GN Berg en Dal Heumen Mook

9 november 2016

GN Berg en Dal Heumen Mook 9 november 2016


'En now got dir mar is ekkes zitte!'

GROESBEEK - Dit bankje staat op een van de mooiste plekjes van Groesbeek, met prachtige vergezichten. Het is gemaakt door Gerrit Theunissen (vrijwilliger) op de zorgboerderij.

Dit bankje heeft twee doelen. "Als we met onze cliënten een stukje gaan lopen, is dat een fijne plek om even te rusten en te buurten met elkaar. En, als er wandelaars vanuit het bos komen, of 'de Klös' op gelopen zijn, is het een ideale plek om even te rusten. Het bankje nodigt een ieder van harte uit: 'En now got dir mar is ekkes zitte!'

Zorgboerderij Buitenleven, een fijne plek voor licht dementerende ouderen. Een plek, waar niets moet en alles mag, waar we veel buiten bezig zijn, samen de warme maaltijd verzorgen en er van genieten. Nieuwsgierig? "We zijn gehuisvest op de Klös, dus als u dit bankje gepasseerd bent, bent u zeker op de goede weg. U bent altijd welkom om eens te komen kijken. Bel gerust eens Annemiek Poelen 06 50261301."

Maikel Tap nieuwe Prins Polderschuupers Kekerdom

Foto: Bert Roodbeen

KEKERDOM – Met Maikel Tap (de Crosser) als carnavalsprins kan CV De Polderschuupers zich beroepen dat zij de eerste carnavalsvereniging binnen de gemeente Berg en Dal zijn die hun nieuwe Prins presenteren.

Dat gebeurde zondagmiddag tijdens de prinsenreceptie in zaal Una, waar diverse particulieren, verenigingen, waaronder bijna alle carnavalsverenigingen uit het Hoog en Laag en stichting HeLaHo de nieuwe Prins kwamen feliciteren. Namens het gemeentebestuur van Berg en Dal waren de wethouders Sylvia Fleuren en Alex ten Westeneind aanwezig om eveneens de Kekerdomse carnavalshoogheid te feliciteren met zijn benoeming. Prins Maikel de Crosser is afgelopen zaterdagavond tijdens de pronkzitting geïnstalleerd. Maikels vriendin is samen met Lynn de pages; zij zullen het komend carnavalsseizoen de scepter zwaaien over het Polderschuupersrijk in Kekerdom.

Op vakantie met de Zonnebloem Regio Groesbeek

GROESBEEK - Van zondag 2 april tot en met vrijdag 7 april 2017 houdt de Zonnebloem regio Groesbeek weer haar jaarlijkse vakantie. Dit jaar is er gekozen om naar het Overijsselse Steenwijk de Bult te gaan.

De kosten voor deze vakantie zullen per persoon 525 euro bedragen, exclusief 20 euro administratiekosten, op basis van een twee persoonskamer. Hiervoor krijgt men een vakantie met vijf overnachtingen op basis van volpension, twee uitstapjes, een avondje entertainment van een professionele artiest en volledige medische en verpleegkundige verzorging van de Zonnebloem-vrijwilligers.

"Heeft u interesse in deze vakantie, en bent u niet in staat zelfstandig op vakantie te gaan, geeft u zich dan voor 4 december op door een briefje te sturen naar: Arno Kamps, Koningin Wilhelminaweg 21a, 6562 KX, Groesbeek. Een e-mail mag ook. Dat graag sturen naar arno_kamps@planet.nl (let op tussen arno en kamps staat een onderstreepje).

Openbare repetitie Edelweisz

BERG EN DAL - Iedere vrijdagavond repeteert muziekgezelschap Edelweisz in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. De deur staat altijd open voor bezoekers. Op vrijdag 11 november staan de deuren nóg wijder open; dan houdt Edelweisz een openbare repetitie.

Iedereen die graag eens wil meemaken hoe Edelweisz de stukken voor de concerten instudeert, is welkom. Ook muzikanten die er over denken om lid van Edelweisz te worden kunnen deze avond binnenlopen om de sfeer te proeven.

Het jeugdorkest repeteert onder leiding van Danny Eissing van 19.00 tot 19.45 uur en het grote orkest repeteert onder leiding van Theo Jetten van 20.00 tot 22.00 uur. Op www.edelweisz-bergendal.nl of www.facebook.com/muziekgezelschapedelweisz staat meer informatie over Muziekgezelschap Edelweisz.

Vis Ontmoetingsbank in Millingen officieel van start

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Op 29 oktober was de opening van het mozaïek project 'Vis Ontmoetingsbank' aan de Rijndijk 19a in Millingen aan de Rijn.

Het was een gezellig en informeel samenzijn. Rene Verheijen, opbouwwerker van het sociaal wijkteam (Forte Welzijn), verwelkomde de gasten. Lynke van den Eertwegh, de initiatiefneemster en Sjaak Thijssen, de wethouder (onder andere Sociale Zaken en welzijn) deden kort het woord hierna werd er onder het genot van koffie en taart ijverig door gemozaïekt. Er is veel servies ingeleverd en daardoor kan het project met volle vaart vooruit! U kunt uw steentje bijdragen door servies in te leveren zowel aan de Rijndijk 19a als bij Den Ienloop in het Kulturhus in Millingen.

Willeke Alberti in Cardo Theater

Foto: Patricia Steur

GROESBEEK - Donderdag 17 november (aanvang 14.00 uur) komt Willeke Alberti naar Cardo Theater. Tickets à 12,50 euro zijn verkrijgbaar bij alle Primera winkels of online www.cardotheater.nl.

Willeke groeit op in het naoorlogse Amsterdam. Reeds op elfjarige leeftijd maakte ze haar tv-debuut in de musical Duel om Barbara. In 1958 maakt ze haar eerste plaatje; een duet met haar vader Willy Alberti. De eerste solosingles volgen snel: Norman, Sei Rimasta sola en dan in 1963, Spiegelbeeld. Het nummer haalt de eerst plaats op de hitparade en levert Willeke haar eerste gouden plaat op.

Ook 1964 is een topjaar; samen met onder meer Trea Dobbs wint Willeke het Knokke-Festival en op plaat gebied scoort ze met De winter was lang en Mijn dagboek, een tweede gouden plaat. Willekes eerste elpee wordt in 1965 beloond met de Edison. Van 1964 tot 1968 brengen vader en dochter Alberti voor de Avro-tv hun befaamde Zaterdagavondshows.

Willeke Alberti is ook bij jongere generaties bekend en gewaardeerd door de uitnodiging van Ali B voor zijn programma Ali B op Volle Toeren, waar Willeke een nummer zong van rapper Kleine Viezerik en de rapper een nummer van Willeke.

P.A. Schoonenberg, een legendarische jachtopziener

Door Gerrie Driessen

(Heemkundekring Groesbeek)

De circa 1920 gemaakte foto laat zien is dat de linkerhand van P.A. verminkt is. Het kan zijn dat hij door dat ongeluk voor het eerst in het nieuws kwam, op 26 jan. 1899: Verkeerde gewoonte! Te Groesbeek wilde een der gasten eener bruiloft de feestvreugde verhogen door het lossen van enige schoten. Doch reeds bij het eerste schot vloog het oude geweer uit elkaar, waardoor zijn rechterhand (of linker?)gedeeltelijk verbrijzeld werd, zodat hij

GROESBEEK - Als de 'bosopzichter' W. Schoonenberg op 7 mei 1922 tijdens zijn gewone dienst op 't landgoed De Wolfsberg van Jhr. Van Pabst overlijdt aan een hartaanval, was hij daar al ruim 30 jaar in dienst. Zijn dood betekende niet dat stropers niet meer bang hoefden te zijn voor ene toezichthoudende Schoonenberg, want er waren er nog vier over.

Van die vier komt P.A. het meest in het nieuws, voor het eerst in mei 1906:' Door de vier gebroeders P.A, W., A.H, en Th. Schoonenberg, onbezoldigde rijksveldwachters te Groesbeek en te Heumen, zijn zondagochtend halfvijf twee bekende stropers uit Groesbeek in het jachtveld van de heer Van Luden op de Mookerheide betrapt. Niet zonder dat dit met een worsteling gepaard ging, werden twee geweren afgenomen, welke wapens naar de griffie van het kantongerecht te Nijmegen zijn opgezonden. Tegen beide mannen is proces–verbaal opgemaakt wegens stroperij en verzet tegen ambtenaren in functie. Beiden zijn al meermalen wegens jacht–delict veroordeeld, onder andere deze winter nog wegens het schieten van een hert'. Het bericht staat in de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, in welke krant P.A. tussen 1906 en 1924 tenminste acht keer genoemd wordt.

Zoals in nov. 1911: Stropers. Den rijksveldwachter de Kruijf en den jachtopziener Schoonenberg te Groesbeek gelukte het, twee stropers in de buurtschap Bruuk te snappen. Twee geweren, een lichtbak en zeven hazen werden in beslag genomen'. Minder spectaculair op 13 jan. 1914: Een jeugdige stroper. De jachtopziener P.A. Schoonenberg slaagde er Donderdagmiddag in de 11-jarige stroper Alb. K. op heterdaad te betrappen toen hij bezig was wildstrikken te stellen (…). Begin febr. 1924 bericht de courant: 'Onder zeer veel belangstelling herdacht gisteren de heer P.A. Schoonenberg zijn 25-jarig jubileum als jachtopziener op de Kroondomeinen onder Groesbeek. De Fanfare Wilhelmina trok in den avond in verlichten stoet op en bracht den jubilaris een serenade'.

Koffie mèt…

Over de dag samen doorbrengen

BERG EN DAL – Wat als je om diverse redenen de deur nauwelijks meer uitkomt? Dan biedt dagbesteding misschien een oplossing. Prettig voor de persoon in kwestie, maar ook voor de mantelzorger, die dan even de handen vrij heeft. Deze dagbesteding staat centraal tijdens koffie mèt... op 10 november. Deze (gratis) middag begint om 14.00 uur in De Mallemolen in Groesbeek.


Daar zit je dan. Thuis, altijd thuis. Terwijl je eigenlijk graag tussen de mensen bent of er gewoon even uit wilt. Dit overkomt veel mensen, of misschien overkomt het een ouder, een buurman of een vriendin bij wie u betrokken bent. De gemeente Berg en Dal heeft verschillende groepen voor dagbesteding. Die dagbesteding is bedoeld voor mensen die thuis wonen en aandacht en hulp nodig hebben. Zij kunnen er één of meer dagen per week terecht.


Financiering
Gonny Leenders is coördinator dagbesteding bij Forte Welzijn. Zij vertelt tijdens de Koffie mèt… op 10 november over de verschillende dagbestedingsgroepen en over de voorwaarden: wanneer komt iemand bijvoorbeeld in aanmerking ? Leenders: "Voor deelnemers is het prettig om er even tussenuit te zijn en samen met de anderen de dag door te brengen. Voor eventuele huisgenoten biedt het soms rust om de zorg even te kunnen overdragen." De financiering van dagbesteding verhuist van de AWBZ naar de WMO. Dat brengt veranderingen met zich mee. Volgens Gonny Leenders komt er binnenkort meer duidelijkheid over wat dit betekent voor de deelnemers. "Daar ga ik ook inhoudelijk op in, de mensen kunnen natuurlijk ook vragen stellen." Alle mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal zijn van 14.00 tot 15.30 uur welkom in De Mallemolen. Mensen met vervoersproblemen kunnen bellen met 0613859106.

