GN Lingewaard

26 december 2018

GN Lingewaard 26 december 2018


Mini-Roparun in Angeren voor de strijd tegen kanker

Deelnemers mini Roparun 2018. (foto: John Roelofs)

ANGEREN - Op zaterdagochtend 5 januari houdt Team 031 Lingewaard weer zijn traditionele Mini-Roparun.

Deze Mini-run die wordt gehouden om geld in te zamelen voor de stichting Roparun en is een stap naar de 'grote' Roparun estafette 2019. Deze grote estafette-run loopt team Lingewaard binnen 50 uur hardlopend van Parijs naar Rotterdam. Met de Roparun wordt geld ingezameld om het leven van mensen met kanker wat te verlichten door ze te ondersteunen.

De Mini-Roparun start dichtbij sportpark De Poel van voetbalvereniging Angeren en brengt de deelnemers in twee afstanden, 6 en 10 km, via de Kampsestraat door het gebied waar de Linge stroomt weer terug naar de finish.

Inschrijven is mogelijk vanaf 9.00 uur in de kantine van sportvereniging Angeren, Poelsestraat 52 in Angeren. Inschrijfkosten zijn 7,50 euro (5 voor jeugd tot en met 16 jaar). Er wordt in vier categorieën gelopen: jeugd meisjes, jeugd jongens, dames en heren. Voor de winnaars zijn er leuke prijzen te winnen.

Starttijden

De starttijden zijn 10.30 uur voor de 6 kilometer en 10.45 uur voor de 10 kilometer. Na de prijsuitreiking zal aansluitend een loterij plaatsvinden. De totale opbrengst van dit evenement gaat naar Roparun 2019.

“Mocht je het nieuwe jaar sportief willen starten, dan nodigen we je van harte uit deel te nemen aan deze run", zegt de organisatie. "Met de minirun kan het nuttige met het aangename worden gecombineerd en je bent ook nog goed bezig om die ‘rotziekte’ waar bijna iedereen direct of indirect mee te maken heeft het hoofd te bieden."

Op weg naar een WO II film over de Betuwe

Schminken voor de opnames. (foto: Van Hemmen)

HUISSEN - Onlangs kon men tussen de kerstverlichting in Huissen iets bijzonders waarnemen. Bram van Workum werkt met zijn crew aan een WO II film over de Betuwe.

Daarvoor is een wervingstrailer nodig waarmee aandacht van de mensen wordt getrokken. Dit houdt in, dat diverse elementen van hetgeen zich in onze regio de Betuwe voordeed in de periode '44-'45 aandacht krijgen. Daarbij gaat het om excessen richting burgers temidden van het strijdtoneel, de strijd tussen de partijen en de onderwaterzetting. Eerder werden al opnames gemaakt bij een tuindersboerderij. De recentelijk gemaakte filmbeelden bij een duiker in de polder hadden betrekking op een burgerdrama.

Binnenkort zal de trailer van enige minuten te zien zijn op de site. Nadere informatie zal volgen. Bij de film wordt gebruik gemaakt van lokale kennis, ruimte en mensen. Menigeen zal dan figuranten van de evacuatieuitbeeldingsgroep uit Huissen/Angeren herkennen. Ook de Gendtse producer Elwin van Alst stelt zijn kennis ter beschikking aan dit project.

In 2019 hoopt men - indien de financiéle kant van het initiatief gedicht kan worden- daadwerkelijk met de film aan de slag te kunnen gaan. Dit is tevens het jaar dat de dramatische mislukking van Market Garden herdacht gaat worden in de gehele provincie. Regelmatig zult u vernemen over activiteiten vanuit ons eigen regio. Juist in het herdenkingsjaar wordt getoond dat hetgeen in de Betuwe gebeurde een integraal onderdeel was van de strijd. Een strijd die na de operatie Market Garden nog maaandenlang zou duren. Via de site www.exodushuissen.nl kan men ook op de hoogte blijven.

Oliebollenactie harmonie Angeren

ANGEREN - Zoals de Angerense gemeenschap uit ervaring weet, komen leden van harmonie Angeren kort voor de jaarwisseling bij iedereen in Angeren aan de deur voor de verkoop van oliebollen en appelflappen. Dit jaar zal dat gebeuren op maandagochtend 31 december.

"Denk dus vooral niet dat u wordt overgeslagen! En laat dat niet de aanleiding voor u zijn om uw eindejaar-snack al eerder elders in te kopen! We zullen waar mogelijk zelfs wat vroeger in de ochtend bij u aanbellen. Rond het middaguur zal heel Angeren zijn voorzien."

Zoals altijd wordt de opbrengst van deze actie gebruikt voor het financieren van de opleiding van nieuwe leerlingen; zowel voor hele jonge kinderen, die voor het eerst met het maken van muziek in aanraking komen (MusicKids), als voor degenen die zich bekwamen in het bespelen van de blokfluit of al wat verder zijn: het leren bespelen van een blaas- of slagwerkinstrument.
Onderzoeken wijzen uit dat muziek maken goed is voor de algemene ontwikkeling van kinderen zoals voor de sociale vorming. Het houdt bovendien het brein scherp en dat komt onder meer een betere taalvaardigheid ten goede. "Daarnaast is het een leuke tijdsbesteding, die wij ook minder-bedeelde jeugdigen graag aanbieden. Uw (financiële) hulp kunnen we daarbij goed gebruiken."

Oliebollenactie Doornenburg

Jeugdleden harmonie Sint- Caecilia Doornenburg. (foto: Hans Barten) Hans Barten

DOORNENBURG - Op zondag 30 december houden de jeugdleden van harmonie Sint-Caecilia uit Doornenburg weer hun jaarlijkse oliebollenactie in Doornenburg. Deze oliebollen worden traditiegetrouw gebakken door Bakkerij Van Kol.

Alle informatie over het bestellen van deze oliebollen staat op www.harmoniedoornenburg.nl. Onze voorkeur gaat uit naar betaling bij bestelling. "Groot voordeel voor u is dat u, als u al betaald heeft niet thuis hoeft te zijn als wij uw bestelling komen bezorgen. Heeft u nog niet betaald dan dient u af te rekenen bij het ophalen of bij de bezorging."

Bestellingen ophalen kan op zondag 30 december tussen 12.00 en 14.00 uur in het ontmoetingscentrum en tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Mulderswei 37. Thuisbezorging is natuurlijk mogelijk. "U dient dit bij uw bestelling aan te geven. De bezorging vindt plaats op zondag 30 december tussen 12.00 en 14.00 uur. Natuurlijk kunt u, ook als u niet in Doornenburg woont een bestelling bij ons plaatsen. Thuisbezorgen is dan echter niet mogelijk. U dient uw bestelling op zondag 30 december tussen 12.00 en 14.00 uur op te halen in het Ontmoetingscentrum of tussen 14.00 en 16.00 uur aan de Mulderswei 37 in Doornenburg.

Proef Lingewaard Doet gunstig voor hele gemeente

Bewoners rond het Thorbeckeplein in Gendt hebben dankzij Lingewaard Doet en sponsoring 2.500 bloembollen kunnen poten. (foto: Sjaak Veldkamp)

LINGEWAARD – De eerste bevindingen van het proefproject Lingewaard Doet in Angeren en Gendt zijn een groot succes. Mocht de evaluatie van de tweede ronde eenzelfde beeld geven, dan zal het college besluiten voor een verdere uitrol. De uitkomst van de evaluatie wordt in april verwacht. Aannemelijk is dat inwoners van de overige kernen ook een cheque van 7.50 euro kunnen verwachten.

Doel van het project Lingewaard Doet is dat inwoners initiatieven nemen die de leefbaarheid in hun eigen leefomgeving mooier maken. De inwoners van Angeren en Gendt hebben van de gemeente in oktober een cheque van 7,50 euro ontvangen die ze voor een project in hun buurt of dorp kunnen verzilveren.
In totaal zijn er 4.185 cheques verstuurd waarvan er in de eerste ronde bijna twee duizend zijn geactiveerd. Oftewel, ruim 45 procent is ingezet voor initiatieven. De gemeente Overbetuwe scoorde in de eerste ronde nog geen dertig procent. Naar verwacht wordt het in Lingewaard nog meer omdat mensen kunnen sparen voor nog een project. Op 6 februari volgt in beide dorpen de tweede ronde. Het college is hoopvol. "De eerste indrukken zijn erg positief. Inwoners zijn enthousiast en er zijn veel cheques geactiveerd en projecten aangemeld. De meeste initiatiefnemers hebben hun idee actief onder de aandacht gebracht om daarmee veel en snel cheques te ontvangen van medebewoners."

Veel initiatieven waren dit najaar gericht op aanplant van bloemen en bloembollen voor een fleurig voorjaar in hun wijk. Een aantal cheques is verzilverd voor het plaatsen van een kerstboom en verlichting in buurten waar ouderen wonen. Het gaat volgens het college om de gezelligheid en saamhorigheid in de buurt, niet om de verlichting zelf.

Dorpshuis Angeren schaft een AED aan, de plek waar veel activiteiten plaatsvinden. In Gendt wil woonvorm De Strang een picknicktafel plaatsen zodat ze inwoners van Gendt op de koffie kunnen vragen. Hulhuizen plaats in januari een ooievaarsnest. Zwembad Walburgen schaft een watertrimtoestel aan.

JO 11-1 SV Angeren kampioen

SV Angeren JO 11-1 kampioen. (H. Gerichhausen)

ANGEREN - Zaterdag 15 december is het team JO 11-1 van SV Angeren najaarskampioen geworden.

Dit gebeurde na een mooie 5-3 overwinning in Arnhem bij MASV. Door dit resultaat had de concurrentie het nakijken. Het hele seizoen hebben de jongens de ranglijst aangevoerd door de ene overwinning na de andere te boeken. Bij terugkomst in Angeren hebben ze er met z'n allen een mooi feest van gemaakt. Wael, Tibbe, Nout, Jelle, Mads, Timo, Bob, Huub, Joep, Raf en Max werden van harte gefeliciteerd met dit behaalde resultaat.

Voor alle huurders in De Leemhof in Gendt Huurdersvereniging Gendt organiseert een Dorpsplein

GENDT - In samenwerking met de Woonbond wordt deze middag een aantal kraampjes geplaatst in De Leemhof.

Medewerkers en bestuursleden van de huurdersvereniging, zullen informeren en adviseren inzake belangrijke onderwerpen waar men als huurder de komende jaren mee te maken krijgt. Denk aan duurzaamheid, leefbaarheid, betaalbaarheid, nieuwbouwplannen en niet te vergeten de toekomst van de Woonstichting Gendt.

Tevens wordt deze middag de onlangs gehouden enquête besproken en worden de drie winnaars bekend gemaakt onder de deelnemers.

Aansluitend wordt op 10 januari om 19.30 uur de algemene ledenvergadering gehouden in De Leemhof. De uitnodiging wordt, of is inmiddels bezorgd. "Graag vernemen wij wie aanwezig wil zijn, zowel bij het Dorpsplein of bij de algemene ledenvergadering. Men kan zich aanmelden via info@hvgendt.nl of schriftelijk bij HV Gendt,p/a Kloosterplein 2a, 6691 CX Gendt. Wij zien u graag op 10 januari in De Leemhof om 16.00 uur en/of 19.30 uur."

