De Liemers Helemaal Goed Courant

30 augustus 2019

De Liemers Helemaal Goed Courant 30 augustus 2019


Vier dagen feest met Kaliber op de Herwense kermis

Vendelhulde aan pastor en parochiebestuur. (foto: Schuttersgilde Vrede en Vriendschap) Schuttersgilde Vrede en Vriendschap

HERWEN - Schuttersgilde Vrede & Vriendschap is klaar voor de jaarlijkse kermis. Dit zal gehouden worden van zaterdag 7 - dinsdag 10 september. Vrijdagavond 6 september is de generale repetitie in De Cluse.

Op zaterdagavond is er om 18.30 uur een schuttersmis met aansluitend een vendelhulde voor pastor en parochie-bestuur. Na de vendelhulde vertrekt de stoet naar de feestzaal in De Cluse en kan het feest, na binnenkomst van het koningspaar Peter Liplijn en Aysel Klostermann, echt beginnen.

Op zondagmiddag om 16.00 uur is de muzikale rondtocht door Herwen met vendelhuldes bij de erebogen aan de Martinusweg, Slingerdiek en Berkhaag. Het avondfeest begint om 19.00 uur.

Op maandagmorgen vertrekken we om 09.00 uur voor een vendel-hulde naar de ereboog aan de Molenhoek. Rond 09.30 uur is vervolgens de afmars naar de vogelstang bij de krib aan de Oude Waal. Ná het prijs- en koningschieten wordt de nieuwe koning naar de feestzaal gebracht waar hij zal worden geïnstalleerd en waar ook de prijsuitreiking plaatsvindt en de jubilarissen gehuldigd zullen worden.

Dinsdagmorgen om 08.45 uur vertrekt het gilde naar de ereboog bij ’t Hoekje, ereboog aan de Kromme Keurbeek en de vogelstang bij de kerk. Hier gaan de dames strijden om de prijzen en de titel schietkoningin. De kermis wordt rond middernacht afgesloten met het Wilhelmus en de knallen van de kattenkoppen. ’s Avonds is de zaal open om 19.00 uur. De muziek wordt dit jaar weer verzorgd door Kaliber.

Schuttersfeest en kermis in Groessen

Kermis rondgang. (foto: Ton de Vos) Ton de Vos

GROESSEN - Groessen gaat weer genieten van traditierijke dagen en Schutterij EMM nodigt eenieder van harte uit dit mee te vieren.

Het programma van de kermisdagen is als volgt:

Vrijdagavond 13 september, vanaf 20.00 uur ‘kermisborrel’ in de feesttent en de mogelijkheid voor het afhalen van kermis- en dameskaarten. Voor het inschrijven wordt verzocht een geldig legitimatiebewijs en IBAN-nummer mee te nemen.

Zaterdag 14 september om 18.30 uur begint het feest in Groessen met een Schuttersmis, waarna om 20.00 uur de openingsceremonie plaatsvindt in de Schutterstent en het feest van start gaat met muzikale ondersteuning van orkest Kaliber!!

Zondag 15 september vanaf 11.00 uur: prijsschieten met aansluitend een gezellige middag, muzikaal opgeluisterd door de Rinoceros Dj’s. ’s Avonds vanaf 20.00 uur: feesten en dansen.

Maandagochtend 16 september doet de Schutterij tijdens een rondgang door het dorp de erebogen aan. Vanaf 12.30 uur: Koningsschieten en vogelknuppelen bij de feesttent, gevolgd door een gezellige middag. Vanaf 20.00 uur het avondfeest.

Dinsdagochtend 17 september: het afhalen van het nieuwe koningspaar door de schutterij. Vanaf 11.00 uur is de feesttent geopend en kan er tot het einde van de middag worden gedanst en gefeest. s’ Avonds vanaf 20.00 uur is de laatste feest gelegenheid! Om 24.00 uur wordt het dorpsfeest afgesloten met een vendelhulde.

De toegang overdag is gratis. De minimale leeftijd voor toegang ’s-avonds is 16 jaar. Geldig legitimatiebewijs verplicht, zowel overdag als ’s avonds!

Roeland Beumer koning van Onderling Genoegen Duiven

DUIVEN - Roeland Beumer is de nieuwe schutterskoning van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven. In de stralende zon met wel liefst 31 graden en onder grote publieke belangstelling schoot hij met het 50e schot het restant van de houten vogel naar beneden.

Roeland koos zijn vrouw Pauline als zijn koningin. Samen met hun twee kinderen Bram en Maud vierden zij het koningschap. Roeland is sinds 2013 lid van de schutterij. Hij is enthousiast geworden nadat hij van dichtbij had meegemaakt wat de schutterij inhoudt. Dit was tijdens het koningsjaar van straatgenoot Wilbert Staring.

De hele familie is actief binnen Onderling Genoegen. Roeland is een gangmaker in de Lee Enfield. Verzorgt dit jaar de boekhouding voor de schutterij, waar het bestuur en penningmeester ontzettend blij mee is. Pauline is actief binnen de jeugdwerkgroep, Join! LHDG & OG. Het eerste jaar Join! Kamp was mede een groot succes door haar inzet. Ook doe je nooit tevergeefs een beroep op haar. Dochter Maud en zoon Bram vendelen beiden. Bram was tweede jeugdkoning (2017) in het bijna 125-jarig bestaan van Onderling Genoegen. De familie Beumer is inmiddels een echte schuttersfamilie.

Kermismaandag is traditioneel de dag waarop het koningschieten wordt gehouden. Roeland was als enige kandidaat. Het schuttersfeest in Duiven begon zaterdag met het jeugdkoning(in) schieten. Lars Zoon is de nieuwe jeugdkoning geworden. Van de zeven kandidaten schoot zij met het 22e schot het restant van de vogel naar beneden.

Geslaagd beachtoernooi

Beach 2019. (foto: Judith Kooistra) Judith Kooistra

WESTERVOORT - Ondanks een enkele regenbui (dat overigens geen enkel team heeft weerhouden om toch te gaan spelen!) is het 26e Actief ’81 Beachtoernooi weer zonnig afgesloten.

Dik vijftig teams, verdeeld over twee dagen hebben gestreden om de felbegeerde eerste plek in de eigen poule. Zowel de competitiespelers als de recreanten (zelfs uit Leiden) konden in het natte zand alle energie steken in de service, de pass, de set-up en de smash, waarna de duik, de redding en de misser bepaalde naar welk team het punt ging. De uitslagen: op zaterdag werden WZAWZDB, Fireball, Luxepaardje en Oh nee, zijn doen mee winnaars in hun poules. Op de zondag waren dat Crazy Meppers, Internatuur, Van Meppenstein en Geknipt Team.

Op zondag 18 augustus aan het eind van het beachvolleybaltoernooi is de trekking gehouden van de beachloterij. Typefouten voorbehouden.

1e prijs 100 euro op lot 1038; 2e prijs 50 euro: 655; 3e prijs 25 euro:1322; 4e prijs HEMA cadeaubon: 25; 5e prijs BBQ-emmer: 813; 6e prijs Therma Hamman gift set: 732; 7e prijs Insectenlamp: 93; 8e prijs Herfst egel: 992; 9e prijs Sportnet: 1430; 10e prijs Wijn sommelierset: 529; 11e prijs Dopsleutelset: 405; 12e prijs mini boom speaker: 149; 13e prijs Opblaas Krokodil: 838, 14e prijs Opblaas Eenhoorn: 1510; 15e prijs Beach sportbril: 234; 16e prijs Opblaas Flamingo: 1055; 17e prijs sportarmband: 530; 18e prijs opblaasband:407; Extra prijs, reischeque Internatuur: 1465.

"Graag melden via secretariaat@actief81.nl wanneer u een winnend lot heeft." Op www.actief81.nl staat een foto-impressie.

Vrijwilligers gezocht

ZEVENAAR - Caleidoz Vrijwilligerscentrale zoekt vrijwilligers voor de volgende organisaties:

- Atletiekvereniging de Liemers zoekt enkele medewerkers die één ochtend of middag per twee weken in teamverband drie uur op en rondom de atletiekbaan tuinierswerkzaamheden willen verrichten.

- Kunstwerk! De Bibliotheek zoekt een medewerker die bezoekers verwelkomt, de teruggebrachte boeken terug in de kast zet en bezoekers helpt bij het lenen en terugbrengen van de materialen.

- Liemerije zoekt voor de somatische afdeling in Duiven enkele gastvrouwen die gezelligheid en hulp bieden in de huiskamer tijdens de warme maaltijd van 16.00 - 18.00 uur. De vrijwilligers mogen ook mee-eten.

- Zonnebloem Zevenaar Oost zoekt een bestuurslid Activiteiten, die verantwoordelijk is voor enkele dagactiviteiten, zoals een dag-boottocht, een rondvaart door Amsterdam en een theatervoorstelling.

Voor meer informatie over deze en circa 350 andere vacatures kunt u contact opnemen met de Vacaturebank van Caleidoz Vrijwilligerscentrale Zevenaar (maandag - vrijdag van 9.00-12.00 uur, telefoon 0316 243299). U kunt ook kijken op de website www.vrijwilligerscentralezevenaar.nl of een e-mail sturen naar: vacaturebank@caleidoz.nl.

Uitwisseling stedencontact Zevenaar afgelast

ZEVENAAR/WEIBURG - Het Zevenaars Comité voor het stedencontact heeft uit Weilburg bericht gekregen dat er maar een kleine delegatie naar Zevenaar kan komen.

Dat heeft een paar oorzaken. In het weekeinde van 6 – 8 september komt een grote delegatie uit de Luxemburgse zusterstad Colmar-Berg naar Weilburg om daar deel te nemen aan/aanwezig te zijn bij het zogeheten Brunnenconcert. Dat heeft tot gevolg dat diverse mensen betrokken zijn bij dit evenement).
Daarnaast blijkt dat men in Weilburg onvoldoende mogelijkheden heeft of geen medewerking krijgt bij het vragen van verlof voor hun verblijf op donderdag en vrijdag in Zevenaar. In het verleden speelde dit aspect veel minder, omdat dan 'gebruik kon worden gemaakt' van de vrije dagen van/rondom hemelvaart.

In gezamenlijk overleg is daarom besloten dat de bijeenkomst voor volwassenen 2019 wordt afgelast. Het is namelijk niet zinvol om een programma en de daarmee verband houdende activiteiten te organiseren in de wetenschap dat daaraan door slechts een kleine groep Duitse gasten wordt deelgenomen. Burgemeester Lucien van Riswijk, zijn collega Johannes Hanisch en de Weilburgse zustervereniging zijn het daar volledig mee eens.

