GN Arnhem

20 september 2014

GN Arnhem 20 september 2014


Sprookjesfestival wordt een beestenbende...

Foto: Fotografie Cats & Withoos

ARNHEM - Het wordt een beestenbende in Arnhem. Van zaterdag 18 tot en met zondag 26 oktober komen uit alle hoeken en gaten in de stad sprookjesfiguren om het Sprookjesfestival te vieren. Voor groot, maar vooral voor klein, is er van alles te beleven in de grootste sprookjesstad van Nederland, waar prinses Arnerijntje -een heuse sprookjesprinses- negen dagen lang de baas is.

Negen dagen lang staat Arnhem in het teken van sprookjes. Met haar sierlijke parken, vorstelijke kastelen, klaterende beekjes, glooiende heuvels en sfeervolle plekjes is Arnhem de gedroomde locatie voor het Sprookjesfestival.

Sprookjes komen binnen het festival terug in de breedste zin van het woord. Zowel traditionele als moderne sprookjesverhalen vinden hun weg binnen het enorme aanbod aan activiteiten. Mooie prinsessen, hardwerkende kabouters, lieve wolven, rondspringende kikkers en grappige lakeien duiken op in de sprookjesvertolkingen van gevestigde en opkomende kunstenaars. Dans, (vertel)theater, musical, muziek, film, workshops: verschillende culturele disciplines passeren de revue in het theater, op school, op straat en in de wijken. Het thema dit jaar is 'dierlijk'.

Sprookjesparade

Zaterdag 18 oktober vindt rond 13.00 uur de grote opening plaats, in de vorm van een vrolijke sprookjesparade door de binnenstad van Arnhem.

Deelnemers

Vele theaters en culturele instellingen in Arnhem en omgeving verlenen hun medewerking en presenteren een mooi programma. Zoals Hotel Haarhuis, Posttheater, Schouwburg Arnhem, Burgers' Zoo, het Watermuseum, Bezoekerscentrum Sonsbeek, Bibliotheek, Focus Filmtheater, verschillende kastelen, horecagelegenheden en vele plekken in de binnenstad van Arnhem, Huis van Puck, Historische Kelders, Het Gelders Orkest, Introdans, Toneelgroep Oostpool, Steile Tuin, Dudok, Rozet, Momento, park Sonsbeek, Theater het Hof en nog meer.

Het Sprookjesfestival is voor jong en oud, cultuurliefhebber, filmliefhebber, theatergek, museumfiel en gewoon voor iedereen die van sprookjes houdt.

Het hele programma staat op www.sprookjesfestival.nl.

Feest bij de Zonnepoort in Park Immerloo met muziek

ARNHEM - Op 21 september houdt de initiatiefgroep Immerloopark Festival een culturele activiteit in het park Immerloo. De Poort van de Zon is een kunstwerk gemaakt door Marius Van Beek, opgericht als ode aan de zonnecultus uit verschillende culturen.

Met Afrikaanse percussie, framedrums, liederen van verschillende culturen, vuur en buitenyoga wordt stilgestaan bij de seizoenswisseling. Deelnemers kunnen meedoen met het maken van een grote herfst-mandala van pompoenen, groentes, vruchten en materiaal uit 't bos, onder leiding van de Indiase Samhita Mundkur. De yoga wordt geleid door Simone Holstege van Adhara Yoga. De activiteit is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden, het begint om 17:00 uur en wordt afgesloten om 19:47 uur bij zonsondergang.

Vrijwillige bijdrage: Breng pompoenen, courgettes, maiskolven, kastanjes, takken, bloemen et cetera als bijdrage aan de mandala. Al het eetbaars zal na afloop worden verdeeld onder het publiek. Soep en warme dranken zijn verkrijgbaar op locatie.

"Ontdek de pracht van dit park!" De Poort van de Zon ligt bovenaan het grote recreatie veld, vlak aan de Huissensedijk. Goed bereikbaar per fiets. Het Immerloopark Arnhem is te bereiken per openbaar vervoer naar 't Duifje (buslijn 3 en 53) of via Holthuizen met lijn 8 (beide eindhaltes). Per fiets is het park te bereiken via de Groningensingel (ingang park bij winkelcentrum Vredenburg) of via de Huissensedijk. Parkeren kan in de wijk Holthuizen, dan lopen via de Dokkumlaan het park in. De exacte locatie is: 51°57'02.5"N 5°54'57.0"E

Muzikaal feestje met optreden van Delta Rock

Delta Rock bestaat uit Jan Hardeman, Ton Ouwerling, Herman de Haas, Brandy de Bruin-Hardeman en Anjo de Bruin

ELDEN – De Arnhemse band Delta Rock zal op zaterdag 20 september vanaf 20.00 uur bij Ons Huis in Elden zorgen voor een muzikaal feestje waar nog lang over nagepraat gaat worden.

Het repertoire van deze band, bestaande uit de muzikanten Jan Hardeman, Ton Ouwerling, Herman de Haas, Brandy de Bruin-Hardeman en Anjo de Bruin, is een afgewogen mix van stevige nummers uit de 60-er en 70-er jaren, met daarnaast ook muzikale uitstapjes naar de betere nummers uit de 50-er, 80-er en 90-er jaren. De muziek van Delta Rock staat als een huis. Naast gitaarrock is er ook aandacht voor pop, enkele bluesnummers en een gevoelige ballads. De playlist bestaat uit covers en eigentijdse bewerkingen van onder meer Steve Miller band, Eagles, Dire Straits, Eric Clapton, The Free, Rolling Stones, Beatles, Pointer Sisters, Cliff & Shadows, Elvis Presley, Van Morisson, Tina Turner, Status Quo en Gary Moore.

Kaarten (7,50 euro, inclusief een consumptie) voor deze muzikale avond op zaterdag 20 september zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Primera in de Laar Oost aan de Oostburgwal 46 en bij Coop aan de Kroonse Wal 10. Kaarten bestellen kan ook telefonisch bij H4DMedia via 026 3812137 of per mail via hugohesse@h4dmedia.nl. Meer informatie over Delta Rock staat op www.deltarock.nl.

Groots muzikaal herdenken met War Requiem in Arnhem

ARNHEM - Het is zeventig jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond. Reden voor Het Gelders Orkest om een indrukwekkend herdenkingsconcert te organiseren. Tweehonderdvijfentwintig musici spelen op 20 en 21 september het War Requiem. Het monumentale concert vindt plaats in de Eusebiuskerk in Arnhem en de Stevenskerk in Nijmegen.

De akoestiek in de kerken zorgt voor een unieke ervaring. Op het podium staan maar liefst 225 musici waaronder een groot orkest, een kamerorkest, drie solisten en het koor. De solisten zijn afkomstig uit Duitsland, Engeland en Nederland. Hiermee verbindt het orkest letterlijk de verschillende nationaliteiten aan de muziek.

"Muziek is één van de krachtigste manieren om wonden te helen en mensen te verbinden", aldus Chef-dirigent Antonello Manacorda. Uniek is zijn positie. Voorheen werd het war Requiem door twee dirigenten uitgevoerd vanwege de veelheid aan musici. Ditmaal staat de maestro alleen voor de orkesten.

