niet de juiste De Liemers

7 juni 2019

niet de juiste De Liemers 7 juni 2019


Pluim voor Haytam en Elias Tweeling wint goud en zilver op WK Kempo

Burgemeester Peter de Baat durft het gevecht met Haytam en Elias wel aan. Foto: PR

DIDAM - De tweeling Haytam en Elias Moumen (14) uit Didam kreeg op 22 mei voorafgaand aan de raadsvergadering in Gouden Handen 'de Pluim van de burgemeester' uitgereikt.

De jongens deden eind april in Spanje voor de eerste keer mee aan de wereldkampioenschappen Kempo. Kempo is een verzamelnaam voor vechtkunsten. Aan dit vechtsportevenement namen dertig landen deel. De tweeling Haytam en Elias Moumen kwam uit op het onderdeel 'semi contact fighting'.

Op het NK Kempo in Arnhem in november 2018 hadden Haytam en Elias al goud en zilver gewonnen. Sinds ze vanaf 2017 met wedstrijden meedoen, winnen de twee alles. Behalve als ze tegenover elkaar staan, dan is er altijd één verliezer. Ook op wereldniveau in Guadalajara bleken ze onverslaanbaar en stonden ze tegenover elkaar in de finale. Na een spannende strijd werd Haytam wereldkampioen. Elias won zilver en zo stonden de broers opnieuw naast elkaar op de hoogste treden van het erepodium. Hun succes zorgde ervoor dat vader Radouan (43) de sport ook weer oppakte.

De Pluim van de burgemeester is voor inwoners van Montferland, die niet in aanmerking komen voor een gemeentelijke- of Koninklijke onderscheiding, maar wel extra waardering verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze een bijzondere prestatie hebben verricht. Met de Pluim van de burgemeester zet de burgemeester deze inwoners in het zonnetje.

Foto: Jan van den Heuij

De tijd gaat snel.

We zitten al op editie 34 en nog hebben we er geen genoeg van!

Ondertussen ben ik al bijna een jaar student, maar nog niet gestopt met het schrijven voor de goed nieuws krant. Het is ontzettend tof dat ik nog steeds iedere editie de kans krijg om leuke en bijzondere artikelen te mogen schrijven.

Door mijn ervaring met het schrijven van artikelen, merk ik zeker dat dat helpt bij het schrijven van verslagen op school. Je denkt aan alle fouten die je met artikelen voor deze krant een keer gemaakt hebt. Met de tips die je daarvoor gekregen hebt, werk je verder. Hieruit kun je concluderen dat je van je fouten leert. Bewust of onbewust.

Hoewel ik zelf steeds minder tijd heb om te schrijven voor de krant, wil ik nog niet stoppen. Daarom plan ik alleen interviews wanneer ik het wat minder druk heb. Het is ook super fijn dat iedereen van de redactie daar rekening mee houdt. Op deze manier kunnen we elkaar helpen en ondersteunen waar nodig.

Vanaf editie 1 ben ik al betrokken geweest bij de goed nieuws krant. Hierdoor heb ik veel meegekregen met de opstart en veel geleerd. Met deze ervaring ga ik zelf op mijn school een redactie opzetten. Zelf vind ik erg gaaf dat ik dit mag doen en dat heb ik deels te danken aan iedereen die zich inzet voor deze krant. Je begint aan iets waarvan je nooit verwacht dat je na een tijd zo ver zou kunnen komen.

Zoals al eerder aangegeven, is dit uitgave 34. Eén ding is zeker: er komt ook nog lang geen einde aan!

Maaike Hageman

Elfde standwerkersconcours in hartje Zevenaar

ZEVENAAR - De Stichting Promotie Markt Zevenaar houdt op vrijdag 14 juni voor de elfde keer een standwerkersconcours in het centrum van Zevenaar.

Nederland telt een kleine vijfhonderd standwerkers die hun specifieke producten aan de man brengen. Daarvan strijden er twintig tijdens het concours om de Zevenaar Standwerkers trofee. Blikopeners, inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, plunjezakken met snoep en potjes zalf. De deelnemers praten én verkopen de sterren van de hemel. Bovenal zorgen ze voor veel extra plezier op de mark. De toppers van de Nederlandse standwerkers brengen op originele en ludieke wijze hun producten aan de man of vrouw. Het is een echt ambacht om het publiek aan de kraam te laten staan en over te halen om iets te kopen. Het Zevenaarse standwerkersconcours begint om 12.30 uur. Een deskundige jury beoordeelt de deelnemers op punten als welsprekendheid, overtuigingskracht en originaliteit. Wie die drie zaken het beste combineert, is spekkoper. De prijsuitreiking is rond 20.00 uur in De Zaak, Raadhuisplein 14. Het standwerkersconcours is tot stand gekomen in samenwerking met de Marktkooplieden Zevenaar, Ondernemend Zevenaar en de gemeente Zevenaar.

Wandel mee door de Gelderse poort

TOLKAMER - Ook dit jaar houdt het Toeristisch Informatie Centrum 't Gelders Eiland in Tolkamer weer de Gelderse Poort Wandeltocht. Op 8 en 9 juni is het zover.

Deelnemers kunnen kiezen uit de afstanden 5, 10, 15, 25 of 40 km lang. De geweldige natuur van het Gelders Eiland is zeker de moeite van het verkennen waard, dus kom van de bank en geniet samen met honderden andere wandelliefhebbers van de weidse vergezichten, kersenboomgaarden, dijken en rivieren. De tocht start in Pannerden, deelnemers wandelen richting de Duitse grens waarbij ze een prachtig uitzicht op de Eltenberg hebben.

In dit indrukwekkende rivierenlandschap waar de Rijn (Bylands kanaal) zich vertakt in het Pannerdens Kanaal en de Waal, wordt het gebied gekenmerkt door de vele uiterwaarden en oude rivierstrangen met slingerende dijkjes, die een uitgestrekt en betoverend uitzicht bieden. Een prachtig natuurgebied met diverse flora en fauna, getekend door het alom aanwezige water, dat iedere wandelaar zeker zal weten te bekoren! Vergeet dus vooral geen fototoestel.

Het startpunt is bij Café/Zaal De Dijk, Kerkstraat 6 in Pannerden. Starten kan beide dagen tussen 07.00 en 13.00 uur. De kosten voor deelname bedragen € 2,50 voor leden van de wandelbond en € 3,50 voor niet leden (bij voorkeur gepast betalen). Deelnemers ontvangen een routebeschrijving bij het startpunt. Kijk voor meer informatie over deze leuke wandeltocht of op www.gelderseiland.nl of neem contact op met het Toeristisch Informatie Centrum in Tolkamer, tel.0316-769024

Op een zonovergoten Breulyterrein bruiste het Buitenblik festival van energie. Met dertien bands, elf theateracts en drie films was er op elk moment iets te beleven. Fotograaf: Rob Jansen

Op een zonovergoten Breulyterrein bruiste het 11e Buitenblik festival van energie. Met dertien bands, elf theateracts en drie films was er op elk moment iets te beleven.Samen met de creatieve markt, de foodtrucks en de unieke aankleding van het terrein, is het Buitenblik festival een goede traditie geworden waar de Liemers trots op kan zijn. Foto: Rob Jansen

Door onze redactie

Door onze redactie

Ingrid Mens, de vrouw achter het Liemers Museum

Ingrid Mens (Liemers Museum)

'We doen het met zijn allen'

Door onze redactie

Frank Burgers volgt

Patrick Rabelink op bij DCS

dav

René Peelen en de camera

zijn onafscheidelijk

Water met een verhaal!


Bier, wijn en ander alcoholhoudend vocht is aan mij nooit besteed geweest.

Op mijn zestiende, tijdens de eerste caranavalsavond bij de volwassenen, nam ik een eerste en meteen mijn laatste pilsje.

Na twee slokken concludeerde ik dat ik het niet lekker vond en er eigenlijk ook helemaal geen zin in had überhaupt dat spul te gaan drinken. Nu 42 jaar later heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Ik heb ook niet het idee iets te missen. Ik vermaak me prima zonder. Ik drink water en melk. Als het gezellig is soms Sprite of thee.


