GN Nijmegen-Noord

21 augustus 2019

GN Nijmegen-Noord 21 augustus 2019


Tijd voor nieuwe verbindingen op de Elster paardenmarkt

(foto: Ellen Koelewijn/Expressionelle) Foto: Ellen Koelewijn Expressionelle

ELST - Nog heel even geduld totdat de Elster Dorpsstraat weer is omgetoverd tot het handelscentrum voor paarden voor één dag. Dit jaar wordt het evenement voor de 759ste keer georganiseerd op 2 september.

Was het in vroeger jaren de aftrap van het seizoen waarin boeren, reizigers en transporteurs een ander paard kochten of verkochten om hun activiteiten te ondersteunen, tegenwoordig liggen vaak andere beweegredenen de koop of verkoop van een paard ten grondslag aan een tijdelijk verblijf op de hoofdstraat van Elst.

Ogenschijnlijk is er niet veel veranderd ten opzichte van de laatste paar edities. De afscheidingen tussen publiek en handelaren worden gehandhaafd om duidelijk te houden waar de professionals en het publiek zich het beste kan begeven. De dieren worden weer ontvangen op een bedje van stro en ook voor een natje en droogje in de vorm van vers water en goed hooi wordt gezorgd. De ingangscontroles zijn vorig jaar aangescherpt en dat is zowel de organisatoren als ook de handelaren goed bevallen. Immers ieder is gebaat dat alles volgens de jongste inzichten gebeurt.

Ook de zogenoemde monsterbanen, de plek waar paarden zich van hun beste kant kunnen laten zien om hun kopers te overtuigen, bevinden zich in de Korte Kerkstraat en Het Sikkepaadje. Daarnaast is het nieuwe exportgebeuren, waarbij de paardenmarkt van Elst vorig jaar de primeur had, ook op dezelfde plek gebleven, de Sint-Maartenstraat. Hier worden de paarden, pony's en hun reisdocumenten nogmaals aan een kritische blik onderworpen voordat er een fiat wordt gegeven om vervoerd te mogen worden naar hun nieuwe bestemming. Al enkele keren is het aanvangstijdstip met een uur verlaat. Om handelaren en transporteurs aan deze nieuwe realiteit vanwege welzijnseisen te laten wennen is voor geleidelijkheid gekozen. Was het vroeger normaal dat de aanvoer vanaf middernacht plaatsvond, later is gekozen voor 03.00 uur, vorig jaar voor 04.00 uur en dit jaar heeft de organisatie besloten dat er vanaf 05.00 uur de ingangskeuring plaatsvindt. Daarvoor is de Dorpsstraat hermetisch afgesloten en paarden, die niet aan de eisen van reisbescheiden en/of gezondheid voldoen worden niet toegelaten.

Het is echter niet alleen maar handel waarvoor de bezoekers in Elst terecht kunnen. In de ring tegenover het gemeentehuis worden demonstraties gehouden in het beslaan van paarden, een vakterm voor het voorzien van nieuwe ijzers onder de voeten van paarden. Ook wordt er door jonge paardenliefhebbers demonstraties voltige gegeven. Kinderen kunnen weer onder leiding van een echte smid een fraai stukje smeedwerk maken. Oude ambachten zijn te zien in de Korte Molenstraat en de tweede helft van de Dorpsstraat is traditioneel weer gereserveerd voor de warenmarkt. En paardenkrachten in de vorm van oude trekkers vormen de afronding. En bent u in de gelegenheid gekomen een lot te bemachtigen van de paardenloterij, rond elf uur verricht de notaris de trekking. Vanaf dat moment is de trekkingsuitslag ook te zien op de site: www.elster-paardenmarkt.nl.

Open dag bij Elistha

ELST - Op zaterdag 24 augustus begint Elistha officieel weer met de jeugdtrainingen.

Deze dag is de startdag. Zoals traditioneel is dit tevens een open dag voor jeugd die wil kennismaken met Elistha. Het is dus mogelijk deel te nemen aan trainingen in de leeftijdsgroep en ook te zien en horen wat de mogelijkheden zijn bij Elistha. Iedereen is welkom op deze ochtend.

De tijden op deze zaterdag zijn als volgt:

10.00 -11.00 uur: Trainen voor de jeugd onder 7 en 8 jaar. Dit is op veld 1.

10.00 -11.00 uur: Trainen voor de jeugd onder 9,10 en 11 jaar. Dit is op veld 2.

11.30 -12.30 uur: Trainen voor de jeugd onder 12, 13, 14 en 15 jaar. Dit is op veld 1.

11.30 -12.30 uur: Trainen voor meisjes onder 15 jaar. Dit is op veld 2.

