volgende dagen en tijden: Little Caecilia: maandag 19.00-19.45 uur; Harmonieorkest: maandag 20.00-22.00 uur; Jeugdslagwerkgroep: woensdag 19.00-19.45 uur; Slagwerkgroep: woensdag 20.00-22.15 uur. Alle repetities zijn in zaal Providentia, Dorpstraat 5 in Gendt. Iedereen is welkom om een keer te komen kijken en luisteren! Voor meer informatie en/of aanmelden kan je contact opnemen met het secretariaat: Merel Hubbers, Postbus 22, 6690 AA Gendt; 06 10293032; E-mail: secretariaat@harmoniegendt.nl; www.harmoniegendt.nl.

Hof van Hessen open tijdens Monumentenweekend

Nu is dit monument nog achter de steigers verborgen. Hopelijk binnenkort weer in oude glorie hersteld.

HUISSEN - Tijdens het monumentenweekend op 9 en 10 september is het Stadsmuseum Hof van Hessen gratis toegankelijk.

Het 17e eeuwse herenhuis moet door een van de rijkste families van Huissen gebouwd zijn, omdat zij in een van de grootste panden van de stad woonde. In de 19e eeuw is het aanzicht van het gebouw aangepast aan de bouwstijl van die tijd (empire) en kwamen er grote ramen in. Ook werd toen de voorgevel gepleisterd en voorzien van lijstwerk. Een opsomming van alle bewoners door de jaren heen hangt ter informatie in de entree van het museum. In de museumwinkel is een gratis stadswandeling langs verschillende monumentale panden in Huissen-stad verkrijgbaar.

Op zaterdag 9 september kan men hier ook in het stamboom-archief van de Historische Kring Huessen komen snuffelen van 10 tot 16 uur. Misschien vindt men hier wel enkele van zijn voorouders. Op zondag 10 september is het gebouw open en de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Huissen is te bezichtigen van 11.00 tot 16.30 uur.

Stadsmuseum Hof van Hessen staat aan de Vierakkerstraat 39 in Huissen. Telefoonnummer: 026 3255058. (www.huessen.nl).

17 / 28

18 / 28

19 / 28

20 / 28

Franse les volgen bij geboren Françaises…

HUISSEN - Voor velen van u, ondernemers, families, werknemers, studenten is het de start van een nieuw seizoen.Het hoofd nog vol met mooie herinneringen en het gevoel van vrijheid is dit het moment bij uitstek om beslissingen te nemen.

En als u eens zou besluiten om uw Frans te verbeteren, zodat u tijdens de volgende vakantie toch met die Fransen kunt communiceren die zelf vaak geen andere taal durven te spreken? Of u, als ondernemer, misschien wilt u eindelijk eens de stap zetten om uw activiteiten uit te breiden naar een Franstalig gebied?
En studenten, die hun niveau van het Frans willen verhogen, of hele families die hun droom willen realiseren: leven in Frankrijk. Voor u allen hebben wij een oplossing. Een lesmethode helemaal aangepast aan uw situatie en wensen, verzorgd door twee Françaises: Claude Nijst-Adam en Maryline Delubriat-Loysel.
123Francais heeft als motto 'à la carte' (Franse les geven op maat) gesneden. Of u nu beginner bent of gevorderde, wat ook uw leeftijd of motivatie is: u bent welkom bij ons.

U kunt kiezen voor een privé-cursus, of een cursus met z'n tweeën, met een familie of in een groep (van max. 6 personen). Het nieuwe seizoen voor groepslessen gaat in week 39 van start. De groepen worden met zorg samengesteld zodat iedereen optimaal aandacht en begeleiding kan krijgen. Er zijn dus groepen van verschillende niveaus.
Onze benadering 'à la carte' spreekt ook steeds meer bedrijven aan, want 123Francais is zeer flexibel wat betreft de lestijden en de lessen zijn altijd helemaal toegespitst op de zakelijke specialismen van elk bedrijf. Aarzelt u dus niet langer om eens kennis met ons te komen maken!"

www.123francais.nl - e.mail: info@123francais.nl - 026 3258822

Onthulling logo Integraal KindCentrum De Doornick

DOORNENBURG - Voor de kleintjes was het een spannend moment, en misschien voor de groten ook wel, maar aan hen was het minder te merken: de officiële opening van Integraal KindCentrum (IKC) De Doornick.

De ingang was feestelijk versierd met ballonnen, het zonnetje scheen en in de personeelskamer werd alvast de 'champagne' ingeschonken voor de kinderen. Harrie Erkens, directeur van De Doornick, trapte de happening af met een inleidend praatje. Daarna was het woord aan wethouder Helga Witjes. Zij had een raadseltje voor de kinderen: 'Als ik jullie vertel dat ik veertig jaar geleden hier op school begon, weten jullie dan hoe oud ik ben?' Nadat ook Theo Pruyn, directeurbestuurder van De Linge, een felicitatie had uitgesproken was het tijd om het nieuwe logo te onthullen.

