GN Berg en Dal Heumen Mook

18 maart 2015

GN Berg en Dal Heumen Mook 18 maart 2015


Op safari in de Gelderse Poort

Foto: Tessa-Faye Buck

REGIO - De eerste jonge dieren zijn geboren in natuurgebied de Gelderse Poort, het is voorjaar! Hoog tijd om de wandelschoenen uit de kast te halen en de ontwakende wildernis aan de Waal zelf te ervaren. Vanaf zondag 8 maart kunt u weer wekelijks deelnemen aan een tocht door de fascinerende wilde natuur, die op een steenworp afstand van de stad te beleven is.

De tochten starten vanuit vijf unieke punten in natuurgebied de Gelderse Poort. Excursieleider Bas, een kundig veldbioloog, neemt de deelnemers mee en zal tijdens de tochten veel vertellen over het landschap en het ontstaan van deze nieuwe wildernis. Centraal in deze tochten staat behalve natuur- en landschapsbeleving vooral het observeren van groepsgedrag en kuddedynamiek. Grote groepen runderen en paarden leven in dit gebied samen. Aan het gedrag van deze groepsdieren valt een heleboel opmerkelijks te zien.

Praktische informatie

De tochten zijn op zondag en starten om 9.30 uur. Gevraagd wordt om 9.15 uur aanwezig zijn bij het startpunt. De wandeltochten duren ongeveer drie uur en worden onderbroken door een koffie-/theepauze. Belangstellenden kunnen zich voor de eerstvolgende tocht inschrijven bij het Natuurmuseum: mail naar info@natuurmuseum.nl of bel 024 3297070. Deelname kost vijf euro. Vrienden van het Natuurmuseum Nijmegen betalen 2,50 euro. De kosten voor koffie/thee/gebak of catering zijn niet bij de prijs inbegrepen. Er kunnen maximaal twaalf personen mee. Honden zijn niet toegestaan.

Excursiedata en vertrekpunten

08-03-2015: Stadswaard/Oude Waal/Groenlanden. Start/eindpunt: parkeerplaats Vlietberg.

15-03-2015: Millingerwaard. Start/eindpunt: parkeerplaats Botsestraat, Kekerdom.

22-03-2015: Zyfflich/Leuth. Start/eindpunt: Dorfsscheune Zyfflich (dorpsplein bij de kerk).

29-03-2015: Bisonbaai anders. Start/eindpunt: Cafetaria 'De Vink', Ooij.

05-04-2015: Duitse verrassing! Start/eindpunt: Koffie- & Eethuis 'De Gelderse Poort', Millingen a/d Rijn.

Hendrik en Hannelore terug op Millings ooievaarsnest

GROESBEEK - Hendrik heeft de hele winter moeten wachten voor zijn liefje weer terug was op het nest, maar eindelijk daar was ze dan!

Op dinsdag 10 maart werd Hannelore met veel geklepper welkom geheten. Gelukkig heeft Hendrik de winter overleefd. Door de zachte winter was er voldoende voedsel voorradig en barre sneeuwstormen en strenge vorst zijn Hendrik gespaard gebleven.

Dat het voorjaar al weken in de lucht hing was aan het gedrag van Hendrik goed te zien. Al weken voor de komst van Hannelore was hij druk bezig met de grote voorjaarsschoonmaak van het nest en voortdurend werden takken en grasproppen aangevoerd. Vorig jaar is hun broedsel door te natte weersomstandigheden begin mei helaas mislukt. Hopelijk zijn de weergoden het ooievaarspaar dit jaar wel goed gezind! De gedreven natuurlijke bevruchtingsdrang van Hendrik zal hierin zeker geen spelbreker zijn.

Kamerkoor Ton sur Ton verzorgt passieconcert

Foto: Peter van de Lavoir

GROESBEEK - In maart verzorgt kamerkoor Ton sur Ton onder leiding van de nieuwe dirigent Margriet Stok tweemaal een passieconcert met de titel 'De 7 Kruiswoorden'.

Het concert is zondag 22 maart om 15:30 uur in de protestantse kerk aan de Kerkstraat 18 in Groesbeek. De entree bedraagt twaalf euro aan de zaal; en tien euro in de voorverkoop (zie kamerkoortonsurton.nl).

In dit concert staan de zeven woorden van Jezus aan het kruis centraal. Rode draad door het programma is het stuk 'Da Jesus an dem Kreuze hieng' van Ludwig Senfl (1486-1542). Dit stuk is gebaseerd op een oud kerklied. Alle delen van 'Da Jesus' worden afgewisseld met motetten van componisten uit de 16e, 17e en 20ste eeuw. Deze motetten reflecteren op het betreffende kruiswoord. Het samenvoegen van de oude muziek van Senfl met composities uit andere stijlperiodes, vormt een verrassende en sfeervolle combinatie.

De dirigent

Margriet Stok is sinds september 2014 als dirigent verbonden aan kamerkoor Ton sur Ton. Van huis uit is zij zangeres. Zij was vijftien jaar lid van het Nederlands Kamerkoor en trad als solozangeres regelmatig op in oratoria en opera's. Ook nam ze deel aan solistenensembles gespecialiseerd in zestien- en zeventieneeuwse muziek. Daarnaast is zij zangdocente en coacht zij regelmatig koren. Sinds enkele jaren bekwaamt Margriet Stok zich in koordirectie bij Carolien Westgeest.

Open dag bij tennisvereniging

GROESBEEK – Tennisvereniging Groesbeek zet op zondag 29 maart de deuren wagen wijd open tijdens de open dag. Voor tennisliefhebbers die nog geen lid van tennisvereniging Groesbeek zijn, is dit een uitstekende gelegenheid om met hun geliefde sport kennis te maken.

Op die dag vinden er twee openingstoernooien plaats 's morgens voor de jeugd en 's middags voor de senioren. Iedereen kan zelf ook een balletje komen slaan op de tennisbanen bij De Lubert. Mocht men zelf nog niet in het bezit zijn van een tennisracket dan is er de mogelijkheid om er een te lenen. Er is op die dag ook een tennisleraar aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Het opendag-programma ziet er als volgt uit:
10.00 – 12.30 uur: openingstoernooi van de jeugd (ook voor jeugd die nog geen lid is).
12.00 – 12.30 uur: opening tennis seizoen onder andere door de kersverse voorzitter Tom Weber.
12.30 - 15.00 uur: openingstoernooi senioren.
15.00 uur: start finale clubkampioenschappen mix en enkel.
Tijdens de open dag is het ook mogelijk om op de midgetgolfbaan, tegen gereduceerde prijs- een balletje te slaan.
Het clubhuis van tennisvereniging Groesbeek is die dag uiteraard ook geopend voor een hapje en een drankje.

Nestkasten maken met NLdoet

GROESBEEK - Op zaterdag 21 maart vindt de jaarlijkse vrijwilligersactie NLdoet van het Oranjefonds plaats. De Werkgroep Milieubeheer Groesbeek organiseert dan een speciale werkochtend voor kinderen.

"We gaan nestkasten voor vogels maken. Ieder kind mag een kastje in elkaar zetten. Na afloop mag je de nestkast mee naar huis nemen en in de tuin ophangen. Wie weet, zit er heel snel een koolmees of winterkoninkje te broeden."

De werkochtend is van 9.00 tot 12.00 uur in De Tullekesbom, Nijerf 9 in Groesbeek. Er is hulp aanwezig, maar voor jongere kinderen is het fijn als een (groot)ouder mee komt helpen. "Neem ook wat eigen gereedschap mee (hamer en schroevendraaier). Er is beperkt materiaal aanwezig, op is op, meld je daarom snel aan als je mee wilt doen. Kijk op www.nldoet.nl voor meer info, of stuur een email naar tullekesbom@wmg-groesbeek.nl."

Servicepunt van gemeente blijft in kultuurhus Millingen

GROESBEEK/MILLINGEN - Het extra service loket van de gemeente in het kultuurhus 'Den Ienloop ' van Millingen aan de Heerbaan blijft doorgang vinden. De inwoners van Millingen, Kekerdom, Leuth en Ooij hoeven voor een rijbewijs of paspoort en eventueel een afspraak met een ambtenaar niet extra naar Groesbeek.

Dit servicepunt kost de gemeente wel 126.000 euro. Evert Ruiter (D66) vroeg zich tijdens de begrotingsvergadering - waar de bezuinigingsronde voor 2016 de revue passeerde – af of deze service wel noodzakelijk was. Burgemeester Keereweer vond het openhouden van deze extra loketten noodzakelijk voor de polderbewoners.

In het oude gemeentehuis van Millingen heeft de gemeente nog vier ruimten die als kantoor of besprekingen kunnen dienen. Als het politiebureau in Groesbeek wordt gesloten zullen er op diverse plekken in de nieuwe gemeente steunpunten worden gerealiseerd voor de politie waar de inwoners aangifte en dergelijke kunnen doen "Dus ook in het Kultuurhus", aldus Keereweer.

Struintuin Beek-Ubbergen in 2015 vol vernieuwing

BEEK-UBBERGEN - De lente breekt aan: tijd voor vernieuwing in de natuur en dus ook in onze Struintuin, zowel in activiteiten als met een wijziging in de commissiesamenstelling.

"Afgelopen week is het eerste overleg geweest, waarbij we de activiteiten voor het komende seizoen hebben besproken." Zaterdag 28 maart zal de eerste werkzaterdag zijn waarbij we voornamelijk de wintereffecten zullen wegwerken (rommel opruimen, noodzakelijke schade herstellen). Verder zullen we een paar kuub nieuwe grauwacke aanbrengen op de paden, zodat onkruid minder kans krijgt en er minder water zal blijven staan.

Zaterdag 18 april staat de seizoensopening gepland waarbij we een leuk en actief gemengd programma doorlopen. Op de planning staan - natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden - activiteiten waarin iedereen wel iets aantrekkelijks kan vinden: samen een smakelijke lentesoep maken op een zelf gestookt natuurvuur, brood bakken en een heuse fierljepcompetitie."

Verderop in het jaar staan in ieder geval de Midzomerkampeernacht (zaterdag 20 juni) en de Burendag (zaterdag 26 september) weer op de agenda. "In ieder geval proberen we voor jong en oud een actief programma te maken, waarbij we dit jaar extra aandacht zullen hebben voor het betrekken van de oudere buurtbewoners. Genoeg te beleven en te doen dus in 2015 en we zien elkaar graag op 28 maart." Meer informatie staat op struintuin.blogspot.com.

Bomen maken plaats voor twaalf riante appartementen in Ooij

Foto afkomstig uit brochure aannemer Vermeulen

OOIJ – Momenteel worden enkele bomen en wildgroei op het voormalig terrein van Jong Nederland en de voormalige school verwijderd om plaats te maken voor twaalf riante appartementen aan de Kerkdijk in Ooij. Aannemer Vermeulen uit Ooij heeft uiteindelijk groen licht van het gemeentebestuur van Groesbeek gekregen om met het appartementencomplex te kunnen gaan starten.

In de kelder wordt een parkeerkelder gesitueerd waar auto's kunnen worden geparkeerd alsmede bergruimten voor de bewoners. De begane grond heeft een ruime entree en het gebouw is voorzien van een brancardlift. De zeer ruime appartementen zijn voorzien van twee slaapkamers terwijl op de bovenste verdieping de mogelijkheid aanwezig is voor het creëren van een tweede badkamer met twee extra slaapkamers.

Foto: Marcel Vink

Op de eerste verdieping is een ontmoetingsruimte gesitueerd met een prachtig uitzicht naar de Ooijpolder. De appartementen zijn op een mooie locatie gesitueerd vlakbij het centrum van Ooij. In de brochure laat de aannemer weten dat alle voorzieningen in Ooij aanwezig zijn: van supermarkt tot slager, basisschool, kinderopvang, jongerencentrum, bibliotheek , sportschool en daarnaast verzorgt het ROC avondcursussen.

Ook op het gebied van de zorg is aanwezig een huisarts (op steenworp afstand) fysiotherapeut, thuiszorg en een diëtistenpraktijk. Daarnaast heeft Ooij een rijk verenigingsleven en een dorpshuis wat er mag zijn. De bushalte naar Beek en Nijmegen is op een tiental meters te bereiken. Al met al appartementen, die er mogen zijn en een uitzicht bieden over de Ooijpolder wat de moeite waard is. Het appartementencomplex dat gaat verrijzen is een verrijking voor Ooij. Vanaf heden zijn de appartementen te koop bij makelaardij Burgers in Leuth en makelaar Bongers en Lemmers in Nijmegen.

De appartementen zijn te koop vanaf 298.000 euro vrij op naam.

Actie handjevol demonstranten bij megastallencomplex Groesbeek

Foto: Piet Spanjers

GROESBEEK – In totaal 28 demonstranten met drie honden hebben zaterdagmiddag een protestactie gehouden bij de megastallen van pluimveehouder Van Deursen aan de Dennenkamp in Groesbeek.

De Partij voor de Dieren strijdt tegen de verdere intensivering van de veehouderij en wil juist van uitbreiding naar inkrimping. Bij het megastallencomplex aan de Dennenkamp werd een toespraak gehouden door Luuk van der Meer, lijstrekker voor de Partij voor de Dieren bij de komende Provinciale verkiezingen in Gelderland op 18 maart.

Vanuit het Midden-Oosten was een filmploeg aanwezig om een reportage te maken over het doen en laten van de partij voor de Dieren, waar in het Midden-Oosten ook belangstelling voor bestaat. De provincie Gelderland wil aan Van Deursen een vergunning verlenen voor een kippenfarm van liefst 300.000 kippen. Met borden met als tekst 'Hou vast aan idealen' vroegen de demonstranten aandacht voor de intensivering van de veestapel.

Bij de megastallen was overigens niemand van Van Deursen aanwezig. De demonstranten vertrokken vervolgens via het betonnen fietspad naar het centrum van Groesbeek om weer huiswaarts te keren. Volgens een woordvoerder van de politie is de demonstratie zeer rustig verlopen. Naast de partij voor de Dieren stelt ook de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek de nodige vraagtekens op de wijze waarop de provincie Van Deursen een vergunning wil verlenen.

Groesbekenaar waarschijnlijk onwel door gebruik ghb

GROESBEEK – Een 48-jarige inwoner uit Groesbeek is in de nacht van vrijdag op zaterdag zeer waarschijnlijk onwel geworden door het gebruik van ghb.

De man werd rond 05.30 uur onwel op de Hoflaan in Groesbeek. Vrienden hebben via 112 de ambulance gealarmeerd. Ambulance personeel heeft de man onderzocht en zij vonden het niet nodig, dat de man mee moest naar het ziekenhuis in Nijmegen. Vrienden hebben de man meegenomen en opgevangen.

