GN Nijmegen-Noord

17 oktober 2018

GN Nijmegen-Noord 17 oktober 2018


Toekomst zaaien op Doornik Natuurakkers

Plezierig handwerk. (foto: Liesbeth Sluiter)

BEMMEL - Samen zaaien heeft iets magisch. Iedereen, jong en oud, kan dat op 21 oktober om 14.00 uur komen ervaren op de Doornikse Natuurakkers in Bemmel. Je kunt er het gebaar gaan beleven van het zaaien, de bron van je voedsel.


Louis Dolmans, natuurboer, combineert biologisch-dynamische graanteelt met bescherming en herstel van akkervogels. Hij teelt en veredelt oude graanrassen met mooie namen zoals Limburgse risweit, spelt van Hoosterhof, Rode Emmer en Goldblume. Rondom de velden zijn akkerranden aangelegd en heggen geplant. Daar krijgen de toekomst-zaaiers informatie over en net zoals over het belang van biodiversiteit en voedselkwaliteit. Goede zaden zijn daar de basis voor.

Speciale aandacht voor de bijen
Dit jaar is er speciale aandacht voor de bijen. Hierover vertellen Jaap Molenaar van de Bijen Stichting en Joop Dahm, houder van solitaire bijen. De deelnemers worden getrakteerd op een lekker sneetje brood van eigen akkers, gebakken door Ineke Berentschot van ‘Wie bakt mee’ en op een sapje uit eigen bongerd. Het is aan te bevelen om met de fiets de komen of per openbaar vervoer, maar er is bij de akkers ook ruimte om te parkeren, zowel aan de Zandsestraat, als aan de Vossenpelssestraat. Meer informatie staat op www.toekomstzaaien.nl, onder Doornik Natuurakkers. Het is aan te bevelen laarzen mee te nemen. Zie ook www.doorniknatuurakkers.nl.

Beleef Top2000 Live!

(foto: Walter Sietinga)

OOSTERHOUT - Vindt u het ook zo leuk om rond de feestdagen naar de Top2000 te luisteren? U kunt er dit jaar live bij zijn!

Het Metropole orkest op het podium met een bekende zanger of band: volgens deze formule speelt muziekvereniging Con Amore nummers van onder andere Beyonce, David Bowie en Michael Jackson. Drie top (professionele) zangers maken er een geweldige avond van. Een perfecte gelegenheid om in de stemming te komen!

"Vorige keer was het uitverkocht, dus we treden 2 keer op: zaterdagavond 15 december om 20.00uur met Afterparty, en zondagmiddag 16 december 2018 14.30 uur. Beide keren in de Sint-Leonarduskerk in Oosterhout. Zorg dat je erbij bent!" Kaartjes (17,50 per stuk) zijn te bestellen via info@conamore-oosterhout.nl.

Vrijwilligers Hulpdienst Elst bezoeken Tiel

Een groep vrijwilligers luisteren naar de stadsgids. (foto: Eddie van Hattum)

ELST - Vrijdag 5 oktober toog een 55-koppig gezelschap Elstenaren door het centrum van TIel. De Stichting Algemene Hulpdienst organiseerde die dag het jaarlijkse uitje voor haar vrijwilligers.

Na eerst een bezoek te hebben gebracht aan het Flipje en Streekmuseum volgde een rondleiding door het bijzondere centrum van Tiel. Het programma werd afgesloten met een buffet.

Het vrijwilligersuitje wordt jaarlijks georganiseerd om de waardering van de stichting aan al haar vrijwilligers kenbaar te maken. De vele vrijwilligers staan altijd klaar voor het bezorgen van warme maaltijden, hulp met vervoer en klusjes in en rond het huis voor mensen die dat zelf niet meer kunnen.

Meer informatie staat op https://hulpdienstelst.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 10.00 uur nummer 0481 374926.

Poëzieviering Grote Kerk Elst

ELST - In de Grote Kerk van Elst wordt op zondagmorgen 21 oktober om 10.00 uur een ‘Poëzieviering’ gehouden rondom gedichten van Rutger Kopland.

Een aantal van zijn bekende gedichten is op muziek gezet door componist en organist IJsbrand ter Haar en worden in de viering ten gehore gebracht. Ook zal organist Dirk Luijmes twee gedichten muzikaal hertalen. Kopland was psychiater en later hoogleraar in de biologische psychiatrie in Groningen. Hij is bij het grote publiek vooral bekend geworden van zijn gedichten. In zijn poëzie ontdek je warmte, mededogen en verwondering. Ook spelen liefde en verlangen een grote rol in zijn gedichten.

Bingo in Slijk-Ewijk

SLIJK-EWIJK - Dorpshuis Beatrix in Slijk-Ewijk presenteert op zaterdag 20 oktober een gezellige bingo. Het adres van dorpshuis Beatrix is Dorpsstraat 15.

Het wordt weer een bingo met mooie prijzen. Er is een hoofdprijs van minimaal 70,00 euro en er zijn vele geldprijzen, vleesschalen, levensmiddelen en andere prijzen. Vanaf 19.00 uur is de zaal open en is iedereen welkom. Om 20.00 uur wordt er begonnen met de bingo.