Aansluitend spraken vertegenwoordigers van de kinderopvang, de TSO, BSO en alle groepen de wens van hun groep voor De Doornick uit. De vrolijk gekleurde blaadjes met daarop de wensen werden op de nieuwe vlag van De Doornick gespeld. Daarna was het tijd om weer naar binnen te gaan en te proosten op het geluk van De Doornick en al zijn bewoners. De genodigden keken nog even rond in het gebouw dat helemaal is aangepast aan IKC-voorschriften, compleet met slaapkamer en bibliotheek. Toen keerde de rust weer en was het weer business as usual op de eerste, warme dag na de vakantie.

Open dag Manege Ruimzicht in Arnhem-Zuid

ARNHEM - Manege Ruimzicht is een mooi, veelzijdig, maar vooral gezellig manegebedrijf voor jong en oud. Vanaf 5 jaar kan de jeugd al kennismaken met het ponyrijden. Dit begint met de knuffellessen. Op deze manier leren de kinderen op een speelse manier vertrouwd te raken met de pony en de eerste beginselen van het paardrijden.

"Ook organiseren wij kinderfeestjes, waarbij de pony's en het spelelement centraal staan. Ook voor de volwassenen is er genoeg vertier. De lessen zijn ingedeeld van beginners tot en met de gevorderden. Zowel dressuur als springen komen aan bod. Ook bestaat de mogelijkheid om bij onze manege uw ruiterbewijs te halen. Kortom, er is genoeg bij ons te beleven en dit alles in een gemoedelijke sfeer, waarbij veiligheid en verantwoord paardrijden hoog bij ons in het vaandel staan."

Tijdens de open dag op zondag 17 september stelt Manege Ruimzicht haar deuren voor iedereen open van 12:00 – 16:00 uur. Altijd al willen paard/ponyrijden? Dan is dit het moment om kennis te komen maken met deze mooie tak van sport. Tijdens de open dag zijn er diverse demonstraties te zien. Ook kan iedereen deze dag gratis paard/ponyrijden. Onze manege is uitgerust met een gezellige kantine, zodat u ook een drankje en/of een hapje bij ons kunt nuttigen.

Manege Ruimzicht, Loostraat 1, 6836 AB Arnhem; 026 3231230. Meer informatie: www.manegeruimzicht.nl. Graag tot ziens op onze manege!

Studiedag over ouder worden

HAALDEREN - Oud worden willen we allemaal, maar oud zijn kan nog wel eens tegenvallen. Hoe word ik leuk oud? En hoe kan ik zo lang mogelijk van het leven genieten? Het doel van deze interactieve studiedag is duidelijk te krijgen hoe ik mijn leven, ook op oudere leeftijd, zinvol en boeiend kan inrichten.

Centraal staan: levenskracht en aantrekkelijk leven. Hoe ontdek ik mijn eigen talenten? Hoe blijf ik een actief en betrokken lid van de samenleving? De heren Jan van Baardwijk en René Rosmolen (schrijvers van het boek "Zin in Ouderdom"), nemen u mee om de positieve kanten van het oud worden te ontdekken.

Programma:

9.30 uur Inloop met koffie/thee
10.00 uur Lezing "Zin in de ouderdom
12.00 uur Lunch
13.00 uur 1e Workshop ronde
14.30 uur 2e Workshop ronde
16.00 uur Afsluiting

Op interactieve wijze wordt in workshops aan de slag gegaan met de thema's 'Gracieus oud worden', en 'Hoe maak ik een boek van mijn leven?' In gesprekken met elkaar onder leiding van één van de inleiders gaan we proberen invulling te geven aan de vragen (of vraagstukken) die bij ons leven.

De studiedag vindt plaats op 31 oktober in zalencentrum De Kolk Van der Mondeweg 9-11 in Haalderen. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd van 7,50 euro per persoon voor de lunch en consumpties (ter plaatse contant te voldoen). Aanmelden kan via info@kbogelderland.nl of via telefoonnummer: 0481 450252.

Gezellig (sfeer) proeven op De Zon!

HUISSEN - Vrijdag 15 september verzorgt kinderdagverblijf De Zon in samenwerking met een diëtiste van La Vita Sana een gezond én lekker hapjesbuffet.

Een leuk moment om op een informele manier kennis te maken met kinderdagverblijf De Zon. Iedereen is van 16.00 - 18.30 uur welkom om (sfeer) te komen proeven. Terwijl men rustig rondkijkt en/of een praatje maakt, knutselen de kinderen de hapjes in elkaar en kunnen ze een plantje tuinkers voor thuis potten.

Meespelen op de BSO

Ook op de buitenschoolse opvang worden er leuke activiteiten georganiseerd. Iedereen is welkom om ook mee te doen. Maandag 11 september met cultuurcoach Mariëlle aan de slag te met graffiti (let op oude kleding!), dinsdag 12 september organiseert multimediacoach Daphne 'tekenen met licht' en donderdag 14 september samen natuurcoach Suzanne 'koken op het kampvuur'. Leuke activiteiten om uw kind kennis te laten maken met de BSO. Deelname aan deze activiteiten is geheel gratis en voor iedereen! Aanmelden kan via: zon@zonnekinderen.nl.