Het Comité heeft steeds duidelijk gemaakt het vooral op prijs te stellen dat men als gastgezin een waardevolle bijdrage wil leveren aan de organisatie en het welslagen van de bijeenkomst, die nu dus helaas is afgelast. Die mening geldt nog steeds. Het Comité hoopt binnenkort – ook na overleg met de mensen in Weilburg – te kunnen laten weten op welke wijze een alternatief kan worden gevonden.

Federatief Schuttersconcours

Het koningspaar Mascha en Jacco Brouwer, samen met jeugdkoningin Mabel Brouwer. Allen uit één gezin. PR

ZEVENAAR - In het weekend van 14 en 15 september vindt het Federatief Schuttersconcours plaats in het centrum van Zevenaar. Organiserende vereniging is schutterij Sint-Andreas ’t Grieth.

Op zaterdagavond 14 september gaat het concours van start met een knallend optreden van de Retteketet Showband in het Schuttersgebouw aan de Oude Doesburgseweg. De kaarten zijn in de voorverkoop à vijf euro verkrijgbaar bij Intersport Luising, Albert Heijn en schuttersgebouw Sint-Andreas.

Op zondag 15 september worden liefst 2.500 schutters verwacht van 33 deelnemende verenigingen. De schutters worden al vroeg verwacht voor de marswedstrijd die om 10.20 uur start vanaf het Kermisterrein. Na de marswedstrijd vindt bij het schuttersgebouw de schietwedstrijden voor (jeugd-)koningen & (jeugd-)koninginnen plaats. Het parkeerterrein aan de Oude Doesburgseweg wordt voor de gelegenheid geheel omgebouwd tot wedstrijdterrein. Op dit terrein vinden wedstrijden plaats voor vendeliers, bielemannen, marketentsters en majorettes. De muziekwedstrijden vinden plaats op het Raadhuisplein en op de parkeerplaats van Jumbo Heemskerk staan schietwedstrijden op het programma.

Om 17.15 uur vindt de inhuldiging plaats van de Federatiekoning(in) waarna de overige prijzen zullen worden uitgereikt. Bent u geen schutter maar lijkt het u leuk bij dit prachtige evenement aanwezig te zijn? Iedereen is er welkom! Alle wedstrijden, activiteiten zijn gratis toegankelijk! Nadere informatie staat op www.st-andreas-grieth.nl en op Facebook.

Open Monumentendagen Rijnwaarden

RIJNWAARDEN - 'Plekken van Plezier' is het thema van de Landelijke Open Monumentendagen in Nederland. De werkgroep heeft de 'recreatieplas De Bijland en omgeving' als onderwerp genomen. Hier vinden vooral in de zomermaanden veel activiteiten plaats.

Dit jaar maakt de organisatie van de Open Monumentendagen gebruik van de gastvrijheid van de firma Markerink in Tuindorp. Vanuit de kantine van Markerink vinden verschillende activiteiten plaats. Verder is hier een kleine tentoonstelling en een film van de Bijland te zien.

Programma zaterdag 14 september (12.00 tot 17.00 uur): Op zaterdagmiddag om 12.00 uur is de officiële opening van de Open Monumentendagen door burgermeester Lucien van Riswijk in de kantine van de firma Markerink in Tuindorp. Aansluitend is er een lezing van Jan Verhagen over de Bijland.

Om 14.30 uur is er een wandeling onder leiding van Carin Holtslag. Om 14.00, 15.00 en 16.00 uur is een bezichtiging van de RIZA-locatie (Waterbeheer Lobith) mogelijk. Hier kunnen maximaal tien personen per keer aan deelnemen.

Programma zondag 15 september (13.00 tot 17.00 uur): Op zondagmiddag is om 13.00 uur een dorpswandeling door Tuindorp onder begeleiding van Jan van de Zand mogelijk. Om 14.30 uur kunt u weer een wandeling met Carin Holtslag maken.

Ook op de zondag is er de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het RIZA-gebouw om 14.00, 15.00 en 16.00 uur.

De centrale locatie voor beide dagen is de kantine van de firma Markerink, Bijlandseweg 30 in Tolkamer.

Quentin Blake in de bibliotheek

MONTFERLAND - De tekeningen van Quentin Blake heb je vast wel eens gezien! Hij tekende de GVR en Matilda bij de verhalen van Roald Dahl. In Bibliotheek Montferland komt een mini-expositie over Quentin Blake. Bij de expositie kan je twee workshops volgen.

Blake werkte jarenlang samen met Roald Dahl. De expositie gaat over deze samenwerking, maar ook over de samenwerking met andere schrijvers. Kom tussen 27 augustus en 11 september kijken in Bibliotheek Didam. Vanaf 13 september tot 4 oktober staat de expo in Bibliotheek ’s-Heerenberg.

Wil jij net als Quentin Blake grappige tekeningen maken? Kom dan naar de workshop ‘Monsterlijke tekeningen’. In de andere workshop ‘Gruwelijke verhalen’ schrijf je zelf een griezelverhaal bij een tekening.

‘Monsterlijke tekeningen’ is op woensdag 11 september in Bibliotheek ’s-Heerenberg en op woensdag 25 september in Bibliotheek Didam. De workshops zijn van 15:00 – 16:00 uur.

‘Gruwelijke verhalen’ is op woensdag 11 september van 15:00 tot 16:00 uur in Bibliotheek Didam en zaterdag 14 september van 11:00- 12:00 uur in Bibliotheek ’s-Heerenberg. Deze workshop is geschikt voor kinderen van 8-12 jaar.

Aanmelden voor de workshops kan vóór 6 september in de bibliotheek. Ook een mail naar info@bibliotheekmontferland.nl is prima of bel naar 0316 221184. De workshops zijn gratis! Meer informatie staat op: www.bibliotheekmontferland.nl/quentin-blake.

Voordelige online pré-sale Feestweek Groessen van start

Impressie van Q-music The Party in Groessen 2018.

GROESSEN - Voordat de gewone voorverkoop voor de grote feesten van Feestweek Groessen begint, start op zaterdag 31 augustus een aantrekkelijke online pré-sale van de tickets voor Q-music The Party - 4 uur Fout en het Maisfeest met Bandje Speciaal.

Ook de – van zichzelf al voordelige – passe-partouts voor beide feesten is dan nóg voordeliger aan te schaffen. De early-birdtickets die in juni beschikbaar kwamen, waren in no-time uitverkocht dus deze extra pré-sale is dè kans om nog met wat extra voordeelkaartjes aan te schaffen. Het aantal kaarten voor de pré-sale actie is gelimiteerd, dus wie zijn slag wil slaan moet wel snel zijn. Ga voor deze tickets naar: www.captainticket.nl/ticketshop/feestweekgroessen.

Q-music The Party – 4 uur Fout is op zaterdag 12 oktober het eerste grote feest van Feestweek Groessen. DJ’s van het bekende radiostation Q-music zullen 4 uur lang met de meeste foute muziek de tent op de kop zetten. Datzelfde gaan de muzikanten van Bandje Speciaal op zaterdag 19 oktober tijdens het wijd-en-zijd bekende Maisfeest doen. Iedereen vanaf 16 jaar en ouder is welkom om deze geweldige feesten mee te maken.

Het gehele programma van Feestweek Groessen staat op www.feestweekgroessen.nl en op Facebook.

Kindermiddag in Gastvrij Didam

Tijs trekt vrolijk met zijn bakfiets door het centrum. Hij tovert de gekste fratsen uit zijn reiskoffers. PR

DIDAM - Gastvrij Didam is op zaterdagmiddag 7 september van de kinderen. Door het hele centrum heen staan springkussens en er zijn allerlei attracties, zoals een minidraaimolen, een schietkraam en een goochelaar.

Kinderen kunnen gratis snoepen bij de popcornkraam en suikerspinmachine en de kans is groot om de rijdende poffertjeskraam tegen te komen. Twee gezellige koks maken overheerlijke ambachtelijke poffertjes in een kraam die wordt voortgereden door een heuse mini Rolls-Royce.

In de Hoofdstraat staat de balloonsaloon. Kinderen kunnen er een leuke ballonfiguur halen, maar pas op. Deze dierfiguren kunnen blaffen, miauwen, knorren, loeien of brullen! De balloonsaloon heeft veel verrassingen. Het kan maar zo gaan sneeuwen of er komt ineens een zeepbellenstorm voorbij. De ballonartiesten goochelen bakken snoep te voorschijn. Op verzoek draaien ze liedjes die iedereen mee kan zingen.

Tijs trekt vrolijk met zijn bakfiets door het centrum. Hij tovert de gekste fratsen uit zijn reiskoffers. Op muziek presenteert hij de meest hilarische acts. Van steltlopen tot jongleren op een éénwieler, van goochelen tot het knopen van kleurrijke ballonfiguren. Kinderen kunnen zich 's middags laten schminken door Krista en Nadja.

Om 13.00 en 14.30 uur is er bij De Goudreinet een Kindermodeshow. Didamse kindermodewinkels laten er hun collecties zien. De winkels die meedoen zijn: Tuunte, Takko, TerStal, Scapino, Hema, ‘t Brillehuus en Vos Optiek. De kapsters van Lorny Wanders Haarmode stylen het haar van alle modellen.

De kindermiddag wordt georganiseerd door Stichting Ondernemersfonds Gastvrij Didam.

Bridgen bij de Duivense Bridge Club

DUIVEN - De Duivense Bridge Club wil graag wat meer mensen, die wekelijks op dinsdagavond in de Ogtent komen bridgen.

Mensen die het spel (een beetje) kennen worden uitgenodigd om kennis te komen maken met
de bridgeclub. Er wordt begonnen om 19.30 uur en de avonden duren tot 22.30 uur.
Op dinsdag 3 september is gaan ze weer van start. Nadere informatie te verkrijgen bij spelleider
Vic Heunen, 0313 631595 / 06 28258989 of mail naar: secretariaat.dbc@gmail.com.

Bridgen voor iedereen

LOBITH - Maandag 2 september gaat de bridgeclub in Lobith weer van start.

Voor beginnende bridgers is dit een ideale gelegenheid om in een ontspannen sfeer de opgedane kennis in praktijk te brengen. Nieuwe leden zijn welkom. De avonden beginnen om 19.30 uur in zalencentrum Schipperspoort, Dorpsdijk 30 in Lobith.

