GN Lingewaard

28 september 2016

GN Lingewaard 28 september 2016


Muzikaal top-entertainment in kerk: Tempel of Boem!

DOORNENBURG - Op zaterdag 29 oktober vindt in de kerk van Doornenburg het muziekspektakel Tempel of Boem! plaats. Het evenement zal één van de hoogtepunten worden tijdens het 100-jarig jubileum van Sint-Caecilia Doornenburg.

Met in het programma Nederlands grootste theater slagwerkspektakel Circle Percussion ensSlagwerkgroep Doornenburg gaat het jubilerende slagwerkafdeling van de vereniging groots uitpakken met zeer gevarieerd en visueel spectaculaire optredens! Beide topensembles zullen worden ondersteund door Remove Before Flight, Richard Sprokkereef en Simon van der Zande op bugel. Met het binnenhalen van het popkoor The New Voices, dat vorig jaar het Top 2000 Contest won, heeft de organisatie voor bijzondere samenstellingen in het programma gezorgd. Kortom, een avond die u als muziekliefhebber niet mag missen! Het spektakel begint om 20.00 uur in de kerk van Doornenburg.

Het evenement Tempel of Boem! wordt gesponsord door Feijen SP Huissen, Lalesse Europe Duiven en Rentall Equipment Huissen, waardoor Sint-Caecilia de bezoekers topentertainment kan aanbieden voor een prijs dat ver beneden de normale entree tickets ligt.

Toegangskaarten in voorverkoop 7,50 euro via e-mail: Tempel.of.Boem@gmail.com en verkrijgbaar bij voorverkoopadressen Spar en Ontmoetingscentrum Doornenburg / Bruna Gendt. Toegangskaarten aan kassa 10,00 euro.

Oranjestichting Gendt in zwaar weer

GENDT - De Oranjestichting ziet zeer zwarte wolken aan de horizon wat betreft de voortgang en toekomst van de "Oranjefestiviteiten"door onvoldoende medewerking van vrijwilligers. Al jaren wordt getracht om de broodnodige versterking en vervanging te krijgen. Alle oproepen via de website, persoonlijke benaderingen en de nieuwsmedia hebben geen enkel resultaat gehad, En de nood is groot!", aldus voorzitter Ton Balduk.

"Het aantal leden van de stichting was al gekrompen en op de laatste evaluatie vergadering gaven weer twee leden aan er mee te stoppen. Bovendien is de gemiddelde leeftijd van het groepje zo hoog dat vervanging gewenst is. Ook voorzitter Ton Balduk is op zoek naar een opvolger om de hamer over te nemen.                                                                                                

Het is triest te moeten constateren dat het voortbestaan van deze club bedreigd wordt door gebrek aan medewerking waardoor er op deze manier een einde komt aan alle mooie festiviteiten rond Koningsdag. Dat betekent: geen aubade meer, geen kinderactiviteiten, geen Polder- en stratenloop, geen Oranje vrijmarkt, enz. Zelfs de Dodenherdenking zal geen vanzelfsprekendheid meer zijn! Dit kan toch niet?

Daarom is dit de allerlaatste oproep om versterking. Zo niet, dan zal Oranjestichting Gendt met ingang van 2017 ter ziele zijn. Eventuele reacties zijn te richten aan secretaris@oranjestichtingendt.nl of een der leden."

Tijdelijke

verplaatsing weekmarkt Huissen

HUISSEN - Van 23 september tot begin december wordt de weekmarkt in Huissen verplaatst naar de Langekerkstraat.

De kramen worden opgesteld op de parkeerplaatsen voor de voormalige Aloysiusschool tegenover het Raadhuisplein. De verplaatsing is nodig omdat op de Markt een drietal kermisattracties wordt geplaatst en na de kermis wordt de Markt opnieuw ingericht. De uitvoering hiervan zal tot begin december duren.

Wielerweekend in Bemmel; NK Tijdrijden en Rabo-Wielerronde zeer geslaagd

BEMMEL - Op zowel zaterdag 17 september als zondag 18 september stond het centrum en de omgeving van Bemmel in het teken van de wielersport met het NK tijdrijden voor Masters en de Rabobank Wielerronde van Bemmel. Mede dankzij een groot aantal enthousiaste deelnemers, vrijwilligers, sponsoren en vrolijke bezoekers en supporters kan er worden teruggekeken op een zeer geslaagd evenement!

Op zaterdag werd gestart met het tijdrijden. Het parcours liep door het centrum van Bemmel, het recent ontwikkelde park Doornik, over de Waaldijk en de prachtige uiterwaarden van de Waal. Stefan Janssen zag dat zijn inspanningen werden beloond en won de titel Lingewaardskampioen Tijdrijden. Vervolgens werd er gestart met de nationale KNWU licentieklassen. Melvin Bos (30+), Larissa Drysdale (dames 30+), Ben Plantinga (40+), Pieter Aben (50+) en Bert Bakker (60+) wonnen de titel en het tricot met de nationale driekleur. Zij mogen zich het komende jaar Nederlands Kampioen tijdrijden noemen.

Op zondag was er bij het criterium in alle categorieën sprake van een enerverende strijd op het selectieve parcours rondom het historische centrum van Bemmel. Marcel Alma (Amateurs/Sportklasse), Jelle Baks (cat.7), Noah van der Putten (cat. 6), Stijn Hezeman (cat.5), Norah Knoef (cat.4), Niels Hanegraaf (cat.3), Toine Broekroelofs (cat.2), Amy de Bruijn (cat. 1) en Yoeri Berendsen (Recreanten) waren de winnaars.

T.W.C. ’t Verzetje is iedereen dankbaar, die zich, op welke manier dan ook, heeft ingezet om het evenement te laten slagen.

HUISSEN - Van 23 september tot begin december wordt de weekmarkt in Huissen verplaatst naar de Langekerkstraat. De kramen worden opgesteld op de parkeerplaatsen voor de voormalige Aloysiusschool tegenover het raadhuisplein. De verplaatsing is nodig omdat op de Markt een drietal kermisattracties worden geplaatst en na de kermis wordt de Markt opnieuw ingericht. De uitvoering hiervan zal tot begin december duren.

Sint-Bavo Angeren valt weer in de prijzen

ANGEREN - Zondag 18 september ging Schuttersgilde Sint-Bavo naar Nieuw-Wehl voor de Federatiedag.

Er wordt verzameld bij het Dorpshuis, als iedereen er is vertrekken we richting Nieuw-Wehl. Ons koningspaar Jos en Brigitte Hendriks was al eerder vertrokken samen met commandant Marcel Molthoff, koningsbeschermers Marcel Goris en Peter Weideveld, tambour-maitre Jochem Reulink en bestuurslid Hannie Goris.

De dag begon iets bewolkt, voor de officiële opening, defilé en marcheren ideaal. Als alle verenigingen weer op het concoursterrein terug zijn, breekt de zon door. Heerlijk in de zon kijken naar de wedstrijdonderdelen die er zijn. Majorettewedstrijden, muziekwedstrijden, bielemannen, schieten met kruisboog en luchtgeweer, vendelen, koningschieten, marketentsters die hun brood, kaas, wordt en borreltje uitserveren. Als alle wedstrijden zijn geweest, allemaal gezellig de tent in. Feesten met alle andere schutters, muzikanten, vendeliers en marketentsters. Om 17.45 begint de prijsuitreikeing. Altijd weer spannend, Welke prijzen hebben we behaald...?

Sint-Bavo gaat met de volgende prijzen naar huis: marcheren 135 punten: 2e prijs. Defileren 171 punten: 1e prijs. Vendelen senioren klassiek 18,5 punt: 1e prijs. Aspirant vendelen 18 punten: 3e prijs.Solo vendelen Wouter Ruijsch 72 punten: 2e prijs. Bjorn Buurman en Michel Balduk vallen net buiten de prijzen. Marketentsters 267 punten: 3e prijs.

Wie interesse heeft, is welkom op de repetitie elke woensdagavond in het Dorpshuis in Angeren. Vendeliers repeteren van 18.30 tot 20.00 uur en de drumfanfare van 19.30 tot 21.30 uur.

Van Kerk naar Theater (2)

BEMMEL - Het loodsvolk: Jan Gosselink opgegroeid in Toldijk (Achterhoek) en 25 jaar geleden met Anneke in Bemmel komen wonen. "We hebben 2 leuke dochters en 4 mooie kleinkinderen."

"Sinds mijn pensionering werk ik als vrijwilliger mee in het Nootgebouw, als huismeester en in de technische dienst. Via SMB kwam ik in aanraking met SKB. Het theaterkerkproject is in meerdere opzichten een uniek project. Eerst het ontstaan van een plan, vervolgens de uitwerking en financiering en nu de uitvoering is bijzonder.

De sfeer tussen de vrijwilligers onderling is geweldig, niemand wordt op zijn fouten afgerekend. Volgens mij is er tijdens de rit niemand afgevallen, eigenlijk worden het er steeds meer. Ook de samenwerking met de aannemers is goed.

In eerste instantie waren er diverse kritische geluiden maar tijdens de uitvoering merk je dat er veel mensen zijn die het werk/project waarderen. Spontaan wordt er regelmatig gebak of warme saucijzen voor bij de koffie gebracht. (Namens de vrijwilligers hiervoor nog onze dank). Ook tijdens de open dagen heb ik steeds meer veel waardering voor het project en de grote inzet van de vele vrijwilligers gehoord. Op deze manier wordt het project echt iets door, voor en van Bemmelaren.

In de theaterkerk doe ik zo'n beetje alle voorkomende werkzaamheden. Door de lol die ik erin heb zie ik ook perspectief voor de toekomst, meewerken in de technische dienst of een soort huismeesterschap.

Ik ben erg benieuwd naar de ontwikkelingen. Gezien de ervaring met het Nootgebouw en het programma van TOP heb ik daar alle vertrouwen in. Laatst werd het orgel getest voor eventuele restauratie. De man speelde een stukje blues en rock op het kerkorgel, dat klonk heel apart. Ik hoop, dat er een fonds wordt aangeboord om ook het orgel te restaureren."

Stille Helden Pad als ode aan de burger in oorlogstijd

BETUWE - Binnen de week van Market Garden herdenkingen viel de onthulling van het Stille Helden Pad in Elst op. Het nieuwe pad betrekt de wijk Westeraam via Lingestraat met het Herinneringslandschap WO II.

Aanwezig waren onder andere leerlingen van het OBC uit Elst, de evacuatiegroep, vertegenwoordigers van historische kring, gemeenten Lingewaard en Overbetuwe,Park Lingezegen, het Bevrijdingsmuseum en voormalige WO II evacuee's.
De onthulling van het Stille Helden Pad is een unieke ode aan de burger in oorlogstijd. Het gaat om moedige burgers, die ondanks de oorlogsellende zich weten te onderscheiden door moedig gedrag. Men heeft zich laten inspireren door de video clip Stille Helden die door de stad Duisburg en het Exoduscomité is ontwikkeld.
Enige jaren geleden werd het initiatief tot naamgevingen in gang gezet door het Exoduscomité. Het geheel beslaat de gemeenten Lingewaard, Overbetuwe en Arnhem (zuidelijk stadsdeel). Alle teksten zijn vermeld in de Engelse, Duitse en Nederlandse taal. Steeds meer wordt het Herinneringslandschap, dat voor een groot deel in Park Lingezegen is gelegen, zichtbaar. Met schuttersputten, informatiepanelen en WO II markeringen zoals het Verzoeningspaneel, de herdenkingskapel De Heuvel en WO II monument De Vleugel wordt het een unieke outdoor ontdekkingsplek over het thema WO II.


Dit is één van de identiteitsdragers van Park Lingezegen, dat ook thema's als natuur, kunst en cultuur heeft omarmd. Het gebied is 365 dagen per jaar vrij te bezoeken voor wandelaars en fietsers. Voor meerinfo: www.exodushuissen.nl.

Inschrijving voor Kerstmarkt Bemmel al in volle gang

BEMMEL - De inschrijving voor de Kerstmarkt Bemmel, die wordt gehouden op zondag 11 december is al in volle gang. De kerstmarkt belooft ook dit jaar weer een bijzonder evenement te worden.

Naast de traditionele kerstmarkt met de vele kraampjes, wordt nu al voor het vierde jaar de Proeverij op de Markt gehouden. Ook wordt zowel op zaterdag 10 december als zondag 11 december weer 'Kunst in het Kasteel' in de Kinkelburcht gehouden. Zeker aan de kinderen wordt dit jaar extra aandacht gegeven.

Op zondag verwachten we in het centrum van Bemmel weer circa honderd kramen van particulieren, bedrijven en hobbyisten. Natuurlijk is er ook muziek en zullen verschillende koren op de promenade liederen in kerstsfeer ten gehore brengen. Het Kasteel de Kinkelenburcht zal op zaterdag en zondag volledig in het teken staan van kunst en op de markt zal weer de succesvolle proeverij Proef Bemmel worden gehouden, waarbij zestien ondernemers weer de lekkerste hapjes en drankjes zullen presenteren. Op de parkeerplaats voor AH komt een kinderplein en er zijn diverse activiteiten binnen het thema 'Jong voor Oud'.

Mocht u interesse hebben om een of meerdere kraampjes op de kerstmarkt te huren dan kunt u zich inschrijven via de website http://kerstmarktbemmel.nl. Daar staat ook alle verdere informatie. De kerstmarkt 2016 is beslist weer een aanrader.

Protestantse gemeente Gendt-Doornenburg

GENDT- Op zondag 2 oktober is er een kerkdienst in de protestantse kerk van Gendt aan de Torenlaan.

De aanvangstijd van de viering is 10.00 uur. In deze viering zal ds. J. Waagmeester voorgaan. Na afloop is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te blijven drinken. Allen zijn welkom.

Henk van Zagten krijgt Kei van bridgebond

Henk van Zagten en partner Hetty Willemsen

GENDT - Henk is vanaf 1 december 1989 lid van Bridgeclub Gendt. Hij heeft zich jarenlang op een bijzondere wijze ingezet voor de club.

Opvallend was zijn wijze van lesgeven aan beginners van het bridgespel. Hij heeft dit meer dan 15 jaar gedaan en het was duidelijk te merken dat hij uit het onderwijs kwam: de lessen waren strak en duidelijk. Je moest opletten en luisteren, maar dan leerde je het bridgespel ook snel. Zijn kennis van het spel was bovengemiddeld; hij werd binnen de club als expert regelmatig aangesproken als er vragen waren. Zijn kennis heeft hij jarenlang ingezet als wedstrijdleider, lid van de technische commissie en arbiter.

Henk van Zagten en partner Hetty Willemsen

Ook hier was hij altijd duidelijk, rechtvaardig en met respect voor de mens. Als Henk het zei, dan was het gewoon ook zo; iedereen accepteerde het blind. Natuurlijk heeft Henk ook meerdere jaren als bestuurslid gefunctioneerd; zijn inbreng was altijd positief, diepgaand en met respect voor de mens. Kortom Henk is een bijzonder mens die het verdiend om in het zonnetje gezet te worden. Henk is een mooi mens, een echte kei die een hoop voor Bridgeclub Gendt heeft betekend.

Het was mooi, dat 3 Oever Festival

REGIO - “Jammer dat niet meer mensen hebben kunnen genieten van het 3 Oever Festival,” vindt Servaas Beunk. “We hadden gehoopt dat het festival veel mensen naar De Gelderse Poort zou trekken. Het is net als met het gebied zelf."

