GN Berg en Dal Heumen Mook

27 april 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 27 april 2016


1 / 32

Binnenkort stroomt 40.000 liter kwelwater per uur door Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Het gespecialiseerde grondboring - en grondbemalingsbedrijf Jansen uit Rijkevoort is in opdracht van de gemeente Berg en Dal aan het boren naast de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek. Op de plek waar De Groesbeek ontspringt.

Afgelopen week is er een speciaal plateau aangelegd om het boeren op het drassige stuk weide met vijver mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder van het bedrijf wordt er geboord op een diepte van 31 tot 41 meter. "Eerst moeten we door de kleilaag die 24 meter diep zit doorheen boren om bij het kwelwater te komen." Na het boren moet er volgens de zegsman zo'n 40.000 liter kwelwater per uur naar boven komen die door heel Groesbeek heen zal lopen tot aan de Duitse grens toe. Onlangs heeft het bedrijf ook geboord op het marktterrein om de Spoorbeek van het nodige water te voorzien. Overigens de 40.000 liter kwelwater per uur kan door het bedrijf gereduceerd worden. Dinsdagavond moet de klus geklaard zijn en dan heeft - als het goed is - binnenkort De Groesbeek en De Spoorbeek water in overvloed.

Wilde vogels ringen voor ouders en kinderen op De Wylerberg

Foto: Harm Jan van Dijk

WYLERBERG - Op zondagochtend 15 mei en zondagochtend 22 mei is er in het kader van de Nationale Vogelweek een gratis vogelringexcursie op De Wylerberg. Dit is een geweldige ervaring voor ouders en kinderen.

Tijdens deze vogelringexcursie neem je een kijkje bij het vogelonderzoek van Frank Majoor van Sovon Vogelonderzoek. Hij ringt op 15 en 22 mei van 7.00 tot 11.00 uur wilde vogels met zijn collega Ruud Foppen. Bezoekers kunnen zelf kiezen welke tijd ze tussen 7.00 en 11.00 uur komen kijken, wel is de vangst in de ochtenduren vaak het rijkst, dus hoe eerder bezoekers komen komen, hoe meer vogels ze zullen zien zien.

Vogels die geringd zullen worden zijn onder andere spechten, mezen, lijsters, zwartkop, tuinfluiter, tjiftjaf, vink, winterkoning en roodborst. Kinderen staan vaak perplex hoe dichtbij ze de vogels zien en vinden het een indrukwekkende ervaring. Meedoen is gratis, opgeven is wel verplicht via www.vogelweek.nl.

P.C. Montferland bezoekt P.V. Beek

BEEK - Op zondag 17 april werd in Beek het toernooi met Petanque Club Montferland gespeeld. Er waren acht teams uit Zeddam en omstreken gekomen om hun krachten te meten met acht Beekse teams.

De eerste twee speelronden werden de meeste wedstrijden gewonnen door Beek, de laatste speelronde was duidelijk voor PC Montferland. Het beste Beekse team bestond uit Henk Gunsind, Wil Gunsing en Emmie van Heumen. Het beste Montferlandse team bestond uit Leo Okhuijsen, Fien Okhuijsen en Tonnie Berendsen.

2e prijs: Rob Greve, Mayke van Vliet, Kees Rijk. En Gerrie Weijers, Riet Weijers en Willy Blok.

3e prijs: Albert Janssen, Marijke Janssen en Wim Derksen. En Thomas Glittenberg, Sandra Glittenberg en Sabine Diks.

Gratis boeken lenen in heel 't land!

GROESBEEK - Sinds 1 januari van dit jaar is het voor leden van de Bibliotheek Groesbeek mogelijk om in alle openbare bibliotheken van Nederland gratis boeken en materialen te lenen. Handig voor diegenen die elders in Nederland werken, studeren of op vakantie zijn. Het landelijk gastlenen is er voor leden met een jeugdpasje of een Alles-in-één-abonnement.

Gastlenen werkt heel eenvoudig. Leden die willen gastlenen kunnen zich met hun geldige ledenpas en identiteitsbewijs melden bij de bibliotheek van hun keuze. Afhankelijk van de bibliotheek wordt de eigen lenerspas geactiveerd of krijgt men een extra pas.
Daarna kan men direct materialen lenen. De voorwaarden (uitleentermijn, aantal te lenen materialen, leengelden, et cetera) zijn verschillend per bibliotheek. Geleende materialen levert u weer in bij de gastbibliotheek.

Meer informatie over gastlenen en de voorwaarden zijn te vinden op www.bibliotheekgroesbeek.nl.

Gemeente: tienduizend euro voor Promotie Wijndorp Groesbeek

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en dal heeft besloten 10.000,-- bij te dragen voor Promotie Wijndorp Groesbeek. Volgens het college zijn de wijngaarden kenmerkend voor de gemeente Berg en Dal. Met het thema 'Groesbeek Wijndorp' wordt volgens het college een specifieke doelgroep benaderd die zich interesseren voor een bezoek en verblijf in Groesbeek.

RBT KAN (het regionaal bureau voor toerisme Knooppunt Arnhem Nijmegen) heeft het college een voorstel gedaan voor promotie op landelijk niveau waarmee via radio (landelijk en regionaal) en online media veel aandacht besteed zal worden voor de specifieke doelgroepen. De kosten voor deze promotiecampagne zijn 10.000,--. Het college heeft eenmalig dit bedrag toegezegd terwijl zij vorig jaar hadden besloten geen subsidie meer ten behoeve van de wijnfeesten beschikbaar zouden stellen. Wethouder Fleuren liet weten dat dit bedrag niet bestemd is voor de wijnfeesten maar voor de landelijke en regionale bekendheid hiervan door RBT KAN.

Leerlingen Biezenkampschool Beek trokken er op uit met Koningsspelen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – De leerlingen van basisschool De Biezenkamp uit Beek hadden voor de Koningsspelen diverse locaties voor de leerlingen ingepland.

Na het Koningsontbijt ging een gedeelte naar de sportvelden van BVC, de manege van Ebbers, de -eu de boules- en tennisbanen en het Wylerbergmeer. Van groot tot klein werd er sportief gestreden met als afsluiting een partijtje voetbal tussen leerlingen en leerkrachten.

Buurtsoepie Beek

BEEK - Wekelijks is in de Buurtkamer van het Kulturhus Beek de gelegenheid om eens andere mensen uit Beek (en aangrenzende dorpen in Berg en Dal) te ontmoeten en gezellig samen te eten voor een zéér schappelijke prijs.

"We streven ernaar om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten, en in ieder geval van verse groenten. Het menu is meestal afwisselend een lunch met voedzame soep en brood de ene week, en een eenvoudige warme maaltijd de daaropvolgende week.

Spreekt dit je aan? Kom dan eens langs op woensdag; de Buurtkamer is open van 10.00 tot 15.30 uur. Het eten wordt om 12.30 uur opgediend, en er is plaats voor maximaal twintig eters. Voor groepen van vier of meer mensen geldt: graag even van te voren contact hierover opnemen!"

Kosten: 3 euro voor de maaltijd; voor koffie of thee met koek is elke vrijwillige bijdrage welkom.
Menu woensdag 4 mei: linzen-groentesoep.
Menu woensdag 11 mei: macaroni met groentengerecht.enu woensdag 18 mei: asperge-champignonsoep

Menu woensdag 25 mei: nasi goreng

Vragen/contact: stuur een mailtje naar r_soree@online.nl (Dolf Sorée), 06 49205098.

Internetcafé in bieb Groesbeek

GROESBEEK - Op dinsdag 3 mei van 10.00 – 12.00 uur is er weer een Internetcafé in de Bibliotheek van Groesbeek. Het is een plek om hulp te krijgen bij het werken met iPad, tablet of laptop en bij het werken met Social Media.

Internetcafé Groesbeek is een initiatief van Bibliotheek Groesbeek en KBO Groesbeek/De Horst en vindt plaats op iedere eerste dinsdag van de maand. Het Internetcafé is bedoeld voor iedereen die iets meer wil weten van computers in de breedste zin van het woord. U kunt er met al uw vragen terecht en er zelf ook werken onder het genot van een kopje koffie/thee. De inloop is vrij, u bent van harte welkom.

Activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal

Maandag 9 mei 2016 Mantelzorgloop, 13.30-15.30uur, Groesbeek

Lekker wandelen door het bos met een groepje mantelzorgers. Nieuwe mensen ontmoeten, even wat ontspanning, een beetje zorg voor uzelf. We beginnen en eindigen met een kopje koffie. Vertrek

vanaf voorzieningenhart 'Op de Heuvel, Ericastraat 39, Groesbeek. Aanmelden is niet nodig.

Woensdag 11 mei 2016 wandeling met kopje koffie in Millingen aan de Rijn

Op woensdag 11 mei maken we een wandeling. We beginnen en eindigen met een kopje koffie. Vertrek vanaf Den Ienloop, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het noodzakelijk dat u zich aanmeldt. Dit kan tot uiterlijk 9 mei bij Iraida Peeters, telefoon 0481 432262 of Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00 uur.

Mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Donderdag 26 mei 2016 Mantelzorglunch, ’t Trefpunt, het restaurant/de ontmoetingsruimte van wooncentrum de Meent, De Meent 2, Groesbeek

Er even tussen uit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Het duurt van 12.00-±13.00uur. Hier zijn geen kosten aan verbonden, wel is het nodig om u op te geven. Indien u interesse heeft kunt u contact met ons opnemen tot uiterlijk dinsdag 19 april 2016 per telefoon: 06 13859106 of per mail: info@mantelzorgbergendal.nl.

Germania kan naamswijziging Groesbeek maar niet verkroppen

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL - De Groesbeekse voetbalvereniging Germania kan de naamswijziging van Groesbeek in 'Berg en Dal' maar niet verkroppen. Sinds kort hangt er boven de ingang van het clubgebouw een kombord van het voormalige kerkdorp 'Berg en Dal m et als onderschrift 'Gemeente Groesbeek'.

Overigens de naam van de gemeente Groesbeek verandert in gemeente Berg en Dal, maar het postadres blijft hetzelfde alsmede de kerkdorp namen van Groesbeek, De Horst en Breedeweg . Alleen als men geboren wordt dan wordt men geboren in Berg en Dal, bij het sluiten van een huwelijk wordt het huwelijk vertrokken in de gemeente Berg en Dal en als men overlijdt is dat ook in Berg en Dal. Voor de rest blijft alles hetzelfde. Overigens als 300 inwoners van de gemeente Groesbeek meer waren gaan stemmen was het gewoon Groesbeek gebleven. maar dat is nu te laat. In feite kunnen ze de hand in eigen boezem steken...

Giro d' Italia in Paesi Bassi: De doorkomst in Berg en Dal!

BERG EN DAL - Voor alle liefhebbers van het wielrennen en Italië worden op de dag van de doorkomst van de Giro een aantal leuke activiteiten georganiseerd om de doorkomst van 'cyclisti di Giro' te vieren. Voor de kinderen een zandbak, een luchtkasteel en in de vroege middag kindertelevisie op een groot scherm!

's Middags is op het grote scherm (4x2,4m!) de volledige uitzending van de etappe te zien.

Er is ijs van de ijsmaker "Wijs, ambachtelijk IJs & Wafels", er is pizza uit een hout-gestookte oven en voor de nog grotere honger zal ook een frietkraam paraat staan.

Mercato: Strada Culinario

Geniet van de dubbele doorkomst van de Giro d' Italia op de Mercato op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal!
Verschillende restaurants en retailers bieden te eten, te drinken en fiets- en Italië gerelateerde producten in een gezellige 'roze' sfeer. Bezoekers kunnen de Giro-karavaan eerst voorbij zien komen richting het korte uitstapje in Duitsland en vervolgens zien wie de punt voor de Bergtrui pakt op de Van Randwijckweg: De Muur van Berg en Dal.

Voor de evenementen geldt: wees op tijd iom veband met de bereikbaarheid!

Dauw- en schemertochten in de Ooijpolder Fietsexcursies naar de reeën in het rivierengebied bij Nijmegen

Fotograaf Dick Pasman

Fotograaf Dick Pasman

REGIO - Reeënliefhebbers opgelet! Op drie donderdagen in mei, juni en juli organiseert het Natuurmuseum Nijmegen fietsexcursies in de Ooijpolder. De excursies van 5 mei en 7 juli zijn in de vroege ochtend. De excursie op 2 juni vindt plaats in de avond.

Op donderdag 5 mei en 7 juli fietsen we bij het krieken van de dag de Ooijpolder in. We gaan op zoek naar prenten, wissels, uitwerpselen en andere sporen. Rond 10.00 uur komen we aan bij ‘t Roosje van Ooy, waar een heerlijk ontbijt voor ons klaar staat. De fietstocht start om 07.00 uur bij het Natuurmuseum Nijmegen en duurt ongeveer 3 uur. Het Natuurmuseum is vanaf 06.45 uur geopend. Kosten (inclusief ontbijt): € 15,00 voor volwassenen en € 12,00 voor kinderen (vanaf 12 t/m 15 jaar). Vrienden van Natuurmuseum Nijmegen | De Bastei betalen € 12,00.