Voor inlichtingen kan men bellen met Nelly Blij 0316 248653 of Toos Neerincx 0316 371285.


Themamiddag bij KBO Duiven

DUIVEN - De ontmoetingsbijeenkomst van de KBO wordt gehouden in woonzorgcentrum Thuvine aan de Van Dorth tot Medlerstraat (ingang naast de fysiotherapeut).

De zaal is open om 13.30 uur. De start om 14.00 uur. Er is koffie /thee aanwezig. Toegang is gratis. Belangstellenden zijn ook welkom op deze bijeenkomst. De bijeenkomst van woensdagmiddag 4 september staat in het teken van een muzikaal optreden van het duo Louis Roes en Gerard Slutter, met hits uit de jaren 50, 60 en 70: hits en nummers, mooie evergreens en ballads. Tijdens hun optreden wisselen ze samenzang af met solopartijen. De begeleiding is op gitaar.

Nieuw seizoen voor basketbalvereniging Dedein

DIDAM - Na de heerlijke warme zomer zijn de basketballers van Dedein weer begonnen met trainen.

"We trainen op dinsdag- en donderdagavond in het ’t Raland. Dit is in de Brede School Didam-Zuid.
De jeugd U12 t/m U16 (7 tot 18 jaar) traint op dinsdag van 18.30 tot 19.45 uur en op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur. De heren trainen op dinsdag van 19.45 tot 21.00 uur en op donderdag van 19.30 tot 20.30 uur. Ons recreantenteam traint op donderdag van 20.30 tot 22.00 uur.
Wil je weten of basketbal iets voor jou is? Train dan drie keer gratis mee. Je kunt je hiervoor aanmelden bij secretariaat@dedein.nl."

'Heb je met iPadOS nog een laptop nodig?' HCC Computeravonden beginnen weer

HCC Avond in Ons Huis. (foto: HCC Zevenaar) HCC Zevenaar

ZEVENAAR - Op donderdag 12 september start de HCC weer met de maandelijkse computeravond. De avonden worden gehouden in Ons Huis aan de Dr. Honigstraat 3 in Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

"In samenwerking met de Apple-gebruikersgroep organiseren we een Apple-avond, er wordt uitleg gegeven over de nieuwe iPadOS, dit is veel meer dan een nieuwe naam. Met de iPadOS krijgen iPads tot circa vijf jaar oud veel nieuwe mogelijkheden.

Op 12 september zie je bij de HCC in Zevenaar waarom veel iPad bezitters met iPadOS geen laptop meer nodig hebben. Je ontvangt van HCC!apple diverse tips om meer met je iPad te doen en met welke accessoires je veel kunt besparen. Indien er genoeg belangstelling voor is willen we in Zevenaar ook een afdeling van de Apple gebruikersgroep opstarten."

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Linux en Raspberry Pi, Windows, Office, Video bewerken, Adobe Fotoshop, et cetera.

Op 26 september wordt gestart met een workshop beginners Pinnacle studio 22. Hiervoor kunnen zich nog enkele mensen opgeven. De toegang is vrij voor HCC-leden ook niet-leden zijn welkom, zij betalen vier euro per avond.

Stem op ZijActief Zevenaar met de Rabo Clubkas Campagne

ZEVENAAR - Ook dit jaar doet vrouwenvereniging ZijActief Zevenaar weer mee met de Rabo Clubkas Campagne. Bent u lid van de Rabobank dan ontvangt u deze week een stembiljet.

"U mag twee stemmen op onze vereniging uitbrengen. Doe dit tussen 2 en 16 september. Ook niet-leden die onze vereniging een warm hart toedragen, willen we vragen om ons ook een paar stemmen te gunnen. Wilt u wel stemmen, maar u weet niet hoe dat moet, bel naar een van de bestuursleden, of doe de stemkaart bij een bestuurslid in de brievenbus. Wij stemmen dan voor u. U helpt ons er enorm mee. Ons doel is om het bedrag van vorig jaar te evenaren."                

Op woensdag 18 september starten we weer met onze avond bij bowlingcentrum De Grietshe Poort met Sjaantje van de Meulenpol. Ze laat ons haar 'koffertje met liefgoed' en aanverwante voorwerpen zien. We beginnen de avond om 20.00 uur met koffie. Zijn er dames nieuwsgierig geworden en wilt u een keer een avond van onze vereniging mee maken dan bent u van harte welkom", aldus het bestuur van ZijActief.

Stemmen op Low Budget Bikes?

In het midden Adri van Zundert. Rechts de fietsenmaker Sjon van der Hoeven. (foto: stichting LBB) stichting LBB

LIEMERS - Het fietsenproject van diaken Adri van Zundert 'Stichting Low Budget Bikes de Liemers' doet begin september mee met de Rabobank Clubkas campagne. Dit is een campagne waarmee de Rabobank Arnhem en omgeving het verenigingsleven in onze omgeving ondersteunt.

Het fietsenproject behelst het inzamelen, opknappen en beschikbaar stellen van fietsen en andere middelen die de mobiliteit bevorderen, aan mensen met een laag inkomen uit het oogpunt van sociale rechtvaardigheid, solidariteit, integratie en milieu. De meeste oude fietsen komen van de gemeentewerf van Westervoort en Duiven waar alle gevonden fietsen worden verzameld. De uitgifte van opgeknapte fietsen gaat naar cliënten van bijvoorbeeld de bijzondere bijstand van de gemeentes, Vluchtelingenwerk en stichting Leergeld. Aan kinderen uit de doelgroep worden fietsen gratis verstrekt.

Hoe meer leden van de Rabobank stemmen op het project, hoe meer het fietsenproject deelt in de pot van 200.000 euro. De leden die mogen stemmen, ontvangen voorafgaand aan de stemperiode een persoonlijke code en uitleg over de stemperiode. De stemperiode is van maandag 2 september tot en met maandag 16 september.

De stichting hoopt dat veel mensen op dit prachtige project zullen stemmen en roept iedereen op hier zoveel mogelijk bekendheid aan te geven.

Het vernieuwde Herinnerboek helpt kinderen creatief door een scheiding

LOBITH - Het ´Herinnerboek´ is een creatief doeboek voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar die te maken hebben met scheiding. Het boek geeft ouders en kinderen handvatten om over de scheiding te praten en deze samen te verwerken.

In het Herinnerboek kunnen kinderen hun versie van het verhaal opschrijven, gedachten kwijt en mooie herinneringen bewaren in de vorm van tekeningen, foto’s en collages. Het Herinnerboek helpt kinderen om op creatieve, positieve wijze te verwerken, begrijpen en over hun gevoel kunnen praten. Het Herinnerboek is al omarmd door tal van kinderen, ouders, scheidingprofessionals, leerkrachten et cetera.

Op de dag van de scheiding 13.09.19 komt het boek op de markt in een heel nieuw jasje! Het Herinnerboek maakt van een scheiding veel meer dan een negatieve ervaring. Het maakt het tegelijkertijd een ervaring die kinderen mee kunnen nemen in de rest van hun leven.

Tessa Massop-Dix (’77), Lobith, is in 2012 zelf gescheiden. De moeder van twee kinderen is juf, grafisch vormgever en eigenaar van DixDesign. Samen met haar kinderen (destijds 5 en 7 jaar oud) maakte zij in die periode een herinnerboek zodat de scheiding een plaats kon krijgen en positieve herinneringen bewaard bleven. Het Herinnerboek bleek ook grootouders (en familie), leerkrachten, mediators, advocaten en coaches te helpen om kinderen te begeleiden.

Het boek is aan een derde druk toe en door de uitbreiding van het team met Manon Naterop (’78) uitgegroeid tot een prachtig persoonlijk document. Het Herinnerboek kost 21,95 euro en bestellen via www.herinnerboek.nl.

Bloemschikken bij Groei & Bloei

ZEVENAAR - In september begint, traditiegetrouw, weer het nieuwe bloemschikseizoen: negen avonden, één keer per maand. Bloemschikken bij Groei & Bloei is er vooral op gericht je eigen creativiteit te stimuleren.

Er wordt niet gewerkt met een vast voorbeeld. Er wordt gewerkt met thema’s en het is de bedoeling dat je daar zelf, vooraf, over nadenkt. Wat houdt het thema in, welke bloemen passen daarbij, welke vorm? Natuurlijk krijg je vooraf wel richtlijnen, zodat je houvast hebt. Groei & Bloei zorgt voor goede begeleiding van gekwalificeerde docenten.

De avonden zijn altijd op een dinsdag. Er zijn twee groepen. Het voordeel daarvan is, dat, als je een keer verhinderd bent, je de andere avond kunt komen. De kosten bedragen 95 euro voor leden van Groei & Bloei, 105 euro voor niet-leden. Zich opgeven kan bij Wilma van Woesik, 0316 330479 of Carla Hebben, 0316 333742, of via e-mail wvanwoesik@hccnet.nl of g.hebben@upcmail.nl.

Arti…wat?

DIDAM - Luisteren naar muziek op Spotify, veilig mailen omdat Gmail de reclame filtert uit je inbox… dat kan door AI. Artificiële of kunstmatige intelligentie (AI) is één van de meest ingrijpende technologische ontwikkeling van onze tijd.

Maar wat is AI precies? Wat zijn de kansen en uitdagingen van AI? Dat leer je in de gratis Nationale AI-cursus! De Nationale AI-cursus is een online cursus voor iedereen. Je leert over zoekmachines, deep learning, machine learning en AI in het dagelijks leven. Woensdag 4 september is de landelijke lancering van de Nationale AI-cursus Junior. Speciaal voor deze lancering organiseert Bibliotheek Montferland een middag waarop je kennis kunt maken met de cursus.

"Woensdag 4 september van 14:00 – 17:00 uur ben je welkom in Bibliotheek Didam, Schoolstraat 22. Je kunt rustig kijken of de cursus wat voor jou is of je gaat meteen aan de slag!"

Dag van de ouderen in Zevenaar

ZEVENAAR - Op dinsdag 1 oktober besteedt Caleidoz in samenwerking met Platform Senioren Zevenaar aandacht aan de ‘Dag van de ouderen’.

In een feestelijk versierd ontmoetingscentrum De Hooge Bongert treedt Paul Mulder op. Hij weet een ieder altijd te vermaken met zijn handgemaakte liedjes en sketches. Iedereen is er welkom. De zaal gaat open om 13.30 uur. Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. "Wanneer u niet op eigen gelegenheid kunt komen, neemt u dan voor vervoer tijdig contact op met Caleidoz (0316 526994).