En dat water hoeft niet uit een flesje, maar uit de kraan. Die flesjes water, zeker in het buitenland, komen vaak van heilzame plekken en smaken naar salpeterzuur, ijzer of kalk. Geef mij maar gewoon water uit de kraan. In de OGTENt gaan we kraanwater promoten en daardoor goede doelen steunen.

Dus kom langs en bestel water uit de kraan!

Voor elk glas dat u bestelt, vragen we 20 eurocent en voor een karaf vragen we € 1,- en dat geld wordt vervolgens gereserveerd voor een goed doel.

Elk kwartaal wordt er een goed doel bepaald, u als bezoeker bent natuurlijk van harte welkom ideeën/goede doelen aan te dragen!

Een commissie van 3 personen, met Roel Kersten als voorzitter, zal elk kwartaal een goed doel uitkiezen.

Misschien denkt u nu: wat heeft die Van de Ven nu weer verzonnen?

Helemaal niets, dit komt geheel uit de koker van ons personeel, u snapt wel dat ik ontzettend trots op zo'n team ben!

CHRIS VAN DE VEN

Nieuwe kok!

Nog een kok!

We hebben ons personeel uitgebreid. Björn is 39 jaar en na zijn Havo en MTS (bouwkundige) werd hij volleerd kok!


We hebben hem kunnen overhalen om bij Café Bij de Buren voor u te komen koken.

Samen met René en Karin zijn we nu op volle sterkte met Björn erbij.


Behalve dat hij voortreffelijk kan koken, en de lead gaat nemen in de keuken, is hij ook nog bijzonder goed gehumeurd.

Altijd een grote smile op zijn gezicht. Daar is hij niet op aangenomen, al werkte het wel mee!


Ziet u nieuwe gerechten op onze kaart of hoort u vrolijke geluiden uit de keuken, dan weet u Björn is aan het werk.

U bent van harte welkom!

NR. 198 | 7 JUNI 2019

Drie hoofdrolspelers voor één persoon Jeugd van Theatergroep Uit! speelt met 'Hond in de nacht' een bijzonder toneelstuk

De jeugd van Uit! verheugt zich op 14 en 15 juni

ZEVENAAR - Ieder jaar voert de jeugdgroep van theatergroep Uit! een toneelstuk op in het Musiater. Dit jaar spelen zij 'Hond in de nacht', naar het boek van Mark Haddon en bewerkt als toneelstuk door Iris Cucaro. Uit! geeft er een eigen twist aan.

Het stuk gaat over een autistisch meisje, Chris Boone. Ze woont samen met haar vader, nadat haar moeder overleden is aan een hartstilstand. Op een avond wordt haar buurhond Welington vermoord. Ze gaat op onderzoek uit om uit te vinden wie deze moord gepleegd heeft. Hierbij moet Chris al haar angsten opzij zetten, en met al haar buren, de politie en vreemden praten. Deze mensen doen vaak erg moeilijk tegen haar, wat het nog moeilijker maakt voor Chris, juist omdat ze hen zo erg nodig heeft om het mysterie te ontrafelen. En terwijl zij op pad gaat om achter de waarheid te komen, komt zij meer te weten dan Chris oorspronkelijk verwacht had.

Prachtresultaat

Regisseur Melissa Glasbergen en de vijftien jonge acteurs maken de uitvoering van het stuk gezamenlijk waar. Iedere dinsdagavond repeteren ze, om zo een prachtresultaat neer te zetten. "Ik ben vooral trots op de manier waarop de jeugd dit stuk heeft aangepakt, en hoe met name de drie hoofdrolspeelsters zich verdiept hebben in wat het vraagt om autisme te hebben," vertelt Melissa.

Melissa is heel erg trots op alle leerlingen. "Ik ben ervan overtuigd dat alle leerlingen zichzelf zullen overtreffen," vertelt ze. "Er is veel talent te vinden in de groep, en ik hoop dit talent naar voren te kunnen brengen. Alle leerlingen gaan honderd procent voor hun rol, en vragen zich bij iedere actie af 'hoe zou Chris hierop reageren?'"

Drie Chrissen

De rol van Chris is verdeeld over drie van de leerlingen, waardoor het stuk zich onderscheidt. "Ze zien er identiek uit. Hierdoor wordt de reactie van Chris steeds versterkt uitgedrukt door de twee anderen die in die scène geen tekst hebben. Onderling maken ze echter geen contact. "Dit zorgt ervoor dat er geen verwarring ontstaat bij het publiek en het stuk juist een bijzondere kant krijgt. De drie Chrissen wisselen elkaar af in de scènes, waardoor het spel goed verdeeld blijft."

Flyer

Maar niet alleen over de invulling van het stuk zelf is nagedacht: ook aan de flyer is veel tijd besteed. "Op de flyer zijn de drie hoofdrolspeelsters te zien. De mensen om hen heen verwachten en vinden van alles van Chris, en dit maakt het voor haar erg moeilijk." De flyer is een mooie weerspiegeling van het stuk. Door alleen de kleur bij de drie Chrissen te laten zien, springen zij er nog extra tussenuit. Dit beeld geeft aan hoe zij staan ten opzichte van de rest van de wereld.

Kortom, het stuk wordt emotioneel, bijzonder, grappig en vooral heel spannend. 14 en 15 juni staat theatergroep Uit! op de planken in het Musiater in Zevenaar om 20.15 uur. Kaartjes zijn te koop via de site van Kunstwerk! Het Musiater.

SevenArt Pinksterpicknick voor de hele familie Liemerse picknick in het Natuurtheater van Zeddam

Thijs, Brien, Shannon en Stijn met hun familiepinksterpicknickposters. foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

ZEDDAM- Studenten van Rijn IJssel die de opleiding medewerker evenementenorganisatie volgen, kregen de opdracht om een evenement te organiseren. Fleur, Shannon, Jesse, Stijn en Brien kozen ervoor om de FamiliePinksterPicknick te organiseren. In overleg met hun docent Thijs Bisschops besloten ze daarbij aan te sluiten bij het SevenArt Festival.

Bij de voorgaande edities SevenArt Festival werd altijd een kleinschalige picknick georganiseerd en dat viel goed in de smaak. Fleur, Shannon, Jesse, Stijn en Brien wilden het in het kader van hun studieopdracht nu groter aan pakken. Thijs Bisschops, leraar bij Rijn IJssel en producent en organisator van de stichting SevenArt Festival vertelt: "Met de SevenArt events zijn we tot nu toe altijd binnen Zevenaar gebleven, maar we willen graag meer in contact staan met de buurtgemeentes. Sinds kort vinden er activiteiten plaats in het natuurtheater in Zeddam en het leek ons leuk om ons event daar te houden. Toen we er voor de eerste keer kwamen kijken, waren we gelijk verkocht. Er is een mooie kuil om in te zitten, veel natuur, veel ruimte en het is veilig voor kinderen."

Meer activiteiten

Zondag 9 juni, eerste Pinksterdag vinden naast de FamiliePinksterPicknick ook tal van andere activiteiten plaats in het Natuurtheater. Er worden workshops georganiseerd, een speurtocht, een minidisco, en er komt een grote ranja-koe. Daarnaast komt Circus Pompom nog langs om de kinderen (en ouders natuurlijk) wat circustrucjes te leren en staan er nog andere verrassingen op de planning.

Beperkt budget

Tweedejaars student Shannon:" Voor ons is het doel om het evenement in goede banen te leiden en er voor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Op die manier leren we hoe we iets moeten organiseren en hoe we moeten samenwerken als een team." Medestudent Stijn: "Ik vind het tof om deze opdracht te doen omdat je je eigen ideeën kunt inbrengen die dan naderhand worden uitgevoerd. En het is leuk om van het begin tot het eind bij het organisatieproces te kunnen zijn." Shannon vult aan: "Wat ook mooi is, is dat we met een beperkt budget toch een prachtige dag kunnen creëren voor families. We toveren een leeg grasveld in een veld vol kraampjes, families en gezelligheid!"