"Het is een bloedmooi gebied, maar veel mensen zien dat nog niet. Er zijn in het afgelopen weekend veel mooie dingen gebeurd in de Gelderse Poort, de mensen die dit hebben meebeleefd hebben er van genoten. De reacties zijn heel positief. We zullen dan ook zeker doorgaan met het organiseren van een jaarlijks 3 Oever Festival in het derde weekend van september.”

Onbekend maakt onbemind. Festivals als Oerol en de Zwarte Cross zijn ook klein begonnen. Dit festival leverde de organisatoren leerpunten op, waardoor ze het 3 Oever Festival in 2017 beter kunnen neerzetten. “Een festival heeft een aanlooptijd nodig. Die tijd mogen we het geven,” zegt Servaas, “Mensen, ook degene die niet direct voor het festival naar het gebied kwamen, hebben er aan kunnen ruiken. Dat is belangrijk. Folders werden met belangstelling gelezen. Het is een goed concept en dat beaamt het publiek ook.”

"We zijn blij met het enthousiasme van de bezoekers, de artiesten, de kunstenaars, de deelnemende horecabedrijven en alle andere deelnemers. We zijn ook blij met de opbouwende kritiek. Dat geeft ons de energie om de draad zo snel mogelijk weer op te pakken. Volgend jaar, in het derde weekend van september, staat er weer een mooi festival te gebeuren in de Gelderse Poort. Het begint al rond te zingen: dat 3 Oever Festival, daar in de Gelderse Poort, ‘that’s the place to be’.”

Koffieochtend voor senioren

GENDT - Woont u nog zelfstandig thuis en wordt het moeilijker om contacten te onderhouden, dan wordt dit misschien een welkom maandelijks terugkerend uitstapje!

Koffiedrinken in het restaurant van het Hof van Breunissen, andere mensen ontmoeten, gezellig bijpraten, af en toe iets nieuws ontdekken of samen bezig zijn. Het kan allemaal tijdens deze maandelijkse koffieochtend geïnitieerd door het ParticipatiePunt Gendt. Tijdens de koffieochtend is het ParticipatiePunt open en kunnen vrijwilligers u helpen als u vragen heeft op het gebied van wonen, welzijn, zorg of vrijwilligerswerk.

De eerste koffieochtend is woensdag 12 oktober van 10.30 tot 12.00 uur. "U betaalt € 2,- voor een kopje koffie en bij het eerste kopje krijgt u er wat lekkers bij. Na de koffie mee eten in het restaurant? Dan kan dat voor dezelfde prijs als Tafeltje dekje. Met dat verschil dat u hier gezellig samen aan tafel zit! De maaltijd kost 6,25 euro per maaltijd."

Is het lastig vervoer te regelen om naar de koffieochtend te komen? Sinds 12 september kunt u gebruik maken van de e-car in Gendt. U kunt bellen met de chauffeur (06 19192882) en deze komt u thuis ophalen en brengt u na afloop weer naar huis. Aarzel niet om hier gebruik van te maken, hij is juist hiervoor bedoeld! Het ParticipatiePunt Gendt en de e-car worden ondersteund door Stichting Welzijn Lingewaard.

Mantelzorgcafé Lingewaard

LINGEWAARD - Zorg je dagelijks voor een partner, ouder, kind, familielid, buurvrouw, vriend of vriendin? Dan ben je mantelzorger. Het delen van ervaringen steunend zijn.

Misschien herken je wel zaken waar anderen ook tegenaan lopen. Of hoor je praktische tips en oplossingen van anderen die jou ook tot steun kunnen zijn. Op woensdag 19 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in Dominicanenklooster Huissen, Stadsdam 1 Huissen kan je in het Mantelzorgcafé onder het genot van een kopje koffie/ thee in contact komen met andere mantelzorgers en een leuk herfst bloemstuk maken.

Opgave bij deelname: minimaal één week voor aanvang opgeven bij het Meldpunt SWL: 088 2552555 of bij Anske van Spanje, vrijwillig coördinator 026 3254569. Kosten: 2,00 euro per keer. Dit is een samenwerking an vrijwilligers, Dominicanenklooster en Stichting Welzijn Lingewaard.

BEMMEL - Zondag 2 oktober is er een open dag bij De Schaapskooi in Bemmel. Tafeltennisvereniging Essentia is daar natuurlijk ook bij aanwezig.

Tussen 10.30 en 12.30 uur kan men een balletje komen slaan en de prachtige sport leren kennen. Een aantal leden van de club kan de basistechniek voordoen en samen ontdekken of deze wereldberoemde sport ook iets voor de bezoeker is. Ieder niveau is welkom. Meer informatie over tafeltennisvereniging Essentia is verkrijgbaar op www.essentiabemmel.nl en op https://www.facebook.com/ttvessentia.

Ingezonden brief

Bij deze dank ik vernielzuchtige dames/heren/jongeren voor het kapotgooien en wegnemen van een aantal van mijn nog volop bloeiende geraniumbakken op posten van mijn hekwerk aan de Kampsestraat in Angeren in de nacht van 24 op 25 september jl.

De videobeelden worden overhandigd aan de politie.

B.J. Maasman, Angeren

Sponsor bedankt

HUISSEN - Het eerste elftal van Jonge Kracht is weer in het nieuw gestoken door Jansen Totaal Wonen en Van Dalen. Namens bestuur, spelers en begeleiding bedankt!

Hulhuizen gaat voor 'Hart Safe'

HULHUIZEN – Elke week krijgen 300 Nederlanders een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In Buurtgemeenschap Hulhuizen waren er maar vijf geregistreerde en gediplomeerde mensen aangemeld bij het landelijke platform Hartslagnu. HartslagNu is een landelijk netwerk waarbij mensen, via mobile telefoon worden aangestuurd om hulp te bieden bij een reanimatie.

Buurtprevent Hulhuizen heeft de doelstelling om dit getal van 5 te verdriedubbelen. Maandag 19 september werd er een start gemaakt door de Whatsapp groep 'Buurtprevent Hulhuizen', in samenwerking met de Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Café Concordia. Dit was de eerste avond in de reeks van drie en de cursisten gingen vol enthousiasme aan het werk om de kneepjes van het reanimeren met en zonder AED onder de knie te krijgen. Er worden in totaal 37 cursisten opgeleid in deze cursus en deze mensen zijn grotendeels afkomstig uit Buurtgemeenschap Hulhuizen. Het idee was ontstaan naar aanleiding van een informatieavond welke Whatsapp groep 'Buurtprevent Hulhuizen' heeft gehouden onder haar leden. Er was voldoende animo om deze cursus te organiseren. Men heeft hierin goede partners gevonden in de vorm van Stichting Kloppend Hart voor Lingewaard en Overbetuwe. De andere partner is café Concordia, die de locatie verzorgt.

Dag van de Ouderen

BEMMEL - Woensdag 5 oktober wordt de Dag van de Ouderen gevierd in de Binnentuin van de Gouden Appel Bemmel om 14.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur).

Alle senioren uit Bemmel, Ressen en Haalderen worden uitgenodigd om op woensdag 5 oktober deel te nemen aan de Dag van de Ouderen. Zoals altijd belooft het weer een gezellige middag te worden met muziek en lekkere hapjes en drankjes. De hapjes worden zoals elk jaar verzorgd door de RijnWaal Zorggroep (voorheen Zorgcentrum Betuweland). De organisatie van deze middag is in handen van Stichting Senioren Actief Bemmel, de Protestante Gemeente, de RijnWaal Zorggroep en KBO Bemmel-Doornenburg. "Komt U op tijd, want er mogen maximaal 300 personen worden toegelaten. Dit jaar zal er voor het eerst een vrijwillige bijdrage worden gevraagd."

Geslaagde Jongdierendag Betuwse Kleindier Vereniging

Ad Nieuwland uit Gendt, de winnaar bij de Dwerghoenders

GENDT - Op zaterdag 17 september heeft de Betuwse Kleindier Vereniging haar jongdierenkeuring gehouden in zaal De Leemhof in Gendt. Tijdens de keuring werden liefst 169 konijnen, hoenders, dwerghoenders en watervogels door deskundige keurmeesters gekeurd.

De keurmeesters waren vol lof over de hoge kwaliteit van de dieren. De keuring die vrij toegankelijk was trok het nodige publiek waaronder veel ouders met kinderen. Bestuur en leden kijken dan ook terug op een zeer geslaagde dag in het nieuwe onderkomen bij De Leemhof.

Ad Nieuwland uit Gendt, de winnaar bij de Dwerghoenders

De hoofd-ereprijzen zijn gewonnen door de volgende leden: Ad Nieuwland uit Gendt met een Sebright kreeg het predicaat Fraai. Tweede bij de dwerghoenders werd Berry Bakker uit Angeren met een Wyandotte kriel. Winnaar bij de Konijnen werd Kenneth Bouwman uit Gendt met een Rex Castor Ram die het predicaat Fraai kreeg. Tweede werd Henk Huisman uit Gendt met een Rexdwerg. De grote hoenders werd gewonnen door Combinatie de Sans uit Huissen met een Brahma. Die behaalde het predicaat Fraai. Tweede werd KevinTiellemans uit Angeren met een Friese hoen. Tenslotte de fraaiste watervogel. Dat was een kastanje-eend van Theo Janssen uit Huissen met eveneens een predicaat Fraai.

Als je durft!

DOORNENBURG - Op zondag 9 oktober verwachten we om 10.30 uur veel kleine ridders en jonkvrouwen op kasteel Doornenburg, vooral kinderen van 3 tot 6 jaar. Samen met hen vertellen en spelen we het verhaal van Floris en Florientje. Floris en Florientje mogen logeren op kasteel Doornenburg.

Dat vinden ze fijn want er is in een kasteel altijd van alles te beleven. Maar het is extra spannend: zonder hun mama en papa en… er is tijdens hun logeerpartij een groot feest op het kasteel. Komen jullie te logeren op het kasteel?

Natuurlijk mogen broertjes en zusjes, mama, papa, opa of oma ook meekomen (maximaal 2 volwassenen per gezin). Durf je te komen logeren? Pak je tas in. Trek je prinsesssen-jurk of ridderpak aan. Of je pyjama! Misschien schminken mama of papa jou wel als prinses of ridder. En neem je knuffels mee.

Nog een paar kleine puntjes. Je moet wel een plekje in het kasteel reserveren, vanwege het beperkt aantal plaatsen. Reserveren kan alleen per mail, tot en met woensdag 5 oktober, via www.kasteeldoornenburg.nl. Je krijgt per mail een bevestiging (of melding als het vol is). We beginnen om 10.30 uur en het duurt niet langer dan 1 uur. Tot 9 oktober, als je durft! Entree vijf euro. Kasteel Doornenburg, Kerkstraat 27, Doornenburg. Er is voldoende parkeergelegenheid bij het kasteel.

De Zilverkamp pakt uit met de dierendagspecial

HUISSEN - Het is alweer bijna dierendag! Om even stil te staan bij al onze lieve dieren kun je je laten schminken en zorgen we voor een leuke dierenkleurplaat voor tijdens het wachten. 1 oktober is het zover!

Niks is te bont, wat je ook wil worden, het kan allemaal, want 'Funny Faces, ik kom bij u schminken' is weer bij ons op bezoek. Zij is niet alleen in te huren voor evenementen, maar ook voor kinderfeestjes, workshops, beautyparty's en verschillende themafeesten voor jong en oud. Interesse: Bekijkt u dan eens deze pagina.: https://www.facebook.com/FunnyFacesschmink.

Wij werken met een nummertjes systeem en meestal is het erg druk. Kom dus vooral op tijd. Wij staan voor jullie klaar van 10.00-13.00 uur. Voor meer informatie, foto's en vragen kunt u terecht op www.facebook.com/winkelcentrumdezilverkamp.

In een Oogopslag

woensdag 28 september
09.30 u. H. Martinus Gendt, Eucharistieviering met Pastor Hulleman

vrijdag 30 september
16.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistieviering met Pastor Bulthuis en pastor van Cuijk en het koor Voices Huwelijksviering van Emma Roelofs en Youri Lammerts van Bueren

zaterdag 1 oktober 2e collecte voor Wereldmissiedag voor kinderen
19.00 u. OLV van Zeven Smarten Haalderen, Eucharistieviering met Pastor Hulleman en het Middenkoor InVoice; vrijwilligersavond voor Bemmel en Haalderen

zondag 2 oktober 2e collecte voor Wereldmissiedag voor kinderen 10.00 u. OLV Tenhemelopneming, EC, Huissen-Stad, Eucharistie- gezinsviering met Pastoor Peters en het Kinderkoor Spetters; alle kinderen mogen hun knuffel meebrengen

zondag 2 oktober 2e collecte voor Wereldmissiedag voor kinderen
10.00 u. St. Bavo Angeren, Woord en Communieviering met Diaken Heinen en medewerking van het Schuttersgilde St. Bavo

zondag 2 oktober
15.00 u. Concert door het Lingewaards Mannenkoor in de kerk van Huissen-Stad

woensdag 5 oktober
09.30 u. St. Bavo Angeren, Eucharistieviering met Pastoor Peters

Column

Achteruitkijkspiegel

Spijt nee, maar achteraf gezien had ik mijn schaamte eerder aan de kant moeten schuiven. Ik heb een achteruitkijkspiegel voor mijn fiets aangeschaft. Altijd gedacht dat een fietsspiegel voor oude mensen zou zijn. Nou ja, ik ben met 63 jaar en in de ogen van mijn kleinkinderen al een hele oude man. Maar dat terzijde. Een achteruitkijkspiegel is verdomd handig. Ik hoef bij linksaf slaan mijn kop niet zestig graden krakend op de romp te draaien om veilig af te slaan. Ik kan het achteropkomend verkeer met één blik in de gaten houden. Ik heb op mijn fietspad de snelle e-fietsers van alle leeftijden al vroeg in het spiegelvizier. Nog voordat ze me met hun arrogante houding van 'ik ben zonder inspanning lekker sneller dan jij-hij', de kans krijgen om me genieperig voorbij te scheuren.

E-fietsers, pleur op. De Haagse politiek moet hier iets aan doen, maar die is na Prinsjesdag meer met hun eigen verkiezingsretoriek bezig. Vorige week heb ik gevoeld dat verkiezingskoorts van politici egoïsten maken. Ik heb er een onpasselijk gevoel bij. Eigen (partij)belang eerst. De wereld praat over de vluchtelingencrisis. Ruim 20 miljoen mensen zijn op de vlucht. In Den Haag zitten ze elkaar lacherig vliegen af te vangen over de veronderstelde identiteitscrisis van Nederland. Den Haag, pleur op. Platforms en de politiek praten al sinds de Middeleeuwen over de status van wijkplatforms. Niet democratisch gekozen platforms zonder achterban jengelen over meer invloed op het gemeentelijk beleid. Vorige week ging ik op de fiets met achteruitkijkspiegel naar de opening van De oude Boomgaard in Gendt. Een burgerinitiatief, zonder dorpscontactpersonen. Een gemeentegrond met hoogstamfruitbomen is opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor dorpsbewoners. En wat doet Platform Gendt? Die 'schenkt' een bankje, bekostigd uit hun gemeentelijk budget. Voor het plaatsen van het bankje waren de inspraaklustige platformleden niet thuis. Gekozen gemeenteraad, schaf een achteruitkijkspiegel aan. Als een ondemocratisch wijkplatform je probeert in te halen, roep dan pleur op.