Kaarten à 5,00 euro inclusief koffie/thee en iets lekkers, zijn uitsluitend verkrijgbaar in de voorverkoop. Deze start 2 september bij ontmoetingscentrum De Hooge Bongert 3 in Zevenaar.

Bikkels trotseren Pluvius bij vissen De Breuly

Goed ingepakt! (foto: Toon Janssen) Toon Janssen

ZEVENAAR - Zondag 18 augustus werd de jaarlijkse jeugdviswedstrijd in park Rosorum in Zevenaar gehouden.

Liefst 45 kinderen, vele ouders, opa’s, oma’s en andere belangstellenden hadden de regen getrotseerd om een heerlijke ochtend te vissen en te genieten van de natuur. De vangsten vielen een beetje tegen, maar er was veel plezier en gezelligheid. Kampioen 2019 werd Ruben Kluitman; hij ving de grootste vis van 21 cm.

De kinderen werden deze laatste dag van de schoolvakantie nog even flink verwend met een lekker drankje en chips. Als klap op de vuurpijl mocht iedereen een mooie prijs uitkiezen. Dank was er aan bestuur en vrijwilligers van HSV De Breuly en aan de sponsoren: Debby’s Diervoeders Didam en Dierspecialist Lucassen uit Zevenaar. Van deze dag is een fotoreportage te zien op https://hsvdebreuly.mijnhengelsportvereniging.nl.

Open Dag Kreatieve Kring Westervoort

(foto: Jose Lorx)

WESTERVOORT - De Kreatieve Kring Westervoort houdt op zondag 1 september van 11.00 tot 16.00 uur haar jaarlijkse Open Dag in Kulturhus De Nieuwhof aan de Rivierweg 1 in Westervoort.

Op de Open Dag wordt het cursusprogramma voor het seizoen 2019-2020 gepresenteerd. Iedereen is welkom om onder het genot van een kopje koffie of thee een kijkje te nemen in de atelierruimtes van de Kreatieve Kring, waar ieder seizoen weer vele cursisten in een gezellige, ontspannen sfeer les krijgen in tal van cursussen. U kunt kennismaken met docenten en bestuur, informatie inwinnen over de cursussen die het komende seizoen gegeven worden en u kunt zich inschrijven.

Naast de vertrouwde cursussen, zoals tekenen/schilderen (ook aquarel/pastel), boetseren/keramiek, beeldhouwen, kunstbeschouwing en fotografie, staat ook de ambachtelijke cursus glas-in-lood op het programma. Geheel nieuw zijn de korte cursussen 'Zelf schrijver worden' en 'Tekenen, de basis'. Ook nieuw zijn de workshops 'Naïef schilderen' en 'Hundertwasser'.

De Open Dag is beslist een bezoek waard. De toegang is gratis. Voor informatie en aanmelding zie www.kreatievekringwestervoort.nl. Contact opnemen met Riky Rothengatter kan ook: 026 3119659.

Televisie kijken, gamen of bowlen?

Bowling Zevenaar. (foto: Dennis Daamen) Dennis Daamen

ZEVENAAR - Genoeg van televisie kijken en het computerscherm in de avond? Kom dan gezellig bowlen in het gezelligste bowlingcentrum van de Liemers, De Griethse Poort in Zevenaar.

"Wist je dat er niets lekkerder is, om een keer in de week te bowlen? Je bent in een gezellige ontspannen sfeer een keer in de week er even helemaal uit. Veel van onze leden hebben het ook reeds ervaren er even lekker uit en je kan je hoofd dan goed leeg maken. Het werkt ontspannend.

Er wordt bij ons op diverse avonden gespeeld nl. de maandag-, dinsdag- en donderdagavond voor de senioren en de woensdagavond is voor onze jeugdspelers. Daarnaast zijn er jaarlijks diverse leuke toernooien of evenementen.

Nieuwsgierig geworden kom een keer langs op een van de avonden. Er is altijd wel iemand aanwezig die je van meer informatie kan voorzien. Meer informatie staat ook op www.bowling-zevenaar.nl. Wist je trouwens ook dat wij beschikken over een mobiele bowlingbaan? Meer informatie hierover staat ook op onze site."

H. Andreas-Maria Koningin Zevenaar

Kerkdiensten in Andreaskerk

Op zondag 1 september om 9.30 uur: Eucharistieviering, voorganger: Pater G. Remmers met medewerking van het A.M.K-koor. De collecte is voor het pastoraat van onze parochie.

Intenties: overleden familie Stoffels-Okkerman, Wilhelmien van Aken en zoon Jan, Gerda Duis-Kaak,

Wil Hermans-du Buf, ouders van Onna-Dercksen, Jo Hueskes.

Iedere zondag om 9.30 uur is er ook een viering in de kapel van de Pelgromhof.

Uw aandacht voor de voedselinzameling door de Voedselbank.

Elke eerste zondag van de maand wordt door de Voedselbank een krat achter in de kerk geplaatst. Dus a.s. zondag 1 september kunt u hierin houdbaar voedsel deponeren ten behoeve van de Voedselbank.

Op zondag 8 september om 10.30 uur: Startviering / Eucharistieviering, voorganger: Team met medewerking van de koren -In Between- en -Stella Maris-.

De collecte is voor het pastoraat van onze parochie.

Intenties: Edmond Dercksen, Theet en Betsie Reymer, To van Schie-Schulte, Piet Benen, Harm Wolters –jaargetijde.

Overleden: Op 13 augustus is mevr. Mies Bokken-Volman in de leeftijd van 95 jaar overleden, zij woonde in de Liemerije. De uitvaartdienst was op dinsdag 20 augustus om 11.00 uur in de H. Andreaskerk (Zevenaar), waarna begrafenis op de begraafplaats Arnhemseweg te Zevenaar.

Oranjefeesten in Angerlo

Oranjespelen Dogcart rijden. (foto: Oranjevereniging) oranjevereniging

ANGERLO - Oranjevereniging Angerlo organiseert weer de jaarlijkse Oranjefeesten in Angerlo. Dit jaar zullen deze plaatsvinden op 4,5 en 6 september.

Woensdagavond 4 september om 18.45 uur zal er gestart worden met een rondgang door Angerlo met aansluitend de officiële opening van de Oranjefeesten.
Donderdag 5 september wordt er vanaf 11.00 uur gestart met diverse oranjespelen waaronder ringrijden, vogelgooien en vogelschieten. Na de spelen kan er gefeest worden in centrum De Meent van 15.00 - 20.00 uur onder leiding van partyband Heer en Meester.
Vrijdag 6 september vanaf 09.00 uur zijn er diverse activiteiten voor de schoolkinderen van de Trompetter en kinderen van Villa Pip. Om 9.45 uur wordt er weer gestart met oranjespelen waarna er in de middag weer gedanst en gefeest kan worden onder leiding van partyband Heer en meester.

Vogelschieten 2018. (foto: Oranjevereniging) oranjevereniging

Op de vrijdagavond vanaf 20.30 uur is er nog een knallend feest met het orkest Slamm. Een leuk en gevarieerd programma voor jong en oud. Meer informatie staat op www.facebook.com/OranjeverenigingAngerlo.

Geld ingezameld op Vierdaagse Nijmegen Tonny helpt Ambulancewens

REGIO - Tonny heeft in juli tijdens de Vierdaagse van Nijmegen geld ingezameld voor stichting Ambulancewens.

"Ik bedacht een sponsorloop en kwam bij de Vierdaagse van Nijmegen terecht en dan ook nog voor het goede doel. Bij de stichting Ambulancewens ze waren heel trots."

Buitenkans voor kunstenaars op kasteelboerderij

Kasteelboerderij Huis Sevenaer. (foto: Rene Wijnbergen) Rene Wijnbergen

ZEVENAAR - Oproep aan u kunstenaar u aan te melden mee te doen om een ‘door het landgoed geïnspireerd’ kunstwerk te vervaardigen.

Als één van de activiteiten in het 100e geboortejaar van jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer organiseert Landgoed Huis Sevenaer een creativiteitscyclus, onder de subtitel ‘vreugdevolle inspiratie’. "We zien alle opgaven van mogelijke kunstdisciplines, niveaus en geledingen uit de maatschappij blij en vreugdevol tegemoet. We beogen daarbij een zo groot mogelijke diversiteit.

Informatie en aanmelding van u als kunstenaar staat op www.huissevenaer.nl/kunstevenement. Op 26 oktober, de dag van de inspiratie, krijgen de deelnemers de gelegenheid verrukt ronddwalend hun persoonlijke inspiratie voor een kunstwerk op te doen, ter versterking van de verbeelding.

Zaterdag 23 november is de dag van het podium. De kunstenaars worden uitgenodigd om hun geïnspireerde kunstuitingen te komen presenteren/ exposeren. Ook na 23 november zijn er mogelijkheden om te exposeren voor het bredere publiek.

Er is geen enkele sprake van competitie en dus ook geen prijsuitreiking; Deelnemen en de publiciteit die het oplevert vormen de natuurlijke ‘beloning’. De kunstuitingen blijven ook eigendom van de makers.

Appelplukdag bij Fruitteeltbedrijf F. van Schip

Appelplukdag.

TOLKAMER - Op zaterdag 14 en zondag 15 september is er weer een gratis appelplukdag. Deze dagen stelt Fruitteeltbedrijf F. van Schip het bedrijf open voor jong en oud van 10.00-16.00 uur.

Tijdens deze dagen kan iedereen zijn of haar eigen appels plukken en daarna afrekenen in onze winkel met diverse streekproducten.Tevens is er gelegenheid om ons bedrijf te bezichtigen. Dit kan zowel lopend onder begeleiding of middels een leuk ritje met de pluktrein door de boomgaard. Dit is altijd leuk voor jong en oud. Je ziet dan het verschil in leeftijd van de percelen en hoe de appels en peren aan de boom groeien. Weer terugkomend op het erf kun je mee met een rondleiding over het bedrijf en zien hoe we het fruit voor lange tijd gekoeld bewaren en sorteren voor de handel.

Waan je in de wereld van een echte fruitteler en proef het sap van pure appels en peren. Voor de kinderen is er een springkussen. Er zijn diverse kraampjes waaronder een poffertjes bakfiets met verse poffertjes en een lekkere stoelmassage. Tevens is er gelegenheid om even gezellig op ons 'terrasje' te genieten van een lekker kopje koffie, thee, frisdrank of een sapje terwijl de kinderen bezig zijn.

