GN Berg en Dal Heumen Mook

25 november 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 25 november 2015


1 / 32

Jeugdburgemeester Elian Lavrijsen zorgt dat dorst gelest wordt in Beek, Ooij en Millingen

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Het heeft wel even op zich laten wachten, maar donderdagmiddag 12 november om 14.00 uur was het dan zover. De jeugdburgemeester van Ubbergen heeft in de laatste raadsvergadering in december 2014 aangegeven graag enkele watertappunten in de gemeente Beek-Ubbergen te willen.

In Ubbergen is een watertappunt gerealiseerd tegenover het oude gemeentehuis, waarvan donderdagmiddag 12 november de officiële ingebruikname plaats vond door Elian Lavrijsen door het onthullen van een plaquette met als tekst 'Uw dorst wordt gelest op initiatief van de jeugdburgemeester 2015'. Elian was op het idee gekomen omdat tijdens de Vierdaagse in Nijmegen diverse watertappunten zijn. "Beek heeft water in overvloed, maar helaas geen drinkwater", aldus de 13-jarige Elian. Ria Barber was als enige wethouder nog in dienst die de vraag van Elian nog als de dag van vandaag kan herinneren. Ik vind het een goed, maar ook vooral een gezond initiatief dat beslist navolging verdient ", aldus Barber.

Inmiddels is er ook een watertappunt in Ooij bij de Speulplek aan de Rietlanden en bij sportpark De Hove in Millingen. Elian was de eerste en tevens de laatste jeugdburgemeester van de voormalige gemeente Beek-Ubbergen. Jammer was dat op de plaquette de naam van Lavrijsen met dubbel s gegraveerd was. "Dit wordt hersteld", aldus wethouder Ria Barber. De watertappunten zijn mede tot stand gekomen door het voormalige gemeentebestuur van Ubbergen, gemeente Groesbeek en Vitens, die voor de aansluiting heeft gezorgd.

Ex-wethouder Theo Giesbers vereerd over onthullen Berg en Dalse geheimen

Foto: Peter Hendriks

BERG EN DAL – De aanwezigen werden vrijdagmiddag 13 november welkom geheten door de Groesbeekse wethouder Cultuurhistorie Eric Weijers. Hij gaf vervolgens een korte voorgeschiedenis van hetgeen nu tot stand is gekomen in de Holthurnsche Hof.

Hij gaf vervolgens het woord aan de ex-wethouder Theo Giesbers, die aan de wieg heeft gestaan van dit unieke project. Giesbers was vereerd dat hij de vitrine, maquette en de informatiezuil mocht onthullen in de Holthurnsche Hof aan de Oude Kleefsebaan. In 2008 werd de visie Van Bron tot Kraan in opdracht van de gemeente Groesbek geschreven.

In het voorwoord schreef Giesbers zelf "Een compleet nieuwe wereld ging voor mij open. "Ik dacht Groesbeek echt door en door te kennen en toen bleken er geweldige archeologische monumenten met werelderfgoed potentie in Berg en Dal te liggen." Giesbers is blij dat de Holdeurn als bijzondere locatie is aangewezen. Deze schitterende locatie ligt in een druk bezocht natuurgebied. De natuurwaarden zijn bijzonder, zo komt hier bijvoorbeeld het vliegend hert, maar ook grondbijen voor die zich voeden met de bloesems van de lokale lindebomen.

In dit gebied liggen de enige in Nederland bekende restanten van grote pannenovens en pottenbakkerijen, aangelegd door legionairs van het Tiende Legioen. "Dit is de uitgelezen plek om het verhaal te vertellen van de ingenieurskunst van het Romeinse leger, het volledige systeem van de Romeinse waterleiding en de industriële toepassing van water en natuurlijke grondstoffen in het aardewerkproductiecentrum", aldus Giesbers. Hampshire Landgoedhotel Holthurnsche Hof heeft de vitrines beschikbaar gesteld.

Gastlessen ehbo op Martinusschool

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - In de periode 3 november tot en met 27 november loopt op de Martinusschool in Millingen aan de Rijn het project Veilig Helpen.

De Martinusschool werkt samen met Jeelo, een instantie die onderwijs op een projectmatige manier vormgeeft. Het toepassen van ehbo speelt hierin een belangrijke rol. Voor de groepen 5 tot en met 8 verzorgt de plaatselijke ehbo-vereniging tijdens het reguliere lesrooster gastlessen, zodat de kinderen weten wat ehbo is en welke hulp ze zelf kunnen bieden in een noodsituatie.

Maandagmiddag 9 november werd de spits afgebeten door Alex Janssen, die de gastles ehbo verzorgde voor de groepen 7A en 7B. Dagelijkse onderwerpen zoals bloedingen, breuken, verstikking, snijwonden, flauwvallen, ook de basisbeginselen ehbo kwamen aan de orde. De komende weken verzorgen andere ehbo-vrijwilligers de gastlessen.

Als afsluiting van dit project staat eind deze maand een Vossenjacht gepland. In een groepje komen de kinderen dan mensen in het dorp tegen, waarbij ze hulp moeten verlenen. Een goed en leerzaam project voor de Martinusschool.

Beek, een voormalig lustoord

BEEK - Beek, een voormalig lustoord. Onder deze titel verscheen onlangs het derde en laatste boek van Frederik Boll over het verleden van het dorpje tussen de stuwwal en het polderlandschap. In vervlogen tijden moet Beek een roemrijk wandelparadijs zijn geweest. Dat bewijzen oude prenten, ansichtkaarten, verhalen en ervaringen van tijdgenoten.

Er blijkt veel belangstelling te bestaan voor afbeeldingen uit het verleden van Beek. Sites als Oud Beek en Henk Baron getuigen daarvan. Aan het begin van de negentiende eeuw ging Beek deel uitmaken van de nieuwe gemeente Ubbergen. Door de gemeentelijke herindeling in 2015 is daaraan na tweehonderd jaar een eind gekomen. Dat is wellicht een goed moment om eens terug te blikken naar de tijd van toen, maar ook om even over de schutting te kijken naar de nieuwe gemeentegenoten.

Met Beek, een voormalig lustoord komt de lezer in aanraking met een bonte mengeling van verhalen, gebeurtenissen, feiten, meningen en anekdoten uit heden en verleden. Met name de negentiende eeuw speelt een rol van betekenis in dit boekje. Het is juist die periode dat Beek zich zal ontwikkelen van een armetierig gehucht tot een geliefd toeristendorp. En passant lezen we ook over watermolens, de kwade hond van meneer pastoor, de strijd tussen katholiek en protestant, dialect, richtlijnen voor de schout, drankmisbruik, lotgevallen van inwoners en over van alles en nog wat.

Het boek telt 252 bladzijden, bevat meerdere zwart/wit illustraties en is verkrijgbaar bij de volgende adressen: Antiquariaat Supplement. Van Randwijckweg 2 (open: do- t/m za- en laatste zondag van de maand) en bij De Postkoets/Primera Waterstraat 64.

Tennisclub Groesbeek Doet Mee

GROESBEEK - Doe Mee! Is een regeling voor mensen met een laag inkomen.

"Wilt u of uw kind(eren) sportief bezig zijn, graag leren tennissen en kunt u dat niet betalen? De gemeente Groesbeek draagt elk jaar bij aan de kosten voor deelname aan een vereniging als u zelf een laag inkomen heeft (lager dan 120% van de bijstandsnorm). Ook reiskosten en kosten van kleding/materiaal vallen hier onder. Voor meer informatie of het opvragen van een aanmeldformulier kunt u tussen 9.00 en 11.00 uur bellen met het cluster inkomen van de gemeente (telefoonnummer 14024)."

Waarom tennis? Iedereen kan leren tennissen, het is goed voor de gezondheid en geschikt voor alle leeftijden. Naast gezondheid is natuurlijk ook gezelligheid belangrijk. Tennisvereniging Groesbeek organiseert regelmatig activiteiten voor jong en oud. Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op www.tvgroesbeek.nl. Hopelijk zien we u dan gauw op de tennisbaan!

Lunch Steunpunt Mantelzorg afdeling Kekerdom, Leuth, Millingen

REGIO - Zorgt u voor een ander? Dan is onderstaande informatie belangrijk voor u ! Ongeveer één op de vijf mensen zorgt gedurende een langere periode voor een dierbare in de naaste omgeving. Bijvoorbeeld voor een partner, kind, ouder, vriend of buur. Steeds vaker wordt hiervoor de term 'mantelzorg' gebruikt.

Mantelzorger zijn is natuurlijk een dankbare en vaak ook bijzondere taak. Maar desondanks kan het zo nu en dan ook best zwaar zijn. Het is dan fijn om een steuntje in de rug te hebben. Speciaal voor mantelzorgers organiseert het Steunpunt Mantelzorg gemeente Groesbeek een mantelzorglunch op woensdag 9 december 2015 van 12.00 tot 13.30uur bij 'In de Lavinde', Koningsdaalseweg 1, Millingen aan de Rijn.

Tijdens deze bijeenkomst kunt u tevens ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers. "Hebt u belangstelling voor deze ochtend, meldt u dan aan bij Steunpunt Mantelzorg Groesbeek, afdeling Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn. Opgeven is mogelijk tot uiterlijk 4 december bij Thea de Wijse 0481 431105, mail swom@hetnet.nl en bij Iraida Peeters 0481 432262, mail iraidapeeters@gmail.com."

Ramón Hermsen: Prins van De Feestneus Groesbeek

Foto: De Feestneus

GROESBEEK – De 43-jarige Ramón Hermsen is vrijdagavond 13 november tijdens het prinsenbal van carnavalsvereniging De Feestneus in een volle zaal 'De Nachtwacht' van De Linde uitgeroepen tot de nieuwe prins Feestneus de 7e.

Na een schitterende bouwvakkers act van de dansgroep van Dance Centre E-Line Pro werd de 43-jarige Ramón, feestvierder pur sang en jarenlang lid van carnavalsvereniging Da Hek Hoog onthuld. Ramón is getrouwd met Marleen en heeft twee zonen en een dochter. In het dagelijks leven zwaait hij de scepter over zijn eigen bouwonderneming en dit seizoen ook over carnavalsvereniging De Feestneus.

Hij zal worden bijgestaan door de raad van elf, de raadsdames en zijn presidenten, zwager Cor Hermeling en goede vriend Martijn Arents. Hofdames zijn echtgenote Marleen en schoonzus Angelique Janssen. Samen met de zangers van carnavalsvereniging 'Da Hek Hoog' Arno Kersten en Harm Wijnhoven, bracht de kersverse Prins Feestneus de 7e Ramón tijdens het prinsenbal zijn carnavalsschlager ten gehore met de alleszeggende tekst 'Wej lope dees daag veurop'.

Sinterklaas doet met zwarte Pieten als eerste Millingen aan

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Sinterklaas heeft zondagmiddag als eerste in de nieuwe gemeente Groesbeek Millingen aan gedaan met een leger zwarte Pieten.

Zondagmiddag 15 november rond half drie begroette de Sint de vele kinderen vanaf zijn boot die op de loswal en op de dijk in Millingen stonden te wachten. De Goedheilig man werd op de kade ontvangen door wethouder Ria Barber en pastoor Eric Smits. Na een welkomstwoord ging de stoet voorafgaand door fanfare Sint-Cecilia in optocht naar de sporthal. Er was op dat moment een behoorlijk harde wind, maar iedereen kwam droog in de sporthal aan.

Hart van Nederland heeft opnames gemaakt Helmie Zwitserloot-Manders brengt veertienduizend kikkers aan de man

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Helmie Zwitserloot – Manders en haar dochter Nina hebben liefst veertienduizend kikkertjes aan de man gebracht voor de Stichting Opkikker. De Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nèt iets langer duren!

Dit heeft Helmie Zwitserloot- Manders zo aangegrepen dat ze samen met haar dochter Nina voor de Stichting liefst veertienduizend kikkertjes aan de man heeft gebracht. Op zo'n vijftig adressen in Groesbeek zijn de kikkertjes voor een euro te koop. Maar ook in heel Nederland van Groningen tot Maastricht zijn de kikkertjes van Helmie te vinden zelfs op een adres in Oostenrijk. Via facebook en sociaal media zijn de kikkeertjes ook aan de man gebracht. Hart van Nederland heeft dinsdagmiddag een opname gemaakt van Helmie en Nina en daarnaast bij een van de verkooppunten Bloemen en Kadoshop 't Margrietje.

Daar liet de eigenaresse Loes Janssen weten dat zij in haar winkel alleen al tweehonderd kikkertjes verkocht had voor het goede doel. Helmie liet desgevraagd weten dat ze nog duizend kikkertjes heeft en die gaan ook allemaal weg, daar is ze van overtuigd.

Jayden Binnenhei winnaar dwerghoenders show Edelras Groesbeek

Op de foto van links naar rechts; voorzitter Edelras Erik Weijers, opa Rini Janssen met zijn kleinzoon Jayden Binnenhei.

Foto: Edelras

GROESBEEK – Het afgelopen weekens zaterdag 14 en zondag 15 november heeft de Groesbeekse kleindierenvereniging Edelras een clubshow gehouden in hun clubgebouw aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Bij de jeugdleden bleek dat Jayden Binnenhei de mooiste dwerghoen van de show in zijn bezit had. De overige winnaars waren Daan Peters bij de grote hoenders en Egbert Hofmans bij de sierduiven.

Verkeerschaos in Groesbeek na aanrijding op Cranenburgsestraat

GROESBEEK – Donderdagmiddag omstreeks 16.00 uur is er in het centrum van Groesbeek een grote verkeerschaos ontstaan als gevolge van een aanrijding tussen een motorrijder en een bestuurster van een bromfiets, beiden afkomstig uit Groesbeek.

De politie sloot de Cranenburgsestraat af voor alle verkeer, zodat de hulpdiensten niet werden gehinderd. Het ongeval werd veroorzaakt door de bestuurster van de bromfiets, die plotseling vanachter een auto de weg op kwam en werd geschept door de motorrijder. Hierbij kwamen beiden ten val; de motorrijder is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen terwijl de bromfietsster door ambulancepersoneel ter plaatse werd behandeld aan haar opgelopen verwondingen. Zowel de motor als de bromfiets zijn zwaar beschadigd afgesleept. De Cranenburgsestraat is uren afgesloten geweest omdat de Verkeers Ongevallen Analyse van de politie onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de aanrijding. Door de afsluiting van de rondweg van Groesbeek is het een grote verkeerschaos in het centrum geweest, die enkele uren heeft geduurd.

Marietje Nillesen krijgt hoog bezoek op dag van mantelzorg

Foto: Gemeente Groesbeek

GROESBEEK – Op dinsdag 10 november – de dag van de Mantelzorg – bezochten burgemeester Slinkman en wethouder Fleuren met bloemen en chocolade een bijzondere groep mantelzorgers op de Schrouwenberg in Groesbeek.

Al sinds jaar en dag zijn Dien, Willie, Doortje en Rikie onder aanvoering van hun 82-jarige oudste zus Annie Eikholt – Nillesen mantelzorgers voor hun zusje Marietje Nillesen. Marietje heeft het syndroom van Down en vierde op 4 november jongstleden haar 75-jarige verjaardag. Toen de ouders van Marietje de zorg over Marietje moesten overdragen ging ze in 1990 bij zus Annie en haar man Thé wonen. Dit hebben Annie en Thé altijd met veel bezieling en plezier gedaan en Marietje had het daar prima naar haar zin.

