GN Lingewaard

6 november 2019

GN Lingewaard 6 november 2019


Angerse Aovond door Historische Kring en toneelgroep Mozaïek De inval en bezettingsjaren 40-44 in Angeren

Kleding uit de jaren '40. (foto: archief Mozaiek)

ANGEREN - Hoe ging het eraan toe in Angeren in de oorlogsjaren 40-44? Wat gebeurde er op 10 mei ’40? Waar kwamen de bezetters Angeren binnen? Is er gevochten? Was er volop oorlog? Ging het gewone leven door? Werk, school, kerk? Wat was er te koop? Werd er gebombardeerd? Welke kleding droeg men in die tijd?

Vragen en nog eens vragen die op de Angerse Aovond (19 november) mede door oud-inwoners van Angeren worden beantwoord. Enkele oud-inwoners van Angeren, die de oorlog al of niet in hun jeugd hebben meegemaakt, zijn geïnterviewd. De interviews zijn afgelopen weken gefilmd. Delen van de gemaakte opnames worden op de Angerse Aovond, na de pauze, getoond. Vòòr of na de filmfragmenten wordt, aan de hand van kaarten, foto’s en of ander beeldmateriaal, een toelichting op de gebeurtenissen/voorvallen uit die jaren (‘40-‘44) gegeven.

Welke kleren droeg men in ‘40-‘44? Deze vraag wordt door toneelvereniging Mozaïek en Ans Smit, voor de pauze, behandeld. Zij geven in het eerste deel van de Angerse Aovond, met een heuse modeshow, het antwoord. Verschillende kledingstukken, die bij bepaalde gelegenheden uit die tijd werden gedragen, zullen worden getoond.

De Historische Kring Angeren wil samen met toneelgroep Mozaïek op dinsdag 19 november Angerense herinneringen en sfeer uit de jaren ’40 – ’44 oproepen. De avond begint om 20.00 in het Dorpshuis en duurt tot maximaal 22.00 uur. De toegang is gratis.

Creatieve ochtend Gendt elke maand op eerste woensdag

GENDT - Het seizoen is weer begonnen. De Creatieve ochtend van het ParticpatiePunt Gendt, bedoeld voor mensen met een klein netwerk en/of beperking, is er weer iedere eerste woensdag van de maand van 9.30 – 11.30 uur in het Hof van Breunissen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar om mee te doen aan de Creatieve ochtend in Gendt.

De vrijwilligsters hebben veel creatieve ideeën, ervaring met de doelgroep en zorgen voor de gezelligheid. Onder het genot van een kopje koffie of thee werkt iedereen in eigen tempo aan iets creatiefs. "Vindt u het ook leuk creatief bezig te zijn kom dan eens kennismaken op de 1e woensdag van de maand? Of laat het ons weten via ppgendt@swlingewaard.nl/tel 088 2552510.

Gert Jakobs

Mocht vervoer een probleem voor u zijn om deel te kunnen nemen aan deze activiteit, bel dan de dorpsauto Wielewaal: 06 19192882 bereikbaar vanaf 9:30 uur of neem contact op met het ParticipatiePunt in Gendt .

Er wordt een deelnemersbijdrage voor materiaal en koffie/thee van 2,50 euro. Deze en andere activiteiten in uw buurt staan ook op www.swlingewaard.nl.

Gert Jakobs op bezoek bij De Bataven

GENDT - In navolging van de succesvolle eerste editie vorig jaar presenteert supportersvereniging De Bataven dit jaar... Gert Jakobs, voormalig wielrenner die vijf keer deelnam aan de Tour de France.

Gert komt een lezing geven met als thema 'Zonder meesterknecht geen succes' op woensdag 13 november, aanvang 19.30 uur. Batavenleden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen vijf euro entree. Aanmelden kan via supp@bataven.nl.

Gert Jakobs op bezoek bij De Bataven

Gert Jakobs. (foto: gertjakobs.nl)

GENDT - In navolging van de succesvolle eerste editie vorig jaar presenteert supportersvereniging De Bataven dit jaar... Gert Jakobs, voormalig wielrenner die vijf keer deelnam aan de Tour de France.

Gert komt een lezing geven met als thema 'Zonder meesterknecht geen succes' op woensdag 13 november, aanvang 19.30 uur. Batavenleden hebben gratis toegang. Niet-leden betalen vijf euro entree. Aanmelden kan via supp@bataven.nl.

Aanmelden eerste communie

LINGEWAARD - Voor de geloofsgemeenschappen van de R.K. parochie Maria Magdalena in de gemeente Lingewaard start op 9 november de eerste activiteit van het project om de kinderen voor te bereiden op de 1e communie.

Net zoals andere jaren wordt gestart met een speurtocht in de kerk. Deze activiteit is bestemd voor het hele gezin van de communicant en is leerzaam voor jong en oud. "Mocht u uw kind nog niet hebben aangemeld, doe dit dan zo spoedig mogelijk en neem telefonisch contact op het het secretariaat in Bemmel. Zij zijn op werkdagen bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur op 0481 451371."

Thema-avond Pensioen bij Lokaal FNV Overbetuwe en Lingewaard

REGIO - Voor leden van Lokaal FNV Overbetuwe en Lingewaard is er donderdagavond 21 november van 19.30 tot 22.00 uur de thema-avond Pensioen

Steeph Custers pensioenfondsbestuurder, zal deze avond uitleg geven over onderstaande onderwerpen: Met mogelijk stapsgewijs omhoog gaan van AOW tot 2024 en daarna. Wat was de oude en is de nieuwe afspraak voor het stapsgewijs verhogen van de AOW-leeftijd? Wat zijn de tijdelijke & vervolgafspraken voor stoppen met werken bij mensen met zwaar werk? Idem voor mensen boven de 60 jaar? Korten en indexatie pensioenen: wat zijn de kansen nu en straks in het nieuwe contract? Zijn er ook speciale afspraken voor flexwerkers en ZZP-ers? Kunnen zij zich vrijwillig aansluiten bij een pensioenfonds? Na- en voordelen van een lage/hoge rente en politieke gevolgen ervan.

De avond is in sociaal cultureelcentrum De Wieken aan de Prinses Irenestraat 49 in Elst. "Wilt u deze avond bijwonen, dan stellen wij het zeer op prijs als u dit ons even laat weten. Dit kan per email a.schuiling@fnv-overbetuwe.nl."

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 11 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Dinsdag 12 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Woensdag 13 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1 in Huissen

Donderdag 14 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Herfst lekkernijen

Hazelnoten. (foto: Sandra Bak SLN) Sandra Bak SLN

LINGEWAARD - De herfst is begonnen en overal zie je noten en bessen hangen in de bomen en struiken. Een feest voor de dieren en ook voor ons! Tijdens een rondje hardlopen kwamen we bergen hazelnoten tegen. Deze nootjes, die in een schutblad zitten zoals een hoofd in een helm, lagen in trosjes op de grond.

“Kun je die eten?” was de vraag van mijn oudste. Ze zagen er natuurlijk niet zo uit zoals ze in de winkel liggen. Hazelnoten komen van de struik de hazelaar: te herkennen aan de katjes die al in januari aan de takken kunnen hangen terwijl er nog geen bladeren aan de struik zitten. Hazelaars zijn de vroegst bloeiende struiken in Nederland en groeien naar alle kanten met grote eironde bladeren. De hazelaar is afhankelijk van de wind voor de bestuiving en als de hazelnoten dan eindelijk gevormd zijn in september dan kan het feest beginnen voor vogels zoals de gaai, specht en boomklevers. Ook dieren als eekhoorns en muizen, die knagen er dan een mooi gaatje in om bij de noot te komen. En soms wordt er eentje verstopt door een dier en vergeten, wat weer zorgt voor de verspreiding van de hazelaar.

We hebben onze jaszakken volgepropt met de mooiste hazelnoten, ons hardlooprondje afgemaakt en thuis de notenkraker gepakt. Even kraken, in de oven roosteren en smullen maar! Hartstikke gezond en lekker.

Sandra Bak namens Stichting Lingewaard Natuurlijk

Van Gelders Grijs in Gendt

Frans Peters( vrijwilliger bij De Berichten) bij de visagiste. (foto: Harry Schaars) Harry Schaars

GENDT - Wat houdt de ouderen van Gendt bezig en hoe ervaren zij dingen? Dat zie je bij Van Gelders Grijs op zaterdag 9 november om 17:20 uur bij Omroep Gelderland.

Jochem van Gelder was woensdag 26 oktober op bezoek bij de ouderen in Gendt voor de opnamen van Van Gelders Grijs. Naast de vele gesprekken die Jochem voerde, werd er in de opname een portret gemaakt van een markante ouder en werd er een grootouder-kleinkind quiz gespeeld. De Berichten maakte een video back stage tijdens de opname van Omroep GLD. Bij de visagiste zagen wij Jochem van Gelder, Frans Peters, Mieneke van Alst (102 jaar) en Petra Snel maar er zullen vast nog wel meer bekende personen uit Lingewaard in beeld komen. Al was het maar in het publiek of als figuranten.

De Berichten

De Berichten Gendt is een groep vrijwilligers van RijnWaal Zorggroep locatie Gendt. Zij wil actief zijn door actuele informatie te leveren aan de senioren in Gendt en omgeving. Dus dat is de reden, dat wij u informeren over de komende TV-uitzending van Omroep GLD.

De opnamen waren in Sint-Jozef Gendt, een onderdeel van RijnWaal zorggroep. Dit verzorgingshuis ligt centraal gelegen in het dorp. “Een plaats, waar je van alles kunt doen. Waar jong en oud elkaar ontmoeten. Waar je naar het restaurant kunt. Waar je naar de kapper kunt. Waar de Schutterkoning, Prins Carnaval en de Kersenkoningin acte de présence geven”, zoals Jochem vertelde.

"U kunt onze video zien op Rijnwaal.nl of op YouTube, De Berichten Gendt en Van Gelders Grijs zaterdag 9 november om 17:20 uur bij Omroep GLD."

Mooie overwinningen voor Tweestroom Dames 1 en 4

GENDT - Donderdag 31 oktober kreeg Dames 1 de dames van Ikaros D2 op bezoek, de eerste set ging het lang gelijk op, maar gelukkig wist Tweestroom deze set binnen te slepen, daarna werden de tweede en derde set overtuigend binnen gehaald.

De laatste set kostte iets meer moeite, maar ook deze set trokken onze dames aan het langste eind. Op veld 2 kreeg Dames 4 de hekkensluiter in hun poule Vocasa D11 op bezoek, daar hadden de Tweestroom dames weinig moeite mee, alle vier de sets werden overtuigend gewonnen. Ook Dames 3 speelde thuis, zij kregen Hexagon D1 op bezoek. Helaas was dit team iets te sterk voor onze dames, zij verloren met 4-0. Heren 1 mocht daarna aan de bak, zij kregen de koploper Trivos op bezoek, de eerste twee sets werden duidelijk gewonnen, daarna liep het iets moeizamer bij de Tweestroom heren, toch werd de derde set nipt gewonnen, de vierde set was het wat rommelig, deze werd met 24-26 verloren. Dames 5 kreeg Pegasus D11 op bezoek, de eerste set was het spannend, helaas met 25-27 verloren, daarna liep het iets minder, wat resulteerde in een 4-0 verlies.

Zaterdag 26 oktober kreeg de JB1 mix Xanthos JB1 op bezoek, er werd erg wisselvallig gespeeld, dat was terug te zien in de sets, set 1 werd ruim verloren, set 2 en 3 werden vervolgens overtuigend gewonnen, in set 4 was Tweestroom de weg kwijt, deze werd ruim verloren, waarna de wedstrijd met een gewonnen vijfde set werd beslist.

Vrijdag 25 oktober ging de MB1 op bezoek bij Gemini MB1 in Elst, onze meiden boden behoorlijk tegenstand, maar ze konden geen vuist maken, er werd met 4-0 verloren.

Kijk voor het laatste nieuws op tweestroomsv.nl

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Maandag 11 november - 17.30 - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Dinsdag 12 november - 17.30u - SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

Woensdag 13 november - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1 in Huissen

Donderdag 14 november - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5 in Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. De zaal gaat om 17 uur open. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag t/m donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555.

Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd. Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen raden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

Luke Roelofs on fire bij Bemmel 'Wil ooit met broertjes spelen in Jonge Kracht 1'

Luke Roelofs scoort deze keer niet. De Bemmel-aanvaller was tegen Heino (2-2) goed voor een goal en een assist. (foto: Dennis Peters)

Tekst en foto: Hans Schmeinck

BEMMEL/HUISSEN – Zijn eerste seizoen bij Sportclub Bemmel was leerzaam, maar ook goed en leverde bijna promotie naar de hoofdklasse op. In zijn tweede seizoen heeft Luke Roelofs (22) zijn draai inmiddels wel gevonden. De van Jonge Kracht afkomstige aanvaller was zondag in de (sub)topper tegen Heino goed voor een goal en een assist. 'Maar de rebound van de penalty had er wel in gemogen'.

