GN Berg en Dal Heumen Mook

15 februari 2017

GN Berg en Dal Heumen Mook 15 februari 2017


Petanque Vereniging Beek

BEEK - Donderdag 2 februari waren leden van de KBO-Beek uitgenodigd om bij de Petanque Vereniging een middag kennis te komen maken met het Petanque-spel.

27 leden van de KBO hadden aan de uitnodiging gehoor gegeven. Na de koffie en uitleg over het spel begon iedereen enthousiast aan het boulen, waarbij de mensen van de club verrast waren over het fanatieke spel dat gespeeld werd. Het werd een gezellige middag waarbij sommigen tot het eind van de middag druk bezig waren. PV Beek wil op deze manier mensen in Beek nader kennis laten maken met de petanque-sport en zal meerdere verenigingen uitnodigen voor een kennismaking.

Carnaval in de Dreuge-Tent

MILLINGEN - Op zaterdag 25 februari start De Dreuge met de drive-in show Show Pics On Tour met de Feigling apres-ski party.

Van 20.00 tot 01.00 uur met de vaste dj die ieder jaar weer zorgt voor een mega-carnavalssfeer. De entreeprijs is 5 euro per persoon, toegang vanaf 12 jaar. Vanwege de alcoholwet wordt deze avond zoals gewoonlijk gewerkt met polsbandjes voor personen vanaf 18 jaar. Vergeet daarom je legitimatiebewijs niet!

Op maandag 27 februari is het Familiecarnaval. Voor alle papa’s, mama’s, opa’s en oma’s, maar natuurlijk vooral voor de kinderen! In hun eigen barhoek kunnen zij samen met hun vriendjes en vriendinnetjes hun drankje drinken en lekker meezingen en springen met DJ Coco en zanger/entertainer Roosy.

Kom deze middag tussen 14.00 en 18.00 uur met de hele familie carnaval vieren in de Dreuge-tent! Zoals gebruikelijk gelden voor de kinderen aangepaste frisdrankprijzen, en is de entree vrij! Het wordt een meesterlijk feest.

Route optocht Millingen

MILLINGEN - De route van de optocht is als volgt:

Start bij Hotel Millings Centrum Heerbaan richting grens bij de Ruysdaelstraat links af dan linksaf Wethouder ­Arnzstraat in gelijk weer linksaf Wethouder Koenenstraat in dan rechtsaf Burgemeester Hermsenstraat in en daar houden we links aan. Aangekomen bij de Burgemeester Eijckelhofstraat gaan we linksaf richting de Taverne bij de Tarverne gaan we linksaf richting Cas Blom hier gaan we rechtsaf richting de kerk, bij de kerk gaan we rechtsaf de Sint-Willibrordstraat in langs het Gasthuis op, bij de Natte Tent aangekomen gaan we weer linksaf de Heerbaan op richting Hotel Millings Centrum waar einde optocht is.

Boemelbuukse: een bewaarboek...

MILLINGEN - Op dinsdag 14 februari (vandaag) start De Deurdouwers met de verkoop van het nieuwe Boemelbuukse. Ook deze uitgave mag u natuurlijk niet missen. U zult verrast zijn van de vele mooie kleurenfoto’s, leuke teksten en natuurlijk de presentatie van de nieuwe Prins Tom de Meesterlijke met zijn hofdames Manon en Angeline.

Het buukske is opnieuw een echt bewaarboek geworden met veel kijk- en leesplezier voor jong en oud. Met de puzzel is een dinerbon van 75,00 euro te winnen en verder zijn er leuke prijsjes voor de kinderen die de mooiste kleurplaten hebben ingeleverd.

De Deurdouwers vragen nog steeds het symbolische bedrag van 1,11 euro, veel te weinig voor dit prachtige buukske, maar natuurlijk mag het ook iets meer zijn. U weet wellicht dat De Deurdouwers meer doen dan feestvieren. De opbrengst van de verkoop van het Boemelbuukske is dan ook onder andere bestemd voor een leuke attentie voor de zieken die tijdens de carnavalsdagen, binnen en buiten Millingen, door ons bezocht worden. Boekje gemist? Vanaf woensdag verkrijgbaar bij AH , Bloem&Zo en bij Rob Zoetwarenspecialist op de markt.

Blind date met een boek

GROESBEEK - Een blind date met een goed verhaal? Van 13 tot en met 19 februari kunnen bibliotheekleden bij de balie in de bibliotheek gratis een verrassingstas met boeken lenen. Het type ‘blind date’ kies je zelf.

Een romantische blind date, of liever een sportieve of culinaire blind date? Kies een thema en ontvang een tas met drie boeken. Te leen voor acht weken. Een leuke manier om nieuwe boeken en auteurs te ontdekken.

De boeken worden uitgekozen door de bibliotheekmedewerkers. Het zijn verrassende boeken die minder vaak de kast uit komen en die passen bij het thema op de tas. Gemma Cornelissen, senior klantadviseur van de Bibliotheek Gelderland Zuid: “We verleiden leners op deze manier tot een uitstapje naar andere boeken dan ze normaal zouden pakken, echt ‘out of the box’.” Er zijn verrassingstassen voor jeugd en voor volwassenen.

Kijk voor deelnemende bibliotheken en meer informatie op www.obgz.nl/blinddate.

FNV Belastingservce in Groesbeek

GROESBEEK - Met ruim 400.000 belastingaangiftes is FNV belastingservice de grootste belastingadviseur in Nederland.

In Groesbeek start de FNV met deze ISO-gecertificeerde service van 1 maart tot en met 14 april. FNV-leden kunnen hun aangiftebiljet gratis laten invullen. FNV-leden dienen hiervoor een afspraak te maken, dit kan alleen via telefoonnumer: 06 12632309.

Het adres om het belastingformulier in te laten invullen is: Op de Heuvel, Ericastraat 39.

Zo Sim kan het zijn Uw belastingaangifte op orde?

MILLINGEN - Samen met SIM over op digitaal! Voor veel senioren wordt het doen van een belastingaangifte steeds ingewikkelder. De digitalisering zet door en voordat u het weet is de mogelijkheid tot de papieren aangifte verdwenen!

Samen met SIM over op digitaal! Vanaf 1 maart staat voor u ons professionele SIM Marathon Team klaar om uw belastingaangifte digitaal in te vullen. Bent u jonger dan 65 jaar? Ook dan kunt u bij ons terecht!

Géén brief!

Krijgt u voor 1 maart géén brief, dan is het aan te bevelen om het digitale formulier voor de zekerheid toch in te vullen. Misschien krijgt u alsnog iets terug! Wij toetsen dit vrijblijvend.

Inleveren!

Het inleveren van de belastingaangifte kan tot 1 mei 2017. Lukt dat door omstandigheden niet, dan vragen wij voor u uitstel aan. Samen met u regelen wij uw aangifte op een nader te bepalen moment.

Uw archief!

Voor uw archief ontvangt u een uitdraai van de digitale aangifte met de bijhorende bijlagen. Op de aangifte vermelden wij voor u wat u indicatief ontvangt of misschien moet betalen.

SIM-actie!

Ben u (nog) géén cliënt van SIM, dan hebben wij voor u een speciale all-in actie!

  • Alleenstaand 50,00 euro

  • U en uw fiscale partner 60,00 euro

Heeft u internet en vindt u het prettig dat wij bij u thuis de belastingaangifte regelen, dan betaalt u een meerprijs van 10,00 euro.

Interesse! Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak via info@bureausim.nl of 0481 745091. Bezoek ook onze website www.bureausim.nl.

Bezoekadres: Heerbaan 121, 6566 EH Millingen aan de Rijn (naast de huisartsenpraktijk).

Rene Kokke Grutste Germaan 2017

GROESBEEK - In een bomvol Germania-clubhuis is René Kokke zaterdag avond verkozen tot Grutste Germaan 2017.

De 48-jarige Kokke is al meer dan twintig jaar actief in de vrijwilligers organisatie van de club en heeft daarin al vele rollen vervuld. Zo is René al jaren actief als trainer en leider van diverse jeugdteams, was hij lid van het jeugdbestuur, organisator van het jeugdkamp en is hij jaarlijks betrokken bij diverse toernooien waaronder de Stekkenbergcup voor pupillen. Verder was René namens Germania vertegenwoordiger voor basisschool Sionsheuvel (nu 'Op de Heuvel') en zorgt hij ervoor dat alle computers en printers op Noord, elke week weer functioneren.

Op dit moment is René actief als leider van de D1 en besteedt hij de meeste uurtjes aan de bardienst waar hij mede door zijn partner Antoinette 1,5 jaar geleden is ingerold. Verder is René er niet vies van om de handen uit de mouwen te steken bij de diverse klussen op Noord en probeert hij op de zaterdag ook nog een wedstrijdje van zijn zoons (Ryan of Sem) mee te pakken en/of zelf een uurtje mee te ballen bij de veteranen. Al met al weer een zeer terechte keuze.

Koffie voor de Voedselbank

REGIO - Koffie voor de voedselbank Inzamelingsactie Lionsclub van Douwe Egberts waardepunten voor de voedselbank Na een succesvolle eerste editie in 2016, gaat Lions Nijmegen Brabantse Poort dit jaar weer Douwe Egberts waardepunten inzamelen.

De actie loopt nog tot het einde van de maand. De waardepunten worden door Douwe Egberts omgewisseld tegen pakken koffie voor de voedselbank. Voor iedere 500 punten kan er een pak koffie worden gegeven aan de Voedselbank Kijk goed in de lades en spaarpotjes waar al die waardepunten zijn gebleven. En anders dat moeder of oma er nog een paar heeft liggen voor een goed doel. Bij inlevering van 500 Douwe Egberts waardepunten maak je kans op een Daniel Wellington horloge! Douwe Egberts vindt het belangrijk om mensen dichter bij elkaar te brengen en steunt daarom deze actie. Koffie kan mensen verbinden, het zijn de alledaagse en bijzondere dingen die besproken worden tijdens een kop koffie. Douwe Egberts heeft toegezegd alle donaties met 15% te verhogen.

De inleverpunten zijn te vinden in Nijmegen en omgeving in de McDonald's en in supermarkten. De exacte locaties staan op de website kijken van Lions Club Nijmegen Brabantsepoort.

Geen andere standpunten tijdens gezamenlijke raadsvergadering Berg en Dal en Kranenburg

Foto: Joop Verstraaten

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK - Afgelopen donderdagavond was de gemeenteraad van Kranenburg te gast bij hun Groesbeekse collega's in de raadszaal van het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek.

Dit was de eerste maal dat beide gemeenteraden elkaar ontmoetten na de herindeling van de gemeente Berg en Dal. De publieke tribune én een gedeelte van de hal was vol met leden van de actiegroep Tegenwind, omdat het omstreden windmolenpark in het Reichswald ook op de agenda stond.