13.00 -14.00 uur: Trainen voor jeugd onder 17 jaar. Dit is op veld 2.

Huurdersvereniging zoekt kandidaten voor award

ELST - Huurdersvereniging Over-Betuwe (HvOB) die de belangen van de huurders van Woningcorporatie Vivare in Elst behartigt, zal op 11 januari tijdens haar nieuwjaarsreceptie, voor de dertiende maal de leefbaarheidsaward 'De Regelaar' uitreiken aan degene die een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan de leefbaarheid in Elst en op deze wijze het wonen in ons dorp extra plezierig heeft gemaakt.

De huurdersvereniging nodigt inwoners van Elst uit om verenigingen of mensen in persoon die in aanmerking kunnen komen voor deze Award, voor te dragen. De winnaar ontvangt een cheque van één duizend euro, te besteden aan een bestaand of nieuw project. Daarnaast krijgt de daarvoor in aanmerking komende persoon 'De Regelaar' zoals de award heet, in beeldvorm uitgereikt.

Het spreekt voor zich dat bij een inzending een heldere omschrijving dient te worden verstrekt waarom men van mening is, dat deze persoon met zijn eventuele organisatie de award verdient. Eventueel te nomineren kandidaten kunnen worden voorgedragen bij het secretariaat van de huurdersvereniging Over-Betuwe, Antwoordnummer 210, 6660 WB Elst of per e-mail: hvob@outlook.com.

Vrouwen van Nu klaar voor een nieuw seizoen

Het bestuur van VvNu. (eigen foto)

ELST - De vakanties zijn voor de meeste mensen voorbij, we zijn weer een beetje bekomen van de hete zomer en langzamerhand kijken we uit naar een seizoen waarin allerlei activiteiten weer beginnen.

Zo ook bij de Vrouwen van Nu in Elst. Het nieuwe jaarprogramma 2019/2020 is klaar en ligt bij de drukker. De interessegroepen zijn druk bezig geweest met nieuwe activiteiten. Er staan weer leuke excursies op het programma, mooie boeken om te lezen, workshops voor het nieuwe seizoen. Het is weer tijd om elkaar te ontmoeten, nieuwtjes uit te wisselen en elkaars verhalen te horen. Eén van de kenmerken van Vrouwen van Nu. Andere vrouwen ontmoeten en met elkaar leren en het ontdekken van en geïnspireerd worden door nieuwe dingen.

"Wilt u eens kennis maken met Vrouwen van Nu, dan bent u welkom op één van onze avonden. Meer informatie over onze programma’s staat op www.vrouwenvannu.nl/elst-eo."

Uitslag Zomermarktloterij

SLIJK-EWIJK - Carnavalsvereniging 'De Waalkanters' heeft op 11 augustus tijdens de zomermarkt de trekking gehouden van de Zomermarktloterij.

De navolgende lotnummers zijn getrokken: Hoofdprijs 75 euro op lotnummer 149; 1e prijs 50 euro op lotnummer 16; 2e prijs 25 euro op lotnummer 382; 3e prijs 10 euro op lotnummer 127; 4e prijs 5 euro op lotnummer 835. De prijzen zijn af te halen bij H. Vos, Oosterhoutsestraat 2c, Slijk-Ewijk.

Parochie H. Maria Magdalena

Zaterdag 24 augustus
H. Maria Geboorte Driel: 19.00 u: woord- en communievieiring, startviering met Enjoy en Cantorije
O.L.V. van Zeven Smarten Haalderen: 19.00 u: eucharistieviering, N. Sales. GK de Levensbron
St. Leonardus Oosterhout: 19.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, Musica Nova

Zondag 25 augustus
St. Werenfridus Elst: 10.00 u: eucharistieviering, V. Bulthuis, st. Caeciliakoor, Vrijwilligersmiddag
O.L.V. ten Hemelopneming Huissen-stad:10.00 u: eucharistieviering, N. Sales, kerkwijding/Laurentius, Exotherm
St. Jacobus de Meerdere Valburg: woord- en communieviering J. Kallen, Dameskoor
Schutterijtent: Kermisviering 10.00 u: m.m.v. Schutterij en Harmonie

Doordeweekse vieringen R.K. parochie Maria Magdalena

Maandag
Heteren, 18.30 u. Liefkenshoek (wcv), elke maandag

Dinsdag
Huissen-Stad, 19.00 u. dagkapel, rozenkrans, ?elke dinsdag
Oosterhout, 09.00 u. dagkapel, 1e dinsdag v.d. maand