Pride Photo Nijmegen toont trotse transgendermodellen in centrum Nijmegen

(foto: © Pride Photo Nijmegen)

NIJMEGEN - Op donderdag 18 oktober om 19.00 openen wethouder citymarketing Monique Esselbrugge en projectleider Wouter Christiaens van Pride Photo Nijmegen de fototentoonstelling TROTS! op Plein 1944 in Nijmegen.

De expositie laat achttien levensgrote foto's van twaalf transgendermodellen zien om een positief tegengeluid te bieden aan discriminatie van transgender personen. De tentoonstelling van Pride Photo Nijmegen is daarna nog te zien tot 16 november, waardoor Plein 1944 bijna een maand lang verandert in een openbare openluchtexpositieruimte.

"Met Pride Photo Nijmegen zetten we mensen aan het denken over stereotype beelden van mannelijkheid, vrouwelijkheid, genderrollen en seksuele voorkeuren. Na de voorgaande edities van Pride Photo Nijmegen met verschillende kleinere exposities, komen we dit jaar met één grote expo: 'TROTS!'. We kozen voor een maatschappelijk thema dat extra aandacht behoeft: discriminatie van transgender personen. Vervolgens hebben we besloten om een positieve boodschap te laten zien." Wouter Christiaens, projectleider Pride Photo Nijmegen.

Topje van de ijsberg

De aanleiding voor deze tentoonstelling is een vrij onzichtbaar maatschappelijk thema: discriminatie van transgender personen. Het aantal meldingen met betrekking tot transgenderdiscriminatie in Nederland steeg in 2017 weliswaar met een kwart (190 ten opzichte van 153 in 2016), maar volgens deskundigen is dit slechts het topje van de ijsberg. De Tweede Kamer vindt dan ook dat transgender personen expliciet beschermd moeten worden tegen discriminatie in de Algemene wet gelijke behandeling.

Trots!

Pride Photo Nijmegen besloot om trotse trans modellen met een positieve boodschap in beeld te brengen in plaats van te focussen op een negatieve boodschap. Twaalf transgender modellen lieten zich door fotografe Joëlle de Vries fotograferen en interviewen. Zij laten zich op mobiele billboards van ruim een meter bij 2,7 meter op Plein 1944 levensgroot zien aan de voorbijganger. De expositie TROTS! is na de opening nog te zien tot 16 november. Toegang tot de opening en de expositie is gratis.

'Ik kan uw hulp

zo ontzettend goed

gebruiken!'

BEMMEL - Vorig jaar en ook dit jaar heeft het Alzheimer Nederland aan aandacht niet ontbroken. Het geeft ons de kans om aan een groter publiek te vertellen over het belangrijke werk dat Alzheimer Nederland doet.

Alzheimer Nederland werkt aan een oplossing voor dementie, nu en in de toekomst. "We werken aan een wereld waarin perspectief kan worden geboden, zelfs in de zwaarste omstandigheden. Waarin mantelzorgers worden geholpen met hun zorg en zorgen, we meer aandacht hebben voor elkaar en waarin we steeds dementievriendelijker worden. Alzheimer Nederland zoekt collectanten. Helpt u mee om dit jaar minstens zoveel op te halen voor een toekomst zonder dementie. Wilt u ook uw steentje bijdragen door mee te helpen als collectant of heeft u een mooie plaats waar de collectebus een week mag staan? Al meer dan tien jaar werk ik bij verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. Ik heb alle dagen contact met dementerende ouderen en weet als geen ander hoe heftig deze ziekte is. Niet alleen voor deze kwetsbare ouderen, maar ook voor de naasten. Je wenst het niemand toe. Om die reden zet ik mij al een aantal jaren voor honderd procent in voor deze collecte. Het is belangrijk dat er veel geld is voor onderzoek, maar ook voor informatie en steun voor de mensen die ermee te maken hebben. Evenals voorgaande jaren heb ik het doel om bij ieder huis in Bemmel aangebeld te hebben met een verzoek om een donatie ten bate van Alzheimer Nederland. Helaas kan ik dat niet alleen en hoop ik van harte dat u mij een aantal uurtjes wilt helpen. U kunt zich opgeven bij Bianca van Brandenburg, coördinator collecte collectebemmel@gmail.com of 06 83212345."

Wandelen

vanaf De Teselaar: dinsdagavond!

BEMMEL - Afgelopen week heeft er een artikel in de krant gestaan over de 'Nationale Diabetes Challenge finale in Amsterdam'.

Hierin stond vermeld dat de groep door wil gaan met wandelen op de woensdagavond om 18.30 uur vanaf De Teselaar in Bemmel. Dit moet echter zijn: dinsdagavond om 18.30 uur starten met wandelen vanaf De Teselaar. Mensen die aan willen sluiten zijn welkom!

Wandelen vanaf De Teselaar: dinsdagavond!

Wandelen vanaf De Teselaar: dinsdagavond!

BEMMEL - Afgelopen week heeft er een artikel in de krant gestaan over de ‘Nationale Diabetes Challenge finale in Amsterdam’.

Hierin stond vermeld dat de groep door wil gaan met wandelen op de woensdagavond om 18.30 uur vanaf De Teselaar in Bemmel. Dit moet echter zijn: dinsdagavond om 18.30 uur starten met wandelen vanaf De Teselaar. Mensen die aan willen sluiten zijn welkom!

