GN Berg en Dal Heumen Mook

29 maart 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 29 maart 2017


Edwin van der Velde nieuwe gemeentesecretaris

Foto: Gemeente Berg en Dal

Foto: Gemeente Berg en Dal

BERG EN DAL - Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag 21 maart Edwin van der Velde (47 jaar) benoemd als nieuwe gemeentesecretaris. Hij begint op 3 april. Edwin van der Velde werkte de afgelopen twee jaar als directeur Bedrijfsvoering bij gemeente Berg en Dal. Daarvoor was hij zes jaar afdelingshoofd Financiën bij gemeente Groesbeek.


De huidige gemeentesecretaris Wiljan Looijen (59 jaar) heeft enige tijd geleden laten weten minder te willen gaan werken. Looijen gaf daarbij aan dat de functie van gemeentesecretaris én minder werken niet of moeilijk te combineren is. Hij verzocht het college daarom op zoek te gaan naar een nieuwe gemeentesecretaris.

Het college is erg blij met de benoeming: "Wij zijn ervan overtuigd dat Edwin veel kan betekenen voor Berg en Dal. Edwin kent onze organisatie goed. Als directeur Bedrijfsvoering heeft hij onder andere de organisatieontwikkeling een succesvolle impuls gegeven. We hebben er alle vertrouwen in dat hij andere opgaven die Berg en Dal heeft, met een zelfde enthousiasme zal aangaan."
Van der Velde zelf staat in de startblokken en heeft veel zin om te beginnen aan zijn nieuwe functie in Berg en Dal: "Ik ben heel enthousiast over de ambities van Berg en Dal. Als gemeentesecretaris wil ik daar graag mijn bijdrage aan leveren."

Wiljan Looijen die in 2005 gemeentesecretaris van Groesbeek is geworden, werd bij de herindeling ook de nieuwe gemeentesecretaris van Berg en Dal. Nu 2 jaar na de herindeling vindt hij het een mooi natuurlijk moment om de functie over te dragen. Hij wil graag bij deze mooie gemeente blijven werken en gaat verder in de functie van directieadviseur.

Deze zomer eerste lustrum van oldtimertractorvierdaagse

GROESBEEK - De oldtimertractorvierdaagse is dit jaar van 24 tot en met 27 juli.

Dit is het eerste lustrum van de Oldtimertractorvierdaagse. Het zal zoals gewoonlijk weer een groots spektakel worden. Wij rijden de 50km-route van de Nijmeegse wandelvierdaagse: de prachtige routes door de omgeving van Nijmegen en ze zijn zeer de moeite waard. Meer info hierover staat op www.campingdeleigraaf.nl en te verkrijgen via 024 3975945 van 09.00 tot 17.00 uur of mobiel 06 19272920 na 19.00 uur.

Kinderen vertrouwd maken met de natuur om zich heen

Foto: Annelies de Bruin

GROESBEEK - Zaterdag 11 maart was het de jaarlijkse NLDoet dag van het Oranje Fonds. Ruim zestig vrijwilligers hielpen mee de buurtparken het Groeske en Mariëndaal lenteklaar te maken. Een extra leuk detail is, dat er ook zeker 20 kinderen aanwezig waren die zich de hele dag in het park vermaakten.

Ze hielpen mee nieuwe plantjes te zetten, oud hout te verzamelen, speelden bij het water, verfden bloempotjes en zaaiden tomaatjes en roosterden marshmallows boven een knapperend houtvuurtje. Wat is er nu een mooiere insteek in je leven dan op deze manier respect en waardering te krijgen voor alles wat groeit en bloeit. Alle glunderende gezichten van jong en oud spraken voor zich!

Kerkberichten Protestantse Gemeente Groesbeek

Foto: Jannie Schaapman

Zondag 2 april, 5e Zondag van de 40-dagen. Aanvang 10.00 uur.

Voorganger is da. A. van der Woude uit Nijmegen.

Tijdens de dienst is er een collecte voor de Sozo Foundation, een Zuid-Afrikaanse non-profit organisatie die jongeren ondersteunt in hun ontwikkeling in Vrygrond, een arme gemeenschap in Kaapstad.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Meer staat op www.pkn-groesbeek.nl.

Voetgangster geschept door scooter in winkelcentrum Groesbeek

GROESBEEK – Woensdagmorgen is een 75-jarige voetgangster afkomstig uit Groesbeek in het voetgangersgebied van winkelcentrum Bellevue aangereden door een bestuurder van een scooter.

De bestuurder van de scooter – eveneens afkomstig uit Groesbeek - verklaarde tegenover het slachtoffer dat de remmen van de scooter het niet goed deden. De vrouw werd van achteren aangereden en liep daarbij een pijnlijk been op. Om wat bij te komen moest zij enige tijd rust nemen op een bankje waarna zij strompelend haar weg vervolgde.

De scooterrijder – die daar helemaal niet mag rijden – is met de noorderzon vertrokken. Zowel de winkeliers als bewoners maken zich ernstig zorgen omtrent de onveiligheid van het winkelcentrum, waar fietsers en scooters door het publiek heenrijden. Ondanks dat de politie beloofd heeft een oogje in het zeil te houden, verandert er tot op heden nog niets.

Kus de Linkse-cup

GROESBEEK - Op zondag 28 mei zal Germania voor de 33e keer het 7 tegen 7 'Kus de Linkse'-familietoernooi verzorgen.

Vanaf 2015 werd de naam van dit toernooi opgedragen aan de in 2014 overleden Jack Peters, alias Kûs de Linkse. Erelid Peters was één van de grondleggers van dit toernooi en zijn gedachtegoed zal op deze wijze blijven voortleven. Vorig jaar streden 20 teams om de cup met de grote oren en dit jaar streeft de organisatie zelfs naar 25 deelnemende teams.

Kinderen kunnen zich vermaken met verschillende leuke attracties en ook de inwendige mens zal op deze familiedag niet vergeten worden. De muzikale omlijsting zal door de het bekende duo van de ‘Muziek-expres’ verzorgd worden. Teams kunnen zich aanmelden via de mail: info@germaniagroesbeek.nl.

Twintig tenniskids tijdens Indian Wells in Groesbeek

GROESBEEK - De eerste tenniskidswedstrijden zijn op zondag 19 maart weer van start gegaan! Tennisvereniging Groesbeek heeft liefst 4 teams: 1 rood team en 3 oranje teams. Die zondag moest Oranje 1 'thuis' spelen, de overige teams speelden 'uit'.

Er waren twintig kinderen van vier verenigingen uit de regio en er is sportief en fanatiek getennist. Gelukkig bleef het droog! Elke speeldag van Tenniskids staat in het teken van een wereldstad die de profs ook aandoen binnen de ATP World Tour. Deze keer was het thema Indian Wells. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Kinderen worden direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Dat is niet alleen goed voor de fysieke, maar ook voor de sociale vaardigheden. Plezier en samenspel; daar draait het om bij Tenniskids.

Op zondag 2 april speelt het het andere oranje 1 team 'thuis'. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. De wedstrijden gaan rond 9.30 uur van start. Aansluitend is de open dag bij tennsivereniging Groesbeek. Dit is een mooie gelegenheid om zelf eens een balletje te komen slaan. Dit kan zowel op de tennisbaan als op de midgetgolfbaan. Op www.tvgroesbeek.nl staat meer informatie over activiteiten en bijhorende tijden van deze open dag.

Lekker lopen én wandelen

REGIO - Naast de groepen voor beginnende en gevorderde hardlopers start Lekker Lopen nu ook met een wandelgroep. Lekker wandelend de lente in onder leiding van trainer Gerrit Jan Griepsma. Wekelijks kiest hij vanaf 29 maart op woensdagmiddag van 14.30 – 16.00 uur een ander parcours in de prachtige omgeving van Nijmegen.

Meestal wordt er in het bos gewandeld, soms wijken we uit naar bijvoorbeeld de Ooijpolder. Elke wandeling start met een korte warming-up met losmaak-, lenigheids- en krachtoefeningen. Een deel van de wandeling wordt in stilte gelopen en in een ander deel wordt wat steviger doorgewandeld.

Hiernaast start Lekker Lopen weer met nieuwe beginnersgroepen vanaf week 13 in Nijmegen (Centrum, Heumensoord en Goffertpark), Berg en Dal, Alverna en Millingen aan de Rijn. Er is ook nog volop plaats in de groepen voor licht-gevorderden. “Lekker Lopen biedt lopers een gezellige, kleine groep met persoonlijke aandacht en een training die je helpt om verantwoord te bewegen”, vertelt Gerrit Jan. “Plezier in wandelen of hardlopen, gezelligheid en de stimulans omdat je samen loopt zijn voor mij belangrijke zaken. Er is geen betere tijd om met hardlopen of wandelen te beginnen dan de lente. Iedereen heeft weer zin om naar buiten te gaan. Na de donkere en koude dagen begint de natuur weer te leven en dat voelen we als mens ook natuurlijk. Gebruik die energie om in beweging te komen.”

Boekpresentatie 'Zakendoen in Duitsland'

GROESBEEK - Op donderdag 30 maart organiseert het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een boekpresentatie met als thema ‘Zakendoen in Duitsland’: samenwerking in het licht van verleden en toekomst.

'Het verleden vergeten' of 'tegen het vergeten'. Nederland en Duitsland zijn buren met dikwijls een diversiteit van meningen; soms een zegen en soms een vloek. Juist in de grensoverschrijdende samenwerking steken onze verledens en mentaliteitsverschillen regelmatig de kop op. Wat kunnen we van elkaar leren?

Een lezing over de voordelen van verscheidenheid, over goede en slechte relaties met de buren en de kracht van kennis, begrip en wederkerigheid. Nina Krockow maakte recentelijk furore met haar boek ‘Zakendoen in Duitsland’. Deze publicatie staat centraal op deze avond.

Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Entree: 5,00 euro, museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Bibliotheek Groesbeek op zoek naar vrijwilligers

GROESBEEK - De vestiging Groesbeek van de Bibliotheek Gelderland Zuid zoekt twee enthousiaste vrijwilligers voor de functie van gastheer/vrouw.

Als gastheer/vrouw zorg je ervoor dat de klanten zich welkom voelen, je wijst ze de weg in de bibliotheek en de online-catalogus en helpt bij het gebruik van de diverse apparaten. Je ondersteunt bij het sorteren en opruimen van teruggebrachte materialen.
Werktijden zijn maandag van 14.00 uur tot 17.00 uur of vrijdag van 14.00 uur tot 18.00 uur (eens in de veertien dagen).

Interesse? Aanmelden kan tot en met 15 april bij de medewerkers in de Bibliotheek of stuur een mail naar info@bibliotheekgroesbeek.nl

Gemeente Berg en Dal zet dikke streep door discriminatie

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – De gemeente Berg en Dal schuift niet onder stoelen of banken dat zij tegen discriminatie zijn.

Om dat voor iedereen duidelijk te maken is dinsdag een groot spandoek in de hal van het gemeentehuis in Groesbeek aan de balustrade van de eerste verdieping gehangen met de volgende tekst: 'Gemeente Berg en Dal zet een streep door discriminatie'.