Zeventig jaar echoot de oorverdovende Slag om Arnhem al na. De grimmige strijd om de laatste brug in Operatie Market Garden liep uit op een dramatische mislukking. Arnhem bleek één brug te ver. De stad herdenkt de iconische slag uit september 1944 iedere vijf jaar met een uitgebreid programma. Het Gelders Orkest is vaste partner en pakt – in samenwerking met de Stichting War Requiem - Bridge to the Future – de herdenking van de Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem in 2014 opnieuw groots aan.

Gouden leestips van de Bibliotheek Arnhem

ARNHEM - Deze week is de nieuwe editie van de gouden leestips glossy Bieb verschenen. De voorgaande edities waren zo'n succes dat de Bibliotheek nog veel meer leuke, nuttige en verrassende informatie over lezen, voorlezen en mediaopvoeding heeft verzameld.

Met de inhoud van de mini-glossy neemt de Bibliotheek ouders mee in de wereld van het (voor)lezen met tips en trucs en natuurlijk de leukste boeken – zowel op papier als digitaal. Het magazine is vanaf maandag 15 september gratis op te halen in de Bibliotheek Arnhem. Ook kan het vanaf dan weer online gelezen worden via www.goudenleestips.nl.

Keer op keer toont onderzoek aan dat (voor)lezen goed is voor de ontwikkeling van kinderen en dat het een directe positieve invloed heeft op hun schoolprestaties. Toch blijken belangrijke doelgroepen - zoals ouders van jonge kinderen - vaak onvoldoende op de hoogte van belangrijke feiten. Feiten die regelmatig voorbij komen in gespecialiseerde media, maar die nog te weinig breed naar buiten toe worden uitgedragen. Met de glossy hoopt de Bibliotheek Arnhem hierin verandering te brengen.

In deze derde uitgave ondermeer een interview met schrijver Ronald Giphart over het jaar van Vaders Voor Lezen, feiten en fabels over dyslexie en informatie over gamification: Wat is het en hoe kunnen game principes kinderen motiveren om meer te lezen? Onderzoeker Martine Delfos komt aan het woord over mediaopvoeding en natuurlijk geeft de Bibliotheek veel tips, ondermeer over 'apps voor ukkies' en het vinden van een geschikt jeugdboek in de Bibliotheek.

De nieuwe glossy is een initiatief van het Gelders Bibliotheek Netwerk en het Netwerk van Overijsselse Bibliotheken en is mogelijk gemaakt met subsidie van de provincie Gelderland en de provincie Overijssel.

Beleef innovatie en techniek: Industriepark Kleefse Waard zet poorten open

ARNHEM - Beleef het industrieel erfgoed, de architectuur, de innovatie en de duurzaamheid. Neem een kijkje op plekken waar je anders nooit kunt komen, zoals bij productdesigners en industriële processen. Rij met een zonnetrein en met een elektrische auto, bekijk spectaculaire demonstraties van de brandweer en bouw zelf een windmolen. Met meer dan honderd onderdelen en activiteiten kunnen jong en oud de innovatie en techniek beleven op IPKW.

Op zaterdag 11 oktober stelt Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem zich open voor het publiek. Met een gratis open dag en met de jaarlijkse Techniekdag Arnhem wil het innovatieve bedrijventerrein de mensen uit Arnhem en omstreken laten zien wat er achter de poorten van het park gebeurt en nader kennis laten maken met innovatie, techniek en duurzaamheid.

Over IPKW
Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is een cleantech bedrijventerrein in Arnhem. Het park is volop in beweging. Aanleiding om op dit moment de Open Dag te organiseren is het grote aantal ontwikkelingen dat het afgelopen jaar plaatsvond en het komende jaar plaats gaat vinden. Het Feestaardvarken van Florentijn Hofman werd bijvoorbeeld op IPKW gemaakt (door RhineTech), er is onlangs een hennepveld geplant waarvan de hennepvezels worden gebruikt voor de productie van hoogwaardig textiel en er wordt een veld ingericht met 130 windmolens (van 6 meter hoog) die door Stichting Technoplanet samen met kinderen worden opgebouwd en beschilderd.

Combinatie met Techniekdag Arnhem
Op 11 oktober vindt niet alleen de Open Dag plaats op IPKW, maar ook de Techniekdag Arnhem. Deze dag wordt georganiseerd door VNO-NCW regio Arnhem/Nijmegen, in samenwerking met het regionale bedrijfsleven en onderwijsinstellingen.

Op de Techniekdag kunnen de bezoekers de mogelijkheden in technische beroepen en opleidingen zien en vooral zelf ervaren hoe leuk techniek is. Het doel is om kinderen en jongeren (tot en met zestien jaar) en hun ouders enthousiast te maken voor een opleiding en beroep in bèta en techniek. De verschillende technische sectoren worden op een uitdagende manier voor het voetlicht gebracht.

Herdenking van de slag om Arnhem

ZATERDAG 20 SEPTEMBER
14.00 uur: Start 'Race to the Bridge', met gerestaureerde WW II militaire voertuigen naar de John Frost brug, Arnhem. Telefoonweg, Renkum. Info: 06 53613181, www.airbornebattlewheels.nl.
14.00 uur: Optreden Britse Air Force band bij RAF monument Airborne Museum.
16.00 uur: Opstelling voertuigen 'Race to the Bridge'. Airborne museum,
Oosterbeek. Info: 06 53613181/0621908715, www.airbornebattlewheels.nl.
19.30 uur*: Ontvangst veteranen door Vitesse tijdens de wedstrijd. GelreDomestadion. *Onder voorbehoud. Info: www.vitesse.nl.
19.30-22.30: Film: 'A Bridge Too Far' op een groot openluchtscherm bij de
Stadsblokken/John Frost brug, toegang gratis. Info: www.bridgetoofar.nl.
20.00 uur: 40e Taptoe Oosterbeek, Raadhuisplein, Oosterbeek.
Info: 0317 313702, www.taptoe-oosterbeek.com.
20.00 uur: War Requiem van Benjamin Britten in Musis Sacrum, Arnhem.
Organisatie: Bridge to the Future. Info: www.bttf.nl.


ZONDAG 21 SEPTEMBER
14.00-15.30: Muzikaal programma voor veteranen en belangstellenden voor het Airborne Museum. Motto: 'Thank you mr. Veteran'. Gevolgd door een vertoning van de film: 'Theirs the Glory'. Info: www.airborne-herdenkingen.nl.
15.15 uur: Herdenking bij het Glider Pilot Regimental Association Monument.
Locatie: Airborne bank, Dorpsplein, Wolfheze. Info: tel. 06 37458941.
16.30 uur: 'Choral Evensong', Engelstalige kerkdienst, Oude kerk, Oosterbeek. Info: 026 3391944.


WOENSDAG 24 SEPTEMBER
14.30 uur: Kranslegging. Evacuatiemonument, Apeldoornsestraat, Arnhem.
Nederlandse Rode Kruis, afd. Arnhem. Info: 026 4431700.


ZATERDAG 25 OKTOBER
Pegasus wandeltocht. Afstanden: 10, 20 en 30 km. Start: 09.00 uur. 's Heeren Loo, (Hartenberg), Apeldoornseweg 60, Wekerom. Info: 0318 614444, www.vvvede.nl.