Prijsuitreiking tekenwedstrijd Sjors Sportief en Creatief

Prijsuitreiking aan Milad. (foto: SWL)

LINGEWAARD - Alle kinderen uit het basisonderwijs in de gemeente Lingewaard hebben deze week weer het Sjors Sportief/Creatief boekje in ontvangst mogen nemen. In dit boekje staan sportieve en creatieve workshops waaraan leerlingen kunnen deelnemen om (vaak gratis) kennis te maken met één of meerdere activiteiten. Een leuke manier voor kinderen om zich te oriënteren op het gebied van sport en cultuur in onze gemeente!

Op deze manier hoeven leerlingen niet direct lid te worden van een vereniging, maar maken ze op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis met een activiteit. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn. Basisschoolleerlingen uit groep 1 - 8 schrijven zich vanaf 10 oktober in voor activiteiten via www.sjorssportief.nl.

Voor Milad Jafari van De Vonkenmorgen was er nog een mooie prijs. Hij is de winnaar van de tekenwedstrijd! Uit handen van wethouder Theo Janssen (portefeuille sport en cultuur) en de Commandant van Fort Pannerden kreeg Milad het eerste Sjorsboekje en een waardebon voor een expeditie Fort Pannerden met de hele klas.

Meer informatie of vragen over Sjors Sportief en Creatief? Neem alvast een kijkje op www.sjorssportief.nl. Of stuur een e-mail naar info@sjorssportief.nl.

Cabaretière Kiki Schippers in Theaterkerk met 'Waar'

Kiki Schippers (foto: Pleunie van Raak)

BEMMEL - Op zaterdag 20 oktober kan een ieder weer getuige zijn van een wervelende cabaretvoorstelling. Cabaretière Kiki Schippers is dan in Bemmel met haar nieuwe show 'Waar'.Eigenwijs, ontwapenend, kwetsbaar en fel: met haar liedjes verovert Kiki ieder publiek. Ze kreeg in De Slimste Mens zelfs Maarten van Rossem aan het lachen! Maar Kiki wil altijd meer. Waar houdt het op?

Ze won overtuigend de Publieks- en de Persoonlijkheidsprijs bij Cameretten, en NRC zag een 'Intrigerend talent, verrassend en veelzijdig'. Ze won de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het seizoen, en in haar vlijmscherpe wekelijkse actuele bijdrages in de media is ze nietsontziend. Maar waar is ze naar op zoek? Het allermooiste lied, de treffendste metafoor, het grappigste verhaal, of gewoon de waarheid? Wat is er eigenlijk zeker aan deze avond? En waarom zou je überhaupt stelling nemen en jezelf vastleggen? Waar positioneer je jezelf? Kiki zweeft een beetje boven het maaiveld. En dat willen we graag zo houden.

Aanvang 20:30. Locatie Theaterzaal. Kaartjes kosten 16,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij Eyewish en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Goededoelendrive van Bridgeclub 3 Sans-Atout

HERVELD - Doneren aan een goed doel en daar een perfect georganiseerde bridgedrive voor terugkrijgen, wie wil dit niet. Op zaterdag 6 oktober, een prachtige nazomerdag, speelden 56 bridgeparen, verdeeld over vier lijnen, de jaarlijkse Goededoelendrive van bridgeclub 3 Sans-Atout. Dit keer ten behoeve van de Stichting Jeugdvakantiewerk Herveld-Andelst.

Voorzitter Ton van Amsterdam memoreerde in zijn toespraak het 47-jarig bestaan van dit vakantiewerk waar dit jaar liefst 220 kinderen aan deel namen. Het spreekt voor zich dat voorafgaand aan deze vakantieweek heel wat overlegd, georganiseerd en samengewerkt wordt door heel veel vrijwilligers. En is het dan zo ver, dan is het een week lang feest voor alle deelnemende kinderen.
De leden van 3 Sans-Atout evenals trouwe goededoelendrivedeelnemers van elders dragen dit doel een warm hart toe. En zij niet alleen, ook ondernemers van Herveld, Andelst, Hemmen en Zetten dragen menig 'steentje' bij. Van 13.00 – 17.00 uur werd ontspannen gebridged. Nadat het laatste spel gespeeld was, de kaarten en biddingboxen waren opgeborgen, verraste de voorzitter het bestuur van de Stichting Vakantiewerk met een kist vol ingezamelde hamers! En dat niet alleen, een voorlopig virtuele cheque van 1.900 euro kon onder luid applaus aan het bestuur overhandigd worden.

Het applaus was nauwelijks verstomd of Wouter Toxopeus kwam met nog een verrassing. Een van de sponsoren doneert 250 hesjes, zodat er voldoende financiële ruimte is om, voor de binnenactiviteiten, een eigen tent aan te schaffen! Sanne Mauritz, de voorzitter van de Stichting Jeugdvakantiewerk bedankte het bestuur van de bridgeclub, alle deelnemers en sponsoren voor deze geweldige giften. Met de prijsuitreiking aan de nummers 1, 2 en 3 van iedere lijn werd deze Goededoelendrive afgesloten met het advies aan alle deelnemers 5 oktober 2019 voor de volgende drive te reserveren.