Voordat dit zwaar beladen agendapunt aan de orde kwam presenteerde ambtenaar Ger Kwant een aantal zaken, die de twee gemeente in de loop van de tijd hebben bereikt zoals de openstelling van de groene grens Altena – Hettsteeg en de toeristische trekpleister de Draisine, waarvan jaarlijks velen duizenden gebruik maken. Nog in behandeling is de fietsroute Kleve – Nijmegen en het asfalteren van de grensovergang Ketelstraat / Grafwegenerstrasse.

Vervolgens zette burgemeester Steins van Kranenburg uiteen wat het standpunt van de gemeenteraad van Kranenburg is betreffende het Windmolenpark. Daarbij roerden de aanwezigen zich op de publieke tribune met rode kaarten. Burgemeester Slinkman moest enkele malen de publieke tribune tot de orde roepen als deze te luidruchtig werd. Wethouder Erik Weijers liet vervolgens weten dat de gemeente Berg en Dal fel gekant is tegen de plaatsing van het windmolenpark op die plaats. Hierna gingen de raadsleden met elkaar in debat, maar dat veranderde beide standpunten niet. Steins liet als laatste weten dat in de loop van dit jaar duidelijk moet worden of de windmolens er wel of niet komen. Steins sluit echter niet uit dat de locatie uiteindelijk nog kan wijzigen voor een die minder problematisch is.

Laatste voorstelling van 'Krijgers en Overheersers'

Foto's: Thorgal Caesar en Peter Veerman

NIJMEGEN - Op vrijdag 24 februari is in de Stadsschouwburg de laatste voorstelling van 'Krijgers en Overheersers', een geschiedenis van Maluku, door de ogen van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Door het onafhankelijk worden van Indonesië hield het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) op te bestaan. Aanvankelijk konden de soldaten van het KNIL kiezen tussen overstappen naar het Indonesische leger of als burgers terugkeren naar de Molukken. Toen de Molukken zich echter onafhankelijk verklaarden (25 april 1950) van het nieuwe Indonesië werden beide opties onmogelijk. Als 'tijdelijke oplossing ' besloot de Nederlandse regering om de ruim 3.000 Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen naar Nederland over te brengen. In eerste instantie werden zij ondergebracht in aparte woonoorden en zorgvuldig buiten de Nederlandse samenleving gehouden.

De Molukse zanggroep Tala Mena Siwa uit Nijmegen, ziet het als haar roeping om enerzijds meer bekendheid te geven - en anderzijds meer aandacht - aan de overdracht van de Molukse geschiedenis, traditie en cultuur. Op vrijdagavond 24 februari verbeelden zij - voor de 4e en allerlaatste keer - de geschiedenis van het Molukse volk in de theatervoorstelling "Krijgers en Overheersers".

Ehe Haheri Molo Oekoe

De theatervoorstelling 'Krijgers en Overheersers' met de kerngedachte 'Ehe Haheri Molo Oekoe' (vertaling: Vergeet de Molukken niet) is een ontroerend en indringend schouwspel dat bijdraagt tot een beter begrip van de Molukkers en hun tragische geschiedenis. Een geschiedenis dat gekenmerkt werd door externe overheersingen. Sinds de 17e eeuw (VOC) maakt de Molukse geschiedenis een deel uit van de Nederlandse geschiedenis.

Vanaf de eerste voorstelling (mei 2016) is een bewustwording op gang gebracht bij het Molukse -, maar ook bij het Nederlandse publiek. In alle geledingen werd er over nagepraat en nagedacht en dat resulteerde in drie vervolgvoorstellingen. Na deze 4e en laatste theatervoorstelling "Krijgers en Overheersers" is de tijd aangebroken voor een betere en waarheidsgetrouwe relatie tussen geschiedenis en heden. De ware geschiedenis van de Molukken verdient die aandacht in de geschiedenislessen op scholen en in zowel de Molukse - als de Nederlandse samenleving.

De presentatie van de avond ligt in handen van Bert Taihitu. In het voorprogramma voert de, meer dan zestien personen tellende, culturele groep Dadotoko, de Tjakelele (Molukse krijgsdans) op.

Bingomiddag Sionsheuvel

GROESBEEK - Dinsdagmiddag 21 februari is er bij de senioren weer een bingomiddag. De aanvang is om 14.00 uur.

De zaal is open vanaf 13.00 uur in het voorzieningenhart Op de Heuvel, Ericastraat 39. De grote kaarten kosten zes euro en de kleine kaarten kosten een euro. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Te bereiken met de buurtbus. Bushalte bij het voorzieningenhart Op de Heuvel.

Uniek concert van Gulden Euro Trio in Zalmkerkje Millingen aan de Rijn

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Zondagmiddag heeft een uniek concert plaatsgevonden van het Gulden Euro Trio in het Zalmkerkje aan de Zalmstraat in Millingen aan de Rijn. Drie musici te weten Pip van Steen (fluiten), Andrea Pieper (viool & contrabas) en Marcel Siebers (piano), alle drie met een conservatorium-achtergrond hebben er een uniek concert neergezet in de volle Zalmkerk.

Zij hebben alleen eigen composities laten horen waarmee zij zich onderscheiden van overige kamermuziekensembles. Een groot deel van hun repertoire bestond uit 'Euro Suite & en ander wisselgeld'. Een korte impressie van hun muzikale reis door Euroland werd dan ook ten gehore gebracht. Daarnaast konden de aanwezigen genieten van een 'Dime – Tribute', het betreft een zestal voor dit trio gearrangeerde nummers van de voormalige rockband uit de beginjaren '70, waarvan Marcel destijds deel uitmaakte. Men stond versteld dat de ruige muziek van toentertijd nu klonk als volwassen kamermuziek. Er werd voor dit bijzondere concert – waar iedereen van genoten heeft - geen entree geheven maar na afloop ging met de hoge hoed rond en naar verluidt niet zonder succes.

Uitslag spelersloting KBO Ooij 50+ Bandstoottoernooi

OOIJ - Woensdagmiddag 8 februari werd in het dorpshuis De Sprong de loting verricht voor het 15e KBO Ooij 50+ bandstoottoernooi dat van 16 tot en met 18 februari gehouden wordt.

Aanvang partijen alle dagen:

donderdag 16 februari

12.30u P. Vos. - H. Leensen.

13.00u J. Reijnen - Sj. Engelen

13.30u Fr. Labohm - B. Kuster

14.00u J. Bartels - P. Janssen

14.30u B. Frieling - K. Woudstra

15.00u M. Hubbers -J. Ceresa

15.30u G. Kummeling - J. Tssen

16.00u a. koks - e.boerboom

16.30u t. verriet - g. lamers

17.00u th. engelen- m. reijnen

Vrijdag 17 februari:

12.30u B Roodbeen -J.Looijschelder

13.00u J. Terwindt - G. Van Haaren

13.30u W. Tissen - A. Wulterkens

14.00u L. Holland - E. Schouten

14.30u C. Seegers - Th. Rutten

15.00u g. reijnen - t. Driessen

15.30u tweede loting

Run op voetbalplaatjes bij Coop in Groesbeek

Foto: De Treffers

Foto: De Treffers

GROESBEEK – Afgelopen week is de voetbalplaatjesactie van De Treffers gestart in samenwerking met de twee Coop supermarkten aan de Pannenstraat en De Bats in Groesbeek.

Prins Ummenie de 57e mocht het eerste exemplaar van het voetbalplaatjesboek van De Treffers in ontvangst nemen onder toeziend oog van de jeugd van De Treffers, de twee bedrijfsleiders van Coop Jan Willems en Patrick van Putten en niet te vergeten De Treffersmascotte 'Doerak'.

Iedere klant van Coop krijgt bij besteding van 10,00 euro een pakje voetbalplaatjes. Daarnaast zijn er wekelijks artikelen waarbij men extra pakjes voetbalplaatjes krijgt. Nu al is er een run door de jeugd op de felbegeerde voetbalplaatjes. Als ze uit school komen, gaan de kinderen rechtstreeks naar een van de beide supermarkten om plaatjes in de wacht te slepen van klanten, die ze niet sparen. De overige Groesbeekse voetbalverenigingen volgen later.

Koude maar sfeervolle herdenking Operatie Veritable

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg in Groesbeek vond donderdagmorgen - exact 72 geleden - de herdenking plaats van de start van de Operatie Veritable.

Zo'n 100 belangstellenden, onder wie burgemeester Slinkman en de Honorarkonsul des Königreich der Niederlanden in Kleve de heer Freddy Heinzel hadden de kou getrotseerd om getuige te zijn van deze koude en korte maar sfeervolle herdenking op de hoog gelegen Canadese erebegraafplaats.

De gasten werden welkom geheten door Jeanne Melchers waarna Piet Janssen – de voorzitter van de Groesbeek Airborne Vrienden - memoreerde dat 72 jaar geleden de poging begon om de vijand te verdrijven de 'Operatie Veritable' . In Europa leven we nu al 72 jaar in vrijheid, liet Janssen weten maar dat is de dag van vandaag niet zo vanzelfsprekend meer als je om je heen kijkt, aldus Janssen.

Er werd speciaal stilgestaan bij het graf van CPL Otto Burian, waarbij door diverse instanties kransen werden gelegd. Nadat Pastor Franken de overweging had voorgelezen, volgde de Last Post waarna 1 minuut stilte in acht werd genomen. Nadat het Canadees en het Europees volkslied waren gespeeld, was de herdenking ten einde en werden de aanwezigen uitgenodigd voor een kopje koffie / thee in hotel De Oude Molen.

Schlager top 50 in De Horst

DE HORST - Voor de vierde achtereenvolgende keer vormen Tiroler tradities het decor voor het fustenbal van carnavalsvereniging Net Aecht. Dit jaar wordt dit spektakel voorafgegaan door de jaarlijkse Schlager top 50 van De Muziekexpress.

Elk jaar kunnen luisteraars van De Muziekexpress stemmen op hun favoriete carnavalsschlager. De vijftig liedjes met de meeste stemmen worden opgenomen in de lijst die De Muziekexpress dit jaar uitzendt via internetradio. De uitzending komt rechtstreeks van De Slenk op De Horst voorafgaand aan het Horster Fustenbal van Net Aecht.

Na de top 50 gaat het feest Non-stop over in het Horster Fustenbal. Zoals de naam al doet vermoeden staan de fustjes bier op het Horster fustenbal in het middelpunt. Het bier wordt niet per glas maar per tafelfust verkocht. Het idee hier achter is dat men de vriendschapsbanden aanhaalt door elkaar te trakteren op een biertje van het eigen fust. Uiteraard wordt er dan verwacht dat dit gebaar wordt beantwoord met een zelfde aanbod.