De Zon is gevestigd in een prachtig nieuw pand in de nieuwbouwwijk Bloemstraat in Huissen. De locatie beschikt over een babygroep, een peutergroep, verticale groepen (0-4 jaar) en buitenschoolse opvang. De ruime groepsruimtes zijn sfeervol ingericht en buiten is een prachtige, natuurlijk aangelegde avonturentuin waar naar hartenlust kan worden gespeeld. Ook wordt regelmatig gebruik gemaakt van de sportvelden en het park in de buurt. Meer weten over De Zon? Kijk dan eens op www.zonnekinderen.nl.

Nogmaals snelheidsmeting voor Papenstraat

Volgens bewoners  zijn al diverse keren klachten ingediend over het drukke verkeer op de Papenstraat. (foto Sjaak Veldkamp)

BEMMEL - Bewoners van de Papenstraat gaan gebukt onder het drukke verkeer en geluidsoverlast. Vrachtwagens die supermarkten vanaf 6.00 uur moeten bevoorraden worden steeds groter en luider. Tractoren met aanhangers of uitstekende landbewerking machines komen in volle vaart voorbij zodat de banden stuiteren. En in het algemeen wordt er veel te hard gereden.

Soms denk ik dat er straatraces worden gehouden, zo schrijft een bewoonster. Het college antwoordt de zorg te begrijpen. Op een aantal punten wordt op korte termijn aandacht geschonken, zo luidt de schriftelijke toezegging. De drukte blijft.

Over onveiligheid wil het college niets horen. "Op basis van ongevallenregistratie zien wij geen aanknopingspunten voor een verminderde verkeerveiligheid." Bovendien is er in 2013 een snelheidsmeting gedaan. Er was een uitschieter van 89 km/uur, maar het is nagenoeg onmogelijk om dergelijke uitschieters met aanpassingen in de weg te voorkomen. Toch wordt er nogmaals een snelheidsmeting gehouden. Mocht blijken dat er sinds 2013 harder wordt gereden, dan is dit mogelijk een aanleiding om maatregelen te treffen, zo meldt de gemeente in de brief naar de bewoonster.

Om de geluidsoverlast terug dringen vraagt de Papenstraat allang om stil asfalt. Dat ligt er al, kregen ze van de gemeente als antwoord. De bewoonster schrijft: "Nu heeft een of andere wethouder gezegd dat er geen stil asfalt ligt, maar krijgen we dit dan nog?" Misschien, laat de gemeente weten. Bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt van de weg wordt bekeken of 'geluid reducerende maatregelen' noodzakelijk zijn. Zo ja, dan is het nog de vraag of stil asfalt wel de juiste oplossing is.

Actie voor de ziekte van Huntington bij Jumbo Bemmel

BEMMEL - Van 1 tot en met 30 september loopt er een actie voor de ziekte van Huntington bij de Jumbo in Bemmel.

Bijna iedereen levert lege flessen in en dan is het een kleine moeite om de statiegeld bon in de ‘Huntington zuil’ te gooien. Dit geld wordt voor honderd procent besteed aan onderzoek naar de ziekte van Huntington!

Huntington…de meeste mensen kennen de naam, maar wat is het eigenlijk? Huntington is een erfelijke ziekte, die ontstaat door een DNA-mutatie in het gen coderend voor het Huntington eiwit. Als gevolg hiervan gaan de eiwitten klonteren in hersencellen, waardoor deze niet meer goed functioneren. Het leidt tot achteruitgang in het geheugen, motoriek of psychische problemen. De gemiddelde levensverwachting vanaf de eerste klachten is 17 jaar. De Ziekte van Huntington is voor honderd procent een familiaire aandoening. Als één van de ouders gendrager is, heeft het kind vijftig procent kans ook gendrager te worden.

Er is geld nodig voor onderzoek, heel veel geld. Te weten 4 miljoen. Hiermee kan het team van onderzoekers jaren lang grondig onderzoek verrichten naar een mogelijk geneesmiddel voor Huntington. Daarvoor is er een Campagneteam opgericht om dit doel te bewerkstelligen. Op de website www.campagneteamhuntington.nl staat veel informatie over de ziekte en het Campagneteam. Hier zijn ook initiatieven voor acties te vinden, evenals hoe een actie op te zetten.

Open dag met rondleidingen en proeverijen

Ferdinand en Anja met de pompoenen.

REGIO - Op zondag 10 september houdt De Groene Schuur in Groessen een open dag van 11.00 tot 16.00 uur. Op deze dag zijn de kassen van het bedrijf opengesteld voor publiek.