De prijswinnaars zijn:

A-lijn: 1e Arnold Latta-Harry Vens 57,44%
2e Henk Wijers-Wouter Toxopeus 56,55%
3e Ellen Hoos-Klaas van den Berg 54,76%
B-lijn: 1e Cobi Muusz-Frieda Dalhuizen 61,90%
2e Marijke v. Brandenburg-Jeanet Huyser 57,38%
3e Theo Tonissen-Piet Janssen 54,94%
C-lijn: 1e Thea Bussman-Corry Deijs 60,42%
2e Mieke Pennings-Hans Cornelissen 59,23%
3e Iet Huisman-Meüs Veens 54,94%
D-lijn: 1e Ria van Haaren-Beatrix Tielens 59,97%
2e Annie den Bruinen-Dinie Smelt 58,69%
3e Greet Derksen-Wil Kappert 56,99%

Een avondje 'omdenken' in de Theaterkerk

BEMMEL - Roy Demon is bij zijn stages op de Pabo, als voetbaltrainer zijnde, maar ook als president bij de carnaval, al vaak aan het woord geweest. Door vooral veel te dóén kwam hij op veel nieuwe (les)ideeën.

Hij vond het tijd om afscheid te nemen van zijn vaste baan in de logistiek en wil nu zijn ideeën gaan presenteren! Dit gebeurt op donderdag 25 oktober in een prachtige setting. In de Theaterkerk in Bemmel brengt hij anekdotes en probeert hij met zijn gasten een avond te vullen met 'omdenken'. Hierdoor komt men, aldus Roy, tot ervaringsgericht leren. Voor iedereen binnen het onderwijs een must om naar te komen luisteren! Ook wil hij mensen vanuit het verenigingsleven aanspreken. Twijfel niet, kaartjes kosten tien euro en zijn te verkrijgen bij Boekhandel 'De Toren van Bemmel'. De inloop is vanaf 18:45 uur. Start presentatie 19:30 uur.

Programma tweede editie Kletskoppen Kindertaalfestival bekend

Kletskoppen Kindertaalfestival

NIJMEGEN - Wat gebeurt er in je hoofd als je leert praten, of als je een tweede taal leert? Of wat gaat er precies mis als het niet lukt om te lezen? Tijdens de tweede editie van het Kletskoppen Kindertaalfestival op zaterdag 27 oktober laten taalonderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen je op een speelse manier zien hoe taal werkt.

Op deze wetenschapsdag voor het hele gezin kunnen kinderen van twee tot twaalf jaar onder andere tweetalig memory spelen, binnenstappen in een gigantisch oor of mond om te ervaren hoe die werken, een eye-tracker uitproberen, al dansend tijdens een berenjacht de betekenis van woorden ontdekken of een spoedcursus Portugees, Zweeds of Japans volgen.

Kletskoppen is een leuk dagje uit voor het hele gezin, maar er ligt ook een zeer serieus idee aan ten grondslag. Unsworth: ‘Op het gebied van taalonderzoek behoort Nijmegen tot de wereldtop. We willen graag aan een groot publiek laten zien hoe leuk, interessant en relevant dat onderzoek is.’

Kletskoppen Kindertaalfestival vindt plaats op zaterdag 27 oktober (9.30 – 16.00 uur) in Bibliotheek De Mariënburg, Nijmegen. De toegang is gratis. Kletskoppen is een samenwerking tussen de Radboud Universiteit, het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en de Bibliotheek Gelderland Zuid. Het volledige programma staat op www.kletskoppenfestival.nl.

OBC Bemmel: twee gouden Schoolkantine Schalen!

Hetty en Bianca van de kantine van OBC Bemmel locatie De Heister. (foto: Helen de Bruijn)

BEMMEL - OBC Bemmel heeft liefst twee gouden Schoolkantine Schalen 2018 van het Voedingscentrum verdiend. Hiermee laten zij zien dat de schoolkantines gezond zijn ingericht.

Locaties De Essenpas en De Heister hebben hard gewerkt om de kantines gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan hierbij centraal.?Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar (in de vorm van een watertappunt/waterkannen op de balie). De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. OBC Bemmel wil de leerlingen bewust maken door in de schoolkantines gezondere eetkeuzes aan te bieden.


De Gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum. Het doel is een gezonder voedingsaanbod op vo- en mbo-scholen. Voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

Open huis Ronald McDonald huis Arnhem

ARNHEM - Zaterdag 3 november tussen 11.00-15.00 uur zet Ronald McDonald huis Arnhem haar deuren open.

In Ronald McDonald Huis Arnhem kunnen ouders, broertjes en zusjes van kinderen die onder behandeling zijn bij Klimmendaal-revalidatiespecialisten of ziekenhuis Rijnstate logeren, spelen of ontspannen. Daarnaast is Huis Arnhem een van de drie vakantiehuizen van het Ronald McDonald Kinderfonds. Hier kunnen gezinnen met een zorgintensief kind even opladen tijdens een weekendje weg of een vakantie.

Tijdens het Open Huis kan iedereen zien wat het Huis de ouders en kinderen te bieden heeft. Vrijwilligers vertellen over hun werk als vrijwilliger en elk uur start er een rondleiding door het Huis. Voor kinderen zijn er diverse leuke activiteiten zoals schminken, een parcours rijden in een elektrische Tesla of een loterij met veel mooie prijzen. Daarnaast kan men genieten van een hapje en een drankje en zijn er bijzondere 'Huis' cadeaus te koop. De opbrengst van de extra activiteiten komt ten goede aan Ronald McDonald Huis Arnhem.