Op donderdag 2 juni start de fietstocht om 19.00 uur bij het Natuurmuseum Nijmegen en duurt ongeveer 3 uur. Het Natuurmuseum is vanaf 18.30 uur geopend. Kosten: € 5,00 voor volwassenen en € 3,50 voor kinderen (12 t/m 15 jaar). Vrienden van Natuurmuseum Nijmegen| De Bastei betalen € 3,50.

Voor de excursies is reserveren verplicht. Deelname vanaf 12 jaar. Voor alle excursies geldt: graag iets van tevoren aanwezig zijn. Neem je fiets mee! Meld je aan en koop je kaartje via onze website: natuurmuseum.nl/fietsexcursies of via 024-3297070.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl ven www.roosjevanooy.nl.

Jubllerend Pion-team verliest van Philidor Leiden

De PION 1-spelers van het eerste uur. Van links naar rechts: Jo de Valk, Wim Molenkamp, Anton Grutters, Leo Wijnhoven, Theo Wijnhoven.

GROESBEEK - De laatste ronde in klasse 2C van de landelijke schaakcompetitie betekende voor PION 1 tevens de afsluiting van het vijftigste seizoen voor het team. Een bijzonder jubileum, want vijf van de spelers van het eerste uur zijn nog steeds lid van de schaakclub en twee van hen spelen nog in het eerste. Teamleider Theo Wijnhoven heeft in die 50 jaar zelfs niet één keer een wedstrijd gemist.

De bezoekende club Philidor Leiden had weinig boodschap aan het bijzondere karakter van de wedstrijd en versloeg de Groesbekers afgemeten met 5-3. PION speelde zes remises en verloor twee partijen. Het verlies kon de feestelijke stemming echter niet bederven, want voor beide clubs stond er niets meer op het spel.

PION speelde met drie invallers, een record, dat echter geen negatieve invloed had op de uitslag van de wedstrijd, want zij speeldne alle drie remise. Bij Ton Thijssen had er zelfs meer in gezeten, maar met een paar minder nauwkeurige zetten in de tijdnoodfase gaf Ton de winst weg. Theo Wijnhoven en Wopke Veenstra verloren beiden redelijk kansloos, de overige spelers remiseerden. Van hen had Luuk de Ruiter de meeste reden om zuur te kijken, want hij had met een pion meer net niet de remisemarge weten te overschrijden.

Na de wedstrijd kwamen de clubleden bijeen voor een diner, om zowel het jubileum te vieren als het feit dat PION voorlopig nog niet van het landelijke schaaktoneel verdwijnt.

Gemeente informeert over pand Koningin Julianalaan Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ - De gemeente Berg en Dal heeft middels een brief de bewoners van de Emmastraat en Koningin Julianalaan uit Ooij geïnformeerd over het bedrijfspand aan de Koningin Julianalaan 92 in Ooij. Voor veel mensen is het een doorn in het oog en vragen zich af of het betreffende gebouw wel veilig is voor de omgeving.

Uit onderzoek van een bouwinspecteur van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) blijkt dat het gebouw geen gevaar oplevert voor de omgeving. Ondanks dat het gebouw verwaarloosd is, voldoet het technisch gezien aan de wettelijke eisen. De gemeente is het met de inwoners van Ooij eens dat het pand ontsiert en heeft bij de eigenaar al eerder aangegeven dat de gemeente mee wil werken als het pand gesloopt wordt om er een paar woningen te bouwen.

Inmiddels heeft de eigenaar een schetsplan ingediend om er een klein appartementencomplex te bouwen. Dat plan wordt momenteel onderzocht of het haalbaar is. Dat onderzoek is naar verwachting in juni klaar. De gemeente is in overleg met de eigenaar om tot een oplossing te komen.

Alle talenten welkom op Dorpsplein tijdens Koningsdag in Groesbeek

Foto: GOV

GROESBEEK - Koningsdag woensdag 27 april wordt ook dit jaar in het centrum van Groesbeek niet vergeten, het wordt zelfs uitbundig gevierd. De jaarlijkse kindervrijmarkt zal weer worden gehouden op het Dorpsplein voor het gemeentehuis. De Groesbeekse Ondernemers Vereniging (GOV) gaat dit jaar nauw samenwerken met MMmagic Entertainment een bedrijf dat gericht is op kinderentertainment."

Met dit mooie oranje evenement maken de kinderen en hun ouders en overige belangstellenden kennis met de diverse diensten van dit jonge bedrijf aldus Marc Luijben.' Alle kinderen uit Groesbeek en omgeving zijn welkom om hun spulletjes te verkopen om hun spaarpot te spekken, maar zij mogen ook het publiek laten verbazen met knappe kunsten bijvoorbeeld muzikale talenten en met Living Statue. Alle talenten zijn van harte welkom. Op het Dorpsplein zal op die dag gezellige muziek klinken en staat er een springkasteel zijn er goochelacts en worden er ballon figuren gemaakt. Maar de jeugd kan zich daarnaast ook laten schminken, grote zeepbellen maken en genieten van suikerspinnen. Diverse winkels en horecabedrijven zullen op die dag ook geopend zijn. Kinderen die op de kindervrijmarkt willen staan kunnen een plekje uitzoeken onder het toeziend oog van de organisatie, de deelname en toegang is geheel gratis. Wel dienen handelaren en aanbieders van partijen zich vooraf ter melden bij konigsdag@mm-magic.nl

Berg en Dal partner van Liberation Route Europe

BERG EN DAL - De organisatie van de Liberation Route Europe heeft bij het gemeentebestuur in november 2015 een aanvraag voor subsidie ingediend. De gemeente Berg en Dal maakt deel uit van de Liberation Route Europe.

Sinds 2008 liggen er negen luisterkeien in de gemeente. Het college is van mening dat de Liberation Route Europe in de gemeente Berg en Dal voor een groot deel bijdraagt aan de 'herdenkings- en herinneringstoerisme' en biedt een manier om het cultureel erfgoed toegankelijk en bekend te maken aan een breed publiek. Daarnaast streeft de Stichting naar samenwerking met musea en culturele organisaties zodat de luisterplekken kunnen worden door ontwikkeld en daarnaast andere producten te kunnen ontwikkelen die gekoppeld worden aan deze route. De stichting heeft gevraagd om een symbolische bijdrage van 500,-- om te benadrukken dat het gemeenschappelijk karakter van de Liberation Route centraal staat. Het college heeft positief op de aanvraag gereageerd en stelt voor de jaren 2016 , 2017 en 2018 500,-- beschikbaar en wordt daarmee partner van Liberation Route Europe.

Fiets4Daagse terug

REGIO - Van 25 tot en met 28 augustus vindt na jaren weg geweest te zijn weer de Fiets4daagse in de regio Nijmegen plaats. In 2008 werd dit fietsevenement voor de laatste maal georganiseerd.

Op de derde dag 27 augustus 2016 komt de route voor een groot deel door de gemeente Berg en dal. Nieuw ten opzichte van voorgaande jaren is dat er nu 'Superstops 'in de route zijn opgenomen, het betreft interessante rustplekken met een activiteit. In de gemeente Berg en Dal zijn dit Museum Orientalis, De Thornsche Molen en een nog nader te bepalen wijngaard. Omdat het evenement nieuw leven wordt ingeblazen zijn er momenteel nog weinig sponsoren. De organisatie heeft om die reden de doorkomst gemeenten – waaronder ook Berg en Dal - om een bijdrage gevraagd. De organisatie bood daarbij twee pakketten aan te weten een A- en B-pakket. Het A pakket kost 1.500,-- een halve pagina in de flyer/bidbook en 2.500,-- voor een hele pagina. Deze flyer gaat uiteindelijk ook naar alle deelnemer(ster)s. Omdat fietsen een belangrijk bezoek en reismotief aan de gemeente Berg en Dal is heeft het college besloten een eenmalige subsidie te verlenen van 1.500,--.

Tentoonstellingen Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

wandelmars Groesbeek

GROESBEEK - Tentoonstellingen Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Nog te zien tot en met 31 mei: De Polen. Bevrijders in Ballingschap. ( foto:Polen voorstelling)
Ze vochten voor de bevrijding van Nederland en hun wapenspreuk was 'Voor uw en onze vrijheid'. Maar aan het einde van de oorlog werd Polen niet bevrijd: een meeslepende geschiedenis van bezetting, ballingschap, strijd, diepe teleurstelling en de opbouw van een nieuw leven ver van huis. Afkomstig uit Nederlandse en Poolse musea zijn o.a. een Enigma-machine en de uniformen van de generaals Sosabowski en Maczek. Indrukwekkende foto's worden afgewisseld met verrassende persoonlijke verhalen over bijv. de beer Wojtek, de mascotte van een van de Poolse eenheden.

poster
Polen tentoonstelling

6 juni tot en me 31 augustus: Routes of Liberation. European legacies of the Second World War. ( foto: Poster)

Deze reizende tentoonstelling laat de opmars van de geallieerden zien in Europa gedurende de laatste twee oorlogsjaren. De expositie toont de verrassende en verschillende invalshoeken van de bevrijding vanuit de betrokken Europese landen. Dit indrukwekkende verhaal verbeeldt d.m.v. persoonlijke verhalen, films, foto's en moderne vormgeving één van de belangrijkste episodes van de 20e eeuw. De bezoeker ervaart tegelijkertijd het belang van de hedendaagse vrijheid.

14 juli tot en me 30 oktober: Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in Oorlog en Vrijheid. (foto: wandelmars)

2016 is het jaar van de 100ste Vierdaagse. Wandelen in vrijheid, het is niet altijd zo vanzelfsprekend geweest als nu! De Vierdaagse maakte roerige tijden door tijdens de spanningen van de jaren '30 en '40: marcherende Hitlerjugend, mobilisatie, bezetting, verzets-wandeltochten, beschuldigingen van collaboratie en uiteindelijk wandelen op de puinhopen direct na de oorlog. Met kapotte schoenen, maar weer vrij. Ontdek het allemaal en meer in deze tijdelijke openluchtexpositie bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

Vier de bevrijding in het Bevrijdingsmuseum!

GROESBEEK - Vier dit jaar op 5 mei (Hemelvaartsdag) de bevrijding in het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek.

De hele maand mei worden er verschillende activiteiten georganiseerd, maar op Nationale Bevrijdingsdag is er van 10.00-16.30 uur een feestelijk programma in en rondom het museum met muziek van onder andere Bubbles & Boa's, Politiekapel Gelderland-Zuid en Band of Four Brothers. Daarnaast is er een doorlopende demonstratie van zend- en ontvangstapparatuur uit de oorlogstijd, film, tweedehands boekenverkoop, opa's en oma's vertellen en open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling 'De Polen'.

Rond 12.00 uur wordt de aankomst van de 'Freedom Ride' verwacht over de Liberation Route op het terrein van het museum. Het peloton met 500 fietsers met daarin de kopstukken van de gecombineerde schaats- en wielerploeg van Team LottoNL-Jumbo en diverse andere bekende Nederlanders stopt bij het Bevrijdingsmuseum voor een ravitaillering en een officiële ceremonie.

Entree: €3,- per persoon (incl. museum, festiviteiten en parkeren). Museumkaart geldig.

Kijk voor meer informatie op onze website: www.bevrijdingsmuseum.nl.

Open ochtend Sint-Laurentius

KEKERDOM - De Sint-Laurentius in Kekerom heeft het afgelopen jaar al een aantal open ochtenden en een inschrijfochtend georganiseerd. In de komende periode staan er nog twee open ochtenden op het programma, namelijk op 11 mei en op 23 juni.

U bent dan (samen met uw kind) van harte welkom op de Sint-Laurentius om een kijkje te komen nemen. U kunt dan zien op welke manier kinderen op de Sint=Laurentius de ruimte krijgen om te groeien en te bloeien, ook kunt u de speerpunten van de school (zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en samenwerken) terugzien naast het werken met Jeelo-projecten. Bent u ook nieuwsgierig naar wat de Sint-Laurentius te bieden heeft? Kom dan gerust sfeer proeven op 11 mei of 23 juni van 09.00 tot 11.30 uur. Uiteraard bent u ook altijd welkom om op een ander moment een afspraak te maken via +31 481 431 643 of directie@laurentiusschool.com.

Giroesbeek van start

GROESBEEK - Donderdagmorgen 28 april gaan we van start. De Giroesbeek. Na een half jaartje van voorbereidingen vertrekken de drie fietsers, Henk Horstink, Tim Davits en Wim Houben, vergezeld door Henk Godschalk in de camper voor hun tiendaagse tocht die hen van de Corso Bolzano in Turijn naar het Marktplein in Groesbeek zal brengen.

Ondersteuning vanuit Groesbeek gebeurt door Lucie Godschalk en Piet Visser, die beiden de laatste dagen aan zullen sluiten bij de tocht. Wat is het doel van deze tocht?