Open rondleidingen 'De Goelag' in Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK - Op zondag 13 november verzorgt het Nationaal Bevrijdingsmuseum om 13.30 en om 15.00 uur open rondleidingen door de tijdelijke tentoonstelling ‘De Goelag. Terreur en willekeur in de Sovjet-Unie’.

Het strafkampsysteem van de Goelag ontstond onder de Russische tsaren, maar werd berucht onder Jozef Stalin. Miljoenen Russen werden zonder reden opgepakt en naar de kampen gestuurd. Onbekend is het verhaal van de duizenden Nederlanders die gevangen zaten in de Goelag. Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en SS’ers; allen ondervonden de wreedheden van dit systeem.

De rondleidingen zullen worden gegeven door een historicus van het Bevrijdingsmuseum. Reserveren is niet nodig. Er gelden standaardtarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart is geldig. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, is gevestigd aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Nieuw in Millingen: boksen voor dames

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Naast bokstraining voor de jeugd, elke vrijdag van 19.30 tot 20.30 uur, is er nu ook elke vrijdagavond van 18.30 tot 19.15 uur in het clubgebouw van SC Millingen / Odio op Sportpark De Hove in Millingen boksen voor dames.


In een veilig lesklimaat wordt er onder vakkundige leiding gevarieerde inspannende training gegeven. In de boksruimte staan de nodige materialen en wordt men begeleid door twee ervaren professionele instructeurs. Alle vrouwen kunnen meedoen en er wordt geoefend op een bokszak.
Boksen is een veelzijdige uitdagende sport, waarmee je je zelfvertrouwen vergroot, een goede conditie opbouwt, fysiek conditioneel en mentaal sterker wordt en jezelf kunt verdedigen. Inspanning en ontspanning op een gezonde manier. Men kan gebruik maken van een kleedkamer en douches.

Kom eens langs om kennis te maken en om een proefles te volgen. Aanmelden voor een gratis proefles kan bij stichting De Hove (Alexander),
0481 431566 of stichtingDeHove@outlook.com.

Nederland Leest: gratis boek...

REGIO - Eén maand, één thema, drie boeken. Van 1 tot en met 30 november vindt de campagne Nederland Leest plaats. Ook dit jaar geeft de Bibliotheek weer een boek cadeau aan haar leden.

Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer één boek centraal, maar een thema. In 2016 is het thema: democratie. De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren. Want de openbare bibliotheek is tegenwoordig ook een centrum voor ontmoeting en debat.

Bibliotheekleden kunnen na het geven van hun mening over het functioneren van de lokale democratie kiezen uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding; Liefde en schaduw van Isabel Allende; Morten van Anna Levander.

Tijdens Nederland Leest kunnen volwassen leden van de bibliotheek gratis één exemplaar in hun eigen vestiging afhalen. Uiteraard zolang de voorraad strekt. U kunt kiezen uit een geheide klassieker; een mooi liefdesverhaal of een lekkere thriller. Voor ieder wat wils!

Marie Christien verrassing op briljante KBO-feest Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Zangeres Marie Christien heeft dinsdagmiddag de ruim honderd leden van KBO Groesbeek / De Horst verrast met een middagoptreden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De feestmiddag werd gehouden in verband met het 65-jarig bestaan van de Groesbeekse Katholieke Bond van Ouderen.

Op 1 november 1951 is de Ouderenbond opgericht en is nu een briljante bond geworden. Het was toen een heel andere tijd als nu. Toen bestonden de activiteiten voornamelijk uit kaarten, kienen, keuvelen en eenmaal per jaar een reisje. Nu wordt er tal van activiteiten georganiseerd.

Het bestuur is ook blij met de komst van jongere ouderen; die houden de ouderen bij de les. Ze hebben ook andere wensen, hield Anny Eijmers de aanwezigen voor. "Het bestuur heeft om die reden gemeend er een speciale middag van te maken. Vandaar het gebak met koffie / thee bij binnenkomst", vervolgde Anny Eijmers. Tevens kregen de aanwezigen een speciaal muziekprogramma voorgeschoteld, verzorgd door de in hele regio bekende zangeres Marie Christien die de ouderen meenam in de wereld van muziek en gezelligheid onder het motto 'Niks moet, alles mag'. Tijdens de pauze werden de leden verwend op een drankje en een heerlijk warm worstenbroodje. Iedereen ging vervolgens tevreden huiswaarts.

Wethouder Weijers opent expositie schoolkunst in bieb Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Wethouder Erik Weijers heeft dinsdagmiddag de expositie 'Schoolkunst' geopend in de Bibliotheek aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Een gedeelte van de schoolkunst was afgelopen mei te bewonderen tijdens de tentoonstelling 'Kom Mar Kieke ' in dorpshuis De Slenk. Juf Eelke van de Groes van groep 8 heeft haar leerlingen een bijzondere prestatie laten verrichten. De leerlingen mochten kiezen uit een aantal indrukwekkende foto's van 'World Press Foto'. De scene op de gekozen foto moest zo goed mogelijk worden nagespeeld waar vervolgens een foto van gemaakt moest worden. Hierna moest op basis van de World Press Foto en de eigen foto een tekening gemaakt worden. Tot slot werden de originele foto, de eigen foto en de tekening samengevoegd in twee lijsten.

Het resultaat was zeer bijzonder en aangrijpend. Het was vooral belangrijk dat de leerlingen in drie stappen leerden kijken en vooral nadenken over de originele foto en daarmee over een concrete situatie uit de wereld. Simon Meilink was van mening dat deze foto's en tekeningen meer verdienen dan alleen bij 'Kom Mar Kieke' te hebben gehangen. Een breder publiek heeft er ook recht op dit te zien. Ook wethouder Erik Weijers vond het een goed initiatief dat deze soms aangrijpende foto's en tekeningen voor een breder publiek beschikbaar zijn en volgens hem leent de bibliotheek zich daar prima voor, aldus Weijers. Simon Meilink was van mening dat de gemeente best wat meer voor kunst zou kunnen betekenen. Als voorbeeld gaf hij de kerk op De Horst, die volgens hem behouden moet blijven, ook al is het alleen maar voor de geweldige akoestiek voor concerten en dergelijke.

Mozaïekproject Gasterij ’t Groeske

Mozaïek werk; thema ‘de schoonheid van de natuur’

GROESBEEK - Wie wil leren mozaïeken, kan terecht bij Gasterij ’t Groeske. Vrijwilligers van het Groene Hart van Groesbeek, het nieuwe samenwerkingsverband rond de parken Mariëndaal en Groeske bereiden een veelzijdig mozaïek-project voor.

Het motief is de openbare ruimte te verfraaien met mozaïekwerken gemaakt door wijkbewoners en andere geïnteresseerde vrijwilligers. Dit onder begeleiding van lokale experts in mozaïekwerk Annet Jacobs en Heidi de Vos. Leidend thema in dit ‘community art’-project is de schoonheid van de natuur.

Mozaïek werk; thema ‘de schoonheid van de natuur’

In afwachting van de nodige financiële middelen voor dit project (via fondsen en sponsoring) start de mozaïekwerkgroep alvast een klein proefproject om ervaring op te doen. Er wordt op vijf maandagavonden en vijf vrijdagmiddagen aan het project gewerkt. De eerste keer is op maandagavond 14 november van 19 tot 21 uur. Dan beginnen Annet Jacobs en Heidi de Vos aan een groot mozaïekpaneel voor de entree tot de Kloostertuinen. Ook zijn er mozaïek-sessies op de maandagavond 21/11, 28/11, 12/12 en 19/12 van 19 tot 21 uur en op vrijdagmiddag 18/11, 25/11, 2/12, 9/12 en 16/12 van 14 tot 16 uur.

"Heb je altijd al eens willen mozaïeken? Je bent van harte welkom! De deelname voor jong en oud is gratis en voor alle materialen wordt gezorgd. Je kunt gewoon binnenlopen om te kijken of om mee te doen. Locatie: Gasterij ’t Groeske, Stationsweg 9 via de hoofdingang of via de ingang ZZG Kloostertuin. Meer informatie staat op www.vitaalmariendaal.nl en te verkrijgen via mozaiekatelier@hotmail.com.

Intocht Sinterklaas in Leuth

LEUTH - De Sint en zijn pieten hebben laten weten dat ze ondanks hun drukke programma toch weer tijd hebben gevonden om naar Leuth te komen op zondag 20 november.

"We verzamelen deze zondag om 14.15 uur op het parkeerterrein van de Vriendenkring. Samen met muziekvereniging DES gaan we Sint en zijn pieten ophalen en maken we een korte tocht door Leuth. Deze tocht eindigt in 'De Vriendenkring', waar we samen met Sint en zijn pieten er een leuke middag van gaan maken voor jong en oud", aldus laat het Sinterklaascomité Leuth weten.

"Vind je het leuk om Sint en/of zijn pieten thuis te ontvangen: Neem dan contact op met 024 6632973 of via info@vvlk.nl. De opbrengst van de bezoeken is voor de jeugd van VVLK."

Sportieve racefietsers voor goed doel gezocht

REGIO - Stichting Energy4all organiseert voor het derde keer in het hemelvaartweekend het 4-daags fietsevenement 4Days. Hiervoor worden sportieve racefietsers gezocht, die een uitdaging zoeken en tevens een goed doel willen steunen.

Vier dagen fietsen, per dag 150 -170 km (gem 28-30 km). 40 deelnemers plus ruime begeleiding, motoren, volgwagen, bezemwagen. Slechts 444 euro dient de deelnemer aan sponsorgeld op te halen. Drie overnachtingen in klasse hotels met HP. Inschrijfgeld 275 euro. Set kleding, hotel,verzorging onderweg en ruime info.

Er wordt gereden in twee groepen en met vaste voorrijders in verband met veiligheid en controle.

Stichting Energy4All is een kleine, transparante organisatie die zich primair bezighoudt met het inzamelen van geld voor medicijnen van energiestofwisselingsziekten. Dit geschiedt aan het onderzoeksinstituut van Professor Dr. Jan Smeitink, verbonden aan het UMCN Sint-Radboud.

In Nederland worden wekelijks 1 á 2 kinderen geboren met een energie-stofwisselingsziekten, 50 procent wordt nog geen tien jaar. "Heb je interesse kijk op www.4days4energy4al.nl. Vragen, inschrijven, mail naar 4days@energy4all.nl."

De Waard van Kekerdom presenteert Real Roots Café Live

KEKERDOM - Na een zeer geslaagde try-out in De Gelderse Poort in Millingen aan de Rijn, komt nu het De Waard van Kekerdom met een uitvoering van Real Roots Café Live. Deze vindt plaats op zondagmiddag 4 december vanaf 15:00 uur in het oergezellige café De Waard van Kekerdom in Kekerdom.