Sjaak

Stichting Tikkieerbij bevriest activiteiten

BEMMEL - De organisatie van onder meer een van de grootste Spinningmarathons in de regio waarbij geld ingezameld wordt voor diverse wisselende goede doelen heeft helaas afgelopen jaar de Spinningmarathon moeten afblazen vanwege het geringe aantal aanmeldingen. Uit nader onderzoek blijkt dat er onvoldoende toekomst is voor deze activiteit om geld in te zamelen voor de goede doelen.

Sinds de oprichting in 2008 is er in totaal liefst ruim 130.000 euro ingezameld door acties, sponsoren en deelnemers aan verschillende activiteiten.
Met het ingezamelde geld zijn verschillende grote landelijke goede doelen als ook lokale initiatieven gesteund zoals bijvoorbeeld een G-hockey team, ondersteuning in een zorgcentrum met een rolstoelfiets en Truckrun (tocht voor mensen met een beperking).

"Het besluit om te stoppen is voor ons als bestuur niet gemakkelijk geweest want iedereen is al die jaren met hart en ziel betrokken bij Tikkieerbij. Het bestuur kan in de huidige samenstelling niet de juiste formule en motivatie vinden om evenementen van de grond te krijgen die voldoende opbrengst leveren om aan de goede doelen te doneren. Het aanbod van evenementen is groot in de regio en er is een soort verzadiging opgetreden waardoor minder bezoekers/sponsoren te enthousiasmeren waren."

Om een nieuw evenement of actie te organiseren ziet het huidige bestuur in zijn samenstelling onvoldoende mogelijkheden. Daarom bevriest het bestuur zijn activiteiten. De stichting Tikkieerbij blijft wel bestaan want het betekent niet dat er niets mogelijk zou zijn. Deze opening wil een aantal leden (en oud leden) van het bestuur ook graag houden om wellicht in de toekomst toch met activiteiten te komen. Mogelijk dat dit activiteiten op een kleinere schaal kunnen zijn.
Tenslotte zet de stichting zich in voor het goede doel en de slogan blijft dan ook dat je met gezonde spieren meer kunt dan alleen sporten!

Familiekrachtcafé maakt lastig onderwerp bespreekbaar

BEMMEL – Op donderdag 29 september in Bemmel en op dinsdag 4 oktober in Huissen organiseert Stichting Familiekracht en Stichting Welzijn Lingewaard het Familekrachtcafé. Tijdens deze avonden staat het kind en pesten centraal.

Rosemarie van Losenoord werkt al jaren met kinderen die gepest worden. Zij kent de problematiek zowel als professional als ervaringsdeskundige. Tijdens deze avond informeert zij ouders over de ingewikkelde groepsprocessen die ontstaan tijdens pesten. Ook geeft zij praktische tips en handvatten waarmee ouders hun kinderen kunnen helpen, als er in hun omgeving gepest wordt. Daarna is er ruimte om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Op donderdag 29 september om 20.00 uur start het Familiekrachtcafé op de locatie van Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel. Op dinsdag 4 oktober om 20.00 uur in het participatiepunt Huissen, aan de Lange Kerkstraat 15. De twee avonden zijn los van elkaar te bezoeken.

Aanmelden

Deelname aan het Familiekrachtcafé is gratis, consumpties zijn voor eigen rekening (1,00 euro). Aanmelden kan via de Facebookpagina van Familiekracht (www.facebook.com/familiekracht). Door een like blijf je ook op de hoogte van de data van de volgende Familiekrachtcafés. Heb je geen Facebook? Je kunt je ook aanmelden via info@familiekracht.nu of SWL meldpunt, meldpunt@swlingewaard.nl. Uiteraard ben je ook zonder aanmelding van harte welkom! Het Familiekrachtcafé gaat door met minimaal vier deelnemers.

Familiekrachtcafé

Het Familiekrachtcafé is één keer per kwartaal een ontmoetingsplek voor iedereen die zich verbonden voelt bij zijn gezin en familie. Aan de hand van een thema gaan ouders met elkaar in gesprek en zal een expert op het gebied van het thema zijn of haar visie delen.

Uitnodiging voor alle 55-plussers van Haalderen

HAALDEREN - Alle Haalderse en oud-Haalderse 55-plussers zijn welkom op een gezellig samenzijn donderdag 6 oktober in De Tichel in Haalderen. Tevens wordt aandacht aan de Dag van de Ouderen besteed.

"We beginnen om 11.00 uur met koffie/thee met wat lekkers en is er tijd om bij te kletsen, waarna we omstreeks 13.00 uur van een lekkere maaltijd kunnen gaan genieten. Vanaf 14.00 uur is Corrie Roelofsen aanwezig, die ons komt vermaken met muziek om te luisteren en op te dansen. We verwachten dat de middag om 16.30 uur eindigt.

De eigen bijdrage voor leden van BMJ is 10,00 en voor niet-leden 20,00 euro. De eigen bijdrage dient bij aanmelding voldaan te worden. Mocht u vervoersproblemen hebben, laat het ons weten, dan kunnen wij voor een oplossing zorgen.

De organisatie is in handen van Bejaard maar Jong Haalderen. Aanmelden kan bij: Nel Duijf 0481 463842 of Inie Pauwels 06 12649252 (na 18.00 uur).

Bushi Arnhem start seizoen goed in Vlaanderen

Deelnemers uit Huissen zijn Daan Radier (behaalde een gouden plak) en Bas Wolters

ARNHEM - Afgelopen weekend namen 17 wedstrijdjudoka’s van Bushi Arnhem deel aan het internationale Vlaamse judotoernooi: de Pot van Olen.

De Bushi judoka’s lieten op dit goed bezette toernooi aanvallend judo zien tegen, grotendeels, Belgische tegenstanders. Op zaterdag zijn de wedstrijden gehouden voor judoka’s onder 15 jaar. Podiumplaatsen waren er voor Daan Radier goud (-38 kg), zilver voor Danée Roos (-48 kg) en Stan Heg (-50) en brons voor Alec Walter (-46 kg).

Deelnemers uit Huissen zijn Daan Radier (behaalde een gouden plak) en Bas Wolters

Zondag was het de beurt aan de judoka’s onder de 18 jaar. Victor van Gerven (-50 kg) en Koen Heg (- 66 kg) behaalden beiden goud en Johan Middel (-81 kg) brons.

Foto’s van de judoka’s en informatie over judo en Bushi Arnhem staan op www.bushiarnhem.nl en/of op facebook.

Dag van de Senioren met De Zeeschuimers

DOORNENBURG - Stichting Ouderenwerk Doornenburg houdt op dinsdag 11 oktober in het Ontmoetingscentrum de Dag van de Senioren. Op deze dag is er ruimte voor gesprek, mooie optredens en kun je genieten van amusement orkest De Zeeschuimers.

Bij binnenkomst is er het gebruikelijke kopje koffie of thee met iets lekkers, gevolgd door zang en cabaret van eigen bodem. Daarna is het genieten van een overheerlijke boerenmaaltijd met keuze uit twee mogelijkheden en een heerlijk toetje na.

's Middags wordt het programma ingevuld door amusement orkest De Zeeschuimers, naast mooie bekende meezingers bieden die ook leuke entertainment. In de pauze wordt een loterij gehouden met hele mooie prijzen. De entree is 10,00 euro, dit is inclusief koffie/thee, twee drankjes en de maaltijd.

Aanmelden kan tot en met woensdag 5 oktober bij Lydia Balk 0481421582, Tonny Lichtenberg 0481423192 of bij Door van de Hoop 0481 355202. Vervoer kan dan worden aangegeven. De zaal is open vanaf 10.00 uur, het programma begint om 10.30 uur en wordt uiterlijk om 16.30 uur afgesloten.

Een heerlijke middag voor Zonnebloemvrijwilligers uit Huissen

HUISSEN - "Wij, vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Huissen hebben in een woord genoten van een fantastische middag op WaterGoed."

"Een zonovergoten natuurwandeling onder leiding van Rudolf de gids, van 2 uur zorgde er niet alleen voor dat we veel te weten kregen van de omgeving door de eeuwen heen, maar we werden er ook hongerig van. Toen we terug kwamen bij het restaurant stond er een heerlijke high tea klaar, geserveerd door uitermate vriendelijk en behulpzaam personeel.

Doordat we rond liepen op de beurs van de Oostbetuwse Uitdaging, en daar Joost Frijlink hoorde zeggen dat hij iets voor vrijwilligers wilde doen, kwam deze middag tot stand. We zijn Joost, heel erg dankbaar voor deze gulle gave", aldus de vrijwilligers van de Zonnebloem afdeling Huissen.

Lezing: ‘Jheronimus Bosch Doorgelicht’

DOORNENBURG - Op 16 oktober zal op kasteel Doornenburg een lezing worden gegeven door Prof. dr. Ron Spronk. Prof. dr. Ron Spronk werkt in Nijmegen als bijzonder hoogleraar Jheronimus Bosch en de Vroeg Nederlandse schilderkunst. Hij bekleedt deze parttime leerstoel voor 20 procent, naast zijn hoogleraarschap kunstgeschiedenis aan Queens University in Kingston, ON in Canada.

De schilderijen van Jheronimus Bosch werden jarenlang nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd met onder meer röntgen en infrarood, ter voorbereiding van de grote tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch.

De onderzoeksmethoden en voorbeelden van belangrijke resultaten worden tijdens deze middag uit de doeken gedaan. Muziek: voor aanvang van de lezing en in de pauze speelt muziekgroep De Tarantella Middeleeuwse muziek. Toegangsprijs: 12,50, 10,00 voor vriend van Kasteel Doornenburg en 7,50 euro op vertoon van studentenkaart. Toegang vanaf 13.30 uur. Wilt u zeker zijn van een plaats tijdens deze interessante lezing dan raden wij u aan om te reserveren via administratie@kasteeldoornenburg.nl Voor algemene informatie: www.kasteeldoornenburg.nl

Slagwerkgroepen Volharding naar Sla Je Slag

HUISSEN - De Sla Je Slag Cup is een percussie- en slagwerkfestival dat jaarlijks georganiseerd wordt door de winnaar van het voorgaande jaar. Dit jaar wordt het festival georganiseerd door Slagwerkgroep Neerbosch-Oost bij De Kube (Honigcomplex) in Nijmegen.                                        

Naast de Sla Je Slag Cup wordt er dit jaar ook gestreden om de Sla Je Slag Cup Jeugd. In totaal doen 14 slagwerkgroepen mee met de strijd om de (jeugd)cup. Namens Volharding nemen beide slagwerkgroepen deel aan dit geweldige festival. De jeugdslagwerkgroep mag al vroeg aan de bak. Hun optreden staat gepland om 9.00 uur. Deze zeer jonge groep bestaat uit 12 spelers en gaat de volgende stukken spelen: Alpha Bravo Niner, A Caveman Told Me en Low Tide. Als laatste speelt de groep een popmedley bestaande uit de nummers Royals en Sex On Fire. De lyrics worden gezongen door zangeres Stephanie van Werkhoven. Het arrangement is geschreven door hun eigen dirigent Melvin Puijn.

Om 15.50 uur is de slagwerkgroep aan de beurt. Deze groep bestaat uit 15 spelers. Het eerste nummer wat zij gaan spelen is Alkuntam. Dit muziekstuk is speciaal voor de slagwerkgroep geschreven door Martijn Oostra. De groep wordt op piano begeleid door Daniël van der Duim. Het tweede stuk heet Sketches Of The Oriënt. Beide stukken worden gespeeld onder leiding van dirigent Melvin Puijn.

Iedereen is welkom om de slagwerkgroepen te zien en horen spelen. Noteer het alvast in uw agenda: zaterdag 1 oktober, De Kube (Honigcomplex) Nijmegen, 9.00 uur, Sla Je Slag Cup.

Open Eetcafés Lingewaard

LINGEWAARD - De komende periode organiseert SWL weer Open Eetcafés in Lingewaard. Je kunt terecht bij de volgende eetcafés om gezellig samen een vorkje te prikken:

Dinsdag 4 oktober - 17.30u - Creatief centrum Hofstede, Hoefslag 28, Bemmel

Woensdag 5 oktober - 17.30u - RKHVV, Blauwenburcht 1, Huissen

Donderdag 6 oktober - 17.30u - Providentia, Dorpsstraat 5, Gendt

Voor vier euro kunnen inwoners van Lingewaard aanschuiven voor een lekkere maaltijd (inclusief koffie na afloop) die geheel bereid wordt door vrijwilligers. Iedereen die mee wil eten kan zich telefonisch aanmelden van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 - 16.00 uur via het SWL Meldpunt, telefoonnummer: 088 2552555. Inschrijvingen buiten deze tijden, via voicemail of via mail worden niet geaccepteerd.

Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen (maximaal 24) wordt aangeraden we aan om op tijd te bellen. Mocht het volgeboekt zijn, dan kun je je aanmelden voor de week er op. Het maandmenu kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder 'Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende eetcafé te zien.

Week van de Pauzehap voor basisscholen

LINGEWAARD - Tijdens de Week van de Pauzehap biedt Albert Heijn Bemmel, Gendt en Huissen met het lesprogramma 'Ik eet het beter' de bovenbouw van de basisscholen in Lingewaard een gratis pakket gezonde pauzehappen aan. Samen met de uitdagende kennis- en doe-opdrachten ervaren leerlingen hoe leuk en lekker gezond eten kan zijn.

Tijdens de Week van de Pauzehap, die van 26 tot en met 30 september plaatsvindt, ervaren liefst 250.000 leerlingen uit groep 5, 6, 7 en 8 in Nederland dat tussendoortjes een belangrijk onderdeel zijn van een gezonde dag. Het pakket tussendoortjes bestaat onder meer uit mozzarella met trostomaten, komkommer met een peterselie-yoghurtdip, appels, bananen en kiwi's. Op de laatste dag kiezen leerlingen samen met hun ouders een lekker en gezond tussendoortje en nemen deze mee naar school.

Ik eet het beter

Basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met 8 kunnen zowel in het najaar als in het voorjaar meedoen aan de lesprogramma's van 'Ik eet het beter'. Alle materialen zijn goedgekeurd door het Voedingscentrum en daarmee heeft het programma een gezonde school vignet. Tijdens deze programma's ontdekken de leerlingen hoe lekker en leuk het is om gezond te eten. In totaal telt het lesprogramma 'Ik eet het beter' in 2016 meer dan 500.000 deelnemende basisschoolleerlingen in heel Nederland. Albert Heijn wil met het 'Ik eet het beter'-programma een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl voor basisschoolkinderen.

Repair Cafés Lingewaard

LINGEWAARD - In het Repair Café kan iedereen zijn of haar kapotte spullen laten nakijken door een team van handige vrijwilligers. Zij zijn bekwaam in het uitvoeren van kleine reparaties, maar geven daarnaast ook advies als een eenvoudige oplossing niet mogelijk is. En dit allemaal geheel gratis.

Het Repair Café is voornamelijk bedoeld voor het herstellen van klein tot middelgroot huishoudelijk materiaal zoals stofzuigers, koffiezetapparaten, broodroosters, lampjes en föhns maar daarnaast draaien onze vrijwilligers ook voor speelgoed en servies hun hand niet om. We vragen wel om de apparatuur voordat je het meebrengt schoon te maken en het naaigoed te wassen!

De komende weken organiseert SWL weer Repair Cafés in Lingewaard. Je kunt op de volgende locaties terecht voor reparaties en een gezellige bak koffie/thee:

Vrijdag 30 september van 10.00 -12.00 uur in het Ontmoetingscentrum (Kerkstraat 3), Doornenburg

Zaterdag 1 oktober van 14.00 – 16.00 uur in Huissen (Langekerkstraat 15).