Woensdag
Angeren, 09.30 uur u. sacristie/kerk, 1e woensdag v.d. maand
Doornenburg , 09.30 u. kerk , 2e woensdag v.d. maand
Gendt, 09.30 u. dagkapel, 4e woensdag v.d. maand
Herveld, 19.00 u. kapel Hoge Hof, 1e woensdag v.d. maand
Huissen-Zand, 09.30 u. dagkapel , 3e woensdag v.d. maand
Lent, 19.00 u. St. Jozef, 2e woensdag v.d. maand

Donderdag
Elst, 10.30 u. Tertzio, 1e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 2e donderdag v.d. maand
Elst, 10.30 u. Tertzio (wcv), 3e donderdag v.d. maand
Elst , 09.30 u. De Hoeksteen, 4e donderdag v.d. maand
Elst, 09.30 u. De Hoeksteen, 5e donderdag v.d. maand

Vrijdag
Bemmel, 10.00 u. kapel Liduina,1e vrijdag v.d. maand
Valburg, 09.00 u. sacristie, rozenkrans, elke vrijdag
Valburg, 09.30 u. sacristie, elke vrijdag

Eucharistievieringen, tenzij anders vermeld (wcv)
Na de viering is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Startschot nieuw seizoen

Verenigingsgebouw van Op de Korrel.

BEMMEL - Als gebruikelijk op de vrijdag na de Bemmelse kermis, wordt door vele leden van Sschietsportvereniging Op de Korrel in Bemmel het startschot van het nieuwe seizoen gedaan na de zomerstop.

Om fris het nieuwe seizoen te beginnen, heeft ook het gebouw een nieuw tintje meegekregen. Er is namelijk nieuwe gevelbekleding aangebracht door Bordbusters, geheel in stijl van de vereniging en de schietsport. Geïnteresseerden en nieuwsgierigen zijn natuurlijk welkom, waarvoor een vrije inloop geldt op de algemene verenigingstijden, namelijk: dinsdagochtend; 10.00u - 12.00u (besloten); dinsdagavond; 19.00u - 24.00u; vrijdag avond; 19.00u - 24.00u en jeugdtraining: vrijdag avond 19:00u.

"Een bezoek op afspraak is ook mogelijk, zodat er begeleiding is en er wellicht wat schoten gedaan kunnen worden. Ga hiervoor naar onze website, of mail naar info@svopdekorrel.nl. We gaan uit van weer een leuk, sportief en gezellig seizoen en tot ziens bij schietvereniging Op de Korrel aan de Sportlaan 1e in Bemmel."

'Kleintje Wimbledon' groot succes

Prijswinnaars editie 2019. (foto: Ingrid Breunissen)

HERVELD - In week 26 werd er tijdens de 32e editie van Kleintje Wimbledon weer volop getennist te Herveld.

"Dit jaar hadden we opnieuw de traditie van een specifiek thema tijdens ons toernooi in ere hersteld, te weten 'De Foute Week'. Gedurende de week waren er meerdere deelnemers die lekker 'fout gekleed' de baan op gingen, maar niemand kon in de schaduw staan van de zusjes Van Rooij, getuige de foto’s op Facebook. Op vrijdagavond was er de traditionele feestavond, die ook volledig in het teken van ons thema stond waarbij de OTC lekker uitpakte!"

De finaledag was een geweldige afsluiter van een goede week, met mooi weer en prachtige tennispartijen. Ook de traditie om in (grotendeels) witte tenniskleding de finales te spelen, werd voortgezet. Het terras was lekker vol en er werden zoals gebruikelijk aardbeien met slagroom uitgedeeld. Dit alles zorgt er voor dat we kunnen terugkijken op opnieuw een zeer geslaagd toernooi. Foto’s van de gehele week zijn te vinden op www.facebook.com/Kleintje Wimbledon TVHA.

Alle deelnemers, gasten, sponsoren en vrijwilligers werden bedankt en worden volgend jaar weer verwacht bij de 33e editie van dit evenement. Dan gaan we natuurlijk weer groots uitpakken!"

'Stem op ons Speel/Verkeerspleintjesproject'

DRIEL - De Stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe is genomineerd voor het ANWB subsidiefonds. "Stem op ons speel/verkeerspleintjes-project."

"We willen met deze subsidie van 10.000 euro kinderen met en zonder een beperking zoals Zaza en haar zus Pippi, samen laten spelen met hun buurtkinderen in Zetten en Driel:

*Een verkeersplein In Zetten creëren met wegenstickers, verkeersborden, pomp en bushalte waarop je lopend en rijdend samen speelt.

*Met stickers een fleurige speelomgeving aanbrengen op de stoepen langs de speeltuinen in de wijk Breekenhof in Driel, zodat daar kinderen met en zonder een beperking samen kunnen spelen!"

Link: ANWB.nl/Stem. Stemmen kan tot 30 september.