Iedereen op sportpark Ressen hield zondag in de 50e minuut de adem in. De na een langdurige schorsing teruggekeerde Ricky Houterman (zie kader) wilde namens Sportclub Bemmel een penalty nemen. De tegenstander: (sub)topper Heino. De stand: 1-1. De direct weer tot captain gebombardeerde spelmaker zag zijn inzet echter gekeerd worden.

Een smadelijke misser. Maar vervolgens presteerde Luke Roelofs om de rebound van de door hem zelf versierde pingel van dichtbij hoog over te schieten. ,,Tja, die had er wel in gemogen'', baalde de rappe aanvaller. Het was een smetje op een verder prima wedstrijd van de 22-jarige Huissenaar in Bemmelse dienst.

Want hij was constant gevaarlijk en zorgde eerder in het duel (eindstand 2-2) voor de 1-1 en door een assist op Ricky Houterman (2-1) werd de 'strafschopstrop' teniet gedaan. Het seizoen verloopt sowieso wel goed voor Roelofs. ,,Sinds het duel tegen De Bataven (12 oktober jl., HS) sta ik telkens in de basis en gaat het lekker. Tegen Stevo scoorde ik twee keer.''

Derby's

Maar de overstap twee jaar geleden van Jonge Kracht (vierde klasse) naar de top van de eerste klasse was niet mals, aldus Roelofs. ,,Het was echt wennen. Alles gaat sneller. Maar het was leerzaam en goed. Nu ben ik wel gewend en heb ik mijn draai gevonden.''

De derby's tegen De Bataven uit Gendt en RKHVV uit Huissen spreken hem zeer aan. ,,De Bataven uit laatst was echt vet, 1200 man langs de kant.'' En als voormalig speler van Jonge Kracht, kijkt hij erg uit naar de derby thuis tegen die andere Huissense club, RKHVV, op zaterdag 7 december.

Over Jonge Kracht gesproken, zijn broer(tje) Max steelt dit seizoen de show bij de Huissense vierdeklasser. ,,Hij is nu zelfs Betuws topscorer. Ik trek hem niet naar Jonge Kracht, maar hij zou hier niet misstaan. Mijn andere broertje, Stijn, doet het trouwens ook goed in Jonge Kracht A1. Ooit wil ik daar nog met m'n broertjes voetballen in het eerste.'' Maar zijn focus ligt nu uiteraard op Bemmel. Zouden de roodzwarten deze voetbaljaargang net als vorig seizoen tot op het laatst kunnen strijden om promotie? ,,Dat zou me verbazen, nacompetitie zou al heel wat zijn. Deze klasse is dit seizoen veel sterker. Mede door De Bataven en RKHVV.''

Rentree 'Ricky'


Na zes duels schorsing maakte Ricky Houterman zondag zijn rentree bij Sportclub Bemmel, thuis tegen Heino. De captain werd door de KNVB hard gestraft omdat hij zich na afloop van het verloren promotieduel op Pinkstermaandag te zeer liet gaan. Houterman luisterde zijn terugkeer op met een goal. Al miste hij wel een pingel. ,,Die had er in gemoeten. Maar het was heerlijk om weer te spelen.''

Opening jubileumseizoen De Waskniepers

De Waskniepers in nieuwe outfit. (eigen foto)

GENDT - Op vrijdag 8 november opent carnavalsvereniging De Waskniepers haar jubileumseizoen 2019-2020.

De vereniging gaat hier natuurlijk een speciale avond van maken. Er zijn vier gastverenigingen aanwezig en de dansgarde van de vereniging, De Knieperinnen, hebben dit seizoen liefst vierdansen ingestudeerd. Ook zullen er deze avond zowel een nieuw lid als een nieuw knieperinnetje geïnstalleerd worden en staan er nog meer verrassingen op het programma.

De Waskniepers zullen ter ere van dit jubileumseizoen in een compleet nieuwe outfit verschijnen. Dat deze nieuwe kleding gerealiseerd kon worden heeft de vereniging voor een groot deel te danken aan de financiële bijdrage van het Vlinderfonds Lingewaard. De Waskniepers willen het Vlinderfonds hier dan ook hartelijk voor bedanken.

Om na het officiële gedeelte van het programma het feest op gang te brengen hebben de Waskniepers ook dit jaar weer gezorgd dat de Drive-in-show”van Show Case uit Bemmel het muzikale gedeelte verzorgt. Kortom, het belooft een geweldige avond te worden en De Waskniepers nodigt iedereen uit om op vrijdag 8 november vanaf 20.00 uur naar De Klok Horeca Gendt te komen.

Na de openingsavond gaat het feest van de vereniging in 2020 verder in de vorm van een driedaags-jubileumweekend, beginnend op vrijdag 17 januari met Q-Music foute party, zaterdag 18 januari het buutgala en zondag 19 januari de jubileumreceptie. Er valt dit jubileumseizoen veel te beleven bij De Waskniepers en de vereniging nodigt heel Lingewaard uit om met hun mee te feesten.

Wijkavond in Zandse Kerk

HUISSEN - De Overleggroep ’t Zand Binnen-Buiten nodigt iedereen van harte uit om het met elkaar over de ontwikkelingen in de wijk te hebben. De wijk ’t Zand is in beweging er zijn al een aantal ideeën geopperd door bewoners, waar we graag met u over door willen praten.

Welke mogelijkheden zijn er, welke knelpunten, andere ideeën/suggesties en oplossingen kunnen we met elkaar bedenken en die we dan met de gemeente gaan bespreken. Wethouder Helga Witjes zal aanwezig zijn om naar U te luisteren en zal met U in gesprek te gaan.

Onderwerpen die op de wijkavond aan bod komen: Verkeersveiligheid, Groen, speelplekken en jeugd, Nieuwbouw in en om de wijk
Activiteiten en voorzieningen voor ouderen, De ontmoetingsplekken zoals het Gemeenschapshuis, Zandse Kerk, Koelhuis, IKC het Sterrenbos enzovoort.

"Kom dinsdag 26 november naar de Zandse Kerk en denk met ons mee! Het programma loopt van 19.30 tot 21.00 uur. Vanaf 19.00 uur kunt u binnenlopen en staat de koffie en thee klaar. Na afloop is er natuurlijk tijd voor een drankje en wat napraten."

De Overleggroep ’t Zand Binnen-Buiten bestaat uit: Lambert Neijenhuis (VV Jonge Kracht), Henk Ederveen (Gemeenschapshuis Huissen-Zand), Jos Jeurissen/Herman Geerts (Zandse Kerk), Ellen van Bon (IKC het Sterrenbos), Theo van Vuuren (Muziekvereniging Volharding), Jacqueline Verhaegh/Ingrid de Wit (Wijkvereniging) en Erik Wierbos/Ine Hulzink (Wijkplatform ZandBinnenBuiten).

De Overleggroep wordt ondersteund door: Gerrit Kurvers (Gemeente), Werner Rutjes (Spectrum), Wil vd Hurk/Jim Dokter (SWL). Meer informatie? Mail: ZandsOverleg@outlook.com

Bij imkervereniging Oost- Betuwe 44 gediplomeerden

Geslaagden beginners. (foto: Rob Reijneveld) Rob Reijneveld

BETUWE - Vrijdag 25 oktober 2019 was het een bijzondere dag voor Imkervereniging Oost-Betuwe. In De Veldschuur in Bemmel werden namelijk ’s avonds 44 diploma’s uitgereikt aan personen die dit jaar een cursus hadden afgerond.

Er werden tien diploma’s uitgereikt aan de deelnemers van de cursus Kennismaken met de Honingbij. Dit is een cursus die in samenwerking met Stichting Lingewaard Natuurlijk werd georganiseerd. Aan vijftien deelnemers van de Basiscursus Bijenhouden werd het diploma uitgereikt. Zij kunnen zich beginnend imker noemen en de meesten van hen hebben dit jaar hun eerste bijenvolk(en) verzorgd. Tien personen die de cursus korfvlechten hebben gevolgd zijn eveneens gediplomeerd.

Geslaagden vervolgcursus Bijenhouden. (foto: Rob Reijneveld) Rob Reijneveld
Deelnemers Kennismaken met de honingbi. (foto: Rob Reijneveld)j Rob Reijneveld

Tenslotte was het de beurt aan negen imkers die het diploma van de Vervolgcursus Bijenhouden in ontvangst mochten nemen. Zij mogen zich nu gevorderd imker noemen en hebben met goed gevolg een traject van vier jaar doorlopen waarin een groot aantal thema’s met betrekking tot het bijenhouden werden uitgediept. Tevens hebben de cursisten daarbij een groot aantal praktijkopdrachten moeten uitvoeren.

Op deze avond werd met gepaste trots gememoreerd dat de opzet en vormgeving van deze cursus, die is ontwikkeld binnen de Imkervereniging, uniek is in den lande. De diploma’s werden uitgereikt door de docenten Johannis Vogelaar en Adriaan van Egmond.

Intocht Sinterklaas in Angeren

ANGEREN - Zaterdag 16 november aanstaande komt Sinterklaas om 12.00 uur aan in Nederland!

Direct na de aankomst in Apeldoorn heeft Sinterklaas en zijn Hulpjes beloofd onmiddellijk door te reizen naar Angeren. "Wij verwachten hem om 14.00 uur in de Theaterzaal van ons Dorpshuis in Angeren. Net als voorgaande jaren maken we er een gezellig feest van en zijn de Lingewaardse kinderen van klein tot groot welkom! De zaal is vanaf 13.30 uur open en we weten dat rond 15.30 uur Sinterklaas weer vertrekt naar de andere plaatsen in onze gemeente."

Samen met De Hulpjes van Sinterklaas en hun Pieten-band wordt het net als vorig jaar een heel mooi kinderfeest. Met ongetwijfeld de bekende liedjes die we met elkaar gaan zingen en spelen en we leren vast ook weer een nieuwe pietendans!

Maak parcours voor Ozobot

Maak een parcours met de Ozobot.

GENDT - In Bibliotheek Gendt kunnen kinderen kennismaken met de Ozobot. Dit is een grappige kleine robot die over lijnen kan lopen. Kom naar de Digi Playground in de bieb en maak zelf een parcours voor de Ozobot.

Studenten van ROC Rijn IJssel leren je alles over dit robotje. Je kunt de Ozobot zelf programmeren door lijnen te tekenen en kleuren te gebruiken. Laat de Ozobot een kleurenparcours afleggen die je zelf hebt bedacht. Je kunt ze zelfs tegen elkaar laten racen!

Deze workshop is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Op woensdag 20 november ben je van 15.30 tot 17.00 uur van harte welkom in Bibliotheek Gendt. Wil je meedoen? Geef je dan op via gendt@obgz.nl. Je kunt je ook opgeven in de bibliotheek. Voor deze workshop heb je wel een eigen laptop nodig. Vergeet deze dus niet mee te nemen.

Digi Playground

Wil je vaker met digitale technieken experimenteren in de bibliotheek? Kijk op www.obgz.nl/digiplayground voor alle Digi Playground-workshops.

Volhardingnieuws

De vijf trompettisten van Volharding. (foto: Theo van Vuuren)

HUISSEN - Grote scheuren in het gevelwerk van het Gemeenschapshuis zijn de vijf trompettisten van Volharding hier debet aan?

Met de muren van Jericho in gedachten maak ik mij zorgen. De getalenteerde muzikanten zijn zich van geen kwaad bewust. Nestor van deze groep, Piet Schrijver wuift alle verantwoordelijkheid weg. Rechts naast hem Koen Jolink in het dagelijks leven internationaal chauffeur neemt zijn trompet mee onderweg om zijn embouchure op niveau te houden. Een collega chauffeur heeft hem zelfs toonladders horen blazen op Raststette Limburg-Lahn. Naast hem Trudie Roelofs heeft dat probleem niet, haar buren wonen ver genoeg weg, ze kan iedere dag ongestoord repeteren. Albert Bartray ook al sinds jaar en dag lid van Volharding en samen met Piet op de 1e trompet, woont zo dat de decibellen geen probleem zijn. Geheel rechts Andre Kemperman, van wie zowel zijn vader en opa lid waren van de legendarische Bietenrooiers, is sinds 4 jaar lid van Volharding.

Voorts moet nog vermeld worden dat onze twee bouwkundigen Dick van Soest en Richard Neijenhuis zeggen, zeker te weten dat de hierboven genoemde trompettisten part nog deel hebben aan de scheuren in het gebouw,

Waarvan akte! Harrie Klaassen

Thema-avond Groen Café: Het voedselbos is er voor jou!

Voedselbos In Park Lingezegen. (foto: Imker Fotografie) Imker Fotografie

BETUWE - Ben je ook zo benieuwd naar een nieuwe manier van voedselteelt? Goed voor de natuur en goed voor jou. Tijdens het Groen Café van Landerij De Park op 22 november kom je alles te weten over voedselbossen en waarom we deze zo hard nodig hebben in onze natuur.