Aankomende zondag 9 juni van 13.00 tot 16.30 uur is iedereen van harte welkom bij het Natuurtheater Zeddam om lekker te komen picknicken. Het Natuurtheater ligt op een unieke locatie pal achter de oude Torenmolen. Iedere familie mag een eigen picknickmand en eventueel een extra kleedje meenemen. De entree inclusief een drankje bedraagt vier euro per persoon. Kaartjes kopen kan via de website van het natuurtheater Zeddam of bij de ingang van het theater.

www.natuurtheaterzeddam.nl / www.sevenartfestival.nl

Nina Elbers

Rijksduitsers en collaborateurs

Spoedig na de bevrijding, op 31 juli 1945, werd door de ingestelde Politieke Opsporings Dienst (POD) te Zevenaar maatregelen getroffen tegen de nog aanwezige Rijksduitsers. Zij moesten zichzelf melden met de getuigschriften van ten minsten drie politiek betrouwbare personen. Zowel onroerende goederen als ook roerende goederen van Duitsers werden voorlopig geconfiskeerd. De meeste Duitsers die zonder vervolging op het Gelders Eiland terugkeerden kregen in de loop van 1947 wederom de vrije beschikking over hun vermogen en eigendommen terug.

Nederlanders die tijdens de bezetting met de Duitsers hadden gecollaboreerd werden in grote getale opgepakt en in kampen geïnterneerd. Zij verloren in de meeste gevallen hun politieke rechten gedurende een bepaalde tijd, terwijl velen van hen ook hun Nederlandse nationaliteit verloren. Sommigen werden uit de kampen vrijgelaten maar kregen 'huisarrest' opgelegd, dat wil zeggen dat zij de eigen gemeente niet mochten verlaten.

Op 13 augustus 1947 werd Michiel Kock op last van de Officier Fiscaal te Vught in vrijheid gesteld met een proefperiode van drie jaar. Deze voorwaardelijke buitenvervolgingstelling was een gevolg van het feit dat hij reeds geruime tijd in bewaring had doorgebracht. Hoewel de verdenkingen tegen hem gegrond bleken werd hij toch vrijgelaten. Hij mocht echter geen lid worden van enige politieke partij. In 1948 verdween hij uit de gemeente. Andere uitersten waren er ook. De vroeger op Spijk wonende Van de Kamp was aangesteld als bewaker in het kamp Avegoor. Voor de meeste mensen en ook de gemeenschappelijke autoriteiten was het onbegrijpelijk dat hij in dienst was genomen. Kennelijk had men een antecedentenonderzoek niet nodig geoordeeld, want tijdens de oorlog had hij met alle winden meegewaaid. Hij ging vriendschappelijk om met de Duitsers om zo van zijn voornaamste bron van inkomsten, de smokkelhandel, het meest profijt te trekken.

Stichting vredeseducatie

Niet altijd wordt stilgestaan bij het feit dat het uitzonderlijk is dat de meeste landen in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog een situatie van vrede en democratie hebben genoten.

Gedurende de afgelopen 75 jaar is oorlog tussen West-Europese landen door gezamenlijke projecten en internationale samenwerking nagenoeg ondenkbaar geworden. Tevens is de democratie als bestuursvorm, nadat het in de jaren 20 en 30 sterk onder druk stond, opnieuw tot leven gewekt en zijn veel landen in de wereld momenteel democratieën. In Europa en vooral in Nederland is de democratie volwassen geworden en is het als bestuursvorm niet meer weg te denken. Zo is het mogelijk voor burgers om zelf mee te doen aan eigen zelfbestuur door het uitoefenen van het stemrecht en zijn er een aantal basisrechten toegelegd waartoe ieder individu onvoorwaardelijk recht heeft. Toch komt het soms voor dat we ons niet volledig bewust zijn van deze unieke situatie in de geschiedenis. Aan de ene kant is dit natuurlijk uitstekend, aangezien het leven in de liberale democratie nu geldt als de normale gang van zaken. Aan de andere kant moet erkend worden dat geen enkel politiek systeem immuun is voor verval en dat het dus nodig blijft om te waarderen dat we in een democratie kunnen leven. Stichting vredeseducatie houdt zich met dit onderwerp bezig en probeert dit duidelijk te maken door middel van een interactieve tentoonstelling voor jongeren; de democratiefabriek. In deze tentoonstelling is het voor jongeren van tien tot achttien jaar mogelijk meer te weten te komen over de democratische bestuursvorm. Aandacht wordt besteed aan zaken als gelijkwaardigheid, diversiteit van meningen en tolerantie voor de ander. Momenteel is de democratiefabriek opgetuigd in het stadhuis van Utrecht.

Hope XXL Archief: Ted naar New York!

De Jury van vorig jaar.

Menno Bentveld, Tim Hofman, Marianne Tiemen en Özcan Akyol (Eus). Zie daar de presentator en drie juryleden van de finale uitzending Op Weg Naar Het Lagerhuis 2018.

HOPE XXL had voorafgaand aan dit BNNVARA programma in 2018 weer in alle provincies de voorrondes georganiseerd. Ruim 200 scholen doen mee aan de grootste debat-competitie van Nederland. Meer dan 2000 deelnemers. Uiteindelijk blijven er twee teams over. De beste school en een sterrenteam, samengesteld uit de beste leerlingen van die deelnemende scholen. Een wedstrijd tussen het Barcelona onder de debatingscholen en de Messies van die scholen.

In de finale stond vorig jaar het Nassau College uit Breda. Zij wonnen en als prijs bezochten ze, samen met HOPE XXL, de Verenigde Naties in New York.
Dit jaar was de voorfinale tussen het Cambreur en… het Candea College uit Duiven. Deze voorfinale was zenuwslopend spannend. De jury had het moeilijk. Toen een jurylid aarzelend zei, 'ik heb dan al met al een heel lichte voorkeur voor Cambreur' viel het kwartje naar Cambreur.
In het sterrenteam, dat het opneemt tegen Cambreur, zit Ted Prost. Ted schrijft zeer regelmatig in deze in deze krant en is een van de drijvende krachten binnen het Candea-School-Eight-Team. Binnen de meer dan 2000 deelnemers viel Ted al vroeg op bij de jury om één van de vijf geselecteerden te zijn voor het sterrenteam in de TV-finale. Liever had hij er met zijn eigen Candea-team gestaan.

Afgelopen 2 juni was de finale op televisie bij NPO 2. De opnames waren op 28 mei. De jury bestond dit jaar uit Rob Jetten, Fidan Ekis en… Habtamu de Hoop. Habtamu is presentator bij het Klokhuis en door HOPE XXL ontdekt in Friesland! Zij wezen het sterrenteam aan als winnaar! Dat betekent dat Ted Prost samen met HOPE XXL naar New York vertrekt.

Sylvain Thöni

Sylvain Thöni

Foto: Jan van den Heuij

Maaike Hageman

5 / 12

Beoogde 3 jaar mondt uit in 25-jarig jubileum Ingrid Mens: 'Aan het Liemers Museum hebben veel mensen bijgedragen'

"Een museum moet met zijn tijd meegaan."

Ingrid Mens werd op 1 april 2019 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Ze vierde toen haar 25-jarig jubileum bij het Liemers Museum. Jarenlang was ze directeur van het museum en nu is Ingrid Clustercoördinator Presentatie & Informatie en Hoofd Museumcollecties. Ingrid: "Ik heb het lintje niet alleen gekregen. Wat het Liemers Museum heeft bereikt is geen verdienste van één persoon. Daar hebben veel mensen aan bijgedragen. Ik ben misschien wel de motor, maar die draait niet uit zichzelf. Het is een eer om geridderd te worden, het geeft me een goed gevoel dat mensen zich ingezet hebben om mij voor te dragen." Wat drijft deze energieke en gepassioneerde vrouw om zich een groot deel van haar leven in te zetten voor het Liemers Museum?

Ingrid, in Tilburg geboren als jongste dochter in een gezin met 9 kinderen: "Ik kom uit een groot, heel positief gezin. Daar ben ik dankbaar voor, dat werd toch de basis voor wie ik ben." Haar passie voor geschiedenis begon in groep 3 van de basisschool. "Ik vond de verhalen die de juf op school vertelde zo mooi. Ik besloot toen om ook zoiets te gaan doen. Ik wilde geschiedenislerares worden." Maar schooljuf werd ze niet, al heeft ze wel een lesbevoegdheid.