Blaasmuziek-challenge in Herveld

HERVELD - Ben jij tussen de 16 en 60 jaar, of iets in die buurt? En altijd al een blaasinstrument willen leren bespelen of ooit gespeeld en weer op willen pakken? Dan hebben wij een leuke challenge voor je!

Op de maandagen 23 en 30 september en 7 oktober van 17-17.30 uur mag je in Herveld gratis drie keer een half uur blaasinstrumenten uitproberen onder begeleiding van een gediplomeerde docent. We hebben saxofoons, trombones, trompetten, baritons, hoorns, bugels en bassen voor je om uit te proberen.

Tijdens deze cursus kun je oude kennis opfrissen maar als je nog nooit muziek hebt gemaakt, leer je bijvoorbeeld de eerste beginselen van noten lezen en hoe krijg je eigenlijk geluid uit zo'n instrument?

Deze cursus wordt georganiseerd door muziekvereniging Sint-Willibrordus uit Herveld-Andelst en is voor iedereen die nieuwsgierig is naar blaasmuziek maken. Aanmelden kan voor 15 september via willibrordus.ha@gmail.com (ook voor meer informatie).

Nieuw seizoen voor Essentia

Training. (foto: Maarten Nijenhuis) Maarten Nijenhuis

BEMMEL - De ballen zijn weer schoongemaakt, de tafels staan er weer klaar voor en de leden van tafeltennisvereniging Essentia staan weer te trappelen om te kunnen spelen. Op vrijdag 23 augustus begint het nieuwe seizoen in De Schaapskooi in Bemmel.


Vanaf 18.15 uur krijgen de beginnende junioren training. Daarna volgt de gevorderde jeugd om 19.15 uur. Om 20.15 uur zullen de senioren de training weer oppakken. Zowel de junioren als senioren bereiden zich voor op een nieuw competitieseizoen.

Daarnaast zal de 55+-groep op dinsdag 3 september weer beginnen. Tussen 14 uur en 16 uur kunnen deze 55+-ers met elkaar een balletje slaan in de Schaapskooi.
Vanaf woensdag 4 september is er ook weer een trainingsavond voor de jeugd tussen 18.00 uur en 19.30 uur.

Ook dit seizoen zal de vrijdagtraining geleid worden door Suzanne Dieker. Zij is voormalig Nederlands kampioen bij de jeugd. Daarnaast heeft ze veel internationale toernooi-ervaring. Zo heeft ze mee gedaan aan meerdere EK’s en WK’s. Met haar kwaliteiten zal ze TTV Essentia zeker verder kunnen helpen.

Ook interesse om te komen tafeltennissen? Kom dan op vrijdagavond naar De Schaapskooi in Bemmel. Je kan dan aansluiten bij de training en ontdekken hoe leuk het spel is. Je kan vier vrijdagen gratis meespelen om goed kennis te maken met de tafeltennissport.

Meer informatie staat op www.essentiabemmel.nl of te verkrijgen via info@essentiabemmel.nl.

Ook uw bericht in de krant?

REGIO - Wilt u iets onder de aandacht brengen in uw regio? Dat kan! Uw bericht kunt u heel eenvoudig online insturen via onze website: www.gemeentenieuwsonline.nl.

Voor verschillende regio's wordt Hét Gemeente Nieuws gemaakt: Overbetuwe/Nederbetuwe, Lingewaard, de Liemers, Arnhem, Berg en Dal, Nijmegen en Nijmegen-Noord. Op de homepage van onze website klikt u eerst op de regio waar u uw bericht geplaatst wilt hebben. Vervolgens klikt u rechts bovenaan op de tekst: 'Nieuws aanleveren'. Er verschijnt dan een tekstvak in beeld waarin u uw bericht kunt plaatsen. U kunt uw bericht er rechtstreeks intypen, maar u kunt het ook vanaf een Worddocument ´kopiëren' en 'plakken'. Komt u er niet uit, belt u dan gerust even: 0481-464770, wij helpen u graag verder.

Creatief Centrum Nijmegen-Zuid

NIJMEGEN - Onze deuren zijn weer op werkdagen geopend van 9.00 tot 16.00. Kom gezellig een kijkje nemen om ideeën op te doen voor een nieuwe hobby.

Iedereen van 18 jaar en ouder is welkom om gratis een dagdeel mee te draaien om te kijken of een hobby iets voor je is en/of de sfeer in de groep leuk is. De zomer is al weer bijna voorbij en de herfst staat voor de deur, dus tijd om plezierig met andere met een hobby bezig te zijn.
Knip nu dit artikel uit en kom naar het Creatief Centrum voor een gratis consumptie bij de bar. Wij zijn te vinden in Tolhuis 44-44 in Nijmegen. Voor meer info bellen naar 024 3452113.