Zoals al vernoemd in dit artikel, samen tien dagen genieten van tien dagen fietsen. Op de tweede plaats willen we onderweg reclame maken voor de mooie gemeente Berg en Dal. We willen in Turijn een pakket met streekproducten aanbieden aan de burgemeester.

Op de derde plaats willen we met deze tocht geld ophalen voor het buurtwerk in Berg en Dal. Daarvoor hebben we via onze facebookpagina een crowdfundingactie opgezet. Al het opgehaalde geld gaat naar het buurtwerk van welzijnswerk Berg en Dal. Als je doneert voor 1 mei kun je een overnachting voor twee personen winnen in het Zevenheuvelenhotel op 7 mei. Doneren kan via facebook.

Je kan ook nog een waardebon van 100 euro winnen van Bikelife Sjef van Bergen. Raad je het totaal aantal kilometers dat Henk, Tim en Wim, van Turijn naar Groesbeek fietsen. Oplossingen voor 6 mei naar info@sjefvanbergen.nl.

Voor meer info, zie facebook, bel of mail: Wim Houben 06 53290268, lehome@kpnmail.nl.

Tweede damesvoetbalteam De Treffers in de steigers

GROESBEEK - Het tweede damesvoetbalteam van De Treffers is zo goed als klaar voor het nieuwe seizoen. Het afgelopen seizoen voetbalde het team nog als een soort proefjaar in een samenwerking tussen SV Milsbeek en De Treffers.

De animo om bij dit team te kunnen spelen in combinatie met de accommodatie van De Treffers en de ontwikkelingen bij de club, hebben ertoe geleid dat er volgend jaar een volledig eigen tweede damesteam van De Treffers in de competitie zal spelen. Ook de technische staf rondom dit team is zo goed als rond. Als trainers zijn volgend seizoen Rob Hubbers en Theo Gosselink verantwoordelijk voor dit enthousiaste meiden eam. Beide heren beschikken al over de nodige ervaring als damestrainers bij de club. Als begeleider is Grad Derks ook voor volgend seizoen bereid gevonden deze taak op zich te nemen. Daarmee zijn de randvoorwaarden voor een mooi voetbalseizoen ingevuld. Wel kunnen de meiden nog wel wat aanvulling gebruiken bij de spelersgroep. De Treffers is dan ook nog op zoek naar enkele enthousiaste voetbalsters. De competitiewedstrijden worden gespeeld op de zondagochtend binnen de regio Groesbeek – Nijmegen. Meiden die kennis willen maken zijn welkom voor een proeftraining op sportpark Zuid van De Treffers. De trainingen van de dames zijn op dinsdag 20.00 uur en vrijdags om 19.30 uur.

Switch '87 neemt nieuwe beachvelden in gebruik

MILLINGEN - Op woensdag 20 april heeft volleybalvereniging Switch '87 de nieuwe beachvelden op sportpark De Hove in gebruik genomen door een beachclinic van de beachvolleybalschool Aiolos uit Nijmegen.

Toegelicht door beach-eredivisiespeler Gijs van Pruissen gaven een heren- en een damesteam een uitgebreide demonstratie van beachvolleybal, dat toch nog wel wat anders is dan het zaalvolleybal. Vanaf half mei zal er op de beachvelden door de teams van Switch '87 wekelijks worden getraind onder leiding van een beachvolleybaltrainer.

Natuurlijk worden de beachvelden ook ingezet tijdens het 2-daags volleybaltoernooi op 21 en 22 mei: www.stamvolleybal.nl

Ook geïnteresseerd in beachvolleybal, kijk op www.switch87.nl of mail naar volleystam@gmail.com.

735 kinderen genieten van Koninklijke sportdag in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK - Liefst 735 leerlingen van acht scholen die onder het SPOG (Stichting Primair Onderwijs Groesbeek ) vallen hebben vrijdag volop genoten van de tweede editie van de Koningsspelen die op De Treffers velden plaatsvonden. Het initiatief van de Koningsspelen is van Koning Willem Alexander met als doel de kinderen meer te laten bewegen, dat initiatief is door het SPOG omarmd evenals zo'n 5000 scholen in Nederland.

Het SPOG heeft vorig jaar al besloten een sportdag te organiseren met alle acht basisscholen die onder hun stichting vallen in Groesbeek te weten Basisschool Op De Horst, Breedeweg, De Sieppe, 't Vossenhol, Carolus, Adelbrecht Windekind, Op De Heuvel en de Titus Brandsma . Voor dit spectaculair gebeuren waren ook diverse verenigingen uitgenodigd om de jeugd kennis te kunnen laten maken met de verschillende soorten sport. Dat waren De Treffers , handbalvereniging Groesbeeks Glorie, judo vereniging Groesbeek, dance centrum Eline Pro, tennisvereniging Groesbeek, turnvereniging Hazenkamp, korfbalvereniging De Horst, bootcamp Next Level en Martial Arts Bodhi Dharma uit Molenhoek. Tussen de activiteiten, stormbanen en clinics door stond voor iedere leerling nog een echt Koningsontbijt te wachten dat door diverse vrijwilliger(ster)s werd verzorgd. De dag werd succesvol afgesloten met een gezamenlijke dans de 'Hupsakee'.

REGIO - De burgemeesters van de gemeente Gennep (De Koning) en Berg en Dal (Slinkman) hebben in een open brief aan de gemeente Kranenburg aangegeven zich zorgen te maken over het plan van het bedrijf ABOwind voor het plaatsen van windmolens in het Reichswald.

"Wij zijn voor duurzame energie, ook voor windmolens, maar niet op deze locatie. De windmolens zijn gepland op de grens met onze gemeenten, op de stuwwal in het bos. De bouw en aanwezigheid ervan zal effecten hebben op inwoners, maar ook op onze graag geziene gasten van buiten. Toerisme en recreatie is een speerpunt bij onze gemeenten en ook voor de gemeente Kranenburg. Wij zijn trots op ons gebied. Wij verwachten dat dit minder aantrekkingskracht krijgt op bezoekers doordat de windmolens hoog uit torenen boven het bos. Dit beeld, het geluid, de slagschaduw...; wij verwachten dat mensen van buiten in hun vrije tijd liever een rustig gebied opzoeken. De windmolens komen op korte afstand van verschillende dorpen; Ven- Zelderheide, Grafwegen en Breedeweg. Wij kennen voorbeelden in Duitsland waar het leefklimaat verwoest is door de bouw van windmolens. Wij maken ons dus bezorgd over de effecten die de windmolens zullen hebben voor onze bewoners. De windmolens zijn gepland in het oostelijk bosgebied van het Reichswald. Hier leven bijvoorbeeld sperwers en havikken die het veld moeten ruimen. In de omgeving zijn bijzondere natuurgebieden als de Bruuk in Berg en Dal en de Diepen in de gemeente Gennep. Deze worden wellicht ook beïnvloed door de bouw van de windmolens, dat willen wij natuurlijk niet. Kortom; wij hopen dat de gemeente Kranenburg, die bezig is met wijziging van het bestemmingsplan, ook bedenkt dat windmolens op deze locatie niet kunnen. En dat wij verder kunnen bouwen aan een toeristisch aantrekkelijk grensoverschrijdend gebied met mooie natuur, waar inwoners gezond en gelukkig kunnen leven" aldus de burgemeesters van Gennep en Berg en Dal. Op 28 april neemt de gemeenteraad van Kranenburg een besluit over de voortgang van de procedure.

Stichting Historisch Vervoer Millingen krijgt subsidie gemeente

MILLINGEN - De Stichting Historisch Vervoer in Millingen aan de Rijn organiseert dit evenement voor oldtimerliefhebbers, oldtimerbezitters en duizenden bezoekers al voor de 29e maal. Jaarlijks komen liefst 350 deelnemers op dit oldtimer treffen af alsmede duizenden bezoekers uit Nederland, België en Duitsland.

Dit evenement draagt nationaal en internationaal bij aan de promotie van Millingen aan de Rijn. Via exposure in kranten, vakbladen en zo mogelijk televisie wordt hiermee de gemeente Berg en Dal nog meer op de kaart gezet. De toertocht van de oldtimers gaat door alle dorpskernen van de gemeente. Helaas kon het vorig jaar dit evenement niet plaatsvinden vanwege de warmte. Voor de ondernemers van Millingen aan de Rijn is dit een top evenement naast de kermis en carnaval die allen veel omzet in het laatje brengt . De kosten voor de organisatie worden deels gedragen door het inschrijfgeld van de deelnemers en giften van regionale ondernemers alsmede de inzet van zo'n 50 vrijwilligers. De stichting ontvangt de laatste jaren minder sponsorgeld van ondernemers dat vermoedelijk te maken heeft met de economische crisis. Om die reden heeft de stichting het gemeentebestuur van Berg en Dal om een bijdrage gevraagd die gebruikt zal worden voor de communicatie van het evenement. Het college heeft besloten een eenmalige subsidie te verlenen van 1.500,--. Ook denkt het college erover om mogelijkheden te onderzoeken voor professionele ondersteuning van dergelijke evenementen.

Activiteiten voor mantelzorgers

Maandag 2 mei; Koffie met Manon van Kampen, van vraag om hulp, hulpmiddel of opname verpleeghuis tot en met de rekening van het CAK.
Mantelzorgers zijn welkom op maandagmiddag 2 mei om 14.00 uur in De Mallemolen Groesbeek. Mevrouw van Kampen is procesregisseur van het sociaal team van de gemeente en vertelt hoe het proces verloopt als er een vraag komt voor o.a. huishoudelijke hulp, aanpassing in huis, opname in een verpleeghuis en wat krijgt men vergoed, wat moet men zelf betalen en wat doet het CAK. Heeft u vragen of wilt u meer weten dan bent u welkom van 14.00 – tot 15.00 uur, de koffie/thee staat klaar. Wil men vanuit een andere kern van de gemeente daar naartoe en heeft u geen vervoer dan kan men tot uiterlijk 28 april contact opnemen met Iraida Peeters 0481-432262 of Thea de Wijse 0481-431105 elke werkdag tussen 09.00 – en 11.00 uur.
Maandag 9 mei ; 13.30 – tot 15.30 uur Groesbeek Mantelzorgloop; Lekker wandelen in het bos met een groepje mantelzorgers. Nieuwe mensen ontmoeten , even wat ontspanning en een beetje zorg voor u zelf. Er wordt begonnen en geëindigd met een kopje koffie. Vertrek vanaf Voorzieningenhart "Op De Heuvel " Ericastraat 39 in Groesbeek aanmelden is niet nodig.
Woensdag 11 mei wandelen 10.00 – tot 11.30 uur in Millingen; Er wordt begonnen en geëindigd met een kopje koffer vertrek vanaf D'n Ienloop. Men dienst zich wel aan te melden tot uiterlijk 9 mei Bij Iraida Peters en Thea de Wijse.
Donderdag 26 met Mantelzorglunch in De Meent Groesbeek; Van 12.00 – tot 13.00 uur kan men genieten van een lunch met andere mantelzorgers . Men dient zich wel aan te melden tot uiterlijk 19 april bij 06-13859106 of per mail info@mantelzorgbergendal.nl De lunch is gratis.

Waardwonen voert beperkte huurverhoging door

MILLINGEN - Woningcorporatie Waardwonen voert een beperkte huurverhoging van gemiddeld 0,65procent door voor alle sociale huurwoningen. Dit is ruim de helft minder dan de toegestane verhogingen door het Rijk.

Deze verhoging is bepaald in nauw overleg met de Bewonersraad Lingewaard en de Huurdersvereniging Millingen aan de Rijn. De verhoging geldt voor alle woningen met een huurprijs tot 710,68.

De jaarlijkse huurverhoging wordt bepaald op basis van het overheidsbeleid, het (streef) huurbeleid van Waardwonen en het advies van de huurdersorganisaties. Waardwonen en de huurdersorganisaties hechten veel waarde aan de betaalbaarheid van de woningen en hebben daarom een beperkte huurverhoging doorgevoerd. De huurverhoging bij Waardwonen ligt op maximaal 0,85 procent voor de lagere inkomens. Huurders met een inkomen boven de 44.360 euro krijgen een huurverhoging van maximaal 1,85 procent. De huren voor de lagere en middeninkomens mogen vanuit het Rijk maximaal met 2,1 en 2,6 procent verhoogd worden en voor de hogere inkomens is de maximale huurverhoging 4,6 procent.

De huurdersorganisaties hebben zich extra ingezet voor de betaalbaarheid van de woningen. In overleg met hen is de verhoging zo beperkt mogelijk gebleven. Tevens is besloten dat Waardwonen geen huurverhoging doorvoert aan huurders die de van 2014 tot nu een verhoging hebben gekregen vanwege energiebesparende maatregelen. Vanaf 2016 vraagt Waardwonen namelijk voor energiebesparende maatregelen tot label B geen financiële bijdrage meer aan haar huurders. Op deze wijze profiteren alle huurders optimaal van de maatregelen.