Volleybalclub zoekt leden

ARNHEM - "Wij zijn op zoek naar nieuwe leden voor ons volleybalteam, een groep enthousiaste recreanten. Op maandag trainen we van 19.30 tot 21.00 uur in de gymzaal van de SBO De Piramide, Groningensingel 1185 in Arnhem. In het voor- en najaar spelen we mee in de midweek competitie in Valkenhuizen (deelname hieraan is niet verplicht)."

"Graag nodigen we mensen uit die het leuk vinden om op maandagavond recreatief te volleyen. Het is mogelijk om tweemaal gratis mee te trainen; hiervoor graag een afspraak maken met Felix Klomp (trainer)." Voor informatie: Felix Klomp 06 48348432 ; master_fk_me@hotmail.com.

Jubileumtoernooi De Koning

ARNHEM - Kaartvereniging De Koning bestaat twintig jaar en organiseert daarom voor op zondag 28 september een klaverjas- en jokertoernooi in café-zaal Ons Huis in Elden/Arnhem.

Er worden vijf rondes gespeeld bij zowel het klaverjassen (koppelkaarten) als bij het jokeren. De aanvang is 11.00 uur. Opgeven kan bij Monique de Wit: 026 3820658 / 06 40951615; mon@hetnet.nl.

Wereld Alzheimerdag Arnhem

ARNHEM - Elk jaar op 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Rondom deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor dementie. Dit jaar staan veel activiteiten in het teken van muziek.

In het kader hiervan organiseert de afdeling Arnhem van Alzheimer Nederland een speciale middag voor mensen met dementie, hun familie en andere betrokkenen met als thema 'Muziek en beweging'.

Dit is op zaterdag 20 september van 14.00 tot circa 16.00 uur in de Diaconessenkerk, G.A. van Nispenstraat 139 in Arnhem (Hoogkamp). Inloop vanaf 13.30 uur; de toegang is gratis.

Doel van deze middag is bezoekers te laten ervaren hoe muziek en beweging plezier en energie geven, zodat ze dit nadien ook thuis in de praktijk kunnen brengen.

De middag begint met bewegen: dat is natuurlijk gezond voor iedereen, maar het geeft vooral plezier! Wim Kocken laat zien hoe hij met eenvoudige middelen iedereen aan het bewegen krijgt. Wim is van huis uit gymleraar en fysiotherapeut, en heeft zich gespecialiseerd in bewegingsactiviteiten voor mensen met dementie, zowel individueel als in groepsverband.

Na een pauze is het tijd voor muziek. Diane Hidding gaat met de aanwezigen zingen en muziek maken op een intuïtieve, aansprekende manier. Iedereen gaat als vanzelf meedoen, en vaak komt er dan spontaan beweging bij. Diane is zangpedagoog en koordirigent met een eigen praktijk. Zingen met mensen met dementie heeft haar speciale belangstelling omdat het zoveel moois kan opleveren.

Iedereen die met dementie te maken heeft is welkom op deze middag. Aanmelden kan via arnhem@alzheimer-nederland.nl of 06 20309017 (bij geen gehoor graag bericht inspreken). Wie graag wil komen maar geen vervoer heeft, kan ook bellen of mailen, dan wordt een vrijwilliger gezocht.

Astrocafé in Het Hof over 'relatie en de twaalf tekens'

ARNHEM - Op zondag 12 oktober is er weer een Astrocafé in Arnhem, het eerste van het nieuwe seizoen. Iedereen met interesse in astrologie is vanaf 15.00 uur welkom in theater Het Hof aan de Boekhorstenstraat 58 in Arnhem.


De bedoeling van het AstroCafé is om een maandelijkse ontmoetingsplaats te zijn voor een ieder die geïnteresseerd is in astrologie. In een open sfeer kunnen de deelnemers kennis en ervaringen uitwisselen. Iedere bijeenkomst heeft een thema waarover een inleiding verzorgd wordt waarna er discussie dan wel uitwisseling kan plaatsvinden.

Deze middag zal Adrie van der Ven een lezing geven met als onderwerp: Relatie en de twaalf tekens. De twaalf tekens zijn de archetypen van bewustzijn waarop het karakter is gebaseerd. In de relatie werkt dit karakteristiek door. De houding, verwachtingen, beleving van liefde, seksuele aantrekking, besef van identiteit; daarin spelen de dierenriemtekens een cruciale rol.

Het vertrouwen naar de ander, wat gegeven wordt, hoe terugkomende teleurstellingen ontstaan, die ook weer overbrugbaar zijn, daar gaat de workshop over. Het weet hebben van elkaars conditionering voorkomt de sfeer van verwijten, ondanks de goede intenties.

"We gaan na enige theorie over tekens en relatie met onszelf aan de slag. De discussie die ontstaat en de feedback worden weer teruggekoppeld aan de visie vanuit de twaalf tekens. Je mag ook tevoren je thema inzake 'liefde' aangeven. Het gaat om een dag met inzicht en uitwisseling, vanuit een open sfeer.

Adrie van der Ven is astroloog van beroep en heeft meer dan twintig jaar zelf een opleiding gegeven (de akademie voor astrologie/Chiron). Naast astroloog is hij ook regressietherapeut, natuurgenezer en chakrareader. Hij heeft aan de akademie voor natuurgeneeskunde te Bloemendaal zijn lessen astrologie en de verdere start van zijn praktijk opgedaan. Thema's als relatie, liefde, beroepsmogelijkheden en gezondheid komen in zijn praktijk veel voor. Info: www.adrievdven.nl; A3vdv@xs4all.nl.

Deze lezing is overigens ook goed te volgen voor beginners in de astrologie. Het AstroCafé vindt iedere eerste zondag van de maand plaats in Theater Het Hof, Boekhorstenstraat 58, 6828 DV Arnhem. U kunt zich opgeven voor deelname via info@astrocafearnhem.nl of telefonisch: 06-49954032 (Ria van den Akker). Voor meer informatie www.astrocafearnhem.nl. Toegangsprijs is inclusief eerste drankje en hapjes bij het naborrelen tien euro.

25 jaar Platform Arnhem Mondiaal en Kernwapens?

ARNHEM - Op dinsdagavond 30 september om 20.00 uur sluit het Platform Arnhem Mondiaal zijn vijfentwintigjarig bestaan af met een bijeenkomst in het bezoekerscentrum Sonsbeek aan de Zypendaalseweg 24Aa in Arnhem.

Deze jubileumavond zal tevens in het teken staan van de landelijke campagne voor een verbod op kernwapens. Iedereen is welkom! Vijfentwintig jaar Platform Arnhem Mondiaal en 'Kernwapens? Nog steeds actueel!'

PROGRAMMA

19.30 uur Inloop met koffie/thee.

20.00 uur Welkom en toelichting op het programma van deze avond door Ed Bruinvis, voorzitter Platform.

20.10 uur Inleiding op de documentaire: 'Kernwapens, niet vernieuwen maar afschaffen' door Bert Oostveen, Platformlid.

Bekijken documentaire (21 minuten).