Test jouw conditie bij b.o.d. de Sprinters

Goed uit de startblokken in het nieuwe jaar. (foto: preausports.nl/) preausports.nl/

BEMMEL - Wil jij goed uit de startblokken komen in het nieuwe jaar? Daag jezelf dan uit op maandag 7 januari! B.o.d. de Sprinters houdt dan een Coopertest op de atletiekbaan van sportpark De Heister.

Deelname staat open voor zowel leden als niet-leden. Aanmelden vooraf is niet nodig. Vanaf 19.30 uur beginnen we met de warming-up, waarna de gezamenlijke start plaatsvindt. Het clubgebouw is na afloop geopend.

De Coopertest is in de jaren '60 ontworpen voor militairen om het uithoudingsvermogen te meten. De test wordt nog steeds veel gebruikt. Fitnessgoeroe Kenneth Cooper bedacht de methode, waarbij de deelnemers in twaalf minuten een zo groot mogelijke afstand afleggen. Met het resultaat is het mogelijk om gerichte trainingsschema’s te maken. Handig voor iedereen die zichzelf een sportief doel stelt, of terugkomt na een blessure.

Vakantieouders gezocht voor kansarme kinderen

Berlijns meisje, (foto: PAX Kinderhulp) PAX Kinderhulp

REGIO - Pax Kinderhulp zoekt in de regio's Arnhem, Liemers, Betuwe, e.o. gastgezinnen die in de periode van 13 t/m 26 april 2019 een Berlijns kind een onvergetelijke paasvakantie willen geven. Het gaat om kinderen van 6 - 12 jaar die vanwege problemen van vooral sociaaleconomische aard geen normaal gezinsleven kennen.

Mensen die er sociaaleconomisch slecht voorstaan, hebben te maken met werkloosheid en sociale vereenzaming, wat vaak gepaard gaat met armoede en weinig toekomstperspectief. Kinderen zijn hier de dupe van en groeien op in onzekerheid zonder de liefde en aandacht waar ieder kind recht op heeft. Een vakantie kan voor een Berlijns kind een lichtpuntje betekenen in het grijze bestaan van alledag. De waarde van twee weken huiselijke gezelligheid, aandacht, geduld en liefde, laat zich vooral uitdrukken in 'bagage voor later'.

Belangstellenden kunnen bellen met 06 54755764 Marga ten Dolle, zodat een afspraak gemaakt kan worden voor een vrijblijvend informatief bezoek. Verdere informatie staat op: www.paxkinderhulp.nl.

Eef Janssen exposeert in De Kijkruit

GENDT - ‘De schilder heeft van zijn passie een hobby gemaakt’. Eef Janssen exposeert van 21 december tot en met 1 februari in De Kijkruit.

Even voorstellen: "Al op jonge leeftijd werd ik door mijn vader vertrouwd gemaakt met verf zoals het mengen vanuit de basis wit en toevoeging van lijnolie – siccatief – zinkwit of loodwit. Mijn vader was 'n gediplomeerd (1924) huis- en decoratieschilder. In zijn werkplaats stonden regelmatig rijtuigen voor een nieuw verfje en het opknappen van de accessoires, door derden. Ook de familiewapens of -schilden werden er opnieuw met de hand opgezet. Ik heb in die jaren 1950 veel van deze oude vakman geleerd.

Zo is mijn passie voor het decoratief schilderen ontstaan. Het volgen van wat opleidingen was de start van mijn schilder activiteiten. Na mijn pensionering heb ik de kwasten weer op gepakt en de resultaten kun je ook bewonderen op mijn website: www.eefjanssen.nl."

Kerststallentocht Lingewaard: ben jij een dierenvriend?

LINGEWAARD - Op zaterdag 29 december vindt weer de kerststallentocht in Lingewaard plaats. Van 13.30 tot 17.00 uur kan op dertien locaties in Lingewaard de kerststal bezichtigd worden. Dit jaar vragen we ons af: ben jij een dierenvriend? En kun jij dan ook andere dieren herkennen in de kerststallen?

De kerststal is oorspronkelijk bedacht door Franciscus van Assisi, een monnik. In de bossen van Greccio in Italië bracht hij de eerste levende kerststal samen bij de H. Mis. Dit was het begin van de kerststal zoals we deze nu kennen en kunnen zien tijdens de kerststallentocht.

Franciscus was een echte dierenvriend. Daarom hebben we dit jaar dieren in de kerststallen verstopt. Dit zijn andere dieren dan de os, de ezel, de schapen en de kameel. Maar eigenlijk wist je al dat Franciscus een dierenvriend was, want jij viert toch ook zijn feestdag? Ben jij ook benieuwd welke dag dit is? Kom dan op 29 december de kerststallen bezoeken.

Locaties van de kerststallen zijn: Sint-Bavokerk Angeren, Theaterkerk Bemmel, H. Martinuskerk Gendt, Mariakapel Hulhuizen, O.L.V. van Zeven Smartenkerk Haalderen, Sint-Martinuskerk Doornenburg, O.L.V. ten Hemelopnemingkerk Huissen, Dominicanenklooster Huissen, Protestantse gemeente Huissen, Zandse Kerk Huissen-Zand, Rijnwaal zorggroep locaties Liduina Bemmel, locatie Sint-Jozef Gendt en Sancta Maria Huissen.

Voetgangersoversteekplaats Karstraat

Voetgangersoversteekplaats / zebra-markering. (foto: Oege van Dijk)

HUISSEN - Op het vernieuwde kruispunt bij De Valom is op initiatief van Oogcafé Lingewaard een oversteekplaats voor voetgangers met een zebramarkering gerealiseerd.

Er was een groot verlangen om ter plaatse voor blinde en slechtziende mensen een duidelijk zichtbare oversteekplaats te maken. Bij een zebramarkering weet ook een blindengeleidehond feilloos de oversteekplaats te vinden. Rolstoelgebruikers, ouderen met of zonder rollator, maar ook álle andere voetgangers hebben hier baat bij een goed gemarkeerde oversteekplaats voor voetgangers, te meer omdat er twee fietspaden en drie verkeersrijstroken tegelijk overgestoken moeten worden. Blinden en slechtzienden kunnen zich bovendien oriënteren op de rateltikkers die zijn aangebracht.

"Ondersteuning van de scheidende als wel van de nieuwe vakwethouder Openbare Ruimte van de gemeente Lingewaard was een welkome aanvulling om dit initiatief te realiseren", aldus Oege van Dijk, vrijwilliger Oogcafé Lingewaard.

Zorg jij dat Gendts Ontwikkelingsplan geen 'Brexit' wordt?!

Mooi Gendt. (foto: Niels Sparnaaij)

GENDT - De werkgroep intergraal Gendts ontwikkelplan (iGOP) bestaat inmiddels uit acht personen. Een leuke start met mensen uit de diverse geledingen van de Gendtse samenleving. Waar deze mensen zich echter niet in onderscheiden is de leeftijd. Met alle respect, een groep mensen die allen de veertig jaar (ruim) voorbij zijn.

Zij zijn heel enthousiast gestart met de voorbereiding van de grote startbijeenkomst in februari. "Om in de ontwikkelplannen voor de komende tien jaar in Gendt ook de jeugdige wensen en ideeën een plaats te geven vragen wij aan de jeugdige inwoners van Gendt tussen de 15 en 40 jaar om bij te dragen in de plannen voor hun toekomst in een duurzaam en leefbaar Gendt. Schroom niet, laat je zien en vooral horen!!

Laat de ouderen niet alleen beslissen over de toekomst van Gendt! Maak er geen “Brexit” van! Meld je aan op Gendt.Vooruit@gmail.com."

Huissense globetrotter Aafke Tonk nu in Florida, USA 'Ik zie verhuizen telkens weer als een groot avontuur'

Tekst: Hans Schmeinck

Vele Betuwenaren zijn de afgelopen decennia naar het buitenland vertrokken. In deze rubriek delen ze hun ervaringen. Deze week: Aafke Tonk (41) uit Huissen die trouwde met Engelsman Reza Adams en al woonde en werkte in Australië, Engeland, Zweden, Nederland en in de VS in diverse plaatsen. De moeder van drie kinderen woont nu in Florida. 'Hier is het altijd zomer'.

,,Het leven hier bevalt ons reuzegoed'', aldus Aafke Tonk, geboren in 1977 op 't Zand in Huissen. Anno nu zijn zandstranden om de hoek. ,,Vijftien minuutjes rijden. Ook de pretparken van Orlando zijn dichtbij. Bovendien is onze woonplaats Saint Augustine historisch en pittoresk, een zeldzame combinatie in de VS. We wonen in een droomhuis met palmbomen in de tuin in een heerlijke buurt.''

Terug gaan naar Nederland? ,,Ik acht de kans erg klein. Toen we hier net waren, hadden we het plan om naar Nederland terug te keren als de oudste leerplichtig werd. Maar er is hier een fantastische school.'' Natalie (8), Annabelle (6) en Hugh (3) zijn de drie kinderen van Aafke en haar man Reza Adams.

Een Engelsman die ze ontmoette in 2001 in een pub, waarna het stel in 2007 trouwde. Op een bijzondere locatie; de campus van de Wharton Business School in Philadelphia. Waar Reza was toegelaten om te studeren. Aafke zelf had toen al vanwege haar eigen studie -fysische geografie- en haar werk gewoond in het Australische Perth (Australië) en Loughborough (Engeland).

Later woonden de twee nog in Stockholm en werkte Aafke voor een bedrijf in Londen. Vanaf 2007 is de VS hun thuisland en hebben ze in diverse plaatsen gewoond. ,,Ik heb een reisvirus. Waar anderen verhuizen een vreselijke gedoe vinden, zien mijn man en ik het steeds weer als een groot avontuur. Ik heb geleefd op heel wat mooie plekken, die ervaringen zijn erg dierbaar.''

Dromen waarmaken

Aafke werkt als zogeheten STEM-leerkracht. ,,Ik laat kinderen van 4 tot 12 jaar spelenderwijs kennis maken met wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Als je een baan hebt, en gezond bent, dat zit je hier goed. Dromen kun je hier echt waarmaken.''

Ondanks de ruim tien jaar in Amerika voelt ze zich 'absoluut meer Nederlandse'. ,,We proberen de kinderen tweetalig op te voeden, al spreken ze liever Engels. Gelukkig is er altijd wel een 'Hollandse club' te vinden, waar we dan samen Koningsdag en Sinterklaas vieren. Ik kan Amerikaans staatsburger worden, maar dan moet ik mijn Nederlandse nationaliteit opgeven. En mijn paspoort omruilen, dat doe ik dus niet.''

Als ze naar Nederland gaan ('In Amerika duurt de zomervakantie lekker lang, van eind mei tot mid augustus') dan ondernemen ze een scala aan activiteiten in Huissen en omgeving. ,,Zoals meelopen met de Avondvierdaagse, op de fiets naar een bongerd en er kersen eten, kijken naar de Umdracht, logeren bij tante Baukje en vissen met ome Guus.'' Als de koffers worden gepakt voor de terugreis zitten deze vol met stroopwafels, hagelslag, appelstroop, nasi mix, poffertjes mix, drop.

Haar familie en het gemoedelijke mist Aafke wel. ,Wat ik niet mis zijn de, al dan niet ongeschreven, regeltjes voor alles. Dat kreeg ik pas in de gaten toen ik zelf een tijdje in het buitenland woonde.''


