GN Berg en Dal Heumen Mook

10 juni 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 10 juni 2015


Groesbeek heeft de keuze uit twee nieuwe gemeentewapens

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK – Op 15 april heeft het gemeentebestuur van Groesbeek de Hoge Raad van Adel om advies gevraagd inzake een nieuw wapen voor de nieuwe gemeente Berg en Dal per 1 januari 2016. De Hoge Raad van Adel heeft twee ontwerpen gemaakt waaruit de gemeenteraad een keuze kan maken.

Het eerste ontwerp is een wapen waarin elementen uit de wapens van de voormalige gemeenten zijn samengebracht in een doorsnede wapen, waarvan de bovenste helft is gedeeld. Deze wapens zijn gebaseerd op de wapens van de middeleeuwse lokale machthebbers. In het eerste kwartier is het wapen van de voormalige gemeente Groesbeek geplaatst en is ontleend aan dat van de 'Heren van Groesbeek'. Het voormalige Millingen aan de Rijn wordt gerepresenteerd door het wapen van de heer Van den Berg(h), dat het eerste kwartier van het thans vervallen gemeentewapen van Millingen eens de Rijn sierde. Dit geslacht heerste enkele eeuwen het gebied, waarbij de Bylandts, Lyndens en Arkels in de schaduw stonden. De gestengelde en gebladerde gouden roos van de voormalige gemeente Ubbergen keert terug in de onderste schildhelft. In de vijftiende eeuw voerde het geslacht Van Ubbergen al deze vijfbladerige roos die door de gemeente Ubbergen is overgenomen.

Het tweede ontwerp leent zich beter voor eventuele ontwikkelingen. Mocht er later nog een gemeente willen aanschuiven, laat dit ontwerp dat zonder moeite toe. Het college stelt de gemeenteraad voor om voor ontwerp één te kiezen. Zo gauw als het besluit genomen is (raadsvergadering 25 juni) zal het wapen officieel worden aangevraagd aan Zijne Majesteit de Koning. Waarna het wapen per Koninklijk besluit zal worden vastgesteld.

Raad kiest unaniem voor Mark Slinkman als nieuwe burgemeester

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK - De gemeenteraad van Groesbeek heeft donderdagavond unaniem gekozen voor Mark Slinkman als nieuwe burgemeester van de gemeente Groesbeek en in januari burgemeester van Berg en Dal.

De heer Slinkman is momenteel burgemeester van de gemeente Rijnwaarden met 11.000 inwoners. De gemeenteraad nam unaniem het advies van de Vertrouwenscommissie over om de heer Slinkman voor te dragen voor de functie van burgemeester. Volgens de commissie kan hij een uitstekende burgemeester voor Groesbeek zijn. Hij spreekt vlot en onderhoudend, beschikt over humor, is creatief, komt enthousiast over en kan met zijn kwaliteiten en ervaring wezenlijk bijdragen aan de toekomst die Groesbeek voor ogen staat.

Mark Slinkman werd op 1 augustus 1973 geboren in Deventer. Sinds november 2008 is hij burgemeester van de gemeente Rijnwaarden waar hij in november 2014 is herbenoemd. Hij groeide op in Schalkhaar en Bathmen en behaalde het vwo-diploma in Deventer. Hij studeerde rechten in Leiden, met als specialisme notarieel recht en was zeven jaar in Leiden en Oestgeest kandidaat-notaris. In 2003 stapte hij over naar de overheid en werd griffier in Oestgeest, een gemeente met ruim 18.000 inwoners. In september 2004 werd hij griffier van de nieuwe, heringedeelde gemeente Berkelland (46.000 inwoners). Mark Slinkman is lid van het CDA waarvoor hij ook in Provinciale Staten van Gelderland zat. Slinkman is getrouwd met Heleen Willenborg en heeft twee kinderen, dochter Annemijn (10) en zoon Joost (7). De nieuwe burgemeester zal eind september geïnstalleerd worden door de commissaris van de Koning de heer Cornielje.

Schaapskudde houdt de bermen open langs draisine

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een schaapskudde van liefst 326 schapen graast momenteel langs de voormalige spoorlijn en betonnen fiets- en. wandelpad vanaf de Duitse grens.

Het grazen is een onderdeel van het pilot project van de gemeente Groesbeek voor duurzaam beheer van de bermen. Hierdoor kan men op termijn genieten van een gevarieerder, mooier en kleurrijker landschap. De schapen grazen het massagras en ruigtekruiden weg en zorgen ervoor dat bloeiende concurrentie zwakkere kruiden meer ruimte krijgen en daarmee vlinders aan gaan trekken.

Vorige week is de schapenhoeder Bart Willers begonnen en blijft met zijn kudde nog twee weken actief. Begin augustus komt de schaapskudde nog terug als de kruiden uitgebloeid zijn en in het najaar, laat Bart weten. Zo houden wij de bermen open van massagras, ruigtekruiden en opslag van berken. De fietsers, die op het fietspad rijden, stoppen graag om te genieten van het gemekker langs de spoorlijn. Daarnaast geniet men van de vakmanschap van hond Messel die de hele kudde onder controle weet te houden. Al met al een prachtig gezicht wat uiteindelijk – in de nabije toekomst - een nuttig effect opbrengt.

Gestolen gereedschap De Treffers deels teruggevonden in een sloot

GROESBEEK – Een groot deel van het gereedschap dat onlangs werd buitgemaakt uit een loods bij De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek, is terug gevonden in een sloot langs de Koningin Wilhelminaweg.

Daar in de buurt werd ook de kruiwagen aangetroffen waarmee het gereedschap vervoerd is. In de kruiwagen lagen nog pakken koffie en flessen wijn, die overgebleven waren van een barbecue van de maandagmiddaggroep.

Door een gat in het hekwerk te maken zijn de dieven het sportpark op gekomen en hebben vervolgens twee deuren van de loods vernield om binnen te komen. Het gevonden gereedschap lag in de sloot, waar blad overheen was gegooid. Alleen worden een benzineheggenschaar en de reservesleutels vermist, zodat alle sloten moeten worden vervangen.

Klas-tuintjes vernield bij basisschool 't Vossenhol in Groesbeek

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Zondagmiddag is ontdekt dat bij basisschool 't Vossenhol aan de Van Ruysdaelweg in Groesbeek twee klas-tuintjes zijn vernield.

Deze ergerlijke vernieling heeft het afgelopen weekend plaatsgevonden bij twee klassen (groep drie en vier) aan de kant van de van Ruysdaelweg. Het bizarre is dat afgelopen donderdag de kinderen met behulp van een oma – die de sierplanten en groenteplanten ter beschikking had gesteld – pas gepland zijn.

De planten werden door de vandalen uit de kweekbakken getrokken en over de stoep en het gazon gesmeten. Daarna werden de kweekbakken totaal vernield. Deze klas-tuintjes is een initiatief van enkele onderwijzeressen. De directie van de school gaat aangifte van vernieling doen bij de politie. Sinds het park naast de school klaar is, worden er bijna dagelijks hangjongeren gesignaleerd.

Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

Maandag 15 juni, 14.00-15.30 uur, De Mallemolen in Groesbeek. De koffie mèt Ergotherapeut Vera Mölders. Zij gaat zich met name richten op hoe je als mantelzorger de ander goed kunt verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de verplaatsing van rolstoel naar bed of het opstaan uit bed. De ergotherapeut geeft duidelijke adviezen bij de transfers en legt uit waar op gelet moet worden. Maar ook het juiste gebruik van een rollator kan besproken worden. De toegang en het kopje koffie zijn gratis. U kunt zo binnen komen lopen, om te luisteren, uw vragen te stellen en andere mantelzorgers te ontmoeten!

Donderdag 18 juni, 12.00-13.00 uur, ’T Trefpunt (woonzorgcentrum De Meent) in Groesbeek. Er even tussenuit; gezellig met andere mantelzorgers een hapje eten. Wilt u ons laten weten dat u komt?

Donderdag 18 juni, 10.00-12.00 uur, Kulturhus Beek in Beek-Ubbergen. Een ontspannen fietstocht langs een mooie route samen met andere mantelzorgers. Onderweg is er tijd voor een kopje koffie. Wilt u ons laten weten dat u komt?

Voor meer informatie over het steunpunt of aanmelden voor de activiteiten, kunt u contact opnemen met Steunpunt Mantelzorg (gemeente Groesbeek), telefoon 06-13859106. Per e-mail m.galdermans@welzijngroesbeek.nl

Dronken automobilist rijdt 70 kilometer te hard door centrum

GROESBEEK – Een 35-jarige automobilist uit Groesbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden omdat hij liefst zeventig kilometer te hard reed in het centrum waar dertig kilometer per uur is toegestaan.

Een patrouillewagen van de politie zag de automobilist rond 01.45 uur met hoge snelheid de Pannenstraat afrijden. Direct werd de achtervolging ingesteld waarbij snelheden werden gemeten van liefst honderd kilometer per uur. De bestuurder negeerde diverse stoptekens, maar het lukte de politie de hardrijder op de Cranenburgsestraat klem te rijden.

Bij controle van de bestuurder bleek die veel te veel alcohol genuttigd te hebben. Uit meting bleek de man 3,5 maal teveel gedronken te hebben. Ter plaatse werd zijn auto in beslag genomen en zijn rijbewijs ingenomen alsmede werden er diverse processen verbaal tegen hem opgemaakt inzake zeventig kilometer te hard, diverse malen stopteken genegeerd en het veel te veel alcohol genuttigd te hebben.

De rechter zal later beslissen of de Groesbeker zijn rijbewijs en auto terugkrijgt. Het is niet bekend welke boete hem boven zijn hoofd hangt.

Horster Spektakeldag: één familie

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Als vanouds is de zeventiende Horster Spektakeldag een groot familiefeest geworden voor jong en oud. Het jaarlijkse sportieve feest werd zaterdag geopend met een mix-toernooi waaraan vierentwintig teams aan deelnamen.

Zondag (eerste pinksterdag) kwam iedereen, die iets te maken had of heeft gehad met De Horst bij elkaar op de DVSG-velden om op een sportieve manier de krachten met elkaar te meten op de liefst veertien spelen die stonden opgesteld. Ruim driehonderd sportievelingen verdeeld over 22 teams en vier kinderteams genoten – dankzij het mooie weer – van onder andere de waterstormbanen, die men in zwembadtenue konden afwerken.

Er was echter een vreemde eend in de bijt: het team van 'Goed Volk' uit Ottersum had de organisatie gevraagd mee te mogen doen. Ook het zonovergoten terras voor de feesttent had over klandizie niet te klagen. Daar werd volop genoten van het goudgele vocht. Na de sportieve strijd werd er de bekende DVSG-veiling gehouden. Er werd gretig geboden op de diverse kavels zoals een week op pad met een camper en diverse gesigneerde voetballen van PSV, vedette van vroeger van NEC en de kampioensbal van het vierde elftal van DVSG die onlangs als enige elftal kampioen is geworden. Deze bijzondere bal bracht liefst 150 euro op. Ook de schijt-je-rijk-traditie van Koe Bertha 17 bracht het nodige geld in het laatje. Al met al moet de jeugd van DVSG de organisatie dankbaar zijn, want voor hen is de opbrengst.

Hotel-Restaurant 't Spijker zet mantelzorgers in het zonnetje

REGIO - Veertien mantelzorgers uit de gemeente Groesbeek kregen in mei van hotel 't Spijker gratis een mantelzorglunch' aangeboden. In samenwerking met Steunpunt Mantelzorg MUG is er in mei voor een lunch activiteit gekozen. Mantelzorgers hebben bij deze lunch met elkaar van gedachten kunnen wisselen over hun mantelzorgtaken en hun behoefte aan ondersteuning.

Steunpunt Mantelzorg MUG (Beek-Berg en Dal-Erlecom-Kekerdom-Leuth-Ooij-Persingen-Ubbergen) organiseert diverse activiteiten voor mantelzorgers. Meer informatie is te verkrijgen bij Michel Wesolek, 06 40169794 of via mantelzorgubbergen@gmail.com.

Mantelzorg fietstocht

De fietstochten worden begeleid door Thea en Tiny, zelf fervent fietsers. Zij kennen vele routes en elke keer nemen ze de deelnemers weer mee op een mooie route met een gratis kopje koffie onderweg. Bij slecht weer drinken ze een kopje koffie in het Kulturhus in Beek-Ubbergen. De volgende datum is 18 juni. Verzamelen om 10.00 uur met fiets bij het Kulturhus Beek, Roerdompstraat 6, Beek. Bel voor meer informatie met Thea Jeurissen 06 10998036.

Vervangende mantelzorg

Steunpunt Mantelzorg MUG (afd. Beek) wil graag kosteloos bemiddelen tussen vrijwilligers en mantelzorgers. Door de inzet van vrijwilligers worden de mantelzorgers tijdelijk ontlast van hun zorgtaken. Wie hierin geïnteresseerd is, kan informatie verkrijgen bij Michel Wesolek, 0640169794.

Begeleider gezocht

Voor een zestigjarige mevrouw, die met haar scootmobiel graag eens naar buiten wil, zoeken wij een fietser die haar daarbij eens per week kan begeleiden, zie contactgegevens bovenstaand.

Hangjeugd komt regels overeen met bewoners appartementencomplex Groesbeek

GROESBEEK – De bewoners van appartementencomplex 'Spoorzicht' aan de Spoorlaan in Groesbeek hebben vooral het vorig jaar veel overlast ondervonden van hangjeugd. "De hangjeugd verzamelde zich bij mooi weer op de parkeerplaats achter de Hema en Scapino en zorgde voor de nodige overlast door keiharde muziek, afsteken van vuurwerk en het racen op de parkeerplaats", aldus Hans Kokke één van de bewoners.

"Ten einde raad hebben wij als bewoners aan de bel getrokken bij de netwerkagent. Via jeugdzorg van de gemeente Groesbeek zijn wij in contact gekomen met de jongeren soms tien tot twintig man sterk. Diverse vergaderingen, waarbij ook een delegatie van de jongeren bij was, was er wederzijds begrip over de situatie en heeft uiteindelijk geleid tot het plaatsen van een gebodsbord dat sinds januari tegen de achtergevel van Scapino hangt bij de parkeerplaats."

Ook de tekst die op het bord staat is in samenwerking met de hangjeugd tot stand gekomen. In totaal zijn er tien verboden op het bord aangekondigd:
Het is verboden op de parkeerplaats als 'verzamelpunt te gebruiken tussen 00.00 en 09.00 uur. Gooi je afval in de meegebrachte afvalzak. Gebruik de parkeerplaats niet als racebaan. Houd je aan de maximumsnelheid, ook op weg naar de parkeerplaats. Het afsteken van vuurwerk en het stoken van vuur is verboden. Drugs en alcohol zijn niet toegestaan. Heb respect voor elkaar, andere bezoekers en omwonenden. Heb respect voor andermans eigendom, zoals de bloembakken. Spreek elkaar aan op ongewenst en overlast gevend gedrag. Laat de omwonenden geen last van je hebben (geluid van scooters, auto's, muziek en verbaal geluid. (APV art 2.47 lid 1 b)


"Sinds het bord half januari geplaatst is, is het veel rustiger geworden", aldus Hans Kokke. Echter de hangjongeren -of het dezelfde zijn, weet Kokke niet- staan nu op het marktterrein zo'n honderd meter van de vroegere plaats verwijderd. "Daar worden autoraces gehouden, maar voor ons is de overlast stukken minder", besluit Kokke.

Groesbeekse moeder met haar twee kinderen vier dagen gegijzeld

GROESBEEK/OOSTERHOUT – Een 22-jarige inwoonster uit Groesbeek is door de politie met haar twee kinderen bevrijd in een woning in het Brabantse Oosterhout, waar ze vier dagen werd vastgehouden in een woning aan de Tempelierstraat.

De vrouw en haar kinderen werden dinsdag 26 mei onder dwang vanuit haar woning in Groesbeek meegenomen door een 23-jarige inwoner uit Baarle-Nassau. In de nacht van vrijdag op zaterdag wist de vrouw de politie te alarmeren. Het slachtoffer heeft nog wel met de ontvoerder gewinkeld, maar omdat haar kinderen erbij waren kon ze zich niet van de man losmaken.

De politie ging direct ter plaatse en trof daar het slachtoffer met haar twee kinderen aan. Alle aanwezigen in de woning werden door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau in Oosterhout op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning. Het betreft de ontvoerder uit Baarle- Nassau, twee vrouwen van 24 en 25 jaar oud uit Breda, een 35-jarige inwoner uit Oosterhout, een 32-jarige inwoner uit Utrecht en een 35-jarige inwoner uit Breda.

Volgens de politie ligt de ontvoering in de 'relationele sfeer'. Het slachtoffer heeft tegen de zes aangehoudenen aangifte gedaan.

Eerste Repaircafé Millingen/Kekerdom/Leuth

MILLINGEN - Op 30 mei van 10.00 tot 13.00 uur was het eerste Repaircafé in OEV1 aan de Heerbaan 117.

In een sfeervol ingerichte zaal stond een grote groep vrijwilligers klaar voor kleine klusjes en/of verstelwerk. Langzaam kwam men binnendruppelen. In totaal werden zeventien artikelen gerepareerd. Dit varieerde van het verstellen van een spijkerbroek tot het weer in werking krijgen van een naaimachine en een heggenschaar.

"We zijn de vrijwilligers dankbaar, die er toe hebben bijgedragen dat we kunnen terugzien op een geslaagde dag.

Heeft u de aankondiging van het eerste Repaircafé gemist, dan bent u welkom op een van de volgende zaterdagen: 27 juni, 26 september, 31 oktober en 28 november, telkens tussen 10.00 en 13.00 uur in zaal OEV1 (Natte Tent)."

De reparatie is gratis, materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage is welkom. Meer informatie geeft Stichting Welzijn Ouderen, Heerbaan 115 in Millingen aan de Rijn (0481 431105 elke werkdag tussen 09.00 en 11.00 uur).