De data van de andere kernen kun je vinden op www.swlingewaard.nl onder ‘Actief in wijk en buurt’. Klik daar op het juiste ParticipatiePunt om het bijbehorende Repair Café te zien. Heb je spullen die kapot zijn of niet goed meer werken, en vind je het zonde om ze zomaar weg te gooien, bedenk dan dat er nog een leuk en kosteloos alternatief in je eigen woonplaats is.

Komst oorspronkelijke entree Antoniuskapel: kers op de taart

Eind dit jaar moeten alle werkzaamheden klaar zijn. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN – Door een provinciale subsidie kan de gemeente eerder wegbezuinigde verbouwingsklussen voor het Stadhues in Huissen toch uitvoeren. Bovendien is er ruimte ontstaan om de entree van de Antoniuskapel in oude luister te herstellen.

“Je kunt dit beschouwen als de kers op de taart”, zo voegt de verantwoordelijke wethouder Theo Janssen genoegzaam toe aan het besluit van B&W om 40.000 euro uit te trekken voor de kapel. Voor de aanvullende werkzaamheden is een ton gemoeid. Dan blijft van de provinciale bijdrage nog 60.000 euro over, dat terug in de gemeentekas vloeit.

Het college hecht er grote waarde aan om de entree van de Antoniuskapel onder handen te nemen. Het is een ‘stukje luxe’, zegt Janssen. Maar zegt voegt er gelijk aan toe dat het een ultieme kans is om het cultureel erfgoed in ere te herstellen. De geschiedenis van de kapel gaat terug naar 1890.
De boog met de tekst Stadhuis wordt gesloopt. Voor de ingang van de kapel wordt een muurtje met een ijzeren poort geplaatst, zoals het er oorspronkelijk heeft gestaan.

De overige werkzaamheden bestaan uit het vervangen van oude dakpannen, waarvan 40 procent in slechte staat zijn. Ook de klokkentoren wordt hersteld. Er komen aanvullende isolatiemaatregelen, ledverlichting en slimme thermostaatknoppen op de radiatoren. Verder worden er zes extra parkeerplaatsen aangelegd. De plannen worden voor besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Lingewaard draagt ruim 1.600.000 euro bij in de verbouwingskosten. Wethouder Janssen gaat er van uit dat de klus eind dit jaar en binnen het budget opgeleverd kan worden.

Op zoek naar leukste baan? Kom skeeleren in Bemmel!

Skeelertraining in volle gang (fotograaf: Hans Rutgers)

BEMMEL - Op de baan van b.o.d. De Sprinters wordt van donderdag 6 oktober tot en met 22 december wekelijks skeelertraining gegeven. De trainingen zijn voor volwassenen en jeugd vanaf 14 jaar en worden gehouden van 19.30 tot 20.30 uur op de verlichte atletiekbaan aan het Drieske 7 in Bemmel. De kosten bedragen 15 euro per persoon voor de gehele periode.

Onder begeleiding van ervaren trainers wordt er in een gemoedelijke sfeer gewerkt aan techniek, het vinden van de juiste balans en de kunst om veilig te remmen. Als afsluiting van de training kunnen al dan niet in pelotonvorm nog wat kilometers worden gemaakt, om daarna gezellig nog even koffie te drinken. Tijdens het rijden zijn helm en handbeschermers verplicht. Knie- en elleboogbescherming wordt geadviseerd. Als het regent of als de baan nat is, gaat de training niet door.

Als je interesse is gewekt, kom dan op de donderdagavond naar het clubhuis van b.o.d. De Sprinters op sportpark De Heister in Bemmel. Vooraf aanmelden is niet nodig, maar mag wel. Heb je nog vragen? Stuur deze dan aan skeelers@boddesprinters.nl.

In het voorjaar start het reguliere trainingsseizoen weer voor jeugd en volwassenen. Nadere informatie hierover volgt in het voorjaar op www.boddesprinters.nl en in de regionale kranten.

Hans van 't Hullenaar nieuwe schutterskoning van Doornenburg

Foto: Jaap Plattel van DeDoornenburger.nl

DOORNENBURG - Schutterij Gijsbrecht van Aemstel van Doornenburg en Honderd Morgen kijken tevreden terug op de afgelopen kermis en schuttersfeesten. Alle festiviteiten zijn bijzonder goed verlopen met als resultaat een prachtig koningspaar bestaande uit Hans van 't Hullenaar en Marion Egging.

Hans was op de schietweide de enige koningskandidaat. Hij had 'slechts' 208 schoten nodig om de romp van de houtel vogel naar beneden te schieten. Voorafgaand vond het prijsschieten op de vogel plaats. De kop was voor Maarten Kramer, de rechtervleugel voor Wout Plattel, de linkervleugel voor Wim Witjes en de staart was voor Geert Claassen.

Na het omhangen van het koningszilver barstte de Vrolijke Vierdaagse van Doornenburg pas echt los. De schuttersfeesten werden goed bezocht en ze stonden weer bol van de verrassingen. Zo werd elke kermisochtend een ander deel van Doornenburg gewekt met een vrolijke reveille. Op de zondag vond in de kerktuin de muzikale vendelhulde plaats. Kapitein Rick Bouwman verraste menigeen door opeens mee te dansen tijdens een optreden van dansvereniging Mixed Moves.

Op de maandag werden op het kasteel Hemmy Pere en Willy Gerritsen gehuldigd vanwege hun 50-jarig lidmaatschap. Geert Wissing werd geinstalleerd als erelid en Bart Verhoeven ontving De Gijsbrecht. Op de dinsdag kreeg het koningspaar een gouden ring aangeboden en werd een caviarace georganiseerd in hun achtertuin. De feesten werden afgesloten met een vendelhulde door de aspirant en jeugd vendeliers in het Schuttersgebouw. Verslagen, foto's en filmpjes zijn terug te zien via www.schutterijdoornenburg en www.dedoornenburger.nl.

Slagwerk concert Stedelijke Muziekvereniging Huissen

HUISSEN – Zaterdag 8 oktober zal in het Stedium in Huissen een spetterend slagwerkconcert plaatsvinden samen met de slagwerkgroepen uit Hummelo en Aalten.

Strakke ritmes, vette klappen, onverwachte roffels, mooie melodische klanken en een enorme energie. Dat zijn de ingrediënten van een mooie slagwerkavond. Het wordt een bruisende avond met gestemde en ongestemde muziekwerken. De groepen laten individueel hun werken horen en als finale zullen de drie slagwerkgroepen gezamenlijk een paar nummers ten gehore brengen. Dit slagwerkconcert is één van de concerten die in ons 30-jarig jubileum jaar gegeven wordt.

Het concert start om 19.30 uur in het Stedium, Muntstraat 10 in Huissen. Zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

Slagwerken is iets wat je samen doet. Binnen de slagwerkgroep is er altijd ruimte voor nieuwe leden. De Stedelijke heeft een eigen slagwerkopleiding. De vaste dag voor lessen en repetitie van de slagwerkgroep is de vrijdag. Voor meer info: slagwerk@stedelijkemuziekhuissen.nl.

Collecte spierfonds Haalderen

HAALDEREN - De collecte, waarvan de opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar spierziekten (Spierfonds) heeft in Haalderen het mooie bedrag opgeleverd van 959,19 euro.

"Wij zijn de gevers zeer erkentelijk voor hun bijdrage en de collectanten voor hun inzet en hopen met dit bedrag weer veel te kunnen doen in de strijd tegen deze ziekten", aldus Wilma Wismans.

Collecte spierfonds Haalderen

Collecte spierfonds Haalderen

HAALDEREN - De collecte, waarvan de opbrengst wordt besteed aan onderzoek naar spierziekten (Spierfonds) heeft in Haalderen het mooie bedrag opgeleverd van 959,19 euro.

"Wij zijn de gevers zeer erkentelijk voor hun bijdrage en de collectanten voor hun inzet en hopen met dit bedrag weer veel te kunnen doen in de strijd tegen deze ziekten", aldus Wilma Wismans.

Bridging Gaps

HUISSEN - De theologische faculteit van de VU in Amsterdam nodigt jaarlijks theologiestudenten uit de hele wereld uit. Dit levert mooie en vaak blijvende contacten op. Maar bovenal is er een wisselwerking met de rest van de wereld en de Protestantse Kerk in Nederland.

Na een prachtig jubileum van tien jaar Bridging Gaps bleef het een jaar stil. Maar dit jaar zijn er weer veertien studenten door de VU ontvangen. Zij komen vanuit Roemenië, Kameroen, Bangladesh, Brazilië, Pakistan en nog een aantal andere landen.

In de Protestantse Gemeente in Huissen ontvangen we het weekend van 1 en 2 oktober twee studenten, namelijk de dames Fongeh Nsufor Delphine uit Kameroen en Tainah Biela Dias uit Brazilië. We verwelkomen hen graag en gaan samen met hen op weg. Ze logeren bij gemeenteleden en hebben een aandeel in de viering op zondagmorgen. Ook zal het gospelkoor Promises meewerken aan de dienst.

Daarnaast is het Israëlzondag. Rondom de grote feesten in het Jodendom is vanaf 1984 de Israëlzondag ingesteld in de protestantse kerk. In dienen, leren en vieren zoeken we steeds de relatie met het Joodse volk.

De kerkdienst van de Protestantse Gemeente Huissen is zondag 2 oktober om 10.00 uur (Bridging Gaps / Israëlzondag / tafelviering) met voorganger Ds. Matthijs Glastra.

Elke vrijdagmiddag van 14 – 16 uur is de kerk open voor ontmoeting en een gesprek, met koffie, thee en limonade. Op vrijdagavond is de kerkkelder is van 19 - 20 uur open voor de jeugd vanaf 12 jaar.

35e Bevelander Cultuurdag

Foto: De Bevelanders

HUISSEN - De ‘Bevelander Muzikanten’ uit Huissen viert haar 35e versie van de Bevelander Cultuurdag op zondagmiddag 16 oktober, te beginnen met een uitgebreide brunch vanaf 11.00 uur. Het cultuurfeest staat dit jaar in het teken van het 45-jarig bestaan van het Huissense blaasorkest. Dit wordt het derde feest van 2016 dat met deze dag gehouden wordt in Herberg De Hoeve’(‘Ponderosa’), Hoeve 31 in Huissen.

Na de zeer geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst en ‘Häöje op ’n Stökske’ is nu de Cultuurdag aan de orde. Deze staat bol van een aantal aardige activiteiten. Er wordt gestart met een uitgebreide brunch van 11:00 tot 13:00 uur. Personen die niet deelnemen aan de brunch kunnen vanaf 14.00 uur aanschuiven tot 19.00 uur.

Foto: De Bevelanders

In de middag worden afwisselend mooie optredens verzorgd door Zeemanskoor Schip Ahoy uit Angeren en door De Bevelanders. De nieuwe hesjes van de muzikanten zullen worden gepresenteerd en rond de klok van 16.30 uur zal de Cultuurprijsuitreiking plaatsvinden. Een grote verloting met mooie prijzen zal de middag compleet maken.

Voor de brunch dient men zich wel vooraf op te geven. De kosten zijn 12,50 euro. Bevelander Fanclubleden genieten korting en krijgen apart bericht. Het bedrag dient vóór 10 oktober overgemaakt te zijn op banknummer: NL87RABO0124073808 t.n.v. Bevelander Fanclub te Huissen onder vermelding van ‘brunch’.

"Noteert u ook alvast 27 november, want dan is Dick van Altena ’s middags bij De Bevelanders te gast in zalencentrum De Buitenpoort in Huissen."

Kinkelbestuur in gesprek met… Open Academie Lingewaard: hoeksteen van kunstzinnige vorming

BEMMEL - De Open Academie geeft onder meer cursussen in schilderen, boetseren, sieraden maken, en potten bakken. Maar het is niet meer het brede aanbod van vroeger, zoals ten tijde van de Kleine Academie. Die werd gestart op de De Gouden Appel, zoals veel Bemmelaars nog wel zullen weten. Er is sindsdien veel veranderd in de werkwijze, aldus Frans Polman, voorzitter.

"Omdat de subsidie werd verminderd tot 40.000 euro per jaar, moest de Open Academie zogeheten decentraal gaan werken. Dat betekent minder activiteiten in De Kinkel zelf uitvoeren en meer kunstzinnige vorming buitenshuis, bijvoorbeeld op scholen, in culturele centra en zelfs bij mensen thuis. Er ontstond een flexibele schil van zzp’ers en docenten die per project worden ingevlogen."

Frans vertelt verder. "De organisatie werkt vooral voor basis- en middelbare scholen in Lingewaard en soms in de Overbetuwe. De kunstvormen waar we aan moeten denken zijn: dansen, schilderen, creatieve vormgeving, toneel, poëzie en muziek maken. Muziek is een mooi voorbeeld, zoals de zogenoemde Blazersbende. In dit programma brengen wij een auto vol instrumenten naar een school en kunnen leerlingen gedurende een bepaalde periode met een zelf gekozen instrument deelnemen aan een cursus. Hierin werken we samen met Udi of het stedelijk orkest. Het doel is om meer jeugdleden naar de plaatselijke verenigingen te trekken. Wij werken samen met alle scholen van De Linge en Atos in Huissen en Elst."

Jan de Moor en Johan Hesselink

Truckrun Gendt doet ronde door Lingewaard

GENDT – Zaterdagavond beleefden zo’n 135 mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking weer een fantastische avond tijdens de Gendtse Truckrun. In een stoet rijden 125 voertuigen door de Lingewaardse kernen en Elst. Politiewagens, een ambulance, brandweerwagens maar toch voornamelijk vrachtwagens worden ingezet voor een onvergetelijke avond.

Zo ook voor Jesse (9), die voor het tweede jaar in een vrachtwagen plaats mag nemen. Gefascineerd staat hij samen met vader Ferdinand tussen de geparkeerde vrachtwagens om zich heen te kijken. Vader Ferdinand: “We zijn wel eens vaker met een truckrun meegeweest, maar Gendt is bijzonder. Dat we middenin het dorp vertrekken, trekt veel publiek. Dat maakt het voor de truckers en kinderen extra leuk.” Ook trucker Bart, waarbij Jesse vanavond me mag rijden, onderschrijft dat. Bart: “Al dat publiek maakt het fantastisch. Ik doe mee omdat ik het leuk vindt om mijn wagen te poetsen en omdat mijn vriendin graag meegaat, maar die sfeer die hier is maakt het toch net wat extra speciaal.”

Wanneer de grote trucker en kleine Jesse elkaar ontmoeten, biedt Jesse een presentje aan om de trucker alvast te bedanken voor de moeite. Een flesje drank met op het label ‘Kruipolie’. Hoe toepasselijk. Als Bart de deuren van de groen-witte Daf ontgrendeld en zijn passagier de cabine intilt, lijkt Jesse extra onder de indruk te zijn. Stilletjes zit hij op het bed de binnenkant van de vrachtwagen in zich op te nemen terwijl Bart achter het stuur plaatsneemt. Als zijn vader dan ook de cabine inklimt wordt hij direct weer enthousiast. Even later rijdt het stel - al zwaaiend - door een haag van publiek. Een paar uur later - wanneer de avond is gevallen en de stoet terugkeert in Gendt - mag Jesse plaatsnemen op schoot bij Bart om de claxon te laten loeien. Een ervaring die Jesse, maar ook de andere deelnemers, nog lang zal bijblijven.

'Inleiding in de psychologie'

BEMMEL - De cursus 'Inleiding in de psychologie' wordt Stichting Senioren Actief Bemmel gegeven door drs. Marijke Penders. Het gaat hier om de basis beginselen van de psychologie.