'Ik kan Amerikaans staatsburger worden, maar ik ga niet mijn paspoort omruilen'

Grote behoefte aan bibliotheek in kleine kernen van Lingewaard

Vrijwilliger Irien zet geleende boeken terug in Bibliotheek Angeren. (foto: Susan Bink)

LINGEWAARD - Ruim een jaar geleden openden de bibliotheken in Angeren, Doornenburg en Haalderen. Hoe vergaat het de bibliotheken in deze kleine kernen? “Voor mensen die minder mobiel zijn is dit een uitkomst”, aldus een inwoner van Doornenburg.

De kleinste vestiging van de Bibliotheek Gelderland Zuid is te vinden in het café van dorpshuis De Ontmoeting in Doornenburg. Aan de leestafel schuiven regelmatig bezoekers aan, voor een praatje, een krantje of boekentips van klantadviseur Rianne Arntzen. “Ik doe hier graag ‘effe ’n bekske’”, zegt Nelly. Ze leest veel grootletterboeken. Wiet is gek op Scandinavische thrillers. Hij vindt het fijn dat zijn gereserveerde boeken al binnen 2-3 dagen klaar liggen.

’s Avonds naar de bieb

Ook in Angeren is de bieb in het Dorpshuis te vinden. Net als in Doornenburg is deze tot laat in de avond open. Inwoner Dianne: “Ik vind het prettig dat ik ’s avonds na tien uur nog boeken kan halen en terugbrengen.” Op dinsdagmiddag komt vrijwilliger Irien helpen met het terugzetten van de boeken in de kasten.

De bieb is altijd dichtbij

Theo van Merwijk is bestuurslid van Dorpshuis De Tichel, waar Bibliotheek Haalderen is gevestigd. “’s Middags komen veel ouders met kinderen naar de bieb, maar ook kinderen alleen. In een klein dorp als dit is de bieb nooit ver, zelfs niet met een rollator”, zegt hij lachend. De bibliotheek is sinds kort ook op woensdagmiddag van 12.00 tot 13.30 uur open, zodat leerlingen van de naastgelegen basisschool De Wieling meteen vanuit school de bieb in kunnen rollen.

Hiep, hiep…. de 50e (!) Betuwenaren in het Buitenland

BETUWE - Op de valreep van 2018 nog een heuglijk feit, de 50e aflevering van Betuwenaren in het Buitenland! De andere kant van de medaille is dat het aantal kandidaten voor deze, zo weten we, veelgelezen en gewaardeerde rubriek hard slinkt. Dus voor een goede voortgang hebben we nieuwe kandidaten nodig.

Dus wie heeft familie of vrienden die uit Bemmel, Elst, Huissen, Zetten, Gendt, Driel, Angeren, of andere plaatsen in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe, vertrokken zijn om het avontuur in het buitenland aan te gaan? En graag zijn/haar verhaal in de veel gelezen rubriek Betuwenaren in het Buitenland wil delen? Stuur dan een mail rechtstreeks naar de auteur van de rubriek, Hans Schmeinck: hansschmeinck@gmail.com.

Daarin graag vermelden: naam emigrant, leeftijd, geboorteplaats/voormalige woonplaats, land van bestemming en mailadres. En wie weet staat je familielid en/of vriend(in) binnenkort in Hét GemeenteNieuws! Zoals Anouk Derksen hier op de foto. Natuurlijk mag de emigrant zelf ook een mail sturen.

Bij voorbaat dank en proost op nog eens vijftig afleveringen van Betuwenaren in het Buitenland! Cheers, Santé, Zum Wohl, Salud, Cin cin, Skål, Na zdrowie, Jamas!

Alles was even mooi… Wes zingt Toon

GENDT - Cultureel Podium Gendt presenteert 19 januari zijn eerste avond. Aanvang 20.00 uur. Deze avond wordt gevuld met een optreden van de Elstenaar Wes Leurs.

Onder begeleiding van een professionele band zingt Wes Leurs liedjes van de meester Toon Hermans in theaterzaal Providentia Gendt. Tijdens deze voorstelling staan de humor en de liedjes van Toon Hermans centraal. Natuurlijk brengt hij dit op de begrijpelijke, gevoelige en herkenbare manier. Het belooft een geweldige avond te worden. Kaarten inclusief een kop koffie of theekosten 15 euro. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Providentia en Readshop Viergever in Gendt. In Doornenburg bij Spar Witjes en het ontmoetingscentrum. In Bemmel bij boekhandel De Toren van Bemmel.

Schaakprobleem 3

Wit geeft mat in 2.

Oplossing mailen binnen 2 weken na publicatie in deze krant naar elstertorenschaakprobleem@gmail.com

onder vermelding van schaakprobleem 2. De oplossing staat daarna op de site van de Elster Toren: www.elstertoren.nl

Uitslagen OSBO competitie:

S.V. Bennekom 1 - S.V. Elster Toren 1: 3 - 5

Twellose SV 1 - S.V. Elster Toren 2: 2 – 6

Mocht u interesse hebben om te schaken, neem dan een kijkje op de site voor meer informatie.

Mantelzorgcafé vertelt op de Koffieochtend Zilverkamp

HUISSEN - De vrijwilligers van de Koffieochtend op de Zilverkamp heten iedereen donderdag 3 januari weer welkom in De Brink op De Zilverkamp.

Samen het kopje koffie of thee heffen op 2019 en elkaar al het goede wensen. Een mooi begin! Maar er is ook gelegenheid om meer te weten te komen over het Mantelzorg café Lingewaard en al hun activiteiten. Anske van Spanje, vrijwillig coördinator van het Mantelzorgcafé Lingewaard komt dan vertellen over het Mantelzorgcafé, de geplande activiteiten en informatie geven over mantelzorg.

"Bent u mantelzorger, kent u een mantelzorger of wilt u meer weten over mantelzorg? Schuif dan 3 januari tussen 10.00 en 12.00 uur aan op deze gezellige eerste koffieochtend van 2019. Heeft u eerst zin in een verfrissende wandeling? Wandel dan vanaf 9.30 uur mee met de wekelijkse wijkwandeling en sluit dan, als u wilt, aan bij de Koffieochtend."

Zeer geslaagd kerstdiner bij De Minkhof

BEMMEL - Op woensdagmiddag 19 december werd weer het jaarlijkse kerstdiner bij De Minkhof verzorgd. Met een viergangenmenu werden de bezoekers getrakteerd op heerlijke, lekkere en soms ook verrassende dingen die door de koks en gastvrouwen van de Minkhof werden bereid en uitgeserveerd.

Een amuse van paté, een ossenstaartsoep, runderrollade met een heerlijke jachtsaus en met tot slot een heerlijk toetje van tiramisu en vruchten, genoten de tot de laatste plek bezette Minkhof met 43 gasten er zichtbaar van. Ook de muzikale omlijsting op de piano met kerstliedjes en de klankschaal droegen bij tot een zeer geslaagde en gezellige middag. Het geheel werd afgesloten met een kopje koffie of thee en veel gasten beloofden volgend jaar graag weer terug te willen komen en dat kwam ook omdat het kerstmenu 2019 al min of meer verklapt werd. De Minkhof (ma, wo en vrij) 0481 357185; Molenwei 57, Bemmel. www.minkhof.nl; E-mail coordinator@minkhof.nl.

Geschenk van Gendtse bewoners aan Ehbo Gannita

Overdracht reanimatie poppen. (foto: Ehbo-lid Gendt)

GENDT - Tijdens de laatste bijeenkomst in 2018 van ehbo-vereniging Gannita werd een uitgebreide versie (inclusief armen, benen, electronica en software) van de oefenreanimatie en babypop ontvangen.

Deze zijn dankzij de volgende schenkers tot stand gekomen: de actie Lingewaarddoet (Gendtse inwoners hebben 1299 euro bijeen gebracht), wijkplatform Gendt, wijkplatform Molenwijk/Dries en Rabobankactie. "Dankzij deze bijdrage kunnen wij AED en reanimatielessen geven en tevens de cursisten feedback geven hoe de oefenreanimatie verlopen is."

Bemmel en Bataven stijgen snel; Spero nieuw; RKHVV zakt ver Vier Betuwse voetbalclubs in landelijke Top200

Tekst: Hans Schmeinck

In de lijst van beste 200 voetbalverenigingen staan vier clubs uit de Betuwe. Al staan ze niet hoog geklasseerd. Zoals RKHVV op 191. Daar tegenover staan de snelle stijgers Bemmel en De Bataven en Spero als nieuwe binnenkomer.

Voor het zesde opeenvolgende seizoen heeft vakblad De Voetbaltrainer een Top200 van de beste verenigingen in het Nederlandse amateurvoetbal samengesteld. En wel op basis van het niveau waarop hun selectieteams spelen. De organisatie keek daarbij naar de prestaties van het eerste, de twee hoogst spelende teams in de categorieën Onder 19/17en Onder 15/14/13.

De Betuwe 'levert' vier clubs. Ze staan echter niet bij de eerste honderd verenigingen. Bemmel staat het hoogst van de vier, op de 119e plaats. Met 73 punten, waarvan 43 voor de jeugd en 30 voor het eerste team. Dat speelt in de eerste klasse (E, Oost). Zeer positief is dat de roodzwarten flink zijn gestegen, in de vorige Top200 werd nog plaats 157 ingenomen. Overigens eindigde Bemmel bij de eerste editie van de ranglijst (seizoen 2013-2014) op bijna dezelfde positie als nu: 125e.

Een andere snelle stijger is De Bataven, die maar liefst 53 plekken winst boeken. Van 193e vorig seizoen tot 140e deze voetbaljaargang. Met 71 punten, waarvan 36 voor de jeugd en 35 voor het eerste dat uitkomt in de Hoofdklasse (A). Pikant detail: twee seizoenen stonden de Gendtenaren nog 97e in deze ranglijst. En daarvoor 125e en tweemaal 160e. De Bataven als jojo dus.

Ver weg gezakt

Klassegenoot RKHVV is ver weg gezakt in de Top200, de Huissenaren staan er als 191ste nog net in. Met 67 punten, waarvan 32 door de jeugdteams bij elkaar gespeeld werden en toch nog 35 door het eerste dat al enkele seizoenen kwakkelt. Vorig seizoen stonden 'de blauwen' nog 165e. In seizoen 2014-2015 noteerde RKHVV haar hoogste positie: 137e.

Positief is de entree van Spero, de club uit Elst kwam binnen op 172. En heeft een puntentotaal van 69. De jeugd zorgde voor het overgrote deel, namelijk 44 punten. Het eerste team, al jaren hoogvlieger in de tweede klasse, bracht de resterende 25 punten in. Spero was overigens nooit eerder opgenomen in de lijst van De Voetbaltrainer. Bovendien scoorden de jeugdige groenwitten bijna evenveel punten als de nummer 1, AFC uit Amsterdam (zie kader), 44 om 45!

Top10 grotendeels 'westers'

AFC uit Amsterdam eerste is, met 110 punten. Waarvan 65 voor de jeugd en 45 voor het eerste. Dat uitkomt in de tweede divisie. AFC werd de vorige vijf seizoenen overigens ook telkens eerste. De club die de top10 completeert is tevens de enige die uit de wijde omtrek komt; De Treffers uit Groesbeek, met 93 punten (45 voor senioren en 48 junioren). Nog enkele regionale clubs: Achilles '29 op 27 met 88 punten (40-48), Bennekom op 83 met 77 punten (30-47) en Woezik op 90 met 76 punten (30-46).