Lijkt het je leuk om een kijkje te nemen op ons fruitteeltbedrijf? Kom dan zaterdag 14 of zondag 15 september gezellig naar de ’s-Gravenwaard 1 in Tolkamer. (Dit is achter de voetbalvelden van Rijnland, waar voldoende parkeergelegenheid is dat direct aansluit aan onze fruitpercelen). We verwelkomen jullie graag op ons bedrijf", aldus familie Van Schip Ferdinand & Lidy, Chancely en Angeline.

Fietsvierdaagse op het Gelders Eiland

Deelnemers op de fiets. (foto: J.Stoll) J.Stoll

REGIO - Rijnwaarden50plus houdt van 23 - 26 september de Fietsvierdaagse voor senioren. Door de vele reacties van eerdere deelnemers, heeft het bestuur alles op alles gezet om de Fietsvierdaagse toch door te laten gaan, zij het op een ander tijdstip.

Vier middagen een mooie fietstocht door de prachtige natuur van het Gelders Eiland. Langs plassen, Rijnstrangen, akkers en weilanden. Vier recreatieve tochten, zonder wedstrijdelement. Ook e-bikes zijn toegestaan, mits de snelheid wordt aangepast tot maximaal twintig kilometer. Iedere deelnemer krijgt een verfrissing mee voor onderweg.
Na elke tocht is er bij het eindpunt de gelegenheid om onder het genot van een drankje even na te praten. Op de laatste dag krijgen de deelnemers een herinnering. Iedere dag wordt gestart om 14.30 uur.

De start- en eindpunten zijn: Maandag 23 september de Cluse Herwen. Dinsdag 24 september Dorpshuis Aerdt. Woensdag 25 september De Pannerd in Pannerden. Donderdag 26 september Dorpshuis Lobith. Aanmelden kan iedere maandagmiddag van 14.00 - 16.00 uur in het Dorpshuis in Lobith (1e verdieping).
Bellen kan ook: Henk Wesselkamp 0316 543608. Of een e-mail naar h.wesselkamp@outlook.com met vermelding van naam en adres. Deelnamekosten zijn: 7,50 euro per persoon vóór 15 september op bankrekeningnummer: NL19 RABO 0327 9208 23 t.n.v. Rijnwaarden 50plus. De tochten staan open voor alle 50-plussers. (ook niet-leden) Meer informatie staat op: https://www.rijnwaarden50plus.nl/avond-fiets4daagse.

Wessel Haverkamp zwemt 25 km voor armen in Guatemala

Wessel in training in De Breuly in Zevenaar. (foto: Jan van den Heuij) Jan van den Heuij

ZEVENAAR - Vanaf zijn negende heeft Wessel Haverkamp een fascinatie voor de zwemsport. Aanvankelijk bij waterpoloclub De Breuly, na 2012 op Curaçao en weer terug in Nederland bij ESCA in Arnhem. Hij is nu in training voor een mini zwemmarathon van 25 km over de Oude IJssel van Ulft naar Doesburg.

Door Piet van Breukelen

Toen Wessel op zijn tiende naar Curaçao ging, kon hij niet bevroeden dat dit eigenlijk het begin zou zijn van een zwemcarrière. Te jong en fysiek niet sterk genoeg voor het waterpolo, ging hij zich toeleggen op de zwemsport en zwom daar zijn eerste openwaterwedstrijd: the swim fort he roses, 3,7 km door de open zee.

Wedstrijdzwemmen

Toen de familie Haverkamp in 2016 terugkeerde naar Zevenaar, werd Wessel lid van de Arnhemse vereniging ESCA, waar hij veel aan zijn techniek en souplesse werkte. Nu wendt hij zijn zwemkwaliteiten aan om geld in te zamelen voor vijf medeleerlingen van het Liemers College, die in het kader van de LCAward in februari 2020 naar Guatemala gaan om daar huisjes te bouwen voor de allerarmsten onder de bevolking. Iedereen kan hem daar nog voor sponsoren via NL23RABO0146116852 o.v.v. Wessel Haverkamp.

Mini zwemmarathon

De 17-jarige Wessel zwemt zondag 8 september 25 km in de Oude IJssel van Ulft naar Doesburg. Hij start om 9.00 uur bij sluizencomplex De Pol in Ulft en zwemt het traject tot Doetinchem dubbel om aan de juiste afstand te komen. In de vroege avond hoopt hij dan te finishen in Doesburg bij de Koppelweg op de hoek van de Dijk. Hiermee doet hij zelf ook een gooi naar de gouden LCAward voor volgend jaar.

De zomerstop bij Pajodos voorbij

Trainster Isa met Mylaine. (foto: Alice Sessink-Gennissen)

REGIO - Het turnen is weer gestart. Nieuwe kinderen zijn welkom om een keer deel te nemen.

De trainingstijden zijn als volgt:

Maandag
16:45 - 17:45 uur Peuter en Kleuter gym (3-5 jarigen)
16:00 - 18:00 uur Voor- Selectie & Selectie Jongste
17:30 - 19:30 uur Selectie Oudste

Woensdag
17:00 - 19:00 uur Selectie Jongste en Oudste

Donderdag
08:30 - 09:30 uur Damesgym

Meer informatie staat op www.pajodos.nl.

Ledenvergadering

't Land van Waoter & Wiend

REGIO - Op vrijdag 13 september om 20:00 uur vindt in café/zaal 'De Dijk de jaarlijkse ledenvergadering van 't Land van Waoter & Wiend plaats.

"Op deze avond worden de activiteiten en de financiën van het afgelopen verenigingsjaar besproken en blikken we alvast vooruit op het komende jaar. En natuurlijk horen wij graag de mening van alle Waotermennekes en -wiefkes over het reilen en zeilen van onze vereniging!"

Smartlappenkoor zoekt zangers

DUIVEN - Het Smartlappenkoor Duiven is op zoek naar mannen die graag zingen, ervaring is niet belangrijk, enthousiasme wel.

De repetities zijn op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Het Palet in Duiven. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Gerard en Marianne Vos, 0316 267564 of de mail m.vosbeer@chello.nl."

Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op dinsdag 3 september haar ledenvergadering.

De vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Heilige Andreas Groessen

Vieringen: zo 1-9-2019: geen viering. Zo 8-9-2019: geen viering. Za 14-9-2019: 18.30uur eucharistieviering b.g.v. Schuttersmis EMM met medewerking van In Between. Voorgangers Pastoor Thanh Ta en diaken Adri van Zundert.

Struinen

door de Loowaard

LOO - Op zondag 1 september van 14.00 tot 16.00 uur houdt IVN De-Oude-IJsselstreek een prachtige excursie door de Loowaard.

"We kijken hoe de natuur zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ook hebben we aandacht voor de zogenoemde grote grazers en voor de vogels. Stevige schoenen of laarzen aanbevolen!" De start is bij parkeerplaats bij De Havezate Loowaard, Loowaard 1 in Loo. Contactpersoon: Miep Deen, 0316 268200.

Gereformeerde kerk Duiven-Velp

De kerkdiensten worden gehouden in de S.o.W kapel Rijksweg 56b te Duiven

1 september 8.45 u de C. ven den Berg

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk drie Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u drs G. Hagen

8 september 10.00 u ds R.A. Nijhoff; 16.00 u de A. Balk

Bibliotheek Montferland en Welcom gaan op toernee

Deelnemer Klik & Tik cursus. (foto: Petra Hanko) Petra Hanko

DIDAM - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of mobiele telefoon. Van maandag 9 tot en met zondag 15 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven daarom de jaarlijkse Week van de Alfabetisering.

Thema dit jaar is ‘Durf!’. In Montferland zullen tijdens deze week verschillende activiteiten zijn, vooral gericht op digitale vaardigheden. Bibliotheek Montferland en Welcom toeren van 9 - 14 september met een bus door Montferland. "Met het motto ‘Durf digitaal - Durf te dromen, durf te doen, durf te leren, durf te groeien, durf te zijn.’ willen we mensen informeren over de mogelijkheden in Montferland op digitaal gebied. Dus kom langs bij de bus, haal een gelukskoekje, maak een droomfoto en ontdek de (digitale) activiteiten van Bibliotheek Montferland en Welcom. Kijk op de websites van de twee organisaties wanneer de bus in welk dorp of stad komt www.bit.ly/digitaalMONTF en www.iedereenwelcom.nl/diensten/alfabetisering."

De twee filmhuizen zullen met de Nederlandse film ‘Baantjer Het Begin’ aandacht schenken aan de Week van de Alfabetisering. De film is op maandag 9 september om 20:00 uur te zien in Filmhuis Didam. Kijk voor reserveren en meer informatie op www.filmhuisdidam.nl.

Filmhuis Barghse Huus draait de film op dinsdag 10 september om 10:30 uur. Kijk voor reserveren en meer informatie op www.iedereenwelcom.nl. Entree is bij beide filmhuizen is 7,50 euro en men krijgt op vertoon van de bibliotheekpas 2,00 euro korting.

Tiende Zevenaar Golf Cup...

Golfbaan Hoog Keppel. (foto: Theo Dijk) Theo Dijk

ZEVENAAR - De Zevenaar Golf Cup 2019 komt er weer aan! Dit jaar vindt het evenement plaats op 21 september. Iedereen met een affiniteit met Zevenaar en een golfvaardigheidsbewijs (GVB) is welkom.

Dit is de ideale gelegenheid voor een Zevenaars dagje uit (of relatiemarketing) op de golfbaan (Hoog Keppel). In de relatiemarketing speelt de golfsport een steeds grotere rol. Het aantal golfdagen is de afgelopen tien jaar explosief gestegen. De golfsport is zeer geschikt om te beoefenen met relaties en/of partner, omdat er samen kan worden gespeeld ongeacht leeftijd of spelniveau.

Golfbaan Hoog Keppel opent haar banen voor de Zevenaar Golf Cup 2019. Deze baan biedt met haar faciliteiten en de volwaardige 18-holesbaan een uitstekende locatie voor het organiseren van een golfactiviteit. De Zevenaar Golf Cup 2019 is er voor iedereen met een affiniteit met Zevenaar en een golfvaardigheidsbewijs (GVB).

Het ontvangst is vanaf 10.00 uur. Start Stableford (shot gun) wedstrijd 18 holes 12.00 uur. Prijsuitreiking en BBQ aansluitend. De deelnemer betaalt voor de Green Fee en BBQ 42,50 euro. Meer informatie over de Zevenaar Golf Cup 2019 is verkrijgbaar via email: zevenaargolfcup@gmail.com.