Geen prestatieafspraken met bewonerscommissie Heuvelrijk Groesbeek

BERG EN DAL - Het gemeentebestuur van Berg en Dal heeft negatief beslist op het verzoek van de bewonerscommissie van Heuvelrijk om samen met Vestia tot prestatieafspraken te komen. Het college deelt mede dat in de wet sinds 1 juli 2015 is geregeld dat de taak van corporaties terug wordt gebracht naar het bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen en daaraan direct verbonden maatschappelijke vastgoed in haar kernregio.

Als de gemeente een woonvisie heeft en een bijdrage verwacht van de corporatie dan zal de corporatie een bod moeten uitbrengen. De gemeente Berg en Dal wil geen prestatieafspraken maken met Vestia omdat zij een beperkt aantal woningen in de gemeente Berg en Dal bezit, waarvan slechts 18 sociale huurwoningen. Die woningen maken deel uit van een zeer recent opgeleverde woningcomplexen. Tijdens de voorbereiding van de bouw van de complexen heeft de gemeente en Vestia al gedetailleerde afspraken gemaakt over de kwaliteit van de woningen en woningtoewijzing . Deze afspraken gelden nog altijd of ze zijn in goed overleg aangepast. Verder is Vestia een saneringscorporatie en is verplicht de afspreken uit het saneringsplan na te komen. Dat houdt in dat de ruimte die Vestia heeft om een eigen beleid te voeren erg beperkt is. Daar komt bij dat corporaties alleen geacht worden te investeren in de eigen woonmarktregio dat is voor Vestia Den Haag en omstreken en niet Nijmegen. De gemeente heeft al afspraken gemaakt met Vestia over relevante onderwerpen en om die reden is er geen ruimte om extra eisen te gaan stellen. Het heeft voor de gemeente geen meerwaarde om aparte prestatieafspraken te maken. "Het staat de bewonerscommissie uiteraard vrij om zelf overleg te hebben met Vestia", aldus het gemeentebestuur aan de bewonerscommissie Heuvelrijk.

Gemeente steunt Ster-fotoarchief en -website

BERG EN DAL - De STER heeft het gemeentebestuur een subsidiebedrag van 4.500,-- gevraagd voor de realisatie van twee projecten te weten; nieuwe website voor bergendaltoerisme.nl (website Ster) en een professionele fotodatabase van de gemeente Berg en Dal.

Het is de bedoeling de website onder te brengen bij RBT Kan daarmee is de vindbaarheid van de Ster-site volgens ingewijden beter (via www.bergendaltoerisme.nl en vvvarnhemnijmegen.nl. De site is in meerdere talen beschikbaar, heeft een moderne uitstraling en kan gebruik gemaakt worden van de marketingkracht van RBT Kan.
De promotionele foto's die de Ster, RBT Kan en de gemeente op dit moment gebruiken zijn zeer beperkt en verouderd. De Ster stelt voor een professionele fotograaf foto's te laten maken van de verschillende highlights die de gemeente Berg en Dal rijk is. Van dit nieuwe materiaal kan zowel de gemeente als Ster en RBT Kan de komende jaren gebruik maken voor promotie on– en offline. Het gemeentebestuur is akkoord gegaan met het verzoek van de Ster en stelt binnenkort 4.500,-- ter beschikking.

Wijkschouw

REGIO - In januari is er een wijkschouw gehouden, in een deel van Beek-Ubbergen, door Oosterpoort, gemeente, wijkagent, buurtbewoners en opbouwwerkers van Stichting Welzijn Groesbeek.

Als afsluiting houden we een tuinfeest waarvoor buurtbewoners persoonlijk worden uitgenodigd. Dit is tevens een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en waar van allerlei moois uit voort kan vloeien. Wilt u ook aan de slag in uw wijk? Neem contact op met opbouwwerkers,Helen Toonen, 06 16289816 of Petra Kregting, 06 53764809.

Renners Pluryn

nemen deel aan Giro Gelderland Toertocht

GROESBEEK - De 26 jongeren van Pluryn die zich samen met hun fietsbuddy voorbereiden op de beklimming van de Mont Ventoux, nemen op zondag 1 mei deel aan de Giro Gelderland Toertocht. Deze toertocht wordt een week voor de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn gehouden en volgt belangrijke delen van de route van de Giro.

De Giro Gelderland Toertocht kent drie routes. Equipe Mont Ventoux rijdt met ruim 50 renners (jongeren en buddy's) de 'Route Rossa'. Deze 80 kilometer lange tocht start in Apeldoorn. De deelnemers van Equipe Mont Ventoux zijn herkenbaar aan hun blauw-groene tenue met de opdruk 'Pluryn'. Een aantal van hen reed ook al de 'virtuele proloog' van de Giro, in de Wielerhub Chasse Patate in Apeldoorn.

"Deze toertocht past prima in de voorbereidingen", vertelt ploegleider Nick Obma van Pluryn. "De jongeren zaten enkele maanden geleden voor het eerst op een wielrenfiets. Door minimaal twee keer per week te trainen, kunnen ze nu al een 80 kilometer lange toertocht rijden. Op 16 juni klimmen ze naar de top van de Mont Ventoux."

De deelnemers aan Equipe Mont Ventoux hebben in hun leven al veel meegemaakt. De beklimming van de Mont Ventoux betekent voor hen vooral een overwinning op zichzelf. Ze doen een waardevolle, positieve ervaring op, wat hun zelfvertrouwen versterkt. De afdeling Research & Development van Pluryn doet wetenschappelijk onderzoek naar het effect van deelname aan Equipe Mont Ventoux op het gedrag van jongeren.

De jongeren kregen een professionele wielrenfiets en wielerkleding in bruikleen. Ze trainen met hun persoonlijke fietsbuddy vanuit de Pluryn-locatie waar zij verblijven: Het Hietveld (Beekbergen), De Beele (Voorst), Jan Pieter Heije (Oosterbeek), De Hoenderloo Groep (Hoenderloo) en Werkenrode Jeugd (Groesbeek). Een aantal keer vindt een gezamenlijke training plaats.

Bedevaart

naar Banneux

HEILIG LANDSTICHTING - Meer dan 40 jaar geleden maakte een kleine groep leden van de KBO Heilig Landstichting hun eerste bedevaart naar Banneux. Banneux is een klein plaatsje gelegen nabij de Belgische Ardennen tussen Luik en Spa.

Het kleine groepje pelgrims groeide en mensen uit Nijmegen en de omliggende plaatsen sloten zich bij onze bedevaart aan. De bedevaart wordt nu niet meer door de KBO-afdeling zelf, maar door een speciaal comité georganiseerd.

In 1933 verklaarde in Banneux de toen 12-jarige Mariette Beco, dat zij acht keer een verschijning van de Maagd Maria had gezien. Nu, meer dan tachtig jaar later, komen er jaarlijks een half miljoen mensen naar het Maria Heiligdom in Banneux. Het thema van de bedevaarten is dit jaar 'Misericordia Sicut Pater' dat 'Barmhartig als de Vader' betekent. "Wij nodigen geïnteresseerden van harte uit met ons mee te gaan."

Pelgrims die deel willen nemen aan deze dagreis kunnen om 07.00 uur op de bus stappen op de parkeerplaats aan de Nijmeegsebaan tegenover Hotel-restaurant Rozenhof. De bus stopt vervolgens nog kort in Malden, Molenhoek en Mook om andere bedevaartgangers op te halen. Na een rustpauze met koffie en gebak in Grathem komen we om 11.30 uur aan in Banneux, waar we in één van de kapellen van het Heiligdom gezamenlijk de eucharistie vieren. Daarna is er voldoende tijd om het Heiligdom te bezoeken. Om 15.00 vertrekken we naar Thorn voor een ziekenzegening in de kapel Onder de Linden, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Loretto. Aansluitend rijden we naar Grathem voor een Limburgse koffietafel. Rond 20.00 uur zijn we terug in de Heilig Landstichting.

Deelname kost 48 euro, inclusief busrit, koffie en gebak op de heenreis en koffietafel op de terugreis. Uw betaling is tevens uw inschrijving. Wij verzoeken u vóór 8 mei het bedrag over te maken op bankrekening NL81ABNA0472399675 t.n.v. Reisvereniging Banneux te Groesbeek.

Uitgebreide informatie via Frans Geertsen: 024 3234230; (fransgeertsen@planet.nl) en/of de andere leden van het organiserend comité: Cisca Weyers, Ton Leeman en Hans Jurcka. Rollators en opvouwbare rolstoelen kunnen in de bus worden meegenomen.

Gemeente investeert bijna 31.000 euro in buurtbemiddeling

BERG EN DAL - Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal heeft onlangs besloten vanaf juni 2016 tot en met 1 juni 2018 in totaal 30.949,29 te investeren in buurtbemiddeling. Woningcorporaties Oosterpoort en Waardwonen hebben in 2015 tijdens een bestuurlijk overleg gevraagd of de gemeente wil participeren in een project buurtbemiddeling indien mogelijk samen met de gemeente Heumen.

Daarnaast heeft de gezagsdriehoek in het intergemeentelijk veiligheidsplan 2015-2018 afspraken gemaakt op een aantal thema's. Eén van de afspraken is om de overlast te verminderen door middel van buurtbemiddeling. Het is de bedoeling dat buurtbemiddeling wordt ingezet om bewonersconflicten vroegtijdig te signaleren en op te lossen met medebewoners. Het beoogde effect is divers te weten;
- Het voorkomen van conflicten
- Het verminderen van de werklast van anderen
- Het vergroten van de veiligheid en leefbaarheid
- Versterken van de sociale samenhang en bevorderen van de samenredzaamheid/ zelfredzaamheid
van bewoners

Buurtbemiddeling is een voorziening waarmee buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder begeleiding van vrijwillige, getrainde en onafhankelijke buurtbemiddelaars. Landelijk zijn inmiddels al 200 gemeenten aangesloten waaronder Nijmegen, Beuningen, Druten, West Maas en Waal en Lingewaard/Overbetuwe. In alle gevallen bestaat er een nauwe samenwerking tussen gemeenten, corporaties en politie. De politie alsmede de Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA) zijn nadrukkelijk voorstander van de aanwezigheid van buurtbemiddelaars Voor de gemeente Berg en Dal kost de buurtbemiddeling tot 1 juni 2018 30.948,29 euro.

Leerlingen Sint- Martinusschool Millingen een de Rijn herdenken op gepaste wijze

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Groep 7 van de Millingse basisschool Sint-Martinus heeft afgelopen donderdag op een gepaste wijze stilgestaan bij de herdenking die de begin volgende maand overal in het land plaatsvindt.

In verband met de schoolvakantie heeft de school donderdag hierbij stilgestaan. Donderdagmorgen werden er in de school gedichten voorgedragen en werden er koffers met diverse thema's getoond over onder andere Anne Frank, Hitler, Joden en bevrijding enzovoort. Dit heeft bij de schooljeugd indrukken achtergelaten. Vandaar werd er in optocht naar het monument bij het Kulturhus (voormalig gemeentehuis) aan de Heerbaan gegaan samen met burgemeester Slinkman die van een herdenking op de Canadese erebegraafplaats kwam en zich inmiddels in de stoet had gevoegd. Bij het monument werd de Nederlandse driekleur half stok gehangen waarna er door de leerlingen een bloemstuk bij het monument werd gelegd. In zijn toespraak kwam burgemeester Slinkman terug op de koffers die eerder die morgen aan de orde waren geweest met de diverse thema's. Momenteel komen er in Europa waaronder ook Nederland mensen met koffers – dat is alles wat ze nog hebben -om hier een veilig onderkomen te zoeken. Wij moeten deze mensen warm ontvangen hield Slinkman de schooljeugd voor. Als traditie werd het monument overgedragen aan de volgende groep 7, die het volgend jaar aan de stoet voorop zullen gaan.

14 / 32

15 / 32

16 / 32

17 / 32

19 / 32

Solar Energy Booster: Oogsten van zonnewarmte en -stroom uit oppervlak

Jan Putman

DUIVEN - Jan Putman (voormalig directeur-eigenaar van Putman installatietechniek uit Duiven) en het Europees inversterings bedrijf Kic Inno Energy werken samen aan de Solar Energy Booster, een systeem die maximaal gebruik maakt van zonne-energie waarmee zonnewarmte en zonnestroom maximaal benut kan worden.

"Ik heb in Kic Inno Energy het investering bedrijf gevonden waarmee de innovatie kracht van mijn nieuwe bedrijf uitgebouwd wordt", vertelt Jan Putman. Het product zorgt voor een grote werkgelegenheid in de regio. Het gaat hier over een warmtewisselaars die achter zonnepanelen kunnen worden gemonteerd.

"Wij hebben de kostprijs van het product laag weten te houden waardoor de investering binnen enkele jaren terugverdiend wordt voor de klant", aldus Putman. Hierdoor is de vraag naar het product enorm toegenomen. Putman zoekt nu innovatie-installatiebedrijven, die samen met hen de verkoop en montage van het product gaan uitvoeren.

Solar Energy Booster, Marketing 37B, Duiven; 026 8200344; Mail: info@solarenergybooster.nl; www.solarenergybooster.nl.