Buurtsoepie in Berg en Dal

BERG EN DAL - Op 3 april zal het buurtsoepie Berg en Dal voor de 20e keer plaats vinden.

Het is er altijd gezellig en er is plaats voor iedereen. Dat is wel te zien aan de foto. De vrijwilligers staan klaar met een heerlijke soep, vaak ook wat erbij. "We hebben veel vaste deelnemers die graag terugkomen. Maar is er plaats voor nieuwe deelnemers erbij. De bijdrage is 3 euro per persoon en u kunt zich opgeven via 06 30481857, Onno Swart."

Afval bestaat niet: cabaret bij DuurzaamBeek café

BEEK - DuurzaamBeek café presenteert 'Afval met cabaret' op woensdag 29 maart om 19:30 uur in Kulturhus Beek.

Berg en Dal is dit jaar met een nieuw inzamelsysteem gestart. De hoogste tijd om het afval in het DuurzaamBeek café onder de loep te nemen vanuit het perspectief van een duurzame samenleving: Afval bestaat niet.

Iedereen heeft er mee te maken.Waar laat je een theezakje, wat doet de DAR met de plasticzak? Waar staan we in de verandering van een lineaire naar een circulaire economie? Het komt aan bod in een programma* met een prikkelende inleiding van plaatsgenoot Gerard van Gorkum, directeur van de ARN-afvalenergiecentrale, die ons een inkijkje gunt op de productie van elektriciteit, warmwater en groengas en zijn visie geeft op afval.

Er volgen vijf pitches:

de DAR over hun manier van inzamelen van afval

de Ontfermberm over opruimen van zwerfafval

het Repaircafé Beek over repareren van spullen

Project afval voorkómen, een uitdaging voor de gemeente

Afvalkwis een test hoe je omgaat met je huisafval

"Op onvoorspelbare momenten veegt cabaretgroep De Gemeentereiniging de vloer met ons aan met humor op maat dus wees gewaarschuwd. De bekende thematafels leveren daarna verrassende ideeën en initiatieven. Het DuurzaamBeek café is daarmee hét platform om elkaar te ontmoeten en samen te werken aan duurzaamheid in Beek. Dump al je afval(vragen) op deze avond, want weet je er geen raad mee dan leg je het voor aan de deskundigen. Wij zien je graag op woensdag 29 maart. Je gaat gegarandeerd niet met lege handen naar huis."

Het volledig programma staat op www.duurzaamheid.nl.

Succesvolle start VAM Keepersschool

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Toen de zoektocht naar een keeperstrainer eindigde bij Paul Hanssen, nu keeper van Rood-Wit in Groesbeek en volgend seizoen terug bij SC Millingen, kon de VAM (Voetbal Academie Millingen) de aanmeldingsprocedure voor de keepersschool starten. Een lang gekoesterde wens van de VAM ging in vervulling.

Paul volgt momenteel de opleiding Goalkeepercoach C van de KNVB. Sinds 19 februari is Paul iedere zondagochtend aan het trainen met twee groepjes van maximaal 5 keepers. Er is een groepje beginners en gevorderden. Er trainen jeugdkeepers van SC Millingen, maar ook van SVO en Wyler / Zyfflich mee.
Alle basistechnieken voor keepers worden behandeld gedurende 20 trainingen per seizoen. Er wordt getraind tegen een vaste bijdrage van 50 euro per seizoen. Daarvoor krijgen de jeugdkeepers naast de wekelijkse keeperstrainingen een kledingpakket bestaande uit broek, sweater en kousen. Na de zomervakantie bestaat er weer de mogelijkheid om je aan te melden voor deze keeperstraining. Keepers van SC Millingen, maar ook uit de polder en over de grens zijn welkom.

De VAM Keepersschool wordt mogelijk gemaakt door de Club van 200. De VAM is daar de leden van de Club van 200 zeer dankbaar voor.

Cliënt Kemnade

loopt weg en

zwaait met mes

GROESBEEK – Een cliënt van Kemnade -een zorginstelling van Plurijn aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek- is er weggelopen en liep vervolgens met een groot mes te zwaaien.

De politie werd gealarmeerd door een ooggetuige. Op het moment dat enkele patrouillewagens ter plaatse waren, had de man het mes verborgen in zijn kleding. De 24-jarige verdachte verzette zich even bij zijn aanhouding, maar volgens de politie is de aanhouding verder vrij rustig verlopen.

Uit voorzorg is de Nieuweweg – waar de man liep – even tot na de aanhouding afgesloten geweest voor het verkeer. De laatste tijd is Kemnade regelmatig in het nieuws gekomen, doordat cliënten brand stichtten in hun kamer, algemene ruimte of sporthal. Het is niet bekend op welke wijze de verdachte heeft weten te ontsnappen en hoe hij aan het mes is gekomen. De politie heeft de man weer afgeleverd bij Kemnade. Kemnade is een zorginstelling van Plurijn voor (jong) volwassenen met een verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen .

Carnavalisten laten grote puinhoop

achter in Groesbeek

GROESBEEK – De deelnemers aan de Halfvasten Optocht die zaterdagavond door de straten van het centrum in Groesbeek voorbij trokken hebben een grote puinhoop achtergelaten.

Vooral op en langs de Cranenburgsestraat en Hulsbroek was het een grote zooi. De weg lag bezaaid met kapot gesmeten bierflesjes en overige drank flessen, blikjes, papier en overige rotzooi die van de wagens gedumpt waren. Voor de fietsers en wielrenners was het zondag ook oppassen geblazen dat ze zich niet lekreden over het kapotgesmeten glas.

Politieke partij VOLG had diezelfde morgen een schoonmaakactie gehouden, waarbij ze met dertig vrijwilligers op pad zijn gegaan om zwerfvuil op te halen. Het moet voor hen een doorn in het oog zijn, als zij nu over de Cranenburgsestraat of Hulsbroek rijden. Hun werk is totaal voor niets geweest...

Opnieuw verlies voor Germania

GROESBEEK - Germania heeft de vijfde wedstrijd op rij verloren. Nu ging de ploeg in Tubbergen tegen rode lantaarndrager TVC '28 kopje onder; 5-2. De Groesbekers leidden met rust nog met 0-1 door een fraai doelpunt van Wesley van Merkenstein. Na rust was het echter hetzelfde als de laatste wedstrijden. Persoonlijke fouten zorgden voor vijf tegentreffers. Tussendoor kon Tijn Jellema nog iets terug doen door vanuit een hoekschop raak te koppen.


De eerste kans was voor Germania. In de 19e minuut kon Melvin de Klijn alleen op de doelman afgaan maar schoot tegen hem op. Na een half uur moesten de verdedigers van Germania alle zeilen bij zetten om een treffer te voorkomen. Vanuit een hoekschop werd de bal van de lijn gehaald. Toch ging Germania rusten met een 0-1 voorsprong. Eerst werd Melvin de Klijn onderuit gelopen in de zestien maar de goed leidende scheidsrechter weigerde bal op de stip te leggen. Vanuit dezelfde aanval wist Wesley van Merkenstein fraai te scoren; 0-1.
Na rust was er van Germania wederom geen schim meer te zien van voor rust. Ook nu weer moest men binnen tien minuten twee tegentreffers incasseren. In de 46e minuut en in de 55e minuut kon de thuisploeg van dichtbij makkelijk scoren; 2-1. Toen in de 74e minuut Germaniadoelman Dide Broeder mis tastte leek de wedstrijd beslist; 3-1. Vier minuten later zag het er weer hoopvol uit. Vanuit een hoekschop schampte Tijn Jellema met zijn hoofd de bal en liet 3-2 aantekenen.

Germania ging op zoek naar de gelijkmaker maar nauwelijks drie minuten later counterde de thuisploeg naar 4-2. In de slotminuut schoot men ook nog een vrije trap binnen; 5-2.

Carnavalisten laten grote puinhoop achter in Groesbeek

GROESBEEK – De deelnemers aan de Halfvasten Optocht die zaterdagavond door de straten van het centrum in Groesbeek voorbij trokken hebben een grote puinhoop achtergelaten.

Vooral op en langs de Cranenburgsestraat en Hulsbroek was het een grote zooi. De weg lag bezaaid met kapot gesmeten bierflesjes en overige drank flessen, blikjes, papier en overige rotzooi die van de wagens gedumpt waren. Voor de fietsers en wielrenners was het zondag ook oppassen geblazen dat ze zich niet lekreden over het kapotgesmeten glas.

Politieke partij VOLG had diezelfde morgen een schoonmaakactie gehouden, waarbij ze met dertig vrijwilligers op pad zijn gegaan om zwerfvuil op te halen. Het moet voor hen een doorn in het oog zijn, als zij nu over de Cranenburgsestraat of Hulsbroek rijden. Hun werk is totaal voor niets geweest...

Groesbeek krijgt eigen dorpsquiz

Foto: Meta van Doorn

Foto: Meta van Doorn

GROESBEEK - Het doel van de 'Groesbeekse Kwis' is om inwoners van de gemeente Groesbeek een onvergetelijke en gezellige winteravond te bezorgen. Deze Groesbeekse kwis zal gehouden worden op zaterdagavond 25 november.

Het is een spel waarbij in teamverband een vragenlijst ingevuld moet worden. Veel vragen hebben op de een of andere manier betrekking op 'iets Groesbeeks' maar ook algemene vragen zullen in het quizboek staan. Het quizboek zal bestaan uit 10 hoofdstukken met zo'n 20 vragen per hoofdstuk. Op zondag 1 oktober zal er een feestelijke inschrijfmiddag plaatsvinden in café De Comm aan de Dorpsstraat 12 in Groesbeek van 14:00 tot 18:00 uur. De inschrijfmiddag zal muzikaal opgeluisterd worden. Het inschrijfgeld bedraagt 15 euro per team.

De samenstelling van een team is natuurlijk van wezenlijk belang bij het beantwoorden van de vragen. In het quizboek zijn hoofdstukken over 'Groesbeek 2017' en over 'Mooi Oud Groesbeek'. Maar ook hoofdstukken over sport en muziek. Niet alleen over Groesbeekse artiesten of sporters, maar ook algemene vragen zullen opgenomen worden in het Quizboek. De Groesbeekse Kwis start op zaterdag 25 november met het ophalen van het Kwisboek in Café de Comm tussen 18:00 en 18:30 uur. Het Kwisboek kan per hoofdstuk verdeeld worden onder de teamleden op het adres van de teamleider.