Introductie campagne PAX: 'Teken tegen kernwapens' (een burgerinitiatief om tot minimaal veertigduizend handtekeningen te komen om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen) door Bert Oostveen, Platformlid.

21.00 uur Pauze

21.15 uur 25 Jaar Platform Arnhem Mondiaal. Terugblik door Ed Bruinvis, voorzitter Platform.

Bekijken Platformfilm (25 minuten).

21.45 uur Informeel samenzijn en elkaar (weer) ontmoeten in het kader van het vijfentwintigjarig jubileum.

Met het oog op de organisatie van de avond wordt aanmelding op prijs gesteld via doca@antenna.nl.

Verwennerij op Kunstwerkplaats Schuytgraaf

Isabel Pontes fotograve God's Ogen

ARNHEM - Buitenpodium de Blauwe Kikker gaat heerlijk nazomeren en heeft voor ieder wat wils op het programma staan. Aanstaande Zondagmiddag live optredens, diverse creatieve worshops, verantwoorde hapjes en voor het eerst de kledingruil met het Klerecafé.

Amber Witte fotograve Cashville Cats

Het muziekale live gebeuren op het podium was de vorige editie wat in het water gevallen door de regen maar het was zo gezellig dat we hetzelfde weer op de planken zetten en het dik over gaan doen met de pure Rock 'n Roll zoals Bill Haley en Chuck Berry het zouden genieten met The Cashville Cats. Voorprogramma wordt wederom verzorgd door het nederlandstalige folk band Stad & Land.

Muzikaal wordt de middag afgesloten met de workshop traditionele Afrikaanse instrumenten onder leiding van Pieter Pennings Pepercussie. Pieter heeft genoeg trommels klaar staan om een hele klas aan het werk te zetten.

Maar er zijn meerdere workshops! Zelf meegenomen of fris geruilde kleding wordt bij de kleding pimp-workshop ter plekke naar wens gepimpt. Styliste Maame Joses van Maame Mode geeft je persoonlijk passend advies. Laat je nieuw verworven kleding bedrukken. Er zijn prachtige zeefdrukken mogelijk. Voor de kleintjes komt Mo, beter bekend als De Kinderlokker (onder andere van Hoogte 80 festival) heerlijk onbezorgd knutselen. Dan is er nog Workshop Affirmatief: God's ogen maken & Performance in de beeldentuin.

Maak ook kennis met het Klerecafé, vanuit het Willemeen gaan ze vaker de boer op. Het ligt maar in je kast. Je trekt het niet meer aan, maar wil het ook niet weggooien. Zij bieden jou de oplossing met kledingruil!

Volkskeuken De Mallemoere zorgt voor een heerlijke veganistisch/biologische hap, zodat ieder wat langer kan blijven nagenieten zonder rammelende buik.

Genoeg dus om je te werwennen maar als dat nog niet lukt dan laat je je verwennen door het theatercollectief De Astronauten. Rondwandelend op dit festijn vol avontuur en indrukken heb je vast even een momentje voor jezelf nodig. Een momentje dat jij écht in het middelpunt staat, een moment speciaal voor jou.

Zondag 21 september is de vcoorstelling van 14:00 tot 19:30 uur in Schuytgraaf, Minervasingel 10 (vlak bij Station Arnhem Zuid).

Wijkfeest Arnhem-West op zondag 21 september

ARNHEM - Op zondag 21september wordt een aantal straten in Arnhem-West afgesloten voor een groot wijkfeest . Honderden buurtbewoners zijn er actief bij betrokken. Buurtbewoners en de buurtwinkeliers zijn druk met de organisatie, huren een kraam of treden op als artiest op een van de twee podia. De afgelopen jaren trok het wijkfeest duizenden bezoekers.

In de Oranjestraat, de Nassaustraat en aangrenzende straten worden meer dan 120 kramen opgebouwd. Daar is van alles te vinden.

Voor kinderen spelen de activiteiten zich af in en rondom het Huukske (Nassaustraat). Dat begint met een modeworkshop en een slagwerkworkshop om 11:00 uur. Voor kleuters en peuters is er onder andere muziektheater. Kinderen vanaf zeven jaar kunnen deelnemen aan een cursus boekjes maken en meespelen met een circus.

Op het podium op het Nassauplein treedt een keur aan muziekgroepen en popbands op, samengesteld uit de talloze amateurmuzikanten uit de wijk.

Het wijkfeest duurt van 10.00 tot 17.00 uur en wordt traditiegetrouw om 17.00 uur afgesloten met de funky soulklanken van SoulXtension.

'Aus der Tiefen rufe ich Herr zu dir' door Bach Ensemble

ARNHEM - In de Evangelische Lutherse Kerk in Arnhem zal zondag 5 oktober cantate BWV 131 'Aus der Tiefen rufe ich Herr zu dir' van J.S. Bach worden uitgevoerd door Bach Ensemble Arnhem.

Aanvang van deze dienst op 5 oktober is 10:30 uur in Lutherse kerk Arnhem, Spoorwegstraat 8. De uitvoerenden:solisten zijn tenor Joost van der Linden, bas: Hans Scholing. Instrumentalisten: Hobo d'amore: Arjen Threels; Fagot: Pieter de Oude; Viool: Cornelie Wannee en Adrian Martig; Viola                 Ingrid Jacobs; Cello: Minke Laeven-Haverkarte; Contrabas: Gerard Schoren; Orgel: Alet Maasland. Koor: zangers van het Bachensemble Arnhem met medewerking van Koorschool Arnhem. Muzikale leiding: Myra van der Jagt. Meer informatie staat op www.bachcantate.nl.

Kaarten bij De Pit

ARNHEM - Zondag 28 september houdt kaartclub de Pit een kaartmiddag in het Scoutinggebouw, aan de Veerpolderstraat 128a in Arnhem-Zuid. De aanvang is 13.30 uur; de zaal is open vanaf 12.30 uur.

Zaterdag 4 oktober en 18 oktober organiseert kaartclub De Hobbit een kaartmiddag in buurtcentrum De Hobbit aan de Zwanebloemlaan 2a in Arnhem-Zuid De aanvang is 13.30 uur; de zaal is open vanaf 12.30 uur.

Lezing bij Prodesse Conamur

ARNHEM - Op 26 september is in het Bezoekerscentrum Sonsbeek, Zypendaalseweg 24a een lezing van Prodesse Conamur door historiscus Frank van Lunteren over nieuwe aspecten van de Slag om Arnhem. De lezing begint om 20.00 uur. Toegang is voor leden van Prodesse Conamur gratis en niet-leden betalen drie euro.

Vrijdagavond 26 september zal bestuurslid en historicus Frank van Lunteren van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur een lezing verzorgen over de Slag om Arnhem. Vele honderden boeken en artikelen zijn inmiddels geschreven over de strijd rondom de Arnhemse Rijnbrug in 1944, maar deze boeken zijn vaak vanuit de militairen dan wel de burgers beschreven.

