niet de juiste De Liemers

16 augustus 2019

niet de juiste De Liemers 16 augustus 2019


Loo in 'Zomer in Gelderland' Dorp druk met voorbereidingen voor tv-spektakel

Presentator Angelique Krüger en het Loose team

LOO - Dit jaar vindt 'Zomer in Gelderland' voor de tiende keer plaats. De zomerkaravaan van Omroep Gelderland trekt van 5 tot en met 30 augustus door de hele provincie. 28 augustus is het de beurt aan Loo.

Loo is één van de twintig dorpen en buurtschappen uit Gelderland die aan bod komen. Deze jubileumeditie van het zomerse tv-programma begint dit jaar in Elden en eindigt in Laag-Soeren. Op 28 augustus is het de beurt aan het team van Loo, aangevoerd door teamcaptain René de Kramer (51).

In elk van de deelnemende dorpen en buurtschappen staat een team van tien mensen klaar. Het doel is om zoveel mogelijk geld te verzamelen voor een zelfgekozen goed doel en om de titel 'Mooiste plaats van Gelderland' binnen te slepen. Er kunnen euro's verdiend worden met het aantal aanwezige toeschouwers, de parade, een weegspel en de opdracht die de radioverslaggever geeft. De voortgang van het dorp of buurtschap kan gevolgd worden via de radio en het internet. 's Avonds volgt een afsluitende live tv-uitzending. Het team van Loo wordt aangevoerd door René de Kramer (51), geen onbekende in het 1080 inwoners tellende dorp. Hij is voorzitter van carnavalsvereniging de Nathalzen, één van de organisatoren van Loofest, Koningsdag, Halloween, en lid van de Jeugd Activiteiten Commissie. De Kramer: "Mijn teamleden vonden mij het meest geschikt, mede omdat ik al veel organiseer in Loo".

Lees verder op pagina 4

Westervoort is weer in Beweging

WESTERVOORT- Het evenement Westervoort in Beweging is niet meer weg te denken van de Westervoortse agenda. Drie dagen lang, op 16, 17 en 18 augustus heeft Stichting Promotie Westervoort een afwisselend programma samengesteld voor jong en oud.

Westervoort in Beweging ontstond jaren geleden met de truckersrun. Nu is het evenement uitgegroeid tot een heel weekend vol activiteiten, toch is de insteek nog hetzelfde. Hans Hovens, voorzitter van Stichting Promotie Westervoort: "Westervoort in Beweging werd voor het eerst georganiseerd in 1992. Westervoort had in die tijd veel nieuwe inwoners en om elkaar en om de verenigingen en ondernemingen van Westervoort beter te leren kennen, werd er een gemeenschappelijk evenement georganiseerd. Het evenement vindt nu nog steeds plaats om inwoners van het dorp en mensen uit de omgeving kennis te laten maken met Westervoort en zo iedereen samen te brengen."

Op 16, 17 en 18 augustus worden er acht grote activiteiten georganiseerd, dus zit er voor iedereen wel iets bij.

Op vrijdag is in het centrum de grote zomerfair met kraampjes waar verschillende verenigingen en ondernemingen zich presenteren. Bij de zomerfair hoort ook de kinderrommelmarkt op het Dorpsplein. De zaterdag begint met beachvolleyballen bij natuurbad De Waaij. Naast het beachvolleyballen zijn daar ook andere activiteiten voor kinderen. Wie dorst heeft, kan terecht bij de aanwezige bar. De dag wordt afgesloten met een Happy Hour en een barbecue.

Lees verder op pagina 6

Tien bands tijdens derde Jazz & Bluesfestival in Duiven

DUIVEN - Het Remigiusplein in Duiven is op 17 en 18 augustus het decor van het derde Jazz & Bluesfestival in Duiven.

Maar liefst tien verschillende bands staan op zaterdag en zondag op het podium. De organisatie van het festival is in handen van Duuves Mixed Music. Een onafhankelijke stichting Duuves Mixed Music die zich inzet voor Duiven en de regio door het organiseren van diverse evenementen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit voorzitter Edwin Tunnissen, secretaris Lisa Rutten, penningmeester Richard Rigter en erebestuurslid Stef Schaap.

Het programma van het Jazz & Bluesfestival ziet er als volgt uit. Zaterdag 17 augustus: 13.00 uur Charlestown Jazz Band, 14.30 uur Louis King & Hanno Hofer, 16.15 uur Veldman Brothers, 18.00 uur pauze, 19.00 uur Barrelhouse, 21.00 uur Julian Sas. Zondag 18 augustus: 13.00 uur Storyville Jazz band, 15.00 uur No Name, 16.30 uur La Grange, 18.00 uur pauze, 19.00 uur Road'n band, 21.00 uur Bluesbreakers, 23.00 uur sluiting. De entree is gratis. Informatie: www.duuvesmixedmusic.nl. Resterend programma 2019: 26 september Boothill van 15.00 tot 18.00 uur op het Remigiusplein en 19 oktober van 20.00 tot 24.00 uur De Coronas in de Ogtent.