De Groesbeekse Kwis is een initiatief van dansschool- en zaalhouder Hans Verhoeven. Het organisatieteam bestaat verder uit Willy Claus, Theo en Wilma Giesbers, Fred Sanders, Joop Verstraaten en Andrew Helder. De uitslag zal bekend gemaakt worden op de feestelijke prijsuitreiking op zaterdagavond 16 december in zaal Verhoeven aan de Pompweg 2B in Groesbeek. Deze avond zal muzikaal opgeluisterd worden door Johnny Romein, bekend als 'De Vrolijke Koster'. Naast het prijzengeld mag het winnende team zich een jaar lang 'Slimste Van Groesbeek' noemen. Er zal een donatie worden gedaan aan een Groesbeeks goed doel. Het bedrag en het Groesbeekse goede doel zullen tijdens de prijsuitreiking bekend worden gemaakt. Belangrijk is om nu een team samen te gaan stellen voor deze eerste echte Groesbeekse Kwis! Kijk voor meer informatie op www.groesbeeksekwis.nl en like & deel de facebookpagina @groesbeeksekwis zodat u op de hoogte blijft van de nieuwtjes. Het kan misschien ook helpen bij het oplossen van lastige vragen in de Groesbeekse Kwis….

.

Eend zorgt voor nazaten in bloembak bij Gasterij 't Groeske

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een eend die normaliter in De Spoorbeek in het centrum van Groesbeek zwemt heeft zijn toevlucht gezocht in een grote verroeste bloembak bij Gasterij 't Groesbeek eveneens langs De Spoorbeek.

De eend is aan het broeden geslagen op de zachte grond van de bloembak en valt met zijn beschutte kleur nauwelijks op. Op hoeveel eieren de eend zit te broeden is niet bekend maar wel is duidelijk dat hij zorgt voor de nodige nazaten in De Spoorbeek. Over enige tijd is duidelijk hoeveel eieren de eend uitgebroed heeft als de jonge eendjes in De Spoorbeek dwarrelen, wat een lust voor het oog is.

Automobiliste licht gewond bij aanrijding in Groesbeek

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Zevenheuvelenweg / Derdebaan in Groesbeek is zaterdagmorgen een automobiliste licht gewond geraakt. Zij is door ambulance personeel ter plaatse aan haar verwondingen behandeld.

Het ongeval werd veroorzaakt door een Duitse automobilist die vanaf de Derdebaan de Zevenheuvelenweg wilde oversteken en zag daarbij een automobiliste uit de richting Berg en Dal over het hoofd. Het gevolg was dat de automobiliste in de flank reed van de Duitse auto. Door de klap reed de Duitse automobilist nog een lantaarnpaal omver. Beide auto's raakten bij de aanrijding zwaar beschadigd en moesten worden afgesleept.

11 / 28

12 / 28

Gewichtig Giro-paaltje langs Zevenheuvelenweg ontvreemd

Foto: Erik de Gans STER

Foto's : Erik de Gans (STER)

GROESBEEK – Tot nog toe onbekenden zijn er in de avond of nacht van woensdag op donderdag vandoor gegaan met een 'Giro dÍtalia-paaltje', dat stond langs de Zevenheuvelenweg in Groesbeek.

Foto: Erik de Gans STER

Het Giro d'Italia-paaltje maakt onderdeel uit van een serie Giro di Berg en Dal paaltjes als bewegwijzering van de succesvolle fietsroute die de Giro d'Italia het vorig jaar in de gemeente Berg en Dal heeft verreden. Het moet een bewuste actie van de dieven zijn geweest, volgens manager van de Ster Erik de Gans, omdat de rosé paaltjes liefst ruim 125 kilo per stuk wegen.

Ster Berg en Dal doet een dringend beroep op de dieven om het bewuste paaltje weer terug te brengen omdat het toeristische seizoen voor de deur staat en vele fietsers en wielrenners gebruik maken van deze fietsroute. De Ster heeft inmiddels aangifte van diefstal gedaan bij de politie van Berg en Dal.

Scooter rijdt tegen zijkant auto

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK - Op de Kruising Kloosterstraat / Nijverheidsweg in Groesbeek is woensdagmiddag een bestuurster van een scooter tegen de zijkant van een personen auto gereden.

De bestuurster van de scooter uit Groesbeek wilde vanaf de Nijverheidsweg de Kloosterstraat oversteken en zag daarbij een personenauto, bestuurd door eveneens een inwoonster uit Groesbeek, over het hoofd. Volgens het slachtoffer kwam dit mede doordat een tractor - die gedeeltelijk op de Kloosterstraat stond - het uitzicht belemmerde. Het slachtoffer kwam hierbij ten val en liep diverse schaafwonden op. De verwondingen waren van dien aard dat een gealarmeerde ambulance rechtsomkeer kon maken. Zowel de auto als de scooter raakte flink beschadigd.

Koor AP/Art winnaar Kaf van het Popkorenfestival

GROESBEEK - Op zondag 19 maart organiseerde De Linde in Groesbeek voor de eerste keer het Kaf van het PopKoren Sing & Swing festival. Koor Ap/Art trad als eerste op in de Tuinzaal.

Onder begeleiding van dirigent Frans Coerwinkel en de eigen live band werden de volgende nummers ten gehore gebracht: Home, Mad World. Bohemian Rapsody, Thank you for Loving me en It’s raining men. Deze nummers werden gejureerd door twee afgevaardigden van alle deelnemende koren en juryvoorzitter Wim Bakker. Na een leuke en spannende dag werden rond 19:00 uur de winnaars bekend gemaakt. De derde prijs ging naar Switch uit Nijmegen, tweede prijs was weggelegd voor Novelty uit Sint-Oedenrode. Koor Ap/Art sleepte de eerste prijs in de wacht!

Koor Ap/Art is de organisatie, Mariëlle Poelen en De Linde Groesbeek, alle deelnemende koren, juryleden en het publiek dankbaar voor deze fantastische dag met een voor koor Ap/Art super afsluiting: de eerste prijs!

Van Randwijckweg week eerder open

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

BEEK – Ruim een week eerder dan verwacht is de Van Randwijckweg tussen de Rijksstraatweg en de Nieuwe Holleweg in Beek weer opengesteld voor alle verkeer.

De weg ligt er weer als een plaatje bij en het is gewoon een plezier om er op te rijden. De weg is afgesloten geweest vanaf 6 februari. In die tijd zijn de trottoirs vernieuwd, nieuwe LED lichtmasten geplaatst, is het elektriciteitsnetwerk vernieuwd door Liander, nieuw asfalt aangebracht alsmede aanliggende fietsstroken en suggestiedrempels aangebracht. De parkeerplaats halfweg is opgeheven; daar zijn parkeerstroken voor in de plaats gekomen. Onderaan bij de Rijksstraatweg is een vluchtheuvel aangelegd, waardoor de aansluiting haaks is komen te liggen.

Jeugd ontdekt beweegtuin Ooij

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

OOIJ- Hoewel er nog geen enkel beweegtoestel staat, heeft de Ooijse jeugd de beweegtuin aan de Prins Bernhardstraat al gevonden.

De jeugd is er achtergekomen, dat vanaf het terras bij het dorpshuis met de (cross)fiets prima vaart kunt maken over de nieuwe trappen om over de (achtergebleven) zandberg een schanssprong te maken.

Vier gewonden na aanrijding op B9

Foto: Joop Verstraaten

KRANENBURG – Bij het ongeval donderdagmiddag op de B9 ter hoogte van Kranenburg zijn liefst vier zwaar gewonden te betreuren geweest, waaronder een baby.

De auto - met Nederlands kenteken - , waarin de vier slachtoffers zaten, kwam uit de richting Nederland door tot nog toe onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht. Daar kwam de auto frontaal in botsing met een vrachtwagen uit richting Kleve. Door de klap kwam de personenauto weer op zijn eigen weghelft terecht, waarna een auto die eveneens uit de richting Nijmegen kwam achterop het wrak botste.

Direct na de melding kwamen hulpverlenende instanties massaal ter plaatse, waaronder de bemanning van een Duitse traumahelikopter, terwijl het Nederlandse traumateam zich met een ambulance naar de plek des onheils spoedde. Van de Nederlandse auto raakte een persoon bekneld. Deze situatie heeft enige tijd geduurd voordat het slachtoffer uit zijn benarde situatie kon worden bevrijd. Alle vier inzittenden zijn met spoed overgebracht met ambulances naar zowel de ziekenhuizen in Nijmegen. De bestuurder van de vrachtwagen raakte licht gewond en werd voor onderzoek eveneens naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht. De inzittenden van de personenauto, die achterop het wrak reed, konden ter plaatse aan hun verwondingen worden behandeld. De B9 is tot even na 18.00 uur afgesloten geweest voor al het verkeer. Het verkeer is vanaf 14.00 uur omgeleid via Wyler en Kranenburg, waar de nodige files ontstonden.

Ruim dertig vrijwilligers aan de schoonmaak

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Ruim 30 vrijwilligers hebben zaterdagmorgen gehoor gegeven aan de oproep van VOLG Groesbeek om deel te nemen aan de landelijke opruimactie. Voor de veiligheid kregen de vrijwilligers allemaal een fel groen hesje aan met als tekst 'Voorkom zwerfafval; Nederland schoon'.

De deelnemers waren niet alleen van de politieke partij VOLG; ook van Werkgroep Milieubeheer Groesbeek en de Aardhommels en andere belangstellenden sloten zich bij de groep aan. Gewapend met handschoenen, prikkers en vuilniszakken beschikbaar gesteld door de gemeente Berg en Dal gingen de vrijwilligers op pad.

Wethouder Erik Weijers had ze in vier groepen verdeeld zo werd de route langs de draisigne, gedeelte Breedeweg en Nijerf en Drul alsmede het centrum tot aan de bosrand en betonnen fietspad afgestruind op zoek naar zwerfvuil. Om half een kwam het gezelschap met zakken zwerfafval weer bij het gemeentehuis aan. Enkele zakken waren achtergebleven omdat die te zwaar waren. Deze zijn door een auto opgehaald. In totaal is ruim 100 kilo zwerfafval bij elkaar geraapt. Wethouder Weijers dankte iedereen van groot tot klein, jullie zijn allemaal toppers liet hij weten, en hij hoopte het volgens jaar weer iedereen terug te zien. De deelnemers werden vervolgens in de hal van het gemeentehuis getrakteerd op broodjes en koffie terwijl voor de kleinste limonade klaar stond. Het zwerfafval is naar de tuin van Erik Weijers gebracht waar de gemeente het maandag zal komen ophalen.

Baldadige jongelui halen levensgevaarlijk streek uit in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Baldadige jongelui, die al maanden het winkelcentrum Bellevue onveilig maken, hebben het afgelopen weekend en gevaarlijke streek uitgehaald eveneens in het centrum van Groesbeek.

Ten behoeve van de bouw van de twee supermarkten Jan Linders en Aldi alsmede de parkeergarage is er door de aannemer een gat gegraven van enkele meters breed en vier meter diep. Dat gat is door de aannemer afgezet met hekken en linten, omdat het enkele tientallen centimeters van de draisine ligt. De jeugd schijnt er de lol in te hebben om de afzettingen rondom het gat in het gat te gooien met alle gevolgen van dien. Ook de politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag getracht iemand te bereiken, die de veiligheid rondom het gat weer kon herstellen, wat niet is gelukt. Zondagmorgen lag het gat er nog steeds gevaarlijk bij. Ook voor de mensen die gebruik maken van de draisine was het uitkijken geblazen. Voor zover bekend zijn er nog geen ongelukken gebeurd.