Het fenomeen voedselbos is groeiend in Nederland. Een voedselbos draagt bij aan een vitale natuur en een aantrekkelijk biodivers landschap. Een voedselbos levert een hoge productie op van bijvoorbeeld fruit, noten en eetbaar blad. Wist je bijvoorbeeld dat je zelf ook heel gemakkelijk een voedselbosje in je eigen tuin kunt aanleggen? En wist je dat een voedselbos helpt bij het overbruggen van de kloof tussen landbouw en natuur? Een actueel thema in deze tijd. Dichtbij huis hebben we verschillende voedselbossen in Park Lingezegen.
Kortom, tijdens deze interactieve bijeenkomst van het Groen Café, kom je alles te weten over het voedselbos als een duurzame en natuurrijke methode.

Rob Jaspers is onze gespreksleider van de avond, je kent hem als de groene journalist van De Gelderlander. Hij spreekt met de beheerders van deze voedselbossen en betrekt er natuurlijk ook het publiek bij. Het programma start om 19.30 uur, de toegang is gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk. Het gehele programma staat op www.landerijdepark.nl/activiteiten-in-de-natuur/groen-café-het-voedselbos-is-er-voor-jou/

Landerij De Park is gevestigd op De Park 12 in Elst (tussen Elst en Arnhem-Schuytgraaf).

Inschrijving voor Gendtse Kerstmarkt

GENDT - Zondag 15 december houdt de Gendtse Winkeliers Vereniging (GWV) weer zijn jaarlijkse kerstmarkt. Ook dit jaar zal het festijn plaatsvinden op het Julianaplein en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Dertig kramen zullen dit jaar opgesteld staan om de inwoners van Gendt en omliggende dorpen te voorzien van leuke kerstspullen, fantastische aanbiedingen, een hapje en een drankje. Ook voor de kinderen is er van alles te doen. Tante Jo uit Gendt verzorgd creatieve, gezellige en inspirerende activiteiten op het plein waardoor de Gendtse Kerstmarkt een waar gezinsfeest is. De afgelopen jaren hebben vele gezinnen elkaar dan ook getroffen op het plein. Ook dit jaar zal de Kerstman aanwezig zijn en zijn er optredens van het altijd swingende Popkoor 2000 en Dansatelier Over de Linge. Magico Entertainment René Kregting zal een ieder weer versteld laten staan van gekke trucs en lekkere popcorn.

Dit keer kan er weer ingeschreven worden om een kraam te huren. De beschikbaarheid is echter wel beperkt, dus reageer snel als je een kraam wilt huren. Om de kerstmarkt voor zowel de consument als de kraamhouder interessant te houden, zal de Gendtse Winkeliers Vereniging de kramen toewijzen. Aanmelden is mogelijkheid tot en met 30 november via info@wijnzinnig.eu. Ook voor verdere vragen kunt u terecht bij Guido Lenting van WijnZinnig Gendt.

Weekmenu Afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 11 november kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: Soep, gevulde paprika met rijst én 'n toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 in Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen! Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via tel. 088 2552555. ‘Afhaalpunt Lingewaard’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder 'Activiteiten'.

De Theaterstraat speelt De Huilebalk

Dit zijn de Ploppelini’s van theaterwerkplaats de Theaterstraat. (foto: Emmy van Schalkwijk)

BEMMEL - De Nijmeegse theaterwerkplaats de Theaterstraat treedt als clownsgezelschap De Ploppelini’s op met: De Huilebalk. Leo Dirks van Pretoprecept uit Lent verwelkomt het publiek. Troubadour Yann Lawick treedt voor de pauze op.

De Huilebalk is een clowneske voorstelling die gespeeld wordt door contactclowns met en zonder beperking. Vrijdag 8 november is iedereen vanaf 19.00 uur welkom in De Kinkel, Ambestraat 1 in Bemmel. Met het opzetten van de rode neus, het kleinste maskertje, laat de clown zichzelf aan de wereld zien. Onbevangen, authentiek, vol humor. De clown en mensen met een beperking hebben de authenticiteit gemeen. Vallen, vallen, vallen en weer opstaan. Dat viert De Theaterstraat met deze voorstelling. Lang leve de authenticiteit. Wanneer je samen lacht, lach je het hardst.

Ze zijn er weer!

"Wij nodigen u uit om een kijkje te komen nemen in onze sfeervolle winkel", aldus Erik Kersten en Annelies Peelen.

GENDT - Het seizoen voor die prachtige bloemen in rood, wit, roze of meerkleurig is begonnen. Daarom is de Amaryllis Winkel weer open en kunt u de steel of bol kersvers rechtstreeks uit eigen kassen van de kwekerij kopen. Vers van de speciaalkweker: meer kwaliteit is er niet!

De Amaryllisstelen zijn per stuk te koop. Je bepaalt zelf hoeveel je er wilt hebben en in welke kleur, elke combinatie is mogelijk. Stel je eigen boeket samen of zet de stelen thuis in een hoge vaas met alleen wat water en al vlot lopen de knoppen uit om u op een prachtige bloemen te trakteren.

"Bollen koopt u bij ons voorzien van een waxlaag", zegt Annelies Peelen, deze waxlaag beschermt niet alleen de bol, maar zorgt er ook voor dat u er geen omkijken meer naar heeft qua verzorging. Zelfs water geven is niet nodig. De waxbollen zijn verkrijgbaar in scala van kleuren waaronder rood, wit, goud, zilver, naturel, meerkleurig en veel meer. Bovendien zijn ze voorzien van een ringstandaard, waardoor u ze overal kunt neerzetten of verwerken in een bloemstuk. Kijk in onze winkel ook naar tal van fraaie Amaryllis-cadeau, ideeën, nu in herfstsferen maar en binnenkort in kerstsferen.

Amaryllisstelen en -bollen doen het het best bij kamertemperatuur en bloeien ook prima bij minder licht. Zet ze alleen niet te dicht bij de verwarming. Geen voeding of verzorging nodig.

De Amaryllis Winkel is gevestigd aan de Langstraat 229a in Gendt en is vanaf nu tot half februari geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie bezoek onze website: www.amarylliswinkel.nl.

Docent OBC Bemmel in finale 'Geschiedenisleraar van het jaar'

AMSTERDAM - OBC Bemmel geschiedenisdocent Chantal Kleve is genomineerd voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar! Een prijs die het Rijksmuseum, de NTR en het Nationaal Archief dit jaar voor de zesde keer uitreiken.

OBC-docent Chantal Kleve wordt door de jury geprezen om haar didactische inzicht en oprechte belangstelling voor elke leerling! “Het is een hele eer dat ik genomineerd ben voor deze bijzondere prijs! Als team OBC Bemmel locatie Essenpas zijn we 9 november, samen met een aantal leerlingen, uitgenodigd in Amsterdam. We hebben er enorm veel zin in,” aldus Chantal.

Op maandag 28 oktober werd docent Chantal Kleve verrast door een bezoek van wethouder Helga Witjes. Helga Witjes kwam de geschiedenisdocent persoonlijk feliciteren met deze bijzondere nominatie! De drie finalisten zijn geselecteerd door een vakjury onder leiding van Noraly Beyer, journalist en oud-presentator van het NOS Journaal. De finale is op 9 november in het Rijksmuseum waarna de winnaar bekend wordt gemaakt.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 9 november
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: Eucharistieviering, Kwd, St. Maarten F. Bomers, InVoice
H. Johannes de Doper Indoornik: 19.00 u: Woord- en gebedsdienst ,LWG, R.K.G.K.I.
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: Eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova

Zondag 10 november
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: Eucharistieviering + Kwd , G. Peters, St. Caeciliakoor
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad: 10.00 u: Eucharistieviering, K. Donders , Exotherm
PK Kerk Huissen: 10.00 u: Oecumenische viering, V. Bulthuis

H. Maria Geboorte Driel: 09.30 u; F. Bomers, Enjoy
St. Willibrordus Herveld: 11.00 u: F. Bomers, St. Willibrorduszondag met St. Willibrordus muziekvereniging                                 St. Jacobus de Meerdere Valburg : 09.30: Woord en Communieviering, M. Sanders, Dameskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Prinsenonthulling in Providentia Gendt

GENDT - Zaterdag 16 november zullen we het eindelijk weten. Na maanden van geruchten, geheimen en roddels wordt eindelijk antwoord gegeven op de vraag: 'Wie worden de nieuwe Prinsen van Gendt?'.

De uiterst geheime prinsencommissie van Carnavalsgezelschap De Gentenarren heeft zijn uiterste best gedaan om ook voor de komende twee jaar weer een prachtig, enthousiast paar te vinden, die samen de functie van Prins Carnaval van 't SprauweNest willen gaan vervullen. Waardige opvolgers van Prins Jan-Willem de Buutegewone en zijn schoonheid Anita. De commissie is hier, naar eigen zeggen, zeer goed in geslaagd. Daarnaast is de jeugdcommissie op beiden basisscholen in Gendt opzoek gegaan naar een nieuwe jeugdprins, een adjudant, twee hofdames en nieuwe leden voor de jeugdraad van XI, ook dit is wederom goed gelukt. Veel enthousiaste kinderen uit groep 7 en 8 hadden zich hiervoor opgegeven.

De prinsenonthulling zal starten met het onthullen van de nieuwe jeugdprins, zijn hofdames en adjudant en het installeren van de nieuwe jeugdraadsleden van De GenteKuukens. Daarna zullen op spectaculaire wijze de nieuwe Stadsprins van Gendt en zijn schoonheid onthuld gaan worden. De avond zal worden opgeluisterd met diverse optredens, dans en muziek en zal afgesloten met een gezellige borrel ter ere van de nieuwe Prinsen.

Ben je ook zo benieuwd? Kom dan naar Hofresidentie de Providentia op zaterdag 16 november. Het belooft een gezellige, drukke en spannende avond te worden. Je bent van harte welkom vanaf 19.45 uur in Providentia Gendt.

Dorpshuis Angeren verduurzaamt!

Bestuur en beheerder Dorpshuis Angeren. (foto: Dianne Smits) Dianne Smits

ANGEREN - De aanleg van de zonnepanelen op het Dorpshuis is de laatste actie in het project ‘ Verduurzaming Dorpshuis Angeren .

Dit project is door het Dorpshuisbestuur in 2017 opgestart met als doel de exploitatiekosten te kunnen verminderen, zodat het verenigingsgebouw betaalbaar blijft voor de circa veertig verenigingen, stichtingen en groeperingen die er gebruik van maken.

Het Dorpshuis is eigendom van de gemeente. De energiekosten komen echter voor rekening van de gebruikers van het Dorpshuis. En die energiekosten zijn hoog! Daar wilden we als dorpshuisbestuur graag iets aan doen. In 2017 kwam een provinciale subsidie voor Dorpshuizen beschikbaar waarmee 50 procent van de energiemaatregelen afgedekt werd. Financieel heel interessant! Gemeente Lingewaard wilde de gebouwelijke investeringen wel financieren. Door deze samenwerking is bereikt dat de kruipruimte van het gebouw nu voorzien is van 800 m2 vloerisolatie en 200 m buizenisolatie. Verder zijn 250 ledlampen aangebracht en als laatste liefst 110 zonnepanelen! Voor de zonnepanelen is ook SDE+ subsidie verkregen.

De terugverdientijd van al deze verduurzamingsmaatregelen is zeven jaar. Een belangrijke beslissing om het Dorpshuis betaalbaar te houden voor alle gebruikers ook in de toekomst. Want dit mooie verenigingsgebouw moet ook in de toekomst zijn functie kunnen blijven behouden. Daar zijn wij als Dorpshuisbestuur ons heel bewust van. We willen graag verjonging in ons bestuur om dit te waarborgen. Heb je interesse om hieraan mee te helpen, stuur dan een mailtje naar info@dorpshuisangeren.nl of vraag er eens naar bij de bar.

Repair Café Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal voor alleen de materiaalkosten en een vrijwillige bijdrage voor het verrichte werk.

                                                        

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

SWL organiseert weer een Repair Café in Lingewaard. Je kunt op de volgende locatie terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Op zaterdag 9 november van 14.00 – 16.00u bij SWL, Cuperstraat 9 in Bemmel

De datums van de andere kernen staan op www.swlingewaard.nl onder ’Activiteiten'. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk alternatief in je eigen woonplaats is.

Sasa-activiteitenmiddag met aandacht voor voeding

ANGEREN - Vrijdag 15 november houdt Sasa weer haar jaarlijkse activiteitenmiddag.

Voeding heeft invloed op onze gezondheid. Ilse Hendriks, diëtiste bij La Vita Sana Voedingsadviesbureau, zal komen vertellen waarom het goed is om bewuster te eten en te bewegen vooral bij het ouder worden. En dat betekent niet dat we allemaal op dieet moeten, want gezonde voeding kan ook heel lekker zijn. Bij een drankje en een hapje kan er gespeeld worden met de oudhollandse spellen en gedanst op de muziek van de '3 musketiers'. Iedereen is welkom op vrijdag 15 november in het Dorpshuis, Emmastraat 23 in Angeren. Zaal open om 13.00 uur - begin 13.30 uur - einde 17.00 uur. Toegang is gratis.