Smartlappenkoor Duiven zoekt zangers

DUIVEN - Het Smartlappenkoor Duiven is op zoek naar mannen die graag zingen, ervaring is niet belangrijk, enthousiasme wel.

De repetities zijn op maandagavond van 19.30 tot 21.30 uur in Het Palet in Duiven. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Gerard en Marianne Vos, 0316 267564 of de mail m.vosbeer@chello.nl."

Demonstraties en expositie in het Kunstlab in Doesburg

DOESBURG - Op culturele zondag 1 september zijn in het Kunstlab Doesburg demonstraties te zien van kralenvilten, naaldvilten, art-quilten en corsages maken van Tyvek.

In al deze technieken worden komend seizoen workshops gegeven. Natuurlijk kunt u zich daar al meteen voor opgeven. Dezelfde culturele zondag is tevens de start van de expositie 'Oud Hollands gedicht'.

Kunstlab Doesburg: Ooipoortstraat 35. Winkel & expositie zijn open op dinsdag tot zaterdag & op de culturele zondag (iedere eerste zondag van de maand) van 12.00 - 17.00 uur.

Geloofsgemeenschap H. Remigius Duiven

Zaterdag : 31 augustus 2019 om 19.00 uur. Eucharistieviering.

Voorganger: Pater G. Remmers. Koor: Herenkoor Groessen.

Zaterdag / zondag : 7 / 8 september. GEEN viering.

Gebedsintenties 31-08-2019: Els en Eeke Schampers, Toos van Huet-Wieland, Gerard Geurts.

Overleden : 19-8-2019 Gonnie Bugter-Engelhard in de leeftijd van 79 jaar.

Mededelingen : Zaterdag 31 augustus is er een extra collecte voor de MIVA.

Zaterdag 21 september is de Sam’s Kledingactie. U kunt de kleding aanleveren in gesloten plastic zakken tussen 9.00 en 12.00 uur bij het Parochiecentrum.

Repair Café Zevenaar

ZEVENAAR - Heeft de accu van uw fiets kuren of zuigt uw stofzuiger niet al te best meer, is uw koffie niet meer te pruimen of zijn uw gordijnen te lang?

Kom dan op 11 september naar het Repair Café Zevenaar om samen met vrijwilligers uw kapotte spullen te repareren, deskundig advies te krijgen, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. De koffie/thee met wat lekkers staat voor u klaar. Het Repair Café Zevenaar is elke tweede en vierde woensdag van de maand: 11 en 25 september van 13.30 tot 15.00 uur aan Steenhuizen 6, Zevenaar.
Informatie: a.hendriks@caleidoz.nl.

Struinen door de Loowaard

LOO - Op zondag 1 september van 14.00 tot 16.00 uur houdt IVN De-Oude-IJsselstreek een prachtige excursie door de Loowaard.

"We kijken hoe de natuur zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Ook hebben we aandacht voor de zogenoemde grote grazers en voor de vogels. Stevige schoenen of laarzen aanbevolen!" De start is bij parkeerplaats bij De Havezate Loowaard, Loowaard 1 in Loo. Contactpersoon: Miep Deen, 0316 268200.

Het Hooge Bongertkoor zoekt nieuwe leden

ZEVENAAR - Het Hooge Bongertkoor is dringend op zoek naar mannen die ons willen ondersteunen bij drie concerten die gegeven worden in het kader van 75 jaar vrijheid. De concerten worden gegeven op 1 en 29 maart en 19 april. Het gaat om tenoren en bassen.

"Ook zijn wij op zoek naar nieuwe leden voor ons koor. Vindt u het leuk om te zingen? Neem dan contact met ons op. Zowel dames, alten en sopranen als heren,tenoren en bassen zijn welkom. Wij repeteren op donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur in dienstencentrum Caleidoz, De Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Bent u geïnteresseerd? Kom dan gerust eens kijken op één van onze repetittieavonden. U kunt ook reageren via emailadres: secretaris@hethoogebongertkoor.nl."

Schumann & friends in Aerdt

Musici. (foto; Kunstkringhge) Kunstkringhge

AERDT - Op zondag 15 september om 20.00 uur is er een speciaal concert in de kerk van Aerdt.

Stichting Oude Gelderse Kerken (SGOK) bestaat 45 jaar en het is 200 jaar geleden dat Clara Schumann-Wieck geboren werd. Ter gelegenheid daarvan biedt de Plaatselijke Commissie in samenwerking met Kunstkring Het Gelders Eiland dit concert aan als hommage aan Clara Schumann. Boguslaw Strobel, piano, en Kristien Roels, viool, spelen werken van Mendelssohn, Schumann en Brahms. De toegang is gratis, na afloop is er een vrije donatie. De kerk van Aerdt is gevestigd aan de Kerkweg 26. Meer informatie staat op www.kunstkringhge.nl.

Apetito-proeverij bij PCOB Duiven/Westervoort

DUIVEN - Op dinsdag 3 september kunnen alle PCOB-leden en niet-leden deelnemen aan een proeverij van Apetito.

Het bedrijf dat voor warme maaltijden zorgt, schotelt geheel vrijblijvend een proeverij voor. De middag begint om 14.15 uur met koffie/thee en om 14.30 uur begint de proeverij. Iedereen is welkom in de zaal van de SOW-kapel. (De ingang is achter het gemeentehuis van Duiven).

Ledenvergadering Schutterij EMM Groessen

Ledenvergadering Schutterij EMM Groessen

GROESSEN - Schutterij EMM Groessen houdt op dinsdag 3 september haar ledenvergadering.

De vergadering begint om 20.30 uur en wordt gehouden in het Schuttershuis aan het Schuttersplein 1 in Groessen. Alle leden zijn welkom.

Heilige Andreas Groessen

Vieringen: zo 1-9-2019: geen viering. Zo 8-9-2019: geen viering. Za 14-9-2019: 18.30uur eucharistieviering b.g.v. Schuttersmis EMM met medewerking van In Between. Voorgangers Pastoor Thanh Ta en diaken Adri van Zundert.

Gereformeerde kerk Duiven-Velp

De kerkdiensten worden gehouden in de S.o.W kapel Rijksweg 56b te Duiven

1 september 8.45 u de C. ven den Berg

De middagdienst wordt gehouden in de Ontmoetingskerk drie Honigstraat 3 te Zevenaar

16.00 u drs G. Hagen

8 september 10.00 u ds R.A. Nijhoff; 16.00 u de A. Balk

De Lantaern opent met Moonyard

ZEVENAAR - Zaterdag 7 september is het weer zover. Dan opent muziekcafé De Lantaern in Zevenaar zijn deuren weer voor een nieuw muzikaal seizoen, waarin elke zaterdagavond live muziek te zien en te horen valt.

Te beginnen met de Achterhoekse rockband Moonyard. Deze vierkoppige band speelt bekende covers van gerenommeerde rockbands afgewisseld met frisse eigen nummers. Aanvang 20.30 uur. Entree: tien euro.

Moonyard is wereldberoemd in de Achterhoek en ver daar buiten. De (retro-)rockband bestaat al weer 12,5 jaar. De bandleden hebben in de loop der jaren een hechte band opgebouwd. Muzikaal vullen ze elkaar perfect aan. Dit is dan ook te horen op de EP ‘Peal a key day’ die Moonyard in april van dit jaar heeft uitgebracht. Op deze EP is ook de snaredrum te horen die Cesar Zuidewijk van de Golden Earing bespeelde tijdens de opname van ‘Radar love’. Maar nu bespeelt door de drummer van de rockband zelf: Gerton Eijkelkamp. De rest van de bandleden zijn: zanger/gitarist Stef Woestenenk, toetsenist Henk Buiting en bassist Hans Hoog Stoevenbelt. Het draait bij Moonyard om vriendschap en creativiteit. Ze hebben een duidelijk herkenbare eigen sound van blues en soul. Kortom voor een avondje genieten van retro-rock en misschien wel dansje wagen moet men op 7 september in muziekcafé De Lantaern zijn. Uiteraard staat het team van vrijwilligers ook het nieuwe seizoen weer garant voor een gastvrij ontvangst en een vriendelijk woord.

Nieuwe website voor mensen met dementie

LIEMERS - Dementie is een ingrijpende ziekte met grote gevolgen voor alle betrokkenen. De ziekte ontwikkelt zich vaak gedurende meerdere jaren en roept veel vragen op. De Keten Dementie de Liemers wil mensen met dementie en hun naasten graag laten weten dat ze er niet alleen voor staan. De nieuwe website www.ketendementiedeliemers.nl wijst hen de weg.

Wat vindt men op de nieuwe website? Met de komst van de nieuwe website kunnen mensen met dementie en hun naasten informatie vinden over de verschillende vormen van zorg en ondersteuning en hoe men hier gebruik van kan maken. Er wordt uitleg gegeven over wat dementie is en welke signalen en symptomen er zijn waaraan men dementie kan herkennen. Er worden tips gegeven voor het bezoek aan de huisarts en praktijkondersteuner of de “casemanagers dementie”. De casemanagers dementie begeleiden mensen met dementie en hun naasten thuis daarnaast zijn zij telefonisch bereikbaar voor vragen, hulp en advies.
Dit en meer, is te zien op de nieuwe website van de Keten Dementie de Liemers via www.ketendementiedeliemers.nl. Meer nieuws is ook te vinden op de nieuwe Facebookpagina van de Keten Dementie de Liemers.

De Keten Dementie de Liemers is er voor inwoners van alle dorpen in de Liemers.

Programma Filmhuis Didam

Drie identieke vreemden. (foto: filmdepot.nl) Foto van filmdepot.nl

Vrijdag 6 september, 20.00 uur: Three identical Strangers. Het meest verbazingwekkende, ongelooflijke, opmerkelijke waargebeurde verhaal ooit. Drie vreemden worden herenigd door een bizar toeval. Ze blijken geboren als identieke drielingen, gescheiden bij de geboorte en door verschillende families geadopteerd. Achter deze sprookjesreünie zit een duistere kant die gaandeweg een onvoorstelbaar geheim blootlegt.

Maandag 9 september, 20.00 uur: Baantjer Het Begin. In de roerige jaren ‘80 wordt rechercheur De Cock gestationeerd in het rauwe politiestation op de Warmoesstraat in Amsterdam. Samen met zijn nieuwe partner Montijn stuit De Cock op een moordzaak. Deze film draait in samenwerking met de bibliotheek wegens De Week van de Alfabetisering. Op vertoon van uw bibliotheekpas krijgt u een korting van 2 euro. Geen korting op korting.