De opbrengst van deze avond komt ten goede aan de kinderoptocht op De Horst.

De top 50 / Horster Fustenbal is op zaterdag 18 februari en begint ’s middag om 16.00 uur; vanaf 21.00 uur zal de strijd om de goudenfustbokaal losbarsten. Iedereen is welkom in De Slenk aan de Reestraat op De Horst. De toegang is gratis.

Foto: Winnaar schlagerfestival 2017: Aarm Snuutje

Hoofdwond na val voetgangster

Foto: Joop Verstraaten

Foto : Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een voetgangster heeft dinsdagmiddag een fikse hoofdwond opgelopen na een val tijdens het oversteken van de Nijmeegsebaan in Groesbeek.

Het slachtoffer wilde ter hoogte van Dekkerswald de Nijmeegsebaan oversteken, waarbij ze ten val is gekomen. Omstanders hebben de vrouw eerste hulp verleend in afwachting van een gealarmeerde ambulance. Ambulancepersoneel heeft de vrouw ter plaatse – in een abri - aan haar hoofdwond behandeld, waarna zij haar reis per bus richting Nijmegen kon voortzetten.

Berg en Dal Vitaal Dorp

BERG EN DAL - In Berg en Dal Vitaal werken een groot aantal vrijwilligers en professionele partijen samen om ontmoetingen tussen dorpsbewoners te bevorderen.

Op verzoek van de dorpsraad Berg en Dal heeft de Hoge School Arnhem/ Nijmegen (HAN)in 2015 een behoefteonderzoek uitgevoerd in het dorp. Daaruit kwam naar voren dat veel ouderen zich eenzaam voelen en dat er weinig voorzieningen zijn waar spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden. Bijkomend obstakel is de geografische ligging van het dorp. Men spreekt dan ook over 'hoog' en 'laag' Berg en Dal. Ouderen, wonend in 'laag'Berg en Dal kunnen moeilijk het dorpshuis Kerstendal bereiken. Wanneer men dan niet goed ter been is, komt men het huis minder uit en ligt vereenzaming op de loer.

Een aantal partijen wil deze problematiek actief aanpakken. Dorpshuis Kerstendal, waar zich de huiskamer bevindt, De Dorpsraad Berg en Dal, Berg en Dals Bloei, Forte Welzijn, Kalorama (organisator huiskamer), GGD-Gelderland Zuid en de Gemeente Berg en Dal hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk te komen tot 'Berg en Dal Vitaal Dorp'.

Een van de onderdelen van Berg en Dal Vitaal Dorp is de aanleg van een 'beweegroute' door Berg en Dal; voor tussentijdse rustmogelijkheden wordt gezorgd door het plaatsen van bankjes langs de route. Daarop voortbordurend is 'Wandelen met…' opgericht. Één per maand op woensdagochtend kan men in groepsverband wandelen met een gastwandelaar, bijvoorbeeld de huisarts, een wethouder van de gemeente of een deskundige van de heemkunde-vereniging. Dit bevordert de vitaliteit en de ontmoeting.

De wandeling start en eindigt in de huiskamer in Kerstendal. Deze biedt woensdag- en vrijdagochtend gezelligheid voor met name ouderen die daar ook gezamenlijk een warme maaltijd nuttigen.

Maar ook aan mensen, die niet meer goed ter been zijn, wordt gedacht; er zal een Toektoek worden aangeschaft die door vrijwilligers gereden zal worden en mogelijkheden biedt voor kerk-, familie- of huiskamerbezoek. Maar ook een toeristisch ritje door de prachtige omgeving van het dorp behoort tot de mogelijkheden.

Zaterdag 13 mei zal er een vitaliteitmarkt worden georganiseerd in Kerstendal waar fittesten en adviesgesprekken plaatsvinden. Deze markt wordt meteen als start gezien van het 'Berg en Dal Vitaal'-project.

Er zal dan ook een buitentafel bij Kerstendal geplaatst worden waarop de ouderen samen met kinderen van de school een mozaïek gaan aanbrengen onder leiding van een kunstenares. Zo krijgt de huiskamer ook in de zomerperiode een buitenzitmogelijkheid.

Om dit project te bekostigen is een subsidie-aanvraag bij de Provincie gedaan. Ook hebben Rabobank Rijk van Nijmegen, Fletcher Hotel Erica en Berg en Dals bloei een bijdrage geleverd voor de Toektoek en het Oranjefonds voor de mozaïektafel.

Diverse organisaties: de Gemeente Berg en Dal, Villa Hamer, vereniging De Stuwwal, Nimco, Dorpshuis Kerstendal, Dorpsraad, huisartsenpraktijk Berg & Dal, sponsoren een bankje voor de beweegroute. Op de bankjes zal de naam van de sponsor worden vermeld. Het is dus een veelomvattend project met als doel het bevorderen van het welzijn en welbevinden van onze Berg en Dalse bewoners.

Voor meer informatie kan men zich wenden tot Forte Welzijn, ter attentie van Petra Kregting: 06 53764809.

Berg en Dal heeft na vier jaar weer eigen peutergroep

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Sinds dinsdagmorgen heeft Berg en Dal – na vier jaar - weer een eigen peutergroep, die gevestigd is in een lokaal van de Titus Brandsmaschool aan de Patrijsweg.

De peutergroep heeft de naam 'Ratel' gekregen en is op de dinsdag- en donderdagmorgen geopend. Voor ouders die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag was er sinds dinsdagmorgen geen mogelijkheid in Berg en Dal om hun peuter naar een voorschoolse voorziening te doen. Zij moesten uitwijken naar een peuterspeelzaal in Beek of zelfs Nijmegen.

De eerste zes peuters te weten Naud, Loek, Fenne, Merel, Poen en Noor moesten door een haag van kleuters naar hun eigen lokaal waar ze een lint mochten doorknippen, zodat de opening een feit was. Ook de twee pedagogische medewerksters Leny en Patricia waren zichtbaar blij met de nieuwe peutergroep De Ratel in Berg en Dal. Jeroen van Erp –locatiedirecteur van de Titus Brandsmaschool– bood een voorleesboek aan met als titel 'De kleine walvis in de winter'. Zowel Jeroen van Erp als Odette van Hees - Laukens (directeur Kindercentrum Domino) zijn blij dat er vanaf nu een peutergroep actief is in de school. Daarmee kunnen we een mooie doorgaande lijn opzetten waardoor de overgang voor de peuters naar school straks niet meer voelt als een overgang.

KNNV-natuurexcursies

Woensdag 22 febr. | 10.00 – 13.00 uur | KNNV wandeling door de Westermeerwijk.

Een wandeling waarin algemeen landschappelijk interessante aspecten bekeken en besproken worden. Voor iedereen de moeite waard wat meer te weten te komen van een natuurgebied dat zo dicht bij Nijmegen ligt.

Vertrek: P-plaats bij hotel Erica, Molenbosweg 17 in Berg en Dal.

Exc.leiders: Titus Frielink, tel.nr. 06 15546656

Zaterdag 18 mrt. | 14.00 – 17.00 uur | KNNV landschapexcursie en wandeling door het bos van Dekkerswald.

Thema's: ontstaan van de heuvels en dalen, historie en historische boselementen, verschillende typen bos, aanpassingen van de vegetatie, diersporen en vogelgeluiden. Inbreng van de deelnemers wordt op prijs gesteld. Zeker ook interessant voor iedereen die wat meer wil weten over dit gebied.

Vertrek: voor de slagboom aan de Biesseltsebaan nabij het kruispunt Biesseltsebaan /Sionsweg.

Exc.leider: Ben Polman.

Zondag 19 mrt. | 08.30 - ± 11.00 uur | KNNV vogelexcursie per fiets door de Bemmelse uiterwaard.

We gaan op zoek naar late wintervogels en wellicht ook al vroege voorjaarsgasten. Een verrekijker is zeer gewenst en een vogelboekje nuttig. Dit allemaal onder deskundige leiding van onze Exc.leider: Ben Brouwer, tel.nr.: 024324398.

Vertrek: bij restaurant 'Sprok', Waaldijk 9, Bemmel.

11 / 28

12 / 28

13 / 28

Bericht uit Dagblad De Tijd van 9 februari 1901 Een gruwelijk voorval

Foto: Gerrie Driessen

Door Gerrie Driessen,

Heemkundekring Groesbeek

GROESBEEK - 'Vrouw C. te Groesbeek ging Donderdag naar gewoonte hout in 't bos halen en moest daartoe haar drie kindertjes alleen laten; bij haar terugkomst vond zij de wieg brandende, het jongste kind daarin geheel verkoold en de twee andere kinderen op den grond: een kindje van vier jaar was reeds gestikt, maar het gelukte den geneesheer, het andere, van twee jaar, weer tot bewustzijn te brengen'. (Op 11 februari wordt bericht dat ook het derde kind is overleden).

Na het inzien van de aktes van overlijden kon de identiteit van de overledenen worden vastgesteld en daarna in welke buurtschap vrouw C. woonde.

Het betreft het gezin van Peter Cillessen, geboren te Groesbeek 17-8-1876, dan landarbeider en later opperman van beroep. Gehuwd met Hendrina Cillessen – Kersten, Groesbeek 5-7-1879. Adres Wijk J nr. 282. Nederrijkswald. Vermoedelijk gelegen tussen de Meerwijkselaan en Postweg. De overleden kinderen zijn: Maria, 1896 - 7 -2-1901. Hendrina, 1898 - 8-2-1901 en Hendrika, 1900 - 7-2-1901. De vader is dan 24 en de moeder 22 jaar oud, zodat er weer voor nageslacht gezorgd kan worden. Maria in 1902, Petrus in 1904, Cornelis in 1906 en Elisabeth Antonia in 1908.

Van oudsher sprokkelden veel Groesbekers hout, waarvan takkenbossen werden gebonden en kachelhoutjes gehakt. Behalve voor eigen gebruik voor de verkoop. Op bepaalde dagen trok er een optocht van hoog opgeladen kruiwagens naar Nijmegen. Het hout werd verkocht op de markt of huis aan huis uitgevent. Vooral voor de bosjes aanmaakhoutjes was belangstelling, want die waren – evenzeer als lucifers - onmisbaar voor het aanmaken van de kachel, haard of oven. Houthandelaren kochten en verkochten in het groot, dit blijkt uit deze circa 1900 geplaatste advertentie. Te koop 100.000 dennen kachelklosjes tegen f. 13,- de 1000, bij Cillissen te Groesbeek. Op 25 okt. 1918 laat Joh. Verheij, Stekkenberg 242 weten te koop te hebben: 40 vim (1 vim = 100 schoven) essen takkenbossen en verder kachelhout per kar en per wagon. Zoals de foto laat zien lag vroeger in het bos geen dood hout of afgewaaide takken.