"Hierbij kunt u denken aan de betekenis en functie van de psychologie voor mens en samenleving. Daarnaast schenken we aandacht aan de ontwikkeling van gedrag en persoonlijkheid, de beïnvloeding van gedrag, waarnemen, de eerste indruk en een model voor een persoonlijkheidstest. Tijdens de bijeenkomsten krijgt u zowel theoretische als praktische kennis aangereikt."

Deze cursus start op vrijdag 7 oktober van 10.00-12.00 uur in De Kinkel in Bemmel. Info: cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 46 35 55, José van Rossum: 0481 461856 Sijan Boeder: 0481 465812.

Korenfestival van 't Ploegje uit Doornenburg

DOORNENBURG - Op zondag 2 oktober houdt Smartlappenkoor 't Ploegje weer een korenfestival. In Eet- en Drinkfestijn De Waay aan de Rijndijk 67 in Doornenburg vindt het meezingfeest plaats.

Van 12.00 tot 18.00 uur zullen de volgende gastkoren de bezoeker laten genieten. De Liemers uit Zevenaar, De Waredo`s uit Dodewaard, De Kleppers uit Nijmegen, Ons Verzetje uit Doornenburg en Hart Gelach uit Varsseveld. De koren brengen een gevarieerd programma van liedjes waar iedereen gezellig kan mee zingen. De eentree is gratis. Kom en geniet en zing met ons mee. Meer informatie staat op www.t-ploegje.nl.

Tweestroom begint goed aan het seizoen

GENDT - Tweestroom-Dames-1 speelde thuis tegen Heijendaal-DS6. De dames gingen voor de volle winst, daar ze vorig seizoen beide wedstrijden hadden verloren. In iedere set was er wel ergens een achterstand weg te werken. Door een goede servicedruk werden de set wel gewonnen.

Ook de nieuwkomers speelden in de sets mee. De setstanden waren duidelijk(28-18, 25-18, 25-21 en 25-20) Een fraaie overwinning.(4-0) Dames-2 trof dames-4 in hun eerste wedstrijd. Beide teams raden in de nieuwe samenstelling aan. Beide teams waren noch zoekende om in hun ritme te komen. Helaas voor dames-4 waren de dames-2 te sterk voor hen. Het werd een overwinning voor dames-2.(4-0) Tweestroom-MA1 bezocht Pegasus-MA2. De eerste en derde set werden nipt gewonnen.(24-26) De beide andere sets werden ruim gewonnen, dus de eerste winst.(0-4)

Meisjes-MA3 speelden bij Setash-MA2. De eerste werd gewonnen. Hierna had men allen in de derde set nog winstkansen (25-23). Er werd wel goed gespeeld, maar nog geen overwinning.(3-1)

Tweestroom-mixe-JB1 begon goed tegen Pegasus-JB1 met winst in de eerste set. Helaas werd de tweede set weggegeven, maar de wedstrijd werd wel gewonnen.(1-3)

Ook de Mix-Jongens-JC1 beleefde de eerste overwinning bij Trivos-JC2. Alleen de derde set werd hier weg gegeven, maar de wedstrijd fraaie gewonnen.(1-3) Tweestroom-B1 liep bij Pegasus-MB3 tegen de nederlaag op. Dit team was te sterk voor onze meiden.(4-0) Tweestroom-MA2 bezocht AVF Volar-MA3 en verloor de derde set nipt.(25-23) De andere sets waren simpel voor onze meiden.(1-3) Tweestroom-MC1 had het zeer moeilijk bij Ikaros-MC1.(4-0) In de sets was men niet dreigend genoeg.

Preventieteam ABC Bemmel

LINGEWAARD - Het Preventieteam is een initiatief van ABC Bemmel welke ondersteund wordt door de gemeente Lingewaard in samenwerking en via een subsidie van het innovatiefonds. Het team bestaat uit mensen met een indicatie voor dagbegeleiding en uit mensen die nog wachten op een indicatie, maar al wel onder begeleiding mee kunnen met het team.

Verder zal het Preventieteam aangevuld worden met mensen vanuit een uitkeringssituatie die via het team weer arbeidsritme kunnen opbouwen en daardoor ook in contact komen met de gemeenschap. Het team gaat via een kluskaart kleine klussen uitvoeren in en om het huis bij mensen thuis. Daarnaast dragen ze zorg voor het ruimen van zwerfvuil in de uiterwaarden van Lingewaard.

"Voor ons project worden in samenwerking met de gemeente 100 kluskaarten beschikbaar gesteld. Deze kluskaarten zijn bedoeld voor minima, mensen met een lichamelijke of psychische beperking en senioren die door omstandigheden niet meer alles zelf kunnen doen. Denk hierbij aan diverse werkzaamheden in de tuin, zoals grasmaaien, bladeren ruimen of een heg snoeien. De kluskaart kan ook ingezet worden voor klussen in huis zoals een kastje in elkaar zetten of een lijstje ophangen.
Wanneer u denkt voor een kaart in aanmerking te komen of u kent iemand die een kluskaart goed kan gebruiken, dan kunt u contact met ons opnemen om een kaart aan te vragen. Een deel van de kaarten zal tevens verspreid worden via het meldpunt van de SWL, via de RIBW en via kerkelijk werk waar veel contact is met de ouderen in onze gemeenschap."

"De preventieve werking van het team heeft via de diensten een dubbele signalerende functie. Ten eerste worden de medewerkers van het team door professionals begeleid en kunnen we daardoor mensen met een hulpvraag snel en doelgericht ondersteunen. Ten tweede komen we met het team bij mensen thuis die extra hulp kunnen gebruiken en kunnen we tijdens de uitvoer van de klussen contact leggen met de kaarthouder en zien hoe het met hem of haar gaat. Deze signalerende functie is er ook in het ruimen van zwerfafval waarbij we kunnen zien of er illegaal vuil gestort wordt en of er extra toezicht nodig is op bepaalde locaties in de uiterwaarden.

ZIjn er vragen of wilt u een kluskaart aanvragen, dan kunt u contact met ons opnemen via ons telefoonnummer: 0652248858 of via de mail: info@abcbemmel.nl of u kunt gewoon even bij ons binnenlopen: Oude Kerkhof 17, 6681 BR in Bemmel in gebouw Koinonia aan de dijk, achter de kerk."

Feestelijke Burendag in Gendt

Het bouwplan aan de Burchtgraafstraat wordt officieel geopend. Van links naar rechts: Walter Kormelink, directeur Kormelink, Michel Hodes, bestuurder Woonstichting Gendt en Wethouder Johan Sluiter

GENDT - Op 24 september was het een drukte van belang in de Burchtgraafstraat. Stipt om 14.00 uur is het nieuwbouwcomplex en in het bijzonder de ontmoetingsruimte feestelijk geopend door wethouder Johan Sluiter van de Gemeente Lingewaard, Walter Kormelink directeur van Kormelink, de voorzitter van het buurtcomité Jan van Deelen en Michel Hodes bestuurder van Woonstichting Gendt.

De bewoners van het nieuwbouwplan zijn deze zomer komen wonen in een van de 30 levensloopgeschikte appartementen of in een van de 5 eengezinswoningen die gerealiseerd zijn zonder onrendabele top. Om een beter sociale cohesie in de wijk te bewerkstelligen is er een mix van diverse type woningen voor jong en oud gerealiseerd en is in het bouwplan een ontmoetingsruimte opgenomen
De bewoners beheren deze ontmoetingsruimte zelf en mogen bepalen wat er in de ruimte gaat gebeuren. Daarvoor hebben ze een bewonerscomité opgericht en een bestuur gekozen. Woonstichting Gendt biedt de bewoners graag een plek om elkaar te ontmoeten en activiteiten te organiseren. In het zonnetje zijn de buurtbewoners aan de slag gegaan met het knutselen van leuke wandplank of vogelhuisje onder het genot van een hapje en drankje. Na afloop van de feestelijke opening van het nieuwbouwproject is in het kader van burendag door de bewoners een barbecue georganiseerd om elkaar beter te leren kennen.

De Burchtgraafstraat was niet de enige plek in Gendt waar een gezellige bedrijvigheid was. Zo hebben zijn eerder op de dag bewoners in het Hof van Breunissen genoten van een brunch en hebben bewoners van de Dwarsakker hun straat verfraaid. Speciale aandacht ook voor Huis te Gendt waar een gedenkteken ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan werd onthuld door de Geert Peperkamp en Michel Hodes. Dit werd uiteraard gevierd met het in het zonnetje zetten van de oudste bewoners en een gezellig samenzijn met een barbecue.

Communicatieworkshop voor cultuurverenigingen

LINGEWAARD - Cultuuraanbieders kunnen bij de buurtsportcoaches van Stichting Welzijn Lingewaard terecht als het gaat om ondersteuning en vragen in de breedste zin van het woord. Daarnaast organiseren de buurtsportcoaches ook regelmatig themabijeenkomsten voor verenigingen waarbij kennisuitwisseling en het sterker maken van verenigingen centraal staan.

In samenwerking met Editoo, een bedrijf uit Arnhem dat gespecialiseerd is in het maken van verenigingsmagazines, organiseren de buurtsportcoaches en Cultureel Platform Lingewaard de workshop ‘Communicatie’. Op deze avond wordt iedereen geïnformeerd over algemene communicatiemiddelen; wat zet je waarvoor in en hoe gebruik je social media. Het uiteindelijke doel is om inzicht te geven in wat je met een clubblad en andere communicatiemiddelen wilt en kunt bereiken.

Deze workshop ‘Communicatie’ wordt aangeboden op woensdagavond 12 oktober. "We starten om 19.30 uur en het duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden."

In verband met beperkte plaatsen is opgeven noodzakelijk. Aanmelden gaat via SWL Buurtsportcoach Manon Huinink, 06 13966204 of m.huinink@swlingewaard.nl. Vermeld hierbij dat het gaat om de workshop ‘Communicatie voor cultuurverenigingen’. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 september.

Groot kaarttoernooi bij Sasa

ANGEREN - 17 september organiseerde de Stichting Actieve Senioren Angeren een groot kaarttoernooi met meer dan 100 deelnemers. Voor de eerste keer werd deze kaartdag uitgebreid met een bridgegroep. Dit was een succes, er deden 36 bridgers mee.

De prijzen werden als volgt verdeeld bij het bridgen: 1e Geert en Riet Rikken met 64,82 %, 2e Corry Kuster en Ton Nuy met 58,70 %, 3e Ans Fransen en Bertus Setz met 57,81 %.

Bij het jokeren; 1e Hanny Houterman met 78 punten, 2e Anny Janssen met 89 punten, 3e Ger Westendorp met 97 punten.

Bij het klaverjassen: 1e Wil Smidt met 10187 punten, 2e Thea Schriever met 10098 punten, 3e Jo Huisman met 10030 punten.

De deelnemers en de organisatie konden terugzien op een goed geslaagd toernooi.

15 / 28

16 / 28

17 / 28

18 / 28

Glas en lood/brandschilderen: Zelf je ramen decoreren

BEMMEL - Tijdens de cursusavonden is het mogelijk om drie technieken te leren: het glas-in-loodzetten, brandschilderen en tiffany. Het traditionele ambacht glas-in-lood zetten, daar is iedereen wel mee bekend. Tijdens de avonden kun je je eigen ontwerp bedenken en leer je dat stapsgewijs uit te bouwen tot een glas-in-lood paneel.

Bij het brandschilderen worden stukken glas beschilderd met glasverf en daarna in een oven verhit waarbij de glasverf in het glas wordt versmolten. Tiffany is de techniek waarmee glas met koperfolie wordt omwikkeld, waarna de stukken aan elkaar worden gesoldeerd. Met deze techniek kunnen ook kleine stukjes glas worden verwerkt tot bijvoorbeeld lampenkappen, raamhangers of voorzetramen.
Tijdens de avonden gaan theorie en praktijk hand in hand. Al de eerste avond ga je zelf aan de slag en al na een paar lessen kun je met je eigen ontwerp aan het werk.

De start is donderdag 29 september van 19.30 - 22.00 uur; de cursus bestaat uit 12 lessen.

Heb jij een idee voor je buurt?

LINGEWAARD - Kern met Pit daagt mensen uit die een droom hebben voor hun eigen buurt, dit binnen een jaar te realiseren. Het kan om allerlei ideeën en initiatieven gaan: van het opzetten van een buurtmoestuin tot het organiseren van een dorpstoneelstuk.

Als het je directe omgeving maar verbetert of een impuls geeft. Benieuwd naar eerdere voorbeelden? Neem even een kijkje op de website www.kernmetpit.nl . Kern met Pit is een initiatief van Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM).

Binnen een jaar klaar? Dat is 1.000 euro voor de pot! Iedereen kan zich inschrijven, maar er gaat wel een selectie aan vooraf. Ben je eenmaal ‘binnen’ als Kern met Pit deelnemer, dan opent dat deuren bij gemeenten en andere organisaties. Het hele jaar staan we voor je klaar met tips, advies en contacten in ons netwerk. Daarnaast kun je meedoen aan interessante workshops en bijeenkomsten. En heb je bijvoorbeeld een (bouw)technische vraag, dan krijg je gratis advies van ingenieursbureau Arcadis. Lukt het om binnen een jaar het idee te realiseren? Dan ontvang je het predicaat Kern met Pit en 1.000 euro voor het project.

Doe mee! Heb jij een goed idee voor je buurt, schrijf je dan in voor 31 oktober.

Filosofiekring Lingewaard

ANGEREN - De Occupy-beweging (2011), de film The Wolf of Wall Street (2013) en theaterproductie De verleiders – door de bank genomen (2014-2016) laten zien dat wij de economie niet meer als een op zichzelf staande grootheid beschouwen. Bankiers moeten zich verantwoorden. It's the economy, stupid!, is geen afdoend argument meer.

Tomáš Sedlácek, ooit adviseur van Vaclav Havel, nu lid van de Nationale Economische Raad in Praag, hoogleraar aan de Karelsuniversiteit en door Yale Economic Review uitgeroepen tot een van de 'vijf spannendste denkers in de economie', schreef De economie van goed en kwaad. De zoektocht naar economische zingeving van Gilgamesj tot Wall Street. Een boek dat afrekent met de gedachte dat economie een soort financiële wiskunde zou zijn. Nee, er liggen altijd mythen, verhalen en waarden ten grondslag aan onze economie en de keuzes die wij maken. Deze studie is omgewerkt tot een toneelstuk dat in het Tsjechisch Nationaal Theater volle zalen trok. Kortom: een spannend maar toegankelijk werk.

De filosofiekring vindt maandelijks plaats in het Angerse kerkje aan de dijk, Molenstraat 1, op woensdagavonden, 20.00 uur: 28 september, 2 en 23 november, 21 december, 1 februari, 8 maart en 5 april. Inlichtingen bij ds. Klaas Touwen: filosofie@klaastouwen.info.

Uitslag kermisverloting tijdens Vleiskeuren

HUISSEN - Muziekvereniging Volharding uit Huissen kan met veel plezier terugkijken op een zeer geslaagd concert onder leiding van enthousiaste dirigent Casper Braafhart dat tijdens het traditionele ‘Vleiskeuren’ werd verzorgd op het Raadhuisplein in Huissen.

Het weer zorgde voor een flinke drukte rond het Raadhuisplein. De muzikanten speelden er daarom flink op los. Lingewaerd Notarissen had vooraf ten kantore de trekking van de kermisverloting verricht. Ook dit jaar was het de harmonie gelukt om alle loten weer aan de man brengen.