Ex-zanger en gitarist van de Nijmeegse band Het Kaf, Dirk-Wim in ’t Hof is een observerende singer-songwriter. Zijn melodieuze luisterpopliedjes komen tot stand door ontmoetingen, belevingen en indrukken die hij in het Nederlands vertolkt.

Simon Kempston heeft zijn roots in de Brits-Keltische folk traditie, maar geeft daar een compleet eigen invulling daaraan. De uit Edinburgh afkomstige singer-songwriter studeerde klassieke gitaar, maar wordt in eigen land enorm geprezen om zijn fingerpicking gitaarspel en sterke songs.

De in Ohio geboren Tim Easton is bij Real Roots Café bezoekers allang geen onbekende meer. Met zijn hese stemgeluid en intelligente countryrocksongs soleert hij al jaren in de voetsporen van zijn grote voorbeeld Bob Dylan.

Entree bedraagt 10 euro. De totale opbrengst is voor de optredende singer-songwriters en techniek. In verband met de verwachte opkomst wordt reserveren aanbevolen. Dit kan via het contactformulier op de Real Roots Café website (www.realrootscafe.com) of via e-mail realrootscafe@gmail.com Kaarten zijn ook verkrijgbaar en af te halen aan de kassa. Dit kan, uitsluitend tegen contante betaling, vanaf een half uur voor aanvang concert.

Wie wordt de Prins of Prinses van carnavalsvereniging De Feestneus ?

GROESBEEK – Vrijdagavond 18 november wordt het jaarlijkse Prinsenbal van carnavalsvereniging De Feestneus gehouden.

Op deze avond -die wordt gehouden in Zaal De Linde- zal de Prins en Prinses voor het nieuwe carnavalsseizoen worden bekend gemaakt. In Groesbeek is het momenteel de vraag 'Wie wordt de nieuwe Ummenie de 57ste van het Keulen van Gelderland'.

Tijdens deze avond zijn er diverse optredens die worden verzorgd door Showballet Poertwa en diverse Groesbeekse schlagergroepjes te weten 't Zeivertröpke, De Restantjes, De Sniekers, Waorum Nie? en 'n Gefoekst Trüpke. De avond wordt afgesloten door een optreden van 'Foek aus Holland'. De muzikale omlijsting is in handen van Muziek Express, terwijl de avond gepresenteerd wordt door Frans en Micky. Het Prinsenbal begint om 20.11 uur, iedereen is welkom. De toegang is gratis.

Concert Fanfare Ons Genoegen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN - Op zondag 30 oktober heeft het fanfarekorps Ons Genoegen een concert verzorgd in het schuttersgebouw van OEV. Dit concert maakte deel uit van het muzikale programma in het jaar waarin de fanfare 120 jaar bestaat. Het concert werd voor de pauze verzorgd door de fanfare die daar voor het aanwezige publiek een viertal mooie werken ten gehore bracht onder de bezielende leiding van dirigent Jurgen Nap.


In de pauze werden een viertal trouwe leden in het zonnetje gezet. Voor een lidmaatschap van liefst 70 jaar werd Wim Kievits gehuldigd, gevolgd door drie jubilarissen die de fanfare 40 jaar trouw waren gebleven: Jos Janssen, Miranda Schuurmans – Gesthuizen en Norbert Gesthuizen. Samen met hun partners namen de jubilarissen de lovende woorden, oorkondes en felicitaties van de voorzitter en aanwezigen in ontvangst.
Na de pauze werd het podium ingericht voor het optreden van de slagwerkgroep. Onder leiding van Albert van der Heide lieten de slagwerkers zich van hun beste kans zien wat een lust was om naar te luisteren en te kijken. Met dit optreden kwam er een einde aan een geslaagde muzikale dag waarbij het publiek getrakteerd werd op een afwisselend en boeiend programma van een hoog muzikaal niveau.

Schoonheidssalon Zenza Beauty Care is vernieuwd

GROESBEEK - Maak kennis met de vernieuwde en groter geworden schoonheidssalon Zenza Beauty Care. De schoonheidssalon is gevestigd in Betty's Haarmode, Bredeweg 47a, in Groesbeek.

Sinds september 2016 heeft Zenza Beauty Care haar schoonheidssalon enorm uitgebreid. De salon ademt rust en sfeer uit. Hierdoor komt u helemaal tot rust tijdens een heerlijke ontspanningsmassage of hotstonemassage. Zenza werkt met top kwaliteitsproducten van het merk Skeyndor. De keuze uit gezichtsbehandelingen is hierdoor groter geworden. Zo kunt u nu onder andere terecht voor een huidverbeterende gezichtsbehandeling.

De vitamine C spabehandeling is zeker een aanrader. Ook geven wij gezichtsbehandelingen voor de mannen met de producten van de mannenlijn van Skeyndor. Wij bieden hiernaast losse behandelingen aan zoals verven van wimpers en wenkbrauwen, epileren, harsen. Hand-, voet- en nagelbehandelingen met het merk Gelamour voor mooi gelakte nagels.

Met trots presenteert Zenza nieuw in de salon: Spray-tanning! Ervaar een mooi egale bruine en natuurlijke teint op uw huid in slechts een behandeling. Het gezonde alternatief voor de zonnebank. Ook ideaal voor een festival, gala of (bruilofts)feest. Actie in de maand november: 10 procent korting op een spraytanbehandeling.

Benieuwd geworden naar onze vernieuwde salon, neem dan gerust een kijkje op www.zenzabeautycare.nl. Voor het maken van een afspraak bel 024 6793411 of info@zenzabeautycare.nl.
Like ons op Facebook of volg ons via Instagram en blijf op de hoogte van de nieuwste acties.

Bruidsbeurs 20 november in Molenhoek

REGIO - Kom genieten van een dag die in het teken staat van uw aanstaande huwelijk! Een overheerlijke High Tea zoals u van het Jachtslot gewend bent, echter ditmaal aangevuld met diverse leuke en originele trouwleveranciers.

Laat u adviseren maar vooral ook inspireren! Naast de High Tea zal er tussen de gangen door een bruidsmodeshow gepresenteerd worden door PerfectDress Bruidsmode.

High Tea for the Bride to Be!

U wordt om 13.00 uur ontvangen met een welkomstcocktail vanuit de oude badkamer van de Baron waarna u de gelegenheid heeft kennis te maken met de trouwleveranciers en hun prachtige producten, dit is tevens ook mogelijk na de High Tea. Heeft u de jurk van uw dromen gezien? Geef het door en u kunt deze na de show passen.
Om 13.30 uur neemt u plaats aan tafel voor de High Tea en geniet u tussendoor van een wervelende bruidsmodeshow. Gedurende de High Tea en de modeshow zullen de trouwleveranciers en hun producten uitgelicht worden. Komt u ook?

De beurs is op de lokatie Heumensebaan 2 in Molenhoek op zondag 20 november vanaf 13.00 uur. De entree is voor de High Tea in de voorverkoop 29,50 euro. Aan de balie kosten de kaarten 32,00 euro. Meer informatie staat op PerfectDress.nl.

Smartlappen in De Linde

GROESBEEK - Zondag 13 november treden vanaf 13:00 uur tien smartlappenkoren uit het hele land in De Linde tegen elkaar in het strijdperk. Elk koor treedt twee keer een half uur op. Een keer in de Tuinzaal om het echie (jurering) en één keer in de Nachtwacht voor de gezelligheid.

De smartlappenkoren dragen alleszeggende namen als De Noorderdiva's, De Waalzangers, De Begonia's, Edense kreten, Ochaarm, Nijmeegs smartlappenkoor, Die Schlagerfreunde, 't Akkoordje, 't Kan wel Leije en de Wardedo's. Totdat juryvoorzitter Wim Bakker de winnaars bekend maakt, gaan alle gasten een uurtje 'los' op swingende muziek van de dj in Studio 24. De entree is gratis. Kom gezellig kijken en meezingen op deze sfeervolle zondagmiddag!

VAM keepersschool

MILLINGEN - De Voetbal Academie Millingen (VAM) start in februari 2017 een keepersschool op Sportpark De Hove.

De training is door gediplomeerde keeperstrainers zal vanaf februari 2017 (na de Winterstop) training voor keepers worden gegeven voor keepers van 6 tot 14 jaar. De VAM keepersschool is voor keepers van SC Millingen, uit de polder en over de grens. Aanmelden of informatie, mail naar vam@scmillingen.nl.

Protestantse

gemeente

Zondag 13 november. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger: ds. JM. Luijk uit Molenhoek.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Matata Chidren's Hospital in Kenya.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Verkeershinder

verwacht bij

Ooijs ommetje

OOIJ - Op zondag 13 november is er weer 'het Ooijs ommetje', de loop van de Ooij. De Nassaustraat, Kerkdijk, Hezelstraat, Erlecomsedam en fietspad Hubertusweg worden afgesloten voor alle verkeer. Volg de borden voor omleiding. Het verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars.

De bus, lijn 80 rijdt vanaf 08.00 tot 14.00 uur rechtstreeks via de Hubertusweg naar Nijmegen. Er is een extra opstapplaats Hubertusweg/Nassaustraat. Heeft u nog vragen, kunt u terecht bij de verkeersregelaars die er zijn of bij de organisatie, telefoon 06 54956212.

Bingo-avond De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 11 november houdt de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Repaircafé Groesbeek: Niet weggooien, maar repareren en opnieuw gebruiken!

GROESBEEK - Op zaterdag 12 november van 13.00-16.00 uur is er weer een Repaircafé in Inloop Op de Paap, Op de Paap 1 in Groesbeek (zoals elke tweede zaterdag in de maand).

In het repaircafé staan vrijwilligers klaar voor uw reparaties aan huishoudelijke apparaten, computers en fietsen, maar ook voor verstelwerk en dergelijke. Bij huishoudelijke apparaten kunt u denken aan koffiezetapparaten (Senseo!), stofzuigers, strijkijzers et cetera en aan (oudere) audioapparaten zoals cassettedecks en platenspelers.

"Ook zijn er vrijwilligers met verstand van computers. U kunt bij hen terecht met vragen over de werking van uw smartphone, tablet of laptop. Bij een ‘ouderwetse’ desktop is het mogelijk om onderdelen te vervangen of bij te plaatsen, zoals een harde schijf of een videokaart. Wij adviseren u graag en zo mogelijk voeren wij dit ook voor u uit."

Daarnaast zijn er vrijwilligsters die achter de naaimachine klaarzitten om verstelwerk te doen. De reparaties worden kosteloos uitgevoerd, met natuurlijk wel een gepaste vergoeding voor de onderdelen. "Ook zonder kapot apparaat bent u welkom om binnen te lopen en gewoon eens te komen kijken en een kopje koffie te drinken. Voor meer informatie: Metty Kainama, 06 10474589. Dit telefoonnummer kunt u ook gebruiken om aan te geven, dat u een vervoersprobleem hebt. Repaircafé Groesbeek zorgt dat u wordt opgehaald en thuisgebracht."

Kerstbomen gevraagd

GROESBEEK - "Voor de kerstversiering in en om de kerk van De Horst zouden we nog zeven mooie kerstbomen kunnen gebruiken."

