niet de juiste De Liemers

12 oktober 2018

niet de juiste De Liemers 12 oktober 2018


Foto: jan van den heuij

Ondertussen krijgt u al 7 maanden de Liemers Helemaal Goed Courant op de mat. Al best een tijdje dus! Misschien vraagt u zich af hoe dat in zijn werk gaat. Ik wil hier graag verder op ingaan. Wij hebben één keer per maand een redactievergadering. Dan brainstormen we over de krant en verdelen we onderwerpen. Ook krijgen we vaak een 'mini-workshop' van onze begeleiders, Susan Wiendels en Joke Burink. Zij helpen ons niet alleen om de krant in zijn algemeenheid te verbeteren, maar geven je ook persoonlijke tips.

Na de redactievergadering is het tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Als je leuk positief nieuws uit de Liemers hebt, kan je dit onderwerp aangeven bij de redactievergadering, een hele eigen inbreng dus. Verder kan je onderwerpen kiezen waar jij interesse in hebt. Als je je onderwerp hebt, volgt de volgende stap: het interview. Met de contactpersoon probeer je een afspraak te maken om het interview te doen. Vaak is het interview ook een handig moment om een foto te maken bij je artikel. Het interview is erg belangrijk. Na het interview volgt het schrijven, dat vind ik het leukste deel. Je stuurt je artikel dan naar de contactpersoon om het nog te laten controleren. Als je dat gedaan hebt, stuur je je artikel naar Joke of Susan en krijg je feedback. Vervolgens zie je jouw eigen geschreven artikel in de krant staan!

Ik vind deze krant een super initiatief om op een positieve manier kennis te maken met journalistiek. Ik heb al erg veel geleerd de afgelopen maanden en ik hoop nog erg te groeien.

Ilse van Velsen

175 keer goud in Montferland Bruidsparen en masse op de koffie bij de burgemeester

In de rij voor een foto met Peter de Baat en zijn vrouw Lida.

MONTFERLAND - 175 gouden echtparen telde de gemeente Montferland in het afgelopen jaar. Onbegonnen werk om ze allemaal persoonlijk te bezoeken. Daarom draaide burgemeester Peter de Baat het om. Hij nodigde ze allemaal uit bij hem op de koffie. Eén sessie bij Jan&Jan in Didam, de andere bij De Gracht in 's-Heerenberg.

In 1968 legden alle aanwezige stellen de basis voor hun huwelijk. Het was ook het jaar waarin Jan Janssen als eerste Nederlander de Tour won, Willem van Hanegem zijn debuut maakte voor het Nederlands elftal en Wim Sonneveld over 'De kat van Ome Willem' zong. In die tijd was het ook 'not done' om te scheiden. Vijftig jaar later is een lang huwelijk al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Veel verbintenissen stranden onderweg, maar liefst veertig procent door echtscheiding anno 2018. "Onder invloed van de ontkerkelijking en de vrouwenemancipatie, is scheiden nu veel meer geaccepteerd', sprak Peter de Baat. Hij vroeg de stellen naar het geheim van hun huwelijk. 'Ja zeggen en nee doen', sprak een bruidegom van destijds met een knipoog. Veelgehoord: 'geven en nemen' en 'jezelf kunnen blijven'. Peter de Baat stak ze in zijn broekzak, hij trouwde pas vorig jaar met zijn Lida en heeft dus nog een lange weg te gaan. Dat je mag blijven wie je bent, jezelf kunt zijn in een relatie bezong Billy Joël ooit in 'I love you just the way you are'. In een duet met zijn vrouw en Peter Loeters op de gitaar deed Peter de Baat het bij Jan & Jan en De Gracht nog eens dunnetjes over.

Wie wint de eerste Liemerse Sportprijs?

LIEMERS - Liemerse sporters, die een bijzondere prestatie hebben verricht, worden donderdag 13 december tijdens een feestelijke avond in de OGtent in Duiven in het zonnetje gezet tijdens de eerste editie van de Liemerse Sportprijs.

De Liemerse Sportprijs is een initiatief van de regiocampagne De Liemers Helemaal Goed (DLHG) in samenwerking met de Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar en de sportredactie van dagblad De Gelderlander. Vanaf maandag 15 oktober kunnen kandidaten worden voorgedragen. Het gaat om prestaties over het kalenderjaar 2018 in diverse categorieën. Zo worden er op donderdag 13 december onder andere prijzen uitgereikt voor de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Coach, Talent, Aangepaste Sporter en Sportevenement.

Nomineer je kandidaat

Via social media wordt iedereen opgeroepen om kandidaten te nomineren. Dat kan ook rechtstreeks via de website www.liemersesportprijs.nl. Een speciale nominatiecommissie kiest per categorie drie genomineerden. Vervolgens volgt er vanaf half november een volgende stemronde, waarna een vakjury de winnaar bepaalt. De stemmen van het publiek worden hierin meegewogen.

Verkiezingsavond

De verkiezingsavond op 13 december is voor iedereen toegankelijk. Zowel het Candea College als het Liemers College verleent deze avond haar medewerking. Naast de prijsuitreikingen in de diverse categorieën zijn er diverse optredens en wordt de avond feestelijk afgesloten met livemuziek.

Meer dan honderd winkeltjes van vroeger op open dag OVD

DIDAM - De Oudheidkundige Vereniging Didam houdt op zondag 21 oktober haar tweejaarlijkse open dag, die gratis toegankelijk is. Het thema is dit keer 'winkeltjes van vroeger'. Van 13 tot 17 uur is er in de zaal van Jan&Jan materiaal te zien van meer dan honderd winkeltjes.

De verschillende werkgroepen van de vereniging tonen onder andere foto's, filmbeelden, stambomen, advertenties en attributen van de plaatselijke middenstand. Het materiaal dat is verzameld, gaat terug naar de jaren dertig van de vorige eeuw. "Maar we hebben ook foto's van honderd jaar oud", zeggen José Rasing en Maria Wigman, die de open dag coördineren. Zo zijn er beelden te zien van Gilsing en Ros Schoenen, winkels die nu nog bestaan, maar ook van Von der Haar, Toon Brandts, Hend Nas en de hoedenwinkel van de gezusters Sanders. Ook worden er foto's geëxposeerd van monumentale panden, waar vroeger een winkel in was gevestigd, zoals Peperkamp en Te Dorsthorst. De werkgroep Boerderijen geeft informatie over winkeltjes die in het verleden in het buitengebied van de voormalige gemeente Didam stonden. In de buurtschap Greffelkamp hadden onder andere de families Aaldering, Gerritsen, Koenders en Van Onna een winkel.

Gespot in de trein naar haar woonplaats Duiven om daar haar twintigste verjaardag te vieren. Hanaï Borst, studente Communication en multimedia design. Ze heeft er zin in! Foto: Jairo in der Beeck.

Door onze redactie

NoTV gaat de strijd

om Carina aan

Go Clean en Merijn Tinga

gaan zwerfafval te lijf

Door onze redactie

Do 18 – Zo 21 oktober

Cadansa – Balfolkfestival

Do 18 oktober        

Folkcafé De Liemers i.s.m. Balfolkfestvial

Wo 24 oktober

Kid's filmhuis – Aanvang 14.30 uur – gratis entree

Vr 26 oktober

De klucht van de Molenaar
Aanvang 20.15 uur – Entree € 15,-
(www.deogtent/kaartverkoop)

Za 27 oktober

Militariabeurs – Aanvang 10.00 uur

Info: www.militariaplaza.nl

Za 27 oktober

Swing Night – Aanvang 21.00 uur

Entree € 7,50

Zo 28 oktober

Appeltaartconcert
Aanvang 14.00 uur – Entree € 15,-
(abonnement € 10,-)
zie www.deogtent.nl/kaartverkoop

Di 30 oktober

Lezing Laaggeletterdheid
Aanvang 15.00 uur – Gratis Toegang

Wo 31 oktober

Culzz Kwizz – Aanvang 20.15 uur

Inleg € 2,50

Voor aanvullende informatie, zie: www.deogtent.nl

Appeltaartconcert: Contrabasta

Contrabas is niet slechts een instrument, het is een begrip, een ideologie! Je kiest er niet voor om contrabas te leren spelen, het overkomt je! Op een dag raak je er verliefd op en daar zit je de rest van je leven mee!


We zijn de basgroep van Het Gelders Orkest, vijf bassisten in hart en nieren en we vinden de contrabas het begin en het einde van de muziek!

Er gaat niets boven een contrabas, behalve meer bassen bij elkaar natuurlijk!

Daarom zijn wij met CotraBasta kamermuziek in allerlei combinaties van contrabassen gaan spelen: duet, trio, kwartet en kwintet, als het maar mooie muziek is. En we maken geen onderscheid in genres en stijlen, wat ons betreft gaan we van klassiek tot jazz en van barok tot rock!

We spelen zowel originele composities als arrangementen van onszelf en van anderen, en we hebben vooral ontzettend veel lol met elkaar.

Zoals een klein kind het heerlijk vindt om met zijn vrienden te spelen!Folkcafé de Liemers viert Cadansa

Donderdag 18 oktober begint het vierdaagse festival Cadansa in de Ogtent.
Een superleuk balfolk-festival met (te) gekke bands, goede koffie en lokale biertjes. Artiesten uit België, Frankrijk, Nederland en gecombineerd uit Denemarken, Zweden en Finland.


Als vaste bezoeker van ons folkcafé en als inwoner van Duiven, mogen wij in samenwerking met Cadansa u uitnodigen om de donderdagavond gratis mee te maken. Tijdens deze avond zullen Duo de Schepper-Sanczuk (Be), 'Ndiaz (Fr) en BmB Light (Nl) optreden.


De zaal gaat om 18:00 uur open en om 18:30 uur is er een dansinitiatie – de basis van Balfolk. Om 19:15 uur zal de eerste band optreden.


Komt u donderdag en meldt u zich namens het folkcafé, dan heeft u deze avond gratis toegang.
Tickets voor dit weekend zijn te verkrijgen via www.cadansa.nl


Folkcafé de Liemers is te vinden aan het Remigiusplein 9 te Duiven.

Meer info is te vinden op:

www.folkcafe-de-liemers.webnode.nl

Klucht van de Molenaar

KLUCHT VAN DE MOLENAAR – BREDERO - 26 Oktober - Tijd -20:00 - 22:00


Theatergroep De Kale speelt: De Klucht van de Molenaar van Bredero.
In De Klucht van de Molenaar kan een keurige vrouw 's avonds de stad niet meer in. De trekschuit waarmee ze uit Leiden kwam heeft vertraging opgelopen en nu zijn de stadspoorten al dicht. Zij vraagt onderdak bij een molenaar en zijn vrouw. Zij wordt zeer gastvrij ontvangen. Al gauw blijkt echter dat de molenaar een wel heel grote interesse in de stadse vrouw heeft opgevat. Hij haalt haar over om elkaar die nacht op een geheime plek te ontmoeten. De stadse dame lijkt wel in te zijn voor een avontuurtje.