Inbraak in Primera in Groesbeek

GROESBEEK – Pas nu is bekend geworden dat in de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in Primera aan de Dorpsstraat in Groesbeek.

Door een ruit naast de voordeur te vernielen zijn de daders de winkel binnen gekomen en zijn er met een grote hoeveelheid sigaretten en overige goederen ter waarde van duizenden euro's vandoor gegaan. De daders zijn op een scooter gevlucht. De politie heeft een onderzoek gestart naar de identiteit van de daders.

Premièrevoorstelling van theatergroep KomOp in Groesbeek

GROESBEEK – Muziektheatergroep KomOp presenteert vanaf eind maart de nieuwe voorstelling 'Komop ontmaskerd '.

KomOp is een initiatief van Pluryn. De dertien acteurs hebben verschillende achtergronden en beperkingen. Maar ze hebben ook één ding gemeen; hun liefde voor muziek, dans en toneel. Anderhalf jaar geleden kwam de groep voor het eerst samen. "De meesten hadden geen podiumervaring. We zijn begonnen met het scheppen van een klimaat waarin mensen zich vrij kunnen bewegen en bezig kunnen zijn. Langzaam werken we naar de voorstelling toe. En dan blijkt het een club die heel wat in zijn mars heeft", vertelt regisseur Steef Verstegen.

Naar de vaak verrassende talenten die iedereen heeft, verwijst ook naar de titel van de voorstelling; 'Komop ontmaskerd '. De première van de voorstelling vindt plaats op dinsdag 31 maart vanaf 19.30 uur in cultureel centrum De Mallemolen. Op donderdag 9 april is er een tweede voorstelling, eveneens om 19.30 uur. Bij voldoende belangstelling speelt KomOp ook een voorstelling op 15 april. Tussendoor presenteert KomOp de voorstelling voor scholen uit Groesbeek en omgeving. Kaarten voor de voorstelling kosten inclusief een kopje koffie of thee vijf euro. Reserveren is ook mogelijk door een e-mail te sturen naar komopgbt@pluryn.nl.

Presentatie Runningteam

Foto; Jeroen van Erp

GROESBEEK – Het Zwitserloot Dak Runningteam dat vorig jaar is opgericht in samenwerking met Run 2 Day heeft zich zaterdag gepresenteerd.

De leden van het team zijn enthousiaste hardlopers die op een of andere wijze betrokken zijn bij de Zwitserloot Dak Run. Sommige leden zijn al vanaf de eerste editie van de Zwitserloot Dak Run er bij betrokken. Er worden per jaar drie bijeenkomsten gepland, waarbij er presentaties worden gehouden en er gezamenlijk getraind kan worden.

Het Running team is vorig jaar gestart met tien teamleden en dit jaar is het team uit gebreid met vijf leden en bestaat nu uit vijftien actieve leden. De bedoeling van de organisatie is om het ledenaantal uit te gaan breiden tot maximaal twintig enthousiaste hardlopers en die onder te brengen in het Zwitserloot Dak Running Team.


Bert Mulders, Theo Verwoert, John Peeters, Ruud Arents en Theo Ebbers zijn dit jaar toegevoegd aan het team. Het team wordt gesponsord door Run 2 Day en Mizuno. Afgelopen zaterdagmorgen werd het nieuwe team in de praktijk van Bert Mulders (nieuw teamlid) aan De Paap in Groesbeek gepresenteerd. Het team is er op gebrand om op 7 juni tijdens de Zwitserloot Dak Run een mooie teamprestatie neer te gaan zetten.

Officiële opening Repair Café en Jeu de Boulesbaan in Groesbeek

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Zaterdagmiddag vond de officiële opening plaats van de Repaid Café en Jeu de Boulesbaan door burgemeester Keereweer in het gebouw 'De Inloop 'aan De Paap 1 in Groesbeek.

In het Repair café gaat het niet alleen om het repareren van spullen, maar ook om mensen samen te brengen en te verbinden. "Samen repareren kan leiden tot leuke contacten", aldus Wim Mol bestuurslid van de KBO Groesbeek/De Horst. Daarnaast kunnen buurtbewoners ook terecht om deel te nemen aan diverse activiteiten en om het spel Jou de Boules te spelen voor het inloophuis. De baan is gefinancierd door 'De vrienden van Pluryn '.

"Repair Café staat voor verbinden, maar is ook de touwtjes aan elkaar knopen. Dat moeten we allemaal in deze tijd ven bezuinigen, met repareren kunnen kosten bespaard worden." Aan burgemeester Keereweer was het de taak om samen met Ria Rutten en Ron Goossens de verbinding te maken waardoor er een lint van lichtjes ontstoken werd. Keereweer vond het een hele eer om de opening te verrichten. "Dit is een voorbeeld van burgerinitiatief", liet hij weten, "dat is de kracht van de burger."

Nu al zijn er driehonderd repaircafé's in Nederland. Het stimuleert de mensen bij elkaar te brengen en het beperkt de afvalberg. Dat het gezellig is om hier te komen blijkt wel door de grote opkomst en wenste allen veel succes toe. Keereweer had een klokje bij zich dat op water en een sponsje loopt, maar rinkelt niet meer. "Succes", besloot Keereweer zijn toespraak.

Negende rondje Millingen

MILLINGEN - Ook dit jaar hebben de vrijwilligers van hardloopgroep Ooijpolder op zondag 12 april het gezellige Rondje Millingen georganiseerd. En of je nu acht of tachtig bent, beginner of gevorderde, je gaat zeker genieten van dit relaxte, gezellige hardloopevenement in het prachtige natuurgebied De Millingerwaard!

Wil je een nieuw persoonlijk record lopen, of is dit je eerste wedstrijd? De vijf kilometer is perfect, je start in het dorp waarna je heerlijk doorloopt over de dijk. Met een fantastisch uitzicht over de Rijn loop je snel richting finish. Deelname kost zes euro bij voorinschrijving.

Er is een nieuwe extra snelle route voor de tien kilometer. Met deze afstand blijf je jezelf uitdagen, je eerste tien kilometer is altijd spannend en een ervaren loper weet dat je de afstand nooit moet onderschatten. De eerste kilometers loop je op de dijk, op een verharde weg, daarna ga je door de Millingerwaard, heerlijk in de natuur, langs bizons en wilde paarden, hoe leuk is dat! Deelname kost 7,50 euro bij voorinschrijving!

Zeshonderd en veertienhonderd meter. Jonge lopers, kunnen kiezen uit twee afstanden, zij rennen door het dorp, onder aanmoediging van familie en vrienden. Kleintjes betalen twee euro. Voor iedereen is er een medaille!

Wegens succes herhaald: Trail run! Voor de echte bikkels. Je gaat onder begeleiding elf of vijftien kilometer flink ploeteren. Je loopt in een groep van maximaal twintig personen, ongeveer negentig minuten via de uiterwaarden, langs de Rijn en door het prachtig natuurgebied. Deelname kost alleen voorinschrijving 7,50 euro.

Meer informatie staat op www.loopgroepooijpolder.nl ('Rondje Millingen').

Brandweer op pad voor

brandend

buitenkacheltje

GROESBEEK – De brandweer van Groesbeek werd dinsdagavond rond half negen gealarmeerd voor een buitenbrand bij Coopsupermarkt aan de Muldershof in Groesbeek.

Ter plaatse was er nabij de super geen brand te bekennen, totdat een wandelaar achter de woningen - tegenover de ingang van Coop – aan de Muldershof een rookontwikkeling had waargenomen. Toen een brandweerman poolshoogte ging nemen bleek het om een buitenkacheltje te gaan, waarna de brandweerlieden weer vertrokken.

Drugsaanpak werpt

vruchten af

GROESBEEK – De drugsaanpak in de oude gemeente Groesbeek heeft na twee jaar toch zijn vruchten afgeworpen en is volgens burgemeester Keereweer de overlast verminderd.

Door diverse instanties is de afgelopen twee jaar aandacht geschonken aan deze problematiek. Er zijn diverse preventieve en handhavende acties uitgevoerd. Desondanks waren er interventies nodig om het probleem grondig te kunnen aanpakken. In de afgelopen twee jaar zijn ook diverse wietkwekerijen opgerold dankzij tips van buren en omwonenden.

In totaal zijn in die tijd dertien jongeren betrapt met drugs en alcohol. Het college heeft besloten om het HALT-project in ieder geval voort te zetten. "We zullen als gemeente blijven optreden tegen het gebruik en overlast van drugs." De volgende aanbevelingen voor het vervolgtraject zijn: Gemeente moet richting politie prioriteit blijven aangeven over integrale aanpak lokale jeugd – en middelenproblematiek. Als de constructie van meerdere wijkagenten niet volstaat, moet gemeente bezien of er extra handhavende inzet nodig is. Preventie-activiteiten zijn erg belangrijk bij het tegengaan van drugsgebruik of overlast. Opbouwwerker moet op straat aanwezig zijn om zo de overlastsituaties te kunnen blijven volgen. Communicatie over de acties is belangrijk ook na deze twee jaar. De gemeenteraad heeft in die twee jaar 100.000 euro beschikbaar gesteld waarvan er 52.514 euro is benodigd. Het restant 47.486 euro zal worden teruggevloeid naar de algemene reserve.

Inbraak in

De Meent

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in woonzorgcentrum De Meent aan De Meent in Groesbeek.

Op tot nog toe onbekende wijze zijn de inbrekers De Meent binnengekomen. In de recreatiezaal 't Trefpunt werd met geweld de rolluiken van de bar en de keuken vernield. In de keuken werden diverse kasten opengebroken. Daar troffen de inbrekers een kluis aan die ter plaatse werd opengebroken en werd er vervolgens vandoor gegaan met een aanzienlijk geldbedrag, dat loopt in de duizenden euro's. De politie heeft een onderzoek gestart.

Algemene ledenvergadering bij Huurders Vereniging Woonbelang

GROESBEEK - Huurders Vereniging Woonbelang is ontstaan door een krachtenbundeling van HBV Heumen, HV Het Tegenwicht (Groesbeek) en HBV Het BLOK Ubbergen.

HV Woonbelang behartigt sinds 1 januari de belangen van alle huurders van Oosterpoort en woningzoekenden in het werkgebied van Oosterpoort. Op donderdag 26 maart houdt HV Woonbelang een algemene ledenvergadering in Sociaal Cultureel Centrum De Mallemolen, Kloosterstraat 11 in Groesbeek. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De vergadering begint om 19.30 uur.

Enig agendapunt zal de behandeling en vaststelling van de statuten van HV Woonbelang zijn. De conceptstatuten zijn te raadplegen op www.hv-woonbelang.nl of schriftelijk op te vragen bij het secretariaat. Stuur een e-mail naar secretaris@hv-woonbelang.nl voor de concept statuten in digitale vorm of stuur een brief naar HV Woonbelang, ter attentie van het secretariaat, Pinksterbloemstraat 20, 6578 BD Leuth voor de concept statuten op papier!

Op- en aanmerkingen en vragen betreffende de concept statuten dient men schriftelijk voor 19 maart in te dienen bij het secretariaat.

GROESBEEK – In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in woonzorgcentrum De Meent aan De Meent in Groesbeek.

Op tot nog toe onbekende wijze zijn de inbrekers De Meent binnengekomen. In de recreatiezaal 't Trefpunt werd met geweld de rolluiken van de bar en de keuken vernield. In de keuken werden diverse kasten opengebroken. Daar troffen de inbrekers een kluis aan die ter plaatse werd opengebroken en werd er vervolgens vandoor gegaan met een aanzienlijk geldbedrag, dat loopt in de duizenden euro's. De politie heeft een onderzoek gestart.

Ouderwets dansen op muziek van orkest Aldörum

GROESBEEK – Op vrijdagavond 27 maart vindt er een gezellige dansavond plaats in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek.

De muziek wordt als vanouds verzorgd door het bekende Groesbeekse orkest Aldörum. De avond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt inclusief enkele warme hapjes vier euro. Iedereen is op deze ouderwetse dansavond welkom.

9 / 28

Lyme een hel op aarde over zoektocht naar erkenning Sandra Eeren over jaren ellende

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – De 43-jarige Sandra Eeren-Rutten werd tien jaar lang geconfronteerd met de gevolgen van de ziekte van Lyme. In 2004 liep Sandra een tekenbeet op tijdens een wandeling met haar gezin in het bos. Toen begon de ellende voor haar en haar gezin.

Na een week kreeg ze het erg benauwd en er verscheen een grote rode plek op de plaats waar de teek haar gestoken had. Vanaf die tijd is Sandra zeven jaar aan het sukkelen geweest. Haar gezondheid ging bergafwaarts. Steeds werd er gezegd dat het geen ziekte van Lyme zou zijn. Haar gezondheid ging zelfs zo hard achteruit dat ze bijna niet meer kon praten en slecht ging lopen. Zij ging van specialist naar specialist maar van de ziekte van Lyme was geen sprake volgens de deskundigen, zonder dat daar ook maar op getest werd.

De artsen twijfelden aan haar psychische gesteldheid en stelden een gesprek met een psychiater voor. Sandra ging akkoord, maar alleen als er op lyme getest zou worden. Na zeven jaar, in 2011, kreeg zij eindelijk de diagnose van het ziekenhuis: het bleek inderdaad de Ziekte van Lyme. Ook de Vega-test die uiteindelijk door iemand uit het alternatieve circuit gedaan werd – die door de Nederlandse artsen niet serieus wordt genomen – wees uit dat Sandra de ziekte van Lyme had.

Behandeling met een aantal weken antibiotica zou volgens het ziekenhuis voldoende zijn, maar niets was minder waar. Er volgden weer een aantal jaren met klachten, die ook nu weer niet serieus genomen werden. Sandra startte een zoektocht naar de oplossing voor haar probleem en vond de juiste personen die haar konden helpen. Ze is nu een gelukkig mens.

"Het is van grote invloed geweest op mijn leven, maar ook op dat van mijn gezin. Ook het werk, mijn sociale leven en het sporten heeft eronder geleden."

Het boek 'Lyme een hel op aarde' is Sandra gaan schrijven om iedereen bekend te maken, wat een beet van een besmette teek kan betekenen voor iemands leven. Het is van groot belang dat artsen en specialisten sneller handelen betreffende diagnose en behandeling. Ook wil zij herkenning bieden aan andere lymepatiënten. In december 2014 heeft zij haar laatste hoofdstuk geschreven en kan ze een strijd van tien jaar positief afsluiten. Het boek is te koop vanaf 13 april – de start van de week van de teek- in de boekwinkel, onder andere bij Bruna in Groesbeek en op internet via www.boekenroute.nl voor vijftien euro.

Super Saturday bij volleybalvereniging Ikaros

GROESBEEK - Op zaterdag 21 maart houdt volleybalvereniging Ikaros voor haar leden, sponsors en overige belangstellenden een Super Saturday in sportzaal Biga aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek.