O Crux, Ave - muziek voor de Lijdenstijd

BEEK - Zondag 2 april om 15:30 uur geven Vocaal Ensemble PANiek en organist Cor van Wageningen een concert in de Sint-Bartholomaeuskerk in Beek.

Hoofdmoot van het programma zijn de Quatre Motets pour un Temps de Pénitence van Francis Poulenc. De teksten van deze motetten zijn genomen uit de getijdengebeden van de Goede Week. Poulenc heeft de ernst van de woorden prachtig in muziek weten te verklanken. Op het programma staan voorts composities van Jane Hawes, Louis Hoofd, Francesco Guerrero, Carlo Gesualdo, Cristóbal de Morales, Arvo Pärt en Thomas Tallis. Cor van Wageningen speelt werken van Heinrich Scheidemann, Juan Cabanilles en Enrico Bossi.

De toegangsprijs aan de kerk bedraagt 12,00 euro; in de voorverkoop 10,00 euro. Hiervoor reserveren kan via ensemblepaniek@gmail.com. In 1975, tijdens het Interuniversitair PAN-concours in Nijmegen, liet Vocaal Ensemble PANiek voor het eerst van zich horen. Nog altijd is het een welkome gast op de podia in de regio en daarbuiten. Het ensemble treedt traditiegetrouw zonder dirigent op; wel wordt in de eindfase van elk project deskundige begeleiding ingeroepen. Ook dit keer was Caroline Westgeest een inspirerende coach. Meer info staat op www.vocaalensemblepaniek.nl.

Gratis tennisclinics bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - In Nederland gaan meer dan één miljoen mensen jaarlijks de baan op en daarmee is tennis de tweede sport van ons land.

Of je nu al een tijdje speelt, net begonnen bent of wilt starten: tennis is een uitdagende verenigingssport voor alle leeftijden en alle niveaus. Daarnaast is tennis gezond, ontspannend en je kunt het spelen wanneer het jou uitkomt. Maar tennis wordt nóg leuker als je het met elkaar deelt. Daarom houdt tennisvereniging Groesbeek op zondag 2 april een open dag.

Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er diverse tennis clinics en is iedereen welkom op het tennispark aan de Cranenburgestraat 23a in Groesbeek. Inschrijven voor deze clinics kan op de dag zelf. Er zijn verschillende tennis clinics voor jong en oud. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Tevens is het mogelijk om tussen 10.00 en 17.00 uur zelf een balletje te komen slaan. Bezoekers hoeven alleen maar de sportschoenen aan te trekken – de club zorgt voor rackets en ballen. Ook het midgetgolf park is tussen 10.00 en 17.00 uur geopend is op deze dag vrij toegankelijk (even aanmelden in de kantine).

Tussen 9.00 en 11.00 uur spelen de tenniskids de Worldtourcompetitie. Tenniskids is hét KNLTB tennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leert zelfs de jongste jeugd de sport razendsnel te spelen. Iedereen is welkom! Op www.tvgroesbeek.nl staat meer informatie over deze open dag.

Die Kunst der Fuge

BEEK - Zaterdagavond 1 april speelt het barokensemble Collegium Musicum Den Haag in de Beekse Sint-Bartholomaeuskerk Johann Sebastian Bach’s onvoltooide zwanenzang 'Die Kunst der Fuge'.

Aanvang 20:15 uur, toegang 22,00 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Primera De Postkoets in Beek, Boekhandel Roelants (Van Broeckhuysenstraat) in Nijmegen en via www.concertseriebeek.nl.

Die Kunst der Fuge behoort zonder twijfel tot de meest fascinerende werken van Johann Sebastian Bach. Het is een gedetailleerde studie van de muziektheorie van zijn tijd, gevat in een groot aantal fuga’s over één thema. Maar even zo goed is het muziek voor het oor, want luisterend besef je hoezeer Bach muziektheorie weet te interpreteren in onwaarschijnlijk mooie muziek. Het werk wordt meestal uitgevoerd volgens de versie die Bachs zoon Carl Philipp Emanuel na zijn vaders dood liet drukken. Collegium Musicum Den Haag kiest ervoor om de aanvullingen en volgorde van Carl Philipp niet over te nemen maar keert terug naar Bachs oorspronkelijke manuscript.

Enthousiast, flexibel en baanbrekend: drie sleutelwoorden die gelden voor Collegium Musicum Den Haag, geleid door maestro al cembalo Claudio Ribeiro. Het internationaal prijswinnende gezelschap staat bekend om zijn vitaliteit en dynamiek, maar ook om zijn professionaliteit en ervaring met de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk van Oude Muziek.

Nationale

Museumweek 'Ons echte goud'

GROESBEEK - Gedurende de gehele Museumweek, van maandag 3 tot en met zondag 9 april, laat het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek in een speciale vitrine de laatst binnengekomen topstukken zien.

Daarnaast is het museum in het kader van de Museumweek op zondag 9 april met gereduceerd tarief (50%) te bezoeken: volwassenen 5,00, kinderen 7 tot en met 17 jaar 2,75 euro en kinderen tot 7 jaar gratis. De Museumkaart is geldig.

Er is op zondag 9 april ook een speciaal programma:
- van 14.00-15.30 uur is er een open rondleiding in de tentoonstelling 'Gevleugelde Vrijheid, WO2 in de lucht': een expositie met meer dan 750 prachtige modelvliegtuigjes die een compleet beeld geven van de wereldwijde luchtstrijd tijdens WO2.
- om 13.30 en 15.00 uur zijn er open rondleidingen in de tijdelijke tentoonstelling ‘Rosie the Riveter’, een tentoonstelling over de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.

Derde Islam-avond

GROESBEEK - Op de derde avond over de Islam wordt gezocht naar een strategie van ontmoeting. De avond is op dinsdag 4 april in de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek en begint om 19.30 uur.

- Hoe treffen we elkaar in onze buurt en in onze gemeenschap?
- Wat kunnen we van elkaar leren in de omgang met elkaar ?
- Hoe kunnen onze culturen elkaar verrijken?
De gasten zijn: stichting Vluchtelingenwerk, medewerkers van Forte Welzijn en Anneke Kolmans van de gemeente Berg en Dal, belast met de zorg voor de statushouders.

Sporten te kust en te keur voor leerlingen basisschool 't Vossenhol Groesbeek

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – De leerlingen van de groepen 3 tot en met 8 van basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek hebben donderdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur een fantastische sportmorgen beleefd in sporthal Heuvelland.

De 180 leerlingen mochten een zevental zaalsporten beoefenen alsmede vier extra spelen die ze op school gewend waren, dankzij de hulp van een aantal vrijwilligers van de diverse verenigingen. Aanwezig waren vrijwilligers van judovereniging Groesbeek , tafeltennisvereniging GTTC, turnen, freerunning, golfbaan Het Rijk van Nijmegen, korfbalvereniging De Horst en handbalvereniging Groesbeeks Glorie.

Het doel van deze sportmorgen is om de leerlingen kennis te laten maken met het gevarieerd aanbod van sporten in de gemeente Berg en Dal en daarnaast hoopt men om de leerlingen op een gezonde en sportieve manier meer te laten bewegen. Het is de bedoeling dat deze sportmorgen jaarlijks zal plaatsvinden onder de naam 'OmniXport'.

Achttien van de 220.000 bomen geplant in Leuth

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

LEUTH – Woensdagmorgen zijn in Leuth achttien van de 220.000 bomen geplant in Leuth door 29 leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool 't Bijenveld.

Voor de gemeente Berg en Dal betekende dit de 60ste editie van de Boomfeestdag. Landelijk zijn er liefst 110.000 leerlingen op pad gegaan om samen in totaal 220.000 bomen te planten. De leerlingen werden op school opgehaald door de wethouders Alex ten Westeneind en Erik Weijers van de gemeente Berg en Dal. De wethouders lieten de leerlingen weten dat de gemeente de Boomfeestdag blijft houden omdat volgens hen 'Bomen verbinden'.

Op speelterrein 'De Rollebol' werd een educatief spel gehouden waarna er in De Haafakker in totaal 17 krentenbomen werden geplant. Medewerkers van de gemeente Berg en Dal hadden al wat voorwerk verricht zoals de plaatsen waar de bomen moesten komen, wat graafwerkzaamheden te verrichten en bij iedere boom twee palen in de grond te slaan om de bomen de eerste jaren te kunnen ondersteunen. Na het planten kregen de jonge hoveniers wat te drinken met wat lekkers aangeboden, waarna ze tevreden naar school terugkeerden. Als laatste werd door de leerlingen van groep 1 in de natuur en ontdektuin een perenboom geplant, waar ze hopelijk over een jaar van kunnen smullen.

Paasbrunch Op De Heuvel Groesbeek helemaal vol

GROESBEEK – De paasbrunch op maandag 3 april die voor de eerste maal wordt georganiseerd door Buurtsoepie Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek is in no-time helemaal volgeboekt.

De organisatie is erg enthousiast dat zovelen hebben gereageerd en hopen dat het een gezellige paasbrunch zal gaan worden. Helaas moeten we mensen teleurstellen, maar vol is helaas vol. Wel wordt iedereen er op attent gemaakt dat iedereen iedere maandag welkom is bij 'Buurtsoepie', waar lekkere verse soep gemaakt wordt door vrijwilligers. Er wordt gestart met een kop koffie/thee terwijl rond de klok van 12.30 uur de soep kan worden genuttigd. De kosten voor de soep bedragen inclusief de koffie / thee 3,00 euro.

Derde Islam-avond

GROESBEEK - Op de derde avond over de Islam wordt gezocht naar een strategie van ontmoeting. De avond is op dinsdag 4 april in de Serre van de protestantse kerk aan de Kerkstraat in Groesbeek en begint om 19.30 uur.

- Hoe treffen we elkaar in onze buurt en in onze gemeenschap?
- Wat kunnen we van elkaar leren in de omgang met elkaar ?
- Hoe kunnen onze culturen elkaar verrijken?
De gasten zijn: stichting Vluchtelingenwerk, medewerkers van Forte Welzijn en Anneke Kolmans van de gemeente Berg en Dal, belast met de zorg voor de statushouders.

'Voert mijn opticien het keurmerk wel?' Nederlanders checken of opticien diploma heeft

MILLINGEN - Nederlandse brildragers zijn zich steeds meer bewust van de kwaliteit van hun opticien. Het NUVO Keurmerk geeft hun de garantie dat er gediplomeerd personeel werkt. En dat is belangrijk in een tijd waarin brillen online te koop zijn en drogisterijmedewerkers zogenaamde oogmetingen verrichten. Gelukkig controleren inmiddels duizenden mensen per maand of hun opticien lid van de NUVO is. Zoals Mol Optiek.