Er worden tropische groenten, vergeten groenten, pepers en sierfruit gekweekt. Ook het pompoenenseizoen is weer volop begonnen. Op het erf van De Groene Schuur kunt u genieten van de bonte verzameling van duizenden pompoenen en kalebassen.

In de streekwinkel zijn naast groente en fruit ook huisgemaakte jam, chutney en diverse andere streekproducten verkrijgbaar. Allemaal puur natuur en erg lekker! Op de open dag kunt u verschillende van deze producten proeven. Alles is kindvriendelijk, rolstoeltoegankelijk en een lust voor het oog. Entrée op de open dag is gratis!

Bij De Groene Schuur kunt u ook terecht voor kookworkshops, excursies, creatieve workshops en kinderfeestjes. In de tuinbouwkas is een ruime, moderne kookstudio gevestigd waar u een bedrijfs-, familie-, of vriendenuitje kunt houden. Tevens zijn er verschillende arrangementen mogelijk waarbij de activiteiten gecombineerd kunnen worden. Op de open dag kunt u hierover uitgebreid informatie inwinnen of kijk op www.kokenindekas.nl .

Op zondag 24 september vindt bij De Groene Schuur het Live-cooking evenement Sterren Koken in de Kas plaats en op 24 oktober gaat er een leerzame en gezellige 4-delige kookcursus van start. Er zijn nog plaatsen vrij! Voor opgave en informatie hierover kunt u terecht op de web-site: www.degroeneschuur.nl of bel 0316 330718. De Groene Schuur is gevestigd aan de Lijkweg 9B te Groessen en binnen vijf minuten te bereiken via het Looveer in Huissen.

Gevarieerde en rijk gevulde negende editie van Festival De Oversteek

NIJMEGEN - Op zondagmiddag 10 september is de negende editie van Festival De Oversteek. Op 22 sfeervolle en groene locaties aan de Waal in Nijmegen-Noord zijn zo'n vijftig acts en voorstellingen in alle kunstdisciplines te zien.

Nieuw dit jaar is Atelier TAW: twaalf jonge dans- en theatermakers presenteren een speciaal voor het festival gemaakte voorstelling. Ook is er een tweede editie van Expeditie Noord: twee beeldend kunstenaars nemen publiek mee op een avontuurlijke kunststruintocht over eiland Veur-Lent. Tickets zijn per direct te koop op festivaldeoversteek.nl.

Festival De Oversteek nodigt artiesten uit alle disciplines uit om vaak nieuw werk te presenteren op unieke locaties: waalstrandjes, natuurakkers, landgoederen, ooibosjes, tuinen, dijkhuisjes, forten en ateliers. De Kift tovert met zijn fanfarepunk een boerenschuur om tot popzaal. Het Vlaamse Bony King speelt hemeltergend mooie americana in een boomgaard, en iET & Conny Janssen Danst (unieke samenkomst van muziek en dans) is te zien in een botenloods. Er zijn ook optredens van o.a. bFAKE (met DJ DNA, ex-Urban Dance Squad), Estafest (met gitaarvirtuoos Anton Goudsmit, New Cool Collective), De Wolven en drie jonge auteurs afgevaardigd door Literair Productiehuis Wintertuin.

In 2017 is de eerste editie van Atelier TAW: de werkplaats voor dans en theater van Festival De Oversteek. Sinds begin juni zijn twaalf jonge makers aan de slag met nieuwe voorstellingen op bijzondere binnen- en buitenlocaties. Alle makers laten zich inspireren door natuur en cultuurhistorie ter plekke, en het omringende landschap. Zij presenteren het resultaat, een nieuwe productie van zo'n 20 minuten, op beide festivaldagen.

In 2017 is de tweede editie van Expeditie Noord: een avontuurlijke kunststruintocht door het Rivierenpark. Beeldend kunstenaars Dorien de Wit en Isolde Venrooy nemen publiek op sleeptouw en betrekken het in hun interpretatie van het landschap. Er zijn wandelingen van een half uur op beide festivaldagen. Op de voorafgaande zaterdagen zijn extra lange wandelingen, inclusief een afsluitende gezamenlijke maaltijd.

Voor jonge overstekers is er genoeg te beleven: er zijn aansprekende kindervoorstellingen van onder meer Kletskous en leuke doe- en speelactiviteiten. Voor jong én oud zijn er leuke én leerzame rondleidingen, zoals de bezichtiging van Landgoed Doornik in samenwerking met Open Monumentendag en een wildplukwandeling van Ellen Mookhoek.

Tickets voor Festival De Oversteek zijn te koop op festivaldeoversteek.nl. Dagkaarten voor 10 september 17,50 euro. Een passe-partout kost online 25 euro.

Kunstmarkt Huissen verplaatst naar terrein restaurant Beide Zussen

HUISSEN - Op zondag 10 september van 10.00 tot 16.30 uur vindt de jaarlijkse Kunstmarkt Huissen plaats. Traditioneel wordt deze markt gehouden op Open Monumentendag bij het Dominicanenklooster Dit keer echter bij restaurant ‘Beide Zussen’, Helmichstraat 37 in Huissen, op het terrein rondom het restaurant.