Dansen op de lekkerste soul & funk in de Theaterkerk

BEMMEL - Zaterdag 16 november verandert de Theaterkerk in een danstempel met Dance Night (powered by SoulCity). Twee dj’s, Sueside en MARKR, gaan een dampende clubavond verzorgen met soulclassics uit de jaren zeventig en tachtig, dansbare boogie en swingende bossa.

Te denken valt aan de hits van James Brown, het vrolijk oeuvre van The Jackson Five en de mooiste hits van Earth Wind & Fire. Natuurlijk is er tijdens SoulCity ook ruimte voor moderne funky soulmuziek van Bruno Mars, Jamiroquai, Prince en Tuxedo. Een van de bijzonderheden van SoulCity is dat de dj’s de hele avond alleen op vinyl draaien. Kortom, een avond voor zowel jonge als ‘oudere’ Soulliefhebbers! Get ready to dance all night long!

Aanvang 21:00 uur. Early bird ticket 8,50 uur, regulier en aan de deur 10,00 uur. Kaartjes zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Elstenaar John Hermsen happy in Canada 'Ieder jaar iets meer Canadees en iets minder Nederlander'

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek tekent de Huissense journalist Hans Schmeinck hun ervaringen op. Deze week: John Hermsen (51) uit Elst, die zo'n 13 jaar geleden met 'zijn' Christy naar Canada emigreerde. 'We wilden niet teveel verankerd raken in ons toenmalige leven.'

John is een geboren Elstenaar en Christy komt uit Arnhem maar verhuisde op haar 16e naar het Betuwse dorp. Ze kennen elkaar sinds 1988. ,,Maar we zijn uiteindelijk nooit getrouwd, daar hadden of hebben we geen behoefte aan. We zijn niet zo 'traditioneel'. En geen kinderen is ook een bewuste keuze.'' Dat maakte het 13 jaar geleden voor hen wel wat makkelijker om te emigreren. ,,We hadden toen beiden prima banen, goede vrienden enzovoort, maar we besloten om toch nog maar een nieuw avontuur aan te gaan voordat we teveel 'verankerd' in ons toenmalige leven zouden geraken.''

Na gedegen onderzoek viel de keus op Powell River in British Columbia, aan de westkust van Canada. ,,We wilden naar een plaats die niet te groot en niet te klein zou zijn. Zeg maar het Elst waarin ik opgroeide.'' John was in Nederland bevelvoerder beroepsbrandweer en Christy assistent filiaalmanager, maar daar is het paar direct een outdoor bedrijfje gestart. ,,Het heet Footprint en we bieden kayaktochten aan in Desolation Sound Marine Park, het grootste van British Columbia.'' In de wintermaanden werkt John als adviseur voor reisorganisaties. En Christy runt dan een ander bedrijf; Nancy's Bakery.

,,Het leven bevalt hier heel erg goed. De rust, ruimte, de oceaan en de bijna oneindige wildernis geven een heel goed gevoel. De zwarte beren lopen gewoon door onze tuin heen. We kunnen hier het hele jaar door ook fantastisch de natuur in en vanwege de ligging, tussen de grote oceaan en het kustgebergte, kunnen we hier bijna letterlijk een iglo bouwen in de ochtend en een zandkasteel in de middag.''

'CanaDutchie'

,,De gigantische afstanden binnen Canada brengen wel de nodige logistieke problemen met zich mee uiteraard. We wonen hemelsbreed maar zo'n 150 km ten noorden van de metropool Vancouver, maar hebben ongeveer vijf uur nodig om er te komen. Middels twee veerbootovertochten, omdat diepe fjorden een directe wegverbinding onmogelijk maken.''

Over reizen gesproken, het stel gaat een keer per jaar naar Nederland. Altijd in januari,,We kunnen hiermee familie- en vriendenbezoek combineren met een zakelijk tintje. We staan namelijk ieder jaar in het Canada Paviljoen op de Vakantiebeurs in Utrecht. We verblijven wel in Elst trouwens. Mijn herinneringen aan Elst zijn legio en heel fijn, vooral het onbezorgd opgroeien in een heerlijke omgeving met weilanden en boomgaarden. Maar ook de 'peerdenmert', de Vierdaagse en met m'n vader naar Spero op sportpark De Pas staan me erg bij.''

Eenmaal in Canada worden vrienden en familie wel gemist, maar de drukte van Nederland en 'natuurlijk de Zwarte Pieten-discussie' totaal niet. ,,Ik ben trots op mijn afkomst maar voel me ontzettend thuis in Canada, ik noem me zelf dan ook een 'CanaDutchie'. Ieder jaar word ik wel iets meer Canadees en een tikje minder Nederlander.''

www.footprintbc.ca


'In de ochtend een iglo bouwen en 's middags een zandkasteel'

Nu ook duurzaam autodelen in Lingewaard?

Elektrische auto Zoe. (foto: Jeroen ter Heurne)

LINGEWAARD - Op de dag van de duurzaamheid is in Lingewaard een nieuw initiatief gelanceerd: EVDeelauto. EVDeelauto is ontstaan vanuit de lokale energiecoöperatie Lingewaard Energie en heeft als doel om iedere inwoner van Lingewaard de mogelijkheid te bieden om elektrisch te rijden.

EVDeelauto heeft een enquête opgesteld om een beeld te krijgen van de wensen en verwachtingen van de inwoners van Lingewaard. Belangstelling? Ga naar www.evdeelauto.nl en vul de enquête in! Door een elektrische deelauto te gebruiken, waarbij wordt betaald voor gebruik in plaats van voor bezit, kan tot wel vijftig procent worden bespaard op de autokosten! Daarnaast zijn elektrische auto’s duurzamer in gebruik doordat ze geen CO2 uitstoten, worden deelauto’s efficiënter gebruikt en bezetten ze minder parkeerplaatsen.

Hebt u vragen, kent u een organisatie die mee wil doen met elektrisch autodelen of ziet u andere kansen voor elektrisch autodelen in Lingewaard? Kijk dan op www.evdeelauto.nl. Of neem contact op via: evdeelauto@lingewaardenergie.nl.

Wist u dat
…de gemiddelde auto in Nederland 23 van de 24 uur per dag stil staat? Door auto’s te delen worden deze veel efficiënter gebruikt en zijn minder parkeerplekken nodig in de wijken en in de binnenstad.

Wist u dat …
…de gemiddelde auto in Nederland maar ca. 35 km per dag rijdt? En dat ca. 90% van onze autoritten korter is dan 50 kilometer? Deze autoritten kunnen prima met een elektrische auto worden gemaakt.

Voor info kunt u bellen naar de initiatiefnemer Jeroen ter Heurne: 06 19442959; ev@bestvalueconsulting.nl.

De rookworst van Keurslager Mom pakt 'Goud'!

HUISSEN - Geen enkele rookworst is hetzelfde, maar als deze met liefde en vakmanschap is gemaakt, dan proef je dat. Tijdens de jaarlijkse rookworstkeuring op 19 september werd er door een vakbekwame jury een graadmeter gegeven aan de rookworst. Vol trots kan Keurslager Mom zeggen dat ze het predicaat 'Goud' hebben gekregen!

Elk jaar weer steekt Keurslager Mom veel tijd in het perfectioneren van de worst. Deze wordt dan tijdens de landelijke keuring getest door een vakjury. "Goed kijken mondje dicht en de handjes laten wapperen, het werd mij op zeer jonge leeftijd bij gebracht hoe rookworst maakt en het eenmaal onder de knie te hebben eraan vast te houden", vertelt Keurslager Mom.

Elk jaar gaat Keurslager Mom voor de perfecte smaak en verbetert zijn recept. Er gaat nog wel een proces aan vooraf om de perfecte rookworst te maken. ondernemer.

Jaarlijkse rookworstkeuring
De Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de keuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op samenstelling, bite, smaak, kleur en geur. Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat.

Keurslager Mom, Raadhuisplein 27 Huissen, 026 3253289.

Oproep

LINGEWAARD - Kent u iemand die uit gemeente Lingewaard is vertrokken om het avontuur in het buitenland aan te gaan? Wil hij/zij graag zijn/haar verhaal delen?

Dat kan in onze rubriek 'Betuwenaren in het Buitenland'. Stuur een mail naar: hansschmeinck@gmail.com. Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. Wie weet staat hij/zij binnenkort dan in met verhaal en foto Hét Gemeente Nieuws!

Van 7 tot en met 13 november

HET HUIDIGE STERRENBEELD IS SCHORPIOEN. Op relationeel vlak is de schorpioen een zeer trouwe partner. Het enige dat ze niet kunnen hebben is ontrouw van de partner. Vandaar dat ze wat wantrouwend van aard zijn. En hun jaloezie is snel gewekt. Seks is voor hen een belangrijke uitlaatklep. Met hun lijf uiten ze hun gevoelens voor de ander. Ze hebben het liefste alles onder controle.

RAM van 21 maart t/m 20 april
Op donderdag wil iemand jou uit de tent lokken. Maar jij kiest ervoor om dat te negeren. Vrijdag is een goede dag om een trip te ondernemen. Het begin van een leuk, lang weekend? Rond volgende week dinsdag lukt het je om je (lichamelijke) grenzen te verleggen. Je hebt dan ook over alles een mening.

STIER van 21 april t/m 21 mei
Donderdag baal jij ervan dat het je niet lukt om samen met de ander iets leuks te ondernemen. Dat geeft behoorlijk wat spanningen. In het komende weekend staat vriendschap min of meer centraal. Zondag is een mooie dag om te genieten van moderne kunst. Bezoek een leuk museum om je hart op te halen.

TWEELINGEN van 22 mei t/m 21 juni
Donderdag en vrijdag zijn zeer actieve dagen. Maak bijvoorbeeld een mooie boswandeling en geniet van de herfst! Op zondag maak jij van je hart geen moordkuil. Sterker nog; je vertelt de ander je diepste geheimen. Volgende week woensdag weet jij je gevoelens prachtig onder woorden te brengen.

KREEFT van 22 juni t/m22 juli
Ondanks het feit dat je op donderdag heel gevoelig bent, durf je toch op de voorgrond te treden. Tijdens het komende weekend heb je het heel druk. Maar gelukkig krijg je van allerlei kanten hulp. Maandag ben je wat gespannen. De volle maan op dinsdag geeft jou nieuwe kansen én twijfels!

LEEUW van 23 juli t/m 22 augustus
Op vrijdag kun jij op een ontspannen manier maatschappelijk vooruit komen. Na een heel rustig weekend heb jij op maandag het hoogste woord. Je hebt gelijk, maar krijg je dat ook? Volgende week woensdag voel jij je heel krachtig. Een goede dag om flinke vooruitgang te boeken op elk vlak.

MAAGD van 23 augustus t/m 21 september
Donderdag en vrijdag zijn goede dagen om lichamelijk actief te zijn. Aanstaande zondag helpt een goed gesprek om de ander beter te begrijpen. Volgende week maandag is men zeer onder de indruk van jouw kunnen. Geniet daarvan! Op woensdag zet jij je kennis en ervaring in voor een goed doel.

WEEGSCHAAL van 22 september t/m 22 oktober
Op donderdag is er wrevel tussen jou en de ander. Je kunt niet goed achterhalen waarom dat nu zo is. Misschien zijn je verwachtingen te hoog gespannen? Tijdens het komende weekend kom je in aanraking met wonderlijke figuren. Hun 'anders zijn' is voor jou heel interessant en dus leerzaam.

SCHORPIOEN van 23 oktober t/m 21 november
Op donderdag ben je heel creatief bezig. Maar lang niet iedereen weet dat te waarderen. Op zondag stel jij je heel kwetsbaar op. Dat leidt helaas tot ongemakkelijke situaties. Volgende week dinsdag en woensdag zit je goed in je vel. Prima dagen om op een vriendelijke manier je zin te krijgen.

BOOGSCHUTTER van 22 november t/m 21 december
Op donderdag heb jij weer eens het hoogste woord. Ben jij niet bang dat dit ooit gaat vervelen? Spreken is zilver maar zwijgen toch echt goud! Na een rustig en ontspannen weekend ben jij rond volgende week dinsdag enorm actief. Je enthousiasme werkt waarschijnlijk zeer aanstekelijk.

STEENBOK van 22 december t/m 19 januari
Op vrijdag oogst jij veel waardering voor wat jij maatschappelijk bijdraagt. Toch besluit je in het komende weekend dat je best een tandje lager mag presteren. Hierdoor komt meer tijd vrij voor je privé leven. Volgende week woensdag is het goed om een gesprek wél aan te gaan. Het is nodig!

WATERMAN van 20 januari t/m 17 februari
Na een drukke week vind jij dat je in het weekend best wel wat ontspanning kunt gebruiken. En er zijn vrienden die je te lang niet gesproken hebt. Daar maak je dan ook tijd voor vrij. Je laat duidelijk merken dat ze voor jou belangrijk zijn. Op woensdag weet jij bepaalde zaken helder uit te leggen.