Meerderheid college: geen extra geld monument 75 jaar vrijheid

BERG EN DAL – Een meerderheid van het college van burgemeester en wethouders is niet van plan meer geld ter beschikking te stellen om in 2019 een monument ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid te realiseren.

Burgemeester Slinkman en wethouder Sylvia Fleuren waren van plan een tastbare herinnering – zoals de WACO-Glider op Klein Amerika - in verband met 75 jaar vrijheid te realiseren. Dat zou voor de gemeente Berg en Dal zo'n 100.000 euro extra kosten. De wethouders Thijssen, Weijers en Ten Westeneind zijn van mening dat er in Berg en Dal al voldoende herinneringsmonumenten aanwezig zijn. Slinkman en wethouder Fleuren hebben een minderheidsstandpunt ingenomen. Wel wil men geld reserveren in verband met de D-day op 6 juni 2019, Market Garden september 2019, Operatie Veritable in februari 2020 en de nationale herdenking in mei 2020 waar de 75 jaar vrijheid groots zal worden gevierd met diverse evenementen. Hiervoor wil het voltallige college wel 100.000 euro reserveren. Het is van mening dat deze evenementen bijdragen aan de toeristische ontwikkeling van Berg en Dal. De gemeenteraad zal hierover nog een definitief standpunt moeten nemen.

Gitarist Jan Hendriks van DoeMaar jaarlijkse bezoeker Mallemolen Groesbeek voor één dag Gitaar-Walhalla

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek was zondag een waar Gitaar-Walhalla waar standhouders uit Nederland, Duitsland, België en Frankrijk met hun geliefde instrumenten naar toe waren gekomen.

Foto: Joop Verstraaten

De Groesbeekse gitaarbeurs heeft bij de gitaarliefhebbers een hoog aanzien, vandaar de honderden bezoekers uit het hele land en zelfs daarbuiten. Ook mensen die beroepsmatig met de gitaar te maken hebben waren zondag in De Mallemolen te vinden. Zoals Jan Hendriks de gitarist van de bekende formatie DoeMaar. Hij liep ook op de Groesbeekse beurs rond te struinen. 'Ik kom ieder jaar naar de gitaarbeurs in Groesbeek om te genieten van wat de standhouders allemaal te bieden hebben, maar ook voor de optredens. Het is een geweldige beurs waar oude en nieuwe instrumenten te vinden zijn, maar ook bij de stands van de zelfbouwers kan ik genieten. Ik heb vandaag alleen enkele plectrums gekocht", aldus Jan Hendriks.

De gehele dag door waren er optredens, workshops en clinics. Ook in de stand van Doc Musicstation was de gehele collectie te vinden van de in Frankrijk handgebouwde effectpedalen te vinden. In de hele Mallemolen was zondag gitaargeluid te horen, zoals in de foyer, de grote zaal, de gangen en de kelder. Vanuit elk plekje kwam gitaargeluid, uitgezonderd vanuit de toiletten...

Middenvelder Bas Hendriks ook volgend seizoen bij De Treffers

Foto: Jan Peters

Foto: Jan Peters

GROESBEEK – De 22-jarige Bas Hendriks uit Boxmeer is met De Treffers een contractverlenging voor een jaar overeen gekomen.

Bas die in de loop van dit jaar in Groesbeek gaat samenwonen is blij met de verlenging: 'De Treffers is een warme club met mensen die zeer betrokken zijn over het gehele gebeuren binnen de club. Alles is er perfect geregeld en daarnaast heerst er een gezellige sfeer.'

Bas gaat volgend seizoen zijn derde seizoen in op Zuid. De student HBO Chemie heeft een vaste basisplaats weten te veroveren in het team van Anton Janssen. Als mooiste moment dit seizoen wijst Bas de gewonnen wedstrijd uit bij Spakenburg (3-4). In deze wedstrijd zat volgens Bas gewoon alles. 'Heel veel spanning en uiteindelijk trekken we de wedstrijd als team gewoon over de streep. Heerlijk!'


Met de verlenging van Bas staat de teller op dit moment op tien verlengers: Niels Kornelis, Jordy van de Kracht, Frenk Keukens, Joris Janssen, Pim Balkestein, Bas Hendriks , Robin Janssen, Robert Mutzers, Coen Maertzdorf en Nick de Bondt en één nieuweling Patrick Heesakkers.

Carnavalsmiddag Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek / De Horst

GROESBEEK - De Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek Centrum / De Horst houdt op zaterdagmiddag 18 februari haar traditionele carnavalsmiddag in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

Op deze middag zal ook Prins Ummenie de 57ste van Groesbeek aanwezig zijn alsmede Prinses Ida van carnavalsvereniging Net Aecht. Diverse schlagergroepjes hebben al laten weten hun carnavalsschlager tijdens deze middag ten gehore te zullen brengen. De muzikale omlijsting van deze middag is in handen van dweilorkest Drek Pak Ow. De aanwezigen zijn gewaarschuwd dat hun lachspieren duidelijk op de proef zullen worden gesteld door de buutreedners die zullen optreden. Er wordt gezorgd voor een drankje en een hapje. De carnavalsmiddag begint om 14.00 uur en zal gaan duren tot 17.30 uur. Men dient wel tijdig aanwezig te zijn. Leden van KBO Groesbeek centrum / De Horst hebben gratis entree, terwijl aan niet-leden een bijdrage wordt gevraagd van 5,00 euro.

Eerste Buffet en Boek in Kulturhus Kekerdom

KEKERDOM - "Woensdag 1 februari deed ik mee aan het allereerste 'Klein Kekerdoms Boekbuffet'. Een etentje overgoten met een sausje van literatuur met voorlezen tussen de gangen door."

"De Kekerdomse vrijwilligers hadden zich werkelijk uitgesloofd. In de foyer van het Kulturhus stond een lange tafel, prachtig gedekt. Echt culinair begonnen we met mooi neergevlijde amuses. Een smeuïg soepje met appel, een heerlijke pasta met vegetarische saus, en als eindklapper een zondig zoet baksel waarvan ik de naam ben vergeten.

Tussen het eten door, las een viertal lezers een zelfgekozen stukje literatuur voor. Ik was als eerste aan de beurt met mijn favoriete dichter Leo Vroman. Een ander las voor uit Toon Tellegen die op een speelse manier ook voortdurend op zoek is naar alles wat er voor mensen en dieren onbereikbaar achter de horizon ligt. Van de Russische schrijver Jevgeni Jevtushenko en zijn verhaal Der Hühnergott had ik nooit gehoord. Zo’n 'Hühnergott' is een zeldzame steen van het strand: eentje waarin een natuurlijk gat zit. Volgens de traditie brengt dat geluk.

Het komisch voorlees-hoogtepunt kwam uit een roman van Graeme Simsion. Dat ging over een licht autistische professor die echt alles in zijn leven tot in de puntjes beredeneert, regelt en vastlegt. Op die extreem rationele manier probeert hij ook de ideale vrouw te vinden, tot een afspraakje te komen wat tot hilarische misverstanden leidt.

Om kort te gaan: deze boekbuffet-avond - de mensen, het eten, de verhalen - ik had het voor geen goud willen missen."

Schrijfavond Amnesty International

GROESBEEK - In de bibliotheek van Groesbeek wordt op 21 februari vanaf 19.30 uur een schrijfavond gehouden voor Amnesty.

Er liggen voorbeeldbrieven klaar en er zijn leden van de schrijfgroep aanwezig. De brieven gaan naar regeringsleiders van landen die de rechten van gevangenen op juridische en medische bijstand en contact met familie niet respecteren. Info: 024 3972786.

Studiebegeleiding Nijmegen ondersteunt de brugklasser

NIJMEGEN - Op 18 februari vindt de Open Dag op de scholen voor voortgezet onderwijs weer plaats voor ouders en leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool.

Maandag 30 augustus begint er een nieuw tijdperk voor de nieuwe brugpiepers. Nieuwsgierig, verlegen, overmoedig, angstig of vrolijk….zullen zij hun nieuwe omgeving binnenwandelen. Zal er ook uit hen komen, wat er in hen zit?

´´Hoe organiseer je je huiswerk? Hoe werkt Magister? Hoe vind je die opdracht op internet? Hou je nog wel vrije tijd over? Hoe ga je om met zoveel docenten? Hoe maak je nieuwe vrienden? Waar moet je naartoe als je gepest wordt? Wie belt je moeder als je ziek wordt op school? Hoe leer je woordjes en hoe ´leer´ je wiskunde? ´´

Ieder kind verlangt naar schouderklopjes en succeservaringen. Het is niet vanzelfsprekend, dat ze het allemaal alleen kunnen. De meeste brugklassers kunnen in deze tijd veel beter even op weg geholpen worden. Beter eerst goede cijfers en daarna eens een keer een onvoldoende, dan andersom. Noteer daarom alvast: Brugklasser Bootcamp op 26 augustus. Gratis.

Zie ook op www.studiebegeleidingnijmegen.nl.

Mogelijk appartementencomplex op schoollocatie Millingen aan de Rijn

MILLINGEN – Zowel het gemeentebestuur van Millingen aan de Rijn als woningcorporatie Waardwonen is het erover eens dat op de schoollocatie in Millingen aan de Rijn een appartementencomplex moet verrijzen. Dit betreft de derde en laatste fase van het herontwikkelingsgebied.

De derde fase bestaat uit drie percelen waarvan er twee eigendom zijn van de gemeente Berg en Dal – na aankoop en sloop van de voormalige bibliotheek – terwijl Waardwonen één perceel in haar bezit heeft. Om die reden heeft Waardwonen het gemeentebestuur gevraagd de twee gemeentelijke percelen bij de derde fase te mogen betrekken. Het college is op dit verzoek ingegaan omdat het van mening is dat er dan een mooiere afronding van het complex gerealiseerd kan worden. Echter de vlindertuin die op een van de gemeentelijke percelen is gesitueerd zal dan binnen twee jaar een andere plaats moeten gaan krijgen om plaats te maken voor het appartementencomplex.

De gemeente Berg en Dal heeft laten weten uit te zullen gaan kijken naar een nieuwe locatie voor de vlindertuin, die veel bezocht wordt door ouderen en schoolgaande jeugd. De omwonenden zullen worden betrokken bij de laatste fase en de plannen, waarna er een stedenbouwkundig ontwerp kan worden opgesteld.