Het is een mooie locatie aan een doorgaande weg en vlak bij het klooster. Het terrein van het klooster kan niet gebruikt worden in verband met de verbouwing/ nieuwbouw. Door de bom uit de Tweede Wereldoorlog lag de bouw geruime tijd stil. Kort voor de bouwvakvakantie is het werk weer opgestart.

Op de Kunstmarkt Huissen hebben diverse kunstenaars zich al verzekerd van een plaats. "We hebben ook nieuwe kunstenaars aan kunnen trekken. Er is gezorgd voor voldoende variatie. Zo vindt u glaskunst, schilderijen, beeldhouwwerk, keramiek, naaldkunst, zilveren sieraden en bronzen beelden. Het belooft weer een mooie markt te worden. Meer informatie over de Kunstmarkt Huissen staat op http://www.kunstmarkthuissen.nl/. of te verkrijgen via Annetje Geertsen, 06 54224552. De entree van de kunstmarkt is gratis."

Koffieochtend KBO Huissen

HUISSEN - Op 12 september is er weer de koffieochtend voor de leden van de KBO Huissen in Mea Vota. Vanaf 09.30 uur is de inloop.

Op deze ochtend zal Peter Beijer en compagnon vertellen over brandpreventie in en om huis. Dit aan de hand van een presentatie en indien het weer het toelaat wat demonstraties buiten. Deze ochtend is zeer de moeite waard daar het op verschillende punten vaak te wensen over laat wat preventie aangaat. Dit alles natuurlijk onder het genot van een lekker kopje koffie.

Landgoed Poelwijk te bezichtigen tijdens Open Monumentendag

Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen

GENDT - Landgoed Poelwijk aan de Poelwijklaan 5 in Gendt is op zondag 10 september van 10.00 -17.00 uur gratis te bezichtigen. Iedereen kan een kijkje nemen in de 15de-eeuwse toren op het landgoed.

Verder laat Tatjana Kirienkot haar gordijnkunst wapperen tussen de bomen. René, beeldend kunstenaar, exposeert zijn landschapsschilderijen tegen de groene taxusmuur. Ook zal hij met zes collega's, verspreid uit het land, en plein air schilderen. Er is een optreden van de Klif Eastwood Singers uit Oosterhout en een boomchirurg geeft gelegenheid tot boomklimmen. Ook is er koffie, thee en appelsap verkrijgbaar. Adres: Landgoed Poelwijk. Meer informatie staat op www.landgoedpoelwijk.nl of www.glk.nl/evenementen.

De 15de eeuwse toren op het landgoed is het restant van het sinds de 18de eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. In het beneden vertrek zijn nog trompe-l'oeil beschilderingen te zien. Op de eerste verdieping bevindt zich een laatgotische gemetselde schouw met haardstenen uit de bouwtijd. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft de bezaoeker fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico.

Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds

GENDT - Van 10 - 16 september is de collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds in Gendt. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel van het fonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilligers. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen.

Kom ook in actie tegen spierziekten en geef aan de collectant bij u in de buurt. Mist u de collectant? Doneren kan ook via de online collectebus van het fonds. Ga naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneer een bedrag naar keuze voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Er zijn 600 verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk, maar ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. De spieren in een mensenlichaam sturen alles aan, lopen, plassen, fronsen, lachen, ademen. Een ziekte die spieren aantast, tast het hele lichaam en daarmee ook het hele leven van een persoon aan. Lees meer over het Prinses Beatrix Spierfonds op www.prinsesbeatrixspierfonds.nl.

Sensationele Tempel of Boem in Doornenburg Wereldkampioen stunt met drumsensatie Cesar Zuiderwijk

DOORNENBURG - Op zaterdag 16 december vindt in de kerk te Doornenburg weer het muziekspektakel Tempel of Boem! plaats. Het evenement zal naast het behalen van de wereldtitel één van de hoogtepunten worden tijdens het 60-jarig jubileum van de slagwerkgroep.

Met in het programma Nederlands beste drummer Cesar Zuiderwijk en gastheer Slagwerkgroep Doornenburg gaat het evenement groots gaan uitpakken met zeer gevarieerde en spectaculaire optredens. Beide topattracties in het slagwerk zullen worden ondersteund door een uitgebreide begeleidingsband, zanger en entertainer Richard Sprokkereef, Popkoor The New Voices en saxofonist Hans Cornelissen. Kortom, een avond die de muziekliefhebber niet mag missen! Het spektakel begint om 20.00 uur, zaal is vanaf 19.00 uur geopend.

Hoofdsponsors van de 2e Tempel of Boem! zijn Feijen SP Huissen en Rentall Equipment Huissen. Toegangskaarten zijn vanaf 9 september in voorverkoop 12,50 euro verkrijgbaar bij voorverkoopadressen Spar en Ontmoetingscentrum Doornenburg, Bruna Gendt of via Tempel.of.boem@gmail.com. Toegangskaarten aan kassa kosten 15,00 euro.