Benefietmasterclass 'Het wonder van de harmonie'

Wilbert Friederichs in actie. (foto: Uit archief Wilbert)

BEMMEL - Op zondag 13 januari van 14:00 - 16:30 uur presenteert Rotary Lingewaard de Benefietmasterclass 'Het wonder van de harmonie' in de theaterkerk in Bemmel.

Bepalen we zelf wat we mooie muziek vinden, of helpt de natuur ons een handje? Die vraag beantwoordt Wilbert Friederichs in deze Masterclass. Friederichs doet dat aan de hand van het even fascinerende als ongrijpbare fenomeen boventonen. Hij laat zijn licht schijnen op de betekenis van dit fenomeen met spannende klankexperimenten en klankvoorbeelden, met opvallende weetjes en de inzet van de zangers van musicalgezelschap Marcato.

Wilbert Friederichs is zanger en koorleider, tekstschrijver en componist. Hij schreef honderden stukken voor zijn eigen gezelschappen Mezzo Macho en Klater, alsook voor koren, theatergroepen en cabaretiers. Hij leidt projectkoren, geeft workshops en speelt muzikale rollen in voorstellingen en theaterproducties van anderen.

Na de pauze zul je 'Het wonder van de harmonie' herkennen in het muzikale optreden van Marcato. De groep brengt een programma vol humor, passie, lichtvoetigheid en drama met onder andere nummers uit The Lion King, Aida en Les Miserables.

De opbrengst van de middag komt geheel ten goede aan de aardbevingsslachtoffers in Nepal.
Kaartjes zijn 16 euro per stuk (exclusief betalingskosten, maximaal 0,45 euro), te bestellen via www.rotarylingewaard.nl.

Anno Domini 2019

HUISSEN - Het jaar des Heren. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen? Muus Jacobse dichtte al in de jaren ’30 van de vorige eeuw:

‘Ons is geen toekomst en geen keus gelaten:

Wij moeten voort, verward en hulpeloos,

In een cultuur van film en radio’s

En soms, wat over het verleden praten.

Niemand ontkomt er aan… alleen het kind

Is nog hetzelfde als voor duizend jaren.

Nieuw en verwonderd ligt het rond te staren

Alsof de wereld pas vandaag begint.

O makker in ditzelfde grauw getij,

Nog altijd kom het kind tot jou en mij.

Nog altijd kan de wereld opnieuw beginnen

In ieder kind kan het opnieuw beginnen.

Zolang God kinderen in ons midden zendt,

Heeft hij zich nog niet van ons afgewend.’

Muus Jacobse verwoordt hiermee een aangevochten geloof en vertrouwen in de levenskracht van mensen. Een nieuw jaar begint. Dat we mogen zijn en worden wie we zijn. In ons doen en laten, spreken en zwijgen. In goede en slechte dagen, gezondheid en ziekte. Elk mens kan (iets) nieuw(s) beginnen. In de kerk denken en spreken we hierover. Over het leven, òns leven. Het jaar dat voor ons ligt. De toekomst. En iedereen is welkom dit mee te vieren.

Kerkdienst Protestantse Gemeente Huissen.

Zondag 30 december 2018, ds. Wim Blanken uit Zutphen, aanvang 10 uur. Tijdens de Kerstallentocht op zaterdag 29 december is de kerk geopend van 14 - 17 uur. Welk dier zou er te vinden zijn?

Kerststerrenactie daverend succes

Kerststerren. (foto: Alberdien Langen)

GENDT - Badminton Club Gendt (BC Gendt) heeft het afgelopen weekend op 14 en 15 december de kerststerrenactie gedaan. Het was voor de club een daverend succes.

De eerste verkoopronde was vrijdagmiddag 14 december. Een aantal leden heeft bedrijven bezocht op het industrieterrein Gendt-Bemmel. En zaterdagochtend vanaf 10.00 uur hebben de (jeugd) leden van BC Gendt hun best gedaan om aan de overige Gendtse inwoners kerststerren te verkopen.

Huis-aan-huis werden de kerststerren aangeboden om ze uiteindelijk allemaal te verkopen. Door de medewerking van veel leden is het weer gelukt een leuke bijdrage bij elkaar te brengen voor onze vereniging. Het geld wat hiermee opgehaald is komt ten goede van de jeugd- en seniorleden. Hierdoor kan bijvoorbeeld de contributie relatief laag blijven ondanks de stijgende kosten van zaalhuur, daarnaast een bijdrage voor leuke dingen zoals toernooien en een leuke activiteit voor de jeugd. De club is iedereen die bijgedragen heeft aan deze geslaagde actie, kopers en verkopers dankbaar voor hun bijdrage!

BC Gendt heeft op de dinsdagavond de speelavond voor de jeugd en op de woensdagavond de speelavond voor de senioren. Mocht u zin hebben om een keertje te badmintonnen, dan bent u welkom. Meer informatie staat op www.bcgendt.nl.

Weekmenu Bemmels afhaalpunt

BEMMEL - Op maandag 7 januari kunnen inwoners van heel Lingewaard tussen 17.00 en 17.30 uur het volgende menu afhalen: zuur, hutspot met worst én een toetje.

Deze maaltijd kost vier euro en wordt bereid door een enthousiaste groep vrijwilligers. Het afhaaladres is Cuperstraat 9 te Bemmel. Graag zelf drie afsluitbare bakjes meenemen!

"Wilt u ook genieten van zo’n heerlijke verse maaltijd dan moet u zich wel van te voren even inschrijven via het SWL Meldpunt. Er is namelijk maar een beperkte hoeveelheid menu’s beschikbaar. Inschrijven kan op maandag - donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via 088 2552555."

Het ‘Bemmels afhaalpunt’ is een initiatief van buurtbewoners in samenwerking met SWL. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Wil van den Hurk (088 2552550). Het maandmenu staat op www.swlingewaard.nl onder ‘Activiteiten'.

13 / 24

14 / 24

15 / 24

Ingezonden brief

Nationale Ombudsman

Goedenavond,

Een biocentrale in Bergerden laat de burgemeester een bezoek brengen aan dit geheel vanwege stankoverlast. Mw. de Burgemeester weet alsdan de weg naar de provincie te vinden.

Alle overlast en met name gezondheidsrisico’s vanwege de geitenhouderij Bouwens hebben onze 'burgermoeder' doen besluiten ieder gesprek met de buurt te weigeren en te weigeren stappen richting provincie te zetten.

Er valt een verschil in optreden vast te stellen naar het oordeel van de buurt. In het ene geval gaat het voornamelijk om bedrijven, in ons geval voornamelijk om inwoners. In het ene geval om stank, in ons geval om ernstige bedreigingen van de gezondheid.

De buurt voelt zich niet beschermd door de gemeente, niet door het college, niet door de meerderheid van de politieke partijen.

Als buurt hebben we dan ook besloten ons te richten tot de nationale ombudsman.

Waar we door de lokale politiek in de steek gelaten worden, zullen we andere wegen zoeken.

We prijzen ons voorlopig gelukkig met de morele steun die we in alle opzichten ontvangen van gedeputeerde Drenth, die bij herhaling aangeeft dat de gemeente in heden en verleden gefaald heeft.

Het is natuurlijk jammer dat we in de Lingewaardse gemeenschap tot dergelijke redelijke scherpe tegenstellingen moeten komen, zeker in deze kersttijd.

Het is niet anders. De gemeente en de heersende coalitie hebben dit op hun geweten.

Namens de zeer gemotiveerde buurt, die strijdt voor haar eigen gezondheidsbelangen,

René Abels

Reinier Peek

Nieuwjaarsbijeenkomst Oogcafé Lingewaard Bijzondere middag voor visueel gehandicapten

LINGEWAARD - Ooit gehoord van de Webbox, een geweldig hulpmiddel voor blinden en slechtzienden om onder andere kranten, tijdschriften, boeken, actueel nieuws in gesproken vorm te beluisteren?

Of van de GObox, een apparaat dat aan uw TV wordt aangesloten en meteen de ondertitels voorleest, ook van uitzending gemist. Nee? Kom dan naar de nieuwjaarsbijeenkomst van het Oogcafé Lingewaard op 19 januari. Van 14.00 - 16.00 uur is een ieder, samen met uw familie en vrienden, welkom in het gebouw van de Stichting Welzijn Lingewaard, Cuperstraat 9 in Bemmel.

Karel Raven, die aan de wieg heeft gestaan van de Webbox en de ontwikkeling van de GObox geeft uitleg over de mogelijkheden, vergoedingen en kosten van beide hulpmiddelen. De informatie wordt omlijst met live gitaarmuziek uit de jaren zestig van het Sybold Trio, waarbij Raven ook enkele nummers meespeelt op zijn keyboard.

Mis deze zeer interessante nieuwjaarsbijeenkomst niet en meldt u aan (tot 12 januari) bij Joke van Rijswijk, Oogcafé Lingewaard; e-mail: jokevanrijswijk@xs4all.nl; 026 3813386.

Doe mee met de eerste Blazersbende Play-In

Meisje speelt sax. (foto: Open Academie)

BEMMEL – Voor het eerst in de geschiedenis: De Blazersbende Play-In op zondagmiddag 17 februari. De Blazersbende Play-In is een evenement voor iedereen die ooit heeft meegespeeld in de Blazersbende.

"We organiseren dit evenement in De Kinkel in Bemmel voor alle (ex-)blazersbende spelers. Weet je nog hoe dat voelde, met zo’n glimmend instrument samen op het podium? De spanning voor het concert, de saamhorigheid van het orkest? We willen dit graag nog een keer met jullie mee maken. Daarom nodigen we je uit mee te doen met de Blazersbende Play In. We beginnen in De Kinkel om 13.00 uur en eindigen met een concert om 16.30 uur. Wij zorgen voor een instrument en muziekboekjes. Sommigen van jullie spelen misschien al jaren bij een vereniging. Voor jullie hebben we die middag een programma, aangepast aan jullie niveau.

Wil je mee doen, geef je dan op via een formulier op één van de volgende sites https://muziekleslingewaard.wordpress.com/links of https://www.openacademie.nl/scholen. Wees er snel bij, want er kan een beperkt aantal deelnemers mee doen", aldus Hans, Henri en Jetty (Open Academie).

Kerstdrive bridgeclub Gendt

Organisatie met kerstman. (foto: C. Matzinger) C. Matzinger

GENDT - Op dinsdag 18 december werd in De Klok Horeca in Gendt de traditionele kerstdrive van de bridgeclub Gendt gehouden.

Deze drive was georganiseerd door de kersttafelcommissie, bestaande uit Joke Kruip, Thea van Haren, Marian Berns en Truus Schrooten. De 84 deelnemende bridgers werden met koffie/thee en gebak ontvangen, waarna de avond werd geopend door de voorzitter, die in vogelvlucht de gebeurtenissen binnen de club van het afgelopen jaar de revue liet passeren. Vervolgens werd de bridgedrive gestart, die zodanig was opgezet, dat de leden niet met hun eigen bridgepartner speelden, maar samen kaartten met verschillende andere clubleden.

Tegen het einde van de drive deed de kerstman zijn intrede, die een rol had bij het verdere verloop. Hij bedankte de organisatoren (zie foto) alsmede de vrijwilligers, de wedstrijdleiding en het personeel van De Klok. Ook deelde hij de prijzen uit: winnares van de avond was Marijke Dekkers en door loting kreeg Thea Beusker de extra prijs. Tot slot kregen de deelnemers bij het verlaten van de zaal een aandenken mee naar huis, waarbij keuze kon worden gemaakt uit een kerstkaars of een Amaryllis.