Vorig jaar is Thé overleden en nu zijn Annie en Marietje met z'n tweetjes in hun huisje aan De Merelle. De familie ondersteunt Annie hiermee. Zo gaat Marietje op vaste middagen naar haar andere zussen. Donderdag met Doortje naar het koor, dinsdag bij Dien op de koffie et cetera. Maar ook op vakantie gaat Marietje met Riky en anderen mee. Als Marietje naar de huisarts of specialist moet, gaan er altijd meerdere familieleden mee, zodat iedereen op de hoogte is van de best mogelijke zorg voor Marietje. Ondanks dat er af en toe wat kraakt, is de gezondheid van Marietje nog goed. Marietje heeft altijd goede zin, er wordt veel gelachen en houdt zelf nog van een grapje maken. Marietje is de middelste van negen kinderen en altijd omringd door haar familie.

Kerst met koor Tot Zangs!

MILLINGEN/KEKERDOM - Kerst met koor Tot Zangs! "Na ons geslaagde optreden met Ernest Beuving op 1 november Is koor Tot Zangs! uit Millingen aan de Rijn weer volop aan de slag gegaan. Nu met het instuderen van een mooi kerstrepertoire.

"Ons volgende concert zal plaatsvinden op zondag 13 december in de Laurentiuskerk in Kekerdom. In dit prachtige kerkje, dat buitendijks gelegen is, zal het koor onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel een selectie van fraaie en vrolijke kerstliederen ten gehore brengen.
Koor Tot Zangs! zingt a capella en met begeleiding van piano en percussie door Peter Rutten en Tijs Pors. Het concert begint om 15.00 uur. De toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor het koor is welkom.
Na afloop van het concert zal er buiten bij de kerk Glühwein en kerstbrood verkocht worden. De opbrengst hiervan komt ten goede aan de Vrienden van het Kekerdoms Kerkje.

Wil Kaal prins Ummenie d'n 56ste

GROESBEEK - Zaterdagavond 21 november is tijdens het prinsenbal van carnavalsvereniging Net Aecht in De Mallemolen in Groesbeek Wil Kaal benoemd tot Prins Ummenie d’n 56ste.

De nieuwe heerser over het Keulen van Gelderland, in het dagelijks leven zelfstandig bouwondernemer kwam als hoofdprijs uit de kast. Deze hoofdprijs werd gewonnen door zijn vrouw Henny die als winnaares uit de bus kwam bij een modeshow van traditioneel Beierse kledij.

De presentatie van het spektakel was dit jaar in de vertrouwde handen van Herr Herbert Humpelmeijer uit Tirol, een succesvolle creatie van Andrew Helder. Na de onthulling zette duo Luc en Frenk, Bony H en En Poar Moie de avond voort met vooral zuid-Duitse muziek. Net Aecht biedt Prins Ummenie d’n 56ste een receptie aan op zondag 27 december in partycentrum De Linde in Groesbeek.

Regels verbranden snoeihout

GROESBEEK – Sinds juli van dit jaar zijn er in de gemeente Groesbeek nieuwe regels voor het verbranden van snoeihout. Het nieuwe stookbeleid kan men raadplegen op www.overheid.nl onder berichten over uw buurt ( zoekterm snoeihout en kiezen voor de 'hele gemeente').

Men moet eerst vergunning aanvragen. Dit kan digitaal op www.groesbeek.nl onder stoken van vuur. Een ontheffing krijgt men als er sprake is van onderhoud aan karakteristieke landschapselementen en/of erfbeplantingen in het buitengebied. De eventuele ontheffing is geldig voor een periode van het stookseizoen dat loopt van 1 november tot 1 april. Voor iedere verbranding dient men wel een digitale melding in te dienen.

Bedank uw mantelzorger

GROESBEEK – Is het de omgeving die al lang voor u zorgt? Bijvoorbeeld de partner, uw kind familielid, vriend of buur. En wilt u deze persoon daarvoor bedanken? Dan kan men bij Steunpunt Mantelzorg of de gemeente Groesbeek een cadeautje aanvragen.

Een compliment voor wat de mantelzorger voor u doet. Men kan daarbij kiezen uit een boeket bloemen of een cadeaubon. Het compliment is bedoeld voor mantelzorgers. Een mantelzorger is iemand die langdurig zorgt voor een iemand anders die veel hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of ouderdom. Deze zorg moet langer dan drie maanden geduurd hebben en minstens acht uur per week. De mantelzorger is geen vrijwilliger, maar een familielid of bekende, iemand die gewoon altijd voor u klaar staat, als het nodig is.

Krijgt men hulp van een mantelzorger en heeft u nog geen compliment aangevraagd? Geef dan voor 1 december aan welk cadeautje u voor uw mantelzorger wilt aanvragen. Dan wordt ervoor gezorgd dat uw mantelzorger in december de bloemen of cadeautje ontvangt. Ook kan men het compliment telefonisch, per mail of via het antwoordformulier aanvragen. Bel naar het Steunpunt Mantelzorg via telefoonnummer 024 3974188, die op werkdagen bereikbaar is tot 13.00 uur. Men kan ook een e-mail met de gegevens en die van de mantelzorger naar Martine Berkelder van de gemeente Groesbeek via m.berkelder@groesbeek.nl. Indien men hulp nodig heeft bij het aanmelden dan mag de mantelzorger ook contact met de gemeente opnemen.

Centrum Groesbeek krijgt steeds meer allure

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Het centrum van Groesbeek begint steeds meer allure te krijgen. Diverse winkels in het winkelcentrum Bellevue zijn inmiddels al geopend zoals Albert Heijn, Zeeman, Kaasspecialist, Sier, Etos, Eye Wish, Brain Wash en onlangs Primera.

Aan de Marktplaatskant zal een horecapand zijn intrek gaan nemen, wanneer is niet bekend. Ook gaan de huurders of kopers binnenkort naar hun appartementen boven Bellevue. Ook de gemeente Groesbeek heeft niet stil gezeten. Onlangs is een prachtig sierhekwerk geplaats tussen Le Monde en de ingang/uitgang naar de parkeerkelder aan de Dorpsstraat boven 'De Groesbeek '.

Het sierhekwerk is aangebracht boven De Groesbeek die daar moet gaan stromen, alleen nu het water nog. Daarnaast zijn prachtige hekwerken geplaatst aan beide kanten van 'De Groesbeek'. Diverse inwoners waren nogal sceptisch over het hydraulisch inzaaien van het gras op het talud en de slootranden van 'De Groesbeek' omdat het een onechte kleur groen teweeg bracht. Nu het echte gras tevoorschijn is gekomen heeft het een geweldig gezicht. Alleen nu het water nog, want er stroomt momenteel nog geen druppel water door 'De Groesbeek'. Het enige minpunt is toch wel het laden en lossen van de vrachtwagens die vooral Albert Heijn moeten bevoorraden, zelfs op de vrijdag en zaterdag. Dat levert de nodige files in het centrum van Groesbeek op. De gemeenteraad is voorlopig niet van plan hier iets aan te doen.

MS Collecteweek gestart

GROESBEEK - Op maandag 23 november is de MS Collecte weer van start gegaan. Het is een hele uitdaging voor de collectanten om in dit jaargetijde, waarin het vroeg donker is en het flink kan regenen, langs de deuren te gaan.

Elke MS-collectant kan zich legitimeren. Het Nationaal MS Fonds is te herkennen aan het oranje vlinderlogo. Wie de collectant mist, kan uiteraard ook een gift overmaken op giro 5057. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor een beter leven met MS. Het opgehaalde collectegeld wordt besteed aan onderzoek (voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting.

Wilt u meer informatie? Kijk op www.nationaalmsfonds.nl. Ook kunt u zich nog steeds aanmelden als collectant. Neem contact op met Marja Cillessen – Van den Akker, coördinator van de collecte in Groesbeek; 024 3976838 of mcgrb@hetnet.nl.

Tom Coronel verzorgt voor ondernemers enerverende avond

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – De 43- jarige Tom Coronel bekend van autoraces, zakenman en van de irritantste reclame van verzekeringsmaatschappij Allsecure, waarmee hij de loden prijs in de wacht heeft gesleept, heeft dinsdagavond 17 november de ondernemers een enerverende avond bezorgd.

Coronel was op uitnodiging van vier ondernemersverenigingen uit de gemeente Groesbeek, Ubbergen, Heumen en Mook en Middelaar naar De Linde gekomen om op de ledenvergadering een lezing te geven. Ruim tweehonderd ondernemers vulden de zaal om naar Tom Coronel te luisteren. Hij begon om alles uit de doeken te doen over het racen, waaraan hij met zijn tweelingbroer hun hart aan had verloren. Hij liet weten dat ze samen weer naar Dakar gaan. Hij houdt al van jongs af aan van snelheid waarbij hij ook doelde op het online winkelen dat steeds grotere vormen aan neemt.

"Ondernemen is avontuur" en hij gaf de ondernemers mee om met de grootste concurrent samen te werken en de zwakke schakels te versterken. Maar de grootste boodschap was wel: "Maak meer gebruik van de digitale verkoop, die alleen maar groter wordt, want dat is de toekomst. Maak gebruik van YouTube dat kost niets", liet hij weten.

"Maak gebruik van de digitale verkoop, de mogelijkheden zijn er. Doe het anders als anderen, want technisch is van alles mogelijk. De winkels van Albert Heijn zullen over enkele jaren veel kleiner zijn omdat dan de mensen steeds meer via internet bestellen dat dan vervolgens thuis wordt bezorgd", daar is Coronel van overtuigd. De ondernemers hebben vervolgens nog genoten van de aangeboden informele borrel.

Mountainbiker zwaar gewond

GROESBEEK – Zondagmiddag rond het middaguur is een mountainbiker zwaargewond geraakt in het bosgebied nabij de Postweg in Groesbeek, toen hij door onbekende wijze met zijn mountainbike over de kop sloeg.

Het slachtoffer een 40-jarige inwoner uit Ankeveen is door een mobiel medisch team eerste hulp verleend en is vervolgens met vermoedelijk buik- en inwendig letsel per ambulance overgebracht naar het UMC Radboud in Nijmegen.

Hoofdsponsor Hofmans Vastgoed B.V. verlengt contract bij Wilhelmina

GROESBEEK - Fanfare Wilhelmina mag ook de komende twee jaren rekenen op de financiële steun van het bedrijf van Harold Bons: Hofmans Vastgoed B.V. Harold is erg enthousiast over de muzikale prestaties van de fanfare, maar ook de vele vrijwilligers die zich inzetten om Wilhelmina in organisatorische en financiële zin goed te laten draaien, draagt hij een warm hart toe.


Jaarlijks geniet Harold samen met zijn echtgenote van het veelzijdige themaconcert in De Mallemolen. Een muziek-, zang- en dansspektakel dat zijn weerga niet kent en dat een breed publiek aanspreekt. Heeft u het themaconcert nog nooit bezocht? Beslist de moeite waard!

De steun van Harold gaat verder dan het hoofdsponsorschap. Twee keer per jaar stelt hij zijn opslagloods gratis ter beschikking voor de rommelmarkt van de fanfare. Harold Bons: "Deze sponsoring is mogelijk omdat de economie gelukkig weer wat aantrekt, waardoor de vraag naar nieuwe huizen weer in de lift zit. Het mooie landelijke project 'Bouwplandeheikant.nl' dat op de Horst gerealiseerd wordt, is weer volop in de belangstelling. Naast de geplande patio woningen komen er nu ook twee onder-een-kapwoningen. Neem eens een kijkje op de website. Op De Horst is het heel goed toeven: rustig ‘buiten’ wonen met de vele faciliteiten en voorzieningen van Groesbeek op slechts enkele kilometers afstand."

Voorzitter Miel Fransen is erg blij met de verlenging van het sponsorcontract en spreekt namens bestuur en leden de wens en het vertrouwen uit dat Hofmans Vastgoed B.V. zich met veel voldoening zal blijven verbinden aan al het moois dat muziekvereniging fanfare Wilhelmina te bieden heeft.

De kampioenen zijn bekend

BEEK - Op zaterdag 7 en zondag 8 november vonden de laatste onderlinge dressuur- en springwedstrijden van paardensportvereniging De Bergruiters uit Beek plaats. Dit waren de laatste van de drie onderlinge wedstrijden dit jaar en traditiegetrouw worden aan het eind van de middag de kampioenen bekend gemaakt uit de verschillende categorieën.

De volgende sporters zijn overall clubkampioenen:

Zoë Verheijen categorie wedstrijd Paard

Sharon Elbers categorie wedstrijd pony

Debby van den Brink categorie eigen pony

Maaike Koster categorie A1

Vera Ekkebus categorie A

Pien Berkhout categorie B (ontbreekt op de foto)

Noelle Leenders categorie C

Dana Arts categorie D

Zij waren over drie wedstrijden de beste op het gebied van dressuur en springen.

Ingezonden brief

Garage Bellevue in centrum Groesbeek

De gemeente Groesbeek maakt het wel heel bont. De twee garages in het dorpscentrum hadden verschillende namen, namelijk Heuvelrijk en Dorpsstraat. Nu lees je nu wanneer je de parkeerkaart in de kaartlezer stopt 'Welkom in garage Bellevue'. Raar om een ondergrondse garage 'Mooi Uitzicht' te noemen. Of kennen de ambtenaren geen Frans?

Misschien is het een tactische zet om beide garages als één garage te beschouwen, zodat men ook tegen de bewoners van Heuvelrijk kan zeggen dat ze in die ene parkeergarage mogen parkeren. De bewoners van Heuvelrijk krijgen voor 52,50 euro per maand niet de beloofde parkeerplaats in garage Heuvelrijk maar een parkeervergunning in garage Bellevue. Daarom weigeren de bewoners sinds 1 november voor de garage te betalen aan Vestia. Terwijl de gemeente, Vestia en Oosterpoort tegen de bewoners van Heuvelrijk en Beekzicht uitdrukkelijk gezegd hebben dat zij slechts via de Hoflaan en Rentmeester en ingang van garage Heuvelrijk mogen parkeren, blijkt de parkeerkaart ook rechtstreeks toegang te geven tot garage Dorpsstraat.

Groesbeek, Jan Norp.

Buurtsoepie nu ook in Groesbeek-Breedeweg

GROESBEEK /BREEDEWEG – Begonnen in Beek, is Buurtsoepie inmiddels uitgebreid naar Groesbeek -Stekkenberg, Nijmegen-Oost, Lindenholt en Berg en Dal. Als een olievlek breidt het zich uit over de omgeving.

Vanaf dinsdag 1 december is Buurtsoepie nu ook in Groesbeek-Breedeweg bij de Buurtmarkt Breedeweg. Wat is Buurtsoepie? De naam zegt het. Een paar buurtgenoten maken soep voor buurtgenoten die wel even de deur uit willen en andere mensen willen ontmoeten. Voor drie euro krijgt men een kop heerlijke zelfgemaakte soep, vers stokbrood met kruidenboter en een kopje koffie of thee. En natuurlijk een hoop gezelligheid. Want wat is er leuker dan samen met anderen een tijd aan tafel te zitten en van elkaars gezelschap te genieten. Vanaf dinsdag 1 december kan met om 12.00 uur voor het Buurtsoepie terecht in Buurtmarkt Breedeweg.