De hoogte mag van 2 tot 4 meter zijn. Ze worden in de kerk geplaatst rond de kerststal en buiten de kerk bij de voorgevel. "Heeft u bomen beschikbaar, liefst niet ver buiten Groesbeek, dan komen we ze bij u halen. De stronk laten we zitten", aldus Simon Meilink, namens de kerststalbouwers van De Horst (024 3972934).

Dansmiddag seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Donderdag 10 november is er in Op De Heuvel, Ericastraat 39, een gezellige dansmiddag met een hapje en een drankje.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het seniorenorkest Adörum. De aanvang is 14.15 uur en er kan gedanst worden tot 17.30 uur. Leden hebben gratis entree, voor niet-leden is de entree 4 euro.

Protestantse gemeente Groesbeek

Zondag 13 november. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger: ds. JM. Luijk uit Molenhoek.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Stichting Matata Chidren’s Hospital in Kenya.

zie ook: www.pkn-groesbeek.nl

Verkeershinder verwacht bij Ooijs ommetje

OOIJ - Op zondag 13 november is er weer 'het Ooijs ommetje', de loop van de Ooij. De Nassaustraat, Kerkdijk, Hezelstraat, Erlecomsedam en fietspad Hubertusweg worden afgesloten voor alle verkeer. Volg de borden voor omleiding. Het verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars.

De bus, lijn 80 rijdt vanaf 08.00 tot 14.00 uur rechtstreeks via de Hubertusweg naar Nijmegen. Er is een extra opstapplaats Hubertusweg/Nassaustraat. Heeft u nog vragen, kunt u terecht bij de verkeersregelaars die er zijn of bij de organisatie, telefoon 06 54956212.

Bingo-avond De Roodborstjes

Bingo-avond De Roodborstjes

OOIJ - Op vrijdag 11 oktober houdt de plaatselijke wandelsportvereniging De Roodborstjes uit Ooij een gezellige bingo-avond.

Deze vindt plaats in het dorpshuis De Sprong. De aanvang van deze bingo is om 20.00 uur. De hoofdprijs is liefst 230 euro! Het bestuur van W.S.V. De Roodborstjes heet iedereen vanzelfsprekend welkom.

Dansmiddag seniorenvereniging Sionsheuvel

GROESBEEK - Donderdag 10 november is er in Op De Heuvel, Ericastraat 39, een gezellige dansmiddag met een hapje en een drankje.

De muzikale omlijsting wordt verzorgd door het seniorenorkest Adörum. De aanvang is 14.15 uur en er kan gedanst worden tot 17.30 uur. Leden hebben gratis entree, voor niet-leden is de entree 4 euro.

Muzikale feestavond mantelzorgers

BERG EN DAL – Zorgt u langdurig en onbetaald voor iemand uit de gemeente Berg en Dal? Dan bent u dinsdagavond 15 november welkom in De Mallemolen aan de Kloosterstraat 11 in Groesbeek. U krijgt daar een avondje uit met muziek, smakelijke hapjes en drankjes. Een kosteloos en kostelijk feestje speciaal voor u!


Wanneer u zorgt voor iemand uit uw omgeving die ziek is of een handicap heeft, dan noemen we dat mantelzorgen. U kiest er niet voor om voor iemand te gaan zorgen, zoals vrijwilligers doen, maar u krijgt daarmee te maken doordat een persoon met wie u een emotionele band heeft (ineens) hulpbehoevend is of wordt.


Gezellig genieten
Jaarlijks is er een dag in november om mantelzorgers in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor hun inzet. De Landelijke Dag van mantelzorgers is op 10 november. In Berg en Dal wordt deze middag gevierd op dinsdag 15 november. De vrijwilligers van Mantelzorg Berg en Dal hebben een ontspannen, gezellige en kosteloze avond georganiseerd. Dit jaar kan men genieten van Iers -, Engels – en Nederlandstalige muziek en natuurlijk zal de inwendige mens ook aan bod komen met een drankje en een hapje. Wethouder Thijssen – zelf ook bekend met mantelzorg – zal de mantelzorgers met een woordje toespreken. Alle mantelzorgers uit de gemeente Berg en Dal zijn welkom, zij kunnen ook iemand meebrengen. Men kan zich tot 11 november aanmelden per e-mail: info@mantelzorgbergendal.nl of telefonisch 085 0406066 (Forte Welzijn) of 0481 431105 (Thea de Wijse).

Rood Wit stunt niet in Zieuwent

ZIEUWENT - Het goede spel van de afgelopen weken kon in Zieuwent tegen RKZVC niet worden voortgezet, Rood Wit verloor met 4-1. De mannen uit Zieuwent gingen direct op de aanval. Dat resulteerde in de derde minuut een goal 1-0.

Rood Wit had het lastig tegen de druk die het elftal ten toon spreidde. Een goede reddingsactie van keeper Kevin de Bruin voorkwam de 2-0, maar in de 14de minuut werd een hoekschop op de 16 meter gelegd en hard in de kruising geschoten 2-0. Rood Wit bleef ook de aanval opzoeken terwijl Dadda in de 18de minuut tegen de paal schoot. Ook het schot van Farnous was goed maar de keeper wist het scoren te beletten. Zes minuten later weer een kans voor Rood Wit, een vrije trap van Farnous werd bij de tweede paal door Koen Theunissen over geschoten terwijl in de 27ste minuut was het weer Dadda die het aluminium teisterde, ditmaal was het de lat. In de 39ste minuut ontsnapte Rood Wit aan de derde treffer doordat Zieuwent tegen de paal schoot. Even later wist Rood Wit de achterstand wat kleiner te maken. Een mooie aanval werd door Max Scholten met een goed schot afgerond 2-1. In de tweede helft wilde RKZVC snel scoren maar door geluk van Rood Wit kon dit worden voorkomen. In de 59ste minuut lukte dat wel en werd het 3-1 en 10 minuten later wisten ze er zelfs 4-1 van de maken. Ondanks pogingen van Rood Wit om nog wat aan deze stand te veranderen bleef de 4-1 ook de eindstand. Komend weekend komt Vorden op bezoek in Groesbeek.

De Treffers gelijk bij landskampioen

GROESBEEK - In Maassluis kwamen de Groesbekers niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Hiermee kreeg de ploeg van Anton Janssen twee punten te weinig. Voor De Treffers betekende het doelpuntloze gelijkspel het zesde gelijkspel in twaalf wedstrijden.

Met goed spel werden de tricolores door De Treffers onder druk gezet zodat de kansen voor de uitploeg waren. Zo werd een inzet van spits Wesley Meeuwsen ternauwernood van de lijn gehaald en verdween een prima schotkans van Nick de Bondt over het vijandelijke doel. Kruithof van Excelsior was met zijn vrije trap dichtbij maar werd onklaar gemaakt door Treffers' keeper Niels Kornelis. Pal voor rust was er nog een kans voor De Treffers, op een bal van Nick de Bondt kon Robert Mutzers inschieten maar een teen van de verdediging voorkwam een doelpunt.

In de tweede helft nam Nick de Bondt de keeper van Excelsior onder vuur, maar deze kon redding brengen. Het middenstuk van de tweede helft was voor Excelsior zonder echte kansen te creëren. Voor de rood zwarten kwam er nog één kans om de overwinning mee naar Groesbeek te nemen. Rick Verbeek probeerde het met een afstandsschot in de korte hoek maar weer lag keeper Jean-Paul van Leeuwen (man of the match) van de thuisploeg in de weg, eindstand 0-0. Voor de equipe van Anton Janssen had er meer ingezeten gezien de spelopvatting en de gecreëerde kansen. De Treffers was dreigender gedurende de gehele wedstrijd, alleen wilde de bal er niet in. Desondanks kan er terug gekeken worden op een prima wedstrijd in Maassluis. Zondag 13 november moet De Treffers spelen in en tegen Lienden.

Eind van de maand rotonde Nieuweweg/Zevenheuvelenweg gereed

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – De rotonde aan de Nieuweweg/Zevenheuvelenweg in Groesbeek laat nog maar enkele weken op zich wachten.

Naar verluidt is de rotonde eind november helemaal klaar en komt aan de gevaarlijke kruising – ondanks dat er weinig ongelukken gebeurd zijn – een einde. De kruising was vooral gevaarlijk door de bomen die op de Nieuweweg stonden, waardoor het zicht moeilijk was. Een aantal bomen heeft het veld moeten ruimen voor de rotonde, maar er zullen in de nabije toekomst nieuwe bomen aangeplant dienen te worden.

Uitreiking draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen

GROESBEEK - Op donderdag 10 november reikt burgemeester Mark Slinkman aan Berg en Dalse veteranen het draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uit. De uitreiking vindt plaats van 16.00 tot 17.30 uur in het gemeentehuis in Groesbeek.

De bijzondere uitreiking is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Berg en Dal en het Veteraneninstituut. Burgemeester Slinkman heeft grote waardering voor de Berg en Dalse veteranen en wil daarom graag het draaginsigne persoonlijk opspelden.
Kolonel b.d. de heer S. Duine, vice-voorzitter van de Unifil-verenging, spreekt tijdens de uitreiking over zijn persoonlijke ervaringen tijdens de Unifil-vredesmissie. Na afloop is er een fotomoment met de burgemeester en de veteranen.


Het draaginsigne
In 2015 heeft de Minister van Defensie mevrouw Hennis-Plasschaert, per ministerieel besluit het draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen ingesteld. Voor dit draaginsigne komen veteranen in aanmerking die tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten zijn ingezet voor vredesmissies van de Verenigde Naties. In Berg en Dal gaat het om tien Libanonveteranen.
Bij toekenning van het draaginsigne door het Ministerie van Defensie kan een veteraan kiezen voor toezending of uitreiking.

Raadsleden uiten diverse ergernissen aan college

BERG EN DAL – De raadsleden hebben tijdens de begrotingsbehandeling diverse ergernissen aan het college geuit met het verzoek hieraan wat te doen. Het merendeel van de partijen is van mening dat er strenger gehandhaafd dient te worden.

Er wordt in het nieuwe winkelcentrum in het voetgangers gebied gescheurd met brommers en fietsen zonder dat er tegen opgetreden wordt, zijn zij van mening. Burgemeester Slinkman liet weten dat de boa's momenteel de handen vol hebben. Als ze meer moeten gaan handhaven, dan zullen er meer boa's bij moeten komen, liet hij weten. Daarnaast is de nota over de aanpak van de hondenpoep nog steeds niet verschenen. Wethouder Ten Westeneind liet weten in het eerste kwartaal van 2017 met de bewuste nota naar de raad te zullen komen.

Ook werd gevraagd het ouderenvervoer in de gaten te blijven houden. Sinds Avan dit onder haar beheer heeft, regent het klachten. De raadsleden pleitten voor een korte-rittensysteem, zodat de ouderen ook naar de plaatselijke dagopvang kunnen.

Ook de verkeerssituatie in het centrum van Groesbeek verdient de nodige aandacht. Volgens Verheijen (CDA) zorgen de verkeerslichten voor de nodige opstoppingen in het centrum en niet te vergeten de vrachtwagens die winkels moeten bevoorraden. Ook werd het college gevraagd een parkeerplaats te creëren voor touringcars en vrachtwagens in Groesbeek. Bekeken zal worden of dit misschien op het bedrijventerrein mogelijk zal zijn.