Al met al was het een bijzonder geslaagde avond. Enkele leden, die door ziekte verhinderd waren aan de avond deel te nemen werden de volgende dag bezocht door twee leden van de commissie Lief en Leed, die hen een bosje bloemen brachten. Voor meer informatie over het spelbridge en de bridgeclub Gendt kunt u terecht op de site: bridgeclubgendt.nl.

Column

Kerstgedrochtje

Een godsgeschenk van Hét GemeenteNieuws dat mijn stukje nog vóór de Kerst door uw brievenbus glijdt. Een ultieme dag om een kerstgedachte te publiceren. Tenminste als de krantenbezorger meewerkt om deze krant in de brievenbus te stoppen. Twee weken geen krant. De bezorger kan dus de pot op als die aan de deur fijne feestdagen komt wensen. De kerstgedachte ligt al in het zuur. De huiselijke kerstsfeer is er niet minder om. Dankzij de inzet van mijn geliefde is ons huis in kerstsfeer gedompeld. In de huiskamer hangt een kerstgedrochtje met vijf retro gekleurde lampjes, die meer energie vreten dan al onze led-kerstverlichting binnen en buiten. Ik ben er emotioneel aan gehecht. Het doet me denken aan de gastvrije kerstsfeer bij mijn schoonouders. Schoonmoeder 1e Kerstdag jarig. Ze was geen keukenprinses, weinig geld maar op tafel gerei zat. Op mijn kantoor prijkt een kunstkerstboompje. In zo'n sfeer heb ik voor deze krant een nieuwsbericht geschreven. Het poefproject Lingewaard Doet is pas halverwege en nu al een groot succes. Er zijn 4185 cheques ter waarde van 7.50 euro verstuurd. Daarvan zijn er al 1939 geactiveerd. Wat een kerstgedachte. Verantwoordelijke wethouder van financiën is Helga Witjes. Je moet een kille stukjesschrijver zijn als je de gulle en aardige VVD-kerstvrouwe gelijk schaart met de krantenbezorger die de pot op kan. De geschiedenis verstoort mijn kerstgedachte, ondanks het kerstboompje op kantoor. In 2011 neemt het college een besluit om de ozb met vijftig procent te verhogen. Landelijk nieuws. Helga was geen wethouder. Theo Janssen wel, de verantwoordelijke wethouder van financiën. Volgens Janssen was de verhoging strikt noodzakelijk om Lingewaard niet verder in de problemen te brengen met het aflossen van leningen. Hij zag dat nieuwe leningen nodig waren om oude leningen te kunnen aflossen. Dankzij 50 procent ozb-verhoging mag Helga nu electoraal kraaien, de gemeente is financieel gezond en deelt met geld van het volk cheques uit. Tijdens Kerst brandt het retro kerstgedrochtje. Voor een fijne kerstgedachte zonder politiek.

Sjaak

Ingezonden brief

Kermis in Lingewaard

Oude meuk, aldus VVD-wethouder Matthew van de Woerdt. Een verlies van 40.000 euro op het verpachten. Teruglopende bezoekersaantallen. Kortom, signalen genoeg om de handdoek in de ring te gooien. Gemeente Lingewaard stopt met de organisatie van kermissen, meldde Hét GemeenteNieuws vorige week. Dat vind ik een verstandige beslissing. Een kwalitatief goede kermis organiseren zonder dat er geld bij moet, blijkt een moeilijke opgave en dan kun je de tijd en het geld beter aan nuttiger zaken besteden. Door vercommercialisering heeft de kermis vrijwel al haar charme verloren. Vroeger was het een soort jaarmarkt met een religieuze inslag. Het volk stroomde dan samen om een heilige te vereren en om zich te vermaken. Vermaak was nog amusement.

Ik pleit niet per se voor de terugkeer van kerkelijke invloeden, maar de vraag is wel wat een kwalitatief goede kermis is. Moet het nog sneller? Moet het nog harder? Is het normaal dat voor inferieur speelgoed en suikerwerk zulke buitensporige bedragen neergeteld moeten worden? Het kermisamusement van nu is helaas een inhoudsloze vorm van tijdverdrijf geworden. De ‘traditie’ zit hem tegenwoordig eerder in de herhaling - ieder jaar een kermis - dan dat de nadruk ligt op een fijne ervaring waar je het dagen later nog over hebt. Ik kijk er niet raar van op dat bezoekersaantallen teruglopen, zelfs in plaatsen waar de kermis een begrip is. In een tijd dat het allemaal wel wat minder mag, is dit dan ook hét moment om de exploitatie eens onder de loep te nemen. Hopelijk grijpt gemeente Lingewaard deze kans met beide handen aan.

Willem Bosma

Sponsor bedankt!

GENDT - Zaterdag 8 december organiseerde de RijnWaal Zorggroep locatie Sint-Jozef Gendt een creatieve kerstmarkt.

Dankzij de inzet van standhouders, muzikanten, vrijwilligers en personeel werd dit een bijzonder gezellige, sfeervolle markt. Graag bedanken wij ook de sponsoren die prachtige prijzen ter beschikking hebben gesteld voor het Rad van Fortuin. De opbrengst van dit Rad en de verkoop van riefkoeken zorgen ervoor dat we in 2019 weer diverse extra activiteiten kunnen organiseren voor de bewoners van Sint-Jozef Gendt.

Overlast ratten in Dries

LINGEWAARD - In de woonwijk Dries veroorzaken ratten overlast. Ze lopen door tuinen en vestigen zich onder de huizen en schuurtjes.

De bewoners hebben, net als vorig jaar, de ongediertebestrijding ingeschakeld en zijn er kistjes geplaatst. Ook is er overleg geweest met de gemeente Lingewaard en Millieupolitie. Zolang er buiten eten te vinden is, zoals brood, zullen de ratten niet op deze kistjes afkomen. Wijkplatform Molenwijk/Dries wil u vragen te helpen om van deze ratten af te komen door geen eten buiten neer te gooien. Ook niet op daken en schuurtjes. Op deze manier zal de rattenoverlast snel afnemen. En dat willen we toch allemaal?

Een hele triatlon tussen Arnhem en Nijmegen

BETUWE - Op 24 augustus gaat de hele triatlon voor de eerste keer van start in het gebied rondom de Rijkerwoerdseplas.

De deelnemers zullen eerst 3,8 km zwemmen dan gaan ze 180 km fietsen (4 x45 km) om vervolgens nog een hele marathon te volbrengen van 42.2 km. Om vervolgens onthaald te worden aan de finish voor de prestatie van topformaat. We gaan er een waar festijn van maken. Wil je hier graag onderdeel van zijn als deelnemer, vrijwilliger of supporter kijk dan eens op www.gelreman.nl; https://www.facebook.com/events/356086308531967/?ti=icl

Gezocht: stoere en enthousiaste meiden die het leuk vinden 'n balletje te trappen!

Sinterklaasviering tijdens de training. (foto: Daniëlle Megens)

LINGEWAARD - "We zullen ons even voorstellen, wij zijn een team van 18 gezellige en enthousiaste voetballende meiden variërend in de leeftijd van 8 tot 13 jaar."

"Wij trainen iedere maandag- en woensdagavond van 18.00 tot 19.15 uur. Omdat onze groep nu zo groot is geworden zouden we het leuk vinden een groep te maken van meisjes van 7 tot 11 jaar en een groep daarboven tot 13 jaar. Daarvoor hebben we nog een paar nieuwe meiden nodig. Je hoeft echt niet te kunnen voetballen, dat leer je vanzelf tijdens de trainingen. Het gaat erom dat je als team plezier hebt, de rest komt vanzelf.

Vind jij het leuk om een keer te komen trainen stuur dan een berichtje naar Berry Menting, coördinator meisjes, fam.menting@upcmail.nl."

Geen oud & nieuw, maar nieuw feest in De Buitenpoort We love 2019 party in nacht van jaarwisseling

Gezelligheid en drukte tijdens het feest in de nacht van de vorige jaarwisseling in De Buitenpoort. (foto: Benno Arends)

HUISSEN – De kurken hebben al geknald. 2018 ligt achter ons. Daarom tijdens de nacht van de jaarwisseling geen Oud & Nieuw feest in De Buitenpoort. Maar een nieuwe party van 01.00 tot 05.00 uur; We love 2019! Met de bekende DJ Rob van Genderen en zijn Clips in the Mix Party.

De Buitenpoort is dol op tradities maar omarmt ook 'het nieuwe'. Dus geen Oud & Nieuw feest maar een nieuw feest. In het multifunctionele en gezellig Huissense horecabedrijf vier je de jaarwisseling in stijl en wel onder het motto We love 2019. Vanaf het eerste uur in het nieuwe jaar. Dus om 01.00 uur 's nachts barst het feest al los. En hoe!

Met de bekende DJ Rob van Genderen en zijn Clips in the Mix Party. De bekende en ervaren feestdj draait niet alleen de lekkerste dansplaten, maar de clips daarvan kun je ook nog eens bewonderen op grote schermen. Soul en disco uit de 60's en 70's, foute nummerkes uit de 80's en 90's en de grootste hits van dit millennium. ,,Maar je kunt ook lekker meezingen met de Nederpop klassiekers en smartlappen of schudden met je billen op de meest recente bubblingmuziek. Lekkah!'', licht Rob alvast een tipje van de muzikale sluier op. ,,Het lekkerste begin van het nieuwe jaar vier je dus in De Buitenpoort.''

Een van de weinige plekken in Lingewaard waar dat kan en nog wel tot 05.00 uur! Bestel via www.debuitenpoort.nl snel je kaarten, want het jaarwisselingsfeest is steevast al vroegtijdig uitverkocht. Een restrictie: 18+. ,,Oh ja, en nog een: je omarmt en kust het nieuwe jaar 2019!'', aldus eigenaren Herman en Bianca van De Buitenpoort.

Uitslagen teams Tweestroom

GENDT - Op de laatste competitieavond van 2018 werden de volgende uitslagen genoteerd.

Tweestroom-HS1 speelde uit bij Switch'87-HS2 en won de eerste set ruim. De tweede set werd verloren terwijl de derde set weer soepel werd gewonnen. In de vierde set kwam de tegenstander zeer in de buurt voor de setwinst. Gelukkig werd die set toch gewonnen. In deze laatste wedstrijd van dit jaar werden wel mooi vier punten meegenomen naar thuis.(1-3)(12-25/25-19/17-25/22-25)

Tweestroom-DS3 bezocht Pegasus-DS8 dat gelijk in de ranglijst stond, dus als men goede wilde doen, moest er gewonnen worden. In deze wedstrijd werd goed meegespeeld om de punten, maar helaas kwam men in iedere set te kort voor setwinst. Dus bleven de punten in Nijmegen.(4-0)(25-21/25-19/25-16/25-20)

Uitslag kerstverloting Scouting Dannenburcht

LINGEWAARD - Zaterdag 15 december vond de trekking plaats van de kerstverloting. Hieronder staat de uitslag.

De scouting heeft alle sponsoren hartelijk bedankt voor het beschikbaar stellen van de prijzen en de bevers, welpen, scouts, explorers, kaderleden, bandleden en burchtpilaren voor het verkopen van de loten!

"Niets gewonnen? Volgend jaar weer kans! Gewonnen? Neem contact op met kerstverloting@scoutingdannenburcht.nl voor het ontvangen van uw prijs!"