Meditatie aan de Spiegelwaal

(foto: Ine Albers) Ine Albers

NIJMEGEN - Heb jij zin om elke zaterdagochtend in augustus samen met anderen te mediteren?

"Midden in de natuur doen we verschillende meditaties zoals: zit- en loop meditatie, bewegen in aandacht en met compassie.
Iets voor jou?
Wees welkom op zaterdagochtend 31 augustus van 9.30-10.30 uur aan de Spiegelwaal, Oude Dijk, Nijmegen. Begeleiding gebeurt door Olga Jans en Ine Albers. Meer info staat op www.oudersenbalans.nl of mediterenisteleren.nl. De toegang is gratis. Donatie welkom voor Wereldvrouwenhuis, Lent."

Startdag Elistha in het teken van vrienden!

ELST - Op zaterdag 24 augustus organiseert voetbalvereniging Elistha uit Elst weer hun jaarlijkse startdag. Op deze dag starten bijna alle teams met een gasttraining. Ook zijn er enkele oefenwedstrijden al gepland op sportpark De Pas.

Dit jaar zijn vrienden en vriendinnen (maar ook nieuwe leden) van harte welkom om een keer mee te trainen. Het is van 10.00 tot 12.30 uur. Op de website www.sc-elistha.nl staan de preciezere tijden weergegeven. Iedereen is natuurlijk welkom!

Festival De Oversteek voor het eerst twee weekenden lang

NIJMEGEN - Kunstenfestival De Oversteek trapt vlak na de zomervakantie traditiegetrouw het culturele seizoen af in Nijmegen-Noord. Editie West is op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september, editie Oost op zaterdag 6 en zondag 7 september.

Op een dertigtal groene, sfeervolle locaties aan de oevers van de Waal in Nijmegen-Noord presenteert het festival zo’n vijftig optredens en voorstellingen. De kaartverkoop is per direct gestart via festivaldeoversteek.nl.


Nieuw is een zaterdagavondprogramma op 31 augustus en 7 september in en om Fabrikaat/Hof van Holland. Zaterdag 31 augustus presenteert het Gronings performing arts collectief Teddy’s Last Ride hier het elektronisch pop-spektakel The Others. Aansluitend is een optreden van electrofunkband 45acidbabies. Op zaterdag 7 september presenteert Gummbah samen met Leonard Bedaux Cinema Sexboerderij 't Gouden Kalf. Ook speelt NEON de fysieke dansvoorstelling Körper. Beide avonden zijn omlijst met dj's en verrassingsacts.


Op beide zondagmiddagen biedt Festival De Oversteek een divers programma met muziek, theater, dans, literatuur, performance en alles ertussenin. Publiek maakt vaak letterlijk de oversteek naar vaak onbekende acts en voorstellingen. Ook bekendere namen sieren het festivalaffiche: singer-songwriter Bertolf, jazzgitarist en -componist Reinier Baas en auteur en muzikant Aafke Romeijn. Hiphopper Ray Fuego brengt met Ploegendienst de p terug in punk. Ook voor kinderen is meer dan genoeg te beleven. Zo laat Theo Wesselo (bekend van Rembo & Rembo) glorieuze VPRO-tijden herleven.

Het succes van vijf jaar De Minkhof, beleven en ontmoeten...

Jeu-de-boulen op De Minkhof. (foto: PR De Minkhof)

BEMMEL - Zaterdag 31 augustus viert De Minkhof haar eerste lustrum met een feestelijke open dag. Vijf jaar De Minkhof en vijf jaar ouderenbeleid, van een overheid die vindt dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten kunnen blijven wonen.

Veel zorgcentra werden gesloten met alle gevolgen van dien. De oudere thuisblijvers missen daardoor vaak sociale contacten, gezellige mensen om zich heen en activiteiten waaraan ze kunnen deelnemen. Beleef- en ontmoetingsplaats De Minkhof voorziet in deze behoefte, en meer dan dat, niets hoeft en van alles kan door allerlei activiteiten waaraan men mee kan doen.

De Minkhof is er voor alle senioren, jong en oud, uit de gehele gemeente Lingewaard en omgeving. Onze deelnemers zijn razend enthousiast, “hartverwarmend en het is alsof je in een warm bad terechtkomt. Je kunt ongedwongen lief en leed met elkaar delen” zijn veel gehoorde uitspraken van deelnemers. Daar zijn wij en onze vrijwilligers trots op!

Laat u verrassen en informeren en kom op onze open dag op zaterdag 31 augustus tussen 10.00 en 14.00 uur op Molenwei 57 in Bemmel. "Wij begroeten u graag, namens bestuur en vrijwilligers, Cor van Dalen voorzitter. Voor actualiteiten en activiteiten bekijk onze website www.minkhof.nl."