Verder was er ergernis over het feit dat er steeds meer zwerfvuil her en der gedeponeerd wordt en dat het ook rondom de prullenbakken te vinden is. Wethouder Thijssen liet weten dat de burgers dat moeten melden, dan zorgt de gemeente ervoor dat het opgeruimd wordt.

Nu bij Lentjes Droomkeukens in Huissen Kwaliteitskeukens met korting en gratis plaatsing!

De heer Lentjes bij de allernieuwste inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigunit, dat een kap overbodig maakt!

HUISSEN – Lentjes Droomkeukens kijkt nu al uit naar 2017. Het bedrijf wil het nieuwe jaar goed beginnen. Om dat te realiseren heeft Lentjes Droomkeukens de laatste maanden van dit jaar een speciale voordeelactie: Alle keukens inclusief inbouwapparatuur worden met 40 tot 50 procent korting aangeboden. Mét de plaatsing gratis! De actie geldt voor alle complete keukens met inbouwapparaten van onder andere Whirlpool, Bauknecht en Bosch.

De keuze is enorm groot. Bij Lentjes Droomkeukens staan vierentwintig idee-opstellingen. De koper kan zijn keuken samenstellen uit een assortiment van meer dan drieduizend kast elementen... Wat te denken van tien verschillende greeploze keukens, zestig verschillende fronten, kasten in alle maten en een gigantische keuze in bladen van materiaal als kunststof, composiet en graniet. Allemaal kwaliteitskeukens met kwaliteitsapparatuur. Keukens van Duitse degelijkheid tegen een allesacceptabele prijs met vijf jaar garantie.

Niet alleen de meubels, ook de inbouwapparatuur en accessoires vallen bij aankoop van een complete keuken onder de actie! Ook de trends voor 2017! Er wordt weer een groot aantal nieuwe keukenfronten verwacht in verrassende kleuren als koper, goud, tin en als betonlook. Bauknecht komt met nog zuiniger vaatwassers en een nieuwe serie magnetrons en oven-magnetrons. Bosch introduceert de in trappen instelbare gaskookplaten (flame control) en Whirlpool een nieuwe serie koelkasten. Heel bijzonder is de inductiekookplaat met geïntegreerd afzuigunit in de plaat zelf. Kijk ook eens naar de elektronische 3-in-1-kranen met kokendwatertap!

Het bedrijf beschikt over eigen montage dienst, met monteurs die de keuken compleet monteren en gebruiksklaar opleveren.

Lentjes Droomkeukens, Nijverheidsstraat 25, Huissen; telefoon 026 3612828; www.lentjesdroomkeukens.nl. Wilt u ons ook eens op zondag bezoeken, dat kan. Kom dan naar ons filiaal in Wijchen waar wij elke zondag geopend zijn van 12-17 uur. (Nieuweweg 303, Wijchen).

Draisine: positief bedrijfsresultaat

KRANENBURG/GROESBEEK – Volgens het Sociaal Groesbeek raadslid Hans Peters die namens de gemeente Berg en Dal in het bestuur van de draisine zitting heeft wordt er dit jaar een positief bedrijfsresultaat geboekt.

Dit is te danken aan het gegeven dat er dit jaar 1200 meer passagiers gebruik hebben gemaakt van de draisine. Ook zijn volgens Peters de personeelskosten binnen de perken gebleven.

In de ban van de vleermuis

GROESBEEK - Op vrijdag 18 november verzorgt Landschapsbeheer Groesbeek (LBG) een informatieavond over vleermuizen. Deze avond wordt gehouden in dorpshuis De Slenk in het Groesbeekse kerkdorp De Horst (Reestraat 2) en begint om 19.30 uur. Spreker op deze avond is vleermuizenkenner Peter Twisk. De toegang is gratis.

Bijna iedereen zal wel eens een vleermuis hebben gezien. In de schemering komen ze te voorschijn om in de lucht op jacht te gaan naar insecten. Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die kunnen vliegen. Ze hebben een bijzondere levenswijze en zijn niet gevaarlijk, maar toch vinden veel mensen vleermuizen een beetje eng. Onbekend maakt onbemind. Dat komt de bescherming niet altijd ten goede. En bescherming is nodig, want door het verdwijnen van leefgebied en van slaap- en overwinteringsplaatsen zijn vleermuizen kwetsbare diersoorten.

Op de informatieavond zal vleermuizenexpert Peter Twisk het leven en gedrag van vleermuizen belichten. Peter is al tientallen jaren ‘in de ban van de vleermuis’. Hij is mede-auteur van standaardwerken als ‘Zoogdieren van West-Europa’, ‘Veldgids Diersporen’ en ‘Veldgids Europese zoogdieren’. Tevens is hij illustrator, gespecialiseerd in het tekenen van natuurillustraties.

Tijdens de lezing komen ook vragen aan de orde als: wat moet je doen als je een vleermuis vindt en hoe kun je vleermuizen beschermen en hun leefgebied verbeteren. Voor meer informatie: Paul Leenders, telefoon 024 3972405 en www.wmg-groesbeek.nl.

Najaarsbijeenkomst Monument en Landschap donderdag 17 november

BEEK - ‘Geopaden op de stuwwal’. De stuwwal tussen Nijmegen, Kleve en Mook in het Nederlands-Duitse grensgebied is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, zo’n 160.000 jaar geleden.

Enorme landgletsjers reikten tot in onze omgeving en stuwden de bevroren bodem op. Na het terugtrekken van de gletsjers bleef een heuvellandschap achter met heuvels van ruim honderd meter hoogte, waarin door het smeltwater van de gletsjers diepe dalen werden uitgesleten. Door erosie zijn deze heuvels in de tienduizenden jaren daarna lager geworden maar het karakteristieke heuvellandschap (van de gemeente Berg en Dal) is blijven bestaan.

De Vereniging Geopaden Stuwwal schreef in 2014 een bekroond wandelboekje. Een van de auteurs, Jan Noordik, zal op donderdag 17 november een lezing geven in Antiquariaat Supplement, Van Randwijckweg 2 in Beek gemeente Berg en Dal. Inloop vanaf 19.30 uur met koffie/thee. Start presentatie om 20.00 uur. Vanaf circa 21.00 uur is er gelegenheid voor een gratis drankje en kan men rondkijken in het antiquariaat. Entree is gratis (een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld).

Burgemeester Slinkman bezoekt diamantenpaar Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman van Berg en Dal heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan het Diamanten paar Corrie (85) en Geer (85) Janssen aan het Binnenhof in Groesbeek, dat vergezeld ging van een bloementaart en de ingelijste trouwakte uit 1956.

In 1956 leerde het stel - beiden woonachtig in Groesbeek – elkaar kennen tijdens de Groesbeekse kermis in de tent van Hanneke aan de Herwendaalseweg. Na 6 jaar verkering te hebben gehad gaf het stel op 27 oktober 1956 elkaar het ja-woord. Corrie en Geer hebben 3 jaar bij Geer thuis ingewoond waarna ze 5 jaar gewoond hebben aan de Cranenburgsestraat en zijn toen verhuisd naar de Mariendaalseweg, waar Geer het bedrijf van zijn vader 'Bezembinden' had overgenomen.

Hij maakte er een bedrijf van dat bekendheid genoot in heel het land. In alle grote steden werden de bezems van Janssen Groesbeek gebruikt om de wegen en trottoirs schoon te houden. In 1997 heeft Geer de woning en werkplaats verkocht en sindsdien wonen ze in hun knusse woning aan het Binnenhof in Groesbeek.

Het diamanten paar heeft een zoon en een dochter gekregen en hebben 2 kleinkinderen. Wat de gezondheid betreft mogen beiden niet klagen. Geer gaat nog iedere morgen zwemmen. Zijn hobby's zijn wandelen, De Treffers en internetten, terwijl Corrie zich uitstekend kan vermaken met teletekst en het huis bijhouden. Samen mogen ze graag naar snoekeren op TV kijken en genieten beiden nog volop van het leven.

Bingo voor senioren Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 15 november is er bij de senioren weer een bingomiddag. De zaal in het Voorzieningenhart Op De Heuvel, Ericastraat 39 is open vanaf 13.00 uur, aanvang bingo is 14.00 uur.

De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. De zaal is gemakkelijk te bereiken met de buurtbus (bushalte bij het Voorzieningenhart op de heuvel).

Pastor Jan van Gestel voor revalidatie in ZZG Herstelhotel Dekkerswald

GROESBEEK – Afgelopen vrijdag is pastor Jan van Gestel ontslagen uit het Radboud UMC waar hij de nodige weken heeft verbleven.

Nu Van Gestel herstellende is, is hij opgenomen in het ZZG Herstelhotel om te revalideren op het terrein van Dekkerswald. Diegene die van Gestel een kaartje of brief willen schrijven, kunnen die richten aan: ZZG Herstel, Mulderskop 1 – kamer 139, Boslaan 218, 6561 LE Groesbeek.

17 / 24

18 / 24

Traditionele zwarte Pieten bij de diverse intochten in Berg en Dal

BERG EN DAL – De Sinterklaas - en Oranjecomités in de gemeente Berg en Dal, die de ontvangst van Sinterklaas organiseren, zijn voor wat betreft de zwarte Pieten eensgezind.

Zowel Groesbeek centrum, Millingen aan de Rijn, Beek, Ooij, Leuth en Kekerdom zijn het erover eens dat de zwarte Pieten moeten blijven. Alleen de organisatie in het kerkdorp Berg en Dal ´Berg en Dals Bloei´ maakt er mix van Pieten. Van de 10 zZwarte Pieten zullen er zo'n vier veegschoorsteen Pieten bij zijn. Maar het merendeel is gewoon zwart.


Ontvangsten Sinterklaas
Millingen aan de Rijn.
Zondag 13 november wordt de Sint ontvangen om 14.30 aan de loswal in Millingen Waarna er in optocht wordt vertrokken naar sporthal De Duffelt waar het Sinterklaasfeest is.
Berg en Dal. Hier komt de Sint op zondagmorgen 13 november. Hij wordt om 10.00 uur opgehaald bij Hotel Val Monte vandaar gaat het gezelschap naar Kerstendal waar een Sinterklaasshow plaatsvindt.
Groesbeek centrum. Zaterdagmiddag 19 november om 13.00 uur wordt Sinterklaas ontvangen op het bordes van het gemeentehuis door burgemeester Slinkman. Daarna gaat de Sint naar het Sinterklaashuis (voormalige Etoswinkel aan de Dorpsstraat) waarbij de verstrekte kleurplaten als toegangsbewijs dienen. Daar is een Meet and Greet met de Sint, terwijl nog een stel zwarte Pieten door het centrum lopen.
Beek. Zondag 20 november wordt de Sint om 14.00 uur ontvangen aan de Rijksstraatweg ter hoogte van het voormalige waterleidingkantoor vanwaar de optocht naar het Kulturhus zal gaat, waar rond 15.00 uur het Sinterklaasfeest losbarst.
Leuth. Zondagmiddag 20 november wordt de Sint rond 14.15 uur ingehaald op de Bredestraat. Na een rondrit door Leuth vindt in de Vriendenkring het Sinterklaasfeest plaats.
Kekerdom. Daar komt Sinterklaas ook op zondag 20 november aan. De kinderen verzamelen zich om 13.15 uur bij de school. Als de Sint gearriveerd is, wordt er in optocht vertrokken – door Kekerdom -waar vervolgens in zaal UNA het Sinterklaasfeest begint.
Ooij. In Ooij wordt Sinterklaas op zondagmorgen om 11.00 uur ontvangen op de Speulplek, waarna er in optocht wordt vertrokken naar dorpshuis De Sprong voor het traditionele Sinterklaasfeest.