Deze feestelijke dag zal om 9.00 uur geopend worden door wethouder Sportzaken Erik Weijers. Gedurende deze zaterdag worden er activiteiten voor de jeugd georganiseerd en zullen ook de voor die dag geplande competitiewedstrijden extra aandacht krijgen.

's Morgens staat er een volleybalclinic op het programma; deze wordt verzorgd door de huidige assistent-bondscoach van het Nederlandse herenvolleybalteam Arno van Ree.

Van 9.00 tot 10.00 uur zal hij een clinic verzorgen voor de jongsten van onze vereniging; nivo 1, 2 en 3 (zes- tot achtjarigen) en van 10.00 tot 11.00 uur voor nivo 4, 5 en 6 (negen- tot en met elfjarigen).

Om 11.30 start het competitieprogramma voor de jeugd en als klapper op de vuurpijl begint om 17.00 uur de kampioenswedstrijd van ons eerste (senioren)damesteam dat momenteel aan kop gaat in de tweede klasse en dit seizoen dus zeer grote kans maakt op promotie naar de eerste klasse. Alle support is daarom welkom!

Competitieprogramma voor zaterdag 21 maart:

11.30 uur Ikaros MC1 - Twente '05 MC1

13.00 uur Ikaros MB2 - Pegasus MB2

14.45 uur Ikaros MB1 - Lienden MB1

17.00 uur Ikaros Dames 1 - Kidang Dames 3 (senioren)

Iedereen is welkom op Super Saturday 21 maart in de Biga. Eén kopje koffie of thee is gratis en ook voor de kinderen is er een gratis drankje.

Millingse derby cruciaal voor het kampioenschap

MILLINGEN - Aankomende zaterdagmiddag om 15.00 uur is op sportpark De Hove de aftrap van het absolute hoogtepunt uit de geschiedenis van het Millingse zaterdag voetbal.

Sinds vorig jaar kent sportclub Millingen twee zaterdagmiddag seniorenelftallen. Aangezien er voor het oprichten van een Zaterdag 1 een apart zaterdagbestuur wordt geëist van de KNVB, werd het nieuwe elftal ingedeeld als Zaterdag 3 en mocht beginnen in de vijfde klasse. Het voormalig Millingen 9, wat na jaren zesde klasse ondertussen was opgeklommen tot de vierde klasse, werd omgedoopt tot Zaterdag 2. Doordat Zaterdag 3 in hun eerste seizoen direct knap kampioen werd, promoveerde ook zij naar de hoogste divisie voor recreanten elftallen. Hierdoor spelen beide Millingse ploegen dit seizoen in dezelfde competitie en stond dit jaar de allereerste Millingse derby op het programma.

Zaterdag 3 was ten tijde van de eerste editie lijstaanvoerder en won de spectaculaire wedstrijd, mede dankzij een aantal scheidsrechterlijke dwalingen, uiteindelijk met 3-2. Echter heeft Zaterdag 2 ondertussen, dankzij een knappe serie van negen ongeslagen wedstrijden, de koppositie op de ranglijst met één punt voorsprong overgenomen. Dit maakt de tweede editie van de Millingse derby aankomend weekend een cruciaal duel voor het kampioenschap. Met meespelende gevoelens van revanche en onderlinge rivaliteit, kan het niet anders als wederom een prachtige wedstrijd worden. "Zorg dat u erbij bent aankomende zaterdag om 15.00 uur op sportpark De Hove".

Jeugdtoneel Den Zuuten Ienval speelt De tovenaar van OZ

GROESBEEK - Al maanden repeteren de jeugdspelers van toneel vereniging Den Zuuten Ienval voor een nieuw stuk. Er is veel voorbereiding nodig om een mooie voorstelling neer te zetten. En dat lukt de jeugdgroep van Den Zuuten Ienval nu al vele jaren op rij.


De nieuwe productie van 2015 heet 'De tovenaar van Oz'. Het verhaal gaat over Dorothy die in het land van Oz verzeild raakt. Ze wil naar huis maar dat is nog niet zo eenvoudig. Samen met haar vrienden Vogelverschrikker, Blikkie en de Laffe Leeuw volgt ze gele weg in de hoop in Smaragdstad aan te komen waar ze hulp verwachten van de grote Tovenaar van Oz. Maar of die zo behulpzaam is... En hoe zat het ook al weer met die heksen... "Ben jij ook benieuwd hoe dit gaat aflopen. Kom dan kijken naar één van de twee voorstellingen. Kinderen, hun ouders of grootouders, familie en vrienden zijn van harte uitgenodigd."

De Tovenaar van Oz wordt gespeeld op zaterdag 21 maart om 18.30 en zondag 22 maart om 14.30 uur in De Sleutel, Bredeweg 71 in Groesbeek.
Reserveren kan via www.denzuutenienval.nl of via de reserveerlijn: 024 3578390. Kaarten kosten 7,50 euro voor volwassenen en voor kinderen 3,50 euro.

Drie gewonden bij aanrijding

Foto: Marcel Vink

GROESBEEK – Bij een aanrijding op de kruising Zevenheuvelenweg / Derdebaan in Groesbeek zijn woensdagmorgen drie gewonden gevallen. Het ongeval dat rond kwart over acht gebeurde, werd veroorzaakt door een Duitse automobiliste die vanaf de Derdebaan de Zevenheuvelenweg wilde oversteken en daarbij een automobiliste uit Nijmegen die uit de richting Berg en Dal kwam over het hoofd zag.

De auto van de Nijmeegse werd aan de achterkant geraakt waardoor die enkele malen -na een boom geraakt te hebben – over de weg tolde. In de auto zat een moeder die haar twee dochters naar school bracht alle drie raakte gewond. De moeder moest door de brandweer van Groesbeek uit haar benarde positie worden bevrijdt. De twee dochters konden op eigen gelegenheid de auto verlaten.

De vrouw liep bij de aanrijding heupklachten op terwijl een van de dochters hoofdletsel opliep. Alle drie de inzittenden werden per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen. De auto van het slachtoffer werd totaal vernield, terwijl de auto van de inwoonster uit Duitsland zwaar werd beschadigd. In deze auto zaten een moeder en twee kinderen die bij het ongeval ongedeerd bleven. Beide auto's zijn afgesleept.

Oud-premier Van Agt komt naar het Inloophuis Groesbeek

GROESBEEK - In de afgelopen maanden heeft een groep gasten van het Inloophuis Groesbeek onder begeleiding van Annet Jacobs gewerkt aan een mozaïekkunstwerk voor onze binnentuin. Dit kunstwerk zal officieel onthuld worden door oud-premier Van Agt op woensdag 8 april om 15.00 uur. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Op donderdag 26 maart en donderdag 2 april van 13.30 tot 16.00 uur geeft Annet Jacobs een voorjaars-mozaïekworkshop in het Inloophuis Groesbeek. Iedereen, met of zonder ervaring, is welkom. Men kan zich telefonisch of per e-mail aanmelden.

Koffieland sponsort Inloophuis

Het bedrijf Koffieland uit Groesbeek sponsort het Inloophuis in de aanschaf van een koffieautomaat. "Wij zijn hier ontzettend blij mee! Komt u binnenkort naar ons toe om een kopje koffie of thee te drinken en een praatje te maken?"

Gelderse Pluk van de Petteflet-prijs

Lieke Vullings, de vaste begeleidster van de maandelijkse wandelingen van het Inloophuis Groesbeek, heeft de Gelderse Pluk van de Petteflet-prijs 2015 gewonnen. Lieke wil met haar plan 'Bosrijk', waaraan ook Marcel Kamp en anderen hebben meegeschreven, een echt natuurlijk bos realiseren. Wij feliciteren Lieke met haar prijs! Wilt u ook eens samen met haar wandelen? Elke tweede maandag en vierde donderdag van de maand wandelt zij met gasten van het Inloophuis. Zie www.inloophuisgroesbeek.nl voor actuele data en vertrekplaatsen.

Onze activiteiten zijn gratis, een vrijwillige bijdrage is altijd welkom. Voor informatie over activiteiten en/of vrijwilligerswerk: Inloophuis Groesbeek, De Mallemolen, Kloosterstraat 11, Groesbeek (vrije inloop di en do 11.00-16.00 uur, woe 13.00-21.00 uur). Tel: 024-675 6071, info@inloophuisgroesbeek.nl, www.inloophuisgroesbeek.nl.

Het Inloophuis is er voor mensen met een ernstige ziekte, zoals kanker, en hun naasten. Iedereen uit Berg en Dal, Groesbeek, Millingen aan de Rijn, Beek, Ubbergen, Ooij, Leuth, Kekerdom, Heumen, Malden, Mook, Molenhoek, Middelaar, Milsbeek, Gennep, Ottersum is welkom.

Het welbegrepen belang der gemeente

GROESBEEK - Het boek 'Het welbegrepen belang der gemeente' over de bestuurlijke geschiedenis van de voormalige gemeente Groesbeek is te koop. Het boek geeft aan de hand van twintig thema's weer hoe in Groesbeek de lokale politiek uitgroeide tot lokale democratie.

De schrijvers Toon Bosch en Sjef Schmiermann nemen de lezer mee langs vele bestuurlijke perikelen en wetenswaardigheden uit de achterliggende 160 jaar. Daarbij gaat het niet alleen over politiek, maar ook over de mensen in de samenleving met haar verwachtingen en noden. Het boek is in Groesbeek voor 19,95 euro verkrijgbaar bij Bruna aan de Dorpsstraat en het VVV-kantoor aan het Dorpsplein.

Met twee steppen er vandoor...

GROESBEEK – Een tot nog toe onbekende winkeldief is er bij een speelgoedwinkel op het Dorpsplein in Groesbeek vandoor gegaan met twee steppen.

De man kwam donderdagmiddag rond 12.45 uur met een eveneens onbekende vrouw de winkel binnen. De vrouw ging achter in de winkel in gesprek met de bedrijfsleidster en stelde haar de nodige vragen, terwijl de man voor in de winkel bleef. Toen de vrouw het gesprek had beëindigd had en de winkel verliet was de man al verdwenen. De bedrijfsleidster ontdekte even later dat er twee steppen waren ontvreemd ter waarde van 140 euro. De bedrijfsleidster heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie.

Burgemeester Keereweer bezoekt alsnog honderdjarige

Foto: Peter Hendriks

GROESBEEK – Burgemeester Keereweer heeft woensdagmorgen 11 maart een verlaat bezoek gebracht aan mevrouw Hopman – Blom die op 4 maart jongstleden honderd jaar geworden is.

Op de dag zelf moest Keereweer vanwege pijn in de rug verstek laten gaan maar woensdagmorgen 11 maart om 11.00 uur was burgemeester Keereweer welkom om mevrouw Hopman – Blom alsnog persoonlijk te feliciteren. De kamer van de honderdjarige aan de Stationsweg in Groesbeek was inmiddels veranderd in een ware bloemenzee en daar kon het boeket van Keereweer nog net bij.

De eeuweling liet weten geweldige dagen gehad te hebben met familie, kinderen en kleinkinderen. Daarnaast ontving zij van commissaris van de Koning in Gelderland C. Cornielje een brief en een boeket bloemen. Zelfs Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima hebben mevrouw Hopman – Blom niet vergeten; middels een brief werd zij gefeliciteerd.

Oproep

REGIO - Zolder opgeruimd? Twee studentes zoeken nette spullen voor de Vrijmarkt op Koningsdag! "Wij halen het bij u op, omgeving Nijmegen. Tel. 024 6632475."

De geschiedenis van de popmuziek in een notendop

BERG EN DAL - 'Jukebox'. Dat is het thema van het jaarconcert van Muziekgezelschap Edelweisz uit Berg en Dal. Ieder jaar verzorgt Edelweisz een groot concert in Gemeenschapshuis Kerstendal in Berg en Dal. Dit jaar is het concert op zaterdagavond 28 maart. Dance Fun uit Heumen is deze avond te gast.

Het orkest staat onder leiding van Theo Jetten. Hij en het orkest nemen het publiek mee in de geschiedenis van de popmuziek. Er staan deze avond vele populaire herkenbare muziekstukken op de lessenaar. Natuurlijk ontbreken The Beatles en The Rolling Stones niet. De jarenlange nummer één in de Top 2000, Bohemian Rhapsody, wordt ook uitgevoerd. Gaandeweg de avond wordt naar het nu toegewerkt en herkent de luisteraar ook de muziek van Robbie Williams, Adele en Robin Thicke.

Tijdens het jaarconcert wordt er ook gedanst. Showdansgroep Dance Fun uit Heumen is deze avond te gast bij Edelweisz. De danseressen dansen op de muziek van Edelweisz maar verzorgen daarnaast ook hun nieuwste show Sister Act.

Natuurlijk laat ook het jeugdorkest weer van zich horen. Dit orkest staat onder leiding van Danny Eissing.

Het concert is geschikt voor jong en oud met muziek van vroeger en nu. Het concert begint om 19.30 uur en is in dorpshuis Kerstendal aan de Kerstendalseweg 17 in Berg en Dal. De toegang is gratis. Meer informatie over Edelweisz staat op www.edelweisz-bergendal.nl.

Rommelmarkt ten behoeve van straatkinderen in Brazilie in De Körf

GROESBEEK/BREEDEWEG – Op zondag 19 april verzorgt Stichting opvang onderwijs Straatkinderen Brazilië hun jaarlijkse rommelmarkt in buurtcentrum De Körf aan het Kerkpad in Breedeweg.

Mensen die nog verkoopbare spullen hebben en deze voor dit goede doel ter beschikking willen stellen, kunnen deze op dinsdag- en woensdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur afgeven bij De Körf aan het Kerkpad 7. Mocht deze dagen niet uitkomen, dan kan men bellen voor een afspraak (024 3971570 of 06 51012870).

SooS-Brasil is een particuliere stichting die kansarme (straat)kinderen in Brazilië een plek wil bieden, waar zij kind kunnen zijn, zich kunnen ontwikkelen en waar teven structuur geboden wordt. Dit is hard nodig, want miljoenen kinderen leven daar in sloppenwijken. Hun leven is vaak een chaos, overal is het druk en ontregeld thuis, op school –als ze daar al naar toe gaan- en op straat. Hun ouders zijn vaak zelf nog maar net volwassen en kunnen nauwelijks voor hen zorgen. Ze laten hen vaak liever bedelen of werken, dan naar school gaan.

SooS Brasil wil deze kinderen een heel ander deel van het leven laten ervaren en hen ook de mogelijkheden voor een betere toekomst bieden. De rommelmarkt in De Körf is op 19 april van 10.00 tot 15.00 uur. De entree bedraagt één euro, terwijl kinderen tot twaalf jaar gratis toegang hebben.