Altijd al een kijkje willen nemen in een Ronald McDonald Huis of willen weten hoe het is om als vrijwilliger hier te werken, kom dan naar het Open Huis op zaterdag 3 november. Ronald McDonald Huis Arnhem is gevestigd op het dak van Klimmendaal-revalidatiespecialisten (gebouw A) aan de Heijenoordseweg 5 in Arnhem. Meer informatie staat op: www.ronaldmcdonaldhuisarnhem.nl.

Koninklijk Concertgebouworkest en André Rieu komen naar Bemmel Voorstellingen via lifestream te zien in Theaterkerk

BEMMEL - TOP gaat met zijn tijd mee! Vanaf november kunt u bij TOP genieten van bijzondere optredens, voorstellingen en artfilms die via livestreaming worden vertoond. In de comfortabele theaterfilmzaal kunt u dan voorstellingen van over de hele wereld live bijwonen.

Wat dacht u van het Koninklijk Concertgebouworkest, of André Rieu, of een mooie artfilm over Botticelli. Producties van topniveau en wereldfaam, nu rechtstreeks toegankelijk voor ons publiek in Bemmel en omstreken. The world of music, art and theatre right at your doorstep.

Deze optredens, die dus elders plaatsvinden, worden via een rechtstreekse verbinding live op het filmdoek van onze theaterzaal gestreamd. En ook nog eens in perfecte HD beeld- en geluidskwaliteit, met prachtige close-ups. Livestreaming is een fantastisch fenomeen. De dramatiek, de passie, de emoties: op het witte doek worden ze levensecht. U krijgt een blik op het toneel die u zelfs vanaf de beste plaatsen in het theater niet krijgt. U kijkt de zangers en dansers recht in het gezicht. U voelt hun adem, u ervaart hun kunst en talent. Een unieke belevenis. Kortom, TOP voegt hiermee iets bijzonders toe aan het bestaande programma.

Voorlopige programmering

De programmering van de TOP-livestreamvoorstellingen in 2018/2019 ziet er als volgt uit: Artfilm/kunstdocumentaire 'Botticelli: Inferno', 8 november.
Botticelli: Inferno is een filmdocumentaire over één van de onbetwiste meesters van de Renaissance, Sandro Botticelli. De film trekt de kijker in een andere wereld: een reis naar de onderwereld door de negen niveaus van de Hel. Precies zoals beschreven in Dante's Inferno: alleen door te reizen door de Hel en het Vagevuur kunnen we het Paradijs bereiken; Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethoven en Brahms, 22 november.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt Beethovens Vierde pianoconcert en de Tweede Symfonie van Brahms, topstukken uit de klassiek-romantische periode. Het orkest bundelt hier zijn krachten met sterpianist Yefim Bronfman. Deze Russisch-Israëlisch-Amerikaanse meester staat bekend als een zwaargewicht, uitblinkend in tumultueuze stukken.André Rieu en zijn Johan Strauss Orchestra met het Nieuwjaarsconcert 2019, live vanuit Sydney, 11 januari (en een 'encore' op 13 januari). De Koning van de Wals, André Rieu, brengt miljoenen fans over de hele wereld zijn Nieuwjaarsconcert, live opgenomen in Sydney, Australië. De eerste volledige productie van Piece Of Magic Entertainment, de toonaangevende distributeur in Event Cinema. André Rieu zal als nooit tevoren een feestelijk concert presenteren, live opgenomen in het prachtige Town Hall in Sydney.


Binnenkort te zien
"Hebben we uw belangstelling gewekt en wilt u een van de door TOP geprogrammeerde livestreamvoorstelling bijwonen? Hou dan de website in de gaten. Binnenkort start de kaartverkoop."

Goed eerste landelijk optreden De Ward

BEMMEL - Zwemvereniging De Ward heeft in de eerste wedstrijd in de landelijke C-klasse een goede prestatie neergezet. De 54 zwemmers zwommen in totaal 59 persoonlijke records. Vijfmaal werd er een eerste plaats behaald.

Claudia van Grevenbroek en Nienke Meijer verbeterden vier persoonlijke records. Sanne van Konijnenburg, Sanne Meijer, Mila Otten, Liz Veltman en Twan van Engen waren goed voor drie persoonlijke verbeteringen. Marijn Baas, Thomas Bergmans, Kiran de Wit, Kyra Huisman, Kindi Jansen, Esmee Kok en Fenna Reijmers zwommen op twee afstanden sneller dan voorheen. Een persoonlijke verbetering was er voor Eline Baas, Marit Dekker, Sofie van Eunen, Jette Jansen, Eva Kattouw, Minke Lamers, Mieke Molthoff, Iris de Schrijver, Lisa Tassche, Jasmine Tmim, Lyn Verhoeven, Evelijn van Verseveld, Nienke de Vos, Ties Akkerman, Steijn Bosman, Thomas van Dijk, Dominique van Grevenbroek, Léon van Grevenbroek, Mees Peters, Cas Prinse, Mick Schlüssel, Niets Versteeg en Jon de Wit.