Dinerbon Restaurant De Betuwe t.w.v. 60 euro: 3480 0437

Cadeaubon 't Wijnhuys t.w.v. 25 euro: 3705 2034

Cadeaubon Albert Heijn t.w.v. 25 euro: 0304 1975 1807

Cadeaupakket Hermsen & Hermsen: 3526 1049

Cadeaupakket Bruna: 0482

Cadeaupakket Bloggerfields: 2362

Cadeaubon Foto van Eimeren t.w.v. 10 euro: 3597 3579

Scheidingsbemiddelaar traint ouders om weer door één deur te kunnen

BETUWE – Bosveld Scheidingsbemiddeling huldigt als ervaren mediator het motto 'Scheiden doe je samen'. Het familiebedrijf is inmiddels een begrip in deze regio en ver daarbuiten. Inge Bosveld heeft zich behalve mediation bekwaamd in de SCHIP-aanpak. Een beproefde gespreksmethode om ouders na een scheiding weer respectvol met elkaar om te laten gaan en zo gezamenlijke oudertaken in goede harmonie op te pakken.

Inge: "De aanpak bestaat uit acht tot tien bijeenkomsten. Eerst voer ik een gesprek met beide partners apart. Ga het verloop van de relatie door. Waar was het nog goed, waar ging het mis, ontstonden misverstanden, knelpunten, het daaropvolgende onbegrip en de verwijten. Een scheiding zorgt bij beiden voor een soort van rouw, al hebben exen vaak geen weet hoe dat verdriet bij de ander zijn uitwerking heeft. Je hebt samen veel verloren, dat wordt niet altijd gezien. Ik bespreek iedere keer weer een aspect van dat proces waar het nog steeds pijn doet, geef ook huiswerk mee. De volgende keer gaan we vanaf dat punt verder. Probeer te bewerkstelligen dat beiden begrip voor elkaar krijgen, de situatie aanvaarden. Het is zeker geen relatietherapie of bemiddeling, goed om te weten wanneer nieuwe partners in het spel zijn. Ik noem dat het weer optimaliseren van de ouderrelatie, het opbouwen van een duurzame nieuwe ouderband. Zaken als afspraken over naleving van regels van het ouderschapsplan komen niet aan bod. Het gaat bij SCHIP puur om de ouders. SCHIP staat trouwens voor Samenkomen, Conflict- en verliesverheldering, Helpend Horen, Integratie Partners. In het logo refereren we nog even aan de beeldspraak SCHIP breuk GESLAAGD. Het is van groot belang dat beide partijen vooraf gemotiveerd zijn en dat de wil er is om samen weer op goede voet te komen. Het traject kost in totaal ongeveer 750 euro per persoon. Neem gerust contact met me op indien je meer wilt weten, een kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos."

Meer info: www.scheidendoejesamen.nl

Nieuwe eigenaar Zwembad Jottem Optisport neemt zwembad over

HUISSEN – Zwembad Jottem verandert van eigenaar. Momenteel is het zwembad op de Van Voorstraat in Huissen nog in particulier bezit maar vanaf 1 januari 2019 zal Optisport de exploitatie van het zwembad voor haar rekening nemen.

Nu nog in particulier bezit, maar vanaf 1 januari 2019 komt daar verandering in. Zwembad Jottem in Huissen krijgt vanaf de start van 2019 een nieuwe eigenaar. Optisport, de marktleider op het gebied van exploitatie en beheer van onder andere zwembaden, sporthallen en ijsbanen, gaat het zwembad in Huissen exploiteren.

In het zwembad worden door zwemschool Jottem momenteel veel activiteiten voor met name kinderen en ouderen aangeboden. Daarnaast zijn er ook activiteiten zoals baby- en peuterzwemmen, therapiezwemmen en vrij zwemmen.

"Optisport is altijd op zoek naar nieuwe locaties om haar zwemaanbod uit te breiden. Wij zijn blij dat we met zwem- en Instructiebad Jottem in Huissen vanaf januari 2019 er een mooie accommodatie bij krijgen. Het personeel blijft behouden en in eerste instantie worden de lesroosters niet gewijzigd. Komende winter wordt de entree verbreed en voorzien van elektrische deuren. De huidige eigenaar Benno Ponds heeft dit traject het afgelopen jaar in gang gezet en Optisport wil deze plannen graag doorzetten. Wij kijken er naar uit onze brede ervaring en ruim activiteitenaanbod vanaf 2019 ook in Zwem- en Instructiebad Jottem in te zetten." laat Flip van Benthem, Business Consultant bij Optisport, in een reactie weten.

Optisport

Optisport is specialist in de exploitatie en het beheer van zwembaden, schaatsbanen, sporthallen en multifunctionele sport- en welzijnscentra, maar ook van private voorzieningen als fitnesscentra, indoor speelparadijzen (Avontura) en trampolineparken (Krazy Kangaroo). In de bijna 350 accommodaties verspreid over 75 gemeenten brengen 2.300 Optisport medewerkers jaarlijks 17 miljoen bezoekers in beweging!

Meer informatie over Zwembad Jottem en Optisport: www.optisport.nl en www.zwembadjottem.nl.

Uitslag kerstverloting Scouting Dannenburcht

Uitslag kerstverloting Scouting Dannenburcht

LINGEWAARD - Zaterdag 15 december vond de trekking plaats van de kerstverloting. Hieronder staat de uitslag.

De scouting heeft alle sponsoren hartelijk bedankt voor het beschikbaar stellen van de prijzen en de bevers, welpen, scouts, explorers, kaderleden, bandleden en burchtpilaren voor het verkopen van de loten!

"Niets gewonnen? Volgend jaar weer kans! Gewonnen? Neem contact op met kerstverloting@scoutingdannenburcht.nl voor het ontvangen van uw prijs!"

Dinerbon Restaurant De Betuwe t.w.v. 60 euro: 3480 0437

Cadeaubon ’t Wijnhuys t.w.v. 25 euro: 3705 2034

Cadeaubon Albert Heijn t.w.v. 25 euro: 0304 1975 1807

Cadeaupakket Hermsen & Hermsen: 3526 1049

Cadeaupakket Bruna: 0482

Cadeaupakket Bloggerfields: 2362

Cadeaubon Foto van Eimeren t.w.v. 10 euro: 3597 3579

Oliebollen bij Jumbo De Zilverkamp

HUISSEN - Evenals vorig jaar zijn de ambachtelijke oliebollen van onze warme warme bakker weer te verkrijgen bij Jumbo De Zilverkamp.

De oliebollen en appelbeignets worden elke dag vers aangeleverd en zijn van bakkerskwaliteit, maar dan wel voor een Jumbo-prijsje. De oliebollen zijn verkrijgbaar op zaterdag 29-12, zondag 30-12 en op maandag 31-12. U kunt als u wilt een bestelformulier ophalen en afgeven op onze broodafdeling.

Er zijn gewijzigde openingstijden bij Jumbo De Zilverkamp: geopend op zondag 23 december 08.00 tot 21.00 uur, maandag 24 december 08.00-18.00 uur, dinsdag 25 december 10.00 tot 18.00 uur (*1e Kerstdag), woensdag 26 december geopend van 10.00 tot 18.00 uur (* 2e Kerstdag), 27/28/29/30 december van 0800.tot 21.00 uur, maandag 31 december geopend van 08.00 tot 18.00 uur, dinsdag 1 januari geopend van 12.00 tot 18.00 uur. Voor verdere info en aanbiedingen: jumbo.com.

Opbrengst 7e Oliebollen & Appelflappen naar Buurtspeelplein en AED

BEMMEL – Zondag 30 en maandag 31 december verkoopt ‘t 7e haar versgebakken eindejaarslekkernij vanuit de kraam naast cafeteria ‘Moos’.

Goede smaak, goede doelen, goede bakkers, sympathieke sponsors, ingredienten die leiden tot een goed gemeenschapsgevoel; iedereen komt aan zijn trekken. Zondag is de kraam open van 12.00 tot 17.00 uur en maandag vanaf 9.00 uur tot alles op is. Zeven appelflappen, of 9 oliebollen à 5,50 euro per zak. De opbrengst gaat zoals altijd naar goede doelen:

Goede doelen

De oude AED op de Plak wordt vervangen door een nieuwe. Een flinke bijdrage aan het buurtspeelplein: Onze droom is om het betegelde schoolplein van Donatushof om te toveren tot een groen, uitdagend, en gevarieerd buurtspeelplein. Een plein waar alle kinderen van school en de buurt kunnen spelen, met en zonder beperking. Het plein zal ook buiten schooltijden toegankelijk gemaakt worden zodat zo veel mogelijk kinderen met elkaar kunnen verstoppen, rennen, ontdekken, springen, en er op los kunnen fantaseren. Doneert u ook? Surf even naar: www.buurtspeelpleindonatushof.nl.

Kerst bij deBol

deBol in kerstsfeer. (foto: Marga Wouters)

LINGEWAARD - deBol sluit het jaar 2018 weer heel tevreden af. Na de laatste wandeltocht in 2018 werd in de Zandse Kerk in Huissen het Boljaar sfeervol afgesloten. Het was heel erg fijn om met de wandelaars 'kerst' te vieren!

De grote kerststal in de kerk trok natuurlijk ieders aandacht en na de koffie werden er kerstliedjes gezongen en een kerstverhaal verteld. Het was een prachtige ochtend en een mooie afsluiting van een succesvol Boljaar.

Het bestuur gaat weer met heel veel enthousiasme beginnen aan het jaar 2019! De eerste activiteit in 2019 zal de woensdag 50+ wandeltocht op 16 januari zijn en op zaterdag 2 februari wordt de jaarlijkse sponsor-snert-tocht georganiseerd voor het goede doel en dat zal deze keer de stichting Duchenne zijn. 'Noteer deze datum alvast in uw agenda! Maar u zult zeker op nog veel meer leuke, gezellige, sportieve of muzikale activiteiten kunnen rekenen in 2019, want: deBol gaat ervoor en met deBol op pad = (altijd) puur genieten! Meer informatie staat op www. debolbemmel.nl / emailadres: stichting.debol@planet.nl.

Creatief Café Huissen

HUISSEN - Vind jij het ook leuk om creatief bezig te zijn en heb je op dinsdagmorgen niks te doen? Kom dan eens in de veertien dagen naar het Creatief Café bij het Participatiepunt Huissen. Vrijwilligster Anne-mieke helpt je graag op weg.

Of je nu wil mozaïeken, schilderen, sieraden wil maken of zelf iets anders heb bedacht. Als docent handvaardigheid en textiele werkvormen heeft ze een dijk aan ervaring en denkt graag met je mee. Je kan ook iets van huis meenemen waar je al mee bezig bent. Bij het Creatief Café is het gezellig en ontmoet je andere creatieve mensen die je kunnen inspireren. Onder het genot van een kopje koffie en een praatje werk je verder in je eigen tempo. Kortom het Creatief Café is een fijne, gezellige en creatieve ontmoetingsplek waar iedereen welkom is.

De eerstvolgende keer is op dinsdag 8 januari van 10.00-12.00 uur op de Lange Kerkstraat 15 in Huissen. Kosten: 0,50 euro (koffie/thee)

Digitaal spreekuur en leesclub bij De Minkhof

De Minkhof. onbekend

BEMMEL - Ook wel eens moeite met de mobiele telefoon, iPad of computer? De Minkhof start op woensdag 2 januari van 13.30 tot 15.30 uur en vervolgens elke eerste woensdagmiddag van de maand een Digitaal spreekuur.