Cesar Zuiderwijk van Nederlands populairste band Golden Earring zal ‘s middags een workshop geven voor alle drummers in de regio. Deelnemers kunnen zich opgeven via: workshopdoornenburg@hotmail.com Kosten voor deelname zijn 12,50 euro. Aanvang 14.30 uur.

Weer kinderattracties in centrum Bemmel

BEMMEL - Wegens succes geprolongeerd. Dat geldt zeker voor een leuk initiatief van de ondernemers van de Ondernemers Vereniging Bemmel. Voor de vakanties zijn reeds drie keer kinderattracties geplaatst in het centrum van Bemmel om het winkelen zowel voor ouders als kinderen gezelliger en aantrekkelijker te maken.

Dit zowel op de Markt als op de Promenade. Omdat door iedereen erg positief is gereageerd op dit initiatief, worden ook in de komende tijd weer kinderattracties op de Promenade geplaatst. Zowel op woensdagmiddag 13 september als op woensdagmiddag 10 oktober kunnen de kinderen van 12.00 tot 17.00 uur onder toezicht weer naar hartenlust genieten van deze attracties, terwijl de ouders rustig inkopen doen.
Bemmel biedt een aantal unieke voordelen. Het is een compact centrum met een zeer gevarieerd aanbod van zowel de grotere winkelketens als diverse specialisten op elk gebied. Daarnaast zijn er gezellige horecagelegenheden en is het (gedeeltelijk overdekt) parkeren overal gratis. Er wordt al volop nagedacht hoe ook in 2018 het winkelen nog aantrekkelijk en gezelliger kan worden gemaakt. Iedereen is welkom!

Vrijwilligers gezocht

HUISSEN - Wij zijn zeven mensen met een verstandelijke handicap en wonen in het Binnenhues in Huissen. We zoeken mensen om samen iets leuks te doen, wekelijks of maandelijks."

"Wat u maar wil, denk dan bijvoorbeeld aan kopje koffie drinken, of brengen en halen naar een koorrepetitie, of met u meelopen om de hond uit te laten of een knutsel- of gymuurtje. Als iemand een ander idee heeft, is dat altijd welkom. Als u denkt 'dat is iets voor mij', informeer dan vrijblijvend op het nummer van het Binnenhues. Graag na 15.30 uur bellen naar 026 3886030. Wij zouden het erg gezellig vinden."

Opening nieuwe Alzheimer Café

ELST - Op woensdag 20 september zal de burgemeester de nieuwe locatie voor het maandelijkse Alzheimer Café in cultureel centrum De Wieken, Prinses Irenestraat 49 in Elst, inwijden: hét trefpunt voor mensen met dementie en hun partners, familieleden, vrienden, professionals en andere betrokkenen.

Hierbij speelt Theatergroep Nocturne uit Lent het stuk 'Ik wil je niet kwijt', een tragikomedie over dementie. De rode draad bij dit verhaal is de liefdevolle verbintenis tussen twee oudere mensen, een band die sterker is dan de ellende die hen overkomt. Het is ondanks het onderwerp een positief stuk, dat zeker herkenning en ontroering op zal roepen: een aanrader! Na afloop ontvangt ieder bezoeker een tas met interessant informatie en een cadeautje van Alzheimer Nederland.

Bij het café is er in en na de pauze uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen, onderling van gedachten te wisselen en ervaringen te delen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook. Iedereen met ervaring en/of vragen over dementie is van harte welkom op bovengenoemde data. Het Café opent om 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur en sluit met een hapje en drankje rond 21.30 uur.

De toegang, koffie/thee (mét lekkers) en informatie is gratis, vooraf aanmelden is niet nodig. Er is bij het Café een stand met informatiemateriaal over dementie. Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen via Anne Cardinaals, 06 47432698 of via arnhem@alzheimer-nederland.nl.

Sasa-kaarttoernooi Angeren

ANGEREN - Zaterdag 16 september verzorgt Sasa haar derde kaarttoernooi van dit jaar. Er kan weer gespeeld worden om de prijzen met jokeren, klaverjassen en bridgen.

Tussen de middag wordt er een lunch geserveerd. Het inschrijfgeld bedraagt inclusief lunch negen euro per persoon (Sasa-deelnemers 7,50). Inschrijven kan tot en met 14 september.

Jokeren van 10.00 -16.00 uur' Opgeven bij Cor Janssen, 026 3253723; email: ca.janssen@hetnet.nl.

Klaverjassen van 10.00 -16.00 uur. Opgeven bij Th. Buurman, 026 3250746, email: theobuurman@gmail.com.

Bridgen van 11.00 -16.00 uur (entree via de zij-ingang). Opgeven bij A. Rouwhorst, 0481 462074, email: anton.rouwhorst@kpnmail.nl.

Het volgende en laatste kaarttoernooi dit jaar is op 25 november in het Dorpshuis, Emmastraat 23, Angeren. Zaal is open vanaf 9.30 uur.