Garage in dorpshart Groesbeek gaat 'Dorpsstraat' heten

GROESBEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft besloten dat de openbare parkeergarage aan de Dorpsstraat 'Dorpsstraat' gaat heten.

Vermoedelijk in september / oktober zal het winkelcentrum in het hart van Groesbeek gereed zijn. Vanaf dan kunnen de bezoekers hun auto parkeren in de nieuwe parkeergarage 'Dorpsstraat'. De ingang ligt tussen croissanterie Le Monde en de nieuwe supermarkt van Albert Heijn. Ook de aanvoer van levensmiddelen zal via de Dorpsstraat moeten gebeuren; gevreesd wordt voor de nodige verkeersoverlast.

Afgebrande paardenstal op Vlietberg krijgt recreatieve functie

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt mag de voormalige paardenstal op De Vlietberg worden herbouwd en krijgt het een nieuwe recreatieve functie.

Op 1 april 2014 is de voormalige paardenstal afgebrand. De eigenaar wil de stal herbouwen met zonnepanelen, twee luxe bed- & breakfastkamers van zeventig vierkante meter per kamer op de eerste verdieping, een expositieruimte op de begane grond en in de kelder opslagruimte met een zonne-energie installatie en indien mogelijk een biovergistingsinstallatie.

Het plan komt in grote lijnen overeen met het gemeentelijk beleid voor het betreffende gebied van De Vlietberg. Het plan is afgestemd met Natuur en Landschap alsmede met Staatsbosbeheer, die de omliggende gronden in eigendom en beheer heeft. Het plan is positief ontvangen: Staatsbosbeheer heeft aangegeven dat de recreatieve voorziening een aanvulling kan zijn op haar activiteiten in het gebied.

Wel heeft Staatsbosbeheer aandacht gevraagd voor het parkeren met name als gevolg van de gewijzigde functie voor de ruimte op de begane grond. Als er een voorziening wordt gerealiseerd die veel bezoekers trekt, moet er een goede parkeergelegenheid worden gerealiseerd waarin het gebied momenteel niet in voorziet. "Met de uitwerking van dit plan moet hier uitsluitsel over worden gegeven", aldus Staatsbosbeheer.

"Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning zal nog inzicht moeten worden gegeven in het gebruik van de culturele ruimte op de begane grond, het parkeren en de aanleg van een biovergistingsinstallatie", aldus het college in een brief aan de eigenaar.

Geen aanvullende subsidie voor Zwitserloot Dak Run Groesbeek

GROESBEEK – De Zwitserloot Dak Rum heeft bij het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek een aanvullende subsidie gevraagd van 2500 euro.

De stichting heeft al een structurele toekenning van de gemeente Groesbeek ontvangen voor 2015 ter hoogte van 2500 euro uit het budget 'sportinstellingen subsidies'. De gemeente Groesbeek vindt evenementen belangrijk voor het bevorderen van toerisme, dat als zodanig is opgenomen in de kadernota Toerisme. Volgens het college past dit evenement meer bij het 'bevorderen van bewegen' dan bij het aantrekken van toeristen en recreanten. De stichting is geïnformeerd, dat de aanvullende bijdrage door het college is afgewezen, waarna ze heeft laten weten, dat zij voldoende middelen heeft om de Zwitserloot Dak Run 2015 het afgelopen weekend door te laten gaan.

In sloot beland in de Ooij

Foto: Marcel Vink

OOIJ – Een 47-jarige automobilist uit Nijmegen is zaterdagavond rond half acht op de Leuthsestraat in Ooij met zijn auto op de kop in een sloor beland.

De bestuurder heeft uit eigen kracht zijn auto kunnen verlaten; hij verklaarde tegenover de politie dat hij door onbekende oorzaak de macht over het stuur was verloren. De politie constateerde dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. Zelf verklaarde hij dat hij ook medicijnen had gebruikt. Volgens de politie is de man per ambulance naar een ziekenhuis in Nijmegen gebracht omdat volgens ambulancepersoneel zijn hartslag niet in orde was. De politie heeft het rijbewijs van de Nijmegenaar ingevorderd en gaat een onderzoek instellen naar de rijvaardigheid van de man.

Nieuw in Groesbeek: 'Buurtsoep'

GROESBEEK – Sinds kort is er elke maandag in voorzieningshart Op De Heuvel de mogelijkheid om gezellig samen met anderen uit het dorp of de wijk te genieten van Buurtsoep.

Na Nijmegen en Beek-Ubbergen is nu ook Groesbeek aan de beurt. Het idee is simpel: Kom gezellig op maandag om 12.30 uur langs bij Op De Heuvel, schuif aan en geniet van een verse kop soep, brood , smeersel en koffie of thee. Ondertussen kan men gezellig kletsen met de andere bezoeker(ster)s. Samen wordt bepaald welke soep de week erop gemaakt gaat worden. De kosten bedragen drie euro per persoon.

Gamemiddag in voorzieningshart Op De Heuvel Groesbeek

GROESBEEK - In het voorzieningshart Op De Heuvel aan de Ericastraat 39 in Groesbeek wordt op zondag 14 juni van 12.00 tot 17.00 uur een gamemiddag gehouden.

Iedereen is er welkom en kan gratis meespelen op de consoles die klaar staan. Met z'n vieren tegen elkaar FIFA spelen? Speel je liever Donkey Kong? Is Mario je favoriet? Het kan allemaal. Ter gelegenheid van deze gamemiddag kunnen de deelnemers en/of belangstellenden een frietje, frikandel of kroket krijgen voor één euro.

Ervaren, genieten & feesten in Romeinse Herberg

HEILIG LANDSTICHTING - Wie optimaal de échte Romeinse sfeer wil proeven hoeft niet naar Rome. In Museumpark Orientalis is het heerlijk genieten van de Romeinse sfeer in een heuse Romeinse herberg met een echt Romeinse terras en bakkerij.

Herbergier Simon Mimom uit Galilea fungeert al vijfentwintig jaar als gastheer en is perfect in staat de gast te laten genieten van de unieke smaak en ervaringsbelevenis en natuurlijk de gastvrijheid die de Romeinse herberg te bieden heeft, zeker ook voor groepen en feesten gezien de prachtige locatie in het museumpark.

De maaltijd was een belangrijk onderdeel van de dag in de Romeinse tijd. De Romeinse Herberg is een reconstructie van een echt Romeins eethuis. Er is een originele Taverna (bakkerij) en Romeinse oven, sinds 2004 een grote blikvanger. De herberg is midden in het park te vinden en uitermate geschikt voor bijvoorbeeld bruiloften, familiefeesten en bedrijfsuitjes!

De gast kan er genieten van de bijzondere sfeer tijdens het prima verzorgde entertainment zoals een echte Romeinse kookworkshop. De Romeinse keuken is voor een groot deel afgeleid van de Griekse keuken, eten kan vanaf de dagkaart of u geniet van een heerlijk buffet op maat. De kaart en alle mogelijkheden zijn terug te vinden op internet waar de voorpret al kan beginnen!

Restaurant De Romeinse Herberg, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting; 024 3609724 (mobiel: 06-25035743) www.romeinseherberg.nl.

Keurmerk Persoonlijke Uitvaart voor Limes Uitvaartzorg

MILLINGEN - Sidone Korse en Eveline de Lange van Limes Uitvaartzorg uit Millingen oefenen met ondersteuning van vier andere vakvrouwen hun beroep uit zoals ze zijn: puur, persoonlijk en professioneel. Met een warm hart en een open blik begeleiden en ondersteunen zij nabestaanden bij de organisatie van een uitvaart en bij het vorm geven aan een passend afscheid.

Sinds kort hebben zij het Keurmerk Persoonlijke Uitvaart dat verkregen wordt door beoordeling van nabestaanden.

Oprechte aandacht en kennis van zaken. Sidone Korse: "De afgelopen drie jaar hebben veel mensen de weg naar ons gevonden. Onze rustige manier van werken, oprechte betrokkenheid, kennis van zaken en ruimte voor eigen inbreng spreekt mensen aan. Anders dan andere uitvaartverzorgers doen, begeleiden wij nabestaanden als duo. Ik neem als gecertificeerd uitvaartverzorger al het regelwerk op me. Mijn partner Eveline helpt als ritueel begeleider om alles rond het afscheid te organiseren. Helemaal zoals men het wenst."

Nazorg
"Ook professionele nazorg ná de uitvaart vinden we belangrijk. Dit is een vak apart en daarom werken we samen met Diny Wingens die nabestaanden in een later stadium kan ondersteunen. Deze nazorg bieden we gratis en vrijblijvend aan", aldus Sidone.

Voor iedereen
Limes Uitvaartzorg werkt vanuit Millingen in de hele regio en is vierentwintig uur per dag bereikbaar via 0481 354928. Iedereen kan hier terecht, ongeacht of u wel of niet een uitvaartverzekering hebt. U bent vrij om een uitvaartonderneming te kiezen die bij u past. Meer informatie: staat op www.limesuitvaartzorg.nl.

Topshelf Open 2015 belooft succes te worden

BEUNINGEN - Topshelf staat voor een totaal assortiment op het gebied van Sport, Fashion en Outdoor. De beste labels op al deze gebieden zijn vertegenwoordigd in de vijf megastores van Topshelf in Beuningen, Utrecht, Leerdam, Rotterdam en Cruquius.

Voor elke sport, iedere vorm van vrijetijdsbesteding en de casual outfit voor elke dag voor iedere leeftijd is er bij Topshelf een uitgebreide collectie. Shoppen bij een van de vestigingen van Topshelf biedt een totaalbeleving voor iedereen. Topshelf is toegankelijk, heeft en voert kwaliteit, is sportief en sfeervol.

Hetzelfde kan gezegd worden van Topshelf Open, het internationale tennistoernooi op gras in Rosmalen. Vandaar dat Topshelf al drie jaar naamsponsor is van dit ATP/WTA toernooi, dat al garant staat voor geweldige en spannende dagen in verband met de toptennissers die aantreden maar verder ook quality time biedt voor het hele gezin. Rondom het gezellige horecaplein heeft Topshelf 1500 vierkante meter vol tennis- en sportkleding, mode, accessoires, beursaanbiedingen en een impressie van de nieuwe wintercollecties. Ook is er van alles te doen voor kids.

Topshelf Open wordt gehouden van 8 tot 14 juni en het spelersveld is bekend. Nederlands nummer één Robin Haase neemt het onder andere op tegen Jo-Wilfried Tsonga, Lleyton Hewitt, David Goffin en winnaar van 2014 Roberto Bautista Agut. Bij de dames is de top10 speelster Eugenie Bouchard van de partij evenals de successpeelsters Jelena Jankovic, Kiki Bertens, Kirsten Flipkens en winnares van 2014 Coco Vandeweghe. Ook Michaëla Krajicek is weer van de partij. Het tennispark Autotron Rosmalen en Topshelf Shopping Boulevard zijn dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Voor kaartjes: topshelfopen.nl en kijk voor aanbiedingen, tips en assortiment op topshelf.nl

Onbemande auto houdt politie bezig in Groesbeek

GROESBEEK – Een onbemande auto heeft vrijdagmiddag op de Dorpsstraat in Groesbeek niet allen de politie bezig gehouden, maar heeft ook het verkeer gehinderd op de drukke Dorpsstraat in het centrum van Groesbeek.

De eigenaar van de auto had zijn auto voor haarstudio Marc aan de Pannenstraat geparkeerd, waarna hij het centrum van Groesbeek inging. Echter, hij had hierbij vergeten zijn auto op de handrem te zetten waardoor de auto achteruit aan de loop ging en aan de andere kant van de weg tegen een bedieningspaal van een zebra tot stilstand kwam.

De beschadigde auto belemmerde een rijstrook, waardoor er aan beide kanten een file ontstond. De gealarmeerde politie heeft het verkeer in goede banen geleid. Omdat de auto afgesloten was, kon deze niet verplaatst worden. In diverse winkels werd gevraagd of de eigenaar –afkomstig uit Nijmegen– aanwezig was.

Toen na bijna een uur de eigenaar nog niet ter plaatse was, werd de auto afgesleept. De meldkamer werd op de hoogte gesteld, dat als de eigenaar zou melden dat zijn auto ontvreemd was, dat hij zijn auto bij het bergingsbedrijf zou kunnen ophalen.

Open Groesbeekse voetgolfkampioenschappen

GROESBEEK – Op zondag 14 juni houdt voetbalschool GO4ALL voor de tweede maal het Groesbeekse Voetgolfkampioenschap. Voetgolf is en vrij nieuwe sport, die het meest uitdagende van golf en het leuke van voetbal samenbrengt.

Op sportpark Noord zal een overzichtelijk parcours worden aangelegd met vijftien holes. Op het parcours dagen teams van elk vijf spelers elkaar uit. Als je de bal goed weet te raken, maak je strakke kopballen er kun je de bal het langste hoog houden ? Dan is voetgolf jou op het lijf geschreven. Elke hole vormt een unieke uitdaging en wordt speciaal voor dit kampioenschap gemaakt in opdracht van een sponsor.

Het gaat om behendigheid met de bal, onderlinge uitdaging en spelplezier. Men speelt tegen teams van bedrijven, verenigingen, clubs en maatschappelijke organisaties uit Groesbeek en omgeving. Inschrijven moet men als team (vijf personen ) voor 75 euro (vijftien euro per persoon). Uiteraard kan men met meerdere teams inschrijven. Naast de deelnemer(ster)s wordt er ook gedacht aan de partners en kinderen, waar op het terras vertier is voor jong en oud. Uiteraard is er een grote keuze aan versnaperingen waaronder een bbq onder begeleiding van een gevarieerd muziekprogramma. De jeugd kan zich vermaken op speeltoestellen en springkussens.

De opbrengst van dit bijzondere kampioenschap is bestemd voor voetbalschool GO4ALL, waar alle kinderen uit Groesbeek en omgeving gratis kunnen trainen onder professionele begeleiding om later een goede voetballer te worden. Het gebeuren vindt plaats op zondag 14 juni vanaf 11.30 uur bij Germania. Informatie en inschrijving bij www.footgolfchampionship.nl.

Anton Janssen nieuwe trainer topklasser De Treffers Groesbeek

GROESBEEK – Met ingang van het nieuwe seizoen wordt Anton Janssen de nieuwe hoofdtrainer van de Groesbeekse topklasser De Treffers. De 51-jarige oud-voetballer van onder andere NEC en PSV wordt de opvolger van de huidige interim-trainer Willie Willems.

De opdracht aan Anton is dat hij De Treffers het volgens seizoen naar de tweede divisie gaat leiden. Janssen wordt de opvolger van de onlangs vertrokken Ton Caanen, die naar Apollon Limassol in Cyprus is gegaan. Anton die in Beneden-Leeuwen woont heeft in zijn actieve voetbalcarrière in 1988 met PSV de Europacup 1 gewonnen. In het seizoen 2013 / 2014 was Anton trainer van NEC, daarvoor bij FC Oss en v.v. Gemert. Daarnaast heeft hij jeugdteams van zowel PSV als NEC getraind.

Fotograaf Marcel Vink ontdekt zes jonge ooievaars in de Ooijpolder

Foto: Marcel Vink

LEUTH/OOIJ – Fotograaf Marcel Vink heeft het afgelopen pinksterweekend met zijn drone een rondje ooievaarsnesten bekijken gemaakt. Hij maakte daarbij fantastische foto's.

Foto: Marcel Vink

Marcel ontdekte in het ooievaarsnest aan de Plezenburgsestraat in Leuth drie jonge ooievaars in het nest die onlangs geboren waren. In een ooievaarsnest aan de Groenlanden in Ooij werden eveneens drie jonge ooievaars aangetroffen. Het ooievaarsbestand is nu al met zes toegenomen, maar het aantal kan nog stijgen, omdat bij Oortjes Hekken nog niets zichtbaar was. In Kekerdom werd door de drone van Marcel een leeg nest aangetroffen, dus daar zal niets van te verwachten zijn.

Wielrenner breekt sleutelbeen

GROESBEEK – Een 44-jarige wielrenner uit het Brabantse Asten heeft zondagmorgen bij een val zijn sleutelbeen gebroken.

Het slachtoffer stak vanaf De Siep de Zevenheuvelenweg over naar De Kamp, waar hij twee drempels over het hoofd zag. Hierbij raakte hij de macht over het stuur kwijt en kwam ten val. De Astenaar is per ambulance overgebracht naar het Radboud-umc in Nijmegen.

Zomerconcert bij De Gelderse Poort

MILLINGEN - Op zondag 14 juni geeft het JOOG-orkest van fanfarekorps Ons Genoegen een concert bij Koffie & Eethuis De Gelderse Poort.

Het orkest staat onder leiding van Boris Jansen Het muziekprogramma is licht en gevarieerd met bekende nummers van onder andere Eye of the Tiger en Roar van Kate Perry. Het concert begint om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Voor het publiek staan de stoelen en tafels al klaar. De toegang is gratis.

Brand op zolder van villa in Heilig Landstichting

Foto: Joop Verstraaten

HEILIG LANDSTICHTING – Woensdagmorgen rond kwart over tien is brand ontstaan op de zolderverdieping van een villa aan de Profetenlaan in Heilig Landstichting.

De bewoonster en haar dochter roken een brandlucht en gingen buiten poolshoogte nemen of er iets in brand stond. Toen dat niet het geval bleek te zijn gingen zij in de villa op zoek. Al gauw hadden ze in de gaten dat de brandlucht van de zolder afkomstig was. Op de zolder bleek de rook uit de ketelruimte te komen waarna de brandweer werd gealarmeerd.

De brandweerkorpsen van Groesbeek en Nijmegen rukten met groot materieel uit. Inmiddels waren twee katten in veiligheid gebracht door de dochter des huizes. Toen de brandweerlieden ter plaatse kwamen was er een fikse rookontwikkeling die uit het dak kwam. De brand werd met een hoogwerker bestreden en was vrijwel snel onder controle.