Amusementspark Tivoli: 't leukste pretpark voor kids vanaf twee jaar!

BERG EN DAL - Kom ook spelen, genieten, gillen en ravotten in Amusementspark Tivoli, het leukste pretpark voor basisschoolkids! Het park heeft meer dan 30 super leuke attracties en speeltoestellen waar kinderen niet op uitgekeken raken! Het park is zeer overzichtelijk, veilig, kindvriendelijk én betaalbaar zonder al te lange wachttijden! Samen in alle attracties, maar ook heerlijk alleen spelen.

Kom langs in de vakantie en laat je verbluffen door spectaculaire animatie. Leer tijdens de Circus Workshop jongleren met ballen, ringen en doekjes, diaboloën, acrobatiek, bordje draaien, koordlopen, ballopen en nog veel meer. Kijk bij Mad Science naar bijzondere chemische reacties. Laat je verrassen door de kracht van lucht, en de coole eigenschappen van droogijs. Alle shows staan garant voor spektakel! Tijdens de Giro d'Italia op 7 mei zijn wij minder goed bereikbaar, actuele informatie daarover leest u op onze website.

Krijg jij niet genoeg van één dagje spelen?

Met een Tivoli-abonnement geniet je gedurende een seizoen lang van alle attracties, speeltoestellen en gezelligheid! Daarnaast krijg je kortingen bij diverse pretparken en dierentuinen en ook nog eens eenmaal 5,- Tivoli-korting voor een vriend! Parkeren is voor abonnementshouders gratis.

Kijk op www.parktivoli.nl voor meer informatie, de actuele openingstijden, entreeprijzen, kortingsacties, abonnementen, kinderfeestjes, animatiekalender, schoolreisjes, groepsuitjes en nog veel meer…

Groente op maat bij De Echte Groenteman Hemmy van Haaren

GROESBEEK - Hemmy van Haaren – De Echte Groenteman - aan de Dorpsstraat in Groesbeek gaat zoals altijd met de trend mee. Afgelopen week heeft Hemmy 'Groente op Maat' geïntroduceerd en geeft daarmee een taboe aan verspilling van voedsel. Want jaarlijks wordt er liefst één derde van ons voedsel verspild.

Hemmy gaat voor pure, verse en eerlijke groente zoals de natuur het bedoeld heeft. Met Groente op Maat koop je alleen wat je écht nodig hebt. Iedereen kent de voorbeelden; heb je voor een recept 3 stengels bleekselderij nodig, zit je daarna met de rest van de stronk te kijken. Nadat die twee weken in de koelkast gelegen heeft belandt de rest alsnog in de kliko. Met Groente op Maat is een nieuwe manier gevonden om voedselverspilling tegen te gaan. Voortaan kies je én betaal je bij De Echte Groenteman Hemmy van Haaren slechts de groente die je nodig hebt. Het klinkt logisch; kopen wat je nodig hebt. Toch liggen in de meeste winkels voornamelijk hele bloemkolen, stronken bleekselderij en bossen bospeen. Hier houdt een groot deel van de Nederlandse huishoudens een groot deel van over. Bij Hemmy koop je precies genoeg. niet meer en niet minder. Bij de Echte Groenteman Hemmy van Haaren in de groente speciaalzaak kan men kiezen uit partjes bloemkool, broccoli, radijsjes, sjalotjes, krielaardappeltjes, bospeen, slauitjes, champignons en radijsjes. Het is een nieuwe trend die gegarandeerd aanslaat en navolging verdient.

Vijfhonderd huishoudens krijgen geen huurverhoging van Oosterpoort

GROESBEEK – Per 1 juli voert Oosterpoort de jaarlijkse huurverhoging door. De woningcorporatie met bijna 5000 woningen in de gemeente Berg en Dal en Heumen verhoogt de huren dit jaar gemiddeld met 1,25 %. Dit is slechts iets meer dan de helft van wat wettelijk is toegestaan. 500 huurders met een laag inkomen krijgen dit jaar zelfs helemaal geen huurverhoging.

Dit is het gevolg van een serie maatregelen die Oosterpoort doorvoerde om de huren betaalbaar te houden. Zo isoleert de corporatie huurwoningen zonder daarvoor meer huur te vragen. Daarnaast verlaagde Oosterpoort in oktober 2015 voor een deel van haar huurders de maandelijkse huur en verhoogt zij de huur minder bij een nieuwe verhuring. Bij Oosterpoort heeft ruim 90 provent van de woningen een huur onder de huurtoeslaggrens. Hiermee zijn de meeste woningen bereikbaar voor mensen met huurtoeslag (met een inkomen onder de 30.000).
Woningcorporaties vragen huurprijzen die voldoende opbrengen om investeringen te kunnen blijven doen en ook passen bij het inkomen van de huurders. Oosterpoort wil ondanks de heffingen door de overheid blijven investeren in prettige en betaalbare woningen voor mensen die hier niet zelf in kunnen voorzien. Onder andere door het aanbrengen van energiebesparende maatregelen, door onderhoud en door te werken aan leefbaarheid.

Computerapparatuur ontvreemd uit woning Berg en Dal

BERG EN DAL – In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Waldeck Pyrmontlaan in Berg en Dal. Door aan de achterzijde van de woning de keukenraam te forceren is men de woning binnen gekomen.

Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd het gehele huis doorzocht waarna er uiteindelijk vandoor is gegaan met computerapparatuur ter waarde van honderden euro's. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Cesar Zuiderwijk-Drummoires

Foto: Tino Snelleman

GROESBEEK -ICesar Zuiderwijk geeft zijn Drummoires in Pluryn, Cardo Theater op het terrein van Werkenrode aan de Nijmeegsebaan 9 in Groesbeek op donderdag 12 mei om 20.30 uur/ Kaarten kosten 15,00 euro.

Als er in Nederland al een levende drumlegende is, dan is dat Cesar Zuiderwijk. De geheimen van de meester, voor het eerst onthuld. Vijfig jaar rockdrummen waarvan meer dan veertig jaar bij Golden Earring.

Een schatkist aan nooit eerder vertelde verhalen over tournees met wereldbands als The Who, Rush, Santana, Aerosmith, ontmoetingen met wereldberoemde drummers en ga zo maar door. Diegenen die al eerder een solo voorstelling of workshop van Cesar hebben bijgewoond, weten dat hij uiterst sappig kan vertellen. Afgewisseld met drumsolo's zal hij de ritmes uitleggen waar hij beroemd mee is geworden zoals Radar Love, Twilight Zone en When the lady Smiles. Aan de hand van attributen die hij in de loop van de tijd gebruikt heeft neemt hij je mee op een avontuurlijke reis door de tijd. En niks geen kleine show, Cesar rukt uit met groot materieel waaronder een adembenemende lasershow! Verder is er voor iedereen een gratis klapstok beschikbaar waarmee interactief ritmes worden gespeeld.

Als je bij een band gaat kijken blijf je soms achter met vragen. Nu worden ze beantwoord! Dus vraag, vraag, vraag... Gemiddelde tussen een masterclass en een theatervoorstelling. Een interactief programma voor alle leeftijden en iedereen.

Workshop

Naast de voorstelling Drummoires is er voor elke bezoeker de mogelijkheid om een door Cesar gegeven workshop bij te wonen. Deze vindt plaats voorafgaand aan de voorstelling. De workshop begint om 18.45 uur en zal ongeveer een uur duren. Daarna heeft Cesar een half uurtje de tijd om zich voor te bereiden op de show en u voor eventueel een kopje koffie.

Op vertoon van uw ticket voor Drummoires heeft u toegang tot deze workshop, graag even aanmelden per e-mail aan cardo@pluryn.nl.


Kaartverkoop

De toegangskaarten voor de voorstellingen zijn online te bestellen via www.cardotheater.nl en verkrijgbaar bij alle Primera-vestigingen in Nederland.

Voor algemene informatie over Cardo Theater, informatie over de kaartverkoop en de beschikbaarheid van kaartjes staat op www.cardotheater.nl. U kunt ook contact opnemen met de Cardo infolijn 088 779 20 94.

Repaircafé voor alle inwoners Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag 30 april van 10.00 - 12.00 uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer.

Eenvoudige gordijnklusjes, lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden. Ook wie niets heeft om te repareren is welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december.m Het volgende Repaircafé is zaterdag 28 mei.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Stichting Welzijn Ouderen. Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn; 0481 431105 elke werkdag van 09.00 -11.00 uur.

Vogelaars zorgen voor parkeeroverlast in Leuth en Persingen

LEUTH – PERSINGEN – Honderden vogelaars uit het hele land hebben vrijdag voor de nodige parkeeroverlast gezorgd op de Steenheuvelsestraat en het Kerkdijkje in Persingen. De vogelaars waren naar de Ooijpolder gekomen om de zwartkoprietzanger vast te leggen.

Gewapend met telelenzen gingen de vogelaars op zoek naar deze vogel die voor de eerste maal in Nederland is gesignaleerd. Na de Steenheuvelsestraat gingen de vogelaars nabij de Thornse Molen waar ze bij het Kerkdijkje een glimp van de bijzondere vogel wilde opvangen echter zonder resultaat. Wijkagent Jeroen Caerteling heeft de vogelaars vriendelijk aangesproken over het feit dat zij best mochten fotograferen maar dan moeten jullie wel de veiligheid van andere weggebruikers in acht nemen, aldus de wijkagent. Hier werd vervolgens gehoor aan gegeven.

Vier extra rondes bingo

GROESBEEK - Donderdagavond 28 april is er weer een bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De hoofdprijs is zoals gewoonlijk 250, terwijl de jackpot is blijven staan waar 400,-- in aanwezig is.

Dit betekent dat er donderdagavond vier extra rondes gespeeld gaan worden. Daarbij kun je bij het eerste rijtje 25,-- winnen en bij een volle kaart 75,-- want de jackpot moet eruit. De balletjes gaan in De Mallemolen om 20.00 uur rollen terwijl de zaal al om 19.00 uur geopend is. De opbrengst van deze bingoavond komt weer ten goede aan zes Groesbeekse verenigingen.

LEUTH – PERSINGEN – Honderden vogelaars uit het hele land hebben vrijdag voor de nodige parkeeroverlast gezorgd op de Steenheuvelsestraat en het Kerkdijkje in Persingen. De vogelaars waren naar de Ooijpolder gekomen om de zwartkoprietzanger vast te leggen.

Gewapend met telelenzen gingen de vogelaars op zoek naar deze vogel die voor de eerste maal in Nederland is gesignaleerd. Na de Steenheuvelsestraat gingen de vogelaars nabij de Thornse Molen waar ze bij het Kerkdijkje een glimp van de bijzondere vogel wilde opvangen echter zonder resultaat. Wijkagent Jeroen Caerteling heeft de vogelaars vriendelijk aangesproken over het feit dat zij best mochten fotograferen maar dan moeten jullie wel de veiligheid van andere weggebruikers in acht nemen, aldus de wijkagent. Hier werd vervolgens gehoor aan gegeven.

Internationale Bosbesjestocht

GROESBEEK - In het weekend van 30 april en 01 mei verzorgt WSV De Bosbesjes voor de 24e keer de Internationale Bosbesjestocht die start vanuit verenigingsgebouw De Sleutel in de Breedeweg – Groesbeek. De bosbesjestocht is door zijn gevarieerde routes een perfecte voorbereiding voor de 100ste Nijmeegse vierdaagse.

De Bosbesjestocht loopt al vanaf 1992 door het Duitse Reichswald, een uniek en prachtig bosgebied met zijn vele heuvels en dalen en doorkijkjes. Het Reichswald bestaat grotendeels uit productiebos. Het is verder op veel plaatsen een rustig gebied, waar je heerlijk kan ontspannen na alle hectiek van het dagelijkse leven. Al met al een prachtig en afwisselend natuurgebied voor wandelaars, fietsers, trimmers en ruiters, waar je kan genieten, ongeacht welk seizoen dan ook.

Natuurreservaat De Bruuk – Groesbeek

Ook gaat de Bosbesjestocht door een ander prachtig natuurgebied en wel natuurreservaat De Bruuk ofwel in de volksmond De Botterpot genoemd. De Botterpot is ook een bijzonder en uniek natuurgebied, waar in juni ieder jaar weer vele kleurrijke orchideeën bloeien, en verschillende soorten wild, vogels en insecten voorkomen. Als wandelaar zit je dus heel goed in deze omgeving. Zo loop je tijdens de Bosbesjestocht door twee schitterende en mooie natuurgebieden, zowel het Duitse Reichswald als de Groesbeekse Botterpot. Tijdens het lopen van de routes kun je bij diverse verzorgingsposten genieten van je rust en gelijk de inwendige mens versterken. Bij bijna alle rustposten zijn toiletten aanwezig.

Starttijden zijn vanaf 07.00 uur en eindtijd is 17.00 uur. Er is een stempelpost aanwezig voor de wandelboekjes. De afstanden die men kan lopen zijn: 5-10-15-20-25-30-35-40 km. Ook is er vlakbij ruime parkeergelegenheid voor de auto. Diverse borden verwijzen naar de locatie van zowel startbureau als parkeerterrein. Ook de verschillende te lopen wandelroutes zijn door bordjes duidelijk aangegeven.