Vrijdag 13 september, 20.00 uur: The Professor and the Madman met Mel Gibson. Het is een wonderlijke waargebeurde geschiedenis: hoe een Amerikaanse geesteszieke moordenaar en oud-legerofficier vanuit een gesloten inrichting een bulk aan definities leverde voor het vuistdikke eerste deel van de Oxford Dictionary, eind 19de eeuw.

Zondag 15 september, 10.00 uur en 14.00 uur: Familiefilm The Lion King, Nederlandse versie. In Disney’s The Lion King speelt in de Afrikaanse savanne waar een toekomstige koning verraad en tragedie moet trotseren om zijn rechtmatige plek op Pride Rock op te eisen.

Maandag 16 september, 20.00 uur: The Lion King, Engelse versie.

Filmhuis Didam is gevestigd aan de Kerkstraat, gebouw Waverlo. Entree 7,50 euro, kinderfilm 5,50 euro.

Cabaret en rock tijdens Open Podium

ZEVENAAR - Op zaterdag 14 september vindt weer het eerste Open Podium van het nieuwe seizoen plaats in Muziekcafé De Lantaern in Zevenaar. Het belooft een avond te worden met veel variatie.

Wie de avond gaat openen is nog een verrassing, maar zeker is dat Cabaretière Marleen Bekker de lachers op haar hand gaat krijgen en dat de avond wordt afgesloten met lekkere rocknummers gespeeld door de jonge Achterhoekse band Atomic. Aanvang: 20.30 uur.

Shit happens. Zéker bij Marleen Bekker. Iedereen heeft de bek vol van ‘jezelf zijn’ en ‘authentiek zijn’. Marleen laat je de real shit zien. Marleen Bekker is cabaretier en podiumcoach. Ze maakt persoonlijk cabaret dat schuurt. Ze speelt, zingt en danst over de de dingen die haar bezig houden in het leven. Ze houd ervan om grote thema’s aan te kaarten in kleine situaties. En die blijken verrassend herkenbaar te zijn voor het publiek. Het publiek noemt haar ‘schaamteloos, grappig en muzikaal’.

Atomic is een jonge, enthousiaste rockband uit de Achterhoek in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Ze spelen covers en eigen nummers in allerlei genres. Inspiratiebronnen voor de bandleden zijn Iron Maiden, My Chemical Romance en Muse. Voor deze avond heeft de band een setlist opgesteld die iets rustigere muziek bevat dan dat zij normaal gewend zijn. Maar mocht het aanwezige publiek het aankunnen dan willen ze wel laten horen wat ze nog in huis hebben. Meer info staat op www.delantaern.nl.

Geert Roelofs koninklijke onderscheiden

(foto: Leanne Boshoven) Leanne Boshoven

DUIVEN - Geert Roelofs (61) heeft dinsdagavond uit handen van burgemeester Rik de Lange een koninklijke onderscheiding ontvangen. De onderscheiding werd hem toegekend op de traditionele schuttersavond van schutterij Onderling Genoegen uit Duiven.

Roelofs is ruim 23 jaar bestuurslid van de schutterij, de laatste twintig jaar als vice-voorzitter. In 1991 was hij ook koning van de schutterij. Roelofs is een schutter in hart en nieren. Dat blijk ook uit het feit dat hij al jaren bestuurslid is van schutterskring De Liemers. Van daar uit draagt hij bij aan de instandhouding en ontwikkeling van de schutterij-traditie in de hele regio. Voor zijn vele werk in de schutterswereld is Roelofs in 2017 onderscheiden met de gouden eremedaille in de Nobele Orde van de Papegay, een hoge Europese schuttersonderscheiding.

Geert Roelofs is onder meer actief bij de plaatselijke voetbalvereniging DVV. Hier is hij ruim 40 jaar lid van. Hij is binnen DVV oprichter en lid van het redactieteam van clubblad van DVV, en verder verantwoordelijk voor de logistiek en distributie van dit tweemaandelijks periodiek. Naast huisfotograaf is hij verder adviseur en klankbord van het bestuur. Als blijk van waardering en dank voor zijn tomeloze inzet voor de voetbalvereniging, is hij in 2017 benoemd tot Lid van Verdienste bij DVV.

EMBARGO DINSDAG 27 AUGUSTUS 21.30 UUR

Botdichtheid meten

Botdichtheid meten. (foto: GE) GE

WESTERVOORT - Op 4 september kan men bij Hart for her, Kerkstraat 1 in Westervoort de botdichtheid laten meten met een hielscan.

Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en kan leiden tot osteoporose. Dit is een aandoening waarbij de botten brozer worden en steeds makkelijker breken. Jaarlijks breken ruim 15.000 Nederlanders hierdoor een heup.
Extra risicofactoren voor botontkalking zijn: roken, langdurig stress, alcoholconsumptie, overgang, weinig lichaamsbeweging, weinig in de zon, laag lichaamsgewicht, maag-/darmproblemen, chronische ziekten, medicijngebruik, leeftijd 40+ of osteoporose in de familie. Tijdig onderzoek kan veel duidelijkheid geven.

Het consult bestaat uit: risicoanalyse met vragenlijst, ultrasound hielbotscan met direct de uitslag en informatie over preventie (geen verkoop). Kijk voor de voorwaarden en kosten op www.osteocontrol.nl of vraag ernaar bij inschrijving. Men dient zich vooraf aan te melden via 06 44922648.

Het leven is mooier met jou...

Het lieftallige meisje. (foto: Pixabay) Pixabay

DIDAM - "We doen ons best en als we het beste van onszelf geven kan het alleen maar beter worden toch? Jazeker, mooie woorden, maar wel lastig om ze in praktijk te brengen soms."

"Het kan echt helpen als je weet welk talent jou is toebedeeld, welke 'meegekregen' goede eigenschappen je hebt en wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn. Hier is echter wel nodig dat je deze van jezelf weet en je ervan bewust bent. Maandagavond 2 september gaan we op ontdekkingstocht en antwoorden vinden op vragen als: Waar sta jij nu en wat wil je het liefst, wat is hiervoor nodig en wat heb je al ontwikkeld en mag (nog ruimer/vrijer) stromen. Een mooie avond met de gelegenheid om deze avontuurlijke verkenningstocht te gaan maken. Hiervoor heb ik bij opgave je geboortedatum en geboortejaar nodig (let op! Het gaat niet om voorspellingen) Hiermee bereid ik de avond voor om deze voor ieder persoonlijk te maken. Zelf breng je even pen en schrijfpapier mee. Er is geen voorkennis nodig. Iedereen kan meedoen, dus vraag een vriendin, familielid, collega of buurvrouw mee. De ervaring leert dat het ontspannen bijeenkomsten zijn waarin persoonlijke aandacht in groepsverband belangrijk is en ieder in haar eigen waarde aanwezig kan zijn."

Locatie: Didam. (Adresgegevens ontvang je bij opgave) Bijdrage: vijftien euro. Voor info/opgave telefoon 0316 226660 of het contactformulier op www.vindenvolgjeinspiratie.nl.

Kunstenaarscollectief Art-Xpressief bij Expo-Angerlo

Materieschilderij. (foto: Ali Kleinhuis) Ali Kleinhuis

ANGERLO - In de Galluskerk, Dorpsstraat 31 in Angerlo zijn werken te zien van zes kunstenaars van het kunstenaarscollectief Art-Xpressief. De expositie is te zien van 1 - 29 september, elke zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Art-Xpressief is een kunstcollectief met als doel om samen te exposeren. Door de verscheidenheid aan disciplines in deze groep zijn hun exposities altijd verrassend en dynamisch. Op deze expositie zal een grote diversiteit aan stijlen en technieken te zien zijn.

Plastiek. (foto: Trudy Dales) Trudy Dales

In de geometrisch abstracte kunst en mixed media van Karla Kassenaar staat experimenteren centraal. Elk doek, elk object is het voorlopig eindresultaat van een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van de gebruikte materialen.

Zijn speelse en kleurrijke perspex objecten van Teun Renes inspireerden hem tot het maken van een serie geometrisch abstracte acrylschilderijen. Teun Renes was in de jaren ’50 lid van de Liga Nieuw Beelden.

In de abstracte materieschilderijen van Ali Kleinhuis worden diverse materialen en lagen acryl verwerkt waardoor er veel textuur en diepte in het werk ontstaat. De plastieken en sculpturen van Trudy Dales zijn gemaakt van een combinatie van onder andere kneedepoxy, polyvinyl, acryl, Acrylic one, beton.

Papierkunst van Claudia Eikendal. Telkens terugkomend in haar werk zijn beweging en het zoeken naar de grenzen en mogelijkheden van het materiaal. Ook Mieke Veerkamp is papierkunstenaar en de natuur vormt voor haar een grote inspiratiebron. De kern van haar werk zijn scheursels van papier.

Open middag bij Het Palet Trefpunt Duiven

DUIVEN - Het nieuwe seizoen komt er weer aan. Daarom is er zondag 1 september van 14.00 tot 15.30 uur een open middag in Het Palet Trefpunt Duiven aan de Mondriaanstraat 14 in Duiven (tegenover de Coop). Alle belangstellenden zijn welkom.


Onder het genot van een hapje en een drankje kan men kennis maken met de diverse activiteiten die ook het komende jaar weer zullen plaatsvinden. "Heeft u vragen of belangstelling voor een van de activiteiten, bestuur en vrijwilligers staan klaar om u hier meer informatie over te geven. Bij diverse activiteiten zijn nog een of meer plaatsen vrij. Bezoek onze website info@hetpaletduiven.nl of facebook hetpaletduiven voor meer informatie over deze open middag of onze activiteiten."

Gratis open lessen curus Leven in je lijf!

WESTERVOORT - In het centrum voor complementaire gezondheidszorg in Westervoort start eind september de cursus Leven in je lijf. Deze cursus is voor iedereen die lichter, energieker en vrolijker in het leven wil staan.