Laat je tuin zien!

GROESBEEK - Op zondag 21 juni wordt in Groesbeek, Breedeweg en De Horst weer de Open Tuindag gehouden; dit jaar voor de twaalfde keer.

"Heb jij een tuin die je graag eens aan anderen wilt laten zien? Of een volkstuin waar je trots op bent? Meld je dan aan voor de informatieavond op maandag 13 april, mail naar g.wijnands@denkbreed.nl of naar pauline@trompweb.nl. Bellen mag natuurlijk ook: 06 46363598 of 024 3977973.

Voorwaarden?

Zijn er voorwaarden om mee te mogen doen? Eigenlijk niet. Of je nu een megatuin hebt of een mini-plekje, of hij door een professional is aangelegd of door jezelf, of je nu van plantjes houdt of meer van tuindesign, of het een bloementuin is, een moestuin of je voortuin, wild of precies, kleurrijk of kalm: het gaat juist om de variatie. In de afgelopen jaren hebben de deelnemers al meer dan vijftig tuinen laten zien: wellicht is het dit jaar jouw kans!

Aanmelden

Aanmelden moet je natuurlijk zelf doen, maar als je iemand kent met een prachtige of interessante tuin dan horen wij het ook graag. Twijfel je? Een van de organisatoren komt graag langs om de gang van zaken uit te leggen. En op de info-avond kun je ervaringen uitwisselen met mensen die ook enthousiast zijn en al vaker hebben meegedaan. Ook dit jaar wordt de route tussen de tuinen weer uitgewerkt tot een fietstocht in en rond de kernen Groesbeek, Breedeweg en De Horst.

Plantenruilbeurs in Millingen

MILLINGEN - Groei & Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal houdt zaterdag 28 maart om 10.00 uur in Petra Jonkhout aan de Dennenstraat 20 in Millingen een plantenruilbeurs.

"We beginnen om 10.00 uur met een kopje koffie of thee en dan lopen we langs de planten en dergelijke die meegenomen zijn om te ruilen. Daarna gaat het ruilen beginnen. Er kunnen planten, zaden, stekken, oogstproducten, enzovoort ingebracht worden.

"De ruilbeurzen zijn gezellige bijeenkomsten, het is leuk om de tuin waar we te gast zijn te bewonderen en interesses met anderen te delen. Ook als u niets heeft om in te brengen is men welkom en er is altijd wel iets te scoren!"

Groesbeek gaat overlast hondenpoep hard aanpakken

GROESBEEK - Het gemeentebestuur van Groesbeek wordt de laatste tijd overstelpt met klachten over hondenpoep in de hele gemeente Groesbeek.

Per 1 januari is de hondenbelasting in Ubbergen en Millingen afgeschaft. Volgens burgemeester Keereweer ligt het niet aan de honden, maar aan de baasjes die moeten heropgevoed worden. "Het college is aan het bekijken op welke wijze de overlast van de hondenpoep een halt kan worden toegeroepen, want het loopt de spuigaten uit", aldus Keereweer. "Misschien moet er meer inzet komen van de boa's, politie of moet zelfs de hondenbelasting weer ingevoerd worden. We komen in ieder geval met een voorstel", besluit Keereweer.

Rommelmarkt bij

fanfare Wilhelmina

GROESBEEK - Op zondag 22 maart kan men weer op zoek naar dat ene boek, een nostalgisch servies of prima klein meubilair. Het is op zondag 22 maart namelijk weer tijd voor de voorjaarsrommelmarkt, georganiseerd door fanfare Wilhelmina Groesbeek.

De opbrengst komt volledig ten goede aan de muziekvereniging, en dan kan gedacht worden aan opleidingen of instrumenten. Er worden verschillende kraampjes met divers koopwaar uitgestald in een hal van het voormalige pand van Hofei aan de Cranenburgsestraat 160 in Groesbeek. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is iedereen welkom! De entree bedraagt 1,50 euro.

Twan Smits kiest voor topklasser De Treffers

GROESBEEK – De Groesbeekse topklasser De Treffers heeft voor komend seizoen Twan Smits vast weten te leggen. De 29-jarige middenvelder is momenteel aan zijn zesde seizoen bezig bij Achilles'29.

Daarvoor heeft hij bij Juliana in Malden gespeeld. Voor Twan is sportpark Zuid geen onbekend terrein omdat hij in de jeugd al bij de rood-zwarten in Groesbeek heeft gespeeld.

Twan is een ervaren speler. De technische commissie van De Treffers hoopt dat Twan, gezien zijn ervaring, kan zorgen voor balans in het elftal. Daarnaast hoopt men dat Twan jonge spelers kan coachen om zo samen een sterk team te creëren. Twan stopt bij Achilles'29, omdat hij het voetballen in de Jupiler League niet langer kan combineren met zijn werk. Twan had na het vertrek bij Achilles'29 vier opties maar heeft uiteindelijk toch voor De Treffers gekozen.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs in sporthal Heuvelland

GROESBEEK - Op zondag 22 maart houdt stichting Hebbes haar halfjaarlijkse kinderkleding- en speelgoedbeurs.

Er is een groot aanbod van mooie tweedehands voorjaars- en zomerkleding voor baby's (vanaf maatje 56) tot en met tieners. Het verdere aanbod bestaat onder andere uit: (buiten)speelgoed, spellen, knuffels, puzzels, leesboeken, fietsen, cd's, dvd's,computerspellen, sportschoenen, verkleedkleding et cetera.

De beurs wordt van 09.00 tot 13.00 uur gehouden in sporthal Heuvelland aan de Ambachtsweg 8 in Groesbeek. De entree bedraagt een euro en kinderen hebben gratis toegang. Stichting Hebbes steunt een vereniging, goed doel of stichting die zich inzet voor kinderen.

Joke Roeterdink bijt als gastspreker spits af bij sportcafé BVC Beek

Foto: Peter Hendriks

BEEK – Joke Roeterdink van de Gelderse heeft maandagavond als eerste gastspreker de spits afgebeten tijdens de eerste editie van het Sportcafé in het clubgebouw van BVC in Beek op uitnodiging van de gemeente Groesbeek.

Zo'n twintig afgevaardigden van diverse sportverenigingen in de nieuwe gemeente hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging om de avond met als thema 'D'rop of D'ronder; hoe houden we de bal in 2016 nog hoog' bij te wonen. Jammer was dat voetbalverenigingen verstek lieten gaan. Buiten de gastheer BVC was alleen VVLK uit Leuth aanwezig. "Helaas hebben diverse verenigingen af moeten zeggen omdat zij andere verplichtingen hadden", aldus sportambtenaar Simone Keulen van Groesbeek, die ondanks dat tevreden was over de opkomst, het is een mooie afspiegeling.

Tennisverenigingen uit Beek, Millingen en Groesbeek, korfbalvereniging uit Kekerdom, volleybalvereniging uit Millingen en Golfbaan uit Groesbeek luisterden aandachtig naar de adviezen, die Joke Roeterdink de aanwezigen aanbood. Samenwerken is een van de mogelijkheden om in de toekomst het hoofd boven water te kunnen houden, alsmede het aanboren van nieuwe sporten. Sportwethouder Eric Weijers hoopt dat het sportcafé een traditie gaat worden. Het delen van netwerken en ervaringen is evenals samenwerken van groot belang liet hij weten. Weijers was blij dat de aanwezigen elkaar gevonden hadden en hoopte dat het oplevert wat er van verwacht wordt. "Het worden moeilijke jaren waarin het nodige bezuinigd zal moeten worden", hield hij de aanwezigen voor.

Oefenen bij ehbo-vereniging Millingen/ Kekerdom

Foto’s: Hans Driessen

MILLINGEN/KEKERDOM - Ehbo-vereniging Millingen aan de Rijn/ Kekerdom is enkele weken geleden gestart met een nieuwe basiscursus EHBO inclusief AED/ Reanimatie. Deze nieuwe cursus wordt wekelijks gehouden in het clubhuis van SC Millingen/ Odio.

Om het EHBO/ AED-diploma geldig te houden, dienen gediplomeerden elk jaar een aantal herhalingslessen te volgen. Deze groep was maandagavond 2 maart ook aanwezig in het clubhuis.

Onder leiding van Angela Konings en Martien en Gerda Seegers waren beide groepen van deelnemers maandagavond aan het oefenen in het clubhuis. Meer informatie staat op www.ehbomillingenkekerdom.nl.

Kamerkoor Canzonetta zingt Marialiederen

GROESBEEK - Op zaterdag 21 en zondag 22 maart brengt het Nijmeegse kamerkoor Canzonetta een programma dat geheel gewijd is aan Maria.

Het koor, dat uit twintig zangers en zangeressen bestaat, zingt tijdens dat concert een aantal kleinere Stabat Maters, onder andere van de Sardijnse componist Garau, de Pool Zoborovski en het Stabat Mater van Antonio Caldara. Daarnaast staan andere Marialiederen op het programma, onder meer van Britten en Tavener. De begeleiding is in handen van pianist Theo de Best en van het jonge kwartet Vox Arboris, dat bestaat uit Maaike Borst (viool), Koen Ketelaars (fluit), Matthijs 't Hart (altviool), Ruth Pasternak (cello). Pianist en kwartet zullen ook eigen werk spelen.

De muzikale leiding is in handen van dirigent Wim Reijnders.

Zaterdag 21 maart om 20.30 uur in de protestantse kerk aan de Kerkstraat18 in Groesbeek en zondag 22 maart om 15.00 uur in de Lutherse Kerk aan de Prins Hendrikstraat 79, (hoek Jacob Canisstraat) Nijmegen-Oost. De entree is negen euro. Reserveren kan via jvsteen123@hotmail.nl of 024 3227842.

Vaste klanten houden weekmarkt Millingen staande

Foto: Joop Verstraaten

MILLINGEN – De weekmarkt in Millingen die al 38 jaar op het Oranjeplein is gesitueerd kan bogen op haar vaste klanten. Momenteel wordt de markt bemand door een negental marktkooplieden en volgende week komt er eentje bij te weten een koopman met noten en zuidvruchten.

Nu staan er Bakkerij 't Stoepje, viskraam van Rijswijk, sokken, bloemen, kaas, kleding, groente en fruit, poelier en zoetwaren van Millingenaar Rob Jansen. Er zou volgens Jansen nog plaats zijn voor een kraam met ondergoed, kinderkleding en dierbenodigdheden. Niet alleen in Millingen maar overal loopt het marktbezoek evenals het winkelbezoek van de consument achteruit. Vroeger brachten de mensen hun kinderen naar school en vandaar bezochten ze de weekmarkt. Die mensen zijn over het algemeen tweeverdieners geworden en zien wij niet meer aldus Rob Jansen.

Ook de huidige locatie zou in feite moeten veranderen. De marktkooplieden hebben al eerder aangegeven dat zij het liefste in het centrum van Millingen zouden staan zodat de weekmarkt vanaf de Heerbaan te zien is, dat nodigt volgens de marktkooplieden meer uit. In een dorp met zo'n zesduizend inwoners moet een weekmarkt een trekker. Volgens hen zal de horeca er dan ook van gaan profiteren. Deze wens is al bij diverse instanties (ook plaatselijke) aangekaart, maar tot nog toe zonder resultaat. De weekmarkt in Millingen is ieder woensdag van 08.00 tot 12.00 uur op het Oranjeplein.

23ste Internationale Bosbesjestocht

GROESBEEK - In het weekend van 28 en 29 maart houdt WSV De Bosbesjes voor de 23e keer de Internationale Bosbesjestocht, die start vanuit verenigingsgebouw De Sleutel in de Breedeweg 71 in Groesbeek.

De Bosbesjestocht loopt al vanaf 1992 door het Duitse Reichswald, een uniek en prachtig bosgebied met zijn vele heuvels en dalen en doorkijkjes. Het Reichswald is ontstaan in de ijstijd, dus zo'n 200.000 tot 120.000 jaar geleden. Hier in dit Duitse wald komt veel wild voor zoals: edelherten, reeën, zwijnen, dassen, vossen en natuurlijk vele roof/vogelsoorten. Het Reichswald is een echt productiebos, je ziet dus regelmatig bosarbeiders bezig. Het is verder op veel plaatsen een rustig gebied, waar je heerlijk kan ontspannen na alle hectiek van het dagelijkse leven. Al met al een prachtig en afwisselend natuurgebied voor wandelaars, fietsers, trimmers en ruiters, waar je kan genieten, ongeacht welk seizoen dan ook.

Ook gaat de Bosbesjestocht voor een gedeelte door een ander prachtig natuurgebied en wel natuurreservaat De Bruuk ofwel in de volksmond De Botterpot genoemd. Als wandelaar zit je dus heel goed in deze omgeving. Zo loop je tijdens de Bosbesjestocht door twee prachtige en unieke natuurgebieden, van zowel het Duitse Reichswald als de Groesbeekse Botterpot.

De afstanden die men kan lopen zijn: 5-10-15-20-25-30-35-40 km. Dus keuze genoeg voor zowel jong als oud. Deze tocht is een echte uitdaging en opstapje als training voor de Nijmeegse vierdaagse. Starttijden zijn tussen 07.00 en 14.00 uur en eindtijd is 17.00 uur.

Meer info staat op www.bosbesjes.nl Hier staat ook alle actuele informatie over de 23ste Bosbesjestocht. Bel voor verdere inlichtingen 024 3973651 of 024 3972911 of bij geen gehoor 06 51012870 / 06 12538835, of stuur een mailtje naar: info@bosbesjes.nl

Een uitgebreid verslag hiervan komt op www.gemeentenieuwsonline.nl.

Fittest Kwiek Berg en Dal

BERG EN DAL - Een geweldige opkomst, zoveel deelnemers aan de fittest had men niet verwacht. Deelnemers die meer wilde weten over het kunnen van hun eigen lichaam konden op 6 en 7 maart terecht in het Kulturhus in Beek, die op deze dagen vrijwel helemaal in het licht stond van de fittesten voor de 50plus-inwoners van de kerkdorpen uit de voormalige gemeente Ubbergen.

De gemeente Groesbeek heeft in samenwerking met seniorensportvereniging Kwiek deze fittesten georganiseerd om samen met partners nieuwe sport- en beweegmogelijkheden voor senioren te ontwikkelen onder de naam 'Kwiek Berg en Dal'.

Diverse onderdelen kwamen aan de orde zoals bloeddruk, BMI, kracht, coördinatie, reactiesnelheid, lage rug- en schouderlenigheid en vooral niet te vergeten de conditie- wandeltest. De uitslagen en de mogelijkheden werden met de sportadviseurs besproken. Er werd advies gegeven hoe men thuis bepaalde simpele oefeningen kan doen, of als men het liever onder begeleiding wil uitvoeren, welke sport- en beweeggroepen geschikt zijn.