Mol Optiek is blij met deze ontwikkeling. "In Nederland hoeft een opticien gek genoeg geen diploma te hebben", zegt Peter Mol. "Iedereen mag dus als opticien aan de slag. Het is voor een consument daarom niet duidelijk of zijn ogen gemeten worden door iemand die een gedegen opleiding heeft gevolgd, of iemand die alleen een trucje kent met een oogmeetapparaat. Daarom heeft de NUVO, de brancheorganisatie waarbij ik aangesloten ben, in 2013 het NUVO Keurmerk in het leven geroepen. Als NUVO-lid voldoen wij aan de diploma-eis. Bij Mol Optiek is een medewerker in de winkel aanwezig die tenminste het mbo-diploma opticien heeft behaald. Op de NUVO Ledenzoeker kun je dat eenvoudig checken."

Volgens NUVO-directeur Bas de Nes heeft de consument inmiddels de weg naar de NUVO Ledenzoeker gevonden. "Elke maand vinden duizenden consumenten op de Ledenzoeker duidelijkheid over het diploma van hun opticien. Kwaliteit en goede oogzorg zijn belangrijk voor ze, dat blijkt. Bij Mol Optieks is de zorg voor hun ogen gegarandeerd in goede handen."
U vindt Mol Optiek aan de Heerbaan 132b in Millingen aan de Rijn.

Kom in De Cirkel, voor jezelf, de aarde en alles wat leeft

GROESBEEK - Gun jezelf één ochtend in de maand om te voelen en dieper bewust te worden dat je een deel bent van een veel groter geheel, dat jouw leven een wezenlijk deel is van al het leven op Aarde, dat jij er toe doet in wie je bent.

"We zijn bij elkaar rondom de Cirkel als symbool van verbinding. Je wordt uitgenodigd aan de hand van het thema iets mee te nemen uit de natuur of eigen tuin of wellicht een bepaald voorwerp wat voor jou betekenis heeft.Daar mag je Cirkel mee vormgeven/aankleden.
Het is een kans om te groeien in liefde voor jezelf, de Aarde en je omgeving en concreet bij te dragen aan een gezonde planeet en balans tussen mannelijk en vrouwelijk. Er is ruimte voor persoonlijke uitwisseling naar aanleiding van het thema. We zijn dit seizoen bezig met natuurlijk cycli.

Iedere laatste donderdag van de maand van 9.45 -12.00 uur , Haydnstraat 51, Groesbeek. Data tot de zomer: 29 maart, 27 april, 25 mei, 29 juni. Bijdrage 10 euro of wat je missen kunt of wilt. Graag even van te voren laten weten als je wilt komen bij Adelheid Jochemsen, Haydnstaat 51 in Groesbeek (a_jochemsen@hotmail.com, 06 17009796)."

Café Boslust Groesbeek breidt activiteiten met ijssalon uit

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Ter gelegenheid van het eerste lustrum van café Boslust gaat de uitbater Anton Könings aan de Nijmeegsebaan in Groesbeek de activiteiten uitbreiden. Naast dat het terras flink is uitgebreid wordt er komend weekend gestart met een mobiele ijscowagen, die op de rand van het terras komt te staan.

Al vijf jaar runt Anton met veel succes zijn café langs de drukke Nijmeegsebaan, waar per dag zo'n 10.000 voertuigen zijn café passeren. Daar moet ik iets mee doen, vroeg Anton zich steeds af. Inmiddels heeft Anton het terras aantrekkelijk gemaakt wat vooral in de zomerdag veel bezoekers trekt. Op het terras kan men genieten van koffie / thee voor slechts 1,00 euro.

Ook de vele honderden leerlingen die dagelijks per fiets naar scholen in Nijmegen gaan, kunnen een doelgroep voor Boslust betekenen als er een mobiele ijscowagen staat, dacht Antpon. Toen zijn oudste zoon Daan het idee van zijn vader hoorde, besloot hij direct deze kar te gaan trekken. Na veel voorbereidingen is het er eindelijk van gekomen. De mobiele ijskar is inmiddels compleet ingericht en beletterd.

Vrijdagmiddag 31 maart om 13.00 uur is het zover, dan wordt de Ijscowagen op het terras officieel in gebruik genomen. Er zijn liefst tien verschillende soorten ambachtelijk Italiaans schepijs te verkrijgen, waarbij het 'Boslust' ijsje een aanrader is. De openingsaanbieding is het komend weekend een bolletje voor 0,50 euro. De openingstijden van de ijssalon Boslust zijn vooralsnog vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 19.00 uur. Naast ijs is er chips, snoep en blikjes fris te verkrijgen.

Peutercafés Millingen en Leuth

REGIO - In april zijn er weer twee peuter cafés. Iedereen is er welkom. Jouw kind kan er lekker spelen en je kunt er ook andere ouders ontmoeten.

Leuth: Maandag 3 april gaat over ‘dansen met je peuter’. Eveline Lunenburg is gastdocente Bewegen Op muzieklessen en Pilates, en geeft daarin les in Millingen aan de Rijn. Het wordt een gevarieerd en vrolijk uurtje muziek- en dansplezier. Muziek stimuleert op alle fronten de ontwikkeling: natuurlijk de taalontwikkeling, maar ook de sociale-, emotionele en intellectuele ontwikkeling. Muziek maakt slim! Het peuter café Leuth vindt plaats in het kulturhus in Leuth aan de Reusensestraat 4 van 10.00 tot 11.30 uur.

Millingen: op woensdag 5 april is er van 10.00 tot 11.30 uur bij Kinderopvang Humanitas (’t Gengske 5) weer een peutercafé. Dit keer is er in Millingen alle aandacht voor logopedie. Deze ochtend alles over spraak- en taalontwikkeling bij peuters door Logopediepraktijk Breedveld. Wat als je kind stottert? Is het gebruiken van een speen hinderlijk? Deze en andere vragen worden besproken.

Het peutercafé komt voort uit de samenwerking tussen ouders, Bibliotheek Gelderland-Zuid, Kinderopvang Humanitas, Kinderopvang Partou, GGD en het Sociaal Team Millingen-Kekerdom-Leuth.

Uiteraard zijn ouders met de peuters bij beide peutercafés welkom. Je hoeft je niet aan te melden, het is gratis en een kopje koffie of thee staat klaar.

Boerenmaasjazz groot succes

Foto: Bert Roodbeen

Foto: Bert Roodbeen

MILLINGEN AAN DE RIJN - Zalmpodium( 22) presenteerde zondag 19 maart in het overvolle Zalmkerkje aan de Zalmstraat, Boerenmaasjazz.

Het swingt en het fluistert. Van Cheek tot Cheek tot Cry me a River. Van stuwende ritmes tot verstilde emoties, gevangen in fluwelen koperklanken, de saxgeluiden van Gerard de Boer en het trompetgeschal van Thed Maas met het jong talent de zangeres Annabel Nillesen , die zondagmiddag de eerste schreden zette op het pad van muziek en performance. Een jong, veelbelovend talent, dat aan de hand van ervaren muzikanten afgelopen zondagmiddag een treetje geklommen is op de muzikale toonladder van de muziek. muziek die ons leven dag in dag uit begeleidt. De aanwezigen in het Zalmkerkje hebben zondagmiddag genoten van de Boerenmaasjazz die het trio ten gehore bracht, zij werden dan ook beloond met een daverend applaus en een staande ovatie.

Eieractie koor Ap/art in Millingen

MILLINGEN - De lente hangt weer in de lucht en de paasdagen komen weer dichterbij. Tijd dus voor de traditionele eieractie van koor Ap/art uit Millingen aan de Rijn.

Hoe ging het ook alweer? Leden van Koor Ap/art komen langs met een ring met daaraan briefjes waarop een getal staat. "Voor één euro trekt u zo'n briefje eraf en het getalletje dat erop staat wordt in paaseitjes uitgekeerd. U heeft altijd prijs: 4, 6, 8, 12 of 20 eitjes!"

Deze actie wordt ondersteund door de Millingse winkeliers en ondernemers. Ga er maar eens langs en zij zullen een heerlijk paaseitje aanbieden. Zelfs buiten Millingen kunt u onze gouden paasbakjes tegenkomen. De Eieractie vindt dit jaar plaats op 6 – 7 – 8 april. "Waag een gokje en je helpt Koor Ap/art financieel. Wij treden regelmatig op en nodigen u graag uit om te komen kijken en luisteren. Hierover meer in één van de volgende edities. En... wilt u zelf graag meezingen, laat u dan informeren tijdens de eieractie!"

Over smaak is niet getwist tijdens wijnproeverij in Kerstendal

BERG en DAL - Over smaak valt niet te twisten. De waarheid achter dit gezegde bleek eens te meer tijdens de wijnproeverij die 18 maart in het dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal werd gehouden. Wijnkoper Jos Peters nam alle wijnproevers mee op een wereldreis van witte en rode wijnen, van Groesbeek tot Zuid-Afrika, van Duitsland tot Australië.

De avond was verder aangekleed met hapjes gemaakt door onder meer Maurice Katzenbauer, van de kookclub uit Berg en Dal. Zo kon een krachtige rode wijn gecombineerd worden met in rauwe ham gerolde roomkaas, om er achter te komen wat deze combinatie met de wijnsmaak deed. Tijdens het proeven werd ook geanimeerd gesproken over eigen ervaringen en over het soort voedsel dat bij welke wijn past – of andersom. Maar waar de ene wijnproever 'kracht' in de wijn ontdekte, was de smaak voor een buurman of buurvrouw misschien maar matig.

Achtergrond

Wijnkenner Peters vertelde bij elk van de tien wijnen wat meer over de achtergrond en de herkomst. Een persoonlijke noot over de open wijnnacht in Würzburg afgelopen november bijvoorbeeld. Maar ook over het soort grond en de hoogte die de ontwikkeling van wijnstok en druif mede bepaalt, welke wijnsoort op welke locatie het beste gedijt: Cabernet Sauvignon uit het hooggelegen San Pedro in Chili, Pinot Blanc uit de Franse Elzas. Hoe de wat naar mineralen smakende Spaanse wijn aan deze smaak komt.

De opbrengst van de wijnproeverij ging, na aftrek van de kosten, naar de aanschaf van een Toek Toek. Een vervoersmiddel voor (minder mobiele) ouderen dat en in Berg en Dal aan wil schaffen. Voor later in 2017 ligt er onder andere, mogelijk, nog een portproeverij in het verschiet.

Fanfare zamelt spullen in

GROESBEEK - Heeft u opgeruimd, een woning leeg moeten halen en heeft u nog goedgebruikte spullen die wij nog kunnen verkopen ten bate van onze vereniging, fanfare Wilhelmina uit Groesbeek?

Dan zijn deze spullen elke zaterdag tussen 11.00 en 12.00 uur in te leveren op Cranenburgsestraat 27 in Groesbeek. Curiosa, klein meubelen, speelgoed, boeken, lampen, computers, et cetera zijn welkom. Geen grote meubelen, geen kleding.

Bingomiddag Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 4 april is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Dagboottocht Zonnebloem afdeling Ooijpolder/ Beek-Ubbergen

BEEK - Op woensdag 26 april vindt weer de jaarlijkse bootdagtocht van de Zonnebloem afdeling Beek/Ubbergen en afdeling Ooijpolderplaats voor deze regio. Vertrokken wordt vanaf de Loswal in Hatert.