De slijterprijzen zijn op de volgende nummers gevallen: 0001, 0223, 1103, 1437, 2360, 2676, 3177, 3519, 4228, 4341, 5401, 5580, 5649, 6699 en 7405. Deze kunnen worden afgehaald bij Drankenhandel Slijterij-Wijnhandel Degen aan de Zandsedwarsstraat 13 in Huissen.

Vleesprijzen, die gevallen zijn op lotnummers: 0035, 0444, 0883,1658, 2018, 3190, 4015, 4296, 4360 en 7150 kan men afhalen bij Keurslagerij Mom aan het Raadhuisplein in Huissen.

De extra prijzen zijn gevallen op lotnummers: 0345, 3383 en 7495. Deze zijn gesponsord door Tankstation Hegeman, Nijverheidsstraat Huissen (lotnr. 3383) en Hermsen & Hermsen Sfeervol Wonen aan de Langestraat 6 in Huissen (lotnrs.: 345 en 7495).

De hoofdprijs, een E-bike, is gevallen op lotnummer 3100 en is gesponsord door Profile Ouwerling, Huismanstraat 29 in Huissen en de Vrienden van Volharding.

Prijzen kunnen op genoemde adressen worden afgehaald tot en met 31 december 2016. Men kan de trekkingslijst en andere informatie over de Huissense muziekvereniging ook vinden op www.volhardinghuissen.nl.

Korting in Huissen bij Twice is Nice Kringloop

HUISSEN - Twice is Nice de gezelligste kringloop van Gelderland bestaat 9 jaar! "Dat willen we vieren met een korting van 50 procent op alles (met uitzondering van vers hondenvlees).

"Wat hebben we zoal? Kasten, banken, tafels, stoelen, kleding, speelgoed, boeken, lampen en diverse kleine huisraad. De actie begint woensdag 21 september om 10.00 uur en duurt tot en met zaterdag 1 oktober 17.00 uur. De zondagen tijdens deze actie zijn we geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Openingstijden: ma. t/m vr. van 10.00 uur tot 18.00 uur; za. van 10.00 uur tot 17.00 uur; zo. van 10.00 uur tot 17.00 uur (alleen tijdens de actie).

Vanaf maandag 3 oktober zijn we weer geopend de winkel is dan weer voorzien met nieuwe artikelen zodat u weer volop keuze heeft tussen grote en kleine spullen. Heeft u huisraad over dan u kunt u deze afgeven bij onze winkel. Voor grotere spullen kunt u een afspraak maken de goederen worden bekeken of deze geschikt zijn voor wederverkoop uiteraard is het ophalen kosteloos."

Zorgvuldig en professionele woningontruiming                        

"Het leeghalen van een woning kan nodig zijn na overlijden, scheiding, emigratie enzovoort. Twice is Nice neemt uw zorg uit handen, als een woning moet worden ontruimd. Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij ieder soort woning snel, professioneel en discreet leeghalen. Twice is Nice levert alles bezemschoon en conform uw wensen op.

Voor meer informatie kunt u altijd bellen met 026 3275579, Nijverheidsstraat 33C (steegje in tussen praxis en the floorfactory); www.twiceisnice.nl."

Inloopspreekuur Rabobank op 1 oktober

BETUWE - Op zaterdag 1 oktober is het Inloopspreekuur op ons Adviescentrum in Elst van 10.00 uur tot 14.00 uur. Hier kunt u terecht met al uw vragen over hypotheken. Ook bij Zaat Vastgoed Makelaardij aan de Van Wijkplein 1 in Huissen zit één van onze adviseurs voor u klaar. Op diezelfde dag is de NVM Open Huizen Dag van 11.00 uur tot 15.00 uur waar veel huizen zonder afspraak bezichtigd kunnen worden.

Tijdens het Inloopspreekuur geven onze Financieel Adviseurs vrijblijvend antwoord op uw hypotheekvragen. U krijgt inzicht in uw toekomstige maandlasten en ontdekt hoe u zich online goed kunt oriënteren. Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn? Neem dan uw recente salarisstrook mee, wij rekenen het graag voor u uit. Meer informatie vindt u op www.rabobank.nl/oostbetuwe. Het inloopspreekuur vindt plaats van 10.00 uur tot 14.00 uur op ons Adviescentrum aan de Industrieweg Oost 16 in Elst.

Ook bij Zaat Vastgoed Makelaardij aan het Van Wijkplein 1 in Huissen zit één van onze adviseurs van 11.00 tot 15.00 uur voor u klaar.

NVM Open Huizen Dag

Op 1 oktober is ook de NVM Open Huizen Dag waarbij veel huizen zonder afspraak bezichtigd kunnen worden. Kijk op www.funda.nl welke huizen meedoen. Heeft u tijdens deze dag uw droomhuis bezichtigd? Loop dan gelijk even bij Rabobank Oost Betuwe binnen om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hypotheek binnen een week

Bij Rabobank Oost Betuwe is het nu mogelijk binnen een week een hypotheek af te sluiten. Zo weet u gelijk of u uw droomhuis kunt financieren. Ook kunt u een hypotheekdossier aanmaken waarin u direct kunt zien wat u kunt lenen en tegen welke maandelijkse lasten. Lees hier meer over op www.rabobank.nl/oostbetuwe.

Goudsmid Leontine van Huet viert haar jubileum!

BEMMEL - "Dit jaar, 2016 is voor mij een betekenisvol jaar, omdat het exact 25 jaar is geleden dat mijn vader me tipte over een prachtige stek in het centrum van Bemmel, mijn geboortedorp."

"Het was de voormalige meubelzaak van Van Roosmalen die men aan het verbouwen was tot een aantal winkelunits. Op 31 oktober 1991 was Goudsmid Leontine van Huet een feit, en wat was ik trots. De juwelier Bouwman die datzelfde jaar met pensioen ging, kwam me nog wat oude gereedschappen brengen, "want die kunnen nog weleens van pas komen". Een heel erg lief gebaar en ik voelde me meer dan welkom in de voor mij nieuwe ondernemerswereld.

Nu zijn we dan 25 jaar verder, en heb ik in de loop der jaren voor heel wat mensen iets mogen betekenen. Ik heb veel bruidsparen voorbij zien komen die me vroegen hun trouwringen te ontwerpen. Hoe dankbaar is dat. Ook heb ik gedenksieraden mogen maken van gedragen trouwringen, en nu mag ik ook sieraden ontwerpen met vingerafdrukken en as.

Dit vraagt zorgvuldigheid en tijd, en die tijd neem ik. Er is altijd tijd voor een praatje, een grap, een gesprek en een lekker kopje koffie. Als gouden klap op de vuurpijl is mijn man Kees vanaf begin 2016 ook werkzaam in de winkel. We nodigen iedereen van harte uit om dit feest samen met ons te vieren in de eerste week van november. Volg de ontwikkelingen via onze nieuwsbrief (www.webshopleontinevanhuet.nl)."

Let's dance!

BEMMEL - Al jarenlang biedt sportcentrum De Schaapskooi in Bemmel streetdance-hiphop lessen aan voor verschillende leeftijdscategorieën. Vanwege grote belangstelling voor de lessen en enthousiaste docenten worden er lessen gegeven op de donderdag, vrijdag en de zaterdag.

Voor iedere leeftijdscategorie is er een passende groep. En ook de mama's hoeven niet stil te blijven zitten. Iedere woensdag ochtend zijn er 'Dance'-lessen voor volwassenen! Tijdens de lessen zul je jezelf als danser ontwikkelen en leer je choreografieën in verschillende dansstijlen, waaronder 'Dancehall en Hiphop'. Je leert coole bewegingen, bouncen, een goede houding, coördinatie en een nonchalante stijl van bewegen.
Sportcentrum De Schaapskooi heeft ook een spetterende selectie-crew genaamd 'The System'. De selectie-crew doet mee aan landelijke danswedstrijden en doet optredens op evenementen, feesten en bijeenkomsten zo ook op zondag 2 oktober tijdens de open dag om 12.00 uur. Bewijs jij jezelf als echt danstalent, dan maak je kans om deel uit de maken van de selectie-crew.
"Ben jij een beginner of juist gevorderde danser? Twijfel dan niet om een proefles te komen doen of kom naar onze open dag op zondag 2 oktober van 10.00-13.00 uur; www.schaapskooi.com of 0481 462224."

Lentse garagist Jos Buurman neemt na ruim 40 jaar gas terug

LENT - "Al jarenlang komt een groot aantal autobezitters en –kopers uit Lent en omgeving bij ons over de vloer", vertelt Jos Buurman. "Dat doet ons deugd, omdat we het fijn vinden om mensen te helpen. De teller van ons autobedrijf is de 40 inmiddels gepasseerd. Dat is een mooie mijlpaal, maar ook hét moment om eens kritisch onder de motorkap te kijken. Gooien we er nog wat extra olie bij? Of nemen we flink wat gas terug?"

Na het nodige wikken en wegen, hebben Jos en zijn vrouw Wilma - die ook bergen werk in de garage verzet - voor optie twee gekozen. Wilma: "Jos wordt binnenkort 65; een mooie leeftijd om het wat rustiger aan te doen. Bovendien staat door gemeentelijke plannen het voortbestaan van ons pand op de tocht. Ook die ontwikkeling speelde een belangrijke rol in onze beslissing." Jos: "Op 30 september doe ik voor de laatste keer het licht uit in mijn werkplaats. Wel ga ik verder met de in- en verkoop van auto's, zij het op een wat lager pitje." Als goede Buurman laat Jos zijn trouwe klanten niet in de kou staan. "We hebben onze vrienden van Garage Frank Pluym bereid gevonden ons klantenbestand - inclusief onderhoudshistorie - over te nemen. Verder zijn we heel blij dat onze monteurs Ruud en Herman bij Frank aan de slag kunnen. Zij behouden hun baan én klanten weten dat hun auto in vertrouwde handen is. Beter kan niet."

Open huis

Wilma: "Voor onze klanten en andere belangstellenden organiseren we samen met Frank, zijn vrouw Monique en alle medewerkers op zaterdag 1 oktober van 13.00 tot 17.00 uur een open huis. Dat is een mooie manier om kennis te maken. Plaats van handeling is Garage Frank Pluym, Griftdijk 95 in Nijmegen-Noord. Uiteraard zorgen we voor een hapje en een drankje. Zien we u dan? We zouden het erg leuk vinden om u nog even persoonlijk gedag te zeggen."

Bridgeclub Gendt biedt aan: thuis leren bridgen

GENDT - "Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan u veel plezier kunt beleven. Bij bridge speelt u samen met uw partner (die tegenover u zit) tegen twee tegenstanders. Op elk spel probeert u met uw partner meer slagen te maken dan de tegenstanders. Een spel duurt ongeveer tien minuten."

"Voldoende kansen dus om je u revancheren na een spel dat niet zo goed ging. Omdat u steeds tegen andere paren speelt, is bridge een sociale sport. U ontmoet veel verschillende mensen en u kunt het overal en tegen iedereen spelen. De spelregels zijn wereldwijd hetzelfde.

Bridge is een sociale sport. Speelt u bij een club of neemt u deel aan een drive, dan ontmoet u voortdurend andere bridgeparen. U praat met elkaar, u drinkt samen wat en er ontstaan nieuwe vriendschappen. Met uw partner maakt u afspraken over het bieden en het spelen, waarbij u samen uiteraard probeert om beter te scoren dan de tegenstanders.

De cursus voor beginners bestaat uit twaalf lessen van ongeveer 2,5 uur, bij u thuis. Minimaal: 4 personen en maximaal 8 personen. De kosten zijn 95 euro per persoon. Informatie en aanmelding: Jannie van de Werken (gediplomeerd bridgedocent), 0481 423670; e-mail: jannievandewerken@hotmail.com.

Kofferbridge: thuis in competitieverband spelen

GENDT - Bridgeclub Gendt heeft een zestal koffers beschikbaar, bestaande uit 24 gestoken spellen, speellijst, spelverdeling en intekenlijst. De kosten voor het lenen bedragen 2,50 euro per keer.

Het inleggeld wordt weer uitgekeerd in de vorm van prijzen; de eerste en vijfde plaats ontvangen een lekkere fles wijn. De uitslagen per koffer worden op onze site bekend gemaakt als een koffer 10 keer gespeeld is. Als u prijswinnaar bent wordt u gebeld/gemaild waar u de wijn kunt afhalen. U kunt de resultaten ook vinden onder de rubriek Kofferbridge uitslagen. Als u geen lid bent van Bridgeclub Gendt, neem dan even een legitimatiebewijs mee. Graag vooraf even bellen of een koffer beschikbaar is. Veel plezier met het spelen.

De koffers zijn is op te halen bij de volgende adressen: Bemmel: Sjaak v.d.Vegt, Saturnushof 23, tel. 0481-423779. Bemmel: Sijan Boeder, Anna Vaecstraat 28, tel. 0481-465812. Angeren: Truus Hoogveld, Iepenstraat 12, tel. 026-3251379. Gendt: Ruud Vos, Markt 13, tel. 0481-421850 . Doornenburg: Coen Matzinger, Blauwe Hoek 70, tel. 06 50 44 94 40. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de uitleenadressen of met Sjaak v.d. Vegt, Saturnushof 23 in Bemmel; tel: 0481-423779.

De Sterrenkoning op scholen in Lingewaard groot succes

LINGEWAARD - Al jarenlang maakt vertelster en theatermaakster Netty Gebbing vertelvoorstellingen voor de Kinderboekenweek. Ze worden uitgevoerd in de bibliotheken van Lingewaard. Deze voorstellingen zijn in de loop der tijd uitgegroeid tot verteltheater en krijgen inmiddels ook andere podia.

In 2013 schreef Netty het verhaal ‘De Sterrenkoning’ met als subtitel “Hans schopt het ver.’ Al gauw kreeg ze te horen: ‘Je moet er een boek van maken’. Waarom ook niet? Een illustratrice had ze razendsnel gevonden. Annie Meussen, haar vroegere dorpsgenoot was direct enthousiast. Er was meteen een klik.
Het verhaal gaat over de dromerige Hans die dol is op lezen, maar geen bal kan raken. Daarom wordt hij met gym altijd als laatste gekozen. Iedereen vindt hem een slome. De Sterrenkoning besluit Hans te helpen en geeft hem een magische bal. Hans wordt een ster in voetbal en iedereen vindt hem opeens aardig. Hij krijgt het razend druk, maar aan lezen komt hij niet meer toe. Wat vindt Hans hiervan?

Dit verhaal gaat over pesten, anders zijn en durven kiezen voor jezelf. Hans is een gevoelig en zeer fantasierijk kind, maar zoals je wel vaker ziet bij deze kinderen, ook erg kwetsbaar. Netty wil dit soort kinderen een hart onder de riem steken: ‘Blijf vertrouwen op jezelf! Wat je omgeving ook van je zegt. Anders zijn is een kwaliteit. Jij geeft de wereld kleur!’
De voorstelling 'De Sterrenkoning' wordt in september en in januari uitgevoerd op scholen in de Lingewaard. Hierbij krijgen ze het boek gratis aangeboden. Zowel de voorstelling als het boek worden zeer enthousiast ontvangen!

Landerij De Park genomineerd voor Gelderse Pauwenveer

Foto: Liesbeth Kemme

BETUWE - Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland heeft Landerij De Park genomineerd voor de Gelderse Pauwenveer 2016.

De hoofdprijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro, de twee andere genomineerden ontvangen een bedrag van 5.000 euro. De commissaris van de Koning C.G.A. Cornielje reikt de prijzen op 18 november uit in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Foto: Liesbeth Kemme

Deze nominatie is een enorme pluim op de hoed voor de vele vrijwilligers die Landerij De Park in de afgelopen jaren tot een succes hebben gemaakt. Jarenlang spanden velen zich in om dit centrum voor natuurbeleving van de grond te krijgen. Inmiddels heeft Landerij De Park zich ontwikkeld tot een verrassende plek in de natuur voor jong en oud, waar je kunt spelen, leren, genieten en ontspannen. Het terrein omvat 5 hectare met daarin diverse natuurbelevingsattracties zoals een kinderboerderij, moestuin, kas, bijenstal, struinpad, vuurplaats en labyrint. Ook horeca is op het terrein aanwezig: bij restaurant Droom! kun je terecht voor een kop koffie, een drankje of een lekkere lunch.

Landerij De Park vervult een belangrijke maatschappelijke functie in de gemeente Overbetuwe: naast de geboden educatie is het een plek waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en vrijwilligers een betekenisvolle dagbesteding vinden en mbo-leerlingen een mooie leer- en ervaringsplaats hebben.

Op dit moment zijn er nog verschillende avontuurlijke speelplekken in ontwikkeling, waaronder een natuurspeelplaats. De geldprijs van de Gelderse Pauwenveer is dus een zeer welkome aanvulling om de geplande speelplekken te kunnen realiseren.

Bridgeclub Gendt biedt cursus spelverbetering aan

GENDT - Heeft u behoefte aan verbetering van uw bridgespel, dan is deze cursus iets voor u.De cursus bestaat uit twaalf lessen van ongeveer 2,5 uur. Er wordt aandacht besteed aan het verbeteren van onder andere het bieden, het afspelen, conventies en transfers.

De lessen worden eenmaal in de twee weken gegeven, van oktober tot en met maart op de donderdagmiddag van 13.30-16.00 uur bij café De Klok, Markt 1 in Gendt.

De kosten zijn 75 euro per persoon, inclusief studiemateriaal (Leer wedstrijdbridge met Berry Westra) of 50 euro per persoon, inclusief studiemateriaal voor leden van Bridgeclub Gendt en Bridgeclub Doublet.

Informatie en aanmelding: Jannie van de Werken (gediplomeerd bridgedocent); 0481 423670; e-mail: jannievandewerken@hotmail.com.

Oled-tv van Loewe: de nieuwe bild 7 innoveert met VantaVision

HUISSEN – Loewe lanceert een nieuwe ultra-HD oled-televisie, de bild 7. Dit toestel geeft tv-kijken een heel nieuwe dimensie dankzij Loewe VantaVision.

De bild 7 is de eerste televisie van Loewe met oled-technologie. De heldere, zelfoplichtende pixels van het oled-scherm zorgen voor een ongeëvenaard contrast, een veel breder kleurenpalet, subtielere kleurovergangen en een ongeziene zwartweergave in vergelijking met conventionele lcd-tv's. Deze nieuwe kijkervaring – een combinatie van de allernieuwste oled-technologie met de legendarische beeldverwerkingssoftware van Loewe – kreeg de naam Loewe VantaVision mee.

Die term is afgeleid van de donkerste stof die de mens ooit heeft gecreëerd: VantaBlack®. Die bestaat uit buisvormige deeltjes die bijna geen licht weerkaatsen, maar 99 procent ervan absorberen. Dit speciale maximale zwart wordt onder meer gebruikt om ruimtetelescopen te ijken en satellieten te camoufleren. De diepste zwartschakering heeft ook een nieuwe dimensie gegeven aan de beeldende kunst. Zo mag beeldhouwer Anish Kapoor als enige kunstenaar met dit soort kleur werken. VantaVision van Loewe is geïnspireerd door VantaBlack®.

Volmaakt geluid en design

Het schouwspel begint wanneer de bild 7 wordt aangezet. Het scherm schuift dankzij een reeks motoren vanzelf omhoog en een dunne, krachtige soundbar komt daarbij tevoorschijn. Zes drivers en vier passieve basmembranen leveren een ongelofelijk vermogen van 120 watt voor een levendig, nauwkeurig geluid dat de hele ruimte vult en garant staat voor een ongeëvenaarde entertainmentbeleving. Wordt de bild 7 weer uitgeschakeld, dan gaat het scherm geruisloos opnieuw naar omlaag. De soundbar wordt discreet verborgen en alleen het minimalistische glazen scherm blijft zichtbaar.

Met zo'n goede geluidskwaliteit en ingebouwde bluetoothtechnologie is het natuurlijk kinderspel om via een smartphone of tablet audio te streamen naar de bild 7.

Het design van de bild 7 wordt gekenmerkt door zuivere eenvoud. Esthetisch licht en minimalistisch. Het scherm is minder dan 7 mm dik en is daarmee dunner dan de meeste smartphones. De Loewe bild 7 wordt vervaardigd uit de allerbeste materialen en past dankzij de verfijnde afwerking perfect in de mooiste interieurs.

De aansluitingen en kabels aan de achterzijde van het toestel zitten verborgen achter een elegante stoffen afdekkap, waardoor de bild 7 er vanuit elke hoek fantastisch uitziet. Zo komt hij in grote ruimtes op meerdere plekken perfect tot zijn recht.

Het verbluffend gedetailleerde en doordachte design werd doorgetrokken in de gebruikersinterface, die voorzien is van geavanceerde, moderne graphics en een gebruikersgerichte vormgeving. Deze televisie is dan ook bijzonder vlot te bedienen.

De nieuwe Loewe bild 7 is vanaf september dit jaar verkrijgbaar met een schermformaat van 55 of 65 inch, voor een adviesprijs van 4990 of 6990 euro. Alle tv-toestellen worden standaard geleverd met muurbeugel. Als optie zijn ook een reeks verbluffende standaarden verkrijgbaar die specifiek voor de bild 7 werden ontworpen, waaronder gemotoriseerde vloer- en tafelstandaarden en een zwenkbare muurbeugel.

Over Loewe

Meer dan tachtig jaar geleden vond Loewe de televisie uit zoals we die nu kennen. De afdelingen ontwikkeling, productie en service bevinden zich in het Duitse Kronach (Oberfranken). De producten van Loewe zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid en een laag energieverbruik. Modulaire technologie, hoogwaardige materialen, nauwkeurig vakmanschap, regelmatige software-updates en niet het minst het tijdloze design staan garant voor een duurzaam product waar de gebruiker lang plezier aan heeft.

Janssen Elektro Service, Helmichstraat 17 Huissen; 026 3251616, www.janssenelektro.nl.

Sint-Petrusnieuws

HUISSEN - Met een straf zuidwesterwindje en veel zon, weer een mooie visdag. Waterstand 7.80 en een of 22 man om de strijd met elkaar aan te gaan.

En ja het is heel spannend, Marcel, Teunie, Menno en Frank zitten heel dicht bij elkaar. En zal het ook de laatste onderlinge van Sint-Petrus worden beslist.

Hier de uitslag van 25-09-2016 de eerste 5.

Bovenkant.

-1 Frans van de Weerde 17.500 gram Plei 9.

2- Arnold de Haas 7.190 gram Krib 2.

3- Tonnie de Haas 6.400 gram Krib 10 Angeren.

4- Menno Albouts 6.300 gram Krib 14 Angeren.

5- Jan Derksen 5.8600 gram Krib 13 Angeren.

Onderkant.

1- Frank Enklaar 12.600 gram Plei 9.

2- Marcel Willemsen 12.580 gram Eiland.

3- Teunie Peters 10.660 gram krib 2.

4- Theo Laurentzen 10.500 gram Plei 8.

5- John Bisselink 9.900 gram Krib 1.

Laatste en beslissende onderlinge 16 oktober.

Alzheimer Nederland zoekt collectanten

BEMMEL - Alzheimer Nederland is volledig afhankelijk van particuliere giften. De organisatie zoekt om die reden nog dringend naar enthousiaste collectanten in Bemmel voor de collecteweek van 7 tot en met 12 november aanstaande.

Alzheimer Nederland werkt al meer dan dertig jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie – waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is - en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 51 regionale afdelingen en ruim 230 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk netwerk van betrokken vrijwilligers. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie.

Waarom collecteren?

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. Eén op de vijf mensen wordt door de ziekte getroffen. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland.

Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met een paar uur tijd kunnen geïnteresseerden zich als collectant inzetten tijdens de collecteweek van 7 tot en met 12 november 2016. Aanmelden kan bij: Bianca van Brandenburg (organisator) email: collectebemmel@gmail.com of via www.alzheimer-nederland.nl/collecte of 033-3032661.

Vogels spotten in nevengeul van Waal in Nijmegen

REGIO- De vogeltrek is weer in volle gang. Wie weet welke vogels we tegenkomen. Mogelijk de kransvogel, koperwiek of ijsvogel. En natuurlijk de standvogels zoals buizerd, torenvalk of watervogels zoals eenden.

Vogels zijn fascinerend en Ben Brouwer kan daar vol enthousiasme over vertellen. De nevengeul is in ontwikkeling tot een prachtig wandelgebied met een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Vogels voelen zich daar dan ook thuis. De contactpersoon is Ben Brouwer en hij is bereikbaar op 06 53927477. Indien u dat wenst kunt u zich aanmelden via IVNRijnWaal@gmail.com. Dat is echter niet noodzakelijk.

De excursie start op zondag 2 oktober om 08.30 uur. Verzamelen op de hoek Oude Groenestraat en Waaldijk, Nijmegen Oosterhout. De deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Open startavond Alpha Cursus

BEMMEL - Houd jij ervan om in een gezellige setting met lekker eten en andere mensen uit de wijk na te denken over de mooie vragen van het leven? Dan is de Alpha cursus wat voor jou. Op 5 oktober is de open startavond van de nieuwe Alpha cursus bij Hart van Noord.

"Wij zijn een interkerkelijke gemeenschap die actief zijn in Nijmegen Noord, Oosterhout, Lent eo. Al meer dan 250.000 mensen in Nederland hebben al deelgenomen aan deze cursus over zingeving en identiteit. Traditionele kerken lopen leeg, maar iedereen stelt zichzelf wel eens de vragen: Is er meer? Bestaat er toch een God? En wat maakt mij gelukkig? Deze vragen staan centraal tijdens de open startavond. Op deze avond zullen we meer info geven, kun je andere deelnemers en het team ontmoeten en zullen we met elkaar in gesprek gaan over het thema: Is er meer?

Mocht je deel gaan nemen aan de Alpha, het bestaat uit 8 woensdagavonden en een zaterdag. De avond begint altijd met samen eten, vervolgens staat er elke avond een bepaald thema centraal, waarna er wordt doorgepraat over dit onderwerp in kleine groepjes en is er tijd voor gezelligheid en een borrel. We willen heel graag benadrukken dat de cursus echt voor iedereen toegankelijk is, ongeacht achtergrond, afkomst of geloofsovertuiging. Meer info over HvN of voor aanmelden Alpha mail: info@hartvannoord.nl, 0626774275, Randy Karssemakers. Of check www.hartvannoord.nl."

Tafeltenniscompetitie van start voor Hutaf teams

HUISSEN - Afgelopen week is de tafeltenniscompetitie begonnen. Ook de Hutaf teams kwamen weer actie. Het eerste jeugdteam begon de competitie enigszins stroef met een 6-4 overwinning op Swift 1 uit Deventer. Hutaf 1 staat met deze uitslag in de subtop. De volgende wedstrijd tegen koploper Zwolle zal meer duidelijkheid geven over krachtsverhoudingen in deze landelijk B poule.


Hutaf 2 speelde in landelijk C 5-5 tegen Bit.nl 1 uit Ede. Invalster Iris Brouwers wist een knappe overwinning te behalen. Vaste krachten Anne van Bolderen en Joeri van Ekeren wonnen beiden twee wedstrijden.
Dames 1 speelde tegen Emmen 1. Doordat Emmen met slechts met twee speelsters aan de wedstrijd begon, stonden de Hutafdames, zonder een partij te spelen, al met 3-0 voor. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 6-4 in Huissens voordeel beslecht.
Hutaf 7 moest het deze eerste wedstrijd opnemen tegen de Treffers uit Arnhem. De teams waren aan elkaar gewaagd en er werden een aantal spannende wedstrijden gespeeld. De meeste vielen gelukkig uit in het voordeel van Hutaf. Jowen Teunissen bleef ongeslagen, terwijl 3e klasse debutant Stijn Stellaard twee partijen wist te winnen. Het zesde en winnende punt werd gescoord door Isa van Ekeren. Deze 6-4 overwinning leverde het team een voorlopig gedeelde eerste plaats op.
Overige uitslagen: Hutaf 3 - DSV Relax 1 8-2; Hutaf 4 - Treffers(A) 4-6; ONI 1 - Hutaf 5 8-2; HTTC ’71 1 - Hutaf 6 6-4; ONI 3 - Hutaf 8 2-8; Essentia 2 - Hutaf 9 6-4.

Mats Janssen, Max Hubers en Ricco Gerritsen (Hutaf 1) na hun 6-4 overwinning op Swift 1

Lotenverkoop voor clubs 1 oktober van start

BEMMEL – De Grote Clubactie begint dit jaar op zaterdag 1 oktober. Ook uit Bemmel doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Kinderen komen in de maanden oktober en november langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen.

Liefst 80 procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Clubs hebben dit geld hard nodig om rond te komen. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat clubs hun inkomsten gemiddeld voor 55 procent uit contributie halen. Naast sponsoring, reclameborden, entreegelden, subsidies en kantine inkomsten, wordt 8% gerealiseerd door financiële acties, zoals sponsorlopen en lotenverkoop.

Bijna alle ondervraagde verenigingen (91 procent) organiseren activiteiten die extra geld opleveren. Twee derde (66%) van de verenigingen organiseert de Grote Clubactie om extra inkomsten te werven. De opbrengst van financiële acties wordt vooral gebruikt voor algemene verenigingskosten (72 procent), zoals materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding.

Contributiegeld betaalbaar houden
Dit jaar is het alweer de 44e editie van de Grote Clubactie. Directeur Frank Molkenboer: "Veel verenigingen zijn afhankelijk van de inkomsten van de Grote Clubactie. Omdat clubs de contributie betaalbaar willen houden voor hun leden, zijn financiële acties zoals de Grote Clubactie essentieel." Uit het onderzoek van het Mulier Instituut komt naar voren dat 59 procent van de verenigingen de opbrengst van een actie gebruikt om de contributie betaalbaar te houden. Molkenboer: "Het verenigingsleven is veel waard en vervult een belangrijke functie in onze samenleving. Dit willen we koesteren, ook in de toekomst. Het moet dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Bij ons is elke club welkom, of het nu om sport, cultuur of hobby gaat. Van elk verkocht lot van 3,- gaat 2,40 euro direct naar de vereniging. Een uniek hoog percentage voor financiële acties."


Dit jaar doen in Bemmel de volgende clubs mee: Judokwai Huissen, Batouwe Basketball, Tafeltennisvereniging Essentia, Ponyclub de Gele Rijdertjes, MHC Bemmel 800, ESKA, Zwemclub de Ward, Judokwai Arashi Grave, Rugbyclub Betuwe.