Ingrid Mens in Hal12:" Hal12 wordt het culturele ontmoetingscentrum van Zevenaar en omgeving."

Na het Theresialyceum in Tilburg studeerde Ingrid Economische Sociale Geschiedenis in Nijmegen. Ze werd historicus, al vond haar vader - zelf leraar - dat haar dat geen werk op zou leveren. Ingrid komt uit een echt lerarengezin, ook een zus en een broer werden leraar. "Hun gedrevenheid ligt in het onderwijzen van kinderen, maar ik deelde die passie niet. Als historicus heb ik geleerd dat de waarheid is wat we zelf in een bepaald tijd de waarheid vinden. Ik bekijk een voorwerp vaak vanuit wel vijf verschillende verhalen. Dat maakt het vak ook zo boeiend." Ze trouwde, kreeg drie kinderen en verhuisde naar Zuid-Limburg. Ondanks dat ze prettig en mooi woonde voelde ze zich niet thuis in het zuiden. "Dat had vooral met de taal te maken," vertelt Ingrid. 'In Zuid-Limburg bleef ik die vreemde vrouw die alleen maar Nederlands sprak. Toen ik verhuisde naar de Liemers voelde dat als thuiskomen. Ook al spreekt de bevolking in de Liemers ook dialect, ik kon dat wel verstaan en mijn Nederlands werd helemaal geaccepteerd. Ik kon gewoon met mensen praten als ik in een winkel was. Dat voelde heel goed."

Medewerkers motiveren

Ingrid begon haar loopbaan in de automatisering. Tijdens haar studie deed ze een onderzoek waarbij veel computerwerk kwam kijken. Dat was in die tijd vrij nieuw. In 1994 werd Ingrid benaderd om in het Liemers Museum te komen werken. In eerste instantie dacht ze het er drie jaar vol te zullen houden. Inmiddels heeft Ingrid haar 25-jarig jubileum gevierd. Ingrid: 'Mijn eerste opdracht was een plan te maken hoe de collecties vastgelegd moesten worden en het coördineren van de medewerkers. En ik kwam er toen achter dat ik het heel leuk vond om leiding te geven." Ingrid vindt het belangrijk dat mensen met plezier naar hun werk gaan, of dat nu vrijwilligers zijn of betaalde krachten. "Maar ze werken niet alleen voor zichzelf. Ze werken ook voor de regio, door het Liemers Museum op de kaart te zetten. Zo'n gezamenlijk doel motiveert mensen. Er is geen sterke hiërarchie. Het is belangrijker om op een leuke manier ondersteuning te bieden. Als sturende kracht hak ik knopen door, maar meestal in goede overeenstemming met collega's. Niet dat het altijd koek en ei is, er zijn wel eens strubbelingen. Iedereen heeft zijn eigen karakter. Je moet het vergelijken met een groot gezin. Daarin kun je soms ook met de een beter opschieten dan met de ander." Ze is blij dat ze van het bestuur van het museum altijd alle ruimte heeft gekregen om het museum, maar ook zichzelf te ontwikkelen. Haar passie voor beeldende kunst groeide door de samenwerking met een jonge conservator. "Wij vullen elkaar goed aan door kennis en expertise over en weer met elkaar te delen. Zoiets houd je op een prettige manier scherp."

Uitdagingen

Ingrid heeft veel verschillende dingen meegemaakt in haar werk bij het Liemers Museum. "Daarom raakte ik er na drie jaar ook niet op uitgekeken. Er gebeurde zoveel, er waren zoveel uitdagingen. En nu nog natuurlijk." Ze denkt aan de grote verhuizing in 2008/2009 en de crisis die het museum heeft doorstaan. Het Liemers Museum was van 1981 tot 2008 gevestigd in havezate Mathena in Zevenaar. De havezate werd in 1974 gekocht door sigarettenfabriek Turmac en in 1979 aan het Liemers Museum ter beschikking gesteld. Toen de fabriek in 2008 zijn deuren sloot, moest er nieuw onderdak gevonden worden voor het Liemers Museum. Ingrid heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. "De collectie van het museum was erg groot," vertelt ze. 'We hebben onder andere de Sieger White en de Peter Stuyvesant collectie, maar ook veel uit de oorlog en archeologische vondsten. We hadden een grote locatie nodig om het depot te bergen." Die werd gevonden in de gymzaal en een aantal klaslokalen van een voormalig schoolgebouw van De Schilderspoort aan de Molenstraat. In die tijd moesten bestuur en medewerkers zich bezinnen op de toekomst van het museum. En die bezinning blijft doorgaan, want het publiek vraagt steeds meer. Ingrid: "Een museum moet met zijn tijd meegaan. Collecties moeten compacter en gedeeld kunnen worden met andere musea, de digitalisering speelt een steeds grotere rol en de mens zoekt en verwerkt de informatie anders dan vroeger. We moeten alles professioneler aanpakken, vooral de samenwerking zoeken. Niet alleen met andere musea in de buurt, maar ook met andere partners. We vinden bijvoorbeeld veel synergie met het het Archief, Heemkundekringen en ook Filmhuis. Een voorbeeld van die samenwerking is Liemers Kunstwerk. Daarin zitten nu het Musiater, de bibliotheek, de Volksuniversiteit en het Liemers Museum. Als we later in het jaar verhuizen naar Hal12, naar de voormalige fabriek van de Turmac, kunnen we veel meer en gemakkelijker samenwerken. We streven allemaal hetzelfde doel na, namelijk bijdragen aan de culturele vorming van de Liemers en haar bevolking. Hal12 wordt het culturele ontmoetingscentrum van Zevenaar en omgeving. Er zullen straks veel mensen over de vloer komen. Er zullen evenementen en workshops georganiseerd worden. Het is een plek waar je elkaar ontmoet, maar waar je ook heel goed alleen kunt zijn. De samenwerking tussen alle partijen in Hal12 is de sterke troef. Dat zorgt ervoor dat zo'n centrum als Hal12 een goede kans van slagen heeft. Ik hoop daar nog een paar jaar aan te kunnen werken en het, als ik met pensioen ga, met een goed gevoel over te kunnen dragen aan een opvolger."

Alie Engelsman

Vierde trainersklus voor Frank Burgers DCS heeft nieuwe assistent-trainer binnen

Frank Burgers heeft zin in de nieuwe klus bij DCS. Foto: Dirk van Hummel

ZEVENAAR/DIDAM - Frank Burgers wordt de nieuwe assistent-trainer van DCS, waar hij Patrick Rabelink opvolgt. Hij komt van Sprinkhanen, waar hij drie jaar lang hoofdtrainer was.

Frank Burgers is een echt voetbaldier. Als jongetje van vijf begon hij met voetballen bij Babberich. In die tijd mocht je eigenlijk pas met zes beginnen met voetballen."Maar ik mocht mee met een buurjongen." Het liefst wilde Frank profvoetballer worden. "Dat is ook een klein stukje gelukt, want ik heb twee jaar bij De Graafschap mogen spelen. Dat ging best aardig, totdat ik een blessure kreeg."

Jeugdliefde

Burgers keerde weer terug bij zijn jeugdliefde Babberich, waar hij veertien jaar in het eerste speelde. Het hoogtepunt? De landelijke bekerfinale tegen SHO met zijn Babberich in 1997. "Dat was een geweldige wedstrijd. Helaas mocht ik niet starten in de basis, maar wel invallen. Een bijzonder moment om in de Kuip te spelen. Dat is voor weinig amateurvoetballers weggelegd." Frank speelde verder bij geen andere club dan De Graafschap en Babberich.

Trainersvak

De verdediger, die bekend stond om zijn vechters- en winnaarsmentaliteit, stortte zich daarna op het trainersvak. Drie club staan er inmiddels op zijn cv. "Ik heb bij Babberich het tweede gedaan en een jaar gefungeerd als assistent bij het eerste", zegt Frank.

Vervolgens deed Burgers drie jaar het tweede van DVC'26. Nu rondt hij het derde seizoen af bij Sprinkhanen. In deze nog korte trainerscarriere pakte hij de nodige prijzen: promotie met Babberich 2 en DVC'26 2 en een periodetitel met Sprinkhanen.