Groesbeker aangehouden voor gewapende overval in Wijchen

WIJCHEN/GROESBEEK – Zaterdagavond rond half tien is een gewapende overval gepleegd op een cafetaria aan de Homburg in Wijchen.

De overvaller kwam volgens de politie de cafetaria binnen op het moment, dat er geen klanten aanwezig waren en bedreigde de twee medewerkers met een wapen. Hij eiste vervolgens geld en sigaretten. Toen aan zijn verzoek werd voldaan, vertrok de overvaller waarna het personeel de politie alarmeerde. De politie is direct een onderzoek gestart en kon even later naar aanleiding van een goed opgegeven signalement een 22-jarige inwoner uit Groesbeek aanhouden. Bij fouillering werd geen wapen en buit aangetroffen maar bij het zien van de camerabeelden werd besloten de Groesbeker voor nader onderzoek aan te houden. Het vermoeden bestaat dat de dader zowel het wapen als de buit ergens verstopt heeft.

Kluis weg na inbraak in woning Heilig Landstichting

HEILIG LANDSTICHTING - Inbrekers hebben zaterdag een bezoek gebracht in een woning aan de Philippuslaan in Heilig Landstichting.

Tijden de afwezigheid van de bewoners van 08.30 tot 21.15 uur moeten de inbrekers hebben toegeslagen. Aan de achterkant van de woning hebben de inbrekers via verbreking zich toegang verschaft tot de woning en hebben vervolgens diverse ruimten doorzocht. Uiteindelijk zijn ze er vandoor gegaan met onder andere een kluis. De inbraak werd bij thuiskomst van de bewoners ontdekt. Of er nog meer uit de woning is ontvreemd, is op dit moment niet bekend. De politie verzoekt eventuele getuigen die iets verdachts gezien hebben of iemand met een kluis hebben zien lopen, zich te melden.

Bingo-jackpot

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen is alweer gegroeid naar 150 euro.

Deze zijn donderdagavond 10 november samen is te winnen met de hoofdprijs van 250 euro in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend. De bingoballen rollen vanaf 20.00 uur.

Jaarvergadering

Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK/BREEDEWEG – Op vrijdagavond 25 november wordt de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden bij de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit.

Op de agenda staan de bekende punten zoals notulen vorige vergadering, mededelingen en terugblik van de voorzitter op het afgelopen jaar en het financieel verslag van de penningmeester. Ook de verkiezing van de aftredende bestuursleden en de vacature die er in het bestuur is, zullen aan de orde komen. Het hele beleid van Rood Wit kan aan de orde komen tijdens de rondvraag.

Alle leden van Rood Wit van 16 jaar en ouder zijn van harte uitgenodigd om naar de vergadering te komen, die wordt gehouden in de kantine van Rood Wit aan het Kapittelland, aanvang 20.00 uur.

Geen vaste parkeerplaats voor politie

op Dorpsplein

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal had onlangs besloten om op het Dorpsplein in Groesbeek één vaste parkeerplaats te creëren op het Dorpsplein tussen de boom en bloembakken.

Dit in verband met het feit dat de wijkagenten van Berg en Dal in het gemeentehuis een steunpunt hebben. Het college was van mening dat de politie bij noodgevallen snel naar de plek des onheils moet kunnen gaan. Echter de politieleiding heeft dit besluit -volgens een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal – teruggetrokken. De leiding is van mening dat de politieagenten nog best een eindje kunnen spurten naar hun patrouillewagen als het moet en vindt om die reden een aparte parkeerplaats onnodig. Het college heeft inmiddels het besluit ingetrokken.

Knappe en krappe overwinning Germania op Longa '30

GROESBEEK - Germania wist dat de tegenstander, Longa '30 drie overwinningen op rij had behaald en dat het dus moest oppassen. In de eerste helft hadden de Germanen echter niets te vrezen van de gasten uit Lichtenvoorde die in die fase geen enkele kans wisten te creëren. In de 15e minuut kopte Germania aanvoerder, Stan Broenland rakelings naast uit een corner van Nasim Saber en kwam Arjan Verhey centimeters tekort op een voorzet van Bas Broekman.


Jimmy Brons (twee keer) en Nasim Saber probeerde het met afstandsschoten en een lobje maar Longa keeper, Pim te Loeke was telkens zeer alert. Bij een vrij trap van Nasim Saber was goalie te Loeke wel verslagen maar wist een verdediger de bal uit de hoek te koppen.
Na rust werd Longa steeds gevaarlijker en vooral Tom Ikink en Freek Heinsbroek maakte het de Germania verdedigers erg lastig. Na een dubbele wissel aan Germania kant was het even zoeken voor de thuisploeg en kregen de gasten enkel prima kansen. Rechter aanvaller Tom Ikink stuitte echter twee keer op doelman Roy Jacobs en zijn derde inzet werd door Luke Mulders van de lijn gehaald. Ook Freek Heinsbroek kreeg twee mogelijkheden maar hij was onfortuinlijk in de afronding.


In de 38e minuut dacht Germania op 1-0 te komen maar met kunst en vliegwerk werd een inzet van Nasim Saber van de lijn gehaald. Iets later schoot Daniel van Heideveld, vanaf 25 meter snoeihard op de paal en belandde de rebound ergens op P5. Weer een minuut later was het dan wel raak toen invaller Melvin de Klijn goed doorging en de bal beheerst onder Te Loeke door schoof en daarmee de 1-0 eindstand. Volgende week speelt Germania uit tegen Rohda Raalte.

SC Millingen - SCH: 1 - 0

MILLINGEN - SC Millingen speelde zondag in de uitshirts, omdat SCH de uitshirts niet bij zich had. De tas met spullen van de blauwe jungskes stond bij de materiaalman thuis, maar die was een weekendje weg.

Drie punten voor de thuisclub, maar daar zag het lang niet naar uit. Millingen zag Wouter de Wijse al vroeg in de wedstrijd uitvallen, maar invaller Rick Wolsing speelde als zijn vervanger een puike partij. Hij hield de geslepen Celik goed in bedwang. De gevaarlijkste man bij de bezoekers was nu Idi Duraku, die Jeroen Sanders keer op keer op de proef stelde. SC Millingen trakteerde het publiek op voorzetten, maar die leverden geen van alle rendement op.

De grootste kans op een doelpunt was voor Twan Arnts. Hij passeerde SCH-keeper Van Ojik en liet het net trillen. Helaas bleek, dat het zijnet te zijn! Joey Wijnhoven had vlak voor rust geen geluk met twee prima mogelijkheden, die allebei rakelings over de kruising verdwenen. SCH was veel in balbezit ('powerplay', aldus onze SCH-vriend Wil Oteman) maar de circusartiesten dreven dat regelmatig te lang door, met name Celik en El Hatri vonden hun eigen acties belangrijker dan aan het collectief te denken.


SC Millingen kon daarom iedere keer opnieuw verdedigend ingrijpen. De gastheren bleven gevaarlijk: Twan Arnts schoot voorlangs en Dirk Spann werd nog net gestuit door een pirouette van Sagall Hertog. Beide trainers wilden winnen, SCH coach Kurubas stuurde aanvoerder Ercan naar voren en bij SC Millingen kwam Joren Cousin (altijd goed voor oorlog in de 16) het veld in. In de 85e minuut werd een corner van Twan Arnts door Sam van der Velden al koppend doeltreffend afgerond: 1-0.

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Berg en Dal had onlangs besloten om op het Dorpsplein in Groesbeek één vaste parkeerplaats te creëren op het Dorpsplein tussen de boom en bloembakken.

Dit in verband met het feit dat de wijkagenten van Berg en Dal in het gemeentehuis een steunpunt hebben. Het college was van mening dat de politie bij noodgevallen snel naar de plek des onheils moet kunnen gaan. Echter de politieleiding heeft dit besluit -volgens een woordvoerder van de gemeente Berg en Dal – teruggetrokken. De leiding is van mening dat de politieagenten nog best een eindje kunnen spurten naar hun patrouillewagen als het moet en vindt om die reden een aparte parkeerplaats onnodig. Het college heeft inmiddels het besluit ingetrokken.

Jaarfeest Rood Wit Groesbeek

GROESBEEK/BREEDEWEG – Ook dit jaar is er weer een mooi thema gegeven aan het traditionele jaarfeest van Rood Wit. Dit jaar is gekozen voor het thema 'Wild West'.

Het wilde wildwestfeest wordt gehouden op vrijdagavond 2 december in de kantine van Rood Wit aanvang 20.30 uur. Tijdens deze feestavond zal ook de 'Grutste Snor' bekend worden gemaakt. Voor de best verklede westernfeester is een trofee beschikbaar. Tussen cactussen en totempalen zal de feestmuziek door discotheek Muziekexpres worden verzorgd. Iedereen is van harte uitgenodigd om samen de koeien bij elkaar te drijven onder het genot van een hapje en een drankje.

GROESBEEK/BREEDEWEG – Op vrijdagavond 25 november wordt de jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden bij de Groesbeekse voetbalvereniging Rood Wit.

Op de agenda staan de bekende punten zoals notulen vorige vergadering, mededelingen en terugblik van de voorzitter op het afgelopen jaar en het financieel verslag van de penningmeester. Ook de verkiezing van de aftredende bestuursleden en de vacature die er in het bestuur is, zullen aan de orde komen. Het hele beleid van Rood Wit kan aan de orde komen tijdens de rondvraag. Alle leden van Rood Wit van 16 jaar en ouder zijn van harte uitgenodigd om naar de vergadering te komen, die wordt gehouden in de kantine van Rood Wit aan het Kapittelland aanvang 20.00 uur.

Sint-Maartenoptocht in Beek

BEEK - Op 11 november is het Sint-Maarten, een lichtfeest waarin gelijkheid, aandacht voor de ander en het delen van overvloed centraal staat. Als het donker wordt ontsteken de Beekse kinderen hun lichtjes om in een optocht door de straten te gaan.

Op de Biezenkamp en op de kinderopvang van KION is in de periode voorafgaand aan Sint-Maarten aandacht voor het feest en de bijbehorende lampionnen. Kinderen van andere scholen en groep 5 en hoger nodigen we van harte uit hun eigen lampion te maken. Aan ouders wordt gevraagd voor de lampjes te zorgen (let op! echte kaarsjes zijn niet toegestaan).

Natuurlijk ontsteken de kinderen hun lichtjes tijdens de Sint-Maartenoptocht op 11 november! Tijdens de optocht loopt Sint-Maarten op zijn paard voorop. Onderweg is er muziek verzorgd door de KNA. Alle kinderen zijn welkom om mee te lopen met hun lampion. Omwonenden hebben de afgelopen jaren hun tuinen prachtig verlicht! Doet u dat dit jaar opnieuw, net als de bewoners van Zahet en 't Höfke? Het maakt de route nóg sfeervoller! Na de lichtjesoptocht door het dorp is er warme chocolademelk voor alle kinderen!