Ik schrijf al ruim een jaar voor De Liemers Helemaal Goed Courant. Ik doe het nog steeds met erg veel plezier. In het begin was ik natuurlijk wel een beetje zenuwachtig: nieuws- en achtergrondartikelen schrijven voor een groot lokaal publiek. Daarnaast vond ik het interviewen ook best spannend. Het was voor mij best eng om naar een onbekende plek met onbekende mensen toe te gaan. Vooral het verhaal over de sterrenwacht was eng voor mij, omdat ik toen ook bezoekers vragen ging stellen. Ook het interview met de burgemeester van Westervoort vond ik een uitdaging. Het was mijn eerste artikel dat langer was dan 1000 woorden. Gelukkig werd ik, vooral in het begin, erg goed begeleid. Na een tijd was ik het gewend en toen ging het steeds beter. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd: niet alleen het interviewen van mensen en het schrijven van de artikelen, maar ook een hoop andere dingen. Zo leer/leerde ik ook om goede foto's te maken voor bij de verhalen. Een goede foto is erg belangrijk, want zonder goede foto zijn mensen minder snel geneigd om het verhaal te lezen. Niet alleen de foto, ook de kop trekt de aandacht van de lezers. In het begin was dat best lastig: zowel een aantrekkelijke als passende kop bedenken kostte wat tijd om onder de knie te krijgen. Natuurlijk heb ik ook allerlei leuke en interessante dingen geleerd over de Liemers. Vooral het uitje bij het landgoed van huis Sevenaer was erg interessant. Als laatste wil ik nog zeggen dat ik het, naast een leerzaam, ook erg leuk jaar vond. Ik kijk erg uit naar aankomende jaar!

Linda Ruijs

Tatelaarhoeve is geen honden-

pension, maar hondenhotel

Schutterij EMM Giesbeek

bouwt nieuw onderkomen

Rahma Maqboul

Nina Elbers

René, Irma, Jacqueline en Bryan genieten van het Country en Western Festival in Zevenaar. Foto: Nina Elbers

René, Irma, Jacqueline en Bryan genieten van het Spikker Country en Western Festival, georganiseerd door Muziekstad Zevenaar. Drie dagen lang dansten en feestten zij dat het een lieve lust was. Foto: Nina Elbers

Zomerschool bevordert

Nederlands taalgebruik

Door onze redactie

2 / 8

EMM steekt energie in nieuw gebouw Toekomstgerichte schutterij in Giesbeek vernieuwt, verduurzaamt en verbindt

Louis Wieland, Jan Pelgrim, Glenn Witjes: "Wij vinden draagkracht vanuit de bevolking belangrijk”

GIESBEEK – Schutterij EMM in Giesbeek krijgt een nieuw, veel ruimer jasje. Aan de Meentsestraat 40 verrijst een spiksplinternieuw gebouw. Een uiterst duurzaam onderkomen, waarmee de vereniging helemaal klaar is voor de toekomst.

Trots geeft bestuurslid Glenn Witjes een rondleiding op het terrein van 3.500 m2, waar voorheen metaalwarenfabriek MWF was gehuisvest. De ruwbouw van staal staat, begin oktober wordt de vloer gestort en dan begint het werk voor de vrijwilligers. "We hopen het pand aan het eind van het jaar feestelijk te openen, maar die planning is krap. We gaan ons best doen."

In zijn kielzog lopen Louis Wieland en Jan Pelgrim. Beide Giesbekenaren helpen de schutterij sinds 2016 met raad en daad in het nieuwbouwtraject, vooral op financieel vlak. "Maar voorzitter Johan Ebbers is de grootste kartrekker", vertelt het drietal eerlijk. Een groet hier, een praatje daar, de bouw midden in het dorp mag rekenen op goedkeuring van de buurtbewoners van De Bongerd, de Hoefjes en de Meentestraat blijkt tijdens de rondgang. "De schutterij is een vereniging van en voor het totale dorp. Wij vinden de draagkracht vanuit de bevolking belangrijk", bevestigt Glenn Witjes. In tegenstelling tot het huidige gebouw aan de Landaansestraat is er straks in het nieuwe pand voldoende ruimte voor de opslag van attributen en materialen, bestaande activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven. Beperkte de schutterij zich in haar eerste jaar in 1893 louter tot het organiseren van het schuttersfeest en het koningschieten, 126 jaar later doet EMM zo veel meer dan het instandhouden van deze folkloristische traditie. Kruisboogschieten, pistool- en geweerschieten, volksspelen voor kinderen en ouderen, een disco, vendelzwaaien, houthakkende bielemannen, het is een greep uit de indrukwekkende activiteitenkalender waarmee EMM haar rol als sociale verbinder in het dorp Giesbeek waarmaakt. Handboogschieten en Jeu de Boules zijn voorbeelden van nieuwe initiatieven die een plek krijgen rondom de nieuwe stek. Glenn Witjes: "Voor handboogschieten is een baan van achttien meter nodig, dat kan nu. Buiten komt een Jeu de Boulesbaan." Ook het darten krijgt een vaste plek in het gebouw. Het nieuwe gebouw betekent niet dat er getornd gaat worden aan de core-business van EMM: het jaarlijkse schuttersfeest. Witjes gedecideerd: "Dat blijft in de lappentent op het Dorpsplein."

De totale bouwkosten bedragen, ondanks veel zelfwerkzaamheid van veel vrijwilligers binnen de schutterij, meer dan een half miljoen. Twee ton krijgt de schutterij via het programma Steengoed Benutten van de provincie Gelderland. EMM draagt zelf ook een steentje bij net als de 38 'Vrienden van de schutterij'. Glenn Witjes: "We hebben jarenlang zuinig geleefd en gespaard." Daarnaast heeft de Triodos bank een aanvullende lening verstrekt, waarvoor de gemeente Zevenaar en het SWF garant staan. "De groene uitstraling van deze bank past helemaal bij dit project en de schutterij", vertellen Louis Wieland en Jan Pelgrim. "De bedoeling is om het nieuwe gebouw helemaal energieneutraal te realiseren. We krijgen geen gasaansluiting. Er komen 72 zonnepanelen op het dak en een warmtepomp voor verwarming."

Laat je telefoon lekker zitten, hou €95 in de zak Bellen of appen met de smartphone op de fiets mag niet meer vanaf 1 juli

Deze knaap snapt hoe het werkt: appen in het fietsenhok. Foto: Ted Prost

LIEMERS - Voor sommigen een zegen, voor anderen een vloek; na jarenlange campagnes en petities is besloten dat het appen op de fiets per ingang van 1 juli verboden is geworden en bestraft kan worden met een €95 boete. Het zullen voornamelijk de appende, snappende of telefonerende jongeren onder ons zijn die deze boete het meest zullen voelen... áls ze betrapt worden!