Steijn Bosman, Marit Dekker, Jasmine Tmim en Evelijn van Verseveld deden voor het eerst mee op de 100m wisselslag, Léon van Grevenbroek en Inge Ruisch debuteerden op de 200m rugslag en Mies de Wit op de 200m vrije slag. Frederieke Huizing kwam voor het eerst uit op de 100m vlinderslag en de 200m rugslag.

Liz Veltman en Mees Peters werden eerste op de 100m vlinderslag. Twan van Engen was de snelste op de 200m rugslag. Mick van Kempen tikte als eerste aan op de 200m schoolslag. Tenslotte zwom een van de herenteams op de estafette 4x100 meter wisselslag naar de hoogste podiumplaats.

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 19 oktober is het weer zover. Het bingoteam van de Koninginnebuurt, presenteert weer een gezellige bingoavond!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken! De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Bingotime

Bingotime

ELST - Het is weer bingo-time. Vrijdag 19 oktober is het weer zover. Het bingoteam van de Koninginnebuurt, presenteert weer een gezellige bingoavond!

De bingo is om 20.00 uur in zaal 002 van het cultureel centrum De Wieken! De zaal is open om 19.30 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen en er is gelegenheid om koffie of een drankje te nuttigen.

Groot Lingewaard Concert in Theaterkerk

Bigband Bemmel.

BEMMEL - Op zondag 4 november is in de Theaterkerk in Bemmel het Groot Lingewaard Concert met Schip Ahoy, Big Band Bemmel en RDM Gendt.

Het concert is van 13.30 - 17.00 uur (zaal open 13.00 uur) met wisselende optredens van de Lingewaardse muziekgezelschappen in de theaterzaal en foyer waar men luistert naar een groot scala aan zeemansliederen, swing- en bigbandmuziek.

De toegangsprijs inclusief een consumptie in de pauze bedraagt tien euro. De voorverkoop van kaarten is bij de leden van genoemde verenigingen en via www.zeemanskoorangeren.nl; www.bigbandbemmel.nl; www.rightdirectionmusic.nl

R.K. parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 20 oktober

19.00 uur: H. Maria geboorte Driel, eucharistieviering, F. Bomers, Cantorije
16.00 uur: St. Jozef Gendt, eucharistieviering, ziekenzalving, G. Peters
19.00 uur: O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen, eucharistieviering, V. Bulthuis, G.K. De Levensbron
19.00 uur: St. Willibrordus Herveld, eucharistieviering, G. Peters, St. Caeciliakoor

Zondag 21 oktober

10.00 uur: St. Werenfriduskerk Elst, eucharistieviering, N. Sales, St. Caeciliakoor
10.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering, V. Bulthuis, Exotherm.
13.00 uur: O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad, eucharistieviering Spaans, G. Peters
11.00 uur: St. Leonardus Oosterhout, eucharistieviering, G. Peters, St. Leonarduskoor

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Kosteloze probeerweek voor middelbare scholieren

NIJMEGEN-NOORD - Studiebegeleiding Nijmegen bestaat 25 jaar. Dichtbij de Waalbrug in Lent gevestigd - met haar hoofdvestiging aan het Keizer Karelplein in Nijmegen - behoort dit instituut tot één van de allereerste studiebegeleidingsinstituten van het land.

Door een groot team orthopedagogen, onderwijskundigen en vakdocenten wordt de kwaliteit en professionaliteit naar grote hoogten gebracht. Door steeds voorop te lopen wat betreft leerlingvolgsysteem, de nieuwste wetenschappelijke methoden en de training van executieve functies heeft Studiebegeleiding Nijmegen zich een goede reputatie verschaft. Generaties leerlingen volgden elkaar op, zodat de eerste kinderen van de eerste leerlingen nu ook deelnemen. Slaag- en overgangspercentages van Studiebegeleiding Nijmegen liggen op het hoogste niveau. Wie ernaar vraagt, krijgt de bewijzen voor zijn neus geschoteld. Alles wordt precies bijgehouden.

Studiebegeleiding

voor iedere leerling
Studiebegeleiding Nijmegen heeft haar maatschappelijke verantwoordelijkheid altijd genomen door plekken vrij te houden voor leerlingen van wie de ouders studiebegeleiding niet konden bekostigen. Geen onderscheid vanwege financiële draagkracht, was het devies. Mooi om te zien hoe een 'social enterprice' zoveel jaren kan floreren. Studiebegeleiding Nijmegen streeft niet naar commercieel succes en winst, maar des te meer naar een gepassioneerd team en gelukkige leerlingen.

Jubileumjaar
Om haar jubileum te vieren is er voor alle middelbare school leerlingen, die Studiebegeleiding Nijmegen nog niet kennen, in de maand november de mogelijkheid om een week lang kosteloos begeleid te worden door de professionals van Studiebegeleiding Nijmegen, op de locatie in Lent. Een gratis week studiebegeleiding houdt in, dat de leerling een weekplanning ontvangt, dat alle leerwerk overhoord wordt en dat orthopedagogen een analyse maken van de persoonlijke studievaardigheden. Na afloop van deze week ontvangen de ouders een orthopedagogisch observatierapport met gratis tips en adviezen. Hiermee hoopt Studiebegeleiding Nijmegen in de eerste plaats leerlingen een succeservaring te laten opdoen op school.
Aanmelden kan via: www.studiebegeleidingnijmegen.nl/25jaar.