De deelnemer wordt tussen 8.30 en 9.00 uur aan boord verwacht en is rond 17.00 uur in Nijmegen terug. De kosten voor deze dag zijn inclusief een hapje, een drankje en een warme maaltijd 35 euro. Deze kosten dient men bij aanmelding te voldoen.

Behoort u tot de doelgroep van de Zonnebloem en wilt u hieraan deelnemen dan kunt u zich voor zaterdag 25 maart opgeven bij een van de volgende personen: Beek/Ubbergen Mieke Groothuyse 024 3564491; Leuth/Erlecom Toos de Beyer 024 6631643; Ooij/Persingen Erna Driessen 024 6633103.

GarageTielemans aan de Pannenstraat in Groesbeek 1983

Foto: Gerrie Driessen

GROESBEEK - Bovenaan de Pannenstraat, op de plek waar Residentie Molenborgh gebouwd wordt, bestierde de familie Tielemans van 1923 tot 2005 een garagebedrijf. In 2005 werd het bedrijf verplaatst en kreeg het gebouw een andere bestemming, tot het in de winter 2016-2017 voor woningbouw gesloopt is.

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

In de beginperiode werd vooral in fietsen en motorfietsen gehandeld. Er was veel belangstelling voor de motorfiets, waardoor er ook benzine in blik verkocht werd. Naast zijn handel in auto's begon Thé Tielemans als eerste in Groesbeek met een taxibedrijf. Hij reed met twee T-Fords, een open en een dichte. Met een compagnon heeft hij omstreeks 1930 ook nog een 'wilde' busdienst op Nijmegen gehad. Tijdens de oorlog werden de twee T-Fords door de Duitse bezetters gevorderd. Na de oorlog werden drie Amerikaanse achtcilinders (een Horch, een Buick en een Hudson) aangeschaft.

In 1951 kwam zoon Jan in het bedrijf en zoon Frans in 1954. Twee jaar later overleed de grondlegger van het bedrijf. De broers Jan en Frans besloten in 1963 tot een complete nieuwbouw en de vestiging van een tankstation. Daarna werd in 1971 een grote reparatiehal in gebruik genomen. In de showroom onder het woongedeelte werden naast auto's (Tielemans was sub- dealer van Ford) ook fietsen en bromfietsen aan de man gebracht.

In 1983 rijden er 9 taxi's en zijn er 17 mensen in dienst. Part –timers voor het tankstation niet meegerekend. De verkoop van bromfietsen is dan gedaald. Verkochten de broers ooit 200 brommers per jaar, nu is dat hooguit 20 tot 25. In 1992 nam Frans het garagebedrijf voor zijn rekening terwijl Jan het taxibedrijf voortzette. Toen het taxibedrijf in 2001 werd overgedaan aan Van der Wielen uit Malden, bestond het wagenpark uit tien taxi's met vergunning. Er werkten drie vaste chauffeurs, twee part -timers en drie oproepkrachten. In de jaren zestig namelijk had het ziekenvervoer, schoolvervoer en het instellingenvervoer (Groesbeekse Tehuizen en Dekkerswald) grote vormen aangenomen. Ritten naar Vlissingen, Groningen en Hulst om mensen te halen te brengen werden wekelijks uitgevoerd. Het garagebedrijf werd omstreeks 2000 overgenomen door Frank Tielemans, die het in 2005 verplaatst naar de Hulsbroek. In de herfst van 2012 wordt Garage Tielemans opgeheven.

Het Ruilhus in Beek: de eerste speelgoedruilbank van Nederland

BEEK - Op 8 april, om 11.30 uur, is het zover, het Ruilhus gaat van start. Vanaf half twaalf is iedereen welkom. Olaf de sneeuwman - van Frozen - zal het Ruilhus feestelijk openen. De afgelopen maanden is er hard gewerkt door de vrijwilligers om de oude speelotheek in een nieuw jasje te steken.

Olaf is er en je kunt met hem op de foto. Als je 't leuk vindt kom je ook verkleed, als Anna, Elsa of wie je maar wilt. Er staat een hapje voor je klaar en je kan ondertussen rondneuzen tot 13.00 uur. Ook kun je op de 8e meteen al speelgoed inbrengen en ruilen. Als je speelgoed inbrengt krijg je daarvoor 1 of meer muntjes. Met deze muntjes kun je speelgoed uitzoeken dat door anderen is ingebracht. Of je brengt alleen speelgoed en je doneert de muntjes aan ons. Dan zorgen wij ervoor dat minder bedeelde kinderen via ons speelgoed kunnen uitzoeken. Gewoon een kijkje komen nemen kan ook. Alles gaat met gesloten beurs en minimale rompslomp: je hoeft geen lid te worden of contributie te betalen.


Openingstijden
De komende maanden kun je op de volgende tijden terecht in het Ruilhus: op zaterdagen: van 11.00 tot 13.00 uur; op woensdagmiddagen: van 13.30 tot 15.30 uur. Het ruilen is in het Kulturhus van Beek, ingang aan de achterzijde of via de hoofdingang, Roerdompstraat 6 d in Beek
Contact: Ruilhus@hotmail.com of kijk op Facebook bij het Ruilhus.

Oranje Fonds reikt Buurtcadeau uit op dorpshuis De Slenk

GROESBEEK - Op woensdag 29 maart om 11:00 uur verrast het Oranjefonds Dorpshuis De Slenk met een Oranje Fonds Buurtcadeau van 3.000 euro. Dit is het tweede Buurtcadeau dat het Fonds uitreikt in Groesbeek.

In het postcodegebied waar de Straatprijs van de Nationale Postcode Loterij valt, verblijdt het Oranje Fonds een organisatie met het Buurtcadeau. Zo hebben ook alle omwonenden langdurig profijt van de straatprijs.

Op De Horst zijn we erg blij met het Buurtcadeau. “Van het geld van het Oranje Fonds gaan we een jeugdbios en een PC café inrichten”, zegt Dorpshuis De Slenk. “Daarnaast kunnen we ook de theetuin afmaken waar op 11 maart mee begonnen zijn. Iedereen is welkom!”

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 30 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving.

Voorjaarsconcert van Ooijse Toekomst en Sint-Theresia uit Lent

LENT/OOIJ - Op zondag 2 april zullen muziekvereniging Ooijse Toekomst en harmonie Sint-Theresia uit Lent een concert houden in zaal De Vink in Ooij aan de Koningin Julianalaan 20.

De heilige Theresia was bekend om haar wilskracht en gevoel voor humor, wat kenmerkend is voor de naar haar genoemde harmonie uit Lent. Deze harmonie is opgericht in 1928. Harmonie Sint-Theresia heeft een gevarieerd repertoire met onder anderen muziek geïnspireerd door de Schotse Hooglanden, een arrangement van de muziek van de Walt Disney-film Frozen en muziek in de Kiezmerstijl met wereldlijke melodieën, populaire dansen en muziek van Joodse oorsprong. Harmonie Sint-Theresia staat onder leiding van dirigent Jeroen Geurts

Muziekvereniging Ooijse Toekomst is twee jaar ouder dan harmonie Sint-Theresia. Ooijse Toekomst heeft eveneens een gevarieerd repertoire met onder andere klassieke muziek, popmuziek en moderne soul, muziek uit de jaren ´60 en Hollandse hits. Ooijse Toekomst staat onder leiding van dirigent Paul Vlieks

Het belooft een mooie gevarieerde muzikale middag te worden. Aanvang: 15.30 uur. De toegang is gratis

RBT KAN / VisitVeluwe investeert in kennis receptiemedewerkers

Foto: RBT KAN

ARNHEM – Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen / VisitVeluwe hecht grote waarde aan vergroting van kennis bij de receptiemedewerkers van het toeristisch bedrijfsleven. Daarom houdt het bedrijf een keer per jaar een Ambassadeursdag waarop die medewerkers kennis kunnen opdoen van belangrijke musea en attracties met de highlights voor het komende seizoen.

Dit jaar werd deze bijeenkomst gehouden bij Hotel Papendal in Arnhem op maandag 20 maart. Een grote opkomst van front office medewerkers kregen een interactief programma met speeddates en interessante workshops. Na afloop kreeg iedereen een 'Ambassadeurspas' uitgereikt.

Goed voorbereid
RBT KAN /VisitVeluwe onderneemt niet alleen een scala aan wervende marketingactiviteiten om meer toeristen naar de regio te trekken – er wordt ook flink geïnvesteerd in de vergroting van de gastvrijheid. Want een deskundige ontvangst in de regio is uitermate belangrijk. Hoe professioneler en hoe vriendelijker de gast wordt ontvangen, hoe groter de kans dat hij tevreden naar huis gaat. En daarna nog eens terugkomt!. Zij konden er tijdens speeddates kennis maken met grote en kleine attracties in de regio. Dit met het doel hun beter voor te bereiden op de komst van veel toeristen en meer bagage mee te geven om toeristische vragen te kunnen beantwoorden.


Ambassadeurs
De receptiemedewerkers hebben ook de Ambassadeurspas van 2017 uitgereikt gekregen, die geeft recht op gratis entree bij het merendeel van de toeristische attracties in de Gelderse streken. Daarmee kunnen zij kennis maken met die attracties en kunnen zo de toerist beter en deskundiger van dienst zijn en hen wijzen op de toeristische mogelijkheden in de omgeving. In twee jaar tijd zijn er al bijna vierduizend trainingen gevolgd door bijna 1.500 medewerkers. In het systeem doen zij, laagdrempelig, nuttige kennis op van veel facetten van de regio en maken zij spelenderwijs kennis met de inhoud van de marketingthema's van dit jaar. "Met de Ambassadeursdag, de Ambassadeurspas en het e-learningsysteem Regioambassadeur werken RBT/KAN hard aan de verhoging van het niveau van de gastvrijheid in onze regio.

Tweede dag voor PolderPop?

REGIO - Groeit PolderPop in 2017 van één naar twee dagen? Als het aan ons ligt wel, maar daar hebben we de hulp van jouw en je vrienden bij nodig. Begin dit jaar hielden we een digitale peiling, 65% van de deelnemers zei: “Doen!”.

Op de zaterdagavond: PolderPop Roots & More. Denk aan americana, blues, country, folk en een snufje jazz en soul. Er is ruimte voor nieuw talent, maar ook muzikanten met een flinke staat van dienst worden uitgenodigd. De zondag blijft gratis en biedt een podium aan nieuw talent. Pop, rock, metal, reggae, ska, indie, electro en meer. Maar ook bands van net over de grens of uit de vorige eeuw.

"Als kleinschalig festival hebben we niet het geld om zo maar een extra dag te organiseren, daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Via onze crowdfunding-actie kan jij investeren in PolderPop 2.0. Koop snel een Early Bird ticket voor PolderPop Roots & More of geef een vrije gift. Voor ondernemers hebben we ook interessante mogelijkheden.

We organiseren PolderPop Roots & More alleen als we het streefbedrag binnenhalen! Halen we het streefbedrag niet, dan krijg jij je geld terug, gegarandeerd. We werken hiervoor samen met ‘Voor de Kunst’. Meedoen kan via de link op www.polderpop.com. Daar vind je alle mogelijkheden.