Per 1 juli is voor heel Nederland bepaald dat in verband met de volks- en verkeersveiligheid op onze Hollandse wegen, de telefoon er toch echt aan moet geloven en tijdens het fietsen gewoon de zak of tas in moet. Zeer onhandig wanneer je net je belangrijke e-mails of complexe verslagen aan het afwerken bent, maar politiek Nederland houdt de veiligheid in het verkeer hoog in het vaandel gezien de zoveelste bekeuring nu zijn intrede heeft gedaan. Niet zo gek, wanneer er met regelmaat situaties ontstaan waar eerst nietsvermoedende automobilisten nog nét kunnen remmen voor een fietser in de ban van de mobiel. Fiat, we maken ons er allemaal wel eens schuldig aan; muziekje hier, appje daar, maar is zo'n boete van €95 nou écht nodig?

Enkele mensen willen deze vraag graag beantwoorden om te laten merken welke invloed de nieuwe regelgeving op ze heeft!

"Écht nodig?" vraagt Guus Bouman (18), fanatiek fietser, zich af. "De bedoeling van het verbod is in essentie prima, maar het is weer het zoveelste geval van regels op een plaats waar gezond verstand voldoende zou moeten zijn," zegt hij beredenerend. Ook jongere Yasemin Elbas (18) besluit dat, ondanks de voordelen van het mobiele mobieltje, ze er toch maar beter op kan gaan letten: "Het is dan wel onhandig dat je niet even snel je telefoon meer checken kan onder weg, maar het uiteindelijk zal veiliger zijn."

Leuk en aardig, maar hoe is blauw Nederland van plan om de overtredende jongeren én ouderen te betrappen? De politie zal toch zeker niet op de loer in de bosjes gaan liggen? Toen deze vraag gesteld werd aan enkele Duivense wijkagenten, antwoordden deze plechtig dat het controleren op telefoongebruik toegevoegd wordt aan de dingen waar ze normaliter ook op letten bij het tegenkomen van een verkeersdeelnemer. Denk hierbij aan, bijvoorbeeld, rijgedrag of fietsverlichting.

Aan te merken aan de nieuwe wet is dat het verbod uitsluitend geldt voor telefoons die vastgehouden worden met de hand; een geheel ander verhaal dus voor de bezitter van een smartwatch. Ook een telefoonhouder zou moeten volstaan om op de oude voet verder te gaan en de bekeuring te omzeilen: waar een deur sluit, opent een raam.

Als auteur van het artikel is het mijn plek niet om voor de appende fietser te gaan bepalen of ze hun geluk wél of niet moeten gaan testen wanneer ze even snel een berichtje willen bekijken. Toch is het zaak om bij het maken van deze overweging de veiligheid van anderen in de smiezen te houden en daarmee nu ook de cijfers op je bankrekening.

Door onze redactie

Brief aan Sid

Sid Lukassen (m) krijgt in 2016 als jongste raadslid van Duiven de Cumula van Paul van Uum (l). Rechts Rik de Lange.

Je was en bent een vreemde snoeshaan en ik ga je niet sparen. Dat moet je zien als een compliment, want grijze muizen zijn er in overvloed en tegenspraak brengt je wellicht verder. Vanaf je 15e jaar kennen we elkaar en je viel me op door je kennis en je meningen die je welbespraakt ten beste gaf. Het had iets komisch, maar ik hoorde ook wat je zei en dat sneed vaak hout. Los van het feit of ik het ermee eens was of niet, eigenlijk bijna nooit, gingen onze wegen uiteen. Of beter, jij ging steeds verder uit het politieke midden, mijn comfortzone, en marcheerde zelfbewust met een rugzak vol kennis en als gepromoveerd filosoof verder naar de rechter flank. Je bent bang voor de ondergang van Nederland en de Westerse Wereld en alles waar die voor staan. Ik deel die angst niet. Ik zie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Tien jaar bezig zijn met HOPE XXL en daarvoor met mensen van allerlei kleur en afkomst gesproken hebbend, sterkt me in de mening dat het niet uitmaakt wie je als mens tegenover je hebt. De schoenmaat, kleur haar of ogen, X,- of O-benen, het maakt allemaal niet uit. Ik zie individuen. Hoe je een groep ook samenstelt, 20% behoort tot wat ik noem de CLUB Z6. Dat zijn de zeurende, zeikende zeveraars en zielige, zanikende zemelaars. Heb je niets aan, kun je niets mee en doe je het, links,- of rechtsom, toch niet goed voor. Niet interessant, ontevreden, morrend en achterdochtig, de Chronisch Verongelijkten. Maar die andere 80%, dat is interessant volk, daar moeten we het van hebben. Jij noemt hen hardwerkend Nederland. Die 20% Z6-ers stemt extreem, clubjes waar jij je nu bij thuis voelt, of de diep-rooien ter linkerzijde. Wat er tussenin zit, noem ik het midden. Daar moeten we het van hebben. Je benaderde mij voor het schrijven van een brief voor een nieuwe uitgave van je, waarin je juist met mensen in gesprek wil om de dialoog aan te gaan. Dat je niet geframed wil worden, iets wat ik hierboven behoorlijk deed!