Studiebegeleiding Nijmegen, Keizer Karelplein 11, telefoon 024 3448728.

Jansen Totaal Wonen trakteert op pannenkoeken van Boerderij De Lande

HUISSEN - Speciaal voor alle 'kleine toekomstige' klanten, trakteert Jansen Totaal Wonen op gratis pannenkoekenvouchers.

Ontvang tijdens de herfstvakantie van maandag 15 - zondag 21 oktober een pannenkoekenvoucher bij jouw aankoop. Deze voucher kun je verzilveren bij Boerderij De Lande. "Tijdens de herfstvakantie zijn wij elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Dat wordt eerst even onze nieuwe najaarscollecties bekijken op de verschillende afdelingen en daarna lekker pannenkoeken eten bij onze buren. Wij zien je graag in onze showroom!"

Jansen Totaal Wonen, Karstraat 95, Huissen (www.jansentotaalwonen.nl).

Concert Cantilene met Vocaal Ensemble Cantorum

HAALDEREN - Op zondagmiddag 21 oktober houdt Gemengde Zangvereniging Cantilene uit Haalderen haar jaarconcert. En niet alleen Cantilene zal optreden.

Het intermezzo tijdens dit concert wordt verzorgd door Vocaal Ensemble Cantorum. Dit koor is samengesteld uit 16 zangers die in de diverse koren binnen de RK Parochie H. Maria Magdalena zingen en staat onder leiding van Diederik Elings. Het koor zingt vooral a capella koormuziek die hoofdzakelijk in de Katholieke Liturgie wordt gezongen. Daarnaast zingt het ook klassieke stukken en muziek uit de Anglicaanse Kerk.

Het concert wordt gehouden in de RK Kerk, Van der Mondeweg in Haalderen en begint om 15.00 uur, de kerk is geopend vanaf 14.30 uur. De entree is gratis, al wordt er na afloop een open-schaal collecte gehouden.

Hoera deze knappe kanjer
heeft zijn B diploma
Gefeliciteerd en dikke kus
Opa en Oma blub....

Foto: Bas Pere

Hieperdepiep Hoera!Sophie heeft zwemdiploma A

Gefeliciteerd lieverd! Toppie gedaan!

Kus van je zus DaniquePapa en Mama

Hiep hiep hoeraaaaa
Op 12 oktober is Johan 60 jaar geworden!
Van harte gefeliciteerd!
Xxx van ons allemaal
En pootjes van alle hondjes

Deze knapperd is leerling mediator

Knap gedaan Thijs

Gefeliciteerd van opa Boef en oma Astrid

En ook diploma B is binnen!
Caroline, van harte gefeliciteerd.
Goed gedaan hoor. En nu al weer bezig voor C.
Groetjes van Berry, José en Mark

Kiano en Milo, worden op 21 en 31 oktober 8 en 6 jaar.

Proficiat en dikke kus Opa en Oma.

Lieve Tessa,
Sweet Sixteen op 16 oktober.
En ook je brommer rijbewijs.
Succes, we duimen voor je!
Liefs Papa, Mama, Denny en Fenna.

Lieve Jesse,
Van harte gefeliciteerd met je 3e verjaardag!
Dikke kus van papa, mama, Mark en Robert

Hartelijk gefeliciteerd met jouw 11de verjaardag op vrijdag 19 oktober. Hele leuke en gezellige dag toegewenst van opa Ard en oma Luus

Gefeliciteerd
Samen 120 jaar
Ingrid & Hietel

Kwekerij W.A.J. Gerritsen: voor buxusvervangers en kleurrijke violen

HUISSEN – Veel buxushagen zijn dit jaar aangetast door de rups van de buxusmot. Tijd dus om de ontsierende bruin geworden hagen te vervangen door nieuw fris groen! Ook in het najaar vindt u bij kwekerij W.A.J. Gerritsen veel kleur en een ruim assortiment vaste planten.

Japanse hulssoorten lijken veel op de buxus. 'Deze dragen de naam Ilex en bieden we in een grove en een fijne variant', legt eigenaar Wilbert uit. 'Keuze in bladkleuren zien we bij de euonymus, ook wel 'kardinaalsmuts' genoemd. Deze zijn er met groen maar ook met geel- of witachtig blad. Daarnaast wordt er ook vaak gekozen voor een taxushaag als vervanger voor de buxus', vertelt hij. De keuze in groene vaste planten is er groot, maar zodra je de kas binnenstapt bij Gerritsen stap je in een kas vol kleuren! Anita: 'Ja want er zijn natuurlijk ook weer volop winterviolen, hangviolen en bosviolen in ruim honderd vrolijke kleuren!' Daar fleurt uw tuin of balkon enorm van op, nu de natuur steeds kaler wordt. Neemt u gerust uw eigen potten mee naar Gerritsen en zoek daar uit wat u er graag in wilt hebben. Naast de kosten van de materialen vraagt Gerritsen slechts één euro voor het opmaken van uw bloempot of -bak, zodat u deze kant-en-klaar thuis kunt plaatsen.