Volgens een woordvoerder van de Groesbeekse brandweer is de brand in het ketelhuis ontstaan door vermoedelijk kortsluiting. De schade door de brand loopt in de vele tienduizenden euro's. De benedenverdieping en eerste verdieping hebben vrijwel geen schade opgelopen terwijl de zolder veel roet- en waterschade heeft. De Profetenlaan in Heilig Landstichting is enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer.

Voormalige pastorie in Beek wordt bed & breakfast

Foto: Marcel Vink

BEEK – Het college van de gemeente Groesbeek staat positief tegenover de aanvraag om van de voormalige pastorie aan de Kerkberg 3 in Beek te gebruiken voor bed & breakfast. De aanvragers zijn bezig met het opzetten van een leer- en werkproject voor mensen met een grote afstand tot der arbeidsmarkt.

Het voornemen van de aanvragers is om de B&B op te zetten en uit te baten samen met mensen met een beperking en ze daarmee een kans te bieden zich verder te ontwikkelen. Het kerkbestuur, in de persoon van pastoor-deken Janssen heeft het verzoek van de aanvragers mede ondertekend.

De pastorie is een groot vrijstaand pand, gelegen achter de voormalige parochiekerk H. Bartholomaeus. Het gebouw is -net als de naast gelegen kerk- een gemeentelijk monument. Tegenover het gebouw liggen vier parkeerplaatsen op grond van het kerkbestuur. De pastorie bestaat uit twee zelfstandige wooneenheden, waar voorheen de pastoor en zijn huishoudster woonden. Aan de achterzijde is een kleine aangebouwde vergaderruimte. Het is de bedoeling dat de aanvragers in het woongedeelte van de pastoor gaan wonen en dat de zolderkamer van de huishoudster met bad, douche, wastafel en toilet voor B&B wordt aangewend en dat er op de zolder een tweede kamer voor B&B wordt gerealiseerd. De vergaderzaal zal worden gebruikt als ontbijtzaal voor de B&B gasten. Voor het met het bestemmingsplan afwijkende gebruik zal een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd.

Kans voor startende sociaal ondernemers

REGIO - Startende sociaal ondernemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de Ignite Award. De prijs is een nieuw initiatief om sociaal ondernemerschap in de regio Arnhem en Nijmegen te stimuleren. Aanmelden kan door het inzenden van een online inschrijfformulier, beknopt businessplan, videopitch van twee minuten en curriculum vitae. Deelnemers maken kans op professionele begeleiding én honderdduizend euro. De inschrijfperiode voor de Ignite Award loopt tot en met vrijdag 31 juli.

Ben jij een startende sociaal ondernemer in de regio Arnhem Nijmegen? Of heb je een goed idee om een social enterprise te starten. Weet jij je plannen ook nog eens uit te voeren op een financieel duurzame manier, dus door inkomsten te krijgen uit commerciële activiteiten? Dan is dit een kans die je niet aan je voorbij wilt laten gaan. De Ignite Award helpt je om jouw sociale onderneming een vliegende start te geven. Door mee te doen aan deze nieuwe startersprijs maak je kans op een intensief begeleidingstraject met een persoonlijke coach; inspirerende workshops en trainingen; je eigen professionele bedrijfsvideo; een jaar Boost lidmaatschap bij Social Enterprise NL (het platform voor social enterprises); én een financiële investering van vijftig- of honderdduizend euro in jouw onderneming.

Meer informatie staat op www.igniteaward.nl.

Geen open tuindag

in Groesbeek

GROESBEEK - Op zondag 21 juni gaat de Open Tuindag in Groesbeek, Breedeweg en De Horst helaas niet door. Er zijn dit jaar onvoldoende nieuwe tuinen om tot een goede invulling van de dag te komen.

"Gelukkig hebben we voor 2016 al wel nieuwe aanmeldingen, dus dan komt er zeker weer een Open Tuindag. En zijn er nog enthousiaste tuiniers die in 2016 willen meedoen, dan zien wij hun bericht graag tegemoet op opentuindagbergendal@hotmail.com."

Dronken Groesbeker valt klanten lastig in supermarkt en slaat medewerker

GROESBEEK – Een 45-jarige inwoner uit Groesbeek heeft zaterdagavond diverse klanten lastig gevallen in een supermarkt aan De Ment in Groesbeek.

Een medewerker sprak de dronken man aan en loodste de man de winkel uit. Buiten werd de medewerker door de dronkenlap geslagen. De gealarmeerde politie kon de man even later in de buurt van de supermarkt aanhouden; hij bleek zijn eigen ook nog bevuild te hebben. De man is voor mishandeling aangehouden en voor onderzoek ingesloten in het bureau van Nijmegen.

Zeventig jaar Rood Wit

De inzegening van het hoofdveld door wijlen Pastoor Hoek op 10 augustus 1952.

GROESBEEK - Op 31 augustus is het zeventig jaar geleden dat RKVV Rood Wit werd opgericht. Vijf personen richtten toen de Groesbeekse Voetbalclub (GVC) op. Later werd dit omgedoopt naar RKVV Rood Wit.

Om dit jubileum te vieren zullen op zaterdag 29 augustus tal van activiteiten plaatsvinden op sportpark Rood Wit. Er zal onder meer een reünie plaatsvinden met oud-spelers van het eerste elftal. Voetballers die hier vroeger furore maakten zullen zich nog een keer in het rood-witte tenue steken en het tegen elkaar opnemen in een onderling duel. Voor even zullen oude tijden herleven op het Kapittelland. Oud-selectiespelers en begeleiding kunnen zich nog opgeven voor deelname aan de reünie.

De inzegening van het hoofdveld door wijlen Pastoor Hoek op 10 augustus 1952.

De wedstrijd begint om 17.30 en duurt twee keer vijfendertig minuten. Oud-spelers die niet mee willen voetballen, maar wel aanwezig willen zijn op de reünie, kunnen zich ook aanmelden. Na de wedstrijd zal er om 19.00 uur een barbecue beginnen.

Daarnaast vindt er een grote jubileumloterij plaats, waarmee prachtige prijzen te winnen zijn. Loten kosten vijftig euro en zijn te bestellen via loterij@roodwitgroesbeek.nl. De trekking van de loterij vindt plaats op zaterdag 29 augustus om 20.30 uur en zal geschieden door notaris Timmermans. Als grote finale zal er om 21.00 een feestavond van start gaan met medewerking van de band Back2live. Iedereen is hiervoor welkom. Voor meer info en voor opgave voor de reünie, kijk op www.roodwitgroesbeek.nl/jubileum of neem een kijkje op de facebookpagina: www.facebook.com/RoodWitReunie.

Betonblokken bij grens Altena zo nu en dan weggesleept

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK-KRANENBURG – Het gebeurt regelmatig laat in de avond of 's nachts dat de betonblokken bij de grensovergang Altena-Hettsteeg worden weggesleept om met de auto de grens te passeren. Met een ketting worden de blokken met een auto weggesleept zodat Kranenburg bereikbaar is met de auto.

Dan wordt de volgende dag de gemeente Groesbeek op de hoogte gesteld die dan de betonblokken weer op z'n plaats legt. Het klopt inderdaad dat dit al enkele malen gebeurd is, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "De laatste keer hebben we de betonblokken op het wegdek gelijmd, maar dat heeft weinig zin gehad omdat een blok alweer verschoven is."

Voor veel mensen is het een doorn in het oog dat de grens nog steeds niet voor gemotoriseerd verkeer geopend is, terwijl Groesbeek kosten nog moeite gespaard heeft om de weg aan te passen. Zo is de weg geasfalteerd met aan beide zijden een rode fietsstrook en zijn er chicanes aangelegd zodat het gemotoriseerd verkeer niet hard kan rijden.

De Duitse politie, die toevallig patrouilleert in de buurt moet er eigenlijk om lachen. Kranenburg is er helemaal klaar voor, laat hij weten, van hun mag de grens los. "Het verdrag van Sengen is niet voor niets in het leven geroepen", laat hij lachend weten. "Wij delen in ieder geval geen bekeuringen uit als wij zien dat de blokken weggesleept worden, laat hij weten. Het wachten is op het Ministerie van Economische Zaken.

Indrukwekkend afscheid van Treffers-icoon Jasper Zuidwijk

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – Zaterdagmiddag en avond is op indrukwekkende wijze afscheid genomen van De Treffers-icoon Jasper Zuidwijk, die na achttien jaar in het eerste van De Treffers gespeeld te hebben De Treffers gaat verlaten.

Zaterdagmiddag om 17.00 uur werd een afscheidswedstrijd gespeeld tussen een team van de vrienden van weleer van Jasper tegen het eerste huidige elftal van De Treffers. Jasper kwam onder een erehaag van oud-teamgenoten en het eerste elftal voor de laatste maal het veld van De Treffers op. Het team van Jasper wist deze laatste wedstrijd met 3-1 te winnen.

Onder groot applaus zocht Jasper eveneens voor de laatste maal de kleedkamer van De Treffers op. Na het douchen kwam de icoon in een stampvolle kantine waar hij met groot gejuich werd ontvangen. Het feest – met een lach en een traan - barstte vervolgens los tot in de kleine uurtjes. Ook hier was ruimschoots aandacht voor Jasper, die zijn voetbalcarrière bij Germania gaat voortzetten.

Voorzitter Bert Janssen van De Treffers doopte aan de wand een eregalerij waar Jasper als eerste op staat te prijken; van de supportersvereniging kreeg Jasper een bijzondere trofee, terwijl hij van de spelersgroep een shirtje voor zijn aanstaande zoontje kreeg aangeboden met als tekst 'Zuid-Junior'. In zijn dankwoord was Jasper vrij duidelijk: "Ik blijf een rood-zwart hart houden, maar dat kan ook niet anders na achttien jaar", liet Jasper emotioneel weten.

Naam camping 't Smokkelpad herinnert aan vroeger

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Cranenburgsestraat in Groesbeek staat op een bord de natuurcamping 't Smokkelpad aangegeven. Hiermee wordt herinnerd aan de tijd dat smokkelen van koffie, boter en alles wat er te smokkelen viel vooral 's avonds of 's nachts plaatsvond in de hele grensstreek met Duitsland.

Veel Groesbekers verdiende door het smokkelen er een extra centje bij, wat toentertijd broodnodig was maar riskeerden wel gevangenschap in de toen beruchte Zwanentoren in Kleef als ze betrapt werden. Maar veel Groesbekers waren de Duitse douaniers te slim en te glad af.

De camping grenst pal aan de Duitse grens en niet voor niets is voor deze naam gekozen, omdat gezien de ligging hier menig smokkelwaar de grens over is gegaan. Het natuurkampeerterrein is alleen toegankelijk voor houders van een natuurkampeerkaart.

Verenigingen mogen meedenken over accommodatie en subsidie

GROESBEEK – In januari 2016 wordt in de gehele gemeente Berg en Dal het accommodatie – en subsidiebeleid van de drie oude gemeenten geharmoniseerd. De huidige subsidieverordeningen vervallen automatisch twee jaar na de herindeling. Om die reden is het van belang om voor 1 januari 2017 een nieuw subsidiebeleid op het gebied van welzijn vast te stellen.

Maar voordat de gemeente hiermee aan de slag gaat wil ze graag de mening van organisaties en verenigingen horen. Het gemeentebestuur nodigt zowel organisaties als verenigingen uit met hem mee te denken over het nieuw te maken beleid. Hopelijk komt men dan tot een goed en gedegen nieuw beleid voor de gemeente Berg en Dal. Wil men meer weten betreffende de harmonisatie van het accommodatie- en subsidiebeleid, dan kan men kijken op www.groesbeek.nl/accomodatieensubsidiebeleid, waarna men kan reageren via het weblog.

Exposities van schilderijen van Jan De Groot en meer...

BEEK/UBBERGEN - Van begin juni tot en met eind juli zijn schilderijen van Jan de Groot te zien bij verpleegtehuis Kalorama. Ook zijn schalen en beelden te zien van Boetseergroep Creatief Centrum Tolhuis en kleine schilderijtjes van Jos Wesselink/

Na zijn pensionering in 1987 heeft Jan een aantal jaren schilderlessen genomen op De Lindenberg. Daarna is hij overgestapt naar het atelier van Marjolijn Rigtering in Millingen aan de Rijn. Toen Marjolijn stopte met lesgeven is hij naar atelier De Hamelberg van Ine de Cock in Overasselt gegaan. Sinds 2012 heeft hij nog elke week les van Yette Rohde in Nijmegen.

Jan heeft in 2010- en 2014 geëxposeerd in de Kleine Bartholomeuskerk in Beek-Ubbergen en in 2011 In Gemeenschapshuis 't Zaaltje in Heilig Landstichting. De belangstelling van Jan gaat primair uit naar het abstracte. Zijn technische achtergrond is in zijn werk duidelijk herkenbaar.

Op dit moment begeleidt Jan één maal per week cliënten van dagopvang De Zilverden in Brakkestein die graag schilderen.

Verpleegtehuis Kalorama ligt aan Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen (024 6847777). Kalorama is altijd open.

Muziekavond in dorpshuis De Slenk

GROESBEEK/DE HORST – Na een geslaagde muziekavond met 'La Bande Dessinee' is er op zaterdag 13 juni weer een muziekavond in dorpshuis De Slenk aan de Reestraat 2 in kerkdorp De Horst in Groesbeek. Nu zullen het podium van De Slenk beklimmen het trio Phil Poffe, Ilse Beunen en Jos Koning.

Het trio brengt een gevarieerd repertoire waarbij folkinvloeden sterk aanwezig zijn en zang en gitaar goed samengaan. De ontmoetingsruimte van De Slenk is gebleken een perfecte plaats te zijn voor kleinschalige optredens met een ongedwongen, open sfeer zonder poespas.

De podiumverlichting zal weer verzorgd worden door Nirwana Lights. De aanvang van de muziekavond is om 21.00 uur, terwijl de zaal opengaat om 20.00 uur. De entree bedraagt inclusief een consumptie twee euro. Voor meer informatie kan men terecht bij gitaarvrienden@gmail.com.

Auto-inbraak in Berg en Dal

BERG EN DAL – Het afgelopen weekend is ingebroken in een auto die stond geparkeerd langs de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal.

Op onbekende wijze zijn de autokrakers de auto binnen gekomen en zijn er met persoonlijke documenten en kleding vandoor gegaan. De auto is eigendom van een 53-jarige inwoner uit Lichtenvoorde.

Vernieling auto's

GROESBEEK – Vermoedelijk jongelui hebben onlangs bij twee auto's vernielingen aangericht in de Frambozenstraat in Groesbeek.

De auto's werden bekrast en voorzien van deuken. Beide auto's zijn eigendom van inwoners uit Groesbeek. De schade loopt in de duizenden euro's. Volgens getuigen heeft ter plaatse een groep jongeren gestaan, die vermoedelijk de auto's onder handen heeft genomen. De politie verzoekt eventuele getuigen van het voorval met haar contact op te nemen via 0900 8844.

Gemeente wil bedrijven en huishoudens peilen voor glasvezel

GROESBEEK - De gemeente Groesbeek wil onder huishoudens en de bedrijven in het buitengebied en op de bedrijventerreinen peilen of er belangstelling bestaat voor de aanleg van glasvezels aansluitingen.

De gemeente zal dit vraagbundelingstraject faciliteren, maar draagt niet bij in de aanlegkosten. De vraag van bedrijven en huishoudens naar snel en betrouwbaar internet wordt steeds groter, ook op de bedrijventerreinen en in het buitengebied van de gemeente Groesbeek.

Het vraagbundelingstraject heeft tot doel om door vraagbundeling de bedrijventerreinen en het buitengebied te ontsluiten met snel en betrouwbaar internet. Volgens de gemeente worden ondernemers en huishoudens steeds afhankelijker van betrouwbare en snelle online verbindingen ook voor de agrarische sector. Volgens LTO Noord verwacht tweederde van de agrariërs dat een slechte internetverbinding de bedrijfsontwikkeling zal beperken.

Ook voor huishoudens is een adequate internetverbinding een steeds belangrijkere bepaler van de leefbaarheid. De situatie in Groesbeek is dat op de bedrijventerreinen geen snelle en betrouwbare internetverbinding beschikbaar is. Het betreft de bedrijventerreinen Lieskes Wengs, De Bouwkamp, Molenveld en De Mies. In totaal zijn hier 190 bedrijven gevestigd daarnaast zijn er duizend adressen van huishoudens in de buitengebieden. De aanwezige kabels zijn niet toereikend voor het huidige en toekomstige gebruik. Glasvezel daarentegen is wel toereikend. Verschillende bedrijven hebben al kenbaar gemaakt interesse te hebben in breedbandtoepassingen, die alleen mogelijk zijn via glasvezel. Voor de marktpartijen is het momenteel niet interessant om voor kleine groepen of individuen glasvezel aan te leggen omdat de kosten te hoog zijn.

Kidsmiddag bij OEV in Millingen

MILLINGEN - Op zaterdag, 13 juni houdt OEV/ de Dreuge Schutterij een Kidsmiddag. Evenals in andere jaren gaat het hierbij om een activiteitenprogramma voor de jeugd van Millingen en omstreken.

"Je hoeft geen lid van OEV te zijn om mee te mogen doen. Dit evenement is gratis. Wij nodigen u hiermee allen uit om met uw kinderen of kleinkinderen naar het gebouw van OEV/de Dreuge Tent te komen voor een fantastische middag.

Deze middag is ten opzichte van vorig jaar nog uitgebreider opgepakt en we hebben voor nog meer programmaonderdelen gezorgd. Een paar voorbeelden: glamourfotoshoot, broodbakken, nagels lakken, springkussen, spijkerbroekhangen, en een klimtoren. Daarnaast kunnen de kinderen kennis maken met de schutterswereld en de daarbij behorende activiteiten. Kinderen vanaf tien jaar mogen bij de schutters zelf een schot wagen. De majorettes zullen optreden en de kinderen mogen ook zelf meedoen met een baton.

Voor deelname aan de activiteiten zijn twee groepen gemaakt: jeugd van twee tot negen jaar en jeugd van tien tot zestien jaar. Kom gezellig op 13 juni van 13.00 tot 17.00 uur naar de Dreuge Tent aan de Heerbaan 190."