In het jaar dat de schrijver Bredero precies 400 jaar geleden overleed speelt Theatergroep De Kale een bruisende en toegankelijke voorstelling van deze klassieker van de Nederlandse toneelliteratuur!

De Kale houdt zich al jaren bezig met de 17de eeuwse toneelteksten en speelde eerder onder andere De Klucht van de Koe en Warenar. De spelers kunnen met recht meesters op dit terrein genoemd worden. Met hun beeldende spel en een fantasievolle vormgeving brengen ze de Gouden Eeuw een beetje dichterbij.

Donderdag 18 oktober - 20.00 uur

GEEN FILMHUIS

(In verband met de herfstvakantie)

De Ogtent staat een aantal dagen geheel in het teken van
Cadansa - Balfolk-Festival.

Voor meer informatie, zie: www.cadansa.nl

Woensdag 24 oktober - 14.30 uur

PUCK EN HET VERDWENEN SCHAAP

De 5-jarige Puck gaat uit logeren bij haar neefje die op de schaapskooi woont.

Op de boerderij breekt grote paniek uit als de kinderen onvindbaar zijn. Zou het de hond lukken om ze op te sporen?

Kinderfilm, gratis toegang

(alle leeftijden, 50 minuten, Nederlands gesproken)

Donderdag 25 oktober 20.00 uur

TONIO

Nederlandse film uit 2016, geregisseerd door Paula van der Oest naar het boek van A.F.Th. van der Heijden over het tragische ongeval van de zoon van de schrijver.

Werd ingestuurd voor een Oscar-nominatie en kreeg o.a. een Gouden Kalf.

(vanaf 12 jaar, 97 minuten, Nederlands gesproken)

Zondag 28 oktober - 14:00 uur

APPELTAARTCONCERT – CONTRABASTA

Abonnement 6 concerten € 60, losse kaarten € 15

Dinsdag 30 oktober - 15.00 uur

LAAGGELETTERDHEID

Lezing i.s.m. de bibliotheek

Gratis Toegang

Wie is Bob Leverman?


Het is lastig om mij te verwonderen. Ik ben niet snel aan het lachen te krijgen, niet snel onder de indruk van iets, maar als het dan een keer voorbij komt dan is het ook goed raak.
In de muziek zijn dat o.a. Bach, Michael Jackson en… Bob Leverman.
Robert Long, dat was zijn artiestennaam, had dat effect op me. Ik vond zijn werk geweldig en dat vind ik nog steeds. Nog steeds actueel, lekker vilein, prachtig van tekst en compositie. Een grootheid! Ook een held!
Toen ik er weet van kreeg dat er een musical over hem zou komen, waarin mensen die hem gekend hebben, uitleggen waarom ze een lied van hem zo pakkend vinden, en dat Ivo de Wijs (nog een taalkundige held!!!), de verbindende teksten zou maken, heb ik het impresariaat benaderd.
We hebben nog nooit een professionele musical bij ons op de planken gehad.
In samenwerking met Kunstwerk/Het Musiater is het op zondagmiddag 10 februari zo ver!
Kom genieten en bestel alvast kaarten via onze website.

CHRIS VAN DE VEN

NR.181 | 12 OKTOBER 2018

Filmhuis Bij Bert

'Het Kulturhus staat open voor iedereen' De Borg genomineerd voor 'Dorpshuis van Gelderland 2018'

Maurice Driessen, Willy van Dinther en Adrie Molenaar gaan voor de winst. Foto: Alie Engelsman

BABBERICH - Willy van Dinther (voorzitter van de Dorpsraad), Maurice Driessen, (locatiemanager) en Adrie Molenaar (beheerder) van dorpshuis Kulturhus De Borg in Babberich zijn trots op de nominatie 'Dorpshuis van het Jaar' in Gelderland. Willy: "We zijn er nog niet, maar we hebben al 56 dorps- of buurthuizen achter ons gelaten." Op 1 december is de prijsuitreiking.

Willy meldde het Kulturhus aan bij Omroep Gelderland. "We zijn erg blij met en trots op De Borg. Het is zoveel meer dan alleen een gebouw in het centrum van Babberich. Het verbindt mensen met elkaar en dat willen we graag in ons dorp. We willen dat de mensen hier plezierig oud kunnen worden. Mensen die in Babberich komen wonen brengen wij een bos bloemen en de dorpsgids. Zodat ze zich welkom voelen en wellicht mee gaan doen in het verenigingsleven."

Rijk verenigingsleven

Babberich kent een rijke cultuurhistorie en verenigingsleven. Er zijn op dit moment 45 verenigingen. Deze maken allemaal gebruik van Kulturhus De Borg. Maurice: "Dat is het verschil tussen ons en andere genomineerden. Vooral bij buurthuizen gaat het om de activiteiten die zij organiseren, wij faciliteren vooral verenigingen. Zij huren, wij verzorgen de ruimte in het gebouw en de horeca." De Borg is het grootste dorpshuis van de gemeente Zevenaar. Er is plek voor 600 mensen. In de winterperiode wordt nog wel eens door een voetbalvereniging uit de buurt gevraagd of ze er mogen voetballen. Als het om investeringen gaat wordt direct aan de bewoners van het dorp gedacht. Zo is onlangs materiaal aangeschaft voor het koersbal, is er een LCD scherm geplaatst en een leestafel voorzien van twee touchscreens.

Echte muziekles

Het Kulturhus is er voor jong en oud. De basisschool van Babberich zit vast aan De Borg. Ook de kinderopvang en de logopedie bevinden zich in het gebouw. De drempel voor kinderen om naar het Kulturhus te gaan is zo erg laag. Er wordt nog echt muziekles gegeven aan de schoolkinderen en dat betekent weer nieuwe aanwas voor de Harmonie en de Drumfanfare van Babberich. Adrie: "Babberich kent ook maar één Sinterklaas. De sinterklaas die op school komt is dezelfde als bij de verenigingen. Sinterklaas wordt door veel verenigingen samen gevierd. Hoe meer verenigingen samen kunnen organiseren, hoe efficiënter dat voor ze is en dat stimuleren wij graag."

De Borg heeft een ruime keuken. Een keer per twee weken kunnen ouderen er samen goed eten. Willy: "We willen niet dat ouderen zich eenzaam voelen. Behalve de maaltijden is er ook seniorengym, de KBO en het Koersbal." Het Kulturhus staat open voor iedereen, er is altijd wat te doen. Omroep Gelderland besteedt vanaf 20 oktober, op TV vanaf 17.20 uur, aandacht aan de dorpshuizen. "Stem in de week van 20 t/m 27 oktober, digitaal op Kulturhus De Borg", roepen Willy, Maurice en Adrie alle mensen op. Meer informatie: https://www.dorpshuisvanhetjaar.nl/, https://kulturhusbabberich.nl, https://dorpsraad-babberich.nl/

'Techniek heeft de toekomst' John Overmars geeft techniek- en programmeerlessen op school

John Overmars en groep 7/8 van de Wiekslag. Foto: Rahma Maqboul Foto: Rahma Maqboul

DUIVEN - "Als de robotbal niet doet wat je zegt, wiens schuld is dat?" Een vraag van John Overmars aan de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool de Wiekslag in Duiven. Het antwoord luidt: je eigen schuld. Tijdens techniek- programmeerlessen op school legt John uit waarom en hoe je de robotbal wèl kunt laten doen wat je wilt.


John Overmars is consultant op het gebied van zorgdomotica in verzorgingshuizen en bij het GGZ.
Zorgdomotica is apparatuur die wordt toegepast om ervoor te zorgen dat cliënten op een zelfredzame manier veilig en comfortabel kunnen leven. Denk maar aan complete kamerverlichting. In- en uitschakelen kan met één afstandsbediening. Zorgdomotica wordt ook steeds meer gebruikt om tijdig te kunnen detecteren dat een cliënt hulp nodig. Hierdoor krijgen verzorgers steeds vaker te maken met techniek. Daarvoor hoeven zij geen technici te zijn, maar het is wel belangrijk om te realiseren dat techniek een rol speelt in het uitvoeren van de taken. "Zo komt techniek vaak om de hoek kijken en is het dus belangrijk dat we hier al kennis mee maken op de basisschool", vertelt Overmars.

Doelgroep vanaf groep 6

Overmars geeft daarom techniek- en programmeerlessen op diverse locaties, afgelopen week was hij te vinden op basisschool de Wiekslag in Duiven. Daar maakten leerlingen van groep 7 en 8 kennis met de Sphero robotbal. Dit is een op afstand bestuurbare robotbal, die je zelf kan programmeren. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden welke kant de bal op moet rollen en hij kan zelfs licht geven. Overmars kwam op het idee, nadat hij zo'n bal voor zijn kinderen had gekocht. Een Nederlandse beschrijving ontbrak echter, daarom verzon hij de eerste opdrachten zelf.

Later realiseerde Overmars zich dat het belangrijk is dat kinderen programmeerles krijgen. Daarom maakte hij Nederlandstalige programmeerlessen met voor de docenten extra uitleg, lestips en de goede antwoorden. In principe is de doelgroep vanaf groep 6. De lessen worden ook op roc's en vmbo's gegeven.

Interessante uitdaging

Op basisschool de Wiekslag waren de leerlingen erg onder de indruk van de robots. Ze ervaarden het als een interessante uitdaging en omdat het zo lastig is wilden ze wel door blijven gaan.
Overmars: "Het leukste vind ik het contact met leerlingen en om te zien dat ze allemaal, jongens én meisjes, enthousiast zijn." Naast zijn werk en deze hobby is John Overmars ook vrijwilliger bij Technoplaza in Zevenaar. Dit is een technieklokaal waar aan basisschoolleerlingen techniekles wordt gegeven. Overmars: "In mijn visie is het belangrijk dat leerlingen ook op de basisschool technieklessen krijgen. Omgaan met techniek kan namelijk voor velen uitmonden in een baan in de techniek."

Alie Engelsman

Foto: Jan van den Heuij

Rahma Maqboul

Jongeren brainstormen in Nacht van de 8

De ruim honderd jongeren van de marathonconferentie samen met de gastsprekers bijeen.

ARNHEM - In de nacht van 5 op 6 oktober verzamelen ruim honderd jongeren zich op initiatief van Hope XXL in het Provinciehuis om gezamenlijk na te denken over de koers die de mensen op deze aarde varen.