Vervolg brief aan Sid

Premier Rutte neemt het door Sid Lukassen geschreven boek 'Avondland en Identiteit' in ontvangst

De dialoog aangaan, dat idee spreekt me aan! Dus nu de inhoud! Weet je nog dat steden op ons grondgebied elkaar lastig vielen? Dat Amsterdam ten strijde trok tegen Hoorn en Medemblik? Dat eeuwen later Floris V optrok tegen de Friezen. Dat wij in 1830 de Belgen onder de knoet wilden houden en in 1940 de Duitsers ons onder de voet liepen. Het is ondenkbaar dat vandaag de dag de Commissaris van Gelderland ons oproept de wapenen ter hand te nemen om Overijssel binnen te vallen. Steden verenigden zich tot provincies, de provincies tot de Staat der Nederlanden en landen verenigen zich nu tot grotere gehelen. Prima ontwikkelingen, die ons ver gebracht hebben. Ik zie voor me grote verbanden van groepen landen: Europa, Noord-Afrika, Zuid-Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Oost-Azië, Zuid-Azië en Arabië. Dan mag het van mij stoppen met verdere clustering. Een grote wereldklont lijkt me niet wenselijk, geen wereldregering, maar verregaande samenwerking en overleg binnen de Verenigde Naties. Ik kan niet wachten......

Ik ben niet zo bevreesd voor de verdere integratie van de Europese landen. Ben niet bang voor mensen met andere culturen en al helemaal niet voor de kleur van hun huid of het feit dat ze een vast oorlelletje hebben of niet.

Sid, streef geen nostalgische, niet bestaande utopie na, dreig niet met de dystopie, maar werk mee aan een octopie. Een samenleving waar mensen hun leven met een acht waarderen. Geen tien, er moet ruimte zijn voor gedoe, teleurstelling, pech. Het leven kent nu eenmaal lijden, dat we een plek moeten geven. Streef naar een samenleving die zich kwalificeert met Cum Laude! In Nederland, blijkt uit alle lijstjes die gepresenteerd worden, zitten we er al dicht tegenaan. Heb daarnaast oog voor de ander!
PS. Probeer niet de Messias uit te hangen, die rol heb ik mezelf al toebedeeld!

Dorp wil mooiste van Gelderland worden

Het team van Loo is er helemaal klaar voor.

Vervolg van voorpagina

Als teamcaptain is De Kramer het aanspreekpunt vanuit het team voor de gehele voorbereiding tot en met deelname aan Zomer in Gelderland op 28 augustus. De Kramer vindt het een fantastische ervaring. "Organiseren met anderen blijft leuk, dit is een mooie kans om met de andere teamleden Loo in beweging te krijgen voor Zomer in Gelderland." Het team van Loo gaat geld inzamelen voor de Stichting Vrienden Bernadetteschool. Het geld gaat de stichting gebruiken om een openbare speeltuin te realiseren met duurzame materialen. Het is de eerste keer dat Loo meedoet aan Zomer in Gelderland. Het dorp is door Omroep Gelderland benaderd, vervolgens zijn er mensen van verschillende verenigingen bij elkaar gekomen om van de omroep uitleg te krijgen. "Na alle toelichting over de inhoud van het programma en wat er van ons wordt verwacht, besloten we om aan Zomer in Gelderland mee te doen, mede om Loo vanuit een ander perspectief op de kaart te zetten", vertelt De Kramer. "Daarnaast is dit ook een mooie kans om er een mooie dag van te maken, samen met de inwoners van Loo."
Het team van Loo is al druk bezig met de voorbereidingen. Er zijn verschillende commissies gemaakt, zodat de aansturing gemakkelijker gaat. De teamcaptain: "Veel mensen hebben zich als vrijwilliger aangemeld om te helpen, anderen komen ook even kijken voor de tv-uitzending." De Kramer verwacht een mooie strijd tussen de dorpen, wel denkt hij dat het even spannend wordt wanneer ze de opdracht krijgen, dat is namelijk een kwestie van snel brainstormen en dan uitvoeren. De Kramer nodigt iedereen uit om live te komen kijken op woensdag 28 augustus op het plein bij Schuttersgebouw Willem Tell, ook om het team aan te moedigen. "Het wordt een mooie dag voor Loo, mede mogelijk gemaakt door de Looenaren zelf, samen staan we sterk!" juicht De Kramer.

Overheid in ballingschap

Op 15 Mei 1940 capituleerden de Nederlandse strijdkrachten na de Duitse inval, die vijf dagen eerder had plaatsgevonden. Slechts het gedeelte van het Nederlandse leger dat gelegerd was in Zeeland kon de strijd verder zetten. Koningin Wilhelmina en leden van het toenmalige kabinet waren het land echter twee dagen eerder al ontvlucht; zij waren over zee naar het Verenigd Koninkrijk en Londen gegaan. Vanuit daar vormde Wilhelmina een overheid in ballingschap, dat gehuistvest was aan in "Stratton House". Ter plekke ontsloeg zij de toenmalige minister-president Dirk Jan de Geer en stelde zij Pieter Sjoerds Gerbrandy aan als diens vervanger. Dit kwam door een meningverschil tussen Wilhelmina en de Geer, aangezien de eerste hoopte op een Nederlandse bevrijding door Amerikaanse of Soviet deelname aan de oorlog terwijl de laatste geneigd was om een aparte vrede te sluiten met de Duitse bezetters en tot collaboratie over te gaan. De regering in ballingschap was geenszins symbolisch gezien de Nederlandse staat op dat moment nog controle had over Nederlands Oost-Indië en de Nederlandse Antillen. Deze gebieden waren van strategisch belang omdat zij belangrijke grondstoffen in de bodem bevatten, die ingezet konden worden voor de oorlogsindustrie. Japan werd dan ook getroffen door een economische boycot om haar toegang tot dergelijke grondstoffen te ontnemen. Later in de oorlog werden sommigen gebieden tijdelijk als protectoraat overgedragen aan zowel het Verenigd Koninkrijk als ook de Verenigde Staten. Interessant gedurende deze periode was het feit dat slechts de regering zichzelf in ballingschap had kunnen vestigen in Londen en het Nederlandse parlement niet. Deze regering was dus nimmer in staat om wetten op te stellen en te ratificeren en moest haar beleid maken door middel van koninklijke besluiten. Hierdoor was het ook mogelijk dat de vorstin een grotere stempel op het maken van beleid kon drukken.