De optocht start op een nieuwe locatie: op het veld voor ’t Höfke (parkeren graag rondom het eindpunt basisschool De Biezenkamp, of te voet/fiets). Om 18:00 uur verzamelen!

Route: ’t Höfke via Waterstraat, Oude Gracht, Sprongstraat, Colonel Eckmanstraat, Bongerdstraat, Esdoornstraat, Lindestraat, Wilgenlaan, Kwartelstraat, Bongerdstraat, Koekoekstraat, Baron van Voorst tot Voorststraat, Buizerdstraat, Fazantstraat, Roerdompstraat naar Schoolplein Biezenkamp.

DVSG in tweede helft onderuit

GROESBEEK - DVSG speelt thuis tegen DSZ en begint goed aan de wedstrijd. De duels worden goed aan gegaan en dit levert in de 1e helft ook een kansje op voor Jakko Piepenbrock, Wilco Bons en Maikel de Bruin. Deze kansjes kunnen niet worden verzilverd.

DSVG krijgt ook geen penalty als Ward Janssen onderuit wordt gehaald. Menno Sillessen krijgt een schietkans in de 16 meter. Hij neemt eerst de bal aan en schiet dan over het doel. DSZ is dan nog niet echt voor het doel van DVSG geweest. Zodra dit echter gebeurt zitten we al in de 45e minuut en is het ook meteen raak. Vanuit een inworp loopt de spits Jeroen Geurts zich vrij voor het doel en kan de bal ongehinderd inschieten. DSZ is een keer voor het doel gekomen en staat met de rust met 0-1 voor.

De tweede helft komt DVSG niet goed uit de kleedkamer. Wilco bOns is geblesseerd uitgevallen en wordt vervangen door Pieter Spanjers. De duels worden niet meer gewonnen, passes komen niet meer aan en DSZ krijgt steeds meer de overhand. In de 60e minuut scoort DSZ de 0-2 .Even later valt ook de 0-3. DVSG probeert nog van alles om het tij te keren, maar krijgt het steeds moeilijker. DSZ scoort dan in enkele minuten de 0-4 en de 0-5. De 0-6 is een eigen doelpunt, maar deze was anders zeker door de spits van DSZ gemaakt.

Ook de 0-7 komt nog op het scorebord voor de scheidsrechter de wedstrijd affluit. Onbegrijpelijk dat deze uitslag op het scorebord staat. In de 1e helft had DVSG de kansen, maar scoort DSZ. Daarna is het spel van DVSG steeds verder weggezakt en loopt zo tegen een grote nederlaag aan.

De komende twee weken is DVSG vrij. Tijd om deze nederlaag te verwerken en speelt DVSG weer op 27 november. Dinsdag 29 november is de jaarvergadering van DVSG. De agenda wordt nog openbaar gemaakt via de website en flyers bij café Hopmans en DVSG.

De Kels in volle Mallemolen

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Zanggroep De Kèls heeft tijdens de jaarlijkse Kèlsavond weer voor een volle Mallemolen gezorgd. De mannenzanggroep is in 2007 opgericht en hun repertoire bestaat voornamelijk uit evergreens.

De groep bestaat momenteel uit 23 leden en staat onder leiding van Louis van den Waarsenburg. De aanwezigen hebben met volle teugen kunnen genieten wat De Kèls ten gehore brachten. Daarnaast was er een gastoptreden van zangeres Marie Christien Verstraten die voor dit optreden van Volkel naar De Mallemolen was gekomen. Ook fanfare Wilhelmina droeg een steentje bij aan het welslagen van deze Kèlsavond. Na het officiële programma werd bleef de stemming in de foyer van De Mallemolen er tot in de kleine uurtjes inzitten mede dankzij dj Hans. Het volgend jaar hoopt De Kèls haar 10-jarig bestaan te kunnen vieren.

Voor borstkankeronderzoek kan nu ook in Groesbeek zelf

BERG EN DAL - Tijdens de begrotingsvergadering van de gemeenteraad in Berg en Dal beklaagde de GVP zich erover dat Groesbeekse vrouwen voor bevolkingsonderzoek voor borstkanker naar de Wijchenseweg 101 in Nijmegen moeten.

Hennie Eikholt verbaasde zich erover dat datzelfde onderzoek in de polder, Leuth, Kekerdom en Millingen aan de Rijn op locatie kan gebeuren. Hij vroeg zich af waarom dat in Groesbeek niet kan plaatsvinden.

Eikholt werd door wethouder Sjaak Thijssen op zijn wenken bediend. "Ik heb onlangs kunnen regelen dat er in de toekomst een onderzoekswagen ook naar Groesbeek zal komen", aldus Thijssen. Ook bij de gemeente zijn diverse klachten daaromtrent binnengekomen. De volgende keer gaat het beslist anders. Dan kan het onderzoek in een mobiele onderzoekswagen ook in Groesbeek plaatsvinden.

Dames Groesbeeks Glorie in eigen huis overklast

GROESBEEK - Zondagmiddag ontvingen de dames van Groesbeeks Glorie de dames van HV Haarle. Groesbeek staat onderaan in de 1e klasse Oost, Haarle bekleedt een zevende plaats.


Groesbeek begon scherp aan de wedstrijd met een goed uitgespeelde aanval wat resulteerde in een doelpunt vanaf de cirkel. De rechteropbouwster van Haarle had hier echter direct een antwoord op. De wedstrijd ging enigszins gelijk op, Haarle had het betere spel maar wist door de hardwerkende verdediging aan Groesbeekse zijde weinig tot scoren te komen.

In de tweede fase van de eerste helft was er aan aantal keer onnodig balverlies aan de kant van Groesbeek, Haarle maakte hier goed gebruik van en wist hierdoor uit te lopen naar een 3-9 voorsprong bij rust. Ook in de tweede helft kwam Groesbeek, door een goede individuele actie van Maud en Bruin, direct tot scoren. Haarle maakte in de tweede helft gebruik van zeven veldspeelsters, dit hield echter in dat zij de keepster wisselden. Groesbeek wist hier enkele keren gebruik van te maken door de lange bal te spelen. Haarle bewees in de tweede helft een klasse te groot te zijn voor de Groesbeekse dames. Ondanks de manverdediging die Haarle toepaste, kwam Groesbeek nog enkele keren tot scoren, dit was echter niet voldoende om in te lopen op het sterk spelende Haarle. Eindstand 12-23 in het voordeel van Haarle.
Volgende week zaterdag 12 november speelt Groesbeeks Glorie wederom een thuiswedstrijd, zij ontvangen de dames van Heino om 19.00 uur in sporthal Heuvelland.

Switch'87 blijft winnen!

MILLINGEN - Eindelijk, na 4 wedstrijden met 3-2 gewonnen te hebben, is de traditie nu verbroken. Nog steeds ongeslagen en ook klimmen we, na de 3-1 winst, een plekje op de ranglijst.

Het was een beetje wennen aan het begin van de wedstrijd, want we wisten niet wat we konden verwachten van Scylla. Het ging gelijk op en door beide teams werden mooie punten gemaakt, afgewisseld met slordige fouten. De servicedruk was van onze kant goed, er werden weinig fouten gemaakt. Scylla had wat problemen en kon de middenaanvalsters niet goed benutten. Naarmate de set vorderde, kwamen we beter in ons spel. Dus bij een 24-22 stand leek de set binnengehaald te worden. Echter, de aanval werd onderschept door Scylla, we maakten twee directe passfouten en verloren de set, 25-27!

In de tweede en derde set gingen we door. We konden nu eerder een ruimere voorsprong pakken, mede dankzij het goede spel en variatie van Patricia. De aanvalsters werden veelvuldig tegenover een éénmansblok gezet, waardoor het scoren makkelijk ging. Josephine, Kristel en later in de wedstrijd ook Emmie, pakten hun punten mee op het midden, terwijl Eva op de diagonaal er ook lekker inzat. In het achterveld werden de ballen van de vloer gehouden door Ruth. Met degelijk volleybal wonnen we beide sets met 25-18.

In de vierde set werd de toon al snel gezet. Met een prima serviceserie van Ruth kwamen we op een grote voorsprong van zeven punten. Deze gaven we niet weg en deden er zelfs een schepje bovenop. Ondanks dat niet alles lukte en er toch wel fouten werden gemaakt, waren we overduidelijk de betere ploeg. Met een prima driemeteraanval van Eva pakten we de winst, 25-13.

Man of the Match: Sam van der Velden

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In een wedstrijd, die lang op een 0-0 gelijkspel leek af te gaan, werd 10 minuten voor tijd een kopbal heerlijk binnen gekopt door Sam van der Velden.


Het deskundige panel van vandaag bestond uit Rob Menting, Martin Nuy en Wim Makaay. Zij besloten dan ook, dat de Matchwinnaar van vanmiddag tevens Man of the Match zou zijn. De Club van 200 feliciteert Sam en de spelers met dit mooie resultaat tegen SCH en wensen ze veel succes toe komende zondag uit tegen Vianen Vooruit.

Ehbo bij (kinder)ongelukken

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - De Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom heeft maandag 31 oktober in samenwerking met GGD Gelderland-Zuid een thema-avond verzorgd.

Deze informatieavond was gratis en speciaal bedoeld voor ouders, oppasoma’s, oppasopa’s en begeleiders van kinderen en, uiteraard ook andere geïnteresseerden. In de kantine van het clubhuis van SC Millingen/ Odio kwamen vanaf 19.30 uur onderwerpen als verslikking, vergiftiging, wonden, breuken, verstikking, (brand)wonden, vallen, bloedneus, flauwte, koortsstuip aan de orde en hoe er dan mee om te gaan bij kinderen. Om elk van de onderwerpen goed de aandacht te geven, werden de deelnemers verdeeld in vijf groepjes op diverse locaties binnen het clubhuis.


Onder leiding van de instructeurs, Martien & Gerda Seegers en het actief meedoen aan diverse oefeningen werd het een leerzame, interessante avond voor alle aanwezigen. Meer over de ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn / Kekerdom staat op www.ehbomillingenkekerdom.nl en facebook: ehbo Millingen aan de Rijn / Kekerdom.

Derbysfeer op sportpark Breedeweg

BREEDEWEG - Groesbeekse Boys en Vitesse '08 uit Gennep namen het afgelopen zondag tegen elkaar op. Op sportpark Breedeweg ontspon zich een ware derby. Mooie doelpunten, veel strijd, rode kaart en een gemiste penalty gaven inhoud aan deze ontmoeting. Aan het einde van de speeltijd deelden beide teams gebroederlijk de punten. Door de 2-2 eindstand blijft Groesbeekse Boys vierde en Vitesse '08 derde op de ranglijst.