Idealisme en werkelijkheid smelten samen tijdens deze spectaculaire marathon waarin van acht uur s' avonds tot acht uur s' ochtends wordt beraad en gediscussieerd over de potentiële verbeteringen van onze aarde, maar ook van deze regio. De avond begint inspirerend wanneer er een live-verbinding tot stand komt met de Verenigde Naties in New York. Thangavel Palanivel spreekt de aanwezigen toe. Indrukwekkend zijn de inleidingen van Martin Klaus, Jan Terlouw en Zenab Alres. Klaus is overlevende van de Tweede Wereldoorlog en verloor een groot deel van zijn familie. Zenab Alres verhaalt over haar vlucht uit het door oorlog geteisterde Syrië, terwijl Jan Terlouw benadrukt dat de jeugd in de wereld de democratie moet bewaken. Het vormt een inspirerend startsein voor een nacht vol discussies, waarin prachtige ideeën op tafel komen. Van duurzame boodschappentassen tot initiatieven om jong en oud samen in een flat te laten wonen: aan creativiteit is, ondanks het tijdstip, geen gebrek. De beste van al deze ideeën worden straks in kaart gebracht en uitgewerkt door zogenaamde Eight-teams.Het is heftig om een volledige nacht wakker te zijn, maar door de intensiviteit en de betrokkenheid van anderen, blijf je zelf geprikkeld en gemotiveerd om bij te blijven dragen aan het project. De Nacht van 8 is niet enkel een aangename nachtbesteding, maar het is ook een baken van verandering; de mogelijkheid om zelf deel te nemen en om zelf je eigen inbreng uitgewerkt te zien worden in zichtbare resultaten. Om de noodzaak tot betrokkenheid te beklemtonen met een citaat van John Kennedy :"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country."

Dutchbatters spelen 'met open ogen'

Drie Brabantse Dutchbatters voeren op 19 oktober in Uden en op 22 november Oisterwijk het toneelstuk op: 'met open ogen'. Er valt echter niet echt te spreken over een werkelijk toneelstuk. De drie mannen spelen zichzelf en gaan in op hun eigen ervaringen die zij hebben opgelopen in Srebrenica, Bosnië.

23 jaar geleden viel daar de moslimenclave in handen van Servische eenheden onder bevel van Ratko Mladic. Na de inname volgde een deportatie en genocide van meer dan 7000 moslimjongens en -mannen. Nederlandse troepen, de "Dutchbatters", die de enclave onder de vlag van de Verenigde Naties beschermden, konden hier niks tegen doen. De Nederlandse soldaten hadden geen mandaat, waren slecht bewapend en konden niet rekenen op noodzakelijke luchtsteun. Uiteindelijk konden zij niets anders doen dan toezien bij de deportatie van de jongens en mannen.

Raymond Braat, Stephen Mertens en Antoon van de Wiel maakten dit mee. Braat en Mertens kregen na hun ervaringen te maken met Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Voor hen is theater een vorm van therapie, een manier om om te gaan met de verschrikkelijke ervaringen uit Bosnië. Volgens hun regisseur is het niveau van therapeutisch theater normaal gesproken niet geweldig, maar Braat, Mertens en van de Wiel zijn wel erg goed. Door de voorstelling op te voeren kunnen zijn niet alleen laten zien hoe zij met hun eigen problemen worstelen, maar kunnen zij ook het verhaal van de Dutchbat-uitzending naar het publiek brengen. Zo kan duidelijk worden dat een uitzending in een dergelijke conflictzone extreem heftig is en veelal nog tot ver in de toekomst gevolgen heeft.

Mede mogelijk gemaakt door het vfonds

Aanvallen van geallieerde vliegers

Uit "wat de oorlog bracht over Zevenaar 1940-1945"

Zondag 10 september 1944 werden herhaalde aanvallen gedaan door geallieerde vliegers op het station en de treinen, waarbij vele locomotieven stuk werden geschoten met mitrailleurs.

Zondag 17 september, de dag van de invasie door parachutisten rondom Arnhem, deden geallieerde vliegers aanvallen op de munitietreinen in Zevenaar: 'n twintigtal tanks met olie en benzine vlogen in brand, evenals de munitie die met zware explosies in de lucht vloog. Een hevige vuurzee ontstond en de hitte was verschrikkelijk. Twee huizen, bewoond door de Families Hegeman, T. Geurds en Van Hanen, langs de spoorlijn, gingen daarbij in vlammen op.

Op deze zondag begon een aftocht van de Duitsers: doch de volgende dagen keerden zij weer terug en brachten veel zware pantserwagens mee. De operaties rondom Arnhem en de rivieren waren niet geslaagd. Treinen met tanks kwamen in Zevenaar aan. Deze zware gevechtswagens werden hier gelost en door de nauwe Kerkstraat en de Marktstraat naar de Arnhemseweg gereden, waar ze amper de hoek konden nemen. De trottoirs werden zwaar beschadigd.

Op donderdag 5 oktober vliegt een Canadese jager tegen de toren van de Rooms-Katholieke kerk aan. Het vliegtuig lag in stukken en wederom gaf een geallieerde piloot zijn leven voor de bevrijding van ons land. De kerk zelf was erg beschadigd.

De naam van de piloot was Bernice Royce. Hij ligt op het Rooms-Katholieke kerkhof begraven.

Uit het archief van HOPE XXL

Habtamu de Hoop.

Toen HOPE XXL in 2012 gevraagd werd om mee te denken met innovaties voor het TV-programma 'Op Weg Naar het Lagerhuis' was het houden van een speech een van de uitkomsten. Ook de invoering van het 360-graden-debat, pakte goed uit en wordt nog steeds toegepast.

Van alle deelnemende scholen aan de voorrondes, ongeveer 200, doen een of twee leerlingen mee. Drie worden er uiteindelijk geselecteerd en die speeches komen in de finale, die wordt uitgezonden op teelvisie door BNNVARA. Ze zijn vaak hartverwarmend en authentiek.
Achter het katheder, en met de naam van onze sponsor in beeld, doen de jongeren hun verhaal.
Dat het de jongeren ook op weg helpt ,is duidelijk. Als DWDD rond verkiezingen 'Het Lagerhuis' naspeelt, zit tussen de debaters Ama Boahene, de winnares van 2015! En wie presenteert vanaf oktober 2018 mede Het Klokhuis? Habtamu de Hoop! Hij won niet de finale, maar is wel het nieuwste gezicht van Het Klokhuis. Hij komt uit Wommels en is sinds de verkiezingen van november 2017 het jongste raadslid van Friesland. Eerder was Habtamu al te zien op televisie als presentator van het Omrop Fryslân programma 'Keatsen foar dummy's'.
Habtamu was net aan zijn studie journalistiek in Zwolle begonnen toen hij op Facebook de Klokhuis-vacature voorbij zag komen. Uiteindelijk is hij gekozen uit ruim 1440 kandidaten. In oktober 2018 zal hij voor het eerst te zien zijn op TV.
Presenteren voor Het Klokhuis is voor Habtamu een droom die uitkomt: "Ik ben als klein mannetje opgegroeid met Het Klokhuis. Dat ik nu zelf presentator mag worden van het programma, is natuurlijk wel heel erg gaaf. Het leukste aan werken bij het Klokhuis vind ik dat je tijdens het filmen zelf ook weer allemaal nieuwe dingen te weten komt."
Zijn eerste TV-werk was bij HOPE XXL. We gaan kijken hoe hij het ervan af brengt!

Piet Bus

Sylvain Thöni

5 / 16

'Je bent hier zo zelfstandig als je zelf aankunt' Gezinshuis Het Kom-fort vijf maanden jong: bewoners vertellen hun ervaringen

'Home Sweet Home' Foto: Irma de Theije

DIDAM - Gezinshuis Het Kom-fort in Didam: eerst was op 13 april de opening, daarna kwamen de verhuizingen, tien in totaal. Naast zorgechtpaar Dave Romme en Nicole Schouten en hun vier kinderen, verhuisden negen jongvolwassenen met een verstandelijke beperking naar een van de tien appartementen boven in het gebouw. Half mei was iedereen over en begonnen de jongeren van achttien tot 35 jaar bijna allemaal aan hun eerste zelfstandige bestaan. Zo 'gewoon' mogelijk wonen, met zoveel mogelijk eigen regie, maar, waar nodig, met liefdevolle en enthousiaste hulp en ondersteuning van Dave en Nicole.

Aan de grote eettafel in de gemeenschappelijke keuken praten Dave, Nicole en medebewoner Jelle Loeters (34) over hun eerste ervaringen. De twee jongste kinderen van het zorgechtpaar 'keuvelen' in hun kinderstoeltjes gezellig mee. Het maakt meteen duidelijk wat hier wordt verstaan onder 'samenwonen'.

Kom-Fort aan de Rozenstraat: een thuisplek voor negen jongvolwassenen met een verstandelijke beperking.
Jelle, Dave, Nicole en Pos 'aan de koffie' in de gemeenschappelijke keuken.

Het gezinshuis is een levensbestendig huis dat meegroeit met de groep. Dave en Nicole vertellen dat ze al werkenderwijs hun rol in het gezinshuis vormgeven. De bewoner moet enigszins zelfredzaam zijn. Een bepaalde ondergrens wat (nieuwe) bewoners aankunnen, is noodzakelijk. De rol van het zorgechtpaar is vooral begeleiding in het zelfstandig wonen. Hun visie: wat je zelf kunt, doe je zelf en dat in het appartement. "Van tevoren hebben we een aantal zaken bedacht, maar nu we met elkaar samenwonen gaan in de praktijk dingen toch anders. Dat is niet erg, want zo krijgt het gezinshuis op een natuurlijke manier vorm. De eerste maanden van wennen, waren lastig door de rommelige periode met vakanties. Maar het wennen verliep wel heel natuurlijk. Tussen ons gezin en de bewoners, tussen de bewoners onderling. We zijn in de afgelopen vier maanden met z'n allen gegroeid naar een superleuke, gezellige club mensen. Onze kinderen hebben het naar hun zin en willen hier niet meer weg. Ze hebben op de begane grond ook fantastisch de ruimte", vertellen Dave en Nicole die zich zorgechtpaar noemen maar voor de bewoners toch vooral Dave en Nicole zijn. "Of 'zorgburen', een nog mooiere naam, want we zijn elkaars buren, maar zorgen ook voor elkaar", zegt Nicole.

Eigen appartementje

In Kom-fort kan iedere bewoner 'op zichzelf zijn' in het appartement met eigen woonkamer, slaapkamer, keukentje en badkamer. Daar ontvangen zij hun ouders, vrienden en bekenden of komen bewoners even bij elkaar 'buurten'. Het appartement van Jelle is met hulp van zijn ouders helemaal tiptop op orde en naar zijn wens. Jelle: "Vanavond komt mijn vader, samen in mijn appartement kijken naar de wedstrijd van Ajax. Ik ben fan van Ajax." Jelle is blij dat hij zijn ouders vaak ziet, ze wonen ook in Didam. Boven is het zelfstandig zijn, het loslaten. Beneden is het samen zijn, het thuisgevoel. Wie wil, kan hier op zaterdagavond samen televisie kijken of een spelletje doen. "Ons doel is: boven ben je zo zelfstandig mogelijk als je kunt en wilt zijn, beneden is er de familiesfeer. Heb je daar behoefte aan dan kom je gewoon naar beneden. De keuze is aan de bewoner", legt Dave uit.