Gratis Rots & Watertraining

BEMMEL - Ben jij ouder van een kind in groep zeven of acht en zou je willen dat jouw kind wat steviger in zijn/haar schoenen staat? Geef je kind dan nu op voor de Rots & Watertraining. Deze psychofysieke training voor jongens en meiden maakt hen weerbaarder en zelfverzekerder.

Sterk staan als een rots en mee bewegen als water, dat is het uitgangspunt van de Rots & Watertraining. Rots & Water heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, zelfreflectie, zelfvertrouwen, communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast zijn belangrijke thema’s de preventie van (seksueel) geweld, het leren maken van eigen keuzes en het leren gaan van een eigen weg.

Door mee te doen aan de zesdelige Rots & Watertraining, leer je steviger in je schoenen te staan, zodat je beter voor jezelf kunt opkomen. In een kleine groep werk je aan zelfbeheersing, zelfvertrouwen en leer je communiceren vanuit de Rots- en Waterhouding. Hierdoor word je bewuster van je eigen gedrag en hoe je op andere over komt. Het programma van de Rots & Watertraining bestaat uit een combinatie van fysieke oefeningen en groepsgesprekken. De training is geschikt voor jongens en meiden. We werken aan weerbaarheid en zelfvertrouwen door je bewust te maken van lichaamstaal en door je eigen kracht te leren kennen en gebruiken, maar alleen als dat echt nodig is.

De volgende serie van zes trainingen start op 5 september op donderdagmiddag van 15.30 – 17:00 uur in Bemmel. Deelname aan deze cursus is gratis, opgeven kan bij Kaj Dreis: k.dreis@swlingewaard.nl.

Terug naar WOII rond Oosterbeek

OOSTERBEEK - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen houden op zaterdag 24 augustus een wandeling rond Oosterbeek in het teken van de Slag om Arnhem. Terug naar toen!

Wat is er in september 1944 in Oosterbeek-Laag gebeurd? En hoe zag het er daarvoor uit? En daarna? Het wordt een wandeling langs diverse plekken in Oosterbeek-Laag die herinneren aan september 1944. De geschiedenis wordt met anekdotes en 'oude' foto's tot leven gebracht. De deelnemers herdenken Operation Market Garden op het terrein van het Geldersch Landschap en Kasteelen en in Oosterbeek-Laag. De boswachter geeft uitleg in woord en beeld.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats van Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3, 6862 DH Oosterbeek (Weverstraat hoek Benedendorpsweg). Duur: 2 à 2,5 uur. Afstand: 5 tot 7 km. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Pedro van Gogh, 06 54654049 of Job Laan, 06 83179965.

Drie gratis badmintontrainingen

Leden in actie op de baan. (foto: Maurice)

BEMMEL - Voor iedere sportclub in Bemmel begint eind augustus vaak het seizoen weer. Zo ook voor BC Bemmel’72 dat al bijna vijftig jaar bestaat en leden heeft tussen de 8 en 80 jaar.

“Het leuke van badminton is”, zo zegt de 21-jarige Chris: “dat je het hele jaar kunt spelen en dat het een lekkere snelle, actieve sport is.” Een andere dame, die al wat ouder is geeft aan: “Het heeft mij door mijn burn-out geholpen en ik speel het nog steeds iedere week met veel plezier! Het is hier in Bemmel dan ook bijna een soort vriendenclub.”

Maurice, net de 50 gepasseerd vindt het “een erg gezellige vereniging waar tijd is voor een gesprek en een lach, maar er op de baan wel fanatiek gestreden wordt voor ieder punt. Helaas is badminton alleen een sport die geen hip imago heeft omdat het onbekend is en weinig media aandacht krijgt. Maar het is bijvoorbeeld intensiever dan tennis!”

Om geïnteresseerden de mogelijkheid te bieden om eens aan badminton te snuffelen biedt BC Bemmel’72 daarom aan om drie maal gratis op de vaste woensdagavond mee te spelen en een training te volgen in sporthal De Heister. Het seizoen start weer op 28 augustus voor zowel de jeugd als de senioren.

Kijk voor de speeltijden, meer informatie en om je aan te melden op www.bcbemmel.nl.

Dierengeluiden Vindertuin? Ja graag!

Distelvlinder.

HETEREN - De dagen worden duidelijk korter, om negen uur is de zon alweer onder de horizon verdwenen. De vakantie is ook al afgelopen, we zijn bijna allemaal alweer aan het werk en de kinderen gaan alweer naar school. Ja de zomer was dit jaar mooi en soms een beetje erg warm.