Door een geweldig sport aanbod aan te bieden, hebben veel deelnemers gekozen voor de laatste optie. Zestien weken sporten onder professionele begeleiding voor 45 euro. Een gevarieerd aanbod van binnen en buiten sporten op drie niveaus, van pittig tot matig intensief, die in de week van 9 of 16 maart vrijwel allemaal van start gaan. Op www.kwiekgroesbeek.nl onder het hoofdstuk 'activiteiten' wordt een diversiteit aan sporten aangeboden.

"Heeft u vragen, neem gerust contact op met 06 13260571 (Marian Schijf), of mail naar kwiekgroesbeek@kpnmail.nl."

Inbrekerswerktuig in beslag genomen bij routinecontrole in Berg en Dal

BERG EN DAL – De politie heeft het afgelopen weekend bij een routinecontrole inbrekerswerktuig in beslag genomen.

Een 47-jarige inwoner uit Nijmegen had het inbrekerswerktuig zoals beitels, schroevendraaiers, handschoenen alsmede en muts op de passagiersstoel liggen. Tegen de Nijmegenaar is proces verbaal opgemaakt.

Inbrekerswerktuig in beslag genomen bij routinecontrole in Berg en Dal

BERG EN DAL – De politie heeft het afgelopen weekend bij een routinecontrole inbrekerswerktuig in beslag genomen.

Een 47-jarige inwoner uit Nijmegen had het inbrekerswerktuig zoals beitels, schroevendraaiers, handschoenen alsmede en muts op de passagiersstoel liggen. Tegen de Nijmegenaar is proces verbaal opgemaakt.

Groesbeek krijgt dwangsom van 150.000 euro fietspad open blijft

GROESBEEK – Het gemeentebestuur van Groesbeek heeft onlangs een schrijven ontvangen van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die namens het ministerie van Economische Zaken de Flora – en faunawet handhaaft.

In dat schrijven eist de RVO dat de gemeente Groesbeek voor 15 maart aanstaande het betonnen fietspad door de spoorkuil of verwijdert of afsluit en de barrierewerking voor reptielen ongedaan maakt. Deze brief volgt op de vooraankondiging van hanshaving die de RVO op 25 februari naar de gemeente heeft gestuurd. Volgens de RVO heeft Groesbeek nog niet inhoudelijk gereageerd op de brief maar hebben uitstel gevraagd. De RVO vindt dat niet meer verantwoord nu het voorjaar dichterbij komt en de reptielen uit hun winterrust komen. De RVO blijft bij hun standpunt dat Groesbeek voor 15 maart maatregelen moet treffen, zo niet wordt Groesbeek een dwangsom opgelegd van 150.000 euro.

Burgemeester Keereweer was duidelijk: "Wwij gaan bezwaar aantekenen en tegelijk een procedure starten". Burgemeester Keereweer stopt tijdelijk als voorzitter van de Raad van Toezicht van de Nijmeegse afdeling van RAVON (Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland) omdat hij niet met twee petten op deze affaire zo goed mogelijk af kan werken. "Ik ben burgemeester van Groesbeek en daar ga ik voor", liet Keereweer desgevraagd weten.

Groesbeek legt laatste hand aan groene grensovergang Altena

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Een wegenbouwer legt momenteel de laatste hand aan de groene grensovergang Altena – Hettsteeg in opdracht van de gemeente Groesbeek. Momenteel wordt de Cranenburgsestraat vanaf de kruising Boersteeg / Reestraat het stuk weg naar de Altena toe geasfalteerd tot aan de Duitse grens.

Ook de carterrammer op de grens van Altena/Hettsteeg is uit het wegdek verdwenen. Daarvoor in de plaats zijn betonnen blokken geplaatst die de weg voor het autoverkeer blokkeren. Het ministerie van Economische Zaken is tegen de openstelling van deze weg voor autoverkeer in verband met de steenuilenpopulatie op deze route. Ook de buurtbewoners en de Werkgroep Milieubeheer van Groesbeek zijn tegen de openstelling . Groesbeek heeft echter de werkzaamheden gewoon doorgezet en binnenkort kan de weg – als de rechterlijke uitspraak gunstig uitvalt voor Groesbeek –eindelijk los. Groesbeek is van mening dat zij voldoende maatregelen hebben getroffen om de steenuilen te beschermen. Zo worden er hoge bosschages en palen geplaatst zodat de uilen en overige vogels boven de één meter tachtig voorbijvliegen. Dan vliegen ze in ieder geval niet tegen passerende auto's. Daarnaast zal er gezorgd worden voor schrale bermen zodat er weinig muizen zich daar zullen ophouden.

Tenslotte wordt er een dertig-kilometer zone ingesteld omdat uilskuikens nog al eens de neiging hebben om op de weg te gaan zitten. Aan de Duitse kant is de weg ook al gereed gemaakt voor autoverkeer, dus het wachten is dat de groene grensovergang Altena - Hettsteeg zo spoedig mogelijk open gaat.

Grote Schoonmaak op De Horst

GROESBEEK - Ook op De Horst worden de handen uit de mouwen gestoken op de Landelijke Opschoondag. Tijdens de wijkbijeenkomst Samen Op De Horst van 3 maart heeft een paar dorpsbewoners het initiatief genomen om als wijk aan te sluiten bij de landelijke schoonmaakdag op de straten en paden van De Horst.

"Zaterdag 28 maart 9:00 verzamelen we op Dorpshuis De Slenk, en na een kopje koffie of thee trekken we erop uit. Laarzen en werkhandschoenen aan gaan we gewapend met grijper en vuilniszak de dorpskern met het omliggende gebied opruimen. Gemeente Groesbeek ondersteunt de actie door gratis grijpers en zakken beschikbaar te stellen. Bovendien zal de Gemeente al het verzamelde zwerfvuil na de actie afvoeren.

Om 12.00 uur gaan we weer terug naar De Slenk waar we kunnen napraten onder het genot van een broodje en een drankje, dat aangeboden wordt door de piepjonge Wijkraad Samen Op De Horst.

Geef je op via bestuur@samenopdehorst.nl, bij de basisschool Op De Horst, of bij het Dorpshuis De Slenk. Heb je een bolderkar? Een paar karren zijn wel handig, meldt dit bij je aanmelding. Denk ook aan veiligheidshesjes! Na een geslaagde actie gaan we op 27 juni weer aan de slag."

Seniorenlunch in De Mallemolen

GROESBEEK – In het theatercafé van cultureel centrum De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek vindt op zondag 22 maart de maandelijkse seniorenlunch plaats.

Deze lunch wordt georganiseerd door de beheerder van De Mallemolen in samenwerking met de Katholieke Bond van Ouderen Groesbeek – De Horst. Deelnemer(ster)s kunnen zich tot uiterlijk vrijdag 20 maart 12.00 uur opgeven bij de receptie van De Mallemolen of telefonisch (024 3976360). Ook ligt er op de balie van de receptie van De Mallemolen een inschrijflijst klaar.

De kosten voor deze lunch bedragen 9,50 euro. Daarvoor krijgt men een uitgebreide lunch met warme en koude gerechten in buffetvorm en koffie en thee. De muzikale omlijsting is in handen van niemand minder dan Helen Liebers de ex-zangeres van The Moonlights. Iedereen is op deze lunch welkom. Deze sfeervolle lunch begint om 12.00 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur.

Popkoor Trente Plus viert twintigjarig bestaan

GROESBEEK - Trente Plus is een gezellig zingend, swingend popkoor bestaande uit veertig actieve leden. Het koor staat al enige jaren onder leiding van Reinoud van der Haar en wordt begeleid door een viermans band.

In zijn twintigjarig bestaan heeft het koor een reeks van uitvoeringen binnen en buiten de landsgrenzen op haar naam staan. Diverse optredens in Groesbeek, Floriade, Gondelvaart Bredevoort, Amusing Hengelo en de kerstconcerten in Aken zijn maar een greep uit de afgelopen jaren.

Om de vijf jaar heeft Trente Plus het gepresteerd om een grote theater show/concerten op de planken te brengen. Dit jaar -in het teken van het jubileum- gaat Trente Plus 'Over de Top'. Op een unieke locatie, discotheek Studio 24 in De Linde, worden Zeven Heuvels getrotseerd om uiteindelijk een feestje te kunnen bouwen. Alle emoties die daarbij horen komen in de voorstelling voorbij.

Zin in een feestje? Kom dan kijken en luisteren op vrijdag 10 en 17 april aanvang 20.30 uur of op zondag 12 april aanvang 15.00 uur. Kaarten kosten (inclusief een consumptie) 12,50 euro bij Bruna en Hemmy van Haaren aan de Dorpsstraat in Groesbeek. Voor meer informatie over repetitie of optredens van Trente Plus: info@trenteplus.nl.

Bevoorrading Lidl grote boosdoener verkeersveiligheid

GROESBEEK – In de huidige situatie bij Lidl aan de Herwendaalseweg is momenteel geen parkeeroverlast in de omgeving. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de onderzoekers komen tot de conclusie dat de verkeersveiligheid in gevaar wordt gebracht door de vrachtwagens die Lidl komen bevoorraden.

Volgens het rapport dient de vrachtwagen volledig naast het pand geparkeerd te worden, wat nu niet mogelijk is. Op het huidige terrein bij Lidl zullen daarvoor - om dat te realiseren - een of twee parkeerplaatsen moeten worden opgeofferd ten behoeve van een langere laad- en losplaats. Volg diende in september 2014 een motie in om te kijken of er aan de wensen van Lidl - betreffende extra parkeerplaatsen - tegemoet kan worden gekomen. Maar er diende ook wel degelijk rekening gehouden te worden met de overlast die de omwonenden ervaren.

De Hoeve heeft laten weten – als huurder van het parkeerterrein van de gemeente - dat zij het volledig en onbeperkte gebruiksrecht van het bewuste terrein wil behouden in verband met haar bedrijfsvoering nu en in de toekomst. Het bedrijf zal zich meer gaan richten op bedrijfs- en themafeesten en wil over de volledige capaciteit van het terrein blijven beschikken.

Jan Linders, Aldi en Albert Heijn hebben het gemeentebestuur al laten weten niet blij te zijn met eventuele extra parkeerplaatsen voor Lidl. De supers worden naar het centrum gehaald terwijl Jan Linders en Aldi naar het Zomaterrein aan de Spoorlaan gaan verkassen in de nabije toekomst. Als Lidl extra parkeergelegenheid krijgt zal Aldi zich beraden of ze wel naar het Zomaterrein zullen gaan.

Ook de omwonenden van de Herwendaalseweg en Helfrichstraat zitten niet te wachten op de extra parkeerplaatsen. "Doorgaans is er voldoende parkeerruimte, alleen vrijdags en zaterdags is het vol", laten zij weten. Zij vrezen een verdere waardevermindering van hun panden en een toename van de overlast. De carrousel van Groesbeek zal zich op 19 maart opnieuw buigen over dit heikele onderwerp en een week later de gemeenteraad.

Start van sociale onderneming Gasterij 't Groeske in Groesbeek

Ondertekening huurovereenkomst,.van link naar rechts: Hendrik-Jan Knot, Jelle de Visser, Bart Claus

GROESBEEK - Woensdag 11 maart tekende het bestuur van stichting Vitaal Mariëndaal de huurovereenkomst van de locatie waar eind 2015 Gasterij 't Groeske haar deuren opent. Deze nieuwe sociale onderneming, midden in Park Mariëndaal in Groesbeek, wordt straks een gastvrije ontmoetingsplek voor jong en oud. Én een leerplaats voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Gasterij 't Groeske gaat bestaan uit een restaurant, keuken en eetwinkel. Buiten komen thematische tuinen te liggen. Iedereen is welkom in de Gasterij. Om anderen te ontmoeten, een kopje koffie te drinken, een verse maaltijd te nuttigen en om gerechten in de eetwinkel te bestellen.

Stichting Vitaal Mariendaal, van links naar rechts: Eric van Pinxteren, Jan de Koning, Jelle de Visser, Hendrik-Jan Knot, Eric Tonn, Bart Claus

Uitgangspunt van de Gasterij is gezonde voeding die bij een vitale leefstijl past. Hier gaan de koks gerechten bereiden met verse producten, vooral van lokale leveranciers, en met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin.

Op den duur worden vijftien werkplekken in de Gasterij ingevuld door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze worden begeleid door professionals en een arbeidscoach. De werkzaamheden variëren van koken, serveren en bezorgen van maaltijden, tot het bemannen van de eetwinkel, schoonmaak en onderhoudswerkzaamheden.

De betrokkenheid van een ieder wordt op deze ontmoetingsplek gestimuleerd. Ook bewoners van de nabijgelegen wooncomplexen en andere Groesbekenaren worden uitgenodigd om mede vorm te geven aan de Gasterij en haar tuinen. Iedereen kan elkaar helpen en ondersteunen waar nodig.

De oprichter van Gasterij 't Groeske is stichting Vitaal Mariëndaal. Dit is een initiatief van ZZG zorggroep, Pluryn en RIBW Nijmegen & Rivierenland.

Fusie Omroep Groesbeek en WFM

GROESBEEK - De ultieme poging van Burgemeester Keereweer waarin hij beide partijen aan tafel kreeg en hen een voorstel heeft gedaan om tot een snelle fusie te komen, heeft vruchten afgeworpen. Beide omroepen hebben deze week besloten om volgens dat voorstel tot een snelle fusie te komen.

Dat houdt concreet in dat beide huidige besturen aftreden en dat zo snel mogelijk een nieuw bestuur zal aantreden dat, in afwachting van de juridische fusie, het bestuur gaat vormen van zowel Omroep Groesbeek als WFM. Dit bestuur zal bestaan uit twee leden vanuit WFM, twee leden vanuit Omroep Groesbeek en een onafhankelijke voorzitter.
Door samen op te trekken in de nieuwe gemeente staan we sterker en zijn alle kerkdorpen het beste vertegenwoordigd onder de medewerkers van de nieuwe omroep. Door het in stand houden van studio's in Groesbeek en Millingen aan de Rijn blijft de nieuwe omroep dicht bij de burger en de medewerker.

WFM en Omroep Groesbeek gaan -zodra de juridische fusie een feit is- verder onder de naam 'Lokale Omroep Berg en Dal'. "Onze ambitie is om snel een volledig programma-aanbod via al onze media aan te kunnen bieden voor alle inwoners uit alle kernen in onze gemeente. Wij zijn er immers voor alle inwoners van alle kerkdorpen alsmede voor alle verenigingen, instellingen en bedrijven die het functioneren van onze samenleving gestalte geven."

'Lokale Omroep Berg en Dal' is ervan overtuigd dat zij een belangrijke verbindende rol zal spelen in onze gemeente.