Kluis uit supermarkt ontvreemd

GROESBEEK/BREEDEWEG – Uit de buurtsuper van Pluryn aan de Breedeweg in Groesbeek is in de nacht van woensdag op donderdag ingebroken.

Het is niet bekend op welke wijze men de supermarkt binnen zijn gekomen omdat er geen braakschade is aangetroffen. Of de daders iets uit de supermarkt hebben ontvreemd is niet bekend, maar de kluis die op het kantoorgedeelte stond is in zijn geheel verdwenen. In de kluis zaten enkele honderden euro's. In de buurtsuper is personeel werkzaam van Pluryn met een verstandelijke beperking. Afgelopen zomer verdween er ook al een houten presentatiekast die voor de super stond. De politie heeft de inbraak in onderzoek.

Thornsche Molen heeft zijn wieken

Foto: Bert Roodbeen

PERSINGEN – Wercheren - Woensdag 11 november zijn de molenmakers van Coppes begonnen met het aanbrengen van het houten hekwerk of windborden - zoals die ook wel eens genoemd worden – in de stalen roeden van de Thornsche Molen.

De laatste klus is om het houten hekwerk is het goed in de verf te zetten. Is deze klus geklaard, dan zou de molenaar in principe proef kunnen gaan draaien. Wanneer dit gebeurt is niet bekend, maar het kan niet zo lang meer gaan duren volgens insiders.

Geweldige avond voor mantelzorgers in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK –In Nederland zijn liefst 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Mantelzorgers doen hun werk in stilte en vinden hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Je mag gezien worden door je omgeving in deze specifieke rol die men vervult en erkenning en waardering krijgen voor je inzet en zorg.

De omgeving is er ook om hulp te vragen zoals familie, vrienden, de huisarts, gemeente , het ziekenhuis én Steunpunt Mantelzorg. 'Jij mag er zijn, dus laat jezelf zien' dat is het thema van de Dag van de Mantelzorg 2015. Tijdens de Dag van de Mantelzorg wordt er landelijke waardering uitgesproken voor het bijzondere werk van de mantelzorger en worden zij extra in het zonnetje gezet. In Groesbeek werd de dag van de Mantelzorgers vrijdagavond 13 november gehouden in De Mallemolen met een avondvullend programma.

In totaal waren er zestig mantelzorgers en vijftien zorgvragende naar De Mallemolen gekomen. De avond werd geopend door wethouder Sjaak Thijssen die grote waardering had voor het goede werk dat de mantelzorgers dagelijks verrichten. Ook heeft de gemeenteraad veel met jullie op liet hij weten. "Daarom hebben wij voor deze avond subsidie verstrekt", aldus Thijssen. De spits werd afgebeten door een optreden van Keizer en Co, gevolgd door de History Sounds. In de pauzes werden er drankjes en hapjes geserveerd. Andrew Helder kreeg de lachspieren los met zijn buut. Daarna was Keizer en Co weer aan de beurt en sloot History Sound de avond af.

Ton sur Ton geeft adventsconcert in Bartholomeuskerk

Foto: Peter van de Lavoir

BEEK-UBBERGEN - Kamerkoor Ton sur Ton geeft zondagmiddag 13 december onder leiding van Margriet Stok een adventsconcert in de Sint-Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen, met de titel Ero Cras, ‘Morgen zal ik er zijn’.

Op het programma staat muziek rondom de vier adventszondagen en de laatste week voor kerst voor koor a cappella en orgel. Uitgevoerd worden onder andere werken uit de vroege barok, en van hedendaagse componisten. Voor de pauze hoort u motetten van M. Praetorius, H.Schütz, H.L.Hassler en Jan Tollius, een Nederlandse componist uit de zestiende eeuw. In de tweede helft van het concert hoort u een toonzetting van de O-antifonen van Hans Leenders, een werk van Zoltán Kodály en het Magnificat van Arvo Pärt. Cor van Wageningen zal deze koorwerken met orgelmuziek omlijsten.

De O-antifonen zijn zeven antifonen, die in in de week voor kerst worden gezongen in de liturgie van de rooms-katholieke kerk tijdens de vespers voor en na het Magnificat. In de O-antifonen wordt Christus niet met zijn naam aangeroepen, maar met zeven verschillende messiaanse titels, één voor elke dag. Wanneer deze messiastitels in omgekeerde volgorde worden gelezen, vormen de initialen het acrostichon Ero Cras, Latijn voor 'Morgen zal ik er zijn'. De O-antifonen geven daarmee uitdrukking aan het verlangen naar de messias.

Het optreden is zondag 13 december om 15.30 uur in de Sint-Bartholomeuskerk. Kerkberg 3 in Beek-Ubbergen. De entree bedraagt tien euro in de voorverkoop via www.kamerkoortonsurton.nl; en twaalf euro aan de zaal.

Koor Ap/Art gaat de grens over met kerst

MILLINGEN - Ook dit jaar zingt koor Ap/Art op de kerstmarkt in Kleve. "We geven een optreden op vrijdag 4 december om 18:30 uur. Een heel speciaal optreden, want er worden opnamen gemaakt voor het televisieprogramma Wunderschön van WDR3."

Het koor wordt gefilmd tijdens een repetitie in Millingen aan de Rijn, het opbouwen in Kleve en natuurlijk tijdens het optreden zelf. Reden genoeg om te komen luisteren! Daarnaast kunt u de gezellige Kleefse kerstmarkt bezoeken. De kerstmarkt is in het historisch park tegenover Museum Kurhaus en naast de Tiergarten. Wilt u nog nagenieten: dan kunt u natuurlijk de uitzending van Wunderschön op zondag kijken van 20:15 tot 21:45 uur.

Op zondag 13 december tussen 18:30 en 20:00 uur zal koor Ap/Art te horen zijn op de sfeervolle kunstnijverheids-kerstmarkt bij het prachtige museum Schloss Moyland. Tijdens beide kerstmarkten is het repertoire van koor Ap/Art aangepast aan de tijd van het jaar, maar blijft swingend. De liedjes lopen uiteen van rustige kerstliederen zoals This Holy Christmas Night, tot bekende meezingers als You’re the voice. Kortom: twee spetterende optredens onder begeleiding van onze live-band en onze dirigent Frans Coerwinkel.

Heeft u altijd al bij een koor willen zingen of muziek maken? Wij zoeken mannen (bassen en tenoren) en vrouwen die alt zingen. Heb jij zin de band te versterken? Speel je trompet, cornet of altsax of ben je goed in percussie… dan ben je zeer welkom! Voor meer informatie neem contact op met secretariaat@koorapart.nl.

11 / 32

Leerlingen Adelbrecht Windekindschool ontbijten met burgemeester Slinkman

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – In het kader van de week van Het Nationaal Schoolontbijt hebben woensdagmorgen 11 november dertig leerlingen van de groepen 5 en 6 van basisschool Adelbrecht – Windekind in de raadszaal van het gemeentehuis ontbeten met burgemeester Slinkman.

Voor Slinkman was het de eerste maal dat hij een schoolklas in de raadszaal ontving. Zonder dat ze het zelf wist zat de achtjarige Marlena van Waveren op de zetel van de burgemeester, als die de gemeenteraad voorzit. De burgemeester vroeg voor het ontbijt aan de kinderen wie er wel eens ongezond at bij het ontbijt? Op een enkeling na gingen alle vingers omhoog. Wie eet er wel eens fruit bij het ontbijt? Dat bleken maar drie leerlingen te doen en als laatste vraag vroeg de burgemeester waarom een goed ontbijt belangrijk is. Dat is volgens de leerlingen voor de energie en het groeiproces.

Daarna gingen de leerlingen in kleine groepjes naar het midden van de raadszaal waar een tafel stond met brood, krentenbollen, crackers en als beleg kaas, jam, appelstroop, smeerkaas en niet te vergeten komkommerschijven. Wat er op de tafel ontbrak was 'hagelslag' want dat is niet zo gezond. Paul en Teun aten pas echt gezond, zij hadden hun boterham belegd met kaas en komkommerschijven. De komkommerschijven vormden voor veel kinderen het hoofdbeleg. Nadat de kinderen burgemeester Slinkman bedankt hadden, bood de burgemeester namens de gemeente Groesbeek een cheque van 250 euro aan voor Linda Fondation, voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben.

Onderscheidingen bij jubilerende KBO Berg en Dal

Foto: Bert Roodbeen

BERG EN DAL – Vrijdagmiddag 13 november was er in het Berg en Dalse gemeenschapshuis 'Kerstendal' een druk bezochte receptie vanwege het zestigjarig bestaan van de 'Bond van Bejaarden en Gepensioneerden afdeling Berg en Dal en Heilig Landstichting'.

Na de afsplitsing van de Heilig Landstichting heet de afdeling nu KBO-afdeling Berg en Dal. Voor de vele verdiensten voor de KBO Berg en Dal werden de heer Piet van Rossum (voorzitter) en mevrouw An Roelofs – Lam (vice-voorzitter) verrast met de zilveren draagspeld met oorkonde van de KBO-Gelderland. De speld werd opgespeld door de heer Th. Van Pomeren (secretaris van de afdeling). Ook mevrouw Beun – de Vries (penningmeester) viel deze eer te beurt, maar zij kon helaas niet aanwezig zijn. Zij zal de draagspeld met oorkonde op een later tijdstip ontvangen. Namens de gemeente Groesbeek was wethouder Sylvia Fleuren aanwezig om de jubilerende vereniging te feliciteren, zij benadrukte het belang van vrijwilligers. Het feest voor de leden van KBO Berg en Dal werd zaterdag 14 november gevierd in eveneens Kerstendal.

'Geef vluchtelingen een kans' is uitkomst van debat over Parijs

Foto: Bert Roodbeen

HEILIG LANDSTICHTING – In het park café van museumpark Orientalis in Heilig Landstichting is dinsdagavond een debat gehouden over radicalisering, gevolgen vluchtelingendebat, de 'oorlogsverklaring' van premier Rutte en over de rol van de media.

Voor dit debat waren te gast burgemeester Bruls van Nijmegen, waarnemend hoofdredacteur van de Gelderlander Peter Janssen, schrijver / dichter Qader Shafiq, directeur Vluchtelingenwerk Jan dan der Werff en parlementair historicus en politicoloog Peter van der Heide. Het debat stond onder leiding van oud-commissaris van de Koningin van Gelderland en schrijver Jan Terlouw en journalist van De Gelderlander Eric Reijnen-Rutten.

Uiteraard ging het debat ook over de recente aanslagen in Parijs. Volgens burgemeester Bruls bevinden zich geen IS-terroristen onder de grote aantallen vluchtelingen die in de regio worden opgevangen. Bruls liet wel weten zich zorgen te maken over de aanslagen die in Parijs hebben plaatsgevonden. Om veel ellende te voorkomen moeten de vluchtelingen kansen geboden worden zoals een huis aanbieden en als het mogelijk is een baan, dat is een belang voor ons allemaal liet hij de circa vijftig aanwezigen weten. Met die stelling was niet iedereen het eens, een aanwezige liet weten dat er meerdere mensen een huis en een baan willen hebben. "Maar als je ze allemaal illegaal laat rondlopen is ook niet verre van alles", volgens Bruls.

Bruls was overigens zeer tevreden op de wijze waarop de bevolking van Nijmegen heeft gereageerd op de komst van de drieduizend vluchtelingen op Heumensoord. Directeur Van der Werff van Vluchtelingenwerk Oost- Nederland sluit echter niet uit dat er zich onder de vluchtelingen ex-strijders van de IS bevinden. "Wie zich aan IS wil onttrekken, is vluchten de enige mogelijkheid" aldus van der Werff.

Gratis excursies

Zaterdag 28 nov. | 19.00 tot 21.30 | IVN-Maasvallei Ervaar het wandelen in het donker met de geluiden van de nacht. Vertrek: Moerbaan, Beugen. Aanmelden noodzakelijk: Marjo Simons, tel. 0485-362328 of marjosimons11@live.nl

Woensdag 9 dec. | 20.00 – 22.00 uur | IVN-Cuijk (De Groene Overlaat) Lezing thema spinnen door Rien Kerstens. Kosten 2 euro. Aanmelden verplicht tot een dag voor aanvang via: 0485 - 314668 of acb.verheijen@hetnet.nl Locatie: Grotestraat 14, 5437 AS Beers

Woensdag 16 dec. | KNNV Nijmegen | 10.00-13.00 uur | Wandelexcursie Beuningse uiterwaarden Denk aan goed schoeisel/laarzen! Vertrek vanaf Dijkmagazijn, Dijk 41, 6641 LA Beuningen. Bus vanuit Nijmegen, uitstappen halte Kerk Beuningen. Waardhuizenstraat volgen tot aan Waalbandijk (ongeveer 20 minuten lopen). Excursieleider: Ton Ebben (06-12276405).

Vrijdag 11 dec. | 10.00-14.00 uur | KNNV Landschapsexcursie over de Mookerhei, Zevendal en Startse dal. Stuwwallen, Sandr, IJssmeltwaterdal, Sneeuwsmeltwaterdal, flora en fauna. Vertrek: P-plaats Kruising Startsedalweg Rijksweg N271. Bij de bushalte Swaere Noodt in Plasmolen. Excursieleider: Jan Nillesen 0485 574780

Dinsdag 5 januari.| 10.00-14.00 uur | KNNV Landschapsexcursie door De Vilt Een fossiele maasmeander. Vertrek: P-plaats: Kruising Moerbaan/ Helbroekse weg Beugen, Gelegen tussen Oost- en Westplas. Te bereiken via de Heiveldse straat. Beugen. Excursieleider: Jan Nillesen 0485 574780

Woensdag 13 januari | 10.00-13.00 uur | KNNV Wandelexcursie Hatertse en Overasseltse Vennen We gaan kijken hoe het gebied dat eerder aangepakt is door Staatsbosbeheer er nu bijstaat. Vertrek vanaf de parkeerplaats van Staatbosbeheer op de Hessenbergseweg vlak achter restaurant St. Walrick. Excursiebegeleider: Ton Ebben (06-12076405).

Concert Groesbeeks Gemengd Koor

GROESBEEK - Het kerstconcert van het Groesbeeks Gemengd Koor is dit jaar samen met de Boulevard Harmonists uit Zuid-Afrika. Het kerstconcert is op dinsdag 15 december om 20:00 uur in de protestantse kerk Groesbeek, Kerkstraat 18, Groesbeek. De entree bedraagt acht euro.

In het overwegend christelijke Europa is kerstmis een van de hoogfeesten van het jaar. Bij feest hoort muziek en dus ook bij het kerstfeest. Dirigent Eugène Ceule­mans heeft lange tijd nagedacht over verscheidene ideeën en mo­gelijkheden. Uiteindelijk heeft hij gekozen voor het kerst­con­cert: 'Concerti per la Notte Natale' van Arcangelo Corelli (1653-1713). Daarnaast worden er ook bekende, traditionele Nederlandse kerstliederen gezongen en meerdere internationale kerstliederen.