Als het stroomt in je lijf, stroomt het in je leven. Je gevoelens, lichaam en geest zijn namelijk een samenhangend geheel. In de cursus leren de deelnemers om via ademhaling, contact en lichaamsgerichte oefeningen meer ontspanning te vinden, maar ook meer zelfbewustzijn en levendigheid. Luisteren naar je gevoel en daarnaar handelen, je grenzen aangeven en nee zeggen als je iets niet wilt zijn belangrijke elementen uit de cursus. De cursus bestaat uit zes maandagavonden (start 30 september) en 2 zaterdagen en wordt gegeven door Mathilde Vreughenhil en Anke van Diepenbeek. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een van de gratis open lessen: 21 september van 10 tot 12.30 of 23 september van 19.00 tot 21.45 uur (graag wel vantevoren aanmelden). Meer informatie staat op www.lichaamswerkarnhem.nl.

Inloopmiddag rugklachten in Rijnstate Zevenaar

Inloop rugklachten Zevenaar. (foto: NVVR de Wervelkolom) NVVR de Wervelkolom

ZEVENAAR - In ziekenhuis Rijnstate Zevenaar wordt op vrijdag 6 september van 14.00 tot 16.00 uur een inloopmiddag voor mensen met wervelkolomproblemen gehouden.

De Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten De Wervelkolom houdt deze gratis informatiemiddag in Ziekenhuis Rijnstate Zevenaar, Hunneveldweg 14 in Zevenaar. Tijdens de inloopmiddag kunnen belangstellenden praten met ervaringsdeskundigen van de patiëntenvereniging. Zij bieden informatie en advies over wervelkolomproblemen en de gevolgen daarvan voor het dagelijkse leven. Tevens kan men kennismaken met de patiëntenorganisatie en haar activiteiten.

Meer informatie over wervelkolomproblemen of een ‘steuntje in de rug’ via de website van NVVR De Wervelkolom: www.ruginfo.nl of de infolijn: 088 0707200.

Flamenco dans & zang in Westervoort

El sol y la luna. (foto: Johan Kezer) Johan Kezer

WESTERVOORT - Het flamenco-duo El sol y la luna treedt zondagmiddag 8 september op in Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 in Westervoort.

De Arnhemse danseres Judith Naber en de uit Barcelona afkomstige zangeres Monica Coronado presenteren een voorstelling vol temperament, dans en muziek. Judith inspireert haar dans op zowel flamencodans als hedendaagse dans. Monica laat een verfijnde selectie van Mediterraanse liederen horen. Inleving, emotie, passie en poëzie ontmoeten elkaar in een eigenzinnige stijl. Een passionele voorstelling die spreekt tot het hart.

Aanvang 14 uur, entree 2,50 euro. Er kan niet gereserveerd worden; het is raadzaam om op tijd aanwezig te zijn.

Programma Musiater

The Basily Gipsy Band: Het verborgen land van de zigeuners

De band, bestaande uit leden van de zigeunerfamilie Basily, laat u in 'Het verborgen land van de zigeuners', naast de diverse genres muziek, kennis maken met hun geschiedenis, cultuur, de taal en levensstijl van de zigeuners. Een gevarieerd programma vol met swing, romantiek, entertainment en met een lach en een traan.

Muziek

Vrijdag 8 november. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 24,50 euro

Chris Hinze: Incredible India

Chris Hinze, fluitist, componist en reiziger maakt ieder jaar aan de hand van zijn reizen een groot multimedia theater soloconcert productie. Dit jaar is dat 'Incredible India' waarin je wordt mee genomen naar de onbekende, fascinerende en kleurrijke wereld van 1.5 miljard Indiërs. Hun leven te midden van de overvolle steden, chaos, armoede en rijkdom, de overweldigende natuur, de talrijke tempels en paleizen, de hippie, dance , music &film scene en de prachtige stranden en eilanden. Incredible India wordt de allerlaatste grote productie van Chris Hinze. Hij gaat zich wijden aan reizen, muziek maken en aan zijn boek! Dus: mis het niet!

Muziek

Woensdag 13 november. Aanvang: 20.15 uur. Prijs 22,75 euro.

Het talentenspel brengt teams in beweging

GIESBEEK - Geen saaie praatjes of voorstelronde, maar vanuit het beelddenken en creativiteit elkaars talenten benoemen, herkennen en inzetten. Masters of Education Inspirerend, Verbindend en Motiverend met een twist.

Uitspraken van deelnemers Rianne en Arjan na het talentenspel. "Vandaag kennis gemaakt met het talentenspel van Masters of Education. Mooi vormgegeven, goed ontwikkeld. Het daagt je uit, hoe ziet de ander jou, herken je jezelf hierin, wat is jouw talent?

Zeer warm welkom. Ideaal voor een leuk, ontspannen en inspirerende middag. De afsluiting met borrel wordt ook zeer gewaardeerd! Het zet je in beweging! Super leuk om te doen!"

Margreet en Ellen van Masters of Education stellen zich graag aan jullie voor. ME biedt unieke combinaties van workshops aan waarbij het creatieve de boventoon voert. Stel in samenwerking met Masters of Education een verbindende teambuilding workshop of masterclass samen. Plezier beleven en verbinding met elkaar voelen met een twist. Met de workshops geeft team ME betekenis aan de wereld. ME geeft een boodschap mee aan organisaties, bedrijven en mensen.

Barenbroeklaan 24, Giesbeek; +31625233466; Email: me.mastersofeducation@gmail.com; www.mastersofeducation.nl.

Passie en Verwondering bij Heerlijckheid Herwen tijdens 3 Oever Festival

Biologisch restaurant Heerlijckheid Herwen is tijdens het aankomende 3 Oever festival pleisterplaats op de oostoever van het festival. Twee dagen lang is Herwen even het Montmartre van De Liemers met kunst, muziek, theater, workshops, lezingen, wandelingen en een kleine biologische markt. Een deel van de activiteiten is gratis toegankelijk. Voor een drietal volledige Theater programma's, wordt een bescheiden toegang gevraagd van 10 euro per voorstelling.

Zaterdagavond 21 september, 20.00 uur, treden kleinkunst duo De Andersons op met hun hartstochtelijk muziektheater, met poëtische liedjes over verwondering doet de grootste pessimist weer geloven in het leven. De Andersons bruisen, verstillen, ontroeren.

Zondagochtend 22 september, 11.30 uur, treden pianist Jetse de Jong en zangeres Manon Neijenhuis op met een brunchconcert in franse sferen. Het levert een mooi samenspel op waarvan je alleen maar kunt genieten. Speciaal voor het 3- oeverfestival heeft Jetse een programma samengesteld met als uitgangspunt het bohemien gevoel tijdens ons kunstprogramma.

Zondagmiddag 22 september, 14.00 uur, sluiten Sofie de Klerk en Jascha Bordon, als duo BRUL het theaterprogramma af met een "café matinee". Accordeonist en zangeres Sofie de Klerk is een jonge authentieke theaterpersoonlijkheid met lef en een prachtige podium presence. Het duo heeft een programmamix voor ogen, waarin ze de passie van La Bohème, het chanson en een eigen muzikale weg ten gehore zullen brengen. Ze spelen met het publiek om hun heen. Dit concert is de première van het nieuwe programma.

Drie Volledige theatershows en korte optredens over passie, liefde, vrijheid, en verwondering wisselen elkaar af. La Bohème, zoals het ooit bedoeld was. Kom kijken luisteren en verwonderen op 21 en 22 september tijdens het 3- oeverfestival bij biologisch restaurant Heerlijckheid Herwen. Toegangskaarten zijn te reserveren via https://www.3oeverfestival.nl. Hier kunt u ook meer informatie vinden over het 3 Oeverfestival.

Verenigingen mogen 200.000 euro verdelen

Tijdens de vorige Clubkas Campagne ontving Het Braamhuis een bedrag van 2168 euro. (foto: Bas van Spankeren) Bas van Spankeren

REGIO - Ben je lid van Rabobank Arnhem en Omstreken dan kun je jouw vereniging blij maken met een financiële bijdrage. Dat doe je door tijdens de Rabobank Clubkas Campagne te stemmen op jouw favoriete vereniging of stichting. Dat kan van 3 tot en met 16 september. In de pot zit een bedrag van liefst 200.000 euro.

Rabobank Arnhem en Omstreken ondersteunt ook dit jaar clubs in haar regio financieel met de Rabobank Clubkas Campagne. Verenigingen en stichtingen die bankieren bij de Rabobank en voldoen aan de voorwaarden konden zich met een concreet doel inschrijven. Nu is het aan de leden van de bank om te bepalen waar het geld naar toe gaat. Ieder lid van de bank (ouder dan 12 jaar) ontvangt vijf stemmen, waarvan zij er maximaal twee op dezelfde vereniging of stichting mogen uitbrengen. Hoe meer stemmen, hoe hoger de financiële ondersteuning voor de betreffende vereniging of stichting.

De reden voor Rabobank Arnhem en Omstreken om de ‘Clubkas Campagne’ op te zetten heeft te maken met haar coöperatieve achtergrond. De bank hecht veel waarde aan de lokale leefbaarheid en ondersteunt daarom verenigingen en stichtingen in haar werkgebied.

Alle informatie over de Rabobank Clubkas Campagne én de mogelijkheid om te stemmen staat op www.rabo.nl/arnhem/clubkas.

Dansavond voor senioren in Didam bij Jan en Jan

DIDAM - Op maandag 9 september vindt weer de maandelijkse dansavond plaats voor alle senioren van 55+. De Stichting Senioren Kontakt Didam, Loil en Nieuw Dijk organiseert dit dansfestijn.

De avond begint om 19.00 uur en eindigt om 22.30 uur. Dit keer zorgt Gert Ekkelboom weer voor prima dans- en luistermuziek. In Zaal Jan en Jan aan het Lieve Vrouwplein 4 in Didam is dan ook volop gelegenheid voor een praatje en een dansje. Natuurlijk zullen de nodige prettige vakantieverhalen worden uitgewisseld. Het bestuur nodigt alle senioren die graag willen dansen hierbij uit; introducés zijn ook welkom. En natuurlijk zij, die niet (meer) kunnen dansen, maar van mooie muziek houden zijn meer dan welkom. Voor verdere informatie kan men contact opnemen met Henk Boerstal, 0316 223885.

Bruidsbeurs bij Plok Didam

DIDAM - Op 4 september presenteert Plok weer een bruidsbeurs. Bedrijven vanuit de hele regio zullen hier te vinden zijn.

Van bakkers tot fotografen en van decoratieve krijtborden tot een leraar voor je openingsdans. Alle ingrediënten voor jullie bruiloft zullen hier aanwezig zijn. De deuren gaan om 19.00 uur open en om 21.00 uur zal er een bruidsshow zijn. Entree is gratis, wees welkom! (0316 226058, www.plok.nl; Dijksestraat 52, Didam)