Juul was klaar voor de Greenchoice Warme Truiendag

Foto: Bert Roodbeen

Foto : Bert Roodbeen

BEEK – Niet de verwachte verwachte personen kwamen naar het Kulterhus voor de fotosessie in het kader landelijke Warmetruiendag om energieverspilling in Nederland tegen te gaan en de verwarming een graadje lager te zetten, maar 'Kultuhushond Juul' was er helemaal klaar voor: uiteindelijk waren er toch nog genoeg personen voor de foto.

Foto: Joop Verstraaten

De Warme Truiendag wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden, de verjaardag van het Kyoto-protocol. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad. De bedoeling van het Kyoto-protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
Het idee van de Greenchoice Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan en zet de verwarming lager.
Het Klimaatverbond is de Nederlandse initiatiefnemer van de Warme Truiendag en zij organiseerde deze actie van 2007 tot en met 2012 zelfstandig. Vanaf 2013 organiseren Greenchoice en Het Klimaatverbond deze nationale energiebesparingsactie samen en heet het de Greenchoice Warme Truiendag.

Film 'Krieg am Niederrhein'

GROESBEEK - Het Nationaal Bevrijdingsmuseum vertoont op 16 en 19 februari van 14.00-17.00 uur en 21 februari van 19.30-22.30 uur de film Krieg am Niederrhein.

De Duitstalige film gaat over het zinderende Rijnlandoffensief in februari 1945 en wordt vertoond zonder Nederlandse ondertiteling. De genoemde tijden zijn inclusief pauze. Bij de avondvertoning is de zaal geopend vanaf 19.00 uur.

Standaard tarieven Bevrijdingsmuseum. Museumkaart geldig. Reserveren noodzakelijk: 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.

Jackpot stijgt op bingoavond

GROESBEEK – De jackpot van de wekelijkse bingoavond in De Mallemolen in Groesbeek heeft donderdagavond 16 februari haar hoogtepunt bereikt.

Op die avond staat de jackpot op 400 euro en is de hoofdprijs zoals gewoonlijk 250 euro. In verband met de komende carnaval is de daarop volgende bingo niet op donderdag 23 februari, maar op dinsdagavond 21 februari.

Als de jackpot donderdagavond weer blijft staan dan zijn er op dinsdagavond 21 februari vier extra rondes van een rijtje voor 25 euro en voor een volle kaart 75,00 euro. De jackpot begint dan weer op 50 euro. De zaal van De Mallemolen is om 19.00 uur geopend, terwijl de bingoballen pas om 20.00 uur gaan rollen.

Filmvoorstelling Iran in Mallemolen Groesbeek

Foto: Jan Driessen

Foto : Jan Driessen

GROESBEEK - Zondagmorgen 19 februari wordt er weer een filmvoorstelling gehouden. Filmmaker J. Driessen neemt de bezoeker deze keer mee naar Iran, voorheen Perzië.

We starten in de hoofdstad Teheran en gaan naar de paleizen van voormalige Sjah Resa Pahlavi, vervolgens gaan we naar het Golestan Paleis. Hier staat een kopie van de vermaarde Pauwentroon. Daarna gaan we naar de grote Bazaar Bozorg. We bezoeken de immense begraafplaats waar 200.000 graven zijn van soldaten die gesneuveld zijn in de grote oorlog met Irak, die acht jaar heeft geduurd.

De stad Jazd, 5000 jaar oud, is de heetste stad van het land. Het is er 40 tot 50 graden Celsius. Hier staat de Jam-e-Moskee, een voorbeeld van Perzische architectuur. Floortje Dessing vertelde: "Een bezoek aan de woestijn stad Yazd is een sprookjesachtige belevenis voor elke toerist." Yazd is gezien vanuit architectonisch oogpunt, een unieke stad. Veel prachtige gebouwen zijn zo gebouwd dat ze de barre woestijn omstandigheden hebben weerstaan."

Al slenterend door de smalle steegjes komen we bij het badhuis 'Haman', waar ook een restaurantje is. Hier zit je niet op een stoel maar op een Takht, een grote sofa. In de stad Kashan staan grote huizen van rijke kooplieden, het lijken wel paleizen. Ze dateren uit de 16e en de 17e eeuw, de gouden eeuw van Perzië. Het stadje Abyaneh, het is geheel gebouwd van rode leem vermengd met stro. In de woestijn stad Meybod staat een groot oud fort, NarinQal`eh. Het is nu geheel gerestaureerd met baksteen. Op het plein is een waterput, die wordt van water voorzien door een qanat, een ondergronds kanaal. De techniek is al meer dan 3.000 jaar oud. Langs de zijden route staan karavanserai's. Dat waren onderkomens voor handelaren die met hun kamelen en handel over de zijden route trokken. Zij konden hier met hun kamelen veilig overnachten. Daarna gaan we naar "Persepolis, de oude Perzische hoofdstad, nu is het slechts een ruïne, maar geeft een goed beeld hoe groot en voornaam de stad duizend jaar geleden is geweest. Ze is door Keizer Darius en opvolger Xerxes gebouwd en door Alezander de Grote verwoest.
Ten slotte gaan we naar de stad Isfahan, de culturele hoofdstad van Perzië. De stad heeft een monumentale architectuur, die alle traditionele elementen zoals tuinen, terrassen, portalen, poorten en koepels met minaretten bevat. In de stad is een Armeense wijk met een kathedraal van de Armeense Apostolische Kerk uit de 17e eeuw. Bij de kathedraal is een museum met bijbelboeken en een zeldzame manuscripten uit de middeleeuwen. Ze zijn geschreven in de Armeense en Europese taal en dateren uit 1428 en 1391 en één zelfs uit de 12e eeuw. De film besluit met een bezoek aan de mooi verlichtte bazaar. Daarna maken we nog een wandeling over het feeëriek verlichtte Meidan Emam plein waar mensen flaneren langs leuke terrasjes en genieten van de avondrust. Aanvang 11.00 uur, toegangsprijs inclusief kopje koffie of thee twee euro.

Gasleiding kapot getrokken in Ubbergen

UBBERGEN – Tijdens graafwerkzaamheden in de Wilgenlaan in Ubbergen is donderdagmorgen een gasleiding kapot getrokken.

Zowel de brandweer van Beek alsmede Groesbeek werden gealarmeerd om metingen te verrichten. Ter plaatse bleek de lgasleiding buiten de woning te lekken. Direct werd het aangetroffen lek door de brandweer provisorisch gedicht in afwachting van Liander die de lekkage definitief heeft verholpen. Er hebben zich geen gevaarlijke situaties voorgedaan en niemand heeft de woning hoeven te verlaten.

Actief ouder worden in Groesbeek

GROESBEEK - Bent u 50+ en wilt u opnieuw richting geven aan een betekenisvol leven? Forte Welzijn organiseert vijf groepsbijeenkomsten, waarin je samen met andere deelnemers op zoek gaat naar je eigen mogelijkheden, wat je zou willen en wat jou daarbij kan helpen.

Met als doel zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij. Deelname is gratis. maar de koffie is voor eigen rekening. De bijeenkomsten zijn in 't Trefpunt in De Meent, De Meent 2 in Groesbeek op woensdag van 9.30- 12.00 uur op 22 februari, 8 en 22 maart, 5 en 19 april. Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met Forte Welzijn in Groesbeek, 085 0406066.

Doe-het-zelver

boort door gasleiding

GROESBEEK – Een bewoner van een woning aan De Mansberg in Groesbeek heeft donderdag in de namiddag tijdens het ophangen van een kapstok door de gasleiding geboord.

De man wilde de kapstok in de hal ophangen en werd plotseling geconfronteerd met een sterke gaslucht. De brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd en die constateerde bij het meten een sterke gaslucht in de gehele woning. Direct werd door de brandweer de hoofdleiding in de woning afgesloten en werd de woning geventileerd. Een installatiebedrijf heeft donderdagavond de lekkage gerepareerd.

Seniorenlunch in Mallemolen Groesbeek

GROESBEEK - Zondag 19 februari wordt er weer een gezellige seniorenlunch gehouden in De Mallemolen. Het betreft een ruim twee uur durend gezellig samenzijn voor senioren.

De lunch bestaat uit een gevarieerd warm buffet met heerlijke gerechten. Deelnemers hieraan kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 17 februari 14.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch 024 3976360. Ook ligt er bij de receptie van De Mallemolen een inschrijvingslijst klaar. De kosten voor de lunch bedragen 9,95 euro. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en is een initiatief van De Mallemolen en de KBO. Iedereen is welkom!

Actief ouder worden in Groesbeek

GROESBEEK - Bent u 50+ en wilt u opnieuw richting geven aan een betekenisvol leven? Forte Welzijn organiseert vijf groepsbijeenkomsten, waarin je samen met andere deelnemers op zoek gaat naar je eigen mogelijkheden, wat je zou willen en wat jou daarbij kan helpen.

Met als doel zo zelfstandig mogelijk mee te kunnen doen in de maatschappij. Deelname is gratis. maar de koffie is voor eigen rekening. De bijeenkomsten zijn in 't Trefpunt in De Meent, De Meent 2 in Groesbeek op woensdag van 9.30- 12.00 uur op 22 februari, 8 en 22 maart, 5 en 19 april. Voor vragen en aanmelding kunt u contact opnemen met Forte Welzijn in Groesbeek, 085 0406066.

Doe-het-zelver boort door gasleiding

GROESBEEK – Een bewoner van een woning aan De Mansberg in Groesbeek heeft donderdag in de namiddag tijdens het ophangen van een kapstok door de gasleiding geboord.

De man wilde de kapstok in de hal ophangen en werd plotseling geconfronteerd met een sterke gaslucht. De brandweer van Groesbeek werd gealarmeerd en die constateerde bij het meten een sterke gaslucht in de gehele woning. Direct werd door de brandweer de hoofdleiding in de woning afgesloten en werd de woning geventileerd.

Het gaslek was inderdaad ontstaan doordat er door de gasleiding geboord was. Een installatiebedrijf heeft donderdagavond de lekkage gerepareerd.

Workshop 'Het leven van de parachutist in WO2'

GROESBEEK - Op woensdag 22 februari verzorgt het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek van 14.00-15.30 uur de workshop 'Het leven van de parachutist in WO2' voor kinderen van 8-12 jaar.

Je ziet in films van toen hoe parachutisten werden getraind voor de bevrijding en de spannende geschiedenis van de luchtlandingen. Je mag daarna een echte parachute vouwen en een volle bepakking dragen. Kortom: beleef het verhaal van de parachutist in WO2.

De standaardtarieven Bevrijdingsmuseum gelden. Museumkaart is geldig. Begeleidende (groot)ouders betalen 5,00 euro. Reserveren is noodzakelijk via 024 3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 ligt aan Wylerbaan 4 in Groesbeek.

Uitnodiging voor inspiratie

REGIO - "Levens vol met wijsheid en ervaring komen samen om te delen en te inspireren. Elke avond heeft zijn eigen thema waar we onze ervaringen kunnen delen in luchtige en diepgaande gesprekken in alle openheid en vertrouwen.