Het Groesbeeks Gemengd Koor voert dit concert niet uit, zoals gebruikelijk, op de laatste zondagmiddag voor Kerstmis. De unieke gelegenheid doet zich voor dat de Boulevard Harmonists enkele dagen in Nederland zijn. En daarom is het concert op dinsdag 15 december en zingen deze Boulevard Harmonists samen met het GGK. Een dubbelkoorconcert, waarbij de Boulevard Harmonists de soli zingen.

Deze Boulevard Harmonists zijn het elite-ensemble (6 leden) van het koor van de universiteit van Potchefstroom (PUK) uit Zuid Afrika. Zij zijn op de terugweg van hun Europese tournee. GGK-dirigent Eugène Ceulemans is sinds vele jaren gastdirigent van het universiteitskoor en het is ondertussen gebruikelijk dat het koor bij een Europese tour ook altijd even Nederland aan doet. Dat wil zeggen even bij Eugène langs komt.

PUK bestaat uit studenten tussen 18 en 23 jaar en wordt regelmatig door allerlei internationale culturele instellingen en organisaties uitgenodigd. Het heeft onder meer ge­­zongen tijdens de inhuldiging van Nelson Mandela en heeft meerdere malen deel­ge­no­men aan het "Internationaler Chorwettbewerb" in Spittal an der Drau in Oostenrijk en is daar zelfs eenmaal winnaar geworden.

Inloopavond over brandwonden

Foto : Hans Driessen

MILLINGEN - Met de feestmaand voor de deur, met kaarsen, hete soep, vet, vuurwerk enzovoort ligt er ook iets gevaarlijks op de loer, namelijk verbrandingen, zeker voor kinderen. Daarom organiseert de EHBO-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom een informatieavond over brandwonden in het clubhuis van SC Millingen/ Odio in Millingen aan de Hoefseweg 21 op maandagavond 7 december vanaf 19.30 uur.

Op deze thema-avond ziet u, wat u wel kunt doen en niet moet doen bij eventuele 1e graads, 2e graads en 3e graads verbrandingen, de eerste hulp erbij en hoe brandwonden te voorkomen zijn. Deze avond over brandwonden is geheel gratis en voor iedereen (leden en niet-leden) toegankelijk.

Noteer nu alvast deze interessante avond over brandwonden in uw agenda en kom maandag 7 december om 19.30 uur naar de Inloopavond over brandwonden.

Burgemeester reikt prijzen van ballonwedstrijd kermis uit

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Burgemeester Slinkman heeft donderdagmiddag 19 november in de hal van het gemeentehuis de prijzen uitgereikt van de ballonwedstrijd die op kermismaandag werd gehouden. Op die avond kozen zo'n zeshonderd ballonnen het luchtruim in de richting van het zuiden.

Er werden slechts dertig kaartjes terug gezonden: vijf procent. In totaal waren er twaalf prijswinnaars die van de tafel speelgoeddozen mochten uitzoeken, wat naar hun gading was. Als eerste mochten Bo (9) en Mila (10) Bögels een speelgoed cadeau uitzoeken; hun ballon was liefst 768 kilometer ver gekomen. Hun ballon was in het Franse Les Laurens terecht gekomen bij een boer op het erf. De ballon van Evi Pouwels (2) wist 202 kilometer te overbruggen en kwam in België terecht evenals de ballon van Karlijn Kuijpers (12) die op de grote markt in het Belgische Mechelen was gevonden. De ballonnen van Eirwijn Rutten (6), Lucas Rutten (1) , Kiki van Erp (12) , Robin Thijssen (10), Fabienne (12) en Iris Janssen (7), Suze Kroon (5) en als laatste die van Mark Verhoeven (5) die waren binnen Nederland gebleven. Burgemeester Slinkman had voor iedere winnaar een woordje waar hun ballon terecht was gekomen. De kinderen gingen vervolgens na wat gedronken te hebben met hun ouders voldaan naar huis.

Mini-Maxi-tennistoernooi

GROESBEEK - Op zondag 8 november was weer het jaarlijkse Mini-Maxi-tennistoernooi bij tennsivereniging Groesbeek. Dit jaar met 48 deelnemers. Het was een groot succes!

De deelnemers moesten niet alleen aan de slag op de tennisbaan, er waren vragen & spelletjesopdrachten en ook de midgetgolfvaardigheden zijn getest. Het was natuurlijk prachtig weer en tussen de tenniswedstrijden door kon men een balletje slaan op de Tri-Tennis (een speelveld van weerbestendig zeil dat aan veren in een gegalvaniseerd metalen frame hangt. Wanneer men de bal tegen het speelveld slaat zal de bal altijd met dezelfde snelheid terugkomen, ongeacht de snelheid waarmee de bal geslagen wordt).
Lijkt het u (of uw kind) ook leuk om te gaan tennissen? Neem dan eens een kijkje voor meer informatie op www.tvgroesbeek.nl.

Campagne Vaders voor lezen

GROESBEEK - Voorlezende vaders stimuleren het leesgedrag van kinderen enorm. Uit onderzoek blijkt dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. Moeders lezen meer voor dan vaders. Uit onderzoek blijkt echter dat juist een voorlezende vader veel invloed heeft.

De vaderweek is onderdeel van de Campagne Vaders voor lezen, waarmee de leescoalitie (groot)vaders wil stimuleren om meer voor te lezen. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Een voorlezende(groot)vader heeft veel effect op het leesgedrag. Op jonge leeftijd slechts vijftien minuten lezen per dag levert een leven lang leesplezier op!

Vanaf de vaderweek tot 1 december kunnen kinderen van 8 tot 10 jaar hun vader aanmelden bij de bibliotheek, als zij vinden dat hun vader de beste voorlezer is van alle vaders. Op woensdagavond 9 december is er in de bibliotheek dan een voorleeswedstrijd van vaders die de titel beste voorleesvader van Groesbeek willen hebben. Uiteraard is de hele familie welkom bij dit voorleesspektakel! Aanmelden kan middels info@bibliotheekgroesbeek.nl.

Gemeente benoemt plaatsvervangend ombudsman

GROESBEEK – In verband met de herindeling van de gemeente Millingen aan de Rijn, Ubbergen en Groesbeek is per 1 januari 2015 de ombudsman mevrouw dr. J.G.M. Assen benoemd. Voor de functie van plaatsvervangend ombudsman (wettelijk verplicht) was op dat moment geen kandidaat beschikbaar.

Inmiddels is er wel een geschikte kandidaat gevonden in de persoon van mevrouw mr. L.B.M.F. Hellwig. Zij wordt voorgedragen ter benoeming op dezelfde wijze als in de overige gemeenten die zijn aangesloten bij de regionale gemeentelijke ombudsvoorziening ( Beuningen, Wijchen , Heumen en Druten ) met uitzondering van de gemeente West Maas en Waal. Mevrouw Hellwig wordt benoemd voor een periode van zes jaar. Na de besluitvorming van de gemeenteraad op 17 december zal mevrouw Hellwig de eed af moeten leggen ten overstaan van de voorzitter van de gemeenteraad burgemeester Slinkman.

Activiteiten Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - Afscheid nemen. Het overkomt ieder mens: afscheid moeten nemen van mensen die je dierbaar zijn. Steun van mensen uit uw omgeving is belangrijk en kan veel betekenen. Er kan echter een moment komen dat u behoefte heeft aan meer.

Het delen van ervaringen en verdriet met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het Inloophuis Groesbeek gaat weer van start met een gespreksgroep voor nabestaanden van kankerpatiënten. Deze gespreksgroep zal eens per maand bij elkaar komen, onder begeleiding van Mieke Hendriks uit Groesbeek. In totaal zullen er twaalf bijeenkomsten (in de avonduren) gepland worden.

Op weg naar balans. In januari 2016 zal in Cuijk ‘Op weg naar balans’ van start gaan. Dit oncologisch revalidatieprogramma is een samenwerking tussen Marijke Verhoeven (oncologisch counselor bij LifeCrystal) en Fysiotherapie Cuijk Centrum. Op weg naar balans kan u helpen om zowel fysiek, psychosociaal als emotioneel weer in balans te komen. Het programma bestaat uit 8 bijeenkomsten op maandagochtend (09.30-11.30 uur). Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht op www.lifecrystal.nl.

Graag vooraf aanmelden, telefonisch of per e-mail. U mag natuurlijk ook gewoon een keer bij ons binnenlopen. Op onze website staat een volledig overzicht van alle activiteiten. Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, 6562 AT Groesbeek; 024 6756071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Woensdag 25 november, 19.30-21.30 uur: Thema-avond "Kanker en dan?"

Maandag 7 december, 10.00-12.00 uur: Schilderworkshop
Donderdag 10 december, 14.00-16.00 uur: Workshop bloemschikken (kerststuk)

Inbraak in appartement aan De Meent Groesbeek

GROESBEEK – Tijdens de afwezigheid van de bewoners is tussen zaterdagmorgen 11.00 en zaterdagavond 20.30 uur ingebroken in een appartement aan De Meent in Groesbeek.

Bij thuiskomst ontdekten de bewoners dat het raam geforceerd was en onbekenden zich toegang hadden verschaft in het appartement. De inbrekers hebben vervolgens het appartement doorzocht en zijn er met een tot nog toe onbekende buit vandoor gegaan. De bewoners hebben nog niet exact in beeld wat door de inbreker(s) is ontvreemd. De politie heeft zondagavond buurtonderzoek gedaan. Gezien het tijdstip van de inbraak kan het zijn, dat iemand iets verdachts heeft waargenomen.

15 / 32

Zorgverzekering via gemeente bespaart in de zorgkosten

GROESBEEK – Aan het einde van het jaar is er weer voor iedereen de mogelijkheid om de zorgverzekering tegen het licht te houden en te vergelijken met andere zorgverzekeringen. De gemeente Groesbeek wil de inwoners van de gemeente Groesbeek – met een laag inkomen ( maximaal 120 procent van de geldende bijstandsuitkering ) – wijzen op de Gemeente Zorgverzekering.

De Gemeente Zorgverzekering vergoedt verschillende zorgkosten en daarbij krijgt men van de gemeente een financiële bijdrage in de premie. Deze bijdrage dient men wel aan te vragen bij de gemeente. Voor mensen met hoge zorgkosten die het volledig eigen risico moeten betalen, heeft de Gemeente Zorgverzekering een pakket waarbij de gemeente bijdraagt in de betaling van het eigen risico. De Gemeente Zorgverzekering loopt via VGZ of CZ.
Meer informatie over de Gemeente Zorgverzekering kan men vinden op de site onder 'Werk en uitkering/laag inkomen'. Vanaf 23 november kan men ook informatie vinden op de site; www.gezondverzekerd.nl als men de naam van de gemeente invult. Daarnaast kan men zich ook aanmelden bij de Gemeente Zorgverzekering. Als men liever informatie op papier wilt ontvangen, dan kan men de gemeente vanaf 25 november de gemeente bellen en vragen naar het cluster inkomen. Vanaf die datum zijn ook de informatiepakketten van de zorgverzekeraars VGZ en CZ voor handen.

Veel mis met bushaltes in hele gemeente Groesbeek

GROESBEEK – De adviesgroep WMO Berg en Dal heeft woensdagavond 18 november in de Mallemolen haar onderzoek bekend gemaakt inzake de ondeuglijkheid van bushalte in de gehele gemeente.

Van de ruim honderd bushaltes die door de adviesgroep werden getoetst waren er vele niet of slecht bereikbaar voor mensen met een beperking, ouderen en blinden. De meeste problemen waren het ontbreken van markeringen, te smalle of geen perrons en de geleidende ribbels voor blinden. Door deze tekortkomingen is het voor mensen met een beperking (rolstoel- en rollatorgebruikers) moeilijk om gebruik te kunnen maken van het openbaar vervoer.

Maar ook voor mensen met kinderwagens, ouderen en hen die slecht ter been zijn is het een groot obstakel. Wat staat ons te doen? Die vraag stond centraal tijdens de discussieavond in De Mallemolen. Volgens berichten kan of mag in de nabije toekomst een groot aantal mensen geen gebruik meer maken van de Regiotaxi en zal aangewezen zijn op het openbaar vervoer.

Wethouder Ria Barber dankte de adviesgroep voor het uitgebreide onderzoek -vergezeld van film en foto's- dat zij verricht hebben. Maar niet alles is kommer en kwel, liet zij weten. Verbeteringen zijn er ook. "Niet alleen de gemeente maar de provincie Gelderland zal ook aan de slag moeten", aldus Barber. Ook ambtenaar Beumer liet weten kritisch te gaan kijken waar haltes beter gerealiseerd kunnen worden. De gemeente zal met de adviesgroep samen de zaak op gaan pakken. "Eenvoudige zaken zullen wij niet nalaten te doen", aldus Barber.

Cd-Kerstfeest met Helen Liebers en Leo Wijnhoven

Foto: Ton Niessing

GROESBEEK – Deze week verschijnt het kerstalbum van de Groesbeekse zangeres Helen Liebers en trompettist Leo Wijnhoven. Het album bevat in totaal zestien veelal nieuwe muziekstukken gezongen door Helen Liebers en gespeeld door Leo Wijnhoven.

De liederen bevatten onder andere titels als 'Kerst met jou', 'Vrede op aarde' en 'Met kerst altijd samen'. Maar natuurlijk ontbreekt "Stille Nacht "niet, met een prachtige combinatie van trompet en zang, gezonden in maar liefst drie talen. Daarnaast staat er een duet op met Helen en het 12-jarige Groesbeeks zangeresje Eline.

Zij vertolken samen het op dit moment zeer toepasselijk lied 'Geef de kinderen een wereld' van Dana Winner. De liedjes zijn geschreven door Huub Arents en Helen Liebers, die ook samen de productie deden van het album. Voor de opnametechniek tekende Louis van Duijnhoven. Het album is ongetwijfeld een prachtig Sint Nicolaas of Kerstgeschenk en is landelijk te koop voor 7,95 euro. In Groesbeek is de cd-Album te verkrijgen bij Texaco Oomen aan de Herwendaalseweg, Total Tankstation aan de Nieuweweg en bij cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat. Daarnaast is de cd verkrijgbaar bij Helen Liebers en Leo Wijnhoven.

Automobiliste rijdt zware bielzen weidepaal uit de grond

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 19-jarige automobiliste heeft dinsdagmorgen door tot nog toe onbekende oorzaak een zware bielzen weidepaal uit de grond gereden langs de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek.

Nadat de paal uit de grond was gereden raakte de bestuurster uit Groesbeek de macht over het stuur kwijt en reed nog tientallen meters door op het weiland waar ze uiteindelijk tot stilstand kwam. De klap kwam zo hard aan dat de airbag uitging. Een ambulancebroeder heeft aan het slachtoffer – dat totaal overstuur was – eerste hulp verleend. De auto raakte zwaar beschadigd en moest worden afgesleept.

Concert Gemengd vocaal Eenvoortwaalf in Bartholomeuskerk

BEEK-UBBERGEN - Op zaterdagmiddag 28 november om 15.30 uur zingt Gemengd vocaal Eenvoortwaalf in de Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen. De toegang is gratis.