Voor meer info: www.bosbesjes.nl. Hier staat alle actuele informatie over de bosbesjestocht. Voor verdere inlichtingen bel: 024 3973651 of 06 15547105 of bij geen gehoor 06 51012870 – 06 12538835, of stuur een mailtje naar: info@bosbesjes.nl. Startbureau is Verenigingsgebouw De Sleutel in Breedeweg 71, Groesbeek.                                                                                

Tennisvereniging De Oorsprong collecteert samen met Oranje Fonds

REGIO - Van 1 tot en met 7 mei zal tennisvereniging De Oorsprong samen met het Oranje Fonds collecteren in Beek, Berg en Dal en Ubbergen. Van het bedrag dat TV De Oorsprong ophaalt, krijgen zij zelf de helft. Daarmee zullen ze bijvoorbeeld activiteiten voor het jeugdtennis bekostigen. De andere helft van de opbrengst besteedt het Oranje Fonds aan sociale initiatieven in Gelderland. Giften worden zo voor 100 procent besteed en blijven altijd dichtbij.


Het is belangrijk dat de jeugd sport. Bij TV de oorsprong kun je al vanaf zeer jonge leeftijd leren tennissen en wedstrijdjes spelen. Op 3 mei is er een sportinstuif georganiseerd voor kinderen vanaf groep 1. Voor deze en andere activiteiten collecteren een tiental vrijwilligers. Deze collecte vindt plaats in Beek, (deel van ) Berg en dal en Ubbergen. Meer informatie over de vereniging kunt u vinden http://tvdeoorsprong.nl,


Met de Oranje Fonds Collecte helpt het Fonds in heel Nederland stichtingen en verenigingen om extra euro's op te halen. Ook steunt het sociale initiatieven in heel Nederland. Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, licht toe: "Stichtingen en verenigingen zijn de sociale lijm van onze samenleving. Ze bestrijden eenzaamheid en geven kwaliteit aan het leven. En daar is altijd extra geld voor nodig. Met de collecte helpen we hen daarbij en we hopen dat veel mensen willen bijdragen."

Indoorskatehal: walhalla voor skatende jongeren ook uit Berg en Dal

Foto: Bert Roodbeen

REGIO - Zaterdagmiddag hebben de Nijmeegse wethouders Velthuis (op een step) en Helmer-
Englebert (op een BMXfiets) samen de nieuwe locatie van Skatepark Waalhalla geopend aan de Winselingseweg.

De nieuwe locatie is 500 meter westelijk verhuist van het oude Latenstein / Honig terrein naar de Nyma / CP Kelco hallen. In deze nieuwe indoor skatehal kunnen skatersborders, rolskaters, cross-steppers en BMX-fietsers van de banen gebruik maken. Deze indoorskate hal is ook beschikbaar voor jongeren uit de gemeente Berg en Dal. Met een gemeentelijke steun van 375.000,-- en crowfundingsactie van 15.000,-- en niet te vergeten veel zelfwerkzaamheid is het een op de toekomst gericht skatepark geworden. Het park is twee weken voor baan gebruikers en belangstellenden geopend. Het eerste evenement staat gepland op zaterdag 7 mei te weten de Giro d'Techno gevolgd door een Rollerdisco op 21 mei en een drum 'n basefeest op 28 mei. Voor meer informatie kan men terecht op de website van Waalhalla.

Voedselbank Groesbeek zoekt vrijwilligers

GROESBEEK - In Nederland wordt per jaar voor 4,5 miljard euro aan goed voedsel weggegooid. Voor iets meer dan de helft gebeurt dat door consumenten, voor iets minder dan de helft in het distributiekanaal. De vereniging van Voedselbanken Nederland heeft als doel deze verspilling te verminderen door dit voedsel ter beschikking te stellen van mensen die onder het bestaansminimum leven.

De Voedselbank Groesbeek en omgeving zamelt daarom bij lokale supermarkten en producenten in Groesbeek, Millingen, Beek en Malden, voedsel in dat nog geschikt is voor consumptie, maar dreigt te worden weggegooid. Van dit voedsel, aangevuld met landelijk ingezameld voedsel, worden elke week voedselpakketten samengesteld, die worden uitgegeven aan klanten in Malden, Groesbeek, Millingen en Ooy. Klanten die voldoen aan de criteria van Voedselbanken Nederland.

Onze organisatie wordt volledig gedragen door vrijwilligers. Er zijn geen betaalde krachten. Vrijwilligers werken volgens een vooraf opgesteld rooster, meestal een dagdeel per twee weken. Omdat we met voedsel werken staan we onder toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit. Begrijpelijk dus dat hygiëne en voedselveiligheid belangrijk zijn voor ons.

Momenteel zijn we nog op zoek naar een aantal nieuwe vrijwilligers.

*         Twee medewerkers schoonmaak in Groesbeek.

*         Twee chauffeurs om met een bus voedsel en voedselpakketten te vervoeren.

*         Twee medewerkers bij de uitgifte in Groesbeek.

*         Een hulpcoördinator voedselbeheer in Groesbeek.

*         Een coördinator voor het uitgiftepunt in Malden.

Een uitgebreidere omschrijving van deze functies is te vinden op www.voedselbankgroesbeek.nl.

Heb je belangstelling om mee te helpen met het mooie en belangrijke werk dat wij doen mail dan naar info@voedselbankgroesbeek.nl of bel met 06 38068767.

Veel politie inzet voor winkeldief in Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De politie van Berg en Dal werd maandagmiddag rond half vier gealarmeerd voor een winkeldief, die was betrapt bij de Albert Heijnsupermarkt aan de Heerbaan in Millingen aan de Rijn.

Omdat de melding van dien aard was – de winkeldief zou agressief zijn en zou dreigen met een mes – ging een patrouillewagen van Groesbeek en Nijmegen alsmede een hondengeleider met toeters en bellen richting Milingen aan de Rijn. Ter plaatse bleek dat van agressiviteit en dreigen met een mes geen sprake was. De winkeldief – een inwoner uit Millingen - werd door personeel betrapt bij het stelen van toiletartikelen. De man is aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen. Van de supermarkt heeft hij – naast de boete die hij nog van justitie krijgt – een winkelverbod opgelegd gekregen.

Spelletjes circuit en sporten in Millingen en Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN -In Millingen aan de Rijn werden de Koningsspelen begonnen met een Koningsontbijt voor de leerlingen van de Sint-Martinusschool waarvoor de leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 een spelletjescircuit was uitgezet op de speelplaats terwijl de groepen 5 tot en met 8 naar de sportvelden van sportpark De Hove togen voor diverse bal spellen.

Op de korfbalvelden van Klimop in Kekerdom waren leerlingen van basisschool 'T Bijenveld uit Leuth en van de Sint-Laurentiusschool uit Kekerdom gezamenlijk aan het sporten waarna ze na afloop genoten van een ijsje.

Bas Hendriks verlengt contract bij De Treffers

Foto : De Treffers

GROESBEEK - De 21-jarige Bas Hendriks heeft zijn contract verlengd bij de Groesbeekse topklasser De Treffers en is hiermee de zestiende speler die De Treffers het komend seizoen onder contract heeft.

Bas – de middenvelder uit Boxmeer – is bezig aan zijn eerste seizoen bij De Treffers op sportpark Zuid. Hendriks kwam begin dit seizoen over van VVV – Venlo, waar hij geen vaste basisplaats wist te veroveren. De nieuwe verbintenis liet op zich wachten vanwege een ernstige voetblessure. Bas miste een groot gedeelte van dit seizoen door een gebroken sesambeentje. De laatste wedstrijden zat Bas weer bij de selectie maar hij heeft nog geen minuut gespeeld.

Seniorenlunch in de foyer van De Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 1 mei vindt er in de foyer van De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek weer een seniorenlunch plaats. Het betreft een twee uurdurend gezellig samenzijn.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemer(ster)s kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 29 april opgeven aan de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. De kosten voor deze lunch bedragen 9,95 per persoon. De sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en KBO afdeling Groesbeek – De Horst. Tijdens deze lunch zal Hemmie Hermsen voor de muzikale omlijsting zorgdragen. Iedereen is hierbij van harte uitgenodigd. Meer informatie staat op www.mallemolengroesbeek.nl.

Sierwieldoppen van auto ontvreemd in Leuth

LEUTH – Van een auto die stond geparkeerd bij een woning aan De Haafakker in Leuth is een viertal sierwieldoppen ontvreemd.

De diefstal werd door de eigenaar – een 51-jarige inwoner uit Leuth – ontdekt.

Bedevaart naar Katwijk

GROESBEEK - Voor de 64e keer gaan we op bedevaart naar Katwijk. Veel mensen komen met de auto, anderen op de (elektrische) fiets en zo’n 30 mensen lopen vanaf De Tearp in Heumen, tegenover de katholieke en achter de protestantse kerk, over de Maasbrug en door de velden, ongeveer 5,8 km, naar het mooie kerkje van Onze Lieve Vrouw van Katwijk.

Om de vergrijzing tegen te gaan, nodigen we ook ouders en jongens en meisjes uit om een keer mee te lopen en kennis te maken met de oer-oude gewoonte van een bedevaart. Het is heel bijzonder om in de vroege ochtend in het lentezonnetje langs de rivier en tussen de velden te lopen, de stilte en de sfeer te proeven, onderweg een keer de rozenkrans te bidden en ook gezellig te babbelen.

De mis begin om half 9. Daarna drinken we koffie/thee of iets fris bij café Van Kempen en mag je je meegebrachte boterhammetjes op eten. Ook dat heeft iets romantisch en iets ‘oers’.

De bedevaart is op 8 mei. We vertrekken om kwart voor 7 ‘s ochtends op het dorpsplein met de auto naar Heumen en starten om 7 uur (nooit helemaal precies) met de wandeling van een uur.

We nodigen iedereen van harte uit om mee te lopen, maar u/je kunt ook op eigen gelegenheid met de fiets of de auto gaan. Het is fijn als je mailt par.groesbeek@kpnmail.nl of belt: 024 3971473 (tussen 8.30 - 12.30) als u/je meegaat, maar niet persé nodig.

Bij een Mariabedevaartplaats hoort een grot met een beeld en kaarsen.

Fietser loopt ernstig beenletsel op bij aanrijding Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Frans Halsweg, Kloosterstraat en Nijverheidsweg in Groesbeek is zaterdagmiddag een 62-jarige fietser uit Groesbeek ernstig gewond geraakt aan zijn been.

Het ongeval is gebeurd doordat een automobilist – eveneens uit Groesbeek - vanaf de Frans Halsweg de Kloosterstraat wilde oversteken naar de Nijverheidsweg en zag daarbij de fietser die op de Kloosterstraat reed over het hoofd. Het slachtoffer liep hierbij ernstig letsel op aan zijn onderbeen en is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Daar werd geconstateerd dat hij voor zover de artsen konden beoordelen zijn kuit– en scheenbeen gebroken had. Het slachtoffer is zaterdagmiddag nog geopereerd. De verkeersongevallenanalyse van de politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld na de oorzaak van de aanrijding. De fiets van het slachtoffer werd zwaar beschadigd, terwijl de auto ook flinke schade opliep. De verkeersongevallen analyse van de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval.

Zonnebloemloterij regio Groesbeek

BERG EN DAL - Ook dit jaar maken inwoners van de gemeente Berg en Dal weer kans op 15.000 euro of andere geldprijzen. Opnieuw organiseert Zonnebloem Regio Groesbeek en omgeving de jaarlijkse Zonnebloemloterij. Van 1 mei tot 30 juni komen meer dan 100 Zonnebloem -vrijwilligers met loten langs deur. De loten kosten twee euro per stuk. In een boekje zitten 10 loten dat kost dan 20,-.

Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een blijvende lichamelijke beperking. De vereniging streeft ernaar dat iedereen zonder extra zorgen kan deelnemen aan de maatschappij.

Een groot deel van de opbrengst van de loterij gaat naar dagjes uit en activiteiten in en rond Groesbeek. Een klein deel van de opbrengst besteedt de Zonnebloem aan bijvoorbeeld aangepaste vakanties. Die organiseert de vereniging landelijk. Jaarlijks genieten circa 22 mensen uit Groesbeek en omgeving met een lichamelijke beperking van zo’n vakantie.

Naast kans op geldprijzen, ontvangt de lotenkoper dit jaar een extraatje. Hij of zij kan namelijk online een aanbieding van Specsavers kiezen. De optiek- en horenketen biedt deze voucher aan. De Zonnebloem werkt met onder meer samen met Stichting Specsavers Steunt aan het toegankelijker maken verschillende vrijetijdslocaties. De kortingsvoucher is aan te vragen via www.zonnebloem.nl.

De trekking van de loterij vindt plaats op maandag 24 oktober. In de prijzenpot zitten meer dan vijfduizend geldprijzen, waaronder de hoofdprijs van 15.000 euro. Belangstellende kunnen de Zonnebloemloten à 2,- tot half oktober online bestellen op www.zonnebloem.nl/loterij.