Van Lunteren houdt zich al twee decennia met Operatie Market Garden bezig en interviewde ruim 150 ooggetuigen: van Amerikanen, Britten, Duitsers en Nederlandse burgers bestudeerde hij tientallen dagboeken en brieven. Door al deze bronnen te combineren ontdekte hij nieuwe feiten over de strijd in Arnhem zelf. Zijn Engelstalige boek 'The Battle of the Bridges. The 504th Parachute Infantry Regiment in Operation Market Garden' verschijnt deze maand. Hierin beschrijft Van Lunteren onder meer de strijd om de Waalbrug en de mislukte opmars in de Betuwe richting Arnhem.

'Membra Jesu Nostri' met koor, solisten, barokensemble én literaire bijdrage

ARNHEM - 'Membra Jesu Nostri' van Dietrich Buxtehude is de cantatecyclus die centraal staat in het nieuwe programma van Kamerkoor Novo Cantare. Het werk wordt geflankeerd door andere prachtige kerkmuziek uit de periode tussen Schütz en Bach. Solisten van naam en faam verlenen hun medewerking, evenals het professionele barokensemble La Cima. Bijzonder is de literaire bijdrage van auteur Gerdien Verschoor.

De cantatecyclus van Buxtehude bestaat uit zeven delen, verwijzend naar de lichaamsdelen van de gekruisigde Jezus: voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en aangezicht.

In de uitvoering van Kamerkoor Novo Cantare, onder leiding van Frans van de Loo, leest schrijfster Gerdien Verschoor passages voor uit haar debuutroman De draad en de vliegende naald, geconstrueerd op basis van Membra Jesu Nostri. In dit boek beweent een moeder haar overleden zoon. Het aanraken, liefkozen en verzorgen van zijn lichaam roepen allerlei associaties op en brengen herinneringen tot leven. De combinatie van deze teksten met de muziek heeft een indringend effect op de toehoorder.

Behalve de 'Membra' van Buxtehude, redelijk bekende muziek, bevat het programma ook muziek 'die je wel eens hoort' (van Kuhnau, directe voorganger van Bach) en ten onrechte vergeten muziek (van Weckmann, leerling van Schütz). Het Duitsland van Buxtehude, Weckmann en Kuhnau werd in de zeventiende eeuw getroffen door twee grote catastrofes: de Dertigjarige Oorlog en de pest. De soms heel directe confrontatie met deze ellende heeft de componisten sterk beïnvloed. Hun muziek heeft een bijzondere melancholie, waarin echter ook altijd hoop doorklinkt.

De solisten zijn sopraan Marjon Strijk, alt Jan Kullmann, tenor Falco van Loon en bas Michiel Meijer. De rol van het barokensemble met Norbert Bartelsman (orgel) gaat veel verder dan 'begeleiden'. De professionele musici hebben dan ook veel ervaring in deze verfijnde muziekstijl, waarin de complexe partijen een improvisatorische insteek vragen.

De avond is zaterdag 4 oktober om 20.15 uur in de Lutherse Kerk aan Spoorwegstraat 8-10 in Arnhem. Kaarten kosten zestien euro en zijn te reserveren via www.novocantare.nl.

Kunstcafé 55+ bij Het Rozet in Momento

ARNHEM - Op 25 september is er weer een Kunstcafé 55+ in restaurant Momento in Het Rozet. Men kan dan weer genieten van de ontmoeting met andere kunstminnende 55-plussers, onder het genot van een kop koffie of thee.

Kunstbedrijf Arnhem zorgt voor een prettige afwisseling met voorproefjes van of kennismaking met diverse kunst- en cultuuractiviteiten. Op 25 september ligt het accent op Arnhems erfgoed, afgewisseld met muziek.

Vrijwilligers van de stichting Gilde Stadswandeling Arnhem zullen de bezoekers van het Kunstcafé een korte toelichting geven op hun activiteiten en hen daarna meenemen voor een kort bezoek aan de Stadskelders en aan de Korenmarkt, waarbij de handelsfunctie van Arnhem in de Middeleeuwen centraal staat. Het café is van 10.30 tot 12.00 uur.

Bezoekers die een fotocamera meenemen, kunnen hun mooiste foto van deze ochtend opsturen naar de projectleider Kunst55+, Ineke Tegelaar (ineke.tegelaar@kunstbedrijfarnhem.nl). De organisatie van het Kunstcafé, een groep enthousiaste vrijwilligers, kiest de mooiste foto's uit, die vervolgens op de site van Kunstbedrijf Arnhem zullen worden geplaatst.

De volgende Kunstcafé's zullen steeds zijn op de laatste donderdagochtend van de maand, behalve in december, zelfde locatie en zelfde tijd.

De toegang is gratis. Het Kunstcafé 55+ wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Fonds Cultuurparticipatie en het Ouderenfonds RCOAK.

Duurzame Walburgis-lezingen

ARNHEM - Voor de Walburgislezingen is dit seizoen gekozen voor het thema 'Bezieling, met een duurzaam karakter'. In dit kader is als eerste van de vier sprekers uitgenodigd Gerard Pieter Freeman.

Gerard Pieter Freeman, woonachtend in Arnhem, is bijzonder hoogleraar franciscaanse spiritualiteit aan de Faculteit Katholieke Theologie te Utrecht en was daarnaast ruim zesten jaar directeur van het Franciscaans Studiecentrum aldaar.

Wat bezielde Franciscus om, na een toch turbulente jeugd (zijn eerste biograaf noemde hem een wildebras), te kiezen voor een leven dat daarna geheel in het teken stond van een leven in armoede, gebed en dienstbaarheid aan de armen?
Hoe bijzonder is het dat de huidige paus voor zijn pontificaat juist de naam Franciscus heeft aangenomen?

Allemaal vragen en antwoorden die Gerard Pieter Freeman met de aanwezigen zal delen op woensdag 8 oktober om 20:00 uur (kerk open vanaf 19:30 uur) in de Walburgiskerk, Walburgisplein 1 in Arnhem. De kosten zijn zes euro per persoon. Reserveren kan via walburgis.locatie@eusebiusparochie.nl of 026 4426469.

Het Seniorweb Leercentrum

ARNHEM - Medi@trefpunt de Geitenkamp, stelt de senior nog in de gelegenheid om zich in te schrijven voor computercursussen en workshops die in eerste week van oktober starten.

Opgeven is mogelijk voor de volgende cursussen:

Basiscursus Windows 7 en Windows 8/8.1, internet en e-mail voor Windows 7 en 8/8.1, fotobewerking met het gratis programma Picasa, digitale fotografie, Videobewerking, MS Office (Word, Excel, PowerPoint), gebruik tablet etc.

Cursussen bestaan uit vijf tot tien wekelijkse lessen (dagdelen) van twee uur.

De kosten bedragen voor vijf lessen 25 en voor tien lessen vijftig euro, exclusief lesmateriaal circa twintig euro.

Verder zijn de volgende workshops beschikbaar:

Brieven maken met Wordpad, virusbeveiliging, mappen maken en beheer, gratis telefoneren via internet met Skype en internetbankieren.

Workshops bestaan uit twee of drie lessen van twee uur.

De kosten bedragen per les (dagdeel) vijf euro, exclusief lesmateriaal van circa twintig euro.

"Heeft u interesse in een van de cursussen of workshops, neem dan contact op met coördinatrice mevrouw G. van Toor, telefoon 026 3610587 of kijk op www.seniorwebarnhem.nl.