Dit concert staat in het teken van 'Licht en Donker'. We bezingen onder andere het grote mysterie van de pasgeboren Christus (La Rocca), de dankbaarheid na een genezing (Schütz) en een hartverscheurend sfeerbeeld van de pest, de zwarte dood (Rorem). Vasks neemt de toehoorder in zijn Silent songs mee naar de wonderschone sferen van Letland. Gastdirigent is Lodewijk van der Ree. Rosa van Walbeek speelt een intermezzo op viola da gamba.

Sint-Maartenfeest terug van weg geweest in Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Na afwezigheid van een jaar werd woensdag 11 november een Sint-Maartenfeest nieuwe stijl georganiseerd.

Ditmaal werd het feest gehouden op De Speulplek waar de kinderen vergezeld met hun ouders met zelfgemaakte of gekochte lampions bijeen kwamen om bij vuurkorven en vuurtonnen marshmallows te branden en zich warm te houden. Natuurlijk ontbrak hierbij niet de warme chocolademelk; limonade was er ook. Voordat de kinderen samen waren gekomen, waren ze langs de huizen in Ooij gegaan. Waar een kaarsje of extra lampje brandde werd aangebeld waarna er de kinderen traditionele Sint-Maartensliedjes zongen, waarvoor zij dan een kleine versnapering in ontvangst mochten nemen.

Dick van Altena en Marcel Smulders in De Mallemolen Groesbeek

Foto: Henriette Hoffs

GROESBEEK - Op vrijdagavond 27 november spelen Dick van Altena en Marcel Smulders in de theaterzaal van De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek. Dick is niet meer weg te denken in het Groesbeekse cultureel centrum.

Jaarlijks verzorgt hij een optreden waarbij hij veelal een muzikale gast meebrengt. Ditmaal is het Marcel Smulders die naast zijn solo-optreden als zanger /gitarist ook deel uitmaakt van de countryband Savannah, die al sinds 1986 aan de Europese top staat. Dick van Altena was in april 2014 nog een uur lang te gast in het RTL7 programma 'Derksen on the Road', waarin Johan Derksen hem betittelde als Nederlands beste country singer/songwriter.

Het duo brengt in De Mallemolen een programma van (h)eerlijke countrycovers en nieuwe eigen songs. Voor de liefhebbers wordt het een heerlijk avondje genieten van countrymuziek gebracht door top muzikanten. De aanvang is om 20.30 uur terwijl de toegangsprijs 7,50 euro bedraagt. www.mallemolengroesbeek.nl.

Voorverkoop van de pronkzitting Groesbeek is gestart

Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK – Op zaterdagavond 9 januari vindt in cultureel centrum De Mallemolen voor de twaalfde maal de jaarlijkse pronkzitting plaats.

Nadat er twaalf jaar geleden al enkele jaren geen pronkzitting meer plaats vond in Groesbeek, nam de toenmalige beheerder van De Mallemolen Huub Arents het initiatief om het pronkzitting gebeuren nieuw leven in te blazen. En met succes. Alle jaren zijn deze zittingen in no-time uitverkocht. Vele landelijk bekende buutreedners vonden hun weg naar het Groesbeekse culturele centrum. Daarnaast ontbrak het niet aan Groesbeekse buutreedners en artiesten.

Ook dit jaar heeft de organisatie weer voor een gevarieerd programma gezorgd. Een scala aan artiesten en buutreedners zal om 20.11 uur zijn opwachting maken in het bijzijn van de Groesbeekse prinsen met hun gevolg die ongetwijfeld garant staan voor een bonte avond. De presentatie is evenals voorgaande jaren in handen van Bas Wegh. Het feestorkest Oajum Zat zal voor de muzikale omlijsting zorgdragen.

Kaarten zijn vanaf heden in de voorverkoop verkrijgbaar aan de receptie van De Mallemolen voor tien euro per persoon. Voor meer informatie kan men contact opnemen met 024 3976360 of www.mallemolengroesbeek.nl.

Beren(d) in Spitsbergen

KEKERDOM - Spitsbergen, noordelijker op aarde kun je niet komen als ‘gewoon’ mens. Berend Voslamber uit Kekerdom nam deel aan de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit.

"U heeft er vast iets van meegekregen, als u in augustus het nieuws hebt gevolgd. Op woensdag 9 december zal Berend aan de hand van foto´s en ander materiaal vertellen wat hij zoal gezien en meegemaakt heeft op de eilanden Spitsbergen, Edgeøya en Barentsøya. Om 19.30 uur gaat de deur open en om 20.00 uur begint de tweeledige presentatie in het Kulturhus van Kekerdom. (NB AED avond vervalt en volgt in 2016.)"

17 / 32

Raad stelt aansluitverordening riolering Gemeente Berg en Dal vast

GROESBEEK – De gemeenteraad van Groesbeek stelt tijdens de vergadering van 17 december de nieuwe Aansluitverordening Riolering Berg en Dal 2016 vast. Op 22 oktober heeft de gemeenteraad het gemeentelijk rioleringsplan 2016-2020 vastgesteld. Daarmee geldt per 1 januari 2016 een uniform beleid voor de rioleringszorg in heel de gemeente Berg en Dal en wordt vanaf 2016 op een uniforme manier rioolheffing geheven.

Het proces rond de realisatie van een rioolaansluiting is dan geharmoniseerd. Op dit moment heeft de gemeente nog te maken met drie oude 'verordeningen aansluitvoorwaarden ' voor Groesbeek en Millingen aan de Rijn uit 2009 en voor Ubbergen uit 2003. Naast het feit dat er geharmoniseerd moet worden is de nieuwe verordening weer helemaal up-to-date en sluit aan bij de huidige wet- en regelgeving. De speelruimte die een gemeente heeft met betrekking tot aansluiting en lozing op het openbare rioolstelsel is beperkt. Hetgeen, naast de landelijke regelgeving, nog wel in de verordening is vastgelegd is dat:
- er voor de aansluiting op het openbaar riool er een rioolaansluitvergunning benodigd is;
- De scheiding tussen particuliere en openbare riolering (aansluitpunt) op de perceelgrens ligt;
- De gemeente bij een nieuwe rioolaansluiting op grond van de rechthebbende een erfscheidingsput plaatst, welke vervolgens in beheer en eigendom komt bij de rechthebbende;
- De rechthebbende bij een verstopping moet onderzoeken of de verstopping zich in de particuliere of openbare riolering bevindt.
- De rechthebbende, onder bepaalde voorwaarde, recht heeft op een (vastgestelde) vergoeding van de onderzoekkosten als blijkt dat de verstopping zich in de openbare riolering bevindt.

Gezellig kerst vieren bij Atlantis Wok- en Wereldrestaurant

ARNHEM – Wilt u ook heerlijk genieten tijdens de kerstdagen? Op eerste kerstdag kunt u twee uur lang onbeperkt genieten bij Atlantis van de kerstbrunch. Het buffet bestaat uit verse soepen, sushi, zalmfilet, grote gamba's, wild, biefstuk, gevogelte en een uitgebreide dessertbuffet. U wordt tussen 11.30 en 12.30 uur verwacht.

Op eerste en tweede kerstdag kunt u genieten van ons all in kerstbuffet inclusief drinken. Tweeënhalf uur onbeperkt zorgeloos eten en drinken… Een veelheid aan gerechten en een grote verscheidenheid aan smaken. Het restaurant is met zeshonderd zitplaatsen één van de grootste wok- en wereldrestaurants in Nederland, die werkt met de traditionele formule. De gasten kunnen in slechts één avond bij Atlantis de smaken proeven uit zowat alle culturen. Er zijn gerechten uit zowel de Franse, Italiaanse, Spaanse als ook de Japanse, Koreaanse, Thaise en zelfs Hollandse keuken. De gerechten worden gekozen bij de buffetten of bij de koks, die wokken, grillen, koken en bakken: live cooking!

Voor de kinderen: Er is ook zo veel te doen! Het buffet is ook geschikt voor jonge gasten met onder andere frietjes, kroketten, chocoladefontein, poffertjes, suikerspinnen en nog veel meer! Bovendien kunnen ze zich vermaken in onze vernieuwde speciale speelruimte met spelcomputers en een theater!


Atlantis Wok- en Wereldrestaurant, Hollandweg 6, Arnhem; 026 3831610; www.wokatlantis.nl.

Kringloop Michael Groesbeek: één groot warenhuis

GROESBEEK – De Kringloop winkel Sint Michael aan de Industrieweg 19 in Groesbeek is onderhand één groot warenhuis geworden. De cliënten kunnen er terecht van een vingerhoedje tot een wandmeubel, laat eigenaar André Brouwer weten.

In verband met de feestdagen is Kringloop Groesbeek iedere maandag en zaterdag open van 10.00 tot 16.00 uur en op de laatste zondag van de maand van 10.00 tot 16.00 uur. "De mensen weten ons te vinden -enkele honderden op de zaterdag - en daar zijn wij André met zo'n dertig vrijwilligers echt blij mee."

Nu heeft Kringloop Michael een keur aan kerststallen, waar momenteel veel vraag naar is. Niet alleen de kerststallen zijn erg in, ook de kerstartikelen van alle soorten vinden gretig aftrek. Ook voor kleding kan men bij Kringloop Groesbeek terecht. "Onlangs hebben we nog trouwjurken verkocht." Ook op religieus gebied heeft André een zeer ruime collectie van noveenkaarsen tot graflichten, gewoon te veel om op te noemen. De klanten worden nu ontvangen in een kerstsfeer waar ze rustig kunnen kijken of er iets – van de ruim duizend artikelen - bij ligt of staat wat naar hun gading is.

"Pingelen is er niet bij, omdat de prijzen extra laag zijn gehouden, de prijs is de prijs en daar valt niets op af te dingen", aldus André. Ook handelaren weten de weg inmiddels naar Groesbeek te vinden, ook voor hen geldt 'prijs is prijs'. Sint-Michael Kringloop Groesbeek doet veel voor goede doelen in de hele gemeente Groesbeek zoals onder andere de voedselbank (zo'n honderd gezinnen) en Kindervakantiewerk. Kringloop Groesbeek is te bereiken onder telefoonnummer 06 11199935.

Officiële pasfoto's in Groesbeek bij EP: Heinz van Benthum

GROESBEEK - Bij EP: Heinz van Benthum vindt u een uitgebalanceerd assortiment wit- en bruingoed, een heldere prijs en uitstekende service. De medewerkers zijn bekend om hun deskundigheid en verstaat hun vak. Ze nemen hier nog echt de tijd voor u en stemmen hun advies af op uw wensen. Ook installatie en montage op locatie verzorgen ze graag en goed. Want nogmaals; service staat hier hoog in het vaandel.

Met hun service gaan ze nu nog een stapje verder. EP: Heinz van Benthum beschikt namelijk sinds kort over een pasfoto-apparatuur, uitgerust met de modernste technieken waarmee pasfoto's voor alle officiële documenten zoals paspoort, rijbewijs, ID-kaarten perfect gemaakt worden.

Heinz: "Met onze klanten in het achterhoofd hebben we besloten om pasfoto's te gaan maken. Het past namelijk erg goed bij onze filosofie om complete service tegen een scherpe prijs te verlenen. Daarbij kan je bij ons zonder afspraak gedurende de hele dag terecht."

Een officieel goedgekeurde pasfoto maken is niet eenvoudig. De regels waaraan een pasfoto moet voldoen zijn enorm scherp. "We hebben vooraf goed gekeken naar de mogelijkheden. En de beslissing hebben we pas genomen nadat we zeker wisten dat we straks perfecte pasfoto's van onze klanten kunnen maken. En dat is met de apparatuur die we hebben gegarandeerd. Het maken van een goedgekeurde pasfoto duurt drie minuten. Heel gemakkelijk en snel. We zien direct of de foto voldoet aan alle eisen. Maar natuurlijk kunnen we er ook leuke pasfoto's mee maken. Het werkt fantastisch, dus kom snel een kijkje nemen."

EP: Heinz van Benthum is gevestigd aan de Molenweg 2, Groesbeek; 024 6841600.

Sint-Maarten groots gevierd op De Horst Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK/DE HORST – Basisschool Op De Horst heeft woensdagavond 11 november traditioneel het Sint-Maartensfeest op grootse wijze gevierd. Om 18.00 uur verzamelden zich alle 175 leerlingen van de school met ouders, broers, zussen en opa's en oma's op het schoolplein aan de Plakseweg met hun zelfgemaakte lampions (voorzien van lichtstokjes).

Op het schoolplein werden ze ontvangen met muzikale klanken van fanfare Wilhelmina. Vervolgens vertrok de lichtgevende stoet voorafgegaan door het tamboerkorps van schutterij Sint-Hubertus en Sint-Maarten op het paard door de straten van De Horst. Het merendeel van de inwoners had zijn huizen versierd, voorzien van waxinelichtjes voor de ramen. Bij bakkerij Oomen stond fanfare Wilhelmina weer Sint-Maartenliederen te spelen, waarna de stoet op het schoolplein eindigde.

Hier kregen alle kinderen een Wék-Kél gemaakt door bakker Oomen. Nadat de kinderen op het schoolplein nog diverse Sint-Maartensliederen hadden gespeeld, kon iedereen voor een habbekrats warme chocomelk krijgen. Het Sint-Maartenfeest 2015 op De Horst kan de boeken in gaan als zeer geslaagd.

Aanmelden Zonnebloemvakantie

GROESBEEK - Het is al vele jaren de gewoonte dat de Zonnebloem afdeling Groesbeek met haar gasten in het voorjaar een weekje op vakantie gaat. Dat is ook nu weer het geval. De vakantie van dit jaar gaat naar het mooie Overijsselse Lemele.

"We zijn te gast in de geheel aangepaste vakantie accommodatie van de Imminkhoeve – Het Landhuis. De accommodatie ligt nabij de bossen en heeft een mooie tuin. De goede keuken, de prima sfeer, de medische en verpleegkundige ondersteuning, alle activiteiten en uitstapjes, geregeld door de vrijwilligers van de Groesbeekse Zonnebloem, zullen zorgen voor een onvergetelijke vakantie."

Dit jaar zal de Zonnebloemvakantie Groesbeek plaatsvinden van maandag 11 tot en met zaterdag 16 april. De kosten voor deze geheel verzorgde vakantie (exclusief eigen drankjes) bedragen 527.50 euro (inclusief 12.50 euro administratiekosten) op basis van een tweepersoonskamer.

"Bent u niet in staat om zelfstandig op vakantie te gaan en bent u woonachtig in de gemeente Groesbeek (dus ook Berg en Dal en de Heilig Landstichting) dan kunt u zich aanmelden voor deze Zonnebloemvakantie. Stuur dan vóór 15 december een briefje met uw naam, adres, postcode, telefoonnummer en een telefoonnummer van een contactpersoon naar: Arno Kamps (hoofd vakantie), Koningin Wilhelminaweg 21a, 6562 KX Groesbeek. Een e-mail mag u ook sturen naar arno_kamps@planet.nl."