Steeds meer wordt er gecommuniceerd met moderne hulpmiddelen zoals een smartphone, iPad of laptop. Voor senioren is het niet altijd even gemakkelijk om hier mee om te gaan en om deze goed te kunnen gebruiken. De Minkhof biedt aan diegenen die hier meer van willen weten ondersteuning om iedereen hiermee vertrouwd te maken.

Ook start De Minkhof vanaf maandag 7 januari van 13.30 tot 15.30 uur een workshop Digitale fotobewerking. Hoe bewerk ik foto’s om een mooi fotoboek te maken van mijn kinderen en/of kleinkinderen. Maar ook mooie foto’s van uzelf van bijvoorbeeld een mooie reis kunt u een prachtig aandenken samenstellen. Hoe stel ik een fotovideo van de door u gemaakte foto’s samen met een leuk muziekje erbij. Allemaal dingen die met vakkundige ondersteuning voor u mogelijk worden.

Voor de echte hobbyisten start er op elke vrijdagmorgen, voor het eerst op vrijdag 4 januari om 9.00 uur, ook nog een workshop website bouwen met behulp van het programma WordPress. In twee maanden tijd leert u een eigen website bouwen!

Lees je liever een goed boek? Ook daarvoor biedt De Minkhof mogelijkheden. Elke laatste woensdagmiddag van de maand komt Leesclub De Minkhof bij elkaar om 13.30 uur. Op 30 januari bespreekt de leesclub een boek van Esther Gerritsen, een schrijfster oorspronkelijk uit Gendt. Lees het boek De Trooster ook en kom meepraten over deze prachtige roman.

Vogelcursus voor beginners

staartmees Herman Hendriks

HEMMEN - Vogelaars en natuurgidsen van IVN-RijnWaal verzorgen voor het CNME Hemmen een vogelcursus voor beginners om u te 'leren kijken met uw oren'.

Deze beginnerscursus wordt gegeven op de woensdagavond in de periode januari tot en met mei op 9 januari, 13 februari, 13 maart, 10 april en 15 mei. Aansluitend zijn er vier excursies op zaterdagmorgen (12-1, 16-2, 16-3 en 13-4) en een avondexcursie (17-5).

velduil Herman Hendriks

De beginnerscursus vindt plaats in De Oude School, Kerkplein 4, Hemmen. De kosten inclusief een vogelgids zijn 75 euro (voor vrijwilligers van CNME Hemmen en IVN-leden 60 euro). Na afloop van de cursus kan men op eigen niveau vogels herkennen op uiterlijk, zang en leefgebied.

Informatie en aanmelden bij Piet Broekhof: p.broekhof@kpnplanet.nl; 06 44149876.

Hé vakman, waar ken ik jou van?

De Variabele Nieuwbouwproject

REGIO - "Zie jij ze ook steeds vaker? Advertenties achter op busjes, steeds meer vacatures in week- en dagbladen… Bedrijven zijn volop op zoek naar personeel, vooral in de technische sector. Maar hoe vind je geschikte vakkrachten en vooral: hoe vind je mensen die bij jouw bedrijf passen? Met de actie "Hé vakman, waar ken ik jou van?" gaan onze eigen vakmensen op zoek naar nieuwe collega's."

"Praktisch en zonder drempel. Geen sollicitatiebrieven, geen lastige gesprekken en moeilijke vragen. Je loopt gewoon op één van onze projecten bij de teamleider binnen en gaat het gesprek aan. Je krijgt een beeld van ons bedrijf, van wat we doen en wie je nieuwe collega's kunnen worden.

Geen sollicitatiebrieven en moeilijke vragen

Na de eerste kennismaking denk je nog eens rustig na. Je laat alles op je inwerken en je bepaalt zelf of en wanneer je toe bent aan de volgende stap. Is het gevoel goed? Dan praten we graag met je verder.
Over een leuke baan bij een vastgoedonderhoudbedrijf, dat in jouw eigen omgeving actief is. Waarbij je veel vrijheid en doorgroeimogelijkheden hebt.
We hebben bij De Variabele alles in huis om mensen te binden én te behouden. En ook al heb je een heel ander soort opleiding of beroep: heb je affiniteit met bouw en onderhoud, loop gerust eens binnen. Op onze website vind je meer informatie over de bouwplaatsen die je kunt bezoeken en collega's met wie je in gesprek kunt gaan. We spreken elkaar!"

Voor meer informatie mag men naar de site www.werkenbijdevariabele.nl

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

HUISSEN - Een huis kopen? De NVM-aankoopmakelaar van Arns & de Leeuw Makelaars helpt u graag. In deze tijd van social media, het internet en onze zelfstandigheid wordt het belang van een aankoopmakelaar ernstig onderschat.

Vaak weten we al wat voor een soort woning we zoeken. Maar waar moeten we allemaal aan denken bij het kopen van een droomhuis? En vergeten we geen belangrijke zaken in ons enthousiasme? Een deskundige makelaar kan uitkomst bieden bij de aankoop van uw eerste droomhuis.

Wanneer u een huis koopt, komen er veel nieuwe zaken op u af. Wat is de bouwkundige staat van de woning? Is de prijs die gevraagd wordt bijvoorbeeld wel een reële prijs? Hoe staat het met de Vereniging van Eigenaren bij appartementen?

Daarnaast komt bij het kopen van een huis veel emotie kijken. U kijkt of het huis mooi is; geeft het u een goed gevoel? Johan de Leeuw kijkt met andere ogen naar de woning, hij geeft onder andere inzicht over de waarde van de woning, hij onderhandelt voor u over de prijs, hij bekijkt alle juridische aspecten enzovoort. Met meer dan 30 jaar vakkennis kan hij u op alle fronten begeleiden en adviseren. Als beëdigd makelaar en taxateur behoedt hij u voor allerlei valkuilen. Arns & de Leeuw Makelaars kan u tijdens het gehele aankoopproces begeleiden, van begin tot eind, van het zoeken naar een woning tot aan het tekenen van de akte van uw droomhuis en het daaropvolgende transport bij de notaris. Kortom, Johan de Leeuw zorgt voor een goede start! www.arnsdeleeuw.nl.

D-Tattoo shop Huissen verhuist

HUISSEN - Na maanden zwoegen, slopen, breken, boren, zagen en timmeren is het eindelijk zover. De in de hele regio bekende tattooshop van Dicky van Verseveld verhuist naar de Vierakkerstraat 11 (hoek Doelenstraat).

Dicky (38) kon al op jonge leeftijd prachtig tekenen en begon zich al gauw te interesseren in tatoeages. Hij heeft de kunst goed afgekeken en zette op 15-jarige leeftijd al zijn eerste tattoos, eerst als hobby (in het schuurtje van zijn ouders in de Van Kleefstraat), en later als professioneel tatoeëerder. Achter zijn woning op het Mariaplein werd een prachtige studio gerealiseerd, de klantenkring groeide en Dicky stopte op een gegeven moment met zijn werk in de bouw en ging zich voor honderd procent bezig houden met het zetten van tatoeages.

In 2012 opende hij zijn inmiddels drukbezochte zaak D-Tattoo in de Helmichstraat. In 2018 deed de kans zich voor om het pand Vierakkerstraat 11 te kopen, en Dicky verbouwde de volledige bovenverdieping tot een prachtige woning en verhuisde in augustus met zijn gezin hier naar toe.

Daarna werd op de begane grond van dit pand (tot de '70-er jaren was hier de juwelierszaak van Steijntjes gevestigd) voortvarend begonnen met de verbouwing tot een prachtige tattooshop in de voor Dicky's kenmerkende stijl. Op 29 december wordt de nieuwe zaak geopend en iedereen is vanaf die datum welkom om er een kijkje te komen nemen.

D-Tattoo voldoet volledig aan de GGD-regels voor wat betreft hygiëne en de wettelijke voorschriften voor het zetten van tatoeages (voor info: 06 25210578, e-mail: dicky@d-tattoo.nl; www.d-tattoo.nl).

Ook gezelligheid in huis na december met hulp van Huyskweker Arnhem Nijmegen

GENDT - De decembermaand zit er alweer op en voor veel mensen zien dat als het einde van een gezellige periode. Zonde als je het Bert van Deelen van Huyskweker Arnhem Nijmegen vraagt, want het is zo makkelijk om de gezelligheid in huis te houden.

Kerstboom eruit, kamerplant erin. Dat is wat Bert zegt om de gezelligheid de decembermaand in huis te houden. Vanuit zijn kwekerij in Gendt laat hij de vele mogelijkheden zien. 'Mensen wennen snel aan de gezelligheid van de kerstboom en als hij dan opgeruimd wordt, is er opeens een kale, lege plek in de woonkamer. Met een mooie kamerplant houd je de gezelligheid daar.' Dat het geen extra moeite hoeft te kosten laat hij zien met zijn watersysteem: 'Onze bakken geven de planten water vanuit een reservoir. Die hoef je alleen maar bij te vullen, en de rest gebeurt vanzelf.'

Bert mag inmiddels spreken van veel tevreden klanten. 'Het is gaaf om van klanten terug te krijgen dat je mensen echt kunt ontzorgen. Van studenten die opeens wat gezelligs in huis hebben, tot bedrijven die hun kantoor kunnen aankleden zonder er steeds naar om te hoeven kijken. En dat de kwaliteit ijzersterk is omdat het meeste zelf gekweekt is, maakt dat het ook nog lang blijf staan. Dat vinden mensen mooi.'

Op 5 januari is er een feestelijke middag in zijn kwekerij op de Langstraat 46 in Gendt, waar Bert je laat zien hoe hij je huiskamer kan opvrolijken en viert dat hij vanaf nu de mooie kwaliteitsorchideeën van De Molenhoek verkoopt. (Deze kweker stopt met de verkoop voor particulieren) Met een optreden van het Zeemanskoor van 13:00 tot 15:15 uur, een hapje en een drankje én tien procent korting op je kamerplant bij inlevering van een kortingsbon die te vinden is op de flyer of via Facebook, belooft het een mooie dag te worden. U bent van harte uitgenodigd!

Betuwe deals, voordeel voor iedereen

ELST – Dagelijks worden er talloze bestellingen online gedaan en dit gaat ten koste van de lokale ondernemer. Er komt vaak steeds meer leegstand in voornamelijk dorpen.

"Daarom start vanaf 2 januari Betuwe Deals, een nieuwe website waarop lokale ondernemers uit de gemeente Betuwe en Lingewaard aanbiedingen kunnen plaatsen voor de inwoners. Op deze manier willen we bereiken dat de lokale ondernemer niet vergeten wordt en erg belangrijk is voor de dorpen", aldus Dennis van Kesteren. "Voor mijn werk kom ik dagelijks bij de lokale ondernemers over de vloer en weet ik hoe moeilijk zij het soms hebben, mede omdat er massaal online gewinkeld wordt. Hopelijk brengt Betuwe Deals het besef terug dat je lokaal ook leuke aanbiedingen kan vinden en dat we de ondernemers uit ons dorp moeten steunen. En zij leveren vaak service en dat krijg je er online vaak niet bij."

De aanbiedingen zijn te vinden on www.betuwe-deals.nl en ook dagelijks via Facebook op Betuwe Deals.

22 / 24

Deze mooie meid wordt 29 december 12 jaar!
Ook nog kampioen met MO13 JK klasse en wát zijn we trots!