De lessen worden gegeven in MFC De Wetering, Bonte Wetering 89, Arnhem.

Aanstormend zangtalent met late roeping?

ARNHEM - Het niet al te piepjonge gemengde Arnhemse koor Xing zoekt tenoren en bassen, jong en oud. Het dertigjarige koor maakt een fris begin met een nieuwe dirigent: Hans Scholing (www.hansscholing.nl).

Met voornamelijk nieuw repertoire kunnen nieuwkomers 'zonder achterstand' aansluiten. Xing streeft naar vierentwintig leden. Het repertoire is grotendeels klassiek (van alle tijden), maar er is ook veel lichtvoetigs in de planning. Diversiteit en avontuurlijke uitstapjes staan hoog in het vaandel.

Xing werkt toe naar optredens, maar op een ontspannen manier, in een gemoedelijke sfeer met de nodige humor en met prettig studiemateriaal. Voor degene die het lezen van bladmuziek lastig vindt zijn er geluids(oefen)bestandjes. Het koor repeteert iedere maandagavond van 20.00 tot 22.15 uur in de Heijenoordschool, Gentiaanstraat 25. Wie eens een repetitie wil bijwonen is welkom.

Informatie: xingarnhem.blogspot.nl; e-mail: xingkoor@gmail.com of bel met Marion Brugman: 06 53438598 of Niek Bakker: 06 52450397.

Klaverjassen

en jokeren

ARNHEM - Op zaterdagmiddag 27 september is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem-Zuid de maandelijkse klaverjas/jokerdrive.

De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn twee euro. Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Cursussen/workshops

ARNHEM - De cursuswerkgroep van wijkvereniging Elderveld biedt de volgende cursussen/workshops aan:

Creatieve cursussen

- Bloemschikken (dinsdag- of donderdagavond)

- Bloemschikken - Herfst-, Kerst- en Paasworkshop (dinsdagmiddag of donderdagavond)

- Houtbewerken (dinsdagavond of woensdagmiddag)

- Kledingmaken (maandagavond)

- Tekenen en schilderen voor beginners (dinsdagochtend) en gevorderden (woensdagavond)

Talencursussen

- Engels beginners, gevorderden en/of conversatie (maandagavond)

- Frans beginners en Frans conversatie voor vergevorderden (donderdagavond)

- Spaans - vervolgcursus (zaterdagochtend)

Bewegings- en gymnastische cursussen

[P1020788] - Active Body (woensdagavond)

- Conditiegym (donderdagochtend)

- Yoga (maandagavond)

Overige cursussen

- Astrologie - Introductiecursus (dinsdagavond)

- Bridge voor beginners (woensdagmiddag)

- Computergebruik voor beginners, inclusief internet en e-mail (dinsdag of woensdag overdag)

- Digitale videobewerking met Pinnacle Studio Versie 16/17 (maandag- of woensdagavond)

- Eerste Hulp aan Kinderen + herhaling (maandag- of woensdagavond)

- Gewicht en voeding (donderdagochtend of -avond)

- Hartreanimatie + herhaling (maandag- of woensdagavond)

Houders GelrePas krijgen vijftig procent korting op maximaal twee cursussen/workshops per jaar! Voor nadere informatie over deze cursussen/workshops en/of aanmelding kan men wijkvereniging Elderveld bellen, telefoon 3810798 of e-mailen: wijkver.elderveld@hetnet.nl.

Dag van de Arnhemse Geschiedenis

ARNHEM - Er komt een nieuwe Dag van de Arnhemse Geschiedenis. Op zaterdag 11 oktober, midden in de Maand van de Geschiedenis, bouwt de nieuwe Dag voort op de succesvolle eerste editie van 2010. Net als toen laat de Dag zich leiden door het thema van de Maand van de Geschiedenis, dat dit jaar 'vriend en vijand' is, en geeft daar een Arnhemse invulling aan.

Epicentrum van de Dag is Rozet, waar op iedere verdieping, van onder (erfgoedcentrum) tot boven (auditorium) activiteiten plaats vinden die het vriendelijke en minder vriendelijke historisch erfgoed van de stad belichten. Zo zijn er de hele dag door minicolleges, waarin bekende en minder bekende Arnhemmers verhalen over bijzondere gebeurtenissen in het verleden, voorstellingen met historische filmbeelden, speurtochten voor kinderen en bijzondere 'vriend-en-vijand'-rondleidingen.

Plaatselijke historische verenigingen presenteren zich op een markt, waar ook kenners oude Arnhemse foto's en voorwerpen van een historische betekenis voorzien. De Dag wordt afgesloten met een spetterende Arnhemse Geschiedenisquiz onder leiding van Bob Roelofs en Jan de Vries. Alle onderdelen zijn gratis toegankelijk.

De Dag van de Arnhemse Geschiedenis is een initiatief van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, en wordt mede georganiseerd door de Archeologische Werkgroep Nederland, afdeling 17, Erfgoedcentrum Arnhem, Bibliotheek Arnhem, Volksuniversiteit Arnhem, het Gilde van Arnhem en Kunstbedrijf Arnhem.

De Dag is bij Rozet aan de Kortestraat 16 op zaterdag 11 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op www.dagvandearnhemsegeschiednis.nl.

Nederlands kampioenschap klaverjassen en jokeren voor koppels in Elden

ARNHEM - De Kaart Bond Nederland, die haar zetel heeft in Arnhem, houdt op 5 oktober het eerste toernooi om het Nederlands Kampioenschap klaverjassen voor koppels (Amsterdams systeem) en het Nederlands kampioenschap jokeren.

Dit Nederlands Kampioenschap wordt gespeeld in competitieverband. In een serie van vijf toernooien (5/10 - 7/12 - 1/2 - 1/2 en 5/4) tellen de beste vier toernooiscores voor de eindrangschikking.

De toernooien worden gehouden in de zaal van café Ons Huis, De Brink 9 in Elden (Arnhem). Zich aanmelden kan tot en met vrijdag 3 oktober bij de heer S. van Beek, 06 23739713.

Plaatsen vrij in literaire leesgroep

ARNHEM - Er zijn plaatsen vrij in een leesgroep die Nederlandse en vertaalde literatuur leest en bespreekt. De groep maakt daarbij een keuze uit de literatuurlijst van de landelijke organisatie Senia, zie www.senia.nl/literatuur.

De boeken worden besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie diepgang krijgt en minder kans loopt te verzanden. De leesgroep komt één keer in de vijf à zes weken bij elkaar op woensdagmiddag op een centraal adres in Arnhem.

Het komend seizoen bespreekt de leesgroep boeken als De verdovers van Anna Enquist en Kinderen van het ruige land van Auke Hulst. Wie interesse heeft, kan voor meer informatie terecht bij de contactpersoon van de groep, Sietske Rozendal via e-mail sietsero@hetnet.nl of via telefoon 026 3237335.

Burendag op Eilandstaete: een gezellige dag voor allen

ARNHEM - Op zaterdag 27 september is er een burendag op het woonzorgcentrum Eilandstaete van Pleyade.