Na zeven minuten opende Sil Eikholt de score. Lang wist Groesbeekse Boys de voorsprong niet vast te houden. Gijs Giebels schoot de bal achter Groesbeekse Boys goalie Jens van de Berg. Gaandeweg de eerste helft nam de Gennepse druk toe. Vitesse was dicht bij een doelpunt maar Teun de Jong wist een inzet van Gijs Giebels van de doellijn te halen. Aan de andere kant slaagden Ronnie van Rens en Dave Kleijnen er niet in doelman Gerwin Noij met hun kopballen te verslaan.

Ook in de tweede helft werd er weer snel gescoord. Safa Kizir maakte dankbaar gebruik van een scheidsrechterlijke dwaling en speelde Thymo Zeelen vrij zodat deze de 1-2 kon scoren. Tien minuten later werd de stand door Sander Bisseling weer op gelijke hoogte gebracht.Enkele minuten voor het eindsignaal leken de bezoekers uit Gennep de overwinning toch binnen te halen. Een overtreding in het strafschopgebied. Tweede gele kaart voor Groesbeekse Boys verdediger Rens Hubers. Niek Hendriks die namens Vitesse '08 de penalty op de lat schiet en doelman Jens van de Berg die in tweede instantie redding brengt. Eindstand 2-2.

Zondag 13 november wacht voor Groesbeekse Boys de uitwedstrijd tegen Trekvogels. Al jaren een geduchte tegenstander.

Tussenvonnis rechtbank: Van Erk mag de 1.6 miljoen niet opschorten

ARNHEM – De rechtbank van Arnhem heeft op 26 oktober een tussenvonnis uitgesproken inzake de kwestie Gemeente Berg en Dal en Adriaan van Erk Ontwikkeling B.V. uit Bergambacht.

De laatstgenoemde is de bouwer van het nieuwe winkelcentrum met bijbehorende appartementen Bellevue in het centrum van Groesbeek. Omdat de verhuur van de appartementen niet zo vlotte, heeft het gemeentebestuur de doelgroep voor het verhuren van de woningen verruimd. Dit tegen het zere been van Van Erk, die van mening was dat door die verruiming de verkoop van de appartementen van Van Erk zou stagneren. Om die reden heeft Van Erk de 1.600.000 euro van de grond niet aan de gemeente Berg en Dal betaald.

De gemeente Berg en Dal vond de opschorting van het betaalde bedrag onaanvaardbaar en heeft een zaak tegen Van Erk aangespannen. De rechtbank heeft een tussenvonnis gedaan. Volgens de rechtbank komt de schadevordering van Van Erk voort uit onrechtmatig handelen van de gemeente Berg en Dal, wat niet samenhangt met de gekochte, geleverde en nog te betalen grond. Daarom is volgens de rechtbank de opschorting tot betaling door Van Erk niet rechtvaardig, zodat de vordering van de koopsom van 1.600.000 euro te vermeerderen met de wettelijke handelsrente toewijsbaar is. De wettelijke rente bedraagt momenteel acht procent.

Hooi langs de sloot in Persingen in de fik

Foto; Marcel Vink

PERSINGEN – Langs de sloot bij het maïsveld aan de Thornsestraat in Persingen heeft de brandweer van Beek brandend hooi geblust.

De brandweer was gealarmeerd door een patrouillewagen van de politie die tijdens de patrouille langs de plek des onheils kwam. De brandweerlieden van Beek hadden het brandend hooi - dat vermoedelijk door baldadige jongelui in brand is gestoken - snel geblust.

Oosterpoort wil zich concentreren op sociale huurwoningen

GROESBEEK – Volgens een bief van het college aan de directeur van Oosterpoort Wooncombinatie wil Oosterpoort zich gaan concentreren op hun kerntaak sociale huurwoningen.

Daarnaast wil Oosterpoort zich op termijn terugtrekken uit het overige vastgoed, dat Oosterpoort op termijn wil gaan verkopen ofwel aan een belegger of aan de huidige gebruikers. Voor wat betreft het maatschappelijk vastgoed betreft dit voor de gemeente het Kulturhus in Beek en Voorzieningenhart Op den Heuvel aan de Ericastraat. Deze laatste huurt de gemeente van Oosterpoort. De gemeente Berg en Dal wil als grootste belanghebbende partij als eerste benaderd worden voor een eventuele koop van het gebouw.

23 / 24

Vleesbingo bij

De Gekleurde Zanger

GROESBEEK - De Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger houdt op zaterdagavond 12 november een vleesbingo.

De bingoavond wordt gehouden in voorzieningenhart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek. Op deze avond zijn vlees- en gourmetschalen, alsmede rollades in de wacht te slepen. De zaal is al om 18.30 uur open. De bingoballetjes gaan pas om 20.00 uur rollen.

Inbraak in auto's bij hotel in Berg en Dal

BERG EN DAL – Op de parkeerplaats van hotel Val Monte aan de Oude Holleweg is zondagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur ingebroken in twee geparkeerde auto's.

In beide gevallen werd een zijruit van de auto ingeslagen om de auto binnen te komen. Uit de auto van een 41-jarige inwoner uit Broek op Langendijk verdween een mountainbike ter waarde van 2.500 euro, terwijl er uit de auto van een inwoner uit Boxtel een tablet werd ontvreemd. De politie verzoekt eventuele getuigen die iets verdachts hebben gezien, zich te melden 0900-8844.

Primeur

Voor Berg en Dal en VOLG

BERG EN DAL – Tijdens de algemene beschouwingen hebben de fracties van Voor Berg en Dal en VOLG voor een primeur gezorgd.

Iedere fractie kreeg 10 minuten spreektijd om hun wensen en grieven kenbaar te maken aan het college. Voor Berg en Dal en VOLG hadden hun spreektijd gekoppeld en vertoonde vervolgens een video-boodschap waarin burgers van alle kerkdorpen aan het woord waren en daarmee hun wensen aan het gemeentebestuur kenbaar maakten.

Drie koninklijke onderscheidingen voor samen 100 jaar vrijwillige brandweer

Foto : Peter Hendriks

GROESBEEK – Tijdens de korpsavond van de Groesbeekse vrijwillige brandweer in de kazerne aan de Industrieweg in Groesbeek heeft burgemeester Slinkman aan liefst drie brandweerlieden in verband met hun lange staat van dienst een koninklijke onderscheiding uitgereikt.


John Jacobs. "Jouw geschiedenis in het korps Groesbeek begon op1 september 1981, ruim 35 jaar geleden. Al vanaf het eerste werd je gegrepen door dit werk en was je een trouwe bezoeker van de oefenavonden. Omdat jouw onderneming in Groesbeek gevestigd is zien we je ook in de dag situatie met grote regelmaat uitrukken. Toen je bij het korps kwam ben je gelijk gestart met opleidingen zoals brandwacht 2e klas, brandwacht 1e klas, hoofdbrandwacht en WVD-er. Vervolgens ging je nog verder en bracht het tot instructeur, chauffeur pompbediener en tenslotte ook nog bevelvoerder. Hiermede heb je het korps kwalitatief vooruit geholpen en menig jong collega gevormd."


Paul van Ooijen. "Vanaf 1 september 1982 lid van het Groesbeekse brandweerkorps en inmiddels al 34 jaar brandweerman. Ook jij hebt je gedurig ontwikkeld en een aantal opleidingen doorlopen van brandwacht 2e klas, brandwacht 1e klas naar hoofdbrandwacht en vervolgens WVD, instructeur, chauffeur, bevelvoerder en Officier van Dienst. Samen met John Jacobs behoorde tot een van de eerste persluchtdragers. Vanuit het Nijmeegse bracht je vaak ideeën mee om ook het Groesbeekse korps verder op te stuwen in de vaart der volkeren. Jouw vakkennis heeft je gemaakt tot een gewaardeerde college. Als OVD in Nijmegen ben en blijf je nauw betrokken bij het opleiden en oefenen van brandweerlieden en zo ook in het Groesbeekse aldus burgemeester Slinkman."


Theo Klösters. "Sinds 1 maart 1985 ben je lid geworden in het korps van Groesbeek en daarmee de Benjamin in het rijtje. Onlangs is nog jouw 30-jarig jubileum bij de brandweer Groesbeek gevierd. Ook jij hebt de nodige opleidingen gevolgd zoals brandwacht 2e klas, brandwacht 1e klas , hoofdbrandwacht, WVD, instructeur, bevelvoerder en OVD. Jij hebt in de loop der jaren veel veranderingen in de organisatie meegemaakt. Niet elke verandering is een verbetering, maar desondanks heb je er altijd goed mee om kunnen gaan; en steeds met een vooruitziende positieve blik naar de toekomst. Jij hebt ook tot grote wederzijdse tevredenheid diverse leidinggevende functies binnen het Groesbeekse korps bekleed."

"Door jullie lange staat van dienst – samen goed voor 100 jaar – doet mij bijzonder veel genoegen dat het de Koning heeft behaagd jullie alle drie te benoemen tot lid in de Orde van Oranje-Nassau", aldus burgemeester Slinkman.

BERG EN DAL – Op de parkeerplaats van hotel Val Monte aan de Oude Holleweg is zondagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur ingebroken in twee geparkeerde auto's.

In beide gevallen werd een zijruit van de auto ingeslagen om de auto binnen te komen. Uit de auto van een 41-jarige inwoner uit Broek op Langendijk verdween een mountainbike ter waarde van 2.500 euro, terwijl er uit de auto van een inwoner uit Boxtel een tablet werd ontvreemd. De politie verzoekt eventuele getuigen die iets verdachts hebben gezien, zich te melden 0900-8844.

College staat in leeg kantoor in Beek appartementen toe

BEEK - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Berg en Dal ligt, mogen er in het leegstaande kantoorpand aan de Verbindingsweg in Beek vier appartementen gerealiseerd worden.

In het pand is in het verleden een politiebureau gevestigd geweest. Het toenmalige college van Beek-Ubbergen heeft jaren geleden vergunning verleend om het pand tot kantoor te verbouwen met een bovenverdieping. De bovenverdieping is nog steeds verhuurd. Het kantoorgedeelte van het pand staat al ruim anderhalf jaar leeg en het ziet er naar uit dat het de komende tijd ook niet verhuurd of verkocht zal gaan worden. Het plan is nu om 3 wooneenheden te creëren en samen met de bovenwoning komt dit neer op 4 appartementen.

Het gemeentebestuur van Berg en Dal gaat akkoord met dit plan, omdat het niet gebaat zijn met langdurig leegstaande panden in zijn gemeente. Wel moet de eigenaar een akoestisch onderzoek laten uitvoeren om zo aan te kunnen tonen dat hij voldoet aan de Wet geluidhinder. De maximale huurprijs van de appartementen mag volgens het college niet meer bedragen dan 710,68 euro per maand. Daarnaast moeten de benedenappartementen geschikt zijn voor ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.

BERG EN DAL – Tijdens de algemene beschouwingen hebben de fracties van Voor Berg en Dal en VOLG voor een primeur gezorgd.

Iedere fractie kreeg 10 minuten spreektijd om hun wensen en grieven kenbaar te maken aan het college. Voor Berg en Dal en VOLG hadden hun spreektijd gekoppeld en vertoonde vervolgens een video-boodschap waarin burgers van alle kerkdorpen aan het woord waren en daarmee hun wensen aan het gemeentebestuur kenbaar maakten.