Millingse binnenhuisadviseur ook ontwerper van (kunstzinnige) verlichting Steekt ook eens uw licht op bij Henk Bos Ontwerp

MILLINGEN – Denkt u aan een (kleine) verbouwing? Heeft u ideeën en wilt u deze professioneel laten verwerken tot een eigen ontwerp? Wilt u eens uw interieur onder de loep laten nemen? Dan is een gesprek met Henk Bos zeker aan te bevelen. Hij adviseert, maakt ontwerpen en steekt zelfs zijn handen uit de mouwen om het project de uiteindelijke juiste finishing touch te geven. Henk Bos is bovendien een vakman in het ontwerpen van verlichting. Hij vervaardigt lampen in eigen atelier in een kleine gelimiteerde oplage. Maar ook armatuur-verlichtingsfabrikanten (uit onder andere Italië) hebben ontwerpen van Henk Bos in de collectie!

Sinds vier jaar woont Henk Bos in Millingen. Hiervoor was hij actief in onder andere Driebergen en Amsterdam. Volgde een (restauratie)studie aan de kunstacademie in Amsterdam, en heeft er onder andere naast het restaureren van meubelen ook bijvoorbeeld de restauratie van een compleet grachtenpand mogen doen. In deze regio hebben klanten ook al kennis gemaakt met zijn werkzaamheden.

Een bijzonder en ook belangrijk aspect van Henk Bos Ontwerp is op maat vervaardigde verlichting en verlichtingsarmatuur. "Ooit had ik zelf voor in de keuken verlichting nodig, maar wat ik graag wilde, vond ik niet. Verlichting is de drager van sfeer in huis. Verlichting is belangrijk. Voor de keuken heb ik toen prachtige Bodum glazen vazen omgedraaid en voorzien van fitting en de benodigde apparatuur. Precies wat ik wilde en waar de ruimte om vroeg... Toen gasten deze verlichting zagen, waren ze enthousiast en vroegen waar deze te koop was. Ik ben naast deze lampen, ook andere gaan maken. Zo kan men nu al kiezen uit een erg leuke serie."

Henk Bos maakt ook verlichting naar wens en idee van de klant. Met licht dat men wenst. In zijn atelier aan huis, heeft hij een presentatie van zijn collectie, die hij verkoopt. Voor wie echter een geheel naar wens (en op maat!) een armatuur wenst, gaat Henk Bos aan de slag voor een uniek exemplaar. En ook als iemand advies betreffende verbouwingen en inrichting van huis, winkel of kantoor wenst, is hier aan het juiste adres!

Henk Bos Ontwerp, Zeelandsestraat 34, Millingen aan de Rijn; telefoon 06 51465027; www.henkbosontwerp.nl.

In vertrouwde handen voor permanente make-up, acnébehandeling of elektrisch ontharen!

BEEK - Wil jij ook perfect gestylede wenkbrauwen en altijd een kant en klare eyeliner? Maak dan kennis met permanente make-up!

Met een jarenlange ervaring in het aanbrengen van permanente make-up ben je bij Huidverzorging Keller-Cremers in Beek aan een vertrouwd adres. Goede styling en het gebruik van hoogwaardige pigmenten verzekeren je van een prachtig kleurresultaat en een langdurige houdbaarheid. Er wordt gewerkt met de nieuwste technieken voor de wenkbrauwen, de 3D hairstrokes. Voor de eyeliner kun je kiezen voor een dun, breed of strak resultaat of het allernieuwste smudgen.
Elly Keller-Cremers is gecertificeerd door de GGD voor een veilige en hygiënische werkwijze waardoor je verzekerd bent van de beste zorg.
Voor de specialismen 'behandeling van acné' en 'elektrisch ontharen' is vergoeding door de zorgverzekeraar mogelijk.

Dus wat houd je nog tegen? Neem voor meer informatie of een intake contact op met Huidverzorging Keller-Cremers, Verbindingsweg 19, Beek (tegenover het Höfke): 024 6843447.

KlusService Theo van Haaren

MILLINGEN - "Vanaf 2008 run ik mijn eigen klusbedrijf. Inmiddels heb ik een ruim klantenbestand opgebouwd in de wijde omtrek van Millingen aan de Rijn. U kunt bij mij terecht zowel voor klein klussen en voor het grotere werk zoals een zolder- of garage verbouwing."

KlusService: het woord zegt het al, service is een essentieel onderdeel van mijn onderneming. Persoonlijke benadering, één aanspreekpunt, geen voorrijdkosten en een vrijblijvende offerte zijn hier onderdeel van.

"Om goede en duidelijke afspraken te kunnen maken met u zal ik, voor de wat grotere karweien, altijd eerst bij u langs komen om uw wensen c.q. werkzaamheden te bespreken en te bekijken alvorens een offerte te maken.

Door elk jaar een training te volgen bij Velux blijf ik een gecertificeerd montagepartner, die werkt volgens de normen welke Velux hanteert.

Kijkt u gerust eens op mijn website : www.klusservicevanhaaren.nl; tel. 06 22409974 of 0481 840113.

Rick Verbeek terug bij De Treffers

GROESBEEK – De 26-jarige Rick Verbeek speelt vanaf volgend jaar weer bij de Groesbeekse topklasser De Treffers. Verbeek speelde eerder al twee seizoenen in het rood-zwart van De Treffers.

Bij De Treffers scoorde de oud – prof 19 maal in 54 duels, hij kwam in 2012 over van VVV Venlo. In maart 2014 kreeg Verbeek van de technische staf van De Treffers te horen dat hij op zoek mocht gaan naar een andere club. De aanvaller zou niet meer binnen het plaatje van De Treffers passen werd gezegd. Verbeek vertrok naar de eveneens topklasser EVV.

De Treffers is Rick echter blijven volgen en beide partijen kwamen onlangs snel tot een akkoord. Dit seizoen wist Rick bij EVV zes maal het net te vinden. Verbeek is de achtste speler die naar sportpark Zuid komt. Soufiane Dadda en Kern Leemans spelen momenteel al in het rood-zwarte shirt. Wesley Meeuwsen, Jesse Dibbets, Hafid Sarkouke, Bram Eltink en Twan Smits komen spelen met ingang van het nieuwe seizoen. Daarnaast zijn eerder dit seizoen al de contracten van Niels Kornelis, Frenk Keukens, Jan Willem Stronks, Coen Maertzdorf, Eef van Riel, Robin Janssen, Joris Janssen en Jos Peltzer met één jaar verlengd.
Stefan de Jong vertrekt volgend seizoen naar OJC Rosmalen, clubtopscorer Santiago Macedo staat momenteel in de belangstelling bij enkele profclubs, terwijl Barry Beijer deze zomer de overstap naar Achilles'29 maakt. Wessel van der Horst keert na dit seizoen terug naar RKHVV in Huissen.

Slotfeest 'Eén en al Groesbeek' op zondag 29 maart in Zomagebouw

Foto: de Organisatie

GROESBEEK – Eind december moesten de organisatoren en medewerkers van 'Een en al Groesbeek', het voormalig slotfeest van de voormalige gemeente Groesbeek, capituleren voor de weergoden. Nu hoopt de organisatie dat de lente hun beter gezind zal zijn, voor de verlate slotmanifestatie in en om het Zoma gebouw aan de Spoorlaan.


De diverse werkgroepen uit de kernen van de voormalige gemeente Groesbeek hebben vorig jaar hard gewerkt om zich te presenteren en willen nu onder het motto 'War in het vat zit verzuurt niet ' graag met beeld, geluid en voordracht laten zien wat zo typisch en eigen is aan de eigen kern.


Vuurschaal
De zondag begint om 13.30 uur bij de protestantse kerk aan de Kerkstraat ,waar kinderen uit de kernen met burgemeester Keereweer definitief een boom zullen planten. Daarbij zal ook een loden kist met oorkonde en boek over Groesbeek onder de boom gegraven worden. Vervolgens gaan de aanwezigen in optocht naar de Zoma waar met fakkels uit de kernen de vuurschaal zal worden ontstoken.

De optredens beginnen om ca 14.00 uur. De spits zal worden afgebeten door Berg en Dal, gevolgd door Heilig Landstichting, Breedeweg, De Horst, Stekkenberg en het Centrum. Dit zal gaan duren tot omstreeks 17.00 uur. De Linde zal het programma tot 21.00 uur voortzetten.

De entree is gratis op deze middag waar de kenmerken van het voormalige Groesbeek volop in het licht komen te staan.

Iedereen mag het weten: Eddy Kuijpers is vijftig geworden

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Iedereen die over de Koningin Wilhelminaweg in Groesbeek rijdt of wandelt zal het niet ontgaan zijn dat Eddy Kuijpers op 10 maart vijftig jaar geworden is. Toen Eddy opstond wist hij niet wat hij zag.

Vrienden van de inmiddels opgeheven carnavalsclub 'Nog net nie zat ' hadden een varken in de voortuin gezet met als tekst 't Trekkervarken van de club is 50 jaar'; daarnaast was het de familie die zich ook niet onbetuigd had gelaten. Rollen hooi moesten Eddy aan zijn halve eeuw denken en niet te vergeten een tractor met hoe kan het ook anders een pop die Eddy moest voorstellen.

Eddy heeft van huis uit altijd op een tractor gezeten en is nu werkzaam bij Loonbedrijf Groesbeek. Eddy zal zijn vijftigste verjaardag in ieder geval niet gauw meer vergeten.

Filmvoorstelling van Jan Driessen over reis in Afrika

GROESBEEK – Zondag 22 maart is er een filmvoorstelling in de benedenzaal van De Mallemolen. Jan Driessen neemt de aanwezigen mee naar het mooie Afrika.

Het centrum van Nairobi is modern, in de stad is een krokodillenfarm en een opvangcentrum voor weesolifantjes. De stad Kisumu ligt aan het grootste meer van Afrika, namelijk het Victoriameer. De film brengt de aanwezigen naar een school waar de omstandigheden heel anders zijn als in Europa. De kinderen zitten met z'n drieën in een bank terwijl het lesmateriaal primitief is. Bij Kikoko – bay komen 's morgens de vissers aan land na hun visvangst. De vrouwen verkopen vervolgens de gevangen vis. Het is een fraai gezicht om al die vrouwen te zien in hun mooie kleurrijke kleding. Ze maken veel lawaai met hun gekakel bij het afdingen van de prijs van de vis.

In Tanzania wordt de Ngorongoro krater bezocht die een doorsnede heeft van twintig kilometer en is zevenhonderd meter diep. De krater ligt op 2100 meter hoogte. Ook gaan we op bezoek bij de Masai stam, een nomade volk die nog leven in hutten en leven erg primitief. De Masai Mara is een groot wildpark waar twee rivieren stromen. Tor slot wordt een bezoek gebracht aan het Nakurumeer waar pelikanen en flamingo's leven. De voorstelling begint om 11.00 uur en duurt ongeveer twee uur . De entree bedraagt inclusief een kopje koffie/thee twee euro.

Activiteiten steunpunt Mantelzorg MUG

GROESBEEK – Het Steunpunt Mantelzorg in de nieuwe gemeente Groesbeek organiseert diverse activiteiten om zo de mantelzorgers de helpende hand te bieden. Tot en met juni 2015 zien de activiteiten er als volgt uit.

Koffie met ….
Iedere maand wordt in De Mallemolen aan de Kloosterstraat in Groesbeek een speciale gast uitgenodigd, die onder het genot van een kopje koffie uitleg geeft over zijn of haar vakgebied. De data voor de komende tijd zijn 19 maart, 22 april, 21 mei en 15 juni van 14.00 tot 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie kan men bellen 06 13859106.

Activiteit of wandeling
Het betreft hier bijeenkomsten die ontspanning en/of informatie bieden in Kulturhus Den Ienloop aan de Heerbaan in Millingen. De data zijn 11 maart, 8 april, 13 mei en 10 juni van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden/informatie; 0481 431105 of 0481 432262.

Mantelzorg Loop
Vanuit 'De Baon' aan de Stekkenberg in Groesbeek worden wandelingen aangeboden, die beginnen en eindigen met een kop koffie of thee. De data zijn 13 april, 11 mei en 8 juni van 13.30 tot 15.30 uur. Voor meer informatie kan men bellen met 0613859106.

Mantelzorg tafel
Deze activiteit biedt de mogelijkheid om met andere mantelzorgers een hapje te eten in woonzorgcentrum De Maant aan De Meent in Groesbeek. De data zijn; 19 maart, 23 april, 21 mei en 18 juni van 12.00 tot 13.00 uur. Voor aanmelden en info: 06 13859106.

Excursie-agenda Nederlandse

Natuurhistorische Vereniging

Zaterdag 21 mrt. 10.00 – ± 12.00 uur: KNNV Landschaps wandeling door de 'Heerlijkheid Beek' en 'Schengen'.

Het is al weer een paar jaar geleden dat we door dit gebied gewandeld hebben. Wellicht vooral interessant voor hen die er destijds niet bij waren. We bespreken de karakteristieken, het onstaan van het gebied en wat er zoal verder aan de orde komt. Hierbij is ieders inbreng welkom! We lopen ook over het landgoed 't Huys te Schengen. Het boeiende verhaal rond het 'Watertorenarrest' zal zeker niet onvermeld blijven. Vertrek: bij het 'wasvrouwtje' aan de Rijksstraatw. te Beek, tegenover het voormalige gemeentehuis. Exc.leider : Pieter de Vlieger. (tel. 024 6631735).

Maandag 23 mrt. 10.00 – ± 13.00 uur: KNNV Landschapexcursie door de Millingerwaard.

Thema: rivieren in beweging. Aandacht voor de riviermorfologie en de aanwezige flora en fauna.

Vertrek: P-plaats 'Lange Poal' van SBB aan de Botsestr. tussen kekerdom en Millingen. Exc.leider : Jan Nillesen (tel. 0485 574780).

Zaterdag 11 apr. | 11.00 – ± 14.00 uur | KNNV Landschapexcursie door de Millingerwaard.

Onder deskundige leiding worden we helemaal bijgepraat over de veranderingen en ontwikkelingen die zich afgelopen jaren in dit mooie natuurgebied hebben voltrokken. Zeer de moeite waard als men van de actuele situatie op de hoogte wil zijn. Vertrek: bij de buitendijkse (!) kerk in Kekerdom, op de dijk. Exc.leider: Jan Cornelissen.

Info: Pieter de Vlieger (tel. 024-6631735).

Caféruit vernield

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft in de nacht van zondag op maandag twee mannen aangehouden die een ruit van een café aan de Molenweg in Groesbeek hadden vernield.