VISSEN van 18 februari t/m 20 maart
Op donderdag voel jij perfect aan wat de ander nodig heeft. Op vrijdag kies je eventjes voor jezelf. Tijdens het weekend hoor je over bepaalde zaken die voor jou heel veel kunnen betekenen. Volgende week dinsdag en woensdag onderneem je meteen actie. Dit kan een soort doorbraak zijn.

Dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten

LINGEWAARD - O.B.H.R. is aangesloten bij Harteraad en dé spel- en sportgroep voor hartpatiënten in regio Lingewaard. "We richten ons op mannelijke en vrouwelijke hart- en vaatpatiënten. Zij hebben net als 'gezonde' mensen verschillende redenen om te sporten. Vaak gaat het om plezier, het gevoel er weer bij te horen, contact met lotgenoten maar ook ter preventie en leren verkennen van eigen grenzen. Een deel van onze leden is vanuit de hartrevalidatie terecht gekomen bij onze sportgroep. Maar er zijn ook mensen met hartfalen of een stabiele angina pectoris, welke enkel medicatie krijgen vanuit de arts. Ook deze groep is bij ons van harte welkom!"

"Wij sporten op verantwoorde wijze waarin een ieder op zijn/haar eigen niveau kan deelnemen. Dit alles onder het motto 'Alles mag, niets moet'. Onder deskundige begeleiding van een sport/spelcoach is er wekelijks een gevarieerd sportaanbod, zowel qua activiteiten als qua intensiteit. Oefeningen worden in meerdere vormen aangeboden, zodat een ieder op eigen niveau kan sporten.
Waarom zou u zich moeten aansluiten bij OBHR? Omdat regelmatig bewegen onder andere leidt tot: toename van het inspanningsvermogen, psychisch en sociaal welbevinden en kwaliteit van leven. Daarbij komt dat wij een enorm gezellige en fanatieke groep zijn en wie wil daar nou niet bijhoren? Kom bij ons sporten onder deskundige begeleiding. Wij sporten op woensdag van 18.30 – 19.30 uur in sporthal Walburgen Nijmeegsestraat 65c in Gendt. Kom langs, kijk op www.OBHR.nl, bel 0481-421850 of mail naar info@obhr.nl. Wij zien u graag verschijnen.

Pieten lopen zich warm voor het heerlijk avondje: loop jij met ze mee?

Pietenloop 24 november. (foto: I. Christianen)

BEMMEL - Het heerlijk avondje komt er weer aan. Pepernoten, cadeautjes en gezelligheid. En sportiviteit: b.o.d. de Sprinters houdt op zondag 24 november weer de jaarlijkse Pietenloop.

Een ideale gelegenheid om met het hele gezin in Sinterklaassferen te komen. Om 10:00 uur is er de 700 meter Pietenkidsrun voor de jeugd tot en met 10 jaar. Om 10:10 volgt de 1500 meter voor de jeugd tot en met 15 jaar. Om 10:30 uur starten de 5 en 10 km voor heren en dames. Om 09.45 uur begint de traditionele Pieten warming-up voor de jeugd onder begeleiding van professionele trainers.

Voor de jeugd is een speciale Pieten-herinnering beschikbaar. Ook de overige deelnemers ontvangen een mooie herinnering. Voor-inschrijven kan online via www.inschrijven.nl tot en met 22 november. Na-inschrijven in ons clubhuis op sportpark De Heister is mogelijk vanaf 9.00 uur tot 30 minuten voor de start van de betreffende afstand. Alle informatie over de Pietenloop staat ook op www.boddesprinters.nl.

Kerken in actie voor Guatemala

LINGEWAARD - De protestante kerken van Lent, Oosterhout, Ressen, Bemmel, Angeren en Gendt kiezen elke twee jaar een goed doel in het buitenland uit, om te ondersteunen. Dat goede doel wordt gekozen uit de lijst van projecten van Kerk in Actie in Utrecht.

Dit jaar is er gekozen voor een project in Guatemala, een land dat tientallen jaren te lijden heeft gehad van een burgeroorlog. In het Vredescentrum 'Barbara Ford' krijgen jongeren een vakopleiding. Ze worden opgeleid tot imker of leren textiel bedrukken. Ook worden ze geholpen om een eigen bedrijfje op te zetten. Dit project sprak de diaconale commissie van de gezamenlijke kerken erg aan. Op allerlei manieren proberen ze de gemeenteleden van de kerken te enthousiasmeren om mee te doen aan dit project. Zo hebben we in april meegedaan aan de Lentekriebels in Angeren en gaan we dat volgend jaar weer doen. Ook hebben alle gemeenteleden in oktober een spaardoosje gekregen en gaan we tot april sparen voor het project : 'Bijen Brengen een Beter Bestaan'. Ook zijn er creatievelingen die het project opfleuren met zelfgemaakte bijtjes en bijenkorven.

Op donderdag 7 november wordt er in de protestante kerk van Huissen om 19.30 uur ook nog een film vertoond: 'Bal'(honing). Na afloop wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd en kan men honing kopen.                                        

17 / 32

18 / 32

19 / 32

Wheels2Drive Tweewielers Haalderen uitgeroepen tot beste SYM scooterdealer van Nederland

HAALDEREN - SYM scooters hét merk dat de meeste snor en bromscooters in Nederland verkoopt en dat al sinds jaren. Uit honderden dealers in Nederland is Wheels2Drive Tweewielers Haalderen verkozen tot beste SYM dealer van Nederland voor het jaar 2019.

Mede dankzij de inzet van ons hele team zijn wij onlangs uitgeroepen tot beste dealer van SYM scooters in Nederland voor het jaar 2019. Om deze prijs in de wacht te slepen dienden wij te voldoen aan tal van criteria, zoals: onze kennis van het product, ons uitgebreide assortiment SYM scooters dat u in onze showroom van 250 m2 vindt, de manier waarop wij klanten adviseren bij de aankoop van hun nieuwe scooter, de wijze waarop wij SYM scooters in onze eigen werkplaats onderhouden en repareren, vooral de know-how van de nieuwe Euro4 milieuvriendelijke motoren (geïntroduceerd in 2018).

Maar bovenal is deze prijs een bewijs van het vertrouwen dat u in ons stelt en in het product SYM scooters, daardoor hebben wij dit kunnen bereiken. Wij danken wij u van harte en hopen ook in de toekomst te mogen rekenen op uw klandizie. Kortom bent u op zoek naar een scooter, dan hoeft u niet ver te gaan, want in Haalderen vindt u tal van SYM-scooters, met liefst 3 jaar of 30.000 kilometer garantie, maar ook andere merken zoals: Peugeot, Piaggio, Kymco, Vespa en Ecooter (elektrische scooters). U bent van harte welkom.

Wheels2drive Tweewielers, Van der Mondeweg 87a, Haalderen (naast Aldi); www.wheels2drive.nl; info@wheels2drive.nl; 0481 464569.

Romeinen in Huissen

Romeinse legionairs (foto: Jeroen Savelkoul)

HUISSEN - Woensdag 13 november is er een korte najaarsvergadering van de Historische Kring Huessen, met aansluitend een lezing over de Romeinen in Huissen.

Al tientallen jaren worden er in Huissen Romeinse vondsten gedaan. De laatste jaren zijn er in de nieuwbouwwijk Loovelden zelfs opgravingen van nationaal belang geweest. De heer Cor Nijenhuis, vooraanstaand amateurarcheoloog, zal hierop in zijn voordracht ingaan. Hij is nauw betrokken bij de opgravingen in de wijk Loovelden en tevens bestuurslid van de Historische Kring Huessen.

Onlangs werd in de wijk Loovelden een picknicktafel met informatiebord over een gevonden Kamergraf geplaatst. Bij de lezing zullen de vondsten ook in een breder perspectief geplaatst worden: hoe was de organisatie bij de Romeinen, wat was de Limes enzovoort.

De vergadering begint om 19.30 uur, de lezing om 20.15 uur. De bijeenkomst vindt plaats in De Buitenpoort aan de Helmichstraat 1 in Huissen. De toegang is vrij een ook niet-leden zijn welkom.

Statiegeldactie voor Verlichte Optocht Gendt

GENDT - Albert Heijn Gendt en Optochtcommissie de Carrousel zijn voor drie weken met elkaar verbonden. In de periode van maandag 11-11 tot en met zondag 1-12 komt de opbrengst van het gedoneerde statiegeld bij Albert Heijn Gendt ten goede aan de Gendtse Optochtcommissie die komend jaar op zondagavond 23 februari de 19e Verlichte Optocht in Gendt organiseert.

De veiligheidsvoorschriften rondom evenementen als een Verlichte Optocht worden steeds strenger. Om de veiligheid van toeschouwers en deelnemers te kunnen garanderen is een goede communicatie met de verkeersregelaars erg belangrijk. Hiervoor moeten we portofoons huren en een zendmast laten plaatsen om een goede communicatie met de verkeersregelaars mogelijk te maken.

Dit is een behoorlijke kostenpost en hierin zouden we graag een stukje ondersteuning krijgen door middel van statiegelddonaties. "Wilt u ons steunen, doneer uw statiegeldbon dan in de bus bij AH Gendt. Lege flessen kunnen ook worden ingeleverd bij Schoenmakerij Nico Jansen in Gendt of we willen de lege flessen ook bij u komen ophalen als u de Verlichte Optocht in Gendt wilt ondersteunen, bel dan naar 06 12019921 of 06 46002670. U kunt ook een mail sturen naar: verlichteoptochtgendt@hotmail.nl."

Wie wordt de Gouden Sport Ster 2019 van Lingewaard?

(foto: Fons Sluiter)

LINGEWAARD - Het jaar loopt weer ten einde en dit betekent dat de Lingewaardse sportverkiezing weer voor de deur staat. Kent u een sporter of sportteam die dit jaar een unieke prestatie heeft geleverd? Nomineer deze dan voor de Gouden Sport Ster 2019!

Een prestatie aanmelden kan tot 1 december, daarna worden drie genomineerden bekend gemaakt. De nominaties zijn alle drie verzekerd van een mooie prijs. Op 5 januari 2020 wordt door middel van een officiële stemming de winnaar gekozen. De hoofdprijs is een Event op maat voor de sporter en zijn/haar vereniging, dat wordt aangeboden door Sport & Ondernemen Lingewaard.

Afgelopen jaar waren het de Dames 1 van zwem- en polovereniging Thetis die er met de hoofdprijs vandoor gingen. Net voor Tino Driessen (Braziliaans Jiu-Jitsu) en Erik Elbers (Triatleet). Aanmelden kan middels een email + motivatie aan sportpromotielingewaard@gmail.com. Informatie hierover staat op www.sportpromotielingewaard.nl.

Eindelijk de 11de van de 11de

Prins Lucas op d'n Bok met zijn hofhouding. (foto: Tom Levels)

HUISSEN - Carnavalminnend Huissen is al maanden aan het aftellen, ordes worden opgepoetst en de pakken mogen weer van zolder. De 11de van de 11de komt er aan.

Eindelijk begint het nieuwe carnavalsseizoen voor S.H.C.G. De Kraonige Zwaone. Dat het dit jaar op maandag valt, houdt het carnavalsgezelschap niet tegen. Sinterklaas kun je een dag eerder of later vieren, net als je verjaardag. Maar 11-11 is 11-11. Vanaf 9.30 uur is iedereen die het Huissens Carnaval een warm hart toedraagt welkom in De Buitenpoort, waar met koffie en thee de dag wordt begonnen. Een uur later vertrekt de bonte stoet, uiteraard vergezeld met muziek, richting het Odeon op de markt.

Om 11.11 uur klinkt het kanonschot afgevuurd door de Gilden en zal bij de Zwaon op de markt de steek worden opgezet. En niet alleen bij de Zwaon. Alle medewerkers, met bovenaan Z.D.H. Prins Lucas op d’n Bok mogen dan eindelijk de steek weer opzetten. Het seizoen is écht begonnen. Tijdens een Pruuverej bij het Odeon, waarbij de hoogheid de eer heeft het eerste fust aan te slaan, zal het Senaat de aanwezigen ondersteunen in het smeren van de kelen. Voor het zogenaamde ‘bodempje’ wordt gezorgd door Café Nr. 5.
Als er geproost is op het komende seizoen, is het nog niet klaar. Proosten op een onvergetelijk seizoen kun je immers niet vaak genoeg doen. Daarom is er vanaf 13.11 uur het ‘deur-elven’ in de Vierakkerstraat in het leven geroepen. Verschillende gelegenheden openen op deze bijzondere dag de deuren. Wees welkom! Carnaval kun je immers maar op één plek beginnen… Huusse’ Helau!

Vrienden van Huissen verwelkomen 200e certificaathouder

Afbeelding Fabian Polman. (foto: Giel Neijenhuis)

HUISSEN - Op de jaarlijkse certificaathoudersbijeenkomst van De Vrienden van Huissen werd zaterdag 26 oktober jongstleden de 200ste certificaathouder in het zonnetje gezet.