UEFA B diploma

Vanaf volgend seizoen gaat Burgers dus aan de slag als assistent-trainer bij DCS. "Dat is in ieder geval een club die wat hoger speelt. Ik heb het afgelopen jaar mijn UEFA B diploma mogen halen, waardoor je ook wat hoger mag trainen. Ik heb ook bij wat andere clubs sollicitaties gedaan. Wel met een grens, het moest wel binnen een half uurtje van mijn woonplaats Didam zijn. Maar het is dus DCS geworden, een mooie club."

Promotie

Het waren hectische weken voor zijn oude en nieuwe club. DCS speelde nacompetitie voor promotie, Frank moest Sprinkhanen behoeden voor degradatie. DCS redde het afgelopen zondag niet in de nacompetitie door met 3-2 van WAVV te verliezen. Daardoor blijft de club tweedeklasser. Op dezelfde dag redde Sprinkhanen wel het vege lijf door met 4-0 van Bredevoort te winnen, zodat Frank Burgers een waardig afscheid kreeg.

IND

Naast het trainerschap vult Burgers zijn arbeidzame dagen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst bij Zevenaar. "Daar plan ik de asielzoekers die in Nederland zijn binnen gekomen."

Een feestelijke Oeganda-dag in Duiven

Het Kidsgear Choir trad op tijdens het Oeganda-event. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

DUIVEN - Voor de uit Oeganda afkomstige Suubi Jackie was het op 25 mei eindelijk zo ver: haar eerste zelfgeorganiseerde event voor haar stichting Ddembe vond plaats. Met haar stichting probeert Jackie zoveel mogelijk geld op te halen voor moeders in Oeganda die er alleen voor staan. Dit keer deed ze dat via haar zelfbedachte Oeganda-dag.

De Oeganda-dag was in de OGtent in Duiven en startte om 13.00 uur met de inloop. Suubi Jackie heette alle aanwezigen van harte welkom waarna het Oegandese Kidsgear Choir een prachtig dans- en muziekoptreden gaf. Naast muziek en dans waren er workshops, zoals trommelen en er waren leuke Oegandese spulletjes en lekkere hapjes te koop. Rond 15.30 uur hielden Suubi Jackie en haar man nog een kleine toespraak, waarna de burgemeester van Duiven zijn waardering uitsprak voor het initiatief van Suubi Jackie. Daarna was er een modeshow met mooie Oegandese kleding. Om 16.30 uur kwam de ambassadrice van Oeganda. Zij vertelde over de situatie van vrouwen in Oegandese dorpen en wat voor projecten er gaan plaatsvinden in Oeganda.

Burgemeester van Duiven Rik de Lange die te gast was op de Oeganda-dag: "Zelf ben ik vijftien jaar geleden voor langere tijd in Oeganda geweest. Daar viel me heel erg op hoe slecht de positie van vrouwen is. Ik vind het daarom erg goed dat Suubi Jackie op deze manier Oegandese vrouwen probeert te helpen. Ik ben blij dat de Oeganda-dag in Duiven mocht plaatsvinden en dat er zoveel mensen op af kwamen."

Suubi Jackie vertelt: "Ik was best nerveus, omdat het mijn allereerste zelf georganiseerde event was. Ik heb er veel van geleerd en ik heb nieuwe ideeën gekregen. Op de dag zelf was ik erg druk met alles, maar het was een hele mooie ervaring. Ook financieel heeft het goed uitgepakt. We hebben ruim 1100 euro opgehaald voor de Oegandese moeders. Daar ben ik natuurlijk superblij mee!"

Wyborgh strikt Belinda Kinnaer

Belinda Kinnaer verheugt zich op het optreden in Westervoort

WESTERVOORT - In februari trok Belinda Kinnaer nog volle zalen in Schouwburg Amphion ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als zangeres, op 29 juni staat ze op het podium van het jaarlijkse Wyborghfeest. "Dat voelt als thuiskomen", vertelt de Zeddamse zangeres enthousiast.

Jarenlang speelde ze met Commercial Brake op de kermis bij Wieleman. "Mooie tijden, we waren er kind aan huis, geweldig dat we na vijf jaar terug zijn in Westervoort." Met 'we' doelt ze op haar man Patrick, die ook deel uitmaakte van Commercial Brake, maar bij de band Ancora zit. Ook Ancora treedt op 29 juni op tijdens het Wyborghfeest net als Westervoorter William Bonne. Een geweldig voorprogramma voor het Balkoncert, waarmee de winkeliersvereniging echt uitpakt. Niet voor niets, het winkelcentrum bestaat exact twintig jaar en daarom willen de ondernemers graag iets terugdoen voor al hun klanten: een prachtig, laagdrempelig feest.

Belinda Kinnaer vertolkt solo het levenslied. "Nederlands, Duits, eigen nummers en covers, ik maak er weer een feestje van", lacht Belinda. Bonne gaat op de Nederlandse toer. Ancora bestaat naast Van Bree uit Patrick Jongschaap en Harm Wolters. Ancora is het Griekse woord voor anker. Niet toevallig. "Onze muziek laat zich niet in één zin uitleggen", vertelt Van Bree. "Het is een mix van shantymuziek met Ierse invloeden. Onze optredens vormen een totaalbeleving met als thema de zee. In al onze clips komt wel water, haven of een boot voor. Kinderen vinden het prachtig, maar ook ouderen, onze muziek is aanstekelijk. Ook als je het niet kent." Het voorprogramma start om 20.00 uur. Het Balkoncert begint om 22.15 uur. De zaterdagmiddag staat in het teken van de kinderen. Vanaf 13.30 uur houdt Jordy Dekker in de gedaante van Pipo de Clown en Mammaloe een gezellige meezingshow. Na afloop is er een meet & greet met Pipo en zijn circusvrouwtje.

SONY DSC

Dirk van Hummel

Nina Elbers

Door onze redactie

Mariëlle Horsting is nieuwe voorzitter van Filmhuis Didam

"Het zou mooi zijn als alle leeftijden ons weten te vinden om kennis te maken met onze uiteenlopende films"

DIDAM - Mariëlle Horsting is sinds 1 april de nieuwe voorzitter van Stichting Filmhuis Didam. Een interview met de kersverse voorzitter: over 20 jaar filmhuis in Didam, (financiële) uitdagingen en toekomstige koers. "Het zou mooi zijn als alle leeftijden het filmhuis weten te vinden."'

Het begint in 1998 met het draaien van een film in het Liemers College. De aanwezigen geven aan dat in Didam behoefte is aan een filmhuis. Op 24 december 1998 wordt Stichting Filmhuis Didam opgericht en is de plaats een filmhuis rijker. De aula van Liemers College Didam blijft de eerste jaren de plek voor de filmvoorstelling. Mariëlle: "In het begin kwam iemand uit Almere met een mobiele filmprojector, later schafte de stichting zelf een projector aan." Sinds 2008 heeft Filmhuis Didam in multifunctioneel centrum Meulenvelden een eigen plek, die zij overigens deelt met andere gebruikers. "In Meulenvelden hebben we een filmzaal met een vaste projectieruimte, doek in het plafond dat naar beneden komt en een ingebouwde geluidsinstallatie. Filmhuis Didam was een van de eersten in Nederland die overstapte op de digitale film", vertelt de voorzitter trots.

Sceptici van het eerste uur die twijfelen aan het bestaansrecht hebben ongelijk gekregen: op 13 april vierde het filmhuis haar 20-jarig bestaan met een Oscarfilm, muzikale omlijsting, wijnproeverij, hapje en drankje. Zo'n 'aangeklede filmvoorstelling', zoals Mariëlle het noemt, zou de stichting vaker willen. "Meer bezoekers, grotere naamsbekendheid, meer verbinding en samenwerking met andere partijen", somt de voorzitter haar wensen op. "Ik zou heel graag zien dat het aanbod aansluit bij de vraag en dat het filmhuis voor alle leeftijden toegankelijk is. Maar we missen de jongere generatie." Koers voor de komende jaren is dan ook aantrekken van jonger publiek. "We promoten onze films via social media en flyeren ook op scholen. Naast lijnen met de basisscholen hebben we nu ook lijnen met Liemers College Didam", vertelt Mariëlle. Ze gaat verder: "Ik was verbaasd toen laatst mijn kind, die op Liemers College Didam zit, met haar klas naar Filmhuis Zevenaar fietste voor een film. Terwijl notabene in Didam een filmhuis stáát."