Onder de noemer 'een gezellige dag voor jong en oud' is iedereen van 11.30 uur tot 17.00 uur welkom om een kijkje te komen nemen aan de Abe Lenstrahof 132 in Arnhem. Het belooft een heel gezellige dag te worden, met voor elk wat wils. Zo is er live muziek, zijn er diverse kraampjes, versnaperingen, visverkoop, springkussen en er is een grabbelton voor de kinderen. Ook is er voor de kinderen gratis limonade. Kortom: veel gezelligheid op 27 september op de burendag op Eilandstaete!

Kunstroute in de wijken Vredenburg, Holthuizen, Kronenburg en Rijkerswoerd

ARNHEM - Op 4 en 5 oktober van 12.00 tot 17.00 uur vindt de vierde editie van deze kunstroute plaats.

Net als vorige keren tonen (semi-)professionele kunstenaars uit de wijken hun werk, veelal thuis. Er is niet alleen een gevarieerd aanbod van onder andere schilderijen, beeldhouwwerken en sieraden, maar ook van muziek, poëzie en literatuur.

Ook zijn er workshops voor volwassenen en kinderen. Voor de circustent aan de Frieslandsingel is een apart programma samengesteld. Meer informatie staat op www.focusalocus.nl.

Inzameling kleding in kerk en De Kandelaar

ARNHEM - Op zaterdag 27 september tussen 10.00 en 12.00 wordt in de Salvatorkerk aan het Salvatorplein 274 en in De Kandelaar aan de Den Haagweg 1 kleding ingezameld.

Deze kleding is bestemd voor de Blue Bandgevangenis, waar een schreeuwend tekort aan passende kleding voor de gedetineerden is. Het gaat om vrijetijdskleding en vooral kleine maten joggingbroeken, ondergoed, sokken, t-shirts, poloshirts, broeken, schoenen en jassen. Dus geen nette kleding en deze kleding moet schoon zijn.

"Kijkt eens in uw kast. Wie weet hangt of ligt er kleding, die u niet meer draagt en kunt missen. De gevangenen in de Blue Bandgevangenis maakt u hier heel blij mee."

Klaverjassen/jokeren

Op zaterdagmiddag 27 september

2014 is er in De Petersborg Slochterenweg 40 in Arnhem Zuid de maandelijkse klaverjas/jokerdrive. De aanvang is 13.30 uur, de zaal gaat open om 13.00 uur. De kosten zijn € 2,-

Iedereen is welkom om een kaartje te komen leggen.

Koorscholing en meer bij Elstermannenkoor

ELST - Het mannenkoor is op 25 augustus weer gestart met zijn repetities. Na een succesvolle koorreis naar Zülpich is het koor inmiddels weer gestart met haar medewerking aan De Kersentuin naar een stuk van Tjechov in boerderij de Bredelaar. Meer informatie staat op de site van Theater De Plaats. Dit is in een notendop het meer van het koor. Maar het wil (nog) meer: streven naar een hoger muzikaal niveau en meer leden.

Om dit alles mogelijk te maken start het koor onder leiding van de huidige dirigent, Monique Verhoeven, met koorscholing. Deze aspirant zangers gooien we dus niet in het 'muzikale diepe', maar worden begeleid. De koorscholing bestaat uit een tiental lessen van veertig minuten en worden op de maandagavonden gegeven van 18.30 tot 19.25 uur in Onder de Toren te Elst. Gaande weg de cursus zullen de aspirant-leden dan in het koor worden ingevoegd. Ook krijgt men introductie in een programma dat thuis studeren mogelijk maakt. "Wij helpen u op weg te ontdekken, dat u meer kunt met uw stem."

De cursus vindt plaats tot en met 1 december. Aspirant -eden van het EMK betalen veertig euro per persoon. Deze cursus staat voor iedereen open en kost inclusief het cursusboekje 'Ontdek je stem' veertig euro. Als men lid wordt van het koor, zal dit bedrag in mindering worden gebracht op de contributie.

De cursus start op maandag 22 september om 18.30 uur in Onder de Toren te Elst. Bestuur, dirigent en leden zijn er van overtuigd dat in Elst en omstreken zeker nog zangtalenten zijn,

Voor informatie kan men contact opnemen met Geert Hasselbach, 0481 372911 email geri.hasje@hetnet.nl.

Gregoriaans in de Walburgis – Maria-antifonen

ARNHEM - De serie van vier workshops is vooral praktisch gericht: we gaan een aantal Maria-antifonen instuderen, zoals die worden gezongen aan het einde van de completen of het laatste gebedsuur: Alma Redemptoris Mater, Ave Regina Caelorum, Regina Caeli en, misschien het meest bekend: Salve Regina.

Dit alles in de eenstemmige Gregoriaanse traditie. Daarnaast is er aandacht voor stem, ademhaling, notatie en uitleg van de neumen (tekens ter aanduiding van de melodielijn uit de tijd vóór onze huidige notenbalk) volgens de handschriften van Sankt-Gallen.

"In principe werken we in deze workshop naar een viering, waarin die Maria-antifonen worden gezongen (tijdens het Meditatief Uur van 19 oktober 10:00 uur in de Walburgis).

Erlo van Druten geeft leiding aan een aantal (liturgische) koren en is ook cantor, repetitor en assistent-dirigent van de Interparochiële Schola Cantorum Arnhem e.o.

De workshops zijn op donderdag 25 september, 2, 9 en 16 oktober van 14.00 tot 16.00 uur in de Walburgiskerk. De kosten zestig euro. Opgave kan via www.stadspastoraatarnhem.nl of stadspastoraat@planet.nl.

Bomenwandeling Zypendaal

ARNHEM - De naam van park Zypendaal komt voort uit het feit dat daar water uit de grond komt siepelen. Uit dat water komt de Sint-Jansbeek voort en daaraan is Arnhem ontstaan…

Leuk allemaal, maar dit is niet het onderwerp van de wandeling waar IVN Arnhem voor uitnodigt… Uiteraard hebben de natuurgidsen het hier over, maar bij deze rondwandeling komen vooral de vele bijzondere bomen in het park aan bod. Zo zullen we langs hele oude bomen, bijzondere soorten en langs markante exemplaren gaan en staan.

Wie meer wil horen over deze natuurlijke monumenten komt op zondag 28 september om 14.00 uur naar de grote parkeerplaats tegenover Huis Zypendaal (Zijpendaalseweg 44). De wandeling duurt anderhalf tot twee uur. Stevig schoeisel is aanbevolen. Deelname is gratis en reserveren is niet nodig, want iedereen is welkom.

Meer activiteiten van IVN Arnhem staat op www.ivn.nl/arnhem

Huismuziek Arnhem opent muziekseizoen

ARNHEM - Zaterdag 27 september opent Huismuziek Arnhem e.o. het muziekseizoen met de startbijeenkomst onder leiding van Remko van der Vegt.

Hij gaat met de deelnemers speciaal hiervoor gemaakte arrangementen spelen onder andere van Rameau, Lully et cetera met als thema 'herfst'. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.30 uur in de school het Prisma, Heyenoordseweg 5a, Arnhem.

De muziek wordt van tevoren (digitaal) toegestuurd. Voor leden van Huismuziek Arnhem is het gratis, voor anderen 7,50 euro. Opgave bij het secretariaat van Huismuziek Arnhem onder vermelding van naam (adres, telefoonnummer, e-mailadres), instrument en stemming.