Kwekerij W.A.J. Gerritsen is tot eind maart zes dagen per week geopend van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. Daarna begint dan weer het perkgoedseizoen en worden de openingstijden verruimd. U bent van harte welkom aan de Polseweg 23 in Huissen. www.kwekerijgerritsen.nl (ook op Facebook).

Kuddebeheer Gelderse Poort

Galloway-rund in de ruigte. (Fokko Erhart) Fokko Erhart

OOIJ - De kuddes Koniks en Galloways van FREE Nature zijn al 25 jaar aanwezig in de Gelderse Poort. Daarvoor worden ze ingehuurd door Staatsbosbeheer. De jaarrond-begrazing draagt bij aan de natuurdoelen in deze aaneengesloten riviernatuur. In de Gelderse Poort worden de aantallen afgestemd op de vegetatie.

De dieren leven hier in zo natuurlijk mogelijke kuddes van mannelijk en vrouwelijke dieren. Door de natuurlijke aanwas is de groep nu te groot en moeten er dieren uitgehaald worden. Niet alle dieren kunnen worden herplaatst, jaarlijks gaat een deel van deze dieren naar de slager. Dit streekproduct wordt verkocht als wildernisvlees.

Op zaterdag 3 november organiseert Free Nature een versvleesverkoopdag met excursies naar het leefgebied van de grote grazers. De excursies kosten een euro en starten om 11:00 en 13:00 uur en duren ongeveer een uur. Na afloop ontvangt de deelnemer een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via: www.wildernisvlees.nl/gelderse-poort.

`'Heeft u belangstelling voor wildernisvlees? Dan kunt u dit tot uiterlijk dinsdag 25 oktober bestellen via de bovenstaande website. Op zaterdag 3 november tussen 10:00 en 14:00 uur kunt u uw pakket ophalen bij de werkschuur van Staatsbosbeheer (Ooijse bandijk 36b, 6576 JE Ooij).

Iedereen welkom bij 'Horse Magic for Kids'

DRIEL - Initiatiefneemster Susan de Klein wil middels Horse Magic for Kids iedereen kennis laten maken met de magische krachten van paarden.


Susan de Klein, zelf al jaren Grand Prix amazone, heeft onlangs te horen gekregen dat ze ongeneeslijk ziek is verklaard vanwege galblaaskanker. Het zit niet in haar aard om bij de pakken neer te gaan zitten en bedacht zich geen moment om de mensen kennis te laten maken met de magische krachten van paarden.

Samen met vele vrijwilligers en sponsoren is er op zondag 28 oktober een bijzondere dag georganiseerd met de titel 'Horse Magic for Kids'. Susan ondervind tijdens haar ziekte bijzonder veel steun aan haar paarden Déja Vu en Santo. Het is dan ook haar wens om deze bijzondere ervaring met zoveel mogelijk chronisch zieken maar ook 'gezonde' kinderen en hun ouders te delen.

Tijdens deze bijzondere dag zullen er diverse shows met zowel paarden als pony's te bewonderen zijn. Tevens worden er leuke activiteiten georganiseerd zoals paard of pony rijden, het versieren van hoefijzers, schminken, poetsen en knuffelen van de paarden, springkussens en een grote loterij waarmee leuke en aanzienlijke prijzen te winnen zijn.

Ook zullen er leuke presentjes worden uitgedeeld aan de kinderen. Iedereen is deze dag welkom bij Stal De Drielse Vrijheid, Honingveldsestraat 6a te Driel. Entree bedraagt 2,50 euro per persoon. en het programma begint om 13:30 uur en zal rond 17:30 uur eindigen. Alle opbrengsten van deze dag komen geheel ten goede van de KWF kankerbestrijding. Susan de Klein: "Ik hoop dat dit een supergeslaagde leuke dag gaat worden."

Volgens kenners de leukste drive in de regio Bridge-drive voor Roemenië

HETEREN - Ook dit jaar organiseert de stichting Barátok Románia uit Heteren een benefietbridgedrive. De opbrengst zal worden besteed aan de opvang van Roma-kinderen in de gemeente Hodod. Na schooltijd krijgen zij een warme maaltijd en extra lessen.

De bridge-drive is zaterdag 10 november in zalencentrum De Bongerd aan de Flessestraat 54 in Heteren. Aanmelden kan vóór 4 november uitsluitend bij Jan te Kloeze (jantekloeze@gmail.com; Elzenpas 2, 6666 HE Heteren). De aanmelding graag met vermelding van speelsterkte en NBB-lidmaatschapsnummer (indien van toepassing.

Inschrijving kost 25 euro per paar, te voldoen door dit bedrag over te maken naar NL64 INGB 0006 8798 54, t.n.v. Stichting Barátok Románia. Niet-NBB-leden betalen 0,50 euro extra. De aanmelding is definitief nadat het inschrijfgeld is ontvangen.

De aanvang van de drive is 13.30 uur; prijsuitreiking circa 17.15 uur. Er zijn mooie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door lokale sponsors. Het hoogst haalbare is de wisselbeker. Na afloop zorgt de stichting Barátok Románia voor een Roemeens hapje en een rondje Pálinka. Sponsor van de bridgedrive is B.C. 3 Sans-Atout uit Herveld.