Gouden huisregels

In het gemeenschappelijk deel op de begane grond leeft iedereen met elkaar en loopt alles door elkaar. Maar dat betekent niet dat er geen regels zijn! Mooi ingelijst staan de gouden huisregels op de vriezer. Jelle leest ze voor, de eerste en laatste regel springen eruit: 'We zijn allemaal net zo belangrijk' en 'We sluiten niemand buiten, er is ruimte voor iedereen'. Het is precies wat het (samen)wonen in het gezinshuis typeert. De huisregels zijn met z'n allen bedacht en staan niet vast. Om de maand is er een bewonersvergadering en worden de huisregels doorgenomen. Soms verdwijnt dan een regel of komt er een nieuwe bij.

Jelle: "Ik vind alles hier leuk en gezellig. Poetsen doe ik graag, dat is vandaag". Dave vult aan: "Op woensdag is iedereen vrij en poetsen we met z'n allen het huis. Iedere bewoner doet dan zijn eigen appartement en heeft daarnaast nog een extra taakje." Aan de muur in de keuken hangen de weekklusjes met daarbij een naam. Nicole: "We proberen zoveel mogelijk iedereen de dingen te laten doen die hij of zij leuk vindt en ook aankan, maar niet alles is vrijblijvend. Ze leren ook dat sommige dingen gewoon moeten. Dat hoort ook bij de ontwikkeling en de ondersteuning. We laten de bewoners beseffen wat allemaal nodig is in een huishouden." Ook bij het eten helpen bewoners met koken, opruimen, afruimen en in de vaatwasser doen.

Het eten gebeurt altijd gezamenlijk in de grote eetkeuken beneden. Het avondeten bedenken ze samen. Nicole: "Het is stiekem heel veel wat je aan boodschappen hebt in de week. Vaste boodschappen bestellen we één keer in de week en laten we thuisbezorgen. Maar we gaan ook samen met bewoners naar de supermarkt en naar onze 'lokale helden': biologisch tuinbedrijf Klein Broekhuizen en landwinkel De Verse Kers." "Ik haal iedere zaterdag acht broden bij een bakker in Didam", vertelt Jelle trots. Hij somt op hoe zijn week er verder uitziet: maandag werken bij Lokhorst, dinsdag, donderdag en vrijdag werken bij Burgers van Diem, woensdag poetsdag in Kom-fort en het weekend vrij. "Mijn hobby's zijn sporten, zaalvoetbal, dansen, tv kijken, computeren en muziek luisteren, maar niet te hard want er zijn ook lawaairegels omdat Erik zo hard drumt", zegt Jelle.

Kom-fort Whatsapp groep

Dave: "Normaal heeft een instelling voor een groep van acht personen één setje regels. Allemaal dezelfde regels voor tig-verschillende individuen. Zo willen we dat niet in ons gezinshuis. Je mag hier zo zelfstandig zijn als je zelf aankunt. En op deze basis maken we met iedere bewoner aparte afspraken, bijvoorbeeld over hoe laat je 's avonds weer terug bent." Er is een Kom-fort Whatsapp groep voor allerlei berichtjes voor en door bewoners. Zo stuurt het zorgechtpaar een berichtje als het eten klaar staat. Vóór een vergadering sturen ze de bewoners een appje als herinnering dat over een half uur de vergadering begint. Nicole geeft mindfulness. "Iedere maandagavond om zeven uur zitten we 'stil als een kikker'. Bewoners die zich druk maken en veel prikkels hebben, worden rustig als ze aan die kikker denken", legt Nicole de methode uit.

Verjaardagsuitje

Voor de jarige bewoner heeft het zorgechtpaar een leuk idee bedacht: de jarige mag een uitje kiezen een op een met Dave of Nicole. Jelle was kort na zijn verhuizing jarig én daarmee de eerste jarige van het nieuwe Kom-fort. Jelle: "Ik heb toen met Dave gegeten bij restaurant Steak'm in Didam." Maar volgend jaar kiest hij voor zijn verjaardaguitje Nicole, dat weet hij nu al. "Binnenkort hebben we een bewonersuitje en gaan we met z'n allen naar het theater in Doetinchem en daarna uit eten", vertelt Jelle verder.

Plannen en wensen genoeg

Jelle is een sportieveling en minder muzikaal. Maar er zijn diverse bewoners met interesse voor muziek. Sidika bijvoorbeeld kan heel mooi piano spelen. Jelle pakt meteen zijn mobiel en laat een stukje van haar pianospel horen. "We zijn een muzikaal stel. Onze dochter Saar gaat graag naar Sidika die haar dan een deuntje op de piano leert spelen. Misschien halen we straks een muziekleraar naar Het Kom-fort, er zijn nog zoveel plannen", zegt het zorgechtpaar. Plannen en wensen genoeg. Een overkapping bij het terras en een groot zwembad in de tuin. Want met zestien man naar het zwembad is een hele uitdaging en eigenlijk niet te doen. Het zorgechtpaar wil ook de tuin opfleuren met meer planten en een kruidentuin. Slim doet Jelle nog een oproep voor de invulling van een wens: "We zoeken nog iemand die hier komt wonen, er staat nog een appartement leeg. Er wonen nu drie mannen en zes dames, dus een man erbij is leuk." Nicole: "Het is vooral belangrijk dat de nieuwe bewoner goed in de groep past, ook qua leeftijd. Het is een levensbestendige groep - bewoners mogen hier blijven wonen - maar dit betekent wel dat de leeftijd van de groep 'meeschuift'. Binnenkort wordt het gezinshuis afhaalpunt voor Klein Broekhuizen, tuinbedrijf voor biologische groenten en fruit. Mensen uit de omgeving komen hiervoor naar Kom-fort. Op die manier krijgen de bewoners meer contacten buiten het gezinshuis en hun eigen kringetje.

'Kom-fort hond'

In het gezinshuis wonen ook een paar dieren. "We hebben twee katten rondsjouwen en Dean heeft een kat en een egel. Marjolijn krijgt ook nog een poes. Een dier mag, mits de bewoner er zelf voor kan zorgen", zeggen Dave en Nicole. Volgend jaar komt er een 'Kom-fort hond' en alle bewoners gaan dit dier verzorgen en uitlaten. Jelle: "Uitlaten van een hond vind ik leuk. Lekker rennen en naar het bos met de hond." Wat er al wel is: de blijvende herinnering, geschonken door de investeerders en het bouwbedrijf, aan alle bewoners. Het schilderij in door bewoners gekozen kleuren met het opschrift 'Home sweet home' hangt aan de muur van de gemeenschappelijke woonkamer. Het opschrift klopt: na vier maanden concluderen bewoners dat gezinshuis Kom-fort echt 'Home sweet home' is!

Irma de Theije

Maatschappij

13 okt Feestweek Groessen

The Party 4 uur FOUT 20:30 uur / € 15

Q-music radio-DJ's draaien 4 uur de meest foute muziek uit de Qmusic Foute top 500. V.a. 16 jaar

13 okt Concert De Lantaern Zevenaar

The Poozies / 21:00 uur / € 15,00

Een uitsluitend uit vrouwen bestaande Schotse band

14 okt Griezelen in 's Heerenberg

Griezelige kasteeltour in Huis Bergh / 13:00 uur / € 8,50 p.p. incl. traktatie.

Het programma, geschikt voor kinderen vanaf 5 jr., vindt plaats om 13.00 en 14.30 uur op: 14, 17, 21, 24, 25 en 28 okt.

14 okt Festival Kulturhus Babberich

'Zweimal Blasmusik' in De Borg / 14:00 uur / € 10,00

De Isseltaler Musikanten en Blaaskapel Judaska.

15-16 okt Jeugd Musiater Zevenaar

Musical De Kleine Zeemeermin / 11:00 - 13:30 - 16:00 uur / € 17,50

Duik mee in het eeuwenoude verhaal met Sita als de kleine zeemeermin die verliefd wordt op de knappe mensenprins. Maar, hoe vertelt zij de prins nu dat zij verliefd op hem is? En, wat is de zeeheks met haar stem van plan? Een nieuw, spetterend sprookje met een spannende twist voor het hele gezin! Na afloop is er een swingende sprookjes afterparty in de foyer en een meet & greet met alle acteurs.

15 okt Lezing Boek en Buro Zevenaar

Annegreet van Bergen / 20:00 uur/ gratis

Rebers Boek en Buro: Lezing over "Het goede leven", het vervolg op "Gouden jaren"

16 okt Ouderen Musiater Zevenaar

Zing en Swing / 10:00 uur / € 70 (voor 20 keer)

Zing en Swing, onder leiding van Paul Mulder, is bedoeld voor ouderen die houden van gezelligheid, muziek maken, zingen en swingen.

18-21 okt Balfolk De OGtent Duiven

CaDansa is een superleuk balfolk-festival met (te) gekke bands, grappige spelletjes, mooie ontmoetingen, goede koffie, lokale biertjes en een super-de-luxe hotel met een fantastisch ontbijt. zie: www.cadansa.nl

19-21 okt Blijspel EMM gebouw Ooy

De strijd om Carina / 20:00 uur / € 7,50 incl. een consumptie

In het kader van 90 jaar toneel en zang, een blijspel met muzikale omlijsting door de Importantes.

20 okt Cabaret Musiater Zevenaar

Purper's Passie / 20:15 uur / € 27,50

Theatergroep PURPER vraagt zich af waarom iedereen tegenwoordig een bucketlist moet hebben, zo krampachtig z’n droom achterna móet gaan, genieten als taak ziet en bijna dwangmatig op zoek is naar zijn ‘passie’. Er is zelfs supermarktbrood dat ‘Liefde & Passie’ heet! Hoog tijd dus om te bepalen waar het woord passie werkelijk voor staat. Een voorstelling voor op je bucketlist!

21 okt Concert Wieleman Westervoort

Zalencentrum Wieleman / 14:00 uur / € 15,00

Een geweldig en gezellig feest voor alle leeftijden (inclusief welkomstdrankje)

22 okt Mij&Zorg Zevenaar

Zalencentrum Staring / 19:00 / Gratis

De zorg verandert. En dat roept bij veel mensen vragen op. Wat zijn de gevolgen van de veranderingen? Wat vraagt dit van henzelf in de toekomst?

26 okt Thriller Het Musiater Zevenaar

Heemskerkzaal / 20:15 uur / € 27,50

Op een school plegen 3 jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen overeenkomst tussen de 3 te zijn. Maar dan ... (vanaf 12 jaar).