Secretariaat Huismuziek Arnhem: Tel.efoon 026 3612252; email: arnhem@huismuziek.nl; www.huismuziek.nl.

Bloembollen Extra Vaganza 3 en 4 Oktober 2014

Het geelbloeiende druifje, een zeldzaamheid, te koop bij Epric.

HUISSEN - Op vrijdag 3 en zaterdag 4 oktober 2014 organiseert Epric in Huissen de eerste internationale bloembollendagen onder de naam: Bloembollen Extra Vaganza

Het is een uniek evenement waarbij vele zeldzame bloembollen zullen worden verkocht. Op deze dagen bieden we bijvoorbeeld 350 verschillende oude en historische Narcissen aan. Soorten die je nergens meer aantreft. Daarnaast zijn er ook vele soorten Tulpen, crocussen, sieruien, 20 soorten zeldzame sneeuwklokjes als ook andere bloembollen te koop: in totaal meer dan 800 soorten!

Epric is altijd bezig om zeldzame planten meer onder de aandacht van mensen te brengen.

Bloembollen geven grote vreugde. Her is al leuk om ze uit te zoeken en daarna het proces tot bloei in je eigen tuin te vervolgen. Nu planten betekend veel bloemen in je voorjaarstuin.

De opbrengst van de verkoop gaat naar werkervaringsplek Epric te Huissen. Dit is een Stichting die het mogelijk maakt dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bezig kunnen zijn met planten.

Tijdens deze dagen zijn er speciale acties met diverse bloembollen.

Tijdens deze dagen hebben we ook weer onze koffiehoek waar u broodjes, soep, taart en uiteraard koffie en thee kunt verkrijgen.

Er is voldoende parkeergelegenheid en Epric is gemakkelijk te bereiken via openbaar vervoer, bushalte Nieuwediep, lijn 300.

Het adres: Epric, Nieuwediep 9a, 6851 GB Huissen Openingstijden van dit evenement: , 3 & 4 oktober 2014, 10-17 uur Gratis toegang.

Dag van de Ouderen

ARNHEM - Op woensdag 1 oktober viert SWOA alweer voor de elfde keer de Dag van de Ouderen. De locaties van SWOA doen mee en hebben een leuk, gezellig en afwisselend programma om van deze dag iets bijzonders te maken.


Nieuwsgierig geworden? Kijk op onze website www.swoa.nl voor de diverse programma's op de locaties. Los van alle activiteiten krijgen ouderen van Arnhem dit jaar de kans om gratis kennis te maken met het Gelders Blaaskwintet.

Op 1 oktober wordt er door het Gelders Blaaskwintet van het Gelders orkest een optreden gegeven met mooie muziek. De aanvang is om 14.00 uur.
SWOA en het Gelders Orkest kunnen deze fantastische middag aanbieden dankzij een bijdrage van het fonds cultuur van de gemeente Arnhem. De officiële opening van deze middag zal gedaan worden door wethouder Henk Kok.

De gratis kaarten zijn verkrijgbaar bij de diverse locaties van SWOA.

Open dag jarig hoveniersbedrijf Han Janssen

GENDT - Hoveniersbedrijf Han Janssen bestaat dit jaar 25 jaar en zal op zaterdag 27 september aan de Landelijke Open Dag Hoveniers deelnemen.

Op deze dag, een initiatief van Branchevereniging VHG, zetten bedrijven in de groene sector in het gehele land hun deuren open voor publiek. Bezoekers kunnen vragen stellen over planten, tuinieren en tuinen.

Hoveniersbedrijf Han Janssen is in 1989 in Huissen gestart en vanaf 1992 gevestigd in Gendt. Hoewel dit bedrijf al jaren een bekend gezicht in heel Lingewaard is, werken zij in tuinen in de hele omgeving rondom Arnhem en Nijmegen. "Het verlaagd btw-tarief op arbeid is nog geldig tot 31 december 2014, dus een mooie aanleiding die tuinrenovatie nog dit jaar uit te laten voeren!"

Wat is er te doen tijdens deze open dag? Laat u vrijblijvend adviseren over aanleg, onderhoud en renovatie van uw tuin. Bezoekers kunnen een gratis tuinschets laten maken door ontwerper Marcel Ubbink. Hiervoor graag aanmelden via info@hanjanssen.nl of bel 0481 425155. U kunt proeven van een streekproduct. Nestkastjes maken. Bekijken diverse materialen, zoals 12 volts buitenverlichting, kunststof vlonderplanken, enzovoort. Ezels wortels en fruit voeren.

Iedereen is welkom. Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom op 27 september. Altijd al eens een kijkje achter de schermen willen nemen van ons bedrijf? Tussen 10.00 en 16.00 uur ontvangen wij u graag.

Hoveniersbedrijf Han Janssen, Langstraat 293, Gendt; telefoon 0481-425155; www.hanjanssen.nl.

Onbeperkt en heerlijk genieten bij Wereldtapas Het Verlangen in Elst

ELST – Onbeperkt tapas eten bij Het Verlangen in Elst is een doorslaand succes. Daarom is besloten om deze bijzondere aanbieding ook in het weekend te laten gelden. Zo kan iedereen (zònder tijdslimiet!) tot 23.00 uur bestellen en genieten van de heerlijke tapasgerechten uit de Wereldkeuken Het Verlangen, waar ook elke maand een maandmenu wordt gepresenteerd. Ook voor groepen heeft Het Verlangen een extra aanbieding.

Wereldtapas Het Verlangen Elst biedt als sfeervol ingericht laagdrempelig restaurant voor ieder wat wils. De gasten kunnen er kiezen uit zo'n veertig kleine wereldgerechten, die samen met brood en andere ingrediënten een avondvullend diner kunnen zijn.

Iedereen kent wel de tapas uit Spanje, waar deze bij een drankje worden geserveerd. Kleine, pittig gekruide hapjes van vis, vlees, groenten of minisalades. Rond de Middellandse Zee worden ze in meer landen opgediend, zoals de mezze in de Noord-Afrikaanse keuken. Het Verlangen kijkt nog verder en heeft een tapaskaart samengesteld met gerechten uit heel de wereld. Zo is er elke maand ook een extra bordmenu: in september is dat de Thaise maand.

Onbeperkt tapas eten kost 22,95 euro. De gasten kiezen dan steeds twee tapas per persoon per ronde en kunnen onbeperkt aantal rondes bestellen. Voor groepen vanaf zes personen biedt Het Verlangen ook een verrassingsmenu van de chef tegen eveneens 22,95 euro. Uiteraard wordt wel met dislikes van de gasten rekening gehouden. Na aangeven van de gasten wordt het dessert opgediend.

Bij Wereldtapas Het Verlangen kan men ook gerechten afhalen en kan men het restaurant inschakelen voor een onbezorgde catering.

Wereldtapas Het Verlangen, Halve Morgen 9, Elst; telefoon 0481 374865; www.verlangenelst.nl.

11 / 24

12 / 24

13 / 24

14 / 24

15 / 24

16 / 24

17 / 24

18 / 24

19 / 24

20 / 24

21 / 24

22 / 24

23 / 24

24 / 24