Vrijwilligers gezocht

HUISSEN - Wij zijn zeven mensen met een verstandelijke handicap en wonen in het Binnenhues in Huissen. We zoeken mensen om samen iets leuks te doen, wekelijks of maandelijks."

"Wat u maar wil, denk dan bijvoorbeeld aan kopje koffie drinken, of brengen en halen naar een koorrepetitie, of met u meelopen om de hond uit te laten of een knutsel- of gymuurtje. Als iemand een ander idee heeft, is dat altijd welkom. Als u denkt 'dat is iets voor mij', informeer dan vrijblijvend op het nummer van het Binnenhues. Graag na 15.30 uur bellen naar 026 3886030. Wij zouden het erg gezellig vinden."

Loewe presenteert bild 5 OLED 4K-televisie met 'retro'-look

HUISSEN - Loewe introduceert met de bild 5 OLED een 4K-televisie met de nieuwste techniek en een 'retro'-vormgeving. Zo is het frame gemaakt van hout met geborsteld aluminium. De nieuwe tv is verkrijgbaar in 'Silver Oak', het getinte 'Black Oak', of het hoogglans 'Piano Black'.

Ook kan er gekozen worden uit een variant met flexibele wandhouder, tafelpoot of vloerstandaard in de kleuren Silver Oak of Black Oak. De koper kan ook aan een bijpassende bild 5 soundbar van 80 watt komen in Silver Oak of Piano Black.

De Loewe bild 5 OLED heeft een geïntegreerde harde schijf (DR+) met 1 TB opslagruimte. Het opnemen van programma's of pauzeren daarvan is mogelijk. Er kunnen tot twee programma's tegelijk worden opgenomen en worden afgespeeld op een tweede Loewe-tv. Met de Loewe-app kan de televisie bediend worden, maar kan ook dienen als tv-gids. Ook is het mogelijk met de app om live op uw mobiele apparaat ongecodeerde programma's af te spelen via het thuisnetwerk.

De bild 5 OLED is 4,9 mm dun en is verkrijgbaar in schermdiagonalen van 55- en 65-inch, die respectievelijk vanaf 3.499 en 4.999 euro vanaf eind juli te koop zijn. Technische gegevens Loewe bild 5 OLED: Ondersteuning voor HDR10, Dolby Vision, HLG; Resolutie: 3.840 x 2.160 pixels; Ontvangst: DVB-T2 / DVB-C / DVB-S2 / 4K@60Hz; Aansluitingen: 4 x HDMI / 1 x USB 3.0 / 2 x USB 2.0 / WLAN / Bluetooth.

Er is al een Loewe vanaf € 799,-.

Janssen Elektro Service, Helmichstraat 17 Huissen, Tel. 026 3251616, www.janssenelektro.nl.

Outletverkoop winterjacks

BEMMEL - De zomer is weer voorbij en de herfst is begonnen. Tijd voor het plannen van de wintersportvakantie. Tevens tijd om de winterkleding weer uit de kast te halen, past deze nog en vinden we dit nog wel leuk?

Peters Wintersport heeft op 15, 16 en 17 september weer de traditionele outletverkoop van skikleding, ski's en schoenen en andere hardware. De kortingen voor alle winterjacks zijn 50 tot wel 75 procent. Verder geldt op de gehele collectie minimaal 20 procent korting.

Kom geheel vrijblijvend even langs op vrijdag 15 september van 10.00 tot 20.00 uur, zaterdag 16 september van 10.00 tot 17.00 uur, zondag 17 september van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf maandag 2 oktober zijn wij weer geopend en is de nieuwe collectie weer binnen.

Peters Wintersport, De Houtakker 6a, Bemmel.

Fort Pannerden in Monumentenweekend

DOORNENBURG - Fort Pannerden, gelegen aan de Waaldijk 1 in Doornenburg zal op 9 en 10 september ook deelnemen aan het open monumentenweekend. Tussen 11.00 en 17.00 uur zal het museum vrij toegankelijk zijn voor bezoekers.Fort Pannerden zet de deur van het soldatenmuseum wagenwijd open, speciaal voor het open monumentenweekend. Op zaterdag 9 september zal vanaf 13.30 uur de verhalenverteller Mieke Aalderink te gast zijn in het museum. Zij neemt je mee op het smalle pad tussen fictie en werkelijkheid. Een klein overzicht van herinneringsdocumenten zet de deur naar de verhalen op een kier.

Bij Fort Pannerden kun je gratis genieten van verschillende delen van het Fort. Neem naast het museum een kijkje in ons bezoekerscentrum, de filmzaal en het uitzichtpunt. Een wandeling door de grachten brengt je langs 33 verschillende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De foto-expositie ´Forten van boven´ is vrij te bezichtigen!

Het café/restaurant van Fort Pannerden is vrij toegankelijk. Loop vooral even binnen voor de lekkerste koffie en gebak. Uiteraard kan er ook geluncht worden. Bij mooi weer is het dakterras geopend. Meer informatie staat op www.fortpannerden.eu.