O, ja: Early Birdtickets kosten 12,00 euro. De Early Birdtickets zijn alleen tijdelijk verkrijgbaar via de crowdfunding-actie. Op=Op! Daarna kosten kaartjes in de voorverkoop 16,00 en 20,00 aan de dagkassa. Snel doen dus. En maak je vrienden en je baas ook enthousiast!"

Leerlingen serveren pannenkoeken

Foto: Joop Verstraaten

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Basisschool 't Vossenhol heeft vrijdagmorgen stilgestaan bij de Nationale Pannenkoekendag.

34 leerlingen van groep 3 zijn samen met juf Greetje en Mieke naar De Meent gegaan waar de bewoners van De Meent met 11 cliënten van Pluryn en enkele gasten al zaten te wachten in 't Trefpunt. Inmiddels waren al een viertal dames druk in de weer met het maken van pannenkoeken beslag en het bakken van de oer Hollandse lekkernij.

De gebakken pannenkoeken werden door de jeugdige leerlingen uitgeserveerd, maar tijdens het serveren keken ze ook met een scheef oog naar de pannenkoeken waar ze pas later zelf aan mochten beginnen. Voor in totaal 80 personen moesten er pannenkoeken gebakken worden, waarvoor in totaal 10 pakken pannenkoekenmix benodigd waren. Nadat de leerlingen alle gasten voorzien hadden van de overheerlijke pannenkoeken mochten ze zelf ook gaan smullen. Voor hen waren er naast de pannenkoeken ook een pannenkoekenkleurplaat en een glaasje limonade. Iedereen heeft genoten. Ook de organisatie van 't Trefpunt bestaande uit zo'n 80 vrijwilliger(ster)s waren bijzonder tevreden over het verloop van de Nationale Pannenkoekendag.

Onnodig verlies DVSG

GROESBEEK - DVSG trad zondag aan tegen middenmoter NSVV FC Kunde uit Nijmegen. De trainer had zijn elftal weer op enkele plekken moeten aanpassen naar aanleiding van een aantal blessures.

Kunde start voortvarend door DVSG gelijk op eigen helft vast te zetten.Na een 10-tal minuten ontrekt DVSG zich van deze dadendrang en komt zelf aan voetballen toe. In de 15e minuut zag Menno Sillessen zijn vrije trap rakelings voorbij gaan nadat alles en iedereen deze miste.1 minuut later kreeg Kunde zijn mogelijkheid om de score te openen maar de DVSG doelman verijdelde dit. In de 20e minuut kwam DVSG op voorsprong door Guus Ebbers die een goed beoordeelde lange trap goed verwerkte, waarbij hij zichzelf vrij zette voor het doel en beheerst de 0-1 liet aantekenen.

In de 27e minuut kwam FC Kunde op gelijke hoogte door te nonchalant uitverdedigen van DVSG. In de 37e en 39e minuut maakte Kunde de 2- alsmede de 3-1. Dit gebeurde twee maal door onoplettendheid in het hart van de verdediging.

De tweede helft probeerde DVSG het tij nog te keren maar slaagde daar uiteindelijk niet meer in. Bij de 4-1 in de 83e minuut was het dan ook gedaan en zal men volgende week thuis tegen Krayenhoff opnieuw de rug moeten rechten!

De Treffers knap terug tegen Katwijk

Foto: Thijs Meeuwsen

Foto : Thijs Meeuwsen

GROESBEEK - Na 20 minuten stond De Treffers zaterdagavond al met 0-2 achter, maar De Treffers toonde veerkracht en kwam even snel om nog voor rust weer op gelijke hoogte te komen. De tweede helft toonde minder spektakel, maar was nog steeds de moeite waard. De Treffers – Katwijk: 2-2.

In de tiende minuut lijkt De Treffers op voorsprong te komen. Robert Mutzers – opnieuw in uitstekende doen – soleert door de Katwijkse verdediging. Doelman Mark de Vries kan zijn schot niet voldoende onschadelijk maken en in de rebound knalt Frenk Keukens de bal binnen. Helaas afgekeurd vanwege twijfelachtig buitenspel. Drie minuten later valt het doelpunt aan de andere kant. Niels Kornelis komt weifelend uit zijn doel en Hamdi plaatst de bal bekeken in de lange hoek: 0-1. Vier minuten later weer een uitval over rechts en nu is het Marciano Mengerink – uitblinker aan Katwijkse zijde -, die het net op identieke manier weer te vinden: 0-2.

In deze fase oogt De Treffers onzeker, slordig en ongecoördineerd. Trainer Anton Janssen tracht de bakens te verzetten door aanvaller Coen Maertzdorf in te brengen voor verdediger Jan-Willem Stronks. Riskant, maar wel een wissel met effect. In de 33e minuut kopt Pim Balkestein de aansluitingstreffer binnen uit een vrije trap van Nick de Bondt. En in bijna dezelfde minuut komt het volgende Treffersdoelpunt tot stand. Wesley Meeuwsen stuurt met een schitterende pass door het midden Robert Mutzers weg, die vrij voor doelman De Vries geen fout maakt: 2-2.

Nog lijkt het in de eerste helft weer mis te gaan. Frenk Keukens werkt Mengerink tegen de grond binnen het strafschopgebied en een penalty, te nemen door aanvoerder Robbert Susan is het logische gevolg. Maar Niels Kornelis weet de bal uit de linkerbenedenhoek te plukken. In de tweede helft kan het dubbeltje beide kanten op vallen. Consternatie een kwartier voor tijd. De Bondt lijkt de trekker over te kunnen halen, maar wordt afgefloten, omdat scheidsrechter De Winter dat het moment vindt, waarop aan Trefferszijde gewisseld (!) moet worden (Raterink voor Meeuwsen). Normaal gesproken gebeurt dat, als het spel stil ligt. Beide ploegen blijven gaan voor de overwinning, maar gescoord wordt er niet meer. Met het gelijkspel kan iedereen wel vrede hebben.

Lichtjesoptocht Millingen trekt veel bezoekers

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Millingen heeft vrijdagavond de spits afgebeten met de traditionele Halfvasten lichtjesoptocht. De optocht was mooi en lang, daardoor werd het lange wachten voordat de optocht het centrum van Millingen bereikte beloond.

In totaal waren er 38 deelnemers die konden genieten van de prachtig uitgevoerde verlichtte wagens, groepen en enkelingen. Ditmaal deden er niet alleen verlichte praalwagens, groepen en enkelingen mee uit Millingen, maar uit de hele regio zoals Bemmel, Overasselt, Groesbeek, Ooijpolder en zelfs een uit het Duitse Keeken.

Menige deelnemer kreeg van het publiek de handen op elkaar. Voor een praalwagen uit Overasselt was dit niet het geval, deze wagen presenteerde een basgeluid om ziek van te worden. Na diverse waarschuwingen weigerden de carnavalisten hun oorverdovend geluid -waarvan de toeschouwers onwel werden- aan te passen, waarna ze bijna aan het eind van de optocht met medewerking van de politie eruit werden gehaald. Hun wagen bracht een geluid voort dat ruim de 100 decibellen overschreed en onacceptabel was. Zij zijn onder begeleiding Millingen uitgezet. Ondanks dit incidentje is de dertiende editie van de Lichtjesoptocht in Millingen een groot succes geworden. Voor de eerste maal was de prijsuitreiking digitaal, omdat de meeste deelnemers direct na de optocht huiswaarts keren, aldus Marc Siebers, een van de organisatoren.
De praalwagen van CV Altied Schik kreeg de eerste prijs, tweede werd CV Binnendur en derde CV Bej Mekoar. Bij de loopgroepen en de enkelingen ging Apart Stelletje met de eerste prijs aan de haal. Tweede werd Jut en Jul en derde P & J.

Groesbeeks Glorie verliest ook laatste uitwedstrijd in eerste klasse

GROESBEEK - Afgelopen zondag speelden de dames van Groesbeeks Glorie de laatste uitwedstrijd van dit seizoen tegen OverweteringDS1. Dit beloofde een lastige wedstrijd te worden voor Groesbeek, want de dames van Overwetering zijn de koploper in de 1e klasse Oost.

De dames van Groesbeeks Glorie zijn al gedegradeerd, maar de wil was er wel om er nog een leuke wedstrijd van te maken. De eerste tien minuten van de wedstrijd begon Overwetering met een flink tempo aan de wedstrijd en had Groesbeeks Glorie het erg moeilijk. Vooral in de aanval hadden de dames van Groesbeek moeite met de 5-1 verdediging van Overwetering. Er stond dan ook snel een stand van 7-0 op het scorebord.

Daarna pakten de dames van Groesbeek het echter goed op en speelden ze zichzelf weer een beetje in de wedstrijd. Het scoren ging Overwetering toenjuist moeilijker af. Groesbeeks Glorie ging zo de rust in met een stand van 14-7. Na de rust kwam Groesbeek met goals van Joyce Liebers even onder de druk van Overwetering uit. Omdat ook Overwetering echter bleef scoren, lukte het de dames van Groesbeek niet meer om het nog spannend te maken. De wedstrijd eindigde daarmee in een 29-16 overwinning voor Overwetering. Volgende week zaterdag 1 april spelen de dames van Groesbeeks Glorie de laatste wedstrijd van dit seizoen thuis tegen Artemis DS1, om 20.15 uur in sporthal Heuvelland.

Lente begint bij Lente Evenement bij Oortjeshekken

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

OOIJ – Exact om 12 uur brak zondag de zon door bij het door ondernemersvereniging Beleef Rijn Waal voor de derde keer georganiseerde Lente-Evenement.

Ditmaal was gekozen voor de bijzonder mooie locatie Hotel Restaurant Oortjeshekken in Ooij. Van 11.00 tot 17.00 uur was er rond het terras van het restaurant een gezellige markt. Tijdens dit evenement lieten de ondernemers uit De Gelderse Poort zien wat ze te bieden hadden op het gebied van recreatie en cultuurbeleving.

De hele dag waren er diverse muzikale optredens van onder andere 3ixties uit Arnhem, het Hartkoor, dameskoor uit Kekerdom, streekzanger Paul Mulder en Troubadour Kaspadre. Voor de kinderen waren er kleurwedstrijden en een springkussen. Bezoekers uit het hele gebied waren welkom om te luisteren naar muziek en te genieten van de mooie natuur in Ooij.

De toegang was gratis, zo ook voor het parkeren op de grote weide achter Oortjeshekken.

Kus de Linkse familiecup

GROESBEEK - Op zondag 28 mei zal Germania voor de 33e keer het 7 tegen 7 'Kus de Linkse'-familietoernooi organiseren.

Vanaf 2015 werd de naam van dit toernooi opgedragen aan de in 2014 overleden, Jack Peters alias Kûs de Linkse. Erelid Peters was één van de grondleggers van dit toernooi en zijn gedachtegoed zal op deze wijze blijven voortleven. Vorig jaar streden 20 teams om de cup met de grote oren en dit jaar streeft de organisatie zelfs naar 25 deelnemende teams.