De mannen waren het café uitgezet nadat zij zich vervelend hadden gedragen; ze sloegen vervolgens een ruit in. Tor verbazing kwamen de twee daders even later terug om hun jas op te halen die zij in het café hadden laten liggen. De politie kon de twee daders later makkelijk herkennen omdat zij bebloede handen hadden. Het gaat om een 22-jarige man uit Polen en een 32 jarige man zonder woon– of verblijfplaats. Tegen het tweetal is proces verbaal opgemaakt.

GROESBEEK – De politie van Groesbeek heeft in de nacht van zondag op maandag twee mannen aangehouden die een ruit van een café aan de Molenweg in Groesbeek hadden vernield.

De mannen waren het café uitgezet nadat zij zich vervelend hadden gedragen; ze sloegen vervolgens een ruit in. Tor verbazing kwamen de twee daders even later terug om hun jas op te halen die zij in het café hadden laten liggen. De politie kon de twee daders later makkelijk herkennen omdat zij bebloede handen hadden. Het gaat om een 22-jarige man uit Polen en een 32 jarige man zonder woon– of verblijfplaats. Tegen het tweetal is proces verbaal opgemaakt.

Goldene Perlen der Blasmusik

LEUTH/KEEKEN - Zondag 22 maart zullen Egerländer Kapel De Fraps uit Leuth samen met die Original Maasthaler uit Heyen een concert verzorgen in het Schutzenhaus in Keeken aan de Duffelgaustrasse 18.

Beide kapellen hebben na de winterpauze een nieuw fris repertoire ingestudeerd van Egerländer klanken en Tsjechische muziek met veel schwung en dans. Er zal op twee podia opgetreden worden, afwisselend door beide kapellen.

De aanvang is om 14.00 uur; de entree bedraagt 2.50 euro.

Remmen van Connexxion bus vastgelopen in Kekerdom

Foto: Peter Hendriks

KEKERDOM – Vrijdagmiddag rond kwart over vijf werd de brandweer van Ubbergen en Millingen gealarmeerd voor een brandmelding van een Connexxionbus op de Botsestraat ter hoogte van De Duffelt in Kekerdom.

De chauffeur die met een lege bus vanaf Millingen onderweg was naar de remise in Nijmegen ontdekte een flinke rookontwikkeling en zette de bus aan de kant en waarschuwde de brandweer. Met de brandblusser heeft de chauffeur in afwachting van de brandweer de remschijven – die oververhit geraakt waren – gedoofd. De brandweerlieden hoefde vervolgens niet in actie te komen en hebben alleen gecontroleerd of de velgen voldoende afgekoeld waren en geen brand meer konden veroorzaken. Het verkeer heeft weinig overlast ondervonden van het voorval. De bus is vervolgens door de technische dienst van Connexxion afgesleept naar de remise in Nijmegen.

Bestemmingsplan Thornsche Molen

GROESBEEK – De gemeenteraad van Groesbeek zal op 26 maart het bestemmingsplan Thornsche Molen in Leuth gaan vaststellen.

Het bouwplan/project De Thornsche Molen in Leuth betreft: De herbouw van de vijftiende eeuwse kokerkorenmolen; de realisatie van een toeristisch overstap punt met een bezoekers – en informatiecentrum en een
restaurant in de onderbouw van de molen; de realisatie van een goede ontsluiting en inrichting met minimaal 37 parkeerplaatsen; het herstel van de naastgelegen kolk; de aanleg van een rioolleiding met pompunit.


Het te realiseren plan draagt bij aan de recreatieve en toeristische doelstellingen en wordt gerealiseerd aan een bestaande wandel- en fietsverbinding. De herbouw en inrichting hebben een regionale meerwaarde.
De totale kosten van het hele project bedragen 1.015.350 euro. De provincie en Stadsregio hebben samen 600.000 euro subsidie verstrekt. De gemeenteraad van Ubbergen had al eerder ten behoeve van de cofinanciering en de aanleg van het bouwplan op de riolering bijdrage toegekend en zullen er geen ambtelijke kosten in rekening worden gebracht. Het tekort is 80.850 euro. De stichting verwacht dit tekort te kunnen dekken door het binnenhalen van obligaties en subsidies.

Na de vaststelling door de gemeenteraad kan direct de omgevingsvergunning worden verleend. Wanneer er geen beroep wordt ingesteld of om een voorlopige voorziening wordt gevraagd, treedt het bestemmingsplan samen met het de omgevingsvergunning op de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Verwacht wordt dat medio mei kan worden gestart met de werkzaamheden.

Gemeentehuis Groesbeek hele dag doelwit oefeningen hulpverleneners

Foto: Joop Verstraaten

GROESBEEK – Dinsdag is er de gehele dag geoefend door de brandweer, politie, gemeente Groesbeek en de Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de Regio (GHOR) rondom het gemeentehuis in Groesbeek.

De oefening was bedoeld voor de Officieren van Dienst van de Veiligheids Regio in Gelderland. In het gemeentehuis zou een incident hebben plaatsgevonden waarbij gewonden bij waren betrokken. Lotusslachtoffers werden door de politie naar buiten gebracht, waar ze vervolgens door ambulancepersoneel werden behandeld.

De oefening werd uitgevoerd door zo'n 25 medewerkers en trok de nodige bekijks van de mensen die naar de weekmarkt gingen. In totaal moesten vijf groepen deze oefening doorstaan en dat nam de gehele dag in beslag. Volgens Lukas Vermeulen van Veiligheidsbureau Gelderland, die verantwoordelijk is voor de oefening, is de oefening geslaagd.

Groesbeekse bierfeesten alsnog op het Marktterrein

GROESBEEK – De locatie leek roet in het eten te gooien voor de Groesbeekse bierfeesten die op zondag 18 oktober gehouden worden. De gemeente liet weten dat het marktterrein aan de Spoorlaan vanaf 1 oktober op de schop gaat.

De organisatie werd het parkeerterrein voor de Zoma aangeboden, maar dit voorstel werd later weer teruggetrokken, omdat de aannemer de materialen daar moest opslaan. Toen werd gedacht aan het oude kermisterrein aan de Houtlaan, maar ook dat stuitte op bezwaren. Uiteindelijk heeft het college besloten alsnog het marktterrein aan de Spoorlaan ter beschikking te stellen. De werkzaamheden zullen wat uitgesteld worden. De de huidige locatie van de Hema en Scapino wordt geheel vernieuwd en daar komen Jan Linders en Aldi bij. De organisatie is blij dat ze op het marktterrein terecht kunnen.

Sprint zwemvereniging Groesbeek

GROESBEEK - Afgelopen zaterdag was de maandsprint van zwemvereniging Groesbeek. Op deze dag zijn er onderling wedstrijdjes tussen de zwemmers. In een speciaal voor iedere zwemmer gemaakt boekje worden de prestaties van de verschillende slagen bijgehouden. Zo kan iedere zwemmer precies of hij vooruit is gegaan met zijn/haar tijd.

Ook de ouders waren aanwezig en er is fantastisch geholpen door verschillende ouders om de middag goed te laten verlopen. Zwemvereniging Groesbeek heeft verschillende trainingen, van zwemvaardigheid tot snorkelen tot wedstrijd zwemmen. Meer informatie staat op www.zwemvereniginggroesbeek.nl.

Mascotte Swompie keek vanuit de zijkant van het bad toe hoe de kinderen zwommen!

'Welkom in uw nieuwe gemeente'

GROESBEEK – In januari is er in de nieuwe gemeente Groesbeek de brochure 'Welkom in uw nieuwe gemeente ' bezorgd.

In het bewuste boekwerkje staat de nodige informatie over recreatie, cultuur, natuur en bezienswaardigheden. Ook zijn er in het boekwerkje voordeelaanbiedingen voor attracties, musea en horeca alsmede een fietsroute die voert langs de kenmerkende punten in de nieuwe gemeente. Indien u de brochure niet ontvangen heeft omdat er bijvoorbeeld een nee/nee sticker op de brievenbus prijkt dan kan men alsnog de brochure bij de gemeente opvragen telefoon 14024 of men kan mailen met; gemeente@groesbeek.nl.

De Heerbaan in Millingen krijgt klinkers in plaats van asfalt

MILLINGEN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groesbeek stellen de gemeenteraad voor om bij de herinrichting van de Heerbaan het stuk tussen de Van Lyndenstraat en Burgemeester Eijkelhoffstraat niet te asfalteren maar te voorzien van klinkers.

Alex ten Westeneind van GJS had her college gevraagd de Heerbaan te asfalteren. Burgemeester Keereweer liet weten dat het betreffende stuk liefst 145.000 euro meer kost dan klinkers en zou men de hele Heerbaan gaan asfalteren dan kost dat liefst 995.000 euro. Als de gemeenteraad met het voorstel akkoord gaat zal in september de Heerbaan van klinkers worden voorzien.

Mike en Jan leveren een compleet plaatje van de tuin... Er liggen al heel wat 'visitekaartjes' van LaHeij hoveniers in de regio!

GROESBEEK – Het voorjaar kondigt zich al aan. Tijd om eens kritisch naar je tuin te kijken. Toe aan een nieuw tuinontwerp en –aanleg? Of is de tuin toe aan een dringende opknap- en onderhoudsbeurt? Nodig dan eens Mike Heijnen en Jan Lamers van LaHeij hoveniers uit. Hoe groot of klein de klus ook is, LaHeij hoveniers verrast je door de professionele kwaliteit, de uitstekende service, de vriendelijkheid en... zeker ook de betaalbare prijzen!

Vier jaar geleden vonden beide gediplomeerde hoveniers elkaar en besloten met LaHeij hoveniers naam en faam te maken in Groesbeek en omgeving. In de afgelopen jaren hebben ze al menig visitekaartje afgegeven in de vorm van tuinen en tuinonderhoud. En steeds meer in de regio maken voornamelijk particulieren, maar ook bedrijven en instellingen gebruik van hun diensten.

Gemakkelijk in omgang, soepel en flexibel. Bij LaHeij hoveniers kennen ze geen negen tot vijf-mentaliteit. Mike en Jan werken door tot het karwei af is. Alle werkzaamheden worden ook door hen uitgevoerd. Bij LaHeij hoveniers is afspraak afspraak.

Je kunt LaHeij voor alle werkzaamheden inschakelen: van ontwerp en aanleg tot aan onderhoud (ook op contractbasis). Zelfs voor het snoeien van een struik of knippen van een paar meter haag, komt het bedrijf graag!

LaHeij hoveniers, Waldgraaf 12, Groesbeek; 06 52622393 / 06 46786010; www.laheijhoveniers.nl.

Eénjarig bestaan 'Iets 4 Jou!' in Millingen aan de Rijn

MILLINGEN - Op zaterdag 21 maart viert de kledingzaak van eigenaar Cees Plug 'Iets voor jou' in Millingen aan de Rijn zijn éénjarig bestaan.

De opzet van een ongedwongen en vriendelijke sfeer in de winkel is goed gelukt. Vreemd misschien het mannelijke gezicht in een dames en heren kledingzaak. "We laten de klant lekker haar of zijn gangetje gaan want die weten echt wel wat ze leuk of niet leuk vinden zonder gehijg van een verkoper in de nek", aldus Cees Plug, "en ondertussen schenk ik desgewenst een kopje koffie in, als er vragen zijn ben ik dicht bij." Iedereen kan natuurlijk gewoon even binnenlopen om vrijblijvend te snuffelen.

De winkel is net weer aangepast, ziet er schitterend uit en heeft zin in het voorjaar. Met de merken s.Oliver en Garcia als basis is een goede keuze gemaakt met de kwaliteit van de merken en zijn deze tevens voor iedereen betaalbaar. Dit geldt ook voor de mannencollectie, waar we na een weifelend begin nu door meer vraag wat breder in zijn gaan zitten en zeker gewaardeerd wordt. "Uiteindelijk zijn ook de mannen over de drempel, als is het niet altijd van harte", lacht Cees.

Dus 21 maart het éénjarig bestaan met een ballonnenprikactie waar tot honderd procent korting van de aankoop gewonnen kan worden. "We gaan er gewoon net als iedere dag een gezellige dag van maken."

Sanders Tweewielers wint prijs Tweewielerwinkel van Nederland

GROESBEEK - Sanders Tweewielers de beste scooterwinkel van Nederland geworden in de verkiezing Tweewielerwinkel van het jaar. De vakjury bestond onder anderen uit leden van ANWB en BOVAG. Sanders Tweewielers, specialist op het gebied van scooters, elektrische fietsen en fietsen, is onder meer beoordeeld door een mysteryshopper, een retailspecialist en een onafhankelijke accountant. De Groesbeekse ondernemer wist ook de publieksprijs in de wacht te slepen.

Dé kwaliteitsstimulans voor de tweewielerbranche. De verkiezing vond plaats tijdens de vakbeurs die medegeorganiseerd werd door de ANWB en het vakblad Tweewieler. De winkels zijn door een Retail deskundige onder andere beoordeeld op het assortiment en het service- en reparatiebeleid. Daarnaast is er gekeken naar de klanttevredenheid en het ambitieniveau van de tweewielerwinkels.

Klant als ambassadeur

Sanders Tweewielers heeft de publieksprijs van de Tweewielerwinkel van het jaar verkiezing in de wacht gesleept. Uit de 6 genomineerden winkels heeft het publiek Sanders Tweewielers verkozen tot beste tweewielerwinkel van Nederland. De Nederlandse consumenten hebben massaal op de tweewielerspecialisten gestemd. Dit uitte zich in een ruime voorsprong voor Sanders Tweewielers. Sanders Tweewielers heeft al jaren een trouwe achterban en profiteert van de mond tot mond reclame merkt Fred Dibbets, eigenaar van Sanders Tweewielers, op: ''Tijdens onze dagelijkse werkzaamheden merken wij dat klanten bijzonder tevreden zijn en deze positiviteit verspreiden in hun vrienden- en kennissenkring.''

Onderscheiden van de concurrentie

Van de vakjury ontving Sanders Tweewielers complimenten over klanttevredenheid, de 7-daagse pech-onderweg-service (straal 60km) Ook de verhuur van zowel fietsen, e-bikes en scooters, tevens op locatie, viel in de smaak bij zowel de jury als de klanten.

De jury vond dat Sanders Tweewielers dusdanig onderscheidend is en daarmee een kwaliteitsstimulans voor de gehele tweewielerbranche vormt.

Palmpasenviering in vijfde zondagdienst

BEEK-UBBERGEN - Op zondagmorgen 29 maart, aanvang 10:30 uur, vindt er in de aula van de zorginstelling Kalorama in Beek-Ubbergen een bijzonderepalmpasenviering plaats. Deze familiedienst is geheel voorbereid door de werkgroep vijfde zondag en de kinder- en tienernevendienst van de protestantse wijkgemeente Landwijk, in nauw overleg met voorganger Bert Oosterveer. De Nijmeegse zangvereniging Pniël-Hees zal haar medewerking aan deze dienst verlenen.