Rabobank ontmoet klant graag op haar servicepunten

BETUWE - Vanaf 1 september kan iedereen weer terecht bij de Rabo-servicepunten in Bemmel, Huissen en Zetten. Het servicepunt in Huissen is verhuisd naar de Rabo Woonwinkel aan de Vierakkerstraat 32b.

"Op woensdagochtend en vrijdagmiddag kunt u in de Rabo Woonwinkel terecht voor hulp bij uw bankzaken en internetbankieren. Hieronder een overzicht van de actuele openingstijden per locatie.
Servicepunt Bemmel (Cultureel Centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1): Dinsdag 9.30 - 12.30 uur, donderdag 13.30 - 16.30 uur
Servicepunt Huissen (Rabo Woonwinkel, Vierakkerstraat 32b): Woensdag 9.30 - 12.30 uur, vrijdag 13.30 - 16.30 uur
Servicepunt Zetten (Ontmoetingscentrum de Verbinding, Stationstraat 1): Dinsdag 13.30 - 16.30 uur
Kantoor Rabobank Elst (Dorpsstraat 85): Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag 9.30 - 17.00 uur, donderdag 9.30 - 20.00 uur.

In de Rabo Woonwinkel kunt u binnenlopen voor al uw woonvragen. U bent welkom van dinsdag tot en met zaterdag."

Mobiele adviseur
"Bent u niet in staat om uw bankzaken online te regelen, naar ons kantoor of één van onze servicepunten te komen, bijvoorbeeld vanwege ziekte, ouderdom of lichamelijke beperkingen? Dan komen we naar u toe! Onze mobiele adviseurs zijn actief in deze regio en helpen u thuis. Bel voor een afspraak via telefoonnummer (0481) 360400. Wilt u weten wanneer u in Huissen of op de andere locaties terecht kunt? Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.rabobank.nl/oostbetuwe."

Unieke Whiskyproeverij in Theaterkerk Bemmel bijna uitverkocht!

BEMMEL - Vrijdag 22 september organiseert WijnZinnig Gendt de Virtuele Whiskyreis in de Theaterkerk in Bemmel.

Een kijkje in de wondere wereld van whisky tijdens een virtuele rondleiding door de meest bekende distilleerderij van Schotland: Glenfiddich. Leer alles over het eeuwenoude ambacht van het distilleren van whisky. Met aanstekelijke passie neemt Glenfiddich's eigen whisky ambassadeur, Tony van Rooijen, (beginnende) liefhebbers van de Schotse lekkernij mee op reis langs prachtige beelden en persoonlijke verhalen. Ontdek, aan de hand van de verschillende smaken, kleuren en geuren, de mystiek van Schotland en de drank waarmee het land wereldberoemd is geworden

Natuurlijk is een whiskyreis niet compleet zonder dat bezoekers ook zelf kunnen proeven. Elke deelnemer krijgt een tasting box, met zes verschillende whisky's. Een enorme whiskykenner hoef je niet te zijn, om een mooie avond te hebben. Ook voor de beginnende whiskydrinker of voor mensen die er gewoon wat meer over willen weten en het eens willen proeven, is het een aanrader.

Deze unieke ervaring zal plaatsvinden in de grote theaterzaal van de Theaterkerk in Bemmel. Een bijzondere locatie waar we als inwoners van de Gemeente Lingewaard trots op mogen zijn. De avond start om 20.30 uur en sluit 22.00 uur. Uiteraard is het daarna mogelijk om de geproefde whisky nog per glas te bestellen in de gezellige foyer van de Theaterkerk.

Uw persoonlijk entreebewijs kunt u uitsluitend kopen via WijnZinnig Gendt. Reeds gereserveerde kaarten dienen uiterlijk vóór 10 september opgehaald te zijn. Hierna zullen de kaarten beschikbaar komen voor de verkoop! WijnZinnig Gendt, Dorpstraat 34, Gendt; www.wijnzinnig.eu; info@wijnzinnig.eu; 06 57592194.

27 / 28

Niels,
Van harte gefeliciteerd met je
verjaardag op 9 september

Een knuffel van je peettante Thea.

Hiep Hiep Hoera
8 september wordt Anniek
8 jaar
Gefeliciteerd en een dikke knuffel
Je zusje Felien

Oma Gerda - Opa Theo

Hoera
Op 11-9-2017 wordt deze stoere cowboy en opa 85 jaar!

Gefeliciteerd van ons allemaal.
We zijn trots op jou.

De SCHUIL-tjes

Een gouden medaille voor John!
Van harte gefeliciteerd en veel liefs van je gezin.

Abraham wil het zelf niet weten
maar wij zijn het niet vergeten!
Xxx Je vrouw en dochter.

Viggo 6 september alweer 7 jaar
gefeliciteerd papa, mamma, Nigel, Enzo en de gehele familie.