Gemeente Groesbeek laat gebiedsscan uitvoeren

GROESBEEK – Dit jaar zijn de projecten Gebiedsgericht werken Groesbeek-Noord en het project Samen van de voormalige gemeente Ubbergen samengevoegd in het project ' Samen Groesbeek ' (Berg en Dal).

Het project heeft tot doel om met een integrale aanpak ruimte te geven aan initiatieven van bewoners op het gebied van zorg (langer zelfstandig blijven wonen) en leefbaarheid. Destuurgroep bestaat uit bestuurders van de gemeente Groesbeek, Oosterpoort, Stichting primair onderwijs Groesbeek, stichting Welzijn Groesbeek en ZZG. In de eerste helft van 2015 is een quickScan gedaan om een beeld te krijgen van de verschillende kernen van de gemeente en groepsintervieuws met bewoners van de kernen. Hierbij werd duidelijk welk beeld de bewoners hebben van hun kern en welke mogelijkheden en uitdagingen zij zien voor hun dorp.

De stuurgroep heeft daarnaast behoefte aan meer feitelijke informatie over de desbetreffende kernen. Het AnalyseCentrum voor beleid en bedrijfsvoering heeft hiervoor een offerte uitgebracht van 9.500 euro. Op basis van die informatie kan de stuurgroep beoordelen en voorspellen waar op korte en lange termijn aandacht en inzet voor nodig is op het gebied van welzijn en zorg.

Hans Loock stopt binnen Sint-Nicolaascomité

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Na vele jaren actief geweest te zijn binnen het St. Nicolaascomité, heeft Hans Loock besloten ermee te stoppen. Reden voor de andere bestuursleden om hem tijdens de laatste voorbereidingen van de intocht in het zonnetje te zetten. Voorzitter André de Coninck deed dit, zoals Hans ook altijd doet, in dichtvorm.

Hans, wat keken wij als bestuur raar op,

je kwam met de mededeling, ik stop.

Ja, dat was voor ons heel raar,

een vergadering zonder Hans dit jaar.

Je hebt zoveel betekend voor de Millingse kinderen,

jaren en jaren liet jij je door niets hinderen.

Je had er alles voor over om het goed te laten gaan,

de boot, geluid, vervoer en programma maken, ging je voor staan.

Hans, we weten, in de belangstelling staan is niet de persoon, die je bent,

maar nu word je toch een beetje verwend.

Want als iemand dit welverdiende speldje mag ontvangen,

Hans, voor jou in alle standen en rangen.

Alle mensen, die meewerken aan Sinterklaas geven jou deze bloemen,

van nu af aan mag jij je ook erelid van het Sint-Nicolaascomité noemen.

Hans, ontzettend bedankt voor al die jaren,

Je bent een toffe kerel, die nu uit gaat varen.

Sint Nicolaascomité Millingen aan de Rijn.

Discozwemmen zwembad De Lubert

GROESBEEK - Vrijdag 27 november is er in zwembad De Luber aan de Cranenburgsestraat 23d in Groesbeek discozwemmen van 19.00 tot 20.30 uur.

De entreeprijs is 4,00 euro voor kinderen en 4,50 euro volwassenen.

Poppy Day-herdenking op Canadese erebegraafplaats Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Woensdagmorgen vond op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg de Poppy Day herdenking plaats. Op 11 november worden in heel Canada de slachtoffers van de oorlogen herdacht en in Europa door de daar gelegerde militairen.

De Canadese militairen die gelegerd zijn in het Duitse Geilenkirchen kwamen traditiegetrouw met echtgenotes en (school)kinderen in totaal met 150 naar Groesbeek. Het werd een stijlvolle herdenking waarbij de nieuwe ambassadeur van Canada in Nederland Mrs. Sabine Nülke aanwezig was en diverse Canadese militaire attachees. Na enkele toespraken werden er acht kransen gelegd door onder andere Mrs. Sabine Nülke, burgemeester Slinkman namens de bevolking van Groesbeek, stichting Groesbeek Airborne Vrienden (Piet Janssen en Gerry Driessen, de directeur van het Bevrijdingsmuseum Wiel Lenders, en de stichting Face Tot Graves mevrouw Van 't Laat uit Milsbeek. Na de herdenking bezochten de Canadese gasten het Nationaal Bevrijdings Museum. Daarna werd de terugtocht weer naar Geilenkirchen aanvaard.

Scholiere gewond na val door vallend blad...

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een 12-jarige scholiere afkomstig uit Beek is maandagmiddag even na drie uur op de Nijverheidsweg in Groesbeek met haar fiets gevallen en is daarbij gewond geraakt aan haar knie.

De scholiere moest remmen voor een tegemoetkomende auto die vervoersbusjes aan het inhalen was en kwam daarbij, door vallend blad, ten val en kwam op het trottoir terecht. De bestuurder van de Rapid Responder van de ambulancedienst heeft eerste hulp verleend, waarna zij met een opgeroepen ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen werd vervoerd. Sinds Werkenrode in de kelder van het Montessori College is gehuisvest is het dagelijks een grote puinhoop als de scholieren van Werkenrode met busjes worden gebracht en gehaald.

Repaircafé Millingen en omgeving

MILLINGEN - Op zaterdag 28 november van 10.00 tot 13.00uur is er weer een Repaircafé in OEV1, Heerbaan 117, Millingen aan de Rijn.

Een grote groep vrijwilligers staat klaar. Staan uw strijkbout of koffiezetapparaat klaar om naar de Dar/Daamen gebracht te worden, kom dan langs. Misschien krijgen de vrijwilligers uw apparaat weer aan de praat. Ook kan een kleine correctie uw kledingstuk behoeden van een reis naar de kledingcontainer. Lijmklusjes of kleine reparaties aan uw fiets of rollator behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Ook wie niets heeft om te repareren is van harte welkom voor een gezellig praatje. Een kopje koffie of thee kost 0,50 euro. De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Het Repaircafé is elke laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december. Het volgende Repaircafé is zaterdag 30 januari 2016.

Meer informatie bij: Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn; 0481 431105 elke werkdag van 09.00 tot 11.00 uur.

Nieuwe trainingspakken voor de D3

MILLINGEN -Zaterdag 14 november kregen de jongens van de D3 officieel de trainingspakken van 'Uw Eigenhuisschilder M. Janssen' uitgereikt. De D3 is Michael dankbaar voor de sponsoring van de trainingspakken.

De expertise van Schildersbedrijf Janssen bestaat uit schilderen, behangen, glas zetten, onderhoud van hout- en schilderwerken, reparatie van hout- en schilderwerken, renovatie, steigerverhuur en advies.

U vindt de Eigenhuisschilder Michael Janssen op Mozartstraat 87, Millingen aan de Rijn, 06 10296077; www.uweigenhuisschilder.nl; info@uweigenhuisschilder.nl.

Gestolen vrachtwagen van Van Kesteren in Limburg gevonden

GROESBEEK-SEVENUM – De vrachtwagen die afgelopen vrijdagavond werd ontvreemd vanaf het terrein van de firma Van Kesteren aan de Ambachtsweg was ontvreemd, is zondag aangetroffen op een afgelegen terrein in het Limburgse Sevenum.

De vrachtwagen van het merk Man werd vrijdagavond door personeel gezien op de A73 richting Beuningen. Zondag heeft een zakenrelatie de vrachtwagen aangetroffen op een afgelegen terrein in Sevenum. De politie heeft ter plaatse onderzoek gedaan. Het is niet bekend of de Groesbeekse vrachtwagen gebruikt is voor criminele activiteiten. "Maandagmiddag is de wagen door de politie vrijgegeven", aldus Jan van Kesteren. De wagen heeft op diverse plaatsen schade opgelopen: het stuurslot was afgebroken en de tank was leeg gereden. "Ik ben in ieder geval blij dat we de auto weer terug hebben", aldus Jan van Kesteren directeur van het gelijknamig bedrijf.

Dit jaar nog enkele AED-avonden

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Er zijn dit jaar nog enkele AED-herhalingslessen. Om de kennis op peil te houden en het certificaat AED geldig te houden, dient elke AED-bedienaar ieder jaar 1 herhalingsles AED te volgen. De EHBO-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom heeft voor 2015 nog drie avonden hiervoor gepland.

De herhalingslessen AED worden gegeven in het clubhuis van SC Millingen/ Odio op Sportpark De Hove aan de Hoefseweg 21 en beginnen telkens om 19.30 uur. Deze avonden zijn woensdag 9 december, maandag 14 december en dinsdag 15 december. Per avond is er plaats voor maximaal twintig personen. Voor deze herhalingsavonden AED geldt vol = vol..! De kosten zijn 12,50 euro.

"U kunt zich aanmelden bij Theo Burgers, De Kamp 51, Millingen; 0481 433212 of per email aed@thburgers.nl onder vermelding van uw naam, adres, geboortedatum en voorkeursavond. Op de herhalingsles AED dient u uw certificaat AED mee te nemen, zodat deze afgetekend kan worden en daarmee de geldigheid met een jaar verlengd wordt. Volgt een cursus Reanimatie/ AED bij EHBO-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom en leert hoe u moet handelen om een mensenleven te kunnen redden. Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met Alex Janssen van de Ehbovereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom, 06 10434247.

Rood Wit te sterk voor NEC

GROESBEEK - Rood Wit en NEC moesten zondag een harde wind trotseren. Dat leverde veel lange ballen op en in de tiende minuut kwamen de gasten op voorsprong 0 - 1. Ondanks deze snelle voorsprong wisten beide ploegen grote kansen te creëren.

Rood Wit maakte in de 32ste minuut dankzij Marco Wientjes de gelijkmaker 1-1. Na de thee ging Rood Wit goed aanvallen en Rood Wit moest in de 50ste minuut toezien dat een schot van Wesley Klomp via de binnenkant van de paal er weer uitvloog. Daarna namen de gasten het initiatief weer over en gingen naar het doel van Rood Wit. De voorzet werd niet goed beoordeeld door Aria en de keeper moest door zijn zwakke reageren toezien dat de aanvaller van NEC voor hem de bal bij de eerste paal intikte 1-2.

In de 65ste minuut wist Wesley de keeper te omspelen en scoorde beheerst 2-2. Twee minuten later was het weer raak, ditmaal ging Marco Wientjes alleen op de uitgekomen keeper af en maakte de stand op 3-2. NEC zag daarna nog wel mogelijkheden maar moest ondanks goede aanvallen toezien dat het niet lukte om langszij te komen. De goede verdedigende actie van Glen Wijnhoven en de keeper zorgden ervoor dat de kansen niet konden worden benut. Ook in blessuretijd lukte het niet ondanks heel gevaarlijke aanvallen van NEC de gelijkmaker te scoren. Met deze overwinning doet Rood Wit goede zaken en komt hiermee op de zesde plaats van de ranglijst terecht.

Herfststorm raast over Groesbeek

GROESBEEK – De eerste herfststorm heeft dinsdagavond en -nacht over Groesbeek geraast, waardoor de brandweer van de gehele gemeente paraat waren. Op zich is de schade meegevallen.

De eerste melding kwam dinsdagavond omstreeks 10.30 uur voor het brandweerkorps uit Ubbergen. Enkele grote takken waren afgeschuurd en hadden een gedeelte van het wegdek geblokkeerd op de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal en op de Holleweg in Beek. Om 06.00 uur moest de Groesbeekse brandweer eveneens naar de Oude Kleefsebaan ditmaal ter hoogte van de Duivelsberg. Daar had een grote boom het loodje gelegd en versperde de gehele weg. De melding kwam van passanten die naar hun werk gingen. Een half uur later bleek de grensovergang Altena-Hettsteeg geheel versperd te zijn door een vallende boom. De boom die stond in het dierenweitje, was omgevallen en viel over de weg, waardoor de grensovergang niet bereikbaar was. "Voor de rest viel de schade erg mee", aldus de woordvoerder van de brandweer Theo Klösters.

Feestelijke opening nieuwbouw aan Dorpsstraat Groesbeek

GROESBEEK – Op zaterdag 5 december zal de nieuwbouw van plan Bellevue aan de Dorpsstraat in Groesbeek feestelijk worden geopend.

Projectontwikkelaar Adriaan van Erp zal samen met de gemeente Groesbeek de opening gaan regelen, er zullen volgens insiders allerlei activiteiten op die dag gaan plaats vinden. Binnenkort zal er meer informatie volgen betreffende de invulling van de dag.

Auto en scooter botsen

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zaterdagmiddag rond 12.45 uur zijn op de Kruksebaan in Groesbeek is een berijdster van een scooter afkomstig uit Groesbeek en een automobilist uit die plaats met elkaar in botsing gekomen.

De berijdster van de scooter kwam hierbij ten val. Een ambulanceverpleegkundige heeft de vrouw eerste hulp verleend. De verwonden vielen mee. Zowel de auto als de scooter liepen vrijwel geen schade op. Het is niet bekend op welke wijze de twee met elkaar in botsing zijn gekomen, beiden hadden een andere verklaring.

Ook inval loods Groesbeek na inval autosloperij in Nijmegen

NIJMEGEN-GROESBEEK – De politie heeft naar aanleiding van een inval in een autosloperij aan de Houtlaan in Nijmegen maandagavond 9 november heeft de politie ook een inval gedaan in een loods aan de Atelierweg in Groesbeek.

De zaak kwam aan het rollen toen de eigenaar van een gestolen auto via een track-and -tracesysteem had ontdekt dat zijn auto in een hal aan de Houtlaan stond. Toen de politie poolshoogte ging nemen troffen zij inderdaad de gestolen auto aan alsmede een groot aantal gestolen auto-onderdelen. De eigenaar -een 48-jarige inwoner uit het Duitse Nütterden- is aangehouden. Tegelijkertijd is er ook een inval gedaan in een loods aan de Atelierweg in Groesbeek. Daar werd ook een grote partij autoonderdelen aangetroffen, die vermoedelijk ook van diefstal afkomstig zijn. Alle onderdelen zijn door de politie in beslag genomen. De gestolen auto is inmiddels weer bij de eigenaar. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Renovatie riolering Groesbeek gaat 595.000 euro kosten

GROESBEEK – Het college heeft het bedrijf Insituform Rioolrenovatietechnieken B.V. opdracht gegeven voor de uitvoering van renovatie riolering Groesbeek voor een aanneemsom van 595.000 euro (exclusief BTW).

De aanbesteding is niet openbaar geweest maar meervoudig onderhands aanbesteed, dit in afwijking van de Nota Inkoop en Aanbesteding gemeente Groesbeek. Het college heeft tot deze constructie besloten om problemen tijdens de uitvoering en oplevering zo veel mogelijk te voorkomen. In de renovatiewerkzaamheden zitten geen onderdelen waarin aannemers zich kunnen onderscheiden van elkaar. De kwaliteit, beperking van de overlast en de communicatie zijn uitvoerig in het bestek omschreven. Het college heeft om die reden gekozen voor het bedrijf dat de laagste inschrijving heeft gedaan en dat was Insituform.

Het verschil tussen het uitvoeringskrediet en inschrijving is vrij groot, dat is onder meer te danken aan: de omvang van het werk is uiteindelijk geringer omdat voor een aantal riolen gekozen is voor vervanging in plaats van renovatie; vanwege een gunstige uitvoeringsperiode is er een aanbestedingsvoordeel; de marktprijzen momenteel erg scherp zijn; de budgetraming van de adviseur bleek wat aan de ruime kant te zijn.