Rahma Maqboul

Piet Bus

13-18 aug Liemers Museum Zevenaar

Zomer Expositie / 14:00 / € 4,--

Met Mark van Maanen, Gien Vreeken, Toine Claassen, Arjan Janson, Jan van de Boom, Sil Renjaan, Dolf Oosterhof, Barbara Nooijen, Reiny Esenbrink, Piet Elshof en van Wilma Minkman.

16 aug Eet-Lokaal Zevenaar

Kindervoorstelling / 11:00 / Gratis

Poppentheater Kierewiet verzorgt een leuke voorstelling in de binnentuin. Verder kunnen kinderen heerlijk knutselen, kleuren, spelletjes spelen en worden geschminkt. Er is voor elk kind een gratis pannenkoek en ranja (toegang onder toezicht van een of meerdere volwassenen).

17-18 aug Remigiusplein Duiven

Jazz & Blues festival / 13:00 / Gratis

Dit jaar treden maar liefst 10 bands op.

17 aug Feestterrein bij Wieleman Westervoort

Muziek / 19:30 / € 15,--

Dit jaar met het thema 'meet the 90's ' met de band Cabrioen de Party Animals.

23-25 aug Europakade Tolkamer

Feest / 20:00 / Gratis

Tolkamer KADEDAGEN 2019, een weekend vol feest, muziek, braderie, kindermiddag en streekmuziek. (ook voorstellingen waar voor entree voor verschulgigd is. Bv Tour de Liemers en Queen Forever Tributeband. Zie hievoor horecatolkamer.nl)

24-27 aug centrum Duiven

Kermis.
De evenementen van de schutterij Onderling Genoegen zijn In De OGTent

25 aug Horsterpark Duiven

Vlooienmarkt / 9:00 / 2,50 - 3,--

25 aug H. Antonius Abt Kerk Loo

Expositie / 14:00 / Gratis

In kader van Loo Budget Evenementen: Expositie van Ankie Doensen Textielkunst.

'Heerlijk op de fiets naar het werk'

"Ik bewaar mooie herinneringen aan de omgeving van De Breuly." Foto: Ilya van Kersbergen

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Marleen Borst-Polman. Ik woon met man en twee kinderen met veel plezier op Groot-Holthuizen in Zevenaar. Ik werk sinds drie jaar als administratief medewerkster bij Doit Online Media. Daarnaast probeer ik het kantoor op orde te houden, maar dat is soms knap lastig met al die mannen, haha…"

Doit Online Media?

"Werken bij Doit Online Media is elke dag een feestje. Online media, het bouwen van websites en alles wat hierbij komt kijken: drie jaar geleden was dit allemaal nieuw voor mij. Nu zou ik niet anders meer willen. Ik heb veel contact met klanten, telefonisch en via de mail. Dat houdt mijn werk afwisselend en veelzijdig. We hebben een fantastisch team van webdesigners, front-end developers, web-developers en marketeers. De magie en enthousiasme van dit team werken aanstekelijk. Iedereen gaat écht voor het beste resultaat. Dat is te zien!"

Vrije tijd?

"Mijn vrije tijd breng ik graag door met familie en vrienden. Samen genieten van het weekend, een dagje uit of even helemaal niks."

Liemers?

"Ik ben geboren en getogen in Zevenaar. Dat ik op mijn fiets naar mijn werk kan, vind ik een luxe! Tijdens dit vroege fietstochtje geniet ik van de omgeving. Bedrijvenpark 7Poort heeft naast bedrijfspanden ook een prachtig stukje natuur."

Mooiste plekje?

"De Liemers heeft veel mooie plekjes. Zelf heb ik mooie herinneringen aan de omgeving van De Breuly. Het is ook heerlijk om met mijn kinderen nieuwe herinneringen te maken, op andere plekjes."

Verder?

"Ik vind het initiatief van deze krant heel goed! Mooi om te zien dat deze samenwerking zulke mooie artikelen oplevert. Ik vind het leuk om er aan mee te werken."

Zomerschool heeft goed effect op Nederlandse taalgebruik

Kinderen van de Zomerschool enthousiast bij het bezoek aan politie en brandweer. Foto: Nina Elbers

DUIVEN - Na het succes van vorig jaar wilde wethouder Ineke Knuiman dit jaar graag weer een zomerschool in Duiven organiseren. Ook nu is de zomerschool bij de ouders, vrijwilligers en kinderen goed in de smaak gevallen.

Van zeven juli tot en met acht augustus vond voor de tweede keer in Duiven een zomerschool plaats, speciaal voor kinderen van statushouders (asielzoekers die als vluchteling worden erkend, red.). De kinderen zijn zes tot ongeveer twaalf jaar oud.

Kamal Berkani en Dewi Hesen, gemeentemedewerkers sociaal domein en organisatoren van de zomerschool vertellen: "De zomerschool is opgericht voor kinderen van statushouders met de bedoeling dat deze kinderen tijdens de zomervakantie geen terugval krijgen in de Nederlandse taal. Zo gaan ze na de zomervakantie zonder achterstand makkelijker het nieuwe schooljaar in."