Fabian Polman ontving uit handen van voorzitter Frank Jeurissen een ingelijste potlood tekening van zijn portret. In café Het Moment hangen afbeeldingen van bekende Huissenaren. Fabian is op aangepaste wijze toegevoegd aan dit illustere gezelschap. Vol trots laat hij iedereen zijn nieuwe trofee zien.

Certificaathouders ondersteunen middels een jaarlijkse bijdrage van 50 euro de doelstellingen van de stichting. Informatie hierover staat op www.vriendenvanhuissen.nl.

Afscheid Liesbeth van Beek bij Woonstichting Gendt

GENDT - Op 31 oktober is Liesbeth van Beek gestopt als directeur-bestuurder van Woonstichting Gendt.

Als interim bestuurder heeft zij haar opgaven, de organisatie van WSG op niveau brengen, maar ook het beladen onderwerp, fusie, afgerond. "Wij bedanken Liesbeth voor haar inzet en wensen haar succes in haar verdere loopbaan. Per 1november is Germa Knuver aangesteld als directeur-bestuurder van WSG. Haar wensen wij veel succes in een voor corporaties moeilijke maar uitdagende tijden, en hopen op een positieve samenwerking", zo meldt namens alle huurders het bestuur HV Gendt.

Column

Aandacht

Wij wonen in een gezellige dorpse straat. Dichtbij een basisschool. Wij horen kinderen op de speelplaats aan het joechjachen. Elke werkdag zien we die schoolkinderen langs ons huis komen. Je blijft er als opa jong bij. Het is een genot om elke dag uitgelaten schoolkinderen te zien. Kinderen zijn niet genderneutraal, ben ik als ervaringsdeskundige overtuigd. Jongens fietsen schots en scheef en met veel bombarie van stoep naar de weg en weer terug. Meisjes daarentegen zijn rustiger. Ze kwaken meer met elkaar. Soms zie ik een huilende peuter op afstand achter mams aansjokken. Mams, met een verbeten gezicht van je bekijkt het maar, en het kind op veilige afstand hysterisch huilend vragend om aandacht. Meer is het denk ik niet. Tenminste, dat was mijn ervaring als jonge vader. En eerlijk gezegd, bij kindertranen ben ik een doetje. En dat wist mijn jongste dochter! Ze hoefde alleen maar haar lip te laten hangen. Raadsleden schreeuwen ook om aandacht. Niet met tranen maar met indienen van belachelijke moties die bij voorbaat geen donder opleveren. Zoals onlangs het CDA en de VVD die het college oproept: "Om ook in de toekomst een positieve grondhouding aan te nemen ten aanzien van de agrarische sector in onze mooie gemeente." De geitenboer in Gendt, die met onbegrijpelijke handhaving door het college achter de vodden zit, zal door die positieve grondhouding met tranen ontroerd zijn. Deze week wordt er gedebatteerd over de begroting 2020. Een uitstekend podium voor de aandacht schreeuwende raadsleden. Deksels, er hangt iets schreeuwerig in lucht. SP, PvdA en GroenLinks komen op voor zielige oudjes die incontinentiemateriaal moeten gebruiken. SCHRÉÉUW: Hallóóó, ouderen, liefst hulpbehoevenden in een luierrrrr. De linkse politiek denkt aan jullie!! LBL-voorman René Derksen broeit op een aandachtsmotie die het college verzoekt mee te werken aan stickers voor winkels die hun toilet beschikbaar willen stellen voor mensen met hoge plasnood. Ik ga naar de begroting, maar voel aan mijn water dat het een groot gezeik wordt van blèrende aandachtstrekkers.
Sjaak

Jubileumconcert van Feelin'good uitverkocht

HUISSEN - Het jubileumconcert Feelin’Good op 17 november in de Zandse Kerk te Huissen is uitverkocht!

Vanwege de enorme belangstelling zijn er geen kaarten meer beschikbaar. "Wij zijn helaas gehouden aan de voorschriften van de Zandse Kerk. Maar binnenkort hebben wij nog twee optredens: op 14 december Huissen bij kaarslicht en op 3 januari in het Zeeuwse kerkje van het Openluchtmuseum. Voor degenen, die ons nu moeten missen kunnen dan alsnog genieten!"

Wethouder bedankt!

DOORNENBURG - De aanhouder wint. Na veel getouwtrek is het dan toch gerealiseerd, de belijnning op de Rijndijk in Doornenburg.

Zo zie je maar door veel overtuiging en goed argumenten krijg je zaken geregeld. De bewoners, berijders, fietsers en wandelaars zijn hier blij mee. Wethouder Sluiter bedankt!

Will Volleberg

Mariaviering in Huissen

Grot van Massabielle Lourdes. (foto: Jalune)

HUISSEN - Op woensdag 13 november is er om 19.00 uur een Mariaviering voor de parochianen uit de gehele parochie Maria Magdalena.

De Maria viering zal plaats vinden in de OLV ten Hemelopneming Langekerkstraat 10a 6851BN Huissen. Pastoraal werker Margreet Sanders gaat hierin voor. Het koor Exotherm zal de zang verzorgen. Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van een kopje koffie of thee. Allen zijn van harte uitgenodigd.

TOP-film: Shoplifters

BEMMEL - Op donderdag 14 november vertoont TOP weer een bijzondere film in de Theaterkerk: Shoplifters.

De film gaat over Osamu en zijn familie. Ze leven in grote armoede en hun voornaamste inkomstenbron is oma’s pensioen. Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze een klein meisje tegen dat van huis is weggelopen. Osamu besluit haar onder zijn hoede te nemen en al snel wordt ze liefdevol opgenomen in het hechte gezin. Maar dan legt een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen bloot, en worden de familiebanden hevig op de proef gesteld.

Aanvang 20:00 uur. Kaartjes kosten 7,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.theaterkerk.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Afscheid Liesbeth van Beek bij Woonstichting Gendt

GENDT - Op 31 oktober is Liesbeth van Beek gestopt als directeur-bestuurder van Woonstichting Gendt.

Als interim bestuurder heeft zij haar opgaven, de organisatie van WSG op niveau brengen, maar ook het beladen onderwerp, fusie, afgerond. "Wij bedanken Liesbeth voor haar inzet en wensen haar succes in haar verdere loopbaan. Per 1november is Germa Knuver aangesteld als directeur-bestuurder van WSG. Haar wensen wij veel succes in een voor corporaties moeilijke maar uitdagende tijden, en hopen op een positieve samenwerking", zo meldt namens alle huurders het bestuur HV Gendt.

Sponsor bedankt!

Voetbalteam JO13-1 van De Bataven. (foto: Corrienne Huisman)

GENDT - Dankzij sponsor Express Wear Gendt ziet het voetbalteam JO13-1 van de Bataven er tiptop uit in hun nieuwe sweaters en broeken. Namens spelers, trainers en ouders: super bedankt!

Toneelvereniging Marjatta speelt De Potvis

Hetty Arends - Moeder Ingrid, Luc Lentjes - Walter van der Werf, Belinda Geenacker - Roos Visser, Ellen Mulder - Mia Visser. (foto: Joop Stikkers) Joop Stikkers

HUISSEN - Toneelvereniging Marjatta uit Huissen is weer volop bezig met de repetities van een prachtig toneelstuk De Potvis van Frank Houtappels en wordt geregisseerd door Joop Stikkers.

De Potvis is een Nederlandse komedie over twee zussen en hun moeder, die worden geconfronteerd met de beperkte houdbaarheid van hun vertrouwde bestaan. De zusjes Mia en Roos zijn zeer verschillend. Dat blijkt opnieuw wanneer zij elkaar treffen in het ouderlijk huis aan zee, om order op zaken te stellen na de dood van hun humeurige vader. Wat een kort familiebezoek had moeten zijn, loopt al snel uit de hand als blijkt dat moeder niet meer goed voor zichzelf zorgt. Walter de klusjesman is altijd in de buurt om de dames uit de brand te helpen.

De Potvis wordt gespeeld op 9, 10, 16 en 17 november om 20.00 in Theater Kees Kampstuk 23 in Huissen. Binnenkort start de online-verkoop via marjatta.nl. De kaarten kosten 12,00 euro per stuk. De kaarten zijn ook te verkrijgen via info@marjatta.nl of aan de zaal.

Waar de 'fooienpot' goed voor is!

Nieuwe pop fort. (foto: Peter Strijbos)

DOORNENBURG - We missen op het fort al heel lang een soldaat die het buskruit in de kardoezen doet. De kruitkamer is en blijft leeg. Maar binnenkort niet meer.

"Onze zoektocht is begonnen met het bekijken van de juiste etalagepop. Maar die konden we niet vinden en ze waren echt te prijzig voor ons budget. Nu zijn Peter en Anneke Strijbos (vrijwilligers van het fort) niet voor één gat te vangen. Zij zijn begonnen met het zelf maken van een pop. Na heel veel denkwerk zijn de maten genomen van de ledematen en is het lichaam goed bekeken op mogelijke houdingen. Zo is deze nieuwe soldaat ontstaan op de zolder van Peter en Anneke en wordt hij aangekleed door Jacqueline Joosten (ook vrijwilliger bij het fort). Jacqueline heeft al eerder de kostuums van de soldaten op het fort gemaakt dus ook dat gaat goed komen! Wie heeft dit al betaald? De titel van dit schrijven verklapt het al, het geld uit de fooienpot was gelukkig toereikend.

Dus aan alle bezoekers van het Fort, bedankt voor uw gift. Al eerder zijn er projecten bekostigd met het geld uit deze pot. Leuk om op die manier dingen voor elkaar te krijgen. Wilt u het eindresultaat zien? Breng dan weer een bezoek aan ons fort, daar zit binnenkort een nieuwe soldaat!"

MS Collecteweek zoekt collectanten in Huissen

(foto: J.F.M.Geertsen )

HUISSEN - Van 18 tot en met 23 november houdt het Nationaal MS Fonds de landelijke huis-aan-huiscollecte om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte multiple sclerose.

MS is een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. In Nederland hebben meer dan 17.000 mensen MS en jaarlijks krijgen 800 mensen de diagnose. De eerste ziekteverschijnselen openbaren zich meestal tussen het 20e en 40e levensjaar en het is de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen in Nederland. Veelvoorkomende klachten van MS zijn moeheid, oogklachten, krachtverlies, coördinatiestoornissen, blaasproblemen en gevoelsstoornissen.

Over de ziekte MS is nog veel onbekend. Onderzoekers weten nog niet waardoor MS veroorzaakt wordt en hoe het genezen kan worden. Met de opbrengst van de collecte investeert het Nationaal MS Fonds in innovatieve onderzoeken om MS te genezen.

Om de jaarlijkse collecte nog succesvoller te maken, zijn we op zoek naar nieuwe collectanten in Huissen. Een avondje collecteren kost maar twee uur van je tijd. Collectecoördinator Annetje Geertsen is fanatiek: “Het liefste wil ik zoveel collectanten, dat we geen enkele straat of voordeur overslaan. Daarom hoop ik dat veel mensen zich opgeven en natuurlijk dat de inwoners van Huissen gul geven.”

Kijk op de website www.mscollecte.nl voor meer informatie en meld je snel aan. Aanmelden kan op 06 54224552 voor Huissen of op 010 5919839. "Samen staan we sterker tegen MS!"

Malle Babbe en Gerrit de Boef Het Bruiskoor komt naar Huissen!

HUISSEN - Zondag 10 november is er in de protestantse kerk te Huissen een oecumenische Kom-erbij-viering met pastor Victor Bulthuis en dominee Matthijs Glastra.

Twee keer per jaar is er een viering die afgestemd is op en voorbereid wordt met mensen met een (verstandelijke) beperking. En met de woorden Kom-erbij wordt de kern geraakt van wat leven en geloven voor alle mensen is: dat je ergens een plek vind waar jouw leven gezien en gewaardeerd wordt, waar je welkom bent.
Zondag 10 november is er de geweldige primeur: het Bruiskoor komt bij ons zingen! Mensen met een beperking houden van sporten, tv-kijken, bank hangen uitgaan én zingen. In Arnhem oefenen ze elke donderdagavond bij het Bruiskoor en zij komen naar Huissen. Het verhaal in de kerk gaat over Zacheus die er zo graag bij wil horen. Maar hij durft niet zo goed. Het Bruiskoor zingt over malle Babbe en Gerrit die steelt als de raven, over mensen die steeds naar de rand worden geduwd in de mallemolen van het leven. Weet je welkom en kom erbij!

Protestantse Gemeente Huissen, Matthijs Glastra

Kinderen op bezoek op De Minkhof

Kinderen van De wolkenwereld op bezoek bij De Minkhof. (foto: De Minkhof)

BEMMEL - In de herfstvakantie kwamen kinderen van de Buitenschoolse Opvang De Wolkenwereld uit Bemmel een bezoekje brengen aan De Minkhof. Dit in het kader van project Wereldwijs.

Binnen Wereldwijs gaan kinderen op ontdekking binnen bedrijven en maatschappelijke organisaties. En een van deze organisaties was De Minkhof. Een goed en leuk initiatief om twee generaties met elkaar in contact te brengen. Op De Minkhof ontmoeten senioren elkaar tijdens verschillende binnen- en/of buitenactiviteiten.