Het illustreert waarom de stichting werkt aan zichtbaarheid en bekendheid. Mariëlle: "Met diverse activiteiten willen we de culturele voorziening Filmhuis Didam promoten. Want ondanks het 20-jarig bestaan, zijn er nóg inwoners die ons filmhuis niet kennen. Bovendien denken sommige mensen, door onze huidige plek, dat we alleen 'open zijn' voor bewoners van Meulenvelden. Maar Filmhuis Didam is openbaar toegankelijk voor iedereen!", zegt de voorzitter met klem. Met netwerken en deelnames aan bijvoorbeeld 'Didam op Stelten', wil de stichting het filmhuis meer bekendheid geven. Voor meer bezoekers én meer inkomsten kent het filmhuis al de actie 'Vrienden van'. Voor een bepaald bedrag per seizoen - dat gelijkloopt aan een schooljaar - ontvangt 'de vriend' korting op het toegangskaartje. Mariëlle: "We zijn actief bezig om kosten te drukken, het bezoekersaantal te verhogen en inkomsten te vergroten."

Daarnaast is de stichting op zoek naar verbinding én samenwerking met andere (lokale) partijen. "Straks huisvest Meulenvelden nog meer participanten. Bezoek aan het filmhuis moet een belevenis zijn: voor, tijdens en ná de voorstelling. Die belevenis zouden we via kruisbestuiving met andere participanten kunnen creëren." De voorzitter sluit af: "Het filmhuis voegt iets toe aan het culturele voorzieningenniveau in Didam. Het zou mooi zijn als alle leeftijden ons weten te vinden om kennis te maken met onze uiteenlopende films zodat Filmhuis Didam voor álle inwoners een vaste waarde wordt."

Kruitwagen Kledingverhuur, een bijzonder familiebedrijf

Kruitwagen zit tijdelijk aan de Ringbaan-Zuid

ZEVENAAR - Voorbijgangers hebben het ongetwijfeld al gezien. Sinds april is er weer reuring in het gebouw aan de Ringbaan-Zuid waarin vroeger jongerensoos Wip-Inn was gehuisvest. Kruitwagen Kledingverhuur heeft er een tijdelijk onderkomen.

Kruitwagen Kledingverhuur verhuurt - de naam zegt het al - kleding. Van carnavalspakken to galajurken. Alles is in huis. Dat is voor meteen hét sterke punt. Er is kleding te huur voor individuen, maar ook voor grote groepen. Dit jaar bestaat Kruitwagen Kledingverhuur vijftig jaar. Hoe het begon? De vader en moeder van Monique Kruitwagen gingen vroeger carnaval vieren en moeder kon goed kleding naaien. Met een groepje gingen ze carnaval vieren en een jaar later kwam iemand anders vragen of ze met hun pakken carnaval mochten vieren. Na het feest kwamen de pakken weer terug en werden ze gewassen. Het jaar daarop kwamen er weer nieuwe pakken bij. Dit speelde zich eerst allemaal af in de huiskamer aan de Panovenweg. Iedere keer bouwden ze er een stukje bij. De reden dat Kruitwagen Kledingverhuur besloot om een grote stap te zetten is, omdat de oude plek te klein was geworden om alle kleding kwijt te kunnen. Het waren namelijk allemaal hokken aan elkaar. "Op een gegeven moment moet je een volgende stap maken," vertelt ze. "We vroegen ons af wat de beste optie was om te doen. Toen zijn we om de tafel gegaan en besloten om te kijken wat er mogelijk was. We hebben gekozen voor een nieuwe hal op de oude plek. "

Als eerste moest er geklust worden in het tijdelijke onderkomen in de Wip Inn. In de kleedkamers staan alle handtekeningen van voorheen nog op de muur. Maar dat is geen probleem. Daarna kon al het steigerwerk erin gebracht worden. De verhuizing zelf heeft plaatsgevonden in anderhalve dag.

"Heel veel mensen denken dat we hier blijven, maar we blijven hier maar tijdelijk. Ze vinden het mooi hier. Als je dan vertelt dat je nieuw gaat bouwen, dan vindt iedereen dat ook heel leuk. Daar zijn we zelf ook heel erg trots op natuurlijk", vertelt Monique.

Wat haar het allerbeste bevalt aan dit pand is de locatie. De locatie is namelijk heel open en velen die er langs fietsen of rijden, komen even binnen om te kijken hoe het geworden is.

"Dat het zo'n hype is geworden vanaf dat we hiernaartoe gingen, had ik niet verwacht. Mijn kinderen zeggen tegen mij dat het gewoon een gespreksonderwerp op school is. Dat komt deels ook door de gala's die er nu zijn. Door deze verhuizing hebben we heel veel publiciteit gekregen en is het een stuk drukker geworden. Ik ben net een echte winkel. Daar ga je ook naar binnen en kijk je even wat ze allemaal hebben. Dat is nu ook zo en dat vind ik erg bijzonder."

Toekomstplannen

De tekeningen voor de nieuwe hal op de oude locatie zijn al klaar. Volgens Monique is het nieuwe pand niet te vergelijken met wat er eerst stond. Straks staat er namelijk een moderne hal waar alles goed gepresenteerd kan worden. Een ander voordeel aan de nieuwe hal is dat ze geen trappen meer hoeven op en af te lopen. Dat is hier, op de tijdelijke locatie wel een nadeel. Monique hoopt voor het einde van het jaar terug te zijn. "Hopelijk kan ik Sinterklaas in de nieuwe hal schminken. Dat is wel een streven." Maar er zit geen druk op, omdat ze de Wip-Inn niet hoeven te verlaten voor een bepaalde datum.

Monique vertelt met trots over haar familie: " Mooi dat we deze stappen met de hele familie maken. Het is een bijzonder bedrijf met een bijzondere familie."

7 juni Centrum Duiven

Buiten / vanaf 18:00 / gratis
Laatste dag avondvierdaagse

7 juni Clubhuis MC ASOM Zevenaar

Motoren / 18:30 / € 3,--
Vier motortoerclubs verzorgen ieder een route door onze streek. www.mc-asom.com

8 juni De Lantaern Zevenaar

Concert / 20:00 / Gratis
Bekende liedjes tijdens Open Podium

8 juni Markt 1 Doesburg

Festival / 11:00 / Gratis
Middeleeuws festijn. Honderden in middeleeuwse kledij schuifelen door de straten.

8 en 9 juni Centrum Zevenaar

Jazz- en Blues Festival / 13:30 / Gratis
Varilux Jazz- en Bluesfestival op vier verschillende podia

9 juni Kasteel Huis Berg 's Heerenberg

Museum / 11:00 / Zie website
De Slag om Bergh – De 80-jarige oorlog Compagnie Grolle en MARS Compagnie hebben hun kampement opgezet bij Huis Bergh. www.huisbergh.nl

9 juni Dorp Zeddam

Expositie / 11:00 / Gratis
De KunstWandelRoute Zeddam leidt u langs open ateliers, beeldentuinen, exposities, monumentale panden.

9 juni Kerk Aerdt

Expositie / 14:00 / Gratis
Madeleine Corbey en Ruud Kaper tonen hun werken. Zie verder www.kunstkringhge.nl

9 juni Natuurtheater Zeddam

Kindervoorstelling / 13:00 / € 4,- (incl. consumptie) SevenArt FamiliePinksterPicknick:

10 juni Schuttersplein Groessen

wandelen en fietsen / 7:00 / --
Andries wandeltocht: Afstanden van 10, 15, 20, 30 en 40 km.

10 juni Slenterweg Ooy

Feest / 16:00 / Gratis
Koningschieten E.M.M. Ooy

10 juni Centrum Giesbeek

Markten / 10:00 / Gratis
Molenweekend Giesbeek.

10 juni Thoen & Thans Oud-Zevenaar

Hardlopen / 9:00 / --
Ooyse landloop...voor lopers van alle niveaus.