Op palmzondag wordt door de christenen de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. En bij een blije intocht hoort dus veel muziek, gejuich en ook blije gezichten. Aan de uitgenodigde jeugd is alvast gevraagd hiervoor te zorgen. Ook is gevraagd de traditionele palmpasenstokken mee te nemen. Voor de eventuele versiering, het bekende broodhaantje en wat lekkers wordt gezorgd.

Het spreekt vanzelf dat andere ouders met kinderen uit Beek-Ubbergen en omgeving ook welkom zijn. "Wil je ook een mooie traditionele palmpaasstok maken? Dan hoort er dit allemaal bij: een kruis, een palmtakje, een (brood)haan, twee sinaasappels, twaalf ongepelde pinda's, dertig rozijnen en eieren. Kijk voor nadere informatie en instructie op: http://weethetsnel.nl/instructie/1010-Hoe-kun-je-een-palmpaasstok-maken-voor-palmzondag."

Na afloop is iedereen welkom voor een gezellig samenzijn met onder andere koffie en thee. De zorginstelling Kalorama ligt aan Nieuwe Holleweg 12 in Beek-Ubbergen.

Kleindochter

steekt opa neer

GROESBEEK – Vrijdagavond rond zeven uur heeft in een woning aan de Veenbeshof in Groesbeek een kleindochter haar opa neergestoken.

Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar een ziekenhuis in Nijmegen en is niet-levensbedreigend gewond geraakt. De verdachte is na de steekpartij lopend met haar kind er vandoor gegaan. Even later heeft de politie haar in het bos -dankzij tips van omwonenden- aangehouden.

Training Mindfullness in Groesbeek van start

GROESBEEK - In Groesbeek gaat op dinsdagavond 7 april van 19.30 tot 22.00 uur een achtweekse training Mindfullness (MBSR) van start.

Tijdens deze training leren mensen beter omgaan met allerlei vormen van stress, zoals bijvoorbeeld werkstress, piekeren, pijn, en moeheid. In de training staat het 'oefenen van aandacht' centraal.

De training bestaat uit acht bijeenkomsten van 2.5 uur en een gezamenlijke stiltedag. Ook krijgen de deelnemers huiswerkopdrachten, geluidsbestanden en een werkboek mee. De training is voor jong en oud, met of zonder klachten.

"Door Mindfulness leren we bewust nieuwsgierig te zijn naar de verschillende gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwordingen die we als mens ervaren. Deze bewustwording brengt grenzen duidelijker in kaart en schept ruimte voor het maken van keuzes die voor een betere fysieke en mentale gezondheid zorgen.

Meer informatie staat op www.mindfulinaandacht.nl. U kunt ook contact opnemen met trainster Sanne Morshuis via 06 48554463 of mailen naar info@mindfulinaandacht.nl.

Diane en Marcel Vermeulen geven nieuwe invulling aan hotel restaurant Rozenhof

HEILIG LANDSTICHTING - "Wij zijn Diane en Marcel Vermeulen en samen met ons team geven we een nieuwe invulling aan hotel restaurant Rozenhof."

"Een laagdrempelige zaak met een prettige sfeer waar iedereen welkom is en waar u terecht kunt voor een drankje en of een heerlijk diner. We werken met producten uit de streek en in ons restaurant heerst een gastvrije sfeer waar eenieder
zich prettig voelt. De plek is ideaal gelegen in de Heilig Landstichting tussen Nijmegen en Groesbeek. Goed uitgangspunt voor een wandeling of een nachtje weg.

We hebben een prachtig terras waar u kunt genieten van een hapje en drankje met uitzicht op de tuin. Met Pasen zijn we beide dagen geopend en serveren we een speciaal hapjesmenu. Kijk op www.rozenhof.nl of reserveer via 024 3230359."

Paaseieren zoeken bij Domino

GROESBEEK - Ook dit jaar is het weer zover, het traditionele paaseieren zoeken, de leukste zoektocht van het jaar, georganiseerd door Kindercentrum Domino.

Zaterdag 28 maart zal in het Groesbeeks bos deze gezellige activiteit worden gehouden. "Namens de paashaas nodigen wij alle kinderen van Kindercentrum Domino uit: kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen."

Rondom de speelweide zullen gekleurde paaseieren worden verstopt, en dan is het zoeken geblazen voor de kinderen die mogen zoeken. Ook aan de oudere kinderen is gedacht, voor hen is een leuk, uitdagend paasspel georganiseerd. Deze ochtend staat altijd garant voor veel gezelligheid en leuk contact tussen ouders en kinderen.

Gezien het succes van de afgelopen jaren, gaat de oudercommissie er zeker van uit dat het weer een geweldige ochtend wordt.

Manege Ebbers: elke les een feestje!

BEEK - Manege Ebbers bestaat al 45 jaar, waarvan de laatste vijf jaar op de nieuwe locatie aan de Alde Weteringweg 2 in Beek.

Dit familiebedrijf wordt met passie geleid door Mariska, Natalie, Geert en Ans. Tijdens de lessen staat de liefde voor de pony/paard voorop. Met veel geduld en respect leert groot en klein het vertrouwen te winnen van dit grote dier, waardoor ook het zelfvertrouwen groeit. Van beginnende tot gevorderde ruiter.

Een leuke activiteit buiten de dagelijkse lessen zijn de pony-vierdaagsen in de mei- en zomervakantie. Voor de jeugd vanaf zeven jaar, met en zonder ervaring. Ook voor kinderen die niet op onze manege rijden.

Wil je een keer geen les, maar wel rijden: reserveer dan een pony/paard op een zondag. De datum hiervoor staat vermeld op de site: www.stal-ebbers.nl

Op 4 oktober treden alle jeugdgroepen weer op met verrassende acts en muziek. Zondag 15 november zijn de volwassenen aan de beurt.

Tijdens de lessen wordt er gereden met thema's. In maart draait alles om het wedstrijdrijden.

Paardensportvereniging De Bergruiters verzorgt 28 en 29 maart in samenwerking met de manege de eerste onderlinge wedstrijd, daar wordt nu hard voor geoefend. Kom eens een kijkje nemen, je bent van harte welkom!

Met gerechten uit de Balkan en Argentijnse steak Dineren bij Nassauer Stuben: een culinaire belevenis!

KLEVE – Een restaurantbezoek is in Duitsland nèt even anders dan in Nederland. Gemütlich en billig! En daar houden wij wel van. Zeker als de porties ook nog ouderwets royaal zijn. Zeker een bezoek waard is restaurant Nassauer Stuben in Kleve. Hier staat de eigenaar zelf in de keuken en komt ook regelmatig in het restaurant om de gasten te begroeten.

Stefan Knezevic is al negen jaar chefkok van Nassauer Stuben en sinds een jaar heeft hij het restaurant overgenomen. Hij is afkomstig uit Kroatië en kent de keuken van de Balkanlanden als geen ander! Opvallend zijn de verrukkelijke visgerechten. Probeer de Fischplatte met zes verschillende vissoorten maar eens! Daarnaast heeft hij vele grillgerechten op de kaart staan; befaamd is de Argentijnse steak. Ook is er aandacht voor vegetariër!

Nasauer Stuben beschikt over ruimte voor negentig gasten binnen en nog eens veertig plaatsen op het terras. Het restaurant is alle dagen geopend: voor de lunch van 11.30 tot 14.00 uur en voor het diner vanaf 17.00 uur tot 'de laatste gast de deur uitgaat' circa 22.00/23.00 uur (dinsdag gesloten).

Opvallend is de lage prijs gezien de kwaliteit die wordt geboden. Een lunch (met soep vooraf en ijs of koffie) is er reeds vanaf 6,90 euro! Ook voor groepen is Nassauer Stuben een prima adres!

Nassauer Stuben, Nassauer Strasse 4, Kleve; 0049 2821 7131776; www.nassauerstuben.de.

Met unieke app snelle en optimale service voor klant Heb jij Autobedrijf Booltink al in je broekzak?

LEUTH – Autobedrijf Booltink loopt als moderne zaak voorop, als het om de nieuwste trends gaat. Vanaf nu kan de klant met een mobieltje of Ipad een App downloaden en raadplegen. Hiermee wordt de service naar de klant toe uitgebreid en geoptimaliseerd. Zo kan men bijvoorbeeld na het invoeren van het kenteken van de eigen auto zelf(s) storingen oplossen. Ook blijft de klant via deze app op de hoogte van al het nieuws en acties van het bedrijf.

Deze app biedt de klant de mogelijkheid om eenvoudig een afspraak te maken, te mailen of met Autobedrijf Booltink te bellen. Daarnaast kan men na invoering van het kenteken en een 'autopaspoort' aanmaken. Na invoering van het e-mailadres krijgt men automatisch een tijdige apk-reminder of herinnering voor een onderhoudsbeurt.

Ook de totale voorraad occasions staat op de app. "Men kan zelfs snel een mooi exemplaar met één druk op de knop doorzenden naar vrienden", aldus Dorus Booltink, die zelf ook enthousiast is over de pechhulp. "Bij pech onderweg kan de klant rechtstreeks met ons communiceren. De app bevat bijvoorbeeld ook een lijst afbeeldingen van storingslampjes in de eigen auto. Zo kan men snel zien wat de storing is en eventueel zelf helpen!"

De app kan gedownload worden in de App-store via Googleplaystore (Android) of Itunes (Apple).

Autobedrijf Booltink, Lieskes Wengs 1, Leuth; 024 6631302; www.booltink.nl.

Frietfiets feestelijk van start in Amalia kinderziekenhuis mede dankzij ondernemer Jos van Hees Kinder Advies Raad zorgt voor gezonde frites voor jonge patiënten

NIJMEGEN - Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis biedt kinderen en hun familieleden gezonde frietjes aan. Twee keer per week wordt door vrijwilligers gezonde friet bereid in de unieke frietfiets; een stoere bakfiets met de heteluchtoven Lightfry. Dankzij deze methode zijn de frietjes zijn niet alleen lekkerder, maar ook gezonder omdat ze minder vet en zout zijn.

Met de nieuwe bereidingswijze krijgen de kinderen knapperige frietjes die zestig procent minder vet zijn. Doordat het transport vanuit de keuken achterwege blijft én door de nieuwe bereidingswijze zijn de porties frites snel te bereiden, heet, knapperig en minder zout.

Bij de ontwikkeling van dit initiatief werkt de afdeling patiëntenvoeding van het Radboudumc samen met de lokale fietsenmaker Van Hees en Pure Food Engineering, specialist in kwalitatieve ingrediënten en uitgebalanceerde levensmiddelen. Alle partijen hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de frietfiets en het aanbieden van de gezonde frites. Ze willen hiermee bijdragen aan een leuke belevenis van gezond en lekker eten in het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. De nieuwe bereidingswijze met de heteluchtoven Lightfry voorkomt de typische cafetaria lucht zodat de fritesfiets in het Amalia kinderziekenhuis kan staan.

Twee keer per week zal de Frietfiets in het Amalia kinderziekenhuis op het Theaterplein staan, rond 17.00 uur 's middags. De friet wordt aanvullend aan de reguliere maaltijden aangeboden.

Indiebookday als afterparty van de boekenweek

BEEK UBBERGEN - In het kader van de zogenoemde Indiebookday schenkt antiquariaat Supplement in Beek Ubbergen op zaterdag 21 maart aandacht aan een tweetal uitgeverijen Huis Clos en IJzer.

Op Indiebookday staan de kleine onafhankelijke uitgeverijen in de spotlights. Oorspronkelijk een initiatief uit Duitsland maar vorig jaar al opgepakt in Beek Ubbergen.

In de schaduw van de grote uitgeverijen bloeien tal van initiatieven die het meer dan waard zijn om eenmaal per jaar onder de aandacht te worden gebracht. Huis Clos en IJzer zijn zulke parels. En hun uitgaven zijn zoals ze het zelf zeggen: "Mooi uitgegeven, functioneel en noodzakelijk." Drie goede redenen om een boek te maken. Supplement toont een uitgebreide selectie uit hun fondsen.

De afterparty is bij antiquariaat Supplement, Van Randwijckweg 2 in Beek Ubbergen.

Carnavalsoutfit kan de kast in

Foto: Peter Hendriks

MILLINGEN/GROESBEEK - Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond hebben carnavalsliefhebbers nog eenmaal kunnen genieten van de diverse creaties die tijdens de carnavalsoptochten in de regio waren uitgebeeld.

Ditmaal waren de carnavalswagens verlicht. Duizenden lampen en lampjes in lichtslangen trokken voor de laatste maal door de duistere centrum van Millingen en Groesbeek. De duizenden belangstellenden hadden de kou en het miezerige weer getrotseerd om te genieten van het schouwspel dat aan hen voorbij trok.

Foto: Peter Hendriks

In Millingen werd het halfvastengebeuren afgesloten in hotel Millings Centrum, dat tot de nok toe gevuld was en in Groesbeek in De Linde, waar na de optocht het mega halfvastenspektakel losbarstte tot in de kleine uurtjes.

GROESBEEK – De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 02.30 uur een 52-jarige inwoner uit Groesbeek aangehouden voor het beledigen van een agent.

De politie was opgeroepen voor een opstootje op de parkeerplaats bij een horeca gelegenheid aan de Cranenburgsestraat. Toen zij ter plaatse kwam, bleek het opstootje mee te vallen en kon worden gesust zonder dat er klappen vielen. Even later kwam de Groesbeker langslopen – die niets met het opstootje te maken had – en beledigde een agent. De man werd vervolgens in de boeien geslagen en overgebracht naar het bureau in Nijmegen, waar hij de nacht mocht doorbrengen. Met een proces verbaal op zak en een boete van 350 euro mocht hij zondag tegen de middag weer huiswaarts keren.

Potgrondactie in Leuth

LEUT - Op zaterdag 28 maart houdt muziekvereniging DES weer een potgrondactie in Leuth.

De leden zullen op 28 maart van 10:00 tot 15:00 potgrond aan de deur verkopen. Eventueel kan er van tevoren ook besteld worden door te bellen naar: 06 42726501. "Door dit jaar de potgrond te kopen bij uw muziekvereniging steunt u ons hier ontzettend mee. Ook als u nog oud ijzer heeft kunt u ons steunen door te bellen naar: 06 14297140, en dan wordt uw ijzer opgehaald. Met de opbrengst van de deze acties kunnen wij namelijk muzieklessen blijven aanbieden en concerten voor u organiseren."

Inbraak auto in Groesbeek

GROESBEEK – Het afgelopen weekend is ingebroken in een personenauto merk Golf die stond geparkeerd aan de Stekkenberg in Groesbeek.

Door het slot te forceren zijn de autokrakers de auto binnengekomen en zijn er met autopapieren vandoor gegaan. De auto is eigendom van een inwoner uit Groesbeek.