Pedagogische/PABO-achtergrond

Tijdens de zomerschool stonden er elke week verschillende activiteiten op het programma. De activiteiten liepen uiteen van sportieve activiteiten als volleybal en atletiek tot meer culturele activiteiten, zoals een rondleiding door de bibliotheek. Ook mochten de kinderen een kijkje nemen bij politie en brandweer. Hesen: "Tijdens Zomerschool is er specifiek aandacht voor de Nederlandse taal. De vrijwilligers bij de groep zijn mensen die een pedagogische/PABO-achtergrond hebben. Zo konden de kinderen goed geholpen worden. Natuurlijk was het wel van belang dat alles leuk en laagdrempelig bleef." Toen Rahma Maqboul over de zomerschool hoorde, wilde ze graag als vrijwilliger meewerken. "De taak van de vrijwilligers is om het alle kinderen naar de zin te maken en toezicht houden. Dat valt niet mee met zo'n grote groep, maar gelukkig houd ik superveel van jonge kinderen en hadden Dewi en Kamal alles goed uitgedacht. Ik ben blij dat ik een beetje heb kunnen bijdragen aan het taalelement van de kinderen. Het was fantastisch om die zes dagen met de kinderen door te brengen en een lach op hun gezicht te toveren."

Beachvolleybal en brandweer

Robin (9) is een van de kinderen die meedoet met de zomerschool. Zij vertelt over haar ervaringen: "Vorig jaar heb ik maar één week meegedaan, maar ik vond het toen zó leuk dat ik dit jaar alle vier de weken mee deed. Dit jaar was leuker omdat ik meer dingen heb gedaan, en ook verschillende sporten. Ik heb veel geleerd, bijvoorbeeld beachvolleybal, en ik weet nu meer over de brandweer. Het was heel leuk en iedereen was aardig, maar ik heb ook wel weer zin in het volgende schooljaar."

In tegenstelling tot vorig jaar hebben er dit jaar veel meer deelnemers aan de zomerschool meegedaan; dit jaar waren er rond de veertig kinderen. Berkani licht toe: "Na de evaluatie van de eerste zomerschool is gebleken dat het een goed effect heeft gehad op de kinderen qua Nederlandse taal. Scholen hebben aangegeven makkelijker te kunnen beginnen aan het nieuwe schooljaar en zelf merken wij ook gaandeweg de vier weken dat de kinderen steeds meer uit zichzelf beginnen met praten en meer woorden kennen.

Mooie samenwerkingsverbanden

"Als gemeente zijn wij erg positief over de zomerschool en we zijn dan ook blij dat ze het in andere Liemerse gemeenten ook organiseren. Het brengt veel goeds en er ontstaan mooie samenwerkingsverbanden. Wij zijn vooral heel blij met de verenigingen, organisaties en vrijwilligers die ons hebben geholpen."

Hesen voegt eraan toe: "Het waren een paar drukke weken, maar het was het meer dan waard. Je ziet hoe goed het voor de kinderen is en daar gaat het om."

SONY DSC

Hittebestendig

Gaat de middagtemperatuur naar tropische waarde,

Als voorbode van de opwarming van onze aarde.

Vind dan heil en koelte in een oude kathedraal,

of kunst en airco in een moderne museumzaal.

Wie schoonheid, kunst en cultuur kan waarderen,

hoeft zijn leven lang geen factor vijftig te smeren.

Peter Schampers

Kyra Sannes

Naar buiten kijken

Foto: Bas van Spankeren

De zomervakantie loopt in onze regio al weer tot een einde. Dat betekent dat we ons zo langzamerhand weer klaar maken voor een nieuw cultureel seizoen. Een seizoen waar veel op stapel staat.

Natuurlijk kijken we uit naar de verhuizing van het Liemers museum en de Volksuniversiteit naar HAL12 in Zevenaar. Na bijna vier jaar Kunstwerk! gaan we eindelijk echt met elkaar samenwonen. En dat is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van ons cultureel en educatief aanbod. Wat dat betreft zoeken we naar nieuwe creativiteit en inspiratie. Voor onszelf super om aan te werken, maar altijd gericht op alle inwoners van de Liemers. Vanuit deze broedplaats kunnen we allerlei mooie en vooral nuttige activiteiten ontplooien in Westervoort, Duiven, Montferland en Zevenaar. De meerwaarde is de onderlinge samenwerking, maar ook de samenwerking met de vele organisaties die de Liemers rijk is.

Met een periode van wat meer vrije tijd en ontspanning, die straks achter ons ligt, hoop ik dat iedereen met ideeën en inspiratie aan de slag gaat. En, maar dat is altijd een moeilijke, het vakantiegevoel een beetje kan blijven vasthouden. Een valkuil is dat we in ultra korte tijd weer aan het 'rennen' zijn. Hierdoor is er te weinig ruimte om eens achterover te hangen, naar buiten te kijken om het hoofd leeg te maken. Om in deze staat van rust de inspiratie tot je te laten komen. Het gevaar is namelijk dat we, vooral in ons enthousiasme en passie voor ons werk, onszelf voorbij dreigen te lopen. Ik neem me dan ook voor om dit jaar wat vaker de bureaustoel om te draaien en naar buiten te kijken of een ommetje te maken. Uiteindelijk werkt dit efficiënter en zal dit ten goede komen aan de productiviteit en creativiteit. Opgewekt en vol inspiratie begin ik aan het nieuwe seizoen! Nu de voornemens maar vast blijven houden…..