26 okt Teenparty 4ALL Zevenaar

4ALL: Engeveldweg 4 / 19:00 uur / € 2,00

Xplosion Teenparty Halloween voor groep 7 en 8. Info: 4all@caleidoz.nl

Muziekspeeltuin: muzikale ontdekkingsreis voor kleuters

Sander Spaan laat de kinderen spelenderwijs kennis maken met muziek. Foto: Kim Kleijkers

ZEVENAAR - Het eerste kind komt letterlijk stuiterend het lokaal binnen, de rest volgt enigszins verlegen. In een kleine kring zitten de vijf kinderen klaar voor hun eerste muziekles. De muziekspeeltuin in Kunstwerk! Het Musiater is een ware muzikale ontdekkingsreis voor kleuters.

De muziekspeeltuin bestaat al een aantal jaar en laat kinderen van vier en vijf jaar spelenderwijs kennismaken met de muzikale wereld. De lessen worden dit jaar voor het eerst gegeven door Sander Spaan. Hij werkt al twee jaar bij Kunstwerk! Musiater en geeft muziekles op basisscholen. Ook helpt hij met de show 'Theaterbeesten' en is hij dirigent van kinderkoren. Sander studeerde muziek en theater op het conservatorium in Arnhem. Hij vindt het geweldig om met kinderen te werken. "De kinderen komen op een speelse manier in aanraking met muziek. Ze gaan zingen, dansen en bewegen, ze leren over ritme, maat en melodie. Ze spelen spelletjes en oefenen op de instrumenten en ze zijn daarnaast creatief bezig met kleuren en tekenen. De kinderen leren ook over emotie in muziek, die ze zelf kunnen uiten en waarbij de belevenis van het kind centraal staat. Door bezig te zijn met muziek, haal je al het muzikale in de kinderen naar boven."

Sociaal-emotionele aspect

Sander vindt muziek belangrijk voor de kinderen. "Niet alleen de creativiteit en het muzikale gehoor worden ontwikkeld, maar ook het leeraspect en het sociaal-emotionele aspect. Door muziek te maken en te bewegen kunnen kinderen sneller informatie verwerken. Ook kunnen de kinderen zich uiten met muziek door bezig te zijn met emotie, ze kunnen hun ei kwijt in de muziek."

De eerste les heeft Sander niet voorbereid. "De eerste les is meer een kennismakingsles. Ik leer de kinderen kennen en kijk wat hun muzikale niveau is en wat ze al weten van muziek. Aan de hand van wat ik zie en hoor, ga ik met de kinderen aan de slag." Voor de cursus moeten er minimaal vier aanmeldingen zijn. Hoeveel kinderen er in totaal zijn kan verschillen. De voorkeur ligt wel bij een kleinere groep, zodat op elk kind gefocust kan worden en elk kind voldoende aandacht krijgt. In totaal zijn er tien lessen die elk drie kwartier duren. Het totaalbedrag voor de lessen bedraagt 83 Euro. De lessen zijn elke maandag om 15.30 uur in Kunstwerk! Musiater en zijn gestart op 1 oktober 2018. Instroming tussentijds is mogelijk.

Sambabal

Tijdens deze eerste les maken de kinderen onder andere kennis met een piano en vleugel. De kinderen krijgen van beide instrumenten de binnenkant te zien en zijn erg nieuwsgierig. Ze rijmen, zingen en bespelen verschillende instrumenten zoals een sambabal, xylofoon en triangel. Door de grote diversiteit aan muziekinstrumenten en afwisseling tussen zang, dans en spelletjes kunnen de jonge kinderen hun aandacht er goed bij houden. De ouders zijn deze eerste les op de achtergrond aanwezig. Zij genieten zichtbaar van hun kroost.

Sander Spaan omschrijft de muziekspeeltuin als een startles voor de echte muzieklessen. "De kinderen zijn nog heel jong, maar we willen elk kind de mogelijkheid geven om in aanraking te komen met muziek." Dat kan ook al eerder. Zo is er 'Muziek op schoot', waarbij ouders samen met hun drie maanden tot drie jaar oude kind naar toe kunnen. 'Spelen met muziek' is een vervolg op de muziekspeeltuin. Daar kunnen toekomstige rappers, zangers, DJ's en muzikanten van zes tot acht jaar terecht.

Nieuwe app leidt lopers en fietsers langs Liemerse redoutes

Belinda Elfrink wijst naar het uitzicht bij één van de herbouwde uitkijkposten van de 80-jarige oorlog. Foto: Ilse van Velsen Foto: Ilse van Velsen

LIEMERSGoed nieuws voor fietsers en wandelaars in de Liemers. De gemeente Zevenaar heeft zich flink ingezet voor een nieuwe route in de Liemers. Het gaat om een uniek project, waarbij een app kan worden gedownload om zo een route te lopen of te fietsen én daarbij ook nog van de geschiedenis en de omgeving te leren.

"We hopen dat zoveel mogelijk mensen met de bijbehorende app de route gaan lopen of fietsen", vertelt Belinda Elfrink, wethouder van Zevenaar. "De app die bij de route hoort is speels opgezet met veel extraatjes. Zo kan je 'soldaten vangen' en luisteren naar een verhaal dat hier tijdens de 80-jarige oorlog heeft plaatsgevonden. Naast de gebruikelijke fietsers en wandelaars, hopen we ook dat veel jongeren de app gaan gebruiken."

Verdedigingstechnieken

De app is bedoeld om het verhaal te vertellen bij de redoutes, oftewel de uitkijkposten van de 80-jarige oorlog. "Vanuit een verhoogde redoute kan je erg ver kijken", licht Elfrink toe. "Zodra de Nederlanders de vijand zagen, werd er een vuurtje aangestoken. Zo konden ze zich een eindje verderop, waar de volgende redoute stond, klaarmaken en het vee naar binnen halen." De redoutes zijn fysiek aanwezig en de app vertelt daarbij het verhaal uit de 80-jarige oorlog. Die oorlog vormt voor de Liemers een belangrijk deel van de geschiedenis.

Een andere verdedigingstechniek uit de tachtigjarige oorlog was het water. "Het water was vroeger een vijand en een belangrijke hulp. Als de vijand eraan kwam, staken wij de dijken door zodat de Spanjaarden ons gebied niet konden bereiken", vertelt de wethouder.

Zichtbaarheid dankzij betrokkenheid

Behalve de gemeente Zevenaar, zijn er ook andere mensen actief geweest bij het maken en brainstormen over de route en de app. Eén van hen is Jos Lamers, de voormalige wethouder van de gemeente Rijnwaarden.

'Je kunt onderweg

'soldaten vangen'

"Jos Lamers kwam op het idee om dit initiatief op te zetten en heeft hierbij vanuit alle kanten hulp gekregen, zoals van toneelgroep Amateur. De toneelgroep speelt het verhaal bij de redoutes na om de geschiedenis te verduidelijken. De acteurs spelen de ene keer een soldaat, maar een andere keer weer een inwoner van honderden jaren geleden."

Het mediabedrijf Dutch Rose Media ontwikkelde de app. De app is onder de naam Liemerse Routes te downloaden in de App store en in Google Play. Ook werkte er een filmploeg mee aan het project.De app is zo uniek omdat er landelijk heel weinig zichtbaar is van de Maurits-linie, die langs de grote rivieren loopt. Wel bestaat er een soortgelijk project over de Tweede Wereldoorlog en over de Romeinse Tijd. "Wij hebben gekozen voor de 80-jarige oorlog, omdat er op ons grondgebied ook daadwerkelijk gevochten is", licht Elfrink toe. De route is niet alleen mooi vanwege de geschiedenis die wordt verteld, ook het landschap is supermooi. De route start bovenop de Europakade in Tolkamer. Van hieruit word je langs alle redoutes geleid die je een verhaal vertellen. "Wat ik vooral leuk vind aan de app is dat een toerist hierdoor te weten kan komen wat zich in de geschiedenis heeft afgespeeld. Het trekt toeristen aan als ze weten dat hier iets te doen is en ik vind het fantastisch dat de lokale toneelgroep het verhaal vertelt", aldus Belinda Elfrink.

SONY DSC

Kim Kleijkers

Foto: jan van den heuij

Ilse van Velsen

NoTV gaat de strijd om Carina aan Ooyse toneelgroep speelt ouderwets toneelstuk met hedendaagse humor

"Dankzij deze mensen komt alles tot leven en is het stuk een waar, hilarisch succes." Foto: Lara Nijhof

OOT-ZEVENAAR - NoTV is een Ooyse toneelgroep, die dit jaar een speciaal toneelstuk speelt. Toneel in Ooy bestaat namelijk negentig jaar en dat vieren ze met een stuk uit het verre verleden: De Strijd om Carina, een ouderwets toneelstuk met hedendaagse humor!

Het toneelgezelschap heeft er zin in. De groep van tien heeft onder leiding van regisseur Mars Teunissen maandenlang geoefend en nu is het dan bijna zover. Op 19 oktober vindt de première plaats. Het genootschap bestaat uit mensen tussen de veertig en de zeventig, die allen een belangrijk aandeel hebben in het stuk. Hierdoor heeft Mars ook geen echte favoriet tussen de acteurs, "Iedereen is gewoon geweldig, maar puur naar het script kijkend vind ik de ontwikkeling van de hotelhouder het meest interessant!"

Drama en humor

Het toneelstuk zelf namelijk gaat over die hoteleigenaar, wiens hotel de afgelopen jaren alleen maar voor financiële problemen heeft gezorgd. Dit zomerseizoen zou dat moeten veranderen, met de komst van twee families. Maar onderweg krijgen deze twee een auto-ongeluk met elkaar, dus lijkt het helemaal mis te gaan. Gelukkig weet de kelner een oplossing te bedenken, zodat het hotel en alle vakanties alsnog gered lijken te worden. Maar zo heel makkelijk gaat dat toch niet.… Drama en humor zijn de twee hoofdelementen om dit stuk tot een succes te brengen, maar zal het ook een succes worden voor het hotel?

Soort knipoog

NoTV, de Nieuw Ooyse Toneel Vereniging is eigenlijk pas in 2011 opgericht. Ooit begon in 1928 de toneel- en zangvereniging Vrede & Vriendschap. Na de oorlog werd OTV opgericht. Maar de komst van de televisie in huis, betekende het einde voor veel toneel voorstellingen. De tv was toentertijd natuurlijk veel specialer! Daarom noemde Mars, die de groep weer in het leven riep, de vernieuwde versie van OTV: NoTV. Als een soort knipoog naar hoe hij hoopt de mensen voor de buis weg te kunnen trekken en weer terug naar het toneel te krijgen. Dit is inmiddels het derde stuk van NoTV, waarvan twee spelers ooit nog bij OTV gespeeld hebben. Er zijn dit keer vier nieuwe gezichten. Zij spelen allemaal de sterren van de hemel volgens Mars. Hij lacht iedere keer nog keihard om het verhaal. "Dankzij deze mensen komt alles tot leven en is het stuk een waar, hilarisch succes."