Inloop in de huiskamer in Kerstendal

BEEK - De Inloop in de huiskamer in Kerstendal die in februari van start ging had vandaag diverse inwoners uitgenodigd voor een feestelijke en smakelijke lunch. Mensen genoten van de lunch en het gezelschap.

Mocht u ook een keer aan willen sluiten, de inloop is er elke woensdag van 10.00-15.00 uur. Mee lunchen kan voor drie euro.

Om naast het gezellige samen eten ook nog wat anders samen te kunnen doen is de inloop op zoek naar leuke spellen of bijvoorbeeld een sjoelbak.

Voor meer informatie; Patricia Gerrits, 06-31692769 of Petra Kregting, 06 53764809

Tuinhuisje in vorm van hooimijt op hoek Zevenheuvelenweg / Siep

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal is akkoord gegaan dat op het adres Siep 1 in Groesbeek een tuinhuisje verschijnt in de vorm van een hooimijt.

De zaak speelt al anderhalf jaar, in eerste instantie werd gezegd dat er vergunning vrij gebouwd mocht worden maar opeens veranderde dit en moest er wel een vergunning aangevraagd worden. In februari is er subsidie verleend voor de uitvoering van het landschapsplan, waarbij gelet is op de landschappelijke inpassing van de hooimijt in de hoek van het bewuste perceel. Het terrein verschilt nogal van hoogte en door de hooimijt enkele meters naar het noorden te verplaatsen zal deze ook hoger komen te staan en dat zou een dominante indruk maken vanaf de Zevenheuvelenweg.

Vanuit landschap is subsidie verleend voor de aanleg van de landschapselementen. Het betreft een rij grote bomen langs de Zevenheuvelenweg die verder richting het dorp Groesbeek voortgezet zullen worden met gemeentelijke bomen. Vanaf de Zevenheuvelenweg vindt er volgens het gemeentebestuur geen belemmering van zicht plaats omdat men onder de bomen door kan kijken. Ook zullen er fruitbomen geplaatst gaan worden als voedsel voor bijen, vlinders en zoogdieren. Terwijl langs de oprit lindebomen geplant zullen worden als deze groot zijn leveren als ze bloeien voedsel voor insecten. Nu het college akkoord is gegaan zal binnenkort de vergunning verleend kunnen worden. (Noot van de redactie) Het is alleen niet te hopen dat het fantastische uitzicht over de Zevenheuvelenweg vanaf de Molenweg door de bomen die gepland gaan worden verloren zal gaan.

9e Irish Rhine Festival op 7 mei,

vlak over de grens

in Duitsland

REGIO - In oktober vorig jaar vond de achtste editie van het Irish Rhine Festival in Kleve plaats, vlak over de grens met Duitsland. Een paar maanden later kunnen fans van folk- en rockmuziek zich alweer verheugen op nog een avond met liveoptredens van verschillende bands. Op zaterdag 7 mei geven 'Wild Geese' en de Nederlandse band 'Bottles of Smoke' vanaf 20:30 uur acte de présence in het Schützenhaus in Kleve-Kellen.

De twee bands zullen een staaltje folk-celtic-rock ten beste geven. Gasten die het Irish Rhine Festival al eens eerder hebben bezocht, kennen waarschijnlijk vooral de band 'Wild Geese', die in Keeken al meerdere keren op het podium stond. Kenmerkend is de traditionele Schots-Ierse folkmuziek. "De band staat garant voor een mix van muziek, gezelligheid, een dosis humor en een professionele show", zegt organisator Peader Brennan.

De tweede act van de avond is de Nederlandse band 'Bottles of Smoke' die de toeschouwers met hits als 'Sally Mac Lennane', 'A Pair of Brown Eyes' en 'Streams of Whiskey' in vervoering wil brengen. "De band beschouwt zichzelf als 'Pogues Tribute Band' en bespeelt instrumenten als de tin whistle, banjo en accordeon. Het publiek kan uitkijken naar een afwisselend optreden", aldus Brennan.

Voorverkoop
Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar voor 12 euro bij Primera in Millingen aan de Rijn. Aan de avondkassa kost een kaartje 15 euro.

Locatie: Schützenhaus Kellen, Zur alten Kirche 50, Kleve-Kellen
Duitsland; Voorverkoopadres: Primera, Heerbaan 99b
Millingen aan de Rijn; Zaal open: 20 uur
Aanvang: 20.30 uur; Voorverkoop: 12 euro; avondkassa: 15 euro.

Zittribune De Treffers wordt 'Theo Eikholt Tribune'

GROESBEEK - Op maandag 16 mei - tweede Pinksterdag – wordt voorafgaand aan de laatste thuiswedstrijd van het eerste elftal van De Treffers tegen SWZ Boso Sneek de zittribune op sportpark Zuid omgedoopt in de 'Theo Eikholt Tribune'.

In maart/april 2015 werd De Treffers opgeschrikt door het bericht dat de erevoorzitter van de Groesbeekse vereniging ernstig ziek was. Op 22 juni is Theo overleden. De Treffers heeft daarmee een van zijn grootste steunpilaren verloren. De Treffersaanhang heeft op zijn geliefde plek sportpark Zuid aan het Nijerf op een passende wijze afscheid van hem genomen. De Treffers heeft in Theo niet alleen een steunpilaar verloren, maar vooral ook een Treffersvriend, die hart en ziel in de club, zijn vereniging, heeft gelegd. De Treffers zal Theo blijven herinneren als een warme persoonlijkheid die als geen ander mensen kon binden en verbinden. Als blijvend teken van dank voor het vele wat hij voor de club heeft betekend heeft het bestuur van De Treffers besloten – in overleg met de familie Eikholt en kenbaar gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering op 14 december de zittribune naar Theo te vernoemen. De onthulling zal om 11.40 uur beginnen op het hoofdveld na de toespraak van voorzitter Bert Janssen van De Treffers. Vervolgens wordt er in de kantine van het sportcomplex een foto-eregalerij onthuld.

Kabels straatverlichting in Millingen gedeeltelijk aan slijtage onderhevig

Foto: Peter Hendriks

De straatverlichting in Millingen aan de Rijn is de laatste tijd nog al eens uitgevallen dit tot grote ergernis van de inwoners. Werknemers van Liander zijn druk in de weer geweest om het euvel op te lossen.

Volgens medewerkers van Liander gaat het om een oud leidingnet waar knikken in de kabel komen die sluiting veroorzaken. "De huidige moffen worden eruit gehaald en door nieuwe koppelingen vervangen zodat het euvel verholpen moet zijn", aldus Liander. Bewoners van De kamp, Heerbaan en Pastoor Graatweg hebben dagen zonder straatverlichting gezeten.

WK Beachvolleybal én het EK Volleybal Dames

MILLINGEN - Het Buitentoernooi Switch '87 is op 21 en 22 mei op sportpark De Hove.

In 2015 hebben we genoten van de WK Beachvolleybal én het EK Volleybal Dames! Dankzij deze topevents zijn er veel mogelijkheden voor sportstimulering en veel kansen om het volleybal een enorme boost te geven! Dat doet de Nevobo met de campagne Join Volleybal. Meer weten? Kijk op www.volleybal.nl/join en Join!

Activiteiten voor mantelzorgers in de gemeente Berg en Dal

GROESBEEK - Maandag 2 mei 2016 Koffie met… Manon van Kampen: Van vraag om hulp, hulpmiddel of opname verpleeghuis tot en met de rekening van het CAK.

Zorgt u voor een naaste, bijvoorbeeld voor een partner, familielid, vriend, buurvrouw/-man, dan bent u welkom op maandagmiddag 2 mei om 14.00 uur in De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek.

Mevrouw Manon van Kampen is procesregisseur van het sociaal team gemeente Berg en Dal. Zij vertelt deze middag hoe het proces verloopt als er een vraag komt bijvoorbeeld voor huishoudelijk hulp, een aanpassing in huis, opname in een verpleeghuis. Wat krijgt men vergoed, wat moet men zelf betalen en wat doet het CAK (Centraal Administratiekantoor). Het sociaal team, de gemeente en het CAK spelen in dit proces een grote rol.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, hebt u vragen en wilt u andere mantelzorgers ontmoeten, dan bent u van harte welkom op 2 mei van 14.00-15.30uur in De Mallemolen, Kloosterstraat11 in Groesbeek. U kunt zo binnenlopen, de koffie/thee is gratis.

Wilt u vanuit een andere kern van de gemeente naar de koffie met... en heeft u geen vervoer? Dan kunt u hiervoor (personenauto) contact opnemen tot uiterlijk 28 april met Iraida Peeters, telefoon 0481-432262 of Thea de Wijse, telefoon 0481 431105, elke werkdag tussen 09.00-11.00 uur Mail: info@mantelzorgbergendal.nl

Voor meer informatie over onze activiteiten kunt u contact opnemen Mantelzorg Berg en Dal: 06 1385 9106. Mail: info@mantelzorgbergendal.nl. Kijkt u ook op: www.welzijngroesbeek.nl bij 'actueel' of bij www.mantelzorgbergendal.nl.

Traditionele herdenking Werkenrode op Canadese erebegraafplaats

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Traditiegetrouw hebben de leerlingen en leerkrachten van Werkenrode donderdagmorgen op hun eigen wijze de gesneuvelde militairen van de Tweede Wereld Oorlog herdacht.

's Morgens werd er gestart met enkele workshops over de over de oorlog. Daarna vertrok de stoet voorafgegaan door militairen van de Koninklijke Landmacht en in het bijzijn van burgemeester Slinkman naar de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg. Daar werden de 200 leerlingen van Werkenrode en 50 leerlingen van Micado uit Gennep alsmede zo'n 100 leerkrachten ontvangen door een 4-tal koperblazers van fanfare Wilhelmina met de nummers 'Groot is uw trouw 'en ' The Young Verdi '. De plechtigheid werd geopend door een toespraak van de President Koninklijk Canadese Legioen de heer Hendriks. Hij hield de aanwezigen voor dat hier liefst 2400 jonge Canadese militairen begraven liggen. Vervolgens vertelde hij een drietal levensverhalen van militairen die hier begraven liggen.

Elisa Meijling kreeg de handen op elkaar met een nummer dat zij op de harp ten gehore bracht. Burgemeester Slinkman liet weten dat we na een lange wandeling hier staan op een mooie plek om te herdenken. Deze militairen – ver van huis – zijn jong gestorven voor de vrijheid van ons. De Groesbekers moesten tijdens de tweede WO ook huis en haard verlaten om te evacueren. Nu vluchten mensen naar ons met een plastic tasje, dat is alles wat ze hebben. Slinkman hoopt dat deze mensen ook bij ons een veilig onderkomen krijgen. Vervolgens zong Irene Pluijm het lied 'Waiting'. Na het Last Post door een blazer van fanfare Wilhelmina werd een minuut stilte in acht genomen. Na de kranslegging mocht iedereen een gerbera bij een graf leggen. De leerlingen gingen weer terug naar Werkenrode waar een eigen Bevrijdingsfestival op hen stond te wachten met een stormbaan en diverse andere activiteiten.

Hulp bij het werken met iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel?

MILLINGEN - Wilt u hulp bij het werken met en instellen van iPad/tablet, laptop, e-reader of mobiel?Dan bent u van harte welkom bij het Internetcafé op zaterdag 30 april van 10.00 - 12.00 uur in gebouw OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Graag uw eigen apparaat meenemen. Internetcafé is een initiatief van de Stichting Welzijn Ouderen en vindt plaats met het Repaircafé op de laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van juli, augustus en december.

Ambtenaren leveren kantine in aan wijkagenten

Foto: Joop Verstraaten

GROES BEEK -De ambtenaren van de gemeente Berg en Dal hebben al enige tijd geen kantine meer/ omdat de kantine de afspraakplek wordt voor de wijkagenten, omdat het politiebureau aan de Molenweg binnen afzienbare tijd wordt gesloten.

De ambtenaren moeten nu hun lunch op de werkplek nuttigen of lopen – bij mooi weer – een straatje om. Er wordt binnen het gemeentehuis naar een oplossing voor de ambtenaren gezocht. Het onderkomen van de wijkagenten is zo goed als klaar, maar de vraag is wanneer de wijkagenten hun intrek nemen. In de voormalige kantine – naast het VVV kantoor – zijn al vier bureaus gesitueerd. Wat dat betreft is de gemeente Berg en Dal er klaar voor.

Germania B niet opgewassen tegen Orion A

GROESBEEK - Op een koud en soms hagelachtig sportpark Mariënbosch speelde Orion en het zwaar gehavende Germania tegen elkaar. Bij de ploeg van trainer Piet de Kruif ontbraken om diverse redenen liefst zeven basisspelers. Orion, dat vooraf aan deze wedstrijd, de nacompetitie eigenlijk al niet meer kon ontlopen maakte gelijk duidelijk hoe de verhoudingen lagen. Al in de vijfde minuut maakte het de 1-0 toen Marco Loen, een vrije trap simpel mocht binnen knikken.