Kinderen kunnen zich vermaken met verschillende leuke attracties en ook de inwendige mens zal op deze familiedag niet vergeten worden. De muzikale omlijsting zal door de het bekende duo van de ‘Muziek-expres’ verzorgd worden. Teams kunnen zich aanmelden via de mail: info@germaniagroesbeek.nl.

Inschrijving Millingense Zomerspelen

MILLINGEN - Ook dit jaar houdt werkgroep Zomerspelen voor alle kinderen uit Millingen aan de Rijn en Kekerdom een aantal fantastische dagen van 21 tot en met 24 augustus. Het thema dit jaar is Piraten.

"We starten op maandagavond, wat we gaan doen blijft nog even een verrassing. Daarna zal de week gevuld worden met vrolijke knutsels en plezier in dit thema. Natuurlijk zal de optocht niet ontbreken. Alle groepjes mogen hun prachtige wagen tonen en voor de grotere vanaf groep 6 naar keuze een spannend spel. Ook is er dit jaar weer de overnachting voor de oudere deelnemers vanaf 8 jaar. In Piratenstijl.

Tussen 1 april en 9 juli kun je inschrijven. Ouders/verzorgers kunnen hun kinderen aanmelden door een inschrijfformulier te downloaden via de site www.zomerspelenmillingen.com. De kosten zijn 22,50 euro per kind. Voor vragen kunt u een e-mail sturen naar millingse.zomerspelen@hotmail.com. Er is dit jaar weer geen inschrijfmoment aan de poort. We hebben een limiet gesteld van 130 kinderen, dus kom op tijd want vol is vol!

Om de Zomerspelen goed te laten verlopen en de kinderen optimaal te kunnen begeleiden hebben wij veel vrijwilligers nodig. Wij willen ouders vragen om één of meerdere dagen te komen helpen, als u uw kind opgeeft voor de zomerspelen. Maar let daarbij dat u vanwege de veiligheid en optimale begeleiding niet uw eigen kinderen jonger dan 4 jaar mag meenemen. Wilt u ingedeeld worden bij het begeleiden van groepen, catering, opbouw, afbouw of het collecteren? Wij horen het graag, want wij hebben uw hulp hard nodig!", alus de Werkgroep Millingse Zomerspelen.

Carnaval nog eens dunnetjes over...

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Carnaval in Groesbeek is zaterdagavond tijdens de Verlichte Halfvasten Optocht nog eens dunnetjes overgedaan. Mede dankzij het redelijk zachte weer waren er langs de route enkele duizenden mensen die genoten van de prachtige verlichte praalwagens en groepen.

Het centrum van Groesbeek was redelijk verduisterd, waarbij de verlichte toren van het gemeentehuis er bovenuit stak. Het was vooral druk vanaf restaurant Valois aan de Dorpsstraat tot voorbij het gemeentehuis. De duisternis waar de route langskwam is geregeld door de firma Nikkelen, die twee monteurs had vrijgemaakt om voor de optocht de zestig lantaarnpalen handmatig uit te schakelen en na de optocht weer aan te doen. Vroeger gebeurde dat door Nuon, maar toen zaten hele wijken zonder licht en dat kwam de veiligheid niet ten goede.

Voor het tweede jaar schakelen we nu de lantaarnpalen handmatig uit, aldus Theo Wijers, de directeur van Nikkelen. Om half negen arriveerde de eerste verlichte praalwagen bij het gemeentehuis in het centrum. Rond half elf vertrok de laatste verlichte praalwagen richting De Linde aan de Cranenburgsestraat, waar de prijsuitreiking plaatsvond. De prijzen waren als volgt:
Praalwagens: 1ste CV Binnendur, 2de CV Bej Mekoar gerapt, 3de De Stumpers. Groepen: 1ste De Biermuggen, 2de Nor Venant en 3de CV Last Moment. De mooiste prinsenwagen was volgens de jury die van De Feestneus uit Groesbeek.

Rood Wit -

Concordia: 2-4

GROESBEEK - Rood Wit begon de wedstrijd goed. Nadat Jimmy van Putten een schot van Concordia kon wegwerken werd de bal op Khalid geplaatst die goed voor zette en Jordi Wijnhoven op de goede plaats stond om de 1-0 binnen te tikken.

In de 7e kon een vrije trap van Glen Wijnhoven maar net door de keeper van Concordia over worden getikt. Na een half uur spelen kreeg Concordia een corner die werd binnengekopt: 1-1. Concordia bleef de aanval zoeken, in de 37e minuut werd een schot nog gekeerd door doelman Paul Hanssen maar in de rebound was hij kansloos 1-2. Nadat Artem net voor rust nog in de handen van de keeper schoot was het in blessuretijd bij een vrije trap van Concordia voor Rood wit billen knijpen de bal ging via de paal en de rug van Paul naast.

De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde, in de zesde minuut kon Jan Janssen nog net redding brengen op de lijn. Twee minuten later was het wel raak, na een overtreding op Max Beisel waar de scheids niet voor floot kon Concordia voorzetten en de 1-3 aantekenen. Tien minuten later geeft Jordi een mooie voorzet op Khalid die gelijk uithaalde en de 2-3 op het scorebord laat zetten. Mika van Geelen had pech dat zijn schot tegen de lat uit elkaar spatte. In de 37e minuut ging Concordia in de aanval over links, op het schot van de spits had Paul Hanssen geen enkele kans 2-4. In blessuretijd beging de keeper van Concordia een overtreding in de 16 meter, maar de scheidsrechter vond het niet nodig om hiervoor te fluiten.

Volgende week gaat Rood Wit naar Leones om daar te proberen punten te pakken, anders begint de degradatieplaats dichtbij te komen.

26 / 28

onze (schoon) moeder oma overgroot oma Henny Frentz word 6 april
80 jaar.
Wij wensen haar een hele fijne,
gezellige verjaardag

Hiep hiep hoera!
Deze jongedame alweer 35 jaar!
Een beetje te laat, maar dat kan
alsnog geen kwaad!

Robin word 26 maart 20 jaar.
Gefeliciteerd van mama papa
en je liefje Fleur
xxx
poot van Spikkel

Lieve mama, een dikke verjaarszoen voor jou... van Maurice

Janneke is een Kanjer!
gefeliciteerd met je zwemdiploma A.
Mamma, Pappa, Opa Ton, Oma Anna, Oma Net.

onze lieve Kaylin is 31 maart
9 jaar alweer!
Gefeliciteerd van mama, papa en
je zusje amy
en van oma en opa!

Anita ook al wil je het niet het is echt waar op 30 maart ben je
50 jaar.
de feestcommissie

Echt waar?
Hij wordt op 1 april 50 jaar!
Fijne dag
??? ???

Hiep Hiep Hoera
Nina wordt op 31 maart 1 jaar.
Groetjes van Opa Theo, Oma Willie en Tante Bianca

OO$
Op 1 APRIL al 50 jaar één grote grap!
De vriendenploeg.

Playbackshow van ODIO

Foto's: Nancy Huls

MILLINGEN - Zaterdagavond 18 maart vond de playbackshow van dameskorfbalvereniging ODIO plaats. Deze playbackshow werd gehouden in een bomvolle kantine van sportpark De Hove.

Er traden 14 groepen (speelsters en leden van ODIO) op. De show werd gepresenteerd door Lieke Nielen. De jurering was in handen van Prins Tom, Juffrouw Dolinda en juffrouw Loes.

Foto's: Nancy Huls

De Aanmoedigingsprijs was voor de D1 met let's go van Ali B, Brace en Kenny J. De 3e prijs werd toegekend aan de E2 met kisses and dancing. De 2e prijs werd gewonnen door de niet spelende met de 6 heksen. De 1e prijs (jongere) was voor E1 met een lied van de Trolzz, Can't stop the feeling. De 1e prijs (oudere) was voor Dion, Anouk en Fleur met No Money.

Potgrondactie SC Millingen/ODIO

MILLINGEN - Zaterdag 25 maart 2017 hielden voetbalvereniging SC Millingen en dameskorfbal-vereniging ODIO gezamenlijk voor de 6e keer hun jaarlijkse potgrondactie.Leden van beide verenigingen gingen, verdeeld in groepen en in wijken, in Millingen aan de Rijn van 10.00 tot 15.00 uur langs de deur om zakken potgrond te verkopen.

Met deze bliksem huis-aan-huisactie zijn heel veel zakken universele potgrond van 37,5 liter (30 liter+25 procent extra) verkocht. De opbrengst van deze potgrondactie is bestemd voor FC De Hove, die dit gaat gebruiken voor de verdere inrichting en verfraaiing van ons clubhuis op het sportpark.

De organisatie is alle potgrondkopers, alle vrijwilligers en vooral de chauffeurs en hun voertuigen dankbaar, die deze potgrondactie tot een geweldig succes hebben gemaakt.

Gemeenteraad moet zelf met maatregelen komen tegen hondenpoep

BERG EN DAL – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berg en Dal adviseert de gemeenteraad zelf maatregelen te nemen tegen ergernis nummer 1 de hondenpoep. De gemeenteraad had het college verzocht om in het eerste kwartaal van 2017 met informatie te komen betreffende het tegengaan van hondenpoep in de openbare ruimte van de gemeente Berg en Dal.

De ambtelijke organisatie heeft het college geadviseerd om geen extra maatregelen te nemen tegen de overlast van hondenpoep, maar hoopt dat de carrouselleden met een oplossing komen, die door de gehele gemeenteraad gedragen zal gaan worden. De voormalige gemeente Millingen aan de Rijn had al diverse maatregelen zoals hondenpoepveldjes, opruimen van hondenpoep, opruimplicht buiten de veldjes en het aantrekken van één BOA. De kosten van het beleid van Millingen om in de hele gemeente Berg en Dal uit te voeren bedragen jaarlijks 200.000 euro.

De gemeenteraad van Berg en Dal heeft in een eerder stadium aangegeven geen voorstander te zijn van het invoeren van hondenbelasting. De ambtenaren hebben een aantal mogelijke varianten voorgelegd:
- Het Millings systeem plus een BOA 200.000 euro per jaar
- Meerdere BOA's aanstellen 50.000 euro per BOA per jaar
- Bellobakken uitbreiden tot 100 stuks en 2 BOA's 150.000,-- per jaar
- Bellobakken uitbreiden tot 100 stuks en 2 x per jaar intensief een maand controleren (4 Boa's)
90.000 en gratis biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes 25.000 euro extra.
- Geen handhaving maar wel hekwerkjes plaatsen langs de 110 speelveldjes 100.000 euro per jaar.
Het is aan de carrouselleden de keuze voor een van deze of andere oplossing te besluiten.

Bingoavond Groesbeek

GROESBEEK – De jackpot op de wekelijkse bingoavond is afgelopen donderdagavond er niet uitgegaan en bedraagt donderdagavond 30 maart 300 euro.

Naast de hoofdprijs van 250 is er in totaal 550 euro voor de gelukkige bingospeler in de wacht te slepen. De aanvang van de bingoavond in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek is 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Iedereen is op deze bingoavond welkom.