De beweging is delen en inspireren. Een ieder van ons is uniek, authentiek en waardevol. De avonden worden geleid door Sonja Janssen.

Op woensdag 15 februari om 19.30 uur is het thema 'Bodyscan'; mindfullnessoefening, een verkenningstocht door lichaam en ziel om te ervaren wat is… "Neem yogamatje, een deken/slaapzak en evt een hoofdkussen, draag makkelijk zittende kleding, eventueel sokken." Kosten (incllusief materialen, koffie en thee) 12,50 euro.

"Wil je je opgeven of meer over ons weten dan kan je ons bellen op 06-19612416 of mailen naar info@samay.nl."

Een echt winters tennistoernooi bij Tennisvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Afgelopen zaterdag is het derde open Winterdubbeltoernooi bij Tennisvereniging Groesbeek van start gegaan. De organisatie schrok wel even toen zij die ochtend naar buiten keken: alles onder een dikke laag sneeuw!

Gelukkig is er met behulp van een groep vrijwilligers flink wat werk verricht en is het gelukt om alle zeven banen sneeuwvrij te krijgen. De telefoon stond natuurlijk roodgloeiend en deelnemers van het toernooi waren best verbaasd dat het gewoon door zou gaan. Uiteindelijk kon iedereen heerlijk tennissen en is het toernooi goed van start gegaan. Al wat het soms wel lastig zoeken naar de tennisballen die achter op het veld in een berg sneeuw waren terecht gekomen.

De komende week zijn er nog meer wedstrijden te zien en volgend weekend worden de finales gespeeld. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen bij Tennisvereniging Groesbeek.

Zevenheuvelenweg door sneeuwval en gladheid afgesloten

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

BERG EN DAL – Door de sneeuwval die zaterdagavond even na 18.00 uur in alle hevigheid begon, is er in een vrij korte tijd zoveel sneeuw gevallen dat het voor overlast in het verkeer zorgde.

Op de Zevenheuvelenweg richting Berg en Dal werd het zo glad dat diverse automobilisten met hun auto strandden en geen kant meer op konden. De politie heeft in samenwerking met de gemeente Berg en Dal besloten de Zevenheuvelenweg af te sluiten voor alle verkeer om ongelukken te voorkomen. Het verkeer werd omgeleid via de Wylerbaan en Nijmeegsebaan.

Hoogste punt bereikt van bouw Nederlands Wijncentrum

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De bouw van het Nederlands Wijncentrum aan de Breedeweg 2 in Groesbeek (op de voormalige opslagplaats van de gemeente Groesbeek) heeft zijn hoogtepunt bereikt. De contouren van het wijncentrum zijn nu al duidelijk zichtbaar.

Door de toenemende wijnbouw in Nederland was er duidelijk behoefte aan een wijnexpertise centrum, waarbij de keuze is gevallen op Groesbeek die momenteel zo'n 25 hectare wijngaard heeft. Het ligt in de bedoeling dat de Groesbeekse aannemer P. Kaal de bouw van het wijnbouwcentrum medio augustus zal opleveren, zodat de wijnoogst van dit jaar op de nieuwe locatie kan worden verwerkt.

Ook kan dan op vrijdag 22 september het Nederlands Wijncentrum in Groesbeek officieel worden geopend. Het wordt een sociaal, ecologisch en economisch duurzaam bedrijf, waar biologische wijnen worden geproduceerd, wijnopleidingen worden gegeven en wijnhandel wordt bedreven. Ook gaat het centrum ruimte bieden aan congressen, symposia, rondleidingen, wijnproeverijen en evenementen.

Wild zwijn doodgereden op Neutraleweg

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Op de Neutraleweg tussen Milsbeek en Groesbeek is in de nacht van donderdag op vrijdag een wild zwijn doodgereden.

Passanten hebben het dode dier aangetroffen in de greppel van de Neutraleweg. Het is niet bekend met welk voertuig het dier in aanraking is gekomen. Maar omdat het een volwassen wild zwijn betreft moet in ieder geval het voertuig flink zwaar beschadigd zijn. Het is niet bekend wie het kadaver van het wild zwijn gaat ruimen.

Thé -even thuis- viert zijn verjaardag

Van links naar rechts zoon Theo, Thé Weijers, dochter Corrie, broer Frans, dochter Yvonne en broer Henk. Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Thé Weijers was zaterdag even in Groesbeek om zijn 93ste verjaardag te vieren bij zijn dochter Yvonne aan De Ploeg in Groesbeek. Zijn zoon Theo had zijn vader zaterdag in Zevenaar opgehaald en toen hij in Groesbeek had aankwam, had hij tranen in zijn ogen van blijdschap.

Inmiddels waren zijn twee broers Henk en Frans alsmede neven en nichten gekomen om zijn vervroegde verjaardag te vieren want officieel is Thé op Valentijnsdag jarig.

Van links naar rechts zoon Theo, Thé Weijers, dochter Corrie, broer Frans , dochter Yvonne en broer Henk.

Carnavalsavond Rood Wit

GROESBEEK - Vrijdag 17 februari staat de carnavalsavond van voetbalvereniging Rood Wit weer op het programma. Op deze ouderwets gezellige carnavalsavond zal de enige echte 'Road van de Bruuk' weer acte de présence geven.

Dit jaar wordt de raad gevormd door de leden van carnavalsvereniging 'n Gefoekst Trupke en CV Un Poar Moije. Daarnaast zullen vele schlagergroepjes weer hun opwachting maken om hun schlagers ten gehore te brengen. De muzikale omlijsting zal worden verzorgd door DJ Maikel Rutten. De avond begint om 20.00 in de Rood Wit kantine. Iedereen is welkom om er weer een fantastisch feest van te maken.

Burgemeester Slinkman op de bres voor behoud hoogwerker

BERG EN DAL – Burgemeester Slinkman heeft een brief op poten gestuurd naar de directeur van de Veiligheid regio Gelderland – Zuid mevrouw Van Veen, waarin hij pleit om het redvoertuig (hoogwerker) voor de gemeente Berg en Dal te behouden.

Door de verminderde beschikbaarheid en inzetbaarheid van de enig overgebleven hoogwerker in de gemeente Nijmegen heeft de toenmalige gemeenteraad van Groesbeek in 2009 besloten zelf een hoogwerker voor het verzorgingsgebied MUG (Millingen – Ubbergen – Groesbeek) aan te schaffen. De kosten van de hoogwerker bedroegen een half miljoen euro terwijl de brandweerkazerne verbouwd moest worden voor 80.000 euro om de hoogwerker te kunnen stallen.

In de gemeente Berg en Dal is de hoogbouw ten opzichte van 2010 met twintig procent toegenomen, daarnaast zijn de zorginstellingen uitgebreider en complexer geworden. De afgelopen zes jaar hebben diverse incidenten het nut en de noodzaak van de hoogwerker aangetoond. Volgens Slinkman is één redvoertuig in het verzorgingsgebied Nijmegen / Berg en Dal onvoldoende. Dat is onlangs gebleken bij de grote boerderijbrand in Ooij.

Omwille van de inzetbaarheid van het redvoertuig voor de stad Nijmegen heeft de hoogwerker uit Wijchen assistentie verleend. Ook is er door de hoogwerker uit Berg en Dal diverse malen de hulp ingeroepen bij calamiteiten in de gemeente Mook en Middelaar en Gennep. Ook burgemeester Gradisen uit Mook en Middelaar en De Koning uit Gennep steunen het pleidooi van hun Berg en Dalse collega. Gradisen heeft afgelopen week tijdens de vergadering van Veiligheidsregio Limburg ook gepleit voor het behoud van redvoertuig voor Berg en Dal. "Wij hebben er al diverse malen gebruik van mogen maken", aldus Gradisen. Ook de leden van de vrijwillige brandweer van Berg en Dal hebben zich unaniem geschaard achter het pleidooi van burgemeester Slinkman.

Herontwikkeling gemeentehuis

BEEK - De herontwikkeling van het gemeentehuis van Beek is in een nieuwe fase beland. Het Gelders Genootschap, mede lid van de klankbordgroep, treedt op als verbindende adviseur. Zij kijken mede mee op het gebied van ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie. De klankbordgroep bestaat verder uit twee leden van een Burgerinitiatief en een inwoner uit Beek.

Ten bate van de herontwikkeling van het gemeentehuis in Beek heeft het Burgerinitiatief een plan ontwikkeld. Ook de architect van de gemeente en de architect van Dornick BV, de koper van het pand, heeft een plan voorgesteld. Beide plannen zijn inmiddels bekeken door het Gelders Genootschap. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn de economische haalbaarheid en hoe het ontwerp er uiteindelijk uit komt te zien. Het Gelders Genootschap concludeert dat beiden plannen gemeenschappelijke elementen hebben waardoor het wellicht mogelijk is dat beide voorstellen naar elkaar groeien. Het genootschap adviseert bovendien eerst tot een gemeenschappelijk gedragen model te komen en dat verder uit te werken tot een concreet bouwplan.

Wethouder Ten Westeneind is positief gestemd: "Wanneer beide partijen constructief met elkaar in gesprek blijven en oog houden voor elkaars belangen lijkt een breed gedragen bouwplan haalbaar." Tot die tijd verzorgt Dornick b.v. de kraakwacht. Dornick b.v. betaalt de gemeente hier jaarlijks 17.500 euro voor. Dit in lijn met de wens van de gemeenteraad. Eerdere kraakwacht leverde de gemeente geen geld op.

Omstreden carnavalsdoek toch op toren gemeentehuis

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De afgelopen week is de nodige commotie ontstaan over het ontwerp van de carnavalsdoek die de toren van het gemeentehuis op moest gaan sieren. Het SOK dat het ontwerp van het doek gemaakt had zou dit eerst door het college laten beoordelen maar dat is niet gebeurd.

Op het doek met als tekst 'Groesbeek Het Keulen van Gelderland' prijkt een foto van Prins Ummenie de 57e van De Feestneus en Prinses Ida van Net Aecht. Het college had hier in eerste instantie problemen mee omdat er in de gemeente Berg en Dal in totaal acht carnavalsverenigingen zijn. Ondanks dat het college de handelswijze van het SOK betreurde heeft het alsnog toestemming gegeven het doek op te hangen. Echter het volgend gaar dient er een doek te komen dat herkenbaar moet zijn voor de hele gemeente Berg en Dal en niet alleen voor Groesbeek, is het college van mening. Vrijdagmiddag is het omstreden doek met behulp van een hoogwerker alsnog opgehangen tegen de toren van het gemeentehuis aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Prins Mylan de Opgewekte jeugdprins van Millingen

Foto: Peter Hendriks

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN – Tijdens het Blagenbal van carnavalsvereniging De Deurdouwers is Prins Mylan uitgeroepen tot Jeugdprins. Mylan kreeg de naam Mylan de Opgewekte.