Gefeliciteerd liefs opa en oma

Het team van SV Angeren JO 11-1 bedankt trainers Robert-Jan, Gijs, en Walter. Voor alle trainingsavonden wat resulteerde in het onlangs behaalde kampioenschap.

Herman & Diny: al 50 jaar een prachtig paar.

Van harte!

Patrick & Janine, Simone & Willem
en kinderen

Deze kanjer wordt op 24 december 40 jaar oud!

Gefeliciteerd en veel liefs van
Gwenn, John, opa Piet en Oma Annie

dav

Joepie de poepie,
deze kanjer wordt
28 december 44 jaar!
Fijne dag samen met ons.

Liefs Corina, Zoey, Romy en Lynn

Liz, van harte topper met het behalen van de 3de plaats 100 mtr vlinderslag op de NJJK in Eindhoven
Wij zijn super trots
Wendy en Marc

Lieve Mark,
Alweer 5 jaar!
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!

Dikke kus van papa, mama, Jesse en Robert

Niet meer zo strak in het vel
maar nog steeds zo gek als een deur,dat wel!

Gefeliciteerd Sarah
Groetjes de meiden/Sarahs

Ja het is echt waar!
Joop en Alie Wevers zijn
29 december 40 jaar een paar!
Lieve pa en ma gefeliciteerd
Liefs jullie kinderen en kleinkinderen en een pootje van Kyra

Gefeliciteerd
manager ouwe!
#zendium

Theater Over & Weer speelt Wind en Winter

REGIO - Wind en Winter is een nieuwe theatervoorstelling van Theater Over & Weer over het leven langs de rivier de Waal in herfst en winter. Met scènes over de eeuwenlange strijd tegen het water, de dijkbewaking en ruigte van de natuur in de winter. De winterverhalen komen in januari en februari 2019 tot leven tijdens twee voorstellingen: 'De Barre Tocht' door de Beuningse uiterwaarden en 'Bij Het Haardvuur' in en rond Slot Doddendael in Ewijk.

Voor de echte liefhebbers van buiten en kou is er hartje winter op 19, 20 en 26 januari De Barre Tocht: locatietheater waarbij het publiek in groepen mee naar buiten wordt genomen. Naar de dijk, door de uiterwaarden en naar de oever van de rivier. Onderweg zijn er speelse, grappige soms dramatische theaterstukken die verhalen over de eeuwenlange strijd tegen het water, het dijkleger, de dijkbewaking en de ruigte van de natuur in de winter. De wandeling vindt buiten plaats in de schemering. Na afloop is er warme chocolademelk-met-vel en wentelteefjes met kaneel!

De Barre Tocht: speeldata: za 19 januari, zo 20 januari en za 26 januari. Tijd: 16.00 tot 17.30 uur. Prijs: 7,50 euro inclusief warme chocolademelk. Locaties: Waaldijk, Uiterwaarden langs de Waal, Dijkmagazijn Beuningen.

Bij Het Haardvuur
Bij Het Haardvuur speelt zich af op 31 januari en 1, 8 en 9 februari op en rond Slot Doddendael in Ewijk. Met in het eerste deel drie mysterieuze theaterscènes buiten, gebaseerd op het winterleven in het rivierengebied. Na warme koffie en chocolademelk volgt het tweede deel: het toneelstuk "Het Zingen van het IJs" over de angst voor het kruiend ijs, maar ook over het verlangen naar het dichtvriezen van de Waal. Deze avond vindt plaats in de sfeervolle Spyckerzaal van het kasteel.

Bij Het Haardvuur: data: do 31 januari, vr 1 februari, vr 8 februari en za 9 februari. Tijd: 20.00 tot 22.30 uur. Prijs: 12,50 euro inclusief één consumptie (koffie, thee of warme chocolademelk). Locatie: Slot Doddendaal, Binnenweg 2, Ewijk. Voor meer informatie en tickets: www.theateroverenweer.nl.

Nationaal kampioenschap succesvol voor De Ward

BEMMEL - Met twee zwemmers heeft zwemvereniging De Ward deelgenomen aan de Nederlandse junioren- & jeugdkampioenschappen Korte Baan in Eindhoven. Zij kwamen in totaal op negen afstanden in actie.

Liz Veltman werd derde van Nederland met bronzen medaille op de 100m vlinderslag met een tijd van 1:08.90. Op deze afstand verbeterde zij ook nog haar persoonlijk record. Verder kwam zij op de 100m vrije slag tot een zestiende plaats in een tijd van 1:04.79. Op de 200m vrije slag eindigde zij eveneens zestiende en verbeterde zij met een tijd van 2:16.98 haar persoonlijk record op deze afstand. Ook op de 400m vrije slag zwom Liz met een tijd van 4:45.04 een viertal seconden af van haar bestaande beste tijd. Op deze afstand werd zij negende. Deelname aan de 50m vlinderslag betekende een vijfde plaats in een tijd van 31.19 en opnieuw een verbetering van haar persoonlijk record op deze afstand. Tenslotte legde zij de 200m wisselslag af in 2:36.73, wat een veertiende plaats opleverde in de eindrangschikking op deze afstand.

Jon de Wit zwom op de 50m rugslag met een tijd van 29.46 enige tienden van een seconde van zijn persoonlijk record op deze afstand af. Op deze afstand werd hij achtste. Op de 100m rugslag werd hij twaalfde in een tijd van 1:04.97. Tenslotte werd hij zestiende op de 200m rugslag met een tijd van 2:22.57.

Ingezonden brief

Doelenstraat 1950. NB

Erfgoed beleid in Lingewaard

Het lot van de karakteristieke Doelenstraat woningen in Huissen lijkt bezegeld. De waarde van dit erfgoed, door diverse deskundigen vastgesteld wordt genegeerd.

Het recente verzoek van het gerenommeerde Cuypers Genootschap om de unieke woningen in de Doelenstraat te behouden en aan te wijzen als gemeentelijk monument zal evenals een soortgelijk verzoek van de Historische Kring Huessen worden afgewezen, om Waard Wonen, de eigenaar van de woningen, niet voor de voeten te lopen.

Het college van Lingewaard heeft een reputatie om erfgoed bescherming te onthouden om eventuele ontwikkelingen niet te frustreren.

Nu het college kan ingrijpen, verschuilt men zich achter het standpunt van de bewoners en een negatief bouwkundig rapport in opdracht van Waard Wonen, om de aanvragen af te wijzen.

Voor een aantal Huissense panden, zoals de St. Anthoniuskapel, werd ook een vernietigend bouwrapport geproduceerd. Het is een beproefde strategie. Dankzij de inspanningen van particulieren bleven een aantal panden behouden en alsnog aangewezen als monument.

In Lingewaard en nergens anders in Nederland kan het lot van karakteristiek Erfgoed mede bepaald worden door het standpunt van huurders die na jaren onthouding van structureel onderhoud nu ineens voor nieuwbouw pleiten.

Huurders waarvan er een aantal mogelijk niet zal terugkeren bij hogere huurprijzen van de nieuwbouw. Om de sfeer van de oude Doelenstraat te behouden is de nieuwbouw een exacte kopie van de zojuist gesloopte woningen. Monumenten bouwen dat kunnen we tegenwoordig toch veel beter.

C.G. Neijenhuis

Rensen Schilderwerken en Pelkman Totaalonderhoud gaan samen verder

(foto: Jodi, Jacobson)

GENDT - Rensen Schilderwerken BV in Gendt en Pelkman Totaalonderhoud BV in Huissen, zullen vanaf 1 januari samen verdergaan onder de naam Pelkman Schildersgroep BV.

Door elkaars mogelijkheden te benutten verwachten wij met deze fusie onze dienstverlening nog verder te kunnen optimaliseren. Samen met de vernieuwde uitstraling moet de nieuwe naam gaan zorgen voor een grotere naamsbekendheid en een duidelijkere positionering van de onderneming in de lokale markt. Het bedrijf biedt werk aan circa twaalf mensen.
Rensen Schilderwerken BV heeft al bijna 20 jaar ervaring op het gebied van schilder-, behang- en glaswerkzaamheden in diverse sectoren. Pelkman Totaalonderhoud BV richt zich voornamelijk op planmatig en resultaatgericht onderhoud van sociale woningbouw en schilderwerk in de retailbranche. Pelkman Totaalonderhoud was op zoek naar uitbreiding van zijn diensten. Door de groeiende vraag bij beide partijen is er tevens behoefte aan een grotere capaciteit.
Rensen schilderwerken BV en Pelkman totaalonderhoud BV hebben in elkaar een betrouwbare en stabiele partner gevonden en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. "Wij verwachten dat u geen hinder zult ondervinden en vertrouwen erop dat deze fusie enkel positieve veranderingen voor u zal brengen." www.pelkmanschildersgroep.nl; 0481 423936.

TOP Live Café met Helge

BEMMEL - Op vrijdag 4 januari maakt Helge Slikker zijn opwachting in de Theaterkerk.

Helge Slikker won al een gouden kalf voor de filmmuziek van Kauwboy en hij toerde de wereld rond met de band Miss Molly & Me. Vorig jaar werd het tijd voor een soloplaat. Op dit album gaat Helge terug naar zijn jeugd, toen hij luisterde naar de muziek die zijn ouders draaiden. Grootheden zoals Neil Young, Tom Petty en Miles Davis. Terug naar de tijd zonder likes en zonder streaming, terug naar de onbevangenheid. Zijn associaties met zijn jeugd in combinatie met zijn filmwerk in Scandinavië en de pop- en folkmuziek die hij schreef voor vele bands, brachten een verzameling oprechte en tijdloze liedjes voort.

De muziek van Helge staat als een huis, is fris, volwassen en doorspekt met muzikale invloeden van zijn jonge jaren, maar tegelijkertijd ook verwant aan de sound van nu. Met zijn betoverende stem vertelt hij zijn verhaal en neemt je mee in zijn belevingswereld.

Aanvang 21:00 uur (zaal open 20:00 uur). Locatie Foyer. Kaartjes kosten 10,00 euro per stuk en zijn te bestellen op www.topbemmel.nl en tevens verkrijgbaar bij boekhandel De Toren van Bemmel en in de Theaterkerk, Markt 5, Bemmel.

Top2000kerkdienst in Oosterhout

OOSTERHOUT - Op 30 december om 19.00 uur vindt er eenTop2000-kerkdienst plaats. Deze kerkdienst in de Leonarduskerk, Dorpsstraat 16 in Oosterhout haakt aan bij de traditionele Top 2000 van NPO Radio 2.

In de Top2000 staan veel nummers met inhoud: nummers die emoties teweeg brengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen aan levensgebeurtenissen.

Wilma Hartogsveld, predikant en pionier van de protestantse gemeente de Vierplek gaat voor in deze Top2000-dienst. Hartogsveld: “In de kerk gaat het om verdieping, verbinding en ontmoeting met elkaar en misschien zo ook wel met God. Wat is er dan mooier dan samen te luisteren naar enkele van de mooiste nummers uit de popgeschiedenis?' De muziek wordt live gespeeld en gezongen door de Nijmeegse band 'Songbird'.

De toegang van deze Top2000 kerkdienst is gratis. Wel zal er gecollecteerd worden als bijdrage voor de gemaakte kosten. Meer informatie staat op www.4-plek.nl en is te verkrijgen bij: Wilma Hartogsveld:
wilma@4-plek.nl/0481 355578. Zie ook: www.top2000kerkdienst.nl.