10 juni Schuttersveld Kilder

Rommelmarkt / 10:00 / Gratis

10 juni Rosorum Zevenaar

Schaapsscheerder / 14:00 / € 1,50

11 juni Thoen & Thans Oud-Zevenaar

Culinair / 12:30 / € 7,00
Samen aan Tafel.

15 juni Omgeving Groessen

Sport en spel / 19:30 / --
Op verschillende locaties wordt er gekwist.
Website: http://www.dasgroessen.nl

15 en 16 juni Meulenvelden Didam

Expositie van Ellen Moorman
www.bruisendmeulenvelden.nl

15 en 16 juni Jachthaven 't eiland Lathum

Giesbeach Strandfestival: https://www.giesbeachfestival.nl

15 juni De Lantaern Zevenaar

Concert / 20:30 / € 15,00
Keltische folk: Helen Flaherty Band

16 juni Kerk Aerdt

Concert / 16:00 / Graties of donatie
Concert Musica Montana o.l.v. Ben Simmes en een 12-tallig koor aangevuld met Pauline Lotichius

16 juni De Griethse Poort Zevenaar

Markt / 11:00 / € 2,50
SDZZ Zomer Fair 2019 https://www.sdzz.nl/

22 juni De Lantaern Zevenaar

Concert / 20:30 / € 5,00
Meezingen met smartlappen

Irma de Theije

Foto: Jan van den Heuij

Maaike Hageman

'De camera en ik zijn onafscheidelijk' Zevenaarder René Peelen gaat voor een carrière-switch

René Peelen heeft altijd zijn camera bij de hand. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

ZEVENAAR - René Peelen (51) is gek op fotograferen. De liefde voor de fotografie begon met een onschuldige reactie op zijn facebookpost: 'Wat een mooie foto, daar moet je iets mee gaan doen!' Na die opmerking kocht Peelen een tweedehandse spiegelreflexcamera en ging ermee aan de slag.

Peelen volgde een beginnerscursus van een dag om het toestel beter te leren kennen. "Dat vond ik zo leuk dat ik niet lang daarna een nieuwe camera kocht waar ik meer mogelijkheden mee had. Sindsdien zijn de camera en ik onafscheidelijk geworden", vertelt Peelen.

René Peelen met camera. Foto: Nina Elbers Foto: Nina ELBERS

"Foto's maken vond ik altijd al leuk. Ik ben best een perfectionist, dus ik ga altijd voor het perfecte plaatje. Op een gegeven moment werd ik steeds beter in foto's maken, maar ik liep ook tegen grenzen aan. Toen dacht ik dat het handig zou zijn om wat adviezen te krijgen." Daarom begon Peelen in september 2017 aan een basisopleiding fotografie bij de fotovakschool in Apeldoorn. Dat bleek zo leuk te zijn dat zijn passie voor fotografie alleen maar meer groeide. Hij besloot ermee verder te gaan en de beroepsopleiding te gaan volgen. Als het allemaal goed gaat, studeert hij eind dit jaar af.

Financiële dienstverlening

In de toekomst wil Peelen graag van zijn hobby zijn beroep maken. Hij zit sinds 1990 in de financiële dienstverlening, maar vindt het nu wel eens tijd worden voor verandering. Peelen zegt: "Nu maak ik foto's omdat ik het heel erg leuk vind. Maar omdat ik het zo leuk vind, lijkt het mij tof om het ook beroepsmatig te gaan doen. Als ik mijn opleiding heb afgerond, hoop ik dat er wat leuks op mijn pad komt. Een overstap van een vaste baan naar de fotografie brengt natuurlijk wel onzekerheid met zich mee, maar ik vind het vooral erg leuk en spannend."

Diversiteit

Peelen vertelt: "Het leuke van foto's maken is dat er zoveel diversiteit bij komt kijken. In het begin was ik vooral bezig met natuurfoto's, maar dankzij de fotovakopleiding zijn mijn interesses uitgebreid naar bijvoorbeeld ook portretfoto's. Wel heeft iedereen een eigen stijl. Zo ging ik afgelopen week met een paar vrienden van de fotovakschool naar Friesland om foto's te maken. We waren allemaal op dezelfde plek, maar toen we naderhand de foto's bij elkaar legden, leek het net of we allemaal ergens anders geweest waren. De foto is een afdruk van de manier waarop jij de wereld ziet."

Als Peelen aan het fotograferen is, is alles om hem heen weg en is hij volledig zichzelf. Inspiratie krijgt Peelen vooral uit de natuur. "Het liefst fotografeer ik net iets anders dan anderen. Soms kom je een plaatje tegen dat je al vaak hebt gezien. Ik probeer er dan een andere draai aan te geven. Zo daag ik mezelf uit en blijft mijn passie voor fotografie behouden." Peelen hoopt dat hij na het voltooien van zijn opleiding zijn eigen stijl verder kan ontwikkelen en dat hij van zijn grote passie zijn beroep kan maken. Wie geïnteresseerd is, kan kijken op zijn instagramaccount: @rene_peelen.

Tweede seizoen Appeltaartconcerten

Peter Schampers wil iedereen laten genieten van klassieke muziek in de Ogtent. Foto: Nina Elbers

DUIVEN - Het eerste seizoen van de Appeltaartconcerten in de Ogtent was een groot succes. "Er komt gegarandeerd een tweede seizoen aan", laat Peter Schampers, vrijwilliger van de organisatie weten.

Een volle zaal bij het eerste Appeltaartconcert op 28 oktober 2018 maakte meteen duidelijk dat het een grote hit was. Zondag 26 mei vond het laatste concert plaats met een optreden van het Bron Saxofoonkwartet. Maar niet getreurd, het tweede seizoen begint in september alweer.

"Appeltaartconcerten zijn concerten met licht klassieke muziek die op zondagmiddag om 2 uur plaatsvinden in de Ogtent. Overal in het land zijn er op zondag koffieconcerten, maar wij hebben appeltaartconcerten. In de pauze van het concert krijgt iedereen namelijk koffie of thee met een stuk van de befaamde appeltaart uit het Horsterpark Paviljoen in Duiven", vertelt Schampers.

Een kaartje voor een concert is voor 15 euro te koop bij de Ogtent (ook via de website). Het is ook mogelijk om een abonnement op de appeltaartconcerten te nemen; zestig euro voor een heel seizoen. Schampers zegt: "Bij een abonnement komt nog iets extra's. Naar elk concert mag namelijk een gast meegenomen worden die onder de 21 of boven de 70 jaar oud is. Op deze manier proberen we jongeren bij klassieke muziek te betrekken en proberen we iets te doen voor eenzame ouderen." Bij het kaartje of abonnement is koffie of thee en natuurlijk een stuk appeltaart inbegrepen.

Het tweede seizoen bestaat uit zeven appeltaartconcerten en start op 22 september 2019 met zigeunerorkest Brandt. Schampers: "Er komen weer geweldige concerten aan, onder andere van Thijs van Leer en de Zingende Meerminnen. We proberen het zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle leeftijden, zodat iedereen de kans krijgt te genieten van prachtige klassieke muziek."

SONY DSC

Bruin geploegde velden

Bruin gesteende huizen

Maar ook, langs de snelweg

Bruin gekleurde buizen

Witte auto's razen

En witte huizen glanzen

Maar ook, in de lucht

Gaan witte wolken dansen

En als ik die huizen zie

En de auto's weer kan horen

Dan weet ik, kijk daar

Ben ik nou geboren

Kyra Sannes

Nina Elbers

Nina Elbers

Cultuur/passie

Ideeën

1348

Soms moet een oude Griek weer even onder de aandacht brengen. Zeker als het voor de hand lag wat hij zei. Epicurus wist het al zo'n 300 jaar voor onze jaartelling. 'Geniet van de goede dingen van het leven, maar met mate.'

1349

De Eerste Wet van Multaboni. Religieuze leugens vertragen de vooruitgang met de factor twee.

1350

De Tweede Wet van Multaboni. Het beloven van geluk in een hiernamaals werkt omgekeerd evenredig met het te verwerven van geluk op aarde.

1351

De Derde Wet van Multaboni. Elk religieuze weet van zichzelf dat hij puur onzin geloofd.

1352

De Vierde Wet van Multaboni. Religies zijn gesublimeerde gedachten om via bidden de natuurwetten te omzeilen en zelfs naar je hand te zetten met als resultante 0.