Op zoek naar een slaapplek tijdens de Nijmeegse Vierdaagse?

Foto: M

BEUNINGEN - Wandelvereniging Magnus heeft nog een aantal bedden vrij. De groep verblijft in Dorpshuis De Lèghe Polder in Beuningen.

Men kan hier overnachten, ontbijten en gebruik maken van een warme maaltijd. Tevens is er een medische post aanwezig met gediplomeerde ehbo'ers en masseurs. De accommodatie is uiteraard ook geschikt voor buitenlandse groepen, er wordt Duits, Engels, Frans, Italiaans en zelfs een klein beetje Chinees gesproken. Gezelligheid staat bij deze vereniging hoog in het vaandel.

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met Jan Polman (verzorgingscoördinator) via janpolman@planet.nl of 06 51757645.

Inbraak in loods De Treffers

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat is ingebroken in en loods van De Treffers aan het Nijerf in Groesbeek.

Door de deur van de loods te forceren zijn de dader(s) de loods binnengekomen en zijn (is) er met een grote hoeveelheid gereedschap vandoor gegaan. De inbrekers hebben een kruiwagen gebruikt om het gereedschap naar de Koningin Wilhelminaweg te rijden. Daar heeft vermoedelijk een auto klaargestaan om het gereedschap in te laden en hebben de kruiwagen achter gelaten.

Eveneens werd getracht in te breken in de pers- en omroepruimte op de hoofdtribune, maar daar is het niet gelukt om binnen te komen. De schade wordt geraamd op enkele duizenden euro's.

Op De Heuvel heeft eigen bioscoop

GROESBEEK – Een keer per maand wordt de zaal van voorzieningshart Op De Heuvel omgetoverd tot een bioscoopzaal.

Vorige maand werd de film 'Frozen' vertoond en op verzoek wordt op vrijdag 12 juni de film 'De kleine Zeemeermin' vertoond. De entree bedraagt inclusief een glas ranja en een zak popcorn twee euro vijftig. De zaal is vanaf 14.15 uur geopend, terwijl de film om 14.30 uur van start gaat. Halverwege de film is er een korte pauze. De voorstelling duurt tot ongeveer 16.30 uur daarna gaat de bioscoop weer voor een maand dicht, maar niet voordat de kinderen bepaald hebben welke film er in juli vertoond gaat worden.

Eigenaar fiets bij politie bekend

GROESBEEK – De politie van Groesbeek zocht in de vorige editie van Hét Gemeente Nieuws de eigenaar van een fiets waarvan een foto was afgedrukt.

Naar aanleiding van deze publicatie is de eigenaar van de fiets inmiddels bij de politie bekend. Deze zal door de politie op de hoogte worden gesteld. De fiets is door de politie in het centrum van Groesbeek in beslag genomen van een inwoner uit Groesbeek, omdat deze van diefstal afkomstig was.

Rommelmarkt van SC Millingen en

De Deurdouwers

MILLINGEN - Voor de zestiende keer organiseren voetbalvereniging SC Millingen en carnavalsvereniging De Deurdouwers gezamenlijk de jaarlijkse rommelmarkt in speeltuin De Steense Gemeente aan de Steenstraat in Millingen aan de Rijn.

Dit jaar is de rommelmarkt op zaterdag 13 juni. De poorten gaan open om 11.00 uur en de entree is 1,50 euro. De bekende veiling is om ongeveer 12.30 uur. De budgetboxen worden verkocht vanaf 14.30 uur en de sluiting is om 15.00 uur.

De opbrengst van deze rommelmarkt komt ten goede aan de jeugd van SC Millingen en De Deurdouwers. De opzet en inrichting zijn vernieuwd: vernieuwde terreinindeling, zodat u géén kraam kunt missen; gezellig terras tegenover de verkoopactiviteiten; en duidelijk herkenbare verkopers, die u graag van dienst zijn.

De opbrengst is voor de jeugd van de beide verenigingen SC Millingen en De Deurdouwers.

Roland Garros junior bij tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Afgelopen week vond bij tennisvereniging Groesbeek het 18e Open Jeugdtoernooi plaats.

Het toernooi is goed bezocht door kinderen van verschillende niveaus en leeftijdscategorieën. Er werd fanatiek en sportief getennist. Op het moment van schrijven moeten de finales nog plaatsvinden. We kunnen zodoende niet melden wie de kampioenen zijn geworden.

In de week van 15 tot en met 21 juni is dit jaar het veertigste Open Zevenheuvelentoernooi voor de volwassen. Dit jubileumjaar wordt gevierd met extra activiteiten. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen. Meer info staat op www.tvgroesbeek.nl.

Het Duivelsberg

Vertelfestival

BERG EN DAL - In het vaderdagweekend wordt op de Duivelsberg het jaarlijks Vertelfestival gehouden. Verschillende vertellers zullen verhalen vertellen voor jong en oud. Zaterdag 20 juni zijn er verhalen met als thema 'over de grens' en zondag de 21e zal het thema 'van vroeger en nu' zijn.

De verhalen zijn van 12.00 tot 17.00 uur te horen. In het weekend zelf staan de verhalen aangekondigd op de Duivelsberg. In het weiland bij de Duivelsberg zijn tenten neergezet waar de verhalen verteld zullen worden. Voor de gelegenheid is daar een gezellig caféterras gemaakt.

Voor het eerst vinden ook de Midzomernachtvertellingen op de Duivelsberg plaats. Speciaal hiervoor zijn nieuwe spannende verhalen geschreven. Deze verhalen zijn te beluisteren op zaterdag 20 juni van 20.00 tot 23.00 uur.

Podo Driessen straten/wijktoernooi

Foto: Hans Driessen

MILLINGEN - Voor de derde keer werd het goede doelen straten/ wijkentoernooi op sportpark De Hove gehouden. Dit jaar is het Ziekencomité van Millingen het goede doel. Een delegatie van het Ziekencomité was aanwezig.

De inleg was vijf euro per speler. Met elf ingeschreven teams begon dinsdagavond 26 mei om 19.00 uur het toernooi, zeven-tegen-zeven op vijf halve velden. Alle teams spelen tegen elkaar op dinsdag- en vrijdagavond. Elke wedstrijdronde duurde vijfentwintig minuten: vijftien minuten wedstrijd en tien minuten rust.

Na dinsdag stond Zeelandsestraat aan kop. Vrijdagavond 29 mei was deel twee en afsluiting. Paverskamp 1 werd kampioen met 49 punten, Zeelandsestraat werd tweede met 40 punten en Small USA eindigde als derde met 33 punten.

In het gezellige clubhuis en met muziek van dj René (Vinyl) was vrijdagavond de prijsuitreiking. De wisseltrofee werd, net als in 2014, uitgereikt aan de Millingse wijk De Paverskamp.

De organisatie is alle voetballers, alle teams, alle clubhuismedewerkers, alle vrijwilligers en alle scheidsrechters dankbaar, die meegewerkt hebben aan deze twee prachtige voetbalavonden. Zaterdagavond 20 juni zal tijdens de Vrijwilligersavond de overhandiging plaatsvinden van de opbrengst aan het goede doel, het Ziekencomité. De organisatie werd gedaan door Alex Janssen en William Janssen.

Politie waarschuwt voor klusjesman

GROESBEEK – De politie van Groesbeek waarschuwt voor klusjesmannen die hun diensten komen aanbieden. Ze bellen bij woningen aan met het verzoek om de dakgoot te reinigen of te repareren.

Dat gebeurde maandagmiddag ook bij een woning aan de Roerdompstraat in Beek. Daar boden de mannen aan de dakgoot te willen schoonmaken voor vijfentwintig euro. Toen de klus geklaard was, lieten ze de bewoner weten dat er een vogelnest in de schoorsteen zat. Die moest volgens de klusjesmannen verwijderd worden om eventuele brand te voorkomen. Toen de bewoner daar toestemming voor gaf kwamen ze later met een gepeperde nota op de proppen van 275 euro: 25 voor het reinigen van de dakgoot en 250 euro voor het verwijderen van het vogelnest in de schoorsteen.

De politie waarschuwt voor dergelijke praktijken en adviseert de mensen nadrukkelijk gebruik te maken van vertrouwde bedrijven en geen bedrijven die langs de deur komen.

Groesbeekse Ondernemers Vereniging; Groesbeek In Beweging

GROESBEEK – Terwijl de echte zomer nog moet doorbreken heeft de Groesbeekse Ondernemers Vereniging de handen ineengeslagen om voor de tweede maal 'Groesbeek In Beweging' te organiseren.

Op zaterdag 27 juni staat het centrum van Groesbeek weer in het teken van gezondheid, beweging en voeding. De ondernemers zullen zich op die dag in het centrum presenteren met tal van producten en aanbiedingen op het gebied van een gezonde lifestyle. De populariteit van bewegen en gezondheid is nog steeds groeiende, omdat veel consumenten bezig zijn met een bewuste leefstijl.

Dat thema past exact bij Groesbeek, waar je op vele manieren actief kunt zijn in de prachtige omgeving en waar vele biologische streekproducten te verkrijgen zijn. Ook de jonge bezoekers hoeven op die dag niet stil te zitten, voor hen zijn er tal van sport- en spelactiviteiten. Ook dit jaar zal een goed doel worden gekoppeld aan 'Groesbeek In Beweging'. De ondernemers hebben gekozen voor de Zonnebloemafdeling Groesbeek, die zij een warm hart toedragen.

De eerste editie vond het vorig jaar plaats en was al gelijk een groot succes, mede dankzij de recordpoging Langste Broodje Gezond. De activiteiten worden georganiseerd vanuit het activiteitenfonds, waaraan een groot deel van de centrumondernemers een jaarlijkse bijdrage levert.

Open tuinweekend Tuin de Villa

PERSINGEN - Tuin de Villa, deze twee hectare grote tuin ligt in het schilderachtig natuurgebied van de Ooijpolder en is aangelegd in harmonie met het omringende landschap. Overal leiden zichtlijnen en doorkijkjes naar de prachtige polder. Je kijkt er op de stuwwal en naar de monumentale, witte terpboerderijen van Wercheren. Naast de tuin ligt bovendien een natuurgebied met waterplas.

De gevarieerde tuin bestaat onder meer uit een formele tuin rond het huis met in de voortuin een knopentuin van buxus en opzij een waterlelievijver met eromheen kleurrijke borders met onder andere rozen. De achtertuin is ruimtelijk van opzet waarbij je blik via verspringende taxushagen gestuurd wordt in de richting van de stuwwal. Tussen de taxushagen zijn verschillende borders aangelegd. Verder is er een hoogstamboomgaard, kruidentuin, moestuin, arboretum, paardenwei, en op het verste punt een borderachtige prairietuin, waar kleurrijke bloemen op ijle stelen en grassen met pluimen dansen in de Gelderse polderwind.

De prairietuin ligt midden in de natuur, deels besloten door oude hagen, deels met een prachtig panorama over de polder. Een wandeling door deze tuin is een aparte beleving omdat tuin en landschap hier zeldzaam mooi in elkaar overgaan.

Tijdens het open tuinenweekend exposeert Mieke van Eupen uit Ooij haar schilderijen en grafiek, zie www.miekevaneupen.nl. De entree is drie euro per persoon; meer info staat op: www.tuindevilla.nl

Tuin ‘de Villa’ doet mee met het Landelijke Open Tuinweekend van Groei en Bloei. Lily en Fried Frederix, Leuthsestraat 6 in Persingen.

Terrasdief actief in Beek/Berg en Dal

BEEK – Bij diverse horeca-ondernemers in de gemeente Groesbeek zijn de afgelopen weken terrasdieven actief geweest. Zo werd de eigenaar van een pas geopende ijssalon in Beek onlangs twee maal bestolen van terrasspullen.

In de nacht van zondag op maandag waren de dieven actief bij een restaurant aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Daar werden meegenomen olielampen, antieke emmers en bloemen. De schade loopt hier in de honderden euro's. De horeca-ondernemers hebben de politie verzocht tijdens de nachtelijke patrouilles de terrassen in de gaten te houden.

Verwendag voor demente ouderen

Foto: Robert Kuster

GROESBEEK – Dankzij 'Groesbeek Dorp Vol Muziek ' hebben demente ouderen van zorgboerderij Buitenleven een echte verwendag gekregen. Samen met vrijwilligers en/of begeleiders werden de gasten om 11.00 uur ontvangen in De Mallemolen waar de koffie met wat lekkers erbij klaar stond.

Daarna werd er genoten van een uitgebreide lunch en als klap op de vuurpijl werden ze getrakteerd op een geweldige nostalgische muziekshow verzorgd door de artiesten van 'Mooi was die tijd'. Deze unieke show nam de aanwezigen mee op een muzikale rondreis door de jaren 60, 70 en 80. En bestonden uit gouden levensliedjes, Duitse schlagers, Nederlandse hits aller tijden en Engelse evergreens waarop werd gedanst, 'gesjoenkeld' en uiteraard meegezongen.

De gedachten van de dementie gasten gingen ongetwijfeld terug naar die mooie tijd van toen. Het repertoire bestond vooral voor hen uit herkenbare liedjes, zodat iedereen met volle teugen kon genieten. Ondertussen werden de gasten getrakteerd op een natje en een droogje; voor hen was alles gratis dankzij de opbrengst van 'Groesbeek Dorp Vol Muziek'.

De artiesten van 'Mooi was die tijd' waren zang: Helen Liebers, Huub Arents, Diana Honig, trompetist Leo Wijnhoven en Theo van Blitz, die tevens de presentatie van deze speciale middag verzorgde. Annemiek Poelen van zorgboerderij Buitenleven was zeer verrast wat haar cliënten allemaal werd aangeboden. "Het is geweldig, super, wat jullie allemaal gedaan hebben. Iedereen heeft zichtbaar genoten", aldus Annemiek in haar dankwoord. 'Mooi was die tijd' is een echte aanrader voor vijftigplusmiddagen/avonden, jubilea, braderieën en bedrijfs- of verenigingsfeesten. Inlichtingen bij Huub Arents 06 53536901.

Massale vechtpartij in café in centrum Groesbeek Eigenaar bewusteloos geslagen

GROESBEEK – In de nacht van vrijdag op zaterdag is de eigenaar van café De Comm aan de Dorpsstraat in Groesbeek in zijn eigen café door enkele cafébezoekers bewusteloos geslagen.

Toen hij de cafégasten erop attent maakte, dat in het café niet gerookt mocht worden, gingen ze vervolgens buiten staan roken. Echter een van hen kwam even later verhaal halen en deelde onverwachts een kopstoot uit aan de eigenaar. De totaal overrompelde cafébaas kwam hierbij ten val en werd vervolgens door de hele groep tegen zijn hoofd geslagen en geschopt, waardoor hij buiten bewustzijn raakte.

De stamgasten van het café wilde de eigenaar ontzetten, maar de groep bleef slaan en schoppen waar ze hem kon raken. Dit liep uit op een massale vechtpartij waarbij ook verschillende stamgasten en cafébezoekers gewond raakten.

Een personeelslid moest zich laten behandelen in het ziekenhuis in Nijmegen waar hij gehecht moest worden omdat hij met een barkruk tegen zijn hoofd was geslagen. Na enige tijd kwam de cafébaas weer bij kennis en zoals het er nu naar uitziet heeft hij alleen verwondingen aan zijn kin opgelopen.

De gealarmeerde politie kwam bij het café voor een gesloten deur, maar werd alsnog door de eigenaar binnengelaten. De vechtersbazen waren vertrokken. Inmiddels is aangifte van mishandeling en vernieling gedaan.

Gemeenteraad moet lokale zendertoewijzing goedkeuren

GROESBEEK – Stichting Lokale Omroep Berg en Dal in oprichting (fusie van Omroep Groesbeek en omroep Milbergen) heeft een aanvraag tot zendmachtiging ingediend voor de nieuwe gemeente bij het commissariaat voor de Media. Conform de Mediawet vraagt het Commissariaat voor de Media advies een de gemeenteraad betreffende deze zendertoewijzing.

Binnenkort zullen de statuten worden getekend, waarmee beide omroepen akkoord zijn gegaan. Als de statuten getekend zijn, is de Stichting Lokale Omroep Berg en Dal opgericht bij notariële acte en heeft deze stichting een volledige rechtsbevoegdheid. Het college is positief over de afgifte van de zendertoewijzing, te meer daar de ledenlijst van het programma beleidsbepalend orgaan breed vertegenwoordigd is binnen de gehele gemeente Groesbeek. De gemeenteraad zal zich naar verwachting op donderdag 25 juni eveneens positief uitlaten betreffende de zendertoewijzing aan de Stichting Lokale Omroep Berg en Dal.

Invasie van schutters tijdens kringconcours in Millingen

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN - Zondag 31 mei was er een ware invasie van schutters in Millingen aan de Rijn in verband met het Kringconcours Rijk van Nijmegen en de Betuwe. Ruim duizend leden van de in totaal twintig schutterijen waren naar het Rijndorp gekomen om met elkaar de krachten te meten.

Het concours kreeg een internationaal tintje door de deelname van de schutterij uit het Duitse Frasselt. De Koningsparen werden op sportpark De Hove ontvangen op de traditionele erewijn waarna de officiële opening van het concours door het hijsen van de Nederlandse en Duitse vlag. Vervolgens vertrok de kleurrijke stoet – na het defilé – marcherend door de straten van Millingen vooraf gegaan door fanfare 'Ons Genoegen' en de ruiters van schutterij OEV. De indrukwekkende stoet had over belangstelling niet te klagen, de bevolking was uitgelopen om dit schouwspel te aanschouwen. hadden.

Teruggekomen op sportpark De Hove begonnen de wedstrijden, waarvoor allen naar Millingen aan de Rijn waren gekomen. De strijd werd onderling uitgemaakt bij het vendelen, schietwedstrijden, bielemanwedstrijden, marketenster- en majorettewedstrijden en niet te vergeten het Kringkoning(in) schieten.