De kinderen kregen er een rondleiding. Ze wilden overal rondkijken en keken hun ogen uit in de tuin, de kas, de werkplaats en in de gezellige binnenruimte. Het was niet zo’n goed weer, dus bleven ze lekker binnen en deden spelletjes met de ouderen. Ze maakten makkelijk contact met de ouderen, die het ook erg gezellig vonden dat de kinderen langskwamen. De kinderen hebben het heel leuk gehad en vroegen: ”Mogen we de volgende week terugkomen?” Volgende week is wat kort dag, maar we zien jullie graag in de voorjaarsvakantie terug! De Minkhof is open op maandag, woensdag en vrijdag. Meer informatie: 0481 35718 of op www.minkhof.nl.

Bandy wedstrijd: Nederland - Pervouralsk

Op zaterdag 9 november speelt het Nederlandse team een vriendschappelijke wedstrijd tegen het team van Pervouralsk (Rusland) in het ijsstadion Triavium te Nijmegen. Pervouralsk is een erg sterk team bestaande uit spelers die in Rusland op hoog niveau de sport hebben beoefend, maar nu een stapje terug doen.

De wedstrijdtijd is zaterdag 9 november: 19:25 - 20:30 uur. De entree is gratis! Van 18.30 tot 19.00 uur is er een voorwedstrijd van de jeugd van Bandy Vereniging Nijmegen. Om 19.00 uur is de warming up van de teams, dan een ijsdweil en om 19.25 uur het beginsignaal. De wedstrijd wordt omlijst door enkele leuke zaken voor de toeschouwers zoals een photobooth waar men zich als de beste bandyspeler van Nederland kan voordoen.

McDonald's medewerkers uit Overbetuwe & Lingewaard in campagne Flexibel werken in een leuk team!

OOSTERHOUT - Ruim 80 medewerkers telt het personeelsbestand van McDonald's Oosterhout Park15 op dit moment. Allemaal collega's die onderdeel zijn van een gezellig team; want werken in teamverband en gezelligheid staat als succesfactor bovenaan genoteerd tijdens (interne) onderzoeken bij McDonald's.

"Wie anders dan onze eigen medewerkers kunnen dát verhaal het beste laten zien aan de buitenwereld. Recent zijn we in de regio een wervingscampagne gestart en hierin schitteren een aantal collega's uit de gemeente Overbetuwe en Lingewaard. Zij hebben de hoofdrol, niet alleen voor Oosterhout maar ook voor andere restaurants in de regio", aldus Marcel de Haas – Manager HR bij McDonald's.

Flexibiliteit

Nico Frentz – Franchisenemer van het McDonald's Oosterhout Park15: "Het is een feit dat medewerkers in dienst treden én werkzaam blijven vanwege de gezelligheid onderling. Er ontstaan vriendschappen op de werkvloer en dat maakt dat er een goede sfeer is. Dat is fijn, zeker als er soms hard gewerkt wordt. Naast teamwork bieden wij ook veel flexibiliteit. Onze openingstijden zijn zeer ruim. In overleg is veel mogelijk, waardoor werken in ons team goed te combineren is met andere activiteiten, school of een gezin. En er is nog plaats voor een aantal nieuwe teamleden!"

Ontwikkeling

Naast teamverband en flexibiliteit biedt werken bij McDonald's nog meer voordelen. De goede doorgroeimogelijkheden is daar één van. Marcel: "Via de functie Crewtrainer kan je doorgroeien naar ons Management Team. Daarnaast is McDonald's een erkend leerbedrijf en kan intern een MBO diploma op niveau 1 tot en met 4 gehaald worden. Van deze mogelijkheden maken ook velen in Oosterhout succesvol gebruik!"

Interesse

Geïnteresseerd in een leuke baan bij McDonald's Oosterhout Park15? Kijk op www.werkenbijmcdonalds.nl

Bekende dj's draaien de boel dol in Huissen op het Vier Uur Fout Feest Laatste tickets Q-music the Party in De Buitenpoort

De dj’s van Q-music zijn top én vrijgevig! Op zaterdag 16 november in De Buitenpoort kun je weer uit je plaat gaan op Q-music The Party, Hoe Fouter Hoe Beter. (foto: Benno Arends)

HUISSEN - Wat een dj-booth! Wat een dj's! Wat een show! Wat een foute muziek! Zaterdag 16 november kun je weer uit je plaat gaan op Q-music presents The Party - Hou Fouter Hoe Beter in De Buitenpoort in Huissen. Wees wel snel met het bestellen van kaarten er zijn er niet veel meer en bij vorige editiees ging steevast het bordje 'Uitverkocht' op de deur.

Want als Q-Music in the house is bij De Buitenpoort is het altijd oergezellig en een dolle boel. Niet verwonderlijk met bekende dj's, een indrukwekkende dj-booth van 18 TFT-schermen voor video en visuals en een leddecor met bigscreens. Tel daarbij op alle hebbedingen en fanartikelen die weg gegeven worden (zie foto) en dan snap je dat Q-music presents The Party garant staat voor een wervelend feest. Een Vier Uur Fout Feest maar liefst. Een show die zijn gelijke niet kent. En daarom altijd een uitverkocht huis in Huissen en een topsfeer.

Una paloma blancaaaa, Sex on the beach, Greased lightning, I will survive, We are the children of the night, Leef, Y-M-C-A! Meezingen maar, confetti het publiek in, handjes in de lucht en dansen tot je niet meer kunt.

De Buitenpoort heeft deze zeer gewilde party dus weten te boeken. Zaterdag 16 november. Aanvang: 21.00 uur (18+). Scoor je laatste -goedkope(re)- toegangsbewijzen nu via www.debuitenpoort.nl. Wees snel, want op is op en dit feestje wil je niet missen!

Huissen bij Kaarslicht

(foto: Dave Zuuring fotografie) Foto: Dave Zuuring

HUISSEN - Huissen bij Kaarslicht is een begrip te noemen in Huissen en wijde omgeving. Ieder jaar weer trekt het sfeervolle evenement duizenden bezoekers naar het mooie stadje aan de Rijn. Hoe succesvol ook, toch is de organisatie van mening dat Huissen bij Kaarslicht toe is aan versie 2.0.

Dit jaar wordt gekozen voor een nieuwe opzet. Zo worden de kramen mooier en ruimer opgezet en zullen dit jaar voor het eerst ook verschillende uiteenlopende foodspecialisten met hun producten presenteren. Op het Odeon stralen Huissense Artiesten, afgewisseld met verschillende koren. Er is genoeg te beleven en te genieten voor jong en oud. Natuurlijk zou lichte sneeuwval de sprookjesachtige sfeer ten goede komen, maar ook bij ander weer belooft het opnieuw een onvergetelijke avond te worden. Er zijn nog enkele kramen beschikbaar. Inschrijven voor een kraam kan via www.huissenbijkaarslicht.nl.

Hoortoestelrevolutie bij Janssen Hoorzorg Bemmel

BEMMEL - Echt zuiver en zelfs muzikaal horen zoals vroeger? Welk mens wenst dit niet voor zichzelf? Nu kan het met de Widex Evoke!

Het beroemde hoortoestel merk Widex heeft een revolutionair hoorapparaat ontworpen onder de naam van de Widex Evoke. Het nieuwe hoortoestel is het eerste intelligente, zelflerende hoortoestel dat in staat is realtime te leren van de input van de gebruiker en zijn voorkeuren. De data die het machinaal leren voortbrengt worden (anoniem) gedeeld met andere gebruikers over de hele wereld. Volgens de fabrikant is het hoortoestel hierdoor in staat zichzelf door te ontwikkelen en is daarmee het eerste échte intelligente hoortoestel ter wereld.

Naast dat de toestellen voor iedereen geschikt zijn die het mooiste en best haalbare geluid willen, is Evoke het eerste toestel dat echt leert van en voor zijn gebruiker en miljoenen gebruikersvoorkeuren vanuit de hele wereld.

Om nog meer slechterhorenden met de geavanceerde Evoke toestellen te laten kennismaken heeft Janssen hoorzorg een super-actie: Nu tijdelijk een TV Play ter waarde van 200 euro gratis bij twee Evoke toestellen. Dit is de nieuwste revolutie om draadloos geluid van uw TV of stereo in uw toestellen te kunnen beluisteren. Er is niets anders nodig dan dit apparaat.

Klanten van Janssen Hoorzorg met een 5 jaar oud toestel krijgen bovendien 1 jaar gratis batterijen bij aanschaf van een Evoke of Beyond. Die laatste is tevens oplaadbaar verkrijgbaar. Kom kijken en vooral Horen bij Janssen Hoorzorg. Zie advertentie elders in deze krant voor meer info. Ps: de actie is wegens grote vraag verlengd tot 31 december 2019!

Janssen Hoorzorg De Pollenbrink 5 Bemmel; 0481 769037, www.janssenhoorzorg.nl.

Gendt op tv in 'Van Gelders Grijs'

Het was een gezellige dag met Jochem en zijn team! (foto: Rikie Rutten)

GENDT - Op woensdag 16 oktober mocht men een speciaal bezoek ontvangen in Sint-Jozef in Gendt.

Voor het programma 'van Gelders Grijs' werden enkele bekende Gendtenaren en bewoners geïnterviewd door Jochem van Gelder. Ook werd er een quiz gespeeld door een oma met haar kleinkinderen. Het was een fantastische dag, vol reuring en gezelligheid. Het productieteam was zeer professioneel en werkte geweldig samen met de collega's en bewoners. "Achteraf werden we onverwachts ook nog getrakteerd op een bedankje! We hebben genoten en kijken uit naar de uitzending, op 9 november om 17.20 op Omroep Gelderland. Kijkt u mee?"

Filmavond 'Bal' in kerk in Huissen

HUISSEN - Bal (honing) is een Turkse dramafilm uit 2010 onder regie van Semih Kaplanoglu. Hij won met deze film de Gouden Beer op het Filmfestival van Berlijn.

Het verhaal: De kleine Yusuf is net op school begonnen. Hij gaat graag mee op pad met zijn vader Yakup, die imker is. Als op een dag de bijen van Yakup verdwijnen, trekt hij de bergen in. Yusuf praat als gevolg daarvan niet meer met zijn moeder. Als Yakup na verloop van tijd niet terugkomt, begint zowel Yusuf als zijn moeder zich zorgen te maken.

Deze film zal op donderdagavond 7 november gedraaid worden. Vanuit de diaconale commissie van de gezamenlijke protestantse kerken van de Lingewaard wordt deze avond georganiseerd. De film is gerelateerd aan het project in Guatemala dat door de commissie ondersteund wordt. Het is de vakopleiding voor jongeren tot imker, om zelfstandig in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Gedurende tientallen jaren werd Guatemala geteisterd door een burgeroorlog. Nog altijd heeft de bevolking te kampen met geweld en corruptie. De sociale en economische ongelijkheid in het land is groot. Vooral jongeren die tot de Maya-bevolking behoren, hebben nauwelijks kans op werk. Vredescentrum Barbara Ford, partnerorganisatie van Kerk in Actie, wil hier verandering in brengen en biedt deze jongeren een vakopleiding, bijv. tot imker of een opleiding textiel bedrukken. De organisatie brengt de jongeren vervolgens samen in coöperaties, om zo gezamenlijk een onderneming te kunnen starten.

Plaats en tijd filmavond: protestantse kerk Huissen, Raadhuisplein 35 in Huissen, op 7 november, aanvang 19:30 uur.

Knusse Halloween!

LINGEWAARD - Een klein berichtje voor de ouders en buurtbewoners die voor de denkers er een Happy Halloweentocht van maakten.

"Na soep op wiebelbordjes met verschillende warme broodjes zijn er na het eten bijzondere soap-gelly's gemaakt uit het gruwelijk geheime receptenboek. Daarna startten de kleine en grote Dracula's de heksen met giga haakneuzen en stille en stillere spookjes de spannende tocht in het pikke- pikkedonker om de soapy's uit te delen. (En om wat te bewaren voor op school...). Buurtbewoners werkten prachtig mee. Dank! Daarna keerden we terug in het griezelig gezellige knusse huisje voor een warme verrassing uit Zeist. Dat was smullen. Hierbij zovast een nieuwe uitnodiging: Op vrijdag 15 november is er op verzoek een middag- en avondgroep voor de meet-, reken-, metsel- en mozaïekactiviteit. Van harte welkom. Graag vooraf opgeven. Groetjes van het team van T. Metissimo. Voor info zie: www.TalentoMetissimo.nl."

Met statiegeld komt er een Leemkuuler mooi in de kleren!

BEMMEL - De Coop-organisatie heeft een mooie actie waar 'De Leemkuulers' graag aan mee doen.

In de maanden oktober, november en december kunt u de statiegeldflessen inleveren bij de Coop in Bemmel. Via de doneerknop kan men het statiegeld doneren aan de kapel. Het eindbedrag zal door de Coop worden verdubbeld. 'Onder het motto: Door uw statiegeld te doneren, komt er een Leemkuuler weer mooi in de kleren, helpt u ons doel te verwezenlijken. We zijn druk bezig om via allerlei acties, geld in te zamelen om de heren van een nieuw overhemd en giletje te voorzien."