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Geen mensen op de wereld, wat een idee. Maar geen verkeerd idee. Als je ziet wat de mensheid veroorzaakt (eigenlijk alles) dan zou je denken dat we zo onderhand wel beter zouden weten. In de bijbel staat ook vaak zat dat de mensheid uitgeroeid moet worden vanwege al het slechte dat ze doen. Maar blijkbaar valt onder uitroeien dat er altijd minstens een man en vrouw blijven leven, waaruit de mensheid weer wordt herboren tot we opnieuw weer op datzelfde punt beland zijn. Ik snap dat niet. Volgens mij moet er dan ook incest gepleegd worden, maar goed, dat is een ander punt, al is het wel een punt. Want die kinderen hebben dan in een keer ook families en dan ineens is er een wereldbevolking. Alsof god stiekem toch meer mensen op de wereld heeft gezet, terwijl jij dacht dat je de redder was. Je bent gewoon beet genomen, bedrogen, in dat geval. Of er is echt alleen incest. Maar terug naar het probleem. De mensheid uitroeien, nooit laten bestaan. Geen gebouwen, geen dieren die door ons toedoen uitsterven, geen natuur verwoest, geen dieren in kooien. Dieren zouden met de natuur samenleven, de wereld zou in evenwicht zijn. Geen mens die denkt het beter te weten en die besluit de manier van leven te veranderen. Als wij onszelf niet als bovennatuurlijk dier zouden zien, zou de wereld er waarschijnlijk ook al heel anders uit zien. Jammer genoeg bestaan wij en je hebt een kernbomoorlog of iets nodig om de mensheid uit te roeien. En dan is de vraag of als wij nu, op dit moment, uitgeroeid worden, wat er dan met de wereld gebeurt. Wat gebeurt er met de diersoorten en de natuur, alle gebouwen staan er immers nog. En wat als al het menselijke, zoals de gebouwen, ook verdwijnen, wat gebeurt er dan? Zou de wereld weer in balans komen of zou het zelfs dan onmogelijk zijn voor de dieren en de natuur om de balans te vinden die we nodig hebben.

Weekend vol actie en fun in Westervoort

Op zaterdag zijn er 125 trucks te bewonderen. Foto: PR

Vervolg van voorpagina

Zaterdagmiddag zijn er 125 trucks te bewonderen tijdens de truckersrun, die dit jaar voor de 28e keer plaatsvindt. De truckersrun gaat door een groot deel van de Liemers. 160 mensen met een beperking zullen meegaan met deze traditionele en indrukwekkende toerrit. Ook wordt op zaterdagmiddag gevoetbald in de strijd om om de Westervoort Cup. Zaterdagavond is het feest bij Zalencentrum Wieleman. Daar kan genoten worden van de muziek van Westervoort LIVE, met het thema 'Meet the 90's. Ook op zondag zijn er activiteiten. Dan vindt de tweede dag van het beachvolleybaltoernooi plaats en zijn er twee nieuwe activiteiten: de Mudrun Westervoort en Concert op de Bult. De Mudrun is op zondag van 11.00 tot 16.00 uur in park Steenderens. Jong en oud kunnen die dag het spannende, maar vooral modderige hindernisparcours afleggen. Er zijn maar liefst twaalf hindernissen door het water en de modder die de deelnemers moeten trotseren. Deelnemende kinderen tot en met 12 jaar moeten vergezeld zijn van een ouder. Vanaf 16.00 uur zal er op 'de bult van Putman' Concert op de Bult plaatsvinden. Hierbij verzorgt het veelzijdige orkest DT-Orchestra een mooi zondagmiddagconcert, wat meteen een mooie afsluiting is van het Westervoort in Beweging weekend. De toegangsprijs voor het concert is 7,50 euro inclusief een welkomstdrankje. Hovens zegt: "Zelf vind ik alles hartstikke leuk, ik ben heel benieuwd of de nieuwe activiteiten ook bij de bezoekers in de smaak vallen." Elk jaar vindt Westervoort in Beweging het laatste weekend van de zomervakantie plaats. De meeste mensen zijn dan net terug van vakantie. Dan is het extra gezellig als iedereen elkaar weer ziet en is er genoeg tijd om bij te praten. "Westervoort in Beweging zorgt echt voor saamhorigheid. Iedereen komt bij elkaar en leert nieuwe mensen kennen. Het weekend Westervoort in Beweging is een en al gezelligheid," besluit Hovens.

Column, Bert Frölich, de Verbinder

Nina Elbers

Kim Kleijkers

7 / 8

'Geen hondenpension, maar een hondenhotel' Familiebedrijf De Tatelaarhoeve heeft hart voor honden

De hele familie met hond Izzy. Achter: Jan en Raymond. Voor: Els, Jesse, hond Izzy en Elise. Foto: Irma de Theije

DIDAM - Jan en Els Berndsen-Aaldering zijn de oprichters van De Tatelaarhoeve in Didam. Na hun trouwen, neemt het echtpaar de boerderij van Jans ouders in Ooij over. Naast de zorg voor de boerderijdieren, fokken zij af en toe een nestje honden. Het omgaan met honden zit dan al in hun bloed. Dochters Marjolanda en Elise groeien van jongs af aan op met honden en de zorg voor alle boerderijdieren krijgen ze met de paplepel ingegoten.

Gedwongen door de Betuwelijn verhuist het gezin in 1998 naar een boerderij aan de Tatelaarweg in Didam. Jan en Els beginnen daar een kippenbedrijf totdat Jan een klaplong krijgt en werken met kippen vanwege fijnstof onmogelijk wordt. Dierenarts Pouw uit Duiven komt al jaren bij Jan en Els over de vloer en adviseert het echtpaar een hondenpension te beginnen. De dierenarts weet zeker dat dit aan hen is besteed, bovendien is aan zo'n pension veel behoefte.

De vaste teamleden Teuntje en Cheyenne brengen de aangelijnde honden naar de kennels voor de nacht. Foto: Irma de Theije

Een schuur wordt omgebouwd en in 2002 start het echtpaar voorzichtig met een opvang voor zo'n 20 à 25 honden. Het blijkt een goede stap: het hondenpension is echt hun ding en opvang en verzorging worden voor hen al snel een volledige dagtaak. Het bedrijf groeit en dochter Elise helpt regelmatig een handje mee. De hondenopvang blijft groeien, ondertussen worden Jan en Els wel een dagje ouder. In 2012 besluiten dochter Elise en schoonzoon Raymond om in het bedrijf te stappen en vanaf dat moment wordt De Tatelaarhoeve een heus familiebedrijf. Helemaal omdat het jonge stel met tweejarige zoon Jesse op het erf bij Jan en Els gaan wonen.