De jury had bij het marcheren unaniem gekozen voor de mars van de Doornenburgse schutters van Gijsbrecht van Aemstel. De nieuwe Kringkoning is geworden Peter Janssen van BUB uit Beek en de jeugdkoning is Jeroen van Dam van Salvator Mundi uit Nederasselt.

Inbraak in auto Groesbeek

GROESBEEK – In een auto, geparkeerd op een oprit van een woning aan de Husenhoff, is in de nacht van vrijdag op zaterdag ingebroken.

Het is nog een raadsel op welke manier men de auto is binnengekomen en er vandoor is gegaan met persoonlijke bezittingen en audio-apparatuur, die uit de auto is gesloopt.

Supertoffe jeudgvisdag

NIJMEGEN - Op zaterdag 20 juni kunnen jonge sportvissers les krijgen van ware hengelsport professionals. De jeugddag van de Hengelsport Federatie Midden Nederland wordt dit jaar georganiseerd aan de visvijvers gelegen langs de Winkelsteegseweg in Nijmegen.

De jeugddag wordt ieder jaar georganiseerd in samenwerking met drie hengelsportverenigingen. Dit jaar zijn HSV Neerbosch-Oost (Nijmegen), HSV de Sportvisser (Nijmegen) en HSV de Put (Opijnen) van de partij. Zij stellen hun beste vissers beschikbaar om ervoor te zorgen dat iedereen goed begeleid wordt.

Tijdens de jeugddag worden er clinics gegeven door de VNV (Vereniging Nederlandse Vliegvissers), SNB(Snoekstudiegroep Nederland-België) en de KSN (Karper Sportvisserij Nederland. Zij leren de aanwezige kinderen alle beginselen over het vissen met de vliegenhengel, vissen op snoek en karpervissen. Daarbij zijn diverse specialisten uit de diverse hengelsportdisciplines aanwezig om alle vragen van de kinderen te beantwoorden.

Jonge vissers tussen de leeftijd van acht tot en met zestien jaar kunnen zich opgeven voor de jeugddag. Deelname is gratis en je hoeft niet in het bezit te zijn van een Vispas. Opgeven kan door een mail te sturen naar de Federatie onder vermelding van je naam, leeftijd, mailadres en telefoonnummer van je ouders. De dag start om 9.00 uur en is uiterlijk om 16.00 uur afgelopen. Alle deelnemers krijgen vooraf een uitgebreid programma toegestuurd. Voor eten en drinken wordt op de dag zelf gezorgd. Hou de website www.hfmiddennederland.nl in de gaten voor meer informatie!

Gewoon buitengewoon!

GROESBEEK - ‘Prima presentatie en inhoud’ ‘Veel zorg en aandacht voor de bezoekers’ ‘Keurig verzorgd’ ‘Bijzonder mooie middag’. Zomaar wat uitspraken van enkelen van de ruim honderd bezoekers aan het seminar ‘Zorg rondom kanker’ dat het Inloophuis Groesbeek organiseerde op vrijdag 29 mei.

Een diversiteit aan bezoekers, waaronder de directeur van de IPSO Sonja Robben en wethouder Sjaak Thijssen, luisterden vol aandacht naar de boeiende presentaties die gegeven werden.
Onderwerpen varieerden van ‘Ontwikkelingen rondom kanker’ (Stans Verhagen, medisch oncoloog Radboud UMC), ‘Palliatieve zorg’ (Jaap Schuurmans, huisarts), ‘Psychologische zorg bij kanker’ (Coen Völker, GZ-psycholoog Helen Dowling Instituut) en ‘Worden wie je bent’ (William Yang, William Yang Foundation). Ook muziek en persoonlijke verhalen zorgden voor ontroering en staande ovaties.

In haar aangrijpende verhaal vertelde Sandra Bloks over het pad dat zij de afgelopen jaren heeft bewandeld en wat het Inloophuis Groesbeek hierin voor haar als gast en inmiddels ook als gastvrouw betekent. Ook muziek ontbrak uiteraard niet. Het koor ‘Zingen voor het leven’ uit Nijmegen straalde enorme kracht en levenslust uit.

Afsluitend bedankte de zestienjarige Dirk Wollenberg (gast van het Inloophuis Groesbeek) in zijn rap iedereen die hem bij deze ‘stomme ziekte’ bijstaat. Een indrukwekkende middag die zowel bezoekers als vrijwilligers van het Inloophuis Groesbeek nog lang zal bijblijven! "Kom ook eens naar ons toe!" Meer informatie staat op www.inloophuisgroesbeek.nl.

Schutterij OEV maakt scholieren warm voor schutterij

Foto: Peter Hendriks Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – Op vrijdag 29 mei heeft de Dreuge Schutterij met de klassen zes en zeven van de Sint-Martinusschool een schoolschuttersconcours gehouden en met succes.

Tijdens de handarbeidlessen op school en tijdens de woensdagmiddagen in de Dreuge tent hebben de schoolschutters hun outfit voor het schoolschuttersconcours gemaakt, waar ze werden bijgestaan door een delegatie van de Dreuge schutters. De 114 leerlingen hadden onder elkaar vier schutterijen gevormd en werden op het sportpark De Hove ontvangen door het Koningspaar van OEV en zelfs door de Europese koning en Europese prins. De schoolschutters streden met elkaar om de hoge titel schoolkoning/ koningin en de titel beste commandant in de wacht te slepen. Tijdens een workshop werden alle activiteiten van een schutterij uitgelegd en geoefend zoals schieten, trommelen, marcheren en houthakken. Daarnaast was er een demonstratie van de cavalerie de officieren te paard van OEV. De schoolmajorettes en de schoolvendeliers traden op het eind van de ochtend op met en nieuw geleerde show voor hun nieuwe schoolkoningin Lonne en haar prinsgemaal Raphael van schutterij 'De Sixties' (6b).

Tot beste commandant werd uitgeroepen Stan van schutterij 'Gezelligheid' (6a). Na afloop van het schoolschuttersgebeuren liepen de schutters in een kleurrijke stoet, onder begeleiding van de officieren van OEV en fanfare Ons Genoegen in optocht terug naar hun school, waar alle andere klassen de schutters met een erehaag ontvingen.

Bloemenkast voor Buurtwinkel Breedeweg ontvreemd

GROESBEEK-BREEDEWEG – In de nacht van vrijdag op zaterdag is de bloemenkast -die voor de Buurtwinkel aan de Breedeweg stond- ontvreemd.

De buurtwinkel wordt gerund door mensen met een verstandelijke beperking en heeft vorig jaar de Appeltjes van Oranje gewonnen, die later werd uitgereikt door Koningin Maxima die daarvoor naar Groesbeek kwam. In de kast, die is ontvreemd worden bloemen en planten aangeboden. In de winkel staat eenzelfde kast, waarin sapjes en diversen soorten jam worden aangeprezen.

Landschap is van iedereen...

GROESBEEK – Van 11 juni tot en met 22 juli kan iedereen het Landschapsontwikkelingsplan 'Landschap is van iedereen ' inzien. Het landschap van de nieuwe gemeente Groesbeek is zeer gevarieerd en heeft een hoge landschappelijke, cultuurhistorische en natuurwaarden. Inwoners, bedrijven en toeristen profiteren hiervan.

Om het landschap mooi en gevarieerd te houden, vernieuwt Groesbeek het landschapsontwikkelingsplan (LOP). De drie oude gemeenten hadden sinds 2004 een gezamenlijk LOP. Dat wil de gemeente nu aan gaan passen aan de nieuwe ontwikkelingen en daarnaast wordt er een nieuw uitvoeringsprogramma opgesteld. In het vernieuwde plan staan duidelijk uitspraken over de gewenste landschapsactiviteiten.

De gemeente wil de ontwikkelingen in het landelijk gebied goed gaan begeleiden om er zodoende voor te zorgen dat de gewenste landschapskwaliteiten gewaarborgd blijven. Het LOP 2015-2025 doet een beroep op iedereen om vooral zorgvuldig met het mooie landschap om te gaan en zo mogelijk creatief iets bij te dragen ter verbetering van het landschap. Immers het landschap is van iedereen.

Het concept LOP 2015-2025 ligt voor iedereen ter inzage van 11 juni tot en met 22 juli. Men kan de nota inzien in het gemeentehuis van Groesbeek bij de receptie. De officiële publicatie alsmede de nota kan men ook inzien op Overheid.nl, bij lokale wet- en regelgeving. Burgers van Groesbeek en overige belangstellenden kunnen binnen de genoemde termijn schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze met betrekking tot de nota kenbaar maken bij burgemeester en wethouders van Groesbeek Postbus 20 6560 AA Groesbeek.

Openluchtconcert Jubilate Deo bij Bevrijdingsmuseum Groesbeek

GROESBEEK - Op zaterdag 20 juni van 20.00 tot 22.00 uur brengt fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek samen met een gelegenheidskoor een openluchtconcert in het kader van zeventig jaar bevrijding en de nieuwe tentoonstelling in het Bevrijdingsmuseum ‘Songs of Liberation’.

Er wordt muziek gespeeld uit de VS, Canada, Groot-Brittannië en natuurlijk Nederland zelf uit de tijd van WO2 of muziek die geassocieerd wordt met deze periode. Het repertoire zal bestaan uit onder andere Band of Brothers, Glenn Miller Medley, Soldaat van Oranje, Pack up your troubles, We’ll meet again.

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek. De toegangsprijs bedraagt drie euro (MK geldig). Reserveren kan via 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Seniorenlunch in

De Mallemolen

GROESBEEK – Op zondag 21 juni wordt er in De Mallemolen een seniorenlunch gehouden. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm en koud buffet met heerlijke gerechten. Deelnemer(ster)s die aan de lunch deel willen nemen moeten zich tot uiterlijk vrijdag 19 juni 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360.

Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar die men in kan vullen. De kosten voor deze uitgebreide lunch bedragen 9,75 euro per persoon. De lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van de beheerder van De Mallemolen samen met de KBO. Tijdens de lunch verzorgt Hemmie Hermsen de muzikale omlijsting. Iedereen is bij deze lunch welkom.

Caroline's Nails bestaat tien jaar

MILLINGEN - Op 15 juni 2005 schreef Caroline Gesthuijsen haar zich in bij de Kamer van Koophandel als eenmansbedrijfje: Nagelsalon Caroline's Nails.

De droom had ze al jaren. Door reorganisatie bij Achmea, waar Caroline werkzaam was als receptioniste, kreeg ze de gelegenheid om een salon te starten. Na al de certificaten te hebben gehaald, kon ze beginnen met haar behandelingen, die variëren van acryl, fibergel, manicure, french teennagels tot aan gellak. Iedere klant krijgt een eigen vijlensetje. Tijd en aandacht staan voorop, en samen genieten van een kopje koffie of thee. Een pandje aan de Heerbaan werd ingericht.

Na een jaar besloot ze te verhuizen naar de Marijkestraat en haar klanten volgden haar. Tien jaar en een mooi klantenbestand verder, doet ze haar werk nog steeds met passie en plezier. Haar motto is: 'De klant moet met een glimlach en een tevreden gevoel de deur uitgaan.'

Caroline wil dit jubileum graag met u vieren. U bent van harte welkom op zaterdag 13 juni van 14.00 tot 17.00 uur.

Prinses Marijkestraat 3, Millingen aan de Rijn; 06 28626395.

Hoort u zoals het hoort?

GROESBEEK - Ruim veertig procent van de 50-plussers geeft aan last te hebben van gehoorproblemen, maar de drempel van de winkel waar consumenten hun gehoor kunnen laten testen, blijkt hoog. Bijna de helft van deze groep heeft nog nooit een hoortest laten doen. Dit terwijl een hoortest gratis en vrijblijvend is en een uitgebreide test slechts dertig minuten in beslag neemt.

"Vaak merk je pas dat je slechter hoort als familie of vrienden je er op wijzen. Je zet bijvoorbeeld de televisie steeds harder. Of je draait telkens je hoofd met het goede oor in de richting van het geluid. Gehoorverlies verloopt geleidelijk en daardoor bijna ongemerkt", vertelt Jochem Coppes, StAr en triage audicien van Coppes Hoorzorg in Groesbeek.

Tijdens een hoortest wordt er allereerst een beeld gevormd van de gehoorgang en het trommelvlies. Met moderne apparatuur en een camera heeft Coppes Hoorzorg de mogelijkheid de klant direct mee te laten kijken in zijn eigen oor. Vervolgens krijgt men in een geluidsarme cabine door een hoofdtelefoon tonen te horen van verschillende frequenties waarop respons gegeven mag worden. Uit dit onderzoek blijkt dan de precieze mate en aard van het gehoorverlies.

Wel of geen hoortoestel dragen?

Mocht er uit de test blijken dat men toe is aan een hoortoestel heeft men de mogelijkheid om deze vrijblijvend uit te proberen. Coppes Hoorzorg biedt zelfs de mogelijkheid om meerdere modellen of merken te testen. Van de kleinste in het oor tot de meest geavanceerde achter het oor.

Bent u nieuwsgierig geworden of wilt u gewoon is uw gehoor laten testen bezoek dan de hoortestdagen op donderdag 11 juni en vrijdag 12 juni bij Coppes Hoorzorg te Groesbeek. De winkel is te vinden in de Dorpsstraat tegenover de Etos. Graag tot ziens!

IJssalon Eigenwijs komt naar je toe deze zomer

MILLINGEN - Aardbei, vanille, vanille, mango, vanille, aardbei, smurf... smurf? Helaas, deze mag je morgen weer bij ons bestellen. Op woensdag 3 juni liep een optocht van zo'n vierhonderd kinderen en hun begeleiders door IJssalon Eigenwijs aan de Burgemeester Eijckelhofstraat in Millingen aan de Rijn.

Het lopen van de tweede dag van de avondvierdaagse werd beloond met een ambachtelijk gemaakt schepijsje. Deze werden gratis uitgedeeld in drie verschillende smaken. De stoet deed er in totaal ongeveer een uur over om de ijsjes te bemachtigen. Mede dankzij de hulp van de organisatie Avondvierdaagse Millingen aan de Rijn liep alles, letterlijk en figuurlijk, vlotjes door. Heeft u het ijs van IJssalon Eigenwijs nog niet geproefd, omdat u niet direct in de buurt woont, of misschien nog geen tijd heeft gehad om even langs te gaan? Dan maakt u meer kans dit te doen via de mobiele ijsbrommer, die onlangs voor het eerst is ingezet bij de schuttersfeesten op 31 mei op het terrein van sportpark De Hove. In het weekend van 6 en 7 juni, tijdens het volleybaltoernooi, stond de ijsbrommer ook op het sportpark. In de loop van de zomer is het de bedoeling om de ijsbrommer in te gaan zetten voor ritjes op de dijk. Helaas is het niet mogelijk om alle vierentwintig smaken ijs mee te nemen die wel in de ijssalon beschikbaar zijn.

Kalorama geeft De Biezenkamp gebarenles Kinderen leren communiceren met de doofblinde buren

BEEK/UBBERGEN - Kalorama geeft drie dagen gebaren les aan alle vijftien klassen van basisschool de Biezenkamp in Beek-Ubbergen. Op maandag 15, woensdag 17 en donderdag 18 juni geven gebarentrainers van Kalorama deze lessen.

De gebarenlessen maken onderdeel uit van de activiteiten die Kalorama houdt in het kader van de campagne Talent voor Oog en Oor. Hierbij staat de communicatie met, en het ervaren van de mogelijkheden van mensen die beperkt zijn in horen en zien, centraal.

Het Centrum voor Doofblinden van Kalorama is de enige organisatie in Nederland die zich exclusief richt op het bieden van wonen/verblijf, zorg, behandeling en begeleiding aan mensen met een dubbele beperking. Via ambulante begeleiding kan een grote groep cliënten nog zelfstandig thuis wonen.

Een van de locaties waar Kalorama deze dienstverlening biedt aan zelfstandig wonende cliënten, is op het Kulturhus in Beek-Ubbergen. Een locatie die direct naast basisschool De Biezenkamp ligt.

De leerlingen van de basisschool zien regelmatig cliënten naar het Kulturhus komen en gaan, maar hoe kun je nu zoiets simpels als gedag zeggen tegen deze cliënten? Door op een ludieke manier de leerlingen van de basisschool De Biezenkamp een aantal gebaren te leren, zijn zij na afloop in staat om tenminste gedag te kunnen zeggen aan de cliënten van Kalorama.

Daarnaast gaan de kinderen van de school meelopen bij de activiteiten die geboden worden op de locatie in het Kulturhus en gaan ze ervaren tegen welke beperkingen men aan loopt, maar vooral ervaren wat je allemaal nog wel kan als je slecht ziet en hoort.

Wietplantage opgerold

GROESBEEK - De politie heeft donderdagmiddag weer een wietplantage opgerold in Groesbeek, ditmaal betrof het een vakantiewoning aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

De eigenaar van de vakantiewoning, een veertigjarige inwoner uit Groesbeek. werd getipt dat in zijn woning – die hij in 2013 verhuurd had aan een 56-jarige inwoonster uit Weurt – een andere voordeur was geplaatst en dat het bovenlicht met zeil was afgeplakt. Hij ging direct poolshoogte nemen en zag dat alle ramen geblindeerd waren en de achterdeur kapot was. Toen hij naar binnen keek, wist hij genoeg en waarschuwde de politie. De politie arriveerde rond 12.00 uur en constateerde dat in de vakantiewoning in totaal 350 moederplanten van hennep stonden, terwijl er ook liefst tweeduizend stekjes in kleine kweekpotjes stonden. Een medewerker van Liander constateerde dat de stroom illegaal was afgetapt.

De eigenaar belde de huurster die ter plaatse kwam, zij verklaarde dat zij de woning een half jaar geleden onderverhuurd had. De politie heeft de vrouw aangehouden over mogelijk betrokkenheid bij de wietkwekerij. Het vermoeden bestaat dat er onlangs een ripdeal heeft plaatsgevonden, omdat de voor – en achterdeur totaal waren vernield. Na de inbraak moeten de daders er met de hennepknoppen vandoor zijn gegaan.