Oud script in modern jasje

Het heeft veel werk gekost om het originele, zeventig jaar oude script in een modern jasje te steken, maar het eindresultaat mag er zijn. Kijken kan op 19, 20, 21, 26, 27 en 28 oktober. Dan zal dit geweldige genootschap het stuk zes keer uitvoeren in het EMM-gebouw aan de Slenterweg 2 in Ooy. Vrijdag en zaterdag beginnen ze om 20.00 uur, 's zondags al om 14.00 uur. Plaatsen zijn te reserveren via de site, www.notv-ooy.nl of telefonisch op iedere woensdag tussen 18.00 en 21.00 uur, telefoonnummer 0316-34 23 04. De prijs is €7,50, inclusief een consumptie. Wees snel, er zijn per voorstelling maar honderd plaatsen beschikbaar.

De Waay feestelijk in gebruik genomen

Rut IJzermans, Dorpsraad Loo en Theo Kampschreur, voorzitter projectgroep, verrichten de openingshandeling.

GROESSEN – Zaterdag 6 oktober is De Waay in Groessen feestelijk in gebruik genomen. Daarmee is het project Verbeteren Routestructuren in de Liemers afgerond en heeft Scouting Groessen de beschikking gekregen over een prachtig buitenterrein.

Dorpsraad Groessen en Dorpsraad zijn blij met het eindresultaat en de samenwerking met de Scouting.

Met het aansluiten van twee elektrische fietsen en het afsteken van een vuurpijl werd de openingshandeling ludiek luister bij gezet. "Er is met deze laatste handeling een fantastisch startpunt gecreëerd voor de vele fiets- en wandelroutes die langs De Waay lopen.

Op de Loodijk tussen de Lijkweg en het Kandiakanaal is er keuze genoeg voor iedereen die fietsend of wandelend van de omgeving wil genieten", aldus Theo Kampschreur, voorzitter van de projectgroep Natuur & Recreatie. De voorzitter van Dorpsraad Loo, Jan Rasing, roemde de samenwerking tussen beide Dorpsraden, de Scouting, de buren van de Waay, gemeente en provincie: "Alleen door samen te werken, kon dit project gerealiseerd worden. Het heeft even geduurd, maar alle partijen zijn er blij mee".

Open huis

Aansluitend aan de openingshandeling hield Scouting Groessen open huis. De scouts vermaakten zich prima. Het mooie weer zorgde er voor dat de sfeer opperbest was. Als afsluiting van het evenement maakte een groep van circa 25 geïnteresseerden een fietstocht langs alle recreatieplaatsen in Groessen en Loo. De Waay bevindt zich aan de Vossendel in Groessen. Deze startplaats is voorzien van oplaadpunten voor fietsen en auto's. Ook is er een informatiebord waarop te zien is hoe een groot aantal wandel- en fietsroutes langs de Waay lopen.

SONY DSC

Al wetende

We hebben een wereld gevormd

Een wereld waarvan we alles denken te weten

Tot in de kleine details

Durven niet te zeggen dat we het soms niet weten

Worden we vaak in twijfel getrokken

Zien geen verschil meer tussen zwart en wit

Weten en niet weten

Groot en klein

Dag en nacht

Licht en donker

We weten

We weten te weten

We weten nog niet

We weten nog niet dat we het niet weten

- F.L.

SONY DSC

Lara Nijhof

Door onze redactie

IDEEËN

1307

Als mensen zeggen: "Ja, Idee 1306, over Isaak, dat moet je anders zien, dat is een parabel, daar wil men iets mee duidelijk maken." Dat haalt je de koekoek. Verzin maar wat anders om je punt te maken. Zadel kinderen hier niet mee op. Ik hou niet van dit soort parabels. Niet omdat de tere kinderzieltjes er niet tegen kunnen, maar omdat het gebracht wordt als de werkelijkheid. Spelen met wreedheid. Hoe haal je het in je hoofd daar nog geloof aan te hechten. De gebroeders Grimm konden er ook wat van, maar die wisten beter. Sprookjes prima, horror als er behoefte aan is, maar niet de deugd prediken met dit soort perverse masochistische bangmakerij. Die Isaak kreeg het later ook nog voor zijn kiezen. Blind, honger geleden, bedonderd door zijn zoon en vrouw, maar ook heel rijk geworden waardoor de Filistijnen stinkend jaloers werden en al zijn waterputten dempten. Het is geen pretje in die Bijbelse parabels. In de Koran en Thora is het met Isaak ook niet veel beter gesteld, geloof ik. Maar ik heb geen zin me nog verder in die onzin te verdiepen. Dat doe je zelf maar.


1308

Zou het 't overdenken waard zijn, nu men zo knap is met die gen-technieken dat vrouwen, die zwanger willen worden of zijn, een soort van behandeling krijgen die de huidskleur van de baby bepaalt en deze dan volstrekt willekeurig laat zijn? Lijkt me grappig.
'Hoop je op een jongen of meisje?'
'Als het maar gezond is.'
'Hoop je op een wit, bruin, geel, rood, zwart of een-alles-daar-tussen-in-qua-kleur-kindje?'
'Als het maar gezond is.'
'Hoop je op schoenmaat 39 of 44?'
'Als het maar gezond is'.
Op het geboortekaartje lees je dan: Hoera, onze zoon is geboren, we noemen hem Sem. Sem is 6 pond en 20 gram, 45 cm en okergeel.

Multatuliaanse reactie

~Commentaar

Een persoon, verschillende geloven en eenzelfde soort afloop. Een verhaal met een moraal of misschien ook niet. De hogere macht die je bespeelt als een marionet. Een verhaal opgeschreven door iemand. Hoorde die iemand het verhaal, heeft hij het meegemaakt, zei de hogere macht hem dat hij het verhaal op moest schrijven? En voor wie is het dan bedoeld? Voor iedereen, voor de kinderen? Wat is dan de les? Het lot bedacht iets voor je, maar heeft zich bedacht. Jouw lot ligt in de handen van het lot dat je ouders bestuurd en zo jouw lot bestuurd, is dat het? Waar gaat dit naar toe? Naar de horrorverhalen en sprookjes om aan onze werkelijkheid te ontsnappen? Dit commentaar loopt redelijk door op het commentaar bij de ideeën in de vorige edities, bedenk ik me nu. Ontsnappingen aan de werkelijkheid, het lot, de hogere macht. Verbazingwekkend hoe commentaar door kan lopen. De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn door Disney tot prachtige verhalen gemaakt, maar als je je bedenkt wat voor een horror er in de originele sprookjes zat, dan kom je gelijk weer terug bij het verhaal van Isaac. Verhalen over dood en nog andere niet zo leuke dingen die een les zouden zijn voor onze kinderen, maar onze kinderen zouden niet klaar zijn voor die lessen in de originele sprookjes. Ik betwijfel zelfs of het in die tijd lessen waren of gewoon verzinsels gebaseerd op toen hedendaagse gebeurtenissen. De moraal die nu in de sprookjes zit is fantastisch, al zullen kinderen niet altijd door hebben dat de moraal er is, maar was die moraal er vroeger ook al? Ach, het zal ook allemaal wat. Ontsnappingen, moralen, het lot, het is allemaal één pot nat als je er over nadenkt. Dan idee 1308: 'Als het kind maar gezond is', de rest maakt niet uit. Wacht maar tot ze groot zijn, dan maakt het ineens wel uit. Dan moeten ze lessen leren uit boeken en moralen zien in de sprookjes.

'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn' Loesje-workshop in bibliotheek Didam tijdens Maand van de Geschiedenis

Ook Chanel steunt de campagne van Loesje en helpt mee posters plakken. Foto: Nina Elbers Foto: Nina Elbers

DIDAM - Je kent Loesje waarschijnlijk wel, ze komt uit de regio en is bekend over het hele land met haar tekstjes. In het kader van de Maand van de Geschiedenis wordt er in de bibliotheek in Didam op 27 oktober een workshop door Loesje gegeven met als thema: opstand.

In de Maand van de Geschiedenis draait het in de bibliotheek vooral om boeken over de geschiedenis. "Er is een speciale tafel met boeken die over opstanden gaan, het thema van dit jaar", vertelt Jedidja den Besten, medewerkster van de Bibliotheek Montferland. "Wij dachten dat Loesje met haar campagne 'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn', daar goed bij zou passen. Daarom organiseren wij samen met Loesje een workshop. Met deze workshop willen wij ook bereiken dat mensen meer kennis maken met de bibliotheek."

De workshop gaat van start met een introductie van Loesje. De deelnemers krijgen een kijkje hoe bij Loesje alles reilt en zeilt. Vervolgens is er een opwarmspel waarbij op een speelse manier de creatieve gedachtes van de deelnemers worden losgemaakt. Dan kan het echte werk beginnen. Eerst verzamelt de groep, onder begeleiding van de workshopgever, onderwerpen waar ze over willen schrijven en die betrekking hebben op de maand van de geschiedenis. Daarna krijgt iedereen een blaadje met een thema en wordt er aan de slag gegaan met verschillende creatieve schrijfmethodes. Uiteindelijk leest iedereen voor wat ze gemaakt hebben. "Dat is leuk en interessant omdat dat bij iedereen anders is. We hopen dat de deelnemers geïnspireerd worden, verrast worden door hun eigen creatieve gedachten en met elkaar tot mooie, nieuwe teksten komen", zegt Gerda namens 'Loesje'.

Met de campagne 'Zeggen wat je denkt, kan ook iets aardigs zijn', wil Loesje iedereen inspireren om de verruwing op straat en online tegen te gaan, en mensen laten nadenken over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt.

Loesje ziet Nederland graag als een tolerant land, met als belangrijkste waarde: vrijheid van meningsuiting. 'In Nederland kun je alles zeggen zonder dat je ervoor in de gevangenis belandt, maar de laatste tijd maak ik mij steeds meer zorgen over hoe mensen met elkaar discussiëren. Iedereen mag zomaar wat roepen, maar waar ligt voor ons de grens van vrijheid van meningsuiting? Zomaar hard iets roepen is niet het toppunt van democratie. Iets met aandacht zeggen, levert wel een bijdrage', meent Loesje. Daarom heeft ze deze campagne bedacht, en dit keer met beeld. De illustraties zijn gemaakt door Xavier Altena, een talentvolle illustrator uit Rotterdam. Loesjes voorstel luidt: Laten we de vrijheid van meningsuiting niet gebruiken om anderen naar beneden te halen, maar om van de maatschappij juist een mooiere plek te maken.