Oliebollenkraam is weer op vaste plek in Groesbeek neergestreken

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De oliebollenkraam van Remco Saedt en zijn vriendin Tessie is sinds kort weer neergestreken op de vaste plek boven aan de Pannenstraat naast het tankstation. Dit is nu al voor het derde seizoen dat de kraam vanaf half november tot en met 31 december daar aanwezig is.

Remco (26) die zelf het beslag maakt en de oliebollen in allerlei smaken bakt heeft drie jaar ervaring opgedaan in het Limburgse Landgraaf. "Dan was ik zes weken van huis", laat Remco weten. Omdat er in Groesbeek slechts één oliebollenkraan op de kermis en één week voor oud en nieuw staat, dacht Remco wat in Limburg kan, kan hier ook. Hij kocht vervolgens een oliebollenkraam en ging aan de slag.

Remco zorgt ervoor dat hij ieder jaar een bijzondere oliebol heeft en dat is dit jaar 'De Wasberrebol' een flinke oliebol met veel bosbessenvulling. "Die gaan er in als koek", laat ook zijn vriendin Tessie weten. Er zijn maar weinig oliebollen kramen die zo'n groot assortiment oliebollen in voorraad hebben, dat weet Remco zeker zoals onder andere: speculaasbol (nu ook erg in trek vanwege Sinterklaasfeest), abrikozen- , kersen- , bananen- , maar ook de gewone olie- en krentenbollen naast de Berlinerbollen en niet te vergeten de choco- en slagroomwafels.Tessie zorgt er iedere dag weer voor dat de presentatie van de bollen in de kraam op en top is. Maandag is de kraam gesloten, de overige dagen is de kraam geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

Sint-Nicolaas bezoekt Ooij

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ – Zondagmorgen 22 november heeft Sint-Nicolaas een bezoek gebracht aan Ooij. Om 11.00 uur arriveerde de Goedheiligman op zijn schimmel Americo vergezeld van zijn zwarte Pieten in de Van de Venstraat.

Van daar maakte de Sint een tocht door enkele straten van Ooij, voorafgegaan door de drumfanfare van schutterij Eendracht en muziekvereniging Ooijse Toekomst. Vervolgens werden de kinderen met spel en dans vermaakt in dorpshuis De Sprong. Enkele kinderen hielpen spontaan de Sint met het vasthouden van de staf. Alle kinderen kregen een pakje drank alsmede en zakje versnaperingen, uiteraard strooiden de Zwarte Pieten met de pepernoten, waar de kinderen maar geen genoeg van konden krijgen.

Kinderen van voedselbank krijgen Intertoys-cadeaubon van Hebbes

GROESBEEK – Al vele jaren organiseert de Stichting Hebbes elk half jaar een kinderkleding- en speelgoedbeurs is sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg in Groesbeek.

Van de opbrengst wordt ieder jaar een goed doel, vereniging of stichting ondersteund die zich in het bijzonder inzetten voor kinderen. Dit jaar heeft de Stichting Hebbes er voor gekozen om kinderen (tot 12 jaar) via de voedselbank Groesbeek en omstreken blij te maken met een speelgoed cadeaubon van Intertoys aan het Dorpsplein in Groesbeek. Namens de stichting hebben Sonja Weijers vice-voorzitter) en Ester Salentijn (penningmeester) op dinsdagmiddag 24 november om 15.30 uur voor de Intertoys winkel aan het Dorpsplein in Groesbeek de cadeaubonnen overhandigd aan Peter Maas, voorzitter van Voedselbank Groesbeek en Omstreken.

De Treffers – JVC Cuijk: een wedstrijd om in te lijsten

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Het was nog lang gezellig in de kantine op sportpark Zuid en niet zonder reden. De Treffers toonde veerkracht; tien minuten voor tijd met 1-3 achter staan om uiteindelijk met 4-3 te winnen.

Dat was het enerverend slot van een boeiende streekderby tegen JVC; Een wedstrijd om nog lang over na te praten, een wedstrijd om in te lijsten. De omstandigheden waren niet echt ideaal, een nat veld, veel wind en moeilijk om de bal goed te plaatsen. Dat was in de eerste helft ook goed te merken. De mannen uit Cuijk gingen daar nog het beste mee om. Weliswaar waren er kansen voor Rick Verbeek en Coen Maertzdorf, maar JVC oefende de meeste druk uit.

De thuisclub moest het van de counters hebben, waar de snelheid van Maertzdorf een gevaarlijk wapen was. Hij zette Meeuwsen en Mutzers een aantal malen goed voor doel maar die wisten er niet van te profiteren, maar de beste mogelijkheden waren voor JVC. In de 56ste minuut maakte JVC 0-1, vier minuten later leek het helemaal hopeloos, Carmalia profiteerde van balverlies van Trefferszijde en knalde de 0-2 binnen. De Rood-Zwarten stroopten de mouwen op en gingen achterin een op een spelen. In de 70ste minuut maakte Rick Verbeek de aansluitingstreffers 1-2. Chefrino Eind maakte er in de 78ste minuut 1-3 van, waarbij de wedstrijd leek gespeeld. De Rood-Zwarten kwamen terug, Maetzdorf maakte in de 81ste minuut 2-3 en in de 85ste minuut zorgde Bram Eltink voor de 3-3. Wesley Meeuwsen maakte er in blessure tijd er 4-3 van waarna het sportpark ontplofte.

Automobiliste ramt brugleuning spoorbrug Molenhoek

MOLENHOEK - In de nacht van zaterdag op zondag om 05.00 uur heeft een Nijmeegse automobiliste de spoorbrug bij Molenhoek met haar auto geramd. De vrouw kwam vermoedelijk met veel te hoge snelheid vanuit Groesbeek, raakte bij de brug in een slip en kwam dwars op de brug tegen de brugleuning tot stilstand.

De inzittenden, een man en vrouw uit Nijmegen, hebben veel geluk gehad dat enkele steunen de auto nog hebben tegengehouden, anders was die – vele meters lager - op de spoorbaan terecht gekomen. De buurtbewoners hadden in al die jaren nog nooit zo'n harde klap gehoord. De gealarmeerde politie constateerde dat de bestuurster alcohol genuttigd had, zij is voor onderzoek meegenomen.

Bij de aanrijding is niemand gewond geraakt. De zwaar beschadigde auto is om 06.00 uur afgesleept . Op verzoek van Pro Rail is de brug voor alle verkeer afgesloten omdat de constructie veel schade heeft opgelopen en er gevaar voor instorten kan ontstaan. Maandag zal bekeken worden wat er aan de brug moet gebeuren voordat die voor het verkeer zal worden vrijgegeven. De gemeente Mook en Middelaar heeft zondagmorgen borden geplaatst en de brug afgesloten. Het verkeer is zondag en zal zeer waarschijnlijk ook de komende dagen worden omgeleid via de Biesseltsebaan via Malden en via Mook.

Bed and Breakfast in De Hamsche Kuul Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Henk en Lia van De Hamsche Kuul aan de Zeelandsestraat in Millingen aan de Rijn hebben het goed voor elkaar. De boerenvilla uit de jaren 1930 is volledig verbouwd tot een luxe Bed and Breakfast. Op de bovenetage zijn liefst vier Bed and Breakfastkamers gerealiseerd.

Alle vier de kamers zijn voorzien van twee eenpersoonsboxspringbedden en hebben alle vier wifi, tv en een gezellig zitje. In de gemeenschappelijke eetkamer- waar een ontbijtbuffel voor de gasten klaarstaat, is een keukenblok, koelkast, magnetron, afwasmachine en een kookplaat, terwijl men naar eigen behoefte koffie en thee kan zetten. Nieuw is de tuinkamer;

Op de begane grond is een geheel gelijkvloerse kamer van 22 m2 voor gasten met een beperking gerealiseerd. Deze tweepersoonskamer is toegankelijk voor gebruikers van scootmobielen, rolstoel of rollators. De douche is aangepast met veiligheidsbeugels en stoeltje, een aangepaste wastafel en toilet met veiligheidsbeugels. Er zijn ook geen drempels te vinden. In de kamer bevinden zich twee elektrisch verstelbare hoog en laag bedden waarbij ook een papegaai aanwezig is om zich op te kunnen trekken. De kamer heeft een ruime zithoek, een tv, eethoek en een heerlijk terras. Op de kamer bevindt zich tevens een koffiemachine, waterkoker en een koelkast. Op deze kamer krijgt men het ontbijt geserveerd. Daarnaast heeft men een eigen parkeerplaats met oprit voor de rolstoel naar de ruime ingang. Henk en Lia zijn best tevreden over hun Bed and Breakfastlocatie.

Ook voor interieurinrichting en gebruikte herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen! Meubel & Interieur Restyle: meer dan stofferen alleen...

NIJMEGEN – Op zoek naar goedkope kwaliteitszitmeubelen? Of hebt u zelf zitmeubelen, die u graag wilt laten herstofferen? Meubel & Interieur Restyle biedt u deze mogelijkheden. U kunt zelfs voor de complete interieurinrichting terecht bij Meubel & Interieur Restyle, waar u ook een deskundig advies krijgt van Katja Kousbroek, die behalve filiaalmanager ook binnenhuisarchitecte is.

Meubel & Interieur Restyle is een moderne meubelstoffeerderij en woning- en projectinrichter. Met gevoel voor design én met hart voor traditionele, ambachtelijke vakkbekwaamheid. Een team van professionals, inclusief designers, stoffeerders en interieurinrichters staat steeds klaar om de klanten te adviseren en bij te staan bij het keuzeproces een aantrekkelijk, passend, duurzaam en comfortabel interieur samen te stellen.

Op zoek naar gebruikte en herstoffeerde kwaliteitszitmeubelen? Meubel & Interieur Restyle heeft een uitgebreide wisselende collectie gebruikte en herstoffeerde kwaliteits zitmeubelen op voorraad. Van gerenommeerde merken als Gelderland, Leolux, Artifort en de bekende Eames chair.

Een eigentijdse 'look-and-feel' voor uw meubels? Of juist de originele stijl weer terug? Meubel & Interieur Restyle beschikt over het vakmanschap én de stoffencollectie om dit mogelijk te maken.

Met de uitgebreide collectie gordijnstof, raamdecoratie, zonwering en vloerbedekking biedt Meubel & Interieur Restyle bovendien oplossingen voor iedere woonomgeving.

De winkel aan de Arksteestraat 13-15 (zijstraat v. Welderenstraat/Oranjesingel) in Nijmegen is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Meubel & Interieur Restyle, Arksteestraat 13-15, Nijmegen; 06-53357900; www.meubelrestyle.nl. Het bedrijf heeft ook filialen in Huissen en Bennekom.

De Gelderse Poort in Millingen: unieke locatie direct aan de rivier Kerst nieuwe stijl

MILLINGEN – Nu de tweede nieuwe zaal een feit is willen Erika en Willy de kerst in een iets andere stijl verpakken. Op eerste kerstdag is er een doorlopend koud en warm buffet. Op diverse plaatsen staan buffetten opgebouwd met ieder een eigen gang of hoofdstuk. Vanzelfsprekend is er deze keer ook weer de grill bij, waar onze grillmeister een lekker stukje vlees voor u kan grillen.

U mag zelf de tijd bepalen, want reserveren is mogelijk tussen 11:00 en 17:00 uur. De prijs voor volwassenen is 29,50 per persoon. Kinderen tot en met drie jaar zijn gratis en kinderen van vier tot en met twaalf jaar zijn 14,75 euro. Eerste kerstdag is op reservering en tweede kerstdag zijn wij gewoon voor u geopend.

Koffie- en Eethuis De Gelderse Poort, Rijndijk 6, Millingen aan de Rijn; 0481 434182. Meer informatie staat op www.de-gelderse-poort.com.

Piet en Dinny Visser Lid van Verdienste De Treffers

GROESBEEK – Tijdens een drukbezochte vrijwilligersavond van De Treffers vrijdagavond 20 november in het clubgebouw heeft de voorzitter Bert Janssen een echtpaar benoemd tot lid van verdienste, te weten Piet en Dinny Visser.

Het benoemen van een echtpaar als Lid van Verdienste is uniek voor De Treffers. Hij noemde Piet en Dinny een bescheiden echtpaar die niet per se op de voorgrond willen. "Maar zij hebben zich door de vele jaren heen, bijna hun hele leven, ingeworteld in onze club", aldus de voorzitter. Piet kwam als kind al voetballen bij De Treffers en doorliep vele elftallen met klasse voordat hij in het eerste elftal kwam.

Na zijn voetbalcarrière was Piet trainer van diverse elftallen en sinds lange tijd is Piet actief als vrijwilliger. Ondanks zijn zware werk in de bouw werd Piet terreinmeester en na zijn pensionering sloot hij zich aan bij de Maandaggroep, waar hij nog steeds volop van geniet. Zijn echtgenote Dinny stond altijd klaar om Piet aan te moedigen en sinds jaren is ook Dien actief als vrijwilligster. Wedstrijdkleding wassen, de shop, schoonmaken en verzorgt tijdens de wedstrijden de koffie op de tribune voor de bezoekers van de wedstrijd. "Dien heeft veel voor ons gedaan en dat doet ze nog steeds." Dat het volle clubgebouw het met deze benoeming eens was bleek uit het applaus dat losbarstte. De avond werd nog tot in de kleine uurtjes voortgezet met de fantastische muziek van het orkest Triple.

Jeugdige daders vernielen met vuurwerk ruit bushalte in Millingen

MILLINGEN – De wijkagent van Millingen heeft onlangs de vernieling van een ruit van een bushalte aan de Heerbaan in Millingen - enkele weken geleden -opgelost.

Na een intensief onderzoek zijn twee jonge knapen van 14 en 15 jaar in het bijzijn van hun ouders door de politie gehoord. Tijdens dit verhoor hebben beide knapen bekend de ruit te hebben vernield door middel van vuurwerk. De aangerichte schade die in de honderden euro's loopt zal vergoed worden. Beide knapen zijn aangemeld bij bureau Halt die een alternatieve straf zal opleggen.

Aanleveren rommelmarktspullen

GROESBEEK - Ten behoeve van fanfare Wilhelmina kunt u iedere zaterdag terecht met uw oude bruikbare spullen aan de Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek tussen 11.00 en 12.00 uur.

Boeken, meubelen, speelgoed, schoenen, computers et cetera zijn van harte welkom!

Meer fotos van Bert Roodbeen te zien op zijn website

GROESBEEK - Een van onze fotografen te weten Bert Roodbeen, die bij diverse activiteiten en gebeurtenissen in de nieuwe gemeente Groesbeek en per 1 januari 2016 Berg en Dal aanwezig is voor onder andere Het Gemeente Nieuws laat weten dat zijn foto's ook te bewonderen zijn op zijn website www.inhetlaag.nl.

Webwinkel van De Zuidmolen zet Groesbeek op de kaart

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - De webwinkel van De Zuidmolen is de laatste jaren flink uit zijn jasje gegroeid. "Tien jaar geleden zijn we ermee begonnen, toen hadden we enkele klanten per dag, nu zijn er ruim 400 in de week", laat molenaar Piet Jochijms weten.