Aan tafel in de kantine vertellen Jan, Els, Elise en Raymond over het reilen en zeilen in hun hondenpension of zoals de website vermeldt: 'hondenhotel'. Zoon Jesse van negen is er ook bij, evenals papegaai Coco, die in de ruimte ernaast met zijn gekrijs voor achtergrondgeluid zorgt. Waarom de naam 'hondenhotel' en niet 'hondenpension' is de eerste vraag. Raymond: "Dat is op aanraden van klanten die onze opvang ervaren als een hotel." Els: "En door een kwaliteitscontroleur, die zei 'Jullie hebben geen pension, maar een hotel. Waarom noem je het niet hondenhotel?' Toen hebben we de naam gewijzigd in 'Hondenhotel De Tatelaarhoeve'." Elise vult lachend aan: "En ook de agenda is veranderd in 'hotelgast' en 'hotelkamer'." Veel 'hotelgasten' komen uit de Liemers, maar ook uit andere delen van Nederland en - zo dicht bij de grens - uit Duitsland. Raymond: "Onze beste reclame zijn het Horsterpark en verjaardagen." Jan: "Misschien is onze kracht dat we tijdens een rondleiding alles laten zien en dat de baasjes bij het brengen meelopen naar de kennel van hun hond. Els en ik hebben dat meteen al zo gedaan. Ons standpunt is: U betaalt, dan mag u ook zien waar uw hond verblijft."

Naast de familie, bestaat het vaste team uit Teuntje, Cheyenne en Femke. "Er is altijd iemand van het vaste team. Die kan bij het ophalen het baasje vertellen hoe het is gegaan met eten en gedrag van zijn hond." In vakantieperioden en in weekenden werken er ook (vaste) oproepkrachten, vaak (vroegere) stagiaires van de opleiding dierverzorging of paraveterinair. Wat alle teamleden met elkaar gemeen hebben: iedereen heeft zelf een hond of is met honden opgegroeid.

Het familieteam vult elkaar goed aan. De verzorging van de honden ligt vooral bij Elise en Raymond. Els zit soms aan de receptie, Jan doet groenonderhoud, hand- en spandiensten en rondleidingen. Raymond verricht de nodige bouw- en andere klussen in en rond het bedrijf en Elise verzorgt de administratie. Jan: "We hebben geluk dat dochterlief punctueel en goed in administratie is, dat is in ons bedrijf noodzakelijk." Raymond: "Mijn oude vak in de bouw heb ik voor 30 à 40% hier nog."

In totaal zijn veertien mensen beschikbaar voor het reilen en zeilen in De Tatelaarhoeve en die zijn zeker bij piekmomenten nodig. Waar Els en Jan bij de start zo'n 25 honden opvangen, worden nu in de drukke zomervakantie tussen 95 en 110 honden opgevangen. Elise: "Vroeger keek je heel erg op tegen juli en augustus maar in verhouding tot de rest van het jaar zijn deze maanden nu een stuk rustiger. Dat klinkt misschien gek, want we zitten in deze maanden wel helemaal vol. Maar 'vakantiehonden' blijven langer aan één stuk en dat betekent minder wisselingen, minder klanten op een dag die 'in- en uitchecken' en ook minder schoonmaakwerk." Door het kortere verblijf met de vele wisselingen zijn de pieken nú de weekenden.

In de zeventien jaar dat Jan en Els het hondenpension runnen, is er veel veranderd: een quarantaine, observatieruimte en ziekenboeg is nu verplicht. Aan de administratie worden ook hogere eisen gesteld. En baas en hond zijn veranderd. Jan en Els: "De mens staat verder af van de natuur en dat zie je terug in hoe sommige baasjes met honden omgaan. Ze denken van een hond een mens te maken. Toen wij het hondenpension begonnen, veranderde de plaats van de hond al: van een dier dat op het erf leeft naar een dier dat deel uitmaakt van het gezin en in huis woont. Tegenwoordig vangen we 99.9% gezinshonden op." In de opvang zitten ook meer honden met allergie of medicijngebruik. De verzorging is hierdoor intensiever: klaarzetten en toedienen van medicijnen en het geven van injecties vergen tijd. Honden met een aangepast menu nemen ook toe. Pindakaas op een boterham of een geschild appeltje: de verzorgers kijken nergens meer van op.

De Tatelaarhoeve beschikt nu over negentig kennels: quarantaine, observatieruimte en ziekenboeg meegeteld. Alle honden hebben een eigen kennel, maar honden uit één familie zitten meestal in een kennel bij elkaar. Elise: "Je leert in de opleiding over groepshuisvesting, maar wij doen dat niet. Hoe kun je bij groepshuisvesting controleren of een hond goed eet of drinkt? Misschien drinkt de een ook uit de bak van de ander of hapt wellicht de brokken van de kennelgenoot naar binnen." Voor een aangenaam verblijf heeft iedere kennel airco, een lichtspotje, muziekje en vloerverwarming. Maar goede verzorging, persoonlijke aandacht en interactie met de 'hotelgast' staan voorop. Driemaal daags gaan de honden naar de speelweiden. De honden worden aan een eigen lijn naar de weiden en weer naar hun kennel gebracht. Jan: "De gezinshonden zijn thuis een riem gewend en door het gebruik van de lijn willen we het 'thuisgevoel' bevorderen. Door de honden persoonlijk naar de uitlaat te brengen, krijgt de verzorger binding met de hond en andersom." Rust en regelmaat staan óók voorop. Els: "Door vaste breng- en haalmomenten, is er niet de hele dag geloop en dat is rustiger voor de honden." Het familieteam denkt voortdurend na over verbeteringen: hoe dingen misschien anders kunnen of moeten.

Irma de Theije