"We hopen natuurlijk op nog enkele mooie weken zodat we nog veel van de zon kunnen genieten. Er zijn nog steeds mooie wilde bloemen en ook de vlinders zijn in deze tijd van het jaar nog steeds actief. De attalanta, de dagpauwoog en de distelvlinder vliegen juist nu, soms wel tot in oktober. Wij bij Landgoed Overbetuwe zijn bezig een vlindertuin in de buurt van de boerderij te maken. Als je dat een beetje goed wil doen vergt dat echt behoorlijk veel werk. Omdat we niet zo veel tijd hebben, we zijn tenslotte allemaal vrijwilligers, kost dat wel wat tijd. Is er misschien iemand die wat tijd heeft én interesse in vlinders en hun waardplanten die ons wil helpen de vlindertuin te realiseren, dan horen wij dat graag.

De vlindertuin wordt onderdeel van de kinderboerderij en deze ligt aan de Uilenburgsestraat 1 in Heteren en is telefonisch te bereiken op 026 4720707. Krijgt u daar geen gehoor dan kunt u bellen met Pieter 06 22437794; hij probeert de tuin gestalte te geven, of met onze NME-gids 06 51628846. We hopen met deze vlindertuin een bijdrage te leveren aan het in stand houden van de vlinders in Nederland, want helaas lopen bij elke telling de aantallen nog steeds terug."

Vegenement Nijmegen Duurzaam, plasticarm, vegan en lifestyle op één plein!

NIJMEGEN - Op 25 augustus van 12.00 tot 19.00 gratis toegankelijk op het Kelfkensbos: Vegenement Nijmegen. Steeds meer mensen kiezen voor de vegan lifestyle. Voor deze mensen en geïnteresseerden zal deze markt een zeer welkome aanvulling zijn om te ontdekken hoe je voedingsmiddelen, kleding, cosmetica en huishoudelijke artikelen op een diervriendelijke manier kunt vervangen.

"Vegenement Nijmegen brengt vele unieke webshops en winkels samen, waardoor je heel gemakkelijk vegan kunt shoppen", aldus Christine Burgemeester, directeur Vegetafel en Vegenement. Vegan Evenementen worden gesteund door vegan organisaties als Bite Back, Animal Righs en Vega-Life. “Vega-Life komt met veel verschillende vegan producten zoals schoenen, kleding, dierenvoeding en boeken om de mensen kennis te laten maken met alle alternatieven die er zijn", aldus Alex Blanker, Directeur Vega-Life.

“Inspireren, proeven en beleven staan centraal tijdens Vegenement Nijmegen. Dit evenement is dan ook perfect voor iedereen die duurzaam wil leven of minder dierlijke producten wil gebruiken,” aldus Christine Burgemeester. “Waar haalt een veganist zijn eiwitten vandaan? Daar kunnen de vele standhouders je alles over vertellen”, volgens Alex Blanker Voor meer informatie www.vegenement.nl/nijmegen.nl

Open monumentendag

NIJMEGEN - Op zaterdag 14 en zondag 15 september (10:00 - 17:00 uur) vindt de Open Monumentendag 2019 plaats. In de hele stad zijn meer dan vijftig monumenten gratis opengesteld voor het publiek!

Open Monumentendag is er voor jong en oud. Verdiepende lezingen bijwonen, meelopen met interessante rondleidingen, kinderspelletjes spelen of gewoon in alle rust een monument bekijken? Het kan allemaal! Kijk voor het volledige programma op https://www.openmonumentendag.nl/comite/nijmegen/

Het duurt een jaar,
maar nu is het klaar.
Nang is Nederlandse geworden,
Gefeliciteerd Jos

Hoera! Sanne en Sophie 4 jaar!
Gefeliciteerd meiden.
Liefs opa Joop, oma Ria,
Ome Alexander, Tante Bianca en Noud.

Lieve Sofie,
nog een paar nachtjes slapen,
en dan eindelijk je Sweet Sixteen feestje!!
Gefeliciteerd lieve schat geniet er lekker van.
xx

Hiep hiep hoera Lieke
wordt 22 september 1 jaar
Fijne verjaardag
Liefs papa mama en Kevin

Eindelijk 2 cijfers, hiep hiep hoera
Sari 10 jaar! Gefeliciteerd,
liefs:papa, mama, Mila, de opa's en oma, en pip.

Hoera!
Roan is 8 jaar geworden.
Gefeliciteerd.
Neil Glenn Ryan
Owen en Fenna

Het zal misschien raar klinken,
maar ook 'Petra' mag nu legaal drinken!
Het fuifje was top!

My Sweety, liefde van mijn leven
gefeliciteerd met dit nieuwe jaar in je leven.
God zegene je,te amo mi amorcito.
Dikke kus van je vrouw.


Nog 2 weken en dan gaat het gebeuren.