"Vooral de laatste twee jaar is het niet meer bij te benen. Extra personeel is er nodig om iedere dag de pakketten in te pakken. De zwaarste pakketten mogen 28 kilo per stuk wegen en dat zijn er tientallen per dag die de deur uit gaan." Wie denkt dat de pakketten alleen naar adressen in Nederland gaan heeft het mis ze gaan daarnaast ook naar Spanje, Frankrijk, België Hongarije en Oostenrijk, zakken vol, laat ook Elly Wijnhoven-Jochijms weten.

Er zijn maar weinig molenaars die zo'n groot assortiment hebben daar is Piet Jochijms van overtuigd. "Wij hebben tegen de 100 soorten meel. De molen moet 3 tot 4 dagen in de week draaien om aan de vraag te kunnen voldoen. De laatste tijd levert De Zuidmolen ook veel meel (waaronder ook speltmeel) in vooral in het westen van het land aan restaurants, pannenkoekenrestaurants en boerderijwinkels.

Sinds de molen in 1996 is overgenomen is het een familiebedrijf geworden. Ook de molenwinkel – onder de molen – is de laatste jaren een hype geworden. Alle soorten meel zijn te verkrijgen evenals bijzondere vlokken en dergelijke. Ook is er een biologische afdeling ingericht. "Het succes is niet te danken aan Nederland Bakt, want het is voornamelijk meel om brood van te bakken", aldus Piet Jochijms.

Ganzenexcursies Gelderse Poort

NIJMEGEN - Het Natuurmuseum Nijmegen organiseert komende winter weer enkele busexcursies naar de ganzen in de Gelderse Poort: op zondag 24, 31 januari en zondag 14 februari.

De ganzenexcursies starten om 12.30 uur vanuit het Natuurmuseum Nijmegen en duren ongeveer drie uur. Volwassenen betalen 16,00 euro en kinderen (tot en met 15 jaar) 11,00 euro. Vrienden van het Natuurmuseum krijgen een korting van 3,00 euro. Inbegrepen zijn een kop koffie/thee bij de ontvangst en, halverwege de excursie, koffie en taart in De Zeelandsche Hof, een negentiende-eeuwse terpboerderij.

Het is sterk aanbevolen om zelf een verrekijker mee te nemen. Belangstellenden dienen zich minstens een week van te voren in te schrijven bij het Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Dat kan telefonisch: 024 3297070 of per mail: info@natuurmuseum.nl. Meer informatie staat op www.natuurmuseum.nl.

Boom op hangen en vallen in Beukenlaan Ubbergen

Foto: Theo Klösters

GROESBEEK – De brandweer is donderdagmiddag 19 november even na 12.00 uur gealarmeerd door bewoners van de Beukenlaan in Ubbergen.

Vanaf het terrein van het Sint-Maartenskliniek was een boom door de storm omgevallen en hing boven de Beukenlaan leunend tegen een andere boom. De Beukenlaan werd afgesloten zodat de brandweer de boom kon verwijderen. Er hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan.

Kerstconcert voor de Vrijheid

BEEK-UBBERGEN - Een langgekoesterde wens en een investering voor de toekomst waar een groot publiek van zal genieten. Dat is de uitkomst van een organisatorisch hoogstandje en een evenement dat jaarlijks in de nieuwe gemeente Berg en Dal zal gaan plaatsvinden onder de naam ‘Kerstconcert voor de Vrijheid’. Dit kerstconcert voor de Vrijheid is op 21 december om 20.00 uur in Bartholomeuskerk Beek-Ubbergen.

Initiator is het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek . Het concert wordt gegeven door de Politiekapel Gelderland Zuid met medewerking van het Smartlappenkoor Ochaarm uit Groesbeek. De prachtige ‘Lady Liberty Bus’ van OAD zal deze avond gasten voor het concert vervoeren vanuit Millingen en Groesbeek naar Beek. In de directe omgeving van de kerk staat een static show van historische voertuigen opgesteld. De bekende toneelvereniging ‘Zeg Maar Pang’ uit Millingen ondersteunt het concert met organisatie- en gastvrouwen in Starsister-kleding.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera-vestigingen in Groesbeek, Millingen aan de Rijn en Beek. Ook kunt u kaartjes reserveren via email of telefonisch bij het Bevrijdingsmuseum Groesbeek. Deze kaarten liggen dan op 21 december klaar in de kerk. Gelieve ook aan te geven of u gebruik wil maken van het busvervoer.

Locatie: Bartholomeuskerk, Kerkberg 3, 6573 DN Beek-Ubbergen. Datum: 21 december 2015. Aanvang: 20.00 uur. Kerk open: 19.00 uur. Entreeprijs: 7,50 euro. Informatie en reservering entreekaarten en busvervoer per e-mail of telefonisch: info@bevrijdingsmuseum.nl of 024 3974404. De opbrengst van deze avond wordt besteed aan de educatieve programma's van het Bevrijdingsmuseum.

Gemeente weet merendeel buslijnen te behouden

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Groesbeek heeft zich ingespannen om zoveel mogelijk buslijnen te behouden in de nieuwe dienstregeling 2016 van 'Breng '. Alleen buslijn 25 van Groesbeek (Zuidmolen) via Heyendaal naar station in Nijmegen zal worden opgeheven.

De buslijn Groesbeek Zuidmolen – Station Nijmegen blijft behouden. De reden hiervoor is volgens Breng dat er te weinig reizigers van deze buslijn naar onder andere Heyendaal gebruik maken. De PvdA-afdeling Groesbeek had in oktober al vragen aan het college gesteld over de nieuwe dienstregeling. De partij had vernomen dat lijn 82 (Millingen – Nijmegen) tijdens de schoolvakanties niet meer zou rijden en gaf het college aan dat dit nadelig zou zijn voor de inwoners van Millingen. Het college heeft de PvdA laten weten dat enkele jaren geleden inderdaad sprake is geweest voor het opheffen van deze lijn in de schoolvakanties, maar desondanks is besloten om de bussen toch te laten rijden.

Ook in 2016 zal lijn 82 tijdens de schoolvakanties ritten van en naar Millingen gaan rijden. Ook was er sprake van dat lijn 57 van Nijmegen naar Kleve opgeheven zou worden in verband met de mogelijke reactivering van de spoorlijn. Samen met de provincie heeft Groesbeek de opheffing van deze lijn ook weten te voorkomen.

Meevaller reconstructie kruising Cranenburgsestraat-Molenweg

GROESBEEK – De voormalige gemeenteraad van Groesbeek heeft voor de reconstructie van de Cranenburgsestraat / Molenweg in 2011 totaal 482.500 euro beschikbaar gesteld.

De reden hiervoor was dat de Cranenburgsestraat / Molenweg voor vrachtverkeer te krap ontworpen was. Daarnaast was door te kleine midden eilanden de oversteekbaarheid voor fietsers slecht en zonder voorsorteerstrook zou het verkeer vanuit het centrum in de toekomst amper de kruising op kunnen rijden.

De aangepaste kruising is alweer enkele jaren in gebruik en geconstateerd is dat de doorstroming op dit kruispunt aanzienlijk verbeterd is. Door de voorsorteerstrook is de kruising veel overzichtelijker geworden en heeft oprijdend verkeer vanuit het centrum eerder zicht op het doorgaande verkeer. Door de verruiming van de 'slingers' in de Cranenburgsestraat kan het vrachtverkeer nu zonder schade te veroorzaken doorrijden.

Door de reconstructie zijn nu de knelpunten opgelost. Van het totale projectbedrag van 482.500 is in totaal maar 399.260 euro uitgegeven, een meevaller van 83.240 euro. Het positieve saldo is vooral ontstaan, doordat de aannemer gekozen heeft voor afsluiting in één weekend, waardoor de extra kosten voor het werken buiten de reguliere werktijden beperkt zijn gebleven. Door de algehele afsluiting was ook de veiligheid van de werknemers gegarandeerd en is de overlast van korte tijd geweest.

Inbraak in woning Millingen aan de Rijn terwijl bewoners sliepen

MILLINGEN AAN DE RIJN – Inbrekers hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een bezoek gebracht in een woning aan de Ruysdaelstraat in Millingen aan de Rijn.

Door een raam aan de achterzijde van de woning te forceren zijn de inbrekers de woning binnen gekomen en hebben de gehele onder verdieping doorzocht terwijl de bewoners sliepen. De inbraak werd vrijdagmorgen ontdekt. Tot op heden wordt er nog niets in de woning vermist.

Brandweer vroeg uit de veren voor drooggekookte eieren

GROESBEEK –Zes Groesbeekse brandweerlieden moesten zondagmorgen iets voor half acht vroeg uit de veren voor een brandmelding in een woning van Pluryn aan de Händelstraat in Groesbeek.

Ter plaatse aangekomen bleek er een brandmelder aan te zijn gegaan voor eieren die drooggekookt waren en voor de nodige rook had gezorgd. Daardoor was de brandmelder afgegaan en werd automatisch de brandweer gealarmeerd. Diegene die de eieren wilde koken, had ze vergeten. De brandweer ging onverrichter zaken weer naar de kazerne. Of de spuitgasten thuis zelf nog een eitje hebben gekookt, is niet bekend.

Brandmelder slaat alarm bij nieuwe parkeergarage Bellevue Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd vrijdagmiddag even voor vijf uur gealarmeerd voor een brandmelding in de parkeergarage van het nieuwe winkelcentrum Bellevue aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

De brandweer heeft niets kunnen ontdekken en konden de sleutelhouder van de garage niet bereiken. Via een Groesbeekse onderaannemer heeft de brandweer alsnog de sleutel kunnen bemachtigen van de brandmeldcentrale in het gebouw. Uiteindelijk kon het alarm worden uitgezet.

Tweehonderd sierrijke vogels op tentoonstelling De Gekleurde Zanger Groesbeek

Foto: Bert Roodbeen

GROESBEEK – Ruim 200 prachtige exemplaren van diverse soorten vogels waren in het weekend van 20 tot en met 22 november te bewonderen in het voorzieningshart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek. Daar hield de Groesbeekse vogelvereniging De Gekleurde Zanger haar jaarlijkse tentoonstelling voor de eerste maal in het nieuwe onderkomen.

De vereniging is bijzonder content met de nieuwe ruimte lieten bestuursleden weten. Wethouder Thijssen opende vrijdagavond de tentoonstelling en maakte een rondje langs de kooien waarin de prachtige exemplaren gezeten waren. "Jullie hebben een fantastische hobby", liet Thijssen weten. Zaterdagmiddag kwam ook burgemeester Slinkman samen met oud-pastoor Van Gestel langs. Ook zij genoten met volle teugen van de gevleugelde exemplaren die te bewonderen waren.

Donderdag waren liefst vier keurmeester bijna de gehele dag in de weer om de mooiste exemplaren eruit te zoeken, daarvoor gelden diverse criteria. De twee wildvangvogels van Peter Janssen uit Groesbeek werden uitgeroepen tot de mooiste vogels van de tentoonstelling; zij kregen liefst samen 186 punten toebedeeld en werden uitgeroepen tot de Groesbeekse kampioenen. De putter van Jan van Kessel viel ook hoog in de prijzen; deze putter kreeg van de keurmeesters 93 punten en werd generaal kampioen. Hij mocht tevens het bondskruis in ontvangst nemen. Daarnaast waren er kampioenen bij mozaïek, agaatrood, zilveren tropen, zebravinken, tropische vogels en wildvang. De Gekleurde Zanger had het afgelopen weekend niet over belangstelling te klagen.

Fantastisch feest met Marco Frisina

Foto: Peter Hendriks

REGIO - De week met de Italiaanse componist en priester Marco Frisina zit erop. Woensdag 18 november had hij de Groesbeekse dag met Orientalis en het Bevrijdingsmuseum. 's Avonds was het concert in de Cenakelkerk in Heilig Landstichting. In een prachtig gevulde kerk trad het Sankt Cäcilienchor Wyler op met begeleiding van een professioneel Nederlands symfonieorkest.

Liefst 14 werken van Marco Frisina stonden op het programma. Nederlandse premières waren onder andere 'Eccomi', 'Apostolo delli genti', 'Dio carita' en 'Pacem in Terris'. Nauurlijk was het voor het koor, solisten en orkest zeer spannend dat de componist zelf aanwezig was in de kerk en meeluisterde. De geweldige akoestiek en entourage van de Cenakelkerk en zijn aanwezigheid zorgden voor een diepe beleving van de werken. Marco Frisina gaf bij sommige werken aan op welke wijze hij componeerde en tevens dirigeerde hij 'La via dei martiri'.

Dit zal de koorleden de rest van hun leven bijblijven. De staande ovatie was de beloning voor maandenlange noeste arbeid door het koor onder leiding van Theo Giesbers. Donderdag 19 november heeft het koor in de Maria Basika in Kevelaer de 'Messa Cristo nostra salvezza' van Marco Frisina gezongen, terwijl hij de mis opdroeg. Na afloop was er een afscheidsdiner in het Priesterhaus. Marco Frisina naam daarbij persoonlijk afscheid van alle koorleden, medewerkenden en familie. Op 6 december zicht het Cäcilienchor Wyler in de Sankt Johannes Baptistkerk om 15.00 uur en op 13 december in de kerk op De Horst, eveneens om 15.00 uur. In beide adventsconcerten worden met begeleiding van het orkest bekende kerstliederen uitgevoerd. De toegang is gratis.

Sinterklaas warm onthaald in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Honderden kinderen met hun ouders, opa's en oma's hebben zaterdagmorgen 21 november – ondanks de kou – Sinterklaas bij zijn intocht in Groesbeek warm onthaal gegeven. De Sint had voor deze gelegenheid een boot van een carnavalsclub geleend omdat zijn meest geliefde vervoermiddel inmiddels een boot is geworden.

De kinderen waren vol verwachting op de Goedheiligman. Burgemeester Slinkman stond al met de ambtsketen om te wachten. Even na half twaalf arriveerde de Sint en naar schatting tussen de 30 en 40 zwarte pieten. Alle kinderen hadden inmiddels van de vooruit gelopen Pieten een vlaggetje ontvangen. Op het bordes heette burgemeester Slinkman de Sint welkom in Groesbeek. "Wij zijn blij dat u eindelijk naar Groesbeek bent gekomen omdat wij u de vorige week al in Meppel hebben zien aankomen", aldus Slinkman. Ook Sinterklaas liet weten uitgekeken te hebben naar de intocht in Groesbeek.

"Er is in een jaar veel veranderd, Groesbeek is een prachtig dorp geworden. Speciaal heb ik actieve Pieten meegebracht zoals de Belleblaaspiet, Ballonnenpiet en Danspieten. De Sint nodigde alle kinderen uit bij hem in een tentje naast het gemeentehuis de kleurplaten in te leveren `Meet to Greet`, waarna de kinderen een cadeautje ontvingen. Het was een drukte van jewelste om bij de Sint te komen, maar gelukkig viel er geen regen. De centrum-ondernemers hadden er een groot kinderfeest van gemaakt zo stond er een springkussen en een stormbaan in de Kerkstraat opgesteld waar veel gebruik van werd gemaakt. Zaterdagavond hebben veel kinderen de schoen gezet.