24 / 28

Deze krullebol Alissa mag
21 september naar de peuterspeelzaal omdat ze dan 2 jaar wordt.
opa's en oma's
ooms en tante
grote zus Alana en nichtje Eleni

Lang zal hij leven, onze stoere bink Tjez word zeven!
Gefeliciteerd lieve schat,
Knuffels en kusjes Opa en Oma

Deze kanjers worden op 27 september 12 jaar.
Tim en Nick van harte gefeliciteerd en een fijne verjaardag.
Liefs papa, mama en Sil

Deze acrobaat wordt 3 oktober
alweer 6 jaar
Lynn hartelijk gefeliciteerd
veel liefs Opa en Oma

vorig jaar de 21e verjaardag
niet gevierd
nu de 22e vol in de picture.
Gefeliciteerd Richard van Engen

Kom zondag 2 oktober naar sportcentrum De Schaapskooi!

BEMMEL - Zondag 2 oktober van 10 – 13 uur zijn er diverse lessen waar je gratis aan mee kan doen. Zo ook een nieuwe fitnesslijn, Cross Circuit, een combinatie van cardio- en krachttraining in 30 minuten die ervoor zorgt dat je meer calorieën in een kortere tijd verbrandt.

Maximaal resultaat in een minimale tijd. Een training met een instructeur, geschikt voor ieder niveau sporter en voor ieder doel. Daarnaast is sportcentrum De Schaapskooi nog op zoek naar acht personen die vanaf 3 oktober van start willen gaan met ons nieuwe voedingsprogramma op maat, Bodysupport. Of je nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of het maximale uit de training wilt halen. Door een uitgekiend eetpatroon verbrand je meer, krijg je meer energie en blijf je beter in balans. Wij nodigen je graag uit op zondag 2 oktober van 10-13 uur aan de Sportlaan 3 in Bemmel. (www.schaapskooi.com)

Stichting Epric wint persprijs

Links: Anja Heil, midden Frank Süpplie, rechts: Donatus, Landgraaf en Prins van Hessen

HUISSEN - Stichting Epric wint de Persprijs voor mooiste stand en voor haar sociale engagement tijdens het Fürstliche Gartenfest te Langen, georganiseerd door ZKH Donatus, Landgraaf van Hessen en Prins van Hessen en HKH Floria, Landgravin van Hessen en Princess van Hessen.

'Het valt niet mee om te winnen, als er meer dan 180 standhouders zijn', aldus Frank Süpplie, voorzitter van Stichting Epric. 'Er waren fantastische inzendingen en hele mooie stands, ook van grotere bedrijven die in Duitsland wel heel erg bekend zijn. Het is juist daarom voor Stichting Epric zo'n eer dat we gewonnen hebben.'

"Het thema van de beurs was 'Grassen' en onze medewerkers hebben alles op alles gesteld dat we voldoende en mooie planten hadden. Daarnaast hebben we ook nog grassen op een heel andere manier laten zien een meer als kunstobject dan als gebruiksvoorwerp. Het is juist zo leuk dat hierbij onze medewerkers allemaal geholpen hebben en dat maakt het ook zo leuk dat de jury die de prijs heeft toegekend, ook ons sociale engagement heeft meegenomen. En dat is waar Stichting Epric ook voor staat: mensen met een dagbesteding en sociale activering laten meedoen en kansen scheppen. We gaan altijd uit van wat iemand wel kan en niet wat iemand niet kan", aldus Frank Süpplie. "En dat onze mensen heel wat in hun mars hebben, hebben ze laten zien: we hebben immers de persprijs gewonnen."

Stichting Epric is een sociale kwekerij voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ze bieden naast participatieplekken, dagbesteding en sociale activering, plekken aan voor vrijwilligers. Voor meer informatie over Stichting Epric: Nieuwediep 9a, Huissen; www.epric.org. Epric is geopend van ma-vrij van 9 tot 17.00 uur.

1 oktober begint bij Guijt uw open huizendag

GENDT – De landelijke openhuizen dag; zoveel deelnemende huizen bekijken als u wilt. Gewoon zonder afspraak! Ideaal natuurlijk, als u van plan bent een (ander) huis te kopen. Als u goed aan uw open huizenroute wilt beginnen loop dan eerst even bij Guijt binnen. U gaat dan in ieder geval goed voorbereid op pad.

Bij Guijt bent u op 1 oktober vanaf 10.00 uur van harte welkom voor een geheel vrijblijvend kosteloos oriëntatiegesprek over uw financiële mogelijkheden. Dit oriëntatiegesprek kan voor u duidelijkheid scheppen. De gecertificeerde financieel adviseurs van Guijt, Ruud van Est en Frank van de Logt ontvangen u graag met een kopje koffie. Deskundig, betrouwbaar en persoonlijk. Dat is immers waar Guijt in de regio bekend om staat. Teamleider hypotheken Ruud van Est: 'Bovendien onderscheiden wij ons door onafhankelijk te zijn. Waar men bij een gemiddelde hypotheekverstrekker gebonden is aan 'eigen producten', kunnen wij bij Guijt objectief adviseren over veel verschillende aanbieders. Zo komen we altijd tot een passende oplossing.'

Persoonlijk
Korte lijnen en persoonlijk contact. Dát is Guijt. Wilt u weten of u een nieuwe woning kunt aankopen kom dan 1 oktober tussen 10.00 en 14.00 uur even binnen lopen, aan de Langstraat 1 in Gendt. Of bel voor een afspraak: 0481 427777. Het complete dienstenpakket van Guijt vindt u op www.guijt.nl. Kortom laat u eerst goed adviseren of uw droomhuis haalbaar is en voorkom teleurstelling. Welkom bij Guijt!

Buurmans knorretje is goedgekeurd

Eef Buurman volgt zijn broer op de voet. Een speenvarken klaarmaken doe je met beleid, zeg hij als Wim in het malse vlees snijdt. (foto Sjaak Veldkamp)

HUISSEN - In de middeleeuwen was de kermis in een stad een belangrijk hoogfeest. Een uitbundig feest waar eten, drinken en vermaak belangrijke onderdelen waren. Dagen van tevoren waren mensen druk met de voorbereiding voor het uitbundige eten. Anno 2016 doet slager Wim Buurman het in het stadje aan de Rijn nog steeds. Een kleine week aan voorbereiding was er weer voor nodig om het middeleeuws uitziende speenvarken aan het kritische publiek van het 'Vleiskeure' te kunnen opdienen.

Aan de vooravond van de Huissense kermis staat het Vleiskeure centraal. Voor Wim Buurman is het de eerste keer na verhuizing van het Van Wijkplein naar hartje stadscentrum. Het publiek komt al snel op de been. "Dit wordt een lange avond", lacht Wim. Zijn 'knorretje' is er klaar voor. Maandag is het gepekeld en gekruid. Vanaf 7.00 uur is het garen begonnen. Met een temperatuur van 68 graden en de kern van 64 graden. Anders barst de huid, zo doceert de bovenmeester.

Het publiek zwelt aan. Het wachten is op de keurvorsten die Buurmans knorretje traditioneel moeten keuren. Het Piratenkoor begint voor Het Moment aan zijn eerste optreden. Er worden van Wim met zijn knorretje foto's gemaakt. Op aandringen van het publiek begint Wim toch maar met het aansnijden. Het eerste broodje met vlees en zuurkool gaat de toonbank over. "En", vraagt Buurman. De gast knikt. Buurman's knorretje is kort voor de Huissense kermis goedgekeurd.

Entertainment alleen voor vrouwen bestemd; stijlvol en met vette knipoog Nieuw event in De Buitenpoort: Ladies Only Lingewaard

Proost! Op de eerste Ladies Only Lingewaard in De Buitenpoort. Op zondag 16 oktober. De welkomstcocktail is overigens bij de prijs inbegrepen.

HUISSEN - Graag aandacht voor een nieuw evenement. Genaamd: Ladies Only Lingewaard (LOL). Op zondag 16 oktober in De Buitenpoort in Huissen. Met entertainment en meer voor alleen vrouwen! Op veler verzoek nu ook in Huissen. Geïnitieerd door Bianca en Herman van De Buitenpoort, Hans Schmeinck - communicatie & organisatie en een gezelschap vlotte vrouwen genaamd Chez, die liever op de achtergrond blijven.


Wat kunnen de vrouwen verwachten? Vanaf 11.00 uur leggen we hen in de watten met eenexclusieve ontvangst, een 3,5 uur durend programma vol entertainment, zowel stijlvol als met een vette knipoog, mooie decoratie en verrassende randzaken. Inclusief welkomstcocktail, twee consumpties én een cadeau. Kosten: 30 euro..


De Buitenpoort serveert tijdens Ladies Only Lingewaard de heerlijkste hapjes en lekkerste drankjes. Al zijn die uiteraard niet 'on the house'. Na afloop van het event (14.30 uur) zijn (de) mannen welkom* voor de Afterparty, inclusief dj.
Aanmelden kan vanaf 12 september via http://www.debuitenpoort.nl/agenda-en-tickets. Al is er wel haast geboden, want er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bijna tweederde van de tickets is door vooraf geselecteerde (groepjes) vrouwen al gereserveerd. Het thema is overigens Moordwijven. 'Omdat de Ladies die komen moordwijven zijn. Stoer en vrouwelijk tegelijk, in voor een feestje en vol met humor', aldus de organisatie.
*mannen vanaf 13.00 uur welkom in het voorste (afgesloten!) deel van De Buitenpoort om met smart te wachten.

Stichting Senioren Actief Bemmel

BEMMEL - In samenwerking met de SWL worden in het seizoen 2016-2017 de volgende door de gemeente gesubsidieerde cursussen en activiteiten voor alle senioren in de gemeente Lingewaard georganiseerd.

Koken: do 22 september 17.00–19.30 u in de Joannesschool.

Engels beginners: 2e jaar di 18 oktober 13.30-15.00 u.

Engels conversatie 1: di 18 oktober 19.00- 20.30 u. (vol)

Engels conversatie 2 niveau eind havo 3: woe 19 okt 19.00-20.30 u

Spaans 1: 2e jaar do 6 oktober 09.30-11.00 u (24 lessen).

Spaans 2: 4e jaar: do 6 oktober 11.00-12.30 u (24 lessen).

Kijk op Kunst di 4 oktober 10.00-12.00 u (6 lessen iedere 14 dagen.)

Inleiding in de psychologie: vrij 7 oktober van 10.00-12.00 u 6 lessen

Overige activiteiten:

Muziek

Seniorenkoor :do10.00-11.30 u

Seniorenorkest De Young Once do 10.00-11.30 u en 19.30 – 21.00 u om de week

Kunst en cultuur:

Toneel: ma 9.30 – 11.30 u

Bridge

Bridge: ma en di 13.30-17.00 u.

Creatief:

Handvaardigheid: do 14.00 – 16.00 u

Beweging:

Koersbal: woe 18.30-19.30 u

Seniorengym: do 14.30-15.30 u

Tai Chi: di 21.00-22.00 u woe 11.00-12.00 u

Yoga: ma en di

Line dance: do 9.30-11.30 u

Sjoelen: vrij 14.00-16.00 u

Ontmoeting

Instuif: 1e en 3e woe vd maand 14.00-16.00 u

Bingo: 2e en 4e woe vd maand 14.00-16.00 u

Info: cursuscoördinatoren KBO Bemmel–Doornenburg Willemien Hermsen: 0481 46 35 55 José van Rossum: 0481 461856 Sijan Boeder: 0481 465812.

Rabobank Clubkas Campagne… stem en steun Ronald McDonald Huis Arnhem

ARNHEM - Rabobank Arnhem en Omstreken draagt organisaties in de regio een warm hart toe. Daarom stelt de Rabobank 100.000,- beschikbaar om verenigingen en stichtingen te ondersteunen. Ronald McDonald Huis Arnhem is een van de stichtingen die meedoet aan de Rabobank Clubkas Campagne. Van 4 tot en met 17 oktober mogen alle leden van de Rabobank Arnhem en omstreken vijf stemmen uitbrengen. Elke stem is geld waard en uw stem betekent voor de kinderen en ouders in Ronald McDonald Huis Arnhem heel veel!

Ronald McDonald Huis Arnhem biedt 365 dagen per jaar een warm en gastvrij thuis aan gezinnen met een kind met een ziekte of beperking. Tijdens de behandeling van het kind in Klimmendaal of ziekenhuis Rijnstate zijn zij dag én nacht welkom in het Huis. Daarnaast is Ronald McDonald Huis Arnhem een vakantiehuis voor gezinnen die niet 'zomaar' om vakantie kunnen vanwege de ziekte of beperking van hun kind. Meer informatie? Zie www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl en www.facebook.com/ronaldmcdonaldhuisarnhem

Een kind kan niet zonder ouders. Voor deze kinderen en ouders betekent dit bijzondere Huis heel veel. Zij kunnen hier logeren, samen spelen, 'gewoon' even bij elkaar zijn en alles vergeten. Ronald McDonald Huis Arnhem draait vrijwel volledig op vrijwilligers. Elk gezin kan kosteloos gebruik maken van alle voorzieningen in het Huis. Alleen voor een overnachting betalen de ouders een kleine bijdrage (15 euro) per gezin. Voor alle onkosten - zoals water, energie en onderhoud – is Ronald McDonald Huis Arnhem 100 procent afhankelijk van giften, donaties en acties van iedereen die dit (t)Huis een warm hart toedraagt.

Ronald McDonald Huis Arnhem kan alleen bestaan dankzij vrijwilligers én financiële steun. De inzet en steun van mensen uit Arnhem en omgeving is voor het Huis onmisbaar. Stem en steun Ronald McDonald Huis Arnhem zodat al deze kinderen en ouders altijd terecht kunnen in een warme en gastvrije (t)Huis. Uw stem voor Ronald McDonald Huis Arnhem is voor hen bijzonder waardevol…

Uniek Lingewaards kookboek met ouderwetse recepten Wat schaft de pot?

LINGEWAARD - Binnenkort verschijnt er een bijzonder kookboek getiteld: Wat schaft de pot? In dit boek geven 50 oma’s uit de gemeente Lingewaard een ouderwets gerecht prijs.

Dit kookboek is samengesteld door de schrijver Michel Bongers uit Bemmel en de fotograaf/vormgever Richard van Driel uit Doornenburg. Zij benaderden oma’s uit de dorpen Bemmel, Haalderen, Gendt, Doornenburg, Angeren en Huissen met het verzoek een eenvoudig oud (streek)gerechtje te maken. De animo hiervoor was groot. De oma’s zijn met het gerecht en het recept op de foto gezet samen met een aantal kleinkinderen. Enkele oma’s poseren met kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Fien Houterman-Pruijn (86) uit Huissen maakte het gerecht Blote billetjes in het gras met stoofpeertjes. Op de foto wordt ze omringd door de kleindochters Lisa, Jorine en Janneke.

Van oudsher is de gemeente Lingewaard een echt fruitgebied. En dat komt ook in het boek terug. Appeltaart, smoutappelen, bloedworst met een appeltje, kersenpannenkoek, griesmeelpap met bessensaus, pruimentaart van Eldense Blauwe, knoebelspap (kruisbessen), gestoofde peertjes, het zijn zomaar een paar gerechten die in het kookboek staan.

Maar ook de bekende stamppotjes met de traditionele stukjes vlees ontbreken niet. Het misschien wel bekendste Lingewaardse stamppotje is Hete bliksem, een appel/aardappel-gerecht dat zijn naam dankt aan het feit dat dit gerecht veel vocht bevat. Gekookt vocht houdt lang de warmte vast. Wie te snel een hap van de Hete bliksem neemt, loopt kans het verhemelte te verbranden waarmee de naam verklaard is.

Wat schaft de pot? is mede mogelijk gemaakt door ambachtsslagerij Buurman en Jumbo Scheperkamp in Bemmel. Het boek is vanaf zaterdag 15 oktober op deze plekken verkrijgbaar en bij de regionale boekhandels.