1353

De Vijfde Wet van Multaboni. Geloof is opgedrongen surrogaat voor gebrek aan kennis.

1354

De Zesde Wet van Multaboni. De angst voor de zinloosheid van het bestaan stopt het helder denken bij religieuzen.

1355

De Zevende Wet van Multaboni. Er is leven bij de gratie van de dood.

1356

De Achtste Wet van Multaboni. Twee plus twee is vier en god is gelul.

Multatuliaanse reactie

Commentaar

Wauw, meerdere ideeën, ik ben geschokt. Meerdere korte ideeën nog wel, dat heb ik echt al heel lang niet gezien. Oh, maar wacht, het zijn alleen maar regeltjes, wetten zelfs. Wetten voor Multaboni's ideale samenlevingsvorm. Hij kan dat wel willen, maar we willen zoveel wat we niet krijgen. Dan die wetten. Alles om het geloof neer te halen. Echt elke wet heeft met het geloof te maken. Soms vraag ik me af of Multaboni zelf niet toch iets met het geloof heeft. Misschien is het denken wel een soort geloof, wie weet. Wat is geloof eigenlijk? Wat is geloven? Wie heeft daar het antwoord op? De denkers, god? Het is gewoon een woord dat wij mensen een betekenis hebben gegeven. Wij geven alles een betekenis, maar als je dan de betekenis moet omschrijven weten we in een keer niet wat we moeten zeggen. Net zoiets als een tafel omschrijven. Wat is een tafel? Een plaat met pootjes eronder waar je aan kan zitten. Maar ja, je kan er ook aan staan. En hoe groot is de tafel en hoe hoog? Kan ook verschillen, je hebt immers ook kleinere tafeltjes. Tafeltjes waar je niet eens aan kan zitten, maar waar je alleen iets op kan leggen. Is dat een eigenschap, dat je er iets op kan leggen? En dan heb je nog de vorm. Rond, vierkant, rechthoekig, ovaal. Het materiaal dan. Hout (in vele verschillende soorten), glas, metaal, koper, ijzer, etcetera. Dus wat is nou precies een tafel, het heeft niet eens een vaste betekenis. Plato zou zeggen, we leven vastgebonden en onbeweeglijk in een grot en achter ons is een groot vuur waar mensen met voorwerpen langs lopen en die voorwerpen werpen schaduwen op de muur voor ons. Dat is onze werkelijkheid. En als iemand losgemaakt wordt, ziet hij de mensen en voorwerpen, maar dat is nog niet de werkelijkheid. De werkelijkheid is buiten die grot. Maar als hij terug zou gaan om zijn medemens te bevrijden, zullen ze hem vermoorden, want voor hen zijn de schaduwen de werkelijkheid.

Even eruit!

Foto: Bas van Spankeren

Soms mag je er even uit als directeur, je comfortzone verlaten. In dit geval mocht ik mee met de bibliotheekcollega's uit Gelderland naar Oslo. De bedoeling is om vooral inspiratie op te doen en visie te verbreden. En dat is gelukt. Vanuit Kunstwerk! zijn we voortdurend op zoek naar verbindingen met als doel om mogelijk oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen. Als we mensen en organisaties creatiever willen maken dan zullen we dat zelf ook moeten zijn. Tijdens ons bezoek aan een specifieke jeugdbibliotheek in Oslo werd ik weer bevestigd in het feit dat we nog aan het begin staan van de mogelijkheden. Samen met jongeren van 10 t/m 15 is een creatieve, innovatieve en gezellige verblijfsruimte ingericht. Ze kunnen daar koken, optreden, lezen, tekenen, schilderen, met lego spelen etc. Een toffe ruimte. Ouders zijn niet toegestaan. Het is een plek die ruimte schept die je thuis of op school niet kunt vinden. Bovendien is het beweeglijk, geen dag dezelfde opstelling. Dit doet wat met de jeugd, zeker als je hoort dat de criminaliteitscijfers met ongeveer 15% zijn gedaald. Wat kunnen wij daarmee? Ik wil nog nadrukkelijker kijken naar de inrichting van de bibliotheken, in gesprek gaan met de jeugd en vragen wat zij willen. We praten er veel over, maar niet met de doelgroep. Laten we dat meer doen! We hebben heel veel mogelijkheden. In dat licht bekeken is het noodzakelijk de verbindingen met welzijn, gemeenten, onderwijs, bibliotheken en culturele organisaties nog meer te versterken. Misschien kunnen we op deze wijze de jeugdzorg ontlasten en de kosten naar beneden brengen. Naar andere, creatievere oplossingen zoeken en minder te denken in vaste structuren en hokjes. Wat dat betreft is het van belang om juist te investeren in kunst & cultuur. We hebben echt een rol in de maatschappij en staan er hier niet los van. Dan zet zo'n reis je toch weer behoorlijk aan het denken!

'Meer samenwerken in de Liemers'

Diana van Kesteren-Megens: 'De Liemers is de plek waar ik me thuis voel' Foto: Jan Adelaar

Voor de rubriek De Liemers Werkt bezoeken we een ondernemer of medewerker van een Liemers bedrijf.

Naam?

"Diana van Kesteren-Megens. Sinds 1988 woon ik al in Westervoort. Ik ben getrouwd met Casper van Kesteren en heb drie kinderen. Samen met Mendy Tiemissen ben ik eigenaar van Mediaz Creatie|Communicatie."

Bedrijf?

"Mendy en ik werken al sinds 1997 samen, in het begin als collega's op een reclamebureau. Mendy en ik vonden dat kleinere klanten te weinig aandacht kregen. We zegden onze baan op en hebben daarom Mediaz Creatie|Communicatie opgericht, een full service ontwerpbureau. Een paar klanten volgden ons direct en al snel kregen we meer opdrachten. We realiseren alles op het gebied van creatie en communicatie, van concept tot eindproduct."

Vrije tijd?

Ik besteed graag tijd aan mijn gezin en vrienden. Ik hou van lekker (uit) eten, koken, een wijntje en af en toe naar een concert of een boogienight. Daarnaast golf ik en ga ik noodgedwongen twee keer per week naar de sportschool…"

De Liemers?

"Het is de plek waar ik mij thuis voel. Waar je rust, drukte, natuur, water, cultuur en mooie fiets- en looproutes kan vinden. Tevens heeft de Liemers een rijk verenigingsleven. Prachtig!"

Liemerse partners?

"Wij dragen de Liemers een warm hart toe en promoten dat dan ook waar we kunnen. De Liemers heeft mij veel gebracht, zo kom ik al jaren bij diverse netwerkverenigingen, ben zelfs tien jaar voorzitter geweest van Ondernemend Westervoort. Ik stimuleer alle ondernemers in de Liemers om te gaan samenwerken met bedrijven uit de Liemers, in plaats van buiten de regio. Waarom zou je iets van ver halen terwijl we het zelf allemaal in huis hebben?"

Kim Kleijkers

Column Bert Frölich, de Verbinder

Kyra Sannes

42e Didam op Stelten de zonnigste ooit

Liemers Trots hield een (h)eerlijk smaakfestival. Bezoekers konden genieten van al het lekkers dat de Liemers biedt.

Peentjes zweten, dat was het tijdens de 42e editie van Didam op Stelten. Voor kraamhouders, bezoekers, muzikanten, horeca en winkeliers. De thermometer tikte 32 graden aan, nog nooit eerder vertoond op de meest kleurrijke dag van het jaar in Didam. Veel mensen zochten verkoeling op één van de terrassen. Anderen lieten zich toch verleiden en stapten in een skelter voor het ringsteken op Diemse wijze of waagden zich aan één van de vele activiteiten van de verschillende verenigingen. Een foto-impressie.

Muziek, vertier, terrassen vol, lekker eten en drinken, het was er allemaal.
De verenigingen uit Didam lieten zich zien tijdens Op Stelten. Bente (3) oefent met haar broer Floris (5) bij de 'stand' van DLKV.
Gewapend met zonnebril vermaakten deze dames zich opperbest op het terras.
De oude tractoren trokken opnieuw veel bekijks.
Eén van de trekpleisters: het Diems ringsteken.

Fotoreportage