U helpt ons toch ook?

Retraitedag 9 november in Ressen

Vinder. (foto: Hans Rutgers) Hans Rutgers

RESSEN - In één dag kennismaken met aspecten van het kloosterleven die ons hier en nu behulpzaam kunnen zijn? Kom dan naar deze retraitedag en ontdek wat dingen als stilte, ritme, het alledaagse, en oude bronnen ons kunnen bieden vandaag.

De retraitedagen worden sinds drie jaar regelmatig georganiseerd door Pleisterplaats Ressen. Deelnemers ervaren zo'n dagje offline als een welkome afwisseling van het vaak hectische leven, of zoals een deelnemer laatst zei: 'Het is voor mij een soort minivakantie, waar ik energie aan opdoe!' De dag is van 10:00 tot 16:00 uur, kosten zijn 20 euro, inclusief koffie/thee en lunch. Aanmelden bij Winny@4-plek.nl.

Zonnebloemmiddag bij afdeling Huissen

Schip Ahoy en onze gasten in De Valom. (foto: Marijke Slootman)

HUISSEN - We hebben een heerlijke muziekmiddag gehad in De Valom. Schip Ahoy zong voor ons, van de woelige baren tot aan het Huissens volkslied.

Onze gasten gingen mee over de golven en natuurlijk langs de Paterslaan naar beneden. De swing zat er goed in. De drankjes en de hapjes werden rondgedeeld door onze vrijwilligers en gingen erin als zoete koek. Kortom, iedereen ging tevreden naar huis met verschillende bekende liedjes nog op de lippen. Voor herhaling vatbaar! Iedereen werd bedankt voor het mogelijk maken van deze gezellige middag: gasten, vrijwilligers, De Valom en natuurlijk Schip Ahoy.

Kerstconcert in Zandse Kerk

De Zandse Kerk, plus Uitvaartcentrum en Pastorie. (foto: archief Zandse Kerk)

HUISSEN - Op zaterdag 21 december vindt er van 19:30 - 22:00 uur.een kerstconcert plaats in de Zandse Kerk in Huissen, speciaal voor ouderen en alleenstaande ouderen in Lingewaard.

De opzet is om de ouderen geheel gratis een mooie, warme avond te laten beleven in een inspirerende omgeving. Er gaan drie koren aan deelnemen nl. de Burghtsanghers uit Doornenburg, het Herenkoor uit de regio en het Donatuskoor uit Bemmel. De gratis kaartjes worden voor het eerst uitgegeven op de koffieochtend van 27 november in de Zandse Kerk. In de pauze is er koffie met een kersttraktatie. Voor vragen, bel: 026 3251607.

Sinterklaasviering Huissen 't Zand-Binnenveld

Hoog bezoek! (foto: Harry Willemsen) Harry Willemsen

HUISSEN - Op zondag 24 november komt Sinterklaas op bezoek in Huissen Zand-Binnenveld. De goedheiligman, met in zijn gevolg een aantal Pieten, krijgen een warm welkom in het oergezellige gemeenschapshuis aan de Van Wijkstraat in Huissen om 11:30 uur. De zaal is open vanaf 11:00 uur.

In het programma ontvangt de altijd verrassende Clown Click, samen met de kinderen, Sinterklaas en zijn gevolg in een interactief programma. Toegang is gratis voor iedereen, het programma wordt aangeboden door wijkvereniging ’t Zand-Binnenveld. Alle kinderen krijgen wat te drinken en een versnapering, en ontvangen bij vertrek ook nog iets lekkers om mee te nemen naar huis!

Kick-off theaterproject WO II

(foto: Martien van Hemmen)

BETUWE - Na de activiteiten in het kader van WO II wordt nu al gewerkt aan 75 jaar bevrijding in 2020. Een aantal projecten vindt dan plaats in het kader van Rivierenland Herdenkt.

Het Exoduscomité heeft een drietal grote projecten op haar bordje liggen:

Streekromanschrijver Michel Bongers zal een bijzonder WO II boek presenteren. Daarover binnenkort meer in Hét GemeenteNieuws.

In april zal een eerste Goudsbloemlezing - een Marigoldlezing - plaats vinden. Daar maken markante Nederlandse deskundigen deel van uit. Men zal zich richten op de positie van burgers in oorlogsgebieden.

Ook is er een groot Theatergebeuren op 3, 4 en 5 april in de Zandse Kerk.

De kick-off van 20 oktober doet naar meer smaken: Regiseuse Marianne Hermans, onder andere bekend van de productie 'Manneneiland' heeft de uitdaging aangenomen om een bijzonder theaterstuk te maken. Dat kan niet zonder veelzijdig talent. Op zaterdag 20 oktober vond de kick-off plaats in de thuishaven van Koperen Kees in Huissen. Marian stelt zich hierbij een vernieuwende uitbeelding in theatervorm vorm, waarbij een relatie met het heden een plaats inneemt.

Onderdeel zijn zang, dans, theatrale uitingen in kostuum en geluid. Enige tientallen deelnemers en vertegenwoordigers van organisaties maakten deel uit van de kennismaking. Kenmerkend waren de grote betrokkenheid en de kwaliteiten in de groep om een aandeel te leveren. Marianne richt zich op samenwerking met gebruikmaking van persoonlijke inbreng en talent. Nog steeds blijft het mogelijk om onderdeel te worden van dit unieke project. "Leg gerust contact met Marianne Hermans: 06 41459293 of info@spaanse-peper.nl."

Feestelijke seizoensopening van De Geintrappers

Cabaretgroep DèVèltOp. (foto: Rieke de Greef)

BEMMEL – Wie ontvangt voor het eerst De Geintrapper? Wie het antwoord op deze vraag wil weten, komt naar de feestelijke seizoensopening van carnavalsvereniging De Geintrappers. Die vindt plaats op zaterdag 16 november. En er is meer…

Voor de vijftigste keer openen de Geintrappers een carnavalsseizoen en dat is dit jaar voor het eerst in Cultureel Centrum De Kinkel. Alle commissies doen hun uiterste best om de grote zaal om te toveren tot een echt carnavalstheater. Het is straks dé plek om te genieten van een gevarieerd programma met onder andere dans van de Kinkeltjes en een waar mannenballet uit Kleve. Ook zal cabaretgroep DèVèltOp uit het Babantse Aarle-Rixtel optreden. En De Geintrappers presenteren deze avond twee nieuwe, eigen artiesten.
Een hoogtepunt is de uitreiking van 'De Geintrapper' door voorzitter Henk Weber. Deze trofee zal voor het eerst en daarna eenmaal in de twee jaar worden overhandigd aan een persoon of groep die zich op een bijzondere manier inzet voor de Bemmelse gemeenschap.
Na het programma openen prins Frans de Stenenschuuver en prinses Moniera met een dans op klanken van In2Music. Iedereen is welkom op dit geweldige feest, dus kom van die bank of luie stoel af en laat u entertainen.

Alles weten over De Geintrappers? Het laatste nieuws, de agenda, foto’s en nog veel meer staat online op www.degeintrappers.nl.

Geen zonnepark op het Zwanewater in Huissen

Mogelijk nieuwe initiatieven aan de Looveerweg mogen niet worden belemmerd. (foto: Sjaak Veltkamp) Foto: Sjaak

HUISSEN – De gemeente wil geen medewerking verlenen aan het burgerinitiatief om op het water langs de Looveerweg in Huissen een drijvend zonnepark aan te leggen. Het proefballonnetje van Coöperatie Lingewaard Energie is in een vroeg stadium doorgeprikt. Voorlopig pas op de plaats.

Lingewaard Energie kwam met idee voor twee ronde, met de zon meedraaiende, zonnevelden. De opgewekte energie zou gebruikt worden door de bedrijven op het naastgelegen bedrijventerrein. Wethouder Johan Sluiter wilde in een vroeg stadium duidelijkheid geven. De initiatiefnemer is een belangrijke partner voor duurzame energie. "Het initiatief van een drijvend zonnepark op het Zwanewater is op dit moment niet haalbaar. Om onnodige voorbereidings- en plankosten te voorkomen is het belangrijk om dit duidelijk met Lingewaard Energie te communiceren."

Concreet zijn er echter geen nieuwe initiatieven. De gemeente baseert hun afwijzing op een kijkje in de glazen bol. Zo is er ooit iets gezegd dat ondernemers ambities hebben voor uitbreiding van het industriegebied. Hier zijn nooit concrete plannen voor opgesteld, maar een zonnepark mag het nooit belemmeren.
Dat geldt ook voor het ophogen en herinrichten van de Looveerweg. Een lang gekoesterde wens van de gemeente. De weg is smal en onveilig voor fietsers. Voor ondernemers is ophoging gewenst om bij hoog water zeker te zijn van bereikbaarheid.
Verder ligt er een ontgrondingsvergunning op de gehele zandwinplas. De vergunning loopt tot 2021. Het westelijke deel worden de oevers afgevlakt. Een wijzigingsverzoek hiervoor is in procedure, maar wordt aangehouden vanwege de stikstofproblematiek.

Al met al voldoende plannen die belemmerd zouden worden wanneer er langs de Looveerweg op het Zwanewater een zonnepark dobbert. Voorlopig pas op de plaats.

Right Direction Music zoekt nieuwe leden

GENDT - De band Right Direction Music uit Gendt heeft onlangs een geweldig mooi optreden verzorgd bij eetcafé Aon de diek in Doornenburg. Met een gevarieerd enthousiast publiek kijken we terug op een spetterend optreden.

Afgelopen jaar is de band te gast geweest bij het 3 oever festival, opening zwembad Walburgen en het kersenfeest in Gendt. In december zijn we te gast bij de kerstmarkt in Gendt en ook het fort in Doornenburg staan nog op de planning. Right Direction Music staat garant voor swingende en muzikale ondersteuning van uw evenement of feest. "Ook buiten het muziek maken doen we gezamenlijk verschillende leuke activiteiten waaronder ons repetitieweekend. De band heeft nog plaats voor enthousiaste muzikanten. De repetities zijn wekelijks op de maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur in De Leemhof in Gendt. Geïnteresseerden zijn welkom om een keer op proef mee te spelen. Wil je meer informatie stuur dan een email naar: info@rightdirectionmusic.nl Voor meer info over Rdm kun je ook een kijkje nemen op: www.rightdirectionmusic.nl of op Facebook: Rdm Gendt Laat je horen!"

Twintig procent korting tijdens De Dolle Sintdagen bij E&S Kado in Bemmel

BEMMEL - Evenals voorgaande jaren heeft E&S Kado (voorheen Top1Toys) in Bemmel ook dit jaar voor haar klanten weer een speciale Sint-actie. Aankomende donderdag 7 en vrijdag 8 november wordt er eenmalig 20 procent korting verstrekt op de aankoop van alle artikelen (met uitzondering van boeken en Mousset-artikelen).

Waar de winkel voorheen alleen speelgoedartikelen verkocht, hebben Esther en Sanne sinds begin dit jaar ook veel kado-artikelen en huishoudelijke producten en woonaccessoires. Ook op deze artikelen zal op de beide koopdagen de korting gelden.

Maar natuurlijk zijn deze dagen vooral bedoeld voor de Sint-artikelen voor onze jongste jeugd. De winkel staat weer geheel gevuld voor de drukke feestdagen die voor de boeg staan en dus hebben de vroege inkopers ook de meeste kans op de gewilde artikelen en dat ook nog eens met een korting van twintig procent. Esther en Sanne zien u graag verschijnen en dat geeft de bezoeker naast de Sint-artikelen ook direct een blik op de andere artikelen die voor de kerstdagen nog wel eens van pas kunnen komen.

Indien u voor de feestdagen artikelen van Mousset wilt kopen/bestellen, dan is dit natuurlijk ook altijd mogelijk. Hierop wordt geen korting gegeven, maar voor liefhebbers van chocoladeletters en dergelijke is het misschien zinvol om vroegtijdig de bestelling te plaatsen. Esther en Sanne wensen u allen alvast een hele fijne Sinterklaas!

7 November
kan deze jongedame de 50 jaar ook beamen.
Gefeliciteerd.

Wil deze aanstaande abraham alle
sint cadeautjes stiekem zelf houden??

Finn heeft zijn A diploma gehaald.
Gefeliciteerd! Opa en Oma.

op 2 november is mijn grote broer
alweer 15 jaar geworden gefeliciteerd Johannes,
van je trotse zusje Jennie

Dag (O)ma,
gefeliciteerd van ons, met je
80e verjaardag op 8 november!

Op 4 november is Theo 80 jaar geworden.
Van harte proficiat namens Antoine, Cynthia,
Simone, Jari, Robin, Chris, Angelique en Damien

Vijftig! Dulos is bijna de klos.

Lieve knappe Raf
viert zijn allereerste verjaardag!
Gefeliciteerd!!

Onze prachtige kleinkinderen zijn geboren!