In de 11e minuut was het ook al 2-0 toen de beste man van het veld, Noud Jilessen te veel ruimte kreeg van enkele Germania verdedigers en de bal droog en onhoudbaar in de benedenhoek wist te knallen. In de 15e minuut werd het zelfs 3-0 toen Vincent Alberts zijn directe tegenstander en keeper Tomatala passeerde en vervolgens de bal rustig in het doel kon plaatsen. Daarna vond de thuisclub het even welletjes en het duurde tot de 25e minuut totdat Germania enigzins gevaarlijk werd, eerst ging een kopbal van Dirk Visscher maar net naast en even later was Ismael Aktas net te laat na een mooie voorzet van Ryan Londar.
In de tweede helft wist Orion de wedstrijd snel te beslissen. Eerst werd een dot van een kans gemist door Jilessen maar ploeggenoot Marco Loen wist even later de bal prachtig langs Tomatala te krullen. 4-0
In de 62e minuut was Noud Jilessen alsnog succesvol en bepaalde hij op simpele wijze de eindstand op 5-0.
Volgende week speelt Germania uit tegen TVC uit Tubbergen en zal het minimaal een puntje moeten halen om niet meer in de problemen te geraken. Het goede nieuws is dat een aantal basisspelers dan weer beschikbaar zal zijn.

Natuurontbijt in Hatertse Vennen

NIJMEGEN - IVN-Natuurontbijt in de Hatertse Vennen in de meivakantie. Een zonnige ochtend, de mooie natuur van de Hatertse Vennen. Gewoon genieten en dan ook nog een lekker ontbijt en een leuke buitenactiviteit? Dat biedt IVN Rijk van Nijmegen op de laatste dag van de meivakantie, vrijdag 6 mei.

Na de maaltijd zijn er twee mogelijkheden. Voor de jeugd en hun ouders is er een speciaal programma dat dat we beleefactiviteit noemen.

Daarnaast bieden we de volwassenen ook de mogelijkheid van een excursie met een gids die het gebied heel goed kent. Verzamelen van 8.45 tot 9.00 uur bij de Donderbergweg 3 in Overasselt bij Staatsbosbeheer. Afloop circa 11.30 uur

Bent u ouder of grootouder? Dan is dit een heel leuke manier om samen met de (klein-)kinderen de meivakantie af te sluiten. De kosten zijn 7,00 voor de volwassenen en kinderen tot 12 jaar gratis. Kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene.

Aanmelden vooraf is noodzakelijk. Dit kan tot 2 mei via www.ivn-nijmegen.nl of per e-mail naar info@ivn-nijmegen.nl.

Jeugd neemt voorproefje op De Muur van Beek

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL - Onder toeziend oog van wethouder Sylvia Fleuren heeft zondagmiddag een groep jongeren wielrenner(ster)s een voorproefje genomen op De Muur van Beek. Dit gebeuren is een side – event van de Giro l'Italia dieop zaterdag 7 mei de gemeente Berg en Dal aan zal doen.

Deze bergsprint de Muur van Beek is een korte sprint van 400 meter op de van Randwijckweg waar het Giro – peloton op zaterdag 7 mei ook overheen zal fietsen. De 400 meter moest vanuit de stilstand zo snel mogelijk op de fiets worden afgelegd. Wethouder Sylvia Fleuren heeft samen met blogster Mirre de route langs de roze elementen in de gemeente Berg en Dal gereden. Zij zijn zondagmiddag om 12.00 uur gestart bij Brouwerij d'n Drul en waren rond 14.15 bij 'de Muur van Beek' aanwezig waar ook de 'Trophy 'aanwezig was met promotie medewerkers die alle vragen over vooral de doorkomst van de Giro d'Italia op 7 mei konden beantwoorden.

Nationale Dodenherdenking, stille tocht Groesbeek

GROESBEEK - Op 4 mei is er om 19.00 uur een stille tocht naar de Canadese Begraafplaats in Groesbeek vanaf het gemeentehuis in Groesbeek en vanuit Berg en Dal.

Daarna volgt er een plechtigheid op de Canadese Begraafplaats. Na afloop is er een bijeenkomst in het Bevrijdingsmuseum. Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek. Kijk ook op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Ondernemers worden bijgepraat over doorkomst Giro d' Italia

Foto : Peter Hendriks

BERG EN DAL - Vrijdagmiddag konden de ondernemers van de gemeente Berg en Dal worden bijgepraat over de verkeersmaatregelen die van kracht zijn voor en tijdens de doorkomst van de Giro d'Italia op zaterdag 7 mei.

Slechts een handje vol ondernemers (veel ondernemers hebben het op vrijdagmiddag druk...) waren naar het gemeentehuis gekomen om te horen wanneer de wegen in verband met de doorkomst van de Giro d'Italia zullen worden afgesloten. Daar werd duidelijk dat de route in Groesbeek om 14.00 uur afgesloten zal worden voor alle verkeer. De reclamekaravaan zal de renners voorgaan terwijl de wielrenners rond 15.50 uur in Groesbeek zullen zijn, om 16.10 op de van Randwijckweg en rond 16.20 uur zullen zij Heilig Landstichting passeren . Rond 17.00 uur zal de weg in Groesbeek weer opengesteld worden en in Heilig Landstichting rond 17.30 uur.

Rood Wit verder

in gevarenzone

GROESBEEK - Door een 1-4 nederlaag tegen Longa'30 is Rood Wit verder in de gevarenzone terecht gekomen voor degradatie en staat nu op de twaalfde plaats, de plaats nog net boven directe degradatie. De 12de plaats geeft nog recht op de nacompetitie.

Het is super spannend in deze laatste fase van de competitie. Rood Wit begon aardig maar kon geen vuist maken tegen de Lichtenvoorders. In de tiende minuut kreeg Marco Wientjes een mogelijkheid maar zijn inzet werd door de keeper geblokt. In de tegenstoot die volgde verloor Rood Wit de bal die door Longa werd ingekopt 0-1. Rood Wit lukte het in de 20ste minuut de gelijkmaker te maken. Een hoekschop van Wesley Klomp werd door Jeroen Bardoel met het hoofd verlengd en belandde in het doel 1-1. In de 28e minuut kon Rood Wit op voorsprong komen maar de bal kwam naast het doel terecht. Vlak voor rust wisten de gasten via een hoekschop de bal in te koppen 1-2. Na rust was de eerste kans voor de Groesbekers maar de keeper wist zijn vuisten tegen de bal te krijgen waarmee hij een doelpunt voorkwam. In de 75ste minuut werd de stand op 1-3 gebracht weer met een kopbal. Een paar goede acties van invaller doelman Luuk Vonk voorkwam dat de stand nog groter werd hij had een paar goede reddingen, die moed gaven voor de toekomst van Luuk. Vlak voor het eind werd de eindstand op 1-4 gebracht weer een kopbal na een voorzet. Hopelijk pakt Rood Wit nog punten op zondag 1 mei tegen Tubantia aanvang 14.00 uur weer thuis.

Superzondag voor De Treffers

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Terwijl de concurrentie punten liet liggen, boekte De Treffers een nuttige 2-0 zege op het Utrechtse Magreb. De Groesbekers stegen daarmee naar een derde plek op de ranglijst. Met nog drie wedstrijden te gaan, lijkt het erop dat een plek in de tweede divisie niet meer kan ontgaan. Omdat de verschillen klein zijn blijft het zaak om tot het einde geconcentreerd te blijven.

Hoewel het eerste wapenfeit op conto van de Utrechters geschreven kan worden met een schot tegen de paal was het begin voor de thuisclub. In de 8ste minuut kwam De Treffers op voorsprong; Twan Smits bediende Rick Verbeek en uit diens voorzet kopte Wesley Meeuwsen de bal in de touwen. De Treffers bleef in de aanval en tien minuten later had Coen Maertzdorf zo maar 2-0 kunnen maken. Hij draaide zijn tegenstander dol, maar zijn schot belandde op de paal. Magreb ging niet bij de pakken neerzitten en hadden na een half uur zomaar gelijk kunnen maken als Joris Janssen de bal niet van de doellijn had getrapt. Het tweede doelpunt van De Treffers kwam eigenlijk uit de lucht vallen, Wesley benutte de rebound van een schot van Robert Mutzers en voor de rust had het zelfs 3-0 kunnen zijn maar de doelman wist dit te voorkomen. De doelman van De Treffers had geluk dat de scheidsrechter een slaande beweging met een gele kaart afdeed. Na de rust zakte het spelpeil waarna Magreb de ex-prof Nourdin Boukhari inzette, maar ook hij kon geen potten breken. Het bleef bij een belangrijke 2-0 overwinning
voor De Treffers.

79 hardrijders op de bon in gemeente Berg en Dal

GROESBEEK - Bij drie radarsnelheidscontroles in de gemeente Berg en Dal zijn het afgelopen weekend 79 hardrijders tegen de lamp gelopen. De eerste controle was vrijdagmorgen van 08.00 tot 11.00 uur op de Breedeweg in Groesbeek.

Daar passeerden 1248 passanten de radarapparatuur die afgesteld stond op 57 kilometer per uur. In totaal gingen hier 32 voertuigen te hard, de hoogstgemeten snelheid bedroeg 70 kilometer per uur. Dezelfde morgen werd gecontroleerd op de Zevenheuvelenweg tussen 09.00 en 11.00 uur. Hier passeerden 390 voertuigen de radarwagen waarvan er negen te hard gingen. De radarapparatuur was ingesteld op 87 kilometer per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 103 kilometer per uur waar maximaal 80 kilometer per uur is toegestaan. Zaterdagavond werd van 20.00 tot 22.00 uur gecontroleerd op de Botsestraat in Kekerdom. Hier passeerden 210 voertuigen de radarwagen die afgesteld stond op 57 kilometer per uur. Hier gingen 38 voertuigen de mist in de hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 kilometer per uur.

3287 bakkersbonnen van Postcodeloterij gevallen in Groesbeek

GROESBEEK - De organisatie van de Postcodeloterij heeft bekendgemaakt dat er liefst 3287 bakkersbonnen zijn gevallen op de postcode 6562.

Alle gelukkigen hebben inmiddels een of meerdere bakkersbon (pas) ontvangen. De bakkersbonnen hebben een waarde van 7,50 en zijn alleen te verzilveren bij Hans de Echte Bakker aan de Dorpsstraat in Groesbeek en bij Hans de Echte Bakker aan de Waterstraat in Beek. Voor de bakkerbonnen kan men alles kopen van brood, banket en gebak en zijn een jaar geldig.

De Treffers Vrouwen 1 zoekt train(st)er

Foto: Jan Peters

GROESBEEK - Voor het Vrouwen 1 team is De Treffers op zoek naar een nieuwe train(st)er. Het team komt uit in de zondag derde klasse en is een team dat plezier en prestatie koppelt. Ben jij op dinsdagavond, donderdagavond en zondag beschikbaar, beschik je over trainingservaring met seniorenteams (bij voorkeur vrouwenteams) en kun jij een groep met enthousiaste meiden tactisch ondersteunen en beter maken?

Dan zoeken we jou! Communicatieve vaardigheden zijn hierbij van groot belang. Bezit jij deze en klinkt dit als muziek in je oren? Reageer dan via info@detreffers.nl en laat ons weten waarom jij volgend jaar de train(st)er van het Vrouwenteam 1 moet zijn.

Dienstregeling zonnetrein Ooijpolder start weer

OOIJ - In stilte genieten van de natuur en de restanten van de steenindustrie en andere historische gebouwen in de Ooijpolder. Het kan weer in een fluisterstille wegtrein op zonne-energie.

Vanaf zondag 1 mei wordt de dienstregeling van de zonnetrein van de stichting Van Steen en Natuur hervat. Op elke zondag tot oktober rijdt de zonnetrein om 12.00 uur vanaf hotel “t Spijker te Beek-Ubbergen. Kaartjes zijn te koop bij de receptie van hotel ‘t Spijker.

Kaartjes kosten € 4,00 voor volwassenen en € 2,00 voor kinderen (tot 12 jaar).

Buiten de dienstregeling rijdt de zonnetrein het gehele jaar ook voor groepen. Voor informatie of boeking kunt u contact opnemen met de coördinatrice (06-55370089) of mail naar info@steenennatuur.nl. .

Voor nadere informatie over de stichting Van Steen en Natuur kunt u terecht op www.steenennatuur.nl

Kampioenen GTTC

GROESBEEK - In de voorjaarscompetitie 2016 is het tweede jeugdteam van de Groesbeekse Tafeltennisclub GTTC kampioen geworden in de 5e klasse.

Het team, bestaande uit (vlan links naar rechts: Roel van Eldijk, Sem van der Kroft en Noah Hagenbeek, werd ongeslagen kampioen.

In de najaarscompetitie 2016 zullen zij het onder de bezielende leiding van trainers Rob van Dop, Elle Cillessen, Harold Kersten en Hennie Janssen 't gaan proberen in de vierde klasse.