Hij zal er samen met zijn pages Merel en Fee er een knotsgekke jeugdcarnaval van gaan maken in Millingen aan de Rijn. Tijdens het Blagenbal waren er verschillende optredens die door de kinderen zelf werden verzorgd.

Hoera Hoera
Ons poppedijntje word 4 jaar!
Gefeliciteerd Lune!
Veel liefs en knuffels Opa en Oma

Ooh wa is ut leve tog prachtig
Ron, over dartig joar bun gij tachtig!

Lia van harte.
Je bent vrijwilliger
van het jaar.

Je kunt het niet aan hem zien,
maar deze speelse jongen Gewin
is 5x10 !
Gefeliciteerd!
Theo, Didi, Bart, Jeroen en Sofie

Hoera!
Een kleine erbij!
Van harte gefeliciteerd!
De 3 generaties Willem
Liefs

Niet te geloven, alweer een jaar
voorbij gevlogen.
Kim wordt 16 februari 10 jaar.
Gefeliciteerd gr A&A&G

Fleur
Eindelijk 18 jaar!
Het feest kan beginnen.
Je komt nu overal binnen!
Gefeliciteerd
Opa en Oma (koeien)

Op 21 februari wordt Mathijs 8 jaar!
Van harte gefeliciteerd van
Opa en Oma

Hieper de piep hoera!
Op 16 februari wordt onze grote neef Daan 10 jaar!
Gefeliciteerd x
Sanne & Sjoerd

Tobi (of is het Max Verstappen)
gefeliciteerd met je 13e verjaardag!
Veel plezier vandaag en veel kusjes van mama, papa en Kiki

Nog geen vier
Toen al aan het bier.
Nu 16 jaar
Helaas nog steeds wachten maar.
Tom proficiat.
Liefs opa en oma.

Geert en Tiny Berkien
21 februari
50 jaar getrouwd.
Gefeliciteerd
Anton, Sonja, Lieke, Thijs
Danny, Marcel, Danny en Lotte

Jolanda van harte.
Alweer 10 jaar vrijwilliger
bij de Zonnebloem.

Hiep, hiep hoera, Nora wordt
op 25 februari al weer 2 jaar.
Van harte gefeliciteerd
van Opa Hans en Oma Marian.

Deze kanjer wordt 20 februari,
16 jaar!
Gefeliciteerd
kus opa en oma Duifjes.

Onze (inmiddels GROTE) kleinzoon Tom wordt woensdag 15 februari, echt waar, 11 jaar.
Knuf - kus van
Oma en Opa Groesbeek.

Hiep hiep hoera!
ons pap en opa wordt
90 jaar proficiat

Hiep Hiep Hoera
16 februari wordt Karin 50 jaar.

Het is haar nog niet aan te zien,
maar toch wordt Ellen
14 februari 5x10!
Groetjes
familie Derks en familie de Winter

Deze gezellige meid mag
12 kaarsjes uitblazen!
Wat zijn wij trots op jou!
Veel liefs opa en oma!

Groesbeeks Carnavals Clip Festival

Foto: Joop Verstraaten

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Voor de tiende maal wordt op zaterdagavond 18 februari het Groesbeeks Carnavals Clip Festival gehouden in zaal De Linde aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Het idee kwam tien jaar geleden van William Janssen, in Groesbeek beter bekend als William van Fiem. Hij nam café 't Huuske over in de Kloosterstraat eveneens in Groesbeek. William was toentertijd al een actieve amateurfilmer, die menige activiteit of gebeurtenis in het Groesbeekse heeft vastgelegd.

'De bedoeling was om dit te gaan organiseren in mijn pas geopend café, maar dat bleek helaas niet te lukken. Er waren in het eerste jaar liefst elf aanmeldingen van schlagergroepen die hun schlager op de videoclip wilde vastleggen. Mijn café was wel groot genoeg voor het grote beeldscherm, maar te klein om de hoofdrolspelers te kunnen herbergen. Ik heb toen contact gelegd met De Linde en daar kon ik terecht en nu al voor de tiende maal."

"Acht jaar lang heb ik het alleen gedaan maar de laatste twee jaar doe ik het samen met Niels Rikken. Tegenwoordig zijn de clubjes steeds professioneler en maken ze zelf de mooiste clips", aldus William. 'Ik heb jaren de clip gemaakt van de gebroeders Rossig uit Alverna, een van hun nummers die op de clip is vastgelegd is liefst meer dan 100.000 maal bekeken en dat is dan leuk", laat William weten. Zelf is William lid van carnavalsclub 'Kölse Jungs' (een zestal rasechte carnavalisten), die ieder jaar op de elfde van de elfde naar Keulen gaat om de start van het carnavalsseizoen live mee te maken.

"Wij zelf hebben een clip van Groesbeek Het Keulen van Gelderland. De opname in Keulen is onlangs daar gemaakt gemaakt en de opname in Groesbeek is op een haar na ook geveld. Ook dit jaar zijn er zo'n twaalf deelnemende clubs die hun clip willen tonen. Het belooft dus weer een gezellige boel te gaan worden", aldus William.

Protestantse Gemeente Groesbeek

Zondag 19 februari aanvang 10.00 uur.

Voorganger is da. J. Ruijs. Bevestiging Ben Verdonk tot ambtsdrager.

Tijdens de dienst is er een collecte voor INLIA. Na afloop is er koffie en thee in de Serre achter de kerk.

Vanaf 9.45 uur staat de deur open en is iedereen welkom.

Zie ook: www.pkn-groesbeek.nl.

Carnaval voor senioren

GROESBEEK - Zaterdagmiddag 18 februari is er bij de senioren Sionsheuvel een carnavalsmiddag met medewerking van het seniorenorkest Aldörum en enkele groepjes.

De carnaval is van 14.00 tot 18.00 uur. De zaal is open om 13.00 uur. De hapjes zijn ook aanwezig en na afloop koffie met broodje kroket of frikandel. Men kan verkleed komen, maar het hoeft niet. Leden hebben vrij entree, niet-leden betalen vijf euro.

Schoolcarnaval Sint-Martinusschool

MILLINGEN - "Op vrijdag 24 februari is het zover, dan vieren we op de Sint-Martinusschool het grote carnavalsfeest!"

"Na een geweldig programma in onze aula gaan we om 11.15 hossend naar buiten voor de start van onze optocht. Het zou fantastisch zijn als er zoveel mogelijk publiek komt kijken naar deze vrolijke, bonte stoet."

De route is: Chopinstraat-Sint Antoniusplein- St Willibrordstaat- Zeelandsestraat- Ravelstraat-Mozartstraat-Bachstraat-Chopinstraat De optocht eindigt rond 12.00 uur. "Wij zien u graag (verkleed) op vrijdag 24 februari in Boemelgat langs de route!"

Carnavalsoptocht Breedeweg

BREEDEWEG - Op dinsdag 28 februari vindt de jaarlijkse carnavalsoptocht in de Breedeweg plaats. Traditiegetrouw wordt deze optocht door veel carnavalsverenigingen gebruikt om hun creaties nog eenmaal aan de buitenwereld te tonen.

De vele praalwagens, loopgroepen, enkelingen, duo's, trio's en jeugdgroepen trekken vanaf 13:30 uur door de straten van de Breedeweg. De optocht start om 13:30 uur en de deelnemers kunnen zich tussen 11:00 en 13:00 uur inschrijven bij cafetaria Rikken. In Zaal De Sleutel, Bredeweg 71 gaat na afloop van de optocht het carnavalsfeest om 14:30 uur verder. Tal van schlagergroepen zullen optreden en DJ Hen zorgt voor de muzikale ondersteuning. Rond 17:30 uur zal de prijsuitreiking plaatsvinden. Ook dit jaar zullen er extra prijzen beschikbaar gesteld worden voor de jeugdgroepen. "Beste carnavalsliefhebber, wees trots op het Groesbeeks carnaval, pak voor de laatste keer uw plunje van de haak en kom op dinsdag 28 februari naar de 'Bruuk' en 'de Sleutel' om carnaval 2017 goed af te sluiten!"

Groesbeekse Volks Partij tegen reactivering spoorlijn

GROESBEEK - De GVP wil toekomstige ontwikkelingen niet belemmeren en streeft naar realiseerbare doelen. "Wij zetten dan ook in op handhaving van het huidige openbaar busvervoer en meer en betere fietspaden."

"Een trein- of tramverbinding is luchtfietserij en binnen de door de, toen nog, Gemeenteraad van Groesbeek opgeworpen beperkingen nagenoeg onmogelijk. Overigens was de GVP ook toen al tegen de motie die reactivering onder beperkte voorwaarden mogelijk moest maken.

Ook gemeenten als Nijmegen en Kleve stellen voorwaarden, doortrekken van een verbinding naar Arnhem respectievelijk Düsseldorf, en zijn ook niet bereid veel geld te investeren. Bovendien zou dan enkel een treinverbinding van toepassing kunnen zijn. Ook is er in Kleve stevig gebouwd waardoor een doorklievende treinverbinding niet meer gewenst is.

Het dorp Groesbeek zit ook niet te wachten op een, naar alle waarschijnlijkheid onrendabele, treinverbinding die het dorp doorsnijdt en ongetwijfeld ten koste gaat van het huidige aanbod aan busvervoer. De kerkdorpen Groesbeek Breedeweg en Groesbeek de Horst zouden daarmee de huidige goede bereikbaarheid verliezen.

Dat was de reden waarom de Groesbeekse Volks Partij tijdens de raadsvergadering van 2 februari via een amendement (wijziging) op de mobiliteitsvisie heeft getracht de trein ook uit de beleidsstukken te laten schrappen. Helaas was daar geen meerderheid voor."

Gemeenteraden willen grensovergang Wyler veiliger en beter maken

BERG EN DAL - Tijdens de gezamenlijke raadsvergadering van Berg en Dal en Kranenburg kwam ook de grensovergang Wyler aan de orde. Over deze grensovergang worden al sinds 2009 gesprekken gevoerd met als doel een betere en veiligere afwikkeling van het grensverkeer te realiseren van en naar Groesbeek en Wyler toe.

In 2012 heeft de gemeenteraad van Kranenburg besloten om mee te denken om voor deze grensovergang een oplossing te vinden. Het is wel duidelijk dat aan beide zijde van de grensovergang een win-winsituatie moet ontstaan. In eerste instantie is gedacht om de bedrijfsvoering van de kippenfarm aan de Wylerbaan te beëindigen en aan te kopen waarna de grensovergang verkeerskundig aangepakt kan gaan worden. Ook de stankoverlast vooral voor Wyler zal dan tot het verleden behoren en dan kan er woningbouw plaatsvonden aan de Hauptstrasse, omdat er dan geen sprake meer is van de stankcircel.