De eigenaar en zijn echtgenote waren donderdagavond ter plaatse en troffen binnen een grote ravage aan. Het gehele interieur kan als verloren worden beschouwd. Voor alle ramen was een stellage geplaatst waardoor de woning geblindeerd was, zelfs de lichtkoepel was afgetimmerd. "Ongelooflijk", laten de eigenaars weten, "het is gewoon een beestenboel. De woning kan beter afgebroken worden, want er is werkelijk niets maar dan ook niets meer heel. Het is gewoonweg triest", aldus de verbolgen eigenaar, die de schade schat op vele tienduizenden euro's. De politie is tot 17.00 uur bezig geweest om de 350 hennepplanten, 2000 stekjes en niet te vergeten de apparatuur te ruimen om deze te laten vernietigen.

Inbreker overlopen in Berg en Dal

BERG EN DAL – Maandagmiddag omstreeks 12.00 uur heeft een bewoner van een woning aan de Meerwijkselaan in Berg en Dal bij thuiskomst een inbreker overlopen.

De inbreker is vervolgens het bos in gevlucht richting Afrikamuseum. De politie heeft direct de omgeving afgezet, tot op heden zonder resultaat. De inbreker heeft ondanks zijn vlucht nog goederen buit kunnen maken.

Automobilist schept fietsster

GROESBEEK – Een automobilist heeft zondagavond rond 18.00 uur een fietsster geschept die daarbij ten val is gekomen.

De automobilist uit van een bestelwagen uit Groesbeek reed op de Spoorlaan en verleende geen voorrang aan een fietsster, die van rechts kwam en links de Spoorlaan wilde oprijden.

Het meisje is hierbij gewond geraakt en met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. De politie heeft ter plaatse een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeval. Zowel de auto als de fiets raakten bij het ongeval licht beschadigd.

Fietser schrikt en slaat over de kop

GROESBEEK – Zaterdagmiddag omstreeks 16.00 uur is op het fietspad langs de Nieuweweg een fietser uit Groesbeek met zijn fiets over de kop geslagen.

De fietser kwam uit de richting Nijmegen en schrok van een 56-jarige automobilist uit Malden, die rechtsaf de Dries wilde oprijden. De bestuurder ontdekte op het laatste moment de naderende fietser. Deze ging volop in de rem en sloeg vervolgens over de kop. Het slachtoffer is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het Radboudumc in Nijmegen.

Nijmegenaar stort boedelbak grofvuil in de Ooij

OOIJ – Een twintigjarige inwoner uit Nijmegen heeft zaterdagavond even na 18.00 uur een grote partij grofvuil -die in een boedelbak zat- gestort bij de kruising Ooijsedijk/Vlietberg aan de Ooijsebanddijk in de Ooij.

Een getuige had gezien dat twee jongens vanuit een boedelbak 'Pak 'n bak' een grote partij grofvuil aan het storten waren. De man had het kenteken genoteerd en doorgegeven aan de politie. De politie kwam eerst ter plaatse en zag op de bewuste plek een versleten lederen bankstel, oude televisie, kapotte houten tafel, boksbal op stok, een kussen en een plastic tas met rotzooi zoals een scanner/printer. In het laadje van de tafel bleken diverse foto's te liggen en een naam en adres. Op het adres bleek de moeder van de dader te wonen, die vertelde dat haar zoon aan het verbouwen was en dat hij waarschijnlijk de spullen had gedumpt.

Vervolgens ging de politie naar de verdachte. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt en hem is medegedeeld dat hij zondag 31 mei voor 15.00 uur het grofvuil zelf moet opruimen. Zo niet dan schakelt de politie DAR in en zal de rekening aan hem worden gepresenteerd. Ook kan hij een forse boete tegemoet zien, omdat het een economisch delict betreft.

Asbak brouwerij D'n Drul gevonden

GROESBEEK – Na ruim een week is de zware asbak – gemaakt van een vijftigliter-fust – die ontvreemd was vanaf het terras van brouwerij D'n Drul weer terecht.

Nachtboswachter Willie Liebers heeft de asbak -zij het wat gehavend- teruggevonden in de struiken van het betonnen fietspad ter hoogte van Schoonoord. Het rooster en handvat ontbraken, maar die zullen weer gemaakt gaan worden, liet Wilma Boschman van brouwerij D'n Drul desgevraagd weten.

Hulp werkzoekenden in de Bibliotheek Beek-Ubbergen

BEEK/UBBERGEN - Vanaf juni biedt de Bibliotheek Gelderland Zuid werkzoekenden een steuntje in de rug met Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekenden.

Op zoek naar een baan? Tijdens Walk&Talk kun je ervaringen delen, contacten leggen en koffie drinken met experts die je verder helpen met tips en suggesties. Op woensdag 11 juni is de eerste bijeenkomst in de Bibliotheek Beek-Ubbergen.

Walk&Talk is een laagdrempelige netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden waarbij veelvoorkomende onderwerpen rondom solliciteren in de huidige tijd worden besproken en waarbij ruimte is voor mensen om te netwerken. Landelijk blijkt de vraag naar dit soort bijeenkomsten groot. Binnen anderhalf jaar bezochten ruim 1250 mensen de bijeenkomsten. Initiatiefneemster Debbie Heijne: "Mensen kijken naar wat ze kunnen betekenen voor elkaar. Dat levert mooie ontmoetingen op."

Op 11 juni is het thema: 'Bekijk je brief eens vanuit de werkgever'. Hoe kijkt de werkgever naar jouw sollicitatiebrief en cv? Als het gaat om (vrijwilligers)werk is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken met jouw cv en sollicitatiebrief. Gastspreker Stephan Maussen, HR-adviseur bij Karakter GGZ, vertelt hoe hij jouw cv leest en beoordeelt. Dus neem een brief en cv mee! Een werkgever kijkt er vaak met een andere blik naar dan jij als werkzoekende en daar kun je veel van leren.

"Heb je op 11 juni geen tijd? Kom dan op 25 juni van 10.00 tot 12.00 uur naar Walk&Talk in de Bibliotheek Beuningen, met het thema vacature-analyse." Er zijn geen kosten aan verbonden. Meer informatie staat op www.obgz.nl/agenda.

Woninginbraak

in Groesbeek

GROESBEEK – Zondagavond is tijdens de afwezigheid van de bewoners ingebroken in een woning aan de Nieuweweg in Groesbeek.

Door aan de achterzijde van de woning een raam te forceren, zijn de inbrekers de woning binnengekomen en hebben het hele huis doorzocht. De bewoners zijn momenteel druk doende om te kijken wat er allemaal ontvreemd is.

Honderd hennepplanten in woning

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De politie heeft maandagmorgen een inval gedaan in een woning aan de Bosstraat in Groesbeek. In de kelder van de woning bleken zo'n honderd hennepplanten te staan.

Naar aanleiding van een tip is de politie naar het adres gegaan. In de woning was niet te ruiken, dat er zich een wietplantage bevond; zo goed was de afzuiging geregeld. De eigenaar van de woning (een 32-jarige inwoner uit Groesbeek) is door de politie aangehouden en ingesloten in het bureau van Nijmegen. De ontruimingsdienst van de Domeinen heeft de wietplanten, alsmede de aanwezige apparatuur in beslag genomen. Volgens ingewijden was de stroom niet illegaal afgetapt.

365 deelnemers aan derde avondvierdaagse in Millingen

Foto: Peter Hendriks Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN AAN DE RIJN – De derde editie van de Millingse avondvierdaagse heeft liefst 365 wandelaars getrokken. Dinsdagavond vertrokken de sportievelingen van jong tot oud door de prachtige omgeving van Millingen. Er konden afstanden gelopen worden van vijf en tien kilometer.

Veel ouders met kinderen genoten met volle teugen van dit plaatselijk wandelevenement dat steeds meer in trek lijkt te komen. Donderdag gingen de tienkilometerlopers met de pont richting Lobith. Vrijdag de laatste dag werden de wandelhelden ontvangen door fanfare Sint-Cecilia en fanfare Ons Genoegen waarna ze in een grote optocht naar sportpark De Hove trokken. Langs de kant stonden vaders, moeders oma's en opa's om vooral de kroost te verblijden met bloemen voor hun prestatie van de afgelopen vier dagen.

Reünie KPJ Groesbeek na dertig jaar

GROESBEEK – De Katholieke Plattelands Jongeren die halverwege de tachtiger jaren gestopt zijn met sport en overige activiteiten hebben het idee opgevat om na ruim dertig jaar elkaar nog eens te ontmoeten.

Tijdens de diverse activiteiten en evenementen komen de leden van toentertijd elkaar nog regelmatig tegen en telkens komt de vraag we moeten eens bij elkaar komen. Dat begint er nu op te lijken. Enkele leden van weleer heeft besloten een reünie te gaan organiseren en wel op zaterdag 19 september bij camping/recreatieboerderij Nederrijkswald van de familie Müskens aan de Zevenheuvelenweg 47 in Groesbeek.

Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk oud-leden bij elkaar komen om nog eens alle oude koeien uit de sloot te halen en de toenmalige sportprestaties nog een opnieuw te beleven. Uiteraard zullen de leuke kampen ook weer eens aan de orde komen. Daarnaast zal iedereen wel benieuwd zijn, waar hij of zij in de loop der jaren terecht zijn gekomen en wat de huidige werkzaamheden zijn van eenieder. Ook oude foto's zullen op deze reünie niet ontbreken. De kosten voor deze reünie -die om 19.00 uur begint- bedragen 17,50 euro per persoon. Voor vragen en aanmelding kan men mailen naar kpngroesbeek@upcmail.nl.

Heilig Vormsel in Millingen

Foto: Erik Hell

MILLINGEN - Op maandag 25 mei, tweede pinksterdag, kregen twintig kinderen uit Millingen aan de Rijn en Kekerdom het sacrament van het Heilig Vormsel toegediend door de deken van Nijmegen, de hoogeerwaarde heer Janssen.

Foto: Erik Hell

Dit gebeurde tijdens een eucharitieviering in de Antonius van Paduakerk in Millingen aan de Rijn. Celebrant tijdens deze viering was pastoor Smits. De viering werd muzikaal opgeluisterd door koor Ap/Art onder leiding van dirigent Frans Coerwinkel. Na afloop van de viering werden er diverse mensen bedankt voor hun medewerking aan dit gebeuren. De kinderen die het vormsel deden waren: Amber Baartman, Niels Berning, Anieke Coerwinkel, Is Dollevoet, Tieme van Eck, Roel Ermers, Tijn Grintjes, Job Grijseels, Rick Heijmink, Thijs Houkes, Janske Janssen, Koos Janssen, Evelien Kregting, Jens Kreileman, Stijn van Steen, Wouter Tielkes, Jens Tschopp, Peronne van de Velde, Eva Verriet en Rens ten Westeneind.

De Sieppe moestuin weert zich tegen de slakken!

GROESBEEK - Groep zes van obs De Sieppe heeft, hopelijk, een goed werkend en natuurlijk afweermiddel tegen slakken gevonden: Afrikaantjes in de moestuin. "Wat is er nu waar van de bewering dat slakken niet van afrikaantjes houden? Wij weten het (nog) niet. De verhalen op internet zijn tegenstrijdig. Kortom, we zullen het ervaren de komende tijd. Bloemisterij Wilhelmina was zo vriendelijk om de Afrikaantjes te sponsoren."

Tot nu toe gaat het erg goed in de moestuin: de eerste radijsjes en raapstelen zijn geoogst. Alles groeit en bloeit. Groep zes gaat (onder begeleiding van drie 'moestuin-moeders’) eens per week naar de moestuin. Het project is vorig jaar met groot succes gestart. Volgende week wordt de spinazie geoogst en daar kan de hele Sieppe van mee smikkelen. "We gaan namelijk spinazie omeletten bakken! Ook dit is vorig jaar goed in de smaak gevallen (net als de overheerlijke pompoensoep en de gefrituurde courgette bloemen!). Nieuwsgierig naar de moestuin? Kijk snel op www.moestuinsieppe.jimdo.com."

Openluchtconcert Jubilate Deo

GROESBEEK - Op zaterdag 20 juni vanaf 20.00 uur brengt fanfare Jubilate Deo uit Groesbeek samen met een gelegenheidskoor onder leiding van Wil Wijers, een openluchtconcert in het kader van zeventig jaar bevrijding en de nieuwe tentoonstelling in het Bevrijdingsmuseum 'Songs of Liberation'.

Er wordt muziek gespeeld uit de VS, Canada, Groot-Brittannië en natuurlijk Nederland zelf uit de tijd van WO2 of muziek die geassocieerd wordt met deze periode. Tijdens het concert zal een gedeelte van het afgelopen Nieuwjaarsconcert ten gehore worden gebracht.

Fanfare Jubilate Deo, opgericht in 1949, bestaat uit een fanfareorkest, slagwerkgroep, leerlingen-orkest en een eigen jeugdopleiding. Het fanfareorkest, onder leiding van Mariska Brienen-van Melis, bestaat uit ruim veertig muzikanten die veelal de opleiding binnen de eigen vereniging genoten hebben.

Jubilate Deo speelt muziek voor iedereen, voor jong en oud, muziek voor serenades, carnaval en (thema)concerten.
Op 20 juni zal het repertoire bestaan uit onder andere Band of Brothers, Glenn Miller Medley, Soldaat van Oranje, Pack up your troubles, We'll meet again.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek. Het concert is 20 juni van 20.00 tot 22.00 uur (kassa open vanaf 19.00 uur). De toegangsprijs is drie euro (MK geldig). Reserveren kan via 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Meer informatie staat op www.bevrijdingsmuseum.nl.

Inbraak woning Berg en Dal

BERG EN DAL – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Uilenputweg in Berg en Dal.

Tijdens de afwezigheid van de bewoners werd een keukenraam geforceerd om de woning binnen te komen. Vervolgens werd het gehele huis doorzocht. Op dit moment is nog niet exact bekend wat er allemaal ontvreemd is.

Meisje na indrinken onwel

GROESBEEK – Een zeventienjarig meisje uit Groesbeek is zaterdagavond rond 22.00 uur op de Cranenburgsestraat onwel geworden tijdens het indrinken op weg naar de discotheek.

Door vriendinnen werd 112 gebeld waarna ambulance en politie ter plaatse gingen. Direct werd duidelijk dat het om alcohol ging. Het meisje bleek shots en wodka gedronken te hebben. Omdat men het niet vertrouwde, is de Groesbeekse per ambulance overgebracht naar het Radboudumc.

1028 deelnemers avondvierdaagse

Foto: Roy Janssen Foto: Roy Janssen

GROESBEEK – De avondvierdaagse in Groesbeek heeft over belangstelling niet te klagen. 1028 wandelaars van jong tot oud zijn maandagavond 1 juni vertrokken van ontmoetingshart Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek.

Het waren er weer meer als vorig jaar. laat een van de organisatoren desgevraagd weten. Veel ouders met kinderen uit Groesbeek en omgeving, maar ook diverse scholen uit Groesbeek en Nijmegen verschenen aan de start. De avondvierdaagse van Groesbeek is erg populair omdat de routes 5, 10, en 15 kilometer in de bossen in en rondom Groesbeek zijn uitgezet. De aanwezige Nijmeegse scholen kiezen om die reden voor Groesbeek.

De tienkilometer lopers hebben een grote omweg moeten maken, omdat onverlaten de pijlen in het bos omgedraaid hadden; zij kwamen pas tussen half tien en kwart voor tien aan de finish. Normaal checken ze rond half negen al uit. De organisatie gaat zich beraden om in de toekomst dit te kunnen voorkomen. Waar de Groesbeekse avondvierdaagse ook mee te kampen heeft, is het aantal zwartlopers. Naar schatting heeft zo'n vierhonderd wandelaars zwart de avondvierdaagse gelopen. Ook hier gaat de organisatie zich op bezinnen om dit aantal fors te kunnen terugdringen. Donderdagavond werden de ruim duizend wandelaars, het merendeel voorzien van bloemen, ontvangen bij de finish door dj Roy Janssen.

Lennart Rekmans naar De Treffers

GROESBEEK – In de persoon van Lennart Rekmans is de Groesbeekse topklasser De Treffers er snel in geslaagd om het vertrek van Jos Peltzer op de juiste manier in te vullen.

De 29-jarige Lennart heeft in het verleden als centrumspits onder andere bij GVVV en RKHVV op hoofdklasse-niveau gevoetbald. De laatste twee seizoenen was Lennart speler van de tweedeklasser Leones uit Beneden – Leeuwen, waarvoor hij afgelopen seizoen liefst achttien maal het net vond.

Burenruzie escaleert

OOIJ- Een burenruzie in de Loeffenstraat in Ooij is vrijdagavond geëscaleerd. Een 28-jarige inwoner uit Ooij heeft geprobeerd zijn buurman met een groot mes te steken. De politie heeft de dader even laten aangehouden in Ubbergen en hem ingesloten in het bureau van Nijmegen voor poging tot doodslag.

De politie kreeg vrijdagavond even na half acht de melding dat twee buurmannen in de Loeffenstraat in Ooij aan het vechten waren. Ter plaatse aangekomen bleek dat een 44-jarige inwoner uit Ooij naar de tuin van zijn buurman was gelopen om te vragen of de muziek wat zachter kon.

De man kreeg direct een tuinstoel naar zijn hoofd geslingerd. Vervolgens liep de 28-jarige naar binnen en haalde een groot mes en kwam daarmee op de 44-jarige buurman af. Hij probeerde meerdere malen de buurman met het mes te raken. Het slachtoffer wist het mes van zich af te weren, maar liep desondanks nog een steekwond in zijn arm op. De dader was daarna op zijn fiets gestapt en weggereden. Hij kon even later worden aangehouden.

Rock en Tirolerspektakel op festivalterrein bij De Hoeve

GROESBEEK – Op zaterdag 20 en zondag 21 juni komt de ware muziekliefhebber volledig aan zijn trekken op het festivalterrein bij dancing De Hoeve aan de Herwendaalseweg in Groesbeek.