De workshop vindt plaats op 27 oktober van 13:00 tot 15:00 uur in de bibliotheek in Didam. Deelname is gratis. Je kunt je opgeven voor de workshop in de bibliotheek in Didam, maar je kunt ook mailen of bellen naar de bibliotheek. Er kunnen 15 mensen komen, dus als je wilt deelnemen, meld je dan snel aan!

SONY DSC

Kim Kleijkers

Nina Elbers Foto: jan van den heuij

Nina Elbers

Victor Steeman: like a rocket! Achttienjarige snelheidsduivel hoopt ooit wereldkampioen motorracen te worden

Victor Steeman (nr. 72) leidt de dans. Foto: Henk Schneider

LATHUM - De 18-jarige Victor Steeman spendeerde het grootste deel van zijn leven aan motorracen: al elf jaar racet hij zijn wedstrijden. Zijn droom: werk maken van deze passie en wereldkampioen worden. Maar de weg daar naartoe is nog een hele uitdaging.

"Toen ik zeven jaar was, heb ik een minibike gekregen voor mijn verjaardag. Hier zijn we een keer een vrijdagmiddag op gaan racen en zo is het eigenlijk begonnen," vertelt Victor. Snel daarna deed hij mee aan een wedstrijd en werd hij gescout door de KNMV (de Koninklijke Nederlandse Motor Vereniging). Sindsdien is hij niet meer van de motor af te slaan. Zelfs zijn school heeft hij erop aangepast. Victor gaat naar een speciale topsportschool om zo geen tijd in te hoeven leveren op trainingsmogelijkheden.

TT Assen circuit

De sport zelf gaat hem erg goed af. Op het moment rijdt hij mee in de IDM (internationale Duitse Motorkampioenschap). Victor oefent veel, vooral op het TT Assen circuit, een baan die ook op de wedstrijdkalender van het IDM staat. Het winnen van dit kampioenschap zou hem verder naar de top moeten helpen. Op het moment rijdt hij in de supersport 300 klasse, vergelijkbaar met de F3 autosport.

Dit jaar had Victor een bijzondere start van het raceseizoen. "Bij bijna iedere klasse hoort een ander soort motor, en nu in een nieuwe klasse, moest er dus een nieuwe motor komen. Een week van tevoren, erg laat dus, kwam de motor pas van de KTM-fabriek. Aangezien er ook nog gesleuteld moest worden aan de afstelling, was er geen tijd meer om te oefenen. Ik had er nog nooit op gereden, maar meteen het eerste weekend ben ik eerste en tweede geworden."

Budget van € 75.000

De motoren moet Victor zelf aanschaffen. Dat geld brengt hij bijeen door de verkoop van zijn oude motoren en het vinden van sponsoren. Dat laatste is niet gemakkelijk, ondanks zijn talent. Als Victor volgend jaar het WK wil rijden, dan moet hij zelfs een budget van € 75.000 ophoesten. "In deze regio leeft de motorsport niet zo. Als je in Assen woont, dan vinden de winkeliers het vaak een eer om de bedrijfsnaam op de kuip te hebben staan." Tot nu toe heeft Victor drie minibikes en zeven motors gehad. Op dit moment rijdt hij op een KTM RC390R, een motor die erg goed past bij de klasse die hij rijdt en tot wel 220 kilometer per uur gaat.

Ook aan fans heeft hij geen tekort. "Mijn opa is mijn grootste fan", lacht Victor. Maar ook beide ouders zijn twee trotse aanhangers. Zij gaan niet iedere race meer met hem mee. Dit doet alleen Victors rijderscoach, maar ze kijken wel elke wedstrijd op televisie. En alle bekers die hij tot nu toe gewonnen heeft staan bij zijn ouders thuis. Dat zijn er inmiddels heel wat.

Sponsor?

Interesse om als sponsor naam, bedrijf of brand te verbinden aan de topsportcarrière van Victor? Stuur een e-mail naar: info@victorsteeman.nl.

Ben Sanders: 'Judo is mijn leven' 79-jarige judoka nog steeds actief bij Judovereniging Groessen

"Judo heeft mij zelfbeheersing en respect bijgebracht." Foto: Stijn Kuster

GROESSEN - Judoka Ben Sanders telt 79 lentes. Op zijn (judo)palmares staan een tweede dan zwarte band, een scheidsrechtersopleiding, zijn eigen toernooi, de titel sterkste man van Groessen, een lintje van de koningin en de Burgemeester Lichtenberg-prijs. Maar het meest trots is hij op de vrijwilligers om hem heen en binnen 'zijn' Judovereniging Groessen.

Ben speelde voor en in het begin van zijn judocarrière in het eerste van SC Groessen. Toen hij last kreeg van blessures is hij gestopt met voetballen en ging hij zich volledig richten op judo. "In mijn jeugd was ik een echt gifkikkertje, maar judo heeft mij zelfbeheersing en respect bijgebracht", zegt Ben.

Judocarrière

Ben heeft op veel verschillende plaatsen, en van verschillende trainers, training gehad. Hij begon met judo in Arnhem, maar na verloop van tijd kon zijn trainer in Arnhem hem niets meer bijbrengen. Ben ging toen zoek naar een nieuwe judoschool, die hij in Utrecht vond. "Iedere zaterdagmorgen stapte ik samen met een vriend van mij in mijn oude Volkswagentje richting Utrecht", zegt Ben. Na acht jaar vertrok hij naar Amersfoort. "Hier kwam ik met de echte toppers in aanraking. Na een tijdje ging mijn trainer weg uit Amersfoort. Hij begon voor zichzelf in Barneveld. Ik ben toen met hem meegegaan naar Barneveld. Maar ik moest 's avonds elke keer helemaal alleen van Groessen naar Barneveld en terug. Ik ben daar gestopt en heb toen nog lange tijd in Dieren getraind bij de heer Huisman", zegt Ben. Paul Huisman, zesde dan judoka, en volgens Ben een van de beste van Oost-Nederland, is nu de opvolger van Ben. Hier is hij super blij mee, omdat hij op korte termijn toch een stapje terug wil doen.

Toekomst

Ben wil zo lang mogelijk bij de judo betrokken blijven. "Judo is mijn leven", zegt hij. "Maar ik moet wel voorzichtig aan doen met trainen, ik heb namelijk een versleten wervel."

'In mijn jeugd was ik

een echt gifkikkertje'

Ben vertelt hoe hij in het nieuwe seizoen conciërge wil worden bij de judovereniging. Er wordt een kantoortje gebouwd waarin hij alles in de gaten kan houden, en - mocht het nodig zijn - ook nog eens een keer in kan vallen. Ben heeft vertrouwen in de jeugd bij de judovereniging. "De jeugd van tegenwoordig pikt alles heel erg snel op, zelfs als ik moeilijke termen gebruik snappen ze het al snel." Ben Sanders is super trots op de nieuwe dojo (judozaal) die deels nog in aanbouw is. Ruim dertig vrijwilligers hebben zich ingezet om de dojo te verbouwen. "Zelfs met 35°C waren ze hier aan het werk, daar ben ik erg dankbaar voor en trots op", aldus Ben. "Burgemeester Zomerdijk zei het wel eens: 'Dat kan alleen maar in Groessen!', Nou, dat durf ik ook te zeggen. Je gaat nergens anders dit soort vrijwilligers vinden zoals in Groessen", besluit de judoka vol trots.

SONY DSC

Lara Nijhof

Foto: jan van den heuij

Stijn Kuster

15 / 16

Peggy Blaauw: 'Wij bieden oplossingen' Stichting GoClean de Liemers en Plastic Soep Surfer in de weer tegen zwerfafval

Merijn Tinga: "Wees bevlogen, praat erover en laat zien dat er alternatieven zijn." Foto: Ted Prost

WESTERVOORT – Stichting GoClean De Liemers bestrijdt zwerfafval via een gezonde combinatie van een publieke campagne en ludieke projecten, waaronder een krachtige samenwerking met 'Plastic Soup Surfer' Merijn Tinga. Maandagavond 24 september draaide GoClean in Kulturhus De Nieuwhof zijn film 'From sea to source' over de 1.200 kilometer lange tocht van Tinga over de Rijn, peddelend op een surfplank. De hoofdpersoon was er zelf bij.

Een bijzondere avond, toch had deze medaille een duistere keerzijde. Want of iemand nou in Westervoort is of op de Rijn peddelt, overal lijkt het iedereen te achtervolgen: zwerfafval. GoClean De Liemers richt zich op het doelmatig tegengaan van de overmaat aan afval in de straten van deze regio. Hoe? Door systematisch al het gevonden afval mee te nemen en te categoriseren, 'taggen', krijgen ze niet alleen een schoner milieu, maar ook een statistisch overzicht van de samenstelling van het zwerfafval. Hier wordt adequaat op gereageerd door maatregelen te treffen bij de oorsprong van dit afval, veelal lokale bedrijven. "Wij doen alles met een glimlach," zegt Peggy Blaauw, voorzitster van GoClean. "Wij wijzen mensen niet op de fouten, wij bieden oplossingen."

Plastic flessenpost

Als speciaal initiatief heeft GoClean de handen ineen geslagen met basisscholen in de regio voor hun 'Flessenpostproject'. Leerlingen halen een plastic fles van straat om deze vervolgens te vullen met een wens voor een schoner milieu. Een aardige dagbesteding op zich, maar Blaauw en haar collega's laten het hier niet bij; uit de door hen opgestelde statistieken valt te concluderen dat zo'n 40% van het totale zwerfafval bestaat uit blikjes en plastic flesjes. Daar moet dus naar gehandeld worden. Het plan? Al de wensflesjes naar de Tweede Kamer sturen samen met een motie om statiegeld te heffen op deze veel voorkomende vorm van zwerfafval. Dit initiatief wordt nu ondersteund door een petitie met ruim 60.000 handtekeningen van mensen die zich in willen zetten voor een schonere samenleving. Tot genoegen van 'plastic soup surfer' Merijn Tinga, die ook schoon genoeg heeft van de rommel in de wereld. Met zijn film 'From source to sea' probeert hij aandacht te trekken voor de overmaat aan plastic in de zee. Deze missie droeg hij op een uitdagende manier uit: door van de Zwitserse bron tot aan de Noordzee weken over de Rijn te peddelen. Naast deze actie heeft Tinga nog meer indrukwekkende prestaties op zijn naam zoals het oversteken van de Noordzee en het confronteren van de CEO's van grote bedrijven met het door hen geproduceerde afval. De surfer onderschrijft zijn statement met zijn eigen bedachte 'plastic paradox': "Hoe meer gemak we willen en hoe meer plastic we fabriceren, hoe minder gemak het ons uiteindelijk op zal leveren, omdat met dit plastic zeer zorgvuldig omgegaan moet worden." GoClean en Tinga bundelen hun krachten om op deze manier het verschil te maken. "Wees bevlogen, praat erover en laat zien dat er alternatieven zijn," vertelde Tinga tijdens zijn presentatie. "Want een schone leefomgeving is voor iedereen het grootste plezier," vulde Peggy aan.