Ook zou dan de oude bedrijfsbebouwing langs de Hauptsrasse verwijderd moeten worden. Burgemeester Steins liet weten dat Kranenburg het voormalige lottokantoor op de grensovergang heeft willen kopen maar eigenaar Hagemann wil het niet verkopen. Raadslid Vree (GroenLinks) benadrukte, dat bij welke plannen dan ook de bewoners betrokken moeten worden, terwijl Peters (Sociaal Groesbeek) zich afvroeg of er geen alternatieve plannen waren. Wethouder ten Westeneind liet weten dat de kippenfarm te koop staat, maar dat kan de gemeente Berg en Dal momenteel niet betalen. "Wij blijven met elkaar in gesprek om uiteindelijk met een oplossing te komen die voor zowel Berg en Dal als Kranenburg acceptabel is", aldus Ten Westeneind.

Expositie kerkje Persingen

PERSINGEN _ In het weekend van 25 en 26 februari exposeren drie beeldend kunstenaars hun werk in het prachtige kerkje van Persingen. Op beide dagen is de expositie te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur.

De drie kunstenaars maken totaal verschillend werk, wat de expositie ook zo bijzonder maakt.

Maryam Bashari Rad, schilderijen: "Ik ben oorspronkelijk uit Iran afkomstig en woon sinds 2007 in Nederland. De diversiteit van de Nederlandse en Iraanse culturen zijn dan ook terug te vinden in mijn werk, zonder dat ik hier bewust de nadruk op leg. Ik heb veel ervaring op gedaan met verschillende stijlen en voel dat ik sinds een jaar of twee mijn eigen stijl heb ontwikkeld. Dit past bij mijn gedachte en gevoel. Ik hou van tastbaar abstract waarin kleuren en lijnen in harmonie zijn."

Constant Sleddens, keramiek: "Ik ben een autodidactisch keramist en laat me leiden door de natuur en dingen om me heen. Al mijn werk wordt met de hand opgebouwd, het zijn natuurlijke vormen.

Ieder werk is voor mij een persoonlijk experiment. Ik wil weten wat de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden zijn van de klei waar ik op dat moment mee werk."

Loek Klinkhamer, schilderijen: "Ik werk zonder vooropgezet plan. Als ik met een schilderij begin, schiet 'het' de ruimte in. Ik herontdek materialen, 'speel' met het beeld dat ontstaat, haal weg, schilder over, schuur weg. Hoe ik dat doe zal ik nooit prijs geven, evenals de onleesbare stukjes van mijn gedichten die veelvuldig voorkomen in mijn schilderijen.

In mijn werk kan ik door het samenspel van gedachten, vorm, kleur en materiaal goed uitdrukken hoe het leven aan mij voorbijtrekt. Ik ben dan ook 24 uur per dag in mijn hoofd aan het schilderen."

Asbestsanering in Cosmas en Damianuskerk

GROESBEEK – In de Cosmas en Damianuskerk aan de Pannenstraat in Groesbeek vindt momenteel een grootscheepse asbestsanering plaats.

Op de zolder van de kerk moest hoognodig asbestsanering plaatsvinden. In 2014 werd door de Gelderse Monumentenwacht asbestvezels van de zolder via de trap op de koorzolder in de kerk gelopen te zijn. Deze gevaarlijke vezels zijn toentertijd door een gecertificeerd bedrijf verwijderd, zodat de kerk, koorzolder en de trap weer toegankelijk waren.

Afgelopen week is gestart met de asbestverwijdering op de kerkzolder door het bedrijf Asbestcare uit Cuijk. De werkzaamheden zullen enkele werken in beslag nemen en daarmee is een bedrag gemoeid van rond de 100.000 euro.

Carnaval in De Heksenketel

BEEK - Carnaval in Beek, oftewel… carnaval in De Heksenketel En een heksenketel zal het worden! Prins Niek, Pages Lotte en Ilse zullen samen met adjudanten Luuk en Robbert en President Jürgen Beek voorgaan in een heuse eigentijdse polonaise.

Nu al maakt het prinselijke kabinet de wijde omgeving onveilig met haar carnavaleske activiteiten. Zij gaan De Cavalieren voor in wat een onvergetelijke carnaval 2017 moet worden.

Allereerst op zal zaterdag 18 februari het nieuwe boerenbruidspaar door de straten van Beek paraderen, samen met een hele stoet huwelijksgasten. Wie zal dit jaar voorgaan in het onecht verbinden van dit bruidspaar?

Vanaf 22 februari zullen Prins Niek der Beeksche Jung samen met zijn Kabinet het Beekse carnaval weer voorgaan in een hossende en dansende massa carnavalsvierders.

Op woensdagavond 22 februari beginnen we traditioneel met de ouderenzittingsavond bij 'Höfke' samen met de zustervereniging De Deurdouwers uut de Ooij. Daar zal een kust aan artiesten langskomen.

Donderdagavond wordt alles Après Ski. In het altijd gezellige Sous Les Eglises zal het dak er weer af gaan in een geweldig feest!

Vrijdagmiddag wordt de jeugdprins van de Heksenketel bekend gemaakt in de Biezenkamp. Daarna zal een grote feestelijke optocht door het dorp gaan met ons nieuwe jeugdkabinet voorop.

Vrijdagavond de sleuteloverdracht in het gemeentehuis van Berg en Dal in Groesbeek. Daar wordt het eerste gemeentelijke biertje of frisje gedronken waarna de liefhebber nog een afzakkertje kan gaan nemen in de grote tent tegenover het gemeentehuis.

Zaterdag zal beginnen met het aanslaan van het eerste fustje carnavalsbier en het hijsen van de Heks van De Heksenketel. Onder het genot van een drankje en feestelijke tonen van dweilorkest Knagalm zullen de nieuwe jeugdprins en Prins Niek der Beeksche Jung het carnaval openen. Om 12.00 uur verzamelen op het kruispunt bij het Wasvrouwtje!

Het feest wordt zaterdagavond voortgezet met spetterende optredens. Er zijn een paar heel verrassende acts bij. Rond 20.11 uur zal het starten.

Zondagmiddag is de middag van jong en oud samen. De kindermiddag zal vanaf 14.00 uur beginnen. Voor de ouderen zal dat ook het geval zijn ware het niet dat zij wat meer achter in de tent dienen te verblijven.

Maandag zal in het teken staan van onze prachtige optocht. Het Rozen Maôndagcomité is al maanden bezig om weer één van de mooiste en snoeprijkste carnavalsoptocht uit de wijde omgeving neer te zetten. Zo'n 80 wagens en groepen zullen voorbijtrekken aan dikke rijen toeschouwers. Na de optocht het straatfeest en feest binnen in de kroegen en feesttent.

Dinsdag zal de carnaval afgesloten worden met de overbekende kroegentocht. Deze zal dit jaar het weer afgesloten worden met het aloude Heks verbranden. Let op, ook dit jaar om 23.11 uur! Dit zal het einde betekenen van een paar dagen hossen en dansen. Met een lach en een traan zal dan afscheid genomen worden van hopelijk geweldig mooi Carnaval 2017.

De Cavalieren wensen alle narren en narrinnen een geweldig, mooi, leuk, swingend, hossend, gezellig en bruisend carnaval toe.

Energie Coöperatie leidt energiecoach op in Berg en Dal

BERG EN DAL – Wethouder Erik Weijers liet vrijdagmiddag tijdens het nieuws café in De Mallemolen in Groesbeek weten dat de Energie Coöperatie energiecoaches gaat opleiden.

Het is de bedoeling dat mensen die in de ww zitten of "zij die met de ziel onder de arm lopen" hiervoor worden benaderd. De coaches worden dan door de Energie Coöperatie opgeleid en het is de bedoeling dat ze na de opleiding in Berg en Dal de wijk ingaan. Samen met de bewoners gaan ze dan in hun huizen kijken of er iets gedaan kan worden om daarmee energie te kunnen besparen. De Energie Coöperatie verwacht veel van deze energiecoaches.

Meidentoernooi voor Groesbeekse voetbalclubs

GROESBEEK - De Treffers, Groesbeekse Boys, DVSG en Germania organiseren samen een BFF meidentoernooi. Dit toernooi staat geheel in het teken van meidenvoetbal.

Het gaat om drie avonden die bestaan uit een techniektraining, een bootcamp en het toernooi met aansluitend de prijsuitreiking en een lekkere winterbarbecue.

"Voetbal je al bij één van de deelnemende clubs? Dan mag je een introducé meenemen." Het toernooi is voor alle meiden, die voetballen tot en met de MO-19. Omdat het een samenwerkingsverband is,vinden de avonden plaats bij verschillende voetbalclubs.

Het programma ziet er als volgt uit:

Woensdag 8 maart van 18.30 tot 20.00 uur: Techniektraining – Locatie GroesbeekseBoys;
Woensdag 15 maart van 18.30 tot 20.00 uur: Bootcamp – Locatie: Germania;
Vrijdag 24 maart van 18.00 tot 21.00uur: Toernooi, met aansluitend de prijsuitreiking en een lekkere winterbarbecue –Locatie: De Treffers.

Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij Jumbo Groesbeek. "Haal ze daar op en lever ze ingevuld weer in bij de Jumbo voor 20 februari. Wanneer je je hebt ingeschreven, ontvang je een gratis entreebewijs voor de EK kwalificatie wedstrijd Nederland O17 - Italië O17 op zondag 19 maart op sportpark Zuid om 15:00 uur.

Hannie de Jong gunt CDA-raadszetel aan Dave van Loon

MILLINGEN - Hannie de Jong uit Millingen gaat geen gebruik maken van de vrijgekomen CDA-raadszetel in de gemeenteraad van Berg en Dal.

De plaats van de onlangs overleden Jan Poelen zal worden ingevuld door Dave van Loon uit Groesbeek. De Jong kan het 'gevoelsmatig niet maken' om Van Loon te passeren, ondanks haar hogere positie op de kieslijst bij de laatste verkiezingen. „Jan Poelen was ook mijn nestor en ik heb op het politieke vlak veel van hem geleerd. Jan heeft ooit aangegeven dat hij – mocht hij vroegtijdig uitvallen – Dave zijn raadszetel gunde. Mijn besluit voelt goed en ik blijf natuurlijk bij het CDA betrokken", aldus De Jong.

De 43-jarige Dave van Loon was tot aan de herindeling namens het CDA gemeenteraadslid in Groesbeek. Hij waardeert de beslissing van De Jong.