Hieperdepiep Hoera,
Sanne is 10 jaar.
Gefeliciteerd van oma Alies

Wandel mee over de paarse heide

Mookerheide (foto: Laurence Delderfield)

MOOK - Ondanks de droogte en hitte in 2018 en 2019 bloeit de heide toch massaal in Rijk van Nijmegen. Nu is de heide op haar mooist. Wandel op 25 augustus mee met de excursie-boswachter van Natuurmonumenten over de paarse heide van de Mookerheide.

De struikheide bloeit volop. De zon komt langzaam omhoog en voor je op het pad schiet een zandhagedis weg. In de verte ritselt een gladde slang. Geniet samen van de natuur en het unieke uitzicht Trek stevige schoenen aan en ga mee op ontdekkingstocht. Ontdek wat er nog meer te zien is op de Mookerheide. Wellicht komen we de Schotse Hooglanders nog tegen die het gebied begrazen. Tijdens deze wandeling laat de gids je de schoonheid van de Mookerheide zien en leer je de kleurrijke heide kennen.

Praktische informatie

Tijdens deze ochtend op 25 augustus word je om 09.30 uur welkom geheten op de parkeerplaats van Natuurmonumenten op de kruising van de Papenbergseweg en de Hendrik van Nassaulaan in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. Daarna ga je op pad met de excursie-boswachter. De ochtend duurt tot 11.30 uur. Er kunnen maximaal 20 personen mee. Deelname kost drie euro voor leden van Natuurmonumenten. Ben je geen lid, dan betaal je vijf euro. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide en dan doorklikken naar activiteiten.

Rijk geschakeerd Pools concert

Mannenkoor Agricola. (foto: Agricola) Agricola

DRIEL - De vertrouwde muziekgroep Promyki Krakowa en het professionele mannenkoor Agricola, ook uit Krakou, presenteren donderdagavond 19 september, aanvang 19.30, afwisselende Poolse composities in de katholieke kerk in Driel (Kerkstraat 27).

De toegang van dit Blije Kerk concert is gratis; er wordt een deurcollecte gehouden. Hartverwarmend is Promyki, het jongerenorkest in hun traditionele klederdracht. Roma Doniec-Krzemien, de stuwende kracht, weet de jonge musici tot boven hun kunnen te inspireren. Bezoekers van eerdere concerten en de Polenmis zullen het ontroerende Marialied Czarna Madonna (Zwarte Maria) kunnen meezingen.
Het befaamde mannenkoor Agricola, van de universiteit Krakou, treedt op in binnen- en buitenland, en ontving hiervoor vele prijzen. In 2016 kreeg het koor het 'Honoris Gratia' van de Poolse president voor haar verdiensten aan de stad Krakau. In 2014 verzorgde Agricola een optreden bij de viering van het 70-jarig jubileum van de bevrijding in Breda. Agricola is de organisator van het project Building Bridges dat muzikale bruggen bouwt tussen koren uit Engeland, Nederland en Polen. Het koor beheerst een breed repertoire: van Poolse volksmuziek tot carols; van jachtliederen tot liturgische muziek. Het is de verdienste van de dirigente Joanna Gutowska-Kuzmicz dat de presentatie van Agricola ’n hoog professioneel niveau heeft: beheersing voor een rijke klankkleur, en kracht voor indringende Slavische muziek. "Bijzonder dat we nu in Driel kunnen genieten van dit gerenommeerde koor."

Terug naar WOII rond Oosterbeek

Oosterbeek-terug naar WOII (foto: Ellie Koenders)

OOSTERBEEK - De boswachters van Geldersch Landschap & Kasteelen organiseren op zaterdag 24 augustus een wandeling rond Oosterbeek in het teken van de Slag om Arnhem. Terug naar toen!

Wat is er in september 1944 in Oosterbeek-Laag gebeurd? En hoe zag het er daarvoor uit? En daarna? Het wordt een wandeling langs diverse plekken in Oosterbeek-Laag die herinneren aan september 1944. De geschiedenis wordt met anekdotes en ‘oude’ foto’s tot leven gebracht. De deelnemers herdenken Operation Market Garden op het terrein van het Geldersch Landschap en Kasteelen en in Oosterbeek-Laag. De boswachter geeft uitleg in woord en beeld.

Start: 14.00 uur op de parkeerplaats van Concertzaal Oosterbeek, Rozensteeg 3, 6862 DH Oosterbeek (Weverstraat hoek Benedendorpsweg). Duur: 2 à 2,5 uur. Afstand: 5 tot 7 km. Deelname: 5,00 euro, kinderen 4 - 12 jaar 2,50 euro. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/activiteiten. Informatie: Pedro van Gogh, 06 54654049 of Job Laan, 06 83179965.