Zaterdag 20 juni wordt voor de eerste maal 'Het Rockfestival' gehouden. Een drietal Groesbeekse bands zal het podium van de megafeesttent betreden. Deze bands bijten de spits af van dit bijzondere muziekweekend. De bands 'Pleqband', 'Regroove' en 'Van Trien' staan garant voor rock- en popcovers. Uniek is dat alle drie de band uit Groesbeek en directe omgeving komen. Tijdens de pauzes zal Rob Toonen -ook Groesbeker- bekend van radio SLAM!FM zijn draaitafelkunsten ten gehore brengen. Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur. De entree bedraagt zeven euro per persoon in de voorverkoop en aan de kassa tien euro.


Zondag 21 juni wordt vanaf 14.00 uur het festivalterrein opengesteld voor het traditionele Tiroler Festival. Ruud Appelhof (virtuoos op de Steirische harmonica) en 'Die Orginal Siebentaler' uit Mook zullen het onderste uit de kan halen om het publiek te vermaken. De hoofdact van het Tiroler spektakel is de groep 'Wir sind Spitze!', die een veelzijdig repertoire zal brengen. De muzikale intermezzo en presentatie is in handen van dj Michael Rutten.

De opbrengst van de jaarlijkse loterij is dit jaar voor stichting ALS. Het terrein is open van 14.00 tot 21.30 uur. De entree bedraagt acht euro in de voorverkoop en aan de kassa tien euro. De dresscode is Trachtenkleidung. Kaarten zijn verkrijgbaar bij tankstation Oomen en alle Primera-zaken in Nederland.

Nieuws Schutterij EMM Kekerdom

KEKERDOM - De afgelopen weken hebben er diverse activiteiten plaats gevonden van de vereniging EMM.

Eerst is Guido Peters benoemd tot lid van verdienste van EMM. Deze onderscheiding werd hem toegekend voor al zijn verdienste voor EMM. Hij is 42 jaar tamboer geweest maar om medische redenen heeft hij ermee moeten stoppen. Verder heeft hij diverse jaren in het bestuur gezeten als penningmeester. Het was voor hem een complete verrassing en EMM had ervoor gezorgd dat zijn naaste familie bij deze uitreiking aanwezig was.

In het pinsterweekend hebben de viertallenwedstrijden en fladderschieten plaatsgevonden. Fladderkoning werd David Klaassen en het beste viertal werd de familie Daals. EMM werd op deze dag door de twee beste schutters Mark en Frank Daals vertegenwoordigd. Het was een mooie schietdag en werd afgesloten met gezellige feestavond.

Op 31 mei heeft EMM deelgenomen aan Kringdag in Millingen aan de Rijn. Op de eerste plaats een geweldig compliment aan OEV voor het prachtige concours. Er werden op dit concours diverse prijzen behaald : eerste prijs marcheren, tweede prijs defileren. Prinsgemaal Antoon van Haaren schoot een vleugel van de vogel. "Onze vendeliers behaalden een eerste prijs en tevens het hoogste aantal punten in overwaardering in de Superieur Afdeling A met 19,5 punten. Met dit resultaat mochten zij de wisselbeker in ontvangst nemen. Geweldige prestatie!"


EMM gaat nu een rustige periode in en gaat zich opmaken voor de Kekerdomse kermis. Het bestuur van schutterij EMM roept kandidaten op voor het Koning(innen)schot 2015 zich aan te melden bij de voorzitter of secretaris: bij voorzitter A. van Haaren (0481 433272) of secretaris R. Schaminee (0481 434355). De inschrijving sluit op zondag 16 augustus.

De Kekerdomse kermis is van 29 augustus tot en met 1 september. 'Momenteel zijn we in volop bezig met de voorbereiding in samenwerking met Leo Lukassen. Het wordt weer een knaller! Verder willen wij indien er voldoende deelname is, na de schoolvakantie starten met een nieuwe groep leerlingen voor de slagwerkgroep. Kinderen vanaf zes jaar en uiteraard ouderen zijn welkom. Ook bij het kader en vendeliers zijn nieuwe leden welkom. U kunt informeren bij bovengenoemde personen."

Kunstexpositie in kerkje Persingen

PERSINGEN - Op zaterdag 20 en zondag 21 juni tonen vijf kunstenaars hun werk in het kerkje in Persingen. De gevarieerde tentoonstelling biedt voor elk wat wils; sieraden (Adrie van der Veen), stenen beelden (Nicolette Biessels), keramische objecten (Joke Jacobs) en schilderijen (Henriëtte Hofstee en Nol Reuser).

Al het werk kenmerkt zich door een grote toegankelijkheid en aantrekkelijke prijsstelling. Belangstellenden zijn welkom op beide dagen tussen 11.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. De kunstenaars lichten ter plekke hun werk toe.

Sieraden
De sieradencollectie van Adrie van der Veen is met veel persoonlijke aandacht en vakmanschap vervaardigd in eigen atelier. Elk sieraad is handwerk en gemaakt uit de edelmetalen goud, zilver en rvs. Soms in combinatie met parels en edelstenen. Adrie volgde de opleiding tot goudsmid aan de Vakschool in Schoonhoven.

Keramiek
Het werk van Joke Jacobs toont een grote verscheidenheid in glazuren, technieken en onderwerpen. Al ruim tien jaar zijn haar handgevormde keramische vazen, schalen, abstracte en figuratieve objecten te zien op kunst- en keramiek-tentoonstellingen. Joke volgt regelmatig workshops raku- en veldstoken en experimenteert veelvuldig met glazuren.

Schilderijen
Henriëtte Hofstee is autodidact en schildert al zo'n vijfentwintig jaar. In haar abstracte werken is zij op zoek naar spanning en evenwicht door lijn, vlak en kleur. Nol Reuser startte ruim dertig jaar geleden met werken in aquarel en olie. Sinds 2000 is sprake van een omslag in stijl en technieken. Zijn kleurrijke schilderijen, figuratief en abstract, stralen 'joie de vivre' uit.

Stenen beelden
Bij de stenen beelden van Nicolette Biessels ligt het zwaartepunt op een figuratieve weergave van het vrouwelijk lichaam. In haar werk vormen ruwe oppervlaktes van de steen vaak een contrast met de glooiende lijnen van het menselijk lichaam, waarbij de 'zachtheid' van de vrouwelijke belijningen juist uitnodigt tot een aanraking. Tijdens de expositie zijn beelden van serpentijn, seleniet, albast en Belgisch hardsteen te bewonderen.

Zomerdroom: swingende theatervoorstelling door doofblinde acteurs

BEEK/UBBERGEN - Zomerdroom is de vijfde grote theatervoorstelling van Toneel Mooi Uitzicht. Reden voor een feestje! Iedereen is welkom om deze bijzondere voorstellingen bij te wonen: Donderdag 18, zaterdag 20 juni om 19.00 uur en op zondag 21 juni om 15.00 uur. De voorstellingen worden gespeeld op Kalorama Centrum voor Doofblinden, Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen.

Toneel Mooi Uitzicht is onderdeel van Kalorama Centrum voor Doofblinden. Dit betekent dat alle acteurs een beperking hebben op het gebied van horen en/of zien. Deze theatergroep gaat echter niet uit van de beperkingen, maar van de mogelijkheden. En die mogelijkheden zijn enorm. Door met elkaar samen te werken, slagen de tweeëntwintig spelers erin om ontroerend, grappig en prachtig theater te maken.

Elk jaar al maakt Toneel Mooi Uitzicht muzikale voorstellingen, maar dit jaar doen ze iets nieuws. De voorstelling wordt begeleid met live muziek. Een combo en twee zangeressen maken de voorstellingen dit jaar helemaal compleet. Met elkaar wordt een zéér swingende theatervoorstelling neergezet!

De basis voor Zomerdroom is het smakelijke, verwarrende en vermakelijke 'Midzomernachtsdroom' van William Shakespeare. Zomerdroom is een rasechte komedie en wordt geregisseerd door Casper Schimmel die 16 mei de Leonieprijs heeft gewonnen. De Leonieprijs staat voor aandacht vragen voor doofblindheid door aandacht te geven aan mensen die symbool staan voor vele anderen.

Kaarten zijn gratis en kan men reserveren via toneelmooiuitzicht@gmail.com. Er is een beperkt aantal plaatsen. Consumpties zijn voor eigen rekening.

Kulturhus Millingen zaterdags geopend

MILLINGEN – In juni, juli en augustus is het Kulturhus aan de Heerbaan in Millingen ook op de zaterdagen geopend. De openingstijden zijn dan van 10.00 tot 14.00 uur.

Vanaf nu kan men in de zomermaanden ook zaterdags een kijkje komen nemen in het Kulturhus en de showroom van De Tinnen Roos. De bibliotheek zal ook geopend zijn; daarnaast kan men gewoon binnenlopen en onder het genot van een kopje koffie een praatje maken.

Ouderen langer zelfstandig laten wonen: de Ooij als voorbeeld

OOIJ –In de Ooij is men al enkele jaren bezig om de ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Er zijn er al meerdere projecten gestart samen met professionals, Oosterpoort, de gemeente en de ZZG Zorggroep.

Inmiddels is al een klussendienst, vervoersdienst en een boodschappendienst in het leven geroepen. Daarnaast zijn vrijwillige woonadviseurs opgeleid, terwijl de werkgroep tuin– en woningaanpassing al verschillende bijeenkomsten georganiseerd heeft. Inmiddels is de herindeling achter de rug, maar in de Ooij gaan ze op de ingeslagen weg verder.

De gemeente doet ook een beroep op de inwoners die goede ideeën hebben om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. Iedereen die hieraan een bijdrage wil leveren is welkom op dinsdag 16 juni van 19.30 tot 22.00 uur in De Sprong aan de Prins Bernhardstraat 3 in Ooij.

Daar zullen de gemeente Groesbeek, Oosterpoort, ZZG Zorggroep vanuit het samenwerkingsverband SAMEN, samen met de bewoners en professionals van Ooij een volgende stap maken naar het 'Langer zelfstandig Wonen 'van ouderen.

Ook in de voormalige gemeente Beek wordt er gewerkt aan eenzelfde project. De eerste bijeenkomst eind vorig jaar was al een groot succes. Binnenkort zal er een vervolgbijeenkomst gepland worden. Alle inwoners van Beek zijn voor deze bijeenkomst welkom. Het gesprek zal weer worden opgepakt en men gaat weer verder met de plannen en thema's die het vorig jaar gemaakt zijn. Een uitnodiging voor deze bijeenkomst zal worden gepubliceerd.

Buurtsoepie Beek

BEEK - Sinds het begin van dit jaar is er wekelijks in het Kulturhus Beek de gelegenheid om eens andere mensen te ontmoeten en gezellig samen te eten voor een zéér schappelijke prijs.

Gestreefd wordt om zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten, en in ieder geval van verse groenten. Meestal bestaat het menu uit een voedzame soep met brood, maar soms ook een eenvoudig gerecht. Waar mogelijk wordt rekening gehouden met vegetariërs.

Er zijn vanaf begin juni een aantal wijzigingen: het Buurtsoepie is van de dinsdag naar de woensdag gegaan; we eten nu in de foyer van het Kulturhus; koffie/thee wordt daarom verzorgd door het Kulturhus, en kost 1,50 euro; het eten wordt om 13.00 uur opgediend (was 12.00 uur).

Het Buurtsoepie draait helemaal op vrijwilligers, dus onder het motto 'degenen die koken hoeven niet af te wassen' verwachten we wèl dat een aantal mensen meehelpt met het dekken van de tafels en het afruimen (er is uiteraard een vaatwasmachine aanwezig).

"Spreekt dit je aan? Kom dan eens langs op woensdag. Het eten wordt dus om 13.00 uur opgediend, en er is plaats voor maximaal twintig eters. De kosten zijn drie euro voor de maaltijd; 1,50 euro voor koffie of thee met koek. Voor kinderen tot zes jaar vragen we een euro."

Menu woensdag 10 juni: champignon-aspergesoep. Menu woensdag 17 juni: tortellini met kikkererwten-groentengerecht. Woensdag 17 juni is het laatste Buurtsoepie vóór de vakantie; daarna gaan we weer koken vanaf woensdag 19 augustus. Voor vragen/contact: stuur een mailtje naar r_soree@online.nl (Dolf Sorée), 06 49205098.

Kruising Wethouder Arntzstraat / Ruysdaelstraat twee weken afgesloten

MILLINGEN – Vanaf maandag 15 juni 07.00 uur wordt in Millingen de kruising Wethouder Arntzstraat / Ruysdaelstraat afgesloten.

Er moeten werkzaamheden verricht worden aan de riolering. De werkzaamheden zullen -zoals het er nu naar uitziet- twee weken in beslag nemen. Ter plaatse zal een omleidingsroute worden ingesteld via de Van Goghstraat / Rembrandtstraat en de Heerbaan.

ALS Groesbeekse swimcity

GROESBEEK - In zwembad De Lubert zijn zaterdag 20 juni vier spetterende aqua-jogsessies onder leiding van instructrice Joke.De opbrengst is voor het goede doel: de bestrijding van de spierziekte ALS.

Van 17.45 tot 18.30 uur de 1e sessie; van 18.30 tot 19.15 uur de tweede sessie; van 19.15 tot 20.00 uur de derde sessie; van 20.00 tot 20.45 uur de vierde sessie. Deelname kost tien euro per sessie. Voor kids is er op zaterdag 20 juni van 17.00 tot 17.30 uur een speciale sessie. "Laat je sponsoren voor een aantal baantjes. Ieder bedrag is welkom!"

"Opgeven voor één van deze uitdagingen kan via: caroline@piepenbrock.net of babsenbert@hotmail.com onder vermelding van je naam, de uitdaging (ALS Aqua Jog en/of GCS) en je voorkeur met welke Aqua-Jog sessie(s) je mee wilt doen.

Betalen graag gepast en contant op zaterdag 20 juni. Is zwemmen niks voor jou, maar wil je ons wel sponsoren? Dat kan natuurlijk ook! Ga naar www.amsterdamcityswim.nl, klik op donatie en zoek op naam, Jos Piepenbrock of Caroline Piepenbrock."

Orgelconcert in Kekerdom

KEKERDOM - Op zondag 21 juni wordt het historische Smitsorgel in het Kerkje van Kekerdom na de restauratie door de firma Verschueren Orgelbouw Heythuijsen weer officieel in gebruik genomen.

Op 5 januari van dit jaar is de firma Verschueren Orgelbouw Heythuysen bv begonnen met het groot onderhoud van het historische Smitsorgel. In feite ging het om groot onderhoud en een gedeeltelijke restauratie. Zo zijn de grote frontpijpen, die dreigden in te zakken en de pijpen van de zogenoemde mixtuur schoongemaakt, gerestaureerd en verstevigd. Ook is een vastzittende houten pijp weer gangbaar gemaakt en is de windtoevoer gewijzigd en bijgesteld en natuurlijk is het orgel van stof ontdaan en ook opnieuw gestemd. Vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Kerkje van Kekerdom hebben dagenlang pijpen schoongemaakt waardoor zo'n 2300 euro op de kosten werd bespaard. De totale kosten bedragen zo'n 23.000 euro.

Het werk is grotendeels uitgevoerd met subsidies van sponsoren uit het hele land en uit de eigen omgeving. De weer ingebruikneming van het orgel zal worden gevierd met een optreden van het Arnhemse kamerkoor Novo Cantare onder leiding van Frans van de Loo en met orgelspel van Hans Spierings. Het concert begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Gezellige dansavond Aldörum

GROESBEEK – Op vrijdagavond 19 juni wordt er een ouderwetse dansavond gehouden in cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek wordt zoals voorgaande dansavonden verzorgd door het Groesbeekse orkest Aldörum. De dansavond begint om 20.00 uur. De entree inclusief diverse hapjes bedraagt vier euro.

Wijkraad Samen Op De Horst

GROESBEEK - Op maandag 22 juni om 20.15 uur, is er een algemene wijkraad in dorpshuis De Slenk op De Horst. Die avond zal het bestuur enkele dorpsgerelateerde onderwerpen toelichten.

Het winnende logo van de wijkraad wordt feestelijk bekendgemaakt. Uit de verschillende inzendingen is een prachtig logo gekozen en de ontwerper van dat logo zal de prijs in ontvangst mogen nemen.

Janneke van Aalstvoort van het Sociaal Team Groesbeek zal vertellen, hoe de zorg in Groesbeek georganiseerd gaat worden. Alles bij elkaar een boeiende bijeenkomst.

Wielrenster onderuit

GROESBEEK – Een 26-jarige wielrenster uit Gendt is vrijdagmorgen rond kwart over elf op de kruising Cranenburgsestraat/Reestraat en Boersteeg door onbekende oorzaak met haar wielrennersfiets onderuit gegaan.

Het slachtoffer was met haar vader aan het wielrennen en ging volgens haar vader plotseling onderuit. Bij de val heeft het slachtoffer heupletsel opgelopen en is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen.

Oorsprong Open Tennistoernooi

BEEK - Van 8 tot en met 16 augustus zal tennisvereniging De Oorsprong uit Beek (gemeente Berg en Dal) haar jaarlijks open tennistoernooi organiseren. Iedereen die lid is van de KNLTB kan meedoen.

Inschrijvingen in de vorige jaren geven aan dat spelers van heinde en verre komen om aan dit sportieve en gezellige toernooi deel te nemen. Natuurlijk zijn ook toeschouwers welkom op het gezellige tennispark.

Voor deze 27e editie van het Oorsprong Open toernooi kunt u inschrijven in de categorieën drie tot en met acht in de onderdelen HE, DE, HD, DD, GD. Om iedereen meer dan een partij te kunnen laten spelen zullen de wedstrijden worden gespeeld in poules. Het toernooi wordt gespeeld op zes French Court banen. Inschrijven is mogelijk tot 2 augustus via www.toernooi.nl onder de naam 'Oorsprong Open 2015'. Traditiegetrouw is er op de donderdag van het toernooi een wijnproeverij, uiteraard vergezeld van lekkere hapjes.