Tuindorp bestaat bijna een eeuw Met 'Burgemeester' Jan van de Zand terug in de tijd

Jan van de Zand in de speeltuin van 'zijn' Tuindorp. Foto: Nomi Vermeulen.

TUINDORP - Tuindorp is een dorp met een interessante geschiedenis. Eén van de circa 250 bewoners is Jan van de Zand. 'De burgemeester van Tuindorp' woont al vanaf 1969 in de ruim honderd huizen tellende buurtgemeenschap van Tolkamer. Hij verhaalt graag over 'zijn' Tuindorp.

Jan kwam in Tuindorp komen wonen met zijn vrouw toen hij twintig jaar oud was. Hij komt zelf officieel uit Lobith. Eerst werkte hij in Duitsland, daarna is hij in Tolkamer bij de scheepswerf gaan werken. Daar heeft Jan veertig jaar gewerkt.

Tuindorp is gebouwd in 1919, voornamelijk voor mensen uit Polen die op de scheepswerf werkten. Er moest woonruimte gecreëerd worden, aangezien er weinig tot geen woonruimte voor hen was. De mensen uit Polen werden naar Nederland gehaald vanwege hun ervaring met het maken van ijzeren schepen. In Nederland werden de schepen in die tijd nog voornamelijk van hout gebouwd. De huizen in Tuindorp waren vergeleken met deze tijd enorm goedkoop. Men betaalde voor een woning maar 8,20 guldens (ongeveer 4,10 euro) in de week en daar zat de watervoorziening bij in. In 1924 ging 'De Werf' failliet. Niet lang daarna kwam het water zo hoog dat de huizen in Tuindorp allemaal tot minstens één meter onder water stonden.

Erg goede sfeer

Wat maakt Tuindorp nou eigenlijk het ideale dorp om te wonen? ''De mensen kenden elkaar vroeger allemaal", vertelt Jan."Vroeger deden ze de deur niet eens op slot, als je iets kwijt was wist je bijna zeker dat het bij je buurman of buurvrouw lag. Iedereen hielp elkaar en stond voor elkaar klaar,'' vertelt Jan. Typerend voor die 'naoberschap' is een citaat van hem uit 2011: "Als ik me niet zo goed voel, dan bonk ik op de muur. In een oogwenk is de buurman bij me." Inmiddels is dat wel wat veranderd, omdat er ook huizen bij zijn gebouwd en er veel nieuwe families zijn komen wonen. "Hierdoor ken je niet meer iedereen en laat je minder snel de hele dag je slot van de deur af. Maar iedereen in het dorp vindt wel dat er een heel erg goede sfeer hangt. En dat het een erg gezellig dorp is."

Ook heeft Tuindorp zijn eigen monument in de vorm van een vlaggenmast. Herkenbaar voor alle schippers die voorbij komen. Over de vlaggenmast in Tuindorp is nog een hoop gezeur geweest, er was zelfs sprake dat hij weggehaald zou moeten worden weet Jan van de Zand zich nog te herinneren. "Hier waren de dorpelingen het absoluut niet over eens, aangezien dit een stukje geschiedenis van Tuindorp is. De reden dat het toen weg zou moeten was, omdat er een radarscanner zou worden geplaatst en wel op dat punt." De Tuindorpers sloegen hun handen ineen en hebben dit kunnen voorkomen. Het dorp op zich is ook al een monument: het is namelijk bijna 100 jaar oud!

Jan van de Zand denkt dat Tuindorp nog wel gemakkelijk vijftig tot honderd jaar zou kunnen bestaan. "Maar de huizen worden natuurlijk ook ouder en daar moeten we rekening mee houden. Dit zijn echte nostalgiewoningen. Misschien dat er nieuwe huizen gaan komen, wie weet, ik hoop dat Tuindorp nog wel een hele poos bewoond zal blijven," besluit Jan.

Foto: jan van den heuij

Nomi Vermeulen

Ben Sanders: 'Judo is mijn leven' 79-jarige judoka nog steeds actief bij Judovereniging Groessen

"Judo heeft mij zelfbeheersing en respect bijgebracht" Foto: Stijn Kuster

GROESSEN - Judoka Ben Sanders telt 79 lentes. Op zijn (judo)palmares staan een tweede dan zwarte band, een scheidsrechtersopleiding, zijn eigen toernooi, de titel sterkste man van Groessen, een lintje van de koningin en de Burgemeester Lichtenberg-prijs. Maar het meest trots is hij op de vrijwilligers om hem heen en binnen 'zijn' Judovereniging Groessen.

Ben speelde voor en in het begin van zijn judocarrière in het eerste van SC Groessen. Toen hij last kreeg van blessures is hij gestopt met voetballen en ging hij zich volledig richten op judo. "In mijn jeugd was ik een echt gifkikkertje, maar judo heeft mij zelfbeheersing en respect bijgebracht", zegt Ben.

Judocarrière

Ben heeft op veel verschillende plaatsen, en van verschillende trainers, training gehad. Hij begon met judo in Arnhem, maar na verloop van tijd kon zijn trainer in Arnhem hem niets meer bijbrengen. Ben ging toen zoek naar een nieuwe judoschool, die hij in Utrecht vond. "Iedere zaterdagmorgen stapte ik samen met een vriend van mij in mijn oude Volkswagentje richting Utrecht", zegt Ben. Na acht jaar vertrok hij naar Amersfoort. "Hier kwam ik met de echte toppers in aanraking. Na een tijdje ging mijn trainer weg uit Amersfoort. Hij begon voor zichzelf in Barneveld. Ik ben toen met hem meegegaan mijn naar Barneveld. Maar ik moest 's avonds elke keer helemaal alleen van Groessen naar Barneveld en terug. Ik ben daar gestopt en heb toen nog lange tijd in Dieren getraind bij de heer Huisman", zegt Ben. Paul Huisman, zesde dan judoka, en volgens Ben een van de beste van Oost-Nederland, is nu de opvolger van Ben. Hier is hij super blij mee, omdat hij op korte termijn toch een stapje terug wil doen.

Toekomst

Ben wil zo lang mogelijk bij de judo betrokken blijven. "Judo is mijn leven", zegt hij. "Maar ik moet wel voorzichtig aan doen met trainen, ik heb namelijk een versleten wervel."

'In mijn jeugd was ik

een echt gifkikkertje'

Ben vertelt hoe hij in het nieuwe seizoen conciërge wil worden bij de judovereniging. Er wordt een kantoortje gebouwd waarin hij alles in de gaten kan houden, en - mocht het nodig zijn - ook nog eens een keer in kan vallen. Ben heeft vertrouwen in de jeugd bij de judovereniging. "De jeugd van tegenwoordig pikt alles heel erg snel op, zelfs als ik moeilijke termen gebruik snappen ze het al snel." Ben Sanders is super trots op de nieuwe dojo (judozaal) die deels nog in aanbouw is. Ruim dertig vrijwilligers hebben zich ingezet om de dojo te verbouwen. "Zelfs met 35°C waren ze hier aan het werk, daar ben ik erg dankbaar voor en trots op", aldus Ben. "Burgemeester Zomerdijk zei het wel eens: 'Dat kan alleen maar in Groessen!', Nou, dat durf ik ook te zeggen. Je gaat nergens anders dit soort vrijwilligers vinden zoals in Groessen", besluit de judoka vol trots.

Victor Steeman: Like a rocket! Achttienjarige snelheidsduivel hoopt ooit wereldkampioen motorracen te worden

Victor Steeman (72) leidt de dans.Foto: Henk Schneider

LATHUM - De 18-jarige Victor Steeman spendeerde het grootste deel van zijn leven aan motorracen: al elf jaar racet hij zijn wedstrijden. Zijn droom: werk maken van deze passie en wereldkampioen worden. Maar de weg daar naartoe is nog een hele uitdaging.

"Toen ik zeven jaar was, heb ik een minibike gekregen voor mijn verjaardag. Hier zijn we een keer een vrijdagmiddag op gaan racen en zo is het eigenlijk begonnen," vertelt Victor. Snel daarna deed hij mee aan een wedstrijd en werd hij gescout door de KNMV (de Koninklijke Nederlandse Motor Vereniging). Sindsdien is hij niet meer van de motor af te slaan. Zelfs zijn school heeft hij erop aangepast. Victor gaat naar een speciale topsportschool om zo geen tijd in te hoeven leveren op trainingsmogelijkheden.

TT Assen circuit

De sport zelf gaat hem erg goed af. Op het moment rijdt hij mee in de IDM (internationale Duitse Motorkampioenschap). Victor oefent veel, vooral op het TT Assen circuit, een baan die ook op de wedstrijdkalender van het IDM staat. Het winnen van dit kampioenschap zou hem verder naar de top moeten helpen. Op het moment rijdt hij in de supersport 300 klasse, vergelijkbaar met de F3 autosport.

Dit jaar had Victor een bijzondere start van het raceseizoen. "Bij bijna iedere klasse hoort een ander soort motor, en nu in een nieuwe klasse, moest er dus een nieuwe motor komen. Een week van tevoren, erg laat dus, kwam de motor pas van de KTM-fabriek. Aangezien er ook nog gesleuteld moest worden aan de afstelling, was er geen tijd meer om te oefenen. Ik had er nog nooit op gereden, maar meteen het eerste weekend ben ik eerste en tweede geworden."

Budget van € 75.000

De motoren moet Victor zelf aanschaffen. Dat geld brengt hij bijeen door de verkoop van zijn oude motoren en het vinden van sponsoren. Dat laatste is niet gemakkelijk, ondanks zijn talent. Als Victor volgend jaar het WK wil rijden, dan moet hij zelfs een budget van € 75.000 ophoesten. "In deze regio leeft de motorsport niet zo. Als je in Assen woont, dan vinden de winkeliers het vaak een eer om de bedrijfsnaam op de kuip te hebben staan." Tot nu toe heeft Victor drie minibikes en zeven motors gehad. Op dit moment rijdt hij op een KTM RC390R, een motor die erg goed past bij de klasse die hij rijdt en tot wel 220 kilometer per uur gaat.

Ook aan fans heeft hij geen tekort. "Mijn opa is mijn grootste fan", lacht Victor. Maar ook beide ouders zijn twee trotse aanhangers. Zij gaan niet iedere race meer met hem mee. Dit doet alleen Victors rijderscoach, maar ze kijken wel elke wedstrijd op televisie. En alle bekers die hij tot nu toe gewonnen heeft staan bij zijn ouders thuis. Dat zijn er inmiddels heel wat.

Sponsor?

Interesse om als sponsor naam, bedrijf of brand te verbinden aan de topsportcarrière van Victor? Stuur een e-mail naar: info@victorsteeman.nl.

SONY DSC

Lara Nijhof

Foto: jan van den heuij

Stijn Kuster