De Oorsprong is een actieve vereniging met ruim driehonderd leden, drie trainers, zes French-Court banen en een gezellige kantine. De huidige banen zullen in oktober worden vervangen door zes smash court banen, zogeheten all-weatherbanen met de speeleigenschappen van gravel die zomer en winter bespeelbaar zijn.

De vereniging organiseert regelmatig toernooien en biedt de mogelijkheid tot deelname aan meerdere competities, het hele jaar door. Naast de tennisbanen is er een zgn. beweegtuin aangelegd waar iedereen, ook niet-leden, zijn of haar conditie op peil kan houden. Het park is gelegen Alde Wetering 6 in Beek Ubbergen bij het Wylerbergmeer. Telefoon clubhuis: 024 6842725.

Oorsprong Open Jeugd

Speciaal voor de jeugd organiseert De Oorsprong het Open Jeugd Toernooi. Dit zal plaats vinden van 24 tot en met 30 augustus.

Zonovergoten Zwitserloot Dak Run

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Afgelopen zondag was de tweede editie van de vernieuwde Zwitserloot Dak Run en telde meer deelnemer(ster)s dan vorig jaar.

Dankzij het mooie weer zaten de terrassen in het centrum van Groesbeek vol, het parcours lag er prima bij en de attracties waren super, terwijl een dj het feest compleet maakte.

Zondagmorgen startte de warming-up onder leiding van Peet. Even later mochten de deelnemer(ster)s aan de Coop Run (vijf kilometer) van start. Erik van Rijsewijk won in 16.09 bij de heren en bij de dames Marije Peters in 17.53. Vervolgens was het de beurt aan de tien- en vijftienkilometer lopers. Bij de tien kilometer werd Diana Golek eerste in 41.01 bij de dames en Bram Sterk werd bij de mannen eerste in 37.11. Bij de 15 kilometer wist Jay Sauer in 54.44 eerste te worden bij de heren en Lisa Rernswoude in 1.17 uur bij de dames.

Het mooiste onderdeel was nu ook weer de Kids Run, enkele honderden gemotiveerde kids verschenen aan de start. Zij werden aangemoedigd vele honderden toeschouwers en dat deed ze zichtbaar goed. Een Coop goodybag en een medaille was de beloning na afloop. Alle winnaars werden het podium opgeroepen en genoten van de muziekkeuze van dj Bas Janssen 'Your simple the Best' en mochten met hun beker samen op de foto met mascotte Runnie. De bekers werden uitgereikt door Fred Dibbets en Bob Coppens. Vele jaren had basisschool 't Vossenhol de beste lopers, echter nu werden ze voorbij gestreefd door basisschool Op De Horst.

Battlefieldfietstour 'De bevrijding van Nijmegen'

GROESBEEK - Op 14 juni van 13.00 tot 17.00 uur is er een fietstour (tien kilometer op eigen fiets) over de WO2-slagvelden rond de bruggen in Nijmegen met twee gidsen.

Startlocatie is het standbeeld Mariken van Nimwegen, Grote Markt, Nijmegen. Reserveren moet bij Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek: 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl.

Spectaculaire 3D-diavoorstelling

GROESBEEK – Op vrijdagavond 12 juni biedt KBO Groesbeek / De Horst een bijzondere diavoorstelling aan.

Het is een presentatie van zogenoemde stereodia's, waarbij de aanwezigen een speciale 3D-bril te leen krijgen, waardoor diepte in de getoonde beelden wordt ervaren. Het is een spectaculaire beleving, omdat de stereo-opnames zo reëel zijn dat men als toeschouwer het gevoel krijgt zelf ter plekke aanwezig te zijn.

De 3D-diavoorstelling wordt gehouden in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek van 19.00 tot 21.00 uur, de zaal van De Mallemolen is vanaf 18.30 uur geopend. Voor leden van de KBO Groesbeek / De Horst is deze speciale voorstelling gratis. Niet-leden wordt een bijdrage gevraagd van vijf euro, hier zijn inbegrepen de koffie of thee bij binnenkomst en een consumptie in de pauze.

Fietser maakt ongelukkige val

GROESBEEK – Een fietser afkomstig uit Heemskerk heeft vrijdagmorgen omstreeks elf uur een ongelukkige val met zijn fiets gemaakt.

Het slachtoffer fietste samen met zijn echtgenote op de Pannenstraat en ter hoogte van de rotonde ging hij door onbekende oorzaak onderuit. De man raakte gewond aan zijn schouder en heeft vermoedelijk zijn sleutelbeen gebroken.

Hij is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen. Het echtpaar verbleef op een camping in Groesbeek.

Gemeente Groesbeek wil extra polis voor vrijwilligers aanbieden

GROESBEEK – De gemeente Groesbeek is van plan om een extra vrijwilligerspolis aan te bieden aan inwoners die vrijwilligerswerk verrichten. Deze secundaire verzekering geldt alleen als de eigen verzekering of de verzekering van de organisatie waar men vrijwilliger van is, de schade niet dekt.

Pas dan kan men een beroep doen op de vrijwilligersverzekering van de gemeente Groesbeek. Deze verzekering is voor vrijwilligers en onder meer mantelzorgers die iets overkomen tijdens hun vrijwilligerswerk of schade toebrengen aan derden.

Voor organisaties is het belangrijk dat de aansprakelijkheid van het vrijwilligerswerk is verzekerd. Voor juridische bijstand bij een eventuele strafrechtelijke vervolging is in de polis een rechtsbijstand dekking opgenomen. Vrijwilligers uit de gemeente Groesbeek die in een andere gemeente vrijwilligerswerk doen, zijn verzekerd op de polis van de gemeente Groesbeek. Als de gemeente waar men vrijwilligerswerk doet ook verzekerd is bij de VNG Vrijwilligerspolis, of de organisatie waar men vrijwilligerswerk verricht een eigen vrijwilligersverzekering heeft afgesloten, dan kan men via hen een beroep doen.

Als men een schade heeft moet eerst nagegaan worden of de eigen verzekering de schade dekt. Is dat niet het geval dan moet men de schade melden bij de gemeente, die bekijkt of het een geval is voor de Vrijwilligerspolis. Na de melding van de gemeente neemt de schadebehandelaar contact op met de vrijwilliger, mantelzorger of organisatie. De schade zal dan ook rechtstreeks met de benadeelde worden afgehandeld. De gemeente zal betreffende de afwikkeling op de hoogte worden gehouden.

Slootjesdag

OOIJ - Kom op zondag 14 juni tussen 11.00 en 16.00 uur naar het Zwanenbroekje. Daar kun je met schepnet, loep, onderwaterkijker en zoekkaart ontdekken welke beestjes in het water leven.

Ook kun je hier een broeihoop voor de ringslang vinden. Met de gidsen van IVN mag je op expeditie naar die bijzondere plek. Van wilgentenen kan je iets vlechten voor de natuur, een vlotje voor de Zwarte stern bijvoorbeeld. Deze activiteit is voor kinderen vanaf vier jaar. Deelname is gratis. Aanmelden niet nodig.

Ouders en grootouders zijn ook welkom. Het Zwanenbroekje ligt in de Ooij, tussen het Meertje en de N325 (weg Nijmegen-Kleef) en is bereikbaar met het voetgangerspontje aan de Dijkgraaf van Wijckstraat. Volg de vlaggetjes naar het toegangshek. Of kom over de voetgangersbrug, de Springplank bij Ubbergen. Inlichtingen worden gegeven via helenvanderven@gmail.com en staan op www.ivn-nijmegen.nl.

Hongaarse partnerstad Körmend komt naar Kranenburg

KRANENBURG – Een delegatie van de Hongaarse partnerstad Körmend brengt op uitnodiging van de stedenband Kranenburg, Ubbergen en Groesbeek van 11 tot en met 15 juni een bezoek aan Kranenburg.

Een deel van de delegatie zal ook deel gaan uitmaken van de tweejaarlijkse Stüppkesmarkt in Kranenburg die op 13 en 14 juni in het centrum van het grensstadje gehouden wordt.

Op beide dagen bieden zij op de markt vanaf 12.00 uur de echte Hongaarse goulash aan. Maar ook muziek uit Hongarije zal in Kranenburg gaan klinken. Naast een jeugdgroep van het gymnasium uit Körmend zal ook de band 'Soulwave' van zich laten horen. 'Soulwave ' geniet in Hongarije al de nodige bekendheid en doet nu een poging om de rest van Europa ook warm te krijgen met hun coole mix van Indiëpop en vintage hippie-rock.

Einde Zomagebouw aan de Spoorlaan in Groesbeek in zicht

GROESBEEK – Zo als het er nu naar uitziet is het einde van het Zomagebouw aan de Spoorlaan in Groesbeek in zicht. Het college van Burgemeester en wethouders heeft dinsdag 2 juni een omgevingsvergunning voor het betreffende pand afgegeven, waardoor sloop van het gebouw slechts een kwestie van tijd is.

De bezwaren zijn door het college allemaal ongegrond verklaard. Er kan door de bezwaarmakers nog wel beroep worden aangetekend maar het college is vrij zeker van haar zaak. Temeer dat het voorstel om het Zomagebouw voor te dragen als Rijksmonument dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Recreatie de Zoma onvoldoende ruimtelijke kwaliteit toedicht om rijks bescherming te krijgen.

Volgens de regionale Omgevingsdienst weegt het belang van monumentenzorg niet op tegen de noodzaak van de herontwikkeling van het centrum van Groesbeek. De huidige locatie van het Zomagebouw moet plaats gaan maken voor een parkeergarage voor de komst van de nieuwe supermarkten van Jan Linders en Aldi.

Het gemeentebestuur heeft het negatief advies van het Gelders Genootschap naast zich neer gelegd. Dit bureau verstrekt welstandsadviezen aan gemeenten. Zij vinden sloop van het gebouw uit oogpunt van monumentenzorg niet acceptabel. Wanneer de sloophamer aan de slag kan gaan is nog niet bekend omdat de omgevingsvergunning nog zes weken ter inzage moet liggen. Maar in ieder geval is de sloop van het gebouw naderbij gekomen.

Basisschool Op De Heuvel plaatst 2600 Canadese vlaggetjes

GROESBEEK – De groepen zeven en acht van basisschool Op De Heuvel aan de Ericastraat in Groesbeek zijn uitverkoren om op vrijdag 12 juni Canadese vlaggetjes te plaatsen op alle graven van de Canadese Erebegraafplaats.

Het Canadese echtpaar John en Margaret uit Toronto zien dit als een eerbetoon. De vader van Magaret, sergeant Bill Mac Donald was in 1945 betrokken bij de bevrijding van Apeldoorn. Daarna krijgen de 47 leerlingen een rondleiding op de Canadese Erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg en wordt hen een lunch aangeboden.

Informatiezuil Waco Glider onthuld

Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK – Zaterdagochtend 6 juni is onder grote belangstelling de informatiezuil bij de Waco Glider op Klein Amerika onthuld. De uit cortenstaal platen opgetrokken zuil is voorzien van een beeldscherm waarop vier verschillende korte film over de Amerikaanse Waco Gliders te zien zijn.

Aan de hand van de films, die in het Nederlands te beluisteren zijn en desgewenst worden ondertiteld in het Engels of Duits, wordt de geschiedenis van de Waco Gliders verteld. De ontwikkeling van dit zweefvliegtuig was zeer bijzonder, het werd in massa geproduceerd en van 1943 tot 1945 ingezet op verschillende strijdtonelen in Europa en Azië.

Zaterdagmorgen had zich naast genodigden ook een aantal belangstellenden zich bij de Waco Glider verzameld om de onthulling mee te maken. Burgemeester Keereweer sprak over de afsluiting van het Waco-project, nu het educatieve deel te zien en te beluisteren is. Ook roemde Keereweer de fantastisch verlopen herdenkingen in september 2014 en in februari/maart van dit jaar.

Matthijs Janssen vertelde hoe hij als 13-jarige jongen van zeer nabij de luchtlandingen op 17 en 18 september 1944 had meegemaakt, toen honderden Waco Gliders op de Groesbeekse velden landden. Samen met de 17-jarige Cas Beijer – van boerderij Klein Amerika – verrichtte Matthijs Janssen de onthulling door een originele Wacoremparachute van de zuil omlaag te trekken, onder luid applaus van de aanwezigen.

Onder het genot van een glaasje rosé van wijngaard Klein Amerika werd geproost op de succesvolle afsluiting van dit bijzondere project, gerealisserd dankzij de Groesbeekse Airborne Vrienden.

Vanaf juni bijna alles in de plastic afvalzak, behalve restafval

GROESBEEK – Vanaf 1 juni mogen de inwoners van de gemeente Groesbeek naast plastic ook blikken en pakken in de doorzichtige plastic afvalzak dumpen. Met pakken wordt bedoeld melkpakken, sappakken en met blik soep- en groentenblikken en bier- of limonadeblikken.

In 2014 bestond ruim een derde van het restafval in de regio Nijmegen nog uit plastic, blik en pakken, aldus de DAR. Het doel van de invoering van plastic+ is om de gemeenten samen met de DAR te stimuleren door het scheiden van afval de hoeveelheid restafval terug te dringen. Een groot deel van het restafval bestaat nog steeds uit plastic, blikken en pakken. Deze afvalstoffen verdwijnen in het restafval en kunnen dan niet meer gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Van gerecycled plastic kan bijvoorbeeld gebruikt worden om tennisballen en fleecetruien van te maken.

Wat mag er allemaal in de gratis plastic afvalzak? Plastic verpakkingsafval zoals verpakkingen van vleeswaren, boterkuipjes en flacons van was- of afwasmiddelen; blik zoals drankblikjes en conservenblikken en pak van bijvoorbeeld melk en drinken.


De verschillende afvalsoorten in de plastic afvalzakken worden na inzameling gesorteerd. Het plastic afval wordt in verschillende soorten plastic gesorteerd, waar men dan weer nieuwe producten van maakt. Daarna worden de blikken (magnetisch) en de sap- en zuivelpakken gesorteerd.Alle inwoners krijgen in juni een nieuwsbrief waarin alles nog eens uit de doeken zal worden gedaan.
Voor meer informatie www.dar.nl/plastic+ of telefonisch 024 3716000.
Als de huidige plastic afvalzakken op zijn, zullen er stevigere zakken gemaakt worden in verband met de blikken en pakken.

Ontwerpbeleid ruimtelijke kwaliteit ligt ter inzage op het gemeentehuis

GROESBEEK – Het college van B & W heeft onlangs de nota Ruimtelijke Kwaliteit voor de hele gemeente Groesbeek vastgesteld. De nota gaat voornamelijk over het welstandsbeleid en beoogd goed beheer en een goede ontwikkeling van de gebouwde ruimte van de gemeente.

De commissie Ruimtelijke Kwaliteit toetst iedere omgevingsvergunning met de activiteit 'bouwen' aan 'redelijke eisen van welstand' op basis van een welstandsnota. De voormalige gemeenten Millingen, Ubbergen en Groesbeek hadden ieder een eigen welstandsnota vastgesteld in 2004, de nota wordt nu samengevoegd tot een nieuwe nota en wordt geactualiseerd.

De nota moet geactualiseerd worden omdat het college van mening is dat er voor de nieuwe gemeente een compacte en in zijn geheel toegankelijke nota moet zijn, die ook via internet bekeken moet kunnen worden. Daarnaast moeten gemeenten volgens de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening bestaande bestemmingsplannen actualiseren en digitaliseren. Dat houdt in dat nieuwe bestemmingsplannen direct kunnen worden afgestemd met het geactualiseerde welstandsbeleid. Daarnaast moet de gemeente rekening houden met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). In deze wet staat een integrale benadering centraal wat inhoudt één integrale vergunning voor diverse onderdelen van de omgevingsvergunning.

Het ontwerp ligt ter inzage sinds 28 mei gedurende zes weken bij de receptie van het gemeentehuis van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur en bij het kantoor van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen, Tweede Walstraat 14 in Nijmegen, waar men een afspraak kan maken via wabo@odrn.nl.

Ga met Iris mee vogels kijken!

KEKERDOM - Iets anders doen op de zondagochtend? Pak de fiets en verrekijker en ga mee met vogeldeskundige Iris van Buro Buitenlucht met een mooie fietstocht door de polder.

Tijdens een drie uur durende tocht, waarbij we ook heel veel stilstaan, gaan we de vogelrijkdom van de Ooijpolder ontdekken. We zien niet alleen jonge ooievaars en zwarte sterns, maar er zal ook zeker aandacht besteed worden aan de kleinere vogels en steltlopers. Ook heel geschikt voor de beginnende vogelaar. Misschien zien we wel een ijsvogel, blauwborst, gele kwikstaart of kleine plevier. En natuurlijk gaan we ook wat roofvogels spotten.

Na afloop even napraten bij een heerlijke kom soep met brood in het Wilderniscafé op zondagen 21 en 28 juni van 10.00 tot ongeveer 13.00 uur. Start- en eindpunt is Wilderniscafé Kekerdom. De kosten zijn (inclusief soep) vijftien euro per persoon. Opgeven kan bij Iris via info@buitenlucht.nl of 024 6632747 of in het Wilderniscafé.

Rijgedrag verraadt alcoholgebruik

GROESBEEK – Het rijgedrag van een vijfendertigjarige automobilist uit Groesbeek heeft hem verraden, dat hij alcohol genuttigd had en niet weinig.

De politie gaf de bestuurder een stopteken, waarna het al vrij duidelijk was dat de Groesbeker alcohol genuttigd had. Een blaastest wees uit dat hij liefst 790 UGL blies terwijl 220 UGL het maximale is. Het rijbewijs en de auto van de Groesbeker zijn in beslag genomen.

Battlefield LiberationTour

GROESBEEK - Op 21 juni van 12.30 tot 16.30 uur is er een battlefieldtour in een historisch legervoertuig (Dodge) door het lokale gebied van Operatie Market Garden en het Rijnlandoffensief, voorafgegaan door bezoek aan het Bevrijdingsmuseum.

De afsluiting is met koffie/thee en bevrijdingsgebak in het museumcafé. Reserveren moet via Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek, 024 3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl. Informztie: www.bevrijdingsmuseum.nl.